6.2 Laskimen käyttö. Mitä funktiolaskimet osaavat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "6.2 Laskimen käyttö. Mitä funktiolaskimet osaavat"

Transkriptio

1 Aluksi Tämä luku (luku 3) ei ole minkään laskimen käsikirja. Se ei myöskään ole tyhjentävä esitys laskimen käytöstä yleensä. Tarkoitukseni on tutkia joitakin laskinten perusominaisuuksia ja siten auttaa sinut alkuun laskimen käytössä. Jos tunnet laskimesi kuin omat taskusi erittäin suositeltava tilanne niin et ehkä tarvitse koko lukua. Manuaaliko mameleille Muista, että laskimesi käsikirja on varsinainen tietolähteesi ja niksikirjasi, kun tutkit omaa konettasi. Arvaamatonta hyötyä saat myös, kun kokeilet ennakkoluulottomasti erilaisia juttuja. Ja kyllä laskimen käytön opiskeleminen voi olla hauskaakin: kokeile älyttömiä! Hyötyä vai haittaa Ota huomioon, että laskimesta on pelkkää haittaa, jos et osaa käyttää sitä, koska saatat silloin uskoa mitä tahansa roskaa koneesi näytöllä milloinkin sattuu olemaan. Tarvitset rutiinia, jos haluat, että voit luottaa tuloksiin, joita koneestasi irti saat. Käytä siis konettasi aivan kaikkeen, aivan kaikkialla ja ihan aina. Millainen laskin Hanki hyvä laskin. Älä kuitenkaan hanki liian hyvää laskinta: markkinoilla on malleja, jotka ovat niin tehokkaita, että ne eivät ole sallittuja yo-kokeissa. Grafiikasta on hyötyä ja sitä laskin saa osata, mutta symbolista laskentaa kone ei saa osata. Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilla on tarkempaa tieto sallituista ja kielletyistä piirteistä, ja maahantuojat osaavat kertoa mallikohtaisesti, mikä on sallittu yo-kokeissa mikä ei. On kuitenkin syytä selkeästi tiedostaa, että laskin, taulukkokirja tai mikä muu apuväline tahansa ei korvaa sinun omaa taitoasi tai järkeäsi. Mainostako Mainitsen nimeltä joitakin laskimenvalmistajia ja myös joitakin heidän mallejaan. En kuitenkaan mainosta mitään merkkiä ylitse muiden. Mainitsen nimiä, koska silloin sinä tiedät, mistä minä puhun. Voit sitten etsiä niistä tietoja esimerkiksi netistä. Moni valmistaja laittaa koneittensa käsikirjoja nettiin. Käsikirjan sähköisestä versiosta on helppo etsiä tietoa hakusanan avulla. Paitsi jos käsikirja on skannattu sähköiseen muotoon, jolloin sivut ovat kuvia eikä niistä voi etsiä mitään muuten kuin selaamalla. Ainakin tällöin painettu kirja on digiversiota parempi. Mitä funktiolaskimet osaavat Funktiolaskimet osaavat peruslaskuoperaatiot: yhteenlasku, vähennyslasku, kerto-, jako- ja erilaiset prosenttilaskentaoperaatiot. Tämän lisäksi ne osaavat korottaa luvun mihin tahansa potenssiin, ottaa minkä tahansa juuren, ottaa käänteisluvun, laskea logaritmit ja trigonometriset funktiot. Näppärä apu, joka löytyy kaikista funktiolaskimista, on pii näppäin (π ). 1(11)

2 Itse asiassa se, että laskin on funktiolaskin, määräytyy juuri sillä perusteella, että siitä löytyvät nämä operaatiot. Lisäksi funktiolaskimessa on tilastofunktioita ja onpa monissa murtolukuoperaatiot. Viimeksi mainittu merkitsee sitä, että kone osaa laskea murtoluvuilla joutumatta turvautumaan murtolukujen desimaalilikiarvoihin. Tämä parantaa laskutarkkuutta. Lisää joustavuutta ja tehokkuutta laskuihin tuovat sisäkkäisten sulkeiden käytön mahdollisuus sekä erikseen osoitettavat muistipaikat. Kaikki nämä ovat välttämättömiä lukiolaisen laskimeen kuuluvia ominaisuuksia. Hyödyllisiä koneen ominaisuuksia saattavat olla myös erilaiset luonnonvakiot ja muunnokset yksiköitten ja järjestelmien välillä. Tällaisia ovat muunnokset esimerkiksi hevosvoimien ja kilowattien sekä asteitten ja radiaanien välillä. Tarvitsetko näitä, riippuu sitä, mitä muuta opiskelet paitsi matematiikkaa. Lasketaan pari esimerkkiä kolmella funktiolaskimella. Nämä ovat tällä hetkellä heinäkuu 005 markkinoilla olevia, kolmen eri valmistajan koneita. Valitsen nämä nimenomaiset mallit, koska ne ovat nyt minulla tässä käsillä. Jos minulla olisi muita funktiolaskimia, valitsisin ne. Kaikki kolme ovat hyviä laskimia, jotka riittäisivät muuten lukioon, mutta niissä ei ole graafisia ominaisuuksia. Hewlett-Packard on lisäksi ohjelmoitava. Kaikki ovat myös sallittuja yo-kokeissa. Lisäksi niitten laskentatarkkuus on riittävä, mikä ei yleensä olekaan ongelma. Tarkista, että sinun laskimesi laskee ainakin kymmenellä merkitsevällä numerolla. Koneet ovat Casio fx-115ms, Hewlett-Packard 33s ja Texas Instruments 30X IIB. Ne eivät ole ihan uusia malleja. Myös Sharp valmistaa funktiolaskimia. Kaikilla, varsinkin Hewlett- Packard illa, on malleja, joita ei saa käyttää yo-kokeissa (syinä muun muassa koneiden symbolisen laskennan, CAS:n, toiminteet). Oheisen kuvion merkintä 10:n potenssi tarkoittaa luvun syöttämistä 10-potenssimuodossa. SHIFT nd Pii Neliöjuuri Neliö 10:n potenssi Tangentti Yleinen potenssi Luvun merkin vaihto Vähennyslasku (11)

3 CONST 10:n potenssi Pii E Tangentti ENTER Laskuesimerkkejä funktiolaskimille Lasketaan seuraavat laskut. 1. Suoran putken poikkileikkaus on ympyrä ja sen läpimitta on,54 cm. Laske 30 cm pitkän putken tilavuus. Tämmöinen putki on suora ympyrälieriö. Sen tilavuus lasketaan kaavalla missä r on poikkileikkauksen säde ja s on putken pituus. Casio fx-115ms SHIFT π (.54 / ) x 30 = V = πr s, Keltainen SHIFT valitsee siis toiminnon π näppäimeltä, jolla on myös luvun kymmenen potenssi. Näytön yläriville tulee jokainen näppäily. Ne jäävät näkyviin senkin jälkeen, kun olet painanut yhtäsuuruus näppäintä. Tulos on 15,01437 paitsi että desimaalierottimena on piste. Eri asia sitten on, millä tarkkuudella tulos kannattaa ilmoittaa. Siitä enemmän muussa yhteydessä. Huomaa, että jos kirjoitat väärin, voit korjata sen palaamalla virhekohtaan nuolinäppäimillä. Nuolinäppäimet löydät näytön alla, keskellä olevasta isosta soikiosta, jossa lukee keltaisella muun muassa COPY. Samalla tekniikalla voit myös nopeasti muuttaa kaavassa olevia lukuja ja siis toistaa helposti saman laskun uusilla lukuarvoilla. Hewlett-Packard 33s ohjelmoitava RPN -funktiolaskin HP-33s eroaa muista esimerkkilaskimistamme kahdella erityisellä tavalla: se on ohjelmoitava ja siinä voi käyttää RPN logiikkaa laskemisessa (RPN: Reverse Polish Notation). RPN ei tarvitse sulkeita. 3(11)

