Toimivia yhteyksiä! Valokuitu on sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin! Infopaketti. valokuidun tilaajalle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimivia yhteyksiä! Valokuitu on sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin! Infopaketti. valokuidun tilaajalle"

Transkriptio

1 Toimivia yhteyksiä! Valokuitu on sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin! Infopaketti valokuidun tilaajalle

2 Liittymän maatyöt Valokuitukaapeli aurataan tai kaivetaan maastossa noin 70 senttimetrin syvyyteen. Piha-alueella syvyydeksi riittää senttimetriä. Auraus tehdään kaivinkoneella, johon on kiinnitetty tarkoitukseen kehitetty kapea laite. Samanaikaisesti kuitukaapelin kanssa maahan upotetaan muovinen varoitusnauha. Varoitusnauha jää maahan kaapelin päälle noin 20 senttimetriä kaapelin yläpuolelle. Nauhan tarkoitus on varoittaa tulevia kaivajia kaapelin sijainnista. Pihan kaapelonti sisältää auraus- ja kaivujälkien tasauksen. Pinnoitteiden korjaus voidaan tarvittaessa suorittaa erillisellä sopimuksella. Kaapelin asentamisesta ei tule juurikaan näkyviä jälkiä: nurmikkoon jää vain kapea, paljas raita kertomaan kaapelin kulkureitistä. Itse kaivinkoneesta painautuu tonttimaalle isommat jäljet, joten koneen olisi hyvä päästä kulkemaan tietä pitkin. Kaivinkoneen kauha ylettyy tekemään ojaa noin 4 5 metrin etäisyydelle. Ennen valokuidun asentamista merkitään työkoneiden kulkureitti ja kohteet, joita tulee varoa sekä muut kaapelit. Merkinnät tehdään maastoon maalilla ja huomiokepeillä. Tontin omistajan vastuulla on merkitä tontilla oleva muu infra, kuten vesi- ja viemäriputket sekä sähkökaapelit. Kiinteistön viereen tulevaa kaivantoa ei saa peittää, ennen kuin valokuitukaapeli on lopullisesti kytketty jakokaappiin talon sisällä. Ylimääräinen kuitukaapeli jää lenkille kaivantoon. Sen lopullinen pituus selviää vasta jakokaappiin kytkemisen jälkeen. ÄLÄ KOSKAAN KATKAISE KUITUKAAPELIA ITSE! Liittyjä antaa Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy:lle maankäyttöoikeuden valokuituverkon rakennustöiden sekä mahdollisten ylläpito- ja huoltotöiden osalta. Maahan kaivettava kuitukaapeli on toimintavarma. Valokuitukaapeli asennetaan yleensä tien reunaan tai ojaan, koska työkoneiden on helpoin siirtyä tietä pitkin.

3 Läpivienti taloon Kaapelin läpivientireiän teko taloon on kiinteistön omistajan vastuulla. Läpiviennin paikka kannattaa valita käytön kannalta keskeiselle paikalle huomioiden tietokoneiden, television ja puhelinten paikka, jotta vältytään pitkiltä johdoilta talon sisällä. Läpivienti voi olla myös yläkerrassa. Valokuitukaapeli tuodaan sisälle kiinteistöön seinän läpi. Valokuitukaapeli tuodaan sisälle taloon seinän viertä pitkin ja seinän läpi loivasti, noin 45 asteen kulmassa. Kuitukaapelin läpivientiin riittää yleensä halkaisijaltaan 20 millimetriä oleva reikä. Reiän sijainnista ja koosta kannattaa aina keskustella asentajan kanssa etukäteen. Koska kuitukaapelia ei voi taittaa jyrkästi, täytyy reitin olla hyvin suunniteltu. Myös asentaja voi suorittaa läpiviennin erillistä maksua vastaan. Kuitukaapelin reitti pitää suunnitella huolellisesti. Seinään poraus VIISTOON (noin 45 ) Kuitukaapelin läpivienti sisälle kiinteistöön: Reikä porataan VIISTOON, ettei kaapeli pääse taittumaan liikaa. Läpivientireiän halkaisijan tulee olla 20 mm. Kiinteistön omistaja ei vedä kaapelia sisälle kiinteistöön, vaan sen tekee hitsaaja. Kiinteistön omistaja ei myöskään saa missään nimessä omin päin katkaista kaapelia. Ylimääräinen kaapeli haudataan maahan lenkille routaeristeiden päälle. Kaapelilenkki on halkaisijaltaan noin metrin. Kaapelia ei saa taittaa. Kun valokuitukaapeli on lopullisesti kytketty ja sen toimivuus testattu, voidaan kaivannot peittää ja kaapeli suojata näkyvältä osalta. Seinään tullut läpivientireikä pitää tiivistää sopivalla materiaalilla: mineraalivillalla, tiivistemassalla, polyuretaanilla tai muulla paikkaan sopivalla tiivisteaineella.

4 Päätekotelo Sisälle tulevan kuitukaapelin päättämiseen tarkoitettu metallinen kuitupäätekotelo on leveydeltään 10 cm, korkeudeltaan 10 cm ja syvyydeltään 4 cm. Päätekotelo on tarkoitettu asennettavaksi lämpimään ja kuivaan tilaan. Asennuskorkeudella ei ole merkitystä, kunhan kytkentä on helppo suorittaa. Paras asennuskorkeus on työskentelykorkeudella. Päätekotelon sijainti täytyy olla lähellä valokaapelin sisääntuloreikää, mieluiten suoraan sen yläpuolella. Valokuitukaapeli päätetään päätekotelon sisälle, ja kaapelin päähän hitsataan kytkentäliittimet. Näistä liittimistä jatketaan matkaa erillisellä kytkentäkaapelilla päätekotelon ulkopuolelle, jossa sijaitsee aktiivilaite. Aktiivilaitteen läheisyydessä tulee olla pistorasia (sähkövaraus). Aktiivilaitteesta signaali lähtee eteenpäin tietokoneille, puhelimille tai esimerkiksi televisiolle. Sisäverkossa signaali kulkee joko langattomasti tai normaalilla atk-kaapelilla, joita myyvät kaikki tietokonekaupat ja monet kodinkoneita myyvät liikkeet. Asiakas vastaa itse omasta sisäverkosta. Aktiivilaite HUOMIOITAVA EHDOTTOMASTI! Aktiivilaitteessa oleviin keltaisiin välikuituihin ei saa itse koskea eikä aktiivilaitetta saa itse irrottaa telineestä! AKTIIVILAITE TARVITSEE SÄHKÖPISTOKKEEN SEN VÄLITTÖMÄÄN LÄHEISYYTEEN. Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy asentaa kuitupäätekotelon ja päättää siihen valokuitukaapelin. Tämä työ sisältyy liittymän hintaan kuidun asennuksen yhteydessä. Mikäli kotelon asennus tehdään jälkikäteen (esim. uudisrakennukset) kuuluu asennus hintaan vain ensimmäisellä asennuskerralla. Kuitupäätekotelo Valokuitu kattaa kaikki kiinteistön tietoliikenneyhteydet.

5 Aktiivilaite Päätekotelon viereen tuleva aktiivilaite on se, joka muuntaa kaapelissa kulkevan valon takaisin tietokoneiden ymmärtämäksi signaaliksi. Tämä aktiivilaite vuokrataan tai ostetaan palveluntarjoajalta. Kuitupäätekotelon ja aktiivilaitteen voi halutessaan asentaa erilliseen laitekaappiin, jossa ne ovat hyvässä järjestyksessä katseilta piilossa. Aktiivilaitteita on useita eri malleja ja niiden keskimääräinen hinta on noin 170 euroa. Suojaa aktiivilaite sähköverkon häiriöiltä. UPS-laite Aktiivilaitteen ja tietokoneiden suojaksi on turvallista hankkia UPS-laite, joka antaa suojan virtakatkoilta ja ukonilman aiheuttamilta jännitepiikeiltä. UPS-laite pystyy yleensä lisäksi suojaamaan myös puhelinverkkoon kytketyt laitteet. UPS-laite takaa keskeytymättömän virran saannin muutamiksi minuuteiksi sähkökatkon sattuessa. UPS-laitteita on erityyppisiä. Akkujen kestoaika ja toimintatapa määräävät yleensä myös hinnan. UPS-laite kannattaa hankkia käytännössä aina, mutta varsinkin silloin, kun virtajohdot/puhelinjohdot tulevat taloon ilmakaapeleilla, tai jos alueella on usein ukonilmasta aiheutuvia häiriöitä ja/tai virtakatkoksia. UPS-laitteen sijaan voi käyttää pelkkää ylijännitesuojaa, joka ei kuitenkaan anna yhtä hyvää suojaa laitteistolle kuin oikea UPS-laite. Ukonilmalla kannattaa ottaa virtajohdot irti niin aktiivilaitteesta kuin kaikista sen takana olevista laitteista (tietokone, langaton tukiasema, digiboxi, TV yms). Johdot kannattaa irrottaa varsinkin, jos ei ole hankkinut UPS-laitetta. Laitteilla on vuoden takuu, mutta se ei korvaa ylijännitteestä (ukkosesta) johtuvia vaurioita.

6 Sisäverkko Yksinkertaisin tapa rakentaa sisäverkko on käyttää langatonta tukiasemaa. WLAN-järjestelmän tukiasemat ovat edullisia ja ne on helppo liittää aktiivilaitteeseen. Tietokoneissa pitää olla WLAN-vastaanotin. Mikäli käyttöön otetaan IP-TV, tarvitaan kiinteä sisäverkko. Nykyaikainen ratkaisu on rakentaa kiinteistöön parikaapeliverkko tietokoneille, jotka liitetään kytkimeen ja siitä palomuurin kautta internettiin. Tietokoneen ja kytkimen välisen kaapelin kokonaispituus ei saisi ylittää 100 metriä. Jos pituus ylittyy, tiedonsiirron toimivuus on epävarmaa. Uusissa asennuksissa tiedonsiirtoon kannattaa käyttää CAT 6 -luokan kaapelia ja tarvikkeita. TV Huippunopea yhteys töihin ja vapaa-ajalle. Kytkin + Palomuuri Internet Kuitupääte Ulkoverkko Internet-yhteys on mahdollista kuljettaa myös ulkorakennukseen tai pihalle käyttämällä WLAN-tukiasemaa tai -kaapelia. Ulkoantennien avulla voidaan etäisyyttä kasvattaa jopa 500 metriin asti. Lisäantenni voidaan tarvittaessa laittaa sekä vastaanottimeen että lähettimeen. Varmin yhteys saadaan parikaapelilla, kuitenkin vain 100 metrin pituuteen asti.

7 Valokuituasiakkaan muistilista! 1. Palauta allekirjoitettu liittymäsopimus Pohjois-Satakunnan Seutuverkko Oy:lle. 2. Suosittele valokuituliittymää myös naapurillesi, sillä kaivutöiden yhteydessä päärakentamiskaudella voidaan liittymät toteuttaa kustannustehokkaasti. Myöhemmin otettuna valokuituliittymän hinta on korkeampi. 3. Ota selville tonttisi alueella sijaitseva muu infra, kuten sähkökaapelit ja vesi- ja viemäriputket. Mieti valmiiksi kaapelin reitti sekä läpiviennin paikka. 4. Kaapelointiurakoitsija ottaa yhteyttä ja käy kanssasi läpi tontin alueella menevän reitin sekä talon läpivientireiän paikan. 5. Tee valokuitukaapelin läpivientireikä kiinteistösi siihen kohtaan, josta kaapeli menee sisälle. Reiän ehtii tehdä vielä silloinkin, kun kaapeli on jo talosi seinällä kerällä kerällä odottamassa sisälle vientiä. HUOM! ÄLÄ KUITENKAAN ITSE VEDÄ KAAPELIA REIÄSTÄ SISÄLLE ÄLÄKÄ MYÖSKÄÄN MISSÄÄN TAPAUKSESSA KATKAISE KAAPELIA! 6. Tee sopimus palveluntarjoajan kanssa haluamistasi palveluista sekä tarvittavista aktiivilaitteista, jolloin liittymä palveluineen on käytössäsi mahdollisimman pian valmistumisen jälkeen. 7. Suojaa aktiivilaite ja muut sähkölaitteet sähköverkon ali- ja ylijännitteiltä. Tämän voi tehdä mm. ylijännitesuojalla ja UPS-laitteilla. PARAS SUOJA UKKOSTA VASTAAN ON KUITENKIN KAIKKIEN VIRTAJOHTOJEN IRROTTAMINEN SEINÄSTÄ! 8. Varmista, että sisäverkkosi on suojattu ajanmukaisella palomuurilla ja virustorjunnalla! Moderni käyttöliittymä nostaa kiinteistösi arvoa!

KUITU KOTIIN tietopaketti

KUITU KOTIIN tietopaketti KUITU KOTIIN tietopaketti Suupohjan seutuverkko (SSV) tuo tilaajalle valokuidun kotiin asti ja ylläpitää kuituverkon toimivuutta. SSV ei toimita internetyhteyttä kuidun kautta. Yhteyden toimivuudesta vastaa

Lisätiedot

Savon Kuitu rakentaa valokuituliittymän kiinteistöösi toimintakuntoon asennettuna! Valokuitu avaa oven tulevaisuuden palveluille!

Savon Kuitu rakentaa valokuituliittymän kiinteistöösi toimintakuntoon asennettuna! Valokuitu avaa oven tulevaisuuden palveluille! Savon Kuitu rakentaa valokuituliittymän kiinteistöösi toimintakuntoon asennettuna! Valokuitu avaa oven tulevaisuuden palveluille! Savon Kuituverkko Oy on maakunnallinen verkkoyhtiö, jonka tehtävänä on

Lisätiedot

Kaikki maailmassa ei ole langatonta. Valitse. valokuitu! Se ainoa luotettava ja huippunopea!

Kaikki maailmassa ei ole langatonta. Valitse. valokuitu! Se ainoa luotettava ja huippunopea! Kaikki maailmassa ei ole langatonta. Valitse valokuitu! Se ainoa luotettava ja huippunopea! Valokuituverkko on seuraavan sukupolven tietoliikenneverkko, joka mahdollistaa kaikki tulevaisuuden laajakaistapalvelut,

Lisätiedot

Valokuituliittymä. itse urakoiden!

Valokuituliittymä. itse urakoiden! Valokuituliittymä itse urakoiden! Itseurakointi lyhyesti Ota yhteyttä Savon Kuidun myyntiin. Selvitämme yhdessä onko liittymän toteutus mahdollista itseurakoiden. Taajama-alueella tai tiheästi asutuilla

Lisätiedot

Kaikki maailmassa ei ole langatonta. Valitse. valokuitu! Se ainoa luotettava ja huippunopea!

Kaikki maailmassa ei ole langatonta. Valitse. valokuitu! Se ainoa luotettava ja huippunopea! Kaikki maailmassa ei ole langatonta. Valitse valokuitu! Se ainoa luotettava ja huippunopea! Valokuituverkko on huippunopea tietoliikenneverkko, joka mahdollistaa kaikki tulevaisuuden laajakaistapalvelut,

Lisätiedot

Valokuituliittymän toteutus itse urakoiden. Ohjeistus kuinka rakennat valokuituliittymän kiinteistöösi runkoverkosta

Valokuituliittymän toteutus itse urakoiden. Ohjeistus kuinka rakennat valokuituliittymän kiinteistöösi runkoverkosta Valokuituliittymän toteutus itse urakoiden Ohjeistus kuinka rakennat valokuituliittymän kiinteistöösi runkoverkosta 2 Sisällysluettelo Valokuituliittymän hankinta. Itse urakoiden vai avaimet käteen toimituksena?...

Lisätiedot

Infopaketti valokuituverkon laajentumisesta

Infopaketti valokuituverkon laajentumisesta Infopaketti valokuituverkon laajentumisesta Tämän tietopaketin tarkoituksena on tarjota kättä pidempää valokuituverkon laajentumisesta kiinnostuneille henkilöille. Tietopakettiin on pyritty kokoamaan perustiedot

Lisätiedot

Allaway - keskuspölynimurijärjestelmän. asennusohje 13347/FIN

Allaway - keskuspölynimurijärjestelmän. asennusohje 13347/FIN Allaway - keskuspölynimurijärjestelmän asennusohje 13347/FIN Ohjeen käyttäjälle Tämä ohje koskee kotikäyttöön tarkoitettuja Allaway-järjestelmiä. Tutustu tähän ohjeeseen huolella ennen asennustyön aloittamista.

Lisätiedot

Vuores ICT-ohje Vuoreksen alueen ICT-rakentamisen ja -palveluiden suunnitteluohje

Vuores ICT-ohje Vuoreksen alueen ICT-rakentamisen ja -palveluiden suunnitteluohje Vuores ICT-ohje Vuoreksen alueen ICT-rakentamisen ja -palveluiden suunnitteluohje Versio 3.1 18.5.2010 - Marko Hännikäinen, Professori Tampereen teknillinen yliopisto, +358 (0)40 849 0770, marko.hannikainen@tut.fi

Lisätiedot

Opas taloyhtiön kiinteän Internet-yhteyden hankintaan

Opas taloyhtiön kiinteän Internet-yhteyden hankintaan Opas taloyhtiön kiinteän Internet-yhteyden hankintaan 2 Sisällys Opas taloyhtiön kiinteän Internet-yhteyden hankintaan Opas Ministeriön esipuhe... 3 Johdanto... 4 Käsitteet ja liittymätyypit... 6 Tekniikkaa

Lisätiedot

electrolux keskuspölynimurijärjestelmät Omistajan opas

electrolux keskuspölynimurijärjestelmät Omistajan opas electrolux keskuspölynimurijärjestelmät Omistajan opas 2 electrolux keskuspölynimurit Sisällysluettelo Putkisto Keskusyksikön sijainti...3 Putkiston suunnittelu...3 Imurasioiden sijainti...3 Tyypillisiä

Lisätiedot

TAIPALSAAREN VALOKUITUVERKKO

TAIPALSAAREN VALOKUITUVERKKO TAIPALSAAREN VALOKUITUVERKKO 6.5.2015 Kunnanjohtaja Jari Willman Taipalsaaren kunta Tuomo Puhakainen Kari Kotirinta Nek Saimaa Oy Heli Pajuvirta Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnat ESITTELY TUOMO PUHAKAINEN

Lisätiedot

HUSQVARNA AUTOMOWER 305/308 KÄYTTÖOHJE

HUSQVARNA AUTOMOWER 305/308 KÄYTTÖOHJE HUSQVARNA AUTOMOWER 305/308 KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto ja turvallisuus... 5 1.1 Johdanto... 5 1.2 Tuotteen symbolit... 6 1.3 Käyttöohjeen symbolit... 7 1.4 Turvaohjeet... 8 2. Esittely...

Lisätiedot

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas Pientalorakentajan tietoliikenneopas Sisällysluettelo Pientalojen kehittyvät viestintä palvelut.. 3 Sonera Kotikuitu -palvelu... 3 Liityntäverkon talokaapeli... 4 Toimenpiteet ennen kaivutöiden aloittamista...

Lisätiedot

ILMALÄMPÖPUMPPU. Yleisasennus- ja käyttöohje. Vers. 5.1

ILMALÄMPÖPUMPPU. Yleisasennus- ja käyttöohje. Vers. 5.1 ILMALÄMPÖPUMPPU Yleisasennus- ja käyttöohje Vers. 5.1 JOHDANTO Arvoisa Ultimate Ilmalämpöpumppuasiakkaamme LUE asennusohjeet huolellisesti AINA ENNEN ASENNUSTA ja pyydä myös asentajaasi tutustumaan asennusohjeisiin.

Lisätiedot

Vauhtia verkkoon. Sadan megan Suomi

Vauhtia verkkoon. Sadan megan Suomi Vauhtia verkkoon Sadan megan Suomi 1 Sisältö 1. Mikä 100 megan laajakaista? sivu 2-3 4. Mitä kaikkea valokuidulla saa? sivu 6 2. Tee sijoitus tulevaisuuteen sivu 4 5. Tilaa huippunopea laajakaista kotiisi

Lisätiedot

Kuitupäätelaitteen asennus- ja käyttöohje. 1. Päätelaitteen asennus. 1.1. ominaisuudet ja liitännät ASENNUSOHJE

Kuitupäätelaitteen asennus- ja käyttöohje. 1. Päätelaitteen asennus. 1.1. ominaisuudet ja liitännät ASENNUSOHJE Kuitupäätelaitteen asennus- ja käyttöohje 1. Päätelaitteen asennus Kuituliittymän käyttöä varten tarvitaan palveluun soveltuva päätelaite, joka yhdistää asiakkaan lähiverkon tietokoneet ja laitteet Internetissä

Lisätiedot

2.0 ------- 2008. Maahantuoja: Assisting Automation Services Finland Oy, www.aas.fi Tuotteen kotisivut: www.ambrogio.fi

2.0 ------- 2008. Maahantuoja: Assisting Automation Services Finland Oy, www.aas.fi Tuotteen kotisivut: www.ambrogio.fi 1 Käyttäjän opas 2.0 ------- 2008 L300 Basic Ruohonleikkuurobotti 2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... 4 Käyttöohjeen tarkoitus... 4 Valmistajan ja laitteen tiedot... 4 Laitteen huolto... 4 Yleistä laitteesta...

Lisätiedot

Robottiruohonleikkuri

Robottiruohonleikkuri Käännös alkuperäisestä käyttöohjeesta Robottiruohonleikkuri Käyttöopas RS612 / RS622 / RS630 TS1000 / TS1800 MS1000 / MS1800 WWW.ROBOMOW.COM / WWW.ROBOMOW.EU DOC6011A Robomow RS -mallit - EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus

Lisätiedot

RUUKKI AURINKO SÄHKÖ PAKETTI

RUUKKI AURINKO SÄHKÖ PAKETTI RUUKKI AURINKO SÄHKÖ PAKETTI ASENNUS-, HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJEET Johdanto Nämä ohjeet käsittelevät aurinkopaneelien asentamisen esivalmistelut, aurinkopaneelien kiinnittämisen katolla, kaapelien kytkennät

Lisätiedot

SLPSUOMEN LÄMPÖPUMPPUTEKNIIKKA OY

SLPSUOMEN LÄMPÖPUMPPUTEKNIIKKA OY SLPSUOMEN LÄMPÖPUMPPUTEKNIIKKA OY ************* LÄMPÖÄSSÄ ************* MAALÄMPÖPUMPUT ASENNUS-, KÄYTTÖÖNOTTO- JA HUOLTO-OHJEET V-MALLI SISÄLLYSLUETTELO: YLEISTÄ...3 TOIMINTASELOSTUS...4 KYTKENTÄKAAVIOITA...5

Lisätiedot

ASUINKIINTEISTÖN TIETOLIIKENNEVERKON UUDISTAMINEN

ASUINKIINTEISTÖN TIETOLIIKENNEVERKON UUDISTAMINEN ASUINKIINTEISTÖN TIETOLIIKENNEVERKON UUDISTAMINEN Suomen Isännöintiliitto ry Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry Suomen Kiinteistöliitto ry Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry Viestintävirasto 2

Lisätiedot

Käyttöohje GARDENA Robottikäyttöisistä R40Li

Käyttöohje GARDENA Robottikäyttöisistä R40Li Käyttöohje GARDENA Robottikäyttöisistä R40Li SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto ja turvallisuus... 5 1.1 Johdanto... 5 1.2 R40Li symbolit... 6 1.3 Käyttöohjeen symbolit... 7 1.4 Turvaohjeet... 8 2. Esittely...

Lisätiedot

Pientalonrakentajan tietoliikenneopas. Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot

Pientalonrakentajan tietoliikenneopas. Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot Pientalonrakentajan tietoliikenneopas Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot MIKSI KUITULIITTYMÄ? IPP:n kuituliittymä on kuluttajille suunnattu kiinteähintainen liityntä nykyaikaiseen

Lisätiedot

CISCO AIRONET 1242AG -TUKIASEMA

CISCO AIRONET 1242AG -TUKIASEMA CISCO AIRONET 1242AG -TUKIASEMA Asennus ja käyttöönotto -ohjeet 4.11.2010 Jaakko Helskyaho CISCO AIRONET 1242AG 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Tukiaseman liitännät... 3 1.2 Virransyöttösovitin...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE V-MALLI Ver. 4/2005 1

KÄYTTÖOHJE V-MALLI Ver. 4/2005 1 KÄYTTÖOHJE V-MALLI Ver. 4/2005 1 SISÄLLYSLUETTELO: YLEISTÄ... 3 TOIMINTASELOSTUS... 4 KYTKENTÄKAAVIOIDEN PERUSTEET... 5 ASENNUSOHJEITA... 7 LÄMPÖÄSSÄN KULJETUS... 7 LÄMPÖÄSSÄN ASENTAMINEN... 7 SIJOITTAMINEN...

Lisätiedot

Tuleeko meille valokuitu? Kevään kuluessa osa Joroislaisista joutuu pohtimaan asiaa.

Tuleeko meille valokuitu? Kevään kuluessa osa Joroislaisista joutuu pohtimaan asiaa. Tuleeko meille valokuitu? Kevään kuluessa osa Joroislaisista joutuu pohtimaan asiaa. Kerisalon kyläläiset ovat hyväkylä hankkeen innoittamana pohtineet kylänkehittämisen mahdollisuuksia ja kehitykseen

Lisätiedot

Labko SAKO-3 Tripla Imeytysjärjestelmä

Labko SAKO-3 Tripla Imeytysjärjestelmä www.wavin-labko.fi WAVIN-LABKO OY Labkotie 1 36240 KANGASALA Tel: +358 (0)20 1285 210 Fax: +358 (0)020 1285 280 email: tanks@wavin-labko.fi 06/13 Labko SAKO-3 Tripla Imeytysjärjestelmä Asennus-, käyttö-

Lisätiedot

Robottiruohonleikkuri

Robottiruohonleikkuri Käännös alkuperäisestä tanskankielisestä käyttöohjeesta Robottiruohonleikkuri RC302 / RC304 / RC306 TC150 / TC300 / TC500 MC150 / MC300 / MC500 Käyttöopas 1 Sisällysluettelo Luku 1 Johdanto ja turvallisuusohjeet...

Lisätiedot

13 kallista virhettä lain vaatimaa kameravalvontaa hankittaessa. Ari Räty, tekninen johtaja Demon turvallisuus Oy

13 kallista virhettä lain vaatimaa kameravalvontaa hankittaessa. Ari Räty, tekninen johtaja Demon turvallisuus Oy 13 kallista virhettä lain vaatimaa kameravalvontaa hankittaessa Ari Räty, tekninen johtaja Demon turvallisuus Oy Tietoa oppaan kirjoittajasta Ari Räty on Demon turvallisuus Oy:n tekninen johtaja ja valvontajärjestelmien

Lisätiedot