BOX SIPOO. Maa-ainesten ottosuunnitelma PÄIVITETTY

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "BOX SIPOO. Maa-ainesten ottosuunnitelma 12.12.2011 PÄIVITETTY 10.2.2015"

Transkriptio

1 BOX SIPOO Maa-ainesten ottosuunnitelma PÄIVITETTY Kiinteistöt Kullovägen RN:o Hagens RN:o Johans RN:o Työ nro

2 PÄIVITETTY SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN KUVAUS YLEISTÄ KIINTEISTÖT LUPATILANNE JA LÄHIALUEEN MUUT TOIMINNOT HANKKEEN PERUSTELUT JA TAVOITTEET ALUEKUVAUS KAAVOITUS TOPOGRAFIA JA MAISEMA MAA- JA KALLIOPERÄ SEKÄ RIKKONAISUUSVYÖHYKKEET LUONTO JA SUOJELUALUEET ASUTUS POHJAVESI PINTAVESI OTTOTOIMINNAN KUVAUS SUUNNITELMAN KARTTA-AINEISTO SUOJAVYÖHYKKEET VALMISTELEVAT TOIMENPITEET Pintamaiden poisto (kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma) Tukitoiminta-alueen perustaminen LIIKENNÖINTIJÄRJESTELYT OTTOALUE JA VAIHEISTUS OTTOTASOT OTTOMÄÄRÄ JA -AIKA SEKÄ MAA-AINEKSEN KÄYTTÖTARKOITUS TOIMINTA-AJAT JALOSTUSTOIMINNAT JA VARASTOINTI VAROTOIMENPITEET JÄLKIHOITO ARVIO YMPÄRISTÖVAIKUTUKSISTA JA TOIMENPITEET HAITTOJEN LIEVENTÄMISEKSI POHJAVESI PINTAVESI MAISEMA JA LUONTO PÖLY MELU YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN TARKKAILU POHJAVEDEN TARKKAILU Tarkkailuputket ja kaivot Pohjaveden pinnan korkeustarkkailu Pohjaveden laaduntarkkailu Näytteiden analysointi ja tulosten raportointi PINTAVEDEN TARKKAILU MUU TARKKAILU MUITA NÄKÖKOHTIA YHTEENVETO... 27

3 PÄIVITETTY (28) LIITTEET Liite 1 Liite 2.1 Liite 2.2 Liite 2.3 Liite 3.1 Liite 3.2 Liite 4 Liite 5 Liite 6 Liite 7 Liite 8 Liite 9 Erillinen liite Sijainti- ja maastokartta Kiinteistörekisterikartta Rajanaapurien yhteystiedot Kohdekiinteistöjen lainhuutotodistukset Ote Boxin osayleiskaavasta Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaava Pohjavesi- ja suojelualuekartta Asennetun pohjavesiputken putkikortti Kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelmalomake Pintavesivaikutusten täydennysselvitys ELY-keskuksen lausunto YVA-selostuksesta Hulevesiselvitys YVA-selostus PIIRUSTUKSET S1 Nykytilanne 1:2000 S2 Lopputilanne 1:2000 S3 Leikkaus A-A 1:2000 / 1:500 S4 Leikkaukset B-B ja C-C 1:1000 / 1:500 S5 Leikkaukset D-D ja E-E 1:1000 / 1:500 S6 Leikkaus F-F 1:1000 / 1:500 Alkuperäistä päivättyä ottosuunnitelmaa on päivitetty Kiinteistörajat ja -tunnukset ovat osittain muuttuneet ja ottoalueen rajaus on muuttunut etelänurkassa (luo-alue). Lisäksi on suunnitelmatekstiin tehty joitakin muita tarkennuksia. Päivitetyt kohdat on esitetty kursiivilla tekstityylillä.

4 PÄIVITETTY (28) 1 HANKKEEN KUVAUS 1.1 Yleistä Suunnittelukohde sijaitsee Boxin kylässä Sipoossa. Helsinki-Porvoo moottoritie (vt 7) kulkee suunnittelualueen pohjoispuolella ja välittömästi alueen itäpuolella kulkee uusi lokakuussa 2011 käyttöön otettu Kilpilahteen vievä tie, Kilpilahdentie (tie 11746). Porvoon ja Sipoon kuntaraja kulkee heti suunnittelualueen itäpuolella. Porvoon keskustaan on etäisyyttä noin 16 km ja Helsinkiin on etäisyyttä noin 30 km. Alueen sijainti- ja maastokartta on esitetty liitteessä 1. Maa-ainesten ottohankkeen (kallion louhinta) osalta käynnistettiin YVAmenettely vuonna Menettelyssä tarkistettiin toteuttamatta jättämisvaihtoehdon lisäksi kolmea toteutusvaihtoehtoa (1, 2 ja 2-). Vaihtoehdoissa 1 ja 2 ottoa suunniteltiin tehtäväksi kahdella osa-alueella (A ja B), joiden pinta-ala yhteensä oli noin 71 ha. Ottomäärä vaihteli ottotasosta riippuen ollen 6,0-11,2 milj. m 3 ktr. Vaihtoehdossa 2- ottoa oli vain osaalueella A, alimman ottotason ollessa +15 ja ottomäärä 6 milj. m 3 ktr. YVA-menettely on päättynyt Uudenmaan ELY-keskuksen annettuaan lausuntonsa YVA-selostuksesta. Lausunto on esitetty kokonaisuudessaan tämän suunnitelman liitteessä 8. Yhteysviranomainen totesi lausunnossaan, että arviointiselostus oli käsitelty YVA-lainsäädännön vaatimalla tavalla ja se täytti arviointimenettelylle asetetut vaatimukset (YVAasetus 10). Lausunnossa esiintuodut huomautukset on otettu huomioon tässä ottosuunnitelmassa. Tämä ottosuunnitelma on laadittu alueelle A (YVA:n vaihtoehto 2- mukaiselle alueelle), johon nyt haetaan maa-ainesten ottolupaa. Ottoalueen rajaus on pääpiirteissään YVA:ssa esitetyn osa-alueen A mukainen, mutta pieniä tarkennuksia rajaukseen on tehty ja ottotasoa on nostettu YVA:ssa esitetystä. Ottoalue on jaettu kahteen osa-alueeseen; pohjoiseen osaalueeseen sekä eteläiseen osa-alueeseen, alueita erottaa toisistaan painanne-alue, jossa ei suoriteta louhintaa. Louhinta ei myöskään ylety kaavan luo-alueelle suunnittelualueen eteläosassa/-puolella. Suunnitelman mukaisen ottoalueen, eli louhittavan alueen, pinta-ala on yhteensä 32,6 ha (pohjoinen osa-alue 7,6 ha ja eteläinen 25,0 ha). Ns. ottamisalue, eli alue jonka sisäpuolelle kaikki ottotoimintaan liittyvät toiminnot (mm. pintamaiden varastointi) sijoittuvat, on pinta-alaltaan 36,4 ha. Ns. suunnittelualue on ottamisaluetta suurempi, noin 44,6 ha. Suunnittelualue seuraa osittain kiinteistörajoja. Ottamisalueen ja suunnittelualueen välisellä alueella ei kuitenkaan ole ottotoimintaan liittyviä toimintoja. Suunnitelmaa ei ole laadittu YVA:n alueen B mukaiselle alueelle, eikä kyseistä aluetta käsitellä tässä suunnitelmassa. Tässä ottosuunnitelmassa ei selosteta yksityiskohtaisesti kaikkia ympäristöön liittyviä kuvauksia, ottotoiminnan vaikutuksia yms., sillä kyseiset asiat on käsitelty YVA-selostuksessa. Tarvittaessa viitataan suoraan YVAselostukseen sekä siinä esitettäviin tietoihin ja kuviin.

5 PÄIVITETTY (28) Maa-ainesten ottoluvan hakijana on Rudus Oy, jossa yhteyshenkilönä toimii Hanna Luukkonen. Maa-ainesten ottosuunnitelma on laadittu Ramboll Finland Oy:ssä. 1.2 Kiinteistöt Suunnitelman mukainen ottotoiminta kohdistuu kiinteistölle Kullovägen RN:o , Hagens RN:o ja Johans RN:o Kiinteistöt ovat yksityisessä omistuksessa, Rudus Oy on laatinut esisopimukset kiinteistönomistajien kanssa koskien maa-ainesten ottoa. Ottosuunnitelman kohteena olevilla kiinteistöillä on yhteensä 9 rajanaapuria, joista kolme on yleisiä teitä (moottoritie ja Kilpilahdentie (2 kiinteistöä)). Yleisten teiden toisella puolella on lisäksi 8 kiinteistöä, joita voidaan pitää rajanaapureina. Naapurikiinteistöt ovat lähinnä maa- ja metsätalousalueita, asutusta niillä ei ole. Kiinteistörekisterikartta, ottotoiminnan kohteena olevien kiinteistöjen lainhuutotodistukset sekä naapurikiinteistöjen omistajien yhteystiedot on esitetty suunnitelman liitteissä Lupatilanne ja lähialueen muut toiminnot Suunnitelman mukaisella alueella ei ole ollut maa-ainesten ottotoimintaa aiemmin eikä alueelle ole myöskään haettu lupia. Alueen kaakkoispuolella noin 500 m etäisyydellä sijaitsee Metsäpirtin kompostointikeskus. Kilpilahden teollisuusalue sijaitsee ottoalueesta noin neljän kilometrin päässä kaakossa. Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy on rakentamassa ottoalueen itäpuolelle, Porvoon kaupungin puolelle lähimmillään noin 150 m ottoalueesta, uutta jätekeskusta. Louhintatyöt ovat alueella käynnissä. Lisäksi Rudus Oy:lla on jätekeskusalueen eteläpuolella maa-ainesten ottotoimintaa kiinteistöillä RN:o 1:130 ja RN:o 1:129. Kilpilahteen vievän uuden tien (Kilpilahdentie) varteen on suunniteltu ympäristötekniikan keskusta. Tämän ottosuunnitelman mukainen ottoalue sijoittuu ko. alueelle. 1.4 Hankkeen perustelut ja tavoitteet Hankkeen tavoitteena on louhia alueen kallioaluetta ja jalostaa mursketta rakennusmateriaaliksi. Samalla ottotoiminta on alueen esirakentamista, sillä ottotoiminnan kohteena oleva alue on osayleiskaavassa osoitettu teollisuus- ja varastoalueeksi. Louhinta on välttämätöntä, jotta alueelle myöhemmin voidaan rakentaa kaavan mukaista toimintaa.

6 PÄIVITETTY (28) Tehdyssä YVA-menettelyssä ei ole tullut esiin sellaisia seikkoja, jotka muodostuisivat esteiksi maa-ainesten ottotoiminnalle hakemuksen mukaisella alueella (eli alueella A). Toiminnasta aiheutuvien pöly- ja melupäästöjen raja-arvot eivät tule ylittymään häiriintyvissä kohteissa. Alueella ei ole havaittu suojeltavia luontotyyppejä tai eläimistöä ja vaikutukset maisemakuvaan ovat suhteellisen vähäiset. Alue sijaitsee erittäin hyvien liikenneyhteyksien varrella (Kilpilahdentie ja moottoritie), eivätkä kuljetukset ohjaudu asutusalueiden läpi. Alue on POSKI-selvityksessä luokiteltu maa-ainesten ottoon soveltuvaksi alueeksi (M) (kuva 1). Alueen luokittelu perustuu GTK:n määrittelemiin kallioperän kiviainesalueisiin. Uudenmaan ympäristökeskus (nyk. ELYkeskus) on tehnyt alueella luontoinventoinnin, jonka mukaan alueella ei havaittu maa-aineslain, luonnonsuojelulain tai metsälain mukaisia arvokkaita elinympäristöjä, eikä muita luontoarvoja. Asutuksen läheisyys tai muu maankäyttö ei myöskään aiheuttanut selvityksessä estettä kiviaineksen otolle. Lisäksi alue on vaihemaakuntakaavassa esitetty kokonaisuudessaan maa-aineksen ottoalueeksi. Kuva 1. Ottoalue (punainen ympyrä) on Poski-selvityksessä esitetty maa-ainesten ottoon soveltuvaksi alueeksi (vihreä merkintä) Edellä mainitun perusteella suunnitelman mukainen alue soveltuu maaainesten ottoon hyvin. Ottotaso ja kallistukset on suunniteltu siten, että alueelle kerääntyvät vedet poistuvat alueelta painovoimaisesti ilman pumppausta toiminnan loputtua. Ottotoiminnan jälkeen alue on rakennettavissa kaavan mukaisille toiminnoille.

