KARTANON KAAVARUNKOALUEEN HULEVESISELVITYS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KARTANON KAAVARUNKOALUEEN HULEVESISELVITYS"

Transkriptio

1 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta KARTANON KAAVARUNKOALUEEN HULEVESISELVITYS Loppuraportti -P..

2 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta I Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.... Selvitysen lähtöohdat ja tavoitteet.... Projein organisaatio.... Käsitteitä... SELVITYSALUE JA SEN NYKYTILA.... Selvitysalueen sijainti, valuma-alueet ja reitit.... Maanäyttö.... Maa- ja allioperä seä pohjavesialueet... HYDROLOGINEN TARKASTELU.... Suunniteltu maanäyttö.... Maanäytön hydrologiset vaiutuset..... Valuma-alueet ja reitit..... Läpäisemättömien pintojen määrä ja hulevesien muodostuminen..... Pohjavesialueet..... Maisemallisesti ja luontoarvoiltaan huomioitavat ohteet..... Pilaantuneet alueet.... Tulvaherät alueet... HULEVESIEN HALLINNAN TARVE JA TAVOITTEET.... Hulevesien hallinnan yleiset periaatteet.... Hulevesien hallinnan tarve... HULEVESIEN HALLINTATOIMENPITEET.... Kiinteistöohtaiset toimenpiteet..... Hulevesien muodostumisen vähentäminen..... Hulevesien pintajohtaminen..... Hulevesien viivytys.... Kesitetyt toimenpiteet..... Yleisuvaus..... Sijainti..... Mitoitus.... Tulvareitit.... Muut toimenpiteet.... Kesitettyjen viivytysraenteiden ja tulvareittien toteuttamisjärjestys... HULEVESIEN HALLINTATOIMENPITEILLÄ SAAVUTETTAVAT TAVOITTEET... YHTEENVETO JA JOHTOPÄÄTÖKSET... LTE Valuma-alueartta :.. LTE Kartano I aavaruno ja ideasuunnitelma Maanäyttöluonnos.. (Aritehdit Anttila & Rusanen Oy) LTE Kesitettyjen hulevesien hallintatoimenpiteiden sijaintiartta :.. LTE Kartta tulvaheristä alueista :..

3 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P SIPOON KUNTA KARTANON KAAVARUNKOALUEEN HULEVESISELVITYS JOHDANTO. Selvitysen lähtöohdat ja tavoitteet. Projein organisaatio. Käsitteitä Tehtävänä on laatia Sipoon unnassa sijaitsevan Kartano I:n aavarunoalueelle hulevesiselvitys. Selvitysalue sijaitsee Niilän ja Martinylän unnanosien alueella noin, m Sipoon esusen pohjoispuolella. Nyyisin selvitysalue ( ha) on pelto- ja metsävaltaista aluetta, joa maanäyttösuunnitelmien muaan muuttuu uudesi puutarhaaupunimaisesi asuinalueesi. Alueelle osoitetaan yleisten palvelujen alueita seä monipuolista asuinraentamista errostalo-, pienerrostalo- ja pientaloalueiden muodossa. Selvitysalueella vettä läpäisemättömien pintojen osuus tulee maanäyttömuutosten myötä muuttumaan merittävästi nyyiseen verrattuna. Työssä arvioidaan aavarungon muaisen raentamisen vaiutusia hulevesien määrään ja johtamiseen, seä arvioidaan esitetyn ja iinteistöohtaisen hulevesien hallinnan tarvetta ja mahdollisuusia. Hulevesiselvitys on tehty onsulttityönä FCG Finnish Consulting Group Oy:ssä, jossa työn projeipäälliönä on toiminut dipl.ins. Perttu Hyöty ja suunnittelijana dipl.ins. Elisa Puuronen. Työn tilaaja on Sipoon unta, jossa yhteyshenilönä on toiminut aavoittaja Pilvi Nummi-Sund. Valunnalla taroitetaan sitä osaa sadannasta, joa virtaa vesistöä ohti maan pinnalla, maaperässä tai allioperässä. Hulevesillä taroitetaan raennetuilta alueilla muodostuvaa, sade- tai sulamisvesien aiheuttamaa pintavaluntaa. Luonnontilaisia alueita raennettaessa veden normaali iertoulu häiriintyy johtuen luontaisen asvillisuuden seä vettä pidättävän maan pintaerrosen poistamisesta, painanteiden tasaamisesta ja heiosti vettä läpäisevien pintojen raentamisesta. Veden haihdunta- ja imeytymismahdollisuusien heientyessä pintavalunta lisääntyy. Tasaiset pinnat ja tehoas uivatus puolestaan lisäävät virtausnopeutta. Lisääntynyt ja nopeutunut pintavalunta huuhtoo valumapinnoilta muaansa enemmän erilaisia epäpuhtausia, uten iintoainesta, ravinteita seä baeereita. Hulevedet ja muu pintavalunta on perinteisesti oottu ojilla ja hulevesiviemäreillä ja johdettu pois raennetuilta alueilta mahdollisimman nopeasti ja tehoaasti osteuden aiheuttamien haittojen ehäisemisesi. Tästä voi seurata useita ongelmia, uten vesistöihin ohdistuvan epäpuhtausuormitusen asvua, eroosiota puru-uomissa, pohjavedenpinnan alenemista seä asvien ja eläinten elinolojen huononemista. US EPA.. Preliminary data summary of urban storm water best management practices. EPA--R--. Washington D.C.

4 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P SELVITYSALUE JA SEN NYKYTILA. Selvitysalueen sijainti, valuma-alueet ja reitit Selvitysalue sijoittuu pääosin. jaovaiheen valuma-alueelle (.), jona pinta-ala on, m ja joa lasee Sipoonjoeen Ollbäcenin autta. Itäpuolella osia selvitysalueesta sijoittuu Sipoonjoen alaosan alueelle (.). Selvitysalueen yleissijainti on esitetty uvassa. Kuva. Selvitysalueen sijainti.

5 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P Selvitysalue on pinta-alaltaan noin ha. Selvitysalueella ei ole hulevesiviemäröintiä. Suurin osa selvitysalueen valumavesistä lasee selvitysalueen läpi virtaavaan Ollbäceniin lasevaan ojaan, jona pääuoman pituus on noin m. Putousoreutta ojalla on noin m, josta suurin osa on ojan alaosalla. Uoman alaosa on osimainen ja maisemallisesti arvoas. Selvitysalueen länsiosan vesiä lasee myös Ollbäceniin lasevaan Gretasbäceniin. Pienehöiltä alueilta selvitysalueen itäpuolella vedet lasevat ojiin, joihin johdetaan hulevesiä nyyisiltä asuinalueilta ja jota lasevat edelleen Pornaisten tien itäpuolella peltojen läpi virtaaviin ojiin ja Sipoonjoeen. Kaavarunoalueen sijoittuminen valuma-alueille selvitettiin ja alueelle rajattiin olme päävaluma-aluetta. Valuma-alue, jona alueelle pääosa selvitysalueesta sijoittuu, jaettiin suunnittelua varten edelleen pienemmisi osavalumaalueisi (Kuva ). Selvitysalueen sijainti, osavaluma-alueet, päävedenjaajat ja purureitit on uvattu myös liitteenä olevassa valuma-alueartassa. Kuva. Valuma-aluejao selvitysalueella.

6 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P. Maanäyttö Selvitysalue on pääosin raentamatonta pelto- ja metsäaluetta. Pohjoisosassa on aiivisessa äytössä oleva uloilualue. Pohjoisosassa sijaitsee myös entinen ampumarata. Selvitysalueen eteläosassa on nyyisin pientaloaluetta seä Kerava-Kilpilahti-radan varressa Sipoon unnan vario raennusineen. Alla olevassa uvassa (Kuva ) on esitetty selvitysalue ilmauvassa. Kuva. Selvitysalue ilmauvassa.

7 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P. Maa- ja allioperä seä pohjavesialueet Selvitysalueen maaperä on suurelta osin savimaata. Alueen pohjoisosa ja viljelysmaisemasta esiin nousevat uulat ovat oreimmilta osiltaan alliota ja uuloiden ympärillä maaperä on moreenia. (AA&R ja Ramboll ) Osittain selvitysalueelle länsipuolella sijoittuu Niilän vedenhanintaa varten täreä pohjavesialue (I luoa). Osittain selvitysalueelle sen itäosassa sijoittuu puolestaan Nordanån pohjavesialue (I luoa). Kuva. Pohjavesialueet selvitysalueella (OIVA-ympäristötietopalvelu).

8 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P HYDROLOGINEN TARKASTELU. Suunniteltu maanäyttö Selvitysalueelle laaditun aavarungon muaan Kartano I -alueelle raennetaan asuinalue noin uudelle asuaalle. Alueen tehoaimmin raennetut alueet sijoittuvat alueen eteläosiin mahdollisimman lähelle Niilän asemaa. Alueen pohjois- ja itäosissa raentaminen on pientalotyyppistä mutta aupuniraenne on silti tiivis ja raentaminen tehoasta. Ollbäcen- ja Gretasbäcen-purolaasot muodostavat leveän vihervyöhyeen ja Kartanon esustan läpi ulee aupunimaisempi raennetun ympäristön esellä uleva puistoraitti, jona varrelle palvelut esittyvät. Alueen pohjoisosassa on laaja uloilualue (Kuva ). Suunniteltu maanäyttö on esitetty taremmin liitteessä. Suunnitellun maanäytön myötä vettä läpäisemättömien pintojen määrä selvitysalueella asvaa huomattavasti nyyisestä. Kuva. Suunniteltu maanäyttö ja valuma-aluejao.

9 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P. Maanäytön hydrologiset vaiutuset.. Valuma-alueet ja reitit Raentamisen myötä alueen hulevesien johtaminen ja tarvittavat hallintatoimenpiteet on suunniteltava. Raentaminen vaiuttaa virtausreitteihin ja vaiutusia voi olla myös valuma-aluejaoihin. Hulevesien hallinnan suunnittelussa esillä on ollut vaihtoehto, jossa osavaluma-alueen. vedet äännettäisiin lasemaan valuma-alueelle. Selvitysalueen raentuessa valuma-alueen hulevesien pääpurureittinä oleva uoma voidaan säilyttää avoimena ja osana viristysalueita ainain osavaluma-alueen. alaosalle saaa. Osavaluma-alueen. yläosassa voi olla putitettu osuus tarpeen hulevesien johtamisessa asuinalueiden läpi puistoosuudelle, missä uoma voi virrata avoimena Ollbäceniin lasuun saaa... Läpäisemättömien pintojen määrä ja hulevesien muodostuminen Maanäytön muutosen hydrologisia vaiutusia arvioidaan perustuen muutosiin läpäisemättömien pintojen määrässä. Sateen aiheuttamiin virtaamiin vaiuttaa läpäisemättömien pintojen määrä valuma-alueella, osa niiltä muodostuu suurin osa hulevesistä. Läpäisemättömien pintojen oonaismäärän arvioinnissa vettä läpäisevienin pintojen oletetaan olevan osittain läpäisemättömiä, jolloin esimerisi myös läpäiseviltä nurmipinnoilta muodostuu jonin verran välitöntä hulevesivaluntaa. Oletus pätee etenin ranasadetilanteissa, joissa läpäisevät pinnat eivät yene pidättämään tai imemään aiea niille satavaa vettä. Raennetuilla alueilla läpäisemättömien pintojen laatu tasoittuu ja altevuudet asvavat raentamattomiin alueisiin verrattuna, jolloin raennetuilla alueilla pintojen painanteisiin varastoituvan veden, eli painannesäilynnän määrä on pienempi uin raentamattomilla alueilla. Raennetuilla alueilla myös päällystämättömät pinnat ovat tiiviimpiä luonnontilaan verrattuna. Pintojen tasaaminen ja päällystäminen asvattaa virtausnopeusia, jolloin huleveden purautuminen alueelta nopeutuu ja äärevöityy. Hulevesien oonaismäärän ja virtaaman asvuun vaiuttavat myös raennettujen alueiden yleensä tehoaat eräämis- ja johtamistavat. Tarasteluissa äytetyt läpäisemättömän pinnan osuudet (TIA) ja painannesäilynnän ominaisarvot erilaisille pinnoille on esitetty alla olevassa tauluossa (Tauluo ). Tauluo. Hulevesiselvitysessä äytetyt pintojen TIA- ja painannesäilynnän arvot. Pinta TIA (%) Painnesäilyntä (mm) Katto, Läpäisemätön päällyste (asfaltti) Puoliläpäisevä päällyste (iveyset, sora) Läpäisevä pinta (maa, nurmi) Metsä Alla olevassa tauluossa (Tauluo ) on esitetty läpäisemättömien pintojen oonaismäärät TIA (%) valuma-alueittain nyyisin ja tulevassa aavarungon muaisessa maanäytössä. Suunnitellun aavarungon muaisen raentamisen myötä valuma-alueen maanäyttö muuttuu merittävästi. Valumaalueilla ja muutoset ovat pieniä.

