Kouluvalinta Tervetuloa tapaamaan koulut koulumessuilla 24. tammikuuta Väsby centrum -kauppakeskuksessa!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kouluvalinta 2015. Tervetuloa tapaamaan koulut koulumessuilla 24. tammikuuta Väsby centrum -kauppakeskuksessa!"

Transkriptio

1 Kouluvalinta 2015 Kouluvalintajakso: 15. tammikuuta 2. helmikuuta Tervetuloa tapaamaan koulut koulumessuilla 24. tammikuuta Väsby centrum -kauppakeskuksessa!

2 Aloittaako lapsesi esikoululuokalla tai 6. vuosiluokalla syksyllä 2015? Vuoden 2015 kouluvalinta koskee seuraavia ryhmiä: Lapset, jotka täyttävät kuusi vuotta vuoden 2015 aikana ja jotka haluavat aloittaa esikoululuokalla. Oppilaat, jotka aloittavat syksyllä 6. luokan ja jotka käyvät nykyisellään koulua, jossa on vuosiluokat esikoululuokasta 5. luokkaan. Oppilaat, jotka haluavat valita uuden koulun 6. luokaksi syyslukukaudella Kenen ei tarvitse valita koulua kouluvalintajakson aikana? Viidesluokkalaisten oppilaiden, jotka käyvät parhaillaan koulua, jossa on vuosiluokat 6 9 ja jotka haluavat jatkaa samassa koulussa. Kunnan peruskoulut Upplands Väsbyssä on 14 peruskoulua. Niistä kahdeksan on vapaakouluja ja kuusi kunnallisia kouluja. Voit tehdä valintasi kouluvalintajakson aikana 15. tammikuuta 2. helmikuuta 2015 Upplands Väsbyn kunnan verkkosivulla. Vapaakouluilla on omat jonotus- ja opiskelijavalintaperusteet. Ota yhteyttä kyseiseen vapaakouluun saadaksesi lisätietoa. Haluatko verrata kouluja keskenään? Haluatko lisätietoa Väsbyn kouluista? Käytä Väsby-vertailutyökalua. Työkalussa voit vertailla kouluja ja löytää tietoa kustakin koulusta. Voit myös nähdä, mitkä koulut sijaitsevat lähellä omaa asuinpaikkaasi. Toisessa kunnassa sijaitsevan koulun valitseminen Voit myös hakea lapsellesi paikkaa Upplands Väsbyn kunnan ulkopuolella sijaitsevaan kouluun. Edellytyksenä on, että koulu hyväksyy Upplands Väsbyn tarjoaman korvauksen. Ota yhteyttä kyseiseen kouluun saadaksesi hakemuslomakkeet. Valitse kouluvalintasivulla kohta "toisessa kunnassa sijaitseva koulu" ja koulun nimi vapaatekstikentässä. Äidinkielenopetus Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä sen koulun rehtoriin, johon lapsesi on saanut paikan.

3 Koulukuljetus vuosiluokkien oppilaat voivat saada koulukuljetuksen etäisyyden, vaarallisen koulutien, oppilaan toimintarajoitteen tai jonkin muun erityistilanteen vuoksi. Jos lähimpään kunnalliseen kouluun johtava tie täyttää koulukuljetuksen saamiseksi asetetut kriteerit, oppilaalla on oikeus saada koulukuljetus riippumatta siitä, onko tämä valinnut toisen kunnallisen koulun tai vapaakoulun sillä edellytyksellä, että myös valittu koulu täyttää kriteerit. Lisätietoa on osoitteessa Opiskelijavalinta kunnallisiin kouluihin päättää opiskelijavalinnasta. Pääsääntönä on, että kaikki oppilaat saavat paikan siihen kouluun, jonka huoltajat ovat asettaneet ensimmäiseksi vaihtoehdoksi. Jos kouluun hakeneiden oppilaiden lukumäärä on suurempi kuin paikkojen lukumäärä, otetaan huomioon oppilaan koulumatkan pituus. Opiskelijavalinta vapaakouluihin Vapaakouluilla on omat jonotus- ja opiskelijavalintaperusteet. Jos haluat käydä vapaakoulua, sinun tulee sekä ottaa yhteyttä kyseiseen kouluun että ilmoittaa valintasi kunnan verkkosivulla kouluvalintajakson aikana. Haku vapaakouluihin 1. Ota yhteyttä kyseiseen kouluun saadaksesi tietoa koulun valintaperusteista ja tehdäksesi jonotuspaikkahakemuksen. 2. Tee sitten ilmoitus kouluvalinnastasi myös kunnan verkkosivulla kouluvalintajakson aikana. Toimintaohjeet ovat seuraavalla sivulla.

4 Tietoa kouluvalinnasta Kouluvalinta tehdään kunnan verkkosivulla osoitteessa valintajakson aikana ajalla 15. tammikuuta 2. helmikuuta 2015 riippumatta siitä, valitsetko kunnallisen koulun tai vapaakoulun Upplands Väsbyssä tai kunnan ulkopuolella. Voit tehdä kouluvalinnan milloin tahansa jakson aikana, koska oppilaiden sijoittaminen alkaa vasta kouluvalintajakson päätyttyä. Kunnalliset koulut tarjoavat paikkoja määrättyjen valintaperusteiden pohjalta, kun taas vapaakouluilla on omat valintasäännöt. Lisätietoa kunkin vapaakoulun säännöistä saat ottamalla yhteyttä kyseiseen kouluun. On tärkeää, että valitset useita kouluvaihtoehtoja. Jos koulussa ei ole tilaa kaikille hakijoille, lapsesi saatetaan sijoittaa toiseksi tai kolmanneksi vaihtoehdoksi asettamaasi kouluun. Kouluvalinnan tekeminen [Koskee sekä kunnallisia kouluja että vapaakouluja] 1. Mene sivustolle 2. Kirjaudu sähköisellä henkilötunnuksella (e-legitimation) tai käyttäjänimellä ja salasanalla (jos käytössäsi ei ole sähköistä henkilötunnusta, voit hakea käyttäjätunnusta ja salasanaa alempana kouluvalintasivulla). 3. Valitse kohta Kouluvalinta ylemmältä valikkoriviltä. 4. Klikkaa laatikkoa Kouluvalinta Näytölle ilmestyy sen lapsen nimi, jota kouluvalinta koskee. Klikkaa kohtaa Uusi kouluvalinta. 6. Voit rajata valintaa otsikoiden "Alueet", "Painotus" ja "Hallinto" alla. Jos et rajaa valintaa, kaikki vaihtoehdot valitaan automaattisesti. Klikkaa kohtaa Seuraava. 7. Lisää listalle koulut, jotka haluat valita. Valitse vähintään kaksi koulua, mieluiten kolme. Klikkaa kohtaa Seuraava. 8. Tässä voit asettaa koulut järjestykseen nuolien avulla. Klikkaa kohtaa Seuraava. 9. Tarkista yhteystietosi ja muuta niitä tarvittaessa. Klikkaa kohtaa Seuraava. 10. Tarkista valintasi huolellisesti ja klikkaa kohtaa Vahvista. Saat automaattisesti vahvistuksen ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

5 Esikoulusta vapaa-ajankotiin Esikoulupaikan/pedagogisen hoivatoiminnan irtisanominen Jos lapsesi täyttää kuusi vuotta vuoden 2015 aikana ja on nykyisellään esikoulussa, hänen paikkansa umpeutuu automaattisesti 31. heinäkuuta Jos et halua lapsellesi esikoulupaikkaa kesän ajaksi, sinun tulee itse irtisanoa paikka kunnan verkkosivulla. Muista, että irtisanomisaika on 1 kuukausi. Jotta kesäjakso olisi maksuton, esikoulupaikan päättymisen ja vapaa-ajankotipaikan saamisen välisen ajan tulee olla vähintään kolme kuukautta. Vapaa-ajankotipaikka Työssäkäyvien tai opiskelevien huoltajien vuotiaat lapset voivat saada paikan vapaa-ajankodissa. Vapaa-ajankoti on maksullinen. Maksu perustuu perheen tuloihin. Hinnoittelussa sovelletaan enimmäismaksua. Jos haluat lapsellesi paikan vapaa-ajankodissa, sinun tulee hakea sitä verkkosivullamme olevan erillisen sähköisen palvelun kautta. Vapaa-ajankotipaikkaa ei saa automaattisesti koulun kautta. Alla on vapaa-ajankotipaikan hakuohjeet. Vapaa-ajankotipaikan hakeminen e-palvelun kautta 1. Mene sivustolle 2. Kirjaudu sähköisellä henkilötunnuksella (e-legitimation) tai käyttäjänimellä ja salasanalla (jos käytössäsi ei ole sähköistä henkilötunnusta, voit hakea käyttäjätunnusta ja salasanaa alempana kouluvalintasivulla). 3. Klikkaa hakulomaketta, joka on kohdassa lastenhoito/vapaa-ajankotipaikan hakeminen. 4. Klikkaa laatikkoa Tee hakemus. Tervetuloa tapaamaan koulut koulumessuilla 24. tammikuuta Väsby centrum -kauppakeskuksessa!

6 Peruskoulut Upplands Väsbyssä 12 E4 Runby Skälby 7 14 Vilunda 11 3 Väsby centrum 13 Odenslunda Frestaby Prästgårdsmarken Smedby Bredden Bollstanäs 1. Bollstanäs skola kunnallinen 2. Breddenskolan kunnallinen 3. Frestaskolan vapaakoulu 4. Englantilainen koulu vapaakoulu 5. Grimstaskolan kunnallinen 6. Odenslunda skola vapaakoulu 7. Runby skola kunnallinen 8. Sandbergska competens vapaakoulu 9. Smedby skola kunnallinen 10. Ruotsinsuomalalinen koulu vapaakoulu 11. Södervikskolan vapaakoulu 12. Vikskolan vapaakoulu 13. Vittra Väsby vapaakoulu 14. Väsby skola kunnallinen

7 Tärkeät päivämäärät vuonna tammikuuta 2. helmikuuta Kouluvalintajakso Lauantai 24. tammikuuta Koulumessut Väsby Centrum -kauppakeskuksessa kello Kaikki Upplands Väsbyn 14 peruskoulua kerääntyvät saman katon alle. Kunnan henkilöstöllä on koulumessuilla oma osasto, jossa he auttavat kouluvalinnassa helmikuuta Saat vahvistuskirjeen postitse kotiin siitä koulusta, johon lapsesi on saanut paikan. Viimeistään 11. maaliskuuta Haluatko vertailla kouluja keskenään? Käytä Väsby-vertailutyökalua. Vastaa vahvistuskirjeeseen ja lähetä se kouluun molempien huoltajien allekirjoituksilla varustettuna. Hyvä tietää Tiedotustilaisuus/avoimet ovet Tämä esite sisältää tietoa kouluista ja siitä, koska koululla on avoimet ovet/tiedotustilaisuus. Kysymyksiä? Kouluvalintaa koskevat kysymykset voi esittää Väsby Direkt -palvelulle tai Tietokoneen lainaaminen Väsby Direkt -palvelussa, avoimessa esikoulussa sekä kirjastossa on tietokoneita. Muut kielet Tämä teksti on saatavana myös englanniksi, suomeksi ja arabiaksi. Löydät sen sivulta

8 Bollstanäs skola Bollstanäs skola -koulussa on oppilaita esikoululuokasta 5. vuosiluokkaan. Koulu on jaettu kuuteen työryhmään vuosikurssien mukaan. Koulumme on sekoitus uutta ja vanhaa. Päärakennus otettiin käyttöön jo 1930-luvun alussa ja sen ympärille on nyt muodostunut kokonainen uusi koulu. Tarjoamme valoisilla ja avoimilla tiloillamme parhaat edellytykset nykyaikaiseen oppimiseen. Kaikissa luokkahuoneissa on interaktiiviset taulut. Kaikilla oppilailla on käytössään ipad-laitteet ja tietokoneet. Koulullamme on uusi jännittävä piha Norrviken-järven rannalla. Kokki valmistaa kaikki ruuat paikan päällä uudessa ravintolassamme. Tiedotustilaisuus Tiistaina 27. tammikuuta kello Kunnallinen koulu, esikoululuokka 5. luokka Håkan Lönnqvist Stora Vägen Upplands Väsby Puhelin upplandsvasby.se/bollstanasskola Bollstanäsin koulussa myös oppilailla on suurta vaikutusvaltaa muun muassa luokan, oppilaiden ja vapaa-ajankodin edustajien kautta. Oppilasedustajat ovat mukana myös koulun johtokunnassa, johon kuuluu myös vanhempia sekä koulun ja esikoulun edustajia. Vanhempien kiinnostus auttaa kehittämään koulua. Matematiikka ja lukutaito ovat vahvoja painopistealueitamme jo esikoululuokalta lähtien. Luonnontieteillä ja tekniikalla on keskeinen rooli opetuksessa osallistumme Sveriges största klassrum (suom. "Ruotsin suurin luokkahuone") -nimiseen yhteistyöhankkeeseen Skansenin kanssa. Hankkeen aikana oppilaat voivat tutustua kulttuuriimme ja opiskella useita kouluaineita. Vapaa-ajankotiosastomme on kytketty kuhunkin työryhmään. Vapaa-ajankotien pedagogit osallistuvat koulutoimintaan koko päivän aikana. Teemakohtaiset hankkeet ja muut oppimista ja kehittymistä edistävät aktiviteetit ovat tärkeä osa vapaa-ajankodin toimintaa. Oppimista, sosiaalisia taitoja ja vastuunottoa harjoitellaan koko päivän ajan. Koulussa on työlleen omistautuneita ja korkeasti koulutettuja pedagogeja ja henkilökunnan vaihtuvuus on vähäistä. Henkilökunnan taitojen kehittäminen on tärkeä osa työtä ja sillä taataan opetuksen laadun jatkuva kehittyminen. Kaikki matematiikanopettajat osallistuvat Ruotsin valtion "Matematiklyftet"-hankkeeseen. Koulussamme on yhteisöllisyyden henkeä, joka luo turvallista tunnetta niin lapsille kuin aikuisillekin.

9 Tiedotustilaisuus Maanantaina 26. tammikuuta kello Avoimet ovet Keskiviikkona 28. tammikuuta kello Breddenskolan Koulumme sijaitsee mukavassa ympäristössä Upplands Väsbyn eteläosassa. Luonnonläheisyys on edullinen seikka sekä leikkien että opetuksen kannalta. Vaeltelemme luonnossa ja käytämme luontoa inspiraation lähteenä toiminnassamme. Kunnallinen koulu, esikoululuokka 5. luokka Ebba Wannegård Bergsyravägen Upplands Väsby Puhelin upplandsvasby.se/breddenskolan Hyvä lukutaito on kaiken opetuksen perusta. Siksi edistämme hyvin aktiivisesti oppilaiden lukuhalua kehittämällä lukutaitoa ja lukuhalua järjestelmällisesti. Tavoitteemme on saada oppilaat ymmärtämään ja sisäistämään demokratian periaatteet, jotta he voivat vaikuttaa omaan oppimiseensa ja ottaa vastuuta siitä. Kouludemokratia on kunnia-asia koulussamme. Jokaisella luokalla on edustaja oppilasneuvostossa. Oppilasneuvosto, rehtori ja vararehtori kokoontuvat kolmen viikon välein. Esille tuotavat asiat liittyvät oppilaan koulussa ja vapaa-ajankodissa viettämään aikaan ja saattavat koskea esimerkiksi oppimista, kouluruokaa, koulun pihaa tai aktiviteettien järjestämistä. Breddenskolan koostuu Höstgården-, Vintergården- ja Sommargården-pihoista. Koulun vanhimmat oppilaat - neljäs- ja viidesluokkalaiset - ovat Höstgårdentyöryhmässä, jolla on tilat Höstgården- ja Sommargården -pihoilla. Nuorimmat lapset ovat sekä Vintergården- että Sommargården-pihoilla. Jokainen piha muodostaa työryhmän, jossa opettajat ja pedagogit kehittävät toimintaa yhdessä. Koulun aktiivinen vanhempainneuvosto kokoontuu kolme kertaa lukuvuoden aikana. Vanhempainneuvoston kokouksessa koulun johtokunta tiedottaa koulussa lähitulevaisuudessa tapahtuvista asioista ja vanhemmat saavat mahdollisuuden osallistua suunnitelmiin ja ottaa niihin kantaa. Koulun vapaa-ajankoti on ryhmätoimintaa, jonka tavoitteena on kehittää oppilaiden yhteistyökykyä ja edistää heidän vastuunottoaan. Vapaa-ajankodin tarkoituksena on myös tarjota merkityksellistä ja hauskaa vapaa-ajan toimintaa.

10 magneti Frestaskolan a education Enemmän aikaa oppimiselle ainekohtaiselle pätevyydelle, vastuulle ja yhteistyölle. Opetuksessa käytetään ipad-laitteita, oppilas saa 3. luokalta lähtien käyttöönsä oman ipad-laitteen (tabletin). Oppilaiden taidoista ja kehityksestä tarjotaan selvää dokumentaatiota. Aktiivinen turvallisuustyö Friendsjärjestön kautta. Laadukas kouluruoka ja oma salaattipöytä. Liikuntaa joka päivä. Avoin vapaa-ajankotitoiminta vuosiluokkien 4 5 oppilaille. Korkealuokkainen oppilaiden terveyden edistäminen. Tiedotustilaisuus Tiistaina 27. tammikuuta kello Vapaakoulu, esikoululuokka 5. luokka Elisabeth Brandell Vararehtori Sicci Heijmer Älvhagsvägen Upplands Väsby Puhelin Koulun oppilaat ja pedagogit on jaettu työryhmiin. Työryhmät vastaavat oppilaan opiskelusta ja hyvinvoinnista koko päivän. Se merkitsee keskittymistä oppimistavoitteisiin ja pedagogiseen ympäristöön sekä liikuntaa ja rauhaa silloin, kun oppilas sitä tarvitsee. Yksi työryhmä käyttää työssään Montessori-menetelmiä. Oppilaat työskentelevät usein ulkona, mikä tukee oppimista. Oppilaiden matemaattisten kykyjen parantamiseen kulutetaan enemmän aikaa jo esikoululuokalta lähtien. Koulu keskellä kylää tarjoaa myös Montessori-profiilin, jossa on vuosiluokkiin sitomatonta opetusta ja oppilaat saavat mahdollisuuden kehittyä omassa tahdissa. Kouluneuvostossa vanhemmat ja henkilökunta tekevät yhteistyötä oppilaiden parhaan edun mukaisesti. Valintaperusteet Sisarukset etusijalla, lapset Magnetican esikouluista ja sen jälkeen jonotuspäivämäärä. Haku Hakulomake on saatavana koulun verkkosivulla ja koulussa.

11 Tiedotustilaisuus Keskiviikkona 28. tammikuuta kello Vapaakoulu, esikoululuokka 5. luokka Marie Larsson Hovslagargatan Upplands Väsby Puhelin Englantilainen koulu Englantilainen koulu on kansainvälinen ja kaksikielinen koulu, joka tarjoaa laadukasta opetusta! Koulussamme on kaksikielisiä luokkia, opetussuunnitelmallinen painotus englannin kieleen ja englantia äidinkielenään puhuvia opettajia. Koulu sijaitsee keskeisellä paikalla Smedbyn alueella hyvien kulkuyhteyksien päässä. Sovellamme pedagogiikkaa, joka johtaa kaksikielisyyteen ruotsin ja englannin kielissä. Käyttämässämme opetusmallissa kehitetään ruotsin ja englannin kieliä rinnakkain. Esikoululuokassa englannin kieli esitellään ja sitä harjoitellaan leikkien, musiikin ja lorujen kautta ja sen jälkeen opetusta lisätään asteittain niin, että englanti kattaa jopa 50 % opetusajasta ylemmillä luokka-asteilla. Koulun kansainvälinen luonne ja kielten ja kansallisuuksien kirjo luovat yhteenkuuluvuuden tunteen, ainutlaatuisen opetusympäristön ja turvallisen alustan tulevaisuutta varten nykyisessä globaalissa yhteiskunnassamme. Koulussamme on käytössä Ruotsin opetussuunnitelma English School is a bilingual school that represents a beautiful spectrum of ethnic and cultural backgrounds. The school is situated in the heart of Smedby; easily accessible with good communications. Our school teaches students to use English fluently and effectively in reading, writing and speaking. We recruit and employ native English-speaking teachers and offer up to 50 percent of our teaching in English. The English school follows the Swedish national curriculum. We provide a highly-focused and disciplined learning in a calm and secure environment where each student can fulfill his or her potential.

12 Grimstaskolan Koulussa opitaan tiedot ja taidot myöhempää opiskelua ja koko elämää varten. Grimstaskolan-koulun ja muiden kunnallisten koulujen strategia - kaikki maaliin - tarkoittaa sitä, että kaikkien oppilaiden tulee voida saavuttaa parhaat mahdolliset tulokset. Tiedämme, että kaikki ovat ainutlaatuisia ja erilaisia; tiedämme, että kaikki osaavat; tiedämme, että kokonaisuus ja asiayhteys luovat mielekkyyttä; tiedämme, että työrauha ja hyvät suhteet luovat hyvän oppimisympäristön. Luomme opetussuunnitelman ja kouluryhmien pohjalta siteen nuorten todellisuuteen ja kehitämme heidän kykyään pärjätä tulevaisuuden työelämässä demokratiaan ja vastuunottoon pohjautuvien arvojen kautta. Avoimet ovet Maanantaina 8. tammikuuta kello Tiedotustilaisuus Torstaina 22. tammikuuta kello Kunnallinen koulu, vuosiluokat 6-9 Johnny Wahlund Vårvägen Upplands Väsby Puhelin Kehitämme opetustamme ja lähestymistapaamme hyväksi havaittujen kokemusten ja nykyaikaisen tutkimuksen tuella. Sovellamme sitä, mikä toimii, ja teemme siitä osan toimintaamme. ja matematiikanopettajat osallistuvat Ruotsin valtion "Matematiklyftet"-hankkeeseen. Muut opettajat osallistuvat laajaan kehitysohjelmaan, joka perustuu vertaisoppimiseen ja muodolliseen arviointiin. Yhtenäiset luokkamme ja arvoperustaan liittyvä työmme luovat turvallisuutta ja työrauhaa. Kohtaamme kunkin oppilaan tämän omien tarpeiden, toivomusten ja odotusten pohjalta yhteistyössä huoltajien kanssa. Yritämme aina antaa oppilaille heidän tarvitsemansa avun luokkahuoneessa, mutta tarvittaessa saatamme järjestää opetusta pienemmissä ryhmissä. Koulussa on kaikki tarvittava: oppilasterveydenhuolto, erityisopettajat, tilat kaikille oppiaineille sekä hyvä kirjasto. Kaikilla koulun kokopäivätyötä tekevillä opettajilla on opettajankoulutus. Oppilaillamme on mahdollisuus liikuntaan neljä kertaa viikossa. Tarjoamme monia jännittäviä aktiviteetteja sekä mahdollisuuden syventää ja kehittää taitoja muissa aineissa. Koulumme tuloskehitys on positiivinen ja kehitystyö on aktiivista ja menestyksekästä. Oppilaamme ovat hyvin valmistautuneet lukiota varten lähtiessään koulustamme 9. luokan lopussa.

13 Tiedotustilaisuus Keskiviikkona 28. tammikuuta kello Vapaakoulu, esikoululuokka 5. luokka Elisabeth Brandell Vararehtori Sofia Tunell Eddavägen Upplands Väsby Vararehtorin puhelinnumero magneti Odenslunda skola a education Pieni koulu, jolla on suuret mahdollisuudet vuonna 2016 uudessa koulurakennuksessa! Opetuksessa käytetään ipad-laitteita, oppilas saa 3. luokalta lähtien käyttöönsä oman ipad-laitteen (tabletin) Enemmän opetusaikaa matematiikassa ja ruotsissa. Oppilaiden taidoista ja kehityksestä tarjotaan selvää dokumentaatiota. Avoin vapaa-ajankotitoiminta vuosiluokkien 4 5 oppilaille. Laadukas kouluruoka ja oma salaattipöytä. Kouluneuvottelu kodin ja koulun välistä yhteistyötä varten. Yhteistyö ja koulutus yhdessä Friends-järjestön kanssa. Viihtyisä koulu riemukasta oppimista varten, uusi koulurakennus valmistuu vuonna 2016! Toiminta-ajatuksemme on koko lapsi koko päivän. Henkilökunnalla on yhteinen vastuu jokaisen oppilaan kehittymisestä ja oppimisesta. Lapsi tutustuu kieltä kehittävään työtapaan (Bornholmin malli) jo esikoululuokalla. Matematiikalla, luonnontieteillä ja tekniikalla on keskeinen rooli opetuksessa. Keskitymme uudessa koulussa myös musiikin, näyttämötaiteen ja liikkeiden kehittämiseen. Pyrimme yhdessä luomaan turvallisen ja viihtyisän koulun ja koulussamme on toistuvasti vaihtelevia ja arvostettuja aktiviteetteja. Kouluneuvotteluissa vanhemmat ja henkilökunta tapaavat ja tekevät yhdessä työtä oppilaiden parhaan edun mukaisesti. Odenslunda skola Magnetican koulu tulevaisuutta varten! Uudessa koulussamme on valoisat ja tilavat huoneet ja oppimistilat. Jokaiselle alueelle tulee "keskus", jossa on ryhmähuone ja työhuone ja jossa myös vapaa-ajankoti toimii. Kaikki koulun aktiviteetit mahtuvat saman katon alle. Musiikki- ja draamahuone, askarteluhuone, liikuntasali ja kouluruokala ovat helposti kaikkien käytettävissä. Koulun oma keittiö parantaa viihtyvyyttä ja kouluruuan laatua. Viihtyisä piha kutsuu leikkimään ja liikkumaan. Tervetuloa kouluumme kuulemaan lisää. Ole mukana alusta alkaen!

14 Runby skola Pyrimme määrätietoisesti kehittämään kunkin oppilaan taitoja. Panostamme tarvittaessa varhain ja intensiivisesti lukemiseen ja matematiikkaan jo esikoululuokalla, jotta jokainen oppilas saavuttaisi tavoitteet. Tiedämme, että oppilaat voivat ja haluavat onnistua, emmekä anna periksi. Opettajamme ovat saaneet Kuninkaallisen tiedeakatemian palkinnon matematiikan varhaisesta tuesta. Seuraamme oppilaidemme kehitystä esikoululuokalta aina 9. vuosiluokkaan saakka. Näin voimme varmistaa, että kaikki oppilaat saavat sen tuen ja ne taidot, jotka he tarvitsevat ja joihin heillä on oikeus. Opettajamme ovat sekä kokeneita, päteviä että pidettyjä ja he tekevät yhteistyötä sekä työryhmien sisällä että niiden välillä. Tiedotustilaisuus Tuleva esikoululuokka Keskiviikkona 28. tammikuuta kello Avoimet ovet koulussa koko päivän Tuleva 6. vuosiluokka Torstaina 29. tammikuuta kello Avoimet ovet, Kulturnatt, kello Kunnallinen koulu, esikoululuokka 9. luokka Petronella Brehm Lövstavägen 1, Upplands Väsby Puhelin Myös terveys on koulussamme keskeisessä asemassa. Ulkoilu, terveys ja liikunta kuuluvat päivittäiseen toimintaamme. Tiedämme niiden kehittävän oppimista ja luovan hyvät edellytykset kasvulle. Liikuntaa harrastavien, ryhmä- ja koordinaatioharjoituksia tekevien sekä ravintotietoisten lasten on helpompi oppia asioita ja he oppivat pitämään huolta terveydestään voidakseen hyvin ja kehittyäkseen läpi elämän. Koulu sijaitsee metsän ja kuntopolun vieressä ja vietämme paljon aikaa ulkona fantastisessa ympäristössä. Tarjoamme jokaiselle oppilaalle erinomaisen ohjelman: esikoululuokalla tehtävästä motorisesta kartoituksesta ja viikoittaisesta ulkoilusta 9. luokalla saatavaan elvytystaitotodistukseen. Runbyn koulussa on kolme vapaa-ajankotiosastoa. Ne on organisoitu koulun työryhmien mukaan. Vapaa-ajankodin henkilökunta on luokissa myös kouluaikana, mikä luo oppilaille turvallisen tunteen koko päivän ajan. Vapaa-ajankodissa oppilaan kehitys ja oppiminen jatkuvat sekä sisällä että varsinkin ulkona fantastisessa ulkoympäristössä.

15 Avoimet ovet/tiedotustilaisuus Torstaina 29. tammikuuta kello Lisätietoa on koulun verkkosivulla Vapaakoulu, esikoululuokka 9. luokka Eva Svensson Johanneslundsvägen Upplands Väsby n puhelinnumero Sandbergska competens Sandbergska competens -vapaakoulu sijaitsee valoisissa ja hienoissa tiloissa aivan Upplands Väsbyn keskustassa. Työskentelemme kotiluokkahuoneissa ja viihtyisässä ja rauhallisessa ympäristössä, joka edistää työrauhaa ja tarjoaa oppimisen iloa. Pyrimme olemaan koulu, jossa jokainen oppilas saa hyvän perustan tulevaisuudelle. Koulu, joka antaa hyvät perustaidot ja jossa oppiminen on mukavaa. Turvallinen paikka, jossa saa työrauhan. Koulu, jossa jokainen aktiviteetti kannustaa oppilasta oppimaan lisää. Sandbergskan tavoitteena on olla Väsbyn paras koulu! Fokus: Sandbergska competens keskittyy täysin oppilaisiin! Kuuntelemme ajatuksia t ja ideoita ja haluamme, että oppilaat ovat mukana vaikuttamassa koulutilanteeseen. Kannustamme oppilaitamme myös omaaloitteisuuteen ja aktiivisuuteen sekä ideoiden tai toiminnan toteuttamiseen. Koulumme on melko pieni ja kattaa luokat esikoululuokasta 9. vuosiluokkaan. Koulussamme on yksi luokka jokaisessa ikäluokassa ja tunnemme toisemme nimeltä. Oppilaiden taitotason varmistamiseksi sovellamme pienempiä oppilasryhmiä ja kullakin luokalla on korkeintaan 24 oppilasta. Mielestämme on etuoikeus voida seurata oppilaan taitojen kehittymistä esikoululuokalta 9. vuosiluokalle saakka. Näin voimme tehdä kauaskantoista ja kunnianhimoista työtä ja kehittää taitoja aktiivisesti. Oppiminen: Ruotsalaisissa kouluissa oppilas ei valitettavasti saavuta nykyään matematiikan, ruotsin ja englannin opetuksen tavoitteita. Olemme päättäneet muuttaa tämän asian! Oppilaamme saavat ylimääräistä opetusaikaa näissä kolmessa aineessa jo esikoululuokalla. Toiminnan kehittäjämme, opettajat, joilla on erityisvastuu opetuksen kehittämisestä ja tytäryhtiö Sandbergska Campusin edustajat tekevät jatkuvaa kehitystyötä koulusektorilla koulun opettajien ja oppilaiden kanssa sekä muiden koulujen, kuntien ja eri tahojen toimeksiannosta. Ennakointi: Yhteiskunta kehittyy nopeasti. Mitä ominaisuuksia työmarkkinoilla tulevaisuudessa peräänkuulutetaan? Kaikki oppilaamme saavat käyttöönsä ipad-laitteen. Se on luonnollinen osa opetusta. Yksi kielivalinnoistamme on kiina ja oppilaamme saavat mahdollisuuden osallistua kansainvälisiin oppilasvaihto-ohjelmiin vuosiluokilla 7 9. Englannin kieli kuuluu opetussuunnitelmaamme jo esikoululuokalta lähtien.

16 Smedby skola Smedbyn koulu sisältää peruskoulun ja erityisperuskoulun. Koulussamme on myös vapaa-ajankotitoimintaa molemmissa koulumuodoissa. Työlleen omistautunut henkilökuntamme tekee parhaansa, jotta kaikki lapset voisivat hyvin ja saavuttaisivat koulun tavoitteet. Tämä luo perustan hyvälle työympäristölle sekä lapsille että aikuisille. Kirjastomme on auki jokaisena koulupäivänä ja kaikilla luokilla on oma kirjojen laina-aika. Smedbyn koulussa perinne, turvallisuus, ajankohtainen tutkimus ja nykyaikaiset menetelmät kulkevat rinta rinnan. Koulu on muutaman vuoden ajan panostanut musiikin opetukseen. Musiikinopettajiemme antaman opetuksen lisäksi teemme yhteistyötä Musikskolan-koulun kanssa. Vuosiluokka 2 käy musiikin peruskurssin. Oppilaamme kehittävät sävelkorvaa, rytmitajua, ajantajua ja koordinaatiota. Vuosiluokalta 3 saakka kaikki oppilaat voivat opetella viulunsoittoa. Tiedotustilaisuus Tiistaina 27. tammikuuta Tuleva esikoululuokka, kello Tuleva 6. vuosiluokka: tietoa saa ottamalla yhteyttä kouluun. Kunnallinen koulu, esikoululuokka 9. luokka sekä erityisperuskoulu ja harjaantumiskoulu Gabriella Brundin Ryttargatan Upplands Väsby Puhelin upplandsvasby.se/smedbyskola Viulunsoiton opetuksen kautta lapset oppivat paljon musiikista ja harjoittelevat myös muita oppimisen kannalta tärkeitä seikkoja kuten kärsivällisyyttä, harjoittelemisen tärkeyttä, ohjeiden noudattamista, toisten kuuntelemista ja oman vuoron odottamista. Koulussamme on viisi työryhmää: kolme peruskoulussa ja kaksi erityisperuskoulussa. Aktiivinen oppilasneuvostomme koostuu kaikkien toiminnan osa-alueiden oppilaista. Vanhempainneuvosto tapaa rehtorin ja muutaman työryhmän johtajan iltaisin muutaman kerran jokaisen lukukauden aikana ja nostaa esiin ajankohtaisia asioita. Koulussamme on kolme vapaa-ajankotiosastoa: kaksi peruskoulussa ja yksi erityiskoulussa. Vapaa-ajankodin henkilökunta on lapsen mukana koko päivän. Vapaa-ajankotitoiminta alkaa suoraan luokkahuoneista, joten lapset ovat "omalla" osastollaan koko päivän.

17 Tiedotustilaisuus Tiistaina 27. tammikuuta kello Vapaakoulu, esikoululuokka 9. luokka Maija Vola Hovslagargatan Upplands Väsby Puhelin sverigefinskaskolan.se Ruotsinsuomalainen koulu Ruotsinsuomalainen koulu kehittää oppilaan kaksikielisyyttä ja mahdollistaa myönteisen suhtautumisen sekä suomalaiseen että ruotsalaiseen kulttuuriin. Koska käytämme sekä ruotsia että suomea opetuskielinä, oppilaamme saavat hyvän kielitaidon molemmissa kielissä. Käytämme tarkoituksellisesti kieltä ja taitoja kehittäviä työmenetelmiä. Koulu tukee jokaista oppilasta tekemään parhaansa omien edellytystensä pohjalta. Kasvatamme oppilaistamme suvaitsevia kansalaisia monikulttuurisessa yhteiskunnassa ja toimintamme tarkoituksena on tarjota oppilaillemme kansainvälinen lähestymistapa. Oppilaistamme tulee kaksikulttuurisia, kaksikielisiä, luovia, suvaitsevaisia, uteliaita ja itsevarmoja Ruotsinsuomalainen koulu edistää lasten kaksikielisyyttä ja mahdollistaa positiivisen samaistumisen suomalaiseen ja ruotsalaiseen kulttuuriin. Käytämme sekä suomea että ruotsia opetuskielinä, mikä takaa vahvan kielitaidon. Käytämme tietoisesti oppilaiden kielellistä ja tiedollista kehitystä edistäviä työtapoja. Koulu auttaa jokaista oppilasta suoriutumaan koulutyöstään mahdollisimman hyvin omien edellytystensä mukaisesti. Luomme yhteistyöllä rauhallisen, turvallisen ja selkeän oppimisympäristön, jossa vallitsee työrauha ja työnilo. Oppilaistamme kasvaa monikulttuuriseen yhteiskuntaan suvaitsevia kansalaisia ja toimintamme pyrkii avaamaan heille näkökulmia kansainvälistymiseen. Oppilaamme ovat kaksikulttuurisia, kaksikielisiä, luovia, suvaitsevia, uteliaita ja heillä on hyvä itsetunto.

18 Södervikskolan Koulun johtoajatuksia ovat HALUTA ja USKALTAA! Oppilaamme haluavat ja uskaltavat luottaa omiin kykyihinsä. Koulussamme voit aloittaa koulupäiväsi liikunnalla. Voit pelata esimerkiksi käsipalloa, koripalloa, jalkapalloa ja tennistä tai tanssia kokeneiden valmentajien kanssa. Sen jälkeen tarjoamme aamiaisen ja oppitunnit alkavat kello 9. Sellainen aamu luo parhaat edellytykset keskittyä opintoihin. Terveys on yksi tärkeimmistä painopistealueistamme: liikunta ja hyvä ravinto ovat itsestään selviä asioita. Myös viihtyvyys ja turvallisuus ovat tärkeitä seikkoja koulussamme. Opettajien lisäksi koulussa on myös valmentaja/ kuraattori ja kouluemäntä koko päivän. Tiedotustilaisuus Tiistaina 18. tammikuuta kello Tiistaina 27. tammikuuta kello Vapaakoulu, vuosiluokat 6-9 Anita Bondesson-Berglund Södervikvägen Upplands Väsby Puhelin sodervikskolan.se Teemme yhteistyötä Mentor Sverige -järjestön kanssa. Oppilas saa liike-elämän alalta oman tukihenkilön, joka tukee häntä henkilökohtaisessa kehityksessä. Muita prioriteettialueitamme ovat yrittäjyys ja luovuus. Meillä on erikoistilat luonnontieteellisille aineille, veistolle, kuvaamataidolle ja musiikille (äänitysstudio). Kun voi hyvin ja saa ilmaista luovuuttaan, saa parhaat mahdollisuudet päästä niin pitkälle kuin itse haluaa koulutyössä ja elämässä.

19 Tiedotustilaisuus Torstaina 29. tammikuuta kello Vapaakoulu, esikoululuokka 9. luokka Annika Gustafson Vararehtori Birgitta Brandt Viravägen Upplands Väsby Vararehtorin puhelinnumero magnetica.se Vikskolan magneti a education Hyvämaineinen koulu, jossa saavutetaan hyviä tuloksia! Korkeasti koulutetut ja työlleen omistautuneet pedagogit keskittyvät juuri "sinun lapseesi". Käytämme opetuksessa ipad-laitteita. Oppilas saa käyttöönsä oman ipad-laitteen 3. luokalta saakka. Noin 20 oppilaan opetusryhmät. Enemmän opetusaikaa matematiikassa/ luonnontieteissä ja ruotsissa. Yhteistyö ja koulutus yhdessä Friendsjärjestön kanssa. Oppilaiden taidoista ja kehityksestä tarjotaan selvää dokumentaatiota. Avoin vapaa-ajankotitoiminta vuosiluokkien 4 6 oppilaille. Keskittyminen matematiikkaan/luonnontieteisiin ja mahdollisuus kompetenssikoulutukseen matematiikassa. Työryhmät vastaavat oppilaan opiskelusta ja hyvinvoinnista koko päivän. Oppilaat aloittavat päivänsä oppilaan perusryhmässä saadakseen turvallisuuden tunnetta ja kokeakseen ikärajat rikkovaa toverillisuutta. Työryhmät luovat koulutusryhmiä/ opetusryhmiä, joiden ansiosta oppilaat työskentelevät usein pienemmissä ryhmissä, joissa heitä kannustetaan oppimaan omaan tahtiin. Kouluneuvostossa vanhemmat ja henkilökunta tekevät yhteistyötä oppilaiden parhaan edun mukaisesti. Esikoululuokan valintaperusteet Sisarukset etusijalla, lapset Magnetican esikouluista ja sen jälkeen jonotuspäivämäärä. Vuosiluokan 6 valintaperusteet Vik-koulun oppilaat, Magnetican koulut ja sen jälkeen jonotuspäivämäärä. Hakemus Hakulomake on koulun verkkosivulla.

20 Vittra Väsby Vittra Väsby haluaa olla lapsellesi merkityksellinen koulu. Vittra Väsbyllä on viisi lupausta, jotka liittyvät läheisesti peruskoulun uuteen Lgr 11 -opetussuunnitelmaan. Haluamme tarjota jokaiselle oppilaalle mahdollisuuden saada parhaat mahdolliset tulokset saada kokemuksiin perustuvaa oppia ymmärtää oppimansa luottaa itseensä ja omiin kykyihinsä kehittää kykyään kommunikoida muiden kanssa ja käyttäytyä kunnioittavasti muita kohtaan. Yksi oppilaista ja yksi aikuisista koostuva ryhmä viettää aikaa yhdessä koko päivän, jotta voisimme pitää nämä lupaukset. Samat pedagogit työskentelevät sekä koulussa että vapaa-ajankotitoiminnassamme. Tiedotustilaisuus Torstaina 22. tammikuuta kello Avoimet ovet Perjantaina 23. tammikuuta kello Vapaakoulu, esikoululuokka 9. luokka Dan Movall Kanslisti Ritva Göransson Drabantvägen Upplands Väsby Puhelin vittra.se Minior-ryhmän blogi vittraivasby.se/home/arbetslag-f-3 Vittra pitää läheistä pedagogista suhdetta yksilön (oppilas) ja yhteisön (ryhmä) välillä tärkeimpänä seikkana lapsesi koulumenestyksen kannalta. Siksi painotamme vahvasti mukavan ja turvallisen työympäristön luomista sekä hyvää koulukulttuuria. Luomme lapsellesi päivittäin ainutlaatuisia oppimismahdollisuuksia muun muassa ipad-laitteiden, ulkoilmapedagogiikan sekä projektiemme avulla. Tervetuloa Vittra Väsbyyn!

ASIAKASVALINTATOIMISTO (KUNDVALSKONTORET)

ASIAKASVALINTATOIMISTO (KUNDVALSKONTORET) KOULUVALINTA 2014 Tervetuloa tapaamaan koulut koulumessuilla 25. tammikuuta Väsbyn centrum -kauppakeskuksessa ASIAKASVALINTATOIMISTO (KUNDVALSKONTORET) Tärkeitä päivämääriä vuonna 2014 16. tammikuuta 3.

Lisätiedot

Kouluvalinta 2016. Kouluvalintajakso: 28. tammikuuta 15. helmikuuta. Tervetuloa tapaamaan koulut koulum helmikuuta 2016 Väsby centrum -ka ESITE

Kouluvalinta 2016. Kouluvalintajakso: 28. tammikuuta 15. helmikuuta. Tervetuloa tapaamaan koulut koulum helmikuuta 2016 Väsby centrum -ka ESITE a k ins F Kouluvalinta 2016 Kouluvalintajakso: 28. tammikuuta 15. helmikuuta Tervetuloa tapaamaan koulut koulum essuilla 6. helmikuuta 2016 Väsby centrum -ka uppakeskuksessa! SÄÄS TÄ ESITE! Kouluvalinta

Lisätiedot

Esikoulu ja koulu Hässleholmin kunnassa

Esikoulu ja koulu Hässleholmin kunnassa Esikoulu ja koulu Hässleholmin kunnassa Lapsi- ja kouluasioiden hallinto vastaa esikoulusta, pedagogisesta hoidosta, vapaa-ajankodista, peruskoulusta, lukiosta, erityiskoulusta ja kulttuurikoulusta. Kun

Lisätiedot

Nyt on aika valita esikoululuokka koulunkäynnin vapaaehtoinen, pehmeä alku

Nyt on aika valita esikoululuokka koulunkäynnin vapaaehtoinen, pehmeä alku Ruotsiksi 2015 Nyt on aika valita esikoululuokka koulunkäynnin vapaaehtoinen, pehmeä alku Pienestä on tullut iso. Nyt on aika tulla esikoululaiseksi ja tutustua jännittävään koulumaailmaan. Toivotamme

Lisätiedot

Mitä kaksikielinen koulu tarkoittaa? Leena Huss Hugo Valentin -keskus Uppsalan yliopisto

Mitä kaksikielinen koulu tarkoittaa? Leena Huss Hugo Valentin -keskus Uppsalan yliopisto Mitä kaksikielinen koulu tarkoittaa? Leena Huss Hugo Valentin -keskus Uppsalan yliopisto Sisältö! Eräs kaksikielinen koulu! Mikä tekee koulusta kaksikielisen?! Millainen kaksikielinen opetus toimii?! Haasteita

Lisätiedot

Koulupaikkahakemus Hakuaika: 3. helmikuuta 23. helmikuuta

Koulupaikkahakemus Hakuaika: 3. helmikuuta 23. helmikuuta Koulupaikkahakemus 2017 Hakuaika: 3. helmikuuta 23. helmikuuta nds Väsbyn kunnassa Lue lisää peruskouluist a Uppla landsvasby.se/skolansökan ja tee hakemus osoitteessa upp upplandsvasby.se 08-590 970 00

Lisätiedot

Koulupaikkahakemus 2018 Hakuaika: helmikuuta

Koulupaikkahakemus 2018 Hakuaika: helmikuuta Koulupaikkahakemus 2018 Hakuaika: 2.-22. helmikuuta Lue lisää Upplands Väsbyn kunnan peruskouluista ja tee hakemus osoitteessa upplandsvasby.se/skolansokan upplandsvasby.se 08-590 970 00 Koulupaikkahakemus

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Uudistus 10 vuoden välein Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa annetaan perusopetuksen

Lisätiedot

Esikoulu ja Vapaa-ajankoti

Esikoulu ja Vapaa-ajankoti Lapsi- ja nuorisolautakunta Esikoulu ja Vapaa-ajankoti Säännöt 2013-01-01 2 Sisällysluettelo Esikoulu... 3 Ajat esikoulussa... 4 Ohjeet esikouluille toiminnasta tavallisen työajan ulkopuolella... 4 Esikoululuokka...

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Utbildningsförvaltningen. Information Sida 1 (7) 2014-01-09. Tervetuloa! (sivu 3) 2

Sisällysluettelo. Utbildningsförvaltningen. Information Sida 1 (7) 2014-01-09. Tervetuloa! (sivu 3) 2 Utbildningsförvaltningen Information Sida 1 (7) 2014-01-09 Tämä on suomenkielinen käännös hakemistosta "Att välja skola 2014". Perehdy tekstiin samalla kun selailet hakemistoa. Hakemiston sivunumerot ovat

Lisätiedot

Opas 3. luokalle siirtyvälle

Opas 3. luokalle siirtyvälle Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Opas 3. luokalle siirtyvälle Lukuvuosi 2014-2015 Valinnat 2. luokan kevätlukukaudella Oppilas valitsee 2. luokan kevätlukukauden alussa ensimmäisen vieraan

Lisätiedot

Esikoululuokka on lastasi varten

Esikoululuokka on lastasi varten Finska Esikoululuokka on lastasi varten ESITE ESIKOULULUOKASTA Lapsesi aloittaa esikoululuokan Tämä esite antaa sinulle tietoa esikoululuokasta ja sen tehtävästä. Sinä olet tärkeä Sinä olet lähimpänä omaa

Lisätiedot

Perusopetuksen maakunnallinen arviointi Koulun toiminta. Möysän koulun tulokset. Vastaajamäärät lk oppilasta

Perusopetuksen maakunnallinen arviointi Koulun toiminta. Möysän koulun tulokset. Vastaajamäärät lk oppilasta Perusopetuksen maakunnallinen arviointi 2016 Möysän koulun tulokset Vastaajamäärät 124 1.-2.lk oppilasta 120 3.-5.lk oppilasta 22 opetushenkilöä 83 huoltajaa, joista loppuun saakka vastasi 68 Koulun toiminta

Lisätiedot

TERVETULOA KANTELEESEEN. Oletko suomenkielinen ja sinulla on pieniä lapsia? Haluatko turvata lapsesi kaksikielisen kehityksen?

TERVETULOA KANTELEESEEN. Oletko suomenkielinen ja sinulla on pieniä lapsia? Haluatko turvata lapsesi kaksikielisen kehityksen? TERVETULOA KANTELEESEEN Oletko suomenkielinen ja sinulla on pieniä lapsia? Haluatko turvata lapsesi kaksikielisen kehityksen? SUOMENKIELINEN PÄIVÄKOTI KANTELE Haningen kunnalla on oma suomenkielinen esikoulu.

Lisätiedot

Esikoulu- / perhepäiväkotikysely 2015

Esikoulu- / perhepäiväkotikysely 2015 Esikoulu- / kysely 2015 Tutkimuksen tuloksia käytetään parantamaan esikoulujen ja päiväperhekotien laatua Göteborgissa. Vastaa kysymyksiin omien, vanhempana tai huoltajana saamiesi kokemusten pohjalta.

Lisätiedot

Kieliohjelma Atalan koulussa

Kieliohjelma Atalan koulussa Kieliohjelma Atalan koulussa Vaihtoehto 1, A1-kieli englanti, B1- kieli ruotsi 6.luokalla 1 lk - 2 lk - 3 lk englanti 2h/vko 4 lk englanti 2h/vko 5 lk englanti 2-3h/vko 6 lk englanti 2-3h/vko, ruotsi 2h/vko

Lisätiedot

OPS-KYSELY. Syksy Vetelin lukio

OPS-KYSELY. Syksy Vetelin lukio OPS-KYSELY Syksy 2015 Vetelin lukio KYSYMYKSET Mikä lukiossa on tärkeää? Millainen on unelmalukio? Missä ja miten opitaan parhaiten? VASTAAJAT 58 opiskelijaa 4 huoltajaa 7 opettajaa OPISKELIJAT Viihtyisät

Lisätiedot

Kielen hallitseminen on muutakin kuin sanojen osaamista MODERSMÅLSCENTRUM I LUND LUNDIN ÄIDINKIELIKESKUS

Kielen hallitseminen on muutakin kuin sanojen osaamista MODERSMÅLSCENTRUM I LUND LUNDIN ÄIDINKIELIKESKUS Kielen hallitseminen on muutakin kuin sanojen osaamista MODERSMÅLSCENTRUM I LUND LUNDIN ÄIDINKIELIKESKUS Äidinkieli oppimisen perusta ja yhdysside Monella Lundin kunnan nuorella on muu äidinkieli kuin

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille Mikä on opetussuunnitelma? Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta Siinä kerrotaan Mitä opiskellaan milläkin vuosiluokalla

Lisätiedot

Vanhemmille, joilla on lapsia peruskoulun 2., 5. ja 8. vuosikurssilla

Vanhemmille, joilla on lapsia peruskoulun 2., 5. ja 8. vuosikurssilla VANHEMPAINKYSELY 2015 Vanhemmille, joilla on lapsia peruskoulun 2., 5. ja 8. vuosikurssilla Taustakysymyksiä Lapseni on: tyttö poika Lisää seuraaville riveille koulun antama käyttäjänimi ja salasana: Käyttäjänimi:

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

Opetushenkilöstö Punkaharju

Opetushenkilöstö Punkaharju Opetuksen arviointi Sivistysltk 18.6.2012 20 Kevät 2012 Opetushenkilöstö Punkaharju Koulu (Punkaharju) 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kulennoisten koulu Punkasalmen koulu Särkilahden koulu Koulu (Punkaharju)

Lisätiedot

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat:

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat: Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt perusopetuksen valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijaon. Niiden

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

Arkistot ja kouluopetus

Arkistot ja kouluopetus Arkistot ja kouluopetus Arkistopedagoginen seminaari 4.5.2015 Heljä Järnefelt Erityisasiantuntija Opetushallitus Koulun toimintakulttuuri on kokonaisuus, jonka osia ovat Lait, asetukset, opetussuunnitelman

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Ops14 Askola KYSELY HUOLTAJILLE JA YLÄKOULUN OPPILAILLE ARVOISTA JA OPPIMISEN TAIDOISTA KEVÄT 2014

Ops14 Askola KYSELY HUOLTAJILLE JA YLÄKOULUN OPPILAILLE ARVOISTA JA OPPIMISEN TAIDOISTA KEVÄT 2014 Ops14 Askola KYSELY HUOLTAJILLE JA YLÄKOULUN OPPILAILLE ARVOISTA JA OPPIMISEN TAIDOISTA KEVÄT 2014 Oppilaille 269 viestiä vastasi 85, 32% Huoltajille 768 viestiä 97 ei lukenut viestiä Vastauksia 220, 27%

Lisätiedot

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Sisällysluettelo 1. Hakeutuminen saksan kielellä rikastetun opetuksen 1. luokalle 2. Saksan kielellä rikastettu opetus

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhempainaamu

Koulutulokkaiden vanhempainaamu Koulutulokkaiden vanhempainaamu Keskiviikko klo 8.30 10 TERVETULOA! Kilonpuisto - meidän koulumme Perustettu 2003 Yhtenäinen peruskoulu; esikoulu, alakoulu, yläkoulu 672 oppilasta 36 luokkaa (POR) 60 päätoimista

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia Vapaa-ajankoti

Kysymyksiä ja vastauksia Vapaa-ajankoti Kysymyksiä ja vastauksia Vapaa-ajankoti Enköpingin kunta Sisältö Kaikille lapsille ja nuorille Enköpingin kunnassa annetaan mahdollisuus kehittyä parhaalla mahdollisella tavalla tulevaisuutta varten. Sivu

Lisätiedot

Munkkiniemen ala-aste

Munkkiniemen ala-aste Munkkiniemen ala-aste Mikä on ops? Opetuksen järjestämistä ohjaava suunnitelma Määrittelee: Mitä opiskellaan Miten paljon oppitunteja käytetään Miten opiskellaan Miten arvioidaan Uusitaan n. 10v. välein

Lisätiedot

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN Mitä laaja-alainen osaaminen tarkoittaa? Mitä on hyvä opettaminen? Miten OPS 2016 muuttaa opettajuutta? Perusopetuksen tavoitteet ja laaja-alainen osaaminen

Lisätiedot

PÄIVÄHOIDON E-PALVELU ASIAKASVALINTATOIMISTO (KUNDVALSKONTORET)

PÄIVÄHOIDON E-PALVELU ASIAKASVALINTATOIMISTO (KUNDVALSKONTORET) PÄIVÄHOIDON E-PALVELU ASIAKASVALINTATOIMISTO (KUNDVALSKONTORET) Päivähoidon e-palvelu Laajennamme palvelua ja otamme käyttöön e-palvelun kaikille, jotka ovat hakeneet päivähoitoa Väsbyssä tai aikovat tehdä

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi

Perusopetuksen arviointi. Koulun turvallisuus 2010. oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010. Tampere. Tampereen kaupunki Tietotuotanto ja laadunarviointi Perusopetuksen arviointi Koulun turvallisuus 2010 oppilaiden näkemyksiä RJ 26.2.2010 Tietotuotanto ja laadunarviointi Tampere Kyselyn taustaa Zef kysely tehtiin tuotannon toimeksiannosta vuosiluokkien

Lisätiedot

Tilat ja opetussuunnitelmien perusteet

Tilat ja opetussuunnitelmien perusteet Tilat ja opetussuunnitelmien perusteet Eija Kauppinen 13.4.2016 Perusopetuksen oppimiskäsitys Oppilas on aktiivinen toimija ja oppii asettamaan tavoitteita, ratkaisemaan ongelmia ja toimimaan muiden kanssa.

