PARKINSON. Proviisori Susanna Miettinen Tuusula II apteekki

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PARKINSON. Proviisori Susanna Miettinen Tuusula II apteekki"

Transkriptio

1 PARKINSON Proviisori Susanna Miettinen Tuusula II apteekki

2 Esityksen sisältö 1.Apteekkiasiaa 2.Parkinsonlääkkeet 3. Lääkitysturvallisuudesta 4.Kelakorvaus 5.Apteekin palvelut

3 Apteekit Suomessa Apteekkeja Suomessa on yli 800 jotka työllistävät yli apteekkialan ammattilaista. Apteekissa työskentelevät farmaseutit, proviisorit, apteekkarit ja lääketeknikot

4 Apteekkiliikettä voi Suomessa harjoittaa vain Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen (Fimea) myöntämällä apteekkiluvalla. Apteekkiluvan tultua avoimeksi, Fimea julistaa sen haettavaksi ja myöntää luvan hakijoista ansioituneimmalle. Fimea päättää myös uusien apteekkien ja sivuapteekkien perustamisesta tarveharkinnan perusteella. Apteekkiluvan saajan pitää olla Euroopan talousalueen jäsenmaan kansalainen ja laillistettu proviisori Apteekkilupa myönnetään tietylle sijaintialueelle, joka on tavallisimmin kunta. Apteekkilupa on henkilökohtainen, eikä sitä voi myydä tai vuokrata. Apteekkari on sekä ammatillisesti että taloudellisesti vastuussa apteekistaan. Apteekkilupa päättyy apteekkarin täyttäessä 68 vuotta. Apteekkilupaan liittyy useita velvoitteita. Tärkein niistä on lääkkeiden saatavuudesta huolehtiminen.

5 Parkinson

6 Parkinson Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus. Tautia ei voida ehkäistä eikä parantavaa hoitoa ole, mutta oireiden lievitykseen löytyy monenlaisia keinoja. Oireet alkavat hitaasti. Tyypillisiä oireita ovat lepovapina, liikkeiden hidastuminen ja yleinen jäykkyys, tasapainoongelmat, hajuaistin heikkeneminen, masennus tai äänen voimakkuuden heikkeneminen. Oireille on tyypillistä epäsymmetrisyys. Oireet johtuvat aivojen mustan tumakkeen solukadosta ja siitä aiheutuvasta dopamiinin vähenemisestä.

7 Vain pieni osa Parkinsonin taudista on perinnöllistä, geenivirheiden yleisyyttä Suomessa ei tarkasti tiedetä. Ympäristötekijöidenkään osuudesta ei ole selvää tietoa. Tautia ei voida ehkäistä eikä sen toteamiseen ole olemassa seulontamenetelmiä. Jokaisen Parkinsonin tautiin sairastuneen oireisto on erilainen. Kaikilla ei esimerkiksi ole vapinaa lainkaan, tai hitaus voi olla jollakin keskeisin oire ja toisella sitä tuskin havaitsee.

8 Parkinsonin tauti on parantumaton, yleensä hitaasti etenevä sairaus. Eri potilaiden taudin kulku voi olla hyvin erilainen. Jonkun toimintakyky saattaa huonontua muutamassa vuodessa olennaisesti, ja joku säilyy vähäoireisena useita vuosikymmeniä. Suurin osa sijoittuu näiden ääripäiden väliin. Lääkitys on oireita lievittävä. Lääkkeen valintaan vaikuttavat muun muassa potilaan ikä, oireet, yleinen suoriutumiskyky sekä muut sairaudet ja lääkitykset.

9

10

11 Dopamiiniagonistit Pramipeksoli( Pramipexol Sandoz, Pramipexol Orion,Sifrol), ropiniroli (Requip depot, Ropinirol Orion/ Ratiopharm/ Sandoz) ja rotigotiini (Neupro) lievittävät varhaisvaiheen potilaiden motorisia oireita. Stimuloivat dopamiinireseptoreja eli vaikuttavat dopamiinin tavoin. Hoito voidaan aloittaa dopamiiniagonistilla, jolloin levodopan aloittamisajankohtaa voidaan siirtää tuonnemmaksi. Useimmiten dopamiiniagonistia käytetään levodopahoidon ohella, jolloin tarvittavat levodopa-annokset ovat pienempiä. Sitä voidaan käyttää myös lisälääkkeenä, jos levodopan teho on huonontunut. Edenneen Parkinsonin taudin hoidossa voidaan äkillisten jähmettymisten hoitoon käyttää ihon alle injektiokynällä annettavaa apomorfiinia (Apogo Pen).

12 Pramipeksoli ( Pramipexol Sandoz, Pramipexol Orion,Sifrol), Pramipexol on tarkoitettu aikuisille Parkinsonin taudin merkkien ja oireiden hoitoon yksinään (ilman levodopaa) tai yhdessä levodopan kanssa sairauden viimeisiin vaiheisiin asti, jolloin levodopan vaikutus heikkenee tai muuttuu epätasaiseksi ja terapeuttisen vaikutuksen vaihtelua esiintyy ("end of dose" tai on-off -ilmiö). Vuorokausiannos jaetaan kolmeen yhtä suureen annokseen. Ei saa keskeyttää äkillisesti Haitat: epänormaalit unet, heikentyneeseen impulssikontrolliin ja pakkooireiluun liittyvät käyttäytymisoireet, sekavuustila, aistiharhat, unettomuus, heitehuimaus, dyskinesia, uneliaisuus, päänsärky, näön heikkeneminen, heitehuimaus, pahoinvointi, uupumus, ummetus, äkillinen nukahtaminen

13 Ropiniroli (Requip depot, Ropinirol Orion/ Ratiopharm/ Sandoz) Parkinsonin taudin hoito seuraavasti: ensisijaishoitona ainoana lääkkeenä levodopan käyttöönoton lykkäämiseksi yhdistelmähoitona levodopan kanssa, kun tauti on edennyt vaiheeseen, jossa levodopan vaikutus heikkenee tai muuttuu satunnaiseksi ja hoitovaikutus vaihtelee ( end of dose tai on-off tyyppistä vaihtelua). Depottabletit on nieltävä kokonaisina, niitä ei saa pureskella, murskata eikä jakaa. pienin annos, jolla oireet saadaan hallintaan. Ei saa keskeyttää äkillisesti. Haittavaikutukset: hallusinaatiot, sekavuus, uneliaisuus, pyörtyminen, huimaus, äkillinen nukahtaminen, pahoinvointi, vatsavaivat, turvotus

14 Levodopan aiheuttamien motoristen tilanvaihteluiden ilmaantumista voidaan ilmeisesti viivästyttää aloittamalla hoito pramipeksolilla tai ropinirolilla, joiden avulla voidaan levodopaannosta pitää pienempänä. Dopamiiniagonistin teho yksinään käytettynä on rajallinen, ja hoitoon on ennen pitkää liitettävä levodopa.

15 Mao-B -estäjät Estävät aivoissa dopamiinia hajottavaa MAO-B-nimistä entsyymiä ja siten lisäävät dopamiinin vaikutusta aivoissa. MAO-B:n estäjät selegiliini (Eldepryl ja Selegilin Mylan) ja rasagiliini (Azilect) soveltuvat varhaisvaiheen potilaille, mutta niiden oireita lievittävä teho on vähäinen ja kestoltaan rajallinen. MAO-B:n estäjien annostelu on yksinkertaista, ja ne ovat pääosin hyvin siedettyjä.

16 Selegiliini (Eldepryl ja Selegilin Mylan) Parkinsonin tauti joko yksinään taudin alkuvaiheessa tai yhdessä levodopan tai levodopan ja perifeerisen dekarboksylaasin estäjän kanssa. Levodopahoitoon kombinoituna selegiliini on indisoitu erityisesti potilailla, joilla maksimaaliseen levodopahoitoon liittyy tilanvaihteluita, kuten end-of-dose -tyyppisiä vaihteluja. Haitat: sekavuus, hallusinaatiot, tahattomat liikkeet (kuten dyskinesiat), huimaus, päänsärky, bradykardia, pahoinvointi Levodopan annosta voidaan vähentää jopa 30 % lisättäessä hoitoon selegiliini. Selegiliiniä voidaan käyttää ensimmäisenä lääkkeenä tavoitteena siirtää levodopan aloittamista myöhäisemmäksi. Sitä voidaan käyttää myös lisälääkkeenä myöhemmässä taudin vaiheessa, jolloin levodopan tehoa ja vaikutusaikaa voidaan lisätä ja käytettävää levodopa-annosta pienentää (jopa 30 %). Selegiliini on syytä ottaa aamulla tai keskipäivällä, koska myöhemmin otettuna se saattaa aiheuttaa unettomuutta. Selegiliini voi aiheuttaa verenpaineen laskua, joka saattaa tuntua huimauksena varsinkin pystyyn noustessa.

