LOPPURAPORTTI. NK-solujen merkitys työperäisessä astmassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LOPPURAPORTTI. NK-solujen merkitys työperäisessä astmassa"

Transkriptio

1 LOPPURAPORTTI NK-solujen merkitys työperäisessä astmassa Minna Anthoni Karolinska Institutet, Stockholm Elokuu 2010

2 Abstract Asthma is a common occupational disease caused by exposure to sensitizing agents in the work environment, proteins, polysaccharides, peptides or chemicals. The most common form of asthma, allergic asthma, is characterized by airway inflammation and airway hyperreactivity, typically a massive infiltration of eosinophils, lymphocytes and mast cells into the airways causing the symptoms. The symptoms of asthma are wheezing, mucus production, shortness of breath, and coughing due to reversible airway obstruction. Natural killer (NK) cells are granular lymphocytes that comprise 5-15% of peripheral blood lymphocytes and they are a first line of defence against cancer. They are known to control microbial infections by limiting their growth and spread and subsequent tissue damage. NK cells are normally present in the human lung, but their possible function and role in asthma pathogenesis is unknown. NK cells have a potent immunoregulatory function and are engaged in reciprocal interactions with dendritic cells (DC), macrophages, T cells and endothelial cells thereby being able to both limit and exacerbate immune responses. Only very few studies on NK cells in the context of asthma pathogenesis exist. The aim of this research project is to study in detail NK cells and also their interactions with other cells types in the human airways and lung. This study concentrates to explore the phenotype, function and possible interactions with other cell types within the context of human asthma.

3 TIIVISTELMÄ Astma on työikäisellä väestöllä yleinen, monitekijäinen sairaus, jonka kehittymiseen vaikuttavat sekä perintö- ja ympäristötekijät. Astma voi syntyä työntekijän herkistyttyä työssä esiintyville altisteille. Työympäristössä on myös monia tekijöitä, jotka pahentavat astmaa ja sen oireita. Lisäksi astman kaltainen tulehdus voi aiheuttaa työhön liittyvää astmaattista oireilua. Astman yleisin muoto on allerginen astma. Siinä ilmateiden tulehdusreaktiolle tyypillistä on eosinofiilien, lymfosyyttien ja syöttösolujen massiivinen keräytyminen hengitysteihin aiheuttaen astman oireita, yskää, liman erittymistä, hengenahdistusta. Kuitenkin astman muissa muodoissa, tulehdusoireet liittyvät usein neutrofiilien kerääntymiseen ilmateihin ja hengitysteiden infektioihin. Ammattiastmassa työhön liittyvää nuhaa tai silmien sidekalvojen ärsytystä esiintyy usein ennen keuhko-oireita. Luonnolliset tappajasolut (natural killer, NK-solut) muodostavat merkittävän lymfosyyttipopulaation ihmisen keuhkossa. Näillä soluilla on merkittävä rooli immuunivasteiden säätelijöinä. Niiden tiedetään toimivan vuorovaikutuksessa monien eri solutyyppien kuten dendriittisolujen, makrofaagien, T-solujen ja endoteelisolujen kanssa. NK-solut toimivat puolustusjärjestelmän eturintamassa syövässä ja mikrobi-infektioissa rajoittaen mikrobien kasvua, leviämistä ja niistä aiheutuvia kudosvaurioita. NK-soluja on normaalisti ihmiskeuhkossa, mutta niiden toiminta ja merkitys astman patogeneesissä on tuntematon. Tässä tutkimuksessa on aloitettu NK-solujen roolin, toiminnan, kudoslokalisaation ja fenotyypin tutkiminen ihmiskeuhkossa liittyen astman patogeneesiin. NKsolujen tiedetään olevan tärkeitä toimijoita syövän patogeneesissä ja mikrobiinfektioissa, niiden tarkempi karakterisaatio antaa uutta tietoa niiden mahdollisesta toiminnasta ja merkityksestä astman patogeneesissä.

4 TAUSTA Astma on työikäisen väestön yleinen sairaus. Astma voi syntyä työntekijän herkistyttyä työssä esiintyville altisteille. Työympäristössä on myös monia tekijöitä, jotka pahentavat astmaa ja sen oireita. Lisäksi astman kaltainen tulehdus voi aiheuttaa työhön liittyvää astmaattista oireilua. Astma on monitekijäinen sairaus, jonka kehittymiseen vaikuttavat sekä perintö- ja ympäristötekijät. Allergisessa astmassa, joka on astman yleisin muoto, ilmateiden tulehdusreaktiolle tyypillistä on eosinofiilien, lymfosyyttien ja syöttösolujen massiivinen keräytyminen hengitysteihin aiheuttaen astman oireita. Astman tyypillisiä oireita ovat yskä, sitkeän liman erittyminen, hengityksen ajoittainen vinkuna ja hengenahdistus. Ammattiastmassa työhön liittyvää nuhaa tai silmien sidekalvojen ärsytystä esiintyy usein ennen keuhko-oireita. Hiljattain, T-solujen uudella alapopulaatiolla, invariant natural killer (inkt), T-tappajasoluilla on osoitettu olevan tärkeä tehtävä taudin patogeneesissä allergisen hengitystietulehduksen hiirimallissa. inkt-solujen tiedetään olevan vahvoja immuunijärjestelmän muokkaajia, jotka aktivoituessaan ovat kykeneväisiä tuottamaan valtavia määriä erityyppisiä sytokiinejä, solujen välisiä viestittäjiä. inkt-solut ovat vaikeasti havaittavia ja on mahdollista, että viime vuosien tutkimuksissa niiden osuus on jäänyt vähemmälle huomiolle ja niiden todellista merkitystä ei ole havaittu. Toiseksi, luonnollisia tappaja-t-soluja (natural killer, NK) koskevat tutkimukset on tehty pääasiassa hiirillä ja tällä hetkellä ongelmana on kliinisen mallin puuttuminen. Vaikka hiiritutkimukset ovat antaneet arvokasta tietoa ja ovat toimineet äärettömän hyvänä työvälineenä perusimmunologiselle tutkimukselle, tarvitsemme kliinisesti käyttö-kelpoisempia malleja nimenomaan ihmisen immuunijärjestelmän ja ihmisen immunologisen terveyden mittareina.

5 Luonnolliset tappajasolut, NK -solut, muodostavat päälymfosyytti-populaation ihmiskeuhkoissa, peräti 10 % soluista ihmiskeuhkoissa kuuluvat tähän soluluokkaan. Tästä huolimatta niiden toiminnasta ihmi-sen astmassa tiedetään hyvin vähän. Nämä solut muodostavat yhteyksiä dendriittisolujen, makrofagien, T-solujen ja endoteelisolujen kanssa. Tässä tutkimuksessa on tutkittu NK-solujen esiintymistä ja niiden merkitystä ihmisen keuhkossa (astmapotilaat). Ihmisestä peräisin olevia näytteitä (keuhkokudos, bronkoskopia, veri, keuhkohuuhteluneste, sylki) tutkitaan metodologisesti uusin menetelmin. Ammattiastman aiheuttajia tunnetaan yli 250 ja uusia todetaan vuosittain. Astmaa aiheuttavat altisteet voivat olla valkuaisaineita, polysakkarideja ja peptidejä (eläinepiteelit, jauhot, entsyymit), kemikaaleja (orgaaniset happoanhydridit, isosyanaatit, formaldehydi), lääkeaineita ja metallien suoloja. Ammattiastman mekanismit ovat edelleen vain osittain tiedossa. Tämän tutkimuksen keskeisenä tavoitteena on astmaan liittyvien mekanismien selvittäminen ja hoitomuotojen kehittäminen sekä allergia- ja astmadiagnostiikan parantaminen sekä astmaa aiheuttavien altisteiden vaikutusten selvittäminen keuhkossa. NK-solujen fenotyypin ja biologisen toiminnan syvällisellä analysoinnilla on mahdollista saada uutta tietoa tämän solutyypin merkityksestä astman syntymiseen, kehittymiseen ja sen oireiden ilmenemiseen.

6 TAVOITTEET Luonnolliset tappajasolut, NK -solut, muodostavat päälymfo-syyttipopulaation ihmiskeuhkoissa, peräti 10 % soluista ihmiskeuhkoissa kuuluvat tähän soluluokkaan. Tästä huolimatta niiden toiminnasta ihmisen astmassa tiedetään hyvin vähän. Nämä solut muodostavat yhteyksiä dendriittisolujen, makrofagien, T-solujen ja endoteelisolujen kanssa. Astmaan liittyvien mekanismien selvittäminen A. NK solujen karakterisointi terveillä ja astmaattisilla yksilöillä erityyppisissä näytteissä - NK-solujen kuvantaminen ihmiskudoksessa (bronkiaalibiopsiat ja keuhkokudos) sekä vuorovaikutus muiden solutyyppien kanssa. Astmaa aiheuttavien altisteiden vaikutusten tunteminen keuhkossa sekä allergia- ja astmadiagnostiikan parantaminen B. NK-solujen kemokiiniekspression tutkiminen vasteena relevanteille allergeeneille Tutkimuksessa minulla on ollut mahdollisuus osallistua ns. keinokeuhkon ja -ihon kehittämistyöhön. Karoliinisessa Instituutissa (KI) on jo aiemmin ollut kehitteillä ns. keinokeuhkomalli, jonka kehittäminen mahdollistaisi allergeenien (esim. proteiinit, kemikaalit, lääkeaineet) vaikutusten tutkimisen ihmisen todellista keuhko- ja/tai ihokudosta ja sen toimintaa läheisesti jäljittelevässä ympäristössä.