10 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P.. Pohjavesialueet Tauluo. Läpäisemättömien pintojen oonaismäärä TIA (%) valumaalueilla nyyisin ja tulevassa maanäyttösuunnitelman muaisessa tilanteessa. TIA (%) Valuma-alue Ala (ha) Nyyisin Tuleva.,.,.,.,,, Edellä olevassa tauluossa (Tauluo ) esitetyn lisäsi aavarungon muaisesti maanäyttö muuttuu Ollbäcenin valuma-alueen alaosassa, ha alueella maatalous-, viher- ja metsäalueista raennetuisi asuin- ja atualueisi. Läpäisemättömien pintojen oonaismäärä nousee alueella, jonne maanäyttömuutoset ohdistuvat (, ha) %:sta %:iin. Pieni osa aavarungon muaisista maanäyttömuutosista sijoittuu valuma-alueen länsipuolella Gretasbäcenin valuma-alueelle, missä, ha alueella maatalous-, viher- ja metsäalueista muuttuu raennetuisi asuin- ja atualueisi. Maanäyttösuunnitelmien muaan uusia raennettavia asuinalueita seä tieja yleisten raennusten alueita sijoittuu selvitysalueen itä- ja länsiosissa oleville I-luoan pohjavesialueille (Kuva ). Hulevesien johtamisen ja hallintatoimenpiteiden suunnittelussa tulee huomioida vaiutuset pohjavesiin. Raentaminen ja läpäisemättömien pintojen määrän lisääntyminen vähentää maaperään imeytyvän veden ja syntyvän pohjaveden määrää. Raennettujen alueiden hulevedet sisältävät epäpuhtausia, joilla voi olla haitallisia vaiutusia pohjaveden laadulle.

11 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P Kuva. Suunniteltu maanäyttö pohjavesialueilla... Maisemallisesti ja luontoarvoiltaan huomioitavat ohteet Hulevesien hallinnan suunnittelussa tulee huomioida vaiutuset selvitysalueen arvoaisiin luonto- ja maisemaohteisiin. Gretasbäcen, Ollbäcen ja valuma-alueen hali virtaavan uoman alaosa sisältävät maisemallisesti arvoaita uomaosuusia. Raentamisesta aiheutuvalla virtaamien asvulla ja sen myötä lisääntyvällä uomaeroosiolla voi olla haitallisia vaiutusia valuma-alueen alaosan uomaosuudella mutta vaiutuset Gretasbäcenin ja Ollbäcenin uomassa ovat pieniä. Selvitysalueen pohjoisosassa aavarungossa lähiviristysalueesi merityllä alueella asuinalueiden välissä sijaitsee arvoas soistuma, joa näyy ilmauvassa (Kuva ) avoimena alueena metsän esellä. Asuin- ja tiealueiden raentaminen soistuman välittömään läheisyyteen vaiuttaa alueen vesitalouteen ja luontoarvoihin.

12 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P.. Pilaantuneet alueet. Tulvaherät alueet Kaavarunoalueen pohjoisosassa osittain Gretasbäcenin valuma-alueelle ja osittain valuma-alueella. sijaitsee entinen ampumarata, jona äyttö on lopetettu vuonna. Alueella tullaan teemään tarvittavat selvityset maaperään pilaantuneisuuteen liittyen, minä pohjalta suunnitellaan ja toteutetaan alueen unnostus. Ampurata-alueilla ympäristöön joutuu lyijyä. Muita haitta-aineita voivat olla antimoni, arseeni, upari, sini, nieli ja PAH-yhdisteet. Alueen tutimus- ja unnostustoimenpiteiden aiana voi olla vaarana, että haitta-aineita pääsee uleutumaan hulevesien muana alapuolisiin vesistöihin ja pohjavesialueelle. Valuma-alueen ulopuolella ei selvitysalueella ole erityisen tulvaheriä alueita johtuen selvitysalueen osien sijainnista valuma-alueiden ääriosissa ja maaston suuresta altevuudesta. Valuma-alueella tulvaheriä ovat pääuoman varrella alueet, joilla uoman altevuus on pieni ja ympäristön maasto alavaa (Kuva ). Tulvaherimmät ovat alueet valuma-alueen alaosassa, missä virtaamat ovat suurimmat. Tulvaherät alueet on esitetty myös liitteessä. Kuva. Tulvaherät alueet selvitysalueella.

13 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P HULEVESIEN HALLINNAN TARVE JA TAVOITTEET. Hulevesien hallinnan yleiset periaatteet. Hulevesien hallinnan tarve Hulevesien hallinnan ja johtamisen yleisiä hyviä periaatteita on uvattu tyypillisesti prioriteettijärjestysellä, jossa ensisijaisesti ehäistään hulevesien muodostumista ja niihin ohdistuvaa laatuhaittaa. Seuraavana tuleva toimintatapa on hulevesien äsittely ja hyödyntäminen syntypaiallaan (hulevesien äyttö ja maahan imeyttäminen). Kolmantena järjestysessä on hulevesien johtaminen pois syntypaialtaan suodattavalla ja hidastavalla järjestelmällä (suodattaminen maassa ja maan pinnalla) ja neljäntenä hulevesien johtaminen pois syntypaialtaan hulevesiviemärissä yleisillä alueilla sijaitseville hidastus- ja viivytysalueille ennen vesistöön johtamista (viivyttäminen avouomissa). Viimeisenä prioriteettijärjestysessä on hulevesien johtaminen hulevesiviemärissä suoraan vastaanottavaan vesistöön. Prioriteettijärjestystä voidaan soveltaa myös Kartanon selvitysalueella, missä toimintatavoista äyttöelpoisia ovat aii, paitsi hulevesien johtamista hulevesiviemärissä suoraan vastaanottavaan vesistöön ei suositella. Koo selvitysaluetta osee ensimmäinen periaate, jona muaan hulevesien syntymistä ja niihin ohdistuvaa laatuhaittaa tulee ehäistä. Koo selvitysalueella ja erityisesti valuma-alueen ulopuolisilla raennettavilla alueilla pätevät periaatteet, joiden muaan hulevesiä pyritään äsittelemään ja hyödyntämään syntypaiallaan seä johtamaan pois syntypaialta suodattavilla ja hidastavilla järjestelmillä. Kesitettyjä hulevesien hallintatoimenpiteitä on mahdollista toteuttaa valuma-alueella. Selvitysalueen raentuessa hulevesien määrällisen ja laadullisen hallinnan tarve asvaa ja uusilla raennettavilla alueilla hulevesien hallintatoimenpiteet voidaan huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Raentumisen myötä alueella muodostuvat hulevesivirtaamat asvavat, minä vaiutusesta asvavat myös virtaamat alapuolisissa vesistöissä. Raentumisen myötä veden imeytyminen maaperään ja syntyvän pohjaveden määrä vähenee. Myös ravinne-, iintoaine- ja epäpuhtausuormitusolosuhteet muuttuvat maanäyttömuutosten vaiutusesta. Etenin atu- ja pysäöintialueilla syntyvät hulevedet voivat sisältää epäpuhtausia, joiden joutuminen pohjaveteen tulee estää. Jo alueen raennusvaiheessa ja erityisesti entisen ampumaradan alueella tehtävien pilaantuneen maaperän tutimus- ja unnostustoimenpiteiden yhteydessä on huolehdittava riittävistä hulevesien hallintatoimenpiteistä. Riittävillä hulevesien hallintatoimenpiteillä voidaan estää hulevesien tulvimisesta aiheutuvia haittoja asutuselle, liienteelle ja muille toiminnoille. Hulevesien hallintatoimenpiteillä estetään myös vastaanottavien vesistöjen ja pohjavesien tilaan ohdistuvia haitallisia vaiutusia. Selvitysalueelle sijoittuu osittain asi veden hanintaa varten täreää pohjavesialuetta.

14 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P HULEVESIEN HALLINTATOIMENPITEET. Kiinteistöohtaiset toimenpiteet Koo selvitysalueella mutta erityisesti valuma-alueen ulopuolisissa selvitysalueen osissa on huomioitava iinteistöohtaiset hulevesien hallintatoimenpiteet. Valuma-alueilla ja selvitysalueen uudet asuinalueet sijoittuvat valuma-alueiden yläosiin ja alapuolinen valuma-alue on raennettua. Hulevesien hallintatoimenpiteet tulee suunnitella siten, etteivät alapuoliset olemassa olevat hulevesiverostot ja ojastot yliuormitu. Pohjavesialueille sijoittuvilla alueilla hulevedet, jota voivat sisältää haitallisia määriä epäpuhtausia, uten atu- ja pysäöintialueilla syntyvät hulevedet, tulee äsitellä laatua parantavalla tavalla, esimerisi biosuodatusalueilla tai ohjata pohjavesialueen ulopuolelle. Hulevedet, joissa epäpuhtauspitoisuudet ovat pieniä, uten attovedet ja ei-liiennöitävillä alueilla muodostuvat vedet, voidaan imeyttää maaperään... Hulevesien muodostumisen vähentäminen Hulevesivaluntaa voidaan vähentää minimoimalla läpäisemättömien pintojen määrää ja lisäämällä läpäiseviä viherpintoja ja läpäiseviä päällysteitä, jolloin valuma-alueilla tapahtuu enemmän imeytymistä ja haihduntaa. Selvitysalue on suurelta osin huonosti vettä läpäisevää savimaata, miä rajoittaa imeyttävien hallintamenetelmien äyttöä. Imeytysmenetelmissä tulee huomioida myös rajoituset pohjavesialueilla. Välitöntä hulevesivaluntaa voidaan vähentää myös imeyttämisen sijasta muilla menetelmillä uten viheratoilla, pihaasvillisuudella ja läpäisevillä päällysteillä, jota viivyttävät hulevesiä ja lisäävät haihduntaa. Viheratoilla taroitetaan asvillisuudella peitettyä attopintaa, joa pidättää ja suodattaa vettä. Viheraton asvillisuuserroseen pidättynyt vesi haihtuu joo suoraan tai asvillisuuden äyttämänä. Viheratoilla pystytään usein pidättämään matalan intensiteetin sateet oonaan, un taas ranemmilla sateilla ylimääräinen vesi valuu asvillisuuserrosen pinnalla ja johdetaan normaalisti ränneillä ja syösyputilla eteenpäin. Viheratot soveltuvat erityisen hyvin atosten ja piharaennusten yhteyteen, mutta niiden äytölle ei ole raenteellista estettä myösään muissa ohteissa. Esimeri viherattojen äytöstä on esitetty alla olevassa uvassa (Kuva ). Kuva. Esimeri viheratoista. (Veg Tech Ab.)

