(7) Optisen liityntäverkon maadoitukset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "(7) Optisen liityntäverkon maadoitukset"

Transkriptio

1 (7) Optisen liityntäverkon maadoitukset Valokaapelissa ei tietoliikenne sinänsä edellytä metalliosia. Tieto kulkee optisesti lasikuidussa, joka on sähköisesti eriste. Valokaapelissa voi olla kuitenkin metalliosia kaapelin rakenteellisista syistä. Esimerkkejä valokaapeleiden metalliosista ovat teräksiset vetolangat, vaipparakennetta vahvistava teräsnauha ja ilmakaapelin teräksinen kannatinköysi. Tällaiset metalliosat tulee maadoittaa laitetilassa, johtoverkon tietyissä kohdissa sekä asiakaskiinteistössä Viestintäviraston määräyksen 43 E/2014 M mukaisesti. Maadoitusten tarkoituksena on suojata verkkoa ja sen laitteita sekä myös henkilöitä ja omaisuutta ilmastollista alkuperää olevilta ja sähkölaitteiden aiheuttamilta vaarallisilta jännitteiltä ja virroilta. Optinen liityntäverkko alkaa teleyrityksen laitetilasta ja päättyy asiakaskiinteistön talojakamoon. Näiden välillä itse verkossa on sekä suoria jatkoksia että haarajatkoksia. Varsinkin kaappeihin sijoitettuja haarajatkoksia kutsutaan usein myös jakamoiksi. Kuva 1 esittää optisen liityntäverkon rakenne- ja maadoitusperiaatteitta. Optisessa liityntäverkossa maadoitusvaatimukset koskevat luonnollisesti vain metalliosia sisältäviä valokaapeleita. Maadoitukset laitetiloissa ja verkossa Teleasemalla tai muussa laitetilassa valokaapelin metalliosat tulee yhdistää teleaseman tai laitetilan maadoitusjärjestelmään. Maadoitusliitännät valokaapelin metalliosiin tehdään tällöin tyypillisesti telineissä tai kaapeissa. Suuremmassa laitetilassa voi olla myös erillinen telekaapeleiden maadoituskisko. Teleaseman tai laitetilan maadoitus- ja potentiaalintasausjärjestelmän vaatimukset on tarkemmin määritelty määräyksessä 43 E/2014 M ja siihen liittyvässä MPS43-asiakirjassa. Valokaapelin metalliosat on yhdistettävä maadoitukseen myös viestintäverkon laitteita sisältävässä laitekaapissa ja kosketusetäisyydelle maasta tai maahan sijoitetussa muussa laitekaapissa. Valokaapeleiden metalliosat on aina yhdistettävä toisiinsa jatkoksissa ja laitekaapeissa silloinkin, kun niitä ei tarvitse edellä mainituin perustein maadoittaa. Ilmavalokaapelien kannatinköydet on yhdistettävä jatkoksissa toisiinsa. Ilmakaapelin kannatinköysi on yhdistettävä maadoitukseen tai valokaapelin muihin metalliosiin kohdissa, joissa metalliosat maadoitetaan tai ilmakaapeliosuus päättyy. Jos valokaapeli sisältää tiedonsiirtoon tarkoitettuja metallijohtimia, sovelletaan niihin määräyksen 43 E/2014 M metallijohtimisia kaapeleita koskevia vaatimuksia.

2 (7) Teleasema/laitetila Maadoitukset yhteismaadoituksia sähköverkon kanssa aina, kun se on mahdollista. Käytetään maadoittamiseen olemassa olevia SFS 6000 mukaisia maadoituksia Suora kaapelijatkos maassa tai kaivossa: metalliosat yhdistetään toisiinsa taajamassa jatkoksia ei yleensä maadoiteta, jos päätteiden väli on enintään 10 km; taajaman ulkopuolella jatkokset maadoitetaan Metalliton talokaapeli Rakennetaan maadoitukset, ellei niitä ole tai käytetään metallitonta talokaapelia. Jakokaapin maadoitus: 16 mm 2 Cu 20 m samassa ojassa kaapelin kanssa Kuva 1. Optisen liityntäverkon maadoitukset. Talokaapelin maadoittaminen asiakaskiinteistössä Mikäli asiakaskiinteistössä on pienjänniteverkon liittymä ja standardin SFS 6000 mukainen maadoitusjärjestelmä päämaadoituskiskoineen ja maadoituselektrodeineen tai ainakin standardin SFS mukainen maadoituselektrodi, sitä tulee käyttää myös metalliosia sisältävän talokaapelin maadoitukseen. Tällöin noudatetaan seuraavia periaatteitta (kuva 2): Kiinteistöön tulevan valokaapelin (talokaapeli) metalliosat yhdistetään rakennuksen päämaadoituskiskoon vähintään 6 mm 2 eristetyllä kuparijohtimella (ke-vi). Tämä toteutetaan yleensä yhdistämällä kaapelin maadoitettavat osat talojakamon telineeseen ja siitä jakamon potentiaalintasauskiskoon, joka puolestaan on yhdistetty päämaadoituskiskoon. Pienissä talojakamoissa (esim. omakotitalot), joissa ei ole varsinaista telinettä, kaapelin maadoitettavat osat yhdistetään päätekotelon maadoituskiskoon ja siitä talojakamon potentiaalintasauskiskoon, joka puolestaan on yhdistetty päämaadoituskiskoon. Huomautus: Termillä talokaapeli tarkoitetaan kaapelia, jolla kiinteistö liitetään yleiseen viestintäverkkoon. Talokaapeli ulottuu liityntäverkon viimeisestä jakamosta tai haarajatkoksesta kiinteistön talojakamoon (omakotitalossa talojakamo toimii samalla kotijakamona).

3 (7) N PE Johtavat putkistot 6 mm 2 Cu Kaappi, teline tai päätekotelo Valokaapeli, jossa metalliosia Päämaadoituskisko Talojakamon pot.tasauskisko Maadoituselektrodi Kuva 2. Maadoittaminen kiinteistössä, jossa on pienjänniteverkon liittymä ja standardin SFS 6000 mukainen maadoitusjärjestelmä päämaadoituskiskoineen ja maadoituselektrodeineen Kaikissa kiinteistöissä ei ole standardin SFS 6000 mukaista maadoitusjärjestelmää tai - elektrodia Mikäli asiakaskiinteistössä ei ole standardin SFS 6000 mukaista maadoitusjärjestelmää tai - elektrodia ja talokaapelina käytetään valokaapelia, vaihtoehtoja on kaksi: 1) metalliosia sisältävän talokaapelin rakentamisen yhteydessä viestintäverkon maadoitusta varten on rakennettava standardin SFS mukainen maadoituselektrodi ja toteutettava yhteismaadoitus sähköverkon kanssa tai 2) talokaapelina on käytettävä metallitonta valokaapelia Vaihtoehto 2 ei selityksiä kaipaa, koska tällöin ei ole mitään maadoitettavaa. Jos sen sijaan valokaapeli sisältää metalliosia, on voimassa vaihtoehto 1 ja tällöin ensisijaisesti noudatettava periaate on seuraava (kuva 3): Kiinteistöön tulevan valokaapelin (talokaapeli) kanssa samaan ojaan asennetaan maadoituselektrodiksi 20 m pituinen ja poikkipinta-alaltaan 16 mm 2 paljas kuparijohdin. Samalla on syytä rakentaa koko rakennuksen maadoitusjärjestelmä kuntoon: päämaadoituskisko, joka yhdistetään rakennettavaan maadoituselektrodiin ja keskuksen suojakiskoon; lisäksi potentiaalintasaus johtaviin putkistoihin Valokaapelin metalliosat yhdistetään rakennuksen päämaadoituskiskoon vähintään 6 mm 2 eristetyllä kuparijohtimella (ke-vi). Tämä toteutetaan yleensä yhdistämällä kaapelin maadoitettavat osat talojakamon telineeseen ja siitä jakamon potentiaalintasauskiskoon, joka puolestaan on yhdistetty päämaadoituskiskoon.

4 (7) Pienissä talojakamoissa (esim. omakotitalot), joissa ei ole varsinaista telinettä, kaapelin maadoitettavat osat yhdistetään päätekotelon maadoituskiskoon ja siitä talojakamon potentiaalintasauskiskoon, joka puolestaan on yhdistetty päämaadoituskiskoon. Saatetaan rakennuksen maadoitusjärjestelmä kuntoon: päämaadoituskisko, joka yhdistetään rakennettavaan maadoituselektrodiin ja keskuksen suojakiskoon potentiaalintasaus johtaviin putkistoihin Päämaadoituskisko N PE Johtavat putkistot 6 mm 2 Cu Talojakamon pot.tasauskisko Kaappi, teline tai päätekotelo Valokaapeli, jossa metalliosia Maadoituselektrodi 16 mm 2 Cu, 20 m Kuva 3. Ensisijainen maadoitustapa kiinteistössä, jossa on pienjänniteverkon liittymä, mutta ei päämaadoituskiskoa eikä maadoituselektrodia. Kuvassa 4 on esitetty toinen maadoitustapa, joka myös täyttää määräyksen 43 E/2014 M minimivaatimukset. Tämä vaihtoehto on edullisempi kuin kuvan 3 mukainen tapa. Tämän maadoitustavan periaate on seuraava: Kiinteistöön tulevan valokaapelin (talokaapeli) metalliosat yhdistetään päätekotelon maadoituskiskoon. Valokaapelin kanssa samaan ojaan asennetaan maadoituselektrodiksi 20 m pituinen ja poikkipinta-alaltaan 16 mm 2 paljas kuparijohdin, joka yhdistetään rakennusta syöttävän pienjännitekaapelin (esim. AMKA) -johtimeen. Valokaapelin päätekotelon maadoituskisko yhdistetään tähän elektrodiin vähintään 6 mm2 eristetyllä kuparijohtimella (ke-vi). On syytä huomata, että sekä kuvan 3 että kuvan 4 maadoitustoteutukset edellyttävät oikeutta sähkötöiden tekemiseen. Yhteismaadoitus sähköverkon kanssa tärkeä, jotta sähköverkon ja televerkon välille ei pääse syntymään suuria potentiaalieroja. Yhteismaadoituksen puuttuminen voi johtaa läpilyöntiin kotijakamossa televerkon maadoituksen ja sähköverkon välillä, mikäli salaman isku lähelle rakennusta aiheuttaa maapotentiaalin nousun tai ylijännitteen sähköverkon liittymisjohtoon.

5 (7) -johtimen maadoitus enintään 200 m päässä 6 mm 2 Cu Päätekotelo Valokaapeli, jossa metalliosia Maadoituselektrodi 16 mm 2 Cu, 20 m Kuva 4. Edullisempi maadoitustapa kiinteistössä, jossa on pienjänniteverkon liittymä, mutta ei päämaadoituskiskoa eikä maadoituselektrodia. Kiinteistöön tuleva metalliosia sisältävä valokaapeli on maadoitettava myös silloin, kun kiinteistössä ei ole pienjänniteverkon liittymää eikä mitään maadoitusjärjestelmää: Kiinteistöön tulevan valokaapelin (talokaapeli) kanssa samaan ojaan asennetaan maadoituselektrodiksi 20 m pituinen ja poikkipinta-alaltaan 16 mm 2 paljas kuparijohdin, joka yhdistetään päätekotelon maadoituskiskoon. Valokaapelin metalliosat yhdistetään tähän maadoituselektrodiin esim. päätekotelon maadoituskiskossa. 300 m sääntö ei ole enää voimassa Aiemman määräyksen 43 D/2010 M mukaan talokaapeli tuli maadoittaa asiakaskiinteistössä tai enintään 300 m etäisyydellä tästä. Uudessa määräyksessä 43 E/ 2014 M ei ole enää mainittua 300 m sääntöä, vaan talokaapeli on aina maadoitettava asiakaskiinteistössä. Valokaapelin metalliosien katkaisu, eristäminen ja sähköisesti kellumaan jättäminen ei siis ole sallittua, ei edes rakennuksen ulkopuolella. Kuvan 5 esittämä menettely ei ole siis määräyksen 43 E/2014 M mukainen. Kuva 5 on esitetty varoittavana esimerkkinä väärästä menettelystä.

6 (7) -johtimen maadoitus enintään 200 m päässä Päätekotelo Valokaapelin metalliosa Metalliosa(t) katkaistaan ja eristetään Kuva 5. Valokaapelin metalliosien katkaisu, eristäminen ja sähköisesti kellumaan jättäminen ei ole sallittua, ei edes rakennuksen ulkopuolella. Valokaapelin sisääntuontikohta ja talo-/kotijakamon sijainti On suositeltavaa, että sähköverkon ja viestintäverkon kaapelit tuodaan rakennukseen sisään samasta kohdasta. Talo-/kotijakamon tulisi myös sijaita mahdollisimman lähellä rakennuksen päämaadoituskiskoa. Tämä siksi, että maadoitus- ja potentiaalintasausjohtimien pituudet tulee minimoida. Maadoitus- ja potentiaalintasausjohtimien asennuksessa ja reitityksissä tulee välttää jyrkkiä mutkia. Esimerkiksi salamavirran pulssi edustaa suuria taajuuksia ja tällöin johtimen resistanssin lisäksi induktanssilla on keskeinen merkitys. Esimerkki: Pyöreän johtimen induktanssi on noin 1 µh/m. Taajuudella 10 khz (edustaa suurienpirtein salamapulssin etureunan nousunopeutta) johtimen reaktiivinen impedanssi on n. 63 m/m. Tämä arvo on huomattavasti suurempi kuin 16 mm 2 kuparin tasavirtaresistanssi, joka on noin 1 m/m tai 6 mm 2 johtimen tasavirtaresistanssi, joka on noin 3 m/m. Myös paloturvallisuussyistä tulisi talokaapelin sisääntuontikohdan sijaita mahdollisimman lähellä rakennuksen sisällä olevaa kaapelin päättämiskohtaa. Ulkokaapelia saa nimittäin asentaa sisätilaan ilman palosuojausta vain 2 m pituudelta. Uudistettu määräys 43 E/2014 M selkeyttää maadoitusperiaatteita Viestintäviraston määräys 43 E/2014 M tuli voimaan ja se korvaa määräyksen aiemman version 43 D/2010 M. Määräys koskee yleisen viestintäverkon sähköistä suojaamista. Määräystä sovelletaan kaikentyyppisiin yleisiin viestintäverkkoihin: kuparijohtimiset, koaksiaaliset ja optiset verkot laitetiloineen sekä myös linkki- ja tukiasemat mastoineen. Määräys sisältää paljon myös

7 (7) muita vaatimuksia kuin maadoituksia koskevia vaatimuksia. Televerkkoja suunnittelevien ja rakentavien on syytä tutusta tarkasti määräykseen. Koulutustakin on hyvin tarjolla. Tässä artikkelissa on keskitytty vain optisen liityntäverkon maadoituksiin. Jo määräyksen aiemmissa versioissakin oli vaatimukset valokaapelin metalliosien maadoittamiselle, mutta asia on ollut alalla melko huonosti tiedossa. Uudistetussa määräyksessä on maadoitusvaatimukset jäsennelty niin, että valokaapelia koskevat vaatimukset käyvät entistä paremmin ilmi. Määräykseen liittyvässä MPS43-asiakirjassa on lisäksi seikkaperäisesti esitetty perusteluja maadoituksille ja kuvattu maadoitusten toteuttamiseen liittyviä yksityiskohtia. Uudistettu määräys 43 E/2014 M lisää metallittomien talokaapeleiden käyttöä Rakennettaessa optisia liityntäverkkoja taajamien ulkopuolelle omakotitalojen liittymissä ei useinkaan ole standardin SFS 6000 mukaista maadoitusjärjestelmää. iityntäverkkoja rakennettaessa pyritään aina mahdollisimman alhaisiin liittymäkustannuksiin, mutta standardin SFS 6000 mukaisen maadoitusjärjestelmän toteuttaminen yhtä aikaa kuituliittymän kanssa aiheuttaa tilaajille ylisuuren kustannuksen, jolloin optisten liityntäverkkojen rakentaminen maaseutualueille nykyisin käytettävillä talokaapeleilla hidastuisi merkittävästi. Tästä johtuen optisissa liityntäverkoissa tullaan väistämättä siirtymään yhä enemmän metallittomiin talokaapeleihin, vaikka niiden haittapuolena on se, että metallittomuutensa vuoksi niitä ei voi paikantaa maasta, ellei kaivannoissa käytetä metallia sisältävää varoitusnauhaa tai verkkoa, erillistä metallista johdinta tai kaapelireiteille asennettuja merkkiantenneja eli sondeja. Tähän Viestintäviraston uuteen ja hyvin selkeään maadoitusmääräykseen vastaten Nestor Cables on kehittänyt uuden metallittoman talokaapelin FYO2RMU 3,5 kn, jonka voi asentaa auraamalla kuten teräksiset vetolangat sisältävät FYO2PMU ja FYO2PMU Mini talokaapelit. Tämän uuden kaapelin aurausmahdollisuus on toteutettu riittävän suuren vetolujuuden sisältävillä kahdella lasikuitutangolla. Kaapelia on saatavana 4 kuidusta 12 kuituun saakka ja sitä on käytetty jo laajamittaisesti ja menestyksellä muutamissa liityntäverkkohankkeissa vuoden 2014 aikana. Kuva 5. Uusi metalliton suoraan maahan asennettava talokaapeli FYO2RMU 3,5 kn

Talokaapelointi metallilla vai ilman? Jari Kleemola

Talokaapelointi metallilla vai ilman? Jari Kleemola Talokaapelointi metallilla vai ilman? Jari Kleemola Optisen liityntäverkon maadoitukset Optinen liityntäverkko alkaa teleyrityksen laitetilasta ja päättyy asiakaskiinteistön talojakamoon Valokaapelissa

Lisätiedot

14.3.2015 1(6) Optisen liityntäverkon maadoitukset

14.3.2015 1(6) Optisen liityntäverkon maadoitukset 14.3.2015 1(6) Optisen liityntäverkon maadoitukset Valokaapelissa ei tietoliikenne sinänsä edellytä metalliosia. Tieto kulkee optisesti lasikuidussa, joka on sähköisesti eriste. Valokaapelissa voi olla

Lisätiedot

Määräys viestintäverkon sähköisestä suojaamisesta

Määräys viestintäverkon sähköisestä suojaamisesta Viestintävirasto 43 E/2014 M 1 (7) Määräys viestintäverkon sähköisestä suojaamisesta Annettu Helsingissä 17 päivänä joulukuuta 2014 Viestintävirasto on määrännyt 7 päivänä marraskuuta 2014 annetun tietoyhteiskuntakaaren

Lisätiedot

Määräys viestintäverkon sähköisestä suojaamisesta

Määräys viestintäverkon sähköisestä suojaamisesta Viestintävirasto 43 F/2015 M 1 (7) Määräys viestintäverkon sähköisestä suojaamisesta Annettu Helsingissä 18 päivänä kesäkuuta 2015 Viestintävirasto on määrännyt 7 päivänä marraskuuta 2014 annetun tietoyhteiskuntakaaren

Lisätiedot

Viestintäverkon rakentaminen/vika- ja häiriötilanteet

Viestintäverkon rakentaminen/vika- ja häiriötilanteet Viestintäverkon rakentaminen/vika- ja häiriötilanteet Viestintäviraston määräyksiä Johtava asiantuntija Ari Karppanen Viestintäviraston määräyksiä Tässä keskitytään Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen

Lisätiedot

Määräys VIESTINTÄVERKON SÄHKÖISESTÄ SUOJAAMISESTA. Annettu Helsingissä 16 päivänä joulukuuta 2010

Määräys VIESTINTÄVERKON SÄHKÖISESTÄ SUOJAAMISESTA. Annettu Helsingissä 16 päivänä joulukuuta 2010 1 (8) Määräys VIESTINTÄVERKON SÄHKÖISESTÄ SUOJAAMISESTA Annettu Helsingissä 16 päivänä joulukuuta 2010 Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain (393/2003)

Lisätiedot

Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja

Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja maadoitukset Viestintäverkkojen sähköinen suojaaminen ja maadoitukset Antenniverkon potentiaalintasaus ja maston maadoitus Yleiskaapelointijärjestelmän ylijännitesuojaus

Lisätiedot

Viestintäviraston määräykset ja huomioita seutuverkkojen tarkastuksista

Viestintäviraston määräykset ja huomioita seutuverkkojen tarkastuksista Viestintäviraston määräykset ja huomioita seutuverkkojen tarkastuksista Suomen Seutuverkot ry:n syysseminaari 2015 Johtava asiantuntija Ari Karppanen Viestintäviraston määräykset Tässä keskitytään pääasiassa

Lisätiedot

Maadoittaminen ja suojajohtimet

Maadoittaminen ja suojajohtimet Maadoittaminen ja suojajohtimet Tapio Kallasjoki 2/2016 Standardisarjan SFS 6000 ohjeita Kun sähköliittymää syötetään verkosta, joka sisältää PEN-johtimen on liittymään tehtävä maadoitus, jossa on maadoituselektrodi

Lisätiedot

8.9.2014. Selvitys viestintäverkkojen sähköisestä suojaamisesta. Viestintäviraston julkaisuja

8.9.2014. Selvitys viestintäverkkojen sähköisestä suojaamisesta. Viestintäviraston julkaisuja Selvitys viestintäverkkojen sähköisestä suojaamisesta ja maadoituksista Viestintäviraston julkaisuja 8.9.2014 1 (37) Esipuhe Viestintävirasto teetti vuoden 2014 alkupuoliskolla Pekka Koivisto Oy:llä selvityksen

Lisätiedot

Vakioidut yksikköhinnat ja pitoajat - 548/962/2013 1

Vakioidut yksikköhinnat ja pitoajat - 548/962/2013 1 Vakioidut yksikköhinnat ja pitoajat - 548/962/2013 1 Valokuituverkko, materiaalit Kaapelinsuojukset (eur/metri) Suojaputki 110 mm 2,60 20 Suojaputki 100 mm 2,24 20 Suojaputki 75 mm 1,46 20 Suojaputki 50

Lisätiedot

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas Pientalorakentajan tietoliikenneopas Sisällysluettelo Pientalojen kehittyvät viestintä palvelut.. 3 Sonera Kotikuitu -palvelu... 3 Liityntäverkon talokaapeli... 4 Toimenpiteet ennen kaivutöiden aloittamista...

Lisätiedot

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakentajan sähkömuistio - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakennuksen sähköistys Rakennuksen onnistunut sähköistys vaatii runsaasti tietoa, eikä rakentajan kannata lähteä toteuttamaan

Lisätiedot

Valokaapeleiden ajankohtaiset asiat

Valokaapeleiden ajankohtaiset asiat Valokaapeleiden ajankohtaiset asiat Jari Kleemola Avainasiakkuuspäällikkö Ajankohtaista Paloluokitukset eli CPR Viestintäviraston määräys M65 Kuitujen maailmanmarkkinatilanne Valokaapeleiden valinta ja

Lisätiedot

Pienkiinteistön valokuiturakentamisen ohje

Pienkiinteistön valokuiturakentamisen ohje Vrs 3.0 Pienkiinteistön valokuiturakentamisen ohje Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n valokuituliittymän toimitus kiinteistöön KSVV Oy toimittaa ja asentaa valokuituliittymän asiakkaalle käyttövalmiiksi.

Lisätiedot

Verkkotietopiste.fi palvelu yhteisrakentamisen tukena ja laajakaistarakentamisen eteneminen Päivi Peltola-Ojala, Johtava asiantuntija,

Verkkotietopiste.fi palvelu yhteisrakentamisen tukena ja laajakaistarakentamisen eteneminen Päivi Peltola-Ojala, Johtava asiantuntija, Verkkotietopiste.fi palvelu yhteisrakentamisen tukena ja laajakaistarakentamisen eteneminen Päivi Peltola-Ojala, Johtava asiantuntija, Viestintävirasto Esityksen aiheet Verkkojen yhteisrakentaminen säästää

Lisätiedot

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas Pientalorakentajan tietoliikenneopas Pientalojen kehittyvät viestintäpalvelut Eri laajakaistatekniikat ovat kehittyneet ja tulevat kehittymään voimakkaasti. Valokaapeliin perustuvilla laajakaistatoteutuksilla

Lisätiedot

Lisätään kuvaan muuntajan, mahdollisen kiskosillan ja keskuksen johtavat osat sekä niiden maadoitukset.

Lisätään kuvaan muuntajan, mahdollisen kiskosillan ja keskuksen johtavat osat sekä niiden maadoitukset. MUUNTAMON PE-JOHDOT Kun kuvia piirretään kaaviomaisina saattavat ne helposti johtaa harhaan. Tarkastellaan ensin TN-C, TN-C-S ja TN-S järjestelmien eroja. Suomessa käytettiin 4-johdin järjestelmää (TN-C)

Lisätiedot

7,(/$,726 88'(10$$1Ã7,(3,,5, 9$/7$7,(1ÃÃ/,,.(11(7(/(0$7,,..$Ã9b/,//bÃ.(+bÃ,,,ÃÃ.(5$9$ .$$3(/2,17, 7<g.2+7$,1(1Ã7<g6(/,7<6

7,(/$,726 88'(10$$1Ã7,(3,,5, 9$/7$7,(1ÃÃ/,,.(11(7(/(0$7,,..$Ã9b/,//bÃ.(+bÃ,,,ÃÃ.(5$9$ .$$3(/2,17, 7<g.2+7$,1(1Ã7<g6(/,7<6 1 7,(/$,726 88'(10$$1Ã7,(3,,5, 9$/7$7,(1ÃÃ/,,.(11(7(/(0$7,,..$Ã9b/,//bÃ.(+bÃ,,,ÃÃ.(5$9$.$$3(/2,17, 7

Lisätiedot

Talokaapelin FYO2RMU 3,5 kn asennusohjeita

Talokaapelin FYO2RMU 3,5 kn asennusohjeita Seppo Marttila 25.9.2015 1/9 Talokaapelin FYO2RMU 3,5 kn asennusohjeita Kaapelin rakenne Kaapeli on keskiputkirakenteinen sisältäen 4, 6 tai 12 yksimuotokuitua. Kaapelin keskiputki on kaikilla em. kuitumäärillä

Lisätiedot

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Ohje 1 (3) 23.4.2014 Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Yleistä Liittymiskaapelityyppinä käytetään omakotitalojohdoissa AMCMK 3 x 25 + 16 ja suuremmissa poikkipinnoissa AXMK -maakaapeleita.

Lisätiedot

SISÄVERKKOMÄÄRÄYS 65 A/2014 M ASETTAA VAATIMUKSIA ANTENNIURAKOINNILLE

SISÄVERKKOMÄÄRÄYS 65 A/2014 M ASETTAA VAATIMUKSIA ANTENNIURAKOINNILLE SISÄVERKKOMÄÄRÄYS 65 A/2014 M ASETTAA VAATIMUKSIA ANTENNIURAKOINNILLE Toiminnanjohtaja Tauno Hovatta www.sant.fi Antenniasennukset kiinteistössä Sisältö: Määräys 65 A asettaa vaatimuksia antennien ja verkkojen

Lisätiedot

OPTISTEN ILMAKAAPELEIDEN ASENNUSOHJE

OPTISTEN ILMAKAAPELEIDEN ASENNUSOHJE 21.1.2019 1/8 OPTISTEN ILMAKAAPELEIDEN Johdanto Optiset ilmakaapelit ovat joko metallisella kannatinköydellä varustettuja kahdeksikkorakenteisia kaapeleita tai metallittomia itsekantavia kaapeleita eli

Lisätiedot

Määräys KIINTEISTÖN SISÄJOHTOVERKOSTA. Annettu Helsingissä 14 päivänä tammikuuta 2008

Määräys KIINTEISTÖN SISÄJOHTOVERKOSTA. Annettu Helsingissä 14 päivänä tammikuuta 2008 1 (10) Määräys KIINTEISTÖN SISÄJOHTOVERKOSTA Annettu Helsingissä 14 päivänä tammikuuta 2008 Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain (393/2003) 129 :n nojalla:

Lisätiedot

Optinen kiinteistökaapelointi. Eino Jauhiainen

Optinen kiinteistökaapelointi. Eino Jauhiainen Optinen kiinteistökaapelointi Eino Jauhiainen Perustietoa yhtiöstä Nestor Cables Oy valmistaa ja myy sekä optisia että kuparijohtimisia tietoliikenne-, teollisuus- ja erikoiskaapeleita ja valokaapelitarvikkeita

Lisätiedot

Määräys. Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain (393/2003) 129 :n nojalla: 1 Soveltamisala

Määräys. Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain (393/2003) 129 :n nojalla: 1 Soveltamisala 1 (5) Määräys METALLIJOHTIMISTEN TILAAJAYHTEYKSIEN JA NIIHIN KYTKETTYJEN VIESTINTÄVERKKOLAITTEIDEN TEKNISISTÄ OMINAISUUKSISTA Annettu Helsingissä 15 päivänä helmikuuta 2010 Viestintävirasto on määrännyt

Lisätiedot

PIENTALORAKENTAJAN TIETOLIIKENNEOPAS. Avaimet huippunopeisiin yhteyksiin

PIENTALORAKENTAJAN TIETOLIIKENNEOPAS. Avaimet huippunopeisiin yhteyksiin PIENTALORAKENTAJAN TIETOLIIKENNEOPAS Avaimet huippunopeisiin yhteyksiin SISÄLLYS Nopeat yhteydet pientaloihin...3 Telia Kotikuitu...3 Liityntäverkon talokaapeli...4 Ennen kaivuutöiden aloittamista...4

Lisätiedot

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas Pientalorakentajan tietoliikenneopas Sisällysluettelo Pientalojen kehittyvät viestintä palvelut.. 3 Sonera Kotikuitu -palvelu... 3 Liityntäverkon talokaapeli... 4 Toimenpiteet ennen kaivutöiden aloittamista...

Lisätiedot

PIENJÄNNITELASKUTUSMITTARIN MITTAROINTIOHJEET

PIENJÄNNITELASKUTUSMITTARIN MITTAROINTIOHJEET Ohje SUM6 1 (9) PIENJÄNNITELASKUTUSMITTARIN MITTAROINTIOHJEET Ohje SUM6 2 (9) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Vastuut... 3 2.1 Liittyjän vastuut... 3 2.2 Vantaan Energian vastuut... 3 3 Tekniset ohjeet...

Lisätiedot

1(5) OHJE PIENTALON RAKENTAJALLE PIENTALON KUITULIITTYMÄ

1(5) OHJE PIENTALON RAKENTAJALLE PIENTALON KUITULIITTYMÄ 1(5) PIENTALON KUITULIITTYMÄ YLEISTÄ Pohjois-Hämeen Puhelin Oy:n (Myöhemmin PHPOY) kuituliittymä on kuluttajille suunnattu kiinteähintainen liityntä nykyaikaiseen optiseen kuituverkkoon. Kuituverkon kautta

Lisätiedot

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Tampere 27.08.2012 GRANLUND TAMPERE OY Arto Lehmus Työ 01762.P000 SISÄLLYSLUETTELO 0 SÄHKÖJÄRJESTELMÄT... 1 01 Yleistä... 1 02

Lisätiedot

LAATUA ASUINKIINTEISTÖJEN KUITUSISÄVERKKOIHIN

LAATUA ASUINKIINTEISTÖJEN KUITUSISÄVERKKOIHIN KUITUVERKON SUORITUSKYKYARVOJEN MERKITYS JA MITTAUS 8.11.2017 LAATUA ASUINKIINTEISTÖJEN KUITUSISÄVERKKOIHIN VILLE REINIKAINEN Sisältö Suorituskykyarvojen ja liittimien puhtauden merkitys käytännössä Mittauksen,

Lisätiedot

Määräys 25 E/2008 M kiinteistön sisäjohtoverkosta vaikuttaa myös antenniasennuksiin

Määräys 25 E/2008 M kiinteistön sisäjohtoverkosta vaikuttaa myös antenniasennuksiin Määräys 25 E/2008 M kiinteistön sisäjohtoverkosta vaikuttaa myös antenniasennuksiin Toiminnanjohtaja Tauno Hovatta Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry sant@sant.fi www.sant.fi 12.11.2009 Satelliitti-

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. Päätekotelo NC-125 asentaminen SM_ /8. FYO2PMU ja FYO2PMU Mini -kaapeleiden rakenne. Päätekotelo NC-125

ASENNUSOHJE. Päätekotelo NC-125 asentaminen SM_ /8. FYO2PMU ja FYO2PMU Mini -kaapeleiden rakenne. Päätekotelo NC-125 SM_09122016 1/8 Päätekotelo NC-125 asentaminen Tässä ohjeessa neuvotaan FYO2PMU ja FYO2PMU Mini -talokaapelin asennusta NC-125 -päätekoteloon. Tätä ohjetta voi jokainen soveltaa omalla tavallaan, mutta

Lisätiedot

Valintaopas EN 62305- standardin mukaiseen turvalliseen salamasuojaukseen. TBS Salamasuojaustarvikkeet

Valintaopas EN 62305- standardin mukaiseen turvalliseen salamasuojaukseen. TBS Salamasuojaustarvikkeet TBS Salamasuojaustarvikkeet Valintaopas EN 6230- standardin mukaiseen turvalliseen salamasuojaukseen. TBS Salamasuojaustarvikkeet Rakennusten salama- ja ylijännitesuojaus Vastuut Kiinteistön salamasuojauksesta

Lisätiedot

Pienjännitejakeluverkko

Pienjännitejakeluverkko Sähkönjakelutekniikka, osa 3 Pienjännitejakeluverkko Pekka Rantala 20.9.2015 Johto ja johdin Johto Koostuu yksittäisistä johtimista, sisältää yleensä 3 vaihetta + muuta Johdin = yksittäinen piuha päällystetty

Lisätiedot

BL20A0500 Sähkönjakelutekniikka

BL20A0500 Sähkönjakelutekniikka BL20A0500 Sähkönjakelutekniikka Maasulkusuojaus Jarmo Partanen Maasulku Keskijänniteverkko on Suomessa joko maasta erotettu tai sammutuskuristimen kautta maadoitettu. pieni virta Oikosulku, suuri virta

Lisätiedot

Häiriöt, sähköturvallisuus, radioaseman rakenne

Häiriöt, sähköturvallisuus, radioaseman rakenne Häiriöt, sähköturvallisuus, radioaseman rakenne PRK:n radioamatöörikurssi 2017 Mikko Laakkonen OH2FLO 16.11.2017 1 Sähköturvallisuuslaki 53 Sähkötyön määritelmä Sähkötyöllä tarkoitetaan sähkölaitteen korjaus-

Lisätiedot

Pientalon liittäminen Concept.10:n. tietoliikenneverkkoon

Pientalon liittäminen Concept.10:n. tietoliikenneverkkoon 1 (8) V 1.0 Pientalon liittäminen Concept.10:n tietoliikenneverkkoon 2 (8) 1 Yleistä... 3 2 Liityntäverkon kaapeli... 3 3 Liityntäverkon kaapelin asentaminen... 4 4 Sisäverkko... 5 5 Liityntäkaapeleiden

Lisätiedot

Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet

Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet 1. Tee esisuunnitelma sähköistystarpeista lämmitysjärjestelmästä 2. Ota yhteyttä Tornion Energiaan saadaksesi neuvoja sähköistyksen toteuttamiseksi saadaksesi tiedon

Lisätiedot

ESD- seminaari. Viranomaisvaatimukset ja standardit räjähdysvaarallisten tilojen maadoituksille 3.11.2006 JYH

ESD- seminaari. Viranomaisvaatimukset ja standardit räjähdysvaarallisten tilojen maadoituksille 3.11.2006 JYH ESD- seminaari Viranomaisvaatimukset ja standardit räjähdysvaarallisten tilojen maadoituksille 1 Tarkoitus Suojamaadoitus ja potentiaalintasaus: pyritään hallitsemaan staattisen sähkön, sähkölaiteen eristysvian,

Lisätiedot

Sisäverkkomääräys 65 A/2014 M. Antennialan tekniikkapäivä

Sisäverkkomääräys 65 A/2014 M. Antennialan tekniikkapäivä Sisäverkkomääräys 65 A/2014 M Antennialan tekniikkapäivä 30.10.2014 Esityksen sisältö Määräykseen ehdotetut keskeiset muutokset Määräyksen lausuntokierros ja voimaantulo Mistä saa lisätietoja määräyksestä?

Lisätiedot

Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet

Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet 1 Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet 1. Tee esisuunnitelma - sähköistystarpeista - lämmitysjärjestelmästä 2. Ota yhteyttä Tornion Energiaan - saadaksesi neuvoja sähköistyksen toteuttamiseksi - saadaksesi

Lisätiedot

Määräyksen 38 perustelut ja soveltaminen

Määräyksen 38 perustelut ja soveltaminen 17.12.2014 Määräyksen 38 perustelut ja soveltaminen Metallijohtimisten tilaajayhteyksien ja niihin kytkettyjen viestintäverkkolaitteiden teknisistä ominaisuuksista MPS 38 MPS 38 1 (9) SISÄLLYS A-OSA KESKEISET

Lisätiedot

AINA TALOKAAPELI. 1 Aina Talokaapeli kuparikaapelilla

AINA TALOKAAPELI. 1 Aina Talokaapeli kuparikaapelilla 1(6) AINA TALOKAAPELI Aina Talokaapeli mahdollistaa kiinteistön sisäverkon yhdistämisen yleiseen televerkkoon joko kuparisella maakaapelilla, optisella kaapelilla tai erityistapauksissa (ha-asutusalueet)

Lisätiedot

Mikä muuttuu antennien asennuksessa ja verkkojen rakentamisessa käytännössä?

Mikä muuttuu antennien asennuksessa ja verkkojen rakentamisessa käytännössä? Mikä muuttuu antennien asennuksessa ja verkkojen rakentamisessa käytännössä? Pauli Suikkanen Elisa Oyj 1 Määräys velvoittaa Määräystä sovelletaan vakinaiseen asuinkäyttöön tarkoitetun asuinkiinteistön,

Lisätiedot

Jussi-Petteri Vihavainen MAADOITUKSEN SUUNNITTELU

Jussi-Petteri Vihavainen MAADOITUKSEN SUUNNITTELU Jussi-Petteri Vihavainen MAADOITUKSEN SUUNNITTELU Opinnäytetyö KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Sähkötekniikan koulutusohjelma Huhtikuu 2011 TIIVISTELMÄ OPINNÄYTETYÖSTÄ Yksikkö Aika Ylivieskan yksikkö

Lisätiedot

Asennusohje. Yhdistelmäkaapeli Cat 6 U/UTP+4xSM G.657A1

Asennusohje. Yhdistelmäkaapeli Cat 6 U/UTP+4xSM G.657A1 Asennusohje Yhdistelmäkaapeli Cat 6 U/UTP+4xSM G.657A1 2008 01 M. Heurman Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 1.1 Dokumenttihistoria... 2 2 Yleistä... 3 2.1 Tuote... 3 2.1.1 Yhdistelmäkaapelin rakenne...

Lisätiedot

Työryhmäraportti. Tilaajayhteysverkon vakioidut komponentit

Työryhmäraportti. Tilaajayhteysverkon vakioidut komponentit Työryhmäraportti 1 (22) Työryhmäraportti Tilaajayhteysverkon vakioidut komponentit Työryhmäraportti 2 (22) 1 Työryhmän perustaminen ja työryhmän tehtävä Viestintävirasto perusti 6.6.2012 päivätyllä kirjeellä

Lisätiedot

Pientalorakentajan opas

Pientalorakentajan opas Pientalorakentajan opas 1. Ota rohkeasti yhteyttä Forssan Verkkopalvelut Oy:n henkilökuntaan Saat neuvoja ja opastusta sähköistyksen ja tarvittavan sähköliittymän toteuttamisesta. Samalla varmistat sähkön

Lisätiedot

KIINTEISTÖJEN SISÄVERKOT - hyvät asennustavat. Harri Mutanen

KIINTEISTÖJEN SISÄVERKOT - hyvät asennustavat. Harri Mutanen KIINTEISTÖJEN SISÄVERKOT - hyvät asennustavat Harri Mutanen ORBIS OY Perustettu 1949 Suomalainen perheyritys Maahantuonti ja oma valmistus Työntekijöitä 50 Liikevaihto 7,8 MEUR (2015) Toimipisteet Vantaa,

Lisätiedot

Määräys KIINTEISTÖN SISÄISESTÄ YHTEISANTENNIVERKOSTA JA -JÄRJESTELMÄSTÄ. Annettu Helsingissä 29 päivänä kesäkuuta 2007

Määräys KIINTEISTÖN SISÄISESTÄ YHTEISANTENNIVERKOSTA JA -JÄRJESTELMÄSTÄ. Annettu Helsingissä 29 päivänä kesäkuuta 2007 1 (8) Määräys KIINTEISTÖN SISÄISESTÄ YHTEISANTENNIVERKOSTA JA -JÄRJESTELMÄSTÄ Annettu Helsingissä 29 päivänä kesäkuuta 2007 Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain

Lisätiedot

Pientalorakentajan tietoliikenneopas. Varmista kotiin nopeat laajakaistayhteydet ja monipuoliset viihdepalvelut.

Pientalorakentajan tietoliikenneopas. Varmista kotiin nopeat laajakaistayhteydet ja monipuoliset viihdepalvelut. Pientalorakentajan tietoliikenneopas Varmista kotiin nopeat laajakaistayhteydet ja monipuoliset viihdepalvelut. 4450007 2017 Sisällysluettelo Pientalon kehittyvät viestintäpalvelut 3 Pientalon yleiskaapelointi-

Lisätiedot

Ristikytkentäjärjestelmä NC-1000

Ristikytkentäjärjestelmä NC-1000 SM_23082012 1/6 Ristikytkentäjärjestelmä NC-1000 Käyttö ja ominaisuudet: - ETSI-mitoitukseen perustuva modulaarinen valokaapeleiden ristikytkentäjärjestelmä suuriin ja suurehkoihin laitetiloihin - Järjestelmä

Lisätiedot

MÄÄRÄYKSEN 43 PERUSTELUT JA SOVEL- TAMINEN VIESTINTÄVERKON SÄHKÖISESTÄ SUO- JAAMISESTA MPS 43

MÄÄRÄYKSEN 43 PERUSTELUT JA SOVEL- TAMINEN VIESTINTÄVERKON SÄHKÖISESTÄ SUO- JAAMISESTA MPS 43 30.12.2010 MÄÄRÄYKSEN 43 PERUSTELUT JA SOVEL- TAMINEN VIESTINTÄVERKON SÄHKÖISESTÄ SUO- JAAMISESTA MPS 43 Viestintävirasto MPS 43 1 (11) SISÄLLYS SISÄLLYS... 1 1 LAINSÄÄDÄNTÖ... 2 1.1 MÄÄRÄYKSEN LAINSÄÄDÄNTÖPERUSTA...

Lisätiedot

Nexans seuraa kotiin saakka

Nexans seuraa kotiin saakka www.nexans.fi Kuitua kotiin kaivataan Nexans seuraa kotiin saakka Viime vuosina Nexans on ollut mukana rakentamassa infrastruktuuria uusia tiedonsiirtoväyliä varten mm. kaupunkiverkkojen muodossa. Nyt

Lisätiedot

Sähköasennusten suojaus osa1

Sähköasennusten suojaus osa1 Sähköasennusten suojaus osa1 Perussuojaus ja syötön automaattinen poiskytkentä Tapio Kallasjoki 9/2013 SUOJAUKSEN TARKOITUS SUOJAUS SÄHKÖ- ISKULTA SUOJAUS LÄMMÖN VAIKUTUKSILTA YLIVIRTA- SUOJAUS YLIJÄNNITE

Lisätiedot

Pienjännitejärjestelmien maadoitukset ja potentiaalintasaukset

Pienjännitejärjestelmien maadoitukset ja potentiaalintasaukset Antti Heikkilä Pienjännitejärjestelmien maadoitukset ja potentiaalintasaukset Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Talotekniikka Insinöörityö 8.5.2016 Tiivistelmä Tekijä(t) Otsikko Sivumäärä Aika

Lisätiedot

Kiinteistön sähköverkko. Pekka Rantala Syksy 2016

Kiinteistön sähköverkko. Pekka Rantala Syksy 2016 Kiinteistön sähköverkko Pekka Rantala Syksy 2016 Suomen sähköverkon rakenne Suomen Kantaverkko Jakeluverkko Jakeluverkko Fingrid Jakeluverkko Voimalaitos Voimalaitos kiinteistöjen sähköverkot Sähkön tuotanto

Lisätiedot

Pientalon esimerkkikokoonpano

Pientalon esimerkkikokoonpano Pientalon esimerkkikokoonpano. Työpisterasia xrj, 7 0. Parikaapeli CAT U/UTP 0 70 0. Kotijakamo 00 x 00 x 90 7 00 9 - Laitekaapeli CAT U/UTP 0,m 7 0 - Optinen päätekotelo 7 08 00 - Adapteri LC-APC/quad

Lisätiedot

Kapasitiivinen ja induktiivinen kytkeytyminen

Kapasitiivinen ja induktiivinen kytkeytyminen Kapasitiivinen ja induktiivinen kytkeytyminen EMC - Kaapelointi ja kytkeytyminen Kaapelointi merkittävä EMC-ominaisuuksien kannalta yleensä pituudeltaan suurin elektroniikan osa > toimii helposti antennina

Lisätiedot

Maadoitusjärjestelmät hankkeen tuloksia

Maadoitusjärjestelmät hankkeen tuloksia Maadoitusjärjestelmät hankkeen tuloksia Sähkötutkimuspoolin tutkimusseminaari 4.2.2016 Hilton Helsinki Airport, Vantaa Antti Mäkinen, Tampereen teknillinen yliopisto Projektipäällikkö Tommi Lähdeaho, Elenia

Lisätiedot

Samuli Taimisto OH 6 TY RADIOAMATÖORIASEMAN UKKOSSUOJAUKSESTA 1. JOHDANTO

Samuli Taimisto OH 6 TY RADIOAMATÖORIASEMAN UKKOSSUOJAUKSESTA 1. JOHDANTO 1 Samuli Taimisto OH 6 TY RADIOAMATÖORIASEMAN UKKOSSUOJAUKSESTA 1. JOHDANTO Radioamatööriaseman ukkossuojauksen merkitys on muodostunut entistä tärkeämmäksi tekijäksi, koska aseman laitteet ovat tätä nykyä

Lisätiedot

OPERAATTORITUOTTEET 1.6.2014 TILAAJAYHTEYSHINNASTO

OPERAATTORITUOTTEET 1.6.2014 TILAAJAYHTEYSHINNASTO OPERAATTORITUOTTEET 1.6.2014 TILAAJAYHTEYSHINNASTO YLEISTÄ Tilaajayhteys (Cu) Kiinteä yhteys (Cu) Yhdysjohto (Cu) Kaikki tässä hinnastossa (alv 0%) esitetyt tuotteet ovat analogisilla kuparipareilla tai

Lisätiedot

Toimitilojen valokaapelointiratkaisut

Toimitilojen valokaapelointiratkaisut Toimitilojen valokaapelointiratkaisut Nestor Cablesin valokaapelointikonsepti sisältää valokaapelit ja näiden päättämis- ja kytkentäratkaisut erilaisiin toimitiloihin kuten liikerakennuksiin, tehtaisiin

Lisätiedot

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle OPAS OMAKOTITALON rakentajalle RAKENTAJAN 1. Tämän oppaan tarkoituksena on antaa oleellisimpia neuvoja omakotitalorakentajalle sähköistämiseen liittyvissä asioissa. Tarkempia tietoja sähköliittymän rakentamisesta,

Lisätiedot

Pientalonrakentajan tietoliikenneopas. Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot

Pientalonrakentajan tietoliikenneopas. Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot Pientalonrakentajan tietoliikenneopas Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot MIKSI KUITULIITTYMÄ? IPP:n kuituliittymä on kuluttajille suunnattu kiinteähintainen liityntä nykyaikaiseen

Lisätiedot

Uusi SFS 6000 maadoitukset ja häiriösuojaukset

Uusi SFS 6000 maadoitukset ja häiriösuojaukset Tapani Nurmi SESKO ry 1 Tapani Nurmi SESKO ry 2 Tapani Nurmi SESKO ry 3 Tapani Nurmi SESKO ry 4 Tapani Nurmi SESKO ry 5 Tapani Nurmi SESKO ry 6 Tapani Nurmi SESKO ry 7 Tapani Nurmi SESKO ry 8 Tapani Nurmi

Lisätiedot

RAKENNUSTEN SÄHKÖASENNUSTEN MAADOITUKSET JA POTENTIAALINTASAUKSET

RAKENNUSTEN SÄHKÖASENNUSTEN MAADOITUKSET JA POTENTIAALINTASAUKSET Julkaisija: Sähkötieto ry Kustantaja: Sähköinfo Oy Harakantie 18 B, PL 55, 02601 Espoo Puhelin 09 547 610 www.sahkotieto.fi Copyright: Sähkötieto ry Kopioiminen sallittu omaan käyttöön. ST RAKENNUSTEN

Lisätiedot

RATAHALLINTOKESKUS LAITETILOJEN JA VALAISIMIEN MAADOITTAMINEN RHK. Ratahallintokeskuksen B 9 julkaisuja. Helsinki 2002

RATAHALLINTOKESKUS LAITETILOJEN JA VALAISIMIEN MAADOITTAMINEN RHK. Ratahallintokeskuksen B 9 julkaisuja. Helsinki 2002 RATAHALLITO RHK Ratahallintokeskuksen B 9 julkaisuja LAITETILOJE JA VALAISIMIE MAADOITTAMIE Helsinki 2002 RATAHALLITO- BAFÖRVALTIGS- CETRALE Ratahallintokeskuksen julkaisuja B 9 LAITETILOJE JA VALAISIMIE

Lisätiedot

Toimivia yhteyksiä! Valokuitu on sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin! Infopaketti. valokuidun tilaajalle

Toimivia yhteyksiä! Valokuitu on sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin! Infopaketti. valokuidun tilaajalle Toimivia yhteyksiä! Valokuitu on sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin! Infopaketti valokuidun tilaajalle Liittymän maatyöt Valokuitukaapeli aurataan tai kaivetaan maastossa noin 70 senttimetrin syvyyteen.

Lisätiedot

Sisäverkkomääräys 65 B/2016 M. Jorma Harle, viestintäverkkoasiantuntija Laatua asuinkiinteistöjen kuitusisäverkkoihin

Sisäverkkomääräys 65 B/2016 M. Jorma Harle, viestintäverkkoasiantuntija Laatua asuinkiinteistöjen kuitusisäverkkoihin Sisäverkkomääräys 65 B/2016 M Jorma Harle, viestintäverkkoasiantuntija Laatua asuinkiinteistöjen kuitusisäverkkoihin 8.11.2017 Sisältö Mikä on sisäverkko? Määräyksen M65 yleisiä periaatteita Sisäverkko

Lisätiedot

Ylivirtasuojaus ja johdon mitoitus

Ylivirtasuojaus ja johdon mitoitus Ylivirtasuojaus ja johdon mitoitus Kaikki vaihejohtimet on varustettava ylivirtasuojalla Kun vaaditaan nollajohtimen poiskytkentää, se ei saa kytkeytyä pois ennen vaihejohtimia ja sen on kytkeydyttävä

Lisätiedot

Määräys kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista

Määräys kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista Viestintävirasto 65/2013 M 1 (14) Määräys kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista Annettu Helsingissä x päivänä kesäkuuta 2013 Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain

Lisätiedot

Määräys kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista

Määräys kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista Viestintävirasto 65/2013 M 1 (14) Määräys kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista Annettu Helsingissä 12 päivänä heinäkuuta 2013 Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain

Lisätiedot

Liityntäverkon hinnasto

Liityntäverkon hinnasto Liityntäverkon hinnasto (Tilaaja- ja kiinteiden yhteyksien vuokraaminen) Voimassa 1.7.2013 alkaen toistaiseksi Pietarsaaren Seudun Puhelin Oy (JNT) tarjoaa voimassa olevan lainsäädännön ja määräysten mukaisesti

Lisätiedot

Salamasuojauksen tarve ja toteuttaminen. Martti Aro SIL

Salamasuojauksen tarve ja toteuttaminen. Martti Aro SIL Salamasuojauksen tarve ja toteuttaminen Martti Aro SIL 23.9.2009 Tarvitaanko rakennusten suojaamista salaman vaikutuksilta? Suomessa? muualla? Martti Aro SIL 23.9.2009 2 Salaman osumista rakennukseen ei

Lisätiedot

Antenniverkon rakenne ja mittausvaatimuksiin tarkennuksia Viestintäviraston määräys 65 kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista täsmentyy

Antenniverkon rakenne ja mittausvaatimuksiin tarkennuksia Viestintäviraston määräys 65 kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista täsmentyy Antenniverkon rakenne ja mittausvaatimuksiin tarkennuksia Viestintäviraston määräys 65 kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista täsmentyy Toiminnanjohtaja Tauno Hovatta Satelliitti ja antenniliitto

Lisätiedot

CPR-luokitus ja kaapelivalinnat

CPR-luokitus ja kaapelivalinnat CPR-luokitus ja kaapelivalinnat Mitä ovat CE- ja CPR-merkinnät? Mitä CPR-merkintä kertoo kaapelista? Lassi Siivola, Nestor Cablesin myyntijohtaja CPR-luokitus Kaapeleita koskeva CPR- eli rakennustuoteasetus

Lisätiedot

Jatkoskotelo TBK8 240/150

Jatkoskotelo TBK8 240/150 1 (8) on kehitetty ensisijaisesti 96- ja 192-kuituisten putkirakenteisten- tai keskiputkirakenteisten kaapeleiden jatkamiseen ja haaroittamiseen. Kotelot toimitetaan kahtena eri versiona, 96 tai 192 kuidun

Lisätiedot

Rakennusten salamasuojaus

Rakennusten salamasuojaus Rakennusten salamasuojaus 1 Rakennusten salamasuojaus Salamasuojaus on kokonaisuus, johon kuuluu sekä ylijännitesuojilla toteutettava sisäinen suojaus että rakennuksen ulkoinen salamasuojaus. Ulkoisen

Lisätiedot

Asuinkiinteistön sisäverkon uudistus SANT ry:n kevätinfo 16.4.2014

Asuinkiinteistön sisäverkon uudistus SANT ry:n kevätinfo 16.4.2014 Asuinkiinteistön sisäverkon uudistus SANT ry:n kevätinfo 16.4.2014 Toiminnanjohtaja Tauno Hovatta Satelliitti ja antenniliitto SANT ry www.sant.fi Sisältö Vanhan antenni ja sisäjohtoverkon uudistus määräyksen

Lisätiedot

Sähkönjakelutekniikka osa 1. Pekka Rantala

Sähkönjakelutekniikka osa 1. Pekka Rantala Sähkönjakelutekniikka osa 1 Pekka Rantala 27.8.2015 Opintojakson sisältö 1. Johdanto Suomen sähkönjakelun rakenne Kantaverkko, suurjännite Jakeluverkot, keskijännite Pienjänniteverkot Suurjänniteverkon

Lisätiedot

Virtuaali-amk TEHTÄVÄT JOHDON MITOITUS Sähköpätevyys RATKAISUT

Virtuaali-amk TEHTÄVÄT JOHDON MITOITUS Sähköpätevyys RATKAISUT 1. (1998.15) Ryhmäkeskukseen liitetään MMJ 5x2,5 johdolla uusi pistorasiaryhmä. Oikosulkuvirta ryhmäkeskuksessa on 146 A. Kuinka pitkä saa ryhmäjohto kosketusjännitesuojauksen kannalta (automaattisen poiskytkennän)

Lisätiedot

JAKOKAAPIT JA JALUSTAT K-SARJA 1P SFS 2533, 2534

JAKOKAAPIT JA JALUSTAT K-SARJA 1P SFS 2533, 2534 JAKOKAAPIT JA JALUSTAT K-SARJA 1P SFS 2533, 2534 5472002 LT5020 JAKOKAAPPI K00 1P K850, saranaovella. Laiteasennukseen kaapin sisälle tilattava erikseen: - kannatinkiskot LT23008, 2 kpl tai - asennuslevy

Lisätiedot

Sisäverkon kaapelointi

Sisäverkon kaapelointi Sisäverkon kaapelointi Kaapeli sisälle ja ulos Useista rakennuksista koostuvien kiinteistöjen kaapelivalinta on erityisen haasteellista, kun tarvitaan oikeanlaiset kaapelit kolmelle verkolle ja kahteen

Lisätiedot

Asentajasarja: Sähköasennusopas

Asentajasarja: Sähköasennusopas Asentajasarja: Sähköasennusopas Tuotenumero: 411647 46,00 (+ alv 10%) normaalihinta 34,50 (+ alv 10%) jäsenhinta Sähköasennusopas perustuu Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n julkaisemaan sähköasennukset

Lisätiedot

Antenniurakoinnin tilannekatsaus

Antenniurakoinnin tilannekatsaus Antenniurakoinnin tilannekatsaus Toiminnanjohtaja Tauno Hovatta Satelliitti ja antenniliitto SANT ry www.sant.fi Sisältö Kuka on antenniurakoitsija? Antenniurakoitsijalta vaadittava pätevyys Määräys 65

Lisätiedot

SÄHKÖENERGIATEKNIIKKA. Luento 9 Sähköturvallisuus. Matti Lehtonen

SÄHKÖENERGIATEKNIIKKA. Luento 9 Sähköturvallisuus. Matti Lehtonen SÄHKÖENERGIATEKNIIKKA Luento 9 Sähköturvallisuus Matti Lehtonen VAIHTOVIRRAN VAIKUTUKSET Ilmiöitä käsitellään perustuen lähinnä 50 tai 60 Hz taajuuksilla sinimuotoisilla virroilla tehtyihin havaintoihin.

Lisätiedot

PKS Sähkönsiirto Oy 2011

PKS Sähkönsiirto Oy 2011 Pohjois-Karjalan Sähkö Oy (PKS) PKS Sähkönsiirto Oy (PKSS) Eero Puoskari Antti Varis PKS Sähkönsiirto Oy 2011 Liikevaihto 44 milj. Investoinnit 15 milj. Sähkön siirto 1 160 milj. kwh Asiakkaita 87 000

Lisätiedot

Antennijärjestelmät, ST-käsikirja 12

Antennijärjestelmät, ST-käsikirja 12 Antennijärjestelmät, ST-käsikirja 12 Tuotenumero: 412107 59,00 (+ alv 10%) normaalihinta 44,25 (+ alv 10%) jäsenhinta Tähän Tietotekniset järjestelmät -kirjasarjaan kuuluvaan ST-käsikirjaan on koottu käytännön

Lisätiedot

SÄHKÖLIITTYMÄ PIENTALOON

SÄHKÖLIITTYMÄ PIENTALOON S Ä H K Ö V E R K K O O Y SÄHKÖLIITTYMÄ PIENTALOON Ohjeita rakentajille Tampereen Sähköverkko Oy 11.6.14 JPM Sähkönjakeluinfra Sähkönjakelua varten rakennetaan muuntamo, jakokaapit ja kaapeloinnit valmiiksi

Lisätiedot

Opas. Kuitu kotiin -verkkojen rakentajille

Opas. Kuitu kotiin -verkkojen rakentajille Opas Kuitu kotiin -verkkojen rakentajille 1 Opas Kuitu kotiin -verkkojen rakentajille Tuotteiden valintaa helpottaaksemme olemme kokemukseemme pohjautuen kehittäneet tuotekonsepteja, jotka sisältävät tietyn

Lisätiedot

Miten sähköaita toimii Farmcomp Oy. Sähköaidan toiminta normaalioloissa

Miten sähköaita toimii Farmcomp Oy. Sähköaidan toiminta normaalioloissa Miten sähköaita toimii Farmcomp Oy Sähköaidan toiminta normaalioloissa YLEISTÄ: Aita on yhtä hyvä kuin sen heikoin lenkki. Sähkön kulkureitin paimenesta aitaan ja aidassa on oltava esteetön, samoin sen

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015. Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015. Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI, TUPALANKULMA VALAISTUKSEN RAKENTAMISEN TYÖSELITYS 4.5.2015 Järvenpään kaupunki työ 5667 Eltel Networks Oy työ JK-U416 SISÄLTÖ 1 VALAISTUS 1.1 Yleistä 1.2 Työselityksen käyttöalue 1.3

Lisätiedot

Laajakaistatukilain 11 :n 1 momentin 1-3 kohdan mukaan tukikelpoisia kustannuksia ovat kustannukset,

Laajakaistatukilain 11 :n 1 momentin 1-3 kohdan mukaan tukikelpoisia kustannuksia ovat kustannukset, 1176/9521/2010 1 (7) VERKON TUKIKELPOISUUDEN ARVIOINTI Tässä muistiossa kuvataan n näkemys keskeisimpiin verkon tukikelpoisuuden arviointiin liittyviin kysymyksiin. Muistion tarkoituksena on auttaa teleyrityksiä

Lisätiedot

Suojaus sähköiskulta Pekka Rantala

Suojaus sähköiskulta Pekka Rantala Suojaus sähköiskulta 15.9.2016 Pekka Rantala Lähtökohtana jännitteellinen johto Miten tilanne tehdään turvalliseksi, kun 1. Sähkölaite (asennus) on täysin ehjä tarvitaan perussuojaus 2. Kun sähkölaitteeseen

Lisätiedot

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010 1/7 S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset Laboratoriotyö, kevät 2010 Häiriöiden kytkeytyminen yhteisen impedanssin kautta lämpötilasäätimessä Viimeksi päivitetty 25.2.2010 / MO 2/7 Johdanto Sähköisiä

Lisätiedot

Määräys VIESTINTÄVERKON RAKENTEESTA, LIITYNTÄPISTEISTÄ, HF (HUMAN FACTORS)-NÄKÖKOHDISTA, TÄRKEYSLUOKITTELUSTA JA VARMISTAMISESTA.

Määräys VIESTINTÄVERKON RAKENTEESTA, LIITYNTÄPISTEISTÄ, HF (HUMAN FACTORS)-NÄKÖKOHDISTA, TÄRKEYSLUOKITTELUSTA JA VARMISTAMISESTA. 1 (6) Määräys VIESTINTÄVERKON RAKENTEESTA, LIITYNTÄPISTEISTÄ, HF (HUMAN FACTORS)-NÄKÖKOHDISTA, TÄRKEYSLUOKITTELUSTA JA VARMISTAMISESTA Annettu Helsingissä 1 päivänä huhtikuuta 2005 Viestintävirasto on

Lisätiedot

SCdefault. 900 Asennusohje

SCdefault. 900 Asennusohje SCdefault 900 Asennusohje SITdefault CD-soitin/CD-vaihtaja MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Lisätiedot