SAVONLINNAN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY EKOPISTEET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SAVONLINNAN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY EKOPISTEET"

Transkriptio

1 SAVONLINNAN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY EKOPISTEET

2 Selvitys I(I) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO EKO-PISTE Määritelmä Informaatiokyltit Keräysorganisaatiot LÄHTÖTILANNE Nykyinen verkosto Enonkoski Punkaharju Kerimäki Savonranta Ydin-Savonlinna Rantasalmi Yhteenveto nykyisestä verkostosta Pienjäteasemat Mielipidekysely VERKOSTOVAIHTOEHDOT vaihtoehto vaihtoehto Enonkoski Punkaharju Kerimäki Savonranta Ydin-Savonlinna Rantasalmi vaihtoehto Enonkoski Punkaharju Kerimäki Savonranta Ydin-Savonlinna Rantasalmi vaihtoehto... 32

3 Selvitys 1 (32) SAVONLINNAN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY EKOPISTE SELVITYS 1 JOHDANTO Tämä Ekopiste selvitys on osa Aalto yliopistolle laadittavaa diplomityötä Alueellisen jätteenkeräyksen suunnittelu. Diplomityön laatii Asta Säämänen (yhdyskuntatekniikan insinööri, ympäristöinsinööri AMK), joka suorittaa diplomi-insinöörin tutkintoa Aalto yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulussa pääaineenaan ympäristötekniikka. Diplomityössä jätehuoltoyhtiölle suoritettava osuus on Alueellisen jätelautakunnan tehdyn päätöksen mukainen Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy:n toimintaalueen jätehuoltojärjestelmän yhtenäistäminen sovitulla neljän erityyppisen keräyspisteen verkostolla. Lisäksi osana diplomityötä on informaatiotaulujen kehittäminen ja yhtenäistäminen ja vaarallisten aineiden erilliskeräysreittien päivittäminen suunniteltua keräyspisteverkostoa peilaten. 2 EKO-PISTE 2.1 Määritelmä Ekopisteellä on jäteastiat paperille, keräyskartongille, lasille ja pienmetallille. Samalle alueelle voi sijoittaa tekstiileille tarkoitettuja keräysastioita. Osittaista kameravalvontaa harkitaan pistekohtaisesti. Suunnitellut ekopisteet vastaavat olemassa olevan jätehuoltoverkoston ekopisteitä. Niiden sijoituspaikkana on esim. kuntakeskus, jos alueella ei ole varikkopistettä tai kyläkeskus. 2.2 Informaatiokyltit Ekopisteiden informaatio eli niissä käytettävät kyltit ja astioihin liitettävät tarrat suunniteltiin vastaamaan suunniteltuja keräyspistetyyppejä. Informaatio tauluissa käytettävät kielet ovat suomi, englanti ja venäjä. Kyltti tyyppejä on iso kyltti, iso tarra sekä tarra. Iso kyltti -typpistä taulua on tarkoitus käyttää ekopisteissä yleisinformaationantajina ja Iso ja Pieni tarra-tyypit on suunniteltu laitettaviksi jäteastioihin.

4 Selvitys 2 (32) Malli 1 Uudet kyltit 2.3 Keräysorganisaatiot Jätehuollon järjestämisestä vastaa jätelain mukaan ensisijaisesti jätteen haltija, kuten yksityinen henkilö, kiinteistön haltija tai yritys. Tästä pääsäännöstä poiketen kunnilla sekä eräiden tuotteiden valmistajilla ja maahantuojilla on myös osaltaan vastuu jätehuollon järjestämisestä. Kunnilla on velvollisuus järjestää asumisessa syntyneen jätteen ja maatalouden vaarallisen jätteen hyödyntäminen ja käsittely. Lisäksi kunnan on huolehdittava julkisen hallinnon ja palvelutoiminnan sekä koulutustoiminnan yhdyskuntajätteestä. Kunta vastaa myös jätehuoltoon liittyvästä tiedotuksesta ja neuvonnasta. Tarkemmin kunnan vastuut kerrotaan jätelain 32 :ssä. Käytännössä monet kunnat ovat antaneet suurimman osan käytännön jätehuoltotehtävistään alueellisille jätehuoltoyhtiöille, jotka useimmiten hankkivat tarvitsemansa palvelut kilpailuttamalla yksityisiä jätehuoltoyrittäjiä. Kunta ei vastaa jätteistä, joita koskee niin sanottu tuottajavastuu. Se tarkoittaa tuotteen valmistajan tai maahantuojan (eli niin sanotun tuottajan) vastuuta tuotteen jätehuollon järjestämisestä ja kustantamisesta. Tuottajavastuu koskee seuraavia tuotteita: moottorikäyttöisen ja muun ajoneuvon ja laitteen renkaita; henkilöautoja, pakettiautoja ja niihin rinnastettavia muita ajoneuvoja; paristoja ja akkuja; sanomalehtiä, aikakauslehdet, toimistopapereita ja muita niihin rinnastettavia paperituotteita; sähkö- ja elektroniikkalaitteita sekä pakkauksia. Tällaisille jätteille tuottajien tai niiden muodostamien tuottajayhteisöjen velvollisuus on järjestää alueellisia keräyspisteitä. Ekopisteillä asukkailta eli kuluttajilta kerättävät materiaalit eli paperi, keräyskartonki, lasi ja pienmetalli kuuluvat osittainen valtioneuvoston asetuksen (518/2014) mukaisesti tuottajayhteisöjen valtuuttaman valtakunnallisen kuluttajapakkausten keräyksen sekä lasipakkausten kierrätyksen toteuttavalle RINKI Oy:lle ja osittain Suomen Keräyspaperi tuottajayhteisö Oy:tä edustavalle Paperinkeräys Oy:lle ja Suomen Keräystuote Oy. Kunnallinen jätehuoltoyhtiö voi asettaa omia ekopisteitä, jos katsoo sen tarpeelliseksi yllä mainittujen lajikkeiden poistamisen tehostamisen tavanomaisesta tai polttoon ohjautuvasta jätteestä.

5 Selvitys 3 (32) SAVONLINNAN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy:n tehtävänä on järjestää osakaskuntien alueella syntyvän jätteen käsittely, jonka kunta on Jätelain 32 :n mukaan velvollinen järjestämään. Vastuu kuluttajien pakkausjätteiden keräämisestä uuden asetuksen myötä on siirtynyt kunnilta pakkausten tuottajille eli kaupalle ja teollisuudelle. Ensisijainen vastuu pakkausjätteiden keräysverkostosta on tuottajayhteisöllä. Kunnallinen jäteyhtiö voi paikata tätä verkostoa parhaaksi katsomallaan tavalla. RINKI Oy Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy (aikaisemmin Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy) ja vastuualueeseen alkaen ja se toteutetaan RINKI -ekopisteverkoston pakkausten keräykseen ja lasipakkausjätteen kierrätyksellä. Pakkauksille asetettu laajennettu tuottajavastuu tuli voimaan , jolloin tuottajien järjestämien pakkausjätteen vastaanottoterminaalien (30 kpl) kuntien ja yritysten keräämälle materiaalille on oltava toiminnassa lähtien tuottajat vastaavat kuluttajapakkausten valtakunnallisesta keräyksestä Suomessa. Kuitu-, metalli- ja lasipakkausjätteelle on oltava vähintään keräyspistettä ja muovipakkauksille vähintään 500 pistettä. Lisäksi pakkausasetuksessa säädetään valtakunnalliset pakkausten uudelleenkäyttötavoitteet sekä pakkausjätteiden kierrätystavoitteet ja vaatimukset. Yrityksille on helpointa ja vaivattominta hoitaa pakkauksia koskeva tuottajavastuunsa tekemällä sopimus RINKI Oy:n kanssa. Tuottajavastuu on yrityksille lakisääteinen velvoite. Yritykselle riittää, että se tekee yhden sopimuksen RINKI Oy:n kanssa. Kun yritys liittyy RINKI Oy:n, siirtää se tuottajavastuunsa käyttämiensä pakkausten osalta pakkausalan tuottajayhteisöille. RINKI Oy ja tuottajayhteisöt organisoivat pakkausten kierrätyksen siten, että EU:n ja Suomen lainsäädännön asettamat tavoitteet pakkausten kierrätykselle saavutetaan Suomessa. PAPERIKERÄYS Oy ja SUOMEN KERÄYSTUOTE Oy Suomessa on kaksi keräyspaperin tuottajayhteisöä Paperinkeräys Oy ja Suomen Keräystuote Oy, joiden vastuulla on keräysverkoston ylläpito. Näiden tuottajayhteisöjen toimesta markkinoille luovutettu keräyspaperimateriaali kerätään ja kierrätetään asianmukaisesti. Jätehuollon järjestäminen tuottajavastuun piiriin on säädetty laissa ja uudistunut jätelaki sekä sen tuottajavastuusäännökset ohjaavat tuottajayhteisöjen toimintaa. Jätelaki perustuu EU-direktiiveihin sekä kansalliseen lainsäädäntöön. Siinä keräyspaperin tuottajavastuulla tarkoitetaan jokaisen paperin tuottajan velvollisuutta huolehtia markkinoille luovutettujen tuotteiden ja niistä syntyvän jätteen uudelleenkäytön, hyödyntämisen ja muun jätehuollon järjestämisestä sekä tästä aiheutuvista kustannuksista Suomessa.

6 Selvitys 4 (32) 3 LÄHTÖTILANNE 3.1 Nykyinen verkosto Ekopisteverkostoluettelo on laadittu vanhojen kuntien ja kuntarajojen mukaisesti pisteiden sijainnin paremman hahmottamisen takia. Listauksen runkona on ollut vuonna 2013 suoritettu kartoitus, jolloin selvityksessä esitetyt valokuvat on otettu (ellei toisin mainita). Kartoitusta on päivitetty vastaamaan vuoden 2014 tilannetta. Nämä päivitykset on erikseen mainittu kuntakohtaisissa selostuksissa välisenä aikana jätehuoltoyhtiö on tehnyt muutoksia joissakin pisteissä parantaakseen pisteiden yleisilmettä ja informointia sekä tehostaakseen keräystä Enonkoski Verkostossa on Enonkosken alueella neljä keräyspistettä, joilla kerätään paperia, lasia ja metallia. Kalastajantie 2:ssa on keräysastiat paperille, kartongille, lasille ja pienmetallille sekä vaatteille. Kalastajatien varressa oli infotaulu sekä suomeksi että venäjäksi, mutta ei samalla tekstillä. Kalastajantie 2:n piste on kunnan varikkoalueen läheisyydessä ja varikon työntekijät valvovat sivutoimisesti ko. pisteen toimintaa. Vuonna 2013 alueella on keräysastioita seuraavasti; 660 l astia (suojatulla pudotusaukolla) keräyslasille, 2 kpl 600 l umpikannellisia astiaa kirkkaalle lasille, 2 kpl paperinkeräyksen pikakonttia ja 2 kpl UFF:n vaatekeräyslaatikkoa. Alueella on myös yhdet 6 m 3 :n lavat keräyspahville ja ruskealle pahville. Metalliromulle on yksi avonainen vakiolava. Vuonna 2014 jätehuoltoyhtiö on uusinut pisteen informoinnin yhteneväksi ja nyt pisteessä lajitteluohjeet on esitetty suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Astioiden termistöä on pyritty myös yhtenäistämään. Nykyään alueella on keräysastioita seuraavasti; viisi 660 l umpikannellisia lasille, 2 kpl paperinkeräyksen Swede -konttia ja 2 kpl UFF:n vaatekeräyslaatikkoa. Alueella on myös kaksi 6 m 3 :n pikakonttia kartongille. Metalliromulle on yksi avonainen vakiolava.

7 Selvitys 5 (32) Kuvat 1-6 Kalastajantie 2 Paperin ja lasin keräyspisteet löytyvät entiseltä Simanalan koululta (Enonkoskentie 1945) ja Karvilan entisen kaupan pihalta (Muholantie 540). K-Market Torpakossa on 2 kpl 600 l umpikannellisia astiaa keräyslasille sekä yksi paperinkeräyksen pikakontti. Ohjeistus lajittelusta on lyhyesti keräysastioiden kyljissä. Vuoden 2013 jälkeen K-marketin lasinkeräysastiat on poistettu väärinkäytösten takia ja osittain tarpeettomina. Kuvat 7-8 Enonkoskentie 11 Simanalan koululla (Enonkoskentie 1945) on yksi paperinkeräyksen pikakontti ja sinne on lisätty 2014 yksi 660 litran lasinkeräysastia. Ohjeistus lajittelusta on lyhyesti keräysastioiden kyljissä.

