VASTUUTA TULEVAISUUDESTA - OAJ:n STRATEGIA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VASTUUTA TULEVAISUUDESTA - OAJ:n STRATEGIA"

Transkriptio

1 VASTUUTA TULEVAISUUDESTA - OAJ:n STRATEGIA

2 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ: n valtuusto käynnisti järjestön strategiatyön syksyllä Strategia kuvaa toiminnan painopistealueita sekä OAJ: n keskeisiä päämääriä ja keinoja niiden saavuttamiseksi. Tavoitteita kuvataan tarkemmin OAJ: n tavoiteohjelmassa ja toimintasuunnitelmassa. Niiden toteutumista seurataan toimintakertomuksissa. Strategia, tavoiteohjelma ja toimintasuunnitelma muodostavat kiinteän kokonaisuuden, jolla suunnataan OAJ: n tulevaisuuden toimintaa. Strategiaprosessin yhteydessä on tarkasteltu OAJ: n toiminnan tuloksia, järjestön toimintaympäristöä uhkineen ja mahdollisuuksineen, toiminta-ajatusta sekä edunvalvonnan ja järjestötyön tulevaisuudennäkymiä valtakunnallisella, alue- ja paikallistasolla. OAJ: n keskeisinä tavoitteina on OAJ - opettajien edunvalvoja OAJ vastaa kaikkien opettajien edunvalvonnasta. Sen tärkein tehtävä on parantaa ja kehittää jäsenten palvelussuhteen ehtoja, työolosuhteita sekä oikeudellista asemaa. Järjestön tehtävänä on myös kohentaa opettajan ammatin ja opettajien arvostusta sekä edistää jäsenistön henkistä ja fyysistä hyvinvointia. OAJ edustaa jäsenistöään palkkaus-, oikeusturva- sekä koulutus- ja yhteiskuntapoliittisissa kysymyksissä. OAJ on keskusjärjestö Akavan sekä neuvottelujärjestö JUKOn suurin ja merkittävin jäsenjärjestö, joten OAJ:llä on keskeinen asema valtakunnallisessa neuvottelutoiminnassa. OAJ: n paikallisyhdistykset ja luottamusmiehet osallistuvat paikalliseen sopimus- ja neuvottelutoimintaan. OAJ on myös merkittävä koulutuspoliittinen vaikuttaja. Järjestön voima ja vaikuttavuus perustuu siihen, että OAJ edustaa kaikkia opettajaryhmiä ja kattavasti koko toimialaa. kohentaa opettajan arvostusta ja palkkausta, turvata opetus- ja kasvatustyön resurssit sekä toimia alan vahvana vaikuttajana ja puolestapuhujana.

3 OAJ tekee tu loksekasta työtä OAJ: n mielestä koulutus ja varhaiskasvatus tulee nähdä investointina tulevaisuuteen. OAJ pyrkii vaikuttamaan niin, että voimavaroja nostatetaan kaikissa koulutusmuodoissa ja varhaiskasvatuksessa. Suomalainen koulutus on tuottanut kansainvälisesti vertaillen erinomaisia tuloksia, vaikka koulutukseen käytetyt voimavarat ovat olleet maassamme vain teollisuusmaiden keskitasoa. Tuloksekkuus on ollut suurelta osin hyvän opettajankoulutuksen sekä opettajien korkean osaamistason ja kelpoisuusvaatimusten ansioita. OAJ on puolustanut opettajien osaamista ja korkeaa kelpoisuustasoa. Hyvät tulokset osoittavat myös, että opettajat tekevät sitoutuneesti ja motivoituneesti työtään. OAJ on edistänyt opettajan ammatin arvostusta ja vaikuttanut siihen, että opettajan koulutukseen hakeutuvien määrä on säilynyt korkeana. OAJ on puolustanut yksikköhintoihin perustuvaa rahoitusjärjestelmää, joka ottaa huomioon toiminnan laadun ja laajuuden. OAJ on onnistunut hoitamaan opettajien palvelussuhdeturvaa sekä turvaamaan alan työllisyyden verraten hyvin suhdannevaihteluista ja koulutusjärjestelmän muutoksista huolimatta. Viimeaikaiset virka- ja työehtosopimukset ovat pääsääntöisesti perustuneet keskitettyyn sopimusratkaisuun. Keskitetyt neuvottelukierrokset ovat merkinneet OAJ: n jäsenistölle tasasuhtaisempaa ansiokehitystä, mutta eivät sellaisenaan ole riittävästi turvanneet ansiokehitystä. OAJ on neuvottelutoiminnallaan vaikuttanut palkkaohjelmien syntymiseen ja käyttöön. Niiden ansiosta opetusalan ansiot ovat kehittyneet viime vuosina paremmin kuin yksityisen sektorin palkansaajilla keskimäärin. Jäsenten ansiotason nostaminen vastaavan koulutuksen saaneiden ja vastaavantasoisissa tehtävissä yksityissektorilla toimivien palkansaajien tasolle edellyttää,

4 että palkkaohjelmia jatketaan myös tulevaisuudessa. Kunnan, valtion ja yksityisen opetusalan palkkajärjestelmiä on kehitetty niin, että ne mahdollistavat yksityistä sektoria vastaavat palkkaliukumat myös OAJ: n jäsenkunnalle. Palkkausjärjestelmiä on uudistettu siten, että ne ottavat huomioon mm. tehtävien vaativuuden ja henkilön työsuorituksen. Tämä on edellyttänyt myös paikallisen sopimisen lisäämistä. OAJ on varautunut tähän mm. kouluttamalla luottamusmiehiä sekä tukemalla paikallisyhdistyksiä niiden neuvottelutoiminnassa. OAJ: n jäsenmäärä on jatkanut kasvuaan ja järjestäytymisaste on pysynyt korkeana, yli 95 prosentin. OAJ:ssä on noin aktiivista, osaavaa ja ammattijärjestötyöhön sitoutunutta toimijaa. OAJ: n paikallisorganisaatiota uudistettiin 1990-luvun puolivälissä perustamalla valtakunnallisesti kattava paikallisyhdistysverkosto. Paikallisyhdistykset neuvotteluoikeuksineen ovat merkittäviä paikallisia edunvalvojia. OAJ: n alueyhdistysten perustaminen etenee. Niiden myötä on tarkoitus tehostaa koko jäsenistön yhteistä alueellista edunvalvontaa. OAJ: n koulutustarpeisiin on vastattu tehostamalla toimintaa, lisäämällä toimijoiden yhteistyötä sekä selkeyttämällä eri toimintatasojen tehtäväjakoa. Järjestön koulutustoiminnan suunnittelua on kehitetty pitkäjänteisemmäksi. Koulutusjärjestelmää on muutettu paremmin koulutuksen tavoitteita ja toteutusta palvelevaksi. OAJ: n talous on terveellä pohjalla, mikä on tehnyt mahdolliseksi mm. jäsenetujen laajentamisen. Järjestön juoksevan toiminnan kulut on kyetty kattamaan jäsenmaksutuloilla. Sijoitustoiminnan tuotot on suunnattu työtaistelutoimintavalmiuden ylläpitämiseen. Tukirahaston (työtaistelurahaston) riittävä koko luo uskottavuutta sopimusneuvotteluissa. OAJ: n tukirahaston tilanne on hyvä, sen pääoma on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

