Valmiina vaihtoon

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valmiina vaihtoon 2015-2016"

Transkriptio

1 Valmiina vaihtoon

2 Valmisteluiden aloitus Hakupaperit (hakulomake, hakemuskirje, CV) Terveydenhoitajalla käynti (todistus koordinaattorille) Varaa aika tapaamiseen koordinaattorin kanssa sähköpostitse (näin varmistat koordinaattorin paikallaolon)

3 Viestintä Ajankohtaista informaatiota: omnialaisetmaailmalle.wikispaces.com sekä omnialaiset maailmalle -facebook-ryhmästä Seuraa säännöllisesti sähköpostiasi. Ja muistathan vastata sinulle lähetettyihin viesteihin. Kuittaa vähintään ok:lla, että olet lukenut viestin.

4 Kieli- ja kulttuurivalmennus Kielitaito Avoin ammattiopisto Työväenopiston kielikurssit Espoon aikuislukio Itsenäistä verkko-opiskelua

5 Kieli- ja kulttuurivalmennus OLS-kielivalmennus 1/2 Suuri osa tänä lukuvuonna Euroopan maihin lähtevistä opiskelijoista matkustaa uuden Omnia Around Europe -hankkeen rahoituksella. Jokainen tämän hankkeen apurahalla matkustava (koordinaattorisi tietää, ketkä), joka on perillä vähintään 30 päivän jakson, on velvollinen tekemään kaksi kielitestiä sillä kielellä, joka tulee olemaan hänen todennäköisin top-ohjauskieli. Testistä tulee linkki s-postiisi ja linkin avaamalla pääset tekemään testin. Testissä testataan yleiskieltä, ei alakohtaista sanastoa.

6 Kieli- ja kulttuurivalmennus OLS-kielivalmennus 2/2 Ensimmäinen testi tehdään ennen vaihtojaksolle lähtöä. Testitulokset tulevat vain osallistujan ja Omnian koordinaattorin tietoon. Ensimmäisen testin teon jälkeen opiskelija saa pääsyn kyseisen kielen verkkovalmennusmateriaaliin ja voi harjoitella kieltä verkkovalmennuskurssilla sekä ennen jaksoa että jakson aikana. Jakson päätyttyä pitää vielä tehdä toisen kerran kielitesti samalla kielellä, jolloin näkee oman perillä oloaikana tapahtuneen kielitaitonsa kehittymisen.

7 Kulttuurien tuntemus Tutustu avoimen ammattiopiston kulttuurikurssitarjontaan ja suorita yksi kulttuurikurssi ennen vaihtojaksoasi. Vaihdossa olleiden Omnian opiskelijoiden blogit luettavissa Wikispaces-sivuilla Kohdemaan elokuvat ja kirjallisuus Maatietoutta kirjastoista (historia, kaupungit, kulttuuri jne.) Hyödynnä pääkaupunkiseudun kulttuuritarjontaa. Osallistu myös ulkomaisten opiskelijoiden vierailuiden isännöintiin.

8 Turvallisuus Turvallisuustiedot opiskelijasta Täytä lomake ennen vaihtoa ja tutustu samalla kohteeseen. Yritä etsiä netistä tai muualta tietoa maasta, alueesta ja kaupungista, jonne olet menossa (esim. kulkeminen, väestöpohja jne.) Matkustussäännöt Tutustu etukäteen lento- ja muihin matkustussääntöihin. Erityisen tärkeää tämä on, jos matkasi suuntautuu Schengen-alueen ulkopuolelle (Iso- Britannia, Irlanti, Euroopan ulkopuolinen alue)

9 Sopimukset 1/2 Apurahasopimus Oppilaitoksen ja opiskelijan välillä tehtävä SITOVA sopimus apurahan vastaanottamisesta ja käyttämisestä ohjelman sääntöjen mukaisesti. Sopimuksessa määritellään apurahan suuruus, vaihdon ajankohta ja apurahan käytön ehdot.

