Kainuun jätevesihankkeen loppuraportti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kainuun jätevesihankkeen loppuraportti"

Transkriptio

1 Kainuun jätevesihankkeen loppuraportti Kainuun Nuotta ry

2 JOHDANTO Hajakuormitus on yksi vesistöjen tilaa heikentävä tekijä Suomessa ja jätevesijärjestelmien muutoksilla niin kotitalouksissa kuin esimerkiksi maitotiloilla halutaan vaikuttaa tähän. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa etenkin jokien ja rannikkovesien tila on huolestuttava (Kainuun ELY 2013). Kainuussa on tarvetta parantaa vesistöjen tilaa. Vuonna 2011 tuli voimaan jätevesiasetus, jossa määritellään uudet vaatimukset haja-asetuksen jätevesien puhdistustasolle. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei perinteinen kahden sakokaivon järjestelmä ilman jatkokäsittelyä pelkästään riitä. Jätevesijärjestelmien tulisi olla uusien vaatimusten tasolla mennessä. Vapautuksen voi saada iän, tai vaikean elämäntilanteen vuoksi. Syksyllä 2015 julkaistiin esitys, jonka mukaan laki voi vielä muuttua. On mahdollista, että kuivan maan kiinteistöt vapautetaan uudistuksista. Lopullisesti muutoksista päättää eduskunta todennäköisesti keväällä Silloin tiedetään miten asiat lopulta kääntyvät. Kiinteistöjen omistajat eivät useinkaan ole tietoisia nykyisten järjestelmiensä toimivuudesta ja siitä, vastaavatko ne uusia vaatimuksia. Ympäristöministeriö onkin todennut, että jätevesijärjestelmän valinta edellyttää aina kiinteistökohtaista arviointia. Lainsäädännön muutokset ja värikäs uutisointi ovat lisänneet epävarmuutta. Vastatakseen näihin haasteisiin, ympäristöministeriö on rahoittanut ELY-keskusten kautta jätevesineuvontaa. Kainuun Nuotta on toteuttanut Kainuun jätevesihanketta vuodesta Neuvontaa on rahoitettu vuoden jaksoissa. Kainuun jätevesihanke on antanut kiinteistökohtaista, puhelin- ja sähköpostineuvontaa, sekä järjestänyt luentoja ja tapahtumia aiheesta.

3 Sisällys JOHDANTO... 2 Tiivistelmä toimintavuodesta KAINUUN JÄTEVESI -HANKE Hankealue ja tavoitteet Hankkeen rahoitus ja kulut Hankkeen hallinnointi ja suunnittelu Ohjausryhmä Yhteistyö kuntien kanssa Muut yhteistyötahot HANKKEEN TYÖNTEKIJÄT Työnjako Neuvojien taustat ja koulutus TIEDOTUS YLEISNEUVONTA Puhelin- ja sähköpostineuvonta Yleisneuvonta ja tilaisuudet KIINTEISTÖKOHTAINEN NEUVONTA Kiinteistökäyntien toteuttaminen Kiinteistöjen jätevesijärjestelmien taso Kiinteistökäyntien yhteydessä annetut neuvot Johtopäätökset kiinteistökäyntien pohjalta PALAUTE TULOKSET JA ARVIO ONNISTUMISESTA Liite 1. Kiinteistökäynnillä täytettävä kaavake

4 1 Kainuun jätevesi -hanke Tiivistelmä toimintavuodesta Kainuun jätevesi -hanke teki jätevesineuvontaa kaikkien Kainuun yhdeksän kunnan alueella. Hanketta hallinnoi Kainuun Nuotta ry. Työn rahoittamiseen osallistuivat Kainuun ELY-keskuksen lisäksi kaikki Kainuun kunnat. Kainuun ELY-keskuksen osuus oli ja kuntien osuus ELY-keskuksen rahoitusosuutta jää käyttämättä noin Hankkeessa työskenteli päätoiminen projektipäällikkö ja osa-aikainen projektisihteeri. Aiempien vuosien projektipäällikkö siirtyi uusiin tehtäviin. Kun rahoituksen varmistumista odotettiin samaan saumaan, pääsi hankekausi käyntiin vasta projektipäällikkö Sari Leinosen aloittaessa työnsä Osa Ylä-Kainuun kiinteistökäynneistä hankittiin ostopalveluna Timo Piiraiselta ja Vesa Heikkiseltä. YLEISNEUVONTA - neuvontapisteet tapahtuminen yhteydessä ja kunnantaloilla 10 kpl, asiakkaita 94 - luennot ja muut tilaisuudet 7 kpl, osallistujia neuvonta puhelimitse tai sähköpostitse 48 kpl MARKKINOINTI JA TIEDOTTAMINEN - lehti-ilmoitukset 16 kpl - lehdistötiedotteet 8 kpl - tiedottamista hankkeen Internet- ja Facebook-sivuilla - julisteet ilmoitustauluilla ja bannerit muilla sivustoilla - hanke-esite, SYKE:n ja Huussi ry:n esitteet aiheesta Juttuja kattavasti kaikissa alueen medioissa 17 kpl: YLE Kainuu, Ylä-Kainuu, Kainuun Sanomat, Kuhmolainen, Puolanka-lehti, Sotkamo-lehti, Koti-Kajaani, Kotipitäjä, Tervareitti, Vuolijoki ja Väylä. KIINTEISTÖKOHTAINEN NEUVONTA Kiinteistökäyntejä tehtiin 110 kpl. Neuvonnan kohteena oli 99 vakituisesti asuttua ja 11 vapaa-ajankiinteistöä. Käynnit kohdistettiin ranta- ja pohjavesialueille. Suurin osa neuvottujen kiinteistöjen jätevesijärjestelmistä koostui kahdesta sakokaivosta, joista vesi johdetaan joko kivipesään tai suoraan ojaan (kaavio 1). Kaavio 1. Kiinteistökäynnit 110 kpl, arvio järjestelmän uudistamistarpeesta. 15% Täyttää vaatimukset 9% Vähäinen jätevesi määrä 65% Ei täytä vaatimuksia 11% Pieniä muutoksia

5 2 2 KAINUUN JÄTEVESI -HANKE 2.1 Hankealue ja tavoitteet Kainuun haja-asutuksen vesihuoltoverkosto ei ole alueellisesti kattava, sillä Kainuu on pinta-alaltaan suuri, harvaanasuttu ja välimatkat ovat pitkiä. Viemäriverkoston ulkopuolella on noin 8840 vakituisesti asuttua kiinteistöä, joissa asuu noin kainuulaista (24 %). Vapaa-ajan kiinteistöjä viemäröinnin ulkopuolella on noin (Ekokymppi ja Kainuun ELY 2013.) Suurimmalla osalla näistä kiinteistöistä on käytössä vanha jätevesien käsittelyjärjestelmä (taulukko 1). Taulukko 1. Arvio jätevesijärjestelmien korjaustarpeesta. Hankealueen 9 kuntaa Vakituis et (x) Korjaustarve 55 %, (55 70 %), (xx) Vapaa-ajan (x) Korjaustarve 35 %, (35 45 %), (xx) Korjaustarve yhteensä Hyrynsalmi Kajaani Kuhmo (1600) 880 (1600) Paltamo Puolanka (530) 291 (490) Ristijärvi Sotkamo Suomussal mi Vaala Yhteensä (x) Kiinteistöjen määrä on saatu Kainuun jätehuollon kuntayhtymän Ekokympin rekisteristä. Kuhmon kaupunki huolehtii itse oman alueensa rekisterin kokoamisesta ja Puolangasta ei ole tietoja Ekokympin rekisterissä. Kuhmon ja Puolangan suluissa olevat kiinteistömäärät on arvioitu kiinteistöjen määrää suhteutettuna vastaavan kokoiseen kuntaan. (xx) Korjaustarve on arvioitu hankkeen kiinteistökäyntien perusteella. SYKE:n 2011 tekemän selvityksen mukaan Kainuussa on noin 1400 kiinteistöä, jotka kuuluvat automaattisen ikävapautuksen piiriin. Nämä on vähennetty korjaustarvearviosta. Kainuun jätevesihankkeen tavoitteena on ollut; Neuvoa ja opastaa puolueettomasti, parhaaseen käytettävissä olevaan tietoon perustuen viemäröinnin ulkopuolella sijaitsevia haja-asutusalueen kiinteistöjä jätevesijärjestelmien parantamistarpeissa. Tiedottaa käyttökelpoisista hajajätevesien käsittelymahdollisuuksista asetuksen tavoitteet huomioiden. Auttaa yhdenmukaistamaan hankealueen kuntien määräyksiä hajajätevesien käsittelyvaatimusten osalta. Tuottaa yhdenmukaista ja rekisteröitävää tietoa hankealueen kiinteistöjen jätevesijärjestelmistä. Auttaa alueellisten haja-asutusalueiden vesienhuollon kehittämissuunnitelmien toteuttamisessa.

6 3 2.2 Hankkeen rahoitus ja kulut Kainuun jätevesihankkeen rahoitus ( ) koostui ympäristöministeriön Kainuun ELY-keskukselle kohdentamasta avustuksesta ja kuntien rahoituksesta. Kainuun ELY-keskuksen Kainuun Nuotta ry:lle myöntämän avustuksen suuruus oli ja kuntien rahoitus Hankekaudella kaikki Kainuun kunnat osallistuivat työn rahoittamiseen. Taulukossa 2 on esitetty hankkeen kustannusarvio ja toteutuneet kustannukset. Tätä kirjoittaessa osa maaliskuun laskuista on vielä saapumatta. Taulukko 2. Hankkeen rahoitus Kustannusarvio Toteutuneet kustannukset Henkilöstökustannukset Palvelujenosto Toimistokulut Tiedotus ja viestintä Matkakulut YHTEENSÄ Hankkeen hallinnointi ja suunnittelu Hankkeen hallinnoija Kainuun Nuotta ry on Kainuun kylätoiminnan kattojärjestö, joka toimii myös maakunnallisena maaseutujärjestönä. Kainuun Nuotta on Kainuun alueella toimivien maaseudun kyläyhteisöjen ja taajamien asukasyhdistysten sekä niiden tukijärjestöjen perustama yhdistys. Sen toimintaalueeseen kuuluu noin 150 kainuulaista kylä- tai asukasyhdistystä. Toiminnan tavoitteena on kehittää kylien elinvoimaisuutta ja palveluja. Nuotan rooli kyläyhteisöjen järjestönä luo sille hyvät verkostot jätevesineuvontaan. Yhdistys on kokenut hankehallinnoija ja se hoitaa taloushallinnon omana toimena. Jätevesihankkeen neljän toimintakauden myötä Kainuun Nuotan tunnettavuus jätevesineuvonnan tarjoajana on kasvanut kuntien, yhdistysten ja muiden yhteistyökumppaneiden, sekä tavallisten kainuulaisten silmissä. Kokemuksen myötä tiedämme esimerkiksi, missä on jo neuvottu ja mihin kannattaa keskittyä ja voimme tehdä vaikuttavaa työtä. Jätevesineuvonta toteutettiin ympäristöministeriön yleissuunnitelman pohjalta sekä omaa ja muiden hankkeiden kokemusta ja osaamista hyödyntäen. Hankkeelle ostettiin neuvontaa myös ostopalveluna. Tämä takaa palvelun kohtuullisessa ajassa kaikkialle pitkien välimatkojen Kainuussa.

7 4 2.4 Ohjausryhmä Hankkeen ohjausryhmään kuului kuntien rakennus- ja ympäristönsuojelutarkastajia, rahoituksen edustaja Kainuun ELY-keskuksesta ja Kainuun Nuotan väkeä. Ohjausryhmä kokoontui kerran syksyllä Kunnille annettiin mahdollisuus ehdottaa ryhmään uusia henkilöitä. Pääosa ohjausryhmän jäsenistä on myös työnsä puolesta tekemisissä hajajätevesiasioiden kanssa ja yhteistyötä tehtiinkin neuvontaan liittyen. 2.5 Yhteistyö kuntien kanssa Ohjausryhmän jäsenet: Jukka Korhonen, Suomussalmen kunta Risto Saarinen, Kuhmon kaupunki Paula Malinen, Kajaanin kaupunki Harri Helenius, Ristijärven kunta Risto Rojo, Kainuun ELY-keskus Veli-Matti Karppinen, Kainuun Nuotta Esa Jaakkola, Kainuun Nuotta Sari Leinonen, Kainuun Nuotta Kuntayhteistyö on jätevesineuvonnan A & O. Uusi projektipäällikkö otti heti aloittaessaan yhteyttä kuntien rakennus- ja ympäristönsuojelutarkastajiin perehtyen aiempien vuosien yhteistyöhön. Osalla kunnista oli esimerkiksi toiveita siitä, mille aluille neuvontaa kannatti kesällä 2015 keskittää. Kuntien nettisivuille saatiin kesäksi bannerit hankkeesta. Hankkeen neuvojat eli projektipäällikkö ja alihankkijat olivat yhteydessä kuntiin varsinkin silloin kun kysymyksiä heräsi. Etenkin Paltamon kunnasta ohjattiin tulleita kyselyjä hankkeelle päin. Kainuun kunnat linjaavat jätevesien käsittelystä joko rakennusjärjestyksessään tai ympäristönsuojelumääräyksissä, jotka on Kuhmolla ja Sotkamolla. Kajaanin kaupungilla ne ovat valmistelussa, mutta laitettu lepäämään ja odottamaan, mitä hajajätevesiasetus tuo tullessaan.

8 5 KUVA. Hankkeen banneri Kuhmon kaupungin sivuilla kesällä Muut yhteistyötahot Hankkeen tärkeimpiä yhteistyökumppaneja kuntien lisäksi ovat kyläyhdistykset, ELY-keskus ja Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Ekokymppi. Keväällä 2015 Ekokymppi lähetti Kainuun kaikkiin kaivotalouksiin tiedotteen lietekaivojen tyhjentämisestä. Mukana olivat myös Kainuun jätevesihankkeen yhteystiedot. Lietekaivojen tyhjentämisen seuranta herättikin paljon kysymyksiä. Puheluja aiheesta on ohjautunut jätevesihankkeelle ja asia on noussut esiin kiinteistökäynneillä ja yleisötilaisuuksissa. Ekokympin kanssa myös järjestettiin talvella 2016 Kierrätysnaiset kylässä -tapahtumia, joissa Ekokympin neuvoja Anu Koskela kiersi jätevesihankkeen kanssa kertomassa ajankohtaisista kierrätysasioista. ELY-keskus kutsui Kainuun jätevesihankkeen mukaan Vuolijoki-Ryynäsjoki hajakuormitus- ja kunnostussuunnittelun työryhmään. Tärkeä viiteryhmä hankkeelle ovat Suomen ympäristökeskus ja muut hankkeet ympäri Suomea. Tässä yhteistyössä hajajätevesiosaajien HARA-verkkofoorumi on tärkeä yhteydenpitoväylä jossa hankkeen neuvoja voi käydä keskustelua ja etsiä yhdessä ratkaisuja ajankohtaisiin kysymyksiin.

9 6 2 HANKKEEN TYÖNTEKIJÄT 3.1 Työnjako Projektipäällikkö hankkeen hallinto sekä osatoimintojen koordinointi toimenpiteiden suunnittelu ja toteuttaminen yhteistyöverkoston luominen ja ostopalvelujen kilpailuttaminen raportointi rahoittajalle ja ohjausryhmälle tiedottaminen ja viestintä yleis- ja kiinteistökohtainen jätevesineuvonta rahoituksen hakeminen ja maksatushakemuksien valmistelu Jätevesineuvojat (ostopalvelut) kiinteistökäyntien suunnittelu ja toteuttaminen yleisneuvonta sopimuksen mukaan tuloksien raportointi työn kehittäminen yhdessä projektipäällikön kanssa Projektisihteeri (osa-aikainen) hankkeen kirjanpito ja toimistotyöt sopimuksien ja rekisterin ylläpitäminen 3.2 Neuvojien taustat ja koulutus Jätevesineuvontaa hankkeessa tekivät projektipäällikkö Sari Leinosen lisäksi alihankintana Timo Piirainen Kuhmosta ja Vesa Heikkinen Suomusalmelta. Piirainen teki 10 käyntiä Kuhmossa, Heikkinen 7 käyntiä Hyrynsalmella ja 11 Suomussalmella. Tämä oli hyvä työnjako pitkien välimatkojen Kainuussa. Projektipäälliköllä on neuvonta-alan työkokemusta, korkeakoulututkinto ja ympäristönhoitajan tutkinto. Alihankkijoilla on insinöörikoulutus. Lisäksi Piiraisella on vesihuollon suunnittelijakoulutus ja kokemusta jätevesijärjestelmien suunnittelusta. Jokainen neuvojista on käynyt jätevesineuvonnan koulutuksen.

10 7 4 TIEDOTUS Paikallisen tiedotuksen myötä Kainuussa on joka toimintavuonna saatu lukuisia positiivisia lehti- ja radiojuttuja paikalliseen mediaan. Hankekaudella julkaistiin kainuulaisissa viestimissä 17 näyttävää juttua tiedotteen tai haastattelun pohjalta kattaen kaikki kainuulaiset mediat. Lehti-ilmoituksia laitettiin 16 kpl tiedottaen tapahtumista ja yleisesti neuvonnasta. Lehdistötiedotteita lähetettiin kahdeksan. Markkinointiin ovat osallistuneet myös kyläyhdistykset ja kunnat esimerkiksi kylä- ja kuntatiedotteiden ja nettisivujensa kautta. Kyläyhdistyksille on lähetetty aktivointi-viestejä esim. Ohjelmaa syyskokoukseen? teemalla. Hankkeella on sivut, joille on aiempina vuosina luotu paljon sisältöä. Nyt keskityttiin lähinnä sivujen päivittämiseen ja toiminnasta kertomiseen hankkeen Facebook-sivun kautta. Hankkeella on oma esite. Tietoa aiheesta levitettiin jakamalla SYKE:n jätevesiesitteitä ja Huussi ry:n kuivakäymälämateriaalia. Ilmoitustauluja varten neuvonnasta tehtiin juliste. Sivun kuvat: Ilmoitus ja hankkeen www-sivut.

11 8 Jutut medioissa 17 kpl Ylen verkkojuttu , Älä panttaa jätevesiremonttia lakeja odotellessa Oma takapiha pitäisi aina olla tärkeimpänä mielessä Kuhmolainen , Jätevesineuvonta jatkuu Kainuussa Ylä-Kainuu , Jätevesineuvonta jatkuu Kainuussa Ylen verkkojuttu , Kaksi sakokaivoa puhdistaa jätevesiä aika vähän Jätevesiasetus herättää edelleen kysymyksiä Väylä , Nuotta neuvoo jätevesien käsittelyssä Puolanka-lehti , Kainuussa on tarjolla puolueetonta jätevesineuvontaa Ylä-Kainuu , Kansijuttu Malttia kuivalla maalla Kotipitäjä , Jätevesineuvontaa kannattaa kysellä ennen lumia Tervareitti , Puutteellista jätevesien käsittelyä tulee tehostaa Kuhmolainen , Kansijuttu Kuivakäymälä sopii myös asuintaloon Koti-Kajaani , Moisiovaaran palvelupäivässä jätevesiasiaa Sotkamo-lehti , Jätevesineuvontaa kunnantalolla Väylä ja Vuolijoki 21.1., Jätevesilaki monille epäselvä Kainuun Nuotta voi auttaa Väylä , Asiaa huussista ja huussin vierestä Kainuun Sanomat , Tietoa huussien ja kompostien hoidosta Vuolijoki , Jäteillassa puhetta puhtaamman ympäristön puolesta

12 9 5 YLEISNEUVONTA 5.1 Puhelin- ja sähköpostineuvonta Puhelinneuvontaa annettiin 43 ja sähköpostineuvontaa viidelle kainuulaiselle. Kysymykset koskivat esimerkiksi seuraavia aiheita. Hyrysalmi: - Sopiiko suodatinkenttä tontilleni? - Toteutuvatko kuivan maan helpotukset? - Kuka tekee suunnittelua? Kajaani: - Täytyykö viemäröintiosuuskuntaan liittyä? - Mitä teen kun pohjaveden pinta tontillani on korkealla? - Ostan taloa, miten arvioin sen jätevesijärjestelmää? Sotkamo: - En löydä ostamaltani kiinteistöltä sakokaivoja. - Olenko ikävapautettu? - Millainen jäteveden käsittely sopisi tyhjilleen jääneeseen perikunnan taloon? Puolanka: - Mihin voi jättää kaivovesinäytteitä? - Sakokaivoni ovat rikki. - Luokitellaanko mökkini vähäisen veden kohteeksi? Vaala: - Toteutuuko alueelleni kaavailtu viemäröinti? - Onko kerran uudistettu jätevesijärjestelmäni yhä ajantasalla? - Miten tehdään saunan kivipesä? Ristijärvi: - Miksi pienpuhdistamosta tulee pahaa hajua? - Mitä tehdä kun suodatinkenttä on tukossa? - Mistä voi ostaa sammutettua kalkkia? Paltamo: - Onko umpisäiliöni vaatimusten mukainen? - Saako kantovesi-saarimökkini jatkaa kuten tähänkin asti? - Miten saa lykkäystä sakokaivon tyhjennykseen? Kuhmo: - Miten valitsen oikenlaisen kuivakäymälän? - Täytyykö myös harmaavesikaivo tyhjentää joka vuosi? - Mikä on marssijärjestys jätevesiremontissa? Suomussalmi: - Miten toimia kun mökki halutaan uusia nykyaikaiseksi? - Suodatinkentän rakentaminen ja oikea raekoko? - Virtsan erottelu ja käyttö. 5.2 Yleisneuvonta ja tilaisuudet Neuvontapisteillä eri tapahtumien yhteydessä vieraili 157 henkilöä, katso taulukko 3. Kolme kertaa kokeiltiin jätevesiklinikka tyyppistä neuvontaa kunnantaloilla.

13 10 Taulukko 3. Neuvontapisteet asiakkaita tapahtumaan osallistuneita Puolangan Mökkiläistapaaminen Suomussalmi, Pesiön rantakalailta Ristijärvi, Juustoleipätapahtuma Vaala-päivät Paltamo, neuvontapiste kunnantalolla Kuhmo, Kierrätyspäivä Sotkamo, neuvontapiste kunnantalolla Paltamo, neuvontapiste kunnantalolla Kajaani, Huussipäivä kierrätyskeskus Entringillä Kajaani, Kainuulainen Joulutori (2 tunnin vierailu kumppanin pöydällä) YHTEENSÄ 10 kpl 157 Kuva ja juliste ovat Maailman kuivakäymäläpäivänä järjestetystä huussipäivästä, jossa kerrottiin kuivakäymälävaihtoehdoista ja käymälätuotosten käsittelystä. Paikallinen rautakauppa lainasi tapahtumaan kuivakäymälän. Taulukossa 4 on esitetty luennot ja muut tilaisuudet, joissa hanke on ollut järjestäjänä. Niihin osallistui yhteensä tasan 200 kainuulaista.

14 11 Taulukko 4. Luennot, tilaisuudet Paikka Osallistujia Suomussalmi, Pyhäkylän jätevesitilaisuus Hyrynsalmi, Moisiovaaran palvelupäivän teema Kajaani, Kajaanin AMK:lla luento talotekniikan opiskelijoille Paltamo, Kansalaisopiston luento Jätevesien käsittely kotona ja mökillä Kajaani, Kierrätysilta Kympin talolla, Ojanperällä Kajaani, Kaukametsän Kansalaisopiston luento Huussin hoidon ABC Kajaani, Kouta-Vuores jätevesiosuuskunnan jätevesi-ilta YHTEENSÄ KIINTEISTÖKOHTAINEN NEUVONTA 6.1 Kiinteistökäyntien toteuttaminen Kiinteistökäyntejä tehtiin hankekauden aikana 99 vakituisesti asutulla ja 11 vapaa-ajan kiinteistöillä, yhteensä 110 kiinteistöllä. Vuosina käyntejä on kertynyt yhteensä 554 kpl ympäri Kainuuta (taulukko 5). Käynnit ovat kiinteistönomistajalle maksuttomia. Työssä ei suosita mitään yksittäistä toimijaa, kuten suunnittelijaa, laitevalmistajaa tai urakoitsijaa. Taulukko 5. Kiinteistökohtaiset käynnit kuntakohtaisesti Kunta 2012 Vakituiset Mökit 2013 Vakituiset Mökit 2014 Vakituiset Mökit 2015 Vakituiset Mökit Yht. Hyrynsalmi Kajaani Kuhmo Paltamo Puolanka Ristijärvi Sotkamo S-salmi Vaala Yhteensä

15 12 Kun tarkastellaan kaikkia toimintavuosia, isot kunnat; Kajaani, Kuhmo, Sotkamo ja Suomussalmi nousevat käyntien määrässä kärkeen (kaavio 2). Puolanka ei osallistunut vuosina hankkeen kiinteistökäyntien rahoitukseen, mikä näkyy käynneissä Kaavio 2. Kiinteistökäynnit kunnittain Neuvontaa on tehty sulan maan aikaan. Joitakin käyntejä toteutettiin kiinteistönomistajien pyynnöstä vielä joulukuussa, kun lunta oli Kainuussa harvinaisen vähän. Käynti kesti tyypillisesti noin tunnin mutta joskus tilanne oli niin selvä, että selvittiin pihalla tilanne katsoen lyhyemmässä ajassa ja toisinaan kiinteistöllä olisi mennyt tuntikausia, kun vaihtoehtoja pohdittiin yhdessä tai esimerkiksi kaivoveden laatua piti myös käydä läpi. Neuvontaa on kohdennettu alueille, jotka ovat erityisen herkkiä tai joilla oletetaan olevan kiinteistöjä, joilla on jätevesien puhdistamisen tehostamistarvetta. Kiinteistökäyntejä on tehty mieluusti tarvelähtöisesti Putkimies -mallilla jolloin kiinteistönomistaja ottaa neuvojaan yhteyttä ja pyytää käynnille. Tämän lisäksi Nuohooja -mallilla käydään läpi yhdessä kuntien kanssa valittuja alueita. Putkimies -malli Putkimies-mallissa tiedottamisen ja tilaisuuksien kautta pyritään löytämään ne kiinteistöt, jotka tarvitsevat ja haluavat neuvoja jätevesien käsittelyyn ja pyytävät itse neuvontaa. Kiinteistönomistaja ottaa neuvojaan yhteyttä, jolloin käynnin ajankohta sovitaan. Hankekaudella yhteydenottoja tuli ja käyntejä tehtiin putkimies-mallilla 29 kappaletta. Näistä eniten, 8 käyntiä tehtiin Suomussalmella ja 7 Sotkamossa, jostakin syystä kuntien välillä oli eroja. Vaalaan taas ei ilmoittelusta ja lehtijutuista huolimatta tehty yhtään putkimieskäyntiä. Sotkamossa putkimies-käyntien määrä erottuu myös tarkastelussa edukseen (kaavio 3).

16 Kaavio 3. Kiinteistökäynnit , 554kpl. Jotain siltä väliltä 2015 "Nuohooja" 2015 "Putkimies" 2015 Jotain siltä väliltä 2014 "Nuohooja" 2014 Jotain siltä väliltä 2013 Jotain siltä väliltä 2012 "Putkimies" 2014 "Nuohooja" 2013 Nuohooja -malli Kiinteistönomistajalle lähetetään kirje, jossa ehdotetaan neuvonta-aikaa ja pyydetään ottamaan yhteyttä, mikäli ehdotettu ajankohta ei sovi tai muutoin haluaa perua käynnin. Neuvonta-alueiksi valitaan ranta-asutusta ja pohjavesialueita. Kesällä 2015 käyntejä tarjottiin myös puhelimitse. Tällöin voitiin välttyä turhilta käynneiltä. Soittelu on välttämätöntä etenkin, jos käynnit tekee alihankkija. Nuohooja-mallin käyntejä tehtiin 75 kappaletta. Verrattuna lähteviin kirjeisiin ja puhelinsoittoihin, ehdotetuista käynneistä toteutui noin puolet. Käyntejä, jotka olivat jotain siltä väliltä putkimies- ja nuohooja-malliin nähden tehtiin kuusi kappaletta.

17 14 "Nuohooja"-malli "Putkimies"-malli Myönteiset puolet: - matkakustannuksia säästyy - kiinteistönomistajia voidaan helpommin kannustaa yhteishankintoihin - ajankäyttö helpommin hallittavissa - paikallisesti jätevesienkäsittelyyn liittyvät asiat nousevat hyvin esille - tarvittava alueellinen pohjatieto on tehokkaammin käytettävissä (pohjavesialueet, rakennusjärjestys, ympäristönsuojelumääräykset, vesihuollon kehittämissuunnitelma) Myönteiset puolet: - neuvonta kohdentuu vain niille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat - neuvontaan suhtaudutaan myönteisemmin - käynti johtaa todennäköisemmin käytännön toimenpiteisiin - neuvonta hajautuu tasapuolisesti ympäri Kainuuta - ei turhaa odottelua neuvojalle Huonot puolet: - kaikki alueella asuvat kiinteistöjenomistajat eivät tarvitse neuvontaa - turhia käyntejä ei voida välttää, koska osa kiinteistön omistajista ei ole paikalla, eikä ilmoita siitä neuvojalle Huonot puolet: - matkakustannukset nousevat, koska käytännössä käyntien kokoaminen alueelta yhdelle päivälle ei usein ole mahdollista - käyntikohtainen valmisteluaika kasvaa 6.2 Kiinteistöjen jätevesijärjestelmien taso Neuvonnan kohteena olleista vakituisesti asutuista kiinteistöistä suurin osa oli rakennettu luvuilla. Näiden kiinteistöjen jätevesijärjestelmä oli useimmiten rakennettu 80-luvun puolivälissä. Juomavetensä pääosa, 49 kiinteistöä, sai omasta rengaskaivosta. 38 kiinteistöä oli kunnan vesijohtoverkoston piirissä. Kiinteistöjen jätevesijärjestelmät arvioitiin seuraavan neliportaisen asteikon mukaan, jota neuvojat käyttävät koko maassa. Kun samaa asteikkoa käytetään kaikkialla, saadaan kerättyä kattavia tilastoja.

18 15 Vähäinen jätevesimäärä, puhdistusvaatimus ei koske tätä kohdetta, siten järjestelmä kunnossa Kiinteistön jätevesijärjestelmä täyttää asetuksen vaatimukset Jätevesijärjestelmän toimivuutta seurattava tai pieniä muutoksia tehtävä (esim. umpisäiliöstä puuttuu hälytin tai maaperäkäsittely mahdollisesti uusittava lähitulevaisuudessa) Jätevesijärjestelmä ei täytä asetuksen vaatimuksia, järjestelmä uusittava tai korjattava mennessä Kaavio 4. Vakituisesti asutut kiinteistöt 99 kpl, arvio jätevesijärjestelmän uusimistarpeesta. 70% 2% 17% 11% Neuvottujen, vakituisesti asuttujen kiinteistöjen jätevesijärjestelmistä 70 %, 61 kpl oli korjauksen tarpeessa (kaavio 4). Vaatimusten noudattamisesta ovat automaattisesti vapautettuja ne kiinteistönomistajat, jotka asuvat kiinteistöllä vakituisesti ja ovat täyttäneet 68 vuotta ennen Kiinteistöistä 14 kpl kuului automaattisen ikävapautuksen piiriin. Näiden kiinteistöjen osalta ei tällä hetkellä ole tarpeen ryhtyä toimenpiteisiin. Neuvoja annettiin kuitenkin tarvittaessa tulevaisuutta ajatellen, jolloin esimerkiksi kiinteistön omistajuus on siirtynyt seuraavalle sukupolvelle. Kotitalouden koko vakituisesti asutuissa talouksissa oli keskiarvoltaan 2,4 henkeä. Kaavio 5. Mökit 11 kpl, arvio jätevesijärjestelmän uusimistarpeesta. 0% 9% 18% 73% Mökeistä pääosa oli vähäisen veden kohteita, joissa toimenpiteitä ei tarvita (kaavio 5). Tämä oli usein kuitenkin tärkeä tietoa mökin omistajille. Omasta mökkirannasta välitetään ja moni vapaaajan asunnon omistaja korosti, että haluaa toimia oikein.

19 Kiinteistökäyntien yhteydessä annetut neuvot Neuvontakäynnin aikana kartoitettiin yhdessä kiinteistönomistajan kanssa kiinteistön nykyinen jätevesien käsittelyjärjestelmä, kerrottiin lainsäädännön vaatimuksista ja konkretisoitiin, mitä tämä merkitsee kyseessä olevan kiinteistön osalta. Käynnin tuloksena kiinteistönomistaja on selvillä jätevesijärjestelmänsä nykytilasta. Kiinteistökäynnin yhteydessä täytettävä kaavake on raportin liitteenä. Alkuperäinen, tarvittavilta osin täytetty kaavake jää kiinteistölle ja neuvojalle kopio siitä raportointia varten. Samalla ne kiinteistöt, joilla jätevesimäärä on vähäinen, saavat tiedon siitä, etteivät velvoitteet koske heitä. Näin kullekin neuvotulle kiinteistölle jää lain vaatima jätevesiselvitys. Kaavake on luottamuksellinen ja sitä ei ole toimitettu esimerkiksi kunnan tietoon. Tarpeen mukaan asukkaalle annetaan myös materiaalia kuten: yhteystietoja alueella toimivista suunnittelijoista, yleiset käyttö- ja huolto-ohjeet, tietoa kuivakäymälöistä, ohjeet sakokaivolietteen käsittelystä jne. Jos todetaan, että jäteveden käsittelyä tulee tehostaa, annetaan kiinteistön omistajalle ohjeita, miten asiassa tulee edetä. Kiinteistöille annettiin neuvoja mahdollisista toimenpiteistä mutta korostettiin että lopullisesti toimenpiteet kannattaa päättää asiantuntevan suunnittelijan kanssa. Yleisimmin neuvot liittyivät siihen, etteivät kaksi saostussäiliötä yksistään riitä jätevesien käsittelyyn. Esimerkiksi kuivakäymälää ehdotettiin, jos se tuntui kiinteistönomistajaa kiinnostavan. 6.4 Johtopäätökset kiinteistökäyntien pohjalta Kun neuvonnan kohteena olleet kiinteistöt jaotellaan sen mukaan, käsitelläänkö kaikki jätevedet samassa järjestelmässä vai onko kyseessä ns. 2-putki järjestelmä (taulukko 6), nähdään että jätevesijärjestelmistä suurin osa on sellaisia, jotka käsittelevät kaikki jätevedet yhdessä. Yleisin vakituisesti asuttujen kiinteistöjen jätevesijärjestelmä koostuu kahdesta saostuskaivosta, joiden perässä on kivipesä, tai vedet johdetaan suoraan maaperään tai avoojaan.

20 17 Taulukko 6. Yhteenveto kiinteistöjen jätevesijärjestelmistä. Kiinteistöneuvonta , 110 käyntiä Järjestelmä, jossa kaikki jätevedet käsitellään yhdessä (sis. vesi-wc) Vakituinen asutus KPL kiinteistöjä Vapaa-ajan asutus KPL kiinteistöjä Saostussäiliö (1, 2 tai 3-osastoinen), ei muuta käsittelyä 50 2 Muu (järjestelmä joka ei ole riittävä) 18 Järjestelmä riittämätön - yhteensä 68 2 Vanha maaperäkäsittely 4 Muu (pieniä toimenpiteitä vaativa tai vanheneva ratkaisu) 1 Pieniä toimenpiteitä vaativa tai vanheneva ratkaisu - yhteensä 5 0 Toimiva ja riittävä maaperäkäsittely 8 Toimiva ja riittävä laitepuhdistamo 3 Kaikki jätevedet umpisäiliöön 1 Muu (järjestelmä kunnossa) Järjestelmä kunnossa - yhteensä 12 0 Neuvottuja kiinteistöjä 85 2 Ikävapautettujen kiinteistöjen määrä 13 - Yhteensä 85 2 Järjestelmä, jossa wc-vedet ja muut jätevedet käsitellään erikseen Vakituinen Vapaa-ajan tai wc-vesiä ei ole asutus asutus KPL KPL kiinteistöjä kiinteistöjä Järjestelmä riittämätön - yhteensä 1 Pieniä toimenpiteitä vaativa tai vanheneva ratkaisu - yhteensä 6 1 Umpisäiliö + toimiva ja riittävä maaperäkäsittely 4 Umpisäiliö + toimiva ja riittävä laitepuhdistamo (harmaavesisuodatin) 1 Umpisäiliö + muu riittävä käsittely Kuivakäymä + toimiva ja riittävä maaperäkäsittely Kuivakäymä + toimiva ja riittävä laitepuhdistamo (harmaavesisuodatin) Kuivakäymälä + muu riittävä käsittely Muu (järjestelmä kunnossa) Järjestelmä kunnossa - yhteensä 5 0 Jäteveden määrä vähäinen - yhteensä 2 8 Neuvottuja kiinteistöjä 14 9 Ikävapautetut kiinteistöt 1 - Yhteensä 15 9

21 18 Vakituisesti asuttujen kiinteistöjen jätevesijärjestelmien saneeraustarve vaihteli kunnittain. Kajaanin alueella vähäisemmän korjaustarpeen taustalta löytyy ohjaus kaksoisviemäröintijärjestelmien rakentamiseen 80-luvulla. 7 PALAUTE Jätevesineuvontakokemusten mukaan suhtautuminen asiaan voi olla etukäteen hyvinkin negatiivista, mutta usein kuitenkin paranee tai neutralisoituu neuvonnan aikana. Neuvonnasta saatiin usein positiivista palautetta, kun taas negatiivinen palaute koski jätevesiasetusta. Positiivinen palaute hankekaudella Neuvonta tuo selkeyttä sekavaan lainsäädäntötilanteeseen Positiivista että tullaan kotiin maksutta Oltiin yllättyneitä neuvonnan maksuttomuudesta Kiitettiin kun sai miettiä vaihtoehtoja puolueettoman neuvojan kanssa Kiitosta kun auttoi eteenpäin hätätilanteessa (suodatinkenttä tukossa) Kiitettiin hyvistä materiaaleista, joita neuvoja postitti Huussipäivänä monta palautetta, että juuri tällaista tietoa on tarvinnut Ikävapautuksesta saatu tieto yllätti ja toi helpotusta Iso kiitos yhdistykselle, kun on tällaista palvelua saatavilla Negatiivinen palaute hankekaudella Miksi yksittäisiä kiinteistönomistajia jahdataan Usein verrattiin omia jätevesipäästöjä maatilojen lannan levitykseen Puhelimella käyntien tarjoaminen on tehtävä hienovaraisesti, joku kokee pelkän neuvonnan tarjoamisen yksityisyyden rikkomiseksi Joku loukkaantui, kun neuvontaa tarjottiin, vaikka oma järjestelmä oli jo ajan tasalla tai oli jotakin muuta tietoa, jota neuvojalla ei ollut Sakokaivoja tai sakokaivoa + kivipesää pidettiin usein täysin riittävänä järjestelmänä

22 19 8 TULOKSET JA ARVIO ONNISTUMISESTA Tehokkaan jätevesineuvonnan lähtökohta on, että se on yksilöllistä ja vaikuttavaa. Vaikka muukin tiedotustyö ja tapahtumat ovat tärkeitä asian herättelemiseksi, niin sanotusti ytimeen päästään kiinteistökäynneillä. Ympäristöministeriö on todennut, että sopivan jäteveden käsittelyjärjestelmän valinta edellyttää aina kiinteistökohtaista arviointia. Kiinteistökohtaisen neuvonnan tarkoituksena on varmistaa asukkaan oikea tieto uusimistarpeesta ja etenemistavasta. Tavoitteena on, että neuvontaa saaneista osa hakee lupaa jätevesijärjestelmänsä saneeraukseen. Taulukossa 7 on esitetty kuntakohtaisesti Kainuussa jätevesijärjestelmien saneeraukseen haetut toimenpideluvat ja arvio rakennusluvan mukaisten hankkeiden yhteydessä saneeratuista järjestelmistä. Taulukko 7. Jätevesijärjestelmiin haetut luvat kunnittain Järjestelmä uusittu + (arvio muun rak. yhteydessä uusia tai saneerattuja) Jos suluissa, arvio yht. Hyrynsalm (2) (2) i Kajaani 2 +? 13 (4) (4) 3 (4) 18+(12) Kuhmo 0 + (5) 5 + (3) 4 (4) 5 (4) 14 +(16) Paltamo ei tietoja ei tietoja 4 (8) (8) Puolanka 1 + (2) 2 + (3) (2) (2) 1 (2) 4 + (11) Ristijärvi (1) 2 (2) 6 + (3) Sotkamo 6 + (4) 9 + (4) (8) Suomussal mi 3 + (5) (4) 38 + (9) Vaala 0 + (5) 2 + (6) (11) Yhteensä 12 + (21) 47 + (16) 49 +(27) 53 +(16) 161+ (80) Kainuussa haja-asutuksen jätevesijärjestelmiä on viime vuosien aikana uusittu noin kpl /vuosi mutta vuonna 2015 jäätiin reilusti tämän alle. Jatkuvalla neuvonnalla ei siis ole saatu vaikutettua haettujen lupien määrään. Kuntien kokemusten mukaan lupien haku on ollut vähäistä siksi, että monet ovat odottavalla kannalla jätevesiasetuksen suhteen. Tämä on ollut myös neuvontatyön kautta saatu tuntuma. Jätevesijärjestelmän uusimiseksi saattaa olla jopa suunnitelma pöytälaatikossa, mutta halutaan odottaa, että

23 20 lainsäädäntö selkeytyy. Samaa odotuskannalla olemista neuvontahankkeet ovat raportoineet koko maasta ja tällaiset terveiset lähetti esimerkiksi Lappeenrannan ympäristötoimi viime Haja-asutuksen vesihuollon teemapäivässä; Ollaan hyvin hiljaa kuin mitään säännöksiä ei olisikaan. Tämä ei ole siis vain Kainuun tilanne. Suomen ympäristökeskus on kehittänyt hankkeen tuloksellisuuden arvioimista varten vertailuluvun, jolla voidaan tarkastella neuvonnan kustannustehokkuutta. Mitä pienempi vertailuluku neuvonnalle saadaan, sitä tuloksellisempaa neuvonta on ollut. Pohjois-Suomessa toimivien hankkeiden vertailuluku on ollut suurempi, joka johtuu esimerkiksi harvemmasta asutuksesta, pidemmistä välimatkoista ja siitä, ettei hanke tee pelkkiä nuohooja-käyntejä. Valtakunnallisesti vertailuluvut ovat vaihdelleet 128 ja jopa 1394 välillä. Kainuun jätevesihankkeen vertailuluku hankekaudella oli 410, hieman parempi kuin viime hankekaudella jolloin se oli 467. Taulukko 8. Kainuun jätevesihankkeen vertailuluku Hankkeen kokonaiskulut = (ajalle ) Yleisneuvonta (puhelin, netti, yleisötilaisuudet) kerroin 10 yht. 248 kpl henkilöitä Yksilöllinen neuvonta kerroin 40 yht. 94 kpl henkilöitä Kiinteistökohtainen neuvonta kerroin 100 yht. 110 kpl talouksia Vertailuluku = (248 0,1)+(94 0,4)+(110)=172,4 = 410 Kiinteistökäyntien (110 kpl) ja tapahtumiin osallistuneiden määrään hankekauden aikana voi olla Kainuun mittapuulla ihan tyytyväinen, siihen nähden, että projektipäällikkö aloitti työt vasta Ensimmäinen kiinteistökäynti tehtiin heti seuraavana päivänä, ja työ pääsi hyvin vauhtiin. Edellisellä hankekaudella hankkeella oli harjoittelija, joka teki kolmanneksen käynneistä, eli siihenkin nähden tulos on ok edelliseen vuoteen verrattuna. Kaikkiaan neuvonnan tavoittaneiden määrään voi olla tyytyväinen verrattuna myös siihen taustaan, että vuosi oli haasteellinen, kun lainsäädäntömuutoksia odotettiin ja niistä uutisoitiin raflaavasti. Annettava tieto ei ollut aivan varmalla pohjalla ja moni kiinteistönomistaja halusi odottaa uudistuksia, eikä ollut kiinnostunut palvelusta. Osa kansalaisista koki, että jätevesiuudistukselta on

24 21 mennyt uskottavuus. Kainuussa vaikuttaa myös asutuksen sijoittuminen. Pitkien välimatkojen vuoksi kuntakeskuksista syrjässä olevissa kylissä ei asu enää paljon vakituista asutusta. Tällaisen kiinteistön omistajalle on vaikeaa perustella muutosten tarpeellisuutta. Oikeastaan Kainuussa vaikeinta onkin saada neuvontakäyntejä sovittua. Ensin saaduista kiinteistötiedoista karsiutuu osa (taajamaan muuttaneet ym.) sitten loput on saatava kiinni ja vakuutettua käynnin hyödyllisyydestä. Kiinteistökäyntejä tehtiin eniten Kajaanissa (21) ja Paltamossa (15). Paltamossa vaikutti hyvin toimiva kuntayhteistyö, kunnan rakennustarkastaja ohjasi puheluja neuvojalle. Toisaalta myös paltamolaiset itse olivat aktiivisia; osa kunnista kertoi, ettei kyselyjä tule lainkaan. Myös puheluita tuli eniten Paltamosta, josta tuli 9 kpl 40 puhelusta. Tässä huomataan, että tuttuus ja tunnettuus on tärkeää; Paltamossa se toteutui paremmin myös siksi koska projektipäällikkö oli Paltamosta. Kajaanissa käyntien määrään vaikutti se, että käyntikohteita kertyi helpommin, kun nuohous-kohteena oli suhteellisen tiiviisti asuttu kylä. Jos keväällä 2016 saadaan varmaa tietoa uusista helpotuksista, olisi työtä johdonmukaista ja helpompaa jatkaa kesällä Jos neuvonta jatkuu, mukana on yksi kunta vähemmän Vaalan liityttyä Pohjois-Pohjanmaahan vuoden 2016 alusta. Tiedotus onnistui hankekaudella hyvin ja huolimatta lainsäädännön tilanteesta, alueellisissa medioissa saatiin läpi 17 kpl positiivisia juttuja aiheesta. Se, että hanke on toiminut useita vuosia, luo omat rutiininsa työhön ja tiedonsiirto vanhalta projektipäälliköltä uudelle onnistui hyvin. Turvaverkkoa luo kuntayhteistyö, ammattitaitoiset alihankkijat, yhteys SYKE:n ja HARA-foorumi, niin että projektipäällikkö ei tee työtään liian yksin. Kainuun Nuotta on kiinnostunut tulevina vuosina kehittämään maaseudun sähköisiä neuvontapalveluja, ja myös jätevesineuvonta voisi olla yksi tarjottava palveluteema.

25 LIITE 1 1/5 TIETOJEN KERÄYS Neuvojan nimi ja puhelinnumero Päivämäärä Neuvontaan osallistunut henkilö / asema (esim. vuokralainen) Olen osallistunut neuvontaan vapaaehtoisesti ja allekirjoituksellani varmistan, että neuvonta on tapahtunut mainittuna ajankohtana TAUSTATIEDOT Kiinteistön omistaja / asukas: Puhelinnumero ja sähköpostiosoite Kiinteistön osoite Kunta Postinumero ja postitoimipaikka KIINTEISTÖN TIEDOT Rakennusvuosi Pinta-ala Rakennuksen käyttö ympärivuotinen asuminen vapaa-ajan asuminen, käyttö pv/vuosi Tila ja RN:o Tontin koko, m 2 Asukkaita, kpl Jätevesijärjestelmästä on: selvitys/suunnitelma käyttö- ja huolto-ohjeet ikäperusteisen vapautuksen edellytys on olemassa Kiinteistöllä sijaitsevat rakennukset, joista voi aiheutua jätevesipäästöjä KIINTEISTÖN SIJAINTI normaali haja-asutusalue taajaan rakennettu alue pohjavesialue, lk. ranta-alue, etäisyys vesistöön metriä VEDEN HANKINTA (juomavesi ja pesuvesi) vesihuoltolaitos (kunta/vesiosuuskunta), nimi porakaivo rengaskaivo järvi yhteinen kaivo muu, mikä? Arvioitu etäisyys talousvesikaivolta nykyiseen jätevesien käsittelyjärjestelmään metriä TALOUSVEDEN JOHTAMINEN RAKENNUKSEEN painevetenä (vesijohtoverkosto, pumppu) vesiletku) kantovesi (tai tilapäinen

26 LIITE 1 2/5 vesimittari käytössä, arvioitu vedenkulutus/ vuosi VARUSTELU WC tiskikone pyykkikone suihku sauna Onko tiedossa olevia muutoksia varustelussa/vedenhankinnassa ei kyllä, mitä ja milloin? kuivakäymälä kompostoiva erotteleva muu, mikä? VIEMÄRÖINTI 1 putkiviemäröinti 2 putkiviemäröinti Onko WC:n erillisviemäröinti mahdollista kyllä ei NYKYINEN JÄTEVESIJÄRJESTELMÄ KIINTEISTÖLLÄ Järjestelmän rakennusvuosi: Tehdyt muutokset: JÄTEVESIEN KÄSITTELY Vesikäymälävedet johdetaan umpisäiliöön yhteiskäsittelyyn muiden jätevesien kanssa muualle, minne? Muiden jätevesien käsittely umpisäiliö saostussäiliö/saostuskaivo, josta ne johdetaan maasuodattamoon maahanimeyttämöön kivipesään tai imeytyskaivoon avo-ojaan muualla, minne? pienpuhdistamo yksinkertainen maaperäkäsittely kivipesä tai imeytyskaivo muu, mikä UMPISÄILIÖ tilavuus m 3 säiliön ikä vuotta materiaali muovi betoni muu, mikä?

27 LIITE 1 3/5 onko säiliössä täyttymishälytin? kyllä ei onko säiliö tiivis? kyllä ei säiliön valmistaja ja malli Umpisäiliölietteen käsittely: Kuinka usein umpisäiliö tyhjennetään? kertaa/vuosi Kuka tyhjentää umpisäiliön? Mihin lietteet toimitetaan? Tarkastus 5 vuoden välein SAOSTUSSÄILIÖ/SAOSTUSKAIVO 1-osainen 2-osainen 3-osainen 1-osan vesitilavuus m 3 2-osan vesitilavuus m 3 3-osan vesitilavuus m 3 yhteistilavuus m 3 arvio tilavuudesta materiaali muovi betoni muu, mikä? onko kaivojen poistoputkissa T-haarat kyllä ei saostuskaivojen ikä vuotta Saostussäiliölietteen käsittely: Kuinka usein säiliöt tyhjennetään? kertaa/vuosi Kuka tyhjentää saostussäiliöt? Mihin lietteet toimitetaan? Tarkastus 5 vuoden välein VESIEN JOHTAMINEN SAOSTUSSÄILIÖSTÄ maasuodattamoon kentän pinta-ala m 3, imeytysputket kpl, tuuletusputket kpl tehostettu fosforinpoisto maahanimeyttämöön kentän pinta-ala m 3, imeytysputket kpl, tuuletusputket kpl kivipesään tai imeytyskaivoon (alleviivaa), tilavuus m3

28 LIITE 1 4/5 avo-ojaan muualla, minne? ei tietoa PIENPUHDISTAMO Valmistaja Malli Prosessi aktiiviliete biosuodin bioroottori Toiminta jatkuvatoiminen panos Ylijäämälietteen tyhjennys krt/vuosi Minne liete toimitetaan Rakenteen ja toiminnan tarkastus 10 vuoden välein Purkujärjestelyt avo-ojaan suoraan järveen/jokeen maaperään AIKATAULU JA ARVIO JÄTEVESIJÄRJESTELMÄN UUSIMISTARPEESTA Jätevesimäärä vähäinen nykyisellään, ei vaadi toimenpiteitä ei järeitä laitteita, vesien hallittu maahan johtaminen Järjestelmä kunnossa, ei vaadi toimenpiteitä asianmukainen käyttö ja huolto järjestelmä on uusi huolto- ja käyttöohjeiden teko Järjestelmä vaatii seurantaa ja kunnostustoimia tulevaisuudessa, tai pieniä parannuksia heti selvityksen teko ja päivittäminen tuuletusputket T-haarat tiivistykset umpisäiliön täyttymishälytin muut, mikä? Järjestelmä ei täytä vaatimuksia ei minkäänlaista puhdistusjärjestelmää kaikille vesille vain 1-2 saostussäiliötä saostussäiliöt tai umpisäiliö ovat vanhoja saostussäiliöissä ei ole pohjaa jätevedet johdetaan maastoon käsittelemättömänä toimintahäiriöt muu, mikä? EHDOTETUT TOIMENPITEET JA VAIHTOEHDOT Jätevesijärjestelmän dokumentointi ja aikataulu laaditaan selvitys laaditaan suunnitelma jätevesien käsittelyn tehostaminen/uusiminen

29 LIITE 1 5/5 yleiset käyttö- ja huolto-ohjeet jätetty kiinteistölle jätevesien käsittelyjärjestelmä on kokonaisuudessaan uusimisen tarpeessa Jätevesijärjestelmän kunnostaminen / kuormituksen vähentäminen wc:n vaihto kuivakäymäläksi tai kuivakäymälä lisäksi saostussäiliöiden kunnostus hälyttimen lisäys umpisäiliöön Jätevesien käsittelyjärjestelmän uudistaminen maapuhdistamo, jonka tyypin suunnittelija valitsee umpisäiliö harmaavesisuodatin laitepuhdistamo saostussäiliöiden uusiminen wc:n uusinta vähävetiseksi huuhtelukäymäläksi saostussäiliöiden lisäys (esim. osaston lisäys) fosforinpoiston lisääminen kunnalliseen viemäröintiin liittyminen imeytyskentän rakentaminen maasuodattamon rakentaminen yhteisratkaisu naapureiden kanssa kannattaisi selvittää muu, mikä? ASEMAPIIRUSTUS: Jos kiinteistöllä on asemapiirustus (kartta kiinteistöstä), jossa käy ilmi jätevesijärjestelmän sijainti kiinteistöllä, laitetaan siitä kopio selvityksen liitteeksi. Jos asemapiirustusta ei ole, tai siihen ei ole merkitty jätevesijärjestelmän sijaintia, niin kiinteistön tilanteesta voi itse laatia piirroksen. Piirroksessa on tarpeen esittää kiinteistöllä olevat rakennukset, salaojat, talousvesikaivot (omat ja lähellä olevat naapurin kaivot), jätevesien käsittelyjärjestelmä, jätevesien purkupaikka, kiinteistön vesistöt ym. niin rajat,

30 LIITE 1 6/5

Jätevesiklinikat. Liite 1.2.

Jätevesiklinikat. Liite 1.2. Jätevesiklinikat Liite 1.2. Osallistujien Tilaisuuden Kuvaus tilaisuuden ohjelmasta ja analyysi onnistumisesta (mm. tilaisuudessa tehtyjen yhteydenottojen Tilaisuuden järjestäjä Päivämäärä määrä kustannukset

Lisätiedot

Kainuun jätevesihankkeen loppuraportti

Kainuun jätevesihankkeen loppuraportti Kainuun jätevesihankkeen loppuraportti 1.4.2016 31.3.2017 Kainuun Nuotta ry JOHDANTO Hajakuormitus on yksi vesistöjen tilaa heikentävä tekijä Suomessa ja jätevesijärjestelmien muutoksilla kotitalouksissa

Lisätiedot

Jätevesineuvonnassa huomioitavaa. Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus

Jätevesineuvonnassa huomioitavaa. Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus Jätevesineuvonnassa huomioitavaa Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus 17.5.2018 Neuvontaan liittyvällä kiinteistökäynnillä tehtävä jätevesijärjestelmän arviointi Jätevesijärjestelmän

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn tilanne ja kokemuksia kiinteistökohtaisesta neuvonnasta Vantaanjoen valuma-alueella

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn tilanne ja kokemuksia kiinteistökohtaisesta neuvonnasta Vantaanjoen valuma-alueella Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn tilanne ja kokemuksia kiinteistökohtaisesta neuvonnasta Vantaanjoen valuma-alueella Sanna Laakso Vanhempi jätevesineuvoja 13.3.2017 1 Kiinteistökohtaista jätevesineuvontaa

Lisätiedot

Kainuun jätevesi - hanke

Kainuun jätevesi - hanke Kainuun jätevesi - hanke 1.4.2014 31.3.2015 Hajajätevesineuvontaa koko Kainuussa JOHDANTO Valtioneuvosto hyväksyi 10.3.2011 jätevesiasetuksen, jossa määritellään uudet vähimmäisvaatimukset haja-asutusalueen

Lisätiedot

Kainuun jätevesi -hanke

Kainuun jätevesi -hanke Kainuun jätevesi -hanke 1.4.2013 31.3.2014 JOHDANTO Valtioneuvosto hyväksyi 10.3.2011 jätevesiasetuksen, jossa määritellään uudet vähimmäisvaatimukset haja-asutusalueen talousjätevesien puhdistustasolle.

Lisätiedot

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ LUPAA VARTEN

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ LUPAA VARTEN SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ LUPAA VARTEN KIINTEISTÖN OMISTAJA Nimi: Osoite: Puhelin kotiin: Puhelin työhön: RAKENNUS- PAIKKA Kiinteistön haltija (jos eri kuin omistaja): Kylä: Rakennuspaikan osoite:

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevedet Länsi-Uudellamaalla

Haja-asutuksen jätevedet Länsi-Uudellamaalla Haja-asutuksen jätevedet Länsi-Uudellamaalla LINKKI-hankkeen tulokset 2016 Virve Ståhl, LUVY ry Jätevesiseminaari 29.3.2017 Neuvottuja kiinteistöjä Neuvottuja kohteita Kartoitus- ja neuvontakäynnit 2009-2015

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan hajajätevesihankkeiden tuloksia Virve Ståhl Juhlaseminaari

Länsi-Uudenmaan hajajätevesihankkeiden tuloksia Virve Ståhl Juhlaseminaari Länsi-Uudenmaan hajajätevesihankkeiden tuloksia 2009-2018 Virve Ståhl Juhlaseminaari 27.3.2019 Kiinteistökohtaisia kartoitus- ja neuvontakäynnit Länsi-Uudenmaan hajajätevesihanke 2009-2010: Erityisalueiden

Lisätiedot

Jäteveden käsittelyn tilanne Länsi-Uudellamaalla

Jäteveden käsittelyn tilanne Länsi-Uudellamaalla Jäteveden käsittelyn tilanne Länsi-Uudellamaalla LINKKI-hankkeen alustavat tulokset 2017 Karolina Örnmark, LUVY ry Loppuseminaari 27.3.2018 Kartoitus- ja neuvontakäynnit Neuvottuja kiinteistöjä Neuvottuja

Lisätiedot

Hakkapeliitantie Tammela

Hakkapeliitantie Tammela Uusi jätevesijärjestelmä Vanhan järjestelmän uusiminen Saapunut/Dnro: 1. Nimi KIINTEISTÖN OMISTAJA/ Osoite HALTIJA Sähköposti Puhelin virka-aikana Yhteyshenkilö, jos muu kuin hakija Yhteyshenkilön puhelin

Lisätiedot

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU 2015-hankkeen loppuraportti

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU 2015-hankkeen loppuraportti HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA HAKKU 2015-hankkeen loppuraportti Hanna Sarkki 2016 Sisällys 1. Yleistä neuvontahankkeesta... 3 2. Hankkeen suunnittelu ja hallinnointi... 3 3. Hankkeen työntekijät...

Lisätiedot

JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA JÄNES. Henna Ryömä Pyhäjärvi-instituutti. Laura Virtanen Pyhäjärvi-instituutti

JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA JÄNES. Henna Ryömä Pyhäjärvi-instituutti. Laura Virtanen Pyhäjärvi-instituutti JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA JÄNES Henna Ryömä Pyhäjärvi-instituutti Laura Virtanen Pyhäjärvi-instituutti Katja Helenius Satafood Kehittämisyhdistys ry JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA - JÄNES Rahoitus:

Lisätiedot

KIINTEISTÖN HALTIJA Nimi Jakeluosoite Postinumero Postitoimipaikka Puhelinnumero Sähköpostiosoite TIEDOT KIINTEISTÖSTÄ Kiinteistön osoite Kiinteistön rek.n:o Kiinteistön valmistumisvuosi Peruskorjausvuodet

Lisätiedot

Jätevesijärjestelmän suunnitelma

Jätevesijärjestelmän suunnitelma 1 Jätevesijärjestelmän suunnitelma Liite rakennus - tai toimenpidelupahakemukseen Suunnitelma koskee: sekä: uuden rakennuksen uutta jätevesijärjestelmää olemassa olevan jätevesijärjestelmän tehostusta

Lisätiedot

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ JA KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. Kiinteistönhaltija. Nimi. Osoite. Puhelinnumero ja sähköpostiosoite

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ JA KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. Kiinteistönhaltija. Nimi. Osoite. Puhelinnumero ja sähköpostiosoite SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ JA KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE Kiinteistönhaltija Nimi Osoite Puhelinnumero ja sähköpostiosoite Tiedot kiinteistöstä omistus vuokra Kiinteistön osoite Kylä ja RN:o Käyttötarkoitus

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn muuttuneet säädökset. NEUVO-hanke

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn muuttuneet säädökset. NEUVO-hanke Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn muuttuneet säädökset NEUVO-hanke Yleinen lainsäädäntö Vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille. Suomen perustuslaki

Lisätiedot

Jätevesineuvonnan tiivistelmä 2016

Jätevesineuvonnan tiivistelmä 2016 1. Taustaa Valtion tukemaa jätevesineuvontaa toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 kolmella pilot-alueella. Vuonna 2012 avustusten käyttö laajennettiin kaikkien ELY-keskusten alueelle, pois lukien

Lisätiedot

Rautjärven Veden toimintaalueiden

Rautjärven Veden toimintaalueiden Rautjärven Veden toimintaalueiden vesihuolto Infotilaisuus 27.2.2019 Ympäristötoimi Noudatettava lainsäädäntö Vesihuoltolaki Ympäristönsuojelulaki Valtioneuvoston asetus talousjätevesien käsittelystä viemäriverkostojen

Lisätiedot

Diaarinumero (Viranomainen täyttää) VAPAUTUSHAKEMUS VESIJOHTOON JÄTEVESIVIEMÄRIIN SADEVESIVIEMÄRIIN LIITTYMISESTÄ OHJEITA: Täyttäkää kaikki kohdat huolellisesti. Jokaisesta vesipisteitä tai viemärin sisältävästä

Lisätiedot

Yleisimpien jäteveden käsittelyjärjestelmien tunnistaminen sekä järjestelmän toimivuuden arviointi kiinteistökäynnillä

Yleisimpien jäteveden käsittelyjärjestelmien tunnistaminen sekä järjestelmän toimivuuden arviointi kiinteistökäynnillä Yleisimpien jäteveden käsittelyjärjestelmien tunnistaminen sekä järjestelmän toimivuuden arviointi kiinteistökäynnillä Helsinki 22.5.2015 Heikki Pietilä Insinööritoimisto HYS Oy Mitä järjestelmiä kiinteistöiltä

Lisätiedot

Toimitetaan suunnitelman yhteydessä kunnan. Asikkalantie 21 / PL 6 17201 VÄÄKSY Saapunut: Rakennuslupanro:

Toimitetaan suunnitelman yhteydessä kunnan. Asikkalantie 21 / PL 6 17201 VÄÄKSY Saapunut: Rakennuslupanro: JÄTEVESIJÄRJESTELMÄN SELVITYSLOMAKE Asikkalan kunta Toimitetaan suunnitelman yhteydessä kunnan Rakennusvalvonta rakennusvalvontaan Asikkalantie 21 / PL 6 17201 VÄÄKSY Saapunut: Rakennuslupanro: Uusi jätevesijärjestelmä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Ympäristölautakunta 14.11.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Ympäristölautakunta 14.11.2013 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 14.11.2013 Sivu 1 / 1 4201/11.01.03/2012 102 Haja-asutusalueen jätevesineuvonta vuonna 2013 Valmistelijat / lisätiedot: Ilppo Kajaste, puh. (09) 816 24834 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVEDET HANKEKUNNISSA - Tilannekatsaus 2015

HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVEDET HANKEKUNNISSA - Tilannekatsaus 2015 LIITE 1 Pohjanmaan Jässi -jätevesihanke HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVEDET HANKEKUNNISSA - Tilannekatsaus 2015 Arja Lahtinen 2016 1 Johdanto Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:n organisoima jätevesineuvontahanke Pohjanmaan

Lisätiedot

HAJA-ASUTUSALUEIDEN JÄTEVESINEUVONTAHANKE POHJOIS-SAVO VÄLIRAPORTTI IV ( )

HAJA-ASUTUSALUEIDEN JÄTEVESINEUVONTAHANKE POHJOIS-SAVO VÄLIRAPORTTI IV ( ) HAJA-ASUTUSALUEIDEN JÄTEVESINEUVONTAHANKE POHJOIS-SAVO VÄLIRAPORTTI IV 11.1.2017 (1.3.2016-31.10.2016) Sisällys 1. Yleistä neuvontahankkeesta... 3 1.1 Hankkeen rahoitus... 3 2. Hankkeen organisaatio, työntekijät

Lisätiedot

TOIMINTA. Jätevesiasetus (2004-) Jätevesiasetuksen sisältö. JÄTEVESIEN KÄSITTELY HAJA- ASUTUSALUEILLA - lainsäädännön vaatimukset

TOIMINTA. Jätevesiasetus (2004-) Jätevesiasetuksen sisältö. JÄTEVESIEN KÄSITTELY HAJA- ASUTUSALUEILLA - lainsäädännön vaatimukset 1 JÄTEVESIEN KÄSITTELY HAJA- ASUTUSALUEILLA - lainsäädännön vaatimukset Minttu Peuraniemi 17.4.2010 Yhdistys perustettu 1975 Jäsenet kunnat, teollisuus, yritykset, yhdistykset Tavoitteet vesiensuojelun,

Lisätiedot

SELVITYS KIINTEISTÖN JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ. 2. KIINTEISTÖN TIEDOT Kylä: Korttelin / Tilan nimi: Tontin n:o / RN:o

SELVITYS KIINTEISTÖN JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ. 2. KIINTEISTÖN TIEDOT Kylä: Korttelin / Tilan nimi: Tontin n:o / RN:o Jalasjärven kunta Tekninen osasto Ympäristötoimi Kirkkotie 4, PL 12 61601 Jalasjärvi SELVITYS KIINTEISTÖN JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ 1. KIINTEISTÖN OMISTAJAN/HALTIJAN TIEDOT : : virka-aikana: Sähköpostiosoite:

Lisätiedot

JÄTEVESI-INFO SÄKYLÄ ETELÄ-SATAKUNNAN YMPÄRISTÖTOIMISTO & PYHÄJÄRVI-INSTITUUTTI

JÄTEVESI-INFO SÄKYLÄ ETELÄ-SATAKUNNAN YMPÄRISTÖTOIMISTO & PYHÄJÄRVI-INSTITUUTTI JÄTEVESI-INFO SÄKYLÄ 13.3.2019 ETELÄ-SATAKUNNAN YMPÄRISTÖTOIMISTO & PYHÄJÄRVI-INSTITUUTTI JÄTEVESI-INFO VESIENSUOJELU, HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVESIEN KÄSITTELYLLE ASETETUT VAATIMUKSET JA MÄÄRÄAJAT, POIKKEAMINEN,

Lisätiedot

Hajajätevesijärjestelmien uudistamistilanne jätevesineuvonnan näkökulmasta. Jätevesineuvonta Keski-Suomessa Hajajätevesiristeily

Hajajätevesijärjestelmien uudistamistilanne jätevesineuvonnan näkökulmasta. Jätevesineuvonta Keski-Suomessa Hajajätevesiristeily Hajajätevesijärjestelmien uudistamistilanne jätevesineuvonnan näkökulmasta Jätevesineuvonta Keski-Suomessa Hajajätevesiristeily 20.-21.11.2018 Jätevesineuvonta Keski-Suomessa - hanke Ympäristöministeriön

Lisätiedot

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE HUOLTOPÄIVÄKIRJA

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE HUOLTOPÄIVÄKIRJA SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE HUOLTOPÄIVÄKIRJA Täytetyt lomakkeet säilytetään kiinteistöllä ja ne esitetään pyydettäessä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Kiinteistön haltija

Lisätiedot

Jätevesienkäsittely kuntoon

Jätevesienkäsittely kuntoon Jätevesienkäsittely kuntoon Eija Säger Hämeen ammattikorkeakoulu Jätevesihuollon kehittäminen Tammelan kunnan hajaasutusalueilla hanke JärviSunnuntai 12.6.2011 Hämeen luontokeskus, Tammela Säädösmuutokset

Lisätiedot

Pyhäjärvi-instituutti ja Satafood kehittämiskeskus ry, JÄNES-hanke Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry, Hämeen haja-apu -hanke

Pyhäjärvi-instituutti ja Satafood kehittämiskeskus ry, JÄNES-hanke Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry, Hämeen haja-apu -hanke 1. Taustaa Jätevesineuvonnan tavoitteena on jakaa puolueetonta ja oikeaa tietoa jätevesien käsittelystä haja-asutusalueilla sekä arvioida tapauskohtaisesti tarvitaanko käsittelyn tehostamistoimia. Asukas

Lisätiedot

LINKKI-hankkeen vuoden 2018 tulokset. Hanna Keinänen LINKKI-seminaari

LINKKI-hankkeen vuoden 2018 tulokset. Hanna Keinänen LINKKI-seminaari LINKKI-hankkeen vuoden 2018 tulokset Hanna Keinänen LINKKI-seminaari 27.3.2019 Kartoitus- ja neuvontakäynnit 2009-2017 2018 2009-2018 Neuvottuja kiinteistöjä 6 792 742 7 534 Neuvottuja kohteita noin 7

Lisätiedot

KAAVATILANNE Asemakaava Ranta-asemakaava Yleiskaava. Muu rakennus, mikä?

KAAVATILANNE Asemakaava Ranta-asemakaava Yleiskaava. Muu rakennus, mikä? SELVITYS SELVITYS NYKYISESTÄ JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ Säilytetään kiinteistöllä! KIINTEISTÖN- OMISTAJAN YHTEYSTIEDOT Nimi Jakeluosoite Postinumero Postitoimipaikka Puhelinnumero KIINTEISTÖ Kaupunginosa/kylä

Lisätiedot

Täytetyt lomakkeet säilytetään kiinteistöllä ja ne esitetään pyydettäessä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Täytetyt lomakkeet säilytetään kiinteistöllä ja ne esitetään pyydettäessä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. NAANTALIN KAUPUNKI SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ HUOLTOPÄIVÄKIRJA Täytetyt lomakkeet säilytetään kiinteistöllä ja ne esitetään pyydettäessä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Kiinteistön haltija

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta Vöyrintie 18, Vöyri

Rakennus- ja ympäristölautakunta Vöyrintie 18, Vöyri VÖYRIN KUNTA Jätevesijärjestelmä Rakennus- ja ympäristölautakunta Vöyrintie 18, 66600 Vöyri selvitys olemassa olevasta järjestelmästä jätevesijärjestelmän uusiminen uusi jätevesijärjestelmä rakennusluvan

Lisätiedot

Selvitys olemassa olevasta jätevesijärjestelmästä

Selvitys olemassa olevasta jätevesijärjestelmästä 1 Selvitys olemassa olevasta jätevesijärjestelmästä järjestelmä vesikäymälällä järjestelmä ainoastaan pesuvesille, ns. harmaavesille järjestelmä muulle jätevedelle (esim. öljypitoiselle vedelle) Omistaja

Lisätiedot

Tervolan kunta Kiinteistökohtainen jätevesien 1 (6) Rakennusvalvonta käsittely ja johtaminen

Tervolan kunta Kiinteistökohtainen jätevesien 1 (6) Rakennusvalvonta käsittely ja johtaminen Tervolan kunta Kiinteistökohtainen jätevesien 1 (6) Hakija Postiosoite Postinumero ja toimipaikka Kylä Tontin pinta-ala Tilan nimi ja RN:o Rakennuspaikan osoite Kaavatilanne: Asemakaava Yleiskaava kaavaa

Lisätiedot

SELVITYS KIINTEISTÖN JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ Liitteitä: kpl

SELVITYS KIINTEISTÖN JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ Liitteitä: kpl Hämeenkyrön kunta, Ympäristönsuojelu Hollitie 7, 39100 HÄMEENKYRÖ Saapumispäivä Käsittely 1(6) SELVITYS KIINTEISTÖN JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ Liitteitä: kpl Selvitys säilytetään kiinteistöllä ja esitetään

Lisätiedot

Pohjavesialueet (I- ja II-luokka, ulkorajan mukaan).

Pohjavesialueet (I- ja II-luokka, ulkorajan mukaan). 1 JOENSUUN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TARKENTAVA SOVELTA- MISKÄYTÄNTÖ HAJA-ASUTUSALUEEN TALOUSJÄTEVESIEN KÄSITTELYÄ KOSKEVAAN LAINSÄÄDÄNTÖÖN Lainsäädäntö ja määräykset: Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Tilan nimi ja RN:o. Onko rakennuspaikka pohjavesialueella kyllä ei omakotitalo rivitalo vapaa-ajan asunto sauna maatilan asuinrakennus

Tilan nimi ja RN:o. Onko rakennuspaikka pohjavesialueella kyllä ei omakotitalo rivitalo vapaa-ajan asunto sauna maatilan asuinrakennus SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ 2007 1. KIINTEISTÖN OMISTAJA Nimi: Osoite: Puhelin kotiin: Puhelin työhön: 2. RAKENNUS- PAIKKA Kiinteistön haltija (jos eri kuin omistaja): Kylä: Rakennuspaikan osoite:

Lisätiedot

Jätevesineuvonnan tiivistelmä 2015

Jätevesineuvonnan tiivistelmä 2015 1. Taustaa Valtion tukemaa jätevesineuvontaa toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 kolmella pilot-alueella. Vuonna 2012 avustusten käyttö laajennettiin kaikkien ELY-keskusten alueelle, pois lukien

Lisätiedot

VAPAUTUSHAKEMUS YLEISEEN VIEMÄRIVERKKOON LIITTYMISESTÄ

VAPAUTUSHAKEMUS YLEISEEN VIEMÄRIVERKKOON LIITTYMISESTÄ VAPAUTUSHAKEMUS YLEISEEN VIEMÄRIVERKKOON LIITTYMISESTÄ Länsirannikon ympäristöyksikkö Vesihuoltolain (119/2001) 11. :n mukainen hakemus 1. Hakijan yhteystiedot 2. Kiinteistön tiedot Nimi Osoite Postitoimipaikka

Lisätiedot

Jätevesineuvonnasta hyötyä vesihuoltolaitoksille

Jätevesineuvonnasta hyötyä vesihuoltolaitoksille Jätevesineuvonnasta hyötyä vesihuoltolaitoksille Nina Pimiä Projektipäällikkö Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jätevesineuvonnan toteutus Tavoitteena on jakaa puolueetonta, oikeaa ja ajantasaista tietoa kiinteistöjen

Lisätiedot

YLEISIMMÄT JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT. JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA JÄNES Henna Ryömä suunnittelija Pyhäjärvi-instituutti

YLEISIMMÄT JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT. JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA JÄNES Henna Ryömä suunnittelija Pyhäjärvi-instituutti YLEISIMMÄT JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA JÄNES Henna Ryömä suunnittelija Pyhäjärvi-instituutti Jätevedet voidaan hoitaa usealla tavalla Kunnan tai yksityisen vesihuoltolaitoksen (osuuskunnan)

Lisätiedot

Jätevesihuollon järjestäminen vesihuoltoverkostojen ulkopuolella

Jätevesihuollon järjestäminen vesihuoltoverkostojen ulkopuolella Jätevesihuollon järjestäminen vesihuoltoverkostojen ulkopuolella Vesihuoltoseminaari 22.10.2015 Satu Heino, KVVY ry Esityksen sisältö Vesihuollon nykytila haja asutusalueella Pirkanmaan Haja apu hankkeiden

Lisätiedot

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU 2014-hankkeen loppuraportti

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU 2014-hankkeen loppuraportti HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA HAKKU 24-hankkeen loppuraportti Hanna Sarkki 25 Sisällys. Yleistä neuvontahankkeesta... 3 2. Hankkeen suunnittelu, RAHOITUS ja hallinnointi... 3 3. Hankkeen jätevesineuvojat

Lisätiedot

SELVITYS KIINTEISTÖN JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ KUNTA

SELVITYS KIINTEISTÖN JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ KUNTA K A I N U U N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Kainuun kunnat SELVITYS KIINTEISTÖN JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ KUNTA Selvitys tulee tehdä 1.1.2006 mennessä (kiinteistöt joissa ei ole vesikäymälää 1.1.2008 mennessä)

Lisätiedot

TALOUSJÄTEVESIEN KÄSITTELY VESIHUOLTOLAITOSTEN VIEMÄRIVERKOSTOJEN ULKOPUOLISILLA ALUEILLA (VNA 209/2011)

TALOUSJÄTEVESIEN KÄSITTELY VESIHUOLTOLAITOSTEN VIEMÄRIVERKOSTOJEN ULKOPUOLISILLA ALUEILLA (VNA 209/2011) Huom. Kiinteistöllä säilytettävä TALOUSJÄTEVESIEN KÄSITTELY VESIHUOLTOLAITOSTEN VIEMÄRIVERKOSTOJEN ULKOPUOLISILLA ALUEILLA (VNA 209/2011) Yhteenveto jätevesijärjestelmän suunnitelmasta Uusi jätevesijärjestelmä

Lisätiedot

Tiedosta toimeen. Esimerkkinä jätevesineuvonta

Tiedosta toimeen. Esimerkkinä jätevesineuvonta Tiedosta toimeen Esimerkkinä jätevesineuvonta Minttu Peuraniemi Tvärminne 13.10.2016 Vesivessa ja sakokaivo Vesilaki 1960-luvulla: Jos vesikäymälä, tarvitaan sakokaivo Kuntien määräykset ja käytännöt vaativat

Lisätiedot

JÄTEVESINEUVONTA. - Miten tietoa jalkautetaan. Minttu Peuraniemi Ojasta allikkoon vai jätteestä resurssiksi -seminaari 23.1.2013

JÄTEVESINEUVONTA. - Miten tietoa jalkautetaan. Minttu Peuraniemi Ojasta allikkoon vai jätteestä resurssiksi -seminaari 23.1.2013 JÄTEVESINEUVONTA - Miten tietoa jalkautetaan Minttu Peuraniemi Ojasta allikkoon vai jätteestä resurssiksi -seminaari 23.1.2013 Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Tavoitteet: vesiensuojelun, ympäristönsuojelun

Lisätiedot

Jätevesineuvonnan tiivistelmä 2017

Jätevesineuvonnan tiivistelmä 2017 1. Taustaa Valtion tukemaa jätevesineuvontaa toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 kolmella pilot-alueella. Vuonna 2012 avustusten käyttö laajennettiin kaikkien ELY-keskusten alueelle ja muutamia

Lisätiedot

Jätevesineuvonnan järjestäminen ja jätevesiasetuksen toimeenpanon edistäminen

Jätevesineuvonnan järjestäminen ja jätevesiasetuksen toimeenpanon edistäminen Jätevesineuvonnan järjestäminen ja jätevesiasetuksen toimeenpanon edistäminen Erkki Santala, Suomen ympäristökeskus Lammin ympäristönsuojelupäivät, Jätevesineuvonnan rooli - yleistä Tarjota puolueetonta,

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn järjestäminen

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn järjestäminen Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn järjestäminen Hajatko Tietoa jätevesien käsittelyn järjestämiseen haja-asutusalueella Projektikoodi: A30072 Hajatko - hanke Hankkeen käytännön järjestelyistä vastaa

Lisätiedot

Jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2018 Loppuraportti

Jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2018 Loppuraportti Loppuraportti 1 (21) Jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2018 Loppuraportti Mirja Hurskainen Loppuraportti 2 (21) Sisällys 1 Yleistä hankkeesta 3 1.1 Hankkeen rahoitus 3 1.2 Hankkeen kulut 3 1.3 Hankkeen suunnittelu

Lisätiedot

NEUVO-hajajätevesien neuvontahanke

NEUVO-hajajätevesien neuvontahanke NEUVO-hajajätevesien neuvontahanke Hankkeen sisältö ja toteutus Hanketta hallinnoi Kymijoen vesi ja ympäristö ry Hankkeessa toimii projektipäällikkö ja neljä jätevesineuvojaa, toimipisteet ovat Kouvolassa,

Lisätiedot

Jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2017 Loppuraportti

Jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2017 Loppuraportti Loppuraportti 1 (21) Jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2017 Loppuraportti Tuija Manerus Loppuraportti 2 (21) Sisällys 1 Yleistä hankkeesta 3 1.1 Hankkeen rahoitus 3 1.2 Hankkeen kulut 3 1.3 Hankkeen suunnittelu

Lisätiedot

HYVÄ JÄTEVEDEN KÄSITTELY HAJA-ASUTUSALUEILLA - lainsäädännön vaatimukset ja toteutus

HYVÄ JÄTEVEDEN KÄSITTELY HAJA-ASUTUSALUEILLA - lainsäädännön vaatimukset ja toteutus HYVÄ JÄTEVEDEN KÄSITTELY HAJA-ASUTUSALUEILLA - lainsäädännön vaatimukset ja toteutus Minttu Peuraniemi, 19.9.2012 www.luvy.fi Aatteellinen yhdistys aatteellista toimintaa ja sitä tukevaa liiketoimintaa

Lisätiedot

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU 2013-hankkeen loppuraportti

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU 2013-hankkeen loppuraportti HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA HAKKU 3-hankkeen loppuraportti Hanna Sarkki 4 Sisällys. Yleistä neuvontahankkeesta... 3. Hankkeen suunnittelu, RAHOITUS ja hallinnointi... 3 3. Hankkeen jätevesineuvojat

Lisätiedot

JÄTEVESIEN KÄSITTELY VIEMÄRIVERKOSTOJEN ULKOPUOLISILLA ALUEILLA. Vs. ympäristösihteeri Satu Ala-Könni puh. 2413 4260 (ma-ti, pe) gsm 050 386 4625

JÄTEVESIEN KÄSITTELY VIEMÄRIVERKOSTOJEN ULKOPUOLISILLA ALUEILLA. Vs. ympäristösihteeri Satu Ala-Könni puh. 2413 4260 (ma-ti, pe) gsm 050 386 4625 1 JÄTEVESIEN KÄSITTELY VIEMÄRIVERKOSTOJEN ULKOPUOLISILLA ALUEILLA Vs. ympäristösihteeri Satu Ala-Könni puh. 2413 4260 (ma-ti, pe) gsm 050 386 4625 2 TAUSTAA Jäteveden sisältämästä fosforista 50% tulee

Lisätiedot

JÄTEVESINEUVONTA. - Pelkkää P***AA? Minttu Peuraniemi, Elämää vedestä, 5.11.2012

JÄTEVESINEUVONTA. - Pelkkää P***AA? Minttu Peuraniemi, Elämää vedestä, 5.11.2012 JÄTEVESINEUVONTA - Pelkkää P***AA? Minttu Peuraniemi, Elämää vedestä, 5.11.2012 Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Tavoitteet: vesiensuojelun, ympäristönsuojelun ja ympäristöterveyden edistäminen Jäsenet:

Lisätiedot

Kainuun jätevesi-hanke Loppuraportti 1.4.2012 31.3.2013

Kainuun jätevesi-hanke Loppuraportti 1.4.2012 31.3.2013 Kainuun jätevesi-hanke Loppuraportti 1.4.2012 31.3.2013 Sisällys 1 JOHDANTO... 1 1.1 Yleistä... 1 1.2 Kainuun tilanne... 2 2 YHTEENVETO... 4 3 KAINUUN JÄTEVESI-HANKE... 5 3.1 Hankkeen rahoitus... 5 3.2

Lisätiedot

ERITYISALUEIDEN JÄTEVESIHAASTEET

ERITYISALUEIDEN JÄTEVESIHAASTEET 1 ERITYISALUEIDEN JÄTEVESIHAASTEET - Käytännön kokemuksia kartoitus- ja neuvontakäynneiltä Minttu Peuraniemi Kuka vie hajajätevesivalssia? -seminaari 15.11.2010 2 TAUSTA Hankkeen keskeisiä painopisteitä

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN. 2 LUKU: Jätevedet

KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN. 2 LUKU: Jätevedet KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN YMPA RISTO NSUOJELUMA A RA YKSET 2 LUKU: Jätevedet Sisällys 2. LUKU: JÄTEVEDET... 3 3 Jätevesien käsittely viemäriverkoston ulkopuolella... 3 1. Jätevesien

Lisätiedot

Haja-asutusalueen jätevesi-ilta

Haja-asutusalueen jätevesi-ilta Haja-asutusalueen jätevesi-ilta Marttila 7.12.2011 Jonna Hostikka Lainsäädäntöä Vesihuoltolaki (119/2001) Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella olevan kiinteistön on liityttävä laitoksen viemäriverkostoon

Lisätiedot

Vapautusta haetaan: Vesijohtoon liittymisestä Jätevesiviemäriin liittymisestä Hulevesiviemäriin liittymisestä

Vapautusta haetaan: Vesijohtoon liittymisestä Jätevesiviemäriin liittymisestä Hulevesiviemäriin liittymisestä KOILLIS-LAPIN Vapautushakemus vesihuoltolaitoksen YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO vesijohtoon ja viemäriin liittämisvelvollisuudesta YMPÄRISTÖNSUOJELU (Laki vesihuoltolain muuttamisesta 681/2014 11 ) KEMIJÄRVI

Lisätiedot

Liittämisvelvollisuus jätevesiviemäriin - Vesihuoltolaki: minkälaisista tapauksista on kysytty

Liittämisvelvollisuus jätevesiviemäriin - Vesihuoltolaki: minkälaisista tapauksista on kysytty Haja-asutuksen jätevesineuvojien koulutusohjelma - lakipäivä SYKE 7.5.2018 Liittämisvelvollisuus jätevesiviemäriin - Vesihuoltolaki: minkälaisista tapauksista on kysytty Lainsäädäntöneuvos Pekka Kemppainen

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Vesiosuuskuntaseminaari 27.9.2008 1 Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Vesien- ja ympäristönsuojelu, ympäristöterveys Vesi- ja elintarvikelaboratorio Tutkimus, neuvonta, julkaisutoiminta Jäsenet vesien

Lisätiedot

OMAKOTILIITON LAUSUNTO

OMAKOTILIITON LAUSUNTO OMAKOTILIITON LAUSUNTO Lausuntopyyntö/asiantuntijakutsu Ympäristövaliokunta ti 20.9.2016 klo 10.00 HE 128/2016 vp (jätevesi) SISÄLTÖ Kohdat, joissa sääntely selkiytyy Kehittämiskohteet Omakotiliiton esitykset

Lisätiedot

Jätevesien käsittelysuositukset viemäröimättömällä alueella Janakkalan kunnassa

Jätevesien käsittelysuositukset viemäröimättömällä alueella Janakkalan kunnassa 6.6.2008 Jätevesien käsittelysuositukset viemäröimättömällä alueella Janakkalan kunnassa Haja-asutusalueen jätevesienkäsittelyä ohjaavat ympäristönsuojelulaki (86/2000), valtioneuvostonasetus talousjätevesien

Lisätiedot

Seinäjoen lausunto koskien HE 128/2016 vp Hallituksen esitys laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta, hajajätevedet

Seinäjoen lausunto koskien HE 128/2016 vp Hallituksen esitys laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta, hajajätevedet Seinäjoen lausunto koskien HE 128/2016 vp Hallituksen esitys laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta, hajajätevedet Hanna Latva-Kiskola Seinäjoen kaupunki ympäristötarkastaja 5.10.2016 Iso kiitos, että

Lisätiedot

KARKKILAN RAKENNUSVALVONTA MENOSSA MUKANA HAJAJÄTEVESIVIIKOLLA

KARKKILAN RAKENNUSVALVONTA MENOSSA MUKANA HAJAJÄTEVESIVIIKOLLA KARKKILAN RAKENNUSVALVONTA MENOSSA MUKANA HAJAJÄTEVESIVIIKOLLA Valtakunnallista hajajätevesiviikkoa vietetään 24.-30.4. Kesäsesonki kutsuu, kevät ja kesä ovat rakentamisen aikaa. Hajajätevesiviikko kannustaa

Lisätiedot

JÄTEVESITIEDOTE. Ketä jätevesien käsittelyvelvollisuus koskee? Milloin jätevesijärjestelmää on tehostettava tai uusittava?

JÄTEVESITIEDOTE. Ketä jätevesien käsittelyvelvollisuus koskee? Milloin jätevesijärjestelmää on tehostettava tai uusittava? Ketä jätevesien käsittelyvelvollisuus koskee? Milloin jätevesijärjestelmää on tehostettava tai uusittava? JÄTEVESITIEDOTE Tämä jätevesitiedote on tarkoitettu Sinulle, joka haluat saada puolueetonta ja

Lisätiedot

Satavesi - ohjelma Eurajoki-Lapinjoki vesistöalueryhmän kokous Säkylän kunnanvirasto

Satavesi - ohjelma Eurajoki-Lapinjoki vesistöalueryhmän kokous Säkylän kunnanvirasto Satavesi - ohjelma Eurajoki-Lapinjoki vesistöalueryhmän kokous Säkylän kunnanvirasto 11.10.2011 Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn suunnittelu- ja neuvontahanke 2010-2011 Hannu Mattila Projektineuvoja

Lisätiedot

Sivu 1. MRL-lupa nro:

Sivu 1. MRL-lupa nro: Sivu 1 Mikkelin seudun 2012 Selvitys ypäristöpalvelut jätevesijärjestelästä PL 167 50101 Mikkeli Käsittelytiedot: JV-kanta nro: LIMS-kohde nro: Täyttöohjeet takasivulla MRL-lupa nro: 1. RAKENNUS- Kunta

Lisätiedot

Haja-asutusalueen jätevesien käsittelyn vaatimukset

Haja-asutusalueen jätevesien käsittelyn vaatimukset Haja-asutusalueen jätevesien käsittelyn vaatimukset Pohjois-Espoon asukasfoorumi Ruskatalon auditorio, Kalajärvi, 28.10.2010 Ilppo Kajaste / Espoon kaupungin ympäristökeskus Haja-asutusalueen jätevesien

Lisätiedot

Kiinteistölle on osoitenumerokyltti: kyllä ei (Viranomainen täyttää)

Kiinteistölle on osoitenumerokyltti: kyllä ei (Viranomainen täyttää) KIINTEISTÖTIETOJEN ILMOITUSLOMAKE / HAJA-ASUTUSALUE 1 / 5 KIINTEISTÖN (MAA-ALUEEN) TIEDOT, 1 TONTTI / LOMAKE Kiinteistötunnus: 831- Katuosoite: Kiinteistölle on osoitenumerokyltti: kyllä ei (Viranomainen

Lisätiedot

HAJA-ASUTUSALUEIDEN JÄTEVESINEUVONTAHANKE. Väliraportti III ( )

HAJA-ASUTUSALUEIDEN JÄTEVESINEUVONTAHANKE. Väliraportti III ( ) HAJA-ASUTUSALUEIDEN JÄTEVESINEUVONTAHANKE Väliraportti III 24.3.2015 (1.3.2014-28.2.2015) Sisällysluettelo 1. Yleistä neuvontahankkeesta... 3 1.1 Hankkeen rahoitus... 3 2. Hankkeen organisaatio, työntekijät

Lisätiedot

TERVETULOA MR PIPE SERVICE FINLAND OY 1

TERVETULOA MR PIPE SERVICE FINLAND OY 1 TERVETULOA MR PIPE SERVICE FINLAND OY 1 JÄTEVEDEN KÄSITTELY Tiivistelmä: Asetus talousjätevesien käsittely vesihuoltolaitosten viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla MR PIPE SERVICE FINLAND OY 2 1.

Lisätiedot

Rakennuksen haltijan nimi ja yhteystiedot (jos eri kuin omistaja): Tilan nimi ja Rn:o / Kortteli ja tontin nro: henkilöä

Rakennuksen haltijan nimi ja yhteystiedot (jos eri kuin omistaja): Tilan nimi ja Rn:o / Kortteli ja tontin nro: henkilöä Säilytettävä kiinteistöllä, esitetään viranoaiselle tarvittaessa RAKENNUKSEN OMISTAJA Nii: Osoite: JÄTEVESIJÄRJESTELMÄN SELVITYS Puhelin koti/työ: Rakennuksen haltijan nii ja yhteystiedot (jos eri kuin

Lisätiedot

LOHJAN RAKENNUSVALVONNAN JÄTEVESI-INFO

LOHJAN RAKENNUSVALVONNAN JÄTEVESI-INFO LOHJAN RAKENNUSVALVONNAN JÄTEVESI-INFO 29.8.2019 * kaikki rakennuksessa vakituisesti kirjoilla olevat koskee vain vakituisia asuntoja * ** *** https://www.ymparisto.fi/fi-fi/rakentaminen/rakennushanke/talotekniset_jarjestelmat_lvi/kiinteiston_jatevesien_kasittely

Lisätiedot

Haja-asutusalueen jätevesineuvontahanke Pohjois-Pohjanmaalla Jatkorahoitusta on haettu

Haja-asutusalueen jätevesineuvontahanke Pohjois-Pohjanmaalla Jatkorahoitusta on haettu Haja-asutusalueen jätevesineuvontahanke Pohjois-Pohjanmaalla 2015-16 1.6.2015-31.5.2016 Jatkorahoitusta on haettu Hankkeen palvelut Hanke tarjoaa järjestöille ja kerhoille yms. mahdollisuuden saada maksuton

Lisätiedot

haja-asutusalueella asutusalueella Asukaskoulutus Satu Heino -hanke Kuva: Satu Heino

haja-asutusalueella asutusalueella Asukaskoulutus Satu Heino -hanke Kuva: Satu Heino Jätevesien käsittely k haja-asutusalueella asutusalueella Asukaskoulutus Satu Heino Järkeä jätevedenkäsittelyyn -hanke 2 Kuva: Satu Heino 1 Kuva: Satu Heino Mitä kuormittavaa jätevesi j sisält ltää? 4

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevedet

Haja-asutuksen jätevedet Mitä tässä on? Itämeri-haasteen hajakuormitusseminaari, Turku 28.11.2011 - Petri Huovila ONGELMANA a) hajakuormitus = monta pistekuormittajaa, pellot ja metsät VAI b) suuret pistekuormittajat? - Helsinki,

Lisätiedot

Harmaan jäteveden käsittely. Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus

Harmaan jäteveden käsittely. Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus Harmaan jäteveden käsittely Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus 12.5.2017 Jätevesijakeiden erottelun periaate Jätevesijakeiden erottelu on useassa tapauksessa yksinkertaisin

Lisätiedot

Harmaiden jätevesien käsittely ja kaksoisviemäröinti. Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus

Harmaiden jätevesien käsittely ja kaksoisviemäröinti. Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus Harmaiden jätevesien käsittely ja kaksoisviemäröinti Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus 17.5.2018 Jätevesijakeiden erottelun periaate Jätevesijakeiden erottelu on useassa

Lisätiedot

WehoSeptic. Jäteveden maapuhdistamot

WehoSeptic. Jäteveden maapuhdistamot WehoSeptic Jäteveden maapuhdistamot Omakotitalon asumisjätevesien puhdistusratkaisut Maasuodatus Jätevesi esikäsitellään 3 -osaisessa saostussäiliössä, jossa erotellaan kiintoaineet ja rasva. Erottelua

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevedet Länsi-Uudellamaalla

Haja-asutuksen jätevedet Länsi-Uudellamaalla Haja-asutuksen jätevedet Länsi-Uudellamaalla LINKKI-hankkeen tulokset 2014 Karolina Örnmark ja Virve Ståhl Jätevesiseminaari 23.3.2015 Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Tavoitteet: vesiensuojelun, ympäristönsuojelun

Lisätiedot

Jätevesiremonttitutkimus haja-asutusalueen omakotitaloille ja kesämökeille. Heinäkuu 2018

Jätevesiremonttitutkimus haja-asutusalueen omakotitaloille ja kesämökeille. Heinäkuu 2018 Jätevesiremonttitutkimus haja-asutusalueen omakotitaloille ja kesämökeille Heinäkuu 2018 Tutkimuksen taustatiedot 10 monivalintakysymystä 1. Asuinalue, 2. Tietous jätevedenkäsittelyn lainsäädännöstä, 3.

Lisätiedot

jätevesien käsittely Antti Heinonen Insinööritoimisto HYS Oy 14.10.2009

jätevesien käsittely Antti Heinonen Insinööritoimisto HYS Oy 14.10.2009 Kiinteistökohtainen jätevesien käsittely Antti Heinonen Insinööritoimisto HYS Oy 14.10.2009 Jätevesien käsittelyn järjestäminen....on varmasti talouden yksi suurimmista hankinnoista..ei ole mikään heräteostos..kannattaa

Lisätiedot

Jätevesien käsittely kuntoon. Täytä vaatimukset haja-asutuksen jätevesien käsittelystä 15.3.2016 mennessä

Jätevesien käsittely kuntoon. Täytä vaatimukset haja-asutuksen jätevesien käsittelystä 15.3.2016 mennessä Jätevesien käsittely kuntoon Täytä vaatimukset haja-asutuksen jätevesien käsittelystä 15.3.2016 mennessä Ympäristötarkastaja Sirpa Viholainen 28.5.2011 Vauhtia jätevesien käsittelyyn Kaikissa kiinteistöissä

Lisätiedot

Kuntalaisten ja vapaa-ajan asukkaiden infotilaisuus Markku Maikkola Tekninen johtaja Hailuodon kunta

Kuntalaisten ja vapaa-ajan asukkaiden infotilaisuus Markku Maikkola Tekninen johtaja Hailuodon kunta Kuntalaisten ja vapaa-ajan asukkaiden infotilaisuus 10.6.2017. Markku Maikkola Tekninen johtaja Hailuodon kunta - Kiinteistön rakennuslupa on myönnetty vuonna 2004 tai sen jälkeen. - Kiinteistö liitetään

Lisätiedot

Kesärannan ranta-asemakaavaalueen

Kesärannan ranta-asemakaavaalueen S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A STORA ENSO OYJ Kesärannan ranta-asemakaavaalueen vesihuolto Selostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P24308 Selostus 1 (6) Määttä Päivi Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

Miten onnistun jätevesijärjestelmän valinnassa?

Miten onnistun jätevesijärjestelmän valinnassa? Miten onnistun jätevesijärjestelmän valinnassa? Jätevedenkäsittelyn perusteet ja järjestelmien toimivuus Satu Heino Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry Asetus talousjätevesien käsittelystä Oman

Lisätiedot

Jätevesineuvonta Keski- Suomessa Loppuraportti

Jätevesineuvonta Keski- Suomessa Loppuraportti Loppuraportti 1 (21) Jätevesineuvonta Keski- Suomessa 2016-2017 Loppuraportti Tuija Manerus Loppuraportti 2 (21) Sisällys 1 Yleistä hankkeesta 3 1.1 Hankkeen rahoitus 3 1.2 Hankkeen kulut 3 1.3 Hankkeen

Lisätiedot

JÄNES III Jätevesineuvontaa Satakunnassa III. Väliraportti

JÄNES III Jätevesineuvontaa Satakunnassa III. Väliraportti JÄNES III Jätevesineuvontaa Satakunnassa III Väliraportti 7.. 3.8.04 SISÄLLYSLUETTELO JÄNES III JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA III -HANKE.... Tausta.... Tavoitteet....3 Organisaatio ja yhteistyötahot...

Lisätiedot

Ajankohtaista Pyhäjärvi-instituutti

Ajankohtaista Pyhäjärvi-instituutti Ajankohtaista Pyhäjärvi-instituutti 1 Luotettavat tulokset vesistöjen kuormituksen vähentämisessä ja seurannassa 30.06.2014, EAKR-ohjelma, Varsinais- Suomen liitto LSVSY kumppani Kohdealue Yläneenjoki

Lisätiedot

Jätevesiremonttitutkimus haja-asutusalueen omakotitaloille ja kesämökeille. Kesäkuu 2017

Jätevesiremonttitutkimus haja-asutusalueen omakotitaloille ja kesämökeille. Kesäkuu 2017 Jätevesiremonttitutkimus haja-asutusalueen omakotitaloille ja kesämökeille Kesäkuu 2017 Tutkimuksen taustatiedot 10 monivalintakysymystä 1. Asuinalue, 2. Tietous jätevedenkäsittelyn lainsäädännöstä, 3.

Lisätiedot

Selvitys haja-asutusalueiden jätevedenkäsittelyn toimeenpanon tilanteesta 2015. Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus 5.10.2015

Selvitys haja-asutusalueiden jätevedenkäsittelyn toimeenpanon tilanteesta 2015. Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus 5.10.2015 Selvitys haja-asutusalueiden jätevedenkäsittelyn toimeenpanon tilanteesta 2015 Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus 5.10.2015 Sisällys 1. Tausta ja toimeksianto... 3 1.1 Aiemmin tehtyjä selvityksiä...

Lisätiedot