8 Selvitys 6 (32) Kuvat 9-10 Enonkoskentie Karvilan entisen kaupan pihalla (Muholantie 540) on yksi paperinkeräyksen pikakontti sekä 660 l astia (suojatulla pudotusaukolla) keräyslasille. Ohjeistus lajittelusta on lyhyesti keräysastioiden kyljissä. Keräysastiat on sijoitettu suojaisaan paikkaan ja niitä on vaikea havaita Muholantieltä käsin. Kuvat Muholantie 540 Pelkkiä paperinkeräys pisteitä on neljässä eri sijainnissa: Enonkoskentie 44, Ihamaniementie 861, Kuusitie ja Pirttiniementie Punkaharju Vuoden 2013 verkostossa on Punkaharjun alueella monia eri variaatioita keräyspisteestä, jossa kerätään paperia, kartonkia, lasia, pienmetallia ja vaatteita. Kaikkia viittä lajiketta kerätään Punkaharjun kyläkeskuksen torialueella (Kauppatie 21) sekä Neste Tuunaansaaressa (Tuunaansaarentie 2). Kyläkeskuksen pysäköintialueella ( Kauppatie 21) järjestetään kerran kuukaudessa vaarallisten jätteiden erilliskeräys. Kyläkeskuksen torialueella on 2 kpl UFF:n vaatekeräyslaatikkoa ja 2 kpl pikakonttia keräyskartongille. Alueella on yhteensä neljä Molok-merkkistä, joista kaksi on 3 m 3 :n ja kaksi 6 m 3 kiinteää keräysastiaa; kaksi paperille, yksi metallille ja yksi lasille. Ohjeistus lajittelusta on lyhyesti keräysastioiden kyljissä. Vuoteen 2014 mennessä alueelle on lisätty kolmas UFF:n vaatekeräyslaatikkoa ja kartongille on neljä keräyskonttia. Lisäksi alueelle on jätehuoltoyhtiön toimesta laitettu kameravalvonta ja opastaulu. Opastus on suomen lisäksi englanniksi ja venäjäksi.

9 Selvitys 7 (32) Kuvat Kauppatie 21 Neste Tuunaansaaren alueella (Tuunaansaarentie 2) on käytössä Molok- keräysastiat ja kaksi vaatekeräyksen astiaa. Kuvat 17 Tuunaansaarentie 2 Kaikkia neljää lajiketta eli paperia, kartonkia, lasia ja pienmetallia kerätään Putikon kierrätyspisteessä Putikontie 20:ssä. Putikon keräyspisteessä on keräysastioita seuraavasti; neljä 660 l astia (yksi suojatulla pudotusaukolla eli lasille) ja 1 kpl paperinkeräyksen pikakontti. Alueella on myös yksi 6 m 3 :n lava. Ohjeistus lajittelusta on lyhyesti keräysastioiden kyljissä.

10 Selvitys 8 (32) Kuvat Putikontie 20 Lasia, paperia ja pienmetallia kerätään Hiukkajoen koululla, Susiniementie 12:sta. Vaarassa kylätalolla (Vaarantie 306) on virallisia keräysastioita vain lasille ja metallille. Alueella on 6 m 3 :n lava keräyspaperille. Katoksen sisällä on viisi 660 litran jäteastiaa, joista kaksi on metallijätteelle, yksi keräyslasille ja kaksi sekajätteelle. Ohjeistus lajittelusta on lyhyesti keräysastioiden kyljissä.

11 Selvitys 9 (32) Kerimäki Kuvat Vaarantie 306 Alueella olevat sekajäteastiat eivät ole jätehuoltoyhtiön. Punkaharjun Kuljetus Muhonen Oy:ssä (Nissilänpolku 4) vastaanotetaan paperin, kartongin ja pienmetallin lisäksi SER-jätettä. Nykyisessä järjestelmässä on Kerimäen alueella monia eri variaatioita keräyspisteestä, jossa kerätään paperia, kartonkia, lasia, pienmetallia ja vaateita. Kaikkia neljää lajiketta eli paperia, kartonkia, lasia ja pienmetallia kerätään Kerimäen linja-autoasemalla, Anttolan päiväkodilla, Louhen koululla (Juurelantie 12) sekä Pistalassa. Linja-autoasemalla aidalla suojatun alueen sisäpuolella on paperille 3 pikakonttia, keräyskartongille, keräyspahville sekä pienmetallille 6m 3 :n lavat (yhteensä 3 kappaletta). Siellä on myös erilaisille keräyslaseille yhteensä litran keräysastiaa. Virallisten kerättävien jätelajikkeiden lisäksi alueella on kaksi 240 litran astiaa: toinen pattereille ja toinen jätepusseille. Ohjeistus lajittelusta on lyhyesti keräysastioiden kyljissä. Alueen ulkopuolelta löytyy 2 kpl UFF:n vaatekeräyslaatikkoa ja 6m 3 :n varalava keräyspahville. Lisäksi on 6 m 3 :n lava keräyskartongille, mikä on kiinteistön omassa käytössä, eikä varsinaisesti ekopisteeseen kuuluva. Vuonna 2014 alueelta on poistettu epäviralliset patterin ja jätepussien keräysastiat ja lisätty. Vanha Kerimäen kunnan aikainen lajittelukyltti on poistettu ja uusittu uusilla jätehuoltoyhtiön kylteillä.

12 Selvitys 10 (32) Kuvat Kerimäentie 1B Anttolan päiväkodilla on melko uusi ns. EKO-piste. Kunnan jäteastiat on sijoitettu päiväkodin katetun jätepisteen ympärille. Alueella on yhteensä neljä Molok-merkkistä kiinteää keräysastiaa. Astioista kaksi on kooltaan 3 m 3 ja ne ovat paperille ja kartongille. Kaksi muuta on kooltaan 1,3 m 3 ja ne ovat lasille ja pienmetallille. Alueella oleva myös 240 litran patteriastia on poistettu 2014 aikana. Ohjeistus lajittelusta on ilmoitettu erillisellä taululla.

13 Selvitys 11 (32) Kuvat Pohjukantie 1. Pistalan jätepiste on katettu. Katoksen sisällä on 240 litran astia paristoille (ei virallisesti kerättävä jätelajike), 660 litran astiat keräyskartongille, pienmetallille ja keräyslasille. Katteen ulkopuolella on paperille pikakontti. Ohjeistus lajittelusta on lyhyesti keräysastioiden kyljissä ja ovessa on erikseen venäjänkielinen info. Pisteen informaatiota on yhtiön toimesta kehitetty vuoden 2014 aikana. Samalla pisteestä on poistettu pattereille tarkoitettu astia ja tuotu toinen 660 litran astia keräyskartongille.

14 Selvitys 12 (32) Kuvat Kortelahdentien risteys. Kolmea lajiketta eli paperia, lasia ja pienmetallia kerätään Kumpurannan Seurojentalolla, Makkolan entisellä koululla, Pihlajanniemessä (Pykäläkankaantie 22) ja Vasamalahdentie 5:ssä. Lasia ja pienmetallia kerätään Toroppalan koululla ja Rauvanniementien päässä. Kumpurannan Seurojentalon jätepiste on katettu. Katoksen sisällä kaksi 660 litran astiaa pienmetallille ja yksi astia keräyslasille. Katteen ulkopuolella on paperille pikakontti. Ohjeistus lajittelusta on lyhyesti keräysastioiden kyljissä. Kuvat Kumpurannantie 453

15 Selvitys 13 (32) Makkolan entisellä koululla (Niittylahdentie 41) jätepiste on katettu. Katoksen sisällä oli alkuun 240 litran astia paristoille (ei virallisesti kerättävä jätelajike), 2 kappaletta 660 litran astioita pienmetallille ja yksi keräyslasille. Katteen ulkopuolella on paperille pikakontti. Katoksessa oleva patterien keräysastia on poistettu vuoteen 2014 mennessä. Kuvat Niittylahdentie 41 Vuonna 2013 maastokatsauksen aikana Toroppalan koulun jätepiste (Toroppalantie 222) on katettu. Katoksen sisällä on 240 litran astia paristoille (ei virallisesti kerättävä jätelajike), 660 litran astiat paperille, pienmetallille ja keräyslasille. Ohjeistus lajittelusta on lyhyesti suojakatoksen seinässä. Vuoden 2014 jälkeen pisteellä on kaksi 660 litran astiaa paperille ja yhdet pienmetallille ja keräyslasille ja patterienkeräysastia on poistettu.

16 Selvitys 14 (32) Kuvat Toroppalantie 222 Venesataman jätepiste (Rauvanniementie 860) on katettu. Katoksen sisällä on 240 litran astia paristoille (ei virallisesti kerättävä jätelajike), 660 litran astiat pienmetallille ja keräyslasille. Katoksen vieressä oleva 6 m 3 :n lava on keräyspaperille. Katoksessa oleva patterien keräysastia on poistettu vuoteen 2014 mennessä. Kuvat Rauvanniementien Savonranta Savonrannan varikkoalueella (Hallilahdentie 4) ulkona oli 2 paperinkeräys laatikkoa ja 5 lavaa, joista 2 oli sekajätteelle, 2 keräyspahville ja yksi metallille. Hallirakennuksen vieressä on myös erillinen kontti SER-jätteelle. Kuvat Savonrannan varikko Hallirakennuksen sisällä on 4 erikokoista jäteastiaa erilaisille lasijätteelle, 5 jäteastiaa erilaisille vaarallisille jätteille esim. paristot, maalit, öljyt.

17 Selvitys 15 (32) Kuvat Savonrannan varikko Savonrannan alueella kunnan varikolta on siirrytty vuoden 2014 aikana Laamasen pihaalueelle, jossa on Savonrannan ns. pääjätepiste. Tässä pisteessä vastaanotetaan paperia, kartonkia, lasia, pienmetallia ja SER-romua. Jätepiste on osa vaarallisten aineiden keräyspisteverkostoa. Savonrannan alueella kerätään kaikilla muilla pisteillä paitsi pääjätepisteellä kolmea lajiketta eli paperia, lasia ja pienmetallia. Muut keräyspisteet ovat Syvälahdentie 11:sta, Kurrinmäentie 3:ssä, Leipämäellä Enonkoskentie 6500:ssä, Hankavaarantie 416:ssä, Säimessä Säimentie 624:ssä, Sönkäntie 616:sta, Leivonmäellä Leivontauksentie 20:ssa sekä Rönkönvaarantie 801:ssä. Syvälahdentie 11:sta on paperikontti, sekajätteelle litran astiaa, metallille yksi 660 litran astia ja lasille litran astiaa. Kurrinmäentie 3:n keräyspiste on katettu. Katoksen sisällä on litran astia värilliselle keräyslasille ja yksi metallille sekä 660 litran astiat kirkkaalle keräyslasille ja metallille. Katteen ulko-puolella on pikakontti keräyspaperille ja sekajätekontti. Kuvat 59 Kurrinmäentie 3 Vuoden 2014 aikana tämä piste on poistettu tuhotyön seurauksena. Leipämäen keräyspiste (Enonkoskentie 6500) on katettu. Katoksen sisällä on 240 litran astia värilliselle keräyslasille sekä 660 litran astiat kirkkaalle keräyslasille, metallille, paperille ja sekajätteelle. Katteen ulkopuolella on vielä toinen erillinen 660 litran astia sekajätteelle. Vuoden 2014 aikana pisteen astiakokonaisuutta on muutettu ja nykyään siellä on litran astiaa sekajätteelle ja 1 metallille. Lasille on litran astiaa.

