KELAN KUNTOUTUKSEN PALVELUKUVAUS. Maahanmuuttajien ammatillisen kuntoutuspalvelun kehittäminen ja pilotointi. Voimassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KELAN KUNTOUTUKSEN PALVELUKUVAUS. Maahanmuuttajien ammatillisen kuntoutuspalvelun kehittäminen ja pilotointi. Voimassa"

Transkriptio

1 Etuuspalvelut Kuntoutusryhmä Maahanmuuttajien kuntoutuksen kehittämishanke (Mahku-hanke) KELAN KUNTOUTUKSEN PALVELUKUVAUS Maahanmuuttajien ammatillisen kuntoutuspalvelun kehittäminen ja pilotointi Voimassa

2 Sisällys 1 Maahanmuuttajien kuntoutuksen kehittämishanke (Mahku-hanke) Maahanmuuttajien ammatillisen kuntoutuspalvelun kehittäminen Maahanmuuttajien ammatillisen kuntoutuspalvelun pilotointi Tavoitteet Rakenne Kielenopetusosion kehittämissuunnitelma Asiakaskohderyhmä Kuntoutuja Kuntoutuspalvelun toteuttaminen Kuntoutuspalvelun rakenne Kuntoutujan kielitaitotason arvioiminen Tulkkaus Kehittämistyön toteuttaminen Hankeorganisaatio ja kehittämistyö Korvaukset kehittämistyöstä ja arviointitutkimukseen osallistumisesta... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty Kehittämistyö Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty Arviointitutkimus Dokumentointi ja laskutus Kuntoutuspalvelun dokumentointi Laskutus... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty Kehittämistyöstä ja arviointitutkimuksesta aiheutuneet kulut... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty Kuntoutuksesta aiheutuneet kulut... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty Kuntoutuksen peruuntuminen ja keskeytyminen (14)

3 4.2.4 Kuntoutujan etuudet Maahanmuuttajien kuntoutuksen kehittämishanke (Mahku-hanke) Maahanmuuttajien ammatillisen kuntoutuksen kehittäminen on osa Kelan Maahanmuuttajien kuntoutuksen kehittämishanketta (Mahku-hanke). Hankkeessa kehitetään Kelan kuntoutuspalveluita niin, että ne vastaavat paremmin maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden tarpeita. Maahanmuuttajien kuntoutuksen kehittämishanke muodostuu kolmesta projektista. 1. Koulutus-projekti Vahvistetaan Kelan palveluntuottajien valmiuksia työskennellä maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden kanssa. Valmiuksia lisätään kulttuurisensitiivistä työotetta ja kulttuurista kompetenssia vahvistavalla koulutuksella. 2. Tiedotus-projekti Lisätään maahanmuuttajien tietoisuutta Kelan kuntoutuspalveluista. Tietoisuutta lisätään kertomalla Kelan tarjoamista kuntoutuspalveluista selkeästi ja ymmärrettävästi eri kielillä. 3. Palvelut-projekti Kehitetään uusi ammatillista kuntoutusta ja kielenopetusta yhdistävä kuntoutuspalvelu. Maahanmuuttajien ammatillisen kuntoutuspalvelun kehittäminen sisältyy Palvelut-projektiin, joka toteutetaan vuosina Maahanmuuttajataustaisten henkilöiden terveys ja hyvinvointi ovat keskimääräistä matalammalla tasolla ja he käyttävät Kelan kuntoutuspalveluja muita vähemmän. Erityisesti ammatilliseen kuntoutukseen maahanmuuttajat ovat hakeutuneet muita harvemmin, minkä vuoksi Kelassa kehitetään maahanmuuttajien tarpeita vastaavaa ammatillista kuntoutuspalvelua. 2 Maahanmuuttajien ammatillisen kuntoutuspalvelun kehittäminen 2 (14)

4 2.1 Maahanmuuttajien ammatillisen kuntoutuspalvelun pilotointi Tavoitteet Maahanmuuttajien ammatillisen kuntoutuspalvelun pilotoinnin tavoitteena on kehittää ammatillista kuntoutusta ja kielenopetusta yhdistävä uusi kuntoutuspalvelu. Uudella kuntoutuspalvelulla tuetaan yksilöllisesti kuntoutujan pääsyä palkkatyöhön avoimille työmarkkinoille ulkopuoliseen työpaikkaan, aloittamaan yritystoiminnan tai toimimaan ammatinharjoittajana. Kuntoutuksen tavoitteena on tukea kuntoutujaa urasuunnitelman teossa, alavaihtoehtojen valinnassa sekä ammattialan ja työn soveltuvuuden arvioinnissa. Kuntoutuspalvelun tavoitteena on kuntoutujan suomen kielen taidon vahvistaminen niin, että hän pystyy toimimaan valitulla ammattialalla ja työtehtävissä Rakenne Kehittämisen pohjana on voimaan tullut Kelan työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutuspalvelu (TEAK). Pilotointivaiheessa TEAK-kuntoutukseen yhdistetään maahanmuuttajataustaisille kuntoutujille suunnattu työelämässä tarvittavaa kielitaitoa tukeva kielenopetusosio. Pilotoitava kuntoutuspalvelu muodostuu TEAK-kuntoutuksesta (enintään 120 päivää) ja kielenopetusosiosta (enintään 48 päivää). Kielenopetuksesta vähintään 2/3 on yksilöllistä opetusta ja enintään 1/3 ryhmämuotoista opetusta. Lisäksi palveluntuottaja sitoutuu osallistumaan kuntoutuspalvelun kehittämiseen ja pilotin arviointitutkimukseen. Maahanmuuttajien ammatillisen kuntoutuspalvelun pilotointi Kuntoutuspalvelun osat Asiakirjat Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus (TEAK) (120 päivää) Kelan avo- ja laitosmuotoisen kuntoutuksen standardi, Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus. Voimassa alkaen i Kielenopetusosio (48 päivää) Palveluntuottajan laatima kielenopetusosion kehittämissuunnitelma Kelan kuntoutuksen palvelukuvaus: Maahanmuuttajien ammatillisen kuntoutuksen kehittäminen ja pilotointi Voimassa Kelan avo- ja laitosmuotoisen kuntoutuksen standardi, Yleinen osa. Voimassa alkaen ii Taulukko 1: Pilotoitavan kuntoutuspalvelun rakenne ja toteuttamista määrittelevät asiakirjat 3 (14)

5 2.2 Kielenopetusosion kehittämissuunnitelma Palveluntuottaja laatii kirjallisen kielenopetusosion kehittämissuunnitelman. Siinä esitetään, kuinka palveluntuottaja toteuttaa maahanmuuttajataustaisten kielenopetuksen integroituna työllistymistä edistävään ammatilliseen kuntoutukseen (TEAK). Kehittämissuunnitelmassa kuvataan ainakin - miten kuntoutujan kielenopetus toteutetaan TEAK-kuntoutuksen eri vaiheissa ja eri oppimisympäristöissä, kuten palveluntuottajan tiloissa ja ulkopuolisessa työpaikassa, - millä keinoilla suomen kieltä opetetaan, - miten kulttuurisensitiivistä työtä toteutetaan ja kuntoutujan yksilölliset tarpeet huomioidaan, - miten terveydenhuollon toimijat ja TE-toimistot otetaan mukaan asiakaskohderyhmän löytämiseksi, - miten kuntoutujien rekrytointi toteutetaan sekä miten kuntoutujia motivoidaan ja sitoutetaan kuntoutukseen sekä - kuinka kuntoutujille löydetään työharjoittelupaikkoja avoimilta markkinoilta. 2.3 Asiakaskohderyhmä Maahanmuuttajien ammatillisen kuntoutuspalvelun pilotoinnin kohderyhmään kuuluvat Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluvat vieraskieliset, muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea äidinkielenään puhuvat henkilöt, joilla TEAK-kuntoutuksen myöntämisen kriteerit täyttyvät Kuntoutuja Kuntoutuja on aktiivinen toimija, joka suunnittelee, asettaa ja toteuttaa ammatillisia tavoitteitaan yhteistyössä kuntoutuksesta vastaavan henkilöstön kanssa. Kuntoutuja seuraa kuntoutumisensa edistymistä, arvioi toteutuksen onnistumista, ilmaisee mielipiteensä tavoitteiden saavuttamisen keinoista ja osallistuu ratkaisuvaihtoehtojen löytämiseen. 4 (14)

