150 huippuruokaa hyvän terveyden varmistamiseksi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "150 huippuruokaa hyvän terveyden varmistamiseksi"

Transkriptio

1 150 huippuruokaa hyvän terveyden varmistamiseksi Kehomme tarvitsee monia vitamiineja ja mineraaleja, jotta se voi suorittaa kaikki sille vaadittavat toiminnot. Meidän tulee nauttia monipuolista ruokavaliota varmistaaksemme kaikki kehon tarvitsemat ravinteet. Hälyttävä trendi monien keskuudessa on nauttia erittäin rajoitettua ruokavaliota, joka sisältää ainoastaan muutamia lempiruokia. Japanilaiset puolestaan nauttivat huomattavasti monipuolisempaa ruokavaliota. Heidän ateriat voivat sisältää jopa sata erilaista ruoka-ainesta viikon ajalla. Nyt sinulla olisi hyvä mahdollisuus parantaa ruokavaliotasi. Tässä on lista sadasta parhaimmasta ruoka-aineksesta maapallomme tarjoaa sinulle. Ensimmäisenä on tärkein ryhmä: hedelmät ja vihannekset.

2 HEDELMÄT JA VIHANNEKSET Suosituksien mukaan hedelmiä ja vihanneksia tulisi syödä vähintään viisi annosta päivässä. Asiantuntijat kuitenkin uskovat, että tämä on pelkästään minimivaatimus. Yhdeksän tai kymmenen annosta on suositeltava määrä ja sen saavuttaminen on helppoa kun valmistat stir fry -ruokia, keittoja ja pataruokia. PERUSASIAT 1. Punaiset ja oranssit paprikat sisältävät runsaasti antioksidantteja. Ne sisältävät kolminkertaisen määrän C-vitamiinia sitrushedelmiin verrattuna. Niillä on myös antibakteerisia ominaisuuksia. 2. Parsakaali sisältää runsaasti kalsiumia, folaattia ja antioksidantteja. 3. Porkkanoissa on kolesterolia alentavia ominaisuuksia ja ne sisältävät runsaasti A-vitamiinia, joka on hyväksi näkökyvylle. 4. Bataatti sisältää runsaasti kuitua, C-vitamiinia, folaattia, rautaa, kuparia ja kalsiumia. Sen lisäksi se on täynnä A-vitamiinia. 5. Vesikrassi sisältää runsaasti folaattia, rautaa ja beetakaroteenia. Se on hyväksi kardiovaskulaariselle ja kilpirauhastoiminnoille. 6. Tomaatit ovat täynnä C-vitamiinia ja lykopeeni antioksidanttia. 7. Punakaali puolestaan sisältää runsaasti kuitua, C-vitamiinia, beetakaroteenia ja terveyttä edistävää sulfonaattia. 8. Mustikat pursuvat antosyaaneja, C-vitamiinia ja kuitua. Ne ovat erinomainen lähde terveyttä edistäville antioksidanteille. 9. Omenoissa on runsaasti C-vitamiinia ja liukenevia kuituja, jotka ovat hellävaraisempia suolistolle kuin liukenemattomat kuidut. 10. Ruusukaali on täynnä kalsiumia, kaliumia ja folaattia. 11. Avokado sisältää 20 välttämätöntä ravinneainesta, mukaan lukien kuitua, B- ja E-vitamiinia. 12. Kukkakaali on vähärasvainen ja runsaskuituinen. 13. Kesäkurpitsa ei ole pelkästään harrastelija puutarhurin ilo. Se on vähäkalorinen ja sisältää runsaasti folaattia, kaliumia, mangaania ja A-vitamiinia. 14. Kurkun glykemiaindeksi on 1 ja se on erinomainen C- ja K-vitamiinien ja kaliumin lähde. 15. Lehtisalaattia on montaa lajia. Voimakkaasta roomansalaatista pippuriseen vesikrassiin. Jäävuori salaatti sisältää vähiten ravinteita. Kaikki lehtisalaatti lajikkeet edistävät 16. Viinirypäleet sisältävät fytokemikaaleja kuten resveratrolia. 17. Sitruunat maistuvat hapokkailta, mutta ruansulatuskanavassa ne muuttuvat emäksiksi. 18. Sieniä on yli lajiketta, joista ainoastaan 3000 on syötäviä. 19. Oliivit ovat vähäkolestrolisia, runsaskuituisia ja sisältävät runsaasti rautaa.

3 SUPERAINEKSET 1. Parsa sisältää runsaasti ravinneaineita, erityisesti K-vitamiinia (tärkeä veren hyytymiselle) ja foolihappoa. 2. Pavunidut sisältävät runsaasti B3-vitamiinia, joka varmistaa alhaisen kolestrolitason ja säätelee verensokeria. Niissä on myös runsaasti biokemikaaleja, jotka auttavat ruoansulatuksessa. 3. Munakoiso on täynnä kalsiumia ja beetakaroteenia. Se on myös hyväksi kardiovaskulaariselle järjestelmälle. 4. Sokeriherne on hyvä kuidun lähde ja sisältää runsaasti A-, C- ja K-vitamiineja. 5. Vesimelooni on "ikääntymistä viivästyttävä hedelmä", jossa on runsaasti lykopenea ja immuunitasoa edistävää C-vitamiinia. 6. Ananas sisältää bromelaiinia, joka on tärkeä bakteereja tappava ruoansulatus entsyymi. Se vähentää myös turvotusta. 7. Vadelmat antavat n. 40 %:a päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta ja sisältävät monia vahvoja antioksidantteja. 8. Kiivissä on runsaasti immuunitasoa edistävää C-vitamiinia, magnesiumia ja kaliumia. Ne ovat välttämättömiä terveelle hermostolle ja lihaksistolle. Yksi kiivi sisältää suositeltavan määrän C-vitamiinia päivässä. 9. Karpaloissa on runsaasti anti-ageing antioksidantteja, jotka vähentävät plakin ilmaantumista valtimoissa. Ne voivat myös ehkäistä virstatulehduksia. 10. Granaatinomenaa pidetään uutena superhedelmänä, korkean A-, C- ja E- vitamiinipitoisuuden ja muiden antioksidanttien ansiosta. 11. Goji-marjat ovat aasialaisia, jopa 21 eri kivennäisaineita sisältäviä hedelmiä. Niiden sanotaan olevan tehokkain ruoasta saatava karoteenien lähde, mukaan lukien beetakaroteeni. Terveyskaupat myyvät niitä kuivattuina hedelminä. 12. Rucolassa on ainoastaan 14 kaloria 100 grammassa. Se sisältää myös runsaasti A- ja C- vitamiineja. 13. Vihanneskrassi maistuu pippuriselta ja sisältä runsaasti kivenaineita ja A-vitamiinia. 14. Guava on superhedelmä täynnä A- ja C-vitamiineja. 15. Persilja on ehdoton jokaisella ikkunalaudalla. Siinä on runsaasti A- ja C-vitamiineja, rautaa ja kalsiumia. Se on täydellinen lisä jokaiselle aterialle. 16. Mango on "hedelmien kuningas", jota on yli tuhat lajiketta. Mangoissa löytyvillä fenolisilla yhdisteillä on todettu olevan voimakkaita antioksidanttisia ominaisuuksia. 17. Lehtimangoldi on erinomainen tiamiinin, folaatin ja sinkin lähde. Nauti sitä kuitenkin varovasti, sillä siinä on runsahkosti suolaa. 18. Nori on merilevälevy, jossa on paljon jodia, kalsiumia ja sinkkiä. Niitä käytetään pataruoissa, sushissa ja munakkaissa.

