Kouluvalinta Tervetuloa tapaamaan koulut koulumessuilla 24. tammikuuta Väsby centrum -kauppakeskuksessa!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kouluvalinta 2015. Tervetuloa tapaamaan koulut koulumessuilla 24. tammikuuta Väsby centrum -kauppakeskuksessa!"

Transkriptio

1 Kouluvalinta 2015 Kouluvalintajakso: 15. tammikuuta 2. helmikuuta Tervetuloa tapaamaan koulut koulumessuilla 24. tammikuuta Väsby centrum -kauppakeskuksessa!

2 Aloittaako lapsesi esikoululuokalla tai 6. vuosiluokalla syksyllä 2015? Vuoden 2015 kouluvalinta koskee seuraavia ryhmiä: Lapset, jotka täyttävät kuusi vuotta vuoden 2015 aikana ja jotka haluavat aloittaa esikoululuokalla. Oppilaat, jotka aloittavat syksyllä 6. luokan ja jotka käyvät nykyisellään koulua, jossa on vuosiluokat esikoululuokasta 5. luokkaan. Oppilaat, jotka haluavat valita uuden koulun 6. luokaksi syyslukukaudella Kenen ei tarvitse valita koulua kouluvalintajakson aikana? Viidesluokkalaisten oppilaiden, jotka käyvät parhaillaan koulua, jossa on vuosiluokat 6 9 ja jotka haluavat jatkaa samassa koulussa. Kunnan peruskoulut Upplands Väsbyssä on 14 peruskoulua. Niistä kahdeksan on vapaakouluja ja kuusi kunnallisia kouluja. Voit tehdä valintasi kouluvalintajakson aikana 15. tammikuuta 2. helmikuuta 2015 Upplands Väsbyn kunnan verkkosivulla. Vapaakouluilla on omat jonotus- ja opiskelijavalintaperusteet. Ota yhteyttä kyseiseen vapaakouluun saadaksesi lisätietoa. Haluatko verrata kouluja keskenään? Haluatko lisätietoa Väsbyn kouluista? Käytä Väsby-vertailutyökalua. Työkalussa voit vertailla kouluja ja löytää tietoa kustakin koulusta. Voit myös nähdä, mitkä koulut sijaitsevat lähellä omaa asuinpaikkaasi. Toisessa kunnassa sijaitsevan koulun valitseminen Voit myös hakea lapsellesi paikkaa Upplands Väsbyn kunnan ulkopuolella sijaitsevaan kouluun. Edellytyksenä on, että koulu hyväksyy Upplands Väsbyn tarjoaman korvauksen. Ota yhteyttä kyseiseen kouluun saadaksesi hakemuslomakkeet. Valitse kouluvalintasivulla kohta "toisessa kunnassa sijaitseva koulu" ja koulun nimi vapaatekstikentässä. Äidinkielenopetus Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä sen koulun rehtoriin, johon lapsesi on saanut paikan.

3 Koulukuljetus vuosiluokkien oppilaat voivat saada koulukuljetuksen etäisyyden, vaarallisen koulutien, oppilaan toimintarajoitteen tai jonkin muun erityistilanteen vuoksi. Jos lähimpään kunnalliseen kouluun johtava tie täyttää koulukuljetuksen saamiseksi asetetut kriteerit, oppilaalla on oikeus saada koulukuljetus riippumatta siitä, onko tämä valinnut toisen kunnallisen koulun tai vapaakoulun sillä edellytyksellä, että myös valittu koulu täyttää kriteerit. Lisätietoa on osoitteessa Opiskelijavalinta kunnallisiin kouluihin päättää opiskelijavalinnasta. Pääsääntönä on, että kaikki oppilaat saavat paikan siihen kouluun, jonka huoltajat ovat asettaneet ensimmäiseksi vaihtoehdoksi. Jos kouluun hakeneiden oppilaiden lukumäärä on suurempi kuin paikkojen lukumäärä, otetaan huomioon oppilaan koulumatkan pituus. Opiskelijavalinta vapaakouluihin Vapaakouluilla on omat jonotus- ja opiskelijavalintaperusteet. Jos haluat käydä vapaakoulua, sinun tulee sekä ottaa yhteyttä kyseiseen kouluun että ilmoittaa valintasi kunnan verkkosivulla kouluvalintajakson aikana. Haku vapaakouluihin 1. Ota yhteyttä kyseiseen kouluun saadaksesi tietoa koulun valintaperusteista ja tehdäksesi jonotuspaikkahakemuksen. 2. Tee sitten ilmoitus kouluvalinnastasi myös kunnan verkkosivulla kouluvalintajakson aikana. Toimintaohjeet ovat seuraavalla sivulla.

4 Tietoa kouluvalinnasta Kouluvalinta tehdään kunnan verkkosivulla osoitteessa valintajakson aikana ajalla 15. tammikuuta 2. helmikuuta 2015 riippumatta siitä, valitsetko kunnallisen koulun tai vapaakoulun Upplands Väsbyssä tai kunnan ulkopuolella. Voit tehdä kouluvalinnan milloin tahansa jakson aikana, koska oppilaiden sijoittaminen alkaa vasta kouluvalintajakson päätyttyä. Kunnalliset koulut tarjoavat paikkoja määrättyjen valintaperusteiden pohjalta, kun taas vapaakouluilla on omat valintasäännöt. Lisätietoa kunkin vapaakoulun säännöistä saat ottamalla yhteyttä kyseiseen kouluun. On tärkeää, että valitset useita kouluvaihtoehtoja. Jos koulussa ei ole tilaa kaikille hakijoille, lapsesi saatetaan sijoittaa toiseksi tai kolmanneksi vaihtoehdoksi asettamaasi kouluun. Kouluvalinnan tekeminen [Koskee sekä kunnallisia kouluja että vapaakouluja] 1. Mene sivustolle 2. Kirjaudu sähköisellä henkilötunnuksella (e-legitimation) tai käyttäjänimellä ja salasanalla (jos käytössäsi ei ole sähköistä henkilötunnusta, voit hakea käyttäjätunnusta ja salasanaa alempana kouluvalintasivulla). 3. Valitse kohta Kouluvalinta ylemmältä valikkoriviltä. 4. Klikkaa laatikkoa Kouluvalinta Näytölle ilmestyy sen lapsen nimi, jota kouluvalinta koskee. Klikkaa kohtaa Uusi kouluvalinta. 6. Voit rajata valintaa otsikoiden "Alueet", "Painotus" ja "Hallinto" alla. Jos et rajaa valintaa, kaikki vaihtoehdot valitaan automaattisesti. Klikkaa kohtaa Seuraava. 7. Lisää listalle koulut, jotka haluat valita. Valitse vähintään kaksi koulua, mieluiten kolme. Klikkaa kohtaa Seuraava. 8. Tässä voit asettaa koulut järjestykseen nuolien avulla. Klikkaa kohtaa Seuraava. 9. Tarkista yhteystietosi ja muuta niitä tarvittaessa. Klikkaa kohtaa Seuraava. 10. Tarkista valintasi huolellisesti ja klikkaa kohtaa Vahvista. Saat automaattisesti vahvistuksen ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