5 Toiminnan painopisteet lähitulevaisuudessa OAJ: n toiminnan painopisteitä ja tavoitteita ovat: Parhaat voimat opetusalalla Opettajan työ on arvostettua. Opetus- ja kasvatustyön vaikuttavuus tunnustetaan sivistyksen, hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn perustana. Alan palkkaus vastaa työntekijöiden korkeaa koulutustasoa ja osaamista. Palkkaus houkuttelee hakeutumaan alalle ja pysymään opetus- ja kasvatustyössä. Työnteon edellytykset kunnossa Opettajan työolosuhteet ovat kunnossa. Opettajilla on mahdollisuus säännölliseen täydennyskoulutukseen, lähiopetusta ja ohjausta on tarpeeksi ja ryhmäkoot ovat kohtuullisia. Opetuksen tukitoimet ovat riittäviä, ja opettajat voivat keskittyä hoitamaan ydintehtävänsä mahdollisimman hyvin. OAJ - vahva ja arvostettu järjestö OAJ kykenee tehokkaan ja kattavan toimintansa ansiosta vaikuttamaan opetusalaa koskevaan päätöksentekoon. OAJ edustaa kasvatuksen ja koulutuksen asiantuntijuutta sekä toimii alallaan aktiivisena aloitteentekijänä ja kehittäjänä.

6 OAJ neuvottelee ja vaikuttaa Neuvottelutoiminta ja vaikuttaminen ovat järjestön perustehtäviä, jotka tukevat opettajan ammatin arvostusta. Neuvottelutoiminta ja vaikuttaminen: Opetus- ja kasvatusalan työehdoista ja palkkauksesta neuvotteleminen. Opetus- ja kasvatusalan työolosuhteisiin vaikuttaminen. Koulutuksen voimavaroihin, lainsäädäntöön ja koulutuspolitiikkaan vaikuttaminen. Opettajan profession tukeminen (ammattitaito, etiikka, arvostus). Järjestöllä on neuvottelutoiminnan ja vaikuttamistyön tukena tehokas ja tarkoituksenmukainen organisaatio: Korkean järjestäytymisasteen säilyttäminen. Jäsenkentän laajentamismahdollisuuksien selvittäminen ja järjestötoiminnan uusien toimintamuotojen kehittäminen. Järjestöön liittyvien arvostusten ja mielikuvien seuraaminen. Riittävästä painostusvoimasta huolehtiminen (työtaisteluvalmius, tukirahasto). OAJ: n tulevaisuuden haasteet Globaalissa maailmassa kansallinen on koetuksella. Erityisesti kuntatalouden ongelmat uhkaavat koulutuksen kilpailukyky korostuu. Osaamiselle ja koulutuksella on keskeinen merkitys laatua ja tasa-arvoa. Alueellinen keskittyminen asettaa paineita palvelujen kilpailukyvyn synnyttämisessä ja ylläpitämisessä. Koulutus luo yksilölle ja järjestämiselle sekä kasvukeskuksissa koko yhteiskunnalle arvokasta sivistyspääomaa sekä selviytymiskeinoja muu- Haasteena on puolustaa opettajuutta että muuttotappioalueilla. toksissa. ja turvata opettajan asema suurten yhteiskunnallisten muutosten Hyvinvointipalvelujen rahoituspohja keskellä.

7 Työ, koulutus ja koulutuspolitiikka Suomi on muuttunut tieto- ja palveluyhteiskunnaksi, jossa tieto on keskeinen tuotannon tekijä. Tietotyö ja osaamiseen perustuva palvelutyö ovat kasvavia toimialoja. Opetustyö on yksi niistä aloista, joilla työvoiman kysynnän arvioidaan kasvavan. Työmarkkinoiden lohkoutuessa ja työurien pirstoutuessa tarvitaan valmiutta uuden oppimiseen sekä uusien tietojen ja taitojen omaksumiseen. Työikäisen väestön määrä supistuu 2010 jälkeen. Työmarkkinoilla tulee olemaan sekä työvoimapulaa että työttömyyttä. Ammattitaitoisen työvoiman merkitys kasvaa. Opettajien työllisyystilanne pysyy hyvänä. Koulutus, osaaminen ja koulutuspolitiikka Kansalaiset ja päättäjät suhtautuvat myönteisesti koulutukseen. Koulutus, osaaminen, innovatiivisuus ja luovuus nähdään keskeisinä välineinä maamme hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn turvaamisessa. Ongelmana on se, ettei koulutusmyönteisyys kuitenkaan näy riittävänä panostuksena koulutukseen. Opettaja ja opettajan työ Opettajan työ on tullut yhä vaativammaksi, ja oppimisympäristöt ovat entistä haasteellisempia ja kuormittavampia. Myös koulun johtamisen merkitys on korostunut. Opettajat kokevat, että työn tavoitteiden sekä resurssien ja toimintamahdollisuuksien välillä on ristiriitaa ja että opettajan perustehtävä on hämärtynyt. Opettajien työtä kuormittavat mm. erityishuomiota vaativien oppilaiden ja opiskelijoiden lukumäärän kasvu sekä suuret, heterogeeniset opetusryhmät. Resurssien niukkuus hidastaa kehittämistyötä ja estää opettajien pääsyä täydennyskoulutukseen. Kuntien ja muiden koulutuksen järjestäjien taloudellinen ahdinko on uhka koulutuksen laadulle ja tasa-arvolle.

8 OAJ - vankka edunvalvoja Suomalaiset pitävät ammatillista järjestäytymistä yhä tärkeänä. He kokevat, että ammattiliittoon kuuluminen antaa turvaa. OAJ: lla on hyvä maine maamme järjestökentässä. OAJ on yksi tunnetuimmista ammattiliitoista. Järjestön vahvuuksina pidetään mm. yhteiskunnallista vastuunottokykyä, alan työpaikkojen turvaamista sekä työaikojen ja -olojen valvontaa. Mielikuva OAJ:sta on kehittynyt myönteiseen suuntaan esimerkiksi palkkaetujen valvonnan ja johdon kyvykkyyden osalta. OAJ: n asiantunteva henkilöstö työskentelee järjestön tavoitteiden toteuttamiseksi. OAJ: n toimisto valmistelee mm. edunvalvonta- ja järjestöpäätöksiä sekä tuottaa muita tärkeitä palveluja jäsenille ja luottamushenkilöille. Strategian käytännön toteutus tavoiteohjelma Valtuusto hyväksyi keväällä 2006 OAJ: n tavoiteohjelman vuosiksi Tavoiteohjelmassa konkretisoidaan strategiassa kuvattuja pitkän tähtäimen tavoitteita. Keskeisiä tulo- ja palkkapoliittisia tavoitteita ovat mm. opetusalan ansiokehityksen turvaaminen, palkkauksen nostaminen kilpailukykyiselle tasolle sekä kaiken työn lukeminen työaikaan. Koulutuspoliittisista tavoitteista tavoiteohjelmassa mainitaan mm. koulutuksen ja varhaiskasvatuksen laadun kehittäminen sekä opettajien riittävyyden sekä ammatin arvostuksen turvaaminen. Tavoiteohjelmassa todetaan lisäksi mm. järjestötoiminnan vahvistaminen ja aktiivitoimijoiden tukeminen. 9