15 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P Hulevesivaluntaa voidaan vähentää myös läpäisevien päällysteiden uten reiälaattojen ja iveysten äytöllä. Varsinaisten reiälaattojen ohessa myös väljästi saumatut betoniiveyset ovat hulevesien vähentämisen annalta selvästi asfalttipintoja parempi vaihtoehto. Läpäisevät päällysteet vähentävät tehoaasti etenin matalan intensiteetin sadetapahtumien aiheuttamaa hulevesivaluntaa, osa päällyste ehtii imeä suurimman osan sille satavasta vedestä. Vaia läpäisevän päällysteen vedenläpäisyyy ajan mittaan pienenisiin, näillä tapahtuva hulevesien muodostuminen ja virtaaminen on tavallisilla sadetapahtumilla aina vähäisempää, uin esimerisi tiiviillä asfalttipinnoilla. Suuren intensiteetin ranasateilla läpäisevä päällyste toimii liimain asfalttipinnan tavoin, josin pintavalunnan virtausnopeudet jäävät asfalttipintoja alhaisemmisi. Esimeri läpäisevän päällysteen äytöstä pysäöintialueella on esitetty alla olevassa uvassa (Kuva ). Kuva. Esimeri läpäisevän päällysteen äytöstä pysäöintialueella (FCG).. Hulevesien pintajohtaminen Hulevesivirtaamia voidaan alentaa äyttämällä hulevesiviemäröinnin rinnalla hulevesien pintajohtamista, esimerisi ouruja, ivettyjä painanteita ja linjauivatusta. Periaatteena voi olla, että pintarataisuja äytetään hulevesien eräämiseen pienten hulevesiviemäreiden sijasta, ja vasta esittyneet virtaamat ohjataan huleveden ooojaviemäreihin. Hulevesiviemäröinti toimii näin myös pintarataisujen tulvareittinä. Pintarataisuilla voidaan erätä hulevedet esimerisi pysäöinti- ja jalanulualueilta ja johtaa biopidätysalueille tai hulevesiviemäriin. Pintajohtamisen etuna on hulevesien hitaampi virtaus, miä alentaa hetellisiä virtaamapiiejä esimerisi hulevesiviemäriveron solmupisteissä. Pintajohtamismenetelmän ysityisohdissa tulee huomioida talviunnossapidon ja puhdistusen vaatimuset. Esimeri hulevesien pintajohtamisesta ivetyllä alueella on esitetty alla olevassa (Kuva ).

16 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P Kuva. Esimeri hulevesien pintajohtamisesta ivetyllä alueella. (FCG) Hulevesien pintajohtamista voidaan hyödyntää myös attovesien johtamisessa seä osana pihojen istutusalueita, mitä on havainnollistettu alla olevassa esimeriuvassa (Kuva ), jossa attovedet johdetaan hulevesiä hidastavan ivipesän läpi. Kuva. Esimeri hulevesien pintajohtamisesta osana istutusia. (FCG) Katualueen hulevesiä voidaan johtaa hulevesiviemäröinnin sijasta myös adun reunaojaan raennettavalla viherpainanteella, jossa hulevesivirtausta hidastetaan asvillisuuden ja iveysten tai pienten pohjapatojen avulla (Kuva ).

17 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P Kuva. Esimeri hulevesien johtamisesta adun reunaojassa. (FCG).. Hulevesien viivytys Hulevesien viivyttämisellä pyritään hulevesivirtaamien porrastamiseen pidemmälle ajanjasolle, jolloin purureittien hetellinen uormitus alenee ja tulvimisrisi pienenee. Tontin sisällä hulevesiä voidaan viivyttää joo maanalaisilla ennostoilla tai maanpäällisillä painanteilla. Maanpäällinen hulevesien viivytys voidaan toteuttaa biopidätysalueilla, jota ovat osa pihaasvillisuutta. Biopidätysalueet ovat asvillisuuspainanteita, joihin on taroitusena varastoida ja puhdistaa hulevesiä. Biopidätysalueelle johdetut vedet poistuvat alutilanteessa ainoastaan suodattumalla maaerrosten läpi, millä on hulevesiä puhdistava vaiutus. Suodatusta voidaan tehostaa raenteen salaojitusella, joa johtaa vedet tontin hulevesiviemäriveroon. Veden pinnan tason noustessa biopidätysalueella määrätylle tasolle, ylimää-

18 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P räiset hulevedet johdetaan ylivuotoraenteen autta hallitusti hulevesiviemäriveroon. Pysäöintialueen yhteyteen toteutettua hulevesiä viivyttävää biopidätysaluetta on havainnollistettu alla olevassa uvassa (Kuva ). Kuva. Biopidätysalue pysäöintialueen yhteydessä. (FCG) Miäli tilaa maanpäällisiin viivytysrataisuihin ei ole, voidaan järjestelmä toteuttaa myös maanalaisena aivantona, joa on täytetty vapaalta tilavuudeltaan suurella materiaalilla, uten louheella tai erityisillä ennostoilla (uva ) Kuva. Maanalainen ennosto raennusvaiheessa Tampereen Tyitienadulla. (FCG)

19 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P Maanalaiset hulevesiennostot ovat tyypillisesti muoviaseteista päälleäin ja viereäin oottuja raenteita. Muoviennostojen etu on niiden suuri, jopa % hyötytilavuus, jolloin suhteellisen pienellä raennetilavuudella saavutetaan suuriain hulevesien viivytystilavuusia. Maanpäällinen tila voidaan äyttää tehoaasti muihin toimintoihin. Maanalaiset ennostot voidaan liittää ongelmitta hulevesiviemäriveroon ja erilaisiin tontin aivojärjestelyihin. Oiein raennettuna ennostot eivät vaiuta yläpuolisten osien liiennöitävyyteen. Maanalainen viivytysraenne voidaan toteuttaa myös erillisenä säiliönä tai suurista putista raennettuna järjestelmänä.. Kesitetyt toimenpiteet.. Yleisuvaus Hulevesien esitettyjä hallintatoimenpiteitä ovat valuma-alueelle suunnitellut hulevesien viivytysaltaat. Viivytysaltaat voidaan suunnitella siten, että niissä on pysyvä vesipinta ja ne monipuolistavat maisemauvaa seä edistävät viristysäyttöä. Altaiden ranta-alueet muotoillaan loivisi ja vesirajaan voidaan istuttaa alueella asvavia osteioasvilajeja ja rantaasvillisuutta. Tulvatasanteille voidaan ylvää tulvaniittyä. Kasvillisuus parantaa rantojen stabiliteettia ja lisää alueen viihtyisyyttä. Alla olevassa uvassa (Kuva ) on esitetty esimeri asuinalueella olevasta hulevesialtaasta... Sijainti Kuva. Hulevesiallas Vantaan Kartanoosen asuinalueella. (FCG) Kesitetyisi toimenpiteisi on suunniteltu viivytysalueita osavaluma-alueelle., missä viivytysalue sijoittuu aavarungossa meritylle puistoalueelle (VP), seä osavaluma-alueille. ja., missä viivytysalueet sijoittuvat lähiviristysalueille (VL) (Kuva ). Kuvassa esitetyt viivytysalueiden pinta-alat ovat arvioituja mitoitussateella (erran vuodessa toistuva puoli tuntia estävä sade) viivytysalueille tarvittavia pinta-aloja. Mitoitus on uvattu taremmin seuraavassa appaleessa (..)

20 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P.. Mitoitus Kuva. Hulevesien viivytysalueiden sijainti. Kaavarungon muaisessa maanäytössä aiheutuvia hulevesivirtaamia selvitettiin perustuen ohdassa.. esitettyihin valuma-alueiden ominaisuusiin. Lisäsi määritettiin osavaluma-alueiden esimääräinen altevuus, valumareittien pituus ja laatu seä osavaluma-alueiden muoto, jota vaiuttavat virtaaman muodostumiseen osavaluma-alueilla seä virtausaiaan tarastelupisteeseen. Valuma-alueen pääuomasta laadittiin area malli perustuen Sipoon unnan antaartan oreustietoihin. Hulevesivirtaaman arvioinnissa äytettiin EPA SWMM-ohjelmistoa. Mitoitussateena hulevesitarastelussa on äytetty erran vuodessa toistuvaa puoli tuntia estävää sadetta, jona esimääräinen intensiteetti on, mm/min ( l/s*ha). Mitoitussateen esto valittiin siten, että vedet ehtivät virrata valuma-alueen ääriosista tarasteltaviin pisteisiin. Toimenpiteiden suunnittelun yhteydessä tarasteluja tehtiin myös erran vuodessa ja erran vuodessa toistuvilla puoli tuntia estävillä ranasateilla, joiden esimääräiset intensiteetit ovat, mm/min (, l/s*ha) ja, mm/min (, l/s*ha). Alla olevassa uvassa (Kuva ) on esitetty arvioidut virtaamat valumaalueen pääuoman eri ohdissa. Kerran vuodessa toistuvassa min ranasadetilanteessa suurin virtaama valuma-alueen alaosassa on, m /s. Osavaluma-alueen. alaosassa suurin virtaama on, m /s, osava-

21 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P luma-alueen. alaosassa, m /s ja osavaluma-alueen. alaosassa, m /s. Kuva. Arvioidut virtaamat valuma-alueen pääuoman eri ohdissa. Viivytysaltaat mitoitetaan ja toteutetaan siten, että ne viivyttävät ovien ranasateiden lisäsi yleisesti toistuvien sateiden aiheuttamia hulevesiä. Altaissa on pysyvä avovesipintainen alue seä pysyvän vesipinnan yläpuolelle jää tulvatilaa huleveden väliaiaista varastointia varten eli n. viivytystilavuutta. Altaiden pysyvän vesipinnan alueen tulisi olla esisyvyydeltään vähintään metri. Tässä selvitysessä altaiden mitoitusessa on esitytty niiden tilan tarpeen selvittämiseen. Viivytysalueiden mitoittamista varten valuma-aluejaoa tarennettiin hiuan siten, että saatiin määritettyä suunniteltujen viivytysalueiden yläpuoliset valuma-alueet seä viivytysalueelle tulevat virtaamat. Suurin viivytysallas sijoittuu valuma-alueelle. ja sen tilavuus mitoitussateella (erran vuodessa toistuva min estoinen sade) on noin m. Ylempänä valumaalueella sijaitsevat asi viivytysallasta ovat pienempiä. Alla olevassa tauluossa (Tauluo ) on esitetty suunniteltujen viivytysaltaiden tilavuudet erran, ja vuodessa toistuvassa ranasadetilanteessa. Tauluo. Suunniteltujen viivytysalueiden mitoitus. Viivytysaltaan tilavuus (m ) Valuma-alue Mitoitussateen ( min) toistuvuus /a /a /a...

22 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P Viivytysaltaiden tilavuutta ja tyhjenemistä mitoitussateella on uvattu alla olevassa uvassa (Kuva ). Suurin viivytysallas tyhjenee vähän yli vuoroauden uluttua sateen alamisesta ja pienemmät altaat nopeammin.. Tulvareitit Kuva. Viivytysaltaiden tilavuus erran vuodessa toistuvassa min estävässä ranasadetilanteessa. Valuma-alueen pääuomasta laaditussa areassa mallissa ei ole huomioitu uomassa olevia rumpuja ja niiden padottavaa vaiutusta, miä aiheuttaa epävarmuutta virtaamien arviointiin. Hulevesien vähentämisen, viivyttämisen ja perinteisen johtamisen lisäsi on selvitysalueella suunniteltava erityistilanteita varten hulevesien tulvareitit. Tulvareiteillä turvataan hulevesien hallittu johtaminen ja raenteiden uivana pysyminen sadetilanteissa, joissa hulevesiveroston ja hallintamenetelmien apasiteetti ylittyy. Täreimpinä tulvareitteinä toimivat alueen läpi ulevat pääojat rumpuineen. Taremmassa suunnittelussa täytyy varmistaa, että ne toteutetaan riittävän suurina myös tulvatilanteen virtaamien johtamiseen. Raennettavien alueiden sisällä tulvareittejä voidaan muodostaa esimerisi äyttämällä yhtenäisiä reunaiveysiä, jolloin hulevedet pysyvät tiettyyn rajaan asti atualueella. Pihojen altevuudet tulee suunnitella siten, että valumasuunnat ovat poispäin raennusista ja altevuudet riittävät hulevesien sujuvaan pintajohtamiseen. Katualueelta tulvavedet tulisi pyriä johtamaan maaston painanteisiin tai ojiin, joissa hulevedet eivät aiheuta aineellisia vahinoja eivätä haittaa alueiden äyttöä muuten uin hetellisesti. Suunnitellut viivytysaltaat varustetaan ylivuotoynnysellä siten, että mitoitussadetta suuremmilla sateilla altaan ylittäessä mitoitustilavuuden vedet purautuvat ynnysen yli alapuoliseen uomaan eivätä leviä hallitsemattomasti suunniteltua suuremmalle alueelle.