4 HIILIHYDRAATIT Hiilihydraatteja on kahta lajia: monimutkaisia ja yksinkertaisia. Yksinkertaisia hiilihydraatteja löytyy esimerkiksi suklaassa, kakuissa ja makeisissa, jotka tarjoavat tyhjiä kaloreita. Niissä on runsaasti kaloreita mutta hyvin vähän ravintoa.yksinkertaisten hiilihydraattien ongelmana on, että niiden suuri sokeri määrä hajoaa erittäin nopeasti. Se aiheuttaa energiapiikin, jota seuraa väsymys. Monimutkaiset hiilihydraatit, joita löytyy mm. hiutaleissa, hirssissä, riisissä ja vehnässä antavat hitaasti vapautuvaa energiaa. Niissä on myös vitamiineja ja mineraaleja. 1. Ruskea riisi on hyvä energian ja B-vitamiinin lähde. 2. Helmi ohra yhdistetään alhaiseen kolesterolitasoon, hyvään ruoansulatukseen ja se sisältää immuunijärjestelmää parantavaa sinkkiä. 3. Kaura on erinomainen energian lähde. Se sisältää runsaasti kuitua, vähentää kolesterolia ja on täynnä mineraaleja ja B5-vitamiinia, joka on tärkeää hiuksille, iholle ja kynsille. 4. Kvinoa on hyvä proteiinin, E-vitamiinin, raudan ja immuunijärjestelmälle tärkeän sinkin lähde. 5. Speltti on vehnän kaukainen sukulainen, jota keho sulattaa helpommin. 6. Ruis sisältää rautaa ja B-vitamiinia. Säännöllinen rukiin saanti on yhdistetty alentuneeseen sydänsairauksien riskiin. 7. Tattari sisältää runsaasti proteiinia. Käytä tätä gluteiinittomasta siemenestä jauhettua jauhoa leivontaan, pannukakkuihin ja moneen muuhun. 8. Hirssi on gluteiiniton hiilihydraatti ja erinomainen vaihtoehto riisille. Se sisältää sinkkiä, rautaa ja B3- ja E-vitamiineja. 9. Soba-nuudelit on yleensä valmistettu tattarista ja niihin on voitu lisätä vehnäjauhoja. Se sisältää seleniä ja sinkkiä. 10. Kuskus on hitaasti vapautuva hiilihydraattilähde. Siinä on runsaasti energiaa antavaa B3- vitamiinia. Se sisältää myös runsaasti mineraaleja ja B5-vitamiineja, jotka ovat tärkeitä hiusten, ihon ja kynsien hyvinvoinnille. 11. Bulgur- ja murskattu vehnä ovat molemmat erinomaisia lähteitä hitaasti vapautuville hiilihydraateille. 12. Revonhäntä on runsasproteiininen vaihtoehto vehnälle.

5 PROTEIINI Proteeiini on välttämätöntä kehon kasvulle ja sen kunnossa pidolle. Sopiva määrä proteiinia jokaisella aterialla on puristetun nyrkin verran. PERUSASIAT 1. Saksanpähkinät ovat hyvä omega-3:n ja antioksidanttien lähde. 2. Äyriäiset sisältävät useimmiten runsaasti omega-3 rasvahappoja ja sinkkiä. 3. Kalkkuna on täynnä B12-vitamiinia, kaliumia, sinkkiä ja rautaa. 4. Kikherneet sisältävät runsaasti fytoestrogeenia. 5. Kananmuna sisältää kolmanneksen päivittäisestä B12-vitamiinitarpeesta, joka on välttämätön hermojärjestelmälle. 6. Tarhapapu on erinomainen kuidun lähde. Se sisältää runsaasti monimutkaisia hiilihydraatteja. 7. Tofu on vähärasvainen proteiini, joka sisältää vähän rautaa, sinkkiä ja B-vitamiineja. 8. Makrilli on kaloista rikkain omega-3:n lähde. 9. Edamame, eli vihreä soijapapu sisältää runsaasti isoflavonoideja. 10. Peuranlihassa on vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja kuin muissa punalihoissa. 11. Manteleissa on vähän tyydyttyneitä rasvahappoja, mutta runsaasti magnesiumia ja kalsiumia. 12. Adukipapuja käytetään pääasiassa makrobiottisessa ruoanlaitossa, koska niissä on runsaasti proteiinia, mutta ei yhtään suolaa ja kolesterolia. 13. Black Turtle -pavut ovat erinomaisia tasapainottamaan kehon sokeritasapainoa. Yksi kahvikupillinen näitä mustia papuja varmistaa 174 %:a päivittäin tarvittavasta molybdeeni hivenaineiden määrästä. 14. Tempeh on fermentoitu soijaherkku, joka sisältää runsaasti B12:ta. 15. Kastanjat ovat suurimmaksi osaksi monimutkaisia hiilihydraatteja, joiden glykeeminen indeksi (GI) on alhainen. Ne ovat myös vähäproteiinisia ja -rasvaisia, kolesterolittomia ja gluteenittomia. Kastanjoissa on mukavasti C-vitamiinia ja kaliumia, mutta hyvin vähän suolaa. SUPERAINEKSET 1. Simpukat ovat erinomainen B12-vitamiinin lähde ja ne sisältävät runsaasti seleeniä ja jodia, jotka edistävät kilpirauhastoimintaa. 2. Mungpapujen idut ovat erittäin ravinnepitoisia. Niissä on myös runsaasti mineraaleja, fytoestrogeeneja ja C-vitamiinia.

6 3. Jäniksessä on vähemmän rasvaa kuin muissa punalihoissa. Siinä on myös runsaasti rautaa, sinkkiä ja B12-vitamiinia. 4. Kurpitsansiemenet ovat erittäin hyvä raudan ja sinkin lähde. 5. Dulse-merilevä sisältää runsaasti B-vitamiinia, rautaa ja kaliumia. 6. Hijiki-merilevässä on hyvä kalsiumin ja magnesiumin tasapaino. Kalsiumin suhde magnesiumiin on kahden suhde yhteen. 7. Kookosöljyssä on runsaasti lauriinihappoa, joka on tunnettu antibakteerisista ja antiviirus ominaisuuksistaan. 8. Hampun painosta %:a on syötävää hamppuöljyä, josta n. 80 %:a on välttämättömiä rasvahappoja. 9. Vesimelonissa on runsaasti karoteeneja. Jotkut vesimelonissa olevat karoteenit sisältävät lykopeeneja, fytofluenea, fytoenea, beetakaroteenia ja luteiinia. 10. Maitake-, shiitake- ja reishi sienet sisältävät monia ominaisuuksia, jotka edistävät immuunitasoa ja kardiovaskulaarista terveyttä. Maitakea suositellaan mahan ja suoliston hyvintointiin ja veren sokeripitoisuuden tasoittamiseen. Shiitake auttaa ravinnepuutoksissa ja maksan oireissa. Reishi puolestaan edistää hengitysteiden terveyttä. TUOREET KAUSITUOTTEET Kausittaiset ja, jos mahdollista, Suomessa kasvatettavat ruoka-ainekset ovat tuoreempia ja ravintorikkaampia.seuraavat vihannekset ja juurekset ovat saatavilla kylmempinä vuodenaikoina, jolloin terveellinen ruokavalio on entistä tärkeämpää. 1. Artisokka sisältää runsaasti kuitua, C-vitamiinia, kaliumia ja magnesiumia. Se on myös hyväksi ruansulatukselle. 2. Tammenterhokurpitsa on täynnä silmiä, verenpainetta ja immunitasoa edistäviä ravinteita. 3. Selleri sisältää kaliumia, fosforia, C-vitaaminia ja kuitua. 4. Punajuuressa on runsaasti C-vitamiinia, beetakaroteenia, magnesiumia, rautaa ja foolihappoa. 5. Punasipuli on runsas kversetiinin lähde. 6. Parsakaali on täynnä kaliumia ja folaattia. 7. Passionhedelmä on hyvä A- ja C-vitamiinien lähde. Sen uskotaan olevan myös apu unettomuuteen. 8. Satsumat ovat erinomaisia C-vitamiinin ja folaatin lähde. 9. Lehtikaali on täynnä rautaa ja foolihappoa. Se on kätevä lisä stir fry -ruokiin. 10. Sikurilla on kehoa ja limakalvoja puhdistava ja emäksivöivä vaikutus, joka auttaa ruoansulatuksen, mahalaukun, hepatiitin ja sappirakon ongelmiin ja suolistomatojen tai peräpukamien ongelmiin.