9 Toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelma kuvaa OAJ: n lähiajan tavoitteita ja niiden toteuttamista tavoiteohjelman pohjalta. Strategian toteutus paikallis- ja aluetasolla Edunvalvonta- ja järjestötyötä tehdään koulutusta esille investointina tulevaisuuteen. Viestintä palvelee omaa jäsenkuntaa sekä päättäjiä ja suurta yleisöä. Paikallis- ja aluetason organisaation tulee olla selkeä ja linjakas. Alueellisten yhdistysten asema on vakiinnutettava. Yhdistysaktiivien edunvalvontatyötä on tuettava, ja on panostettava uusien aktiivien rekrytoimiseen. strategisten painopisteiden suunnassa. Pääluottamus- ja luottamusmiehet, yhdistysten puheenjohtajat ja muut toimijat sekä yhteysopettajat luovat ammattiyhdistysaktiivien verkoston, jonka jäsenet osallistuvat ja vaikuttavat paikalliseen ja alueelliseen valmisteluun ja päätöksentekoon. Strategiaa sovelletaan läpäisyperiaatteella kaikessa järjestön koulutuksessa. Järjestön Strategian seuranta ja tarkistaminen Asetettujen painopisteiden ja tavoitteiden toteutumista seurataan ja niistä raportoidaan toimintakertomuksissa. Strategiaa tarkastellaan perusteellisemmin uudelleen tavoiteohjelman uudistamisen yhteydessä on varmistettava linjakkuus valtakunnallisen, alueellisen ja paikallisen edunvalvonnan välillä. Viestintä tukee edunvalvontaa paikallis- ja aluetasolla. On tärkeää tuoda osaamista ja 10

10 H y v ä k s y t t y O A J : n v a l t u u s t o s s a PAINO: FORSSAN KIRJAPAINO 8/2007 LAYOUT: STUDIO IMAGO risto kurkinen

Opettajien edunvalvoja

Opettajien edunvalvoja Opettajien edunvalvoja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka vastaa opettajien edunvalvonnasta. OAJ on maassamme ainoa ammattijärjestö, joka neuvottelee opettajien palkkauksesta,

Lisätiedot

Valmistuvien opettajien infotilaisuus OAJ:n Varsinais-Suomen alueyhdistys ry.

Valmistuvien opettajien infotilaisuus OAJ:n Varsinais-Suomen alueyhdistys ry. Valmistuvien opettajien infotilaisuus 3.5.2017 OAJ:n Varsinais-Suomen alueyhdistys ry. 1 Opetusalan ammattijärjestö OAJ 2 JÄSENJAKAUMA 1.1.2012 1.1.2013 1.1.2014 1.1.2015 1.1.2016 1.1.2017 Lastentarhanopettajaliitto

Lisätiedot

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ 2019

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ 2019 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ 2019 1 Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Työmarkkinajärjestö, joka vastaa opetusalan edunvalvonnasta varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin. Ainoa ammattijärjestö, joka neuvottelee

Lisätiedot

OAJ PÄÄKAUPUNKISEUDUN TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2018

OAJ PÄÄKAUPUNKISEUDUN TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2018 OAJ PÄÄKAUPUNKISEUDUN TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2018 1. Johdanto OAJ:n Pääkaupunkiseudun alueyhdistys edustaa pääkaupunkiseudun kaikkia niin suomenkuin ruotsinkielisiä opettajaryhmiä eli lastentarhanopettajia

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma

Toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelma 2017 2018 perustehtävä Missio OAJ on vahva koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan edun rakentaja ja valvoja. TULEVaISUUSKUVa Visio Olemme osaamisen ja sivistyksen merkittävin vaikuttaja

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA

TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTASUUNNITELMA 2017 2018 Johdanto Toimintasuunnitelmassa asetetaan tavoitteet koko järjestön toiminnalle vuosiksi 2017 2018. Toimintasuunnitelma perustuu OAJ:n nelivuotiseen strategiaan, jossa määritellään

Lisätiedot

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Työmarkkinajärjestö, joka vastaa opettajien edunvalvonnasta Ainoa ammattijärjestö, joka neuvottelee opettajien palvelussuhteen ehdoista

Lisätiedot

1 OAJ Pääkaupunkiseutu

1 OAJ Pääkaupunkiseutu 1 OAJ Pääkaupunkiseutu TOIMINTASUUNNITELMAESITYS Johdanto OAJ:n Pääkaupunkiseudun alueyhdistys edustaa pääkaupunkiseudun kaikkia niin suomenkuin ruotsinkielisiä opettajaryhmiä eli lastentarhanopettajia

Lisätiedot

OAJ O P E T U S A L A N A M M A T T I J Ä R J E S T Ö

OAJ O P E T U S A L A N A M M A T T I J Ä R J E S T Ö OAJ O P E T U S A L A N A M M A T T I J Ä R J E S T Ö Opettajien edunvalvoja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on työmarkkinajärjestö, joka vastaa opettajien edunvalvonnasta. OAJ on maassamme ainoa ammattijärjestö,

Lisätiedot

Ammatilliset opettajat AO ry TOIMINTASUUNNITELMA 2019

Ammatilliset opettajat AO ry TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Ammatilliset opettajat AO ry TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Johdanto OAJ:n toimintasuunnitelmassa asetetaan tavoitteet koko järjestön toiminnalle vuosiksi 2019-2020 Toimintasuunnitelma perustuu OAJ:n nelivuotiseen

Lisätiedot

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018 AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018 Johdanto Toimintasuunnitelmassa asetetaan tavoitteet Ammatilliset Opettajat AO ry:n toiminnalle vuodeksi 2018. Toimintasuunnitelma perustuu OAJ:n nelivuotiseen strategiaan,

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma

Toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelma 2019 2020 perustehtävä Missio STraTEgISET painopisteet OAJ on vahva koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan edun rakentaja ja valvoja. TULEVaISUUSKUVa Visio Olemme osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

sosiaalialan menestystekijä

sosiaalialan menestystekijä sosiaalialan menestystekijä Osaaminen, vuorovaikutus, tahto. {Osaaminen on tietoa, taitoa ja oikeaa asennetta.} Ammattijärjestö Talentia edistää jäsentensä urakehitystä vaikuttamalla sosiaalialan lainsäädäntöön,

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2014

Toimintasuunnitelma 2014 1 Toimintasuunnitelma 2014 TOIMINNAN PÄÄTAVOITE: Lastentarhanopettajien merkityksen esiin nostaminen yhteiskunnassa YHDISTYS: 1. Vaikuttaa jäsenistönsä asemaa koskevaan päätöksentekoon, työolosuhteisiin

Lisätiedot

MITÄ HYÖDYN. OAJ:n jäsenyydestä?

