Kommentti Hermannin rantatien, Työpajankadun ja Leonkadun katusuunnitelmaluonnoksista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kommentti Hermannin rantatien, Työpajankadun ja Leonkadun katusuunnitelmaluonnoksista"

Transkriptio

1 Helsingin Polkupyöräilijät ry KOMMENTTI PL Helsinki Helsingin kaupunki Rakennusvirasto Juha Lahti Kommentti Hermannin rantatien, Työpajankadun ja Leonkadun katusuunnitelmaluonnoksista Piirustukset 30194/1 2, 30197/1 ja 30195/1 Yleistä Helsingin Polkupyöräilijät kiittää mahdollisuudesta kommentoida Kalasataman alueen katusuunnitelmaluonnoksia. Yksittäisten katusuunnitelmien kommentointi on kuitenkin vaikeaa ilman kokonaiskuvaa alueesta. Olisi toivottavaa, että katusuunnitelmien mukana julkaistaisiin kattavampi yleissuunnitelma, josta käy ilmi mm. tulevan baanan linjaus, ja josta on mahdollista hahmottaa oleellisimmat liikennesuunnat. Erityisesti Englantilaisaukion ja sen viereisen Arielinkadun puuttuminen katusuunnitelmista hankaloittaa kommentointia. Aukion kautta tulee kulkemaan idästä ja pohjoisesta etelän suuntaan baanalle menevä pyöräliikenne. Uudet alueet tulisi suunnitella kokonaisuutena siten, että oleelliset pyöräilyn ja jalankulun liikennesuunnat mietitään tarkkaan, jolloin kaavoissa ja katusuunnitelmissa voidaan ottaa ne huomioon. Kalasataman tapauksessa näin ei ole tehty. Loogisin pyöräreitti idästä Kalasataman kautta keskustaan katkeaa tonttiin, eikä katusuunnitelmissa ole huomioitu tulevaa baanaa. Katusuunnitelmissa tulee varautua Kalasataman läpi kulkevaan etelä pohjoissuuntaiseen baanaan.

2 Hermannin rantatie, piirustus 30194/1 2 Hermannin rantatie on pohjois eteläsuuntainen pääkatu. Se on osa pyöräilyn pääreitistöä. Pyöräkaistat ja yksisuuntaiset pyörätiet Hermannin rantatiellä ovat tervetullut ratkaisu pyöräliikenteelle. Suunnitelmassa on kuitenkin joitakin ongelmia, jotka tulee ratkaista ennen toteutusta. Suunnittelussa on varauduttava kasvaviin pyöräilijämääriin ja kiinnitettävä erityistä huomiota Hermannin rantatien pyöräväylien laatuun. Metroaseman edusta Pääsy metroasemalle Metroaseman edessä Hermannin rantatien yli on merkitty suojatie. Suojatien lisäksi metroaseman edessä tulee olla myös pyörätien jatke, jotta etelästä pääsee ajamaan pyörällä metroasemalle ja toisinpäin. Metroasemalta lähtee merkittävä määrä pyöräliikennettä myös pohjoiseen. Metroaseman pyöräpysäköinti on merkitty sisäänkäynnin eteläpuolelle, johon loogisin reitti Hermannin rantatien itäpuolelta on suunnitelmaan merkityn suojatien kautta. Lisäksi suunnitelmaan on merkitty Kalasataman keskuksen sisäänkäynti vastapäätä metroasemaa. Myös Kalasataman keskukseen saavutaan pyörällä. Vaikka suojatien yhteyteen ei merkittäisikään pyörätien jatketta, on todennäköistä, että pyöräilijät käyttävät suojatietä ylityspaikkanaan. Suojatielle on merkitty luiskatut reunatuet kaikkiin kohtiin. Nämä tulee poistaa pyörätien jatkeen kohdalta. Hieman pohjoisempana Sörnäisten rantatielle johtavan ajorampin kohdalla on merkitty ylityspaikka pyöräilijöille Hermannin rantatien yli. Tämä tulee merkitä selkeästi pyörätien jatkeeksi, koska ilman merkintää ylityspaikkaa on vaikea hahmottaa. Tämä ylityspaikka ei kuitenkaan korvaa edellä mainitun suojatien yhteyteen tarvittavaa pyörätien jatketta. Ylityspaikka on myös aivan liian kapea pyöräilijät eivät mahdu kohtaamaan siinä turvallisesti. Ylityspaikan kohdalta ei pääse ajamaan metroasemalle korkean reunakiven takia. Metroasemalle sekä Kalasataman keskukseen pääsy pyörätieltä tai kaistalta kaikista suunnista tulee varmistaa. Kulkureitin kohdalla ei saa olla jyrkkiä reunakiviä. Pyöräpysäköinti Metroaseman pyöräpysäköintiä suunniteltaessa tulee huomioida, että se on sujuvasti, turvallisesti ja laillisesti saavutettavissa kaikista suunnista. Pysäköintitilaa pyörille pitää olla myös riittävästi; käyttöä todennäköisesti tulee olemaan merkittävästi. Nykyisellään pyöräpysäköinti metroaseman ympäristössä on sekavaa pysäköintiä on mm. Sörnäisten rantatielle johtavan ajorampin viereisellä pyörätiellä. Jos pyöräpysäköinti ei ole helposti saavutettavissa, pyöriä tullaan jättämään minne sattuu.

3 Metroaseman viereinen pyörätie Sörnäisten rantatielle johtavan ajorampin viereinen pyörätie lienee tarkoitettu kaksisuuntaiseksi. Suunnitelmaan piirretty pyörätie on aivan liian kapea kaksisuuntaiselle liikenteelle. Töyssy Metroaseman edustan suojatie on merkitty korotetuksi. Korotus on tehty luonnonkivistä rakennettuna töyssynä. Suunnitelmakuvassa on merkitty asfalttiluiska pyöräkaistan kohdalle suojatien pohjoisreunalla, mutta pyöräkaistan poikki on jätetty reunakivi. Suojatien eteläreunalla töyssy on kokonaan kiveä. Kivistä rakennettu töyssy ei sovellu pyöräliikenteelle, vaan se on vaarallinen ja epämiellyttävä. Märkänä ja talvikelillä kivet ovat liukkaita. Kivet täräyttävät ranteita ja tekevät pyöräilystä epämiellyttävää ja hankalaa erityisesti vähemmän taitaville ja heikkokuntoisemmille pyöräilijöille. Kaksipyöräinen polkupyörä on epävakaa ajoneuvo, joten pyöräilijä joutuu kiinnittämään huomionsa kiviin kaatumisen estämiseksi. Tällöin pyöräilijän huomio on pois liikenteen seuraamisesta. Ajan myötä kivistä rakennetut töyssyt muuttuvat entistä epätasaisemmiksi. Tyypillisesti suojatietä ja töyssyä rajaavat reunakivet joko painuvat alas tai jäävät koholle niiden välissä olevaan kivimateriaaliin nähden (tässä noppakivi), jolloin korotettua suojatietä ylittäessään pyörä tärähtää pahasti reunakiveen neljä kertaa. Noppakivet ovat epätasainen ja huono ratkaisu erityisesti kapeille renkaille. Pyöräkaistan kohdalla korotus tulee tehdä saumattomasta ja tasaisesta materiaalista, asfaltista tai betonista, ilman että pyöräilijä joutuu ylittämään noppakiviä tai reunakiviä.

4 Vasta rakennettu luonnonkivitöyssy Abraham Wetterin tiellä. Kivistä rakennettu töyssy ei sovellu pyöräilyyn epätasaisuuden vuoksi. Ajan myötä töyssy muuttuu entistä epätasaisemmaksi. Linja autopysäkit Metroaseman edustalla on 2 metrin levitys linja autopysäkeille molemmin puolin tietä. Kun pysäkit otetaan käyttöön, pyöräkaistoja kavennetaan pysäkkien kohdalla 2,5 metristä 1,5 metriin. 1,5 metriä leveä pyöräkaista on vaarallisen kapea pyöräilyn pääväyläksi, varsinkin kun se sijoittuu ahtaaseen tilaan linja autopysäkin ja ajokaistan väliin. Toisinaan linja autonkuljettajat ajavat pysäkille vauhdikkaasti eivätkä aina käytä vilkkua ajoissa ennen pysäkiltä lähtemistä. Pyöräkaistalla pyöräilijä joutuu ajamaan vaarallisen lähellä linja autoja, jolloin pyöräilijällä on riski jäädä yllättäen pysäkiltä lähtevän linja auton tai linja autoa väistäessään takaa tulevan auton alle. Jos pyöräkaista on liian kapea ja kulkee liian lähellä pysäkkiä, turvallisuustietoiset pyöräilijät eivät tule käyttämään pyöräkaistaa vaan viereistä ajokaistaa. Vähemmän turvallisuustietoiset pyöräilijät taas eivät välttämättä osaa varautua linja autonkuljettajien yllättäviin liikkeisiin ja joutuvat näin vaaraan. Pyöräkaista ja pysäkki on rakennettava siten, että pyöräkaista on riittävän leveä ja turvallisella etäisyydellä pysäkistä. Jos tämä ei ole mahdollista, on vähintään tehtävä viereiselle ajokaistalle sellaisia rakenteellisia ratkaisuja, että autojen nopeudet pysyvät pysäkin kohdalla alhaisina.