10 Sopimukset 2/2 Oppimissopimus (Learning agreement) Opiskelija ja top-ohjaaja laativat oppimissopimuksen yhdessä hyvissä ajoin ennen vaihtoa. Sopimuksessa määritellään mm. top-jakson tavoitteet, työtehtävät ja arviointikäytänteet. Jokaisen vaihtoon lähtijän velvollisuus on huolehtia siitä, että sopimus on tehtynä ennen matkaa, vaikka kyseessä olisi ylimääräinen tai laajennettu top-jakso! Pyydä, että Omniassa jaksoasi ohjaava ammatillinen opettaja hyväksyy allekirjoituksellaan jakson top-tavoitteet ennen jaksoasi ja huolehdi, että top-ohjaajasi ulkomailla näkee top-tavoitteesi jakson alussa ja allekirjoittaa top-sopimuksen sen toiselle sivulle.

11 Rahoitus EU:n Erasmus+ -apuraha kattaa yleensä matkakulut kohdemaahan sekä asumiskulut. 80 % apurahasta maksetaan vaihdon alussa ja 20 % vaihdon raportoinnin jälkeen, mikäli maksettavaa on. KELAlta korotettu opintotuki yli 2 kk vaihtoihin Omnian ateriatuki 3,60 / pvä (ma-su). Anotaan ennen vaihtoa ateriakorvauslomakkeella. Hyväksyjäksi merkitään oma top-ohjaaja. (Vain ateriatuen piiriin kuuluville opiskelijoille!) omnia.fi ravintolat ja kahvilat ateriakorvauslomake OMA RAHOITUS!!! Vaihtojaksolle tulee ehdottomasti varata omaa rahaa mukaan. Apuraha ei kata elinkustannuksia! HUOMIOI, että vaihdon keskeytyessä tai peruuntuessa ilman erittäin pätevää syytä, apuraha peritään kokonaisuudessaan takaisin ja paluumatka on järjestettävä omalla kustannuksella.

12 Työssäoppimispaikka Omnian kv-toimisto etsii kumppaniverkostonsa avulla opiskelijalle sopivan top-paikan hankkeen alakohtaisista kohdekaupungeista. Opiskelija voi myös itse hakea top-paikkaa. Tässä tapauksessa top-jakson voi suorittaa myös muualla kuin Omnian kumppanikohteissa. Opettajan täytyy hyväksyä valittu paikka. Kielitaito ja vaihdon pituus vaikuttavat top-paikan antamien tehtävien vaativuustasoon ja laajuuteen. Työtehtävät ovat yleensä avustavia ja perustyötehtäviä. Tämä saattaa johtua kohdemaan lainsäädännöstä ja työturvallisuusvaatimuksista.

13 Asuminen Omnian kv-toimisto järjestää asumisen hankkeen kohdekaupungeissa yhdessä vastaanottavan organisaation kanssa Asumisen kulut pyritään kattamaan apurahalla Asumiskustannukset vaihtelevat suuresti kohdemaittain ( /kk) Asumismuotoja on monia (esim. perhemajoitus, asuntola, huone jaetussa asunnossa, hostelli) Asumisen taso kohdemaissa vaihteleva Usein jaettu huone Mikäli olet itse hankkinut työpaikan, järjestät myös asumisesi itse.

14 Vakuutukset Omnian tapaturmavakuutus (ei koske valmistuneita) on voimassa työajalla ja työmatkoilla.. (Ei esim. matkalla kohdekaupunkiin ja paluumatkalla Suomeen) Omnia on myös vakuuttanut opiskelijansa kansainvälisillä top-jaksoilla vastuuvakuutuksella Jokaisen vaihtoon lähtevän opiskelijan TULEE HANKKIA itselleen MATKAVAKUUTUS, joka on voimassa koko vaihdon ajan! Jatkuva matkavakuutus on usein edullisin vaihtoehto (huomioi ulkomailla oleskeluaika) Eurooppalainen sairaanhoitokortti (ilmainen) Oikeuttaa julkisiin sairaanhoitopalveluihin EU- ja Etamaissa. Pakollinen Eurooppaan lähtijöille! Tilaa kelan sivulta:

15 Ota mukaan: Matkavakuutustodistus (kopio kv-toimistoon) Eurooppalainen sairaanhoitokortti (kopio kvtoimistoon) Passi tai kuvallinen henkilökortti (kopio kv-toimistoon) Tapaturmavakuutustodistus (kv-koordinaattorilta) Rikosrekisteriote (jos vaaditaan) Pankin nettitunnukset ja maksukortti Tuliaiset (työpaikka, koulu, perhe..) ASIAKIRJAT: Learning Agreement (opettaja allekirjoittanut jo, pyydä allekirjoitus yrityksestä heti jakson alkaessa!! Muista myös arviointi ja allekirjoitukset jakson lopussa yrityksestä) Näyttölomakkeet (omalta opettajalta, jos suoritat näytön)

16 Arviointi ja todistus Learning Agreementin yhteydessä Kv-toimisto antaa lomakkeen mukaasi ennen matkaa. Vaihdon loppupuolella pyydä vastaanottavalta organisaatiolta (top-paikan ohjaajalta) arviointi taidoistasi s. 3 ja allekirjoitus s. 4. Todistus on hyvä liittää portfolioosi tulevia työnhakuja varten! Kv-toimisto ottaa todistuksesta kopion matkasi jälkeen.

17 Yhteydenpito ja matkaraportti Viikoittainen yhteydenpito top-ohjaajan kanssa jakson aikana sähköpostilla, Skype tms. Kerrothan kuulumisistasi myös kv-koordinaattorille. Laadi oppimispäiväkirja, portfolio tai blogi topohjaajalle ja kv-toimistolle Pääpaino työssäoppimisessa Julkaistaan Wikispaces-sivulla ja linkitetään Facebook-ryhmään. Myös rahoittajataho lukee (kirjoitustyyli ja sisältö sen mukainen!) Käsittele ainakin näitä teemoja: työtehtävät, työkulttuurien erot, mitä opit, uudet työtavat/- menetelmät/-tekniikat, ongelmatilanteiden ratkaisu, miksi kannattaa lähteä työssäoppimaan ulkomaille, miten olisi pitänyt valmistautua, jne. Kerro myös asumisesta ulkomailla yleisesti, kohdekaupungista ja anna vinkkejä seuraaville lähtijöille.

18 Raportointi rahoittajataholle MOBILITY TOOL+ Erasmus+ -vaihtoihin liittyvä rahoittajan vaatima palauteraportti. Saat linkin hakulomakkeessa ilmoittamaasi s-postiin vaihdon jälkeen (suoraan komissiosta, ei Omnian sähköpostiosoitteesta, kts. myös roskapostit). Saat raportin teko-ohjeen koordinaattorilta ennen matkaan lähtöä. Raportin teko on PAKOLLISTA ja edellytys apurahan loppuosan maksamiselle. Mikäli et palauta raporttiasi, koko sinulle myönnetty apuraha peritään takaisin. Tarvittaessa saat apua raportin täyttämiseen kv-toimistosta. Raportissa on pääasiassa monivalintakysymyksiä ja muutamia avokysymyksiä liittyen jakson valmisteluun, onnistumiseen ja rahoitukseen. Erasmus Around Europe-hankkeessa matkustavilla myös OLS-kielitestit ennen ja jälkeen vaihtojakson ovat PAKOLLISIA.

19 Paluupalaveri Sovi paluupalaveriaika top-ohjaajasi ja kvkoordinaattorin kanssa jo ennen vaihtojakson loppua. Anna rakentavaa sisällöllistä palautetta vaihtojaksosta Asiakirjojen tarkastus Ota mukaan kv-toimistoon: Learning Agreement (täytetty arviointi ja allekirjoitettu) Matkaraportti/blogiosoite Tee Mobility Tool+ -raportti Jälkimmäinen OLS-kielitesti. Apurahan loppuosa maksetaan vasta asiakirjojen toimittamisen, raportoinnin ja paluupalaverin jälkeen.

