Kuntotutkimus. Kalmarin Kyläkoulu Kalmarintie Kalmari. Hanke nro: 9124 / A-rakennus. B-rakennus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuntotutkimus. Kalmarin Kyläkoulu Kalmarintie 117 43270 Kalmari. Hanke nro: 9124 / 07.04.2015. A-rakennus. B-rakennus"

Transkriptio

1 A-rakennus B-rakennus Kalmarintie Kalmari Hanke nro: 9124 / Inspecta Puh Y-tunnus: Sörnäistenkatu 2 Fax Helsinki

2 1 (18) Sisällysluettelo: 1. Yleistä Yleistiedot kohteesta Lähtötiedot Tutkimuksen tarkoitus Tutkimukset Suoritetut tutkimukset Tutkimusmenetelmät ja laitteet Tutkimustulokset Ulko- ja sisäolosuhteet tarkastuksen aikana Käyttäjähaastattelu Yleistarkastuksessa tehdyt havainnot A-rakennus B-rakennus Rakenteet ja rakenneavauksista tehdyt havainnot A-rakennus B-rakennus Mikrobianalyysin tulokset PAH-analyysi Yhteenveto ja Johtopäätökset A-rakennus B-rakennus Toimenpide-ehdotukset LIITTEET Liite 1, Pohjapiirros Liite 2, Mikrobianalyysin tulos Liite 3, PAH-analyysitulos

3 2 (18) 1. YLEISTÄ 1.1 Yleistiedot kohteesta Kohde Tilaaja / yhteyshenkilö Tarkastusajankohta: Tutkimuksen tekijät: Inspecta Oy 1.2 Lähtötiedot, Kalmarintie 116, Kalmari Saarijärven kaupunki / Vesa Ronkainen Henri Käyrä Myyntimiehenkuja 4 Jaakko Niskanen OULU puh puh Tutkimuksen kohteena on, joka käsittää kaksi rakennusta. A-rakennus on rakennettu vuonna 1956 ja se käsittää kellaritilojen lisäksi kaksi kerrosta sekä käyttöullakon. Rakennuksessa on betonianturaperustus ja maanvaraiset alapohjarakenteet. Rakennusrunko on puurankarakenteinen ja lämmöneristeenä on pääasiassa purueristeet. Rakennuksessa on vesikeskuslämmitys ja koneellinen tulo-poisto ilmanvaihtojärjestelmä. B-rakennus on valmistunut 1900-luvun alussa ja siinä on tiloja yhdessä tasossa. Rakennuksessa on luonnonkiviperustus ja ryömintätilallinen puualapohja. Rakennusrunko muodostuu hirsikehikosta ja lämmöneristeinä on pääasiassa puru- ja turve/sammaleristeet. Rakennuksessa on vesikeskuslämmitys ja koneellinen tulo-poisto ilmanvaihtojärjestelmä (koulun tiloissa). Molemmissa rakennuksissa rakenteet ovat pääosin alkuperäiskunnossa ja kunnostuksia on tehty lähinnä pintarakenteiden osalle. Kohteista oli käytettävissä lähtötietoina Vahanen Oy:n vuonna 2014 tekemä kuntoarvio- ja kuntotutkimusraportti. 1.3 Tutkimuksen tarkoitus Tutkimuksen tarkoituksena on saada riittävät tiedot rakenteiden kunnosta ja niihin sisältyvistä riskeistä korjaus- ja hankesuunnittelun lähtötiedoiksi. Tämän kuntotutkimusraportin yhteydessä laaditaan myös kuntoarvioraportti, jossa esitetään tässä tutkimusselostuksessa havaittujen korjaustarpeiden lisäksi myös normaalit kiinteistön kunnossapitoon liittyvät kunnostustarpeet. 2. TUTKIMUKSET 2.1 Suoritetut tutkimukset Ennen varsinaisia tutkimuksia laadittiin tutkimussuunnitelma ja avaukset tehtiin tilaajan toimesta tutkimuksia edeltävällä viikolla. Varsinaiset tutkimukset kohteessa suoritettiin klo välillä. Ensimmäisenä kohteessa haastateltiin tilojen käyttäjiä, minkä jälkeen suoritettiin aistinvarainen yleistarkastus. Yleistarkastuksen yhteydessä suoritettiin pintakosteuskartoitus, mitattiin sisä- ja ulkoilman välistä paine-eroa sekä tarkasteltiin rakenteiden tiiveyttä. Yleistarkastuksen jälkeen suoritettiin varsinaiset rakenteelliset tutkimukset. Rakenneavauksia kohteeseen oli tehty tilaajan toimesta yhteensä 17 kappaletta ja niiden lisäksi tehtiin rakenteiden tarkastelua porareikien kautta. Avauksista tarkastettiin rakenteiden nykykunto aistinvaraisesti, mitattiin rakennekosteuksia sekä otettiin materiaalinäytteitä mikrobitarkastelua varten sekä lisäksi näyte PAH-analyysiä varten. Avaus- ja näytteenottokohdat on merkitty liitteenä 1 olevaan pohjapiirustukseen.

