Scrum-pikaopas tuoteomistajalle Karoliina Luoto Codento Oy CC Flickr d26b73

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Scrum-pikaopas tuoteomistajalle Karoliina Luoto Codento Oy CC Flickr d26b73"

Transkriptio

1 Scrum-pikaopas tuoteomistajalle Karoliina Luoto Codento Oy 2017 CC Flickr d26b73

2 Scrum-pikaopas tuoteomistajalle 2 Karoliina Luoto Codento Oy helmikuu 2017 Tuoteomistajan pikaopas uusimpaan Scrum-versioon Tämä pikaopas perustuu uusimpaan, heinäkuussa 2016 päivitettyyn ja syksyllä suomennettuun Scrum-versioon. Kirjoittaja Karoliina Luoto on osallistunut suomennostyöhön. Scrum on ketterä viitekehys, joka on tarkoitettu monimutkaisten, liiketoimintakriittisten järjestelmien kehittämiseen. Monesti Scrum on parhaimmillaan projektivaiheessa, kun tuntemattomia tekijöitä on paljon. Tämä pikaopas vetää yhteen Scrumin tärkeimmät elementit erityisesti tuoteomistajan (product owner) näkökulmasta. Lähteenä on suomenkielinen Scrum-opas: CC Flickr d26b73 Creative Commonsin lisenssi Nimeä-JaaSamoin. Lisenssi on ladattavissa osoitteesta

3 Tuoteomistaja ja Scrum Scrum on tehty kehitystiimin lähtökohdista, joten tuoteomistajan rooli kaipaa erityistä huomiota 3 Mitä tuoteomistajan kannattaa huomata Scrumista? Scrum on lähtökohdiltaan kehitystiimikeskeinen. Niinpä se jättää kuvaamatta tärkeimmän osan tuoteomistajan työtä: kehitettävän tuotteen tai palvelun vision ohjaamisen siitä huolehtimisen, että tuotteesta tulee toteutetuksi tarvittu laajuus vaaditussa aikataulussa käyttäjäpalautteen hankkimisen siitä, mikä kehitettävässä järjestelmässä on arvokkainta ohjausryhmien ja muiden päätöksentekijöiden osallistamisen päätöksentekoon. Näihin tehtäviin on etsittävä työkalut Scrum-oppaan ulkopuolelta. Scrum kuitenkin kuvaa hyvin, miten tuoteomistaja toimii kehitystiimin kanssa. Scrum on kehitetty erityisesti tuotefirmojen omaan kehitykseen. On kuitenkin paljon myös tilaaja-toimittaja -projekteja, joissa tuoteomistaja on tilaajan organisaatiossa ja kehitystiimi sekä Scrummaster toimittajan puolelta. Tällöin yhtenäisen Scrum-tiimin ihannetta haastaa tilaajan ja toimittajan välinen sopimussuhde ja taloudelliset intressit. Haaste ratkaistaan yleensä erottamalla laskutus ja asiakassuhteen hallinta Scrum-tiimin ulkopuolelle. Käytännössä tuoteomistaja kuitenkin joutuu olemaan myös näiden asioiden kanssa jonkin verran tekemisissä. Kehitystiimin toiminnassakaan Scrum ei ole tyhjentävä menetelmä. Se on kevyt viitekehys, jonka sisällä on jatkuvasti etsittävä käytännön toimintatapoja kehitysarjen hallitsemiseen. Ei ole tyhjä sanonta, että Scrum on helppo oppia, mutta haastavaa hallita.

4 Scrumin arvot (lisätty Scrumiin 07/2016) 4 Onnistuminen Scrumissa perustuu sille, miten hyvin tiimi omaksuu sen keskeiset arvot:! " # $ Karoliina Luoto % Sitoutuminen Yksilöt sitoutuvat henkilökohtaisesti Scrumtiimin tavoitteisiin Rohkeus Scrum-tiimin jäsenillä on rohkeutta toimia oikein ja työstää vaikeita ongelmia Keskittyminen Kaikki keskittyvät sprintin työhön ja Scrumtiimin tavoitteisiin Avoimuus Koko kehitysyhteisö sopii avoimuudesta liittyen kaikkeen työhön ja sen ongelmiin Kunnioitus Scrum-tiimin jäsenet kunnioittavat toisiaan kyvykkäinä ja itsenäisinä ihmisinä

5 Scrumin periaatteet Tärkeimmät periaatteet ovat: 5 & Läpinäkyvyys eli merkittävien asioiden tekeminen havaittaviksi niille, jotka vastaavat lopputuloksesta. Esimerkiksi yhteinen sanasto tärkeille asioille sekä tiimin ja työn hyväksyjien yhteinen määritelmä sille, millainen valmis ominaisuus on (valmiin määritelmä, definition of done ). ' Tarkastelu eli sen havainnoiminen, miten työ etenee ja millaisia poikkeamia tässä on. ( Sopeuttaminen eli muutoksista päättäminen läpinäkyvyyden ja tarkastelun pohjalta.

6 1. Scrum-tiimi Itseohjautuvia, monitaitoisia ja omavaraisuuteen pyrkiviä 6 $ Scrum-tiimiin kuuluvat: 1.1 Tuoteomistaja 1.2 Kehitystiimi 1.3 Scrummaster Scrum-tiimit ovat itseohjautuvia ja monitaitoisia. Ne päättävät itse, kuinka työnsä tekevät sekä pyrkivät omavaraisuuteen ja siihen, että mikään tärkeä taito ei ole vain yhden tiimin jäsenen hallussa. Lyhyen tähtäimen tehokkuuden sijaan pyritään joustavuuteen, luovuuteen ja kestävyyteen. CC Flickr University of the Fraser Valley Scrum-tiimi kehittää ja toimittaa järjestelmästä tuoteversioita usein ja edellisten versioiden pohjalle rakentaen. Samalla maksimoidaan mahdollisuus palautteeseen hyväksyjiltä ja käyttäjiltä.

7 1.1 Tuoteomistaja Tuoteomistajan rooli on Scrumin pullonkaula 7 ) Tuoteomistaja vastaa siitä, että järjestelmälle saadaan isoin mahdollinen arvo. Tuoteomistaja on vastuussa siitä, että kehitettävälle järjestelmälle saadaan isoin mahdollinen arvo liiketoiminnan ja järjestelmän käyttäjien kannalta. Tuoteomistaja vastaa myös tuotteen kehitysjonon hallinnasta. Hän kuvaa mahdollisimman ymmärrettävästi ja läpinäkyvästi, millaisia ominaisuuksia järjestelmään pitää kehittää. Hän pitää nämä potentiaaliset ominaisuudet keskenään tärkeysjärjestyksessä. Selkeän kehitysjonon avulla kehitystiimi tietää aina, minkä tehtävän voi tehdä seuraavaksi. Tuoteomistaja voi tehdä nämä työt itse tai pyytää kehitystiimiä tekemään ne. Joka tapauksessa tuoteomistaja on vastuussa siitä, miten ne tulevat tehdyksi. Scrumin mukaan tuoteomistaja on yksi henkilö, ei komitea. Käytännössä tätä sääntöä joskus rikotaan jakamalla työt esimerkiksi kahden hengen kesken toisaalta projektin viestintään ja hallintoon, toisaalta ja kehitystiimin kanssa toimimiseen. Vaarana on rikkinäisen puhelimen ilmiö, jota saa minimoitua erittäin aktiivisella kommunikoinnilla. Scrum-opas sanoo: Tuoteomistajan työn onnistumiseksi koko organisaation tulee kunnioittaa hänen päätöksiään. Tuoteomistajan päätökset ovat nähtävillä tuotteen kehitysjonon sisällössä ja järjestyksessä. Kenelläkään muulla henkilöllä ei ole oikeutta käskeä kehitystiimiä työskentelemään muiden kuin tuoteomistajan asettamien vaatimusten parissa, eikä kehitystiimin tule myöskään reagoida tällaisiin pyyntöihin. Scrum käsittelee tuoteomistajaa itsevaltiaana ja viimeisenä päätöksentekijänä, jonka valtuuksia muu organisaatio kunnioittaa. Vastuun ja vallan näkökulma onkin oleellinen. Käytännössä tuoteomistajan on usein projektin menestys varmistaakseen hyödynnettävä ohjausryhmän päätöksiä, projektiyhteisön huomioita ja erityisesti käyttäjäpalautetta päätöksenteossaan, samalla kun kantaa päätöksistään vastuun kehitystiimin suuntaan.

8 1.1 Tuoteomistaja mistä Scrum-opas ei niinkään puhu? Ajankäytön ja parhaan arvon välillä tasapainoilu 8 ) Tuoteomistaja vastaa myös siitä, että projektissa saadaan aikaan tulosta tarvitussa ajassa. Tuoteomistajan rooliin liittyy elintärkeä vastuu, josta Scrum-opas ei juurikaan puhu. Käytännössä tuoteomistaja on nimittäin usein sidosryhmien takuumiehenä sen suhteen, että tarvittava tulos saadaan aikaan säädetyssä ajassa. Tärkeä osa tämän vastuun haltuunottoa on varmistaa, että kehittämiselle on varattu mielekäs aikataulu ja että etenemistahtia seurataan suhteessa koko tuotteen kokonaisuuteen. Tarvitaan siis kokonaiskäsitys tuotteesta jota ollaan työstämässä: Tuotteen kokonaisuuden hahmottaminen esimerkiksi käyttäjätarinakartoituksella tai muulla kattavuuteen pyrkivällä menetelmällä Tuotteen kokoluokan arvioiminen esimerkiksi toimintopisteanalyysillä tai kehittäjien kanssa t-paitakokoluokituksella, ja näiden arvioiden vertaaminen toteutuvaan toteutustahtiin Toiseksi tarvitaan keinoja nopeuttaa arvon tuottamisen tahtia tarvittaessa. Scrumissa ajatellaan, että kestäviä tuloksia ei voi saada aikaan tekemällä töitä näännyttävällä tahdilla tai leikkaamalla laatua. Tiimin kasvattamiseenkin liittyy ongelmia. Sen sijaan ratkaisuja etsitään miettimällä asioita fiksummin: Käyttäjätutkimus: Mikä on se mahdollisimman yksinkertainen ominaisuuksien yhdistelmä, joka jo toisi asiakkaille ilahduttavan paljon arvoa? ( Minimum viable product tai jopa minimum lovable product.) Julkaistaan tämä ensin. Ominaisuuksien painottaminen: Mitä ominaisuuksia käyttää suurin osa käyttäjistä? Minkä parissa he kuluttavat eniten aikaa? Keskitetään hiomistyö näihin ominaisuuksiin ja etsitään muissa yksinkertaisempia ratkaisuja.

9 Tuoteomistaja tarvitsee käytännön välineitä tuotteen kokonaisuuden hahmottamiseen sekä tuotekokonaisuuden etenemisen arvioimiseen.

10 1.2 Kehitystiimi Ymmärtää, millaisia vaihtoehtoja tuotteen kehittämiseen on olemassa 10 $ Kehitystiimi vastaa siitä, että jokaisessa sprintissä saadaan julkaisukelpoinen tuoteversio. Kehitystiimi on Scrum-tiimi ilman tuoteomistajaa ja Scrummasteria. Sen muodostavat ohjelmistokehittäjät. Kehitystiimin vastuulla on saada potentiaalisesti julkaisukelpoinen, valmis tuoteversio aikaan jokaisessa sprintissa. Scrum korostaa kehitystiimin kohdalla samaa itseohjautuvuutta ja monitaitoisuutta kuin Scrum-tiimissäkin, mutta lisäksi erityisesti tarkkojen roolien välttämistä sekä yhteistä vastuuta syntyvästä järjestelmästä. Kehitystiimin koko on 3-9 kehittäjää. Koon suhteen tasapainoillaan toisaalta riittävän kommunikoinnin ja monialaisuuden, toisaalta liian koordinoinnin välillä. Tuoteomistaja pääsee hyödyntämään kehitystiimin teknistä tietotaitoa, kun tehdään päätöksiä siitä, millaisilla ratkaisuilla tuoteominaisuuksia kehitetään. Tuoteomistaja voi pyytää kehitystiimiltä ajatuksia muutamasta erilaajuisesta toteutusvaihtoehdosta ja niistä voidaan yhdessä valita se, joka tuoteomistajan ymmärryksen mukaan tällä hetkellä tyydyttää käyttäjien minimitarpeen. Usein jokaisen ominaisuuden kohdalla kannattaa aloittaa yksinkertaisimmasta mahdollisesta ratkaisusta ja mahdollisesti jatkaa kehittämistä myöhemmin käyttäjäpalautteen pohjalta. Kehitystiimi kantaa vastuun tuotteen teknisestä visiosta eli siitä, että tuotteesta muodostuu mielekäs ja kestävä kokonaisuus. Tuoteomistajan kannattaa kunnioittaa tätä vastuuta ja toisaalta omalla toiminnallaan auttaa kehitystiimiä sen kantamisessa.

11 1.3 Scrummaster Vastaa siitä, että kaikki ymmärtävät ja käyttävät Scrumia. 11 * Scrummaster ei ole projektipäällikkö. Scrummaster vastaa siitä, että kaikki ymmärtävät ja käyttävät Scrumia. Scrummaster on Scrum-tiimin palveleva johtaja, joka auttaa Scrumin käytössä yhtä hyvin niin tuoteomistajaa, kehitystiimiä kuin esimerkiksi ohjausryhmääkin. Erityisesti Scrummaster kannustaa projektiyhteisöä oppimaan jatkuvasti eli tarkastelemaan ja sopeuttamaan toimintaansa. Usein Scrummasterin rooli ymmärretään väärin. Tilanteessa, jossa kehitystiimi on toimittajan tarjoama ja tuoteomistaja on tilaajaorganisaatiosta, Scrummaster ajatellaan usein toimittajan projektipäälliköksi ja toimitusvastuulliseksi. Scrumin mukaan siis Scrummasterin vastuulla on kuitenkin ainoastaan auttaa käyttämään Scrumia. Muista mahdollisista rooleista on sovittava erikseen Scrum-viitekehyksen ulkopuolella. Scrumin mukaisenakin Scrummasterin rooli on erittäin tärkeä. Scrummaster auttaa: Tuoteomistajaa tarjoamalla tekniikoita kehitysjonon hallinnointiin ja järjestämiseen sekä tuotesuunnittelun ymmärtämiseen, fasilitoimalla Scrumin tapahtumia tarvittaessa Kehitystiimiä valmentamalla itseohjautuvuuteen, moniosaamiseen ja toimimaan ympäristöissä, joissa Scrum ei ole vielä täysin käytössä, poistamalla esteitä etenemisen tieltä sekä fasilitoimalla Scrumin tapahtumia tarvittaessa Muuta organisaatiota johtamalla ja valmentamalla päätöksentekijöitä Scrumin käyttöönotossa, suunnittelemalla Scrumin toteutusta organisaatiossa, auttamalla työntekijöitä ja sidosryhmiä ymmärtämään Scrumia ja tuotekehitystä, aiheuttamalla muutoksia, jotka kasvattavat Scrumtiimin tuottavuutta ja työskentelemällä yhdessä mahdollisten muiden Scrummastereiden kanssa Scrumin käytön tehokkuuden parantamiseksi Scrummasterin tehtävä on siis vaativa rooli Scrum-työtavan omaksumisessa ja kehittämisessä. Käytännössä Scrummasteria auttamaan tuodaankin usein siksi ketteryysvalmentajia. Heidän rooliinsa Scrum ei ota kantaa.

12 2. Scrumin tapahtumat Luovat tekemiseen säännöllisyyttä, minimoivat kokousten tarvetta ja mahdollistavat yhdessä oppimisen 12 + Scrum-tapahtumat ovat: 2.1 Sprintti 2.2 Sprintin suunnittelu 2.3 Päiväpalaveri 2.4 Sprintin katselmointi 2.5 Sprintin retrospektiivi Scrumin tapahtumien tärkein tehtävä on mahdollistaa tarkasteleminen ja sopeuttaminen eli yhdessä oppiminen. Jokaisella Scrum-tapahtumalla on oma erityinen rooli, eikä mitään niistä voi jättää pois. Kaikki Scrumin tapahtumat ovat aikarajattuja, eli niillä on maksimipituus, jota ei kuitenkaan ole pakko käyttää kokonaan. CC Flickr Lauris Rubenis Tuoteomistajalle tärkeä tapahtuma on sprintin suunnittelu siksi, että se vaatii työtä kehitysjonon valmistelussa suunnittelukuntoon.

13 2.1 Sprintti Scrumin kehitystyön perusyksikkö 13 % Sprintin aikana tuotetaan valmis, käyttökelpoinen tuoteversio. Sprintti on enintään kuukauden pituinen tai sitä lyhyempi aika, jossa tuotetaan valmiin määritelmän täyttävä, käyttökelpoinen ja potentiaalisesti julkaisukelpoinen versio tuotteesta. Sprinteillä on aina sama pituus, ja uusi sprintti alkaa heti edellisen päätyttyä. Yleensä sprintti keskeytetään vain silloin, kun maailma ympärillä muuttuu lyhyen sprintin aikana niin paljon, ettei sen tavoitteen saavuttaminen enää kannata. Tällöin asiasta päättää tuoteomistaja. Sprintit koostuvat sprintin suunnittelupalaverista, päiväpalaverista, kehitystyöstä sprintin katselmoinnista ja sprintin retrospektiivista. Jokaisella sprintillä on oma sprinttitavoite. Mitä loogisempi ja helpommin kommunikoitava tavoite sprintille saadaan muodostettua, sitä helpompi tavoitetta kohti on työskennellä. Sprintin sisältöä voidaan sen aikana tarkentaa tuoteomistajan ja kehitystiimin välillä sitä mukaa kun siitä opitaan lisää, tai mikäli kohdataan vaikeuksia, toteuttaa esimerkiksi vain osa sprintin tehtävistä. Tavoitetta ei sprintin aikana kuitenkaan muuteta. Sprintin aikana ei myöskään tingitä laatutasosta esimerkiksi muuttamalla valmiin määritelmää.

14 2.2 Sprintin suunnittelu Valmistellaan selkeä työkokonaisuus sprinttiä varten 14 % Sprintin suunnittelussa päätetään sprintin tavoite ja suunnitelma sen toteuttamiseksi. Sprintin aikana toteutettava työ suunnitellaan sprintin suunnittelupalaverissa yhdessä koko Scrum-tiimin kesken. Suunnittelu rajataan Scrumin mukaan enintään kahdeksaan tuntiin kuukauden mittaiselle sprintille, mutta käytännössä yli puolen päivän sprinttisuunnittelut ovat harvinaisia. Scrummaster varmistaa, että sprintti suunnitellaan, osallistujat ymmärtävät tapahtuman tarkoituksen ja tapahtuma pysyy aikarajan sisällä. Sprintin suunnittelussa käsitellään seuraavat asiat: Mitä on mahdollista toimittaa alkavan sprintin tuoteversiossa? Tuoteomistaja ja kehitystiimi keskustelevat ja käyvät läpi seuraavat kehitysjonon kohdat. Koko tiimi työskentelee yhdessä ymmärtääkseen tehtävät. Sen pohjalta muodostetaan sprintin tavoite, joka ohjaa työtä. Kehitystiimi arvioi ja päättää yksin, miten paljon työtä sprinttiin voidaan ottaa. Miten tuoteversion toimittamiseen liittyvä työ voitaisiin toteuttaa? Kehitystiimi suunnittelee itseohjautuvasti, miten sovittu työ toteutetaan valmiiksi tuoteversioksi. Ainakin sprintin ensimmäisten päivien työt pilkotaan enintään päivän kokoisiin paloihin. Tuoteomistaja tai tarvittaessa muutkin henkilöt voivat olla läsnä antamassa tarvittaessa lisää tietoa. Sprinttiin otetut tuotteen kehitysjonon kohdat sekä niiden toteutussuunnitelma on nimeltään sprintin kehitysjono. Sprintin suunnittelun lopussa kehitystiimillä on sprinttitavoite sekä suunnitelma sen toteuttamiseksi, jonka se voi selittää Scrummasterille ja tuoteomistajalle. Scrum-opas korostaa kehitystiimin itsenäistä otetta sprintin sisällön päättämisessä ja toteutustavan suunnittelussa. Keskustelu toteutusvaihtoehdoista on kuitenkin tärkeää myös tuoteomistajalle, mikäli hän ei ole aiemmin kuullut kehittäjien näkemyksiä niistä. Myös kehitystiimille on oleellista kuulla, minkä verran tuoteomistaja näkee että kuhunkin ominaisuuteen kannattaa panostaa. Oleellista kuitenkin on, että tämä keskustelu ei käänny tuoteomistajan saneluksi tai puuttumiseksi kehittäjien työhön, vaan että kehittäjien tekninen asiantuntemus tunnustetaan keskustelussa ja sitä arvostetaan.

15 Sprinttisuunnittelu työllistää tuoteomistajaa Scrumin tapahtumista eniten.

16 2.3 Päiväpalaveri Ei raportointia vaan kommunikointia 16, Enintään 15 min päiväpalaverissa suunnitellaan seuraavat 24 tuntia. Päiväpalaveri on enintään 15 minuutin mittainen tapahtuma, jossa kehitystiimi tahdistaa työnsä ja suunnittelee seuraavat 24 tuntiaan. Käytännössä tiimi tarkastelee edellisen päiväpalaverin jälkeen tehtyä työtä ja ennustaa, mitä voidaan toteuttaa ennen seuraavaa päiväpalaveria. Tekemisiä fokusoidaan suhteessa sprinttitavoitteeseen. Päiväpalaveri pidetään yksinkertaisuuden vuoksi samaan aikaan samassa paikassa. Scrummaster varmistaa, että kehitystiimi pitää päiväpalaverin ja että se pysyy aikarajassa. Kehitystiimin vastuulla on itse päiväpalaverin järjestäminen. Scrum siis sulkee tuoteomistajan päiväpalaverin ulkopuolelle. Käytännössä tätä sääntöä usein rikotaan varsinkin projekteissa, joissa tuoteomistaja ei istu samassa tilassa kehitystiimin kanssa, jotta kommunikaatio saadaan toimimaan. Tällöin pitää kuitenkin olla erityisen tarkkana siitä, että päiväpalaveri säilyy kehitystiimin kommunikointina suunnitelmasta tavoitteen saavuttamiseksi eikä muutu raportoinniksi tuoteomistajalle.

17 2.4 Sprintin katselmointi Katselmoinnissa tarkastellaan kehitettyä tuoteversiota 17 ' Sprintin katselmointi on mahdollisuus visiokeskusteluun Sprintin lopuksi pidetään enintään nelituntinen sprintin katselmointi, jossa tarkastellaan kehitettyä tuoteversiota ja sopeutetaan tarvittaessa jäljellä olevaa tuotteen kehitysjonoa. Sprintin katselmoinnin aikana Scrum-tiimi ja sidosryhmät käyvät läpi yhteistyössä, mitä sprintissä kehitettiin, ja keskustelevat siitä, mitä voitaisiin kehittää seuraavaksi. Keskustelun tavoitteena on ymmärtää, miten tuotteelle ja kehitysponnistukselle saadaan jatkossa paras arvo. Roolitus sprinttikatselmoinnissa menee seuraavasti: Tuoteomistaja selittää mikä osa työstä on valmista ja mikä ei ole valmista Kehitystiimi keskustelee, mikä toteutuksessa meni hyvin, mitä ongelmia se kohtasi ja kuinka ongelmat ratkaistiin Kehitystiimi esittelee valmiin työn ja vastaa tuoteversioon liittyviin kysymyksiin Tuoteomistaja kertoo tuotteen kehitysjonon tilanteen ja arvioi todennäköistä valmistumisajankohtaa perustuen tähänastiseen edistymiseen Koko ryhmä pohtii, mitä voidaan ja kannattaa tehdä seuraavaksi, jotta sprintin katselmointi antaa hyvän pohjan seuraaville sprintin suunnittelupalavereille Tarkistetaan, kuinka markkinatilanne tai tuotteen mahdolliset käyttötavat ovat vaikuttaneet siihen mikä olisi arvokkainta toteuttaa seuraavaksi Tarkistetaan tuotteen julkaisun aikataulu, budjetti, markkinatilanne ja potentiaaliset toiminnallisuudet Sidosryhmät kuten ohjausryhmä osallistuu sen pohtimiseen, mitä kannattaa tehdä seuraavaksi. Erityisesti sidosryhmät tuovat mukanaan tietoa markkinatilanteesta, tuotteen käytöstä sekä aikatauluun ja budjettiin vaikuttavista asioista. Sidosryhmien ja tulevaisuuden suunnittelun rooli sprinttikatselmoinnissa on erityisesti korostunut uusimmissa Scrum-versioissa sidosryhmätyössä. Sidosryhmätyöhön tarvitaan kuitenkin muitakin välineitä, ja nämä ovat tuoteomistajan vastuulla.

18 2.5 Sprintin retrospektiivi Elintärkeä mahdollisuus oppimiseen 18 - Scrum-tiimi tarkastelee sprintin retrospektiivissä toimintaansa ja miten sitä voi parantaa. Sprintin retrospektiivi antaa Scrum-tiimille tilaisuuden tarkastella toimintaansa ja tehdä suunnitelman kehitysprosessin parannuksille, jotka toteutetaan seuraavassa sprintissä. Sprintin retrospektiivi pidetään sprintin katselmoinnin jälkeen ja ennen seuraavan sprintin suunnittelupalaveria. Palaveri rajataan enintään kolmeen tuntiin kuukauden sprintille. Lyhyemmille sprinteille varataan yleensä vähemmän aikaa. Scrummaster varmistaa, että sprintin retrospektiivi pidetään ja että tapahtumaan osallistuvat ymmärtävät sen tarkoituksen. Scrummaster opastaa Scrum-tiimiä pitämään tapahtuman enintään sen aikarajan pituisena. Scrummaster osallistuu retrospektiiviin Scrum-prosessin omistajana. Sprintin retrospektiivin tarkoituksena on: Tarkastella, kuinka edellinen sprintti sujui liittyen ihmisiin, yhteistyöhön, prosessiin ja työkaluihin Tunnistaa asiat, jotka sujuivat hyvin sekä määritellä tärkeimmät parannukset Luoda suunnitelma Scrum-tiimin työskentelytapojen parantamiseksi. Scrummaster kannustaa Scrum-tiimiä parantamaan kehitysprosessiaan ja käytäntöjään Scrum-viitekehyksen puitteissa, jotta seuraavista sprinteistä saadaan tuottavampia ja miellyttävämpiä. Retrospektiivissä Scrum-tiimi myös tarkastelee ja tarvittaessa sopeuttaa valmiin määritelmäänsä kasvattaakseen tuotteen laatua. Sprintin retrospektiivin loppuun mennessä Scrum-tiimi tunnistaa ne prosessin parannukset, jotka se aikoo toteuttaa seuraavan sprintin aikana. Vaikka prosessin parannuksia voidaan toteuttaa milloin tahansa, sprintin retrospektiivi tarjoaa muodollisen tilaisuuden prosessin tarkasteluun ja sopeuttamiseen. Käytännössä retrospektiivi on usein valitettavasti se osa Scrumista, josta ensimmäisenä lipsutaan, koska oppiminen on tukalaa. Se on kuitenkin koko Scrumin ja työn sujumisen ytimessä. Tuoteomistajan kannattaa ehdottomasti olla yhtenä Scrum-tiimin jäsenistä retrospektiiveissä mukana.

19 3. Scrumin tuotokset Lisäävät läpinäkyvyyttä 19. Scrumin tuotoksia ovat: 3.1 Tuotteen kehitysjono 3.2 Edistymisen seuraaminen kohti tavoitetta 3.3 Sprintin kehitysjono 3.4 Sprintin edistymisen seuraaminen 3.5 Tuoteversio 3.6 Tuotosten läpinäkyvyys 3.7 Valmiin määritelmä CC Flickr Amelia Bueno Timón

20 3.1 Tuotteen kehitysjono Lista kaikista muutoksista, jotka toteutetaan tuleviin tuoteversioihin 20 / Kehitysjono on tuoteomistajan tärkein työväline. Tuotteen kehitysjono on paitsi järjestetty lista kaikesta mitä tuotteessa saatetaan tarvita, erityisesti lähde tuotteeseen toteutettaville vaatimuksille ja muutoksille. Tuoteomistaja vastaa tuotteen kehitysjonosta mukaan lukien sen sisältö, saatavuus ja järjestäminen. Tuotteen kehitysjono listaa kaikki ominaisuudet, toiminnot, vaatimukset, parannukset ja korjaukset, jotka tullaan toteuttamaan tuleviin tuoteversioihin. Tuotteen kehitysjonon kohdat sisältävät vähintään kuvauksen, järjestyksen ja työmääräarvion. Tuotteen kehitysjono kehittyy kattavammaksi listaksi, kun tuotetta käytettäessä sen arvo kasvaa ja saadaan palautetta markkinoilta. Vaatimusten muuttuminen ei pääty koskaan. Tuotteen kehitysjono on elävä dokumentti. Muutokset liiketoiminnan vaatimuksissa, markkinoissa ja teknologiassa aiheuttavat muutoksia myös tuotteen kehitysjonoon. Joskus useampi Scrum-tiimi työskentelee saman tuotteen parissa. Tällöin työtä ohjataan yhdellä tuotteen kehitysjonolla, johon voidaan lisätä vaatimusten ryhmittelyä tukeva tunniste. Tuoteomistajan ei kannata suhtautua kehitysjonoon toiveiden tynnyrinä, vaikka sinne kirjataankin mieleen tulevat toiveet tuotteelle. Mieluummin kannattaa jo alusta alkaen ottaa tavoitteeksi saada mahdollisimman paljon kehitysjonosta käyttäjäpalautteen perusteella ei toteuteta luokkaan. Tämä vapauttaa työaikaa niille ominaisuuksille, jotka ovat aidosti tuotteen menestymisen ja käyttäjille tulevan arvon kannalta tärkeitä.

21 Tuotteen kehitysjono on tuoteomistajan tärkein työväline.

22 Tuotteen kehitysjono kehittyy kattavammaksi listaksi, kun tuotetta käytettäessä saadaan palautetta markkinoilta. Vaatimusten muuttuminen ei pääty koskaan.

23 3.1 Tuotteen kehitysjono Alkupuolelta tarkalla tasolla, lopusta karkeampi 23 / Kehitysjonon työstössä tuoteomistaja ja kehitystiimi lisäävät yksityiskohtia kehitysjonoon. Tuotteen kehitysjonon työstäminen tarkoittaa yksityiskohtien, työmääräarvioiden ja kehitysjonon kohtien keskinäisen järjestyksen lisäämistä. Kyseessä on toistuva prosessi, jossa tuoteomistaja ja kehitystiimi lisäävät yhteistyössä yksityiskohtia tuotteen kehitysjonoon. Työstön aikana tuotteen kehitysjonon kohtia katselmoidaan ja arvioidaan. työstönkäytännön toteutuksesta päätetään Scrum-tiimin sisällä. työstöön käytetään yleensä enintään 10 % kehitystiimin kapasiteetista. Tuotteen kehitysjonon kohtia voidaan kuitenkin päivittää milloin tahansa muulloinkin tuoteomistajan päätöksellä. Tuotteen kehitysjonossa korkealle järjestetyt kohdat ovat yleensä selkeämpiä ja yksityiskohtaisempia kuin matalammalle järjestetyt kohdat. Tarkemmat työmääräarviot perustuvat suurempaan selkeyteen ja yksityiskohtien määrään. mitä matalammalla kehitysjonon kohta on, sitä vähemmän siinä yleensä on yksityiskohtia. Seuraavaan sprinttiin valittavat tuotekehitysjonon kohdat tulee työstää niin pieniksi, että kukin yksittäinen kohta voidaan tehdä valmiiksi sprintin loppuun mennessä. Tuotteen kehitysjonon kohtia, jotka kehitystiimi voi saada valmiiksi yhden sprintin aikana, kutsutaan sprintin suunnittelupalaverissa valmistelluksi sprinttiin valintaan. Kehitystiimi vastaa kaikista työmääräarvioista, mutta tuoteomistaja vastaa siitä, että kehitysjono on kuvattu tarpeelliselle tasolle asti ja että se on hyvässä järjestyksessä.

24 3.2 Edistymisen seuraaminen kohti tavoitetta Vain sitä, mitä on todella tapahtunut, voidaan käyttää tulevaisuuteen liittyvässä päätöksenteossa 24 0 Tuoteomistaja seuraa ja arvioi työn edistymisnopeutta. Jäljellä oleva työmäärä seuraavan tavoitteen saavuttamiseksi on milloin tahansa laskettavissa yhteen. Tuoteomistaja tarkistaa jäljellä olevan kokonaistyömäärän vähintään jokaisessa sprintin katselmoinnissa. Lisäksi tuoteomistaja vertaa lukua edellisten sprinttien katselmointien vastaaviin lukuihin arvioidakseen työn edistymisnopeutta kohti tavoitetta sekä toivotun aikarajan toteutumista. Tämä tieto tallennetaan läpinäkyvästi kaikkien sidosryhmien edustajien saataville. Scrumissa on käytetty erilaisia käyriä ennustamaan tuotekehityksen edistymistä. Tällaiset edistymiskäyrät on havaittu hyödyllisiksi, mutta ne eivät korvaa empiirisyyttä. Monimutkaisissa ympäristöissä tulevaa ei voida täysin ennustaa. Vain sitä, mitä on todella tapahtunut, voidaan käyttää tulevaisuuteen liittyvässä päätöksenteossa.

25 Edistymisen seuranta on läpinäkyvyyden kulmakivi.

26 3.3 Sprintin kehitysjono Sprinttiin valittu kehitystehtävien kokonaisuus 26 / Sprintin kehitysjono on näkyvä, reaaliaikainen kuva kehitystiimin työstä. Sprintin kehitysjono koostuu sprinttiin valituista tuotteen kehitysjonon kohdista sekä suunnitelmasta niiden toteuttamiseksi. Sprintin kehitysjono on kehitystiimin antama ennuste siitä, mitä toiminnallisuutta seuraavaan tuoteversioon tulee sisältymään sekä tarvittavasta työstä toiminnallisuuden toteuttamiseksi. Sprintin kehitysjono tekee näkyväksi kaiken työn, jonka kehitystiimi tunnistaa tarpeelliseksi saavuttaakseen sprintin tavoitteen. Sprintin kehitysjonon tulee olla riittävän yksityiskohtainen, jotta työn edistyminen voidaan havaita päiväpalaverissa. Kehitystiimi muokkaa sprintin kehitysjonoa koko sprintin ajan oppiessaan lisää siitä, mitä tarvitaan sprintin tavoitteen saavuttamiseksi. Tämän vuoksi sprintin kehitysjono muodostuu sprintin aikana. Mikäli uutta työtä tarvitaan sprintin kehitysjonon toteuttamiseksi, kehitystiimi lisää sen sprintin kehitysjonoon. Kun työtä tehdään tai sitä valmistuu, arvioitua jäljellä olevaa työmäärää päivitetään. Jos suunnitelman osa havaitaan tarpeettomaksi, se poistetaan. Ainoastaan kehitystiimi voi muuttaa sprintin kehitysjonoa sprintin aikana. Sprintin kehitysjono on näkyvä, reaaliaikainen kuva työstä, jonka kehitystiimi aikoo saada valmiiksi sprintin aikana, ja se kuuluu yksinomaan kehitystiimille. Yksi syy siihen, että tuoteomistajan kannattaa pitää kehitysjono kokonaan järjestyksessä ja sen alkupään kuvaukset tarkkoina on, että jos kehitystiimiltä loppuukin sprintin aikana työ kesken, he ottavat sprinttiin uusia kehitystehtäviä kehitysjonon kärjestä toki tuoteomistajan kanssa kommunikoiden.

27 3.4 Sprintin edistymisen seuraaminen Jäljellä oleva työmäärä on milloin tahansa laskettavissa yhteen 27 1 Kehitystiimin keino hallita omaa edistymistään sprintissä. Sprintin kehitysjonon jäljellä oleva kokonaistyömäärä on milloin tahansa laskettavissa yhteen. Kehitystiimi päivittää tätä kokonaistyömäärää vähintään jokaisessa päiväpalaverissa arvioidakseen todennäköisyyttä sprintin tavoitteen saavuttamiselle. Seuraamalla jäljellä olevaa kokonaistyömäärää sprintin läpi kehitystiimi voi hallita omaa edistymistään.

28 3.5 Tuoteversio Jokaisen sprintin lopussa on olemassa käyttökelpoinen tuoteversio 28 2 Tuoteversio on kehitysjonon kohtien summa. Tuoteversio on summa kaikista tuotteen kehitysjonon kohdista, jotka ovat valmistuneet sprintin ja aiempien sprinttien aikana. Sprintin lopussa siinä valmistuneen tuoteversion tulee olla valmis, joka tarkoittaa, että se täyttää Scrum-tiimin valmiin määritelmän ja on käyttökelpoisessa kunnossa, riippumatta siitä, päättääkö tuoteomistaja julkaista sen. Joka sprintin lopussa valmistuva käyttökelpoinen tuoteversio on tärkein tuoteomistajan riskienhallinnan keino. Mikäli kehitystyön ympäristössä tapahtuisi jotakin odottamatonta, se varmistaa, että kehitystyön tulokset ovat käytettävissä.

29 3.6 Tuotosten läpinäkyvyys Läpinäkyvyys on Scrumin riskienhallintaa 29 & Heikko läpinäkyvyys kasvattaa riskejä. Scrum perustuu läpinäkyvyyteen. Päätökset, joiden perusteella optimoidaan arvoa ja kontrolloidaan riskejä, perustuvat tarkastelussa havaittuun tuotosten tilaan. Täydellisen läpinäkyvyyden vallitessa päätökset perustuvat todelliseen tietoon. Heikon läpinäkyvyyden vallitessa päätökset voivat olla virheellisiä, ne voivat vähentää tuotosten arvoa ja kasvattaa riskejä. Scrummaster työskentelee tuoteomistajan, kehitystiimin ja mahdollisesti muiden tahojen kanssa varmistaakseen, että tuotokset ovat täysin läpinäkyviä. Tarvittaessa Scrummaster auttaa soveltamaan erilaisia parhaita käytäntöjä heikon läpinäkyvyyden korjaamiseen. Scrummaster voi havaita heikon läpinäkyvyyden tarkastelemalla tuotoksia, tunnistamalla tapahtumasarjoja, kuuntelemalla tarkasti keskusteluja ja havaitsemalla eroja odotettujen ja todellisten tulosten välillä. Vaikka Scrummasterilla on läpinäkyvyyden avustamisessa keskeinen rooli, tuoteomistaja on Scrum-tiimistä se kenelle läpinäkyvyys on kaikkein tärkeintä. Niinpä sen toteuttamisessa kannattaa olla aktiivinen.

30 Täydellisen läpinäkyvyyden vallitessa päätökset perustuvat todelliseen tietoon.

31 3.7 Valmiin määritelmä Scrumin tärkein laadunhallinnan väline 31 3 Kaikkien tiimin jäsenten on ymmärrettävä, mitä valmis tarkoittaa. Kun tuotteen kehitysjonon kohdan tai tuoteversion sanotaan olevan valmis, kaikkien tulee ymmärtää mitä valmis tarkoittaa. Vaikka määritelmä vaihtelee suuresti eri Scrum-tiimien välillä, tiimin jäsenillä tulee olla yhteinen ymmärrys siitä, mitä valmis työ tarkoittaa, jotta läpinäkyvyys turvataan. Tämä on Scrum-tiimin valmiin määritelmä ja sitä käytetään arvioimaan, milloin tuoteversioon liittyvä työ on valmis. Valmiin määritelmä auttaa kehitystiimiä arvioimaan, montako tuotteen kehitysjonon kohtaa se voi valita sprintin suunnittelussa. Jokaisen sprintin tavoitteena on toimittaa potentiaalisesti julkaistavissa oleva tuoteversio, joka noudattaa Scrum-tiimin nykyistä valmiin määritelmää. Kehitystiimit toimittavat tuoteversion jokaisessa sprintissä. Jos tuoteversio on käyttökelpoinen, tuoteomistaja voi päättää julkaista sen välittömästi. Jos tuoteversion valmiin määritelmään liittyy kehitysorganisaation standardeja tai määräyksiä, kaikkien Scrum-tiimien tulee noudattaa määritelmää miniminään. Jos taas tuoteversion valmiin määritelmään ei liity kehitysorganisaation standardeja tai määräyksiä, kehitystiimi määrittelee tuoteversiolle sopivan valmiin määritelmän. Mikäli tuoteversiota kehittää useampi Scrum-tiimi, niiden kehitystiimien tulee sopia yhteisestä valmiin määritelmästä. Jokainen tuoteversio rakentuu kaikkien aikaisempien tuoteversioiden päälle ja on läpikotaisin testattu. Näin varmistetaan, että kaikki tuoteversiot toimivat yhdessä. Kun Scrum-tiimit kypsyvät, niiden valmiin määritelmä laajenee sisältämään tiukemmat kriteerit korkealle laadulle. Tiimiltä ei kannata aluksi vaatia liian tiukkaa valmiin määritelmää, sillä silloin vaarana on, että sitä ei noudateta. Kaikilla tuotteilla tai järjestelmillä tulisi olla valmiin määritelmä, joka määrittää standarditason tuotteeseen tehtävälle työlle. Odottamattomien muutoksien varalta tuoteomistajan kannattaa varmistaa, että valmiin määritelmään sisältyy myös koodin tallennus saataville jatkotyöstöä varten sekä välttämätön minimidokumentaatio.

32 Valmiin määritelmä on Scrumin tärkein laadunvarmistuksen väline.

33 Scrumin muutokset 2013 ja 2016 tiivistettynä Uusin versio korostaa arvoja, edellisessä viilattiin Scrumia systeeminä 33 + Muutokset 2013 Läpinäkyvyyden korostaminen Päiväpalaverissa on kyse tiimin kommunikoinnista eikä raportoinnista Kehitysjonon kohtien valmistelun merkitys Tapahtumien aikarajaus Sprinttikatselmoinnin merkitys sidosryhmiltä saatavassa palautteessa ja tulevaisuuden suunnittelussa Lisäksi lanseerattiin sprinttitavoitteen käsite sekä muutettiin sprinttisuunnittelu yhdeksi tapahtumaksi Muutokset 2016 Scrumin arvojen korostaminen onnistumisen edellytyksenä Suomennoksessa tarkennuksia joihinkin edellisen käännöksen kohtiin

34

35 Kiitos kiinnostuksesta! Codento tarjoaa ketteriä kehitystiimejä ja tuotteenhallinnan sekä Scrum-johtamisen valmennusta.

36 Ketteryysvalmentajamme Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään tuotehallintaan ja Scrumiin liittyvissä kysymyksissä ja haasteissa. 36 Karoliina Luoto Otso Kivekäs Miika Kuha Karoliina Luoto on ketterän tuotehallinnan ja projektijohtamisen valmentajakonkari, joka etsii hankkeisiin maksimiarvoa minimipanostuksella. Otso Kivekäs on pitkän linjan ohjelmistoarkkitehti ja projektikätilö, joka vaikuttamisen ammattilaisena taitaa myös projektien johtamisen politiikan. Miika Kuha on kokenut tuoteomistaja, joka on sittemmin keskittynyt organisaatioiden ja tekemisen leaniyttämiseen oleellinen näkokulma myös Scrumtuoteomistajalle!

37 CODENTO Liiketoimintaa liiniyttäviä palveluitamme ovat: 37 Lean ohjelmistokehitys Ketterä tiimi käyttöösi, liiketoiminnan arvo fokukseen ja koodi omistukseesi. Kun kehittäjät välittävät, syntyy kestävää laatua. IT-arkkitehtuuri Kun liiketoiminnan ITarkkitehtuuri on taitekohdassa tai edessä on isompi strategia- tai tuotevalinta, ulkopuolisesta näkemyksestä on apua. Ketterät menetelmät Codenton valinta on ketterät menetelmät - lean sekä Scrum tai Kanban. Valmennamme ja konsultoimme niiden käytössä. Meiltä saat tarvittaessa tukea ja valmennusta tuoteomistajana toimimiseen sekä projektia ympäröivän organisaation mukaan ottamiseen. Scrum-projektit menestyvät, kun kaikki osapuolet saadaan mukaan onnistumaan.

38 38 Yhteystiedot Toimistomme sijaitsee Fennia-korttelissa aivan Helsingin yliopiston metroaseman yläpuolella ja kivenheiton päässä Helsingin päärautatieasemalta. Vuorikatu Helsinki Finland CC Flickr Amy West

39

The Scrum Guide. Scrumin määritelmä ja pelisäännöt. Heinäkuu Scrum Guidea kehittää ja ylläpitää Ken Schwaber ja Jeff Sutherland

The Scrum Guide. Scrumin määritelmä ja pelisäännöt. Heinäkuu Scrum Guidea kehittää ja ylläpitää Ken Schwaber ja Jeff Sutherland The Scrum Guide Scrumin määritelmä ja pelisäännöt Heinäkuu 2016 Scrum Guidea kehittää ja ylläpitää Ken Schwaber ja Jeff Sutherland Sisällysluettelo Scrum Guiden tarkoitus... 3 Scrumin määritelmä... 3 Scrumin

Lisätiedot

The Scrum Guide. Scrumin määritelmä ja pelisäännöt. Heinäkuu 2013. Scrum Guidea kehittää ja ylläpitää Ken Schwaber ja Jeff Sutherland

The Scrum Guide. Scrumin määritelmä ja pelisäännöt. Heinäkuu 2013. Scrum Guidea kehittää ja ylläpitää Ken Schwaber ja Jeff Sutherland The Scrum Guide Scrumin määritelmä ja pelisäännöt Heinäkuu 2013 Scrum Guidea kehittää ja ylläpitää Ken Schwaber ja Jeff Sutherland Sisällysluettelo Scrum Guiden tarkoitus... 3 Scrumin määritelmä... 3 Scrumin

Lisätiedot

The Scrum Guide. Scrumin määritelmä ja pelisäännöt. Lokakuu Scrum Guidea kehittää ja ylläpitää Ken Schwaber ja Jeff Sutherland

The Scrum Guide. Scrumin määritelmä ja pelisäännöt. Lokakuu Scrum Guidea kehittää ja ylläpitää Ken Schwaber ja Jeff Sutherland The Scrum Guide Scrumin määritelmä ja pelisäännöt Lokakuu 2011 Scrum Guidea kehittää ja ylläpitää Ken Schwaber ja Jeff Sutherland Sisällysluettelo Scrum Guiden tarkoitus... 3 Scrumin yleiskatsaus... 3

Lisätiedot

Scrum-opas. Scrumin määritelmä ja pelisäännöt. Lokakuu Kirjoittajat ovat Scrumin kehittäjät Ken Schwaber ja Jeff Sutherland SUOMI

Scrum-opas. Scrumin määritelmä ja pelisäännöt. Lokakuu Kirjoittajat ovat Scrumin kehittäjät Ken Schwaber ja Jeff Sutherland SUOMI Scrum-opas Scrumin määritelmä ja pelisäännöt Lokakuu 2017 Kirjoittajat ovat Scrumin kehittäjät Ken Schwaber ja Jeff Sutherland SUOMI Sisällysluettelo Scrum-oppaan tarkoitus... 4 Scrumin määritelmä... 4

Lisätiedot

Nexus Guide. Nexuksen määritelmä ja opas: Skaalatun scrum-kehityksen viitekehys. Nexusta ylläpitää ja kehittää Ken Schwaber ja Scrum.

Nexus Guide. Nexuksen määritelmä ja opas: Skaalatun scrum-kehityksen viitekehys. Nexusta ylläpitää ja kehittää Ken Schwaber ja Scrum. Nexus Guide Nexuksen määritelmä ja opas: Skaalatun scrum-kehityksen viitekehys Nexusta ylläpitää ja kehittää Ken Schwaber ja Scrum.org Elokuu 2015 Sisällysluettelo Nexuksen yleiskatsaus... 1 Nexus Guiden

Lisätiedot

Nexus Guide. Nexuksen määritelmä ja opas: Skaalatun Scrum-kehityksen viitekehys. Nexusta ylläpitää ja kehittää Ken Schwaber ja Scrum.

Nexus Guide. Nexuksen määritelmä ja opas: Skaalatun Scrum-kehityksen viitekehys. Nexusta ylläpitää ja kehittää Ken Schwaber ja Scrum. Nexus Guide Nexuksen määritelmä ja opas: Skaalatun Scrum-kehityksen viitekehys Nexusta ylläpitää ja kehittää Ken Schwaber ja Scrum.org Elokuu 2015 Sisällysluettelo Nexuksen yleiskatsaus... 1 Nexus Guiden

Lisätiedot

Kun scrum ei riitä - skaalaa ketterä tuotekehitys SAFe lla Nestori Syynimaa Sovelto Oyj

Kun scrum ei riitä - skaalaa ketterä tuotekehitys SAFe lla Nestori Syynimaa Sovelto Oyj Kun scrum ei riitä - skaalaa ketterä tuotekehitys SAFe lla 28.10.2016 Nestori Syynimaa Sovelto Oyj 1 Puhujasta Seniori-konsultti Nestori Syynimaa SAFe, Scrum, Lean IT, ITIL, kokonaisarkkitehtuuri,.. PhD

Lisätiedot

Scrum is Not Enough. Scrum ei riitä. Ari Tanninen & Marko Taipale. Nääsvillen oliopäivä 2009 Tampereen teknillinen yliopisto 9.12.

Scrum is Not Enough. Scrum ei riitä. Ari Tanninen & Marko Taipale. Nääsvillen oliopäivä 2009 Tampereen teknillinen yliopisto 9.12. Scrum is Not Enough Scrum ei riitä Ari Tanninen & Marko Taipale Nääsvillen oliopäivä 2009 Tampereen teknillinen yliopisto 9.12.2009 Ari Tanninen Vanhempi ohjelmistoinsinööri Marko Taipale Teknologiajohtaja,

Lisätiedot

Ketterä projektinhallinta

Ketterä projektinhallinta Ketterä projektinhallinta Petri Heiramo Agile Coach, CST 1 Petri Heiramo Ikä: 37 (vielä pari päivää ) Oma koulutus- ja valmennusyritys, Agilecraft Oy, reilut 3 viikkoa Lähes 10v ohjelmistokehitys- ja -prosessitausta

Lisätiedot

Käyttäjätarinat perinteisessä hankkeessa. Sisältö ja käytännöt

Käyttäjätarinat perinteisessä hankkeessa. Sisältö ja käytännöt Käyttäjätarinat perinteisessä hankkeessa Sisältö ja käytännöt Helsingin kaupunki 21/03/17 Käyttäjätarinat perinteisessä hankkeessa Mikä on käyttäjätarina Käyttäjätarina perinteisessä hankkeessa Käyttäjätarinan

Lisätiedot

Scrumjatkuvan palvelun DWprojektissa-case. Niina Mäkiranta & OP-scrum-tiimi Aureolis Oy

Scrumjatkuvan palvelun DWprojektissa-case. Niina Mäkiranta & OP-scrum-tiimi Aureolis Oy Scrumjatkuvan palvelun DWprojektissa-case OP-Pohjola Niina Mäkiranta & OP-scrum-tiimi Aureolis Oy Agenda Scrum lyhyesti Jatkuvan palvelun DW-projekti- Case OP-Pohjola Lähtötilanne ennen Scrumia Scrumin

Lisätiedot

Scrum-käytännöt ja käyttäjäkokemustyö ohjelmistoalan yrityksessä. Marie-Elise Kontro

Scrum-käytännöt ja käyttäjäkokemustyö ohjelmistoalan yrityksessä. Marie-Elise Kontro Scrum-käytännöt ja käyttäjäkokemustyö ohjelmistoalan yrityksessä Marie-Elise Kontro 25.03.2015 Sisältö 1. Tutkimuskysymykset 2. Scrum ja käyttäjäkokemustyö 3. Tutkimusmenetelmä 4. Tulokset 5. Luotettavuuden

Lisätiedot

Muistitko soittaa asiakkaallesi?

Muistitko soittaa asiakkaallesi? webcrm Finland 1 webcrm Finland Muistitko soittaa asiakkaallesi? Riippumatta siitä, oletko myyntipäällikkö, markkinoija vai työskenteletkö HR tehtävissä, voit käyttää CRM ratkaisua erilaisiin tarpeisiin.

Lisätiedot

Agile-opas. Pikaopas Leaniin ja ketteryyteen

Agile-opas. Pikaopas Leaniin ja ketteryyteen Agile-opas Pikaopas Leaniin ja ketteryyteen Luontainen toimintamalli Olosuhteisiin ja muutoksiin mukautuminen on aikoinaan ollut meille elinehto. Nykyään ketteryys näkyy konkreettisimmin lapsissa, jotka

Lisätiedot

KOODAAKO PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ?

KOODAAKO PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ? KOODAAKO PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ? - ROOLIODOTUKSET KETTERISSÄ OHJELMISTOPROJEKTEISSA Mikko Viskari Development Manager Ohjelmistoprojektikokemusta vuodesta 2005 Teknisen projektipäällikön roolissa vuodesta 2011

Lisätiedot

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Yhtä jalkaa - Ratsastuksen Reilu Peli Mitä on Reilu Peli? Jokaisen oikeus harrastaa iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, yhteiskunnallisesta asemasta,

Lisätiedot

Kaupunginkanslian avoin ohjelmistokehitys, rajapintatyö, syksy kevät Projektitarpeen ja tavoitteiden kuvaus

Kaupunginkanslian avoin ohjelmistokehitys, rajapintatyö, syksy kevät Projektitarpeen ja tavoitteiden kuvaus n avoin ohjelmistokehitys, rajapintatyö, syksy 2018 - kevät 2019 2/7 1 LYHYT KUVAUS 2 PUITESOPIMUKSESTA POIKKEAVAT JA ERIKSEEN SOVITTAVAT KOHDAT NYKYTILA 4 4 TILAUKSEN AIKAJANA 5 KOKOONPANO, OSALLISTUJAT

Lisätiedot

Ohjelmistoprojekteista. Datanomiopiskelijat 2.vuosi

Ohjelmistoprojekteista. Datanomiopiskelijat 2.vuosi Ohjelmistoprojekteista Datanomiopiskelijat 2.vuosi Yleistä projekteista Projekti on selkeästi asetettuihin tavoitteisiin pyrkivä, ajallisesti rajattu kertaluonteinen hanke, jonka toteuttamisesta vastaa

Lisätiedot

Miten tehdä onnistunut projektisuunnitelma 10 vinkkiä

Miten tehdä onnistunut projektisuunnitelma 10 vinkkiä Miten tehdä onnistunut projektisuunnitelma 10 vinkkiä Consultor Finland Oy Aluksi Suunnitelmien tekeminen on meille jokaiselle arkipäivää. Suunnitelmiin voi kuulua ostoksille menoa, illallista ja television

Lisätiedot

Kasvua ja kilpailukykyä standardeilla. Riskit hallintaan SFS-ISO 31000

Kasvua ja kilpailukykyä standardeilla. Riskit hallintaan SFS-ISO 31000 Kasvua ja kilpailukykyä standardeilla Riskit hallintaan SFS-ISO 31000 Riskit hallintaan SFS-ISO 31000 Elämme jatkuvasti muuttuvassa maailmassa, jossa joudumme käsittelemään epävarmuutta joka päivä. Se,

Lisätiedot

MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ?

MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ? MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ? Miniopas - Itsearvio Tässä oppaassa on kuvattu hyvän, toimivan ryhmän ominaisuuksia. Arvioi oppaan avulla omien ryhmiesi toimintaa. Verratkaa yhdessä arviointejanne. Millainen

Lisätiedot

Torstai Mikkeli

Torstai Mikkeli Torstai 14.2.2013 Mikkeli OSUVA (2012 2014) - Osallistuva innovaatiotoiminta ja sen johtamista edistävät tekijät sosiaali- ja terveydenhuollossa. hanke tutkii minkälaisilla innovaatiojohtamisen toimintatavoilla

Lisätiedot

IT2015 EKT-ehtojen käyttö

IT2015 EKT-ehtojen käyttö -ehtojen käyttö Erityisehtoja ohjelmistojen toimituksista ketterillä menetelmillä Näiden ohjeiden tavoitteena on helpottaa sopimista ketterien menetelmien käytöstä IT-alalla ja nostaa esiin keskeisiä sopimusta

Lisätiedot

Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista ja heikkouksista.

Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista ja heikkouksista. Päivän ohjelma. 7:30 Aamiainen 8:30 Hyvän aamun aloitus. Mieli ja keho auki. 8:40 Tervetuloa! 8:45 Johtoryhmätyöskentelyä. Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista

Lisätiedot

IPT 2. Syventävä työpaja ( ): Ryhmätöiden tulokset

IPT 2. Syventävä työpaja ( ): Ryhmätöiden tulokset IPT 2 Syventävä työpaja (24.8.2017): Ryhmätöiden tulokset Aamupäivän keskustelu Miksi jatkuva parantaminen ja ennakkokyselyssä havaitut asiat haastavat? Luottamus Luo merkitys Sitouttaminen Toimintakulttuuri

Lisätiedot

Onnistunut ohjelmistoprojekti

Onnistunut ohjelmistoprojekti Onnistunut ohjelmistoprojekti 2.12.2008 Hermanni Hyytiälä Reaktor Innovations Oy Agenda Yritysesittely Keinoja onnistuneeseen ohjelmistoprojektiin Ihmiset Menetelmät Käytännöt ja työkalut Tulevaisuuden

Lisätiedot

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi, ulkoasu ja kuvitus: Maria Mitrunen 978-952-14-2411-3 978-952-14-2412-0

Lisätiedot

Projektinhallinta SFS-ISO mukaan

Projektinhallinta SFS-ISO mukaan Projektinhallinta SFS-ISO 21500 mukaan (Ohjeita projektinhallinnasta, 2012) 13.4.2017 Panu Kiviluoma Osaamistavoitteet Luennon jälkeen osaat selittää, mitä tarkoitetaan Projektilla Projektinhallinnalla

Lisätiedot

1. Oppimisen ja opettamisen haasteet

1. Oppimisen ja opettamisen haasteet 1. Oppimisen ja opettamisen haasteet Oppimisen aihepiirit oppijan mielenkiinnon mukaan. Sosiaaliset taidot, ongelmaratkaisu pienryhmissä, johtajuus, empatia, yrittäjämäinen toiminta, Oppijan oman lahjakkuuden

Lisätiedot

Tervetuloa Innokylään

Tervetuloa Innokylään Tervetuloa Innokylään Soteuttamo: Ihminen edellä asiakaslähtöinen palvelujen kehittäminen Merja Lyytikäinen ja Hanne Savolainen 21.3.2018 1 Innokylä lyhyesti Innokylä on kaikille avoin innovaatioyhteisö,

Lisätiedot

Avoimen ohjelmistotuotteen hallinta julkisella sektorilla. Jukka Kääriäinen VTT Oy , Oskari-verkostopäivä

Avoimen ohjelmistotuotteen hallinta julkisella sektorilla. Jukka Kääriäinen VTT Oy , Oskari-verkostopäivä Avoimen ohjelmistotuotteen hallinta julkisella sektorilla Jukka Kääriäinen (jukka.kaariainen@vtt.fi) VTT Oy 19.5.2015, Oskari-verkostopäivä Esityksen sisältö Mitä on tuotteenhallinta? Mikä on avoimen tuotteenhallintamalli?

Lisätiedot

SOTE-AKATEMIA TEKNOLOGISEN MURROKSEN JOHTAMINEN SOTE-ALALLA

SOTE-AKATEMIA TEKNOLOGISEN MURROKSEN JOHTAMINEN SOTE-ALALLA SOTE-AKATEMIA TEKNOLOGISEN MURROKSEN JOHTAMINEN SOTE-ALALLA Tule oppimaan parhaat käytännöt teknologisen murroksen johtamiseen sekä digitalisaation ja uusimman teknologian hyödyntämiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa!

Lisätiedot

Miten näkökulmat ovat syventyneet ISO ja välillä? Lassi Väisänen

Miten näkökulmat ovat syventyneet ISO ja välillä? Lassi Väisänen Miten näkökulmat ovat syventyneet ISO 31000 ja 31004 välillä? Lassi Väisänen ISO Riskienhallintamaailma Riskien johtaminen ja johtopäätösten teko (ISO 31000) Erityisosa-alueet Riskianalyysit ISO xxx Riskianalyysit

Lisätiedot

Maakunnan järjestämistehtävässä tarvitsemat digipalvelut

Maakunnan järjestämistehtävässä tarvitsemat digipalvelut Maakunnan järjestämistehtävässä tarvitsemat digipalvelut Esisuunnitteluhankkeen työsuunnitelma 8.2.2018 1 16.2.2018 Tausta Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä esisuunnitteluhankkeen ohjausryhmänä

Lisätiedot

Mobiilin somepalvelun ketterä kehittäminen, sopimusehtoluonnos

Mobiilin somepalvelun ketterä kehittäminen, sopimusehtoluonnos Mobiilin somepalvelun ketterä kehittäminen, sopimusehtoluonnos 1. Sopijapuolet Kehitysvammaliitto ry (jäljempänä Tilaaja) Viljatie 4 A 00700 Helsinki Y-tunnus 0116608-8 Yritys (jäljempänä Toimittaja) Osoite

Lisätiedot

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko tarjoaa mainion tilaisuuden toteuttaa tapahtumia yhteistyössä oman alueen eri organisaatioiden kanssa.

Lisätiedot

JULKISTEN PALVELUJEN ELINKAARI; HYVÄ PALVELU EILEN, TÄNÄÄN, HUOMENNA MIHIN PALVELUT OVAT MENOSSA? Lauri Helenius, Solita Oy

JULKISTEN PALVELUJEN ELINKAARI; HYVÄ PALVELU EILEN, TÄNÄÄN, HUOMENNA MIHIN PALVELUT OVAT MENOSSA? Lauri Helenius, Solita Oy JULKISTEN PALVELUJEN ELINKAARI; HYVÄ PALVELU EILEN, TÄNÄÄN, HUOMENNA MIHIN PALVELUT OVAT MENOSSA? 24.10.2017 Lauri Helenius, Solita Oy Solitalaisia yli 650 Liikevaihto 2016 67 M Keski-ikä 36 V. Kasvu 2016

Lisätiedot

"Miten IT infra-projekti onnistuu ja miten epäonnistuu" Timo Häkkinen TTY PDF versio josta on poistettu 1 kuva ja yhden sivun tekstit

Miten IT infra-projekti onnistuu ja miten epäonnistuu Timo Häkkinen TTY PDF versio josta on poistettu 1 kuva ja yhden sivun tekstit "Miten IT infra-projekti onnistuu ja miten epäonnistuu" Timo Häkkinen TTY 7.6.2017 PDF versio josta on poistettu 1 kuva ja yhden sivun tekstit Esityksen rakenne ja esittäjän taustat Seuraavassa esityksessä

Lisätiedot

Kuvitettu YVA- opas 2018

Kuvitettu YVA- opas 2018 Kuvitettu YVA- opas 2018 Oppaan sisältö I Perusasiat YVA-menettelystä s. 4 II Vähän täsmennystä tekijöistä ja osallistumisesta s. 8 III YVA-menettelyn sisällöt s. 13 IV Arvioinnin tulokset ja kuinka niihin

Lisätiedot

Pro Laadunhallinta. Standardit

Pro Laadunhallinta. Standardit Pro Laadunhallinta Standardit Mitä ovat standardit? normeja, yhteisiä toimintatapoja yleisesti hyväksyttyjä käsitteitä, esimerkiksi litran maitotölkki julkaistaan asiakirjoina sähköalalla ensimmäinen Morsen

Lisätiedot

Mitä on coaching ja miten sitä konkreettisesti tehdään?

Mitä on coaching ja miten sitä konkreettisesti tehdään? Mitä on coaching ja miten sitä konkreettisesti tehdään? 25.1.2017 RAIN-työpaja 5.2 Ihmiset ja johtaminen Anneli Holmberg, ICF sertifioitu coach Wiltrain Oy 1 Mitä coaching on? Coaching, on ajatuksia herä3ävä

Lisätiedot

Projektinhallinta TARJA NISKANEN LÄHTEENÄ MM. KEHITTÄJÄN KARTTAKIRJA

Projektinhallinta TARJA NISKANEN LÄHTEENÄ MM. KEHITTÄJÄN KARTTAKIRJA Projektinhallinta TARJA NISKANEN LÄHTEENÄ MM. KEHITTÄJÄN KARTTAKIRJA PROJEKTITOIMINNAN ONGELMIA Kaikkea mahdollista nimitetään projekteiksi Projekti annetaan henkilöille muiden töiden ohella Ei osata käyttää

Lisätiedot

Tutkittua tietoa. Tutkittua tietoa 1

Tutkittua tietoa. Tutkittua tietoa 1 Tutkittua tietoa T. Dybå, T. Dingsøyr: Empirical Studies of Agile Software Development : A Systematic Review. Information and Software Technology 50, 2008, 833-859. J.E. Hannay, T. Dybå, E. Arisholm, D.I.K.

Lisätiedot

Maanvuokrausjärjestelmä Mvj. Projektitarpeen ja tavoitteiden kuvaus

Maanvuokrausjärjestelmä Mvj. Projektitarpeen ja tavoitteiden kuvaus Maanvuokrausjärjestelmä Mvj Projektitarpeen ja tavoitteiden kuvaus Helsingin kaupunki TARJOUSPYYNTÖ 2 (10) LYHYT KUVAUS 3 PUITESOPIMUKSESTA POIKKEAVAT ja ERIKSEEN SOVITTAVAT KOHDAT 3 NYKYTILA - KOKEILUVAIHEEN

Lisätiedot

Projektin ohjausryhmä, onnistumisen luojana strategisille tavoitteille

Projektin ohjausryhmä, onnistumisen luojana strategisille tavoitteille Projektinhallintapäivä 19.8.2015- TTY Tampere Projektin ohjausryhmä, onnistumisen luojana strategisille tavoitteille Jyrki Mäntynen / Management Institute of Finland Projektin ohjausryhmä, onnistumisen

Lisätiedot

Siirtyminen ketterien menetelmien maailmaan! Maarit Laanti 24 October 2013!

Siirtyminen ketterien menetelmien maailmaan! Maarit Laanti 24 October 2013! Siirtyminen ketterien menetelmien maailmaan! Maarit Laanti 24 October 2013! Sisältö! 1. Tilanne nyt: waterscrumming! 2. Kokonaisvaltainen ketteryys mitä sillä haetaan, mitä sillä saadaan?! 3. Ketterän

Lisätiedot

LEAN-JOHTAMISEN KESKEISET PERIAATTEET

LEAN-JOHTAMISEN KESKEISET PERIAATTEET Poista hukka! Lopeta sähläys! LEAN-JOHTAMISEN KESKEISET PERIAATTEET Webinaari - Keskiviikko 14.2 klo 09:00-10:00 - Webinaari Webinaarin sisältö klo 09:00-10:00 Avaus ja puhujien / KULMIAN esittely Osallistujien

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Tavoite Oppia menetelmä, jonka avulla työyhteisöt voivat yhdessä kehittää työkäytäntöjään. Milloin työkäytäntöjä kannattaa kehittää? Työkäytäntöjä

Lisätiedot

Kehittämisprosessin vaihemalli. Pirkko Mäkinen Asiantuntija, Työturvallisuuskeskus

Kehittämisprosessin vaihemalli. Pirkko Mäkinen Asiantuntija, Työturvallisuuskeskus Kehittämisprosessin vaihemalli Pirkko Mäkinen 11.12.2017 Asiantuntija, Työturvallisuuskeskus Kehittämisprosessin vaiheet 5. Arviointi 4. Toteutus 1. Päätös kehittämisestä 2. Analysointi 3. Suunnittelu

Lisätiedot

Toimiva työyhteisö DEMO

Toimiva työyhteisö DEMO Toimiva työyhteisö DEMO 7.9.6 MLP Modular Learning Processes Oy www.mlp.fi mittaukset@mlp.fi Toimiva työyhteisö DEMO Sivu / 8 TOIMIVA TYÖYHTEISÖ Toimiva työyhteisö raportti muodostuu kahdesta osa alueesta:

Lisätiedot

Kokemuksia eri projektityyppien haasteista/sudenkuopista toimittajayhteistyön näkökulmasta. Pekka

Kokemuksia eri projektityyppien haasteista/sudenkuopista toimittajayhteistyön näkökulmasta. Pekka Kokemuksia eri projektityyppien haasteista/sudenkuopista toimittajayhteistyön näkökulmasta Pekka Kimpimäki @PKimpimaki Pekka Kimpimäki, @PKimpimaki DI, KTM Softa/ICT/digi hankkeiden johtamista +20 vuotta

Lisätiedot

PROJEKTINHALLINTA SCRUMIN AVULLA

PROJEKTINHALLINTA SCRUMIN AVULLA PROJEKTINHALLINTA SCRUMIN AVULLA Anttoni Lahtinen Mika Suikkanen Saana Vaateri Helmikuu 2016 Tietojenkäsittely Proakatemia 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 1.1 Ketterä kehitys... 3 1.2 Melu... 4 2 SCRUMIN ROOLIT...

Lisätiedot

ARTS-ENG-projekti. Projektin lopettaminen

ARTS-ENG-projekti. Projektin lopettaminen ARTS-ENG-projekti Projektin lopettaminen Jukka Paatero Aalto ENG 2017 J. Paatero 1 Luennon tavoite ja sisältö Tavoite: Sisältö: Ymmärtää miksi, milloin, ja miten projekti tulisi lopettaa Projektin lopettamisen

Lisätiedot

Tämän kuvan tilalle kuva hankkeesta

Tämän kuvan tilalle kuva hankkeesta Tämän kuvan tilalle kuva hankkeesta Syvälahden monitoimitalo (työnimi SYKA) Tilaaja: KOY Turun Syvälahden koulu SYVÄLAHDEN MONITOIMITALO ALLIANSSIMALLILLA JS 22.1.18 FIKSU JULKINEN RAKENTAMINEN fiksu =

Lisätiedot

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA lukien toistaiseksi 1 (5) Sijoituspalveluyrityksille MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA Rahoitustarkastus antaa sijoituspalveluyrityksistä annetun lain

Lisätiedot

NextMakers-kasvuyritysbarometri. Julkaistu Microsoft Fluxissa

NextMakers-kasvuyritysbarometri. Julkaistu Microsoft Fluxissa NextMakers-kasvuyritysbarometri Julkaistu 9.2.2017 Microsoft Fluxissa NextMakers-kasvuyritysbarometri 1/2017 NextMakers-barometri käsittelee kasvuyrityksille kiinnostavia, ajankohtaisia aiheita. Ensimmäisen

Lisätiedot

ITSLEARNING RAPORTOINTI JA ANALYTIIKKA. Johda tiedolla

ITSLEARNING RAPORTOINTI JA ANALYTIIKKA. Johda tiedolla ITSLEARNING RAPORTOINTI JA ANALYTIIKKA Johda tiedolla Tervetuloa tutustumaan työvälineisiimme, jotka mahdollistavat tiedolla johtamisen ja auttavat päätöksenteossa. Seuraa oppijoiden etenemistä, selvitä

Lisätiedot

Case Tampere3: PMO:n rooli organisaatioiden yhdistyessä

Case Tampere3: PMO:n rooli organisaatioiden yhdistyessä Case Tampere3: PMO:n rooli organisaatioiden yhdistyessä Kirsi Vikström, Erikoissuunnittelija, Tietohallinto, ICT-tuotanto ja kehityspalvelut Projektipäällikkö, Tampere3 PMOn käynnistäjä Tampereen Ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Tavallisimmat kysymykset

Tavallisimmat kysymykset Autodesk Design- ja Creation Suite -paketit Tavallisimmat kysymykset Tässä dokumentissa on vastauksia tavallisimpiin kysymyksiin Design- ja Creation Suite -pakettien myynnin loppumisesta. 24.5.2016 Sisällysluettelo

Lisätiedot

TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008. Hannu.tamminen@ttk.fi

TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008. Hannu.tamminen@ttk.fi TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008 Hannu.tamminen@ttk.fi Taustaa Ohjausvälineet Lait Asetukset, ministeriön päätökset Keskusviraston suositukset Työmarkkinasopimukset Työmarkkinajärjestöjen

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 Erikoistutkija, MSc. Tapio Matinmikko, Teknologian tutkimuskeskus VTT 2 Esittäjästä

Lisätiedot

Miten löydän Sen Oikean? 22.11.2012 Senaattoritilaisuus Liisa Paasiala, Senior Consultant

Miten löydän Sen Oikean? 22.11.2012 Senaattoritilaisuus Liisa Paasiala, Senior Consultant Miten löydän Sen Oikean? 22.11.2012 Senaattoritilaisuus Liisa Paasiala, Senior Consultant On mahdollista löytää Se Oikea! Luotanko sattumaan? Onnistuminen on aloitettava heti Onnistumisen kaava on 4 x

Lisätiedot

Tunnistettu ja tunnustettu tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua

Tunnistettu ja tunnustettu tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua Tunnistettu ja tunnustettu tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua KÄRJISTYNYT KESKUSTELU DEMOKRATIAN KRIISI KOMPLEKSINEN MAAILMA Tarjoa dialogia 1 Kysyntää on 2 Dialogi opitaan

Lisätiedot

Kuntasektorin yhteineset viitearkkitehtuurit Tiedon- ja asianhallinta Johtamisjärjestelmä

Kuntasektorin yhteineset viitearkkitehtuurit Tiedon- ja asianhallinta Johtamisjärjestelmä Kuntasektorin yhteineset viitearkkitehtuurit Tiedon- ja asianhallinta Johtamisjärjestelmä Kurttu-seminaari 2013 18.4.2013 Helsinki Heini Holopainen, Sari Valli Sisältö Tiedon- ja asianhallinnan viitearkkitehtuuri

Lisätiedot

Hankkeen hallittu päättäminen. - pohdintaa riskienhallinnasta & rahoittajan ja maksajan resursseista

Hankkeen hallittu päättäminen. - pohdintaa riskienhallinnasta & rahoittajan ja maksajan resursseista Hankkeen hallittu päättäminen - pohdintaa riskienhallinnasta & rahoittajan ja maksajan resursseista 11.6.2013 ylitarkastaja Leena Uskelin, TEM/ALUE/RARA Sananen ohjelmarahan hankkeistamisesta ja riskeistä

Lisätiedot

Asukkaiden ja sidosryhmien osallistaminen osana kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua. Sara Lukkarinen, Motiva Oy

Asukkaiden ja sidosryhmien osallistaminen osana kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua. Sara Lukkarinen, Motiva Oy Asukkaiden ja sidosryhmien osallistaminen osana kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua Sara Lukkarinen, Motiva Oy Alustuksen sisältö Kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelmat eli SUMPit, mistä kyse? Mitä

Lisätiedot

Testaajan eettiset periaatteet

Testaajan eettiset periaatteet Testaajan eettiset periaatteet Eettiset periaatteet ovat nousseet esille monien ammattiryhmien toiminnan yhteydessä. Tämä kalvosarja esittelee 2010-luvun testaajan työssä sovellettavia eettisiä periaatteita.

Lisätiedot

Tietojohtamisen valmistelu Uusimaa2019 -hankkeessa Soili Partanen

Tietojohtamisen valmistelu Uusimaa2019 -hankkeessa Soili Partanen Tietojohtamisen valmistelu Uusimaa2019 -hankkeessa 5.6.2019 Soili Partanen Päätavoite Maksimoida väestön hyvinvointi niukkenevilla resursseilla Uudenmaan tietojohtamisen kehittämisen viitekehys Johtopäätökset

Lisätiedot

PROJEKTIN EDISTYMISRAPORTTI Seurantajakso <jaksonumero, alkupäivä - päättymispäivä>

PROJEKTIN EDISTYMISRAPORTTI Seurantajakso <jaksonumero, alkupäivä - päättymispäivä> PROJEKTIN EDISTYMISRAPORTTI Seurantajakso -projekti PROJEKTIN EDISTYMISRAPORTIN

Lisätiedot

Miten kuvaat ja kehität organisaation kokonaisarkkitehtuuria?

Miten kuvaat ja kehität organisaation kokonaisarkkitehtuuria? Miten kuvaat ja kehität organisaation kokonaisarkkitehtuuria? Kuntamarkkinat Tietoisku 10. ja 11.9.2014 1 Mitä on kokonaisarkkitehtuuri? Kokonaisarkkitehtuuri on organisaation johtamis- ja kehittämismenetelmä,

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNGIN PALVELUALUEUUDISTUS. Tsr/R.Tajakka

KUOPION KAUPUNGIN PALVELUALUEUUDISTUS. Tsr/R.Tajakka KUOPION KAUPUNGIN PALVELUALUEUUDISTUS Tsr/R.Tajakka 1 1) PALVELUALUEUUDISTUKSEN TAUSTAT JA TAVOITTEET 2 Mitkä ovat uudistuksen tavoitteet? Asiakkaan (ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden) näkökulman entistäkin

Lisätiedot

Ohjausryhmä Päivi Kähönen-Anttila Pasaati Oy

Ohjausryhmä Päivi Kähönen-Anttila Pasaati Oy Ohjausryhmä Päivi Kähönen-Anttila Pasaati Oy Päivi Kähönen-Anttila Vanhempi projektipäällikkö Projektitoiminnan kehittämisen asiantuntija paivi.kahonen@pasaati.com 15,5 v Nokia, 4 v Pasaati Oy Ohjausryhmän

Lisätiedot

Monipuolisen yhteistyön haaste pyrittäessä korkealle

Monipuolisen yhteistyön haaste pyrittäessä korkealle 1 Monipuolisen yhteistyön haaste pyrittäessä korkealle Markus Hellström 2 Esityksen kiteytys 3 Esityksen sisältö Tavoite ja sen merkitys liiketoiminnan johtamisessa Miten vien liiketoiminnan tavoitteeseen?

Lisätiedot

Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin

Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin 07.10.2010 Patrick Qvick Sisällys 1. Qentinel 2. Laadukas ohjelmisto täyttää sille asetetut tarpeet 3. SAP -projektin kriittisiä menestystekijöitä 4.

Lisätiedot

ONKO YRITYKSILLÄ KYKYÄ SOPEUTUA ENNAKOIMATTOMIIN MUUTOSTILANTEISIIN Valmiusasiamies Jaakko Pekki

ONKO YRITYKSILLÄ KYKYÄ SOPEUTUA ENNAKOIMATTOMIIN MUUTOSTILANTEISIIN Valmiusasiamies Jaakko Pekki ONKO YRITYKSILLÄ KYKYÄ SOPEUTUA ENNAKOIMATTOMIIN MUUTOSTILANTEISIIN 28.11.2018 Valmiusasiamies Jaakko Pekki YRITYSTEN KESKEINEN MENESTYSTEKIJÄ ON KYKY ENNAKOIDA! Yrityksen johdolla tulee olla käsitys siitä,

Lisätiedot

Onko asiakas meille tärkeä? Yrityksen asiakaskeskeisyyden nykytilan kartoitus

Onko asiakas meille tärkeä? Yrityksen asiakaskeskeisyyden nykytilan kartoitus Onko asiakas meille tärkeä? Yrityksen asiakaskeskeisyyden nykytilan kartoitus Asiakaskeskeisyyden nykytilan kartoitus Kysymyssetti on tarkoitettu yrityksen asiakaskeskeisten käytäntöjen tarkasteluun. Tiimit

Lisätiedot

Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto. RATUKE-seminaari , Kansallismuseo Tarmo Pipatti

Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto. RATUKE-seminaari , Kansallismuseo Tarmo Pipatti Rakennusteollisuuden työturvallisuuskannanotto RATUKE-seminaari 11.11.2010, Kansallismuseo Tarmo Pipatti Työturvallisuuskannanotto 2010-2015 :n hallitus asetti vuoden 2010 alussa tavoitteen, jonka mukaan

Lisätiedot

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry Viisaat hankinnat: Avoimuudet uusissa JIT 2015 -ehdoissa JulkICTLab-seminaari 20.11.2015 Martin von Willebrand, puheenjohtaja Avoin arkkitehtuuri Luo jäsenien menestystarinoita avoimilla ratkaisuilla Avoimet

Lisätiedot

Strategian käytännön toteutuksen menestystekijöitä

Strategian käytännön toteutuksen menestystekijöitä Strategian käytännön toteutuksen menestystekijöitä Markus Westerlund, Rdigo Oy Hallituksen puheenjohtaja, partneri markus.westerlund@rdigo.com www.rdigo.com/fi +358 50 67030 1 2 Strategy Execution Simplified

Lisätiedot

Multisite -projektit uhasta mahdollisuus? Johtamiseväitä projektipäällikölle

Multisite -projektit uhasta mahdollisuus? Johtamiseväitä projektipäällikölle Multisite -projektit uhasta mahdollisuus? Johtamiseväitä projektipäällikölle TTY / Projektinhallintapäivä 23.8.2011 Olli-Pekka Mäkirintala olli-pekka.makirintala@altonova.fi 040 5541031 Olli-Pekka Mäkirintala

Lisätiedot

Työmaa-aikataulun tekeminen ja noudattaminen. 1 16.5.2016 Skanska Talonrakennus Oy Vesa Hintukainen

Työmaa-aikataulun tekeminen ja noudattaminen. 1 16.5.2016 Skanska Talonrakennus Oy Vesa Hintukainen Työmaa-aikataulun tekeminen ja noudattaminen 1 16.5.2016 Skanska Talonrakennus Oy Vesa Hintukainen Takuutoimenpiteet Työn tekeminen uudelleen Laite- ja konehäiriöt Tarpeeton materiaalin käsittely Tarpeettomat

Lisätiedot

Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri

Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri Yhteiskäyttöisten komponenttien kehitys ja hallinta Kurttu 18.4.2013 Ohjelmistokomponenttien uudelleenkäyttö Kustannussäästöjä» Kehityskustannukset» Lisenssikustannukset

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen KEMIA Kemian päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta kemian opiskeluun T2 ohjata ja

Lisätiedot

Liite/Kvalt , 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Isonkyrön kunta

Liite/Kvalt , 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Isonkyrön kunta Öo Liite/Kvalt 13.10.2014, 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Isonkyrön kunta Isonkyrön kunnan ja kuntakonsernin 1 (5) Sisällys 1 Lainsäädäntöperusta

Lisätiedot

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen!

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Käyttöönoton vaiheet Yrityksen liiketoimintatavoitteet Yhteisöllisen toimintatavan käyttöalueet Työkalut Hyödyt yritykselle Hyödyt ryhmälle Hyödyt itselle Miten

Lisätiedot

2. päivä. Etätehtävien purku Poikkeamat. Poikkeamat Auditoinnin raportointi Hyvän auditoijan ominaisuudet Harjoituksia

2. päivä. Etätehtävien purku Poikkeamat. Poikkeamat Auditoinnin raportointi Hyvän auditoijan ominaisuudet Harjoituksia OAMK / Luova 4.5. ja 11.5. Sisäinen auditointi osa Oamkin ympäristöohjelmatyötä Sisältö 1. päivä Johdanto Auditoinnin tavoitteet Ympäristöstandardin (ISO 14001) pääkohdat Alustava ympäristökatselmus Auditoinnin

Lisätiedot

Yhteenveto tuotteenhallinnan tiimoilta kertyneistä opeista. Jukka Kääriäinen Jukka.kaariainen@vtt.fi 22.4.2015

Yhteenveto tuotteenhallinnan tiimoilta kertyneistä opeista. Jukka Kääriäinen Jukka.kaariainen@vtt.fi 22.4.2015 Yhteenveto tuotteenhallinnan tiimoilta kertyneistä opeista Jukka Kääriäinen Jukka.kaariainen@vtt.fi 22.4.2015 Sisältö Mistä tietoja koottu? Opit Yhteenveto Mistä tietoja koottu? Nämä tiedot on kerätty

Lisätiedot

24.9.2015 24.9.2015 1 Potilasturvallisuusstrategiasta käytännön toiminnaksi Edistämme potilasturvallisuutta yhdessä 2009-2013 Asetus 341/2011 Laadunhallinnasta ja potilasturvallisuuden täytäntöönpanosta

Lisätiedot

Mitä Lean on? Lean5 Europe Oy Ltd

Mitä Lean on? Lean5 Europe Oy Ltd Mitä Lean on? Lean5 Europe Oy Ltd Tommi Elomaa MITÄ ON LEAN? 1. ARVO TEHDÄÄN VAIN SITÄ, MIKÄ TUOTTAA ARVOA ASIAKKAALLE. EI TEHDÄ MITÄÄN MUUTA. Leanin keskeinen ajatus on päinvastainen Tarkoitus ei ole

Lisätiedot

arvioinnin kohde

arvioinnin kohde KEMIA 9-lk Merkitys, arvot ja asenteet T2 Oppilas tunnistaa omaa kemian osaamistaan, asettaa tavoitteita omalle työskentelylleen sekä työskentelee pitkäjänteisesti T3 Oppilas ymmärtää kemian osaamisen

Lisätiedot

KÄYTETTÄVYYSTESTAUS OSANA KETTERÄÄ KEHITYSTÄ

KÄYTETTÄVYYSTESTAUS OSANA KETTERÄÄ KEHITYSTÄ KÄYTETTÄVYYSTESTAUS OSANA KETTERÄÄ KEHITYSTÄ Eeva Kangas 05.11.2015 @FixUi Oy 2013 2015 FIXUI "Autamme yrityksiä suunnittelemaan sellaisia tuotteita, joita ihmiset osaavat ja haluavat käyttää" Käyttäjätutkimukset

Lisätiedot

Budjetoinnista enemmän apua liiketoiminnan kehittämiseen ja ohjaamiseen

Budjetoinnista enemmän apua liiketoiminnan kehittämiseen ja ohjaamiseen Budjetoinnista enemmän apua liiketoiminnan kehittämiseen ja ohjaamiseen Tutkimusraportti keskisuurten ja suurten suomalaisten yritysten talouden suunnittelusta ja budjetoinnista Elokuu 2016 Budjetoinnista

Lisätiedot

Moduuli 8 Vihreän liiketoiminnan johtaminen

Moduuli 8 Vihreän liiketoiminnan johtaminen 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Moduuli 8 Vihreän liiketoiminnan johtaminen Osa 2 Johtamistyylit ja -tekniikat Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta) vastaa ainoastaan

Lisätiedot

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset 1. Ohjaustyylit on hyvä tunnistaa itselleen ominaiset tavat ohjata opiskelijoita. on hyvä osata joustavasti muuttaa ohjaustyyliään erilaisiin tilanteisiin ja erilaisille opiskelijoille sopivaksi. Seuraavaksi

Lisätiedot

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI

RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Karl-Magnus Spiik Ky Räätälöity ilmapiirimittari 1 RÄÄTÄLÖITY ILMAPIIRIMITTARI Ilmapiirimittarin vahvuus on kysymysten räätälöinti ko. ryhmän tilannetta ja tarpeita vastaavaksi. Mittaus voi olla yritys-,

Lisätiedot

Kokonaisuuksien, riippuvuuksien ja synergioiden hahmottaminen helpottuvat

Kokonaisuuksien, riippuvuuksien ja synergioiden hahmottaminen helpottuvat Johtaminen voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan: 1. Arvojohtaminen (Leadership) 2. Työn(kulun) johtaminen (Process management) 3. Työn sisällön ja tulosten/ tuotosten johtaminen (esim. Product management)

Lisätiedot

Tuetun päätöksenteon hyviä käytäntöjä ja tuloksia. Maarit Mykkänen ja Virpi Puikkonen Sujuvat palvelut täysivaltainen elämä seminaari 29.10.

Tuetun päätöksenteon hyviä käytäntöjä ja tuloksia. Maarit Mykkänen ja Virpi Puikkonen Sujuvat palvelut täysivaltainen elämä seminaari 29.10. Tuetun päätöksenteon hyviä käytäntöjä ja tuloksia Maarit Mykkänen ja Virpi Puikkonen Sujuvat palvelut täysivaltainen elämä seminaari 29.10.2014 Tuetusti päätöksentekoon- projekti Projektin toiminta-aika:

Lisätiedot