MITÄ HYÖDYN. OAJ:n jäsenyydestä? MITÄ HYÖDYN OAJ:n jäsenyydestä? Miksi kannattaa olla ammattijärjestön jäsen? Konkreettiset taloudelliset jäsenedut on jokaisen helppo ymmärtää, mutta mitä muuta jäsenmaksulla saa? OAJ:n tärkein tehtävä

Lisätiedot

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2017

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2017 AO TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Johdanto Toimintasuunnitelmassa asetetaan tavoitteet Ammatilliset Opettajat AO ry:n toiminnalle vuodeksi 2017. Toimintasuunnitelma perustuu OAJ:n nelivuotiseen strategiaan,

Lisätiedot

Jäsenet. Arvot. Toiminta- ajatus

Jäsenet. Arvot. Toiminta- ajatus Jäsenet Arvot Toiminta- ajatus Visio Tavoitteet 3.2.2016 Nimi Sukunimi @TK_akateemiset 2 3.2.2016 Nimi Sukunimi @TK_akateemiset 3 Suurin osa jäsenistä on tekniikan tai luonnontieteiden yliopistollisen

Lisätiedot

LTOL. Lastentarhanopettajaliitto

LTOL. Lastentarhanopettajaliitto LTOL Lastentarhanopettajaliitto SISÄLLYS Postiosoite Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki Käyntiosoite Kellosilta 7, 00520 Helsinki Sähköposti liitolle lastentarha@lastentarha.fi, henkilöille etunimi.sukunimi@lastentarha.fi

Lisätiedot

1 OAJ Pääkaupunkiseutu

1 OAJ Pääkaupunkiseutu 1 OAJ Pääkaupunkiseutu TOIMINTASUUNNITELMAESITYS 2014 Johdanto OAJ:n Pääkaupunkiseudun alueyhdistys edustaa pääkaupunkiseudun kaikkia niin suomenkuin ruotsinkielisiä opettajaryhmiä eli lastentarhanopettajia

Lisätiedot

TAMPEREEN INSINÖÖRIT RY:N TOIMINNAN SUUNTALINJAT VUOSILLE

TAMPEREEN INSINÖÖRIT RY:N TOIMINNAN SUUNTALINJAT VUOSILLE Tampereen Insinöörit ry 3.11.2014 Kolmivuotissuunnitelma 2015-2017 TAMPEREEN INSINÖÖRIT RY:N TOIMINNAN SUUNTALINJAT VUOSILLE 2015-2017 1.TOIMINTA-AJATUS Tampereen Insinöörit ry on ammattikuntaa yhdistävä

Lisätiedot

Rauman kauppakamarin strategia. Strategia on johtava ajatus pitkäjänteisestä tavasta saavuttaa asetetut päämäärät.

Rauman kauppakamarin strategia. Strategia on johtava ajatus pitkäjänteisestä tavasta saavuttaa asetetut päämäärät. Rauman kauppakamarin strategia Strategia on johtava ajatus pitkäjänteisestä tavasta saavuttaa asetetut päämäärät. Rauman kauppakamarin visio, missio eli toiminta-ajatus ja arvot Kauppakamarin päämäärät

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön strategia 2025 Turvalliseen huomiseen Visio Suomessa asuvat turvallisuustietoiset ja -taitoiset ihmiset ja yhteisöt turvallisessa ympäristössä. Toiminta-ajatus on osaltaan

Lisätiedot

Ammatilliset opettajat AO ry on tekemässä OAJ:n ja OAO:n linjauksia ja toteuttaa niitä / toteuttaa OAJ:n ja OAO:n päättämiä linjauksia.

Ammatilliset opettajat AO ry on tekemässä OAJ:n ja OAO:n linjauksia ja toteuttaa niitä / toteuttaa OAJ:n ja OAO:n päättämiä linjauksia. LIITE 4 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 Ammatilliset opettajat Yrkeslärarna AO ry Ammatilliset opettajat Yrkeslärarna AO ry on OAJ:n Ammatilliset Opettajat OAO ry:n jäsenyhdistys ja Opetusalan Ammattijärjestö

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuvaus Hyvin järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää

Lisätiedot

LTOL - TOIMINTASUUNNITELMA 2015. Valtuuston päätös 7.-8.11.2014

LTOL - TOIMINTASUUNNITELMA 2015. Valtuuston päätös 7.-8.11.2014 KATSAUS TULEVAAN VUOTEEN Lastentarhanopettajaliiton painopisteenä on lisätä varhaiskasvatuksen yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta toiminnan sekä viestinnän keinoin. Vuoden teemana on Lastentarhanopettajan

Lisätiedot

Yhteysopettajakoulutus

Yhteysopettajakoulutus Yhteysopettajakoulutus 10.4.2019 1 Yhteysopettajan hissipuhe Keskustelkaa siitä, mitä kerrotte uudelle yksikköönne tulevalle potentiaaliselle tai uudelle jäsenelle OAJ:stä. Valmistelkaa minuutin hissipuhe

Lisätiedot

Kuopion kaupungin JHL ry 862 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Kuopion kaupungin JHL ry 862 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Kuopion kaupungin JHL ry 862 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Tämä on Kuopion kaupungin JHL ry:n (yhdistys 862) 4. toimintavuosi ja haasteet tehokkaalle ja tulokselliselle edunvalvonnalle ovat mittavat.

Lisätiedot

OAJ LAPIN TAVOITEOHJELMA Tulo- ja palkkapolitiikka. Toimijoiden tukeminen

OAJ LAPIN TAVOITEOHJELMA Tulo- ja palkkapolitiikka. Toimijoiden tukeminen OAJ LAPIN TAVOITEOHJELMA 2012 1. Tulo- ja palkkapolitiikka Toimijoiden tukeminen Luottamustehtävissä ja henkilöstön edustajina toimimisen tulee olla haluttua ja arvostettua. Heille on varattava riittävät

Lisätiedot

Merellinen Raahe ELÄVÄ KAUPUNKI

Merellinen Raahe ELÄVÄ KAUPUNKI Merellinen Raahe ELÄVÄ KAUPUNKI RAAHEN OPETUSTOIMI Opetustoimen Strategia 2015 Op.ltk. 14.09.2011 131 Sisällysluettelo 1. Opetustoimen keskeiset menestystekijät 3 2. Opetustoimen toimintaa ohjaavat periaatteet