23 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P. Muut toimenpiteet Selvitysalueen hulevesien johtamisen suunnittelussa on esillä ollut myös vaihtoehto, jossa osavaluma-alueen. hulevedet äännettäisiin osavalumaalueen alaosassa siten, että ne lasevat valuma-alueelle Paippistentien viertä ulevaan ojaan, joa lasee edelleen Sipoonjoeen. Ojaan lasee nyyisin hulevesiä lähes oonaan raennetulta valuma-alueelta. Vain valuma-alueen yläosat, jota uuluvat selvitysalueeseen ovat nyyisin raentamattomia. Paippistentien viertä ulevan ojan ja siinä olevien rumpujen mitoitus ei luultavasti ole riittävä osavaluma-alueen. hulevesien ääntämisestä aiheutuvan entistä suuremman virtaaman johtamiseen, minä vaiutusesta alueen tulvarisi asvaa. Miäli osavaluma-alue. äännetään lasemaan valumaalueelle, voidaan osavaluma-alueelle suunnitellulla hulevesien viivytysaltaalla pienentää alapuolisia virtaamia. Kuitenin, un osavaluma-alueen ääntö ei vaiuta merittävästi osavaluma-alueilla. ja. sijaitsevien viivytysalueiden tilantarpeeseen ja viivytysalue osavaluma-alueella. on tarpeellinen myös virtaussuunnan äännön yhteydessä, ei hulevesien lasusuunnan ääntäminen ole välttämättä perusteltua.. Kesitettyjen viivytysraenteiden ja tulvareittien toteuttamisjärjestys Esitetyt viivytysaltaat ja tulvareitit on suositeltavaa toteuttaa ennen yläpuolisen valuma-alueen raentumista. Viivytysaltaat pystyvät ysinään viivyttämään oman lähivaluma-alueensa ja yhdessä yläpuolisen altaan anssa oo yläpuolisen valuma-alueen hulevesivirtaamat tasolle, joa ei aiheuta tulva- tai eroosiohaittaa. Tällöin altaat on toteutettava siten, että virtaussuunnassa yläpuolinen allas on valmiina ensin tai samanaiaisesti alapuolisen altaan anssa. Altaat voidaan toteuttaa suunnitellun aavoitusjärjestysen muaisesti pohjoisesta etelään, mutta unin altaan toteutussuunnittelun yhteydessä on taristettava myös alapuolisten altaiden mitoitus ja oonaisuuden toiminta. HULEVESIEN HALLINTATOIMENPITEILLÄ SAAVUTETTAVAT TAVOITTEET Hulevesien hallintatoimenpiteillä pienennetään raennettavilta alueilta purautuvia hulevesivirtaamia viemäri- ja ojaverostoon seä pienennetään alueen tulvarisiä. Hulevesien hallintatoimenpiteillä pienennetään hulevesien aiheuttamaa ravinne-, iintoaine- epäpuhtausuormitusta alapuolisissa vesistöissä. Valuma-alueelle suunnitelluilla esitetyillä hulevesien viivytystoimenpiteillä voidaan pienentää hulevesivirtaamaa erran vuodessa toistuvassa puoli tuntia estävässä ranasadetilanteessa osavaluma-alueen. alaosassa arvosta, m /s arvoon, m /s, osavaluma-alueen. alaosassa arvosta, m /s arvoon, m /s, osavaluma-alueen. alaosassa arvosta, m /s arvoon, m /s ja oo valuma-alueen alaosassa arvosta, m /s arvoon, m /s. Arvioidut hulevesivirtaamat valuma-alueen pääuoman eri ohdissa, un hulevesiä viivytetään suunnitelluilla viivytysalueilla, on esitetty alla olevassa uvassa (Kuva ).

24 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P Kuva. Arvioidut virtaamat valuma-alueen pääuoman eri ohdissa suunnitelluilla hulevesien viivytystoimenpiteillä. Hulevesien viivyttäminen valuma-alueilla. ja. ennen mahdollista putitettua osuutta asuinalueiden ohdalla valuma-alueen. yläosassa pienentää hulevesivirtaamia ja tarvittavia putiooja hulevesien purureittiä suunniteltaessa. Pohjavesialueilla hulevesien johtamisella ja hallintatoimenpiteillä ehäistään haitallisia vaiutusia pohjaveden laatuun. Hulevesien maaperään imeyttämisellä mahdollisissa paioissa pyritään vähentämään vaiutusia syntyvän pohjaveden määrään. Hulevesien viivyttäminen valuma-alueen alaosan uomaosuuden yläpuolella vähentää suurien virtaamien aiheuttamaa uomaeroosiota ja muutosia osiuomassa, joa on maisemallisesti arvoas. Selvitysalueen pohjoisosassa olevaan soistumaan ohdistuvia aluetta uivattavia vaiutusia voidaan pienentää ohdassa. esitetyillä toimenpiteillä.

25 FCG Finnish Consulting Group Oy Sipoon unta ( ) Kartanon aavarunoalueen hulevesiselvitys.. -P YHTEENVETO JA JOHTOPÄÄTÖKSET Selvitysalueena olevalle Kartano I aavarunoalueelle on suunniteltu uusi asuinalue noin uudelle asuaalle. Asuinalue on taroitus toteuttaa puutarhaaupunimaisena asuinalueena. Alueelle suunnitellaan monipuolista asuinraentamista errostalo-, pienerrostalo- ja pientaloalueiden muodossa seä jonin verran yleisten palvelujen alueita. Pienempi osa, noin ha. selvitysalueesta jaautuu ahdelle valuma-alueelle, jota lasevat Pornaistentien ali Sipoonjoeen. Suunnitellut uudet raennettavat alueet sijoittuvat valuma-alueiden latvaosiin ja valuma-alueiden osat uusien raennettavien alueiden alapuolella ovat nyyisin raennettuja asuinalueita. Selvitysalueen hulevesillä on vaiutus alapuolisiin hulevesien purureitteihin ja ne lisäävät alapuolisten alueiden tulvarisiä. Uusien raennettavien alueiden alapuolisilla alueilla aiheutuvien haittojen estämisesi tulee hulevesien johtaminen ja hallinta suunnitella soveltaen iinteistöohtaisia menetelmiä, joilla vähennetään hulevesien muodostumista seä hidastetaan ja viivytetään virtaamia. Pääosa selvitysalueesta sijaitsee Ollbäceniin lasevan uoman valumaalueella, jona pinta-ala on noin ha. Valuma-alue on nyyisin pelto- ja metsävaltaista aluetta ja aavarungon muainen alueen raentaminen lisää vettä läpäisemättömien pintojen määrää ja hulevesien muodostumista alueella merittävästi. Hulevesien hallinta on tarpeen tulvahaittojen seä purureitteinä toimivien avouomien eroosion estämisesi. Toimenpiteitä suositellaan toteutettavan niin tonteilla uin yleisillä alueilla. Tässä selvitysessä esitetyillä toimenpiteillä suunnitellun maanäytön aiheuttamat todennäöisesti haitalliset hydrologiset vaiutuset voidaan ehäistä. Monipuolisen ja toimintavarman hulevesien hallintajärjestelmän toteuttamisesi on suositeltavaa hajauttaa hulevesien hallinnan rataisut siten, että toimenpiteitä tehdään jo iinteistöjen alueella edeten siitä yleisille alueille ja ohti puruvesistöjä. Tässä selvitysessä todettiin, että pelillä yleisille alueille sijoittuvilla esitetyillä viivytysrataisuilla voidaan tehoaasti pienentää purautuvia virtaamia ja niiden aiheuttamia tulva- ja eroosiorisejä. Tästä johtuen iinteistöohtaisille järjestelmille ei ole esitetty mitoitusvaatimusta, mitä voidaan tarentaa jatosuunnittelussa. Haittavaiutusten vähentämisen annalta on oleellista osoittaa alueen aavoissa esitettyjen viivytysjärjestelmien ja päävirtausreittien tilavarauset. FCG Finnish Consulting Group Oy Hyväsynyt: Perttu Hyöty toimialajohtaja, DI Laatinut: Elisa Puuronen projei-insinööri, DI

26 ,,, LTE,,,,,,, Tarasteltava alue,,,,,,,,,,,, Valuma-aluerajauset,,,,,, r,,,,,, V,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Valuma-alueen purupiste, r,,,,,, , V.... V,,, V Pyhäjärvenatu, Tampere Puh., Päiväys,, Muutos -P Tiedosto Q:\Tre\P\P_Kartanon_aavarunoalueen_hule V, S,,, ip, V V,, Päiväoti Nuorisotalo,,... V,,,,,, Päiväoti, j n oo,, VHT,,,, bo ib,,,, V å i o S,,,,,,,, Matonpesupaia Suunnitteluala, työnumero ja piirustusen numero,,,, Sipoo.. Pääsuunn. Suunn./Piirt. E. Puuronen Tarastaja P. Hyöty A,,,,,,,,,,, Asema, m,,,,,,,,, V,, : Mittaaavat,, Valuma-alueartta,,,,,, V,,,,,,, Piirustusen sisältö, Raennusohde Sipoon unta Kartano I aavarunoalue,,,,,,,,,,,,,,, O llb ä c e n,,,,,, Päiväoti,,,,,, å o o,, V,,, nj bb,, Si o po Si i t,,,,,,,,,,,,,,,,,, Päiväoti,,,,,,,,,, V,,,,,, V, ar r,,,,.,...,,..,,...,,,,,, Byberget,,,,,,,,,,,,,,.,., n.,., V,,.....,.,.,,... asbä ce h,.. r,,,, Gret,,,,....,,......, ,,..,..,.....,...,,..,..,,.., ,,....,.. V,. t..,.,,,..,..t.,,.,...,,.....,..,..., ,,..,....,......,,,.....,,, t, t...,.. t...,,...,,,,....,.,,...,..,,,,.,...,,,,..,,,..,.,.t..,.....,.,...,, t...,.,.,,..,,.,,,,,.,,,,,,..,, t t t,,,,...,.,., t.,, ,,....,, Kirjapaino,, t,,,,,,..,,..,,,,,,,...,,.. r p,..,.,,.,,,,,,,,,.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.,,,,,,,,,,, r,,,,,,,,,,,,,,,,,, V,,,,,,,, Hyv. P. Hyöty Yhteyshenilö P. Hyöty S

