YLEISIMMÄT TARTTUVAT TAUDIT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YLEISIMMÄT TARTTUVAT TAUDIT"

Transkriptio

1 YLEISIMMÄT TARTTUVAT TAUDIT Tauti Aiheuttaja It.aika Tartunta-aika Oireet Hoito Ehkäisy Poissaolo Nuhakuu- Virukset. 1-3 vrk 1 vrk ennen oireita Nuha, yskä, kurkkukipu.myös Oireiden mukainen Hyvä käsihygienia. Ei eristämistarvetta me Pisara- ja kos- ja 3-5 vrk oireiden kuumetta ja väsymystä esiintyy. hoito. Tarvittaessa Huom! Yskimis- ja Yleisvoinnin mukaan. ketustartunta alkamisesta Kestää n vrk. lääkäriin. aivastamistekniikka Vauvarok- Virus 5-15 vrk Äkillinen korkea kuume kuume, Oireiden mukainen Tautia ei pystytä te- Yleisvoinnin mukaan. ko, kolmen Pisaratartunta. kestää muutaman vrk. Lämmön hoito. Lääkärissä hokkaasti ehkäisepäivän kuu- laskiessa ihottuma käynti, mikäli kuume mään. me vartalolle, jkv kasvoihin ja raajoi- pysyttelee korkeana hin (kestoltaan 1-2 vrk). tai lapsi on veltto. Märkärupi Streptokokki- 2-5 vrk Kunnes rakkulat Paksu märkivä rupi, Lääkärin määräämä Henkilökohtainen hy- 24 tuntia suun kautta tai stafylokok- kuivuneet usein suun ympärillä. hoito. gienia, erityisesti hy- otettavan, 48 tuntia kibakteeri. Leviää helposti. Ihottuma haudotaan/ vä käsihygienia paikallisen antibiootti- Kosketustar- kylvetetään useita ker- hoidon aloittamisesta. tunta. toja pv:ssä, jotta ruvet (Ilman lääkitystä hoiirtoavat. Kuivaus puh- toon vasta kunnes taalla pyyhkeellä. tauti on parantunut). Silmätu- Bakteeri/virus. Silmän punoitus, kirvely, räh- Silmien huuhtelu ja Henkilökohtainen hy- Ei eristämistarvetta lehdus Kosketustar- miminen. puhdistus vedellä. gienia, erityisesti hytunta. Tavallisesti oireet vä käsihygienia. häviävät 3-5 vrk:n kuluessa. Tarv. lääkäriin. Päätäi Päätäi 1-2 vrk, Niin kauan kuin Päänahan kutina ja ärsytys. Pesu reseptittä aptee- Epidemioiden aikana Voi mennä hoitopaikkuoriutuu saivareita ja täitä Saivareiden ja täiden löytyminen. kista saatavilla aineil- voi esiintyä kenellä kaan, kun ensimmäimunasta on Joskus oireeton. la. Tärkeätä hoitaa tahansa. nen hoitokerta on toviikossa. koko perhe samanai- (Esim. päivkodissa/ teutettu. kaisesti.saivareet kouluissa hoitajan pi- (Joukkohoitoa esim. kammataan pois täisi selvittää ryhmän saman ryhmän lapsiltäikammalla. Muut täitilanne). le ei tarvita). harjat ja kammat puhdistetaan täiaineella.