5 Esikoulusta vapaa-ajankotiin Esikoulupaikan/pedagogisen hoivatoiminnan irtisanominen Jos lapsesi täyttää kuusi vuotta vuoden 2015 aikana ja on nykyisellään esikoulussa, hänen paikkansa umpeutuu automaattisesti 31. heinäkuuta Jos et halua lapsellesi esikoulupaikkaa kesän ajaksi, sinun tulee itse irtisanoa paikka kunnan verkkosivulla. Muista, että irtisanomisaika on 1 kuukausi. Jotta kesäjakso olisi maksuton, esikoulupaikan päättymisen ja vapaa-ajankotipaikan saamisen välisen ajan tulee olla vähintään kolme kuukautta. Vapaa-ajankotipaikka Työssäkäyvien tai opiskelevien huoltajien vuotiaat lapset voivat saada paikan vapaa-ajankodissa. Vapaa-ajankoti on maksullinen. Maksu perustuu perheen tuloihin. Hinnoittelussa sovelletaan enimmäismaksua. Jos haluat lapsellesi paikan vapaa-ajankodissa, sinun tulee hakea sitä verkkosivullamme olevan erillisen sähköisen palvelun kautta. Vapaa-ajankotipaikkaa ei saa automaattisesti koulun kautta. Alla on vapaa-ajankotipaikan hakuohjeet. Vapaa-ajankotipaikan hakeminen e-palvelun kautta 1. Mene sivustolle 2. Kirjaudu sähköisellä henkilötunnuksella (e-legitimation) tai käyttäjänimellä ja salasanalla (jos käytössäsi ei ole sähköistä henkilötunnusta, voit hakea käyttäjätunnusta ja salasanaa alempana kouluvalintasivulla). 3. Klikkaa hakulomaketta, joka on kohdassa lastenhoito/vapaa-ajankotipaikan hakeminen. 4. Klikkaa laatikkoa Tee hakemus. Tervetuloa tapaamaan koulut koulumessuilla 24. tammikuuta Väsby centrum -kauppakeskuksessa!

6 Peruskoulut Upplands Väsbyssä 12 E4 Runby Skälby 7 14 Vilunda 11 3 Väsby centrum 13 Odenslunda Frestaby Prästgårdsmarken Smedby Bredden Bollstanäs 1. Bollstanäs skola kunnallinen 2. Breddenskolan kunnallinen 3. Frestaskolan vapaakoulu 4. Englantilainen koulu vapaakoulu 5. Grimstaskolan kunnallinen 6. Odenslunda skola vapaakoulu 7. Runby skola kunnallinen 8. Sandbergska competens vapaakoulu 9. Smedby skola kunnallinen 10. Ruotsinsuomalalinen koulu vapaakoulu 11. Södervikskolan vapaakoulu 12. Vikskolan vapaakoulu 13. Vittra Väsby vapaakoulu 14. Väsby skola kunnallinen

7 Tärkeät päivämäärät vuonna tammikuuta 2. helmikuuta Kouluvalintajakso Lauantai 24. tammikuuta Koulumessut Väsby Centrum -kauppakeskuksessa kello Kaikki Upplands Väsbyn 14 peruskoulua kerääntyvät saman katon alle. Kunnan henkilöstöllä on koulumessuilla oma osasto, jossa he auttavat kouluvalinnassa helmikuuta Saat vahvistuskirjeen postitse kotiin siitä koulusta, johon lapsesi on saanut paikan. Viimeistään 11. maaliskuuta Haluatko vertailla kouluja keskenään? Käytä Väsby-vertailutyökalua. Vastaa vahvistuskirjeeseen ja lähetä se kouluun molempien huoltajien allekirjoituksilla varustettuna. Hyvä tietää Tiedotustilaisuus/avoimet ovet Tämä esite sisältää tietoa kouluista ja siitä, koska koululla on avoimet ovet/tiedotustilaisuus. Kysymyksiä? Kouluvalintaa koskevat kysymykset voi esittää Väsby Direkt -palvelulle tai Tietokoneen lainaaminen Väsby Direkt -palvelussa, avoimessa esikoulussa sekä kirjastossa on tietokoneita. Muut kielet Tämä teksti on saatavana myös englanniksi, suomeksi ja arabiaksi. Löydät sen sivulta

8 Bollstanäs skola Bollstanäs skola -koulussa on oppilaita esikoululuokasta 5. vuosiluokkaan. Koulu on jaettu kuuteen työryhmään vuosikurssien mukaan. Koulumme on sekoitus uutta ja vanhaa. Päärakennus otettiin käyttöön jo 1930-luvun alussa ja sen ympärille on nyt muodostunut kokonainen uusi koulu. Tarjoamme valoisilla ja avoimilla tiloillamme parhaat edellytykset nykyaikaiseen oppimiseen. Kaikissa luokkahuoneissa on interaktiiviset taulut. Kaikilla oppilailla on käytössään ipad-laitteet ja tietokoneet. Koulullamme on uusi jännittävä piha Norrviken-järven rannalla. Kokki valmistaa kaikki ruuat paikan päällä uudessa ravintolassamme. Tiedotustilaisuus Tiistaina 27. tammikuuta kello Kunnallinen koulu, esikoululuokka 5. luokka Håkan Lönnqvist Stora Vägen Upplands Väsby Puhelin upplandsvasby.se/bollstanasskola Bollstanäsin koulussa myös oppilailla on suurta vaikutusvaltaa muun muassa luokan, oppilaiden ja vapaa-ajankodin edustajien kautta. Oppilasedustajat ovat mukana myös koulun johtokunnassa, johon kuuluu myös vanhempia sekä koulun ja esikoulun edustajia. Vanhempien kiinnostus auttaa kehittämään koulua. Matematiikka ja lukutaito ovat vahvoja painopistealueitamme jo esikoululuokalta lähtien. Luonnontieteillä ja tekniikalla on keskeinen rooli opetuksessa osallistumme Sveriges största klassrum (suom. "Ruotsin suurin luokkahuone") -nimiseen yhteistyöhankkeeseen Skansenin kanssa. Hankkeen aikana oppilaat voivat tutustua kulttuuriimme ja opiskella useita kouluaineita. Vapaa-ajankotiosastomme on kytketty kuhunkin työryhmään. Vapaa-ajankotien pedagogit osallistuvat koulutoimintaan koko päivän aikana. Teemakohtaiset hankkeet ja muut oppimista ja kehittymistä edistävät aktiviteetit ovat tärkeä osa vapaa-ajankodin toimintaa. Oppimista, sosiaalisia taitoja ja vastuunottoa harjoitellaan koko päivän ajan. Koulussa on työlleen omistautuneita ja korkeasti koulutettuja pedagogeja ja henkilökunnan vaihtuvuus on vähäistä. Henkilökunnan taitojen kehittäminen on tärkeä osa työtä ja sillä taataan opetuksen laadun jatkuva kehittyminen. Kaikki matematiikanopettajat osallistuvat Ruotsin valtion "Matematiklyftet"-hankkeeseen. Koulussamme on yhteisöllisyyden henkeä, joka luo turvallista tunnetta niin lapsille kuin aikuisillekin.

9 Tiedotustilaisuus Maanantaina 26. tammikuuta kello Avoimet ovet Keskiviikkona 28. tammikuuta kello Breddenskolan Koulumme sijaitsee mukavassa ympäristössä Upplands Väsbyn eteläosassa. Luonnonläheisyys on edullinen seikka sekä leikkien että opetuksen kannalta. Vaeltelemme luonnossa ja käytämme luontoa inspiraation lähteenä toiminnassamme. Kunnallinen koulu, esikoululuokka 5. luokka Ebba Wannegård Bergsyravägen Upplands Väsby Puhelin upplandsvasby.se/breddenskolan Hyvä lukutaito on kaiken opetuksen perusta. Siksi edistämme hyvin aktiivisesti oppilaiden lukuhalua kehittämällä lukutaitoa ja lukuhalua järjestelmällisesti. Tavoitteemme on saada oppilaat ymmärtämään ja sisäistämään demokratian periaatteet, jotta he voivat vaikuttaa omaan oppimiseensa ja ottaa vastuuta siitä. Kouludemokratia on kunnia-asia koulussamme. Jokaisella luokalla on edustaja oppilasneuvostossa. Oppilasneuvosto, rehtori ja vararehtori kokoontuvat kolmen viikon välein. Esille tuotavat asiat liittyvät oppilaan koulussa ja vapaa-ajankodissa viettämään aikaan ja saattavat koskea esimerkiksi oppimista, kouluruokaa, koulun pihaa tai aktiviteettien järjestämistä. Breddenskolan koostuu Höstgården-, Vintergården- ja Sommargården-pihoista. Koulun vanhimmat oppilaat - neljäs- ja viidesluokkalaiset - ovat Höstgårdentyöryhmässä, jolla on tilat Höstgården- ja Sommargården -pihoilla. Nuorimmat lapset ovat sekä Vintergården- että Sommargården-pihoilla. Jokainen piha muodostaa työryhmän, jossa opettajat ja pedagogit kehittävät toimintaa yhdessä. Koulun aktiivinen vanhempainneuvosto kokoontuu kolme kertaa lukuvuoden aikana. Vanhempainneuvoston kokouksessa koulun johtokunta tiedottaa koulussa lähitulevaisuudessa tapahtuvista asioista ja vanhemmat saavat mahdollisuuden osallistua suunnitelmiin ja ottaa niihin kantaa. Koulun vapaa-ajankoti on ryhmätoimintaa, jonka tavoitteena on kehittää oppilaiden yhteistyökykyä ja edistää heidän vastuunottoaan. Vapaa-ajankodin tarkoituksena on myös tarjota merkityksellistä ja hauskaa vapaa-ajan toimintaa.

10 magneti Frestaskolan a education Enemmän aikaa oppimiselle ainekohtaiselle pätevyydelle, vastuulle ja yhteistyölle. Opetuksessa käytetään ipad-laitteita, oppilas saa 3. luokalta lähtien käyttöönsä oman ipad-laitteen (tabletin). Oppilaiden taidoista ja kehityksestä tarjotaan selvää dokumentaatiota. Aktiivinen turvallisuustyö Friendsjärjestön kautta. Laadukas kouluruoka ja oma salaattipöytä. Liikuntaa joka päivä. Avoin vapaa-ajankotitoiminta vuosiluokkien 4 5 oppilaille. Korkealuokkainen oppilaiden terveyden edistäminen. Tiedotustilaisuus Tiistaina 27. tammikuuta kello Vapaakoulu, esikoululuokka 5. luokka Elisabeth Brandell Vararehtori Sicci Heijmer Älvhagsvägen Upplands Väsby Puhelin Koulun oppilaat ja pedagogit on jaettu työryhmiin. Työryhmät vastaavat oppilaan opiskelusta ja hyvinvoinnista koko päivän. Se merkitsee keskittymistä oppimistavoitteisiin ja pedagogiseen ympäristöön sekä liikuntaa ja rauhaa silloin, kun oppilas sitä tarvitsee. Yksi työryhmä käyttää työssään Montessori-menetelmiä. Oppilaat työskentelevät usein ulkona, mikä tukee oppimista. Oppilaiden matemaattisten kykyjen parantamiseen kulutetaan enemmän aikaa jo esikoululuokalta lähtien. Koulu keskellä kylää tarjoaa myös Montessori-profiilin, jossa on vuosiluokkiin sitomatonta opetusta ja oppilaat saavat mahdollisuuden kehittyä omassa tahdissa. Kouluneuvostossa vanhemmat ja henkilökunta tekevät yhteistyötä oppilaiden parhaan edun mukaisesti. Valintaperusteet Sisarukset etusijalla, lapset Magnetican esikouluista ja sen jälkeen jonotuspäivämäärä. Haku Hakulomake on saatavana koulun verkkosivulla ja koulussa.

11 Tiedotustilaisuus Keskiviikkona 28. tammikuuta kello Vapaakoulu, esikoululuokka 5. luokka Marie Larsson Hovslagargatan Upplands Väsby Puhelin Englantilainen koulu Englantilainen koulu on kansainvälinen ja kaksikielinen koulu, joka tarjoaa laadukasta opetusta! Koulussamme on kaksikielisiä luokkia, opetussuunnitelmallinen painotus englannin kieleen ja englantia äidinkielenään puhuvia opettajia. Koulu sijaitsee keskeisellä paikalla Smedbyn alueella hyvien kulkuyhteyksien päässä. Sovellamme pedagogiikkaa, joka johtaa kaksikielisyyteen ruotsin ja englannin kielissä. Käyttämässämme opetusmallissa kehitetään ruotsin ja englannin kieliä rinnakkain. Esikoululuokassa englannin kieli esitellään ja sitä harjoitellaan leikkien, musiikin ja lorujen kautta ja sen jälkeen opetusta lisätään asteittain niin, että englanti kattaa jopa 50 % opetusajasta ylemmillä luokka-asteilla. Koulun kansainvälinen luonne ja kielten ja kansallisuuksien kirjo luovat yhteenkuuluvuuden tunteen, ainutlaatuisen opetusympäristön ja turvallisen alustan tulevaisuutta varten nykyisessä globaalissa yhteiskunnassamme. Koulussamme on käytössä Ruotsin opetussuunnitelma English School is a bilingual school that represents a beautiful spectrum of ethnic and cultural backgrounds. The school is situated in the heart of Smedby; easily accessible with good communications. Our school teaches students to use English fluently and effectively in reading, writing and speaking. We recruit and employ native English-speaking teachers and offer up to 50 percent of our teaching in English. The English school follows the Swedish national curriculum. We provide a highly-focused and disciplined learning in a calm and secure environment where each student can fulfill his or her potential.

12 Grimstaskolan Koulussa opitaan tiedot ja taidot myöhempää opiskelua ja koko elämää varten. Grimstaskolan-koulun ja muiden kunnallisten koulujen strategia - kaikki maaliin - tarkoittaa sitä, että kaikkien oppilaiden tulee voida saavuttaa parhaat mahdolliset tulokset. Tiedämme, että kaikki ovat ainutlaatuisia ja erilaisia; tiedämme, että kaikki osaavat; tiedämme, että kokonaisuus ja asiayhteys luovat mielekkyyttä; tiedämme, että työrauha ja hyvät suhteet luovat hyvän oppimisympäristön. Luomme opetussuunnitelman ja kouluryhmien pohjalta siteen nuorten todellisuuteen ja kehitämme heidän kykyään pärjätä tulevaisuuden työelämässä demokratiaan ja vastuunottoon pohjautuvien arvojen kautta. Avoimet ovet Maanantaina 8. tammikuuta kello Tiedotustilaisuus Torstaina 22. tammikuuta kello Kunnallinen koulu, vuosiluokat 6-9 Johnny Wahlund Vårvägen Upplands Väsby Puhelin Kehitämme opetustamme ja lähestymistapaamme hyväksi havaittujen kokemusten ja nykyaikaisen tutkimuksen tuella. Sovellamme sitä, mikä toimii, ja teemme siitä osan toimintaamme. ja matematiikanopettajat osallistuvat Ruotsin valtion "Matematiklyftet"-hankkeeseen. Muut opettajat osallistuvat laajaan kehitysohjelmaan, joka perustuu vertaisoppimiseen ja muodolliseen arviointiin. Yhtenäiset luokkamme ja arvoperustaan liittyvä työmme luovat turvallisuutta ja työrauhaa. Kohtaamme kunkin oppilaan tämän omien tarpeiden, toivomusten ja odotusten pohjalta yhteistyössä huoltajien kanssa. Yritämme aina antaa oppilaille heidän tarvitsemansa avun luokkahuoneessa, mutta tarvittaessa saatamme järjestää opetusta pienemmissä ryhmissä. Koulussa on kaikki tarvittava: oppilasterveydenhuolto, erityisopettajat, tilat kaikille oppiaineille sekä hyvä kirjasto. Kaikilla koulun kokopäivätyötä tekevillä opettajilla on opettajankoulutus. Oppilaillamme on mahdollisuus liikuntaan neljä kertaa viikossa. Tarjoamme monia jännittäviä aktiviteetteja sekä mahdollisuuden syventää ja kehittää taitoja muissa aineissa. Koulumme tuloskehitys on positiivinen ja kehitystyö on aktiivista ja menestyksekästä. Oppilaamme ovat hyvin valmistautuneet lukiota varten lähtiessään koulustamme 9. luokan lopussa.

13 Tiedotustilaisuus Keskiviikkona 28. tammikuuta kello Vapaakoulu, esikoululuokka 5. luokka Elisabeth Brandell Vararehtori Sofia Tunell Eddavägen Upplands Väsby Vararehtorin puhelinnumero magneti Odenslunda skola a education Pieni koulu, jolla on suuret mahdollisuudet vuonna 2016 uudessa koulurakennuksessa! Opetuksessa käytetään ipad-laitteita, oppilas saa 3. luokalta lähtien käyttöönsä oman ipad-laitteen (tabletin) Enemmän opetusaikaa matematiikassa ja ruotsissa. Oppilaiden taidoista ja kehityksestä tarjotaan selvää dokumentaatiota. Avoin vapaa-ajankotitoiminta vuosiluokkien 4 5 oppilaille. Laadukas kouluruoka ja oma salaattipöytä. Kouluneuvottelu kodin ja koulun välistä yhteistyötä varten. Yhteistyö ja koulutus yhdessä Friends-järjestön kanssa. Viihtyisä koulu riemukasta oppimista varten, uusi koulurakennus valmistuu vuonna 2016! Toiminta-ajatuksemme on koko lapsi koko päivän. Henkilökunnalla on yhteinen vastuu jokaisen oppilaan kehittymisestä ja oppimisesta. Lapsi tutustuu kieltä kehittävään työtapaan (Bornholmin malli) jo esikoululuokalla. Matematiikalla, luonnontieteillä ja tekniikalla on keskeinen rooli opetuksessa. Keskitymme uudessa koulussa myös musiikin, näyttämötaiteen ja liikkeiden kehittämiseen. Pyrimme yhdessä luomaan turvallisen ja viihtyisän koulun ja koulussamme on toistuvasti vaihtelevia ja arvostettuja aktiviteetteja. Kouluneuvotteluissa vanhemmat ja henkilökunta tapaavat ja tekevät yhdessä työtä oppilaiden parhaan edun mukaisesti. Odenslunda skola Magnetican koulu tulevaisuutta varten! Uudessa koulussamme on valoisat ja tilavat huoneet ja oppimistilat. Jokaiselle alueelle tulee "keskus", jossa on ryhmähuone ja työhuone ja jossa myös vapaa-ajankoti toimii. Kaikki koulun aktiviteetit mahtuvat saman katon alle. Musiikki- ja draamahuone, askarteluhuone, liikuntasali ja kouluruokala ovat helposti kaikkien käytettävissä. Koulun oma keittiö parantaa viihtyvyyttä ja kouluruuan laatua. Viihtyisä piha kutsuu leikkimään ja liikkumaan. Tervetuloa kouluumme kuulemaan lisää. Ole mukana alusta alkaen!

