150 huippuruokaa hyvän terveyden varmistamiseksi

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "150 huippuruokaa hyvän terveyden varmistamiseksi"

Transkriptio

1 150 huippuruokaa hyvän terveyden varmistamiseksi Kehomme tarvitsee monia vitamiineja ja mineraaleja, jotta se voi suorittaa kaikki sille vaadittavat toiminnot. Meidän tulee nauttia monipuolista ruokavaliota varmistaaksemme kaikki kehon tarvitsemat ravinteet. Hälyttävä trendi monien keskuudessa on nauttia erittäin rajoitettua ruokavaliota, joka sisältää ainoastaan muutamia lempiruokia. Japanilaiset puolestaan nauttivat huomattavasti monipuolisempaa ruokavaliota. Heidän ateriat voivat sisältää jopa sata erilaista ruoka-ainesta viikon ajalla. Nyt sinulla olisi hyvä mahdollisuus parantaa ruokavaliotasi. Tässä on lista sadasta parhaimmasta ruoka-aineksesta maapallomme tarjoaa sinulle. Ensimmäisenä on tärkein ryhmä: hedelmät ja vihannekset.

2 HEDELMÄT JA VIHANNEKSET Suosituksien mukaan hedelmiä ja vihanneksia tulisi syödä vähintään viisi annosta päivässä. Asiantuntijat kuitenkin uskovat, että tämä on pelkästään minimivaatimus. Yhdeksän tai kymmenen annosta on suositeltava määrä ja sen saavuttaminen on helppoa kun valmistat stir fry -ruokia, keittoja ja pataruokia. PERUSASIAT 1. Punaiset ja oranssit paprikat sisältävät runsaasti antioksidantteja. Ne sisältävät kolminkertaisen määrän C-vitamiinia sitrushedelmiin verrattuna. Niillä on myös antibakteerisia ominaisuuksia. 2. Parsakaali sisältää runsaasti kalsiumia, folaattia ja antioksidantteja. 3. Porkkanoissa on kolesterolia alentavia ominaisuuksia ja ne sisältävät runsaasti A-vitamiinia, joka on hyväksi näkökyvylle. 4. Bataatti sisältää runsaasti kuitua, C-vitamiinia, folaattia, rautaa, kuparia ja kalsiumia. Sen lisäksi se on täynnä A-vitamiinia. 5. Vesikrassi sisältää runsaasti folaattia, rautaa ja beetakaroteenia. Se on hyväksi kardiovaskulaariselle ja kilpirauhastoiminnoille. 6. Tomaatit ovat täynnä C-vitamiinia ja lykopeeni antioksidanttia. 7. Punakaali puolestaan sisältää runsaasti kuitua, C-vitamiinia, beetakaroteenia ja terveyttä edistävää sulfonaattia. 8. Mustikat pursuvat antosyaaneja, C-vitamiinia ja kuitua. Ne ovat erinomainen lähde terveyttä edistäville antioksidanteille. 9. Omenoissa on runsaasti C-vitamiinia ja liukenevia kuituja, jotka ovat hellävaraisempia suolistolle kuin liukenemattomat kuidut. 10. Ruusukaali on täynnä kalsiumia, kaliumia ja folaattia. 11. Avokado sisältää 20 välttämätöntä ravinneainesta, mukaan lukien kuitua, B- ja E-vitamiinia. 12. Kukkakaali on vähärasvainen ja runsaskuituinen. 13. Kesäkurpitsa ei ole pelkästään harrastelija puutarhurin ilo. Se on vähäkalorinen ja sisältää runsaasti folaattia, kaliumia, mangaania ja A-vitamiinia. 14. Kurkun glykemiaindeksi on 1 ja se on erinomainen C- ja K-vitamiinien ja kaliumin lähde. 15. Lehtisalaattia on montaa lajia. Voimakkaasta roomansalaatista pippuriseen vesikrassiin. Jäävuori salaatti sisältää vähiten ravinteita. Kaikki lehtisalaatti lajikkeet edistävät 16. Viinirypäleet sisältävät fytokemikaaleja kuten resveratrolia. 17. Sitruunat maistuvat hapokkailta, mutta ruansulatuskanavassa ne muuttuvat emäksiksi. 18. Sieniä on yli lajiketta, joista ainoastaan 3000 on syötäviä. 19. Oliivit ovat vähäkolestrolisia, runsaskuituisia ja sisältävät runsaasti rautaa.

3 SUPERAINEKSET 1. Parsa sisältää runsaasti ravinneaineita, erityisesti K-vitamiinia (tärkeä veren hyytymiselle) ja foolihappoa. 2. Pavunidut sisältävät runsaasti B3-vitamiinia, joka varmistaa alhaisen kolestrolitason ja säätelee verensokeria. Niissä on myös runsaasti biokemikaaleja, jotka auttavat ruoansulatuksessa. 3. Munakoiso on täynnä kalsiumia ja beetakaroteenia. Se on myös hyväksi kardiovaskulaariselle järjestelmälle. 4. Sokeriherne on hyvä kuidun lähde ja sisältää runsaasti A-, C- ja K-vitamiineja. 5. Vesimelooni on "ikääntymistä viivästyttävä hedelmä", jossa on runsaasti lykopenea ja immuunitasoa edistävää C-vitamiinia. 6. Ananas sisältää bromelaiinia, joka on tärkeä bakteereja tappava ruoansulatus entsyymi. Se vähentää myös turvotusta. 7. Vadelmat antavat n. 40 %:a päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta ja sisältävät monia vahvoja antioksidantteja. 8. Kiivissä on runsaasti immuunitasoa edistävää C-vitamiinia, magnesiumia ja kaliumia. Ne ovat välttämättömiä terveelle hermostolle ja lihaksistolle. Yksi kiivi sisältää suositeltavan määrän C-vitamiinia päivässä. 9. Karpaloissa on runsaasti anti-ageing antioksidantteja, jotka vähentävät plakin ilmaantumista valtimoissa. Ne voivat myös ehkäistä virstatulehduksia. 10. Granaatinomenaa pidetään uutena superhedelmänä, korkean A-, C- ja E- vitamiinipitoisuuden ja muiden antioksidanttien ansiosta. 11. Goji-marjat ovat aasialaisia, jopa 21 eri kivennäisaineita sisältäviä hedelmiä. Niiden sanotaan olevan tehokkain ruoasta saatava karoteenien lähde, mukaan lukien beetakaroteeni. Terveyskaupat myyvät niitä kuivattuina hedelminä. 12. Rucolassa on ainoastaan 14 kaloria 100 grammassa. Se sisältää myös runsaasti A- ja C- vitamiineja. 13. Vihanneskrassi maistuu pippuriselta ja sisältä runsaasti kivenaineita ja A-vitamiinia. 14. Guava on superhedelmä täynnä A- ja C-vitamiineja. 15. Persilja on ehdoton jokaisella ikkunalaudalla. Siinä on runsaasti A- ja C-vitamiineja, rautaa ja kalsiumia. Se on täydellinen lisä jokaiselle aterialle. 16. Mango on "hedelmien kuningas", jota on yli tuhat lajiketta. Mangoissa löytyvillä fenolisilla yhdisteillä on todettu olevan voimakkaita antioksidanttisia ominaisuuksia. 17. Lehtimangoldi on erinomainen tiamiinin, folaatin ja sinkin lähde. Nauti sitä kuitenkin varovasti, sillä siinä on runsahkosti suolaa. 18. Nori on merilevälevy, jossa on paljon jodia, kalsiumia ja sinkkiä. Niitä käytetään pataruoissa, sushissa ja munakkaissa.