4 Ohjelmoitavuus jakautuu vielä kahden eri tyyppisen ohjelmoinnin valintamahdollisuuteen: yhtälö- ja perinteinen ohjelmointi. En anna esimerkkiä ohjelman kirjoittamisesta. Tyydyn toteamaan, että ohjelmointi laajentaa koneen käyttömahdollisuuksia tuntuvasti. RPN:ää pidän kuitenkin niin ansiokkaana, että käytän sitä esimerkkiemme laskemiseen HP:lla. HP-33s osaa kuitenkin myös muitten käyttämän algebrallisen tyylin. Jos hankit HP:n, tutustu RPN:ään!.54 ENTER x 30 π. Huomaa, että tarvitset violetin vaihtonäppäimen, kun otat piin. Näytöllä on nyt luku 15, RPN RPN:n perusidea on, että ensin näppäillään luvut ja sitten annetaan toimintakäskyt. Esimerkiksi äsken annoit luvun,54 ja sitten painoit ENTER, jotta HP tiesi ensimmäisen luvun olevan valmis. Sitten annoit kakkosen ja vasta sen jälkeen ilmoitit, että haluat, että nyt jaetaan:. RPN käyttää pinomuistia välitulosten tallentamiseen. HP33s:n RPN:n pinomuisti käsittää neljä muistipaikkaa: x, y, z ja t. Koneesi käsikirja esittelee RPN järjestelmän tarkemmin. Tutustu siihen perusteellisesti. Huomaat, että laskuvirheet vähenevät, kun RPN:n avulla et joudu uskomaan koneen antamaa tulosta, vaan pysyt koko laskun ajan kärryillä siinä, missä mennään. Tässä koneessa on myös niin sanottu Last X rekisteri. Sen avulla saat viimeisimmän argumentin (pinon x-rekisterin sisällön) takaisin. Texas Instruments 30X IIB π (. 54 ) x 30 = Nyt et siis joudu käyttämään mitään vaihtonäppäintä. Huomaa myös tämän mallin Casion kaltainen syöttörivin muokkaamismahdollisuus.. Maan ja Auringon välimatka eli tähtitieteellinen yksikkö (au) on 149, km ja km valonnopeus on 9979,458. Kuinka kauan valon kestää tulla Auringosta s Maahan? 149, km Nyt suoritamme siis jakolaskun. km 9979,458 s Casio fx-115ms EXP = Huomaa näppäimen EXP käyttö! Se tuottaa näytölle ison E kirjaimen. Tämä tarkoittaa, että seuraava(t) numero(t) on kymmenen eksponentti. Jakolaskun tulos on 499, Muista kuitenkin käytännön tilanteessa ilmoittaa tulos järkevällä tarkkuudella. Hewlett-Packard 33s ohjelmoitava RPN -funktiolaskin E 6. Paina violettia vaihtonäppäintä ja sitten CONST. Saat näkyviin luettelon, joka tarjoaa valittavaksi muutaman luonnonvakion. Yksi niistä, peräti ensimmäinen, on valonnopeus c. Varmista, että c on alleviivattuna ja paina sitten ENTER. Valonnopeuden 6 6 4(11)

5 lukuarvo metreinä sekunnissa ilmestyy laskimen x rekisteriin. Paina sitten. Koska valonnopeuden arvo saatiin metreinä sekunnissa, tämä tulos on kerrottava vielä tuhannella: paina E 3. Nyt sinulla pitäisi olla tulos 499, Tämä luku on sekunteja. Muista järkevä tarkkuus käytännön tilanteessa. Texas Instruments 30X IIB ndEE = Nyt kannattaa huomata, että tarvitaan taas vaihtonäppäintä. Vaihtonäppäimen Texasin versio on ndee. Nyt sitä tarvitaan eksponentin syöttämistä varten. 3. Näet merellä laivan, jonka pituudeksi tiedät 18 metriä. Mittaat kulman, jossa se näkyy. Kulma on 4,16 astetta. Kuinka kaukana laiva on? 18m Etäisyys saadaan kaavasta. 416, tan Mieti vielä, millaisia virhelähteitä laskuissa pitää ottaa huomioon. Oleta jokin oikealta tuntuva epätarkkuus ja laske koneellasi, kuinka paljon se vaikuttaa tulokseen. Casio fx-115ms Selvyyden vuoksi on toisinaan hyvä käyttää sulkeita, vaikkei se olisikaan kirjaimellisesti välttämätöntä. Näppäillään (18 ) tan ( 4.16 ) =. Tulos on Tämä edellyttää, että laskimesi on tilassa, jossa se käyttää asteita (DEG tai DEGREES) kulmayksikkönä. Hewlett-Packard 33s ohjelmoitava RPN -funktiolaskin Tarkista, että koneesi käyttää asteita kulmayksikkönä. 18 ENTER 4,16 ENTER TAN. Näytölläsi on 3001, Texas Instruments 30X IIB Näppäilyt ovat nyt melkein samat kuin Casion tapauksessa. Ainoa ero on, että painettuasi TAN näppäintä et joudu painamaan avaavaa sulkumerkkiä (. Riittää, kun kirjoitat sulkevan sulkumerkin luvun näppäilemisen jälkeen. Ja taas edellytetään, että laskimesi on tilassa, jossa se käyttää asteita (DEG tai DEGREES) kulmayksikkönä. 4. Funktiolaskimissa ja graafisissa laskimissa on tavallaan kaksi miinusmerkkiä: toinen on luvun merkin muuttamista varten, toinen vähennyslaskuja varten. Seuraavat pienet 3 3 laskelmat valaisevat asiaa. Lasketaan 8 6, 8 ( 6), 8 + ( 6), ja. Pane merkille, mitä miinusmerkkiä käytetään missäkin tilanteessa! Casio fx- 115MS Texas Instruments 30X IIB Hewlett-Packard 33s Tulos = 8 6 = 8 ENTER 6 8 ( 6) 8 (-) 6 = 8 (-) 6 = 8 ENTER 6 +/ 14 5(11)

6 8 + ( 6) 8 + (-) 6 = 8 + (-) 6 = 8 ENTER 6 +/ + 3 ^ 3 = ^ 3 = ENTER 3 3 ^ (-) 3 = ^ (-) 3 = ENTER 3 +/ x y 8 x y 0,15 Muistipaikat Sulkeita täydentävät muistipaikat. Myös niitten käyttö kannattaa opetella. Niitten toteuttaminen riippuu laskinmallista, mutta kaksi päätapaa voidaan erottaa: osoitteelliset muistipaikat sekä muistipaikat, joille sinä annat nimen. Muistipaikkaan kannattaa tallentaa vakioita, esimerkiksi euro markkoina (1 euro = 5,94573 markkaa). Vaikka muistaisit vakion ulkoa järkevää saat sen nopeasti ja ilman harmillisia kirjoitusvirheitä käyttöösi, jos se on tallennettu muistipaikkaan. Ikävää, että ennen yo-kokeita joudut antamaan laskimesi opettajalle tyhjennettäväksi kaikesta omasta sisällöstä. Osaa siis asiasi! Mitä graafiset laskimet osaavat Paitsi sen, mihin funktiolaskimet pystyvät, graafiset laskimet kykenevät näyttämään myös funktioiden kuvaajia sekä esimerkiksi tilastolaskujen tuloksia graafisessa muodossa. Lisäksi monissa graafisissa laskimissa on grafiikasta riippumattomia toimintoja, joita ei ole ainakaan kaikissa funktiolaskimissa. Eräs tällainen toiminto on laskuoperaation suorittaminen yhdellä kertaa usealle argumentille. Tämä tehdään kohdistamalla operaatio listaan (engl. list), joka sisältää argumentit. Jotta saat hyödyn tästä mahdollisuudesta, sinun on osattava määritellä listoja. Kun sitten olet määritellyt listan, voit antaa sen argumenttina koneelle kuten pelkän yhden luvun. Koneesi käsikirja neuvoo sinua tässä. Listat ovat erittäin hyödyllinen piirre. Useimmat graafiset laskimet ovat ohjelmoitavia. Jos ostat graafisen laskimen, tarkista asia. Yleisesti graafisissa laskimissa on enemmän muistia ja tehokkaampi prosessori kuin funktiolaskimissa ja ne maksavat enemmän. ALPHA OPTN CLEAR VARS MENU MODE ZOOM Y= ALPHA MATH = 6(11)

7 Huomaa ainakin seuraavat seikat Grafiikan tarkkuus. Mitä isompi sen parempi, esimerkiksi pistettä. Näytön selkeys sekä huonossa valossa että auringonvalossa. Saako kuvasta selvää? Värit vievät virtaa ja ovat kalliita. Saman hintaisessa värinäytöllisessä laskimessa on vähemmän muistia ja/tai toimintoja kuin yksivärisessä koneessa. Muistin määrä ja tyyppi. Kuinka suuressa tilassa ohjelmat toimivat (RAM), kuinka paljon on tilaa sovellusohjelmille (Flash ROM)? Saatko ohjelmia valmistajan nettisivuilta? Jos haluat käyttää tätä mahdollisuutta, tarvitset ainakin pc liitännän (USB.0). Prosessorin nopeus. Kokeile paljon tehoa vaativalla kuvalla kuten esimerkissä 7. Kuinka kauan kestää, että kone piirtää esimerkin 7 kuvan? Subjektiivinen näppäintuntuma. Tuleeko helposti lyöntivirheitä? Tunnetko, milloin näppäimenpainallus on mennyt perille? Eri tehtaiden ilmoittamat toimintojen lukumäärät eivät ole keskenään vertailukelpoiset. Paljon toimintoja on kuitenkin toivottavaa. Mitä toimintoja tarvitset tai haluat? Esimerkkejä graafisille laskimille Antamani ohjeet, jotka koskivat funktiolaskimia, pätevät graafisillekin laskimille. Nyt minulla on kaksi esimerkkikonetta: Casio CFX-9950GB Plus ja Texas Instruments 84 Plus. Ohjeet, jotka annan Casio CFX-9950GB Plussalle, ovat melko helposti sovellettavissa muille Casion malleille, viimeistään käsikirjan avulla. Tämä Casion malli on ollut markkinoilla jo kohtalaisen kauan ja he ovat julkaisseet tukun uusia kuinkas muuten. Vastaavasti ohjeet, jotka annan Texas Instruments 84 Plussalle, pätevät sellaisenaan ainakin myös Texas Instruments 84 Plus SE:lle, Texas Instruments 83 Plussalle ja Texas Instruments 83 Plus SE:lle. Jos sinulla on jokin muu Texas Instrumentsin malli, niin osaat varmaan soveltaa antamani ohjeet sille ainakin käsikirjan avulla! Käsitellään seuraavat tehtävät molemmilla laskimilla: 5. Missä pisteessä suorat y = x + 3 ja y = x + 6 leikkaavat toisensa? Casio CFX-9950GB Plus Numeroidaan Casion Main Menu näytön ikonit. Näin niihin viittaaminen on helpompaa. Tähän valikkoon pääset painamalla MENU näppäintä. Oletusarvoisesti kone myös käynnistyy suoraan tähän valikkoon. Seuraava luettelo on tämän Casion mallin Main Menu näytön ikonien kaavio. En onnistunut ottamaan siitä kelvollista valokuvaa enkä löytänyt sellaista netistäkään. (1,1) (1,) (1,3) (1,4) (1,5) (,1) (,) (3,) (,4) (,5) (3,1) (3,) (3,3) (3,4) (3,5) 7(11)