5 Työpajankadun risteys Sekä etelä että pohjoispuolilla risteystä pyöräkaistan pysäytysviivan tulee olla edempänä kuin ajokaistan pysäytysviiva. Näin pyöräilijä ohjataan paremmin autoilijan näkyviin, ja konfliktiriski oikealle kääntyvän autoilijan ja suoraan ajavan pyöräilijän välillä pienenee. Tukkutorin risteys Työpajankadun ja Verkkosaarenkadun välisellä osuudella on Hermannin rantatien ylittävä pyörätien jatke, jota pitkin pääsee Tukkutorinkujalle. Ylitys on liian kapea ja sitä tulisi leventää. Erityisesti jalkakäytävän ja pyörätien noppakivistä rakennetun erottelukaistan kohdalla aukko tulee tehdä leveämmäksi, jotta pyörän kääntymiselle pyöräkaistalta tukkutorille ja toisinpäin jää tilaa. Pyörällä ei pysty tekemään jyrkkiä käännöksiä. Suunnittelussa pyörän kääntösäde on huomioitava. Verkkosaarenkadun risteys Risteykseen tulee merkitä Verkkosaarenkadulle molemmin puolin Hermannin rantatietä pyörätaskut. Samoin Hermannin rantatielle tulee merkitä pyörätasku pohjoisesta tuleville, Verkkosaarenkadulle itään kääntyville pyörätasku. Muuten pohjoisesta tulevan pyöräilijän on erittäin vaikeata ja vaarallista kääntyä kyseisessä risteyksessä vasemmalle. Suunnitelman pohjoisosa Verkkosaarenkadusta pohjoiseen Hermannin rantatien länsireunan pyörätie on liian kapea jo nykyisille pyöräilymäärille. Kalasataman alueen rakentamisen myötä pyöräliikenne alueella tulee moninkertaistumaan, jolloin 1,75 m leveä pyörätie on yksisuuntaisenakin aivan liian kapea, varsinkin jos erottelu jalankulusta on heikkolaatuinen. Länsireunan pyörätien tulee olla vähintään yhtä leveä kuin itäreunan pyörätie tai kaista eli 2,5 metriä. Todennäköisesti sekä itä että länsireunalla pyöräilijöiden määrä tulee olemaan suunnilleen sama. Jalkakäytävä on merkitty leveämmäksi kuin pyörätie, vaikka Hermannin rantatie on merkittävämpi reitti pyöräliikenteelle kuin jalankulkuliikenteelle. Verkkosaarenkadusta pohjoiseen länsipuolen pyörätie on merkitty samaan tasoon jalkakäytävän kanssa. Kaikki pyörätieosuudet, jotka eivät ole ajoradan tasossa olevia kaistoja, tulee toteuttaa kolmitasoratkaisuna, ei perinteisinä jalankulun kanssa samassa tasossa olevina pyöräteinä. Jos pyörätiet toteutetaan perinteisinä pyöräteinä, on hyvin todennäköistä, että pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden välille syntyy jatkuvasti konfliktitilanteita, kun jalankulkijat harhautuvat pyörätielle. Leonkatu, piirustus 30197/1 Leonkatu on länsi itäsuuntainen kokoojakatu. Suunnitelmaselostuksen mukaan Leonkadun pääasiallisia käyttäjiä ovat alueen autoliikenne ja tuleva raitiotieliikenne sekä jalankulkijat ja pyöräilijät toimisto ja asuinrakennuksiin sekä tulevien pohjois ja eteläosien kaava alueille suuntautuva liikenne.

6 Leonkadun kautta tulee siis kulkemaan pyöräliikennettä, joka suuntautuu Kalasataman eteläosiin ja edelleen raitiotiesiltaa pitkin Laajasaloon. Baanan huomioiminen Mahdolliset vaihtoehdot tulevan pohjois eteläsuuntaisen baanan linjaukselle ovat Englantilaisaukio Kalasatamanpuiston itäreuna Sompasaarenlaituri Englantilaisaukio Leonkatu Junonkatu Aallonhalkoja Arielinkatua tai Capellan puistotietä pitkin baana ei voi kulkea, ellei jompaa kumpaa katua rakenneta uudestaan baana kriteerien mukaiseksi. Junonkadulta on poistettava parkkipaikat, mikäli baana tulee kulkemaan pitkin Junonkatua. Leonkatu kulkee poikittain baanaan nähden tai sen osana. Suunnitelmassa ei ole varauduttu baanaan, vaan sen linjalla on Leonkadulla mm. pensaikkoa ja luonnonkivilaattaa. Baana tulee ottaa suunnitelmassa huomioon. Pintamateriaalit Baanan lisäksi on huomioitava Leonkatua pitkin kulkeva pyöräliikenne. Luonnonkivilaatat ja nupukiveys eivät liukkauden ja epätasaisuuden vuoksi ole soveliaita materiaaleja pyöräilyyn. Pyöräilyyn soveltuva pintamateriaali on tasainen, sileä, saumaton ja kova [1]. Shared space Shared space katutilan idea on, että toistensa seassa kulkevat tienkäyttäjät joutuvat ottamaan toisensa huomioon ja ajonopeudet pysyvät alhaisina, minkä on ajateltu lisäävän liikenneturvallisuutta. Kuitenkin shared space, joka perustuu yksinomaan tienkäyttäjien hyvään tahtoon, on harvoin turvallinen tai toimiva ratkaisu kadulle ja varsinkaan pyöräliikenteelle. Vähimmäisedellytys shared spacen toimivuudelle on, että eri kulkumuodot ovat tasapainossa, eikä mikään niistä dominoi katutilaa. Ei tarvita kovin paljon autoliikennettä, että liikenne tapahtuu vahvimman osapuolen, autoilijan ehdoilla. Tällainen katu ei ole miellyttävä pyöräilijöille eikä jalankulkijoille [2]. Jalankulkijat eivät välttämättä kulje ennustettavia linjoja, vaan tekevät usein arvaamattomia liikkeitä. Siksi jalankulkijoiden seassa ajaminen on pyöräilijälle stressaavaa. Jokainen jarrutus ja uudelleen kiihdytys syö lihasvoimalla kulkevan pyöräilijän energiaa ja pienentää pyörällä saavutettavaa etäisyyttä. Nämä seikat vähentävät pyöräilyn houkuttelevuutta, mikä on ristiriidassa Helsingin kaupungin tavoitteen kanssa lisätä pyöräilyn kulkutapaosuutta. Osa shared spacen ongelmista tulee Helsingissä esille esimerkiksi Mikonkadulla. Raitiovaunukiskojen ja tolppien vuoksi pyöräilijän ajolinjalle on kumpaankin suuntaan käytännössä vain yksi vaihtoehto, kapea tila tolppien ja kiskojen välissä, kun taas jalankulkijat voivat käyttää tilaa hyvin vapaasti. Tämä tarkoittaa sitä, että pyöräilijällä ei ole tilaa tehdä väistöliikkeitä tai valita toista ajolinjaa, kun jalankulkija astuu pyöräilijän eteen.

7 Shared space kadulla pyöräilijä ei ole samassa asemassa kuin jalankulkijat ja autoilijat. Pyöräilijän on kiinnitettävä huomionsa muiden tienkäyttäjien liikkeiden ennustamisen lisäksi kiskoihin, kuivatuskouruihin ja muihin tien pinnan epätasaisuuksiin sekä hitaassa vauhdissa suoraan ajamiseen ja pystyssä pysymiseen. Kaksipyöräinen polkupyörä on epävakaa ajoneuvo, jonka ajaminen suoraan ja kaatumatta hankaloituu alle 12 km/h vauhdissa [3]. Kiskot ovat aina ylimääräinen vaaratekijä pyöräilijälle. Jos pyörän rengas putoaa kiskouraan, pyöräilijä kaatuu. Kiskot, jalankulkijoiden arvaamattomat liikkeet sekä kävelyvauhtia lähentelevä ajonopeus tekevät pyöräilystä vaativaa. Pyöräilyn tulisi olla turvallista ja miellyttävää myös kokemattomammille ja vähemmän taitaville pyöräilijöille. Shared space ei sovellu kadulle, jolla on merkittävissä määrin pyöräilyn läpiajoliikennettä, tai jonka poikki kulkee pyöräilyn laatukäytävä. Pyöräliikenteelle tulee olla jalankulkuliikenteestä ja raitiotiestä selvästi erotettu tila. Koksikadun risteys Risteyksen länsipuolelle Leonkadulle on laitettava pyörätasku, jotta pyöräilijä voi kääntyä vasemmalle Hermannin rantatielle yhtä sujuvasti kuin autoilijakin. Arielinkadun risteys Arielinkadun yksisuuntaista pyörätietä etelästä pohjoiseen ajava pyöräilijä ohjataan mutkan kautta Leonkadun ylittävälle pyörätien jatkeelle, joka johtaa jalkakäytävälle tai Leonkadun yksisuuntaiselle pyörätielle väärään suuntaan. Taas Leonkadulta idästä tullessa kyseinen pyörätien jatke ohjaa pyöräilijän Arielinkadun yksisuuntaiselle pyörätielle väärään suuntaan. Jos Leonkadun ylittävä pyörätien jatke katsotaan tässä tarpeelliseksi, on sen oltava suorassa linjassa Arielinkadun pyörätien kanssa, eikä se saa johtaa jalkakäytävälle eikä ohjata pyöräilijöitä ajamaan yksisuuntaista pyörätietä väärään suuntaan.

8 Punainen nuoli: pyörätien jatke ohjaa pyöräilijän jalkakäytävälle. Sininen nuoli: pyörätien jatke tai pyöräilijän ohjaaminen ajoradalle on linjattava suoraan ja loogisesti ilman ylimääräisiä mutkia. Tulisuontien ja Marjaniementien risteykseen on juuri rakennettu hyvä pyörätien jatke, joka on suorassa linjassa pyörätien kanssa. Siitä voi ottaa mallia tulevia risteyksiä suunniteltaessa. Työpajankatu, piirustus 30195/1 Samoin kuin Kalasataman metroaseman edustan korotetun suojatien tapauksessa, myös Työpajankadun korotetun suojatien yhteydessä korotus tulee tehdä pyöräkaistan kohdalla asfaltista tai betonista ilman, että pyöräilijä joutuu ylittämään noppakiviä ja reunakiviä. Suunnitelman länsireunaan Hermannin rantatien risteykseen on tehtävä pyörätasku, jotta pyöräilijä pääsee kääntymään vasemmalle metroaseman suuntaan. Reunatuen madallus Kalasatamankadun kohdalla on tehtävä riittävän leveänä, jotta Työpajankadun pyöräkaistalta pääsee kääntymään Kalasatamankadun kävelykatuosuudelle ja toisinpäin.

9 Helsingissä 14. marraskuuta 2014 Helsingin Polkupyöräilijät ry Marjut Ollitervo Tapio Keihänen varapuheenjohtaja hallituksen jäsen Viitteet [1] Jalankulku ja pyöräväylien suunnittelu, Liikennevirasto _jalankulku_pyorailyvaylien_web.pdf [2] Videoesimerkki shared spacen turvallisuusongelmista Hollannissa, David Hembrow space revisited hype continues.html [3] Pyöräliikenteen suunnitteluohje osa 1, Helsingin kaupunki e_1.pdf

Piirustukset 30105/1, 30106/1, 30172/1, 30173/1, 30174/1 2, 30235/1, 30272/1

Piirustukset 30105/1, 30106/1, 30172/1, 30173/1, 30174/1 2, 30235/1, 30272/1 Helsingin Polkupyöräilijät ry MUISTUTUS PL 1301 00101 Helsinki www.hepo.fi 31.3.2015 Helsingin kaupunki Yleisten töiden lautakunta helsinki.kirjaamo@hel.fi Muistutus Mellunmäen katusuunnitelmista Piirustukset

Lisätiedot

Lausunto RT:n taajama alueen jalankulku ja pyöräilyväylien suunnitteluohjeen luonnoksesta

Lausunto RT:n taajama alueen jalankulku ja pyöräilyväylien suunnitteluohjeen luonnoksesta Helsingin Polkupyöräilijät ry PL 1301 00101 Helsinki www.hepo.fi LAUSUNTO Rakennustietosäätiö viljo.lukkarinen@rakennustieto.fi Lausunto RT:n taajama alueen jalankulku ja pyöräilyväylien suunnitteluohjeen

Lisätiedot

Helsinginkadun itäpää (suunnitelma 2013-002235)

Helsinginkadun itäpää (suunnitelma 2013-002235) HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY KOMMENTTI 1 (5) PL 1301 00101 HELSINKI www.hepo.fi 30.9.2013 Helsingin kaupunki Kirjaamo Kaupunkisuunnitteluvirasto PL 10 00099 Helsingin kaupunki KOMMENTTI HELSINGINKADUN

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Ko/2 1 YLEISTEN TÖIDEN LAUTAKUNTA 15.3.2011

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Ko/2 1 YLEISTEN TÖIDEN LAUTAKUNTA 15.3.2011 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Ko/2 1 2 LEHTISAARENTIE, NRO 29745/1, PAPINPÖYDÄNKUJA JA LP- ALUEET, NRO 29746/1, LEHDESNIITYNTIE, NRO 29747/1 JA KUUSISAARENTIE, NRO 29817/1, KATUSUUNNITELMIEN HYVÄKSYMINEN,

Lisätiedot

Pyörätie. Pyörätie voidaan osoittaa joko yksi- tai kaksisuuntaiseksi.

Pyörätie. Pyörätie voidaan osoittaa joko yksi- tai kaksisuuntaiseksi. Pyörätie Pyörätiellä tarkoitetaan polkupyöräliikenteelle tarkoitettua, liikennemerkillä osoitettua, ajoradasta rakenteellisesti erotettua tien osaa taikka erillistä tietä. Pyörätie voidaan osoittaa joko

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/2012 1 (7) Yleisten töiden lautakunta Ko/1 02.10.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/2012 1 (7) Yleisten töiden lautakunta Ko/1 02.10.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/2012 1 (7) 441 Gunillankallion alueen kadut, katusuunnitelmien hyväksyminen, Laajasalo HEL 2012-009067 T 10 05 02 Päätös päätti hyväksyä Gunillantien katusuunnitelman välillä

Lisätiedot

KOHTI PAREMPAA INFRASTRUKTUURIA - KÄVELYN JA PYÖRÄILYN SUUNNITTELUOHJE 2014 PYÖRÄILYKUNTIEN VERKOSTON SEMINAARI 9.5.2014

KOHTI PAREMPAA INFRASTRUKTUURIA - KÄVELYN JA PYÖRÄILYN SUUNNITTELUOHJE 2014 PYÖRÄILYKUNTIEN VERKOSTON SEMINAARI 9.5.2014 KOHTI PAREMPAA INFRASTRUKTUURIA - KÄVELYN JA PYÖRÄILYN SUUNNITTELUOHJE 2014 PYÖRÄILYKUNTIEN VERKOSTON SEMINAARI 9.5.2014 TAUSTALLA VALTAKUNNALLISET TAVOITTEET JA AJATTELUTAVAN MUUTOS 2011 Kävelyn ja pyöräilyn

Lisätiedot

Kaupunkikeskustojen pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen Case: Oulun keskustan pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen. Liikenne ja maankäyttö 7.-8.10.

Kaupunkikeskustojen pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen Case: Oulun keskustan pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen. Liikenne ja maankäyttö 7.-8.10. Kaupunkikeskustojen pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen Case: Oulun keskustan pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen Liikenne ja maankäyttö 7.-8.10.2015 Hankkeen ydintavoitteet Parantaa kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita

Lisätiedot

NORDENSKIOLDINKADUN KATUSUUNNITELMA (piirrokset 29866_1 ja 29866_2)

NORDENSKIOLDINKADUN KATUSUUNNITELMA (piirrokset 29866_1 ja 29866_2) HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY MUISTUTUS PL 81 00531 HELSINKI pj@hepo.fi 23.6.2011 www.hepo.fi Epävirallinen muistutus alueen katu- ja liikennesuunnittelijoille Helmer Berndtson Kaisa Lahti Marek Salermo

Lisätiedot

Nähtävilläoloaika 6. - 19.7.2011, piirrokset 29866_1 ja 29866_2 sekä selostus

Nähtävilläoloaika 6. - 19.7.2011, piirrokset 29866_1 ja 29866_2 sekä selostus HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY MUISTUTUS PL 81 00531 HELSINKI pj@hepo.fi 19.7.2011 www.hepo.fi Helsingin kaupunki, Kirjaamo Yleisten töiden lautakunta PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI MUISTUTUS NORDENSKIOLDINKADUN

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 94 08.06.2016. 94 Asianro 4183/10.03.01.01/2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 94 08.06.2016. 94 Asianro 4183/10.03.01.01/2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) 94 Asianro 4183/10.03.01.01/2016 Savilahti - Keskusta (Niiralankatu - Tulliportinkatu) yleissuunnitelmaperiaatteiden hyväksyminen nähtävillä oloa varten Va. suunnittelujohtaja

Lisätiedot

Suojatie päättyy nurmikolle

Suojatie päättyy nurmikolle 1 Hei, edustan Hornhattulan asukasyhdistystä ja lähestyn aiheella joka liittyy Hornhattulan liikenneturvallisuuden parantamiseen. Kaupunginvaltuutettu Jere Riikonen on ollut yhteistyössä asukasyhdistyksen

Lisätiedot

PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ

PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ asukasyhdistyksen johtokunta 26.4.2011 asukasyhdistyksen vuosikokous 30.3.2011 asukasyhdistyksen yleinen kokous 28.10.2010 asukasyhdistyksen johtokunta 24.5.2010 asukasyhdistyksen

Lisätiedot

Myyrmäki Pyöräliikenneverkko

Myyrmäki Pyöräliikenneverkko Myyrmäki Pyöräliikenneverkko PYÖRÄLIIKENNE- VERKON HIERARKIA Myyrmäen alueen pyöräliikenneverkon muodostamisen periaatteena on ollut luoda suunnittelualueelle pyöräilyn kannalta kilpailukykyinen verkko.

Lisätiedot

JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA

JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA Pidä pelivaraa JALAN JA PYÖRÄLLÄ LIIKENNETURVA Sisältö 3 Jalan ja pyörällä 4 Omilla teillä 5 Ajo pyöräkaistalla 6 Risteyksissä tarkkana 6 Opettele väistämissäännöt 7 Liikennemerkin mukaan 8 Kääntyvä väistää

Lisätiedot

RYYTIPOLUN KATUSUUNNITELMA SEKÄ KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SULKULANTIELLÄ RYYTIPOLUN JA RUULAHDENTIEN VÄLILLÄ

RYYTIPOLUN KATUSUUNNITELMA SEKÄ KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SULKULANTIELLÄ RYYTIPOLUN JA RUULAHDENTIEN VÄLILLÄ MUISTUTUS 4.2.2014 Kaupunkirakennelautakunta Jyväskylän kaupunki RYYTIPOLUN KATUSUUNNITELMA SEKÄ KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SULKULANTIELLÄ RYYTIPOLUN JA RUULAHDENTIEN VÄLILLÄ Jyväskylän kaupunki suunnittelee

Lisätiedot

Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Pilvi Lesch Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä

Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Pilvi Lesch Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä TYÖN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET TYÖN SISÄLTÖ 2 Työn lähtökohdat Työn tavoitteena

Lisätiedot

Lähderannantie pyöräliikenteen reittinä ja sille asetetut laatutasotavoitteet

Lähderannantie pyöräliikenteen reittinä ja sille asetetut laatutasotavoitteet HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY MUISTUTUS 1 (7) PL 1301 00101 HELSINKI www.hepo.fi 29.4.2013 Tekninen lautakunta PL 4 02070 Espoon kaupunki MUISTUTUS KATUSUUNNITELMASTA: LÄHDERANNANTIE VÄLILLÄ PITKÄJÄRVENTIE

Lisätiedot

HARJUKADUN, SEPÄNKADUN JA VÄINÖNKADUN KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SEKÄ ALUEEN PYÖRÄILYJÄRJESTELYT

HARJUKADUN, SEPÄNKADUN JA VÄINÖNKADUN KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SEKÄ ALUEEN PYÖRÄILYJÄRJESTELYT MUISTUTUS 27.5.2014 Kaupunkirakennelautakunta Jyväskylän kaupunki HARJUKADUN, SEPÄNKADUN JA VÄINÖNKADUN KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SEKÄ ALUEEN PYÖRÄILYJÄRJESTELYT Harjukadun, Sepänkadun ja Väinönkadun pyöräilyjärjestelyjä

Lisätiedot

NASTOLAN LIIKENNETURVALLISUUS- HANKKEET

NASTOLAN LIIKENNETURVALLISUUS- HANKKEET Vastaanottaja Nastolan kunta Päivämäärä 13.5.2015 NASTOLAN LIIKENNETURVALLISUUS- HANKKEET NASTOLAN LIIKENNETURVALLISUUS-HANKKEET Päivämäärä 13.5.2015 Laatija Tarkastaja Janne Rautio, Jani Saarinen Kimmo

Lisätiedot

YHDISTETYN JALKAKÄYTÄVÄN JA PYÖRÄTIEN RAKENTAMINEN LAAJAVUORENTIELLE RANTASIPIN LUOTA MUTKAPOHJAAN

YHDISTETYN JALKAKÄYTÄVÄN JA PYÖRÄTIEN RAKENTAMINEN LAAJAVUORENTIELLE RANTASIPIN LUOTA MUTKAPOHJAAN MUISTUTUS 15.10.2013 Kaupunkirakennelautakunta Jyväskylän kaupunki YHDISTETYN JALKAKÄYTÄVÄN JA PYÖRÄTIEN RAKENTAMINEN LAAJAVUORENTIELLE RANTASIPIN LUOTA MUTKAPOHJAAN Jyväskylän kaupunki ja Keski-Suomen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (6) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (6) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/2015 1 (6) 313 Itäisen baanayhteyden liikennesuunnitelma välillä Kulosaaren silta Herttoniemi HEL 2015-010214 T 08 00 04 Hankenro 0924_10 Päätös päätti hyväksyä liikennesuunnitteluosaston

Lisätiedot

Kortteli 114 asemakaava Liikennetarkasteluja ja vaikutuksia. Liikenneinsinööri Sari Piela

Kortteli 114 asemakaava Liikennetarkasteluja ja vaikutuksia. Liikenneinsinööri Sari Piela Kortteli 114 asemakaava Liikennetarkasteluja ja vaikutuksia Liikenneinsinööri Sari Piela 05.11.2015 LIIKENNELASKENNAT ST1 LÄHEISYYDESSÄ 5.11.2015 2 Liikennelaskennat JUHOLANKADUN JA URHEILUKADUN RISTEYS

Lisätiedot

RAKENTAMISEN TYÖNAIKAISET JÄRJESTELYT KATUVERKOSSA

RAKENTAMISEN TYÖNAIKAISET JÄRJESTELYT KATUVERKOSSA 8.1.2013 1 (5) HUSLAB RAKENTAMISEN TYÖNAIKAISET JÄRJESTELYT KATUVERKOSSA 1. Työmaan sijainti ja aikataulu Rakentamiskohde sijaitsee Meilahdessa Tukholmankadun, Topeliuksenkadun ja Haartmaninkadun välisellä

Lisätiedot

Muistutus Haaralammenpolun katusuunnitelmaehdotuksesta

Muistutus Haaralammenpolun katusuunnitelmaehdotuksesta Muistutus Haaralammenpolun katusuunnitelmaehdotuksesta Haaralammenpolun katusuunnitelmaehdotus n:o 1/15990, Lamminpään kaupunginosassa, TRE: 6480/10.03.02/2012. Suunnitelmassa oleva reunakivi on laskettava

Lisätiedot

Suunnitelmien hyvänä puolena on 30 km/h:n nopeusrajoituksen käyttäminen alueella, tämä rauhoittaa liikennettä.

Suunnitelmien hyvänä puolena on 30 km/h:n nopeusrajoituksen käyttäminen alueella, tämä rauhoittaa liikennettä. MUISTUTUS 8.10.2013 Kaupunkirakennelautakunta Jyväskylän kaupunki MANNISENMÄENTIEN, MANNISENRINTEEN, SEKAMETSÄN JA TIILITEHTAANTIEN SEKÄ MANNISENMÄENTIEN JA SAARIJÄRVENTIEN VÄLISEN KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄN

Lisätiedot

HARAVA kyselyn tulokset. Pyöräilystä ja kävelystä potkua Mikkelin kulmille!

HARAVA kyselyn tulokset. Pyöräilystä ja kävelystä potkua Mikkelin kulmille! HARAVA kyselyn tulokset Pyöräilystä ja kävelystä potkua Mikkelin kulmille! Vastaajat Vastaajat Yhteensä 252 vastausta Vastaajista 68 % naisia, 32 % miehiä Suurin osa vastaajista oli 18 64 vuotiaita, työikäisiä

Lisätiedot

Otteet Otteen liitteet

Otteet Otteen liitteet Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2012 1 (5) 304 Viilarintie välillä Viikintie - Holkkitie, nro 29955/1-3 ja Viikintie Viilarintien kiertoliittymän kohdalla, nro 29956/1, katusuunnitelmien hyväksyminen,

Lisätiedot

HSL HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE Joukkoliikennesuunnitteluosasto 29.4.2011 Lauri Räty RAITIOLINJAN 8 KEHITTÄMISOHJELMA. (Liikennöintikustannussäästö+

HSL HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE Joukkoliikennesuunnitteluosasto 29.4.2011 Lauri Räty RAITIOLINJAN 8 KEHITTÄMISOHJELMA. (Liikennöintikustannussäästö+ HSL HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE Joukkoliikennesuunnitteluosasto 29.4.2011 Lauri Räty RAITIOLINJAN 8 KEHITTÄMISOHJELMA Toimenpide 1 Itämerenkadun ryhmittymiskaistojen poistaminen 2 Ruoholahden metroaseman

Lisätiedot

-O KE01' KAUPUNKI KIRJALLINEN MUISTUTUS

-O KE01' KAUPUNKI KIRJALLINEN MUISTUTUS Juhani ja Leea-Liisa Axelsson KE01' KAUPUNKI =r G ilii?t `l p a k ' ' k e s k u s -O1-2017 Kemin kaupunki Tekni nen lautakunt a Val takatu 26 94100 Kemi KIRJALLINEN MUISTUTUS 31.12.2016 KIRJALLINEN MUISTUTUS

Lisätiedot

Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari. RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen

Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari. RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari 28.12.2014 RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen K-1 Punainen reitti on hieman pidempi, mutta lähtö seuraavalle rastille on sujuvampi Sininen reitti on hieman

Lisätiedot

Jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantaminen liikennejärjestelyjä kehittämällä (KOLKUTA2) Marko Kelkka, Sito Oy

Jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantaminen liikennejärjestelyjä kehittämällä (KOLKUTA2) Marko Kelkka, Sito Oy Jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantaminen liikennejärjestelyjä kehittämällä (KOLKUTA2) Marko Kelkka, Sito Oy Marko Kelkka 28.4.2010 1 Tutkimuksen organisaatio Työryhmä: Marko Kelkka, Sito Oy,

Lisätiedot

KYSELY: Kivistön alueen katuverkoston nykykunto. Katukohtaiset asukaspalautteet 15.4-15.5.2010

KYSELY: Kivistön alueen katuverkoston nykykunto. Katukohtaiset asukaspalautteet 15.4-15.5.2010 KYSELY: Kivistön alueen katuverkoston nykykunto Katukohtaiset asukaspalautteet 15.4-15.5.2010 Kannistontie 1/3 Tiessä on keväisin routavaurioita hulevesiviemäreiden kohdalla. Routavauriot aiheuttavat sietämättömän

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 155 13.08.2014. 155 Asianro 1298/08.00.00/2012

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 155 13.08.2014. 155 Asianro 1298/08.00.00/2012 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2014 1 (1) 155 Asianro 1298/08.00.00/2012 Niiralankadun katusuunnitelmamuutoksen hyväksyminen Suunnittelujohtaja Tapio Räsänen Kaupunkiympäristön suunnittelupalvelut Taustaa

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8759/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8759/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/2017 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 79 12.4.2017 144 Asianro 8759/10.03.01.02/2016 Liikennevalot Kellolahdentien ja Sisustajantien risteykseen sekä Kallantien ja Inkilänmäenkadun

Lisätiedot

Helsinginkadun itäpää (suunnitelma 2013-002235)

Helsinginkadun itäpää (suunnitelma 2013-002235) HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY KOMMENTTI 1 (5) PL 1301 00101 HELSINKI www.hepo.fi 30.9.2013 Helsingin kaupunki Kirjaamo Kaupunkisuunnitteluvirasto PL 10 00099 Helsingin kaupunki KOMMENTTI HELSINGINKADUN

Lisätiedot

SUURLOHJANKADUN LIIKENNESUUNNITTELU (LAURINKATU KAUPPAKATU)

SUURLOHJANKADUN LIIKENNESUUNNITTELU (LAURINKATU KAUPPAKATU) SUURLOHJANKADUN LIIKENNESUUNNITTELU (LAURINKATU KAUPPAKATU) Hankkeen tavoitteet ja yleisesittely Hankkeen suunnittelualue on Suurlohjankatu välillä Laurinkatu Kauppakatu (mukaan lukien Laurintien länsipuoleinen

Lisätiedot

CBRTS-HANKKEEN LOPPUSEMINAARI 25.6.2014 LIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN

CBRTS-HANKKEEN LOPPUSEMINAARI 25.6.2014 LIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN CBRTS-HANKKEEN LOPPUSEMINAARI 25.6.2014 LIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN Anne Vehmas LIIKENNEVÄYLÄ KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUKAISEKSI Liikenneväylän nopeustason, leveyden, ympäristön ja muiden ominaisuuksien tulisi

Lisätiedot

Raide-Jokerin teknisiin kaavoihin liittyvät liikennesuunnitelmat

Raide-Jokerin teknisiin kaavoihin liittyvät liikennesuunnitelmat 1 (4) Raide-Jokerin teknisiin kaavoihin liittyvät liikennesuunnitelmat HEL 2016-006611 Hankenro 4724_3 Piirustukset 6622-1, 6624-1, 6632-1, 6634-0, 6635-0, 6637-54 Paaluväli 16 300-16 900: Eliel Saarisen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 18/ (6) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Esityslista 18/ (6) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (6) 4 Käskynhaltijantie välillä Mestarintie Siltavoudintie, Liukumäentie Lämpökuja, katusuunnitelmien hyväksyminen, Oulunkylä, 30286/1-3 HEL 2015-002852 T 10 05

Lisätiedot

Selvitys liikennejärjestelyvaihtoehdoista ja pysäköinnistä

Selvitys liikennejärjestelyvaihtoehdoista ja pysäköinnistä 28.3.2017 / TPi, TPe Selvitys liikennejärjestelyvaihtoehdoista ja pysäköinnistä Tutkitut liikennejärjestelyvaihtoehdot Puustellinkallion kaavoituksen aikana on tutkittu erilaisia liikennejärjestelyitä

Lisätiedot

Pyöräliikenteen suunnittelun perustiedot

Pyöräliikenteen suunnittelun perustiedot Pyöräliikenteen suunnittelun perustiedot Tilan tarve Pyöräilijän laskennallinen tilantarve on vähintään 0.75 m polkupyörästä, varusteista ja henkilöstä riippuen. Normaalinopeudella pyöräilijän huojunta

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 8046/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 8046/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/2017 1 (1) 81 Asianro 8046/10.03.01.01/2016 Kuntalaisaloite / alikulkutunnelin rakentaminen Suurmäentien väestönsuojan eteen Kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppanen Kaupunkisuunnittelun

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 41/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Esityslista 41/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Esityslista 41/2014 1 (5) 2 Helsinginkatu välillä Kaarlenkatu Vaasanpolku, katusuunnitelmien hyväksyminen, Alppiharju, Harju, nrot 30206/1 ja 30206/2 Pöydälle 09.12.2014 HEL 2014-011939

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä xx.xx.2015 Luonnos Viite 1510019205 NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN

Lisätiedot

Kuva 1. Liikenneturvallisuusselvityksen kohde

Kuva 1. Liikenneturvallisuusselvityksen kohde Liikenneturvallisuusselvitys 1 (5) 25.4.2013 Vihdin kunta Jarkko Riipinen PISTEEN KIERTOLIITTYMÄN ALUE, LIIKENNETURVALLISUUSSELVITYS Suunnittelukohde Suunnittelukohde sijaitsee Vihdin kunnassa, Nummelan