4 3 (18) 2.2 Tutkimusmenetelmät ja laitteet Tutkimuksissa käytettiin seuraavaa mittauskalustoa: Pintakosteudenosoitin: Gann Hydromette Uni 2, mittapää B52 Puun kosteusmittari: Gann Hydromette Uni 2, mittapää M18 Rakennekosteusmittari: Vaisala HMI-41 / HMP-42 Paine-eromittari: TSI VelociCalc Tarkastuksien aikana otetut materiaalinäytteet otettiin Asumisterveysoppaassa esitetyin menetelmin, suljettiin ilmatiiviiseen muovipussiin. Mikrobianalyysit tehtiin Elintarvikeviraston hyväksymän Sosiaali- ja terveysministeriön Asumisterveysohjeen 2003 ja Asumisterveysoppaan 2008 menetelmillä KiraLab:n laboratoriossa Oulussa. Tarkemmat menetelmäkuvaukset laboratoriotutkimuksista on esitetty raportin liitteessä 2. Pah-näyte tutkittiin Ahma ympäristö Oy:n laboratoriossa, tarkemmat tiedot liitteessä TUTKIMUSTULOKSET 3.1 Ulko- ja sisäolosuhteet tarkastuksen aikana Olosuhteet: A-rak (liik.sali) B-rak(veisto) sisälämpötila: 19,3 ºC 18,6 sisäilman suhteellinen kosteus: 24 % 28 % ulkolämpötila: +3 ºC (noin klo 13.00) ulkoilman suhteellinen kosteus: 74 % säätila: aurinkoinen 3.2 Käyttäjähaastattelu Ohessa käyttäjiltä satuja tietoja kohteesta: B-rakennuksessa epäillään olevan sisäilmaongelmia. Henkilökunnalla ollut mm. ääniongelmia tiloissa sekä osa kokee väsähtävänsä tiloissa ollessa. B-rakennuksessa on vanhan rakennuksen hajua. B-rakennuksen päiväkodin puolella homeen hajua ja raskas sisäilma. Ilmanvaihto rakennuksissa on ajoin riittämättömän tuntuinen. A-rakennuksen ullakkotila haisee. Maanantaiaamuisin lämmityskaudella tilat ovat monesti kylmiä. Tyttöjen pukutilassa on ollut poikkeavaa hajua. 3.3 Yleistarkastuksessa tehdyt havainnot Ohessa on läpikäynti kiinteistötarkastuksessa tehtyjä olennaisimpia havaintoja liittyen rakenteiden mahdollisiin kosteus- ja mikrobivaurioihin ja niiden korjattavuuteen. Tarkemmat havainnot on esitetty kuntoarvioraportissa A-rakennus Tarkastushetkellä rakennuksen kellaritiloissa ja kellarin portaikon lähettyvillä oli aistittavissa mikrobivaurioon viittaavaa hajua. Lisäksi mikrobivaurioon viittaavaa hajua oli aistittavissa ullakolle vievän portaikon kohdalla. Rakenteiden ilmatiiveys on heikko. Ilmavuotoja oli havaittavissa rakennusvaipassa lähes kauttaaltaan ja selkeimmät ilmavuotokohdat ovat seinien/lattioiden liittymäkohdissa. Rakenteiden liitoskohdista oli paikoin aistittavissa selkeää purueristeiden hajua sekä paikoin hajut tulivat sisälle selkeästi ulkoilmasta (rakennuksen ulkopuolella haisi voimakkaasti lannoitteet). Ullakkotilassa seinien yläosissa on paikoin havaittavissa kosteusrasitukseen viittaavia jälkiä seinien yläosissa. Vesikaton aluslaudoituksessa on paikoin vesivuotojälkiä. Kellaritilassa havaittiin paikoin koholla olevia pintakosteusarvoja. Lisäksi seinien alaosissa on havaittavissa kosteusrasitukseen viittaavaa kalkkihärmettä.

5 4 (18) Tarkastuksen aikana mitattiin paine-eroa eripuolilta tiloja (ilmanvaihdon ollessa päällä). Mittauksia tehtiin liikuntasalissa, käytävällä sekä 2. kerroksen luokkatilassa. Mittauksien perusteella rakennuksessa oli tarkastushetkellä noin -2-4 Pascalia alipainetta. Kuva 1. Kellarin seinissä on havaittavissa kosteusrasitukseen viittaavia vauriojälkiä ja pintakosteusarvot ovat paikoin koholla. Kuva 2. Kosteusjälkiä kellarissa. Lattialla on puukuitulevyjä ja niistä on havaittavissa selkeitä vauriojälkiä ja hajua. Kuva 3. Vuotokohta yläpohjassa antenninläpiviennin kohdalla. Kuva 4. Yläpohjassa/ulkoseinustalla on havaittavissa kosteusjälkiä B-rakennus Puutyöluokan kohdalla eteis-/aulatilassa oli aistittavissa mikrobivaurioon viittaavaa hajua. Ullakolla on havaittavissa selkeitä kosteusvauriojälkiä ja näkyvää mikrobikasvustoa sisänurkan jiirissä. Ryömintätilallisessa alapohjassa on paikoin runsaasti orgaanista jätettä perusmaata vasten ja hiekkatila oli tarkastushetkellä paikoin märkää. Alapohjan puurakenteissa on paikoin havaittavissa kosteus- ja mikrobivaurioita, lahoa ja sienikasvustoja. Alapohjatilassa on paikoin matalia kohtia ja rakenteen tuulettuvuus on puutteellinen. Päiväkodin puolella sisäilma oli tunkkainen ja siellä oli aistittavissa mikrobiperäistä hajua. Pistokeluontoisen tarkastuksen perusteella rakenteiden liittymäkohdat eivät ole tiiviit ja ilmavuotoja tulee rakenteiden kautta sisäilmaan. Tarkastuksen aikana mitattiin paine-eroa eripuolilta tiloja (ilmanvaihdon ollessa päällä). Painesuhteet vaihtelivat, puutyöluokan sivustalla tiloissa oli Pascalia ylipainetta ja vastakkaisella sivustalla tiloista mitattiin -1-5 Pascalin alipaine. Mittauksen aikana ollut puuskittainen tuuli todennäköisesti vaikutti mittaustuloksiin.

6 5 (18) Kuva 5. B-talon ulkonurkassa selkeitä kosteusvauriojälkiä. Kuva 6. Ryömintätilassa hiekka on paikoin märkää ja orgaanisia eristemateriaaleja sitä vasten.. Kuva 7. Sienikasvustoa rossipohjan rakenteissa (keskiosa). Kuva 8. Ryömintätila on paikoin ahdas ja tuulettuvuus on heikko. Kuva 9. Ryömintätilassa on paikoin runsaasti puunsälettä ja orgaanista ainesta. Kuva 10. Ryömintätilassa on paikoin vanhoja muurinpohjia.