7 PÄIVITETTY (28) 2 ALUEKUVAUS 2.1 Kaavoitus Ottosuunnitelman mukainen ottoalue sijaitsee Boxin kylätaajaman osayleiskaavassa miltei kokonaan T-alueella, eli teollisuus- ja varastoalueella. Kaavamääräysten mukaan alue on tarkoitettu asemakaavoitettavaksi. Alueen tasaaminen maa-aineksenotolla loppukäytön vaatimuksia vastaavaksi on sallittua. Aivan lounaisosassa ottoalue sijoittuu M-alueella, eli maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle. Maa-ainesten otto ei ole erikseen kielletty M-alueella. Osittain ottoalue sijaitsee myös jätteenkäsittelyalueen suojavyöhykkeellä (ej). Sipoon valtuusto on päätöksellään hyväksynyt Boxin osayleiskaavan. Kaava on tullut voimaan Sipoon yleiskaavassa 2025 (valtuusto hyväksynyt ) ottoalue on merkitty TP-merkinnällä, eli teollisuus- ja varastoalueeksi. Sipoon yleiskaava 2025 kuulutettiin lainvoimaiseksi , ja korvaa aiemmat yleiskaavat. Itä-Uudenmaan hyväksytyssä maakuntakaavassa (vahvistettu ) ottoalue on kokonaisuudessaan kiviainesten ottoaluetta (EO/k) ja teollisuusaluetta. Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavassa, joka on vahvistettu ympäristöministeriössä , alue on teollisuusaluetta. Porvoon puolella (ottoalueen itäpuolella) on voimassa Sköldvikin osayleiskaava (vahvistettu vuonna 1988). Sköldvikin osayleiskaava on osittain kumottu vuonna 2007 Kilpilahden uuden tieyhteyden takia. Kaavan uudistaminen on käynnistetty, osayleiskaavaluonnoksen laatiminen on aloitettu vuonna Kaavaotteet on esitetty YVA-selostuksen luvussa 3.4 (s ). Lisätietoa kaavoituksesta on myös esitetty YVA-selostuksen luvussa Ote Boxin kylätaajaman osayleiskaavasta ja vaihemaakuntakaavasta on myös esitetty suunnitelman liitteessä Topografia ja maisema Ottoalue ja sen lähiympäristö on topografialtaan melko vähän vaihtelevaa kalliomaastoa. Ottoalueen kohdalla maanpinta kohoaa korkeimmillaan tasoon +41 (eteläinen osa-alue), ottoalueen reunoilla maanpinta on pääosin tasolla Kilpilahdentien tasaus ottoalueen kohdalla on noin ja moottoritie tasolla noin +18. Ottoalueen länsi- ja eteläpuolella olevat kallioalueet kohoavat niin ikään korkeimmillaan tasoon noin Kalliokohoumien välillä olevat painanteet (ja ojat) ovat yleisesti tasolla Ottoalueen itäpuolella kulkeva Kullobäcken on tasolla noin +14. Alueen topografia on havainnollistettu kuvin YVA-selostuksen kappaleessa 6.2 (s. 30).

8 PÄIVITETTY (28) Karut kalliomäet kuvaavat alueen rakennetta. Kalliokumpareiden reunamilla on kuusivaltaista metsikköä. Ottoalueen reunamilla on neljä pienialaista peltoa. Tiheästä metsäpeitteestä sekä pinnanmuotojen pienmuotoisuudesta johtuen ottoalue ei juuri erotu ympäröivästä maisemasta muuta kuin peltoaukeiden kohdilta. Korkeuserot jäävät alueella melko pieniksi. Esimerkiksi uudelta Kilpilahdentieltä näkymä ottoalueelle on osittain rajoitettu suojapuuston myötä (kuva 2). Maisema-aspektit on tarkastelu yksityiskohtaisemmin mm. sovitekuvilla YVA-selostuksen luvussa (s.63-69). Kuva 2. Uuden Kilpilahdentien ja ottoalueen välissä kasvaa puustoa. 2.3 Maa- ja kallioperä sekä rikkonaisuusvyöhykkeet Ottoalueen kohdalla kallion maapeitteet ovat pääosin ohuet, alle metrin paksuiset. Avokalliota esiintyy korkeimmilla kohdilla, alavimmilla kohdilla maakerroksia on enemmän. Pintamaakerrokset koostuvat lähinnä humuksesta ja moreenista. Pohjoisen ja eteläisen osa-alueen välissä sekä kallioalueiden painanteissa esiintyy moreenikerroksia, joiden paksuudesta ei ole tarkkaa tietoa. Ottoalueen eteläpuolella sijaitsevalla Smalkärretin ja Storkärretin alueella esiintyy maaperäkartan mukaan liejua sekä paikoin turvetta. Alueen maaperäkartta on esitetty kuvassa 3. Pintamaiden käsittelyä ottotoiminnassa on käsitelty suunnitelman luvussa Alueen kallioperä koostuu graniitista ja kvartsi-maasälpägneissistä. Maastokartoituksen perusteella kyseinen kivilaatu on myös graniittista migmatiittia, joka on vain maasälpärikkaampaa ja kiilleköyhempää kuin ympäröivä kivilaatu. Boxin alueen kallio on haurasta harvarakoista seoksista kalliolaatua (Se1/h). Vallitseva rakoilutyyppi on harvarakoinen horisontaalinen laattarakoilu. Ottoalueella ei ole merkittäviä ruhjeita tai heikkousvyöhykkeitä. Osa-alueiden välissä (painanne) kulkee kallioperän heikkousvyöhyke, kyseinen alue jää ottotoiminnan ulkopuolelle. Lisätietoja kalliolaadusta ja rikkonaisuusvyöhykkeistä on esitetty YVA-selostuksen luvussa 6.3 (s ).

9 2.4 Luonto ja suojelualueet MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA PÄIVITETTY (28) Alueen luonnonolosuhteita on tutkittu eri vuosina mm. kaavoituksen sekä YVA-menettelyn yhteydessä. Selvitysten mukaan hankealueen pohjoisosan kalliot ovat valtaosin nuoren varttuvan sekametsän peittämiä (kuva 4). Kasvillisuudessa on tavanomaista tuoreen ja lehtomaisen kankaan lajistoa. Notkelman (osa-alueiden välissä) eteläpuolella on laajalti harvapuustoisia kallioita ja myös avokallioita. Niillä kasvaa kuivien kankaiden ja karujen kallioalueiden kasvillisuutta. Luonteenomaisia lajeja ovat ahosuolaheinä, metsälauha, kanerva sekä poronjäkälät ja isohirvenjäkälä. Avokallioilla ja niiden tuntumassa kasvaa matalaa kalliomännikköä. Rinteillä kasvaa paikoin hakkuiden jäljiltä tiheäkasvuista nuorta koivua, mäntyä ja kuusta. Hankealueelta tai sen läheltä ei ole tiedossa havaintoja uhanalaiseksi säädetyistä eläin- tai kasvilajeista. Alueella ei ole liito-oraville tai lepakoille erityisen hyvin sopivia metsiä. Tarkemmat tiedot luonnonolosuhteista ja ekologisista yhteyksistä on esitetty YVA-selostuksen luvuissa 6.6 (s ) ja 8.7 (s.58-63). Ottoalue (alue A) ei sijaitse ekologisella ydinalueella eikä sen läpi kulje ekologisia yhteyksiä. Kuva 3. Alueen maaperäkartta

10 PÄIVITETTY (28) Lähin luonnonsuojelualue on Boxin suot, joka on Natura-alue (FI ) ja kuuluu lisäksi soiden suojeluohjelmaan. Boxin soiden Natura alue muodostuu kolmesta erillisestä suoalueesta joista lähimmät, Stormossen ja Fågelmossen, sijaitsevat ottoalueesta noin 1,5 km etäisyydellä etelään/kaakkoon. Suojelualueet on esitetty kartalla suunnitelman liitteessä 4. Ottoalueen lounaispuolelle sijoittuu Boxin osayleiskaavassa arvokkaaksi luontokohteeksi luokiteltu lehto. Alue jää ottotoiminnan ulkopuolelle (etäisyys 50 m). Kuva 4. Kuusivaltaista metsää pohjoisella osa-alueella. 2.5 Asutus Ottoalueen välittömässä läheisyydessä ei ole asutusta. Lähin asuintalo sijaitsee noin 500 m etäisyydellä ottoalueen pohjoispuolella moottoritien toisella puolella. Luoteessa lähimpään asutukseen on noin 800 m. Ottoalueen länsipuolella Lekmäentiellä on muutama asuintalo noin kilometrin etäisyydellä ja lounaassa Hästbackantiellä on asutusta niin ikään noin kilometrin etäisyydellä. Itä- ja eteläpuoliseen asutukseen on etäisyyttä yli kaksi kilometriä. Asutus on esitetty kartalla mm. YVA-selostuksen kuvassa 6-11 (s. 39). 2.6 Pohjavesi Ottoalue ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. Lähin pohjavesialue on ottoalueesta noin 2 km länteen sijaitseva Boxbyn pohjavesialue ( ). Luokitukseltaan Boxbyn pohjavesialue on vedenhankintaan soveltuva pohjavesialue (II-luokka). Varsinaisen muodostumisalueen raja kulkee noin 2,5 kilometrin päässä ottoalueesta. Pohjavesialueet on esitetty kartalla suunnitelman liitteessä 4.

11 PÄIVITETTY (28) Lähialueen talousvesikaivot, joita on noin 15 kpl, selvitettiin YVAmenettelyn yhteydessä tehdyssä kaivokartoituksessa. Lähes kaikki kaivot ovat porakaivoja, sillä hyvin vettä johtavia maakerroksia ei ole lähialueella. Lähin talousvesikaivo sijaitsee pohjoisen osa-alueen pohjoispuolella noin 500 m etäisyydellä, muihin kaivoihin on etäisyyttä m. Kaikki kaivoista otetut näytteet täyttivät talousveden laatuvaatimukset. Kolmessa kaivossa pitoisuudet ylittävät suositukset raudan ja mangaanin osalta. Rauta-, mangaani-, sameus- ja värilukuarvojen kohoaminen on tyypillistä tämän alueen pohjavesille. Rannikon savikkoalueilla maaperän hienoaines nostaa luontaisesti pohjaveden sameutta ja sitä kautta myös värilukua. Myös rauta ja mangaani ovat peräisin maaperästä. Kaivokartoituksessa saadut tiedot pohjaveden laadusta kuvannevat hyvin myös varsinaisen ottoalueen kalliopohjaveden laatua. Varsinaista maaperän pohjavettä ei ottoalueella juuri esiinny, sillä maapeitteet ovat ohuet tai puuttuvat. Kalliopohjavettä sen sijaan esiintyy kallion rakosysteemeissä. Ottoalueelle asennettiin lokakuussa 2010 kalliopohjaveden havaintoputki. Putkikortti on esitetty suunnitelman liitteenä 5. Putki sijoittuu kallioalueen päälle, eteläisen osa-alueen pohjoisosaan (maanpinta +33,85). Putken sijainti on esitetty mm. suunnitelmapiirustuksessa S1. Reikää porattiin kalliossa noin 21 m syvyyteen tasoon +13,05, eli suunniteltua louhintatasoa syvemmälle. Asennuksessa reiässä ei havaittu vettä lainkaan. Noin vuotta myöhemmin ( ) tehdyssä mittauksessa vesi oli kuitenkin huomattavan korkealla, 2,23 m maanpinnasta, eli tasolla +31,62. Todennäköisesti kallioreikään pääsee esim. pinnassa olevia rakoja pitkin pintavesiä ja reikä on siten hiljalleen täyttynyt vedestä. Mittaustulos ei mitä ilmeisimmin kuvaa kalliopohjaveden pintaa. Putkea tullaan korvaamaan uudella, toiseen paikkaan asennettavalla putkella, ennen ottotoiminnan aloittamista. Kalliopohjaveden pinnan taso voi vaihdella paikallisesti huomattavastikin, mutta korkeimmillaan sen arvioidaan olevan Kullobäckenin laaksoalueen maan pintaa vastaavalla tasolla ( m). Pohjaveden päävirtaussuunta on maaston muotojen mukaisesti Kullobäckenin kautta kohti koillista. Paikallista vaihtelua virtaussuunnissa voi kuitenkin olla paljonkin. Maapohjavedenpinnan taso on kallioalueiden välissä olevissa painanteissa topografian perusteella tasolla noin Pohjavesiasioita on käsitelty tarkemmin YVA-selostuksen luvuissa 6.5 (s ) ja 8.3 (s ). 2.7 Pintavesi Suunnitelman mukaisesta ottoalueesta noin 14 ha sijaitsee Nevasjoen valuma-alueella ja noin 19 ha Kullobäckenin valuma-alueella. Vedenjakaja kulkee eteläisen osa-alueen pohjoisosan läpi. Kullobäcken virtaa välittömästi eteläisen osa-alueen eteläpuolella (kuva 5). Nevasjoen valumaalueella vedet ohjautuvat ottoalueen länsipuolella kulkevaan ojaan (kuva 6), jota pitkin ne yhtyvät Nevasjokeen noin kahden kilometrin etäisyydellä ottoalueesta. Valuma-alueet, ojat ja veden virtaussuunnat on esitetty kuvassa 7.

12 PÄIVITETTY (28) Kullobäckenin laatua on seurattu Ympäristöhallinnon toimesta vuodesta Yhteenveto tarkkailutuloksista sekä yleistietoa valuma-alueiden nykytilasta on esitetty YVA-selostuksen luvussa 6.4 (s ). Suunniteltu louhinta muuttaa alueen valuma-alueita jonkin verran, sillä louhinnan myötä eteläisen osa-alueen valuntavedet ohjautuvat kaakkoon Kullobäckeniin ja pohjoisen osa-alueen vedet ohjautuvat ojaston kautta Nevasjokeen. Koska vedenjakaja nykytilassa kulkee eteläisen osa-alueen läpi (ks. kuva 7) tarkoittaa tämä, että Nevasjoen valuma-alue pienenee noin 4,6 ha ja Kullobäckenin valuma-alue kasvaa vastaavasti. Karkeasti arvioiden vesimäärät vähenevät Nevasjoen valuma-alueella ottotoiminnan myötä noin m 3 vuodessa ja kasvavat vastaavasti Kullobäckenin valuma-alueella. Huomioiden valuma-alueiden kokonaispinta-alaa (2048 ha ja 3790 ha) muutoksella ei kuitenkaan ole merkitystä vesitasapainon osalta. Paikallisestikin muutos on niin vähäinen, etteivät lähialueen ojien vesimäärät merkittävästi muutu, lukuun ottamatta osa-alueiden välissä olevaa ojaa, joka saattaa kuivua. Välialue on joka tapauksessa kaivettava auki myöhemmin kun alue saatetaan kaavan mukaiseksi alueeksi. Kuva 5. Kullobäcken virtaa välittömästi ottoalueen kaakkoispuolella. Uomaa on hieman siirretty uuden Kilpilahdentien rakentamisen yhteydessä.