6 2.4 Kuntoutuspalvelun toteuttaminen Pilotoitavan maahanmuuttajien ammatillisen kuntoutuspalvelun kuntoutusjaksot toteutetaan aikavälillä Kuntoutuspalvelun toteuttamista määrittelee voimaan tullut Kelan työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen (TEAK) standardi, voimaan tullut Kelan kuntoutuksen avo- ja laitosmuotoisen standardin yleinen osa sekä tämä Kelan kuntoutuksen palvelukuvaus (Maahanmuuttajien ammatillisen kuntoutuspalvelun kehittäminen ja pilotointi Voimassa ). Lisäksi toteuttamista ohjaa palveluntuottajan laatima kielenopetusosion kehittämissuunnitelma. TEAK-kuntoutuksessa on kolme vaihtoehtoista palvelulinjaa, joista pilotointivaiheessa toteutetaan vain Työkokeilu ja työhönvalmennus -palvelulinjaa, enintään 120 päivää. Kielenopetuspäivien määrä on enintään 48 ja kuntoutuspalvelun enimmäiskesto on 10 kuukautta. Työkokeilu Enintään työkokeilua Ensimmäinen päätös Jatkopäätös 1 Työkokeilu työskennellessään työkokeilijana ulkopuolisessa työpaikassa ja mahdollisesti osan aikaa palveluntuottajan työkokeilutiloissa Jatkopäätös 2 Enintään 180 päivää työhönvalmennusta työskennellessään työharjoittelijana tai palkka- tai ansiotyössä ulkopuolisessa työpaikassa työskennellessään työharjoittelijana tai palkka- tai ansiotyössä ulkopuolisessa työpaikassa työskennellessään palkka- tai ansiotyössä ulkopuolisessa työpaikassa Työkokeilu ja työhönvalmennus työkokeilua ja työhönvalmennusta sekä lisäksi enintään 120 päivää työhönvalmennusta Työkokeilu työskennellessään työkokeilijana ulkopuolisessa työpaikassa ja mahdollisesti osan tai kokoajan palveluntuottajan työkokeilutiloissa JA työskennellessään työharjoittelijana tai palkka- tai ansiotyössä ulkopuolisessa työpaikassa työskennellessään työharjoittelijana tai palkkatai ansiotyössä ulkopuolisessa työpaikassa työskennellessään palkka- tai ansiotyössä ulkopuolisessa työpaikassa TEAK-palvelulinjat ja pilotoitavan kuntoutuspalvelun toteuttaminen 5 (14)

7 Kielenopetusosio ei vähennä TEAK-kuntoutukseen myönnettyjä kuntoutuspäiviä. Kuntoutuspäivän pituus on aina keskimäärin 6 tuntia ja tästä kuntoutusta tai kielenopetusta on vähintään 5 tuntia. Pilotoitavassa kuntoutuspalvelussa ei ole kuntoutuspäivän pituuden joustoa eikä kuntoutujan itsenäisesti toteuttamia kuntoutuspäiviä. Pilotoitavaan kuntoutuspalveluun ei sisälly seurantaa. Pilotoitavaan kuntoutuspalveluun ei tehdä jatkopäätöksiä. Kuntoutusjakso ajalla TEAK pv Kielenopetusosio pv Yhteensä pv Kokonaiskesto 120 pv 600 t kuntoutusta 48 pv 240 t kielenopetusta 168 pv 840 t yhteensä 10 kk Taulukko 2: Työllistymistä edistävän kuntoutuksen ja kielenopetusosion enimmäismäärät kuntoutusjaksolla. Kuntoutuspäivän pituus on keskimäärin 6 tuntia ja tästä kuntoutusta tai kielenopetusta on vähintään 5 tuntia. Kielenopetusosion kielenopetuksen tulee tapahtua pääsääntöisesti TEAK-kuntoutukseen integroituna yksilöllisenä opetuksena. Enintään 1/3 opetuksesta voidaan toteuttaa ryhmämuotoisena. Ryhmämuotoista toimintaa sisältyy kuntoutukseen vain silloin kun se on kuntoutuksen kannalta tarpeen ja tukee kuntoutujan yksilöllisiä kuntoutustavoitteita. Kielenopetusosion päivät toteutetaan TEAK-kuntoutuksen lisäksi, kuitenkin pääosin integroituna TEAK-kuntoutukseen. Kielenopetusosion päivien laskennallinen enimmäismäärä on 2 päivää viikossa eli TEAK-kuntoutuksen standardin toteutuksen joustojen maksimimäärän mukaisesti. Kuitenkin kielenopetusosion päiviä voidaan toteuttaa kuntoutuksen eri vaiheissa viikoittain enemmän, kunhan kielenopetuspäivien maksimimäärä ei kuntoutusjakson aikana ylity. Pilotoitava kuntoutuspalvelu voi kestää enimmillään 10 kk. Pilotointivaiheessa palveluntuottaja sitoutuu järjestämään kuntoutusta vähintään 10:lle kuntoutujalle. Palveluntuottaja huolehtii siitä, että kaikki pilotoitavan kuntoutuspalvelun kuntoutusjaksot päättyvät viimeistään (14)

8 2.4.1 Kuntoutuspalvelun rakenne Pilotoitavassa kuntoutuspalvelussa TEAK-kuntoutusta ja kielenopetusta voidaan toteuttaa saman kuntoutuspäivän aikana niin, että kuntoutuspäivän vähimmäistuntimäärä 5 tuntia täyttyy. TEAK-kuntoutusta ja kielenopetusta voidaan toteuttaa saman päivän aikana 50/50 70/30 ja 30/70 -prosenttiosuuksin. Kuntoutuksen/kielenopetuksen vähimmäismäärät Vuorokausihinnan %-osuudet 1. TEAK-kuntoutus 5 tuntia 100 % 2. Kielenopetus 5 tuntia 100 % 3. TEAK-kuntoutus 2,5 tuntia ja kielenopetus 2,5 tuntia 50 % + 50 % 4. TEAK-kuntoutus 3,5 tuntia ja kielenopetus 1,5 tuntia 70 % + 30 % 5. TEAK-kuntoutus 1,5 tuntia ja kielenopetus 3,5 tuntia 30 % + 70 % Taulukko 3: Kuntoutuksen ja kielenopetuksen vähimmäismäärät Kuntoutuspalvelun hinta muodostuu Kelan hyväksymästä TEAK-kuntoutuksen vuorokausihinnoista ja kielenopetuksen vuorokausihinnasta sekä Kelan määrittämistä kiinteistä hinnoista. Ks. kohta Kuntoutuksesta aiheutuneet kulut. 2.5 Kuntoutujan kielitaitotason arvioiminen Kaikille pilotointiin osallistuville kuntoutujille järjestetään kuntoutuksen alussa suomen kielen sekä luku- ja kirjoitustaidon lähtötason arviointi. Kielitaidon tasoarviointi toteutetaan uudelleen kuntoutusjakson päättyessä. Kelalla on sopimus kielitaidon tasoarvioinnin toteuttavan tahon kanssa ja Kela maksaa tasoarvioinnin kustannukset. Palveluntuottaja koordinoi kielitaidon tasoarvioinnin toteutuksen kuntoutusjakson alkuvaiheessa ja kuntoutusjakson päättyessä. Muilta osin pilotoitavassa kuntoutuspalvelussa noudatetaan TEAK-kuntoutuksessa käytettäviä tuloksellisuuden mittaus- ja arviointimenetelmiä (ks. työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen standardi kohta 7 Arviointi ja mittaaminen). 2.6 Tulkkaus Pilotoitavassa kuntoutuspalvelussa kuntoutujalla on oikeus käyttää tarvittaessa tulkkausta. Tulkki voidaan tilata TEAK-kuntoutuksen yksilölliseen osaan ohjelmaa ja tarvittaessa ryhmä- 7 (14)

9 toiminnan alkuvaiheeseen. Tulkkia ei voi käyttää kielenopetusosiossa. Tulkin käyttö on perusteltua erityisesti kuntoutuksen alkuvaiheessa, jolloin yhteistyössä kuntoutujan kanssa laaditaan kuntoutujan ammatillisia tavoitteita sekä työelämä- ja opiskelusuunnitelmia, käydään läpi kuntoutusjakson tavoitteita ja sitoutumisen merkitystä sekä arviointitutkimukseen osallistumista. Myös työkokeilu- ja työhönvalmennusjaksojen alkuvaiheessa voidaan ulkopuolisen työnantajan tiloissa käyttää tulkkia esimerkiksi työsopimusta tehtäessä sekä työturvallisuuteen ja työtehtäviin perehtymisessä. Tulkkauksen laskennallinen enimmäismäärä kuntoutusjaksolla on 5 tuntia/päivä, enintään 20 päivältä eli yhteensä enintään 100 tuntia. Tulkkeina käytetään Kelan kanssa sopimuksen tehneitä tulkkeja ja Kela maksaa tulkkauksesta aiheutuvat kustannukset (ks. myös Kelan avo- ja laitosmuotoisen kuntoutuksen standardi 2.3 Kieli ja tulkin käyttö kuntoutuksessa). 3 Kehittämistyön toteuttaminen 3.1 Hankeorganisaatio ja kehittämistyö Maahanmuuttajien kuntoutuksen kehittämishankkeella on Kelassa nimetty hankepäällikkö, jonka tukena toimii hankkeelle nimetyt projektiryhmä ja ohjausryhmä. Uuden kuntoutuspalvelun pilotointiin valitut palveluntuottajat nimeävät kuntoutuspalvelun toteuttamiseen jokaisesta tarjoukseen sisältyvästä toimipisteestä vastuuhenkilön, joka toimii yhteyshenkilönä Kelaan. Palveluntuottaja nimeää myös kielenopetuksesta vastaavan oppilaitoksen, kielenopetuskumppanin tai omaan henkilökuntaan kuuluvan suomen kielen opettajan. Palveluntuottaja toteuttaa kielenopetusosion tarjoamissaan toimipisteissä yhteistyössä oppilaitoksen tai kielenopetuskumppanin kanssa tai palveluntuottajan henkilöstöön kuuluu henkilö, jolla on riittävä kielenopetusosaaminen. Suomen kielen opetuksesta (S2-opetus) vastaavalta henkilöltä edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa, perus- ja aineopintoja (60 op) suomen kielessä ja opettajan pedagogisia opintoja (60 op) sekä vähintään 3 vuoden työkokemusta aikuisten työikäisten suomen kielenopetuksesta sekä maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden kanssa toimimisesta. Edellä mainitut pätevyysvaatimukset koskevat palveluntuottajan omaa henkilöstöä ja alihankintana toteutettua suomen kielenopetusta. 8 (14)

10 Maahanmuuttajien kuntoutuspalvelun kehittäminen ja pilotointi pohjautuvat palveluntuottajien laatimiin kehittämissuunnitelmiin. Kelan ja palveluntuottajien yhteinen kehittämistyö rakentuu Kelan laatimista kehittämistehtävistä ja palveluntuottajien vastuulla olevasta kuntoutuspalvelun kehittämisestä ja mallintamisesta. Kelan laatimien kehittämistehtävien alustavia teemoja on muun muassa kuntoutujien motivoiminen, kulttuurisensitiivinen työote, suomen kielen opetuksen menetelmät sekä uuden TEAK:ia ja kielenopetusta yhdistävän kuntoutuspalvelun mallintaminen. Palveluntuottajat laativat kehittämistehtäviin kirjallista aineistoa, joiden pohjalta teemoja käsitellään Kelan järjestämissä työkokouksissa, joissa jaetaan toimijoiden kokemuksia ja kehitetään uutta kuntoutuspalvelua. Lisäksi palveluntuottajalta odotetaan väli- ja loppuraporttia kehittämissuunnitelman toteuttamisesta ja kuntoutuspalvelun mallintamisesta. Kehittämistehtävät/teemat Kirjallinen aineisto Työkokoukset ja seminaarit Taulukko 4: Alustava suunnitelma kehittämisteemoista, raportoinnista ja työkokouksista. Ajankohta Kuntoutujien motivoiminen Kirjallinen tehtävä Työkokous 5/2018 Kielenopetuksen menetelmät Kirjallinen tehtävä Työkokous 10/2018 Kulttuurisensitiivinen työote Kirjallinen tehtävä Työkokous 5/2019 Kuntoutuspalvelun mallintaminen Kehittämistyön kokemusten ja tulosten esittely Väliraportti Loppuraportti Puheenvuoro, paneelikeskusteluun osallistuminen tms. Työkokous Työkokous 10/2019 5/2020 Loppuseminaari 5 6/ Arviointitutkimus Kielenopetusosion kehittämiseen ja uuden kuntoutuspalvelun pilotointiin liittyy arviointitutkimus, johon valitut palveluntuottajat osallistuvat. Tutkimusaineisto koostuu kuntoutujilta, palveluntuottajilta, suomen kielen opettajilta sekä muilta kuntoutukseen osallistuvilta tahoilta kerätystä kokemustiedosta koskien pilotoitavaa kuntoutuspalvelua. Arviointitutkimuksen aineistonkeruu edellyttää palveluntuottajalta yhden kuntoutujan kohdalla yhteensä noin 10 tunnin työpanosta, johon sisältyy esimerkiksi ajanvaraukset ja tulkkien tilaukset, tiedonkeruu, lomakkeiden tulostaminen, postitus jne. Palveluntuottajat osallistuvat arviointitutkimuksen palve- 9 (14)

11 luntuottajakohtaiseen aineistonkeruuseen, kuten esimerkiksi fokusryhmähaastatteluihin. Arviointitutkimuksen suunnitelma tarkentuu ennen pilotoitavien kuntoutuspalveluiden aloittamista. 4 Dokumentointi ja laskutus 4.1 Kuntoutuspalvelun dokumentointi Palveluntuottaja noudattaa pilotoitavan kuntoutuspalvelun (TEAK-kuntoutus ja kielenopetusosio) toteutuksen dokumentoinnissa Kelan avo- ja laitosmuotoisen standardin yleisen osan kohtaa Kuntoutujan tietojen ja kuntoutusasiakirjojen käsittely sekä kohtaa Laadunhallinta ja seuranta. Lisäksi palveluntuottaja toimittaa pilotoinnin aikana Kelaan kehittämistyön väliraportin ja pilotoinnin päätyttyä kehittämistyön loppuraportin. Raportit sisältävät kuvauksen ainakin kehittämissuunnitelman mukaisesta uudesta kuntoutuspalvelusta, siinä käytetyistä menetelmistä sekä niiden toimivuudesta ja rajoitteista maahanmuuttajataustaisten kuntoutujien ammatillisessa kuntoutuksessa. Raportoinnista sovitaan tarkemmin ennen pilotoitavan kuntoutuspalvelun alkamista. 4.2 Kuntoutuksen peruuntuminen ja keskeytyminen Kuntoutuksen peruuntuminen ja keskeytyminen on kuvattu standardin yleisessä osassa kohdassa 2.2 Kuntoutukseen osallistumisen peruuttaminen tai kuntoutuksen keskeyttäminen, mistä palveluntuottajan on hyvä tiedottaa myös kuntoutujia. Palveluntuottaja ottaa kuntoutujan suostumuksella yhteyttä lähettävään tahoon ja välittää tiedon kuntoutuksen päättymisestä sekä jatkosuunnitelma suosituksista. Kuntoutujalle voidaan antaa myös tietoa kolmannen sektorin palveluista. 10 (14)

12 4.2.1 Kuntoutujan etuudet Kuntoutujalle maksetaan kuntoutusrahaa ja korvataan TEAK-kuntoutukseen ja kielenopetusosioon liittyvät matkakustannukset, jotka ylittävät omavastuuosuuden. Kuntoutusraha ja matkakorvaukset maksetaan kuntoutuspäätöksen perusteella Kelan normaalimenettelyn mukaisesti. Kelan kuntoutukseen liittyvien etuuksien maksamisesta saa tietoa Kelan toimistosta tai Kelan internetsivulta kela.fi. i KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI, Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus. Voimassa alkaen. ii KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI, Yleinen osa. Voimassa alkaen. 11 (14)

Maahanmuuttajien kuntoutusta kehittämässä

Maahanmuuttajien kuntoutusta kehittämässä Maahanmuuttajien kuntoutusta kehittämässä KUVE 28.11.2017 Hankepäällikkö Salli Alanko Maahanmuuttajien kuntoutuksen kehittämishanke (Mahku) Kela Taustaa Vuonna 2016 Suomen väestöstä ulkomaalaistaustaisia

Lisätiedot

Kelan rooli ammatillisessa kuntoutuksessa. Hanna-Mari Raittinen työkykyneuvoja Kela Keskinen vakuutuspiiri

Kelan rooli ammatillisessa kuntoutuksessa. Hanna-Mari Raittinen työkykyneuvoja Kela Keskinen vakuutuspiiri Kelan rooli ammatillisessa kuntoutuksessa Hanna-Mari Raittinen työkykyneuvoja Kela Keskinen vakuutuspiiri 9.2.2017 Kelan kuntoutus nuorille Esityksessä keskityn Kelan ammatilliseen kuntoutukseen Myöntöedellytykset

Lisätiedot

TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄ AMMATILLINEN KUNTOUTUS

TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄ AMMATILLINEN KUNTOUTUS TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄ AMMATILLINEN KUNTOUTUS OLENNAISIMPIA ASIOITA, JOTKA JATKOSSA MUUTTUVAT TAVOITTEET AIEMMIN Työkokeilu, max. 40 vrk + 3 seurantaa max. 120 vrk + 23 seurantaa MTtyöhönvalmennus max.240

Lisätiedot

Työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen laskuttaminen. Milla Kaitola Suunnittelija, Kuntoutusryhmä

Työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen laskuttaminen. Milla Kaitola Suunnittelija, Kuntoutusryhmä Työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen laskuttaminen Milla Kaitola Suunnittelija, Kuntoutusryhmä 23.11.2016 Työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen laskuttaminen Kela maksaa palveluntuottajalle

Lisätiedot

Mahku hankkeen koulutus Vastaava suunnittelija Hanna Pakkala Kelan kuntoutusryhmä

Mahku hankkeen koulutus Vastaava suunnittelija Hanna Pakkala Kelan kuntoutusryhmä Mahku hankkeen koulutus 28.3.2017 Vastaava suunnittelija Hanna Pakkala Kelan kuntoutusryhmä Maahanmuuttajien kuntoutuksen kehittämishanke (Mahku) 2015-2019 Mahku-hankkeen tavoitteena on kehittää Kelan

Lisätiedot

Ajankohtaista Kelan kuntoutuksesta Irma Paso, kuntoutuksen ratkaisuasiantuntija

Ajankohtaista Kelan kuntoutuksesta Irma Paso, kuntoutuksen ratkaisuasiantuntija Ajankohtaista Kelan kuntoutuksesta 11.1.2018 Irma Paso, kuntoutuksen ratkaisuasiantuntija 2 Tilastotietoa Muutoksia kurssien pituuksissa (vuonna 2018 alkava sopimuskausi) Kielellinen erityisvaikeus kurssin

Lisätiedot

Kuntoutus. Mira Viitanen TYP-työkykyneuvoja ratkaisuasiantuntija Kela, Keskinen vakuutuspiiri

Kuntoutus. Mira Viitanen TYP-työkykyneuvoja ratkaisuasiantuntija Kela, Keskinen vakuutuspiiri Kuntoutus Mira Viitanen TYP-työkykyneuvoja ratkaisuasiantuntija Kela, Keskinen vakuutuspiiri 24.3.2017 Kelan kuntoutustoiminnan perusta ja tavoite Kelan kuntoutus- ja kuntoutusrahalaki KKRL 566/2005 Kuntoutus

Lisätiedot

Työkokeilu, työhönvalmennus ja mielenterveyskuntoutujien työhönvalmennus vuosina 2015-2017

Työkokeilu, työhönvalmennus ja mielenterveyskuntoutujien työhönvalmennus vuosina 2015-2017 Työkokeilu, työhönvalmennus ja mielenterveyskuntoutujien työhönvalmennus vuosina 2015-2017 Kelan ammatillisen kuntoutuksen myönteisten ratkaisujen yleisimmät päädiagnoosit vuonna 2013 Työkokeilu Sairausdiagnoosi

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Terveysosasto Kuntoutusryhmä KELAN AVO JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KUNTOUTUSTARVESELVITYKSEN PALVELULINJA Voimassa 1.1.2011 alkaen SISÄLLYS Sivu I YLEISET PERIAATTEET Kuntoutustarveselvitys...1

Lisätiedot

Standardit kuntoutuksen toteutuksessa. Palveluntuottajien koulutuspäivä Anneli Louhenperä Pääsuunnittelija

Standardit kuntoutuksen toteutuksessa. Palveluntuottajien koulutuspäivä Anneli Louhenperä Pääsuunnittelija Standardit kuntoutuksen toteutuksessa Palveluntuottajien koulutuspäivä 22.1.2015 Anneli Louhenperä Pääsuunnittelija Villakoiran ydin Miten standardia luetaan? Mikä on oleellista standardista? (Tarjousta

Lisätiedot

1 Kuntoutuksen kehittäminen

1 Kuntoutuksen kehittäminen Terveysosasto Kuntoutusryhmä Lomake 4 Kehittämistyö 4.6.2014 Oma väylä hankkeen kuntoutuksen kehittämisprojekti vuosina 2015 2017 Palveluntuottaja 1 Kuntoutuksen kehittäminen Palveluntuottaja osallistuu

Lisätiedot

Palvelulinjakohtaiset standardit

Palvelulinjakohtaiset standardit kansaneläkelaitos Kysymykset ja vastaukset 1(7) Kelan kuntoutuksena toteutettava harkinnanvarainen aikuisen moniammatillinen yksilökuntoutus, yleis- ja neurologinen palvelulinja vuosina 2016 2019 Tarjoajat

Lisätiedot

Vakuutusyhtiöt työllistymisen tukena

Vakuutusyhtiöt työllistymisen tukena Vakuutusyhtiöt työllistymisen tukena Uudenmaan alueen TYÖHÖNVALMENNUKSEN VERKOSTOPÄIVÄ 11.11.2014, Validia Ammattiopisto, Nina Orlo, Vakuutuskuntoutus VKK Vakuutuskuntoutus VKK vuonna 1964 perustettu tapaturma-,

Lisätiedot

Kelan työhönvalmennus. Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014

Kelan työhönvalmennus. Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014 Kelan työhönvalmennus Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014 Kela tukee työllistymisessä ja opiskelussa Ammatillinen kuntoutusselvitys (2015) Työkokeilu (2015)

Lisätiedot

Kelan kuntoutusmahdollisuudet työikäisille

Kelan kuntoutusmahdollisuudet työikäisille Kelan kuntoutusmahdollisuudet työikäisille Armi Peltomäki Työkykyneuvoja Kela/TYP 12.9.2016 KSSHP:n koulutustilaisuus Työikäinen terveydenhuollossa I Työkyvyn arviointi Työkykyneuvonta Kelassa 1/2 Työkykyneuvonta

Lisätiedot

Tuloksellisuuden seuranta. Veli-Matti Vadén

Tuloksellisuuden seuranta. Veli-Matti Vadén Tuloksellisuuden seuranta Veli-Matti Vadén 23.11.2016 Kuntoutuksen hyödyn arviointi ja raportointi Tuloksellisuuden seuranta Kuntoutuksen hyödyn arviointi ja raportointi (AKVA) 1. Tietojen toimittamisen

Lisätiedot

Nuoren kuntoutusraha. Nuoret ja mielenterveys Tampereen ammattiopisto Irma Leppänen, Kela

Nuoren kuntoutusraha. Nuoret ja mielenterveys Tampereen ammattiopisto Irma Leppänen, Kela Nuoren kuntoutusraha Nuoret ja mielenterveys Tampereen ammattiopisto 24.11.2017 Irma Leppänen, Kela Sisältö Nuoren kuntoutusrahan myöntöedellytykset Hakeminen Määrä Nuoren kuntoutusrahan maksaminen Seuranta

Lisätiedot

Mittarit Vuosiraportit Kehittämistoiminnan rahoitus. Kehittämispäällikkö Seija Sukula

Mittarit Vuosiraportit Kehittämistoiminnan rahoitus. Kehittämispäällikkö Seija Sukula Mittarit Vuosiraportit Kehittämistoiminnan rahoitus Kehittämispäällikkö Seija Sukula Standardien mittarit Mittareiden valinta Tieto mittareiden pätevyydestä mittaamaan haluttua toimintakyvyn osa-aluetta

Lisätiedot

Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano

Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano 3. 4.12.2009, Helsinki Liisa Metsola Ammattikoulutuksen kehittäminen-yksikkö Liiisa.metsola@oph.fi Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta 6.9.2018 Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult 6.9.2018 Sosiaalihuoltolain mukainen työtoiminta Sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Kuntoutuksen vieraankielen tulkkauspalvelujen järjestäminen KUTU-hanke

Kuntoutuksen vieraankielen tulkkauspalvelujen järjestäminen KUTU-hanke Kuntoutuksen vieraankielen tulkkauspalvelujen järjestäminen KUTU-hanke KUTUPA-projekti 30.4.2015-29.2.2016 KUTUPA2-projekti 1.3.-31.8.2016 Noora Heinonen Projektipäällikkö 21.1.2016 Lähtökohdat Kelalla

Lisätiedot

Kelan työhönvalmennus ja mielenterveyskuntoutujien työhönvalmennus

Kelan työhönvalmennus ja mielenterveyskuntoutujien työhönvalmennus Kelan työhönvalmennus ja mielenterveyskuntoutujien työhönvalmennus Kelan Terveysosasto/Kuntoutusryhmä Suunnittelija Marjaana Pajunen 7.5.2013 Työhönkuntoutumisen palveluverkoston työpaja Miksi Kela järjestää

Lisätiedot

Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus

Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus 23.11.2016 Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus 2017-2020 Palveluntuottajien koulutus Anne Flak, suunnittelija Kirsi Vainiemi, vastaava asiantuntijalääkäri Maija Rauma, suunnittelija Milla Kaitola,

Lisätiedot

Kuntoutusraha toimeentulo kuntoutuksen aikana. Anne Flak Suunnittelija

Kuntoutusraha toimeentulo kuntoutuksen aikana. Anne Flak Suunnittelija Kuntoutusraha toimeentulo kuntoutuksen aikana Anne Flak Suunnittelija 17.4.2019 Kuntoutusrahan myöntöedellytykset 16 67 vuoden ikä Kuntoutuspäätös Työstä estyminen kuntoutuksen vuoksi, vähintään 4h matkoineen

Lisätiedot

Kotouttamispalvelut osana Lapin TE-palveluja

Kotouttamispalvelut osana Lapin TE-palveluja Kotouttamispalvelut osana Lapin TE-palveluja Marja Perälä, toimistonjohtaja 1 Maahanmuuttajien palveluun sovellettavat lait ja ohjeet Laki kotoutumisen edistämisestä (1386/2010) - kotoutumislaki voimaan

Lisätiedot

Palveluntuottajien vuosiraportointi tiedonkeruulomake

Palveluntuottajien vuosiraportointi tiedonkeruulomake Kuntoutusryhmä Palveluntuottajien vuosiraportointi 2012 -tiedonkeruulomake Työkokeilu, työhönvalmennus, MT-työhönvalmennus Tulostakaa lomake jokaista erillistä linjaa varten Vastatkaa yhdellä lomakkeella

Lisätiedot

Kuntoutuskustannusten laskutus

Kuntoutuskustannusten laskutus Kuntoutuskustannusten laskutus Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen moniammatillinen yksilökuntoutus 1.1.2019 alkaen Kati Salonpää Suunnittelija Kela, Lakiyksikkö, kuntoutusryhmä Sisältö Laskutuksen yleiset

Lisätiedot

Mittarit ja mittaaminen. Kehittämispäällikkö Seija Sukula/ Suunnittelija Anneli Louhenperä

Mittarit ja mittaaminen. Kehittämispäällikkö Seija Sukula/ Suunnittelija Anneli Louhenperä Mittarit ja mittaaminen Kehittämispäällikkö Seija Sukula/ Suunnittelija Anneli Louhenperä Mittareiden valinta Tieto mittareiden pätevyydestä mittaamaan haluttua toimintakyvyn osa-aluetta tietyllä kohderyhmällä

Lisätiedot

TK 2-hanke arviointitutkimus

TK 2-hanke arviointitutkimus TK 2-hanke arviointitutkimus Tutkimuksen info 220812 Riitta Seppänen-Järvelä johtava tutkija Kela/tutkimusosasto TK2 Sisältö 1. tutkimuksen tavoite ja aineistot 2. tutkimuksen yhteyshenkilöiden roolit

Lisätiedot

Hyvinkää Järvenpää Kerava Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula. PARKKI Nuorten työllistymisen edistämiseksi

Hyvinkää Järvenpää Kerava Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula. PARKKI Nuorten työllistymisen edistämiseksi Hyvinkää Järvenpää Kerava Mäntsälä Nurmijärvi Pornainen Sipoo Tuusula PARKKI Nuorten työllistymisen edistämiseksi Keski-Uudenmaan nuorisotakuun kuntakokeilu 2016 Sisällys PARKKI -kokeilu... 3 Suunnittelu

Lisätiedot

Kuntoutuspolku, kuntoutuksen rakenne ja toteutus - Aikuisten reumaa sairastavien kuntouttava hoito. Alueelliset yhteistyökokoukset

Kuntoutuspolku, kuntoutuksen rakenne ja toteutus - Aikuisten reumaa sairastavien kuntouttava hoito. Alueelliset yhteistyökokoukset Terveysosasto Kuntoutusryhmä Kuntoutuspolku, kuntoutuksen rakenne ja toteutus - Aikuisten reumaa sairastavien kuntouttava hoito Alueelliset yhteistyökokoukset 24.8.-7.9.2010 Kehittämispäällikkö Tuula Ahlgren

Lisätiedot

Yhteistyökokous Kela ja NUOTTIvalmennuksen Skype Klo

Yhteistyökokous Kela ja NUOTTIvalmennuksen Skype Klo Yhteistyökokous Kela ja NUOTTIvalmennuksen palveluntuottajat 08.01.2019 Skype Klo 8.30-9.30 Skype-kokoukset Kokouksiin ei tarvitse ilmoittautua, riittää että liitytte skype-linkistä vähän ennen kokouksen

Lisätiedot

Sisältö Mitä muuta merkitään?

Sisältö Mitä muuta merkitään? HOKSin rakenne Asetuksen (673/2017, 9 ) kohta Koulutuksen järjestäjä merkitsee opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan ainakin seuraavat tiedot: 1) suoritettava tutkinto tai valmentava

Lisätiedot

Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija

Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana 23.11.2016 Anne Flak suunnittelija Kuntoutusrahan myöntämisedellytykset Kuntoutuksella työelämätavoite Kuntoutuja on 16 67-vuotias Kuntoutus estää

Lisätiedot

Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit

Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Kelan järjestämä kuntoutus ja lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit Asiantuntija- ja keskustelutilaisuus narkolepsialasten vanhemmille ja aikuispotilaille 4.2.2011 Kehittämispäällikkö Tuula Ahlgren,

Lisätiedot

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29)

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelun aikana opettajaopiskelija osoittaa ammattipedagogisissa opinnoissa hankkimaansa osaamista. Tavoitteena on,

Lisätiedot

Ääreishermo- ja lihassairaudet -kurssi

Ääreishermo- ja lihassairaudet -kurssi Ääreishermo- ja lihassairaudet -kurssi Palveluntuottajien koulutus Anita Ketola suunnittelija Kela, kuntoutuspalvelujen ryhmä Ääreishermo- ja lihassairaudet -kurssi Lasten perhekurssi Nuorten osittainen

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

Sisällys MÄÄRÄMUOTOISEN TAULUKKOLASKENTATIEDOSTON OHJE PALVELUNTUOTTAJALLE

Sisällys MÄÄRÄMUOTOISEN TAULUKKOLASKENTATIEDOSTON OHJE PALVELUNTUOTTAJALLE 5.7.2017 MÄÄRÄMUOTOISEN TAULUKKOLASKENTATIEDOSTON OHJE PALVELUNTUOTTAJALLE Sisällys 1 YLEISTÄ... 1 2 MITTAUSTA KOSKEVIEN TUNNISTETIETOJEN MERKITSEMINEN... 1 2.1 Mittaria koskevan tiedon merkitseminen...

Lisätiedot

Nuorten kuntoutuspalveluiden kehittäminen Kelassa Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Kela

Nuorten kuntoutuspalveluiden kehittäminen Kelassa Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Kela 1 Nuorten kuntoutuspalveluiden kehittäminen Kelassa 22.2.2018 Seija Sukula Kuntoutuksen etuuspäällikkö Kela 2 Mitä kuntoutuspalveluita tarjoamme nuorille nyt ja jatkossa? kuntoutuskurssit eri sairausryhmille,

Lisätiedot

Terveysosasto Kuntoutusryhmä. Uusien vuosiraporttien satoa

Terveysosasto Kuntoutusryhmä. Uusien vuosiraporttien satoa Terveysosasto Kuntoutusryhmä Uusien vuosiraporttien satoa Esityksen sisältö Vuosiraporttikokeilu 2011 Toteutus Tulokset Tiedon hyödyntäminen Vuoden 2012 raportointi Vanha malli Uusi malli: missä käytössä,

Lisätiedot

Kelan ja palveluntuottajien yhteistyö. Anneli Louhenperä Suunnittelija Palveluntuottajien koulutuspäivät 30.1.2014 ja 2.4.2014

Kelan ja palveluntuottajien yhteistyö. Anneli Louhenperä Suunnittelija Palveluntuottajien koulutuspäivät 30.1.2014 ja 2.4.2014 Kelan ja palveluntuottajien yhteistyö Anneli Louhenperä Suunnittelija Palveluntuottajien koulutuspäivät 30.1.2014 ja 2.4.2014 Esityksen sisältö Kuntoutusryhmän ja palveluntuottajan yhteistyö Kurssien toimeenpano

Lisätiedot

Kelan kuntoutus muutoksessa. Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutukset

Kelan kuntoutus muutoksessa. Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutukset Kelan kuntoutus muutoksessa Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutukset 14.-28.11.2018 Palvelutuotannon kokonaisuudistus Rekisteröitymismenettely Rekku-projekti rekisteröitymisjärjestelmä asiakkaan valintaa

Lisätiedot

Työuupumus -kuntoutuskurssit

Työuupumus -kuntoutuskurssit Terveysosasto Kuntoutusryhmä Työuupumus -kuntoutuskurssit Tiedotustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? Kelan Käpylän toimitalo 29.8.2012 Kurssikokonaisuus vuoden 2013 alusta Työuupumus

Lisätiedot

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) maahanmuuttaja-asiakkaan osaamisen tunnistamisen ja vahvistamisen sekä ohjauksen tukena

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) maahanmuuttaja-asiakkaan osaamisen tunnistamisen ja vahvistamisen sekä ohjauksen tukena Osaamista maahanmuuttajille työelämälähtöisesti (OSMA) -hanke 1.8.2016-31.7.2019 Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) maahanmuuttaja-asiakkaan osaamisen tunnistamisen ja vahvistamisen

Lisätiedot

Yhteistyö avo- ja ryhmämuotoisessa kuntoutuksessa ja sopeutumisvalmennuksessa. Tuula Ahlgren Ma. kuntoutuspäällikkö Kelan Terveysosasto

Yhteistyö avo- ja ryhmämuotoisessa kuntoutuksessa ja sopeutumisvalmennuksessa. Tuula Ahlgren Ma. kuntoutuspäällikkö Kelan Terveysosasto Yhteistyö avo- ja ryhmämuotoisessa kuntoutuksessa ja sopeutumisvalmennuksessa Tuula Ahlgren Ma. kuntoutuspäällikkö Kelan Terveysosasto Kelan kuntoutustoiminta Subjektiivinen oikeus kuntoutukseen edellytysten

Lisätiedot

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI

KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI KANSANELÄKELAITOS Etuuspalvelujen lakiyksikkö Kuntoutuspalvelujen ryhmä KELAN AVO- JA LAITOSMUOTOISEN KUNTOUTUKSEN STANDARDI Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus Voimassa 1.1.2017 alkaen SISÄLLYS

Lisätiedot

Palveluntuottajien ja Kelan yhteistyö. Tuula Ahlgren Kehittämispäällikkö, Kuntoutusryhmä

Palveluntuottajien ja Kelan yhteistyö. Tuula Ahlgren Kehittämispäällikkö, Kuntoutusryhmä Palveluntuottajien ja Kelan yhteistyö Tuula Ahlgren Kehittämispäällikkö, Kuntoutusryhmä 15.10.2013 Esityksen sisältö Yhteistyöllä kohti parempia palveluja Sopimuskauden aikaisessa yhteistyössä muistettavaa

Lisätiedot

Uusien kuntoutuspalveluiden pilotointi kehittämistoiminnassa

Uusien kuntoutuspalveluiden pilotointi kehittämistoiminnassa Uusien kuntoutuspalveluiden pilotointi kehittämistoiminnassa 17.1.2019 Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutus- ja yhteistyötilaisuus Hanna Pakkala Vastaava suunnittelija Kela, Etuuspalveluiden lakiyksikkö,

Lisätiedot

Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen moniammatillinen yksilökuntoutus alkavat uudet palvelut. Palvelujen toteutus

Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen moniammatillinen yksilökuntoutus alkavat uudet palvelut. Palvelujen toteutus Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen moniammatillinen yksilökuntoutus 1.1.2019 alkavat uudet palvelut Palvelujen toteutus Elina Kulmanen Suunnittelija Kela, kuntoutuspalvelujen ryhmä @ElinaKulmanen Sisältö

Lisätiedot

1. Johdanto Hyvinkään Opisto on vuonna 1927 perustettu vapaan sivistystyön oppilaitos, joka tarjoaa kaikille avointa koulutusta. Hyvinkään Opisto tarj

1. Johdanto Hyvinkään Opisto on vuonna 1927 perustettu vapaan sivistystyön oppilaitos, joka tarjoaa kaikille avointa koulutusta. Hyvinkään Opisto tarj 1. Johdanto Hyvinkään Opisto on vuonna 1927 perustettu vapaan sivistystyön oppilaitos, joka tarjoaa kaikille avointa koulutusta. Hyvinkään Opisto tarjoaa kaikille avoimia suomen kielen kursseja pääsääntöisesti

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

Kumppaniksi ry, Vienankatu 5-7, Kajaani. Kumppaniksi ry

Kumppaniksi ry, Vienankatu 5-7, Kajaani. Kumppaniksi ry Kumppaniksi ry Kumppaniksi ry Kumppaniksi ry on Kajaanin seutukunnan kuntien ylläpitämä yhdistys, jonka tarjoaa: Koulutukseen ja työllistymiseen tähtäävää valmennusta ja kuntoutusta Kumppaniksi ry * Valmennusyksiköt

Lisätiedot

LIITE 1 - KOULUTUSPALVELUN LAADULLISET EHDOT OMN/140/ / TIETOPUOLINEN KOULUTUS JA NÄYTTÖTUTKINNON JÄRJESTÄMINEN

LIITE 1 - KOULUTUSPALVELUN LAADULLISET EHDOT OMN/140/ / TIETOPUOLINEN KOULUTUS JA NÄYTTÖTUTKINNON JÄRJESTÄMINEN TIETOPUOLINEN KOULUTUS JA NÄYTTÖTUTKINNON JÄRJESTÄMINEN Tässä palvelukuvauksessa määritellään tutkinnon tavoitteet, toimintatavan kuvaukset sekä palvelutasovaatimukset. Hankintasopimuksessa edellytetään

Lisätiedot

Mikä muuttui projektin tuloksena?

Mikä muuttui projektin tuloksena? Mikä muuttui projektin tuloksena? Laki nuoren ammatillisesta kuntoutuksesta Milla Kaitola Suunnittelija Kela, Työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus, Kuntoutusryhmä Mitä projekti toi tullessaan kuntoutuksen

Lisätiedot

Kelan asiantuntijalausunto

Kelan asiantuntijalausunto Kelan asiantuntijalausunto Seija Sukula, etuuspäällikkö Heidi Giss-Hannikainen, lakimies Marjut Hevosmaa, vastaava suunnittelija Sosiaali- ja terveysvaliokunta 9.11.2018 Saajat Kelan ammatillisen kuntoutuksen

Lisätiedot

Ote- Fokus Kela-kokeilut Onnistunut verkostoyhteistyö ja nuorten palvelut Keski-Uusimaalla

Ote- Fokus Kela-kokeilut Onnistunut verkostoyhteistyö ja nuorten palvelut Keski-Uusimaalla Kohti erinomaista asiakaskokemusta! Ote- Fokus Kela-kokeilut Onnistunut verkostoyhteistyö ja nuorten palvelut Keski-Uusimaalla Webinaari 19.3.2019 Hanna Dogan Kuntoutusryhmä, Eteläinen vakuutuspiiri hanna.dogan@kela.fi

Lisätiedot

Palveluntuottajien ja Kelan yhteistyö. Tuula Ahlgren Kehittämispäällikkö, Kuntoutusryhmä

Palveluntuottajien ja Kelan yhteistyö. Tuula Ahlgren Kehittämispäällikkö, Kuntoutusryhmä Palveluntuottajien ja Kelan yhteistyö Tuula Ahlgren Kehittämispäällikkö, Kuntoutusryhmä 28.1.2014 Esityksen sisältö Yhteistyöllä kohti parempia palveluja Sopimuskauden aikaisessa yhteistyössä muistettavaa

Lisätiedot

Työhön kuntoutumisen palveluverkosto Kela. Terveys- ja toimeentuloturvaosasto Kuntoutusryhmä. Helena Ahponen

Työhön kuntoutumisen palveluverkosto Kela. Terveys- ja toimeentuloturvaosasto Kuntoutusryhmä. Helena Ahponen Työhön kuntoutumisen palveluverkosto 13.11.2008 Kela Terveys- ja toimeentuloturvaosasto Kuntoutusryhmä Helena Ahponen Kelan kuntoutuksen lakiperusta Kela järjestää lakisääteisenä Ammatillista kuntoutusta

Lisätiedot

TIEDOTE HAASTATTELUSTA JA TIETOJEN KERÄÄMISESTÄ

TIEDOTE HAASTATTELUSTA JA TIETOJEN KERÄÄMISESTÄ TIEDOTE HAASTATTELUSTA JA TIETOJEN KERÄÄMISESTÄ Kiitos osallistumisestasi Kelan Työhönkuntoutuksen kehittämishankkeen toista vaihetta (TK2) koskevaan arviointitutkimukseen kuluneen vuoden aikana. Tutkimuksessa

Lisätiedot

Kelan ammatillinen kuntoutus uudistuu 1.1.2015. Milla Rajamäki, suunnittelija Kela, Terveysosasto, Kuntoutusryhmä, ohjaus- ja prosessitiimi 4.12.

Kelan ammatillinen kuntoutus uudistuu 1.1.2015. Milla Rajamäki, suunnittelija Kela, Terveysosasto, Kuntoutusryhmä, ohjaus- ja prosessitiimi 4.12. Kelan ammatillinen kuntoutus uudistuu 1.1.2015 Milla Rajamäki, suunnittelija Kela, Terveysosasto, Kuntoutusryhmä, ohjaus- ja prosessitiimi 4.12.2014 Kelan kuntoutus (KKRL 566/2005) Lain mukaan järjestettävä

Lisätiedot

LÄÄKINNÄLLINEN KUNTOUTUS

LÄÄKINNÄLLINEN KUNTOUTUS LÄÄKINNÄLLINEN KUNTOUTUS Kuntoutuspsykoterapia: Kohderyhmänä ovat 16-67-vuotiaat, jotka tarvisevat kuntoutusta työ- tai opiskelukyvyn turvaamiseksi tai parantamiseksi. : Kohderyhmänä ovat alle 65-henkilöt,

Lisätiedot

Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus Palveluntuottajien koulutus

Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus Palveluntuottajien koulutus Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus Palveluntuottajien koulutus 22.3.2018 Milla Kaitola, suunnittelija Anne Koski, suunnittelija Kati Salonpää, suunnittelija Kela, Työ- ja toimintakykyetuuksien

Lisätiedot

Harkinnanvaraiset yksilölliset

Harkinnanvaraiset yksilölliset Harkinnanvaraiset yksilölliset kuntoutusjaksot Linjat ja muutokset Kuntoutuksen palveluntuottajien koulutus Suunnittelija Anneli Louhenperä 18.- 19.1.2012 Yleistä 1/2 Uudet Kelan avo- ja laitosmuotoisen

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012

Kelan etuudet aikuisopiskelijalle. Nina Similä 28.8.2012 Kelan etuudet aikuisopiskelijalle Nina Similä 28.8.2012 Opintotuki Aikuisopiskelija voi hakea Kelasta opintotukea, jos hänen opintojaan ei tueta muun lain perusteella. Ensin kannattaa selvittää oikeudet

Lisätiedot

KOTOUTUMISKOULUTUS EDUPOLISSA Porvoo

KOTOUTUMISKOULUTUS EDUPOLISSA Porvoo KOTOUTUMISKOULUTUS EDUPOLISSA Porvoo 22.11. 2016 KOTOUTUMISKOULUTUS Kotoutumiskoulutus toteutetaan Opetushallituksen kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan (OPH 1/011/2012) Toteutuksessa

Lisätiedot

Koulutuspaikkasopimus

Koulutuspaikkasopimus Koulutuspaikkasopimus Työterveyshuollon erikoislääkärin tutkintoon johtava koulutusohjelma Tämä sopimus on tehty Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan työterveyshuollon koulutusalan ja alla mainitun

Lisätiedot

Lasten perhekuntoutuksen (LAKU-) kehittämishankkeen varsinainen hankevaihe vuosina 2012 2015/2018

Lasten perhekuntoutuksen (LAKU-) kehittämishankkeen varsinainen hankevaihe vuosina 2012 2015/2018 Kansaneläkelaitos Terveysosasto Kuntoutusryhmä TIEDOTE 02.10.2012 Terveydenhuolto / Lähettävät tahot Lasten perhekuntoutuksen (LAKU-) kehittämishankkeen varsinainen hankevaihe vuosina 2012 2015/2018 Yleistä

Lisätiedot

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo TAMPEREEN YLIOPISTO Kasvatustieteiden yksikkö Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutus HARJOITTELU VUONNA 2017 Tiedotustilaisuus ke 23.11.2016 klo 10.00-11 (Virta 114) Harjoittelu osana opintoja KASELOHA

Lisätiedot

Ammatillinen kuntoutusselvitys

Ammatillinen kuntoutusselvitys Ammatillinen kuntoutusselvitys 1.1.2019 alkavat palvelut Sopimuskausi, palveluntuottajat, hankintaan liittyvät asiat ja yhteydenpito sopimuskauden aikana Leena Penttinen Suunnittelija Kela, Työ- ja toimintakykyetuuksien

Lisätiedot

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo TAMPEREEN YLIOPISTO Kasvatustieteiden tiedekunta Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutus HARJOITTELU VUONNA 2018 Tiedotustilaisuus ke 22.11.2017 klo 15.00-16 (Virta 114) Harjoittelu osana opintoja

Lisätiedot

TEMPO Polkuja työelämään Pirkko Mäkelä-Pusa/

TEMPO Polkuja työelämään Pirkko Mäkelä-Pusa/ TEMPO Polkuja työelämään 2015-2018 Pirkko Mäkelä-Pusa/25.8.2016 Osatyökykyisyys ja työelämä Hyvinvointiyhteiskunnan turvaaminen edellyttää korkeampaa työllisyysastetta ja pidempiä työuria. Osatyökykyisten

Lisätiedot

OMNIAN MALLI, KOHTI TUTKINTOA hanke (OPH)

OMNIAN MALLI, KOHTI TUTKINTOA hanke (OPH) Espoon seudun koulutkuntayhtymä Omnia PL 77700 02070 ESPOON KAUPUNKI omnia.fi OMNIAN MALLI, KOHTI TUTKINTOA hanke (OPH) Sosiaali- ja terveysalan pertutkinto, lähihoitaja Omnia, aikuisopisto Mallissa oppimisvalmiuksia

Lisätiedot

Kuntoutuksen vaikutusten seuranta (AKVA)

Kuntoutuksen vaikutusten seuranta (AKVA) 21.1.2015 Kuntoutuksen vaikutusten seuranta (AKVA) Veli-Matti Vadén Suunnittelija Kela, Terveysosasto Kuntoutuksen vaikutusten seuranta Kuntoutusselonteko 2002: Kuntoutuksen järjestäjät ja rahoittajat

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Suunnittelun lähtökohdat Suunnittelun pohjana aina voimassa oleva

Lisätiedot

Kiipulan urasuuntapalvelut Janakkala Hämeenlinna Riihimäki Tampere Lahti Vantaa Espoo

Kiipulan urasuuntapalvelut Janakkala Hämeenlinna Riihimäki Tampere Lahti Vantaa Espoo Kiipulan urasuuntapalvelut Janakkala Hämeenlinna Riihimäki Tampere Lahti Vantaa Espoo Kiipulan koulutus- ja kuntoutuskeskus PL 13, 14201 Turenki puh. (03) 685 21, www.kiipula.fi 1 Urasuuntapalvelut mitä

Lisätiedot

Lasten perhekuntoutuksen etämallin kehittämishanke (Etä-LAKU) vuosina 2013 2015/2018

Lasten perhekuntoutuksen etämallin kehittämishanke (Etä-LAKU) vuosina 2013 2015/2018 Kansaneläkelaitos Terveysosasto Kuntoutusryhmä TIEDOTE 02.10.2012 Terveydenhuolto / Lähettävät tahot Lasten perhekuntoutuksen etämallin kehittämishanke (Etä-LAKU) vuosina 2013 2015/2018 Yleistä hankkeesta

Lisätiedot

Standardit esimiestyön tukena

Standardit esimiestyön tukena Standardit esimiestyön tukena 21.1.2016 Anneli Louhenperä Pääsuunnittelija Kela, Työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus Kuntoutuksen kehittämisryhmä Esityksen sisältö Esitykseen on otettu sellaisia

Lisätiedot

Horisontti

Horisontti Horisontti 19.11.2015 Vuosiluokkaistaminen. Mitä tehdään ennen sitä? Oppimiskäsitys Eriyttäminen ja oppimisen tuki Oppiaine Laaja-alainen osaaminen Oppimisen arvioinnin periaatteet Oppimisympäristöt Tärkeää

Lisätiedot

Kokoava puheenvuoro. Sirkku Varjonen Kuntoutusakatemia

Kokoava puheenvuoro. Sirkku Varjonen Kuntoutusakatemia Kokoava puheenvuoro Sirkku Varjonen 25.10.2018 Kuntoutusakatemia Keskustelutuokio vierustoverin kanssa Päivän tärkein / yllättävin anti? Mistä olet eri mieltä? Mitä kotoutuminen mielestäsi on? Sivu 2 Yle

Lisätiedot

Kiinni työelämässä -seminaari 11.11.09

Kiinni työelämässä -seminaari 11.11.09 MAHIS TYÖHÖN Kiinni työelämässä -seminaari Työllistymisen tuet ja palvelut Sari Honkonen ja Arja Pitkänen 11.11.09 1 TYÖLLISTYMISTÄ EDELTÄVÄT PALVELUT Työssäoppiminen on oppilaitoksen järjestämää työpaikalla

Lisätiedot

OKM:n työryhmän maahanmuuttoa koskevat pääehdotukset Johtaja Kirsi Kangaspunta

OKM:n työryhmän maahanmuuttoa koskevat pääehdotukset Johtaja Kirsi Kangaspunta OKM:n työryhmän maahanmuuttoa koskevat pääehdotukset 4.2.2016 Johtaja Kirsi Kangaspunta Vuonna 2015 Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden ikäjakauma 0-5 vuotiaat (7%) 6-15 vuotiaat (10 %) 16-18 vuotiaat

Lisätiedot

SATAOSAA työhönvalmennus

SATAOSAA työhönvalmennus SATAOSAA työhönvalmennus Yhteistyöterveiset SATAOSAA-hankkeesta. Olemme kehittämässä Satakuntalaisten osatyökykyisten työllistymisen ja osallisuuden edistämiseksi maakunnallista, eri toimijat yhdistävää

Lisätiedot

Ohjaava opettaja -osaajamerkki

Ohjaava opettaja -osaajamerkki Ohjaava opettaja -osaajamerkki Osaajamerkkikuvake Kriteerit Ohjaava opettaja -osaamismerkki koostuu seitsemästä osaamismerkistä. Saavutettuasi osaamismerkkien taitotasot saat Ohjaava opettaja -osaajamerkin.

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Palveluohjauksen Palveluohjauksen ammatilliset erikoistumisopinnot ammatilliset erikoistumisopinnot 30 op 30 op

Palveluohjauksen Palveluohjauksen ammatilliset erikoistumisopinnot ammatilliset erikoistumisopinnot 30 op 30 op Palveluohjauksen Palveluohjauksen ammatilliset erikoistumisopinnot ammatilliset erikoistumisopinnot 30 op 30 op 17.1. 12.12.2008 Palveluohjaaminen on sosiaali- ja terveysalalla käytetty asiakaslähtöinen

Lisätiedot

Lieksan Somaliperheyhdistys ry

Lieksan Somaliperheyhdistys ry Askeleita maahanmuuttajien työllistymiseen Lieksan Somaliperheyhdistys ry www.metkatalo.net Lieksan Somaliperheyhdistys ry perustettu vuonna 2013, jäseniä 150 hlöä yhdistyksen tavoitteena on : auttaa maahanmuuttajia

Lisätiedot

Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä?

Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä? Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä? Psykologi Tanja Josefsson, Tampereen TE-toimisto Projektipäällikkö Paula Salminen, Epilepsialiitto ry 24.4.2014 Kuka on osatyökykyinen Osatyökykyisyys (ent.

Lisätiedot

OPI -kurssit uusi kuntoutuspalvelu käynnistyy. Suunnittelija Irja Kiisseli 17.11.2015

OPI -kurssit uusi kuntoutuspalvelu käynnistyy. Suunnittelija Irja Kiisseli 17.11.2015 OPI -kurssit uusi kuntoutuspalvelu käynnistyy Suunnittelija Irja Kiisseli 17.11.2015 Esitys sisältää Vähän taustaa - Hankevaiheesta pysyvään toimintaan Uusi palvelu käynnistyy yhteistyö alkaa Kenelle OPI

Lisätiedot

Raivaamme esteitä. Suunnittelija Marjaana Pajunen/Kelan kuntoutusryhmä Palveluntuottajien koulutus ja yhteistyötilaisuus 18.1.

Raivaamme esteitä. Suunnittelija Marjaana Pajunen/Kelan kuntoutusryhmä Palveluntuottajien koulutus ja yhteistyötilaisuus 18.1. Raivaamme esteitä Suunnittelija Marjaana Pajunen/Kelan kuntoutusryhmä Palveluntuottajien koulutus ja yhteistyötilaisuus 18.1.2018 Kelan Päätalo Mitä teemme? Nostamme nuoret, erityisesti NEET-nuoret keskiöön

Lisätiedot

Kurkistus kuntoutuksen tulevaisuuteen

Kurkistus kuntoutuksen tulevaisuuteen Kurkistus kuntoutuksen tulevaisuuteen Suuntaviivoja kuntoutuspalveluiden toteutukseen -koulutus Tiina Huusko Tuula Ahlgren Kuntoutuspäällikkö Kehittämispäällikkö 4.2.2014 2 Kelan kuntoutusta saaneet lakiperusteen

Lisätiedot

Ammatillinen kuntoutus työhön paluun tukena

Ammatillinen kuntoutus työhön paluun tukena Ammatillinen kuntoutus työhön paluun tukena Työhön paluu tutkimuksen ja käytännön haasteena 18.3.2014 Marjukka Aaltonen, kuntoutusjohtaja, Kiipulan kuntoutuskeskus marjukka.aaltonen@kiipula.fi, puh. 050

Lisätiedot

Kehittämispäällikkö Tuula Ahlgren Suunnittelija Anneli Louhenperä

Kehittämispäällikkö Tuula Ahlgren Suunnittelija Anneli Louhenperä Terveysosasto Kuntoutusryhmä Kuntoutuspolku, kuntoutuksen rakenne ja toteutus - Reumaa ja muita TULE-sairauksia sairastavien lasten ja nuorten yksilöllinen kuntoutusjakso Alueelliset yhteistyökokoukset

Lisätiedot

YHDESSÄ HYVÄ OTE OPINNOISTA TÖIHIN

YHDESSÄ HYVÄ OTE OPINNOISTA TÖIHIN YHDESSÄ HYVÄ OTE OPINNOISTA TÖIHIN ERITYISEN TUEN MALLI OPINNOISTA TÖIHIN SIIRRYTTÄESSÄ KENELLE: Erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille ja heitä työllistäville työnantajille. MIKSI: Opintojen mahdollistajaksi,

Lisätiedot

ALOITUSKYSELY Kysytään viimeistään yhden kuukauden kuluessa siitä, kun henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma on hyväksytty.

ALOITUSKYSELY Kysytään viimeistään yhden kuukauden kuluessa siitä, kun henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma on hyväksytty. OPISKELIJAPALAUTEKYSYMYKSET 2018 1(6) Vastausasteikko: (5) täysin samaa mieltä (4) jokseenkin samaa mieltä (3) osin samaa osin eri mieltä (2) jokseenkin eri mieltä (1) täysin eri mieltä Punaisella kirjoitettuja

Lisätiedot

TYÖHÖNVALMENNUSKOKEILU JA TULOKSET

TYÖHÖNVALMENNUSKOKEILU JA TULOKSET TYÖHÖNVALMENNUSKOKEILU JA TULOKSET MIKSI Nykyinen palvelurakenne/ -polku ei tue osatyökykyisen työllistymistä riittävästi. Työhönvalmennuspalvelun sisältö ei ole yhdenmukaista (Kela/TEAK, työhönvalmennus

Lisätiedot

AKVA - Kuntoutuksen hyödyn arviointi ja raportointi. Veli-Matti Vadén ja

AKVA - Kuntoutuksen hyödyn arviointi ja raportointi. Veli-Matti Vadén ja AKVA - Kuntoutuksen hyödyn arviointi ja raportointi Veli-Matti Vadén 5.10.2016 ja 6.10.2016 Kuntoutuksen hyödyn arviointi ja raportointi Skype-info tuloksellisuuden raportoinnista (AKVA:sta) 5.10 ja 6.10.2016

Lisätiedot

Tarjoajat ovat velvollisia lukemaan ja ottamaan huomioon antamassaan tarjouksessa

Tarjoajat ovat velvollisia lukemaan ja ottamaan huomioon antamassaan tarjouksessa Terveysosasto Dnro 16/331/2014 Kuntoutusryhmä 18.3.2014 Kelan kuntoutuksena toteutettava vaikeavammaisen aikuisen moniammatillinen yksilökuntoutus (neurologinen, tules- ja reuma- ja yleispalvelulinjat)

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KOULUTUS

MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KOULUTUS MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KOULUTUS 19.-20.3.2009, Helsinki Marget Kantosalo Maahanmuuttajien ammatillinen koulutus 19.-20.3.2009 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla AMMATILLISEN KOULUTUKSEN

Lisätiedot