7 RASVAT JA ÖLJYT Terveelliset rasvat ovat tärkeitä aineenvaihdunnalle ja A-, D-, E- ja K-vitamiinien imetymiseen. Ne auttavat sinua myös tuntemaan olosi täysinäiseksi. Päivittäinen määrä ei tulisi kuitenkaan ylittää 70 grammaa. 1. Pellavansiemenöljy sisältää runsaasti rasvahappoja. 2. Rapsinöljy on terveellinen ruoanlaitossa ja sisältää omega-3:a. 3. Avokado sisältää E-vitamiinia ja on siitä syystä hyväksi iholle. 4. Oliiviöljyssä on runsaasti oleiinihappoa, joka auttaa kehoa imemään omega-3:a. 5. Hasselpähkinä on täynnä omega-9:ää ja sisältää E-vitamiinia. 6. Mustaa kuminansiemen öljyä on käytetty erilaisten iho-ongelmien, kuten ekseeman ja paiseiden hoitoon. Sen uskotaan myös auttavan flunssan oireissa. 7. Granaatinomena siemen öljy tunnetaan kosteuttavista, ravitsevista ja suojelevista ominaisuuksistaan.sillä tiedetään myös olevan anti-tulehdus ominaisuuksia, joiden avulla sitä voidaan käyttää ärtyneen ihon hoidossa, kuten kuivan, hilseilevän, ekseemaisen, psoriasiksesta tai muista iho-ongelmista kärsiviä.öljyn anti-tulehdus ominaisuudet ovat suurelta määrin konjugoituneiden rasvahappojen, ja erityisesti trikosaanihapon ansiosta. Sen myös uskotaan auttavan turvotusta ja helpottavan lihaskipua. YRTIT JA MAUSTEET Ne sisältävät hivenaineita, ovat käytössä lääkeaineina ja toimivat mausteina ruoanlaitossa. 1. Inkivääri on hyväksi ruoansulatukselle ja sisältää anti-tulehdus ominaisuuksia. 2. Valkosipulissa on antibakteeria, antiviirus ja antiseptisiä ominaisuuksia. 3. Minttu sisältää C-vitamiinia, kalsiumia ja rautaa. 4. Kurkumassa on kurkumiinia, jossa on anti-tulehdus ominaisuuksia. 5. Kaneli on hyväksi flunssasta, vatsakivuista ja huonosta verenkierrosta kärsiville. 6. Laakerinlehti sisältää vähäisen määrän rautaa ja fosforia ja on hyväksi ruoansulatukselle. 7. Rosmariini edistää immuunijärjestelmää ja on voimakas antioksidantti. 8. Ruohosipuli sisältää yhdistelmiä, jotka voivat auttaa kolesterolitason alentamisessa. 9. Korianteri on hyväksi vatsalle, sydämelle ja virtsatiehyeelle. 10. Tilli on antibakteerinen, kalsiumia sisältävä yrtti. 11. Fenkolilla on tunnetusti nesteenpoisto-ominaisuuksia, ja sitä on käytetty perinteisesti sisäelimien kouristusten helpottamisessa. 12. Persilja sisältää C-vitamiinia, foolihappoa ja beetakaroteenia. 13. Salviassa on anti-tulehdusaineksia ja se on hyväksi ruoansulatukselle. 14. Tinjami tunnetaan parhaiten antioksidanttisista ominaisuuksista.

8 15. Kardemumma on ilmavaivoja ja ruoansulatusta helpottava stimulantti, jota käytetään pääasiassa keuhkoputken tulehduksen ja kuumeen hoidossa. 16. Oregano on erittäin hyvä kuidun lähde. Lisää sitä italialaisiin ruokiin. 17. Sahrami on krookuskasvin kuivattu kukkanen, jolla on upeita antioksidanttisia yhdistelmiä. 18. Rakuuna on erinomainen raudan, kalsiumin ja magnaanin lähde. Sitä käytetään ainoastaan vähäisinä määrinä ruoanlaitossa sen voimakkaan maun ansiosta. SEN LISÄKSI... PMS-OIREISIIN 1. Auringonkukan- ja kurpitsansiemenet auttavat vähentämään tulehdusta. 2. Puuro vapauttaa energiaa hitaasti ja voi auttaa makeannälän hallintaa. 3. Banaanit sisältävät mielialaa nostavaa serotoniinia ja kaliumia, joka voi edistää nesteenpoistossa. 4. Linssit ovat täynnä magnesiumia, jonka puute voi johtaa kramppeihin. 5. Kokojyvät sisältävät runsaasti B6- ja B1-vitamiineja, jotka vähentävät kramppeja. 6. Selleri sisältää fytokemikaaleja, jotka voivat vähentää hermostumista. 7. Pinaatti sisältää runsaasti folaattia, jonka puute on yhdistetty masennukseen. 8. Hirssi on gluteiiniton jyvä, jossa on vähäisiä määriä kalsiumia ja rautaa. VANHUUTEEN ON VIELÄ AIKAA 1. Vihreä tee sisältää runsaasti katekiini polyfenolia, joka hidastaa ikääntymisen merkkejä. 2. Vaaleanpunainen greippi sisältää lykopeenia, joka jahtaa vapaita radikaaleja. 3. Lohi sisältää voimakasta antioksidanttia. 4. Manuka-hunajassa on antimikrobisia ominaisuuksia, joita muissa hunajalajikkeissa ei ole. Sitä kutsutaan Unique Manuca Factor (UMF ) -antibakteeriominaisuudeksi. 5. Kombutsa on käymismenetelmällä valmistettua japanilaista teetä, joka sisältää erilaisia B- vitamiineja, erityisesti B1, B2, B6 ja B Matcha erottuu muista vihreitä teelajeista, sillä sen lehdet jauhetaan. Tästä syystä matcha sisältää painoon verrattuna enemmän kateiinia ja vitamiineja.

9 AIVOJUMPPAA 1. Basilikaa käytetään luonnontuotteissa sen antidepressanttiominaisuuksien takia. 2. Mansikat sisältävät runsaasti antioksidantteja, joiden sanotaan edistävän keskittymiskykyä. 3. Hiivauute on täynnä aivojen toimintaa edistäviä B-vitamiineja. 4. Sardiinit ovat täynnä omega-3 rasvahappoja. 5. Krillit sisältävät runsaasti korkeatasoista proteeiinia. Niiden etu muihin eläinperäisiin proteiineihin on vähärasvaisuus ja runsas omega-3 rasvahappojen määrä. HYVÄN YÖN LISÄ 1. Viikuna sisältää unta edistävää tryptofaania. 2. Villisalaatti on lehdekäs salaatti, joka sisältää lactucarium-sedatiivia. 3. Seesamin siemenet sisältävät omega-6:tta, joka tukee tervettä unirytmiä. JOTAIN UUTTA? 1. Nokkosia käytetään yrttiteessä ja niillä on puhdistavia ominaisuuksia. 2. Lyhtykoiso sisältää runsaasti C-vitamiinia. 3. Daikon-retiisi on täynnä rautaa ja antioksidantteja. 4. Acai-marjoilla on antibakteerisia ominaisuuksia. 5. Papaija auttaa ruansulatuksessa. 6. Okra on hyvä kalsiumin lähde. 7. Miso-tahna sisältää runsaasti fytoestrogeeneja. 8. Guavassa on runsaasti C-vitamiinia. 9. Jamssi sisältää runsaasti vitamiineja, kuitua ja mineraaleja. Sen suolapitoisuus ja tyydyttyneiden rasvojen määrä on kuitenkin alhainen. 10. Persimoni sisältää antioksidanttisia yhdistelmiä, kuten A-vitamiinia, beetakaroteenia ja lykopeenia. 11. Pitahayassa on runsaasti antioksidantteja ja se on täynnä C- ja B-vitamiineja. 12. Karambolaa nautitaan yleensä tuoreena ja mehuna. Siinä on runsaasti A- ja C-vitamiineja, rautaa ja kuitua. 13. Umeboshi on perinteinen japanilainen hedelmä, joka säilötään etikka- ja mausteseoksessa. Sen uskotaan edistävän ruoansulatusta ja estämään pahaa oloa. Siinä olevaa sitruunahappoa pidetään antibakteerisena ja sen uskotaan edistävän syljentuotantoa, joka puolestaan autaa riisin sulautumisessa. 14. Sinimailasen siemenet sisältävät vähän tyydyttyneitä rasvoja, suolaa ja kolesterolia.

10 15. Voikukat ovat hyväksi maksalle ja munuaisille, jotka kärsivät lämpimän ilman myötä ohenevan veren ja syljen aiheuttamasta solujen hajoamisesta. Voikukat ovat miedoimpia ennen kukintaa. Niiden lehtiä voi kuitenkin syödä koko kasvuajan. Ne sisältävät runsaasti kalsiumia, kaliumia, rautaa, A-vitamiinia ja muita ravinteita, joita ainoastaan villit kasvit tarjoavat. Tämä on myös erinomainen tapa päästä eroon rikkaruohoista". 16. Lootusjuuressa on vähän tyydyttyneitä rasvahappoja ja kolesterolia. Sen sijaan se sisältää runsaasti kuitua, C-vitamiinia, kaliumia, tiamiinia, riboflaviinia, B6-vitamiinia, fosforia, kuparia ja magaania. 17. Endiivi on yksi rikkaimmista A-vitamiinin lähteistä. Se on myös hyvä C-vitamiinin, kalsiumin, suolan, raudan, fosforin, kaliumin ja rikin lähde. Endiivi sisältää myös kuitua ja karoteenia. 18. Syötäviä kukkasia ovat mm kamomilla (tee), ruohosipuli (kukat tai nuput), apilat, selja (juoma), jasmiini (tee), orvokki (lehdet ja kukat salaatissa, päällystettyinä kakkukoristeena). Itsekasvatetut kukkaset on parasta poimia aamulla tai aikaisin illalla, jolloin niiden vesipitoisuus on korkea. Hellävarainen huuhtelu riittää puhdistamaan ne.