Lisätiedot

Hyväntuulinen Raahe kehittyvä käupunki

Hyväntuulinen Raahe kehittyvä käupunki Hyväntuulinen Raahe kehittyvä käupunki TAIKAKUUn valokuvakilpailu Katse tulevaisuuteen Annika Oksa, Raahen lukio OPETUSTOIMEN STRATEGIA VUOSILLE 2016-2020 OPLA 20.1.2016 7 SISA LTO 1. OPETUSTOIMEN KESKEISET

Lisätiedot

Eturivin taitajia Strategia Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto

Eturivin taitajia Strategia Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto Eturivin taitajia Strategia 2015-2017 Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto Eturivin taitajia Opiskelijan parhaaksi Työelämän parhaaksi Laadukasta koulutusta, joustavasti ja uudistuen Osaava,

Lisätiedot

Liiton strategia Karoliina Öystilä

Liiton strategia Karoliina Öystilä Liiton strategia 2017-2027 15.10.2016 Karoliina Öystilä Liitto-kokonaisuus Jäseniä 34 000 Ammattiosastoja 69 Aluejärjestöjä 7 Liiton toiminnan kulmakivet SEL Työehtosopimukset Järjestäytyminen Alan työpaikat

Lisätiedot

Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia

Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia 2010-2015 Satakunnan YES-keskus Projektipäällikkö Jenni Rajahalme Miksi maakunnallinen strategia? - OKM:n linjaukset 2009 herättivät kysymyksen:

Lisätiedot

Varsinais-Suomen alueyhdistys ry. Toimintasuunnitelma 2013

Varsinais-Suomen alueyhdistys ry. Toimintasuunnitelma 2013 Varsinais-Suomen alueyhdistys ry. Toimintasuunnitelma 2013 TOIMINTASUUNNITELMA 2013 Alueyhdistyksen tarkoituksena on sääntöjensä mukaan eri opettajaryhmien yhteiskunnallisen aseman, kasvatus- ja opetustyön

Lisätiedot

LTOL - TOIMINTASUUNNITELMA 2016 HALLITUKSEN ESITYS 13.10.2015

LTOL - TOIMINTASUUNNITELMA 2016 HALLITUKSEN ESITYS 13.10.2015 PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS Vuosi 2016 on Lastentarhanopettajaliiton 97. toimintavuosi. Varhaiskasvatuslain 1. vaihe korostaa pedagogiikkaa ja lastentarhanopettajien vastuuta toiminnasta. Tästä johtuen LTOL:n

Lisätiedot

www.okry.fi KOULUTUS VAIKUTTAMISTYÖN RAKENTAJANA CP-LIITON KEVÄTPÄIVÄT VANTAA, 29.3. 2008 Marion Fields Suunnittelija, OK-opintokeskus

www.okry.fi KOULUTUS VAIKUTTAMISTYÖN RAKENTAJANA CP-LIITON KEVÄTPÄIVÄT VANTAA, 29.3. 2008 Marion Fields Suunnittelija, OK-opintokeskus KOULUTUS VAIKUTTAMISTYÖN RAKENTAJANA OTSIKKO Tilaisuuden pitäjä CP-LIITON KEVÄTPÄIVÄT VANTAA, 29.3. 2008 Marion Fields Suunnittelija, OK-opintokeskus JÄRJESTÖT VAIKUTTAJINA 1(2) Järjestöissä kaikki ovat

Lisätiedot

Työmarkkinoiden pelikenttä

Työmarkkinoiden pelikenttä Työmarkkinoiden pelikenttä Luennon sisältö Työmarkkinajärjestöt Palkansaajien keskusjärjestöt Työnantajien keskusjärjestöt Ammattiliitto Luottamusmiesjärjestelmä Paikallinen toiminta Toimihenkilökeskusjärjestö

Lisätiedot

TAMPEEEN AMMATILLISTEN OPPILAITOSTEN OPETTAJAT RY: TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2008

TAMPEEEN AMMATILLISTEN OPPILAITOSTEN OPETTAJAT RY: TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2008 Sivu 1/5 TAMPEEEN AMMATILLISTEN OPPILAITOSTEN OPETTAJAT RY: TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2008 1.YLEISTÄ Yhdistyksemme on perustettu 19.5.1941, joten vuosi 2008 on yhdistyksemme 68. toimintavuosi. Pitkän

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti

Lisätiedot

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY 10.12.2018 PEFC Suomen STRATEGIA 2019-2021 Johdanto PEFC Suomen strategiaan vuosille 2019-21 PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti,

Lisätiedot

MITÄ HYÖDYN. OAJ:n jäsenyydestä?

MITÄ HYÖDYN. OAJ:n jäsenyydestä? MITÄ HYÖDYN OAJ:n jäsenyydestä? Miksi kannattaa olla ammattijärjestön jäsen? Konkreettiset taloudelliset jäsenedut on jokaisen helppo ymmärtää, mutta mitä muuta jäsenmaksulla saa? OAJ:n tärkein tehtävä

Lisätiedot

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014 Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus Opettajuuden tulevaisuuden taitoja Sisältö- ja pedagoginen tietous: aineenhallinta, monipuoliset opetusmenetelmät

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Savon koulutuskuntayhtymän Strategia 2022

Savon koulutuskuntayhtymän Strategia 2022 Savon koulutuskuntayhtymän Strategia 2022 1 muuttuva toimintaympäristö Huomioimme toiminnassamme globalisaation, yhteiskunnalliset muutokset ja nopeasti muuttuvat lähiympäristön tarpeet. Olemme aktiivinen

Lisätiedot

Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki

Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki Konferenssi on osaamisen kehittämisen prosessi, jonka tavoitteena on 1. tuoda esille ne osaamiset, joita

Lisätiedot

Jokainen meistä. Mielenterveyden keskusliiton strategia 18.5.2014

Jokainen meistä. Mielenterveyden keskusliiton strategia 18.5.2014 Jokainen meistä Mielenterveyden keskusliiton strategia 18.5.2014 Suomen hyvinvoinnin tila murroksessa Tarve julkisten palveluiden tuottavuuden parantamiseen Kunta- ja SoTe -palvelurakenteet keskellä murrosta

Lisätiedot

Tradenomit työelämässä ajankohtaisterveiset Tradenomiliitosta

Tradenomit työelämässä ajankohtaisterveiset Tradenomiliitosta Tradenomit työelämässä ajankohtaisterveiset Tradenomiliitosta Valtakunnalliset ammattikorkeakoulujen liiketalouden koulutusalan kehittämispäivät 10.11.2010 Kouvolassa Johanna Tuovinen asiamies, koulutus-

Lisätiedot

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Hyvä hetki ajattelutavan muutokselle ESR-tuen avulla päästiin kehittämään

Lisätiedot

SKOL, toimintasuunnitelma 2016. Esitys hallitukselle 19.10.2015

SKOL, toimintasuunnitelma 2016. Esitys hallitukselle 19.10.2015 SKOL, toimintasuunnitelma 2016 Esitys hallitukselle 19.10.2015 Yhteenveto Visio 2020 Suunnittelu ja konsultointi on suomalaisen yhteiskunnan ja elinkeinoelämän arvostettu kilpailuetu ja osaamisen kehittämisen

Lisätiedot

Allianssin. strategia

Allianssin. strategia Allianssin strategia 2021 ALLIANSSI EDISTÄÄ NUORTEN HYVINVOINTIA Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka yhdistää nuorisoalan. Olemme poliittisesti

Lisätiedot

Allianssin. strategia

Allianssin. strategia Allianssin strategia 2021 VISIO 2021 ALLIANSSI EDISTÄÄ NUORTEN HYVINVOINTIA Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka yhdistää nuorisoalan.

