HULEVESISELVITYS TYÖNUMERO: E26559 SIPOON KUNTA NEVAS GÅRDIN ASEMAKAAVA-ALUEEN HULEVESIEN KÄSITTELY NE 1 ASEMAKAAVALUONNOS 17.9.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HULEVESISELVITYS TYÖNUMERO: E26559 SIPOON KUNTA NEVAS GÅRDIN ASEMAKAAVA-ALUEEN HULEVESIEN KÄSITTELY NE 1 ASEMAKAAVALUONNOS 17.9."

Transkriptio

1 TYÖNUMERO: E26559 SIPOON KUNTA NEVAS GÅRDIN ASEMAKAAVA-ALUEEN HULEVESIEN KÄSITTELY NE 1 ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY TAMPERE

2 Muutoslista INSA PNU PNU HNÄR TARKISTETTU MIELIPITEIDEN MUKAISESTI VALMIS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS

3 Sisältö 1 JOHDANTO SUUNNITELMAN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET KÄSITTEITÄ ALUEEN YLEISKUVAUS JA LÄHTÖKOHDAT MAAPERÄ, PINNANMUODOT JA POHJAVESI VALUMA-ALUEET, VIRTAUSREITIT JA KUNNALLISTEKNIIKKA KAAVOITUKSEN VAIKUTUKSET SUUNNITELTU MAANKÄYTTÖ VAIKUTUKSET HULEVESIEN MÄÄRÄÄN JA LAATUUN VALUMAKERTOIMET JA HULEVEDEN MÄÄRÄ HULEVEDEN LAATU VAIKUTUKSET SUUNNITTELUALUEEN ULKOPUOLELLE HULEVESIEN HALLINNAN TARVE JA TAVOITTEET MITOITUSPERIAATTEET KESKITETYT RAKENTEET MÄÄRÄLLINEN HALLINTA LAADULLINEN HALLINTA SUUNNITELLUT RATKAISUVAIHTOEHDOT KORTTELI- JA TONTTIKOHTAISET HALLINTAMENETELMÄT TIELINJOJEN KUIVATUS- JA HULEVEDET HULEVESIEN JOHTAMISJÄRJESTELMÄT KESKITETYT HALLINTAMENETELMÄT PERIAATTEET KAAVAMÄÄRÄYSTEN LAADINTAAN RAKENTAMISEN AIKAINEN HULEVESIEN HALLINTA Piirustukset: Piirustus 101 Osavaluma-alueet Piirustus 102 Esitys hulevesien viivytysrakenteiden sijoituksesta ja hulevesien johtamisesta. 1 (21)

4 1 JOHDANTO Tämä hulevesiselvitys on luonnos ja siinä esiintyvät laskelmat perustuvat päivättyyn asemakaavaluonnokseen. 1.1 SUUNNITELMAN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET Tehtävänä on laatia hulevesien hallinnan yleissuunnitelma Nevas Gårdin asemakaavaa varten. Suunnitelman tarkoituksena on määrittää asemakaava-alueella tarvittavat hulevesien viivytys- ja käsittelyratkaisut, sekä esittää ehdotukset kaavamääräyksiksi hulevesien hallitsemiseksi. Asemakaava-alueelle esitetyt viivytys- ja käsittelyratkaisut mitoitetaan ainoastaan asemakaava-alueen tarvetta varten. Niillä ei ole tarkoitus tasata yläpuolisilta valuma-alueilta muodostuvia virtaamia. Selvityksessä ei oteta kantaa hulevesien johtamisjärjestelmien (runkoviemärit, rummut) mitoitukseen. Asemakaava-alueelle tulevat runkoviemärit ja rummut mitoitetaan siten, että niillä pystytään johtamaan huippuvirtaamien mukaiset vesimäärät ilman ongelmia. Hulevesien johtamisjärjestelmien mitoituksessa on huomioitava myös yläpuolisten valuma-alueiden hulevesivirtaamat. Yleissuunnitelma on laadittu maanomistaja Leif Fredrikssonin ja Sipoon kunnan toimeksiannosta Sweco Ympäristö Oy:n Tampereen toimistossa. 1.2 KÄSITTEITÄ Hulevesillä tarkoitetaan maan pinnalta tai rakennetuilta pinnoilta poisjohdettavaa sade- tai sulamisvettä. Läpäisemätön pinta on tiiviiksi rakennettu pinta, joka estää huleveden imeytymistä maaperään lisäten pintavaluntaa. Toistuvuudella tarkoitetaan aikaväliä, jonka aikana tietty ilmiö (esimerkiksi sadetapahtuma) keskimäärin tapahtuu. 2 ALUEEN YLEISKUVAUS JA LÄHTÖKOHDAT Nevas Gårdin asemakaava-alue sijaitsee Etelä-Sipoossa, Nevaksen kylässä. Alue sijaitsee noin 3,5 kilometrin päässä Boxin kylältä, välittömästi Nevaksen golfradan eteläpuolella. Nevas Gårdin alue sijaitsee maisemallisesti merkittävässä Nevaksen jokilaaksossa. Nevas Gårdin asemakaava-alueen pinta-ala on noin 80 hehtaaria. Suunnittelualue on suurimmaksi osaksi rakentamatonta maa- ja metsätalousaluetta. Alueella sijaitsevia soita on ojitettu. Suunnittelualueen rajaus on esitetty kartalla (kuva 2.1) ja ilmakuvassa (kuva 2.2). 2 (21)

5 Kuva 2.1 Suunnittelualueen rajaus peruskartalla (Lähde: Paikkatietoikkuna) 3 (21)

6 Kuva 2.2 Suunnittelualueen rajaus ilmakuvassa (Lähde: Paikkatietoikkuna) 2.1 MAAPERÄ, PINNANMUODOT JA POHJAVESI Suunnittelualueen maaperä muodostuu savilaaksojen halkomista kallioselänteistä. Kallion päällä voi olla alle metrin paksuinen maakerrostuma tai kallio voi olla kokonaan paljastunutta. Laaksojen maaperä on savista, Nevasjoen laakso on lähes kokonaan liejusavea. Saven ja kalliomaan lisäksi suunnittelualueella on pieniä kaistaleita hiekkamoreenia (koillisessa ja lounaassa) sekä vähän liejua (luoteessa). Alueen maaperä on esitetty kuvassa (21)

7 Kuva 2.3 Maaperä (Lähde: Paikkatietoikkuna) Seuraava kuva havainnollistaa suunnittelualueen nykyisiä korkeussuhteita. Suunnittelualue on topografialtaan vaihtelevaa ja alueen sisäiset korkeussuhteet vaihtelevat kolmesta metristä 36 metriin (N2000). Saviset alueet ovat ympäröivää aluetta matalampia laaksoja. Matalammat laaksot reunustavat suunnittelualuetta pohjoisesta, idästä ja lännestä. Laaksojen välissä sijaitsee korkeita mäkiä. Alueen topografia on esitetty kuvassa 2.4. Suunnittelualue ei sijaitse pohjavesialueella. Lähimmät pohjavesialueet (Hangelby ja Boxby) sijaitsevat 1,5 2 km:n päässä. 5 (21)

8 Kuva 2.4. Topografia 2.2 VALUMA-ALUEET, VIRTAUSREITIT JA KUNNALLISTEKNIIKKA Nevas Gårdin alue kuuluu Mustijoen päävesistöalueeseen ja Nevasjoen valumaalueeseen. Nevasjoki laskee Suomenlahteen Köningsvikenin kautta. Suunnittelualue sijaitsee noin 3 km:n päässä merestä. Nevas Gårdin Nevasjokilaakso sijaitsee meritulvavaaravyöhykkeellä. Nevasjokilaakson pelloille voi tulvia vettä kerran tuhannessa vuodessa alle 0,5m. Joen kohdalla vettä voi olla 1m. Tulva-alueet on esitetty seuraavassa kuvassa. 6 (21)

9 Kuva 2.5. Tulvavaaravyöhykkeet, Meritulva (Lähde: Paikkatietoikkuna) Hulevesitarkastelua varten suunnittelualue on jaettu kuuteen osavaluma-alueeseen (Kuva 2.6). Osavaluma-aluejako perustuu karttatarkasteluun (korkeuskäyrät). Ensimmäinen osavaluma-alue koostuu Nevasjokilaaksosta ja jokilaakson länsipuolisesta alueesta. Suurin osa alueen 1 vesistä valuu pintavaluntana suoraan Nevasjokeen. Alueen 2 hulevedet valuvat Solhagan laaksoon, jota halkoo Kantamatie. Laaksosta vedet virtaavat ojia pitkin Nevasjokeen. Alueen 3 korkeimmilta kohdilta hulevedet valuvat ylätasangolle muodostuneille suopainannealueille. Ojitukset johtavat suoalueiden vesiä länteen. Korkeuskäyrien perusteella alueen 3 hulevedet valuvat lounaan matalan maa-alueen kautta Nevasjokilaaksoon. Osavaluma-alueella 4 muodostuvat hulevedet valuvat alueen itäosassa sijaitsevan ojitetun laakson kautta pohjoiseen. Osavaluma-aluetta rajaa koillispuolalla Spjutsundintie, jonka toisella puolella sijaitsee Stormossenin Naturasuo. Maastokatselmuksen ( ) perusteella hulevedet eivät virtaa Spjutsundintien alitse Natura-alueelle. Laakson pohjoisosista hulevedet virtaavat Sprängmanintien alitse pohjoiseen kahdesta kohtaa. Ojat ovat yhteydessä Nevas Golfin oja- ja lampiketjuun. Osavaluma-alueen ojitus ei ole suorassa yhteydessä alueen koillispuolella virtaavaan ojaan. 7 (21)

10 Osavaluma-alue 5 kostuu NevasGolfin keskellä sijaitsevasta Mullkärretin mäkialueesta. Osavaluma-alueella muodostuvat hulevedet valuvat nykyiselle golfkentälle. Osavaluma-alue 6:n hulevedet purkautuvat alueen kaakkoispuolen ojan kautta Sundmossenin Natura-alueelle. Osavaluma-alueen 4 ja 6 välillä on pieni maakangas (noin 10 m), joka estää osavaluma-alueen 4 hulevesien suoran virtaamisen kaakkoon. Aluejako ja vesien valumasuunnat on esitetty tarkemmin piirustuksessa 101. Kuva 2.6. Osavaluma-aluejako Kunnallistekniikka Kaavoitusalueen välittömässä läheisyydessä sijaitsee paineviemäri ja vesijohto. Linjat sijaitsevat Nevasgolfin alueella ja Solhagan länsipuolella suunnittelualueesta pohjoiseen. Alueella ei ole hulevesiviemäreitä. Paineviemäri- ja vesijohdot on esitetty kuvassa (21)

11 Kuva 2.7.Paineviemäri ja vesijohdot (Lähde: Sweco Ympäristö Oy) Kaavoitusalueen tieverkosto koostuu pääasiassa metsäautoteistä. Alueen koillisreunassa sijaitsee asfalttipäällysteinen Spjutsundintie. Merkittävimmät alueen tiet on esitetty kuvassa 2.8. Kuva 2.8.Tieverkosto (Lähde: Sweco Ympäristö Oy) 9 (21)

12 3 KAAVOITUKSEN VAIKUTUKSET 3.1 SUUNNITELTU MAANKÄYTTÖ Kaavoituksen myötä Nevas Gårdin alueesta kehittyy korkeatasoinen vapaa-ajanalue. Nevasjoen itäpuolella sijaitsevaa Nevaksen golfkenttää täydennetään uusilla golfkentillä. Alueelle on kaavoitettu matkailua varten hotelli- kylpylä- ja ravintolatiloja, sekä lomaasutusta. Golfkenttien läheisyyteen on kaavoitettu myös pieni laskettelurinne. Nevas Gårdin kaavaluonnos on esitetty kuvassa 3.1. Kuva 3.1. Nevas Gärdin kaavaluonnos ( ) 10 (21) Alueelle kaavoitetut rakennukset ja toiminnat on sijoitettu suurimmaksi osaksi kalliomaalle ja hiekkamoreenille. Osa liikenneväylistä on sijoitettu osittain tai kokonaan savimaalle laaksojen reunoille. Liikenneväylät toteutetaan suurimmaksi osaksi sorapintaisina. Ainoastaan tie hotellilta Spjutsundintielle asfaltoidaan. Kaavoituksen vaikutukset osavaluma-alueelle 1 ovat vähäiset. Alueen liikenneyhteyksiä parannetaan golfkenttää, hotellia ja loma-asutusta varten. Golfkentät sekä suurin osa loma-asutuksesta on sijoitettu kaavassa osavaluma-alueille 2 ja 3. Laskettelurinne sekä hotellin tukipalvelut ja pysäköintialueet sijaitsevat osavaluma-alueella 4 korttelissa 901. Korttelissa 901 on tarkoitus säilyttää ruohonleikkureita sekä muita öljyä sisältäviä koneita. Valuma-alueen 4 rinteille kaavoitetaan loma-asutusta. Osavaluma-alueelle 5 rakennetaan kylpylähotelli kuntosaleineen ja muine palveluineen. Hotellin viereen on kaavoitettu pysäköintitilaa.

