VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS"

Transkriptio

1 VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 168. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet olennaiseen keskittyvät vastaukset lomakkeelle; ei irtopaperille! Vastaukseksi ei riitä pelkkä viittausmerkintä laki- tai muuhun vastaavaan tekstin kohtaan. Laskutoimitukset näkyviin laskutehtävissä. Tehtävässä 10 pisteiden saaminen edellyttää, että yli puolet osavastauksista on oikein. 5 oikeasta osavastauksesta saa siis 1 pisteen, 6 oikeasta saa 2 pistettä, 7 oikeasta saa 3 pistettä ja maksimipisteisiin vaaditaan, että kaikki vastaukset ovat oikein. Yleisiä ohjeita: Lue kysymys tarkkaan ja vastaa siihen, mitä kysytään. Varmista, että käsialasi on niin selvä, että kokeen tarkastaja pystyy lukemaan vastauksesi. 1. Antti on työskennellyt Yritys Oy:n palveluksessa yhtäjaksoisesti vuodesta 1974 lukien. Työsuhde jatkuu edelleen. Antti on nyt 64-vuotias. Antti soitti yhtiösi neuvontapalveluun ja esitti seuraavat kysymykset: 1.1. Unohdin hakea vanhuuseläkettä 63- vuotta täytettyäni. Onko minulla mahdollisuus saada se maksuun takautuvasti vuoden ajalta? 1.2. Jos en ota eläkettä vielä maksuun ja jatkan työntekoa, miten se vaikuttaa eläkkeeseeni? Miten vastasit kohtien 1.1. ja 1.2. kysymyksiin? 1.1. Työeläke (Korpiluoma-Grönlund-Herrlin-Kekäläinen-Kouvonen-Levander-Lilius- Mustonen-Määttä-Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivu Työeläke (Korpiluoma-Grönlund-Herrlin-Kekäläinen-Kouvonen-Levander-Lilius- Mustonen-Määttä-Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivu Mitra on Ruotsin kansalainen. Hän on asunut viimeiset seitsemän vuotta Helsingissä ja työskennellyt Yritys Oy Ltd:n palveluksessa. Hänen työnantajansa on perustanut sivutoimipaikan Kuala Lumpuriin. Yritys Oy Ltd lähettää Mitran käynnistämään toimipaikkaa, työkomennuksen arvioitu kesto on viisi kuukautta. Mitra lähetti yhtiöllesi sähköpostia ja halusi saada neuvoa, miten hänen eläketurvansa määräytyy Kuala Lumpurin työskentelyn ajalta ja minkä maan säännöin hänen eläketurvansa hoidetaan Kuala Lumpurin ajalla. Miten vastasit?

2 Määttä-Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivu Suoma on työuransa aikana työskennellyt monen työnantajan palveluksessa ja toiminut myös yrittäjänä. Viimeiset 10 vuotta Suoma on työskennellyt kunnalla ja nyt täytettyään 66 vuotta, hän päättää hakea vanhuuseläkettä. Hän pohtii, täytyykö hänen hakea eläkettä erikseen jokaisesta eläkelaitoksesta jossa hän on ollut vakuutettuna työurallaan ja miten hän voisi muistaa ne kaikki. Kerro Suomalle miten hänen pitää hakea vanhuuseläkkeensä, missä päätös tehdään ja mitä muita tehtäviä siihen liittyy. Määttä-Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivut 39; Elvi työskentelee osa-aikaisesti kaupassa päivisin ja iltatyönä ravintolassa. Nyt hän täyttää 63 vuotta ja haluaa lopettaa iltatyön. Hän hakee vanhuuseläkettä mutta jatkaa osaaikatyöntekijänä kaupassa. Karttuuko hänelle eläkettä kaupan osa-aikatyöstä, jos karttuu niin millä prosentilla ja koska hän saa sen eläkkeen? Määttä-Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivu Kuka voi saada työeläkemaksun hyvitystä ja miten se määräytyy? Määttä-Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivu Miten yrittäjän maksamattomat YEL-vakuutusmaksut vaikuttavat eläkkeen määrään? Määttä-Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivu Nuorena työkyvyttömäksi tulleen työkyvyttömyyseläkkeeseen tehdään kertakorotus. Kerro tästä tarkemmin. Määttä-Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivu Keva voi myöntää ammatillista kuntoutusta. Minkä sisältöistä tämä ammatillinen kuntoutus voi olla? Määttä-Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivu 188 ja Timo on ollut toistaiseksi myönnetyllä osatyökyvyttömyyseläkkeellä jo jonkin aikaa. Hän on kuitenkin nyt saanut osa-aikaisia töitä aulavahtimestarina seuraavaksi puoleksi vuodeksi

3 määräaikaisella työsopimuksella. Nyt Timo pohtii, että mitä vaikutuksia osa-aikatyöllä on hänen työkyvyttömyyseläkkeeseensä. A) Miten neuvot Timoa? B) Entä jos hänen määräaikainen työsopimuksensa myöhemmin vakinaistetaan? Määttä-Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivut ja Merkitse seuraaviin väittämiin oikein tai väärin merkitsemällä rasti oikean vaihtoehdon kohdalle. VÄITTÄMÄ OIKEIN VÄÄRIN Etuuden karttumisen peruste asevelvollisuusajalta on 656,08 euroa kuukaudessa. x sivut Työeläkeindeksissä hintatason muutoksen painokerroin on 0,2 x sivu 111 ja palkkatason muutoksen painokerroin on 0,8. Yrittäjän YEL-työtulo on sairausvakuutuslain mukaisten x sivu 69 etuuksien (sairauspäivärahat ja vanhempainetuudet) perusteena. Jos henkilöllä on ennen vanhuuseläkkeelle siirtymisvuotta x sivu 180 KuEL:n alaisia palkkoja vähintään kolmena peräkkäisenä kalenterivuotena kunakin vähintään 7518 euroa, KuEL-eläke karttuu vanhuuseläkkeelle siirtymisvuodelta edellisen vuoden ansioiden perusteella. Yrittäjä ei voi käyttää työtulon joustoa, jos hänet on x sivu 71 pakkovakuutettu. Tilapäisen työnantajan tulee ilmoittaa vakuutusmaksun x sivu 60 perusteena olevat työansiot eläkelaitokseen ja maksaa vakuutusmaksut ansioiden maksamiskuukautta seuraavan kuukauden 20. päivään mennessä. Työntekijä, jonka suomalainen työnantaja lähettää tilapäiselle x sivu 222 työkomennukselle, vakuutetaan aina komennusmaassa. Toistaiseksi myönnetyn työkyvyttömyyseläkkeen kertasuoritus sisältää myös sen jälkeen maksettavan vanhuuseläkkeen. x sivu 146 VAKUUTUSTUTKINTO 167. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet olennaiseen keskittyvät vastaukset lomakkeelle; ei irtopaperille! Vastaukseksi ei riitä pelkkä viittausmerkintä laki- tai muuhun vastaavaan tekstin kohtaan. Laskutoimitukset näkyviin laskutehtävissä. Tehtävässä 10 pisteiden saaminen edellyttää, että yli puolet osavastauksista on oikein. 5 oikeasta osavastauksesta saa siis 1 pisteen, 6 oikeasta saa 2 pistettä, 7 oikeasta saa 3 pistettä ja maksimipisteisiin vaaditaan, että kaikki vastaukset ovat oikein.