14 Runby skola Pyrimme määrätietoisesti kehittämään kunkin oppilaan taitoja. Panostamme tarvittaessa varhain ja intensiivisesti lukemiseen ja matematiikkaan jo esikoululuokalla, jotta jokainen oppilas saavuttaisi tavoitteet. Tiedämme, että oppilaat voivat ja haluavat onnistua, emmekä anna periksi. Opettajamme ovat saaneet Kuninkaallisen tiedeakatemian palkinnon matematiikan varhaisesta tuesta. Seuraamme oppilaidemme kehitystä esikoululuokalta aina 9. vuosiluokkaan saakka. Näin voimme varmistaa, että kaikki oppilaat saavat sen tuen ja ne taidot, jotka he tarvitsevat ja joihin heillä on oikeus. Opettajamme ovat sekä kokeneita, päteviä että pidettyjä ja he tekevät yhteistyötä sekä työryhmien sisällä että niiden välillä. Tiedotustilaisuus Tuleva esikoululuokka Keskiviikkona 28. tammikuuta kello Avoimet ovet koulussa koko päivän Tuleva 6. vuosiluokka Torstaina 29. tammikuuta kello Avoimet ovet, Kulturnatt, kello Kunnallinen koulu, esikoululuokka 9. luokka Petronella Brehm Lövstavägen 1, Upplands Väsby Puhelin Myös terveys on koulussamme keskeisessä asemassa. Ulkoilu, terveys ja liikunta kuuluvat päivittäiseen toimintaamme. Tiedämme niiden kehittävän oppimista ja luovan hyvät edellytykset kasvulle. Liikuntaa harrastavien, ryhmä- ja koordinaatioharjoituksia tekevien sekä ravintotietoisten lasten on helpompi oppia asioita ja he oppivat pitämään huolta terveydestään voidakseen hyvin ja kehittyäkseen läpi elämän. Koulu sijaitsee metsän ja kuntopolun vieressä ja vietämme paljon aikaa ulkona fantastisessa ympäristössä. Tarjoamme jokaiselle oppilaalle erinomaisen ohjelman: esikoululuokalla tehtävästä motorisesta kartoituksesta ja viikoittaisesta ulkoilusta 9. luokalla saatavaan elvytystaitotodistukseen. Runbyn koulussa on kolme vapaa-ajankotiosastoa. Ne on organisoitu koulun työryhmien mukaan. Vapaa-ajankodin henkilökunta on luokissa myös kouluaikana, mikä luo oppilaille turvallisen tunteen koko päivän ajan. Vapaa-ajankodissa oppilaan kehitys ja oppiminen jatkuvat sekä sisällä että varsinkin ulkona fantastisessa ulkoympäristössä.

15 Avoimet ovet/tiedotustilaisuus Torstaina 29. tammikuuta kello Lisätietoa on koulun verkkosivulla Vapaakoulu, esikoululuokka 9. luokka Eva Svensson Johanneslundsvägen Upplands Väsby n puhelinnumero Sandbergska competens Sandbergska competens -vapaakoulu sijaitsee valoisissa ja hienoissa tiloissa aivan Upplands Väsbyn keskustassa. Työskentelemme kotiluokkahuoneissa ja viihtyisässä ja rauhallisessa ympäristössä, joka edistää työrauhaa ja tarjoaa oppimisen iloa. Pyrimme olemaan koulu, jossa jokainen oppilas saa hyvän perustan tulevaisuudelle. Koulu, joka antaa hyvät perustaidot ja jossa oppiminen on mukavaa. Turvallinen paikka, jossa saa työrauhan. Koulu, jossa jokainen aktiviteetti kannustaa oppilasta oppimaan lisää. Sandbergskan tavoitteena on olla Väsbyn paras koulu! Fokus: Sandbergska competens keskittyy täysin oppilaisiin! Kuuntelemme ajatuksia t ja ideoita ja haluamme, että oppilaat ovat mukana vaikuttamassa koulutilanteeseen. Kannustamme oppilaitamme myös omaaloitteisuuteen ja aktiivisuuteen sekä ideoiden tai toiminnan toteuttamiseen. Koulumme on melko pieni ja kattaa luokat esikoululuokasta 9. vuosiluokkaan. Koulussamme on yksi luokka jokaisessa ikäluokassa ja tunnemme toisemme nimeltä. Oppilaiden taitotason varmistamiseksi sovellamme pienempiä oppilasryhmiä ja kullakin luokalla on korkeintaan 24 oppilasta. Mielestämme on etuoikeus voida seurata oppilaan taitojen kehittymistä esikoululuokalta 9. vuosiluokalle saakka. Näin voimme tehdä kauaskantoista ja kunnianhimoista työtä ja kehittää taitoja aktiivisesti. Oppiminen: Ruotsalaisissa kouluissa oppilas ei valitettavasti saavuta nykyään matematiikan, ruotsin ja englannin opetuksen tavoitteita. Olemme päättäneet muuttaa tämän asian! Oppilaamme saavat ylimääräistä opetusaikaa näissä kolmessa aineessa jo esikoululuokalla. Toiminnan kehittäjämme, opettajat, joilla on erityisvastuu opetuksen kehittämisestä ja tytäryhtiö Sandbergska Campusin edustajat tekevät jatkuvaa kehitystyötä koulusektorilla koulun opettajien ja oppilaiden kanssa sekä muiden koulujen, kuntien ja eri tahojen toimeksiannosta. Ennakointi: Yhteiskunta kehittyy nopeasti. Mitä ominaisuuksia työmarkkinoilla tulevaisuudessa peräänkuulutetaan? Kaikki oppilaamme saavat käyttöönsä ipad-laitteen. Se on luonnollinen osa opetusta. Yksi kielivalinnoistamme on kiina ja oppilaamme saavat mahdollisuuden osallistua kansainvälisiin oppilasvaihto-ohjelmiin vuosiluokilla 7 9. Englannin kieli kuuluu opetussuunnitelmaamme jo esikoululuokalta lähtien.

16 Smedby skola Smedbyn koulu sisältää peruskoulun ja erityisperuskoulun. Koulussamme on myös vapaa-ajankotitoimintaa molemmissa koulumuodoissa. Työlleen omistautunut henkilökuntamme tekee parhaansa, jotta kaikki lapset voisivat hyvin ja saavuttaisivat koulun tavoitteet. Tämä luo perustan hyvälle työympäristölle sekä lapsille että aikuisille. Kirjastomme on auki jokaisena koulupäivänä ja kaikilla luokilla on oma kirjojen laina-aika. Smedbyn koulussa perinne, turvallisuus, ajankohtainen tutkimus ja nykyaikaiset menetelmät kulkevat rinta rinnan. Koulu on muutaman vuoden ajan panostanut musiikin opetukseen. Musiikinopettajiemme antaman opetuksen lisäksi teemme yhteistyötä Musikskolan-koulun kanssa. Vuosiluokka 2 käy musiikin peruskurssin. Oppilaamme kehittävät sävelkorvaa, rytmitajua, ajantajua ja koordinaatiota. Vuosiluokalta 3 saakka kaikki oppilaat voivat opetella viulunsoittoa. Tiedotustilaisuus Tiistaina 27. tammikuuta Tuleva esikoululuokka, kello Tuleva 6. vuosiluokka: tietoa saa ottamalla yhteyttä kouluun. Kunnallinen koulu, esikoululuokka 9. luokka sekä erityisperuskoulu ja harjaantumiskoulu Gabriella Brundin Ryttargatan Upplands Väsby Puhelin upplandsvasby.se/smedbyskola Viulunsoiton opetuksen kautta lapset oppivat paljon musiikista ja harjoittelevat myös muita oppimisen kannalta tärkeitä seikkoja kuten kärsivällisyyttä, harjoittelemisen tärkeyttä, ohjeiden noudattamista, toisten kuuntelemista ja oman vuoron odottamista. Koulussamme on viisi työryhmää: kolme peruskoulussa ja kaksi erityisperuskoulussa. Aktiivinen oppilasneuvostomme koostuu kaikkien toiminnan osa-alueiden oppilaista. Vanhempainneuvosto tapaa rehtorin ja muutaman työryhmän johtajan iltaisin muutaman kerran jokaisen lukukauden aikana ja nostaa esiin ajankohtaisia asioita. Koulussamme on kolme vapaa-ajankotiosastoa: kaksi peruskoulussa ja yksi erityiskoulussa. Vapaa-ajankodin henkilökunta on lapsen mukana koko päivän. Vapaa-ajankotitoiminta alkaa suoraan luokkahuoneista, joten lapset ovat "omalla" osastollaan koko päivän.

17 Tiedotustilaisuus Tiistaina 27. tammikuuta kello Vapaakoulu, esikoululuokka 9. luokka Maija Vola Hovslagargatan Upplands Väsby Puhelin sverigefinskaskolan.se Ruotsinsuomalainen koulu Ruotsinsuomalainen koulu kehittää oppilaan kaksikielisyyttä ja mahdollistaa myönteisen suhtautumisen sekä suomalaiseen että ruotsalaiseen kulttuuriin. Koska käytämme sekä ruotsia että suomea opetuskielinä, oppilaamme saavat hyvän kielitaidon molemmissa kielissä. Käytämme tarkoituksellisesti kieltä ja taitoja kehittäviä työmenetelmiä. Koulu tukee jokaista oppilasta tekemään parhaansa omien edellytystensä pohjalta. Kasvatamme oppilaistamme suvaitsevia kansalaisia monikulttuurisessa yhteiskunnassa ja toimintamme tarkoituksena on tarjota oppilaillemme kansainvälinen lähestymistapa. Oppilaistamme tulee kaksikulttuurisia, kaksikielisiä, luovia, suvaitsevaisia, uteliaita ja itsevarmoja Ruotsinsuomalainen koulu edistää lasten kaksikielisyyttä ja mahdollistaa positiivisen samaistumisen suomalaiseen ja ruotsalaiseen kulttuuriin. Käytämme sekä suomea että ruotsia opetuskielinä, mikä takaa vahvan kielitaidon. Käytämme tietoisesti oppilaiden kielellistä ja tiedollista kehitystä edistäviä työtapoja. Koulu auttaa jokaista oppilasta suoriutumaan koulutyöstään mahdollisimman hyvin omien edellytystensä mukaisesti. Luomme yhteistyöllä rauhallisen, turvallisen ja selkeän oppimisympäristön, jossa vallitsee työrauha ja työnilo. Oppilaistamme kasvaa monikulttuuriseen yhteiskuntaan suvaitsevia kansalaisia ja toimintamme pyrkii avaamaan heille näkökulmia kansainvälistymiseen. Oppilaamme ovat kaksikulttuurisia, kaksikielisiä, luovia, suvaitsevia, uteliaita ja heillä on hyvä itsetunto.

18 Södervikskolan Koulun johtoajatuksia ovat HALUTA ja USKALTAA! Oppilaamme haluavat ja uskaltavat luottaa omiin kykyihinsä. Koulussamme voit aloittaa koulupäiväsi liikunnalla. Voit pelata esimerkiksi käsipalloa, koripalloa, jalkapalloa ja tennistä tai tanssia kokeneiden valmentajien kanssa. Sen jälkeen tarjoamme aamiaisen ja oppitunnit alkavat kello 9. Sellainen aamu luo parhaat edellytykset keskittyä opintoihin. Terveys on yksi tärkeimmistä painopistealueistamme: liikunta ja hyvä ravinto ovat itsestään selviä asioita. Myös viihtyvyys ja turvallisuus ovat tärkeitä seikkoja koulussamme. Opettajien lisäksi koulussa on myös valmentaja/ kuraattori ja kouluemäntä koko päivän. Tiedotustilaisuus Tiistaina 18. tammikuuta kello Tiistaina 27. tammikuuta kello Vapaakoulu, vuosiluokat 6-9 Anita Bondesson-Berglund Södervikvägen Upplands Väsby Puhelin sodervikskolan.se Teemme yhteistyötä Mentor Sverige -järjestön kanssa. Oppilas saa liike-elämän alalta oman tukihenkilön, joka tukee häntä henkilökohtaisessa kehityksessä. Muita prioriteettialueitamme ovat yrittäjyys ja luovuus. Meillä on erikoistilat luonnontieteellisille aineille, veistolle, kuvaamataidolle ja musiikille (äänitysstudio). Kun voi hyvin ja saa ilmaista luovuuttaan, saa parhaat mahdollisuudet päästä niin pitkälle kuin itse haluaa koulutyössä ja elämässä.

Nyt on aika valita esikoululuokka koulunkäynnin vapaaehtoinen, pehmeä alku

Nyt on aika valita esikoululuokka koulunkäynnin vapaaehtoinen, pehmeä alku Ruotsiksi 2015 Nyt on aika valita esikoululuokka koulunkäynnin vapaaehtoinen, pehmeä alku Pienestä on tullut iso. Nyt on aika tulla esikoululaiseksi ja tutustua jännittävään koulumaailmaan. Toivotamme

Lisätiedot

Espoonlahden koulu Otteita Espoonlahden koulun opetussuunnitelmasta

Espoonlahden koulu Otteita Espoonlahden koulun opetussuunnitelmasta Espoonlahden koulu Otteita Espoonlahden koulun opetussuunnitelmasta Opetussuunnitelma kokonaisuudessaan osoitteessa: www.peda.net/veraja/espoo/espoonlahdenkoulu/opetussuunnitelma 1 OTTEITA ESPOONLAHDEN

Lisätiedot

TÖÖLÖN YHTEISKOULU. PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2009 yleinen osa

TÖÖLÖN YHTEISKOULU. PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2009 yleinen osa TÖÖLÖN YHTEISKOULU PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2009 yleinen osa 1 2 1. Koulun työn perusta... 5 1.1. Arvoperusta... 5 1.2. Koulun toiminta-ajatus... 6 1.3. Koulun kasvatus- ja oppimistavoitteet...

