Nuha, yskä, kurkkukipu, mahdollisesti myös kuume, väsymys. Äkillisesti alkava korkea kuume, samat kuin flunsassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nuha, yskä, kurkkukipu, mahdollisesti myös kuume, väsymys. Äkillisesti alkava korkea kuume, samat kuin flunsassa"

Transkriptio

1 Nuhakuume, hengitystie-infektio Influenssa A, B 1-3 vrk 1-3 vrk 1 vrk ennen oireita jatkuen 5 vrk oireiden Nuha, yskä, kurkkukipu, mahdollisesti myös kuume, väsymys Äkillisesti alkava korkea kuume, samat kuin flunsassa Oireiden mukainen hoito, vuodelepo. Lääkityksen tarpeellisuudesta neuvoteltava lääkärin kanssa. Oireen mukainen hoito. Tarvitttaessa lääkärinmääräämä hoito. Influenssa rokote vuosittain., oikea niistämis ja yskimishygienia Päivähoitoon yhden kuumeettoman vuorokauden jälkeen. 1 kuumeettoman päivän jälkeen tai kunnes vointi sen sallii. Eristyksestä ei juuri ole hyötyä. Silmätulehdus Yleensä samojen virusten aiheuttama kuin ylähengitystie tulehduksetkin, voi olla bakteeriperäinenkin 1-5 vrk Selvästi rähmivä silmä voi olla tartuttava Silmien punoitus, kutina, rähmiminen. Bakteeriperäisenä alkaa toispuoleisena ja voi levitä molempiin silmiin, luomiturvotus, vihertävänkellertävä rähmiminen. Tavallisesti oireet häviävät 3-5 vrk:n kuluttua. Tulehtunutta silmää puhdistetaan pyyhkimällä sitä kostutetulla pumpulitupolla, pumpuli vaihdettava joka käsittelykerralla. Bakteeriperäisessä lääkärin määräämä lääkehoito. Henkilökohtainen hygienia ja käsien pesu Riippuu oireiden voimakkuudesta. Yleensä eristämistarvetta ei ole. Tulirokko Bakteeri. Streptokokki ryhmä A nenän ja nielun limakalvoilla, pisaratartunta Tartuttavuus häviää 1 vrk antibiotti lääkityksen aloituksesta Kuume, kurkkukipu, oksentelu, ihottuma, jota ei esiinny kasvoilla, "mansikkakieli". Myöhemmin käsien ja jalkojen hilseilyä. 24 h lääkehoidon aloittamisesta. Lapsen toipumistarve on kuitenkin usein pidempi. Nielutulehdus eli angiina Pienemmillä lapsilla virustauti. Isommilla streptokokki ryhmä A bakteeri nenän ja nielun limakalvoilla, pisaratartunta. Tartuttavuus häviää 1 vrk kuluttua antibiotti lääkityksen aloittamisesta Kuume, kurkkukipu, mahdollisesti oksentelu, usein valkoiset pilkut kurkussa Streptokokin aiheuttamassa lääkärin määräämä hoito. Streptokokki tartunnassa 24 tuntia antibiottihoidon aloittamisesta Ripuli/Oksennus tauti Bakteerit, virukset. Suurimmaksi osaksi virusten aiheuttamia, ilma tai Riippuu taudin aiheuttajasta 1-7 vrk Oireinen aika Ripuli, johon saattaa liittyä kuumetta, oksentelua ja vatsakipuja sekä ilmavaivoja Nesteen saanti taattava. Taudin ollessa raju tai sen pitkittyessä käännyttävä lääkärin puoleen - erityisesti pienten lasten kohdalla. Matkustettaessa muistettava ruuan oikea käsittely ja säilytys.huolellisuus ulkomaisen ruuan suhteen. Päivähoitopaikassa WC tilojen Yksi kuumeeton vuorokausi hyvä puhdistus ja huolellinen tai niin kauan kuin ripuli tai käsien pesu. oksentelu jatkuvat.

2 Kurkunpään tulehdus Nuhakuume, haukkuva yskä, äänen käheys, sisäänhengityksen vaikeutuminen Oireen mukainen, pystyasento. Jos hengitysvaikeus ei helpota 20 min pystyasennossa ja hengitys on äänekästä, lääkärin hoito., kun vointi sallii Syyhy Virtsatietulehdus 3-6 viikkoa. Uusinta Syyhypunkki, tartunnassa. Leviää itämisaika voi suoraan käsien välityksellä olla lyhyempi Bakteeeri Niin kauan kunnes syyhypunkki on häädetty Syheröinen kutiava ihottuma, alkaa ranteista ja sormien väleistä leviten käsivarsiin ja vartalolle. Kutina esiintyy erityisesti öisin ja voi aiheuttaa raapimisen seurauksena ihotulehduksen Apteekista saatava aine. Hoito uusitaan tarvittaessa 1-2 viikon kuluttua... Tihentynyt virtsaamistarve ja Imeväisikäisen hoito kuuluu kirvely, kuume ilman muita oireita sairaalaan. Ummetuksen hoito. Joskus antibiootti-estolääkitys Voi palata hoitopaikkaan kun ensimmäinen hoitokerta on toteutettu Herpes, "yskänrokko" Virus, 4-5 vrk Ontelosyylä Virus, Muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen Kunnes rakkula on kuivunut Huulissa ja suun limakalvolla kutina, pistely, punoitus kohdassa, mihin rakkula kehittyy < 3 v:lla suutulehdus: nielun punoitus ja suun rakkulat 2-6 mm:n läpimittaiset syylät iholla, pääasiassa taipeissa. Puristeltaessa tulee esiin taikinamaista tahnaa. tarvittaessa. Paikallishoito - (voide) tai suun kautta. Lääkitys: kipulääke Paranee usein itsestään. Voidaan poistaa mekaanisesti tai jäädyttämällä Henkilökohtainen hygienia ja käsien pesu Märkärupi Bakteeri, streptokokki A ryhmä, Kunnes rakkulat kuivuneet Märkivä karstainen rupi kasvoissa suun ja nenän ympärillä; saattaa raapimisen tuloksena levitä muualle kehoon. antibiottivoiteella tai antibiotti tbl., henkilökohtaiset pyyhkeet ja puhtaiden vaateiden vaihto 24 h suun kautta otettavan ja 48 h paikallisen antibioottihoidon aloittamisesta. Päätäi Päätäi, suoraan ihmisestä toiseen ja kampojen, harjojen sekä tekstiilien välityksellä 1-2 vrk Uusi täi kehittyy saivareesta 7-10 vrk kuluttua Päänahan jatkuva kutina, saivareet, joskus oireeton. Päätäitä ja sen eri kehitysmuotoja löytyy yleensä korvien takana ja niskakuopassa. Päätäit poistetaan apteekista saatavalla aineella (ilman reseptiä). Infektoitunut iho hoidetaan lääkärin ohjeen mukaan. Epidemioiden aikana päätäitä saattaa esiintyä kenellä tahansa. Ei käytetä toisen pipoa, kampaa, pyyhettä jne. päiväkodeille oma ohje Lapsen voi viedä päivähoitoon ensimmäisen hoitokerran jälkeen.

3 Kihomato Kihomato,. Madon munia kulkeutuu peräaukolle ja käsien välityksellä suuhun. Voivat levitä liinavaatteiden ja esineidenvälityksellä vrk Kunnes kihomadot on häädetty Vaihtelevia oireita; peräaukon kutina yleisin, erityisesti iltaisin nukkumaan mennessä ja öisin Samanaikainen hoito koko perheelle. Käytettävissä olevat lääkkeet: Pyrvin(reseptivapaa), Vermox (lääkärin reseptillä).. Lyhyet kynnet, liinavaatteiden, alusvaatteiden ja pyjamien vaihto. Päiväkodeille erillinen STM ohje Hinkuyskä Bakteeri, pisaratartunta 10-14vrk 5 vrk hoidon aloituksesta tai hoitamattomana 3 viikon ajan oireiden Yskää, joka viikon kuluessa kehittyy puuskittaiseksi, jolloin hinkukohtauksia ja oksentelua. Osittain rokotetuilla oireet saattavat esiintyä epämääräisinä.. Rokotus alle 2-vuotiaille rokotusohjelman mukaan, teho alkaa heiketä 5 v. Jos perheessä alle 6 kk ikäisiä tai rokottamattomia lapsia lääkärin määräämä suojalääkitys 5 vrk hoidon aloittamisesta (jos taudin toteamishetkellä yskä on jatkunut yli 3 vk:a, ei eristämistarvetta enää ole). Korvatulehdus Joka viidennellä flunssan jälkitauti Parvorokko Virus, pisaratartunta 4-20 vrk Enterorokko Virus, pisaratartunta 7-14 vrk Heti ennen oireiden alkamista Voi tartuttaa jo ennen taudin puhkeamista ja 4 viikon ajan taudin Kipu, joka pahenee korvalehteä painettaessa. Korvavuoto, kuume Tarvittaessa lääkärin määräämä hoito ()? Alkaa usein poskien punoituksena, jota seuraa vartalosta raajoihin leviävä ihottuma. Väsymys, lievä lämpö, kurkkukipu, päänsärky sekä mahakipu. Joskus myös nivelturvotusja nivelkipu Tarvittaessa oireita lievittävä lääkitys. - Kuume, pahoinvointi, pienet rakkulat suun, huulien, poskien limakalvojen alueella, kämmenissä ja jalkaterien syrjässä. Rakkulat puhkeavat haavaumiksi viikossa. Voi aiheuttaa kynsien lähtemistä. Paranee itsestään 7-10 vrk Nestemäiset, viileänä tarjottavat ruuat vähentää suun kivuliaisuutta. Oireen mukainen hoito. Vältettävä samoja juomapulloja ja rakkulavaiheessa olevien ihorikkojen koskettelua. Hyvä käsi hygienia Oireiden alkaessa taudin tarttuvuus on ohi, joten eristämistarvetta ei ole. Voinnin mukaan hoitoon. Yhden kuumeettoman päivän jälkeen. Eristämisestä ei juuri ole hyötyä. Jos ifektiokierre päiväkodissa, voi olla syytä olla pois runsaasti erittävien rakkuloiden aika

4 Vesirokko vrk Tartuttavimmillaan 4 vrk ennen oireiden alkua ja 4 vrk rakkuloiden Eri vaiheessa olevia vesirakkuloita iholla, myös hiuspohjassa. Kuumetta ja voimakasta kutinaa. Oireiden mukaan. Kevyt hiostamaton vaatetus. Turhaa raapimista tulee välttää.kutinaa voi lievittää mentholspriillä. Jos jokin perus sairaus asikloviiri lääkärin arvion mukaan. Haluttaessa rokote (Varilix) - ei kuulu vielä yleiseen rokotusohjelmaan. 5 vrk ihottuman tai kunnes kaikki ruvet ovat kuivia. Vauvarokko Virus, pisaratartunta 3-7 vrk yleensä 6 kk-3 vuotialla. Tyypillisin 8-9 kk Tuhkarokko Virus, pisaratartunta 9-11 vrk Oireiden 4 vrk ihottuman puhhkeamisen jälkeen 4 vrk 6-36 kk kk:n iässä korkea kuume 3 vrk, sen jälkeen pienitäpläinen vaaleanpunertava ihottuma, ensin rintaan ja kaulaan - leviää muualle vartalolle. Kova yskä, kuume, valonarat silmät. Ihottuma vartalolla ja raajoissa, alkaa korvien ja poskien seudulta Oireenmukainen koti hoito Riittävä vuodelepo, oireiden mukainen hoito. Jälkitaudeissa lääkärin määräämä hoito Vaaraton. Ei pystytä tehokkaasti estämään. MPR rokote, jos rokotuksesta huolimatta tartuntaepäily, vasta aineidenmääritys Päivähoitoon yhden kuumeettoman päivän jälkeen kun yleisvointi sallii 7 vrk ihottuman Vihurirokko Virus, pisaratartunta vrk Sikotauti Virus, pisaratartunta rk Noi 7 vrk ennen oireita ja 5 vrk ihottuman 6 vrk ennen oireita ja 7 vrk oireiden Kuume. Niskarauhasten turpoaminen. Ihottuma vartalolla ja raajoissa alkaen yleensä kasvoista Kuume, pänsärky, sylkirauhasten ja leuan alueen turvotus. Kipu suuta avattaessa Oireiden mukainen. Riittävä vuodelepo Riittävä vuodelepo, oireiden mukainen hoito. Vaatii lääkärin määräämän hoidon murrosikäisillä pojilla tai rajuissa yleisoireissa MPR rokote. Jos rokotuksesta huolimatta tartuntaepäily, vasta- aineiden määritys MPR rokote. Rokotuksesta huolimatta tartuntaa epäiltäessä vasta-aineiden määritys 5 vrk ihottuman. Vältettävä raskauden alkuvaiheessa olevien tapaamista 9 vrk rauhasturvotuksen alusta Hepatiitti A Virus, viruksella saastuneen veden tai elintarvikkeen ja ulosteen välityksellä. Voi tarttua myös läheisessä kontaktissa henkilöstä toiseen päivähoidossa vrk 1 viikko oireiden Voi olla oireeton. Kuume, pahoinvointi, keltaisuus, virtsan värin muuttuminen ruskeaksi ja ulosteen vaalean harmaaksi. Alle 5 vuotiaat oireilevat harvoin. Lapsella oireet lievemmät kuin aikuisella. Oireen mukainen hoito A hepatiitti rokotus, käsienpesu ja hyvä WC hygienia 1 viikko oireiden

5 Hepatiitti B Virus, veri ja eritetartunta 1-6 kk Kuten hepatiitti-a ssa, mutta alkaa usein hitaammin. Nivelvaivoja, iho oireita B hepatiittit rokotus. Kertakäyttökäsineiden käyttö verta ja eritteitä käsiteltäessä, eritetahrojen oikea käsittely ja jätteiden oikea hävittäminen. Ei hammasharjoja päivähoitopaikassa Lääkärin ohjeen mukaan Hepatiitti C Virus, veritartunta (äidinmaito?) vrk Lievemmät kuin hepatiitti B, voi olla oireeton Kertakäyttökäsineiden käyttö verta ja eritteitä käsiteltäessä, eritetahrojen oikea käsittely ja jätteiden hävittäminen. Ei hammasharjoja päivähoitopaikassa Lääkärin ohjeen mkukaan Salmonella, muu kuin typhi tai paratyphi Bakteeri,, saastunut ruoka, voi tarttua henkilöstä toiseen ulosteiden ja käsien välityksellä 6-72 h Kuumeiset ripulioireet 4-10 vrk, voi olla oireeton Oireen mukainen. Joskus lääkärin määräämä hoito Hyvä käsi ja WC hygienia ja vaippahygienia Oireiden kesto ja 2 vrk ripulioireiden lakkaamisesta, THL erillinen ohje Shigella Bakteeri, kosketustatunta, elintarvike tartunta 1-7 vrk Kuumeinen veri ripuli, vatsakipu, pahoinvointi 5-7 vrk Oireen mukainen lääkärin määräämä hoito Hyvä käsi ja WC hygienia ja vaippahygienia Oireiden kesto ja 1 negatiivinen ulosteviljely Mykoplasma pneumonia Bakteeri, pisaratartunta 7-21 vrk Yleensä lievä itsestään paraneva, nuha, yskä, kurkkukipu, päänsärky. Voi aiheuttaa hitaasti alkavan keuhkokuumeen jolloin oireena pitkittynyt yskä. Oireen mukainen hoito. Tarvittaessa lääkärin määräämä hoito. Voinnin mukaan. Eristyksestä ei ole hyötyä

Päivitys 14.5.2013 TAVALLISIMPIA LASTEN SAIRASTAMIA INFEKTIOITA NIIDEN ITÄMISAIKA, OIREET, HOITO-OHJEET JA ERISTÄMISTARVE

Päivitys 14.5.2013 TAVALLISIMPIA LASTEN SAIRASTAMIA INFEKTIOITA NIIDEN ITÄMISAIKA, OIREET, HOITO-OHJEET JA ERISTÄMISTARVE Päivitys 14.5.2013 TAVALLISIMPIA LASTEN SAIRASTAMIA INFEKTIOITA NIIDEN ITÄMISAIKA, OIREET, HOITO-OHJEET JA ERISTÄMISTARVE YLEISIÄ OHJEITA! -Hyvä käsihygienian merkitys korostuu lasten päivähoitopaikoissa/kouluissa

Lisätiedot

Tärkein infektiota ehkäisevä toimenpide on hyvä käsihygienia. Erityisesti käsien pesun merkitystä on syytä korostaa tässä kohdassa.

Tärkein infektiota ehkäisevä toimenpide on hyvä käsihygienia. Erityisesti käsien pesun merkitystä on syytä korostaa tässä kohdassa. PIENTEN LASTEN TAVALLISIMMAT TARTUNTATAUDIT Pienet lapset sairastavat paljon. Päivähoidossa olevat alle 3-vuotiaat sairastavat keskimäärin 100 päivää vuosittain ja kotihoidossa olevat 40 päivää. Yli 3-vuotiaat

Lisätiedot

HYVÄT VANHEMMAT INFEKTIOIDEN AIHEUTTAJAT JA NIIDEN LEVIÄMINEN

HYVÄT VANHEMMAT INFEKTIOIDEN AIHEUTTAJAT JA NIIDEN LEVIÄMINEN 9/2013 HYVÄT VANHEMMAT Varhaiskasvatuksen ensisijaisena tavoitteena on edistää lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Hyvinvoivalla lapsella on mahdollisimman hyvät kasvun, oppimisen ja kehittymisen edellytykset.

Lisätiedot

OHJEITA PÄIVÄHOIDOSSA OLEVIEN LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON

OHJEITA PÄIVÄHOIDOSSA OLEVIEN LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON OHJEITA PÄIVÄHOIDOSSA OLEVIEN LASTEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYYN JA HOITOON Tampereen kaupunki Päivähoito Lasten ja nuorten terveyspalvelut 4.7.2007/ph 305 PÄIVÄHOIDON JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUE OALUE PÄIVÄHOIDON

Lisätiedot

III osa TERVE-KURSSIN OPETUSSISÄLLÖT

III osa TERVE-KURSSIN OPETUSSISÄLLÖT III-osa TERVE-KURSSIN OPETUSSISÄLLÖT HUUMEITA KÄYTTÄVIEN TERVEYSNEUVONTATYÖ VANKILOISSA: I osa II osa III osa TERVEYSNEUVONNAN PERUSTEET TERVE-KURSSIN OHJAAJAN OPAS TERVE-KURSSIN OPETUSSISÄLLÖT KRITS Terve-projekti

Lisätiedot

elintärkeää toimintaa Maksako vaivaa? OPAS MAKSASAIRAUKSISTA www.musili.fi

elintärkeää toimintaa Maksako vaivaa? OPAS MAKSASAIRAUKSISTA www.musili.fi www.musili.fi Maksako vaivaa? OPAS MAKSASAIRAUKSISTA Sisällys JOHDANTO.................................................... 3 MAKSAN TOIMINTA.......................................... 4 Maksan rakenne...............................................

Lisätiedot

Pidä huolta. maksasta

Pidä huolta. maksasta Pidä huolta maksasta Perinnöllisistä tekijöistä huolimatta, rasvamaksaa voi ehkäistä painon hallinnalla, alkoholin kohtuukäytöllä ja keventämällä ruokavaliota. Älä kasvata vatsaa, se rasvoittaa maksaa

Lisätiedot

Vauvamatkalla. Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Vauvamatkalla. Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Vauvamatkalla Opas synnyttäneelle Toimitus Kuvaajat Taitto Heta Kolanen, Katja Koskinen, Niina Kauppinen, Mirkka Kujala Tero Hanski, Mikko Hinkkanen, Jarmo Nummenpää, Heta Kolanen Mirkka Kujala Painopaikka

Lisätiedot

Suoliston parasiitti-infektiot. Heli Siikamäki, Hannu Kyrönseppä ja Sakari Jokiranta

Suoliston parasiitti-infektiot. Heli Siikamäki, Hannu Kyrönseppä ja Sakari Jokiranta Katsaus Suoliston parasiitti-infektiot Heli Siikamäki, Hannu Kyrönseppä ja Sakari Jokiranta Suoliston parasiitti-infektiot eli alkueläin- ja matoinfektiot ovat maailmanlaajuisesti erittäin yleisiä. Alkueläimille

Lisätiedot

Toimenpideohje torjuntatoimista tuhkarokkotapauksen yhteydessä

Toimenpideohje torjuntatoimista tuhkarokkotapauksen yhteydessä SUOSITUS Toimenpideohje torjuntatoimista tuhkarokkotapauksen yhteydessä Päivitetty 7.6.2011 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos PL 30 (Mannerheimintie 166) 00271 Helsinki Puhelin: 020 610 6000 www.thl.fi

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Tamiflu 30 mg kovat kapselit oseltamiviiri

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Tamiflu 30 mg kovat kapselit oseltamiviiri Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Tamiflu 30 mg kovat kapselit oseltamiviiri Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja.

Lisätiedot

Saattohoito-opas JUHA HÄNNINEN. 13. uudistettu painos ETELÄ-SUOMEN SYÖPÄYHDISTYS SÖDRA FINLANDS CANCERFÖRENING RY

Saattohoito-opas JUHA HÄNNINEN. 13. uudistettu painos ETELÄ-SUOMEN SYÖPÄYHDISTYS SÖDRA FINLANDS CANCERFÖRENING RY -opas POTILAAN 2012... JA OMAISEN OPAS 13. uudistettu painos JUHA HÄNNINEN ETELÄ-SUOMEN SYÖPÄYHDISTYS SÖDRA FINLANDS CANCERFÖRENING RY Saattohoito POTILAAN JA OMAISEN OPAS 13. uudistettu painos 2012...

Lisätiedot

Miten akuutti porfyria periytyy?

Miten akuutti porfyria periytyy? For patients and families Print PDF File Print Akuutti porfyria Tällä sivulla on informaatiota potilaille, joilla on akuutti ajoittainen porfyria, porphyria variegata tai perinnöllinen koproporfyria, ja

Lisätiedot

Rintasyöpäpotilaan seurantaohjelma. POTILASOHJE HYKS Syöpäkeskus

Rintasyöpäpotilaan seurantaohjelma. POTILASOHJE HYKS Syöpäkeskus Rintasyöpäpotilaan seurantaohjelma POTILASOHJE HYKS Syöpäkeskus Hyvä rintasyöpäpotilas, SYÖPÄTAUTIEN KLINIKAN SEURANTAOHJELMA Rintasyövän sairastaneita seurataan yleensä 5 vuoden ajan leikkauksesta, mutta

Lisätiedot

4TAPAA YLLÄPITÄÄ SEKSUAALISUUTTA

4TAPAA YLLÄPITÄÄ SEKSUAALISUUTTA ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE Seksuaalihäiriöt Hoitamalla itseäsi hoidat myös suhdettasi Seksuaalisuus ja syöpä Hoitomuoto vaikuttaa elämänlaatuun Sukupuolitaudit

Lisätiedot

VAUVAUINTI, MITÄ SE ON?

VAUVAUINTI, MITÄ SE ON? VAUVAUINTI, MITÄ SE ON? Vauvauinti voidaan aloittaa 3 kk ikäisenä ja aloituspainona täytyy olla vähintään 5 kg. Vauvauinti tapahtuu lämmitetyssä +32 C vedessä koulutetun vauva- ja perheuintiohjaajan valvonnassa.

Lisätiedot

Kissanomistajan opas

Kissanomistajan opas Kissanomistajan opas Nyt räätälöity ruokavalio jokaiselle leikatulle kissalle STERILISED Health Nutrition. Kunnossa läpi elämän. 6-12 kk ikäisille 1-7 -vuotiaille Sterilaatioleikkaus muuttaa pysyvästi

Lisätiedot

Tuberkuloosi. Hengitysliitto Heli ry:n opas

Tuberkuloosi. Hengitysliitto Heli ry:n opas Tuberkuloosi Hengitysliitto Heli ry:n opas Minkälainen sairaus tuberkuloosi on? Tuberkuloosi on Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama tartuntatauti, joka ilmenee yleisimmin keuhkoissa. 2 Tuberkuloosi

Lisätiedot

Uusia apuvälineitä apteekista

Uusia apuvälineitä apteekista Uusia apuvälineitä apteekista Kun sormissa ei ole tarpeeksi puristusvoimaa tai kädet tärisevät, voi hillopurkin avaaminen, paidan napittaminen tai kotiavaimen kääntäminen lukossa tuntua ylivoimaiselta

Lisätiedot

Aikuinen ja epilepsia

Aikuinen ja epilepsia Aikuinen ja epilepsia Reetta Kälviäinen 1 2 Aikuinen ja epilepsia 7. uudistettu painos 2010 Kirjoittaja: Reetta Kälviäinen, professori, neurologian erikoislääkäri Julkaisija: Epilepsialiitto Oppaan julkaisemista

Lisätiedot

3MS-taudin oireen- mukainen hoito

3MS-taudin oireen- mukainen hoito 3 MS-taudin oireenmukainen hoito Tämä opas on osa multippeliskleroosista (MS) ja siihen liittyvistä aiheista kertovaa sarjaa. Tässä oppaassa käsitellään MS-taudin tavallisimpia oireita, kuten uupumusta,

Lisätiedot

Lapsi ja. epilepsia. Kai Eriksson Eija Gaily Pirjo Hyvärinen Pirkko Nieminen Leena Vainionpää

Lapsi ja. epilepsia. Kai Eriksson Eija Gaily Pirjo Hyvärinen Pirkko Nieminen Leena Vainionpää Lapsi ja epilepsia Kai Eriksson Eija Gaily Pirjo Hyvärinen Pirkko Nieminen Leena Vainionpää 1 Lapsi ja epilepsia 3. uudistettu painos, 2013 Kirjoittajat Kai Eriksson, dosentti, lastenneurologian erikoislääkäri

Lisätiedot

Seppo Utriainen POLIO

Seppo Utriainen POLIO Seppo Utriainen POLIO Utkin osasi jo antaa arvoa pysähdyksille, joiden aikana hänen nilkutuksensa ei näkynyt Vaikka turha sitä oli näillä kaduilla kätkeäkään täällä hänen rampa jalkansa oli vain merkki

Lisätiedot

Myeloproliferatiiviset sairaudet. potilaan opas. Polysytemia vera essentiaalinen trombosytemia myelofibroosi. Eeva Juvonen Marjut Kauppila Minna Lehto

Myeloproliferatiiviset sairaudet. potilaan opas. Polysytemia vera essentiaalinen trombosytemia myelofibroosi. Eeva Juvonen Marjut Kauppila Minna Lehto Myeloproliferatiiviset sairaudet potilaan opas Polysytemia vera essentiaalinen trombosytemia myelofibroosi Eeva Juvonen Marjut Kauppila Minna Lehto T e k s t i Eeva Juvonen, sisätautien ja kliinisen hematologian

Lisätiedot

LÖYDÄ SINULLE SOPIVIN EHKÄISY MENETELMÄ Erilaisia vaihtoehtoja on paljon

LÖYDÄ SINULLE SOPIVIN EHKÄISY MENETELMÄ Erilaisia vaihtoehtoja on paljon LÖYDÄ SINULLE SOPIVIN EHKÄISY MENETELMÄ Erilaisia vaihtoehtoja on paljon TUNNETKO SUKUPUOLI ELIMESI? Tietoa naisen ja miehen anatomiasta SEKSI JA SEKSUAALISUUS Mitä ne ovat? 2 Sisältö On aika ottaa vastuu

Lisätiedot

Po t i l a s o p a s Masennus ja siitä toipuminen

Po t i l a s o p a s Masennus ja siitä toipuminen P o t i l a s o p a s Masennus ja siitä toipuminen En jaksa mitään, istun kuin halvaantunut sohvannurkassa, hammasharja kädessä ja odotan, että jaksaisin raahautua kohti lavuaaria Elämällä ei ole mitään

Lisätiedot

LENTOPALLOSSA TAPAHTUVIEN TAPATURMIEN ENSIAPUOHJEET SEKÄ SIDONTA JA TEIPPAUSOHJEET. Osa 2

LENTOPALLOSSA TAPAHTUVIEN TAPATURMIEN ENSIAPUOHJEET SEKÄ SIDONTA JA TEIPPAUSOHJEET. Osa 2 LENTOPALLOSSA TAPAHTUVIEN TAPATURMIEN ENSIAPUOHJEET SEKÄ SIDONTA JA TEIPPAUSOHJEET Osa 2 2 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1 Nivel- ja lihasvammat... 4 2 Kolmen K:n hoito... 5 3 Teippaus... 6 3.1 Peukalon

Lisätiedot