Espoon kaupunki Pöytäkirja 53. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Espoon kaupunki Pöytäkirja 53. Ympäristölautakunta 11.06.2015 Sivu 1 / 1"

Transkriptio

1 Ympäristölautakunta Sivu 1 / / / Lausunto Uudenmaan ELY keskukselle Espoon Kulmakorpi I louhinta-alueen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Valmistelijat / lisätiedot: Harri Anttila, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Ympäristönsuojelupäällikkö Tarja Söderman Espoon kaupungin lausunnon ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta antaa ympäristölautakunta Espoon kaupungin teknisen ja ympäristötoimen lautakuntien johtosäännön 5 perusteella. ELY keskus on pyytänyt lausuntoa mennessä. ELY keskus on pyytänyt erikseen lausuntoa myös sosiaali- ja terveyslautakunnalta. Taustaa Espoon kaupunki on laatimassa Kulmakorpi I nimistä asemakaavaa uuden työpaikka-alueen rakentamiseksi. Rakentaminen edellyttää kallion louhintaa ja tasoittamista, jotta kunnallistekniikka ja katuverkko saadaan rakennetuksi. Hankkeen luonteesta johtuen hankkeen sijoituspaikkavaihtoehtoja ei arvioinnissa ole. Toteutusvaihtoehtoina on arvioitu louhinta tehtäväksi nopeammalla aikataululla noin 6 v aikana ja pidemmällä aikavälillä 6 10 vuoden aikana. Maisema ja luonto Hankkeen toteuttamisen maisemalliset vaikutukset on selvitetty. Piirrokset, havainnekuvat ja kartat havainnollistavat hankkeen näkymistä lähialueelle. Lähimaisemassa tapahtuu suuri muutos, kun alueen metsä kaadetaan ja louhinnassa syntyy laaja avoin kenttä. Paikalla kasvava havumetsä ja siinä viihtyvät kasvit ja eläimet katoavat. Alueen kasvisto, eläimistö ja merkitys suojelun kannalta on selvitetty. Suojeltavia eliölajeja ei tavattu. Hankkeesta ei saa aiheutua haitallisia vaikutuksia Kakarlammen luonnonsuojelualueelle eikä Gumbölenjoen meritaimenkannalle. Liikenne Asukkaat ovat useassa yhteydessä tuoneet voimakkaasti esille huolensa Nupurintien vilkkaasta raskaiden ajoneuvojen liikenteestä tilanteessa, jossa kevyen liikenteen väylä puuttuu. Hankealue sijoittuu välittömästi

2 Ympäristölautakunta Sivu 2 / 2 Nupurintien varrelle ja lisää alueen raskasta liikennettä. Louhinta-alueen liikenne tulee ohjata koko hankkeen ajan Kulmakorventien liittymän kautta, joka sijaitsee lähellä Turun moottoritien liittymää. Tällä järjestelyllä raskasta ajoneuvoliikennettä voidaan rajoittaa kapealla Nupurintiellä ja siirrettyä kauemmaksi mm. Kolmperän asuinalueelta. Melu, tärinä Nykytilanteessa Kolmperän, Histan ja Nupurin alueella on 20 rakennusta yli 55 db melualueella ja Nupurissa 25 rakennusta, joiden luona jopa 60 db melu ylittyy, syynä Turun moottoritien aiheuttama melu. Hankealue sijoittuu m etäisyydelle moottoritiestä ja on tien melualueella. Arviointiselostuksen mukaan melutaso voi nousta louhinnan johdosta nykyisestä tasosta enimmillään 3 db lähimpien asuntojen luona. Muutoinkin louhinta ja räjäytykset tulevat kuulumaan asuinalueilla, koska melu erottuu tasaisesta tieliikennemelusta vaikkakaan melun ohjearvot eivät ylittyisi. Meluhaittoja tulee vähentää riittävillä suojauksilla ja toimintaaikojen rajauksella. Räjäytettävien kenttien kokoa ja käytettävien räjäytyspanosten suuruutta tulee rajoittaa. Läheisen Kulmakorven louhinta on herättänyt asukkaiden keskuudessa voimakasta kritiikkiä mm. liian voimakkaiden räjäytysten vuoksi. Pohjavesi, kaivot Louhinta ei mainittavasti ulotu kalliopohjaveden pinnan alapuolelle eikä pohjavesiolosuhteissa ole odotettavissa muutoksia. Sen sijaan haittaaineita voi päästä pohjaveteen. Lähimmät talousvesikaivot sijaitsevat noin 500 m etäisyydellä hankealueen pohjois-, itä- ja länsipuolella. YVA selostuksessa mainitaan, että hankkeen jatkosuunnittelun yhteydessä tullaan kartoittamaan uudelleen hankealueen itäpuolisen alueen, Kolmperän alueen, sekä hankealueen pohjoispuolella olevan Histan alueen yksityiskaivot. Näistä on laadittava kaivokortti. Kaikista 600 metrin säteellä sijaitsevista kaivoista on otettava vesinäyte ja määritettävä talousveden laatuparametrit. Määritykset on tehtävä ennen toiminnan aloittamista. Pintavedet Hankealue sijaitsee pintavesien vedenjakajalla. Pieneltä alalta alueen eteläosasta pintavedet virtaavat etelän suuntaan Loojärveen. Alueen pohjoisosasta vedet virtaavat pohjoiseen ensin Histan pelto-ojaan ja edelleen Nupurinjärven, Svartbäckträsketin ja Dämmanin kautta Gumbölenjokeen. Louhinnan alkaessa vedet kertyvät louhoksen pohjalle ja johdetaan kokonaisuudessaan pohjoista reittiä. YVA selostuksessa louhinnan aiheuttamat haitat laskuvesistöön on tunnistettu. YVA selostuksessa hulevesille on esitetty laskeutusallasta ja biosuodatusta ennen vesien johtamista laskuojaan. Tämä käsittely yhdessä alapuolisen vesistön tarkkailun kanssa on riittävä vaikutusten seuraamiseksi.

3 Ympäristölautakunta Sivu 3 / 3 Käsittely Sosiaaliset ja terveydelliset vaikutukset Sosiaalisten ja terveydellisten vaikutusten merkitys on noussut viime aikoina voimakkaasti esiin mm. alueella runsaasti häiriöitä aiheuttaneen louhinnan johdosta. Lisäksi lähialueelle on tulossa kaksi uutta suurta louhintahanketta. Sosiaalisia ja terveydellisiä vaikutuksia on tarkasteltu monipuolisesti. Vaikutusarviossa on otettu huomioon 1,5-2 km säteellä sijaitsevien asuinrakennusten ja asukkaiden määrä ja erityisen herkät kohteet kuten koulut ja päiväkodit. Asukkaat ovat tuoneet esiin huolensa alueen haju-, pöly- ja meluvaikutuksista, lähialueen virkistyskäyttömahdollisuuksien heikentymisestä, kaivo- ja pohjavesien laadun heikentymisestä sekä liikenneturvallisuuden vähentymisestä. Alueen monet haittavaikutukset aiheuttavat asukkaissa turhautumista ja stressiä, joka on aiheuttanut mm. psykosomaattisia oireita. Selostuksessa on esitetty toimenpiteitä asukkaiden esiin tuomien haittojen vähentämiseksi. Toimenpiteet koskevat ilman laadun parantamista, meluntorjuntaa, valvontamittauksia, kunnallistekniikan ja kevyen liikenteen väylän rakentamista ja suojaviheralueiden säilyttämistä. Asukkaiden vaatimuksissa on runsaasti näkökohtia, jotka voidaan ottaa huomioon ympäristöluvan lupamääräyksiä laadittaessa. Kulmakorven alueella on tehty 13 ympäristövaikutusten arviointia ja yksi ns. kaava-yva. Asukkaat ovat useasti tuoneet esiin, että kunnollista sosiaalisten ja terveydellisten vaikutusten arviointia ei ole koskaan tehty. Silloin, kun arvioitavana on useita sijoituspaikkavaihtoehtoja, sosiaalisten vaikutusten arviointi voi ohjata edullisimman sijoituspaikan valinnassa. Kun sijoituspaikkoja on vain yksi, epäedulliset sosiaaliset vaikutukset ko. paikalla eivät ole luvan myöntämisen este, mutta toiminnan lupamääräyksillä voidaan esille tulleita haittoja vähentää. Henna Partanen ehdotti Bjarne Häggmanin kannattamana seuraavia muutoksia esittelijän päätösehdotukseen (poistettavat kohdat on yliviivattu ja lisäykset kursivoitu): Espoon kaupungin lausunnon ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta antaa ympäristölautakunta Espoon kaupungin teknisen ja ympäristötoimen lautakuntien johtosäännön 5 perusteella. ELY keskus on pyytänyt lausuntoa mennessä. ELY keskus on pyytänyt erikseen lausuntoa myös sosiaali- ja terveyslautakunnalta.

4 Ympäristölautakunta Sivu 4 / 4 Taustaa Espoon kaupunki on laatimassa Kulmakorpi I nimistä asemakaavaa uuden työpaikka-alueen rakentamiseksi. Rakentaminen edellyttää kallion louhintaa ja tasoittamista, jotta kunnallistekniikka ja katuverkko saadaan rakennetuksi. Hankkeen luonteesta johtuen hankkeen sijoituspaikkavaihtoehtoja ei arvioinnissa ole. Toteutusvaihtoehtoina on arvioitu louhinta tehtäväksi nopeammalla aikataululla noin 6 v aikana ja pidemmällä aikavälillä 6 10 vuoden aikana. Ympäristölautakunta ottaa lausunnossaan huomioon, että Ämmässuo- Kulmakorpi -alueella on jo nykyisellään paljon ympäristöluvan varaisia toimintoja, joiden yhteisvaikutukset asukkaille ovat olleet merkittävän haitallisia. Tämän vuoksi jokaisen tulevan hankkeen kohdalla tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että asukkaille aiheutuu hankkeista mahdollisimman vähän häiriötä. Maisema ja luonto Hankkeen toteuttamisen maisemalliset vaikutukset on selvitetty. Piirrokset, havainnekuvat ja kartat havainnollistavat hankkeen näkymistä lähialueelle. Lähimaisemassa tapahtuu suuri muutos, kun alueen metsä kaadetaan ja louhinnassa syntyy laaja avoin kenttä. Paikalla kasvava havumetsä ja siinä viihtyvät kasvit ja eläimet katoavat. Alueen kasvisto, eläimistö ja merkitys suojelun kannalta on selvitetty. Suojeltavia eliölajeja ei tavattu hankealueella, mutta nisäkkäistä liito-oravia esiintyy asutusalueella noin 500 m hankealueesta länteen. Liito-oravan liikkumisen kannalta kriittisempänä kohtana voidaan pitää hankealueen itäreunaa. Nykytilassa teollisuusalueen ja suojelualueen välillä on notkelma, jossa on varttunutta kuusimetsää sekä rinteillä mäntyvaltaista kangasmetsää. Ympäristölautakunta pitää tärkeänä, että jatkosuunnittelun yhteydessä tämä metsäkaistale säilytetään YVA:ssa esitetyn louhintasuunnitelman mukaisesti alueiden välisenä suojavyöhykkeenä, joka osaltaan estää pölyn leviämistä Kakarlamminsuon luonnonsuojelualueelle. Hankkeesta ei saa aiheutua haitallisia vaikutuksia Kakarlammen luonnonsuojelualueelle eikä Gumbölenjoen meritaimenkannalle. Liikenne Asukkaat ovat useassa yhteydessä tuoneet voimakkaasti esille huolensa Nupurintien vilkkaasta raskaiden ajoneuvojen liikenteestä tilanteessa, jossa kevyen liikenteen väylä puuttuu. Hankealue sijoittuu välittömästi Nupurintien varrelle ja lisää alueen raskasta liikennettä. Tämän vuoksi kevyen liikenteen väylä tulee rakentaa jo ennen hankealueen louhinnan aloittamista.

5 Ympäristölautakunta Sivu 5 / 5 Louhinta-alueen liikenne tulee ohjata koko hankkeen ajan Kulmakorventien liittymän kautta, joka sijaitsee lähellä Turun moottoritien liittymää. Tällä järjestelyllä raskasta ajoneuvoliikennettä voidaan rajoittaa kapealla Nupurintiellä ja siirrettyä kauemmaksi mm. Kolmperän asuinalueelta. Melu ja tärinä Nykytilanteessa Kolmperän, Histan ja Nupurin alueella on 20 rakennusta yli 55 db melualueella ja Nupurissa 25 rakennusta, joiden luona jopa 60 db melu ylittyy, syynä Turun moottoritien sekä muun alueen toiminnan kuten louhintojen aiheuttama melu. Hankealue sijoittuu m etäisyydelle moottoritiestä ja on tien melualueella. Arviointiselostuksen mukaan melutaso voi nousta louhinnan johdosta nykyisestä tasosta enimmillään 3 db lähimpien asuntojen luona. Muutoinkin louhinta ja räjäytykset tulevat kuulumaan asuinalueilla, koska melu erottuu tasaisesta tieliikennemelusta vaikkakaan melun ohjearvot eivät ylittyisi. Meluhaittoja tulee vähentää riittävillä suojauksilla ja toiminta-aikojen rajauksella. Ympäristölautakunta pitää aiheellisena huolta siitä, että louhintatärinä voi aiheuttaa ongelmia alueen porakaivoissa. Tärinä voi laukaista kalliossa jo olemassa olevia jännitystiloja, jolloin kaivoa ympäröivään kallioon voi syntyä pintavettä johtavia halkeamia tai mahdollisista kaivon seinämien kalliorapautumista voi varista kiviainesta kaivoveteen. Räjäytettävien kenttien kokoa, käytettävien räjäytyspanosten suuruutta sekä räjäytysaikoja tulee rajoittaa. Räjähdyksistä aiheutuvia haittoja alueen asukkaille, lähialueen rakennuksiin sekä kaivovesiin tulee seurata. Läheisen Kulmakorven louhinta on herättänyt asukkaiden keskuudessa voimakasta kritiikkiä mm. liian voimakkaiden räjäytysten vuoksi. Ympäristölautakunta edellyttää, että lähialueen talot katselmoidaan YVAselvityksen ehdotuksen mukaisesti ennen toiminnan aloittamista. Katselmoitavaksi esitetään kaikki alle 500 metrin etäisyydellä suunnittelualueen rajasta sijaitsevat asuinrakennukset. Lisäksi katselmoidaan ne yli 500 metrin etäisyydellä suunnittelualueen rajasta sijaitsevat rakennukset, joissa tehdään tärinän tarkkailumittauksia. Pöly Lautakunta pitää huonona sitä, että hankkeen mukaiset louhinnat poistaisivat pääosin Kulmakorven nykyisiä toimijoita suojaavan puuston. Ilmanpäästöjen kannalta alue muuttuu avonaisemmaksi koillis-, pohjois- ja itäsuunnassa. Nupurintien ja Letkatien väliin jäävä metsävyöhyke on toiminut suojaviheralueena estäen pölyä ja melua leviämästä pohjoiseen, asutuksen suuntaan. Mikäli hankealue toteutuu asemakaavaehdotuksen mukaisesti, suojaviheralueelle on entistä enemmän tarvetta ehkäisemään Ämmässuo-Kulmakorpi alueen toimintojen haittoja asutukselle. Tämän vuoksi lautakunta suosittelee, että Nupurintien ja Letkatien väliin jäävä metsävyöhyke tulee jättää asemakaavoituksessa metsäiseksi suojaviheralueeksi. Se toimii myös ekologisena yhteytenä Kakarlamminsuon suunnalta.

6 Ympäristölautakunta Sivu 6 / 6 Molemmissa vaihtoehdoissa on tehtävä teknisiä ja toiminnallisia pölyntorjuntatoimenpiteitä, jotta pölyn pitoisuudet ympäristön herkissä kohteissa ja asutusalueilla pysyvät alle ilmalaadun ohje- ja raja-arvojen huomioiden myös alueen muut toiminnat. Ennen louhinnan aloittamista tulee laatia YVA-selostuksessa esitetty kaikkien Ämmässuo Kulmakorpi alueen toimijoiden yhteinen ilmanlaadun seurantaohjelma sekä luoda yhteiset kirjatut ja vastuutetut pölyntorjuntakäytännöt. Pohjavesi, kaivot Louhinta ei mainittavasti ulotu kalliopohjaveden pinnan alapuolelle eikä pohjavesiolosuhteissa ole odotettavissa muutoksia. Sen sijaan haittaaineita voi päästä pohjaveteen. Ympäristölautakunta edellyttää, että hankkeen jatkosuunnittelun yhteydessä varmistetaan pohjaveden laadun säilyminen. Kalliorakojen kautta tapahtuvia pohjavesivuotoja tulee ehkäistä ja seurata erityisesti hankealueen eteläreunalla toteutettavan louhinnan aikana. Kaikki alueen asukkaat ovat kaivoveden varassa ja lähimmät talousvesikaivot sijaitsevat vain noin 500 m etäisyydellä hankealueen pohjois-, itä- ja länsipuolella. Mustanpurontien joissakin kaivoissa on ilmennyt ulosteperäisiä bakteereja. Kaivovesien pilaantumisen syytä selvitetään parhaillaan ja selvitys tulee ottaa huomioon hankkeen jatkosuunnittelussa ja ympäristölupia myönnettäessä. Ympäristölautakunta katsoo kuitenkin, että ennen hankkeen toteuttamista tulee liittää lähialueen vesihuoltoverkkoon kuulumattomat asuinkiinteistöt vesihuoltoverkkoon tai järjestää puhtaan käyttöveden saanti kiinteistöille muilla tavoin. Tämä vähentäisi myös asukkaiden huolta hankkeen vaikutuksista. YVA selostuksessa mainitaan, että hankkeen jatkosuunnittelun yhteydessä tullaan kartoittamaan uudelleen hankealueen itäpuolisen alueen, Kolmperän alueen, sekä hankealueen pohjoispuolella olevan Histan alueen yksityiskaivot. Näistä on laadittava kaivokortti. Kaikista 600 metrin säteellä sijaitsevista kaivoista on otettava vesinäyte ja määritettävä talousveden laatuparametrit. Määritykset on tehtävä ennen toiminnan aloittamista. Lautakunta edellyttää, että louhinnan jatkosuunnittelussa varmistetaan, etteivät Kulmakorven vanhan maankaatopaikan suotovedet kulkeudu louhittavalle alueelle. Pintavedet Hankealue sijaitsee pintavesien vedenjakajalla. Pieneltä alalta alueen eteläosasta pintavedet virtaavat etelän suuntaan Loojärveen. Alueen pohjoisosasta vedet virtaavat pohjoiseen ensin Histan pelto-ojaan ja edelleen Nupurinjärven, Svartbäckträsketin ja Dämmanin kautta Gumbölenjokeen. Louhinnan alkaessa vedet kertyvät louhoksen pohjalle ja johdetaan kokonaisuudessaan pohjoista reittiä.

7 Ympäristölautakunta Sivu 7 / 7 YVA selostuksessa louhinnan aiheuttamat haitat laskuvesistöön on tunnistettu. YVA selostuksessa hulevesille on esitetty laskeutusallasta ja biosuodatusta ennen vesien johtamista laskuojaan, mitä lautakunta pitää tarpeellisena. Tämä käsittely yhdessä alapuolisen vesistön tarkkailun kanssa on riittävä vaikutusten seuraamiseksi. Lisäksi vesistölle aiheutuvien haittojen havaitsemiseksi ympäristölautakunta katsoo, että alue tulee liittää osaksi Ämmässuo-Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailua. Sosiaaliset ja terveydelliset vaikutukset Sosiaalisten ja terveydellisten vaikutusten merkitys on noussut viime aikoina voimakkaasti esiin mm. alueella runsaasti häiriöitä aiheuttaneen louhinnan johdosta. Lisäksi lähialueelle on tulossa on valmisteilla kaksi uutta suurta louhintahanketta. Sosiaalisia ja terveydellisiä vaikutuksia on tarkasteltu monipuolisesti. Vaikutusarviossa on otettu huomioon 1,5-2 km säteellä sijaitsevien asuinrakennusten ja asukkaiden määrä ja erityisen herkät kohteet kuten koulut ja päiväkodit. Asukkaat ovat tuoneet esiin huolensa alueen haju-, pöly- ja meluvaikutuksista, lähialueen virkistyskäyttömahdollisuuksien heikentymisestä, kaivo- ja pohjavesien laadun heikentymisestä sekä liikenneturvallisuuden vähentymisestä. Alueen monet haittavaikutukset aiheuttavat asukkaissa turhautumista ja stressiä joka on aiheuttanut mm. psykosomaattisia ja muita oireita. Selostuksessa on esitetty toimenpiteitä asukkaiden esiin tuomien haittojen vähentämiseksi. Toimenpiteet koskevat ilman laadun parantamista, meluntorjuntaa, valvontamittauksia, kunnallistekniikan ja kevyen liikenteen väylän rakentamista ja suojaviheralueiden säilyttämistä. Ympäristölautakunta haluaa korostaa myös tiedottamisen ja asukasyhteistyön tärkeyttä hankkeen jatkovaiheissa. Asukkaiden vaatimuksissa on runsaasti näkökohtia, jotka voidaan ottaa huomioon ympäristöluvan lupamääräyksiä laadittaessa. Kulmakorven alueella on tehty 13 ympäristövaikutusten arviointia ja yksi ns. kaava-yva. Asukkaat ovat useasti tuoneet esiin, että kunnollista sosiaalisten ja terveydellisten vaikutusten arviointia ei ole koskaan tehty. Lautakunta katsookin, että ennen hankkeen aloittamista sellainen tulee tehdä kaupungin toimesta koko Ämmässuo-Kulmakorpi alueen toimintojen osalta. Silloin, kun arvioitavana on useita sijoituspaikkavaihtoehtoja, sosiaalisten vaikutusten arviointi voi ohjata edullisimman sijoituspaikan valinnassa. Kun sijoituspaikkoja on vain yksi, epäedulliset sosiaaliset vaikutukset ko. paikalla eivät ole luvan myöntämisen este, mutta toiminnan lupamääräyksillä voidaan esille tulleita haittoja vähentää.

8 Ympäristölautakunta Sivu 8 / 8 Vaihtoehtojen vertailu Lautakunta katsoo, että mikäli 0 vaihtoehto ei tule kyseeseen, ympäristövaikutusten sekä asukasviihtyisyyden kannalta vaihtoehto 1A on esitetyistä kahdesta muusta vaihtoehdoista parempi. Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja totesi hänen tekemänsä ehdotuksen tulleen yksimielisesti hyväksytyksi, koska sitä ei vastustettu. Päätös Ympäristölautakunta: Espoon kaupungin lausunnon ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta antaa ympäristölautakunta Espoon kaupungin teknisen ja ympäristötoimen lautakuntien johtosäännön 5 perusteella. ELY keskus on pyytänyt lausuntoa mennessä. ELY keskus on pyytänyt erikseen lausuntoa myös sosiaali- ja terveyslautakunnalta. Taustaa Espoon kaupunki on laatimassa Kulmakorpi I nimistä asemakaavaa uuden työpaikka-alueen rakentamiseksi. Rakentaminen edellyttää kallion louhintaa ja tasoittamista, jotta kunnallistekniikka ja katuverkko saadaan rakennetuksi. Hankkeen luonteesta johtuen hankkeen sijoituspaikkavaihtoehtoja ei arvioinnissa ole. Toteutusvaihtoehtoina on arvioitu louhinta tehtäväksi nopeammalla aikataululla noin 6 v aikana ja pidemmällä aikavälillä 6 10 vuoden aikana. Ympäristölautakunta ottaa lausunnossaan huomioon, että Ämmässuo- Kulmakorpi -alueella on jo nykyisellään paljon ympäristöluvan varaisia toimintoja, joiden yhteisvaikutukset asukkaille ovat olleet merkittävän haitallisia. Tämän vuoksi jokaisen tulevan hankkeen kohdalla tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että asukkaille aiheutuu hankkeista mahdollisimman vähän häiriötä. Maisema ja luonto Hankkeen toteuttamisen maisemalliset vaikutukset on selvitetty. Piirrokset, havainnekuvat ja kartat havainnollistavat hankkeen näkymistä lähialueelle. Lähimaisemassa tapahtuu suuri muutos, kun alueen metsä kaadetaan ja louhinnassa syntyy laaja avoin kenttä. Paikalla kasvava havumetsä ja siinä viihtyvät kasvit ja eläimet katoavat. Alueen kasvisto, eläimistö ja merkitys suojelun kannalta on selvitetty. Suojeltavia eliölajeja ei tavattu hankealueella, mutta nisäkkäistä liito-oravia esiintyy asutusalueella noin 500 m hankealueesta länteen. Liito-oravan

