Finavia Oyj KOULUTUSLENTOTOIMINTA HELSINKI-MALMIN LENTOASEMALLA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Finavia Oyj 1.7.2011 KOULUTUSLENTOTOIMINTA HELSINKI-MALMIN LENTOASEMALLA"

Transkriptio

1 Finavia Oyj KOULUTUSLENTOTOIMINTA HELSINKI-MALMIN LENTOASEMALLA

2 2 (10) SISÄLTÖ 1. JOHDANTO YLEISTÄ ILMATILAN HALLINNASTA Valvottu ja valvomaton ilmatila Minimilentokorkeudet HELSINKI-MALMIN LENTOASEMAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ LIIKENNE Operaatiot Toiminta-ajat Liikenteen jakautuminen MELU HELSINKI-MALMIN LENTOASEMAN ILMATILAN KUVAUS KOULUTUSLENTOTOIMINTA Koulutus Laskukierros Perusharjoitus Pakkolaskuharjoitus Mittarilennot Tarkastuslennot Helikopterit LENTOKOULUT Patria Pilot Training Oy Salpauslento Oy BF-Lento Oy Helitour Oy... 10

3 3 (10) 1. JOHDANTO Helsinki-Malmin lentoaseman alueella tapahtuvasta ja erityisesti itään suuntautuvasta lentokoulutustoiminnasta ja sen aiheuttamasta meluhäiriön kokemisesta on puhuttu paljon. Finavia pyrkii tällä selvityksellä antamaan yhteistä tietopohjaa eri viranomaisille, operaattoreille ja toiminnan vaikutuspiirissä asuville asukkaille. Selvitys koskee valvomattomassa ilmatilassa tapahtuvaa lentotoimintaa, jota lennonjohto ei ohjaa. Finavia ei siis vastaa ko. toiminnasta. Tämän tyyppinen toiminta ei kuulu ympäristönsuojelulain tulkintaa käsittelevän raportin mukaan lentoaseman ympäristöluvan alaan. 2. YLEISTÄ ILMATILAN HALLINNASTA 2.1. Valvottu ja valvomaton ilmatila Yleisesti ilmatila jakautuu valvottuun ja valvomattomaan ilmatilaan. Valvottu ilmatila on rajoiltaan määritelty ilmatila, jossa ilmatilaluokasta riippuen annetaan eriasteista lennonjohtopalvelua. Valvotussa ilmatilassa lentämiseen vaaditaan lentosuunnitelma ja suunnitelmaan perustuva lennonjohtoselvitys. Valvomattomassa ilmatilassa lentäminen ei ole lennonjohdon valvonnassa, vaan lentäjä voi vapaasti valita lentokorkeuden ja lentoreitin minimilentokorkeuksia ja muita yleisiä lentosääntöjä noudattaen. Lentäjä myös huolehtii itse riittävän etäisyyden säilymisestä muihin ilma-aluksiin. Valvomattomassa ilmatilassa lentämiseen ei tarvita lentosuunnitelmaa tai lennonjohtoselvitystä Minimilentokorkeudet Minimilentokorkeuksista, joita ilma-alusten tulee noudattaa, määrätään lentosäännöissä. Lentosäännöt ovat osa ilmailumääräyskokoelmaa. Lentosääntöjen mukaan lentäminen on kielletty valoisan aikana alempana kuin 150 m (500 jalan) ja pimeällä 300 m (1000 jalan) korkeudella maan tai veden pinnasta. Asutuskeskusten tiheästi asuttujen osien yläpuolella lentokorkeus tulee kuitenkin olla vähintään 300 m (1000 jalkaa) ilma-aluksesta 600 m säteellä olevan korkeimman esteen yläpuolella. Minimilentokorkeuksista voidaan poiketa lennoilla, joilla on Ilmailulaitoksen myöntämä lupa lentää tarvittaessa minimilentokorkeutta alempana. Tällaisia lentoja ovat esimerkiksi mittaus- ja valokuvauslennot sekä viranomaisten valvontalennot. 3. HELSINKI-MALMIN LENTOASEMAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ Helsinki-Malmin lentoasema sijaitsee Helsingin Malmilla Kehän I:n ja Lahdenväylän liittymän luoteispuolella. Lentoasema on valmistunut vuonna Vuodesta 1953 lähtien lentoasema on ollut yleisilmailun käytössä. Valtaosa Helsinki- Malmin lentoaseman toiminnasta on lentokoulutusta, jota tarjoavat useat lentokoulutusyritykset. Helsinki-Malmin lentoasema on Suomen tärkein lentokoulutusasema. Suurin osa lentoaseman ilmailuliikenteestä on lentokoulujen järjestämiä ammattilentäjien koulutuslentoja, jotka tehdään kaupallisen lentoliikenteen tarpeita varten. Vain pieni osa Helsinki-Malmin lentoliikenteestä on puhtaasti harrasteilmailua.

4 4 (10) 4. LIIKENNE 4.1. Operaatiot 4.2. Toiminta-ajat Lentoasemalla on parisataa työpaikkaa ja lähes harrastajaa eri kerhoissa sekä lukuisia opiskelijoita. Helsinki-Malmilla on noin operaatiota (lentoonlähtö, laskeutuminen, läpilasku) vuodessa. Lentoaseman liikenteestä noin 80 % on koulutuslentoja. Helikopterilentojen määrä kaikesta lentotoiminnasta on noin 10 %. Lennonjohdon toiminta-ajat (Torni): Maaliskuu - lokakuu ma - pe la - su Yöaikaan klo lentoasemaa saa käyttää vain välttämättömiin valvonta-, hälytys- ja pelastuslentoihin ja vastaaviin lentoihin sekä laskeutumispaikkana hätä- ja muissa poikkeuksellisissa tilanteissa. Pimeälentokoulutuksia on kymmenkunta kertaa vuodessa. Näinä ajankohtina lennonjohto on avoinna noin klo 21 saakka. Pimeälentokoulutus ajoittuu muuhun kuin kesäaikaan Liikenteen jakautuminen Kuvassa 1 on esitetty Helsinki-Vantaan lentoaseman lentoreittien seurantajärjestelmän (GEMS) avulla piirretty reittitiheyskartta Malmin lentoaseman liikenteestä viiden kuukauden ajalta touko-syyskuussa 2010, niiltä osin kuin lennot näkyvät järjestelmässä. Reittitiheyskartan perusteella voidaan yleisellä tasolla arvioida liikenteen suuntautumista ja suhteellista jakautumista eri alueilla. Kuva 1. Helsinki-Malmin liikenteen suuntautuminen touko-syyskuu Punaisella merkityllä alueella lentoja on enemmän, harmaalla alueella vähemmän.

5 5 (10) 5. MELU Lennoista aiheutuva melu on suurimmillaan lentoaseman välittömässä läheisyydessä. Valtioneuvoston ohjearvoa ylittävää melua ei juuri esiinny lentokenttäalueen ulkopuolella. Vuoden 2003 toteutuneen liikenteen melutilanteessa melu aiheutuu pääasiassa lentokoneista päiväaikana. L Aeq 55 db ylittävä meluvyöhyke ulottuu kiitotien päästä 1,3 km pohjoiseen, 1,2 km etelään, 0,6 km länteen ja 0,7 km itään. Asuinalueille melualue ulottuu lentoaseman pohjois- ja länsiosissa. Kuvassa 2 on esitetty Helsinki-Malmin meluvyöhykkeet. Kuva 2. Helsinki-Malmin lentoaseman meluvyöhykkeet ilmaistuna päiväajan ekvivalenttitasoina (2003). 6. HELSINKI-MALMIN LENTOASEMAN ILMATILAN KUVAUS Pienkoneiden lentotoiminta tapahtuu pääasiassa näkölentosäännöillä, jossa lentäjä vastaa itse sääntöjen noudattamisesta, reittivalinnoista ja turvallisuudesta sekä itsensä että muiden osalta. Tästä syystä lentäminen ajoittuu säätilan ja valoisuuden mukaan. Lennonjohdon toiminta-aikoina Helsinki-Malmin lentoaseman lähialueella liikennettä ohjaa ja sen turvallisuudesta vastaa lennonjohto. Kuvassa 3 on esitetty Helsinki-Malmin lennonjohdon hallinnoima lennonjohdon lähialue (CTR MALMI) katkoviivalla rajatulla alueella. Lännessä ja pohjoisessa Helsinki-Malmin lentoaseman lähialue on suppea, koska tilaa rajoittaa Helsinki-Vantaan lentoaseman lähialueen rajat.

