LASTEN SAIRAUDET JA PÄIVÄHOITO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LASTEN SAIRAUDET JA PÄIVÄHOITO"

Transkriptio

1 LASTEN SAIRAUDET JA PÄIVÄHOITO

2 YLEISIMMISTÄ LASTEN SAIRAUKSISTA LYHYESTI... 3/2008 Flunssa eli ylähengitysteiden virustulehdus (=virusinfektio) on ylivoimaisesti yleisin sairaus. Oireita ovat; yskä, nuha ja kuume. Virusinfektiot paranevat yleensä hyvin, ilman antibiootteja 1-2 viikossa. Alle 3-vuotias lapsi sairastaa keskimäärin 10 flunssaa vuodessa. Aiheuttajaviruksia on yli 200, niistä tärkeimmät ovat rinovirukset eli nuhavirukset ja koronavirukset. Flunssaa eivät aiheuta vaatteiden vähyys kylmällä ilmalla tai muu kylmettyminen. Pienten lasten runsaan sairastelun syynä on runsas tartuntojen määrä ja oman puolustusjärjestelmän kehittymättömyys. Keuhkoputkentulehdus on usein osa muuta hengitystietulehdusta. Yleensä se ei vaadi sen erityisempää hoitoa, vaan tulehdus paranee virusinfektion rauhoittuessa. Joskus virusinfektion jälkitautina tavallinen keuhkoputkentulehdus muuttuu antibioottihoitoa vaativaksi bakteeritulehdukseksi. Yskä on elimistön reaktio tulehdukselle hengitysteissä. Yskän tehtävä on poistaa limaa hengitysteistä ja elimistön kannalta kyse on siten tulehduksen hoidosta. Lasten paras yskänlääke on vesihöyry. Nielutulehdus on viruksen tai streptokokkibakteerin aiheuttama tauti. Oireena ovat kurkkukipu ja kuume. Nielutulehdus voi olla osa hengitystieinfektiota, jolloin se on käytännössä aina viruksen aiheuttama. Bakteerin aiheuttama nielutulehdus (=angina) hoidetaan aina antibiootilla. Flunssapotilas tartuttaa jo ennen oireiden alkamista. Tartuntoja on käytännössä vaikea välttää. Itämisaika on yleensä muutama päivä. Infektiot tarttuvat herkästi käsien kautta; NENÄERITE KÄDET PINNAT (pöydät, lelut, ovenkahvat...) KÄDET NENÄ, SUU Flunssan ym. tautien leviämisen ehkäisyssä käsien pesu onkin tärkein yksittäinen toimenpide niin kotona kuin päivähoidossa. Myös käsihuuhteen käyttö on suositeltavaa etenkin epidemia-aikoina. Flunssa tarttuu myös pisaratartuntana (niistäminen, aivastaminen). Lisäksi taudit pitkittyvät ja leviävät, jos lapsi viedään sairaana tai puolikuntoisena päivähoitoon. Suomen työsopimuslaki takaa kaikille alle 10-vuotiaiden lasten vanhemmille oikeuden jäädä pois töistä enintään neljäksi työpäiväksi kerrallaan, äkillisesti sairastuneen lapsen hoitamiseksi tai hoidon järjestämiseksi (=tilapäinen hoitovapaa). Työehtosopimuksesta ja työnantajasta riippuen kotihoitopäivät ovat palkallisia tai palkattomia. Terveydenhoitajalla ja sairaanhoitajalla on oikeus kirjoittaa todistus lapsen sairaudesta, mikäli työnantaja sen vaatii.

3 ANTIBIOOTIT... Mikäli lapselle on määrätty antibioottikuuri, se on bakteeritaudin hoitoon tarkoitettu. Antibiootit eivät ole kuumelääkkeitä, eivätkä tehoa virustauteihin. Antibioottikuurin aikana kuume ei laske heti, vaan yleensä vasta 2-3 vrk:n kuluessa. Jos lapsella on kipua ja/tai kuumetta on tulehduskipulääkettä syytä käyttää, vaikka lapselle olisi määrätty antibioottikuuri. LAPSIPERHEEN LÄÄKEKAAPISTA OLISI HYVÄ LÖYTYÄ mm Lapsille tarkoitettuja tulehduskipulääkkeitä (= kuumelääkettä) (suppoja ja mixtuuraa tai tablettia lapsen iän ja painon mukaan)... Osmosal - ripulijuomajauhetta... Nuhatippoja/-suihketta (esim. Nasolin )... Kuumemittari KOSKA LAPSEN VOI VIEDÄ HOITOON? (Alla esitetyt viitteelliset ohjeet pitää tulkita lapsen kokonaistilanteeseen sopivaksi) KUUME Kuumeista lasta ei voi viedä hoitoon (jos peräsuolilämpö on levossa alle 1-vuotiaalla yli 38 C ja vanhemmalla lapsella yli 37,5 C). Toipumisen katsotaan tapahtuneen kun kuumeetonta aikaa on yli 1 vrk. Kts. Kotihoito-ohje/Kuumeinen lapsi Yleisvointi : onko kipuja, kuinka pirteä lapsi on, jaksaako leikkiä, kuinka syöminen ja juominen sujuu... ovat myös tärkeitä voinnin mittareita, vaikka lapsi olisi kuumeeton. YSKÄ JA NUHA Lapsi voi mennä hoitoon jos yleisvointi sen sallii, eikä lapsella ole muita oireita tarttuvasta taudista. Lapsen on oltava niin terve, että hän jaksaa ulkoilla ja leikkiä. KORVATULEHDUS Osa limaisista hengitystieinfektioista johtaa korvatulehdukseen. Korvatulehdus ei tartu lapsesta toiseen. Lapsi voi mennä hoitoon, kun kuume ja yleistila sen sallivat. SILMÄTULEHDUS Aiheuttajat ovat samoja viruksia ja bakteereita, jotka aiheuttavat lasten hengitystietulehduksia. Siksi lasta, jonka silmä rähmii, ei tarvitse välittömästi poistaa hoidosta. Silmätippojen aloittamisen jälkeen on kuitenkin suositeltavaa olla seuraava päivä kotihoidossa.

4 RIPULI JA OKSENTELU Ripuloivia ja oksentelevia lapsia hoidetaan kotona kunnes oireet loppuvat (oireetonta aikaa yli 1 vrk ennen hoitoon palaamista). Kts. Kotihoito-ohje/Ripuloiva lapsi STREPTOKOKKI-INFEKTIOT (= Angina, tulirokko) Eristämisaika on 24h antibioottihoidon aloittamisesta. Kotihoitoajan pituuden ratkaisee lapsen yleisvointi. MÄRKÄRUPI Eristämisaika on 24h suun kautta otettavan ja 48h paikallisen antibioottihoidon aloittamisesta. VAUVAROKKO Hoito järjestetään oireiden vaatimalla tavalla. Lapsi voi palata hoitoon heti yleistilan ja kuumeen salliessa. VESIROKKO Eristämisaika vähintään 5 vrk ihottuman puhkeamisesta. Eristys tarpeeton kun ruvet ovat kuivuneet. KOSKA LAPSEN VOI VIEDÄ ULOS? Kuumeisen lapsen ei ole syytä rasittaa itseään ulkona, vaan on parempi odottaa kuumeen häviämistä. Hyväkuntoinen, lieväkuumeinen lapsi voi nukkua päiväunensa ulkona asianmukaisesti vaatetettuna.

5 KUUMEINEN LAPSI Lapuan terveyskeskus 3/2008 KUUME SINÄNSÄ EI OLE VAARALLISTA... Kuume on elimistön normaali ja tarkoituksenmukainen reaktio tulehdustaudeille. Useinmiten kuume on virustaudin aiheuttama. Joskus syynä voi olla myös bakteeri-infektio tai rokote. Kuumetta voidaan seurata ja hoitaa kotona useita päiviä, mikäli lapsi on hyvävointinen, jaksaa leikkiä ja seurata ympäristöä. Mikäli lapsi on poikkeuksellisen sairaan oloinen, hänellä on esim. hengitysvaikeuksia, sekavuutta, ärtyisyyttä, voimakasta päänsärkyä tai vatsakipua, niskajäykkyyttä, verenpurkaumia iholla, kouristelua... on lapsi toimitettava viipymättä lääkäriin. Lapselle on syytä varata aika lääkäriin myös korvakivun ja virtsavaivojen vuoksi tai jos kuumeen syy on epäselvä. Lääkärikäynti on aiheellinen myös alle 3kk:n ikäisen lapsen kuumeillessa selvästi (herkästi myös 3-6 kk:n ikäinen lääkärin arvioon). KOTIHOITO-OHJEITA: * Viileässä huoneessa lapsen on helpompi olla ja nukkua. Liian korkea lämpötila nostaa kuumetta, joten liiat peitot ja vaatteet pois! * Mikäli kuume nousee korkeaksi, sitä on syytä alentaa tulehduskipulääkkeellä (=kuumelääke). Lääkkeet helpottavat myös mahdollisia kipuja Esim. parasetamoli -suppo, -mixtuura tai -tabletti = Panadol, Para-suppo, Pamol F (suussa liukeneva tabletti) (annostus: mg/kg x 3-4/vrk.) Muita kuumelääkkeitä ovat mm. ibuprofeeni = Burana ja naprokseeni = Pronaxen, joita voi käyttää parasetamolin rinnalla, mikäli korkeaa kuumetta ei saada laskemaan. Noudata pakkauksissa olevia annosteluohjeita. * Tärkeää on antaa kuumeiselle runsaasti juotavaa, koska kuume lisää nesteen tarvetta (+10%/kuumeaste). Juotava saa olla sopivasti makeutettua energian saamiseksi. Useinmiten ruoka ei kuumeiselle maistu, joten kuumeista lasta tarvitse pakottaa syömään. MUU LÄÄKITYS: Mikäli lapselle on määrätty antibioottikuuri, se on bakteeritaudin hoitoon tarkoitettu. Antibiootit eivät ole kuumelääkkeitä, eivätkä tehoa virustauteihin. Antibioottikuurin aikana kuume ei laske heti, vaan yleensä vasta 2-3 vrk:n kuluessa. Tarvittaessa kuumetta alennetaan kuumelääkkeellä myös antibioottikuurin aikana.

6 RIPULOIVA LAPSI Lapuan terveyskeskus 3/2008 YLEISTÄ: Ripulitaudit ovat yleensä virusten aiheuttamia. Tautiin liittyy usein myös oksentelua ja kuumetta. Oksentelu-ripulitaudit ovat yleensä 2-5 pv:n tauteja ja paranevat itsestään. Pienten lasten rotavirusripuli voi kuitenkin pitkittyä ja kestää yli viikon. Tärkeintä on huolehtia riittävästä nesteytyksestä... NORMAALI NESTEENTARVE/VRK: Paino ml/paino-kg Nestemäärä/vrk 1-10kg 100ml/kg ml 10-20kg 50ml/kg ml 20-30kg 20ml/kg ml Nesteen tarve ripuli/oksennustaudin aikana: Normaali nesteentarve + menetetty nestemäärä + kuumeisella 10%/kuumeaste. (kts. erillinen tarkka painokilojen mukainen nesteytysohje Osmosal pakkauksesta) KOTIHOITO-OHJEITA: * Ripulin alettua tulee antaa runsaasti nesteitä. Laimeat mehut, maitotuotteet, vellit ja kiisselit ovat suositeltavia. Kovin sokeripitoisia juomia kannattaa välttää, koska ne voivat pahentaa ripulia. Tärkeintä kuitenkin on saada lapsi juomaan, joten mikä lapselle maistuu sitä voi antaa. * Jos lasta imetetään, kannattaa rintamaitoa tarjota tavallista tiheämmin. * Apteekista saatavaa Osmosal -ripulijuomaa voidaan käyttää: noin ½ dl / ripuliuloste alle 2-vuotiailla noin 1 dl / ripuliuloste yli 2-vuotiailla Kts. tarkemmat ohjeet pakkauksesta! * Osmosalin lisäksi tulee tarjota myös muuta juotavaa. * Maitohappobakteeria sisältävät tuotteet (Gefilus -tuotteet, Rela -tabs purutabletit tai Rela -tipat...) ovat suositeltavia, koska niiden on todettu nopeuttavan parantumista. * Aikuisille tarkoitettuja ripulilääkkeitä (esim. Imocur, Imodium ) ei tulisi antaa lapsille. * Jos lapsi kuumeilee, huolehdi tarvittaessa kuumelääkityksestä. * Välttäkää vierailuja ja hoitoon viemistä kuumeen ja ripuloinnin aikana.

7 JÄLKITARKASTUSTA EI TARVITA, MUTTA OTTAKAA YHTEYS LÄÄKÄRIIN JOS Lapsi muuttuu väsyneeksi ja huonokuntoiseksi... Lapsi juo vain niukasti... Lapsi toistetusti oksentaa kaiken juomansa... Ripuli pahenee selvästi... Lapsi valittaa vatsakipua... Ulosteisiin ilmaantuu verta

Leikki-ikäinen sairastaa opaslehtinen vanhemmille

Leikki-ikäinen sairastaa opaslehtinen vanhemmille Opaslehtinen 1 (25) Tiina Tonteri Leikki-ikäinen sairastaa opaslehtinen vanhemmille Janakkalan kunta Kunnanvirasto Puh. (03) 68011 tai (019) 75801 Juttilantie 1 Fax (03) 6801209 tai (019) 7580209 14200

Lisätiedot

Tärkein infektiota ehkäisevä toimenpide on hyvä käsihygienia. Erityisesti käsien pesun merkitystä on syytä korostaa tässä kohdassa.

Tärkein infektiota ehkäisevä toimenpide on hyvä käsihygienia. Erityisesti käsien pesun merkitystä on syytä korostaa tässä kohdassa. PIENTEN LASTEN TAVALLISIMMAT TARTUNTATAUDIT Pienet lapset sairastavat paljon. Päivähoidossa olevat alle 3-vuotiaat sairastavat keskimäärin 100 päivää vuosittain ja kotihoidossa olevat 40 päivää. Yli 3-vuotiaat

Lisätiedot

Mikäli teillä on kysyttävää, omalta lastenneuvolan terveydenhoitajalta voi kysyä neuvoa puhelintunnin aikana.

Mikäli teillä on kysyttävää, omalta lastenneuvolan terveydenhoitajalta voi kysyä neuvoa puhelintunnin aikana. LASTENNEUVOLA PIENTEN LASTEN TAVALLISIMMAT TARTUNTATAUDIT KUUMEISEN LAPSEN HOITO Kuumeisen lapsen hoito on pääasiassa oireiden mukaista hoitoa. Lapsen yleisvointia kannattaa seurata, se kertoo paljon.

Lisätiedot

TERVEEKSI KOTIKONSTEIN Omahoito-opas

TERVEEKSI KOTIKONSTEIN Omahoito-opas TERVEEKSI KOTIKONSTEIN -opas Säilytäthän tämän oppaan 3 Tässä oppaassa on esitelty tavallisimpien kotona hoidettavien sairauksien ja niiden oireiden sekä tapaturmien omahoito-ohjeita. Oireiden alkuvaiheessa

Lisätiedot

Flunssa. Suomen Apteekkariliitto 2009

Flunssa. Suomen Apteekkariliitto 2009 Flunssa 25 Suomen Apteekkariliitto 2009 2 Flunssa Nuhakuume eli flunssa on akuutti ja lyhytkestoinen ylähengitysteiden virustulehdus, joka paranee itsestään. Aikuinen suomalainen sairastaa vuosittain keskimäärin

Lisätiedot

Vauvan infektiotaudit Kotihoito-ohjeita vanhemmille

Vauvan infektiotaudit Kotihoito-ohjeita vanhemmille Vauvan infektiotaudit Kotihoito-ohjeita vanhemmille Peppanen, Tiina 2011 Hyvinkää Laurea-ammattikorkeakoulu Hyvinkää Vauvan infektiotaudit Kotihoito-ohjeita vanhemmille Tiina Peppanen Hoitotyö Opinnäytetyö