7 Menetelmällä pyritään tutkimaan erilaisia allergeeneja, niiden vaikutusta kudoksessa, niiden vuoro-vaikutuksia muiden solutyyppien kanssa, uusia altisteita, ristireagoivia altisteita sekä monia muita mekanismeja, joiden tunteminen on välttämätöntä astma- ja allergiadiagnostiikkaa kehitettäessä. TOTEUTUS Potilasnäytteet, menetelmät ja tutkimusasetelma Tutkimus on toteutettu yhteistyössä Karoliinisen Yliopistosairaalan (Tukholma) kanssa. Siten tutkimukseen on saatavissa potilasnäytteitä: - keuhkokudosta (kirurgisista toimenpiteistä) - keuhkobiopsiat (bronkoskopia) - keuhkohuuhteluneste (BAL) ja harjausnäytteet (potilaat + terveet kontrollinäytteet) - sputum-näytteet (astmaatikot ja terveet kontrollit) - perifeerinen verinäyte (astmaatikot ja terveet kontrollit) Kaikkiin yllämainittujen näytteiden ottamiseen ja tutkimiseen on myönnetty eettiset luvat (Karoliininen Instituutti). Yllämainituista potilasnäytteistä sekä terveistä kontrolleista, mahdollisuuksien mukaan, eristetään lymfosyytit, jotka analysoidaan solutasolla KI:n laboratoriossa kehitetyillä tekniikoilla (mm. multiparametrivirtaussytometria) mahdollistamaan samanaikaisen fenotyyppisen ja funktionaalisen analyysin humaani NK-soluista. Fenotyyppisellä karakterisaatiolla määritetään reseptori- ja ligandiekspressio, funktionaalisella analyysillä määritetään solujen proliferaatio, signalointi, intrasellulaarinen lymfokiiniekspressio sekä sytotoksisuus.

8 Kuvantamistekniikoilla (immunofluoresenssimikroskopia) täydennetään tutkimusta visualisoimalla solujen välisiä interaktioita ja eri lymfosyyttialaluokkien 3D -järjestymistä kudoksissa. Tutkimuksen tarkoituksena on käyttää näitä tekniikoita yllämainittuihin kudos- ja solunäytteisiin. TULOKSET Tutkimusprojekti voidaan jakaa viiteen osioon: 1) Tämänhetkisen tietämyksen evaluointi astmassa; laaja kirjallisuushaku ja katsaus. 2) Kliinisten näytteiden organisointi- ja keräys. 3) Uusien menetelmien ja tekniikoiden suunnittelu, kehittäminen ja käyttöönotto. 4) Fenotyyppisten ja funktionaalisten tutkimusten tekeminen näytteillä. 5) Tiedon analysointi ja julkaisu : - Projekti aloitettiin laajalla kirjallisuuskatsauksella evaluoimalla tämänhetkistä, olemassa olevaa tietoa NK-solujen merkityksestä astmassa. - Multiparametrisen virtaussytometrin käyttöönotto tutkimalla laajasti NK-solujen reseptoriekspressiota CD4+CD28- T-soluilla. Tässä tutkimuksessa käytettyä vastaainepaneelia voidaan hyödyntää eri lähteistä peräisin olevien NK-solujen karakterisoinnissa.

9 - 3D keuhkomallia hyödyntävät tutkimukset aloitettiin käyttämällä perifeerisestä verestä eristettyjä NK-soluja keuhkomallissa. Voitiin todeta, että NK-solut pysyvät elinvoimaisina tässä mallissa ja mallia kehitetään edelleen NK-solujen toiminnan karakterisoimiseksi. - Immunofluoresenssimikroskopiaan perustuvaa visualisointitekniikkaa on kehitetty CD56+NKp46+ NK-solujen toteamiseksi bronkoskopia-näytteistä sekä keuhkokudoksesta : - Visualisointitekniikoita kehitetään edelleen NK-solujen värjäämiseksi ihmisen keuhkokudoksessa. - Myös muiden kuin bronkoskopia- ja keuhkokudosnäytteiden NK-solujen alatyypin, lokalisaation sekä reseptoriekspression karakterisointiin liittyvät työt on aloitettu: O bronkoskopianäytteet; immunofluoresenssivärjäykset O keuhkohuuhteluneste; virtaussytometria O sylkinäytteet; virtaussytometria O perifeerinen veri; virtaussytomeria C. NK solujen fenotyyppi karakterisoidaan multiparametrisella virtaussytometrilla, joka mahdollistaa samanaikaisen fenotyyppisen (reseptori- ja ligandiekspressio) sekä funktionaalisen (proliferaatio, sytotoksisuus, intrasellulaarinen lymfokiiniekspressio) NK-solujen analyysin. NK-solut muodostavat eri alaluokkia, jotka eroavat anatomiselta sijainniltaan, toiminnoiltaan sekä fenotyypiltään. Ihmisen perifeerisessä veressä suurin osa (95%) NK-soluista kuuluvat CD56dimCD16+

10 sytolyyttiseen NK-solualaluokkaan ja vähemmistö (5%) veren NK-soluista ovat CD56brightCD16- -alaluokkaan kuuluvia. Eri NK-solualaluokat eroavat reseptoriekspressioltaan, mikä saattaa merkitä eri NKsolualaluokkien erilaista kulkeutumisvalmiutta kohti tulehtunutta kudosta kuten astmaattinen keuhkokudos. Esimerkiksi lysofosfolipidi sfingosiini 1- fosfaatin (S1P 5 ), joka ekspressoituu ihmisen NK-soluissa, on hiljattain todettu tarvittavan NK-solujen siirtymisprosessissa tulehtuneeseen kudokseen. Eri lymfosyytti-alaluokkien kulkeutumista säätelevien mekanismien tutkiminen ja selvittäminen mahdollistaa näiden solualatyyppien kohde-kudokseen kulkeutumiseen vaikuttavien reseptorispesifisten hoitomuotojen kehittämisen. Tässä tutkimuksessa pyritään selvittämään minkälaiset reseptorit (inhibitoriset, sytotoksiset vai aktivoivat reseptorit) ekspressoituvat ihmisen NK-solujen pinnalla, jotka on eristetty erilaisista näytteistä veri, sylki, keuhkohuuhteluneste, keuhkokudos. Työssä on onnistuneesti eristetty NK-soluja keuhkohuuhtelunesteestä ja NKsolujen karakterisaatioon keskitytään parhaillaan. Myös NK-solujen eristys aloitettiin niiden karakterisoimiseksi ihmisen keuhkokudoksesta.

11 Immunofluoresenssi, immunohistokemialliset tekniikat ja konfokaalimikroskopia Ihmisen NK -solut määritellään CD56+CD3-lymfosyyteiksi. Äskettäin aiemmin tuntematon NK-solutyyppi tai NKsolujen toimintaa läheisesti muistuttava solutyyppi löydettiin mahalaukusta. Nämä ovat RORγt ekspressoivat LTi (lymphoid tissue inducer) solut, jotka saattavat ekspressoida NK-solureseptoreita. Kuitenkaan näiden ei ole vahvistettu olevan tyypillisiä NK-soluja ja niiden toiminta on tuntematon. NKp46, joka on transmembraaninen glykoproteiini, on hiljattain esitetty olevan yhteinen markkeri NK-soluille useimmilla nisäkkäillä; NKp46 ekspressoituminen solun pinnalla määrittelee NK-solut ihmisellä, hiirikannoilla ja ainakin kolmella apinalajilla. Tässä tutkimuksessa on kehitelty värjäysmenetelmää NKp46-proteiinin värjäämiseksi ihmiskudoksessa. Kuvasssa immunofluoresenssivärjäys CD56+ NK-soluille (punainen) ihmisen kudoksessa (maksa). Uutta värjäysmenetelmää käytetään ihmisen NK-solujen lokalisaation tutkimiseksi keuhkokudoksessa. 3-D keinotekoinen keuhkomalli 3-D keuhkomalli on kehitetty Karoliinisessa Instituutissa ja se perustuu soluviljelytekniikkaan, jossa hyödynnetään epiteelisoluja, fibroblasteja ja kollageenia. Tässä tutkimuksessa ihmisestä peräisin olevia NK-soluja on injisoitu tähän malliin ja niiden on todettu pysyvän elinvoimaisina tässä mallissa noin kahden viikon ajan (julkaisematon tieto, Anthoni et al.) Tätä mallia kehitetään parhaillaan ja sitä voidaan käyttää:

12 D. Kun tutkitaan NK-solujen kulkeutumista verrattuna muihin immuunisoluihin E. Solu-solu interaktioiden (NK-solu - muut immuunisolut) tutkimiseen F. NK-solujen pinnalla ekspressoituvien reseptoreiden vaihteluun relevanttien allergeenien lisäyksen jälkeen Myös NK-solujen kemokiiniekspressiota vasteena relevanteille allergeeneille voidaan tutkia tässä mallissa. JOHTOPÄ ÄTÖKSET JA TUTKIMUKSEN HYÖTY Astmaan liittyvien mekanismien selvittäminen ja hoitomuotojen kehittäminen. Ammattiastman mekanismit ovat edelleen vain osittain tiedossa. Jotkin altisteet, esim. jotkin eläin- ja kasviperäiset tai pienimolekyyliset kemikaalit aiheuttavat allergisen astman ja voivat muodostaa näille aineille spesifisiä IgE-luokan vastaaineita. Di-isosyanaattien aiheuttamassa astmassa spesifistä IgE-vasta-ainetta kehittyy noin 20% potilaista. Toiset kemikaalit taas, kuten esim. formaldehydi, aiheuttavat IgE-responssin erittäin harvoin. Tapaturmaisen altistumisen seurauksena, jolloin altistetasot voivat olla hyvin korkeat, ärsyttävät kemikaalit voivat aikaansaada äkillisen keuhkoputkien tulehduksen, mikä johtaa keuhkoputkien suurentuneeseen supistumisalttiuteen. Ammattiastman toteamisen edellytyksenä on, että sen alkusyyksi voidaan osoittaa herkistyminen työssä esiintyvälle aineelle. Astman diagnosointi on usein vaikeaa, liittyen astman heterogeenisiin ominaisuuksiin ja oireiden vaihtelevuuteen. Astman heterogeenisten ominaisuuksien ja oireiden vaihtelevuuden vuoksi on selkeä tarve parantaa astman diagnosointimahdollisuuksia sekä kehittää mahdollisia hoitomenetelmiä. Nämä tavoitteet eivät ole mahdollisia ilman

13 tämänhetkistä selkeämpää käsitystä astman syntymekanismeihin keskeisesti vaikuttavista tekijöistä. Lukuisat tutkimukset ovat tuoneet esiin erilaisten immuunijärjestelmän solujen merkityksen astman kehittymiselle. Esimerkiksi Th1 ja Th2 -solujen lisäksi T-solujen alatyypit on liitetty kroonisiin keuhkosairauksiin. Näihin kuuluvat Th17 -solut ja tyypin 1 CD8+ T-solut, joiden on ajateltu tuhoavan keuhkoputkien soluseinämää aiheuttaen emfyseemaa. Toinen astmassa tutkittu solutyyppi on natural killer T (NKT) -solut. Nämä lymfosyytit tuottavat proinflammatorisia sytokiineja (esim IFN- ) ja anti-inflammatorisia sytokiineja (esim. IL-4, IL-5, IL-10, IL-13). Kuitenkin yllättäen - kirjallisuudessa ei ole juurikaan tutkimuksia NK-soluista ihmisen keuhkoissa tai NK-solujen merkityksestä astman patogeneesille. Koska tietoa NK-soluista ihmiskeuhkoissa tai NK-solujen merkityksestä astman patogeneesissä ei ole, tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää NK-solujen toimintaa ja fenotyyppiä ihmiskeuhkoissa sekä niiden merkitystä ihmisellä todetussa astmassa. NK-solujen fenotyypin ja biologisen toiminnan syvällisellä analysoinnilla Karoliinisessa Instituutissa käytössä olevilla menetelmillä on mahdollista saada uutta tietoa tämän solutyypin merkityksestä astman syntymiseen, kehittymiseen ja sen oireiden ilmenemiseen. Allergia- ja astmadiagnostiikka ja sen parantaminen sekä astmaa aiheuttavien altisteiden vaikutusten tunteminen keuhkossa. Tutkimuksessa minulla on ollut mahdollisuus osallistua ns. keinokeuhkon ja -ihon kehittämistyöhön. Karoliinisessa Instituutissa on jo aiemmin kehitetty keinokeuhkoa ja -ihoa (human artificial lung and skin), jota tässä tutkimuksessa pyritään kehittämään siten että sitä voidaan käyttää NK-solujen toiminnan tutkimiseksi sekä allergeenien (esim. proteiinit, kemikaalit, lääkeaineet) vaikutusten tutkimiseksi ihmisen todellista keuhko- ja/tai ihokudosta ja sen toimintaa läheisesti jäljittelevässä ympäristössä. Menetelmällä voidaan tutkia erilaisia allergeeneja, niiden vaikutusta kudoksessa, niiden vuorovaikutuksia muiden solutyyppien kanssa, uusia altisteita, ristireagoivia altisteita sekä monia muita mekanismeja, joiden tunteminen on välttämätöntä

14 astma- ja allergiadiagnostiikkaa kehitettäessä. Keinokudosten käyttö antaa relevanttia tietoa nimenomaan ihmisen immunologisen järjestelmän toiminnasta, tällä hetkellä saatavissa oleva tieto pohjautuu eläinmalleihin. Työsuojelurahasto on osallistunut hankkeen toteuttamiseen.

15 JULKAISUJA Ljunggren HG and Kärre K. J Exp Med (1985); 162: Kärre K, Ljunggren HG, Piontek G, Kiessling R. Nature (1986); 319: Ljunggren HG, Yamasaki T, Collins P, Klein G, Kärre K. J Exp Med (1988); 167: Höglund P, Ljunggren HG, Öhlen C, Ährlund-Richter L, Scangos G, Bieberich C, Jay G, Glein G, Kärre K. J Exp Med (1988); 168: Höglund P, Öhlen C, Carbone E, Franksson L, Ljunggren HG, Latour A, Koller B, Kärre K. Proc Natl Acad Sci USA (1991); 88: Glas R, Sturmhöfel K, Hämmerling GJ, Kärre K, Ljunggren HG. J Exp Med (1992); 175: Chambers B, Salcedo M, Ljunggren HG. Immunity (1996); 5: Korsgren M, Persson CGA, Sundler F, Bjerke T, Hansson T, Chambers BJ, Hong S, Van Kaer L, Ljunggren HG, Korsgren O. J Exp Med (1999); 189: Ljunggren HG, Malmberg K. Nature Rev Immunol (2007); 7: Bryceson YT, Ljunggren HG. Nature Immunol (2008); 9: Malmberg K, Ljunggren HG. Nature Immunol (2009); 10:

16

Autoimmuunitaudit: osa 1

Autoimmuunitaudit: osa 1 Autoimmuunitaudit: osa 1 Autoimmuunitaute tunnetaan yli 80. Ne ovat kroonisia sairauksia, joiden syntymekanismia eli patogeneesiä ei useimmissa tapauksissa ymmärretä. Tautien esiintyvyys vaihtelee maanosien,

Lisätiedot

Lapsuusiän astman ennuste aikuisiällä Anna Pelkonen, LT, Dos Lastentautien ja lasten allergologian el HYKS, Iho-ja allergiasairaala

Lapsuusiän astman ennuste aikuisiällä Anna Pelkonen, LT, Dos Lastentautien ja lasten allergologian el HYKS, Iho-ja allergiasairaala Lapsuusiän astman ennuste aikuisiällä Anna Pelkonen, LT, Dos Lastentautien ja lasten allergologian el HYKS, Iho-ja allergiasairaala 22.1.2015 Mikä on lapseni astman ennuste? Mikä on lapsen astman ennuste

Lisätiedot

Miksi liikenteen päästöjä pitää. Kari KK Venho 220909

Miksi liikenteen päästöjä pitää. Kari KK Venho 220909 Miksi liikenteen päästöjä pitää hillitä Kari KK Venho 220909 Miksi liikenteen päästöjä pitää hillitä Kari KK Venho 220909 Mikä on ilmansaasteiden merkitys? Ilmansaasteiden tiedetään lisäävän astman ja

Lisätiedot

Aikuisiällä alkavan astman ennuste. Astma- ja allergiapäivät 22.1.2015 LT Leena Tuomisto Seinäjoen Keskussairaala

Aikuisiällä alkavan astman ennuste. Astma- ja allergiapäivät 22.1.2015 LT Leena Tuomisto Seinäjoen Keskussairaala Aikuisiällä alkavan astman ennuste Astma- ja allergiapäivät 22.1.2015 LT Leena Tuomisto Seinäjoen Keskussairaala Astman ennusteen mittareita Paraneeko astma kehittyykö remissio? Tarvitaanko jatkuvaa lääkehoitoa?