17 Rasagiliini (Azilect) AZILECT on tarkoitettu aikuisten idiopaattisen Parkinsonin taudin hoitoon joko yksinään (ilman levodopaa) tai yhdistelmähoitona (levodopan kanssa) potilailla, joilla on tilan vaihteluita. Haitat: päänsärky, depressio, aistiharhat, huimaus Rasagiliini otetaan kerran päivässä, yleensä aamuisin. Parkinsonin taudin hoitoon lääkettä käytetään yksinään taudin varhaisessa vaiheessa tai myöhemmin yhdistelmähoitona levodopan kanssa. Azilectin on todettu parantavan parkinsonpotilaiden liiketoimintoja taudin varhaisessa vaiheessa ja myöhemmässä vaiheessa lisäävän toiminta-aikaa (ns. ON-aikaa) ilman haitallisten pakkoliikkeiden lisääntymistä.

18 Rasagiliinin lisääminen aiempaan levodopalääkitykseen vähentää tilanvaihtelupotilaan päivittäistä "off"-aikaa ja lisää tunnin verran sekä kokonais-"on"-aikaa että "on"- aikaa ilman merkittäviä tahattomia liikkeitä.

19 LEVODOPA tuotenimi: Duodopa, Levocar, Kardopal, Madopar, Madopar Quick, Sinemet, Sinemet Depot Levodopa on dopamiinin esimuoto, josta aivot tekevät dopamiinia. Levodopa yhdistettynä dopadekarboksylaasin estäjään (benseratsidiin tai karbidopaan) on tehokkain Parkinsonin taudin oireita lievittävistä lääkehoidoista. Dopamiini ei kulkeudu aivoihin, minkä vuoksi lääkkeenä annetaan sen esiastetta levodopaa, joka pääsee helposti aivoihin. Levodopan ja benseratsidin yhdistelmä lisää dopamiinivaikutusta aivoissa kahdella tavalla: 1) Lääkkeenä otettu levodopa muuttuu aivoissa dopamiiniksi, jolloin sen puutteesta johtuva oireilu vähenee, 2) Benseratsidi tai karbidopa estävät levodopan muuttumista dopamiiniksi aivojen ulkopuolella, jolloin aivoihin kulkeutuvan levodopan ja aivoissa syntyvän dopamiinin määrä suurenee. Muualla elimistössä dopamiinin määrä ei pääse lisääntymään ja haittavaikutukset vähenevät.

20 Ravinnon valkuaisrajoitus ja levodopan ottaminen noin 45 minuuttia ennen tai jälkeen aterian parantavat imeytymistä ja siten lääkevastetta. Lääkkeen voi ottaa vähäproteiinisen hedelmän tai mehukeiton kanssa, jos se aiheuttaa pahoinvointia tyhjään vatsaan otettuna. Tavalliset tabletit voi tarvittaessa murskata nielemisen helpottamiseksi. Depotkapselit on nieltävä kokonaisina pureskelematta. Niitä otetaan annoksesta riippuen 1-3 kertaa vuorokaudessa.

21 Levodopalääkityksen tavallisimmat haitat alkuvaiheessa pahoinvointi, ruokahaluttomuus ja huimaus pitkäaikaishoidossa (yleensä 3 5 vuoden kuluttua) motoriset tilanvaihtelut (erityisesti nuoremmilla potilailla) ja psyykkiset oireet.

22 Vaikka levodopa alkaa vaikuttaa jo parin viikon kuluttua hoidon aloittamisesta, parhaan tehon esilletulo voi joskus kestää kuukausia. Mahdollisimman tasaisen vaikutuksen saavuttamiseksi lääke annostellaan tavallisimmin kolme neljä kertaa päivässä. Lääkkeenotto tulee ajoittaa niin, että lääkeainepitoisuudet pysyisivät mahdollisimman tasaisina eikä ns. tilanvaihteluita (lääkkeen vaikutus loppuu ennen seuraavaa annosta, fluktuaatio) esiintyisi.

23 Levodopan käyttöä puoltavat sen hyvä teho ja motorisia tilanvaihteluita ja dyskinesioita lukuun ottamatta suhteellisen vähäiset haittavaikutukset. Motoristen tilanvaihteluiden riskin pienentämiseksi: - tulee käyttää pienintä annosta, jolla saadaan riittävä hoitovaste - muita riskitekijöitä ovat nuori ikä oireiden alussa, alhainen paino, naissukupuoli ja tavallista vaikeammat motoriset oireet

24 COMT-estäjät Entakaponi (tuotenimi: Comtess) COMT-entsyymi hajottaa levodopaa. Kun sen toimintaa estetään, vereen päässyt levodopa on pitempään saatavilla ja kerralla annettavan levodopan määrää voidaan vähentää. COMT:n estäjän entakaponin lisäys levodopahoitoon pidentää päivittäistä "on"-aikaa ja lyhentää "off"-aikaa. Jos levodopan ja karbidopan yhdistelmähoito ei riitä Parkinson-oireiden hallintaan, lisätään lääkitykseen vielä levodopan tehoa lisäävä entakaponi. COMT-estäjää käytetään aina yhdessä levodopan kanssa, koska sen tarkoituksena on nimenomaan tehostaa levodopan vaikutusta. Yksin otettuna lääke ei auta. Lääke aiheuttaa ripulia joka kymmenennelle. Värjää virtsan ruskehtavaksi. Stalevo

25 Levodopan tehoa lisätään Dopadekarboksylaasin estäjät (benseratsidiin tai karbidopaan) estävät levodopan muuttumista dopamiiniksi aivojen ulkopuolella, jolloin aivoihin kulkeutuvan levodopan ja aivoissa syntyvän dopamiinin määrä suurenee. Kun COMT-entsyymin toimintaa estetään (entakaponi), levodopaa hajoaa vähemmän, vereen päässyt levodopa on pitempään saatavilla ja kerralla annettavan levodopan määrää voidaan vähentää.

26 Muut Antikolinergisten lääkkeiden tehoa ja turvallisuutta ei ole tutkittu nykyvaatimusten mukaisesti. Niillä saattaa olla heikohko oireita lievittävä teho lähinnä vapinaan. biperidiini (Ipsatol ) ja orfenadriini (Norflex ), Amantadiinilla saattaa yksin tai lisälääkkeenä olla lievä oireita lievittävä teho. Nykyisin amantadiinia käytetään lähinnä dyskinesioiden hoidossa.

27 Nopeat "on-off"-vaihtelut Ihonalaisesti annosteltavalla apomorfiini-injektiolla saadaan suurella osalla potilaista hyvä vaste "off"- vaiheisiin (Apogo Pen). Annos on yleensä 2 6 mg ja annos voidaan toistaa 1 10 kertaa päivässä.vaste alkaa 7 15 minuutin kuluessa injektiosta ja kestää noin tunnin. Yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat haukottelu, pahoinvointi, uneliaisuus ja dyskinesiat.

28 Edenneen taudin hoito Syväaivostimulaatio- ja levodopainfuusiohoidolla voidaan auttaa niitä potilaita, joilla on hyvästä lääkehoidosta huolimatta vaikeita tilanvaihteluita, häiritseviä tahattomia liikkeitä, vapinaa, tai niitä, jotka eivät pysty käyttämään oireiden lievitykseen tarvittavia lääkeannoksia. Kumpikaan hoito ei estä sairauden etenemistä, mutta ne lievittävät vapinaa ja jäykkyyttä sekä vähentävät tahattomia liikkeitä.

29 Lääketutkimuksia ja lääkekehittelyä tehdään jatkuvasti eri puolilla maailmaa. On täysi syy uskoa, että kehitys etenee ja hoitomahdollisuudet paranevat jatkuvasti. Lähivuosina markkinoille on tulossa useita erilaisia, toistaiseksi tutkimuskäytössä olevia lääkeaineita.

30 Lääkitysturvallisuus

31 Mitä on hyvä tietää? Sopiiko lääke minulle? Kuinka paljon otan lääkettä? Millä tavoin otan lääkkeen? Mihin aikaan päivästä otan lääkkeen? Otanko lääkkeen ruuan kanssa vai ilman? Kuinka kauan otan lääkettä? Mitä muita asioita minun pitää ottaa huomioon lääkettä käyttäessäni?

32 Lääkelista Kaikki käytössä olevat lääkkeet, myös itsehoitolääkkeet, vitamiinit, rohdokset. Lääkityslista on tärkeä, sillä ajantasaista tietoa käytössä olevista lääkkeistä ei aina löydy tietojärjestelmistä. Potilastietojärjestelmiin ei tallennu käytettävissä olevat itsehoitolääkkeet tai ravintolisät, vaikka niillä saattaa olla yhteisvaikutuksia reseptilääkkeiden kanssa. Sähköisiä reseptejä voi myös olla lääkkeistä, joita et enää käytä. Siksi onkin tärkeää pitää lääkityslistaa mukana, jolloin se on saatavilla helposti.

33 Lääkelista Voi olla käsin kirjoitettu paperille, voi pyytää apteekista tai terveysasemalta tai tulostaa itse kanta.fi sivulta. Pidä lääkityslistaa aina mukanasi. Asioidessasi apteekissa tai terveydenhuollossa listalta voidaan helposti tarkistaa mahdolliset haitta- ja yhteisvaikutukset. Akuutissa hoitotilanteessa terveydenhuollon ammattilainen tarvitsee tiedot käyttämistäsi lääkkeistä. Mukana kulkeva lista turvaa hoitosi myös silloin, kun et itse pysty lääkitystäsi kertomaan.

34 Lääkelista Jos lääke vaihdetaan apteekissa edullisempaan, päivitä nimi lääkelistaan. Varmista, että tiedät, minkä tilalle lääke tuli.

35 Luotettavaa tietoa netistä Verkkopalveluista: Lääkepakkauksesta löytyvästä pakkausselosteesta, jonka löydät myös internetistä: Fimean lääkehaku Lääkeinfo.fi Lääkeohje.fi Terveyskirjasto.fi Käypä hoito -suositusten potilasversiot Itselääkitys Käypä hoito -suosituksen potilasversio Apteekki.fi Kodin lääkeopas Omakanta.fi, omat terveystietosi ja sähköiset reseptisi Kela.fi, tietoja lääkekorvauksista ja lääkehakutietokanta Lääkekasvatussivusto: perustietoa lääkkeistä Fimea, Lääkkeiden oikea käyttö Lääketietoa verkossa -artikkeli kokoaa yhteen luotettavan tiedonlähteitä Terveyskylän Lääketalo

36 Kanta.fi Kanta-palvelujen tiedot koostuvat terveydenhuollon ammattilaisten tallentamista terveystiedoistaja resepteistä itse tallentamistasi hyvinvointitiedoista sovellusten kautta tulevaisuudessa myös sosiaalihuollon tiedoista. Omakannassa voit katsoa näitä tietoja itse.

37 Lääkkeen vaihto edullisempaan Apteekki vaihtaa lääkärin määräämän lääkkeen vastaavaan mutta edullisempaan rinnakkaislääkkeeseen -ellei lääkäri ole kieltänyt lääkevaihtoa lääketieteellisin tai hoidollisin perustein. ellei asiakas itse kiellä lääkevaihtoa Apteekilla velvollisuus antaa hintaneuvontaa asiakkaalle Fimea ylläpitää luetteloa keskenään vaihtokelpoisista lääkevalmisteista ja päivittää luettelon neljännesvuosittain. Keskenään vaihtokelpoisissa lääkkeissä vaikuttava aine ja määrä ovat samat ja lääkkeet ovat biologisesti

38 Kelakorvaus

39

40 110 Parkinsonin tauti ja siihen verrattavat liikehäiriöt. Kolmen kuukauden annos maksaa potilaalle 4.50e. Uudesta erästä voi saada korvausta aikaisintaan: 3 viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 3 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä 2 viikkoa ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 2 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä 1 viikko ennen edellisen erän loppumista, kun valmistetta on edellisellä kerralla ostettu 1 kuukauden hoitoaikaa vastaava määrä tai vähemmän.

41 193 Azilect on erityiskorvattava (100%) Parkinsonin taudin hoidossa ilman levodopaa, kun edullisemmilla MAO- B:n estäjillä ei ole saatu toivottavaa hoitovastetta tai kun MAO-B:n estäjät eivät sovi. Erityiskorvattava lääke on myös yhdistelmähoitona levodopan kanssa potilailla, joilla esiintyy tilanvaihteluja. Peruskorvattava (tällä hetkellä 35 %) Azilect on Parkinsonin taudin hoidossa, kun yllä mainitut ehdot eivät täyty.

42 APTEEKIN PALVELUITA

43 Lääkkeenoton muistutuspalvelu: Jos lääkkeen ottaminen unohtuu usein, ota avuksi Lääkkeenoton muistutuspalvelu ja lääkemuistuttaja. Lääkemuistuttajan käyttö on helppoa: laite hälyttää, kun lääke on otettava. Kuittaus lääkkeenotosta tapahtuu nappia painamalla. Lääkkeenoton muistutuspalvelu on nopea ja edullinen apteekin lisäpalvelu

44 Koneellinen annosjakelu Palvelussa mukana oleva asiakas saa lääkkeensä apteekista kerta-annoksiin pakattuina kahdeksi viikoksi kerrallaan. Jokaisella toimituskerralla asiakas saa lääkkeidensä lisäksi apteekista ajan tasalla olevan lääkityskortin, josta käyvät ilmi kaikki käytössä olevat lääkkeet ja niiden annostukset. Palveluun sisältyy kokonaislääkityksen tarkistus.

45 Lääkityksen tarkistuspalvelu Palvelussa selvitetään asiakkaan kokonaislääkitys ja tarkistetaan epätarkoituksenmukaiset päällekkäisyydet ja yhteensopimattomuudet. Lisäksi varmistetaan lääkkeiden oikeat ottoajankohdat suhteessa ruokailuun, vuorokaudenaikaan ja muihin lääkkeisiin sekä tehdään huomioita lääkkeiden soveltuvuudesta iäkkäille.

46 Apteekin astmapalveluun sisältyy asiakkaan kokonaistilanteen kartoitus ja yksilöllinen ohjaus seuraavista aihealueista: lääkehoito, inhalaatiotekniikka, PEF-mittaukset, omahoidon onnistuminen ja itsehoito, hoitoon sitoutuminen ja elämäntavat tietojen dokumentointi seurantaa varten raportointi lääkärille kirjallisesti muistio asiakkaalle omahoidon tueksi

47 Inhalaatiohoidon tarkistus Inhalaatiohoidon tarkistus on apteekin tarjoama lisäpalvelu, jossa varmistetaan, että asiakas käyttää inhaloitavaa lääkettään oikein ja osaa huolehtia suun hyvinvoinnista lääkkeen käytön yhtydessä. Näin lääkkeeseen liittyvät haittavaikutukset vähenevät ja lääke tehoaa varmemmin. Palvelu sopii sekä uusille että jo pidempään lääkettä käyttäneille asiakkaille.

48 Yksilöllinen tupakanvieroitus Apteekkien yksilöllinen tupakoinninvieroituspalvelu on tupakoinnin lopettamiseen motivoituneille asiakkaille tarkoitettu maksullinen erikoispalvelu, joka sisältää 4 6 tapaamista vieroitusohjaajana toimivan farmaseutin tai proviisorin kanssa.

49 Noutopalvelu Terveyskontrolli Muita Lääkehoidon kokonaisarviointi Sydänyhdyshenkilö Diabetesyhdyshenkilö Vanhentuneiden, ylijääneiden lääkkeiden hävitys Mobiiliresepti Verkkoapteekki Videoapteekki

50

51 Parkinson-käypä hoito suositus Fimea.fi Kanta.fi Apteekkariliitto.fi Lähteitä

EDENNEEN PARKINSONIN TAUDIN HOITO

EDENNEEN PARKINSONIN TAUDIN HOITO EDENNEEN PARKINSONIN TAUDIN HOITO Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus, jonka oireita ovat liikkeiden hitaus, lepovapina, lihasjäykkyys ja tasapainovaikeudet. Oireet johtuvat aivojen mustan

Lisätiedot

SELKOESITE UUDEN PARKINSON- POTILAAN OPAS

SELKOESITE UUDEN PARKINSON- POTILAAN OPAS SELKOESITE UUDEN PARKINSON- POTILAAN OPAS SELKOESITE Uuden Parkinson-potilaan opas 2014 Anne-Maria Kuopio LT, neurologi Materiaali tuotettu yhteistyössä Kuurojen Palvelusäätiön kanssa. 3 Mikä Parkinsonin

Lisätiedot

Kuka tietää lääkityksesi?

Kuka tietää lääkityksesi? Kuka tietää lääkityksesi? Tunne lääkkeesi valtakunnallinen Lääkehoidon päivä 16.3.2017 Diasarjassa kuvataan Mikä on lääkityslista Miksi ajantasainen lääkityslista on tärkeä Miten ajantasaista lääkitystietoa

Lisätiedot

Seppo Kaakkola Suomen Parkinson-säätiö, hallituksen puheenjohtaja

Seppo Kaakkola Suomen Parkinson-säätiö, hallituksen puheenjohtaja Seppo Kaakkola Suomen Parkinson-säätiö, hallituksen puheenjohtaja Pohjois-Kymen Parkinson-kerho 21.2.2018 Mitään tyydyttävää hoitoa ei ole keksitty Voidaan toivoa, että jonain päivänä keksitään hoito,

Lisätiedot

Parkinson Kerava. Esitelmä KU Parkkis kerhoillassa

Parkinson Kerava. Esitelmä KU Parkkis kerhoillassa Parkinson 1.10.2018. Kerava Terttu Heikinheimo-Connell Esitelmä KU Parkkis kerhoillassa Sidonnaisuudet HUS Hyvinkään sairaala Kongressimatkoja: Roche, Novartis, Orion Luentoja: Sanofi Epilepsialiitto Apurahoja:

Lisätiedot

Vastasairastuneen parkinsonpotilaan tietolehtinen

Vastasairastuneen parkinsonpotilaan tietolehtinen Vastasairastuneen parkinsonpotilaan tietolehtinen Anne-Maria Kuopio LT, neurologi Vastasairastuneen parkinsonpotilaan tietolehtinen Olet vastikään saanut kuulla sairastavasi Parkinsonin tautia. Sinulla

Lisätiedot

LÄÄKITYKSEN TARKISTUSPALVELUSTA APUA LÄÄKITYSHUOLIIN. Charlotta Sandler Farmaseuttinen johtaja, FaT. Apteekkaripäivät

LÄÄKITYKSEN TARKISTUSPALVELUSTA APUA LÄÄKITYSHUOLIIN. Charlotta Sandler Farmaseuttinen johtaja, FaT. Apteekkaripäivät LÄÄKITYKSEN TARKISTUSPALVELUSTA APUA LÄÄKITYSHUOLIIN Charlotta Sandler Farmaseuttinen johtaja, FaT Apteekkaripäivät 20.4.2017 19.4.2017 Esittäjän nimi 1 MONI IKÄÄNTYNYT TARVITSEE TUKEA LÄÄKEHOIDON HALLINTAAN

Lisätiedot

Vastasairastuneen parkinsonpotilaan opas

Vastasairastuneen parkinsonpotilaan opas Vastasairastuneen parkinsonpotilaan opas Vastasairastuneen parkinsonpotilaan opas Anne-Maria Kuopio, LT, neurologi Olet vastikään saanut kuulla sairastavasi Parkinsonin tautia. Sinulla on ehkä tuttavapiirissäsi

Lisätiedot

TAVOITTEENI. Liikunta, toiminta-, fysio- & puheterapia, apuvälineet, tasapaino, hienomotoriikka

TAVOITTEENI. Liikunta, toiminta-, fysio- & puheterapia, apuvälineet, tasapaino, hienomotoriikka FI-DUOD-190039/03.2019 TAVOITTEENI Tiedän mitä sairauteni on ja miten sen kanssa voi elää Hyvä toimintakyky Uni ja vireystila, parisuhde seksuaalisuus, impulssikontrollihäiriöt Läheiset & ystävät, vertaistuki,

Lisätiedot

Lääkäreille ja apteekkihenkilökunnalle lähetettävät tiedot Bupropion Sandoz 150 mg ja 300 mg säädellysti vapauttavista tableteista

Lääkäreille ja apteekkihenkilökunnalle lähetettävät tiedot Bupropion Sandoz 150 mg ja 300 mg säädellysti vapauttavista tableteista Lääkäreille ja apteekkihenkilökunnalle lähetettävät tiedot Bupropion Sandoz 150 mg ja 300 mg säädellysti vapauttavista tableteista Valmisteyhteenveto on luettava huolellisesti ennen Bupropion Sandoz -valmisteen

Lisätiedot

LÄÄKEHOIDON PÄIVÄ 19.3.2015 Toimiiko lääkehoitosi? - taustatietoa toteuttajille

LÄÄKEHOIDON PÄIVÄ 19.3.2015 Toimiiko lääkehoitosi? - taustatietoa toteuttajille LÄÄKEHOIDON PÄIVÄ 19.3.2015 Toimiiko lääkehoitosi? - taustatietoa toteuttajille Tähän tiedostoon on kerätty Lääkehoidon päivän toteuttajia varten erilaisia työkaluja ja ideoita, miten lääkehoidon seuranta

Lisätiedot

Parkinsonin tautia sairastavan iäkkään lääkehoito

Parkinsonin tautia sairastavan iäkkään lääkehoito Parkinsonin tautia sairastavan iäkkään lääkehoito Jaana Autere, LT, neurologian erikoislääkäri KYS Neurokeskus 22.1.2018 1 Esityksen sisältö Parkinsonin taudin motoristen oireiden hoito Varhaisvaiheen

Lisätiedot

Edistetään yhdessä järkevää lääkehoitoa

Edistetään yhdessä järkevää lääkehoitoa Edistetään yhdessä järkevää lääkehoitoa Leena Reinikainen Kehittämissuunnittelija Lääkehoitojen arviointi -prosessi Fimea Sidonnaisuudet Päätoimi Kehittämissuunnittelija, Fimea Työnantajan edustaja lääkealan

Lisätiedot

Edistetään yhdessä järkevää lääkehoitoa

Edistetään yhdessä järkevää lääkehoitoa Edistetään yhdessä järkevää lääkehoitoa Leena Reinikainen Kehittämissuunnittelija Lääkehoitojen arviointi -prosessi Fimea Sidonnaisuudet Päätoimi Kehittämissuunnittelija, Fimea Työnantajan edustaja lääkealan

Lisätiedot

Potilaan päiväkirja. Avuksi maksa-arvojen ja käyntiaikojen seurantaan ensimmäisen hoitovuoden ajaksi

Potilaan päiväkirja. Avuksi maksa-arvojen ja käyntiaikojen seurantaan ensimmäisen hoitovuoden ajaksi Potilaan päiväkirja Avuksi maksa-arvojen ja käyntiaikojen seurantaan ensimmäisen hoitovuoden ajaksi POTILAAN TIEDOT Nimi: Osoite: Puh.: Erikoislääkäri: Erikoislääkärin puh.: Parkinsonhoitaja: Parkinsonhoitajan

Lisätiedot

Miten Truvadaa otetaan

Miten Truvadaa otetaan Miten Truvadaa otetaan Ota Truvada-valmistetta juuri siten kuin lääkäri on määrännyt. Tarkista ohjeet lääkäriltä tai apteekista, jos olet epävarma. Suositeltu annos on yksi Truvada-tabletti kerran vuorokaudessa

Lisätiedot

Pramipexol Stada. 18.10.2013, Versio V01 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Pramipexol Stada. 18.10.2013, Versio V01 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Pramipexol Stada 18.10.2013, Versio V01 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot Pramipexol STADA 0,088 mg tabletti Pramipexol STADA 0,18 mg tabletti Pramipexol STADA

Lisätiedot

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu Lääkkeiden koneellinen annosjakelu Lotta Heikari proviisori, Keljon apteekki Vanhustyön avopalveluohjaajat Jyväskylä 17.3.2006 (Suomen Apteekkariliiton aineiston pohjalta) Sisältö Lääkkeiden koneellinen

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Comtess 200 mg tabletti, kalvopäällysteinen Entakaponi

PAKKAUSSELOSTE. Comtess 200 mg tabletti, kalvopäällysteinen Entakaponi PAKKAUSSELOSTE Comtess 200 mg tabletti, kalvopäällysteinen Entakaponi Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen ottamisen. - Säilytä tämä seloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. - Jos sinulla

Lisätiedot

AMGEVITA (adalimumabi)

AMGEVITA (adalimumabi) AMGEVITA (adalimumabi) Potilaskortti - Lapset Tässä kortissa on tärkeitä turvallisuustietoja Amgevitavalmisteesta. Huom: Näytä tämä kortti aina, kun asioit lapsesi lääkärin tai muun terveydenhuoltohenkilöstön

Lisätiedot

AMGEVITA (adalimumabi)

AMGEVITA (adalimumabi) AMGEVITA (adalimumabi) Potilaskortti - Lapset Tässä kortissa on tärkeitä turvallisuustietoja Amgevitavalmisteesta. Huom: Näytä tämä kortti aina, kun asioit lapsesi lääkärin tai muun terveydenhuoltohenkilöstön

Lisätiedot

Lääkehoidon päivä. Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja

Lääkehoidon päivä. Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja Lääkehoidon päivä To 16.3.2017 klo 10-18 Kauppakeskus Revontuli Potilas- ja omaisneuvoston kokous 5.6.2017 Seija Miettunen Potilasturvallisuuskoordinaattori,

Lisätiedot

Mihin apteekkilupa velvoittaa ja oikeuttaa?

Mihin apteekkilupa velvoittaa ja oikeuttaa? Mihin apteekkilupa velvoittaa ja oikeuttaa? Keskustelutilaisuus apteekkiluvista 4.12.2012 Yliproviisori Pirjo Rosenberg Lääkelaki (395/1987) Lääkeasetus (693/1987) Fimean määräys 5/2011 Lääkkeiden toimittaminen

Lisätiedot

Lääkkeiden korvattavuus

Lääkkeiden korvattavuus Sosiaaliturvan abc toimittajille 26.5.2011 Lääkkeiden korvattavuus Suomessa Päivi Kaikkonen yliproviisori Kela Terveysosasto 1 Lääkehuollon ja lääkekorvausjärjestelmän tavoitteita Mahdollistaa tehokas,

Lisätiedot

HYVÄ LÄÄKEHOITO TIETOA JA VINKKEJÄ LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖÖN

HYVÄ LÄÄKEHOITO TIETOA JA VINKKEJÄ LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖÖN HYVÄ LÄÄKEHOITO TIETOA JA VINKKEJÄ LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖÖN Leena Astala Porin Asema-apteekki 16.5.2019 Esittäjän nimi 1 AVAIMET LÄÄKEHOIDON HALLINTAAN Lääkkeet lievittävät oireita, parantavat sairauksia tai

Lisätiedot

Potilasopas TREVICTA

Potilasopas TREVICTA Potilasopas TREVICTA Miten pitkävaikutteinen psykoosilääke toimii? Pitkävaikutteisella psykoosilääkkeellä saadaan vakaa veren lääkepitoisuus. Lääke vapautuu tasaisesti ja saavuttaa pitkäkestoisen vaikutuksen

Lisätiedot

TOIMIVA YHTEISTYÖ SOTE TOIMIJOIDEN JA APTEEKIN VÄLILLÄ. Leena Astala Apteekkari Porin Asema apteekki Leena Astala 1

TOIMIVA YHTEISTYÖ SOTE TOIMIJOIDEN JA APTEEKIN VÄLILLÄ. Leena Astala Apteekkari Porin Asema apteekki Leena Astala 1 TOIMIVA YHTEISTYÖ SOTE TOIMIJOIDEN JA APTEEKIN VÄLILLÄ Leena Astala Apteekkari Porin Asema apteekki 18.3.2019 Leena Astala 1 UUSIA YHTEISTYÖN MUOTOJA Turvallisen lääkehoidon tuki palvelu edistää lääkitysturvallisuutta

Lisätiedot

Ohje 6/2018 1(5) THL/1579/ /2018. Operatiivisen toiminnan ohjaus (OPER)

Ohje 6/2018 1(5) THL/1579/ /2018. Operatiivisen toiminnan ohjaus (OPER) Ohje 6/2018 1(5) LÄÄKKEEN MÄÄRÄÄMINEN RESEPTILLÄ LÄÄKEHOIDON KESTOAJALLE TULEE PERUSTUA HOIDOLLISEEN TARPEESEEN Valtuutussäännökset Sähköisestä lääkemääräyksestä annetun lain (61/2007) 24 :n 2 momentti

Lisätiedot

Firmagon eturauhassyövän hoidossa

Firmagon eturauhassyövän hoidossa Firmagon eturauhassyövän hoidossa Käytännön tietoa ja ohjeita potilaalle Eturauhassyöpään sairastuminen ja sen hoito aiheuttavat uuden elämäntilanteen. Mielessä voi pyöriä monia kysymyksiä. Ajatusten kanssa

Lisätiedot

Kela ja lääkekorvaukset

Kela ja lääkekorvaukset Kela ja lääkekorvaukset Korvausjärjestelmä ja lääkkeen korvattavuus Lääkehuollon ja lääkekorvausjärjestelmän tavoitteita Mahdollistaa tehokas, turvallinen, tarkoituksenmukainen ja taloudellinen lääkehoito

Lisätiedot

TURVALLINEN LÄÄKEHOITO

TURVALLINEN LÄÄKEHOITO TURVALLINEN LÄÄKEHOITO Lähi- ja perushoitajien alueellinen koulutuspäivä 9.10.2017 Osastofarmaseutti Jenni Kauppi Jenni.Kauppi@tyks.fi AIHEENA TÄNÄÄN Alkuperäiset, rinnakkaiset lääkkeet ja ravintolisät

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

Uutisia Parkinson maailmasta. Filip Scheperjans, LT Neurologian erikoislääkäri, HYKS Neurologian klinikka Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy

Uutisia Parkinson maailmasta. Filip Scheperjans, LT Neurologian erikoislääkäri, HYKS Neurologian klinikka Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy Uutisia Parkinson maailmasta Filip Scheperjans, LT Neurologian erikoislääkäri, HYKS Neurologian klinikka Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy Kaksi aihetta Parkinsonin taudin suolisto-oireet ja bakteerimuutokstet

Lisätiedot

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOIT- TAMINEN

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOIT- TAMINEN Ohje x.x.2017 6895/00.01.02/2016 x/2017 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOIT- TAMINEN Kohderyhmät Lääkkeen määräämiseen tai toimittamiseen oikeutetut

Lisätiedot

Tärkeää tietoa uudesta lääkkeestäsi

Tärkeää tietoa uudesta lääkkeestäsi Tärkeää tietoa uudesta lääkkeestäsi Tärkeää tietoa lääkehoidosta PRILIGY-valmistetta käytetään 18 64-vuotiaiden miesten ennenaikaisen siemensyöksyn hoitoon. Ota PRILIGY-tabletti 1 3 tuntia ennen seksuaalista

Lisätiedot

Lääkehoidon kokonaisarviointi iäkkäillä

Lääkehoidon kokonaisarviointi iäkkäillä Lääkehoidon kokonaisarviointi iäkkäillä Paula Timonen Proviisori LHKA paula.timonen@prodosis.fi Turvallinen lääkehoito Vaatii tietoa, ammattitaitoa, asennetta, suunnitelmallisuutta, sitoutumista ja seurantaa

Lisätiedot

Parkinson-potilaan sanasto

Parkinson-potilaan sanasto Parkinson-potilaan sanasto PARKINSON-POTILAAN SANASTO TURKU 2014 3 Kirjoittajat: Prof Ariel Gordin ja prof Heikki Teräväinen Layout: Anne-Maria Saarikko Julkaisija ja kustantaja: Orion Oyj, Orion Pharma

Lisätiedot

OMAISHOITAJA LÄÄKEHOIDON TOTEUTTAJANA

OMAISHOITAJA LÄÄKEHOIDON TOTEUTTAJANA OMAISHOITAJA LÄÄKEHOIDON TOTEUTTAJANA Näe, huomaa, kuule turvallinen hoito kotona -seminaari 25.10. Asiantuntijaproviisori Annika Koivisto Suomen Apteekkariliitto 24.10.2018 1 OMAISHOITAJUUS - SUURI ELÄMÄNMUUTOS

Lisätiedot

esimerkkipakkaus aivastux

esimerkkipakkaus aivastux esimerkkipakkaus aivastux Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Aivastux 10 mg tabletit setiritsiini Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle

Lisätiedot

Aripiprazole Sandoz (aripipratsoli)

Aripiprazole Sandoz (aripipratsoli) Aripiprazole Sandoz (aripipratsoli) Esite potilaille/heistä huolehtiville henkilöille Tämä esite sisältää tärkeitä turvallisuustietoja, joihin sinun on tutustuttava ennen aripipratsolihoidon aloittamista

Lisätiedot

Ariel Gordin. LKT, professori Suomen Parkinson-liiton hallituksen jäsen Suomen Parkinson-säätiön hallituksen jäsen

Ariel Gordin. LKT, professori Suomen Parkinson-liiton hallituksen jäsen Suomen Parkinson-säätiön hallituksen jäsen Ariel Gordin LKT, professori Suomen Parkinson-liiton hallituksen jäsen Suomen Parkinson-säätiön hallituksen jäsen Unessa on todettu olevan selvästi erilaisia tiloja, jotka vaihtelevat 90-100 minuutin jaksoissa.

Lisätiedot

LIITE II MAAHANTUONNISTA JA ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVA VALMISTUSLUVAN HALTIJA SEKÄ TOIMITTAMISTA JA KÄYTTÖÄ KOSKEVAT EHDOT TAI RAJOITUKSET

LIITE II MAAHANTUONNISTA JA ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVA VALMISTUSLUVAN HALTIJA SEKÄ TOIMITTAMISTA JA KÄYTTÖÄ KOSKEVAT EHDOT TAI RAJOITUKSET LIITE II MAAHANTUONNISTA JA ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVA VALMISTUSLUVAN HALTIJA SEKÄ TOIMITTAMISTA JA KÄYTTÖÄ KOSKEVAT EHDOT TAI RAJOITUKSET 1 A. VALMISTUSLUVAN HALTIJA Maahantuonnista ja erän vapauttamisesta

Lisätiedot

MYYNTIPÄÄLLYSMERKINNÄT JA PAKKAUSSELOSTE

MYYNTIPÄÄLLYSMERKINNÄT JA PAKKAUSSELOSTE LIITE III MYYNTIPÄÄLLYSMERKINNÄT JA PAKKAUSSELOSTE 1 A. MYYNTIPÄÄLLYSMERKINNÄT 2 MIRAPEXIN 0,088 MG, 30 TABLETTIA LÄPIPAINOPAKKAUKSISSA Mirapexin 0,088 mg 0,088 mg pramipeksolia vastaa 0,125 mg pramipeksolidihydrokloridimonohydraattia

Lisätiedot

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOITTAMINEN

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOITTAMINEN Ohje 27.2.2017 6895/00.01.02/2016 1/2017 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje HAITTAVAIKUTUSTEN ILMOITTAMINEN Kohderyhmät Lääkkeen määräämiseen tai toimittamiseen oikeutetut henkilöt Voimassaoloaika

Lisätiedot

Moniammatillinen lääkehoidon arviointi. Maija Pirttijärvi, vastaava farmaseutti, Rovaniemen kaupunki

Moniammatillinen lääkehoidon arviointi. Maija Pirttijärvi, vastaava farmaseutti, Rovaniemen kaupunki Moniammatillinen lääkehoidon arviointi, vastaava farmaseutti, Rovaniemen kaupunki Moniammatillinen yhteistyö Asiakaslähtöistä, tiimityöskentelyyn perustuvaa ja yhteisöllistä asiantuntijatyötä (Isoherranen

Lisätiedot

Moniammatillinen lääkehoidon arviointi

Moniammatillinen lääkehoidon arviointi Moniammatillinen lääkehoidon arviointi, vastaava farmaseutti, Rovaniemen kaupunki Moniammatillinen yhteistyö Asiakaslähtöistä, tiimityöskentelyyn perustuvaa ja yhteisöllistä asiantuntijatyötä (Isoherranen

Lisätiedot

I&O kärkihanke: Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke ) IÄKKÄIDEN

I&O kärkihanke: Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke ) IÄKKÄIDEN I&O kärkihanke: Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke 2016-2018) IÄKKÄIDEN LÄÄKEHOIDON MONIAMMATILLINEN ARVIOINTI = ILMA OMAIS- JA PERHEHOITOON

Lisätiedot

EFFENTORA - LÄÄKE SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON POTILAAN JA OMAISEN OPAS

EFFENTORA - LÄÄKE SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON POTILAAN JA OMAISEN OPAS EFFENTORA - LÄÄKE SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON POTILAAN JA OMAISEN OPAS bukkaalinen fentanyylitabletti Sinulle on määrätty Effentora -lääkettä syövän läpilyöntikipukohtausten hoitoon. Tämän esitteen

Lisätiedot

ADHD:N LÄÄKEHOIDON SEURANTA PERUSTASOLLA (TERVEYSKESKUS/KOULUTERVEYDENHUOLTO)

ADHD:N LÄÄKEHOIDON SEURANTA PERUSTASOLLA (TERVEYSKESKUS/KOULUTERVEYDENHUOLTO) ADHD:N LÄÄKEHOIDON SEURANTA PERUSTASOLLA (TERVEYSKESKUS/KOULUTERVEYDENHUOLTO) Yleistä - ADHD:n lääkehoitoa on tutkittu paljon ja näyttö lääkehoidon tehosta on vahva - lääkkeiden vaikutus perustuu ADHD:ssa

Lisätiedot

Tabletit tulee niellä veden kera. Ne voidaan ottaa joko aterian yhteydessä tai muulloin. Vuorokausiannos jaetaan kolmeen yhtä suureen annokseen.

Tabletit tulee niellä veden kera. Ne voidaan ottaa joko aterian yhteydessä tai muulloin. Vuorokausiannos jaetaan kolmeen yhtä suureen annokseen. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Pramipexole Teva 0,35 mg tabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi tabletti sisältää 0,35 mg pramipeksoliemästä (0,5 mg:na pramipeksolidihydrokloridimonohydraattia).

Lisätiedot

kalvopäällysteiset tabletit Titrausopas Uptravi-hoidon aloitus Lue oheinen pakkausseloste ennen hoidon aloittamista.

kalvopäällysteiset tabletit Titrausopas Uptravi-hoidon aloitus Lue oheinen pakkausseloste ennen hoidon aloittamista. 1 kalvopäällysteiset tabletit Titrausopas Uptravi-hoidon aloitus Lue oheinen pakkausseloste ennen hoidon aloittamista. 2 3 Sisältö Miten Uptravi otetaan?............................................ 4 Miten

Lisätiedot

LÄÄKEHOIDON ARVIOINTI

LÄÄKEHOIDON ARVIOINTI LÄÄKEHOIDON ARVIOINTI Farmaseutti, LHA Lääketyöntekijä, 1996 Farmaseutti, 1999 Lääkehoidon arvioinnin erityispätevyys, 2016 Sidonnaisuudet: Salon kaupunki, terveyspalvelut Satafarma Lääkehoidon asiantuntijapalvelut

Lisätiedot

POTILASTURVALLISUUS HOIDON TURVALLIS UUS. Hoita mis en. Hoitomenetel turvallisuus. Käyttöturvallisuus Poikkeama laitteen käytössä

POTILASTURVALLISUUS HOIDON TURVALLIS UUS. Hoita mis en. Hoitomenetel turvallisuus. Käyttöturvallisuus Poikkeama laitteen käytössä 1 POTILASTURVALLISUUS LAITET URVALLISUUS Laitteiden turvallisuus Toimintahäiriö Laitevika Käyttöturvallisuus laitteen käytössä HOIDON TURVALLIS UUS Hoitomenetel mien turvallisuus Hoidon haittavaikutus

Lisätiedot

LIIKEHÄIRIÖT. Seppo Kaakkola ja Johanna Eerola-Rautio HYKS Neurologian pkl

LIIKEHÄIRIÖT. Seppo Kaakkola ja Johanna Eerola-Rautio HYKS Neurologian pkl LIIKEHÄIRIÖT Seppo Kaakkola ja Johanna Eerola-Rautio HYKS Neurologian pkl Liikehäiriö: Oireena Esim. Vapina Deskriptiivinen, yleensä inspektioon perustuva (videodiagnostiikka) Ei välttämättä kerro etiologiasta

Lisätiedot

PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0

PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0 PLENADREN RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VERSIO 3.0 VI.2 VI.2.1 JULKISEN YHTEENVEDON OSIOT Tietoa sairauden esiintyvyydestä PLENADREN-valmistetta käytetään lisämunuaisten vajaatoiminnan

Lisätiedot

bukkaalinen fentanyylitabletti Effentora_ohjeet annostitrausta varten opas 6.indd :04:58

bukkaalinen fentanyylitabletti Effentora_ohjeet annostitrausta varten opas 6.indd :04:58 10 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 Yksilöllisesti sopiva annos jokaiselle syövän läpilyöntikivuista kärsivälle potilaalle: Viisi Effentora - vahvuutta mahdollistavat yksilöllisen läpilyöntikipujen hoidon Ohjeet

Lisätiedot

Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle

Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle 2 Ohje Xarelto -lääkkeen käyttäjälle Lääkärisi on määrännyt Sinulle Xarelto - lääkevalmistetta. Tekonivelleikkauksen jälkeen laskimotukoksen eli veritulpan riski on tavallista

Lisätiedot

Professori Suomen Parkinson -liitto r.y. Erkki Mäkinen LKT, terveyskeskuslääkäri Joensuun terveyskeskus

Professori Suomen Parkinson -liitto r.y. Erkki Mäkinen LKT, terveyskeskuslääkäri Joensuun terveyskeskus Kirjoittajat Tapani Keränen Vt. professori Neurologian klinikka Turun yliopistollinen keskussairaala Reijo Marttila Vt. professori Neurologian klinikka Turun yliopistollinen keskussairaala Asiantuntijat

Lisätiedot

Mitä gynekologin on hyvä tietää liikehäiriösairauksista

Mitä gynekologin on hyvä tietää liikehäiriösairauksista Mitä gynekologin on hyvä tietää liikehäiriösairauksista Ville Pursiainen, LT, neurologian erikoislääkäri Sidonnaisuudet: Osallistunut jatkokoulutustilaisuuksiin eri lääkeyritysten kustantamana (Boehringer-Ingelheim,

Lisätiedot

apteekin annosjakelupalvelu Askel turvallisempaan lääkehoitoon

apteekin annosjakelupalvelu Askel turvallisempaan lääkehoitoon apteekin annosjakelupalvelu Askel turvallisempaan lääkehoitoon Tervetuloa apteekin annosjakeluasiakkaaksi! Annosjakelu on osa turvallista lääkehoitoa. Annosjakelusta hyötyvät etenkin sellaiset apteekin

Lisätiedot

Filip Scheperjans, LT, Neurologian erikoislääkäri Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy

Filip Scheperjans, LT, Neurologian erikoislääkäri Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy Filip Scheperjans, LT, Neurologian erikoislääkäri Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy 1 Suoli, tilanvaihtelut ja Parkinsonranneke Filip Scheperjans, LT Neurologian erikoislääkäri HYKS Neurologian klinikka

Lisätiedot

Lääkkeet muistisairauksissa

Lääkkeet muistisairauksissa Lääkkeet muistisairauksissa Muistihoitajat 27.4.2016 Vanheneminen muuttaa lääkkeiden farmakokinetiikkaa Lääkeaineen vaiheet elimistössä: Imeytyminen: syljen eritys vähenee, mahalaukun ph nousee, maha-suolikanavan

Lisätiedot

PITKÄAIKAISSAIRAIDEN NÄKEMYKSIÄ OMASTA JA TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISTEN OSALLISTUMISESTA LÄÄKEHOITONSA TOTEUTUKSEEN

PITKÄAIKAISSAIRAIDEN NÄKEMYKSIÄ OMASTA JA TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISTEN OSALLISTUMISESTA LÄÄKEHOITONSA TOTEUTUKSEEN PITKÄAIKAISSAIRAIDEN NÄKEMYKSIÄ OMASTA JA TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISTEN OSALLISTUMISESTA LÄÄKEHOITONSA TOTEUTUKSEEN Lääkeinformaatiofoorumi 30.10. 2018 Veronica Eriksson Veronica Eriksson 30/10/2018

Lisätiedot

FIKSUJA KYSYMYKSIÄ FIKSUJA KYSYMYKSIÄ. Sairaanhoidolle ikäihmisten lääkehoidosta

FIKSUJA KYSYMYKSIÄ FIKSUJA KYSYMYKSIÄ. Sairaanhoidolle ikäihmisten lääkehoidosta FIKSUJA Sairaanhoidolle ikäihmisten lääkehoidosta 1 Fiksut kysymykset on tarkoitettu sinulle, joka olet ikäihminen ja käytät lääkkeitä. Ikääntyessä on yhä yleisempää tarvita lääkkeitä. Joidenkin kohdalla

Lisätiedot

Potilasesite. Jinarc (tolvaptaani)

Potilasesite. Jinarc (tolvaptaani) Jinarc (tolvaptaani) Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti uutta turvallisuutta koskevaa tietoa. Voit auttaa ilmoittamalla kaikista mahdollisesti saamistasi haittavaikutuksista.

Lisätiedot

Kuinka selvitä lääkehoidon haasteista. Mila Munsterhjelm Farmaseutti LHKA Hollolan apteekki

Kuinka selvitä lääkehoidon haasteista. Mila Munsterhjelm Farmaseutti LHKA Hollolan apteekki Kuinka selvitä lääkehoidon haasteista Mila Munsterhjelm Farmaseutti LHKA Hollolan apteekki Yleistä Väestö ikääntyy, syntyvyys laskee Joka neljäs suomalainen on yli 65-vuotias 2030 Joka toinen nyt syntyvä

Lisätiedot

Turvallisen lääkehoidon työkalupakki

Turvallisen lääkehoidon työkalupakki Page 1 of 7 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2012 TEEMAT Turvallisen lääkehoidon työkalupakki Anna-Riia Holmström / Kirjoitettu 20.6.2012 / Julkaistu 7.9.2012 Suomessa on jo vuosia tehty aktiivista tutkimusta ja

Lisätiedot

Älä anna polven nivelrikon haitata arkeasi.

Älä anna polven nivelrikon haitata arkeasi. Älä anna polven nivelrikon haitata arkeasi. NIVELRIKKO tunnista ajoissa! Nivelrikko eli artroosi on hyvin yleinen tuki- ja liikuntaelinsairaus, joka aiheuttaa kipua ja vaikeuttaa liikkumista. Polven nivelrikko

Lisätiedot

Parkinson-potilaan sanasto

Parkinson-potilaan sanasto Parkinson-potilaan sanasto PARKINSON-POTILAAN SANASTO TURKU 2007 Kirjoittajat: Prof Ariel Gordin ja prof Heikki Teräväinen Layout: Anne-Maria Saarikko Julkaisija ja kustantaja: Orion Oyj, ORION PHARMA

Lisätiedot

Lääkehoidon kokonaisarviointi iäkkäillä

Lääkehoidon kokonaisarviointi iäkkäillä Lääkehoidon kokonaisarviointi iäkkäillä Paula Timonen Proviisori LHKA paula.timonen@prodosis.fi Turvallinen lääkehoito Vaatii tietoa, ammattitaitoa, asennetta, suunnitelmallisuutta, sitoutumista ja seurantaa

Lisätiedot

LÄÄKKEENOTON MUISTUTUSPALVELU. WIS New community pharmacy services Johanna Salimäki Suomen Apteekkariliitto 19.8.2014. 11.9.2014 Johanna Salimäki 1

LÄÄKKEENOTON MUISTUTUSPALVELU. WIS New community pharmacy services Johanna Salimäki Suomen Apteekkariliitto 19.8.2014. 11.9.2014 Johanna Salimäki 1 LÄÄKKEENOTON MUISTUTUSPALVELU WIS New community pharmacy services Johanna Salimäki Suomen Apteekkariliitto 19.8.2014 11.9.2014 Johanna Salimäki 1 LÄÄKKEENOTON MUISTUTUSPALVELU Lääkehoidon onnistumista

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Kipupois 200 mg tabletit. ibuprofeeni

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Kipupois 200 mg tabletit. ibuprofeeni Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Kipupois 200 mg tabletit ibuprofeeni Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Käytä

Lisätiedot

Lääkkeiden turvallisuus

Lääkkeiden turvallisuus Lääkkeiden turvallisuus Lääke tulee markkinoille Myyntiluvan saamiseksi turvallisuus ja tehokkuus on osoitettava Haittavaikutusrekisteri Fimea ylläpitää lääkkeiden haittavaikutusrekisteriä Ilmoituksia

Lisätiedot

ESIMERKKIPAKKAUS AIVASTUX. Erä 1058350. MTnr 0000 Myyntiluvan haltija: Lääketehdas Oy, Lääkekylä, Suomi. Vnr 39 71 65. Vnr 39 71 65. tit q.s.

ESIMERKKIPAKKAUS AIVASTUX. Erä 1058350. MTnr 0000 Myyntiluvan haltija: Lääketehdas Oy, Lääkekylä, Suomi. Vnr 39 71 65. Vnr 39 71 65. tit q.s. ESIMERKKIPAKKAUS AIVASTUX 12 2015 1058350 Käyt. viim.: 12 2015 Erä 1058350 Aivastux 10 mg 10 tabl. Vnr 04 36 79 Ibuprofen 400 mg Glycerol (85%) Sacchar Constit q.s. Käyttötarkoitus: Allergisen nuhan, allergisten

Lisätiedot

Terveysportti ammattilaisen apuna

Terveysportti ammattilaisen apuna Terveysportti ammattilaisen apuna Tietokannat päivittäisen työsi tueksi Terveysportti-verkkopalvelu helpottaa ja nopeuttaa tervey - denhuollon ammattilaisten päivittäistä työtä tarjoamalla työssä tarvittavan

Lisätiedot

Moniammatillinen lääkehoidon kokonaisarviointi Maria Mäkelä farmaseutti LHKA, yrittäjä

Moniammatillinen lääkehoidon kokonaisarviointi Maria Mäkelä farmaseutti LHKA, yrittäjä Moniammatillinen lääkehoidon kokonaisarviointi Lääkehoidon kokonaisarviointi Farmaseutin/proviisorin osuus: Todellinen lääkitys ja vointi, labrat, tarkoituksenmukaisuus Suositusten vastaiset laä kkeet

Lisätiedot

KEHITTYVÄT APTEEKKIPALVELUT. Farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura Suomen Apteekkariliitto

KEHITTYVÄT APTEEKKIPALVELUT. Farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura Suomen Apteekkariliitto KEHITTYVÄT APTEEKKIPALVELUT Farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura Suomen Apteekkariliitto Perinteiset apteekkipalvelut Reseptin toimitus & uusiminen Lääkevalmistus Itsehoidon opastus Suorakorvausmenettely

Lisätiedot

0,088 mg: valkoinen, pyöreä, viistoreunainen tabletti, jonka toisella puolella merkintä "P6".

0,088 mg: valkoinen, pyöreä, viistoreunainen tabletti, jonka toisella puolella merkintä P6. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Oprymea 0,088 mg tabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi tabletti sisältää 0,088 mg pramipeksoliemästä (0,125 mg pramipeksolidihydrokloridimonohydraattina). Huom: Kirjallisuudessa

Lisätiedot

Merja Hirvonen Suomen Apteekkariliitto

Merja Hirvonen Suomen Apteekkariliitto Merja Hirvonen Suomen Apteekkariliitto 13.3.2018 Uusi APTEEKKI on enemmän, ei vähemmän, kuin vanha. Apteekki on käytetyin terveyspalvelu Miljoonaa käyntiä / vuosi 7 10 18 60 TK-lääkäri Yksityishammaslääkäri/

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Prometax 4,5 mg kovat kapselit Prometax 6,0 mg kovat kapselit. Rivastigmiini

PAKKAUSSELOSTE. Prometax 4,5 mg kovat kapselit Prometax 6,0 mg kovat kapselit. Rivastigmiini PAKKAUSSELOSTE Prometax 1,5 mg kovat kapselit Prometax 3,0 mg kovat kapselit Prometax 4,5 mg kovat kapselit Prometax 6,0 mg kovat kapselit Rivastigmiini Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin

Lisätiedot

Lääkkeen vaikutukset. Lääkemuodot ja antotavat

Lääkkeen vaikutukset. Lääkemuodot ja antotavat Lääkkeen vaikutukset Johanna Holmbom Farmaseutti Onni apteekki Lääkemuodot ja antotavat Tabletti Depottabletti Resoribletti Poretabletti Imeskelytabletti Kapseli Annosjauhe Oraaliliuos Tippa Peräpuikko

Lisätiedot

Parkinsonin taudin lääkkeet

Parkinsonin taudin lääkkeet 28. Parkinsonin taudin lääkkeet Parkinsonin taudin lääkkeet Parkinsonin tauti on oireyhtyä, jossa aivojen ekstrapyraidaalijärjestelän tyvituakkeet ovat vaurioituneet tai niiden toiinta on häiriintynyt.

Lisätiedot

JOHDANTO FARMAKOLOGIAAN. Professori Eero Mervaala Farmakologian osasto Lääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto

JOHDANTO FARMAKOLOGIAAN. Professori Eero Mervaala Farmakologian osasto Lääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto JOHDANTO FARMAKOLOGIAAN Professori Eero Mervaala Farmakologian osasto Lääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto Farmakologian opetuksen tavoite L2/H2-lukuvuonna: Oppia perusteet rationaalisen lääkehoidon

Lisätiedot

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO LIITE I VALMISTEYHTEENVETO 1 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI SIFROL 0,088 mg tabletti SIFROL 0,18 mg tabletti SIFROL 0,35 mg tabletti SIFROL 0,7 mg tabletti SIFROL 1,1 mg tabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN

Lisätiedot

Lähes kaikki iäkkäät käyttävät jotain lääkettä, joko resepti- ja/tai itsehoitolääkkeitä Lähes 40% yli 74 vuotiaista käyttää yli viittä

Lähes kaikki iäkkäät käyttävät jotain lääkettä, joko resepti- ja/tai itsehoitolääkkeitä Lähes 40% yli 74 vuotiaista käyttää yli viittä LT Marja Aira Helsinki 19.9.2013 Lähes kaikki iäkkäät käyttävät jotain lääkettä, joko resepti- ja/tai itsehoitolääkkeitä Lähes 40% yli 74 vuotiaista käyttää yli viittä reseptilääkettä Vuonna 2011 65 84-vuotiaista

Lisätiedot

Kasviperäisen valmisteen pakkaus lääkettä vai ravintolisää? - Sic!

Kasviperäisen valmisteen pakkaus lääkettä vai ravintolisää? - Sic! Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 2/2012 KASVIROHDOSLÄÄKKEET Kasviperäisen valmisteen pakkaus lääkettä vai ravintolisää? Sari Koski Kasviperäisten valmisteiden pakkaukset näyttävät keskenään usein hyvin

Lisätiedot

Parkinson-potilaan sanasto

Parkinson-potilaan sanasto Parkinson-potilaan sanasto PARKINSON-POTILAAN SANASTO TURKU 2010 3 Kirjoittajat: Prof Ariel Gordin ja prof Heikki Teräväinen Layout: Anne-Maria Saarikko Julkaisija ja kustantaja: Orion Oyj, ORION PHARMA

Lisätiedot

Uhkapeliä laittomilla nettilääkkeillä

Uhkapeliä laittomilla nettilääkkeillä Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2012 TEEMAT Uhkapeliä laittomilla nettilääkkeillä Sami Paaskoski / Kirjoitettu 28.8.2012 / Julkaistu 29.9.2012 Lääkkeiden hankkiminen laittomista verkkoapteekeista on

Lisätiedot

DIGITAALINEN APTEEKKI

DIGITAALINEN APTEEKKI DIGITAALINEN APTEEKKI NYT JA TULEVAISUUDESSA Iiro Salonen Asiantuntijaproviisori Suomen Apteekkariliitto iiro.salonen@apteekkariliitto.fi 4.10.2017 Iiro Salonen / Suomen Apteekkariliitto 1 ESITYKSEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos. salbutamoli

PAKKAUSSELOSTE. Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos. salbutamoli PAKKAUSSELOSTE Airomir 5 mg/2,5 ml sumutinliuos salbutamoli Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. -

Lisätiedot

AbbVie Parkinsonin taudin hoitoketjuanalyysi

AbbVie Parkinsonin taudin hoitoketjuanalyysi AbbVie Parkinsonin taudin hoitoketjuanalyysi Yhteenveto loppuraportista 7.4.2017 FIDUO170150a/04.2017 Sisällys 1 Johdanto ja yhteenveto 2 Parkinsonin taudin taustaa ja taudin esiintyvyys Projektin tavoitteena

Lisätiedot

Fimea kehittää, arvioi ja informoi

Fimea kehittää, arvioi ja informoi Fimea kehittää, arvioi ja informoi SELKOTIIVISTELMÄ JULKAISUSARJA 4/2012 Eteisvärinän hoito Verenohennuslääke dabigatraanin ja varfariinin vertailu Eteisvärinä on sydämen rytmihäiriö, joka voi aiheuttaa

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Comtan 200 mg kalvopäällysteiset tabletit Entakaponi

PAKKAUSSELOSTE. Comtan 200 mg kalvopäällysteiset tabletit Entakaponi PAKKAUSSELOSTE Comtan 200 mg kalvopäällysteiset tabletit Entakaponi Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen ottamisen. Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin.

Lisätiedot

Keuhkoahtaumapotilaan lääkehoito

Keuhkoahtaumapotilaan lääkehoito Keuhkoahtaumapotilaan lääkehoito Käypä Hoito- suositus 2009 Minna Virola, 2011 projektityöntekijä, sh, PPSHP Suositus lääkehoidosta Oireettomat: Ei lääkehoitoa Satunnaisesti oireilevat (FEV1 yleensä yli

Lisätiedot

Ohjeita terveydenhuollon ammattilaisille munuaistoiminnan hallintaan ja annoksen säätämiseen aikuisten tenofoviiridisoproksiilifumaraattihoidon aikana

Ohjeita terveydenhuollon ammattilaisille munuaistoiminnan hallintaan ja annoksen säätämiseen aikuisten tenofoviiridisoproksiilifumaraattihoidon aikana Ohjeita terveydenhuollon ammattilaisille munuaistoiminnan hallintaan ja annoksen säätämiseen aikuisten fumaraattihoidon aikana HIV-positiivisilla potilailla on suurentunut heikentyneen munuaistoiminnan

Lisätiedot

Mikä on HER2-positiivinen rintasyöpä?

Mikä on HER2-positiivinen rintasyöpä? Tietoa potilaalle HER2-positiivisen rintasyövän KANJINTI*-hoidosta *KANJINTI on trastutsumabi-biosimilaari. Ensimmäinen trastutsumabilääke, jonka kauppanimi on Herceptin, on ollut saatavilla jo useita

Lisätiedot