18 Selvitys 16 (32) Kuvat Enonkoskentie 6500, Hankavaarantie 416:ssä keräyspisteessä on sekajätekontti, paperikontti, metallille 660 litran astia ja lasille litran astiaa. Säimeen keräyspisteessä Säimentie 624:ssä sekajätekontti, paperikontti, metallille 660 litran astia ja lasille litran astiaa. Sönkäntie 616:ssa sekajätteelle litran astiaa, metallille 660 litran astia ja lasille litran astiaa. Leivonmäellä Leivontauksentie 20:ssa oli 2013 sekajätteelle litran astiaa, metallille 660 litran astia, lasille litran astiaa sekä paperikontti. Tämä keräyspiste on jouduttu poistamaan käytöstä maanomistuksellisesta syystä. Rönkönvaarantie 801:ssä paperikontti, sekajätteelle ja metallille yhdet 660 litran astiat ja lasille litran astiaa. Kuvat 65 Rönkönvaarantie 801

19 Selvitys 17 (32) Ydin-Savonlinna Nykyisessä järjestelmässä on Savonlinnan alueella monia eri variaatioita keräyspisteestä, jossa kerätään paperia, kartonkia, lasia, pienmetallia ja vaateita. Näistä yksikään ei ole jätehuoltoyhtiön hallinnoimia, joten jätehuoltoyhtiöllä ei ole näiden pisteiden osalta vahvistettua tietoa. Alla oleva kuvaus on maastokäynnin 2013 perusteella tehtyä havainnointia. Neljän lajikkeen eli paperin, kartongin, lasin ja pienmetallinlisäksi vaatetta kerätään Citymarketin ja Prisman keräyspisteissä. Prisman keräyspiste (Nojanmaantie 15) sijaitsee kaupan ulkopuolella olevan pullonpalautuspisteen takana. Alueella on 4 6 m 3 :n lavaa: yksi keräyslasille, yksi metallille ja kaksi keräyskartongille. Rakennuksen vieressä on vielä pikakontti ja kaksi 3 m 3 :n Molok-astiaa keräyspaperille sekä vaatekeräysastia. Kuvat Nojanmaantie 15 Neljän lajikkeen eli paperin, kartongin ja lasin keräyspisteitä on ABC-Liikenneasemalla Laitaatsillassa, MPT-Kuljetus Oy:n alueella Tuottajantiellä sekä Lassila & Tikanoja Oyj:n tiloissa Kaartilantie 5 A:ssa. Kaartilantie 5:ssä on myös SER-jätteen (kodinkoneet) vastaanottomahdollisuus. ABC:n keräyspiste (Laitaatsillantie 1) sijaitsee huoltoasema-alueen takana. Alueella on yhteensä 5 Molok-astiaa: yksi 3 m 3 :n ja neljä 1.3 m 3 :n astiaa.

20 Selvitys 18 (32) Kuva 70 Laitaatsillantie 1 MPT-Kuljetus Oy:n alueella olevalla kierrätyspisteellä (Tuottajantie 5) on 6 m 3 :n lavat paperille ja kartongille. Metalliromulle on iso avolava. Alueella on myös akkuastia akuille. Alueella ei ole lasinkeräystä.. Kuvat Tuottajatie 5 Kolmea lajiketta eli paperia, kartonkia ja pienmetallia kerätään Aapelintie 13 ja Siwa, Pihlajaniemi. K-Kellartorin keräyspiste (Aapelintie 13) sijaitsee kaupan parkkipaikalla. Alueella on yksi 6 m 3 :n lava kartongille ja pikakontti paperille.

21 Selvitys 19 (32) Kuvat Aapelintie 13 Pihlajaniemen Siwan keräyspiste (Nuottamiehentie 2) sijaitsee kaupan parkkipaikalla. Alueella on ilmeisesti yksi 6 m3:n lava kartongille ja pikakontti paperille. Kuvat Nuottamiehentie 2 Kahta lajiketta eli paperia ja kartonkia kerätään K-Market Rinkeli, Kaartilantie 9 Valintatalo, Pihlajavedentie 21, Hernemäki. Kuvat Kaartilantie 9 Kierrätysmyymälä, Kaartilantie 10, ottaa vastaan pienmetallia ja vaatteita Rantasalmi Nykyisessä järjestelmässä Rantasalmen alueella kirkonkylän Ekopisteessä sekä K- Marketilla kerätään paperia, kartonkia, lasia, pienmetallia ja vaateita.

22 Selvitys 20 (32) Kirkonkylän Ekopiste (Kylätie 6) osittain aidattu alue ja siellä on kameravalvonta. Alueella on neljä 6m 3 :n lavaa: yksi värilliselle keräyslasille, yksi pienmetallille, yksi keräyspahville ja yksi keräysperille. Alueella on myös kolme UFF- keräyslaatikkoa vaatekeräykselle. Alueen astiamäärää ja opastusta on uusittu vuonna Opastus on suomen lisäksi englanniksi ja venäjäksi. Pisteen astioiden määrää on muutettu niin, että nykyään siellä on on viisi 6m 3 :n lavaa: yksi keräyslasille, yksi pienmetallille, kaksi keräyskartongille ja yksi yksi keräyspaperille. Kuvat Kylätie 6, kuvat vuodelta 2013 K-marketin keräyspiste sijaitsi parkkialueen takana. Alueella oli alun alkaen 9 kappaletta 660 litran jäteastiaa: 7 keräyspahville ja 2 keräysperille. Jäteastioiden vieressä oli myös lukittu astia jätepusseille. Ohjeistus lajittelusta oli lyhyesti keräysastioiden kyljissä. Jätehuoltoyhtiö on uusinut pistettä.

23 Selvitys 21 (32) Kuvat Kylätie 33 vuonna 2013 Jätehuolto yhtiö on vaihtanut K-marketin takana olevan ekopisteen jäteastiat pikakonteiksi vuoden 2014 aikana. Kuvat Kylätie 33 vuonna 2014 Alueella on neljä 6 m 3 :n lavaa: yksi keräyslasille, yksi pienmetallille, yksi keräyspahville ja yksi keräysperille. Toimintakeskus Huilipaikassa on vaatteiden keräyspiste. Rantasalmen Ympäristöhuolto Oy:ssä on pienmetallin keräyspiste. Rantasalmen Scel Oy ottaa vastaan SER-jätettä. 3.2 Yhteenveto nykyisestä verkostosta Vuoden 2013 tehdynkartoituksen mukaisen keräysverkoston pohjana on jokaisen kunnan oma keräysverkosto, joiden yhteensovittaminen logistiikan kannalta on ongelmallista.

24 Selvitys 22 (32) Jätehuoltoyhtiö on tehnyt joitakin pieniä muutoksia vuonna Suurempia muutoksia ei ole tehty koska on tiedetty tuottajayhteisön vastuun tuovan muutoksia keräysjärjestelmiin. Enonkosken alueella Eko-pisteet ovat suurimmaksi osaksi katteettomia alueita, joissa on jäteastiat ryhmitetty alueen reunalle. Pisteistä saa helposti epäsiistin kuvan. Kerimäen alueella Eko-pisteet on suurimmalta osaltaan katettuja joko tarkoitusta varten suunnitellulla katteella tai rakennuksen jatkeeksi rakennetulla katoksella. Jäteastiat ovat säältä suojassa, mutta katteen seinien suojiin helposti kerääntyy jätepisteeseen kuulumattomia jätejakeita. Savonrannan alueen Eko-pisteet on katettuja tarkoitusta varten suunnitellulla katteella. Jäteastiat ovat säältä suojassa, mutta katteen seinien suojiin helposti kerääntyy jätepisteeseen kuulumattomia jätejakeita. Nykyisessä järjestelmässä on Savonlinnan alueella monia eri variaatioita keräyspisteestä, jossa kerätään paperia, kartonkia, lasia, pienmetallia ja vaateita. Eko-pisteet ovat suurimmaksi osaksi katteettomia alueita, joissa on jäteastiat ryhmitetty alueen reunalle. Pisteistä saa helposti epäsiistin kuvan. Rantasalmen alueella Eko-pisteet ovat suurimmaksi osaksi katteettomia alueita, joissa on jäteastiat ryhmitetty alueen reunalle. Varsinainen Eko-piste on aidattu ja pidetty siistinä. Kaupan takana oleva piste on rivi jäteastioita ja kuvaushetkellä 2013 alue oli todella epäsiistin oloinen. 3.3 Pienjäteasemat Jätehuoltoyhtiö on rakennuttanut vuonna 2014 (otettu käyttöön ) saman periaatteen mukaisesti Kerimäen kunnan varikon ja Rantasalmen kunnan vanhan jätepisteen alueille uudet pienjäteasemat. Kuvat 93 Kerimäen uusi pienjäteasema syksyllä 2014

25 Selvitys 23 (32) Kuvat Kerimäen kunnan varikko ja toiminta ennen uudistusta v Kuva 98 Rantasalmen uusi pienjäteasema syksyllä 2014

26 Selvitys 24 (32) Kuvat Rantasalmen Susimäen jätepiste ennen uudistusta vuonna 2013 Kerimäen pienjäteasemalla (Kalatie 6) ja Rantasalmen pienjäteasemalla otetaan vastaan sekajätettä, purkupuuta, metallia, kyllästettyä puuta, lasia, kartonkia, pahvia, paperia ja vaarallisia aineita. Kerimäellä otetaan vastaan myös SER-jätettä. Savonrannalla oleva Laamasen jätepiste on osoitteessa Teollisuustie 7, jossa otetaan vastaan SER-jätettä, metallia, pahvia, paperia ja kerran kuussa vaarallisia aineita. Savonrannan isojätepiste Laamasen pihassa on kattamaton ja aidattu kuten Kerimäki ja Rantasalmikin. 3.4 Mielipidekysely Jätehuolto yhtiö järjesti asukkaille mahdollisuuden vaikuttaa ekopisteverkostoon järjestämällä vuosittaisen tiedotuslehdessään kyselyn Vaikuta ja anna mielipiteesi kevään 2015 aikana. Roskapostin lisäksi jätehuoltoyhtiöllä oli erillinen ilmoitus lehden ja siinä olevan kyselyn huomaamiseksi.

27 Selvitys 25 (32) Malli 2 Roskaposti-lehdestä ja kyselystä kertova ilmoitus Kyselyyn saadussa palautteessa (vain kaksi vastausta) toivottiin ekopisteitä Punkaharjun Lahdenkylälle sekä Savonrannan alueella kartongin keräysastiaa Syvälahden keräyspisteeseen ja ns. lumpun keräysastiaa Teollisuustien 7 pisteelle. Mielipidekyselyn perusteella voidaan päätellä, että asukkaat eivät ole kiinnostuneita jätehuollon kehittämisestä tai asukkaat ovat tyytyväisiä nykyiseen verkostoon.

