PIENSIJOITTAJAN PERUSKURSSI HENRI HUOVINEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PIENSIJOITTAJAN PERUSKURSSI HENRI HUOVINEN"

Transkriptio

1 PIENSIJOITTAJAN PERUSKURSSI HENRI HUOVINEN

2 Alla raaka-aineiden korrelaatio mm. osakkeisiin ja joukkolainoihin verrattuna (Q1/1962- Q3/2012).

3 Sijoitustarkoituksessa käydään kauppaa useilla raaka-aineilla, joita ovat mm. öljy, maakaasu, hopea, platina, kulta, kupari, nikkeli, maissi, kahvi ja kaakao. Yleisimmin raaka-aineet jaotellaan kolmeen ryhmään, jotka ovat energia, metallit ja maataloustuotteet. Raaka-aineiden hinnat ovat riippuvaisia kunkin raaka-aineen kysynnästä ja tarjonnasta, joihin vaikuttavat mm. mailman taloustilanteen kehitys.

4 Kulta sijoituskohteena: Kultaa pidetään portfolion vakuutuksena, sillä kulta tuottaa perinteisesti silloin hyvin, kun osakemarkkinat eivät. Kulta on siis eräänlainen sijoittamisen turvasatama. Suurin osa kullasta on keskuspankeissa ja rahapajoissa. Loppuosa kullasta on mm. koruissa, harkoissa, kolikoissa, kultauksina ja elektroniikassa. Elektroniikassa kultaa käytetään suojausaineena kytkinpinnoissa.

5 Kullan punnitsemisessa käytetään usein troy-unssia. Yksi troy-unssi on 31, grammaa. Kullan hinta noteerataan yleisesti Yhdysvaltain dollaria per troy-unssi. Kullan historia Ensimmäiset puhtaat kultarahat painettiin noin 550 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Arvometalleihin perustuvilla rahayksiköillä oli keskeinen asema maailmassa aina luvun alkuun saakka. Vuonna 1971 Yhdysvaltojen silloinen presidentti Richard Nixonin hallitus purki ns. Bretton Woodsin järjestelmän, jonka mukaan dollari oli sidottu kullan hintaan.

6 Vuonna 1973 dollari devalvoitiin ja dollari päästetiin vapaasti kellumaan muiden valuutoiden kanssa. Kullalla alettiin käymään vapaasti kauppaa ympäri mailman. Seuraavalla sivulla kullan kuvaaja kullan hintakehityksestä.

7

8 Miksi sijoittaa kultaan? Hajautushyöty Suojaa inflaatiota vastaan Tarvasatama kriisien varalle Kasvava kysyntä varsinkin kehittyvissä maissa Rajoitukset tuotannon suhteen

9 Kultaan sijoittamisen eri vaihtoehdot: Sijoituskulta on ollut EU:ssa arvonlisäverotonta vuodesta Sijoituskultaa tehdessä kullasta valmistetaan joko kolikoita tai harkkoja. Kultakolikoista peritään preemio, joten ostaja maksaa kolikoista enemmän mitä kullan todellinen markkinahinta on. Kultaharkkojen preemiot ovat kolikoita pienemmät, mutta kultaharkkojen heikkous on niiden aitouden varmistaminen.

10 Suomessa sijoituskultaa myyvät mm. Tavex Oy ja K.A. Rasmussen Oy. Kultatuotteita voi myös tilata ulkomaisilta yrityksiltä. Kultaan sijoittavat ETC:t (Exchange-Traded Commodities) sijoituskohteina: Kultaan sijoittavat ETC:t voivat olla joko fyysisiä tai synteettisia. Fyysiseen kultaan sijoittavat ETC:t ostavat kultaa varastoon. Synteettiset ETC:t eivät omista konkreettisesti kultaa, vaan sijoittavat varansa johdannaisiin, joiden hinta seuraa kullan hintakehitystä.

11 Kultaan sijoittavia ETC-tuotteita voi ostaa mm. verkkopankin kautta. Kultaan voi myös sijoittaa epäsuorasti ostamalla kultakaivosyritysten osakkeita.

12 Öljy sijoituskohteena: Öljyyn voi sijoittaa kullan tavoin ETC-rahastojen kautta. Muita varteenotettavia sijoitusvaihtoehtoja ovat mm. öljy-yhtiöiden osakkeiden tai öljyfutuurien ostaminen. Öljyn hintaan vaikuttaa kullan tavoin öljyn kysyntä ja tarjonta, sekä spekulaatiot tulevasta hintakehityksestä.

13 Jalometallit ja raaka-aineet omaisuuskohteena Brent- ja WTI-raakaöljyt Brent-öljy on Pohjanmeren raakaöljy. Suurin osa kyseisestä raakaöljystä jalostetaan Luoteis-Euroopassa. Merkittäviä määriä kuljetetaan myös Yhdysvaltoihin ja Välimerelle. WTI (West Texas Intermediate)-öljy on amerikkalainen raakaöljyn viitelaatu.

14 Alla Brent-öljyn hintakehitys viimeisen 10 vuoden ajalta.

15 Alla WTI-öljyn hintakehitys viimeisen 10 vuoden ajalta

16 Öljyn hinta on romahtanut viimeisen 10 vuoden aikana kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran finanssikriisin aikana ja toisen kerran alkaen kesällä Öljy ja kulta eroavat toisistaan sijoituskohteina, koska kultaa ei tarvita jokapäiväiseen elämään niinkuin öljyä. Tästä syystä öljy on altis kovillekin hinnan vaihteluille.

17 Mitä öljyyn sijoittavan on syytä ottaa huomioon? Tärkeää arvioida kysyntään ja tarjontaan vaikuttavia tekijöitä, kuten mm. öljyvarastojen muutosta, öljynviejien tuotantolukuja ja mailman yleistä talouskasvua. Öljyn sijoittavan on tärkeää huomioida myös korvaavat tuotteet, eli substituutit. Uusimpana amerikkalaisyritysten tuottama liuskeöljy, joka on lisännyt öljyn tarjontaa.

18 Käsitteet contango ja backwardation: Futuuri on pörssinoteerattu johdannaissopimus, jolla sitoudutaan ostamaan/myymään tiettynä hetkenä tulevaisuudessa kohde-etuutta (esim. öljy tai kulta) tiettyyn sopimushetkellä sovittuun hintaan. Raaka-ainemarkkinoiden ollessa contangossa raaka-aineen futuurihinnat ovat nykyisiä hintoja (spot-hintoja) korkeammalla. Markkinat odottavat spot-hintojen nousevan.

19 Futuurien hintojen ollessa alempana suhteessa tämän hetken hintoihin (spot-hintoihin) on kyseessä ns. backwardation. Esim. alhaiset öljyn hinnat voivat ajaa öljyntuottajat suojautumaan lisälaskua vastaan, jolloin futuurien hinnat laskevat.

20 Jalometallit ja raaka-aineet sijoituskohteena Raaka-ainesijoitusten heikkoudet: Raaka-ainesijoitukset tuottavat vain hintojen noustessa. Raaka-aineista ei saa osinkojen tai vuokratuottojen tapaan vuotuista kassavirtaa. Tietyt raaka-aineet ovat varsin herkkiä hintamuutoksille, mm. öljy. Alhaisen inflatioympistön aikana raaka-aineet eivät myöskään usein tuota hyvin.

21 Maataloustuotteet sijoituskohteena: Yleisiä sijoituskohteita ovat mm. kahvi, kaakao ja vilja. Maataloustuotteilla voi käydä kauppaa mm. ETC- rahastojen avulla tai johdannaisilla esim. futuureilla. Maataloustuotteiden hintakehitys on raaka-aineiden tapaan riippuvainen tuotteen kysynnästä ja tarjonnasta, johon vaikuttavat mm. sadon määrä ja kulutustottumusten muutokset.

22 Alla kahvin hintakehitys viimeisen 10 vuoden ajalta.

23 Alla viljan hintakehitys viimeisen 10 vuoden ajalta.

24 odic-table-of-commodities.pdf

25 Vuonna 2014 parhaan tuoton sai kahvista ja karjasta. Huonoimmat tuotot tulivat lämmitys- ja raakaöljystä.

26 Vinkkejä raaka-ainesijoitusten valintaan: Raaka-ainesijoitukset tuovat hyvää hajautusta sijoitussalkkuun arvioi raakaainesijoituksia koko salkun näkökulmasta Arvioi eri raaka-aineiden hintaan vaikuttavat kysynnän ja tarjonnan ajurit Tunnista raaka-ainesijoitusten riskit, kuten geopoliittiset riskit, riski subsituuteista ja yleinen markkinariski. Tutki yleistä kysyntätrendiä!!!

27 Yritykset voivat suojata raaka-aineiden hintakehityksen futuureilla: Esim. Yritys A tietää ostavansa 6 kuukauden päästä unssia hopeata. Yritys voi suojata hopean hinnan kehityksen ostamalla 6 kk:n futuurisopimuksen. Oletetaan hopean hinnan (spot-hinnan) olevan tällä hetkellä 12 dollaria unssilta ja 6kk:n futuurisopimuksen hinnan olevan 11 dollaria unssilta. Yritys voi lukita hinnan 11 dollariin unssilta ostamalla ko. futuurisopimuksen. Tämä pienentää yrityksen riskiä hopean hinnan kehityksestä, sillä yritys voi 6kk:n päästä sulkea futuuripositionsa ja ostaa hopeaa unssia hintaan 11 dollaria/unssi.

28 Mikäli taas Yritys A tietää myyvänsä hopeaa puolen vuoden päästä, voi Yritys A lukita myyntihinnan myymällä futuuria lyhyeksi (short position). Olkoon hopean tämän hetken hinta (spot-hinta) 12 dollaria unssilta ja 6 kk:n futuurihinta 11 dollaria unssilta. Yritys myy siis 6kk:n futuuria lyhyeksi ja sulkee position 6kk:n päästä. Tällä tavoin yritys vähentää oleellisesti hopean hinnankehitykseen liittyvää riskiä.

PIENSIJOITTAJAN PERUSKURSSI HENRI HUOVINEN

PIENSIJOITTAJAN PERUSKURSSI HENRI HUOVINEN PIENSIJOITTAJAN PERUSKURSSI HENRI HUOVINEN Korkosijoituksiin luokitellaan mm. pankkitalletukset, rahamarkkinasijoitukset, yrityslainat ja valtioiden joukkolainat. Korkosijoitukset ovat yleensä osakkeita

Lisätiedot

SELIGSON & CO RAHASTOT NELJÄNNESVUOSIKATSAUS 3 / 2006

SELIGSON & CO RAHASTOT NELJÄNNESVUOSIKATSAUS 3 / 2006 Raaka-ainemarkkinoilla toimii takaperoisuus väärinpäin (s. 4) SELIGSON & CO RAHASTOT NELJÄNNESVUOSIKATSAUS 3 / 2006 Ilmainen kuukausi Phoebuksen osuudenomistajille (s. 15) Edullisin maksaakin eniten (s.

Lisätiedot

Valuuttariskit ja johdannaiset

Valuuttariskit ja johdannaiset Valuuttariskit ja johdannaiset Matti Estola Itä-Suomen yliopisto, Yhteiskunta- ja Kauppatieteiden tiedekunta, Sosiaali- ja terveysjohtamisen laitos, kansantaloustiede Lähde: Hull, Options, Futures, & Other

Lisätiedot

Lukijalle. Helsingissä 5.7.2012 Suomen Pörssisäätiö Sari Lounasmeri

Lukijalle. Helsingissä 5.7.2012 Suomen Pörssisäätiö Sari Lounasmeri Sijoittajan korko-opas 2012 1 Sisällys Korot osana taloutta...4 Korkosijoitukset muun varallisuuden osana...7 Suorat korkosijoitukset...9 Korkorahastot...20 Säästö- ja eläkevakuutukset...22 Korkojohdannaiset...24

Lisätiedot

Sijoittajan korko-opas 2011. www.porssisaatio.fi

Sijoittajan korko-opas 2011. www.porssisaatio.fi Sijoittajan korko-opas 2011 www.porssisaatio.fi Korot osana taloutta... 4 Korkosijoitukset muun varallisuuden osana... 7 Suorat korkosijoitukset... 9 Korkorahastot...19 Säästö- ja eläkevakuutukset... 21

Lisätiedot

www.porssisaatio.fi Sijoitusrahasto- opas Opas kaikille sijoitusrahastoista kiinnostuneille

www.porssisaatio.fi Sijoitusrahasto- opas Opas kaikille sijoitusrahastoista kiinnostuneille www.porssisaatio.fi Sijoitusrahasto- opas Opas kaikille sijoitusrahastoista kiinnostuneille Sisällys Sijoitusrahasto lyhyesti 4 Säästö- ja sijoituskohteet 5 Mikä sijoitusrahasto on? 7 Mihin rahaston valinnassa

Lisätiedot

Sijoittajan korko-opas

Sijoittajan korko-opas Sijoittajan korko-opas Sisällys Lukijalle...3 Korot osana taloutta...4 Korkosijoitukset muun varallisuuden osana...7 Suorat korkosijoitukset...9 Korkorahastot...20 Säästö- ja eläkevakuutukset...22 Korkojohdannaiset...24

Lisätiedot

TIETOJA RAHOITUSVÄLINEISTÄ JA NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ

TIETOJA RAHOITUSVÄLINEISTÄ JA NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ TIETOJA RAHOITUSVÄLINEISTÄ JA NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ YLEISTÄ RAHOITUSVÄLINEISIIN MAHDOLLISESTI LIIT- TYVISTÄ RISKEISTÄ Sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Tuotto voi jäädä saamatta

Lisätiedot

TIETOA RAHOITUSVÄLINEIDEN OMINAISUUKSISTA SEKÄ NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ

TIETOA RAHOITUSVÄLINEIDEN OMINAISUUKSISTA SEKÄ NIIHIN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ Jäljempänä kuvataan eräiden Rahoitusvälineiden keskeisiä ominaisuuksia ja kaupankäyntiä ja niihin liittyvät riskit. Kuvaus ei ole miltään osin tyhjentävä. SIJOITUSRAHASTO-OSUUDET Sijoitusrahasto-osuudet

Lisätiedot

Lukijalle. Helsingissä 15.6.2013 Suomen Pörssisäätiö Sari Lounasmeri

Lukijalle. Helsingissä 15.6.2013 Suomen Pörssisäätiö Sari Lounasmeri Sijoittajan korko-opas 2013 Sisällys Lukijalle...3 Korot osana taloutta...4 Korkosijoitukset muun varallisuuden osana...7 Suorat korkosijoitukset...9 Korkorahastot...20 Säästö- ja eläkevakuutukset...22

Lisätiedot

Sijoitus rahasto-opas

Sijoitus rahasto-opas Sijoitus rahasto-opas Sisällys Lukijalle...3 Sijoitusrahasto lyhyesti...4 Mikä sijoitusrahasto on?...5 Millaisia sijoitusrahastoja on?...8 Millaisia riskejä sijoitusrahastoissa on?...12 Mitä kuluja sijoitusrahastoissa

Lisätiedot

Johdannaisten hyödyntäminen energiayhtiön liiketoiminnassa

Johdannaisten hyödyntäminen energiayhtiön liiketoiminnassa TIMO ROTHOVIUS JUSSI NIKKINEN JUKKA SIHVONEN ANTTI KLEMOLA Johdannaisten hyödyntäminen energiayhtiön liiketoiminnassa Loppuraportti VAASAN YLIOPISTON JULKAISUJA SELVITYKSIÄ JA RAPORTTEJA 193 Vaasan yliopisto

Lisätiedot

Lukijalle. Helsingissä 15.6.2012. Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja Suomen Pörssisäätiö

Lukijalle. Helsingissä 15.6.2012. Sari Lounasmeri Toimitusjohtaja Suomen Pörssisäätiö Sijoitusrahasto-opas 2012 59 Sisällys Mikä sijoitusrahasto on?... 5 Mihin rahaston valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota?... 7 Millaisia sijoitusrahastoja on?... 9 Millaisia riskejä sijoitusrahastoissa

Lisätiedot

PIENSIJOITTAJAN PERUSKURSSI HENRI HUOVINEN

PIENSIJOITTAJAN PERUSKURSSI HENRI HUOVINEN PIENSIJOITTAJAN PERUSKURSSI HENRI HUOVINEN Sijoitusrahasto on sijoitusinstrumentti, joka sijoittaa varansa mm. osakkeisiin (osakerahasto), joukkolainoihin (korkorahasto), kiinteistöihin tai sekä osakkeisiin

Lisätiedot

Hedge-sijoittaminen. Hämeen osakesäästäjien sijoituskerho Jarno Lönnqvist 16.3.2010

Hedge-sijoittaminen. Hämeen osakesäästäjien sijoituskerho Jarno Lönnqvist 16.3.2010 Hedge-sijoittaminen Hämeen osakesäästäjien sijoituskerho Jarno Lönnqvist 16.3.2010 Kaikki tässä esityksessä sekä myös puheessani olevat viittaukset tulevaisuuteen ovat vain lausujan omia mielipiteitä.

Lisätiedot

Saavuta päämääräsi ilman tarpeettomia riskejä

Saavuta päämääräsi ilman tarpeettomia riskejä Markkinointimateriaalia Maaliskuu 2011 PÄÄOMASUOJATUT SIJOITUKSET 5067 Saavuta päämääräsi ilman tarpeettomia riskejä Viimeinen Merkintäpäivä 3.5.2011 1 Saanemme esitellä Arkaile ja voita -periaatteen Onko

Lisätiedot

M i t ä a r v o p a p e r e i s t a t u l i s i t i e t ä ä?

M i t ä a r v o p a p e r e i s t a t u l i s i t i e t ä ä? www.porssisaatio.fi M i t ä a r v o p a p e r e i s t a t u l i s i t i e t ä ä? Opettajan opas Sisällys ARVOPAPERIMARKKINOIDEN KEHITYS... 4 Pörssitoiminnan historia... 4 Arvopaperimarkkinoiden merkitys

Lisätiedot

Sijoittaminen opas uteliaille

Sijoittaminen opas uteliaille Sijoittaminen opas uteliaille SIJOITTAMINEN OPAS UTELIAILLE Lukijalle... 3 Minäkö sijoittaja?... 4 Ostatko osakkeita vai menetkö metsään?... 7 Osake on osuus yhtiöstä... 12 Osakesijoittajan tuotonlähteet...

Lisätiedot

EDUCATED TRADING MINIFUTUURIT. Tämä esite on tarkoitettu markkinointiin

EDUCATED TRADING MINIFUTUURIT. Tämä esite on tarkoitettu markkinointiin BNP PARIBAS EDUCATED TRADING MINIFUTUURIT Tämä esite on tarkoitettu markkinointiin Minifutuurit ovat korkeariskisiä sijoituksia Suomen Strukturoitujen Sijoitustuotteiden yhdistys ry:n riskiluokituksen

Lisätiedot

ODIN om Eiendom. Kiinteistösijoittaminen

ODIN om Eiendom. Kiinteistösijoittaminen Hugin & Munin Special Report 11 / 2012 ODIN om Eiendom Kiinteistösijoittaminen Kiinteistösijoittaminen Johdanto Kiinteistöt ovat maailmaan suurin omaisuusluokka. Yksityishenkilöille asunto edustaa usein

Lisätiedot

Rahoitukset perusteet

Rahoitukset perusteet Rahoitukset perusteet Esseekysymykset ja määritelmät LTKY:n tenttiarkiston 5.9.2008 alkavasta tentistä päättyen syksyn 2011 tenttiin. Ei sisällä laskutehtäviä, joita kokeissa on yleensä 1-2 kappaletta!

Lisätiedot

[markkinointiesite, maaliskuu 2015]

[markkinointiesite, maaliskuu 2015] SELIGSON & CO RAHASTOYHTIÖ RAHASTOSIJOITTAJAN OPAS [markkinointiesite, maaliskuu 2015] Yksinkertainen on tehokasta! www.seligson.fi 1 SELIGSON & CO RAHASTOYHTIÖ SISÄLLYS OPPAAN ESITTELY 2 MIKSI SIJOITAMME?

Lisätiedot

STRUKTUROIDUT LAINAT SIJOITUSKOHTEENA. Mika Vaihekoski 1

STRUKTUROIDUT LAINAT SIJOITUSKOHTEENA. Mika Vaihekoski 1 STRUKTUROIDUT LAINAT SIJOITUSKOHTEENA Mika Vaihekoski 1 Viime vuosina pankit ovat alkaneet tarjota yhä enemmän sijoittajille ns. strukturoituja lainoja. Yleisölle lainat ovat ehkä tutumpia pääomasuojattuina

Lisätiedot

ARVO-OSAKKEET USD. Arvosijoittajan tähtikori, jossa pääset nauttimaan pääomasuojasta sekä hyvästä osallistumisesta osakkeiden nousuun.

ARVO-OSAKKEET USD. Arvosijoittajan tähtikori, jossa pääset nauttimaan pääomasuojasta sekä hyvästä osallistumisesta osakkeiden nousuun. Merkittävissä 7. huhtikuuta 2015 saakka ARVO-OSAKKEET USD Arvosijoittajan tähtikori, jossa pääset nauttimaan pääomasuojasta sekä hyvästä osallistumisesta osakkeiden nousuun. Arvo-osakkeet USD Alustavat

Lisätiedot

Kulta kaupan vaikutus

Kulta kaupan vaikutus Kulta kaupan vaikutus By: Dan Edward, Market Analyst: FOREXYARD Date: December 2010 Sisältö: I. Esittely lyhyt historia kulta kaupan käynnistä. II. Mikä vaikuttaa raaka-aineiden hintoihin? III. Maailmanlaajuinen

Lisätiedot

EUROOPAN DOLLARIHYÖTYJÄT

EUROOPAN DOLLARIHYÖTYJÄT Merkittävissä 15. toukokuuta 2015 saakka EUROOPAN DOLLARIHYÖTYJÄT Sijoitus, jossa pääset nauttimaan pääomasuojasta sekä hyvästä osallistumisesta eurooppalaisten vientiyhtiöiden arvonnousuun. Euroopan dollarihyötyjät

Lisätiedot

Impulsseja. Keinottelija ruokapöydässä. Tammikuu 2014. Henri Purje

Impulsseja. Keinottelija ruokapöydässä. Tammikuu 2014. Henri Purje Impulsseja Tammikuu 2014 Henri Purje Keinottelija ruokapöydässä Suomalaiset pankit ja institutionaaliset sijoittajat elintarvikejohdannaismarkkinoilla Ruokakriisi ei johdu ruoan puutteesta, vaan ongelman

Lisätiedot

SÄÄSTÄMINEN ON MATKA OPAS #3. Joukkolainat. Miksi sijoittaa joukkolainoihin? Näin valitset sopivan joukkolainan

SÄÄSTÄMINEN ON MATKA OPAS #3. Joukkolainat. Miksi sijoittaa joukkolainoihin? Näin valitset sopivan joukkolainan SÄÄSTÄMINEN ON MATKA OPAS #3 Joukkolainat 8 27 Miksi sijoittaa joukkolainoihin? Näin valitset sopivan joukkolainan Säästäminen on matka. Ensin on tiedettävä, miten pitkälle haluaa mennä. Sitten on valittava

Lisätiedot

Osakeopas. OSAKKEENOMISTAJAKSI 4 Omat lähtökohdat 4

Osakeopas. OSAKKEENOMISTAJAKSI 4 Omat lähtökohdat 4 Osakeopas Tax Guide for 2013 Investors 2013 Osakeopas OSAKKEENOMISTAJAKSI 4 Omat lähtökohdat 4 OSAKE SIJOITUSKOHTEENA 5 Osake, osakas 5 Tuotto 5 Paras pitkällä aikavälillä 5 Likviditeetti, helppohoitoisuus

Lisätiedot

Marina Vahtola kehottaa kauppaa katsomaan muutoksessa tarkasti asiakasta ja ympäristöä

Marina Vahtola kehottaa kauppaa katsomaan muutoksessa tarkasti asiakasta ja ympäristöä VIISAS RAHA 7 Lehti suomalaiselle sijoittajalle 2014 Osakesäästäjien Keskusliitto Hinta 9,50 SIJOITTAJAn taulukot Osakkeet& rahastot s.32 37 SLI:n Dominic Byrne: Epävarmuus vetää sijoittajaa puoleensa

Lisätiedot