Kulta kaupan vaikutus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kulta kaupan vaikutus"

Transkriptio

1

2 Kulta kaupan vaikutus By: Dan Edward, Market Analyst: FOREXYARD Date: December 2010 Sisältö: I. Esittely lyhyt historia kulta kaupan käynnistä. II. Mikä vaikuttaa raaka-aineiden hintoihin? III. Maailmanlaajuinen talous kriisi ja kulta IV. Kuinka kulta teki tavallisista sijoittajista miljonäärejä V. Minne kulta on matkalla ja kuinka siitä voi hyötyä?

3 Kulta: Viimeinen Turvasatama Esittely Vuodesta 1975, kun kullan hinnan arviointi aloitettiin hinnoitella yksinomaan pohjautuen sen vapaaseen markkinahintaan, on tämä arvometalli nähnyt historiallisia heilahteluja molempiin suuntiin. Tämän päivän sijoittajat ymmärtävät, että kullan hinnan suunnan tietäminen usein edistää suuresti omaisuuden kasvua. 4,000-5,000 pisteen vaihtelut yhdessä päivässä ei ole tuntematon asia kullalle, tehden raaka-aineesta yhden volatiileimän instrumentin markkinoilla. Aloittelevien sijoittajien tulisi kouluttautua kulta kaupan eri näkökohtiin. Mikä ajaa kullan hintoja? Kuinka maailman laajuinen talouskriisi on vaikuttanut kullan hintaan? Kuinka sijoittajat ovat aikaisemmin hyödyntäneet kullan äärimmäisen volatiilisyyden? Ja lopulta, mikä on kullan tämän hetkinen trendi ja mitä voimme odottaa tapahtuvan tulevaisuudessa? Tämä artikkeli tarjoaa sinulle sijoittajana suppeahkon selityksen kaikkiin näihin kysymyksiin, kuin myös hyödyllistä tietoa kuinka saada voittoja tämän arvokkaan kaupankäynti instrumentin avulla. Kullalla on pitkä historia käytöstä valuutan vastineena, erityisesti valtioiden toimesta. Vasta aikaisin 20-luvulla, kun monet Euroopan maat luopuivat kulta standardista, ja myöhemmin vuonna 1975 Yhdysvaltojen tehdessä saman, kaupankäynti kullalla alkoi saada suosiota. Mahdollistaen kullan hinnoittelun vapailla markkinoilla, toisin kuin aiemmin käytetty kiinteä arvo, hinnoilla oli mahdollisuus mukautua niiden oikeaan arvoon.

4 Tänään kulta hinnoitellaan US dollareina per unssi. Johtuen kullan pitkästä historiasta valuutan vastineena, sijoittajat tyypillisesti pitävät sitä turvasatama sijoituksena. Lisäksi, kultaa ollessa maailmassa vain rajatun määrän, tämän arvometallin arvo tuskin tulee putoamaan huomattavasti. Epävarmoina aikoina kultaa on pidetty turvallisempana ja luotettavampana, kuin paperi rahaa. Raaka-aineita on aina pidetty turvallisina sijoituskohteina kriisin aikana, niille aina ollessa kysyntää, kullalla on ainutlaatuinen asema. Tarkasteltaessa eri tekijöitä, jotka vaikuttavat raaka-aineiden hintoihin ja miksi kultaa pidetään poikkeuksellisena tulee avustamaan uutta kaupanharjoittajaa valuutta markkinoilla. Mikä vaikuttaa raaka-aineiden hintoihin? Päinvastoin, kuin valuutat, joita voi printata lisää kysynnän mukaan, raaka-aineiden määrä on vakio. Esimerkiksi raakaöljy tulee lopulta loppumaan, sitä ollessa planeetalla vain määrätyn määrän. Kullan määrän ollessa myöskin rajallinen, ( vuoden 2006 lopussa kaivetun kullan määrän arvioitiin olevan 158,000 tonnia), on se ainutlaatuinen siinä, että sitä ei kuluteta, kuten öljyä. Kullan omistajilla on tapana säilyttää sitä, joka turvaverkkona kriisin varalta, tai korun muodossa ja muina kulutus tuotteina. Teoreettisesti katsottuna kullan voi aina palauttaa takaisin avoimille markkinoille, oikeaan hintaan tietenkin, ja näin aiheuttaen sekamelskaa kysynnän ja tarjonnan suhteen. Tämä koskee myös hallituksia. Intian keskuspankin äskettäinen kullan hankinta 200 tonnin edestä tulkittiin laajalti vastauksena maailman laajuiseen talouskriisiin, ja sen negatiiviseen vaikutukseen rupille. Seuraten hankintaa kullan hinnat hyppäsivät sijoittajien luottamuksen Intian talouteen heiketessä.

5 Koska kultaa ei niinkään käytetä, vaan säilytetään, metallin arvolla on tapana nousta pilviin kriisien aikoina. Päinvastoin, kuin öljy, minkä arvo nousee talouden hyvinvoinnin aikoina, kullalla on tapana pysyä tasaisena, kunnes katastrofi näkyy horisontissa. Kaikkein itsestään selvin esimerkki tästä on toki maailman laajuinen kriisi, joka alkoi vuonna 2007, mutta on monta muutakin esimerkkiä kullan hinnan noususta ja laskusta paljon pienempienkin tapahtumien aikana. Yleisesti ottaen talous uutiset ulottuen teollisuus datasta korko päätöksiin vaikuttavat kullan hintoihin. Mitä merkittävämpi uutinen, sitä suurempi vaikutus raaka-aineiden hintoihin. Hyödyntäen aikaisempaa selitystä, kullan käyttäytymisestä taloudellisen kaaoksen aikoina voimme päätellä esim. kotien myynti raportin julkaistaessa alhaisena, tulee se johtamaan lyhyen tähtäimen nousuun kullalla. Toisaalta positiivinen työllisyysdata luultavimmin aiheuttaa laskua kullan hinnoissa. Talous uutiset maailmanlaajuisesti vaikuttavat kullan hintaan, mutta Yhdysvalloilla on suurin välitön vaikutus markkinoihin. Yksi johtavista esimerkeistä tästä oli Suuren laman aikana vuonna Siihen aikaan paperi raha oli lähes arvoton, kullan hinnan puolestaan ollessa niin korkealla, että viranomaiset kielsivät USA:n kansalaisilta kullan omistuksen. Hieman modernimpi esimerkki on äskettäinen Yhdysvaltojen keskuspankin päätös ostaa 600 miljardin dollarin arvosta liittovaltion velkakirjoja pankeilta pitääkseen deflaation ja uuden laman poissa.

6 Tutkittaessa alla olevia kaavioita, voimme nähdä dollarin jyrkän pudotuksen sen kahta pääkilpailijaa vastaan, euroa ja jeniä. Sijoittajien odotukset Yhdysvaltain valtionvarainministeriön tuoton putoavan vieläkin alhaisemmaksi johti luottamuksen katoamiseen USA:n talouden elpymisestä, aiheuttaen dollarin pudotuksen.

7 Tässä kullan kaavio samalle ajanjaksolle.

8 Kullan hinnassa on nähtävissä nopea ja jyrkkä pudotus välittömästi Fedin ilmoituksen jälkeen, kullan kuitenkin vakiintuessa piakkoin sen jälkeen. Kuten voimme nähdä, kullan ei onnistunut vain pompata takaisin ennätyskorkeuksiin, joissa se sijaitsi ennen Fedin päätöstä, vaan myös saavutti dramaattisesti lisäarvoa. Toisaalla dollari jatkoi putoamista samassa ajan jaksossa. Ilman epäilystäkään viime vuosien maailman laajuinen talous kriisi on ollut merkittävin talous tapahtuma sitten suurten lamavuosien. Tämän vuoksi on syytä katsoa tarkemmin laman vaikutusta kultaan. Maailman laajuinen talous kriisi ja kulta Vuoden 2007 maailman laajuinen talous kriisi sai alkunsa Yhdysvalloissa ja oli suora seuraus äärimmäisen alhaisesta likviditeetistä USA:n pankki sektorilla. Tätä seurannut romahdus ja määrättyjen finanssi instituutioiden auttaminen kuiville aiheutti maailmanlaajuisen heijastusvaikutuksen, joka tuntuu vielä tänäkin päivänä. Lähes jokainen talouden sektori Yhdysvalloissa on kärsinyt tästä. Työttömyys pysyy korkeana, kun taas koteja haltuunotetaan hälyttävin määrin. Dollarin tasot viimeisten 3 vuoden aikana ovat vaihdelleet suuresti ja ovat olleet riippuvaisia suuresti sekä kotimaisista, että ulkomaisista talous tapahtumista. Esimerkkinä kesän 2010 aikana koettu Kreikan luottokriisi johti dramaattisiin voittoihin USD:lle euroa vastaan. Toisaalta, sijoittajien huoli aikaisemmin mainitusta USA:n rahaelvytys paketista, aiheutti taalan putoamisen lähes ennätys alas sen pää valuutta kilpailijoita vastaan. Näiden

9 kolmen viime vuoden aikana on kulta nähnyt muutamia dramaattisia hinta liikahduksia, jotka ovat suurimmalta osaltaan olleet seurausta maailman talous tilanteesta. Tällä hetkellä kulta käy kauppaa lähellä ennätys korkeita hintoja. Tätä arvometallia on nostanut heikentynyt dollari ja yleinen luottamuksen puute USA:n talouden elpymiseen. Näin ei ole kuitenkaan ollut läpi koko talous kriisin. Kreikan luottohuolien ollessa korkeimmillaan dollari saavutti vakaasti sen Eurooppalaisia osapuolia vastaan. EUR/USD pari putosi niinkin alas, kuin tasolle, lähelle ennätys alhaista hintaa. Samaan aikaan kulta kävi kauppaa vaihteluvälillä 1100 ja Vasta euroalueen alkaessa saavuttaa kontrollia sen pankkisektorista ja sitä seurannutta dollarin putoamista, aloitti kulta nousun. Tämän vuoden Lokakuussa EUR/USD pari nousi reilusti yli tason. Samaan aikaan kulta aloitti nousun ja lopulta yli 1300 tason. Dollarin ollessa vielä laskusuuntainen, käy kulta nyt kauppaa yli 1400 tasolla. Dollari ei tietenkään ole ainoa valuutta, joka puskee kullan hintoja. Kun jo aikaisemmin mainittiin, muutama vuosi sitten Intian hankkiessa suuren määrän tätä raaka-ainetta, johti se nousuun kullan hinnassa. Lisäksi sekä Venäjä, että Kiina ovat ilmaisseet kiinnostuksensa viime vuosina kasvattamaan kulta varastojaan. Marraskuussa vuonna 2006 hinnat ampuivat ylös kahden kuukauden korkeimmalle tasolle Kiinan viranomaisten antaessa ymmärtää maan mahdollisesti satsaavan lisää kultaan. Nyt, kun olemme huomanneet suurien maailman laajuisten tapahtumien, kuten talouskriisin, pystyvän vaikuttavan kullan hintaan näinkin dramaattisesti, on hyvä katsoa, kuinka sijoittajat ovat kyenneet arvioimaan tulevia trendejä ja maksimoimaan voitot.

10 Kuinka kulta teki tavallisista sijoittajista miljonäärejä Kullan trendien ennustaminen tarkasti saattaa tuntua työläältä tehtävältä. Lyhyen tähtäimen voitontavoittelu ei todellakaan ole yhtä helppoa, kuin muilla raaka-aineilla tai valuutoilla kullan hinnan suurten vaihtelujen vuoksi. Toisaalta sijoittajat, jotka tarkkailevat ajankohtaisia markkinauutisia ovat kyenneet tekemään hyvinkin suuria voittoja lyhyessä ajassa. Tarkasteltaessa vanhoja markkinatapahtumia voimme nähdä, kuinka varovainen sijoittaja olisi voinut käyttää uutisia suurienkin voittojen saamiseksi. Sijoittajat tietävät, että kuukauden suurin markkinatapahtuma on US Non-Farm Payrolls lukema. Työllisyys data, joka julkaistaan jokaisen kuukauden ensimmäisenä Perjantaina, tyypillisesti asettaa tahdin dollarille koko kuukaudelle. Raaka-aineiden hinnat, erityisesti kullan, kokevat vahvaa liikehdintää NFP raportin julkaisun yhteydessä. Lokakuussa 2010 Non-Farm aiheutti pettymystä lukemalla -41 tuhatta, analyytikoiden ennustettua tuloksen julkaistavan lähellä -1 tuhat. Pettymystä aiheuttanut lukema söi vielä lisää sijoittajien luottamusta USA:n talouden toipumiseen ja aiheutti dollarin putoamisen lähes kaikkia päävaluutta kilpailijoita vastaan. Samaan aikaan, kun dollari tippui, kulta hyppäsi ylös lähes 2000 pistettä ennen viikonloppua. Sivusimme aikaisemmin Fedin määrällisiä keventämistoimia. Kuukausina ennen keventämistoimien toimeenpanoa, dollari romahti uusin ennätysalhaisiin lukemiin lähes päivittäin. EUR/USD pari kävi kauppaa reilusti yli tason, USD/JPY parin ollessa matkalla kohden psykoloogisesti merkittävää rajan rikkomista. Samaan aikaan kullan arvo kasvoi vauhdilla, liikkuen ylös lähes 10,000 pistettä viikkojen sisällä.

11 Kun Fed vihdoin ilmoitti suunnitelmista ostaa 600 miljardin dollarin arvosta liittovaltion velkakirjoja pankeilta, markkinat menivät sekaisin myynti vimmasta. Ei ainoastaan dollari pudonnut nopeasti, vaan myös raaka-aineet, kuten kulta. Analyytikot arvioivat kullan hinnan putoamisen johtuneen yleisestä markkinoiden sekavuudesta tärkeiden uutisten julkaisun jälkeen. Noviisi sijoittaja on saattanut nähdä kullan lähtevän liikkeelle laskusuuntaisesti, ja päättänyt avata myynti position raaka-aineelle. Tällainen liike on saattanut tuoda voittoja lyhyellä tähtäimellä, mutta piakkoin uutisten julkaisun jälkeen markkinat rauhoittuivat ja kulta koki nousevan korjauksen, joka jatkuu tähän päivään saakka. Tarkastellaanpa vielä kullan kaaviota, jota tutkimme jo aiemmin.

12 Ennen uutisia kulta on käynyt kauppaa lähellä 1365 tasoa. Seuraten uutisia hinta alkoi pudota, saavuttaen niinkin alas, kuin 1327 noin 4 tunnissa. Kullan osuttua tuki tasolle, järjesti se melko suuren ja merkittävän korjauksen, jota ei ole vielä pysäytetty. Tämä metalli ei ainoastaan saavuttanut sen hinta tasoa ennen Fedin julkaisua, vaan sen onnistui nousta uusiin ennätys korkeuksiin, lähestyen hintaa 1400$ unssilta. Lukijat luultavasti nyt ajattelevat: jos voisin mennä ajassa taaksepäin, tästä tiedosta olisi ollut hyötyä.. tämän saattaessa olla totta, uusien sijoittajien kannattaisi hyödyntää tässä artikkelissa annettuja esimerkkejä ja hyödyntää näitä samoja periaatteita tuleviin tapahtumiin. Nyt

13 saattaisikin olla hyvä hetki katsoa kullan nykyistä trendiä ja minne se saattaa suunnata tulevaisuudessa. Minne kulta on suuntaamassa ja kuinka voit hyötyä tästä? On tarpeetonta sanoa, että kullan kokonaistrendi on ylöspäin. Tarkasteltaessa kullan päivä karttaa, sijoittaja voi kohtuudella olettaa, että tähän asti näkemämme kullan nouseva kehityskaari tulee jatkumaan. Vaikka tämä varmaankin pitää paikkansa pitkällä tähtäimellä, on lyhyen tähtäimen voitot ja tappiot, joita kulta kokee, potentiaalisesti hyödyllisiä sijoittajille.

14 Vaikka kullan ottaman suunnan arvioiminen ei ole helppoa, ei se kuitenkaan mahdotontakaan ole. Sijoittajan käytettävissä on moniakin työkaluja, jotka tekevät työstä helpomman. Olemme käyneet läpi jo kaupankäynnin fundamentaalisen näkökohdan. On aivan ehdottoman tärkeää sijoittajille kiinnittää huomiota maailman talouden kokonaistrendiin, samalla tarkkaan tutkien muita indikaattoreita, kuten työllisyyttä ja korkoja maissa kuten USA, euroalue ja Japani. Lisäksi tekninen analyysi saattaa osoittautua korvaamattomaksi kultakauppaa käyville. Kulta on yksi ailahtelevimmista instrumenteista forex markkinoilla. Tekniset indikaattorit ovat hyvin tehokas tapa tulkita tulevia trendejä, erityisesti, kun talous uutiset näyttävät ristiriitaisilta. Vaikka kulta normaalisti nousee taloudellisen sekasorron aikana, ei ole odottamatonta, että se laskisi huonon työllisyys raportin tai kotien myynti raportin julkaisun jälkeen. Tällaisissa tapauksissa kääntyminen teknisen datan puoleen on hyvä vaihtoehto. Alla olevassa esimerkissä näemme, kuinka tekniset indikaattorit, kuten Williams Percent Range, Hidas Stokastinen ja Relative Strength Index kaikki tarkasti ennustivat kullan ottaman lasku trendin. Vaikka teknisten indikaattoreiden käyttö saattaa vaatia hieman harjoittelua ja totuttelua, ne hyvin usein ovat erinomainen apu ammatti sijoittajalle.

15 Nyt kun olet saanut hieman esimakua eri näkökannoista kullan kaupankäynnissä, on aika päästä alkuun. Kirjaa nyt Forexyard Vakio-tili hyödyntääksesi kaikki potentiaaliset mahdollisuudet, joita kulta tarjoaa. KIRJAA HARJOITTELUTILI NYT Nyt kun olet saanut hieman esimakua eri näkökannoista kullan kaupankäynnissä, on aika päästä alkuun. Kirjaa nyt Forexyard Vakio-tili hyödyntääksesi kaikki

Talousnäkymät Tammikuu 2010

Talousnäkymät Tammikuu 2010 Talousnäkymät Tammikuu 2010 Numeroyhteenveto Keskeisiä tunnuslukuja...5 Korot... 6 Valuutat... 6 Päätoimittaja Martti Nyberg martti.nyberg@nordea.com Puh. +358 9 1655 9941 Mennyt painoon 14.1.2010 Talousnäkymät

Lisätiedot

Antti Soikkeli 0348088. Ohjaaja: Elena Fedorova

Antti Soikkeli 0348088. Ohjaaja: Elena Fedorova LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppatieteiden tiedekunta Kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon tutkielma Talousjohtaminen Viimeisin finanssikriisi ja sen vaikutus suurimpiin yrityksiin Helsingin

Lisätiedot

Velkaantunut talous veitsenterällä

Velkaantunut talous veitsenterällä Suomen Attacin talouskatsaus Syksy 2009 Velkaantunut talous veitsenterällä 2 Velkaantunut talous veitsenterällä Julkaisija Attac ry Julkaisuajankohta lokakuu 2009 Kirjoittajat Jussi Ahokas Lauri Holappa

Lisätiedot

Talousnäkymät Huhtikuu 2008

Talousnäkymät Huhtikuu 2008 Talousnäkymät Huhtikuu Sisältö Numeroyhteenveto Maailma Keskeisiä tunnuslukuja... Korot... 7 YLEISKATSAUS Edessä pitempiaikainen hitaan kasvun vaihe... Valuutat... 7 YHDYSVALLAT Taantuma kuinka pitkäkestoinen

Lisätiedot

M I K S I H I N TAVA K A U S O N T Ä R K E Ä Ä?

M I K S I H I N TAVA K A U S O N T Ä R K E Ä Ä? M I K S I H I N TAVA K A U S O N T Ä R K E Ä Ä? SISÄLLYS 1 2 3 4 5 Esipuhe 5 Miksi hintavakaus on tärkeää? 6 Tiivistelmä 6 2 Luku 2 Rahan lyhyt historia 15 2.1 Rahan tehtävät 16 2.2 Rahan muodot 18 1 Luku

Lisätiedot

MARKKINAKATSAUS 22.12.2014

MARKKINAKATSAUS 22.12.2014 MARKKINAKATSAUS 22.12.2014 Ainoastaan yksityiseen käyttöön. Kaikki oikeudet pidätetään. Tässä katsauksessa esitetty tieto, mielipiteet ja arviot perustuvat lähteisiin, joita Varainhallinta Tresor Oy pitää

Lisätiedot

Saavuta päämääräsi ilman tarpeettomia riskejä

Saavuta päämääräsi ilman tarpeettomia riskejä Markkinointimateriaalia Maaliskuu 2011 PÄÄOMASUOJATUT SIJOITUKSET 5067 Saavuta päämääräsi ilman tarpeettomia riskejä Viimeinen Merkintäpäivä 3.5.2011 1 Saanemme esitellä Arkaile ja voita -periaatteen Onko

Lisätiedot

Yhdysvaltojen likviditeetti- ja pankkikriisi

Yhdysvaltojen likviditeetti- ja pankkikriisi Kansantaloudellinen aikakauskirja 107. vsk. 3/2011 Yhdysvaltojen likviditeetti- ja pankkikriisi [ Juha Tervala Johtaja Aboa Centre for Economics 1. Johdanto Tämä kirjoitus käsittelee Yhdysvaltojen likviditeetti-

Lisätiedot

SUURIMMAT MYYTIT DEFLAATIOSTA Jörg Guido Hülsmann

SUURIMMAT MYYTIT DEFLAATIOSTA Jörg Guido Hülsmann SUURIMMAT MYYTIT DEFLAATIOSTA Jörg Guido Hülsmann Deflaation mahdollisuus vaanii läntisten demokratioiden poliittisia ja taloudellisia rakenteita. Niiden pelot ovat ymmärrettäviä, ainakin taloudellisesta

Lisätiedot

Sisällys. Rahapolitiikka ja taloudellinen tilanne... 1. Jarno Ilves ja Hannu Viertola Suomen ja euroalueen maiden velkaantuminen...

Sisällys. Rahapolitiikka ja taloudellinen tilanne... 1. Jarno Ilves ja Hannu Viertola Suomen ja euroalueen maiden velkaantuminen... 4 009 Sisällys Rahapolitiikka ja taloudellinen tilanne... Jarno Ilves ja Hannu Viertola Suomen ja euroalueen maiden velkaantuminen... 9 Risto Herrala Kotitalouksien velkaantuminen ja maksuhäiriöt Suomessa...

Lisätiedot

MARKKINAKATSAUS 24 .2015

MARKKINAKATSAUS 24 .2015 MARKKINAKATSAUS 24.0.04.20.2015 Ainoastaan yksityiseen käyttöön. Kaikki oikeudet pidätetään. Tässä katsauksessa esitetty tieto, mielipiteet ja arviot perustuvat lähteisiin, joita Varainhallinta Tresor

Lisätiedot

Sijoittajan korko-opas

Sijoittajan korko-opas Sijoittajan korko-opas Sisällys Lukijalle...3 Korot osana taloutta...4 Korkosijoitukset muun varallisuuden osana...7 Suorat korkosijoitukset...9 Korkorahastot...20 Säästö- ja eläkevakuutukset...22 Korkojohdannaiset...24

Lisätiedot

Rahataito 4 - Vivuttaminen. Valmennukset. Nro 8 20.9.2011. ViikkoRahassa. Rahataito 4. Kriittinen massa. Mustat banaanit.

Rahataito 4 - Vivuttaminen. Valmennukset. Nro 8 20.9.2011. ViikkoRahassa. Rahataito 4. Kriittinen massa. Mustat banaanit. Nro 8 ViikkoRahassa on tällä viikolla jälleen alkuun melko helppoa, mutta väkevää asiaa, jonka jälkeen siirrytään taloudellisen riippumattomuuden tärkeimpiin periaatteisiin. Tämän jälkeen kurkistamme miltä

Lisätiedot

SISÄLLYS. Varainhoitorahasto Pharos... 7. Phoenix... 11. Phoebus... 14. Russian Prosperity Fund Euro... 20. Rahamarkkinarahasto AAA...

SISÄLLYS. Varainhoitorahasto Pharos... 7. Phoenix... 11. Phoebus... 14. Russian Prosperity Fund Euro... 20. Rahamarkkinarahasto AAA... SISÄLLYS ODOTUKSISTA, MARKKINOISTA JA MAANTIETEESTÄ... 3 PERÄSSÄHIIHTOA JA HARHOJEN HALLINTAA... 4 PILIKKIÄ JA PANKKIPOLITIKKAA... 17 INDEKSIRAHASTOJEN VUOSI...... 18 UUSI TUNNUSLUKU.. 27 FOTBOLL SOM INVESTERING....

Lisätiedot

SUOMI JA EMU: Euron hyödyt, kustannukset ja tie eteenpäin

SUOMI JA EMU: Euron hyödyt, kustannukset ja tie eteenpäin SUOMI JA EMU: Euron hyödyt, kustannukset ja tie GnS economicsin erikoisraportti 2012 Tämä GnS economicsin raportti ei sisällä kehotusta ostaa mitään hyödykkeitä, arvopapereita tai investointeja. Raportissa

Lisätiedot

Lukijalle. Helsingissä 15.6.2013 Suomen Pörssisäätiö Sari Lounasmeri

Lukijalle. Helsingissä 15.6.2013 Suomen Pörssisäätiö Sari Lounasmeri Sijoittajan korko-opas 2013 Sisällys Lukijalle...3 Korot osana taloutta...4 Korkosijoitukset muun varallisuuden osana...7 Suorat korkosijoitukset...9 Korkorahastot...20 Säästö- ja eläkevakuutukset...22

Lisätiedot

ERIKOISSIJOITUSRAHASTO ELITEN MERKINTÄ 31.12.2008

ERIKOISSIJOITUSRAHASTO ELITEN MERKINTÄ 31.12.2008 Hyvä Asiakas SIJOITTAJAKIRJE 4/2008 Ajat ovat haasteelliset. Kun Suomea ja muita pohjoismaita ravisteli 1990-luvun alussa pankkikriisi ja ylivelkaantumisen aiheuttama taloudellinen ahdinko, samaan aikaan

Lisätiedot

Kaikki näyttää samalta kuin 2007 - William Whiten haastattelu

Kaikki näyttää samalta kuin 2007 - William Whiten haastattelu Kaikki näyttää samalta kuin 2007 - William Whiten haastattelu Author : anttir 1 / 7 William White on huolissaan. Keskuspankkien keskuspankin eli Kansainvälisen järjestelypankin entinen pääekonomisti Willian

Lisätiedot

Lukijalle. Helsingissä 5.7.2012 Suomen Pörssisäätiö Sari Lounasmeri

Lukijalle. Helsingissä 5.7.2012 Suomen Pörssisäätiö Sari Lounasmeri Sijoittajan korko-opas 2012 1 Sisällys Korot osana taloutta...4 Korkosijoitukset muun varallisuuden osana...7 Suorat korkosijoitukset...9 Korkorahastot...20 Säästö- ja eläkevakuutukset...22 Korkojohdannaiset...24

Lisätiedot

Tervehdys, kanssakulkija! ViikkoRaha puskee kohti kesää ja kannustaa lukijoitaan nauttimaan auringosta ja kauniista kesäpäivistä.

Tervehdys, kanssakulkija! ViikkoRaha puskee kohti kesää ja kannustaa lukijoitaan nauttimaan auringosta ja kauniista kesäpäivistä. Nro 41 Tervehdys, kanssakulkija! ViikkoRaha puskee kohti kesää ja kannustaa lukijoitaan nauttimaan auringosta ja kauniista kesäpäivistä. - Terhi, Jaakko ja Matias Elämä tasapainoon yleisiä harhakäsityksiä

Lisätiedot

Talousennuste. Suomi elpyy muiden mukana. Maailmantalous: kasvaa epätasaisesti Kiina kärjessä. Suomi: kasvuun, mutta varovaisesti

Talousennuste. Suomi elpyy muiden mukana. Maailmantalous: kasvaa epätasaisesti Kiina kärjessä. Suomi: kasvuun, mutta varovaisesti www.handelsbanken.com/research 3. syyskuuta 2009 Talousennuste Suomi elpyy muiden mukana Maailmantalous: kasvaa epätasaisesti Kiina kärjessä Suomi: kasvuun, mutta varovaisesti Korot ja valuutat: rahapolitiikan

Lisätiedot

Talouskriisi ja keskuspankkien muuttuva rooli. Erkki Liikanen

Talouskriisi ja keskuspankkien muuttuva rooli. Erkki Liikanen Kansantaloudellinen aikakauskirja 110. vsk. 1/2014 Talouskriisi ja keskuspankkien muuttuva rooli Erkki Liikanen Suurilla talouskriiseillä on usein ollut käänteentekevä vaikutus siihen, miten talouspolitiikan

Lisätiedot

Talousnäkymät Tammikuu 2008

Talousnäkymät Tammikuu 2008 Talousnäkymät Tammikuu 8 Sisältö Numeroyhteenveto Maailma Keskeisiä tunnuslukuja... YLEISKATSAUS Kasvunäkymät heikentyvät ja inflaatioriskit kasvavat... Korot... 7 YHDYSVALLAT Valuutat... 7 Kohti taantumaa?...8

Lisätiedot

SISÄLLYS. Varainhoitorahasto Pharos... 7 Phoenix... 10 Phoebus... 13 Russian Prosperity... 17

SISÄLLYS. Varainhoitorahasto Pharos... 7 Phoenix... 10 Phoebus... 13 Russian Prosperity... 17 SISÄLLYS INDEKSISIJOITTAJAN KESÄ...... 3 KANNATTAAKO KOTIMAINEN....... 4 TUNNUSLUKUJEN MÄÄRITELMIÄ... 6 KORKORAHASTOISTA JA INDEKSEISTÄ... 16 HYVÄ YHTIO, HYVÄ SIJOITUS......... 24 DU ÄR BÄTTRE ÄN BANKEN!.......

Lisätiedot

MARKKINAKATSAUS TALVI 2011

MARKKINAKATSAUS TALVI 2011 MARKKINAKATSAUS TALVI 2011 1 REALIA GROUP OY Markkinakatsaus Talvi 2011 SISÄLLYS 03 Pääkirjoitus 04 Asuntomarkkinat Pankin näkökulmasta 05 Uudistuotantomarkkinat 07 Asuntomarkkinoiden kehitys 11 Vuokra-asuminen

Lisätiedot

[markkinointiesite, maaliskuu 2015]

[markkinointiesite, maaliskuu 2015] SELIGSON & CO RAHASTOYHTIÖ RAHASTOSIJOITTAJAN OPAS [markkinointiesite, maaliskuu 2015] Yksinkertainen on tehokasta! www.seligson.fi 1 SELIGSON & CO RAHASTOYHTIÖ SISÄLLYS OPPAAN ESITTELY 2 MIKSI SIJOITAMME?

Lisätiedot

SELIGSON & CO RAHASTOT NELJÄNNESVUOSIKATSAUS 3 / 2006

SELIGSON & CO RAHASTOT NELJÄNNESVUOSIKATSAUS 3 / 2006 Raaka-ainemarkkinoilla toimii takaperoisuus väärinpäin (s. 4) SELIGSON & CO RAHASTOT NELJÄNNESVUOSIKATSAUS 3 / 2006 Ilmainen kuukausi Phoebuksen osuudenomistajille (s. 15) Edullisin maksaakin eniten (s.

Lisätiedot

Sijoitusstrategia. Kevät

Sijoitusstrategia. Kevät 2015 Sijoitusstrategia Kevät Ari Aaltonen puh. 050 461 8663 ari.aaltonen@front.fi Sisällysluettelo Sisällysluettelo... - 1 - Keskeiset oletukset maailmantaloudesta... - 2 - ja oletukset koroista ja valuutoista...

Lisätiedot

Suomen talous ja talouspolitiikan linja

Suomen talous ja talouspolitiikan linja Suomen talous ja talouspolitiikan linja Miten Suomi saadaan uudelleen nousuun? Heikki Koskenkylä Sisältö Suomen Perusta 2014 ISBN 978-952-67921-5-6 Ulkoasu ja taitto: Janne Turunen Painopaikka: Tammerprint

Lisätiedot

Eurokriisistä eteenpäin

Eurokriisistä eteenpäin Teppo Eskelinen & Matti Ylönen (toim.) Eurokriisistä eteenpäin Vasemmistolaista talouspolitiikkaa 1 2 Eurokriisistä eteenpäin Vasemmistolaista talouspolitiikkaa 3 Kansan Sivistyön Liitto KSL ry Tomittaneet:

Lisätiedot