Lisätiedot

JUHOLANKATU, URHEILUKATU välillä Sibeliuksenväylä ja Kansakoulunkatu SIPOONTIEN ALIKULKUTUNNELI ja pysäkkijärjestelyt, Suunnitelmaluonnokset

JUHOLANKATU, URHEILUKATU välillä Sibeliuksenväylä ja Kansakoulunkatu SIPOONTIEN ALIKULKUTUNNELI ja pysäkkijärjestelyt, Suunnitelmaluonnokset JUHOLANKATU, URHEILUKATU välillä Sibeliuksenväylä ja Kansakoulunkatu SIPOONTIEN ALIKULKUTUNNELI ja pysäkkijärjestelyt, Suunnitelmaluonnokset Yleisötilaisuus 13.6.2019 OHJELMA Klo 17-18 Keskustelutilaisuuden

Lisätiedot

VALTIMON KESKUSTA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA

VALTIMON KESKUSTA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA Vastaanottaja Valtimon kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 11.10.2011 VALTIMON KESKUSTA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA Päivämäärä 11/10/2011 Laatija Jouni Mikkonen Tarkastaja

Lisätiedot

Tekninen keskus Katu- ja viherpalvelut / RAK, Ramboll Finland Oy / Leevi Laksola Jyrki Oinaanoja

Tekninen keskus Katu- ja viherpalvelut / RAK, Ramboll Finland Oy / Leevi Laksola Jyrki Oinaanoja 1 (5) 03/06/2016 Tekninen keskus Katu- ja viherpalvelut / RAK, Ramboll Finland Oy / Leevi Laksola Jyrki Oinaanoja KATUSUUNNITELMIEN SELOSTUS KAAVA-ALUEET: KATUJEN NIMET: Niittykummun keskus Niittykatu,

Lisätiedot

Kauniaisten kaupunki Kuntatekniikka. YLEISSUUNNITELMASELOSTUS KAUNIAISTENTIE Katusuunnitelma

Kauniaisten kaupunki Kuntatekniikka. YLEISSUUNNITELMASELOSTUS KAUNIAISTENTIE Katusuunnitelma Kuntatekniikka YLEISSUUNNITELMASELOSTUS KAUNIAISTENTIE Katusuunnitelma Infrasuunnittelu Oy D1010 19.5.2014 YLEISSUUNNITELMA SISÄLLYS YLEISTÄ 1 1 LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET 1 1.1 Kustannusarviot 2 2 MITOITUS

Lisätiedot

MATHILDEDALIN ALUEEN LIIKENNETARKASTELUT

MATHILDEDALIN ALUEEN LIIKENNETARKASTELUT Vastaanottaja Salon kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä Elokuu 2015 MATHILDEDALIN ALUEEN LIIKENNETARKASTELUT Päivämäärä 21.8.15 Laatija Tarkastaja Riikka Salli, Jukka Niilo-Rämä Lauri Vesanen

Lisätiedot

SUUPANKUJAN KATUSUUNNITTELU

SUUPANKUJAN KATUSUUNNITTELU SUUNNITELMASELOSTUS 15.2.2017 SUUNNITELMASELOSTUS 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. HANKKEEN PERUSTIEDOT 3 1.1. Yleistä 3 1.2. Aikaisemmat suunnitelmat ja päätökset ja työt 3 1.3. Tavoitteet ja lähtökohdat 3 2. SUUNNITELMAN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2016 1 (5) 224 Länsimäentie välillä Niittipolku-Nastapolku, Sinkilätie, Sinkiläpolku, Naulakalliontie välillä Mellunmäentie-Huhtakivenkuja, Untamalantie välillä Viitankruununtie-Länsimäentie,

Lisätiedot

Esa Mettälä, valvontapäällikkö / 5.11.2015

Esa Mettälä, valvontapäällikkö / 5.11.2015 Esa Mettälä, valvontapäällikkö / 5.11.2015 Valvonta on oleellinen osa toimivaa liikennejärjestelmää Valvonnan tarkoitus ja tavoite on osaltaan edistää turvallista ja sujuvaa liikennettä kaduilla. Yhteiset

Lisätiedot

VIHDIN KUNTA MERITIEN JA NAARANPAJUNTIEN LISÄKAISTOJEN LIIKENNETURVALLISUUS JA ESTEETTÖMYYS LAUSUNTO

VIHDIN KUNTA MERITIEN JA NAARANPAJUNTIEN LISÄKAISTOJEN LIIKENNETURVALLISUUS JA ESTEETTÖMYYS LAUSUNTO LISÄKAISTOJEN LIIKENNETURVALLISUUS JA ESTEETTÖMYYS LAUSUNTO 27221 17.11.2015 Suunnittelukohde Meritie sijaitsee Vihdin Nummelan taajamassa. Se on yksi pääsisääntuloväylä keskustaan. Meritiellä on kaksi

Lisätiedot

Vastaaijen liikkuminen ( max. 2 kulkutapaa)

Vastaaijen liikkuminen ( max. 2 kulkutapaa) !"# "" $%$%%$&' Kysely avoinna 5.4. - 5.5.2009 Vastaaijen liikkuminen ( max. 2 kulkutapaa) Vastauksia yhteensä: 560 kävellen 4 46 78 polkupyörällä 32 27 364 mopolla/moottoripyörällä 7 24 6 henkilöautolla

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2019 1 (5) 189 Valtuutettu Petra Malinin toivomusponsi pysäkeistä Kalasataman hyvinvointi- ja terveyskeskuksen lähellä Päätös merkitsi tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston

Lisätiedot

ETELÄ-KYMENLAAKSON LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA. Esittelykalvot: Asukaskyselyn vastausten analyysi 25.1.2016

ETELÄ-KYMENLAAKSON LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA. Esittelykalvot: Asukaskyselyn vastausten analyysi 25.1.2016 ETELÄ-KYMENLAAKSON LIIKENNETURVALLISUUSSUUNNITELMA Esittelykalvot: Asukaskyselyn vastausten analyysi 25.1.2016 YHTEENVETO 1/3 Asukaskyselyyn saatiin yli 2000 vastausta, pääosa vastaajista naisia ja iältään

Lisätiedot

Hallituskatu välillä Rautatienkatu - Uusikatu. Yleissuunnitelma

Hallituskatu välillä Rautatienkatu - Uusikatu. Yleissuunnitelma Hallituskatu välillä Rautatienkatu - Uusikatu Yleissuunnitelma 1 Johdanto Hallituskadusta välillä Rautatienkatu - Uusikatu on aiemmin laadittu alustava yleissuunnitelma (Ramboll Finland Oy 2009). Rautatienkadun

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa

Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa OIKEAT VASTAUKSET JALANKULKIJA: jalan, suksilla, rullasuksilla, luistimilla tai vastaavilla välineillä liikkuva ja potkukelkan, lastenvaunujen, leikkiajoneuvon, pyörätuolin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (5) 2 Tyynenmerenkadun lisäkaistan liikennesuunnitelma (a-asia) HEL 2014-002343 T 08 00 00 Päätösehdotus Tiivistelmä Esittelijä Lähtökohdat päättää hyväksyä liikennesuunnitteluosaston

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2012 1 (7) Yleisten töiden lautakunta Ko/3 05.06.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2012 1 (7) Yleisten töiden lautakunta Ko/3 05.06.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2012 1 (7) 324 Myllypuron voimalaitoskorttelin kadut, katusuunnitelmien hyväksyminen, Vartiokylä, Mellunmäki HEL 2012-006604 T 10 05 02 Päätös päätti hyväksyä Vienankadun

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/2015 1 (5) 396 Atlantinkaaren alueen liikennesuunnitelma HEL 2014-014704 T 08 00 00 Hankenro2361_2 Esitys esitti kaupunginhallitukselle Atlantinkaaren alueen liikennesuunnitelman

Lisätiedot

TALOUDELLINEN AJOTAPA. Ennakoiva ajotapa

TALOUDELLINEN AJOTAPA. Ennakoiva ajotapa TALOUDELLINEN AJOTAPA Ennakoiva ajotapa Mitä voi tehdä 10 sekunnin aikana? Ennakoiva autoilija ajattelee liikenteessä siten, että hän miettii omaa tilannettaan 10 sekunnin päähän. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Lisätiedot

SEPÄNKYLÄN OSAYLEIS- KAAVAN LIIKENNESELVITYS

SEPÄNKYLÄN OSAYLEIS- KAAVAN LIIKENNESELVITYS Sepänkylän osayleiskaava, Mustasaari 2014, päivitetty 02/2016 (liikenne-ennuste, tienimet) SEPÄNKYLÄN OSAYLEIS- KAAVAN LIIKENNESELVITYS 1. SELVITYKSEN SISÄLTÖ JA TAVOITE Tämä liikenneselvitys on osa Sepänkylän

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/2015 1 (5) 409 Lapinmäentien alustava liikennesuunnitelma HEL 2015-012907 T 08 00 00 Hankenro 4229_2 Päätös päätti hyväksyä liikennesuunnitteluosaston piirustuksen 6525-1

Lisätiedot

Mäskälän alueen kaavarunko

Mäskälän alueen kaavarunko S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Mäskälän alueen kaavarunko Liikennetarkastelu FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 23.10.2012 P17620 Liikennetarkastelu 1 (10) Miettinen Tuomas 23.10.2012

Lisätiedot

Tekninen lautakunta Tekninen lautakunta Kauppakatu-Torikatu yleissuunnitelma

Tekninen lautakunta Tekninen lautakunta Kauppakatu-Torikatu yleissuunnitelma Tekninen lautakunta 14 01.03.2017 Tekninen lautakunta 22 05.04.2017 Kauppakatu-Torikatu yleissuunnitelma TELA 01.03.2017 14 Äänekosken keskustaan on laadittu yleissuunnitelma, joka palvelee jatkosuunnittelua

Lisätiedot

Nurmijärven liikenneturvallisuuskysely. Maastokäyntikohteet.

Nurmijärven liikenneturvallisuuskysely. Maastokäyntikohteet. Maastokäynnin 8.4.2010 kohteet: de-ehdotuksen lyhenne: alautteen : K = kevyen liikenteen väylä Asukas- A = U-ELY:n liikenneturvallisuusaloitteet L = kyselyn K = asukaskysely N = nopeusrajoitus palaut-

Lisätiedot

Cross-Border Road Traffic Safety (CBRTS) Project

Cross-Border Road Traffic Safety (CBRTS) Project Cross-Border Road Traffic Safety (CBRTS) Project South-East Finland Russia ENPI CBC (European Neigbourhood and Partnership Instrument, Cross-Border Cooperation), 2007-2013 Päiväkotipilotti Vanhempien kysely

Lisätiedot

1(1) MUISTIO. Matti Jäntti Rovaniemen kaupunki Tiehallinto, Lapin tiepiiri. Liite 2 VALTATIEN 4 - VIIRINKANKAAN ALUE

1(1) MUISTIO. Matti Jäntti Rovaniemen kaupunki Tiehallinto, Lapin tiepiiri. Liite 2 VALTATIEN 4 - VIIRINKANKAAN ALUE ,$( 8/8 MUISTIO Matti Jäntti.8.00 () Rovaniemen kaupunki Tiehallinto, Lapin tiepiiri VALTATIEN 4 - VIIRINKANKAAN ALUE b

Lisätiedot

päänäkymä HOHDE NÄKYMÄ etelästä pohjoiseen kadun pohjoisosassa. alueelle myös pimeinä aikoina.

päänäkymä HOHDE NÄKYMÄ etelästä pohjoiseen kadun pohjoisosassa. alueelle myös pimeinä aikoina. päänäkymä NÄKYMÄ etelästä pohjoiseen kadun pohjoisosassa. Valojuova hohtaa ja tuo viihtyisyyttä alueelle myös pimeinä aikoina. ILLUSTROITU POHJA leikkaus tarkennusalue P JOHDANTO Ideasuunnitelmamme lähtökohtana

Lisätiedot

NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA. Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS. Strateginen maankäytönsuunnittelu 3.2.2015 TK

NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA. Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS. Strateginen maankäytönsuunnittelu 3.2.2015 TK NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS Neulaniemen rakennemallien kuvaus VE1 Vuoristotie Malli pohjautuu kahteen tieyhteyteen muuhun kaupunkirakenteeseen. Savilahdesta tieyhteys

Lisätiedot

RATKAISU - KAUPPATORI JA ASEMA-AUKIO

RATKAISU - KAUPPATORI JA ASEMA-AUKIO RATKAISU - KAUPPATORI JA ASEMA-AUKIO SUUNNITTELUPERIAATTEET Kauppatorin liikenteellinen ratkaisu perustuu valitun verkkovaihtoehtoon 2, Alueen kokonaisuudessa hahmottuu kolme osa-aluetta: asema-aukio,

Lisätiedot

c1, 2CJ7 wi tr 1 )^S ^i S c^ v-i ^ ^^ ^ J^ ^ r n P 7 ^ r ^ ^ LG^QiI,1 j moi( 1^1 C^/a LAPPEENRANNAN KAUPUNKI tekninen toimi 1 ^, 01. 2012 vb?

c1, 2CJ7 wi tr 1 )^S ^i S c^ v-i ^ ^^ ^ J^ ^ r n P 7 ^ r ^ ^ LG^QiI,1 j moi( 1^1 C^/a LAPPEENRANNAN KAUPUNKI tekninen toimi 1 ^, 01. 2012 vb? c1, 2CJ7 wi tr 1 )^S ^i S c^ v-i n P 7 ^ ^ ^^ ^ J^ ^ r r ^ ^ LG^QiI,1 j moi( 1^1 C^/a LAPPEENRANNAN KAUPUNKI tekninen toimi 1 ^, 01. 2012 vb? ^^IA C--"' ^' T^^ -( OTUS 1 : 500 06 iitetää As.Oy Lpr:n Residenssi

Lisätiedot

Kangasniemi. Onnettomuustarkastelun ja kyselyn tulokset sekä liikenneympäristön parantamissuunnitelma

Kangasniemi. Onnettomuustarkastelun ja kyselyn tulokset sekä liikenneympäristön parantamissuunnitelma Kangasniemi Onnettomuustarkastelun ja kyselyn tulokset sekä liikenneympäristön parantamissuunnitelma 20.12.2013 Onnettomuusanalyysi Tarkastelussa käytettiin kunnan alueelta vuosina 2008-2012 poliisin tietoon

Lisätiedot

JOENSUUN KESKUSTAN LIIKENNESUUNNITELMA 21.8.2012

JOENSUUN KESKUSTAN LIIKENNESUUNNITELMA 21.8.2012 JOENSUUN KESKUSTAN LIIKENNESUUNNITELMA 21.8.2012 Pyöräilyseminaari 9.5.2014 ESITYKSEN SISÄLTÖ Liikennesuunnitelman päätavoitteet ja esimerkkejä liikenneratkaisuista ja muutosten perusteita. TAVOITTEISTA

Lisätiedot

Espoon RantaMaraton tapahtumat 2014; reittikuvaukset nettiin. MARATON, PUOLIMARATON ja RANTAKYMPPI MARATON: Espoo 10.9.2014 / PerttiS.

Espoon RantaMaraton tapahtumat 2014; reittikuvaukset nettiin. MARATON, PUOLIMARATON ja RANTAKYMPPI MARATON: Espoo 10.9.2014 / PerttiS. Espoo 10.9.2014 / PerttiS. Maratonin aikakontrollit (sulkuajat) tarkistettu / AW 8.9.2014 RantaKympin maaliintulo muutettu; Otaniemen kentän alueella nyt samalla tavalla kuin Maraton ja Puolimaraton /

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN SOKERITEHTAANTIELLÄ KIRKKONUMMI

LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN SOKERITEHTAANTIELLÄ KIRKKONUMMI LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN SOKERITEHTAANTIELLÄ KIRKKONUMMI Pilvi Lesch 29.8.2018 TARKASTELUN LÄHTÖKOHDAT Sokeritehtaantie on Kantvikin asuinalueen pääkatu. Sokeritehtaantiellä kulkee nykyisin

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä 7.5.2015, Helsinki Mikko Karhunen, Liikenne- ja viestintäministeriö Määritelmiä TLL 2 Määritelmiä Tieliikennelainsäädännössä tarkoitetaan: 5) suojatiellä jalankulkijoiden

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Ko/8 1 YLEISTEN TÖIDEN LAUTAKUNTA 3.5.2011

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Ko/8 1 YLEISTEN TÖIDEN LAUTAKUNTA 3.5.2011 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Ko/8 1 8 8.3.2011 pöydälle pantu asia ARCTURUKSENKADUN KATUSUUNNITELMAN (NRO 29669), PARRULAITURIN KATUSUUNNITELMAN (NRO 29675) JA CAPELLANAUKION JA SÖRNÄISTENLAITURIN KATUSUUNNITELMAN

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI. Lahdesjärven yleissuunnitelma. Liikenneselvitys. Työ: 24946. Tampere 27.10.2011

TAMPEREEN KAUPUNKI. Lahdesjärven yleissuunnitelma. Liikenneselvitys. Työ: 24946. Tampere 27.10.2011 TAMPEREEN KAUPUNKI Lahdesjärven yleissuunnitelma Liikenneselvitys Työ: 24946 Tampere 27.10.2011 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 www.airix.fi Toimistot:

Lisätiedot

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus.