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta, projektitutkija 2.11.2016 OPS2016 Muovaa käsitystä oppimisesta Oppimisen ilo Oppijan aktiivinen rooli, ongelmanratkaisutaidot Monipuoliset oppimisympäristöt

Lisätiedot

Tervetuloa Pihlavan koulun esiluokkaan

Tervetuloa Pihlavan koulun esiluokkaan Tervetuloa Pihlavan koulun esiluokkaan Pihlavan koulu Vanha maantie 2 puh. 02-621 5146 www.cedunet.fi/pihlava Pihlavan koulun esiopetus alkoi vuonna 1996, sosiaali- ja koulutoimen yhteistyötä nykyään päivähoito

Lisätiedot

Sijoittumista koskevat säännöt

Sijoittumista koskevat säännöt Esikoulu Pedagoginen hoitotoiminta Kuva: Patricia Hagelin Sijoittumista koskevat säännöt Enköpingin kunta SÄÄNNÖT 22.11.2012 SKN2012/338 Koululautakunnan vahvistama 22.11.2012 Nykyinen enimmäismaksun

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen

Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen Joustavien opetusjärjestelyiden kehittäminen - oppilaslähtöinen näkökulma Helsinki 27.4.2012 Marja Kangasmäki Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Tehostettu tuki Yleinen tuki Oppimisen ja koulunkäynnin

Lisätiedot

Koonti huoltajien OPS 2016 arvokeskustelusta 11.1.2014

Koonti huoltajien OPS 2016 arvokeskustelusta 11.1.2014 Koonti huoltajien OPS 2016 arvokeskustelusta 11.1.2014 1 a) Miksi lapsesi opiskelee koulussa? Oppiakseen perustietoja ja -taitoja sekä sosiaalisuutta Oppiakseen erilaisia sosiaalisia taitoja ja sääntöjä

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan 5.9.2016 Opetussuunnitelma = OPS Opetussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten opetus järjestetään. Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

Vuosaaren koulujen yhdistyminen

Vuosaaren koulujen yhdistyminen Vuosaaren koulujen yhdistyminen Kaupunginvaltuusto on päättänyt, että Vuosaaren alueella kahdeksan peruskoulua yhdistyvät neljäksi peruskouluksi 1.8.2017 alkaen seuraavasti: Heteniityn ala-asteen koulu

Lisätiedot

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen MUSIIKKI Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan ja aktiiviseen kulttuuriseen osallisuuteen ohjata

Lisätiedot

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus

KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO valinnaisuus KÄPPÄRÄN KOULUN HUOLTAJA-INFO 15.2.2017 valinnaisuus A2 -KIELI Käytännön tietoa kielivalinnoista Vapaaehtoiseksi A2-kieleksi voi valita joko ranskan, ruotsin, saksan tai venäjän. Kouluun voi syntyä A2-kielen

Lisätiedot

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA Oppimisen ja osaamisen iloa Uudet opetussuunnitelmalinjaukset todeksi Irmeli Halinen Opetusneuvos Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPPIMINEN OPETUS JA OPISKELU PAIKALLISET

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2014 2015 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! 1. 6. luokilla opiskellaan yhtä tai kahta kieltä äidinkielen

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KAUPUNKI Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 05800 HYVINKÄÄ

HYVINKÄÄN KAUPUNKI Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 05800 HYVINKÄÄ Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 Alakoulujen rehtorit ENSIMMÄISEN VIERAAN KIELEN VALINTA JA MUSIIKKILUOKALLE PYRKIMINEN Tämän kirjeen liitteenä on 2. luokkalaisten vanhemmille jaettava

Lisätiedot

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen Opetussuunnitelmat uudistuvat 2016 Tarja Ruohonen OPS-uudistuksen tavoitteita: Kasvun ja oppimisen jatkumon vahvistaminen Rakennetaan olemassaoleville vahvuuksille Määritellään kasvatustyötä ja toimintakulttuurin

Lisätiedot

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016 Uudet opetussuunnitelmat otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen kaikissa kouluissa vuosiluokilla 1 6. Perusopetuksen ylemmät vuosiluokat ottavat opetussuunnitelmat

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2015 2016 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! Ensimmäisen vieraan kielen eli A-kielen opiskelu aloitetaan

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke 2008-2010 TeknoDida 5.2.2010 Eija Kauppinen Opetushallitus Eija.kauppinen@oph.fi Otteita opetussuunnitelmien perusteista 1 Oppimiskäsitys

Lisätiedot

Miten säästän uuteen käännykkään? Kuinka paljon rahaa tarvitsemme luokan juhlaan? Miten hankimme rahaa luokkaretkeen?

Miten säästän uuteen käännykkään? Kuinka paljon rahaa tarvitsemme luokan juhlaan? Miten hankimme rahaa luokkaretkeen? Miten säästän uuteen käännykkään? Kuinka paljon rahaa tarvitsemme luokan juhlaan? Miten hankimme rahaa luokkaretkeen? Talousasioiden tuntemus ja ymmärtäminen eivät ole itsestäänselvyys nykypäivän lapsille

Lisätiedot

KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Lumijoen kunta päivitetty 4/11 Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan laki astui voimaan 1.8.2004. Kunta vastaa järjestetystä iltapäivätoiminnan lainmukaisuudesta.

Lisätiedot

AAMUNAVAUKSEN TEEMA: LIIKUNTA RAVINTO LEPO MUU, MIKÄ? AIHE: KESTO: VIIKON HAASTE (huomioi valitsemanne teema): AAMUNAVAUKSEEN TARVITTAVAT VÄLINEET:

AAMUNAVAUKSEN TEEMA: LIIKUNTA RAVINTO LEPO MUU, MIKÄ? AIHE: KESTO: VIIKON HAASTE (huomioi valitsemanne teema): AAMUNAVAUKSEEN TARVITTAVAT VÄLINEET: AAMUNAVAUKSEN TEEMA: LIIKUNTA RAVINTO LEPO MUU, MIKÄ? AIHE: KESTO: VIIKON HAASTE (huomioi valitsemanne teema): AAMUNAVAUKSEEN TARVITTAVAT VÄLINEET: Hyvää huomenta kaikille! Tänään puhutaan kouluruokailusta.

Lisätiedot

Lapsi- ja nuorisolautakunta. Säännöt Esikoulu ja Koulupäivähoito 1.7.2010

Lapsi- ja nuorisolautakunta. Säännöt Esikoulu ja Koulupäivähoito 1.7.2010 Lapsi- ja nuorisolautakunta Säännöt Esikoulu ja Koulupäivähoito 1.7.2010 2 S I S Ä L T Ö s. HAAPARANNAN KAUPUNGIN ESIKOULUTOIMINTA JA KOULUPÄIVÄHOITO 3 OIKEUS PAIKKAAN 4 Ansiotöissä olevien ja opiskelijoiden

Lisätiedot

Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa?

Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Perusopetuksen kehittäminen/ kysely huoltajille ja henkilökunnalle Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 24.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

Kielten opiskelu Oulussa

Kielten opiskelu Oulussa Kielten opiskelu Oulussa Kielten nimitykset Varhennettu leikinomainen ja toiminnallinen kielenopetus 1. tai 2. luokalla (koulukohtainen) A-kieli (A1) on peruskoulun ensimmäinen vieras kieli, joka alkaa

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän PORVOON KAUPUNKI Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kaupunki / Sivistyslautakunta 4.9.2007 1. TOIMINTA-AJATUS... 2 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS,

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa 29.3.2012 Ikaalinen Ohjelma Klo 14-14.20 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa aluekoordinaattorit Marika Korpinurmi, Mari Silvennoinen

Lisätiedot

2.-luokkalaisille ja 2.-luokkalaisten huoltajille A1-kielivalinta ja hakeminen painotettuun opetukseen 3. luokalle.

2.-luokkalaisille ja 2.-luokkalaisten huoltajille A1-kielivalinta ja hakeminen painotettuun opetukseen 3. luokalle. 2.-luokkalaisille ja 2.-luokkalaisten huoltajille A1-kielivalinta ja hakeminen painotettuun opetukseen 3. luokalle Sivistystoimiala Ensimmäisen vieraan kielen (A1) opiskelu aloitetaan 3. luokalla A1-kielivalinta

Lisätiedot

Kukkapellon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kukkapellon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kukkapellon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Kukkapellon päiväkoti sijaitsee Tampereen eteläisellä alueella kauniin Arboretumin puutarhan välittömässä läheisyydessä. Päiväkoti on perustettu

Lisätiedot

Luova opettaja, luova oppilas matematiikan tunneilla

Luova opettaja, luova oppilas matematiikan tunneilla Luova opettaja, luova oppilas matematiikan tunneilla ASKELEITA LUOVUUTEEN - Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuoden 2009 päätösseminaari Anni Lampinen konsultoiva opettaja, Espoon Matikkamaa www.espoonmatikkamaa.fi

Lisätiedot

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma SISÄLLYS 1 Ohjauksen järjestämisen rakenteet, sisällöt, tavoitteet ja toimintatavat... 4 1.1 Vuosiluokat 1-2... 4 1.1.1 Tavoitteet... 4 1.1.2 Sisällöt

Lisätiedot

LAAJAVUOREN KOULUN. SAKSANKIELINEN OPETUS CLIL-OPETUS (Content and Language Integrated. Learning=SISÄLLÖN JA KIELEN YHDISTÄVÄ OPETUS Sirpa Rönkä

LAAJAVUOREN KOULUN. SAKSANKIELINEN OPETUS CLIL-OPETUS (Content and Language Integrated. Learning=SISÄLLÖN JA KIELEN YHDISTÄVÄ OPETUS Sirpa Rönkä LAAJAVUOREN KOULUN SAKSANKIELINEN OPETUS CLIL-OPETUS (Content and Language Integrated Learning=SISÄLLÖN JA KIELEN YHDISTÄVÄ OPETUS Sirpa Rönkä EUROOPPALAINEN VIITEKEHYS LÄHTÖKOHTANA Kieli on ajattelun,

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

Perusopetuksen laatukriteerit v. 2011, v ja v Jouni Kurkela Sivistysjohtaja

Perusopetuksen laatukriteerit v. 2011, v ja v Jouni Kurkela Sivistysjohtaja Perusopetuksen laatukriteerit v. 2011, v. 2013 ja v. 2014 18.11.2014 Jouni Kurkela Sivistysjohtaja Opetusministeriö on 1.3.2010 myöntänyt 10 000 ja 29.12.2011 8000 Tyrnävän kunnalle opetus- ja kulttuuritoimen

Lisätiedot

Piiriniityn päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Piiriniityn päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Piiriniityn päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma PIIRINIITYN TOIMINTA-AJATUS Päiväkotitoimintamme Piiriniityssä on alkanut syksyllä 2014. Ikurin päiväkodin kanssa yhdistyimme vuonna 2013. Päiväkoti sijaitsee

Lisätiedot

(8) KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILI 2014 ALAKOULUT KYSYMYKSITTÄIN Koko maa 2014 Lappeenranta 2014, 2013 ja 2012 KOULUN TILAT JA TOIMINTA

(8) KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILI 2014 ALAKOULUT KYSYMYKSITTÄIN Koko maa 2014 Lappeenranta 2014, 2013 ja 2012 KOULUN TILAT JA TOIMINTA 16.6.2014 1 (8) KOULUJEN HYVINVOINTIPROFIILI 2014 ALAKOULUT KYSYMYKSITTÄIN Koko maa 2014 Lappeenranta 2014, 2013 ja 2012 KOULUN TILAT JA TOIMINTA Samaa mieltä koko maa 2014 Samaa mieltä Lpr 2014 Samaa

Lisätiedot

Kiinnostaako. koodaus ja robotiikka? 2014 Innokas www.innokas.fi All Rights Reserved Copying and reproduction prohibited

Kiinnostaako. koodaus ja robotiikka? 2014 Innokas www.innokas.fi All Rights Reserved Copying and reproduction prohibited Kiinnostaako koodaus ja robotiikka? Innokas-verkosto Innovatiivisen koulun toiminnan kehittäminen ja levittäminen Suomi Yli 30 000 osallistujaa vuosien 2011-2014 aikana Kouluja, kirjastoja, päiväkoteja,

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus 1 KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO Kirkkonummen musiikkiopisto on kaksikielinen kunnallinen musiikkioppilaitos, joka antaa opetusta kirkkonummelaisille ja siuntiolaisille lapsille ja nuorille. Musiikkiopistossa

Lisätiedot

Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015. Oppilasmäärä lukuvuoden päättyessä. Luokalle jääneiden lukumäärä. Työnantajan järjestämä koulutus

Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015. Oppilasmäärä lukuvuoden päättyessä. Luokalle jääneiden lukumäärä. Työnantajan järjestämä koulutus Eurajoen kunta / koulutoimi PERUSKOULUN TOIMINTAKERTOMUS Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015 Rikantilan koulu A. TILASTOLLISET ASIAT 1. Peruskoulun oppilaiden lukumäärä kevätlukukauden 2014 päättyessä Oppilasmäärä

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen. Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö

Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen. Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö TAVOITTEENA MAAILMAN OSAAVIN KANSA 2020 OPPIMINEN OSAAMINEN KESTÄVÄ HYVINVOINTI

Lisätiedot

VUOSITTAINEN SUUNNITELMA UTAJÄRVEN KUNTA UTAJÄRVEN LUKIO 2/11.11.2015. Lukuvuosi _2015-2016 R1 21 R2 9 R3 18 R4 4. Yhteensä 52 1/7

VUOSITTAINEN SUUNNITELMA UTAJÄRVEN KUNTA UTAJÄRVEN LUKIO 2/11.11.2015. Lukuvuosi _2015-2016 R1 21 R2 9 R3 18 R4 4. Yhteensä 52 1/7 1/7 UTAJÄRVEN KUNTA Liite UTAJÄRVEN LUKIO 2/11.11.2015 Lukuvuosi _2015-2016 OPETUSSUUNNITELMAN TOTEUTTAMINEN opetustunnit yleisopetus vkt sltk myöntänyt 136 käytössä 136 opiskelijamäärä vuosiluokittain

Lisätiedot

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry ERASMUS KOULUISSA Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu - EVS volunteers 18-30 v. nuori tulee Suomeen vapaaehtoispalveluun suomalaiselle yleishyödyllisille organisaatioille (esim. järjestöjä, kunnallisia toimijoita,

Lisätiedot

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen Sivu 1/5 Märynummen koulu Salon kaupunki 1760/12.00.01.01/2015 Yleiset Koulu: Märynummen koulu Ylläpitäjä: Kaupungin ylläpitämä koulu Koulumuoto: Ala-asteen koulu Opetuskieli: Suomi Koulupiiri: Salo Opiskelijamäärä:

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

5 L. Lasten ja nuorten palvelut 2014. www.salo.fi/erikoisluokka3

5 L. Lasten ja nuorten palvelut 2014. www.salo.fi/erikoisluokka3 h 6 t 2 m A C k 7 4 U 5 L d V 8 j O f W Z 1 y i Ö eå N P X 9 S g B 3 q o R Lasten ja nuorten palvelut 2014 www.salo.fi/erikoisluokka3 ä 6 h PERUSOPETUKSEN OPAS k 7 2 m 8 3. luokalta alkavat erikoisluokat

Lisätiedot

Perustiedot - Kaikki -

Perustiedot - Kaikki - KMO 13+ RTF Report - luotu 27.05.2015 15:22 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet final 13+ 73 40 23 Yhteensä 73 40 23 Perustiedot 1. Ikäni on (39) Ikäni on 2. Olen ollut oppilaana (36) Olen ollut oppilaana

Lisätiedot

Esikoulu on lastasi varten ESITE ESIKOULUN OPETUSSUUNNITELMASTA

Esikoulu on lastasi varten ESITE ESIKOULUN OPETUSSUUNNITELMASTA Esikoulu on lastasi varten ESITE ESIKOULUN OPETUSSUUNNITELMASTA Sinä olet tärkeä Sinä olet lähimpänä omaa lastasi. Sen vuoksi sinun mielipiteelläsi on merkitystä esikoululle. Kertomalla oman mielipiteesi

Lisätiedot

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kielen valinnoista ja opetuksesta Kielten nimitykset perusasteella ja lukiossa A-kieli (A1) on peruskoulun ensimmäinen vieras kieli, joka alkaa 2. luokalla. Oulun kaupungissa kaikki oppilaat opiskelevat

Lisätiedot

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Vuoreksen koulu. lv

HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA. Vuoreksen koulu. lv HARRASTAVA ILTAPÄIVÄTOIMINTA Vuoreksen koulu lv. 2017-2018 Tampereen kaupungin Harrastava iltapäivä (HIP) - kerhot toimivat syksyllä 4.9. - 8.12.2017 ja keväällä 8.1. - 11.5.2018. Hip kerhot ovat suunnattuja

Lisätiedot

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi

Tervetuloa. koululaisen vanhemmaksi Tervetuloa koululaisen vanhemmaksi Lukuvuosi 2016-2017 Syyslukukausi ti 16.8. ke 21.12.2016, lisäksi 5.12. on vapaapäivä Syysloma to 13.10. su 16.10. Kevätlukukausi ke 4.1. la 3.6.2017 Talviloma ma 20.

Lisätiedot

Turengin yhteiskoulussa tarjoamme oppilaille uudenlaiset valmiudet menestyä tulevaisuudessa: uskallamme kokeilla ja ottaa riskejä.

Turengin yhteiskoulussa tarjoamme oppilaille uudenlaiset valmiudet menestyä tulevaisuudessa: uskallamme kokeilla ja ottaa riskejä. Turengin yhteiskoulussa tarjoamme oppilaille uudenlaiset valmiudet menestyä tulevaisuudessa: uskallamme kokeilla ja ottaa riskejä. Monipuoliset oppimisympäristöt ja -menetelmät, oppimisen ilo ja koulutettu

Lisätiedot

KOTIEN OPS-OPAS. OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan ARVOT

KOTIEN OPS-OPAS. OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan ARVOT KOTIEN OPS-OPAS OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan - mitkä arvot ohjaavat koulun toimintaa - millainen oppimiskäsitys ohjaa oppimista - mitä milläkin vuosiluokalla opiskellaan - miten opiskellaan

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet. Vanhempainiltakiertue Iissä syyskuu 2017 Alarannan koulu Vuosiluokat 0-6 Jaana Anttonen

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet. Vanhempainiltakiertue Iissä syyskuu 2017 Alarannan koulu Vuosiluokat 0-6 Jaana Anttonen Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Vanhempainiltakiertue Iissä syyskuu 2017 Alarannan koulu 20.9.2017 Vuosiluokat 0-6 Jaana Anttonen Uudistuneen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden taustalla

Lisätiedot

Tervetuloa Hannunniitun kouluun!

Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Yhdessä kulkien, matkalla kasvaen, kaikesta oppien. - Saara Mälkönen 2015- PERUSOPETUS Perusopetuksen on annettava mahdollisuus monipuoliseen kasvuun, oppimiseen ja terveen

Lisätiedot

Suomen perusopetuslain tarkoitus ja tavoite

Suomen perusopetuslain tarkoitus ja tavoite Suomen perusopetuslain tarkoitus ja tavoite Yksi- vai kaksikielisiä kouluja? 13.3.2013 Bob Karlsson Johtaja Kielelliset oikeudet! Perustuslain näkökulmasta julkisen vallan tehtävänä on edistää perusoikeuksien

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot