Nettivienti, käyttöohjeet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nettivienti, käyttöohjeet"

Transkriptio

1 1 Nettivienti, käyttöohjeet ETUSIVU Nettipalvelun etusivulla näkyy yleistä tietoa sovelluksesta, linkki käyttöehtoihin ja käyttöohjeisiin, linkki Taric-hakuun sekä järjestelmätiedotteet ja puhelinpalvelun tiedot. Nettipalvelun etusivulla kaikki käyttäjät pystyvät valitsemaan käyttöliittymän kielen (oletuksena suomi, muut vaihtoehdot ruotsi ja englanti. Valitsemalla välilehden Ilmoitus Tunnistautumaton käyttäjä pääsee valitsemaan heille mahdollisia ilmoitustyyppejä (uusi vienti-ilmoitus, uusi taloudellisesti vaikuttava ilmoitus ja uusi alustoimitusilmoitus) Mikäli käyttäjällä on KATSO-tunnisteet, linkistä Kirjaudu Katso-tunnuksin pääsee tunnistautumaan nettivientiin (tämän käyttöohjeen Tunnistautunut käyttäjä -kohdat). Linkistä käyttöohjeet löytyy lisätietoa Katso-tunnisteista. Yksityishenkilö, jolla on verkkopankkitunnukset, pääsee tunnistautumaan nettivientiin linkistä Kirjaudu yksityishenkilönä. Tunnistautuminen-sivulla on niiden pankkien logot, joiden verkkopankkitunnuksilla voi tunnistautua palveluun. Tunnistautunut käyttäjä (KATSO-tunnistaunut tai yksityishenkilönä kirjautunut) voi ylävalikon kohdasta Ilmoitus valita millaista vienti-ilmoitusta haluaa täyttää (Uusi vienti-ilmoitus, Uusi taloudellisesti vaikuttava ilmoitus Uusi alustoimitusilmoitus, Uusi FEOGA-ilmoitus ja Ilmoitus saapumisesta poistumispaikalle).

2 2 ETUSIVU, KATSO-TUNNISTAUTUNUT KÄYTTÄJÄ Katso-tunnistautuneelle käyttäjälle avautuu sivu, jossa näytetään tiettyyn KATSO-tunnisteeseen liitetyt yritykset. Ilmoituksen tekijän on aina valittava valikosta se yritys, jonka nimissä aikoo ilmoituksia tehdä. Mikäli KATSO-tunnisteelle on rekisteröity vain yksi yritystunnus, käyttäjä painaa Jatka -painiketta. Jos KATSO-tunnisteelle on rekisteröity useita y-tunnuksia, niin tällöin näkyy Valitse Y-tunnus linkki ja käyttäjä voi vaihtaa sitä kautta toisen y-tunnuksen kirjautumatta ohjelmasta ulos. Tunnistautuneelle käyttäjälle näytetään sivun yläosassa millä tunnisteilla hän on kirjautunut palveluun. Tunnistautuneelle käyttäjälle avautuu 1. Haku-välilehti, josta käyttäjä voi hakea tekemiään ilmoituksia tietyin hakuehdoin. 2. Ilmoitus-välilehti, josta hän pääsee valitsemaan hänelle mahdollisia ilmoitustyyppejä. Tunnistautuneelle käyttäjälle näytetään etusivun taulukossa 10 viimeisintä saapunutta viestiä.

3 3 YLEISIÄ OHJEITA abc= kun tällaiseen kenttään kirjoittaa haluamastaan koodista tai koodin kuvaustekstistä vähintään 2 merkkiä, alle ilmestyy valikko, josta voi valita haluamansa vaihtoehdon. Sovellus tuo näkyviin kaikki ne vaihtoehdot, joissa esiintyy kyseinen kirjainyhdistelmä (esim. määrämaan ollessa Venäjän federaatio, kenttään voi alkaa kirjoittamaan ru tai ve). Mitä useamman merkin kirjoittaa, sitä helpommin oikea vaihtoehto löytyy. Valintalistan nuolta painamalla käyttäjä saa listan valittavista vaihtoehdoista. Valinta tehdään napsauttamalla hiirellä haluttua kohtaa. Kenttään voi myös syöttää tekstiä, jolloin kenttään tuodaan se valinta, jonka ensimmäinen kirjain alkaa tekstikenttään syötetyllä kirjaimella. Päivämäärä-kenttien vieressä on kalenteri, josta voi valita halutun päivämäärän. Joidenkin päivämäärien kohdalla vaaditaan lisäksi kellonajan ilmoittamista. Valitun päivämäärän lisäksi kenttään tulee oletuskellonaika 00:00, jonka käyttäjä voi muuttaa. Päivämäärän voi myös syöttää suoraan päivämääräkenttään, päivämäärän tulee olla muodossa pp.kk.vvvv (esim ) Edellinen- toiminnosta käyttäjä pääsee edelliselle sivulle. Mikäli sivulta puuttuu pakollisia tietoja, nettivienti huomauttaa pakollisten tietojen puuttumisesta. Peruuta-toiminnosta kenttiin syötetyt arvot tyhjenevät, mikäli kentät ovat olleet tyhjiä. Jos kentissä oli aiemmin syötettyjä tietoja ja arvoja muutellaan, peruuta-painike palauttaa alkuperäiset arvot. Seuraava-toiminnosta käyttäjä pääsee syöttämään tulliselvitettävän erän tietoja. Nettivienti tarkistaa ennen seuraavalle sivulle siirtymistä, että pakolliset tiedot on syötetty. Tunnistautuneelle käyttäjälle näytetään myös Tallenna luonnoksena - painike, jolloin keskeneräisen ilmoituksen tiedot tallentuvat ja käyttäjä voi jatkaa ilmoituksen tietojen syöttämistä myöhemmin. Tallennuksen yhteydessä ilmoitus saa yksilöllisen NETT-alkuisen tunnistenumeron, jolla ilmoitus voidaan hakea myöhemmin käsittelyyn.

4 4 HAKUSIVU (KATSO-TUNNISTAUTUNUT KÄYTTÄJÄ) Hakusivulla voidaan hakea ilmoituksia tietyin hakuehdoin. Hakuja voi tehdä ainoastaan tunnistautunut käyttäjä. Jos hakuehdoksi on annettu yksittäisen ilmoituksen viite, tapahtuman tunnus tai MRN-numero, ilmoituksen jättöväliä ei tarvitse laittaa rajaamaan hakutuloksia. Muissa tapauksissa ilmoituksen jättöväliin on annettava alku- ja loppupäivämäärät (pp.kk.vvvv HH:mm). Hakuja tehdessä Oman yrityksen rooliksi pitää valita joko Viejä tai Edustaja. Nettivienti näyttää hakutulokset jommallakummalla roolilla ja yhtenä hakukriteerinä käytetään käyttäjän yritystunnusta, joka saadaan Katso-tunnisteesta automaattisesti. Haku tehdään hakutekijöiden syöttämisen jälkeen painamalla Hae-painiketta. Ilmoitusten haku kannattaa tehdä mahdollisimman suppeilla hakuehdoilla. Helpoin tapa tehdä hakuja on valita hakuehdoiksi oman yrityksen rooli sekä haluttu päivämääräväli ilmoituksen jättöväliksi. Mikäli hakua vastaavia tuloksia ei löydy tai hakuehdoissa on puutteita, nettivienti huomauttaa virheestä. Tyhjennä-painike tyhjentää syötetyt hakutekijät näytöltä sekä suoritetun haun tulokset. Jos vienti-ilmoitusta ei ole tehty Nettiviennissä, vaan käyttäen muita asiointitapoja (sanomapohjainen asiointi tai varamenettelyssä SADlomakkeella) tai Tunnistautumattomana käyttäjänä Nettiviennissä, viejä voi hakea omia ilmoituksiaan esim. oikaisua varten tästä.