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus. 220103769 LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS Vihreä teksti on oikea vastaus. 1. Määrääkö/sisältääkö yllä oleva liikennemerkki seuraavia asioita? (kyllä- ei -en tiedä) U-käännös on kielletty Edessä on satama-alue

Lisätiedot

Kuva 38. Otaniementie Otakaari Luolamiehentie, vaihtoehto 1. Kuva 39. Otaniementie Otakaari Luolamiehentie, vaihtoehto 2.

Kuva 38. Otaniementie Otakaari Luolamiehentie, vaihtoehto 1. Kuva 39. Otaniementie Otakaari Luolamiehentie, vaihtoehto 2. 23 Kuva 38. Otaniementie Otakaari Luolamiehentie, vaihtoehto 1. Kuva 39. Otaniementie Otakaari Luolamiehentie, vaihtoehto 2. 24 Kuva 40. Otaniementie Vuorimiehentie. 25 Kuva 41. Otaniementie Vuorimiehentie,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 33/ (6) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Esityslista 33/ (6) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Esityslista 33/2015 1 (6) 2 Sompasaaren kaava-alueen katusuunnitelmien hyväksyminen, Sörnäinen, nrot 30240/1, 30241/1, 30242/1, 30243/1, 30244/1, 30245/1, 30246/1, 30247/1, 30248/1,

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 23/ KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 23/ KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNTA HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 23/2010 1 301 VETURITIEN JA PASILAN SILLAN LIIKENNESUUNNITELMAT Kslk 2010-318 Karttaruutu G4/S2-4, hankenro 0870 Esityslistan asia Lsp/2 Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (7) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Esityslista 3/ (7) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Esityslista 3/2017 1 (7) 2 Roihuvuorentie välillä Prinsessantie Strömsinlahdenpolku, Tulisuontie välillä Roihuvuorentie Tulisuontie 5 nrot nro 30423/1 2, katusuunnitelmien hyväksyminen,

Lisätiedot

Strategiasta reunakiviin pyöräilyn edistämien Helsingissä

Strategiasta reunakiviin pyöräilyn edistämien Helsingissä Strategiasta reunakiviin pyöräilyn edistämien Helsingissä Reetta Keisanen 6.3.2015 Helsingin strategisina tavoitteina Edistää kestävää liikkumista lisäämällä kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen osuutta

Lisätiedot

NÄSIJÄRVEN RANTA VÄLI SAHANTERÄNKATU - ENQVISTINKATU

NÄSIJÄRVEN RANTA VÄLI SAHANTERÄNKATU - ENQVISTINKATU 43 NÄSIJÄRVEN RANTA VÄLI SAHANTERÄNKATU - ENQVISTINKATU 44 Kevyen liikenteen reittitarkastelu välillä Sahanteränkatu Enqvistinkatu 1. Työn sisältö ja tarkoitus Reitti alkaa Sahanteränkadun päästä ja päättyy

Lisätiedot

MATHILDEDALIN JALANKULUN JA PYÖRÄILYN PERUSRATKAISUT

MATHILDEDALIN JALANKULUN JA PYÖRÄILYN PERUSRATKAISUT MATHILDEDALIN JALANKULUN JA PYÖRÄILYN PERUSRATKAISUT 1 SISÄLTÖ Nykytilanneanalyysi 3-8 Suunnitelmavaihtoehdot ja niiden toimivuus 9-16 LIITTEET Vaihtoehtojen suunnitelmakartat ja tyyppipoikkileikkaukset

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/2015 1 (5) 397 Länsisatamankadun ja Hyväntoivonkadun liikennesuunnitelma HEL 2015-001788 T 08 00 00 Hankenro 0848_2 Päätös päätti hyväksyä liikennesuunnitteluosaston piirustuksen

Lisätiedot

KAISTAT. Ensimmäinen numero määräytyy seuraavasti: 1X = kaista tieosoitteen kasvusuuntaan 2X = kaista tieosoitteen kasvusuuntaa vastaan

KAISTAT. Ensimmäinen numero määräytyy seuraavasti: 1X = kaista tieosoitteen kasvusuuntaan 2X = kaista tieosoitteen kasvusuuntaa vastaan KAISTAT Jokaisella kaistalla tulee olla numero, joka on aina kaksimerkkinen. Kaistanumeroa 1 ei enää käytetä, vaan ajosuunnat erotetaan omiksi kaistoiksi. Normaalilla 1-ajorataisella tiellä on siis kaksi

Lisätiedot

Linja-autoasema ja Paasikiventien siirto, liikennetarkastelu

Linja-autoasema ja Paasikiventien siirto, liikennetarkastelu 1 / 5 MUISTIO Hannu Sainio 30.8.2017 Linja-autoasema ja Paasikiventien siirto, liikennetarkastelu 1. Lähtökohdat Tässä selvityksessä tarkastellaan linja autoaseman asemakaavoitusta varten linjaautojen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 18/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Huopalahdentie nro 30551/1 katusuunnitelmat.

Helsingin kaupunki Esityslista 18/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Huopalahdentie nro 30551/1 katusuunnitelmat. Helsingin kaupunki Esityslista 18/2016 1 (5) 14 Raumantie välillä Naantalintie Ulvilantie nro 30550/1, Ulvilantie välillä kortteli 30111 tontti 1 Huopalahdentie nro 30551/1, katusuunnitelmien hyväksyminen,

Lisätiedot

Opetussuunnitelma AM 120 ja 121 -luokkien kuljettajaopetukseen

Opetussuunnitelma AM 120 ja 121 -luokkien kuljettajaopetukseen Opetussuunnitelma AM 120 ja 121 -luokkien kuljettajaopetukseen Sisältö JOHDANTO Kuljettajaopetuksen tavoitteet Opetukselliset periaatteet Opetuksen järjestäminen käytännössä TEORIAOPETUS AJO-OPETUS OPETUSLUPA

Lisätiedot

HCR 2013 Kaupunkimittausosasto, Helsinki 019/2013

HCR 2013 Kaupunkimittausosasto, Helsinki 019/2013 HCR 2013 Kaupunkimittausosasto, Helsinki 019/2013 Course measurement data sheet Course name: HCR tarkistusmittaus Date: 19.5.2013 Measurer: Kari Ristanen Time: 15:18 start 18:25 end Temperature: 22 20

Lisätiedot

Poikkileikkaus liittymäalue PL 170. Selitteet. Odotuskatos. Korotettu laatoitus. Reunakivi. Nurmetettu alue. Hyv. Tark. Laat.

Poikkileikkaus liittymäalue PL 170. Selitteet. Odotuskatos. Korotettu laatoitus. Reunakivi. Nurmetettu alue. Hyv. Tark. Laat. Poikkileikkaus liittymäalue PL 170 Selitteet Odotuskatos Korotettu laatoitus Reunakivi Nurmetettu alue Tasokoordinaatisto: Hyv. Tark. Laat. Mittakaava Korkeusjärjestelmä: JÄRVI-SAIMAAN Päiväys Katusuunnitelma

Lisätiedot

SÄRKÄNNIEMEN ASEMAKAAVA 8663 LIIKENNESELVITYS YHTEENVETO

SÄRKÄNNIEMEN ASEMAKAAVA 8663 LIIKENNESELVITYS YHTEENVETO Google SÄRKÄNNIEMEN ASEMAKAAVA 8663 LIIKENNESELVITYS YHTEENVETO LIIKENNEVERKKO Paasikivenkatua Sepänkadun itäpuolella kehitetään hitaan liikkumisen alueena, jossa autoliikenteen nopeustaso on enintään

Lisätiedot

X = Y = X = Y =

X = Y = X = Y = X = 6674100 X = 6674100 Y = 25488750 Y = 25488650 X = 6674050 Y = 25488650 Y = 25488700 X = 6674000 NS Y = 25488800 X = 6674000 1 Kaupunkitekniikan keskus Ramboll Finland Oy / Markku Lindroos 12.9.2016

Lisätiedot