VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS"

Transkriptio

1 VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 163. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet olennaiseen keskittyvät vastaukset lomakkeelle; ei irtopaperille! Vastaukseksi ei riitä pelkkä viittausmerkintä laki- tai muuhun vastaavaan tekstin kohtaan. Laskutoimitukset näkyviin laskutehtävissä. Tehtävässä 10 pisteiden saaminen edellyttää, että yli puolet osavastauksista on oikein. Yleisiä ohjeita: Lue kysymys tarkkaan ja vastaa siihen, mitä kysytään. Varmista, että käsialasi on niin selvä, että kokeen tarkastaja pystyy lukemaan vastauksesi. TEHTÄVÄ 1 Työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää toistaiseksi tai määräaikaisena kuntoutustukena. Lisäksi työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää täytenä tai osatyökyvyttömyyseläkkeenä. Pääsääntö on, että täysi työkyvyttömyyseläke alkaa sairausvakuutuslain mukaisen ensisijaisuusajan päättymisen jälkeen. Kerro vastauksessasi mitä tarkoitetaan sairausvakuutuslain mukaisella sairauspäivärahan ensisijaisuusajalla ja milloin täysi työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää ensisijaisuusaikaa noudattamatta. (Työeläke sivut ) TEHTÄVÄ 2 Reijo on kuullut ystävältään työeläkelaitoksen tukemasta ammatillisesta kuntoutuksesta. Ystävä kertoi elinkeinotuesta samassa yhteydessä. Reijoa jäi vaivaamaan, että ymmärsikö hän oikein, että elinkeinotuki voi sisältyä ammatilliseen kuntoutuksen sisältöön. Vastaa Reijolle millä edellytyksillä ja miten elinkeinotuki on mahdollinen työeläkelaitoksen tukemassa ammatillisessa kuntoutuksessa. (Työeläke sivu 119) TEHTÄVÄ 3 Saaran työnantaja lähettää hänet Kiinaan työkomennukselle, joka kestää 2 vuotta. Saara kuulee, että hänen kanssaan tullaan keskustelemaan vakuutuspalkasta ennen kun hän lähtee ulkomaille. Hän jää miettimään, mikä on vakuutuspalkka ja minkä takia siitä pitäisi keskustella, kun hän tietää, minkä palkan hän saa lähtiessään Kiinaan. Selvitä Saaralle mikä on vakuutuspalkka, miten se määräytyy ja mihin se vaikuttaa. (Työeläke sivut 55 56)

2 TEHTÄVÄ 4 Margit (synt. 1976) ja Kaarlo (synt. 1975) asuvat yhdessä ja heillä on yhteinen lapsi Klaara (synt. 2010). Samassa taloudessa asuu myös Margitin kaksoset Kari ja Mauri (synt. 2000). Joka toinen viikonloppu myös Kaarlon tyttö Katri (synt. 2002) käy heidän luonaan. Nyt käy niin ikävästi, että Kaarlo menehtyy yllättäen sairauskohtaukseen. Selvitä Margitille, kenellä on oikeus perhe-eläkkeeseen Kaarlon jälkeen ja millä perusteella, ja kuinka pitkäksi aikaa. (Väärästä perhe-eläkkeensaajasta tulee miinuspisteitä) (Työeläke sivut 129 ja 145) TEHTÄVÄ 5 Mitä tarkoitetaan kunnallisen eläketurvan ns. lisäeläketurvalla? (Työeläke sivu 176) TEHTÄVÄ 6 Miten määräytyy nuoren henkilön tulevan ajan ansio? (Työeläke sivu 110) TEHTÄVÄ 7 Pekka ei pidä pankeista ja vakuutusyhtiöistä. Hän on pettynyt siihen suureen eläkevakuutusyhtiöön, joka on hylännyt hänen enonsa eläkehakemuksen. Pekka on päättänyt, että hänen työsuhteensa vakuutukset eivät enää ole samaisessa suuressa työeläkeyhtiössä. (Työeläke sivut 47 48) TEHTÄVÄ 8 Maatalousyrittäjien eläkelaitos vahvistaa päätöksellä maatalousyrittäjille vuotuisen työtulon. Miten työtulo määrätään? (Työeläke sivut 82 85) TEHTÄVÄ 9 Liisa on yrittäjä ja hänen YEL-vakuutuksensa on ollut voimassa yrittäjätoiminnan alusta saakka samansuuruinen euroa vuodessa (vuoden 2013 palkkakerroin tasolla). Nyt hän tulee luoksesi ja kertoo, että on jäänyt äitiyslomalle ja haluaa nostaa YEL-työtulonsa vuoden 2012 alusta saakka euroon, koska äitiyspäiväraha jäi pieneksi, kun se määräytyi YEL-työtulon perusteella. Mitä sanot Liisalle? Voiko hän nostaa YEL-työtulonsa takautuvasti? Onko äitiyspäiväraha syy nostaa työtuloa? Mitä neuvot Liisaa nyt tekemään? Perustele vastauksesi. (Työeläke sivut 68 70)

3 TEHTÄVÄ 10 Merkitse seuraaviin väittämiin oikein tai väärin merkitsemällä rasti oikean vaihtoehdon kohdalle. VÄITTÄMÄ OIKEIN VÄÄRIN Henkilökohtainen eläkeikä määräytyy samalla tavalla sekä kunnan että valtion palveluksessa sivut 184 ja 198 Omaishoitajat kuuluvat KuEL:n piiriin sivu 178 Avoimen yhtiön yhtiömiehet vakuutetaan TyEL:iin sivu 62 Työntekijän eläkemaksu vähennetään ansioista ennen sivu 105 eläkkeen laskentaa Poronomistajan MYEL-työtulo lasketaan porojen laidunalueen sivu 86 pinta-alan mukaan Yrittäjä voi ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen, jos sivu 68 työpanos on alle YEL-rajamäärän Osatyökyvyttömyyseläkkeen määrä on 60 % täydestä sivu 125 eläkkeestä Lähetetty työntekijä pysyy työnantajan TyEL-vakuutuksessa sivu 45 VAKUUTUSTUTKINTO 162. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0 4. Lyhyet olennaiseen keskittyvät vastaukset lomakkeelle; ei irtopaperille! Vastaukseksi ei riitä pelkkä viittausmerkintä laki- tai muuhun vastaavaan tekstin kohtaan. Laskutoimitukset näkyviin laskutehtävissä. Tehtävässä 10 pisteiden saaminen edellyttää, että yli puolet osavastauksista on oikein. Yleisiä ohjeita: Lue kysymys tarkkaan ja vastaa siihen, mitä kysytään. Varmista, että käsialasi on niin selvä, että kokeen tarkastaja pystyy lukemaan vastauksesi. TEHTÄVÄ 1 Risto on ollut jo pidempään työkyvyttömyyseläkkeellä. Hänen eläkeyhtiönsä on ilmoittanut, että hän saa ansaita eläkkeen rinnalla 713,73 /kk ilman, että se vaikuttaa hänen eläkeoikeuteensa. Risto haluaisi kuitenkin palata työelämään ja hänelle onkin tarjoutunut mahdollisuus määräaikaiseen työhön kahdeksan kuukauden ajaksi. Palkkaa Risto saisi /kk. Risto empii tilanteessa, koska hän ei ole varma, selviääkö hän työelämässä ja pelkää eläkkeensä menettämistä. Riston päätöksentekoa helpotti hänen saamansa tieto työkyvyttömyyseläkkeen lepäämään jättämismahdollisuudesta. Mitä tarkoitetaan työkyvyttömyyseläkkeen lepäämään jättämismahdollisuudella? (Työeläke sivut )

4 TEHTÄVÄ 2 Antti Mikko on aloittanut yritystoiminnan kesäkuussa Toiminta lähti jo alusta saakka hyvin liikkeelle ja kuukausittaiset ansiot ovat ylittäneet hänen aiemmin vastaavasta palkkatyöstään saamat tulot. Antti Mikolla ei ole palveluksessaan yhtään työntekijää. Antti Mikko kuuli toukokuussa 2012, että hän on YEL vakuuttamisvelvollinen ja mahdollisesti jopa taannehtivasti. Antti Mikko ei ole huomannut asiaa aiemmin. Kerrotko Antti Mikolle YEL vakuuttamisen säännöt tällaisessa tilanteessa? (Työeläke sivu 67) TEHTÄVÄ 3 Sirpa, synt , sai työeläkelaitoksesta työeläkeotteensa. Siinä selvisi, että Sirpalle oli karttunut eläkettä 124 e/kk. Sirpa mietti karttuneensa eläkkeen ostovoimaa, koska hän on jäämässä eläkkeellä monen kymmenen vuoden kuluttua ja miten karttunut eläke säilyttää ostovoiman. Samalla Sirpa pohtii Elvi-mummonsa eläkettä. Elvi on ollut eläkkeellä jo 10 vuotta, onkohan eläkkeen määrä mitenkään muuttunut? Selvitä Sirpalle, miten karttunut eläke ja maksussa oleva eläke säilyttävät ostovoimansa. (Työeläke sivut 46 ja 111) TEHTÄVÄ 4 Suomeen valittiin keväällä uusi presidentti. Lehdistössä on monta kertaa kerrottu, että presidenteillä on erilainen eläketurva kuin muilla työntekijöillä. Selvitä keskeiset periaatteet presidentin eläketurvasta. (Työeläke sivut 46 ja ) TEHTÄVÄ 5 Mitkä ovat Työeläke-kirjan mukaan työeläkesijoittamisen viisi kulmakiveä? (Työeläke sivut 32 33) TEHTÄVÄ 6 Eläkelaitos on maksanut Pekalle kuntoutusrahaa kahdelta kuukaudelta, vaikka hänen työkokeilunsa olikin jo päättynyt hänen ja työnantajan välisiin erimielisyyksiin. Pekan mielestä eläkeyhtiöt ovat niin rikkaita, että hän voi pitää kuntoutusrahat, jotka hänen tililleen ovat tulleet. Tuskinpa kukaan tulee asiaa edes huomaamaan. Onko eläkelaitoksella oikeus saada kuntoutusrahat takaisin ja mitkä ovat käytettävissä olevat keinot? (Työeläke sivut ) TEHTÄVÄ 7 Milloin johtavassa asemassa olevalla henkilö vakuutetaan TyEL:n mukaan? (Työeläke sivu 44)

5 TEHTÄVÄ 8 Viihdealan yrittäjä Jamppa R totesi työeläkeotteestaan, että hänelle karttunut eläke on kovin vaatimaton suhteessa Jampan nykyiseen verrattain hyvään tulotasoon. Jamppa täyttää 63 vuotta muutaman vuoden kuluttua, ja siksi hän on kehitellyt nerokkaan suunnitelman, jolla eläkekarttumaa saadaan paremmaksi ja mikä parasta - edullisesti. Jamppa aikoo korottaa YEL-vakuutuksensa työtuloa reilusti. Koska eläkkeeseen on vain muutama vuosi aikaa, ei haittaa vaikkei YELvakuutusmaksuja koskaan maksaisikaan: kun Jamppa pääsee eläkkeelle, ne jäävät työeläkeyhtiön luottotappioiksi. Jamppa on näet kuullut, että jos työnantaja ei maksa työeläkevakuutusmaksuja, saa työntekijä kuitenkin karttuneen eläkkeensä tästäkin työskentelystä. Miten arvioit Jampan suunnitelmaa? (Työeläke sivu 72) TEHTÄVÄ 9 Esko omistaa rakennusliikkeen ja hän on nyt saanut solmituksi urakkasopimuksen Norjassa tehtävään rakennustyöhön. Hänellä on palveluksessaan 5 suomalaista rakennusmiestä, jotka hän lähettää töihin Norjaan. Keikan arvioidaan kestävän noin 11 kuukautta. Miten Eskon tulee hoitaa rakennusmiesten vakuuttaminen? Pysyvätkö he Eskon rakennusliikkeen TyEL-vakuutuksessa? Pitääkö Eskon hankkia jotain todistuksia? Esko itse kuuluu YEL:n piiriin. Jos Esko siirtyy myös itse puoleksi vuodeksi Norjaan pyörittämään yritystään, voiko hän pitää YEL-vakuutuksensa voimassa? (Työeläke sivut 45 ja ) TEHTÄVÄ 10 Merkitse seuraaviin väittämiin oikein tai väärin merkitsemällä rasti oikean vaihtoehdon kohdalle. VÄITTÄMÄ OIKEIN VÄÄRIN Meripalvelun pituus vaikuttaa siihen, minkä ikäisenä merimies x sivu 170 voi siirtyä vanhuuseläkkeelle Kunnan luottamushenkilöille karttuu eläkettä kaikista kokouspalkkiosta x sivu 182 VILMA tarkoittaa eläkelaitosten yhteistä ansaintajärjestelmää x 134 Ensisijaista etuutta ei vähennetä työeläkkeestä x sivu vuotta täyttäneiden henkilöiden työkyvyttömyyseläkkeen x sivu 123 ratkaisussa painotetaan työkyvyttömyyden ammatillista luonnetta Julkisen sektorin ammatillisen eläkeiän valinneen on jäätävä vanhuuseläkkeelle ammatillisen eläkeiän täytettyään x sivu 186 Valtio osallistuu YEL- ja MYEL-eläkemenon kustantamiseen x sivu 26 Osa-aikaeläke lakkautetaan, jos osa-aikatyö päättyy. x sivu 140

6 VAKUUTUSTUTKINTO 161. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0 4. Lyhyet olennaiseen keskittyvät vastaukset lomakkeelle; ei irtopaperille! Vastaukseksi ei riitä pelkkä viittausmerkintä laki- tai muuhun vastaavaan tekstin kohtaan. Laskutoimitukset näkyviin laskutehtävissä. Tehtävässä 10 pisteiden saaminen edellyttää, että yli puolet osavastauksista on oikein. Yleisiä ohjeita: Lue kysymys tarkkaan ja vastaa siihen, mitä kysytään. Varmista, että käsialasi on niin selvä, että kokeen tarkastaja pystyy lukemaan vastauksesi. TEHTÄVÄ 1 Työeläkkeiden rahoittamiseksi on olemassa kaksi päävaihtoehtoa: jakojärjestelmä ja täysin rahastoiva järjestelmä. Kerro näiden järjestelmien ydinsisältö. (Työeläke sivut 17 18) TEHTÄVÄ 2 Mitä tarkoitetaan nuorten työkyvyttömyyseläkkeen kertakorotuksella? Kerro asian ydinkohdat. (Työeläke sivu 125) TEHTÄVÄ 3 Kirsti on 48-vuotias toimistotyöntekijä ja hänellä on vähitellen pahentuva MS-tauti. Hänen sairautensa alentaa toimintakykyä jo merkittävästi, mutta hän haluaa vielä jatkaa työelämässä. Kirsti pohtii hoitavan lääkärinsä kanssa osatyökyvyttömyyseläkkeen mahdollisuutta. Kirstiä askarruttaa eläkkeen hakeminen, myönnetäänkö eläkettä, milloin se mahtaisi alkaa ja minkä suuruinen eläke olisi. Miten neuvoisit Kirstiä? (Työeläke sivut ) TEHTÄVÄ 4 Kerro, kuinka osa-aikaeläkkeen määrä muodostuu pääpiirteittäin. (Työeläke sivut ) TEHTÄVÄ 5 Saara, syntynyt 1969, menehtyi sairaskohtaukseen Saara oli naimisissa Karin, synt. 1968, kanssa. Heillä oli yhteinen lapsi Kaisa, syntynyt Karilla oli 2 lasta, Matti syntynyt 1991 ja Maija syntynyt 1994, aikaisemmasta avioliitostaan Ritvan kanssa. Matti ja Maija asuivat pääsääntöisesti äitinsä luona. Nyt Kari yrittää selvittää, kenellä on perhe-eläkeoikeus Saaran jälkeen. Vastaa Karille kenellä on oikeus perhe-eläkkeeseen ja millä perusteella, ja kuinka pitkäksi aikaa. (Työeläke sivut 46 ja 222)

7 TEHTÄVÄ 6 Jaakon työnantaja ehdottaa, että Jaakko lähtisi 3 vuotta kestävälle työkomennukselle Venäjälle. Jaakko pohtii, mitä tämä merkitsee hänen tulevalle eläkkeelleen, koska häntä ikänsä puolesta kiinnostavat jo eläkeasiat. Selvitä, miten Jaakon eläketurvan käy jos hän lähtee työkomennukselle Venäjälle. (Työeläke sivut ja 145) TEHTÄVÄ 7 Mistä osista työeläkeyhtiön vastuuvelka koostuu? (Työeläke sivut 20 21) TEHTÄVÄ 8 Maatalousyrittäjä Martti suunnittelee viljelytoimintansa olennaista laajentamista. Suurin investointeihin ja niiden rajoitukseen liittyen Martti on ajatellut perustaa osakeyhtiön, jonka puitteissa toimintaa harjoitettaisiin. Osakkeenomistajiksi ovat tulossa Martti (osuus osakkeista 35 %), vaimo Sari (osuus 25 %) ja perheen ulkopuolinen Kasvu Oy (40 %). Martti vastaa toiminnan johtamisesta. Martti herää miettimään MYEL-vakuutuksensa kohtaloa; hän kääntyy puoleesi pyytäen selvittämään vakuuttamisvelvollisuutta. Selvitä Martille lyhyesti, millä edellytyksillä hänen on vakuutettava työskentelynsä MYEL:n mukaan. (Työeläke sivu 77) TEHTÄVÄ 9 Veijolla on oma taksiyritys. Suurimman osan ajoista hän ajaa itse, mutta joskus viikonloppuajoon hän palkkaa vieraan kuskin. Hänellä ei ole vakituista kuskia, vaan kolme kuljettajaa, jotka tekevät keikan silloin tällöin. Viime vuoden marraskuun alusta alkaen tämän vuoden toukokuun alkuun, Veijo on maksanut kullekin palkkaa seuraavasti: Kuljettaja marraskuu joulukuu tammikuu helmikuu maaliskuu huhtikuu Antti Lauri Kalle Toukokuusta eteenpäin palkanmaksu jatkuu arviolta niin, että Veijo vakinaistaa yhden työntekijänsä ja maksaa hänelle palkkaa /kk. Muiden osalta palkanmaksu on satunnaista. Veijo ei ole maksanut mitään maksuja, koska kukaan ei ole ollut töissä vähintään yhtä kuukautta yhtäjaksoisesti. Veijo on kuitenkin perinyt työntekijöiltä työeläkemaksun. Veijo on kuullut jostain tilapäistyönantajasta ja kysyy nyt sinulta, pitääkö hänen ottaa joku eläkevakuutus näille kuskeilleen ja miten se tapahtuu. Milloin hänen pitää maksaa maksut? Kerro Veijolle, olisiko hänen pitänyt jo vakuuttaa työntekijänsä työeläkelakien mukaan ja miten se tapahtuu. Kerro myös, miten maksut peritään? Mitä Veijon on tehtävä työntekijöiltä perityille maksuille? Muuttuuko vakuuttaminen, kun hän vakinaistaa yhden työntekijänsä? Perustele vastauksesi. (Työeläke sivut 47 48, 50, 56 ja 60)

8 TEHTÄVÄ 10 Merkitse seuraaviin väittämiin oikein tai väärin merkitsemällä rasti oikean vaihtoehdon kohdalle. VÄITTÄMÄ OIKEIN VÄÄRIN Apurahansaajat vakuutetaan MYEL:iin s. 78 Aiheettomasti maksettu eläke voidaan periä kuittaamalla s.149 vastaisista eläke-eristä. MYEL-vanhuuseläkkeen saaminen edellyttää MYEL-toiminnan s. 167 päättymistä. Vain sopimustyönantajat saavat hyvityssiirron s. 60 Vanhuuseläkettä ei tarvitse hakea. s. 136 Omaishoitajat vakuutetaan KuEL:iin. s. 178 YEL-perusturva rahoitetaan rahastoimalla s. 26 VaEL:n piiriin kuuluva voi edelleen valinta henkilökohtaisen s. 199 eläkeiän.

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 161. suoritustilaisuus TYÖELÄKEVAKUUTUKSEN KOE 14.5.2012 Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 167. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS 13.5.2014 Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet olennaiseen

Lisätiedot

Työeläke turva työelämän jälkeen SELKOESITE

Työeläke turva työelämän jälkeen SELKOESITE Työeläke turva työelämän jälkeen SELKOESITE Mikä on työeläke? Tämä julkaisu kertoo työeläkkeestä. Kun teet työtä ja saat palkkaa, sinulle kertyy työeläkettä. Ansaitset työeläkettä siis omalla työlläsi.

Lisätiedot

Vuoden 2012 kysymykset USEIN KYSYTTYÄ KYSYMYSTEN VASTAUKSET

Vuoden 2012 kysymykset USEIN KYSYTTYÄ KYSYMYSTEN VASTAUKSET Vuoden 2012 kysymykset USEIN KYSYTTYÄ KYSYMYSTEN VASTAUKSET Sisällysluettelo 1. Yleiset kysymykset... 4 1.1. Mikä työeläkeote on?... 4 1.2. Kuka saa työeläkeotteen?... 4 1.3. Miksi en ole saanut työeläkeotetta?...

Lisätiedot

Sisällys. Tämän kirjasen sisällön on koonnut ja toimittanut Työeläkevakuuttajat TELA

Sisällys. Tämän kirjasen sisällön on koonnut ja toimittanut Työeläkevakuuttajat TELA Työeläke ja muu sosiaalivakuutus 2012 Sisällys Sivu Mitä vakuutus korvaa... 2 Mistä korvausta haetaan... 4 TyEL = Työntekijän eläke... 5 YEL = Yrittäjän eläke... 31 MYEL = Maatalousyrittäjän eläke ja apurahansaajan

Lisätiedot

Tietoa yksityisten alojen työeläketurvasta

Tietoa yksityisten alojen työeläketurvasta 2012 Tietoa yksityisten alojen työeläketurvasta Työntekijälle ja yrittäjälle Eläketurvakeskus PENSIONSSKYDDSCENTRALEN Eläketurvakeskus Työeläkejärjestelmän palvelukeskus Asiakaspalvelu ja käyntiosoite:

Lisätiedot

Työntekijän ja yrittäjän eläketurva

Työntekijän ja yrittäjän eläketurva 2015 Työntekijän ja yrittäjän eläketurva MILLOIN TYÖELÄKKEEN SAA? MITEN ELÄKE MUODOSTUU? Eläketurvakeskus PENSIONSSKYDDSCENTRALEN Eläketurvakeskus Työeläkejärjestelmän palvelukeskus Asiakaspalvelu ja käyntiosoite:

Lisätiedot

YEL-VAKUUTUS YRITTÄJÄN OPAS 2015

YEL-VAKUUTUS YRITTÄJÄN OPAS 2015 YRITTÄJÄN OPAS 2015 SISÄLLYSLUETTELO Milloin olet velvollinen ottamaan YEL-vakuutuksen?... 3 Yhtiömuoto ja omistusosuus vaikuttavat vakuuttamisvelvollisuuteen... 3 Perheenjäsenen vakuuttaminen... 4 Miten

Lisätiedot

Vakuutuksen tekeminen... 13 Vakuutuksen myöhästyminen... 13 Yrittäjän muu vakuuttaminen... 13

Vakuutuksen tekeminen... 13 Vakuutuksen myöhästyminen... 13 Yrittäjän muu vakuuttaminen... 13 YRITTÄJÄN YEL-VAKUUTTAMINEN 2014 SISÄLLYS Hyvä asiakkaamme... 5 Hyvä tietää YEL-vakuutuksesta... 6 Verkkopalvelu helpottaa työtäsi... 8 Kenen pitää ottaa YEL-vakuutus?... 9 Työskentely eläkkeellä... 9

Lisätiedot

Ohjeita työeläkevakuuttamisesta työnantajalle ja yrittäjälle

Ohjeita työeläkevakuuttamisesta työnantajalle ja yrittäjälle 2015 Ohjeita työeläkevakuuttamisesta työnantajalle ja yrittäjälle MITEN ELÄKEVAKUUTUS JÄRJESTETÄÄN? MITÄ SE MAKSAA? Eläketurvakeskus PENSIONSSKYDDSCENTRALEN Eläketurvakeskus Työeläkejärjestelmän palvelukeskus

Lisätiedot

Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas. luovien alojen pätkätyöläisille ja yrittäjille

Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas. luovien alojen pätkätyöläisille ja yrittäjille Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas luovien alojen pätkätyöläisille ja yrittäjille Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas luovien alojen pätkätyöläisille ja yrittäjille Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas Opas

Lisätiedot

Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas. luovien alojen pätkätyöläisille ja yrittäjille

Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas. luovien alojen pätkätyöläisille ja yrittäjille Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas luovien alojen pätkätyöläisille ja yrittäjille Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas luovien alojen pätkätyöläisille ja yrittäjille Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas Opas

Lisätiedot

VAKUUTUKSEN TEKEMINEN... 13 Vakuutuksen myöhästyminen... 13 Yrittäjän muu vakuuttaminen... 13

VAKUUTUKSEN TEKEMINEN... 13 Vakuutuksen myöhästyminen... 13 Yrittäjän muu vakuuttaminen... 13 YRITTÄJÄN YEL-VAKUUTTAMINEN 2015 SISÄLLYS HYVÄ ASIAKKAAMME... 5 HYVÄ TIETÄÄ YEL-VAKUUTUKSESTA... 6 VERKKOPALVELU HELPOTTAA TYÖTÄSI... 8 KENEN PITÄÄ OTTAA YEL-VAKUUTUS?... 9 Työskentely eläkkeellä... 9

Lisätiedot

22.12.2006/1272. Yrittäjän eläkelaki 22.12.2006/1272. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

22.12.2006/1272. Yrittäjän eläkelaki 22.12.2006/1272. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 of 46 27/05/2011 11:09 Finlex» Lainsäädäntö» Ajantasainen lainsäädäntö» 2006» 22.12.2006/1272 22.12.2006/1272 Seurattu SDK 479/2011 saakka. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Yrittäjän

Lisätiedot

Eläkkeelle Eläketurva, asumisen tuki ja hoitotuki. Lyhyesti ja selkeästi

Eläkkeelle Eläketurva, asumisen tuki ja hoitotuki. Lyhyesti ja selkeästi Eläkkeelle Eläketurva, asumisen tuki ja hoitotuki Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Eläkkeelle 1 Mitä eläkettä voit saada? 2 Työeläke 3 Kelan eläkkeet 3 Kansaneläke 3 Takuueläke 4 Vanhuuseläke 5 Työkyvyttömyyseläke

Lisätiedot

Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas. luovien alojen pätkätyöläisille ja yrittäjille

Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas. luovien alojen pätkätyöläisille ja yrittäjille Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas luovien alojen pätkätyöläisille ja yrittäjille Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas luovien alojen pätkätyöläisille ja yrittäjille Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas luovien

Lisätiedot

Eläkkeelle. Eläketurva, asumisen tuki ja hoitotuki. Lyhyesti ja selkeästi

Eläkkeelle. Eläketurva, asumisen tuki ja hoitotuki. Lyhyesti ja selkeästi Eläkkeelle Eläketurva, asumisen tuki ja hoitotuki Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Eläkkeelle 1 Mitä eläkettä voit saada? 2 Työeläke 3 Kelan eläkkeet 3 Kansaneläke 3 Takuueläke 4 Vanhuuseläke 5 Työkyvyttömyyseläke

Lisätiedot

Elämän riskit hallintaan

Elämän riskit hallintaan Elämän riskit hallintaan 1 Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa 2008 1. Kuka voi liittyä SYT-kassaan ja miksi?... 3 2. Jäsenyysaika ja maksut... 5 3. Milloin kassasta voi saada päivärahoja?... 7 4. Kun yrittäjä

Lisätiedot

TYEL-VAKUUTUS TYÖNANTAJAN OPAS 2015

TYEL-VAKUUTUS TYÖNANTAJAN OPAS 2015 TYÖNANTAJAN OPAS 2015 SISÄLLYSLUETTELO Yksityisen alan työntekijät eläke vakuutetaan TyEL-vakuutuksella... 3 Luottamustehtävän eläkevakuuttaminen... 3 Ulkomaantyön eläkevakuuttaminen... 3 Kuka on sopimustyönantaja

Lisätiedot

Ajattelemme... TYÖELÄKEKUMPPANIKSI VERITAS

Ajattelemme... TYÖELÄKEKUMPPANIKSI VERITAS Ajattelemme... TYÖELÄKEKUMPPANIKSI VERITAS Ajattelemme tätä päivää ja tästä eteenpäin. Panostamme henkilökohtaiseepalveluun, jotta saisit aina vähän enemmän kuin osasit odottaa. 2 TYÖELÄKEKUMPPANIKSI VERITAS

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 163. SUORITUSTILAISUUS LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS 9.1.2013 1. Mikko toimii avoimen yhtiön yhtiömiehenä pienessä

Lisätiedot

Sisältö. Etera asiantuntija apunasi... 4

Sisältö. Etera asiantuntija apunasi... 4 Eteran TyEL-opas työnantajille 2011 Sisältö Etera asiantuntija apunasi... 4 Hyödyt Eteran asiakkuudesta... 4 Keskittäminen Eteraan kannattaa... 4 Työeläke turvaa... 4 Anna palautetta... 4 Yhteystiedot...

Lisätiedot

Mela-turvaa iän karttuessa

Mela-turvaa iän karttuessa Mela-turvaa iän karttuessa Vakuuttavaa hyvinvointia Mela Maatalousyrittäjän Mela-turva Mela eli Maatalousyrittäjien eläkelaitos tukee suomalaisen maatalousyrittäjän ja apurahansaajan hyvinvointia elämän

Lisätiedot

HE 157/2001 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 157/2001 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi yrittäjien eläkelain 3 :n, maatalousyrittäjien eläkelain, maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuslain 7 :n, työntekijäin eläkelain 19 d :n ja merimieseläkelain 63

Lisätiedot

01/2012. Työeläkkeen laskentaopas 2012. Eläketurvakeskus ELÄKETURVAKESKUKSEN KÄSIKIRJOJA PENSIONSSKYDDSCENTRALEN

01/2012. Työeläkkeen laskentaopas 2012. Eläketurvakeskus ELÄKETURVAKESKUKSEN KÄSIKIRJOJA PENSIONSSKYDDSCENTRALEN 01/2012 ELÄKETURVAKESKUKSEN KÄSIKIRJOJA Työeläkkeen laskentaopas 2012 Eläketurvakeskus PENSIONSSKYDDSCENTRALEN 01/2012 ELÄKETURVAKESKUKSEN KÄSIKIRJOJA Työeläkkeen laskentaopas 2012 Eläketurvakeskus 00065

Lisätiedot

Tässä esitteessä kerromme lyhyesti yrittäjän

Tässä esitteessä kerromme lyhyesti yrittäjän YRITTÄJÄN eläke Yrittäjän YEL-eläke turvaa toimeentuloa silloin, kun yrittäjä täyttää eläkkeeseen oikeuttavan iän, yritystoiminta vähenee tai yrittäjätoiminta päättyy sairauden tai kuoleman vuoksi. Jos

Lisätiedot

Yrittäjän Turva. Kaukoviisasta ei yllätetä puun takaa

Yrittäjän Turva. Kaukoviisasta ei yllätetä puun takaa Yrittäjän Turva Kaukoviisasta ei yllätetä puun takaa 2 Lakisääteiset ja täydentävät turvat: Yrityksen omistajilla YEL vai TyEL? 5 Vakuutukset henkilöriskien varalle Kuolema Lakisääteinen turva Vapaaehtoinen

Lisätiedot

TUNNE SOSIAALITURVASI! Maatalous sivuelinkeinoineen

TUNNE SOSIAALITURVASI! Maatalous sivuelinkeinoineen TUNNE SOSIAALITURVASI! Maatalous sivuelinkeinoineen YEL, yrittäjän eläkevakuutus MYEL, maatalousyrittäjän eläkevakuutus TyEL, työntekijän eläkevakuutus MATA, maanviljelijän lakisääteinen tapaturmavakuutus

Lisätiedot

ilmarinen Työstäkin on lupa nauttia Maija-Liisa Friman: Kuntoutuksesta hyviä tuloksia Työuran pidentämiselle on realistiset perusteet

ilmarinen Työstäkin on lupa nauttia Maija-Liisa Friman: Kuntoutuksesta hyviä tuloksia Työuran pidentämiselle on realistiset perusteet 2 2005 ilmarinen Ilmarisen asiakaslehti Kuntoutuksesta hyviä tuloksia Työuran pidentämiselle on realistiset perusteet Maija-Liisa Friman: Työstäkin on lupa nauttia KANNEN KUVA: ESKO TUOMISTO 2 2005 ilmarinen

Lisätiedot

Työeläke. Eläketurvastaan huolehtinut mäkikotka Matti Hautamäki EI HYPPÄÄ TYHJÄN PÄÄLLE

Työeläke. Eläketurvastaan huolehtinut mäkikotka Matti Hautamäki EI HYPPÄÄ TYHJÄN PÄÄLLE 5 2 0 1 0 Työeläke Eläketurvastaan huolehtinut mäkikotka Matti Hautamäki EI HYPPÄÄ TYHJÄN PÄÄLLE Sisältö 5 2010 4 13 22 24 4 Ammatikseen urheilevien eläketurva Mäkihyppääjä Matti Hautamäki ja jääkiekkoilija

Lisätiedot