VESILIUKOISET VITAMIINIT

VESILIUKOISET VITAMIINIT SUOJARAVINTOAINEET ENERGIAN LISÄKSI TARVITSEMME RAVINTOAINEITA ELINTOIMINTOJEMME YLLÄPITÄMISEEN JA SÄÄTELYTEHTÄVIIN SUOJARAVINTOAINEET VITAMIINIT KIVENNÄISAINEET eli mineraalit VESILIUKOISET VITAMIINIT

Lisätiedot

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suolisto ja vastustuskyky Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen

Lisätiedot

Maailman terveellisimpien ruokien lista

Maailman terveellisimpien ruokien lista Maailman terveellisimpien ruokien lista 1. Marjat Marjat sisältävät ilmiömäisen vähän kaloreita, runsaasti kuitua ja ovat täynnä sellaisia yhdisteitä, jotka parantavat muistia ja auttaa taistelussa mm.

Lisätiedot

2,5dl 1kpl / 3,75dl 1,5kpl

2,5dl 1kpl / 3,75dl 1,5kpl Määrät 10kg / 20kg tavoitteen mukaan. Jos määrää ei ilmoitettu, syö vapaasti. * katso lista vaiheeseen sopivista tuotteista MAANANTAI Aamupala: Kaurapuuro Välipala: 2,5dl tai 1kpl / 3,75dl tai 1,5kpl Lounas:

Lisätiedot

Leivän ABC. Mielenkiintoisia tietoiskuja leivästä kiinnostuneille

Leivän ABC. Mielenkiintoisia tietoiskuja leivästä kiinnostuneille Leivän ABC Mielenkiintoisia tietoiskuja leivästä kiinnostuneille Kiinnostaako leipä? Leipää on monenlaista; tummaa, vaaleaa, rapeaa, pehmeää, juuresta valmistettua ja padassa paistettua. Mutta mitkä ovat

Lisätiedot

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen Edellisen leirin Kotitehtävä Tarkkaile sokerin käyttöäsi kolmen päivän ajalta ja merkkaa kaikki sokeria ja piilosokeria sisältävät ruuat

Lisätiedot

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?

Kotitehtävä. Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja? VÄLIPALA Tehtävä Sinun koulupäiväsi on venähtänyt pitkäksi etkä ehdi ennen illan harjoituksia

Lisätiedot

PÄIVÄSI SMOOTHIET 5 TROOPPINEN HEDELMÄSMOOTHIE 2 PUHDISTAVA VIHERSMOOTHIE 3 AURINKOINEN AAMUSMOOTHIE 4 SE PIRTEÄMPI AAMUCOCKTAIL

PÄIVÄSI SMOOTHIET 5 TROOPPINEN HEDELMÄSMOOTHIE 2 PUHDISTAVA VIHERSMOOTHIE 3 AURINKOINEN AAMUSMOOTHIE 4 SE PIRTEÄMPI AAMUCOCKTAIL PÄIVÄSI SMOOTHIET PÄIVÄSI SMOOTHIET 2 PUHDISTAVA VIHERSMOOTHIE 3 AURINKOINEN AAMUSMOOTHIE 4 SE PIRTEÄMPI AAMUCOCKTAIL 5 TROOPPINEN HEDELMÄSMOOTHIE 6 PROTEIINIPITOINEN SMOOTHIE 7 PUHDISTAVA LEHTIKAALISMOOTHIE

Lisätiedot

Benecol Hedelmämix tehojuoma 6 x 65 ml

Benecol Hedelmämix tehojuoma 6 x 65 ml Benecol Hedelmämix tehojuoma 6 x 65 ml Soijapohjainen juoma saa pirteän makunsa hedelmämehuista Maidoton Laktoositon Täysin kasviperäinen Päivän kasvistanoliannos (2 g) yhdestä pullosta Suositellaan nautittavaksi

Lisätiedot

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI

santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Yläkouluakatemialeiri vko 32 2015 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI 2 11.8.2015 PALAUTUMINEN -kehittymisen kulmakivi - Harjoittelun tarkoitus

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet Yläkouluakatemia 2015-2016 Vko 36 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI SUOJARAVINTOAINEET https://www.youtube.com/watch?v=cgcpdskk1o8&spfreload=10

Lisätiedot

Esimerkkiateriat. Aamiainen

Esimerkkiateriat. Aamiainen Esimerkkiateriat Aamiainen 1) Muroaamiainen All Bran murot (1dl) + marjoja, rasvaton maito 2dl muroihin + ruisleipä, jonka päälle keittokinkkua (3 siivua), tomaattia ja lehtisalaattia 365kcal, kuituja

Lisätiedot

NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN!

NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN! NÄIN TALTUTAT TURHAN TURVOTUKSEN! SELVÄSTIKIN Olet ihminen, joka ymmärtää sen, että Sinä olet itsellesi se tärkein ihminen. Haluat saada kehosi kuntoon, jotta voit nauttia elämästäsi täysillä ja jaksat

Lisätiedot

Suomen Suunnistusliitto

Suomen Suunnistusliitto Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto Urheilijan ravitsemus Ravitsemussuositukset Monipuolista ja värikästä Sopivasti ja riittävästi Nauttien ja kiireettömästi Ruokaympyrä Ruokakolmio Lautasmalli

Lisätiedot

Keinomunuaisyksikkö/Dialyysi /

Keinomunuaisyksikkö/Dialyysi / RUOKAVALIO PERITONEAALI-DIALYYSIN AIKANA Ruokavalio on osa hoitoa Ruokavalio on osa hoitoa peritoneaali - dialyysihoidon aikana ja siihen osaan Sinä voit vaikuttaa eniten. Ruokavalion tavoitteena on ylläpitää

Lisätiedot

Pakkaus 1 kg, annoskokosuositukset; pääruoka 300gr/hlö, lisuke 150 gr/hlö

Pakkaus 1 kg, annoskokosuositukset; pääruoka 300gr/hlö, lisuke 150 gr/hlö Ravintola Finnsin noutomyynti tuotteet 2015 Ravintola Finnsistä voit tilata tarjoiluita juhliin, illanviettoihin yms. tilaisuuksiin. Tiedustelut Finns asiakaspalvelusta, sähköposti finns@omnia.fi. Tilauksenne

Lisätiedot

Agavesiirappi. 275 g. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Koska se on sokeria hiukan makeampaa, pienempikin määrä riittää antamaan makua.

Agavesiirappi. 275 g. Agavesiirappi on täysin luonnollinen makeuttaja. Koska se on sokeria hiukan makeampaa, pienempikin määrä riittää antamaan makua. Agavesiirappi Agavesiirappia (agavenektari) kutsutaan Meksikossa myös hunajavedeksi. Agavesiirapin maku muistuttaakin jonkin verran hunajaa, ja nestemäisen koostumuksensa vuoksi sitä voi käyttää hunajan

Lisätiedot

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat Maittavan lihaisat Jahti&Vahti -koiranruoat Täysravinto paljon liikkuville koirille 32% Premium-luokan ruokaa koirallesi Suositut, nyt koostumukseltaan entistäkin lihaisemmat, Jahti&Vahti -koiranruoat

Lisätiedot

Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy

Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy Camelinaöljy on aito ja ekologisesti viljelty suomalainen luonnontuote, joka on omaisuuksiltaan ja laadultaan ainutlaatuinen ja jonka valmistamisessa on otettu

Lisätiedot

Ruokaa Sydänystävälle!

Ruokaa Sydänystävälle! Ruokaa Sydänystävälle! Hyvän olon ruoka? Hyvää oloa tukee ruokavalio, jossa kiinnitetään huomiota erityisesti: kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöön, täysjyväviljavalmisteiden käyttöön, rasvan ja hiilihydraattien

Lisätiedot

RUOKAVALIO HEMODIALYYSIN AIKANA. KPKS Dialyysiosasto puh Munuaispoliklinikka puh

RUOKAVALIO HEMODIALYYSIN AIKANA. KPKS Dialyysiosasto puh Munuaispoliklinikka puh RUOKAVALIO HEMODIALYYSIN AIKANA KPKS Dialyysiosasto puh. 06-8264590 Munuaispoliklinikka puh. 06-8264592 Ruokavalio on osa hoitoa Ruokavalio on osa hoitoa dialyysihoidon aikana. Ruokavalion tavoitteena

Lisätiedot

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa?