2 Syyhy Syyhypunkki. 3-6 viik- Tartuttava, kunnes Kutiseva ihottuma erityisesti Apteekista saatavilla Hyvä käsihygienia. Syyhyhoidon ajan. Ihokontakti, koa syyhypunkki on hä- sormiväleissä, ranteissa, lääkevoiteella. Hoito vuodevaatteet, vitetty. kainaloissa, kasvoissa, uusitaan vkon kuluttua. vaatteet, lelut, Syyhypunkki selviää päässä, jalkapohjissa, paka- Tärkeätä hoitaa kohuonekalut 2 vrk huoneenläm- roissa. ko perhe samanaikaimössä. Kova iltakutina. sesti. (Hoidon yhtey- Iho voi tulehtua raapimisesta. dessä vuodevaatteet ja ihoa vasten olleet vaatteet pestään). Kihomato Kihomadon 14 vrk - Tartuttava, kunnes Peräukon kutinaa etenkin yöl- Kihomadon häätöön Hyvä käsihygienia. Ei eristämistarvetta. munia kul- 2kk kihomadot on hää- lä ja nukkumaan mennessä. apteekista saatavilla Hyvä WC-hygienia. Informointi. keutuu käsi- detty Pakaroissavoi olla ihottumaa aineilla.hoidetaan ko- Pidetään kynnet lyen välityksel- Harvinaisempina komplikaatioina ko perhe samanaikai- hyinä. lä peräaukos- ovat umpilisäketulehdus ja ty- sesti. Jos päiväkoti- Vältetään nukkumista ta suuhun. töillä munanjohtimen tai virtsa- ryhmässä todetaan samoissa lakanoissa Munat saat- putken tulehdus. vähintään kolmas- kuin kihomadon kantavat levitä osalla lapsista kiho- tajat. myös liina- matoja, kannattaa kovaatteiden ja ko ryhmä hoitaa. esineiden vä- Vuodevaatteiden imulityksellä kos- rointi/tuuletus. Lakaketustartun- noiden vaihto lääkityktana sen jälkeisenä pv:nä. Vesirokko Virus vrk Tartuttava 1-2 vrk Pieniä punoittavia rakkuloita Oireenmukainen hoito. Rokote Varilrix. 5vrk rakkuloiden Pisara- ja ennen oireita ja n. 5 päänahassa, kasvoilla ja var- Suositellaan kaikille puhkeamisesta tai kosketustar- vrk ihottuman il- talolla. Näppylät muuttuvat rakku- 13 vuotta täyttäneille, kunnes vesikellot ovat tunta maannuttua. loiksi. jotka eivät ole sairas- kuivuneet. taneet vesirokkoa. Yleisvoinnin mukaan. (Ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan)

3 Vihuri- Rubellavirus Tartuttava n. 2 pv Suurentuneita imusolmukkeita Riittävä vuodelepo. MPR-rokotus. 6 vrk ihottuman alusrokko Hengitysteiden (-21 vrk) ennen oireita ja niskassa ja leukakulmissa. Kas- Oireiden mukainen Huom! Jos MPR roko- ta. Raskaana välityksellä. kestää n. viikon voilta vartalolle ja raajoihin leviä- hoito. kotetulla epäillään olevien vältettävä vä punatäpläinen ihottuma vihurirokkoa, tulee tartuntaa. vasta-aineet määrittää Tuhka- Virus vrk Tartuttavuus alkaa Yskä, kuume, valonarat silmät, Riittävä vuodelepo. MPR-rokotus. 5 vrk ihottuman alusrokko Pisara- ja kos- ennen oireita valkoiset täplät poskien limakal- Oireiden mukainen Huom! Jos MPR roko- ta ja yleisvoinnin muketustartunta. voilla, läiskäinen ihottuma hoito. Jälkitaudit saat- tetulla epäillään tuh- kaan. tavat vaatia lääkärin- karokkoa, vasta-aineet hoitoa tulee määrittää Sikotauti Virus vrk Tartuttavuus alkaa Päänsärky, kuume, korvakipu, Riittävä vuodelepo. MPR-rokotus. 9 vrk oireiden Pisaratartunta. muutama päivä puremisvaikeudet, sylkirauhas- Oireiden mukainen Huom! Jos MPR ro- alusta, muuten ennen oireiden ten ja leuan alueella turvotusta. hoito. tetulla epäillään siko- yleisvoinnin mukaan. puhkeamista. Vaatii lääkärinhoitoa tautia, tulee vastamurrosikäisillä pojilla aineet määrittää tai rajujen yleisoireiden ilmetessä. Tulirokko Streptokokki A 2-5 vrk Tartuttavuus lakkaa Kurkkukipu, punoittava nielu, Lääkärin määräämä 24 tuntia antibioottibakteeri. 1 vrk:ssa lääkityk- peitteet nielurisoissa, kuume, hoito. hoidon aloittamisesta sen aloittamisesta punoittava kieli (ns. mansikka- Riittävä vuodelepo. ja yleisvoinnin mukaan. kieli), vartalolla ihottumaa, oksentelu. Enteroro- Enterovirus. 3-6 vrk Tartuttava jo ennen Kuume, rakkulat suussa, Oireiden mukainen Hyvä käsihygienia. Yleisvoinnin mukaan. rokko Pisara- ja oireita ja taudin kes- kämmenissä ja jalkaterissä, hoito. (Myös ulosteet ovat Rakkuloiden paranekosketustar- toajan. flunssan kaltaiset oireet, Tauti paranee yleensä tartuttavia) mista ei tarvitse odottunta. ripuli itsestään. taa.

4 Parvo- Parvovirus 1-2 vkoa Tartuttavuus on suu- Ensioireina lievää lämpöilyä ja Oireiden mukainen Yleisvoinnin mukaan. rokko (pisaratart.) rinta ihottumaa väsymystä. Muutaman oireetto- hoito. Oireiden alkaessa edeltävänä viikkona. man päivän jälkeen seuraa ihot- tartuttavuus on ohi. Ihottuma - vaiheessa tuma (aluksi poskien punotusta, tartuttavuus on vähäistä. parin päivän kuluttua ilmestyy vartalolta raajoihin leviävä punoittava ihottuma). Ihottuma kestää 1-3 vkoa. Ihottumaan liittyy kutina ja osalla potilaista saattaa olla kuumetta, kurkkukipua, mahakipua, nivelkipuja ja päänsärkyä. Nielutuleh- Bakteeri 2-5vrk Tartuttavuus lakkaa Kurkkukipu. Usein kuume. Mah- Lääkärin määräämä 24 tuntia antibioottidus Streptokokki, 1 vrk:ssa lääkityk- dollisesti oksentelu. Usein val- hoito. hoidon aloittamisesta. (angina) ryhmä A. sen aloittamisesta koiset peitteet nielussa. Sen jälkeen yleiskun- Pisara- ja to ratkaisee. kosketustartunta. Hinkuyskä Bakteeri 1-3vkoa Tartuttavuus jatkuu Kestää n. 6-10vkoa. Lääkärin määräämä Hinkuyskärokotus. 5 vrk hoidon (pisaratart.) n. 3 viikon ajan oi- Puuskittainen yskä, jolloin hoito. Alle 7-vuotiaille aloittamisesta. reiden puhkeami- hinkukohtauksia ja oksentelua. Perheen alle 6 kk:n kontaktihenkilöille Jos taudin totemishetsesta. Osittain rokotetuilla oireet saat- ikäisille lapsille anti- on syytä antaa kellä yskä on kestätavat esiintyä epämääräisinä. bioottilääkitys ennal- iänmukainen nyt yli 3 viikkoa ei taehkäisevästi. Tällöin hinkuyskärokote eristämistarvetta enää koko perhe tulee aina mikäli rokotussuoja ole. hoitaa samanaikai- on jäänyt sesti. Yli kuukauden vajavaiseksi. oireilleita ei yleensä kannata hoitaa.

5 "Yskän- Virus. 2-7 vrk Kunnes rakkula on Tavallisimmin alkaa huulessa Oireita lievittäviä lääk- Hyvä käsihygienia Ei vaadi poissaoloa. rokko" Kosketus- ja kuivunut. punoittavana ja kutiavana aluee- keitä on olemassa. Huuli- pisaratartunta na, jolle kehittyy nopeasti pieniä Jos on vain pari rakherpes ja kirkkaita rikkoutuvia rakkuloita. kulaa, voidaan hoitaa Rakkulat jättävät jälkeensä pin- paikallisesti virusvoitahaavan. Haavaumat paranevat yleensä n. viikossa. teella (käyttö aloitet- tava mieluiten heti kun ihossa tuntuu pistelyä). Vaikeaoireisempaa tai usein uusiutuvaa voidaan harkita lääkitystä. Ontelo- Virus 2-7 vkoa Vaaleita, kiiltäviä kohoumia Paranee itsestään n. Hyvä käsihygienia. Ei vaadi poissaoloa. syylä (kosketustar.) iholla, pääasiassa taipeissa. 2kk - 2 vuotta. Kuivan ihon rasvaus. (Molluska) Ongelman pitkittyessä lääkärissä käynti. Ripuli/ Bakteeri/virus. Riippuu Riippuu taudin aihe- Ripuli, oksentelu ja vatsakipu. Riittävä nesteen Hyvä käsihygienia. 1-2 oireetonta oksennus- Suurin osa taudin uttajasta. Mahdollisesti päänsärkyä ja saanti. Tarv. apteekista päivää, riippuen tauti ripuleista on aiheutta- kuumetta. saatava "ripulijuoma" taudin aiheuttajasta. viruksen ai- jasta heuttamia. Pisarara- ja kosketustart. Välikorvan- Bakteeri/virus Usein hengitystie- Nuha, yskä, kuume, korvakipu, Lääkärin määräämä Yleisvoinnin mukaan. tulehdus infektion jälkeinen joka pahenee makuulla. hoito. Ei eristämistarvetta. tauti. Hepatiitti B, Veritartunta Veritartunta. Synty- Viruskantajalapsi Tarvittaessa lääkärin Ei vaadi poissaoloa. C ja HIV män yhteydessä oireeton seuranta Vanhempien suositelviruskantajaäidiltä tavaa ilmoittaa viruskantajuudesta päiväkodin johtajalle , tarkastettu /SE LÄHDE: Duodecim Terveysportti. THL: lastenneuvolakäsikirja

YLEISIMMÄT TARTTUVAT TAUDIT

YLEISIMMÄT TARTTUVAT TAUDIT YLEISIMMÄT TARTTUVAT TAUDIT Tauti Aiheuttaja It.aika Tartunta-aika Oireet Hoito Ehkäisy Poissaolo Nuhakuu- Pisaratartun- 1-3 vrk 1 vrk ennen oireita Nuha.Yskä.Kurkkukipu.Myös Oireiden mukainen Hyvä käsihygienia.

Lisätiedot

YLEISIMMÄT TARTUNTATAUDIT

YLEISIMMÄT TARTUNTATAUDIT Sosiaali- ja terveystoimi 2010 Tartuntatauti- ja hygieniayksikkö YLEISIMMÄT TARTUNTATAUDIT Tauti Aiheuttaja Itämisaika Tartunta-aika Oireet Hoito Ehkäisy Poissaolo Nuhakuume -pisaratartunta -kosketustartunta

Lisätiedot

Tauti Aiheuttaja Itämisaika Tartunta-aika Oireet Hoito Ehkäisy Poissaolo. Kuume, väsymys, lihassärky, nuha, kurkkukipu, yskä.

Tauti Aiheuttaja Itämisaika Tartunta-aika Oireet Hoito Ehkäisy Poissaolo. Kuume, väsymys, lihassärky, nuha, kurkkukipu, yskä. HELSINGIN KAUPUNKI VARHAISKASVATUSVIRASTO 12.1.2015 Taulukossa on tietoja tavallisimmista lasten sairauksista ja yleinen ohje poissaolosta. Lapsen sairastuessa tulee tarvittaessa kääntyä terveydenhuoltohenkilöstön

Lisätiedot

Nuha, yskä, kurkkukipu, mahdollisesti myös kuume, väsymys. Äkillisesti alkava korkea kuume, samat kuin flunsassa

Nuha, yskä, kurkkukipu, mahdollisesti myös kuume, väsymys. Äkillisesti alkava korkea kuume, samat kuin flunsassa Nuhakuume, hengitystie-infektio Influenssa A, B 1-3 vrk 1-3 vrk 1 vrk ennen oireita jatkuen 5 vrk oireiden Nuha, yskä, kurkkukipu, mahdollisesti myös kuume, väsymys Äkillisesti alkava korkea kuume, samat

Lisätiedot

Tärkein infektiota ehkäisevä toimenpide on hyvä käsihygienia. Erityisesti käsien pesun merkitystä on syytä korostaa tässä kohdassa.

Tärkein infektiota ehkäisevä toimenpide on hyvä käsihygienia. Erityisesti käsien pesun merkitystä on syytä korostaa tässä kohdassa. PIENTEN LASTEN TAVALLISIMMAT TARTUNTATAUDIT Pienet lapset sairastavat paljon. Päivähoidossa olevat alle 3-vuotiaat sairastavat keskimäärin 100 päivää vuosittain ja kotihoidossa olevat 40 päivää. Yli 3-vuotiaat

Lisätiedot

LAUKAAN KUNNAN TERVEYSKESKUS

LAUKAAN KUNNAN TERVEYSKESKUS LIITE 9 1 LAUKAAN KUNNAN TERVEYSKESKUS Ohjeet tavallisimmista lasten tartuntataudeista 13.4.2006 Hygieniatyöryhmä 2 Tauti Aiheuttaja ANGIINA Streptokokkibakteeri Nenän ja nielun eritteet. 2 5 vrk. Kuume,

Lisätiedot

Mikäli teillä on kysyttävää, omalta lastenneuvolan terveydenhoitajalta voi kysyä neuvoa puhelintunnin aikana.

Mikäli teillä on kysyttävää, omalta lastenneuvolan terveydenhoitajalta voi kysyä neuvoa puhelintunnin aikana. LASTENNEUVOLA PIENTEN LASTEN TAVALLISIMMAT TARTUNTATAUDIT KUUMEISEN LAPSEN HOITO Kuumeisen lapsen hoito on pääasiassa oireiden mukaista hoitoa. Lapsen yleisvointia kannattaa seurata, se kertoo paljon.

Lisätiedot

Päivitys 14.5.2013 TAVALLISIMPIA LASTEN SAIRASTAMIA INFEKTIOITA NIIDEN ITÄMISAIKA, OIREET, HOITO-OHJEET JA ERISTÄMISTARVE

Päivitys 14.5.2013 TAVALLISIMPIA LASTEN SAIRASTAMIA INFEKTIOITA NIIDEN ITÄMISAIKA, OIREET, HOITO-OHJEET JA ERISTÄMISTARVE Päivitys 14.5.2013 TAVALLISIMPIA LASTEN SAIRASTAMIA INFEKTIOITA NIIDEN ITÄMISAIKA, OIREET, HOITO-OHJEET JA ERISTÄMISTARVE YLEISIÄ OHJEITA! -Hyvä käsihygienian merkitys korostuu lasten päivähoitopaikoissa/kouluissa

Lisätiedot

Infektiotautien ehkäisy hygieniaohjeistus päiväkodeille, ryhmäperhepäiväkodeille, kotiperhepäivähoitoon ja perhepuistoihin.

Infektiotautien ehkäisy hygieniaohjeistus päiväkodeille, ryhmäperhepäiväkodeille, kotiperhepäivähoitoon ja perhepuistoihin. Infektiotautien ehkäisy hygieniaohjeistus päiväkodeille, ryhmäperhepäiväkodeille, kotiperhepäivähoitoon ja perhepuistoihin. 26.3.2012 Sisältö 1 Yleistä... 3 2 Infektiotautien tarttuminen... 4 3 Infektiotautien

Lisätiedot

TERVEHEKS KOTIKONSTEIN Itsehoito-opas

TERVEHEKS KOTIKONSTEIN Itsehoito-opas TERVEHEKS KOTIKONSTEIN -opas RAMPE hanke, Pohjois-Karjala 2012 Kansikuva: Viivi 6v Takasivu: Eemeli 6v Tässä oppaassa on esitelty tavallisimpien kotona hoidettavien sairauksien ja niiden oireiden sekä

Lisätiedot

TERVEEKSI KOTIKONSTEIN Omahoito-opas

TERVEEKSI KOTIKONSTEIN Omahoito-opas TERVEEKSI KOTIKONSTEIN -opas Säilytäthän tämän oppaan 3 Tässä oppaassa on esitelty tavallisimpien kotona hoidettavien sairauksien ja niiden oireiden sekä tapaturmien omahoito-ohjeita. Oireiden alkuvaiheessa

Lisätiedot

Saarijärven kaupunki Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma

Saarijärven kaupunki Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma Saarijärven kaupunki Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma Sisällysluettelo Johdanto... 3 Lääkehoidon osaamisen varmistaminen ja ylläpitäminen... 4 Varhaiskasvatuksen lääkehoidon riskitekijät ja ongelmakohdat...

Lisätiedot

HYVÄT VANHEMMAT INFEKTIOIDEN AIHEUTTAJAT JA NIIDEN LEVIÄMINEN

HYVÄT VANHEMMAT INFEKTIOIDEN AIHEUTTAJAT JA NIIDEN LEVIÄMINEN 9/2013 HYVÄT VANHEMMAT Varhaiskasvatuksen ensisijaisena tavoitteena on edistää lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Hyvinvoivalla lapsella on mahdollisimman hyvät kasvun, oppimisen ja kehittymisen edellytykset.

Lisätiedot

Ohjeita infektioriskien vähentämiseksi Rauman varhaiskasvatuksessa

Ohjeita infektioriskien vähentämiseksi Rauman varhaiskasvatuksessa Ohjeita infektioriskien vähentämiseksi Rauman varhaiskasvatuksessa Päivitetty 2014 Tämän ohjeistuksen on tehnyt työryhmä (2007): Aaltonen Leena Kartano Riikka Keskitalo Sirke Komminaho Maritta Laaksonen

Lisätiedot

Leikki-ikäinen sairastaa opaslehtinen vanhemmille

Leikki-ikäinen sairastaa opaslehtinen vanhemmille Opaslehtinen 1 (25) Tiina Tonteri Leikki-ikäinen sairastaa opaslehtinen vanhemmille Janakkalan kunta Kunnanvirasto Puh. (03) 68011 tai (019) 75801 Juttilantie 1 Fax (03) 6801209 tai (019) 7580209 14200

Lisätiedot

LASTEN SAIRAUDET JA PÄIVÄHOITO

LASTEN SAIRAUDET JA PÄIVÄHOITO LASTEN SAIRAUDET JA PÄIVÄHOITO YLEISIMMISTÄ LASTEN SAIRAUKSISTA LYHYESTI... 3/2008 Flunssa eli ylähengitysteiden virustulehdus (=virusinfektio) on ylivoimaisesti yleisin sairaus. Oireita ovat; yskä, nuha

Lisätiedot

OHJEITA PÄIVÄHOIDOSSA OLEVIEN LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON

OHJEITA PÄIVÄHOIDOSSA OLEVIEN LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON OHJEITA PÄIVÄHOIDOSSA OLEVIEN LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON Tampereen kaupunki Päivähoito Lasten ja nuorten terveyspalvelut 4.7.2007/ph 305 PÄIVÄHOIDON JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUE OALUE PÄIVÄHOIDON

Lisätiedot

Minna Barck LASTEN YLEISIMMÄT INFEKTIOTAUDIT OHJAUSMATERIAALI APTEEKIN HENKILÖSTÖLLE

Minna Barck LASTEN YLEISIMMÄT INFEKTIOTAUDIT OHJAUSMATERIAALI APTEEKIN HENKILÖSTÖLLE Minna Barck LASTEN YLEISIMMÄT INFEKTIOTAUDIT OHJAUSMATERIAALI APTEEKIN HENKILÖSTÖLLE Hoitotyön koulutusohjelma Terveydenhoitotyön suuntautumisvaihtoehto 2012 LASTEN YLEISIMMÄT INFEKTIOTAUDIT OHJAUSMATERIAALI

Lisätiedot

OHJEITA PÄIVÄHOIDOSSA OLEVIEN LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON

OHJEITA PÄIVÄHOIDOSSA OLEVIEN LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON OHJEITA PÄIVÄHOIDOSSA OLEVIEN LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON Tampereen kaupunki Varhaiskasvatus Lasten ja nuorten terveyspalvelut 3.2.2011/ph 305 Varhaiskasvatus ja perusopetus YKSITYISKOHTAISET

Lisätiedot

Vauvan infektiotaudit Kotihoito-ohjeita vanhemmille

Vauvan infektiotaudit Kotihoito-ohjeita vanhemmille Vauvan infektiotaudit Kotihoito-ohjeita vanhemmille Peppanen, Tiina 2011 Hyvinkää Laurea-ammattikorkeakoulu Hyvinkää Vauvan infektiotaudit Kotihoito-ohjeita vanhemmille Tiina Peppanen Hoitotyö Opinnäytetyö

Lisätiedot

Loiset pienet mutta epämiellyttävät seuralaiset kotona ja päiväkodissa

Loiset pienet mutta epämiellyttävät seuralaiset kotona ja päiväkodissa Näin hoidan Loiset pienet mutta epämiellyttävät seuralaiset kotona ja päiväkodissa Timo Rostila ja Eeva Salo Täit, syyhypunkit ja kihomadot eivät ole mennyttä aikaa, vaan niitä löytyy lapsilta jatkuvasti,

Lisätiedot

Suojaa itsesi! PERUSTIETOA SEKSITAUDEISTA

Suojaa itsesi! PERUSTIETOA SEKSITAUDEISTA Suojaa itsesi! PERUSTIETOA SEKSITAUDEISTA Lukijalle Tämä esite tarjoaa lukijalleen tietoa hiv-tartunnasta sekä muista seksiteitse tarttuvista taudeista ja kannustaa hakeutumaan seksitautitesteihin tarvittaessa.

Lisätiedot

Neuvolan rokotusopas

Neuvolan rokotusopas Neuvolan rokotusopas Mannerheimin Lastensuojeluliitto Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Toinen linja 17, 00530 Helsinki PL 30, 00271 Helsinki p. 075 324 51 p. 0206 106 000 mll@mll.fi www.thl.fi www.mll.fi

Lisätiedot

GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Piispasilta 9 A 02230 Espoo. Hoida huuliherpestä ennen kuin se puhkeaa kunnolla

GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Piispasilta 9 A 02230 Espoo. Hoida huuliherpestä ennen kuin se puhkeaa kunnolla GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Piispasilta 9 A 02230 Espoo 03/2006 (2006-2206-1) Hoida huuliherpestä ennen kuin se puhkeaa kunnolla Huuliherpes Herpes Simplex -virus 1 Mikä on huuliherpes ja miten

Lisätiedot

Päätäit Suomen Apteekkariliitto 2006

Päätäit Suomen Apteekkariliitto 2006 Päätäit Suomen Apteekkariliitto 2006 Lukijalle Kouluissa ja päiväkodeissa päätäitä esiintyy erityisesti syksyisin pipokauden alkaessa. Päätäiden häätäminen onnistuu, kun hoito aloitetaan heti. Hoidon

Lisätiedot

INFLUENSSA A(H1N1) OHJE JÄÄKIEKOSSA

INFLUENSSA A(H1N1) OHJE JÄÄKIEKOSSA Suomen jääkiekkoliitto INFLUENSSA A(H1N1) OHJE JÄÄKIEKOSSA Laatija: MarkkuTuominen CMO YLEISTÄ Maailmalla leviän Influenssa A(H1N1) viruksen oletetaan aiheuttavan epidemian Suomessa seuraavan 3 kuukauden

Lisätiedot

ISSN 1236-116X ISBN 952-00-1902-2 (nid.) ISBN 952-00-1903-0 (PDF) Taitto: AT-julkaisutoimisto Oy Kuvitus: Järvenpään englantilaisen leikkikoulun

ISSN 1236-116X ISBN 952-00-1902-2 (nid.) ISBN 952-00-1903-0 (PDF) Taitto: AT-julkaisutoimisto Oy Kuvitus: Järvenpään englantilaisen leikkikoulun Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2005:28 Infektioriskin vähentäminen päivähoidossa Helsinki 2005 2 ISSN 1236-116X ISBN 952-00-1902-2 (nid.) ISBN 952-00-1903-0 (PDF) Taitto: AT-julkaisutoimisto Oy

Lisätiedot

LÄÄKÄRILEHTISUOMEN LÄÄKÄRILEHTI

LÄÄKÄRILEHTISUOMEN LÄÄKÄRILEHTI LÄÄKÄRILEHTISUOMEN LÄÄKÄRILEHTI FINLANDS LÄKARTIDNING FINNISH MEDICAL JOURNAL WWW.LAAKARILEHTI.FI Lasten allergiat Ohjeet ehkäisystä, diagnosoinnista ja hoidosta Liite 18 6.5.2011 Teija Dunder, Mikael

Lisätiedot

Sikainfluenssa influenssa A(H1N1) pdm09

Sikainfluenssa influenssa A(H1N1) pdm09 TYÖPAPERI Sikainfluenssa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistus alkaen vuodesta 2009 27 2013 TYÖPAPERI 27/2013 Tartuntatautiseurannan ja torjunnan osasto Sikainfluenssa influenssa A(H1N1) pdm09

Lisätiedot

Flunssa. Suomen Apteekkariliitto 2009

Flunssa. Suomen Apteekkariliitto 2009 Flunssa 25 Suomen Apteekkariliitto 2009 2 Flunssa Nuhakuume eli flunssa on akuutti ja lyhytkestoinen ylähengitysteiden virustulehdus, joka paranee itsestään. Aikuinen suomalainen sairastaa vuosittain keskimäärin

Lisätiedot