Lisätiedot

Rauman freinetkoulun opetussuunnitelma on koulukohtainen opetussuunnitelma, joka perustuu valtakunnalliseen

Rauman freinetkoulun opetussuunnitelma on koulukohtainen opetussuunnitelma, joka perustuu valtakunnalliseen Saatteeksi Rauman freinetkoulun opetussuunnitelma on koulukohtainen opetussuunnitelma, joka perustuu valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan. Valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet 2004 ( http://www.oph.fi/info/ops/

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2005

OPETUSSUUNNITELMA 2005 OPETUSSUUNNITELMA 2005 KALLION ALA ASTEEN KOULU OPETUSSUUNNITELMAN RUNKO 1. Koulun työn perusta. 1 1.1. Arvoperusta... 1 1.2. Koulun toiminta ajatus 1 1.3. Koulun kasvatus ja oppimistavoitteet. 1 1.3.1.

Lisätiedot

OPINTOMAAILMA. Opiskeluaika on täyttä elämää!

OPINTOMAAILMA. Opiskeluaika on täyttä elämää! OPINTOMAAILMA LUKIOLAISEN JA PERUSKOULULAISEN TIETOPAKETTI JATKO-OPINNOISTA Etelä-Suomi 1 / 2015 Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää. Valintaviidakossa

Lisätiedot

KIRKKOHARJUN KOULUN OPETUSSUUNNITELMA

KIRKKOHARJUN KOULUN OPETUSSUUNNITELMA KIRKKOHARJUN KOULUN OPETUSSUUNNITELMA 2008 1 LUKU OPETUSSUUNNITELMA... 4 1. 1 OPETUSSUUNNITELMAN LAATIMINEN... 4 1. 2 OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ... 5 2 LUKU OPETUKSEN JÄRJESTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT... 6 2.

Lisätiedot

HELSINGIN RANSKALAIS-SUOMALAISEN KOULUN OPETUSSUUNNITELMAN YLEINEN OSA. Johtokunnan hyväksymä 16.05.2005 ja täsmentämä 8.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO

HELSINGIN RANSKALAIS-SUOMALAISEN KOULUN OPETUSSUUNNITELMAN YLEINEN OSA. Johtokunnan hyväksymä 16.05.2005 ja täsmentämä 8.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO HELSINGIN RANSKALAIS-SUOMALAISEN KOULUN OPETUSSUUNNITELMAN YLEINEN OSA Johtokunnan hyväksymä 16.05.2005 ja täsmentämä 8.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. KOULUN TEHTÄVÄ JA ARVOPERUSTA... 1 1.1. Helsingin ranskalais-suomalainen

Lisätiedot

KUUSIVUOTIAIDEN OPETUS ENGLANNISSA, TANSKASSA JA SUOMESSA KANSAINVÄLINEN VERTAILEVA TUTKIMUS

KUUSIVUOTIAIDEN OPETUS ENGLANNISSA, TANSKASSA JA SUOMESSA KANSAINVÄLINEN VERTAILEVA TUTKIMUS KUUSIVUOTIAIDEN OPETUS ENGLANNISSA, TANSKASSA JA SUOMESSA KANSAINVÄLINEN VERTAILEVA TUTKIMUS JOHDANTO JA KANSAINVÄLINEN TAUSTA 1. Tämä raportti vertailee kuusivuotiaiden opetusta ja hoitoa pienessä otannassa

Lisätiedot

Lumijoen peruskoulun opetussuunnitelma

Lumijoen peruskoulun opetussuunnitelma Lumijoen kunta Lumijoen peruskoulun opetussuunnitelma 26.2.2008 Sivistyslautakunta Päivitys 7.6.2011 Sivistyslautakunta Muutokset ja täydennykset Sisällysluettelo 1. Opetuksen järjestämisen lähtökohdat...

Lisätiedot

Meilahden ala-asteen koulun opetussuunnitelma

Meilahden ala-asteen koulun opetussuunnitelma en koulun opetussuunnitelma Lapset ja nuoret ovat tärkeimmät olennot: heidän on maitten valtakunta. Ja se, jota ei jaksa alituisesti kiinnostaa, mitä heidän kalloissaan liikahtaa, siirtyköön turhana hyllylle.

Lisätiedot

Opiskeluaika on täyttä elämää! Muista hakemuksessa vaaditut liitteet!

Opiskeluaika on täyttä elämää! Muista hakemuksessa vaaditut liitteet! Itä-Suomi 5 / 2013 LUKIOLAISEN JA PERUSKOULULAISEN TIETOPAKETTI JATKO-OPINNOISTA Opiskeluaika on täyttä elämää! Opiskelupaikan valinnasta saattaa riippua, missä ja miten ihminen loppuikänsä viettää. Valintaviidakossa

Lisätiedot

TERVETULOA KOULUUN 2015 2016

TERVETULOA KOULUUN 2015 2016 TERVETULOA KOULUUN 2015 2016 Opas koulutulokkaan huoltajalle 1 Sisällys sivu 3 Koulutulokkaan huoltajalle 4 Koulun aloittaminen 5 Lähikoulun osoittamisen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet Hakeutuminen

Lisätiedot

WENDY HOUSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA

WENDY HOUSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA WENDY HOUSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA SISÄLTÖ 1 LUKIJALLE... 3 2 LEIKKIKOULU... 4 3 WENDYN ESIKOULU... 5 3.1 VANHEMPIEN OSALLISUUS ESIKOULUVUONNA... 5 4 ESIKOULUN PEDAGOGINEN TOTEUTTAMINEN... 6 5 TYÖTAPOJA...

Lisätiedot

Schule als Lern- und Lebensraum. Ein Vergleich des Schulalltags in Finnland und Deutschland

Schule als Lern- und Lebensraum. Ein Vergleich des Schulalltags in Finnland und Deutschland Koulu oppimis- ja elinympäristönä Schule als Lern- und Lebensraum. Ein Vergleich des Schulalltags in Finnland und Deutschland Yleistä Aloite hakemiseen bilateraaliseen Comenius ohjelmaan tuli Saksan, Schiller

Lisätiedot

HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna. Maahanmuutto ja perhe

HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna. Maahanmuutto ja perhe HELPPOA SUOMEA Kasvatusvihkonen selkosuomeksi muokattuna Maahanmuutto ja perhe 1 1 Maahanmuutto on iso asia perheelle 1.1 Sopeutuminen on yksilöllistä Muutto uuteen maahan vaikuttaa paljon yksilön ja perheen

Lisätiedot

Calgary, Alberta, Kanada 13.9. 1.12.2010 Tiina Saarenketo, erityisopettaja

Calgary, Alberta, Kanada 13.9. 1.12.2010 Tiina Saarenketo, erityisopettaja Matkaraportti Calgary, Alberta, Kanada 13.9. 1.12.2010 Tiina Saarenketo, erityisopettaja Yhteenveto Vietin syksyllä 2010 noin 2,5 kk Kanadassa perheeni kanssa tutustuen paikalliseen elämänmenoon ja koulukulttuuriin.

Lisätiedot

POHJOIS-HAAGAN YHTEISKOULUN PERUSOPETUKSEN LUOKKIEN 7-9 OPETUSSUUNNITELMA. Elämäni kunnossa

POHJOIS-HAAGAN YHTEISKOULUN PERUSOPETUKSEN LUOKKIEN 7-9 OPETUSSUUNNITELMA. Elämäni kunnossa POHJOIS-HAAGAN YHTEISKOULUN PERUSOPETUKSEN LUOKKIEN 7-9 OPETUSSUUNNITELMA Elämäni kunnossa Koulun johtokunta käsitellyt ja hyväksynyt 9.6.2005 Jukka Koskipirtti johtokunnan puheenjohtaja Jukka Tanska johtokunnan

Lisätiedot

Juvolan koulun opetussuunnitelma

Juvolan koulun opetussuunnitelma Juvolan koulun opetussuunnitelma Johdanto: Savonlinnan kaupungin perusopetuksen koulujen opetussuunnitelmat vuosiluokille 1-9 perustuvat Opetushallituksen vahvistamiin opetussuunnitelman perusteisiin (2004).

Lisätiedot

Sisällysluettelo: 1 JOHDANTO 1.1. Opetussuunnitelmien merkitys 1.2. Esiopetus 1.3. Kouluverkko

Sisällysluettelo: 1 JOHDANTO 1.1. Opetussuunnitelmien merkitys 1.2. Esiopetus 1.3. Kouluverkko Sisällysluettelo: 1 JOHDANTO 1.1. Opetussuunnitelmien merkitys 1.2. Esiopetus 1.3. Kouluverkko 2 KASVATUKSEN JA KOULUTUKSEN ARVOPOHJA 2.1. Sivistystoimen arvot 2.2. Käsitys ihmisestä 2.3. Käsitys tiedosta

Lisätiedot

Opetussuunnitelman laadinta ja rakenne...4 Opetuksen järjestämisen lähtökohdat...7 Opetuksen toteuttaminen...17 Opiskelun yleinen tuki...

Opetussuunnitelman laadinta ja rakenne...4 Opetuksen järjestämisen lähtökohdat...7 Opetuksen toteuttaminen...17 Opiskelun yleinen tuki... Sisällysluettelo 1. Opetussuunnitelman laadinta ja rakenne...4 1.1 Alueen kuvaus ja alueopetussuunnitelman tehtävä...5 1.2 Taustaa yhtenäisen perusopetuksen alkutaipaleesta alueella... 5 1.2.1 Meltauksen

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Lukuvuotta värittää uuden opetussuunnitelman valmistelu Tämän oppaan omistaa Lukuvuosioppaan käyttäjälle Koulun tiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Lukuvuotta värittää uuden opetussuunnitelman valmistelu Tämän oppaan omistaa Lukuvuosioppaan käyttäjälle Koulun tiedot SISÄLLYSLUETTELO Lukuvuotta värittää uuden opetussuunnitelman valmistelu Tämän oppaan omistaa Lukuvuosioppaan käyttäjälle Koulun tiedot Työ- ja loma-ajat 2015-2016 Jaksot 2015-2016: viisi jaksoa Koulupäivä

Lisätiedot

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Selkokielinen opas Suomen Pakolaisapu ry Suomen Pakolaisapu ry 1 ZZ Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Toim. Yuko Kametani, Anne Korppinen ja

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

NAANTALIN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA NAANTALIN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 16.12.2014 1 PERUSOPETUKSEN TEHTÄVÄ... 6 1.1 PERUSOPETUKSEN TOIMINTA-AJATUS... 6 1.1.1 Perusopetuksen arvopohja... 6 1.2 KASVATUKSEN JA OPETUKSEN YLEISET

Lisätiedot

Porvoon suomenkielisen koulutustoimen opetussuunnitelma yleinen osa 1.8.2012

Porvoon suomenkielisen koulutustoimen opetussuunnitelma yleinen osa 1.8.2012 Porvoon suomenkielisen koulutustoimen opetussuunnitelma yleinen osa 1.8.2012 Sisältö 1. Johdanto... 5 1.1 Visio: Porvoolaisen lapsen oppiminen etenee turvallista ja yhtenäistä oppimispolkua... 5 1.2. Lapsen

Lisätiedot

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu Perusopetuksen opetussuunnitelma Uusi opetussuunnitelma astuu voimaan 3-8 luokilla 1.8.2005 ja 9. luokalla 1.8.2006 Hyväksytty Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun johtokunnan

Lisätiedot

Minä opettaja? MINÄ - Opas vapaan sivistystyön opettajille

Minä opettaja? MINÄ - Opas vapaan sivistystyön opettajille MINÄ - OPETTAJA? MINÄ - OPETTAJA? Minä opettaja? MINÄ - Opas vapaan sivistystyön opettajille OPETTAJA? Bildningsalliansen, 2013. Med stöd från Kordelins stiftelse. Sisällys Johdanto... 3 1. Johdatus vapaaseen

Lisätiedot

Tuusniemen kunnan perusopetuksen opetussuunnitelma (UUDISTETTU 2011)

Tuusniemen kunnan perusopetuksen opetussuunnitelma (UUDISTETTU 2011) Tuusniemen kunnan perusopetuksen opetussuunnitelma (UUDISTETTU 2011) Heinäkuu 2011 Hyväksytty klk..2011 Käyn peruskoulua Tuusniemellä, tulen aamulla kouluun iloisella mielellä. Opin viisautta vanhaa ja

Lisätiedot

ESPOON STEINERKOULUN OPETUSSUUNNITELMA / YLEINEN OSA

ESPOON STEINERKOULUN OPETUSSUUNNITELMA / YLEINEN OSA ESPOON STEINERKOULUN OPETUSSUUNNITELMA / YLEINEN OSA 1.8.2011 SISÄLLYSLETTELO JOHDANTO... 4 1 OPETUSSUUNNITELMA... 5 1.1 Opetussuunnitelman laatimisen perusteet...5 1.2 Opetussuunnitelman lähtökohdat...5

Lisätiedot

SEINÄJOEN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2011

SEINÄJOEN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2011 SEINÄJOEN KAUPUNGIN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2011 Koulutuslautakunta 15.6.2011, 87 Päivitetty osin; Varhaiskasvatus- ja koulutuslautakunta 9.10.2013, 76 1. SEINÄJOEN KOULUTOIMEN PERUSPERIAATTEET

Lisätiedot