4 Yleisiä ohjeita: Lue kysymys tarkkaan ja vastaa siihen, mitä kysytään. Varmista, että käsialasi on niin selvä, että kokeen tarkastaja pystyy lukemaan vastauksesi. TEHTÄVÄ 1 Yrittäjällä on tietyin edellytyksin taloudellisen tilanteensa mukaan mahdollisuus joustaa työeläkemaksuissaan siten, että hän maksaa työeläkemaksua enemmän kuin vahvistettu työtulo edellyttää. Vastaavasti myös työeläkemaksun pienentäminen on mahdollista. Työeläkemaksujen joustamiselle on kuitenkin asetettu rajoituksia (YEL 117 ). Täydennä alla oleviin kohtiin a- e) puuttuvat yhteensä viisi rajoitetta työeläkemaksujen joustamiselle. (Vastaajalta edellytetään neljän kohdan osaamista viidestä täysiin pisteisiin.) Yrittäjä ei voi maksaa lisäeläkemaksua tai pienennettyä työeläkemaksua, jos: Vastaajalta edellytetään neljän kohdan osaamista viidestä täysiin pisteisiin. Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) 71. TEHTÄVÄ 2 Perhe-eläke lasketaan edunjättäjän eläkkeen perusteella. Lesken omat työeläkkeet, joko hänen jo saamansa eläkkeet tai hänen laskennalliset eläkkeensä, voivat vaikuttaa pienentävästi maksettavaan leskeneläkkeeseen. Reija on jäänyt leskeksi ja hänen leskeneläkettä on vähennetty heti perhe-eläkkeen alkaessa. Kerro Reijalle, missä kahdessa tilanteessa leskeneläke vähennetään heti perhe-eläkkeen alkaessa. Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) 131. TEHTÄVÄ 3 Pekka on hävinnyt korttipelissä suuren summan rahaa. Pekka antoi velkojalleen Laurille velkakirjan, jonka mukaan Pekan eläke maksetaan seuraavan kuuden kuukauden ajan Laurin tilille. Lauri kysyy nyt sinulta, miksei eläkeyhtiö suostu maksamaan hänelle Pekan eläkettä sovitun mukaisesti. Kerro kenelle eläke lain mukaan voidaan maksaa ja millä edellytyksillä. Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) TEHTÄVÄ 4 Anni työskentelee Annin Business Oy nimisessä yrityksessä jo huhtikuusta 2012 lähtien. Yrityksen omistaa 100 prosenttisesti yritys Businessveikot, josta Anni omistaa 50 prosenttia. Tänään Anni on saanut Eläketurvakeskuksesta valvontakirjeen. Mitä Annin tulisi tehdä tässä tilanteessa? Mitkä ovat seuraukset, jos Anni ei tee mitään? Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) 67 ja 72 TEHTÄVÄ 5 Vuonna 1952 syntynyt Pekka on tehnyt pitkän työuran Oy Kenkätehdas Ab:lla. Hän on työnantajansa kanssa päässyt sopimukseen osa-aikatyöhön siirtymisestä tämän vuoden aikana. Kuinka Pekalle kertyy vanhuuseläkettä osa-aikaeläkkeelle siirtymisestä lukien? Entä kuinka mahdollinen työkyvyttömyyseläke kertyisi osa-aikaeläkkeen alkamisen jälkeen?

5 Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivu TEHTÄVÄ 6 Valtion eläkelain mukaan vuosina syntyneillä vanhoilla edunsaajilla on henkilökohtainen eläkeikä. Kerro tämän eläkeiän määräytymisestä. Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivu 198 TEHTÄVÄ 7 Iivari Kuopiosta täyttää 65 vuotta ja päättää jäädä eläkkeelle. Iivari on Suomen lisäksi työskennellyt myös Ruotsissa ja Saksassa ja pohtii miten hän samalla saisi haettu eläkkeet sieltä, mistä hän saa tarvittavat lomakkeet ja yhteystiedot. Mitä neuvoisit Iivarille? Pitääkö hänen hakea eläkkeensä myös Ruotsista ja Saksasta vai miten prosessi toimii? Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivut TEHTÄVÄ 8 Suomen työeläkkeen ominaispiirteitä ovat 1. Koskemattomuus 2. Katottomuus 3. Indeksisidonnaisuus Osittain rahastoiva järjestelmä Selvitä lyhyesti mitä näillä käsitteillä tarkoitetaan Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivu 16 TEHTÄVÄ 9 Liisa on perustamassa yksityistä hoitokotia. Hoitokoti on osakeyhtiömuotoinen. Osakkaina ovat: Liisa itse, joka omistaa 25 % osakkeista ja on toimitusjohtaja ja on työssä yrityksessä ja hänelle maksetaan palkkaa Liisan sisko Kaisa, joka omistaa 25 % osakkeista, on työssä yrityksessä ja hänelle maksetaan palkkaa Liisa ja Kaisa asuvat hoitokodin yläkerrassa. Eija, joka on Liisan ja Kaisan äiti ja omistaa 50 % osakkeista. Eija on hallituksessa, mutta ei osallistu työskentelyyn yrityksessä lainkaan, hän asuu toisella paikkakunnalla kuin Liisa ja Kaisa 1) Luettele, ketkä kaikki vakuuttaisit ja minkä eläkelain piiriin ja jokaisen kohdalla myös, miksi vakuuttaisit tai jättäisit vakuuttamatta. 2) Lisäksi hoitokodissa on työssä vakituinen hoitaja ja kiireapulainen, joka tekee töitä satunnaisesti. Miten vakuuttaisit heidät? Pitääkö kiireapulaiselle ottaa oma erillinen TyELvakuutus? Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivut ja 48.

6 TEHTÄVÄ 10 Merkitse seuraaviin väittämiin oikein tai väärin merkitsemällä rasti oikean vaihtoehdon kohdalle. VÄITTÄMÄ OIKEIN VÄÄRIN Eläketurvakeskus voi ottaa työnantajan puolesta TyELpakkovakuutuksen, x sivu 49 jos työnantaja ei kehotuksesta huolimatta ota sitä itse. VILMA tarkoittaa sitä, että hakijan koko eläke lasketaan x sivu 133 viimeisen eläkelain sääntöjen mukaan. Kunnan palveluksessa oleva työntekijä voi edelleen käyttää x sivu 185 ammatillisen eläkeiän valintaoikeuttaan. Maksamattomat MYEL-vakuutusmaksut pienentävät x sivu 88 maatalousyrittäjän eläkettä. Eläkepäätöstä ei voida koskaan muuttaa eläkkeensaajan x sivu 156 vahingoksi. YEL-työtulo voidaan muuttaa takautuvasti edellisen vuoden x sivu 70 alusta alkaen. Merenkulkijan jälkeen myönnetään MEL:n mukaan leskelle tai x sivu 173 kuolinpesälle hautausavustus. Eläkelaitos voi antaa ennakkopäätöksen hakijan oikeudesta työeläkekuntoutukseen. x sivu 118 VAKUUTUSTUTKINTO 166. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet olennaiseen keskittyvät vastaukset lomakkeelle; ei irtopaperille! Vastaukseksi ei riitä pelkkä viittausmerkintä laki- tai muuhun vastaavaan tekstin kohtaan. Laskutoimitukset näkyviin laskutehtävissä. Tehtävässä 10 pisteiden saaminen edellyttää, että yli puolet osavastauksista on oikein. 5 oikeasta osavastauksesta saa siis 1 pisteen, 6 oikeasta saa 2 pistettä, 7 oikeasta saa 3 pistettä ja maksimipisteisiin vaaditaan, että kaikki vastaukset ovat oikein. Yleisiä ohjeita: Lue kysymys tarkkaan ja vastaa siihen, mitä kysytään. Varmista, että käsialasi on niin selvä, että kokeen tarkastaja pystyy lukemaan vastauksesi. TEHTÄVÄ 1 Heimo on jäänyt vanhuuseläkkeelle Nyt syksyn tultua Heimo toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja perustaa kahvilan kauppakeskuksen yhteyteen, yritykseen tulee myös ulkopuolista työvoimaa. Kerro Heimolle tyhjentävästi hänen yrittäjätoimintansa YEL vakuuttamista koskevat säännöt vakuuttamisen ja eläkkeiden osalta. Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivu 165

7 TEHTÄVÄ 2 39-vuotias Joel kertoi saaneensa työkyvyttömyyseläkkeen entisin perustein. Mitä tarkoittaa eläke entisin perustein? Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivu 126 TEHTÄVÄ 3 Työnantajalla on oikeus TyEL-maksujen takaisinlainaukseen. Kerro, millä edellytyksillä takaisinlainan voi saada ja mitä ehtoja on lainamäärän ja laina-ajan suhteen. Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivu 61 TEHTÄVÄ 4 Mitä tarkoitetaan luottamustoimella ja miten vakuuttaminen tulee/voidaan TyEL:n mukaan hoitaa? Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivu 44 TEHTÄVÄ 5 Mitä tarkoitetaan Euroopan unionissa käytetyllä pilarijaolla ja miten Suomen työeläkejärjestelmä on suhteessa tähän? Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivut TEHTÄVÄ 6 Serkukset Siiri, Sari, Valma ja Vilja keskustelivat kenellä heillä on oikeus opiskelun perusteella eläkkeeseen. Siiri syntynyt jatkoi peruskoulun jälkeen elokuussa 2009 ammattikoulussa. Hän valmistui sieltä toukokuussa Karttuiko hänelle tämän opiskelun perusteella eläkettä, ja jos karttui niin miltä ajan-jaksolta? Siirin kaksoissisko Sari jatkoi lukioon elokuussa 2009 ja saa valkolakin joulukuussa Karttuiko hänelle tämän opiskelun perusteella eläkettä, ja jos karttui niin miltä ajanjaksolta? Valma syntynyt aloitti opiskelut lääketieteellisessä tiedekunnassa syyskuussa 2006 Tukholmassa, Ruotsissa. Hän valmistui lääkäriksi toukokuussa Hän sai Kelan maksamaa opintotukea. Karttuiko hänelle tämän opiskelun perusteella eläkettä, ja jos karttui niin miltä ajanjaksolta? Vilja syntynyt työskentelee päivisin ja ilta-opiskeluna suorittaa tradenomin tutkintoa (ammattikorkeakoulu). Opiskelut hän aloitti syyskuussa 2009 ja valmistui joulukuussa Karttuiko hänelle tämän opiskelun perusteella eläkettä, ja jos karttui niin miltä ajanjaksolta? Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivut TEHTÄVÄ 7 Yksi osa-aikaeläkkeen myöntämisen edellytyksistä on kokoaikainen työskentely ennen osaaikaeläkkeen alkamista. Kerro tarkemmin työntekijän eläkelain mukaisesta kokoaikatyön vaatimuksesta.

8 Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivu 114 TEHTÄVÄ 8 Kun julkisen alalla työskennellyt henkilö siirtyy vanhuuseläkkeelle, niin tietyissä tilanteissa julkisten alojen eläke normeerataan eli muunnetaan. Mitä tämä normeeraus tarkoittaa? Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivu ja/tai TEHTÄVÄ 9 Oy Firma Ab on osakeyhtiö. Osakkaina ovat Eila, joka omistaa 35 % osakkeista ja on toimitusjohtaja ja on työssä yrityksessä Eero, joka omistaa 25 % osakkeista asuu avoliitossa Eilan kanssa, on hallituksen jäsen ja työskentelee yrityksessä Loput 40 % osakkeista omistaa Matti, jolla ei ole sukulaisuussuhteita Eilaan eikä Eeron, on hallituksen jäsen ja työskentelee yrityksessä 3) Luettele, ketkä kaikki vakuuttaisit ja minkä eläkelain piiriin ja jokaisen kohdalla myös, miksi vakuuttaisit tai jättäisit vakuuttamatta. 4) Jos Eila ja Eero solmisivat avioliiton, muuttuisiko heidän vakuuttamisensa ja miten ja miksi Perälehto-Virkkala-Takanen-Tuomikoski 2011) sivut TEHTÄVÄ 10 Merkitse seuraaviin väittämiin oikein tai väärin merkitsemällä rasti oikean vaihtoehdon kohdalle. KYSYMYKSET JA VASTAUKSET VÄITTÄMÄ OIKEIN VÄÄRIN Lesken oma työeläke ei koskaan vaikuta hänen x sivu 131 leskeneläkkeensä määrään Kunnat ja kuntayhtymät ovat Kevan pakkojäseniä x sivu 95 Yrittäjäeläkemaksujen verovähennykset voi käyttää myös x sivu 93 puolison hyväksi Luopumistukea voi saada maatalousyrittäjä, joka luopuu x sivu 168 maatalouden harjoittamisesta pysyvästi Työeläkkeet eivät ole ulosottokelpoisia x sivu 149 Osa-aikaeläkkeellä ei ole ylärajaa x sivu 116 Työkyvyttömyyseläke voidaan maksaa työnantajalle sairausajan palkanmaksun ajalta Vanhuuseläkkeen rinnalla aloitetusta työstä karttuneen eläkkeen saa aikaisintaan 68-vuotiaana x sivu 146 x sivu 101

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 169. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS 13.1.2015 Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet olennaiseen

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 167. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS 13.5.2014 Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet olennaiseen

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 166. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS 8.1.2014 Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet olennaiseen

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 170. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS 11.5.2015 Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet olennaiseen

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 165. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS 4.9.2013 Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet olennaiseen

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 164. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS 14.5.2013 Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet olennaiseen

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 171. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS 15.9.2015 Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet olennaiseen

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 162. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS 5.9.2012 Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0 4. Lyhyet olennaiseen

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 161. suoritustilaisuus TYÖELÄKEVAKUUTUKSEN KOE 14.5.2012 Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 163. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS 9.1.2013 Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet olennaiseen

Lisätiedot

SUOMEN ELÄKEJÄRJESTELMÄ 2015

SUOMEN ELÄKEJÄRJESTELMÄ 2015 SUOMEN ELÄKEJÄRJESTELMÄ 2015 Suomessa on kaksi toisiaan täydentävää lakisääteistä eläkejärjestelmää: Kansaneläkejärjestelmä Työeläkejärjestelmä. Lisäksi työnantaja tai henkilö itse voi parantaa eläketurvaa

Lisätiedot

VTS 172 KOEKYSYMYKSET JA MALLIVASTAUKSET TYÖELÄKEVAKUUTUS

VTS 172 KOEKYSYMYKSET JA MALLIVASTAUKSET TYÖELÄKEVAKUUTUS VTS 172 KOEKYSYMYKSET JA MALLIVASTAUKSET TYÖELÄKEVAKUUTUS Kysymys 1: Lailasta on alkanut pitkän työuran jälkeen tuntua siltä, että voisi hiljalleen keventää työtaakkaansa. Lailan vakiintunut kokoaikatyön

Lisätiedot

MYEL-vakuutetut. keitä ovat maatalousyrittäjien työterveyshuollon asiakkaat? Työterveyshoitajien koulutus 2012

MYEL-vakuutetut. keitä ovat maatalousyrittäjien työterveyshuollon asiakkaat? Työterveyshoitajien koulutus 2012 MYEL-vakuutetut keitä ovat maatalousyrittäjien työterveyshuollon asiakkaat? Työterveyshoitajien koulutus 2012 2 Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela Hoitaa lakisääteistä MYEL-työeläkevakuuttamista. Asiakkaina

Lisätiedot

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera Yksityisen sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ry 17.5.2014 Infotilaisuus Malle Vänninen Yleistä eläkejärjestelmästä Lähde:Eläketurvakeskus Eläkkeen karttuminen

Lisätiedot

Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat. Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019

Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat. Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019 Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019 Työeläkkeen karttuminen Eläkettä karttuu 17/18 68/69/70 ikävuosien välillä Eläkettä karttuu 1,5 %/v työansioista

Lisätiedot

Omat eläketietosi - Kevan info 2013

Omat eläketietosi - Kevan info 2013 Omat eläketietosi - Kevan info 2013 2013 1 Ohjelma 18.00 Tilaisuuden avaus Julkisen alan työeläkeote Omat eläketietosi -palvelu Eläkeikä Vanhuuseläke, varhennettu vanhuuseläke ja osaaikaeläke Eläkkeen

Lisätiedot

Työeläkejärjestelmän keskeiset piirteet. Työsuhdejuridiikka kurssi Marina Sirola

Työeläkejärjestelmän keskeiset piirteet. Työsuhdejuridiikka kurssi Marina Sirola Työeläkejärjestelmän keskeiset piirteet Työsuhdejuridiikka kurssi Marina Sirola Sisältö Työeläkejärjestelmän keskeiset piirteet Työeläkevakuuttaminen Miksi eläkeuudistus 2017 tehtiin? Työeläkkeen laskemisen

Lisätiedot

Työeläketurva. Eläkepalvelut 2014

Työeläketurva. Eläkepalvelut 2014 Työeläketurva Eläkepalvelut 2014 Kokonaiseläketurva 1. Työeläke perustuu työansioihin ei ylärajaa Eläkevakuutusyhtiöt, eläkesäätiöt ja eläkekassat Maatalousyrittäjät, MELA Merimieseläkekassa Keva: julkiset

Lisätiedot

Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat. Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019

Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat. Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019 Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019 Eläkkeensaajan eläketurva (lisämateriaalia) 2 Työeläkkeen karttuminen Eläkettä karttuu 17/18 68/69/70 ikävuosien

Lisätiedot

Työeläke turva työelämän jälkeen SELKOESITE

Työeläke turva työelämän jälkeen SELKOESITE Työeläke turva työelämän jälkeen SELKOESITE Mikä on työeläke? Tämä julkaisu kertoo työeläkkeestä. Kun teet työtä ja saat palkkaa, sinulle kertyy työeläkettä. Ansaitset työeläkettä siis omalla työlläsi.

Lisätiedot

Ulkomaalaisen työntekijän vakuuttaminen

Ulkomaalaisen työntekijän vakuuttaminen työnantajalle Ulkomaalaisen työntekijän vakuuttaminen Tietoa EU-maista tulevien työntekijöiden vakuuttamissäännöistä Työnantajan muistilista A1 Mikä on A1-todistus? Maksa ulkomaalaisesta työntekijästäsi

Lisätiedot

Sopeutumisraha SOPEUTUMISRAHA 1 (5) 21.4.2015. Sopeutumisraha koskee vuonna 2011 ensimmäistä kertaa edustajantoimeen valittuja.

Sopeutumisraha SOPEUTUMISRAHA 1 (5) 21.4.2015. Sopeutumisraha koskee vuonna 2011 ensimmäistä kertaa edustajantoimeen valittuja. SOPEUTUMISRAHA 1 (5) Sopeutumisraha Sopeutumisraha koskee vuonna 2011 ensimmäistä kertaa edustajantoimeen valittuja. Jos kansanedustaja ei ole edustajantoimen päättyessä saavuttanut eläkeikää, hänellä

Lisätiedot

27.9. Uudistuva työeläke, Osa 4/5: Paljonko eläkettä?

27.9. Uudistuva työeläke, Osa 4/5: Paljonko eläkettä? 27.9. Uudistuva työeläke, Osa 4/5: Paljonko eläkettä? Anne Aarnio palveluneuvoja Varma Helena Alkula, palvelupäällikkö, Varma Elina Juth, palvelupäällikkö, Varma Uudistuva työeläke polku, aamiaiswebinaarit

Lisätiedot

Julkisen sektorin eläketurvan erityispiirteitä

Julkisen sektorin eläketurvan erityispiirteitä Julkisen sektorin eläketurvan erityispiirteitä Birgitta Moisala 2018 1 Keva.fi eläkeasiat sujuvasti verkossa Tietoa eläkkeistä, Kevasta ja Kevan palveluista tietosivut, ohjeet ja tukimateriaalit uutiset,

Lisätiedot

Vakuutustutkinto161. suoritustilaisuus SOSIAALITURVAN KOE 15.5.2012

Vakuutustutkinto161. suoritustilaisuus SOSIAALITURVAN KOE 15.5.2012 Vakuutustutkinto161. suoritustilaisuus SOSIAALITURVAN KOE 15.5.2012 OHJEITA SUORITTAJALLE 1. Kirjekuoren sisältö Tämän ohjeen lisäksi kuoressa on tehtävä- ja vastauslomake, jossa on 11 kysymystä. Vastaukset

Lisätiedot

Työeläketurva. VR-Yhtymä Oy 4.11.2010. Marjukka Matikainen Eläkepalvelut

Työeläketurva. VR-Yhtymä Oy 4.11.2010. Marjukka Matikainen Eläkepalvelut Työeläketurva VR-Yhtymä Oy 4.11.2010 Marjukka Matikainen Eläkepalvelut Työeläke muodostuu monesta palasta Eläketurva 2 Eläkkeen pohjana työansio Eläke kertyy vuosiansiosta ikää vastaavalla karttumisprosentilla

Lisätiedot

Julkisen sektorin erityiskysymykset eläkeuudistuksessa. Päivi Lilleberg

Julkisen sektorin erityiskysymykset eläkeuudistuksessa. Päivi Lilleberg Julkisen sektorin erityiskysymykset eläkeuudistuksessa Päivi Lilleberg Keva.fi eläkeasiat sujuvasti verkossa Tietoa eläkkeistä, Kevasta ja Kevan palveluista tietosivut, ohjeet ja tukimateriaalit uutiset,

Lisätiedot

Laki. yrittäjän eläkelain muuttamisesta

Laki. yrittäjän eläkelain muuttamisesta Laki yrittäjän eläkelain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan yrittäjän eläkelain (1272/2006) 84 :n 3 momentti, sellaisena kuin se on laissa 888/2014, muutetaan 2 :n 1 momentin 9 kohta,

Lisätiedot

MERIMIESTEN PERHE-ELÄKE

MERIMIESTEN PERHE-ELÄKE MERIMIESTEN PERHE-ELÄKE 1 PERHE-ELÄKE Perhe-eläkkeen tarkoitus on turvata omaisten toimeentulo perheenhuoltajan kuoleman jälkeen. Perhe-eläkkeen edunsaaja on henkilö, jolla on oikeus saada perhe-eläkettä

Lisätiedot

TYÖELÄKKEET UUDISTUVAT VUONNA 2017

TYÖELÄKKEET UUDISTUVAT VUONNA 2017 TYÖELÄKKEET UUDISTUVAT VUONNA 2017 Eläkeikä nousee asteittain Työssä jatkamista palkitaan Eläkekarttumat yhtenäistyvät Työuraeläke tulee käyttöön Eläkkeen voi ottaa 1 osittaisena KEITÄ TYÖELÄKEUUDISTUS

Lisätiedot

YEL-vakuutus 2013 Vakuuta vaivatta Eterassa

YEL-vakuutus 2013 Vakuuta vaivatta Eterassa YEL-vakuutus 2013 Vakuuta vaivatta Eterassa Eteran nopean ja sujuvan työeläkepalvelun resepti Joustavat vakuutusratkaisut Vaivattomat verkkopalvelut Asiantuntijat käytettävissäsi Vinkkejä yrittäjän työhyvinvointiin

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINTO 170. SUORITUSTILAISUUS SOSIAALITURVA 12.5.2015 OHJEITA SUORITTAJALLE 1. Kirjekuoren sisältö Tämän ohjeen lisäksi kuoressa on tehtävä-

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINTO 162. SUORITUSTILAISUUS SOSIAALITURVA 6.9.2012 Ohjeita suorittajalle 1. Kirjekuoren sisältö Tämän ohjeen lisäksi kuoressa on tehtävä ja

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINTO 167. SUORITUSTILAISUUS SOSIAALITURVA 14.5.2014 OHJEITA SUORITTAJALLE 1. Kirjekuoren sisältö Tämän ohjeen lisäksi kuoressa on tehtävä ja

Lisätiedot

Työntekijät ja ansiot: tietopaketti työeläkevakuuttamisesta

Työntekijät ja ansiot: tietopaketti työeläkevakuuttamisesta Työntekijät ja ansiot: tietopaketti työeläkevakuuttamisesta Helena Alkula-Stening Arja Iisakkala Maija Leinonen Mikko Metsäruusi Lea Tikka Tästä puhumme TyEL-vakuuttamisen perusteet Milloin ja kenet vakuutetaan

Lisätiedot

KUNNALLISEN ELÄKELAITOKSEN LISÄELÄKESÄÄNTÖ

KUNNALLISEN ELÄKELAITOKSEN LISÄELÄKESÄÄNTÖ KUNNALLISEN ELÄKELAITOKSEN LISÄELÄKESÄÄNTÖ Kunnallisen eläkelaitoksen valtuuskunnan kunnallisen eläkelain 8 :n nojalla 29. päivänä marraskuuta 2002, 24. päivänä huhtikuuta 2003, 15. päivänä huhtikuuta

Lisätiedot

Tässä esitteessä kerromme lyhyesti yrittäjän

Tässä esitteessä kerromme lyhyesti yrittäjän YRITTÄJÄN eläke Yrittäjän YEL-eläke turvaa toimeentuloa silloin, kun yrittäjä täyttää eläkkeeseen oikeuttavan iän, yritystoiminta vähenee tai yrittäjätoiminta päättyy sairauden tai kuoleman vuoksi. Jos

Lisätiedot

Yhtiön MYELvakuuttaminen. Seija Karhula

Yhtiön MYELvakuuttaminen. Seija Karhula Yhtiön MYELvakuuttaminen Seija Karhula 28.3.2017 2 Mela-turva kattaa eri elämäntilanteet vanhuus tapaturma MYEL - vakuutus - työtulo sairaus lomitus kuolemantapaus 3 3 Vanhuuseläke Osa-aikaeläke 1.1.2017

Lisätiedot

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen ikääntyvien työntekijöiden aseman parantamista koskevaksi lainsäädännöksi

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen ikääntyvien työntekijöiden aseman parantamista koskevaksi lainsäädännöksi EV 26/1998 vp - HE 13/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen ikääntyvien työntekijöiden aseman parantamista koskevaksi lainsäädännöksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 13/1998

Lisätiedot

Vuorotteluvapaan, lomautuksen ja irtisanomisen vaikutus eläkkeeseen

Vuorotteluvapaan, lomautuksen ja irtisanomisen vaikutus eläkkeeseen Vuorotteluvapaan, lomautuksen ja irtisanomisen vaikutus eläkkeeseen JHL Kaakkois-Suomen aluetoimisto Ritva Miettinen 1 Vuorotteluvapaan vaikutus eläkkeeseen Jos suunnittelet vuorotteluvapaan pitämistä,

Lisätiedot

S :n mukaan eläkkeen vähimmäismäärä on 3 7 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT vp. n~o 213

S :n mukaan eläkkeen vähimmäismäärä on 3 7 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT vp. n~o 213 1982 vp. n~o 213 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työntekijäin eläkelain 5 a :n muuttamisesta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan korotettavaksi

Lisätiedot

VaEL valtion eläketurva. Eläkkeelle joustavasti

VaEL valtion eläketurva. Eläkkeelle joustavasti 1 VaEL valtion eläketurva Eläkkeelle joustavasti Opetusministeriö 29.5.2007 Riina Koskela 2 Valtion eläketurva - VaEL Eläkeikä Eläkkeen laskenta Eläkevaihtoehtoja Vertailuja /3 Asiakaspalvelu 3 Puh. (09)

Lisätiedot

26.4. Uudistuva työeläke, osa 2/5: Jos työkyky heikkenee

26.4. Uudistuva työeläke, osa 2/5: Jos työkyky heikkenee 26.4. Uudistuva työeläke, osa 2/5: Jos työkyky heikkenee Helena Alkula, palvelupäällikkö, Varma Elina Juth, palvelupäällikkö, Varma Arja Iisakkala, asiakaspalvelupäällikkö, Varma 30 Työnantaja työterveyshuolto:

Lisätiedot

Osuuskunnan jäsenen eläketurva. Pienosuuskuntaforum 2018

Osuuskunnan jäsenen eläketurva. Pienosuuskuntaforum 2018 Osuuskunnan jäsenen eläketurva Pienosuuskuntaforum 2018 Kimmo Kontio Tiistai 2. lokakuuta 2018 Esityksen sisältö Työeläkejärjestelmä ja eläke-edut Osuuskunnissa sovellettavat työeläkelait TyEL-vakuuttaminen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 48/2011 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 48/2011 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 48/2011 vp Hallituksen esitys laeiksi eräiden yksityisten alojen työeläkettä koskevien lakien sekä eläkeoikeuden siirtämisestä Suomen työeläkejärjestelmän ja Euroopan yhteisöjen eläkejärjestelmän

Lisätiedot

Ulkomaalaisen työntekijän vakuuttaminen

Ulkomaalaisen työntekijän vakuuttaminen TYÖNANTAJALLE Ulkomaalaisen työntekijän vakuuttaminen Miten vakuutan ulkomaalaisen työntekijän Suomessa? Eläketurvakeskus PENSIONSSKYDDSCENTRALEN Töissä Suomessa eläkettä Suomesta Kun työntekijäsi tekee

Lisätiedot

Eläkevaihtoehdot. Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2018

Eläkevaihtoehdot. Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2018 Eläkevaihtoehdot Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2018 2 Mela-turva MYEL-työeläkkeet MATA-työtapaturma- ja ammattitautivakuutus Vapaa-ajan tapaturmavakuutus Mela-sairauspäiväraha Ryhmähenkivakuutus Hyvinvointipalvelut

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINTO 166. SUORITUSTILAISUUS SOSIAALITURVA 9.1.2014 OHJEITA SUORITTAJALLE 1. Kirjekuoren sisältö Tämän ohjeen lisäksi kuoressa on tehtävä ja

Lisätiedot

Eläkevaihtoehdot. Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2018

Eläkevaihtoehdot. Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2018 Eläkevaihtoehdot Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2018 2 Vanhuuseläke Vanhuuseläkkeelle, kun ikä täyttyy Aikaisintaan oman ikäluokan mukaisesta alimmasta vanhuuseläkeiästä Kansaneläkkeessä vanhuuseläkeikänä

Lisätiedot

Kevan eläketietoisku 2014 JHL 20.2.2014

Kevan eläketietoisku 2014 JHL 20.2.2014 Kevan eläketietoisku 2014 JHL 20.2.2014 Anni Aaltonen-Mäkelä 21.2.2014 1 23.10.2013 2 Kevan palvelut henkilöasiakkaille Omat eläketietosi palvelu tällä hetkellä vanhuuseläkelaskuri osa-aikaeläkelaskuri

Lisätiedot

TIESITKÖ, ETTÄ TYÖELÄKKEET UUDISTUVAT VUONNA 2017?

TIESITKÖ, ETTÄ TYÖELÄKKEET UUDISTUVAT VUONNA 2017? TIESITKÖ, ETTÄ TYÖELÄKKEET UUDISTUVAT VUONNA 2017? 1 TYÖELÄKEVAKUUTTAMISEN PERUSIDEA EI MUUTU Edelleenkin työeläkettä karttuu tehdystä työstä. Jokainen ansaittu euro kasvattaa tulevan eläkkeesi määrää.

Lisätiedot

1 luku Viranhaltijan tai työntekijän kuoltua suoritettava taloudellinen tuki

1 luku Viranhaltijan tai työntekijän kuoltua suoritettava taloudellinen tuki KEVAN LISÄELÄKESÄÄNTÖ Kunnallisen eläkelaitoksen valtuuskunnan kunnallisen eläkelain 8 :n nojalla 29. päivänä marraskuuta 2002, 24. päivänä huhtikuuta 2003, 15. päivänä huhtikuuta 2004, 16. päivänä helmikuuta

Lisätiedot

Julkisen sektorin erityispiirteitä eläkeuudistuksessa. Anna-Stina Toivonen, Eläketurvakeskus

Julkisen sektorin erityispiirteitä eläkeuudistuksessa. Anna-Stina Toivonen, Eläketurvakeskus Julkisen sektorin erityispiirteitä eläkeuudistuksessa Anna-Stina Toivonen, Eläketurvakeskus Julkisten alojen eläkelaki voimaan 1.1.2017 Julkisten alojen eläkelaki, JuEL, korvaa 1.1.2017 alkaen kunnallisen

Lisätiedot

Eläkejärjestelmän rakenne. 3. Pilari

Eläkejärjestelmän rakenne. 3. Pilari Eläkejärjestelmän rakenne Yksilölliset eläkevakuuutukset 3. Pilari Lisäeläketurva (työnantajan järjestämä) 2. Pilari Lakisääteinen työeläke Kansaneläke 1. Pilari ETK/ET 08.02 Saavutetun toimeentulon tason

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINTO 163. SUORITUSTILAISUUS SOSIAALITURVA 10.1.2013 OHJEITA SUORITTAJALLE 1. Kirjekuoren sisältö Tämän ohjeen lisäksi kuoressa on tehtävä-

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINTO 169. SUORITUSTILAISUUS SOSIAALITURVA 14.1.2015 OHJEITA SUORITTAJALLE 1. Kirjekuoren sisältö Tämän ohjeen lisäksi kuoressa on tehtävä-

Lisätiedot

www.tela.fi/elakejarjestelma 1 Työeläkekoulu 2017 Työeläkejärjestelmän perusperiaatteet ja ajankohtaiset asiat Illan ohjelma 17.00 Kahvi/tee/sämpylä 17.30-18.00 Suomen työeläkejärjestelmän perusperiaatteet

Lisätiedot

Tervetuloa infotilaisuuteen vuoden 2017 eläkeuudistuksesta

Tervetuloa infotilaisuuteen vuoden 2017 eläkeuudistuksesta Tervetuloa infotilaisuuteen vuoden 2017 eläkeuudistuksesta Eläkeuudistuksen tavoitteet pidentää työuria ja myöhentää eläkkeelle siirtymistä työskentely tavoite-eläkeikään asti kannattaa turvata riittävät

Lisätiedot

HE 130/2016 vp. Samalla esityksessä ehdotetaan tehtäväksi muutamia teknisluonteisia tarkistuksia työeläkelakeihin.

HE 130/2016 vp. Samalla esityksessä ehdotetaan tehtäväksi muutamia teknisluonteisia tarkistuksia työeläkelakeihin. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työntekijän eläkelain, julkisten alojen eläkelain, työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain ja eräiden niihin liittyvien lakien muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

Sosiaaliturva osakeyhtiömuotoisessa maataloudessa

Sosiaaliturva osakeyhtiömuotoisessa maataloudessa Sosiaaliturva osakeyhtiömuotoisessa maataloudessa Tietoisku MYEL- ja MATAvakuuttamisesta osakeyhtiössä 4.12.2017 Iisalmi Maatalousyrittäjien eläkelaitos Pirkko Halttunen 2 MYEL-vakuutukseen kuuluu myös

Lisätiedot

ELÄKETURVA NYT JA VUONNA Haaga-Helia Mika Mononen

ELÄKETURVA NYT JA VUONNA Haaga-Helia Mika Mononen ELÄKETURVA NYT JA VUONNA 2017 Haaga-Helia Mika Mononen 7.9.2016 TEHTÄVÄMME: ELÄKETURVA Työeläke on tärkeä osa suomalaista sosiaaliturvaa ja työn tuottamaa hyvinvointia. Huolehdimme, että asiakasyritystemme

Lisätiedot

työeläkkeistä Työeläkevakuuttajat TELA Julia, Turku SAK 29.10.2011 Lea Ala-Mononen Lastenkodinkuja 1, 00180 Helsinki puh.

työeläkkeistä Työeläkevakuuttajat TELA Julia, Turku SAK 29.10.2011 Lea Ala-Mononen Lastenkodinkuja 1, 00180 Helsinki puh. Ajankohtaista työeläkkeistä Julia, Turku SAK 29.10.2011 Työeläkevakuuttajat TELA Lea Ala-Mononen tiedottaja Lastenkodinkuja 1, 00180 Helsinki puh. 010 680 6700 e-mail: elaketiedotus@tela.fi 2011 Mikä TELAn

Lisätiedot

Kevan eläketietoisku 2014

Kevan eläketietoisku 2014 Kevan eläketietoisku 2014 Ohjelma Tilaisuuden avaus Omat eläketietosi palvelu Eläkeikä Vanhuuseläke, varhennettu vanhuuseläke ja osa-aikaeläke Eläkkeen määrään vaikuttavat seikat Eläkkeen hakeminen Työkyky

Lisätiedot

22.12.2006/1272. Yrittäjän eläkelaki 22.12.2006/1272. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

22.12.2006/1272. Yrittäjän eläkelaki 22.12.2006/1272. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 of 46 27/05/2011 11:09 Finlex» Lainsäädäntö» Ajantasainen lainsäädäntö» 2006» 22.12.2006/1272 22.12.2006/1272 Seurattu SDK 479/2011 saakka. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Yrittäjän

Lisätiedot

Sosiaaliturva ja elämänvaiheet. Sosiaaliturva esimerkkihenkilöiden elämänvaiheissa Aino, Perttu ja Viivi

Sosiaaliturva ja elämänvaiheet. Sosiaaliturva esimerkkihenkilöiden elämänvaiheissa Aino, Perttu ja Viivi Sosiaaliturva ja elämänvaiheet Sosiaaliturva esimerkkihenkilöiden elämänvaiheissa Aino, Perttu ja Viivi Sosiaaliturva esimerkkihenkilöiden elämänvaiheissa Aino, Perttu ja Viivi Jotkut epäilevät, etteivät

Lisätiedot

Laki. sairausvakuutuslain muuttamisesta

Laki. sairausvakuutuslain muuttamisesta Laki sairausvakuutuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan sairausvakuutuslain (1224/2004) 12 luvun 11 :n 2 momentti, sellaisena kuin se on laissa 1640/2009, muutetaan 8 luvun 10 :n

Lisätiedot

2. Tilinumero Kirjoita oma tilinumerosi, vaikka tuki maksettaisiinkin hoidon tuottajalle.

2. Tilinumero Kirjoita oma tilinumerosi, vaikka tuki maksettaisiinkin hoidon tuottajalle. Kela Hakemus Lasten kotihoidon tuki Lasten yksityisen hoidon tuki WH 1 Voit tehdä tämän hakemuksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa www.kela.fi/asiointi Lisätietoja www.kela.fi/lapsiperheet Voit

Lisätiedot

Laki. merimieseläkelain muuttamisesta

Laki. merimieseläkelain muuttamisesta Laki merimieseläkelain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan merimieseläkelain (1290/2006) 96 :n 3 momentti, sellaisena kuin se on laissa 885/2014, muutetaan 2 :n 1 momentin 6 kohta, 11

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2001:6. Suomen ja Liettuan. sosiaaliturvasopimus SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ

Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2001:6. Suomen ja Liettuan. sosiaaliturvasopimus SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2001:6 Suomen ja Liettuan sosiaaliturvasopimus SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Helsinki 2003 Sisällys Johdanto... 3 Keitä sopimus koskee... 3 Sosiaaliturvan määräytymisen

Lisätiedot

1) eläkelaitoksella 1 :n 3 momentin mukaista työeläkevakuutusyhtiötä, eläkekassaa tai eläkesäätiötä;

1) eläkelaitoksella 1 :n 3 momentin mukaista työeläkevakuutusyhtiötä, eläkekassaa tai eläkesäätiötä; 1 of 66 27/05/2011 12:17 Finlex» Lainsäädäntö» Ajantasainen lainsäädäntö» 2006» 19.5.2006/395 19.5.2006/395 Seurattu SDK 479/2011 saakka. Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa. Työntekijän

Lisätiedot

Tietoisku ulkosuomalaisen sosiaaliturvasta 31.8.2010. Kansaneläke. Päivi Kiviniemi-Bruun 31.8.2010

Tietoisku ulkosuomalaisen sosiaaliturvasta 31.8.2010. Kansaneläke. Päivi Kiviniemi-Bruun 31.8.2010 Tietoisku ulkosuomalaisen sosiaaliturvasta 31.8.2010 Kansaneläke Päivi Kiviniemi-Bruun 31.8.2010 Eläkkeensaajat eläkkeen rakenteen mukaan v. 2008 Eläkkeensaajat Suomessa asuvat Ulkomailla asuvat Yhteensä,

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJIEN ELÄKELAIN 11 :N MUKAISEN LISÄELÄKEVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT. Yleisiä määräyksiä 1

MAATALOUSYRITTÄJIEN ELÄKELAIN 11 :N MUKAISEN LISÄELÄKEVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT. Yleisiä määräyksiä 1 MYEL-EHDOT lisäeläke 1 (7) MAATALOUSYRITTÄJIEN ELÄKELAIN 11 :N MUKAISEN LISÄELÄKEVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT Yleisiä määräyksiä 1 Vakuutuksenottaja on maatalousyrittäjä, joka on tehnyt vakuutussopimuksen

Lisätiedot

Työeläke ei mikään vanhojen juttu!

Työeläke ei mikään vanhojen juttu! Työeläke ei mikään vanhojen juttu! Nuorena ei ehkä ihan ensimmäisenä tule mietittyä eläkeasioita onhan eläkkeelle jäämiseen vielä aikaa vuosikymmeniä! Työeläke kertyy jo 18 vuotta täytettyäsi Sinulle alkaa

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINTO 168. SUORITUSTILAISUUS SOSIAALITURVA 16.9.2014 OHJEITA SUORITTAJALLE 1. Kirjekuoren sisältö Tämän ohjeen lisäksi kuoressa on tehtävä ja

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2011 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2011 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2011 vp Hallituksen esitys laeiksi kunnallisen eläkelain, valtion eläkelain, kunnallisen eläkelain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen, kunnallisen eläkelain voimaanpanolain

Lisätiedot

YRITTÄJIEN ELÄKELAIN (YEL) VÄHIMMÄISEHTOJEN MUKAISEN VAKUUTUKSEN PERUSTEET

YRITTÄJIEN ELÄKELAIN (YEL) VÄHIMMÄISEHTOJEN MUKAISEN VAKUUTUKSEN PERUSTEET YRITTÄJIEN ELÄKELAIN (YEL) VÄHIMMÄISEHTOJEN MUKAISEN VAKUUTUKSEN PERUSTEET Kokooma 30.3.2006. Viimeisin perustemuutos on vahvistettu 20.12.2004. Voimassa 1.1.20 Perusteen 13.6.2003 voimaantulosäännös Voimaantulo

Lisätiedot

Työeläkekoulu Työeläkejärjestelmän perusperiaatteet ja ajankohtaiset asiat

Työeläkekoulu Työeläkejärjestelmän perusperiaatteet ja ajankohtaiset asiat Työeläkekoulu 2018 Työeläkejärjestelmän perusperiaatteet ja ajankohtaiset asiat Illan ohjelma 17.00 Kahvi/tee/sämpylä 17.30-18.00 SAK:n Akavan ja STTK:n videoterveiset Suomen työeläkejärjestelmän perusperiaatteet

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 215/2008 vp. Hallituksen esitys laeiksi työntekijän eläkelain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta. Päätös.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 215/2008 vp. Hallituksen esitys laeiksi työntekijän eläkelain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta. Päätös. EDUSKUNNAN VASTAUS 215/2008 vp Hallituksen esitys laeiksi työntekijän eläkelain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työntekijän eläkelain

Lisätiedot

Opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa. Heidi Maaniittu Kela Fulbright Center 12.5.2015

Opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa. Heidi Maaniittu Kela Fulbright Center 12.5.2015 Opiskelijana, tutkijana, apurahansaajana Yhdysvalloissa Heidi Maaniittu Kela Fulbright Center 12.5.2015 2 Sosiaaliturvaan kuuluminen Säännöstausta: oikeus Kelan sosiaaliturvaan Sosiaaliturvasopimus Suomen

Lisätiedot

MERIMIESTEN OSA-AIKAELÄKE

MERIMIESTEN OSA-AIKAELÄKE MERIMIESTEN OSA-AIKAELÄKE 1 Merimiesten osa-aikaeläke Osa-aikaeläkkeen tarkoituksena on antaa vanhemmille työntekijöille mahdollisuus vähentää työpanostaan ja jäädä asteittain eläkkeelle. Tavoitteena on

Lisätiedot

Työntekijän vakuutukset

Työntekijän vakuutukset Työntekijän vakuutukset Työntekijän eläketurva Suomessa on kaksi eläkejärjestelmää, jotka täydentävät toisiaan: työeläkelaki ja kansaneläkelaki. Työeläkkeet ansaitaan omalla palkkatyöllä ja yrittämisellä

Lisätiedot

Ensisijaisen etuuden eläkkeestä vähentämisen tarkistaminen edellyttää määrän muutosta yli:

Ensisijaisen etuuden eläkkeestä vähentämisen tarkistaminen edellyttää määrän muutosta yli: VAKUUTUSTUTKINTO/FINVA SOSIAALITURVAN KOE 174 1) Maahanmuuttajan erityistuki 3 p. Kenellä voi olla oikeus maahanmuuttajan erityistukeen ja millä edellytyksin? Vastaus:Toimeentuloturva s. 291 2) Sosiaalivakuutus

Lisätiedot

Ammatin harjoittamisen vaihtoehdot taiteellisilla aloilla

Ammatin harjoittamisen vaihtoehdot taiteellisilla aloilla Ammatin harjoittamisen vaihtoehdot taiteellisilla aloilla Ulla Huovinen HAAGA-HELIA amk ulla.huovinen@haaga-helia.fi Työsuhteessa vai yrittäjänä? Työtä tehdään joko työntekijänä tai yrittäjänä Vaikuttaa

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 69/2011 vp. Hallituksen esitys yksityisten alojen työeläkelainsäädännön. Valiokuntakäsittely. Asia.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 69/2011 vp. Hallituksen esitys yksityisten alojen työeläkelainsäädännön. Valiokuntakäsittely. Asia. EDUSKUNNAN VASTAUS 69/2011 vp Hallituksen esitys yksityisten alojen työeläkelainsäädännön muuttamiseksi ja laiksi työeläkeotteen antamisesta vuonna 2012 Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

13.9. Tampere Oulu Helsinki Helsinki Turku. Uudistuva työeläke polku, aamiaiswebinaarit. Osa 3/5: Muuttuvat eläkeiät

13.9. Tampere Oulu Helsinki Helsinki Turku. Uudistuva työeläke polku, aamiaiswebinaarit. Osa 3/5: Muuttuvat eläkeiät Uudistuva työeläke polku, aamiaiswebinaarit Osa 1/5: Työssä ja eläkkeellä - osittainen vanhuuseläke Osa 2/5: Jos työkyky heikkenee Osa 3/5: Muuttuvat eläkeiät Osa 4/5: Paljonko eläkettä? Osa 5/5: TyEL-vakuutus

Lisätiedot

Tietoa yksityisten alojen työeläketurvasta

Tietoa yksityisten alojen työeläketurvasta 2012 Tietoa yksityisten alojen työeläketurvasta Työntekijälle ja yrittäjälle Eläketurvakeskus PENSIONSSKYDDSCENTRALEN Eläketurvakeskus Työeläkejärjestelmän palvelukeskus Asiakaspalvelu ja käyntiosoite:

Lisätiedot

Eläkkeensaajana Espanjassa

Eläkkeensaajana Espanjassa Eläkkeensaajana Espanjassa Filippa Nikkinen Helmikuu 2010 Kelan Ulkomaan yksikkö Asiakkaitamme ovat: Ulkomailla asuvat eläkkeenhakijat ja saajat Ulkomaille muuttavat / ulkomailla asuvat vakuutetut lähetetyt

Lisätiedot

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera. Janna Lampinen 27.5.2013

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera. Janna Lampinen 27.5.2013 Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera Janna Lampinen 27.5.2013 Etera tarjoaa sujuvampaa työeläkevakuuttamista Etera on asiakkaiden omistama keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö. Vakuutamme yksityisyrittäjistä

Lisätiedot

40. Eläkkeet. Keskimääräinen kokonaiseläke (oma eläke) euroa/kk toteutunut

40. Eläkkeet. Keskimääräinen kokonaiseläke (oma eläke) euroa/kk toteutunut Talousesitys 40. Eläkkeet S e l v i t y s o s a : Luvun menot aiheutuvat valtion osuuksista eläkejärjestelmien sekä osuudesta maatalousyrittäjien ja apurahansaajien tapaturmavakuutuksen ja sairauspäivärahan

Lisätiedot

Eläkevaihtoehdot. Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2018

Eläkevaihtoehdot. Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2018 Eläkevaihtoehdot Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2018 2 MYEL-vakuutus MYEL-eläkkeen perustana Maatalousyrittäjätyö liitännäisineen vakuutetaan MYELin mukaan MVL:n mukaan verotettu MYELiin EVL:n mukaan

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 626. Laki. alkoholi- ja alkoholijuomaverosta annetun lain liitteen muuttamisesta. Annettu Naantalissa 7 päivänä elokuuta 2009

SISÄLLYS. N:o 626. Laki. alkoholi- ja alkoholijuomaverosta annetun lain liitteen muuttamisesta. Annettu Naantalissa 7 päivänä elokuuta 2009 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2009 Julkaistu Helsingissä 21 päivänä elokuuta 2009 N:o 626 640 SISÄLLYS N:o Sivu 626 Laki alkoholi- ja alkoholijuomaverosta annetun lain liitteen muuttamisesta... 4073 627 Laki työntekijän

Lisätiedot

01/2012. Työeläkkeen laskentaopas 2012. Eläketurvakeskus ELÄKETURVAKESKUKSEN KÄSIKIRJOJA PENSIONSSKYDDSCENTRALEN

01/2012. Työeläkkeen laskentaopas 2012. Eläketurvakeskus ELÄKETURVAKESKUKSEN KÄSIKIRJOJA PENSIONSSKYDDSCENTRALEN 01/2012 ELÄKETURVAKESKUKSEN KÄSIKIRJOJA Työeläkkeen laskentaopas 2012 Eläketurvakeskus PENSIONSSKYDDSCENTRALEN 01/2012 ELÄKETURVAKESKUKSEN KÄSIKIRJOJA Työeläkkeen laskentaopas 2012 Eläketurvakeskus 00065

Lisätiedot

Keskimääräinen kokonaiseläke (oma eläke) euroa/kk toteutunut

Keskimääräinen kokonaiseläke (oma eläke) euroa/kk toteutunut Talousesitys 40. Eläkkeet S e l v i t y s o s a : Luvun menot aiheutuvat valtion osuuksista eläkejärjestelmien sekä osuudesta maatalousyrittäjien ja apurahansaajien tapaturmavakuutuksen ja sairauspäivärahan

Lisätiedot

Aktiivisen tuen avaimet

Aktiivisen tuen avaimet SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN Aktiivisen tuen avaimet Työntekijän työhyvinvoinnin tukeminen Ammatillinen kuntoutus Työntekijällä on sairauden vuoksi uhka tulla työkyvyttömäksi lähivuosina. Ammatillisen

Lisätiedot

Työntekijän ja yrittäjän eläketurva

Työntekijän ja yrittäjän eläketurva 2015 Työntekijän ja yrittäjän eläketurva MILLOIN TYÖELÄKKEEN SAA? MITEN ELÄKE MUODOSTUU? Eläketurvakeskus PENSIONSSKYDDSCENTRALEN Eläketurvakeskus Työeläkejärjestelmän palvelukeskus Asiakaspalvelu ja käyntiosoite:

Lisätiedot

Laki. julkisten alojen eläkelain muuttamisesta

Laki. julkisten alojen eläkelain muuttamisesta Laki julkisten alojen eläkelain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan julkisten alojen eläkelain (81/2016) 92 :n 3 momentti ja 171 :n 2 momentti, muutetaan 3 :n 1 momentin 8 kohta, 12

Lisätiedot

Keskimääräinen kokonaiseläke (oma eläke) euroa/kk toteutunut

Keskimääräinen kokonaiseläke (oma eläke) euroa/kk toteutunut Talousesitys 40. Eläkkeet S e l v i t y s o s a : Luvun menot aiheutuvat valtion osuuksista eläkejärjestelmien sekä osuudesta maatalousyrittäjien ja apurahansaajien tapaturmavakuutuksen ja sairauspäivärahan

Lisätiedot

Julkisten alojen eläkelain voimaanpanolaki

Julkisten alojen eläkelain voimaanpanolaki Julkisten alojen eläkelain voimaanpanolaki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Voimaantulo Julkisten alojen eläkelaki ( / ) tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2017. Lakia sovelletaan eläkkeisiin,

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 (5) HENKILÖSTÖKESKUS Henkilöstöpolitiikka Leena Mattheiszen 14.2.2013

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 (5) HENKILÖSTÖKESKUS Henkilöstöpolitiikka Leena Mattheiszen 14.2.2013 HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 (5) Jakelussa mainituille ELÄKKEELLE SIIRTYMINEN JA ELÄKKEELLÄ OLEVAN PALKKAAMINEN 1 Vanhuuseläkkeelle siirtyminen Tämä ohje korvaa henkilöstökeskuksen 7.1.2010 antaman ohjeen

Lisätiedot