13 PÄIVITETTY (28) Kuva 5. Ottoalueen (pohjoinen osa-alue) länsipuolella oleva oja (Nevasjoen valuma-alueella) Pohjoisen osa-alueen louhokseen kerääntyvät vedet ohjataan ottoalueen länsipuolella olevaan ojaan ja eteläisen osa-alueen louhoksen vedet ohjataan Kullobäckeniin rakennettavien selkeytysaltaiden kautta. Altaat rakennetaan siinä vaiheessa kun otto on edennyt riittävästi (ks. suunnitelmapiirustus S1). Altaissa hienoaines laskeutuu pohjalle ja kiintoaineskuormitus vesistöihin on siten pienempi. Kokemuksen mukaan voidaan todeta, että suuri osa louhokseen kerääntyvistä vesistä imeytyy mm. varastokasoihin sekä haihtuu, joten pienehköön louhokseen (kuten toiminnan alkuvaiheessa) ei välttämättä keräänny suuria määriä vettä. Tarkemmat tiedot on esitetty erillisessä pintavesiselvityksessä liitteessä 7. Hulevesien hallinnasta on tehty erillinen yksityiskohtainen suunnitelma kesällä Kyseinen suunnitelma on esitetty tämän ottosuunnitelman liitteenä 9.

14 PÄIVITETTY (28) Kuva 7. Alueen valuma-alueet, ojat ja vesien virtaussuunnat (nuolet). 3 OTTOTOIMINNAN KUVAUS 3.1 Suunnitelman kartta-aineisto Pohjakartan laatimiseen on käytetty Maanmittauslaitoksen laserkeilausaineistoa vuodelta Raakadatasta on laadittu kolmiulotteinen maastomalli, jonka perusteella on tulostettu metrin välein olevat korkeuskäyrät. Koska Kilpilahdentie on rakennettu laserkeilauksen jälkeen, on pohjakartta täydennetty tien osalta tiesuunnitelman tiedoilla. Suunnitelmapiirustusten koordinaattijärjestelmä on KKJ (kaista 3) ja korkeusjärjestelmä N60. Suunnitelma ei ole siirretty uuteen koordinaatti- ja korkeusjärjestelmään (ETRS-TM-35, N2000). Ottamisalueen kohdalla ero korkeusjärjestelmien N60 ja N2000 on n. 25 cm. Toisin sanoen ottotaso +17 järjestelmässä N60 on järjestelmässä N ,25.

15 PÄIVITETTY (28) 3.2 Suojavyöhykkeet Ottoalue sijaitsee Kilpilahdentien suoja-alueen ulkopuolella. Etäisyys tien keskilinjasta ottoalueen rajaan vaihtelee välillä m. Moottoritiehen jää ottoalueen pohjoisreunalta etisyyttä yli 40 m. Kiinteistörajoihin jätetään (ottoalueen länsi- ja eteläpuoli) vähintään 10 m leveä suojavyöhyke, jolla ei ole ottotoimintaa. Monin paikoin suojavyöhykettä muodostuu huomattavasti enemmän, sillä ottotoiminnan kohdekiinteistöt jatkuvat länteen. Boxin osayleiskaavassa merkittyyn luo-alueen rajaan ottoalueen lounaispuolella jätetään 50 metrin suojaetäisyys. 3.3 Valmistelevat toimenpiteet Pintamaiden poisto (kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma) Toiminnassa syntyvillä kaivannaisjätteillä tarkoitetaan alueelta poistettavia pilaantumattomia pintamaita. Alueella käsitellään ainoastaan puhtaita maa-aineksia, eikä niiden käsittelystä tai varastoinnista aiheudu vaaraa ympäristölle. Ottosuunnitelman mukaisella alueella ei ole tiedossa, että siinä olisi aiemmin ollut sellaista toimintaa, jonka myötä haitta-aineita olisi voinut päästä maaperään. Ottoalueella olevat pintamaat ovat pääosin humusta ja moreenia, savea ei merkittävissä määrin alueella esiinny. Pintamaita ei vielä ole poistettu ottoalueella. Puustoa on poistettu paikoin harvennushakkuiden muodossa, mutta pääosin puustoa ei ole poistettu ja alue on luonteeltaan metsäistä. Ennen ottotoiminnan aloittamista poistetaan alueelta puusto ja pintamaat kuoritaan. Toimenpide tehdään vaiheittain siten, että riittävän suuri alue on paljaana muutaman vuoden ottotarpeita varten. Pintamaat sijoitetaan ensisijaisesti ottoalueen reunoille suunnitelmapiirustuksen S1 esittämiin paikkoihin, jolloin ne samalla toimivat työnaikaisina suojavalleina/-rakenteina. Pintamaa-/humuskerros on ottoalueella pääasiassa melko ohut, keskimäärin alle 0,5 m. Paikoin, kuten eteläisen osa-alueen eteläosan notkossa sekä ottoalueen alavimmilla reuna-alueilla pintamaita saattaa esiintyä paikallisesti enemmän, arviolta 0,5 2m. Avokalliota esiintyy paikoin ottoalueen korkeimmilla kohdilla. Edellä esitetyn perusteella on arvioitu, että poistettavia ja välivarastoitavia pintamaita on suunnitelman mukaisella ottoalueella noin m 3. Osa-alueiden välialueella ei poisteta pintamaita ottotoiminnan yhteydessä. Pintamaiden välivarastointialue ottoalueen länsipuolella on noin hehtaarin kokoinen. Mikäli varastokasa muodostuu noin 6 8 m korkeaksi, saadaan ko. alueelle mahtumaan noin m 3 pintamaita. Lisäksi pinta- ja irtomaita sijoitetaan ottoalueen itäosiin, jossa niillä lopputilanteessa rakennetaan kaltevuudeltaan 1:3 oleva luiska Kilpilahdentien tiealueeseen rajautuen. Eteläiseen osa-alueen luiskaan saadaan mahtumaan noin m 3 ja pohjoisen osa-alueen luiskaan noin m 3. Arvion mukaan suurin osa maista saadaan siis sijoitettua alueelle ottotoiminnan aikana. Tarvittaessa massoja voidaan

16 PÄIVITETTY (28) myös kuljettaa muualle, sillä massoja ei enemmälti tarvita alueen maisemoinnissa (alue on kaavassa teollisuusaluetta, asia tarkentuu kaavoituksen edetessä). Pintamaakerroksen seassa esiintyvät kivet murskataan ja jalostetaan mahdollisesti muun aineksen tapaan valmistuotteiksi. Alueen kannot toimitetaan muualle hyödynnettäväksi. Kantoja ei välivarastoida pidemmiksi ajoiksi alueella. Kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelmalomake on esitetty suunnitelman liitteessä 6. Käytännössä kaivannaisjäteasiat kuuluvat ympäristölupaasiaan Tukitoiminta-alueen perustaminen Ottoalueelle tullaan rakentamaan tukitoiminta-alue, jossa varastoidaan poltto- ja voiteluaineita ja jossa työkoneiden tankkaukset tapahtuvat. Tukitoiminta-alue perustetaan lähelle toiminnan aloituskohtaa, eli eteläisen osa-alueen pohjoisosaan. Ohjeellinen sijainti on esitetty suunnitelmapiirustuksessa S1. Kun ottotoiminta on edennyt, saatetaan tukitoiminta-alue siirtää tarpeen mukaan. Tukitoiminta-alue rakennetaan asianmukaisesti. Pohjamaa tasoitetaan ja sen päälle levitetään hiekkakerros jonka päälle asennetaan tiivis HDPEkalvo. Kalvon päälle levitetään vähintään noin 30 cm:n vahvuinen kerros hiekkaa kalvon rikkoutumisen ehkäisemiseksi. Suojatun alueen reunat korotetaan, jotta mahdolliset haitta-ainevuodot eivät kulkeudu tukitoimintaalueen ulkopuolelle maaperään ja ojiin. Tukitoiminta-alueen hulevedet tullaan johtamaan öljynerotuskaivon (luokka I) kautta ojaan. Alueella työskenneltäessä kiinnitetään erityistä huomiota laitteiden ja koneiden kuntoon sekä öljyjen ja polttoaineiden huolelliseen käsittelyyn. Tukitoiminta-alueelle varataan turvetta tai muuta öljynimeytysainetta riittävä määrä ( l), jotta mahdollisen öljyvahingon sattuessa voidaan heti ryhtyä asianmukaisiin torjuntatoimenpiteisiin. Alueella säilytetään polttoaineita ja öljytuotteita vain toiminnassa käytettäviä työkoneita ja laitteita varten, korkeintaan 9000 l kerralla. Polttoaineet säilytetään lukittavassa kaksoisvaippasäiliössä, jossa on ylitäytön estimet. Tukitoiminta-alueella ei pääsääntöisesti tehdä työkoneiden huoltoa. Alueella varaudutaan kuitenkin ongelmajätteiden käsittelyyn ja säilytykseen, esimerkiksi siltä varalta, että työkoneet vaativat pienimuotoista ja kiireellistä huoltoa. Ongelmajätteitä varten (akut, trasselit ym.) tukitoimintaalueella on tarkoituksenmukainen suojattu ja lukittu jätesäiliö/kontti. 3.4 Liikennöintijärjestelyt Kiviaineskuljetukset louhosalueelta kulkevat Kilpilahdentietä (11746) pitkin pohjoiseen valtatielle 7 (moottoritie). Suurin osa kuljetuksista ohjau-

17 PÄIVITETTY (28) tuu länteen pääkaupunkiseudun suuntaan (arviolta 95 %). Tuotteita kuljetetaan vähäisissä määrin myös itään Porvoon suuntaan. Ottoalueelta rakennetaan tieyhteys uudelle Kilpilahdentielle alustavasti suunnilleen kiinteistöjen RN:o 1:29 ja RN:o 1:78 raja-alueelle (ks. suunnitelmapiirustus S1). Kilpilahdentie on siinä kohdin suora ja näkyvyyttä merkittävästi haittaavia korkeuserojakaan ei ole. Liittymän rakentamiselle haetaan liittymälupaa ELY-keskukselta ennen sen rakentamista. Liittymän sijainti saattaa muuttua ottosuunnitelmassa esitetystä, asia tarkentuu tieliittymälupahakemuksen ja päätöksen yhteydessä. Tieliittymän sijoituksessa tullaan huomioimaan SITO:n v.2010 suunnitelma. Arvioitu keskimääräinen otto on noin m 3 ktr vuodessa, mikä tarkoittaisi keskimäärin noin 100 raskaan ajoneuvon (ajoneuvoyhdistelmä) käyntiä kohteessa päivässä maa-ainesten ottotoimintaan liittyen. Käytännössä kuljetuksissa kuitenkin on suuria kausittaisia vaihteluja. Kuljetusten määrä vaihtelee myös markkinatilanteesta ja kiviaineksen kysynnästä riippuen. Mahdollisen kiviaineksen kierrätyksen aiheuttama liikenne käsitellään ympäristölupahakemuksessa. Valtatiellä 7 nykyiset liikennemäärät ovat keskimäärin ajoneuvoa/vrk, joten siltä osin hankkeesta aiheutuva liikennelisäys ei ole merkitystä. Kilpilahdentiellä hanke kasvattaa liikennemääriä, mutta ko. tiellä raskaan liikenteen osuus on jo nykyisillään merkittävä. Vaikutukset liikennemääriin ja turvallisuuteen on esitetty tarkemmin YVA-selostuksen luvussa 8.9 (s ). Varsinaisella ottoalueella muodostuu uusia ajouria toiminnan edetessä, eikä niitä voida tarkasti ennalta suunnitella. 3.5 Ottoalue ja vaiheistus Suunnitelman mukainen ottoalue, eli alue jossa suoritetaan louhintaa, on pinta-alaltaan 32,6 ha. Tästä 25,0 ha muodostaa eteläisen osa-alueen ja 7,6 ha pohjoisen osa-alueen. Ns. ottamisalue, eli alue jonka sisäpuolelle kaikki ottotoimintaan liittyvät toiminnot sijoittuvat (mm. pintamaiden varastointi), on pinta-alaltaan 36,4 ha. Kokonaisuudessaan ottamisalue on pituussuunnassa (kaakko-koillinen) noin 1000 m ja leveyssuunnassa noin m. Ennen louhinnan aloittamista tehdään louhinnan riskianalyysi, jossa kartoitetaan mahdolliset rakennukset ja määritetään räjäytysten heilahdusnopeudet, käytettävät räjähdysaineet ja raja-arvot. Ottoalue merkitään maastoon paalu-kepeillä. Louhintatason määrittämiseksi asennetaan alueelle kiintopiste, jonka korkeus on tiedossa. Ottotoiminta tullaan käynnistämään heti luvan myöntämisen jälkeen. Toiminta jaetaan kahteen vaiheeseen siten, että ensimmäisessä vaiheessa otto etenee aloituskohdasta (eteläisellä osa-alueella) länteen ja etelään. Myöhemmin (mahdollisesti samanaikaisesti) otto etenee myös poh-

18 PÄIVITETTY (28) joiselle osa-alueelle ja siinä edelleen pohjoiseen/luoteeseen. Vaiheessa 1 on siis ottotoimintaa molemmilla osa-alueilla samanaikaisesti. Vaiheessa 2 otto etenee eteläisellä osa-alueella sen lounaisosassa, ottosuunnan ollessa pääosin etelään. Louhinnan ohjeelliset etenemissuunnat on esitetty suunnitelmapiirustuksessa S1. Esitetty vaiheistus on ohjeellinen ja sitä voidaan tarvittaessa muuttaa esim. tuotantoteknisistä syistä. Louhintaa tehdään siten, että työnaikaiset reuna-alueet ovat miltei pystysuoria kallio-leikkauksia (7:1). Louhinta tehdään normaalia pengerlouhintakalustoa käyttäen, jolloin räjäytetään paksuudeltaan noin 5 15 m olevia kenttiä kerrallaan. Kerralla räjäytetään keskimäärin noin 5000 m 3 :n kalliomassa. Korkeuseroa louhospohjan ja yläreunan välissä on toiminnan aikana maksimissaan noin 20 m ja toiminnan jälkeen (reuna-alueet) 0 13 m. Louhinta-alueen ympärille rakennetaan tarvittavin osin aidat putoamisvaaran estämiseksi. Lisäksi putoamisvaarasta varoitetaan varoituskylteillä. Alueen nykytilanne ja toiminnan ohjeelliset etenemissuunnat on esitetty suunnitelmapiirustuksessa S1 sekä leikkauspiirustuksissa S3-S6. Ottoalueen suunniteltu lopputilanne on esitetty piirustuksessa S Ottotasot Ottotasoa on suunniteltu siten, että kallistus on eteläisellä osa-alueella kaakkoon kohti Kullobäckenia ja pohjoisella osa-alueella luoteeseen, jossa ottotaso yhtyy peltoalueeseen/ojaan. Eteläisellä osa-alueella louhintataso on ja pohjoisella osa-alueella Näin ollen ottotaso yhtyy likimain osa-alueiden välissä olevaan painanteeseen. Korkeuseroa ympäröivään maastoon muodostuu eteläisellä osa-alueella länsi-, itä- ja eteläpuolisilla reuna-alueilla sekä pohjoisella osa-alueella lähinnä pohjoisja itäpuolisilla reuna-alueilla enimmillään noin 13 m. Tilanne ottotoiminnan jälkeen on esitetty suunnitelmapiirustuksessa S Ottomäärä ja -aika sekä maa-aineksen käyttötarkoitus Suunnitelman mukaan alueella on louhittavaa kalliota yhteensä noin m 3 ktr. Ottomäärä kiinteistöittäin on esitetty taulukossa 1. Laskelmasta on poistettu pinta-/irtomaiden arvioitu osuus. Tarkat ottomäärät saadaan selville vasta kun pintamaat on poistettu ja kallionpinta vaaitettu.

19 PÄIVITETTY (28) Taulukko 1. Arvioidut ottomäärät kiinteistöittäin ja pinta-alat Kiinteistö Ottomäärä, m 3 ktr Pinta-ala, ha RN:o 2: ,7 RN:o 1: ,4 RN:o 1: ,5 YHTEENSÄ ,6 Ottolupaa haetaan 10 vuodeksi. Pidempi lupa-aika on tarpeellista, sillä alue ei saada louhittua lyhyemmässä ajassa alueen verrattain suuren pinta-alan takia. Vuotuiseksi keskimääräiseksi ottomääräksi muodostuu siten noin m 3 ktr, joskin vuotuisessa ottomäärässä on suuria vuosittaisia ja kausittaisia vaihteluja. Ottotoiminnan tehokkuus riippuu mm. kiviaineksen kysynnästä sekä vuodenajasta. Alueen kiviaines soveltuu hyvin rakentamisen. Alueelta louhittua kiviainesta käytetään pääosin pääkaupunkiseudun rakentamistoiminnassa, esim. teiden ja talokohteiden rakentamisessa. Alue on myös POSKIselvityksessä esitetty alueeksi, joka soveltuu maa-ainesten ottoon. 3.8 Toiminta-ajat Maa-ainesten ottotoiminta alueella on ympärivuotista. Hakemuksen mukaisella alueella on kallion porausta arkisin klo 7 21, louheen rikotusta klo 8-18 ja murskausta klo 7 22 välisenä aikana. Valmistuotteiden myyntikuljetuksia on arkipäivisin (ma-pe) klo 6 22 välisenä aikana. Toimintaaikoja käsitellään tarkemmin ympäristölupahakemuksessa. 3.9 Jalostustoiminnat ja varastointi Louhittu kiviaines murskataan alueelle pystytettävässä murskauslaitoksessa. Laitos sijoitetaan alkuvaiheessa aloituskohdan läheisyyteen, myöhemmin kun ottotoiminta on edennyt, sijoitetaan laitos alas louhokseen. Laitos siirtyy toiminnan edetessä. Kiviaineksen murskauksessa pienennetään suuresta ja epätasaisesta lähtömateriaalista määrätyn seulan läpäisevää tuotetta, jonka maksimiraekoko ja raekokojakautuma ovat määrätyt. Murskauslaitos voi olla polttotai sähkömoottorilla toimiva. Murskauslaitos koostuu esimurskaimesta, välimurskaimesta ja yhdestä tai useammasta jälkimurskaimesta sekä seulastosta. Ylisuuret lohkareet rikotaan ennen murskausta hydraulisella iskuvasaralla. Murskauslaitos sijoitetaan siten, että siitä kantautuu melua mahdollisimman vähän ympäröivään maastoon. Louhosseinämät muodostavat tehok-

20 PÄIVITETTY (28) kaan melusuojan. Louhoksen välittömässä läheisyydessä ei ole melusta tai pölystä häiriintyviä kohteita (asutusta). Murskaukseen liittyvät asiat käsitellään yksityiskohtaisemmin erillisessä ympäristölupahakemuksessa. Kiviaineksen varastointitarpeita varten perustetaan tarvittaessa varastokenttä aloituskohdan eteläpuolelle (ks. piirustus S1). Myöhemmin varastokasoja muodostuu varsinaisen louhoksen sisään ja kasojen sijainnit vaihtelevat toiminnan edetessä. Varastoalueet sijoittuvat mahdollisimman lähelle sen hetkistä toiminta-aluetta. Kasojen korkeus vaihtelee Varotoimenpiteet Vaaratilanteiden synty estetään ottoalueen jyrkänteille rakennettavilla aidoilla tai muulla tavoin. Vaarasta varoitetaan varoituskyltein ja lippusiimoin. Asiaton pääsy toiminta-alueelle estetään puomijärjestelyillä. Ottotoiminnan sijoittuessa lähelle yleisiä teitä (vt 7, 11746) tieliikenteen aiheuttamista rajoituksista ottotoiminnalle neuvotellaan erikseen ELYkeskuksen kanssa ja hankitaan tarvittavat luvat. Räjäytyksissä lähellä tiealueita tulee noudattaa tiettyjä turvamääräyksiä. Öljyvahinkojen riski minimoidaan tukitoiminta-alueen asiallisella rakentamisella sekä huolehtimalla työkoneiden kunnosta (ks. luku 3.3.2). 4 JÄLKIHOITO Ottotoiminnan jälkeen ensisijainen jälkihoitotoimenpide on alueen siistiminen. Kaikki ottotoimintaan liittyvät laitteet, työkoneet, varikkoalueet ja työmaaparakit poistetaan. Sille osalle ottamisaluetta, joka sijaitsee osayleiskaavan T-alueella, ei ole suunniteltu tehtäväksi maa-ainestenottotoimintaan yleensä liittyviä jälkihoito- tai maisemointitoimenpiteitä, kuten pintamaakerroksen perustamista tai istutuksia. Luiskat tullaan kuitenkin rakentamaan Kilpilahdentien tiealueeseen rajautuen, eli ottoalueen itäosaan, ottoalueelta poistetuilla pinta- ja irtomailla. Muilta osin ottoalueen reuna-alueita ei loivenneta, sillä luiskat syövät myös tonttitilaa alueen tulevalta käytöltä. Siinä kohdin jossa muodostuu korkeuseroja, tullaan putoamisvaaraa poistamaan aitauksilla. Alue on Boxin kylätaajaman osayleiskaavassa osoitettu teollisuusja varastoalueeksi mikä tarkoittaa, että aluetta mitä todennäköisemmin tullaan ottamaan kaavan osoittamaan käyttöön ottotoiminnan jälkeen. Näin ollen kasvualustan perustaminen tai istutusten tekeminen ei näillä näkymin ole tarpeen. Louhittu alue jätetään avoimeksi kentäksi siten, että rakentaminen voidaan aloittaa mahdollisimman sujuvasti louhinnan päätyttyä.

21 PÄIVITETTY (28) Osayleiskaavan M-alueen osalta tullaan alue kuitenkin jälkihoitamaan siten, että ottoalueen pohjatasolle levitetään alueelta kuorittuja pintamaita. Kasvillisuuden palauttamisessa hyödynnetään pintamaiden luonteenomaista siemenpankkia. Alueella tehtyjen luontoselvitysten mukaan luonteenomaisia alueen kasvilajeja ovat ahosuolaheinä, metsälauha, kanerva sekä poronjäkälät ja isohirvenjäkälä. Avokallioilla ja niiden tuntumassa kasvaa matalaa kalliomännikköä. Rinteillä kasvaa paikoin hakkuiden jäljiltä tiheäkasvuista nuorta koivua, mäntyä ja kuusta. Pohjatason viimeistelyn jälkeen seurataan kahden vuoden ajan kasvillisuuden kehitystä ja mikäli se katsotaan tarpeelliseksi, istutetaan täydennyskylvönä männyn, kuusen tai koivun taimia yhteensä n kpl/ha. Alue on myös osayleiskaavassa osoitettu alueeksi, joka on tarkoitus asemakaavoittaa. Koska asiasta ei kuitenkaan tässä vaiheessa ole mitään tietoa, ottoalueen jälkihoitotoimenpiteitä ei myöskään sen takia pystytä tässä vaiheessa suunnittelemaan. Ottotoiminnan aikana kaavoitus mahdollisesti etenee, jolloin jälkihoitosuunnitelmiakin on mahdollista tarkentaa yhteistyössä kunnan kanssa. Esimerkiksi olisi mahdollista käyttää ottotoiminnan yhteydessä poistettuja pinta-/irtomaita hyväksi mahdollisessa melu-/maisemointivallien rakentamisessa kaava-alueen rakentamiseen liittyen. Mikäli alue ei tule toteutumaan osayleiskaavassa esitetyn mukaisesti, vaan alueen jälkikäyttönä tulee kokonaisuudessaan olemaan metsätalouskäyttö, tullaan alueen maisemointi tekemään edellä kuvattua M-alueen maisemointiperiaatteita noudattaen. Alueen pohjataso sekä reunaluiskat tulevat tällöinkin olemaan piirustuksessa S2 esitetyn mukaiset. 5 ARVIO YMPÄRISTÖVAIKUTUKSISTA JA TOIMENPITEET HAITTOJEN LIEVENTÄMISEKSI 5.1 Pohjavesi Varsinaista maaperän pohjavettä esiintyy vain ottoalueen ulkopuolisilla alueilla (ympäröivät painanteet ja peltoalueet), sillä varsinaisella ottoalueella maakerrokset ovat hyvin ohuet ja avokalliotakin esiintyy yleisesti. Kallion raoissa ja ruhjeissa esiintyy kuitenkin ns. kalliopohjavettä. Kalliopohjavesi voi olla yhteydessä muuhun pohjaveteen. Yhteys on riippuvainen mm. topografiasta, kallion eheydestä ja sadannasta. Kalliopohjaveden pinnan taso louhinta-alueella arvioidaan korkeimmillaan olevan tasolla +15 m, joka vastaa louhinta-alueiden ympäristön laaksoalueiden maanpinnan tasoa. Louhintaa tehdään tämän ottosuunnitelman mukaisesti ympäröivän maanpinnan ja pohjaveden pinnan yläpuolelta (ottotaso ). Näin ollen ottotoiminta ei merkittävissä määrin aiheuta pohjavesivaikutuksia. Alueen kallioperän vallitseva rakoilutyyppi on harvarakoinen horisontaalinen laattarakoilu, ja pystyrakoilu on erittäin harvaa. Näin ollen kalliopohjaveden esiintyminen louhinta-alueella on vähäistä.

22 PÄIVITETTY (28) Alueelta louhittava kiviaines on lähes rapautumatonta ja sisältää erittäin vähän tai ei lainkaan helposti rapautuvia haitta-aineita, joten normaalitoiminnalla ei ole haitallista vaikutusta pohjaveden laatuun. Räjähdysainepäästöt kohdistuvat louhoksiin kertyviin pintavesiin, jotka ohjataan ojiin, ja jotka eivät siten imeydy merkittävissä määrin maa- tai kallioperään muodostaen ja kuormittaen pohjavettä. Pohjaveden laadun heikkeneminen on siten mahdollista ainoastaan häiriö- tai onnettomuustilanteissa, joissa silloinkin haittavaikutukset rajautuvat kyseiselle louhintaalueelle ja joiden syntyminen estetään hyvillä työmenetelmillä ja - käytännöillä. Pohjavesivaikutuksia on käsitelty tarkemmin YVA-selostuksen luvussa 8.3 (s ). 5.2 Pintavesi Suunniteltu ottotoiminta ei aiheuta merkittäviä muutoksia alueen valumaalueisiin. Ottotoiminnan myötä Kullobäckenin valuma-alue hieman laajenee ja Nevasjoen valuma-alue pienenee vastaavasti. Muutokset ovat kuitenkin niin vähäiset, ettei sillä ole käytännön merkitystä lähialueen vesitasapainoon (ks. luku 2.7, kuva 7). Muutenkin sadevedestä osa haihtuu ja suuri osa imeytyy varastokasoihin ja irtilouhittuun pohjatasoon sekä rakoilun kautta rikkonaisuuskerrokseen. Yleisesti kalliokiviaineksen ottoalueilla on todettu, että normaalitilanteessa (muulloin kuin rankkasateiden aikaan) ei merkittävää pintavesivaluntaa havaita. Kokemuksen mukaan louhosalueilla maastoon johdettavat vedet voivat olla emäksisiä ja typpipitoisia. Sen sijaan rehevöitymisen kannalta keskeistä ravinnetta, fosforia, vesissä on vähän. Aineet kulkeutuvat pintavesien mukana ympäristön ojiin. Oikealla ja ammattitaitoisella panostuksella ympäristöön vapautuvat pitoisuudet ovat yleensä varsin pieniä. Räjähdysaineen räjähtämättä jääminen johtuu useimmiten huolimattomasta panostuksesta tai liian kosteasta räjähdysaineesta. Louhinta saattaa näkyä pintavedessä kohonneina nitraattipitoisuuksina. Yleensä nitraattipitoisuudet kohoavat kuitenkin suhteellisen vähän louhinta-alueiden ympäristön vesistöissä. Pintavesiasioita on tarkasteltu tarkemmin YVA-selostuksen luvussa 8.2 (s.43-45). Selvityksen mukaan vaikutukset jäävät vähäisiksi pintavesien osalta. YVA:ssa on arvioitu, että suunnitelman mukainen toiminta aiheuttama kiintoainekuormitus olisi noin 1 % Kullobäckenin kokonaiskuormituksesta. Todellisuudessa kuormitus on tätäkin pienempi, koska YVA:ssa oli oletettu, että koko ottoalueen valuntavedet ohjautuvat Kullobäckeniin. Nyt louhintataso on suunniteltu siten, että vesiä ohjautuu myös Nevasjoen valuma-alueelle ja valuma-aluemuutokset jäävät myös huomattavasti pienemmiksi kuin mitä YVA-selostuksessa on esitetty. Tarkemmat tiedot pintavesivaikutuksista on esitetty ottosuunnitelman liitteenä 7 olevassa pintavesivaikutusten täydennysselvityksessä.

23 PÄIVITETTY (28) Alueelle tehdyn erillisen hulevesiselvityksen (liite 9) mukaan Smalkärretin lehto sijaitsee osavaluma-alueella A jossa virtaama vähenee noin 32 % ottotoiminnan vuoksi. Lehdon läpi virtaava puro kuitenkin säilyy muutoksista huolimatta. Koska lehdon kohdalla on 50 m suojavyöhyke, ei toiminnalla ole vaikutuksia lehdon vesitalouteen. Hulevesiselvityksessä on myös esitetty tarkemmat tiedot hankkeen pintavesivaikutuksista. Laskeutusaltaiden avulla varmistetaan, ettei toiminnasta aiheudu merkittäviä muutoksia Nevasjokeen tai Kullobäckeniin. 5.3 Maisema ja luonto Tiheästä metsäpeitteestä sekä pinnanmuotojen pienmuotoisuudesta johtuen ottoalue ei juuri erotu ympäröivästä maisemasta muuta kuin peltoaukeiden kohdilta. Kokonaisuutena Boxin ottoalueen maisemahaitat tulevat jäämään pieniksi. Näkyvimmät maisemavaikutukset ottotoiminnan myötä ovat näkyvissä ajettaessa moottoritietä itään. Sijainnista voi havaita takamaaston kalliopaljastumat pienen peltoaukean takaa. Vaikutuksia ei voi pitää merkittävinä, koska maisemavaurio jää kapealle sektorille kohdassa, jossa ei ole lähistöllä kiinteää asutusta ja jossa moottoritien tilannenopeudet ovat suuria. Uudella Kilpilahdentiellä ottotoiminta tulee näkymään jonkin verran, mutta tien ja ottoalueen väliin jää metsäinen vyöhyke, mikä vähentää ottoalueen näkymistä merkittävästi. Maisemavaikutuksia on käsitelty (mm. sovitekuvilla) YVA-selostuksen luvussa (s.63-69). Suunnitelman mukainen ottoalue ei sijoitu Fågelmossenin tai Stormossenin valuma-alueelle, joten kiviainesten otolla ei ole haitallisia vaikutuksia kummankaan suon vesitalouteen. Toiminnasta aiheutuva melu ei myöskään ylitä 45 db:ä Boxin soiden Natura-alueella eikä pölyämisestäkään aiheudu haittaa suuren etäisyyden takia (>1,5 km). Natura-arvioinnille (luonnonsuojelulaki 65) ei ole YVA-selostuksessa katsottu olevan tarvetta. Kuva 8. Kuva eteläisen osa-alueen päältä kohti koillista.

24 PÄIVITETTY (28) Hankealue on kasvillisuudeltaan tavanomaista Itä-Uudenmaan metsäistä kalliomaastoa. Hankealueelta ei ole löydetty uhanalaisia, silmälläpidettäviä tai erityisesti suojeltavia kasvilajeja. Ottotoiminnan vaikutukset luontoon rajoittuvat lähinnä ottamisalueelle. Luontovaikutuksia on käsitelty tarkemmin YVA-selostuksen luvussa 8.7 (s ). 5.4 Pöly Pölyämistä syntyy porauksesta, räjäytyksistä, murskauksesta, kuormauksesta, työmaaliikenteestä ja kuljetuksista. Tuulisella säällä pölyä syntyy myös varastokasoista. Hieno leijuva pöly leviää lyhyitä matkoja tuulen mukana. Merkittävin pölylaskeuma kohdistuu yleensä ottoalueelle tai sen välittömään läheisyyteen. Sateisina vuodenaikoina pölyn leviäminen on ilman kosteudesta johtuen vähäistä. Kiviaineksen käsittelyssä ja kuljetuksessa syntyviä pölyhaittoja voidaan tarvittaessa vähentää kastelulla. Vettä tuodaan alueelle säiliöautossa, tai kasteluun käytetään esim. selkeytysaltaisiin kerääntyvää vettä. Tarvittaessa rakennetaan alueelle porakaivo. Kun louhinta on edennyt ja murskauslaitos sijoitettu alas louhokseen, vähentävät ympärillä olevat seinämät omalta osaltaan pölyn kantautumista louhoksen ulkopuolelle. Louhoksen ympärille jätettävä puusto vähentää myös pölyn kantautumista alueen ulkopuolelle. Porauslaitteisto on varustettu pölynkeräyslaitteistolla, mikä vähentää toiminnasta aiheutuvaa pölyämistä tehokkaasti. Pölynkeräyslaitteesta pöly kerätään imuilman avulla porausrei'istä suodatinjärjestelmän kautta pölynkeräyssäiliöön. Pölynkeräyslaite koostuu suodatinjärjestelmästä sekä siihen puhaltimen ja imuletkun avulla kytketystä huuvasta, joka kerää pölyn porausreiän suulta. Työmaateiden pölyämistä torjutaan kastelun lisäksi myös teiden säännöllisellä kunnostuksella. Varastokasat pyritään sijoittamaan siten, että tuulen aiheuttama pölyäminen on mahdollisimman vähäistä. Työkoneista ja kuljetusajoneuvoista syntyvät pakokaasupäästöt rajoittuvat pääosin tuotantoalueelle. Toiminnan vaikutuksia ilmanlaatuun on käsitelty YVA-selostuksen luvussa 8.4 (s ). Tehdyn tutkimuksen perusteella Boxin louhintatoiminnasta tai kierrätyslouheen käsittelytoiminnasta ei aiheudu ympäristön asuinalueille sellaisia PM10-pölypitoisuuksia, joilla voisi olla asukkaiden terveydelle haitallisia vaikutuksia. Saatujen tulosten ja arvioitujen keskimääräisten taustapitoisuuksien (huomioiden myös muut alueen toimijat) ei yhteenlaskettuna arvioida ylittävän VNp:n mukaisia vuorokautisia raja-arvoja.

25 PÄIVITETTY (28) 5.5 Melu Toiminnan merkittävimmät melulähteet ovat poraus, lohkareiden rikotus sekä murskaus. Melua syntyy myös liikennöinnistä. Valtioneuvoston ohjeiden perusteella melun ekvivalenttitasoksi sallitaan päiväsaikaan lähimmässä häiriintyvässä kohteessa korkeintaan 55 db (A). Klo 6 7 melu saa olla korkeintaan 50 db (A). Vapaa-ajan asuinrakennuksessa ja luonnonsuojelualueilla melutaso ei saa ylittää 45 db. Meluvaikutuksia lievennetään mm. sijoittamalla murskauslaitos varastokasojen ja kallioseinämien suojaan. Alueen ympärille läjitettävät pintamaat muodostavat myös melun leviämisesteen. Toimittaessa ylhäällä kallion päällä (ensimmäinen louhintakerros) leviää porauksen melu pidemmälle kuin porauksen tapahduttua alemmalla louhoksen sisällä kallioseinämien suojassa. Meluvaikutuksia on selvitetty melumallinnuksin YVA-menettelyn yhteydessä. Selvityksen tulosten perusteella Boxin ottoalueen toiminnan aiheuttama keskiäänitaso ei toiminnan missään vaiheessa ylitä valtioneuvoston päätöksen 933/1992 mukaisen päiväajan ohjearvotasoa 55 db yhdelläkään mahdollisesti häiriintyvällä asuinrakennuksella. Valtatien 7 ja maantien liikenteen aiheuttama melutaso ylittää paikoin asuinkiinteistöjen ohjearvon 55 db ja luonnonsuojelualueen ohjearvon 45 db myös ilman ottotoimintaa. Tuotteiden kuljetuksista syntyvän liikennemäärän kasvu vaikuttaa liikennemelun leviämiseen vain vähän, koska liikennemäärät alueella ovat nykyiselläänkin suuria. Hankkeen meluvaikutukset tullaan todentamaan myös melumittauksilla toiminnan käynnistyttyä. Tarkemmat tiedot melusta ja melumallinnuksen tuloksista on esitetty YVA-selostuksen luvussa 8.5 (s.51-55). 6 YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN TARKKAILU 6.1 Pohjaveden tarkkailu Tarkkailuputket ja kaivot Ottoalueelle on asennettu kalliopohjaveden havaintoputki syksyllä 2010 (ks. liite 5). Putki tulee melko nopeasti jäämään ottotoiminnan alle ja se poistetaan, sillä se sijaitsee aloituskohdan läheisyydessä kallion päällä. Lisäksi putkesta ei saada luotettavasti mitattua pohjaveden pintaa (ks. luku 2.6). Näin ollen tullaan alueelle asentamaan uusi pohjavesiputki ennen toiminnan aloittamista. Putki asennetaan eteläisen osa-alueen luoteispuolelle siten, että se pysyy toimintakuntoisena koko ottotoiminnan ajan. Useamman putken asentamista ei esitetä tehtäväksi, sillä yhdestä putkesta saadaan riittävästi tietoa pohjavedestä ja mahdollisista vaikutuksista. Louhintaa ei tehdä pohjaveden alapuolelta ja vaikutukset on ennalta arvioitu jäävän hyvin vähäisiksi.

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA Raahen kaupunki, Piehingin kylä Tila Hannila Rn:o 1:33 LEMMINKÄINEN INFRA OY 2016 Raahen kaupungin Piehingin kylässä 2 (6) Sisällysluettelo 1 Alueen perustiedot... 3 1.1 Omistus- ja hallintaoikeus sekä

Lisätiedot

Maa-ainesten ottamissuunnitelma Pornainen 21.9.2015

Maa-ainesten ottamissuunnitelma Pornainen 21.9.2015 Maa-ainesten ottamissuunnitelma Pornainen Pornaisten kunta, kiinteistöt 611-405-1-37, 611-405-1-34, 611-405-1-39, 611-405-1-40 ja 611-405-1-43 Toiminta Hakija Kallion louhita, louheen murskaus sekä maiden

Lisätiedot

RUDUS OY MARKANRÄMEEN KALLIOALUEEN LOUHINTASUUNNITELMA PYHÄJOEN KUNNAN PARHALAHDEN KYLÄ TILA PARHANIEMI 625-403-17-9

RUDUS OY MARKANRÄMEEN KALLIOALUEEN LOUHINTASUUNNITELMA PYHÄJOEN KUNNAN PARHALAHDEN KYLÄ TILA PARHANIEMI 625-403-17-9 6.5.2014 KORJATTU SUUNNITELMA 16.3.2015 RUDUS OY MARKANRÄMEEN KALLIOALUEEN LOUHINTASUUNNITELMA PYHÄJOEN KUNNAN PARHALAHDEN KYLÄ TILA PARHANIEMI 625-403-17-9 1:200 000 2 1. HANKETIEDOT Pyhäjoen kunnan tekninen

Lisätiedot

Överby, Kirkkonummi. Oy Göran Hagelberg Ab. Maa-ainesten ottosuunnitelma kiinteistölle Överby Skog RN:o 5:263 21.9.2009 PÄIVITETTY 25.8.

Överby, Kirkkonummi. Oy Göran Hagelberg Ab. Maa-ainesten ottosuunnitelma kiinteistölle Överby Skog RN:o 5:263 21.9.2009 PÄIVITETTY 25.8. Ramboll Finland Oy Oy Göran Hagelberg Ab Överby, Kirkkonummi Maa-ainesten ottosuunnitelma kiinteistölle Överby Skog RN:o 5:263 21.9.2009 PÄIVITETTY 25.8.2015 Oy Göran Hagelberg Ab Överby, Kirkkonummi Maa-ainesten

Lisätiedot

Tampere 05/2012 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA. Murron kallioalue, Pornainen

Tampere 05/2012 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA. Murron kallioalue, Pornainen Tampere 05/2012 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA Murron kallioalue, Pornainen Maa-ainestenottosuunnitelma, Murron kallioalue 2 SISÄLLYS 1 TIEDOT HANKKEESTA 3 1.1 Hakija 3 1.2 Hankkeen tausta ja tavoitteet

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta 9 03.02.2015

Rakennus- ja ympäristölautakunta 9 03.02.2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 9 03.02.2015 RUDUS OY, POHJAVEDENPINNAN ALAPUOLELLE ULOTTUVAA MAA-AINEKSEN OTTAMISTA KOSKEVA HAKEMUS DNRO ESAVI/8241/2014, SONDBY, LAUSUNTO ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTOLLE

Lisätiedot

MERKINNÄT SUUNNITTELUALUEEN RAJA OTTOALUEEN (LOUHITTAVAN ALUEEN) RAJA VAIHEISTUSRAJA (OHJEELLINEN) KIINTEISTÖRAJA TIEALUEEN RAJA

MERKINNÄT SUUNNITTELUALUEEN RAJA OTTOALUEEN (LOUHITTAVAN ALUEEN) RAJA VAIHEISTUSRAJA (OHJEELLINEN) KIINTEISTÖRAJA TIEALUEEN RAJA MERKINNÄT OTTOALUEEN (LOUHITTAVAN ALUEEN) RAJA VAIHEISTUSRAJA (OHJEELLINEN) KIINTEISTÖRAJA TIEALUEEN RAJA TIEN SU-ALUEEN RAJA KUNNANRAJA JYRKÄNNE / TIELEIKKAUS LOUHINNAN OHJEELLINEN ETENEMISSUUNTA +21

