Nurmijärven kunnan kaupan palveluverkkoselvitys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nurmijärven kunnan kaupan palveluverkkoselvitys 28.5.2012"

Transkriptio

1 aupan palveluveroselvitys

2 aupan palveluveroselvitys 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 2 KAUPAN NYKYTILAN KARTOITUS JA KUVAUS Vähittäisaupan toimipaiat ja myynti Ostovoima ja ostovoiman siirtymät Päivittäistavaraaupan vero Kaupan palveluiden sijoittuminen Nurmijärvellä Nurmijärven aupallinen palveluvero 9 3 KAUPAN MARKKINOIDEN KEHITYS Väestön ehitys Nurmijärven ostovoiman ehitysennusteet Liietilatarpeet vuoteen 2025 ja KAUPAN PALVELUVERKON KEHITYSNÄKYMÄT Kaupan haneita Nurmijärvellä Kaupan näemys esustojen ja muiden aupan alueiden ehittämisestä Maauntaaavan aupan mitoitus Nurmijärvellä Kaupan palveluveron ehittäminen Vähittäisaupan suurysiöiden sijoittaminen Nurmijärvellä 28 5 VAIKUTUSTEN ARVIOINTI Kaupan haneiden vertailua liietilan lisätarpeeseen Mitoitusen vertailua liietilatarpeeseen Vaiutuset esusiin ja muuhun palveluveroon Vaiutuset palveluiden saavutettavuuteen ja asiointiin 37 6 JOHTOPÄÄTÖKSET 38 Haastattelut Liitetaulu Liietilojen luumäärä ja pinta-ala Nurmijärvellä 2012 Karttaliite Kesustojen ja aupan alueiden aupallinen raenne 2012

3 aupan palveluveroselvitys 2 1 JOHDANTO Kaupan palveluveroselvitysen tavoitteena on toimia maanäyttö- ja raennuslain edellyttämänä selvitysenä taajamien osayleisaavojen laadinnassa seä vähittäisaupan suurysiöitä osevien asemaaavahaneiden yhteydessä esusta-alueilla ja esustan ulopuolisilla alueilla, jossa oieusvaiutteista yleisaavaa ei ole. Asuasmäärä on Nurmijärvellä asvussa. Kunnanvaltuuston hyväsymän ( ) Nurmijärven maanäytön ehitysuvan muaan unnan väestötavoite vuoteen 2040 on yhteensä eli lähes enemmän uin nyyään. Asuasmäärän asvaessa, myös ostovoima asvaa ja tämä luo edellytysiä aupan ehittymiselle unnassa. Tämän aupan palveluveroselvitysen tavoitteena on tutia nyyistä aupan palveluveroa unnassa ja selvittää esusien ja aupan alueiden aupallista raennetta. Lisäsi tavoitteena on määritellä palveluveron ehittämistavoitteet ja -mahdollisuudet. Näiden pohjalta tarastellaan vähittäisaupan suurysiöiden sijoittumista esusta-alueille ja muille aupan alueille. Lisäsi selvitetään uuden liietilan sijoittumisen aupallisia vaiutusia. Selvitys pohjautuu aupan alan tilastoihin, ostovoiman ehitysennusteisiin seä nyyisen palveluveron enttäartoituseen ja Uudenmaan 2. vaihemaauntaaavan ehdotuseen. Lisäsi haastatellaan aupan toimijoita, ja selvitetään näiden näemysiä aupan palveluveron ehittämisestä Nurmijärvellä. Kaupan palveluveroselvitysen on tilannut Nurmijärven unnan Elineino- ja untaehitysesus. Selvitysen on laatinut Santasalo Ky ja selvitysestä vastaavat Tuomas Santasalo ja Katja Kosela. Selvitystä on äsitelty ohjausryhmässä, johon uuluvat Nurmijärven unnasta Aarno Kononen, Anita Pihala, Juha Osanen, Katri Peltoniemi, Risto Niunlaaso ja Ruusu Viloinen. Lisäsi selvitys esitellään laajemmalle unnan sidosryhmälle.

4 aupan palveluveroselvitys 3 2 KAUPAN NYKYTILAN KARTOITUS JA KUVAUS Nurmijärven aupan nyytilaa analysoidaan tässä seä tilastojen että artoitusen pohjalta. Tilastosta saadaan vähittäisaupan myynti. Myynnin ja ostovoiman avulla voidaan lasea ostovoiman siirtymät, eli se uina hyvin auppa Nurmijärvellä myy suhteessa alueen ostovoimaan. Kartoitusen pohjalta analysoidaan aupan sijoittumista Nurmijärvellä. Kartoitusen pohjalta saadaan myös tietoa vähittäisaupan ja muiden aupallisten palvelujen pinta-aloista. Päivittäistavaraaupan sijoittumista ja tarjontaa analysoidaan AC Nielsenin päivittäistavaraaupan myymäläreisterin pohjalta. 2.1 Vähittäisaupan toimipaiat ja myynti Vähittäisaupan myyntiä ja toimipaioja on tarasteltu Tilastoesusen yritystilaston pohjalta. Miäli unnassa on toimialalla alle olme toimipaiaa, myyntitiedot on arvioitu. Tilastoesusen yritystilastosta on saatu liievaihto, johon on lasettu päälle arvonlisävero. Myynti on näin verrannollinen ostovoimaan, joa myösin pitää sisällään arvonlisäveron. Viimeisimmät yritystilaston tiedot ovat vuodelta Yritystilasto on tehty toimialaluoitusen TOL 2008 muaisesti. Päivittäistavaraauppaan uuluvat päivittäistavaramaretit ja lähiaupat, Alot, päivittäistavaraaupan erioismyymälät (mm. leipomot, maeisaupat, jäätelöiosit, alaaupat, luontaistuoteaupat) seä iosit. Tavarataloauppaluoassa ovat hypermaretit ja muut laajantavaravalioiman myymälät. Tilaa vaativaan erioisauppaan sisältyvät rauta- ja raennustarvieauppa, odinteniiaauppa, puutarhaauppa, huonealuauppa ja veneauppa. Autoauppa ja huoltamot eivät ole muana. Muuhun erioisauppaan sisältyy pääosin esustahauinen erioisauppa eli mm. muotiauppa, urheiluauppa, ulta- ja elloauppa, uaauppa, apteeit, sisustusauppa, matapuhelinauppa ja optiot. Vähittäisaupan toimipaiat ja myynti vuonna 2010 Nurmijärvellä ja oo Suomessa Toimi- Myynti Myynti paiat milj. % Suomi Päivittäistavaraauppa, Alot ja iosit % 38 % Tavarataloauppa % 19 % Tilaa vaativa auppa % 18 % Muu erioisauppa % 24 % Erioisauppa yhteensä % 43 % Vähittäisauppa yhteensä % 100 % Lähde: Tilastoesus Nurmijärvellä oli vuonna 2010 yhteensä 130 vähittäisaupan toimipaiaa. Kunnassa on 35 päivittäistavaraauppaa sisältäen päivittäistavaraaupan erioisaupat, Alon ja iosit. Tilaa vaativan aupan myymälöitä oli 17 ja muun erioisaupan 76. Vuonna 2010 vähittäisaupan myynti (pl autoauppa) oli Nurmijärvellä yhteensä 180 miljoonaa euroa. Päivittäistavaraauppojen myynti (ml Alo) oli tästä noin 50 prosenttia. Luu ei sisällä tavarataloaupan (CM) päivittäistavaraaupan myyntiä. Myynti painottuu Nurmijärvellä esimääräistä enemmän päivittäistavaraauppaan. Tilaa vaativan aupan osuus myynnistä on vastaavasti pienempi uin esimäärin Suomessa.

5 aupan palveluveroselvitys Ostovoima ja ostovoiman siirtymät Ostovoiman siirtymiä analysoimalla arvioidaan, miten vähittäisaupan tarjonta saavuttaa alueen ysynnän. Siirtymät saadaan vertaamalla vähittäisaupan toimialoihin ohdistunutta ostovoimaa ussain unnassa toteutuneeseen myyntiin. Tavarataloaupan myynti on jaettu arvion muaan päivittäistavaraaupan ja erioisaupan toimialoille. Myynnin lähteenä on äytetty Tilastoesusen yritystilastoa, myös päivittäistavaraaupan osalta, osa Tilastoesusen tilasto on julinen tilasto, un taas A.C Nielsenin myyntitietoja ei saa julaista. Ostovoiman siirtymät on unnittain lasettu vuodelle 2010, osa uusimmat untaohtaiset vähittäisaupan myyntitiedot ovat yseiseltä vuodelta. Yleisesti päivittäistavaraauppa-asioinnit hoidetaan lähellä. Arisin elintarvieostot tehdään usein lähellä otia ja lähinnä viionloppuisin äydään heremmin lähialuetta hieman auempana monipuolisessa päivittäistavaraaupassa. Erioisaupan ostosia haetaan tätäin auempaa. Mitä harvemmin tuotetta ostetaan, sitä yleisemmin sitä voidaan ostaa auaain. Muotiauppa esittyy suuriin aupuneihin ja näin esittyvät ostosetin. Erioisaupan ostosmatojen yhteydessä hoidetaan myös päivittäistavaraauppa-asiointia, miä lisää pt-siirtymiä monipuolisiin esittymiin. Tilaa vaativa auppa esittyy myös, mutta ysittäisiä vetovoimaisia tilaa vaativan aupan myymälöitä löytyy myös pienistä esittymistä. Autoauppa esittyy omille alueilleen, mutta autoaupassa äydään myös yli maauntarajojen. Nurmijärvellä vähittäisaupan myynti oli vuonna 2010 yhteensä 180 miljoonaa ja nurmijärveläisten vähittäisaupan ostovoima 260 miljoonaa euroa. Ostovoiman nettosiirtymä unnassa on siis noin 80 miljoonaa euroa eli noin 30 % ostovoimasta. Päivittäistavaraaupan tarjonta vastaa nurmijärveläisten ysyntään. Pieni osa nurmijärveläisten päivittäistavaraaupan ostovoimasta suuntautuu pääaupuniseudulle muiden ostosmatojen yhteydessä, mutta Nurmijärvelle suuntautuu saman verran ostovoimaa naapuriunnista ja esäasuailta. Vähittäisaupan myynti ja ostovoima Nurmijärvellä 2010 Myynti Ostovoima OV-siirtymä milj. milj. milj. % ov:sta Päivittäistavaraauppa ja Alo % Tilaa vaativa auppa % Muu erioisauppa % Erioisauppa yhteensä % Vähittäisauppa yhteensä % Lähde: Tilastoesus, Santasalo Ky Tilaa vaativan aupan ja muun erioisaupan ostovoimasta merittävä määrä suuntautuu pois unnasta lähinnä pääaupuniseudulle, jossa tarjonta on Nurmijärveä monipuolisempaa.

6 aupan palveluveroselvitys Päivittäistavaraaupan vero Päivittäistavaraaupan veroa Nurmijärvellä on analysoitu esusittain AC Nielsenin myymäläreisterin pohjalta. Myyntiä ja myyntipinta-alaa ei ole esitetty luuina, osa ne ovat salassapidettäviä tietoja. Luvut on sen sijaan esitetty indesinä, jolloin oo Nurmijärven päivittäistavaraauppaa oseva luu on indesi 100. Näin saadaan verrannollista tietoa päivittäistavaraaupan myynnistä ja pinta-alasta Nurmijärvellä. Päivittäistavaraauppoja on luumääräisesti eniten Klaualassa, jossa on yhdesän myymälää. Luu pitää sisällään Klaualan oo taajaman päivittäistavaraaupat. Kironylässä on uusi myymälää, Rajamäellä asi ja Röyässä ysi. Päivittäistavaraauppa Nurmijärvellä 2010 Indesi 100 = Koo unta Alue Myyntiala m2 Myynti Teho /m 2 Väestö Per asuas Per asuas osuus Myymälä- Ind. 100 = Ind. 100 = Ind. 100 = määrä Osuus Koo unta Osuus Koo unta Koo unta Klauala 9 55 % % % Kironylä 6 33 % % % Rajamäi 3 9 % % % Röyä 1 3 % 55 4 % % Koo unta % % Lähde: AC Nielsen Päivittäistavaraaupan myyntialaa on asuasta ohden eniten Kironylässä. Myös Klaualassa päivittäistavaraaupan pinta-ala on suurempi uin esimäärin oo unnassa. Vastaavasti Rajamäellä ja Röyässä päivittäistavaraaupan pinta-ala jää asuasmäärään nähden suppeammasi uin unnassa esimäärin. Päivittäistavaraaupan myynti asuasta ohden on suurin Klaualassa ja lähes saman suuruinen Kironylässä. Vastaavasti Rajamäellä ja Röyässä myynti asuasta ohden on alhaisempaa uin esimäärin. Myynti asuasta ohden ertoo ostovoiman siirtymistä. Röyässä ja Rajamäellä tarjonta ei vastaa asuaiden ysyntää, ja ostovoimaa siirtyy Klaualaan ja Kironylään, joissa tarjonta on suurempaa uin alueiden asuaiden ysyntä. Päivittäistavaraaupan tehouus on lasettu jaamalla myynti myyntialalla. Tehouus ertoo osaltaan myyntipinta-alan suuruudesta suhteessa ysyntään. Klaualassa myyntitehouus on lähellä unnan esiarvoa. Rajamäellä ja Röyässä myyntiteho on esimääräistä oreampi. Myymälät ovat pieniä ja ne myyvät ooonsa nähden hyvin. Kironylässä myyntiteho jää vastaavasti esimääräistä alhaisemmasi. Alueella on myyntiin nähden siis ohtalaisen paljon päivittäistavaraaupan pinta-alaa.

7 aupan palveluveroselvitys 6 Päivittäistavaraaupan myynti myymälätyypeittäin Nurmijärvellä ja Suomessa vuonna 2010 Koo Suomi 27 % 4 % 34 % 12 % 22 % 1 % Nurmijärvi 23 % 39 % 16 % 20 % 1 % 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Hypermaretit Tavaratalot Suuret supermaretit Pienet supermaretit Valinta- ja pienmyymälät Erioismyymälät Koo Suomeen verrattuna Nurmijärvellä päivittäistavaraaupan myynti painottuu esimääräistä vähemmän hypermaret- ja tavarataloauppaan ja vastaavasti esimääräistä enemmän supermaret auppaan (suuret supermaretit myyntipinta-ala yli 1000 m2, pienet myyntipinta-ala m2). Tällä hetellä Nurmijärvellä on vain ysi hypermaret. Prisman myötä tilanne tulee muuttumaan. Pienten myymälöiden (alle 400 m2) marinaosuus on Nurmijärvellä myös hieman pienempi uin oo Suomessa.

