Esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmaprosessit Oulussa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmaprosessit Oulussa"

Transkriptio

1 Esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmaprosessit Oulussa

2 SIVISTYS- JA KULTUURIPALVELUT Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä VARHAISKASVATUS- PALVELUT Varhaiskasvatusjohtaja Arto Lamberg Palvelujohtaja Ulla Rissanen PERUSOPETUS- JA NUORISO- PALVELUT Perusopetus- ja nuorisojohtaja Marjut Nurmivuori LUKIOKOULUTUS JA VAPAA SIVISTYSTYÖ Lukiojohtaja Pekka Fredriksson KULTTUURI- PALVELUT Kulttuurijohtaja Risto Vuoria LIIKUNTA- PALVELUT Liikuntajohtaja Niina Epäilys ALUEELLISET TOIMIJAT, aluetiimit Varhaiskasvatuksen yksiköt Peruskoulut ja nuorisopalveluiden yksiköt Lukiot, vapaan sivistystyön ja taiteen perusopetuksen yksiköt Kulttuurilaitokset Sisä- ja ulkoliikuntapaikat, ohjatut liikuntapalvelut ASIANTUNTIJAPALVELUT HALLINTOTIIMI, hallintopäällikkö Sirpa Visuri HENKILÖSTÖTIIMI, henkilöstöpäällikkö Minna Pohjola TALOUSTIIMI, talouspäällikkö Riitta Mörö KEHITTÄMINEN, kehityspäällikkö Juha Aho Laatu- ja ohjustiimi, hyvinvointi- ja toimintaympäristötiimi, projektitoimisto ja ICT-tiimi, tapahtumatiimi

3 Perusopetuksen opetussuunnitelmaprosessi OPS-linjaukset ja päätöksenteko Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden delegointisäännön mukaan sivistys- ja kulttuurilautakunta hyväksyy paikallisen opetussuunnitelman. Ohjausryhmä valmistelee sivistys- ja kulttuurilautakunnan päätettäviksi esitykset paikallisesta opetussuunnitelmaprosessista, kaupungin tuntijaosta ja kuntakohtaisista linjausteksteistä valtakunnallisten perustetekstien pohjalta. Valmisteluun sisältyy myös kentän toimijoilta kerättävät palautteet. Sivistys- ja kulttuuripalveluiden sekä hyvinvointipalveluiden yhteinen johtoryhmä on foorumi, jossa käsitellään säännöllisesti kasvuun ja hyvinvointiin liittyviä poikkihallinnollisia opetussuunnitelma-kokonaisuuksia. Koulun rehtori hyväksyy valtakunnallisiin perusteisiin ja paikalliseen opetussuunnitelmaan perustuvan koulukohtaisen opetussuunnitelman. Oulun kaupungin opetussuunnitelmatyötä tehdään yhdessä kaupungissa toimivien muiden opetuksenjärjestäjien kanssa. Koulut ovat Oulun normaalikoulu, Svenska Privatskolan i Uleåborg, Oulun steinerkoulu, valtion ylläpitämä erityiskoulu/tervaväylän koulu ja Oulun kristillinen koulu.

4 Perusopetuksen opetussuunnitelmaprosessi Ohjausryhmän tehtävät Koordinoi perusopetuksen paikallista suunnittelutyötä sivistys- ja kulttuurilautakunnan hyväksymän OPS-prosessin mukaan Ohjausryhmä nimeää moniammatilliset OPS -tiimit ja työstää yhteistyössä näiden kanssa oppiaineiden vuosiluokkakohtaiset sisällöt ja tavoitteet, oppiaineita eheyttävät kokonaisuudet, oppilasarvioinnin, oppilashuollon, hyvinvoinnin sekä kieli- ja kulttuuriryhmien opetusta koskevat linjaukset. Ohjausryhmä laatii ohjeita, aikataulut ja toimintamalleja tukemaan alueellista ja koulukohtaista OPS-työtä Suunnittelee ja järjestää yhdessä sikun täydennyskoulutusten koordinaatioryhmän kanssa opetussuunnitelmauudistukseen liittyvää kaupungin sisäistä koulutusta Tiedottaa opetussuunnitelmatyöstä opetushenkilöstölle, huoltajille, oppilaille ja sidosryhmille Toimii eri asiantuntijoiden kuten kaupungin eri palvelualueiden edustajien, päätöksentekijöiden, tutkijoiden ja kehittäjien verkostoissa opetussuunnitelmatyön edistämiseksi

5 Perusopetuksen opetussuunnitelmaprosessi Ohjausryhmän kokoonpano: sivistys- ja kulttuuripalveluiden laatupäällikkö (pj) perusopetus- ja nuorisojohtaja (vpj.) aluerehtorit (kultakin alueelta eli yhteensä neljä) alueellisen oppimisen tuen koordinaattoreiden edustaja yksi rehtori ja yksi apulaisjohtaja perusasteen koulusta yksi apulaisjohtaja erityiskoulusta Oulun kansainvälisen koulun vs. rehtori varhaiskasvatuksen suunnittelija (jonka kautta linkki varhaiskasvatussuunnitelmiin ja esiopetusuunnitelmauudistukseen) kaksi kehittäjäopettajaa (joista toinen ohjausryhmän sihteeri ja toisen kautta linkki lukion OPS-uudistukseen) yksi koti- ja koulutoimikunnan puheenjohtaja huoltajien edustajana Lisäksi ohjausryhmä voi kutsua tarvittaessa mukaan muita asiantuntijoita Ohjausryhmäläisistä kaksi on ollut jäsenenä valtakunnallisessa OPS-työryhmässä suunnittelemassa opetussuunnitelman perusteita.

6 elo-syyskuu Perusopetuksen arvoperusta ja oppimiskäsitys - linjaustekstit* - alue-/koulukohtaiset työstöohjeet OPS-aikataulutusta syksy 2014 loka-marraskuu Perusopetuksen tehtävä, tavoitteet ja toimintakulttuuri - linjaustekstit - alue-/koulukohtaiset työstöohjeet joulukuu Oppimisen edistäminen koulututyössä (oppimisympäristö, yhteistyö, työtavat, apip, kerhot jne.) - linjaustekstit tuntijako - alue-/koulukohtaiset työstöohjeet Jokaisesta kokonaisuudesta alueen rehtoreiden kanssa yhteinen käsittely -> malli ja materiaalit koulukohtaiseen työhön. Alueellisen työn tukena aluerehtorin kumppanina alueen OPSkoordinaattori 1 pv/vk Kouluja pyydetty varaamaan 2 x 3h vesot; esim. lokakuu ja joulukuun alku.

7

8 Oulun aluemalli Oulun Sivistys- ja kulttuuripalvelut (Siku) on jaettu neljään toiminnalliseen alueeseen: pohjoiseen, itäiseen, keskiseen ja eteläiseen. Kullakin alueella on päiväkoteja, peruskouluja, nuorisotaloja, kirjastoja, alueellisia kulttuuripalveluja ja lähiliikuntapaikkoja. Alueellisen toimintamallin avulla palvelut järjestetään poikkitoiminnallisesti. Näin resurssit voidaan kohdentaa tehokkaammin asiakasrajapintaan, tehostetaan tilankäyttöä ja vahvistetaan osallisuutta. Alueellisessa toimintamallissa otetaan alueiden erityispiirteet huomioon. Jokaisella alueella toimii yhteisistä palveluista ja monialaisesta yhteistyöstä vastaava aluetiimi. Kunkin aluetiimin puheenjohtaja on aluerehtori. Mukana on myös varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö, johtava nuorisotyöntekijä, aluekirjastopäällikkö tai kirjastojohtaja ja kulttuurituottaja. Aluetiimien työtä ohjaa sikun johtoryhmä. Sikun aluetoimijat ovat tiiviissä yhteistyössä kaupungin yhteisötoiminnan kanssa.

9 Oulun aluemalli ja OPS-työ Sivistys- ja kulttuuripalveluiden aluemalli antaa hyvät mahdollisuudet moniammatilliseen yhteistyöhön opetussuunnitelman kehittämisessä ja vahvistaa paikallisen OPS prosessin haltuunottoa. Keskitettyjen palveluiden ohjausryhmässä toimivat aluerehtorit kehittävät yhdessä alueen johtotiimin ja alueen perusopetuksen rehtoreiden kanssa alue- ja koulukohtaista opetussuunnitelmatyötä opetussuunnitelman perusteiden ja kuntakohtaisten linjausten mukaan. Monet opetussuunnitelmaan sisältyvät asiat, kuten kieliohjelma, aamu- ja iltapäivätoiminta, kerhotoiminta ja oppilashuolto edellyttävät alueellista yhteistyötä. Alueet voivat halutessaan myös profiloitua ja nostaa opetussuunnitelmassa esiin omia vahvuuksiaan ja omaleimaisuuttaan. Aluemallin avulla opetussuunnitelmia pystytään kehittämään sopivan kokoisissa kokoonpanoissa ja hyödyntämään moniammatillisia tiimejä.

10 Oulun aluemalli ja OPS-työ Opetussuunnitelman perusteissa velvoitetaan opetuksen järjestäjä laatimaan paikallinen opetussuunnitelma yhteistyössä oppilaiden ja huoltajien sekä muiden toimijoiden, erityisesti oppilashuoltoa ja kodin ja koulun yhteistyötä koskevilta osin yhteistyössä kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden kanssa. Sivistys- ja kulttuuripalveluiden aluetoiminnan kautta vanhempia, lapsia, nuoria, hyvinvointipalveluiden toimijoita sekä muita kumppaneita on helppo osallistaa OPS - työhön. Neljä aluekoordinaattoria vastaa oppimisen tuesta alueilla, ja he ovat myös mukana OPS-työssä. Yhdessä tehty opetussuunnitelmatyö lisää kaikkien osapuolten ymmärrystä opetuksen ja koulutyön haasteista, vahvistaa sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin ja lasten- ja nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen. OKM:n rahoittama Osaava Oulu -hanke tukee paikallisessa opetussuunnitelmatyössä tarvittavia prosessitaitoja sekä yhteisöllisiä taitoja kahden alueellisen OPS-koordinaattorin avulla lukuvuotena Tämän lisäksi Osaava Oulu -hanke on mukana ajankohtaisissa paikallisesti järjestettävissä OPS-koulutuksissa. Alueellisen OPS-työn sijoittuminen kokonaisuuteen on kuvattu diassa 6 (vihreällä merkityt kokonaisuudet)

11 Kehittämisyksikön roolista OPSsuunnittelussa ja toteutuksessa Sivistys- ja kulttuuripalveluiden kehittämisyksikössä toimivat laatutiimi, kehittäjäopettajien tiimi, hyvinvointi- ja toimintaympäristötiimi, projektitoimisto ja ICT-tiimi ja tapahtumatiimi. Kehittäjäopettajien tiimi tekee sikussa OPS-yhteistyötä kehittämisyksikön muiden tiimien kanssa: hyvinvointi- ja toimintaympäristötiimi/esim. OPS osana lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa, opiskelija- ja oppilashuoltolain muutos, hyvinvointikoulukonsepti ICT-tiimi/esim. koulujen oppimisympäristöt ja teknologiakoulutukset Projektitiimi/esim. OPH:n valtionavut OPS-uudistusta tukemassa Kehittäjäopettajat sijoittuvat yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa keskitetyn OPS-työn tiimeihin (vrt. dian 6 kuva, sinisellä merkityt kokonaisuudet). Ryhmien lopullisen kokoonpanon määrittää OPS-ohjausryhmä syksyllä Kehittäjäopettajien tiimi vastaa paikallisten, eheyttävien OPS-kokonaisuuksien kehittämisestä ja kirjaamisesta. Tiimissä on myös ainekohtaista asiantuntijuutta, koska kaikki tiimin jäsenet joko työskentelevät osan työajasta opettajina tai lastentarhanopettajina tai ovat opettajataustaisia. Kehittäjäopettajat ovat myös yhteydessä opetusalan täydennyskoulutusta ja tutkimuksen ja käytännön työn yhdistämistä vaalivan, oululaisen Keidas-verkoston edustajien kanssa, joita ovat mm. TATin, Oulun yliopiston, Pohjois-Suomen AVIn ja Pohjois-Pohjanmaan yliopiston edustajat.

12 Eheyttävät kokonaisuudet Heti valtakunnallisen OPS-luonnoksen ensimmäisen julkistusvaiheen jälkeen Oulussa alettiin päivittää ja kehittää paikallisia, eheyttävia OPS-kokonaisuuksia (0-9. lk:lle). Kokonaisuudet ovat: Maailmankansalaisen polku Kestävän kehityksen polku Tiedonhallinnan polku Kulttuuripolku Yrittäjyyskasvatuksen polku Hyvinvointipolku OPSiin sisälle kirjoitettua osallisuutta kehitetään yhdessä VAKAn ja nuorisopalveluiden kanssa. Polkujen suunnittelusta vastaavat kehittäjäopettajat yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa. Kutakin polkua suunnittelee 1-2 kehittäjäopettajaa, ja osassa on mukana Oulun matikkamaan edustaja, teknologiakouluttaja ja/tai muita opetusalan toimijoita.

13 Kehittämisyksikön roolista OPSsuunnittelussa ja toteutuksessa Kehittäjäopettajien tiimi vastaa yhdessä laatupäällikön kanssa myös alueellisten OPSkoulutusten markkinoinnista kouluille (Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Oulun normaalikoulun sekä Oulun yliopiston täydentävien opintojen keskuksen, TOPIKin järjestämät alueelliset koulutukset). Kehittäjäopettajat vastaavat myös sikun omien OPS-koulutusten suunnittelusta ja toteutuksesta sekä Oulun oman OPS-portaalin ylläpidosta. Muu tiedottaminen hoidetaan yhdessä perusopetus- ja nuorisojohtajan ja sikun tiedottajien kanssa sekä Intranet Akkunassa että suoraa koulujen rehtoreiden ja koulukohtaisten OPSkontaktihenkilöiden sähköposteihin, tapaamisissa ja kokouksissa. Perusopetus- ja talousyksikön kanssa tehdään taloussuunnittelua OPS-muutokseen liittyen mm. vuonna 2016 yhtä aikaa sekä 7. lk (vanha OPS) ja 6. lk alkavaan (OPS2016) B1-kieleen liittyen. Kehittämisyksikkö hoitaa yhdessä perusopetuksen johtajan ja aluerehtoreiden kanssa sekä valtakunnallisten että paikallisten perus- ja lisäopetuksen OPS-palautteiden keräämisen opetushenkilöstöltä, huoltajilta ja oppilailta.

14 Esi- ja alkuopetuksen yhteistyömalli Oulussa Kaupungin taso Alueellinen taso Aluekoordinaattorit (2 henkilöä) Yksikkötaso Esi- ja alkuopetuksen yhteistyöryhmä ALPO koordinoi, seuraa ja kehittää esi- ja alkuopetuksen yhteistyötä. Esi- ja alkuopetuksen alueellista yhteistyötä toteutetaan 13 alueella uudessa Oulussa. Alueverkostolla on 2-3 tapaamista vuosittain. Tavoitteena on kehittää alueellista yhteistyötä. Johtavat alueverkostotoimintaa. Aluekoordinaattorit valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Esi- ja alkuopetuksen yhteysopettaja vastaa omassa yksikössä esi- ja alkuopetuksen asioista Ryhmään kuuluu varhaiskasvatuksen ja alkuopetuksen asiantuntijoita ja kentän työntekijöitä sekä aluekoordinaattorit Alueverkostoon kuuluvat alueen esiopetusta antavat päiväkodit, alakoulut ja erityiskoulut. Tapaamisiin osallistuu alueen kustakin yksiköstä esi- ja alkuopetuksen yhteysopettaja sekä mahdollisuuksien mukaan muita esi- ja alkuopetuksen toimijoita.

15 Esiopetuksen opetussuunnitelmaprosessi Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteita valmisteleva työryhmä asetettiin ja aloitti työnsä Työryhmässä on mukana Oulun varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Anitta Pakanen. Esiopetuksen perusteiden ensimmäinen luonnos avattiin kommentoitavaksi syyskuussa Oululaisen päiväkodin lapsiryhmästä kerättiin videoinnin ja piirustusten kautta lasten näkemyksiä esiopetuksen mukavista asioista ja tärkeistä paikoista. Kirjallinen koonti ja videokooste lähetettiin Opetushallitukseen. Lasten mielestä tärkeintä esiopetuksessa ovat kaverit ja leikkiminen. Kasvatushenkilöstön ja asiantuntijoiden palautetta annettiin työryhmälle myös oman edustajan kautta.

16 Esiopetuksen opetussuunnitelmaprosessi Opetushallitus pyysi Oulun kaupungilta lausuntoa esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden lopullisesta luonnoksesta toukokuussa Kaupungin esi- ja alkuopetuksen yhteistyöryhmä Alpo käsitteli esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden luonnoksen sisältöä kokouksessaan ja sen pohjalta valmisteltiin kaupungin lausuntoesitys. Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta hyväksyi kokouksessaan virallisen lausunnon. Lausunnossa esiopetuksen opetussuunnitelman kokonaisuus todetaan hyväksi ja selkeäksi. Tulevaisuuden edellyttämä laaja-alainen osaaminen ja monialaisen yhteistyön korostaminen ovat erityisen tärkeitä esiops:in kirjauksia. Vertaisryhmän merkityksen avaaminen ja lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelman laatimisen suositeltavuus nousevat lausunnossa kehittämisnäkökulmiksi.

17 Esiopetuksen opetussuunnitelmaprosessi Opetushallituksen on määrä hyväksyä esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet syksyllä 2014 Paikallisen esiopetuksen opetussuunnitelman laatiminen käynnistyy Oulussa syksyllä Sivistys- ja kulttuuripalveluiden ops-ohjausryhmä vastaa myös esiopetuksen ja lukio-opetuksen opetussuunnitelmatyön ohjauksesta yhtenäisen oppimispolun turvaamiseksi. Ohjausryhmää täydennetään tarvittavilla asiantuntijoilla kunkin opetussuunnitelman työstövaiheessa. Paikallinen esiopetuksen opetussuunnitelma otetaan käyttöön kaikissa esiopetuksen yksiköissä

18 Opetussuunnitelmatyön valmistelua esiopetuksessa Esiopetuksen oppilashuoltoa koskevat muutokset on valmisteltu monialaisessa työryhmässä ja käsitellään sivistys- ja kulttuurilautakunnan kokouksessa. Oppilashuoltoa koskevat muutokset otetaan käyttöön esiopetuksessa alkaen. Kunnallisen ja yksityisen varhaiskasvatuksen toimijoita on koulutettu kevään aikana uuden oppilas- ja opiskelijahuoltolain sisältöihin ja tuleviin muutoksiin. Henkilökuntaa on osallistunut myös AVI:in järjestämiin koulutuksiin.

19 Esiopetussuunnitelmasta tiedottaminen Opetussuunnitelmatyön etenemisestä on tiedotettu kaupungin sisäisen intran, Alpo-työryhmän, alueellisen verkostotyön sekä www-sivujen ops-portaalin kautta.

1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet

1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet 1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet Opetuksen järjestäjällä on vastuu paikallisen opetussuunnitelman laadinnasta ja kehittämisestä 1. Opetussuunnitelmassa päätetään perusopetuksen

Lisätiedot

1.2 Paikallinen opetussuunnitelma ja sen kehittäminen

1.2 Paikallinen opetussuunnitelma ja sen kehittäminen 1.2 Paikallinen opetussuunnitelma ja sen kehittäminen Opetuksen järjestäjällä on vastuu paikallisen esiopetuksen opetussuunnitelman laadinnasta ja kehittämisestä 1. Paikallisessa opetussuunnitelmassa päätetään

Lisätiedot

Asukasluku 194 000 Keski-ikä on 36 vuotta.

Asukasluku 194 000 Keski-ikä on 36 vuotta. Asukasluku 194 000 Keski-ikä on 36 vuotta. Oulu 2020: Rohkeasti uudistuva Skandinavian pohjoinen pääkaupunki Elinvoima, Elinkeino-elämän uudistuminen ja kilpailukyky Kuntalaisten hyvinvointi Ympäristön

Lisätiedot

3.3 Yhteistyö esiopetuksen aikana ja siirtymävaiheissa

3.3 Yhteistyö esiopetuksen aikana ja siirtymävaiheissa 3.3 Yhteistyö esiopetuksen aikana ja siirtymävaiheissa Yhteistyön tavoitteina on, että esiopetus, muu varhaiskasvatus ja perusopetus muodostavat johdonmukaisen, lapsen kasvua ja oppimista tukevan jatkumon.

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN LAADINTA Opetusneuvos Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN LAADINTA Opetusneuvos Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN LAADINTA 2012-2016 15.3.2012 Opetusneuvos Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS KOULUN OPETUSSUUNNITELMA ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma KUNNAN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset

Lisätiedot

KuntaKesuKuntoon

KuntaKesuKuntoon KuntaKesuKuntoon 2013-2014 Paikallisen kehittämissuunnitelman toteutus kunnassa Mika Penttilä, sivistys- ja kulttuurijohtaja Esiteltäviä asioita: Uusi Oulu Uuden Oulun kuntaliitos - yhdistymissopimus ja

Lisätiedot

Lohjan OPS2016- prosessi

Lohjan OPS2016- prosessi Lohjan OPS2016- prosessi Lukuvuosi 2012-2013 lokakuu Sivistysjohtaja asettaa opetussuunnitelman ohjausryhmän, ohjausryhmä aloittaa työnsä Sivistysjohtaja, ohjausryhmän jäsenet Sähköinen Google Drive alusta

Lisätiedot

Paikallisen opetussuunnitelmatyön tukikoulutus

Paikallisen opetussuunnitelmatyön tukikoulutus Paikallisen opetussuunnitelmatyön tukikoulutus Opetussuunnitelmatyö lähestyy! Tule keskustelemaan, hakemaan uutta tietoa ja hyviä työkaluja OPStuki 2016 -koulutuksesta! OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2017. Teematyöpajat I & II. Opetushallitus 10.11. ja 19.11.2015

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2017. Teematyöpajat I & II. Opetushallitus 10.11. ja 19.11.2015 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2017 Teematyöpajat I & II Opetushallitus 10.11. ja 19.11.2015 Kerro minulle, niin unohdan. Näytä minulle, niin saatan muistaa. Ota minut mukaan, niin ymmärrän Kiinalainen

Lisätiedot

MIKÄ ON? Jaana Inki /Ulla

MIKÄ ON? Jaana Inki /Ulla MIKÄ ON? OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukikoulutus on enorssin ja kaikkien harjoittelukoulujen yhteisesti toteuttama koulutuskokonaisuus, jossa harjoittelukouluverkosto toimii paikallisen

Lisätiedot

Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12

Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12 Opetus- ja kasvatuslautakunta 42 26.04.2016 Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12 129/12.00.01/2016 OPEKAS 42 valmistelijat; sivistysjohtaja Peter Johnson puh. 044 780 9254,

Lisätiedot

eops 27.2.2013 Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS

eops 27.2.2013 Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS eops 27.2.2013 Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 http://www.oph.fi/ops2016 Etusivun uutiset Tavoitteet Aikataulu Työryhmät Paikallisen työn tuki Luonnokset Blogi

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

OPS 2016 tietoisku: Uudistuvat opetussuunnitelman perusteet esiopetuksessa ja perusopetuksessa

OPS 2016 tietoisku: Uudistuvat opetussuunnitelman perusteet esiopetuksessa ja perusopetuksessa OPS 2016 tietoisku: Uudistuvat opetussuunnitelman perusteet esiopetuksessa ja perusopetuksessa EDUCA 24.1.2014 Irmeli Halinen ja Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Verkkosivut: oph.fi/ops2016 Etusivun uutiset

Lisätiedot

OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT

OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT Miten maailma koulun ympärillä muuttuu? Millaista osaamista oppilaat tarvitsevat elämässään? Millaisessa koulussa on hyvä oppia ja

Lisätiedot

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä Ops-prosessi pedagogisen ja strategisen kehittämisen näkökulmasta Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä 2 1 Yleissivistävän

Lisätiedot

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh Sivistys- ja Sivistys- ja Sivistys- ja 18 01.03.2016 39 26.04.2016 47 18.04.2017 Perusopetuksen opetussuunnitelma 2016 45/12.00.01/2016 Sivistys- ja 01.03.2016 18 Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö

Lisätiedot

ESI-, PERUS- JA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAPROSESSI TURUSSA

ESI-, PERUS- JA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAPROSESSI TURUSSA lv 12-13 ESI-, PERUS- JA LISÄOPETUSTA KOSKEVA VALTAKUNNALLINEN TYÖ Pohdittavat teemat PAIKALLINEN TYÖ TURUSSA 2012 kesä ja Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen tavoitteista ja

Lisätiedot

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus KUTSU PU 1802B 11.9.2013 OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus Arvoisa vastaanottaja Opetussuunnitelmatyö lähestyy! Tule keskustelemaan, hakemaan uutta tietoa ja hyviä

Lisätiedot

Prosessin tasot a) valtakunnallinen taso b) alueellinen taso

Prosessin tasot a) valtakunnallinen taso b) alueellinen taso OPS- uudistus Prosessin tasot a) valtakunnallinen taso - oph - oph: n kanssa yhteistyössä ohjausryhmä - norssien koordinaattorit - kouluttajien koulutus ( 4 moduulia) b) alueellinen taso - kouluttajat

Lisätiedot

Uudistuva varhaiskasvatus ja esiopetuksen opetussuunnitelmaprosessi

Uudistuva varhaiskasvatus ja esiopetuksen opetussuunnitelmaprosessi Varhaiskasvatus: Johtajuuden haasteet uudistuvassa varhaiskasvatuksessa Uudistuva varhaiskasvatus ja esiopetuksen opetussuunnitelmaprosessi Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2013 Arja-Sisko Holappa Opetusneuvos,

Lisätiedot

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh.

Asian valmistelu ja tiedustelut: opetuspäällikkö Piia Uotinen, puh. Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta 18 01.03.2016 39 26.04.2016 47 18.04.2017 24 19.09.2017 24 Perusopetuksen

Lisätiedot

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Nimi Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Kunta Utajärvi Koulu Utajärven yhtenäinen peruskoulu Hyväksymispäivämäärä SISÄLTÖ 1. Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS LUMA-seminaari 15.1.2013 1 Opetussuunnitelmatyön kokonaisuus 2 Yleissivistävän koulutuksen uudistaminen

Lisätiedot

57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa alkaen

57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa alkaen Mikkeli Ote pöytäkirjasta 6/2016 1 (5) Kasvatus- ja opetuslautakunta, 46, 26.05.2016 Kasvatus- ja opetuslautakunta, 57, 16.06.2016 57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Puhtia paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön. Arja-Sisko Holappa Opetushallitus

Puhtia paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön. Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Puhtia paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Perusteiden ja paikallisten opetussuunnitelmien valmistuminen (valtioneuvoston asetuksen mukaan) Esiopetuksen, perusopetuksen

Lisätiedot

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukihanke/tukikoulutus

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukihanke/tukikoulutus OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmaprosessin tukihanke/tukikoulutus Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu Ulla Ilomäki-Keisala ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi 040-189 8959 MIKÄ ON? OPStuki

Lisätiedot

Ajankohtaista opetushallinnosta

Ajankohtaista opetushallinnosta Ajankohtaista opetushallinnosta Pääjohtaja Aulis Pitkälä Rovaniemi 13.9.2016 Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2018 2013 2014 2015 2016 2017 2018 si-, perus- ja lisäpetuksen ops-perusteet

Lisätiedot

Esiopetussuunnitelmaprosessi Kevät 2015 Syksy 2015

Esiopetussuunnitelmaprosessi Kevät 2015 Syksy 2015 Esiopetussuunnitelmaprosessi Kevät 2015 Syksy 2015 2.3.2015 Esittäjän nimi 1 Prosessi OppivaOPS-valmennuspäivien jälkeen alueelliset työryhmät Pohjoinen: 30.3. ja 4.5. Eteläinen: 31.3. ja 6.5. Itäinen:

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

ESI-, PERUS- JA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAPROSESSI TURUSSA 2012-2016

ESI-, PERUS- JA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAPROSESSI TURUSSA 2012-2016 lv 12-13 ESI-, PERUS- JA LISÄOPETUSTA KOSKEVA VALTAKUNNALLINEN TYÖ Pohdittavat teemat PAIKALLINEN TYÖ TURUSSA 2012 kesä ja Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen tavoitteista ja

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus

OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus KOULUTUSKIRJE LSSAVI / 05.12.01/5.9.2013 OPStuki 2016 Paikallisen opetussuunnitelmatyön tuki -koulutuskokonaisuus Arvoisa vastaanottaja Opetussuunnitelmatyö lähestyy! Tule keskustelemaan, hakemaan uutta

Lisätiedot

Puhtia paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön. Arja-Sisko Holappa Opetushallitus

Puhtia paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön. Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Puhtia paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Perusteiden ja paikallisten opetussuunnitelmien valmistuminen (valtioneuvoston asetuksen mukaan) Esiopetuksen, perusopetuksen

Lisätiedot

OPS-PROSESSI. Ulla Ilomäki-Keisala luokanlehtori Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi

OPS-PROSESSI. Ulla Ilomäki-Keisala luokanlehtori Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi OPS-PROSESSI Ulla Ilomäki-Keisala luokanlehtori Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu ulla.ilomaki-keisala@helsinki.fi 1.9.2011 1 Lukuvuosi 2010-2011 1.9.2011 2 Oppilaan tuen muutokset enorssi -koulutus

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Kohti suunnitelmallisempaa lukion kehittämistä

Kohti suunnitelmallisempaa lukion kehittämistä Kohti suunnitelmallisempaa lukion kehittämistä Aulis Pitkälä Opetushallituksen pääjohtaja IX Valtakunnalliset lukiopäivät 12.11. 13.11.2013 Helsinki, Finlandia-talo Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Koulutuksen

Lisätiedot

Puhtia paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön. Arja-Sisko Holappa Opetushallitus

Puhtia paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön. Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Puhtia paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Paikalliset opetussuunnitelmat Voidaan ottaa käyttöön 1.8.2015, on viimeistään otettava käyttöön 1.8.2016. Paikallisten opetussuunnitelmien

Lisätiedot

Ajankohtaista. koulutuksesta. varhaiskasvatuksesta ja. Johtaja Jorma Kauppinen, Opetushallitus Tiedon Kumppanuusfoorum Jyväskylä 24.8.

Ajankohtaista. koulutuksesta. varhaiskasvatuksesta ja. Johtaja Jorma Kauppinen, Opetushallitus Tiedon Kumppanuusfoorum Jyväskylä 24.8. Ajankohtaista varhaiskasvatuksesta ja koulutuksesta Johtaja Jorma Kauppinen, Opetushallitus Tiedon Kumppanuusfoorum Jyväskylä 24.8.2017 Varhaiskasvatus 24/08/2017 Opetushallitus 2 Varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

Arviointikulttuuri. Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Katriina Sulonen

Arviointikulttuuri. Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Katriina Sulonen Arviointikulttuuri Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa Katriina Sulonen Hyvä arviointikulttuuri keskeisiä piirteitä ovat yhteisesti laaditut selkeät tehtävät ja periaatteet

Lisätiedot

Joensuun seudun perusasteen OPS2016, suunnitelma. Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kontiolahti, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi

Joensuun seudun perusasteen OPS2016, suunnitelma. Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kontiolahti, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi Joensuun seudun perusasteen OPS2016, suunnitelma Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kontiolahti, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi www.oph.fi/ops2016 Olli Kauppinen 2 Suunnitteluprosessi Seudun sivistysjohtajat perustivat

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa alkaen

Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa alkaen Sivistyslautakunta 42 25.05.2016 Sivistyslautakunta 85 17.11.2016 Sivistyslautakunta 36 15.05.2017 Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa 1.8.2016 alkaen Sivltk

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Perusopetuksen opetussuunnitelma: Muutos arviointiin 1.8.

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Perusopetuksen opetussuunnitelma: Muutos arviointiin 1.8. Kaupunginhallitus 148 10.05.2016 Kaupunginhallitus 218 27.06.2017 Perusopetuksen opetussuunnitelma: Muutos arviointiin 1.8.2017 alkaen 1345/07.05/2017 KH 10.05.2016 148 Perusopetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

JUHLAVUOSI 2017 POHJOIS-POHJANMAALLA

JUHLAVUOSI 2017 POHJOIS-POHJANMAALLA Suomi 100 -juhlavuoden info- ja suunnittelutilaisuus Tilaisuuden ohjelma klo 9.00 10.05 Avaussanat Maakuntajohtaja Pauli Harju Suomi 100 -juhlavuoden juhlatoimikunnan pj, kaupunginvaltuuston pj. Juha Hänninen

Lisätiedot

Tilannekatsaus lukiokoulutuksen uudistumiseen. Helsinki Opetusneuvos Tiina Tähkä

Tilannekatsaus lukiokoulutuksen uudistumiseen. Helsinki Opetusneuvos Tiina Tähkä Tilannekatsaus lukiokoulutuksen uudistumiseen Helsinki 28.4.2014 Opetusneuvos Tiina Tähkä Lukiokoulutuksen tarkoitus Lukiokoulutus antaa opiskelijalle valmiudet aloittaa opiskelu yliopistossa, ammattikorkeakoulussa

Lisätiedot

Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa alkaen

Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan kunnassa alkaen Sivistyslautakunta 42 25.05.2016 Sivistyslautakunta 85 17.11.2016 Sivistyslautakunta 36 15.05.2017 Sivistyslautakunta 45 29.06.2017 Oppivelvollisille tarkoitettu perusopetuksen opetussuunnitelma Alavieskan

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät Sivistystoimiala 18.5. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013

Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013 Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013 Erityisasiantuntija Riitta Rajala, Opetushallitus JOUSTAVA KOULUPÄIVÄ SEMINAARI 23.1.2013

Lisätiedot

Emmi Ristolainen Emmi Ristolainen

Emmi Ristolainen Emmi Ristolainen Kokouskutsu Nro Koulutuslautakunta 20.9.2017 4 Kokousaika Tiistai 26.9.2017 klo 18.00 Kokouspaikka Miinan koulun opettajien huone Käsiteltävät asiat 1 2 3 4 5 6 7 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Sivistys- ja kulttuuripalveluiden uusi johtamisjärjestelmä alkaen

Sivistys- ja kulttuuripalveluiden uusi johtamisjärjestelmä alkaen Sivistys- ja kulttuuripalveluiden uusi johtamisjärjestelmä 1.1.2017 alkaen Aluemallissa toimivat varhaiskasvatus, perusopetus ja osa nuorisopalveluita koskee päiväkoteja, peruskouluja ja nuorisotiloja.

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY Sisältö: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvointilautakunta Lautakunnan alaiset jaostot Sote-neuvottelukunta Toimialan organisoituminen Palvelualueiden toiminnot

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

YLEISSIVISTÄVÄN KOULUTUKSEN UUDISTAMINEN. Johtaja Jorma Kauppinen 22.5.2012, Ressun lukio

YLEISSIVISTÄVÄN KOULUTUKSEN UUDISTAMINEN. Johtaja Jorma Kauppinen 22.5.2012, Ressun lukio YLEISSIVISTÄVÄN KOULUTUKSEN UUDISTAMINEN Johtaja Jorma Kauppinen 22.5.2012, Ressun lukio KOULUN OPETUSSUUNNITELMA ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma KUNNAN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset tarpeet Laatukriteerit

Lisätiedot

VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä

VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä 24.9.2015 Varhaiskasvatuksen asiantuntijatiimi Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus Opetushallitus Esittelijä, Kirsi

Lisätiedot

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opetusta koskevat

Lisätiedot

Opetussuunnitelmaprosessi Helsingin kaupungissa. Outi Salo 3.10.2014

Opetussuunnitelmaprosessi Helsingin kaupungissa. Outi Salo 3.10.2014 Opetussuunnitelmaprosessi Helsingin kaupungissa Outi Salo 3.10.2014 Koulutuksen järjestäjät ja oppilasmäärät Kaupungin koulut - Suomenkieliset - ruotsinkieliset Koulujen määrä 99 21 oppilasmäärä 37 379

Lisätiedot

KH Paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen ja henkilöstön, huoltajien ja lasten osallistaminen

KH Paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen ja henkilöstön, huoltajien ja lasten osallistaminen Kaupunginhallitus 216 27.06.2017 Varhaiskasvatussuunnitelma 1.8.2017 alkaen 1357/06.15/2017 KH 27.06.2017 216 Paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen ja henkilöstön, huoltajien ja lasten osallistaminen

Lisätiedot

YLEISSIVISTÄVÄ JA AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUVAT

YLEISSIVISTÄVÄ JA AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUVAT YLEISSIVISTÄVÄ JA AMMATILLINEN KOULUTUS UUDISTUVAT Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät IX 1.-2.12.2009 Irmeli Halinen OPETUSHALLITUS Terveisiä Opetushallituksesta 2 UUDISTUNEET AMMATILLISET

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerityö

Hyvän ohjauksen kriteerityö Hyvän ohjauksen kriteerityö Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2014 Opetusneuvos Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö 21. vuosituhannen oppimisen taidot

Lisätiedot

OPS-TYÖ LUKUVUONNA

OPS-TYÖ LUKUVUONNA TIINA VÄLIKANGAS OPS-TYÖ LUKUVUONNA 2016-2017 Tiina Välikangas LÄHTÖTILANNE Opetussuunnitelman toteutumista tulee seurata ja sen jalkauttamista tukea. HAASTEET OPS-prosessissa havaittu, että toimintakulttuurissa

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

Näkökulmia oppilashuollon moniammatillisuuteen Monenlaista moniammatillisuutta oppilashuollossa

Näkökulmia oppilashuollon moniammatillisuuteen Monenlaista moniammatillisuutta oppilashuollossa Näkökulmia oppilashuollon moniammatillisuuteen Monenlaista moniammatillisuutta oppilashuollossa 30.11.2011 Kristiina Laitinen Opetusneuvos Opetushallitus Moniammatillisuus oppilashuollossa Lakisääteistä

Lisätiedot

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Luonnos kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuen opetussuunnitelman perusteteksteiksi Nyt esitetyt muutokset perustuvat käytännön työstä saatuihin kokemuksiin, palautteisiin

Lisätiedot

Esiopetuksen uudistuvat perusteet

Esiopetuksen uudistuvat perusteet Esiopetuksen uudistuvat perusteet tilannekatsaus 20.11.2013 Arja-Sisko Holappa opetusneuvos Opetushallitus Esiopetus uudistuu osana koko yleissivistävän oppimisen polun uudistusta Ajantasaista tietoa verkossa

Lisätiedot

Paikallisen opetussuunnitelman laadinta

Paikallisen opetussuunnitelman laadinta Paikallisen opetussuunnitelman laadinta Perusopetuksen Opetussuunnitelman Valtakunnalliset Perusteet on valmistunut vuonna 2014 Se otetaan käyttöön kunnissa 182016 Sitä varten myös Vihdin kunnassa on laadittu

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN TUNTIJAKO OPS LUKU 1 PAIKALLISEN OPETUSSUUNNITELMAN MERKITYS JA LAADINTA

PERUSOPETUKSEN TUNTIJAKO OPS LUKU 1 PAIKALLISEN OPETUSSUUNNITELMAN MERKITYS JA LAADINTA Sisällys LUKU 1 PAIKALLISEN OPETUSSUUNNITELMAN MERKITYS JA LAADINTA... 1 1.1 Opetussuunnitelman perusteet ja paikallinen opetussuunnitelma... 1 1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet...

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Seinäjoki 5.3.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

Esiopetuksesta perusopetukseen. Anja Huurinainen-Kosunen 15.1.2014

Esiopetuksesta perusopetukseen. Anja Huurinainen-Kosunen 15.1.2014 Esiopetuksesta perusopetukseen 15.1.2014 Lapsen kasvun ja kehityksen polku varhaiskasvatus 0-6 v (=päivähoito ja esiopetus) -> esiopetus 6 v. -> perusopetus alkaa sinä vuonna, kun lapsi täyttää 7 vuotta

Lisätiedot

Ohjausryhmä ja verkosto nimetty 3/2014. Lukioiden tvt-strategiat tiedoksi ltk:lle (digabi) 8/2014. Hankintakäytäntö sovittu 9/2014

Ohjausryhmä ja verkosto nimetty 3/2014. Lukioiden tvt-strategiat tiedoksi ltk:lle (digabi) 8/2014. Hankintakäytäntö sovittu 9/2014 Liite: Edelläkävijyys KokoHelaGrani Hanke toimeenpanee vuosina 2014-16 valtuuston vuonna 2013 hyväksytyn tietohallintostrategian sivistystoimen osalta. Ohjausryhmä ja verkosto nimetty 3/2014 Lukioiden

Lisätiedot

Sivistyspalvelujen organisaatio

Sivistyspalvelujen organisaatio Sivistyspalvelujen organisaatio 1.1.2012 SIVISTYSLAUTAKUNTA pj. Katja Isomöttönen vpj. Markku Väätäinen KULTTUURI-, LIIKUNTA- ja NUORISOLAUTAKUNTA pj. Pauliina Holm vpj. Juha Hjelt Kulttuurijaosto Liikuntajaosto

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN. Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus Helsinki, Paasitorni

TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN. Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus Helsinki, Paasitorni TAITEEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KEHITTÄMINEN Mikko Hartikainen, Eija Kauppinen Opetushallitus 15.4.2010 Helsinki, Paasitorni Taiteen perusopetuksen kehittäminen Opetustuntikohtaisen taiteen perusopetus:

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

Hyvinvointipäiväkoti - toimintamalli

Hyvinvointipäiväkoti - toimintamalli Hyvinvointipäiväkoti - toimintamalli kokemuksellista hyvinvointitietoa arvioiva malli - mukana lapset, henkilöstö ja huoltajat Tuula Herranen 2018 alueellinen suunnittelija Hyvinvointipäiväkoti toimintamallin

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Alakoulut 0..0 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet alakoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 7 alakoulua (0.. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä Opettajainkokouksessa

Lisätiedot

Monilukutaito kärkihankkeena kehittämisohjelman esittely. Media mahdollisuuksien maailma varhaiskasvatuksessa ja nuorisotyössä, 1.11.

Monilukutaito kärkihankkeena kehittämisohjelman esittely. Media mahdollisuuksien maailma varhaiskasvatuksessa ja nuorisotyössä, 1.11. Monilukutaito kärkihankkeena kehittämisohjelman esittely Media mahdollisuuksien maailma varhaiskasvatuksessa ja nuorisotyössä, 1.11.2016 Varkaus 1 Monilukutaito Monilukutaidolla tarkoitetaan erilaisten

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Uudistus 10 vuoden välein Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa annetaan perusopetuksen

Lisätiedot

Huittisten kaupunki. Kasvatus- ja opetuspalvelut. Arviointisuunnitelma

Huittisten kaupunki. Kasvatus- ja opetuspalvelut. Arviointisuunnitelma 1 Huittisten kaupunki Kasvatus- ja opetuspalvelut Arviointisuunnitelma 2019 2021 2 Sisällysluettelo 1. Taustaa... 3 2. Laatutyön organisointi... 3 3. Arvioinnin vuosikello... 4 4. Arvioinnin tasot... 6

Lisätiedot

Hiukkavaaratalo. Elina Väisänen

Hiukkavaaratalo. Elina Väisänen Hiukkavaaratalo Hiukkavaaran monitoimitalon hanke pedagoginen suunnitelma rehtori opettajia moniammatillinen työryhmä koulu päiväkoti nuorisopalvelut kirjasto Oulu-opisto kulttuuritalo Valve liikuntapalvelut

Lisätiedot

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA Oppimisen ja osaamisen iloa Uudet opetussuunnitelmalinjaukset todeksi Irmeli Halinen Opetusneuvos Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPPIMINEN OPETUS JA OPISKELU PAIKALLISET

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman paikalliset osuudet: yleinen osa

Perusopetuksen opetussuunnitelman paikalliset osuudet: yleinen osa Kasvun ja oppimisen lautakunta 33 28.04.2016 Perusopetuksen opetussuunnitelman paikalliset osuudet: yleinen osa KASVOPPI 33 Perusopetuksen ohjausjärjestelmän tarkoituksena on varmistaa koulutuksen tasaarvo

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Opiskeluhuoltoryhmän työskentelymallin laadinta Autio Eva

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Opiskeluhuoltoryhmän työskentelymallin laadinta Autio Eva Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Opiskeluhuoltoryhmän työskentelymallin laadinta 22.9.2017 Autio Eva Opiskeluhuolto sisältää koulutuksen järjestäjän hyväksymän opetussuunnitelman mukaisen opiskeluhuollon

Lisätiedot

SÄÄD Ö SK O K O E L M A

SÄÄD Ö SK O K O E L M A 1 (5) Kotkan kaupungin SÄÄD Ö SK O K O E L M A 2019 Nro 11 VARHAISKASVATUKSEN VASTUUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty hyvinvointilautakunnassa 5.3.2019) YLEISTÄ 1 Soveltamisala 2 Toiminta-ajatus Hyvinvointilautakunnan

Lisätiedot

PERUSOPETUS ALUEREHTORI- ORGANISAATIOMALLEJA

PERUSOPETUS ALUEREHTORI- ORGANISAATIOMALLEJA PERUSOPETUS ALUEREHTORI- ORGANISAATIOMALLEJA KUNTAORGANISAATIOT MUUTOKSEN EDESSÄ Sote-uudistus kuntaorganisaatio muutoksen edessä Monessa kaupungissa jo siirrytty tai oaan siirtymässä tiaaja-tuottajamaista

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

ALUEELLISET TYÖPAJAT. Ulla Ilomäki-Keisala

ALUEELLISET TYÖPAJAT. Ulla Ilomäki-Keisala ALUEELLISET TYÖPAJAT Alueellisten työpajojen työskentelylle on tunnusomaista: 1. Osallistava ja vuorovaikutteinen kouluttaminen opsprosessin käynnistämiseen ja ohjaamiseen, 2. Uusien toimintatapojen etsiminen

Lisätiedot

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset Joensuun seudun opetussuunnitelma Keskeiset uudistukset Opetussuunnitelman käyttöönotto Uuden opetussuunnitelman mukainen opetus alkaa kaikissa kouluissa 1.8.2016 Luokissa 1-6 uusi opetussuunnitelma kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi.. LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet koulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 107 koulua * 1 kunnasta (.. mennessä) 800 700 7 00 00 400 0 0 100 1 0 Alakoulut

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja. 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016...

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja. 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016... i SISÄLLYSLUETTELO KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016... 4 40, KASKO 19.5.2015 17:30 Sivu 2 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO

Lisätiedot

Lasten ja nuorten hyvinvointi ja elämänhallinta. V HYVÄ ELÄMÄ FOORUMI Tarja Tuomainen Jyväskylän kaupunki

Lasten ja nuorten hyvinvointi ja elämänhallinta. V HYVÄ ELÄMÄ FOORUMI Tarja Tuomainen Jyväskylän kaupunki Lasten ja nuorten hyvinvointi ja elämänhallinta V HYVÄ ELÄMÄ FOORUMI Tarja Tuomainen Jyväskylän kaupunki 25.2.2016 Mistä puhumme, kun puhumme hyvinvoinnista yleisesti (Karisto 2015, Hyvinvointifoorumi)

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ ALKAEN

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ ALKAEN 1 (5) VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ 1.8.2016 ALKAEN 1 Toiminta-alue 2 Organisaatio Tuotantoalueen laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus rakentavat lapsen ja nuoren tulevaisuutta.

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA OPPILASHUOLTOLAKI Yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin, osallisuuden ja työrauhan tukena miten toteutetaan käytännössä?

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET JA OPPILASHUOLTOLAKI Yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin, osallisuuden ja työrauhan tukena miten toteutetaan käytännössä? KUTSU ESAVI/7752/2014 Etelä-Suomi 29.8.2014 Opetus- ja kulttuuritoimi - vastuualue Jakelussa mainituille Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään valmennukseen 7.-8.10. ja 11.11.2104 klo

Lisätiedot

Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 30.11.2016 2 Sisällys 1. Toiminta-ajatus ja toiminnan tavoitteet 3 2. Aamu- ja iltapäivätoiminnan suunnittelu

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 3.4.2012 59 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMINNAN TAVOITTEET... 3 2. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITTELU JA SISÄLTÖ...

Lisätiedot