27

28 ,,, Martinylä, LTE Mårtensby,, :,,,, :, Valuma-aluerajauset,, : : :,, : : : :,,,,, : Kaavarungon muainen maanäyttö:, : : Martinylä Mårtensby, Paippinen Paipis Valuma-alueen purupiste,, : :,,,,, :, :, :, :,, :,, : :,, :,,,, : :,,., V, : :,, :, : : Mårtensby, r Herrala, Hertsby Martinylä, :, Lähiviristysalueet,, : Puisto,, Yleisten raennusten alueet :, Asuinalueet : : Herrala, : Hertsby :,,,,, : Pääadut : :,, :,,, : :, : : : : r, :, : :, :, : : :,, :,, : :, :, : : :,, : Herrala,, Hertsby,, :,, :, :,,,, :, : : Päiväoti, V : V V, :,,,,,,.. Pääsuunn. Hyv.,,, : : : Pyhäjärvenatu, Tampere Puh., Päiväys V, -P Tiedosto Q:\Tre\P\P_Kartanon_aavarunoalueen_hule : :,,,, : :, S : : : Nuorisotalo, :, : V, : :, i VHT,, : Päiväoti : : : : :, :, : :, : : V, :, : n i :, : å :, :, o o p : : :, :, : :, jo bo V, : :, V :, : Martinylä Mårtensby, : :, :, :, Matonpesupaia : : :,, :, : : :,,, :,, :, :, : Asema, :, : ib, : :, :,, S :, :, Muutos,,, m :, : cen : : : : Suunnitteluala, työnumero ja piirustusen numero, : :, : :,,, :, : : :, : :, :, :,, : V Ollbä,,, Mittaaavat Sipoo :,, : :,,,, : : :, :,,,, :, : Hulevesien viivytysalueiden sijaintiartta :, Nicby : Piirustusen sisältö : Niilä Raennusohde Sipoon unta Kartano I aavarunoalue,,,,,,, : V :, : : :, : Nicby, :,,,,, :,,, Nicby, Päiväoti Niilä :, :, Martinylä,, Niilä Mårtensby : :, :,,,, V, Päiväoti :,, : :, : : ar : : : : V,,.,,,, : : Herrala Hertsby,, :,, : : : :, : : : : : :, :, :, : : : :, : : :,,,, : :,,, :,, :,,,, å : : : :, :,, : : :,,,, : :, :,,, Si o o : : :, Byberget,, : : : :, :,, nj bb, :, :,, o po Si i,,, : : :, Kirjapaino V,,, : :,,, en : : :,,, : :, :, :,, : : : : V : : :, : : :,,, :, :, :,, : : : Nicby : :,, : : :.,, Niilä : : :, : : :, t Hertsby Herrala,,,, : : :, : : :,,, : t :, :, :, : : Hertsby : r :,, :,,, : Herrala :, : etasb äc, : Gr r :,,, : : :, : :, Nicby, Niilä : : :,,, : : : :, : : :, : : :,,, : :, h : :,,,, :, :,, : :, : :, :,, :, Martinylä Mårtensby : : :, : :,,,,, : :,,,, :,, :, : : : :, : : :,, : : :, : : :,,, : : :, :,,, : :, : : : : : :, :,,,,, : :,, V : :,, : : : : : :,, : :, : : :, :, :, :, :,, : :, : : : :, : :, :,, : : : : :, :,,,, : : :,, : : :, :, :,,, :,,, :,,,, : :,,,,, :,, :, r p Nicby Mårtensby : Martinylä, Niilä, : :,, : :,,.,, : : Hertsby, Nicby, Mårtensby/Martinylä,, Niilä, Herrala :,,,,,,, : : :, : :, : : Niilä : :, : : Nicby :, :,,, : :, :,,,, r,,, : :,,, Nicby : : Mahdollinen viivytysalue, :, Niilä V, :, :,, Uloilureitti Suunn./Piirt. E. Puuronen Tarastaja P. Hyöty P. Hyöty Yhteyshenilö P. Hyöty A S

29 ,,, LTE,,,,,,, Selvitysalue,,, Valuma-aluerajauset Valuma-alueen purupiste Tulvaherät alueet,,,,,,,,,,,,,,, r,,,,,, V,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, r,,,,,, , V.... V,,, V Pyhäjärvenatu, Tampere Puh., Päiväys,, Muutos -P Tiedosto Q:\Tre\P\P_Kartanon_aavarunoalueen_hule V, S,,, ip, V V,, Päiväoti Nuorisotalo,,... V,,,,,, Päiväoti, j n oo,, VHT,,,, bo ib,,,, V å i o S,,,,,,,, Matonpesupaia Suunnitteluala, työnumero ja piirustusen numero,,,, Sipoo.. Pääsuunn. Suunn./Piirt. E. Puuronen Tarastaja P. Hyöty A,,,,,,,,,,, Asema, m,,,,,,,,, V,, : Mittaaavat,, Tulvaherät alueet,,,,,, V,,,,,,, Piirustusen sisältö, Raennusohde Sipoon unta Kartano I aavarunoalue,,,,,,,,,,,,,,, O llb ä c e n,,,,,, Päiväoti,,,,,, å o o,, V,,, nj bb,, Si o po Si i t,,,,,,,,,,,,,,,,,, Päiväoti,,,,,,,,,, V,,,,,, V, ar r,,,,.,...,,..,,...,,,,,, Byberget,,,,,,,,,,,,,,.,., n.,., V,,.....,.,.,,... asbä ce h,.. r,,,, Gret,,,,....,,......, ,,..,..,.....,...,,..,..,,.., ,,....,.. V,. t..,.,,,..,..t.,,.,...,,.....,..,..., ,,..,....,......,,,.....,,, t, t...,.. t...,,...,,,,....,.,,...,..,,,,.,...,,,,..,,,..,.,.t..,.....,.,...,, t...,.,.,,..,,.,,,,,.,,,,,,..,, t t t,,,,...,.,., t.,, ,,....,, Kirjapaino,, t,,,,,,..,,..,,,,,,,...,,.. r p,..,.,,.,,,,,,,,,.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.,,,,,,,,,,, r,,,,,,,,,,,,,,,,,, V,,,,,,,, Hyv. P. Hyöty Yhteyshenilö P. Hyöty S

30 Uoman pituusleiaus valuma-alue.-.

HULEVESISELVITYS SIPOONLAHDEN KORTTELIALUE

HULEVESISELVITYS SIPOONLAHDEN KORTTELIALUE Vastaanottaja Realprojeti Oy Asiairjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 30.11.2015 Viite 1510018083 HULEVESSELVTYS SPOONLAHDEN KORTTELALUE Päivämäärä 30.11.2015 Laatija Kuvaus Laura Kastarinen, Salla Hostia

Lisätiedot

Alueen nykytila. Osayleiskaavan vaikutukset. Sulan osayleiskaava, hulevesien yleispiirteinen hallintasuunnitelma

Alueen nykytila. Osayleiskaavan vaikutukset. Sulan osayleiskaava, hulevesien yleispiirteinen hallintasuunnitelma Alueen nykytila Suunnittelualue on Sulan osayleiskaava-alue, joka on pinta-alaltaan n. 510 hehtaaria. Alueesta noin hieman alle 200 ha on asemakaavoitettu asumisen ja työpaikkojen alueiksi. Kaavoittamattomat

Lisätiedot

Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf

Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf Viheralan hulevesipäivä 6.11.2012 Lahti, FCG 6.11.2012 Page 1 Hulevesien viivyttäminen keskitetyillä ratkaisuilla 6.11.2012 Page 2 Hulevesien viivytystarve Rakentaminen

Lisätiedot

Hiekkamäentien asemakaavamuutosalueen hulevesiselvitys

Hiekkamäentien asemakaavamuutosalueen hulevesiselvitys Hieamäentien asemaaavamuutosalueen hulevesiselvitys.. iitteet: iite. Valuma-aluetta iite. Yleissuunnitelmatta Sito Phaan ympäristön teijät Valuma-alueet ja pääpurureitit Kohde sijaitsee vedenjaaja-alueella

Lisätiedot

ERIKSNÄSIN OSAYLEISKAAVA- ALUEEN HULEVESISELVITYS

ERIKSNÄSIN OSAYLEISKAAVA- ALUEEN HULEVESISELVITYS S U U N N IT T EL U JA T EK N K K A SIPOON KUNTA ERIKSNÄSIN OSAYLEISKAAVA- ALUEEN HULEVESISELVITYS FCG SUUNNITTELU JA TEKNKKA OY.. P Hilainen Lauri.. Sisällysluettelo JOHDANTO.... Suunnitelman lähtöohdat

Lisätiedot

Päijänrannan asemakaava

Päijänrannan asemakaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A JÄMSÄN KAUPUNKI Päijänrannan asemakaava Hulevesiselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 2.6.2014 P17610 Hulevesiselvitys 1 (8) Antti Smolander 2.6.2014 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Viisarinmäen kaava-alueen hulevesiselvitys

Viisarinmäen kaava-alueen hulevesiselvitys TOIVAKAN KUNTA Viisarinmäen kaava-alueen hulevesiselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28204 Raportti 1 (5) Saviranta Sonja Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Valuma-alueet ja -reitit... 1

Lisätiedot

MERINIITYN JA TEHDASKADUN HULEVESISELVITYS

MERINIITYN JA TEHDASKADUN HULEVESISELVITYS SALON KAUPUNKI MERINIITYN JA TEHDASKADUN HULEVESISELVITYS Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29948 Raportti 1 (12) Syvälä Riitta/ Pekka Raukola Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 1.1 Työn lähtökohdat

Lisätiedot

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Peltolammin asemakaavan 8608 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Peltolammin asemakaavan 8608 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Peltolammin asemakaavan 8608 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 486 244 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään

Lisätiedot

JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS

JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Rose-Marie Backström Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 2.3.2016 JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS Päivämäärä 2.3.2016 Laatija Nathan Gaasenbeek

Lisätiedot

KORTTELI 25155: STARKKI/LAHTI HULEVESISUUNNITELMA

KORTTELI 25155: STARKKI/LAHTI HULEVESISUUNNITELMA KORTTELI 25155: STARKKI/LAHTI HULEVESISUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 SUUNNITTELUALUEEN NYKYTILA 2.1 Maankäyttö 2.2 Valuma-alueet ja virtausreitit 2.3 Maaperä ja pohjavedet 3 SUUNNITELLUN MAANKÄYTÖN

Lisätiedot

IGS-FIN allasseminaari Hulevesialtainen hydrologinen mitoitus Heli Jaakola

IGS-FIN allasseminaari Hulevesialtainen hydrologinen mitoitus Heli Jaakola IGS-FIN allasseminaari 11.10.2016 Hulevesialtainen hydrologinen mitoitus Heli Jaakola 1 Hulevedet Hulevesi on rakennetulla alueella maan pinnalle, rakennuksen katolle tai muulle pinnalle kertyviä sade-

Lisätiedot

VAISALAN TUOTANTOALUE

VAISALAN TUOTANTOALUE Vastaanottaja Vaisala Oyj Jouni Parhanangas Asiairjatyyppi Hulevesi- ja maisemasuunnitelma Päivämäärä 22.9.2017 VAISALAN TUOTANTOALUE HULEVESI- JA MAISEMASUUNNITELMA ASEMAKAAVAMUUTOKSEEN VAISALAN TUOTANTOALUE

Lisätiedot

MERIKARVIA. Merikarviantien alkupään ja Yrittäjäntien ympäristön asemakaavoitus. Hulevesitarkastelu. Kankaanpään kaupunki. Ympäristökeskus.

MERIKARVIA. Merikarviantien alkupään ja Yrittäjäntien ympäristön asemakaavoitus. Hulevesitarkastelu. Kankaanpään kaupunki. Ympäristökeskus. Hulevesitarkastelu Kankaanpään kaupunki Ympäristökeskus talvi 2015 v.2 SISÄLLYS Hulevesien hallinta 2 Kaavoitettavan alueen sijainti 2 Valuma-alue 3 Hulevedet kaava-alueella 4 Hulevesimäärät 5-6 1 HULEVESIEN

Lisätiedot

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21350 Loppuraportti 1 (8) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Aurinkopellon asemakaavan hulevesisuunnitelma

Aurinkopellon asemakaavan hulevesisuunnitelma HÄMEENKYRÖN KUNTA Aurinkopellon asemakaavan hulevesisuunnitelma Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P37527 Raportti 1 (8) Emmaleena Krankkala Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalueen nykytila...

Lisätiedot

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 974 144 Sisällysluettelo Sivu 1 (5) 1 SUUNNITTELUALUE 2 1.1 Topografia ja maaperä 2 1.2 Valuma-alue

Lisätiedot

Raportti VISULAHDEN HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA

Raportti VISULAHDEN HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA Raportti VISULAHDEN HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA 5.1.2018 SISÄLLYSLUETTELO Visulahden alueen nykytilan kuvaus... 1 Alueen yleiskuvaus... 1 Vesistöt... 1 Maaperä... 1 Hulevesien hallintasuunnitelma...

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O TYÖ: TARATEST OY

HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O TYÖ: TARATEST OY TYÖ: 12235 1.2.2017 HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O 837 325 6525 0001 TARATEST OY Turkkirata 9 A 33960 Pirkkala p. 03 368 3322 www.taratest.fi Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Suunnittelualueen

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS NIKKILÄN JOKILAAKSON ARKKI- TEHTUURIKILPAILUN POHJAKSI

HULEVESISELVITYS NIKKILÄN JOKILAAKSON ARKKI- TEHTUURIKILPAILUN POHJAKSI FCG Finnish Consulting Group Oy ipoon unta HULEEIELITY NIKKILÄN JOKILAAKON ARKKI- TEHTUURIKILPAILUN POHJAKI Raportti -P.. FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti I H -P.. IÄLLYLUETTELO JOHDANTO.... elvitysen

Lisätiedot

Työpaketti 5: Taajamien rankkasadetulvien hallinnan parantaminen

Työpaketti 5: Taajamien rankkasadetulvien hallinnan parantaminen Työpaketti 5: Taajamien rankkasadetulvien hallinnan parantaminen VERTI - Vesihuoltoverkostojen tila ja riskienhallinta Outi Raudaskoski, Nora Sillanpää, Harri Koivusalo Rakennetun ympäristön laitos Vesi-

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI SUNNY CAR CENTER

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI SUNNY CAR CENTER 16WWE1027.B711 11.5.2011 HÄMEENLINNAN KAUPUNKI SUNNY CAR CENTER Kirstulan alueen asemakaavan muutokseen liittyvä Rautamonojan hulevesimitoitus 1 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä

Lisätiedot

Hulevesien hallinta, miksi ja millä keinoin? 2.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy

Hulevesien hallinta, miksi ja millä keinoin? 2.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy Hulevesien hallinta, miksi ja millä keinoin? 2.4.2014 Pöyry Finland Oy 2.4.2014, Pöyry Finland Oy 1 Perinteinen Kokonaisvaltainen Tavoitteet Menetelmät Tulvasuojelu Kuivatus Esteettisyys Maankäytön tehostaminen

Lisätiedot

VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS

VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä Luonnos 14.8.2013 Viite 1510006406 VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS NURMIJÄRVEN KUNTA, VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS

Lisätiedot

Marja-Vantaan hulevesien hallinta

Marja-Vantaan hulevesien hallinta Marja-Vantaan hulevesien hallinta Huleveden käsittelystä ja viivytyksestä tulvareitteihin Marika Orava, suunnitteluinsinööri, DI Marja-Vantaan sijainti Marika Orava 2 Marja-Vantaa * Kotikaupunki n. 30

Lisätiedot

ASKO II ALUEEN KUNNALLISTEKNINEN YLEISSUUNNITELMA & HULEVESIEN HALLINNAN SUUNNITELMA

ASKO II ALUEEN KUNNALLISTEKNINEN YLEISSUUNNITELMA & HULEVESIEN HALLINNAN SUUNNITELMA ASKO II ALUEEN KUNNALLISTEKNINEN YLEISSUUNNITELMA & HULEVESIEN HALLINNAN SUUNNITELMA ASUKASTILAISUUS 20.4.2017 RAVINTOLA WERSTAS, LAHTI OSMO NIIRANEN MARJO VALTANEN RADANVARREN TULEVA MAANKÄYTTÖ KAAVA-ALUEEN

Lisätiedot

EURENINKADUN HULEVESITARKASTELU

EURENINKADUN HULEVESITARKASTELU FCG Finnish Consulting Group Oy Hämeenlinnan kaupunki EURENINKADUN HULEVESITARKASTELU RAPORTTILUONNOS 31102 -P17030 FCG Finnish Consulting F Group Oy Eureninkadun hulevesitarkastelu I SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Pohjois-Tammelan järvien tulvavesien ja alimpien vedenkorkeuksien tasaaminen, vesistömallinnus

Pohjois-Tammelan järvien tulvavesien ja alimpien vedenkorkeuksien tasaaminen, vesistömallinnus S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A TAMMELAN KUNTA Pohjois-Tammelan järvien tulvavesien ja alimpien vedenkorkeuksien tasaaminen, vesistömallinnus Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 659-P17905

Lisätiedot

Rankkasateiden vaikutus hulevesiverkostoon -haasteita ja ratkaisuehdotuksia. MAAILMAN VESIPÄIVÄN SEMINAARI 22.3.2010 Perttu Hyöty, FCG

Rankkasateiden vaikutus hulevesiverkostoon -haasteita ja ratkaisuehdotuksia. MAAILMAN VESIPÄIVÄN SEMINAARI 22.3.2010 Perttu Hyöty, FCG Rankkasateiden vaikutus hulevesiverkostoon -haasteita ja ratkaisuehdotuksia MAAILMAN VESIPÄIVÄN SEMINAARI 22.3.2010 Perttu Hyöty, FCG Hulevesien määrä tulee kasvamaan Syitä on kaksi: kaupunkirakenteen

Lisätiedot

BASTUKÄRR HULEVESITARKASTELUT

BASTUKÄRR HULEVESITARKASTELUT S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A SIPOON KUNTA BASTUKÄRR HULEVESITARKASTELUT BA 3 Bastukärrin työpaikka-alueen asemakaavan muutos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P17654 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

Porttipuiston kauppakeskuksen tontin. alustava hulevesiselvitys. Vantaa, Helsinki

Porttipuiston kauppakeskuksen tontin. alustava hulevesiselvitys. Vantaa, Helsinki Porttipuiston kauppakeskuksen tontin alustava hulevesiselvitys Vantaa, Helsinki Maaliskuu 2008 Porttipuiston kauppakeskus, Vantaa, Helsinki 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT... 3 2 HULEVESIMÄÄRÄT...

Lisätiedot

Isonkyrön keskustan asemakaavamuutoksen ja Lapinmäen asemakaavan hulevesisuunnitelma

Isonkyrön keskustan asemakaavamuutoksen ja Lapinmäen asemakaavan hulevesisuunnitelma ISONKYRÖN KUNTA Isonkyrön keskustan asemakaavamuutoksen ja Lapinmäen asemakaavan hulevesisuunnitelma Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P26653 Raportti 1 (12) Krankkala Emmaleena Sisällysluettelo

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN HULEVESISTRATEGIA

HÄMEENLINNAN HULEVESISTRATEGIA HÄMEENLINNAN HULEVESISTRATEGIA Jouko Kettunen 15.4.2010 http://www.hameenlinna.fi/pages/21158/hulevesistrategia.pdf LÄHTÖKOHDAT HULEVESISTRATEGIALLE Moreenin elinkeinoalueelle oli syntynyt suuri logistiikan

Lisätiedot

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän päiväkodin asemakaavan 8552 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän päiväkodin asemakaavan 8552 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän päiväkodin asemakaavan 8552 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 327 102 Sivu 1 (5) Sisällysluettelo 1 ALUEEN KUVAUS 2 1.1 Suunnittelualue 2 1.2 Topografia

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelu 17.8.2015

Kaupunkisuunnittelu 17.8.2015 VANTAAN KAUPUNKI MIEIPITEIDEN KOONTI Kaupunisuunnittelu..0 MR :N MUKAISEEN KUUEMISKIRJEESEEN..0 VASTAUKSENA SAADUT MIEIPITEET JA KANNANOTOT ASEMAKAAVAN MUUTOKSESTA NRO 009, MARTINAAKSO YHTEENSÄ KANNANOTTOJA

Lisätiedot

RAPORTTI VVO KODIT OY Näsilinnankatu 40, täydennysrakentaminen Asemakaavan 8597 hulevesiselvitys Donna ID

RAPORTTI VVO KODIT OY Näsilinnankatu 40, täydennysrakentaminen Asemakaavan 8597 hulevesiselvitys Donna ID RAPORTTI VVO KODIT OY Näsilinnankatu 40, täydennysrakentaminen Asemakaavan 8597 hulevesiselvitys Donna ID 1559459 Sivu 1 (5) Sisällysluettelo 1 ALUEEN KUVAUS 2 1.1 Suunnittelualue 2 1.2 Topografia ja

Lisätiedot

Övergårdsvägen. Soukankaari

Övergårdsvägen. Soukankaari K8 K86 K87 K7 K68K7 K69 K70 L6 :50 P5 K P P0 5 0 008 00 09 0 0 0 0 96.00 96.00.00 9.5 9.58.00 0.90 0.00 0.90 6.00.00.00.79 9.9 5.85 7.00 8.08 6.00 8.00 0.9.00 6.00 K 6.66 r0.00 5.00.00 r60.00 r5.00.0 95.67

Lisätiedot

Ylöjärven kaupunki. Kolmenkulman hulevesisuunnitelman täydentäminen. Raportti

Ylöjärven kaupunki. Kolmenkulman hulevesisuunnitelman täydentäminen. Raportti Ylöjärven kaupunki Kolmenkulman hulevesisuunnitelman Raportti 7.12.2015 7.12.2015 1 (5) Sisältö 1 JOHDANTO... 2 1.1 Suunnittelun lähtökohdat ja tavoitteet... 2 2 SUUNNITTELUALUE JA SEN NYKYTILA... 2 2.1

Lisätiedot

Kalevan airut asemakaavan nro 8479 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI. Suunnittelupalvelut

Kalevan airut asemakaavan nro 8479 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI. Suunnittelupalvelut Kalevan airut asemakaavan nro 8479 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI Donna id: 1616211 Infran hankenumero: 4050406 Tampereen Infra Pekka Heinonen 24.8.2016 Tampereen

Lisätiedot

Hulevesiselvitys Näsilinnankatu 39

Hulevesiselvitys Näsilinnankatu 39 Hulevesiselvitys Näsilinnankatu 39 Raportti ID 1 599 179 9.5.2016 9.5.2016 1 (7) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 1.1 Suunnittelun lähtökohdat ja tavoitteet... 2 1.2 Suunnitteluorganisaatio... 2 2 SUUNNITTELUALUE

Lisätiedot

LIITE ESPOON KAUPUNKI. Keran osayleiskaava-alueen hulevesiselvitys

LIITE ESPOON KAUPUNKI. Keran osayleiskaava-alueen hulevesiselvitys LIITE 2 26.5.2014 ESPOON KAUPUNKI Keran osayleiskaava-alueen hulevesiselvitys Sisältö 2 1 JOHDANTO 3 1.1 Työn lähtökohdat ja tavoitteet 3 2 SUUNNITTELUALUE 3 2.1 Pinnanmuodot ja maaperä 4 3 VALUMA-ALUEET

Lisätiedot

IHANAISTENRINTEEN HULEVESISUUNNITELMA

IHANAISTENRINTEEN HULEVESISUUNNITELMA FCG Finnish Consulting Group Oy NASTOLAN KUNTA IHANAISTENRINTEEN HULEVESISUUNNITELMA Raportti 0521-P10495 7.9.2010 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti I SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 1.1 Selvityksen

Lisätiedot

Orimattila, Pennalan hulevesialtaiden mitoitustarkastelu

Orimattila, Pennalan hulevesialtaiden mitoitustarkastelu Pöyry Finland Oy PL 50 (Jaakonkatu 3) FI-01621 Vantaa Finland Kotipaikka Vantaa, Finland Y-tunnus 0625905-6 Puh. +358 10 3311 Faksi +358 10 33 26600 www.poyry.fi Orimattila, Pennalan hulevesialtaiden LUONNOS

Lisätiedot

Haurukylän asemakaava-alueen laajennuksen hulevesitarkastelu

Haurukylän asemakaava-alueen laajennuksen hulevesitarkastelu TYRNÄVÄN KUNTA Haurukylän asemakaava-alueen laajennuksen hulevesitarkastelu Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P34067 Raportti 1 (15) Puuronen Elisa Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 1.1 Työn lähtökohdat

Lisätiedot

Takkulan teollisuusalueen laajennuksen tulva- ja hulevesiselvitys

Takkulan teollisuusalueen laajennuksen tulva- ja hulevesiselvitys Taulan teollisuusalueen laajennusen tulva- ja hulevesiselvitys Lauri Hilainen.. YP Taulan teollisuusalueen laajennusen tulva- ja hulevesiselvitys ().. SISÄLTÖ JOHDANTO... AANKÄYTÖN UUTOS JA AIKUTUKSET

Lisätiedot

Runkomelu. Tampereen kaupunki Juha Jaakola PL Tampere

Runkomelu. Tampereen kaupunki Juha Jaakola PL Tampere Tampereen aupuni Juha Jaaola PL 487 33101 Tampere LAUSUNTO RAIDELIIKENTEEN NOPEUDEN KASVATTAMISESTA RANTA- TAMPELLAN ALUEEN RUNKOMELU- JA TÄRINÄRISKIIN Ranta-Tampellan alueen tärinää on arvioitu selvitysessä

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS. Liite 6 TYÖNUMERO: KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS (VAIHE I)

HULEVESISELVITYS. Liite 6 TYÖNUMERO: KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS (VAIHE I) Liite 6 TYÖNUMERO: 20602005 KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN (VAIHE I) SWECO YMPÄRISTÖ OY Turku Muutoslista VALMIS FIANRY FIANRY FIJSUH LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT

Lisätiedot

Biopidätys (viherpainanteet, sadepuutarhat, biosuodatus)... 2

Biopidätys (viherpainanteet, sadepuutarhat, biosuodatus)... 2 1 (10) Liite 1 Hulevesien hallintamenetelmien tyyppi- ja esimerkkikuvia. Sisältö Biopidätys (viherpainanteet, sadepuutarhat, biosuodatus)... 2 Läpäisevät pinnoitteet... 4 Viherkatot... 6 Huleveden viivyttäminen

Lisätiedot

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Ali-Huikkaantie 13 asemakaavan 8531 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Ali-Huikkaantie 13 asemakaavan 8531 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Ali-Huikkaantie 13 asemakaavan 8531 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 2 060 630 Sisällysluettelo Sivu 1 (6) 1 SUUNNITTELUALUE 2 1.1 Topografia ja maaperä 2 1.2 Valuma-alue

Lisätiedot

Tervajoen keskustan asemakaavamuutoksen hulevesisuunnitelma

Tervajoen keskustan asemakaavamuutoksen hulevesisuunnitelma TERVAJOEN KUNTA Tervajoen keskustan asemakaavamuutoksen hulevesisuunnitelma Raportti, LUONNOS FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P25776 Raportti, LUONNOS 1 (14) Havulinna Ella Sisällysluettelo 1 Johdanto...