6 6 (10) Kuva 3. Helsinki-Malmin näkölähestymiskartta (VAC). Lähialue käsittää ilmatilan meren pinnasta 700 jalan (200 m) korkeudelle asti. Ilmatila 700 jalan yläpuolella on Helsinki-Vantaan lennonjohdon valvomaa (CTR HELSINKI). Erikseen Helsinki-Vantaan lennonjohdon kanssa sovittaessa lähialueen yläraja voi olla jalkaa (300 m). Tämän edellytyksenä on, että sääolot ovat hyvät eikä Helsinki- Vantaalla käytetä laskeutumisiin kiitoteitä 15 ja 33. Helsinki-Vantaan lähestymisalue (TMA) rajoittaa Malmin liikenteen korkeutta. Lennonjohdon toiminta-aikojen ulkopuolella lähialue on valvomatonta ilmatilaa, jolloin lentäminen tapahtuu yleisiä lentosääntöjä noudattaen. Yleisilmailussa näkölentosäännöillä lennettäessä minimilentokorkeus on 500 jalkaa (150 m). Malmin lähialue on D-luokan ilmatilaa, jossa lennonjohto porrastaa (vastaa riittävän etäisyyden säilymisestä muihin ilma-aluksiin) mittarilentosäännöillä (IFR) lentävät ilmaalukset toisistaan. Näkölentosäännöillä (VFR) lentävät ilma-alukset huolehtivat itse riittävän etäisyyden säilyttämisestä. Lennonjohto antaa kuitenkin tarvittaessa liikenneilmoituksia muista lähistöllä olevista ilma-aluksista.

7 7 (10) Helsinki-Vantaan lähialue ja lähestymislennonjohtoalue ovat C-luokan ilmatilaa, jossa lennonjohto porrastaa mittarilentosäännöillä lentävät ilma-alukset toisistaan ja myös näkölentosäännöillä lentävistä ilma-aluksista. Lisäksi porrastetaan näkölentosäännöillä lentävät ilma-alukset mittarilentosäännöillä lentävistä. Jotta lennonjohto ja myös muut samassa ilmatilassa lentävät ilma-alukset pystyisivät yksiselitteisesti hahmottamaan ilma-aluksen sijainnin valvotussa ilmatilassa, VFRlentäminen Malmin lähialueelle ja sieltä pois tapahtuu käytännössä aina nk. ilmoittautumispisteiden kautta. Malmin lähialueen ilmoittautumispisteitä on tällä hetkellä kolme (ks. kuva 3): DEGER, lähialueen itäpuolella, NOKKA, lähialueen eteläpuolella, HAKKI, lähialueen pohjoispuolella, Helsinki-Vantaan lähialueelta tulevalle liikenteelle. 7. KOULUTUSLENTOTOIMINTA 7.1. Koulutus 7.2. Laskukierros Lentokoneet PPL (Private Pilot License)- koulutusohjelma käsittää yhteensä 45 lentotuntia jakautuen seuraavasti: Koulu/harjoituslentoja 25 tuntia, josta 7 tuntia lentoja laskukierroksessa Matkalentoja 15 tuntia Yölentoja 5 tuntia, josta 1,5 tuntia laskukierroksessa Mittarilennot lennetään simulaattorilentoina Helsinki-Malmilla ja lentokoneilla pääosin Tampere-Pirkkalan ja Rovaniemen lentoasemilta. Mittarilentokoulutusohjelma käsittää yhteensä 50 lentotuntia, josta simulaattorilentoja on noin 20, koululentoja 14 ja matkalentoja 16 tuntia. Helikopterit Helikopterilentäjän koulutusohjelma käsittää yhteensä 45 lentotuntia jakautuen seuraavasti: Koulu/harjoituslentoja 20 tuntia Malmin kenttäalueella Matkalentoja 10 tuntia, joista 5 h yölentoa Koulu/harjoituslentoja 15 tuntia harjoitusalueella valvomattomassa ilmatilassa Eritasoisten lentolupakirjojen suorittamiseen tarvitaan tietty määrä laskeutumisia, joita harjoitellaan laskukierroksilla. Puolen tunnin lentoharjoituksen aikana ehtii lentää noin viisi laskukierrosta. Lentoasemalta tapahtuva laskukierroslentäminen on sallittu vain Helsinki-Malmin lennonjohdon toiminta-aikana. Laskukierroslentäminen on lisäksi kielletty yleisinä juhlapäivinä. Laskukierroslentäminen tapahtuu enimmäkseen pohjois-eteläsuuntaista kiitotietä itäpuolista laskukierrosta käyttäen, mutta myös itä-länsisuuntaisen kiitotien eteläpuolista laskukierrosta käytetään silloin kun tuuliolosuhteet niin vaativat. Laskukierroslentämisessä lentokoneiden laskukierroskorkeus on 600 jalkaa merenpinnasta ja helikoptereilla 400 jalkaa. Helikoptereiden laskukierros tapahtuu lentoaseman päällä, kiitoteiden koillisenpuoleisella alueella. Helikoptereiden pysyessä sisemmällä kierroksella minimoidaan se-

8 8 (10) kä meluhaitat että kohtaaminen lentokoneiden kanssa. Helikopterilaskukierroslentäminen ei ulotu lainkaan asutuille alueille Perusharjoitus Alkeis- ja peruslentokoulutukseen sekä harrasteilmailuun liittyvät lennot lennetään lentoaseman lähialueen ulkopuolella ns. valvomattomassa ilmatilassa, jota lennonjohto ei ohjaa. Tällainen toiminta ei kuulu ympäristösuojelulain piiriin, mutta toiminta voidaan huomioida maankäytön suunnittelussa. Toiminnassa noudatetaan kuitenkin ilmailumääräysten mukaisia lentosääntöjä. Ilmailumääräykset laatii Liikenteen Turvallisuusvirasto Trafi ( Lentosäännöissä määrätään muun muassa lentotoiminnassa noudatettavista minimilentokorkeuksista (ks. kohta 2.2). Sääntöjen noudattamisesta vastaa kunkin lennon osalta ilma-aluksen päällikkö. Lentosääntöjen puitteissa ilma-aluksen ohjaaja voi valvomattomassa ilmatilassa valita kulloisenkin lentokorkeutensa ja lentoreittinsä. Suurin osa peruslentokoulutuksesta alueella lennetään valvomattomassa ilmatilassa Helsinki-Vantaan ja Helsinki-Malmin lähialueiden ulkopuolella, erillään muusta lentoliikenteestä. Liikenne suuntautuu pääosin lentoaseman itäpuolelle rannikon suuntaisesti. Lennot pyritään suuntaamaan harvaan asutuille alueille tai meren päälle meluhaittojen vähentämiseksi. Liikenteestä suuri osa haarautuu pohjoiseen tai etelän suuntaan kohti Emäsaloa ennen Sipoon Söderkullaa. Valtaosa liikenteestä kulkee moottoritien suuntaisesti Ainoastaan Sipoon Svartbäckissä sijaitsevan suuntaamattoman majakan (HEKA) ja Porvoon suuntamajakan (PVO VOR) ylityksiä vaativat harjoitukset lennetään ko. suunnistuslaitteiden läheisyydessä (ks. kuva 1). Heti suuntaamattoman majakan länsipuolella on Sköldvikin teollisuusalue, jonka yläpuolella on lentokorkeusrajoitus jalkaa. Koulutuslentoja majakan läheisyydessä on muutamasta lennosta noin pariinkymmeneen lentoon päivässä vilkkaana kesäaikana. Lento harjoitusalueelle pyritään lentämään jalan korkeudessa melunvaimennusalueita välttäen. DEGER:in jälkeen noustaan jalan ja Kalkkirannan jälkeen jalan korkeuteen tehtävän luonteesta riippuen, pois lukien pakkolaskuharjoitukset, joissa tullaan matalammalle. Korkeutta rajoittaa Helsinki-Vantaan lähestymisalue (TMA). Koulutuslentojen keskimääräinen pituus on noin 45 minuuttia, josta meno- ja paluulentoihin kuluu minuuttia. Itse alueella harjoitteluun jää siten aikaa noin minuuttia. Lentäjät on ohjeistettu välttämään tiheästi asuttuja alueita sekä joitakin erikseen merkittyjä alueita Pakkolaskuharjoitus Useimmat koulutuskoneella tehtävät pakkolaskuharjoitukset tehdään Helsinki-Malmin kiitotielle, mutta osa tehdään myös maastoon etukäteen sovitulle alueelle, johon on haettu maanomistajan lupa kyseiselle harjoitukselle. Maastoon tapahtuvissa pakkolaskuharjoituksissa (ns. maalilasku), laskua ei viedä loppuun, vaan moottori käynnistetään ja lentoa jatketaan vähän ennen varsinaista laskeutumista. Helikoptereilla tehtävää pakkolaskuharjoitusta, ns. autorotaatiolaskua, harjoitellaan periaatteessa samalla tavalla sekä lentoasemalle että maastoon.

9 9 (10) 7.5. Mittarilennot 7.6. Tarkastuslennot 7.7. Helikopterit 8. LENTOKOULUT Asukkaat saattavat kokea pakkolaskuharjoitukset pelottavina, mutta ne tehdään täysin hallitusti, eivätkä ne aiheuta vaaraa lentäjille tai alueen asukkaille. Toiminnasta aiheutuva melu on lyhytaikaista ja paikat on valittu siten, että siitä olisi mahdollisimman vähän haittaa lähistöllä asuville. Peruslentäjän koulutuksesta PPL (Private Pilot License) on arvioitu noin 5 tuntia käytettävän mittarilentoharjoitteluun HEKA:n ja PVO VOR:n läheisyydessä. Ansiolentäjän ja mittarilentokelpuutuksen koulutuksesta CPL/IR (Commercial Pilot License, Instrument rating) vastaavasti noin 20 tuntia käytetään mittarilentoharjoitteluun. Kelpuutuksen ylläpitämiseksi lentäjän tulee lentää vähintään 12 tuntia vuodessa tai suorittaa noin 2 tunnin tarkastuslento. Helsinki-Malmilta suoritettavista tarkastuslennoista osa tehdään PVO VOR:n läheisyydessä. Suurin osa helikopterien koulutuslennoista lennetään laskukierroksessa lentoaseman yhteydessä sekä harjoitellaan pintakäsittelyä kenttäalueella. Noin 30 % lennoista suuntautuu maastoon, yleensä DEGER - Nikkilä väliselle alueelle. 5 % lennoista on matkalentoja lähikentille. Matkalennoilla poistumisessa käytetään DEGER:iä. Muualla kuin kenttäalueella tapahtuvassa alkeiskoulutuksessa harjoitellaan mm. kaartoja, nousuja ja liukuja, perusmittarilentämistä, maastolaskuja sekä autorotaatioita maastoon. Keskimääräinen maastoon suuntautuvan koulutuslennon pituus on 45 minuuttia, josta noin 20 minuuttia kuluu siirtymiseen Patria Pilot Training Oy 8.2. Salpauslento Oy Patria Pilot Trainig Oy on Helsinki-Malmin lentoasemalla toimiva lentokoulu. Lentotuntimäärillä mitattuna Patria Pilot Trainig on Suomen suurin lentokoulu, joka kouluttaa liikennekoneeseen soveltuvia ja muita lentäjiä tai on antanut heille täydennyskoulutusta. Yhtiöllä on käytössään ja liitettynä ansiolentolupaan 19 lentokonetta ja 2 helikopteria. Lisäksi koulutusta annetaan viiden lentosimulaattorin avulla. Yhtiön henkilökuntaan kuuluu 12 päätoimista henkilöä ja noin 85 tuntipalkkaista opettajaa. Oppilaitos on vastaanottanut keväällä 2011 yhdeksän kappaletta uusia Tecnam P2002JF peruskoulutuskoneita keväällä 2010 hankittujen Cirrus SR22- mittarikoulutuskoneiden lisäksi. Lisää tietoa: Salpauslento Oy on vuonna 1970 perustettu yksityinen lentokoulu, joka sai ensimmäisenä lentokoulutusorganisaationa yhteiseurooppalaisen JAR-FCL-koulutusluvan. Yrityksen päätoimipaikka on Helsinki-Malmin lentoasema. Lisäksi koululla on sivutoimipisteet

10 10 (10) Tampere-Pirkkalan ja Rovaniemen lentoasemilla. Salpauslento kouluttaa ammattilaisia liikenne- ja yleisilmailun palvelukseen. Koulutus käsittää teoria- ja lentokoulutuksen yksityislentäjästä liikennelentäjätasolle. Ammattilentäjäkoulutuksen osuus koulutuksesta on noin 95 %. Salpauslento työllistää päätoimisesti kuusi ja osa-aikaisesti 15 lennonopettajaa. Lisäksi yhtiö työllistää noin 30 osa-aikaista teoriaopettajaa. Salpauslento Oy arvioi vuoden peruslentokoulutuksen (PPC) osuudeksi yhteensä noin lentotuntia. Peruslentokoulutusta annetaan ympäri vuoden, mutta käytännössä lentokoulutuksen huiput ovat maalissyyskuussa sääolosuhteista johtuen. Lentotoimintaa on maanantaista perjantaihin klo 9-21 valoisasta ajasta riippuen, tarvittaessa myös viikonloppuisin. Yölentoja lennetään Helsinki-Malmilta loka-helmikuussa kello välisenä aikana. Osa yölennoista lennetään Tampere-Pirkkalan lentoasemalta. Lisää tietoa: BF-Lento Oy 8.4. Helitour Oy BF-Lento on Helsinki-Malmilla toimiva vuonna 1969 perustettu yksityinen JARhyväksytty lentokoulu. Lentokoneita yhtiöllä on käytössä 12 kappaletta. Opettajia on 5 kappaletta ja koulutukseen liittyviä lentotunteja on vuositasolla noin Lentokoulutustoiminnan lisäksi yhtiö harjoittaa vähäisessä määrin lentokonevuokrausta sekä valokuvauslentoja. Lisää tietoa: Helitour Oy on Helsinki-Malmin lentoasemalla toimiva helikopterikoulutusta antava operaattori, joka antaa joka koulutusta yksityis- ja ammattilentäjän lupakirjaa varten sekä yölento-, mittarilentoteoria- ja lennonopettajakoulutusta. Lisäksi annetaan tyyppikelpuutuskoulutusta R22, R33 ja MD500-helikopterille. Koulutusmäärät vaihtelevat voimakkaasti. Karkeasti arvioiden Helitour Oy kouluttaa noin 6 yksityislentäjä-, 3 ammattilentäjä- ja 3 lennonopettajaoppilasta sekä noin 4 oppilasta erilaisilla tyyppikelpuutuskursseilla. Lisää tietoa:

Espoon kaupunki Pöytäkirja 62. Ympäristölautakunta 13.06.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 62. Ympäristölautakunta 13.06.2013 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.06.2013 Sivu 1 / 1 2594/11.01.04/2013 62 Lausunto Finavia Oyj:lle Helsinki-Vantaan lentoaseman liikenteen meluntorjunnan toimintasuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Kari Kavasto,

Lisätiedot

Helsinki-Malmin lentoasema Ilma-alusten melun leviäminen, vuosi 2003

Helsinki-Malmin lentoasema Ilma-alusten melun leviäminen, vuosi 2003 Helsinki-Malmin lentoasema Ilma-alusten melun leviäminen, vuosi 2003 Ilmailulaitos, A 7/2004 Vantaa, 30.6.2004 Helsinki-Malmin lentoasema, Ilma-alusten melun leviäminen, vuosi 2003 0 SISÄLLYSLUETTELO TIIVISTELMÄ...1

Lisätiedot

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Jyväskylän lentoaseman läheisyydessä 18.7.1997

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Jyväskylän lentoaseman läheisyydessä 18.7.1997 Tutkintaselostus C 21/1997 L Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Jyväskylän lentoaseman läheisyydessä 18.7.1997 OH-PKT, Piper PA-28-181 OH-JLK, Cessna TU206G Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen

Lisätiedot

Moottoroidun Varjoliidon Koulutusohjelma

Moottoroidun Varjoliidon Koulutusohjelma Tämä koulutusohjelma on Suomen ilmailuliitto (SIL) ry:n hyväksymä yleisesti käytettävä koulutusohjelma, joka korvaa 7.12.2010 päivätyn koulutusohjeen. SIL on hyväksynyt koulutusohjelman 24.11.2010 ja se

Lisätiedot

Aeropole professional pilot training. Liikennelentäjäkurssi ATPL

Aeropole professional pilot training. Liikennelentäjäkurssi ATPL Aeropole professional pilot training Liikennelentäjäkurssi ATPL Aloita unelmiesi työ Liikennelentäjän työ on tarkkuutta ja hermoja vaativaa, mutta koulutukseen päästäksesi tarvitset vain normaalin näön

Lisätiedot

Lento-onnettomuus Helsinki-Malmin lentoasemalla 12.8.2010

Lento-onnettomuus Helsinki-Malmin lentoasemalla 12.8.2010 Tutkintaselostus D7/2010L Lento-onnettomuus Helsinki-Malmin lentoasemalla 12.8.2010 OH-NTL AS 202/18A4 Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan ilmailuonnettomuuden

Lisätiedot

Kansallisen ilma-aluksen miehitys

Kansallisen ilma-aluksen miehitys luonno Ilmailumääräys 1 (9) Antopäivä: 11.4.2013 Voimaantulopäivä: 12.4.2013 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ilmailulain (1194/2009) 60 Muutostiedot: Tällä Liikenteen turvallisuusviraston määräyksellä

Lisätiedot

LENTOTURVALLISUUTTA VAARANTANUT TAPAUS OULUN LÄHI- JA LÄHESTYMISALUEELLA 20.8.1996. Tutkintaselostus No: C14/1996 L

LENTOTURVALLISUUTTA VAARANTANUT TAPAUS OULUN LÄHI- JA LÄHESTYMISALUEELLA 20.8.1996. Tutkintaselostus No: C14/1996 L ONNETTOMUUSTUTKINTAKESKUS Kasarmikatu 44 PL 1 00131 Helsinki Puh. 09-18251, telefax 09-18257811 LENTOTURVALLISUUTTA VAARANTANUT TAPAUS OULUN LÄHI- JA LÄHESTYMISALUEELLA 20.8.1996 Tutkintaselostus No: C14/1996

Lisätiedot

5 Lennät VFR-purjelentoa ilmaliikennepalvelureitin alapuolella FL 55. Tällöin lennät ilmatilaluokassa 1. A 2. C 3. D 4. G 5. E

5 Lennät VFR-purjelentoa ilmaliikennepalvelureitin alapuolella FL 55. Tällöin lennät ilmatilaluokassa 1. A 2. C 3. D 4. G 5. E 5 Lennät VFRpurjelentoa ilmaliikennepalvelureitin alapuolella FL 55. Tällöin lennät ilmatilaluokassa 1. A 2. C 3. D 4. G 5. E 4 Lentopaikan merkinantopaikalle sijoitettu valkoinen kaksoisristi tarkoittaa:

Lisätiedot

Vaaratilanne Helsinki-Malmin lentoaseman liikennealueella

Vaaratilanne Helsinki-Malmin lentoaseman liikennealueella Tutkintaselostus D1/2009L Vaaratilanne Helsinki-Malmin lentoaseman liikennealueella 5.12.2008 OH-HMZ, Robinson R 22 RG-9, L36, L-90 TP Redigo Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13

Lisätiedot

Pyöräalustaisten liitimien koulutusohjelma

Pyöräalustaisten liitimien koulutusohjelma Tämä on Suomen ilmailuliitto (SIL) ry:n hyväksymä yleisesti käytettävä. SIL on hyväksynyt n 30.11.2012 ja se astuu voimaan. Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 1. Yleistä... 2 2. Koulutuksen aloittamisvaatimukset...

Lisätiedot

Suomessa sovellettavat lentosäännöt

Suomessa sovellettavat lentosäännöt 1 (11) Antopäivä: 11.11.2014 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 5 Voimaantulopäivä: 13.11.2014 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 923/2012

Lisätiedot

Harrasteilmailun turvallisuuden analysointi, lentokaudet 2012 2013. Jorma Laine

Harrasteilmailun turvallisuuden analysointi, lentokaudet 2012 2013. Jorma Laine Harrasteilmailun turvallisuuden analysointi, lentokaudet 2012 2013 Jorma Laine Oma tausta Purjelentoa vuodesta 1974, noin 2000 h Purjelennon opettaja Moottoripurjelentäjä noin 350 h Moottoripurjelennon

Lisätiedot

Seuraavaa etuoikeusjärjestystä noudatetaan eri ilmatilarakenteiden ja ilmaliikenteen välillä:

Seuraavaa etuoikeusjärjestystä noudatetaan eri ilmatilarakenteiden ja ilmaliikenteen välillä: ILMATILANKÄYTÖN ETUOIKEUSJÄRJESTYS Etuoikeusjärjestys perustuu FUA-konseptin mukaan esitaktisella tasolla suoritettuihin ennakkoilmoitusmenettelytoimenpiteisiin. Ennakkoilmoituksia voivat jättää AMC:lle

Lisätiedot

SOTILASILMAILUSSA NOUDATETTAVAT LENTOSÄÄNNÖT (MIL OPS M1-1)

SOTILASILMAILUSSA NOUDATETTAVAT LENTOSÄÄNNÖT (MIL OPS M1-1) SOTILASILMAILUN VIRANOMAISYKSIKKÖ FINNISH MILITARY AVIATION AUTHORITY SOTILASILMAILUMÄÄRÄYS MILITARY AVIATION REGULATION SIM-To-Lnt-032 12.03.2014 PL 30, 41161 TIKKAKOSKI, FINLAND, Tel. +358 299 800, Fax

Lisätiedot

HELIKOPTERILENTÄJÄKSI! KIEHTOVA HARRASTUS JA HAASTAVA AMMATTI

HELIKOPTERILENTÄJÄKSI! KIEHTOVA HARRASTUS JA HAASTAVA AMMATTI Helikopterilentokoulutusta koskeva infopaketti (syyskuu 2009) 1(8) HELIKOPTERILENTÄJÄKSI! KIEHTOVA HARRASTUS JA HAASTAVA AMMATTI Suomen johtava kaupallinen helikopteriammattilentäjien koulutusorganisaatio

Lisätiedot

Ilmatilaloukkaukset Suomessa

Ilmatilaloukkaukset Suomessa Ilmatilaloukkaukset Suomessa Tämä esitys ei korvaa mitään asiaan liittyvää virallista informaatiota tai ohjeistusta. 28.11.2012 VALVOTTUUN ILMATILAAN lentäminen ilman selvitystä. Viimeaikainen kehitys

Lisätiedot

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus 3.9.1997 Lappeenrannan lentoaseman läheisyydessä

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus 3.9.1997 Lappeenrannan lentoaseman läheisyydessä Tutkintaselostus C 26/1997 L Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus 3.9.1997 Lappeenrannan lentoaseman läheisyydessä OH-HLT, Hughes 296C OH-CFQ, Cessna 172M OH-773, SZD-51-1 Kansainvälisen siviili-ilmailun

Lisätiedot

Turvallisuusarviointi Helsinki-Malmin toiminnan jatkuminen valvomattomana lentopaikkana

Turvallisuusarviointi Helsinki-Malmin toiminnan jatkuminen valvomattomana lentopaikkana 1(14) TRAFI/31678/07.00.05.00/2014 Turvallisuusarviointi Helsinki-Malmin toiminnan jatkuminen valvomattomana lentopaikkana Versio: 1.0 Muutostiedot: 1.0: Ensimmäinen julkaistu versio Turvallisuusarviointi

Lisätiedot

Malmin lentoasema. Tilastot toiminnasta Finavia/Trafi. http://malmiairport.fi/ https://www.facebook.com/groups/malmi airport

Malmin lentoasema. Tilastot toiminnasta Finavia/Trafi. http://malmiairport.fi/ https://www.facebook.com/groups/malmi airport Malmin lentoasema Tilastot toiminnasta Finavia/Trafi http://malmiairport.fi/ https://www.facebook.com/groups/malmi airport Sisältö Malmin lentotoiminta Jakauma eri toimijoiden kesken Valtion ja Patrian

Lisätiedot

Lentokonemelun vähentäminen jo rakennetuilla asuinalueilla

Lentokonemelun vähentäminen jo rakennetuilla asuinalueilla VANTAAN OMAKOTIYHDISTYSTEN KESKUSJÄRJESTÖ ry. Lentokonemelun vähentäminen jo rakennetuilla asuinalueilla Esitys 26.2.2009 VANTAAN LAURI - lehti - Stefan Skog - Vantaan ympäristöjohtaja Kansalaisten vaatimusten

Lisätiedot

Kittilän lentoasema. Lentokonemelualueet vuonna 2007 ja 2025 yleistason tarkastelu

Kittilän lentoasema. Lentokonemelualueet vuonna 2007 ja 2025 yleistason tarkastelu Kittilän lentoasema Lentokonemelualueet vuonna 2007 ja 2025 yleistason tarkastelu Ilmailulaitos Finavia A6/2008 12.2.2009 Kittilän lentoasema, Lentokonemelualueet vuonna 2007 ja 2025, yleistason tarkastelu

Lisätiedot

Malmin ilmailukerho ry. 25.11.2014. 1. Miten Etelä-Suomen ns. korpikenttien julkisia liikenneyhteyksiä tullaan kehittämään?