8 Valitse nuolinäppäimillä Main Menu näytön eli Päävalikon ikoni (1,5), jossa on teksti Graph. Paina oikeassa alanurkassa olevaa sinistä EXE näppäintä. Näppäile kohtaan Y1: x + 3, paina EXE näppäintä ja näppäile sitten kohtaan Y: x + 6. Tässä tarvitset punaista ALPHA -näppäintä. Muista käyttää ( ) näppäintä luvun etumerkin vaihtamiseen! Tallenna tämäkin yhtälö painamalla EXE. Painamalla nyt F6 (DRAW) saat suorien kuvaajat näkyviin. Jos koneessasi ovat oletusasetukset käytössä, suorien leikkauspiste jää näytön ulkopuolelle. Paina EXIT ja sitten SHIFT ja vielä F3. Kirjoita 0 kohtaan Xmin:, 4 kohtaan Xmax:, 0 kohtaan Ymin: ja 6 kohtaan Ymax:. Lue näytöltä suorien leikkauskohdasta x = 1 ja y = 5. Leikkauspiste on siis (1;5). Texas Instruments 84 Plus Aloitetaan painamalla Y= -näppäintä. Kirjoita 1. yhtälö kohtaan \ Y 1 = ja. yhtälö vastaavasti kohtaan \ =. Muuttujaa (x) syöttäessäsi tarvitset vihreää ALPHA Y näppäintä. Paina oikean alanurkan ENTER näppäintä yhtälöiden välissä ja jälkeen. Paina sitten näytön alla olevaa ZOOM näppäintä. Saat suorat näkyviin. Paina vielä ENTER näppäintä, että saat ylimääräiset valikot näytön alareunasta pois. Nyt pystyt kyllä lukemaan leikkauspisteen koordinaatit, mutta jos zoomaat lähemmäs, niin lukeminen on helpompaa. Paina ZOOM ja sitten 1 eli ZBox. Kuljeta kohdistin oikean ylänurkan nuolinäppäimillä ensin y akselille ja vähän leikkauspisteen yläpuolelle ja paina ENTER. Kuljeta kohdistin sitten vähän leikkauspisteen oikealle puolelle ja alas x akselille, paina ENTER ja CLEAR. Leikkauspiste on siis (1;5). Leikkauspiste yhtälön avulla Ratkaistaan yhtälö x + 3 = x + 6. Casio CFX-9950GB Plus Valitse Päävalikon ikoni (,5) ja paina EXE. Paina sitten F3. Näppäile yhtälö sellaisenaan ja paina EXE ja vielä F6 (SOLVE). Saat ratkaisun x = 1. Sijoita tämä jompaankumpaan alkuperäiseen suoran yhtälön ja saat pisteen y koordinaatin. Texas Instruments 84 Plus Paina näppäintä MATH ja sitten 0. Kirjoita + 3 ( x + 6) x. Ota huomioon, että 0 = on valmiina ja että tarvitset kerran ( ) näppäintä sekä ALPHA -näppäintä. Paina ENTER. Ratkaisun x = 1 voit sijoittaa kumpaan tahansa alkuperäiseen yhtälöön ja siten laskea leikkauspisteen y koordinaatin. f x = x x leikkaa x akselin? 6. Missä pisteissä käyrä ( ) + 1 Casio CFX-9950GB Plus Ratkaistaan tämä ensin kuvasta katsomalla ja sitten analyyttisesti eli ratkaisemalla asianmukainen yhtälö. Kirjoita yllä kuvatulla tavalla lauseke x + x 1 kohtaan Y1:. Huomaa, että termin x voit kirjoittaa käyttämällä joko koneen painiketta x ja kirjoittaa alkuperäisen yhtälön täsmälleen sellaisena kuin se on tai kirjoittaa x ^. Piirrä käyrä. Jos haluat zoomata, voi laatikko eli BOX toiminto olla hyvä valinta: paina FI, kun käyrä on näytöllä. Siirrä kohdistin nuolinäppäimillä kohtaan, johon haluat laatikon yhden nurkan, 8(11)

9 paina EXE ja siirrä kohdistin aiotun laatikon lävistäjän toiseen päähän ja paina taas EXE. Lue näytöltä pisteet ( 1;0) ja ( 1 ;0). Ja sitten yhtälö. Se, että käyrä leikkaa x akselin, merkitsee sitä, että sen y koordinaatti on nolla, toisin sanoen x + x 1 = 0. Valitse Päävalikon ikoni (,5) ja paina EXE. Paina sitten F. Vastaa koneen kysymykseen painamalla F1. Näppäile EXE 1 EXE ( ) EXE vielä lopuksi F1. Kone antaa x:n arvot 0,5 ja 1, joten leikkauspisteet ovat ( 1;0) ja ( 1 ;0). Texas Instruments 84 Plus Ratkaistaan tämä ensin kuvasta katsomalla ja sitten analyyttisesti eli ratkaisemalla asianmukainen yhtälö. Kirjoita yllä kuvatulla tavalla lauseke x + x 1 Y= -ikkunaan. Huomaa, että termin x voit kirjoittaa käyttämällä joko koneen painiketta x ja kirjoittaa alkuperäisen yhtälön täsmälleen sellaisena kuin se on tai kirjoittaa x ^. Piirrä käyrä voimassa olevilla asetuksilla painamalla GRAPH tai painamalla ZOOM (näytön alla, keskellä) ja valitsemalla jokin vaihtoehto. Jos haluat zoomata, voi laatikko eli BOX toiminto olla paras valinta: ZOOM ja 1. Siirrä kohdistin nuolinäppäimillä kohtaan, johon haluat laatikon yhden nurkan, paina ENTER ja siirrä kohdistin aiotun laatikon lävistäjän toiseen päähän ja paina taas ENTER. Lue näytöltä pisteet ( 1;0) ja ( 1 ;0). 7. Piirrä ( x) sin( x) ( 3x) sin( 5x) sin( 7x) sin f =. Tässä meillä on periaatteessa kaksi mahdollisuutta: kirjoittaa yhtälö sellaisenaan tai käyttää summan lyhennystä:. Sen mukaan, mikä laskinmalli sinulla on, joko voit tai et voi käyttää kuvaajan piirtämisessä summan lyhennystä. Päätän nyt kuitenkin niin, että asia ei kuulu tämän katsauksen piiriin. Lasken esimerkin käyttämättä tätä toimintoa. Tämä summa on funktio tavalliseen tapaan ja sen muuttujalle x annetaan arvoja kuten muittenkin funktioiden muuttujille. Casio CFX-9950GB Plus Piirretään kuvaaja kirjoittamalla yhtälö sellaisenaan. Tarkista ensin, että koneesi käyttää radiaaneja kulmayksikköinä. Se tapahtuu seuraavalla tavalla. Valitse ensin päävalikon RUN valikko ja paina EXE. Valitse sitten SET UP painamalla SHIFT MENU. Tämän laskimen asetusten valikko eli Set Up valikko on siis näppäimessä MENU. Valitse nuolinäppäimillä vaihtoehto, jossa lukee Angle. Nyt radiaanien valinta tapahtuu painamalla F. Huomaa, että näytön alareunassa, kunkin funktionäppäimen F1, F ja F3 kohdalla lukee vastaavasti Deg, Rad ja Gra. Pääset pois tästä ikkunasta painamalla EXIT. Valitse taas GRAPH ja näppäile sin ( ALPHA x ) + sin ( 3 ALPHA x ) 3 + sin ( 5 ALPHA x ) 5 + sin ( 7 ALPHA x ) (11)