9 Ympäristölautakunta Sivu 9 / 9 liikkumisen kannalta kriittisempänä kohtana voidaan pitää hankealueen itäreunaa. Nykytilassa teollisuusalueen ja suojelualueen välillä on notkelma, jossa on varttunutta kuusimetsää sekä rinteillä mäntyvaltaista kangasmetsää. Ympäristölautakunta pitää tärkeänä, että jatkosuunnittelun yhteydessä tämä metsäkaistale säilytetään YVA:ssa esitetyn louhintasuunnitelman mukaisesti alueiden välisenä suojavyöhykkeenä, joka osaltaan estää pölyn leviämistä Kakarlamminsuon luonnonsuojelualueelle. Hankkeesta ei saa aiheutua haitallisia vaikutuksia Kakarlammen luonnonsuojelualueelle eikä Gumbölenjoen meritaimenkannalle. Liikenne Asukkaat ovat useassa yhteydessä tuoneet voimakkaasti esille huolensa Nupurintien vilkkaasta raskaiden ajoneuvojen liikenteestä tilanteessa, jossa kevyen liikenteen väylä puuttuu. Hankealue sijoittuu välittömästi Nupurintien varrelle ja lisää alueen raskasta liikennettä. Tämän vuoksi kevyen liikenteen väylä tulee rakentaa jo ennen hankealueen louhinnan aloittamista. Louhinta-alueen liikenne tulee ohjata koko hankkeen ajan Kulmakorventien liittymän kautta, joka sijaitsee lähellä Turun moottoritien liittymää. Tällä järjestelyllä raskasta ajoneuvoliikennettä voidaan rajoittaa kapealla Nupurintiellä ja siirrettyä kauemmaksi mm. Kolmperän asuinalueelta. Melu ja tärinä Nykytilanteessa Kolmperän, Histan ja Nupurin alueella on 20 rakennusta yli 55 db melualueella ja Nupurissa 25 rakennusta, joiden luona jopa 60 db melu ylittyy, syynä Turun moottoritien sekä muun alueen toiminnan kuten louhintojen aiheuttama melu. Hankealue sijoittuu m etäisyydelle moottoritiestä ja on tien melualueella. Arviointiselostuksen mukaan melutaso voi nousta louhinnan johdosta nykyisestä tasosta enimmillään 3 db lähimpien asuntojen luona. Muutoinkin louhinta ja räjäytykset tulevat kuulumaan asuinalueilla, koska melu erottuu tasaisesta tieliikennemelusta vaikkakaan melun ohjearvot eivät ylittyisi. Meluhaittoja tulee vähentää riittävillä suojauksilla ja toiminta-aikojen rajauksella. Ympäristölautakunta pitää aiheellisena huolta siitä, että louhintatärinä voi aiheuttaa ongelmia alueen porakaivoissa. Tärinä voi laukaista kalliossa jo olemassa olevia jännitystiloja, jolloin kaivoa ympäröivään kallioon voi syntyä pintavettä johtavia halkeamia tai mahdollisista kaivon seinämien kalliorapautumista voi varista kiviainesta kaivoveteen. Räjäytettävien kenttien kokoa, käytettävien räjäytyspanosten suuruutta sekä räjäytysaikoja tulee rajoittaa. Räjähdyksistä aiheutuvia haittoja alueen asukkaille, lähialueen rakennuksiin sekä kaivovesiin tulee seurata.

10 Ympäristölautakunta Sivu 10 / 10 Läheisen Kulmakorven louhinta on herättänyt asukkaiden keskuudessa voimakasta kritiikkiä mm. liian voimakkaiden räjäytysten vuoksi. Ympäristölautakunta edellyttää, että lähialueen talot katselmoidaan YVAselvityksen ehdotuksen mukaisesti ennen toiminnan aloittamista. Katselmoitavaksi esitetään kaikki alle 500 metrin etäisyydellä suunnittelualueen rajasta sijaitsevat asuinrakennukset. Lisäksi katselmoidaan ne yli 500 metrin etäisyydellä suunnittelualueen rajasta sijaitsevat rakennukset, joissa tehdään tärinän tarkkailumittauksia. Pöly Lautakunta pitää huonona sitä, että hankkeen mukaiset louhinnat poistaisivat pääosin Kulmakorven nykyisiä toimijoita suojaavan puuston. Ilmanpäästöjen kannalta alue muuttuu avonaisemmaksi koillis-, pohjois- ja itäsuunnassa. Nupurintien ja Letkatien väliin jäävä metsävyöhyke on toiminut suojaviheralueena estäen pölyä ja melua leviämästä pohjoiseen, asutuksen suuntaan. Mikäli hankealue toteutuu asemakaavaehdotuksen mukaisesti, suojaviheralueelle on entistä enemmän tarvetta ehkäisemään Ämmässuo-Kulmakorpi alueen toimintojen haittoja asutukselle. Tämän vuoksi lautakunta suosittelee, että Nupurintien ja Letkatien väliin jäävä metsävyöhyke tulee jättää asemakaavoituksessa metsäiseksi suojaviheralueeksi. Se toimii myös ekologisena yhteytenä Kakarlamminsuon suunnalta. Molemmissa vaihtoehdoissa on tehtävä teknisiä ja toiminnallisia pölyntorjuntatoimenpiteitä, jotta pölyn pitoisuudet ympäristön herkissä kohteissa ja asutusalueilla pysyvät alle ilmalaadun ohje- ja raja-arvojen huomioiden myös alueen muut toiminnat. Ennen louhinnan aloittamista tulee laatia YVA-selostuksessa esitetty kaikkien Ämmässuo Kulmakorpi alueen toimijoiden yhteinen ilmanlaadun seurantaohjelma sekä luoda yhteiset kirjatut ja vastuutetut pölyntorjuntakäytännöt. Pohjavesi, kaivot Louhinta ei mainittavasti ulotu kalliopohjaveden pinnan alapuolelle eikä pohjavesiolosuhteissa ole odotettavissa muutoksia. Sen sijaan haittaaineita voi päästä pohjaveteen. Ympäristölautakunta edellyttää, että hankkeen jatkosuunnittelun yhteydessä varmistetaan pohjaveden laadun säilyminen. Kalliorakojen kautta tapahtuvia pohjavesivuotoja tulee ehkäistä ja seurata erityisesti hankealueen eteläreunalla toteutettavan louhinnan aikana. Kaikki alueen asukkaat ovat kaivoveden varassa ja lähimmät talousvesikaivot sijaitsevat vain noin 500 m etäisyydellä hankealueen pohjois-, itä- ja länsipuolella. Mustanpurontien joissakin kaivoissa on ilmennyt ulosteperäisiä bakteereja. Kaivovesien pilaantumisen syytä selvitetään parhaillaan ja selvitys tulee ottaa huomioon hankkeen jatkosuunnittelussa ja ympäristölupia myönnettäessä. Ympäristölautakunta

11 Ympäristölautakunta Sivu 11 / 11 katsoo kuitenkin, että ennen hankkeen toteuttamista tulee liittää lähialueen vesihuoltoverkkoon kuulumattomat asuinkiinteistöt vesihuoltoverkkoon tai järjestää puhtaan käyttöveden saanti kiinteistöille muilla tavoin. Tämä vähentäisi myös asukkaiden huolta hankkeen vaikutuksista. YVA selostuksessa mainitaan, että hankkeen jatkosuunnittelun yhteydessä tullaan kartoittamaan uudelleen hankealueen itäpuolisen alueen, Kolmperän alueen, sekä hankealueen pohjoispuolella olevan Histan alueen yksityiskaivot. Näistä on laadittava kaivokortti. Kaikista 600 metrin säteellä sijaitsevista kaivoista on otettava vesinäyte ja määritettävä talousveden laatuparametrit. Määritykset on tehtävä ennen toiminnan aloittamista. Lautakunta edellyttää, että louhinnan jatkosuunnittelussa varmistetaan, etteivät Kulmakorven vanhan maankaatopaikan suotovedet kulkeudu louhittavalle alueelle. Pintavedet Hankealue sijaitsee pintavesien vedenjakajalla. Pieneltä alalta alueen eteläosasta pintavedet virtaavat etelän suuntaan Loojärveen. Alueen pohjoisosasta vedet virtaavat pohjoiseen ensin Histan pelto-ojaan ja edelleen Nupurinjärven, Svartbäckträsketin ja Dämmanin kautta Gumbölenjokeen. Louhinnan alkaessa vedet kertyvät louhoksen pohjalle ja johdetaan kokonaisuudessaan pohjoista reittiä. YVA selostuksessa louhinnan aiheuttamat haitat laskuvesistöön on tunnistettu. YVA selostuksessa hulevesille on esitetty laskeutusallasta ja biosuodatusta ennen vesien johtamista laskuojaan, mitä lautakunta pitää tarpeellisena. Lisäksi vesistölle aiheutuvien haittojen havaitsemiseksi ympäristölautakunta katsoo, että alue tulee liittää osaksi Ämmässuo- Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailua. Sosiaaliset ja terveydelliset vaikutukset Sosiaalisten ja terveydellisten vaikutusten merkitys on noussut viime aikoina voimakkaasti esiin mm. alueella runsaasti häiriöitä aiheuttaneen louhinnan johdosta. Lisäksi lähialueelle on valmisteilla kaksi uutta suurta louhintahanketta. Sosiaalisia ja terveydellisiä vaikutuksia on tarkasteltu monipuolisesti. Vaikutusarviossa on otettu huomioon 1,5-2 km säteellä sijaitsevien asuinrakennusten ja asukkaiden määrä ja erityisen herkät kohteet kuten koulut ja päiväkodit. Asukkaat ovat tuoneet esiin huolensa alueen haju-, pöly- ja meluvaikutuksista, lähialueen virkistyskäyttömahdollisuuksien heikentymisestä, kaivo- ja pohjavesien laadun heikentymisestä sekä

12 Ympäristölautakunta Sivu 12 / 12 liikenneturvallisuuden vähentymisestä. Alueen monet haittavaikutukset aiheuttavat asukkaissa turhautumista ja stressiä ja muita oireita. Selostuksessa on esitetty toimenpiteitä asukkaiden esiin tuomien haittojen vähentämiseksi. Toimenpiteet koskevat ilman laadun parantamista, meluntorjuntaa, valvontamittauksia, kunnallistekniikan ja kevyen liikenteen väylän rakentamista ja suojaviheralueiden säilyttämistä. Ympäristölautakunta haluaa korostaa myös tiedottamisen ja asukasyhteistyön tärkeyttä hankkeen jatkovaiheissa. Asukkaiden vaatimuksissa on runsaasti näkökohtia, jotka voidaan ottaa huomioon ympäristöluvan lupamääräyksiä laadittaessa. Kulmakorven alueella on tehty 13 ympäristövaikutusten arviointia ja yksi ns. kaava-yva. Asukkaat ovat useasti tuoneet esiin, että kunnollista sosiaalisten ja terveydellisten vaikutusten arviointia ei ole koskaan tehty. Lautakunta katsookin, että ennen hankkeen aloittamista sellainen tulee tehdä kaupungin toimesta koko Ämmässuo-Kulmakorpi alueen toimintojen osalta. Silloin, kun arvioitavana on useita sijoituspaikkavaihtoehtoja, sosiaalisten vaikutusten arviointi voi ohjata edullisimman sijoituspaikan valinnassa. Kun sijoituspaikkoja on vain yksi, epäedulliset sosiaaliset vaikutukset ko. paikalla eivät ole luvan myöntämisen este, mutta toiminnan lupamääräyksillä voidaan esille tulleita haittoja vähentää. Vaihtoehtojen vertailu Lautakunta katsoo, että mikäli 0 vaihtoehto ei tule kyseeseen, ympäristövaikutusten sekä asukasviihtyisyyden kannalta vaihtoehto 1A on esitetyistä kahdesta muusta vaihtoehdoista parempi. Oheismateriaali - Kulmakorpi I YVA selostus. Selostus Ympäristövaikutusten arvioinnista Ympäristövaikutusten arviointi on tehtävä ennen toimintaa koskevan ympäristöluvan hakemista tietyistä, ympäristövaikutusten arviointia koskevassa laissa ja asetuksessa luetelluissa tapauksissa hankkeista, joilla on merkittäviä ympäristöön tai terveyteen kohdistuvia vaikutuksia. Tällainen hanke on esim. louhintahanke, mikäli hankealueen pinta-ala on yli 25 ha tai kiviaineksen ottomäärä vähintään kiinto-m 3 vuodessa. Ympäristövaikutusten arvioinnissa selvitetään hankkeen toteuttamisvaihtoehdot sekä hankkeen aiheuttamat vaikutukset mm. maaja kallioperään, luonnonvarojen hyödyntämiseen, vesiin ja vesistöihin, ilmaan ja ilmastoon, kasvillisuuteen ja eliöstöön, yhdyskuntarakenteeseen,