4 HIILIHYDRAATIT Hiilihydraatteja on kahta lajia: monimutkaisia ja yksinkertaisia. Yksinkertaisia hiilihydraatteja löytyy esimerkiksi suklaassa, kakuissa ja makeisissa, jotka tarjoavat tyhjiä kaloreita. Niissä on runsaasti kaloreita mutta hyvin vähän ravintoa.yksinkertaisten hiilihydraattien ongelmana on, että niiden suuri sokeri määrä hajoaa erittäin nopeasti. Se aiheuttaa energiapiikin, jota seuraa väsymys. Monimutkaiset hiilihydraatit, joita löytyy mm. hiutaleissa, hirssissä, riisissä ja vehnässä antavat hitaasti vapautuvaa energiaa. Niissä on myös vitamiineja ja mineraaleja. 1. Ruskea riisi on hyvä energian ja B-vitamiinin lähde. 2. Helmi ohra yhdistetään alhaiseen kolesterolitasoon, hyvään ruoansulatukseen ja se sisältää immuunijärjestelmää parantavaa sinkkiä. 3. Kaura on erinomainen energian lähde. Se sisältää runsaasti kuitua, vähentää kolesterolia ja on täynnä mineraaleja ja B5-vitamiinia, joka on tärkeää hiuksille, iholle ja kynsille. 4. Kvinoa on hyvä proteiinin, E-vitamiinin, raudan ja immuunijärjestelmälle tärkeän sinkin lähde. 5. Speltti on vehnän kaukainen sukulainen, jota keho sulattaa helpommin. 6. Ruis sisältää rautaa ja B-vitamiinia. Säännöllinen rukiin saanti on yhdistetty alentuneeseen sydänsairauksien riskiin. 7. Tattari sisältää runsaasti proteiinia. Käytä tätä gluteiinittomasta siemenestä jauhettua jauhoa leivontaan, pannukakkuihin ja moneen muuhun. 8. Hirssi on gluteiiniton hiilihydraatti ja erinomainen vaihtoehto riisille. Se sisältää sinkkiä, rautaa ja B3- ja E-vitamiineja. 9. Soba-nuudelit on yleensä valmistettu tattarista ja niihin on voitu lisätä vehnäjauhoja. Se sisältää seleniä ja sinkkiä. 10. Kuskus on hitaasti vapautuva hiilihydraattilähde. Siinä on runsaasti energiaa antavaa B3- vitamiinia. Se sisältää myös runsaasti mineraaleja ja B5-vitamiineja, jotka ovat tärkeitä hiusten, ihon ja kynsien hyvinvoinnille. 11. Bulgur- ja murskattu vehnä ovat molemmat erinomaisia lähteitä hitaasti vapautuville hiilihydraateille. 12. Revonhäntä on runsasproteiininen vaihtoehto vehnälle.

5 PROTEIINI Proteeiini on välttämätöntä kehon kasvulle ja sen kunnossa pidolle. Sopiva määrä proteiinia jokaisella aterialla on puristetun nyrkin verran. PERUSASIAT 1. Saksanpähkinät ovat hyvä omega-3:n ja antioksidanttien lähde. 2. Äyriäiset sisältävät useimmiten runsaasti omega-3 rasvahappoja ja sinkkiä. 3. Kalkkuna on täynnä B12-vitamiinia, kaliumia, sinkkiä ja rautaa. 4. Kikherneet sisältävät runsaasti fytoestrogeenia. 5. Kananmuna sisältää kolmanneksen päivittäisestä B12-vitamiinitarpeesta, joka on välttämätön hermojärjestelmälle. 6. Tarhapapu on erinomainen kuidun lähde. Se sisältää runsaasti monimutkaisia hiilihydraatteja. 7. Tofu on vähärasvainen proteiini, joka sisältää vähän rautaa, sinkkiä ja B-vitamiineja. 8. Makrilli on kaloista rikkain omega-3:n lähde. 9. Edamame, eli vihreä soijapapu sisältää runsaasti isoflavonoideja. 10. Peuranlihassa on vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja kuin muissa punalihoissa. 11. Manteleissa on vähän tyydyttyneitä rasvahappoja, mutta runsaasti magnesiumia ja kalsiumia. 12. Adukipapuja käytetään pääasiassa makrobiottisessa ruoanlaitossa, koska niissä on runsaasti proteiinia, mutta ei yhtään suolaa ja kolesterolia. 13. Black Turtle -pavut ovat erinomaisia tasapainottamaan kehon sokeritasapainoa. Yksi kahvikupillinen näitä mustia papuja varmistaa 174 %:a päivittäin tarvittavasta molybdeeni hivenaineiden määrästä. 14. Tempeh on fermentoitu soijaherkku, joka sisältää runsaasti B12:ta. 15. Kastanjat ovat suurimmaksi osaksi monimutkaisia hiilihydraatteja, joiden glykeeminen indeksi (GI) on alhainen. Ne ovat myös vähäproteiinisia ja -rasvaisia, kolesterolittomia ja gluteenittomia. Kastanjoissa on mukavasti C-vitamiinia ja kaliumia, mutta hyvin vähän suolaa. SUPERAINEKSET 1. Simpukat ovat erinomainen B12-vitamiinin lähde ja ne sisältävät runsaasti seleeniä ja jodia, jotka edistävät kilpirauhastoimintaa. 2. Mungpapujen idut ovat erittäin ravinnepitoisia. Niissä on myös runsaasti mineraaleja, fytoestrogeeneja ja C-vitamiinia.

6 3. Jäniksessä on vähemmän rasvaa kuin muissa punalihoissa. Siinä on myös runsaasti rautaa, sinkkiä ja B12-vitamiinia. 4. Kurpitsansiemenet ovat erittäin hyvä raudan ja sinkin lähde. 5. Dulse-merilevä sisältää runsaasti B-vitamiinia, rautaa ja kaliumia. 6. Hijiki-merilevässä on hyvä kalsiumin ja magnesiumin tasapaino. Kalsiumin suhde magnesiumiin on kahden suhde yhteen. 7. Kookosöljyssä on runsaasti lauriinihappoa, joka on tunnettu antibakteerisista ja antiviirus ominaisuuksistaan. 8. Hampun painosta %:a on syötävää hamppuöljyä, josta n. 80 %:a on välttämättömiä rasvahappoja. 9. Vesimelonissa on runsaasti karoteeneja. Jotkut vesimelonissa olevat karoteenit sisältävät lykopeeneja, fytofluenea, fytoenea, beetakaroteenia ja luteiinia. 10. Maitake-, shiitake- ja reishi sienet sisältävät monia ominaisuuksia, jotka edistävät immuunitasoa ja kardiovaskulaarista terveyttä. Maitakea suositellaan mahan ja suoliston hyvintointiin ja veren sokeripitoisuuden tasoittamiseen. Shiitake auttaa ravinnepuutoksissa ja maksan oireissa. Reishi puolestaan edistää hengitysteiden terveyttä. TUOREET KAUSITUOTTEET Kausittaiset ja, jos mahdollista, Suomessa kasvatettavat ruoka-ainekset ovat tuoreempia ja ravintorikkaampia.seuraavat vihannekset ja juurekset ovat saatavilla kylmempinä vuodenaikoina, jolloin terveellinen ruokavalio on entistä tärkeämpää. 1. Artisokka sisältää runsaasti kuitua, C-vitamiinia, kaliumia ja magnesiumia. Se on myös hyväksi ruansulatukselle. 2. Tammenterhokurpitsa on täynnä silmiä, verenpainetta ja immunitasoa edistäviä ravinteita. 3. Selleri sisältää kaliumia, fosforia, C-vitaaminia ja kuitua. 4. Punajuuressa on runsaasti C-vitamiinia, beetakaroteenia, magnesiumia, rautaa ja foolihappoa. 5. Punasipuli on runsas kversetiinin lähde. 6. Parsakaali on täynnä kaliumia ja folaattia. 7. Passionhedelmä on hyvä A- ja C-vitamiinien lähde. Sen uskotaan olevan myös apu unettomuuteen. 8. Satsumat ovat erinomaisia C-vitamiinin ja folaatin lähde. 9. Lehtikaali on täynnä rautaa ja foolihappoa. Se on kätevä lisä stir fry -ruokiin. 10. Sikurilla on kehoa ja limakalvoja puhdistava ja emäksivöivä vaikutus, joka auttaa ruoansulatuksen, mahalaukun, hepatiitin ja sappirakon ongelmiin ja suolistomatojen tai peräpukamien ongelmiin.

7 RASVAT JA ÖLJYT Terveelliset rasvat ovat tärkeitä aineenvaihdunnalle ja A-, D-, E- ja K-vitamiinien imetymiseen. Ne auttavat sinua myös tuntemaan olosi täysinäiseksi. Päivittäinen määrä ei tulisi kuitenkaan ylittää 70 grammaa. 1. Pellavansiemenöljy sisältää runsaasti rasvahappoja. 2. Rapsinöljy on terveellinen ruoanlaitossa ja sisältää omega-3:a. 3. Avokado sisältää E-vitamiinia ja on siitä syystä hyväksi iholle. 4. Oliiviöljyssä on runsaasti oleiinihappoa, joka auttaa kehoa imemään omega-3:a. 5. Hasselpähkinä on täynnä omega-9:ää ja sisältää E-vitamiinia. 6. Mustaa kuminansiemen öljyä on käytetty erilaisten iho-ongelmien, kuten ekseeman ja paiseiden hoitoon. Sen uskotaan myös auttavan flunssan oireissa. 7. Granaatinomena siemen öljy tunnetaan kosteuttavista, ravitsevista ja suojelevista ominaisuuksistaan.sillä tiedetään myös olevan anti-tulehdus ominaisuuksia, joiden avulla sitä voidaan käyttää ärtyneen ihon hoidossa, kuten kuivan, hilseilevän, ekseemaisen, psoriasiksesta tai muista iho-ongelmista kärsiviä.öljyn anti-tulehdus ominaisuudet ovat suurelta määrin konjugoituneiden rasvahappojen, ja erityisesti trikosaanihapon ansiosta. Sen myös uskotaan auttavan turvotusta ja helpottavan lihaskipua. YRTIT JA MAUSTEET Ne sisältävät hivenaineita, ovat käytössä lääkeaineina ja toimivat mausteina ruoanlaitossa. 1. Inkivääri on hyväksi ruoansulatukselle ja sisältää anti-tulehdus ominaisuuksia. 2. Valkosipulissa on antibakteeria, antiviirus ja antiseptisiä ominaisuuksia. 3. Minttu sisältää C-vitamiinia, kalsiumia ja rautaa. 4. Kurkumassa on kurkumiinia, jossa on anti-tulehdus ominaisuuksia. 5. Kaneli on hyväksi flunssasta, vatsakivuista ja huonosta verenkierrosta kärsiville. 6. Laakerinlehti sisältää vähäisen määrän rautaa ja fosforia ja on hyväksi ruoansulatukselle. 7. Rosmariini edistää immuunijärjestelmää ja on voimakas antioksidantti. 8. Ruohosipuli sisältää yhdistelmiä, jotka voivat auttaa kolesterolitason alentamisessa. 9. Korianteri on hyväksi vatsalle, sydämelle ja virtsatiehyeelle. 10. Tilli on antibakteerinen, kalsiumia sisältävä yrtti. 11. Fenkolilla on tunnetusti nesteenpoisto-ominaisuuksia, ja sitä on käytetty perinteisesti sisäelimien kouristusten helpottamisessa. 12. Persilja sisältää C-vitamiinia, foolihappoa ja beetakaroteenia. 13. Salviassa on anti-tulehdusaineksia ja se on hyväksi ruoansulatukselle. 14. Tinjami tunnetaan parhaiten antioksidanttisista ominaisuuksista.

8 15. Kardemumma on ilmavaivoja ja ruoansulatusta helpottava stimulantti, jota käytetään pääasiassa keuhkoputken tulehduksen ja kuumeen hoidossa. 16. Oregano on erittäin hyvä kuidun lähde. Lisää sitä italialaisiin ruokiin. 17. Sahrami on krookuskasvin kuivattu kukkanen, jolla on upeita antioksidanttisia yhdistelmiä. 18. Rakuuna on erinomainen raudan, kalsiumin ja magnaanin lähde. Sitä käytetään ainoastaan vähäisinä määrinä ruoanlaitossa sen voimakkaan maun ansiosta. SEN LISÄKSI... PMS-OIREISIIN 1. Auringonkukan- ja kurpitsansiemenet auttavat vähentämään tulehdusta. 2. Puuro vapauttaa energiaa hitaasti ja voi auttaa makeannälän hallintaa. 3. Banaanit sisältävät mielialaa nostavaa serotoniinia ja kaliumia, joka voi edistää nesteenpoistossa. 4. Linssit ovat täynnä magnesiumia, jonka puute voi johtaa kramppeihin. 5. Kokojyvät sisältävät runsaasti B6- ja B1-vitamiineja, jotka vähentävät kramppeja. 6. Selleri sisältää fytokemikaaleja, jotka voivat vähentää hermostumista. 7. Pinaatti sisältää runsaasti folaattia, jonka puute on yhdistetty masennukseen. 8. Hirssi on gluteiiniton jyvä, jossa on vähäisiä määriä kalsiumia ja rautaa. VANHUUTEEN ON VIELÄ AIKAA 1. Vihreä tee sisältää runsaasti katekiini polyfenolia, joka hidastaa ikääntymisen merkkejä. 2. Vaaleanpunainen greippi sisältää lykopeenia, joka jahtaa vapaita radikaaleja. 3. Lohi sisältää voimakasta antioksidanttia. 4. Manuka-hunajassa on antimikrobisia ominaisuuksia, joita muissa hunajalajikkeissa ei ole. Sitä kutsutaan Unique Manuca Factor (UMF ) -antibakteeriominaisuudeksi. 5. Kombutsa on käymismenetelmällä valmistettua japanilaista teetä, joka sisältää erilaisia B- vitamiineja, erityisesti B1, B2, B6 ja B Matcha erottuu muista vihreitä teelajeista, sillä sen lehdet jauhetaan. Tästä syystä matcha sisältää painoon verrattuna enemmän kateiinia ja vitamiineja.

9 AIVOJUMPPAA 1. Basilikaa käytetään luonnontuotteissa sen antidepressanttiominaisuuksien takia. 2. Mansikat sisältävät runsaasti antioksidantteja, joiden sanotaan edistävän keskittymiskykyä. 3. Hiivauute on täynnä aivojen toimintaa edistäviä B-vitamiineja. 4. Sardiinit ovat täynnä omega-3 rasvahappoja. 5. Krillit sisältävät runsaasti korkeatasoista proteeiinia. Niiden etu muihin eläinperäisiin proteiineihin on vähärasvaisuus ja runsas omega-3 rasvahappojen määrä. HYVÄN YÖN LISÄ 1. Viikuna sisältää unta edistävää tryptofaania. 2. Villisalaatti on lehdekäs salaatti, joka sisältää lactucarium-sedatiivia. 3. Seesamin siemenet sisältävät omega-6:tta, joka tukee tervettä unirytmiä. JOTAIN UUTTA? 1. Nokkosia käytetään yrttiteessä ja niillä on puhdistavia ominaisuuksia. 2. Lyhtykoiso sisältää runsaasti C-vitamiinia. 3. Daikon-retiisi on täynnä rautaa ja antioksidantteja. 4. Acai-marjoilla on antibakteerisia ominaisuuksia. 5. Papaija auttaa ruansulatuksessa. 6. Okra on hyvä kalsiumin lähde. 7. Miso-tahna sisältää runsaasti fytoestrogeeneja. 8. Guavassa on runsaasti C-vitamiinia. 9. Jamssi sisältää runsaasti vitamiineja, kuitua ja mineraaleja. Sen suolapitoisuus ja tyydyttyneiden rasvojen määrä on kuitenkin alhainen. 10. Persimoni sisältää antioksidanttisia yhdistelmiä, kuten A-vitamiinia, beetakaroteenia ja lykopeenia. 11. Pitahayassa on runsaasti antioksidantteja ja se on täynnä C- ja B-vitamiineja. 12. Karambolaa nautitaan yleensä tuoreena ja mehuna. Siinä on runsaasti A- ja C-vitamiineja, rautaa ja kuitua. 13. Umeboshi on perinteinen japanilainen hedelmä, joka säilötään etikka- ja mausteseoksessa. Sen uskotaan edistävän ruoansulatusta ja estämään pahaa oloa. Siinä olevaa sitruunahappoa pidetään antibakteerisena ja sen uskotaan edistävän syljentuotantoa, joka puolestaan autaa riisin sulautumisessa. 14. Sinimailasen siemenet sisältävät vähän tyydyttyneitä rasvoja, suolaa ja kolesterolia.

10 15. Voikukat ovat hyväksi maksalle ja munuaisille, jotka kärsivät lämpimän ilman myötä ohenevan veren ja syljen aiheuttamasta solujen hajoamisesta. Voikukat ovat miedoimpia ennen kukintaa. Niiden lehtiä voi kuitenkin syödä koko kasvuajan. Ne sisältävät runsaasti kalsiumia, kaliumia, rautaa, A-vitamiinia ja muita ravinteita, joita ainoastaan villit kasvit tarjoavat. Tämä on myös erinomainen tapa päästä eroon rikkaruohoista". 16. Lootusjuuressa on vähän tyydyttyneitä rasvahappoja ja kolesterolia. Sen sijaan se sisältää runsaasti kuitua, C-vitamiinia, kaliumia, tiamiinia, riboflaviinia, B6-vitamiinia, fosforia, kuparia ja magaania. 17. Endiivi on yksi rikkaimmista A-vitamiinin lähteistä. Se on myös hyvä C-vitamiinin, kalsiumin, suolan, raudan, fosforin, kaliumin ja rikin lähde. Endiivi sisältää myös kuitua ja karoteenia. 18. Syötäviä kukkasia ovat mm kamomilla (tee), ruohosipuli (kukat tai nuput), apilat, selja (juoma), jasmiini (tee), orvokki (lehdet ja kukat salaatissa, päällystettyinä kakkukoristeena). Itsekasvatetut kukkaset on parasta poimia aamulla tai aikaisin illalla, jolloin niiden vesipitoisuus on korkea. Hellävarainen huuhtelu riittää puhdistamaan ne.

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia Jogurtti luomuhillolla on parempi vaihtoehto kuin puuro tai aamumurot. Tutkijat ovat yhä enenevästi havainneet, mitä näiden viljojen gluteeni aiheuttaa terveydellemme. Gluteeni on syyllinen yli 150 eri

Lisätiedot

VESILIUKOISET VITAMIINIT

VESILIUKOISET VITAMIINIT SUOJARAVINTOAINEET ENERGIAN LISÄKSI TARVITSEMME RAVINTOAINEITA ELINTOIMINTOJEMME YLLÄPITÄMISEEN JA SÄÄTELYTEHTÄVIIN SUOJARAVINTOAINEET VITAMIINIT KIVENNÄISAINEET eli mineraalit VESILIUKOISET VITAMIINIT

Lisätiedot

Hasselpähkinämaitosuklaa

Hasselpähkinämaitosuklaa MAKEISET Hasselpähkinämaitosuklaa Jogurttihedelmät Luomulakritsi Mantelimaitosuklaa Pehmeät nallekarkit Tumma inkiväärisuklaa Tumma minttusuklaa Tummat ja vaalea suklaa MAKEUTUSAINEET Appelsiininkukkahunaja

Lisätiedot

KASVISTEN ENERGIAPITOISUUDET

KASVISTEN ENERGIAPITOISUUDET LIITE 1. VIHANNEKSIEN RAVINTOKOOSTUMUS KASVISTEN ENERGIAPITOISUUDET Taulukko 1. Lehtivihannesten, sipulien, juuresten, palkokasvien ja mukulakasvien energiapitoisuudet. KASVISTEN ENERGIA KJ Kcal PITOISUUDET

Lisätiedot

Väreistä voimaa - Syö viittä väriä päivässä

Väreistä voimaa - Syö viittä väriä päivässä Väreistä voimaa - Syö viittä väriä päivässä Kasvikset voi jakaa karkeasti viiteen Värikkäät kasvikset sisältävät puolustuskykyä parantavia aineita. väriryhmään, joilla kullakin on oma tehtävä. Väreillä

Lisätiedot

Tehokas kehosi puhdistaja

Tehokas kehosi puhdistaja Tehokas kehosi puhdistaja Myrkkyjä on kaikkialla. TOIMI HETI! - TÄHTIEN TEKIJÄ - Terve keho voi hyvin Väsymys, eloton iho, hidas ruoansulatus jne. ovat merkkejä siitä, että keho maksa, munuaiset, suolisto,

Lisätiedot

Itämeren ruokavalio. Kaisa Härmälä. Marttaliitto ry

Itämeren ruokavalio. Kaisa Härmälä. Marttaliitto ry Itämeren ruokavalio Kaisa Härmälä Marttaliitto ry Itämeren ruokavalio Kotimainen vaihtoehto Välimeren ruokavaliolle. Lähellä tuotettua. Sesongin mukaista. Välimeren ruokavalio Itämeren ruokavalio Oliiviöljy

Lisätiedot

PUHDISTAA POISTAA MYRKKYJÄ TUKEE RUOANSULATUS- JÄRJESTELMÄÄ. ATeamSuomi.com merenheimo@gmail.com 1

PUHDISTAA POISTAA MYRKKYJÄ TUKEE RUOANSULATUS- JÄRJESTELMÄÄ. ATeamSuomi.com merenheimo@gmail.com 1 PUHDISTAA POISTAA MYRKKYJÄ TUKEE RUOANSULATUS- JÄRJESTELMÄÄ merenheimo@gmail.com 1 PUHDISTAA KEHOA Tehokas yhdistelmä ravintoaineita tehostavat suoliston toimintaa ja tukevat suolistossa jo olevia hyödyllisiä

Lisätiedot

Maailman terveellisimpien ruokien lista

Maailman terveellisimpien ruokien lista Maailman terveellisimpien ruokien lista 1. Marjat Marjat sisältävät ilmiömäisen vähän kaloreita, runsaasti kuitua ja ovat täynnä sellaisia yhdisteitä, jotka parantavat muistia ja auttaa taistelussa mm.

Lisätiedot

Terveellinen kaura. Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013. Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry

Terveellinen kaura. Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013. Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry Terveellinen kaura Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013 Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry Mikä on Leipätiedotus? Leipomoalan yhteinen tiedotusyksikkö Perustettu 1961 Rahoitus Perusbudjetti jäsenmaksuista

Lisätiedot

Vitamiinit. Tärkeimpiä lähteitä: maksa, maitotuotteet, porkkana, parsakaali ja pinaatti

Vitamiinit. Tärkeimpiä lähteitä: maksa, maitotuotteet, porkkana, parsakaali ja pinaatti Vitamiinit A-vitamiini Tärkeimpiä lähteitä: maksa, maitotuotteet, porkkana, parsakaali ja pinaatti Välttämätön näköaistimuksen syntyyn hämärässä, solujen kasvuun ja erilaistumiseen sekä ihmisen lisääntymiseen.

Lisätiedot

8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA. Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8)

8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA. Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8) 8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8) Mitä leipä on? Kivennäisaineita Magnesiumia Rautaa Kaliumia Hivenaineita Sinkkiä Seleeniä Vettä Energiaa Hiilihydraatteja Proteiineja

Lisätiedot

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suolisto ja vastustuskyky Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen

Lisätiedot

2,5dl 1kpl / 3,75dl 1,5kpl

2,5dl 1kpl / 3,75dl 1,5kpl Määrät 10kg / 20kg tavoitteen mukaan. Jos määrää ei ilmoitettu, syö vapaasti. * katso lista vaiheeseen sopivista tuotteista MAANANTAI Aamupala: Kaurapuuro Välipala: 2,5dl tai 1kpl / 3,75dl tai 1,5kpl Lounas:

Lisätiedot

Puolukan Sanomat. Päivän Ohjelmat: Päivän Sää:

Puolukan Sanomat. Päivän Ohjelmat: Päivän Sää: Puolukan Sanomat Päivän Ohjelmat: 8:00 Samun Webinaari 9:20 tauko 9:40 Samun Webinaari jatkuu 11:00 lounastauko 12:00 itsenäiset treenit - sanomalehtiä 13:00 Uutinen - deadline 13:20 tauko 13:40 itsenäiset

Lisätiedot

Terveelliseen elämäntapajärjestelmään kuuluu monenlaisia ravinneaineita ja tämä saavutetaan parhaiten syömällä monia erityyppisiä ruokia.

Terveelliseen elämäntapajärjestelmään kuuluu monenlaisia ravinneaineita ja tämä saavutetaan parhaiten syömällä monia erityyppisiä ruokia. Terveelliseen elämäntapajärjestelmään kuuluu monenlaisia ravinneaineita ja tämä saavutetaan parhaiten syömällä monia erityyppisiä ruokia. ELÄMÄNT- APAOHJEITA Terveytemme perustuu hyvään ruoansulatukseen.

Lisätiedot

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen Edellisen leirin Kotitehtävä Tarkkaile sokerin käyttöäsi kolmen päivän ajalta ja merkkaa kaikki sokeria ja piilosokeria sisältävät ruuat

Lisätiedot

Ilmoitus erityisruokavaliosta päiväkodissa tai koulussa pitkä versio

Ilmoitus erityisruokavaliosta päiväkodissa tai koulussa pitkä versio Ilmoitus erityisruokavaliosta päiväkodissa tai koulussa pitkä versio Palautetaan oman koulun terveydenhoitajalle. Käytä tätä lomaketta silloin, kun ruokavalioon liittyy monia rajoituksia. Ruokailijan nimi

Lisätiedot

Holistic Food For Dogs

Holistic Food For Dogs Holistic Food ForFor Dogs Dogs Holistic Food Holistic Food For Dogs 100% GUARANTEED TASTE & NUTRITION E arthborn Holistic on pitkälle kehitetty luonnonmukainen ravinto koirille. Earthborn Holistic -ruuan

Lisätiedot

syö hyvin, voi hyvin! vinkkejä maistuvaan salaattipöytään

syö hyvin, voi hyvin! vinkkejä maistuvaan salaattipöytään syö hyvin, voi hyvin! vinkkejä maistuvaan salaattipöytään S NE LLMA N KOSKAAN EI VOI SYÖDÄ LIIKAA VIHANNEKSIA Monipuolisella IceCool vihannes- ja hedelmävalikoimalla lisäät kustannustehokkaasti terveellisempiä

Lisätiedot

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? VÄLIPALA Tehtävä Sinun koulupäiväsi on venähtänyt pitkäksi etkä ehdi ennen illan harjoituksia

Lisätiedot

Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus

Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus 530 N:o 178 N:o 178 Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus eräiden torjunta-aineiden enimmäismääristä hedelmissä ja vihanneksissa sekä viljoissa, munissa ja munavalmisteissa annetun kauppa- ja teollisuusministeriön

Lisätiedot

Leivän ABC. Mielenkiintoisia tietoiskuja leivästä kiinnostuneille

Leivän ABC. Mielenkiintoisia tietoiskuja leivästä kiinnostuneille Leivän ABC Mielenkiintoisia tietoiskuja leivästä kiinnostuneille Kiinnostaako leipä? Leipää on monenlaista; tummaa, vaaleaa, rapeaa, pehmeää, juuresta valmistettua ja padassa paistettua. Mutta mitkä ovat

Lisätiedot

Ruoka-aineiden ph-vertailua

Ruoka-aineiden ph-vertailua Ruoka-aineiden ph-vertailua Pikakäännös, tarkoitettu refluksivaivaisille. Voi kopioida, muokata ja jakaa täysin vapaasti. "Ehkä haitallinen" käännetty merkinnästä PHF eli Potentially hazardous food, "Ei

Lisätiedot

Benecol Hedelmämix tehojuoma 6 x 65 ml

Benecol Hedelmämix tehojuoma 6 x 65 ml Benecol Hedelmämix tehojuoma 6 x 65 ml Soijapohjainen juoma saa pirteän makunsa hedelmämehuista Maidoton Laktoositon Täysin kasviperäinen Päivän kasvistanoliannos (2 g) yhdestä pullosta Suositellaan nautittavaksi

Lisätiedot

NivelTeho. 120 kaps. 32,90. (ovh. 40,70) 411,25 e/kg

NivelTeho. 120 kaps. 32,90. (ovh. 40,70) 411,25 e/kg NivelTeho Liiku nivelet lempeästi kuntoon. Kuuden tutkitun aktiiviaineen yhdistelmä: MSM, inkivääriuute, glukosamiini, hainrusto, kupari ja C-vitamiini. 120 kaps. 32,90 411,25 e/kg (ovh. 40,70) Luontainen

Lisätiedot

MARINADEJA SALAATEILLE

MARINADEJA SALAATEILLE MARINADEJA SALAATEILLE 1. Perusmarinadi 3,5 dl sokeria 3,5 dl omenaviinietikkaa 3 dl öljyä - keitä marinadin aineksia muutama minuutti. Kaada kuuma liemi salaatin päälle. Anna maustua n. 1 vrk - voit myös

Lisätiedot

PRO PERUNA RY -perunavoimaa

PRO PERUNA RY -perunavoimaa PRO PERUNA RY -perunavoimaa Pro Peruna Ry Perustettu vuonna 2008 Toimii perunan menekinedistäjä Projektiluonteista toimintaa kuluttajalähtöisesti v. 2012 Kasvata omat perunasi kampanja Kuluttajatutkimus

Lisätiedot

RAAKA-AINEIDEN ASEMA RUOKINNASSA. Marika Karulinna

RAAKA-AINEIDEN ASEMA RUOKINNASSA. Marika Karulinna RAAKA-AINEIDEN ASEMA RUOKINNASSA Marika Karulinna LIHA Koira on lihansyöjä, joten sen ravinnon perustana kuuluu olla liha Punaisesta lihasta saa rautaa Vaaleat lihat ovat usein rasvattomampia poikkeuksiakin

Lisätiedot

PÄIVÄSI SMOOTHIET 5 TROOPPINEN HEDELMÄSMOOTHIE 2 PUHDISTAVA VIHERSMOOTHIE 3 AURINKOINEN AAMUSMOOTHIE 4 SE PIRTEÄMPI AAMUCOCKTAIL

PÄIVÄSI SMOOTHIET 5 TROOPPINEN HEDELMÄSMOOTHIE 2 PUHDISTAVA VIHERSMOOTHIE 3 AURINKOINEN AAMUSMOOTHIE 4 SE PIRTEÄMPI AAMUCOCKTAIL PÄIVÄSI SMOOTHIET PÄIVÄSI SMOOTHIET 2 PUHDISTAVA VIHERSMOOTHIE 3 AURINKOINEN AAMUSMOOTHIE 4 SE PIRTEÄMPI AAMUCOCKTAIL 5 TROOPPINEN HEDELMÄSMOOTHIE 6 PROTEIINIPITOINEN SMOOTHIE 7 PUHDISTAVA LEHTIKAALISMOOTHIE

Lisätiedot

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisruokailijan ruokapyramidi on saman näköinen kuin tavallinen ruokapyramidi. Ainoastaan eläinkunnan proteiinilähteet on korvattu kasvikunnan proteiinilähteillä

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet Yläkouluakatemia 2015-2016 Vko 36 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI SUOJARAVINTOAINEET https://www.youtube.com/watch?v=cgcpdskk1o8&spfreload=10

Lisätiedot

Nimi Osoite Sähköpostiosoite Puh. Perhe (naimisissa, lapsia)

Nimi Osoite Sähköpostiosoite Puh. Perhe (naimisissa, lapsia) 1 PERUSTIEDOT Nimi Osoite Sähköpostiosoite Puh _ Synt.aika Ammatti Paino Pituus Perhe (naimisissa, lapsia) Harrastatko liikuntaa säännöllisesti? Kyllä / En Kun liikut säännöllisesti, kerro lajin nimi,

Lisätiedot

Suomalaislasten ravitsemus tänään. Suvi Virtanen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL ja Tampereen yliopisto

Suomalaislasten ravitsemus tänään. Suvi Virtanen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL ja Tampereen yliopisto Suomalaislasten ravitsemus tänään Suvi Virtanen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL ja Tampereen yliopisto DIPP-ravintotutkimus Imetettyjen lasten osuus (% osallistuneista, n=3565) Erkkola ym. Suom

Lisätiedot

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI 2 11.8.2015 PALAUTUMINEN -kehittymisen kulmakivi - Harjoittelun tarkoitus

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. heinäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. heinäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. heinäkuuta 2015 (O. en) 10936/15 ADD 1 AGI 400 STATIS 63 DELACT 95 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 13. heinäkuuta 2015 Vastaanottaja: Euroopan komission pääsihteerin puolesta

Lisätiedot

ripaus kardemummaa (kardemumman sanotaan olevan muistia parantava mauste )

ripaus kardemummaa (kardemumman sanotaan olevan muistia parantava mauste ) Neuvokkaat naiset Puolukkasurvelo 1 dl pakastepuolukoita 3 dl maustamatonta jogurttia tai piimää 1-2 rkl juoksevaa hunajaa 2 rkl kaura- tai ruisleseitä ripaus kardemummaa (kardemumman sanotaan olevan muistia

Lisätiedot

Esimerkkiateriat. Aamiainen

Esimerkkiateriat. Aamiainen Esimerkkiateriat Aamiainen 1) Muroaamiainen All Bran murot (1dl) + marjoja, rasvaton maito 2dl muroihin + ruisleipä, jonka päälle keittokinkkua (3 siivua), tomaattia ja lehtisalaattia 365kcal, kuituja

Lisätiedot

JUDOKAN RAVINTO-OPAS. 29.1.2008 Päivitetty 4.2.2009. Poistettu kappale: Painon alentaminen. Joen Yawara ry Valmennus

JUDOKAN RAVINTO-OPAS. 29.1.2008 Päivitetty 4.2.2009. Poistettu kappale: Painon alentaminen. Joen Yawara ry Valmennus JUDOKAN RAVINTO-OPAS 29.1.2008 Päivitetty 4.2.2009. Poistettu kappale: Painon alentaminen Joen Yawara ry Valmennus SISÄLLYSLUETTELO 1 PERUSTIETOA...1 2 RAVINTOAINEET...1 2.1 Hiilihydraatit...1 2.2 Proteiinit...2

Lisätiedot

RAVITSEMUS MUISTISAIRAUKSIEN EHKÄISYSSÄ. Jan Verho Lailistettu ravitsemusterapeutti

RAVITSEMUS MUISTISAIRAUKSIEN EHKÄISYSSÄ. Jan Verho Lailistettu ravitsemusterapeutti RAVITSEMUS MUISTISAIRAUKSIEN EHKÄISYSSÄ Jan Verho Lailistettu ravitsemusterapeutti ELINTAPANEUVONTA EHKÄISEE MUISTIHÄIRIÖITÄ MUISTISAIRAUKSIEN EHKÄISY ALKAA JO KOHDUSSA Riittävä ravitsemus raskausaikana

Lisätiedot

Ravitsemus. HIV-ravitsemus.indd 1 12.12.2012 10.20

Ravitsemus. HIV-ravitsemus.indd 1 12.12.2012 10.20 Ravitsemus HIV-ravitsemus.indd 1 12.12.2012 10.20 Jokainen meistä tarvitsee ruoasta energiaa. Jokaisen energiantarve on yksilöllinen ja siihen vaikuttavat esimerkiksi ikä, sukupuoli ja liikunnan määrä.

Lisätiedot

KASVISTASE 2008 Kotimaiset Kasvikset ry:n arvio kasvisten kulutuksesta

KASVISTASE 2008 Kotimaiset Kasvikset ry:n arvio kasvisten kulutuksesta KASVISTASE 2008 KASVISTASE 2008 Kotimaiset Kasvikset ry:n arvio kasvisten Kulutuksen arviointiin on käytetty in Kuluttajapaneelin tuotekohtaisia tietoja kotitalouksien vihannesostoista vähittäismyymälöissä.

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Tulossa La 25.10. La 8.11. La 15.11. La 22.11. La 29.11. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja

Lisätiedot

VIIKKO 7. Ravitsemuksen erityiskysymyksiä. Mitä jos edistystä ei tapahdu? Mieli virkeäksi ja vähemmän stressiä. Kotitehtävä

VIIKKO 7. Ravitsemuksen erityiskysymyksiä. Mitä jos edistystä ei tapahdu? Mieli virkeäksi ja vähemmän stressiä. Kotitehtävä VIIKKO 7 Ravitsemuksen erityiskysymyksiä Mitä jos edistystä ei tapahdu? Mieli virkeäksi ja vähemmän stressiä Kotitehtävä ENNEN ALOITUSTA VIIKKO 7 Miten viikkotehtävä meni? Onnistumiset? Missä voisi tehdä

Lisätiedot

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA Mitä kaikkea terveellinen ravinto on? Terveellinen ravinto Terveellisestä ruokavaliosta saa sopivasti energiaa ja tarvittavia ravintoaineita Terveellinen ravinto auttaa

Lisätiedot

Kestävyys vs. ravintosisältö

Kestävyys vs. ravintosisältö Kestävyys vs. ravintosisältö Annikka Marniemi elintarvikeasiantuntija, ETM NUTS vuosiseminaari Pari perusasiaa: Mitä niukempi energiansaanti, sitä enemmän laadulla on merkitystä Niukalla saannilla ravintoaineen

Lisätiedot

Valio Oy RAVITSEMUKSEN PERUSTEET

Valio Oy RAVITSEMUKSEN PERUSTEET RAVITSEMUKSEN PERUSTEET SISÄLTÖ Ravinnon tehtävät Ravintoaineet Ruokaryhmät Energia Rasvat Hiilihydraatit Proteiinit Vitamiinit Kivennäisaineet Vesi RAVINNON TEHTÄVÄT Energian tuottaminen - Työ - Liikunta

Lisätiedot

Agavesiirappi. 275 g. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Koska se on sokeria hiukan makeampaa, pienempikin määrä riittää antamaan makua.

Agavesiirappi. 275 g. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Koska se on sokeria hiukan makeampaa, pienempikin määrä riittää antamaan makua. Agavesiirappi Agavesiirappia (agavenektari) kutsutaan Meksikossa myös hunajavedeksi. Agavesiirapin maku muistuttaakin jonkin verran hunajaa, ja nestemäisen koostumuksensa vuoksi sitä voi käyttää hunajan

Lisätiedot

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon FORMARE 2015 Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon Sisältö Kalorit ja kulutus Proteiini Hiilihydraatti Rasva Vitamiinit Kivennäis- ja hivenaineet Vesi ja nesteytys Ravintosuositukset

Lisätiedot

Aineksia hyvän olon ruokavalioon

Aineksia hyvän olon ruokavalioon Aineksia hyvän olon ruokavalioon Sisältö Monipuolinen ruokavalio Lautasmalli Ateriarytmi Ravintoaineet Proteiini Hiilihydraatit Rasva Sydänmerkki Liikunta elämäntavaksi 2 Monipuolinen ruokavalio Vähärasvaisia

Lisätiedot

Kaiken hyvän alku ja juuri On siinä, että vatsa voi hyvin. Siitä riippuu myös viisaus ja Kaikki hyvä, mitä ihmiskunta Saa aikaan.

Kaiken hyvän alku ja juuri On siinä, että vatsa voi hyvin. Siitä riippuu myös viisaus ja Kaikki hyvä, mitä ihmiskunta Saa aikaan. Kaiken hyvän alku ja juuri On siinä, että vatsa voi hyvin. Siitä riippuu myös viisaus ja Kaikki hyvä, mitä ihmiskunta Saa aikaan. NUOTIORUOKA KURSSI 29.1.2010 13 16 Luontokoulu Korento Niina Rautiainen

Lisätiedot

Suomen Suunnistusliitto

Suomen Suunnistusliitto Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto Urheilijan ravitsemus Ravitsemussuositukset Monipuolista ja värikästä Sopivasti ja riittävästi Nauttien ja kiireettömästi Ruokaympyrä Ruokakolmio Lautasmalli

Lisätiedot

1 Lasten ruoka-allergiatutkimus. Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää)

1 Lasten ruoka-allergiatutkimus. Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää) 1 Lasten ruoka-allergiatutkimus Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää) LOMAKE C. Kotona täytettävä, palautus postitse palautuskirjekuoressa. VASTAUSOHJE Vastatkaa taulukkomuotoisiin kysymyksiin

Lisätiedot

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 RAVINNON MERKITYS TERVEYDELLE Onko merkitystä? Sydän- ja verisuonisairaudet Verenpaine Kolesteroli Ylipaino Diabetes

Lisätiedot

Vogelin. supersmoothiet

Vogelin. supersmoothiet Vogelin supersmoothiet 1 Vogelin supersmoothiet Rakenna smoothie mieleiseksesi Smoothiesta ravinteita helposti Sanonta olet mitä syöt pitää täysin paikkansa. Olo tuntuu virkeältä kun ruoansulatus toimii

Lisätiedot

NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN!

NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN! NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN! SELVÄSTIKIN Olet ihminen, joka ymmärtää sen, että Sinä olet itsellesi se tärkein ihminen. Haluat saada kehosi kuntoon, jotta voit nauttia elämästäsi täysillä ja jaksat

Lisätiedot

VITAMIINEJA JA MINERAALEJA PULLOSTA

VITAMIINEJA JA MINERAALEJA PULLOSTA VITAMIINEJA JA MINERAALEJA PULLOSTA TAUSTA Vitamin Well on perustettu vuonna 2006 Ruotsissa. Tarkoituksena oli kehittää skandinaaviseen makuun sopiva vitamiinijuoma, joka samalla olisi hyvä ja moderni

Lisätiedot

RAVINTO JA SUOLISTO. Fit4Life. Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki

RAVINTO JA SUOLISTO. Fit4Life. Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki RAVINTO JA SUOLISTO Fit4Life Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki Ruoansulatus järjestelmä: Lisäelimet Sylkirauhaset Hampaat Maksa Haima Sappirakko Tärkeät

Lisätiedot

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat Maittavan lihaisat Jahti&Vahti -koiranruoat Täysravinto paljon liikkuville koirille 32% Premium-luokan ruokaa koirallesi Suositut, nyt koostumukseltaan entistäkin lihaisemmat, Jahti&Vahti -koiranruoat

Lisätiedot

Kaurasta uusia innovaatioita Elintarvikeyritysten ajankohtaisseminaari 4.3.2015, Huittinen Satafood

Kaurasta uusia innovaatioita Elintarvikeyritysten ajankohtaisseminaari 4.3.2015, Huittinen Satafood Kaurasta uusia innovaatioita Elintarvikeyritysten ajankohtaisseminaari 4.3.2015, Huittinen Satafood Otto Kaukonen Tuotekehityspäällikkö Raisio Group Kotimainen kaura on superruokaa Kauran terveysvaikutukset

Lisätiedot

Pakkaus 1 kg, annoskokosuositukset; pääruoka 300gr/hlö, lisuke 150 gr/hlö

Pakkaus 1 kg, annoskokosuositukset; pääruoka 300gr/hlö, lisuke 150 gr/hlö Ravintola Finnsin noutomyynti tuotteet 2015 Ravintola Finnsistä voit tilata tarjoiluita juhliin, illanviettoihin yms. tilaisuuksiin. Tiedustelut Finns asiakaspalvelusta, sähköposti finns@omnia.fi. Tilauksenne

Lisätiedot

Hyvä välipala auttaa jaksamaan

Hyvä välipala auttaa jaksamaan Hyvä välipala auttaa jaksamaan Sisältö Välipalan vaikutus jaksamiseen ja koulumenestykseen Mistä hyvä välipala koostuu Maitotuotteet ja välipala Kuitu ja välipala Helposti lisää kasviksia ja hedelmiä välipalalle

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVITSEMUS. Sari Palenius,LitM Liikuntapalvelut - FysioSporttis Oy

URHEILIJAN RAVITSEMUS. Sari Palenius,LitM Liikuntapalvelut - FysioSporttis Oy URHEILIJAN RAVITSEMUS Sari Palenius,LitM Liikuntapalvelut - FysioSporttis Oy Hyvä ruokavalio on oikein jaoteltu kokonaisuus hiilihydraateista, proteiineista, rasvoista, vitamiineista ja kivennäisaineesta,

Lisätiedot

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI ESITTELYN YLEISKATSAUS Carl Rehnborg ja NUTRIWAYn tarina Tasapainoisen ruokavalion haasteet Lisää väriä ruokavalioosi Tasapainoinen ruokavalio. Tasapainoinen

Lisätiedot

Korvaa riisi kotimaisella viljalla!

Korvaa riisi kotimaisella viljalla! Korvaa riisi kotimaisella viljalla! UUTUUS! NOPEASTI JA HELPOSTI HERKULLISTA Kahdeksan hyvää reseptiä SUOMALAINEN VILJA ON EKOLOGINEN VALINTA Suomalaiset viljat ovat oikeaa, ekologista lähiruokaa. Riisin

Lisätiedot

Eväitä ruokapuheisiin

Eväitä ruokapuheisiin Eväitä ruokapuheisiin Esityksessä on ravitsemussuositusten mukainen viikon ruokavalio kevyttä työtä tekevälle, liikuntaa harrastavalle naiselle (8,4 MJ/vrk eli 2000 kcal/vrk). Yksittäisille aterioille

Lisätiedot

espanjalainen kikherne -chorizokeitto

espanjalainen kikherne -chorizokeitto espanjalainen kikherne -chorizokeitto aineet 40 ml oliiviöljyä 150 g chorizomakkaraa, hienonnettuna 175 g sipulia, hienonnettuna 50 g lehtiselleriä, hienonnettuna 100 g tuoretta pinaattia, pestynä ja hienonnettuna

Lisätiedot

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa?

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Ravitsemuksen merkitys reuman hoidossa Monipuolinen

Lisätiedot

Keinomunuaisyksikkö/Dialyysi /

Keinomunuaisyksikkö/Dialyysi / RUOKAVALIO PERITONEAALI-DIALYYSIN AIKANA Ruokavalio on osa hoitoa Ruokavalio on osa hoitoa peritoneaali - dialyysihoidon aikana ja siihen osaan Sinä voit vaikuttaa eniten. Ruokavalion tavoitteena on ylläpitää

Lisätiedot

HIUKSIA INNOSTAVA TERVEYSLUENTO

HIUKSIA INNOSTAVA TERVEYSLUENTO HIUKSIA INNOSTAVA TERVEYSLUENTO Luennoitsija: Tommi Sundqvist Aihe: Energiaa elämään! Ravintoasiantuntija Datanomi Urheiluhieroja Terveysalan yrittäjä Luennoitsija Henkilökohtainen valmentaja Urheilumanageri

Lisätiedot

Kirsikkatomaattisalsa

Kirsikkatomaattisalsa RUOKa & RaVITSEmUs Kesäkurpitsapasta Kirsikkatomaattisalsa Cashewpähkinäranskankerma 56 voi hyvin 4 Kukkakaali-parsakaalicouscous Mausteiset pähkinäpyörykät Reilusti raakaa Raakaravintoa säännöllisesti

Lisätiedot

Täysrehut pieneläimille

Täysrehut pieneläimille is the place for your Headline Page 1 Täysrehut pieneläimille JR FARM FARMI TÄYSREHU www.tujoma.fi is the place for your Headline Page 2 Sisältää ainulaatuisen Farm food koostumuksen jossa on mm. inuliiniä

Lisätiedot

Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi

Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Interventiotutkimuksen tulokset Pirjo Pietinen 2.12.2008 Kuvat: Leipätiedotus 1.12.2008 Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Tutkimusasetelma Kevät 2007 Lukuvuosi

Lisätiedot

Benecol Margariini Laktoositon 60 % 450 g Ainesosat: RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (30 g)

Benecol Margariini Laktoositon 60 % 450 g Ainesosat: RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (30 g) Benecol Margariini Laktoositon 60 % 450 g Laktoositon ja maidoton margariini sopii moneen ruokavalioon Sekä leivälle että ruoanlaittoon Erinomainen rasvakoostumus: 75 % rasvasta pehmeää, tyydyttymätöntä

Lisätiedot

Syyskuu - joulukuu 2012. Findus-uutuudet. Findus tuoretta pakkasesta

Syyskuu - joulukuu 2012. Findus-uutuudet. Findus tuoretta pakkasesta Syyskuu - joulukuu 2012 Findus-uutuudet Findus tuoretta pakkasesta Finduksen mikroateriavalikoima uudistuu Pippuripihvi Pippuripihvi (nauta-sika), perunagratiinia, porkkanoita, romanopapuja ja ylellistä

Lisätiedot

Nuoren urheilijan ravitsemus. Kari Korpilahti sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri 10.3.2015

Nuoren urheilijan ravitsemus. Kari Korpilahti sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri 10.3.2015 Nuoren urheilijan ravitsemus Kari Korpilahti sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri 10.3.2015 Sisältö Miksi oikea ravitsemus on tärkeää nuorelle urheilijalle Ruokavalion pääperiaatteet Energiatasapaino

Lisätiedot

Terveellisen ruokavalion periaatteet

Terveellisen ruokavalion periaatteet Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Suomalaiset ravitsemussuositukset - ravinto ja liikunta tasapainoon. 2005. Edita Publishing Oy. Terveellisen ruokavalion periaatteet Esityksen kuvamateriaalin

Lisätiedot

www.vomoghundemat.fi

www.vomoghundemat.fi www.vomoghundemat.fi Vom og Hundemat on norjalainen koirien tuoreruokatuote. Se valmistetaan norjalaisista eläinperäisistä raaka-aineista, kuten broileri, naudan sisäelimet, pötsi, lohi, naudan maksa ja

Lisätiedot

JVi. Usein kysyttyä SISÄLLYSLUETTELO

JVi. Usein kysyttyä SISÄLLYSLUETTELO JVi Usein kysyttyä SISÄLLYSLUETTELO 1. Mitä on JVi? 2. Miksi joka päivä tulisi nauttia 120 ml JVi -juomaa? 3. Voinko käyttää JVi:tä muiden Nu Skin -tuotteiden kanssa? 4. Onko JVi SCS- (Skin Carotenoid

Lisätiedot

MAHARISHI AYURVEDA MUUTAMIA AYURVEDAN PERUSKÄSITTEITÄ

MAHARISHI AYURVEDA MUUTAMIA AYURVEDAN PERUSKÄSITTEITÄ MAHARISHI AYURVEDA MUUTAMIA AYURVEDAN PERUSKÄSITTEITÄ DOSHAT: Vata, Pitta ja Kapha - kolme perusperiaatetta, jotka ovat vastuussa kaikista fysiologian toiminnoista VATA vastaa liikkeestä. PITTA vastaa

Lisätiedot

super-premium hypoallergisia proteiineja lohiöljy suolis- ton bakteerikantaa immuniteettiä maku tuoksu.

super-premium hypoallergisia proteiineja lohiöljy suolis- ton bakteerikantaa immuniteettiä maku tuoksu. Calibra kissan täysravinnot ovat super-premium luokan hypoallergisia kuivamuonia. Täysravinto on tasapainoitettu kissan parhaan ravitsemuksellisen hyödyn saamiseksi ja sulavuuden takaamiseksi. Ravinnoissa

Lisätiedot

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun Mieltä keventäviä ajatuksia ruoasta Syömisellä voi vaikuttaa hyvinvointiin ja jaksamiseen Säännöllinen ateriarytmi on terveyden kannalta parasta

Lisätiedot

1800 kcal ruokavalio

1800 kcal ruokavalio 1800 kcal ruokavalio Ruokavaliosuositukset: Energiasisältö: 1800 kcal Proteiinipitoisuus: n. 20 % päivittäisestä energiansaannista, eli 81 90 g Rasvapitoisuus: n. 30 % päivittäisestä energiansaannista,

Lisätiedot

1 st Choice Super Premium Koirantäysravintouudistus 2010

1 st Choice Super Premium Koirantäysravintouudistus 2010 1 st Choice Super Premium Koirantäysravintouudistus 2010 Pienet ja kääpiörodut 1 st Choice Puppy Toy & Small Pennuille ja kasvaville koirille - 2-10 kk Lisätty proteiinia, vitamiineja, kalsiumia sekä muita

Lisätiedot

Uutuusmyslit! Korvaavat Supan kanin ja marsun vastaavat tuotteet

Uutuusmyslit! Korvaavat Supan kanin ja marsun vastaavat tuotteet Uutuusmyslit! Korvaavat Supan kanin ja marsun vastaavat tuotteet 1100 J&H RABBIT MIX 10kg Ruokinta-ammattilaisten suunnittelema, korkealaatuinen täysrehu kaneille. Sisältää optimaalisessa suhteessa kanisi

Lisätiedot

Benecol Margariini Maukas 60 % 250 g Ainesosat: RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (30 g)

Benecol Margariini Maukas 60 % 250 g Ainesosat: RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (30 g) Benecol Margariini Maukas 60 % 250 g Runsasrasvainen vaihtoehto pienessä rasiassa Sopii leivälle ja ruoanlaittoon Erinomainen rasvakoostumus: 80 % rasvasta pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa Päivän kasvistanoliannos

Lisätiedot

Ruokaa Sydänystävälle!

Ruokaa Sydänystävälle! Ruokaa Sydänystävälle! Hyvän olon ruoka? Hyvää oloa tukee ruokavalio, jossa kiinnitetään huomiota erityisesti: kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöön, täysjyväviljavalmisteiden käyttöön, rasvan ja hiilihydraattien

Lisätiedot

Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy

Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy Camelinaöljy on aito ja ekologisesti viljelty suomalainen luonnontuote, joka on omaisuuksiltaan ja laadultaan ainutlaatuinen ja jonka valmistamisessa on otettu

Lisätiedot

TAMMIKUU SATOKAUSI SUOMESSA. Satovuosi: VIHANNES- HEDELMÄT JUUREKSET KAALIT LEHTI- VIHANNEKSET PALKOKASVIT SIPULIT MUUT VIHANNEKSET HEDELMÄT

TAMMIKUU SATOKAUSI SUOMESSA. Satovuosi: VIHANNES- HEDELMÄT JUUREKSET KAALIT LEHTI- VIHANNEKSET PALKOKASVIT SIPULIT MUUT VIHANNEKSET HEDELMÄT MIKUU SATOKAUSI JAT & 9 3 Joel Kanerva, infograafikko.fi 015 MIKUU SATOKAUSI JAT & 9 3 Joel Kanerva, infograafikko.fi 015 SATOKAUSI LISKUU JAT & 9 3 Joel Kanerva, infograafikko.fi 015 TIKUU SATOKAUSI Rucola

Lisätiedot

Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin

Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Ruokapyramidi Alaosassa olevat ruokaaineet muodostavat päivittäisen ruokavalion perustan Hedelmät ja vihannekset Viljavalmisteet Huipulla olevia ruokaaineita

Lisätiedot

Pellava. Hyvinvoinnin siemen

Pellava. Hyvinvoinnin siemen Pellava Hyvinvoinnin siemen 1 Hyvinvoinnin siemen Pellavansiemenissä on runsaasti kuitua. Pellavansiemen sisältää hyvinvoinnin aineksia: öljyä, proteiinia ja kuitua. Pellava sisältää myös muun muassa kaliumia,

Lisätiedot

HYVÄ RUOKA, PAREMPI MUISTI RAVITSEMUSASIANTUNTIJA, TTK SAARA LEINO 20.5.2014

HYVÄ RUOKA, PAREMPI MUISTI RAVITSEMUSASIANTUNTIJA, TTK SAARA LEINO 20.5.2014 HYVÄ RUOKA, PAREMPI MUISTI RAVITSEMUSASIANTUNTIJA, TTK SAARA LEINO 20.5.2014 TÄNÄÄN KESKUSTELLAAN: Muistisairauksien ehkäisyn merkitys Yleisimmät muistisairauden Suomessa ja niiden riskitekijät Mitkä ravitsemukselliset

Lisätiedot

Mind Master. Matti Vire 11.5.2013

Mind Master. Matti Vire 11.5.2013 Stressi = ympäristön yksilöön kohdistava uhka tai vahingollinen vaikutus sympaattinen hermojärjestelmä ja hypotalamus-aivolisäke-lisämunuainen aktivoituvat Akuutissa stressissä sydämen syke nousee, hengitys

Lisätiedot

Ruokatrendit 2014. Tuomo Tupasela, 22.5.2015, Hämeenlinna

Ruokatrendit 2014. Tuomo Tupasela, 22.5.2015, Hämeenlinna Ruokatrendit 2014 Tuomo Tupasela, 22.5.2015, Hämeenlinna Sisältö MTT Biotekniikka- ja elintarviketutkimus BIP/BMO tiimien EU-hankkeet Food Navigator Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus 20.5.2014

Lisätiedot

1 800 kcal ruokavalio

1 800 kcal ruokavalio 1 800 kcal ruokavalio Ruokavaliosuositukset: Energiasisältö: 1 800 kcal Proteiinipitoisuus: n. 20 % päivittäisestä energiansaannista, eli 81 90 g Rasvapitoisuus: n. 30 % päivittäisestä energiansaannista,

Lisätiedot

Tuotekehityksen tulevaisuuden trendit - U.K. -katsaus. J-P Inkinen, Fennopromo

Tuotekehityksen tulevaisuuden trendit - U.K. -katsaus. J-P Inkinen, Fennopromo Tuotekehityksen tulevaisuuden trendit - U.K. -katsaus J-P Inkinen, Fennopromo 04.04.2017 10 Key Trends in Food, Nutrition & Health 2017 Esitys perustuu suurelta osin Allene Brucen (New Nutrition Business)

Lisätiedot

OSA 1 Arktiset Aromit ry 2012

OSA 1 Arktiset Aromit ry 2012 OSA 1 Jokamiehenoikeudet Jokamiehenoikeudet antavat suomalaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden liikkua luonnossa ja nauttia sen antimista riippumatta siitä, kuka alueen omistaa. Samanlaiset oikeudet ovat

Lisätiedot

AIDOT LUONNOLLISET LAHJAT HEDELMÄT, VIHANNEKSET & MARJAT

AIDOT LUONNOLLISET LAHJAT HEDELMÄT, VIHANNEKSET & MARJAT AIDOT LUONNOLLISET LAHJAT HEDELMÄT, VIHANNEKSET & MARJAT PARHAAT PALAT HEDELMISTÄ, VIHANNEKSISTA & MARJOISTA Kaikki lapset tietävät, että hedelmät ja vihannekset ovat hyväksi heille. Mutta miksi? Mitä

Lisätiedot

Terra - täysin uusi sarja pieneläimille

Terra - täysin uusi sarja pieneläimille Terra - täysin uusi sarja pieneläimille Terra sisältää parhaat luonnon raaka-aineet kunnioittaen eläimen luonnollisia syömistapoja. Terra täyttää eläimen ruokinnalliset tarpeet. KOOSTUMUS: Kasvisperäiset

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. PANASONIC MJL500 http://fi.yourpdfguides.com/dref/5837416

Käyttöoppaasi. PANASONIC MJL500 http://fi.yourpdfguides.com/dref/5837416 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot