Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa - Onni ja tyytyväisyys piilevät pienissä arkielämän asioissa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa - Onni ja tyytyväisyys piilevät pienissä arkielämän asioissa"

Transkriptio

1 Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa - Onni ja tyytyväisyys piilevät pienissä arkielämän asioissa Sisä-Savon seutuseminaari pidettiin Suonenjoella Tapaamiseen kokoontui kunnan eri hallintokuntia, järjestöjen edustajia, yrittäjiä ja kuntalaisia. Keskustelua käytiin Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa (IKIPOSA) tutkimuksen tuloksista ja Sisä-Savon alueen tuuppauspäivistä. Alustavia tuloksia tutkimuksesta on esitelty seutuseminaareissa. Seutuseminaarien jälkeen seuraava tapahtuma on Koillis-Savossa Rautavaaralla toteutettava tuuppauspäivä Rautavaara päivien yhteydessä ( ). Tuuppauspäivissä esitetään lisää tutkimuksen tuloksia Itä-Suomen yliopiston professoreiden haastatteluina toteutettujen videotallenteiden avulla. Lisäksi hankkeessa tuotetaan hankekunnille Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa kyselytutkimuksesta kuntakohtaiset raportit, joita voidaan kunnissa hyödyntää. Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa (IKIPOSA) tutkimus: - Itä-Suomen yliopisto toteutti Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa (IKIPOSA) -tutkimuksen yhdessä Pohjois-Savon kuntien kanssa osana Ikäinnovaatio hanketta. - Tutkimus toteutettiin postikyselyllä marraskuu tammikuu Ensimmäisen vaiheen kysely kohdistettiin 60 ja 70 vuotta täyttäneille pohjoissavolaisille vuonna Postitettiin yhteensä 3902 kuusikymmentävuotiaille ja 1920 seitsemänkymmentävuotiaille - Tutkimusaineistoa kerätään 60 ja 70 vuotta täyttäviltä viiden vuoden välein välisenä aikana - Tutkitaan, mitkä tekijät selittävät mahdollista toimintakyvyn ja elämänlaadun muutosta - Tutkimukseen osallistui Pohjois-Savossa yhteensä 2508 henkilöä (43 %). 60 -vuotiailla vastausprosentti oli 39 % ja 70 -vuotiailla 52 %. Vastaajista miehiä oli 45 % ja naisia 55 %.

2 Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa (IKIPOSA) kysely nosti esille seuraavia tuloksia Sisä-Savon osalta Taustatiedot - Työntekijöitä, maatalousyrittäjiä ja yrittäjiä Tuloksien mukaan Sisä-Savossa (13 %) on hieman enemmän yrittäjiä kuin Pohjois-Savossa (9 %). Tämän lisäksi Sisä-Savossa (pois lukien Suonenjoki) on maatalousyrittäjiä 23 % kun koko Pohjois-Savossa 9 %. Sisä-Savossa korkean asteen suorittaneita on hieman vähemmän (n. 19 %) kuin Pohjois-Savossa (29 %). Riittävän ajoissa pitäisi miettiä, että sitten kun minä tarvitsen apua, niin mitä voisin saada ja mistä voisin saada? Sisä-Savossa asutaan omakotitalossa enemmän kuin Pohjois-Savossa, mutta vapaa-ajanasuntoja on hieman vähemmän. Maaseutuasuminen näkyy Sisä-Savossa (pois lukien Suonenjoki) sillä matkat kuntakeskukseen tai taajamaan ovat useammin yli 10 km (39 % vastaajista) kuin Suonenjoella (19 %) tai Pohjois-Savossa (21 %). Sisä-Savossa (pois lukien Suonenjoki) omaan ikääntymiseen oltiin varautumassa muuttamalla lähemmäksi palveluita (28 %) kun vastaavasti Suonenjoella vastaajista 18 % ajatteli tehdä vastaavasti. Tilaisuudessa pohdittiin, että näkyvätkö pitkät välimatkat tuloksessa. Etäisyydet vaikuttavat päätöksiin: missä kykenee asumaan siinä vaiheessa, kun esimerkiksi ei ole enää ajokorttia?. Sosiaalijohtaja Marja-Leena Markkanen totesi kommenttipuheenvuorossaan, että ajokortin puute näyttäytyy kuljetuspalveluiden tarpeena ja Suonenjoella täytyisi olla kutsutaksireittejä enemmän kuin nyt. Kesällä on hyvin hankala päästä esim. Iisvedeltä pankkiin ja muihin palveluihin. Liikkuminen on todellinen ongelma, koulut kun loppuu, niin kyyditys loppuu haja-asutusalueelle. Monella ikääntyvällä olisi resursseja myös kustantaa itse kuljetus palveluihin. Asuminen ikääntyvät haluavat asua myös tulevaisuudessa kotonaan (68 %), mutta sekä kodissa että lähiympäristössä on puutteita. Tutkimuksessa ilmeni, että jopa 68 % vastaajista arvioi asuvansa nykyisessä kodissaan vielä 10 vuoden päästä. Markkasen mukaan tulos vahvistaa hänen työssään havaitsemaansa asiaa oman kodin tärkeydestä: joillekin ikääntyville ihmisille oma koti on niin tärkeä (esim. sukuasunto, johon kiinnytty), että siitä ei voi missään olosuhteessa luopua. Toisaalta voisi ajatella niinkin päin, että voisiko uusi koti ja sen hankinta olla iloinen asia?

3 Vastaajien mukaan omassa kodissa ja asuinympäristössä on puutteita, jotka vaikeuttaisivat selviytymistä arjen askareissa, mikäli toimintakyky alenisi. Tutkimuksen tulos herätti keskustelua siitä, että tulevaisuudessa kotien muutostyöt ovat keskeinen asia. Kunnissa on myös asunnonkorjausavustuksia haettavana, mutta usein tulee eteen varallisuus. Lähtökohta on se, että avustukset ovat pienituloisille. Toisaalta jos on varallisuutta, niin miksi sitä ei käyttäisi oman kotinsa muutostöihin, jotta kodissa sitten kykenisi asumaan mahdollisimman pitkään? Kerrostaloissa hissejä on vähän Suonenjoella, sillä 77 % vastaajista ilmoitti, että kerrostalossa ei ole hissiä (Pohjois-Savossa 47 %). Kerrostalojen hissittömyys vaikeuttaa ikääntyvien asumista siinä vaiheessa kun toimintakyvyssä tapahtuu muutosta. Tämän asian suhteen olisi hyvä viestiä taloyhtiöille siitä, että hissien rakentamiseen on avustuksia haettavissa ja esteettömän liikkumisen asiat on syytä ottaa huomioon. Asuinalueeseen ollaan tyytyväisiä ja asuinalue koetaan turvalliseksi Sisä-Savossa ja koko Pohjois-Savossa omaan asuinalueeseen ollaan tyytyväisiä ja asuinalue koetaan turvalliseksi. Tosin Suonenjoella turvallisuuden tunteen suhteen tulokset (86 %) eroavat hieman verrattuna muuhun Sisä-Savoon (94 %). Lisäksi Suonenjoella yksin asuvien määrä (32 %) nousee hieman korkeammalle verrattuna muuhun Sisä-Savoon (26 %) ja Pohjois-Savoon (23 %). Harrastukset - Luonnon merkitys korostuu Sisä-Savossa. Suonenjoen sosiaalijohtaja Marja-Leena Markkanen oli iloinen siitä, että tutkimuksessa kartoitettiin mm. kädentaidot ja luontoon liittyvät asiat: näitä on hyvä kysyä, etenkin maaseudulla asuvilta. Tutkimuksen mukaan lasten ja / tai eläinten hoitaminen päivittäin tai viikoittain nousee korkeammalle Sisä-Savon (pois lukien Suonenjoki) tuloksissa (33 %) kuin Suonenjoella (26 %). Koettiin, että naapuriapu ja perään kahtominen on maalla vielä voimissaan, yksinasuvia ja iäkkäitä naapureita seurataan. Oma laiskuus on suuri syy, mikä estää liikkumasta. Emmerdale, Kauniit ja rohkeat ovat hyviä tekosyitä. Liikkua pitäisi, ikäihmisillä voimaa pitäisi olla erityisesti reisissä Sisä-Savon (pois lukien Suonenjoki) vastaajista 16 % (Suonenjoki 12 %) ei liiku enempää kuin on välttämätöntä, kun Pohjois-Savon alueen vastaajista näin vastasi 11 %. Ohjatun liikunnan harrastaminen oli hieman suurempaa Suonenjoella (29 %) verrattuna koko Pohjois-Savoon (23 %). Tutkimuksessa ilmeni, että Sisä-Savossa harrastetaan ns. hyötyliikuntaa. Liikuntaharrastusta rajoittaviksi tekijöiksi koettiin tutkimuksen mukaan mm. työ (vuorotyö, työmatkat) ja huono sää.

4 Ei ole intoa eikä aikaa vapaaehtoistyöhön, mutta vapaaehtoistyön kautta voi saada uusia ystäviä tai tarjota jollekin muulle ihmiselle tukeaan. Vapaaehtoistoimintaan osallistuminen harvemmin tai ei koskaan, oli vastausprosenttina korkea sekä Sisä-Savon (68 %) että Pohjois-Savon (75 %) vastauksissa. Tutkimuksen mukaan 70 vuotiaat nousevat Sisä-Savossa aktiivisemmin vapaaehtoistoimintaan osallistuvaksi (19 %) päivittäin tai viikoittain. Tulos herätti keskustelua ja pohdittiin mm. sitä, että ehkä ikääntyvistä henkilöistä osa arastelee lähteä toimintaan mukaan tai osa ei halua sitoutua säännöllisiin tapaamisiin. Lisäksi 60 vuotiailla ei ole intoa eikä aikaa vapaaehtoistyöhön. Riippuu paljon siitä, mikä on muu päivän sisältö, jaksaako vielä ihmisten seurassa työn jälkeen. Markkasen mukaan tulisi miettiä vapaaehtoistoiminnan myönteisiä puolia ja sitä mitä se antaa. Kulttuuritarjontaa on, mutta kun kehtuuttaa, oma laiskuus saattaa estää lähtemästä?. Tutkimuksessa ilmenee, että itsensä sivistämisen suhteen ihmiset jakautuvat kahtia, he joko sivistävät itseään tai sitten eivät. Kulttuurin vähäisen osallistumisen suhteen (Suonenjoella 77 % osallistui harvemmin tai ei koskaan; Sisä-Savossa (pois lukien Suonenjoki) 83 %) pohdittiin sitä, mikä selittäisi tutkimustulosta. Onko kyse pitkistä välimatkoista vai mistä? Todettiin, että mm. Sisä-Savon kansalaisopistolla on kuoroja eli tarjontaa on, mutta kysyntää ei. Sisä-Savon kuusi- ja seitsemänkymppiset ovat tyytyväisiä terveyteensä Tutkimuksessa ilmeni, että niin Sisä-Savossa kuin Pohjois-Savossakin vastaajat olivat pääasiassa tyytyväisiä terveyteensä (noin 68 %) ja kokivat terveytensä hyväksi (noin 56 %). Toisaalta noin 29 % vastaajista toi esille, että fyysinen kipu rajoittaa päivittäistä toimintaa. Elämänlaatuun oltiin tyytyväisiä, mutta Suonenjoella tulos oli hieman matalampi (69 % vastaajista tyytyväisiä) kuin muualla Sisä-Savossa (78 %). Markkanen muistuttaa, että ei ole välttämättä iästä kiinni, mitä sairauksia tulee. Ikääntyvien ravitsemus Hurahdetaanko me 60- ja 70-vuotiaatkin karppaukseen? Sisä-Savon alueen vastaajista noin 40 % vastasi, että he ovat viimeisen vuoden aikana muuttaneet ravitsemustottumuksiaan terveydellisistä syistä oma-aloitteisesti. Ovatko omatoimiset muutokset ravitsemustottumuksissa hyväksi vai voiko niistä olla jopa haittaa? Tilaisuudessa koettiin, että tarvetta olisi järjestää alueella luentoja ikääntyville sopivasta ravinnosta, sillä terveellisellä ravinnolla ja ruokatottumuksilla on suuri merkitys yleisen hyvinvoinnin kannalta. Lisäksi keskustelua käytiin mm. Menumat Oy:n ateria-automaatista ja sen mahdollisuuksista vastata ikääntyvien tarpeisiin.

5 Eläkeläisten arvostus - Mitä muuta arvostus on kuin verojen maksua? Onko sillä väliä arvostetaanko minua? Markkasen mukaan eläkeläisten arvostuksen osalta tutkimuksen tulokset ovat mielenkiintoiset. Keskustelua käytiin siitä, että Tuleeko arvostaminen ja ei-arvostaminen sitä kautta, miten paljon sosiaali- ja terveyspalveluita tarvitsee vai siitä, että olen eläkeläinen ja voin osallistua ja voin antaa panokseni yhteiskuntaan. Muuttuuko arvostus sitten, kun ikääntyneiden lukumäärä kunnissa kasvaa? Vai onko arvostus myös aika paljon sitä, miten ikääntyvistä ihmisistä puhutaan, nakerretaanko yleisen puhumisen tasolla arvostusta? Täytyisi ottaa ikääntyvistä ihmisistä hyviä asioita esille. Lisäksi nykyisin ATK-osaamattomuus on suunnilleen sama kuin lukutaidottomuus. Sisä-Savon seutuseminaarissa vahvistettiin tuuppauspäivien ajankohtia. On mietittävä, miten saadaan yrityspalveluja aktivoitua tuuppauspäiviin. Yritykset eivät välttämättä tiedä minkälaisia yrityksiä näihin päiviin voisi lähteä mukaan. Tervon osalta pohdintaa käytiin siitä, mihin tapahtumaan tuuppauspäivät yhdistettäisiin. Yksi mahdollisuus olisi yhdistää luontomessuihin (järjestöt ovat kiinni järjestämisessä) ja toinen vaihtoehto on vanhustenviikon päätapahtumaksi. Asia ja aikataulu ratkeavat ensi viikolla vanhusneuvoston kokouksen jälkeen. Rautalammin osalta päivämäärä jäi vielä auki, mutta ajatuksena on yhdistää tuuppauspäivä vanhustenviikon yhteyteen. Ajatuksena on, että: Ei tehdä päivästä tylsää. Mukaan on saatava huumoria ja elävää asiaa. Pajoja kuntiin, joissa vanhat ja nuoret voisivat tehdä yhdessä esim. vaatteiden tuunausta. Yrittäjiä tarvitaan mukaan. On tuupattava eläkkeelle jääviä aktiiviseen toimintaan. Vesannolla tuuppauspäivät tapahtuvat syyssävväyksen kanssa samana päivänä , omana tapahtumana nettikahvila ajatuksella Vesannon seurakuntakodin tiloissa. Alustavana ajatuksena on, että kunnan hallintokunnat ovat tuuppauksessa yhdessä näkyvillä (virkamiehet ja perustyötä tekevät, jotta kasvot tulisivat tutuiksi ). Tämän lisäksi ajateltiin, että ensihoitopalvelu voisi tulla esittäytymään siitä näkökulmasta, mitä he pystyvät tekemään paikallisella tasolla asuinkunnassa. Hyvä olisi jos mukaan saataisiin ns. elävät esimerkit töissä käyvistä eläkeläisistä mukaan. Ikäryhmää (60+ -vuotiaita) kiinnostaa mahdollisesti se, miten työelämässä jatkaminen vaikuttaa eläkkeeseen. Suonenjoella tuuppauspäivät ovat ikäihmistenviikon yhteydessä Ikäihmistenneuvosto ottaa vastuun järjestelyistä, mutta apu on tervetullutta, jotta vastuu jakautuisi tasaisemmin. Suonenjoki-Rautalampi TULES ry ilmoittautui jo mukaan järjestelyihin.

6 Tilaisuudessa oli edustusta myös Keiteleeltä ja siellä tuuppauspäiväksi vahvistettiin Valojen viikko tapahtuman yhteydessä Hyvinvointipäivä nimellä. Lisätietoja: Tutkija, projektipäällikkö Elsa Paronen, puh , Projektisuunnittelija Katja Ropponen, puh , Tutkimusapulainen Tommi Ahonen, puh. Puh: , Verkkosivut: Kirjoittajat: Elsa Paronen ja Katja Ropponen

Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa ikäihmiset ovat aktiivisia

Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa ikäihmiset ovat aktiivisia Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa ikäihmiset ovat aktiivisia Ylä-Savon seutuseminaari pidettiin Savonia-ammattikorkeakoululla Iisalmessa 4.6.2013. Tapaamiseen kokoontui Ylä-Savon soten edustajia,

Lisätiedot

Ikäinnovaatio 2012-2014 hanke

Ikäinnovaatio 2012-2014 hanke Ikäinnovaatio 2012-2014 hanke http://www.uef.fi/ikainnovaatio 31.5.2013 Paronen, Elsa Ropponen, Katja Ahonen, Tommi Hämäläinen, Susanne Tutkimustulokset -esityksen eteneminen 1)Tutkimus asetelma 2) Kyselyyn

Lisätiedot

Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa (IKIPOSA) tutkimuksen alustavat tulokset Varkauden ja Leppävirran osalta

Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa (IKIPOSA) tutkimuksen alustavat tulokset Varkauden ja Leppävirran osalta Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa (IKIPOSA) tutkimuksen alustavat tulokset Varkauden ja Leppävirran osalta Varkauden ja Leppävirran alueen seutuseminaari pidettiin Varkaudessa 24.5.2013. Tapaamiseen

Lisätiedot

Ikäinnovaatio hanke

Ikäinnovaatio hanke Ikäinnovaatio 2012-2014 hanke http://www.uef.fi/ikainnovaatio 30.5.2013 Paronen, Elsa Ropponen, Katja Ahonen, Tommi Hämäläinen, Susanne Tutkimustulokset -esityksen eteneminen 1)Tutkimus asetelma 2) Kyselyyn

Lisätiedot

Ikäinnovaatio hanke

Ikäinnovaatio hanke Ikäinnovaatio 2012-2014 hanke http://www.uef.fi/ikainnovaatio 22.5.2013 Paronen, Elsa Ropponen, Katja Ahonen, Tommi Hämäläinen, Susanne Tutkimustulokset -esityksen eteneminen 1)Tutkimus asetelma 2) Kyselyyn

Lisätiedot

Ikäinnovaatio hanke

Ikäinnovaatio hanke Ikäinnovaatio 2012-2014 hanke http://www.uef.fi/ikainnovaatio 29.5.2013 Paronen, Elsa Ropponen, Katja Ahonen, Tommi Hämäläinen, Susanne Tutkimustulokset -esityksen eteneminen 1)Tutkimus asetelma 2) Kyselyyn

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Västankvarns skola/ Tukiyhdistys Almus ry.

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Västankvarns skola/ Tukiyhdistys Almus ry. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 06 Västankvarns skola/ toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille huhtikuussa 06. Vuoden 06

Lisätiedot

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Partiossa eletään nyt hyvää nousukautta. Jotta sama tilanne jatkuisi, olemme tehneet teille syksyn toiminnan aloittamisen tueksi tarkoitetun vihkon. Viime syksynä

Lisätiedot

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa!

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Kysely Välkky-projektissa keväällä 2011 toteutetuista MUUTOS! -koulutuksista MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Aika ja paikka: 11.3.2011, MTC Oy, Pori Kouluttajat: Timo Martelius

Lisätiedot

Tytöt LVI-alalla - Perusraportti

Tytöt LVI-alalla - Perusraportti Tytöt LVI-alalla - Perusraportti 1. Ikäni on Tämä kysymys antoi harhaanjohtavan tuloksen, sillä kaksi tytöistä täyttää 16 vuotta tänä vuonna mutta kaksi 17, vielä loppuvuoden aikana. 2. Aiempi koulutukseni

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijan tarina. Kasvamista kokemusasiantuntijaksi

Kokemusasiantuntijan tarina. Kasvamista kokemusasiantuntijaksi Kokemusasiantuntijan tarina Kasvamista kokemusasiantuntijaksi Tie päihdekuntoutujasta kokemusasiantuntijaksi on ollut kivinen ja pitkä. En olisi joskus toipumiseni alussa voinut ikinä kuvitellakaan toimivani

Lisätiedot

3. Asumismuotonne Ympyröikää oikea vaihtoehto 1. Omakotitalo 2. Rivitalo/paritalo 3. Kesäasunto 4. Muu, mikä?

3. Asumismuotonne Ympyröikää oikea vaihtoehto 1. Omakotitalo 2. Rivitalo/paritalo 3. Kesäasunto 4. Muu, mikä? KYLÄKYSELY TAUSTATIEDOT 1. Millä alueella asutte? Ympyröikää oikea vaihtoehto 1. Kaukas 2. Uusikylä 3. Myllykylä 2. Montako henkilöä talouteenne kuuluu? 0-6 v. henkilöä 7-17 v. henkilöä 18-65 v. henkilöä

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta työssä uupuneille ja mielenterveysongelmaisille?

Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta työssä uupuneille ja mielenterveysongelmaisille? Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta työssä uupuneille ja mielenterveysongelmaisille? Sari Kauranen, psykologi Verve Oulu Kokemuksia ja havaintoja kahdesta näkökulmasta

Lisätiedot

Empatiaosamäärä. Nimi: ********************************************************************************

Empatiaosamäärä. Nimi: ******************************************************************************** Empatiaosamäärä EQ Nimi: ******************************************************************************** Luen jokainen väite huolellisesti ja arvioi, miten voimakkaasti olet tai eri sen kanssa. 1. Huomaan

Lisätiedot

Palvelut nyt ja tulevaisuudessa

Palvelut nyt ja tulevaisuudessa Yleiskaavatyö 2013 2016 Yleiskaavaluonnos 2014 Palvelut nyt ja tulevaisuudessa Nettikysely 13.11. 15.12.2014 vastaajia 1 339 Palvelut Lahdessa nyt ja tulevaisuudessa Lahden kaupungin maankäyttö toteutti

Lisätiedot

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE Valmennusryhmät Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia tuli vanhemmille

Lisätiedot

Ikääntyvät arvokas voimavara työnantajalle ja yhteiskunnalle eläkevalmennus osaksi työhyvinvointitoimintaa

Ikääntyvät arvokas voimavara työnantajalle ja yhteiskunnalle eläkevalmennus osaksi työhyvinvointitoimintaa Ikääntyvät arvokas voimavara työnantajalle ja yhteiskunnalle eläkevalmennus osaksi työhyvinvointitoimintaa Uudista ja uudistu tapahtuma 24.11.2015 Wanha Satama, Saija Ohtonen-Jones TÄYTTÄ ELÄMÄÄ ELÄKKEELLÄ

Lisätiedot

Työpaja 8 Ikääntyvät, hyvinvointi ja innovaatiot. Ikäinnovaatio hanke

Työpaja 8 Ikääntyvät, hyvinvointi ja innovaatiot. Ikäinnovaatio hanke Työpaja 8 Ikääntyvät, hyvinvointi ja innovaatiot Ikäinnovaatio 2012-2014 hanke http://www.uef.fi/ikainnovaatio 29.8.2013 Paronen, Elsa Ropponen, Katja Ahonen, Tommi Hämäläinen, Susanne Salinto, Katja Lammassaari,

Lisätiedot

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta II- luento Eettisen ajattelu ja käytänteet Etiikan määritelmiä 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta 2. Etiikka ei ole samaa kuin moraali, se on moraalin tutkimusta 3. Etiikka ei ole tutkimusta siitä,

Lisätiedot

Joukkoistuuko työ Suomessa ja mitä siitä seuraa?

Joukkoistuuko työ Suomessa ja mitä siitä seuraa? Tuomo Alasoini Joukkoistuuko työ Suomessa ja mitä siitä seuraa? Teknologinen kehitys muuttaa työtä vauhdilla. Digitaaliset alustat tarjoavat uusia mahdollisuuksia jakaa työtä ja tehdä työtarjouksia ihmisille,

Lisätiedot

Lähtökohtia tulevaisuuden hoivaan

Lähtökohtia tulevaisuuden hoivaan VVV loppuseminaari 7.6.2012, Rake-sali, Klaus K, Helsinki Lähtökohtia tulevaisuuden hoivaan Hyttinen Virva & Suomalainen Sanna Esityksen sisältö Taustaa Lähtökohtia Tutkimuksen toteutus Tulokset Palvelujärjestelmän

Lisätiedot

Esiopetuksen arvot. Arvokysely tammikuu 2015

Esiopetuksen arvot. Arvokysely tammikuu 2015 Esiopetuksen arvot Arvokysely tammikuu 2015 Yleistä kyselystä - Toteutettu Savonlinnan esiopetusyksiköissä - Aikuisille kysely netissä - Lapset keskustelivat ryhmissään aikuisen johdolla (valitsivat 12:sta

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

Vastasairastuneen tyypin 1 diabeetikon hoidon seurantavihko

Vastasairastuneen tyypin 1 diabeetikon hoidon seurantavihko Tämä vihko on tarkoitettu tuoreen tyypin 1 diabeetikon hoidon seurannan avuksi. Seurantavihko tukee omaa oppimistasi sairauden alkuvaiheessa. Tämän avulla sinä ja hoitajasi pystytte tarkkailemaan ohjattujen

Lisätiedot

Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio

Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio Järki päätti ottaa selvää, keitä koulussamme hiihtelevät ja opoiksi itseään kutsuvat ihmisolennot todellisuudessa oikein ovat ja mistä he tulevat. Opinto-ohjaajat

Lisätiedot

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hannu Pirinen Pohjois-Karjalan aikuisopisto 16.03.2012 Maveplan Oy March 14, 2012 2 PÄÄVAIHEET: Osuuskunnan perustaminen Liittymishalukkuuden selvittäminen

Lisätiedot

Ilman huoltajaa tulleen alaikäisen kotoutumissuunnitelma

Ilman huoltajaa tulleen alaikäisen kotoutumissuunnitelma Täytetään yhdessä lapsen/nuoren ja hänen edustajansa kanssa Lapsen nimi ja kutsumanimi Henkilötunnus Maahanmuuttopäivä ja ikä Äidinkieli (-kielet) Kansalaisuus Uskonto Edustajan nimi ja yhteystiedot Missä

Lisätiedot

Kuntayhteistyö maahanmuuttoneuvonta ja kiintiöpakolaisten vastaanottaminen

Kuntayhteistyö maahanmuuttoneuvonta ja kiintiöpakolaisten vastaanottaminen Iisalmen kaupunki Kuntayhteistyö maahanmuuttoneuvonta ja kiintiöpakolaisten vastaanottaminen v. 2012 alkaen Ylä-Savon yhteinen maahanmuuttoneuvoja (Iisalmi, Lapinlahti, Sonkajärvi, Vieremä, Kiuruvesi,

Lisätiedot

Eläkeajan asumisen toiveet 1015 suomalaista työikäistä vastasi

Eläkeajan asumisen toiveet 1015 suomalaista työikäistä vastasi Eläkeajan asumisen toiveet 1015 suomalaista työikäistä vastasi Erkki Heikkinen, toimitusjohtaja, Kiinteistömaailma Oy 19.4.2016 Työikäisillä suomalaisilla paljon toiveita maisemanvaihdosta eläkevuosina

Lisätiedot

Ikäinnovaatio 2012 2014 -hankkeen Ylä-Savon seututapaaminen 7.5.2012 Iisalmessa

Ikäinnovaatio 2012 2014 -hankkeen Ylä-Savon seututapaaminen 7.5.2012 Iisalmessa Ikäinnovaatio 2012 2014 -hankkeen Ylä-Savon seututapaaminen 7.5.2012 Iisalmessa Tilaisuuden aluksi Elsa Paronen (Ikäinnovaatio hankkeen projektipäällikkö) esitteli Ikäinnovaatio 2012-2014 hanketta ja sen

Lisätiedot

21.5.2014 VANH 8 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 9 VANH 9 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VAALI 9

21.5.2014 VANH 8 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 9 VANH 9 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VAALI 9 2/2014 21.5.2014 Asiat VANH 8 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 9 VANH 9 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VAALI 9 VANH 10 TUTUSTUMINEN TAMPEREEN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAAN 10 VANH 11 MAHDOLLINEN LAUSUNTO

Lisätiedot

Kaupassakäyntitutkimus

Kaupassakäyntitutkimus Tutkija: Ossi Taavitsainen Kaupassakäyntitutkimus Koillis-Savo, kevät 2015 Yleistä Tutkimusalue: Juankoski, Kaavi, Nilsiä, Rautavaara, Tuusniemi Otannan koko: 1940 kotitaloutta Vastaajien määrä: 692 Vastausprosentti:

Lisätiedot

Mietteitä vanhusneuvoston jäsenyyden päättyessä. Vanhusneuvosto 19.11.2014 Seurakuntien talo, III linja Yrjö Mattila

Mietteitä vanhusneuvoston jäsenyyden päättyessä. Vanhusneuvosto 19.11.2014 Seurakuntien talo, III linja Yrjö Mattila Mietteitä vanhusneuvoston jäsenyyden päättyessä Vanhusneuvosto 19.11.2014 Seurakuntien talo, III linja Yrjö Mattila Eduskunnan oikeusasiamies ja välikysymys vanhuspalvelulain taustalla Eduskunnan oikeusasiamies

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Oppilaiden tilannekartoitussalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31 Kukaan

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Vaasan sairaanhoitopiirin ky 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Göran Honga 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUHAKEMUS

VAMMAISPALVELUHAKEMUS 1 VAMMAISPALVELUHAKEMUS Hakijan henkilötiedot Sukunimi Etunimet Henkilötunnus Osoite Ammatti Puhelinnumero Haettavat palvelut (Huomioi, että hakemus täytetään vain niiden palveluiden osalta, joita haetaan)

Lisätiedot

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Tässä materiaalissa kerrotaan tärkeät asiat kotityöpalvelusopimuksesta, kartoituskäynnistä asiakkaan kodissa. Laadukkaat kotityöpalvelut

Lisätiedot

NUORTEN PÄRJÄÄMINEN ARJESSA

NUORTEN PÄRJÄÄMINEN ARJESSA NUORISOBAROMETRI 2015 ARJEN JÄLJILLÄ Nuorten arjenhallinnan ulottuvuudet muodostavat tiiviin kokonaisuuden. Uni, ystävät, harrastukset, ruokailutottumukset, talous ja kulutus ovat kiinteä osa nuorten arkea.

Lisätiedot

KOKEMUKSIA TOIMINTAKYKYÄ. Itsenäiseen elämään sopivin palveluin -hanke 2011-2014 Merja Marjamäki

KOKEMUKSIA TOIMINTAKYKYÄ. Itsenäiseen elämään sopivin palveluin -hanke 2011-2014 Merja Marjamäki KOKEMUKSIA TOIMINTAKYKYÄ ARVIOIVISTA MENETELMISTÄ Itsenäiseen elämään sopivin palveluin -hanke 2011-2014 Merja Marjamäki Itsenäiseen elämään sopivin palveluin -hanke Tavoitteena on saada tietoa lievästi

Lisätiedot

Tulevaisuuden Kaukovainio

Tulevaisuuden Kaukovainio Tulevaisuuden Kaukovainio Ikääntyneiden asuinalueena Ikäystävällinen asuinalue -seminaari 12.5.2014 Mervi Uusimäki KAUKOVAINIO 3 km keskustasta Rakennettu v. 1965-1975 noin 4700 asukasta Aluesuhdelukuja

Lisätiedot

Asuinalueiden etninen eriytyminen pääkaupunkiseudulla ja erityisesti Espoossa

Asuinalueiden etninen eriytyminen pääkaupunkiseudulla ja erityisesti Espoossa Asuinalueiden etninen eriytyminen pääkaupunkiseudulla ja erityisesti Espoossa Katja Vilkama Erikoistutkija, Helsingin kaupungin tietokeskus Espoon kaupungin monikulttuuriasiain neuvottelukunnan kokous

Lisätiedot

Diakonian tutkimuspäivä 2014

Diakonian tutkimuspäivä 2014 M O N I T I E T E I S I Ä L Ä H E S T Y M I S T A P O J A N U O R T E N T O I M I J U U T E E N J A V O I M A A N T U M I S E E N Diakonian tutkimuspäivä 2014 TM Anna Juntunen TM Johanna Mantere TAUSTALLA

Lisätiedot

2.2 Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava

2.2 Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava . Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava Tulon nollasäännöstä näkee silloin tällöin omituisia sovellutuksia. Jotkut näet ajattelevat, että on olemassa myöskin tulon -sääntö tai tulon "mikä-tahansa"- sääntö.

Lisätiedot

ARJEN KESKIÖSSÄ HELSINKI 7.3.2013 MARTTI NORJA

ARJEN KESKIÖSSÄ HELSINKI 7.3.2013 MARTTI NORJA ARJEN KESKIÖSSÄ HELSINKI 7.3.2013 MARTTI NORJA Seinäjoki 2005 ja 2009 kuntaliitosten jälkeen Pinta-ala kasvoi yli kymmenkertaiseksi ja on nyt 1469 km2 Asukkaita tällä hetkellä lähes 60000 ja väkiluku kasvaa

Lisätiedot

KYSELYLOMAKE: FSD2861 VAMMAISTEN IHMISTEN JA MIELENTERVEYSKUNTOUTUJIEN TURVALLISUUS 2012: ASUKKAAT

KYSELYLOMAKE: FSD2861 VAMMAISTEN IHMISTEN JA MIELENTERVEYSKUNTOUTUJIEN TURVALLISUUS 2012: ASUKKAAT KYSELYLOMAKE: FSD2861 VAMMAISTEN IHMISTEN JA MIELENTERVEYSKUNTOUTUJIEN TURVALLISUUS 2012: ASUKKAAT QUESTIONNAIRE: FSD2861 SAFETY OF PEOPLE IN SUPPORTED LIVING 2012: RESIDENTS Tämä kyselylomake on osa yllä

Lisätiedot

SUOMALAISEN TYÖNTEKIJÄN HYVINVOINTI -SELVITYS

SUOMALAISEN TYÖNTEKIJÄN HYVINVOINTI -SELVITYS SUOMALAISEN TYÖNTEKIJÄN HYVINVOINTI -SELVITYS Riikka Mattila, asiantuntijalääkäri, Odum Oy 1 ESITYKSEN SISÄLTÖ Tutkimuksen aineisto ja toteutus Aineiston koko Sukupuolijakauma Työkykyennusteen muutos Työkykyriskiin

Lisätiedot

MILLAISTA OLISI,, JOS LAPSET SAISIVAT

MILLAISTA OLISI,, JOS LAPSET SAISIVAT MILLAISTA OLISI,, JOS LAPSET SAISIVAT PÄÄTTÄÄ? LASTEN OIKEUDET LASTEN YLIOPISTO Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa 13.3.2010 ALOITUS Yhteiskuntatiede ja sosiaalityö Lasten oikeudet Lapset päättäjinä

Lisätiedot

Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala

Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala Lasta ei voida ohjelmoida kokemaan sitä mitä aikuiset toivovat hänen kokevan.

Lisätiedot

lähteitä, mitä kirjoittaja on käyttänyt. Ja meille on helpompi nähdä ne, kun me jatkossa tutkimme evankeliumeja.

lähteitä, mitä kirjoittaja on käyttänyt. Ja meille on helpompi nähdä ne, kun me jatkossa tutkimme evankeliumeja. 1 Talmud tutuksi Aloittelemme opetusten sarjaa jossa käsittelemme juutalaisia lähteitä. Siihen sisältyy sekä Talmudin että Midrashin lähteitä. Joskus kun uskovainen kristitty kuulee sanan Talmud, niin

Lisätiedot

Asiakkaiden osallisuus mitä. Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu

Asiakkaiden osallisuus mitä. Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu Asiakkaiden osallisuus mitä se tarkoittaa kehittämistyössä? i t ä? Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu Tavoitteena kehittämishankkeissa jo koko 2000 luvun ajan Asiakkaiden osallisuuden kehittäminen

Lisätiedot

Lastensuojelun edunvalvonnan kuntakartoitus 2016. Pilvikki Harju Sosiaalityön opiskelija 11.5.2016

Lastensuojelun edunvalvonnan kuntakartoitus 2016. Pilvikki Harju Sosiaalityön opiskelija 11.5.2016 Lastensuojelun edunvalvonnan kuntakartoitus 2016 Pilvikki Harju Sosiaalityön opiskelija 11.5.2016 Kysely viranhaltijoille Tarkoituksena kartoittaa lastensuojelun edunvalvonnan tilannetta Lapin ja Länsi-Pohjan

Lisätiedot

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Tiivistelmät, väli- ja loppuraportit Auli Vuorela ESR-koordinaattori Uudenmaan ELY-keskus 6.5.2013 Raportteja, raportteja, raportteja Loppuraportti

Lisätiedot

Laadukasta saattohoitoa jo vuodesta 1988. Kun ei ole enää mitään tehtävissä, on vielä paljon tekemistä.

Laadukasta saattohoitoa jo vuodesta 1988. Kun ei ole enää mitään tehtävissä, on vielä paljon tekemistä. Laadukasta saattohoitoa jo vuodesta 1988. Kun ei ole enää mitään tehtävissä, on vielä paljon tekemistä. Pirkanmaan Hoitokoti Pirkanmaan Hoitokoti on Tampereella sijaitseva 24-paikkainen saattohoitokoti.

Lisätiedot

Kyky-projektin tuloksena opiskelukykyä edistäviä yhteisöjä. Johanna Kujala, A-M. Norrgrann, Laura Heinonen

Kyky-projektin tuloksena opiskelukykyä edistäviä yhteisöjä. Johanna Kujala, A-M. Norrgrann, Laura Heinonen Kyky-projektin tuloksena opiskelukykyä edistäviä yhteisöjä Johanna Kujala, A-M. Norrgrann, Laura Heinonen Peda-forum 20.8.2013 Työpajan tavoitteet Tutustua opiskelukykyä edistävään Kyky-projektiin Lisätä

Lisätiedot

1 2 + I D E A A T E R V E E L L I S E E N S Y Ö M I S E E N E D U L L I S E S T I t o i m i v a a a r k i r u o k a a. f i

1 2 + I D E A A T E R V E E L L I S E E N S Y Ö M I S E E N E D U L L I S E S T I t o i m i v a a a r k i r u o k a a. f i 12+ IDEAA TERVEELLISEEN SYÖMISEEN EDULLISESTI 1. Suunnittele viikon ruoat etukäteet Tee viikkosuunnitelma uuden viikon alkaessa: minä päivinä ehdit laittamaan ruokaa, milloin ruoka pitää olla valmiina

Lisätiedot

ASUKASKYSELY YHTEISTYÖSSÄ HÄRKÄMÄKI JYRKKÄLÄ VIENOLA 20210

ASUKASKYSELY YHTEISTYÖSSÄ HÄRKÄMÄKI JYRKKÄLÄ VIENOLA 20210 ASUKASKYSELY YHTEISTYÖSSÄ HÄRKÄMÄKI JYRKKÄLÄ VIENOLA 20210 Asukaskysely oli käynnissä Syyskuussa Härkämäessä Asukaskyselyn oli suunnitellut Helsingin yliopisto FT Saara Yousfi paikkatietosuunnittelija,

Lisätiedot

MONIKULTTUURIASIAIN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 6/2016

MONIKULTTUURIASIAIN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 6/2016 PÖYTÄKIRJA 1 (6) MONIKULTTUURIASIAIN NEUVOTTELUKUNNAN KOKOUS 6/2016 Aika Torstai 16.6.2016, kello 17.33 19.47 Paikka Osallistujat Espoon valtuustotalo, Kokoomuksen ryhmähuone Luottamushenkilöjäsenet: Veronica

Lisätiedot

Senioribarometri 2006. SEINÄJOEN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS / HJ www.seinajoki.fi

Senioribarometri 2006. SEINÄJOEN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS / HJ www.seinajoki.fi Senioribarometri 2006 Senioribarometrin tarkoitus Päätimme heti pilotoida myös Senioribarometrin, sillä vanhemman väestön tarpeet ja toiveet ovat meille tärkeitä sekä toiminnallisesti että taloudellisesti.

Lisätiedot

Ammatillinen kuntoutus- Voimaa työvoimaan

Ammatillinen kuntoutus- Voimaa työvoimaan Ammatillinen kuntoutus- Voimaa työvoimaan Terveyskeskuksen näkökulma Terveyskeskuslääkäri Tuula Sassi, Sotkamon terveysasema Sisältö Perusterveydenhuollon rooli ammatilliseen kuntoutukseen ohjaamisessa

Lisätiedot

Innovaatioprojektin projektisuunnitelma. Talousjakkara ikääntyville

Innovaatioprojektin projektisuunnitelma. Talousjakkara ikääntyville 0 Innovaatioprojektin projektisuunnitelma Talousjakkara ikääntyville Metropolia Ammattikorkeakoulu Hyvinvointi ja toimintakyky Projektisuunnitelma 20.2.2012 1 Sisällys 1 Projektin kuvaus 2 Tausta 3 Tavoite

Lisätiedot

Kirjastojen käyttäjäkysely arvioinnin työvälineenä Turussa

Kirjastojen käyttäjäkysely arvioinnin työvälineenä Turussa Kirjastojen käyttäjäkysely arvioinnin työvälineenä Turussa Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät 28.11.2013 Ulla-Maija Maunu Turun kaupunginkirjasto Turun kaupunginkirjasto lukuina: - Varsinais-Suomen

Lisätiedot

AMK verkosto- opetuksen kehittämist. mistä parhaimmillaan. Annika Michelson ja Ari Vesikko

AMK verkosto- opetuksen kehittämist. mistä parhaimmillaan. Annika Michelson ja Ari Vesikko AMK verkosto- opetuksen kehittämist mistä parhaimmillaan Annika Michelson ja Ari Vesikko Kansankynttiläst stä ohjaajaksi... Rohkeat opettajat ottivat haasteen vastaan ja tulivat mukaan kehittämään opetusta...

Lisätiedot

Miten jaksan omaisena?

Miten jaksan omaisena? Miten jaksan omaisena? Rovaniemi 20.4.2007 Eija Stengård, PsT Omaisten rooli muuttunut Tiedon antaja Etiologinen tekijä Sairauden kulkuun vaikuttava tekijä Hoidon ja kuntoutuksen voimavara Omainen omana

Lisätiedot

8.9.2010 VANH 12 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 13 VANH 13 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VAALI 13

8.9.2010 VANH 12 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 13 VANH 13 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VAALI 13 3/2010 8.9.2010 Asiat VANH 12 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 13 VANH 13 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VAALI 13 VANH 14 VANHUSTENVIIKON 3.-10.10.2010 OHJELMAN SUUNNITTELU 14 VANH 15 MUUT ASIAT 15 3/2010

Lisätiedot

Hyvinvoinnin tilannekatsaus

Hyvinvoinnin tilannekatsaus Hyvinvoinnin tilannekatsaus Hyvinvointikertomus 2014 Tytti Solankallio-Vahteri Hyvinvointikoordinaattori 16.11.2015 16.11.2015 Hyvinvoinnin edistäminen kunnan tehtävänä Kunnan tehtävänä on (Kuntalaki 410/2015)

Lisätiedot

Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 3, viikko 4

Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 3, viikko 4 Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 3, viikko 4 1. Tarkastellaan pulloja valmistavaa yritystä, jonka päiväkohtainen tuotantofunktio on esitetty alla olevassa taulukossa. L on työntekijöiden

Lisätiedot

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen ikäpoliittisen ohjelman linjaukset

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen ikäpoliittisen ohjelman linjaukset Kuntayhtymä Kaksineuvoisen ikäpoliittisen ohjelman linjaukset jatkoa, terveyspalvelut. 3.5.2011 Anne Ylirinne, TtM, ylihoitaja vs. Taustaa 1.1.2009 alkaen kuntayhtymän laajeneminen koko perusturvan kattavaksi

Lisätiedot

UNTA KOSKEVIA KYSYMYKSIÄ LEIKKI-IKÄISEN (2-7 VUOTTA) VANHEMMILLE. (Vaihtoehtokysymyksissä ympyröi parhaat vaihtoehdot ja tarvittaessa täydennä!

UNTA KOSKEVIA KYSYMYKSIÄ LEIKKI-IKÄISEN (2-7 VUOTTA) VANHEMMILLE. (Vaihtoehtokysymyksissä ympyröi parhaat vaihtoehdot ja tarvittaessa täydennä! 1 (5) UNTA KOSKEVIA KYSYMYKSIÄ LEIKKI-IKÄISEN (2-7 VUOTTA) VANHEMMILLE (Vaihtoehtokysymyksissä ympyröi parhaat vaihtoehdot ja tarvittaessa täydennä!) Lomakkeen täyttöpäivämäärä..20 I TAUSTATIETOJA LAPSESTA

Lisätiedot

Markkinointi-investointien vaikutus Suomen kasvuun ja menestykseen

Markkinointi-investointien vaikutus Suomen kasvuun ja menestykseen Markkinointi-investointien vaikutus Suomen kasvuun ja menestykseen I Love Data 25.5.2016 Anne Korkiakoski Meillä on tehtävä, jotta suomalaiset yritykset lisäisivät panostuksia markkinointiin, koska silloin

Lisätiedot

Perustulolla hyvä kaiku kansalaismielipiteessä

Perustulolla hyvä kaiku kansalaismielipiteessä Perustulolla hyvä kaiku kansalaismielipiteessä Perustulo viehättää monia väestöryhmiä. Vihreiden ( %) ja vasemmistoliiton ( %) kannattajat ovat vahvimmin Perustulon takana. Kokoomuksen äänestäjät suhtautuvat

Lisätiedot

Vanhempien näkemyksiä alle kouluikäisen neurologista kuntoutusta ja ohjausta saavan lapsen kuntoutuksesta sekä heidän osallisuudestaan siihen

Vanhempien näkemyksiä alle kouluikäisen neurologista kuntoutusta ja ohjausta saavan lapsen kuntoutuksesta sekä heidän osallisuudestaan siihen Vanhempien näkemyksiä alle kouluikäisen neurologista kuntoutusta ja ohjausta saavan lapsen kuntoutuksesta sekä heidän osallisuudestaan siihen Mäntykangas 2 Kysely toteutettiin strukturoidulla lomakkeella

Lisätiedot

palveluiden suunnittelun apuna

palveluiden suunnittelun apuna Vanhuspalvelulain seuranta palveluiden suunnittelun apuna Minna-Liisa Luoma Vanhustyön seminaari 2. 3.9.2014, Minna-Liisa Luoma 1 Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali-

Lisätiedot

Ilmoittautuminen kansalliseen, SM-, AM- tai avoimeen kilpailuun

Ilmoittautuminen kansalliseen, SM-, AM- tai avoimeen kilpailuun Ilmoittautuminen kansalliseen, SM-, AM- tai avoimeen kilpailuun 1. Kirjaudu IRMAan suunnistajana. 2. Valitse kilpailukalenterista se kilpailu, johon haluat ilmoittautua ja paina Ilmoittaudu. Vain niihin

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto hankehakemukseen

Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto hankehakemukseen Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto hankehakemukseen Yrittäjyysosaamista kasvualoille SOTE-palvelut kartalla Paikkatiedon hyödyntäminen terveydenhuollossa 27.11.2015 Jarkko Yliruka, erikoissuunnittelija,

Lisätiedot

Työnantajahaastattelujen satoa. Kirsi Klemelä Turun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta

Työnantajahaastattelujen satoa. Kirsi Klemelä Turun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Työnantajahaastattelujen satoa Kirsi Klemelä Turun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Työnantajien edustajien haastattelut Tavoitteena oli kartoittaa työnantajien ja henkilöstönkehittäjien näkemystä

Lisätiedot

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut sivu 1 / 11 TEHTÄVÄ 1 2 3 4 5 6 VASTAUS E B C D D A TEHTÄVÄ 7 8 9 10 11 12 VASTAUS E C D C E C TEHTÄVÄ 13 14 15 16 17 18 VASTAUS A B E E B A sivu 2 / 11 3 pistettä 1. Anni, Bert, Camilla, David ja Eemeli

Lisätiedot

KAMPANJAOHJEISTUS 2017 VIRKOIHIN

KAMPANJAOHJEISTUS 2017 VIRKOIHIN KAMPANJAOHJEISTUS 2017 VIRKOIHIN Miksi kampanjoida? Nuokauppakamarivirkojen hakemiseen kuuluu oleellisena osana kampanjointi. Vaalilautakunta ja -toimikunnat suosittelevat jokaiselle ehdokkaalle kampanjointia,

Lisätiedot

Kuntosaliharjoittelun kesto tunteina Kokonaishyöty Rajahyöty 0 0 5 1 5 10 2 15 8 3 23 6 4 29 4 5 33 -

Kuntosaliharjoittelun kesto tunteina Kokonaishyöty Rajahyöty 0 0 5 1 5 10 2 15 8 3 23 6 4 29 4 5 33 - Harjoitukset 1 Taloustieteen perusteet Ratkaisuehdotukset Kesäyliopisto 2014 1. Oheisessa taulukossa on esitettynä kuluttajan saama hyöty kuntosaliharjoittelun kestosta riippuen. a) Laske taulukon tyhjään

Lisätiedot

Aika: 3.5.2013 klo 16.30-19.00. Paikka: Helsinki Arena Center Myllypuro, Alakiventie 2

Aika: 3.5.2013 klo 16.30-19.00. Paikka: Helsinki Arena Center Myllypuro, Alakiventie 2 Kausipalaveri PÖYTÄKIRJA Aika: 3.5.2013 klo 16.30-19.00 Paikka: Helsinki Arena Center Myllypuro, Alakiventie 2 Osallistujat: Sanna Kalmari, lajijaoston edustaja+ maajoukkue Pyry Niemelä, lajijaoston edustaja

Lisätiedot

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015 Strategia, johtaminen ja KA 29.4.2015 Valtiovarainministeriö Talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja VM vastaa vakaan ja kestävän kasvun edellytyksiä vahvistavasta talouspolitiikasta valtiontalouden

Lisätiedot

ONKO OSA- JA MÄÄRÄAIKAISILLA TYÖNTEKIJÖILLÄ YHTÄLÄISET MAHDOLLISUUDET TYÖN JA MUUN ELÄMÄN TASAPAINOON?

ONKO OSA- JA MÄÄRÄAIKAISILLA TYÖNTEKIJÖILLÄ YHTÄLÄISET MAHDOLLISUUDET TYÖN JA MUUN ELÄMÄN TASAPAINOON? ONKO OSA- JA MÄÄRÄAIKAISILLA TYÖNTEKIJÖILLÄ YHTÄLÄISET MAHDOLLISUUDET TYÖN JA MUUN ELÄMÄN TASAPAINOON? SATU OJALA, TUTKIJA, SATU.OJALA@UTA.FI JOUKO NÄTTI, PROFESSORI, JOUKO.NATTI@UTA.FI YHTEISKUNTA- JA

Lisätiedot

Tutkimus järjestäytymisestä

Tutkimus järjestäytymisestä Tutkimus järjestäytymisestä Tutkimuksen taustaa Tutkimuksen taustaa: Aula Research Oy toteutti STTK:n toimeksiannosta kansalaistutkimuksen ammatilliseen järjestäytymiseen liittyen Tutkimus toteutettiin

Lisätiedot

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ProGlobal hankkeen esittely tutkijan kommenttipuheenvuoro Kari Kuulasmaa 14.4.2010 ProGlobal - tutkijan näkökulma / Kari Kuulasmaa 1 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Aloitti toimintansa Kansanterveyslaitoksen