13 3.2 VAIKUTUKSET HULEVESIEN MÄÄRÄÄN JA LAATUUN VALUMAKERTOIMET JA HULEVEDEN MÄÄRÄ Kaavoituksen vaikutus hulevesien muodostumiseen on arvioitu valumakerrointen perusteella. Tarkastelua varten asemakaava-alue on jaettu viiteen osavaluma-alueeseen. Osavaluma-alueille on laskettu valumakertoimet (C) painotettuna keskiarvona pinta-alan ja nykyisen / kaavoituksessa esitetyn käyttötarkoituksen perusteella. Valumakertoimet pohjautuvat Hulevesioppaan ja Liikenneviraston ohjeen 5/2012 (Teiden ja ratojen kuivatuksen suunnittelu) keskimääräisiin valumakertoimiin. Käytetyt valumakertoimet ovat: kallioinen ja soinen metsä 0,15 golfväylä (vu-2) 0,25 loma-asutus (RA) 0,25 matkailua palveleva rakennus (RM) 0,50 laskettelurinne (vu-3) 0,30 pysäköintialue, asfaltti 0,80 pysäköintialue, sorapinta 0,30 Taulukkoon 3.1 on koottu osavaluma-alueittain pinta-alat, maankäyttömuodot sekä valumakertoimet nykytilassa ja kaavoituksen maankäyttötyypin perusteella. Taulukko 3.1 Osavaluma-alueet nykytilassa ja kaavoituksen jälkeen (C = valumakerroin). Osavalumaalue Pintaala [ha] Aluekuvaus, nykytila C nykytila Aluekuvaus, kaava C kaava 1 18 pelto, metsä 0,16 pelto, metsä, tie 0, kallioinen metsä 0,15 golfkettä, loma-asutus 0, kallioinen metsä, 0,15 golfkettä, loma-asutus 0,22 suo 4 23 kallioinen metsä, suo 0,16 laskettelurinne, lomaasutus, pysäköintialue, hotellin tukipalvelut 0,16 hotelli, pysäköintialue, virkistysalue 0, kallioinen metsä, golfkenttä 0, kallioinen metsä 0,16 loma-asutus, kallioinen 0,19 metsä yht. 82 0,15 0,22 Nykytilanteeseen verrattuna alueen kuivatus tehostuu ja kokonaisvalunta Nevasjokeen kasvaa hieman. Kaavoituksen myötä suunnittelualueen keskimääräinen pintavalumakerroin kasvaa alle 0,1 yksikköä. Muutokset ovat suurimpia osavaluma-alueella 5, johon rakennetaan hotelli ja pysäköintialue. Vähiten muutoksia tapahtuu Nevasjoen lähivaluma-alueella (osavaluma-alue 1). 11 (21)

14 3.2.2 HULEVEDEN LAATU Hulevesien yleisimpiä haitta-aineita ovat kiintoaine, ravinteet, metallit, kloridi, öljyt, rasvat ja eräät orgaaniset yhdisteet. Hulevesien haitta-aineet ovat yleensä sitoutuneita kiintoaineeseen. Haitta-aineiden määrään ja laatuun vaikuttaa valuma-alueen maankäyttö. Rakennetuilta alueilta muodostuu puhtaita hulevesiä esimerkiksi katolta (kattovesi). Ravinteita ja haitta-aineita huuhtoutuu golfkentiltä, pihoista sekä liikenne- ja pysäköintialueilta. Pintavesien laatua heikentää luonnontilaisen hulevettä puhdistavan kasvillisuuden vähentyminen. Rakennustöiden aikana hulevedet sisältävät huomattavia määriä kiintoainetta ja ravinteita. Rakennustöiden aikaisista hulevesistä on kerrottu enemmän kohdassa 6. Golfkentän vaikutus Golfkentällä kasvava monivuotinen nurmipinta vähentää eroosiota. Nurmi myös hidastaa kentän pinnalla virtaavan veden nopeutta ja samalla vähentää sen kykyä kuljettaa kiintoainetta. Kentän rakenne mahdollistaa veden imeytymisen maahan. Golfkentiltä tulevaan kuormitukseen vaikuttavat kentillä käytetyt torjunta-aineet ja lannoitteet, aineiden määrät sekä levitysajankohta. Huuhtoumien määrä kasvaa, mikäli lannoitteet levitetään liian aikaisin keväällä tai syksyllä kasvun jo päätyttyä. Myös sääolosuhteet vaikuttavat kuormitukseen. Huuhtoumamäärät kasvavat, mikäli lannoitteen/torjuntaaineen levityksen jälkeen sataa (muodostuu pintavaluntaa). Golfkentältä muodostuvaa kuormitusta on tutkittu Suomessa kaksivuotisessa GolfY hankkeessa, jonka ovat rahoittaneet Suomen Golfliitto ja TEKES. Tutkimuksen perusteella golfkentän nurmi pystyi hyödyntämään noin 90 % annetusta typpilannoituksesta ja 35 % fosforilannoituksesta biomassan (nurmen) kasvattamiseen. Huomattava osa hyödyntämättömästä lannoitteen sisältämästä fosforista sitoutuu maaperässä orgaanisiin yhdisteisiin. Maanviljelyssä golfkenttää muistuttaa parhaiten monivuotinen nurmiviljely. Kuormitusarvoja ei kuitenkaan voi verrata suoraan toisiinsa. Nurmiviljelyssä viljelty nurmi kerätään pelloilta pois kahdesti vuodessa. Golfväylillä ruohoa leikataan huomattavasti useammin, mutta leikkuujätettä ei välttämättä kerätä pois. Kasvatetun ruohon pitää golfväylillä myös näyttää kauniilta, jonka takia väylillä nurmea hoidetaan tehokkaammin (ilmastus, kastelu, tarvittaessa torjunta-aineiden käyttö). Seuraavaan taulukkoon on koottu golfkentältä ja nurmiviljelystä muodostuvia huuhtoumia. 12 (21)

15 Taulukko 3.2. Golfkentän ja nurmiviljelyn lannoitusmäärät ja huuhtoumat kg/ha/vuosi P lannoitus [kg/ha/a] P huuhtouma [kg/ha/a] N lannoitus [kg/ha/a] N huuhtouma [kg/ha/a] Greeni (1 60 0, ,4-3,9 Väylä ( ,8-2 Koko kenttäalue ( ,34-0,8 Koko kenttäalue ( , ,2 Nurmiviljely ( (4 1,1 (0,4-2,0) 0,47 (0,2-0,86) ( ,2 (5,2-8,2) Pelto ( ) Golfy -hanke 2) Export of nutrients from golf courses on the Precambrian Shiel., Winter, J & Dillon, P. Environmental Pollution 141 (2006) Tutkitut golfkentät sijaitsevat n. 200 km Torontosta pohjoiseen. 3) Markku Puustinen, Ympäristökeskus. Pysyvän nurmen peittämä salaojitettu pelto, josta korjataan kaksi satoa. (sähköpostit 05/2014) 4) Markku Puustinen, Ympäristökeskus. Fosforilannoitusmäärä riippuu pellon P-lukuluokasta. 5) Markku Puustinen, Ympäristökeskus. Fosforin kokonaishuuhtoumasta liukoista fosforia. Taulukon 3.2 huuhtoumilla laskettuna kolmelta kaava-alueella sijaitsevalta väyläosuudelta (alle 8 ha) muodostuu noin 5-15 kg/vuosi fosforikuormitus ja kg/vuosi typpikuormitus. Nurmiviljelytutkimusten perusteella kuormituksesta huomattava osa, jopa 90 %, voi ajoittua kevään sulamisvesien ja syyssateiden yhteyteen. Nurmiviljelyn fosforikuormituksesta % on liukoisessa muodossa eli heti kasvillisuuden hyödynnettävänä. Hulevesioppaan mukaan lammikkokäsittelyn puhdistuskyky on kiintoaineen ja fosforin osalta hyvä (65-100%) ja kokonaistypen osalta keskitasoinen (30-65%). Hulevesissä fosfori on yleensä sitoutunut kiintoaineeseen, joten lammikon fosforinpuhdistuskyky olla varsinkin kasvukauden ulkopuolella esitettyä pienempi. Lammikkokäsittelyn jälkeen golfväyliltä purkautuisi 2-5 kg fosforikuormitus ja 5-30 kg typpikuormitus. Golfväyliltä tulevaan kuormitusmäärään pystytään vaikuttamaan parhaiten optimoimalla käytettyä lannoitusmäärä. Kokonaiskuormituksen kannalta suurten alueiden, kuten karheikkojen ja väylien, ravinnemäärien vähentäminen on tärkeintä. Lannoitusmäärän optimointi perustuu maanäytteisiin ja määritys on tehtävä kenttä- tai viheriökohtaisesti. Golfväyliltä muodostuvaa kuormitusta voidaan vähentää käsittelemällä viheriön leikkuujäte kompostoimalla tai levittämällä leikkuujäte nurmialueelle lannoitteeksi. Vesiesteiden ja ojien ympärille jätettävä lannoittamaton suojavyöhyke sitoo ravinteita. Täysimittaisen kentän kasteluun käytetään noin m 3 vettä kuukaudessa. Kentän salaojavesien sekä ympäröivien alueiden hulevesien koonti lampiin/vesiesteisiin ja mahdollistaa huleveden hyödyntämisen kentän kasteluvetenä. Käyttö kasteluvetenä mahdollistaa hulevesien sisältämien ravinteiden hyödyntämisen golfkentällä. 13 (21)

16 Golfkentän kastelussa kerta-annoksen tulee pysyä niin pienenä, ettei pintavaluntaa ja ravinteiden huuhtoutumista muodostu. Laskettelurinteen vaikutus Laskettelurinne kasvattaa lumen sulamisvirtaamia keväällä rinteen alapuolelle. Laskettelurinteeltä tuleva ravinnekuormitus on vähäistä, koska lumetuksessa ei käytetä kemikaaleja ja rinteeseen jää monivuotinen kasvillisuus suojaamaan maaperää eroosiolta. Piha-alueet Piha-alueilta voi huuhtoutua hulevesien mukana ravinteita ja torjunta-aineita samalla tavalla kuin golfkentältäkin. Huuhtoutuman määrään voidaan vaikuttaa ajoituksella ja oikealla annostelumäärällä. Liikenne- ja pysäköintialueiden vaikutus Liikennealueilta ja laajoilta pysäköintialueilta muodostuvat hulevedet voivat sisältävää kiintoainetta, metalleja (kuten sinkki, kupari, lyijy, nikkeli, kadmium, kromi elohopea), hiilivetyjä (öljyt, rasvat, polttoaineet), kloridia (mikäli tiealuetta suolataan) ja PAH-yhdisteitä. Lisäksi kuumalta asfalttipinnalta muodostuvat hulevedet voivat olla tavanomaista lämpimämpiä. Alueelle suunniteltu liikennemäärä on noin ajoneuvoa vuodessa, liikenteellä ei arvioida olevan mainittavaa vaikutusta huleveden laatuun. Liikenneviraston ohjeen (12/2013) mukaan tiealueiden hulevedet tulee käsitellä kaksikerrossivuojissa, mikäli liikennemäärät ovat yli ajoneuvoa vuorokaudessa VAIKUTUKSET SUUNNITTELUALUEEN ULKOPUOLELLE Kaavoituksella ei arvioida olevan merkittäviä vaikutuksia huleveden laatuun kaavoitusalueen ulkopuolella. Kaavoituksessa Nevasjoen lähivaluma-alueella ei ole sijoitettu merkittäviä uusia kuormituslähteitä. Muille osavaluma-alueille sijoitetut kuormituslähteet (golfkenttä, pysäköintialueet) sijaitsevat useiden satojen metrien päässä Nevasjoesta. Hulevedet myös käsitellään kiinteistö- tai korttelikohtaisilla järjestelmillä, jonka jälkeen vedet johdetaan ojien ja soiden kautta Nevasjokeen. Kesäaikaan kasvillisuus sitoo ojaveden ravinteita vähentäen joen kuormitusta. Kaavoituksella ei arvioida olevan huomattavia vaikutuksia Stormossenin Natura-alueille, koska maastokäynnin perusteella hulevedet eivät virtaa kaava-alueelta Stormossenin alueelle. Kaava-alueen kaakkoisosasta, noin 4 ha alueelta, hulevedet virtaavat Sundmanmossenin Natura-alueelle ojia pitkin. Alueelle on suunniteltu muutamia loma-asuntoja ja nykyistä metsätietä parannetaan. Mikäli Hästhagenin alueen ja Sundmanmossenin suolle johtavan ojan välinen maakannas säilytetään, veden laadun ja virtaaman ojassa arvioidaan pysyvän nykyisellä tasolla. 14 (21)

17 3.3 HULEVESIEN HALLINNAN TARVE JA TAVOITTEET Hyvin toteutetuilla hulevesien hallintarakenteilla, kuten hulevesilammikoilla, sadepuutarhoilla ja puromaisilla avouomilla on positiivinen vaikutus ympäristöön ja maisemaan. Samalla pystytään parantamaan alueelta purkautuvan huleveden laatua ja tasaamaan virtaamia. Hulevesien hallinnan priorisointi on esitetty 2012 julkaistussa Suomen Kuntaliiton Hulevesioppaassa: I) hulevesien muodostumisen estäminen (läpäisevät päällysteet, viherkatot) II) III) IV) hulevedet käsitellään ja hyödynnetään syntypaikallaan (hyötykäyttö kasteluvetenä, imeyttäminen) hulevedet johdetaan suodattavalla ja hidastavalla järjestelmällä (suodatusrakenteet, biopidätys, painenteet, avo-ojat) hulevedet johdetaan yleisillä alueilla oleville hidastus- ja viivytysalueille (hulevesilammikot, hulevesiaihe) Hulevesien hallinta viedään mahdollisuuksien mukaan hulevesien syntypaikalle. Syntypaikalla vaikutusmahdollisuudet laadulliseen ja määrälliseen hallintaan ovat tehokkaimmin toteutettavissa. Asemakaava-alueelle esitetään toteutettavaksi monivaiheista ja hajautettua hulevesien hallintajärjestelmää. Järjestelmän tavoitteena on hulevesien laadun ja määrän tehokas hallinta esteettisesti miellyttävinä ratkaisuina. Hulevesien hallinta alkaa tonttien ja korttelien sisälle rakennetusta hajautetusta järjestelmistä ja jatkuu yleisillä alueilla hulevesien johtamisella, viivyttämisellä ja käsittelyllä. Erityyppisiä menetelmiä yhdistämällä voidaan vaikuttaa tehokkaasti sekä hulevesien määrään että laatuun. Hajautettu hallinta lisää toimintavarmuutta, kun yksittäisen hallintamenetelmän mitoituksen ylittyminen tai vaurio ei aiheuta kaikkien hulevesien johtamista käsittelemättömänä ympäristöön. Lisäksi yksittäisten hallintamenetelmien mitoitus ja tilavaraus pienenevät, jolloin ne on mahdollista sijoittaa kaava-alueelle joustavammin. 4 MITOITUSPERIAATTEET 4.1 KESKITETYT RAKENTEET MÄÄRÄLLINEN HALLINTA Hulevesien määrällisen hallinnan tavoitteena on alueelta purkautuvan hulevesivirtaaman viivyttäminen mahdollisimman lähelle luonnollista (nykyistä) tasoa, sekä tulvahuippujen ja äärivirtaamien tasoittaminen. Hulevesien viivytysratkaisut mitoitetaan kattamaan pitkäkestoiset sateet, jotka esiintyvät kerran 5 vuodessa. Viivytysratkaisuiden mitoittaminen harvinaisempien sadetapahtumien (esim. kerran vuodessa) perusteella voi heikentää 15 (21)

18 viivytysrakenteen toimivuutta ja aiheuttaa lisäkustannuksia rakenteiden ylläpidolle normaaleissa sadeolosuhteissa. Harvinaisemmat sateet voidaan huomioida tarvittaessa tulvareittimääritysten yhteydessä. Osavaluma-alueilta muodostuvat hulevesivirtaamat lasketaan seuraavalla kaavalla: Q = C * i * A, jossa Q = mitoitusvirtaama [l/s] C = valumakerroin i = mitoitussateen keskimääräinen intensiteetti [l/(s*ha)] ja A = valuma-alueen pinta-ala [ha]. Keskitettyjen viivytysratkaisujen mitoitussateena on käytetty minuuttia kestävää, kerran viidessä vuodessa toistuvaa sadetta. 20 minuuttia kestävän sateen intensiteetti on l/s*ha ja 60 minuuttisen sateen intensiteetti on l/s*ha. Sateen intensiteetissä on huomioitu ilmaston muutoksen vaikutus (noin 20 %). Mitoitussateen (kesto, intensiteetti) valinnassa on huomioitu alueen ominaisuudet (esim. valuma-alueen koko) sekä Hulevesioppaassa esitetyt ehdotukset suomalaisiksi mitoitusperusteiksi määrällisen hallinnan rakenteiden (viivytys) osalta. Seuraavaan taulukkoon on koottu osavaluma-alueilla muodostuvat nykyiset ja tulevat hulevesivirtaamat sekä tarvittavat viivytystilavuudet osavaluma-alueittain. Viivytystarve on laskettu kaavalla: V = Q kaava * sateen kesto Q nykytila * sateen kesto. Taulukko 4.1. Viivytystarve osavaluma-alueittain Osavalumaalue Pinta-ala [ha] Q nykytila [l/s] Q kaava [l/s] V viivytystarve [m 3 ] yht Hulevesioppaan mukaan hajautetut viivytysrakenteet mitoitetaan viivyttämään kerran viidessä vuodessa toistuvan 10 minuutin rankkasateen, kun sademäärä on noin 10 mm. Tämä vastaa 1 m 3 viivytystilavuutta 100 m 2 tiivistä pintaa kohti. Hajautettuna toteutetut viivytysratkaisut pienentävät taulukossa 4.1 esitettyjä viivytystilavuuksia LAADULLINEN HALLINTA Hulevesioppaan mukaan hulevesien laadullista hallintaan eli veden käsittelyyn suunnitellut rakenteet mitoitetaan käsittämään 80 % vuosittaisista sadetapahtumista. Laadullista hallintaa tarvitaan golfkentillä sekä pysäköintialueilla. Käsittelytilavuudet on esitetty seuraavassa taulukossa. Sateen intensiteetti toistuu kerran vuodessa. Kasvihuoneilmiön vaikutus on huomioitu sateen intensiteetin vaihteluvälinä. 16 (21)

19 Taulukko 4.2. Hulevesien käsittelytilavuudet Kohde Pintaala [ha] Sateen kesto [min] Sateen intensiteetti [l/s*ha] C V käsittely [m 3 ] Hotellin asfaltoitu P-alue 0, , Muut P-alueet (sora) 0, ,3 5-6 Golfväylä 1, , Golfväylä 2, , Golfväylä 4, , SUUNNITELLUT RATKAISUVAIHTOEHDOT Koska alueen maaperä on kallioista tai savista, hulevesien imeyttäminen ei ole tehokasta. Esitetyt hulevesien hallintaratkaisut perustuvat suuremmaksi osaksi hulevesien viivyttämiseen. Hulevesien johtamis- ja viivytysrakenteet jätetään pohjasta avoimiksi, mikä mahdollistaa hulevesien imeytymistä myös maahan. Hulevesien johtamissuuntia ja ehdotuksia viivytysrakenteiden sijoituspaikoiksi on esitetty piirustuksessa KORTTELI- JA TONTTIKOHTAISET HALLINTAMENETELMÄT Rakennetuilta korttelialueilta syntyviä hulevesiä tarvittaessa käsitellään ja hidastetaan, jonka jälkeen hulevedet johdetaan pois kiinteistöltä avouomissa. Hulevesien hallinta voidaan toteuttaa tontti- tai korttelikohtaisilla järjestelmillä. Pihojen hulevesien hallintaperiaatteet kortteleissa voidaan tarkentaa rakentamistapaohjeessa. Kortteleille tai useammalle tontille voidaan tehdä yhtenäinen pihasuunnitelma, jossa hyödynnetään alueen hulevesien viivytysrakenteita. Loma-asuntojen korttelialueella (RA) ja matkailua palvelevien rakennusten korttelialueella (RM) suositeltava viivytysvaatimus on 1 m 3 /100 m 2 läpäisemätöntä pintaa (asfaltti/katto) kohti. Läpäisemätöntä pinta-alaa voidaan vähentää suosimalla piharakenteissa läpäiseviä pintamateriaaleja ja viherpintoja. Hotellialueelta (kortteli 900) purkautuva hulevesivirtaama on hyvä pitää nykyisellä tasolla. Myös purkureitin suunnitteluun tulee kiinnittää erityistä huomiota, ettei mäen päältä purkautuva hulevesi aiheuteta haittaa naapurikiinteistöille. Hotellialueella viivytystilavuus voidaan toteuttaa esimerkiksi sadepuutarhana tai vesiaiheena (vesiputous, pieni lampi yms.). Hotellialueen pohjoisreunaan on varattu kasvillisuusalue, jota voidaan hyödyntää hulevesien viivytyksessä tai pysäköintialueen hulevesien käsittelyssä. Läpäisemättömien pintojen sekä pihojen hulevedet voidaan johtaa viivytysrakenteisiin esimerkiksi pienessä painanteessa, kourussa tai pintavaluntana. Hulevesiä voidaan viivyttää viherpainanteissa, sadepuutarhoissa, hulevesiaiheissa tai maanalaisissa säiliöissä tai kaivoissa. Viivytysrakenteiden tulee tyhjentyä 24 tunnin kuluessa täyttymisestään ja niissä tulee olla suunniteltu ylivuoto. Hulevesiä voidaan myös hyödyntää kasteluvetenä. Kattovedet voidaan johtaa esimerkiksi kattovesisäiliöön, jossa on ylivuoto ja hana/venttiili säiliön tyhjentämistä tai kastelukannun täyttämistä varten. 17 (21)

20 Pysäköintialueilta ja mahdollisista koneiden huoltotiloista hulevedet johdetaan öljyn- ja hiekanerotuskaivon kautta kiinteistökohtaiseen hulevesien viivytysjärjestelmään.. Vaihtoehtoisesti hulevedet voidaan käsitellä biopidätysalueilla. Käsitellyt ja viivytetyt hulevedet puretaan kiinteistöltä huleveden johtamisjärjestelmiä pitkin. Rakennusten kuivatusvedet johdetaan perusvesikaivon kautta hulevesiviemäriin. Kuivatusvedet johdetaan mahdollisuuksien mukaan kortteli/tonttikohtaiseen viivytysrakenteeseen, tontin reunassa sijaitsevaan ojaan tai puromaiseen uomaan. Golfväylien hulevedet ja väylien salaojavedet käsitellään biologisesti vesiesteissä (lammikoissa). Vaihtoehtoisesti golfkenttien hulevesiä voidaan käsitellä kosteikoissa tai biopidätysalueilla. Liukoisen fosforin poistoa voidaan tarvittaessa tehostaa esimerkiksi kemiallisesti saostamalla tai kalkkisuodattamalla. Laskettelurinteeltä muodostuvia lumien sulamisvesiä tulee viivyttää ennen purkamista läheiseen ojaan. Viivytysrakenne voidaan toteuttaa esimerkiksi puromaisen ojan reunaan toteutettavana pienenä tulvatasanteena tai painanteena. Kiinteistökohtaisista viivytysrakenteista hulevedet johdetaan ojia, painaumia tai puromaisia uomia pitkin VU-alueiden hulevesilampiin, sopivaan purkupisteeseen kaava-alueella (esimerkiksi suoalue tai metsä) tai ojia/uomia pitkin pois alueelta. 5.2 TIELINJOJEN KUIVATUS- JA HULEVEDET Tierakenteet kuivatetaan sivuojilla tai salaojilla. Tiealueella muodostuvat hulevedet voidaan johtaa sivuojissa tai viherpainanteissa. Painanteet voidaan toteuttaa myös suodattavina rakenteina, jolloin maaperästä riippumatta pysytään parantamaan teiden hulevesien laatua muodostumisalueen välittömässä läheisyydessä. Suodattava rakenne edellyttää salaojan rakentamista suodatusrakenteen pohjalle ja suodatusrakenteen eristämistä katurakenteista. Sivuojiin/painanteisiin johdetaan myös kiinteistöjen kuivatusvedet ja tarvittaessa kiinteistö/korttelikohtaisten viivytysrakenteiden ylivuodot. Teiden hulevedet puretaan mahdollisuuksien mukaan golfväylien vesiesteisiin. Muut hulevedet puretaan kasvillisuuspeitteisten viivytyspainanteiden kautta puromaiseen avouomaan tai nykyisiin ojiin. Viivytyspainanteet tasaavat virtaamia, keräävät kiintoainetta ja irtoroskia hulevedestä. Painanteiden sijoituksessa ja suunnittelussa on huomioitava huoltokaluston esteetön pääsy kohteeseen ja painanteen pohjan koneellinen puhdistus. Asemakaava-alueelle suunnitellut liikennealueet ovat suhteellisen vähäliikenteisiä. Liikenneviraston ohjeen (5/2013) mukaan tierakenteilta muodostuvat hulevedet tulee suodattaa, mikäli tien liikennemäärä on yli ajoneuvoa vuorokaudessa ja hulevedet johdetaan ympäristöolosuhteiden muutoksille herkkään vesistöön. Koska suurin liikennemääräennuste on hotellille rakennettavalla tiellä noin ajoneuvoa / vrk, tiealueilta muodostuvia hulevesiä ei ole pakko käsitellä suodattamalla. 18 (21)

21 5.3 HULEVESIEN JOHTAMISJÄRJESTELMÄT Hulevedet johdetaan ensisijaisesti avouomissa, kuten puromaisissa uomissa, painanteissa ja ojissa. Hulevesien johtamisjärjestelmät tulee suunnitella niin, etteivät ne aiheuta haittaa naapurikiinteistöille. Eroosion estämiseksi avouomien maksimipituuskaltevuus tulee jäädä alle 3 %:iin. Eroosioon vaikuttaa myös huleveden virtausnopeus uomassa. Nurmetetussa uomassa virtausnopeuden tulee olla alle 1 m/s, savi ja siltipintaisella uomalla 0,3 0,4 m/s ja kivikolla pinnoitetulla uomalla 1,5 m/s. Virtausnopeutta uomassa voidaan hidastaa esimerkiksi: lisäämällä uoman mutkaisuutta rakentamalla uoman pohjaan kynnyksiä (eroosiosuojaus luonnonkivillä tai kasvillisuudella) rakentamalla uoman reunoille pieniä tulvatasanteita kasvillisuudella. Olemassa olevien uomien leventäminen tulee tehdä toispuoleisena kaivuna, jolloin uomaa sitovaa kasvillisuutta säilyy mahdollisimman paljon. Hulevesivirtaaman hidastuessa kiintoaine ehtii laskeutua uoman pohjaan ja maaperästä riippuen hulevettä voi imeytyä maahan. Rumpujen kohdille tulisi rakentaa kasvillisuuden peittämiä painanteita, jotka tasaavat virtaamia, keräävät kiintoainetta ja irtoroskia. Painanteiden sijoituksessa ja suunnittelussa on huomioitava huoltokaluston esteetön pääsy kohteeseen ja painanteen pohjan koneellinen puhdistus. 5.4 KESKITETYT HALLINTAMENETELMÄT Kaava-alueella keskitetyt viivytysrakenteet sijoitetaan VU-alueille. Viivytysrakenteita voidaan hyödyntää esimerkiksi golfkenttien vesiesteinä. Vesiesteet ovat pienikokoisia luonnonmukaisia altaita/lammikoita, joissa on pysyvä vesipinta ja kasvillisuutta. Lammikot tasaavat ja hidastavat veden virtausnopeutta, jolloin kiintoaine laskeutuu lammikon pohjalle. Lammikon kasvillisuus sitoo huleveden epäpuhtauksia sekä hidastaa virtaamaa. Hulevesien hallinnan kannalta rehevä, monilajinen ja kerroksellinen kasvillisuus pidättää ja puhdistaa hulevesiä tehokkaimmin. Monilajinen kasvillisuus kestää paremmin vaihtelevia olosuhteita ja puhdistaa hulevesin haitta-aineita monipuolisemmin. Kasvukaudella lammikon luontaisten mikro-organismien avulla voi tapahtua epäpuhtauksien biologista hajoamista. Hulevesioppaan mukaan lammikkokäsittelyn puhdistuskyky on kiintoaineen ja fosforin osalta hyvä (65 100%) ja kokonaistypen osalta keskitasoinen (30-65%). Hulevesissä fosfori on yleensä sitoutunut kiintoaineeseen. Koska golfkentältä huuhtoutuva fosfori on suurimmaksi osaksi liukoisessa muodossa, voi lammikon puhdistuskyky varsinkin kasvukauden ulkopuolella olla esitettyä pienempi. Vesiesteen/lammikon pysyvän vesisyvyyden tulisi olla vähintään 1 metri ja suurin suositeltu vesisyvyys on 2,5 m. Lammikoiden reunojen tulee olla riittävän loivat ja porrasmaiseen profiiliin rakennettu, jolloin rannat kestävät paremmin eroosiota ja kasvillisuudelle saadaan lajistolle sopivan syvyistä istutuspinta-alaa. Reunojen rakentamisessa tulee 19 (21)

22 huomioida myös golfkentän vaatimukset (pallon haku turvallisesti vesiesteestä, visuaalisuus). Lammikon muoto ja pohjan profiili vaikuttavat puhdistustehoon. Lammikon alkuun on suositeltavaa rakentaa tasausallas suurimpien kiintoainemäärien laskeuttamiseksi ja lietteen keräämisen helpottamiseksi. Hulevesilammikoita voidaan toteuttaa myös peräkkäisinä pieninä lampiketjuina, jotka voidaan sijoittaa alueelta purkautuvan ojan yhteyteen. Lammikoiden purku mitoitetaan siten, että altaasta poistuva virtaama on tasainen. Rankkasateilla vesi poistuu myös ylivuotona. Huoltoa varten lammikon pohjan tasoon tulee rakentaa tyhjennysputki, jolla pysyvän veden alue saadaan tarvittaessa tyhjennettyä. Lammikon suunnittelussa on huomioitava huoltokaluston esteetön pääsy kohteeseen ja lietteen koneellinen poisto lammen tasausaltaasta/pohjasta. Osavaluma-alueen 2 golfväyliltä rakennetaan puromaiset painanteet Solhagan aluetta halkovaan ojaan. Koska golfväylät jatkuvat kaava-alueen ulkopuolelle, kaavoitetulla alueella sijaitsevien golfväylien viivytys- ja käsittelyrakenteet voidaan toteuttaa myös Solhagan alueella sijaitsevilla väyläosuuksilla. Osavaluma-alueen 3 hulevedet kerääntyvät kahteen painanteeseen (piirustus 102, viivytysalueet). Korttelin 906 painanteesta vedet valuvat golfväylän keskellä sijaitsevaan painanteeseen. Muuta valuma-aluetta matalampi painannealue jatkuu golfväylältä lounaaseen. Korttelin 904 kiinteistöt 6 ja 7 sijaitsevat osittain matalalla painannealueella, mikä tulee huomioida sallituissa padotuskorkeuksissa ja mahdollisessa tulvaherkkyystarkastelussa. Alueen rakentamista suunnitellessa tulee huomioida purkureitin rakentaminen osavaluma-alueen hulevesille. Puromainen purkureitti on helpointa rakentaa matalinta aluetta myötäillen. Vaihtoehtoisesti purkureitti voidaan rakentaa esimerkiksi pohjoiseen Solhagan alueelle. Purkureitin suuntaan vaikuttavat golfväylän ja tien tulevat korkeustasot. 5.5 PERIAATTEET KAAVAMÄÄRÄYSTEN LAADINTAAN Rakennettavia kortteleita koskevat kaavamääräykset: Vettäläpäisemättömiltä pinnoilta tulevia hulevesiä tulee viivyttää 1 m 3 vettä / 100 m 2 läpäisemätöntä pintaa kohden. Tämä vastaa 10 mm sadetta. Viivytysjärjestelmien tulee tyhjentyä 24 tunnin kuluessa täyttymisestään ja niissä tulee olla hallittu ylivuoto hulevesien johtamisreiteille. Hulevesien purkua koskevat kaavamääräykset: Kortteli tulee liittää alueelliseen hulevesijärjestelmään. Keskitetyt hulevesien hallintajärjestelmät: Ohjeellinen hulevesijärjestelmälle varattu osa, jonka kautta johdetaan ja viivytetään hulevesiä allas- ja ojarakentein. 20 (21)

23 6 RAKENTAMISEN AIKAINEN HULEVESIEN HALLINTA Alueen rakentamisella on aina vaikutusta hulevesien laatuun, koska rakentamisen aikana maaperä on laajoilla alueilla paljaana kasvillisuudesta ja alttiina huuhtoutumaan sateiden mukana. Rakentamisen aikana hulevedet voivat sisältää kiintoainetta kertaisia määriä tavanomaiseen verrattuna. Kiintoaine voi samentaa vettä sekä aiheuttaa kuivatusja hulevesijärjestelmien liettymistä. Rakennustyömailta voi huuhtoutua myös roskia, haitta-aineita kuten jätteitä, öljyjä ja betoniautojen pesuvesiä. Rakennusvaiheen vesienkäsittely kannattaa luultavasti järjestää tilapäisillä ratkaisuilla koska lopullisia hulevesijärjestelmiä ei todennäköisesti voida rakentaa niin etupainotteisesti, että ne olisivat käyttökunnossa muun rakentamisen aikana. Esimerkiksi lammikot tulee rakentaa mieluiten paria vuotta ennen muuta rakentamista, jotta kasvillisuus ehtisi kehittyä ja vakiintua ottamaan vastaan rakennetun alueen hulevesiä. Hajautetut hulevesien viivytysrakenteet (painenteet, kaivot, säiliöt) toteutetaan rakentamisen aloittamisvaiheessa, mutta voidaan viimeistellä myöhemmin. Rakennustöiden aikana lammikoihin ja hajautettuihin hulevesien viivytysrakenteisiin kertynyt kiintoaine tulee kerätä pois viimeistään rakennustöiden loputtua. Tilapäiset käsittelyrakenteet voivat olla esimerkiksi pintavalutuskenttiä tai painanteisiin rakennettavia suotopatoja. Pieniin ojiin työaikaiseksi suojaukseksi voi riittää olkipaali, pidättää irronnutta maa-ainesta. Hulevesiä voidaan myös padottaa painanteisiin, jolloin kiintoaine laskeutuu ja veden virtaama tasaantuu. Padotus voidaan toteuttaa pohjapadolla tai suotopadolla. Tilapäiset ratkaisut kannattaa sijoittaa alaville alueille, johon hulevedet valuvat luonnollisesti. Hallintapaikoilla ei saa sijaita erityisiä luontoarvoja. Rakentamisenaikaiseen kuormitukseen voidaan vaikuttaa myös työtavoilla. Maarakentamistöiden tekeminen talviaikaan vähentää kiintoainekuormitusta. Kuormitusta voidaan vähentää esimerkiksi suojaamalla ja viimeistelemällä avoimet pinnat mahdollisimman nopeasti. Maanrakennustöitä voidaan myös jaksottaa, jolloin kasvillisuus on poistettu mahdollisimman pieniltä alueilta kerrallaan. Kasvipeitteen muodostumista voidaan nopeuttaa hyödyntämällä esimerkiksi kasvillisuusmattoja tai -rullia. Ennen rakentamisen aloittamista tulee tehdä suunnitelma rakentamisen aikaisten hulevesien hallinnasta. Tampere, 5. syyskuuta 2014 Sweco Ympäristö Oy Piia Alho Suunnittelupäällikkö, DI Heli Närhi Suunnitteluinsinööri, Ins.AMK 21 (21)

24 3 2 STORMOSSENIN SUO NEVAKSEN GOLFKENTTÄ ALUE 5 ALUE 6 MULLKÄRRET ALUE 4 20 kv HÄSTHAGEN SOLHAGA OJIEN VÄLISSÄ MAAKAISTA ALUE 2 SUNDMANSMOSSENIN SUO NEVASJOKI ALUE 1 ALUE 3 MERKKIEN SELITYKSET KAAVA-ALUE OSAVALUMA-ALUEJAKO HULEVDEN VIRTAUSSUUNTA ALUEELLE Nevas å Koordinaattijärjestelmä ETRS-GK23 RAKENNUSKOHTEEN NIMI JA OSOITE SIPOON KUNTA Korkeusjärjestelmä N2000 PIIRUSTUKSEN SISÄLTÖ HULEVESIEN PÄÄVIRTAUSSUUNAT HULEVESIEN PINTAVALUNTASUUNNAT HULEVESIEN JOHTAMISREITTI SOLHAGAN ALUE SUUNNITELMAKARTTA OSAVALUMA-ALUEET MITTAKAAVA 1:5000. Sustainable engineering and design Sweco Ympäristö Oy PL 453, TAMPERE * SUUNN. TIEDOSTO HNÄR E26559_102.dwg PIIRT. HNÄR SUUNN.ALA TYÖ N:O PIIR N:O MUUTOS TARK VHT E

25 3 20 kv 2 MERKKIEN SELITYKSET OSAVALUMA-ALUE 1 OSAVALUMA-ALUE 2 OSAVALUMA-ALUE 3 OSAVALUMA-ALUE 4 OSAVALUMA-ALUE 5 OSAVALUMA-ALUE 6 KÄSITTELY (ÖLJYN- JA HIEKANEROTUS TAI BIOPIDÄTYSALUE) Nevas å Koordinaattijärjestelmä ETRS-GK23 RAKENNUSKOHTEEN NIMI JA OSOITE SIPOON KUNTA Korkeusjärjestelmä N2000 PIIRUSTUKSEN SISÄLTÖ KESKITETTY VIIVYTYSRATKAISU (LAMPI, PAINANNE, SADEPUUTARHA) HULEVESIEN JOHTAMISREITTI MITTAKAAVA SUUNNITELMAKARTTA 1:5000 EHDOTUS HULEVESIEN JOHTAMISEKSI. Sustainable engineering and design Sweco Ympäristö Oy PL 453, TAMPERE * SUUNN. TIEDOSTO HNÄR E26559_102.dwg PIIRT. HNÄR SUUNN.ALA TYÖ N:O PIIR N:O MUUTOS TARK VHT E

Alueen nykytila. Osayleiskaavan vaikutukset. Sulan osayleiskaava, hulevesien yleispiirteinen hallintasuunnitelma

Alueen nykytila. Osayleiskaavan vaikutukset. Sulan osayleiskaava, hulevesien yleispiirteinen hallintasuunnitelma Alueen nykytila Suunnittelualue on Sulan osayleiskaava-alue, joka on pinta-alaltaan n. 510 hehtaaria. Alueesta noin hieman alle 200 ha on asemakaavoitettu asumisen ja työpaikkojen alueiksi. Kaavoittamattomat

Lisätiedot

VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS

VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä Luonnos 14.8.2013 Viite 1510006406 VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS NURMIJÄRVEN KUNTA, VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS

Lisätiedot

Talma Hills Hulevesiselvitys

Talma Hills Hulevesiselvitys 1 Talma Hills Hulevesiselvitys 6.2.2019 Uudenmaan Vesi-ja rakennustekniikka Oy Saki Salo Rakennuttajainsinööri, infra 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 1 1.1 Käsitteitä... 1 2 LÄHTÖKOHDAT... 1 2.1 Suunnittelualueen

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI PIETILÄN SVENGIPUISTON HULEVESIALLAS

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI PIETILÄN SVENGIPUISTON HULEVESIALLAS JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI 20601255 22.9.2017 1 JOHDANTO Kaava-alueelta hulevesiä puretaan Komppikujaa pitkin koilliseen, Hakiantieltä länteen ja Svengipuiston viivytysrakenteen kautta etelään. Tässä tarkastelussa

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS. Liite 6 TYÖNUMERO: KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS (VAIHE I)

HULEVESISELVITYS. Liite 6 TYÖNUMERO: KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS (VAIHE I) Liite 6 TYÖNUMERO: 20602005 KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN (VAIHE I) SWECO YMPÄRISTÖ OY Turku Muutoslista VALMIS FIANRY FIANRY FIJSUH LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT

Lisätiedot

Hulevesien hallinta tiivistyvällä pientaloalueella

Hulevesien hallinta tiivistyvällä pientaloalueella Hulevesien hallinta tiivistyvällä pientaloalueella Rakennetun, vettä läpäisemättömän pinnan lisääntyminen muuttaa sadevesien luontaista kiertoa ja äärevöittää hydrologisia olosuhteita. Se kasvattaa pintavalunnan

Lisätiedot

MERIKARVIA. Merikarviantien alkupään ja Yrittäjäntien ympäristön asemakaavoitus. Hulevesitarkastelu. Kankaanpään kaupunki. Ympäristökeskus.

MERIKARVIA. Merikarviantien alkupään ja Yrittäjäntien ympäristön asemakaavoitus. Hulevesitarkastelu. Kankaanpään kaupunki. Ympäristökeskus. Hulevesitarkastelu Kankaanpään kaupunki Ympäristökeskus talvi 2015 v.2 SISÄLLYS Hulevesien hallinta 2 Kaavoitettavan alueen sijainti 2 Valuma-alue 3 Hulevedet kaava-alueella 4 Hulevesimäärät 5-6 1 HULEVESIEN

Lisätiedot

Viisarinmäen kaava-alueen hulevesiselvitys

Viisarinmäen kaava-alueen hulevesiselvitys TOIVAKAN KUNTA Viisarinmäen kaava-alueen hulevesiselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28204 Raportti 1 (5) Saviranta Sonja Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Valuma-alueet ja -reitit... 1

Lisätiedot

JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS

JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Rose-Marie Backström Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 2.3.2016 JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS Päivämäärä 2.3.2016 Laatija Nathan Gaasenbeek

Lisätiedot

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 974 144 Sisällysluettelo Sivu 1 (5) 1 SUUNNITTELUALUE 2 1.1 Topografia ja maaperä 2 1.2 Valuma-alue

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS TYÖNUMERO: EURAJOEN KUNTA KETUNPESÄN ASEMAKAAVAN HULEVESISELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

HULEVESISELVITYS TYÖNUMERO: EURAJOEN KUNTA KETUNPESÄN ASEMAKAAVAN HULEVESISELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: 20600876 EURAJOEN KUNTA KETUNPESÄN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS FIANRY FIVLAN FIJEAA KOMMENTEILLE FIANRY FIVLAN FIJEAA LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf

Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf Viheralan hulevesipäivä 6.11.2012 Lahti, FCG 6.11.2012 Page 1 Hulevesien viivyttäminen keskitetyillä ratkaisuilla 6.11.2012 Page 2 Hulevesien viivytystarve Rakentaminen

Lisätiedot

HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE

HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE Vastaanottaja Espoon kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 08/2013 HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE HANNUSJÄRVEN VALUMA-ALUE SELVITYS, NYKYTILANNE Tarkastus Hanna-Leena Ventin

Lisätiedot

HULEVESIEN VIIVYTTÄMINEN RUDUKSEN TUOTTEILLA

HULEVESIEN VIIVYTTÄMINEN RUDUKSEN TUOTTEILLA Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 30.12.2015 HULEVESIEN VIIVYTTÄMINEN RUDUKSEN TUOTTEILLA Tarkastus Päivämäärä 30.12.2015 Laatija Tarkastaja Hyväksyjä Kuvaus Niina Siitonen Jari Laihonen, Kimmo Hell,

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007

Tampereen kaupunki Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007 Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007 Mikko Kajanus Suunnitteluinsinööri 2 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Maankäyttövaihtoehto 2... 3 2.1 Valuma

Lisätiedot

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Ali-Huikkaantie 13 asemakaavan 8531 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Ali-Huikkaantie 13 asemakaavan 8531 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Ali-Huikkaantie 13 asemakaavan 8531 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 2 060 630 Sisällysluettelo Sivu 1 (6) 1 SUUNNITTELUALUE 2 1.1 Topografia ja maaperä 2 1.2 Valuma-alue

Lisätiedot

IGS-FIN allasseminaari Hulevesialtainen hydrologinen mitoitus Heli Jaakola

IGS-FIN allasseminaari Hulevesialtainen hydrologinen mitoitus Heli Jaakola IGS-FIN allasseminaari 11.10.2016 Hulevesialtainen hydrologinen mitoitus Heli Jaakola 1 Hulevedet Hulevesi on rakennetulla alueella maan pinnalle, rakennuksen katolle tai muulle pinnalle kertyviä sade-

Lisätiedot

HEINOJAN ALUEEN HULEVESISELVITYS

HEINOJAN ALUEEN HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 30.10.2015 Luonnos Viite 1510019205 HEINOJAN ALUEEN HULEVESISELVITYS NURMIJÄRVEN KUNTA, HEINOJAN ALUEEN HULEVESISELVITYS Päivämäärä

Lisätiedot

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Peltolammin asemakaavan 8608 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Peltolammin asemakaavan 8608 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Peltolammin asemakaavan 8608 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 486 244 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään

Lisätiedot

Viheralan hulevesipäivä Lahti 6.11.2012

Viheralan hulevesipäivä Lahti 6.11.2012 TALOYHTIÖN HULEVESIEN KÄSITTELY Viheralan hulevesipäivä Lahti 6.11.2012 Dipl.ins. Hannes Björninen FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Taloyhtiön hulevesien oikeaoppinen käsittely 1. Hallinnan tavoitteet 2.

Lisätiedot

Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011. Työnro 416079

Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011. Työnro 416079 Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011 Työnro 416079 MAAPERÄ- JA HULEVESISELVITYS KORTEKUMPU, KANGASALA SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT...3 1.1 Selvityksen sisältö ja tekijät...

Lisätiedot

Raportti VISULAHDEN HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA

Raportti VISULAHDEN HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA Raportti VISULAHDEN HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA 5.1.2018 SISÄLLYSLUETTELO Visulahden alueen nykytilan kuvaus... 1 Alueen yleiskuvaus... 1 Vesistöt... 1 Maaperä... 1 Hulevesien hallintasuunnitelma...

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI SUNNY CAR CENTER

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI SUNNY CAR CENTER 16WWE1027.B711 11.5.2011 HÄMEENLINNAN KAUPUNKI SUNNY CAR CENTER Kirstulan alueen asemakaavan muutokseen liittyvä Rautamonojan hulevesimitoitus 1 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä

Lisätiedot

Biopidätys (viherpainanteet, sadepuutarhat, biosuodatus)... 2

Biopidätys (viherpainanteet, sadepuutarhat, biosuodatus)... 2 1 (10) Liite 1 Hulevesien hallintamenetelmien tyyppi- ja esimerkkikuvia. Sisältö Biopidätys (viherpainanteet, sadepuutarhat, biosuodatus)... 2 Läpäisevät pinnoitteet... 4 Viherkatot... 6 Huleveden viivyttäminen

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN ENERGIAVERKOT OY Korvenkylän vesihuoltotarkastelu

LAPPEENRANNAN ENERGIAVERKOT OY Korvenkylän vesihuoltotarkastelu RAPORTTI 4.6.2014 LAPPEENRANNAN ENERGIAVERKOT OY Korvenkylän vesihuoltotarkastelu 1 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry

Lisätiedot

ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS

ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 28.6.2012 Viite 82143065 ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS HOLLOLAN PORTTI, ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS Päivämäärä 7.6.2012, päivitetty

Lisätiedot

RAPORTTI VVO KODIT OY Näsilinnankatu 40, täydennysrakentaminen Asemakaavan 8597 hulevesiselvitys Donna ID

RAPORTTI VVO KODIT OY Näsilinnankatu 40, täydennysrakentaminen Asemakaavan 8597 hulevesiselvitys Donna ID RAPORTTI VVO KODIT OY Näsilinnankatu 40, täydennysrakentaminen Asemakaavan 8597 hulevesiselvitys Donna ID 1559459 Sivu 1 (5) Sisällysluettelo 1 ALUEEN KUVAUS 2 1.1 Suunnittelualue 2 1.2 Topografia ja

Lisätiedot

Porttipuiston kauppakeskuksen tontin. alustava hulevesiselvitys. Vantaa, Helsinki

Porttipuiston kauppakeskuksen tontin. alustava hulevesiselvitys. Vantaa, Helsinki Porttipuiston kauppakeskuksen tontin alustava hulevesiselvitys Vantaa, Helsinki Maaliskuu 2008 Porttipuiston kauppakeskus, Vantaa, Helsinki 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT... 3 2 HULEVESIMÄÄRÄT...

Lisätiedot

Valio Oy Riihimäen meijeri ja Herajoen läntinen teollisuusalue, Riihimäki HULEVESI- SELVITYS 2.12.2011. Työnro 416710

Valio Oy Riihimäen meijeri ja Herajoen läntinen teollisuusalue, Riihimäki HULEVESI- SELVITYS 2.12.2011. Työnro 416710 Valio Oy Riihimäen meijeri ja Herajoen läntinen teollisuusalue, Riihimäki HULEVESI- SELVITYS 2.12.2011 Työnro 416710 Valio Oy Riihimäen meijeri ja Herajoen läntinen teollisuusalue, Riihimäki 18.11.2011

Lisätiedot

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän päiväkodin asemakaavan 8552 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän päiväkodin asemakaavan 8552 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän päiväkodin asemakaavan 8552 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 327 102 Sivu 1 (5) Sisällysluettelo 1 ALUEEN KUVAUS 2 1.1 Suunnittelualue 2 1.2 Topografia

Lisätiedot

SUURPELLON HULEVESIEN HALLINTA VALUMA-ALUETASOLTA KORTTELITASOLLE

SUURPELLON HULEVESIEN HALLINTA VALUMA-ALUETASOLTA KORTTELITASOLLE SUURPELLON HULEVESIEN HALLINTA VALUMA-ALUETASOLTA KORTTELITASOLLE ESITYKSEN SISÄLTÖ Taustatietoa Suurpellosta Lähtökohtana valumaaluetason tarkastelu Hallinta yleisillä alueilla Korttelitason hallintamenetelmät

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O TYÖ: TARATEST OY

HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O TYÖ: TARATEST OY TYÖ: 12235 1.2.2017 HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O 837 325 6525 0001 TARATEST OY Turkkirata 9 A 33960 Pirkkala p. 03 368 3322 www.taratest.fi Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Suunnittelualueen

Lisätiedot

Ylivieskan kaupunki Savarin alueen hulevesitarkastelu

Ylivieskan kaupunki Savarin alueen hulevesitarkastelu 9M409026 6.4.2009 Ylivieskan kaupunki Savarin alueen hulevesitarkastelu 1 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry Environment

Lisätiedot

Hämeenlinnan korkeakoulukeskus

Hämeenlinnan korkeakoulukeskus Hämeenlinnan korkeakoulukeskus Hulevesimallin tulokset 19.2.2015 Page 1 Malli Mallinnus FCGswmm -ohjelmalla, pohjana olemassa oleva Hämeenlinnan hulevesimalli Suunnittelualue jaettiin osavaluma-alueisiin

Lisätiedot

VAASAN KAPPELINMÄEN-PILVI- LAMMEN VALUMA-ALUE- JA HULEVESISELVITYS 2011

VAASAN KAPPELINMÄEN-PILVI- LAMMEN VALUMA-ALUE- JA HULEVESISELVITYS 2011 VAASAN KAPPELINMÄEN-PILVI- LAMMEN VALUMA-ALUE- JA HULEVESISELVITYS 2011 Vaasan kaupunki Kaavoitus 2011 SISÄLLYS 1. Johdanto...3 2. Ekologinen hulevesien käsittely...4 2.1. Ekologinen hulevesien käsittely

Lisätiedot

Aurinkopellon asemakaavan hulevesisuunnitelma

Aurinkopellon asemakaavan hulevesisuunnitelma HÄMEENKYRÖN KUNTA Aurinkopellon asemakaavan hulevesisuunnitelma Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P37527 Raportti 1 (8) Emmaleena Krankkala Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalueen nykytila...

Lisätiedot

Alueellinen hulevesisuunnitelma 1.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy

Alueellinen hulevesisuunnitelma 1.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy Alueellinen hulevesisuunnitelma 1.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy 2.4.2014 Leena Sänkiaho, Pöyry Finland Oy 1 Suunnittelun lähtökohdat Valuma-aluelähtöinen selvitys Yleiskaavataso Asemakaavatasoisissa

Lisätiedot

KEMIJÄRVI BB HULEVESIEN MITOITUS

KEMIJÄRVI BB HULEVESIEN MITOITUS KEMIJÄRVI BB 26.6.2018 1 SADETILASTOT Ilmatieteenlaitoksen 1981-2010 vuositilastojen perusteella Kemijärven alueella sataa vuodessa keskimäärin 550-600 mm. Sademäärä vastaa 18-20 mm sademäärää kuukaudessa

Lisätiedot

Ylöjärven kaupunki. Kolmenkulman hulevesisuunnitelman täydentäminen. Raportti

Ylöjärven kaupunki. Kolmenkulman hulevesisuunnitelman täydentäminen. Raportti Ylöjärven kaupunki Kolmenkulman hulevesisuunnitelman Raportti 7.12.2015 7.12.2015 1 (5) Sisältö 1 JOHDANTO... 2 1.1 Suunnittelun lähtökohdat ja tavoitteet... 2 2 SUUNNITTELUALUE JA SEN NYKYTILA... 2 2.1

Lisätiedot

Övergårdsvägen. Soukankaari

Övergårdsvägen. Soukankaari K8 K86 K87 K7 K68K7 K69 K70 L6 :50 P5 K P P0 5 0 008 00 09 0 0 0 0 96.00 96.00.00 9.5 9.58.00 0.90 0.00 0.90 6.00.00.00.79 9.9 5.85 7.00 8.08 6.00 8.00 0.9.00 6.00 K 6.66 r0.00 5.00.00 r60.00 r5.00.0 95.67

Lisätiedot

Hulevesiselvitys Näsilinnankatu 39

Hulevesiselvitys Näsilinnankatu 39 Hulevesiselvitys Näsilinnankatu 39 Raportti ID 1 599 179 9.5.2016 9.5.2016 1 (7) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 1.1 Suunnittelun lähtökohdat ja tavoitteet... 2 1.2 Suunnitteluorganisaatio... 2 2 SUUNNITTELUALUE

Lisätiedot

Tammelan hulevesiselvitys

Tammelan hulevesiselvitys Tammelan hulevesiselvitys Tammelan kaupunkisuunnittelukahvila 2.2.2017 Perttu Hyöty, Sito Oy When infrastructure counts. Selvityksen tarkoitus ja selvitysalue 2 Tarkoituksena selvittää nykyisen hulevesijärjestelmän

Lisätiedot

Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma

Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma Kunnat yhteistyössä Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma Anna Räisänen / Turun kaupunki / kaupunkisuunnittelu / 30.9.2015 Kuvat: Anna Räisänen ja Tuuli Vesanto Kuvaa ei voi näyttää nyt. Taustaa

Lisätiedot

Päijänrannan asemakaava

Päijänrannan asemakaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A JÄMSÄN KAUPUNKI Päijänrannan asemakaava Hulevesiselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 2.6.2014 P17610 Hulevesiselvitys 1 (8) Antti Smolander 2.6.2014 Sisällysluettelo

Lisätiedot

LOVIISANTIEN YRITYSALUEEN HULEVESISUUNNITELMA

LOVIISANTIEN YRITYSALUEEN HULEVESISUUNNITELMA SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA PORVOON KAUPUNKI LOVIISANTIEN YRITYSALUEEN HULEVESISUUNNITELMA LOPPURAPORTTI LUONNOS FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P27132 Loppuraportti I (I) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI Viialan Nuijatie 31:n asemakaavan nro 8627 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

TAMPEREEN KAUPUNKI Viialan Nuijatie 31:n asemakaavan nro 8627 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Viialan Nuijatie 31:n asemakaavan nro 8627 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 576 083 Sivu 1 (16) Sisällysluettelo 1 SUUNNITTELUALUEEN KUVAUS 2 1.1 Suunnittelualue

Lisätiedot

Hulevesien luonnonmukainen hallinta

Hulevesien luonnonmukainen hallinta Outi Salminen,TKK Vesitalous ja vesirakennus 1.10.2008 Hulevesien luonnonmukainen hallinta Käsitteestä pähkinänkuoressa Luonnonmukaisten suunnitteluperiaatteiden ja tekniikoiden avulla voidaan vähentää

Lisätiedot

JUTIKKALAN OSAYLEISKAAVA-ALUEEN HULEVESISELVITYS

JUTIKKALAN OSAYLEISKAAVA-ALUEEN HULEVESISELVITYS VALKEAKOSKEN KAUPUNKI JUTIKKALAN OSAYLEISKAAVA-ALUEEN HULEVESISELVITYS Loppuraportti FCG Finnish Consulting Group Oy Loppuraportti I SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 1.1 Selvityksen lähtökohdat ja tavoitteet...

Lisätiedot

Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma

Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma Kunnat yhteistyössä Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma Tuuli Vesanto / Turun kaupunki / kaupunkisuunnittelu / 17.9.2015 Kuvat: Anna Räisänen ja Tuuli Vesanto Taustaa Turun kaupungin hulevesiohjelma

Lisätiedot

Kalevan airut asemakaavan nro 8479 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI. Suunnittelupalvelut

Kalevan airut asemakaavan nro 8479 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI. Suunnittelupalvelut Kalevan airut asemakaavan nro 8479 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI Donna id: 1616211 Infran hankenumero: 4050406 Tampereen Infra Pekka Heinonen 24.8.2016 Tampereen

Lisätiedot

LIDL, VANTAANLAAKSO HULEVESISUUNNITELMA KAAVAMUUTOSTA VARTEN. Tilaaja Lidl Suomi Ky. Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma. Päivämäärä

LIDL, VANTAANLAAKSO HULEVESISUUNNITELMA KAAVAMUUTOSTA VARTEN. Tilaaja Lidl Suomi Ky. Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma. Päivämäärä Tilaaja Lidl Suomi Ky Asiakirjatyyppi Päivämäärä 15.12.2017 Viite 1510037649 LIDL, VANTAANLAAKSO HULEVESISUUNNITELMA KAAVAMUUTOSTA VARTEN Tarkastus Päivämäärä 15.12.2017 Laatija Tarkastaja Hyväksyjä Kuvaus

Lisätiedot

Vesiensuojelu metsätaloudessa Biotalous tänään ja huomenna Saarijärvi 28.1.2016. Juha Jämsén Suomen metsäkeskus

Vesiensuojelu metsätaloudessa Biotalous tänään ja huomenna Saarijärvi 28.1.2016. Juha Jämsén Suomen metsäkeskus Vesiensuojelu metsätaloudessa Biotalous tänään ja huomenna Saarijärvi 28.1.2016 Juha Jämsén Suomen metsäkeskus Metsätalouden vesistökuormitus Metsätalouden kuormitus on tyypiltään hajakuormitusta. Myös

Lisätiedot

Hulevesien luonnonmukainen käsittely

Hulevesien luonnonmukainen käsittely 1 Hulevesien luonnonmukainen käsittely Hulevesien hallinta maankäytön suunnittelussa 27.2.2013 OULU MAISEMA-ARKKITEHTI ANTTI-JAAKKO KOSKENNIEMI 2 HULEVESIEN HALLINTA MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUSSA Esityksen

Lisätiedot

KAPULI III HULEVESISELVITYS

KAPULI III HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Mäntsälän kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 7.2.2014 Viite 1510009612 KAPULI III HULEVESISELVITYS MÄNTSÄLÄN KUNTA, KAPULI III HULEVESISELVITYS Päivämäärä 7.2.2012 Laatija

Lisätiedot

KAARINAN KAUPUNKI Verkakylän hulevesisuunnitelma 16X

KAARINAN KAUPUNKI Verkakylän hulevesisuunnitelma 16X 28.4.2016 KAARINAN KAUPUNKI Verkakylän hulevesisuunnitelma 16X268236-003 1 Yhteystiedot Pöyry Finland Oy Terhi Renko Arto Muhonen PL 50 (Jaakonkatu 3) 01621 Vantaa Kotipaikka Vantaa Y-tunnus 0625905-6

Lisätiedot

MERINIITYN JA TEHDASKADUN HULEVESISELVITYS

MERINIITYN JA TEHDASKADUN HULEVESISELVITYS SALON KAUPUNKI MERINIITYN JA TEHDASKADUN HULEVESISELVITYS Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29948 Raportti 1 (12) Syvälä Riitta/ Pekka Raukola Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 1.1 Työn lähtökohdat

Lisätiedot

Tilaaja Vantaan seurakuntayhtymä. Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma. Päivämäärä Viite KIVISTÖN KIRKON ALUE HULEVESISELVITYS

Tilaaja Vantaan seurakuntayhtymä. Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma. Päivämäärä Viite KIVISTÖN KIRKON ALUE HULEVESISELVITYS Tilaaja Vantaan seurakuntayhtymä Asiakirjatyyppi Päivämäärä 18.5.2018 Viite 1510037488 KIVISTÖN KIRKON ALUE HULEVESISELVITYS Tarkastus Päivämäärä 18.5.2018 Laatija Tarkastaja Roy Snellman Salla Hostikka

Lisätiedot

S-Market Epilä HULEVESISELVITYS. Tampere. Projektinumero 2014-44. Email: kylanpaa.hannu@gmail.com hannu.kylanpaa@raksu.net

S-Market Epilä HULEVESISELVITYS. Tampere. Projektinumero 2014-44. Email: kylanpaa.hannu@gmail.com hannu.kylanpaa@raksu.net Projektinumero 2014-44 HULEVESISELVITYS S-Market Epilä Tampere HRK Suunnittelu / HRK Konsultointi Oy Y-tunnus 2281508-3 Kotipaikka Tampere Osoite: Tasanteenkatu 67 B 33610 Tampere Puh. 0400 237 518 Email:

Lisätiedot

Kosteikot leikkaavat ravinnekuormitusta ja elävöittävät maisemaa

Kosteikot leikkaavat ravinnekuormitusta ja elävöittävät maisemaa Liite 17.12.2007 64. vuosikerta Numero 3 Sivu 5 Kosteikot leikkaavat ravinnekuormitusta ja elävöittävät maisemaa Markku Puustinen, Suomen ympäristökeskus Kosteikot pidättävät tehokkaasti pelloilta valtaojiin

Lisätiedot

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän Ilmailunkadun asemakaavan nro 8513 hulevesiselvitys ja - suunnitelma Donna ID

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän Ilmailunkadun asemakaavan nro 8513 hulevesiselvitys ja - suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän Ilmailunkadun asemakaavan nro 8513 hulevesiselvitys ja - suunnitelma Donna ID 1 157 799 Sivu 1 (13) Sisällysluettelo 1 SUUNNITTELUALUEEN KUVAUS 2 1.1 Suunnittelualue

Lisätiedot

Fiksut väylät ja älykäs liikenne sinua varten

Fiksut väylät ja älykäs liikenne sinua varten Fiksut väylät ja älykäs liikenne sinua varten 20.10.2015 Suunnittelu ja hankkeet Infrastruktuuri on kasvun alusta Liikenneviraston väyläomaisuus Tällä hetkellä on rakenteilla kehittämishankkeita yhteensä

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS MASSBYN LÄMPÖKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Vastaanottaja Sipoon kunta Keravan Energia Oy. Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys

HULEVESISELVITYS MASSBYN LÄMPÖKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Vastaanottaja Sipoon kunta Keravan Energia Oy. Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Vastaanottaja Sipoon kunta Keravan Energia Oy Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 11.10.2018 Luonnos Viite 1510040746 MASSBYN LÄMPÖKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS SIPOON KUNTA, KERAVAN ENERGIA OY,

Lisätiedot

Metsätalouden vaikutukset Kitkaja Posionjärvien tilaan

Metsätalouden vaikutukset Kitkaja Posionjärvien tilaan Metsätalouden vaikutukset Kitkaja Posionjärvien tilaan Keskustelutilaisuus metsänomistajille 16.12.2014 Nuorisokeskus Oivanki Kati Häkkilä & Teemu Ulvi, SYKE Järvien tilassa havaittu muutoksia Asukkaat

Lisätiedot

KAPULI III HULEVESISELVITYS

KAPULI III HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Mäntsälän kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 7.2.2014 Viite 1510009612 KAPULI III HULEVESISELVITYS MÄNTSÄLÄN KUNTA, KAPULI III HULEVESISELVITYS Päivämäärä 7.2.2012 Laatija

Lisätiedot

Mitä hulevesi on? - hulevesien vaikutus pinta- ja pohjavesiin. Limnologi Eeva Nuotio Espoon ympäristökeskus

Mitä hulevesi on? - hulevesien vaikutus pinta- ja pohjavesiin. Limnologi Eeva Nuotio Espoon ympäristökeskus Mitä hulevesi on? - hulevesien vaikutus pinta- ja pohjavesiin Limnologi Eeva Nuotio Espoon ympäristökeskus eeva.k.nuotio@espoo.fi Sisältö Mitä hulevedet ovat? Miksi hulevesien hallintaa? - Pohjavedet -

Lisätiedot

Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8

Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 Asemakaavan 8648 muutos Elina Teuho 1.0 19.6.2017 Tarkistanut ja hyväksynyt: Perttu Hyöty 19.6.2017 YKK62642 Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 19.6.2017 1 (4) SISÄLTÖ

Lisätiedot

KORTTELI 25155: STARKKI/LAHTI HULEVESISUUNNITELMA

KORTTELI 25155: STARKKI/LAHTI HULEVESISUUNNITELMA KORTTELI 25155: STARKKI/LAHTI HULEVESISUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 SUUNNITTELUALUEEN NYKYTILA 2.1 Maankäyttö 2.2 Valuma-alueet ja virtausreitit 2.3 Maaperä ja pohjavedet 3 SUUNNITELLUN MAANKÄYTÖN

Lisätiedot

LIITE 2. Sisältö. Rakennustyömailla muodostuvien hulevesien hallinta, esimerkkikuvia

LIITE 2. Sisältö. Rakennustyömailla muodostuvien hulevesien hallinta, esimerkkikuvia Liite 2 1 (6) LIITE 2 Rakennustyömailla muodostuvien hulevesien hallinta, esimerkkikuvia Sisältö Hulevesien hallintarakenteet yleisillä alueilla... 2 Eroosion hallinta... 3 Hulevesien hallinta työmaa-alueilla...

Lisätiedot

RAPORTTI 25.6.2014. LAPUAN KAUPUNKI Keskustan osayleiskaavojen ja Alangon asemakaava-alueen hulevesiselvitys

RAPORTTI 25.6.2014. LAPUAN KAUPUNKI Keskustan osayleiskaavojen ja Alangon asemakaava-alueen hulevesiselvitys RAPORTTI 25.6.2014 LAPUAN KAUPUNKI Keskustan osayleiskaavojen ja Alangon asemakaava-alueen hulevesiselvitys 1 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään

Lisätiedot

Lahden kaupungin hulevesiohjelma

Lahden kaupungin hulevesiohjelma Lahden kaupungin hulevesiohjelma Ismo Malin Lahden seudun ympäristöpalvelut Viheralan Hulevesipäivä Sibelius-talo 06.11.2012 Lahden kaupungin visio: Lahti on houkutteleva ja elinvoimainen ympäristökaupunki

Lisätiedot

KCF PALTAMO HULEVESIEN HALLINNAN ESISUUNNITELMA

KCF PALTAMO HULEVESIEN HALLINNAN ESISUUNNITELMA Pöyry Finland Oy PL 52 (Jaakonkatu 3) FI-01621 Vantaa Finland Kotipaikka Vantaa Y-tunnus 0625905-6 Puh. +358 10 3311 Faksi +358 10 33 21818 www.poyry.fi Päivä Viite Sivu 1 (7) Yhteyshlö Joni Nyyssönen

Lisätiedot

Ylöjärven kaupunki. Kolmenkulman hulevesisuunnitelma. Raportti

Ylöjärven kaupunki. Kolmenkulman hulevesisuunnitelma. Raportti Ylöjärven kaupunki Kolmenkulman hulevesisuunnitelma Raportti 24.3.2015 24.3.2015 1 (12) Sisältö 1 JOHDANTO... 2 1.1 Suunnittelun lähtökohdat ja tavoitteet... 2 1.2 Suunnitteluorganisaatio... 2 2 SUUNNITTELUALUE

Lisätiedot

Hulevesien hallinta, miksi ja millä keinoin? 2.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy

Hulevesien hallinta, miksi ja millä keinoin? 2.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy Hulevesien hallinta, miksi ja millä keinoin? 2.4.2014 Pöyry Finland Oy 2.4.2014, Pöyry Finland Oy 1 Perinteinen Kokonaisvaltainen Tavoitteet Menetelmät Tulvasuojelu Kuivatus Esteettisyys Maankäytön tehostaminen

Lisätiedot

YLÖJÄRVI, HEINIKKO YRITYSALUEEN LAAJENNUS HULEVESISUUNNITELMA JA NATURA 2000 TARVEHARKINTASELVITYS

YLÖJÄRVI, HEINIKKO YRITYSALUEEN LAAJENNUS HULEVESISUUNNITELMA JA NATURA 2000 TARVEHARKINTASELVITYS Vastaanottaja Ylöjärven kaupunki / Seppo Reiskanen Asiakirjatyyppi Hulevesien hallintasuunnitelma ja Natura 2000 -tarveharkintaselvitys Päivämäärä 15.9.2014 REV. 22.12.2014 YLÖJÄRVI, HEINIKKO YRITYSALUEEN

Lisätiedot

Raholan asemakaavan nro 8436 hulevesiselvitys- ja suunnitelma

Raholan asemakaavan nro 8436 hulevesiselvitys- ja suunnitelma Raholan asemakaavan nro 8436 Donna id: 1188925 Infran hankenumero: 4043090 Tampereen Infra Erikoissuunnittelija Pekka Heinonen Tampereen Infra PL 487 33101 Tampere Käyntiosoite Frenckellinaukio 2E Puhelin

Lisätiedot

82142989 NURMIJÄRVEN KUNTA KLAUKKALAN OSAYLEIS- KAAVAN HULEVESISELVITYS

82142989 NURMIJÄRVEN KUNTA KLAUKKALAN OSAYLEIS- KAAVAN HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 8.12.2014 Viite 82142989 NURMIJÄRVEN KUNTA KLAUKKALAN OSAYLEIS- KAAVAN HULEVESISELVITYS Päivämäärä 8.12.2014 Laatija Hyväksyjä

Lisätiedot

TAIMISTO-TENNARIN ALUEEN HULEVESISELVITYS

TAIMISTO-TENNARIN ALUEEN HULEVESISELVITYS S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LOHJAN KAUPUNKI TAIMISTO-TENNARIN ALUEEN HULEVESISELVITYS LOPPURAPORTTI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P26894 Loppuraportti I (I) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1

Lisätiedot

Marja-Vantaan hulevesien hallinta

Marja-Vantaan hulevesien hallinta Marja-Vantaan hulevesien hallinta Huleveden käsittelystä ja viivytyksestä tulvareitteihin Marika Orava, suunnitteluinsinööri, DI Marja-Vantaan sijainti Marika Orava 2 Marja-Vantaa * Kotikaupunki n. 30

Lisätiedot

KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS HULEVESISELVITYS

KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Riihimäen kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 8.3.2018 Luonnos Viite 1510036511 KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS HULEVESISELVITYS RIIHIMÄEN KAUPUNKI KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS

Lisätiedot

VUORESKESKUS IDÄN KORTTELEIDEN RAKEN- TAMISEN AIKAISTEN HULEVESIEN HALLINTA- SUUNNITELMA

VUORESKESKUS IDÄN KORTTELEIDEN RAKEN- TAMISEN AIKAISTEN HULEVESIEN HALLINTA- SUUNNITELMA TAMPEREEN KAUPUNKI VUORES-PROJEKTI VUORESKESKUS IDÄN KORTTELEIDEN RAKEN- TAMISEN AIKAISTEN HULEVESIEN HALLINTA- SUUNNITELMA SUUNNITTELUOHJE FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P23396 SUUNNITTELUOHJE I Bossmann

Lisätiedot

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21350 Loppuraportti 1 (8) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Pitkämäen teollisuusalueen hulevesiselvitys

Pitkämäen teollisuusalueen hulevesiselvitys Hulevesisuunnitelma Pitkämäen teollisuusalueen hulevesiselvitys Nurmes Olli Nissinen 30.11.2013 2 (12) 30.11.2013 Pitkämäen teollisuusalueen hulevesiselvitys SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT...

Lisätiedot

HULEVESIEN HALLINNAN ESIMERKKISUUNNITELMAT

HULEVESIEN HALLINNAN ESIMERKKISUUNNITELMAT FCG Finnish Consulting Group Oy VANTAAN KAUPUNKI HULEVESIEN HALLINNAN ESIMERKKISUUNNITELMAT PÄHKINÄRINNE 4 Suunnitelmaselostus 0225-P11790 7.12.2010 FCG Finnish Consulting Group Oy Suunnitelmaselostus

Lisätiedot

Hulevesien hallintaratkaisut tänään mitoitus ja menetelmät

Hulevesien hallintaratkaisut tänään mitoitus ja menetelmät Hulevesien hallintaratkaisut tänään mitoitus ja menetelmät SEMINAARI HULEVESIEN HALLINNASTA VANTAANJOEN VALUMA ALUEELLA Perttu Hyöty, Sito Oy Ympäristösi parhaat tekijät Sadannasta valunnaksi Interseptio

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNKI Korvenkannan hulevesitarkastelu

IMATRAN KAUPUNKI Korvenkannan hulevesitarkastelu RAPORTTI 28.5.2014 IMATRAN KAUPUNKI Korvenkannan hulevesitarkastelu 2 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry Finland Oy:n antamaa

Lisätiedot

MOREENIN HULEVESISELVITYS JA YLEISTASAUKSEN SUUNNITTELU

MOREENIN HULEVESISELVITYS JA YLEISTASAUKSEN SUUNNITTELU S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HÄMEENLINNNAN KAUPUNKI JA HÄMEENLINNNAN SEUDUN VESI OY MOREENIN HULEVESISELVITYS JA YLEISTASAUKSEN SUUNNITTELU ESIKOPIO FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21374 ESIKOPIO

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS Nanson Kiinteistöt Oy

HULEVESISELVITYS Nanson Kiinteistöt Oy HULEVESISELVITYS Nanson Kiinteistöt Oy 12.6.2018 LVI-suunnittelu KRAMOX Kalle Uuramo, Puh. 040 5919902 kalle.uuramo@kramox.fi Nanson Kiinteistöt Oy Hulevesiselvitys 2/17 Sisällys 1. JOHDANTO... 4 2. ALUEEN

Lisätiedot

VANBRONNIITTY HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA. Antti Harju Sami Marttila Suunnitelmaselostus. Vastaanottaja Espoon kaupunkisuunnittelukeskus

VANBRONNIITTY HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA. Antti Harju Sami Marttila Suunnitelmaselostus. Vastaanottaja Espoon kaupunkisuunnittelukeskus Vastaanottaja Espoon kaupunkisuunnittelukeskus Asiakirjatyyppi Hulevesien hallintasuunnitelma Päivämäärä 6.3.2018 VANBRONNIITTY HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA Laatija Hyväksyjä Kuvaus Antti Harju Sami

Lisätiedot

Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa

Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa Kuntien 7. ilmastokonferenssi, 8.5.2014 Jaana Suur-Askola Uponor infra Oy Tuotehallintapäällikkö Hulevesien muodostuminen Hulevesi on erilaisilta pinnoilta valuvaa

Lisätiedot

Vuores. Vuores. Hulevesien käsittely Vuoreksen asuntomessualueella 6.11.2012 Lahti. Vuoreksen osayleiskaava-alue. Esityksen sisältö:

Vuores. Vuores. Hulevesien käsittely Vuoreksen asuntomessualueella 6.11.2012 Lahti. Vuoreksen osayleiskaava-alue. Esityksen sisältö: Vuores Esityksen sisältö: 1. Hulevesien hallinnan periaatteet Vuoreksessa 2. Asuntomessualueen hulevesiratkaisut 3. Vuoreksen keskuspuisto Hulevesien käsittely Vuoreksen asuntomessualueella 6.11.2012 Lahti

Lisätiedot

NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS

NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS Vastaanottaja Nastolan kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä 30.6.2014 Viite 1510007986 NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS NASTOLAN KUNTA ESISELVITYS Päivämäärä 30.6.20014

Lisätiedot

IHANAISTENRINTEEN HULEVESISUUNNITELMA

IHANAISTENRINTEEN HULEVESISUUNNITELMA FCG Finnish Consulting Group Oy NASTOLAN KUNTA IHANAISTENRINTEEN HULEVESISUUNNITELMA Raportti 0521-P10495 7.9.2010 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti I SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 1.1 Selvityksen

Lisätiedot

NIEMENRANNAN OSAYLEISKAVAAN MUKAISEN HULEVESISELVITYKSEN TARKISTAMINEN HULEVESIMALLINNUKSELLA

NIEMENRANNAN OSAYLEISKAVAAN MUKAISEN HULEVESISELVITYKSEN TARKISTAMINEN HULEVESIMALLINNUKSELLA (5) NIEMENRANNAN OSAYLEISKAAAN MUKAISEN HULEESISELITYKSEN TARKISTAMINEN HULEESIMALLINNUKSELLA L:\000\0850_NIEMENRANTA\_CAD\_Tyo\Lha\Hulevesi_suunnitelma\RAPORTTI_h ulevesimalli_edit.doc Mall: Rapport -

Lisätiedot

Isonkyrön keskustan asemakaavamuutoksen ja Lapinmäen asemakaavan hulevesisuunnitelma

Isonkyrön keskustan asemakaavamuutoksen ja Lapinmäen asemakaavan hulevesisuunnitelma ISONKYRÖN KUNTA Isonkyrön keskustan asemakaavamuutoksen ja Lapinmäen asemakaavan hulevesisuunnitelma Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P26653 Raportti 1 (12) Krankkala Emmaleena Sisällysluettelo

Lisätiedot

OY TEBOIL AB KOKINKYLÄNTIE, ESPOO HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMASELOSTUS, VERSIO B. Oy Teboil Ab. Hulevesien hallintasuunnitelmaselostus

OY TEBOIL AB KOKINKYLÄNTIE, ESPOO HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMASELOSTUS, VERSIO B. Oy Teboil Ab. Hulevesien hallintasuunnitelmaselostus Vastaanottaja Oy Teboil Ab Asiakirjatyyppi Hulevesien hallintasuunnitelmaselostus Päivämäärä Tammikuu 2017 OY TEBOIL AB KOKINKYLÄNTIE, ESPOO HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMASELOSTUS, VERSIO B Tarkastus

Lisätiedot

KARHUNMÄKI, JOENSUU KARHUNMÄEN IV KAAVA-ALUE KUNNALLISTEKNIIKAN YLEIS- SUUNNITELMA

KARHUNMÄKI, JOENSUU KARHUNMÄEN IV KAAVA-ALUE KUNNALLISTEKNIIKAN YLEIS- SUUNNITELMA Vastaanottaja Joensuun kaupunki Asiakirjatyyppi Suunnitelmaselostus Päivämäärä 30.11.2015 KARHUNMÄKI, JOENSUU KARHUNMÄEN IV KAAVA-ALUE KUNNALLISTEKNIIKAN YLEIS- SUUNNITELMA KUNNALLISTEKNIIKAN YLEISSUUNNITELMA

Lisätiedot

YLÖJÄRVEN KAUPUNKI YDINKESKUSTAN OSAYLEIS- KAAVAN HULEVESISELVITYS, VAIHE 1

YLÖJÄRVEN KAUPUNKI YDINKESKUSTAN OSAYLEIS- KAAVAN HULEVESISELVITYS, VAIHE 1 Vastaanottaja Ylöjärven kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 31.10.2013 YLÖJÄRVEN KAUPUNKI YDINKESKUSTAN OSAYLEIS- KAAVAN HULEVESISELVITYS, VAIHE 1 YDINKESKUSTAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS,

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA KLAUKKALAN OSAYLEIS- KAAVAN HULEVESISELVITYS. Vastaanottaja NURMIJÄRVEN KUNTA. Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys, LUONNOS

NURMIJÄRVEN KUNTA KLAUKKALAN OSAYLEIS- KAAVAN HULEVESISELVITYS. Vastaanottaja NURMIJÄRVEN KUNTA. Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys, LUONNOS Vastaanottaja NURMIJÄRVEN KUNTA Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys, LUONNOS Päivämäärä 28.5.2012 Viite 82142989 NURMIJÄRVEN KUNTA KLAUKKALAN OSAYLEIS- KAAVAN HULEVESISELVITYS Päivämäärä 28.5.2012 Laatija

Lisätiedot

Heikki Setälä ja URCA-konsortio

Heikki Setälä ja URCA-konsortio Kaupunkien valuntavesien huomioiminen aluesuunnittelussa Kaupunkien valuntavesien Heikki Setälä huomioiminen Ja URCA-konsortio aluesuunnittelussa Heikki Setälä ja URCA-konsortio SA:n johtoryhmän kysymys:

Lisätiedot

PARKKIARON METSÄSTÄ ASUNTOALUEEKSI

PARKKIARON METSÄSTÄ ASUNTOALUEEKSI MAISEMA JA PAIKKA SELVITYS PARKKIARON OSAYLEISKAAVA FORSSAN KAUPUNKI MAANKÄYTÖN SUUNNITTELU PARKKIARON METSÄSTÄ ASUNTOALUEEKSI Maisemarakenne ja maiseman yleispiirteet Osayleiskaava-alueen maiseman perusrakenne

Lisätiedot