JHS 129 Julkisen hallinnon verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen -keskustelutilaisuus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JHS 129 Julkisen hallinnon verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen -keskustelutilaisuus 6.6.2013"

Transkriptio

1 JHS 129 Julkisen hallinnon verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen -keskustelutilaisuus Suvi Pietikäinen Netum konsultointi Oy

2 Suosituksen tavoitteet Suositus korvaa vuonna 2005 julkaistun JHS 129 Julkishallinnon verkkopalvelun suunnittelun ja toteuttamisen periaatteet - suosituksen. Suosituksen tarkoituksena on opastaa viranomaisia verkkopalveluiden suunnittelussa, toteutuksessa ja hankinnassa. Suosituksessa annetut suositukset ja ohjeet tulee huomioida palvelun kehittämisprosessin eri vaiheissa palvelun suunnittelusta palvelun hankinnan ja toteutuksen kautta sen käyttöönottoon ja ylläpitoon ja jatkokehittämiseen.

3 Suosituksen kohderyhmät Suosituksen kohderyhmiä ovat: toiminnan ja prosessien omistajat kehittäjät palvelun tai palveluiden toteuttamisesta päättävät tai palveluita hankkivat henkilöt suunnittelusta ja kehittämisestä vastaavat henkilöt sisällöntuottajat tekniset toteuttajat toimittajat ulkoasun suunnittelijat tietojärjestelmien kehittäjät kehityshankkeiden vetäjät ja asiantuntijat.

4 Suosituksen sisältö Suosituksen aluksi on kuvattu verkkopalvelun perustamisen yleiset edellytykset ja reunaehdot. Lisäksi on annettu suosituksia verkkopalvelun kehittämiseen ja hallintaan. Suosituksen loppuosa on koostettu yleisen ratkaisun (tässä tapauksessa verkkopalvelun) elinkaarimallin mukaisesti. Elinkaarimalli koostuu eri vaiheista ja niissä suoritettavista tehtävistä ja toimenpiteistä. Olennainen osa elinkaariajattelua on myös jatkuva ja hallittu kehittäminen.

5 Palvelun elinkaarimalli

6 Verkkopalvelun kehittämisen ja hallinnan periaatteet ja reunaehdot

7 Verkkopalvelu osana organisaation strategiaa ja toimintaa 1/4 Verkkopalvelun suunnittelussa tulee lähteä liikkeelle organisaation tavoitteista, prosesseista ja palveluista sekä niitä käyttävistä asiakkaista. Verkkopalvelu on osa organisaation kokonaisarkkitehtuuria ja palveluiden viitearkkitehtuureja. Organisaation arkkitehtuuriperiaatteita ja linjauksia tulee noudattaa. Lisäksi on huomioitava julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri ja viitearkkitehtuurit.

8 Verkkopalvelu osana organisaation strategiaa ja toimintaa 2/4 Verkkopalvelun tulee toteuttaa organisaation strategiaa, esim. tehostaa prosesseja. Sen tulee myös vähentää päällekkäisyyksiä, parantaa palvelun laatua ja auttaa resurssien kohdentamisessa paremmin. Lisäksi on huomioitava yli organisaatiorajojen ulottuvat strategiat ja kehittämisohjelmat, kuten esim. kaupunkistrategia, aluestrategia, ICT-strategia, viestintästrategia, julkishallinnon strategia etc. Verkkopalvelu on osa organisaation tiedonhallintaa. Palvelua suunniteltaessa ja toteutettaessa on huomioitava organisaation tiedonhallinnan prosessit sekä tiedonhallinnan hallintamalli, erityisesti sisällönhallinnassa (asiakirjojen ja dokumenttien hallinta). Tietojen yhteensopivuus on olennainen vaatimus tietojen siirrolle yli organisaatiorajojen.

9 Verkkopalvelu osana organisaation strategiaa ja toimintaa 3/4 Verkkopalvelulle tulee määritellä tavoitteet ja sen hyödyt on selvitettävä. Hyödyt asiakkaalle ja sidosryhmille. Hyödyt organisaatiolle. Verkkopalvelun toimintaympäristö on selvitettävä. Kartoituksessa on selvitettävä organisaatiorajat ylittävät prosessit ja palvelut sekä verkkopalvelun liittymät niihin. Suunnittelussa tulisi huomioida myös palveluun liittyvä muu toiminta ja palveluun sekä niiden kehittämiseen liittyvät järjestelmät, tietovarastot sekä erilaiset käyttäjäryhmät tarpeineen. Verkkopalvelun suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitava organisaation palveluiden ja sovellusten kehittämiseen liittyvät ohjeet (esim. käyttöliittymäohjeet).

10 Verkkopalvelu osana organisaation strategiaa ja toimintaa 4/4 Verkkopalvelua tulee hallita ja johtaa. Palvelun hallinnassa on hyvä noudattaa organisaation palveluiden hallintamallia ja kytkeä palveluiden hallinta siten osaksi johtamisprosessia. Verkkopalvelun kehittämisessä on huomioitava eri kehittämismallit. Palvelun kehittämiseen liittyviä malleja on useita vesiputousmalleista erittäin ketterään kehittämiseen. Lisäksi on huomioitava, että kehittäminen on jatkuvaa ja se jatkuu käyttöönoton jälkeen. Arvioi mahdollisuus yhteiskehittämiseen ja tuottamiseen. Yhteiskehittämisellä pyritään siihen, että tuotteista ja palveluista tulee sellaisia, joita käyttäjät aidosti tarvitsevat. Palvelun toiminnan tehokkuuden seuraamiseksi ja kehittämiseksi on luotava mittaristo.

11 Yhteenveto verkkopalvelun kehittämisperiaatteista 1/2 1. Määrittele mitkä ovat käyttäjien tarpeet. Suunnittele palvelu ja verkkosivusto näiden tarpeiden pohjalta. Varmista myös yhdenmukaisuus organisaation tarpeiden ja tavoitteiden kanssa. 2. Pidä palvelun sisältö ja verkkosivut yksinkertaisina ja selkeinä. Priorisoi palvelussa tarjottavat toiminnallisuudet ja sisällöt. Mikäli joku toinen taho tarjoaa jo palvelussaan vastaavia tietoja tai toimintoja, linkitä sivut tarpeellisin osin. 3. Käytä suunnittelussa apuna olemassa olevia tietoja käyttötottumuksista ja käyttäjätutkimuksista. Tee palvelusta toiminnallisia demoversioita ja testaa ne käyttäjillä. 4. Suunnittele palvelusta mahdollisimman yksinkertainen. Käytä runsaasti aikaa ja asiantuntijoita käytettävyyden ja selkeyden varmistamiseen. 5. Tee toteutus useamman toteutus-testaus -iteraatiokierroksen avulla. Testaa jokainen versio oikeilla käyttäjillä.

12 Yhteenveto verkkopalvelun kehittämisperiaatteista 2/2 6. Varmista palvelun helppokäyttöisyys ja selkeys. Huolehdi siitä, että palvelu on suunniteltu eritasoisille ja erilaisille käyttäjille. Varmista palvelun esteettömyys. 7. Selvitä milloin ja miten palvelua käytetään tiedon haussa tai sen antamisessa, eri päätelaitteilla, kotoa tai julkiselta paikalta, eri kellonaikoina. 8. Rakenna sähköinen palvelu, älä pelkkiä verkkosivuja. 9. Ole johdonmukainen sivujen sisällön tai visuaalisten piirteiden suunnittelussa, mutta älä pakota kaikkia sivuja täysin samannäköisiksi. Eri palveluilla tai sisällöillä voi olla erilainen ulkoasu, esimerkiksi päätelaitteista riippuva sellainen. Tue visuaalisuudella sisältöä, organisaation strategiaa tai tarinaa. 10.Suunnittele palvelu riittävän avoimesti. Jaa tietoa avoimesti tietosuoja huomioiden.

13 Esiselvitysvaihe

14 Esiselvitysvaihe Ennen verkkopalvelun perustamispäätöstä ja toteuttamis- tai kehittämishanketta tulee tehdä esiselvitys, joka koostuu mm. seuraavista asioista: Organisaation palveluiden nykytilan määrittely. Kehittämisen ja ylläpidon kustannuksien ja hyötyjen määrittely. Sidosryhmien ja arkkitehtuurien määrittely, toimintaympäristön kartoitus. Toteutustavan määrittely. Markkinoiden ja tuotteiden analysointi. Palvelun yhteiskäyttöisyys. Palvelun integrointi. Palvelun hankinta. Sopimukset. Kehittämisen tavoitteiden määrittely.

15 Palvelun vaatimusten ja toiminnallisuuksien määrittelyvaihe

16 Toiminnallisten vaatimusten määrittely Suositus sisältää suosituksia verkkopalvelun toiminnallisuuksien suunnitteluun ja määrittelyyn mm. seuraavilla osa-alueilla: Tietojen tarkistus ja pakollisuus. Tietojen löydettävyys. Tulostaminen. Virheiden hallinta ja virheilmoitukset. Palvelun kieli. Palvelun toiminta eri toimintaympäristöissä Palvelun kohdentaminen ja profilointi. Tiedon avaamisen vaikutukset verkkopalveluihin. Kuluttajistuminen. HTML5.

17 Palvelun käyttäjälähtöisyyden varmistaminen 1/2 Verkkopalvelu täytyy suunnitella tukemaan eri käyttäjäryhmien ja yksittäisten käyttäjien todellisia tarpeita heidän lähtökohdistaan. Käyttäjäryhmät ja roolit on määriteltävä. Verkkopalvelun käytettävyys ja käyttökokemus on varmistettava suunnittelun alusta lähtien. Käytettävyyteen ja käyttökokemukseen vaikuttavia tekijöitä ovat mm. Käyttöaika ja ympäristö. Palvelun osoite ja löydettävyys. Palvelun nopeus. Palvelun käyttöaste. Käyttäjien tuki ja ohjeistus tulee suunnitella tarpeeksi kattavaksi, kieliversiot huomioiden.

18 Palvelun käyttäjälähtöisyyden varmistaminen 2/2 Verkkopalvelun saavutettavuudelle ja esteettömyydelle asetetut vaatimukset ja niiden tavoitetaso tulee varmistaa jo suunnitteluvaiheessa. Huomioitavia tekijöitä ovat mm.: ikääntyminen maahanmuutto oppimisvaikeudet lukemis- ja kirjoitusvaikeudet näkö- ja kuulovaikeudet muut vastaavat toimintarajoitteisuuden aiheuttamat erityistarpeet.

19 Palvelun tietomalli Verkkopalvelulle on suositeltavaa tehdä tietomalli sekä määritellä sille palvelukohtaiset metatiedot. Hyödynnetään JHS 183 Julkisen hallinnon palvelujen tietomalli ja ryhmittely verkkopalveluissa -suositusta ja suosituksessa määriteltyä tietomallia.

20 Palvelun konseptin suunnittelu Konseptoinnissa määritellään liiketoiminnan vaatimuksiin ja verkkopalvelun käyttäjien konkreettisiin tarpeisiin perustuvan verkkopalvelukonseptin lähtökohdat. Konsepti kertoo palvelun kokonaisidean, sen hyödyt ja tavat, joilla palvelu vastaa tarpeisiin sekä ohjaa palvelun kehittämistä. Konseptilla pyritään varmistamaan yhtenäinen käyttäjäkokemus verkkopalvelussa sekä suhteessa muihin palveluntarjoajan verkkopalveluihin.

21 Sisällöntuotannon organisointi ja sisällön suunnittelu Palvelulle ja sen sisällölle asetetut tavoitteet ja vaatimukset tulee huomioida palvelun sisällön suunnittelussa. Sisällölle tulee määritellä hallintamalli ja joka sisältää mm. sisällöntuotannon roolit ja vastuut. Sisällön hallintamallin tulee perustua palvelun hallintamalliin. Sisällön toimittamiselle on määriteltävä toimintamallit ja tehtävä kattava ohjeistus. Mm. sisällön valinnan kriteerit, tekstien kirjoitusohjeet, sisällön esittämistavat, sisällön kuvailu ja asiasanoitus, hakukoneystävällinen sisällöntuotanto yhdenmukaisuuden varmistamiseksi jne. Sisällön tuotannon ja ylläpidon kustannukset on määriteltävä ja ne on huomioitava budjetissa. Lisäksi on huomioitava sisällön tuottamiseen ja hallintaan vaadittavat resurssit.

22 Palvelun rakenteen suunnittelu Palvelun tietosisältö ja toiminnot tulee jäsennellä kokonaisuuksiksi, joille annetaan asiakokonaisuutta kuvaavat otsikot. Tavoitteena on, että rakenne vastaa käyttäjien lähestymistapaa ja tarpeita. Erityisryhmille, kuten ammattikäyttäjille, on tarvittaessa tehtävä omat sivut, ellei näiden tarpeita voida ottaa huomioon varsinaisten sivujen toteutuksessa. Huomioitavia asioita rakenteen suunnittelussa: Ylläpidon sujuvuus. Evästeiden käyttö. Ulkopuolisten aineistojen käyttö. Aineistojen arkistointi.

23 Palvelun käyttöliittymän suunnittelu 1/3 Palvelun käyttöliittymä suunnittelu aloitetaan viimeistään vaatimusmäärittelyvaiheessa. Suunnittelussa on ratkaistava mm. miltä palvelu näyttää käyttäjälle, mitkä ovat keskeisiä asioita, miten käyttäjää ohjataan yms. Verkkosivuston visuaalisuus suunnitellaan yhteisön visuaalisen ilmeen pohjalta. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon yleiset käytettävyysperiaatteet sekä verkkoympäristön vakiintuneet käytännöt. Näiden merkitys korostuu erityisesti niissä tilanteissa, kun käyttäjät ovat tekemisissä useiden sovellusten kanssa ja/tai kun käyttäjillä on vähän tai ei ollenkaan kokemusta verkkoympäristöstä ja -sovelluksista.

24 Palvelun käyttöliittymän suunnittelu 2/3 Palvelun suunnittelussa ja toteutuksessa tulee pyrkiä siihen, että se tukee yleisesti käytössä olevia selaimia ja niiden eri versioita. Tuettavat selaimet ja niiden versiot on määriteltävä jo suunnitteluvaiheessa ja palvelun toimivuus tulee testata kyseisillä selaimilla. Selainversioiden tilannetta tulee seurata suunnittelun ja toteutuksen edetessä ja alkuperäistä selaintukisuunnitelmaa on pystyttävä muuttamaan matkan varrella. Mukautuva suunnittelu on yksi keino huomioida kasvava päätelaitteiden ja käyttökontekstien monimuotoisuus esittämällä sama sisältö ja sivuston rakenne eri tavoin tyyliteltynä eri näytöiltä katsottaessa. Verkkopalveluita suunniteltaessa on tärkeä huomioida myös mobiililaitteet, koska ne toimivat palveluiden päätelaitteina yhä enenevissä määrin, mutta ovat ominaisuuksiltaan ja käyttötavoiltaan perinteisistä työasemista huomattavasti poikkeavia.

25 Palvelun käyttöliittymän suunnittelu 3/3 Palvelun navigaatio on suunniteltava huolellisesti. Muutamia olennaisia tekijöitä navigaation suunnittelussa: Käyttöliittymän elementtien tulisi olla toiminnan etenemisen mukaisessa järjestyksessä, painikkeiden kokojen tulisi olla vakioituja sekä painikkeiden olisi oltava riittävän isoja. Sivujen www-osoitteiden tulee tukea sivuhierarkian ymmärtämistä. Käyttäjän tukena on oltava esimerkiksi linkkipolku, sivustokartta tai sisällysluettelo. Käyttäjän tulee voida havainnoida missä kohtaa palvelua hän on. Käyttäjälle tulee tarjota käyttötilanteen mukaan laadittuja oletusarvoja ja valintalistoja. Linkitys ja linkkien otsikot tulee suunnitella johdonmukaisiksi ja systemaattisiksi.

26 Visuaalinen suunnittelu Organisaation verkkopalveluissa olisi oltava yhtenäinen, tunnistettava visuaalinen ilme ja sekä kotisivujen että tarjottavien palvelujen on tuettava organisaation kokonaisilmettä ja visuaalisia ohjeita. Verkkopalvelun rakenteen ja käyttöliittymän on lisäksi oltava selkeitä. Huomioitavia asioita visuaalisessa suunnittelussa: Käyttöliittymän asettelu. Taulukot. Liitetiedostot ja tiedostotyypit. Tekstin ulkoasu ja oikeinkirjoitus. Kuvat, äänet ja videot. Värien käyttö. Fontit ja fonttikoko.

27 Verkkopalvelun toteuttamisen kilpailutus- ja hankintavaihe

28 Verkkopalvelun toteuttamisvaihe

29 Verkkopalvelun toteuttaminen 1/2 Verkkopalvelun toteuttaminen on suositeltavaa toteuttaa projektina tai hankkeena. Projektin läpiviennissä ja hallinnassa noudatetaan organisaation omaa projektimenettelyä, tai jos sellaista ei ole, kannattaa hyödyntää olemassa olevia yleisiä projektimenettelyitä. Projektille tulee tehdä projektisuunnitelma, jota noudatetaan läpi koko toteutuksen. Projektille tulee määritellä myös laatukriteerit, joilla sen onnistumista mitataan.

30 Verkkopalvelun toteuttaminen 2/2 Ennen palvelun tuotantoon ottoa on hyvä pilotoida verkkopalvelun käyttöä pienemmällä käyttäjäryhmällä. Pilotoinnilla testataan mm. että palvelu on suunnitellun prosessin mukainen. palvelu on luotettava (käyttöpiikit tms.) ja käytettävä (toimii ja visuaalisesti miellyttävä). palvelua pääsee käyttämään haluttuina ajankohtina. palvelun sisältö on sellainen kuin sen pitää (tavoitteet, sisällön oikeellisuus ja ajankohtaisuus, kieliasu).

31 Verkkopalvelun käyttöönotto

32 Verkkopalvelun ylläpito

33 Verkkopalvelun ylläpito On muistettava, että palvelun ylläpito ja kehittäminen on jatkuva prosessi. Palvelun uusien versioiden kehittämisen on oltava suunnitelmallista ja hallittua (versionhallinta). Verkkopalvelun käyttöä, koettuja hyötyjä ja vaikuttavuutta tulee seurata. Verkkopalvelua tulee myös kehittää käyttäjien palautteen ja seurantatulosten perusteella.

34 Suosituksen liitteet Suunniteltuja liitteitä ovat: Verkkopalvelun kehittämisen prosessin kuvaus (huomioiden eri kehittämistavat). Mahdolliset eri rooleille/toimijoille tehtyjä omia osioita. Esimerkkejä elävästä elämästä eli case-esimerkkejä. Lisäksi suosituksen osana tulee olemaan vielä työtiedostossa oleva Termit ja lyhenteet osio sekä viittauslista.

JHS129 Julkisten verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen. JHS-jaosto

JHS129 Julkisten verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen. JHS-jaosto JHS129 Julkisten verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen JHS-jaosto 23.05.2014 Sisältö Käsitteet ja tavoitteet Työskentelyprosessi Suositusluonnoksen esittely 2 Käsitteet ja tavoitteet 3 Verkkopalvelu

Lisätiedot

Käyttäjäkeskeisyys verkkopalveluissa

Käyttäjäkeskeisyys verkkopalveluissa Käyttäjäkeskeisyys verkkopalveluissa JHS-keskustelutilaisuus 6. kesäkuuta 2013 Raino Vastamäki raino.vastamaki@adage.fi Käyttäjäkeskeisyys verkkopalveluissa KLO 14.45 15.15 Käytettävyys ja esteettömyys

Lisätiedot

Yhteiset konseptit ja periaatteet julkishallinnon palvelukehittämisen edistäjinä Kuntien avoin data hyötykäyttöön seminaari 27.1.

Yhteiset konseptit ja periaatteet julkishallinnon palvelukehittämisen edistäjinä Kuntien avoin data hyötykäyttöön seminaari 27.1. Yhteiset konseptit ja periaatteet julkishallinnon palvelukehittämisen edistäjinä Kuntien avoin data hyötykäyttöön seminaari 27.1.2016 Kirsi Pispa, CSC Tieteen tietotekniikan keskus JulkICTLab on valtiovarainministeriön

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuurin merkitys ICT-palvelujen kehittämisessä. JHS-seminaari 24.11.2009 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT

Kokonaisarkkitehtuurin merkitys ICT-palvelujen kehittämisessä. JHS-seminaari 24.11.2009 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT Kokonaisarkkitehtuurin merkitys ICT-palvelujen kehittämisessä JHS-seminaari 24.11.2009 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT Esityksen sisältö Mitä kokonaisarkkitehtuuri on? Miten kokonaisarkkitehtuuri

Lisätiedot

Tuotanto-laatukortti 0.5

Tuotanto-laatukortti 0.5 Uutta avointa energiaa-hanke Tuotanto-laatukortti 0.5 AgileAMK-tuotannon laatukriteeristö Päivi Aarreniemi-Jokipelto, Haaga-Helia AMK Irja Leppisaari, Centria AMK Päivi Rajaorko, Haaga-Helia AMK Pekka

Lisätiedot

JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 4. Soveltamisohje perustason kuvauksien tuottamiseen

JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 4. Soveltamisohje perustason kuvauksien tuottamiseen JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 4. Soveltamisohje perustason kuvauksien tuottamiseen Versio: Luonnos palautekierrosta varten Julkaistu: Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys

Lisätiedot

PAREMPAA LIIKETOIMINTAA. YHDESSÄ. Teemu Sevon, Solita Oy 18.11.2015

PAREMPAA LIIKETOIMINTAA. YHDESSÄ. Teemu Sevon, Solita Oy 18.11.2015 PAREMPAA LIIKETOIMINTAA. YHDESSÄ. Teemu Sevon, Solita Oy 18.11.2015 KAIKKI MIKÄ VOI, DIGITALISOITUU. Muuttuva maailma tarvitsee matkaoppaansa. TÄMÄ ON SOLITA. Liikevaihto 2015 (est.) 49 miljoonaa euroa

Lisätiedot

Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi

Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi CRIPMAN CRIPMAN on tuotteen arvoverkoston tai sen osan toiminnan optimoinnin ja kehittämisen menetelmä. Kriittisen

Lisätiedot

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA)

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) JUHTA 10.5.2016 JulkICT Mistä on kyse? AUTA on kokeiluhanke, jolla etsitään uutta toimimallia asiakkaiden

Lisätiedot

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Suomen Lions liitto ry Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Dokumenttien ja ohjeiden luovutus kolmannelle osapuolelle ilman lupaa, kopioimalla,

Lisätiedot

Onko kaupunki palvelu?

Onko kaupunki palvelu? Onko kaupunki palvelu? Erja Väyrynen Uhattu kaupunki IX kaupunkisuunnitteluseminaari Tiedekeskus Heureka, Vantaa, 20.10.2010 Esityksen sisältö Mikä kaupunkialueiden kehittämistä uhkaa? Palvelukehittämisen

Lisätiedot

3. Suositusluonnoksen hyväksyminen työryhmän ehdottamilla muutoksilla

3. Suositusluonnoksen hyväksyminen työryhmän ehdottamilla muutoksilla Palautekooste toisen vaiheen palautteesta: JHS 129 Julkisten verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen -suositusluonnoksen muutosehdotusten hyväksyminen 1. Organisaatio Vastaajien määrä: 2 - Aalto yliopisto

Lisätiedot

SÄHKÖISEN LIIKETOIMINNAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (30 op) 30.9.2010 31.5.2011

SÄHKÖISEN LIIKETOIMINNAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (30 op) 30.9.2010 31.5.2011 1 SÄHKÖISEN LIIKETOIMINNAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (30 op) 30.9.2010 31.5.2011 Sähköinen liiketoiminta on tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä yrityksen liiketoiminnassa ja liiketoimintaprosesseissa.

Lisätiedot

Verkkokaupan perustaminen - CASE NANSO GROUP OY. Thea Forstén 6.11.2012

Verkkokaupan perustaminen - CASE NANSO GROUP OY. Thea Forstén 6.11.2012 Verkkokaupan perustaminen - CASE NANSO GROUP OY Thea Forstén 6.11.2012 NANSO GROUP LYHYESTI Vuonna 1921 perustettu vaatetusalan perheyhtiö Tunnettuja brändejä ovat Nanso, Finnwear, Black Horse, Vogue,

Lisätiedot

Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi. Ohje. v.0.7

Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi. Ohje. v.0.7 Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi Ohje v.0.7 Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi XX.XX.201X 2 (13) Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessin vaiheet... 3 2.1. Vaihe

Lisätiedot

Tekninen suunnittelu

Tekninen suunnittelu Tekninen suunnittelu Tavoitteena on suunnitella tekninen toteutus omalle verkkokurssille ja dokumentoida se tuotantokäsikirjoitukseksi Tekninen suunnittelu Teknisen suunnittelun yhteydessä sisältökäsikirjoitus

Lisätiedot

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Tiivistelmät, väli- ja loppuraportit Auli Vuorela ESR-koordinaattori Uudenmaan ELY-keskus 6.5.2013 Raportteja, raportteja, raportteja Loppuraportti

Lisätiedot

ICT-palvelujen kehittäminen - suositussarja Suvi Pietikäinen Netum Oy

ICT-palvelujen kehittäminen - suositussarja Suvi Pietikäinen Netum Oy ICT-palvelujen kehittäminen - suositussarja 24.11.2009 Suvi Pietikäinen Netum Oy JHS 171 ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden

Lisätiedot

Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena,

Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena, Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena, muutoksessa mukana Anneli Louhenperä Ma. kehittämispäällikkö 25.11.2015 1 Esityksen sisältö Kertausta: Mikä on standardi ja miksi sitä tarvitaan Diat 3 7 Muutokset:

Lisätiedot

Yhteiset kärkihankkeet 2013-2014. Paikkatietostrategian tavoitteiden viestiminen keskeistä.

Yhteiset kärkihankkeet 2013-2014. Paikkatietostrategian tavoitteiden viestiminen keskeistä. Kärkihanke Toimintasuunnitelma 2013-2014 Lähtökohtia Paikkatietostrategian tavoitteiden viestiminen keskeistä. Verkostoviestimisellä paikkatietoalan sisällä pyritään sitouttamaan osapuolet pyrkimään yhdessä

Lisätiedot

Pelastuslaitosten tietoturvallisuuden

Pelastuslaitosten tietoturvallisuuden Pelastuslaitosten tietoturvallisuuden kehittäminen Kumppanuusverkoston kehittämishanke Pasi Hintikka valmiuspäällikkö, Oulu-Koillismaan pelastuslaitos projektipäällikkö, Pelastuslaitosten tietoturvallisuuden

Lisätiedot

Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011

Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011 Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011 Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 1. Johdanto Hosted Mail on yrityskäyttöön suunniteltu sähköposti- ja ryhmätyösovelluspalvelu. Se perustuu Microsoft

Lisätiedot

Julkisen hallinnon tietoliikennepalvelu-, päätelaitepalvelu- ja viestintäpalvelulinjaukset

Julkisen hallinnon tietoliikennepalvelu-, päätelaitepalvelu- ja viestintäpalvelulinjaukset Julkisen hallinnon tietoliikennepalvelu-, päätelaitepalvelu- ja viestintäpalvelulinjaukset 11.5.2016 Julkisen hallinnon ICT osasto Tavoite Linjauksilla tavoitellaan julkisen hallinnon vaikuttavuuden lisäämistä

Lisätiedot

Toimialan ja yritysten uudistuminen

Toimialan ja yritysten uudistuminen Toimialan ja yritysten uudistuminen - mahdollisuuksia ja karikoita Jari Kuusisto MIT Sloan School of Management University of Vaasa 1 Jari Kuusisto University of Vaasa Esityksen rakenne Metsäsektorin lähtötilanne

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Osaamiskartan laatiminen ja kehitystyön prosessi lähti liikkeelle osana laajempaa laadun

Lisätiedot

TIERA kokonaisarkkitehtuurityön esittely

TIERA kokonaisarkkitehtuurityön esittely TIERA kokonaisarkkitehtuurityön esittely JHS- jaoston kokous Kuntien Tiera Oy Pääarkkitehti Jaana Siitari 07.10.2011 Copyright Kuntien Tiera Oy SISÄLTÖ TIERA tavoite -> Kokonaisarkkitehtuurin rooli TIERA

Lisätiedot

MITEN HANKINTAMENETTELYILLÄ VOIDAAN VAIKUTTAA TIETOMALLIEN KÄYTÖN TEHOKKUUTEEN RAKENNUSHANKKEISSA

MITEN HANKINTAMENETTELYILLÄ VOIDAAN VAIKUTTAA TIETOMALLIEN KÄYTÖN TEHOKKUUTEEN RAKENNUSHANKKEISSA Image size: 7,94 cm x 25,4 cm MITEN HANKINTAMENETTELYILLÄ VOIDAAN VAIKUTTAA TIETOMALLIEN KÄYTÖN TEHOKKUUTEEN RAKENNUSHANKKEISSA -Infrahankkeiden näkökulma Mikko Leppänen 28.5.2013 Infrarakentaminen vuonna

Lisätiedot

HTML5 - Vieläkö. Antti Pirinen 15.1.2015

HTML5 - Vieläkö. Antti Pirinen 15.1.2015 HTML5 - Vieläkö perinteinen webtestaus riittää? Antti Pirinen 15.1.2015 Esittäjä Antti Pirinen Antti Pirinen Valmistunut TKK:lta 2006, pääaineena tietoliikenneohjelmistot, sivuaineena yritysturvallisuus.

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun Reittiopas PALVELUN ESITTELY

Pääkaupunkiseudun Reittiopas PALVELUN ESITTELY PALVELUN ESITTELY ovelta ovelle reitittävä ohjelmisto integroidussa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä maksuton internet-palvelu, lisäksi mobiilisovelluksia tekstisyöttö-, hakemisto- ja karttahakutoiminnot

Lisätiedot

KOULUTUSPOLKU - KOULUTTAUDU LUOKKAKURSSEILLA MEPCO-OSAAJAKSI

KOULUTUSPOLKU - KOULUTTAUDU LUOKKAKURSSEILLA MEPCO-OSAAJAKSI 1.6.2016 1 (7) KOULUTUSPOLKU - KOULUTTAUDU LUOKKAKURSSEILLA MEPCO-OSAAJAKSI MEPCO HRM PALKAT TOIMINNALLISUUS Käyttäjän peruskurssi RAPORTOINTI Vuodenvaihdekurssi Pääkäyttäjäkurssi Raportoinnin alkeet ja

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurin jalkauttaminen ja jatkokehitys. Itä-Suomen yliopisto, Kuopio 11.12.2014 neuvotteleva virkamies Jari Kallela

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurin jalkauttaminen ja jatkokehitys. Itä-Suomen yliopisto, Kuopio 11.12.2014 neuvotteleva virkamies Jari Kallela Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurin jalkauttaminen ja jatkokehitys Itä-Suomen yliopisto, Kuopio 11.12.2014 neuvotteleva virkamies Jari Kallela Sisältö Mihin perustuu julkisen hallinnon yhteinen kokonaisarkkitehtuuri?

Lisätiedot

Pitkäaikaissairauksien terveyshyötymalli (CCM) 10.2.2012

Pitkäaikaissairauksien terveyshyötymalli (CCM) 10.2.2012 Pitkäaikaissairauksien terveyshyötymalli (CCM) 10.2.2012 1 10.2.2012 Sosiaali- ja terveyspalvelut 2 Omahoidon tuki Potilaan oman osuuden korostaminen Tehokkaiden omahoidon tukistratregioiden käyttö: tilannearvio,

Lisätiedot

Optima: kirjoitusalue työkalu Opettajalle ohjeet

Optima: kirjoitusalue työkalu Opettajalle ohjeet Optima: kirjoitusalue työkalu Opettajalle ohjeet Näin luot ja hallinnoit kirjoitusaluetta optima support@jyu.fi Kirjoitusalueen käyttötapoja Yhteisen dokumentin työstäminen wikimäisesti eri aihealueisiin

Lisätiedot

Ajankohtaista tukien maksamisesta

Ajankohtaista tukien maksamisesta 772 5785 Ajankohtaista tukien maksamisesta Tuula Seurujärvi Yksikönjohtaja Tukien maksatusyksikkö Varainhoito-osasto Maksettu sidotusta (%) 30.4.2014 Lähde: HankeDW / TK Sis. toimintalinjojen 1, 3, 4 hanke

Lisätiedot

4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa

4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa 4. Roolimallipalvelu 4.1 Tiedot palvelusta Palvelun nimi: Palvelun versio 01.01.00 Toteuttaa palvelun yksilöllistä palvelua (kts. M14.4.42) Roolimallipalvelu (Model role service) MYJ:lle, jotka toteuttavat

Lisätiedot

Ennakkovaroitustoimintojen sekä. uuden teknologian hyödyntäminen. toteutuspöytäkirjamenettelyssä

Ennakkovaroitustoimintojen sekä. uuden teknologian hyödyntäminen. toteutuspöytäkirjamenettelyssä Ennakkovaroitustoimintojen sekä uuden teknologian hyödyntäminen toteutuspöytäkirjamenettelyssä Toteutuspöytäkirjamenettely Toteutuspöytäkirjan käyttö alkoi viime vuosituhannen vaihteessa, samassa yhteydessä

Lisätiedot

T-121.3110 Käyttäjäkeskeisen tuotekehityksen harjoitustyöt. Tehtävä 2: Essee käyttäjäkeskeisen tuotekehityksen prosessimalleista

T-121.3110 Käyttäjäkeskeisen tuotekehityksen harjoitustyöt. Tehtävä 2: Essee käyttäjäkeskeisen tuotekehityksen prosessimalleista T-121.3110 Käyttäjäkeskeisen tuotekehityksen harjoitustyöt Tehtävä 2: Essee käyttäjäkeskeisen tuotekehityksen prosessimalleista Mikko Vestola Opiskelijanumero: xxxx Sähköposti: xxxxx 15.2.2007 1 Käyttäjäkeskeisen

Lisätiedot

Vastausten ja tulosten luotettavuus. 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen

Vastausten ja tulosten luotettavuus. 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen Vastausten ja tulosten luotettavuus Vastaukset 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen Kansainväliset IT:n hallinnan hyvät käytännöt. Luotettavuusnäkökohdat Kokemukset ja soveltamisesimerkit

Lisätiedot

JHS 179 suosituksen uudistamishanke Suositusluonnoksen ja liitteiden esittely Keskustelutilaisuus Kansallismuseon auditorio

JHS 179 suosituksen uudistamishanke Suositusluonnoksen ja liitteiden esittely Keskustelutilaisuus Kansallismuseon auditorio JHS 179 suosituksen uudistamishanke Suositusluonnoksen ja liitteiden esittely Keskustelutilaisuus 29.4.2015 Kansallismuseon auditorio Suvi Pietikäinen Netum konsultointi Oy Esityksen sisältö Suosituksen

Lisätiedot

Palautekooste ja vastine: JHS 129 Julkisten verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen -suositusluonnoksen muutosehdotusten hyväksyminen

Palautekooste ja vastine: JHS 129 Julkisten verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen -suositusluonnoksen muutosehdotusten hyväksyminen Palautekooste ja vastine: JHS 129 Julkisten verkkopalvelujen suunnittelu ja kehittäminen -suositusluonnoksen muutosehdotusten hyväksyminen 1. Organisaatio Vastaajien määrä: 2 - Aalto yliopisto - TEM &

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI. Laatutyö - laadukas toiminta terveydenhuollossa

POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI. Laatutyö - laadukas toiminta terveydenhuollossa POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Laatutyö - laadukas toiminta terveydenhuollossa Mitä on laatu? Laatu on esim. asian, asiantilan, tuotteen, toiminnan ominaisuus, jolla kuvataan sitä, MISSÄ MÄÄRIN arvioinnin

Lisätiedot

Testausta käyttäjillä MATHM-47300 Marika Lähdeaho 3.11.2009

Testausta käyttäjillä MATHM-47300 Marika Lähdeaho 3.11.2009 Arviointia käytännössä Arviointia käytännössä Testausta käyttäjillä MATHM-47300 Marika Lähdeaho 3.11.2009 Miksi testausta todellisilla käyttäjillä? Paljon erilaisia käyttäjiä, joilla erilaisia tarpeita

Lisätiedot

TOIMIJAREKISTERIN TOTEUTUKSEN JA YLLÄPIDON HANKINTA - HANKINNAN YKSI- LÖINTI HUOM!

TOIMIJAREKISTERIN TOTEUTUKSEN JA YLLÄPIDON HANKINTA - HANKINNAN YKSI- LÖINTI HUOM! TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 1 1 (5) TOIMIJAREKISTERIN TOTEUTUKSEN JA YLLÄPIDON HANKINTA - HANKINNAN YKSI- LÖINTI HUOM! Tällä liitteellä yksilöidään hankinnan kohteen ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia, jotka

Lisätiedot

Auli Korhonen, neuvotteleva virkamies, TEM Hyvinvointialan toimialatietopäivä, Joensuu 2.2.2011

Auli Korhonen, neuvotteleva virkamies, TEM Hyvinvointialan toimialatietopäivä, Joensuu 2.2.2011 HYVÄ hanke - missä mennään? Auli Korhonen, neuvotteleva virkamies, TEM Hyvinvointialan toimialatietopäivä, Joensuu 2.2.2011 Hyvinvointialan työ- ja elinkeinopoliittinen kehittäminen - HYVÄ 2010 PÄÄTAVOITE

Lisätiedot

STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT

STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Kasvihuonekaasupitoisuudet ilmakehässä vakiinnutetaan tasolle, joka estää vaaralliset muutokset ja mahdollistaa sopeutumisen Rakennettu ympäristö on energiatehokas, elinvoimainen

Lisätiedot

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari 28.10.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Projektin ensisijaisena tavoitteena on yhteisesti suunnitella ja arvioida alueellisen ja paikallisen tason tietojärjestelmäarkkitehtuurin

Lisätiedot

Tietohallinnon nykytilan analyysi. Analyysimenetelmä (sovitettu Tietohallintomallista) 9.10.2013

Tietohallinnon nykytilan analyysi. Analyysimenetelmä (sovitettu Tietohallintomallista) 9.10.2013 Tietohallinnon nykytilan analyysi Analyysimenetelmä (sovitettu Tietomallista) 9.10.2013 Haastattelurunko Kerättävät perustiedot Budjetti (edellisvuoden) Henkilöstökustannukset IT-ostot Muut Liite - Kypsyysanalyysin

Lisätiedot

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Mikä on liikkumissuunnitelma ja miksi se kannattaa tehdä? Liikkumissuunnitelma antaa konkreettisen suunnan Liikkumissuunnitelma

Lisätiedot

JULKISTEN VERKKOPALVELUJEN LAATUKRITEERISTÖN KONSEPTI

JULKISTEN VERKKOPALVELUJEN LAATUKRITEERISTÖN KONSEPTI JULKISTEN VERKKOPALVELUJEN LAATUKRITEERISTÖN KONSEPTI Onesta Solutions Oy Pasilanraitio 5 00240 HELSINKI www.onesta.fi 2/6 Versiohistoria Versio Pvm Selitys Muutokset Tekijät 0.1 26.3.2007 Alustava versio

Lisätiedot

Saavutettavat verkkosivut Miten ne tehdään?

Saavutettavat verkkosivut Miten ne tehdään? Saavutettavat verkkosivut Miten ne tehdään? Timo Övermark Kehitysvammaliitto Kuntamarkkinat 13.9.2018 Sisältö Lainsäädännön vaatimusten taustaa Saavutettavuusvaatimukset Sivuston suunnittelu alusta asti

Lisätiedot

Valtorin strategia. Päivitetty 16.10.2015

Valtorin strategia. Päivitetty 16.10.2015 Valtorin strategia Päivitetty 16.10.2015 Toiminta-ajatus, ja eteneminen Valtori tuottaa valtionhallinnon toimialariippumattomat ICT-palvelut Nykytila Erilaisia palveluita käytössä Erilaiset toimintaprosessit

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen Satu Pajuniemi. Conversatum Oy

Kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen Satu Pajuniemi. Conversatum Oy n kehittäminen 10.10.2017 Satu Pajuniemi Miksi kokonaisarkkitehtuuri? JHS 179 n suunnittelu ja kehittäminen (uusin versio 6/2017) Ei korvaa muita toiminnan suunnittelumenetelmiä Tavoitteena julkishallinnon

Lisätiedot

Tietohallintomallin soveltamisohje julkiselle hallinnolle

Tietohallintomallin soveltamisohje julkiselle hallinnolle Tietohallintomallin soveltamisohje julkiselle hallinnolle HanselForum ICT-päivä 2013 26.9.2013 Avoin menetelmä on turvallinen valinta Tietohallintomalli, ICT Standard for Management on tietohallinnon johtamisen

Lisätiedot

A B C LAATUKÄSIKIRJA. Yrityksen laatupolitiikka

A B C LAATUKÄSIKIRJA. Yrityksen laatupolitiikka A100 A1 2/5 1. L A AT U K Ä S I K I R J A 1. 1 L a a t u k ä s i k i r j a n t a r k o i t u s Laatukäsikirjan pohjana on halu kehittää ja tehostaa toimintoja määrittelemällä suunnitteluvaiheen toimintatavat

Lisätiedot

Oracle Business Analytics Summit Helsinki, 1.11.2011 Konkreettisella Business Intelligence -strategialla tuloksiin

Oracle Business Analytics Summit Helsinki, 1.11.2011 Konkreettisella Business Intelligence -strategialla tuloksiin Oracle Business Analytics Summit Helsinki, 1.11.2011 Konkreettisella Business Intelligence -strategialla tuloksiin Timo Helkiö, kehitysjohtaja, Affecto Affecto IT-palveluyritys, joka rakentaa asiakkaiden

Lisätiedot

Antti Ylä-Jarkko. Miten oppijan palveluita rakennetaan

Antti Ylä-Jarkko. Miten oppijan palveluita rakennetaan Antti Ylä-Jarkko Miten oppijan palveluita rakennetaan Vanhat haku- ja valintajärjestelmät rakennettiin yksi kerrallaan eri aikoina Kehittäminen jäykkää ja kallista uudemman järjestelmän hyviä ideoita ei

Lisätiedot

Uusi ajanvarausjärjestelmä

Uusi ajanvarausjärjestelmä Uusi ajanvarausjärjestelmä Koulutus, testaus ja käyttöönotto Maria Nieminen / Etäpalvelun infopäivä 27.10.2015 Uuden ajanvarausjärjestelmän käyttöönotto Uusi ajanvarausjärjestelmä korvaa nykyisen ajanvarauskäytännön

Lisätiedot

KOKONAISARKKITEHTUURIN ARVIOINTI

KOKONAISARKKITEHTUURIN ARVIOINTI KOKONAISARKKITEHTUURIN ARVIOINTI STM:n kokonaisarkkitehtuuri 1 14.11.2018 Sisältö Johdanto Hankkeiden ja projektien ohjaus Arkkitehtuurituki Arkkitehtuurin mukaisen kehittämisen varmistaminen Arkkitehtuuriohjauksen

Lisätiedot

Suomi.fi-tunnistaminen Julkishallinto, valtion ja kuntien yhtiöt 18.11.2015. Versio 2.0, JTO142

Suomi.fi-tunnistaminen Julkishallinto, valtion ja kuntien yhtiöt 18.11.2015. Versio 2.0, JTO142 Suomi.fi-tunnistaminen Julkishallinto, valtion ja kuntien yhtiöt 18.11.2015 Versio 2.0, JTO142 Esityksen sisältö 1. Suomi.fi-palvelukokonaisuus 2. Palvelulupauksemme 3. Nykyiset Tunnistus.fi- ja Vetuma-palvelut

Lisätiedot

Esteettömyys ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä. Erja Väyrynen Yliarkkitehti Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto

Esteettömyys ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä. Erja Väyrynen Yliarkkitehti Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Esteettömyys ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä Erja Väyrynen Yliarkkitehti Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto VAMPO-päätösseminaari, Helsinki 10.3.2016 Sisältö 1. Esteettömyyttä

Lisätiedot

Valtiokonttorin palvelut ja Virtu. Jouko Junttila projektipäällikkö Hallinnon ohjaus Valtiokonttori

Valtiokonttorin palvelut ja Virtu. Jouko Junttila projektipäällikkö Hallinnon ohjaus Valtiokonttori Valtiokonttorin palvelut ja Virtu Jouko Junttila projektipäällikkö Hallinnon ohjaus Valtiokonttori Lähtökohdat > Valtiokonttorin tarjoamilla yhteisillä virkamiespalveluilla on n. 80 000 käyttäjää. > Palveluissa

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä -ylioppilaskoe. FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö OPETUSHALLITUS

Suomi toisena kielenä -ylioppilaskoe. FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö OPETUSHALLITUS Suomi toisena kielenä -ylioppilaskoe FT Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 Uusi opetussuunnitelma haastaa oppimisen Uusi opetussuunnitelma haastaa oppimisen Teknologian soveltaminen

Lisätiedot

Sähköinen järjestelmä Ympäristönsuojelu- ja vesitalouslupiin, valvontaan ja raportointiin

Sähköinen järjestelmä Ympäristönsuojelu- ja vesitalouslupiin, valvontaan ja raportointiin Sähköinen järjestelmä Ympäristönsuojelu- ja vesitalouslupiin, valvontaan ja raportointiin Juhani Kaakinen Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus Ossi Koski AHTi Tämä on AHTi: yksi valtionhallinnon IT- palvelukeskuksista

Lisätiedot

Kuntien erityisliikunta lainsäädännön näkökulmasta Saku Rikala, LTS. Erityisliikunnan Symposio kunnissa ja järjestöissä toimiville 29.5.

Kuntien erityisliikunta lainsäädännön näkökulmasta Saku Rikala, LTS. Erityisliikunnan Symposio kunnissa ja järjestöissä toimiville 29.5. Kuntien erityisliikunta lainsäädännön näkökulmasta Saku Rikala, LTS Erityisliikunnan Symposio kunnissa ja järjestöissä toimiville 29.5.2012 1. Taustaa Esityksen rakenne 2. Kuntien erityisliikunnan lainsäädäntö

Lisätiedot

ESR-Henkilö. Tunnistautuminen ESR-Henkilö -järjestelmässä

ESR-Henkilö. Tunnistautuminen ESR-Henkilö -järjestelmässä ESR-Henkilö Tunnistautuminen ESR-Henkilö -järjestelmässä Käyttöohje toteuttajille 28.9.2015 ESR-Henkilö -järjestelmän käyttöohje hankkeiden toteuttajille 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä tunnistautumisesta...

Lisätiedot

IHTE-1100 Käytettävyyden perusteet syksy 2007 Liite 1: Käsitteellinen suunnittelu

IHTE-1100 Käytettävyyden perusteet syksy 2007 Liite 1: Käsitteellinen suunnittelu IHTE-1100 Käytettävyyden perusteet syksy 2007 Liite 1: Käsitteellinen suunnittelu Tämä liite korvaa prujun kohdan 7.2 Käsitteellinen suunnittelu. 7.2 Käsitteellinen suunnittelu Kuten luvussa 4 todettiin,

Lisätiedot

JHS 183 Julkisen hallinnon palvelujen tietomalli ja ryhmittely verkkopalveluissa Suvi Pietikäinen Netum konsultointi Oy

JHS 183 Julkisen hallinnon palvelujen tietomalli ja ryhmittely verkkopalveluissa Suvi Pietikäinen Netum konsultointi Oy JHS 183 Julkisen hallinnon palvelujen tietomalli ja ryhmittely verkkopalveluissa 18.03.2014 Suvi Pietikäinen Netum konsultointi Oy Suosituksen tavoitteet ja kohderyhmät 1/2 Suositus korvaa aiemmin käytössä

Lisätiedot

Kuvapankki Imagebank Independent

Kuvapankki Imagebank Independent SIVU 1/(8) Kuvapankki Imagebank Independent 1. Kirjautuminen palveluun 2. Kategoriat 2.1 Kategorian muokkaus 2.2 Uuden kategorian lisäys 2.3 Kategorioiden järjestely 3. Kuvat 3.1 Uuden kuvan lisääminen

Lisätiedot

MITEN PALVELUNÄKYMIEN PALVELUMUOTOILU EDISTYY?

MITEN PALVELUNÄKYMIEN PALVELUMUOTOILU EDISTYY? Hankepäällikkö Jani Ruuskanen, Väestörekisterikeskus Kehityspäällikkö Marjukka Ala-Harja, valtiovarainministeriö MITEN PALVELUNÄKYMIEN PALVELUMUOTOILU EDISTYY? Eteneminen Kansallisen palvelutietovaranto:

Lisätiedot

JHS 179 ICT-palvelujen kehittäminen: Kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen Liite 1 Organisaation toiminnan kehittämisen sykli

JHS 179 ICT-palvelujen kehittäminen: Kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen Liite 1 Organisaation toiminnan kehittämisen sykli JHS 179 ICT-palvelujen kehittäminen: Kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen Liite 1 Organisaation toiminnan kehittämisen sykli Versio: 1.0 Julkaistu: 8.2.2011 Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys 1 Organisaation

Lisätiedot

Valtion yhteinen viestintäratkaisupalveluiden

Valtion yhteinen viestintäratkaisupalveluiden Valtion yhteinen viestintäratkaisupalveluiden käyttöönotto Tässä materiaalissa on kuvattu käyttöönoton tehtävät yleisellä tasolla. Kuvattujen tehtävien lisäksi voidaan tehdä asiakaskohtaisia tehtäviä (esim.

Lisätiedot

EU-tietosuoja-asetuksen toimeenpanon tukeminen Verkkokoulutus ja työpajat JUHTA Tuula Seppo erityisasiantuntija

EU-tietosuoja-asetuksen toimeenpanon tukeminen Verkkokoulutus ja työpajat JUHTA Tuula Seppo erityisasiantuntija EU-tietosuoja-asetuksen toimeenpanon tukeminen Verkkokoulutus ja työpajat JUHTA 7.2.2017 Tuula Seppo erityisasiantuntija EU-tietosuoja-asetus Astuu voimaan 25.5.2018 Edellyttää koko henkilöstön ja henkilötietoja

Lisätiedot

Joukkoliikennepalvelujen markkinoinnin ja kehittämisen asiakasarvoselvitys

Joukkoliikennepalvelujen markkinoinnin ja kehittämisen asiakasarvoselvitys Joukkoliikennepalvelujen markkinoinnin ja kehittämisen asiakasarvoselvitys Nykyisillä resursseilla enemmän asiakkaita, käyttöä ja suosittelua: Millaiset palvelut tuottaisivat arvoa asiakkaille? Miten niistä

Lisätiedot

Prosessit etyön kehittämisessä

Prosessit etyön kehittämisessä Prosessit etyön kehittämisessä Hanna Alila, Oulun yliopisto 15.4.2011 Hanke lyhyesti eprosessit-hankkeen päätavoitteena on tutkia empiirisesti vuorovaikutus- ja etäteknologoita caseorganisaatioiden johtamisessa

Lisätiedot

Ylläpitäjä ei peri maksua omien sähköisten palvelujensa yhteydessä, ellei sitä ole palvelun kuvauksessa erikseen ja selkeästi mainittu.

Ylläpitäjä ei peri maksua omien sähköisten palvelujensa yhteydessä, ellei sitä ole palvelun kuvauksessa erikseen ja selkeästi mainittu. PALVELUN YLEISET KÄYTTÖEHDOT Viimeisin päivitys 24.4.2013 1. Yleistä asiointi.hameenlinna.fi -palvelu on Hämeenlinnan kaupungin hallinnoima ja ylläpitämä julkinen Internet-palvelu, joka on tarkoitettu

Lisätiedot

suomi.fi Suomi.fi- asiointivaltuudet

suomi.fi Suomi.fi- asiointivaltuudet Suomi.fi- asiointivaltuudet Julkishallinto, valtion ja kuntien yhtiöt 07.09.2015 Esityksen sisältö 1. Suomi.fi palvelukokonaisuus 2. Palvelulupauksemme 3. Mitä palvelu tarjoaa? 4. Miten? 5. Miksi? Hyötynäkökulma

Lisätiedot

Riskienhallinta DTV projektissa. Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset

Riskienhallinta DTV projektissa. Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Teknillinen korkeakoulu 61 Riskienhallinta DTV projektissa Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 1.0 29.10.01 Oskari Pirttikoski Ensimmäinen versio

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

Tietoturvallisuuden kokonaisvaltainen hallinta Heikki O. Penttinen Castilsec Oy.

Tietoturvallisuuden kokonaisvaltainen hallinta Heikki O. Penttinen Castilsec Oy. Tietoturvallisuuden kokonaisvaltainen hallinta 3.12.2015 Heikki O. Penttinen Castilsec Oy Tietoturvallisuuden päätavoitteet organisaatioissa Tietoturvallisuuden oikean tason varmistaminen kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

SIDOSRYHMÄMARKKINOINTI YRITYSPÄIVÄ

SIDOSRYHMÄMARKKINOINTI YRITYSPÄIVÄ PROJEKTISUUNNITELMA SIDOSRYHMÄMARKKINOINTI YRITYSPÄIVÄ Laatija: Päiväys: Luottamuksellisuus: julkinen/salainen Versio: Hyväksynyt: C:\Documents and Settings\SaijaP\Local Settings\Temporary Internet Files\OLKE\aikataulu

Lisätiedot

Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä?

Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä? TieVie1.9.2006 AKATEEMISET Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä? Yhteiskäyttöinen oppimateriaali ja tuutoreiden vertaistuki verkkoopetuksessa Katja Pura OY Sisältö Esitys perustuu Akateemiset verkkokurssin

Lisätiedot

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Tässä materiaalissa kerrotaan tärkeät asiat kotityöpalvelusopimuksesta, kartoituskäynnistä asiakkaan kodissa. Laadukkaat kotityöpalvelut

Lisätiedot

1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua.

1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua. 1. Eläydy, voit halutessasi myös pukeutua, lukemasi kirjan henkilöksi. Anna luokkatovereiden haastatella sinua. Valitsin henkilöksi. Valitsin juuri hänet, koska 2. Tee kuvin ja sanoin ajatuskartta lukemasi

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri sosiaalija terveydenhuollossa. Kohti tiedolla johtamista seminaari 26.10.2011 Karri Vainio

Kokonaisarkkitehtuuri sosiaalija terveydenhuollossa. Kohti tiedolla johtamista seminaari 26.10.2011 Karri Vainio Kokonaisarkkitehtuuri sosiaalija terveydenhuollossa Kohti tiedolla johtamista seminaari 26.10.2011 Karri Vainio Terveydenhuollon alueellisen ja paikallisen arkkitehtuurin kehittämisprojekti - TAPAS VM:n

Lisätiedot

Biomassaterminaali selvitys. Uusituvan energian toimialaraportin julkistustilaisuus, Astrumkeskus,

Biomassaterminaali selvitys. Uusituvan energian toimialaraportin julkistustilaisuus, Astrumkeskus, Biomassaterminaali selvitys Uusituvan energian toimialaraportin julkistustilaisuus, Astrumkeskus, Salo Olli Äijälä 2.12.2014 Esityksen sisältö Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio => Tapio Oy:ksi 1.1.2015

Lisätiedot

Kansallinen palveluväylä Kuntien kokonaisarkkitehtuuri -seminaari

Kansallinen palveluväylä Kuntien kokonaisarkkitehtuuri -seminaari Kansallinen palveluväylä Kuntien kokonaisarkkitehtuuri -seminaari 30.10.2013 Hankejohtaja Pauli Kartano Valtiovarainministeriö Palveluväylä on osa isompaa kokonaisuutta Palveluväylä on osa hallituksen

Lisätiedot

Luonnontieteellisten museoiden rakenteellinen kehittäminen. Tutkimusvararehtoritapaaminen 29.10.10 Erja Heikkinen

Luonnontieteellisten museoiden rakenteellinen kehittäminen. Tutkimusvararehtoritapaaminen 29.10.10 Erja Heikkinen Luonnontieteellisten museoiden rakenteellinen kehittäminen Tutkimusvararehtoritapaaminen 29.10.10 Erja Heikkinen Korkeakoulut ja sektoritutkimuslaitokset: laatu ja vaikuttavuus kasvuun Sivistyspoliittisen

Lisätiedot

Sähke 2, TOS, TOJ ja sertifiointi

Sähke 2, TOS, TOJ ja sertifiointi Sähke 2, TOS, TOJ ja sertifiointi Liikearkistoyhdistyksen seminaari 6.6.2012 Armi Helenius Kansallisarkisto Asiakirjahallinnan kehittämisen tavoitteena Yhteentoimivat, sähköiset prosessit Toimintatapojen

Lisätiedot

PROJEKTIN DOKUMENTOINTI JOUNI HUOTARI, ESA SALMIKANGAS

PROJEKTIN DOKUMENTOINTI JOUNI HUOTARI, ESA SALMIKANGAS PROJEKTIN DOKUMENTOINTI JOUNI HUOTARI, ESA SALMIKANGAS MIKSI DOKUMENTOINTI ON TÄRKEÄÄ? MITÄ ASIOITA DOKUMENTOIDAAN? Pohdi ensin yksin ja sitten parin kanssa tai pienryhmässä: miksi dokumentointi on niin

Lisätiedot

Avoindata.fi. Palvelu julkishallinnon avoimen datan ja yhteentoimivuutta edistävien ohjeiden jakamiseen

Avoindata.fi. Palvelu julkishallinnon avoimen datan ja yhteentoimivuutta edistävien ohjeiden jakamiseen Avoindata.fi. Palvelu julkishallinnon avoimen datan ja yhteentoimivuutta edistävien ohjeiden jakamiseen Mikä on Avoindata.fi? Julkaistu 15.9.14 osana valtiovarainministeriön Avoimen tiedon ohjelmaa Tavoitteena

Lisätiedot

Tutkimus- ja kokemustiedon. tuotteistaminen. www.tsr.fi/tuotteistus

Tutkimus- ja kokemustiedon. tuotteistaminen. www.tsr.fi/tuotteistus Tutkimus- ja kokemustiedon tuotteistaminen www.tsr.fi/tuotteistus Miksi? Tutkimus- ja kokemustieto työelämän käyttöön Tuotteistamalla tutkimustuloksia ja kehittämiskokemuksia teet ne näkyviksi ja laajemmin

Lisätiedot

Yhteiset kärkihankkeet 2013-2014. Paikkatietostrategian tavoitteiden viestiminen keskeistä.

Yhteiset kärkihankkeet 2013-2014. Paikkatietostrategian tavoitteiden viestiminen keskeistä. Kärkihanke Toimintasuunnitelma 2013-2014 Lähtökohtia Paikkatietostrategian tavoitteiden viestiminen keskeistä. Verkostoviestimisellä paikkatietoalan sisällä pyritään sitouttamaan osapuolet pyrkimään yhdessä

Lisätiedot

Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri

Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri Tilannekatsaus JHKA-jaosto 13.11.2013 Kuntasektorin KA-työn tavoitteet KA-osaamisen kehittäminen kuntasektorilla Kuntasektorin yhteisien linjauksien tuottaminen Kuntasektorin

Lisätiedot

Sähköisen portfolion käsitteet opintoohjaajankoulutuksessa

Sähköisen portfolion käsitteet opintoohjaajankoulutuksessa Sähköisen portfolion käsitteet opintoohjaajankoulutuksessa Opettajankoulutuspäällikkö, KT Jukka Lerkkanen 28.11.2007 Jyväskylä OSTU-seminaari 28.11.2007 Määriteltävät käsitteet sähköinen portfolio, kompetenssi,

Lisätiedot

KNX hyvä käytäntö ja laadukkaat kohteet Mitä pitää muistaa kohteen tekemisessä

KNX hyvä käytäntö ja laadukkaat kohteet Mitä pitää muistaa kohteen tekemisessä KNX hyvä käytäntö ja laadukkaat kohteet Mitä pitää muistaa kohteen tekemisessä Tervetuloa mukaan Sisällysluettelo KNX yleistä... 3 KNX projektinhallinnan mallin asiakirja... 3 Ohjeen laatijat... 3 KNX

Lisätiedot

Ohjelmiston käyttäjätunnukset ja käyttöoikeudet

Ohjelmiston käyttäjätunnukset ja käyttöoikeudet Ohjelmiston käyttäjätunnukset ja käyttöoikeudet 2013 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Ohjeita käsikirjan lukijalle Käsikirjan avulla Ecom tulee tutuksi ja ohjelmaa oppii käyttämään monipuolisemmin.

Lisätiedot

Moodle HOPS-työskentelyn tukena

Moodle HOPS-työskentelyn tukena Moodle HOPS-työskentelyn tukena Ohjeita alueen tilaamiseen Tilatessasi Moodle-aluetta HOPS-ryhmällesi, voit tilata täysin tyhjän alueen, jonne rakennat itse kaikki tarvittavat työkalut ja materiaalit.

Lisätiedot

W3C ja alueellinen standardointi

W3C ja alueellinen standardointi W3C ja alueellinen standardointi Ossi Nykänen Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Digitaalisen median instituutti (DMI), W3C Suomen toimisto Esitelmä Hyvin lyhyt versio: W3C on kansainvälinen konsortio

Lisätiedot

Työkalujen yleinen arkkitehtuuri. Ylläpitoon liittyvät työkalut. Ylläpitotehtävien mukaiset työkalut. Työkalujen jaotteluperusteita

Työkalujen yleinen arkkitehtuuri. Ylläpitoon liittyvät työkalut. Ylläpitotehtävien mukaiset työkalut. Työkalujen jaotteluperusteita Ylläpitoon liittyvät työkalut Käyttötarkoituksia ohjelman ymmärtäminen visualisointi etsintä dokumentointi muutosten hallinta koodin muotoilu (pretty printer) erikoistuneet editorit metriikkoihin liittyvät

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma. 19.10.2015 Student Lifen ohjausryhmä

Viestintäsuunnitelma. 19.10.2015 Student Lifen ohjausryhmä Viestintäsuunnitelma 19.10.2015 Student Lifen ohjausryhmä Sisältö lyhyesti 1. Student Lifen viestinnän lähtökohdat ja nykytilanne 2. Viestinnän tavoitteet ja niiden saavuttaminen 3. Viestinnän kohderyhmät

Lisätiedot