20 Turvallista matkaa! Elina Lehtikangas Mika Heino Maarit Saarenkylä Sirje Hassinen Satu Tuori omnialaiset maailmalle -Facebook-ryhmä

Kansainvälisyysopas. Ohjeita ja vinkkejä ulkomaille lähtijälle. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi

Kansainvälisyysopas. Ohjeita ja vinkkejä ulkomaille lähtijälle. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi Kansainvälisyysopas Ohjeita ja vinkkejä ulkomaille lähtijälle Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi 2 Opiskelijan opas 2013-2014 / Oulun seudun ammattiopisto OULUN SEUDUN AMMATTIOPISTO Kansainvälisyysopas

Lisätiedot

Kansainvälisyysopas. Ohjeita ja vinkkejä ulkomaille lähtijälle. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi

Kansainvälisyysopas. Ohjeita ja vinkkejä ulkomaille lähtijälle. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi Kansainvälisyysopas Ohjeita ja vinkkejä ulkomaille lähtijälle Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi 2 Opiskelijan opas 2013-2014 / Oulun seudun ammattiopisto Julkaisija: Oulu seudun ammattiopisto OSAO

Lisätiedot

VAIHTOON LÄHTEVIEN OPAS

VAIHTOON LÄHTEVIEN OPAS VAIHTOON LÄHTEVIEN OPAS Vaihtoon lähtevän opas 2009 2010 1 Sisällys Lukijalle Kansainvälinen Metropolia 5 6 Miksi ulkomaille? 6 Opiskelijavaihto 7 Opiskelijavaihto - käytännöt ja ohjeet 7 Opiskelijavaihto-ohjelmat

Lisätiedot

KANSAINVÄLISET ASIAT ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2012-2013

KANSAINVÄLISET ASIAT ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2012-2013 KANSAINVÄLISET ASIAT ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2012-2013 Tampereen yliopisto Opintopalvelut/Kansainväliset asiat 33014 Tampereen yliopisto Puh 040 190 9737 tai 050 318 6006 Fax 03 219 1006 Internet:

Lisätiedot

KANSAINVÄLISET ASIAT ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2013-2014

KANSAINVÄLISET ASIAT ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2013-2014 KANSAINVÄLISET ASIAT ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2013-2014 ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS Tampereen yliopisto Opintopalvelut, Kansainväliset asiat 2013 Tampereen yliopisto Opintopalvelut/Kansainväliset asiat

Lisätiedot

ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS

ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS KANSAINVÄLISEN KOULUTUKSEN KESKUS ERASMUS-HARJOITTELIJAN OPAS 2014 2015 Tampereen yliopisto Opintopalvelut/Kansainvälisen koulutuksen keskus 33014 Tampereen yliopisto Puh 040 190 9737 tai 050 318 6006

Lisätiedot

SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU, KUOPION MUOTOILUAKATEMIA MUOTOILUN KOULUTUSOHJELMA

SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU, KUOPION MUOTOILUAKATEMIA MUOTOILUN KOULUTUSOHJELMA SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU, KUOPION MUOTOILUAKATEMIA MUOTOILUN KOULUTUSOHJELMA Tutkintoon kuuluva harjoittelu 2011 2012 TIEDOTE OPISKELIJOILLE 6.10.2011/PV Sisältö DHAR HARJOITTELU 30 op / YYTY HARJOITTELU

Lisätiedot

VETÄJÄN OPAS. Leonardo da Vinci Liikkuvuushankkeet. (22.8.2012) Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Ammatillinen koulutus

VETÄJÄN OPAS. Leonardo da Vinci Liikkuvuushankkeet. (22.8.2012) Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Ammatillinen koulutus VETÄJÄN OPAS Leonardo da Vinci Liikkuvuushankkeet (22.8.2012) Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Ammatillinen koulutus SISÄLLYS 1. LEONARDO DA VINCI -OHJELMAN TOIMEENPANO... 4 2. LIIKKUVUUSHANKKEIDEN

Lisätiedot

VAIHDA MAISEMAA! Perustietoa vaihto-ohjelmista 2015 2016

VAIHDA MAISEMAA! Perustietoa vaihto-ohjelmista 2015 2016 VAIHDA MAISEMAA! Perustietoa vaihto-ohjelmista 2015 2016 Kansainväliset palvelut Kesäkuu 2015 Kuvat: Kansainväliset palvelut, Janne Harpela (Uusi-Seelanti), Sanna Heikkinen (Tanska, Islanti), Kristin Davies

Lisätiedot

Gard Tekrø. Opas opiskelijoille. Oppisopimuskoulutusta yli rajojen. Liikkuvuuden hallinta. The International Service Office of Oppland, Norja

Gard Tekrø. Opas opiskelijoille. Oppisopimuskoulutusta yli rajojen. Liikkuvuuden hallinta. The International Service Office of Oppland, Norja Gard Tekrø Opas opiskelijoille Oppisopimuskoulutusta yli rajojen Liikkuvuuden hallinta The International Service Office of Oppland, Norja 1 Sisällysluettelo Opassarjan esittely Esipuhe 1. Miksi lähteä

Lisätiedot

Kaikki irti harjoittelusta Osa 1 Käytännön opas harjoittelijalle 2015

Kaikki irti harjoittelusta Osa 1 Käytännön opas harjoittelijalle 2015 Kaikki irti harjoittelusta Osa 1 Käytännön opas harjoittelijalle 2015 Lampila Satu, Jurvakainen Anne, Pesonen Johanna ja Liimatainen Jaana O. Yliopisto-opintojen työelämäintegraatio hanke 2013 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Erasmus+ KA1 Liikkuvuus. Opas korkeakouluille ja liikkuvuuskonsortiolle. Lukuvuosi 2014 15

Erasmus+ KA1 Liikkuvuus. Opas korkeakouluille ja liikkuvuuskonsortiolle. Lukuvuosi 2014 15 Erasmus+ KA1 Liikkuvuus Opas korkeakouluille ja liikkuvuuskonsortiolle Lukuvuosi 2014 15 Päivitetty 9.9.2014 Sisällysluettelo Lukijalle... 4 Yhteystiedot... 5 Erasmus+ -ohjelmassa käytetyt termit ja lyhenteet...

Lisätiedot

Valmennettuna maailmalle:

Valmennettuna maailmalle: Valmennettuna maailmalle: Ulkomaan työssäoppimisjakson valmennus Valmennettuna maailmalle: Ulkomaan työssäoppimisjakson valmennus Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, 2009 Kansikuva:

Lisätiedot

VALMENTAUTUMISOHJEET ERASMUS+ -OPISKELIJAVAIHTOJA VARTEN

VALMENTAUTUMISOHJEET ERASMUS+ -OPISKELIJAVAIHTOJA VARTEN VALMENTAUTUMISOHJEET ERASMUS+ -OPISKELIJAVAIHTOJA VARTEN Opiskelijavaihtoihin kuuluu 2 ov kieli- ja kulttuurivalmentautumista. Kieli- ja kulttuurivalmentautumisen suorittaminen on edellytys rahoitussopimuksen

Lisätiedot

Vaihtoon lähtijän muistilista 11.5.2015. Helena Hietanen (ELEC) Kaisa Pulliainen (CHEM)

Vaihtoon lähtijän muistilista 11.5.2015. Helena Hietanen (ELEC) Kaisa Pulliainen (CHEM) Vaihtoon lähtijän muistilista 11.5.2015 Helena Hietanen (ELEC) Kaisa Pulliainen (CHEM) Viralliset paperiasiat 1/3 Tarkista, että sinulla on voimassaoleva passi ja hoida mahdollinen viisumi kuntoon. Lisätietoa

Lisätiedot

Haluaisitko työskennellä toisessa EU/ETA-maassa?