Lisätiedot

Immuunipuutokset. Olli Vainio OY Diagnostiikan laitos OYS Kliinisen mikrobiologian laboratorio 17.10.2008

Immuunipuutokset. Olli Vainio OY Diagnostiikan laitos OYS Kliinisen mikrobiologian laboratorio 17.10.2008 Immuunipuutokset Olli Vainio OY Diagnostiikan laitos OYS Kliinisen mikrobiologian laboratorio 17.10.2008 Immuunijärjestelm rjestelmän n toiminta Synnynnäinen immuniteetti (innate) Välitön n vaste (tunneissa)

Lisätiedot

Siedätyshoidon immunologiset vaikutukset

Siedätyshoidon immunologiset vaikutukset SKLY:n syyskokous 11.11.2016. Siedätyshoidon immunologiset vaikutukset Johannes Savolainen Turun yliopisto SIDONNAISUUDET Viimeisten 2 vuoden ajalta Luento- tai asiantuntijapalkkioita: ALK-Abello, Abigo

Lisätiedot

Kosteus- ja homeongelmat Suomessa

Kosteus- ja homeongelmat Suomessa Kosteus- ja homeongelmat Suomessa Eduskunnan Tarkastusvaliokunnan tutkimus 2012 Kari Reijula, LKT, professori Helsingin yliopisto ja Työterveyslaitos 19.6.2017 Kari Reijula Kosteus- ja homeongelmat Suomessa

Lisätiedot

Läpimurto ms-taudin hoidossa?

Läpimurto ms-taudin hoidossa? Läpimurto ms-taudin hoidossa? Läpimurto ms-taudin hoidossa? Kansainvälisen tutkijaryhmän kliiniset kokeet uudella lääkkeellä antoivat lupaavia tuloksia sekä aaltoilevan- että ensisijaisesti etenevän ms-taudin

Lisätiedot

KandiakatemiA Kandiklinikka

KandiakatemiA Kandiklinikka Kandiklinikka Kandit vastaavat Immunologia Luonnollinen ja hankittu immuniteetti IMMUNOLOGIA Ihmisen immuniteetti pohjautuu luonnolliseen ja hankittuun immuniteettiin. Immunologiasta vastaa lymfaattiset

Lisätiedot

Keuhkoahtaumataudin monet kasvot

Keuhkoahtaumataudin monet kasvot Keuhkoahtaumataudin monet kasvot Alueellinen koulutus 21.4.2016 eval Henrik Söderström / TYKS Lähde: Google Lähde: Google Lähde: Google Lähde: Google Keuhkoahtaumatauti, mikä se on? Määritelmä (Käypä

Lisätiedot

Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma

Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma Riippumaton asiantuntija Terveydellisen merkityksen arvioija Työntekijöiden tutkiminen Työntekijöiden seuranta tth erikoislääkäri Seija Ojanen 1 Yhteys työterveyshuoltoon

Lisätiedot

Pienryhmä 3 immuunipuolustus, ratkaisut

Pienryhmä 3 immuunipuolustus, ratkaisut Pienryhmä 3 immuunipuolustus, ratkaisut 1. Biologian yo 2013 mukailtu. Merkitse onko väittämä oikein vai väärin, Korjaa väärien väittämien virheet ja perustele korjauksesi. a. Syöjäsolut vastaavat elimistön

Lisätiedot

PEF-TYÖPAIKKASEURANTA AMMATTIASTMAN DIAGNOSTIIKASSA. Kosteusvaurioastma-koulutus kevät 2010 Keuhkosairauksien erikoislääkäri Irmeli Lindström

PEF-TYÖPAIKKASEURANTA AMMATTIASTMAN DIAGNOSTIIKASSA. Kosteusvaurioastma-koulutus kevät 2010 Keuhkosairauksien erikoislääkäri Irmeli Lindström PEF-TYÖPAIKKASEURANTA AMMATTIASTMAN DIAGNOSTIIKASSA Kosteusvaurioastma-koulutus kevät 2010 Keuhkosairauksien erikoislääkäri Irmeli Lindström PEF= Peak expiratory flow eli uloshengityksen huippuvirtaus

Lisätiedot

Adacolumn -hoito tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä

Adacolumn -hoito tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä Adacolumn -hoito tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä Hellävarainen vallankumous IBD-tautien hoidossa Sisältö Maha-suolikanava...4 Haavainen paksusuolitulehdus...6 Crohnin tauti...8 Elimistön

Lisätiedot

Urheilijan astma. Jari Parkkari, ylilääkäri, dosentti Terve Urheilija -ohjelma

Urheilijan astma. Jari Parkkari, ylilääkäri, dosentti Terve Urheilija -ohjelma Urheilijan astma Jari Parkkari, ylilääkäri, dosentti Terve Urheilija -ohjelma KYMPPIYMPYRÄ Tietoa ja taitoa kehittävän, terveyttä edistävän ja vammoja ehkäisevän liikunnan ja urheilun tueksi Fyysis-psyykkissosiaalinen

Lisätiedot

tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä

tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä ADACOLUMN -HOITO tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä www.adacolumn.net SISÄLTÖ Maha-suolikanava...4 Haavainen paksusuolitulehdus...6 Crohnin tauti...8 Elimistön puolustusjärjestelmä ja IBD...10

Lisätiedot

Allergia ja astma. Erkki Vartiainen, professori, ylijohtaja. 5.9.2012 Esityksen nimi / Tekijä 1

Allergia ja astma. Erkki Vartiainen, professori, ylijohtaja. 5.9.2012 Esityksen nimi / Tekijä 1 Allergia ja astma Erkki Vartiainen, professori, ylijohtaja 5.9.2012 Esityksen nimi / Tekijä 1 Aikuisväestön sekä lasten ja nuorten astma- ja allergiatutkimukset Pohjois- Karjalassa ja Pitkärannassa 5.9.2012

Lisätiedot

Tulehdusreaktio (yksinkertaistettu malli) The Immune System Immuunijärjestelmä. Septinen shokki. Tulehdusreaktio 1/2

Tulehdusreaktio (yksinkertaistettu malli) The Immune System Immuunijärjestelmä. Septinen shokki. Tulehdusreaktio 1/2 Tulehdusreaktio (yksinkertaistettu malli) The Immune System Immuunijärjestelmä 1/2 Tulehdusreaktio Septinen shokki Tiettyjen bakteeri-infektioiden aikaansaama suunnaton immuunijärjestelmän tulehdusvaste

Lisätiedot

203 Krooninen keuhkoastma ja sitä läheisesti muistuttavat krooniset obstruktiiviset keuhkosairaudet

203 Krooninen keuhkoastma ja sitä läheisesti muistuttavat krooniset obstruktiiviset keuhkosairaudet 1 / 5 27.11.2015 13:07 Yhteistyökumppanit / Lääkärit ja terveydenhuolto / Lääkkeet ja lääkekorvaukset / Lääkkeiden korvausoikeudet / Erityiskorvaus / 203 Krooninen keuhkoastma ja sitä läheisesti muistuttavat

Lisätiedot

class I T (Munz, autophagy (Argiris, 2008) 30 5 (Jemal, 2009) autophagy HLA / 4 21 (Sakakura, 2007; Chikamatsu, 2008; Chikamatsu, 2009) in vitro

class I T (Munz, autophagy (Argiris, 2008) 30 5 (Jemal, 2009) autophagy HLA / 4 21 (Sakakura, 2007; Chikamatsu, 2008; Chikamatsu, 2009) in vitro 65 35 (Argiris, 2008)30 5 (Jemal, 2009) / 1991Boon / 4 21 (Sakakura, 2007; Chikamatsu, 2008; Chikamatsu, 2009) / / (Sakakura, 2005; Sakakura, 2006; Sakakura, 2007; Chikamatsu, 2007; Chikamatsu, 2008)/

Lisätiedot

PEF TYÖPAIKKASEURANTA uudet ohjeet. Keuhkosairauksien erikoislääkäri Irmeli Lindström

PEF TYÖPAIKKASEURANTA uudet ohjeet. Keuhkosairauksien erikoislääkäri Irmeli Lindström PEF TYÖPAIKKASEURANTA uudet ohjeet Keuhkosairauksien erikoislääkäri Irmeli Lindström PEF= Peak expiratory flow eli uloshengityksen ulosvirtaus Kuvaa suurten hengitysteiden väljyyttä Puhalluksiin vaikuttavat:

Lisätiedot

Elimistö puolustautuu

Elimistö puolustautuu Elimistö puolustautuu Tautimikrobit (= patogeenit): Bakteerit (esim. kolera), virukset (esim. influenssa), alkueliöt (esim. malaria), eräät sienet (esim. silsa) Aiheuttavat infektiotaudin Miten elimistö

Lisätiedot

Elimistö puolustautuu

Elimistö puolustautuu Elimistö puolustautuu Tautimikrobit (= patogeenit): Bakteerit (esim. kolera), virukset (esim. influenssa), alkueliöt (esim. malaria), eräät sienet (esim. silsa) Aiheuttavat infektiotaudin Mistä taudinaiheuttajat

Lisätiedot

Ammattinuhasta. Liisa Airaksinen, knk-erikoislääkäri, LT Työterveyslaitos

Ammattinuhasta. Liisa Airaksinen, knk-erikoislääkäri, LT Työterveyslaitos Ammattinuhasta Liisa Airaksinen, knk-erikoislääkäri, LT Työterveyslaitos Occupational Rhinitis: EAACI classification 2009 EAACI Task Force of Occupational Rhinitis, Moscato et al., Allergy 2008 Ammattinuhasta