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Ravitsemuksen merkitys reuman hoidossa Monipuolinen

Lisätiedot

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun Mieltä keventäviä ajatuksia ruoasta Syömisellä voi vaikuttaa hyvinvointiin ja jaksamiseen Säännöllinen ateriarytmi on terveyden kannalta parasta

Lisätiedot

JVi. Usein kysyttyä SISÄLLYSLUETTELO

JVi. Usein kysyttyä SISÄLLYSLUETTELO JVi Usein kysyttyä SISÄLLYSLUETTELO 1. Mitä on JVi? 2. Miksi joka päivä tulisi nauttia 120 ml JVi -juomaa? 3. Voinko käyttää JVi:tä muiden Nu Skin -tuotteiden kanssa? 4. Onko JVi SCS- (Skin Carotenoid

Lisätiedot

Nuoren urheilijan ravitsemus. Kari Korpilahti sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri 10.3.2015

Nuoren urheilijan ravitsemus. Kari Korpilahti sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri 10.3.2015 Nuoren urheilijan ravitsemus Kari Korpilahti sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri 10.3.2015 Sisältö Miksi oikea ravitsemus on tärkeää nuorelle urheilijalle Ruokavalion pääperiaatteet Energiatasapaino

Lisätiedot

1800 kcal ruokavalio

1800 kcal ruokavalio 1800 kcal ruokavalio Ruokavaliosuositukset: Energiasisältö: 1800 kcal Proteiinipitoisuus: n. 20 % päivittäisestä energiansaannista, eli 81 90 g Rasvapitoisuus: n. 30 % päivittäisestä energiansaannista,

Lisätiedot

Täysrehut pieneläimille

Täysrehut pieneläimille is the place for your Headline Page 1 Täysrehut pieneläimille JR FARM FARMI TÄYSREHU www.tujoma.fi is the place for your Headline Page 2 Sisältää ainulaatuisen Farm food koostumuksen jossa on mm. inuliiniä

Lisätiedot

1 800 kcal ruokavalio

1 800 kcal ruokavalio 1 800 kcal ruokavalio Ruokavaliosuositukset: Energiasisältö: 1 800 kcal Proteiinipitoisuus: n. 20 % päivittäisestä energiansaannista, eli 81 90 g Rasvapitoisuus: n. 30 % päivittäisestä energiansaannista,

Lisätiedot

Benecol Margariini Laktoositon 60 % 450 g Ainesosat: RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (30 g)

Benecol Margariini Laktoositon 60 % 450 g Ainesosat: RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (30 g) Benecol Margariini Laktoositon 60 % 450 g Laktoositon ja maidoton margariini sopii moneen ruokavalioon Sekä leivälle että ruoanlaittoon Erinomainen rasvakoostumus: 75 % rasvasta pehmeää, tyydyttymätöntä

Lisätiedot

Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin

Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Ruokapyramidi Alaosassa olevat ruokaaineet muodostavat päivittäisen ruokavalion perustan Hedelmät ja vihannekset Viljavalmisteet Huipulla olevia ruokaaineita

Lisätiedot

Innovaatioaamupäivä 18.3.2016

Innovaatioaamupäivä 18.3.2016 Innovaatioaamupäivä 18.3.2016 Kauran tuotteistaminen Tuula Laukkanen 1 18/3/16 Fazer. All rights reserved Fazer Mylly osa Fazer konsernia Fazerin tarina alkoi vuonna 1891 Karl Fazerin avattua ensimmäisen

Lisätiedot

Benecol Margariini Maukas 60 % 250 g Ainesosat: RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (30 g)

Benecol Margariini Maukas 60 % 250 g Ainesosat: RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (30 g) Benecol Margariini Maukas 60 % 250 g Runsasrasvainen vaihtoehto pienessä rasiassa Sopii leivälle ja ruoanlaittoon Erinomainen rasvakoostumus: 80 % rasvasta pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa Päivän kasvistanoliannos

Lisätiedot

Ruokatrendit 2014. Tuomo Tupasela, 22.5.2015, Hämeenlinna

Ruokatrendit 2014. Tuomo Tupasela, 22.5.2015, Hämeenlinna Ruokatrendit 2014 Tuomo Tupasela, 22.5.2015, Hämeenlinna Sisältö MTT Biotekniikka- ja elintarviketutkimus BIP/BMO tiimien EU-hankkeet Food Navigator Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus 20.5.2014

Lisätiedot

Sydäntä keventävää asiaa

Sydäntä keventävää asiaa Sydäntä keventävää asiaa Kolesterolia kannattaa alentaa aktiivisesti Kuudella kymmenestä suomalaisesta aikuisesta on kohonnut veren kolesterolipitoisuus 1. Kun veressä on liikaa kolesterolia, sitä alkaa

Lisätiedot

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä!

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! pullaa - jauhoa, maitoa, kananmunaa, leivinjauhetta,, margariinia... leipää - jauhoa, leivinjauhetta,, maitoa/ kalakeittoa -, kalaa (esim. lohta), tilliä, perunaa, kermaa,,

Lisätiedot

SYDÄNTÄ. keventävää asiaa Benecol -tuotteilla tutkittua lisätehoa kolesterolin alentamiseen

SYDÄNTÄ. keventävää asiaa Benecol -tuotteilla tutkittua lisätehoa kolesterolin alentamiseen SYDÄNTÄ keventävää asiaa Benecol -tuotteilla tutkittua lisätehoa kolesterolin alentamiseen Kolesterolia kannattaa ALENTAA AKTIIVISESTI Kuudella kymmenestä suomalaisesta aikuisesta on kohonnut veren kolesterolipitoisuus

Lisätiedot

Terra - täysin uusi sarja pieneläimille

Terra - täysin uusi sarja pieneläimille Terra - täysin uusi sarja pieneläimille Terra sisältää parhaat luonnon raaka-aineet kunnioittaen eläimen luonnollisia syömistapoja. Terra täyttää eläimen ruokinnalliset tarpeet. KOOSTUMUS: Kasvisperäiset

Lisätiedot

Päiväkodit ja koulut (Alakylä, Tirinkylä, Ylikylä, Huttukylä, Lukio ja Jokiranta), Kiertävä viikko 5

Päiväkodit ja koulut (Alakylä, Tirinkylä, Ylikylä, Huttukylä, Lukio ja Jokiranta), Kiertävä viikko 5 Päiväkodit ja koulut (Alakylä, Tirinkylä, Ylikylä, Huttukylä, Lukio ja Jokiranta), Kiertävä viikko 5 Maanantai Pinaattikeitto ja kananmuna PINAATTIKEITTO L Vesi; Maitojuoma kevyt laktoositon (Maito ja

Lisätiedot

AIDOT LUONNOLLISET LAHJAT HEDELMÄT, VIHANNEKSET & MARJAT

AIDOT LUONNOLLISET LAHJAT HEDELMÄT, VIHANNEKSET & MARJAT AIDOT LUONNOLLISET LAHJAT HEDELMÄT, VIHANNEKSET & MARJAT PARHAAT PALAT HEDELMISTÄ, VIHANNEKSISTA & MARJOISTA Kaikki lapset tietävät, että hedelmät ja vihannekset ovat hyväksi heille. Mutta miksi? Mitä

Lisätiedot

Benecol Voi & rypsiöljy Rasvaseos 60 % 225 g Ainesosat: voi maito RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (25 g)

Benecol Voi & rypsiöljy Rasvaseos 60 % 225 g Ainesosat: voi maito RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (25 g) Benecol Voi & rypsiöljy Rasvaseos 60 % 225 g Ainoa voita sisältävä levite, jolla on Sydänmerkki Erinomainen rasvan laatu: 72 % rasvasta pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa Ei sisällä kovia kasvirasvoja, kuten

Lisätiedot

Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille

Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille Lahti 21.4.2016/ Arja Lyytikäinen https://www.julkari.fi/handle/10024/129744 Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille Hyvinvointioppiminen ja ruoka

Lisätiedot

Näsin Uistajat ry Kalaruokakurssi 17.03.2011

Näsin Uistajat ry Kalaruokakurssi 17.03.2011 Näsin Uistajat ry Kalaruokakurssi 17.03.2011 Järjestäjät: Riina Finnberg Teija Isokallio Nina Kuusela Tässä kohtaa ei vielä tiedetty, millainen ilta olisi edessä? Apujoukot olivat jo hiukan tehneet taustatyötä

Lisätiedot

MEZE (G) 8.90 ANTIPASTO (G) 8.90. Milano salamia, Parman kinkkua, fetaa, grillattua artisokkaa (2:lle 12,00)

MEZE (G) 8.90 ANTIPASTO (G) 8.90. Milano salamia, Parman kinkkua, fetaa, grillattua artisokkaa (2:lle 12,00) Starter MEZE (G) 8.90 Saksuka, patlican salata, acili ezme, humus (2:lle 12,00) ANTIPASTO (G) 8.90 Milano salamia, Parman kinkkua, fetaa, grillattua artisokkaa (2:lle 12,00).IL FARON TOMAATTI-MOZZARELLA

Lisätiedot

JOKO MUISTI ALKAA PETTÄÄ? Timo Honkanen Sisätautien erikoislääkäri 3.11.2015

JOKO MUISTI ALKAA PETTÄÄ? Timo Honkanen Sisätautien erikoislääkäri 3.11.2015 JOKO MUISTI ALKAA PETTÄÄ? Timo Honkanen Sisätautien erikoislääkäri 3.11.2015 MUISTIN OSA-ALUEET TAPAHTUMAMUISTI: ELÄMÄNKERRALLISET ASIAT TIETOMUISTI: OPITUT ASIAT, KUTEN SANOJEN MERKITYS, MATEMATIIKAN

Lisätiedot

LEIPOMO- JA ELINTARVIKETEOLLISUUS- TUOTTEET 2016

LEIPOMO- JA ELINTARVIKETEOLLISUUS- TUOTTEET 2016 LEIPOMO JA ELINTARVIKETEOLLISUUS TUOTTEET 206 KAURA SUOMALAINEN SUPERRUOKA Euroopan elintarvikevirasto EFSA on myöntänyt kauralle kolme terveysväitettä. Kauran beetaglukaanin on osoitettu alentavan veren

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 131. Asetus elintarvikkeiden vieraista aineista annetun asetuksen kumoamisesta. Annettu Helsingissä 1 päivänä maaliskuuta 1996

SISÄLLYS. N:o 131. Asetus elintarvikkeiden vieraista aineista annetun asetuksen kumoamisesta. Annettu Helsingissä 1 päivänä maaliskuuta 1996 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1996 Julkaistu Helsingissä 12 päivänä maaliskuuta 1996 N:o 131 135 SISÄLLYS N:o Sivu 131 Asetus elintarvikkeiden vieraista aineista annetun asetuksen kumoamisesta... 305 132 Kauppa-

Lisätiedot

HOLISTIC SUPERPREMIUM DOG FOOD KANAA HEDELMIÄ VIHANNEKSIA YRTTEJÄ MAITOHAPPO- BAKTEEREJA

HOLISTIC SUPERPREMIUM DOG FOOD KANAA HEDELMIÄ VIHANNEKSIA YRTTEJÄ MAITOHAPPO- BAKTEEREJA TM HOLISTIC SUPERPREMIUM DOG FOOD Ainutlaatuinen tapa ruokkia koira kokonaisvaltaisesti KANAA HEDELMIÄ VIHANNEKSIA YRTTEJÄ MAITOHAPPO- BAKTEEREJA 100% SATAPROSENTTISEN TÄYDELLINEN JA TASAPAINOINEN PRO

Lisätiedot

Marjoilla menoksi! Power PUHTI PUUROAAMIAINEN. Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE. Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI. Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO

Marjoilla menoksi! Power PUHTI PUUROAAMIAINEN. Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE. Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI. Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO Power PUHTI PUUROAAMIAINEN Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO Chatti AAMUTORKUN SÄMPYLÄAAMIAINEN Groovy AAMUVIRKUN MARJAMUNAKAS Marjoilla menoksi!

Lisätiedot

Ruoka-ainelista. Tästä oppaasta löydät ohjeet ja ruoka-ainevaihtoehdot itsekoottavaan ruokavalioosi!

Ruoka-ainelista. Tästä oppaasta löydät ohjeet ja ruoka-ainevaihtoehdot itsekoottavaan ruokavalioosi! Ruoka-ainelista Tästä oppaasta löydät ohjeet ja ruoka-ainevaihtoehdot itsekoottavaan ruokavalioosi! Tervetuloa mukaan SD+ -valmennukseen! SD+ sinulla on mahdollisuus koostaa kokonaan uudella tavalla oma,

Lisätiedot

Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015

Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015 Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015 Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin Jopa 80% ihmisen

Lisätiedot

Diabeetikon ruokailu sairaalassa

Diabeetikon ruokailu sairaalassa Diabeetikon ruokailu sairaalassa { Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä Satks Ruokavaliosuositus Diabeetikoille suositellaan samanlaista ruokaa kuin koko väestölle Ravitsemushoito on oleellinen osa diabeteksen

Lisätiedot

SUPER- PREMIUM. Kissan täysravinto

SUPER- PREMIUM. Kissan täysravinto SUPER- PREMIUM Kissan täysravinto 1 Purenatural. Kissojen arvostama täysravinto. Kissa on eläinmaailman kulinaristi ja luontainen lihansyöjä. Se seuraa vaistoaan kaikessa myös ravinnon valinnassa. Vaistojensa

Lisätiedot

Ravitsemus, terveys ja työ kuinka jaksaa paremmin arjessa?

Ravitsemus, terveys ja työ kuinka jaksaa paremmin arjessa? Ravitsemus, terveys ja työ kuinka jaksaa paremmin arjessa? Liikettä Lahden alueen yrittäjille 26.5.2016 Laura Manner, ETM Ravitsemusasiantuntija Terveurheilija.fi 1 Luennon sisältö Ravitsemus osana terveyttä

Lisätiedot

TERVETULOA NAAB RAVINTOLAAN ALKUPALAT

TERVETULOA NAAB RAVINTOLAAN ALKUPALAT ALKUPALAT 1- Burani spinach (Pinaattisekoitus) 3,00 Pinaatti, jogurtti, sipuli 2- Kukusabzi (Raikas Persialainen Yrttimunakas) 4,00 Sisältäen purjoa, korianteria, tilliä, sipulia sekä valkosipulia 3- Khagine

Lisätiedot

Kotitehtävän tarkastus

Kotitehtävän tarkastus Kotitehtävän tarkastus Tarkistetaan edellisen tunnin kotitehtävä Kuidun saanti Ruuanvalmistus Tehtävä Keskustele parisi kanssa Kuka teidän perheessä kokkaa yleensä? Kuka päättää mitä syödään? Onko ruoka

Lisätiedot

Ylipainoinen sydänpotilas. Eeva Nykänen, ravitsemussuunnittelija KSSHP, Perusterveydenhuollon yksikkö Sydänfysioterapeutit Jyväskylässä

Ylipainoinen sydänpotilas. Eeva Nykänen, ravitsemussuunnittelija KSSHP, Perusterveydenhuollon yksikkö Sydänfysioterapeutit Jyväskylässä Ylipainoinen sydänpotilas Eeva Nykänen, ravitsemussuunnittelija KSSHP, Perusterveydenhuollon yksikkö Sydänfysioterapeutit Jyväskylässä 27.10.2016 Miksi nimenomaan sydänpotilas hyötyy ylipainon hoidosta

Lisätiedot

LAATUKAURASTA LISÄARVOA TEOLLISUUDELLE ja KULUTTAJALLE

LAATUKAURASTA LISÄARVOA TEOLLISUUDELLE ja KULUTTAJALLE Lounais-Hämeen Kansalliset Seniorit ry, Forssa LAATUKAURASTA LISÄARVOA TEOLLISUUDELLE ja KULUTTAJALLE Veli Hietaniemi Uudet liiketoimintamahdollisuudet Luonnonvarakeskus Johdanto Kuluttaja arvostaa elintarvikkeissa

Lisätiedot

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti Munuaiset ovat pavunmuotoiset elimet ja ne sijaitsevat selkärankasi kummallakin puolella keskimäärin puolessa välissä selkääsi. Munuaiset toimivat suodattimena.

Lisätiedot

Tasapainoinen Ravitsemus

Tasapainoinen Ravitsemus Tasapainoinen Ravitsemus Juha ja Sari Eriksson Itsenäiset Jälleenmyyjät Omat taustat ja kokemukset Juha Eriksson 50v.. Perhe: Vaimo Sari, 4 lasta Samuli 17v, Krista 19v, Niklas 22v, ja Sami 24 v Ammatti:

Lisätiedot

Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa:

Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa: Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa: Päiväkotilapset, koululaiset, ikäihmisten kokopäivähoito ja kotipalvelulounas ikäihmisille. Noora Rajamäki Laillistettu

Lisätiedot

LeanShake. Tärkeimmät hyödyt: ZINZINO

LeanShake. Tärkeimmät hyödyt: ZINZINO ZINZINO LeanShake Zinzino LeanShake on herkullinen ja ravitseva ateriankorvike painon pudottamiseen 1. Se polttaa rasvaa ja kehittää lihaksia 3 sekä tasapainottaa suolistosi mikrobiomin. BERRY VANILLA

Lisätiedot

SUOJARAVINTOAINEET. Kristi Loukusa Liikunnanohjaaja opiskelija Lapin Yläkouluakatemia / elokuu 2015

SUOJARAVINTOAINEET. Kristi Loukusa Liikunnanohjaaja opiskelija Lapin Yläkouluakatemia / elokuu 2015 KERTAUSTA Mitä ovat makroravintoaineita? Mitä tehtäviä niillä on? Ruokaesimerkkejä niistä? Millainen on ateriarytmisi? Vaikuttiko saamanne tieto omaan syömiskäyttäytymiseen? Kerro vierustoverille mitä

Lisätiedot

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut?

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut? Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka Mikä on oranssi kana? Porkkana Mistä kalasta saa kasviskiusausta? Ruokalasta Mikä kaali voi syödä sinut? Shakaali Mitä pitsaa voi kasvattaa puutarhassa?

Lisätiedot

Villikasvit ja tuoteturvallisuus Pakkausmerkinnät, Ravitsemus- ja terveysväitteet

Villikasvit ja tuoteturvallisuus Pakkausmerkinnät, Ravitsemus- ja terveysväitteet Villikasvit ja tuoteturvallisuus Pakkausmerkinnät, Ravitsemus- ja terveysväitteet Ylitarkastaja Marjo Misikangas Tuoteturvallisuusyksikkö 22.1.2013 Esityksen sisältö: Elintarvikkeiden pakolliset pakkausmerkinnät

Lisätiedot

1800 kcal ruokavalio

1800 kcal ruokavalio 1800 kcal ruokavalio Ruokavaliosuositukset: Energiasisältö: 1800 kcal Proteiinipitoisuus: n. 20 % päivittäisestä energiansaannista, eli 81 90 g Rasvapitoisuus: n. 30 % päivittäisestä energiansaannista,

Lisätiedot

Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus. Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi

Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus. Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi 2015 1 Ravitsemustilan merkitys ikääntyneelle Ylläpitää terveyttä, toimintakykyä ja lihaskuntoa

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

SUKLAA JA SYDÄNTERVEYS

SUKLAA JA SYDÄNTERVEYS SUKLAA JA SYDÄNTERVEYS terveystuote vai haitallinen herkku? Jaakko Mursu, TtM,, ravitsemusterapeutti Ravitsemusepidemiologian jatko opiskelija opiskelija Kansanterveyden tutkimuslaitos, Kuopion yliopisto

Lisätiedot

10 yleistä kysymystä leivästä. Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?

10 yleistä kysymystä leivästä. Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin? 10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin? Onko leipä terveellistä? Kyllä Leipä sisältää paljon hyvää kuitua, hiilihydraattia,

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

TUOTEOPAS. Maaliskuu 2009. www.piltti.fi

TUOTEOPAS. Maaliskuu 2009. www.piltti.fi TUOTEOPAS Maaliskuu 2009 www.piltti.fi Takakannessa tietoja PILTTIpiiristä! Lastenruokia suomalaisille lapsille jo usean sukupolven ajan. PILTTI lastenruokia on tehty Turussa jo 55 vuoden ajan. Ne valmistetaan

Lisätiedot

MUUTOS3X

MUUTOS3X Vastuuvapauslauseke: Tämän kurssin sisältämä materiaali on tarkoitetettu informatiiviseksi tiedoksi, ei korvaamaan virallista liikunta- /ravitsemusohjelmaa. Tämän kurssin sisältämiä tietoja ei ole myöskään

Lisätiedot

Ravinnosta puhtia päivään ja liikkumiseen. LIITO ry:n opintopäivät 3.2.2012 asiantuntijat Anna Ojala ETM ja Leena Valta Etyo

Ravinnosta puhtia päivään ja liikkumiseen. LIITO ry:n opintopäivät 3.2.2012 asiantuntijat Anna Ojala ETM ja Leena Valta Etyo Ravinnosta puhtia päivään ja liikkumiseen LIITO ry:n opintopäivät 3.2.2012 asiantuntijat Anna Ojala ETM ja Leena Valta Etyo Ravinto osana terveellistä ja turvallista liikuntaa TEKOn elementtiseinä kuvaa

Lisätiedot

Kotimaiset palkokasvit ruokana ja rehuna

Kotimaiset palkokasvit ruokana ja rehuna Kotimaiset palkokasvit ruokana ja rehuna Kaisa Kuoppala Erikoistutkija Luonnonvarakeskus (Luke) Papuilta, Jokioisten Martat, 16.3.2016 YK:n yleiskokouksen nimeämä, FAO:n organisoima http://iyp2016.org/

Lisätiedot

LOMAKE B. TERVEYDENHOITAJAN LOMAKE Ohjeet terveydenhoitajalle:

LOMAKE B. TERVEYDENHOITAJAN LOMAKE Ohjeet terveydenhoitajalle: Lasten ruoka-allergiatutkimus 1 Lomake nro (A- tai A0-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää) LOMAKE B. TERVEYDENHOITAJAN LOMAKE Ohjeet terveydenhoitajalle: I II Huoltaja palauttaa kyselylomakkeen. KYSY:

Lisätiedot

Järkieväät - ruokaa aivoille!

Järkieväät - ruokaa aivoille! Järkieväät - ruokaa aivoille! Henna Lehikoinen TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Kuva: tiede.fi Monet yleisesti terveyteen vaikuttavat asiat vaikuttavat myös aivojen hyvinvointiin Painonhallinta Liikunta

Lisätiedot

Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa

Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa Infektiot, allergiat ja astma urheilussa sairaudet ja vammat urheilussa UKK-instituutti 5.11.2012 Marika Laaksonen, ETT,

Lisätiedot

Suomalaiset ravitsemussuositukset. - Jokaiselle löytyy tapa syödä hyvin

Suomalaiset ravitsemussuositukset. - Jokaiselle löytyy tapa syödä hyvin Suomalaiset ravitsemussuositukset - Jokaiselle löytyy tapa syödä hyvin Esityksen sisältö Ravitsemussuositusten tausta ja tavoitteet Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 Terveyttä ruuasta Liikunta Kestävät

Lisätiedot

URHEILURAVITSEMUKSEN PERUSTEET RENTOUS RUOKAILUUN

URHEILURAVITSEMUKSEN PERUSTEET RENTOUS RUOKAILUUN Urhean valmentajakoulutus URHEILURAVITSEMUKSEN PERUSTEET RENTOUS RUOKAILUUN LAURA MANNER JA MARI LAHTI 4.12.2014 Terveurheilija.fi 1 Ravinto, ravitsemus ja ruoka? Ravinto = ruoka, juoma tai aine, jota

Lisätiedot

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund

Ruokaratkaisuja. Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS. Kirsi Englund Ruokaratkaisuja Parempaa arkiruokaa vähemmällä vaivalla - PIKAOPAS Kirsi Englund Hyvän aterian malli Ateria on ravitsemuksellisesti laadukas, kun lautaseltasi löytyy nämä neljä osaa. Omaksu malli mieleesi,

Lisätiedot

RAVITSEMUSOPAS AVANNE- JA IPAA- LEIKATUILLE

RAVITSEMUSOPAS AVANNE- JA IPAA- LEIKATUILLE LIITE 2. Ravitsemusopas avanne- ja IPAA-leikatuille RAVITSEMUSOPAS AVANNE- JA IPAA- LEIKATUILLE Hyvä avanne- tai IPAA-leikattu Ravinto on elämälle ja terveydelle välttämätöntä. Avanneleikkaus saattaa muuttaa

Lisätiedot

torstaina 15. lokakuuta 2009 Ruokafaktat

torstaina 15. lokakuuta 2009 Ruokafaktat Ruokafaktat - 0 10 % 20 % 30 % 40 % ilmastopäästöt Sähkönkäyttö Liikenne Fossiilisten polttoaineiden käyttö Teollisuustuotanto hiilidioksidi Metsäkato Maatalous Jätteet METAANI Ruoan ILMASTOPÄÄSTÖT Kauppa

Lisätiedot

Jaarankartano, Kiertävä viikko 5. Maanantai. Pinaattikeitto ja kananmuna

Jaarankartano, Kiertävä viikko 5. Maanantai. Pinaattikeitto ja kananmuna Jaarankartano, Kiertävä viikko 5 Maanantai Pinaattikeitto ja kananmuna PINAATTIKEITTO L Vesi; Maitojuoma kevyt laktoositon (Maito ja D-vitamiini.); Kasvirasvasekoite 15 % aromi, väri (betakaroteeni).);

Lisätiedot

BASILIKA (Ocimum basilikum) SITRUUNAMELISSA (Melissa officinalis) TIMJAMI TARHA-AJURUOHO (Thymus vulgaris) PIPARMINTTU (Mentha piperita)

BASILIKA (Ocimum basilikum) SITRUUNAMELISSA (Melissa officinalis) TIMJAMI TARHA-AJURUOHO (Thymus vulgaris) PIPARMINTTU (Mentha piperita) SITRUUNAMELISSA (Melissa officinalis) Monivuotinen, helppo kasvattaa. Istuta lämpimälle suojaisalle kasvupaikalle tai ruukkuun. Sopii suolaisiin tai makeisiin ruokiin. Antaa hyvän maun erilaisiin juomiin.

Lisätiedot

maistuvan KESÄn reseptit

maistuvan KESÄn reseptit maistuvan KESÄn reseptit kevyemmin salaatilla naudanrintasalaatti 10 hlö 450 g Snellman ylikypsä naudanrinta (30902) 800 g erilaisia salaatteja 600 g uusia perunoita 350 g IceCool papu, pitkä (33037) 50

Lisätiedot

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula 1 Johdanto Arviolta 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta ja määrä kasvaa koko

Lisätiedot

A LA CARTE VANILJAPANNACOTTA JA MARJOJA (l,g) 8,50 sisältää: kerma

A LA CARTE VANILJAPANNACOTTA JA MARJOJA (l,g) 8,50 sisältää: kerma A LA CARTE 19.8.2015 LEHTIKAALI-OMENASALAATTIA JA PAAHDETTUA PORSAAN PAISTIA (l) *ruiskrutonkeja 11,00 /16,00 sisältää: lampaanmaito, ruis, sinappi, kananmuna, etikka PAHOLAISEN KANAA (l,g) *pariloitu

Lisätiedot

Pieniä ihmeitä keittiössä

Pieniä ihmeitä keittiössä Pieniä ihmeitä keittiössä SAGAn & Vappu Pimiän reseptivinkit MARINOIDUT MUNAKOISOT SAGAN & VAPPU PIMIÄN reseptivinkit KUHAA KAPRIS-SITRUUNAVOISSA Leikkaa munakoiso reiluiksi viipaleiksi (paksuus noin ½

Lisätiedot

AITOJEN MAKUJEN KESÄLISTA

AITOJEN MAKUJEN KESÄLISTA AITOJEN MAKUJEN KESÄLISTA AIDOISTA RAAKA-AINEISTA KÄSIN TEHTYNÄ. RAKKAUDESTA RUOKAAN. Tervetuloa Wanha Makasiini Bistroon! Tervetuloa Wanha Makasiini Bistroon viihtymään ja nauttimaan keittiömme antimista.

Lisätiedot

KILPAILU- JA PELIREISSUT. Lapin urheiluakatemia RAVINTO

KILPAILU- JA PELIREISSUT. Lapin urheiluakatemia RAVINTO KILPAILU- JA PELIREISSUT Lapin urheiluakatemia RAVINTO Rasvat edistävät urheilijan energiansaantia, palautumista, terveyttä ja kehitystä. Niukka rasvansaanti häiritsee hormonitoimintaa. Rasvoja saa mm.

Lisätiedot

Nuoren liikkujan ruokavalio

Nuoren liikkujan ruokavalio Nuoren liikkujan ruokavalio Rakenna ruokavaliosi hyvälle pohjalle Valitse monipuolisen ruokavalion pohjaksi ruoka-aineita kolmion alaosasta ja täydennä päivittäin seuraavista kerroksista. Huipun sattumat

Lisätiedot

Vitamiineja, kivennäisaineita ja kasviuutteita sisältävä ravintolisä

Vitamiineja, kivennäisaineita ja kasviuutteita sisältävä ravintolisä LifePak + Vitamiineja, kivennäisaineita ja kasviuutteita sisältävä ravintolisä TUOTTEEN ASEMOINTI Terveenä pysyminen alkaa aina terveistä ruokailutottumuksista. Tiettyjen ravintoaineiden terveydellisiä

Lisätiedot

Esimerkkejä päivän aterioista

Esimerkkejä päivän aterioista Esimerkkejä päivän aterioista Tämän viikon päähuomio pidetään tietoisessa syömisessä ja kylläisyysviestien kuuntelussa. Näistä esimerkeistä voi kuitenkin jo hakea ideoita siihen, miten nälkä pysyisi muutaman

Lisätiedot

Ravinnosta puhtia päivään 15.3.2011 UKK-Instituutti Anna Ojala, ETM, ravitsemusasiantuntija, UKK-instituutti

Ravinnosta puhtia päivään 15.3.2011 UKK-Instituutti Anna Ojala, ETM, ravitsemusasiantuntija, UKK-instituutti Ravinnosta puhtia päivään 15.3.2011 UKK-Instituutti Anna Ojala, ETM, ravitsemusasiantuntija, UKK-instituutti Liikkuvan nuoren perusteita välipalakäytännöt Liikkuvan nuoren perusteet www.tervekoululainen.fi

Lisätiedot

STM-MARKKINOINTI. A S I A K K A A N Porkantie 64, 25370 PERTTELI

STM-MARKKINOINTI. A S I A K K A A N Porkantie 64, 25370 PERTTELI STM-MARKKINOINTI A S I A K K A A N Porkantie 64, 25370 PERTTELI nimi: puh: 040-5554846 www.stm-markkinointi.fi os: asiakaspalvelu@stm-markkinointi.fi puh: stm-markkinointi Mauste-esittelijäsi: tilauspv:

Lisätiedot

Leipurin Pakasteet. valmispakasteet marjat

Leipurin Pakasteet. valmispakasteet marjat Leipurin Pakasteet valmispakasteet marjat Leipurin pakastevalikoimasta löydät monikäyttöiset ja maistuvat tuotteet. Leivonnaispakasteilla helpotat sesonkien tuotantoaikatauluja. Pakastevalikoimastamme

Lisätiedot

8 RYHMÄ SYÖTÄVÄT HEDELMÄT JA PÄHKINÄT; SITRUSHEDELMIEN JA MELONIN KUORET. 1. Tähän ryhmään eivät kuulu syötäväksi kelpaamattomat hedelmät ja pähkinät.

8 RYHMÄ SYÖTÄVÄT HEDELMÄT JA PÄHKINÄT; SITRUSHEDELMIEN JA MELONIN KUORET. 1. Tähän ryhmään eivät kuulu syötäväksi kelpaamattomat hedelmät ja pähkinät. 8 RYHMÄ SYÖTÄVÄT HEDELMÄT JA PÄHKINÄT; SITRUSHEDELMIEN JA MELONIN KUORET Huomautuksia 1. Tähän ryhmään eivät kuulu syötäväksi kelpaamattomat hedelmät ja pähkinät. 2. Jäähdytetyt hedelmät ja pähkinät on

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO. Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli. Yläkouluakatemia Vko 31. santasport.fi

URHEILIJAN RAVINTO. Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli. Yläkouluakatemia Vko 31. santasport.fi santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli Yläkouluakatemia 2016-2017 Vko 31 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI Ravintovalmennuksen tavoitteet

Lisätiedot

Energiaa iltapäivään

Energiaa iltapäivään Energiaa iltapäivään Herkullisia välipaloja koululaisille 1 Energiaa iltapa iva a n.indd 1 2.5.2006 07:46:37 Herkullisia välipaloja koululaisille Välipalat kuuluvat oleellisena osana lapsen päivään. Lapsi

Lisätiedot

AUTOKLINIKKATUTKIMUS RAVINTOMUUTTUJIA KOSKEVAT KOMMENTIT AK MUUTTUJA AU MUUTTUJA RUOANVALMISTUKSESSA KÄYTETTY RASVA

AUTOKLINIKKATUTKIMUS RAVINTOMUUTTUJIA KOSKEVAT KOMMENTIT AK MUUTTUJA AU MUUTTUJA RUOANVALMISTUKSESSA KÄYTETTY RASVA AUTOKLINIKKATUTKIMUS RAVINTOMUUTTUJIA KOSKEVAT KOMMENTIT AK MUUTTUJA AU MUUTTUJA V7049 MUUTTUJAN NIMI RUOANVALMISTUKSESSA KÄYTETTY RASVA KOMMENTTI Haastattelussa kysyttiin erikseen ruoanvalmistuksessa

Lisätiedot