8 aupan palveluveroselvitys 7 Myymälätyyppi Hypermaret Supermaret iso (my-ala yli 1000 m2) Supermaret pieni (my-ala m2) Valintamyymälä/pienmyymälä Erioismyymälä Päivittäistavaraaupat Nurmijärvellä Lähde: AC Nielsen

9 aupan palveluveroselvitys Kaupan palveluiden sijoittuminen Nurmijärvellä Kaupan palveluiden sijoittumista Nurmijärvellä on tutittu artoitusen pohjalta. Kenttäartoituset on tehty pääosin sysyllä 2011 ja artoitusta on täydennetty eväällä Kartoitusessa arttaan on meritty aupalliset palvelut toimialoittain 14 luoaan jaettuna. Tarastelussa ovat muana vähittäisaupan lisäsi myös muut aupalliset palvelut, sillä nämä toimivat samoissa liietiloissa uin vähittäisauppain. Myös tyhjät tilat ja toimistojen äytössä olevat atutason liietilat ovat muana artoitusessa, sillä myös niihin tiloihin voi sijoittua auppaa. Pinta-ala pitää siis sisällään toteutuneet liietilat. Asemaaavojen tarjoamia mahdollisuusia ei tässä ole tutittu. Laselmissa ei myösään ole muana raenteilla olevia tai suunniteltuja haneita. Kartoitus uvaa aina tiettyä ajanohtaa. Yhdysunnan raentumisen myötä tilanne muuttuu jatuvasti, liieet lopettavat, tilalle tulee uusia tai liieet vaihtavat paiaa. Uusien liietilojen raentaminen on uitenin pidempiaiainen prosessi, joten oonaisuva alueen liietilaannasta pysyy ohtalaisen vaaana pidemmän aiaa. Klaualassa aupalliset palvelut ovat pääosin sijoittuneet Klaualantien varteen. Klaualassa on pari tavarataloaupan myymälää Citymaret ja Tarjoustalo. Citymaretin yhteydessä on Viirintorin liieesus, johon on sijoittunut pääosa Klaualan muotiaupoista. Viirintorin lisäsi Klaualassa on toinenin pienimuotoinen liieesus, jossa on mm. K-maret, ahvila ja aupallisia palveluita. Pääosa aupallisista palveluista on uitenin sijoittunut ysittäisiin liietaloihin tai asuntojen ivijaloihin. Kaupalliset palvelut ovat sijoittuneet varsin laajalle alueelle. Etäisyys eteläisimmästä palvelupisteestä, jossa on mm. urheiluauppa, pohjoisen palveluihin (Uudenmaan leipä) on noin 2 ilometriä. Kaupallisesti vilain alue sijoittuu S-maretin ja Citymaretin väliselle alueelle. Klaualan esustan pohjoispuolella on Järvihaan työpaia-alue, johon on sijoittunut jonin verran tilaa vaativaa auppaa mm. rautaauppa seä autohuoltoa ja muita aupallisia palveluita. Nurmijärvellä Kironylässä palvelut ovat sijoittuneet ahdelle erityyppiselle alueelle. Kesustassa on päivittäistavaraauppaa, erioisauppaa ja aupallisia palveluita. Kaupat ja palveluyrityset ovat sijoittuneet Punamullantien varteen ja torin ympäristöön. Jonin verran aupallisia palveluita on myös vanhalla aupparaitilla Pratianujalla. Helsingintien länsipuolella on asi päivittäistavaraauppaa. Toinen on aivan esustassa toinen enemmän asuinalueella Heiiläntien varressa. Kironylän esustan lisäsi on auppaa sijoittunut Helsingintien varteen noin ilometrin päähän varsinaisesta esustasta. Alueella on supermaret seä tilaa vaativaa auppaa mm. rautaauppaa ja autohuoltoa. S-maretin yhteydessä on myös pienliieitä. Kironylän lisäsi myös Myllyuon alueella Hämeenlinnantien varressa on aupallisia palveluita. Alueella on liienneasemapalveluita (polttoaineen jaelu, ravintolapalveluita), sisustusauppaa seä tilaa vaativaa auppaa (Würth). Alueella on aioinaan ollut päivittäistavaraaupan myymälä, joa on lopettanut toimintansa. Nyyään päivittäistavaraaupan myyntiä on pienimuotoisesti huoltoaseman yhteydessä.

10 aupan palveluveroselvitys 9 Rajamäellä on olme päivittäistavaraauppaa ja aupallisia palveluita. Alueella on vain vähin varsinaista erioisauppaa. Kaupat ovat sijoittuneet Kiljavantien ja Kesusraitin varteen. Keseiseen paiaan esustaan ovat sijoittuneet uimahalli ja oulut. Ysittäisiä palveluita on esustasta hieman irrallaan Vanhan Rajamäentien varressa ja Urttilantiellä. Asuinalueella Puistotiellä on myös ysi lähiauppa. Röyässä on pienimuotoisesti aupallisia palveluita. Kesustassa on päivittäistavaraauppa, ravintola ja ampaamo. Röyän alueella on myös ysi huonealuauppa ja taimitarha. Kesusten ja muiden aupan alueiden lisäsi Nurmijärvellä on ysittäisiä aupan palveluita myös asuinalueilla, haja-asutusalueilla ja työpaia-alueilla. Perttulassa ja Lepsämässä on iosit ja Haialassa on päivittäistavaraauppa. Klaualantien alupäässä on muutama autopalveluyritys ja Karhuorvessa on raennustarvieliie. Kesustojen ja muiden alueiden aupallinen raenne on esitetty arttaliitteessä. 2.5 Nurmijärven aupallinen palveluvero Kartoitusen pohjalta on lasettu aupallisten palveluiden pinta-ala. Pinta-ala uvaa myymälöiden pohjapinta-alaa, joa vastaa lähinnä errosalaa. Liieiden pinta-alaan sisältyvät myymälän lisäsi taatilat, varastot, porrasäytävät seä seinät. Kartoituseen on otettu muaan myös errosissa sijaitsevat aupan palvelut, vaia ne eivät näyään liiteartoissa. Tiedot ovat suuntaa-antavia, eivätä täysin vastaa raennuslupien pinta-alaa, mutta antavat riittävän hyvän oonaisuvan aupan eri toimialojen tilanäytöstä alueella. Kartoitusen pohjalta voidaan analysoida Nurmijärven esustojen meritystä seä aupallista palveluveroa oonaisuudessaan. Kaupallisia palveluita on Nurmijärvellä artoitusen pohjalta lasettuna yhteensä noin 230. Varsinaista vähittäisauppaa tästä on hieman alle puolet eli noin 100. Palveluita (sis. autoaupan ja huoltopalvelut) on noin 130. Tämän lisäsi esusissa on jonin verran tyhjiä liietiloja ja liietiloja muussa uin aupallisten palveluiden äytössä (mm. toimistoina). Palvelujen luumäärällä mitattuna Klaualan esusta on monipuolisin. Klaualassa on noin puolet oo unnan vähittäisaupoista ja aupallisista palveluita. Kironylä on seuraavasi monipuolisin auppapaia. Rajamäellä on myös luumäärällisesti ohtalaisesti aupan palveluita.

11 aupan palveluveroselvitys 10 Kaupallisten palveluiden luumäärä Nurmijärvellä Klauala Kironylä Rajamäi 107 Röyä Järvihaa Ilvesvuori Muut alueet 62 Pinta-alojen vertailu ertoo luumäärän ohella osaltaan auppapalveluiden tarjonnan määrästä ja luonteesta. Varsinaisissa esustoissa on monipuolisesti aupan tarjontaa, mutta liieet ovat pääosin pieniä. Kesustan ulopuolisilla alueilla on vastaavasti vähemmän liieitä, mutta liieiden oo on esimääräistä suurempi. Nurmijärvellä on liietilaa yhteensä noin m2. Tästä hieman yli puolet eli m2 on vähittäisaupan liietilaa. Palveluita (sis. autoaupan ja huoltopalvelut) on noin Lisäsi jonin verran liietilaa on muussa äytössä. Tyhjiä liietiloja on olme prosenttia oo liietilaannasta. Tyhjien liietilojen määrä vaihtelee alueittain suuresti. Klaualassa ei äytännössä ole lainaan tyhjää tilaa eiä myösään Järvihaan alueella. Eniten tyhjää tilaa on Ilvesvuoren alueella ja Kironylässä.

12 aupan palveluveroselvitys 11 Liiepinta-ala (-m2) Nurmijärvellä Klauala Kironylä Rajamäi Röyä Järvihaa Pt-auppa Tavarataloauppa Tilaa vaativa auppa Autoauppa ja huoltamot Muu erioisauppa Palvelut Muut liietilat Ilvesvuori Muut alueet Liiepinta-alaltaan suurin esus on Klauala, jossa on liiepinta-alaa yhteensä noin m2. Toisesi suurin on esus on Kironylä. Järvihaassa on liietilaa aupan äytössä enemmän uin Rajamäellä. Rajamäellä on pinta-alaa vastaavasti hieman enemmän uin Ilvesvuoren alueella tällä hetellä. Kesuset eroavat toisistaan liiepinta-alan lisäsi myös jonin verran toimialaraenteeltaan. Klauala ja Kironylä eroavat toisistaan tavarataloaupan ja erioisaupan suhteen. Tavarataloauppaa on ainoastaan Klaualassa. Tavaratalon pinta-ala pitää sisällään tavaratalojen päivittäistavaraaupan ja äyttötavaraaupan. Lisäsi Klaualassa on enemmän erioisauppaa. Päivittäistavaraaupan pinta-alaa seä tilaa vaativan aupan ja autoaupan seä palveluiden pinta-alaa on molemmissa lähes yhtä paljon. Rajamäen toimialaraenne on vastaava uin Kironylässäin, mutta aiea on vain vähemmän. Röyässä on lähinnä lähipalveluita seä pari tilaa vaativan aupan myymälää esusta ulopuolella. Järvihaassa on lähinnä tilaa vaativaa auppaa ja autoauppaa. Kaupalliset palvelut painottuvat myös auto/onepalveluihin (atsastus, onevuoraamo). Ilvesvuoren palvelut painottuvat erioisauppaan (sisustusauppa) seä tilaa vaativaan auppaan ja palveluihin. Muilla alueilla on päivittäistavaraauppaa ja iositoimintaa seä autoalan auppaa ja palveluita. Kaupallisten palveluiden näöulmasta atsottuna Nurmijärven pääesus on Klauala. Kironylä on monipuolinen palveluesus, un taas Rajamäen palvelut ovat jo ohtalaisen suppeat, mutta selvästi monipuolisemmat uin Röyässä, jossa on vain lähipalveluita. Järvihaa on tilaa vaativan aupan esus. Ilvesvuoren aupallinen asema on nyytilassaan

13 aupan palveluveroselvitys 12 epäselvä. Alueella on seä liienneasemapalveluita ja näitä tuevaa toimintaa että myös selviä esustapalveluita. Taremmat liietilojen luumäärät ja pinta-alat ovat liitetaulussa. Nyyinen aupan palveluvero Pääesus Paiallisesus Lähipalveluesus Maret-alue Tilaa vaativan aupan alue Liiennepalvelu-alue Kaupan palveluvero Nurmijärvellä 2012

14 aupan palveluveroselvitys 13 3 KAUPAN MARKKINOIDEN KEHITYS Nurmijärven marina-alue muodostuu lähinnä omasta unnasta. Jonin verran ostovoimaa Nurmijärvelle suuntautuu mm. Vihtijärveltä. Nurmijärvi uuluu vastavasti pääaupuniseudun marina-alueeseen. Osa untalaisten ostovoimasta valuu pääaupuniseudun monipuolisiin aupallisiin esusiin. 3.1 Väestön ehitys Nurmijärvellä on asuaita tällä hetellä noin Klaualan tilastoalueella on asuaita noin , Kironylässä ja Rajamäellä molemmissa yli 7000 ja Röyässä noin Haja-asutusalueella on asuaita lähes 7000 eli melein saman verran uin Kironylässä tai Rajamäellä. Väestö Nurmijärvellä on asvussa. Kunnanvaltuuston hyväsymän ( ) Nurmijärven maanäytön ehitysuvan muaan unnan väiluutavoite vuonna 2040 on asuasta. Väestönasvu tulevan 30 vuoden aiana on noin asuasta. Suuralueittain jaettuna väestötavoite vuonna 2040 on Kironylässä noin , Klaualassa , Rajamäellä ja Röyässä Väestönasvu on suurinta Klaualassa ja toisesi suurinta Kironylässä. Väestötavoitteen muaan on haaruoitu väestöennuste vuosille 2025 ja 2035, jota ovat tämän selvitysen tarasteluvuosia. Vuonna 2035 Nurmijärvellä arvioidaan olevan asuaita yhteensä eli noin enemmän uin nyyään. Väestönehitys Nurmijärvellä Muutos Vuosimuutos Kironylä ,5 % Klauala ,8 % Rajamäi ,2 % Röyä ,2 % Muut alueet ,8 % Koo unta ,4 % Lähde: Nurmijärvi Muutos Vuosimuutos Tilastoesus ennuste ,0 % Maauntaaavan tavoite ,0 % Maanäytön ehitysuvan muainen väestöennuste eroaa jonin verran Tilastoesusen ennusteesta. Tilastoesusen ennusteen muaan Nurmijärvellä on vuonna 2040 asuaita Tilastoesusen väestöennuste on trendipohjainen ja perustuu menneeseen ehityseen. Se ei ota huomioon yhteisunta- ja aluepoliittisia päätösiä ja niiden vaiutusia väestön ehityseen. Uudenmaan 2.vaihemaauntaaavaehdotusen aupan taustaselvitysessä (Uudenmaan maauntaaava, Kaupan palveluveron mitoittaminen ja vaiutusten arviointi) Nurmijärven väestöennuste vuodelle 2035 on noin Maauntaaavassa ei untaohtaisia asvuennusteita esitetä. Kuntaohtaisia luuja äytetään ainoastaan aupan palveluveron liietilatarpeen lähtöohtana. Luvut eivät ole varsinaisia ennusteita vaan varautumisluuja.

15 aupan palveluveroselvitys 14 Kuntaohtainen jao on johdettu seuduttaisista osuusista. Seuduittaisen väestöasvun arvioidaan jaautuvan aiempien vuosien trendin muaisesti niin, että KUUMA-seutu asvattaa hiuan osuuttaan pääaupuniseudun ustannusella. Seutujen sisällä untaohtaisen jaon periaatteet noudattavat maauntaaavan raennemallityöstä johdettua perusraennetta. Perusraenteen muaan mm. ehittämisen painopiste on liiumisen päästöjen annalta parhailla liiumisvyöhyeillä, olemassa olevien ratojen asemanseutuja ja linja-autoliienteen laatuäytäviin tueutuvia taajamia vahvistaen. Tässä selvitysessä äytetään ostovoiman ehitysen ja liietilan tarpeen lasennassa Nurmijärven maanäytön ehitysuvan muaisia väestötavoitteita. Selvitysessä esitetään uitenin myös maauntaaavan mitoitusen taustalla oleva liietilan lisätarve Nurmijärvellä. Tätä verrataan unnan oman väestötavoitteen muaisiin liietilatarpeisiin. 3.2 Nurmijärven ostovoiman ehitysennusteet Ostovoima uvaa marina-alueen ysyntää. Vähittäisauppaan ohdistuva ostovoima on lasettu Tilastoesusen ulutustutimusen seä vähittäisaupan myyntitilastojen pohjalta. Ostovoima ertoo alueen väestön ostoyvystä ja sen ohdistumisesta aupan eri toimialoille. Ostovoima ertoo alueen asuaiden marinapotentiaalin muttei sitä, missä asuaat tämän potentiaalinsa äyttävät eli missä ostovoima toteutuu myyntinä. Ostovoiman ehityseen vaiuttaa alueen väestönehitys seä muutoset ulutusessa. Alueen väestön ennustetaan asvavan, miä vaiuttaa myös ostovoiman asvuun. Kulutus asuasta ohden on myös asvussa. Ostovoiman ehitysen arviointi pohjautuu ulutusen asvuun ja sen raenteen muutoseen. Erioisauppaan ohdistuva ostovoima asvaa nopeammin uin päivittäistavaraaupan. Erityisesti tilaa vaativa auppa on voimaaasti asvava erioisaupan toimiala luvulla ostovoima on asvanut usean prosentin vuosivauhdilla. Toimialoittaiset vaihtelut ovat suuria. Pitällä aiavälillä ulutusen ennustetaan yhä asvavan, mutta tähänastista hillitymmällä vauhdilla. Vuosina ostovoiman ennustetaan asvavan asuasta ohden päivittäistavaraaupassa (sis. Alo) noin prosentin vuodessa ja erioisaupassa esimäärin pari prosenttia vuodessa (vaihtelee toimialoittain). Kesimääräistä nopeammin asvavat tilaa vaativa erioisauppa, tietoteninen erioisauppa, terveysauppa, urheiluauppa ja sisustusauppa. Ennuste on positiivinen mutta realistinen, jos tarastellaan vähittäisaupan toteutunutta ehitystä. Aiaisempiin ehitysluuihin tusin uitenaan enää pitällä aiajasolla päästään. Ostovoiman asvu uvaa reaalista asvua eli määrällistä asvua. Esitetty ostovoima ei siten pidä sisällään inflaatiota.

16 aupan palveluveroselvitys 15 Vähittäisauppaan ohdistuva ostovoima Nurmijärvellä 2010 milj. euroa Muut Kironylä Klauala Rajamäi Röyä alueet Nurmijärvi Päivittäistavaraauppa ja Alo Tilaa vaativa auppa Muu erioisauppa Erioisauppa yhteensä Vähittäisauppa yhteensä Autoauppa ja huoltamot Ravintolat Kauppa ja palvelut yhteensä Lähde: Santasalo Ky Vähittäisauppaan ohdistuva ostovoima Nurmijärvellä 2025 milj. euroa Muut Kironylä Klauala Rajamäi Röyä alueet Nurmijärvi Päivittäistavaraauppa ja Alo Tilaa vaativa auppa Muu erioisauppa Erioisauppa yhteensä Vähittäisauppa yhteensä Autoauppa ja huoltamot Ravintolat Kauppa ja palvelut yhteensä Lähde: Santasalo Ky Vähittäisauppaan ohdistuva ostovoima Nurmijärvellä 2035 milj. euroa Muut Kironylä Klauala Rajamäi Röyä alueet Nurmijärvi Päivittäistavaraauppa ja Alo Tilaa vaativa auppa Muu erioisauppa Erioisauppa yhteensä Vähittäisauppa yhteensä Autoauppa ja huoltamot Ravintolat Kauppa ja palvelut yhteensä Lähde: Santasalo Ky Vuonna 2010 Nurmijärven unnassa on vähittäisauppaan ohdistuvaa ostovoimaa yhteensä lähes 260 miljoonaa, autoauppa ja ravintolapalvelut muaan luien noin 415 miljoonaa euroa. Vuonna 2035 Nurmijärvellä on vähittäisauppaan, autoauppaan ja ravintolatoimintaan ohdistuvaa ostovoimaa lähes 900 miljoonaa euroa. Ostovoima seä ostovoiman asvu unnan sisällä jaautuvat asuasmäärän ja sen ehitysen muaan. Näin ollen Klaualassa ostovoima ja sen asvu on suurinta ja Kironylässä toisesi suurinta.

17 aupan palveluveroselvitys Liietilatarpeet vuoteen 2025 ja 2035 Ostovoiman asvu vaiuttaa vähittäisaupan toimintamahdollisuusiin positiivisesti. Ostovoiman asvun pohjalta arvioidaan tulevaa liietilan lisätarvetta alueella. Laselma pohjautuu Nurmijärven asuaiden ostovoiman asvuun vuosina (2025) Kasvusta pääosa johtuu siitä, että alueen väestö asvaa voimaaasti. Asuaiden ostovoiman asvu on suhteutettu pinta-alasi siten, että laselmassa on äytetty toimialoittaisia esimääräisiä myyntitehouusia, jota on lasettu vähittäisaupan myynnin ja erilaisten artoitusten pohjalta. Tehouus vaihtelee toimialoittain. Samoja tehouusluuja on äytetty Uudenmaan liiton aupan selvitysessä. Liietilan lisätarve on lasettu nyyisellä myyntitehouudella. Käytetty esimääräinen myyntitehouus Kerrosala = 1,25 * myyntiala / -m 2 / my-m 2 Päivittäistavaraauppa* Tilaa vaativa auppa Muu erioisauppa Erioisauppa yhteensä Vähittäisauppa yhteensä Tarve uvaa pinta-alan lisäystä, jossa oo ostovoiman asvu on suunnattu uusiin neliöihin. Kaupan äytöstä poistuvat tai uudella orvautuvat liietilat lisäävät tarvetta. Lisäsi vertailun vuosi on tarve lasettu tavoitteellisella 20 prosenttia nyyistä suuremmalla myyntitehouudella. Palvelujen liietilatarpeen on lasettu olevan noin 20 % vähittäisaupan tarpeesta.

18 aupan palveluveroselvitys 17 Vähittäisaupan lisätilantarve Nurmijärvellä alueittain m 2 Kironylä Muut Koo Klauala Rajamäi Röyä alueet unta Päivittäistavaraauppa* Tilaa vaativa auppa Muu erioisauppa Erioisauppa yhteensä Vähittäisauppa yhteensä Autoauppa ja huoltamot Ravintolat Muut aupalliset palvelut Kauppa ja palvelut yhteensä * sis. aloholijuomaaupan Lähde: Santasalo Ky Vähittäisaupan lisätilantarve Nurmijärvellä alueittain m 2 Kironylä Muut Koo Klauala Rajamäi Röyä alueet unta Päivittäistavaraauppa* Tilaa vaativa auppa Muu erioisauppa Erioisauppa yhteensä Vähittäisauppa yhteensä Autoauppa ja huoltamot Ravintolat Muut aupalliset palvelut Kauppa ja palvelut yhteensä * sis. aloholijuomaaupan Lähde: Santasalo Ky Vuonna 2025 liietilan lisätarve oo unnassa on noin m 2. Vuoteen 2035 tarve on noin asinertainen eli m 2. Alueittaisten väestöennusteiden pohjalta on lasettu lasennallinen tarve unnan eri alueille. Tämä tarve ei pidä sisällään ostovoiman siirtymiä, vaan se uvaa tarvetta, jos alueen ostovoiman asvu suuntautuu täysmittaisesti omalle alueelle. Klaualan alueella liietilan tarve vuoteen 2035 on lasennallisesti m 2, Kironylän alueella m 2, Rajamäelle m 2 ja Röyässä m 2. Kunnan muiden alueiden asuaiden ostovoiman asvun pohjalta lasettu tarve on noin m 2. Liietilatarve ei tule toteutumaan tasaisesti unnassa asuasluvun ehitysen muaisesti. Vähittäisaupan toiminnot haetuvat eri tyyppisille aupan alueille nyyisen tarjonnan seä uusien mahdollisuusien pohjalta. Alueiden asuasmäärä ja sen asvu ovat toi taustalla vaiuttavia muuttujia.

19 aupan palveluveroselvitys 18 Vähittäisaupan lisätilantarve Nurmijärvellä esustoissa ja muilla alueilla m 2 Muut Koo unta Kesustat alueet Päivittäistavaraauppa* Tilaa vaativa auppa Muu erioisauppa Erioisauppa yhteensä Vähittäisauppa yhteensä Autoauppa ja huoltamot Ravintolat Muut aupalliset palvelut Kauppa ja palvelut yhteensä Vähittäisaupan lisätilantarve Nurmijärvellä esustoissa ja muilla alueilla m 2 Muut Koo unta Kesustat alueet Päivittäistavaraauppa* Tilaa vaativa auppa Muu erioisauppa Erioisauppa yhteensä Vähittäisauppa yhteensä Autoauppa ja huoltamot Ravintolat Muut aupalliset palvelut Kauppa ja palvelut yhteensä * sis. aloholijuomaaupan Lähde: Santasalo Ky Liietilatarve voidaan toiminnoittain jaaa esusta-alueiden tarpeeseen ja muiden alueiden tarpeeseen. Kesusta-alueille suuntautuu suuri osa päivittäistavaraaupan tarpeesta ja suurin osa muotiaupan ja muun erioisaupan tarpeesta. Vastaavasti muille alueille suuntautuu suurin osa tilaa vaativan aupan seä autoaupan tarpeesta. Tilaa vaativan aupan liietilatarvetta ohdistuu pienessä mittaaavassa myös esusta-alueille. Kesustaalueina taroitetaan tässä Klaualan, Kironylän, Rajamäen ja Röyän seustoja. Muut alueet ovat esustan ulopuolisia alueita, joita tällä hetellä unnassa ovat mm. Järvihaa seä Ilvesvuori (Myllyuo). Oheisen taulun muaan jaettuna esustoihin suuntautuu liietilatarpeesta hieman alle puolet ja muille alueille hieman yli puolet. Näin esustojen lisäliietilan tarve vuonna 2025 on noin m 2 ja vuonna 2035 lähes m 2. Muiden alueiden tarve vastaavina vuosina on m 2 ja m 2 Miäli myyntitehouus tulee tulevaisuudessa asvamaan, tarvitaan Nurmijärvellä tätä laselmaa vähemmän uutta liietilaa. Tavoitteellisella nyyistä 20 % suuremmalla myyntitehouudella lasettuna unnan liietilatarve vuonna 2035 on yhteensä noin m 2, josta noin m 2 suuntautuu esustoihin ja m 2 muille alueille. Miäli myyntitehouus alueella asvaa merittävästi, myös aupan investointihaluuus alueella asvaa. Näin ollen on todennäöistä että Nurmijärven tyyppisellä alueella, jossa

20 aupan palveluveroselvitys 19 väestö asvaa voimaaasti, ei myyntitehouus välttämättä pääse suuresti asvamaan. Oletusena on, että aupan ehitysmahdollisuusia halutaan alueella tuea eli aavoitetaan sopiva auppapaioja ja luodaan mahdollisuusia aupan asvulle. Miäli ei unnassa luoda riittävästi mahdollisuusia, ostovoimaa suuntautuu unnan ulopuolelle, eli myyntitehouus ei asva näinään. Vähittäisaupan lisätilantarve Nurmijärvellä esustoissa ja muilla alueilla 2035 myyntitehouus + 20 % -m 2 Muut Koo unta Kesusta alueet Päivittäistavaraauppa* Tilaa vaativa auppa Muu erioisauppa Erioisauppa yhteensä Vähittäisauppa yhteensä Autoauppa ja huoltamot Ravintolat Muut aupalliset palvelut Kauppa ja palvelut yhteensä * sis. aloholijuomaaupan

21 aupan palveluveroselvitys 20 4 KAUPAN PALVELUVERKON KEHITYSNÄKYMÄT Nurmijärven aupan palveluveron ehitysnäymiä tarastellaan tässä aupan haneiden ja unnan aavasuunnitelmien pohjalta. Lisäsi tuodaan esille aupan näemys unnan eri alueiden ehittämisestä. Nyyisen palveluveron seä ehittämisajatusten pohjalta analysoidaan palveluveron ehitystä oonaisuutena ja eri alueiden mitoitusvaihtoehtoja. Tämän lisäsi tarastellaan vielä vähittäisaupan suurysiöiden sijoittumista Nurmijärvellä. 4.1 Kaupan haneita Nurmijärvellä Nurmijärven väestö ja ostovoima ovat asvussa. Tämä luo mahdollisuusia aupan asvulle. Haneita ja aupan ehityssuunnitelmia on usealla eri aupan alueella Nurmijärvellä. Kironylässä raennetaan esustaan uutta vähittäisaupan suurysiöä. Kiinteistöön on sijoittumassa K-supermaret. Lisäsi tämän yhteyteen on tulossa pienliietilaa erioisaupalle ja palveluyritysille. Koonaisuudessaan raennusella on pinta-alaa m 2. Päivittäistavaraauppaa iinteistöön on tulossa noin 3000 m 2 ja erioisliietiloja noin 1500 m 2. Kaupan haneita Nurmijärvellä K-m 2 Uutta pintaalahaneet Kesusta- Muut alueet Kironylä Myllyuo Ilvesvuori eteläinen Viirinlaaso Rajamäi Yhteensä Myllyuon alueella on vireillä asemaaavan muutos. Alueelle suunnitellaan sallittavan sijoittaa liietiloja yhteensä noin m 2. Uuden liietilan osuus tästä on noin m 2. Luonnosvaiheessa alueelle suunnitellaan sallittavan päivittäistavaraauppaa enintään m 2. Myllyuon alueen aavamuutosen lisäsi Ilvesvuoren alueella on voimassa oleva asemaaava, jossa sallitaan alueelle sijoitettavan liietilaa vähittäisaupalle enintään m 2. Klaualassa on vireillä suurimmat aupan ehityshaneet. Viiriinlaason alueelle suunnitellaan Prismaa seä pienliietiloja. Lisäsi alueella nyyisin toimivalle Citymaretille ja Tarjoustalolle esitetään aavassa laajennusmahdollisuusia. Viirinlaasosta suunnitellaan Klaualan esustan uutta ydinaluetta. Alueelle suunnitellaan aupan liietilojen lisäsi mm. mataesusta, torialuetta seä asuntoja. Alueen liieraennusoieus on yhteensä noin m 2, josta uutta pinta-alaa on noin m 2. Päivittäistavaraauppaa on tästä aavaselostusen muaan noin m 2, tilaa vaativaa auppaa noin m 2 ja erioisauppaa ja palveluita noin m 2.

22 aupan palveluveroselvitys 21 Viirinlaason uusi pinta-ala K-m 2 Pt-auppa Tiva Muu erioisauppa Ravintolat ja palvelut Yhteensä Lähde: Ramboll / Viirinlaaso aavaselostus Klaualan ja Kironylän lisäsi Rajamäellä on vireillä alustavia aupan ehityssuunnitelmia. Rajamäentien länsipuolelle suunnitellaan nyyisen S-maretin orvaavaa S-marettia seä uutta K-supermarettia. Alueelle suunnitellaan sijoitettavan myös asuntoja. 4.2 Kaupan näemys esustojen ja muiden aupan alueiden ehittämisestä Kaupan palveluveroselvitystyön yhteydessä haastateltiin HOK-Elannon, Keson seä Lähiauppa Oy:n toimijoita (s. liite haastattelut). Haastattelun tavoitteena oli saada aupan ryhmien näemys Nurmijärven esustojen ehitysmahdollisuusista. Yleisesti aupan ryhmiä iinnostaa aupan ehittäminen Nurmijärvellä, osa alueella on paljon ostovoimaisia asuaita, ja lisäsi alueen asuasmäärä on asvussa. HOK-Elannon ensisijainen ehityshane Nurmijärvellä on Viirinlaasoon suunniteltu Prismaesus. Tämän myötä nyyinen S-maret lopettaa toimintansa, mutta Alepan myymälä tulee säilymään. S-maretin alueella on laajennusmahdollisuusia, mutta alueen oo ei ollut HOK-Elannolle sopiva. Kesolla suurin ehityshane tällä hetellä on Kironylän K-supermaretin raentaminen. Tämän yhteyteen suunnitellaan myös pienliietiloja. Uuden K-supermaretin myötä nyyinen esustan K-maret lopettaa toimintansa. Heiiläntien K-maretin myymälä tulee säilymään. Viirinlaason aavassa on mahdollisuus K-Citymaretin laajentamiselle. Laajennusmahdollisuus on tulevaisuuden varaus. Lähiaupalla ei ole tällä hetellä vireillä ehityshaneita Nurmijärvellä. Kunta on uitenin iinnostava auppapaia, ja miäli alueelle suunnitellaan uusia asuinalueita on alueelle syytä jättää varaus myös lähipalveluille. Ilvesvuoren alue nähdään tulevaisuuden aupan alueena. Alueelle soveltuu lähinnä tilaa vaativaa auppaa. Pitällä tähtäimellä, jos väestö asvaa odotetulla lailla, voidaan alueelle harita myös päivittäistavaraauppaa. Röyän aluetta ei nähdä iinnostavana aupan sijoittumisalueena. Alueella toimii tällä hetellä Valintatalo ja sen nähdään alueelle riittävän. Alueen väestö ei elättäisi hyvin ahta päivittäistavaraauppaa.

23 aupan palveluveroselvitys Maauntaaavan aupan mitoitus Nurmijärvellä Uudenmaan 2.vaihemaauntaaavaehdotusessa on Nurmijärvelle osoitettu olme untaesusta Klauala, Nurmijärven ironylä ja Rajamäi. Voimassa olevassa maauntaaavassa on vähittäisaupan suurysiömerintä Ilvesvuoressa. Tätä ei tulla vaihemaauntaaavassa umoamaan. Uusi vähittäisaupan suurysiömerintä on osoitettu Mäyränallion alueelle. Uudenmaan maauntaaavan aupan palveluveroselvitysessä (Uudenmaan maauntaaava, Kaupan palveluveron mitoittaminen ja vaiutusten arviointi) lasettiin maauntaaavan esustoille seä vähittäisaupan suurysiöalueille mitoitus, joa perustuu alueiden nyyiseen liietilamäärän ja liietilan lisätarpeeseen. Liietilan lisätarve on lasettu ostovoiman asvun pohjalta. Liietilan lisätarvelaselmassa on äytetty tavoitteellista myyntitehouutta (+20 %), veroaupan vähennystä (-10%) seä ylimitoitusta (1,3 -ertoimella). Uudenmaan palveluveroselvitysen laselman muaan liietilan lisätarve Nurmijärvellä vuoteen 2035 mennessä on yhteensä m 2, josta m 2 suuntautuu esustoihin ja m 2 muille aupan alueille. Selvitysessä arvioidaan, että Nurmijärvelle saattaa uuden vähittäisaupan suurysiön myötä suuntautua ostovoimaa pienessä mittaaavassa myös Vantaalta. Selvitysessä lasennallinen liietilan lisätarve, joa pitää sisällään myös suunnatun liietilatarpeen on näin ollen muilla aupan alueilla m 2. Nurmijärven esustoihin ei selvitysessä arvioida suuntautuvan ostovoimaa unnan ulopuolelta. Uudenmaan palveluveroselvitysen muainen aupan lasennallinen liietilan lisätarve eroaa jonin verran tässä unnan selvitysessä lasetusta lisätarpeesta. Tässä selvitysessä laselma pohjautuu vain nurmijärveläisten ostovoiman asvuun. Selvitysessä ei oleteta myyntitehouuden Nurmijärvellä asvavan. Lisäsi laselmassa ei ole huomioitu veroauppaa. Veroaupan vaiutusista liietilan lisätarpeeseen ei ole tutittua tietoa. Nurmijärvellä vaiutus voi myös olla positiivinen. Toimiessaan verossa Nurmijärven myymälät voivat laajentaa marina-aluettaan ja näin asvattaa myyntiään. Uudenmaan selvitysessä liietilan lisätarpeeseen lasettiin muaan myös joustovaraa ylimitoitusertoimella. Tässä selvitysessä ei liietilatarpeessa ole lasettu muaan ylimitoitusta. Joustovaraa ja vaihtoehtoiset auppapaiat otetaan huomioon siinä vaiheessa un liietilatarvetta suunnataan eri esusiin ja aupan alueille. Maauntaaavan palveluveroselvitysessä esustojen liietilatarve on suunnattu maauntaaavan esusiin nyyisen liietilamäärän suhteen painottaen uitenin unnan pääesusta eli Klaualaa. Nurmijärven ironylän nyytilaan ei ole lasettu muaan maret-alueen liietiloja. Muiden alueiden tarpeesta 80 % on suunnattu vähittäisaupan suurysiöalueille, paiallisille aupan alueille on jätetty 20 %. Tarve on Ilvesvuoren ja Mäyränallion välillä jaettu asuasmäärään pohjautuen. Maauntaaavan palveluveroselvitysen lasennallinen mitoitus 2035 K-m 2 Kironylä Ilvesvuori Klauala Mäyränallio Rajamäi Nyytila Liietilan lisätarve Mitoitus Kaavan masimimitoitus* * Kesustassa osee vain suurysiöitä

24 aupan palveluveroselvitys 23 Varsinaisen Uudenmaan 2.vaihemaauntaaavaehdotusen aupan mitoitus eroaa palveluveroselvitysen lasennallisesta mitoitusesta. Klaualassa ei ole aupan mitoitusta. Vähittäisaupan suurysiöiden yhteenlasettu errosala saa olla Nurmijärven ironylässä enintään m 2 ja Rajamäellä enintään m 2. Seä Ilvesvuoren että Mäyränallion liietilan enimmäismitoitus on m 2. Mitoitus osee aiea liietilaa.

25 aupan palveluveroselvitys 24 Maauntaaava osee vain seudullista auppaa. Kunnassa voidaan paiallista auppaa sijoittaa myös maauntaaavan esustojen ja vähittäisaupan suurysiöalueiden ulopuolelle. Taajamatoimintojen alueilla merityseltään seudullisen tilaa vaativan aupan alaraja on m 2, muun erioistavaran aupan m 2 ja päivittäistavaraaupan m 2, ellei selvitysten perusteella muuta osoiteta. Nurmijärvellä maauntaaavan työpaia-alueilla merityseltään seudullisen tilaa vaativan aupan oon alaraja on m 2, muun erioistavaran aupan ja päivittäistavaraaupan m 2, ellei selvitysten perusteella muuta osoiteta. Kaiialla muualla paitsi taajamatoimintojen tai työpaia-alueilla merityseltään seudullisen vähittäisaupan suurysiön oon alaraja on m Kaupan palveluveron ehittäminen Nurmijärven aupan palveluveron ehittämisen lähtöohtana tulee olla nyyinen palveluvero, aupan nyyinen tarjonta eri aupan alueilla, liietilan lasennallinen lisätarve seä alueiden vetovoimaisuus aupan ja asiaaan näöulmasta. Tässä selvitysessä lähtöohtana on unnan asuaiden pohjalta lasettu liietilan lisätarve. Seudullista ostovoimaa ei mitoituseen ole lasettu muaan. Lähtöohtaisesti suunniteltu mitoitus vastaa siis paiallisen ostovoiman asvuun. Liietilan lasennallista lisätarvetta voidaan suunnata esusiin ja muille aupan alueille eri tavoin. Tässä suunnataan vuoden 2035 tarve eri tavoin eri alueille. Valitusta vaihtoehdosta lasetaan myös mitoitus vuodelle Ensimmäisessä vaihtoehdossa alueen asuaiden ostovoiman asvun pohjalta lasettu liietila suunnataan lähimpään potentiaaliseen esuseen. Kironylän alueen asuaiden päivittäistavaraaupan ja erioisaupan liietilatarve suunnataan Kironylään ja tilaa vaativa auppa ja autoauppa suunnataan Ilvesvuoreen. Klaualan alueella vastaavasti Klaualaan ja Mäyränallioon. Röyän tarve suunnataan myös Klaualaan ja Mäyränallioon, osa Röyän omaan ehittämiseen ei löydy suurta ysyntää. Rajamäen pt-aupan tarve suunnataan Rajamäelle, erioisaupan tarve Rajamäelle seä Kironylään ja tivaaupan tarve Ilvesvuoreen. Muiden alueiden tarve suunnataan Klaualaan, osa se on vetovoimaisin esus. Tiva-tarve suunnataan seä Mäyränallioon ja Ilvesvuoreen. Vaihtoehto 1 Liietilan lisätarpeen suuntaaminen Kironylä Klauala Rajamäi Röyä Muut alueet Pt- ja erioisauppa Kironylään Klaualaan Rajamäelle Klaualaan Klaualaan Kironylään Tiva ja autoauppa Ilvesvuoreen MäyränallioonIlvesvuoreen MäyränallioonMäyränallioon Ilvesvuoreen Liietilatarve suunnataan siis vain suurimpiin esusiin, joilla on eniten ysyntää aupan ehityselle. Röyään saattaa pienimuotoisesti tulla lisää liietilaa, mutta tämän osuus oo liietilatarpeesta on niin pientä, ettei sitä annata tässä ottaa huomioon. Osa Mäyränallion tarpeesta voi suuntautua myös Järvihaaan, varsinin lyhyellä aiavälillä, un Mäyränallion alue on vielä oonaan raentumaton.

26 aupan palveluveroselvitys 25 Vaihtoehto 1 Liietilan lisätarpeen suuntaaminen 2035 K-m 2 Kironylä Mäyrän- Muut Ilvesvuori Klauala allio Rajamäi Yhteensä Kesustat alueet Pt-auppa Erioisauppa ja palvelut Tiva ja autoauppa Kauppa ja palvelut yhteens Koonaisuudessaan esustaan suuntautuu liietilan lisätarpeesta noin m 2 ja muille alueille noin m 2. Tämä on esustojen näöulmasta atsottuna tavoitteellisempi jao uin liietilatarvelaselmassa tehty jao esustoihin ja muille alueille (s. luu 3.4). Tässä vaihtoehdossa toimialoittainen suuntautuminen on uitenin ysioioista. Todellisuudessa esusta-alueille sijoittuu myös pienimuotoisesti tilaa vaativaa auppaa ja muille alueille pienimuotoisesti päivittäistavaraauppaa tai erioisauppaa ja palveluita. Toisen vaihtoehdon muaan esustoihin suunnattu lasennallinen tarve suunnataan Nurmijärven esustoihin lähinnä Klaualaan, Kironylään ja Rajamäelle. Muiden alueiden tarve suunnataan Ilvesvuoreen ja Mäyränallioon. Tarpeen tullen Mäyränallion tarvetta voidaan jaaa, samoin uin ensimmäisessä vaihtoehdossa, myös Järvihaan alueelle. Vaihtoehto 2 Liietilan lisätarpeen suuntaaminen Kesusta-alueet Kironylään Klaualaan Rajamäeen Muut alueet Ilvesvuoreen Mäyränallioon Kesusta-alueiden ja muiden alueiden tarpeen suuntaaminen eri aupan alueille voidaan jaaa esimerisi alueittaisen väestöennusteen suhteessa tai nyyliietilan suhteessa. Väestöennusteen suhteessa Ilvesvuori attaa Kironylän ja Rajamäen väestön ja Mäyränallio Klaualan ja Röyän. Mäyränallion alue on tällä hetellä raentumaton, joten muiden alueiden tarvetta ei nyyliietilan suhteessa voi jaaa.

27 aupan palveluveroselvitys 26 Vaihtoehto 2 a Kesusta-alueiden liietilan lisätarpeen suuntaaminen Nurmijärvellä 2035 Väestöennusteen suhteessa K-m 2 Kironylä Klauala Rajamäi Kesustat Pt-auppa Erioisauppa ja palvelut Tiva ja autoauppa Kauppa ja palvelut yhteens Vaihtoehto 2 a Muiden alueiden liietilan lisätarpeen suuntaaminen Nurmijärvellä 2035 Väestöennusteen suhteessa K-m 2 Mäyränallio Muut Ilvesvuori alueet Pt-auppa Erioisauppa ja palvelut Tiva ja autoauppa Kauppa ja palvelut yhteens Rajamäi orostuu oheisessa vaihtoehdossa 2 a verrattuna nyyiseen palveluveroon. Väestöä Rajamäellä ja Kironylässä on lähes yhtä paljon, mutta tällä hetellä palvelut ovat selvästi monipuolisemmat Kironylässä. Tämä vaihtoehto ei siis ota liieraentamisen suuntaamisessa huomioon nyyveroa. Vaihtoehdossa 2 b esusta-alueiden tarve jaetaan eri tyyppisille alueille nyyliietilan suhteessa. Tässä vaihtoehdossa Klaualassa uuden liieraentamisen määrä jää selvästi alhaisemmasi uin muissa vaihtoehdoissa. Eli vaihtoehto ei huomioi pääesusen suurempia ehitysmahdollisuusia suhteessa alaesusiin. Vaihtoehto 2 b Kesusta-alueiden liietilan lisätarpeen suuntaaminen Nurmijärvellä 2035 Nyyliietilan suhteessa K-m 2 Kironylä Klauala Rajamäi Kesustat Pt-auppa Erioisauppa ja palvelut Tiva ja autoauppa Kauppa ja palvelut yhteens Edellä esitetyistä vaihtoehdoista ysiään ei ole ylitse muiden. Vaihtoehtojen pohjalta tehdään ompromissi. Vaihtoehdossa 1 on hyvää esusta-alueiden painottuminen uuden liietilan sijoittumisessa. Lisäsi vaihtoehdon 1 muainen suuntaaminen eri alueille lähialueen ostovoiman muaan on hyvä asia. Mutta uten jo todettiin, toimialajao on tässä vaihtoehdossa liian ehdoton. Täten päädyttiin jaamaan vaihtoehdon 1 muaista tarvetta toimialoittain uudelleen. Jao tehdään esusta-alueiden ja muiden alueiden toimialajaon muaan.

28 aupan palveluveroselvitys 27 Liietilan lisätarpeen suuntaaminen 2035 joustovaralla K-m 2 Kironylä Mäyrän- Muut Ilvesvuori Klauala allio Rajamäi Yhteensä Kesustat alueet Pt-auppa Erioisauppa ja palvelut Tiva ja autoauppa Kauppa ja palvelut yhteens Uuden liietilan mitoitus* Alueille on tässä mitoitettu jonin verran joustonvaraa (seuraavaan errosneliömetriin pyöristettynä) verrattuna vaihtoehdon 1 muaiseen taraan mitoituseen. Ohessa esitettyä mitoitusta pidetään lähtöohtana Nurmijärven aupan palveluveron ehittämisessä vuoteen Vastaavalla tavalla suunnataan joustovaralla vuoden 2025 tarve, joa on esitetty seuraavassa taulussa, jota voidaan pitää ohjeellisena lyhyen aiavälin uuden liietilan mitoitusena aupan eri alueilla Liietilan lisätarpeen suuntaaminen 2025 joustovaralla K-m 2 Kironylä Mäyrän- Muut Ilvesvuori Klauala allio Rajamäi Yhteensä Kesustat alueet Pt-auppa Erioisauppa ja palvelut Tiva ja autoauppa Kauppa ja palvelut yhteens Uuden liietilan mitoitus* Tällä hetellä unnan pääesus on Klauala. Kironylä on monipuolinen paiallisesus, Rajamäi aupalliselta tarjonnaltaan tätä suppeampi. Röyässä on lähipalveluja. Uuden liietilan mitoitusen lähtöohtana on nyyinen palveluvero seä väestön sijoittuminen, jotta asiointimatat pysyvät ohtuullisina. Päivittäistavaraauppaa pyritään ehittämään siellä, missä on asuaatin. Klaualaa ehitetään edelleen pääesusena. Klauala on esus, jonne potentiaalisesti voi sijoittua eniten uusia erioisaupan toimijoita. Kironylää ehitetään paiallisesusena. Alueelle voi sijoittua myös uusia erioisauppoja, muttei samassa suhteessa uin Klaualaan. Rajamäelle ei synny merittävää määrää uutta erioisauppaa. Jonin verran erioisauppaa ja muita aupan palveluita voi sijoittua uitenin päivittäistavaraaupan yhteyteen. Röyässä tapahtuva ehitys on niin pienimuotoista, ettei sille tarvitse jättää lasennallista tarvetta. Röyän osalta ei ole näyvissä aupan iinnostusta sijoittaa alueelle uusia päivittäistavaraauppoja eiä alueella myösään ole ysyntää uusille erioisaupoille. Pienimuotoinen palvelutoiminta voi alueella uitenin ehittyä, vaia se ei palveluveron mitoitusessa näyään. Ilvesvuori ja Mäyränallio ovat vetovoimaisimmat tilaa vaativan auan alueet Nurmijärvellä tulevaisuudessa. Järvihaassa ja Kironylän maret-alueella on myös tilaa vaativaa auppaa, mutta näille alueille ei todennäöisesti merittäväsi tule uutta liietilaa. Mäyränallion uuden liietilan mitoitusta voidaan lyhyellä tähtäimellä suunnata ysynnän muaan joo Ilvesvuoreen tai Järvihaan alueelle. Ilvesvuoren tarvetta voidaan suunnata myös Kironylään. Ilvesvuoren ja Mäyränallion alueiden uuden liietilan mitoitus voi siten vaihdella

Nurmijärven kunnan kaupan palveluverkkoselvitys. Luonnos 11.5.2012

Nurmijärven kunnan kaupan palveluverkkoselvitys. Luonnos 11.5.2012 aupan palveluveroselvitys Luonnos 11.5.2012 aupan palveluveroselvitys 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 1 2 KAUPAN NYKYTILAN KARTOITUS JA KUVAUS 3 2.1 Vähittäisaupan toimipaiat ja myynti 3 2.2 Ostovoima ja

Lisätiedot

Taajamaosayleiskaava Kaupallisen selvityksen päivitys 28.2.2011

Taajamaosayleiskaava Kaupallisen selvityksen päivitys 28.2.2011 Taajamaosayleisaava Kaupallisen selvitysen päivitys Lohjan aupuni, Taajamaosayleisaava Kaupallisen selvitysen päivitys 1 1 JOHDANTO 2 2 KAUPALLINEN PALVELUVERKKO LOHJALLA 2011 3 2.1 Kaupalliset esittymät

Lisätiedot

1 JOHDANTO 2 2 KAUPALLINEN PALVELUVERKKO LOHJALLA 2011 3

1 JOHDANTO 2 2 KAUPALLINEN PALVELUVERKKO LOHJALLA 2011 3 1 JOHDANTO 2 2 KAUPALLINEN PALVELUVERKKO LOHJALLA 2011 3 2.1 Kaupalliset esittymät Lohjalla 3 2.2 Kaupallisten palveluiden pinta-ala aupan esittymissä 2006 ja 2010 9 2.3 Päivittäistavaraaupan palveluvero

Lisätiedot

% %228koti. Lava. Lava. Srk -k es k us. III k. II Ts. III k. Ts k. M-market

% %228koti. Lava. Lava. Srk -k es k us. III k. II Ts. III k. Ts k. M-market I I I Kp a sp Sai r V t t Sair. t r at sp % %228oti t IV h Sai ra ala h r h Lava Lava Sa ir IV IV h h h Sr - es us t VI Kpa t r r r I r r I t t t t rr ts ts t M-met Kelloosen osayleisaava Kaupallinen selvitys

Lisätiedot

KAUPAN PALVELUVERKON MITOITTAMINEN JA VAIKUTUSTEN ARVIOINTI

KAUPAN PALVELUVERKON MITOITTAMINEN JA VAIKUTUSTEN ARVIOINTI Uudenmaan 2. vaihemaauntaaava KAUPAN PALVELUVERKON MITOITTAMINEN JA VAIKUTUSTEN ARVIOINTI Uudenmaan liiton julaisuja E 125-2013 Uudenmaan liiton julaisuja E 125-2013 ISBN 978-952-448-358-2 ISSN 1236-6811

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN KESKUSTAN LÄNSIREUNAN KAUPPA- KESKUKSEN KAUPALLISTEN VAIKTUKSTEN ARVIOINTI Yleiskaavoitusta varten

HÄMEENLINNAN KESKUSTAN LÄNSIREUNAN KAUPPA- KESKUKSEN KAUPALLISTEN VAIKTUKSTEN ARVIOINTI Yleiskaavoitusta varten HÄMEENLNNAN KESKUSTAN LÄNSREUNAN KAUPPA- KESKUKSEN KAUPALLSTEN AKTUKSTEN ARONT Yleisaavoitusta varten Hämeenlinnan esustan liietilan ehitys 2005-2020 lineaarinen asvu n. 2 % /v. 160 000 140 000 120 000

Lisätiedot

Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys. Luonnos 31.3. 2014

Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys. Luonnos 31.3. 2014 Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys Luonnos 31.3. 2014 LÄHTÖKOHTIA Kivistön kauppakeskuksen päämarkkina-alue on Kivistön suuralue. Muu lähimarkkina-alue kattaa seuraavat alueet: Myyrmäen

Lisätiedot

Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta

Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta Asemakaavan muutos Rajamäki, Kylänpää Lausunto Rajamäen kaupan mitoituksesta 29.9.2015 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Johdanto... 3 2. Kaupan nykytilanne Rajamäellä... 4 3. Kaupan liiketilatarve

Lisätiedot

Pohjanmaan maakuntakaava. Lisäselvitys kaupallisten palveluiden sijoittumisesta 2

Pohjanmaan maakuntakaava. Lisäselvitys kaupallisten palveluiden sijoittumisesta 2 Pohjanmaan maauntaaava Lisäselvitys aupallisten palveluiden sijoittumisesta 2 8.9.20 Lisäselvitys aupallisten palveluiden sijoittumisesta 2 Sisällysluettelo JOHDANTO 2 LSANLEHDON JA RISÖN ALUEIDEN ENIMMÄISMITOITUS

Lisätiedot

Saukkola Eteläinen alue Asemakaava ja asemakaavan muutos. Kaupallinen selvitys 19.4.2012

Saukkola Eteläinen alue Asemakaava ja asemakaavan muutos. Kaupallinen selvitys 19.4.2012 Saukkola Eteläinen alue Asemakaava ja asemakaavan muutos Kaupallinen selvitys 19.4.2012 Nummi-Pusulan kunta Kaupallinen selvitys 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 2 KAUPAN NYKYTILAN ANALYYSI 3 2.1 Vähittäiskaupan

Lisätiedot

Pikku Huopalahti. Kaupallinen mitoitus

Pikku Huopalahti. Kaupallinen mitoitus Pikku Huopalahti Kaupallinen mitoitus 24.9.2014 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Pikku Huopalahden kaupallinen rakenne 2014... 3 2. Pikku Huopalahden kehittäminen... 7 3. Pikku Huopalahden markkinoiden

Lisätiedot

Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen

Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Imatran keskusta-alueiden kaupallinen kehittäminen Imatran esusta-alueiden aupallinen ehittäminen 2007 20 4 IMATRAN VÄHITTÄISKAUPAN MARKKINAT Imatran vähittäisaupan marinoita uvataan tässä vähittäisaupan tarjonnan ja ysynnän suhteen. Vähittäisaupan tarjontaa

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelu 17.8.2015

Kaupunkisuunnittelu 17.8.2015 VANTAAN KAUPUNKI MIEIPITEIDEN KOONTI Kaupunisuunnittelu..0 MR :N MUKAISEEN KUUEMISKIRJEESEEN..0 VASTAUKSENA SAADUT MIEIPITEET JA KANNANOTOT ASEMAKAAVAN MUUTOKSESTA NRO 009, MARTINAAKSO YHTEENSÄ KANNANOTTOJA

Lisätiedot

Vakuutusmatematiikan sovellukset 20.11.2008 klo 9-15

Vakuutusmatematiikan sovellukset 20.11.2008 klo 9-15 SHV-tutinto Vauutusmatematiian sovelluset 20.11.2008 lo 9-15 1(7) Y1. Seuraava tauluo ertoo vauutusyhtiön masamat orvauset vahinovuoden ja orvausen masuvuoden muaan ryhmiteltynä (tuhansina euroina): Vahinovuosi

Lisätiedot

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1

Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys Page 1 Kainuun kaupan palveluverkkoselvitys 31.3.2014 Page 1 Kaupan palveluverkkoselvityksessä: Selvitettiin Kainuun kaupan palvelurakenteen ja yhdyskuntarakenteen kehitys, nykytilanne ja kehitysnäkymät Laadittiin

Lisätiedot

Naulalevylausunto Kartro PTN naulalevylle

Naulalevylausunto Kartro PTN naulalevylle LAUSUNTO NRO VTT-S-04256-14 1 (6) Tilaaja Tilaus Yhteyshenilö ITW Construction Products Oy Jarmo Kytömäi Timmermalmintie 19A 01680 Vantaa 18.9.2014 Jarmo Kytömäi VTT Expert Services Oy Ari Kevarinmäi PL

Lisätiedot

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS Naantalissa Luolalan kaupunginosassa on korttelissa 7 tontit 4, 5 ja 6 osoitettu liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi kaavamerkinnällä (K-1). Korttelialueelle

Lisätiedot

Näkymäalueanalyysi. Joukhaisselkä Tuore Kulvakkoselkä tuulipuisto 29.03.2012. Annukka Engström

Näkymäalueanalyysi. Joukhaisselkä Tuore Kulvakkoselkä tuulipuisto 29.03.2012. Annukka Engström Näyäalueanalyysi Jouhaisselä Tuore Kulvaoselä tuulipuisto 29032012 Annua Engströ Näyäalueanalyysin uodostainen Näeäalueanalyysilla saadaan yleisuva siitä, ihin tuulivoialat äytettyjen lähtötietojen perusteella

Lisätiedot

Talousmatematiikan verkkokurssi. Koronkorkolaskut

Talousmatematiikan verkkokurssi. Koronkorkolaskut Sivu 1/7 oronorolasuja sovelletaan tapausiin, joissa aia on pidempi uin ysi oonainen orojaso, eli aia, jolle oroanta ilmoittaa oron määrän. orolasu: enintään yhden orojason pituisille oroajoille; oronorolasu:

Lisätiedot

K-KS vakuutussumma on kiinteä euromäärä

K-KS vakuutussumma on kiinteä euromäärä Kesinäinen Henivauutusyhtiö IIIELLA TEKNIIKALLA LAKUPERUTE H-TUTKINTOA ARTEN HENKIAKUUTU REKURIIIELLA TEKNIIKALLA OIMAAOLO 2 AIKALAKU JA AKUUTUIKÄ Tätä lasuperustetta sovelletaan..25 alaen myönnettäviin

Lisätiedot

LÄNSI-LAPIN MAAKUNTAKAAVA Taustaselvitys

LÄNSI-LAPIN MAAKUNTAKAAVA Taustaselvitys LAPIN LIITTO LÄNSI-LAPIN MAAKUNTAKAAVA Taustaselvitys Vähittäiskaupan suuryksikköalueiden vaikutukset keskustaan 2.4.2012 Lapin liitto LÄNSI-LAPIN MAAKUNTAKAAVA JOHDANTO Lapin liitto on laatimassa maakuntakaavaa

Lisätiedot

KESKUSTA 2 ASEMAKAAVAMUUTOS, RADAN POHJOISPUOLI, RATATYÖLÄISTEN KORTTELI

KESKUSTA 2 ASEMAKAAVAMUUTOS, RADAN POHJOISPUOLI, RATATYÖLÄISTEN KORTTELI FCG Suunnittelu ja teniia Oy Kauniaisten aupuni KESKUSTA ASEMAKAAVAMUUTOS, RADAN POHJOISPUOLI, RATATYÖLÄISTEN KORTTELI Kaavaselostus 6-C783 Yhdysuntalautaunta 5..008 58 Kaavaluonnos nähtävillä MRL 6, MRA

Lisätiedot

Naulalevylausunto LL13 Combi naulalevylle

Naulalevylausunto LL13 Combi naulalevylle LAUSUNTO NRO VTT-S-0361-1 1 (5) Tilaaja Tilaus Yhteyshenilö Lahti Levy Oy Asonatu 11 15100 Lahti 7.4.01 Simo Jouainen VTT Expert Services Oy Ari Kevarinmäi PL 1001, 0044 VTT Puh. 00 7 5566, ax. 00 7 7003

Lisätiedot

Maanomistuskartta Kunnan maanomistus 21.10.2011

Maanomistuskartta Kunnan maanomistus 21.10.2011 Tuusulan unta Aropelto, asemaaava ja asemaaavan muutos, aava nro 490 LTE 1 Maanomistustta Kunnan maanomistus 21.10.2011 0 IV vss Miolan oulu äoti olan Leiienttä vss I I I I a a a a a yr I 2:259 :19 5:0

Lisätiedot

Finpyyn 81. kaupunginosan korttelin 97 ja Palomäen puiston (osa) asemakaavan muutos sekä I asemakaava 609 1655 VP 31/28.5.2015

Finpyyn 81. kaupunginosan korttelin 97 ja Palomäen puiston (osa) asemakaavan muutos sekä I asemakaava 609 1655 VP 31/28.5.2015 ASEMAKAAVAN SELOSTUS Finpyyn 8. aupunginosan orttelin 97 ja Palomäen puiston (osa) asemaaavan muutos seä I asemaaava 609 655 Porin aupunisuunnittelu 26.4.206 Asemaaavan tunnus 609 655 Asemaaavan diaari

Lisätiedot

Vakuutusteknisistä riskeistä johtuvien suureiden laskemista varten käytettävä vakuutuslajiryhmittely.

Vakuutusteknisistä riskeistä johtuvien suureiden laskemista varten käytettävä vakuutuslajiryhmittely. 1144/2011 7 Liite 1 Vauutustenisistä riseistä johtuvien suureiden lasemista varten äytettävä vauutuslajiryhmittely. Vauutuslajiryhmä Vauutusluoat Ensivauutus 1 Laisääteinen tapaturma 1 (laisääteinen) 2

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiian tuiurssi Kurssierta 5 Sarjojen suppeneminen Kiinnostusen ohteena on edelleen sarja a n = a + a 2 + a 3 + a 4 + n= Tämä summa on mahdollisesti äärellisenä olemassa, jolloin sanotaan että sarja

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJÄN ELÄKELAIN MUKAISEN VAKUUTUKSEN PERUSTEET

MAATALOUSYRITTÄJÄN ELÄKELAIN MUKAISEN VAKUUTUKSEN PERUSTEET 5 TLOUYRTTÄJÄN ELÄKELN UKEN VKUUTUKEN PERUTEET PERUTEDEN OVELTNEN Näitä perusteita soelletaan..009 lähtien maatalousrittäjän eläelain 80/006 YEL muaisiin auutusiin. VKUUTUKU Vauutusmasu uodelta on maatalousrittäjän

Lisätiedot

Naulalevylausunto LL13 naulalevylle

Naulalevylausunto LL13 naulalevylle LAUSUNTO NRO VTT-S-3259-12 1 (4) Tilaaja Tilaus Yhteyshenilö Lahti Levy Oy Asonatu 11 151 Lahti 27.4.212 Simo Jouainen VTT Expert Services Oy Ari Kevarinmäi PL 11, 244 VTT Puh. 2 722 5566, Fax. 2 722 73

Lisätiedot

ONKO SUOMALAINEN VAHINKOVAKUUTUSYHTIÖ TASOITUSVASTUUNSA VANKI? fil. tri Martti Pesonen, SHV. Suomen Aktuaariyhdistyksen vuosikokousesitelmä

ONKO SUOMALAINEN VAHINKOVAKUUTUSYHTIÖ TASOITUSVASTUUNSA VANKI? fil. tri Martti Pesonen, SHV. Suomen Aktuaariyhdistyksen vuosikokousesitelmä ONKO SUOMALAINEN VAHINKOVAKUUTUSYHTIÖ TASOITUSVASTUUNSA VANKI? fil. tri Martti Pesonen, SHV Suomen Atuaariyhdistysen vuosioousesitelmä 27.2.2006 2 Sisällysluettelo: sivu 1. Tasoitusvastuujärjestelmän uvaus

Lisätiedot

Rauman tilaa vaativan kaupan alue. Kaupallinen selvitys 27.8.2012

Rauman tilaa vaativan kaupan alue. Kaupallinen selvitys 27.8.2012 Rauman tilaa vaativan kaupan alue Kaupallinen selvitys 27.8.2012 Kaupallinen selvitys 1 Sisällysluettelo 1 Johdanto 2 2 Nykyinen kaupallinen rakenne Kairakadun - Metallitien alueella 3 3 Kaupan mitoitus

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNKI MYY TARJOUSTEN PERUSTEELLA OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN PIENTALOTONTIN OSOIT- TEESSA ALPPIKUJA 2

KAUNIAISTEN KAUPUNKI MYY TARJOUSTEN PERUSTEELLA OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN PIENTALOTONTIN OSOIT- TEESSA ALPPIKUJA 2 KAUNIAISTEN KAUPUNKI GRANKULLA STAD KAUNIAISTEN KAUPUNKI MYY TARJOUSTEN PERUSTEELLA OMATOIMISEEN RAKENTAMISEEN PIENTALOTONTIN OSOIT- TEESSA ALPPIKUJA Myyä Kauniaisten aupuni, Kauniaistentie, 0700 Kauniainen.

Lisätiedot

Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013

Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013 Mitoituksen päivitys 2013 1 Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013 Vuoreksen kaupunginosa on lähtenyt jo rakentumaan. Vuoreskeskus on ensimmäisiltä osiltaan rakentunut ja myös muita

Lisätiedot

RUSKO HIIDENVAINION ASEMA- RUSKO HIIDENVAINION ASEMAKAAVAN MUUTOS 09.06.2015

RUSKO HIIDENVAINION ASEMA- RUSKO HIIDENVAINION ASEMAKAAVAN MUUTOS 09.06.2015 A R K K I T E H T I T O I M I S T O T A R M O M U S T O N E N O Y L E H M US T I E 7 A 0 7 0 T U R K U 0-44 96 RUSKO HIIDENVAINION ASEMAKAAVAN MUUTOS tar 1.09. 09.06. RUSKO HIIDENVAINION ASEMA- KAAVAN

Lisätiedot

Saarimaa-Passi, Jaana Kirsi Marita henkilötunnus:

Saarimaa-Passi, Jaana Kirsi Marita henkilötunnus: KAUPPAKIRJA 1/4 MYYJÄ Passi, Maru Jaao henilötunnus: Saarimaa-Passi, Jaana Kirsi Marita henilötunnus: osoite: OSTAJA Kauhavan aupuni y-tunnus 0208852-8 osoite: Kauppatie 109, 62200 KAUHAVA KAUPAN KOHDE

Lisätiedot

Runkomelu. Tampereen kaupunki Juha Jaakola PL Tampere

Runkomelu. Tampereen kaupunki Juha Jaakola PL Tampere Tampereen aupuni Juha Jaaola PL 487 33101 Tampere LAUSUNTO RAIDELIIKENTEEN NOPEUDEN KASVATTAMISESTA RANTA- TAMPELLAN ALUEEN RUNKOMELU- JA TÄRINÄRISKIIN Ranta-Tampellan alueen tärinää on arvioitu selvitysessä

Lisätiedot

2.8 Mallintaminen ensimmäisen asteen polynomifunktion avulla

2.8 Mallintaminen ensimmäisen asteen polynomifunktion avulla MAB Matemaattisia malleja I.8. Mallintaminen ensimmäisen asteen.8 Mallintaminen ensimmäisen asteen polynomifuntion avulla Tutustutaan mallintamiseen esimerien autta. Esimeri.8. Määritä suoran yhtälö, un

Lisätiedot

YRITTÄJIEN ELÄKELAIN (YEL) MUKAISEN LISÄELÄKEVAKUUTUKSEN PERUSTEET. Kokooma 30.3.2006. Viimeisin perustemuutos vahvistettu 20.12.2004.

YRITTÄJIEN ELÄKELAIN (YEL) MUKAISEN LISÄELÄKEVAKUUTUKSEN PERUSTEET. Kokooma 30.3.2006. Viimeisin perustemuutos vahvistettu 20.12.2004. YITTÄJIN LÄKLAIN (YL) MUKAISN LISÄLÄKVAKUUTUKSN PUSTT Koooma 30.3.2006. Viimeisin perustemuutos vahvistettu 20.12.2004. SISÄLTÖ YITTÄJIN LÄKLAIN (YL) MUKAISN LISÄLÄKVAKUUTUKSN PUSTT 1. PUSTIDN SOVLTAMINN...

Lisätiedot

MS-A0402 Diskreetin matematiikan perusteet

MS-A0402 Diskreetin matematiikan perusteet MS-A0402 Disreetin matematiian perusteet Osa 3: Kombinatoriia Riia Kangaslampi 2017 Matematiian ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto Kombinatoriia Summaperiaate Esimeri 1 Opetusohjelmaomiteaan valitaan

Lisätiedot

KEURUUN KAUPAN TUNNUSLUVUT

KEURUUN KAUPAN TUNNUSLUVUT 2017 27.7.2017 1 VERONALAISET TULOT /TULONSAAJA/VUOSI VALTIOVERONALAISET TULOT, MUKAAN LUKIEN VEROVAPAAT OSINGOT JA KOROT. LÄHDE: TILASTOKESKUS, VERONALAISET TULOT Veronalaiset tulot ml. verovapaat 2005

Lisätiedot

SAUNAN ENERGIANKULUTUS JA SIIHEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT The energy consumption of sauna and related factors

SAUNAN ENERGIANKULUTUS JA SIIHEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT The energy consumption of sauna and related factors LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Tenillinen tiedeunta Ympäristöteniian oulutusohelma BH10A0300 Ympäristöteniian andidaatintyö a seminaari SAUNAN ENERGIANKULUTUS JA SIIHEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT The energy

Lisätiedot

DISKREETIN MATEMATIIKAN SOVELLUKSIA: KANAVA-EKVALISOINTI TIEDONSIIRROSSA. Taustaa

DISKREETIN MATEMATIIKAN SOVELLUKSIA: KANAVA-EKVALISOINTI TIEDONSIIRROSSA. Taustaa Disreetin matematiian excursio: anava-evalisointi tiedonsiirrossa / DISKREETIN MATEMATIIKAN SOVELLUKSIA: KANAVA-EKVALISOINTI TIEDONSIIRROSSA Taustaa Disreetin matematiian excursio: anava-evalisointi tiedonsiirrossa

Lisätiedot

Ala-Lemun kartanon asemakaava ja asemakaavan muutos A3930

Ala-Lemun kartanon asemakaava ja asemakaavan muutos A3930 Kaarinan aupuni Ala-Lemun artanon asemaaava ja asemaaavan muutos A0 osallistumis- ja arviointisuunnitelma DA: // A0.... Maanäyttö- ja raennuslain muainen osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis-

Lisätiedot

Asemakaavan selostus LIIKEKESKUSTAN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Haapajärven kaupunki

Asemakaavan selostus LIIKEKESKUSTAN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Haapajärven kaupunki Haaajärven auuni Asemaaavan selostus KEKESKUSTAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Selostus liittyy..0 äivättyyn Haaajärven Ronaalan auunginosan orttelia, orttelin tontteja ja seä näihin liittyviä atu- ja torialueita

Lisätiedot

TUORLAN ALUEEN ASEMAKAAVA

TUORLAN ALUEEN ASEMAKAAVA KAARINAN KAUPUNKI TUORLAN ALUEEN ASEMAKAAVA KAAVASELOSTUS.3.1 KAARINAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖPALVELUT 1 2 TUORLAN ALUEEN ASEMAKAAVAN SELOSTUS 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Kaarinan aupuni,

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Kulttuurikorttelin liikerakennushanke. Lausunto

Kankaanpään kaupunki. Kulttuurikorttelin liikerakennushanke. Lausunto Kankaanpään kaupunki Kulttuurikorttelin liikerakennushanke Lausunto 10.10.2014 Kankaanpään kulttuurikorttelin liikerakennushanke Kankaanpään ydinkeskustaan suunnitellaan Kulttuurikortteli 20:een liikerakennushanketta.

Lisätiedot

Salon kaupallinen selvitys Maankäyttö- ja elinkeinorakenneseminaari

Salon kaupallinen selvitys Maankäyttö- ja elinkeinorakenneseminaari Salon kaupallinen selvitys 2011 Maankäyttö- ja elinkeinorakenneseminaari 3.3.2011 Salon kaupallisen selvityksen sisältö 1. Kaupan sijainnin ohjaus 2. Kaavoitustilanne ja yhdyskuntarakenne 3. Ostovoima

Lisätiedot

VÄRÄHTELYMEKANIIKKA SESSIO 19: Usean vapausasteen systeemin liikeyhtälöiden johto Newtonin lakia käyttäen

VÄRÄHTELYMEKANIIKKA SESSIO 19: Usean vapausasteen systeemin liikeyhtälöiden johto Newtonin lakia käyttäen 9/ VÄRÄHTELYMEKANIIKKA SESSIO 9: Usean vapausasteen systeemin liieyhtälöiden johto Newtonin laia äyttäen JOHDANTO Usean vapausasteen systeemillä taroitetaan meaanista systeemiä, jona liietilan uvaamiseen

Lisätiedot

OTSIKKO: LAUSUNTO RAASEPORIN KAUPUNGILLE KARJAAN LÄNTISEN TAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA

OTSIKKO: LAUSUNTO RAASEPORIN KAUPUNGILLE KARJAAN LÄNTISEN TAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA OTSIKKO: LAUSUNTO RAASEPORIN KAUPUNGILLE KARJAAN LÄNTISEN TAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA 1. Valmistelun tulokset Uudenmaan liiton mukaan Karjaan kaavaluonnoksen ei tule ylittää seudullisesti merkittävän

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN KESKUSKORTTELIN ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaupallisten vaikutusten arviointi 21.12.2011. Siilinjärven kunta

SIILINJÄRVEN KESKUSKORTTELIN ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaupallisten vaikutusten arviointi 21.12.2011. Siilinjärven kunta SIILINJÄRVEN KESKUSKORTTELIN ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaupallisten vaikutusten arviointi 21.12.2011 Siilinjärven kunta Kaupallisten vaikutusten arviointi 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 2 KAUPAN NYKYTILAN ANALYYSI

Lisätiedot

APTEEKKIEN ELÄKEKASSAN TEL:N MUKAISEN LISÄ- ELÄKEVAKUUTUKSEN LASKUPERUSTEET

APTEEKKIEN ELÄKEKASSAN TEL:N MUKAISEN LISÄ- ELÄKEVAKUUTUKSEN LASKUPERUSTEET APTEEKKIEN ELÄKEKASSAN TEL:N MUKAISEN LISÄ- ELÄKEVAKUUTUKSEN LASKUPEUSTEET Koooma 28.3.2006. Viimeisin perustemuutos on ahistettu 16.1.2003. APTEEKKIEN ELÄKEKASSAN TEL:N MUKAISEN LISÄELÄKEVAKUUTUKSEN LASKU-

Lisätiedot

LOIMAAN KAUPUNKI TIVA-KAUPAN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS

LOIMAAN KAUPUNKI TIVA-KAUPAN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS -AK0 LOMAAN KAUPUNK TVA-KAUPAN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVASELOSTUS..0..0 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy () Loimaan aupuni: TVA-aupan asemaaava ja asemaaavan muutos Kaavaselostus..0

Lisätiedot

Koulun pihan liikennejärjestelyt. Muu toimenpide Mutkan suuntamerkit Kadun parantaminen Nopeusrajoituksen tehostaminen. Liittymän parantaminen

Koulun pihan liikennejärjestelyt. Muu toimenpide Mutkan suuntamerkit Kadun parantaminen Nopeusrajoituksen tehostaminen. Liittymän parantaminen Kevyen liienteen järjestelyt Pysäöintijärjestelyt 18 17 16 19 2 14a 14b 15 9 1 12 13 22a 22b 24 Pohjaartta:Maanmittauslaitos 215 18.6.215, Sito Oy 1 8 11 21 6a 6b 7 6c 23 25 2 5 4 3 5 Metriä 3 1 Kevyen

Lisätiedot

(1 + i) + JA. t=1. t=1. (1 + i) n (1 + i) n. = H + k (1 + i)n 1 i(1 + i) n + JA

(1 + i) + JA. t=1. t=1. (1 + i) n (1 + i) n. = H + k (1 + i)n 1 i(1 + i) n + JA Investoinnin annattavuuden mittareita Opetusmonisteessa on asi sivua, joilla on hyvin lyhyesti uvattu jouo mittareita. Seuraavassa on muutama lisäommentti ja aavan-johto. Tarastelemme projetia, jona perusinvestointi

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN SELOSTUS. Porin kaupunkisuunnittelu 15.10.2013 Asemakaava tunnus 609 1616

ASEMAKAAVAN SELOSTUS. Porin kaupunkisuunnittelu 15.10.2013 Asemakaava tunnus 609 1616 VANHANKOIVISTON (4.) KAUPUNGINOSAN KORTTELIN KIINTEISTÖJEN :80, :8, :8, : 84 JA POHJOLANTIEN (OSA) JA UNTAMONPUISTON (OSA) ASEMAKAAVAN MUUTOS ASEMAKAAVAN SELOSTUS Porin aupunisuunnittelu.0.0 Asemaaava

Lisätiedot

SUMMAN RISTEYSALUE Kaupallisten vaikutusten arvioinnin päivitys

SUMMAN RISTEYSALUE Kaupallisten vaikutusten arvioinnin päivitys Kaupallisten vaikutusten arvioinnin päivitys 27.10.2011 Haminan kaupunki Kaupallisten vaikutusten arvioinnin päivitys 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 2 LÄHTÖKOHDAT 4 2.1 Markkina-alue 4 2.2 Kotka-Haminan

Lisätiedot

ASEMAKAAVOJEN 480 ja 481 SELOSTUS

ASEMAKAAVOJEN 480 ja 481 SELOSTUS ASEMAKAAVOJEN 0 ja SEOSTUS 0 KEVÄTAAKSONPURO PORVOO KAUPUNGINOSA 0 orttelit -0 erillispientalojen orttelialueita, yleisten raennusten orttelialue seä atu- ja viristysalueita KEVÄTAAKSONKAIO PORVOO KAUPUNGINOSAT

Lisätiedot

SYMBOLIVIRHETODENNÄKÖISYYDESTÄ BITTIVIRHETODENNÄKÖISYYTEEN

SYMBOLIVIRHETODENNÄKÖISYYDESTÄ BITTIVIRHETODENNÄKÖISYYTEEN SYMBOLIVIRHETODENNÄKÖISYYDESTÄ BITTIVIRHETODENNÄKÖISYYTEEN Miten modulaation P S P B? 536A Tietoliienneteniia II Osa 4 Kari Käräinen Sysy 05 SEP VS. BEP D-SIGNAALIAVARUUDESSA Kullein modulaatiolle johdetaan

Lisätiedot

Turun seudun raitiotie

Turun seudun raitiotie Turun seudun raitiotie LINJAUSVAIHTOEHTOJEN VERTAILU, TURKU, RAISIO JA KAARINA.. Raision aupuni Kaarinan aupuni SISÄLLYSLUETTELO. Lähtöohdat ja vertailuperiaatteet. Lähtöohdat. Vertailuperiaatteet. Vaihtoehtojen

Lisätiedot

Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä

Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä Uudenmaan 2.vaihemaakuntakaava Valtuustoon 20.3, sitten vahvistettavaksi TEEMAT 1. Metropolialueen

Lisätiedot

RIIHIMÄKI 5. JOKIKYLÄ PRISMAN LAAJENNUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS

RIIHIMÄKI 5. JOKIKYLÄ PRISMAN LAAJENNUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS RHIMÄKI 5 JOKIKYLÄ PRISMAN LAAJENNUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN SELOSTUS, JOKA KOSKEE 860 PÄIVÄTTYÄ JA 90 TARKISTETTUA ASEMAKAAVAKARTTAA ARKKITEHTITOIMISTO JUKKA TURTIAINEN OY Jua Turtiainen

Lisätiedot

KEURUUN KAUPAN TUNNUSLUVUT

KEURUUN KAUPAN TUNNUSLUVUT 2014 VERONALAISET TULOT /TULONSAAJA/VUOSI Kehitys noudattaa koko Suomen kasvua, alueen kunnat kuitenkin Suomen keskiarvon alapuolella. Heijastuu myös vähittäiskaupan kulutukseen, pienempi kulutus /asukas

Lisätiedot

Sodankylän kirkonkylän osayleiskaava Kaupan selvitys

Sodankylän kirkonkylän osayleiskaava Kaupan selvitys Sodankylän kirkonkylän osayleiskaava Kaupan selvitys Sodankylä kunta Kaupallinen selvitys 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 2 KAUPAN NYKYTILAN ANALYYSI 3 2.1 Vähittäiskaupan toimipaikat ja myynti 3 2.2 Ostovoima

Lisätiedot

PÄIVÄRINTEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaupallisten vaikutusten arviointi 31.1.2012. Siilinjärven kunta

PÄIVÄRINTEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaupallisten vaikutusten arviointi 31.1.2012. Siilinjärven kunta PÄIVÄRINTEEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Kaupallisten vaikutusten arviointi 31.1.2012 Siilinjärven kunta Kaupallisten vaikutusten arviointi 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 2 KAUPAN NYKYTILAN ANALYYSI

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNKI MYY PIENTALOTONTIN OSOITTEESSA TORNIKUJA 3

KAUNIAISTEN KAUPUNKI MYY PIENTALOTONTIN OSOITTEESSA TORNIKUJA 3 KAUNASTEN KAUPUNK GRANKULLA STAD KAUNASTEN KAUPUNK MYY PENTALOTONTN OSOTTEESSA TORNKUJA 3 Myyjä: Kauniaisten aupuni, Kauniaistentie 0, 0200 Kauniainen. Myytävä tontti: Kauniaisten 2. aupunginosassa orttelissa

Lisätiedot

Maantien 152 (Kehä IV) alustava suunnittelu FOCUS -alueen kohdalla

Maantien 152 (Kehä IV) alustava suunnittelu FOCUS -alueen kohdalla ..00 Maantien (Kehä IV) alustava suunnittelu FOCUS -alueen ohdalla Aluevaussuunnitelma Tuusula Yhteystiedot P 00 (Jaaonatu ) 0 Vantaa Kotipaia Vantaa Y-tunnus 0- Puh. 00 Fasi 00 0 E-mail infra.fi@poyry.com

Lisätiedot

Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavan Kaupan palveluverkkoselvitys LUONNOS 8.5.2014. Lapin liitto

Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavan Kaupan palveluverkkoselvitys LUONNOS 8.5.2014. Lapin liitto n Kaupan palveluverkkoselvitys Lapin liitto Kaupan palveluverkkoselvitys 1 1 JOHDANTO 1.1 Selvityksen tavoite 1.2 Kauppaa ja maankäytön suunnittelua ohjaavat lait ja siirtymäsäännökset 2 KAUPAN NYKYTILAN

Lisätiedot

Todennäköisyyslaskenta IIa, syys lokakuu 2019 / Hytönen 1. laskuharjoitus, ratkaisuehdotukset

Todennäköisyyslaskenta IIa, syys lokakuu 2019 / Hytönen 1. laskuharjoitus, ratkaisuehdotukset Todennäöisyyslasenta IIa, syys loauu 019 / Hytönen 1. lasuharjoitus, rataisuehdotuset 1. ( Klassio ) Oloot A ja B tapahtumia. Todista lasuaavat (a) P(A B) P(A) + P(B \ A), (b) P(B) P(A B) + P(B \ A), (c)

Lisätiedot

Etelä-Karjalan 1. vaihemaakuntakaava. Etelä-Karjalan kaupan rakenne ja mitoitus vuoteen 2025

Etelä-Karjalan 1. vaihemaakuntakaava. Etelä-Karjalan kaupan rakenne ja mitoitus vuoteen 2025 Etelä-Karjalan 1. vaihemaakuntakaava Etelä-Karjalan kaupan rakenne ja mitoitus vuoteen 2025 Etelä-Karjalan kaupan rakenne ja mitoitus 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 3 1.1 Selvityksen tavoite 3 1.2 Kauppaa

Lisätiedot

Lausunto 1 (4) Dnro 148/05.01/2017. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta. Elina Kurjenkatu 11 B

Lausunto 1 (4) Dnro 148/05.01/2017. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta. Elina Kurjenkatu 11 B Lausunto 1 (4) 8.3.2017 Dnro 148/05.01/2017 Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen Raaseporin kaupunki/kaavoituslautakunta Elina Kurjenkatu 11 B 10300 Karjaa Lausuntopyyntö 7.2.2017 Lepin liikealue, itäisen osan

Lisätiedot

Etelä-Karjalan 1. vaihemaakuntakaava. Etelä-Karjalan kaupan rakenne ja mitoitus vuoteen 2025

Etelä-Karjalan 1. vaihemaakuntakaava. Etelä-Karjalan kaupan rakenne ja mitoitus vuoteen 2025 Etelä-Karjalan 1. vaihemaakuntakaava Etelä-Karjalan kaupan rakenne ja mitoitus vuoteen 2025 Etelä-Karjalan kaupan rakenne ja mitoitus 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 3 1.1 Selvityksen tavoite 3 1.2 Kauppaa

Lisätiedot

1974 N:o 622. Vakuutusteknisistä riskeistä johtuvien suureiden laskemista varten käytettävä vakuutuslajiryhmittely. Liite 1.

1974 N:o 622. Vakuutusteknisistä riskeistä johtuvien suureiden laskemista varten käytettävä vakuutuslajiryhmittely. Liite 1. 1974 N:o 622 Liite 1 Vauutustenisistä riseistä johtuvien suureiden lasemista varten äytettävä vauutuslajiryhmittely Vauutuslajiryhmä Vauutusluoat Ensivauutus Laisääteinen tapaturma 1 (laisääteinen) Muu

Lisätiedot

2 Taylor-polynomit ja -sarjat

2 Taylor-polynomit ja -sarjat 2 Taylor-polynomit ja -sarjat 2. Taylor-polynomi Taylor-polynomi P n (x; x 0 ) funtion paras n-asteinen polynomiapprosimaatio (derivoinnin annalta) pisteen x 0 lähellä. Maclaurin-polynomi: tapaus x 0 0.

Lisätiedot

Kaurialan kaavarunko SITO OY, 31.1.2013

Kaurialan kaavarunko SITO OY, 31.1.2013 Kaurialan aavuno, 31.1.2013 Sisältö lusanat lusanat Kaupuniraenneanalyysi Suunnittelualueen nyytilanne Voimassa oleva asemaaava Nyyiset tontit Suunnitelma Rataisuvaihtoehdoista Suunnitelman havainneuva

Lisätiedot

Vaalimaan Outlet-keskus Kaupallisten vaikutusten arviointi

Vaalimaan Outlet-keskus Kaupallisten vaikutusten arviointi Vaalimaan Outlet-keskus Kaupallisten vaikutusten arviointi 18.6.2014 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 1.1. Vaalimaan suunnitelmat... 3 1.2. Hankkeen kuvaus... 5 1.3. Markkina-alue... 6 2. Kaupan nykytilan

Lisätiedot

SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS

SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS Kuntakehityslautakunta 22.4.2015 KAAVALUONNOS KAAVAEHDOTUS 15.4.2014 PALAUTE OSAYLEISKAAVAEHDOTUKSESTA Nähtävillä 22.5. 27.6.2014 Lausuntoja 23 Muistutuksia 20 Pääasiat lausunnoissa

Lisätiedot

Rauman tilaa vaativan kaupan alue. Kaupallisen selvityksen päivitys

Rauman tilaa vaativan kaupan alue. Kaupallisen selvityksen päivitys Kaupallisen selvityksen päivitys 25.6.2014 Kaupallisen selvityksen päivitys 1 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Kaupan markkinoiden kehitys... 3 3 Liiketilan lisätarve vuoteen 2020 ja 2030... 5 4 Kaupan

Lisätiedot

Kanta-Hämeen kaupan palveluverkkoselvityksen täydennys. Humppilan matkailukeskuksen mitoitus

Kanta-Hämeen kaupan palveluverkkoselvityksen täydennys. Humppilan matkailukeskuksen mitoitus Kanta-Hämeen kaupan palveluverkkoselvityksen täydennys Humppilan matkailukeskuksen mitoitus 7.12.2017 SISÄLTÖ 1. Johdanto... 3 2. Nykyinen palveluverkko... 4 3. Humppilan matkailukeskus... 6 3.1. Humppilan

Lisätiedot

Tontti esitetään asetettavaksi myyntiin liitteenä 2 olevan myyntiesitteen mukaisesti.

Tontti esitetään asetettavaksi myyntiin liitteenä 2 olevan myyntiesitteen mukaisesti. Yhdysuntalautaunta.0.00 Yhdysuntalautaunta.0.00 Kaupunginhallitus.0.00 Kaupungin omistaman pientalotontin myynti Espoon Ymmerstassa //00 YLK Vuoden 00 talousvioon sisältyy aupungin omistaman pientalotontin

Lisätiedot

Luonnos Kartta kaupan kohteesta on liitteenä. 4 Kauppahinta on kaksikymmentäviisituhatta (25 000) euroa.

Luonnos Kartta kaupan kohteesta on liitteenä. 4 Kauppahinta on kaksikymmentäviisituhatta (25 000) euroa. .6.07 Myyjä Naantalin aupuni, y-tunnus 07-. Ostaja Turun Osuusauppa, y-tunnus 0-9, Sibeliusenatu, PL 86, 00 Turu. Kaupan ohde Naantalin aupungin Rymättylän ironylässä sijaitsevasta Osuusauppa - nimisestä

Lisätiedot

Mikkelin kantakaupungin osayleiskaava KAUPALLISEN SELVITYKSEN PÄIVITYS 4.11.2013

Mikkelin kantakaupungin osayleiskaava KAUPALLISEN SELVITYKSEN PÄIVITYS 4.11.2013 KAUPALLISEN SELVITYKSEN PÄIVITYS 4.11.2013 KAUPALLISEN SELVITYKSEN PÄIVITYS 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 2 KAUPAN NYKYTILAN ANALYYSI 3 2.1 Vähittäiskaupan toimipaikat ja myynti 3 2.2 Ostovoima ja ostovoiman

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun kaupan palveluverkkoselvitys ja Ikanon asemakaavamuutoksen vaikutusten arviointi 7.11.2011

Tampereen kaupunkiseudun kaupan palveluverkkoselvitys ja Ikanon asemakaavamuutoksen vaikutusten arviointi 7.11.2011 Tampereen kaupunkiseudun kaupan palveluverkkoselvitys ja Ikanon asemakaavamuutoksen vaikutusten arviointi Tampereen kaupunki Ikano Retail Centres Ikanon asemakaavamuutoksen vaikutusten arviointi 1 Sisällysluettelo

Lisätiedot

NUMMELAN PRISMAN LAAJENNUS Asemakaavan kaupallisten vaikutusten arviointi 5.2.2008. Suur-Seudun Osuuskauppa TUOMAS SANTASALO Ky

NUMMELAN PRISMAN LAAJENNUS Asemakaavan kaupallisten vaikutusten arviointi 5.2.2008. Suur-Seudun Osuuskauppa TUOMAS SANTASALO Ky NUMMELAN PRISMAN LAAJENNUS Asemakaavan kaupallisten vaikutusten arviointi 5.2.2008 Suur-Seudun Osuuskauppa TUOMAS SANTASALO Ky Nervanderinkatu 5 D 38, 00100 Helsinki www.s-kanava.net/sso www.tuomassantasalo.fi

Lisätiedot

SUVANNONTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS

SUVANNONTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS ASEMAKAAV ASELOSTUS SUVANNONTEN ASEMAKAAVAN MUUTOS Harjavallan aupungin Vareselan aupunginosan ortteleita 6 ja seä atu-, puisto- ja vesialuetta oseva asemaaavan muutos. Sitova tonttijao: Varesela ortteli

Lisätiedot

NAPINKULMAN AK-MUUTOS

NAPINKULMAN AK-MUUTOS Luonnoset ja onseptisuunnitelma LÄHTÖTILANNE LÄHTÖTILANNE KAUPUNKIKUVASELVITYS /3 Asemaaavamuutosen tavoitteena on mahdollistaa uudisraentaminen Imatranosen eseisellä paialla olevalle Osuuspanin tontille

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA LIITE 25 KLAUKKALAN OSAYLEISKAAVA Liite 25. Ulkoilu ja virkistys

NURMIJÄRVEN KUNTA LIITE 25 KLAUKKALAN OSAYLEISKAAVA Liite 25. Ulkoilu ja virkistys NURMIJÄRVEN KUNTA LIITE 25 Liite 25. Uloilu ja viristys Liite 26 W-1 Z-4 sl-5/1 SL-1 sl-10 sr-3/1 sl-7/1 TP-3/em/tot4 sr-3/2 sl-8/2 K sr-3/3 sl-8/1 sm-1/1 EN-2 sr-3/4 SL-1 RA-1 Z- sr-3/5 1 sr-3/6 sl-7/2

Lisätiedot

Erikoiskaupan liiketilatarpeiden ennustaminenkuluttajien ostovoimasta. Tuomas Santasalo erikoiskaupan tutkija. Kaupan tutkimuspäivä 26.1.

Erikoiskaupan liiketilatarpeiden ennustaminenkuluttajien ostovoimasta. Tuomas Santasalo erikoiskaupan tutkija. Kaupan tutkimuspäivä 26.1. Erikoiskaupan liiketilatarpeiden ennustaminenkuluttajien ostovoimasta Tuomas Santasalo erikoiskaupan tutkija Kaupan tutkimuspäivä 26.1.2012 Kauppaan kohdistuva ostovoima asukasta kohden maakunnittain 2010

Lisätiedot

Luku kahden alkuluvun summana

Luku kahden alkuluvun summana Luu ahden aluluvun summana Juho Salmensuu Lahden Lyseon luio Matematiia 008 Tiivistelmä Tutielmassa tarastellaan ysymystä; uina monella eri tavalla annettu parillinen oonaisluu voidaan esittää ahden aluluvun

Lisätiedot

HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus

HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus HELSINGIN YLEISKAAVA - Seminaari 22.4.2013 Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus 22.4.2013, Helsinki, Laituri Pekka Normo, Ympäristöministeriö VÄHITTÄISKAUPAN PALVELUT - KESKUSTA-ALUEET, LÄHIKAUPAT,

Lisätiedot

Jäykistävän seinän kestävyys

Jäykistävän seinän kestävyys Esimeri Jäyistävän seinän estävyys 1.0 Kuormitus Jäyistävän seinän ominaisuormat on esitetty alla olevassa uvassa. Laselman ysinertaistamisesi tarastellaan seinästä vain iuna-auon vasemman puoleista osaa,

Lisätiedot

Liittyminen laajempaan kontekstiin

Liittyminen laajempaan kontekstiin Liittyminen laajempaan kontekstiin E-18 Yrityslohja Ympäristösi parhaat tekijät 2 Kartalle näkyviin myös meidän kohdeliittymät Pallukat eivät erotu ihan riittävästi taustakartasta. Lisää kontrastia. 3

Lisätiedot

Heinola Laajalahti Kouvolantie osayleiskaava Kaupallisten vaikutusten arviointi

Heinola Laajalahti Kouvolantie osayleiskaava Kaupallisten vaikutusten arviointi Heinola Laajalahti Kouvolantie osayleiskaava 2030 Kaupallisten vaikutusten arviointi 15.9.2014 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Johdanto... 3 2. Osayleiskaavan kaupan alueet... 4 3. Kaupan nykytila

Lisätiedot

LÄNSIVÄYLÄN KAUPALLISTEN PALVELUJEN NYKYTILAN SELVITYS Liite 3 (tark )

LÄNSIVÄYLÄN KAUPALLISTEN PALVELUJEN NYKYTILAN SELVITYS Liite 3 (tark ) LÄNSIVÄYLÄN KAUPALLISTEN PALVELUJEN NYKYTILAN SELVITYS Liite 3 (tark. 7.12.2016) Lähtökohdat Pieksämäen merkittävin tilaa vaativan kaupan alue on kehittynyt Pieksämäen kantakaupungin ja Naarajärven taajamakeskusten

Lisätiedot

RATKAISUT: 21. Induktio

RATKAISUT: 21. Induktio Physica 9 2. painos 1(6) ATKAISUT ATKAISUT: 21.1 a) Kun magneettienttä muuttuu johdinsilmuan sisällä, johdinsilmuaan indusoituu lähdejännite. Tätä ilmiötä utsutaan indutiosi. b) Lenzin lai: Indutioilmiön

Lisätiedot

W-1. sl-5/1 SL-1. sl-7/1 SVI. sl-8/1 M-4 SL-1 Z-1. sl-7/2 sr-3/7. st/ sl-8/3. sl-5/2 sr-3/8 M-4. AP-4/tot5. AP-3/tot5 sr-3/10. sr-3/12 SVI AP-2 AP-1

W-1. sl-5/1 SL-1. sl-7/1 SVI. sl-8/1 M-4 SL-1 Z-1. sl-7/2 sr-3/7. st/ sl-8/3. sl-5/2 sr-3/8 M-4. AP-4/tot5. AP-3/tot5 sr-3/10. sr-3/12 SVI AP-2 AP-1 Liite 25. Liite 26. W-1 Z-4 sl-5/1 sr-3/1 sl-7/1 T-1/em/tot4 sr-3/2 K sr-3/3 sl-8/2 sl-8/1 sm-1/1 EN-2 sr-3/4 RA-1 sr-3/5 Z- 1 sr-3/6 sl-7/2 st sr-3/7 /p sl-8/3 Z- 4 sl-5/2 sr-3/8 RA-1 M-5 AP-4/tot5 sr-3/9

Lisätiedot

Työntekijän eläkelain (TyEL) mukaisen eläkevakuutuksen erityisperusteet

Työntekijän eläkelain (TyEL) mukaisen eläkevakuutuksen erityisperusteet Työnteijän eläelain (TyEL) muaisen eläeauutusen erityisperusteet 202 2 TYÖNTEKIJÄN ELÄKELAIN (TYEL) MUKAISEN ELÄKEVAKUUTUKSEN ERITYISPERUSTEET Voimaantulosäännöset Perusteen 20.2.2006 oimaantulosäännös

Lisätiedot

9 ALIKERAVA 381 AK-58 AK-69 LPA-22 259 K-8 LPA-22 LPA 314 K-27 AK-43 LPA AK-43 T-1 2:146 SAMPOLANKATU SIBELIUKSENTIE. i-21. 40 db. 40 db +68.10.

9 ALIKERAVA 381 AK-58 AK-69 LPA-22 259 K-8 LPA-22 LPA 314 K-27 AK-43 LPA AK-43 T-1 2:146 SAMPOLANKATU SIBELIUKSENTIE. i-21. 40 db. 40 db +68.10. 8 0 8. Kp 0 8. 8. LPA- :6 0--6-M60.7 8..6 6 I II.8 KESKUSTA K-8 t 7 II 0 SAMPOLANKATU...0 SIBELIUKSENTIE.. 0 öintitalo SANTANIITYNKUJA Santaniitynuja 8 8.6 8. 8 AK-6 8 SANTANIITYNKUJA pp/t LPA 0 AK- 7

Lisätiedot

Kanta-Hämeen kaupan palveluverkkoselvityksen täydennys. Uuden väestösuunnitteen vaikutukset kaupan mitoitukseen

Kanta-Hämeen kaupan palveluverkkoselvityksen täydennys. Uuden väestösuunnitteen vaikutukset kaupan mitoitukseen Kanta-Hämeen kaupan palveluverkkoselvityksen täydennys Uuden väestösuunnitteen vaikutukset kaupan mitoitukseen 20.11.2018 SISÄLTÖ 1. Johdanto... 3 2. Liiketilan lisätarve Kanta-Hämeessä... 4 3. Kaupan

Lisätiedot

BLY. Paalulaattojen suunnittelu kuitubetonista. Petri Manninen 24.1.2011

BLY. Paalulaattojen suunnittelu kuitubetonista. Petri Manninen 24.1.2011 BLY Paalulaattojen suunnittelu uitubetonista Petri Manninen BY 56 Paalulaatta - Yleistä Käytetään tyypillisesti peheillä, noraali- tai lievästi ylionsolidoituneilla savioilla ja uilla peheiöillä Mitoitustietojen

Lisätiedot

Eksponentti- ja logaritmiyhtälö

Eksponentti- ja logaritmiyhtälö Esponentti- ja logaritmiyhtälö Esponenttifuntio Oloon a 1 positiivinen reaaliluu. Reaalifuntiota f() = a nimitetään esponenttifuntiosi ja luua a sen antaluvusi. Jos a > 1, niin esponenttifuntio f : R R,

Lisätiedot