Lisätiedot

Liikkujan astma. Jari Parkkari, ylilääkäri, dosentti Terve Urheilija -ohjelma

Liikkujan astma. Jari Parkkari, ylilääkäri, dosentti Terve Urheilija -ohjelma Liikkujan astma Jari Parkkari, ylilääkäri, dosentti Terve Urheilija -ohjelma KYMPPIYMPYRÄ Tietoa ja taitoa kehittävän, terveyttä edistävän ja vammoja ehkäisevän liikunnan ja urheilun tueksi Fyysis-psyykkissosiaalinen

Lisätiedot

IMMUUNIPUUTOKSET. Olli Vainio Turun yliopisto

IMMUUNIPUUTOKSET. Olli Vainio Turun yliopisto IMMUUNIPUUTOKSET Olli Vainio Turun yliopisto 130204 IMMUNOLOGIA Oppi kehon puolustusmekanismeista infektiota vastaan Immuunijärjestelmä = kudokset, solut ja molekyylit, jotka muodostavat vastustuskyvyn

Lisätiedot

Eläinallergian uudelleenarviointi Allergiaohjelman aikana

Eläinallergian uudelleenarviointi Allergiaohjelman aikana Eläinallergian uudelleenarviointi Allergiaohjelman aikana Sami Remes Dosentti, lastenallergologi, oyl KYS Lasten ja nuorten klinikka Kuopio Valtakunnalliset Astma- ja Allergiapäivät 22.-23.1.2015, Helsinki

Lisätiedot

Miten rokottaminen suojaa yksilöä ja rokotuskattavuus väestöä Merit Melin Rokotusohjelmayksikkö

Miten rokottaminen suojaa yksilöä ja rokotuskattavuus väestöä Merit Melin Rokotusohjelmayksikkö Miten rokottaminen suojaa yksilöä ja rokotuskattavuus väestöä Merit Melin Rokotusohjelmayksikkö 1 ESITYKSEN SISÄLTÖ Miten rokottaminen suojaa yksilöä? Immuunijärjestelmä Taudinaiheuttajilta suojaavan immuniteetin

Lisätiedot

Sietokyvyn lisääminen ruoka-allergiassa

Sietokyvyn lisääminen ruoka-allergiassa Sietokyvyn lisääminen ruoka-allergiassa Erkka Valovirta, Prof. Asiantuntijalääkäri, Filha ry Lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri Kliinisen allergologian dosentti Keuhkosairauksien

Lisätiedot

vauriotyypit Figure 5-17.mhc.restriktio 9/24/14 Autoimmuniteetti Kudosvaurion mekanismit Petteri Arstila Haartman-instituutti Patogeeniset mekanismit

vauriotyypit Figure 5-17.mhc.restriktio 9/24/14 Autoimmuniteetti Kudosvaurion mekanismit Petteri Arstila Haartman-instituutti Patogeeniset mekanismit vauriotyypit Kudosvaurion mekanismit Autoimmuniteetti Petteri Arstila Haartman-instituutti Antigeenin tunnistus HLA:ssa pitää sisällään autoimmuniteetin riskin: jokaisella on autoreaktiivisia lymfosyyttejä

Lisätiedot

Terveyden edistäminen. Juha Pekkanen, prof Helsingin Yliopisto Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos

Terveyden edistäminen. Juha Pekkanen, prof Helsingin Yliopisto Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos Terveyden edistäminen Juha Pekkanen, prof Helsingin Yliopisto Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos Lähtökohta Suomi johtavia maita sisäilmahaittojen tutkimuksessa ja ehkäisyssä Silti sisäilmaan liitetty keskustelu,

Lisätiedot

Edellytykset siedätyshoidolle

Edellytykset siedätyshoidolle Edellytykset siedätyshoidolle Hoito toteutetaan hoitosuositusten mukaisesti Siedätyshoito Käypä hoito suositus 2011 Siedätyshoidon aloittaa allergisten sairauksien tutkimiseen ja hoitoon perehtynyt lääkäri

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA MITÄ ROKOTUKSIA? Muistatko mitä rokotuksia olet saanut ja minkä viimeiseksi? Miten huolehdit koulun jälkeen rokotuksistasi? Mikrobit uhkaavat elimistöä Mikrobit voivat olla bakteereita,

Lisätiedot

SIEDÄTYSHOITO TÄNÄÄN. Rüdiger Schultz, LT Lasten allergologi. Pirkanmaan Allergiakeskus Pihlajalinna OY

SIEDÄTYSHOITO TÄNÄÄN. Rüdiger Schultz, LT Lasten allergologi. Pirkanmaan Allergiakeskus Pihlajalinna OY SIEDÄTYSHOITO TÄNÄÄN Rüdiger Schultz, LT Lasten allergologi Pirkanmaan Allergiakeskus Pihlajalinna OY Development of allergen specific immunotherapy The Lancet June 10, 1911; 1572-1573 Siedätyshoidon kehitys

Lisätiedot

TYPPIOKSIDIANALYYSI. Pt-NO-ex. Katriina Jokela bio6sn 2009

TYPPIOKSIDIANALYYSI. Pt-NO-ex. Katriina Jokela bio6sn 2009 TYPPIOKSIDIANALYYSI Pt-NO-ex Katriina Jokela bio6sn 2009 Typpioksidianalyysi Typpioksidianalyysi on viimeaikoina yleistynyt tutkimus jota käytetään astman diagnostiikassa. Astma aiheuttama eosinofiilinen

Lisätiedot

ELINPATOLOGIAN RYHMÄOPETUS MUNUAINEN

ELINPATOLOGIAN RYHMÄOPETUS MUNUAINEN ELINPATOLOGIAN RYHMÄOPETUS MUNUAINEN KYSYMYKSET: 1. Glomeruluksen rakenne. Mihin seikkoihin perustuu valikoiva läpäiseväisyys veri- ja virtsatilan välillä? 2. Glomerulusvaurion mekanismit A. Immunologiset

Lisätiedot

Biopankit miksi ja millä ehdoilla?

Biopankit miksi ja millä ehdoilla? Suomalaisen Tiedeakatemian 100 v-symposium, Helsinki 4.9.2008 Biopankit miksi ja millä ehdoilla? Juha Kere Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige ja Helsingin yliopisto Tautien tutkimus Geeni/ valkuaisaine

Lisätiedot

BAT-tutkimus Terveyshaitat kosteusvaurioituneilla paloasemilla

BAT-tutkimus Terveyshaitat kosteusvaurioituneilla paloasemilla BAT-tutkimus Terveyshaitat kosteusvaurioituneilla paloasemilla Tuula Putus työterveyshuollon el, työterveyshuollon professori Turun yliopisto T:mi IndoorAid Tausta Kyseessä on osa laajempaa Työsuojelurahaston

Lisätiedot

Kosteus- ja homevaurioiden yhteys terveyteen ja ympäristöherkkyyteen. Juha Pekkanen, prof Helsingin Yliopisto Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos

Kosteus- ja homevaurioiden yhteys terveyteen ja ympäristöherkkyyteen. Juha Pekkanen, prof Helsingin Yliopisto Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos Kosteus- ja homevaurioiden yhteys terveyteen ja ympäristöherkkyyteen Juha Pekkanen, prof Helsingin Yliopisto Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos Sidonnaisuudet kahden viimeisen vuoden ajalta LKT, prof Tutkimus

Lisätiedot

Nucala. 01.02.2016 Versio 1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Nucala. 01.02.2016 Versio 1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO EMA/671186/2015 Nucala 01.02.2016 Versio 1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot Tämä on Nucalan riskienhallintasuunnitelman yhteenveto, jossa esitetään toimenpiteet,

Lisätiedot

TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA

TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA KIERTOKIRJE 4/2009 Bulevardi 28 00120 Helsinki Puhelin (09) 680 401 29.4.2009 Faksi (09) 604 714 1(1) KOSTEUSVAURIOASTMAN TOTEAMINEN AMMATTITAUDIKSI Tapaturmavakuutus-

Lisätiedot

Mitä tiedetään nanomateriaalien terveysvaikutuksista. Harri Alenius, Tutkimusprofessori Nanoturvallisuuskeskuksen varajohtaja

Mitä tiedetään nanomateriaalien terveysvaikutuksista. Harri Alenius, Tutkimusprofessori Nanoturvallisuuskeskuksen varajohtaja Mitä tiedetään nanomateriaalien terveysvaikutuksista Harri Alenius, Tutkimusprofessori Nanoturvallisuuskeskuksen varajohtaja Nanomateriaalien ominaisuudet ovat yllättäviä nano bulkki Bulkki kulta: keltainen

Lisätiedot

Suunnistajien allergia- ja astmatutkimus

Suunnistajien allergia- ja astmatutkimus Suunnistajien allergia- ja astmatutkimus TAUSTAA Viime aikoina huippu-urheilijoilla yleisesti todettavat hengitysoireet ovat puhuttaneet runsaasti. Toisaalta on puhuttu siitä, että astma sairautena on

Lisätiedot

Pienryhmä 3 immuunipuolustus

Pienryhmä 3 immuunipuolustus Pienryhmä 3 immuunipuolustus 1. Biologian yo 2013 mukailtu. Merkitse onko väittämä oikein vai väärin, Korjaa väärien väittämien virheet ja perustele korjauksesi. a. Syöjäsolut vastaavat elimistön valikoivasta

Lisätiedot

Lapsen astma ja tupakka. 22.1.2015 Astma- ja allergiapäivät Satu Kalliola, LL (väit.), lastentautien erikoislääkäri

Lapsen astma ja tupakka. 22.1.2015 Astma- ja allergiapäivät Satu Kalliola, LL (väit.), lastentautien erikoislääkäri Lapsen astma ja tupakka 22.1.2015 Astma- ja allergiapäivät Satu Kalliola, LL (väit.), lastentautien erikoislääkäri Tupakointi Suomessa THL:n tilastot 2012 Tupakointi raskauden 1. kolmanneksen aikana THL:n

Lisätiedot

Astmaatikko työelämässä Irmeli Lindström Keuhkosairauksien erikoislääkäri Työterveyslaitos

Astmaatikko työelämässä Irmeli Lindström Keuhkosairauksien erikoislääkäri Työterveyslaitos Astmaatikko työelämässä Irmeli Lindström Keuhkosairauksien erikoislääkäri Työterveyslaitos Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen valtakunnallinen seminaari 23.11.2010 Helsingin yliopisto Työikäisen

Lisätiedot

Mitä kannat töistä kotiin suojaudu allergeeneilta

Mitä kannat töistä kotiin suojaudu allergeeneilta Mitä kannat töistä kotiin suojaudu allergeeneilta Missä mennään FinLASin syysseminaari 3.12.2012 Koe-eläinkeskus, Oulun yliopisto Hanna-Marja.Voipio@oulu.fi Tässä esityksessä Puremat ja raapimat Koe-eläinallergiat

Lisätiedot

Kaivostoiminnan eri vaiheiden kumulatiivisten vaikutusten huomioimisen kehittäminen suomalaisessa luonnonsuojelulainsäädännössä

Kaivostoiminnan eri vaiheiden kumulatiivisten vaikutusten huomioimisen kehittäminen suomalaisessa luonnonsuojelulainsäädännössä M a t t i K a t t a i n e n O T M 1 1. 0 9. 2 0 1 9 Kaivostoiminnan eri vaiheiden kumulatiivisten vaikutusten huomioimisen kehittäminen suomalaisessa luonnonsuojelulainsäädännössä Ympäristöoikeustieteen

Lisätiedot

Nuorena alkaneen astman vaikutus miesten työkykyyn. Irmeli Lindström Keuhkosairauksien erikoislääkäri Työterveyslaitos

Nuorena alkaneen astman vaikutus miesten työkykyyn. Irmeli Lindström Keuhkosairauksien erikoislääkäri Työterveyslaitos Nuorena alkaneen astman vaikutus miesten työkykyyn Irmeli Lindström Keuhkosairauksien erikoislääkäri Työterveyslaitos Työikäisen väestön yleistyvä sairaus Astman esiintyvyyden on todettu 12-kertaistuneen

Lisätiedot

Nivelreuman biologinen lääkehoito

Nivelreuman biologinen lääkehoito Nivelreuman biologinen lääkehoito 6.2.2015 Pia Isomäki TAYS reumakeskus Sidonnaisuudet: Abbvie Oy, Bristol-Myers Squibb, GlaxoSmithKline Oy, MSD Finland Oy, Pfizer Oy, Roche Oy, UCB Pharma Oy Finland Nivelreuman

Lisätiedot

HIV ja tuberkuloosi Hoidon erityiskysymykset. Matti Ristola HYKS Infektiosairauksien klinikka

HIV ja tuberkuloosi Hoidon erityiskysymykset. Matti Ristola HYKS Infektiosairauksien klinikka HIV ja tuberkuloosi Hoidon erityiskysymykset Matti Ristola HYKS Infektiosairauksien klinikka Tuberkuloosi HIV-potilaiden kuolinsyynä Afrikassa: obduktiotutkimus Obduktio 108 HIV-potilaasta Botswanassa

Lisätiedot

Sylvant (siltuksimabi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Sylvant (siltuksimabi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO EMA/198014/2014 Sylvant (siltuksimabi) RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Tämä on Sylvant-valmistetta koskevan riskienhallintasuunnitelman yhteenveto, jossa esitetään toimenpiteet, joiden

Lisätiedot

Keuhkoahtaumatauti 2007

Keuhkoahtaumatauti 2007 Keuhkoahtaumatauti 2007 Maailmanlaajuisesti jopa 16 miljoonaa ihmistä sairastaa keuhkoahtaumatautia. Kansainvälisten tutkimusten mukaan 56 85 prosenttia tautitapauksista saattaa olla diagnosoimatta (Kinnula,

Lisätiedot

Miten hoidan aikuisen vaikeaa astmaa?

Miten hoidan aikuisen vaikeaa astmaa? Miten hoidan aikuisen vaikeaa astmaa? Timo Erik Helin Erikoislääkäri HYKS/ Iho- ja Allergiasairaala 9.12.2013 1 Vaikean astman määritelmä päivittäiset vaikeat oireet toistuvat pahenemisvaiheet runsas yöoireilu

Lisätiedot

Infektioista keskosilla. Dos. Outi Tammela TAYS

Infektioista keskosilla. Dos. Outi Tammela TAYS Infektioista keskosilla Dos. Outi Tammela TAYS Käsiteltävät asiat Vastustuskyky BPD Keskosen infektioherkkyys ja vointi sairaalasta pääsyn jälkeen Tavallisimmista infektioista Infektioiden ennalta ehkäisy

Lisätiedot

Astma. Eeva-Maija Nieminen Keuhkosairauksien erikoislääkäri, LT Kliininen opettaja HY HYKS Sydän- ja keuhkokeskus. Astma on

Astma. Eeva-Maija Nieminen Keuhkosairauksien erikoislääkäri, LT Kliininen opettaja HY HYKS Sydän- ja keuhkokeskus. Astma on Astma Eeva-Maija Nieminen Keuhkosairauksien erikoislääkäri, LT Kliininen opettaja HY HYKS Sydän- ja keuhkokeskus Astma on Hengitysteiden tulehduksellinen sairaus, johon liittyy vaihteleva, ainakin osittain

Lisätiedot

LYMFOSYTOOSIT SANOIN JA KUVIN. Pentti Mäntymaa TAYS, Laboratoriokeskus

LYMFOSYTOOSIT SANOIN JA KUVIN. Pentti Mäntymaa TAYS, Laboratoriokeskus LYMFOSYTOOSIT SANOIN JA KUVIN Pentti Mäntymaa TAYS, Laboratoriokeskus Lymfosytoosin määritelmä veren lymfosyyttien määrä >3.5 x 10 9 /l lymfosyyttien kohonnut %-osuus erittelyjakaumassa voi johtua joko

Lisätiedot

Virtaussytometrian perusteet

Virtaussytometrian perusteet Virtaussytometrian perusteet 11.2.2016 Sorella Ilveskero LT, erikoislääkäri Virtaussytometrian perusteet ja käyttö kliinisessä laboratoriossa virtaussytometrian periaate virtaussytometrinen immunofenotyypitys

Lisätiedot

Mitä astma on? Astma on lasten yleisin pitkäaikaissairaus. Sitä sairastaa noin viisi prosenttia suomalaislapsista. Astma voi alkaa missä iässä tahansa ja oireet voivat olla kausiluonteisia tai ympärivuotisia.

Lisätiedot

LIITE VALMISTEYHTEENVETO

LIITE VALMISTEYHTEENVETO LIITE VALMISTEYHTEENVETO 4 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Mizollen 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Mitsolastiini (INN) 10 mg 3. LÄÄKEMUOTO Depottabletti. 4. KLIINISET TIEDOT 4.1. Terapeuttiset indikaatiot

Lisätiedot

Urheilijan allergiat ja astma. Jari Parkkari, ylilääkäri, dosentti Terve Urheilija ohjelma UKK-instituutti

Urheilijan allergiat ja astma. Jari Parkkari, ylilääkäri, dosentti Terve Urheilija ohjelma UKK-instituutti Urheilijan allergiat ja astma Jari Parkkari, ylilääkäri, dosentti Terve Urheilija ohjelma UKK-instituutti KYMPPIYMPYRÄ Tietoa ja taitoa kehittävän, terveyttä edistävän ja vammoja ehkäisevän liikunnan ja

Lisätiedot

Avainsanat: BI5 III Biotekniikan sovelluksia 9. Perimä ja terveys.

Avainsanat: BI5 III Biotekniikan sovelluksia 9. Perimä ja terveys. Avainsanat: mutaatio Monitekijäinen sairaus Kromosomisairaus Sukupuu Suomalainen tautiperintö Geeniterapia Suora geeninsiirto Epäsuora geeninsiirto Kantasolut Totipotentti Pluripotentti Multipotentti Kudospankki

Lisätiedot

Aikuisten astmapotilaiden seuranta ja omahoito. M-talon auditorio

Aikuisten astmapotilaiden seuranta ja omahoito. M-talon auditorio Aikuisten astmapotilaiden seuranta ja omahoito M-talon auditorio 30.11.2017 ESH:sta PTH:on, kun Astman hoitotasapaino on tyydyttävä Lääkityksestä on tehty B-lausunto Omahoito-ohjeet on annettu (nuoren)

Lisätiedot

IAP:n lasiseminaari 14.11.2008 Tapaus 9. Paula Kujala, PSHP

IAP:n lasiseminaari 14.11.2008 Tapaus 9. Paula Kujala, PSHP IAP:n lasiseminaari 14.11.2008 Tapaus 9. Paula Kujala, PSHP Esitiedot Yli 70 v. mies. PSA normaali 1.4. Nopeasti alkaneet virtsavaivat ja kystoskopiassa koko prostaattinen uretra ahtautunut tuumorinomaisesti.

Lisätiedot

Liite II. Tieteelliset johtopäätökset ja myönteisen lausunnon perusteet

Liite II. Tieteelliset johtopäätökset ja myönteisen lausunnon perusteet Liite II Tieteelliset johtopäätökset ja myönteisen lausunnon perusteet 14 Tieteelliset johtopäätökset Tiivistelmä tieteellisestä arvioinnista, joka koskee valmistetta nimeltä Flutiform ja muita kauppanimiä

Lisätiedot

BIOLÄÄKETIETEEN LÄPIMURROT

BIOLÄÄKETIETEEN LÄPIMURROT BIOLÄÄKETIETEEN LÄPIMURROT Jussi Huttunen Tampere 20.4.2016 LÄÄKETIETEEN MEGATRENDIT Väestö vanhenee ja sairauskirjo muuttuu Teknologia kehittyy - HOITOTEKNOLOGIA - tietoteknologia Hoito yksilöllistyy

Lisätiedot

Allergiaohjaus tiivistettynä Kajaani Erja Tommila Projektivastaava, esh Filha ry

Allergiaohjaus tiivistettynä Kajaani Erja Tommila Projektivastaava, esh Filha ry Allergiaohjaus tiivistettynä Kajaani 12.10.2017 Erja Tommila Projektivastaava, esh Filha ry Atooppinen ekseema - krooninen sairaus Voiteet Perusvoide - ihon kosteuttamiseen yleensä 2 x vrk riittää - sopivin

Lisätiedot

Astman lääkehoitoportaat ylös ja alas

Astman lääkehoitoportaat ylös ja alas Astman lääkehoitoportaat ylös ja alas Alueellinen koulutuspäivä 9.3.2017 VSSHP / TYKS EL Henrik Söderström Mistä astmassa on kyse Astma on pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkiston limakalvotulehdus

Lisätiedot

KOE-ELÄINTEN ASIALLA

KOE-ELÄINTEN ASIALLA KOE-ELÄINTEN ASIALLA Eläinkokeet ovat arkipäivää Maailmassa käytetään vuosittain eläinkokeisiin yli sata miljoonaa eläintä, joista EU:n osuus on runsaat 10 miljoonaa koe-eläintä. Suomessa käytettyjen koe-eläinten

Lisätiedot

Työkyvyn arviointi keuhkosairauksissa

Työkyvyn arviointi keuhkosairauksissa Työkyvyn arviointi keuhkosairauksissa Irmeli Lindström 12.5.2017 Työterveyslaitos Esittäjän Nimi www.ttl.fi 1 Työkyvyttömyys käsitteenä Perustuu sairausvakuutus-, työeläke-, kansaneläke- sekä ammattitauti-

Lisätiedot

Milloin Prednisolonia lasten akuutissa uloshengitysvaikeudessa?

Milloin Prednisolonia lasten akuutissa uloshengitysvaikeudessa? Milloin Prednisolonia lasten akuutissa uloshengitysvaikeudessa? Riitta Turunen, LL Virusoppi, Turun yliopisto Lastenklinikka, Turun yliopisto Akuutti uloshengitysvaikeus Määritelmä: Limakalvoturvotus ja

Lisätiedot

PITKÄAIKAISSEURANTA KOSTEUSVAURIORAKENNUKSEN TYÖNTEKIJÖIDEN NIVELOIREISTA JA -SAIRAUKSISTA

PITKÄAIKAISSEURANTA KOSTEUSVAURIORAKENNUKSEN TYÖNTEKIJÖIDEN NIVELOIREISTA JA -SAIRAUKSISTA PITKÄAIKAISSEURANTA KOSTEUSVAURIORAKENNUKSEN TYÖNTEKIJÖIDEN NIVELOIREISTA JA -SAIRAUKSISTA Putus T, Rauhaniemi J, Luosujärvi R, Vallius M, Vaali K Turun yliopisto; HUS reumasairauksien klinikka; Sisäilmatalo

Lisätiedot

Suomen Lihastautirekisteri osana kansainvälistä yhteistyötä. Jaana Lähdetie Erikoislääkäri, Suomen Lihastautirekisterin vastuuhenkilö TYKS

Suomen Lihastautirekisteri osana kansainvälistä yhteistyötä. Jaana Lähdetie Erikoislääkäri, Suomen Lihastautirekisterin vastuuhenkilö TYKS Suomen Lihastautirekisteri osana kansainvälistä yhteistyötä Jaana Lähdetie Erikoislääkäri, Suomen Lihastautirekisterin vastuuhenkilö TYKS Taustaa Miksi uudet tutkimustulokset lihastautien perimmäisistä

Lisätiedot

TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina

TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina ELIMISTÖN PUOLUSTUSKYKY Immuniteetti eli vastutuskyky on elimistön kyky suojautua tarttuvilta taudeilta Jos tauteja aiheuttavat mikrobit uhkaavat elimistöä, käynnistyy

Lisätiedot

Injektioneste, suspensio. Vaaleanpunertava tai valkoinen neste, joka sisältää valkoista sakkaa. Sakka sekoittuu helposti ravisteltaessa.

Injektioneste, suspensio. Vaaleanpunertava tai valkoinen neste, joka sisältää valkoista sakkaa. Sakka sekoittuu helposti ravisteltaessa. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Trilyme injektioneste, suspensio koirille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi annos (1 ml) sisältää: Vaikuttavat aineet: Inaktivoitu Borrelia burgdorferi sensu lato: Borrelia

Lisätiedot

Kiinteistön omistajan ja rakennusten käyttäjien rooli

Kiinteistön omistajan ja rakennusten käyttäjien rooli Kiinteistön omistajan ja rakennusten käyttäjien rooli Rakennusten ylläpito ja sisäilmaongelmien selvittäminen Käyttäjien huomioiminen ja tehtävät sisäilmaongelmien selvitysprosessissa Vesa Pekkola Ylitarkastaja

Lisätiedot

Cosentyx-valmisteen (sekukinumabi) riskienhallintasuunnitelman yhteenveto

Cosentyx-valmisteen (sekukinumabi) riskienhallintasuunnitelman yhteenveto EMA/775515/2014 Cosentyx-valmisteen (sekukinumabi) riskienhallintasuunnitelman yhteenveto Tämä on Cosentyx-valmisteen riskienhallintasuunnitelman yhteenveto, jossa esitetään toimenpiteet, joilla varmistetaan,

Lisätiedot

Symbicort Turbuhaler. Päivämäärä, Versio RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Symbicort Turbuhaler. Päivämäärä, Versio RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Symbicort Turbuhaler Päivämäärä, Versio RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Astma Astma on yleinen hengitysteiden tulehdussairaus,

Lisätiedot

Luonto köyhtyy, me sairastumme mitä pitää tehdä?

Luonto köyhtyy, me sairastumme mitä pitää tehdä? Argumenta, Majvik 19.11.203 Luonto köyhtyy, me sairastumme mitä pitää tehdä? Tari Haahtela The striking contrast between Finnish and Russian Karelia von Hertzen L, and the Karelia Group. JACI 2006; Laakkonen

Lisätiedot

Kipupotilas psykiatrin vastaanotolla. Ulla Saxén Ylilääkäri Satshp, yleissairaalapsykiatrian yksikkö 26.05.2016

Kipupotilas psykiatrin vastaanotolla. Ulla Saxén Ylilääkäri Satshp, yleissairaalapsykiatrian yksikkö 26.05.2016 Kipupotilas psykiatrin vastaanotolla Ulla Saxén Ylilääkäri Satshp, yleissairaalapsykiatrian yksikkö 26.05.2016 ICD-10 tautiluokituksessa kipuoire esiintyy vain muutaman psykiatrisen diagnoosin kuvauksessa

Lisätiedot

Hengitystieinfektiot urheilijoilla. Matti Karppelin 5.11.2012

Hengitystieinfektiot urheilijoilla. Matti Karppelin 5.11.2012 Hengitystieinfektiot urheilijoilla Matti Karppelin 5.11.2012 Hernelahti, Heinonen 2008 Moreira ym. 2009 Infektioalttiuden mekanismeja, hypoteeseja Limakalvojen IgA, makrofagit, granulosyytit, lymfosyytit

Lisätiedot

Immuunijärjestelmän eri komponentit voidaan jakaa luonnolliseen ja adaptiiviseen immuniteettiin:

Immuunijärjestelmän eri komponentit voidaan jakaa luonnolliseen ja adaptiiviseen immuniteettiin: 1 IMMUUNIVASTEEN KULKU Petteri Arstila (2011) Immuunijärjestelmän tehtävä on torjua ulkoisia taudinaiheuttajia. Immuunipuolustukseen osallistuu iso joukko erilaisia soluja, jotka kuuluvat elimistön valkosoluihin

Lisätiedot

BOS D 2 -ALLERGEENIN IMMUNODOMINANTISTA T-SOLUEPITOOPISTA JOHDETUN HETEROKLIITTISEN MUUNNELLUN PEPTIDIN MAHDOLLISUUDET ALLERGIAN IMMUNOTERAPIAN

BOS D 2 -ALLERGEENIN IMMUNODOMINANTISTA T-SOLUEPITOOPISTA JOHDETUN HETEROKLIITTISEN MUUNNELLUN PEPTIDIN MAHDOLLISUUDET ALLERGIAN IMMUNOTERAPIAN BOS D 2 -ALLERGEENIN IMMUNODOMINANTISTA T-SOLUEPITOOPISTA JOHDETUN HETEROKLIITTISEN MUUNNELLUN PEPTIDIN MAHDOLLISUUDET ALLERGIAN IMMUNOTERAPIAN TEHOSTAMISEEN Kalle Jutila Opinnäytetutkielma Lääketieteen

Lisätiedot

Biopankkeja koskeva lainsäädäntö

Biopankkeja koskeva lainsäädäntö 1 Biopankkeja koskeva lainsäädäntö Biomedicum 20.9.2004 Mervi Kattelus mervi.kattelus@stm.fi 2 Mikä on biopankki? Ei ole määritelty Suomen lainsäädännössä Suppea määritelmä: kudosnäytekokoelma Laaja määritelmä:

Lisätiedot

Miten selviytyä terveenä työelämässä

Miten selviytyä terveenä työelämässä Miten selviytyä terveenä työelämässä ammatilliset riskit hius- ja kauneudenhoitoalalla tutkimusten valossa 29.10.2014 1 Timo Leino, LT, dos. Ylilääkäri Työterveyslaitos 29.10.2014 Nuori kampaaja uransa

Lisätiedot

Julkaisun laji Opinnäytetyö. Sivumäärä 43

Julkaisun laji Opinnäytetyö. Sivumäärä 43 OPINNÄYTETYÖN KUVAILULEHTI Tekijä(t) SUKUNIMI, Etunimi ISOVIITA, Ilari LEHTONEN, Joni PELTOKANGAS, Johanna Työn nimi Julkaisun laji Opinnäytetyö Sivumäärä 43 Luottamuksellisuus ( ) saakka Päivämäärä 12.08.2010

Lisätiedot

Calciumfolinat Fresenius Kabi 10 mg/ml injektio-/infuusioneste, liuos. 11.8.2014, Versio 0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Calciumfolinat Fresenius Kabi 10 mg/ml injektio-/infuusioneste, liuos. 11.8.2014, Versio 0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Calciumfolinat Fresenius Kabi 10 mg/ml injektio-/infuusioneste, liuos 11.8.2014, Versio 0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 VI.2.1 Julkisen yhteenvedon osiot Tietoa sairauden esiintyvyydestä

Lisätiedot

Nuoren kliinikkotutkijan arjen näkökulmia: voiko tutkijan ja kliinikon työtä yhdistää?

Nuoren kliinikkotutkijan arjen näkökulmia: voiko tutkijan ja kliinikon työtä yhdistää? Nuoren kliinikkotutkijan arjen näkökulmia: voiko tutkijan ja kliinikon työtä yhdistää? Taneli Raivio, LT, dosentti Erikoistuva lääkäri HYKS Lastenklinikka sekä Biomedicum Helsinki, Biolääketieteen laitos,

Lisätiedot

Kemialliset taisteluaineet

Kemialliset taisteluaineet Kemialliset taisteluaineet 10.1.2014 Harri Kiljunen, 1 Yleistä: Kemiallinen taisteluaine= mikä tahansa kemikaali, jota käytetään sodankäyntitarkoituksessa Jaetaan ryhmiin vaikutusmekanisminsa perusteella

Lisätiedot

TUULIVOIMAN TERVEYS- JA YMPÄRISTÖVAIKUTUKSIIN LIITTYVÄ TUTKIMUS

TUULIVOIMAN TERVEYS- JA YMPÄRISTÖVAIKUTUKSIIN LIITTYVÄ TUTKIMUS TUULIVOIMAN TERVEYS- JA YMPÄRISTÖVAIKUTUKSIIN LIITTYVÄ TUTKIMUS VALTIONEUVOSTON SELVITYS- JA TUTKIMUSTOIMINNAN SISÄLLÖN YHTEISKEHITTÄMINEN 1 5.10.2017 Tilaisuuden ohjelma: klo 9:00 9:15 Valtioneuvoston

Lisätiedot

Akuutti maksan vajaatoiminta. Määritelmä Aiemmin terveen henkilön maksan pettäminen johtaa enkefalopatiaan kahdeksassa viikossa

Akuutti maksan vajaatoiminta. Määritelmä Aiemmin terveen henkilön maksan pettäminen johtaa enkefalopatiaan kahdeksassa viikossa Vatsa 4: maksa 1. Akuutti maksan vajaatoiminta 2. Hepatiitti B ja C: tartunta, taudinkulku ja näiden vertailu 3. Kroonisen hepatiitin syyt 4. Maksakirroosin syyt, oireet ja hoito 5. Maksabiopsian aiheet

Lisätiedot

PEF- JA PIF-MITTARIT ASTMAN DIAGNOSTIIKASSA JA HOIDOSSA. Sairaanhoitaja Minna Suhonen, Soite

PEF- JA PIF-MITTARIT ASTMAN DIAGNOSTIIKASSA JA HOIDOSSA. Sairaanhoitaja Minna Suhonen, Soite PEF- JA PIF-MITTARIT ASTMAN DIAGNOSTIIKASSA JA HOIDOSSA Sairaanhoitaja Minna Suhonen, Soite PEF PEF = uloshengityksen huippuvirtaus (peak expiratory flow) saavutetaan ulospuhalluksen alkuvaiheessa -> mittaukseen

Lisätiedot

IndoorAid. Tuula Putus. Hirvialhon koulun oirekyselyn tulokset, syksy 2017

IndoorAid. Tuula Putus. Hirvialhon koulun oirekyselyn tulokset, syksy 2017 IndoorAid Tuula Putus Hirvialhon koulun oirekyselyn tulokset, syksy 2017 - alustava raportti 30.11.2017, lopullinen kirjoitettu 8.12.2017. - kyselyyn vastasi 246 oppilasta. Vastanneista 54 % oli tyttöjä.

Lisätiedot

Nucala 100 mg injektiokuiva-aine, liuosta varten, GSK Trading Services Limited

Nucala 100 mg injektiokuiva-aine, liuosta varten, GSK Trading Services Limited Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2016 Mepolitsumabi Vesa Mustalammi / Kirjoitettu 28.9.2016 / Julkaistu 7.11.2016 Nucala 100 mg injektiokuiva-aine, liuosta varten, GSK Trading Services Limited Mepolitsumabi

Lisätiedot

ASPIRAATIOPNEUMONIA. LL, evl, Teemu Keskiväli

ASPIRAATIOPNEUMONIA. LL, evl, Teemu Keskiväli ASPIRAATIOPNEUMONIA LL, evl, Teemu Keskiväli ASPIRAATIO = vetää henkeen/keuhkoon Aspiraatin sisältö voi olla peräisin suun / nielun alueelta, ylä-gi kanavasta tai esim. vierasesine tai verta. Terveillä

Lisätiedot

Kosteus- ja homeongelmat Suomessa

Kosteus- ja homeongelmat Suomessa Kosteus- ja homeongelmat Suomessa Eduskunnan Tarkastusvaliokunnan tilaama tutkimus 2012 Kari Reijula, Guy Ahonen, Harri Alenius, Rauno Holopainen, Sanna Lappalainen, Eero Palomäki, Marjut Reiman 9.6.2014

Lisätiedot

Uusin tieto vahvistaa biologisen reumalääkkeen ja. metotreksaatin yhdistelmähoidon tehokkuuden

Uusin tieto vahvistaa biologisen reumalääkkeen ja. metotreksaatin yhdistelmähoidon tehokkuuden Lehdistötiedote 10.6.2004 (julkaistavissa kello 11.15) Uusin tieto vahvistaa biologisen reumalääkkeen ja metotreksaatin yhdistelmähoidon tehokkuuden Kansainvälisen TEMPO- nivelreumatutkimuksen toisen vuoden

Lisätiedot