Lisätiedot

2. Kokouksen pöytäkirjantarkastajien ja ääntenlaskijoiden valinta. 3. Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen.

2. Kokouksen pöytäkirjantarkastajien ja ääntenlaskijoiden valinta. 3. Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen. Savonlinnan opettajien ammattiyhdistys ry Syyskokous 20.11.2018 KLO 19.00 Ravintola Nila Punkaharju TYÖJÄRJESTYS I KOKOUKSEN JÄRJESTÄYTYMINEN 1. Kokouksen puheenjohtajan ja sihteerin valinta. 2. Kokouksen

Lisätiedot

ARVOSTAN KONSEPTI. Kokemuksia hoito- ja hoiva-alan ennakoivasta rekrytoinnista. HYVÄ-asiantuntijafoorumi Osaavan työvoiman saanti hyvinvointialalla

ARVOSTAN KONSEPTI. Kokemuksia hoito- ja hoiva-alan ennakoivasta rekrytoinnista. HYVÄ-asiantuntijafoorumi Osaavan työvoiman saanti hyvinvointialalla ARVOSTAN KONSEPTI Kokemuksia hoito- ja hoiva-alan ennakoivasta rekrytoinnista HYVÄ-asiantuntijafoorumi Osaavan työvoiman saanti hyvinvointialalla 14.5.2009 Ennakoivan rekrytointityön perusteluja 1/2 Hoito-

Lisätiedot

YHTENÄINEN PERUSOPETUS Hyvinvointia yhtenäisyydestä

YHTENÄINEN PERUSOPETUS Hyvinvointia yhtenäisyydestä YHTENÄINEN PERUSOPETUS Hyvinvointia yhtenäisyydestä Rovaniemi 16.9.2006 Opetusneuvos Irmeli Halinen Osaamisen ja sivistyksen asialla MITÄ YHTENÄISYYS VOI OLLA? Koulujärjestelmän yhtenäisyys, ehyt oppimisen

Lisätiedot

Monitoimialainen työnantajaedunvalvoja kuntakonsernissa

Monitoimialainen työnantajaedunvalvoja kuntakonsernissa Liite 2 Yksityisen sektorin työnantajaedunvalvontaa Monitoimialainen työnantajaedunvalvoja kuntakonsernissa AVAINTAn missio AVAINTA toimii kuntaomisteisten yritysten ja yhteisöjen työnantajaedunvalvojana

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN STRATEGIA 2020. Hallinnonalan rakennerahastopäivät 9.9.2010. Iiris Patosalmi Neuvotteleva virkamies

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN STRATEGIA 2020. Hallinnonalan rakennerahastopäivät 9.9.2010. Iiris Patosalmi Neuvotteleva virkamies OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN STRATEGIA 2020 Hallinnonalan rakennerahastopäivät 9.9.2010 Iiris Patosalmi Neuvotteleva virkamies Strategian tausta laajat muutostrendit haastavat toiminnan kehittämiseen

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma. Aija Rinkinen Opetushallitus

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma. Aija Rinkinen Opetushallitus Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma Aija Rinkinen Opetushallitus For Osaamisen learning ja and sivistyksen competence parhaaksi Suomi maailman osaavimmaksi kansaksi 2020 Koulutukseen on panostettava

Lisätiedot

SPEK Strategiapäivitys kysely valtuutetuille. Valtuuston seminaari Karim Peltonen

SPEK Strategiapäivitys kysely valtuutetuille. Valtuuston seminaari Karim Peltonen SPEK Strategiapäivitys 2017 - kysely valtuutetuille Valtuuston seminaari 15.5.2017 Karim Peltonen SPEK -Strategiaprosessi 2017-2018 Asemointi Määrittely Toimeenpano 25.4.2017 Strategiakysely valtuutetuille

Lisätiedot

Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle

Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle Allianssin päivitetty strategia Esitys Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n kevätkokoukselle 21.4.2016 Allianssin strategia 2021 Allianssi edistää nuorten hyvinvointia Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi

Lisätiedot

SMOL ry TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 SMOL. Toimintatapa

SMOL ry TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 SMOL. Toimintatapa LIITE A 1 SMOL ry TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 Suomen musiikinopettajien liitto SMOL ry:n toiminta-ajatus SMOL - vaikuttaa yhteistyössä OAJ:n ja OAJ:n ammatillisten opettajien (OAO) kanssa sääntöjensä

Lisätiedot

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA 2012 2016 Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Lähtökohdat ennen: liikunnan kilpailutoimintaa ja kulttuurikisat

Lisätiedot

1. STRATEGIAN TARKOITUS JA TOTEUTUS

1. STRATEGIAN TARKOITUS JA TOTEUTUS 1. STRATEGIAN TARKOITUS JA TOTEUTUS Suomen Poliisijärjestöjen Liiton (SPJL) strategia perustuu toimintaympäristön analyysiin, edellisen liittokokouskauden kokemuksiin, jäsenistölle tehtyihin kyselyihin

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Hämeen Yrittäjät ry.

Toimintasuunnitelma. Hämeen Yrittäjät ry. Toimintasuunnitelma 2019 Hämeen Yrittäjät ry. Hämeen Yrittäjät TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Vaikuttaa Verkostoi Vahvistaa 13.9.2018 Toimintasuunnitelma 2019 2 1 Yhteinen matka Parannamme yrittäjien asemaa

Lisätiedot

TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008. Hannu.tamminen@ttk.fi

TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008. Hannu.tamminen@ttk.fi TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008 Hannu.tamminen@ttk.fi Taustaa Ohjausvälineet Lait Asetukset, ministeriön päätökset Keskusviraston suositukset Työmarkkinasopimukset Työmarkkinajärjestöjen

Lisätiedot

Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto Iholiiton Kevätpäivät Tampere

Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto Iholiiton Kevätpäivät Tampere Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto 2016-2020 Iholiiton Kevätpäivät 19.3.2016 Tampere Ajattelulle annettava aikaa - strategia ei synny sattumalta, vaan riittävän vuorovaikutuksen tuloksena Miten

Lisätiedot

Toimintamallin uudistus, strategiat ja prosessit

Toimintamallin uudistus, strategiat ja prosessit Toimintamallin uudistus, strategiat ja prosessit Esi- ja perusopetuksen kehittämisverkoston päätösseminaari katse kohti tulevaisuutta 11.5.2006 Tampere Veli-Matti Kanerva, kehityspäällikkö Kasvatus- ja

Lisätiedot

Valoisamman tulevaisuuden tekijät

Valoisamman tulevaisuuden tekijät Valoisamman tulevaisuuden tekijät Luonnon-, ympäristö- metsätieteilijöiden liitto Loimu on edunvalvonta-, vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka toimii luonnon-, ympäristö- ja metsätieteellisen korkeakoulututkinnon

Lisätiedot

Ajatuksia opetustoimen henkilöstön osaamisien kehittämisestä. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Osaava-hankkeiden sidosryhmäpäivä

Ajatuksia opetustoimen henkilöstön osaamisien kehittämisestä. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Osaava-hankkeiden sidosryhmäpäivä Ajatuksia opetustoimen henkilöstön osaamisien kehittämisestä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus 15.3.2016 Osaava-hankkeiden sidosryhmäpäivä Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Koulutuksen tavoite 2025

Lisätiedot

Hei terveydenhoitaja, tervetuloa meidän joukkoon!

Hei terveydenhoitaja, tervetuloa meidän joukkoon! Hei terveydenhoitaja, tervetuloa meidän joukkoon! Terveydenhoitaja huolehtii suomalaisten terveydestä, Tehy hoitajien eduista Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö valvoo koulutetun hoitohenkilöstön

Lisätiedot

Edunvalvonta SPECIAssa

Edunvalvonta SPECIAssa 5.2016 Edunvalvonta SPECIAssa SPECIAn edunvalvonnan organisoituminen ja tavoitteet 1 SPECIAn edunvalvonnan organisoituminen ja tavoitteet 2 Päätöksenteko SPECIAssa ja edunvalvonnan organisaatio SPECIAn

Lisätiedot

OAJ:n tavoiteohjelma

OAJ:n tavoiteohjelma OAJ:n tavoiteohjelma 2014 2018 Sisällys Toimintaympäristökuvaus 3 1. Parhaat voimat opetusalalla 5 1.1 Voimavarat turvattava 5 1.2 Vetovoimaa ja arvostusta opetusalalle 5 1.3 Korkeatasoinen opettajankoulutus

Lisätiedot

Miksi kuulua Opetusalan ammattijärjestöön??

Miksi kuulua Opetusalan ammattijärjestöön?? Miksi kuulua Opetusalan ammattijärjestöön?? Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Työmarkkinajärjestö, joka vastaa opettajien edunvalvonnasta Ainoa ammattijärjestö, joka neuvottelee opettajien palvelussuhteen

Lisätiedot

SUOMEN TERVEYDENHOITAJALIITON STRATEGIA

SUOMEN TERVEYDENHOITAJALIITON STRATEGIA SUOMEN TERVEYDENHOITAJALIITON STRATEGIA 2017 2020 VISIO Terveydenhoitajaliitto aktiivinen, kehittyvä ja vaikuttava edunvalvoja ARVOT Avoimuus Aktiivisuus Rohkeus Tasa-arvo TOIMINTA-AJATUS Suomen Terveydenhoitajaliitto

Lisätiedot

LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON LAPSI- JA NUORISOPOLITIIKAN KEHITTÄMISOHJELMASTA VUOSILLE 2012 2015

LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON LAPSI- JA NUORISOPOLITIIKAN KEHITTÄMISOHJELMASTA VUOSILLE 2012 2015 1 (5) 17.10.2011 Opetus- ja kulttuuriministeriölle LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON LAPSI- JA NUORISOPOLITIIKAN KEHITTÄMISOHJELMASTA VUOSILLE 2012 2015 Suomen Vanhempainliitto esittää kunnioittavasti pyydettynä

Lisätiedot

Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu. Henkilöstöstrategia vuosille

Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu. Henkilöstöstrategia vuosille Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu Henkilöstöstrategia vuosille 2016 2018 1 2 Sisältö 1. Henkilöstöstrategiamme tarkoitus... 4 2. Henkilöstöstrategiamme päämäärä,

Lisätiedot

Aito HSO ry. Hyvä sijoitus osaamiseen

Aito HSO ry. Hyvä sijoitus osaamiseen Aito HSO ry Hyvä sijoitus osaamiseen Aidossa elämässä tarvitaan oikeaa kumppania Työelämä on iso osa elämäämme. Se kulkee aivan samoin periaattein kuin muukin meitä ympäröivä maailma. Siellä on haasteita,

Lisätiedot

Infra-alan kehityskohteita 2011

Infra-alan kehityskohteita 2011 Infraalan kehityskohteita 2011 Hinta vallitseva valintaperuste Yritysten heikko kannattavuus Panostukset tutkimukseen ja kehitykseen ovat vähäisiä, innovaatioita vähän Alan tapa, kulttuuri Toimijakenttä

Lisätiedot

Akava ry. Yleisesitys

Akava ry. Yleisesitys Akava ry Yleisesitys Menestystä ja turvaa yhdessä Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö. Akavaan kuuluu 35 jäsenjärjestöä, joissa on lähes 600 000 jäsentä. Jäsenyys akavalaisessa jäsenjärjestössä

Lisätiedot

Strategia toimintaa ohjaamassa

Strategia toimintaa ohjaamassa Strategia toimintaa ohjaamassa Akavan Erityisalat ry on kulttuurin, hallinnon ja liike-elämän asiantuntija- ja esimiestehtävissä toimivien etujärjestö. AKAVAN ERITYISALOJEN TOIMINTA-AJATUS Tässä esitteessä

Lisätiedot

Yhdessä me se tehdään verkostojen rooli AMKE yhteisössä

Yhdessä me se tehdään verkostojen rooli AMKE yhteisössä Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Yhdessä me se tehdään verkostojen rooli AMKE yhteisössä Tellervo Tarko, AMKE ry Mikä on AMKE? Mikä on järjestö Ihmisten yhteenliittymä, joka on organisoitunut

Lisätiedot

Strategia KUMPPANUUDELLA OSAAMISTA JA HYVINVOINTIA RIVERIA.FI POHJOIS-KARJALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ

Strategia KUMPPANUUDELLA OSAAMISTA JA HYVINVOINTIA RIVERIA.FI POHJOIS-KARJALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Strategia 2018 2021 KUMPPANUUDELLA OSAAMISTA JA HYVINVOINTIA RIVERIA.FI POHJOIS-KARJALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Toimintaympäristön muutos Pohjois-Karjalan maakunta Työllisyysasteen parantaminen on keskeisin

Lisätiedot

TANSSIN TIEDOTUSKESKUKSEN STRATEGIA

TANSSIN TIEDOTUSKESKUKSEN STRATEGIA TANSSIN TIEDOTUSKESKUKSEN STRATEGIA 2014 2018 Tanssin Tiedotuskeskuksen strategian vuosille 2014 2018 valmistelu aloitettiin loppuvuodesta 2012. Prosessi saatiin valmiiksi vuoden 2013 lopussa. Osana strategiatyötä

