Työryhmäraportti. Tilaajayhteysverkon vakioidut komponentit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työryhmäraportti. Tilaajayhteysverkon vakioidut komponentit"

Transkriptio

1 Työryhmäraportti 1 (22) Työryhmäraportti Tilaajayhteysverkon vakioidut komponentit

2 Työryhmäraportti 2 (22) 1 Työryhmän perustaminen ja työryhmän tehtävä Viestintävirasto perusti päivätyllä kirjeellä työryhmän selvittämään vakioituihin komponenttihintoihin perustuvan mallin soveltuvuutta valokuitutilaajayhteyksien hinnoittelun kustannussuuntautuneisuuden arviointimenetelmäksi. Työryhmän keskeisenä tehtävänä oli määrittää valokuitutilaajayhteyksien hinnoitteluun vaikuttavat keskeisimmät komponentit. Työryhmän työ oli tarkoitus saada päätökseen mennessä. Sidosryhmillä oli mahdollisuus nimetä omat edustajansa työryhmään. Työryhmään nimettiin seuraavat edustajat: Jenni Koskinen, puheenjohtaja (Viestintävirasto), Mikko Kaplas, sihteeri (Viestintävirasto), Erkki Harvala (PPO-Yhtiöt Oy), Heikki Ilo (TeliaSonera Finland Oyj), Kari Jaksola (Finnet-liitto ry), Jarmo Joenranta (DNA Oy), Heikki Junnila (DNA Oy), Olli Kankaanpää (TDC Oy), Juha Karjanlahti (Kilpailuvirasto), Petteri Karvonen (TDC Oy), Heidi Kivekäs (Viestintävirasto), Pekka Koivisto (Pekka Koivisto Oy), Päivi Londén (TeliaSonera Finland Oyj), Auvo Lähteenmäki (AinaCom Oy), Raimo Mäki (TeliaSonera Finland Oyj), Jari Nikko (Anvia Oyj), Rami Peltosaari (Elisa Oyj), Riku Päärni (SSP Yhtiöt Oy), Jari Rinkinen (TeliaSonera Finland Oyj), Lasse Simola (Energiamarkkinavirasto), Jarmo Thure (Elisa Oyj), Simo Tossavainen (TDC Oy), Eero Utriainen (TDC Oy) ja Kimmo Vähätiitto (AinaCom Oy). Kilpailuvirastoa työryhmässä edusti myös Olli Kauppi ja SSP Yhtiöt Oy:tä Pekka Granlund. Viestintävirasto laajensi työryhmän tehtävänantoa kirjeellään siten, että työryhmän tehtävä laajeni kattamaan myös metallijohtimisten tilaajayhteyksien hinnoitteluun vaikuttavat keskeisimmät komponentit. Työryhmä jatkoi työtään metallijohtimisten tilaajayhteyksien komponenttien määrittämisellä Jenni Koskisen jäädessä vanhempainvapaalle toimi lähtien työryhmän puheenjohtajana Mikko Kaplas (Viestintävirasto) ja sihteerinä Noora Hagman (Viestintävirasto). Tässä työryhmäraporttiluonnoksessa on esitetty työryhmän näkemys valokuitutilaajayhteysverkon ja metallijohtimisen tilaajayhteysverkon vakioiduista komponenteista. 2 Työryhmän kokoukset Työryhmä kokoontui yhteensä seitsemän kertaa ( , , , , , ja ). Työryhmän ensimmäisessä kokouksessa työryhmälle perustettiin myös pientyöryhmä, joka valmisteli ehdotuksia komponenteista työryhmälle. Pientyöryhmä kokoontui yhtensä kuusi kertaa ( , , , , ja ). Pientyöryhmään osallistuivat Jarmo Joenranta (DNA Oy), Petteri Karvonen (TDC Oy), Pekka Koivisto (Pekka Koivisto Oy), Päivi Londén (TeliaSonera Finland Oyj), Auvo Lähteenmäki (AinaCom Oy),

3 Työryhmäraportti 3 (22) Jari Nikko (Anvia Oyj), Jarmo Thure (Elisa Oyj) sekä Jenni Koskinen ja Mikko Kaplas (Viestintävirasto) sekä Noora Hagman (Viestintävirasto) lähtien. 3 Työryhmän näkemys valokuitutilaajayhteysverkon vakioiduista komponenteista Työryhmä on valmistellut näkemyksensä valokuitutilaajayhteysverkon hinnoitteluun vaikuttavista keskeisistä komponenteista. Työryhmä on listannut vakioidut komponentit valokuitutilaajayhteysverkon materiaaleista ja työstä. 3.1 Materiaalit Työryhmän näkemys valokuitutilaajayhteysverkon materiaalien komponenteista on kuvattu liitteessä 1. Työryhmän laatimassa listauksessa on kuvattu materiaalien sisältämät komponentit sekä ilmoitettavat tiedot ja niiden mittayksiköt. Työryhmän listauksessa materiaalikomponenttien pääluokat ovat: 1) Kaapelinsuojukset ja kaapeliverkon mekaaniset rakenteet 2) Valokaapelit 3) Valokaapelijatkokset 4) ODF liityntäsolmussa/laitetilassa 5) Talokaapelin pääte talojakamossa. 3.2 Työ Työryhmän näkemys valokuitutilaajayhteysverkon työn komponenteista on kuvattu liitteessä 2. Työryhmän laatimassa listauksessa on kuvattu töiden sisältämät komponentit sekä ilmoitettavat tiedot ja niiden mittayksiköt. Työryhmän listauksessa työkomponenttien pääluokat ovat: 1) Kaapelireitin rakentaminen 2) Valokaapelin asennustyöt 3) Jatkamistyöt 4) ODF-asennustyöt 5) Talokaapelin päättämistyöt talojakamossa 6) Suunnittelu, dokumentointi, yms.

4 Työryhmäraportti 4 (22) 4 Työryhmän näkemys metallijohtimisen tilaajayhteysverkon vakioiduista komponenteista Työryhmä on valmistellut näkemyksensä metallijohtimisen tilaajayhteysverkon hinnoitteluun vaikuttavista keskeisistä komponenteista. Työryhmä on listannut vakioidut komponentit metallijohtimisen tilaajayhteysverkon materiaaleista ja työstä. 4.1 Materiaalit Työryhmän näkemys metallijohtimisen tilaajayhteysverkon materiaalien komponenteista on kuvattu liitteessä 3. Työryhmän laatimassa listauksessa on kuvattu materiaalien sisältämät komponentit sekä ilmoitettavat tiedot ja niiden mittayksiköt. Työryhmän listauksessa materiaalikomponenttien pääluokat ovat: 1) Kaapelinsuojukset ja kaapeliverkon mekaaniset rakenteet 2) Metallijohtimiset telekaapelit 3) Kaapelijatkokset ja jakamot 4) Pääjakoteline ja sen tilantarve 5) Talokaapelin pääte talojakamossa 6) Muut 4.2 Työ Työryhmän näkemys metallijohtimisen tilaajayhteysverkon työn komponenteista on kuvattu liitteessä 4. Työryhmän laatimassa listauksessa on kuvattu töiden sisältämät komponentit sekä ilmoitettavat tiedot ja niiden mittayksiköt. Työryhmän listauksessa työkomponenttien pääluokat ovat: 1) Kaapelireitin rakentaminen 2) Kaapelin asennustyöt 3) Jatkamistyöt jatkoksissa ja päättämistyöt jakamoissa 4) Päättämistyöt laitetilassa 5) Talokaapelin päättämistyöt talojakamossa 6) Suunnittelu, dokumentointi, yms.

5 Työryhmäraportti 5 (22) 5 Työryhmän näkemys asennusolosuhteista Työryhmä katsoo, että erilaiset asennusolosuhteet kaapelireitin rakentamisessa ja kaapeleiden asennustyössä olisi syytä ottaa huomioon. Työryhmä katsoo, että erilaiset asennusolosuhteet tulisi luokitella neljään luokkaan: 1) kaupungin ydinkeskusta 2) muu kaupunkialue 3) taajama 4) maaseutu. Työryhmä tutustui edellä mainittujen erilaisten asennusolosuhteiden määrittelemiseksi Suomen Ympäristökeskuksen ylläpitämään ja ilmaiseen eri paikkatietoaineistojen ja satelliittidatan avulla muodostettuun maanpeitettä/-käyttöä kuvaavaan kartta-aineistoon (CLC-aineisto). Työryhmä pitää Suomen Ympäristökeskuksen ylläpitämää kartta-aineistoa lähtökohtaisesti hyvänä ja käyttökelpoisena aineistona asennusolosuhteiden tarkemmassa määrittelyssä. Aineistoa hyödyntämällä asennusolosuhteet voidaan määrittää kaikille yrityksille yhtäläisin perustein. Aineiston avulla erityisesti asennusolosuhteet maaseudun, taajaman ja muun kaupunkialueen osalta olisivat selkeästi määrittävissä. Kaupungin ydinkeskustan määrittelyssä sen sijaan on todennäköisesti tarpeen käyttää myös sanallisia määritelmiä. Työryhmä katsoo, että mikäli kaivuolosuhteet eroavat laajemmalla alueella merkittävästi CLC-aineiston määrittämästä kaivuolosuhteesta, verkonhaltijalla on mahdollisuus esittää muutoksia aineiston määrittelemiin alueisiin. Muutokset tulee pystyä perustelemaan riittävän yksityiskohtaisesti, jotta ne voidaan hyväksyä. Työryhmä katsoo, että aineisto tulee saada vektorimuotoiseksi, jotta se olisi yritysten verkkotietojärjestelmissä hyödynnettävissä. Työryhmä katsoo, että Viestintävirasto on tarkoituksenmukaisin taho teettämään vektoripohjainen aineisto. 6 Jatkotyö Viestintävirasto jatkaa vakiokomponenttihintoihin perustuvan hinnoittelumenetelmän kehittämistä virkatyönä ulkopuolisen taloudellisen ja teknisen asiantuntijan avustuksella. Työryhmässä määritetyt kuitu- ja kupariverkon vakioidut komponentit toimivat perustana hinnoittelumenetelmässä määritettäville tilaajayhteystuotteiden pääomakustannuksille, jotka perustuvat komponenteille määritettäviin yksikköhintoihin ja pitoaikoihin. Jatkotyössä määritetään lisäksi muun muassa menetelmässä sovellettavat periaatteet pääoman arvostukselle sekä käyttöja yleiskustannuksille. Jatkotyön osalta operaattoreille lähetetään kevään aikana tietopyyntö muun muassa komponenttien yksikkökustannusten ja pitoaikojen määrittämiseen liittyen.

6 Työryhmäraportti 6 (22) Toimialaa informoidaan lisäksi jatkotyöstä mm. Sääntelyryhmän ja Kuitutyöryhmän kautta. Määriteltävästä hinnoittelumenetelmästä järjestetään myös esittelytilaisuus ja siitä kuullaan toimialaa ennen sen julkaisemista.

7 Työryhmäraportti 7 (22) LIITE 1 Valokuitutilaajayhteysverkko Materiaalit

8 Työryhmäraportti 8 (22) Nro Materiaalin nimi Materiaalin sisältämät komponentit Ilmoitettavat komponentit ja niiden yksiköt 1 Kaapelinsuojukset ja kaapeliverkon mekaaniset rakenteet 1a Kaapelioja Materiaalit sisältyvät työhön - 1b Kaapelinsuojukset Suojaputket: 110, 100 tai 75 mm, 50 tai 40 mm Mikrokanavaputket 1c Pylväät ja ripustus Pylväät kaikkine rakenteineen Ripustustarvikkeet 1d Kaivot ja suojakaapit Kaivot: muovi- tai betonirengaskaivon materiaalit paikalla valetun tai elementtikaivon materiaalit Suojakaappi kaikkine rakenteineen 2 Valokaapelit Kuitumäärät: enintään 12-kuituinen kaapeli 24- ja 48-kuituinen kaapeli 96-kuituinen kaapeli 192-kuituinen kaapeli 288-kuituinen kaapeli 384-kuituinen kaapeli 432-kuituinen kaapeli Kaapelityypit: kanavakaapelit ml. mikrokanavakaapelit maakaapelit ilmakaapelit vesistökaapelit 3 Valokaapelijatkos Haarajatkos tai suora jatkos Jatkoskotelo tai jatkoskaappi kaikkine tarvikkeineen ja materiaaleineen: jatkoskotelo Erikokoisten putkien pituudet: 110, 100 tai 75 mm, metriä 50 tai 40 mm, metriä mikrokanavaputki, metriä Ilmakaapeliosuuden pituus, metriä Kaivojen lukumäärä: muovi- tai betonirengaskaivot, kpl paikalla valetut tai elementtikaivot, kpl Suojakaappien lukumäärä, kpl Erikokoisten valokaapeleiden tyypit ja pituudet: enintään 12-kuituinen kaapeli, metriä 24- ja 48-kuituinen kaapeli, metriä 96-kuituinen kaapeli, metriä 192-kuituinen kaapeli, metriä 288-kuituinen kaapeli, metriä 384-kuituinen kaapeli, metriä 432-kuituinen kaapeli, metriä Valokaapelijatkokset ja niiden sisältämien kuitujatkosten lukumäärät seuraavan periaatteen mukaan: valokaapelijatkos 1: x kuitujatkosta

9 Työryhmäraportti 9 (22) 4 ODF liityntäsolmussa/ laitetilassa 5 Talokaapelin pääte talojakamossa Taulukko 1 Materiaalikomponentit kaapeleiden läpivienti- ja tiivistystarvikkeet jatkoslevyt, kuitujatkossuojat ja suojien pidikkeet mahdolliset asennussarjat esim. FY-rakenteiselle kaapelille Päätettyjen kuitujen lukumäärät: enintään 192 kuitua kuitua kuitua ODF-teline sekä kaikki tarvikkeet ja materiaalit, jotka tarvitaan valokaapelin päättämiseen: liitinpaneelit tai muut liitinkentät/-moduulit maadoitustarvikkeet häntäkuidut tai häntäkaapelit häntäkuitujen ja/tai häntäkaapeleiden jatkoslevyt kuitujatkossuojat ja suojien pidikkeet ohjurit liitinadapterit ODF:n vaatima sijoitustila sisällytetään kustannuksiin. Tila voi olla: rakennuksessa olevassa laitetilassa laitetilakopissa ulkoasennettavassa laitekaapissa Päätepaneeli tai päätekotelo sekä kaikki tarvikkeet ja materiaalit, jotka tarvitaan valokaapelin päättämiseen: häntäkuidut tai häntäkaapelit häntäkuitujen ja/tai häntäkaapeleiden jatkoslevyt kuitujatkossuojat ja suojien pidikkeet liitinadapterit maadoitustarvikkeet valokaapelijatkos 2: y kuitujatkosta valokaapelijatkos 3: z kuitujatkosta jne ODF:ään päätettyjen kuitujen lukumäärä: enintään 192 kuitua kuitua kuitua ODF:n sijoituspaikka: rakennuksessa oleva laitetila laitetilakoppi ulkoasennettava laitekaappi Talokaapelin päätteeseen päätettyjen kuitujen lukumäärä: enintään 6 kuitua 7 12 kuitua kuitua kuitua kuitua

10 Työryhmäraportti 10 (22) LIITE 2 Valokuitutilaajayhteysverkko Työt

11 Työryhmäraportti 11 (22) Nro Työn nimi Työn sisältämät työsuoritukset Ilmoitettavat työt ja niiden yksiköt 1 Kaapelireitin rakentaminen 1a Kaivutyöt Kaapeliojan kaivutyöt mukaan lukien mahdolliset vetokuopat, päällysteiden korjaukset sekä mahdolliset massanvaihdot Mikro-ojitus mukaan lukien päällysteiden korjaukset Kaivutyöt huomioiden myös routa-ajan rakentamisen 1b 1c 1d Kaapelinsuojuksien asennustyöt Pylväslinjan rakentaminen Kaivon tai suojakaapin asennustyöt Putken asennustyöt ja siihen liittyvät työt: Putken asennus kaivettuun ojaan tai mikro-ojaan suojaputket: 110, 100 tai 75 mm, 50 tai 40 mm mikrokanavaputket Putken asennus auraamalla suojaputket: 40 mm mikrokanavaputket Pylvään pystytys sisältäen kaiken siihen liittyvän (tukipuut, harukset, ripustimet jne.) Kaivon asennus muovi- tai betonirengaskaivon asennus paikalla valetun tai elementtikaivon asennus Suojakaapin asennus, koosta riippumatta Kaapeliojan pituus, metriä Lisäksi ilmoitetaan asennuspaikka: kaupungin ydinkeskusta muu kaupunkialue taajama-alue maaseutu Huom.: Asennuspaikat tulee määritellä riittävän yksiselitteisesti Asennettavat putkipituudet: 110, 100 tai 75 mm, metriä 50 tai 40 mm, metriä mikrokanavaputki, metriä Lisäksi ilmoitetaan asennuspaikka: kaupungin ydinkeskusta muu kaupunkialue taajama-alue maaseutu (auraus otettava huomioon) Ilmakaapeliosuuden pituus, metriä Kaivojen lukumäärä: muovi- tai betonirengaskaivot, kpl paikalla valetut tai elementtikaivot, kpl Suojakaappien lukumäärä, kpl Lisäksi ilmoitetaan asennuspaikka: kaupungin ydinkeskusta muu kaupunkialue taajama-alue maaseutu

12 Työryhmäraportti 12 (22) 2 Valokaapelin asennustyöt Valokaapelin asentaminen: suoraan maahan kaivettuun ojaan tai mikro-ojaan suoraan maahan auraamalla putkeen vetämällä tai puhaltamalla ilmaan vesistöön 3 Jatkamistyöt Jatkaminen jatkokseen tulevan suurimman kaapelin mukaan. Kaikki jatkoksen toteuttamiseen tarvittavat työt mukaan lukien kaapeleiden valmistelu ja kiinnitykset, kuorimiset, kuitujen hitsaus, kuitujatkosten sijoittaminen jatkoslevyille, jatkosten sulkeminen ja merkitseminen. Jatkettavien kaapeleiden määrä ja koko otetaan huomioon kertoimella. Kuitumäärät: 4 12 kuitua kuitua kuitua yli 96 kuitua (96-kerrannaiset) 4 ODF-asennustyöt ODF:n asennus sisältäen kaikki työt, jotka tarvitaan valokaapelin päättämiseen, mukaan lukien ODF-kaapin / telineen asennus sekä paneelin, päätteen tai liitinmoduulin asennus ODF-telineeseen tai 19" laitekaappiin/telineeseen, kaapeleiden kiinnitys ja maadoitus, kuitujen päättäminen valmisteluineen. Päätettyjen kuitujen lukumäärät: enintään 192 kuitua kuitua kuitua Asennettavat kaapelipituudet eri asennustavoilla: suoraan maahan kaivettuun ojaan, mikroojaan tai auraamalla, metriä putkeen vetämällä tai puhaltamalla, metriä ilmaan, metriä vesistöön, metriä Lisäksi ilmoitetaan asennuspaikka: kaupungin ydinkeskusta muu kaupunkialue taajama-alue maaseutu (auraus otettava huomioon) Erikokoisten valokaapelijatkoksien lukumäärä. Ilmoitetaan kunkin jatkoksen suurimman kaapelin kuitumäärä: 4 12 kuitua kuitua kuitua yli 96 kuitua (96-kerrannaiset) ODF:n koko päätettyjen kuitujen lukumääränä. Päätettyjen kuitujen lukumäärät: enintään 192 kuitua kuitua kuitua

13 Työryhmäraportti 13 (22) 5 Talokaapelin päättämistyöt talojakamossa 6 Suunnittelu, dokumentointi, yms. Taulukko 2: Työkomponentit Päätepaneelin tai -kotelon asennus ja kaikki työt, jotka tarvitaan talokaapelin päättämiseksi. Yleissuunnittelu, asennussuunnittelu Lupamaksut yms., korvaukset, alueen vuokrat rakennusaikana Rakennuttaminen Loppumittaukset (sisällytettävä kohtiin 3, 4 ja 5) Dokumentointi Talokaapelin päätteen koko päätettyjen kuitujen lukumääränä. Päätettyjen kuitujen lukumäärät: enintään 6 kuitua 7 12 kuitua kuitua kuitua kuitua Nämä otetaan huomioon myöhemmin määriteltävällä tavalla.

14 Työryhmäraportti 14 (22) LIITE 3 Metallijohtiminen tilaajayhteysverkko Materiaalit

15 Työryhmäraportti 15 (22) Nro Materiaalin nimi Materiaalin sisältämät komponentit Ilmoitettavat komponentit ja niiden yksiköt 1 Kaapelinsuojukset ja kaapeliverkon mekaaniset rakenteet 1a Kaapelioja Materiaalit sisältyvät työhön - 1b Kaapelinsuojukset Suojaputket: 110, 100, 75, 50 tai 40 mm Erikokoisten putkien pituudet: 110, 100 tai 75 mm, metriä 50 tai 40 mm, metriä 1c Pylväät ja ripustus Pylväät kaikkine rakenteineen Ripustustarvikkeet 1d Kaivot ja jakokaapit Kaivot: muovi- tai betonirengaskaivon materiaalit paikalla valetun tai elementtikaivon materiaalit Jakokaappi kaikkine rakenteineen (ei sisällä päätteitä) 2 Metallijohtimiset telekaapelit Parimäärät: 1- ja 2-parinen FeCu-johtiminen ilmakaapeli 3-, 5- ja 10- parinen kaapeli 20-, 30- ja 50-parinen kaapeli 100-parinen kaapeli 200-parinen kaapeli 300- ja 400-parinen kaapeli 600-parinen kaapeli 800-parinen kaapeli 1200-parinen kaapeli 1600-parinen kaapeli 2400-parinen kaapeli Kaapelityypit: kanavakaapelit maakaapelit ilmakaapelit vesistökaapelit Ilmakaapeliosuuden pituus, metriä Kaivojen lukumäärä: muovi- tai betonirengaskaivot, kpl paikalla valetut tai elementtikaivot, kpl Jakokaappien lukumäärä, kpl Erikokoisten kaapeleiden pituudet: 1- ja 2-parinen FeCu-johtiminen ilmakaapeli, metriä 3-, 5- ja 10- parinen kaapeli, metriä 20-, 30- ja 50-parinen kaapeli, metriä 100-parinen kaapeli, metriä 200-parinen kaapeli, metriä 300- ja 400-parinen kaapeli, metriä 600-parinen kaapeli, metriä 800-parinen kaapeli, metriä 1200-parinen kaapeli, meriä 1600-parinen kaapeli, metriä 2400-parinen kaapeli, metriä

16 Työryhmäraportti 16 (22) 3 Kaapelijatkokset ja jakamot 3a Kaapelijatkokset Johdinliittimillä toteutettu suora jatkos tai haarajatkos (ml. kaapissa oleva avojatkos) sisältäen kaikki jatkostarvikkeet ja johdinliittimet. 3b Jakamot Jakamo sisältäen jakamon telinerakenteen, asennusrungot, liitinrimat ja mahdolliset ylijännitesuojat. Jakamoon päätettyjen johdinparien lukumäärät: pylväspääte 10/20 Erikokoisten kaapeleiden pituudet (kuten kohdassa 2 lukuunottamatta 1-, 2- ja 3-parisia kaapeleita): 5- ja 10- parinen kaapeli, metriä 20-, 30- ja 50-parinen kaapeli, metriä 100-parinen kaapeli, metriä 200-parinen kaapeli, metriä 300- ja 400-parinen kaapeli, metriä 600-parinen kaapeli, metriä 800-parinen kaapeli, metriä 1200-parinen kaapeli, meriä 1600-parinen kaapeli, metriä 2400-parinen kaapeli, metriä Johdinliittimillä toteutettujen jatkosten lukumäärä (kpl) lasketaan Viestintävirastossa kullekiin kaapelikoolle (tai kokoryhmälle) jakamalla kunkin kaapelikoon (tai kokoryhmän) ilmoitettu pituus luvulla: 300, kun kaapelin parimäärä on enintään , kun kaapelin parimäärä on vähintään 300 Jakamoon päätettyjen johdinparien lukumäärä jakamoittain: pylväspääte 10/20, kpl enintään 300 paria, kpl

17 Työryhmäraportti 17 (22) 4 Pääjakoteline ja sen tilantarve 4a 4b Pääjakoteline laitetilassa Jakotelineen vaatima tila 5 Talokaapelin pääte talojakamossa enintään 300 paria paria paria paria Jakoteline sekä kaikki tarvikkeet ja materiaalit, jotka tarvitaan kaapelin päättämiseen: asennusrungot, liitinrimat (erotusrimat), maadoitustarvikkeet, mahdolliset ylijännitesuojat, muut tarvikkeet. Päätettyjen johdinparien lukumäärät: enintään 500 paria paria paria n x Jakotelineen vaatima sijoitustila (ei pääjakoteline): rakennuksessa olevassa laitetilassa laitetilakopissa ulkoasennettavassa laitekaapissa Asennusrunko ja liitinrimat sekä kaikki tarvikkeet ja materiaalit, jotka tarvitaan kaapelin päättämiseen mukaanlukien maadoitustarvikkeet sekä mahdolliset ylijännitesuojat. 6 Muut Esim. paineistusjärjestelmä paria, kpl paria, kpl paria, kpl Jakotelineeseen päätettyjen johdinparien lukumäärä: enintään 500 paria paria paria n x Jakotelineen sijoitustila (ei pääjakoteline): rakennuksessa oleva laitetila, m 2 laitetilakoppi, m 2 ulkoasennettava laitekaappi, kpl Talokaapelin päätteeseen päätettyjen johdinparien lukumäärä: enintään 10 paria paria paria paria paria n x 200 paria

18 Työryhmäraportti 18 (22) LIITE 4 Metallijohtiminen tilaajayhteysverkko Työt

19 Työryhmäraportti 19 (22) Nro Työn nimi Työn sisältämät työsuoritukset Ilmoitettavat työt ja niiden yksiköt 1 Kaapelireitin rakentaminen 1a Kaivutyöt Kaapeliojan kaivutyöt mukaan lukien mahdolliset vetokuopat, päällysteiden korjaukset sekä mahdolliset massanvaihdot Kaivutyöt huomioiden myös routa-ajan rakentamisen 1b 1c 1d Kaapelinsuojuksien asennustyöt Pylväslinjan rakentaminen Kaivon tai jakokaapin asennustyöt Putken asennustyöt ja siihen liittyvät työt: Putken asennus kaivettuun ojaan suojaputket: 110, 100, 75, 50 tai 40 mm Putken asennus auraamalla suojaputket: 40 mm Betoniin valetun kanavaputkiston rakentaminen maanrakennustöineen Pylvään pystytys sisältäen kaiken siihen liittyvän (tukipuut, harukset, ripustimet jne.) Kaivon asennus muovi- tai betonirengaskaivon asennus paikalla valetun tai elementtikaivon asennus Jakokaapin asennus, koosta riippumatta Kaapeliojan pituus, metriä Lisäksi ilmoitetaan asennuspaikka: kaupungin ydinkeskusta muu kaupunkialue taajama-alue maaseutu Huom.: Asennuspaikat tulee määritellä riittävän yksiselitteisesti Asennettavat putkipituudet: 110, 100 tai 75 mm, metriä 50 tai 40 mm, metriä Betoniin valettu kanavaputkisto, metriä Lisäksi ilmoitetaan asennuspaikka: kaupungin ydinkeskusta muu kaupunkialue taajama-alue maaseutu (auraus otettava huomioon) Ilmakaapeliosuuden pituus, metriä Ei sisällä yhteiskäyttöä toisen osapuolen omistamissa pylväissä. Tällainen yhteiskäyttö otetaan huomioon kuluissa. Kaivojen lukumäärä: muovi- tai betonirengaskaivot, kpl paikalla valetut tai elementtikaivot, kpl Jakokaappien lukumäärä, kpl Lisäksi ilmoitetaan asennuspaikka: kaupungin ydinkeskusta muu kaupunkialue taajama-alue

20 Työryhmäraportti 20 (22) 2 Kaapelin asennustyöt Metallijohtimisen telekaapelin asentaminen: suoraan maahan kaivettuun ojaan suoraan maahan auraamalla putkeen vetämällä ilmaan vesistöön 3 Jatkamistyöt jatkoksissa ja päättämistyöt jakamoissa 3a Jatkamistyöt jatkoksissa Kaapeleiden jatkaminen johdinliittimillä kaikkine siihen kuuluvine töineen (ml. kaapissa oleva avojatkos). maaseutu Asennettavat kaapelipituudet eri asennustavoilla: suoraan maahan kaivettuun ojaan tai auraamalla, metriä putkeen vetämällä, metriä ilmaan, metriä vesistöön, metriä Lisäksi ilmoitetaan asennuspaikka: kaupungin ydinkeskusta muu kaupunkialue taajama-alue maaseutu (auraus otettava huomioon) Erikokoisten kaapeleiden pituudet (kuten materiaaliluettelon kohdassa 2 lukuunottamatta 1-, 2- ja 3-parisia kaapeleita): 5- ja 10- parinen kaapeli, metriä 20-, 30- ja 50-parinen kaapeli, metriä 100-parinen kaapeli, metriä 200-parinen kaapeli, metriä 300- ja 400-parinen kaapeli, metriä 600-parinen kaapeli, metriä 800-parinen kaapeli, metriä 1200-parinen kaapeli, meriä 1600-parinen kaapeli, metriä 2400-parinen kaapeli, metriä Johdinliittimillä toteutettujen jatkosten lukumäärä (kpl) lasketaan Viestintävirastossa kullekiin kaapelikoolle (tai kokoryhmälle) jakamalla kunkin kaapelikoon (tai kokoryhmän) ilmoitettu pituus luvulla:

21 Työryhmäraportti 21 (22) 3b Päättämistyöt jakamoissa 4 Päättämistyöt laitetilassa 5 Talokaapelin päättämistyöt talojakamossa Kaapeleiden päättäminen jakamoon kaikkine siihen kuuluvine töineen sekä ristikytkennät. Jakamoon päätettyjen johdinparien lukumäärät: pylväspääte 10/20 enintään 300 paria paria paria paria Pääjakotelineen asennus ja kaapelin päättäminen sisältäen kaikki työt, jotka tarvitaan kaapelin päättämiseen, mukaan lukien jakotelineen asennus, asennusrunkojen asennus, liitinrimojen asennus, parien päättäminen liitinrimoihin valmisteluineen. Päätettyjen johdinparien lukumäärät: enintään 500 paria paria paria n x Asennusrungon ja liitinrimojen asennus sekä parien päättäminen liitinrimoihin valmisteluineen. 6 Suunnittelu, doku- Yleissuunnittelu, asennussuunnittelu Lupamaksut yms., korvaukset, alueen vuokrat raken- 300, kun kaapelin parimäärä on enintään , kun kaapelin parimäärä on vähintään 300 Jakamoon päätettyjen johdinparien lukumäärä jakamoittain: pylväspääte 10/20, kpl enintään 300 paria, kpl paria, kpl paria, kpl paria, kpl Pääjakamon koko päätettyjen johdinparien lukumääränä. Päätettyjen johdinparien lukumäärät: enintään 500 paria paria paria n x Talokaapelin päätteen koko päätettyjen johdinparien lukumääränä. Päätettyjen johdinparien lukumäärät: enintään 10 paria paria paria paria paria n x 200 paria Nämä otetaan huomioon myöhemmin määriteltä-

22 Työryhmäraportti 22 (22) mentointi, yms. nusaikana Rakennuttaminen Loppumittaukset (sisällytettävä kohtiin 3, 4 ja 5) Dokumentointi vällä tavalla.

Vakioidut yksikköhinnat ja pitoajat - 548/962/2013 1

Vakioidut yksikköhinnat ja pitoajat - 548/962/2013 1 Vakioidut yksikköhinnat ja pitoajat - 548/962/2013 1 Valokuituverkko, materiaalit Kaapelinsuojukset (eur/metri) Suojaputki 110 mm 2,60 20 Suojaputki 100 mm 2,24 20 Suojaputki 75 mm 1,46 20 Suojaputki 50

Lisätiedot

FYO2PMU FTTH Valokaapeleiden yleisjatkos XOK 10...

FYO2PMU FTTH Valokaapeleiden yleisjatkos XOK 10... Valokaapeleiden yleisjatkos XOK 10... OMINAISUUKSIA/KÄYTTÖ Yleisjatkos XOK 10... on suunniteltu kattamaan kaikkien yleisesti käytössä olevien maa-, kanava-, ja ilmavalokaapeleiden sekä valokuitu-ukkosköysien

Lisätiedot

FYO2PMU FTTH Valokaapeleiden yleisjatkos XOK 10...

FYO2PMU FTTH Valokaapeleiden yleisjatkos XOK 10... Valokaapeleiden yleisjatkos XOK 10... OMINAISUUKSIA/KÄYTTÖ Yleisjatkos XOK 10... on suunniteltu kattamaan kaikkien yleisesti käytössä olevien maa-, kanava-, ja ilmavalokaapeleiden sekä valokuitu-ukkosköysien

Lisätiedot

Talokaapelointi metallilla vai ilman? Jari Kleemola

Talokaapelointi metallilla vai ilman? Jari Kleemola Talokaapelointi metallilla vai ilman? Jari Kleemola Optisen liityntäverkon maadoitukset Optinen liityntäverkko alkaa teleyrityksen laitetilasta ja päättyy asiakaskiinteistön talojakamoon Valokaapelissa

Lisätiedot

Menetelmä tilaajayhteyksien kustannussuuntautuneen hinnan määrittämiseksi

Menetelmä tilaajayhteyksien kustannussuuntautuneen hinnan määrittämiseksi Muistio 1 (7) Dnro: 30.9.2013 548/962/2013 Menetelmä tilaajayhteyksien kustannussuuntautuneen hinnan määrittämiseksi Johdanto Vakiokomponenttimenetelmä Viestintävirasto antoi 3.12.2013 AinaCom Oy:lle,

Lisätiedot

(7) Optisen liityntäverkon maadoitukset

(7) Optisen liityntäverkon maadoitukset 30.3.2015 1(7) Optisen liityntäverkon maadoitukset Valokaapelissa ei tietoliikenne sinänsä edellytä metalliosia. Tieto kulkee optisesti lasikuidussa, joka on sähköisesti eriste. Valokaapelissa voi olla

Lisätiedot

SÄHKÖ- JA TELEYHTIÖIDEN YHTEISTYÖN PERIAATTEET MAANTEIDEN VARSILLA

SÄHKÖ- JA TELEYHTIÖIDEN YHTEISTYÖN PERIAATTEET MAANTEIDEN VARSILLA SUOSITUS 13.3.2013 SÄHKÖ- JA TELEYHTIÖIDEN YHTEISTYÖN PERIAATTEET MAANTEIDEN VARSILLA Suositus on Sähkö- ja teleyhteistyöneuvottelukunnan (STYNK) hyväksymä 1 SÄHKÖ- JA TELEYHTIÖIDEN YHTEISTYÖN PERIAATTEET

Lisätiedot

Pientalon esimerkkikokoonpano

Pientalon esimerkkikokoonpano Kodit Pientalon Esimerkkikokoonpanot kaapelointikokoonpano Pientalon esimerkkikokoonpano a b a. R0UV RJ liitinrasia xrj b. Antennirasia a. DNR0UV Cat multimediarasia TV/R/SAT b. xxxxx Antennirasia. DNELKJ/

Lisätiedot

Talokaapelin FYO2RMU 3,5 kn asennusohjeita

Talokaapelin FYO2RMU 3,5 kn asennusohjeita Seppo Marttila 25.9.2015 1/9 Talokaapelin FYO2RMU 3,5 kn asennusohjeita Kaapelin rakenne Kaapeli on keskiputkirakenteinen sisältäen 4, 6 tai 12 yksimuotokuitua. Kaapelin keskiputki on kaikilla em. kuitumäärillä

Lisätiedot

Määräys VIESTINTÄVERKON SÄHKÖISESTÄ SUOJAAMISESTA. Annettu Helsingissä 16 päivänä joulukuuta 2010

Määräys VIESTINTÄVERKON SÄHKÖISESTÄ SUOJAAMISESTA. Annettu Helsingissä 16 päivänä joulukuuta 2010 1 (8) Määräys VIESTINTÄVERKON SÄHKÖISESTÄ SUOJAAMISESTA Annettu Helsingissä 16 päivänä joulukuuta 2010 Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain (393/2003)

Lisätiedot

Viestintäverkon rakentaminen/vika- ja häiriötilanteet

Viestintäverkon rakentaminen/vika- ja häiriötilanteet Viestintäverkon rakentaminen/vika- ja häiriötilanteet Viestintäviraston määräyksiä Johtava asiantuntija Ari Karppanen Viestintäviraston määräyksiä Tässä keskitytään Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen

Lisätiedot

Määräys viestintäverkon sähköisestä suojaamisesta

Määräys viestintäverkon sähköisestä suojaamisesta Viestintävirasto 43 E/2014 M 1 (7) Määräys viestintäverkon sähköisestä suojaamisesta Annettu Helsingissä 17 päivänä joulukuuta 2014 Viestintävirasto on määrännyt 7 päivänä marraskuuta 2014 annetun tietoyhteiskuntakaaren

Lisätiedot

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas Pientalorakentajan tietoliikenneopas Sisällysluettelo Pientalojen kehittyvät viestintä palvelut.. 3 Sonera Kotikuitu -palvelu... 3 Liityntäverkon talokaapeli... 4 Toimenpiteet ennen kaivutöiden aloittamista...

Lisätiedot

Määräys viestintäverkon sähköisestä suojaamisesta

Määräys viestintäverkon sähköisestä suojaamisesta Viestintävirasto 43 F/2015 M 1 (7) Määräys viestintäverkon sähköisestä suojaamisesta Annettu Helsingissä 18 päivänä kesäkuuta 2015 Viestintävirasto on määrännyt 7 päivänä marraskuuta 2014 annetun tietoyhteiskuntakaaren

Lisätiedot

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas Pientalorakentajan tietoliikenneopas Pientalojen kehittyvät viestintäpalvelut Eri laajakaistatekniikat ovat kehittyneet ja tulevat kehittymään voimakkaasti. Valokaapeliin perustuvilla laajakaistatoteutuksilla

Lisätiedot

KIINTEISTÖJEN SISÄVERKOT - hyvät asennustavat. Harri Mutanen

KIINTEISTÖJEN SISÄVERKOT - hyvät asennustavat. Harri Mutanen KIINTEISTÖJEN SISÄVERKOT - hyvät asennustavat Harri Mutanen ORBIS OY Perustettu 1949 Suomalainen perheyritys Maahantuonti ja oma valmistus Työntekijöitä 50 Liikevaihto 7,8 MEUR (2015) Toimipisteet Vantaa,

Lisätiedot

Pientalon liittäminen Concept.10:n. tietoliikenneverkkoon

Pientalon liittäminen Concept.10:n. tietoliikenneverkkoon 1 (8) V 1.0 Pientalon liittäminen Concept.10:n tietoliikenneverkkoon 2 (8) 1 Yleistä... 3 2 Liityntäverkon kaapeli... 3 3 Liityntäverkon kaapelin asentaminen... 4 4 Sisäverkko... 5 5 Liityntäkaapeleiden

Lisätiedot

1(5) OHJE PIENTALON RAKENTAJALLE PIENTALON KUITULIITTYMÄ

1(5) OHJE PIENTALON RAKENTAJALLE PIENTALON KUITULIITTYMÄ 1(5) PIENTALON KUITULIITTYMÄ YLEISTÄ Pohjois-Hämeen Puhelin Oy:n (Myöhemmin PHPOY) kuituliittymä on kuluttajille suunnattu kiinteähintainen liityntä nykyaikaiseen optiseen kuituverkkoon. Kuituverkon kautta

Lisätiedot

KÄSITTELYOHJE /AV/01. FYO2PMU-kaapelit

KÄSITTELYOHJE /AV/01. FYO2PMU-kaapelit FYO2PMU-kaapelit Yleiset asennusohjeet Ohjeet kaapelikelan käsittelyyn löytyvät yleisohjeesta 20130515/AV/01 Kelan käsittely. FYO2PMU-kaapelit on suunniteltu asennettaviksi kaapelikanavaan, putkeen tai

Lisätiedot

Nexans seuraa kotiin saakka

Nexans seuraa kotiin saakka www.nexans.fi Kuitua kotiin kaivataan Nexans seuraa kotiin saakka Viime vuosina Nexans on ollut mukana rakentamassa infrastruktuuria uusia tiedonsiirtoväyliä varten mm. kaupunkiverkkojen muodossa. Nyt

Lisätiedot

AINA TALOKAAPELI. 1 Aina Talokaapeli kuparikaapelilla

AINA TALOKAAPELI. 1 Aina Talokaapeli kuparikaapelilla 1(6) AINA TALOKAAPELI Aina Talokaapeli mahdollistaa kiinteistön sisäverkon yhdistämisen yleiseen televerkkoon joko kuparisella maakaapelilla, optisella kaapelilla tai erityistapauksissa (ha-asutusalueet)

Lisätiedot

Ristikytkentäjärjestelmä NC-1000

Ristikytkentäjärjestelmä NC-1000 SM_23082012 1/6 Ristikytkentäjärjestelmä NC-1000 Käyttö ja ominaisuudet: - ETSI-mitoitukseen perustuva modulaarinen valokaapeleiden ristikytkentäjärjestelmä suuriin ja suurehkoihin laitetiloihin - Järjestelmä

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. Päätekotelo NC-125 asentaminen SM_ /8. FYO2PMU ja FYO2PMU Mini -kaapeleiden rakenne. Päätekotelo NC-125

ASENNUSOHJE. Päätekotelo NC-125 asentaminen SM_ /8. FYO2PMU ja FYO2PMU Mini -kaapeleiden rakenne. Päätekotelo NC-125 SM_09122016 1/8 Päätekotelo NC-125 asentaminen Tässä ohjeessa neuvotaan FYO2PMU ja FYO2PMU Mini -talokaapelin asennusta NC-125 -päätekoteloon. Tätä ohjetta voi jokainen soveltaa omalla tavallaan, mutta

Lisätiedot

1 TELINEPAIKAT... 2 2 VIRRANSYÖTTÖ JA JÄÄHDYTYS... 3 3 TOIMITUS JA KÄYTTÖÖNOTTO... 3 4 KAAPELIREITIT LAITETILAAN... 4 5 KULKU LAITETILAAN...

1 TELINEPAIKAT... 2 2 VIRRANSYÖTTÖ JA JÄÄHDYTYS... 3 3 TOIMITUS JA KÄYTTÖÖNOTTO... 3 4 KAAPELIREITIT LAITETILAAN... 4 5 KULKU LAITETILAAN... Palvelukuvaus 1 Sisällysluettelo 1 TELINEPAIKAT... 2 2 VIRRANSYÖTTÖ JA JÄÄHDYTYS... 3 3 TOIMITUS JA KÄYTTÖÖNOTTO... 3 4 KAAPELIREITIT LAITETILAAN... 4 5 KULKU LAITETILAAN... 5 6 VUOKRAUKSEN EHDOT... 6

Lisätiedot

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Ohje 1 (3) 23.4.2014 Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Yleistä Liittymiskaapelityyppinä käytetään omakotitalojohdoissa AMCMK 3 x 25 + 16 ja suuremmissa poikkipinnoissa AXMK -maakaapeleita.

Lisätiedot

TeliaSonera Finland Oyj

TeliaSonera Finland Oyj v.1.9 1.8.2011 1 (7) Sonera Cable Ducts Kaapelin sijoitusoikeus Palvelukuvaus 1.8.2011 1.8.2011 2 (7) Yleistä...3 Vuokrattavat kohteet...3 1 Sijoitusoikeustuotteet...4 1.1 Kaapelin sijoitusoikeus, katuluokat

Lisätiedot

117 vj M 160 s jv M 160 v M 160

117 vj M 160 s jv M 160 v M 160 117 vj M 160 jv M 160 sv M 160 Vattenfall Verkko Oy 10407526 Avux Maastosuunittelu ID Xpower 6JAN107709A10 TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS KOHDE: Kenttävahdintie Tervakoski Janakkala VATTENFALL VERKKO OY

Lisätiedot

Valokaapeleiden ajankohtaiset asiat

Valokaapeleiden ajankohtaiset asiat Valokaapeleiden ajankohtaiset asiat Jari Kleemola Avainasiakkuuspäällikkö Ajankohtaista Paloluokitukset eli CPR Viestintäviraston määräys M65 Kuitujen maailmanmarkkinatilanne Valokaapeleiden valinta ja

Lisätiedot

LAAJAKAISTAVERKOT HAJA-ASUTUSALUEILLE. Kyläverkot Osuuskunnat Seutuverkot

LAAJAKAISTAVERKOT HAJA-ASUTUSALUEILLE. Kyläverkot Osuuskunnat Seutuverkot LAAJAKAISTAVERKOT HAJA-ASUTUSALUEILLE Kyläverkot Osuuskunnat Seutuverkot 1 LAAJAKAISTA KAIKILLE Valtioneuvosto teki vuonna 2008 periaatepäätöksen valtakunnallisesta laajakaistahankkeesta. Hankkeen tavoite

Lisätiedot

Opas. Kuitu kotiin -verkkojen rakentajille

Opas. Kuitu kotiin -verkkojen rakentajille Opas Kuitu kotiin -verkkojen rakentajille 1 Opas Kuitu kotiin -verkkojen rakentajille Tuotteiden valintaa helpottaaksemme olemme kokemukseemme pohjautuen kehittäneet tuotekonsepteja, jotka sisältävät tietyn

Lisätiedot

PIENTALORAKENTAJAN TIETOLIIKENNEOPAS. Avaimet huippunopeisiin yhteyksiin

PIENTALORAKENTAJAN TIETOLIIKENNEOPAS. Avaimet huippunopeisiin yhteyksiin PIENTALORAKENTAJAN TIETOLIIKENNEOPAS Avaimet huippunopeisiin yhteyksiin SISÄLLYS Nopeat yhteydet pientaloihin...3 Telia Kotikuitu...3 Liityntäverkon talokaapeli...4 Ennen kaivuutöiden aloittamista...4

Lisätiedot

Elisa Oyj PALVELUKUVAUS 1 (5)

Elisa Oyj PALVELUKUVAUS 1 (5) PALVELUKUVAUS 1 (5) ELISA YRITYSKIINTEISTÖKUITU, PALVELUKUVAUS, 10.12.2009 Palvelun sisältö Kuituyhteys Elisa Yrityskiinteistökuitu on palvelu, jossa asiakkaan kiinteistö liitetään Elisan optisen verkon

Lisätiedot

Ohjeita FZVD2PMU Flex maavalokaapelin päättämiseen ODF-telineisiin ja kytkentäkaappeihin

Ohjeita FZVD2PMU Flex maavalokaapelin päättämiseen ODF-telineisiin ja kytkentäkaappeihin Seppo Marttila 17.11.2015 1/9 Ohjeita FZVD2PMU Flex maavalokaapelin päättämiseen ODF-telineisiin ja kytkentäkaappeihin Kaapelin rakenne FZVD2PMU Flex 2 / 4 / 8 / 16 / 24 x 12 x SML Seppo Marttila 17.11.2015

Lisätiedot

VALOKAAPELIKOULUTUSTA YRITYSKOHTAISESTI

VALOKAAPELIKOULUTUSTA YRITYSKOHTAISESTI 1(7) VALOKAAPELIKOULUTUSTA YRITYSKOHTAISESTI Oheen on koottu yrityskohtainen valokaapelikoulutuspaketti, joka koostuu viidestä kurssista: VALOKAAPELIEN KÄSITTELY KUITUJEN JATKAMINEN ja PÄÄTTÄMINEN VALOKAAPELIYHTEYKSEIN

Lisätiedot

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas Pientalorakentajan tietoliikenneopas Sisällysluettelo Pientalojen kehittyvät viestintä palvelut.. 3 Sonera Kotikuitu -palvelu... 3 Liityntäverkon talokaapeli... 4 Toimenpiteet ennen kaivutöiden aloittamista...

Lisätiedot

Palon aikana toimivien Flamerex-kaapeleiden asennusohje

Palon aikana toimivien Flamerex-kaapeleiden asennusohje Palon aikana toimivien Flamerex-kaapeleiden asennusohje PALON AIKANA TOIMIVIEN Flamerex-KAAPELEIDEN ASENNUSOHJE Flamerex FRHF-kaapelin rakenne OHJEEN TARKOITUS Noudattamalla tätä ohjetta Reka Kaapeli Oy:n

Lisätiedot

Valokuituliittymä. itse urakoiden!

Valokuituliittymä. itse urakoiden! Valokuituliittymä itse urakoiden! Itseurakointi lyhyesti Ota yhteyttä Savon Kuidun myyntiin. Selvitämme yhdessä onko liittymän toteutus mahdollista itseurakoiden. Taajama-alueella tai tiheästi asutuilla

Lisätiedot

Valokuituliittymä. itse urakoiden!

Valokuituliittymä. itse urakoiden! Valokuituliittymä itse urakoiden! Itseurakointi lyhyesti Ota yhteyttä Savon Kuidun myyntiin. Selvitämme yhdessä onko liittymän toteutus mahdollista itseurakoiden. Taajama-alueella tai tiheästi asutuilla

Lisätiedot

VALMISKAAPELITUOTTEET

VALMISKAAPELITUOTTEET VALMISKAAPELITUOTTEET Kuitu kotiin Laajakaistaverkot Orbis Oy - Valmiskaapelituotteet 2015 1 Orbiksen osaaminen Orbiksella on yli 25 vuoden kokemus valokuitutuotteiden valmistamisesta ja tuotteitamme käyttävät

Lisätiedot

Elisa Oyj. Pääjakamon kytkentärimapaikka. Voimassa 1.1.2008 alkaen

Elisa Oyj. Pääjakamon kytkentärimapaikka. Voimassa 1.1.2008 alkaen Pääjakamon kytkentärimapaikka Voimassa alkaen SISÄLLYSLUETTELO 1(1) PÄÄJAKAMON KYTKENTÄRIMAPAIKKA... 1 1 TUOTEKUVAUS... 1 2 KATEGORIAT... 1 3 HINNOITTELU... 1 4 TOIMITUSPROSESSI... 1 4.1 ASIAKASPALVELU...1

Lisätiedot

7,(/$,726 88'(10$$1Ã7,(3,,5, 9$/7$7,(1ÃÃ/,,.(11(7(/(0$7,,..$Ã9b/,//bÃ.(+bÃ,,,ÃÃ.(5$9$ .$$3(/2,17, 7<g.2+7$,1(1Ã7<g6(/,7<6

7,(/$,726 88'(10$$1Ã7,(3,,5, 9$/7$7,(1ÃÃ/,,.(11(7(/(0$7,,..$Ã9b/,//bÃ.(+bÃ,,,ÃÃ.(5$9$ .$$3(/2,17, 7<g.2+7$,1(1Ã7<g6(/,7<6 1 7,(/$,726 88'(10$$1Ã7,(3,,5, 9$/7$7,(1ÃÃ/,,.(11(7(/(0$7,,..$Ã9b/,//bÃ.(+bÃ,,,ÃÃ.(5$9$.$$3(/2,17, 7

Lisätiedot

RANTAJATKOKSEN ASENNUSOHJE_V.2

RANTAJATKOKSEN ASENNUSOHJE_V.2 Rantajatkos NC-400W Jatkoskotelon ominaisuuksia: - Kehitetty NC-400 yleisjatkoksen pohjalta - Sisältää kaksi läpivientiä vesistökaapeleille, sisähalkaisija 16 mm ja yhden läpiviennin maakaapeleille, sisähalkaisija

Lisätiedot

VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Yritystie ja Yrittäjänkatu

VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Yritystie ja Yrittäjänkatu VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Yritystie ja Yrittäjänkatu SISÄLLYSLUETTELO: Projektin tiedot... 2 Toimivuusvaatimukset... 2 Tekniset vaatimukset... 2 11200 Poistettavat, siirrettävät

Lisätiedot

Elisa Talokaapeli. Tuotetiedot, tilausohjeet ja hinnasto 1.9.2004

Elisa Talokaapeli. Tuotetiedot, tilausohjeet ja hinnasto 1.9.2004 Elisa Talokaapeli Tuotetiedot, tilausohjeet ja hinnasto 1.9.2004 Elisa Talokaapeli Elisa Talokaapeli mahdollistaa kiinteistön sisäjohtoverkon yhdistämisen maakaapelilla yleiseen televerkkoon. Yhdistämisen

Lisätiedot

Määräys KIINTEISTÖN SISÄJOHTOVERKOSTA. Annettu Helsingissä 14 päivänä tammikuuta 2008

Määräys KIINTEISTÖN SISÄJOHTOVERKOSTA. Annettu Helsingissä 14 päivänä tammikuuta 2008 1 (10) Määräys KIINTEISTÖN SISÄJOHTOVERKOSTA Annettu Helsingissä 14 päivänä tammikuuta 2008 Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain (393/2003) 129 :n nojalla:

Lisätiedot

Pientalonrakentajan tietoliikenneopas. Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot

Pientalonrakentajan tietoliikenneopas. Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot Pientalonrakentajan tietoliikenneopas Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot MIKSI KUITULIITTYMÄ? IPP:n kuituliittymä on kuluttajille suunnattu kiinteähintainen liityntä nykyaikaiseen

Lisätiedot

Toimitilojen valokaapelointiratkaisut

Toimitilojen valokaapelointiratkaisut Toimitilojen valokaapelointiratkaisut Nestor Cablesin valokaapelointikonsepti sisältää valokaapelit ja näiden päättämis- ja kytkentäratkaisut erilaisiin toimitiloihin kuten liikerakennuksiin, tehtaisiin

Lisätiedot

33114 Televerkon maakaapelit

33114 Televerkon maakaapelit InfraRYL / TK330, päivitys 1 33114 Televerkon maakaapelit Tässä luvussa esitetään televerkon maa- ja kanavakaapelirakenteita ja niiden eri asennusmenetelmiä koskevat yleiset laatuvaatimukset. Rata-alueilla

Lisätiedot

NC-450 OPGW -JATKOKSEN ASENNUSOHJE

NC-450 OPGW -JATKOKSEN ASENNUSOHJE Jatkoskotelo NC-450 OPGW Jatkoskotelo tarvikkeineen Jatkoskotelo asennettuna Jatkoskotelon ominaisuuksia: - Kehitetty NC-450 48-k jatkoksen pohjalta - Soveltuu erilaisten OPGW-kaapeleiden jatkamiseen ja

Lisätiedot

JALM RK RK JALM Alkuperäinen kopio

JALM RK RK JALM Alkuperäinen kopio Työmäärittely Pöyry Finland Oy Juhan Herttuan puistokatu 21 20100 Turku Kotipaikka Vantaa Y-tunnus 0625905-6 Puh. 010 33320 www.poyry.com Päiväys 28.2.2018 101005338-I0002 Viite 101005338 Sivu 1 (7) LAPINLAHDEN

Lisätiedot

14.3.2015 1(6) Optisen liityntäverkon maadoitukset

14.3.2015 1(6) Optisen liityntäverkon maadoitukset 14.3.2015 1(6) Optisen liityntäverkon maadoitukset Valokaapelissa ei tietoliikenne sinänsä edellytä metalliosia. Tieto kulkee optisesti lasikuidussa, joka on sähköisesti eriste. Valokaapelissa voi olla

Lisätiedot

Tietoverkkotuotteet. Suojaamaton Cat6-kaapelointiratkaisu Suojattu Cat6 A. -kaapelointiratkaisu

Tietoverkkotuotteet. Suojaamaton Cat6-kaapelointiratkaisu Suojattu Cat6 A. -kaapelointiratkaisu Tietoverkkotuotteet Suojaamaton Cat6-kaapelointiratkaisu Suojattu Cat6 A -kaapelointiratkaisu Suojaamaton Cat6-kaapelointiratkaisu Parikaapelit Suojaamattomat Cat6 U/UTP-parikaapelit nousu- ja kerroskaapelointiin.

Lisätiedot

OPTISET LIITYNTÄVERKOT V2. 1/2006 V2 julkaistu 26.2.2009

OPTISET LIITYNTÄVERKOT V2. 1/2006 V2 julkaistu 26.2.2009 OPTISET LIITYNTÄVERKOT V2 1/2006 V2 julkaistu 26.2.2009 Julkaisija Viestintävirasto Tekijät Valokaapelityöryhmä Asiakirjan nimi 1/2006 Työryhmäraportti Optiset liityntäverkot v2 KUVAILULEHTI Asiakirjan

Lisätiedot

MARTTILAN-REIMARLAN PIENTALOASUKKAIDEN VALOKUITUHANKE. Vuosikokous ja tiedotustilaisuus la kello 13:00 14:30 Pitäjänmäen kirjasto

MARTTILAN-REIMARLAN PIENTALOASUKKAIDEN VALOKUITUHANKE. Vuosikokous ja tiedotustilaisuus la kello 13:00 14:30 Pitäjänmäen kirjasto Osuuskunta Helsingin valokuidut MARTTILAN-REIMARLAN PIENTALOASUKKAIDEN VALOKUITUHANKE Vuosikokous ja tiedotustilaisuus la 21.4.2018 kello 13:00 14:30 Pitäjänmäen kirjasto Tervetuloa! Copyright Osuuskunta

Lisätiedot

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakentajan sähkömuistio - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakennuksen sähköistys Rakennuksen onnistunut sähköistys vaatii runsaasti tietoa, eikä rakentajan kannata lähteä toteuttamaan

Lisätiedot

Määräys 25 E/2008 M kiinteistön sisäjohtoverkosta vaikuttaa myös antenniasennuksiin

Määräys 25 E/2008 M kiinteistön sisäjohtoverkosta vaikuttaa myös antenniasennuksiin Määräys 25 E/2008 M kiinteistön sisäjohtoverkosta vaikuttaa myös antenniasennuksiin Toiminnanjohtaja Tauno Hovatta Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry sant@sant.fi www.sant.fi 12.11.2009 Satelliitti-

Lisätiedot

KARTTAOTE KL s. 1/8 PAPERIKOKO A :32:23. Lähestymiskartta kaivupaikalle (ilman kaapeleita) TM35FIN:

KARTTAOTE KL s. 1/8 PAPERIKOKO A :32:23. Lähestymiskartta kaivupaikalle (ilman kaapeleita) TM35FIN: KARTTAOTE KL751879 s. 1/8 Lähestymiskartta kaivupaikalle (ilman kaapeleita) Mittakaava 1:6000 TM35FIN: 273850.52 6962178.61 Kaivupaikka: Varikontie 2, 60800 Ilmajoki, Suomi Kaivaja: Jari Alatalo, Ilmajoen

Lisätiedot

Viestintäviraston määräykset ja huomioita seutuverkkojen tarkastuksista

Viestintäviraston määräykset ja huomioita seutuverkkojen tarkastuksista Viestintäviraston määräykset ja huomioita seutuverkkojen tarkastuksista Suomen Seutuverkot ry:n syysseminaari 2015 Johtava asiantuntija Ari Karppanen Viestintäviraston määräykset Tässä keskitytään pääasiassa

Lisätiedot

Päätös Nro 181/2011/4 Dnro ESAVI/51/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 2.9.2011

Päätös Nro 181/2011/4 Dnro ESAVI/51/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 2.9.2011 Etelä-Suomi Päätös Nro 181/2011/4 Dnro ESAVI/51/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 2.9.2011 ASIA HAKIJA Strömman kanavaan merialueelle asennettavia valokaapelien suojaputkia koskevan Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

LAITEPAIKKA- HINNASTO

LAITEPAIKKA- HINNASTO 1 OPERAATTORIHINNASTO LAITEPAIKKA- HINNASTO Hinnasto sisältää Ikaalisten- Parkanon Puhelin Osakeyhtiön vahvistamat laitepaikkahinnat Operaattorihinnaston yleiset ehdot Voimassa 1.1. 2013 lukien 1. Oikeus

Lisätiedot

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Tampere 27.08.2012 GRANLUND TAMPERE OY Arto Lehmus Työ 01762.P000 SISÄLLYSLUETTELO 0 SÄHKÖJÄRJESTELMÄT... 1 01 Yleistä... 1 02

Lisätiedot

Ranuan Kuituverkot Oy:n ja Tähtikuitu Oy Sodankylän tarjouspyynnöstä esitetyt kysymykset ja niistä 28.4.2014 annettavat vastaukset:

Ranuan Kuituverkot Oy:n ja Tähtikuitu Oy Sodankylän tarjouspyynnöstä esitetyt kysymykset ja niistä 28.4.2014 annettavat vastaukset: VASTAUKSET 1 (6) :n ja Tähtikuitu Oy Sodankylän tarjouspyynnöstä esitetyt kysymykset ja niistä annettavat vastaukset: Tähän asiakirjaan on koottu tarjouspyynnöstämme annettuun määräaikaan (16.4.2014 klo

Lisätiedot

Yhdyskunta yksikkö Vretantie 19 25700 KEMIÖ

Yhdyskunta yksikkö Vretantie 19 25700 KEMIÖ TARJOUSPYYNTÖ TAALINTEHTAAN TIEVALAISTUKSESTA Tilaaja Yhteyshenkilö Kemiönsaaren kunta Yhdyskunta yksikkö Vretantie 19 25700 KEMIÖ Infrapäällikkö Roger Hakalax (sopimusasioissa) roger.hakalax@kimitoon.fi

Lisätiedot

Pientalon esimerkkikokoonpano

Pientalon esimerkkikokoonpano Pientalon esimerkkikokoonpano. Työpisterasia xrj, 7 0. Parikaapeli CAT U/UTP 0 70 0. Kotijakamo 00 x 00 x 90 7 00 9 - Laitekaapeli CAT U/UTP 0,m 7 0 - Optinen päätekotelo 7 08 00 - Adapteri LC-APC/quad

Lisätiedot

Laajakaistahankkeen väliarviointi

Laajakaistahankkeen väliarviointi Laajakaistahankkeen väliarviointi Juha Parantainen liikenne- ja viestintäministeriö 100 megan laajakaistahanke Valtioneuvoston periaatepäätös 12/2008: Kaikki (yli 99 % väestöstä) vakinaiset asunnot sekä

Lisätiedot

Määräys. Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain (393/2003) 129 :n nojalla: 1 Soveltamisala

Määräys. Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain (393/2003) 129 :n nojalla: 1 Soveltamisala 1 (5) Määräys METALLIJOHTIMISTEN TILAAJAYHTEYKSIEN JA NIIHIN KYTKETTYJEN VIESTINTÄVERKKOLAITTEIDEN TEKNISISTÄ OMINAISUUKSISTA Annettu Helsingissä 15 päivänä helmikuuta 2010 Viestintävirasto on määrännyt

Lisätiedot

Tuotannon liittäminen verkkoon Riku Kettu Verkkoinsinööri Energiamarkkinavirasto

Tuotannon liittäminen verkkoon Riku Kettu Verkkoinsinööri Energiamarkkinavirasto Tuotannon liittäminen verkkoon 3.12.2013 Riku Kettu Verkkoinsinööri Energiamarkkinavirasto Liittymismaksuperiaatteet jakeluverkoissa ja suurjännitteisissä jakeluverkoissa Energiamarkkinaviraston tammikuussa

Lisätiedot

Luotettava ja kilpailukykyinen kaapelointijärjestelmä

Luotettava ja kilpailukykyinen kaapelointijärjestelmä Luotettava ja kilpailukykyinen kaapelointijärjestelmä Suojaamaton Cat6-kaapelointiratkaisu n Suojattu Cat6 A -kaapelointiratkaisu Oy Nylund-Group Ab, Tietoverkot ja Valaistus Masalantie 375 02430 MASALA

Lisätiedot

OHJE v1.1 Julkinen MAANRAKENNUSTYÖT JA TELEOPERAATTOREIDEN TIETOLIIKENNELAITTEET

OHJE v1.1 Julkinen MAANRAKENNUSTYÖT JA TELEOPERAATTOREIDEN TIETOLIIKENNELAITTEET OHJE v1.1 Julkinen MAANRAKENNUSTYÖT JA TELEOPERAATTOREIDEN TIETOLIIKENNELAITTEET 2 1. YLEISTÄ Tämä ohje on teleoperaattoreiden (dna, Elisa, Finnet ja Sonera) yhteistyössä laatima ja sen tarkoituksena on

Lisätiedot

Column. Hintakuvasto. Näyttö- ja esitys kalusteet julkisiin tiloihin. TwinColumn TwinColumn Rec REP, Com TwinTouch MultiColumn

Column. Hintakuvasto. Näyttö- ja esitys kalusteet julkisiin tiloihin. TwinColumn TwinColumn Rec REP, Com TwinTouch MultiColumn Column Näyttö- ja esitys kalusteet julkisiin tiloihin Hintakuvasto TwinColumn TwinColumn Rec REP, Com TwinTouch MultiColumn multimediavaunut edulliset näyttövaunut erikoismallit kosketusnäytöille Nelikko

Lisätiedot

Results for Ilmajoki SRA, Lokakuu 2018

Results for Ilmajoki SRA, Lokakuu 2018 Results for Ilmajoki SRA, Lokakuu 2018 OPEN results DIV CAT CLS REG SRA 1 100.00 225.4412 7. Antti Urmas Open - U FIN 5953 2 95.00 214.1640 12. Matti Kauppila Open M I U FIN 6352 3 83.71 188.7158 30. Simo

Lisätiedot

Järjestelmän laitteet ja tietoliikennekaapelointi Järjestelmän laitteet ja vahvavirtakaapelointi

Järjestelmän laitteet ja tietoliikennekaapelointi Järjestelmän laitteet ja vahvavirtakaapelointi 7,(/$,726 88'(10$$17,(3,,5, 979b/,//b.26.(/$9$$5$/$ 0887789$723$67((7.$$3(/2,17, 5$.(118668811,7(/0$ 6,6b//

Lisätiedot

Valokaapelit tele- ja tietoverkoissa

Valokaapelit tele- ja tietoverkoissa Valokaapelit tele- ja tietoverkoissa 1 Sisältö Optiset kuidut ja niiden ominaisuudet Kaapelirakenteet Kaapeleiden testaus Asentaminen, jatkaminen ja päättäminen Kuvia kaapeleiden valmistuksesta 2 Monimuotokuidun

Lisätiedot

SÄHKÖLIITTYMÄTARJOUS RISTIJÄRVEN IIJÄRVEN JUURIKKANIEMEEN

SÄHKÖLIITTYMÄTARJOUS RISTIJÄRVEN IIJÄRVEN JUURIKKANIEMEEN Kunnanjohtaja Reijo Fredriksson Ristijärven kunta Aholantie 19 88400 RISTIJÄRVI 14.7.2005 SÄHKÖLIITTYMÄTARJOUS RISTIJÄRVEN IIJÄRVEN JUURIKKANIEMEEN Olette ottanut yhteyttä sähköliittymän rakentamiseksi,

Lisätiedot

VALMISKAAPELITUOTTEET

VALMISKAAPELITUOTTEET VALMISKAAPELITUOTTEET Kuitu kotiin Laajakaistaverkot Orbis Oy - Valmiskaapelituotteet 2016 1 Orbiksen osaaminen Orbiksella on yli 25 vuoden kokemus valokuitutuotteiden valmistamisesta ja tuotteitamme käyttävät

Lisätiedot

VALAISINPYLVÄÄN (PUU 10m), PÄÄTTEIDEN, VALAISIMEN JA VARREN PURKU JA HÄVITYS ILMAJOHTOKAAPELIN AMKA16-35 PURKU JA HÄVITYS 0

VALAISINPYLVÄÄN (PUU 10m), PÄÄTTEIDEN, VALAISIMEN JA VARREN PURKU JA HÄVITYS ILMAJOHTOKAAPELIN AMKA16-35 PURKU JA HÄVITYS 0 : VALAISTUSJÄRJESTELMÄ KOHDE:, RYTTYLÄ (28) NO NIMIKE OSA OSA 2 OSA 3. HUOM. 2 PURETTAVAT JÄRJESTELMÄT 2. VALAISINPYLVÄÄN (PUU m), PÄÄTTEIDEN, VALAISIMEN JA VARREN PURKU JA HÄVITYS 2.2 VALAISIMEN JA VARREN

Lisätiedot

Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja

Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja maadoitukset Viestintäverkkojen sähköinen suojaaminen ja maadoitukset Antenniverkon potentiaalintasaus ja maston maadoitus Yleiskaapelointijärjestelmän ylijännitesuojaus

Lisätiedot

NC-1000 asennusohje NC-1000 VALOKAAPELEIDEN RISTIKYTKENTÄJÄRJESTELMÄ

NC-1000 asennusohje NC-1000 VALOKAAPELEIDEN RISTIKYTKENTÄJÄRJESTELMÄ NC-1000 asennusohje NC-1000 VALOKAAPELEIDEN RISTIKYTKENTÄJÄRJESTELMÄ SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleiskuvaus 5 2. NC-1000 ristikytkentäjärjestelmän tuotteet 6 3. Telineen asennus paikoilleen 8 4. Telineen maadoitus

Lisätiedot

KÄSITTELYOHJE /AV/01. FYOVD2PMU-kaapelit

KÄSITTELYOHJE /AV/01. FYOVD2PMU-kaapelit FYOVD2PMU-kaapelit Yleiset asennusohjeet Ohjeet kaapelikelan käsittelyyn löytyvät yleisohjeesta 20130515/AV/01 Kelan käsittely. FYOVD2PMU-kaapelit on suunniteltu kestämään aurausasennus suoraan maahan.

Lisätiedot

Elisa Oyj. Kaapelin sijoitusoikeus

Elisa Oyj. Kaapelin sijoitusoikeus Elisa Oyj Kaapelin sijoitusoikeus Voimassa 1.4.2006 Laatinut/ylläpitää Tarkastanut Hyväksynyt Voimassa alkaen 1.4.2006 Esko Koskela SISÄLLYSLUETTELO 1(1) KAAPELIN SIJOITUSOIKEUS...1 1 SIJOITUSOIKEUSTUOTTEET...1

Lisätiedot

MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVO JUANKOSKI (23) -HANKEALUEEN TU- KIKELPOISUUDESTA

MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVO JUANKOSKI (23) -HANKEALUEEN TU- KIKELPOISUUDESTA Analyysi Korjattu markkina-analyysi, joka korvaa 11.11.2010 päivätyn markkina-analyysin. Dnro: 27.2.2015 1337/9520/2010 MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVO JUANKOSKI (23) -HANKEALUEEN TU- KIKELPOISUUDESTA 1

Lisätiedot

LAATUA ASUINKIINTEISTÖJEN KUITUSISÄVERKKOIHIN

LAATUA ASUINKIINTEISTÖJEN KUITUSISÄVERKKOIHIN KUITUVERKON SUORITUSKYKYARVOJEN MERKITYS JA MITTAUS 8.11.2017 LAATUA ASUINKIINTEISTÖJEN KUITUSISÄVERKKOIHIN VILLE REINIKAINEN Sisältö Suorituskykyarvojen ja liittimien puhtauden merkitys käytännössä Mittauksen,

Lisätiedot

VALOKAAPELIKOULUTUSTA YRITYSKOHTAISESTI

VALOKAAPELIKOULUTUSTA YRITYSKOHTAISESTI 1(6) VALOKAAPELIKOULUTUSTA YRITYSKOHTAISESTI Oheen on koottu yrityskohtainen valokaapelikoulutuspaketti, joka koostuu neljästä kurssista: VALOKAAPELIEN KÄSITTELY KUITUJEN JATKAMINEN ja PÄÄTTÄMINEN VALOKAAPELIYHTEYKSEIN

Lisätiedot

Kaivun syvyys metreinä maanpinnasta: Toivottu näyttöaika: Lähestymiskartta kaivupaikalle (ilman kaapeleita) TM35FIN:

Kaivun syvyys metreinä maanpinnasta: Toivottu näyttöaika: Lähestymiskartta kaivupaikalle (ilman kaapeleita) TM35FIN: KARTTAOTE KL706376 s. 1/8 Lähestymiskartta kaivupaikalle (ilman kaapeleita) Mittakaava 1:8000 TM35FIN: 273041.75 6963445.76 Kaivupaikka: Pappilantie 13, 60800 Ilmajoki, Suomi Kaivaja: Harri Valtari, Ilmajoen

Lisätiedot

KÄSITTELYOHJE /AV/01. FZOMSU-kaapelit

KÄSITTELYOHJE /AV/01. FZOMSU-kaapelit FZOMSU-kaapelit Yleiset asennusohjeet Ohjeet kaapelikelan käsittelyyn löytyvät yleisohjeesta 20130515/AV/01 Kelan käsittely. FZOMSU-kaapelit on suunniteltu asennettaviksi sisätiloihin tai kanavaputkiin.

Lisätiedot

Valokuituverkon asennusohjeita. Ohjeita valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet

Valokuituverkon asennusohjeita. Ohjeita valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet Valokuituverkon asennusohjeita Ohjeita valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet Palveluiden tuottajat VALOKUITUVERKON RAKENNE Internet/ operaattorien valokuituverkot

Lisätiedot

Päätösluonnos enimmäishinnoista kiinteään verkkoon pääsyn tukkumarkkinoilla

Päätösluonnos enimmäishinnoista kiinteään verkkoon pääsyn tukkumarkkinoilla Päätös 1 (33) Luonnos Dnro: 10.10.2014 636/961/2014 Elisa Oyj PL 1 00061 ELISA Päätösluonnos enimmäishinnoista kiinteään verkkoon pääsyn tukkumarkkinoilla Teleyritys, jota päätös koskee Elisa Oyj Asetettavat

Lisätiedot

Pienkiinteistön valokuiturakentamisen ohje

Pienkiinteistön valokuiturakentamisen ohje Vrs 3.0 Pienkiinteistön valokuiturakentamisen ohje Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n valokuituliittymän toimitus kiinteistöön KSVV Oy toimittaa ja asentaa valokuituliittymän asiakkaalle käyttövalmiiksi.

Lisätiedot

NAF SPK kuiturasia. NAF SPK kuituboksi. NAF SPK pohjalevy. Kuitu kotiin

NAF SPK kuiturasia. NAF SPK kuituboksi. NAF SPK pohjalevy. Kuitu kotiin NAF SPK kuiturasia NAF SPK kuituboksi Sähkönumero 7264899 Sisälle asennettava muovinen kotelo Ulkomitat 115x85x20mm, KxLxS Paikka yhdelle SC duplex tai LC quattro Kaapelin läpivienti molemmilla sivuilla

Lisätiedot

HAJA-ASUTUSALUEIDEN LAAJAKAISTAHANKE 14.10.2010 Pyyntö hanke-ehdotuksiksi Osa 5. Hanke-ehdotuslomake

HAJA-ASUTUSALUEIDEN LAAJAKAISTAHANKE 14.10.2010 Pyyntö hanke-ehdotuksiksi Osa 5. Hanke-ehdotuslomake HAJA-ASUTUSALUEIDEN LAAJAKAISTAHANKE 14.10.2010 Pyyntö hanke-ehdotuksiksi Osa 5. Hanke-ehdotuslomake Tiedot hankkeesta ja hanke-ehdotuksen laatijasta Hankkeen nimi ja kunta Hämeenlinnan Hauhon laajakaistahanke,

Lisätiedot

VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Mattilantien/ Uuden Herajoen tien kiertoliittymä

VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Mattilantien/ Uuden Herajoen tien kiertoliittymä VALAISTUSSUUNNITELMA VALAISTUSSUUNNITELMASELOSTUS Mattilantien/ Uuden Herajoen tien kiertoliittymä SISÄLLYSLUETTELO: Projektin tiedot... 2 Toimivuusvaatimukset... 2 Tekniset vaatimukset... 2 11200 Poistettavat,

Lisätiedot

273 l Kaapelinsuojaus

273 l Kaapelinsuojaus Kaapelinsuojajärjestelmä on tarkoitettu maahan asennettavien sähkö- ja telekaapelien mekaaniseksi suojaksi liikennettä ja routaa vastaan. -kaapelinsuojaputket, niiden osat sekä jatkoskaivot muodostavat

Lisätiedot

Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle

Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle Keruukontti saapuu Ennen porausta kohteeseen tuodaan kivituhkan keruuseen tarkoitettu kontti, jonka mitat ovat n. 2m x 2m x 3,5m. Kontin paikka

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Käyttäjälle... 3

Sisällysluettelo. Käyttäjälle... 3 Käyttäjälle..................................... 3 Sisällysluettelo................................. 5 Johdanto..................................... 11 Tekniset vaatimukset 31000 Vesihuolto.............................

Lisätiedot

Saimaan Kuidun valokuituverkon asennusohjeita

Saimaan Kuidun valokuituverkon asennusohjeita Saimaan Kuidun valokuituverkon asennusohjeita Ohjeita valokaapelin asentamisesta tontilla ja valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet. Lisätietoja: Myynti- ja markkinointi

Lisätiedot

Taipalsaaren valokaapeliverkon ohjeita. Ohjeita valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet

Taipalsaaren valokaapeliverkon ohjeita. Ohjeita valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet Taipalsaaren valokaapeliverkon ohjeita Ohjeita valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet Palveluiden tuottajat VALOKUITUVERKON RAKENNE Internet/ operaattorien valokuituverkot

Lisätiedot

JANAKKALAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 1/2019 Kirkkovaltuusto

JANAKKALAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 1/2019 Kirkkovaltuusto Aika 15.1.2019 kello 18.30 Paikka Turengin seurakuntakeskus, Juttilantie 2, 14200 Turenki Läsnä Aitto-oja Piia Marttinen Kari Eerola Pirkko Mustalahti Satu Eriksson Niko Mylly Joona Hakala Pentti Mäkelä

Lisätiedot

Anvia Oyj Laitepaikkatuotteet

Anvia Oyj Laitepaikkatuotteet 1 Teleoperaattorihinnasto Anvia Oyj Laitepaikkatuotteet Voimassa 1.7.2012 alkaen toistaiseksi 2 SISÄLLYSLUETTELO Laitepaikkatuotteet... 3 1. Yleistä... 3 2. Laitepaikkatuotteet... 3 2.1 Telinepaikka...

Lisätiedot

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Satakunta hankealue 23 (Nakkila)

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Satakunta hankealue 23 (Nakkila) Muistio 1 (6) Dnro: 14.12.2012 1830/9520/2012 Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Satakunta hankealue 23 (Nakkila) 1 Hankealueen tukikelpoisuus Markkina-analyysi koskee Satakunnan maakunnan

Lisätiedot

1 VUOKRATTAVAT TUOTTEET... 2 2 TOIMITUSAIKA... 2 3 PALVELUKUVAUKSET... 3. 3.1 Analoginen 2- johdinyhteys, tavanomainen laatu (O)...

1 VUOKRATTAVAT TUOTTEET... 2 2 TOIMITUSAIKA... 2 3 PALVELUKUVAUKSET... 3. 3.1 Analoginen 2- johdinyhteys, tavanomainen laatu (O)... Palvelukuvaus 1 Sisällysluettelo 1 VUOKRATTAVAT TUOTTEET... 2 2 TOIMITUSAIKA... 2 3 PALVELUKUVAUKSET... 3 3.1 Analoginen 2- johdinyhteys, tavanomainen laatu (O)... 3 3.2 Analoginen 2-johdinyhteys, erikoislaatu

Lisätiedot