5 5 Muiden asiointikanavien kautta tehtyjen vientiilmoitusten haku Tällä haku-näytöllä voidaan hakea ilmoituksia, joita ei ole jätetty Tunnistautuneena Nettiviennin kautta, vaan operaattorin välittämänä tai suoran sanoma-asioinnin kautta tai ilmoitus on jätetty Nettiviennissä Tunnistaumattomana käyttäjänä. Hakutekijöiksi syötetään joko Nettiviite, MRN-numero tai tapahtumatunnus sekä viejän/edustajan viitenumero (täsmälleen sama kuin alkuperäisellä ilmoituksella) ja viejän/edustajan yritystunnuksen jatko-osa (T-tunnus), mikäli se on ollut alkuperäisellä ilmoituksella. Haku tehdään hakutekijöiden syöttämisen jälkeen painamalla Hae vientijärjestelmästä.

6 6 HAKUSIVU (YKSITYISHENKILÖNÄ TUNNISTAUTUNUT KÄYTTÄJÄ) Hakusivulla voidaan hakea ilmoituksia tietyin hakuehdoin. Jos hakuehdoksi on annettu yksittäisen ilmoituksen viite, tapahtumatunnus tai MRN-numero, ilmoituksen jättöväliä ei tarvitse laittaa rajaamaan hakutuloksia. Muissa tapauksissa ilmoituksen jättöväliin on annettava alku- ja loppupäivämäärät (pp.kk.vvvv HH:mm). Haku tehdään hakutekijöiden syöttämisen jälkeen painamalla Hae-painiketta. Ilmoitusten haku kannattaa tehdä mahdollisimman suppeilla hakuehdoilla. Helpoin tapa tehdä hakuja on valita hakuehdoksi haluttu päivämääräväli. Mikäli hakua vastaavia tuloksia ei löydy tai hakuehdoissa on puutteita, nettivienti huomauttaa virheestä. Tyhjennä-painike tyhjentää syötetyt hakutekijät näytöltä sekä suoritetun haun tulokset.

7 7 Hakutulokset HAKUTULOKSET (TUNNISTAUTUNUT KÄYTTÄJÄ) Hakua vastaavat tulokset esitetään hakunäytöllä. Hakutuloksissa näytetään ilmoituksen yksilöivä tunniste, NETTalkuinen linkki, jota painamalla pääsee kyseisen vienti-ilmoituksen pääsivulle. Vanhoja ilmoituksia voi kopioida painamalla Kopioi - painiketta. Kopioitu ilmoitus avautuu Toimijan tiedot -välilehdelle, josta ilmoituksen tietoja voi muuttaa halutun mukaiseksi. Virheellistä ilmoitusta voi korjata painamalla Korjaa-painiketta. Ilmoitus avautuu korjattavaksi ja korjauksen jälkeen ilmoituksen voi lähettää uudestaan Tullin vientijärjestelmään. Keskeneräisiä vienti-ilmoituksia voi poistaa painamalla Poista -painiketta. Keskeneräisten ilmoitusten syöttämistä voi jatkaa valitsemalla NETT-alkuisen linkin. Jos hakutuloksia on paljon, niin sivun alalaidassa näytetään millä hakutulossivulla käyttäjä parhaillaan on. Linkeistä pääsee siirtymään hakutuloksissa joko sivu kerrallaan tai suoraan joko ensimmäiselle tai viimeiselle sivulle.

8 8 Ilmoituksen pääsivu (tunnistautumaton käyttäjä) ILMOITUKSEN PÄÄSIVU (TUNNISTAUTUMATON KÄYTTÄJÄ) Ilmoituksen pääsivulta käyttäjä voi valita uuden ilmoituksen ilmoitustyypin. Uusi ilmoitus -valinnasta aloitetaan tavallisen vienti-ilmoituksen syöttäminen. Käyttäjä ohjataan toimijan tiedot-näytölle. Uusi taloudellisesti vaikuttava ilmoitus -valinnasta käyttäjälle näytetään ainoastaan taloudellisesti vaikuttaviin tullimenettelyihin liittyvät koodit ja valintalistat. Taloudellisesti vaikuttavan menettelyn tiedot-näytölle aktivoituvat ne kentät, joiden täyttö on pakollista joko yhteisön tai kansallisen menettelykoodin vuoksi. Uusi alustoimitus-ilmoitus valinnasta aloitetaan alustoimitusilmoituksen syöttäminen. Tästä valitaan myös alustoimituksen jälleenvienti-ilmoitus.

9 9 Ilmoituksen pääsivu (tunnistautunut käyttäjä) ILMOITUKSEN PÄÄSIVU (TUNNISTAUTUNUT KÄYTTÄJÄ) Ilmoituksen pääsivulta käyttäjä voi valita uuden ilmoituksen ilmoitustyypin. Uusi ilmoitus -valinnasta aloitetaan tavallisen vienti-ilmoituksen syöttäminen. Käyttäjä ohjataan toimijan tiedot-näytölle. Uusi taloudellisesti vaikuttava ilmoitus -valinnasta käyttäjälle näytetään ainoastaan taloudellisesti vaikuttaviin tullimenettelyihin liittyvät koodit ja valintalistat. Taloudellisesti vaikuttavan menettelyn tiedot-näytölle aktivoituvat ne kentät, joiden täyttö on pakollista joko yhteisön tai kansallisen menettelykoodin vuoksi. Uusi alustoimitusilmoitus valinnasta käyttäjälle näytetään ainoastaan alustoimitukseen liittyvät koodit ja valintalistat. Tästä valitaan myös alustoimituksen jälleenvienti. Uusi feogailmoitus -tunnistautunut käyttäjä voi tehdä netissä myös maataloustuotteiden vientituki-, vientivelvoite- tai interventiovientiä koskevia vienti-ilmoituksia. Ilmoituksen saapumisesta poistumispaikalle -tunnistaunut käyttäjä voi tehdä netissä kun vienti-ilmoitus on tehty.

10 10 Uuden ilmoituksen syöttäminen UUDEN ILMOITUKSEN SYÖTTÄMINEN Vienti-ilmoituksen teko on jaettu neljään asiakokonaisuuteen: - toimijantiedot - tulliselvitettävän erän tiedot - kuljetustiedot - tavaraerän tiedot Toimijan tiedot -sivulle täytetään tavaran viejän, vastaanottajan, mahdollisen edustajan sekä ilmoituksen tekijän tiedot. Mikäli vienti-ilmoituksella on useita vastaanottajia, vastaanottajan tiedot tallennetaan myöhemmin tavaraerän tiedot-näytölle. Näissä tapauksissa otsikosta Tavaraerillä sama vastaanottaja poistetaan rasti, jolloin vastaanottajan tiedot eivät enää näy tällä näytöllä. Mikäli ilmoituksessa käytetään edustajaa, edustajan tiedot saadaan näkyviin ja täytettäväksi rastittamalla Edustaja -otsikko. Ilmoituksen tekijän on ilmoitettava joko puhelinnumeronsa tai sähköpostiosoitteensa. Jos sähköpostiosoite on ilmoitettu, tunnistautuneelle ilmoittajalle lähetetään ilmoitukseen liittyviä viestejä sähköpostitse. (esim. poistumisesta tulee tieto sähköpostiin, jonka jälkeen voi kirjautua ohjelmaan ja tulostaa poistumisvahvistetun luovutuspäätöksen) Mikäli sivulta puuttuu pakollisia tietoja, nettivienti ilmoittaa käyttäjälle niistä.

11 11 Tulliselvitettävän erän tiedot TULLISELVITETTÄVÄN ERÄN TIEDOT Tulliselvitettävän erän tietoihin syötetään koko vienti-ilmoitusta koskevat tiedot. Nettivienti asettaa ilmoituksen tekopäiväksi päivämäärän, jolloin ilmoituksen syöttäminen on aloitettu. Käyttäjä ei pysty muuttamaan päivämäärää. Nettivienti tarjoaa asiointikieleksi oletuksen FI (suomi). Asiointikielen voi muuttaa ruotsiksi, jolloin käyttäjä saa saate- ja päätösasiakirjat ruotsiksi. Sijaintitiedoissa valittaessa O (maantieteellinen sijainti) tai L (varasto), avautuu tavaran sijaintikenttä, johon syötetään esim. osoitetiedot. Mikäli valitaan Z (tullitoimipaikan koodi), avautuu tullitoimipaikka ja kun siihen valitsee halutun tullitoimipaikan maakoodin, niin viereen avautuu toinen kenttä, johon syötetään tullitoimipaikka. Ilmoitettu poistumistoimipaikka; syötetään kenttään valittu maakoodi, jonka viereen avautuu toinen kenttä, johon valitaan haluttu tullitoimipaikka. Jos valitsee esim. FI, avautuu kaikki Suomen tullitoimipaikat tai voi aloittaa syöttämään kirjaimia, esim. Vaa, tällöin kenttään avautuu Vaalimaan tulli.

12 12 Mikäli liiteasiakirjoja on vain yksi, lisää liiteasiakirja painiketta ei tarvitse painaa. Jos asiakirjoja on useita, painetaan lisää liiteasiakirja painiketta, jolloin aiemmin syötetty liiteasiakirja siirtyy kentän yläpuolelle. Syötetyn asiakirjan tietoja voi muuttaa painamalla muuta painiketta tai asiakirjan voi poistaa painamalla poista - painiketta Tähän syötetään kauppalaskulla käytettävä valuutta. Jos laskulla on useita valuuttalajeja, niin tähän syötetään arvoltaan suurin valuuttalaji. Useampien tulliselvitettävän erän erityismainintoja lisätään painamalla Lisää erityismaininta -painiketta. Syötetty tieto siirtyy kentän yläpuolelle näkyviin. Syötetyn erityismaininnan voi poistaa yhteenvedosta painamalla Poista -painiketta. Jos Poista - painiketta ei ole näkyvillä, kyseinen erityismaininta on kytketty suoraan näytöllä olevan kentän arvoon.

13 13 Kuljetustiedot KULJETUSTIEDOT Tavaran kuljetukseen liittyvät tiedot ilmoitetaan Kuljetustiedot -sivulla. Reittimaat-kentässä ilmoitetaan niiden maiden koodit, joiden kautta tavarat kuljetetaan alkuperäisen lähtömaan ja lopullisen määrämaan välillä. Lähtö- ja määrämaata ei siis ilmoiteta. Reittimaita lisätään painamalla Lisää -painiketta, jolloin syötetty reittimaa siirtyy kentän yläpuolelle. Syötettyjä reittimaita voi poistaa painamalla Poista -painiketta. Mikäli reittimaita on vain yksi, Lisää -painiketta ei tarvitse painaa. Nettivienti antaa sinettien lukumääräksi oletuksena arvon nolla (0). Mikäli vienti-ilmoitukseen ei liity sinettejä, oletusarvoa 0 ei saa poistaa sinettien lukumäärä-kohdasta. Mikäli sinettejä on enemmän kuin yksi (1) eivätkä sinettien numerot ole peräkkäisiä numeroita, sinettien numeroita lisätään painamalla Lisää -painiketta. Syötetyn sinetin numero siirtyy kentän yläpuolelle. Numeron voi poistaa painamalla Poista -painiketta.

14 14 Tavaraerän tiedot TAVARAERÄN TIEDOT Tavaraerän tietoihin syötetään yhteen tavaraerään (tullinimikkeeseen) liittyvät tiedot. Nettivienti tarkistaa nimikkeen oikeellisuuden ja nimikkeen vaatimat rajoitukset suoraan TARIC-tietokannasta. Tullinimike syötetään 8 numeron tarkkuudella Menettelykoodi (EU) valitaan avautuvasta valikosta, samoin Kansallinen menettelykoodi. Painamalla Hae nimikkeen lisätiedot -painiketta Nettivienti hakee nimikkeeseen liittyvät rajoitukset sekä Taric-tietokannan mukaisen tavarankuvauksen. Mikäli nimikkeeseen ei liity rajoituksia Nettivienti ilmoittaa siitä ja palauttaa Taricista ainoastaan tavaran kuvauksen. Mikäli tullinimikkeeseen liittyy Taricin mukainen lisäpaljouden ilmoittaminen, Nettivienti tuo näkyville kentän, johon lisäpaljous syötetään. Nettivienti kertoo syötettävän kentän perässä, mikä lisäpaljousyksikkö kyseiselle nimikkeelle tulee ilmoittaa. Lisäpaljouteen voi myös liittyä paljousyksikön tarkennin: esim. KGM kilogrammaa, E Valutettu nettopaino Esimerkki nimikkeeseen liittyy kaksikäyttötuotteiden vientirajoitus. Käyttäjän tulee valita vaihtoehdoista, onko vientiin ilmoitettu tavara rajoitusten alaista vaiko ei. Jos nimikkeen lisätietoja ei ole haettu, Nettivienti huomauttaa asiasta siinä vaiheessa, kun käyttäjä on siirtymässä seuraavalle sivulle.

15 15 Tavaraerän tiedot TAVARAERÄN TIEDOT Mikäli yhteen tavaraerään (tullinimikkeeseen) kuuluva tavara on pakattu useisiin eri pakkauslajeihin, tulee kaikki tavaraerän (tullinimikkeen) pakkauslajit ilmoittaa. Yhteen pakkaukseen liittyvien tietojen syöttämisen jälkeen Lisää pakkauslaji ja -tiedot -painikkeesta tiedot siirtyvät kentän yläpuolelle ja uusia samaan tavaraan liittyviä pakkaustietoja voi syöttää lisää. Syötettyjä pakkaustietoja voi poistaa Poista - painikkeesta. Mikäli tavaraerä on pakattu samaan pakkauslajiin, Lisää pakkauslaji ja -tiedot -painiketta ei tarvitse käyttää. Aiemmin syötettyjä pakkaustietoja voi muuttaa painamalla Muuta -painiketta. Syötetyt tiedot avautuvat muutettaviksi.

16 16 Tavaraerän tiedot TAVARAERÄN TIEDOT Tavaraerään liittyvät liiteasiakirjoja, erityismainintoja tai edeltäviä asiakirjoja ei ole kaikilla vienti-ilmoituksilla. Mikäli syötettävään tavaraerään liittyy liiteasiakirjoja, erityismainintoja tai edeltäviä asiakirjoja, niin käyttäjä pääsee syöttämään haluamiaan tietoja valitsemalla esimerkiksi kohdan Tavaraerään liittyy liiteasiakirjoja. Syötettyjä liiteasiakirjoja, erityismainintoja tai edeltäviä asiakirjoja voi poistaa yhteenvedosta painamalla Poista -painiketta. Aiemmin syötettyjä liiteasiakirjojen, erityismainintojen tai edeltävien asiakirjojen tietoja voi muuttaa painamalla Muuta - painiketta. Syötetyt tiedot avautuvat muutettaviksi. Mikäli vienti-ilmoitukseen sisältyy useita tavaraeriä, uuden tavaraerän pääsee lisäämään painamalla Lisää uusi tavaraerä -painiketta.

17 17 Tavaraerälista TAVARAERÄLISTA Tavaraerälistalla näytetään käyttäjälle yhteenveto syötetyistä tavaraeristä. Tavaraerä-linkistä painamalla käyttäjä pääsee siirtymään tavaraeränäytölle ja tarvittaessa korjailemaan tavaraerän tietoja. Uusia tavaraeriä pääsee syöttämään painamalla Lisää uusi tavaraerä -painiketta. Syötettyjä tavaraeriä voi poistaa merkitsemällä kyseisen tavaraerän, jonka jälkeen Poista tavaraerä -painikkeesta tavaraerän tiedot poistetaan.

18 18 Taloudellisesti vaikuttavan menettelyn tiedot TALOUDELLISESTI VAIKUTTAVAN MENETTELYN TIEDOT Taloudellisesti vaikuttavaan tullimenettelyyn liittyvät tiedot syötetään omalle sivulle. Kun käyttäjä on valinnut Ilmoituksen pääsivulta uusi taloudellisesti vaikuttava ilmoitus, nettivienti päättelee yhteisön tullimenettelyn ja kansallisen menettelyn perusteella (ilmoitettu tulliselvitettävän erän näytöllä), mitä taloudellisesti vaikuttavan menettelyn tietoja tässä pitää ilmoittaa. Jos kyseessä on tavanomainen lupamenettely, myös mahdolliset lupatiedot kysytään tässä. Mikäli päättäviä tullitoimipaikkoja on useita, uusi päättävä tullitoimipaikka lisätään painamalla Lisää - painiketta. Mikäli päättäviä tullitoimipaikkoja on vain yksi, Lisää painiketta ei tarvitse painaa.

19 19 Lähetyssivu LÄHETYSSIVU (TUNNISTAUTUMATON KÄYTTÄJÄ) Nettivienti pyytää tunnistautumatonta käyttäjää syöttämään tyhjään kenttään 6-merkkisen numerosarjan ennen ilmoituksen lähettämistä. Valmiin vienti-ilmoituksen lähettäminen Tullin vientijärjestelmään tapahtuu lähetyssivulta painamalla Lähetä -painiketta.

20 20 LÄHETYSSIVU (TUNNISTAUTUMATON KÄYTTÄJÄ) Tunnistautumaton ilmoittaja saa hyväksytystä ilmoituksesta Nettiviitteen. Nettiviite esitetään vietävien tavaroiden ja tullaukseen liittyvien asiakirjojen kanssa Suomessa sijaitsevassa tullitoimitoimipaikassa, jossa Tulli luovuttaa tavaran vientimenettelyyn ja antaa viejälle luovutuspäätöksen sekä EAD:n. EAD -saateasiakirjan tulee seurata tavaraa poistumispaikalle. Mikäli Tunnistautumaton viejä ei ole esittänyt nettiviitettä Tullissa 45 päivän kuluessa ilmoituksen hyväksymisestä, Tulli mitätöi ilmoituksen. Pääsivulla tunnistautumaton voi myös halutessaan kopioida ilmoituksen saman istunnon aikana ja käyttää sitä pohjana uudelle ilmoitukselle. Mikäli ilmoituksella on ollut virheitä, Nettivienti ilmoittaa käyttäjälle hylkäyksestä ja näyttää virheet lähetyssivulla. Käyttäjä pääsee korjaamaan virheet avaamalla ilmoituksen korjaa painikkeesta. Ilmoituksen korjaamisen jälkeen, käyttäjä lähettää ilmoituksen uudelleen tullin vientijärjestelmään. Huom.! Virheet tulee korjata saman istunnon aikana.

21 21 Lähetyssivu, Tullin vientijärjestelmä ilmoittaa virheestä LÄHETYSSIVU (TUNNISTAUTUNUT KÄYTTÄJÄ) Mikäli ilmoituksella on ollut virheitä, Nettivienti ilmoittaa käyttäjälle hylkäyksestä ja näyttää virheet lähetyssivulla. Käyttäjä pääsee korjaamaan virheet avaamalla ilmoituksen korjaa painikkeesta. Ilmoituksen korjaamisen jälkeen, tunnistautunut käyttäjä voi lähettää ilmoituksen heti tai myöhemmin tullin vientijärjestelmään. Ilmoituksen pääsivu -linkistä käyttäjä pääsee ilmoituksen pääsivulle. Lisää uusi ilmoitus -painikkeesta käyttäjä voi aloittaa uuden ilmoituksen syöttämisen.

22 22 Lähetyssivu, ilmoitus vastaanotettu Tullin vientijärjestelmään LÄHETYSSIVU (TUNNISTAUTUNUT KÄYTTÄJÄ) Mikäli lähetetty ilmoitus on vastaanotettu Tullin vientijärjestelmään onnistuneesti, ilmoitukselle muodostuu NETT-alkuinen Nettiviite. Ilmoitukseen liittyvät viestit ja päätökset voi käydä tarkistamassa Ilmoituksen pääsivulta.

23 23 Ilmoituksen pääsivu (tunnistautunut käyttäjä) ILMOITUKSEN PÄÄSIVU (TUNNISTAUTUNUT KÄYTTÄJÄ) Jos käyttäjä käsittelee olemassa olevaa ilmoitusta, voi pääsivulta aloittaa myös kokonaan uuden ilmoituksen syöttämisen valitsemalla Aloita uusi ilmoitus. Ilmoituksen pääsivulla voi myös kopioida käsittelyssä olevan ilmoituksen painamalla Kopioi painiketta. Ilmoituksen pääsivulla näkyvät ilmoituksen tiedot (MRN-numero, nettiviite, ilmoitustyyppi ja ilmoituksen tila). Ilmoituksen pääsivulla näkyvät lähetetyille ilmoituksille Tullin vientijärjestelmästä saapuneet viestit. Vienti-ilmoitukseen liittyvät päätökset ja tulosteet näytetään sivun alalaidassa. Avaa päätös linkistä käyttäjä voi tulostaa päätökset ja tallentaa ne omalle koneelle.

24 24 Ilmoituksen pääsivu (tunnistautumaton käyttäjä) ILMOITUKSEN PÄÄSIVU (TUNNISTAUTUMATON KÄYTTÄJÄ) Jos käyttäjä käsittelee olemassa olevaa ilmoitusta, voi pääsivulla aloittaa myös kokonaan uuden ilmoituksen syöttämisen painamalla Aloita uusi ilmoitus painiketta. Ilmoituksen voi myös kopioida uuden ilmoituksen pohjaksi. Ilmoituksen pääsivulla näkyvät ilmoituksen tiedot (MRNnumero, nettiviite, ilmoitustyyppi ja ilmoituksen tila) sekä Tullin vientijärjestelmästä saapuneet viestit.

Esimerkki 3: Alustoimitusilmoitus

Esimerkki 3: Alustoimitusilmoitus 1 Esimerkki 3: Alustoimitusilmoitus Lisätietoja: www.tulli.fi Viennin asiakasohje 33 Alustoimituksesta annettava vienti-ilmoitus Alustoimitusilmoituksen voi tehdä Nettiviennissä tunnistautumattomana, Katso-tunnistautuneena

Lisätiedot

Alustoimitusilmoituksen voi tehdä netti-ilmoituksena Vienti-ilmoituspalvelussa valitsemalla uusi alustoimitusilmoitus

Alustoimitusilmoituksen voi tehdä netti-ilmoituksena Vienti-ilmoituspalvelussa valitsemalla uusi alustoimitusilmoitus 1 Alustoimitusilmoitus vienti-ilmoituspalvelussa Lue lisää alustoimituksista: http://tulli.fi/yritysasiakkaat/vienti/alustoimitusmenettely Alustoimitusilmoituksen voi tehdä netti-ilmoituksena Vienti-ilmoituspalvelussa

Lisätiedot

Viennin tulli-ilmoitus Internetissä Esittely

Viennin tulli-ilmoitus Internetissä Esittely Viennin tulli-ilmoitus Internetissä Esittely 10.8.2009 10.8.2009 1 Viennin netti-ilmoittaminen 1. Kaikkien käyttäjien sivut ja toiminnot Tunnistamattomana käyttäjänä ilmoituksen tekijä saa ilmoituskohtaisen

Lisätiedot

Vienti-ilmoituspalvelu

Vienti-ilmoituspalvelu Vienti-ilmoituspalvelu Käyttöohjeet Vienti-ilmoituspalvelussa voit antaa vienti-ilmoituksen EU:n ulkopuolelle vietävästä tavarasta. Maksuttomaan palveluun pääset tulli.fi > Asiointi-info\Tee vienti-ilmoitus

Lisätiedot

Tuonti-ilmoituspalvelu

Tuonti-ilmoituspalvelu Tuonti-ilmoituspalvelu Rahtitullaus Yritykset Käyttöohjeet Tuonti-ilmoituspalvelussa voit antaa tuontiilmoituksen EU:n ulkopuolelta, Ahvenanmaalle saapuvasta (muualta kuin Manner-Suomesta) ja muualta verorajan

Lisätiedot

Tuonti-ilmoituspalvelu

Tuonti-ilmoituspalvelu Tuonti-ilmoituspalvelu Postitullaus Yritykset Käyttöohjeet Tuonti-ilmoituspalvelussa voit antaa tuontiilmoituksen EU:n ulkopuolelta, Ahvenanmaalle saapuvasta (muualta kuin Manner-Suomesta) ja muualta verorajan

Lisätiedot

Poistuvan tavaran netti-ilmoittaminen

Poistuvan tavaran netti-ilmoittaminen Poistuvan tavaran netti-ilmoittaminen Netti-ilmoituksen täyttö Tullin netti-ilmoituspalvelu löytyy tulli.fi sivuilta: Sähköiset palvelut Tee ilmoitus Tee turvatietoilmoitus Siirry palveluun Saapuminen

Lisätiedot

Nettituonti, käyttöohjeet yksityishenkilön rahtitullaus

Nettituonti, käyttöohjeet yksityishenkilön rahtitullaus Nettituonti, käyttöohjeet yksityishenkilön rahtitullaus 11.04.2013 ETUSIVU Nettipalvelun etusivulla on yleistä tietoa sovelluksesta, järjestelmätiedotteet sekä puhelinpalvelun tiedot. Etusivulla voit valita

Lisätiedot

Yleisilmoitus nettipalvelussa

Yleisilmoitus nettipalvelussa Yleisilmoitus nettipalvelussa Netti-ilmoituksen täyttö Tullin netti-ilmoituspalvelu löytyy tulli.fi sivuilta: Sähköiset palvelut Tee ilmoitus Tee turvatietoilmoitus Siirry palveluun Yleisilmoitus tehdään

Lisätiedot

Purkaustulos-ilmoitus nettipalvelussa

Purkaustulos-ilmoitus nettipalvelussa Purkaustulos-ilmoitus nettipalvelussa Netti-ilmoituksen täyttö Tullin netti-ilmoituspalvelu löytyy tulli.fi sivuilta: Sähköiset palvelut Tee ilmoitus Tee turvatietoilmoitus Siirry palveluun Purkaustulos-ilmoitus

Lisätiedot

Poistumisen yleisilmoitus nettipalvelussa

Poistumisen yleisilmoitus nettipalvelussa Poistumisen yleisilmoitus nettipalvelussa Netti-ilmoituksen täyttö Tullin netti-ilmoituspalvelu löytyy tulli.fi sivuilta: Sähköiset palvelut Tee ilmoitus Tee turvatietoilmoitus Siirry palveluun Poistumisen

Lisätiedot

Tuonti-ilmoituspalvelu

Tuonti-ilmoituspalvelu Tuonti-ilmoituspalvelu Postitullaus Yritykset Käyttöohjeet Tuonti-ilmoituspalvelussa voit antaa tuonti-ilmoituksen EU:n ulkopuolelta, Ahvenanmaalle saapuvasta (muualta kuin Manner- Suomesta) ja muualta

Lisätiedot

Saapumisen yleisilmoitus nettipalvelussa

Saapumisen yleisilmoitus nettipalvelussa Saapumisen yleisilmoitus nettipalvelussa Netti-ilmoituksen täyttö Tullin netti-ilmoituspalvelu löytyy tulli.fi sivuilta: Sähköiset palvelut Tee ilmoitus Tee turvatietoilmoitus Siirry palveluun Saapumisen

Lisätiedot

Saapumisen esittämisilmoitus nettipalvelussa

Saapumisen esittämisilmoitus nettipalvelussa Saapumisen esittämisilmoitus nettipalvelussa Netti-ilmoituksen täyttö Tullin netti-ilmoituspalvelu löytyy tulli.fi sivuilta: Sähköiset palvelut Tee ilmoitus Tee turvatietoilmoitus Siirry palveluun Saapumisen

Lisätiedot

Nettituonti, käyttöohjeet yksityishenkilön postitullaus

Nettituonti, käyttöohjeet yksityishenkilön postitullaus Nettituonti, käyttöohjeet yksityishenkilön postitullaus 3.6.2014 ETUSIVU Nettipalvelun etusivulla on yleistä tietoa sovelluksesta, järjestelmätiedotteet sekä puhelinpalvelun tiedot. Etusivulla voit valita

Lisätiedot

Tuonti-ilmoituspalvelu

Tuonti-ilmoituspalvelu Tuonti-ilmoituspalvelu Rahtitullaus Yritykset Käyttöohjeet Tuonti-ilmoituspalvelussa voit antaa tuonti-ilmoituksen EU:n ulkopuolelta, Ahvenanmaalle saapuvasta (muualta kuin Manner-Suomesta) ja muualta

Lisätiedot

Nettiviennin oikaisu Lisätietoja Oikaisusta Viennin ELEX asiakasohje nro 35.

Nettiviennin oikaisu Lisätietoja Oikaisusta Viennin ELEX asiakasohje nro 35. 1 Nettiviennin oikaisu Lisätietoja Oikaisusta Viennin ELEX asiakasohje nro 35. Tunnistautunut ilmoittaja hakee ilmoituksen, jolle aikoo tehdä oikaisupyynnön. Ilmoituksen tilan pitää olla joko luovutettu

Lisätiedot

Tuonti-ilmoituspalvelu

Tuonti-ilmoituspalvelu Tuonti-ilmoituspalvelu Rahtitullaus Yksityishenkilöt Käyttöohjeet Tuonti-ilmoituspalvelussa voit antaa tuonti-ilmoituksen EU:n ulkopuolelta, Ahvenanmaalle saapuvasta (muualta kuin Manner-Suomesta) ja muualta

Lisätiedot

Nettituonti, käyttöohjeet yritykset

Nettituonti, käyttöohjeet yritykset Nettituonti, käyttöohjeet yritykset 28.1.2014 ETUSIVU Nettipalvelun etusivulla on yleistä tietoa sovelluksesta, järjestelmätiedotteet sekä puhelinpalvelun tiedot. Etusivulla voit valita käyttöliittymän

Lisätiedot

Tuonti-ilmoituspalvelu

Tuonti-ilmoituspalvelu Tuonti-ilmoituspalvelu Postitullaus Yksityishenkilöt Käyttöohjeet Tuonti-ilmoituspalvelussa voit antaa tuonti-ilmoituksen EU:n ulkopuolelta, Ahvenanmaalle saapuvasta (muualta kuin Manner- Suomesta) ja

Lisätiedot

Tullin Nettivienti-palvelu yrityksille. 11.5.2015 Asiakaspalvelut 1

Tullin Nettivienti-palvelu yrityksille. 11.5.2015 Asiakaspalvelut 1 Tullin Nettivienti-palvelu yrityksille 11.5.2015 Asiakaspalvelut 1 Nettivienti-palvelu https://asiointi.tulli.fi/nettivienti/anonymous/frontpage.html?locale=fi Käytettävissä 24/7 Ei yleensä käyntiä Tullissa

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

VA-järjestelmän käyttöohje https://imdg.portofhelsinki.fi

VA-järjestelmän käyttöohje https://imdg.portofhelsinki.fi VA-järjestelmän käyttöohje https://imdg.portofhelsinki.fi VA-järjestelmän käyttöohje Käyttäjän kirjauduttua Va-järjestelmään palvelun etusivulla näkyy oman yrityksen ilmoitukset 14 vuorokauden ajalta.

Lisätiedot

Sisällysluettelo HOITO- JA LÄÄKITYSILMOITUKSEN TÄYTTÖOHJE

Sisällysluettelo HOITO- JA LÄÄKITYSILMOITUKSEN TÄYTTÖOHJE Sisällysluettelo Lyhyesti... 2 Yleisimmät kysymykset... 3 Hoitoilmoituksen tekeminen yksittäisille eläimille... 4 Eläimen valinta... 4 Hoitotiedot... 5 Hoitopäivä... 5 Hoidon syy... 5 Hoitokerta... 5 Lisätietoja...

Lisätiedot

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Hakijan ohje Opetushallitus syksy 2013 Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Sisältö Yliopistohaku.fi palvelun Oma haku -palvelu... 2 Aloitusnäyttö... 4 Kirjaudu Oma haku -palveluun... 5 Entä jos

Lisätiedot

KILVET...2 ATJ Aloitussivu...2 Päävalikko...3 Kilpisarjatilausten haku...4 Kilpisarjatilaukset...5 Kilpisarjatilaus...6 Kilpisarjatilauksen

KILVET...2 ATJ Aloitussivu...2 Päävalikko...3 Kilpisarjatilausten haku...4 Kilpisarjatilaukset...5 Kilpisarjatilaus...6 Kilpisarjatilauksen KILVET...2 ATJ Aloitussivu...2 Päävalikko...3 Kilpisarjatilausten haku...4 Kilpisarjatilaukset...5 Kilpisarjatilaus...6 Kilpisarjatilauksen vastaanotto...7 Kilpien hallinnointi valikko...8 Kilpivarastojen

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

Kansalaisen sisäänkirjautuminen ja uloskirjautuminen

Kansalaisen sisäänkirjautuminen ja uloskirjautuminen Kansalaisen sisäänkirjautuminen ja uloskirjautuminen 1.1.4.0 Sisällysluettelo Kansalaisen sisäänkirjautuminen... 3 Asiointialueen vaihto kirjautumisen yhteydessä... 8 Omahyviksestä uloskirjautuminen...10

Lisätiedot

Käyttöohje webrekkaselvitys-tietojärjestelmä

Käyttöohje webrekkaselvitys-tietojärjestelmä Käyttöohje webrekkaselvitys-tietojärjestelmä Kirjautumissivu: rekkaselvitys.helsinginsatama.fi Rekkaselvityksen webkäyttöliittymällä rekisteröityneet asiakkaat tekevät ilmoituksia itse verkossa suoraan

Lisätiedot

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi Hoitoaikojen ilmoittaminen 1.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 Tunnistautuminen 3 2 Hoitoaikojen ilmoittaminen 5 3 Viikkojen kopiointi 11 4 Tallennus 11 5 Yhteenvetotiedot 12 6 Tulostus 13 1.8.2015 Sivu 2 / 13

Lisätiedot

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN 1 HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta Hyväksilukeminen. Voit valita Näytettävät opinnot -osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Timmi järjestelmään rekisteröityminen ja käyttöoikeuksien laajentaminen

Timmi järjestelmään rekisteröityminen ja käyttöoikeuksien laajentaminen Käyttöohjeet Timmi järjestelmään 1 Timmi järjestelmään rekisteröityminen ja käyttöoikeuksien laajentaminen Timmi tilavarausjärjestelmään siirtyminen Jyväskylän kaupungin käytössä on Timmi tilavaraus- ja

Lisätiedot

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Työnantajan verkkoasiointipalvelu

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Työnantajan verkkoasiointipalvelu Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Työnantajan verkkoasiointipalvelu 2017 Kirjautuminen Kirjaudu Työnantajien asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/tyonantajat Palvelun käyttö

Lisätiedot

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Opas työnantajan verkkoasiointiin www.kela.fi/tyonantajat Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen Sovelluksen valinta Toiminnot Etuuden valinta Sairausajan

Lisätiedot

Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali

Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali Laturi Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali Laturi on Pohjantähden selainpohjainen vakuutushakemusjärjestelmä, jolla välitetään liikenne- ja ajoneuvovakuutushakemukset

Lisätiedot

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Oulun kaupunki Liikuntapalvelut Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Aloittaminen Kirjaudu rekisteröitymisen jälkeen varausjärjestelmään käyttäjätunnuksella ja salasanalla jotka olet saanut

Lisätiedot

1 (5) TYÖNANTAJAN / TYÖPAIKKAKOULUTTAJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ

1 (5) TYÖNANTAJAN / TYÖPAIKKAKOULUTTAJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ 1 (5) TYÖNANTAJAN / TYÖPAIKKAKOULUTTAJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ Koulutuskorvauksen hakemista ja arviointilomakkeen täyttämistä varten työnantaja / työpaikkakouluttaja saa sähköpostiinsa ilmoituksen. Tämän jälkeen

Lisätiedot

Sonyn suomenkielisen Web-portaalin käyttöohjeet

Sonyn suomenkielisen Web-portaalin käyttöohjeet Sonyn suomenkielisen Web-portaalin käyttöohjeet Sonyn Web-portaalin käyttöohjeet Seuraavilla sivuilla esiteltävien käyttöohjeiden yhteenveto: Sisäänkirjautuminen Uuden tai vaihtosalasanan hankkiminen.

Lisätiedot

ILMOITUSSOVELLUS 4.1. Rahanpesun selvittelykeskus REKISTERÖINTIOHJE. SOVELLUS: 2014 UNODC, versio 4.1.38.0

ILMOITUSSOVELLUS 4.1. Rahanpesun selvittelykeskus REKISTERÖINTIOHJE. SOVELLUS: 2014 UNODC, versio 4.1.38.0 Rahanpesun selvittelykeskus ILMOITUSSOVELLUS 4.1 REKISTERÖINTIOHJE SOVELLUS: 2014 UNODC, versio 4.1.38.0 Tekninen tuki: puh: 0295 486 833 (ark. 8-16) email: goaml.krp@poliisi.fi Ilmoitusten sisältöön liittyvät

Lisätiedot

Oma matkakortti -palvelu: Käyttäjän ohje

Oma matkakortti -palvelu: Käyttäjän ohje Oma matkakortti -palvelu: Käyttäjän ohje Oma matkakortti -palvelussa voi tarkistaa matkakortin sisällön, esimerkiksi voimassa olevat kausiliput ja kortilla jäljellä olevan arvon määrän sekä omat asiakastiedot.

Lisätiedot

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Opas työnantajan verkkoasiointiin www.kela.fi/tyonantajat 8.0.08 Työnantaja/Näin haet vanhempainpäivärahaa Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen

Lisätiedot

HOITOAIKOJEN ILMOITTAMINEN SÄHKÖISESTI. TUNNISTAUTUMINEN: Portaaliin tunnistaudutaan pankkitunnuksilla.

HOITOAIKOJEN ILMOITTAMINEN SÄHKÖISESTI. TUNNISTAUTUMINEN: Portaaliin tunnistaudutaan pankkitunnuksilla. HOITOAIKOJEN ILMOITTAMINEN SÄHKÖISESTI TUNNISTAUTUMINEN: Portaaliin tunnistaudutaan pankkitunnuksilla. Valitaan pankki, jonka tunnuksilla ollaan kirjautumassa. Annetaan pankkiyhteyden vaatimat tunnusluvut.

Lisätiedot

Jos yritys tekee EU tavarakauppaa, käy tekemässä ennen käyttöönottoa myynnin perustiedoissa kerran seuraava toimenpide:

Jos yritys tekee EU tavarakauppaa, käy tekemässä ennen käyttöönottoa myynnin perustiedoissa kerran seuraava toimenpide: Uusi Alv-yhteenvetoilmoitus / käyttöönotto Myynnin perustiedot EU-tavarakaupan osalta Jos yritys tekee EU tavarakauppaa, käy tekemässä ennen käyttöönottoa myynnin perustiedoissa kerran seuraava toimenpide:

Lisätiedot

Tulli-ilmoittaminen Suomen sisäisessä verorajan ylittävässä kaupassa rahtiliikenteen osalta

Tulli-ilmoittaminen Suomen sisäisessä verorajan ylittävässä kaupassa rahtiliikenteen osalta Tulli-ilmoittaminen Suomen sisäisessä verorajan ylittävässä kaupassa rahtiliikenteen osalta Kysymys ja lomakkeen osa, jossa kysymys esiintyy Ilmoittajan tiedot Ilmoituksen antopäivä Ilmoitustyyppi Kysymyksen

Lisätiedot

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Tuetut selaimet Internet Explorer 11 tai uudempi. Microsoft on päättänyt Internet Explorerin (IE) versioiden 8, 9 ja 10 tuen. Firefox 3.5 eteenpäin Opera 10.5

Lisätiedot

Sähköisen vienti- ja tuontitodistuspalvelun käyttöohje

Sähköisen vienti- ja tuontitodistuspalvelun käyttöohje Sähköisen vienti- ja tuontitodistuspalvelun käyttöohje 12.05.2011 SISÄLLYSLUETTELO SIVU I MAASEUTUVIRASTON YHTEYSTIEDOT 3 II MUUT YHTEYSTIEDOT 3 1 YLEISTÄ 4 2 REKISTERÖITYMINEN SÄHKÖISEN HAKUPALVELUN ASIAKKAAKSI

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

Kirjautuminen Timmiin

Kirjautuminen Timmiin Sisällys Kirjautuminen Timmiin... 1 Tilojen haku... 2 Pikkukalenteri... 5 Hakemuksen teko... 6 Yöpymiskäyttö... 7 Hakemuksen lisätiedot... 7 Oheisvarattavat... 7 Varaukset Oma asiointi... 9 Vapaa-ajan

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ 1 HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento Hyväksilukeminen. Voit valita Näytettävät opinnot -osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät

Lisätiedot

ORGANISAATION KIRJAUTUMINEN TURVASIRU.FI-PALVELUUN

ORGANISAATION KIRJAUTUMINEN TURVASIRU.FI-PALVELUUN ORGANISAATION KIRJAUTUMINEN TURVASIRU.FI-PALVELUUN Organisaatiot kuten eläinsuojeluyhdistykset kirjautuvat KIRJAUTUMINEN ORGANISAATIOT-osiosta: http://www.turvasiru.fi/pet/turvasiru.jsp Organisaatioiden

Lisätiedot

Tero Mononen / Kumppanuuskampus

Tero Mononen / Kumppanuuskampus Yksi tili kaikkiin Googlen palveluihin. Ne joilla on GOOGLE TILI, tutkikaa ja testatkaa sivun 19 valikosta löytyvää GOOGLE DRIVE -palvelua https://accounts.google.com/signup 1 Yksityisille ilmainen palvelu

Lisätiedot

Tikon kassamaksujen käsittely

Tikon kassamaksujen käsittely Lokakuu 2012 1 (14) Käyttöohje Lokakuu 2012 2 (14) Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Turvakoodisarjojen käsittely... 4 1.1. Turvakoodisarjan selausnäyttö... 4 1.2. Turvakoodisarjan ylläpitonäyttö... 4

Lisätiedot

Ohjeita Omapalvelun käyttöön

Ohjeita Omapalvelun käyttöön Ohjeita Omapalvelun käyttöön Sisällysluettelo Omapalvelu 3 Omat tiedot ja Yhteydenottotapa 4 Aloitus 5 Uusi ja keskeneräinen hakemus 1/2 6 Uusi ja keskeneräinen hakemus 2/2 7 Etusivu 1/3 8 Etusivu 2/3

Lisätiedot

Lampaiden ja vuohien teurastusilmoituksen pikaopas. Eviran ohje

Lampaiden ja vuohien teurastusilmoituksen pikaopas. Eviran ohje Lampaiden ja vuohien teurastusilmoituksen pikaopas Eviran ohje Eviran ohje Käyttöönotto 09/2009 TIHY Hyväksyjä Esittelijä Lisätietoja Matti Huttunen Pia Vilen Tietohallintoyksikkö 1 Käyttäjätunnukset Käyttäjätunnukset

Lisätiedot

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation Omapalvelu Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014 Omapalvelu / Kirjautuminen pankkitunnuksilla Asiakas kirjautuu Omille sivuille kunnan nettisivujen linkin kautta. Sivulle kirjaudutaan Vetuma-tunnistuksen

Lisätiedot

Verkkolaskutuspalvelun käyttöohje toimittajille Senaatti-kiinteistöt

Verkkolaskutuspalvelun käyttöohje toimittajille Senaatti-kiinteistöt Esapekka Kuikka ja Hellevi Lilja, #188765 1 (9) Verkkolaskutuspalvelun käyttöohje toimittajille Senaatti-kiinteistöt OHJE # 188765 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO Sisältö 1 Verkkolaskutuspalvelu... 3 2 Verkkolaskutuspalveluun

Lisätiedot

Lammas- ja vuohirekisterisovellus Pikaohje eläintenpitäjille

Lammas- ja vuohirekisterisovellus Pikaohje eläintenpitäjille Lammas- ja vuohirekisterisovellus Pikaohje eläintenpitäjille SISÄLLYSLUETTELO 1. Käyttäjätunnukset 2 2. Kirjautuminen järjestelmään 2 3. Eläintenpitäjän eläimet ja rekisterin valinta 4 4. Ilmoitukset 4.1

Lisätiedot

Kaukoputken käyttöohje. Opastus ja tuki

Kaukoputken käyttöohje. Opastus ja tuki Kaukoputken käyttöohje http://kaukoputki.kaukokiito.fi Opastus ja tuki Sähköiset palvelut 010 510 1700 sahkoisetpalvelut@kaukokiito.fi Versio 1.1/8.2.2013/VV Rekisteröityminen Aloita rekisteröityminen

Lisätiedot

Ohje 1 (13) SÄHKÖINEN ASIOINTI

Ohje 1 (13) SÄHKÖINEN ASIOINTI Ohje 1 (13) Sähköisen asioinnin linkin kautta pääset kirjautumaan sähköisiin palveluihin henkilöhohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Valitse tunnistustapa => Pankkitunnistus Ohje 2 (13) Valitse pankki,

Lisätiedot

SOPIMUSPRO - VERKKOPALVELUNOHJE. Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun. Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun

SOPIMUSPRO - VERKKOPALVELUNOHJE. Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun. Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun 1. Saat sähköpostiin ilmoituksen arvioinnista ja linkin arviointisivulle (sivu 1). 2. Työpaikkakouluttaja

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Perustiedot - välilehti... 5 4 Tila (vapaassa tekstikentässä edellisellä sivulla annettu nimi) - välilehti... 6 5 Vasemman

Lisätiedot

ADMIN. Käyttöopas 08Q4

ADMIN. Käyttöopas 08Q4 ADMIN Käyttöopas 08Q4 Sisällysluettelo Uuden käyttäjän lisääminen...3 Käyttäjän poistaminen...3 Oikeudet...4 Käyttäjäasetukset...6 Aktiviteetin määritys...8 Aktiviteetin määrittely...8 Kenttämäärittelyt...9

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento. Ikkuna aukeaa. Voit valita Näytettävät opinnot - osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Lääkärin Terveyskansio Lähettävän lääkärin ohje

Lääkärin Terveyskansio Lähettävän lääkärin ohje Lääkärin Terveyskansio Lähettävän lääkärin ohje Versio 1.0 / Cityterveys Oy Sisällysluettelo 1. Sisäänkirjautuminen... 3 1.1 Käyttäjätunnus ja salasana... 3 1.2 Kirjautuminen... 3 2. Lähetteen teko...

Lisätiedot

M2 MATKALASKUOHJE KANSALAISOPISTON TUNTIOPETTAJALLE

M2 MATKALASKUOHJE KANSALAISOPISTON TUNTIOPETTAJALLE M2 MATKALASKUOHJE KANSALAISOPISTON TUNTIOPETTAJALLE Matkalaskut maksetaan kerran viikossa suoraan matkustajan pankkitilille. Matka- ja kuluveloituksiin liittyvät tositteet liitetään sähköisinä liitteinä

Lisätiedot

RAY Etuasiakkaaksi rekisteröityminen Pivon kautta

RAY Etuasiakkaaksi rekisteröityminen Pivon kautta RAY Etuasiakkaaksi rekisteröityminen Pivon kautta OP:n kortin liittäminen RAY Etuasiakkuuteen Pivo-mobiilisovelluksessa RAY Etuasiakkaaksi rekisteröityminen Pivon kautta Avaa Pivo-sovellus puhelimesta

Lisätiedot

Verkkotietopiste.fi. Palvelun käyttöohjeet tiedon hakijalle

Verkkotietopiste.fi. Palvelun käyttöohjeet tiedon hakijalle Verkkotietopiste.fi Palvelun käyttöohjeet tiedon hakijalle 31.8.2018 1 Sisältö 1 Johdanto... 2 2 Palveluun kirjautuminen henkilöasiakkaana... 3 2.1 Henkilöasiakkaan näkymä... 5 3 Verkkotietojen ja rakennushankkeiden

Lisätiedot

Kirjautuminen Timmiin

Kirjautuminen Timmiin Sisällys Kirjautuminen Timmiin...1 Tilojen haku...2 Pikkukalenteri...4 Varauskalenteri...5 Hakemuksen teko...5 Hakemuksen lisätiedot-välilehti...6 Varaukset Oma asiointi...7 Kirjautuminen Timmiin Mene

Lisätiedot

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle

Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Näin haet äitiys-, isyys ja vanhempainrahaa työnantajalle Opas työnantajan verkkoasiointiin www.kela.fi/tyonantajat 7.8.08 Työnantaja/Näin haet vanhempainpäivärahaa Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen

Lisätiedot

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu alkaen

Näin haet vuosilomakustannuskorvausta. työnantajalle verkossa. Työnantajan asiointipalvelu alkaen Näin haet vuosilomakustannuskorvausta työnantajalle verkossa Työnantajan asiointipalvelu 6.0.08 alkaen Sisällys Kirjautuminen ja tunnistautuminen Toiminnot Sovelluksen valinta Toiminnot Etuuden valinta

Lisätiedot

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle. Työnantajan verkkoasiointipalvelu

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle. Työnantajan verkkoasiointipalvelu Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan verkkoasiointipalvelu 2017 Kirjautuminen Kirjaudu Työnantajien asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/tyonantajat Palvelun käyttö edellyttää työnantajan

Lisätiedot

1. Käytät ensimmäistä kertaa DS Mobile -palvelua 1 Näin aloitat palvelun käytön

1. Käytät ensimmäistä kertaa DS Mobile -palvelua 1 Näin aloitat palvelun käytön Sisällys 1. Käytät ensimmäistä kertaa DS Mobile -palvelua 1 Näin aloitat palvelun käytön 2. Olet jo käyttänyt DS Mobile -palvelua 3 Kun kirjaudut palveluun seuraavan kerran 3. Näin käytät DS Mobile -palvelua

Lisätiedot

Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI

Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...2 ATJ Aloitussivu...3 Rekisteröinnin päävalikko...4 Liikennekäytöstäpoisto...5 Rekisteritietojen haku...5 Omistajuuden perustiedot...6

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata WebOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Operator's Panel Välityspöytä

Operator's Panel Välityspöytä Sisällys Operator's Panel Välityspöytä 1. Yleistä...2 1.1 Välityspöydän käynnistäminen...2 1.1.1 VoIP-puhelin...2 1.1.2 Kirjautuminen...2 1.2 Välityspöydän sulkeminen...3 1.3 Käyttöliittymä...4 1.3.1 Puhelut...4

Lisätiedot

LUKKARIKONE KÄYTTÖOHJE

LUKKARIKONE KÄYTTÖOHJE LUKKARIKONE KÄYTTÖOHJE 23.8.2018 Sisällys 1 HAKU -välilehti... 2 1.1 Ryhmän perusteella hakeminen... 3 1.2 Toteutuksen perusteella hakeminen... 4 1.3 Opettajan lukujärjestyksen hakeminen... 5 2 LUKUJÄRJESTYS

Lisätiedot

Kemikaalitieto yhdestä palvelusta

Kemikaalitieto yhdestä palvelusta Kemikaalitieto yhdestä palvelusta Minna Valtavaara Kemikaali-ilmoituksen teko- ohjeistus Kirjautuminen Ota käyttöön Suomi.fi tunnistautuminen ja valtuutukset Katso erilliset ohjeet suomi.fi tunnistautumiseen

Lisätiedot

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ 2 / 23 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 3 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT...

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Voit hakea asiakasta nimellä sivun alapalkissa Tarkennettu haku -valinnalla tai sivun yläpalkissa olevalla valinnalla Haut.

Voit hakea asiakasta nimellä sivun alapalkissa Tarkennettu haku -valinnalla tai sivun yläpalkissa olevalla valinnalla Haut. 1 2 Syötetään haettavan tai lisättävän yrityksen Y-tunnus (tai asiakasnumero). Asiakasnumero on A+8 merkkiä tai 8 merkkiä ja kohta Asiakasnumero rastitettuna. Järjestelmä antaa jokaiselle henkilölle ja

Lisätiedot

1 (5) OPISKELIJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ

1 (5) OPISKELIJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ 1 (5) OPISKELIJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ Koulutuskorvauksen hakuajan lähestyessä, sekä työnantaja/työpaikkakouluttaja että opiskelija saavat tästä ilmoituksen sähköpostiinsa. Tämän ilmoituksen jälkeen työpaikkakouluttaja

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata ssa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia voi hakea lomakkeella,

Lisätiedot

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Fingridin säätösähkötarjousohje Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Yleistä Tämän ohjeen mukaisesti osapuoli voi jättää säätötarjouksia Fingridin ylläpitämille säätösähkömarkkinoille Osapuolella tulee olla säätösähkömarkkinoille

Lisätiedot

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Koskilinjat Oy Panu Toropainen SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...I 1. TÖIHIN SISÄÄN JA ULOS KIRJAUTUMINEN...1 1.1. Työlle kirjautuminen...2 1.2. Vikailmoituksen tekeminen...5

Lisätiedot

1 (5) OPISKELIJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ

1 (5) OPISKELIJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ 1 (5) OPISKELIJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ Tässä palvelussa vastuunalaisesta kouluttajayrityksestä käytetään nimitystä työnantaja vaikka yrittäjä ei olekaan työsuhteessa kouluttajayrityksessä. Palvelu toimii samankaltaisena

Lisätiedot

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan asiointipalvelu, selainsovellus

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan asiointipalvelu, selainsovellus Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan asiointipalvelu, selainsovellus 2018 Kirjautuminen Kirjaudu Työnantajien asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/tyonantajat Palvelun käyttö edellyttää

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Alustoimituksesta annettava vienti-ilmoitus

Alustoimituksesta annettava vienti-ilmoitus Viennin asiakasohje 33 www.tulli.fi versio 1.1, 27.2.2014 korvaa version 1.0 14.12.2010 Alustoimituksesta annettava vienti-ilmoitus Asiakasohjeen 33 versio 1.0 on kokonaisuudessaan päivitetty. 1 Alustoimituksesta

Lisätiedot

OMAPALVELU - KIRJAUTUMISOHJE - OMAPALVELUN KÄYTTÖ

OMAPALVELU - KIRJAUTUMISOHJE - OMAPALVELUN KÄYTTÖ - KIRJAUTUMISOHJE - OMAPALVELUN KÄYTTÖ Omapalvelun tuetut selaimet: Internet Explorer 9 eteenpäin Firebox 3.5 eteenpäin Opera 10.5 eteenpäin Safari* ja Chrome uusimmat versiot *Ipad versiolle ei voida

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

OmaVero. Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron

OmaVero. Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron OmaVero Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron Kirjaudu OmaVeropalveluun osoitteessa www.vero.fi/omavero. Klikkaa sinistä Kirjaudu sisään -painiketta. Kirjautumisen jälkeen näytölle avautuu OmaVero-palvelun

Lisätiedot

Ohje yksinkertaistetun ilmoitusmenettelyn luvanhaltijalle

Ohje yksinkertaistetun ilmoitusmenettelyn luvanhaltijalle Lupaohje Yksinkertaistetun ilmoituksen lupa tulli.fi 9.5.2017 Uusi ohje Ohje yksinkertaistetun ilmoitusmenettelyn luvanhaltijalle Tulli voi hakemuksesta myöntää luvan yksinkertaistettuun ilmoitusmenettelyyn,

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena. etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta

Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta 1 Sisällysluettelo 1. Kun tilaat ensimmäisen kerran ja rekisteröidyt asiakkaaksemme....2 Rekisteröidy palveluun...2 Kirjautuminen...4 Salasanan vaihtaminen...5

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 7.5. 2018 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export

10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export 10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export 10.1. PERIAATE CRM asiakashallintajärjestelmästä voidaan tulostaa osoitetarrat, lähettää ryhmäsähköpostia sekä exportata (viedä) hakutuloksia

Lisätiedot