28 Selvitys 26 (32) 4 VERKOSTOVAIHTOEHDOT vaihtoehto Nollavaihtoehdossa jätehuoltoyhtiön alueella ekopiste verkostossa ei tehdä muutoksia eli olemassa olevat pisteet pidetään käytössä eikä uusia luoda. 0-vaihtoehto Enonkoski 1 Ekopiste, Kalastajantie 2 X X X X X 2 Kunnanvarasto, Kalastajantie 7 X X Simanalan entinen koulu 4 Enonkoskentie 1945 X X Karvilan entinen kauppa 5 Muholantie 540 X X Savonlinna Kerimäen alue Kerimäen pienjäteasema, Kalatie 6 1 avoinna arkitiistaisin klo X X X X X X 2 Linja-autoaseman kiinteistö X X X X X 3 Anttolan päiväkoti X X X X 4 Kumpurannan seurojentalo X X X 5 Louhen koulu, Juurelantie, urh. kenttä X X X X 6 Makkolan ent.koulu Niittylahdentie 41 X X X 7 Pihlajaniemi, Pykäläkankaantie 2 X X X 8 Toroppalan ent. koulu, Toroppalantie 22 X X 9 Rauvanniementien pää X X 10 Vasamalahdentie 5 X X X 11 Pistala, Kortelahdentien risteys X X X X Paperi Kartonki Lasi Pienmetalli Vaaralliset jätteet SER-romut Vaatteet Savonlinna Punkaharjun alue Punkaharjun kyläkeskus, Torialue 1 Kauppatie 21 X X X X X 2 Neste Tuunaansaari, Tuunaansaarentie 2 X X X X X 3 Hiukkajoen koulu, Susiniementie 12 X X X 4 Vaara, Vaarantie 306 X X 5 Putikon kierrätyspiste, Putikontie 20 X X X X Rantasalmi Kirkonkylän Ekopiste 1 entinen meijerin tontti, Kylätie 6 X X X X X 2 K-Market, Kylätie 33 X X X X Rantasalmen pienjäteasema, Sepäntie 26 6 Auki arkimaanantaisin X X X X X Ydin-Savonlinna Savonlinna Savonrannan alue 1 Syvälahdentie X X X 2 Leipämäki Enonkoskentie 6500 X X 3 Hankavaarantie 409 X X X 4 Säimen Koivulantie 1 X X X 5 Sönkäntie 614 X X 6 Rönkönvaarantie 801 X X X Jätepiste Teollisuustie 7, vaarallisten 7 aineiden kuntakeräys joka kuukauden toinen arkikeskiviikko klo SERjätteen X X X X X X vastaanotto arkisin klo 8-15 Taulukko 1: 0-vaihtoehto, Jätehuoltoyhtiön pisteet kursivoitu

29 Selvitys 27 (32) RINKI Oy:n ja Paperinkeräys Oy:n järjestävät ja kehittävät omia keräysverkostojaan ja niihin kuuluvia keräyspisteitä omilla tahoillaan vaihtoehto 1-vaihtoehdossa jätehuoltoyhtiön vastuulla olevista jätehuoltoverkostosta poistetaan kaikki olemassa olevat ekopisteet, koska jätehuoltoyhtiön alueella RINKI Oy:n suunnittelema verkosto täyttää EU:n ja Suomen lainsäädännön pakkausten kierrätykselle asettamat tavoitteet. Keräyspiste muutokset jätehuoltoyhtiön osalta tehdään kun RINKI Oy:n verkosto on luotu. Tämä aikataulu aiheuttaa siirtymäaikana osittaista päällekkäisyyttä. Paperinkeräys Oy:n järjestävät ja kehittävät omia keräysverkostojaan ja niihin kuuluvia keräyspisteitä omilla tahoillaan. 1-vaihtoedossa on yhteensä 21 ekopistettä, joista 12 on nykyisen verkoston ekopisteitä, 1 uusi ekopiste ja 8 uutta kaupan yhteyteen perustettavaa pistettä. Tämän selvityksen tekovaiheessa RINKI Oy:n verkosto ei ole vielä täysin lopullinen verkoston toteutusvaiheen eli maanomistajien kanssa käytävien vuokrausneuvottelujen takia. RINKI Oy:n pisteissä kerätään paperia, kartonkia, lasia ja paperia Enonkoski Enonkosken alueella vanhat pisteet poistuisivat käytöstä ja alueelle jäisi vain uusi kaupan yhteyteen perustettava piste, joka sijoittuu Sale Enonkoski (Säästötie 2) Punkaharju Kerimäki Nykyisessä verkostosta Punkaharjun alueella RINKI Oy:n hallintaa siirtyisi Harjun portilla ( Tuunaansaarentie 2) oleva piste. Punkaharjun keskustan alueelle tulee uusi ekopiste S-Market Punkaharjun (Kauppatie 10) piha-alueelle. Nykyisessä verkostosta Kerimäen alueella RINKI Oy:n hallintaa siirtyisi Kumpurannan koulun (Kumpurannantie 421) ja Anttolan päiväkodin (Pohjukantie 1) pisteet. Kerimäen keskustan alueelle tulee uusi ekopiste S-Market Kerimäen (Multamäentie 22) piha-alueelle Savonranta Savonrannan alueella vanhat pisteet poistuisivat käytöstä ja alueelle jäisi vain uusi kaupan yhteyteen perustettava piste, joka sijoittuu Sale Savonranta (Kolmitähkäntie 2B) Ydin-Savonlinna Savonlinnan alueen pisteistä jatkossakin olisi toiminnassa K-Marketit Rinkeli (Kaartilantie 9) ja Kellartori (Aapelintie 13), K-Citymarket (Tulliportinkatu 10), Prisma (Nojanmaantie 15),Valintatalo Hernemäki (Pihlajavedentie 21), Siwa Pihlajaniemi (Nuottamiehentie 2) ja ABC Savonlinna (Suuri Savontie 1). Verkoston uusi piste sijoittuu Kallislahden Teboilille Rantasalmentie 1587:n. Uudet kaupan yhteyteen perustettavat pisteet sijoittuvat K-Market Mertalan (Kullervonkatu 1) ja S- Market Savonlinnan (Olavinkatu 57) alueille.

30 Selvitys 28 (32) Rantasalmi Rantasalmen nykyisistä ekopisteitä edelleen käyttöön jää Rantasalmen K-kaupan takana oleva parkkipaikan reunalla oleva piste, joka löytyy osoitteesta Kylätie 33. Uusi kaupan yhteyteen perustettava piste sijoittuu Kylätie 23:ssa olevan S-Marketin alueella. 1-vaihtoehto Enonkoski 1 Ekopiste, Kalastajantie 2 X X X X X 2 Kunnanvarasto, Kalastajantie 7 X X 3 Sale Enonkoski, Säästötie 2 X X X X Savonlinna Kerimäen alue 1 Kerimäen pienjäteasema, Kalatie 6 avoinna arkitiistaisin klo X X X X X X 3 Anttolan päiväkoti, Pohjukantie 1 X X X X 4 Kumpurannan koulu, Kumpurannantie 421 X X X X 5 S-Market, Kylätie 23 X X X X Savonlinna Punkaharjun alue Paperi Kartonki Lasi Taulukko 2: 1-vaihtoehto, Jätehuoltoyhtiön pisteet kursivoitu Pienmetalli 1 Neste Tuunaansaari, Tuunaansaarentie 2 X X X X 2 S-Market Punkaharju, Kauppatie 21 X X X X Rantasalmi Vaaralliset jätteet 1 K-Market, Kylätie 33 X X X X 2 S-Market, Kylätie 23 X X X X 3 Rantasalmen pienjäteasema, Sepäntie 26 X X X X X Ydin-Savonlinna 1 K-Market Rinkeli, Kaartilantie 9 X X X X 2 Kellartorni, Aapelintie 13 X X X X 3 K-Citymarket, Tulliportinkatu 10 X X X X 4 Prisma, Nojamantie 15 X X X X 5 Valintatalo Hernemäki, Pihlajavedentie 21 X X X X 6 Siwa Pihlajanniemi, Nuottamiehentie 2 X X X X 7 ABC Savonlinna, Suuri Savontie 1 X X X X 8 K-Market Mertala, Kullervonkatu 1 X X X X 9 Kallislahden Teboil, Rantasalmentie 1587 X X X X 10 S-Market Savonlinna, Olavinkatu 57 X X X X Savonlinna Savonrannan alue 1 Sale Savonranta, Kolmitähkäntie 2B X X X X Jätepiste Teollisuustie 7, vaarallisten 2 aineiden kuntakeräys joka kuukauden toinen arkikeskiviikko klo SERjätteen vastaanotto arkisin klo 8-15 X X X X X X SER-romut Vaatteet

31 Selvitys 29 (32) vaihtoehto 2-vaihtoehdossa yhteen sovitetaan olemassa oleva verkosto ja RINKI Oy:n suunnittelemaa verkostoa. Vaihtoehdossa verkoston runkona on RINKI Oy:n suunnittelema verkosto, johon jätehuoltoyhtiö lisää vastuullaan olevia ekopisteitä täydentäen verkostoa. RINKI Oy:n ja jätehuoltoyhtiön täydentämällä verkostorakenteen tavoitteena ei ole maksimaallisen lajittelu vaan enemmänkin kustannustehokkaampi keräysverkosto, jossa hyödynnetään kuluttajien luonnollisia kulkureittejä. Ekopisteen sijoittaminen kaupan läheisyyteen helpottaa ja saattaa jopa tehostaa jätteen ohjautumista käsiteltäväksi: samalla kun käydään kaupassa, viedään jätteet. Jätehuoltoyhtiön osalta täydentävien ekopisteiden muodostamisen tavoite keskittyy jätteen laatuun ja sen parantamiseen. Jätehuoltoyhtiön vastuulla olevat ekopisteet täydentävät jätteen keräystä vain lasin ja pienmetallin osalta, koska tällä erilliskeräyksen järjestämisellä pyritään estämään näiden jätejakeiden ohjautuminen polttoon vietävän jätteen sekaan. Verkoston toteuttamiselle varataan riittävä pitkä siirtymäkausi, jonka aikana voi ekopisteitä karsiutua tai lisääntyä normaalin kehitystyön vuoksi. Jätehuoltoyhtiö aloittaa täydentävien pisteiden toteuttamisen olemassa olevien pisteiden karsimisella ja jäteastioiden määrän vähentämisellä. Suurin paine muutoksille on haja-asutusalueilla niiden asukasmäärien muuttuessa vanhemman väestön siirtyessä taajamiin lähemmäs palveluja Enonkoski Enonkosken alueella olisi uusi kaupan yhteyteen perustettava piste, joka sijoittuu Sale Enonkoski (Säästötie 2). Jätehuoltoyhtiö keskittää kunnan varikolle vaarallisten jätteiden, SER romun sekä isomman jäteromun vastaanoton. Alue on avoinna vain varikon aukioloaikoina. Jätehuoltoyhtiö harkitsee jatkavansa (Kalastajatie 2) alueella olevan ekopisteen ylläpitämistä, jos RINKI Oy:n verkoston toimivuus ei toteudu toivotulla tavalla Punkaharju Kerimäki Nykyisessä verkostosta Punkaharjun alueella RINKI Oy:n hallintaa siirtyisi Harjun portilla ( Tuunaansaarentie 2) oleva piste. Punkaharjun keskustan alueelle tulee uusi ekopiste S-Market Punkaharjun (Kauppatie 10) piha-alueelle. Jätehuoltoyhtiö jatkaa Hiukkajoen koulun (Susiniementie 12) ja Vaarassa kylätalon (Vaarantie 306) pisteiden ylläpitämistä. Nykyisessä verkostosta Kerimäen alueella RINKI Oy:n hallintaa siirtyisi Kumpurannan koulun (Kumpurannantie 421) ja Anttolan päiväkodin (Pohjukantie 1) pisteet tai ne siirtyvät näiden pisteiden lähelle. RINKI Oy:n toimista Kerimäen keskustan alueelle tulee uusi ekopiste S-Market Kerimäen (Multamäentie 22) piha-alueelle.

32 Selvitys 30 (32) Jätehuoltoyhtiö jatkaa Louhen koulun (Juurelantie 12), Makkolan entisen koulun (Niittylahdentie 41), Pistalan, Pihlajanniemen (Pykäläkankaantie 2) ja Vasamalahdentie 5:ssä olevien pisteiden ylläpitämistä Savonranta Savonrannan alueella RINKI OY:n vastuulle jäisi vain uusi kaupan yhteyteen perustettava piste, joka sijoittuu Sale Savonranta (Kolmitähkäntie 2B). Jäteyhtiö jatkaisi vanhojen keräyspisteiden Syvälahdentiellä, Leipämäellä Enonkoskentie 6500:ssä, Hankavaarantie 409:ssä, Säimessä Koivulantie 1:ssä, Sönkäntie 614:sta sekä Rönkönvaarantie 801:ssä ylläpitämistä Ydin-Savonlinna Ydin-Savonlinnan alueen pisteistä jatkossakin olisi toiminnassa K-Marketit Rinkeli (Kaartilantie 9) ja Kellartori (Aapelintie 13), K-Citymarket (Tulliportinkatu 10), Prisma (Nojanmaantie 15),Valintatalo Hernemäki (Pihlajavedentie 21), Siwa Pihlajaniemi (Nuottamiehentie 2) ja ABC Savonlinna (Suuri Savontie 1). Uudet kaupan yhteyteen perustettavat pisteet sijoittuvat K-Market Mertalan (Kullervonkatu 1) ja S-Market Savonlinnan ( Olavinkatu 57) alueille. Ydin-Savonlinnan alueella ei olisi jatkossakaan yhtään jätehuoltoyhtiön vastuulla olevaa ekopistettä Rantasalmi Rantasalmen nykyisistä ekopisteitä edelleen käyttöön jää Rantasalmen K-kaupan takana oleva parkkipaikan reunalla oleva piste, joka löytyy osoitteesta Kylätie 33 sekä tulee S- marketin pihaan uusi. Rantasalmen alueelle ei olisi jatkossa yhtään jätehuoltoyhtiön vastuulla olevaa pistettä. Yhtiö ylläpitää Rantasalmen nykyistä ekopistettä siirtymäkauden ja tarvittaessa jatkaa pisteen ylläpitämistä, jos RINKI Oy:n verkoston toimivuus ei toteudu toivotulla tavalla.