Lisätiedot

Maatalousyhtymä Lomu Oulaistentie 1498 86360 Ilveskorpi MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA HONKIKANKAAN KALLIOALUE. Raahe, Honkala RN:o 21:11 678-419-21-11

Maatalousyhtymä Lomu Oulaistentie 1498 86360 Ilveskorpi MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA HONKIKANKAAN KALLIOALUE. Raahe, Honkala RN:o 21:11 678-419-21-11 Maatalousyhtymä Lomu Oulaistentie 1498 86360 Ilveskorpi MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA HONKIKANKAAN KALLIOALUE Raahe, Honkala RN:o 21:11 678-419-21-11 MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA Honkikankankaan kallioalue

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA POYTYAN KUNTA. Kumilan kyla. Tila Juho Kula 5:65. Inie.-net'SalikODOsb. wwh lemminkainen fi

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA POYTYAN KUNTA. Kumilan kyla. Tila Juho Kula 5:65. Inie.-net'SalikODOsb. wwh lemminkainen fi Lemminkainen MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA Tilalle Juho Kula 636-416-5-65 10.3.2014 Poytyan kunnan Kumilan kylassa 1 (7) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA POYTYAN KUNTA Kumilan kyla Tila Juho Kula 5:65

Lisätiedot

Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely

Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely Hankealue Asutus Hankealue sijoittuu metsätalouskäytössä olevalle haja-asutusalueelle Reunan pientaloalue sijaitsee lähimmillään noin 300 metrin etäisyydellä hankealueen

Lisätiedot

Yhdyskuntatekniikka Lausunto Dnro: Kaavoitus- ja liikennejärjestelmäpalvelut. Anna Hakamäki 11.11.2015 718/11.01.00/2015

Yhdyskuntatekniikka Lausunto Dnro: Kaavoitus- ja liikennejärjestelmäpalvelut. Anna Hakamäki 11.11.2015 718/11.01.00/2015 Yhdyskuntatekniikka Lausunto Dnro: Kaavoitus- ja liikennejärjestelmäpalvelut Anna Hakamäki 11.11.2015 718/11.01.00/2015 Kirkkonummen kunnan rakennus- ja ympäristölautakunta Lausunto Perikunta c/o Christian

Lisätiedot

1/YMPLA 28.5.2014. Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO. Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä.

1/YMPLA 28.5.2014. Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO. Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä. 1/YMPLA 28.5.2014 LOIMAAN KAUPUNKI MAA-AINESLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO HAKIJA: Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä 32610 Vampula OTTOALUE: MAANOMISTUS:

Lisätiedot

EMPOWER PN OY. Maa-ainesten ottosuunnitelma Raahe, Sarvankangas tilat 7:11 ja 7:41

EMPOWER PN OY. Maa-ainesten ottosuunnitelma Raahe, Sarvankangas tilat 7:11 ja 7:41 EMPOWER PN OY Maa-ainesten ottosuunnitelma Raahe, Sarvankangas tilat 7:11 ja 7:41 Ottosuunnitelma 1 (4) Sisällysluettelo 1 Sijainti ja maanomistus... 2 2 Luonnonolot, maisema ja nykytilanne... 2 3 Suoritetut

Lisätiedot

Kauko Nukari, Paasikankaantie 267, 31130 Koijärvi. Soran ottamistoiminnan jatkaminen kahdella vuodella.

Kauko Nukari, Paasikankaantie 267, 31130 Koijärvi. Soran ottamistoiminnan jatkaminen kahdella vuodella. FORSSAN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Maa-aineslupahakemus lupamääräysten PL 62 muuttamiseksi (maa-aineslaki 555/81) 30100 FORSSA Annettu julkipanon jälkeen puh. 03-41411 Antopäivä Kokouspäivä ja

Lisätiedot

1(7) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA HONGANKALLION OTTOALUE. Pornaisten kunta, Lahan kylä, tilat RN:o 1:43, 11:4 ja 11:3

1(7) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA HONGANKALLION OTTOALUE. Pornaisten kunta, Lahan kylä, tilat RN:o 1:43, 11:4 ja 11:3 1(7) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA HONGANKALLION OTTOALUE Pornaisten kunta, Lahan kylä, tilat RN:o 1:43, 11:4 ja 11:3 2(7) Toiminta Hakija Kallion louhinta ja louheen murskaus 01510 VANTAA kotipaikka

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA PIENIRÄLSSIN OTTOALUEEN LAAJENNUS

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA PIENIRÄLSSIN OTTOALUEEN LAAJENNUS Pienirälssin ottoalue Suunnitelmaselostus MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA PIENIRÄLSSIN OTTOALUEEN LAAJENNUS LAUKAA, LIEVESTUORE PIENIRÄLSSI 410-407-12-388 1(6) Pienirälssin ottoalue Suunnitelmaselostus SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää Oulunkaaren ympäristölautakunta 21 15.04.2014 Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää OULYMP 21 HAKIJA Juha Järvenpää Kalliosuontie 517

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskus on antanut vesilupatarpeesta lausuntonsa, jossa todetaan mm. seuraavaa:

Uudenmaan ELY-keskus on antanut vesilupatarpeesta lausuntonsa, jossa todetaan mm. seuraavaa: Päivämäärä 19/12/2017 TÄYDENNYS Bastukärrin louhinta-alue, Sipoo Arvio louhokseen kulkeutuvista ja poisjohdettavista pohjavesimääristä Ramboll PL 25 Säterinkatu 6 02601 ESPOO P +358 20 755 611 F +358 20

Lisätiedot

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Timo Villman Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta maa-aineslupaa, joka koskee hiekan ottamista Porin kaupungin Kuuminaisissa sijaitsevalta tilalta Timonmaa

Lisätiedot

57 14.08.2014. Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupungin Kollajan kylälle tilalle Hakuli, hakija Jukka Puurunen

57 14.08.2014. Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupungin Kollajan kylälle tilalle Hakuli, hakija Jukka Puurunen Oulunkaaren ympäristölautakunta 57 14.08.2014 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupungin Kollajan kylälle tilalle Hakuli, hakija Jukka Puurunen OULYMP 57 ASIA HAKIJA Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten

Lisätiedot

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA Soranotto ja murskaus RUOVESI; Mäkelän sora-alue 702-416-4-67 20.11.2018 Sisällys 1 Perustiedot... 2 2 Pohjaveden tarkkailusuunnitelma... 3 Pohjaveden korkeuden tarkkailu...

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

Yhteyshenkilö: Sakari Järvi, Enqvistinkatu 7 B 13 33400 Tampere, puh. 0400 868 968

Yhteyshenkilö: Sakari Järvi, Enqvistinkatu 7 B 13 33400 Tampere, puh. 0400 868 968 1 VIHDIN KUNTA YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta 21.8.2013 Diaarinumero 431/11.01.00/2011 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

ALUEKOHTAINEN TARKASTELU Alueiden edessä oleva numerointi vastaa GTK:n kallioalueselvityksessään käyttämää numerointia.

ALUEKOHTAINEN TARKASTELU Alueiden edessä oleva numerointi vastaa GTK:n kallioalueselvityksessään käyttämää numerointia. KUOPION SEUDUN MAAKUNTAKAAVA Kallionmurskaus - ja rakennuskivikohteet Muistio / jk/9.10.2003 SYKSYN 2003 MAASTOKÄ YNNIT Syksyn 2003 aikana tehtyjen maastokäynnin tarkoituksena oli paikan päällä käyden

Lisätiedot

Uudenmaan Kuljetus Oy, Nylands Transport Ab Koneenkatu 11 05830 Hyvinkää

Uudenmaan Kuljetus Oy, Nylands Transport Ab Koneenkatu 11 05830 Hyvinkää YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nummi-Pusulan ympäristölautakunta Ympäristölautakunta 9.10.2012 72 liite 26 Dnro 42/24/247/2010 Annettu julkipanon jälkeen 19.10.2012 Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta

Lisätiedot

Päätösasiakirja ympäristölupahakemuksesta / Kiviaineksen louhinta ja murskaaminen, Oy Göran Hagelberg Ab

Päätösasiakirja ympäristölupahakemuksesta / Kiviaineksen louhinta ja murskaaminen, Oy Göran Hagelberg Ab 1 Rakennus- ja ympäristölautakunta 1.3.2016 xx Päätösasiakirja ympäristölupahakemuksesta / Kiviaineksen louhinta ja murskaaminen, Oy Göran Hagelberg Ab Hakemus on tullut vireille 24.9.2009. Kyseessä on

Lisätiedot

37 26.06.2013 MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄHALLITUS, METSÄTALOUS, SAUNAJÄRVEN KALLIOALUE

37 26.06.2013 MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄHALLITUS, METSÄTALOUS, SAUNAJÄRVEN KALLIOALUE Teknisen lautakunnan valvontajaosto 37 26.06.2013 MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄHALLITUS, METSÄTALOUS, SAUNAJÄRVEN KALLIOALUE 54/8.86/2013 VALVJAOS 37 Ympäristönsuojelusihteeri 13.6.2013 ASIA Päätös maa-aineslain

Lisätiedot

Kanta-Hämeen 2. vaihemaakuntakaava

Kanta-Hämeen 2. vaihemaakuntakaava Kanta-Hämeen 2. vaihemaakuntakaava Luonnonvarat ja liikenne Merkinnät, määräykset ja suositukset 19.1.2015 Kaavaehdotus Hyväksytty maakuntahallituksessa 3.11.2014 1 Rakentamisrajoitus Maakuntakaavan MRL

Lisätiedot

Destia Oy Lemminkäinen Infra Oy Oy Göran Hagelberg Ab VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI ESITYS MELUSEURANNAN JÄRJESTÄMISESTÄ YLEISTÄ

Destia Oy Lemminkäinen Infra Oy Oy Göran Hagelberg Ab VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI ESITYS MELUSEURANNAN JÄRJESTÄMISESTÄ YLEISTÄ Destia Oy Infra Oy Oy Göran Hagelberg Ab VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI ESITYS MELUSEURANNAN JÄRJESTÄMISESTÄ YLEISTÄ Destia Oy, Infra Oy ja Oy Göran Hagelberg Ab ovat maa-aineslupa- ja

Lisätiedot

17/10.03.00.00/2016 Lausunto maa-ainesten ottolupahakemuksesta; Pieksämäki; Syvänsi; Sorala II, 593-450-8-8

17/10.03.00.00/2016 Lausunto maa-ainesten ottolupahakemuksesta; Pieksämäki; Syvänsi; Sorala II, 593-450-8-8 Pieksämäen kaupunki Rakennusvalvonta/ Juhani Ronkainen juhani.ronkainen@pieksamaki.fi 5/2016 Viite: pyyntö 2.2.2016 17/10.03.00.00/2016 maa-ainesten ottolupahakemuksesta; Pieksämäki; Syvänsi; Sorala II,

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA. Luumäen kunta, HmottuIan kylä. Hornio Rn:o 2:128

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA. Luumäen kunta, HmottuIan kylä. Hornio Rn:o 2:128 Luumäen kunta, HmottuIan kylä Hornio Rn:o 2:128 LEMMINKÄINEN INFRA OY 2014 Luumäen kunnan Himottulan kylässä 2 (6) Sisällysluettelo 1 Alueen perustiedot 3 1.1 Omistus-ja hallintaoikeus sekä sijainti 3

Lisätiedot

Mikkelin uusi jätevedenpuhdistamo. Vaihtoehtoisten sijoituspaikkojen rakennettavuusselvitys

Mikkelin uusi jätevedenpuhdistamo. Vaihtoehtoisten sijoituspaikkojen rakennettavuusselvitys Knowledge taking people further --- MIKKELIN VESILAITOS Mikkelin uusi jätevedenpuhdistamo Vaihtoehtoisten sijoituspaikkojen rakennettavuusselvitys Yhteenveto 16.2.2009 Viite 82122478 Versio 1 Pvm 16.2.2009

Lisätiedot

MYRSKYLÄ SEPÄNMÄKI-PALOSTENMÄKI ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVARUNKO JA VAIHTOEHDOT. Päiväys 16.11.2015.

MYRSKYLÄ SEPÄNMÄKI-PALOSTENMÄKI ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVARUNKO JA VAIHTOEHDOT. Päiväys 16.11.2015. Kunnanhallitus 7.12.2015 154 LIITE 94 MYRSKYLÄ SEPÄNMÄKI-PALOSTENMÄKI ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVARUNKO JA VAIHTOEHDOT Päiväys 16.11.2015. Vireille tulosta ilmoitettu: KH:n päätös 22.6.2015 Luonnos nähtävänä

Lisätiedot

Ympäristölautakunta 210 11.12.2014. Maa-ainesten ottamislupa, Tom Lindström, Korppoo 1643/10.03.00.10/2014. Ympäristölautakunta 11.12.

Ympäristölautakunta 210 11.12.2014. Maa-ainesten ottamislupa, Tom Lindström, Korppoo 1643/10.03.00.10/2014. Ympäristölautakunta 11.12. Ympäristölautakunta 210 11.12.2014 Maa-ainesten ottamislupa, Tom Lindström, Korppoo 1643/10.03.00.10/2014 Ympäristölautakunta 11.12.2014 210 Valmistelija Vt. ympäristönsuojelutarkastaja Tomas Kull, puh.

Lisätiedot

varten. Louhinta- ja murskaushankkeen vaikutustenarviointi tehdään tämän suunnitelman pohjalta.

varten. Louhinta- ja murskaushankkeen vaikutustenarviointi tehdään tämän suunnitelman pohjalta. LIITE 3 KULMAKORPI I LOUHINNAN JA MURSKAUKSEN YVA-MENETTELY Ramboll Finland Oy ALUSTAVA LOUHINTASUUNNITELMA 5.2.2015 PL 25, Säterinkatu 6 02601 Espoo Finland Puhelin: 020 755 611 Fax: 020 755 6201 www.ramboll.fi

Lisätiedot

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5 Tekninen lautakunta 4 28.01.2015 Ympäristöluvan myöntäminen Maatalousyhtymä Myntille Teknltk 4 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista. Hakija

Lisätiedot

(Maa-aineslaki 555/1981) PL 62 30101 FORSSA Annettu julkipanon jälkeen Antopäivä Kokouspäivä ja pykälä 12.4.2016 5.4.2016 12

(Maa-aineslaki 555/1981) PL 62 30101 FORSSA Annettu julkipanon jälkeen Antopäivä Kokouspäivä ja pykälä 12.4.2016 5.4.2016 12 1(10) FORSSAN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölupalautakunta Maa-aineslupahakemuksesta (Maa-aineslaki 555/1981) PL 62 30101 FORSSA Annettu julkipanon jälkeen puh. (03) 41 411 Antopäivä Kokouspäivä ja pykälä 12.4.2016

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE Liite 17 / Ymp.ltk 18.2.2014 / 25 KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.2.2014 tark. 16.12.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus-

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista

Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista Tekninen lautakunta 24 29.08.2013 Ympäristöluvan myöntäminen Louhinta Kääntä Oy:lle Teknltk 24 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista Hakija

Lisätiedot

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa 3-Kulman puuterminaali 20.6.2018 vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa Maakuntakaavaa varten tehdyn selvityksen mukaan: Tampereen kaupunkiseudun lämpölaitokset

Lisätiedot

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 31.10.2012 VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 3 3 Kaava-alueen luonnonolot...

Lisätiedot

KULJETUSPOLAR OY MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA TILALLE HOURULA PYHÄJOEN MIILUKANKAALLA 1:

KULJETUSPOLAR OY MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA TILALLE HOURULA PYHÄJOEN MIILUKANKAALLA 1: 20.4.2018 KULJETUSPOLAR OY MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA TILALLE HOURULA 625-405-50-7 PYHÄJOEN MIILUKANKAALLA 1:200 000 1. HANKETIEDOT Kuljetuspolar Oy hakee lupaa maa-ainesten ottamiselle tilalla Hourula

Lisätiedot

1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT. 1.2 Maa-ainesten ottoalueen sijainti. Kapuli II logistiikka-alueen luoteispuolella. Kapuli IIb tasaussuunnitelma

1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT. 1.2 Maa-ainesten ottoalueen sijainti. Kapuli II logistiikka-alueen luoteispuolella. Kapuli IIb tasaussuunnitelma 17.10.2011 MÄNTSÄLÄ Kapuli IIb tasaussuunnitelma 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Maa-ainesten ottosuunnitelma koskee Kapuli II asemakaavan korttelin 2313 pohjoispuolta. 1.2 Maa-ainesten

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut 5.10.2010 MOTOCROSS ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS ASEMAKAAVA

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut 5.10.2010 MOTOCROSS ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS ASEMAKAAVA 1(5) MOTOCROSS ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 220 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ASEMAKAAVA ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE Suunnittelualue Suunnittelun

Lisätiedot

Annettu julkipanon 24.6.2015 jälkeen

Annettu julkipanon 24.6.2015 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta Pohjolankatu 14 53100 LAPPEENRANTA I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMAOSA MAA-AINESLUPAPÄÄTÖS Annettu julkipanon 24.6.2015 jälkeen 1/10 1. Asia Maa-aineslain

Lisätiedot

Päätös Nro 162/2012/1 Dnro ESAVI/157/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 12.10.2012

Päätös Nro 162/2012/1 Dnro ESAVI/157/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 12.10.2012 ASIA Etelä-Suomi t e l ä - S u o m Päätös Nro 162/2012/1 Dnro ESAVI/157/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 12.10.2012 Vekkox Oy:n i ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus,

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA HIEKKAHARJUN OTTOALUE LAUKAA Tmi 1(9) SISÄLLYSLUETTELO 1. PERUSTIEDOT... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2 Alueen sijainti... 3 1.3 Alueen nykytila... 3 1.4 Pohjakartta... 4 2. SUUNNITELMAN

Lisätiedot

ASIAN VIREILLETULO Maa-aineslupahakemus on tullut vireille Lempäälän kunnassa 10.1.2014.

ASIAN VIREILLETULO Maa-aineslupahakemus on tullut vireille Lempäälän kunnassa 10.1.2014. ASIA Päätös maa-aineslain 4 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee kalliokiviaineksen ottamista tilalla Näppilän takamaa (418-405-1-23), Hemminkilän kylässä. HAKIJA Rudus Oy PL 49 (käyntiosoite: Pronssitie

Lisätiedot

Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut

Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut Mäntsälän kunta Ympäristöpalvelut KAPULIN YRITYSALUEEN III-VAIHEEN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA TEHTÄVÄ PROJ.NRO 188 Asemakaava OSOITE TAI MUU PAIKANNUS Alueen ohjeellinen rajaus on

Lisätiedot

P JA S. LUMIAHO OY MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA TILA HIEKKAPALSTA VIHANNIN ALPUANHARJULLA

P JA S. LUMIAHO OY MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA TILA HIEKKAPALSTA VIHANNIN ALPUANHARJULLA 28.9.2016 P JA S. LUMIAHO OY MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA TILA HIEKKAPALSTA 678-418-4-137 VIHANNIN ALPUANHARJULLA 1:200 000 2 1. HANKETIEDOT Tmi P ja S Lumiaholle on myönnetty maa-ainesten ottolupa osalle

Lisätiedot

Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011. Työnro 416079

Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011. Työnro 416079 Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011 Työnro 416079 MAAPERÄ- JA HULEVESISELVITYS KORTEKUMPU, KANGASALA SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT...3 1.1 Selvityksen sisältö ja tekijät...

Lisätiedot

ASEMAKAAVA 651/AK HEIKKIMÄKI Vierumäen (30) kaupunginosa Härkälän kylän (404) tilat 3:128,3:181 ja 3:182 sekä osa tiealueesta 2:12

ASEMAKAAVA 651/AK HEIKKIMÄKI Vierumäen (30) kaupunginosa Härkälän kylän (404) tilat 3:128,3:181 ja 3:182 sekä osa tiealueesta 2:12 651/Ak ASEMAKAAVA 651/AK HEIKKIMÄKI Vierumäen (30) kaupunginosa Härkälän kylän (404) tilat 3:128,3:181 ja 3:182 sekä osa tiealueesta 2:12 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 14.9.2015, 22.4.2014 Suunnittelualue:

Lisätiedot

Östersundomin maa-aines-yva

Östersundomin maa-aines-yva Östersundomin maa-aines-yva Ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) lähtökohdat, taustat ja alustavat vaihtoehdot Muokattu 13.5.2015 Ympäristösi parhaat tekijät Hankkeen tausta ja lähtökohdat 2 Östersundomin

Lisätiedot

DRAGON MINING OY KUUSAMON KAIVOSHANKE YVA:N ESITTELYTILAISUUDET 8.-9.1.2014

DRAGON MINING OY KUUSAMON KAIVOSHANKE YVA:N ESITTELYTILAISUUDET 8.-9.1.2014 DRAGON MINING OY KUUSAMON KAIVOSHANKE YVA:N ESITTELYTILAISUUDET 8.-9.1.2014 TARKASTELLUT VAIHTOEHDOT (1/2) VE1 VE2 VE3 TARKASTELLUT VAIHTOEHDOT (2/2) 0-Vaihtoehto Tekniset alavaihtoehdot Kultapitoinen

Lisätiedot

HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE

HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE arkis KUOPION KAUPUNKI HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU 2.2.2018 Kansikuva: Kuvasovitus Heinjoen uudesta ylijäämämaiden läjitysalueesta, näkymä Korsumäeltä. TIIVISTELMÄ Kuopion

Lisätiedot

5 Arvioidut vaihtoehdot

5 Arvioidut vaihtoehdot 20 Rajavuoren alue: Ympäristövaikutusten arviointiselostus 5 Arvioidut vaihtoehdot 5.1 Vaihtoehtojen muodostaminen YVA-menettelyssä tarkastellut vaihtoehdot muodostettiin realististen toiminnan toteuttamisvaihtoehtojen

Lisätiedot

Lausunnon antaja Lausunnossa esitetty Vastine Fingrid Oy - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta

Lausunnon antaja Lausunnossa esitetty Vastine Fingrid Oy - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta Lausunnon antaja Lausunnossa esitetty Vastine Fingrid Oy - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta - Tiedotus kaavan etenemisestä Fingrid Oyj / Mika Penttilä. Trafi - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta Ilmatieteen

Lisätiedot

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA Luontoselvitys Pekka Routasuo 7.9.2009 Vt 13 raskaan liikenteen odotuskaistan rakentaminen välille Mustola

Lisätiedot

KIVIAINEKSEN LOU- HINTA JA MURSKAUS, TOLKKINEN, PORVOO MELUN TARKKAILUOHJELMA

KIVIAINEKSEN LOU- HINTA JA MURSKAUS, TOLKKINEN, PORVOO MELUN TARKKAILUOHJELMA Vastaanottaja NCC Industry, Kiviaines Hanna Haukilahti Asiakirjatyyppi Tarkkailuohjelma Päivämäärä 21.2.2018 Viite 1510032705 KIVIAINEKSEN LOU- HINTA JA MURSKAUS, TOLKKINEN, PORVOO MELUN TARKKAILUOHJELMA

Lisätiedot

PL Sipoo. Saantitodistuksella. PL Helsinki 1. HANKKEESTA VASTAAVAT. Sipoon kunta ja Rudus Oy 2. HANKKEEN KUVAUS JA ALUEEN KAAVOITUS

PL Sipoo. Saantitodistuksella. PL Helsinki 1. HANKKEESTA VASTAAVAT. Sipoon kunta ja Rudus Oy 2. HANKKEEN KUVAUS JA ALUEEN KAAVOITUS Päätös Dnro UUDELY/12/07.04/2012 19.3.2013 Sipoon kunta PL 7 04131 Sipoo Rudus Oy PL 49 00441 Helsinki Saantitodistuksella Saantitodistuksella PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTA

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(7) Maankäyttöpalvelut 13.4.2011 KAPULI IIB-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(7) Maankäyttöpalvelut 13.4.2011 KAPULI IIB-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(7) KAPULI IIB-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 223 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE

Lisätiedot

Hakemuksen kohteena oleva alue on esitetty kartalla hakemuksen liitteessä 1.

Hakemuksen kohteena oleva alue on esitetty kartalla hakemuksen liitteessä 1. SFLTTISEMIEN J MURSKMOIDEN YMPÄRISTÖLUPHKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille. TOIMINT, JOLLE LUP HETN Ympäristölupaa haetaan kallion louhinnalle

Lisätiedot

13 20.03.2014. Relletin yhteismetsän maa-ainesten ottoa koskeva päätös, Särkijärvi, Utajärvi

13 20.03.2014. Relletin yhteismetsän maa-ainesten ottoa koskeva päätös, Särkijärvi, Utajärvi Oulunkaaren ympäristölautakunta 13 20.03.2014 Relletin yhteismetsän maa-ainesten ottoa koskeva päätös, Särkijärvi, Utajärvi OULYMP 13 ASIA Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Utajärven

Lisätiedot

Destia Oy Lemminkäinen Infra Oy VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN SEURANTAOHJELMA YLEISTÄ

Destia Oy Lemminkäinen Infra Oy VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN SEURANTAOHJELMA YLEISTÄ Destia Oy Lemminkäinen Infra Oy VUOHIMÄEN MAA-AINESTEN OTTOALUEET, KIRKKONUMMI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN SEURANTAOHJELMA Päivämäärä 3/7/2014 Ramboll Säterinkatu 6 PL 25 02601 ESPOO P +358 20 755 611 F +358

Lisätiedot

2 7: :281 LOUHINTA SIPOON KUNNAN OMISTAMALLA KIINTEISTÖLLÄ 2:57 ERILLISELLÄ LUVALLA KIRJOVERKKOPERHOSELLE PERUSTETTU KOMPENSAATIOALUE

2 7: :281 LOUHINTA SIPOON KUNNAN OMISTAMALLA KIINTEISTÖLLÄ 2:57 ERILLISELLÄ LUVALLA KIRJOVERKKOPERHOSELLE PERUSTETTU KOMPENSAATIOALUE 2 ERKINNÄT EV-1 KULJETUKSET OTTISLUEEN / TOIINT-LUEEN RJ (osa-alue C 6,2 ha + osa-alue B 2,9 ha = 66,1 ha) Kaikki ottotoimintaan liittyvät toiminnot sijoittuvat rajauksen sisälle (mm. pintamaiden ja kiviaineksen

Lisätiedot

Päätös. Nro 35/2010/2 Dnro ESAVI/52/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 20.7.2010

Päätös. Nro 35/2010/2 Dnro ESAVI/52/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 20.7.2010 Etelä-Suomi Päätös Nro 35/2010/2 Dnro ESAVI/52/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 20.7.2010 ASIA Päätös Rudus Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee kallion louhinta-

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 53. Ympäristölautakunta 11.06.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 53. Ympäristölautakunta 11.06.2015 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 11.06.2015 Sivu 1 / 1 3967/11.01.00/2014 53 Lausunto Uudenmaan ELY keskukselle Espoon Kulmakorpi I louhinta-alueen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Maa-ainesten ottamissuunnitelma Laukaa, Hienonen,

Maa-ainesten ottamissuunnitelma Laukaa, Hienonen, Maa-ainesten ottamissuunnitelma Laukaa, Hienonen, 410-412-1-882 30.11.2018 2 (8) Sisältö 1 Alueen perustiedot... 3 1.1 Omistus- ja hallintaoikeus sekä sijainti... 3 1.2 Hankkeen tavoitteet... 3 1.3 Nykytila...

Lisätiedot

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 Pekka Routasuo 17.9.2009 Sipoon Boxin suunnitellun maa-aineisten ottoalueen luontoselvitys 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014

Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014 Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014 Sarvvikinportin (ent. Kurkiranta) asemakaava (hanke 34500), osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkistaminen ja hyväksyminen MRL 62 :n ja 63 :n mukaisesti

Lisätiedot

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 67080073.BST1 Helmikuu 2010 Siilinjärven kunta Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi Ympäristövaikutusten arviointiohjelma TIIVISTELMÄ Hankekuvaus Siilinjärven kunta suunnittelee maa-

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO

RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO Vastaanottaja Rauman kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 15.1.2016 Viite 1510024178 RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO RAUMAN KAUPUNKI MELUARVIO Päivämäärä 15.1.2016

Lisätiedot

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi 17.1.2013 Willitys tmi Marjo Lindberg Sisältö Selvitysalueen sijainti 3 Yleistä 3 Menetelmät 3 Sysivuoren luonto, yleistä 3 Kartta 4 Kuvaukset Sysivuoren luonnosta

Lisätiedot

Liite 1. Yleiskuvaus toiminnasta sekä yleisölle tarkoitettu tiivistelmä. NCC Roads Oy Äyritie 8 C FIN-01510 VANTAA nccroads@ncc.fi

Liite 1. Yleiskuvaus toiminnasta sekä yleisölle tarkoitettu tiivistelmä. NCC Roads Oy Äyritie 8 C FIN-01510 VANTAA nccroads@ncc.fi Liite 1 Yleiskuvaus toiminnasta sekä yleisölle tarkoitettu tiivistelmä Alueelle haetaan ympäristölupaa kallion louhintaan ja louheen murskaukseen, sekä pintamaiden vastaanottoon toistaiseksi alkaen vuodesta

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Portinniskan rantakaava luontoselvitys 1. Tausta ja tavoitteet Suunnittelualue sijaitsee Kemijärven kaupungin Räisälän kylässä. Suunnitelma koskee Kotikangas nimistä tilaa (75:0). Luontoselvityksen

Lisätiedot

145, TEKLTK 26.6.2013 17:00

145, TEKLTK 26.6.2013 17:00 145, TEKLTK 26.6.2013 17:00 ST: 1/2010 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Päätös: 146, TEKLTK 26.6.2013 17:00 ST: 2/2013 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA Tekninen lautakunta valitsee kaksi pöytäkirjantarkastajaa.

Lisätiedot

Maanvastaanotto- ja jatkojalostusalueiden Ympäristövaikutusten arviointiselostus Tiivistelmä

Maanvastaanotto- ja jatkojalostusalueiden Ympäristövaikutusten arviointiselostus Tiivistelmä Tampereen kaupunki Maanvastaanotto- ja jatkojalostusalueiden Ympäristövaikutusten arviointiselostus Tiivistelmä Hankkeen tarve ja tavoitteet Tampereen rakentamisessa syntyy vuosittain puhtaita ylijäämämaita

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(6) Maankäyttöpalvelut 28.3.2011 KAPULI IIC-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(6) Maankäyttöpalvelut 28.3.2011 KAPULI IIC-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(6) KAPULI IIC-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 223c Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE

Lisätiedot

SEINÄJOEN SEURAKUNTA NURMON HAUTAUSMAAN LAAJENNUKSEN POHJATUTKIMUS POHJATUTKIMUSSELOSTUS 27.6.2014

SEINÄJOEN SEURAKUNTA NURMON HAUTAUSMAAN LAAJENNUKSEN POHJATUTKIMUS POHJATUTKIMUSSELOSTUS 27.6.2014 3697 SEINÄJOEN SEURAKUNTA NURMON HAUTAUSMAAN LAAJENNUKSEN POHJATUTKIMUS POHJATUTKIMUSSELOSTUS 27.6.2014 SISÄLLYSLUETTELO 1. TEHTÄVÄ JA SUORITETUT TUTKIMUKSET 1 2. TUTKIMUSTULOKSET 1 2.1 Rakennuspaikka

Lisätiedot

Maanvastaanotto- ja kierrätysalueiden lisäselvitys Lempäälän ja Sastamalan alueilla 2016

Maanvastaanotto- ja kierrätysalueiden lisäselvitys Lempäälän ja Sastamalan alueilla 2016 Pirkanmaan liitto Maanvastaanotto- ja kierrätysalueiden lisäselvitys Lempäälän ja Sastamalan alueilla 2016 LUONNOS 31.3.2016 Iris Havola Pirkanmaan liitto ISBN Kansikuva: Kuvaaja: Sisällysluettelo 1.

Lisätiedot

KOHMALAN OSAYLEISKAAVA, NOKIA MAAPERÄN ARSEENIN TAUSTAPITOISUUSTUTKIMUS

KOHMALAN OSAYLEISKAAVA, NOKIA MAAPERÄN ARSEENIN TAUSTAPITOISUUSTUTKIMUS Vastaanottaja Nokian kaupunki, Asko Riihimäki Asiakirjatyyppi Tutkimusraportti Päivämäärä 23.12.2013 KOHMALAN OSAYLEISKAAVA, NOKIA MAAPERÄN ARSEENIN TAUSTAPITOISUUSTUTKIMUS KOHMALAN OSAYLEISKAAVA-ALUE

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 27. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 27. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 09.03.2017 Sivu 1 / 1 526/2017 11.01.01 27 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Esbogård Ab:n hakemuksesta, joka koskee Högbergetin kallion louhinnan ja maankaatopaikan vesilain

Lisätiedot

VANHA PORVOONTIE 256, VANTAA RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS

VANHA PORVOONTIE 256, VANTAA RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS Tilaaja YIT Rakennus Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 2.7.2014 Viite 1510013222 VANHA PORVOONTIE 256, VANTAA RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS Päivämäärä 2.7.2014 Laatija

Lisätiedot

HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten arviointiselostus

HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten arviointiselostus HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten arviointiselostus Kuva Mikko Jokinen Hankkeesta vastaava Northland Mines Oy YVA-konsultti Ramboll Finland Oy Northland Mines Oy HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten

Lisätiedot

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 19.2.2019 1 (11) 1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Kuva 1.1. Hankkeen vaikutusten yhdyskuntarakenteeseen arvioidaan ulottuvan enintään kilometrin

Lisätiedot

HEINOLA, HEIKKIMÄKI KUNNALLISTEKNIIKAN JA ALUEEN TASAUKSEN YLEISSUUNNITELMA

HEINOLA, HEIKKIMÄKI KUNNALLISTEKNIIKAN JA ALUEEN TASAUKSEN YLEISSUUNNITELMA Vastaanottaja Heinolan kaupunki Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä 24.7.2014 Viite 1510011290 HEINOLA, HEIKKIMÄKI KUNNALLISTEKNIIKAN JA ALUEEN TASAUKSEN YLEISSUUNNITELMA HEINOLAN KAUPUNKI, HEINOLA,

Lisätiedot

KOSKI Tl KESKUSTAN JA KOIVUKYLÄN OSA- YLEISKAAVOJEN MELUSELVITYS. Työ: E26478. Tampere, 4.12.2013

KOSKI Tl KESKUSTAN JA KOIVUKYLÄN OSA- YLEISKAAVOJEN MELUSELVITYS. Työ: E26478. Tampere, 4.12.2013 KOSKI Tl KESKUSTAN JA KOIVUKYLÄN OSA- YLEISKAAVOJEN MELUSELVITYS Työ: E26478 Tampere, 4.12.2013 PL 453 33101 TAMPERE Puhelin 010 241 4000 Telefax 010 241 4001 Y-tunnus 0564810-5 Toimistot: Turku, Tampere,

Lisätiedot

Alueen nykytila. Osayleiskaavan vaikutukset. Sulan osayleiskaava, hulevesien yleispiirteinen hallintasuunnitelma

Alueen nykytila. Osayleiskaavan vaikutukset. Sulan osayleiskaava, hulevesien yleispiirteinen hallintasuunnitelma Alueen nykytila Suunnittelualue on Sulan osayleiskaava-alue, joka on pinta-alaltaan n. 510 hehtaaria. Alueesta noin hieman alle 200 ha on asemakaavoitettu asumisen ja työpaikkojen alueiksi. Kaavoittamattomat

Lisätiedot

4. ASEMAKAAVAN SUUNNITTELUN VAIHEET

4. ASEMAKAAVAN SUUNNITTELUN VAIHEET 13 4. ASEMAKAAVAN SUUNNITTELUN VAIHEET. 4.1 Osallisten tavoitteet 4.2 Kunnan tavoitteet Parantaa pitkänomainen ja suuren yrityksen käyttöön liian kapea tontti muodoltaan. 4.3 Suunnittelun käynnistäminen

Lisätiedot

Ympäristölautakunta 39 22.05.2014. Maa-aineslupa Autoilija Juha Heikkinen

Ympäristölautakunta 39 22.05.2014. Maa-aineslupa Autoilija Juha Heikkinen Ympäristölautakunta 39 22.05.2014 Maa-aineslupa Autoilija Juha Heikkinen YMP 39 Autoilija Juha Heikkinen, Kaivotie 8, 89400 Hyrynsalmi, hakee maa-ainesten ottolupaa Hyrynsalmen kunnan Hyrynsalmen kylässä,

Lisätiedot

LEMMINKÄINEN INFRA OY, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS JA ALOITUSLUPAHAKEMUS, KIVIAINEKSEN LOUHINTA JA MURSKAUS, TUUSULA, FOCUS-ALUE. Kuvaus toiminnasta

LEMMINKÄINEN INFRA OY, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS JA ALOITUSLUPAHAKEMUS, KIVIAINEKSEN LOUHINTA JA MURSKAUS, TUUSULA, FOCUS-ALUE. Kuvaus toiminnasta LEMMINKÄINEN INFRA OY, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS JA ALOITUSLUPAHAKEMUS, KIVIAINEKSEN LOUHINTA JA MURSKAUS, TUUSULA, FOCUS-ALUE Kuntakehityslautakunta 87 31.5.2017 Kkl 86/31.5.2017 Lausuntopyyntö Keski-Uudenmaan

Lisätiedot

IKAALISTEN KAUPUNKI, YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA KESKEISEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS LUONNOSVAIHEEN KUULEMINEN. MIELIPITEET Ohessa mielipiteet tiivistettynä.

IKAALISTEN KAUPUNKI, YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA KESKEISEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS LUONNOSVAIHEEN KUULEMINEN. MIELIPITEET Ohessa mielipiteet tiivistettynä. 1 IKAALISTEN KAUPUNKI, YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA KESKEISEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS LUONNOSVAIHEEN KUULEMINEN MIELIPITEET Ohessa mielipiteet tiivistettynä. Mielipiteen antaja 1. Maria ja Juha Änkö, Tapio Änkö Kuolinpesä,

Lisätiedot

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kunnanhallitus 7.12.2015 154 LIITE 98 MYRSKYLÄN SEPÄNMÄKI- PALOSTENMÄKI LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kuvio 1. Kalliokumpare alueen pohjoisosassa (Kuvio 1). ClT-tyypin kalliometsaa. 1. JOHDANTO Selvitysalue

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA MUURAMEN KUNTA Teknisten palveluiden lautakunta 40951 MUURAME MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA MUURAMEN KUNTA Muuramen kylä Riuttamäki (16:20) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA 1. PERUSTIEDOT 1.1 Alueen sijainti

Lisätiedot

NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA. Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS. Strateginen maankäytönsuunnittelu 3.2.2015 TK

NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA. Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS. Strateginen maankäytönsuunnittelu 3.2.2015 TK NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS Neulaniemen rakennemallien kuvaus VE1 Vuoristotie Malli pohjautuu kahteen tieyhteyteen muuhun kaupunkirakenteeseen. Savilahdesta tieyhteys

Lisätiedot

80100 JOENSUU Pvm Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 21.2.2014 2154/11.01.00/2013

80100 JOENSUU Pvm Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 21.2.2014 2154/11.01.00/2013 JOENSUUN KAUPUNKI MAA-AINESLUPAPÄÄTÖS Rakennus- ja ympäristölautakunta 19.2.2014 22 Muuntamontie 6 Annettu julkipanon jälkeen 80100 JOENSUU Pvm Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 21.2.2014 2154/11.01.00/2013

Lisätiedot

OLMALAN 1. VAIHEEN ASEMA KAAVOITUKSEN VALMISTELU, YLIVIESKA MELUSELVITYS

OLMALAN 1. VAIHEEN ASEMA KAAVOITUKSEN VALMISTELU, YLIVIESKA MELUSELVITYS Liite 5 Vastaanottaja Asiakirjatyyppi Meluselvitys Päivämäärä 14.12.2012 Viite 1510000008 OLMALAN 1. VAIHEEN ASEMA KAAVOITUKSEN VALMISTELU, YLIVIESKA MELUSELVITYS RAMB LL OLMALAN 1. VAIHEEN ASEMAKAAVOITUKSEN

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 127/10/1 Dnro PSAVI/211/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA ILMOITUKSEN TEKIJÄ

LUPAPÄÄTÖS Nro 127/10/1 Dnro PSAVI/211/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA ILMOITUKSEN TEKIJÄ 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 127/10/1 Dnro PSAVI/211/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA ILMOITUKSEN TEKIJÄ Ilmoitus koelouhinnasta Ruonaojan avolouhoksessa, Kolari Nordkalk Oy Ab Skräbbölentie 18

Lisätiedot

MIKONKEITAAN TUULIVOIMAPUISTO, ARKEOLOGINEN INVENTOINTI 2013

MIKONKEITAAN TUULIVOIMAPUISTO, ARKEOLOGINEN INVENTOINTI 2013 Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy Isojoki ja Kristiinankaupunki MIKONKEITAAN TUULIVOIMAPUISTO, ARKEOLOGINEN INVENTOINTI 2013 1.11.2013 Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy Arkeologinen

Lisätiedot