Malmin ilmailukerho ry. 25.11.2014. 1. Miten Etelä-Suomen ns. korpikenttien julkisia liikenneyhteyksiä tullaan kehittämään? 1/5 Malmin ilmailukerho ry. 25.11.2014 1. Miten Etelä-Suomen ns. korpikenttien julkisia liikenneyhteyksiä tullaan kehittämään? 2. Lentokenttien infrastruktuurin ja palveluiden kehittäminen? 3. Kuntien

Lisätiedot

Lupahakemuksen laatiminen

Lupahakemuksen laatiminen Luvan tarve Lentoaseman toiminnassa tai ympäristövaikutuksissa ei ole tapahtumassa hyppäyksellisiä muutoksia. Lupatarve johtuu vesienjohtamisluvan määräaikaisuudesta sekä ympäristösuojelulain voimaantulosta

Lisätiedot

Yhteentörmäysvaara Porin lähestymisalueella 23.8.2010

Yhteentörmäysvaara Porin lähestymisalueella 23.8.2010 Tutkintaselostus D8/2010L Yhteentörmäysvaara Porin lähestymisalueella 23.8.2010 OH-PCE Piper PA-28-140 SP-KWN Jetstream J32 Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan

Lisätiedot

private pilot training Yksityislentäjäkurssi LAPL / PPL

private pilot training Yksityislentäjäkurssi LAPL / PPL private pilot training Yksityislentäjäkurssi LAPL / PPL Nauti lentämisestä Määrää itse suuntasi tarvitset vain lentokoneen ajokortin! Aeropolella käytössäsi on Helsinki-Malmin lentoaseman nykyaikaisin

Lisätiedot

Malmin harrasteilmailun sijoittumismahdollisuudet Nummelan ja Hyvinkään lentokentille

Malmin harrasteilmailun sijoittumismahdollisuudet Nummelan ja Hyvinkään lentokentille Malmin harrasteilmailun sijoittumismahdollisuudet Nummelan ja Hyvinkään lentokentille Julkaisuja 26/2014 1 Liikenne- ja viestintäministeriön visio Hyvinvointia ja kilpailukykyä hyvillä yhteyksillä toiminta-ajatus

Lisätiedot

ILMAILUTIEDOTUS ADVISORY CIRCULAR. KOULULENNON SUORITTAMINEN LUOKKAKELPUUTUKSEN (SE piston) JA / TAI (TMG) VOIMASSAOLON JATKAMISEKSI

ILMAILUTIEDOTUS ADVISORY CIRCULAR. KOULULENNON SUORITTAMINEN LUOKKAKELPUUTUKSEN (SE piston) JA / TAI (TMG) VOIMASSAOLON JATKAMISEKSI I L M A I L U L A I T O S CIVIL AVIATION ADMINISTR ATION LENTOTURVALLISUUSHALLINTO F LI GH T SA T A U T O I T FI F E Y N L AN H R Y D ILMAILUTIEDOTUS ADVISORY CIRCULAR PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel.

Lisätiedot

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS 1 (5) Antopäivä: x.x.2019 Voimaantulopäivä: x.x.2019 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki liikenteen palveluista (320/2017), II osan 13 luvun 2 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot:

Lisätiedot

SUOMEN ILMAILUOPISTO

SUOMEN ILMAILUOPISTO SUOMEN ILMAILUOPISTO SUOMEN ILMAILUOPISTO SUOMEN ILMAILUOPISTO Suomen Ilmailuopisto SUOMEN ILMAILUOPISTO OY Perustettu vuonna 2002 Aikaisemmin Finnairin Ilmailuopisto, joka toimi samoissa tiloissa vuodesta

Lisätiedot

Purjelentäjän lupakirja GPL

Purjelentäjän lupakirja GPL Purjelentäjän lupakirja GPL Teoriakoulutus Osa 1: Ilmailun säädökset V0.1 Yleistä - Osa 1: Ilmailun säädökset 6 tuntia Tämä koulutusmateriaali pohjautuu Suomen Ilmailuliiton teoriakoulutusohjelmaan purjelentäjän

Lisätiedot

Finavia Oyj 12.7.2012 korjaus 15.8.2012. Oulun lentoasema Lentokonemeluselvitys Tilanne 2010 ja ennuste 2020 30

Finavia Oyj 12.7.2012 korjaus 15.8.2012. Oulun lentoasema Lentokonemeluselvitys Tilanne 2010 ja ennuste 2020 30 Finavia Oyj 12.7.2012 korjaus 15.8.2012 Oulun lentoasema Lentokonemeluselvitys Tilanne 2010 ja ennuste 2020 30 Oulun lentoasema, Lentokonemeluselvitys, Tilanne 2010 ja ennuste 2020-30 0 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS 1 (5) Antopäivä: 5.6.2019 Voimaantulopäivä: 6.6.2019 Säädösperusta: Laki liikenteen palveluista (320/2017) 131 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot: Tällä määräyksellä

Lisätiedot

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS LUO Määräys 1 (5) Asianumero Antopäivä: 10.10.2014 Säädösperusta: Ilmailulaki (1194/2009) 45 Voimaantulopäivä: 14.10.2014 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot: Tällä

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-46

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-46 .... ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-46 ILMAILUHALLINTO LUFHilRTS rörvrl.tni NGCN FINr

Lisätiedot

Finavia Oyj A2/2010, Vol 2 Vantaa 16.7.2010. Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Huhti-kesäkuu 2010

Finavia Oyj A2/2010, Vol 2 Vantaa 16.7.2010. Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Huhti-kesäkuu 2010 Finavia Oyj A2/21, Vol 2 Vantaa 16.7.21 Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Huhti-kesäkuu 21 Lentokonemelukatsaus 2/1 1 FINAVIA, HELSINKI-VANTAAN LENTOASEMA LENTOKONEMELUKATSAUS HUHTI-KESÄKUU

Lisätiedot

Voimassa: toistaiseksi. Muutostiedot: Tällä määräyksellä kumotaan 2.12.2008 annettu lentotyötä koskeva ilmailumääräys OPS M1-23 LENTOTYÖ

Voimassa: toistaiseksi. Muutostiedot: Tällä määräyksellä kumotaan 2.12.2008 annettu lentotyötä koskeva ilmailumääräys OPS M1-23 LENTOTYÖ lu 1 (6) Antopäivä: 11.2.2015 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 70 Voimaantulopäivä: 15.2.2015 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Tällä määräyksellä kumotaan 2.12.2008

Lisätiedot

Robinson R-44 -helikopterin pakkolasku Valkealassa 3.9.2007

Robinson R-44 -helikopterin pakkolasku Valkealassa 3.9.2007 Tutkintaselostus D15/2007L Robinson R-44 -helikopterin pakkolasku Valkealassa 3.9.2007 ES-HRW ROBINSON R-44 Astro Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan

Lisätiedot

Jyväskylän lentoasema. Lentokonemeluselvitys Tilanne 2006 ja ennuste 2025

Jyväskylän lentoasema. Lentokonemeluselvitys Tilanne 2006 ja ennuste 2025 Jyväskylän lentoasema Lentokonemeluselvitys Tilanne 2006 ja ennuste 2025 Ilmailulaitos Finavia A 1/2008 1.7.2008 Jyväskylän lentoasema, Lentokonemeluselvitys, Tilanne 2006 ja ennuste 2025 0 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Suomessa sovellettavat lentosäännöt

Suomessa sovellettavat lentosäännöt 1 (10) Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Säädösperusta: Ilmailulaki (xxx/2014) 5 Voimaantulopäivä: 13.11.2014 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 923/2012

Lisätiedot

Joensuun lentoaseman siviililentoliikenteen melunhallintasuunnitelma

Joensuun lentoaseman siviililentoliikenteen melunhallintasuunnitelma Versio 1.0 Julkaisupvm 26.4.2017 Sivuja 18 Voimassa alkaen 15.9.2016 Julkisuusluokka Julkinen Salassapidon peruste Kategoria(t) 01 Kaikille yhteiset ohjeet Vastuuhenkilö Routama Satu Hyväksyjä Viinikainen

Lisätiedot

7 Ilmaliikennepalvelu

7 Ilmaliikennepalvelu sivu 329 7 Ilmaliikennepalvelu 7.A Lentotoiminta 7.A.0.1 TOIMINTA VALVOMATTO- MALTA LENTOPAIKALTA Valvomattomat lentopaikat voidaan jakaa kahteen ryhmään: sellaisiin, joilla on lentopaikan lentotiedotuspalvelua

Lisätiedot

EUT/MT Talvipäivät Lupakirjat ja niiden oikeuksien ylläpito

EUT/MT Talvipäivät Lupakirjat ja niiden oikeuksien ylläpito EUT/MT Talvipäivät Lupakirjat ja niiden oikeuksien ylläpito Jani Kosonen 12.3.2016 Ilmailun lupakirjat/trafi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Yleistä Hakemukset ja muut asiakirjat lähetetään osoitteeseen

Lisätiedot

MUISTIO 1 (3) KÄYTÖSSÄ OLEVIEN MELUNHALLINTAKEINOJEN VAIKUTUS VUODEN 2025 MELUENNUS- TEESEEN

MUISTIO 1 (3) KÄYTÖSSÄ OLEVIEN MELUNHALLINTAKEINOJEN VAIKUTUS VUODEN 2025 MELUENNUS- TEESEEN MUISTIO 1 (3) Päivämäärä 17.11.2014 Liite 6, 12.12.2014 KÄYTÖSSÄ OLEVIEN MELUNHALLINTAKEINOJEN VAIKUTUS VUODEN 2025 MELUENNUS- TEESEEN Tässä muistiossa kuvataan Trafin lisäselvityspyynnössä 25.02.2014

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS ULTRAKEVYTLENTÄJÄN LUPAKIRJA

ILMAILUMÄÄRÄYS ULTRAKEVYTLENTÄJÄN LUPAKIRJA .... ILMAILUHALLINTO luftffiatsforva _ TNtNGCN finn!sh CML AVIW!ON flutiioility ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-70 5.5. 2009 PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi

Lisätiedot

Lentolupakirjoja koskevia yleisiä määräyksiä

Lentolupakirjoja koskevia yleisiä määräyksiä LUONNOluonnluonn Määräys 1 (5) Antopäivä: 5.9.2018 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 47 Voimaantulopäivä: 7.9.2018 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Tällä määräyksellä

Lisätiedot

EASAN LAUSUNNON LIITE 3/2013. KOMISSION ASETUS (EU) N:o /.. annettu XXX

EASAN LAUSUNNON LIITE 3/2013. KOMISSION ASETUS (EU) N:o /.. annettu XXX EUROOPAN KOMISSIO Bryssel XXX EASAn lausunto 3/2013 [...](2013) XXX luonnos EASAN LAUSUNNON LIITE 3/2013 KOMISSION ASETUS (EU) N:o /.. annettu XXX siviili-ilmailun lentomiehistöä koskevien teknisten vaatimusten

Lisätiedot

Melumittaus Laaksolahdessa

Melumittaus Laaksolahdessa Melumittaus Laaksolahdessa 7.6 11.12.27 Mittaus siirrettävällä mittausasemalla Melumittaus Laaksolahdessa 7.6-11.12.27 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 2 2. MITTAUSASEMAN SIJAINTI... 3 3. LENTOREITTIEN

Lisätiedot

RTF OPAS RIIPPU- JA VARJOLIITÄJILLE

RTF OPAS RIIPPU- JA VARJOLIITÄJILLE RTF OPAS RIIPPU- JA VARJOLIITÄJILLE 1. TIIVISTELMÄ Suomessa on käytössä neljä erilaista ilmatilaluokkaa. Lentosuunnitelma ja siihen perustuva lennonjohtoselvitys ovat edellytykset valvotussa ilmatilassa

Lisätiedot

Ajankohtaista PART-FCL lupakirjoista

Ajankohtaista PART-FCL lupakirjoista Ajankohtaista PART-FCL lupakirjoista Tiedotustilaisuus: Pienet hyväksytyt koulutusorganisaatiot non-complex ATO Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Aikataulu, merkittäviä päivämääriä ja muutoksia PART-FCL

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-70

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-70 ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-70 muutos 3 20.12.2007 PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi LU 3300 01/06 ULTRAKEVYTLENTÄJÄN LUPAKIRJA Tämä ilmailumääräys

Lisätiedot

Kuopion lentoasema Lentokonemeluselvitys Tilanne 2008 ja ennuste 2025

Kuopion lentoasema Lentokonemeluselvitys Tilanne 2008 ja ennuste 2025 Kuopion lentoasema Lentokonemeluselvitys Tilanne 2008 ja ennuste 2025 A 1/2010 30.04.2010 ennakkokopio Kansilehden kuvat: ja Ilmavoimat Kuopion lentoasema, Lentokonemeluselvitys, Tilanne 2008 ja ennuste

Lisätiedot

MIEHITTÄMÄTTÖMÄN ILMA-ALUKSEN JA LENNOKIN LENNÄTTÄMINEN

MIEHITTÄMÄTTÖMÄN ILMA-ALUKSEN JA LENNOKIN LENNÄTTÄMINEN al Määräysluonnos versio 5.5.2015 1 (6) Antopäivä: x.xx.2015 Voimaantulopäivä: x.xx.2015 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 9, 57, 70 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöön pantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot:

Lisätiedot

Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71 Sidosryhmätilaisuus 9.10.2014

Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71 Sidosryhmätilaisuus 9.10.2014 Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71 Sidosryhmätilaisuus 9.10.2014 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Miksi uusi määräys annetaan? Ultramääräyksillä

Lisätiedot

HANGON LENTOKENTTÄ EFHN TOIMINTASÄÄNNÖT. Lentokentän päällikkö Kenneth Dahlqvist 0500 553912. Rainer Wasström 0400-426700

HANGON LENTOKENTTÄ EFHN TOIMINTASÄÄNNÖT. Lentokentän päällikkö Kenneth Dahlqvist 0500 553912. Rainer Wasström 0400-426700 Lentokentän päällikkö Kenneth Dahlqvist 0500 553912 Lentokentän ylläpitäjä Lentokentän haltija Hangon Lentokenttäyhdistys ry Rainer Wasström 0400-426700 Hangon Lentokerho ry www.hangonlentokerho.fi Tomas

Lisätiedot

Ajankohtaista hyppylentotoiminnassa. Laskuvarjotoimikunta

Ajankohtaista hyppylentotoiminnassa. Laskuvarjotoimikunta Ajankohtaista hyppylentotoiminnassa Laskuvarjotoimikunta 18.11.2017 1 Agenda Lentotoiminnan (ei-)kaupallisuudesta Säädösmuutoksia vuonna 2017 Ilmatilauudistus 26.04.2018 Part-NCO kertaus Muuta, mitä? Lentotoiminnan

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS. Normi poistettu ilmailumääräysjärjestelmästä

ILMAILUMÄÄRÄYS. Normi poistettu ilmailumääräysjärjestelmästä I L M A I L U L A I T O S CIVIL AVIATION ADMINISTR ATION LENTOTURVALLISUUSHALLINTO F LI GH T SA T A U T O I T FI F E Y N L AN H R Y D ILMAILUMÄÄRÄYS AVIATION REGULATION PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel.

Lisätiedot

Lentosuunnistus ja ilmatilan jako. Harrasteilmailun lennonopettajien kertauskoulutus 2009 MH2009

Lentosuunnistus ja ilmatilan jako. Harrasteilmailun lennonopettajien kertauskoulutus 2009 MH2009 Lentosuunnistus ja ilmatilan jako Harrasteilmailun lennonopettajien kertauskoulutus 2009 MH2009 Taustalla Eksymisiä Valvottuun ilmatilaan lentäminen ilman Lentosuunnitelmaa Lennonjohtoselvitystä Tötöily

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Ympäristölautakunta 19.09.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Ympäristölautakunta 19.09.2013 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 19.09.2013 Sivu 1 / 1 4450/11.01.00/2011 88 Vaasan hallinto-oikeuden päätös koskien Finavia Oyj:n Helsinki-Vantaan lentoaseman ympäristöluvasta tehtyjä valituksia Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Ilmailulaitos Finavia A5/2008, Vol 3 Vantaa 11.11.2008. Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Heinä-syyskuu 2008

Ilmailulaitos Finavia A5/2008, Vol 3 Vantaa 11.11.2008. Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Heinä-syyskuu 2008 Ilmailulaitos Finavia A5/28, Vol 3 Vantaa 11.11.28 Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Heinä-syyskuu 28 Lentokonemelukatsaus 3/8 1 FINAVIA, HELSINKI-VANTAAN LENTOASEMA LENTOKONEMELUKATSAUS

Lisätiedot

Korpikenttien menetelmät EFNU MH2009

Korpikenttien menetelmät EFNU MH2009 Korpikenttien menetelmät EFNU MH2009 Tekijän huomautus Diaesitys on tehty harrastustyönä Esityksessä olevat tiedot eivät sellaisenaan ole lennonvalmistelussa käytettäviä tietoja Esitetyissä tiedoissa saattaa

Lisätiedot

MILK Lentosuunnitelma /eplan koulutus

MILK Lentosuunnitelma /eplan koulutus MILK Lentosuunnitelma /eplan koulutus MILK Lentosuunnitelma /eplan koulutus... 1 1. Yleistä tietoa lentosuunnitelmista... 2 2. Lentosuunnitelmalomakkeen () ja eplan... 2 3. Lentosuunnitelmalomakkeen ()

Lisätiedot

Kevytilmailu Ry - KILA. KILA SAFE PILOT (KSP) Jatkokoulutusohjelma. Kevytilmailu - Light Aviation Ry

Kevytilmailu Ry - KILA. KILA SAFE PILOT (KSP) Jatkokoulutusohjelma. Kevytilmailu - Light Aviation Ry Kevytilmailu Ry - KILA KILA SAFE PILOT (KSP) Jatkokoulutusohjelma Kevytilmailu - Light Aviation Ry Ver. 1.005 10.7.2015 Esipuhe KILA SAFE PILOT (KSP) ohjelma on jatkokoulutus kokonaisuus ultrakevyt lentäjille.