33 Selvitys 31 (32) 2-vaihtoehto Enonkoski 1 Ekopiste, Kalastajantie 2 X X X X X 2 Kunnanvarasto, Kalastajantie 7 X X 3 Sale Enonkoski, Säästötie 2 X X X X Savonlinna Kerimäen alue 1 Kerimäen pienjäteasema, Kalatie 6 avoinna arkitiistaisin klo X X X X X X 2 S-Market, Kylätie 23 X X X X 3 Anttolan päiväkoti, Pohjukantie 1 X X X X 4 Kumpurannan koulu, Kumpurannantie 421 X X X X 5 Louhen koulu, Juurelantie 12, X X 6 Makkolan ent.koulu Niittylahdentie 41 X X 7 Pihlajaniemi, Pykäläkankaantie 2 X X 8 Vasamalahdentie 5 X X 9 Pistala, Kortelahdentien risteys X X Paperi Kartonki Lasi Pienmetalli Vaaralliset jätteet SER-romut Vaatteet Savonlinna Punkaharjun alue 1 Neste Tuunaansaari, Tuunaansaarentie 2 X X X X 2 S-Market Punkaharju, Kauppatie 21 X X X X 3 Hiukkajoen koulu, Susiniementie 12 X X 4 Vaara, Vaarantie 306 X X Rantasalmi 1 K-Market, Kylätie 33 X X X X 2 S-Market, Kylätie 23 X X X X 3 Rantasalmen pienjäteasema, Sepäntie 26 X X X X X Ydin-Savonlinna 1 K-Market Rinkeli, Kaartilantie 9 X X X X 2 Kellartorni, Aapelintie 13 X X X X 3 K-Citymarket, Tulliportinkatu 10 X X X X 4 Prisma, Nojamantie 15 X X X X 5 Valintatalo Hernemäki, Pihlajavedentie 21 X X X X 6 Siwa Pihlajanniemi, Nuottamiehentie 2 X X X X 7 ABC Savonlinna, Suuri Savontie 1 X X X X 8 K-Market Mertala, Kullervonkatu 1 X X X X 9 Kallislahden Teboil, Rantasalmentie 1587 X X X X 10 S-Market Savonlinna, Olavinkatu 57 X X X X Savonlinna Savonrannan alue 1 Sale Savonranta, Kolmitähkäntie 2B X X X X Jätepiste Teollisuustie 7, vaarallisten 2 aineiden kuntakeräys joka kuukauden toinen arkikeskiviikko klo SERjätteen X X X X X X vastaanotto arkisin klo Syvälahdentie X X 4 Leipämäki Enonkoskentie 6500 X X 5 Hankavaarantie 409 X X 6 Säimen Koivulantie 1 X X 7 Sönkäntie 614 X X 8 Rönkönvaarantie 801 X X Taulukko 3: 2-vaihtoehto, Jätehuoltoyhtiön pisteet kursivoitu

34 Selvitys 32 (32) vaihtoehto 3-vaihtoehdossa verkostorunkona on yksi edellä mainituista 0-, 1- ja 2 -vaihtoehdoista, johon lisätään jätelautakunnan esityksestä lisäyksiä tai muutoksia.

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019

Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Kunnan vastuulla oleva jätehuolto 2019 Jätehuollon vastuut Jätelain mukaisen toiminnan yleinen ohjaus, seuranta ja kehittäminen kuuluu ympäristöministeriölle ELY-keskus ohjaa ja edistää jätelaissa ja sen

Lisätiedot

TUOTTAJAVASTUU JÄTEHUOLLOSSA. Pirkanmaan ELY-keskus

TUOTTAJAVASTUU JÄTEHUOLLOSSA. Pirkanmaan ELY-keskus TUOTTAJAVASTUU JÄTEHUOLLOSSA Pirkanmaan ELY-keskus Jätehuollon vastuunjako Kunnat vastaavat asumisessa syntyneen jätteen sekä koostumukseltaan ja määrältään siihen rinnastettavan jätteen jätehuollosta

Lisätiedot

Tuottajien ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutaso

Tuottajien ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutaso Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 4/2015 1 (1) 24 Asianro 6856/14.06.00.00/2015 Tuottajien ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutaso Palvelupäällikkö Saija Pöntinen Alueelliset

Lisätiedot

Pakkausten kuluttajakeräyksen järjestäminen Harri Patana Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy

Pakkausten kuluttajakeräyksen järjestäminen Harri Patana Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy Pakkausten kuluttajakeräyksen järjestäminen Harri Patana Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy 17.11.2014 www.pyr.fi 1 PYR OY Kaupan ja teollisuuden omistama palveluyhtiö:

Lisätiedot

Tuottajien järjestämän ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutasoluonnos

Tuottajien järjestämän ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutasoluonnos Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 3/2015 1 (1) 17 Asianro 6856/14.06.00.00/2015 Tuottajien järjestämän ekopisteverkoston täydentäminen ja täydentävän verkoston palvelutasoluonnos Vastuut ekopisteiden

Lisätiedot

PARIKKALAN, RAUTJÄRVEN JA RUOKOLAHDEN EKOPISTEVERKOSTON UUSIMINEN

PARIKKALAN, RAUTJÄRVEN JA RUOKOLAHDEN EKOPISTEVERKOSTON UUSIMINEN PARIKKALAN, RAUTJÄRVEN JA RUOKOLAHDEN EKOPISTEVERKOSTON UUSIMINEN Maakunnallinen jätehuoltoyhtiö Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy on yhdessä omistajakuntiensa kanssa päivittänyt toiminta-alueensa jätestrategian

Lisätiedot

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Tuotamme jätettä Yhdyskuntajätettä syntyy Suomessa vuosittain noin 2,4-2,8 miljoonaa tonnia Henkilöä kohden jätettä syntyy noin 500kg vuodessa Tällä hetkellä suurin osa

Lisätiedot

Rauman kaupungin jäte- ja kiertotalousjärjestelmä Kiertotaloustori

Rauman kaupungin jäte- ja kiertotalousjärjestelmä Kiertotaloustori Rauman kaupungin jäte- ja kiertotalousjärjestelmä 24.4. 2018 Kiertotaloustori ??????????????????????????????????? Jätevirrat Raumalla Hyötyjäte Keräysfirmat: lajitellut paperit, pahvit, lasi, metalli,

Lisätiedot

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUUN TILANNEKATSAUS 29. Valtakunnalliset jätehuoltopäivät, 6.-7.10.2015, Tampere Juha-Heikki Tanskanen Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy www.rinkiin.fi SUOMEN PAKKAUSKIERRÄTYS

Lisätiedot

PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU. KOKOEKO -seminaari

PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU. KOKOEKO -seminaari Annukka Leppänen-Turkula PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU KOKOEKO -seminaari 16.2.2012 UUSI JÄTELAKI Aikataulu jätelaki tulee voimaan toukokuussa 2012 tuottajavastuuluku voimaan toukokuussa 2013 tuottajayhteisöt

Lisätiedot

KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA

KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA KATSAUS KUNNAN ROOLIIN JÄTEHUOLLON OHJAUKSESSA Circwaste-hankkeen tilaisuus 5.9.2018 Kohti yhdyskuntajätteiden parempaa lajittelua ja hyödyntämistä jätehuoltosuunnittelija Anna Kettunen 5.9.2018 1 JÄTEHUOLLON

Lisätiedot

Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa Henna Kaunismaa

Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa Henna Kaunismaa Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa Henna Kaunismaa Hämeenlinnan ympäristöjulkaisuja 14 Lähdeviite: Kaunismaa Henna 2011: Selvitys paristojen ja akkujen keräyksestä vähittäiskaupoissa.

Lisätiedot

Kaupan ekopisteet tehostamaan pakkausten ja energiansäästölamppujen vastaanottoa kuluttajilta. Johtaja Ilkka Nieminen KAUPPA päivä,

Kaupan ekopisteet tehostamaan pakkausten ja energiansäästölamppujen vastaanottoa kuluttajilta. Johtaja Ilkka Nieminen KAUPPA päivä, Kaupan ekopisteet tehostamaan pakkausten ja energiansäästölamppujen vastaanottoa kuluttajilta Johtaja Ilkka Nieminen KAUPPA 2012 -päivä, 11.10.2011 Ekopiste on kuluttajan arvostama palvelu Tutkimuksen

Lisätiedot

Pakkausten tuottajavastuu

Pakkausten tuottajavastuu 8.10.2014, Tampere NordicFood 2014 Pakkausten tuottajavastuu Juha-Heikki Tanskanen Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy 1 Esityksen sisältö Pakkausjätteen määrä ja vastuutahot Tuottajavastuun kehitys

Lisätiedot

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 I N N O L I N K R E S E A R C H O Y T A M P E L L A N E S P L A N A D I 2, 4. k r s, 3 3 1 0 0 T A M P E R E F

Lisätiedot

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Kiertokapula Oy 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Jätehuolto Jätehuollon järjestäminen Jätteiden käsittely Jätteiden hyödyntämisen edistäminen

Lisätiedot

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse:

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse: Tiedote 1 (6) Porvoon alueellinen jätelautakunta Rihkamatori B 06100 Porvoo Kunnan järjestämään jätehuoltoon siirtyminen Porvoon alueellinen jätelautakunta toimii jätelain (646/2011) mukaisena jätehuoltoviranomaisena

Lisätiedot

Uusi Ympäristöministeriön asetus tuottajan korvauksesta pakkausjätteen keräyksen kustannuksiin

Uusi Ympäristöministeriön asetus tuottajan korvauksesta pakkausjätteen keräyksen kustannuksiin 1 Liite A Olemassa olevan vastaanottoverkoston käyttäminen 1.5.2014 alkaen Jätelain 152. Eräitä velvoitteita koskevat siirtymäajat Säännös jää ennalleen. Pakkausjäteasetuksen 18. Voimaantulo - - - Tuottajan

Lisätiedot

SKKY Kevätseminaari 21.3.2013 SER -markkinat. Quide Lehtikuja

SKKY Kevätseminaari 21.3.2013 SER -markkinat. Quide Lehtikuja SKKY Kevätseminaari 21.3.2013 SER -markkinat Quide Lehtikuja Uusi SER -direktiivi (WEEE -direktiivi) julkaistiin Euroopan Unionin virallisessa lehdessä 24.7.2012 (2012/19/EU) Direktiivi tulee panna täytäntöön

Lisätiedot

Tuottajavastuuiltapäivä

Tuottajavastuuiltapäivä Tuottajavastuuiltapäivä 3.11.2016 Tuottajayhteisön näkökulma Kyösti Pöyry / Suomen Keräyspaperi Tuottajayhteisö Oy Tuottajavastuu ja tuottajayhteisöt Tuottajavastuu on jätelaissa (6. luku) kohdistettu

Lisätiedot

Taloyhtiöiden jätehuoltopäivä 27.11.2015

Taloyhtiöiden jätehuoltopäivä 27.11.2015 Taloyhtiöiden jätehuoltopäivä 27.11.2015 Ohjelma 27.11.2015 12.00 jäteautoon tutustuminen 12.30 aiheina mm. jätetaksa, jätteen energiahyödyntäminen sekä uusittavat jätehuoltomääräykset 13.35 keskustelua,

Lisätiedot

PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU- TILANNEKATSAUS

PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU- TILANNEKATSAUS PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUU- TILANNEKATSAUS KOKOEKO-seminaari 2017, 7.2.2017, Savonia-ammattikorkeakoulu, Opistotie 2 Kuopio Jari Koivunen RINKI Oy www.rinkiin.fi 1 PAKKAUSTEN TUOTTAJAVASTUUN ORGANISOINTI

Lisätiedot

Jätehuollon varaukset kaavoituksessa

Jätehuollon varaukset kaavoituksessa Savo-Pielisen jätelautakunta Jätehuollon varaukset kaavoituksessa Alueen kuntien kaavoituksessa huomioon otettavaksi Huhtikuu 2015 Jätehuollon toimijoiden mukana olo kaavoitusprosessissa Savo-Pielisen

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Tulevaisuuden haasteet jätehuollossa, Joensuun tiedepuisto 24.10.2013 Yhdyskuntajäte Yhdyskuntajäte: vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa,

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 216 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn jätteen määrä ja hyödyntäminen Vuonna 216 sekajätettä kerättiin koko toimialueella 44 37 tonnia.