Lisätiedot

SPEK2020. strategia

SPEK2020. strategia SPEK2020 strategia 2019-2023 Vaikutamme turvallisen yhteiskunnan puolesta, seuraamme ja ennakoimme yhteiskuntakehitystä, osallistumme yhteiskunnalliseen keskusteluun. Kokoamme tietoa yhteiskuntakehityksestä,

Lisätiedot

Tulevaisuuden Museo-Suomi. Kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen Tulevaisuuden museo seminaari, Mobilia

Tulevaisuuden Museo-Suomi. Kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen Tulevaisuuden museo seminaari, Mobilia Tulevaisuuden Museo-Suomi Kulttuuriasiainneuvos Päivi Salonen Tulevaisuuden museo seminaari, Mobilia 24.10.2010 Taiteen ja kulttuurin luova vaikutus säteilee elämän kaikille alueille. Hallitusohjelma Kattavin

Lisätiedot

Osaaminen ja koulutuspalvelut vuonna 2030

Osaaminen ja koulutuspalvelut vuonna 2030 Osaaminen ja koulutuspalvelut vuonna 2030 Kuntaliitto Maakuntafoorumi: Väki vähenee karkaavatko toisen asteen koulutuspalvelut 9.4.2019 Vanhempi neuvonantaja Tapio Huttula Sitra Tavoitteena 30 keskeisen

Lisätiedot

Kuopion kaupungin koulutuspoliittista ohjelmaa ohjaavat Kuopion kaupungin strategialinjaukset.

Kuopion kaupungin koulutuspoliittista ohjelmaa ohjaavat Kuopion kaupungin strategialinjaukset. JOHDANTO Tämä dokumentti on Kuopion kaupungin koulutuspoliittisen ohjelman tiivistelmä ja koskee tarkastelujaksoa 2017 2025. Koulutuspoliittinen ohjelma ohjaa opetuksen ja koulutuksen kehittämistä ja painopisteitä

Lisätiedot

SAKU-strategia

SAKU-strategia 1 (6) SAKU-strategia 2012 2016 Sisältö: 1. TOIMINTA-AJATUS 2. TOIMINTAPERIAATTEET 3. VISIO 3.1 Visio 2016 3.2 Vision mukaiset päämäärät 3.3 Tavoitteet ja menestystekijät 1. TOIMINTA-AJATUS SAKU ry edistää

Lisätiedot

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta

Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa kalalle yhteenveto syksyn 2016 työpajasta Miten lisää arvoa? Kuinka saada lisää arvoa kalalle ja kalan kasvattajalle? Osallistujat ohjattiin ideoimaan keinoja kalan ja kalankasvattajien

Lisätiedot

Palveluntuottajien eettinen näkökulma

Palveluntuottajien eettinen näkökulma Palveluntuottajien eettinen näkökulma Pirkanmaan sote-uudistuksen eettiset ulottuvuudet, Tampere 15.3.2017 Hyvinvointialan liitto lyhyesti Hyvinvointialan liitto edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Viestintästrategia vuosille

Viestintästrategia vuosille Hyväksytty valtuuston kokouksessa 22.11.2018 Viestintästrategia vuosille 2019 2022 1. Johdanto Suomen Kanttori-urkuriliitto, Suomen kirkon pappisliitto ja Suomen teologiliitto muodostavat yhdessä Kirkon

Lisätiedot

24365 Palokuntamme parhaaksi -hanke. Toimintaohjelman painopisteet tarkastelussa

24365 Palokuntamme parhaaksi -hanke. Toimintaohjelman painopisteet tarkastelussa 24365 Palokuntamme parhaaksi -hanke Toimintaohjelman painopisteet tarkastelussa 1 Palokuntien toimintaohjelma tähtää elinvoimaisen, houkuttelevan ja laadukkaan palokuntatoiminnan ylläpitoon ja kehittämiseen.

Lisätiedot

Vahva kuvataide hyvinvoiva kuvataiteilija Suomen Taiteilijaseuran strategia

Vahva kuvataide hyvinvoiva kuvataiteilija Suomen Taiteilijaseuran strategia Vahva kuvataide hyvinvoiva kuvataiteilija Suomen Taiteilijaseuran strategia 2017-2021 suomen taiteilijaseuran strategia 2017 2021 VISIOMME Visiomme on vahva kuvataide hyvinvoiva kuvataiteilija. Suomen

Lisätiedot

KMO:n määräaikaisen työryhmän ehdotukset. Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016

KMO:n määräaikaisen työryhmän ehdotukset. Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 KMO:n määräaikaisen työryhmän ehdotukset Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Johtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen yksikkö Kansallisen metsäohjelman määräaikainen työryhmä

Lisätiedot

Suomalaisen koulutusjärjestelmän visio Menestys tehdään

Suomalaisen koulutusjärjestelmän visio Menestys tehdään Suomalaisen koulutusjärjestelmän visio Menestys tehdään Sivistystyönantajat Suomalaisen koulutus järjestelmän visio Menestys tehdään yhdessä Tulevaisuutta on tunnetusti vaikea ennustaa, mutta yhdestä asiasta

Lisätiedot

Tulevaisuuden peruskoulu Uuteen nousuun!

Tulevaisuuden peruskoulu Uuteen nousuun! Tulevaisuuden peruskoulu Uuteen nousuun! Taustaa: Laadukas koulutus mahdollistaa sivistykseen perustuvan yhteiskuntarakenteen toimivuuden sekä kansantaloudellisen kasvun ja kilpailukyvyn nostamisen. Koko

Lisätiedot

Yhteistyöllä vahva liitto

Yhteistyöllä vahva liitto Yhteistyöllä vahva liitto Vaaliohjelma 2012 Yhteistyöllä vahva liitto Metallin yhteistyön vaaliliiton toiminnan perustana ovat työväenliikkeen keskeiset arvot: vapaus, tasa-arvo, solidaarisuus ja suvaitsevaisuus.

Lisätiedot

Oma Häme. Tehtävä: Koulutustarpeen ennakointi ja alueellisten koulutustavoitteiden valmistelu. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus

Oma Häme. Tehtävä: Koulutustarpeen ennakointi ja alueellisten koulutustavoitteiden valmistelu. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Koulutustarpeen ennakointi ja alueellisten koulutustavoitteiden valmistelu www.omahäme.fi 1. Vaikuttavuus (miksi tätä tehtävää tehdään)

Lisätiedot

LARK alkutilannekartoitus

LARK alkutilannekartoitus 1 LARK alkutilannekartoitus 1 Toimintojen tarkastelu kokonaisuutena Suunnittelu Koulutuksen järjestäjällä on dokumentoitu toimintajärjestelmä, jonka avulla se suunnittelee ja ohjaa toimintaansa kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot