Kysymyksiä ja vastauksia TEL-lisäeläkevakuutuksen lakkauttamisesta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kysymyksiä ja vastauksia TEL-lisäeläkevakuutuksen lakkauttamisesta"

Transkriptio

1 Sivu 1 Kysymyksiä ja vastauksia TEL-lisäeläkevakuutuksen lakkauttamisesta Olen vanhuuseläkkeellä. Vaikuttaako lakimuutos eläkkeeseeni? Miten käy perhe-eläkkeen ja hautausavustuksen? Lakimuutos ei vaikuta eläkkeeseenne eikä jälkeenne maksettavaan mahdolliseen perhe-eläkkeeseen ja hautausavustukseen. Olen jäämässä vanhuuseläkkeelle vuonna Miten lakimuutos vaikuttaa vanhuuseläkkeeni määrään? Menetänkö perhe-eläkkeen ja hautausavustuksen? Vakuutukset päätetään vasta , joten lakimuutos ei vaikuta vanhuuseläkkeeseenne eikä jälkeenne mahdollisesti maksettavaan perhe-eläkkeeseen ja hautausavustukseen. Olen osa-aikaeläkkeellä. Kokoaikatyösuhteessani oli vakuutettuna lisäetu. Miten lakimuutos vaikuttaa eläketurvaani? Lakimuutos ei vaikuta työeläketurvaanne. Osa-aikaeläkkeelle jäädessänne lisäturva päättyi teidän osaltanne. Siihen mennessä karttuneen vanhuuseläkkeen saatte maksuun vanhuuseläkkeessä. Myös karttunut lisäperhe-eläke ja hautausavustus maksetaan aikanaan edunsaajille. Vaikuttaako lisäetujen lakkauttaminen, jos täytän lisäedun eläkeiän jo ennen ? Tällöin lisäetujen lakkauttaminen ei vaikuta eläketurvaanne. Saanko karttuneen lisäedun maksuun osa-aikaeläkkeeseen? TEL-lisäetu tulee maksuun vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeeseen, mutta ei osa-aika-eläkkeeseen. Myös perhe-eläkkeeseen tulee maksuun lisäperhe-eläke. Vähentääkö elinaikakerroin lisäetua? Elinaikakerrointa ei huomioida maksettavan lisäedun määrässä eli se ei pienennä lisäeläkkeen määrää.

2 Sivu 2 Minulla on vakuutettuna alennettu eläkeikä 60v TEL-lisäedussa. Menetänkö nyt tuon etuuden, kun vakuutukset päätetään? Nykyisen lainsäädännön mukaan oikeus jäädä vanhuuseläkkeelle TEL-lisäedun eläkeiässä säilyy myös lisäeläkevakuutusten lakkauttamisen jälkeen. Edellytyksenä on, että työsuhde, johon lisäetu liittyi, jatkuu vanhuuseläkeikään saakka tai päättyy aikaisintaan 4 kk ennen lisäedun eläkeiän täyttämistä. Myös osa-aikaeläkkeelle jääminen työsuhteesta säilyttää oikeuden lisäedun eläkeikään. Vielä ei kuitenkaan ole tietoa, säilyykö oikeus jäädä lisäedun eläkeiässä vanhuuseläkkeelle myös vuoden 2017 eläkeuudistuksessa. Tästä ei ole kirjattu 2017 työeläkeuudistuksesta tehtyyn sopimukseen mitään. Miten tuleva eläkeuudistus 2017 vaikuttaa? Säilyykö lisäedun eläkeikä? Lisäedusta lakkauttamiseen mennessä karttunut eläke säilyy. Vielä ei ole tietoa, säilyykö oikeus jäädä lisäedun eläkeiässä vanhuuseläkkeelle myös vuoden 2017 eläkeuudistuksessa. Tästä ei ole kirjattu 2017 työeläkeuudistuksesta tehtyyn sopimukseen mitään. Yleensä aikaisempien lakimuutosten yhteydessä suojatut etuudet on säilytetty, mutta 2017 uudistuksen osalta tätä ei ole vielä sovittu. Tarkoittaako lakimuutos, että kannattaa jäädä eläkkeelle viimeistään , jotta saa myös hautausavustuksen maksuun? Jos jää vanhuus- tai osa-aikaeläkkeelle viimeistään alkaen, hautausavustus maksetaan aikanaan edunsaajille vakuutetun kuoltua. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vanhuuseläkkeelle jääminen voi pienentää vanhuuseläkettä (sekä perus-, että lisäetu) riippuen vanhuuseläkkeelle jäämisiästä. Jos päättyvä lisäetu on työsuhteen olennainen ehto, työnantaja ei voi yksipuolisesti poistaa tätä etua, vaan hänen on lähtökohtaisesti korvattava poistuva hautausavustusetuus jollain muulla järjestelyllä, esimerkiksi henkivakuutuksella tai kertakorvauksena.

3 Sivu 3 Mitä minun pitää tehdä lainmuutoksen vuoksi? Miten työnantaja voi korvata lisäturvasta karttumatta jäävän osan? Elo on lähettänyt lokakuussa 2014 työnantajille ja työntekijöille arvion lakkauttamishetken karttumatta jäävästä lisäeläkkeestä kuten lakimuutoksessa työeläkeyhtiöitä velvoitettiin. Näin haluttiin antaa työnantajille rauhassa aikaa selvittää korvaavia vaihtoehtoja ja sopia niistä työntekijöiden kanssa. Vakuutusten lakkauttaminen on vasta , joten tämän suhteen ei tarvitse kiirehtiä. Viimeistään vuonna 2017 pitää uudet järjestelyt olla selvillä ja niiden osalta tuleviin kustannuksiin työnantajan pitää varautua vuodesta 2017 alkaen. Työnantajan on lähtökohtaisesti korvattava poistuva etuus. Työnantaja ja työntekijä voivat keskenään neuvotella ja sopia korvaavasta järjestelystä, jolla menetetty etuus korvataan. Jos päättyvän lisäedun piiriin kuuluu työnantajalla useampi työntekijä, työnantaja voi ottaa henkivakuutusyhtiöstä ryhmäeläkevakuutuksen, jonka turva on mahdollisimman lähellä poistuvaa lisäturvaa. Hautausavustuksen voi korvata esimerkiksi henkivakuutuksella tai kertakorvauksena. Pitääkö minun työnantajana varata korvaavista järjestelyistä aiheutuvia kustannuksia jo ensi vuoden 2015 budjettiin? TEL-lisäeläkevakuutukset lakkautetaan vasta , joten TEL-lisäeläkevakuutuksen maksut maksetaan normaalisti vielä vuosina Elo lähettää työnantajalle TEL-lisäeläkevakuutuksen viimeisen vuosilaskelman vuodelta 2016 keväällä Elo on lähettänyt lokakuussa 2014 työnantajille ja työntekijöille arvion lakkauttamishetken karttumatta jäävästä lisäeläkkeestä kuten lakimuutoksessa työeläkeyhtiöitä velvoitettiin. Näin haluttiin antaa työnantajille rauhassa aikaa selvittää korvaavia vaihtoehtoja ja sopia niistä työntekijöiden kanssa. Viimeistään vuonna 2017 pitää uudet järjestelyt olla selvillä ja niiden osalta tuleviin kustannuksiin työnantajan pitää varautua vuodesta 2017 alkaen.

4 Sivu 4 Miten voin varmistua, että työnantajan korvaava ratkaisu on yhtä hyvä kuin aiempi järjestely? Työnantajan on lähtökohtaisesti korvattava poistuva etuus. Elo on lähettänyt lokakuussa 2014 työnantajille ja työntekijöille arvion lakkauttamishetken karttumatta jäävästä lisäeläkkeestä. Jos työnantaja ottaa henkivakuutusyhtiöstä korvaavan järjestelyn, saa myös henkivakuutusyhtiöstä lisätietoa tästä järjestelystä. Mitä tapahtuu perhe-eläketurvalle? Lisäeläkevakuutuksen lakkauttamiseen mennessä ansaittu lisäperhe-eläke maksetaan työntekijän tai eläkkeensaajan kuoltua aikanaan edunsaajille. Olen jäämässä vanhuuseläkkeelle vuonna Miten lakimuutos vaikuttaa vanhuuseläkkeeni määrään? Menetänkö nyt perheeläkkeen ja hautausavustuksen? Lisäeläkevakuutuksen lakkauttamiseen mennessä ansaittu vanhuuslisäeläke tulee maksuun vanhuuseläkkeeseen. Myös ansaittu lisäperhe-eläke maksetaan työntekijän tai eläkkeensaajan kuoltua aikanaan edunsaajille. Hautausavustusetuus poistuu, kun lisäeläkevakuutus lakkautetaan. Työnantajan on kuitenkin lähtökohtaisesti korvattava lakkauttamisen vuoksi karttumatta jäävä etuus. Olen hoitovapaalla. Ennen hoitovapaalle siirtymistäni työsuhteessani oli vakuutettuna lisäturvaa. Miten lakimuutos vaikuttaa eläketurvaani? Työnantajan pitäisi huolehtia että työntekijän palatessa töihin työnantaja liittää työntekijän samaan korvaavaan järjestelyyn, jonka työnantaja on järjestänyt muille lisäedun piiriin kuuluneille työntekijöille. Olen kuntoutustuella. Työsuhteessani on vakuutettuna lisäetu. Miten lakimuutos vaikuttaa eläketurvaani? Työnantajan pitäisi huolehtia että työntekijän palatessa töihin työnantaja liittää työntekijän samaan korvaavaan järjestelyyn, jonka työnantaja on järjestänyt muille lisäedun piiriin kuuluneille työntekijöille.

5 Sivu 5 Miksi lisäeläkevakuutukset päätetään? Rekisteröidyn TEL-lisäeläketurvan vakuuttamisen jatkamista ei voida pitää enää perusteltuna eikä tarkoituksenmukaisena rekisteröidyllä lisäeläketurvalla ei ole enää työntekijän eläketurvan kannalta sitä merkitystä, joka sillä oli työeläkejärjestelmän alkuvaiheessa, jolloin peruseläkkeen määrä jäi yleensä verrattain pieneksi vakuutettujen lukumäärä on pienentynyt nopeasti o vuoden 2011 lopussa TEL-lisäeläketurvan piiriin kuului enää noin työntekijää o ennusteiden mukaan vuoden 2016 lopussa vakuutettuna olisi noin työntekijää rekisteröity TEL-lisäeläkejärjestelmä on verrattain monimutkainen ja sen toimeenpaneminen vaatii erityisosaamista ja erillisiä tietojärjestelmiä, joita on aika ajoin uusittava järjestelmän hoitokustannukset ovat kohtuuttoman suuret saatavaan lisäeläketurvaan nähden ja tämä tilanne jatkuisi vielä vuosikymmeniä rekisteröidystä lisäeläketurvasta jouduttaisiin jatkossa kustantamaan suhteellisesti yhä suurempi osa peruseläketurvan kautta Miten lakimuutoksesta tiedotetaan vakuutettuja? Keväällä 2014 Elo lähetti vuoden 2013 TEL-lisäeläkevakuutuksen vuosilaskelman yhteydessä työnantajille yleisen infokirjeen lakimuutoksesta. Työntekijöille vastaava infokirje lähetettiin työnantajan kautta (vakuutus aiemmin LähiTapiola Eläkeyhtiön asiakas) tai postitse kotiosoitteeseen (vakuutus aiemmin Eläke-Fennian asiakas). Lokakuussa 2014 Elo lähetti työnantajille infokirjeet, joissa on kerrottu arvio lisäeläkevakuutuksen lakkauttamisen vuoksi karttumatta jäävistä lisäturvan määristä Jos vakuutus oli aiemmin LähiTapiola Eläkeyhtiön asiakas, työnantajan kirjeen mukana lähetettiin työntekijöille jaettavat vastaavat infokirjeet, jotka työnantaja on velvollinen jakamaan eteenpäin lisäedussa vakuutetuille työntekijöilleen. Jos vakuutus oli aiemmin Eläke-Fennian asiakas, kirje lähetettiin lisäedun piiriin kuuluville työntekijöille kotiosoitteeseen.

6 Sivu 6 Olen työntekijänä maksanut omamaksuosuutta, mitä maksamilleni rahoille tapahtuu? Palautetaanko rahat? TEL-lisäturvaan on voitu liittää vakuutetuilta palkasta pidätettävä oma maksuosuus. Se voidaan laskea vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeen ja perhe-eläkkeen vakuutusmaksusta. Maksetuilla maksuilla on rahastoitu karttunutta eläketurvaa eikä maksuja palauteta. Karttuneesta eläkkeestä muodostetaan lisäturvan päättyessä ansaittu etuus eli vapaakirja. Tämän ansaitun eläkkeen vakuutettu saa aikanaan maksuun vanhuus- tai työkyvyttömyyseläkkeeseensä ja edunsaaja vakuutetun jälkeen maksettavaan perheeläkkeeseen. Työnantaja on maksanut hautausavustusta, palautetaanko maksetut rahat? Työnantajalta on peritty työntekijän työssäoloaikana hautausavustuksesta vuosittain vain se maksu, jolla on ostettu hautausavustus aina vain kyseessä olevalle vuodelle; tulevaisuuden osalta ei maksuja ole peritty. Esimerkiksi 50-vuotiaan miehen euron suuruisen hautausavustuksen vuotuinen maksu on noin 25e. Työntekijän jäädessä vanhuus- tai osa-aikaeläkkeelle työnantajalta peritään hautausavustuksesta kerralla se maksu, jolla kustannetaan hautausavustus koko elinajalle. Tällöin hautausavustusoikeus säilyy ja tuo etuus maksetaan vakuutetun kuoltua edunsaajille. Maksuja ei siis palauteta. Miksi lisäedun vakuutettava määrä on nolla? Yleisin syy on, että jo perusedun kautta kertyy lisäeläkesopimuksessa määritelty tavoite täyteen eläkeikään mennessä. Miksi samaa työtä tekevillä ja yhtä pitkään työsuhteessa olevilla ei ole samankokoinen TEL-lisäetu? Jos henkilöt kuuluvat samaan eläkeryhmään, ovat lisäedun määräytymisperiaatteet samat. Lisäeläkkeen tavoite-eläke on kuitenkin yksilöllinen, koska siinä huomioidaan jokaisen vakuutetun henkilökohtainen työhistoria, esimerkiksi työsuhteen pituus, aiemmista työsuhteista kertynyt eläke sekä työsuhteen ansiotason kehitys.

7 Sivu 7 Minun ei varmaankaan kannata jäädä eläkkeelle alennetusta eläkeiästä, koska eläke on pienempi? Jos jää vanhuuseläkkeelle ennen 63 vuoden ikää, peruseläkettä varhennetaan pysyvästi. Myös perhe-eläke määräytyy varhennetun eläkkeen mukaan. Nykyisen lainsäädännön mukaan perusedun vanhuuseläkettä varhennetaan 62 vuoden ikään 0,6% jokaisen 63 vuoden ikään jäljellä olevalta kuukaudelta. Esim. jos jää vanhuuseläkkeelle 62-vuotiaana, varhennus on 7,2%. Jos suunnittelee jäävänsä vanhuuseläkkeelle alennetussa eläkeiässä, kannattaa pyytää eläkeneuvonnasta arvio vanhuuseläkkeen määrästä. Mitä vaikuttaa eläkkeeni määrään, jos jään eläkkeelle 60-vuotiaana lisäedun eläkeiässä? Nykyisen lainsäädännön mukaan perusedun vanhuuseläke varhennetaan 62 vuoden ikään 7,2% ja tämä varhennetaan vielä erillisillä muuntokertoimilla 62 vuodesta haluttuun eläkkeellejäämisikään. Käytännössä muuntokertoimet vastaavat noin 0,6% varhennusta kuukaudessa.

MAATALOUSYRITTÄJIEN ELÄKELAIN 11 :N MUKAISEN LISÄELÄKEVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT. Yleisiä määräyksiä 1

MAATALOUSYRITTÄJIEN ELÄKELAIN 11 :N MUKAISEN LISÄELÄKEVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT. Yleisiä määräyksiä 1 MYEL-EHDOT lisäeläke 1 (7) MAATALOUSYRITTÄJIEN ELÄKELAIN 11 :N MUKAISEN LISÄELÄKEVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT Yleisiä määräyksiä 1 Vakuutuksenottaja on maatalousyrittäjä, joka on tehnyt vakuutussopimuksen

Lisätiedot

Julkisen sektorin erityiskysymykset eläkeuudistuksessa. Päivi Lilleberg

Julkisen sektorin erityiskysymykset eläkeuudistuksessa. Päivi Lilleberg Julkisen sektorin erityiskysymykset eläkeuudistuksessa Päivi Lilleberg Keva.fi eläkeasiat sujuvasti verkossa Tietoa eläkkeistä, Kevasta ja Kevan palveluista tietosivut, ohjeet ja tukimateriaalit uutiset,

Lisätiedot

TÄYTTÖOHJE JA TIETUEKUVAUS VUODELLE 2010: VAKUUTUSKANTALOMAKKEEN OSA II / YEL-KASSAN VAKUUTUS- TEKNINEN TUTKIMUS

TÄYTTÖOHJE JA TIETUEKUVAUS VUODELLE 2010: VAKUUTUSKANTALOMAKKEEN OSA II / YEL-KASSAN VAKUUTUS- TEKNINEN TUTKIMUS ELÄKETURVAKESKUS 1.12.2010 1 (8) TÄYTTÖOHJE JA TIETUEKUVAUS VUODELLE 2010: VAKUUTUSKANTALOMAKKEEN OSA II / YEL-KASSAN VAKUUTUS- TEKNINEN TUTKIMUS Sisällysluettelo 1 TÄYTTÖOHJE... 2 1.1 Yleistä... 2 1.2

Lisätiedot

Maksuperusteinen lisäeläke oman eläkesäätiön kautta

Maksuperusteinen lisäeläke oman eläkesäätiön kautta Maksuperusteinen lisäeläke oman eläkesäätiön kautta Eläkesäätiöyhdistys ESY www.elakesaatioyhdistys.fi 1 Maksuperusteinen lisäeläke oman eläkesäätiön kautta Työnantajalla on mahdollisuus hoitaa johdon

Lisätiedot

TYÖELÄKKEET UUDISTUVAT VUONNA 2017

TYÖELÄKKEET UUDISTUVAT VUONNA 2017 TYÖELÄKKEET UUDISTUVAT VUONNA 2017 Eläkeikä nousee asteittain Työssä jatkamista palkitaan Eläkekarttumat yhtenäistyvät Työuraeläke tulee käyttöön Eläkkeen voi ottaa 1 osittaisena KEITÄ TYÖELÄKEUUDISTUS

Lisätiedot

Julkisen sektorin eläketurvan erityispiirteitä

Julkisen sektorin eläketurvan erityispiirteitä Julkisen sektorin eläketurvan erityispiirteitä Birgitta Moisala 2018 1 Keva.fi eläkeasiat sujuvasti verkossa Tietoa eläkkeistä, Kevasta ja Kevan palveluista tietosivut, ohjeet ja tukimateriaalit uutiset,

Lisätiedot

HE 162/2013 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi työntekijän

HE 162/2013 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi työntekijän Hallituksen esitys eduskunnalle rekisteröidyn TELlisäeläkejärjestelmän lakkauttamiseksi ja eräiksi muiksi lisäeläkettä koskeviksi muutoksiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi

Lisätiedot

Julkisen sektorin erityispiirteitä eläkeuudistuksessa. Anna-Stina Toivonen, Eläketurvakeskus

Julkisen sektorin erityispiirteitä eläkeuudistuksessa. Anna-Stina Toivonen, Eläketurvakeskus Julkisen sektorin erityispiirteitä eläkeuudistuksessa Anna-Stina Toivonen, Eläketurvakeskus Julkisten alojen eläkelaki voimaan 1.1.2017 Julkisten alojen eläkelaki, JuEL, korvaa 1.1.2017 alkaen kunnallisen

Lisätiedot

Työeläketurva. VR-Yhtymä Oy 4.11.2010. Marjukka Matikainen Eläkepalvelut

Työeläketurva. VR-Yhtymä Oy 4.11.2010. Marjukka Matikainen Eläkepalvelut Työeläketurva VR-Yhtymä Oy 4.11.2010 Marjukka Matikainen Eläkepalvelut Työeläke muodostuu monesta palasta Eläketurva 2 Eläkkeen pohjana työansio Eläke kertyy vuosiansiosta ikää vastaavalla karttumisprosentilla

Lisätiedot

Kaikista meistä tulee vanhoja, halusimme tai emme mitä turvaa työeläke antaa yrittäjälle nyt ja vanhana?

Kaikista meistä tulee vanhoja, halusimme tai emme mitä turvaa työeläke antaa yrittäjälle nyt ja vanhana? Kaikista meistä tulee vanhoja, halusimme tai emme mitä turvaa työeläke antaa yrittäjälle nyt ja vanhana? Tehyn yrittäjäjaoston opintopäivä 19.11.2016 11.11.2016 TYÖELÄKEYHTIÖ ELO Lakisääteinen sosiaalivakuutus

Lisätiedot

TIESITKÖ, ETTÄ TYÖELÄKKEET UUDISTUVAT VUONNA 2017?

TIESITKÖ, ETTÄ TYÖELÄKKEET UUDISTUVAT VUONNA 2017? TIESITKÖ, ETTÄ TYÖELÄKKEET UUDISTUVAT VUONNA 2017? 1 TYÖELÄKEVAKUUTTAMISEN PERUSIDEA EI MUUTU Edelleenkin työeläkettä karttuu tehdystä työstä. Jokainen ansaittu euro kasvattaa tulevan eläkkeesi määrää.

Lisätiedot

ELÄKETURVA NYT JA VUONNA Haaga-Helia Mika Mononen

ELÄKETURVA NYT JA VUONNA Haaga-Helia Mika Mononen ELÄKETURVA NYT JA VUONNA 2017 Haaga-Helia Mika Mononen 7.9.2016 TEHTÄVÄMME: ELÄKETURVA Työeläke on tärkeä osa suomalaista sosiaaliturvaa ja työn tuottamaa hyvinvointia. Huolehdimme, että asiakasyritystemme

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄIN ELÄKELAIN (TEL) MUKAISEN LISÄELÄKEVAKUUTUKSEN JA TYÖNANTAJAN ELÄKEVAKUUTUKSEN (TAE) ERITYISPERUSTEET

TYÖNTEKIJÄIN ELÄKELAIN (TEL) MUKAISEN LISÄELÄKEVAKUUTUKSEN JA TYÖNANTAJAN ELÄKEVAKUUTUKSEN (TAE) ERITYISPERUSTEET 1(36) TYÖNTEKIJÄIN ELÄKELAIN (TEL) MUKAISEN LISÄELÄKEVAKUUTUKSEN JA TYÖNANTAJAN ELÄKEVAKUUTUKSEN (TAE) EITYISPEUSTEET Kokooma 10.2.2015 Viimeisin perustemuutos on vahvistettu 10.12.2014. 2(36) SISÄLLYS

Lisätiedot

Tervetuloa infotilaisuuteen vuoden 2017 eläkeuudistuksesta

Tervetuloa infotilaisuuteen vuoden 2017 eläkeuudistuksesta Tervetuloa infotilaisuuteen vuoden 2017 eläkeuudistuksesta Eläkeuudistuksen tavoitteet pidentää työuria ja myöhentää eläkkeelle siirtymistä työskentely tavoite-eläkeikään asti kannattaa turvata riittävät

Lisätiedot

Vuorotteluvapaan, lomautuksen ja irtisanomisen vaikutus eläkkeeseen

Vuorotteluvapaan, lomautuksen ja irtisanomisen vaikutus eläkkeeseen Vuorotteluvapaan, lomautuksen ja irtisanomisen vaikutus eläkkeeseen JHL Kaakkois-Suomen aluetoimisto Ritva Miettinen 1 Vuorotteluvapaan vaikutus eläkkeeseen Jos suunnittelet vuorotteluvapaan pitämistä,

Lisätiedot

VaEL valtion eläketurva. Eläkkeelle joustavasti

VaEL valtion eläketurva. Eläkkeelle joustavasti 1 VaEL valtion eläketurva Eläkkeelle joustavasti Opetusministeriö 29.5.2007 Riina Koskela 2 Valtion eläketurva - VaEL Eläkeikä Eläkkeen laskenta Eläkevaihtoehtoja Vertailuja /3 Asiakaspalvelu 3 Puh. (09)

Lisätiedot

HE 52/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 52/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 52/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle rekisteröityjen lisäeläkejärjestelyjen sulkemisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan työntekijäin eläkelain mukaisen rekisteröidyn lisäeläketurvan

Lisätiedot

ERITYISPERUSTEET EY-ELÄKESIIRTOLAISTA

ERITYISPERUSTEET EY-ELÄKESIIRTOLAISTA ELÄKETURVAKESKUS Suunnittelu- ja laskentaosasto ERITYISPERUSTEET EY-ELÄKESIIRTOLAISTA Kokooma, viimeisin perustemuutos vahvistettu 25.3.2003. Sisällysluettelo 1 SOVELTAMISALA...1 2 VAKUUTUSTEKNISET SUUREET...1

Lisätiedot

Sp-Henkivakuutus Ryhmäeläkevakuutus 2019 Mika Widing

Sp-Henkivakuutus Ryhmäeläkevakuutus 2019 Mika Widing Sp-Henkivakuutus Ryhmäeläkevakuutus 2019 Mika Widing Ryhmäeläkevakuutuksen periaatteet Maksu on vähennyskelpoinen työnantajalle, eikä sitä lueta tuloksi työntekijälle mikäli Eläkeikä 55 vuotta tai korkeampi

Lisätiedot

Eläkejärjestelmän rakenne. 3. Pilari

Eläkejärjestelmän rakenne. 3. Pilari Eläkejärjestelmän rakenne Yksilölliset eläkevakuuutukset 3. Pilari Lisäeläketurva (työnantajan järjestämä) 2. Pilari Lakisääteinen työeläke Kansaneläke 1. Pilari ETK/ET 08.02 Saavutetun toimeentulon tason

Lisätiedot

Laki. työntekijöiden ja ammatinharjoittajien lisäeläkeoikeuksista. Lain soveltamisala

Laki. työntekijöiden ja ammatinharjoittajien lisäeläkeoikeuksista. Lain soveltamisala Laki työntekijöiden ja ammatinharjoittajien lisäeläkeoikeuksista Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Lain soveltamisala Tätä lakia sovelletaan työntekijöiden ja ammatinharjoittajien lisäeläkkeiden

Lisätiedot

Työeläkejärjestelmän keskeiset piirteet. Työsuhdejuridiikka kurssi Marina Sirola

Työeläkejärjestelmän keskeiset piirteet. Työsuhdejuridiikka kurssi Marina Sirola Työeläkejärjestelmän keskeiset piirteet Työsuhdejuridiikka kurssi Marina Sirola Sisältö Työeläkejärjestelmän keskeiset piirteet Työeläkevakuuttaminen Miksi eläkeuudistus 2017 tehtiin? Työeläkkeen laskemisen

Lisätiedot

Eläkeuudistus 2017. Pääkohdat. Eläketurvakeskus 12/2014

Eläkeuudistus 2017. Pääkohdat. Eläketurvakeskus 12/2014 Eläkeuudistus 2017 Pääkohdat Eläketurvakeskus 12/2014 Mihin eläkeuudistuksella pyritään? Riittävät eläkkeet: eläkkeiden taso uhkaa heikentyä voimakkaan elinaikakertoimen takia, jos työurat eivät pitene

Lisätiedot

ELÄKEUUDISTUS 2017 26.9.2014

ELÄKEUUDISTUS 2017 26.9.2014 ELÄKEUUDISTUS 2017 Miksi työeläkeuudistus tarvitaan? Väestö ikääntyy nopeasti ja elinajanodote on kasvanut odotettua enemmän: yhä useampi on eläkkeellä yhä pitempään. Tulevaisuudessa nykyistä pienempi

Lisätiedot

Työeläkekoulu 2016 SAK AKAVA STTK SAK AKAVA STTK

Työeläkekoulu 2016 SAK AKAVA STTK SAK AKAVA STTK Työeläkekoulu 2016 ELÄKEUUDISTUS 2017: NEUVOTTELUJEN LÄHTÖKOHDAT Rahoitus Tulevien vuosien eläkemaksut Riittävä maksutaso Julkisten alojen eläkkeiden rahoitus Eläketurvan sisältö Ikärajat ja varhaiseläkejärjestelyt

Lisätiedot

Eläkeuudistus 2017 Onko edustamasi yritys varautunut eläkeuudistuksen tuomiin muutoksiin?

Eläkeuudistus 2017 Onko edustamasi yritys varautunut eläkeuudistuksen tuomiin muutoksiin? Hallitusammattilaiset: Tietopankkiaamiainen Eläkeuudistus 2017 Onko edustamasi yritys varautunut eläkeuudistuksen tuomiin muutoksiin? Janne Sjöman ja Tarja Tyni 19.8.2015 Hallitusammattilaiset / 19.8.2015

Lisätiedot

SUOMEN ELÄKEJÄRJESTELMÄ 2015

SUOMEN ELÄKEJÄRJESTELMÄ 2015 SUOMEN ELÄKEJÄRJESTELMÄ 2015 Suomessa on kaksi toisiaan täydentävää lakisääteistä eläkejärjestelmää: Kansaneläkejärjestelmä Työeläkejärjestelmä. Lisäksi työnantaja tai henkilö itse voi parantaa eläketurvaa

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o Valtioneuvoston asetus. rintamaveteraanien kuntoutuksesta annetun asetuksen 2 ja 3 :n muuttamisesta

SISÄLLYS. N:o Valtioneuvoston asetus. rintamaveteraanien kuntoutuksesta annetun asetuksen 2 ja 3 :n muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 21 päivänä joulukuuta 2004 N:o 1144 1152 SISÄLLYS N:o Sivu 1144 Valtioneuvoston asetus rintamaveteraanien kuntoutuksesta annetun asetuksen 2 ja 3 :n muuttamisesta...

Lisätiedot

MERIMIESTEN PERHE-ELÄKE

MERIMIESTEN PERHE-ELÄKE MERIMIESTEN PERHE-ELÄKE 1 PERHE-ELÄKE Perhe-eläkkeen tarkoitus on turvata omaisten toimeentulo perheenhuoltajan kuoleman jälkeen. Perhe-eläkkeen edunsaaja on henkilö, jolla on oikeus saada perhe-eläkettä

Lisätiedot

OULUN PUHELIN OYJ:N ELÄKESÄÄTIÖN SÄÄNNÖT

OULUN PUHELIN OYJ:N ELÄKESÄÄTIÖN SÄÄNNÖT 1 (15) OULUN PUHELIN OYJ:N ELÄKESÄÄTIÖN SÄÄNNÖT ELÄKESÄÄTIÖN NIMI JA KOTIPAIKKA 1 1 Eläkesäätiön nimi on Oulun Puhelin Oyj:n Eläkesäätiö. ELÄKESÄÄTIÖTYYPPI 2 Eläkesäätiön kotipaikka on Oulu. 2 1 Eläkesäätiö

Lisätiedot

Työntekijän vakuutukset

Työntekijän vakuutukset Työntekijän vakuutukset Työntekijän eläketurva Suomessa on kaksi eläkejärjestelmää, jotka täydentävät toisiaan: työeläkelaki ja kansaneläkelaki. Työeläkkeet ansaitaan omalla palkkatyöllä ja yrittämisellä

Lisätiedot

Asetuksessa annettavien kertoimien perusteet vuodesta 2017 alkaen: yksinkertaistettu malli

Asetuksessa annettavien kertoimien perusteet vuodesta 2017 alkaen: yksinkertaistettu malli Muistio 1 (7) Asetus eläkkeen muuntamisesta eläkkeellesiirtymisikään vuodesta 2017 alkaen Tässä muistiossa käydään läpi sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen eläkkeen vähentämisestä ja muuntamisesta

Lisätiedot

Työeläketurva. Eläkepalvelut 2014

Työeläketurva. Eläkepalvelut 2014 Työeläketurva Eläkepalvelut 2014 Kokonaiseläketurva 1. Työeläke perustuu työansioihin ei ylärajaa Eläkevakuutusyhtiöt, eläkesäätiöt ja eläkekassat Maatalousyrittäjät, MELA Merimieseläkekassa Keva: julkiset

Lisätiedot

Esityksen sisältö. Eläkeuudistuksen periaatteet Työuraeläke Osittainen varhennettu vanhuuseläke Lisätietoa osoitteesta

Esityksen sisältö. Eläkeuudistuksen periaatteet Työuraeläke Osittainen varhennettu vanhuuseläke Lisätietoa osoitteesta Esityksen sisältö Eläkeuudistuksen periaatteet Työuraeläke Osittainen varhennettu vanhuuseläke Lisätietoa osoitteesta etera.fi/elakeuudistus etera.fi/pages/elakelaskuri-2017.aspx etera.fi/omaelake Työeläke

Lisätiedot

TYÖELÄKEUUDISTUS 2017

TYÖELÄKEUUDISTUS 2017 TYÖELÄKEUUDISTUS 2017 Lakimies Keijo karhumaa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Julkisen sektorin eläkeuudistus Sopimus vuoden 2017 työeläkeuudistuksesta Eläkeiän korotus koskee julkisen sektorin

Lisätiedot

KESKINÄINEN TYÖELÄKEVAKUUTUSYHTIÖ VARMA 2 REKISTERIASIOITA HOITAVA HENKILÖ TAI YHTEYSHENKILÖ. TEL-L vakuutettujen rekisteri (T):

KESKINÄINEN TYÖELÄKEVAKUUTUSYHTIÖ VARMA 2 REKISTERIASIOITA HOITAVA HENKILÖ TAI YHTEYSHENKILÖ. TEL-L vakuutettujen rekisteri (T): Henkilötietolain (523/99) 1 (5) Pvm Nro 19.3.2015 3 1 REKISTERINPITÄJÄ Nimi KESKINÄINEN TYÖELÄKEVAKUUTUSYHTIÖ VARMA Postiosoite PL 1 Postinumero ja -toimipaikka 00098 VARMA Puhelin 010 2440 Käyntiosoite

Lisätiedot

ERITYISPERUSTEET EU-ELÄKESIIRTOLAISTA

ERITYISPERUSTEET EU-ELÄKESIIRTOLAISTA ELÄKETURVAKESKUS liite 1 Suunnitteluosasto 1.12.2016 ERITYISPERUSTEET EU-ELÄKESIIRTOLAISTA Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 1 2 Vakuutustekniset suureet... 1 3 Laskentaan liittyvät ajankohdat... 2 4

Lisätiedot

PALKITSEMISRAPORTTI 2017

PALKITSEMISRAPORTTI 2017 PALKITSEMISRAPORTTI 2017 Maaliskuu 2018 Palkitsemisraportti 2017 Palkitsemisraportti 2017 on osa palkka- ja palkkioselvitystä. Palkitsemisraportissa selostetaan hallituksen jäsenille, konsernijohtajalle

Lisätiedot

Helena Alkula palvelupäällikkö, Varma

Helena Alkula palvelupäällikkö, Varma 13.9. Uudistuva työeläke, osa 3/5: Muuttuvat eläkeiät, Elina Juth, palvelupäällikkö, Varma Helena Alkula palvelupäällikkö, Varma Minna Harjula, lakiasiantuntija, Varma Uudistuva työeläke polku, aamiaiswebinaarit

Lisätiedot

01/2015. Yksityisalojen työeläkkeiden lisäeläketurva. Eläketurvakeskus. Eliisa Ryynänen, Johanna Kujanpää ja Eija Kaipainen-Perttula

01/2015. Yksityisalojen työeläkkeiden lisäeläketurva. Eläketurvakeskus. Eliisa Ryynänen, Johanna Kujanpää ja Eija Kaipainen-Perttula 01/2015 ELÄKETURVAKESKUKSEN KÄSIKIRJOJA Yksityisalojen työeläkkeiden lisäeläketurva Eliisa Ryynänen, Johanna Kujanpää ja Eija Kaipainen-Perttula Eläketurvakeskus PENSIONSSKYDDSCENTRALEN 01/2015 ELÄKETURVAKESKUKSEN

Lisätiedot

13.9. Tampere Oulu Helsinki Helsinki Turku. Uudistuva työeläke polku, aamiaiswebinaarit. Osa 3/5: Muuttuvat eläkeiät

13.9. Tampere Oulu Helsinki Helsinki Turku. Uudistuva työeläke polku, aamiaiswebinaarit. Osa 3/5: Muuttuvat eläkeiät Uudistuva työeläke polku, aamiaiswebinaarit Osa 1/5: Työssä ja eläkkeellä - osittainen vanhuuseläke Osa 2/5: Jos työkyky heikkenee Osa 3/5: Muuttuvat eläkeiät Osa 4/5: Paljonko eläkettä? Osa 5/5: TyEL-vakuutus

Lisätiedot

2018 PALKITSEMISRAPORTTI

2018 PALKITSEMISRAPORTTI PALKITSEMISRAPORTTI HALLITUS Palkitsemisraportti Palkitsemisraportti on osa palkka- ja palkkioselvitystä, joka on saatavilla osoitteessa www.sampo.com/palkkajapalkkioselvitys. Palkitsemisraportissa selostetaan

Lisätiedot

Kevan eläketietoisku 2014 JHL 20.2.2014

Kevan eläketietoisku 2014 JHL 20.2.2014 Kevan eläketietoisku 2014 JHL 20.2.2014 Anni Aaltonen-Mäkelä 21.2.2014 1 23.10.2013 2 Kevan palvelut henkilöasiakkaille Omat eläketietosi palvelu tällä hetkellä vanhuuseläkelaskuri osa-aikaeläkelaskuri

Lisätiedot

Määräykset 5/2012. Eläkesäätiön eläkevastuun laskuperusteet. Dnro FIVA 3/01.00/2012. Antopäivä 14.6.2012. Voimaantulopäivä 1.7.

Määräykset 5/2012. Eläkesäätiön eläkevastuun laskuperusteet. Dnro FIVA 3/01.00/2012. Antopäivä 14.6.2012. Voimaantulopäivä 1.7. Määräykset 5/2012 Eläkesäätiön eläkevastuun laskuperusteet Dnro FIVA 3/01.00/2012 Antopäivä 14.6.2012 Voimaantulopäivä 1.7.2012 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera Yksityisen sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ry 17.5.2014 Infotilaisuus Malle Vänninen Yleistä eläkejärjestelmästä Lähde:Eläketurvakeskus Eläkkeen karttuminen

Lisätiedot

Eläkeinfo 20.10.2010

Eläkeinfo 20.10.2010 Eläkeinfo 20.10.2010 Henkilöstö- ja lakiasiat / Marjatta Virtanen 20.10.2010 1 Työeläkeote Yksityinen sektori lähettää otteen vuosittain huhtimarraskuun aikana www.työeläke.fi www.etk.fi 010 751 4225 Sisältää

Lisätiedot

Henkilöstökysymykset yhtiöittämistilanteessa

Henkilöstökysymykset yhtiöittämistilanteessa Henkilöstökysymykset yhtiöittämistilanteessa Kimmo Mikander 1 Eläkeasioiden selvittäminen kannattaa! Säilyvätkö työntekijöiden eläke-edut yhtiöittämistilanteessa? Entä liikkeenluovutuksessa (TSL 1:10)?

Lisätiedot

Eläkkeellesiirtymisikä vuonna Jari Kannisto

Eläkkeellesiirtymisikä vuonna Jari Kannisto Eläkkeellesiirtymisikä vuonna 2016 Jari Kannisto 15.2.2017 Aiheet Työeläkkeelle siirtyneiden määrä Eläkkeellesiirtymisiän kehitys Työllisyys Työllisen ajan odote 2 Eläkkeelle siirtymisen myöhentämistavoitetta

Lisätiedot

Vanhuuseläke: esimerkkilaskelmia työeläkkeestä nykylain sekä vuoden 2017 uudistussopimuksen mukaan

Vanhuuseläke: esimerkkilaskelmia työeläkkeestä nykylain sekä vuoden 2017 uudistussopimuksen mukaan Vanhuuseläke: esimerkkilaskelmia työeläkkeestä nykylain sekä vuoden 2017 uudistussopimuksen mukaan Ks. tarkemmin: Laskelmia vuoden 2017 työeläkeuudistuksen vaikutuksista, toim. Kautto & Risku. Eläketurvakeskuksen

Lisätiedot

1988 vp. - HE n:o 230

1988 vp. - HE n:o 230 1988 vp. - HE n:o 230 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi työntekijäin eläkelain 12 :n ja lyhytaikaisissa työsuhteissa olevien työntekijäin eläkelain 9 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Omat eläketietosi - Kevan info 2013

Omat eläketietosi - Kevan info 2013 Omat eläketietosi - Kevan info 2013 2013 1 Ohjelma 18.00 Tilaisuuden avaus Julkisen alan työeläkeote Omat eläketietosi -palvelu Eläkeikä Vanhuuseläke, varhennettu vanhuuseläke ja osaaikaeläke Eläkkeen

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2012

Määräykset ja ohjeet 5/2012 Määräykset ja ohjeet 5/2012 Eläkesäätiön eläkevastuun laskuperusteet Dnro FIVA 15/01.00/2018FIVA 15/01.00/2018 Antopäivä 14.6.2012 Voimaantulopäivä 1.7.2012 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183

Lisätiedot

Varmasti Oulussa

Varmasti Oulussa Varmasti Oulussa 18.10.2016 #varmasti2016 @varma_tweet Varmasti Oulussa 18.10.2016 #varmasti2016 @varma_tweet Eläkeuudistuksen työkalupakki 9.15-10.45 Eläketurva 2017 -jotakin uutta, jotakin vanhaa ja

Lisätiedot

Päätös. Laki. työntekijän eläkelain voimaanpanolain muuttamisesta

Päätös. Laki. työntekijän eläkelain voimaanpanolain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 197/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle rekisteröidyn TEL-lisäeläkejärjestelmän lakkauttamiseksi ja eräiksi muiksi lisäeläkettä koskeviksi muutoksiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Määräykset 5/2012. Eläkesäätiön eläkevastuun laskuperusteet. Dnro FIVA 3/01.00/2012. Antopäivä Voimaantulopäivä 1.7.

Määräykset 5/2012. Eläkesäätiön eläkevastuun laskuperusteet. Dnro FIVA 3/01.00/2012. Antopäivä Voimaantulopäivä 1.7. Määräykset 5/2012 Eläkesäätiön eläkevastuun laskuperusteet Dnro FIVA 3/01.00/2012 Antopäivä 14.6.2012 Voimaantulopäivä 1.7.2012 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Keskeiset asiat eläkeuudistuksessa, erityisesti osittainen varhennettu vanhuuseläke ja työuraeläke. Anna-Stina Toivonen, Eläketurvakeskus Kevät 2018

Keskeiset asiat eläkeuudistuksessa, erityisesti osittainen varhennettu vanhuuseläke ja työuraeläke. Anna-Stina Toivonen, Eläketurvakeskus Kevät 2018 Keskeiset asiat eläkeuudistuksessa, erityisesti osittainen varhennettu vanhuuseläke ja työuraeläke Anna-Stina Toivonen, Eläketurvakeskus Kevät Uudistuksen tavoitteet Riittävät eläkkeet Kestävä rahoitus

Lisätiedot

SUOJASÄÄNNÖKSET TYÖNTEKIJÄIN ELÄKELAISSA (TEL)

SUOJASÄÄNNÖKSET TYÖNTEKIJÄIN ELÄKELAISSA (TEL) 1 SUOJASÄÄNNÖKSET TYÖNTEKIJÄIN ELÄKELAISSA (TEL) 1961-2006 Työeläkepäivä 17.11.2009 Pirjo Moilanen STM 2 Sisällys Tutkimuksen esittelyä, käsitteitä TEL:n muutokset ja niiden ajoittuminen 1961-2006 Suojasäännöksien

Lisätiedot

MERIMIESTEN OSA-AIKAELÄKE

MERIMIESTEN OSA-AIKAELÄKE MERIMIESTEN OSA-AIKAELÄKE 1 Merimiesten osa-aikaeläke Osa-aikaeläkkeen tarkoituksena on antaa vanhemmille työntekijöille mahdollisuus vähentää työpanostaan ja jäädä asteittain eläkkeelle. Tavoitteena on

Lisätiedot

Yksityisen sektorin työeläkeuudistus: keskeiset muutokset ja arviointia niiden vaikutuksista 2.2.2006

Yksityisen sektorin työeläkeuudistus: keskeiset muutokset ja arviointia niiden vaikutuksista 2.2.2006 Yksityisen sektorin työeläkeuudistus: keskeiset muutokset ja arviointia niiden vaikutuksista 2.2.2006 2 Työeläkeuudistuksen tavoitteet myöhentää keskimääräistä eläkkeelle siirtymisikää 2-3 vuodella sopeuttaa

Lisätiedot

LYHYEN AJAN ANSIONMENETYSKORVAUS OSA-AIKAELÄKKEELLÄ OLEVALLE

LYHYEN AJAN ANSIONMENETYSKORVAUS OSA-AIKAELÄKKEELLÄ OLEVALLE TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA KIERTOKIRJE 9/2001 Bulevardi 28 PL 275 00121 Helsinki puh. (09) 680 401 Fax (09) 604 714 21.11.2001 1(5) Merja Salonen LYHYEN AJAN ANSIONMENETYSKORVAUS OSA-AIKAELÄKKEELLÄ

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2012

Määräykset ja ohjeet 4/2012 Määräykset ja ohjeet 4/2012 Eläkekassan vastuuvelan laskuperusteet Dnro FIVA 14/01.00/2018FIVA 14/01.00/2018 Antopäivä 14.6.2012 Voimaantulopäivä 1.7.2012 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328

Lisätiedot

2.2 Eri eläkejärjestelmien osuus kokonaiseläkemenoista ( )

2.2 Eri eläkejärjestelmien osuus kokonaiseläkemenoista ( ) Lisätietoja Kuviot-sarjasta: tilastot@kela.fi Eläkevakuutus 2.1 Kokonaiseläkemenot Suomessa 1986 2016 ( 3.7.2017) Kuvio Aineisto 2.2 Eri eläkejärjestelmien osuus kokonaiseläkemenoista 1986 2016 ( 3.7.2017)

Lisätiedot

Kiinan eläkejärjestelmä (2011)

Kiinan eläkejärjestelmä (2011) Kiinan eläkejärjestelmä (2011) Yleistä Kiinan yhteiskunnan ja eläkejärjestelmien keskeisenä muutoksen moottorina on väestön ikääntyminen ja samanaikainen kaupungistuminen. Kiinan väestö ikääntyy erittäin

Lisätiedot

Päätös. Laki. työntekijän eläkelain muuttamisesta

Päätös. Laki. työntekijän eläkelain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 75/2009 vp Hallituksen esitys viimeisen eläkelaitoksen periaatetta koskevan lainsäädännön muuttamiseksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä viimeisen eläkelaitoksen periaatetta

Lisätiedot

Eläkkeellesiirtymisikä työeläkejärjestelmässä vuonna 2018

Eläkkeellesiirtymisikä työeläkejärjestelmässä vuonna 2018 Eläkkeellesiirtymisikä työeläkejärjestelmässä vuonna 2018 Aiheet Työeläkkeelle siirtyneiden määrä Eläkkeellesiirtymisiän kehitys Työllisyys Työllisen ajan odote 2 Eläkkeelle siirtymisen myöhentämistavoitetta

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2012

Määräykset ja ohjeet 5/2012 Määräykset ja ohjeet 5/2012 Eläkesäätiön eläkevastuun laskuperusteet Dnro FIVA 3/01.00/2012 Antopäivä 14.6.2012 Voimaantulopäivä 1.7.2012 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 2018

PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 2018 1 PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 2018 HALLITUKSEN JA VALIOKUNNAN JÄSENTEN PALKKIOT JA MUUT TALOUDELLISET ETUUDET Periaatteet ja päätöksentekojärjestys Aspo Oyj:n varsinainen yhtiökokous päättää hallituksen

Lisätiedot

Työeläkekoulu 2017 SAK AKAVA STTK SAK AKAVA STTK

Työeläkekoulu 2017 SAK AKAVA STTK SAK AKAVA STTK Työeläkekoulu 2017 ELÄKEUUDISTUS 2017: NEUVOTTELUJEN LÄHTÖKOHDAT Rahoitus Tulevien vuosien eläkemaksut Riittävä maksutaso Julkisten alojen eläkkeiden rahoitus Eläketurvan sisältö Ikärajat ja varhaiseläkejärjestelyt

Lisätiedot

2.2 Eri eläkejärjestelmien osuus kokonaiseläkemenoista ( )

2.2 Eri eläkejärjestelmien osuus kokonaiseläkemenoista ( ) Lisätietoja Kuviot-sarjasta: tilastot@kela.fi Eläkevakuutus 2.1 Kokonaiseläkemenot Suomessa 1986 2017 (30.10.2018) Kuvio Aineisto 2.2 Eri eläkejärjestelmien osuus kokonaiseläkemenoista 1986 2016 (30.10.2018)

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2012

Määräykset ja ohjeet 5/2012 Määräykset ja ohjeet Eläkesäätiön eläkevastuun laskuperusteet Dnro FIVA 15/01.00/2018 Antopäivä 14.6.2012 Voimaantulopäivä 1.7.2012 Lisätietoja Vakuutusvalvonta/Työeläkelaitokset FINANSSIVALVONTA puh.

Lisätiedot

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Osittainen varhennettu vanhuuseläke Osittainen varhennettu vanhuuseläke Miten se vaikuttaa muihin etuuksiin? Eläketurvakeskus PENSIONSSKYDDSCENTRALEN 1 Johdanto 3 2 Osittainen varhennettu vanhuuseläke (OVE) pääpiirteet 3 3 OVE ja työkyvyttömyyseläke

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi merimieseläkelain muuttamisesta sekä eläkelainsäädännön tarkistamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan vuoden 2005 alusta voimaan tulevan

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 (5) HENKILÖSTÖKESKUS Henkilöstöpolitiikka Leena Mattheiszen 14.2.2013

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 (5) HENKILÖSTÖKESKUS Henkilöstöpolitiikka Leena Mattheiszen 14.2.2013 HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 (5) Jakelussa mainituille ELÄKKEELLE SIIRTYMINEN JA ELÄKKEELLÄ OLEVAN PALKKAAMINEN 1 Vanhuuseläkkeelle siirtyminen Tämä ohje korvaa henkilöstökeskuksen 7.1.2010 antaman ohjeen

Lisätiedot

36 Eläkevelvoitteet - TILINPÄÄTÖS

36 Eläkevelvoitteet - TILINPÄÄTÖS TILINPÄÄTÖS 2012 1 36 Eläkevelvoitteet Lataa Excel Konserniyhtiöillä on erilaisia etuus- ja maksupohjaisia eläkejärjestelyjä kunkin toimintamaan paikallisten olosuhteiden ja käytäntöjen mukaisesti. Kyseiset

Lisätiedot

SISÄLLYS. muuttamisesta

SISÄLLYS. muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2004 N:o 1416 1426 SISÄLLYS N:o Sivu 1416 Laki sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

Eläkkeellesiirtymisikä vuonna Jari Kannisto

Eläkkeellesiirtymisikä vuonna Jari Kannisto Eläkkeellesiirtymisikä vuonna 2017 Jari Kannisto 28.2.2018 Aiheet Työeläkkeelle siirtyneiden määrä Eläkkeellesiirtymisiän kehitys Työllisyys Työllisen ajan odote 2 Eläkkeelle siirtymisen myöhentämistavoitetta

Lisätiedot

Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat. Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019

Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat. Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019 Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019 Työeläkkeen karttuminen Eläkettä karttuu 17/18 68/69/70 ikävuosien välillä Eläkettä karttuu 1,5 %/v työansioista

Lisätiedot

PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 2014

PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 2014 1 PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 2014 HALLITUKSEN JA VALIOKUNNAN JÄSENTEN PALKKIOT JA MUUT TALOUDELLISET ETUUDET Periaatteet ja päätöksentekojärjestys Aspo Oyj:n varsinainen yhtiökokous päättää hallituksen

Lisätiedot

Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat. Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019

Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat. Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019 Eläkkeelle jäämiseen vaikuttavat valinnat Barbro Lillqvist Marina Sirola Anna-Stina Toivonen 2019 Eläkkeensaajan eläketurva (lisämateriaalia) 2 Työeläkkeen karttuminen Eläkettä karttuu 17/18 68/69/70 ikävuosien

Lisätiedot

www.tela.fi/elakejarjestelma 1 Työeläkekoulu 2017 Työeläkejärjestelmän perusperiaatteet ja ajankohtaiset asiat Illan ohjelma 17.00 Kahvi/tee/sämpylä 17.30-18.00 Suomen työeläkejärjestelmän perusperiaatteet

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2012

Määräykset ja ohjeet 4/2012 Määräykset ja ohjeet Eläkekassan vastuuvelan laskuperusteet Dnro FIVA 14/01.00/2018 Antopäivä 14.6.2012 Voimaantulopäivä 1.7.2012 Lisätietoja Vakuutusvalvonta/Työeläkelaitokset FINANSSIVALVONTA puh. 09

Lisätiedot

Joustavasti vanhuuseläkkeelle

Joustavasti vanhuuseläkkeelle Joustavasti vanhuuseläkkeelle Vanhuuseläke ja osittainen varhennettu vanhuuseläke Eläketurvakeskus PENSIONSSKYDDSCENTRALEN Eläketurvakeskus Työeläkejärjestelmän palvelukeskus Asiakaspalvelu ja käyntiosoite:

Lisätiedot

LATVIAN ELÄKEJÄRJESTELMÄ

LATVIAN ELÄKEJÄRJESTELMÄ LATVIAN ELÄKEJÄRJESTELMÄ Suunnitteluosasto 2009 Elina Kirjalainen Latvian eläkejärjestelmä Päivitetty: Elokuu 2009 Lisätietoja: kv-tiimi: Jarna Bach-Othman, Hannu Ramberg, Mika Vidlund Eläketurvakeskus

Lisätiedot

Valtion eläkemaksun laskuperusteet 2014

Valtion eläkemaksun laskuperusteet 2014 1 (22) 9.12.2013 Valtion eläkemaksun laskuperusteet 2014 2 (22) Sisällysluettelo 1 Perusteiden soveltaminen... 4 1.1 Soveltamisala... 4 1.2 Työnantaja... 4 1.3 Virastojen tai liikelaitosten aloittaminen,

Lisätiedot

Japanin eläkejärjestelmä (2012)

Japanin eläkejärjestelmä (2012) Japanin eläkejärjestelmä (2012) Yleistä Lakisääteinen eläketurva koostuu Japanissa kansaneläkejärjestelmästä ja palkansaajien työeläkejärjestelmästä. Valtion ja paikallishallinnon työntekijöillä sekä yksityiskoulujen

Lisätiedot

1993 vp - HE 80 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1993 vp - HE 80 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1993 vp - HE 80 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kunnallisten viranhaltijain ja työntekijäin eläkelain 16 a :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kunnallisten

Lisätiedot

Eläkkeet ja pidemmät työurat

Eläkkeet ja pidemmät työurat Työeläkekoulu 2018 Eläkkeet ja pidemmät työurat ELÄKEUUDISTUS 2017: NEUVOTTELUJEN LÄHTÖKOHDAT Rahoitus Tulevien vuosien eläkemaksut Riittävä maksutaso Julkisten alojen eläkkeiden rahoitus Eläketurvan sisältö

Lisätiedot

LIITTEET 1 3 ELÄKESÄÄTIÖN TYÖNTEKIJÄIN ELÄKELAIN MUKAISEN LISÄELÄKEVAKUUTUKSEN LASKUPERUSTEET

LIITTEET 1 3 ELÄKESÄÄTIÖN TYÖNTEKIJÄIN ELÄKELAIN MUKAISEN LISÄELÄKEVAKUUTUKSEN LASKUPERUSTEET LIITTEET 3 ELÄKESÄÄTIÖN TYÖNTEKIJÄIN ELÄKELIN MUKISEN LISÄELÄKEVKUUTUKSEN LSKUPEUSTEET Kokooma.3.8. Viimeisin perustemuutos on ahistettu 4.3.8. SISÄLLYS: LIITE : ELÄKESÄÄTIÖN TYÖNTEKIJÄIN ELÄKELIN MUKISEN

Lisätiedot

N:o 509 1593 LIITTEET 1 3 ELÄKESÄÄTIÖN TYÖNTEKIJÄIN ELÄKELAIN MUKAISEN LISÄELÄKEVAKUUTUKSEN LASKUPERUSTEET

N:o 509 1593 LIITTEET 1 3 ELÄKESÄÄTIÖN TYÖNTEKIJÄIN ELÄKELAIN MUKAISEN LISÄELÄKEVAKUUTUKSEN LASKUPERUSTEET N:o 59 593 LIITTEET 3 ELÄKESÄÄTIÖN TYÖNTEKIJÄIN ELÄKELIN MUKISEN LISÄELÄKEVKUUTUKSEN LSKUPEUSTEET 594 N:o 59 SISÄLLYS: LIITE : ELÄKESÄÄTIÖN TYÖNTEKIJÄIN ELÄKELIN MUKISEN LISÄELÄKEVKUUTUKSEN LSKUPEUSTEET

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 97/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työsopimuslain 1 luvun :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työsopimuslakia siten, että vapaaehtoisen

Lisätiedot

1985 vp. - HE n:o 35 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1985 vp. - HE n:o 35 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1985 vp. - HE n:o 35 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi työntekijäin eläkelain, kansaneläkelain 26 :n ja sairausvakuutuslain 27 :n muuttamisesta sekä eräiksi niihin liittyviksi laeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

1993 vp - HE 225 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1993 vp - HE 225 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1993 vp - HE 225 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ortodoksisesta kirkkokunnasta annetun lain 21 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ortodoksisesta

Lisätiedot

SOPIMUS LIEKSAN KAUPUNGIN TOIMITILAT -TULOSYKSIKÖN HENKILÖSTÖN SIIRROSTA LIEKSAN KIINTEISTÖT -OSAKEYHTIÖÖN ALKAEN

SOPIMUS LIEKSAN KAUPUNGIN TOIMITILAT -TULOSYKSIKÖN HENKILÖSTÖN SIIRROSTA LIEKSAN KIINTEISTÖT -OSAKEYHTIÖÖN ALKAEN SOPIMUS LIEKSAN KAUPUNGIN TOIMITILAT -TULOSYKSIKÖN HENKILÖSTÖN SIIRROSTA LIEKSAN KIINTEISTÖT -OSAKEYHTIÖÖN 1.1. 2018 ALKAEN 1. Sopimuksen osapuolet 1) Lieksan kaupunki luovuttajana 2) Lieksan Kiinteistöt

Lisätiedot

Työeläkeuudistus 2017

Työeläkeuudistus 2017 Työeläkeuudistus 2017 Eläkeuudistus vaikuttaa vuodesta 2017 alkaen Eläkeuudistus ei vaikuta maksussa oleviin eläkkeisiin. Uudistus ei vaikuta 2017 mennessä kertyneeseen eläkekarttumaan. Eläkekarttumat

Lisätiedot

Kokonaisperuste Vahvistettu 27.4.2007, voimaantulo 7.5.2007, sovelletaan ensimmäisen kerran vuodelta 2007 tehtävissä vakuutusteknisissä laskelmissa.

Kokonaisperuste Vahvistettu 27.4.2007, voimaantulo 7.5.2007, sovelletaan ensimmäisen kerran vuodelta 2007 tehtävissä vakuutusteknisissä laskelmissa. LIITTEET 3 ELÄKESÄÄTIÖN TYÖNTEKIJÄIN ELÄKELIN MUKISEN LISÄELÄKEVKUUTUKSEN LSKUPEUSTEET Kokonaisperuste Vahistettu 7.4.7, oimaantulo 7.5.7, soelletaan ensimmäisen kerran uodelta 7 tehtäissä akuutusteknisissä

Lisätiedot

Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilöstön eläketurva 1.2.2016 alkaen

Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilöstön eläketurva 1.2.2016 alkaen Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilöstön eläketurva 1.2.2016 alkaen Keva 2015 Kannen kuva: Paavo Hamunen Sisällys 4 Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilöstön eläketurva 1.2.2016 alkaen

Lisätiedot

Eläkevaihtoehdot. Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2018

Eläkevaihtoehdot. Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2018 Eläkevaihtoehdot Maatalousyrittäjien eläkelaitos 2018 2 Vanhuuseläke Vanhuuseläkkeelle, kun ikä täyttyy Aikaisintaan oman ikäluokan mukaisesta alimmasta vanhuuseläkeiästä Kansaneläkkeessä vanhuuseläkeikänä

Lisätiedot

Kevan eläketietoisku 2014

Kevan eläketietoisku 2014 Kevan eläketietoisku 2014 Ohjelma Tilaisuuden avaus Omat eläketietosi palvelu Eläkeikä Vanhuuseläke, varhennettu vanhuuseläke ja osa-aikaeläke Eläkkeen määrään vaikuttavat seikat Eläkkeen hakeminen Työkyky

Lisätiedot

ProFundia Ryhmäeläke

ProFundia Ryhmäeläke ProFundia Ryhmäeläke Tuoteseloste on voimassa 1.6.2012 alkaen Vakuutussopimuksen sisältö perustuu sopimuskirjaan ja vakuutusehtoihin sekä laskuperusteisiin. Vakuutussopimukseen sovelletaan vakuutussopimuslakia

Lisätiedot