Lisätiedot

TERVEHEKS KOTIKONSTEIN Itsehoito-opas

TERVEHEKS KOTIKONSTEIN Itsehoito-opas TERVEHEKS KOTIKONSTEIN -opas RAMPE hanke, Pohjois-Karjala 2012 Kansikuva: Viivi 6v Takasivu: Eemeli 6v Tässä oppaassa on esitelty tavallisimpien kotona hoidettavien sairauksien ja niiden oireiden sekä

Lisätiedot

OHJEITA PÄIVÄHOIDOSSA OLEVIEN LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON

OHJEITA PÄIVÄHOIDOSSA OLEVIEN LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON OHJEITA PÄIVÄHOIDOSSA OLEVIEN LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON Tampereen kaupunki Päivähoito Lasten ja nuorten terveyspalvelut 4.7.2007/ph 305 PÄIVÄHOIDON JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUE OALUE PÄIVÄHOIDON

Lisätiedot

HYVÄT VANHEMMAT INFEKTIOIDEN AIHEUTTAJAT JA NIIDEN LEVIÄMINEN

HYVÄT VANHEMMAT INFEKTIOIDEN AIHEUTTAJAT JA NIIDEN LEVIÄMINEN 9/2013 HYVÄT VANHEMMAT Varhaiskasvatuksen ensisijaisena tavoitteena on edistää lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Hyvinvoivalla lapsella on mahdollisimman hyvät kasvun, oppimisen ja kehittymisen edellytykset.

Lisätiedot

Nuha, yskä, kurkkukipu, mahdollisesti myös kuume, väsymys. Äkillisesti alkava korkea kuume, samat kuin flunsassa

Nuha, yskä, kurkkukipu, mahdollisesti myös kuume, väsymys. Äkillisesti alkava korkea kuume, samat kuin flunsassa Nuhakuume, hengitystie-infektio Influenssa A, B 1-3 vrk 1-3 vrk 1 vrk ennen oireita jatkuen 5 vrk oireiden Nuha, yskä, kurkkukipu, mahdollisesti myös kuume, väsymys Äkillisesti alkava korkea kuume, samat

Lisätiedot

Päivitys 14.5.2013 TAVALLISIMPIA LASTEN SAIRASTAMIA INFEKTIOITA NIIDEN ITÄMISAIKA, OIREET, HOITO-OHJEET JA ERISTÄMISTARVE

Päivitys 14.5.2013 TAVALLISIMPIA LASTEN SAIRASTAMIA INFEKTIOITA NIIDEN ITÄMISAIKA, OIREET, HOITO-OHJEET JA ERISTÄMISTARVE Päivitys 14.5.2013 TAVALLISIMPIA LASTEN SAIRASTAMIA INFEKTIOITA NIIDEN ITÄMISAIKA, OIREET, HOITO-OHJEET JA ERISTÄMISTARVE YLEISIÄ OHJEITA! -Hyvä käsihygienian merkitys korostuu lasten päivähoitopaikoissa/kouluissa

Lisätiedot

Infektiotautien ehkäisy hygieniaohjeistus päiväkodeille, ryhmäperhepäiväkodeille, kotiperhepäivähoitoon ja perhepuistoihin.

Infektiotautien ehkäisy hygieniaohjeistus päiväkodeille, ryhmäperhepäiväkodeille, kotiperhepäivähoitoon ja perhepuistoihin. Infektiotautien ehkäisy hygieniaohjeistus päiväkodeille, ryhmäperhepäiväkodeille, kotiperhepäivähoitoon ja perhepuistoihin. 26.3.2012 Sisältö 1 Yleistä... 3 2 Infektiotautien tarttuminen... 4 3 Infektiotautien

Lisätiedot

HELPOTUSTA KIPUUN FLUNSSAAN

HELPOTUSTA KIPUUN FLUNSSAAN HELPOTUSTA KIPUUN FLUNSSAAN Orion on suomalainen avainlippuyritys. HELPOTUSTA KIPUUN FLUNSSAAN Tähän itsehoito-oppaaseen on koottu tietoa kivusta, sen eri tyypeistä ja sijaintikohteista sekä esitelty kivun

Lisätiedot

Ohjeita infektioriskien vähentämiseksi Rauman varhaiskasvatuksessa

Ohjeita infektioriskien vähentämiseksi Rauman varhaiskasvatuksessa Ohjeita infektioriskien vähentämiseksi Rauman varhaiskasvatuksessa Päivitetty 2014 Tämän ohjeistuksen on tehnyt työryhmä (2007): Aaltonen Leena Kartano Riikka Keskitalo Sirke Komminaho Maritta Laaksonen

Lisätiedot

Saarijärven kaupunki Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma

Saarijärven kaupunki Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma Saarijärven kaupunki Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma Sisällysluettelo Johdanto... 3 Lääkehoidon osaamisen varmistaminen ja ylläpitäminen... 4 Varhaiskasvatuksen lääkehoidon riskitekijät ja ongelmakohdat...

Lisätiedot

ISSN 1236-116X ISBN 952-00-1902-2 (nid.) ISBN 952-00-1903-0 (PDF) Taitto: AT-julkaisutoimisto Oy Kuvitus: Järvenpään englantilaisen leikkikoulun

ISSN 1236-116X ISBN 952-00-1902-2 (nid.) ISBN 952-00-1903-0 (PDF) Taitto: AT-julkaisutoimisto Oy Kuvitus: Järvenpään englantilaisen leikkikoulun Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2005:28 Infektioriskin vähentäminen päivähoidossa Helsinki 2005 2 ISSN 1236-116X ISBN 952-00-1902-2 (nid.) ISBN 952-00-1903-0 (PDF) Taitto: AT-julkaisutoimisto Oy

Lisätiedot

YLEISIMMÄT TARTUNTATAUDIT

YLEISIMMÄT TARTUNTATAUDIT Sosiaali- ja terveystoimi 2010 Tartuntatauti- ja hygieniayksikkö YLEISIMMÄT TARTUNTATAUDIT Tauti Aiheuttaja Itämisaika Tartunta-aika Oireet Hoito Ehkäisy Poissaolo Nuhakuume -pisaratartunta -kosketustartunta

Lisätiedot

KOTIHOITO-OHJEITA VASTASYNTYNEELLE JA SYNNYTTÄNEELLE ÄIDILLE. VASTASYNTYNYT Vastasyntynyttä ei koskaan saa jättää yksin hoitopöydälle ilman valvontaa!

KOTIHOITO-OHJEITA VASTASYNTYNEELLE JA SYNNYTTÄNEELLE ÄIDILLE. VASTASYNTYNYT Vastasyntynyttä ei koskaan saa jättää yksin hoitopöydälle ilman valvontaa! 1 (6) KOTIHOITO-OHJEITA VASTASYNTYNEELLE JA SYNNYTTÄNEELLE ÄIDILLE Ohjeita löytyy myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin internetsivuilta: / Synnytys/OYS:n synnytysten ja naistentautien sivut VASTASYNTYNYT

Lisätiedot

Neuvolan rokotusopas

Neuvolan rokotusopas Neuvolan rokotusopas Mannerheimin Lastensuojeluliitto Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Toinen linja 17, 00530 Helsinki PL 30, 00271 Helsinki p. 075 324 51 p. 0206 106 000 mll@mll.fi www.thl.fi www.mll.fi

Lisätiedot

ITSEHOITO-OPAS. Pääkkö Kirsi - Vuolab Sari. Sodankylän terveyskeskus Poliklinikka Ratsutie 9 99600 SODANKYLÄ Puh. 016 618 320 www.sodankyla.

ITSEHOITO-OPAS. Pääkkö Kirsi - Vuolab Sari. Sodankylän terveyskeskus Poliklinikka Ratsutie 9 99600 SODANKYLÄ Puh. 016 618 320 www.sodankyla. ITSEHOITO-OPAS Pääkkö Kirsi - Vuolab Sari Sodankylän terveyskeskus Poliklinikka Ratsutie 9 99600 SODANKYLÄ Puh. 016 618 320 www.sodankyla.fi Utsjoen terveyskeskus Poliklinikka Seitatie 1 A 99980 UTSJOKI

Lisätiedot

Syöpäpotilaalle ohjeita solunsalpaajahoidon aikana (onkologia)