10 Tulos on seuraavannäköinen. Oheisessa kuvassa on valittu Xmin = Ymin = 1,5 ja Ymax = 1,5. π, Xmax = π, Texas Esimerkin 7 kuvaaja Instruments 84 Plus Piirretään nyt äskeinen kuvaaja Texasin koneella. Tarkista, että koneesi käyttää radiaaneja kulmayksikköinä. Se tapahtuu seuraavalla tavalla. Paina MODE. Valitse nuolinäppäimillä RADIAN ja paina ENTER. Paina Y=. Rivin mahdollisen aiemman sisällön voit poistaa painamalla CLEAR. Voit myös siirtyä nuolinäppäinten avulla seuraavalle riville ja antaa vanhan sisällön olla. Kirjoita sin ALPHA x ) + sin 3 ALPHA x ) 3 + sin 5 ALPHA x ) 5 + sin 7 ALPHA x ) 7. Paina WINDOW ja tee seuraavat asetukset. Piin saat näppäilemällä ND ^. Pii on siis samassa näppäimessä kuin hattu eli ^. Paina ENTER aina asetusten välissä. Paina GRAPH, kun olet valmis katsomaan kuvaa. π Xmin= Xmax= π Ymin= 1,5 Ymax= 1,5 Muihin asetuksiin ei kannata puuttua. Harjoitustehtävä Ota selvää, voitko käyttää koneessasi summan lyhennettä ja jos voit, niin käytä sitä yllä määritellyn kuvaajan piirtämiseen. 10(11)

11 Seuraavassa lyhyt katsaus siihen, mitä tuo sitten tarkoittaa. Käyttämällä yllä mainittua summan lyhennysmerkintää voidaan siis kirjoittaa sin ( ) sin ( 3x) sin( 5x) sin( 7x) sin( ( i + 1) x) + + = x. 5 7 i = 0 i + 1 Laskukoneissa tämä kirjoitetaan usein seuraavassa muodossa.. ( sin ( (i + 1)x) (i + 1), i, 0, 3,1) Tähän siis ykkönen. Käsikirja kertoo tarkemmin, jos haluat tietää, miksi ja haluaako koneesi ylipäätään tämänkin parametrin. Tutki käsikirjan avulla, mihin kaikkeen koneesi pystyy. Käytä näitä mahdollisuuksia. Koneesi valmistaja on yrittänyt tehdä siitä helpon käyttää ja on siksi käyttänyt paljon voimia tämän päämäärän saavuttamiseksi. Mielestäni hän on myös onnistunut. Jos näet vähän vaivaa, opit helposti käyttämään konettasi. 11(11)

MAB3 - Harjoitustehtävien ratkaisut:

MAB3 - Harjoitustehtävien ratkaisut: MAB - Harjoitustehtävien ratkaisut: Funktio. Piirretään koordinaatistoakselit ja sijoitetaan pisteet:. a) Funktioiden nollakohdat löydetään etsimällä kuvaajien ja - akselin leikkauspisteitä. Funktiolla

Lisätiedot

Funktiot. 3.1 Itse määritellyn funktion lauseke Y = Funktio määritellään Y= -editorissa, jonne päästään näppäilemällä Y =.

Funktiot. 3.1 Itse määritellyn funktion lauseke Y = Funktio määritellään Y= -editorissa, jonne päästään näppäilemällä Y =. 0 Funktiot 3.1 Itse määritellyn funktion lauseke Y = Funktio määritellään Y= -editorissa, jonne päästään näppäilemällä Y =. Esim. 1 a) Kirjoita lauseke Y 1 = + 3 (kuva 1) ja paina ENTER. Muuttuja (suuri

Lisätiedot

6. Harjoitusjakso II. Vinkkejä ja ohjeita

6. Harjoitusjakso II. Vinkkejä ja ohjeita 6. Harjoitusjakso II Seuraavaksi harjoitellaan algebrallisten syötteiden, komentojen ja funktioiden käyttöä GeoGebrassa. Tarjolla on ensimmäisen harjoittelujakson tapaan kahden tasoisia harjoituksia: perustaso

Lisätiedot

MAA4 Abittikokeen vastaukset ja perusteluja 1. Määritä kuvassa olevien suorien s ja t yhtälöt. Suoran s yhtälö on = ja suoran t yhtälö on = + 2. Onko väittämä oikein vai väärin? 2.1 Suorat =5 +2 ja =5

Lisätiedot

MATEMATIIKAN KOE, LYHYT OPPIMÄÄRÄ HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ

MATEMATIIKAN KOE, LYHYT OPPIMÄÄRÄ HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ MATEMATIIKAN KOE, LYHYT OPPIMÄÄRÄ 3.3.06 HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ Alla oleva vastausten piirteiden, sisältöjen ja pisteitysten luonnehdinta ei sido ylioppilastutkintolautakunnan arvostelua. Lopullisessa

Lisätiedot

5. Numeerisesta derivoinnista

5. Numeerisesta derivoinnista Funktion derivaatta ilmaisee riippumattoman muuttujan muutosnopeuden riippuvan muuttujan suteen. Esimerkiksi paikan derivaatta ajan suteen (paikan ensimmäinen aikaderivaatta) on nopeus, joka ilmaistaan

Lisätiedot

Casion fx-cg20 ylioppilaskirjoituksissa apuna

Casion fx-cg20 ylioppilaskirjoituksissa apuna Casion fx-cg20 ylioppilaskirjoituksissa apuna Grafiikkalaskin on oivallinen apuväline ongelmien ratkaisun tukena. Sen avulla voi piirtää kuvaajat, ratkaista yhtälöt ja yhtälöryhmät, suorittaa funktioanalyysin

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 10 1 Funktion monotonisuus Derivoituva funktio f on aidosti kasvava, jos sen derivaatta on positiivinen eli jos f (x) > 0. Funktio on aidosti vähenevä jos sen derivaatta

Lisätiedot

Matriisit ovat matlabin perustietotyyppejä. Yksinkertaisimmillaan voimme esitellä ja tallentaa 1x1 vektorin seuraavasti: >> a = 9.81 a = 9.

Matriisit ovat matlabin perustietotyyppejä. Yksinkertaisimmillaan voimme esitellä ja tallentaa 1x1 vektorin seuraavasti: >> a = 9.81 a = 9. Python linkit: Python tutoriaali: http://docs.python.org/2/tutorial/ Numpy&Scipy ohjeet: http://docs.scipy.org/doc/ Matlabin alkeet (Pääasiassa Deni Seitzin tekstiä) Matriisit ovat matlabin perustietotyyppejä.

Lisätiedot

Johdanto: Parametrigrafiikka Parametriyhtälöiden piirtämisen vaiheet Parametri- ja funktiografiikan eroja

Johdanto: Parametrigrafiikka Parametriyhtälöiden piirtämisen vaiheet Parametri- ja funktiografiikan eroja Kappale 7: Parametrigrafiikka 7 Johdanto: Parametrigrafiikka... 128 Parametriyhtälöiden piirtämisen vaiheet... 129 Parametri- ja funktiografiikan eroja... 130 Tässä kappaleessa kerrotaan, miten parametriyhtälöitä

Lisätiedot

Yhtälön oikealla puolella on säteen neliö, joten r. = 5 eli r = ± 5. Koska säde on positiivinen, niin r = 5.

Yhtälön oikealla puolella on säteen neliö, joten r. = 5 eli r = ± 5. Koska säde on positiivinen, niin r = 5. Tekijä Pitkä matematiikka 5 7..017 31 Kirjoitetaan yhtälö keskipistemuotoon ( x x ) + ( y y ) = r. 0 0 a) ( x 4) + ( y 1) = 49 Yhtälön vasemmalta puolelta nähdään, että x 0 = 4 ja y 0 = 1, joten ympyrän

Lisätiedot

Matematiikan peruskurssi 2

Matematiikan peruskurssi 2 Matematiikan peruskurssi Tentti, 9..06 Tentin kesto: h. Sallitut apuvälineet: kaavakokoelma ja laskin, joka ei kykene graaseen/symboliseen laskentaan Vastaa seuraavista viidestä tehtävästä neljään. Saat

Lisätiedot

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti 4:n jälkeen 3/4 +5^2 3

PERUSLASKUJA. Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti 4:n jälkeen 3/4 +5^2 3 PERUSLASKUJA Matemaattisten lausekkeiden syöttäminen: Kirjoita ilman välilyöntejä 3/+^ 3 Kirjoita muuten sama, mutta ota välilyönti :n jälkeen 3/ +^ 3 Liiku matematiikka alueella nuolinäppäimin. Kokeile

Lisätiedot

Olkoon funktion f määrittelyjoukkona reaalilukuväli (erityistapauksena R). Jos kaikilla määrittelyjoukon luvuilla x 1 ja x 2 on voimassa ehto:

Olkoon funktion f määrittelyjoukkona reaalilukuväli (erityistapauksena R). Jos kaikilla määrittelyjoukon luvuilla x 1 ja x 2 on voimassa ehto: 4 Reaalifunktiot 4. Funktion monotonisuus Olkoon funktion f määrittelyjoukkona reaalilukuväli (erityistapauksena R). Jos kaikilla määrittelyjoukon luvuilla x ja x on voimassa ehto: "jos x < x, niin f (x

Lisätiedot

9. Vektorit. 9.1 Skalaarit ja vektorit. 9.2 Vektorit tasossa

9. Vektorit. 9.1 Skalaarit ja vektorit. 9.2 Vektorit tasossa 9. Vektorit 9.1 Skalaarit ja vektorit Skalaari on koon tai määrän mitta. Tyypillinen esimerkki skalaarista on massa. Lukumäärä on toinen hyvä esimerkki skalaarista. Vektorilla on taas suuruus ja suunta.

Lisätiedot

Differentiaali- ja integraalilaskenta 1. Tietokoneharjoitus: ratkaisut

Differentiaali- ja integraalilaskenta 1. Tietokoneharjoitus: ratkaisut Johdanto Kokeile tavallista numeroilla laskemista: yhteen-, kerto- ja jakolaskuja sekä potenssiinkorotusta. 5 (3.1) Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 Tietokoneharjoitus: ratkaisut Kurssin 1. alkuviikon

Lisätiedot

5.3 Suoran ja toisen asteen käyrän yhteiset pisteet

5.3 Suoran ja toisen asteen käyrän yhteiset pisteet .3 Suoran ja toisen asteen käyrän yhteiset pisteet Tämän asian taustana on ratkaista sellainen yhtälöpari, missä yhtälöistä toinen on ensiasteinen ja toinen toista astetta. Tällainen pari ratkeaa aina

Lisätiedot

y=-3x+2 y=2x-3 y=3x+2 x = = 6

y=-3x+2 y=2x-3 y=3x+2 x = = 6 MAA Koe, Arto Hekkanen ja Jussi Tyni 5.5.015 Loppukoe LASKE ILMAN LASKINTA. 1. Yhdistä kuvaaja ja sen yhtälö a) 3 b) 1 c) 5 d) Suoran yhtälö 1) y=3x ) 3x+y =0 3) x y 3=0 ) y= 3x 3 5) y= 3x 6) 3x y+=0 y=-3x+

Lisätiedot

Fx-CP400 -laskimella voit ratkaista yhtälöitä ja yhtälöryhmiä eri tavoin.

Fx-CP400 -laskimella voit ratkaista yhtälöitä ja yhtälöryhmiä eri tavoin. 3. Yhtälöt Fx-CP400 -laskimella voit ratkaista yhtälöitä ja yhtälöryhmiä eri tavoin. 3.1 Ensimmäisen asteen yhtälöt Ratkaise yhtälö. 3 x ( x 3) 4x 5 Kirjoita tehtävä sellaisenaan, maalaa se ja käytä Interactive

Lisätiedot

A Lausekkeen 1,1 3 arvo on 1,13 3,3 1,331 B Tilavuus 0,5 m 3 on sama kuin 50 l 500 l l C Luvuista 2 3, 6 7

A Lausekkeen 1,1 3 arvo on 1,13 3,3 1,331 B Tilavuus 0,5 m 3 on sama kuin 50 l 500 l l C Luvuista 2 3, 6 7 1 Tuotteen hinta nousee ensin 10 % ja laskee sitten 10 %, joten lopullinen hinta on... alkuperäisestä hinnasta. alkuperäisestä hinnasta. YLIOPPILASTUTKINTO- LAUTAKUNTA 23.3.2016 MATEMATIIKAN KOE PITKÄ

Lisätiedot

Laske Laudatur ClassPadilla

Laske Laudatur ClassPadilla Enemmän aikaa matematiikan opiskeluun, vähemmän aikaa laskimen opetteluun. Laske Laudatur ClassPadilla Lyhyt matematiikka, syksy 2015 Casio Scandinavia Keilaranta 4 02150 Espoo info@casio.fi Hyvä Opettaja

Lisätiedot

Opetusmateriaali. Fermat'n periaatteen esittely

Opetusmateriaali. Fermat'n periaatteen esittely Opetusmateriaali Fermat'n periaatteen esittely Hengenpelastajan tehtävässä kuvataan miten hengenpelastaja yrittää hakea nopeinta reittiä vedessä apua tarvitsevan ihmisen luo - olettaen, että hengenpelastaja

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Funktion kuperuussuunnat Derivoituva funktio f (x) on pisteessä x aidosti konveksi, jos sen toinen derivaatta on positiivinen f (x) > 0. Vastaavasti f (x) on aidosti

Lisätiedot

Lukion. Calculus. Juuri- ja logaritmifunktiot. Paavo Jäppinen Alpo Kupiainen Matti Räsänen Otava PIKATESTIN JA KERTAUSKOKEIDEN TEHTÄVÄT RATKAISUINEEN

Lukion. Calculus. Juuri- ja logaritmifunktiot. Paavo Jäppinen Alpo Kupiainen Matti Räsänen Otava PIKATESTIN JA KERTAUSKOKEIDEN TEHTÄVÄT RATKAISUINEEN Calculus Lukion MAA8 Juuri- ja logaritmifunktiot Paavo Jäppinen Alpo Kupiainen Matti Räsänen Otava PIKATESTIN JA KERTAUSKOKEIDEN TEHTÄVÄT RATKAISUINEEN Juuri- ja logaritmifunktiot (MAA8) Pikatesti ja kertauskokeet

Lisätiedot

matematiikka Martti Heinonen Markus Luoma Leena Mannila Kati Rautakorpi-Salmio Timo Tapiainen Tommi Tikka Timo Urpiola

matematiikka Martti Heinonen Markus Luoma Leena Mannila Kati Rautakorpi-Salmio Timo Tapiainen Tommi Tikka Timo Urpiola 9 E matematiikka Martti Heinonen Markus Luoma Leena Mannila Kati Rautakorpi-Salmio Timo Tapiainen Tommi Tikka Timo Urpiola Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Yhteenlaskumenetelmän harjoittelua Joskus

Lisätiedot

4. Funktion arvioimisesta eli approksimoimisesta

4. Funktion arvioimisesta eli approksimoimisesta 4. Funktion arvioimisesta eli approksimoimisesta Vaikka nykyaikaiset laskimet osaavatkin melkein kaiken muun välttämättömän paitsi kahvinkeiton, niin joskus, milloin mistäkin syystä, löytää itsensä tilanteessa,

Lisätiedot

Kaikkiin tehtäviin ratkaisujen välivaiheet näkyviin! Lue tehtävänannot huolellisesti. Tee pisteytysruudukko B-osion konseptin yläreunaan!

Kaikkiin tehtäviin ratkaisujen välivaiheet näkyviin! Lue tehtävänannot huolellisesti. Tee pisteytysruudukko B-osion konseptin yläreunaan! MAA4 koe 1.4.2016 Kaikkiin tehtäviin ratkaisujen välivaiheet näkyviin! Lue tehtävänannot huolellisesti. Tee pisteytysruudukko B-osion konseptin yläreunaan! Jussi Tyni A-osio: Ilman laskinta. Laske kaikki

Lisätiedot

Lauseen erikoistapaus on ollut kevään 2001 ylioppilaskirjoitusten pitkän matematiikan kokeessa seuraavassa muodossa:

Lauseen erikoistapaus on ollut kevään 2001 ylioppilaskirjoitusten pitkän matematiikan kokeessa seuraavassa muodossa: Simo K. Kivelä, 13.7.004 Frégier'n lause Toisen asteen käyrillä ellipseillä, paraabeleilla, hyperbeleillä ja niiden erikoistapauksilla on melkoinen määrä yksinkertaisia säännöllisyysominaisuuksia. Eräs

Lisätiedot

Casion fx-cg20 ylioppilaskirjoituksissa apuna

Casion fx-cg20 ylioppilaskirjoituksissa apuna Casion fx-cg20 ylioppilaskirjoituksissa apuna Grafiikkalaskin on oivallinen apuväline ongelmien ratkaisun tukena. Sen avulla voi piirtää kuvaajat, ratkaista yhtälöt ja yhtälöryhmät, suorittaa funktioanalyysin

Lisätiedot

Laske Laudatur ClassPadilla

Laske Laudatur ClassPadilla Enemmän aikaa matematiikan opiskeluun, vähemmän aikaa laskimen opetteluun. Laske Laudatur ClassPadilla Lyhyt matematiikka, kevät 2015 Casio Scandinavia Keilaranta 4 02150 Espoo info@casio.fi Hyvä lukija,

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 3

Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 3 Matematiikan tukikurssi, kurssikerta 3 1 Epäyhtälöitä Aivan aluksi lienee syytä esittää luvun itseisarvon määritelmä: { x kun x 0 x = x kun x < 0 Siispä esimerkiksi 10 = 10 ja 10 = 10. Seuraavaksi listaus

Lisätiedot

Harjoitus 1 -- Ratkaisut

Harjoitus 1 -- Ratkaisut Kun teet harjoitustyöselostuksia Mathematicalla, voit luoda selkkariin otsikon (ja mahdollisia alaotsikoita...) määräämällä soluille erilaisia tyylejä. Uuden solun tyyli määrätään painamalla ALT ja jokin

Lisätiedot

1 KR-Laskut Mallitiliöinnit Kommenttikentän käyttö mallitiliöinneissä Mallitiliöinnin tallennus-sivu...

1 KR-Laskut Mallitiliöinnit Kommenttikentän käyttö mallitiliöinneissä Mallitiliöinnin tallennus-sivu... 2016-12-02 1 (7) Doc. kind Mallitiliöinnin teko ja muokkaus Status of document Valmis Project name Phase of project Creator name Mika Vähäkoski Distribution Sisällysluettelo 1 KR-Laskut... 2 1.1 Mallitiliöinnit...

Lisätiedot

Solmu 3/2001 Solmu 3/2001. Kevään 2001 ylioppilaskirjoitusten pitkän matematiikan kokeessa oli seuraava tehtävä:

Solmu 3/2001 Solmu 3/2001. Kevään 2001 ylioppilaskirjoitusten pitkän matematiikan kokeessa oli seuraava tehtävä: Frégier n lause Simo K. Kivelä Kevään 2001 ylioppilaskirjoitusten pitkän matematiikan kokeessa oli seuraava tehtävä: Suorakulmaisen kolmion kaikki kärjet sijaitsevat paraabelilla y = x 2 ; suoran kulman

Lisätiedot

x 5 15 x 25 10x 40 11x x y 36 y sijoitus jompaankumpaan yhtälöön : b)

x 5 15 x 25 10x 40 11x x y 36 y sijoitus jompaankumpaan yhtälöön : b) MAA4 ratkaisut. 5 a) Itseisarvon vastauksen pitää olla aina positiivinen, joten määritelty kun 5 0 5 5 tai ( ) 5 5 5 5 0 5 5 5 5 0 5 5 0 0 9 5 9 40 5 5 5 5 0 40 5 Jälkimmäinen vastaus ei toimi määrittelyjoukon

Lisätiedot

Laske Laudatur ClassPadilla

Laske Laudatur ClassPadilla Enemmän aikaa matematiikan opiskeluun, vähemmän aikaa laskimen opetteluun. Laske Laudatur ClassPadilla Pitkä matematiikka, syksy 2015 Casio Scandinavia Keilaranta 4 02150 Espoo info@casio.fi Hyvä Opettaja

Lisätiedot

Harjoitus 1 -- Ratkaisut

Harjoitus 1 -- Ratkaisut Kun teet harjoitustyöselostuksia Mathematicalla, voit luoda selkkariin otsikon (ja mahdollisia alaotsikoita...) määräämällä soluille erilaisia tyylejä. Uuden solun tyyli määrätään painamalla ALT ja jokin

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi: kurssikerta 10

Matematiikan tukikurssi: kurssikerta 10 Matematiikan tukikurssi: kurssikerta 10 1 Newtonin menetelmä Oletetaan, että haluamme löytää funktion f(x) nollakohan. Usein tämä tehtävä on mahoton suorittaa täyellisellä tarkkuuella, koska tiettyjen

Lisätiedot

3 Yleinen toisen asteen yhtälö ja epäyhtälö

3 Yleinen toisen asteen yhtälö ja epäyhtälö Juuri Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty 5.8.016 3 Yleinen toisen asteen yhtälö ja epäyhtälö ENNAKKOTEHTÄVÄT 1. a) x + x + 1 = 4 (x + 1) = 4 Luvun x + 1 tulee olla tai, jotta sen

Lisätiedot

yleisessä muodossa x y ax by c 0. 6p

yleisessä muodossa x y ax by c 0. 6p MAA..0 Muista kirjoittaa jokaiseen paperiin nimesi! Tee vastauspaperin yläreunaan pisteytysruudukko! Valitse kuusi tehtävää! Perustele vastauksesi välivaiheilla! Jussi Tyni Ratkaise: a) x x b) xy x 6y

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 4 Jatkuvuus Jatkuvan funktion määritelmä Tarkastellaan funktiota f x) jossakin tietyssä pisteessä x 0. Tämä funktio on tässä pisteessä joko jatkuva tai epäjatkuva. Jatkuvuuden

Lisätiedot

LAUSEKKEET JA NIIDEN MUUNTAMINEN

LAUSEKKEET JA NIIDEN MUUNTAMINEN LAUSEKKEET JA NIIDEN MUUNTAMINEN 1 LUKULAUSEKKEITA Ratkaise seuraava tehtävä: Retkeilijät ajoivat kahden tunnin ajan polkupyörällä maantietä pitkin 16 km/h nopeudella, ja sitten vielä kävelivät metsäpolkua

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 9 1 Implisiittinen derivointi Tarkastellaan nyt yhtälöä F(x, y) = c, jossa x ja y ovat muuttujia ja c on vakio Esimerkki tällaisesta yhtälöstä on x 2 y 5 + 5xy = 14

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 Väliarvolause Oletetaan, että funktio f on jatkuva jollain reaalilukuvälillä [a, b] ja derivoituva avoimella välillä (a, b). Funktion muutos tällä välillä on luonnollisesti

Lisätiedot

MultiBoot Käyttöopas

MultiBoot Käyttöopas MultiBoot Käyttöopas Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen

Lisätiedot

Tässä riisinjyvien määrät jokaisessa ruudussa on laskettava yhteen. Tällöin tuloksena on

Tässä riisinjyvien määrät jokaisessa ruudussa on laskettava yhteen. Tällöin tuloksena on 8. Luvut 8.1 Suuret luvut, summa ja kertoma Aloittakaamme shakkipelin keksimiseen liittyvällä tunnetulla tarinalla. Intian hallitsija innostui kovasti shakkipelistä, jonka yksi palatsin viisaista miehistä

Lisätiedot

5 Differentiaalilaskentaa

5 Differentiaalilaskentaa 5 Differentiaalilaskentaa 5.1 Raja-arvo Esimerkki 5.1. Rationaalifunktiota g(x) = x2 + x 2 x 1 ei ole määritelty nimittäjän nollakohdassa eli, kun x = 1. Funktio on kuitenkin määritelty kohdan x = 1 läheisyydessä.

Lisätiedot

Vanhoja koetehtäviä. Analyyttinen geometria 2016

Vanhoja koetehtäviä. Analyyttinen geometria 2016 Vanhoja koetehtäviä Analyyttinen geometria 016 1. Määritä luvun a arvo, kun piste (,3) on käyrällä a(3x + a) = (y - 1). Suora L kulkee pisteen (5,1) kautta ja on kohtisuorassa suoraa 6x + 7y - 19 = 0 vastaan.

Lisätiedot

Ohjelmoinnin peruskurssi Y1

Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 CSE-A1111 30.9.2015 CSE-A1111 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 30.9.2015 1 / 27 Mahdollisuus antaa luentopalautetta Goblinissa vasemmassa reunassa olevassa valikossa on valinta Luentopalaute.

Lisätiedot

Preliminäärikoe Tehtävät A-osio Pitkä matematiikka kevät 2016 Sivu 1 / 4

Preliminäärikoe Tehtävät A-osio Pitkä matematiikka kevät 2016 Sivu 1 / 4 Preliminäärikoe Tehtävät A-osio Pitkä matematiikka kevät 06 Sivu / 4 Laske yhteensä enintään 0 tehtävää. Kaikki tehtävät arvostellaan asteikolla 0-6 pistettä. Osiossa A EI SAA käyttää laskinta. Osiossa

Lisätiedot

1 Peruslaskuvalmiudet

1 Peruslaskuvalmiudet 1 Peruslaskuvalmiudet 11 Lukujoukot N {1,, 3, 4,} on luonnollisten lukujen joukko (0 mukana, jos tarvitaan), Z {, 3,, 1, 0, 1,, 3,} on kokonaislukujen joukko, Q m n : m, n Z, n 0 on rationaalilukujen joukko,

Lisätiedot

PRELIMINÄÄRIKOE. Lyhyt Matematiikka 3.2.2015

PRELIMINÄÄRIKOE. Lyhyt Matematiikka 3.2.2015 PRELIMINÄÄRIKOE Lyhyt Matematiikka..015 Vastaa enintään kymmeneen tehtävään. Kaikki tehtävät arvostellaan asteikolla 0-6 pistettä. 1. a) Sievennä x( x ) ( x x). b) Ratkaise yhtälö 5( x 4) 5 ( x 4). 1 c)

Lisätiedot

MATEMATIIKAN PERUSKURSSI I Harjoitustehtäviä syksy Millä reaaliluvun x arvoilla. 3 4 x 2,

MATEMATIIKAN PERUSKURSSI I Harjoitustehtäviä syksy Millä reaaliluvun x arvoilla. 3 4 x 2, MATEMATIIKAN PERUSKURSSI I Harjoitustehtäviä syksy 6. Millä reaaliluvun arvoilla a) 9 =, b) + + + 4, e) 5?. Kirjoita Σ-merkkiä käyttäen summat 4, a) + 4 + 6 + +, b) 8 + 4 6 + + n n, c) + + +

Lisätiedot

Pyramidi 9 Trigonometriset funktiot ja lukujonot 15.4.2011 HK1-1. Dsin3 x. 3cos3x. Dsinx. u( x) sinx ja u ( x) cosx. Dsin. Dsin

Pyramidi 9 Trigonometriset funktiot ja lukujonot 15.4.2011 HK1-1. Dsin3 x. 3cos3x. Dsinx. u( x) sinx ja u ( x) cosx. Dsin. Dsin Pyramidi 9 Trigonometriset funktiot ja lukujonot 5.4.0 HK- a) Dsin3 us ( ) cos3 3 us( ) s( ) 3cos3 s( ) 3 ja s( ) 3 u( ) sin ja u( ) cos b) Dsin 3 3 Dsin us ( ) s( ) sin ja s( ) cos 3 u( ) ja u( ) 3 3sin

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Äänekosken lukio Mab4 Matemaattinen analyysi S2016

Äänekosken lukio Mab4 Matemaattinen analyysi S2016 Äänekosken lukio Mab4 Matemaattinen analyysi S016 A-osa Vastaa kaikkiin A-osan tehtäviin. Vastaukset kirjoitetaan kysymyspaperiin! Taulukkokirjaa saa käyttää. Laskinta ei saa käyttää! A-osan ratkaisut

Lisätiedot

TI TestGuard. Pikaopas

TI TestGuard. Pikaopas TI TestGuard Pikaopas Ennen TI TestGuarden käyttöä TI TestGuard poistaa tiedot oppilaan laskimesta täydellisesti, se ei vain kytke niitä pois käytöstä. Kehota oppilaitasi tekemään sovelluksista ja RAM-muistin

Lisätiedot

Pyramidi 10 Integraalilaskenta harjoituskokeiden ratkaisut sivu 298 Päivitetty

Pyramidi 10 Integraalilaskenta harjoituskokeiden ratkaisut sivu 298 Päivitetty Pyramidi Integraalilaskenta harjoituskokeiden ratkaisut sivu 98 Päivitetty.5. Pyramidi Harjoituskokeet 6.5.7 Ensimmäinen julkaistu versio..7.7 Korjattu ulkoasua ja painovirheitä..8.7 Täydennetty ratkaisuja

Lisätiedot

Lukion. Calculus. MAA10 Integraalilaskenta. Paavo Jäppinen Alpo Kupiainen Matti Räsänen Otava PIKATESTIN JA KERTAUSKOKEIDEN TEHTÄVÄT RATKAISUINEEN

Lukion. Calculus. MAA10 Integraalilaskenta. Paavo Jäppinen Alpo Kupiainen Matti Räsänen Otava PIKATESTIN JA KERTAUSKOKEIDEN TEHTÄVÄT RATKAISUINEEN Calculus Lukion MAA Integraalilaskenta Paavo Jäppinen Alpo Kupiainen Matti Räsänen Otava PIKATESTIN JA KERTAUSKOKEIDEN TEHTÄVÄT RATKAISUINEEN Integraalilaskenta (MAA Pikatesti ja Kertauskokeet Tehtävien

Lisätiedot

Ohjeita fysiikan ylioppilaskirjoituksiin

Ohjeita fysiikan ylioppilaskirjoituksiin Ohjeita fysiikan ylioppilaskirjoituksiin Kari Eloranta 2016 Jyväskylän Lyseon lukio 11. tammikuuta 2016 Kokeen rakenne Fysiikan kokeessa on 13 tehtävää, joista vastataan kahdeksaan. Tehtävät 12 ja 13 ovat

Lisätiedot

Kokelaan sukunimi ja kaikki etunimet selväsi kirjoitetuna. Kaava 1 b =2a 2 b =0,5a 3 b =1,5a 4 b = 1a. 4 5 b =4a 6 b = 5a

Kokelaan sukunimi ja kaikki etunimet selväsi kirjoitetuna. Kaava 1 b =2a 2 b =0,5a 3 b =1,5a 4 b = 1a. 4 5 b =4a 6 b = 5a 1 YLIOPPILASTUTKINTO- LAUTAKUNTA 28.9.2016 MATEMATIIKAN KOE PITKÄ OPPIMÄÄRÄ A-osa Ratkaise kaikki tämän osan tehtävät 1 4. Tehtävät arvostellaan pistein 0 6. Kunkin tehtävän ratkaisu kirjoitetaan tehtävän

Lisätiedot

Murtolukujen peruslaskutoimitukset Cuisenairen lukusauvoilla

Murtolukujen peruslaskutoimitukset Cuisenairen lukusauvoilla Murtolukujen peruslaskutoimitukset Cuisenairen lukusauvoilla 1. Tehtävänanto Pohdi kuinka opettaisit yläasteen oppilaille murtolukujen peruslaskutoimitukset { +, -, *, / } Cuisenairen lukusauvoja apuna

Lisätiedot

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana.

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Painonhallinta Sisäänkirjautuminen Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Kuva 1 Sisäänkirjautuminen Yleistä Painonhallinta toimii internet-selaimella, mutta liikuttaessa sovelluksessa,

Lisätiedot

Sekalaiset tehtävät, 11. syyskuuta 2005, sivu 1 / 13. Tehtäviä

Sekalaiset tehtävät, 11. syyskuuta 2005, sivu 1 / 13. Tehtäviä Sekalaiset tehtävät, 11. syyskuuta 005, sivu 1 / 13 Tehtäviä Tehtävä 1. Johda toiseen asteen yhtälön ax + bx + c = 0, a 0 ratkaisukaava. Tehtävä. Määrittele joukon A R pienin yläraja sup A ja suurin alaraja

Lisätiedot

Piirtäminen napakoordinaatistossa

Piirtäminen napakoordinaatistossa 8 Piirtäminen napakoordinaatistossa Yleiskatsaus: piirtäminen napakoordinaatistossa... 132 Napakoordinaattikuvaajan määrittäminen... 133 Piirtotyökalujen käyttäminen napakoordinaattipiirtotilassa... 136

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

l 1 2l + 1, c) 100 l=0

l 1 2l + 1, c) 100 l=0 MATEMATIIKAN PERUSKURSSI I Harjoitustehtäviä syksy 5. Millä reaaliluvun arvoilla a) 9 =, b) 5 + 5 +, e) 5?. Kirjoita Σ-merkkiä käyttäen summat 4, a) + + 5 + + 99, b) 5 + 4 65 + + n 5 n, c)

Lisätiedot

Radiaanit. Kun kulman α suuruus nyt mitataan tämän kaaren pituutena, saadaan kulmaan arvo radiaaneissa.

Radiaanit. Kun kulman α suuruus nyt mitataan tämän kaaren pituutena, saadaan kulmaan arvo radiaaneissa. Radiaanit Kulmia mitataan matematiikassa paitsi asteissa, myös radiaaneissa. Radiaanien taustaideana on, että kun kulmaa α asetetaan yksikköympyrään, kulmien kylkien välille muodostuu ympyrän kehälle kaari

Lisätiedot

LASKINTEN JA TAULUKOIDEN TARKISTUS

LASKINTEN JA TAULUKOIDEN TARKISTUS LASKINTEN JA TAULUKOIDEN TARKISTUS Yo-kokeessa käytettävät laskimet ja taulukkokirjat on tuotava aikuislukion kansliaan tarkistettavaksi viimeistään yo-koetta edeltävänä päivänä kello 18 mennessä. Jos

Lisätiedot

MATEMATIIKAN KOE LYHYT OPPIMÄÄRÄ Osa A 1. Määritellään funktio f(x)=x 3 2x 2 +x+7. a) Laske f(1). b) Laske f (2).

MATEMATIIKAN KOE LYHYT OPPIMÄÄRÄ Osa A 1. Määritellään funktio f(x)=x 3 2x 2 +x+7. a) Laske f(1). b) Laske f (2). 1 YLIOPPILASTUTKINTO- LAUTAKUNTA 28.9.2016 MATEMATIIKAN KOE LYHYT OPPIMÄÄRÄ A-osa Ratkaise kaikki tämän osan tehtävät 1 4. Tehtävät arvostellaan pistein 0 6. Kunkin tehtävän ratkaisu kirjoitetaan tehtävän

Lisätiedot

ClassPad 330 plus ylioppilaskirjoituksissa apuna

ClassPad 330 plus ylioppilaskirjoituksissa apuna ClassPad 330 plus ylioppilaskirjoituksissa apuna Suomessa sallittiin CAS (Computer Algebra System) laskimien käyttö keväästä 2012 alkaen ylioppilaskirjoituksissa. Norjassa ja Ruotsissa vastaava kehitys

Lisätiedot

A-osio. Ilman laskinta. MAOL-taulukkokirja saa olla käytössä. Maksimissaan tunti aikaa. Laske kaikki tehtävät:

A-osio. Ilman laskinta. MAOL-taulukkokirja saa olla käytössä. Maksimissaan tunti aikaa. Laske kaikki tehtävät: MAA3 Geometria Koe 5.2.2016 Jussi Tyni Lue ohjeet ja tee tehtävät huolellisesti! Tee tarvittavat välivaiheet, vaikka laskimesta voikin ottaa tuloksia. Välivaiheet perustelevat vastauksesi. Tee pisteytysruudukko

Lisätiedot

MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 2 / vko 45

MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Laskuharjoitus 2 / vko 45 MS-A0003/A0005 Matriisilaskenta Laskuharjoitus / vko 5 Tehtävä 1 (L): Hahmottele kompleksitasoon ne pisteet, jotka toteuttavat a) z 3 =, b) z + 3 i < 3, c) 1/z >. Yleisesti: ehto z = R, z C muodostaa kompleksitasoon

Lisätiedot

määrittelyjoukko. log x piirretään tangentti pisteeseen, jossa käyrä leikkaa y-akselin. Määritä millä korkeudella tangentti leikkaa y-akselin.

määrittelyjoukko. log x piirretään tangentti pisteeseen, jossa käyrä leikkaa y-akselin. Määritä millä korkeudella tangentti leikkaa y-akselin. MAA8 Juuri- ja logaritmifunktiot 70 Jussi Tyni 5 a) Derivoi f ( ) e b) Mikä on funktion f () = ln(5 ) 00 c) Ratkaise yhtälö määrittelyjoukko log Käyrälle g( ) e 8 piirretään tangeti pisteeseen, jossa käyrä

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet

Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet Näissä harjoituksissa työskennellään näkymässä Näkymät->Geometria PIIRRÄ (ja MITTAA) a) jana toinen jana, jonka pituus on 3 b) kulma toinen kulma, jonka

Lisätiedot

Kertaus. Integraalifunktio ja integrointi. 2( x 1) 1 2x. 3( x 1) 1 (3x 1) KERTAUSTEHTÄVIÄ. K1. a)

Kertaus. Integraalifunktio ja integrointi. 2( x 1) 1 2x. 3( x 1) 1 (3x 1) KERTAUSTEHTÄVIÄ. K1. a) Juuri 9 Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty 5.5.6 Kertaus Integraalifunktio ja integrointi KERTAUSTEHTÄVIÄ K. a) ( )d C C b) c) d e e C cosd cosd sin C K. Funktiot F ja F ovat saman

Lisätiedot

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta.

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta. Gimp alkeet XII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 6 GIMP:in tasotyökalu Lue ensin nämä ohjeet! Harjoitus lopussa! GIMP:in tasotyökalu on nimensä mukaisesti työkalu, jolla hallitaan tasoja, niiden läpinäkyvyyttä,

Lisätiedot

2006 i&i Solutions Oy

2006 i&i Solutions Oy 2006 i&i Solutions Oy Materiaali on vapaasti käytettävissä. Alkuperäiseen materiaaliin ei saa kuitenkaan tehdä muutoksia ja alkuperäinen tekijä (i&i Solutions Oy) on aina oltava näkyvissä. Mikäli materiaalista

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 12 1 Eksponenttifuntio Palautetaan mieliin, että Neperin luvulle e pätee: e ) n n n ) n n n n n ) n. Tästä määritelmästä seuraa, että eksponenttifunktio e x voidaan

Lisätiedot

Materiaalia, ohjeita, videoita sekä lisätietoja opettajille tarjottavasta koulutuksesta osoitteessa:

Materiaalia, ohjeita, videoita sekä lisätietoja opettajille tarjottavasta koulutuksesta osoitteessa: Kevään Lyhyen matematiikan YO-kokeen TI-Nspire CAS -ratkaisut Nämä ratkaisut tehty alusta loppuun TI-Nspire CX CAS -ohjelmistolla ja tallennettu lopuksi PDF -muotoon. Tarkoituksena on havainnollistaa,

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasVastuuhenkilö-oikeudet. n käyttölupia voi hakea

Lisätiedot

Laskun vaiheet ja matemaattiset mallit

Laskun vaiheet ja matemaattiset mallit Laskun vaiheet ja matemaattiset mallit Jukka Sorjonen sorjonen.jukka@gmail.com 28. syyskuuta 2016 Jukka Sorjonen (Jyväskylän Normaalikoulu) Mallit ja laskun vaiheet 28. syyskuuta 2016 1 / 22 Hieman kertausta

Lisätiedot

Epäyhtälöt 1/7 Sisältö ESITIEDOT: yhtälöt

Epäyhtälöt 1/7 Sisältö ESITIEDOT: yhtälöt Epäyhtälöt 1/7 Sisältö Epäyhtälö Epäyhtälöllä tarkoitetaan ehtoa, missä kahdesta lausekkeesta toinen on suurempi tai mahdollisesti yhtä suuri kuin toinen: f(x) < g(x), f(x) g(x).merkit voidaan luonnollisesti

Lisätiedot

Luku 6. Dynaaminen ohjelmointi. 6.1 Funktion muisti

Luku 6. Dynaaminen ohjelmointi. 6.1 Funktion muisti Luku 6 Dynaaminen ohjelmointi Dynaamisessa ohjelmoinnissa on ideana jakaa ongelman ratkaisu pienempiin osaongelmiin, jotka voidaan ratkaista toisistaan riippumattomasti. Jokaisen osaongelman ratkaisu tallennetaan

Lisätiedot

Racket ohjelmointia osa 1. Tiina Partanen Lielahden koulu 2014

Racket ohjelmointia osa 1. Tiina Partanen Lielahden koulu 2014 Racket ohjelmointia osa 1 Tiina Partanen Lielahden koulu 2014 Sisältö 1) Peruslaskutoimitukset 2) Peruskuvioiden piirtäminen 3) Määrittelyt (define) 4) Yhdistettyjen kuvien piirtäminen 5) Muuttujat ja

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

tään painetussa ja käsin kirjoitetussa materiaalissa usein pienillä kreikkalaisilla

tään painetussa ja käsin kirjoitetussa materiaalissa usein pienillä kreikkalaisilla 2.5. YDIN-HASKELL 19 tään painetussa ja käsin kirjoitetussa materiaalissa usein pienillä kreikkalaisilla kirjaimilla. Jos Γ ja ovat tyyppilausekkeita, niin Γ on tyyppilauseke. Nuoli kirjoitetaan koneella

Lisätiedot

1.1. YHDISTETTY FUNKTIO

1.1. YHDISTETTY FUNKTIO 1.1. YHDISTETTY FUNKTIO (g o f) () = g(f()) Funktio g = yhdistetyn funktion g o f ulkofunktio Funktio f = yhdistetyn funktion g o f sisäfunktio E.2. Olkoon f() = 2 + 3 ja g() = 4-5. Muodosta funktio a)

Lisätiedot

Ympyrä 1/6 Sisältö ESITIEDOT: käyrä, kulma, piste, suora

Ympyrä 1/6 Sisältö ESITIEDOT: käyrä, kulma, piste, suora Ympyrä 1/6 Sisältö Ympyrä ja sen yhtälö Tason pisteet, jotka ovat vakioetäisyydellä kiinteästä pisteestä, muodostavat ympyrän eli ympyräviivan. Kiinteä piste on ympyrän keskipiste ja vakioetäisyys sen

Lisätiedot

Preliminäärikoe Tehtävät A-osio Pitkä matematiikka kevät 2016 Sivu 1 / 4

Preliminäärikoe Tehtävät A-osio Pitkä matematiikka kevät 2016 Sivu 1 / 4 Preliminäärikoe Tehtävät A-osio Pitkä matematiikka kevät 06 Sivu / Laske yhteensä enintään 0 tehtävää. Kaikki tehtävät arvostellaan asteikolla 0-6 pistettä. Osiossa A EI SAA käyttää laskinta. Osiossa A

Lisätiedot

LABORAATIOSELOSTUSTEN OHJE H. Honkanen

LABORAATIOSELOSTUSTEN OHJE H. Honkanen LABORAATIOSELOSTUSTEN OHJE H. Honkanen Tämä ohje täydentää ja täsmentää osaltaan selostuskäytäntöä laboraatioiden osalta. Yleinen ohje työselostuksista löytyy intranetista, ohjeen on laatinut Eero Soininen

Lisätiedot

Derivointiesimerkkejä 2

Derivointiesimerkkejä 2 Derivointiesimerkkejä 2 (2.10.2008 versio 2.0) Parametrimuotoisen funktion erivointi Esimerkki 1 Kappale kulkee pitkin rataa { x(t) = sin 2 t y(t) = cos t. Määritetään raan suuntakulma positiiviseen x-akseliin

Lisätiedot

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA

LIITE 1 VIRHEEN ARVIOINNISTA 1 Mihin tarvitset virheen arviointia? Mittaustuloksiin sisältyy aina virhettä, vaikka mittauslaite olisi miten uudenaikainen tai kallis tahansa ja mittaaja olisi alansa huippututkija Tästä johtuen mittaustuloksista

Lisätiedot

6*. MURTOFUNKTION INTEGROINTI

6*. MURTOFUNKTION INTEGROINTI MAA0 6*. MURTOFUNKTION INTEGROINTI Murtofunktio tarkoittaa kahden polynomin osamäärää, ja sen yleinen muoto on P() R : R(). Q() Mikäli osoittajapolynomin asteluku on nimittäjäpolynomin astelukua korkeampi

Lisätiedot

Differentiaalilaskenta 1.

Differentiaalilaskenta 1. Differentiaalilaskenta. a) Mikä on tangentti? Mikä on sekantti? b) Määrittele funktion monotonisuuteen liittyvät käsitteet: kasvava, aidosti kasvava, vähenevä ja aidosti vähenevä. Anna esimerkit. c) Selitä,

Lisätiedot