Lisätiedot

Kiinteistössä on kone- ja metallialan koulutusta sekä autoalan koulutusta.

Kiinteistössä on kone- ja metallialan koulutusta sekä autoalan koulutusta. Laatija Päiväys Asiakirja Matti Katila 2.6.2010 Jätehuoltosuunnitelma Kohde Helsingin tekniikan alan oppilaitos Ilkantie 3, Helsinki 1 Johdanto 2 Lainsäädäntö 3 Vastuut 4 Tavoitteet Kiinteistössä on kone-

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen käsittelytaksan ja järjestetyn jätteenkuljetuksen kuljetustaksan muutos

Yhdyskuntajätteen käsittelytaksan ja järjestetyn jätteenkuljetuksen kuljetustaksan muutos Yhdyskuntajätteen käsittelytaksan ja järjestetyn jätteenkuljetuksen kuljetustaksan muutos Tela 17.4.2012 Valmistelija: Kuntatekniikka, rakennuspäällikkö Risto Lehtonen, puh. 234 4384 Jätelain mukaan jätehuollosta

Lisätiedot

Miten Jyväskylän muovipakkausten

Miten Jyväskylän muovipakkausten Keski-Suomi kohti kiertotaloutta seminaari 29.8.2019 klo 12 16 Veturitallit, Kokoustila Kisko, Veturitallinkatu 6, Jyväskylä Miten Jyväskylän muovipakkausten kiinteistökeräyksessä onnistuttiin? Esko Martikainen

Lisätiedot

PAKKAUSTEN EROT SUHTEESSA MUIHIN TUOTTAJAVASTUUJAKEISIIN

PAKKAUSTEN EROT SUHTEESSA MUIHIN TUOTTAJAVASTUUJAKEISIIN 1 (9) MUISTIO 10.2.2010 PAKKAUSTEN EROT SUHTEESSA MUIHIN TUOTTAJAVASTUUJAKEISIIN 1 Tausta Pakkausten tuottajavastuu on nykyisen jätelain 18 j :n mukaisesti osittainen. Osasta pakkausjätteen jätehuollosta

Lisätiedot

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Aiempia kokemuksia energiahyötykäytöstä Keski- Savossa Poltettavaa muovijätettä kerättiin

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä Jäteselviytyjät 2013 Tietokilpailu Koulun nimi Paikkakunta Luokka Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) 1. 2. 3. pisteet yhteensä / 90 pistettä 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Miksi jätteitä

Lisätiedot

JÄTEHUOLLON PALVELUTASO VESTIA OY:N ALUEELLA

JÄTEHUOLLON PALVELUTASO VESTIA OY:N ALUEELLA 1/4 JÄTEHUOLLON PALVELUTASO VESTIA OY:N ALUEELLA 1. Johdanto Jätehuollon palvelutasolla määritellään millaisia jätehuoltopalveluja alueen asukkaille ja yrityksille tarjotaan Vestia Oy:n alueella. Vestia

Lisätiedot

Vuodenvaihde tuo muutoksia asukkaiden jätehuoltoon

Vuodenvaihde tuo muutoksia asukkaiden jätehuoltoon TIEDOTE 30.12.2015 Vapaa julkaistavaksi Vuodenvaihde tuo muutoksia asukkaiden jätehuoltoon Kaatopaikkakielto ei vaikuta asukkaan lajitteluun Biohajoavan eli orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto astuu voimaan

Lisätiedot

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUU

PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUU www.rinkiin.fi PAKKAUSJÄTTEEN TUOTTAJAVASTUU KOKOEKO-seminaari 18.2.2016 Savonia-ammattikorkeakoulu, Opistontie 2 Kuopio Jari Koivunen Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy SUOMEN PAKKAUSKIERRÄTYS RINKI OY

Lisätiedot

Uusi opas jätehuoltomääräysten laatimiseen mikä on muuttunut?

Uusi opas jätehuoltomääräysten laatimiseen mikä on muuttunut? Uusi opas jätehuoltomääräysten laatimiseen mikä on muuttunut? Kehittämisinsinööri Tuulia Innala & Projekti-insinööri Henna Luukkonen Kuntamarkkinat 10.9.2014 Kunnan tehtävät jätehuollossa Kunta (omistajana,

Lisätiedot

Vuoden 2011 jätelaki

Vuoden 2011 jätelaki Vuoden 2011 jätelaki Vanhat jätelait Jätehuoltolaki 1978 Vuoden 1993 jätelaki Vuoden 2011 jätelaki Huom. siirtymäsäännökset esim. lain 35 vuodelta 1993 ja asetuksen 4 luku jäävät voimaan (Valtion osallistuminen

Lisätiedot

Mustialan navetan jäteopas

Mustialan navetan jäteopas Mustialan navetan jäteopas Hämeen ammattikorkeakoulussa pyritään toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Näitä periaatteita sovelletaan myös navetan toimintoihin. Pääperiaate on ottaa huomioon

Lisätiedot

Jätehuolto tärkeä tehtävä

Jätehuolto tärkeä tehtävä Jätehuolto tärkeä tehtävä Sabina Lindström ympäristökouluttaja Rosk n Roll -jätehuoltopalvelu 2018 Luennon sisältö Luennolla käydään läpi jätteisiin ja kierrätykseen liittyviä asioita Jätehuollon tärkeys

Lisätiedot

www.pori.fi/porinjatehuolto Yhteistyössä ympäristön ja asukkaiden eduksi.

www.pori.fi/porinjatehuolto Yhteistyössä ympäristön ja asukkaiden eduksi. www.pori.fi/porinjatehuolto Yhteistyössä ympäristön ja asukkaiden eduksi. Porin kierrätyskeskus Savipajakatu 8, 860 Pori (Tiiliruukki) Asiakaspalvelu: puh. 0 6 56 Avoinna: maanantai tiistai, torstai 9

Lisätiedot

Muovien materiaalihyödyntämisen mahdollisuudet

Muovien materiaalihyödyntämisen mahdollisuudet Muovien materiaalihyödyntämisen mahdollisuudet 21.11.2018 Suomen Uusiomuovi Oy Perustettu 1992 toiminnan käynnistys 1997 Yleishyödyllinen osakeyhtiö Vuoden 2017 liikevaihto oli noin 5,3 milj. euroa Hoitaa

Lisätiedot

KÄYTETTY PAKKAUS KIERTÄÄ RAAKA-AINEEKSI

KÄYTETTY PAKKAUS KIERTÄÄ RAAKA-AINEEKSI 1 www.rinkiin.fi KÄYTETTY PAKKAUS KIERTÄÄ RAAKA-AINEEKSI Packsummit 2018, Sibelius-talo, Lahti, 31.10.2018 Juha-Heikki Tanskanen Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy SISÄLTÖ 1. Mikä pakkausten tuottajavastuu?

Lisätiedot

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER)

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER) VALTSU:n painopistealueetsähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SER) Tarja-Riitta Blauberg /YM VALTSUn sidosryhmätilaisuus 23.9.2015 SYKEssä 1 VALTSUn painopistealueet Yhdyskuntajäte Biohajoava jäte Rakennusjäte

Lisätiedot

Pirkanmaan Jätehuolto Oy

Pirkanmaan Jätehuolto Oy Pirkanmaan Jätehuolto Oy Pirkanmaan Jätehuolto Oy 17 osakaskuntaa omistavat yhtiön asukaslukujensa mukaisessa suhteessa yhtiö toimii omakustannusperiaatteella n. 60 työntekijää Jätehuollon työnjako Pirkanmaan

Lisätiedot

LIITE 4. Lisätietopyyntö Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie Kerava. Hakemus 11030/ /2015

LIITE 4. Lisätietopyyntö Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie Kerava. Hakemus 11030/ /2015 LIITE 4 1 Jätekonsultointi Sawa Oy Pekka Soini Angervontie 8 04260 Kerava Hakemus 11030/14.06.02/2015 Mehiläinen Oy:n sekä Mediverkko-yhtiöiden poikkeuslupahakemus Olemme vastaanottaneet edustamanne Mehiläinen

Lisätiedot

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Kaskisten kalarantapäivät / Merja Rosendal

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Kaskisten kalarantapäivät / Merja Rosendal Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Kaskisten kalarantapäivät 30.6.2018 / Merja Rosendal TIETOA YHTIÖSTÄ Kahdeksan kunnan vuonna 1996 perustama jätelaitos Jurva liitetty Kurikkaan 2009 Pinta-ala 4825 km 2

Lisätiedot

Jätehuoltomääräykset 2015. 21.5.2015 Esittäjän nimi 1

Jätehuoltomääräykset 2015. 21.5.2015 Esittäjän nimi 1 Jätehuoltomääräykset 2015 21.5.2015 Esittäjän nimi 1 Jätehuoltomääräykset Jätelain (646/2011) 91 :n mukaisesti kunta voi antaa lain täytäntöön panemiseksi tarpeellisia paikallisista oloista johtuvia, kuntaa

Lisätiedot

Jätehuollon tilatarpeet kaavoituksessa. Ohje kuntien kaavoittajille

Jätehuollon tilatarpeet kaavoituksessa. Ohje kuntien kaavoittajille Jätehuollon tilatarpeet kaavoituksessa Ohje kuntien kaavoittajille 22.8.2018 1. Johdanto Jätehuollon aluevaraukset on tärkeää ottaa huomioon kaavoituksessa, jotta asukkaiden jätehuoltopalvelut ovat helposti

Lisätiedot

Kunnan, jätelautakunnan ja jäteyhtiön rooleista. Loimi-Hämeen jätehuolto 6.9.2013 Lakiasiainpäällikkö Leena Eränkö

Kunnan, jätelautakunnan ja jäteyhtiön rooleista. Loimi-Hämeen jätehuolto 6.9.2013 Lakiasiainpäällikkö Leena Eränkö Kunnan, jätelautakunnan ja jäteyhtiön rooleista Loimi-Hämeen jätehuolto 6.9.2013 Lakiasiainpäällikkö Leena Eränkö Kuntien jätehuoltoyksinoikeus jatkuu YHDYSKUNTAJÄTEHUOLTO = julkinen välttämättömyyspalvelu

Lisätiedot

Jätehuollon tuottajavastuuvalvonta

Jätehuollon tuottajavastuuvalvonta Jätehuollon tuottajavastuuvalvonta Tuottajavastuuiltapäivä 2016 Tampere-talo 3.11.2016 Teemu Virtanen Johtava tuottajavastuuvalvoja Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 31.10.2016 Pakkaukset

Lisätiedot

HINNASTO YRITYKSILLE 5/2010 4.11.2010

HINNASTO YRITYKSILLE 5/2010 4.11.2010 HINNASTO YRITYKSILLE 5/2010 4.11.2010 SISÄLLYSLUETTELO 1. JÄTTEIDEN VASTAANOTTO TOIMINTAOHJEET 3 2. DOMARGÅRDIN JÄTEASEMAN VASTAANOTTOHINNAT 4 3. PIENJÄTEASEMIEN VASTAANOTTOHINNAT 6 4. JÄTEASTIOIDEN TYHJENNYSMAKSUT

Lisätiedot

HYVÄ JÄTEKATOS. katon lape kulkusuunnasta. riittävän leveä oviaukko. ei ovea. luiska, ei kynnystä

HYVÄ JÄTEKATOS. katon lape kulkusuunnasta. riittävän leveä oviaukko. ei ovea. luiska, ei kynnystä HYVÄ JÄTEKATOS t o i m i v a j a t u r v a l l i n e n katon lape kulkusuunnasta poispäin riittävän leveä oviaukko ei ovea luiska, ei kynnystä auto pääsee esteettä ja turvallisesti jätekatoksen välittömään

Lisätiedot

Askelmerkit jätelain ja asetusten toimeenpanoon

Askelmerkit jätelain ja asetusten toimeenpanoon Askelmerkit jätelain ja asetusten toimeenpanoon Jätelain ja asetusten toimeenpano kunnissa YHDEKSÄN POIMINTAA JÄTELAISTA HYVÄN JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMISEKSI Uusi jätelaki astuu voimaan 1.5.2012. Kuntien

Lisätiedot

JÄTEHUOLTO MUUTTUU POLVIJÄRVELLÄ 1.1.2012 ALKAEN

JÄTEHUOLTO MUUTTUU POLVIJÄRVELLÄ 1.1.2012 ALKAEN Jätehuollon järjestäminen 1.1.2012 alkaen Jätehuolto siirtyy 1.1.2012 alkaen kokonaisuudessaan Joensuun Seudun jätehuolto Oy:n vastattavaksi. Jäteyhtiö on kilpailuttanut jätteenkuljetuksen kaikkien osakaskuntien

Lisätiedot

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi.

Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi. Paikkakunta. 1. Oppilas Etunimi. Sukunimi. Tietokilpailu 2015 Täytä selvällä käsialalla koulun ja joukkueen yhteystiedot. Onnea kilpailuun! Koulun nimi Paikkakunta Joukkue 1. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 2. Oppilas Etunimi Sukunimi Luokka 3.

Lisätiedot

Vastine ehdotuksesta jätehuoltomääräyksiksi saatuihin lausuntoihin

Vastine ehdotuksesta jätehuoltomääräyksiksi saatuihin lausuntoihin Vastine ehdotuksesta jätehuoltomääräyksiksi saatuihin lausuntoihin Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:n omistajakunnat ovat pyytäneet lausuntoja ehdotukseen uusiksi jätehuoltomääräyksiksi. Ehdotus on valmisteltu

Lisätiedot

HINNASTO KOTITALOUKSILLE 4/2010 4.11.2010

HINNASTO KOTITALOUKSILLE 4/2010 4.11.2010 HINNASTO KOTITALOUKSILLE 4/2010 4.11.2010 SISÄLLYSLUETTELO: 1. JÄTEASEMIEN VASTAANOTTOHINNAT 3 2. KIINTEISTÖN JÄTEMAKSUT 4-6 Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy Ankkurikatu 8, 06100 Porvoo Asiakaspalvelu, puh.

Lisätiedot

Yhteenveto Jätekukon asiakaskyselyjen tuloksista (2017)

Yhteenveto Jätekukon asiakaskyselyjen tuloksista (2017) 0..08 Yhteenveto Jätekukon asiakaskyselyjen tuloksista (07) Jäteyhtiö Jätekukko teki syksyllä 07 asiakastyytyväisyyskyselyjä, joista saatuja tuloksia hyödynnetään palvelujen kehittämisessä sekä jätehuollon

Lisätiedot

PERÄMEREN JÄTEHUOLTO OY. Jätehuollon palvelutason määrittely

PERÄMEREN JÄTEHUOLTO OY. Jätehuollon palvelutason määrittely PERÄMEREN JÄTEHUOLTO OY Jätehuollon palvelutason määrittely 2020-2023 1 Sisällysluettelo 1 Yleistä... 2 2 Jätemaksu... 3 Jätemaksun palvelutaso:... 4 3 Kiinteistökohtainen jätteen kuljetus... 5 Kiinteistökohtaisen

Lisätiedot

Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi

Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi 11.10.2012 Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi Juha-Heikki Tanskanen Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy Jätehuolto ja ilmastonmuutos (vuosi 2010, lähde Tilastokeskus) Suomen khk-päästöt:

Lisätiedot

Mitä muutoksia tuo,ajavastuuseen? Tarja- Rii,a Blauberg, ympäristöministeriö 27. valtakunnalliset Jätehuoltopäivät Tampere 9.10.

Mitä muutoksia tuo,ajavastuuseen? Tarja- Rii,a Blauberg, ympäristöministeriö 27. valtakunnalliset Jätehuoltopäivät Tampere 9.10. Mitä muutoksia tuo,ajavastuuseen? Tarja- Rii,a Blauberg, ympäristöministeriö 27. valtakunnalliset Jätehuoltopäivät Tampere 9.10.2013 Esityksen sisältö - Tuo,ajavastuusäännösten keskeiset muutokset jätelaissa

Lisätiedot

Haja-asutusalueiden jätehuolto tienpitäjän näkökulmasta Haja-asutusalueiden jätehuolto -seminaari 2.2.2005 Kuopio

Haja-asutusalueiden jätehuolto tienpitäjän näkökulmasta Haja-asutusalueiden jätehuolto -seminaari 2.2.2005 Kuopio 1 Haja-asutusalueiden jätehuolto tienpitäjän näkökulmasta Haja-asutusalueiden jätehuolto -seminaari 2.2.2005 Kuopio Ympäristövastaava Airi Muhonen / Tiehallinto, Savo-Karjalan tiepiiri 2 Levähdys- ja pysäköimisalueet

Lisätiedot

Tuottajavastuun tilannepäivitys

Tuottajavastuun tilannepäivitys 10.2.2015, Savonia-ammattikorkeakoulu KOKOEKO-seminaari Tuottajavastuun tilannepäivitys Jari Koivunen 1 Esityksen sisältö Pakkausten tuottajavastuu PYR ja tuottajayhteisöt Mitä lainsäädäntö vaatii? PYRin

Lisätiedot

Ehdotus kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksaksi 1.1.2015 alkaen

Ehdotus kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksaksi 1.1.2015 alkaen Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 4/2014 1 (1) 24 Asianro 7006/02.05.00/2014 Ehdotus kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksaksi 1.1.2015 alkaen Palvelupäällikkö Saija Pöntinen

Lisätiedot

Jätemäärien laskenta yrityksessä ja yhteisössä

Jätemäärien laskenta yrityksessä ja yhteisössä Jätemäärien laskenta yrityksessä ja yhteisössä Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster Helsinki Region Environmental Services Authority Raportit ja

Lisätiedot

Kyjäte Oheismateriaali asia 15

Kyjäte Oheismateriaali asia 15 Kyjäte 29.11.2018 Oheismateriaali asia 15 Kotkan kaupunki Kaupunginhallitus Asia: Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien Kotkan Vihreiden valtuustoaloitetta 8.4.2018 muovin kierrätyksen lisääminen Kotkassa

Lisätiedot

JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ. 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1

JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ. 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1 JÄTTEIDEN KÄSITTELY PINTAKÄSITTELYSSÄ 9.9.2014 Copyright Isto Jokinen 1 MIKSI JÄTTEET LAJITELLAAN? Tavoitteena on: - Vähentää kaatopaikalle menevän jätteen määrää - Kierrättää käyttökelpoisia materiaaleja

Lisätiedot

Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä

Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä Päivi Urrila Hämeenlinnan seudullisen ympäristötoimen monisteita 14 2008 Hämeenlinnan kaupunki Urrila,

Lisätiedot

KOKOEKO Kuopio 24.2.2011. Jätelaki ja muutokset kuntien jätelaitoksille

KOKOEKO Kuopio 24.2.2011. Jätelaki ja muutokset kuntien jätelaitoksille KOKOEKO Kuopio 24.2.2011 Jätelaki ja muutokset kuntien jätelaitoksille Yhdyskuntajätehuollon vastuunjako Yhdyskuntajätteen kokonaismäärä on noin 2,8 milj.tonnia. Teollisuus 22 % Rakentaminen 31 % Yhdyskuntajäte

Lisätiedot

KÄSITTEET, MÄÄRITELMÄT JA TILASTOINTI PUUJÄTTEIDEN UUDELLEENKÄYTTÖÖN VALMISTELUSTA, KIERRÄTYKSESTÄ JA HYÖDYNTÄMISESTÄ

KÄSITTEET, MÄÄRITELMÄT JA TILASTOINTI PUUJÄTTEIDEN UUDELLEENKÄYTTÖÖN VALMISTELUSTA, KIERRÄTYKSESTÄ JA HYÖDYNTÄMISESTÄ Eero Myller Projektipäällikkö Lassila & Tikanoja KÄSITTEET, MÄÄRITELMÄT JA TILASTOINTI PUUJÄTTEIDEN UUDELLEENKÄYTTÖÖN VALMISTELUSTA, KIERRÄTYKSESTÄ JA HYÖDYNTÄMISESTÄ Puujätteet kiertoon seminaari 27.5.2015

Lisätiedot

LAUSUNTO HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUKSELLE VALTUUSTOALOITTEESTA KIERRÄTYKSEN EDISTÄMISEKSI

LAUSUNTO HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUKSELLE VALTUUSTOALOITTEESTA KIERRÄTYKSEN EDISTÄMISEKSI Hallitus 51 24.04.2015 LAUSUNTO HELSINGIN KAUPUNGINHALLITUKSELLE VALTUUSTOALOITTEESTA KIERRÄTYKSEN EDISTÄMISEKSI 994/00.02.023.0230/2015 Hallitus 51 Esittelijä Toimialajohtaja Petri Kouvo Valmistelija

Lisätiedot

Jätehuollon kehittäminen Pöytyän kunnan kiinteistöissä Yläneellä

Jätehuollon kehittäminen Pöytyän kunnan kiinteistöissä Yläneellä Jätehuoltokartoitus 1(6) 16.2.2015 Turun Seudun Jätehuolto Oy Toni Tikkanen, puh. 020 728 2116 Kuormakatu 17 20380 Turku Pöytyän kunta Tarmo Rantanen Jätehuollon kehittäminen Pöytyän kunnan kiinteistöissä

Lisätiedot

Pientalon jätehuolto. Maija Palomäki

Pientalon jätehuolto. Maija Palomäki Pientalon jätehuolto Maija Palomäki 14.3.2018 Sisältö Omakotiasujan jätehuoltopalvelut Jäteastian yhteiskäyttö Kompostointi Risujen käsittely Monilokeroinen jäteastia Lisätietoa jäteasioista Omakotiasujan

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2007

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2007 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN JÄTETAKSA 2007 Kaupunkisuunnittelulautakunta on hyväksynyt 12.12.2006 sekä määrännyt tulemaan voimaan 1.1.2007 alkaen. 1 Järjestämästään jätehuollosta aiheutuvien jätteen kuljetus-,

Lisätiedot

Kerättävät jätelajit Taloyhtiössä kerätään nyt myös muovijätettä jolle löytyy oma säiliö. Kaikki jätteet kerätään nyt syväkeräyssäiliöistä:

Kerättävät jätelajit Taloyhtiössä kerätään nyt myös muovijätettä jolle löytyy oma säiliö. Kaikki jätteet kerätään nyt syväkeräyssäiliöistä: freddis As Oy Porintie 2 Jäteaseman asennustyöt valmiit Jäteaseman asennustyöt ovat viimeistelyjä vaille valmiit ja kaikkia säiliöitä voi käyttää. Syväkeräyssäiliöiden edusta asfaltoidaan samassa yhteydessä

Lisätiedot

Muovit Keski-Suomen Circwaste tiekartalla: muovipakkausten erilliskeräyksen elinkaaritarkastelun tulokset

Muovit Keski-Suomen Circwaste tiekartalla: muovipakkausten erilliskeräyksen elinkaaritarkastelun tulokset Muovit Keski-Suomen Circwaste tiekartalla: muovipakkausten erilliskeräyksen elinkaaritarkastelun tulokset Outi Pakarinen Keski-Suomen liitto outi.pakarinen@keskisuomi.fi @Outi_Pakarinen 1 CIRCWASTE-osahankkeet

Lisätiedot

RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70%

RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70% RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70% Laura Kemppainen, Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj RAKENNUSTOIMINNAN JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN Rakennustoiminnan jätehuolto on järjestettävä jätelain

Lisätiedot

JÄTETAKSA ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA. Äänekoski. Hyväksytty jätelautakunnassa SISÄLTÖ

JÄTETAKSA ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA. Äänekoski. Hyväksytty jätelautakunnassa SISÄLTÖ JÄTETAKSA 1.1.2018 ALKAEN SYDÄN-SUOMEN JÄTELAUTAKUNTA Äänekoski Hyväksytty jätelautakunnassa 7.11.2017 37 SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ JÄTETAKSASTA JA JÄTEMAKSUISTA... 2 1 Jätemaksun perusteet ja soveltamisalue...

Lisätiedot

Tekninen lautakunta Jätehuoltomääräykset 358/ /2016

Tekninen lautakunta Jätehuoltomääräykset 358/ /2016 Tekninen lautakunta 60 04.05.2016 Jätehuoltomääräykset 358/00.01.01.00/2016 TELA 60 Kunnalliset jätehuoltomääräykset ovat paikallisia, sitovia säännöksiä, jotka annetaan jätelain (646/2011) 91 :n nojalla.

Lisätiedot

Jätehuoltomääräykset KOKOEKO-SEMINAARI SAIJA PÖNTINEN

Jätehuoltomääräykset KOKOEKO-SEMINAARI SAIJA PÖNTINEN Jätehuoltomääräykset KOKOEKO-SEMINAARI SAIJA PÖNTINEN 18.2.2016 Jätehuollon tehtävät ja roolit kunnassa Jätehuollon järjestämisen viranomaistehtävät Jätehuollon palvelutehtävät Omistajaohjaus (kunnat)

Lisätiedot

Jätehuolto Etelä-Karjalassa

Jätehuolto Etelä-Karjalassa Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy on yhdeksän eteläkarjalaisen kunnan Imatran, Lappeenrannan, Lemin, Luumäen, Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden, Savitaipaleen ja Taipalsaaren omistama jäteyhtiö. Tehtävänämme

Lisätiedot

Opas jätehuoltomääräysten laatimiseen

Opas jätehuoltomääräysten laatimiseen Opas jätehuoltomääräysten laatimiseen Kehittämisinsinööri Tuulia Innala Keskkonnafoorum Tallinna 26.3.2014 Kuntaliiton laatima jätehuoltomääräysten malli julkaistu Jätehuoltomääräysten laatiminen - Opas

Lisätiedot

Jätelajit E N E M M Ä N O S A A M I S T A. Virpi Lyytimäki 14.12.2011 1

Jätelajit E N E M M Ä N O S A A M I S T A. Virpi Lyytimäki 14.12.2011 1 Jätelajit E N E M M Ä N O S A A M I S T A Virpi Lyytimäki 14.12.2011 1 Metalli KYLLÄ metalliset purkit ja tölkit, kuivat maalipurkit tölkkien kannet, korkit einesten alumiinivuoat lämpö- ja ulkokynttilöiden

Lisätiedot

Isännöitsijän jäteopas

Isännöitsijän jäteopas Isännöitsijän jäteopas www.kiertokapula.fi Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Lainsäädäntö... 4 3. Jätejakeet... 5 Hyötyjätteet... 5 Biojäte... 5 Kuivajäte / Sekajäte... 5 Erikseen kuljetettavat jätejakeet...

Lisätiedot

Jätehuollon kevätpäivä 2014 Keskitetty jätehuoltoratkaisu Hiukkavaara. Antero Kiljunen suunnitteluinsinööri, Oulun Jätehuolto

Jätehuollon kevätpäivä 2014 Keskitetty jätehuoltoratkaisu Hiukkavaara. Antero Kiljunen suunnitteluinsinööri, Oulun Jätehuolto Jätehuollon kevätpäivä 2014 Keskitetty jätehuoltoratkaisu Hiukkavaara Antero Kiljunen suunnitteluinsinööri, Oulun Jätehuolto Oulun Jätehuolto Oulun kaupungin liikelaitos Maan viidenneksi suurin jätelaitos

Lisätiedot

Ratkaisuja kierrätyksen lisäämiseksi kokeiluhankkeiden tuloksia. Sirje Stén, ympäristöministeriö Kiertotalous nyt Helsinki 15.2.

Ratkaisuja kierrätyksen lisäämiseksi kokeiluhankkeiden tuloksia. Sirje Stén, ympäristöministeriö Kiertotalous nyt Helsinki 15.2. Ratkaisuja kierrätyksen lisäämiseksi kokeiluhankkeiden tuloksia Sirje Stén, ympäristöministeriö Kiertotalous nyt Helsinki 15.2.2019 Yhdyskuntajätteen kierrätyksen kokeiluhankkeet Käytännön keinoja yhdyskuntajätteen

Lisätiedot

JÄTELAUTAKUNTA JÄTETAKSA. Oy Botniarosk Ab:n toimialueella 01.05.2013

JÄTELAUTAKUNTA JÄTETAKSA. Oy Botniarosk Ab:n toimialueella 01.05.2013 JÄTELAUTAKUNTA JÄTETAKSA Oy Botniarosk Ab:n toimialueella 01.05.2013 Isojoen, Karijoen, Kaskisten, Kauhajoen, Kristiinankaupungin, Kurikan (Jurvan osalta), Närpiön ja Teuvan yhteinen jätelautakunta on

Lisätiedot

JÄTEHUOLTO HÄMEENLINNASSA

JÄTEHUOLTO HÄMEENLINNASSA päivitetty 30.4.2013 JÄTEHUOLTO HÄMEENLINNASSA Kiinteistön jätehuolto Hämeenlinnan alueella on sopimusperusteinen jätteenkuljetus. Kaikkien kiinteistöjen on liityttävä järjestettyyn jätteenkuljetukseen.

Lisätiedot

Tuottajavastuu. Sähkö ja elektroniikkalaitteet

Tuottajavastuu. Sähkö ja elektroniikkalaitteet Tuottajavastuu Sähkö ja elektroniikkalaitteet 1 Tuotteen elinkaari Valmistuksen raaka-aineet Suunnittelu RoHs: Ympäristölle vaarallisten aineiden käytön rajoitukset EuP: Tuotesuunnittelu ja valmistus Uudelleenkäyttö,

Lisätiedot

Jätehuoltosäädökset ja -tavoitteet. Ympäristökeskus / Ympäristönsuojelutoimisto Tuula-Anneli Kinnunen

Jätehuoltosäädökset ja -tavoitteet. Ympäristökeskus / Ympäristönsuojelutoimisto Tuula-Anneli Kinnunen 1 Jätehuoltosäädökset ja -tavoitteet Ympäristökeskus / Ympäristönsuojelutoimisto Tuula-Anneli Kinnunen 30.11.2010 2 JÄTELAINSÄÄDÄNNÖN TAVOITTEET Ehkäistä jätteen syntymistä, edistää jätteen hyödyntämistä

Lisätiedot

Jätelain täytäntöönpanosta kuntien kannalta. Leena Eränkö 13.9.2012

Jätelain täytäntöönpanosta kuntien kannalta. Leena Eränkö 13.9.2012 Jätelain täytäntöönpanosta kuntien kannalta Leena Eränkö 13.9.2012 23 Kunnan jätehuoltoviranomainen Kunnalle kuuluvista tämän lain mukaisista jätehuollon viranomaistehtävistä huolehtii kunnan määräämä

Lisätiedot

Vastineet yritysten ja yhteisöjen lausuntoihin

Vastineet yritysten ja yhteisöjen lausuntoihin Vastineet yritysten ja yhteisöjen lausuntoihin Sivu 1 / 8 Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry Määritelmässä (2, s. 5) kuljetusjärjestelmäpäätös todetaan seuraavasti: Jos päätöstä ei ole, on jätehuoltomääräysten

Lisätiedot

Jätelainsäädäntö, jätehuollon työnjako. Joensuu 24.10.2013 Lakiasiainpäällikkö Leena Eränkö

Jätelainsäädäntö, jätehuollon työnjako. Joensuu 24.10.2013 Lakiasiainpäällikkö Leena Eränkö Jätelainsäädäntö, jätehuollon työnjako Joensuu 24.10.2013 Lakiasiainpäällikkö Leena Eränkö Kunnalle säädetty yhdyskuntajätehuollon tehtäviä Ei ole uutta - jo 1970-luvulta asti samat tehtävät! KUNTA jätelaissa

Lisätiedot

JÄTEHUOLLON PERUSMAKSUTAKSA KEMIÖNSAARESSA, PAIMIOSSA, SALOSSA JA SAUVOSSA 1.1.2013 ALKAEN

JÄTEHUOLLON PERUSMAKSUTAKSA KEMIÖNSAARESSA, PAIMIOSSA, SALOSSA JA SAUVOSSA 1.1.2013 ALKAEN PERUSMAKSUTAKSA, luonnos Sivu 1/2 Nähtävillä 10.9. 23.9.2012 ja 1.10.-8.10.2012 (maksuliite lisätty) JÄTEHUOLLON PERUSMAKSUTAKSA KEMIÖNSAARESSA, PAIMIOSSA, SALOSSA JA SAUVOSSA 1.1.2013 ALKAEN 1 LÄHTÖKOHTIA

Lisätiedot

EU:n jätesäädösten vaikutus Suomen jätehuoltoon. Erityisasiantuntija Tuulia Innala

EU:n jätesäädösten vaikutus Suomen jätehuoltoon. Erityisasiantuntija Tuulia Innala EU:n jätesäädösten vaikutus Suomen jätehuoltoon Erityisasiantuntija Tuulia Innala 12.9.2019 Jätelainsäädännön uudistus: kierrätys kuntoon ja vauhtia kiertotalouteen Jätteen määrä ja haitallisuus vähenevät

Lisätiedot

Kuntien yhteinen jätelautakunta, 13.3.2013

Kuntien yhteinen jätelautakunta, 13.3.2013 Kuntien yhteinen jätelautakunta, 13.3.2013 Hattula, Hausjärvi, Hyvinkää, Hämeenlinna, Janakkala, Järvenpää, Kerava, Loppi, Mäntsälä, Riihimäki, Tuusula ja Valkeakoski jätehuoltokoordinaattori Heli Virtanen

Lisätiedot

Seminaari. RePlast FinEst MIHIN MENEE MUOVI? Suomessa ja Virossa

Seminaari. RePlast FinEst MIHIN MENEE MUOVI? Suomessa ja Virossa Seminaari RePlast FinEst MIHIN MENEE MUOVI? Suomessa ja Virossa 16.11.2005 klo 12:00-16:00 Lahden Messukeskus Sali 1 Muovi Plastics QualiFinn 2005- messut Muovien kierrätystä ja uusiokäyttöä ohjaava lainsäädäntö

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ LAUSUNNOISTA JA MIELIPITEISTÄ SEKÄ VASTAUS NIIHIN

TIIVISTELMÄ LAUSUNNOISTA JA MIELIPITEISTÄ SEKÄ VASTAUS NIIHIN TIIVISTELMÄ LAUSUNNOISTA JA MIELIPITEISTÄ SEKÄ VASTAUS NIIHIN Lausunnot 1) Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy, joka edustaa myös Suomen Kuitukierrätys Oy:tä, Suomen Keräyslasiyhdistys ry:tä, Mepak-Kierrätys

Lisätiedot

Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat. Keräysvälineet

Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat. Keräysvälineet Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat Keräysvälineet Valtioneuvoston asetus jätteistä 179/2012 Rakennus- ja purkujätteen määrän ja haitallisuuden vähentäminen Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava

Lisätiedot

Muovipakkausten erilliskeräyksen täydentäminen Keski- Suomessa

Muovipakkausten erilliskeräyksen täydentäminen Keski- Suomessa Muovipakkausten erilliskeräyksen täydentäminen Keski- Suomessa Circwaste kokous, 5.11.2018 Keski-Suomen liitto outi.pakarinen@keskisuomi.fi @Outi_Pakarinen 1 Sairaalan jätehuollon optimointi Circwaste

Lisätiedot

Mikkelin kaupunki Esitys jätehuoltotaksaksi v.201 3 JÄTEMAKSUTAKSA V.2013. Tämä jätemaksutaksa on voimassa 1.1.2013 alkaen.

Mikkelin kaupunki Esitys jätehuoltotaksaksi v.201 3 JÄTEMAKSUTAKSA V.2013. Tämä jätemaksutaksa on voimassa 1.1.2013 alkaen. Kaupunginhallitus 17.12.20 12 59 Liite 3 Mikkelin kaupunki Esitys jätehuoltotaksaksi v.201 3 JÄTEMAKSUTAKSA V.2013 Tämä jätemaksutaksa on voimassa 1.1.2013 alkaen. Yleistä 1 Jätelain ja asetuksen perusteella

Lisätiedot