Syöpäpotilaalle ohjeita solunsalpaajahoidon aikana (onkologia) Syöpäpotilaalle ohjeita solunsalpaajahoidon aikana (onkologia) Satakunnan keskussairaala Syöpätautien yksikkö Syöpätautien poliklinikka Päivitys 4/2015 Sisällys Solunsalpaajahoito... 3 Solunsalpaajahoidon

Lisätiedot

Vinkkejä matkailijalle lääkkeistä, terveysvaaroista ja niiden ennaltaehkäisystä sekä rokotuksista. Matkalle lähtevälle

Vinkkejä matkailijalle lääkkeistä, terveysvaaroista ja niiden ennaltaehkäisystä sekä rokotuksista. Matkalle lähtevälle Vinkkejä matkailijalle lääkkeistä, terveysvaaroista ja niiden ennaltaehkäisystä sekä rokotuksista Matkalle lähtevälle Suomalasista yhä useampi suuntaa matkansa nykyisin muualle kuin Eurooppaan. Länsimainen

Lisätiedot

Lapsen 5. ikävuosi. - opas vanhemmille. Lisätietoja Naantalin lastenneuvolan verkkosivuilta: www.naantali.fi terveys vastaanotot lastenneuvolat

Lapsen 5. ikävuosi. - opas vanhemmille. Lisätietoja Naantalin lastenneuvolan verkkosivuilta: www.naantali.fi terveys vastaanotot lastenneuvolat Lapsen 5. ikävuosi - opas vanhemmille Lisätietoja Naantalin lastenneuvolan verkkosivuilta: www.naantali.fi terveys vastaanotot lastenneuvolat 4-5 -vuotiaan persoonallisuuden ja tunne-elämän kehitys Lasta

Lisätiedot

Saattohoito-opas JUHA HÄNNINEN. 13. uudistettu painos ETELÄ-SUOMEN SYÖPÄYHDISTYS SÖDRA FINLANDS CANCERFÖRENING RY

Saattohoito-opas JUHA HÄNNINEN. 13. uudistettu painos ETELÄ-SUOMEN SYÖPÄYHDISTYS SÖDRA FINLANDS CANCERFÖRENING RY -opas POTILAAN 2012... JA OMAISEN OPAS 13. uudistettu painos JUHA HÄNNINEN ETELÄ-SUOMEN SYÖPÄYHDISTYS SÖDRA FINLANDS CANCERFÖRENING RY Saattohoito POTILAAN JA OMAISEN OPAS 13. uudistettu painos 2012...

Lisätiedot

Heikki Rantala Kuumekouristukset

Heikki Rantala Kuumekouristukset Heikki Rantala Kuumekouristukset Diagnoosipohjainen infolehtinen Kuumekouristukset ovat yleisin syy lapsuusiän tajuttomuuskouristuskohtauksiin ja niitä saa jopa noin 5% lapsista. Useimmiten niitä esiintyy

Lisätiedot

KIRJALLISTEN POTILASOHJEIDEN LAATIMINEN VASTAANOTTOTOIMINTAAN

KIRJALLISTEN POTILASOHJEIDEN LAATIMINEN VASTAANOTTOTOIMINTAAN KIRJALLISTEN POTILASOHJEIDEN LAATIMINEN VASTAANOTTOTOIMINTAAN Heidi Prauda Opinnäytetyö Kevät 2009 Diakonia-ammattikorkeakoulu/ Lahden ammattikorkeakoulu, Sosiaali- ja terveysala Hoitotyön koulutusohjelma

Lisätiedot

Sälekarin Kirjapaino Oy, Somero 1. painos 2007 Painosmäärä 10 000 kpl Teksti: Katja Hautala/Suomen Hippos ry ja Martti Nevalainen/Intervet Oy Kansi ja taitto: Stella Wnuk/Intervet Oy Kirjoittajat haluavat

Lisätiedot

ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE. Lemmikkisi hyvinvointi Neuvoa koirien ja kissojen vatsavaivoihin VATSAN

ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE. Lemmikkisi hyvinvointi Neuvoa koirien ja kissojen vatsavaivoihin VATSAN ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE Keliakia rajoittaa Gluteeniton ruokavalio takaa sujuvan arjen Lemmikkisi hyvinvointi Neuvoa koirien ja kissojen vatsavaivoihin

Lisätiedot