Lisätiedot

Aunankorvenkadun teollisuustonttien laajentamisen asemakaavan nro 8537 hulevesiselvitys- ja suunnitelma

Aunankorvenkadun teollisuustonttien laajentamisen asemakaavan nro 8537 hulevesiselvitys- ja suunnitelma TAMPEREEN KAUPUNKI Aunankorvenkadun teollisuustonttien laajentamisen asemakaavan nro 8537 hulevesiselvitys- ja suunnitelma Raportti, ID 1 453 423 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P27997 FCG SUUNNITTELU

Lisätiedot

TALMAN OSAYLEISKAAVA-ALUEEN HULEVESISELVITYS

TALMAN OSAYLEISKAAVA-ALUEEN HULEVESISELVITYS S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A SIPOON KUNTA TALMAN OSAYLEISKAAVA-ALUEEN HULEVESISELVITYS Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P18834 Loppuraportti Harilainen Lauri Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8

Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 Asemakaavan 8648 muutos Elina Teuho 1.0 19.6.2017 Tarkistanut ja hyväksynyt: Perttu Hyöty 19.6.2017 YKK62642 Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 19.6.2017 1 (4) SISÄLTÖ

Lisätiedot

HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE

HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE Vastaanottaja Espoon kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 08/2013 HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE HANNUSJÄRVEN VALUMA-ALUE SELVITYS, NYKYTILANNE Tarkastus Hanna-Leena Ventin

Lisätiedot

RAPORTTI 25.6.2014. LAPUAN KAUPUNKI Keskustan osayleiskaavojen ja Alangon asemakaava-alueen hulevesiselvitys

RAPORTTI 25.6.2014. LAPUAN KAUPUNKI Keskustan osayleiskaavojen ja Alangon asemakaava-alueen hulevesiselvitys RAPORTTI 25.6.2014 LAPUAN KAUPUNKI Keskustan osayleiskaavojen ja Alangon asemakaava-alueen hulevesiselvitys 1 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään

Lisätiedot

HONGISTON ALUEEN HULEVESIEN HALLINNAN YLEISSUUNNITELMA

HONGISTON ALUEEN HULEVESIEN HALLINNAN YLEISSUUNNITELMA HONGISTON ALUEEN HULEVESIEN HALLINNAN YLEISSUUNNITELMA Loppuraportti FCG Finnish Consulting Group Oy Loppuraportti I R. Syvälä SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 1.1 Selvityksen lähtökohdat ja tavoitteet...

Lisätiedot

TALMAN OSAYLEISKAAVA-ALUEEN HULEVESISELVITYS

TALMAN OSAYLEISKAAVA-ALUEEN HULEVESISELVITYS LIITE / BILAGA 12. S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A SIPOON KUNTA TALMAN OSAYLEISKAAVA-ALUEEN HULEVESISELVITYS Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P18834 Loppuraportti Harilainen Lauri

Lisätiedot

Yleiskaavoituksen ja asemakaavoituksen hulevesisuunnittelu

Yleiskaavoituksen ja asemakaavoituksen hulevesisuunnittelu Yleiskaavoituksen ja asemakaavoituksen hulevesisuunnittelu POSELY 26.11.2015 Pia Kinnunen, Sito Oy Ympäristösi parhaat tekijät Maankäyttö aiheuttaa huleveden muodostumisen Hulevesien hallinnan suunnittelu

Lisätiedot

Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011. Työnro 416079

Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011. Työnro 416079 Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011 Työnro 416079 MAAPERÄ- JA HULEVESISELVITYS KORTEKUMPU, KANGASALA SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT...3 1.1 Selvityksen sisältö ja tekijät...

Lisätiedot

Tilaaja Vantaan seurakuntayhtymä. Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma. Päivämäärä Viite KIVISTÖN KIRKON ALUE HULEVESISELVITYS

Tilaaja Vantaan seurakuntayhtymä. Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma. Päivämäärä Viite KIVISTÖN KIRKON ALUE HULEVESISELVITYS Tilaaja Vantaan seurakuntayhtymä Asiakirjatyyppi Päivämäärä 18.5.2018 Viite 1510037488 KIVISTÖN KIRKON ALUE HULEVESISELVITYS Tarkastus Päivämäärä 18.5.2018 Laatija Tarkastaja Roy Snellman Salla Hostikka

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI PIETILÄN SVENGIPUISTON HULEVESIALLAS

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI PIETILÄN SVENGIPUISTON HULEVESIALLAS JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI 20601255 22.9.2017 1 JOHDANTO Kaava-alueelta hulevesiä puretaan Komppikujaa pitkin koilliseen, Hakiantieltä länteen ja Svengipuiston viivytysrakenteen kautta etelään. Tässä tarkastelussa

Lisätiedot

HULEVESIEN HALLINNAN ESIMERKKISUUNNITELMAT

HULEVESIEN HALLINNAN ESIMERKKISUUNNITELMAT FCG Finnish Consulting Group Oy VANTAAN KAUPUNKI HULEVESIEN HALLINNAN ESIMERKKISUUNNITELMAT PÄHKINÄRINNE 4 Suunnitelmaselostus 0225-P11790 7.12.2010 FCG Finnish Consulting Group Oy Suunnitelmaselostus

Lisätiedot

Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa

Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa Kuntien 7. ilmastokonferenssi, 8.5.2014 Jaana Suur-Askola Uponor infra Oy Tuotehallintapäällikkö Hulevesien muodostuminen Hulevesi on erilaisilta pinnoilta valuvaa

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNKI Korvenkannan hulevesitarkastelu

IMATRAN KAUPUNKI Korvenkannan hulevesitarkastelu RAPORTTI 28.5.2014 IMATRAN KAUPUNKI Korvenkannan hulevesitarkastelu 2 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry Finland Oy:n antamaa

Lisätiedot

NIEMENRANNAN OSAYLEISKAVAAN MUKAISEN HULEVESISELVITYKSEN TARKISTAMINEN HULEVESIMALLINNUKSELLA

NIEMENRANNAN OSAYLEISKAVAAN MUKAISEN HULEVESISELVITYKSEN TARKISTAMINEN HULEVESIMALLINNUKSELLA (5) NIEMENRANNAN OSAYLEISKAAAN MUKAISEN HULEESISELITYKSEN TARKISTAMINEN HULEESIMALLINNUKSELLA L:\000\0850_NIEMENRANTA\_CAD\_Tyo\Lha\Hulevesi_suunnitelma\RAPORTTI_h ulevesimalli_edit.doc Mall: Rapport -

Lisätiedot

: : :250 1: Tehdas. hule4 hule4. hule4 VIII 109.

: : :250 1: Tehdas. hule4 hule4. hule4 VIII 109. 0 0 0 0 0 00 0 0 0 0 0. 0. 0. 0. 0.0 0. 0. 0. 0. 0. 0.. 0. 0. 0. 0.. 0. 0. 0.0 0. 0. 0. 0. 0. 0. 0. 0. 0.. 0. 0. 0. 0. 0. 0. 0. 0. Ras lev m Ras. Ras lev m 0 0 : :0-0-0 -- 0 0 0 0 cc 0 0 0 0 cc 0 00 as

Lisätiedot

Silvolanmetsän asemakaava, A1406

Silvolanmetsän asemakaava, A1406 Kaarinan aupuni Silvolanmetsän asemaaava, A0 osallistumis- ja arviointisuunnitelma..0 KAARINAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖPALVELUT 0 A0..0 DA: /0 Maanäyttö- ja raennuslain muainen osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys. NCC Rakennus Oy

Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys. NCC Rakennus Oy Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys NCC Rakennus Oy 30.4.2013 Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys 2 (7) 30.4.2013 SISÄLTÖ ALKUSANAT... 3 1 LÄHTÖKOHDAT... 3 1.1 Selvityksen tavoitteet...

Lisätiedot

Hulevesiselvitys, Saukonpuiston koulun laajennus

Hulevesiselvitys, Saukonpuiston koulun laajennus Hulevesiselvitys, Saukonpuiston koulun laajennus Asemakaava, Tampereen kaupunki Tiina Okkonen... Tistanut ja hyväksynyt: Perttu Hyöty.. YKK Hulevesiselvitys, Saukonpuiston koulun laajennus.. () SSÄLTÖ

Lisätiedot

Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla

Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla Olli Jaakonaho, Uudenmaan ELY-keskus SEMINAARI HULEVESIEN HALLINNASTA VANTAANJOEN VALUMA ALUEELLA KAAVOITUS, RAKENTEET, TOIMIVUUS JA HUOLTO

Lisätiedot

ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS

ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 28.6.2012 Viite 82143065 ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS HOLLOLAN PORTTI, ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS Päivämäärä 7.6.2012, päivitetty

Lisätiedot

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän Ilmailunkadun asemakaavan nro 8513 hulevesiselvitys ja - suunnitelma Donna ID

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän Ilmailunkadun asemakaavan nro 8513 hulevesiselvitys ja - suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän Ilmailunkadun asemakaavan nro 8513 hulevesiselvitys ja - suunnitelma Donna ID 1 157 799 Sivu 1 (13) Sisällysluettelo 1 SUUNNITTELUALUEEN KUVAUS 2 1.1 Suunnittelualue

Lisätiedot

Raholan asemakaavan nro 8436 hulevesiselvitys- ja suunnitelma

Raholan asemakaavan nro 8436 hulevesiselvitys- ja suunnitelma Raholan asemakaavan nro 8436 Donna id: 1188925 Infran hankenumero: 4043090 Tampereen Infra Erikoissuunnittelija Pekka Heinonen Tampereen Infra PL 487 33101 Tampere Käyntiosoite Frenckellinaukio 2E Puhelin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki, kaupunkisuunnitteluvirasto

Helsingin kaupunki, kaupunkisuunnitteluvirasto FCG Finnish Consulting Group Oy Helsingin kaupunki, kaupunkisuunnitteluvirasto KUNINKAANTAMMEN OSAYLEISKAAVAN HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMAN TARKISTAMINEN HELSINGIN HULEVESISTRATEGIAN MUKAISEKSI VANTAANJOEN

Lisätiedot

KALA , Asia 54,, Liite 2.7

KALA , Asia 54,, Liite 2.7 KALA 26.9.2011, Asia 54,, Liite 2.7 VANTAAN KAUPUNKI HULEVESISELVITYS TECHNOPOLIS HELSINKI-VANTAA 07.02.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 1.1 Selvityksen lähtökohdat... 1 1.2 Selvityksen organisaatio...

Lisätiedot

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS Mänttä-Vilppulan keskustaajaman osayleiskaava 2030 Kaava-aineisto 25.9.2019 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS Loppuraportti

Lisätiedot

Seinäjoen kaupunki. Roveksen alueen hulevesiselvitys ja alueellinen maaperätutkimus. Hulevesiselvitys Päivitys

Seinäjoen kaupunki. Roveksen alueen hulevesiselvitys ja alueellinen maaperätutkimus. Hulevesiselvitys Päivitys 943 Seinäjoen kaupunki Roveksen alueen hulevesiselvitys ja alueellinen maaperätutkimus Hulevesiselvitys Päivitys 30.9.2016 HKM Infra Oy Nikolaintie 6 A 62200 KAUHAVA (06) 434 2300 www.hkminfra.fi Sisällysluettelo

Lisätiedot

NAPINKULMAN AK-MUUTOS

NAPINKULMAN AK-MUUTOS Luonnoset ja onseptisuunnitelma LÄHTÖTILANNE LÄHTÖTILANNE KAUPUNKIKUVASELVITYS /3 Asemaaavamuutosen tavoitteena on mahdollistaa uudisraentaminen Imatranosen eseisellä paialla olevalle Osuuspanin tontille

Lisätiedot

Hulevesien suunnittelu ja rakentaminen Kakessa, kohteena Gräsanoja

Hulevesien suunnittelu ja rakentaminen Kakessa, kohteena Gräsanoja Hulevesien suunnittelu ja rakentaminen Kakessa, kohteena Gräsanoja Kake -> Kaupunkitekniikan keskus Kake Infrapalvelut Investoinnit Kaupunkimittaus ja Geotekniikka Hallinto 20.11.2017 2 Kake & Hulevedet

Lisätiedot

Tammelan hulevesiselvitys

Tammelan hulevesiselvitys Tammelan hulevesiselvitys Tammelan kaupunkisuunnittelukahvila 2.2.2017 Perttu Hyöty, Sito Oy When infrastructure counts. Selvityksen tarkoitus ja selvitysalue 2 Tarkoituksena selvittää nykyisen hulevesijärjestelmän

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS KORTTELEIDEN 75, 83 JA 85 ASEMAAKAAVAN MUUTOS. Vastaanottaja Viitasaaren kaupunki. Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys

HULEVESISELVITYS KORTTELEIDEN 75, 83 JA 85 ASEMAAKAAVAN MUUTOS. Vastaanottaja Viitasaaren kaupunki. Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Vastaanottaja Viitasaaren kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 24.7.2014 / Täydennetty 29.10.2014 Viite 1510002480-003 KORTTELEIDEN 75, 83 JA 85 ASEMAAKAAVAN MUUTOS HULEVESISELVITYS VIITASAAREN

Lisätiedot

Hulevesien hallintaratkaisut tänään mitoitus ja menetelmät

Hulevesien hallintaratkaisut tänään mitoitus ja menetelmät Hulevesien hallintaratkaisut tänään mitoitus ja menetelmät SEMINAARI HULEVESIEN HALLINNASTA VANTAANJOEN VALUMA ALUEELLA Perttu Hyöty, Sito Oy Ympäristösi parhaat tekijät Sadannasta valunnaksi Interseptio

Lisätiedot

KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS HULEVESISELVITYS

KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Riihimäen kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 8.3.2018 Luonnos Viite 1510036511 KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS HULEVESISELVITYS RIIHIMÄEN KAUPUNKI KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS

Lisätiedot

HULEVESIOPAS Menetelmät hulevesien ja taajamatulvien hallintaan

HULEVESIOPAS Menetelmät hulevesien ja taajamatulvien hallintaan Ilmastonmuutos ja kulttuuriympäristö II Mistä tarvitsemme tietoa? 25.11.2009 HULEVESIOPAS Menetelmät hulevesien ja taajamatulvien hallintaan Hannu Vikman, Hannu Vikman Consulting Termejä Hulevesi: Rakennetuilla

Lisätiedot

SOPIMUS ASEMAKAAVOITUKSEN KÄYNNISTÄMISESTÄ KIINTEISTÖLLÄ Salon kaupunki, jäljempänä tässä sopimuksessa kaupunki.

SOPIMUS ASEMAKAAVOITUKSEN KÄYNNISTÄMISESTÄ KIINTEISTÖLLÄ Salon kaupunki, jäljempänä tässä sopimuksessa kaupunki. SON KAUPUNK Kaupunginhallitus SOPMUS ASEMAKAAVOTUKSEN KÄYNNSTÄMSESTÄ KNTESTÖLLÄ 7-99--. SOPMUSOSAPUOLET Salon aupuni, jäljempänä tässä sopimusessa aupuni. Osoite: Salon aupuni, Kaupunisuunnittelu Hornintie

Lisätiedot

Hulevesien hallinta tiivistyvällä pientaloalueella

Hulevesien hallinta tiivistyvällä pientaloalueella Hulevesien hallinta tiivistyvällä pientaloalueella Rakennetun, vettä läpäisemättömän pinnan lisääntyminen muuttaa sadevesien luontaista kiertoa ja äärevöittää hydrologisia olosuhteita. Se kasvattaa pintavalunnan

Lisätiedot

Yleiskaavatason hulevesien hallintasuunnitelma case Östersundom

Yleiskaavatason hulevesien hallintasuunnitelma case Östersundom Yleiskaavatason hulevesien hallintasuunnitelma case Östersundom Pienvesitapaaminen 2.6.2014 Perttu Hyöty Ympäristösi parhaat tekijät Hulevesien hallinnan kokonaisuus Selvitysalue kasvaa Tarkkuustaso kasvaa

Lisätiedot

KCF PALTAMO HULEVESIEN HALLINNAN ESISUUNNITELMA

KCF PALTAMO HULEVESIEN HALLINNAN ESISUUNNITELMA Pöyry Finland Oy PL 52 (Jaakonkatu 3) FI-01621 Vantaa Finland Kotipaikka Vantaa Y-tunnus 0625905-6 Puh. +358 10 3311 Faksi +358 10 33 21818 www.poyry.fi Päivä Viite Sivu 1 (7) Yhteyshlö Joni Nyyssönen

Lisätiedot

Lahden kaupungin hulevesiohjelma

Lahden kaupungin hulevesiohjelma Lahden kaupungin hulevesiohjelma Ismo Malin Lahden seudun ympäristöpalvelut Viheralan Hulevesipäivä Sibelius-talo 06.11.2012 Lahden kaupungin visio: Lahti on houkutteleva ja elinvoimainen ympäristökaupunki

Lisätiedot

Niemenrannan ja Sellupuiston hulevesien hallintasuunnitelma

Niemenrannan ja Sellupuiston hulevesien hallintasuunnitelma Niemenrannan ja Sellupuiston hulevesien hallintasuunnitelma 20.11.2012 Hulevesien hallinta SUUNNITTELUN AIKAINEN ORGANISAATIO: Tilaaja: Konsultti: WSP Finland Oy Petri Saarikoski (projektipäällikkö Niemenranta2)

Lisätiedot

Hulevesien hallintasuunnitelma

Hulevesien hallintasuunnitelma NG11 Kylävuorentien omakotitonttien asemakaava, Sipoon kunta Lauri Harilainen, Tiina Okkonen 2.1.2017 2.1.2017 1 (17) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 HULEVESIEN HALLINNAN YLEISET PERIAATTEET... 2 3 SUUNNITTELUALUEEN

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS TYÖNUMERO: EURAJOEN KUNTA KETUNPESÄN ASEMAKAAVAN HULEVESISELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

HULEVESISELVITYS TYÖNUMERO: EURAJOEN KUNTA KETUNPESÄN ASEMAKAAVAN HULEVESISELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: 20600876 EURAJOEN KUNTA KETUNPESÄN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS FIANRY FIVLAN FIJEAA KOMMENTEILLE FIANRY FIVLAN FIJEAA LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan kaupan palveluverkkoselvitys 28.5.2012

Nurmijärven kunnan kaupan palveluverkkoselvitys 28.5.2012 aupan palveluveroselvitys 28.5.2012 aupan palveluveroselvitys 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 2 KAUPAN NYKYTILAN KARTOITUS JA KUVAUS 3 2.1 Vähittäisaupan toimipaiat ja myynti 3 2.2 Ostovoima ja ostovoiman

Lisätiedot

Alueellinen hulevesisuunnitelma 1.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy

Alueellinen hulevesisuunnitelma 1.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy Alueellinen hulevesisuunnitelma 1.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy 2.4.2014 Leena Sänkiaho, Pöyry Finland Oy 1 Suunnittelun lähtökohdat Valuma-aluelähtöinen selvitys Yleiskaavataso Asemakaavatasoisissa

Lisätiedot

RAPORTTI PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Seunalantien alueen asemakaavan hulevesiselvitys

RAPORTTI PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Seunalantien alueen asemakaavan hulevesiselvitys RAPORTTI PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Seunalantien alueen asemakaavan hulevesiselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 ALUEEN NYKYTILANNE... 2 2.1 Alueen ominaispiirteet... 2 2.2 Hulevesien hallinnan nykytilanne...

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS MASSBYN LÄMPÖKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Vastaanottaja Sipoon kunta Keravan Energia Oy. Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys

HULEVESISELVITYS MASSBYN LÄMPÖKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Vastaanottaja Sipoon kunta Keravan Energia Oy. Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Vastaanottaja Sipoon kunta Keravan Energia Oy Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 11.10.2018 Luonnos Viite 1510040746 MASSBYN LÄMPÖKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS SIPOON KUNTA, KERAVAN ENERGIA OY,

Lisätiedot

ISOSUON TEOLLISUUSALUEEN LAAJENNUKSEN ASEMA- KAAVOITUSTA PALVELEVA MAISEMASELVITYS

ISOSUON TEOLLISUUSALUEEN LAAJENNUKSEN ASEMA- KAAVOITUSTA PALVELEVA MAISEMASELVITYS FCG Finnish Consulting Group Oy Naantalin aupuni ISOSUON TEOISUUSAUEEN AAJENNUKSEN ASEMA- KAAVOITUSTA AVEEVA MAISEMASEVITYS 0-.. FCG Finnish Consulting Group Oy Isosuon maisemaselvitys I Riia Ger.. SISÄYSUETTEO

Lisätiedot

Palomäenkatu 23:n asemakaavan nro hulevesiselvitys- ja suunnitelma. Asemakaavaluonnosvaiheen suunnitelma. Suunnittelupalvelut

Palomäenkatu 23:n asemakaavan nro hulevesiselvitys- ja suunnitelma. Asemakaavaluonnosvaiheen suunnitelma. Suunnittelupalvelut Palomäenkatu 23:n asemakaavan nro. 8528 hulevesiselvitys- ja suunnitelma Asemakaavaluonnosvaiheen suunnitelma Donna id: 1435805 Infran hankenumero: 4044918 Tampereen Infra Pekka Heinonen Tampereen Infra

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Kaupunkiympäristön kehittäminen LINNAINMAAN ASEMAKAAVAN NRO 8364 HULEVESISELVITYS. Loppuraportti

Tampereen kaupunki Kaupunkiympäristön kehittäminen LINNAINMAAN ASEMAKAAVAN NRO 8364 HULEVESISELVITYS. Loppuraportti Tampereen kaupunki Kaupunkiympäristön kehittäminen LNNANMAAN ASEMAKAAVAN NRO 86 HULEVESSELVTYS Loppuraportti 01-P12 2.12.2010 FCG Finnish Consulting Group Oy Loppuraportti 2.12.2010 SSÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

Sipoon kunta. Taasjärven hulevesiselvitys

Sipoon kunta. Taasjärven hulevesiselvitys Sipoon unta Taasjärven hulevesiselvitys.. ().. Sipoon unta SISÄTÖ JOHDANTO.... Suunnittelun lähtöohdat ja tavoitteet.... Suunnitteluorganisaatio.... Hulevesien hallinnan yleiset periaatteet... SEVITYSAUEEN

Lisätiedot