13 Ympäristölautakunta Sivu 13 / 13 maisemaan, kaupunkikuvaan, kulttuuriperintöön, ihmisten terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen. Ympäristövaikutusten arviointi tehdään kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa hankkeen toteuttaja laatii ympäristövaikutusten arviointiohjelman, jossa kerrotaan tiedot hankkeesta, sijainnista, toteutusvaihtoehdoista sekä tarvittavista suunnitelmista ja luvista. Lisäksi ohjelmassa kerrotaan, mitä vaikutuksia selvitetään, millä menetelmillä ne tehdään, miten asukkaiden osallistumismahdollisuus järjestetään sekä tiedot hankkeen kestosta ja aikataulusta. Tämän hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma on valmistunut syyskuussa 2014 ja ympäristölautakunta on antanut siitä lausunnon Uudenmaan ELY - keskukselle Ympäristölautakunnan esittämät näkökohdat on otettu huomioon nyt valmistuneessa arviointiselostuksessa. Lautakunta vaati mm., että kalliopohjaveden alaisen louhinnan vaikutukset on selvitettävä ja vaikutukset noin 500 m etäisyydellä sijaitsevaan Kakarlampeen on selvitettävä. Alueelta lähtevien vesien laatua on seurattava. Lisäksi sosiaalisia vaikutuksia on selvitettävä huolellisesti esim. asukastyöpajoja järjestämällä. Hanke Hankealueen nykyinen tilanne Tämä ympäristövaikutusten arviointiselostus koskee Espoon Kulmakorpi I asemakaava-alueella tapahtuvaa kalliolouhintaa, louhemassan murskausta sekä kiviaineksen kuljetusta. Ympäristövaikutusten arvioinnin hankealue kattaa Kulmakorpi I asemakaavaehdotuksen (ksl ) kaava-alueen, joka on pinta-alaltaan noin 68 hehtaaria. Louhintaa tehdään noin 40 hehtaarin alueella. Hankealue on osittain Espoon kaupungin omistuksessa olevaa metsäaluetta ja motocross -toiminnalle vuokrattua aluetta. Kaupungin omistamilla kiinteistöillä Kulmakorventien varrella on myös muita vuokralaisia (ulkovarastotontteja ja kivenmurskaamoja), joiden vuokrasopimukset ovat pääosin päättyneet vuoden 2014 lopussa. Hankealueen länsiosassa Ämmässuonkujan varrella on HSY:n, E. M. Pekkinen Oy:n ja Rudus Oy:n omistuksessa olevia kiinteistöjä. Näillä kiinteistöillä ei louhita. Hankkeen vaihtoehdot Louhittavaksi suunniteltu Kulmakorven alue on Espoon yleiskaavassa osoitettu teollisuuden ja varastoinnin alueeksi sekä maakuntakaavassa työpaikka-alueeksi. Näiden toimintojen sijoittaminen Kulmakorpeen vaatii alueen maastomuotojen tasoittamista, jotta alue saadaan näihin toimintoihin tarkoituksenmukaisesti hyödynnettyä. Hankkeen toteuttamisvaihtoehdot, joita tässä ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkastellaan, ovat

14 Ympäristölautakunta Sivu 14 / 14 Vaihtoehto 0: hanketta ei toteuteta, jolloin kalliota ei louhita ja asemakaavaa ei toteuteta. Vaihtoehto 1: asemakaavaehdotus toteutuu ja kalliota louhitaan n. 40 hehtaarin alueelta. Louhinnan kokonaismäärä on noin 2,3 milj. m 3 ktr (noin 6,2 milj. tonnia). Louhinta kestää alle 6 vuotta (3-6 vuotta) ja vaikutusten arvioinnissa louhinnan ja murskauksen on oletettu kestävän 3 vuotta. Vaihtoehto 1A: asemakaavaehdotus toteutuu ja kalliota louhitaan n. 40 hehtaarin alueelta. Louhinnan kokonaismäärä on noin 2,3 milj. m 3 ktr (noin 6,2 milj. tonnia), louhinta kestää yli 6 vuotta (6-10 vuotta) ja vaikutusten arvioinnissa louhinnan ja murskauksen on oletettu kestävän 10 vuotta. Vaihtoehdossa 0 Kulmakorpi I:n asemakaava ei toteudu suunnitellulla tavalla, sillä kaavassa esitettyä uutta rakentamista ei voida toteuttaa ilman nykyisten kallioiden tasoituslouhintaa. Vaihtoehdossa 0 nykyiset toimijat jatkavat alueella. Vaihtoehdossa 1 Kulmakorpi I:n suunnittelualueen louhinnat, louheen murskaukset ja murskausmassojen kuljetukset toteutetaan niin, että ne mahdollistavat Kulmakorpi I:n asemakaavan edellyttämän rakentamisen. Louhinta ja murskaus toteutetaan yhtäjaksoisesti, laaditun alustavan louhintasuunnitelman mukaisesti. Louhinnan ja murskauksen arvioidaan kestävän kahdella murskausasemalla noin 3 vuotta ja yhdellä murskausasemalla noin 6 vuotta. Selostuksessa laskennalliset vaikutusten arvioinnit on tehty olettaen, että kalliolouhinta ja murskaus toteutetaan niin nopeasti kuin mahdollista. Tällöin kalliolouhinta ja murskaus kestävät 3 vuotta. Vaikutusten arvioinnissa oletetaan, että kalliolouhinta ja murskaus jatkuvat joka vuosi saman laajuisena ja taukoamatta. Vaihtoehdossa 1A vastaa muuten vaihtoehtoa 1, mutta tonttien kalliolouhinta ja murskaus toteutetaan vaiheistetusti yhdellä murskausasemalla. Vaiheistetussa toteutuksessa louhinta ja murskaus kestävät yli 6 vuotta ja enimmillään 10 vuotta. Selostuksessa laskennalliset vaikutusten arvioinnit on tehty olettaen, että kalliolouhinta ja murskaus toteutetaan hitaasti. 10 vuoden louhinnan ja murskauksen aikana voi olla vuosia, jolloin tontteja ei esirakenneta lainkaan ja vuosia, joiden aikana tontteja esirakennetaan hyvinkin nopeasti. Louhinta ja sen vaiheistus Louhinta on alustavasti vaiheistettu kuuteen vaiheeseen (1-6). Vaiheistus perustuu siihen, että Kulmakorpi I:n asemakaavaehdotuksen mukaiset pääkadut voidaan toteuttaa ennen muiden alueiden rakentamista ja hankealueen pohjoispuoli lähellä Nupurintietä jää viimeiseksi louhittavaksi alueeksi.

15 Ympäristölautakunta Sivu 15 / 15 Kuva 1. Hankealueen sijainti Ämmässuontien ja Kulmakorventien risteysten välillä. Louhinnan alustava vaiheistus ja toiminnan etenemissuunta. Louhittavan alueen raja on punaisella viivalla ja eri ottovaiheiden rajat sinisellä katkoviivalla. Alueella tehdyistä ympäristöselvityksistä Ympäristövaikutusten arvioimiseksi hankealueella on tehty seuraavia selvityksiä ja arvioita. Maisema, kulttuuriympäristö, muinaisjäännökset Hankealueen maisema- tai kaupunkikuva ei ole erityisen herkkä muutoksille, sillä alkuperäinen maa- ja metsätaloutta ilmentävä maisemakuva on monin paikoin muuttunut. Lähiympäristössä on kaatopaikkatoimintaan liittyviä rakennuksia, rakenteita ja täyttömäkiä, teollisuusaluemaista rakennuskantaa varastoalueineen sekä moottoritie. Viereisten Ämmässuon ja Ämmäsmäen alueiden maisemakuvaa hallitsevat kaatopaikan läjitysalueet, jotka ovat pääsääntöisesti avointa ja puoliavointa maisematilaa. Hankealueen ja sen lähiympäristön maisemassa näkyvät betoniaseman siilot, moottoritie sekä käytössä olevat jätteenkäsittelylaitoksen alue ja läjitysalueet. Osa vanhoista kaato- ja läjitysalueista muodostavat korkeita mäkiä, jotka muodostavat maisematekijän kaukomaisemassa. Ympäristöministeriön vuonna 1992 laatiman selvityksen mukaan

16 Ympäristölautakunta Sivu 16 / 16 hankealueella tai sen vaikutusalueella ei ole valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita. Merkittävin ympäristöön kohdistuva muutos tulee näkymään Nupurintieltä ja Turun moottoritieltä, kun alueen metsä kaadetaan ja alue louhitaan tasaiseksi. Muutos maisemakuvassa tulee näkymään myös tarkasteltaessa hankealuetta eteläpuolisilta peltoalueilta, jonne on avoimen maisematilan vuoksi suora näkymä. Hankkeen toteuttamisella ei ole vaikutuksia kulttuuriympäristöön, sillä hankealueelta ei ole näkyvyyttä lähiympäristön kulttuuriympäristökohteisiin. Hankkeen vaikutukset topografiaan ovat hyvin vähäisiä, koska louhittava kallioalue ei kohoa merkittävästi ympäristöstään. Museoviraston muinaisjäännösrekisterin (2014) perusteella hankealueen lähimmät muinaismuistot ovat historiallisia asuinpaikkoja, joista nimikkeillä Nupuri läntinen ja Nikula 3 merkityt kohteet sijaitsevat noin 1,2 kilometrin etäisyydellä hankealueen rajasta. Luonto ja suojelualueet Kulmakorven asemakaavaehdotuksen alueella on tehty vuonna 2008 luontoselvitys, joka vastaa rajaukseltaan Kulmakorpi I:n asemakaavaalueelle suunniteltua louhittavaa aluetta. Luontoselvitykseen sisältyi luontotyyppi- ja kasvillisuusselvitys. Suurin osa Kulmakorven alueesta on läjitysalueita, teollisuus- ja varastokiinteistöjä sekä mäntykangasta. Alueella on myös motocross-rata, joka käytännössä on laajentunut suurimpaan osaan selvitysalueen metsäalueista. Tämän vuoksi alueen pohjakasvillisuus on vaurioitunutta ja erityisesti kuivat kallioalueet ovat paikoin täysin paljaaksi kuluneita. Asemakaava-alueen kasvillisuus on tavanomaista kuivahkon ja tuoreen kankaan kasvillisuutta. Osalla aluetta on paikoin myös lehtomaista kangasta ja korpilaikkuja. Teiden vierustoilla ja täyttömaa-alueilla on tyypillistä joutomaiden kasvilajistoa. Alueella ei ole tavattu uhanalaisia, silmälläpidettäviä tai erityisesti suojeltavia kasvilajeja. Vuonna 2008 tehdyssä selvityksessä alueella tai sen lähiympäristössä ei havaittu liito-oravaa. Lähimmät tunnetut liito-oravahavainnot ovat Kolmperäjärven ympäristöstä. Selvitysalueella tavattiin kolme lepakkolajia: pohjanlepakko, viiksisiippalaji sekä korvayökkö. Havaitut pohjanlepakot saalistivat pääosin teiden ja tasoitettujen kenttien kohdalla, muutama myös keskiosan metsissä. Siellä tehtiin myös yksittäinen korvayökköhavainto, mutta metsikkö ei ole kyseiselle lajille tyypillistä elinympäristöä. Viiksisiipat havaittiin motocrossradan itäpuolella sekä selvitysalueen itäosassa. Lepakkoselvityksen tulosten mukaan alue ei ole lepakoiden kannalta merkittävä. Samoja lajeja esiintyy yleisesti myös lähialueilla. Ainoa hankealueen läheisyyteen sijoittuva luonnonsuojelualue on sen itäpuolella sijaitseva Kakarlamminsuon luonnonsuojelualue. Nykytilassa hankesuusalueen ja suojelualueen välillä on notkelma, jossa on varttunutta kuusimetsää sekä rinteillä mäntyvaltaista kangasmetsää. Alustavan

17 Ympäristölautakunta Sivu 17 / 17 louhintasuunnitelman mukaan toiminta ei ulotu tälle metsäkaistaleelle. Siten se voidaan säilyttää alueiden välisenä suojavyöhykkeenä. Yhteenvetona todetaan, että hankkeen luontoarvoihin ja luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvat vaikutukset arvioidaan vähäisiksi. Hankealueella tai sen vaikutusalueelta ei tunneta merkittäviä linnustokohteita tai uhanalaisten kasvilajien esiintymiä. Luonnonsuojelullisesti merkittäviin kohteisiin kuuluu hankealueen itäpuolelle sijoittuva Kakarlammen luonnonsuojelualue. Luontodirektiivin liitteen IV (a) lajeihin kuuluvaa liito-oravaa esiintyy hankealueen länsipuolella, Kolmperän alueella, mutta lajia ei esiinny hankealueella. Nupurintien ja hankealueen väliin jäävä metsävyöhyke toimii toissijaisena ekologisena yhteytenä, jolla arvioidaan olevan paikallista merkitystä. Liikenne Kiviaineksen louhintatoiminta aiheuttaa Kulmakorven ympäristössä raskaan liikenteen kuljetuksia, joita on koko louhintatoiminnan ajan. Liikenteen vaikutukset on arvioitu kolmen vaihtoehdon mukaan VE0, VE1 ja VE1A. Vaihtoehdossa 0 arvioitavaa hanketta ei toteuteta, jolloin liikenteellisiä vaikutuksia ei ole. Vaihtoehdossa 1 vuosittainen maksimikuljetusmäärä on noin kuormaa. Tällöin kuljetusten vaikutus kokonaisliikennemäärään on noin 220 ajoneuvoa vuorokaudessa. Liikenneviraston suunnitteluohjeen (Liikenneviraston ohjeita 29/2013) mukaan Kulmakorventien ja Ämmässuontien välityskyky on nykyisellään riittävä. Myös toimivuustarkasteluiden perusteella liittymien välityskyky on hyvä, eikä tarkastelualueella tarvita hanketta varten erillisiä toimenpiteitä. Vaihtoehdossa 1A liikenne-ennusteen mukainen liikenteen kasvu on noin 20 %, mikä ei vaikuttanut liikenteen toimivuustarkasteluiden tuloksiin. Kuljetusten ja työkoneiden hiilidioksidipäästöt koko hankkeen ajalta ovat maksimissaan noin tonnia CO2. Vaihtoehdossa 1 päästöt jakautuvat kolmelle vuodelle (2 650 tonnia CO2/a) ja vaihtoehdossa 1A kymmenelle vuodelle (800 t CO2/a). Nupurintiellä nykyinen liikennemäärä on noin ajoneuvoa vuorokaudessa. Jos kevyenliikenteen määrä ylittää 100 henkilöä/vrk, erillinen kevyenliikenteen väylä vaaditaan. Tämä kevyen liikenteen määrä ylittyy jo nykytilanteessa. Melu Hankealueella suurin nykyinen melunlähde on Turunväylän ja Nupurintien liikenne. Liikenteen melu ylittää 55 db ohjearvon metrin etäisyydellä Nupurintiestä. Kulmakorpi I:n alueen louhinnan ja murskauksen aikainen melutilanne kartoitettiin laskennallisesti 3D-maastomalliin pohjautuvalla SoundPLAN 7.3 -melulaskentaohjelmalla. Laskennassa sovellettiin yleistä teollisuusmelun laskentamallia ja pohjoismaista tieliikennemelun

18 Ympäristölautakunta Sivu 18 / 18 laskentamallia. Malli arvioi melun etenemisen joka suuntaan ja tilanteessa, jossa ääntä vaimentavia olosuhteita on vähän. Tulosten mukaan louhinnan ja murskauksen yli 60 db(a) melutasot rajoittuvat hankealueella enimmillään 300 m päähän hankealueen rajasta ja 55 db(a) melutasot enimmillään 600 m päähän hankealueen rajasta. Murskeen kuljetukset aiheuttavat nykyisen tieverkoston lähtömelutasoihin alle 1 db(a) lisäyksen. Laskentojen perusteella nykyinen tieliikenne on merkittävin melualtistuksen aiheuttaja Kulmakorven alueella. Vaihtoehdossa 0, jossa hanketta ei toteuteta (eli nykytilansateessa) Kolmperän, Histan ja Nupurin alueella on 20 rakennusta yli 55 db melualueella ja Nupurissa 25 rakennusta, joiden luona jopa 60 db melu ylittyy (selostuksen taulukko 11). Suunnitellut louhinta ja murskaus eivät merkittävästi desibeleissä lisää nykyistä päiväajan melutasoa. Vuoden 2014 melutaso kasvaa louhintaa ja murskausta lähinnä olevien asuinrakennusten kohdalla keskimäärin 0-3 db(a). Tästä seuraa, että nykyisiin melutasoihin verrattuna yli 55 db meluvyöhykkeellä on 0 5 asuinrakennusta enemmän riippuen siitä, missä kohtaa hankealuetta louhinta- ja murskausasemat sijaitsevat. Louhinta ulottuu lähimmillään noin 600 m etäisyydelle Kolmperän asuinalueesta. Joka tapauksessa tulevat louhinnan ja murskauksen äänet kuulumaan asuinalueelle, samoin työkoneiden piippausäänet ja louhekuormien siirtely. Asukkaiden ehdottamalla louheen kuljetuksella muualle murskattavaksi ei todettu olevan merkittävää melua vähentävää vaikutusta. Tärinä Tärinävaikutuksia syntyy kallion räjäyttämisestä, murskaukseen käytettävistä koneista sekä kuljetusliikenteestä. Louhinnassa räjäytys synnyttää kallioon jännitysaallon, joka aiheuttaa paitsi kiven irtoamista myös tärinää. Tärinää arvioidaan heilahdusnopeuden avulla (mm/s) kolmessa eri suunnassa (pysty- ja vaakakomponentti sekä etenemissuunnan mukainen komponentti). Pystykomponentti on suurin pienillä, alle 100 metrin etäisyyksillä. Etäisyyden kasvaessa vaakakomponentti muuttuu vallitsevaksi komponentiksi. Näin tapahtuu yleensä yli 200 metrin etäisyyksillä. Räjäytyskohteesta leviävä tärinä voi pahimmillaan vaurioittaa läheisiä rakennuksia, herkkiä laitteita ja häiritä ihmisiä sekä kotieläimiä. Hankealueen ympäristöön kohdistuvien tärinävaikutusten suuruutta on arvioitu vertaamalla muutosta nykytilaan ja arvioimalla muutoksen vaikutusta alueen asukkaisiin ja rakennuskantaan. Tärinän vaikutusalueen laajuuden ennustaminen on vaikeaa, sillä se riippuu mm. louhinnassa käytettävistä räjähdysainemääristä, kerrallaan räjäytettävän alueen suuruudesta ja panostuksen suunnittelusta. Lisäksi tärinän vaikutusalue riippuu tarkastelukohteiden ja hankealueen välisen kallio- ja maaperän tyypistä. Tavallisesti voidaan kuitenkin arvioida, että tärinän vaikutusalue on keskimäärin kilometrin laajuinen säde kallion

19 Ympäristölautakunta Sivu 19 / 19 räjäytyskohdasta, kun louhinnan suunnittelussa käytetään apuna tärinän tarkkailumittauksia. Vaihtoehdot 1 ja 1A aiheuttavat ympäristöön yhtäläiset tärinävaikutukset. Ympäristössä on asutusta, jonka herkkyys tärinälle arvioidaan kohtalaiseksi. On olemassa riski, että louhintatärinä voi aiheuttaa ongelmia alueen porakaivoissa. Tärinä voi laukaista kalliossa jo olemassa olevia jännitystiloja, jolloin kaivoa ympäröivään kallioon voi syntyä pintavettä johtavia halkeamia tai mahdollisista kaivon seinämien kalliorapautumista voi varista kiviainesta kaivoveteen. Ilman laatu Hankkeen kanssa samankaltaisia kalliolouhinnan ja murskauksen pölypäästöjä aiheutuu tällä hetkellä Rudus Oy:n Takapellon louhintaalueella noin 500 m hankealueesta kaakkoon. Hankealueen kaakkoispuolella on kaksi maanläjitysaluetta, joissa maa-aineksen käsittelystä aiheutuu pölypäästöjä. Kalliosuon laajennuksen maanläjitysalue on aivan hankealueen tuntumassa mutta muut läjitysalueet ovat kauempana. Vaihtoehdossa 1 murskaus suoritetaan kahdella laitoksella, jolloin murskausmäärä on enimmillään tonnia/päivä. Pölypäästöjen määrää on arvioitu AP-42 päästökertoimien avulla murskauslaitokselle, kuljetusliikenteelle laitosalueella sekä kiviaineksen käsittelylle (kuormaajien toiminta), olettaen tyypillinen murskauslaitoksen kokoonpano, suunniteltu ottomäärä sekä oletusarvoiset olosuhdetiedot. Yhden murskauslaitoksen PM10 -kokonaispäästö on noin 12 g/tonni ilman mahdollisia hiukkaspitoisuuden rajoittamistoimenpiteitä. Kun murskausmääräksi on arvioitu tonnia päivässä ja murskauslaitoksia kaksi, tulee päiväkohtaiseksi PM10 -päästöksi n. 100 kg. Yhteensä PM 10 -päästöjä arvioidaan syntyvän murskauksesta, kiviaineksen käsittelystä ja laitosalueen liikenteestä ilman erityisiä pölyn rajoittamistoimenpiteitä noin 157 kg/päivä. PM 2,5 -hiukkasille arvio on 20 % tästä eli 31 kg/päivä. Rajoittamistoimenpiteillä on mahdollista alentaa murskauslaitoksen pölypäästöä n. 75 %. Kun vaihtoehdossa 1A murskausmäärä on tonnia päivässä, tulee murskauksen päiväkohtaiseksi PM 10 -päästöksi n. 50 kg. Yhteensä PM 10 - päästöjä arvioidaan syntyvän murskauksesta, kiviaineksen käsittelystä ja laitosalueen liikenteestä ilman erityisiä pölyn rajoittamistoimenpiteitä noin 68 kg/päivä. PM 2,5 -hiukkasille arvio on 20 % tästä eli 14 kg/päivä. Kuten edellä, rajoittamistoimenpiteillä on mahdollista alentaa murskauslaitoksen pölypäästöä n. 75 %. Vaihtoehto 1 tuottaa laskennallisesti noin 2,7 kertaa suuremman pölypäästön kuin vaihtoehto 1A, koska käytössä on kaksi murskauslaitosta. Molemmissa vaihtoehdoissa on tehtävä teknisiä ja toiminnallisia pölyntorjuntatoimenpiteitä, jotta pölyn pitoisuudet

20 Ympäristölautakunta Sivu 20 / 20 ympäristön herkissä kohteissa pysyvät alle ilmalaadun ohje- ja raja-arvojen huomioiden myös alueen muut toiminnat. Maa- ja kallioperä, radon Vaikutuksia maa- ja kallioperään on arvioitu maa- ja kallioperäkarttojen sekä hankealueelle laaditun alustavan ottosuunnitelman avulla. Ympäristövaikutusten arvioinnissa on selvitetty olemassa olevan tiedon perusteella kallioperän rakoilua ja heikkousvyöhykkeitä. Hankealueella ja sen lähiympäristössä on jo aiemmin tehty suhteellisen paljon maaperäkairauksia, eikä uusia kairauksia tätä hanketta varten tehty. Pintamaakerroksen paksuus ja laatu on arvioitu maaperäkartasta. Hankealueen maaperä on pääosin kalliota ja moreenia. Moreenikerroksen paksuus vaihtelee 0,5 metristä 2,5 metriin. Osittain moreenin päällä on silttiä ja hyvin vähäisissä määrin savea. Avokallion pinta on noin tasolla ja nousee korkeimmillaan noin tasoon Alueella olevissa painanteissa voi esiintyä turvetta. Hankealueen itäreunalla on avokallioita ja ohuita kitkamaakerroksia. Vaihtoehdoissa 1 ja 1A louhittavissa alueiden laajuudessa ja louhintamäärissä ei ole eroja. Louhinnan ja murskauksen kesto ei vaikuta maa- ja kallioperään kohdistuviin vaikutuksiin. Kiviaineksen oton seurauksena maanpinnan taso ja topografia muuttuvat ja louhinta-alueilla olevat pintamaat poistetaan. Haitalliset vaikutukset alueen maa- ja kallioperään ovat normaalitilanteessa maisemamuutosta lukuun ottamatta vähäiset. Koska louhintasyvyys tulee olemaan suhteellisen pieni, ei merkittäviä vaikutuksia oleteta muodostuvan myöskään kalliopohjavesiolosuhteille. Säteilyturvakeskuksen mukaan Espoo sijoittuu radonin osalta neliportaisessa riskiluokituksessa luokkaan 2 eli toiseksi vähäisempään riskiin. Hankealueen läheisyydessä olevalla Espoon kaupungin postinumeroalueella (Nupuri Nuuksio) vuosina tehdyissä mittauksissa huoneilman radonpitoisuuden keskiarvo oli 162 Bq/m 3 (becquereliä kuutiometrissä). Suurin todettu pitoisuus oli 492 Bq/m 3. Mittauspisteitä oli yhteensä 23 kpl. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 944/92 mukaan huoneilman radonpitoisuuden vuosikeskiarvo ei saisi ylittää arvoa 400 Bq/ m 3. Pohjavesi, kaivot Arvioinnin lähtötietoina on käytetty Ämmässuon Kulmakorven alueella toteutetun vesien tarkkailun tuloksia, sekä alueella aikaisemmin toteutettujen YVA menettelyjen aikaisia tutkimuksia. Lähtötietoina on käytetty myös alueen yksityiskaivoista vuonna 2008 tehtyä kaivokartoitusta, jonka yhteydessä kartoitettiin hankealueen läheisyydessä olevia yksityiskaivoja. Hankealue ei sijaitse pohjavesialueella. Lähimmät pohjavesialueet sijaitsevat noin 1,5 km etäisyydellä hankealueen itäpuolella (Kuusikoti, I lk, tunnus ja Nupuri, I lk., tunnus ), sekä noin 2 km

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma

Siilinjärven kunta. Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 67080073.BST1 Helmikuu 2010 Siilinjärven kunta Kalliokiviainesten ottotoiminta Vuorelan alue, Siilinjärvi Ympäristövaikutusten arviointiohjelma TIIVISTELMÄ Hankekuvaus Siilinjärven kunta suunnittelee maa-

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Sivu 1 / 62. Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1.krs., Espoon keskus

Ympäristölautakunta Sivu 1 / 62. Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1.krs., Espoon keskus Espoon kaupunki Pöytäkirja Ympäristölautakunta 11.06.2015 Sivu 1 / 62 Kokoustiedot Aika 11.06.2015 torstai klo 18:11-19:35 Paikka Teknisen lautakunnan kokoushuone, Virastopiha 2 C, 1.krs., Espoon keskus

Lisätiedot

Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely

Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely Hankealue Asutus Hankealue sijoittuu metsätalouskäytössä olevalle haja-asutusalueelle Reunan pientaloalue sijaitsee lähimmillään noin 300 metrin etäisyydellä hankealueen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Vt 9 Tampere Orivesi YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Arvioinnin työohjelma: ohjaa vaikutusarviointien tekemistä Välittää tietoa: hankkeen suunnittelun vaihtoehdoista tutkittavista vaihtoehdoista

Lisätiedot

MYRSKYLÄ SEPÄNMÄKI-PALOSTENMÄKI ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVARUNKO JA VAIHTOEHDOT. Päiväys 16.11.2015.

MYRSKYLÄ SEPÄNMÄKI-PALOSTENMÄKI ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVARUNKO JA VAIHTOEHDOT. Päiväys 16.11.2015. Kunnanhallitus 7.12.2015 154 LIITE 94 MYRSKYLÄ SEPÄNMÄKI-PALOSTENMÄKI ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVARUNKO JA VAIHTOEHDOT Päiväys 16.11.2015. Vireille tulosta ilmoitettu: KH:n päätös 22.6.2015 Luonnos nähtävänä

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden ohjelma

Yleisötilaisuuden ohjelma Yleisötilaisuuden ohjelma 1) Tilaisuuden avaus 2) YVA-menettely ja YVA-selostuksen sisältö - Yhteysviranomaisen edustaja 3) Kemijärven biojalostamohankkeen tilannekatsaus - Boreal Bioref Oy 4) Hankkeeseen

Lisätiedot

Raision kaupungin 4. kaupunginosan (Mahittula) moottoriurheilualuetta koskevan asemakaavan hyväksyminen (Palovuori)

Raision kaupungin 4. kaupunginosan (Mahittula) moottoriurheilualuetta koskevan asemakaavan hyväksyminen (Palovuori) Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Tekninen lautakunta 40 17.3.2015 Tekninen lautakunta 98 7.6.2016 Kaupunginhallitus 252 19.9.2016 Asianro 955/10.02.03/2014 80 Raision kaupungin 4. kaupunginosan (Mahittula)

Lisätiedot

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 19.2.2019 1 (11) 1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Kuva 1.1. Hankkeen vaikutusten yhdyskuntarakenteeseen arvioidaan ulottuvan enintään kilometrin

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 134. Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.10.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 134. Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.10.2012 Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 17.10.2012 Sivu 1 / 1 3919/10.02.03/2011 134 Röylä, asemakaavan lähtökohdat ja tavoitteet, Pakankylän kartano, aluenumero 710100 Valmistelijat / lisätiedot: Ollus Christian,

Lisätiedot

DRAGON MINING OY KUUSAMON KAIVOSHANKE YVA:N ESITTELYTILAISUUDET 8.-9.1.2014

DRAGON MINING OY KUUSAMON KAIVOSHANKE YVA:N ESITTELYTILAISUUDET 8.-9.1.2014 DRAGON MINING OY KUUSAMON KAIVOSHANKE YVA:N ESITTELYTILAISUUDET 8.-9.1.2014 TARKASTELLUT VAIHTOEHDOT (1/2) VE1 VE2 VE3 TARKASTELLUT VAIHTOEHDOT (2/2) 0-Vaihtoehto Tekniset alavaihtoehdot Kultapitoinen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 77

Espoon kaupunki Pöytäkirja 77 19.08.2015 Sivu 1 / 1 3967/11.01.00/2014 77 Lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle Espoon kaupungin Kulmakorpi I kalliolouhinnan ja murskauksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Kunkun parkki, Tampere

Kunkun parkki, Tampere Kunkun parkki, Tampere YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Ympäristövaikutusten arviointimenettely Ympäristösi parhaat tekijät Lähtökohtia vaikutusten selvittämiseen Hanke on osa laajempaa Tampereen

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO

RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO Vastaanottaja Rauman kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 15.1.2016 Viite 1510024178 RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO RAUMAN KAUPUNKI MELUARVIO Päivämäärä 15.1.2016

Lisätiedot

Tiivistelmä ESPOON KULMAKORPI I KALLIOLOUHINNAN JA MURSKAUKSEN YVA-MENETTELY. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma

Tiivistelmä ESPOON KULMAKORPI I KALLIOLOUHINNAN JA MURSKAUKSEN YVA-MENETTELY. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma Tiivistelmä ESPOON KULMAKORPI I KALLIOLOUHINNAN JA MURSKAUKSEN YVA-MENETTELY Ympäristövaikutusten arviointiohjelma SYYSKUU 2014 2 Espoon Kulmakorpi I kalliolouhinnan ja murskauksen YVA-menettely, ympäristövaikutusten

Lisätiedot

YLEISÖTILAISUUDET KAJAANISSA 13.3.2012 JA SOTKAMOSSA 14.3.2012

YLEISÖTILAISUUDET KAJAANISSA 13.3.2012 JA SOTKAMOSSA 14.3.2012 TALVIVAARAN KAIVOKSEN LAAJENNUS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI YLEISÖTILAISUUDET KAJAANISSA 13.3.2012 JA SOTKAMOSSA YLEISÖTILAISUUDEN OHJELMA Klo 16 18 Vapaamuotoinen tutustuminen suunnitelmiin Klo 18

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 40. Ympäristölautakunta 14.04.2016 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 40. Ympäristölautakunta 14.04.2016 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 14.04.2016 Sivu 1 / 1 307/2013 11.01.03 40 Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailu vuonna 2015 Valmistelijat / lisätiedot: Ilppo Kajaste, puh. 043 826 5220 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Vaikutukset luonnonolosuhteisiin Vaikutukset

Vaikutukset luonnonolosuhteisiin Vaikutukset VE louhintamäärä 985 m3ktr, luonnonolosuhteisiin Maa-ainesta otetaan nykyluvan luonnonvarojen mukaisesti -4 m3ktr. Vettä käyttöön käytetään kasteluun otettavasta maaainesmäärästä riippuen. Maa-aineista

Lisätiedot

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TYÖPAJA 2, HANKEKUVAUS VE1 HANKEKUVAUS VE2 HANKEKUVAUS VE0A JA VE0B ARVIOINTIMENETELMÄT Herkkyys Alhainen Keskisuuri

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut 5.10.2010 MOTOCROSS ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS ASEMAKAAVA

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut 5.10.2010 MOTOCROSS ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS ASEMAKAAVA 1(5) MOTOCROSS ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 220 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ASEMAKAAVA ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE Suunnittelualue Suunnittelun

Lisätiedot

Yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon huomioon ottaminen YVAselostuksessa.

Yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon huomioon ottaminen YVAselostuksessa. Liite 2 Yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon huomioon ottaminen YVAselostuksessa. YHTEYSVIRANOMAISEN LAUSUNTO LAUSUNNON HUOMIOIMINEN Hankkeen vaihtoehdot Mikäli arvioinnin edetessä

Lisätiedot

16T-2 Meluselvitys

16T-2 Meluselvitys 16T-2 Meluselvitys 11.11.2014 Meluselvitys 1 (3) Valtateiden 3 ja 18 parantaminen, Laihia 16T-2 Meluselvitys Melulaskennat on laadittu Liikenneviraston maanteiden meluselvityksen maastomallin pohjalta.

Lisätiedot

Ympäristövaikutusten arviointi

Ympäristövaikutusten arviointi Ympäristövaikutusten arviointi Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä arvioidaan hankkeen aiheuttamia välittömiä ja välillisiä vaikutuksia jotka kohdistuvat (laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä

Lisätiedot

Keski-Suokylän asemakaava ja asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Keski-Suokylän asemakaava ja asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Keski-Suokylän asemakaava ja asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Riihimäen kaupunki Kaavoituspalvelut 18.5.2009, 18.3.2010 SISÄLLYSLUETTELO 1. TEHTÄVÄ...1 2. SUUNNITTELUALUE...1 3.

Lisätiedot

Valkon kolmion eteläinen osa, ensimmäinen asemakaava ja asemakaavan muutos. TL 137/26.11.2008 Valmistelija: Kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaari

Valkon kolmion eteläinen osa, ensimmäinen asemakaava ja asemakaavan muutos. TL 137/26.11.2008 Valmistelija: Kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaari Tekninen lautakunta 77 19.04.2011 Tekninen lautakunta 141 25.10.2011 Kaupunginhallitus 284 14.11.2011 Valkon kolmion eteläinen osa, ensimmäinen asemakaava ja asemakaavan muutos 341/10.02.03/2011 TL 137/26.11.2008

Lisätiedot

Akaan raakapuukuormausalue Ratasuunnitelman meluselvitys. Päiväys Tilaaja Liikennevirasto Projekti RR52233

Akaan raakapuukuormausalue Ratasuunnitelman meluselvitys. Päiväys Tilaaja Liikennevirasto Projekti RR52233 Akaan raakapuukuormausalue Ratasuunnitelman meluselvitys Päiväys Tilaaja Liikennevirasto Projekti RR52233 Raportti 1/5 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Menetelmät ja lähtötiedot... 3 2.1 Melun ohjearvot... 3

Lisätiedot

HAMINAN KAUPUNKI Kaupunkisuunnittelu 6.9.2014 ASEMAKAAVA E18 -TIEN LELUN ERITASOLIITTYMÄN ALUEELLE MAINOSLAITETTA VARTEN

HAMINAN KAUPUNKI Kaupunkisuunnittelu 6.9.2014 ASEMAKAAVA E18 -TIEN LELUN ERITASOLIITTYMÄN ALUEELLE MAINOSLAITETTA VARTEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 1(6) ASEMAKAAVA E18 -TIEN LELUN ERITASOLIITTYMÄN ALUEELLE MAINOSLAITETTA VARTEN 1 SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee tilalla 3:14 E18 -tien Lelun eritasoliittymän

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(7) Maankäyttöpalvelut 13.4.2011 KAPULI IIB-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(7) Maankäyttöpalvelut 13.4.2011 KAPULI IIB-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(7) KAPULI IIB-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 223 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE

Lisätiedot

HAMINAN KAUPUNKI Tekninen toimi 4.10.2012

HAMINAN KAUPUNKI Tekninen toimi 4.10.2012 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 1(8) ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELIN 54 TONTEILLA 3 JA 4 (PURSIMIEHENKATU 3 JA 5) 1 SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee Saviniemen kaupunginosassa korttelin

Lisätiedot

Aloite Juhannuskukkulan kallioketojen suojelusta

Aloite Juhannuskukkulan kallioketojen suojelusta Turun luonnonsuojeluyhdistys ry 7.12.2014 Martinkatu 5, 20810 TURKU Pj. Riikka Armanto Puh. 050-5265399 Email: riikka.armanto@gmail.com http://www.sll.fi/varsinais-suomi/turku Varsinais-Suomen ELY-keskus

Lisätiedot

ESPOON KULMAKORPI I KALLIOLOUHINNAN JA MURSKAUKSEN YVA-MENETTELY. Ympäristövaikutusten arviointiselostus

ESPOON KULMAKORPI I KALLIOLOUHINNAN JA MURSKAUKSEN YVA-MENETTELY. Ympäristövaikutusten arviointiselostus ESPOON KULMAKORPI I KALLIOLOUHINNAN JA MURSKAUKSEN YVA-MENETTELY Ympäristövaikutusten arviointiselostus HUHTIKUU 2015 10 Espoon Kulmakorpi I kalliolouhinnan ja murskauksen YVA-menettely, ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Agroreal Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Agroreal Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Dnro 634/2013 9:15 Agroreal Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Asemakaavan muutos Riihimäen kaupunki Kaavoitusyksikkö 9.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. TEHTÄVÄ... 1 2. SUUNNITTELUALUE... 1 3. ALOITE...

Lisätiedot

Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia

Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia 16T-2 Meluselvitys Meluselvitys 1 (2) Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia 16T-2 Meluselvitys Melulaskennat on laadittu Liikenneviraston maanteiden meluselvityksen maastomallin

Lisätiedot

Ratapihaan liittyvien alueiden sekä kaupungintalon tontin asemakaavamuutoksen tärinäselvitys Suonenjoen kaupunki

Ratapihaan liittyvien alueiden sekä kaupungintalon tontin asemakaavamuutoksen tärinäselvitys Suonenjoen kaupunki Ratapihaan liittyvien alueiden sekä kaupungintalon tontin asemakaavamuutoksen tärinäselvitys Suonenjoen kaupunki 27.8.2014 1 Taustatiedot Suonenjoen kaupungin keskustassa on käynnissä asemakaavatyö, jonka

Lisätiedot

Kokemäenjoen rantaosayleiskaavan muutos 3, Kokemäen kaupunki, Luonnosvaihe

Kokemäenjoen rantaosayleiskaavan muutos 3, Kokemäen kaupunki, Luonnosvaihe Varsinais-Suomi LAUSUNTO 25.02.2019 Diaarinumero VARELY/42/2019 Liite 1 kpl Kokemäen kaupunki kokemaki@kokemaki.fi anne.peltonen@kokemaki.fi Viite: Lausuntopyyntö 03.01.2019 Kokemäenjoen rantaosayleiskaavan

Lisätiedot

Riihimäen kaupunki Kaavoitusyksikkö. 15.8.2008, päivitetty 16.10.2008, 13.11.2009, 26.2.2010, 30.4.2010 ja 17.3.2014

Riihimäen kaupunki Kaavoitusyksikkö. 15.8.2008, päivitetty 16.10.2008, 13.11.2009, 26.2.2010, 30.4.2010 ja 17.3.2014 Riihimäen kaupunki Kaavoitusyksikkö 15.8.2008, päivitetty 16.10.2008, 13.11.2009, 26.2.2010, 30.4.2010 ja 17.3.2014 LINJA-AUTOASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63

Lisätiedot

ÖSTERSUNDOMIN MAA-AINES-YVA

ÖSTERSUNDOMIN MAA-AINES-YVA ÖSTERSUNDOMIN MAA-AINES-YVA Ympäristövaikutusten arviointiohjelma Yleisötilaisuus 8.9.2015 Leena Eerola Uudenmaan ELY-keskus Uudenmaan ELY-keskus. Leena Eerola 8.9.2015 1 Hankkeen toimijat Hankkeesta vastaava:

Lisätiedot

IKAALISTEN KAUPUNKI, YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA KESKEISEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS LUONNOSVAIHEEN KUULEMINEN. MIELIPITEET Ohessa mielipiteet tiivistettynä.

IKAALISTEN KAUPUNKI, YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA KESKEISEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS LUONNOSVAIHEEN KUULEMINEN. MIELIPITEET Ohessa mielipiteet tiivistettynä. 1 IKAALISTEN KAUPUNKI, YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA KESKEISEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS LUONNOSVAIHEEN KUULEMINEN MIELIPITEET Ohessa mielipiteet tiivistettynä. Mielipiteen antaja 1. Maria ja Juha Änkö, Tapio Änkö Kuolinpesä,

Lisätiedot

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa 3-Kulman puuterminaali 20.6.2018 vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa Maakuntakaavaa varten tehdyn selvityksen mukaan: Tampereen kaupunkiseudun lämpölaitokset

Lisätiedot

Liite 5. Melunleviämiskartat. Ennustetilanne v.2030 päiväaikana, suunniteltu maankäyttö. Ennustetilanne v.2030 yöaikana, suunniteltu maankäyttö.

Liite 5. Melunleviämiskartat. Ennustetilanne v.2030 päiväaikana, suunniteltu maankäyttö. Ennustetilanne v.2030 yöaikana, suunniteltu maankäyttö. Melunleviämiskartat Liite 5 Ennustetilanne v.2030 päiväaikana, suunniteltu maankäyttö. Ennustetilanne v.2030 yöaikana, suunniteltu maankäyttö. Maanomistus Liite 6 Kunnan omistamat maa-alueet on merkitty

Lisätiedot

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE

KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE Liite 17 / Ymp.ltk 18.2.2014 / 25 KESKEISEN ALUEEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS, KOLMOSTIEN JA KYLPYLÄKADUN LIITTYMÄALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.2.2014 tark. 16.12.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus-

Lisätiedot

Kehä I välillä Keilaniemessä, 1. rakennusvaihe

Kehä I välillä Keilaniemessä, 1. rakennusvaihe Kehä I välillä Keilaniemessä, 1. rakennusvaihe 19.1.2016 1 Tilaisuuden ohjelma Tilaisuuden avaus Espoon kaupunkitekniikan johtaja Harri Tanska Hankekokonaisuuden esittely Espoon kaupunkitekniikka rakennuspäällikkö

Lisätiedot

Östersundomin maa-aines-yva

Östersundomin maa-aines-yva Östersundomin maa-aines-yva Ympäristövaikutusten arviointiohjelma Yleisötilaisuus 8.9.2015 Östersundom Ympäristösi parhaat tekijät 2 Illan ohjelma 18.00 Aloitussanat Mikko Suominen, HKR 18.10 YVA-menettelyn

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 127. Tekninen lautakunta 19.09.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 127. Tekninen lautakunta 19.09.2012 Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 19.09.2012 Sivu 1 / 1 2658/10.03.01/2012 127 Lausunnon antaminen kaupunginhallitukselle tiesuunnitelmasta Vihdintien (mt 120) parantaminen Mariannantien ja Juvanmalmintien kohdalla

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma s. 1 / 6 Alue 150713 Lippajärvi Asemakaavan muutos Asianumero 4737/10.02.03/2015 18.4.2016 Asemakaavan muutoksen tavoitteena on lisätä alueen rakennusoikeutta, nostaa kerroslukua ja sallia myös rivitalojen

Lisätiedot

KIVINIEMI KIVINIEMEN PUISTON OSA, ASEMAKAAVAN MUUTOS

KIVINIEMI KIVINIEMEN PUISTON OSA, ASEMAKAAVAN MUUTOS Liite / Ymp.ltk 16.12.2014 / KIVINIEMI KIVINIEMEN PUISTON OSA, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 16.12.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitus- ja mittaustoimi 2014 1. SUUNNITTELUALUE

Lisätiedot

Kuvassa 1 on esitetty hankealueen rajaukset vaihtoehdoissa VE1, VE2 ja VE3.

Kuvassa 1 on esitetty hankealueen rajaukset vaihtoehdoissa VE1, VE2 ja VE3. MRa/JHu 10413 25.11.2010 VOIMAVAPRIIKKI OY FORSSAN KIIMASSUON TUULIVOIMAPUISTO LISÄYS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMAAN JOHDANTO Voimavapriikki Oy:n Forssan ja Tammelan kuntien alueelle suunniteltua

Lisätiedot

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 8.5.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen

Lisätiedot

LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA

LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA LEMIN KUNTA ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN REMUSENTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA 4.4.2016 LEMIN KUNTA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma I SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 1 2 SUUNNITTELUALUEEN

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA NAANTALIN KAUPUNKI YMPÄRISTÖVIRASTO / SUUNNITTELUOSASTO SANTALANTIEN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Suunnittelualue Asemakaavoitettava alue sijaitsee Naantalin Luonnonmaalla, noin

Lisätiedot

HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten arviointiselostus

HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten arviointiselostus HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten arviointiselostus Kuva Mikko Jokinen Hankkeesta vastaava Northland Mines Oy YVA-konsultti Ramboll Finland Oy Northland Mines Oy HANNUKAISEN KAIVOSHANKE ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Ajankohtaista luonnonsuojelussa

Ajankohtaista luonnonsuojelussa Ajankohtaista luonnonsuojelussa Kaavoituksen ajankohtaispäivä Ruissalo 6.6.2013 Luonnonsuojeluyksikkö, ylitarkastaja Leena Lehtomaa Luontoarvot ja luonnon monimuotoisuus Luonnon monimuotoisuuden vähenemisellä

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

Ympäristökeskuksen kannanotto Tynnyripuiston asemakaavan muutokseen

Ympäristökeskuksen kannanotto Tynnyripuiston asemakaavan muutokseen YMPÄRISTÖLAUTAKUNNALLE TIEDOKSI 24.9.2015 Espoon ympäristökeskuksen antamat lausunnot: Espoon ympäristökeskuksen lausunto maankäyttö - ja rakennuslain mukaisesta maisematyölupahakemuksesta metsänhakkuita

Lisätiedot

Kydön asemakaavamuutos, kortteli 738 (tontit 1-3)

Kydön asemakaavamuutos, kortteli 738 (tontit 1-3) Kydön asemakaavamuutos, kortteli 738 (tontit 1-3) Kaavaselostus 3.9.2014 Tammelan kunnan kaavoitus kaavoittaja Miika Tuki 31300 Tammela puh 050 4643274 miika.tuki@tammela.fi TUNNISTETIEDOT Kaavan nimi:

Lisätiedot

Asemakaavan ja asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Asemakaavan ja asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma LOIMAAN KAUPUNKI Asemakaavan ja asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 17.09.2013 Nahinlahden alue (Myllykylä) 1( 5) Kaava-alueen sijainti Ilmakuva kaava-alueesta. Mikä osallistumis-

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut 30.3.2015. KAPULI IId-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut 30.3.2015. KAPULI IId-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(5) Maankäyttöpalvelut 30.3.2015 KAPULI IId-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 223d Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ASEMAKAAVA-ALUE

Lisätiedot

KORTTELIN 374 MELUSELVITYS, RAUMA RAUMAN KAUPUNKI

KORTTELIN 374 MELUSELVITYS, RAUMA RAUMAN KAUPUNKI Vastaanottaja Rauman kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 23.6.2014 KORTTELIN 374 MELUSELVITYS, RAUMA RAUMAN KAUPUNKI KORTTELIN 374 MELUSELVITYS, RAUMA RAUMAN KAUPUNKI Päivämäärä 23.6.2014 Laatija

Lisätiedot

Kotkan Rasinkylän asemakaavan meluselvitys

Kotkan Rasinkylän asemakaavan meluselvitys Kotkan kaupunki Siru Parviainen Jarno Kokkonen Projekti YMP31215 19.12.2014 1 Taustatiedot Tässä meluselvityksessä on tarkasteltu Kotkan Rasinkylän asemakaava-alueelle suunnitellun asuinalueen melutasoja.

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI HÄMEENTAIPALEEN ITÄRANNAN ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI)

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI HÄMEENTAIPALEEN ITÄRANNAN ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI) 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) 27.2.2014, tark.8.5.14, tark. 8.8.2014 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI HÄMEENTAIPALEEN ITÄRANNAN ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI) 1. SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee

Lisätiedot

Oheismateriaali 1: Högberget YVA. Hankkeen kuvaus ja hankevaihtoehdot

Oheismateriaali 1: Högberget YVA. Hankkeen kuvaus ja hankevaihtoehdot Oheismateriaali 1: Högberget YVA Hankkeen kuvaus ja hankevaihtoehdot Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä Ympäristövaikutusten arviointi on tehtävä tietyistä YVA-laissa ja asetuksessa luetelluista

Lisätiedot

Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014

Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014 Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014 Sarvvikinportin (ent. Kurkiranta) asemakaava (hanke 34500), osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkistaminen ja hyväksyminen MRL 62 :n ja 63 :n mukaisesti

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA Raahen kaupunki, Piehingin kylä Tila Hannila Rn:o 1:33 LEMMINKÄINEN INFRA OY 2016 Raahen kaupungin Piehingin kylässä 2 (6) Sisällysluettelo 1 Alueen perustiedot... 3 1.1 Omistus- ja hallintaoikeus sekä

Lisätiedot

Y-TONTTI TOIVONTIE Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Y-TONTTI TOIVONTIE Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Dnro 1454/2014 14:15 Y-TONTTI TOIVONTIE Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Asemakaavan muutos Riihimäen kaupunki Kaavoitusyksikkö 11.1.2015 päivitetty 9.11.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. TEHTÄVÄ... 1 2.

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASKOLA/MONNINKYLÄ Monninkylän kauppapaikka Päiväys7.9.2011 ASEMAKAAVAN MUUTOS SEKÄ ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN MÄNTSÄLÄNTIEN ALUEELLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Suunnittelualue Asemakaavan muuttamista

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA LAUSUNTO POPELY/4343/2015 Pohjois-Pohjanmaa 1.7.2016 Raahen kaupunki Kaupunginhallitus Raahen kaupungin kirjaamo (sähköinen) Lausuntopyyntönne 4.3.2016 POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n

Lisätiedot

ASEMAKAAVA 691/AKM MARJATIE Pyhättömän (13) kaupunginosan korttelin 31 tontit 3 ja 10 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1.9.

ASEMAKAAVA 691/AKM MARJATIE Pyhättömän (13) kaupunginosan korttelin 31 tontit 3 ja 10 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1.9. 691/AK LIITE 1 ASEMAKAAVA 691/AKM MARJATIE Pyhättömän (13) kaupunginosan korttelin 31 tontit 3 ja 10 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1.9.2015 1. SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee Heinolan

Lisätiedot

IISVEDEN METSÄN TONTTIA KOSKEVA ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAMUUTOS

IISVEDEN METSÄN TONTTIA KOSKEVA ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAMUUTOS Suonenjoen kaupunki IISVEDEN METSÄN TONTTIA KOSKEVA ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAMUUTOS Koskee osaa korttelista 1146 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Tekninen lautakunta, 23.11.2016 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

Valtuusto 26.02.2007. LISTAN ASIANRO 12 12 Asianro 5762 / 503 / 2005

Valtuusto 26.02.2007. LISTAN ASIANRO 12 12 Asianro 5762 / 503 / 2005 Valtuusto 6.0.007 LISTAN ASIANRO Asianro 576 / 50 / 005 Liitteet NUPURI, HALLAVANTORPPA, ASEMAKAAVAN JA MAANKÄYTTÖSOPIMUKSEN HYVÄKSYMINEN, ALUE 6400 Valmistelijat / lisätiedot: Christian Ollus, puh. (09)

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Vaasa Vähäkyrö kk. Hiiripellontie. OAS 1 Plan-Ark Oy Kaava nro 1048 ALUE: VÄHÄKYRÖ KIRKONSEUTU. HIIRIPELLONTIEN JA HAARAJOENTIEN LIIKENNEALUEET JA NIIDEN VIEREISET KORTTELI-, PUISTO-, HAUTAUSMAA-, JA KATUALUEET.

Lisätiedot

NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA. Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS. Strateginen maankäytönsuunnittelu 3.2.2015 TK

NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA. Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS. Strateginen maankäytönsuunnittelu 3.2.2015 TK NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS Neulaniemen rakennemallien kuvaus VE1 Vuoristotie Malli pohjautuu kahteen tieyhteyteen muuhun kaupunkirakenteeseen. Savilahdesta tieyhteys

Lisätiedot

Melumallinnus Pellonreuna

Melumallinnus Pellonreuna Melumallinnus Pellonreuna JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KAAVOITUS 2017 (28.4.2017) 1 TYÖN TARKOITUS Tässä melumallinnuksessa on tarkasteltu Kuokkalan Tikanväylän ja Pohjanlahdentien liikenteen aiheuttaman melun

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 27. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 27. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 09.03.2017 Sivu 1 / 1 526/2017 11.01.01 27 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Esbogård Ab:n hakemuksesta, joka koskee Högbergetin kallion louhinnan ja maankaatopaikan vesilain

Lisätiedot

KEITURIN-VIHRIÄLÄN ALUEEN ASEMAKAAVA JA MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA. 16.5.2012. Tark. 30.11.2012

KEITURIN-VIHRIÄLÄN ALUEEN ASEMAKAAVA JA MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA. 16.5.2012. Tark. 30.11.2012 V I R R A T KEITURIN-VIHRIÄLÄN ALUEEN ASEMAKAAVA JA MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 16.5.2012. Tark. 30.11.2012 SISÄLLYSLUETTELO 1. SUUNNITTELUALUE... 2 2. SUUNNITTELUTEHTÄVÄN MÄÄRITTELY.

Lisätiedot

Raision kaupunki Esityslista 1 (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 449/ / Päätöshistoria. Tekninen lautakunta 9.6.

Raision kaupunki Esityslista 1 (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 449/ / Päätöshistoria. Tekninen lautakunta 9.6. Raision kaupunki Esityslista 1 (1) Asianro 449/10.02.03/2014 8 Raision kaupungin 5. kaupunginosan (Kuninkoja) asemakaavan ja siihen liittyvän tonttijaon sekä Korinpunojankadun katualueen osaa ja suojaviheraluetta

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen lausunto Fennovoima Oy:n ydinvoimalaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta 4.12.

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen lausunto Fennovoima Oy:n ydinvoimalaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta 4.12. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksen lausunto Fennovoima Oy:n ydinvoimalaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta 4.12.2008 Yleistä arviointiselostus on laaja sekä esitystavaltaan hyvä

Lisätiedot

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY

FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY FENNOVOIMAN KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN YVA-MENETTELY YVA-ohjelman yleisötilaisuus Anna-Katri Räihä, Pöyry Finland Oy YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY Tavoitteena

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Akp/5 1 b KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 18.3.2010

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Akp/5 1 b KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA 18.3.2010 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Akp/5 1 b 5 EHDOTUS KAUPUNGINHALLITUKSELLE KAHDEN UUDEN SIIRTOLAPUUTARHA-ALUEEN PERUSTAMISESTA Kslk 2008-1354 EHDOTUS Kaupunkisuunnittelulautakunta päättänee ehdottaa kaupunginhallitukselle,

Lisätiedot

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 31.10.2012 VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 3 3 Kaava-alueen luonnonolot...

Lisätiedot

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5 Tekninen lautakunta 4 28.01.2015 Ympäristöluvan myöntäminen Maatalousyhtymä Myntille Teknltk 4 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista. Hakija

Lisätiedot

Pohjolankatu 25, Tampere MELUSELVITYS. Toukokuu 2010. Tampereen kaupunki, Tilakeskus

Pohjolankatu 25, Tampere MELUSELVITYS. Toukokuu 2010. Tampereen kaupunki, Tilakeskus Pohjolankatu 25, Tampere Toukokuu 2010 Joulukuu 2010 täydennetty Tampereen kaupunki, Tilakeskus Pohjolankatu 25, Tampere 2 (5) SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖN TAUSTA JA LÄHTÖKOHDAT... 3 2 MELUN OHJEARVOT... 3

Lisätiedot

OLMALAN 1. VAIHEEN ASEMA KAAVOITUKSEN VALMISTELU, YLIVIESKA MELUSELVITYS

OLMALAN 1. VAIHEEN ASEMA KAAVOITUKSEN VALMISTELU, YLIVIESKA MELUSELVITYS Liite 5 Vastaanottaja Asiakirjatyyppi Meluselvitys Päivämäärä 14.12.2012 Viite 1510000008 OLMALAN 1. VAIHEEN ASEMA KAAVOITUKSEN VALMISTELU, YLIVIESKA MELUSELVITYS RAMB LL OLMALAN 1. VAIHEEN ASEMAKAAVOITUKSEN

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Työ: 25177

EURAJOEN KUNTA. Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Työ: 25177 EURAJOEN KUNTA Lapijoen päiväkodin asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Työ: 25177 Turussa 19.3.2012, tark. 5.6.2012, tark. 4.9.2012, tark. 9.11.2012 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701

Lisätiedot

LIIKUNTAHALLIN ASEMAKAAVA (Valtatie 12:n rinnakkaistien asemakaavan muutos) OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA

LIIKUNTAHALLIN ASEMAKAAVA (Valtatie 12:n rinnakkaistien asemakaavan muutos) OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA LIIKUNTAHALLIN ASEMAKAAVA (Valtatie 12:n rinnakkaistien asemakaavan muutos) OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Pälkäneen kunta 3.6.2015 LIIKUNTAHALLIN ASEMAKAAVA (Valtatie 12:n rinnakkaistien asemakaavan

Lisätiedot

HAMINAN KAUPUNKI Tekninen toimi 17.7.2012_Päivitetty 14.11.2012

HAMINAN KAUPUNKI Tekninen toimi 17.7.2012_Päivitetty 14.11.2012 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 1(8) ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELISSA 187 JA PUISTOALUEILLA (RAJATIEN JA MESIMARJANTIEN VÄLISELLÄ ALUEELLA) 1 SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee Tallinmäen

Lisätiedot

SASTAMALAN KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 6 ASEMAKAAVANMUUTOS

SASTAMALAN KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 6 ASEMAKAAVANMUUTOS VAMMALAN KAUPUNKI TEKNINEN LAUTAKUNTA 1/7 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA SASTAMALAN KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 6 ASEMAKAAVANMUUTOS ALUEEN SIJAINTI Asemakaavamuutos koskee Sastamalan kaupunginosan korttelia

Lisätiedot

LUUVANIEMENTIE 2-6, HELSINKI MELUSELVITYS

LUUVANIEMENTIE 2-6, HELSINKI MELUSELVITYS LUUVANIEMENTIE 2-6, HELSINKI MELUSELVITYS 23.02.2015 MELUSELVITYS LUUVANIEMENTIE 2-6, HELSINKI 2 Päivämäärä 23.02.2015 Laatija Tarkastaja Pasi Myyryläinen Jari Hosiokangas Sisältää Maanmittauslaitoksen

Lisätiedot

varten. Louhinta- ja murskaushankkeen vaikutustenarviointi tehdään tämän suunnitelman pohjalta.

varten. Louhinta- ja murskaushankkeen vaikutustenarviointi tehdään tämän suunnitelman pohjalta. LIITE 3 KULMAKORPI I LOUHINNAN JA MURSKAUKSEN YVA-MENETTELY Ramboll Finland Oy ALUSTAVA LOUHINTASUUNNITELMA 5.2.2015 PL 25, Säterinkatu 6 02601 Espoo Finland Puhelin: 020 755 611 Fax: 020 755 6201 www.ramboll.fi

Lisätiedot

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 1 SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013 Juha Saajoranta 2 Sisällysluettelo 1. Luontoselvityksen toteutus 3 2. Asemakaava-alueen luonnon yleispiirteet..3 3. Kasvillisuus- ja

Lisätiedot

KAPTENSKANPOLUN ASEMAKAAVAN MUUTOS

KAPTENSKANPOLUN ASEMAKAAVAN MUUTOS PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus KAPTENSKANPOLUN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 10.1.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(6) Maankäyttöpalvelut 28.3.2011 KAPULI IIC-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(6) Maankäyttöpalvelut 28.3.2011 KAPULI IIC-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(6) KAPULI IIC-VAIHEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 223c Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE

Lisätiedot

MYLLYLÄ KORTTELI 0608

MYLLYLÄ KORTTELI 0608 ORIMATTILAN KAUPUNKI MYLLYLÄ KORTTELI 0608 ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS Asemakaavamuutoksen selostus, joka koskee 29.8.2016 päivättyä asemakaavakarttaa. Asemakaavamuutos koskee osaa korttelista 0608.

Lisätiedot

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Maanmittauspalvelu Puttonen Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Petri Parkko 31.5.2013 1. Taustoja Savonlinnan Matarmäelle (kartta 1) on suunniteltu kallion louhintaa, jonka suunnittelua varten tarvittiin

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 4278/11.01.00/2014 116 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Power and Heat Oy:n Kivenlahden lämpökeskuksen toiminnan muutosta ja ympäristöluvan

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVA

KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVA KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVA Tiituspohja Ympäristöselvitykset KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu, 000 Jyväskylä www.keskisuomi.fi Liikennevarausten ympäristöselvitykset..006 TIITUSPOHJA Sisältö PERUSTEET Selvitystyön

Lisätiedot

Kanta-Hämeen 2. vaihemaakuntakaava

Kanta-Hämeen 2. vaihemaakuntakaava Kanta-Hämeen 2. vaihemaakuntakaava Luonnonvarat ja liikenne Merkinnät, määräykset ja suositukset 19.1.2015 Kaavaehdotus Hyväksytty maakuntahallituksessa 3.11.2014 1 Rakentamisrajoitus Maakuntakaavan MRL

Lisätiedot

Selostuksen esittely Tampereen Yliopiston päätalo FT Joonas Hokkanen. FM, ins. Eero Parkkola. FT J-P Aittola

Selostuksen esittely Tampereen Yliopiston päätalo FT Joonas Hokkanen. FM, ins. Eero Parkkola. FT J-P Aittola Selostuksen esittely Tampereen Yliopiston päätalo 18.00 FT Joonas Hokkanen FM, ins. Eero Parkkola FT J-P Aittola Ins. Yht. yo. Seela Sinisalo HYÖTYVOIMALAITOKSEN YVA YVA-MENETTELYN KULKU Arviointimenettelyn

Lisätiedot

Gasum Oy Finngulf LNG LNG-terminaali Inkooseen

Gasum Oy Finngulf LNG LNG-terminaali Inkooseen Gasum Oy Finngulf LNG LNG-terminaali Inkooseen Ympäristövaikutusten arviointiselostus Yleisötilaisuus Inkoossa 19.8.2015 Ympäristösi parhaat tekijät 2 Finngulf LNG, LNG-terminaali Inkooseen LNG-terminaali

Lisätiedot

19268 JUHA VIRKKI LOUHINNAN MELUSELVITYS PORNAINEN 2005

19268 JUHA VIRKKI LOUHINNAN MELUSELVITYS PORNAINEN 2005 JUHA VIRKKI LOUHINNAN MELUSELVITYS PORNAINEN 2005 OSOITE/ADDRESS Terveystie 2 FIN 15870 HOLLOLA PUH./TEL +358 (0)3 52 351 FAKSI/TELEFAX +358 (0)3 523 5252 SÄHKÖPOSTI/E MAIL proy@ristola.com INTERNET www.ristola.com

Lisätiedot

Talkootie 1. Asemakaavan muutos nro 002227 osoitteessa Talkootie 1

Talkootie 1. Asemakaavan muutos nro 002227 osoitteessa Talkootie 1 Talkootie 1 Asemakaavan muutos nro 002227 osoitteessa Talkootie 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma, 3.3.2014 Arvoisa vastaanottaja, Tämä asiakirja on maankäyttö- ja rakennuslain mukainen osallistumis-

Lisätiedot