Lisätiedot

IKIHYVÄ PÄIJÄT-HÄME Ikääntyminen, sosiaaliset tekijät ja hyvinvointi

IKIHYVÄ PÄIJÄT-HÄME Ikääntyminen, sosiaaliset tekijät ja hyvinvointi IKIHYVÄ PÄIJÄT-HÄME Ikääntyminen, sosiaaliset tekijät ja hyvinvointi Tutkimus- ja kehittämishanke 2002-2012 - HY/ Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia - HY/ Yhteiskuntapolitiikan laitos - Kansanterveyslaitos

Lisätiedot

Vanhusneuvostojen rooli Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä -avainalue

Vanhusneuvostojen rooli Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä -avainalue Vanhusneuvostojen rooli Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä -avainalue Vanhusneuvosto uusi mahdollisuus ja mahdollistaja Innoittaja: Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn i tukemisesta sekä iäkkäiden

Lisätiedot

Työpaikka/työ- tai päivätoimintapaikka:

Työpaikka/työ- tai päivätoimintapaikka: KUNTAYHTYMÄ KAKSINEUVOINEN Palvelusuunnitelma 1 (5) Palvelusuunnitelma Palvelusuunnitelma on asiakkaan tai asiakkaan ja hänen edustajansa kanssa yhteistyössä tehty yhteenveto hänen elämänsä tämänhetkisestä

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. KVALT, 30.11.2015 18:00, Pöytäkirja

SISÄLLYSLUETTELO. KVALT, 30.11.2015 18:00, Pöytäkirja SISÄLLYSLUETTELO KVALT, 30.11.2015 18:00, Pöytäkirja 73 LAUSUNTO ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEISTA JA SOTE-UUDISTUKSESTA... 1 Pykälän liite: Liite 3: Lopen kunnan lausunto... 2 73, KVALT 30.11.2015 18:00

Lisätiedot

Kylät kaupungin kumppanina lähipalvelun synnyttämisessä. Pieksämäen kylät ry 12.5.2015

Kylät kaupungin kumppanina lähipalvelun synnyttämisessä. Pieksämäen kylät ry 12.5.2015 Kylät kaupungin kumppanina lähipalvelun synnyttämisessä Pieksämäen kylät ry 12.5.2015 Palveluja ajetaan alas sattumanvaraisesti Oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee Jopa hallintokuntien välillä on tiedonkulun

Lisätiedot

Ndoromo Owen Suomen Punainen Risti Vaasan suomalainen osasto. Miten kotoutua maahanmuuttajasta kuntalaiseksi?

Ndoromo Owen Suomen Punainen Risti Vaasan suomalainen osasto. Miten kotoutua maahanmuuttajasta kuntalaiseksi? Ndoromo Owen Suomen Punainen Risti Vaasan suomalainen osasto Miten kotoutua maahanmuuttajasta kuntalaiseksi? Useimmat meistä viettävät koko elämänsä yhdessä tietyssä kulttuuriympäristössä. Siitä syystä

Lisätiedot

Eskarista ekalle. eskariope mukana ekaluokan alussa

Eskarista ekalle. eskariope mukana ekaluokan alussa Eskarista ekalle eskariope mukana ekaluokan alussa Taustaa: Kemi mukana Kelpo-kehittämistoiminnan 1. aallossa lv. 2008-2009 alkaen Tavoite: Esi- ja perusopetuksen nivelvaiheen kehittäminen ja yhteistyön

Lisätiedot

Asukkaiden ääni Siun sotessa. Kuntalaiset keskiöön- seminaari 26.2.2015/Heli Aalto

Asukkaiden ääni Siun sotessa. Kuntalaiset keskiöön- seminaari 26.2.2015/Heli Aalto Asukkaiden ääni Siun sotessa Kuntalaiset keskiöön- seminaari 26.2.2015/Heli Aalto 1 Asukkaiden osallisuus Siun sotessa Järjestämislaki 30 - tuottamisvastuussa olevan on kerättävä alueensa asukkaiden näkemyksiä

Lisätiedot

Terveyskeskuksen innovaatiorahastosta rahoitettujen hankkeiden loppuraportti

Terveyskeskuksen innovaatiorahastosta rahoitettujen hankkeiden loppuraportti Terveyskeskuksen innovaatiorahastosta rahoitettujen hankkeiden loppuraportti RUISTA RANTEESEEN OTE OMASTA ELÄMÄSTÄ INNOVAATIORAHASTOHANKE (1.1 31.12.2012) Hankkeen tavoitteet Hankkeen tavoitteena on vahvistaa

Lisätiedot

Jousen jaksonaikaan vaikuttavat tekijät

Jousen jaksonaikaan vaikuttavat tekijät 1 Jousen jaksonaikaan vaikuttavat tekijät Jarmo Vestola Koulun nimi Fysiikka luonnontieteenä FY5-Työseloste 6.2.2002 Arvosana: K (9) 2 1. Tutkittava ilmiö Tehtävänä oli tutkia mitkä tekijät vaikuttavat

Lisätiedot

YKSILÖLLINEN ELÄMÄNSUUNNITTELU

YKSILÖLLINEN ELÄMÄNSUUNNITTELU YKSILÖLLINEN ELÄMÄNSUUNNITTELU Mertanen / Martikainen 1 Esimerkkinä yksilölliset aamutoimet Mertanen / Martikainen 2 Kyse on ajattelu- ja toimintatavasta Henkilö saa osallistua oman elämän suunnitteluun

Lisätiedot

Kuka välittää nuoristamme? 9.10.2012 Kuopio

Kuka välittää nuoristamme? 9.10.2012 Kuopio Kuka välittää nuoristamme? 9.10.2012 Kuopio Kehittämiskumppanuuksin & Verkostotyöllä tavoitellaan - alueen nuorten parempaa elämänhallintaa - varhaista puuttumista tilanteisiin - nuorille asiakaslähtöisempiä

Lisätiedot

Luomupihvikarjaa 1.5.2013 alkaen.

Luomupihvikarjaa 1.5.2013 alkaen. Luomupihvikarjaa 1.5.2013 alkaen. Spv tehty vuonna 2008, jolloin tuotantosuunta vaihtui viljatilasta emolehmätilaksi. Rotuina puhtaita herefordeja ja anguksia sekä näiden risteytyksiä. Vuodesta 2011 eteenpäin

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 59. Valmistelijat / lisätiedot: Katja Hakala, puh. 046 877 2956 etunimi.k.sukunimi@espoo.fi

Espoon kaupunki Pöytäkirja 59. Valmistelijat / lisätiedot: Katja Hakala, puh. 046 877 2956 etunimi.k.sukunimi@espoo.fi 06.06.2016 Sivu 1 / 1 2062/2016 02.07.00 59 Liiketontin myynti Kilosta YIT Rakennus Oy:lle, korttelin 54154 tontti 8 Valmistelijat / lisätiedot: Katja Hakala, puh. 046 877 2956 etunimi.k.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Tani Savolainen ja Eveliina Kantola LAPIN AMK 2015

Tani Savolainen ja Eveliina Kantola LAPIN AMK 2015 Kehittämistyö Tani Savolainen ja Eveliina Kantola LAPIN AMK 2015 Aina Aina ajatellaan, ajatellaan että se on joku muu muu, joka juo. juo Itse asiassa alkoholin suurkuluttajat ovat meillä mukana työelämässä,

Lisätiedot

TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tikkakosken varhaiskasvatuspalvelut 41160 Tikkakoski SISÄLLYS 1. TIKKAKOSKEN VARHAISKASVATUSPALVELUT 2 2. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMIVA ARKI......3 3. HYVINVOIVA

Lisätiedot