Haluaisitko työskennellä toisessa EU/ETA-maassa? Haluaisitko työskennellä toisessa EU/ETA-maassa? 6. Asettuminen uuteen maahan 5. Muuttajan muistilista 4. Testit ja haastattelu 3. Hakemuksen tekeminen 2. Käytännön kysymyksiä 1. Tietoa työskentelystä

Lisätiedot

Haluaisitko työskennellä toisessa EU/ETA-maassa?

Haluaisitko työskennellä toisessa EU/ETA-maassa? Haluaisitko työskennellä toisessa EU/ETA-maassa? 6. Asettuminen uuteen maahan 5. Muuttajan muistilista 4. Testit ja haastattelu 3. Hakemuksen tekeminen 2. Käytännön kysymyksiä 1. Tietoa työskentelystä

Lisätiedot

RAPORTOINTI LIIKKUVUUSHANKKEISSA

RAPORTOINTI LIIKKUVUUSHANKKEISSA 24.8. 2007 RAPORTOINTI LIIKKUVUUSHANKKEISSA VUONNA 2007 HYVÄKSYTYT HANKKEET SISÄLTÖ: RAP4LEO KÄYTTÖOHJEET KOORDINAATTORILLE.2 1 VASEMMAN VALIKON TOIMINNOT...4 2 APURAHANSAAJIEN JA ULKOMAANJAKSOJEN REKISTERÖINTI...5-7

Lisätiedot

Horst Trodler. Opas työpaikoille. Oppisopimuskoulutusta yli rajojen. Liikkuvuuden hallinta. ABB TCR, Saksa

Horst Trodler. Opas työpaikoille. Oppisopimuskoulutusta yli rajojen. Liikkuvuuden hallinta. ABB TCR, Saksa Horst Trodler Opas työpaikoille Oppisopimuskoulutusta yli rajojen Liikkuvuuden hallinta ABB TCR, Saksa 1 Sisällysluettelo Esipuhe 1. Vaihto-ohjelmien edut 2. Koulutushenkilöstön / työpaikkakouluttajien

Lisätiedot

RAP4LEO- RAPORTOINTI LEONARDO DA VINCI -LIIKKUVUUSHANKKEISSA

RAP4LEO- RAPORTOINTI LEONARDO DA VINCI -LIIKKUVUUSHANKKEISSA 20.4.2010 RAP4LEO- RAPORTOINTI LEONARDO DA VINCI -LIIKKUVUUSHANKKEISSA SISÄLTÖ: 1 YLEISTÄ RAP4LEO -RAPORTOINNISTA...2 2 VASEMMAN VALIKON TOIMINNOT...4 3 APURAHANSAAJIEN JA ULKOMAANJAKSOJEN REKISTERÖINTI...5-8

Lisätiedot

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke Pointti Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa hanke 2008 2013 Pointin neuvonta- ja ohjauspalvelut

Lisätiedot

We are FiMSIC, who are you?

We are FiMSIC, who are you? ABROAD 1 2 We are FiMSIC, who are you? Takasivuilla esiteltävien vaihtopaikkojen myötä FiMSIC lähettää medisiinarit maailmalle 60. kertaa. Tavoitteenamme on tehdä ulkomaille suuntaaminen helpoksi. Kuukauden

Lisätiedot

TO-opas; Stadin Ammattiopisto, Palvelu ja viestintä, Muotoilijakadun toimipaikka AV-viestinnän osasto TYÖSSÄOPPIMISEN OHJAUSPAKETTI OPISKELIJALLE

TO-opas; Stadin Ammattiopisto, Palvelu ja viestintä, Muotoilijakadun toimipaikka AV-viestinnän osasto TYÖSSÄOPPIMISEN OHJAUSPAKETTI OPISKELIJALLE TO-opas; Stadin Ammattiopisto, Palvelu ja viestintä, Muotoilijakadun toimipaikka AV-viestinnän osasto TYÖSSÄOPPIMISEN OHJAUSPAKETTI OPISKELIJALLE Stadin Ammattiopisto, Palvelu ja viestintä, Muotoilijakadun

Lisätiedot

Töihin CERNiin opas Käytännön vinkkejä CERNiin siirtymiseen Silja Ta

Töihin CERNiin opas Käytännön vinkkejä CERNiin siirtymiseen Silja Ta Töihin CERNiin opas Käytännön vinkkejä CERNiin siirtymiseen Silja Takala Tekes, Tieteen suurhankkeiden teollisuusaktivointiprojekti 10 Talvi 2012 2 Sisällysluettelo CERNIN ESITTELY... 5 TULEVAT DEADLINET...

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen

Oppisopimuskoulutuksen Oppisopimuskoulutuksen opas - opiskelijalle, työpaikkakouluttajalle ja työnantajalle Oppisopimuspalvelut Ketunpolku 1 Tieto 1 87100 Kajaani www.kao.fi/oppisopimuskoulutus 1 Oppisopimus on nykyaikainen

Lisätiedot

SISÄLLYS. Oppisopimuskoulutus Työpaikka oppimisympäristönä. Opiskelijalle. Oppilaitoksen rooli oppisopimuksessa

SISÄLLYS. Oppisopimuskoulutus Työpaikka oppimisympäristönä. Opiskelijalle. Oppilaitoksen rooli oppisopimuksessa SISÄLLYS 4 10 Oppisopimuskoulutus Työpaikka oppimisympäristönä 16 Opiskelijalle 20 Oppilaitoksen rooli oppisopimuksessa 4 Oppisopimuskoulutus 5 1. Oppisopimuskoulutus Oppisopimuskoulutus on koulutusmuoto,

Lisätiedot

1. Tervetuloa suomeen. 3. opiskelu. 4. lapset, perhe ja vanhukset

1. Tervetuloa suomeen. 3. opiskelu. 4. lapset, perhe ja vanhukset Perustietoa Suomesta 1. Tervetuloa suomeen Perustietoa Suomeen muuttavalle s. 6 Miten pääsen alkuun s. 6 Miten löydän asunnon? s. 7 Miten vuokraan asunnon? s. 7 Vuokravakuus s. 7 Muutto s. 7 Asumisen säännöt

Lisätiedot

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto Rotterdam School of Management Erasmus University Valmistautuminen vaihtoon Hakeminen vaihtoyliopistoon Matkavalmistelut sujuivat osaltani hyvin ilman suurempia ongelmia.

Lisätiedot

Klubin nuorisovaihtaja nimetään tavallisesti jo keväällä. Nuorisovaihtajan tehtävän onnistunutta hoitoa suuresti edesauttavat seuraavat "valmiudet":

Klubin nuorisovaihtaja nimetään tavallisesti jo keväällä. Nuorisovaihtajan tehtävän onnistunutta hoitoa suuresti edesauttavat seuraavat valmiudet: OHJEITA NUORISOVAIHTAJALLE Yleistä Heti alkuun onnittelut siitä, että olet mukana lionien laajassa ja merkittävässä nuorisoaktiviteetissa, missä vuosittain tulee nuorille, perheille ja sinulle itsellesikin

Lisätiedot

Opiskelijan opas. lukuvuosi 2015 2016

Opiskelijan opas. lukuvuosi 2015 2016 Opiskelijan opas lukuvuosi 2015 2016 Sisältö 1. Tervetuloa opiskelemaan!... 5 2. Opiskelun aloitus... 6 Lukuvuoden työ- ja lomapäivät...6 Valmistumispäivät...6 Lukujärjestykset...6 Opintotoimisto ja hakutoimisto...7

Lisätiedot