Lisätiedot

9 Lentopaikat 9.A.3 KIITOTIET. 9.A Lentopaikat 9.A.1 LENTOPAIKAT JA NIIDEN MERKINNÄT 9.A.4 KIITOTEIDEN NUMEROINTI 9.A.2 LENTOKENTÄN RAKENTA- MINEN

9 Lentopaikat 9.A.3 KIITOTIET. 9.A Lentopaikat 9.A.1 LENTOPAIKAT JA NIIDEN MERKINNÄT 9.A.4 KIITOTEIDEN NUMEROINTI 9.A.2 LENTOKENTÄN RAKENTA- MINEN sivu 409 LENTÄJÄN KÄSIKIRJA 9 Lentopaikat 9.A Lentopaikat 9.A.1 LENTOPAIKAT JA NIIDEN MERKINNÄT Suomen lentokenttäverkosto on kansainvälisestikin katsoen varsin tiheä. Siviili- ja sotilaslentoasemia, joilla

Lisätiedot

VFR ilma-alusten aiheuttamat valvotun ilmatilan loukkaukset

VFR ilma-alusten aiheuttamat valvotun ilmatilan loukkaukset VFR ilma-alusten aiheuttamat valvotun ilmatilan loukkaukset Johtava tutkija Ismo Aaltonen www.turvallisuustutkinta.fi 1 Tutkinnan käynnistyminen C172M:n VFR matkalento EFHF-EFHV-EFHF lennon aikana 4 erillistä

Lisätiedot

Ilma-aluksen miehitys

Ilma-aluksen miehitys luonno Määräysluonnos 1 (8) Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Säädösperusta: Ilmailulain (1194/2009) 60 Voimaantulopäivä: 8.4.2013 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Tällä Liikenteen turvallisuusviraston määräyksellä

Lisätiedot

Malmin Ilmailukerho ry. PPL-kurssi lentokoulutus

Malmin Ilmailukerho ry. PPL-kurssi lentokoulutus Malmin Ilmailukerho ry. PPL-kurssi lentokoulutus Nimi: Lupakirjannumero: Arvoisa kurssilainen! Kädessäsi on ohjelma, jonka avulla sinut koulutetaan osaavaksi ja turvalliseksi lentokoneen ohjaajaksi. Käytä

Lisätiedot

Cessna 150 -lentokoneelle tapahtunut lentoonnettomuus

Cessna 150 -lentokoneelle tapahtunut lentoonnettomuus Tutkintaselostus D8/2009L Cessna 150 -lentokoneelle tapahtunut lentoonnettomuus Urjalassa 14.11.2009 OH-CTW CESSNA 150H Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1

Lisätiedot

SUIO harrastelennonopettajien kertauskoulutus 2014 Ilmailumuseo

SUIO harrastelennonopettajien kertauskoulutus 2014 Ilmailumuseo SUIO harrastelennonopettajien kertauskoulutus 2014 Ilmailumuseo Säätietojen hankintaa koskevat määräykset ja lennonsuunnittelu Sääminimit VFR:ssä Käytettävissä olevat säätiedot Lennonsuunnittelu Säätiedot

Lisätiedot

Puolustusvoimat, Sisäministeriö - Suomen ilmailuliitto. ilmatilatyöryhmä

Puolustusvoimat, Sisäministeriö - Suomen ilmailuliitto. ilmatilatyöryhmä Kohta Kommentti Lausunnon antaja Ilmavoimien esikunta on laatinut Puolustusvoimien lausunnon TraFin lausuntopyyntöön Määräysluonnoksesta OPS M1-28, Vaara-alueet. Lausunto on koordinoitu Sotilasilmailun

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS. Normi poistettu ilmailumääräysjärjestelmästä

ILMAILUMÄÄRÄYS. Normi poistettu ilmailumääräysjärjestelmästä I L M A I L U L A I T O S CIVIL AVIATION ADMINISTR ATION LENTOTURVALLISUUSHALLINTO F LI GH T SA T A U T O I T FI F E Y N L AN H R Y D ILMAILUMÄÄRÄYS AVIATION REGULATION PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel.

Lisätiedot

Rautateiden meluselvitys

Rautateiden meluselvitys Rautateiden meluselvitys 2007 2008 23.9.2011 1 (5) Meluntorjunnan toimintasuunnitelma 8/2008 Ratahallintokeskus sai valmiiksi EU:n ympäristömeludirektiivin mukaisen meluntorjunnan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

Ilmailulaitos Finavia LÄHETE 1(1) Ympäristö 7.5..2008

Ilmailulaitos Finavia LÄHETE 1(1) Ympäristö 7.5..2008 Ilmailulaitos Finavia LÄHETE 1(1) Ympäristö 7.5..2008 KORJAUSPÄIVITYS - Ilmailulaitos Finavia, Helsinki-Vantaan lentoasema, Lentokonemeluselvitys, toteutunut tilanne vuonna 2005 (Ilmailulaitos Finavia

Lisätiedot

Ilmailumääräys 1 (8) Voimassa: Toistaiseksi

Ilmailumääräys 1 (8) Voimassa: Toistaiseksi Ilmailumääräys 1 (8) TRAFI/4841/03.04.00.00/2011 OPS M2-9 Antopäivä: 6.7.2011 Voimaantulopäivä: 1.8.2011 Säädösperusta: Ilmailulaki (1194/2009) 6 ja 78 :n 4 momentti. Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot:

Lisätiedot

EASAN PURJELENTOLUPAKIRJAT (Yhteenveto FCL-vaatimusten kommenttiasiakirjasta, CRD)

EASAN PURJELENTOLUPAKIRJAT (Yhteenveto FCL-vaatimusten kommenttiasiakirjasta, CRD) N PURJELENTOLUPAKIRJAT (Yhteenveto FCL-vaatimusten kommenttiasiakirjasta, CRD) PEL M2-41 Vähimmäisikä 2.9.1.1 16 vuotta PEL M2-41 2.1 16 vuotta Harrastelentäjän lupakirjan (LAPL) hakijan on oltava vähintään

Lisätiedot

Malmin lentoasema. Helsinki Fly In Tilanne 24.05.2014

Malmin lentoasema. Helsinki Fly In Tilanne 24.05.2014 Malmin lentoasema Helsinki Fly In Tilanne 24.05.2014 Nahistelua. Keskustelu Malmin lentoaseman alueen rakentamisesta on jatkunut vuosia. Sitä on leimannut tarkoitushakuisuus ja vastakkainasettelu. Perustelut

Lisätiedot

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto Ilmailu ja nuoret Suomen Ilmailuliitto Purjelento Purjelento on monien mielestä puhtainta ja aidointa lentämistä. Elämys on kun kone pysyy ilmassa omien taitojen avulla nostavissa ilmavirtauksissa, aurinkoenergiaa

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-41 PURJELENTÄJÄN LUPAKIRJA

ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-41 PURJELENTÄJÄN LUPAKIRJA ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-41 ILMAILUHALLINTO LUFTFAfiTSFORVAL TNI G(N flf\inish CML ffi AöiON AUTHOAJTY 20.12.2007 PL 186, 01531 VANTAA, FINlAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi

Lisätiedot

ESMO teemapäivä. VFR-matkalento Tallinnaan Matti Hohtola 20.01.2007 ESMO

ESMO teemapäivä. VFR-matkalento Tallinnaan Matti Hohtola 20.01.2007 ESMO ESMO teemapäivä VFR-matkalento Tallinnaan Matti Hohtola 20.01.2007 ESMO Lennon suunnittelu Karttoihin tutustuminen Reittikartat VFR-lähestymiskartat LDG-kartat Rullauskartat Menetelmät AIP Finland ja Estonia

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS AUTOGYROLENTÄJÄN LUPAKIRJA

ILMAILUMÄÄRÄYS AUTOGYROLENTÄJÄN LUPAKIRJA ... ILMAILUHALLINTO LUFHAAT5f0RVR,TNIN GEN FINNISH CNil fw,frjon AU"HORJTV ILMAILUMÄÄRÄYS PEL M2-80 5.5.2009 PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi

Lisätiedot

SEINÄJOEN LENTOASEMA LENTOTOIMINNAN YMPÄRISTÖMELUSELVITYKSEN TÄYDENNYS, KIITORADAN PIDENNYS. Vastaanottaja Seinäjoen kaupunki ja Ilmajoen kunta

SEINÄJOEN LENTOASEMA LENTOTOIMINNAN YMPÄRISTÖMELUSELVITYKSEN TÄYDENNYS, KIITORADAN PIDENNYS. Vastaanottaja Seinäjoen kaupunki ja Ilmajoen kunta Vastaanottaja Seinäjoen kaupunki ja Ilmajoen kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 21.3.2012 SEIÄJOE LETOASEMA LETOTOIMIA YMPÄRISTÖMELUSELVITYKSE TÄYDEYS, KIITORADA PIDEYS SEIÄJOE LETOASEMA LETOTOIMIA

Lisätiedot

Utin lentoaseman ympäristöluvan nro 129/05/1 melua koskeva selvitys ja melunhallintasuunnitelmat

Utin lentoaseman ympäristöluvan nro 129/05/1 melua koskeva selvitys ja melunhallintasuunnitelmat Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2010/1 Dnro ESAVI/316/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 14.12.2010 ASIA Utin lentoaseman ympäristöluvan nro 129/05/1 melua koskeva selvitys ja melunhallintasuunnitelmat HAKIJAT

Lisätiedot

Ähtärin Ilmailijat ry:n ultrajaoksen kerhotoimintakäsikirja. versio 1.3

Ähtärin Ilmailijat ry:n ultrajaoksen kerhotoimintakäsikirja. versio 1.3 Ähtärin Ilmailijat ry:n ultrajaoksen kerhotoimintakäsikirja versio 1.3 0. Sisällysluettelo 0. Sisällysluettelo... 2 1. Versiohistoria... 3 2. Yleistä... 3 3. Etuoikeusjärjestys... 3 4. Tyyppikoulutus...

Lisätiedot

ILMAILUMÄÄRÄYS TRG M1-5

ILMAILUMÄÄRÄYS TRG M1-5 ILMAILUMÄÄRÄYS TRG M1-5 muutos 2 10.2.2000 PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel. 358 (0)9 82 771, Fax 358 (0)9 82 772499 www.lentoturvallisuushallinto.fi TARKASTUSLENTOTOIMINTAA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET Tämä määräys

Lisätiedot

ILMATILAUUDISTUS xxxxxx xxxx Finavia Oyj

ILMATILAUUDISTUS xxxxxx xxxx Finavia Oyj ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014 xxxxxx xxxx Finavia Oyj Johdanto Taustaa Puolustusvoimien rakenneuudistus Single European Sky (SES) I ja II -asetusten vaatimukset FRA-valmistautuminen (syksy 2015) ICAO / SERA

Lisätiedot

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Utin lentopaikan läheisyydessä

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Utin lentopaikan läheisyydessä Tutkintaselostus C 19/1997 L Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Utin lentopaikan läheisyydessä 29.6.1997 HB-VJB, Cessna 501 OH-ULK, Cessna 206G ja laskuvarjohyppääjät Kansainvälisen siviili-ilmailun

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE KAANAAN (TEISKON) LENTOKENTÄLLÄ LENNÄTTÄVÄLLE

TOIMINTAOHJE KAANAAN (TEISKON) LENTOKENTÄLLÄ LENNÄTTÄVÄLLE Tampereen RC Lentäjät ry. Toimintaohje (v1.4) 1(5) TOIMINTAOHJE KAANAAN (TEISKON) LENTOKENTÄLLÄ LENNÄTTÄVÄLLE 1. Saapuessasi lentokentälle tarkista onko lentokentällä toimintaa. Mikäli hallin ovet ovat

Lisätiedot

SUIO Opettajakertauskoulutus Kertauskoulu- ja tyyppilennot (Eroavaisuus perehdyttämiskoulutus)

SUIO Opettajakertauskoulutus Kertauskoulu- ja tyyppilennot (Eroavaisuus perehdyttämiskoulutus) Kertauskoulu- ja tyyppilennot (Eroavaisuus perehdyttämiskoulutus) Kertauskoululento vaurioita 2017 ja 2018 johdatuksena asioihin 1. 7. 2017 Kertauskoululento hallinnan menetys 2. 5. 2018 Kertauskoululento

Lisätiedot

HELSINKI-MALMIN LENTOPAIKAN TOIMINTAOHJEET. Revisio 1 korjaus Malmin lentokenttäyhdistys ry

HELSINKI-MALMIN LENTOPAIKAN TOIMINTAOHJEET. Revisio 1 korjaus Malmin lentokenttäyhdistys ry HELSINKI-MALMIN LENTOPAIKAN TOIMINTAOHJEET Revisio 1 korjaus 14.1.2017 Malmin lentokenttäyhdistys ry 9.1.2017 1 1 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 1 VOIMASSA OLEVIEN SIVUJEN LUETTELO... 3 REVISIOLUETTELO...

Lisätiedot

Finavia A2/2011, Vol 4 Vantaa Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Loka-joulukuu 2011

Finavia A2/2011, Vol 4 Vantaa Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Loka-joulukuu 2011 Finavia A2/211, Vol 4 Vantaa 27.1.212 Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Loka-joulukuu 211 Lentokonemelukatsaus 4/11 1 FINAVIA, HELSINKI-VANTAAN LENTOASEMA LENTOKONEMELUKATSAUS LOKA-JOULUKUU

Lisätiedot

HELSINKI-MALMIN LENTOPAIKAN TOIMINTAOHJEET. Malmin lentokenttäyhdistys ry

HELSINKI-MALMIN LENTOPAIKAN TOIMINTAOHJEET. Malmin lentokenttäyhdistys ry HELSINKI-MALMIN LENTOPAIKAN TOIMINTAOHJEET Malmin lentokenttäyhdistys ry 1.1.2017 0 1 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 1 VOIMASSA OLEVIEN SIVUJEN LUETTELO... 3 YLEISTÄ... 4 ORGANISAATIO JA YHTEYSTIEDOT...

Lisätiedot

Finavia A2/2011, Vol 1 Vantaa Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Tammi-maaliskuu 2011

Finavia A2/2011, Vol 1 Vantaa Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Tammi-maaliskuu 2011 Finavia A2/211, Vol 1 Vantaa 29.4.211 Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Tammi-maaliskuu 211 Lentokonemelukatsaus 1/11 1 FINAVIA, HELSINKI-VANTAAN LENTOASEMA LENTOKONEMELUKATSAUS TAMMI-MAALISKUU

Lisätiedot

Suomen Moottorilentäjien Liitto (SMLL)

Suomen Moottorilentäjien Liitto (SMLL) KOMMENTTIKOOSTE Määräys PEL M2-70 1(8) TRAFI/657752/03.04.00.00/2018 Perustelumuistion liite Kohta Kommentti Lausunnon antaja Traficomin vastaus 1.2 Tarkastuslento-määritelmä puuttuu vaikka siihen viitataan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 19/2015 1 (6) Kaupunginhallitus Ryj/2 11.5.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 19/2015 1 (6) Kaupunginhallitus Ryj/2 11.5.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 19/2015 1 (6) 2 Lausunto Liikenteen turvallisuusvirastolle Finavia Oyj:n hakemuksesta meluun liittyvistä toimintarajoituksista Helsinki- Vantaan lentoasemalla HEL 2011-001908

Lisätiedot

Kokkola-Pietarsaaren lentoaseman siviililentoliikenteen melunhallintasuunnitelma

Kokkola-Pietarsaaren lentoaseman siviililentoliikenteen melunhallintasuunnitelma siviililentoliikenteen melunhallintasuunnitelma Versio 1.0 Julkaisupvm 26.4.2017 Sivuja 21 Voimassa alkaen 28.5.2015 Julkisuusluokka Julkinen Salassapidon peruste Kategoria(t) 01 Kaikille yhteiset ohjeet

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 15. Ympäristölautakunta 26.02.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 15. Ympäristölautakunta 26.02.2015 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 26.02.2015 Sivu 1 / 1 423/11.01.00/2015 15 Korkeimman hallinto-oikeuden päätös Helsinki-Vantaan lentoaseman ympäristölupaa koskevista valituksista Valmistelijat / lisätiedot: Kari Kavasto,

Lisätiedot

20000 asukkaan lähiö Malmin lentoasemalle? Mittakaavan tarkistus.

20000 asukkaan lähiö Malmin lentoasemalle? Mittakaavan tarkistus. 20000 asukkaan lähiö Malmin lentoasemalle? Mittakaavan tarkistus. Malmin lentoaseman tulevaisuus? Pinta-ala 127 hehtaaria (tummennettu alue) itäpuolella Tattarisuon teollisuusalue koko alueen itäinen haara

Lisätiedot

Finavia Oyj A2/2010, Vol 4 Vantaa Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Loka-joulukuu 2010

Finavia Oyj A2/2010, Vol 4 Vantaa Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Loka-joulukuu 2010 Finavia Oyj A2/21, Vol 4 Vantaa 28.1.211 Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Loka-joulukuu 21 Lentokonemelukatsaus 4/1 1 FINAVIA, HELSINKI-VANTAAN LENTOASEMA LENTOKONEMELUKATSAUS LOKA-JOULUKUU

Lisätiedot

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOTOIMINTA 070

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev LENTOTOIMINTA 070 LENTOTOIMINTA 070 1 1 Mille instanssille/instansseille Suomessa tapahtunut lento-onnettomuus tulee viipymättä ilmoittaa? Lähimmälle lennonjohtoyksilölle. Onnettomuuskoneen vakituiselle kotikentälle. Lähimmälle

Lisätiedot