7 6 (18) 3.4 Rakenteet ja rakenneavauksista tehdyt havainnot Rakenneavauskohdat on esitetty liitteessä 1 olevassa pohjapiirustuksessa A-rakennus Kellarin alapohja, väliseinä ja ulkoseinärakenteet (RA1, RA13-RA15) Kellaritilassa alapohjarakenteet muodostuvat noin mm vahvuisesta betonilaatasta, jonka alla havaittiin RA1 ja RA14 perusteella savinen hiekka. Rakenteessa ei ole kapilaarisen kosteudennousun katkaisevaa kerrosta tai lämmöneristettä. Hiekkatila oli tarkastetuilta osin selkeästi märkää. Kellarin väliseinät lähtevät osin alapohjalaatan alapuolelta omalta anturalta. Seinän ja alapohjan liitoskohdilla on näillä osin rakoja. Kellarin seinien alaosissa ei ole kapilaarisen kosteidennousun katkaisevaa kerrosta, joten kosteus nousee paikoin seinärakenteita pitkin. Kellariin seinään tehtyjen porareikien (RA14 ja RA15) perusteella seinärakenne koostuu betonisesta perusmuurista, eristetilasta ja sisäpuolen kuorimuurauksesta. Eristetila vaikutti oleva porareikien perustella noin 100 mm vahvuinen ja molempien reikien kautta tuli sahanpurua (toinen tehtiin lattian rajaan ja toinen noin 70 cm korkeuteen). Purueristeet olivat tummuneet ja niistä oli aistittavissa voimakas mikrobiperäinen haju. Mikrobianalyysin perusteella eristeestä otetussa näytteessä (M16) oli vahva viite vauriosta. Betonimuurin sisäpinnassa ei avauskohdilla ollut havaittavissa bitumieristettä tai muuta kosteuseristettä. Kuva 11. RA1 Alapohja ja kellarin seinäliittymä. Kuva 12. Kellarin kuorimuurauksen takana on puueristeitä.

8 7 (18) Ulkoseinät, alapohja- ja ulkoseinäliittymät (1.krs) (RA3, RA4, RA6, RA8 ja RA15) Kuva 13. Havainnepiirros rakenteesta ja kuva RA3 kohdalta. Havainnot: Alapohjarakennetta tutkittiin RA3 ja RA4 kohdilta. Avauskohdilla rakenne muodostuu hiekan/perusmaan päälle valetusta betonilaatasta, bitumisivelystä ja puukoolatusta lattiarakenteesta. o Käytävä kohdalla eristeenä ovat alkuperäiset purueristeet ja liikuntasalin avauskohdalla on selluvillaeristys (eristeitä uusittu). o Avauskohdilla betonilaatan pinta oli pintakosteusmittarilla tarkasteltuna kuiva ja puunkosteuspiikillä mitattuna betonia vasten olevat kantavat rakenteet olivat myös kuivat (kosteudet RA3 alaohjauspuu 12 p% ja RA4 kohdalla 13 p%). Hiekkatila liikuntasalin kohdalla (RA4) oli kuivaa (RH 85 %, T 16,6 C) o Eristemateriaaleissa ei ollut aistinvaraisesti havaittavissa värimuutoksia, mutta RA3 kohdalla ulkoseinän alaosan puupalkissa havaittiin tummumaa. o Betonilaatan päältä otetussa purueristeessä (näyte M2) on laboratorioanalyysin perusteella vahva viite mikrobivauriosta. o Rakenteen liittymät eivät ole tiiviit ja epäpuhtauksilla on mahdollisuus kulkeutua sisäilmaan. Ulkoseinärakenteita tutkittiin RA3, RA6, RA8 ja RA15 kohdilta. Seinät ovat puurankarakenteisia, joissa on lämmöneristeenä puru. Ulkoseinärakenteet avauskohdilla olivat vastaavat kuin kuvassa 13 on esitetty poislukien RA8, jossa sisäpintaan on asennettu lisäeristys (ks. kuva 19). Avauskohdilta tehtiin seuraavia havaintoja: o Ulkoseinien ulkopuolisessa vinolaudoituksessa sekä osin vinolaudoitusta vasten olevassa paperissa oli kaikissa avauskohdissa havaittavissa värimuutoksia. Paperista/vinolaudoituksesta otetut näytteet M3, M4, M12 ovat kaikki laboratorioanalyysin perusteella tulokseltaan poikkeavia ja viittasivat mikrobivaurioon. o Avauskohdilta ei tarkastuksen aikana ollut aistittavissa mikrobivaurioon viittaavia hajupoikkeamia ja purussa ei havaittu värimuutoksia. Ulkoseinän purueristeistä otetuissa näytteissä M5, M7 ja M10 oli kuitenkin heikko viite mikrobivauriosta.

9 8 (18) o o o Ulkoseinässä on vinolaudoituksen takana (lämmöneristeen kylmällä puolella) bitumihuopa. Huovan vuoksi ranteeseen muodostuu kosteuden tiivistymisriski ulkopintaan, sillä lämmöneristeen ulkopinnassa on tiivis materiaali. Mikrobianalyysin sekä aistinvaraisten havaintojen perusteella vauriot rakenteessa ovat etenkin näillä kohdilla. Huopa haisi voimakkaasti kreosootille ja PAH-analyysin perusteella se on luokiteltavissa ongelmajätteeksi (ks. kohta 3.6 PAH-analyysi). Ulkoseinien liittymät alapohjiin/välipohjiin eivät ole tiiviit ja vanha ulkoseinärakenne ei ole itsessään tiivis. Mikrobeilla ja PAH-yhdisteillä on mahdollisuus kulkeutua rakenteista sisäilmaan. Kuva 14. RA4, liikuntasalin alapohja. Kuva 15. RA6, vinolaudoituksessa on tummumaa ja sen takana on huopa. Purueristeet ovat kirkkaat. Kuva 16. RA7. Vinolaudoituksessa on hieman värimuutoksia, purueristeet ovat kirkkaat. Kuva 17. RA15. Vinolaudoituksessa ja runkopuissa värimuutoksia.

10 9 (18) Välipohjarakenteet (RA2 ja RA7) Kuva 18. Havainnepiirros rakenteesta RA2 kohdalla (kellarin vp) ja kuva avauskohdalta. Kuva 19. Havainnepiirros rakenteesta RA8 kohdalta sekä kuvia avauksista RA8 (ylempi kuva) ja RA15 (alempi kuva) Havainnot: Kellarin ja pohjakerroksen välipohja (RA2) muodostuu betonirakenteisesta ylälaattapalkistosta, jonka päälle on rakennettu koolattu puulattia. Betonilaatan pinnassa on bitumisively ja lämmöneristeenä on pääasiassa sahanpuru. Ensimmäisen ja toisen kerroksen välinen välipohja on puurakenteinen ja eristeenä on puru. Rakenne on esitetty kuvassa tarkemmin 19. Välipohjarakenteissa ei ollut aistinvaraisesti havaittavissa näkyviä vaurioita tai aistittu poikkeavia hajuhavaintoja. 1. krs välipohjasta tyttöjen pukuhuoneen kohdalta otetussa purueristenäytteessä (M1) sekä 2. kerroksen opettajanhuoneen välipohjaeristeestä otettu näytte (M6) olivat laboratorioanalyysin perusteella tulokseltaan tavanomaisia. 2. Kerroksen luokkatilasta ulkoseinän vierustalta otetussa näytteessä (M11) oli kuitenkin heikko viite mikrobivauriosta. Välipohjarakenteet itsessään tai niiden liittymäkohdat seinärakenteisiin eivät ole tiiviit, joten epäpuhtauksilla ja hajuilla on mahdollisuus kulkeutua huoneilmaan.

11 10 (18) Yläpohja (RA9-RA12) RA10 RA9 RA12 Kuva 20. Periaatepiirros yläpohjarakenteesta ja kuvia rakenneavauskohdilta. Havainnot: Yläpohjat ovat puurakenteisia ja lämmöneristeenä on sahanpuru. Rakenne on esitetty kuvassa 20. Yläpohjan/seinän liittymissä on paikoin havaittavissa kosteusjälkiä (ks. kuva 4) ja vesikaton aluslaudoituksesta on havaittavissa vanhoja kattovuotojälkiä. Avauskohdilla yläpohjan purueristeistä ei ollut aistinvaraisesti havaittavissa näkyviä vaurioita. Eristeistä otettiin kolme näytteet kolmesta kohdasta. o Näyte M8 otettiin keskikohdalta rakennusta ja avauskohdalla ei ollut viitteitä vauriosta. Laboratorioanalyysin perusteella tulos on tavanomainen. o Näyte M9 otettiin ulkoseinän vierustalta liikuntasalin kohdalta. Purueristeissä ei ollut havaittavissa näkyviä vaurioita, mutta laboratorioanalyysin perusteella eristeessä on viite vauriosta. o Näyte M10 otettiin yläpohjaeristeestä/ulkoseinän yläosasta. Laboratorioanalyysin perusteella näytteessä on heikko viite mikrobivauriosta.

12 11 (18) B-rakennus Alapohja ja ulkoseinärakenteet (RA16-RA18) RA16 RA17 Kuva 21. Havainnepiirros rakenteesta ja kuvia rakenneavauksista. Havainnot: Avauskohdilla rakenne vastaa kuvassa 21 esitettyä. Eristeenä ovat alkuperäiset puru- ja sammaleristeet. Kaikissa avauskohdissa oli aistittavissa mikrobiperäistä hajua. Haju oli voimakkaimmin havaittavissa avauskohdalla RA18 ja tällä kohdalla hirsiseinän alaosassa on havaittavissa myös lahoa. Alapohjaeristeistä otetut materiaalinäytteissä M13 ja M14 oli laboratorioanalyysin perusteella viitteitä vauriosta. Seinien ja alapohjien liittymäkohdat eivät ole tiiviit ja lattiarakenne itsessään ei ole myöskään tiivis. Rakenteista tulee ilmavirtauksia sisälle ja niiden mukana mahdollisesti myös epäpuhtauksia rakenteista ja ryömintätilasta. Yläpohja (RA19-RA20) Havainnot: RA18 Avauskohdilla rakenne on alkuperäiskunnossa. Rakenne on seuraava: lämmöneriste mm (pinnassa hiekka/sahanpuru, pohjalla sammal), laudoitus, mahdollinen ilmansulku ja sisäverhous. Yläpohjatilassa on paikoin havaittavissa viitteitä vanhoista kattovuodoista. Yläpohjaeristeestä otettiin näyte rakennuksen keskiosalta. Avauskohdalla ei ollut havaittavissa viitteitä kattovuodoista. Sammaleristeestä eristetilan alapinnasta otettu näyte M15 oli laboratorioanalyysin perusteella tulokseltaan poikkeava ja viittaa mikrobivaurioon. Yläpohjarakenne ei ole tiivis ja ilmavirtauksilla on mahdollisuus kulkeutua huoneilmaan.

13 12 (18) Kuva 22. RA19, rakennuksen keskiosa. Kuva 23. RA20, ulkoseinän vierusta. 3.5 Mikrobianalyysin tulokset

14 13 (18) Taulukko 1. Mikrobianalyysin yhteenveto. Analyysivastaus kokonaisuudessaan on raportin liitteenä PAH-analyysi Analyysitulos kokonaisuudessaan on raportin liitteenä 3. Tulokset: Tutkitun näytteen PAH-yhdisteiden kokonaispitoisuus ilmoitetaan milligrammoina kiloa kohti (tuorepaino) eli mg/kg. Tutkitun näytteen PAH-yhdisteiden kokonaispitoisuus oli seuraava: Näyte: Tutkittava materiaali ja näytteenottopaikka PAH-yhdisteiden kokonaispitoisuus PAH 1. Huopakaistale, ulkoseinä, vinolaudoituksen takaa mg/kg Yhteenveto: Näytteen PAH-yhdisteiden kokonaispitoisuus ylittää vaaralliselle jätteelle annetun raja-arvon (200 mg/kg), joten kyseinen materiaali on PAH-yhdisteiden suhteen vaarallista jätettä. Inspecta KiraLab Mikko Kivelä, laboratorioanalyytikko, AMK

15 14 (18) 4. YHTEENVETO JA JOHTOPÄÄTÖKSET 4.1 A-rakennus Yhteenveto Rakennuksen pintarakenteita on kellaria lukuun ottamatta uusittu, mutta rakennusosat (alapohja, ulkoseinät, välipohja ja yläpohja) ovat pääosin alkuperäisiä. Rakenteet ovat lähes 60 vuotta vanhoja ja ne alkavat olla niiden teknisen käyttöikänsä lopussa. Vanhat rakenteet ovat toteutustavaltaan riskialttiita rakenneratkaisuja ja kohteeseen tehtyjen tutkimuksien perusteella niissä on paikoin mikrobivaurioita. Rakenteet eivät ole tiiviit, joten mikrobit ja epäpuhtaudet pääsevät kulkeutuvat rakenteista paikoin sisälle ja saattavat heikentää sisäilman laatua. Käyttäjähaastattelujen ja paikalla tehtyjen havaintojen perusteella kohteessa ei ole tällä hetkellä merkittäviä sisäilmaongelmia (poislukien kellari). Tilojen pintarakenteet alkavat olla käyttöikänsä loppupuolella ja korjaustoimenpiteisiin on lähivuosina syytä varautua. Rakenteiden toteutustavasta johtuen kevyemmillä, tiivistyskorjausluontoisilla toimenpiteillä tai pelkällä pintarakenteiden uusimisella ei saada poistettua rakenteellisia riskejä ja saada varmuudella hyvää lopputulosta. Mikäli kiinteistö halutaan peruskorjata siten, että sisäilmariskit saadaan hallintaan ja kiinteistölle tavoitellaan vuoden elinkaarta, on laaja peruskorjaus välttämätön. Kellari Kellaritiloissa havaittiin selkeitä viitteitä ulkopuolisesta kosteusrasituksesta ja tiloissa olevat orgaaniset materiaalit sekä perusmuurin eristeet ovat selkeästi vaurioituneet. Vauriot johtuvat rakenteiden heikosta kosteusteknisestä toimivuudesta ja ulkopuolisesta kosteusrasituksesta. Kellaritilat eivät ole tiiviit, joten epäpuhtaudet kulkeutuvat ilmavirtojen mukana myös ylempiin tiloihin. Maanvarainen alapohjarakenne (käytävä, liikuntasali) Ensimmäisen kerroksen alapohjarakenne on lämmöneristämättömän betonilaatan päälle koolattu puualapohja. Käytävällä lämmöneristeenä ovat alkuperäiset purueristeet ja liikuntasalin puolella purueristeitä on uusittu ekovillaksi. Betonilaatan pinnassa oleva pikisively vaikuttaisi olevan kuitenkin alkuperäinen. Rakenne on nykytietämyksen perusteella luokiteltavissa riskirakenteeksi johtuen sen heikosta kosteusteknisestä toimivuudesta ja vastaavan rakenteen tekninen käyttöikä on noin vuotta, joten rakenne on teknisen käyttöikänsä lopussa. Käytävältä eristetilan pohjalta otettu mikrobinäyte oli tulokseltaan poikkeava ja vastaavia vaurioita saattaa olla myös muualla. Rakenne ei ole toteutustavaltaan tiivis ja epäpuhtauksilla on mahdollisuus kulkeutua myös sisäilmaan. Mikäli kohteeseen tehdään laajempi peruskorjaus, on rakenne syytä uusia kokonaisuudessaan kosteusteknisesti toimivammalla ja tiiviimmällä rakenteella. Välipohjat 1. krs ja 2. krs Ensimmäisessä kerroksessa välipohjat muodostuvat betonirakenteisesta alalaattapalkistosta, purueristä ja puukoolatusta lattiarakenteesta. Välipohjaan tehtyjen avauksien perusteella vaurioita ei avauskohdilla havaittu. Lähtötietojen mukaan pesu- ja pukutilojen kohdilla on ollut kuitenkin vuotoja ja niiden vaurioalue ei ole tiedossa. Tilojen osalla on tällä hetkellä tiiviit lattiapinnoitteet, joten mahdollisten vaurioiden aiheuttama sisäilmahaitta on todennäköisesti vähäinen. Vanhojen purueristä voidaan pitää kuitenkin selkeänä riskinä ja niiden uusimista seuraavassa laajemmassa peruskorjauksessa on syytä harkita. Toisen kerroksen osalla rakennuksessa on puurakenteiset välipohjat. Ulkoseinän vierestä otetussa näytteessä (M12) oli viite vauriosta ja kosteusteknisesti selkeimmät riskit kohdistuvat rakenteessa sen reuna-osille. Ulkoseinien korjauksien yhteydessä välipohjarakenteita joudutaan aukomaan ja eristeiden uusimista kokonaan tässä yhteydessä on syytä harkita.

16 15 (18) Ulkoseinät Ulkoseinät ovat alkuperäisiä purueristeisiä seiniä. Seinärakenne on toteutustavaltaan riskialtis, sillä julkisivuverhouksen takana ei ole tuulettuvaa ilmarakoa ja seinän eristeen ulkopintaan on asennettu huopa. Huopakaistaleen vuoksi rakenteessa on kosteuden tiivistymisriski eristekerroksen ulkopinnassa. Seinistä otettujen näytteiden ja aistinvaraisten havaintojen perusteella ulkopinnan eristeissä ja vinolaudoituksessa on kosteus- ja mikrobivaurioita. Lisäksi eristehuopa itsessään haisi voimakkaasti kreosootille ja sen PAH-yhdisteiden kokonaispitoisuus ylitti selkeästi ongelmajätteelle asetetut raja-arvot. Huopa on todennäköisesti kyllästetty kreosoottisivelyllä ja kreosootti luokitellaan terveydelle vaaralliseksi siitä haihtuvien PAH-yhdisteiden takia. Seinärakenteet tai niiden liittymät eivät ole tiiviitä ja epäpuhtaudet rakenteista saattavat ajoittain kulkeutua myös sisälle. Ilmavuodot saattavat lisäksi aiheuttaa lämpöviihtyvyysongelmia kylmällä ajanjaksolla. Tiivistyskorjauksilla seinärakenteista tulevia ilmavirtauksia voidaan vähentää, mutta sillä ei saada poistettu rakenteissa olevia riskejä ja vaurioita. Mikäli kohteeseen tehdään laajempi peruskorjaus, on rakenne syytä uusia kokonaan kosteusteknisesti toimivalla ja tiiviillä rakenteella. Yläpohja Rakennuksen yläpohjarakenne on alkuperäinen purueristeinen rakenne. Yläpohjan eristeissä on paikoin vaurioita ulkoseinien vierustoilla sekä keskiosilla, johtuen vanhoista kattovuodoista sekä rakenteiden heikosta kosteusteknisestä toiminnasta (ilmavuodot ja kosteuden tiivistyminen). Vaurioalueiden tarkka rajaaminen on haasteellista, ellei mahdotonta. Rakenne ei ole toteutustavaltaan tiivis ja epäpuhtauksien kulkeutuminen sisätiloihin on mahdollista. Yläpohjan purueristeitä voidaan pitää riskinä sisäilman kannalta ja tulevassa peruskorjauksessa olisi suositeltavinta uusia rakenne kokonaisuudessaan. 4.2 B-rakennus Yhteenveto Rakennuksen sisä- ja ulkopuolen pintarakenteita on osin uusittu, mutta ulkoseinien hirsirunko, pääosa alapohjarakenteista sekä todennäköisesti yläpohjarakenteet ovat alkuperäisiä yli 115 vuotta vanhoja rakenteita. Rakenteissa on paikoin havaittavissa vanhoja vesivuotovaurioita ja etenkin alapohjien osalta rakenteen kosteustekninen toiminta on osin heikkoa. Alapohjarakenteissa oli havaittavissa selkeitä vaurioita. Rakennuksen sisäilmassa oli havaittavissa myös paikoin selkeä, mikrobiperäinen hajupoikkeama ja eristeenä käytetyistä luonnonmateriaaleissa (sammal, puru) on usein jo lähtökohtaisesti mikrobeja ja niistä erittyy niille tyypillistä ominaishajua. Ala- ja yläpohjarakenteet ovat selkeästi uusimisen tarpeessa. Lisäksi haju on osin saattanut tarttua huokoisiin materiaaleihin, vaikka materiaali itsessään ei olisikaan vaurioitunut. Rakenteet ovat monilta osin elinkaarensa lopussa ja kiinteistö on laajan peruskorjauksen tarpeessa, mikä tarkoittaa käytännössä purkutöitä siten, että jäljelle jää vain hirsirunko ja osa kantavista rakenteista. Alapohja Rakennuksessa on pääosin alkuperäiskunnossa oleva, yli 115 vuotta vanha ryömintätilallinen puualapohja. Puualapohjien tavoitteellinen käyttöikä on vuotta, joten rakenne on selkeästi teknisen käyttöikänsä lopussa. Ryömintätilasta tarkasteltuna rakenteen tuulettuvuus ja kosteustekninen toiminta on paikoin heikkoa ja etenkin keskiosilla on havaittavissa selkeitä laho-, mikrobi- ja sienikasvustoja. Lisäksi alapohjassa on runsaasti orgaanista materiaalia maata vasten, jotka maatuessaan aiheuttavat hajua. Alapohjarakenteet eivät ole ilmatiiviit, joten epäpuhtaudet ja hajut pääsevät kulkeutumaan myös sisätiloihin. Aistinvaraisten havaintojen perusteella alapohja on todennäköisin sisällä havaitun mikrobivaurioon viittaavan hajun aiheuttaja ja korjaustarve on akuutti.

17 16 (18) Ulkoseinät Ulkoseinät ovat hirsirunkoiset. Seinien sisäpinnassa on levytys sekä osin lisälämmöneristys. Ulkopinnassa on paneeliverhous. Julkisivuverhouksen takana ei ole tuulettuvaa ilmarakoa, joten viistosateen aiheuttamat vauriot etenkin koristelistojen ja rakenteiden liittymäkohtien kohdilla ovat mahdollisia. Sisäpuolisilla osilla havaittiin seinän alaosissa (alapohjan eristeitä vasten) paikoin lahovikoja ja yläpohjassa ainakin sisäjiirissä oli selkeät kosteus- ja lahovauriot havaittavissa. Koska kohteeseen joudutaan tekemään laaja peruskorjaus, on sisä- ja julkisivujen verhousmateriaalit syytä poistaa ja hirsirungon kunto varmistaa. Runkorakenteissa mahdolliset olevat vauriot tulee korjata ja rakenne suunnitella kosteusteknisesti toimivaksi ja tiiviiksi, jotta hirsirungossa mahdollisesti olevat epäpuhtaudet eivät pääse kulkeutumaan sisäilmaan. Yläpohja Rakennuksen yläpohjassa on todennäköisesti alkuperäiset yli 115 vuotta vanhat eristeet. Yläpohjassa on havaittavissa paikoin vanhoja vuotojälkiä ja otettujen materiaalinäytteiden ja aistinvaraisten havaintojen perusteella rakenteissa on paikoin vaurioita. Yläpohjarakenne ei ole tiivis, joten vanhat eristemateriaalit ovat selkeä sisäilmariski. Rakenne olisi suositeltavinta uusia tulevassa peruskorjauksessa kokonaisuudessaan. 5. TOIMENPIDE-EHDOTUKSET A-rakennus Heti tehtävät toimenpiteet: Kellarin poisto käytöstä/alipaineistus, jotta estetään epäpuhtauksien kulkeutuminen yläpuolisiin tiloihin. Seuraava peruskorjaus (viimeistään 3-5 vuoden kuluessa): Kellaritilojen peruskorjaus. Korjaaminen tarkoittaa käytännössä alapohjarakenteiden uusimista kokonaisuudessaan ja seinärakenteiden kuorimuurauksien/eristeiden purkua ja rakenteen toteutusta kosteusteknisesti toimivaksi. Vaihtoehtoisesti voidaan harkita korjausta siten, että tilat poistetaan käytöstä ja estetään epäpuhtauksien kulkeutuminen kellarista yläpuolisiin tiloihin. 1. kerroksen maanvaraisen alapohjarakenteen uusiminen kosteusteknisesti toimivalla ja tiiviillä rakenteella. Välipohjien purueristeiden uusiminen ja rakenteiden toteutus siten, että mahdolliset rakenteisiin jääneet epäpuhtaudet ja hajut eivät pääse kulkeutumaan huoneilmaan. Ulkoseinärakenteiden korjaus. Käytännössä seinät joudutaan purkamaan rungolleen ja ne rakenteet, joita ei voida purkaa, on syytä puhdistaa mekaanisesti / harkinnan mukaan desinfioida. Uudet rakenteet tulee toteuttaa siten, että ne ovat ilmatiiviit ja kosteusteknisesti toimivat. Yläpohjaeristeiden ja sisäverhousmateriaalien uusiminen. Rakenteen korjaaminen kosteusteknisesti toimivaksi ja tiiviiksi. Korjaussuunnittelussa on syytä kiinnittää huomiota ulkopuoliseen vedenpoistoon, etenkin jos kellaritilat halutaan kunnostaa käyttötiloiksi. Korjaustyöt ovat laajoja ja käytännössä niiden vuoksi kaikki pintarakenteet sekä LVIS - tekniset järjestelmät joudutaan purkamaan / uusimaan.

18 17 (18) B-rakennus Rakennus on laajan peruskorjauksen tarpeessa, mikä käytännössä tarkoittaa käytännössä seuraavaa: o Alapohjarakenteen uusiminen kokonaisuudessaan kosteusteknisesti toimivalla ja tiiviillä rakenteella. Korjaussuunnittelussa tulee huomioida maaperän puhdistus orgaanisesta jätteestä ja ulkopuolisen vedenpoiston parantaminen. Tarvittaessa alapohjaan asennetaan koneellinen ilmanvaihto. o Yläpohjarakenteen uusiminen kokonaisuudessaan kosteusteknisesti toimivalla ja tiiviillä rakenteella. Mikäli kantavia rakenteita säilytetään, tulee ne puhdistaa mekaanisesti ja harkinnan mukaan myös desinfioida. o Puretaan ulkoseinät hirsirungolle, korjataan runkorakenteissa olevat lahovauriot ja uusitaan hirsirungon ulko- ja sisäpuoliset rakenteet kosteusteknisesti toimivilla ja tiiviillä rakenteilla. o Korjaustyön laajuudesta johtuen kohteesta joudutaan käytännössä purkamaan/uusimaan kaikki sisäpuolen väliseinät ja tilapinnat. o Irtaimiston osalta on riskinä hajun tarttuminen, joten mikäli niitä halutaan säilyttää myös korjauksen jälkeen, tulee huomioida hajunpoisto. o Korjaustyön laajuudesta johtuen LVIS -järjestelmät joudutaan uusimaan käytännössä kokonaisuudessaan. Lisäksi myös vesikatto on uusimisen tarpeessa. Lisätutkimustarve: Asbesti- ja haitta-aine kartoitukset rakennuksiin ennen korjaus tai purkutöitä. Mikäli B-rakennuksen korjaamista harkitaan, on hankesuunnitellunvaiheessa hirsirungon kunto syytä varmistaa avaamalla rakenteita laajemmin. Muuta korjauksissa huomioitavaa Tulevat korjaukset ovat erittäin haastavia. Korjaustoimenpiteistä tulee laatia korjaussuunnitelma ja korjaustyö tulee tehdä valvotusti. Suunnittelijalla ja valvojalla tulee olla kokemusta kosteus- ja homevaurioiden korjauksesta sekä rakenteiden tiivistyskorjauksesta. Purkutyön aikana tulee huolehtia riittävästä suojauksesta ja mikrobipurkutöille asetettujen purkumääräysten noudattamisesta. Korjaustoimenpiteiden jälkeen tulee huolehtia perusteellisesta loppusiivouksesta. Inspecta Oy vastaa antamastaan lausunnosta konsulttitoiminnan yleisten sopimusehtojen mukaisesti (KSE 1995). Oulussa Henri Käyrä, RI Tekninen asiantuntija, rakennusten ja rakenteiden tarkastukset

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6471/18 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6471/18 Kiwalab, , 24.1.2018 1 (5) Tilaaja: Kohde: Näytteenottaja: Näytteenottopäivä: Näytteet vastaanotettu: 9.1.2018 Analysointi aloitettu: 9.1.2018 Kirkkonummen kunta, Benny Vilander Nissnikun alakoulu, Masalantie 268,

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK7192 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK7192 Kiwalab, 1 (5) Tilaaja: Yhteyshenkilö: Kohde: Työmääräin: Näytteenottaja: Kirkkonummen kunta Jyrki Pulkki, Kiwa Inspecta Winellskan päiväkoti WO-00718940 Jyrki Pulkki Näytteenottopäivä: 16.10.2018 Näytteet vastaanotettu:

Lisätiedot

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6919 Kiwalab,

Materiaalinäytteen mikrobianalyysi, suoraviljely MIK6919 Kiwalab, 1 (5) Tilaaja: Turun kaupunki, Tilapalvelut Yhteyshenkilö: Janne Virtanen Kohde: Turun AMK, Ruiskatu 8, 20740 Turku Työmääräin: WO-00675349 Näytteenottaja: Sanna Snell, Tom Jansén ja Jaana Vainio Näytteenottopäivä:

Lisätiedot

Rakenneavaukset ja näytteenotot

Rakenneavaukset ja näytteenotot WO-00704670 3.8.2018 Rakenneavaukset ja näytteenotot Vapaudenkatu 12 A 32200 Loimaa WO-00704670 2 (9) Tutkimuksen tilaaja Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Olli Vahalahti 045 136 4766 olli.vahalahti@tyks.fi

Lisätiedot

VÄLIPOHJIEN JA YLÄPOHJAN KATSELMUS

VÄLIPOHJIEN JA YLÄPOHJAN KATSELMUS MUISTIO 10.10.2017 1 (2) Tilaaja: Muhoksen kunta Asematie 14 91500 Muhos Hanke: Muhoksen Virastotalo muutos ja korjaus VÄLIPOHJIEN JA YLÄPOHJAN KATSELMUS Kokousajankohta: 10. lokakuuta klo. 8:00 Paikka:

Lisätiedot

Kuntotutkimus Alapohjarakenteet

Kuntotutkimus Alapohjarakenteet Alapohjarakenteet Kolkanrinteentie 4 43100 SAARIJÄRVI Hanke nro: 8704 / 19.1.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com

Lisätiedot

Kuntotutkimus. Linnan koulu Maksalantie 9 43100 SAARIJÄRVI. Hanke nro: 8702 / 23.1.2015

Kuntotutkimus. Linnan koulu Maksalantie 9 43100 SAARIJÄRVI. Hanke nro: 8702 / 23.1.2015 Maksalantie 9 43100 SAARIJÄRVI Hanke nro: 8702 / 23.1.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com 1 (16) Sisällysluettelo:

Lisätiedot

Kuntotutkimus. Tarvaalan koulu Satosuontie 2 43100 Saarijärvi. Hanke nro: 8703 / 26.1.2015

Kuntotutkimus. Tarvaalan koulu Satosuontie 2 43100 Saarijärvi. Hanke nro: 8703 / 26.1.2015 Satosuontie 2 43100 Saarijärvi Hanke nro: 8703 / 26.1.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com 1 (12) Sisällysluettelo:

Lisätiedot

Kuntotutkimus Alapohja-, ulkoseinä- ja yläpohjarakenteet

Kuntotutkimus Alapohja-, ulkoseinä- ja yläpohjarakenteet Alapohja-, ulkoseinä- ja yläpohjarakenteet Koulukuja 1 41270 Lannevesi Hanke nro: 8701 / 20.1.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com

Lisätiedot

Kuntotutkimus Ala- ja yläpohjarakenteet

Kuntotutkimus Ala- ja yläpohjarakenteet Ala- ja yläpohjarakenteet Rahikaisentie 5a 43440 PYLKÖNMÄKI Hanke nro: 8705 / 22.1.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus. Limingan toimintakeskus Kuormatie 9 91900 Liminka. Hanke nro: WO-00208724 / 09.02.2016

Sisäilmatutkimus. Limingan toimintakeskus Kuormatie 9 91900 Liminka. Hanke nro: WO-00208724 / 09.02.2016 Kuormatie 9 91900 Liminka Hanke nro: WO-00208724 / 09.02.2016 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6211 00581 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com Hanke WO-00208724

Lisätiedot

Kuntotutkimus. Tervolan vanhainkoti Keskustie 78 95300 Tervola. Hanke: WO-00193551 / 23.9.2015

Kuntotutkimus. Tervolan vanhainkoti Keskustie 78 95300 Tervola. Hanke: WO-00193551 / 23.9.2015 Tervolan vanhainkoti Keskustie 78 95300 Tervola Hanke: WO-00193551 / 23.9.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com

Lisätiedot

Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA. Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet

Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA. Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 Rakennetutkimus

Lisätiedot

M I K P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T. Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271

M I K P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T. Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271 Kiratek Oy Irmeli Heikkinen, puh. 0207 401 008 07.03.2011 M I K 2 4 2 6 MIKROBITUTKIMUS P I N T A S I V E L Y N Ä Y T T E E T Jokivarren koulu Sorvatie 16 Vantaa Hanke 5271 2 (5) Kiratek Oy Jyrki Pulkki

Lisätiedot

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu. RTA2-loppuseminaari Asko Karvonen Sisäilmaongelmaisen rakennuksen kuntotutkimus Saarijärven keskuskoulu RTA2-loppuseminaari 8.6.2017 Saarijärven Keskuskoulu Lähtötiedot Kohde on valmistunut vuonna 1966. Kerrosala 4 334 m2. Laajamittainen

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus Limingan nuorisotalo

Sisäilmatutkimus Limingan nuorisotalo Sisäilmatutkimus Limingan nuorisotalo Limingan nuorisotalo Alapääntie 5 91900 Liminka Hanke nro: 9052 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com

Lisätiedot

Unajan koulu Laivolantie Unaja

Unajan koulu Laivolantie Unaja NÄYTTEENOTTO JA PAINE-EROSEURANTAMITTAUS Unajan koulu Laivolantie 10 26910 Unaja 1 Sisällys 1. YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohde... 3 1.2 Tilaaja... 3 1.3 Näytteidenoton ja mittauksen suorittaja... 3 1.4 Näytteenotto-

Lisätiedot

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Sisäilmastoseminaari 2014 Petri Annila, Jommi Suonketo ja Matti Pentti Esityksen sisältö Tutkimusaineiston

Lisätiedot

Liite 1. Näytteenottotilat Gesterbyn suomenkielinen ala-aste, 1. kerros

Liite 1. Näytteenottotilat Gesterbyn suomenkielinen ala-aste, 1. kerros Liite 1. Näytteenottotilat Gesterbyn suomenkielinen ala-aste, 1. kerros M M B2 VOC3 VOC4 R2 VOC5 B4 M ASB1 A4 ASB2 M VOC8 B5 MK1 M M MK2 R1 M B VOC A MK PK R ASB Mikrobimateriaalinäyte Materiaalinäyte,

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus Ivalon entinen emäntäkoulu

Sisäilmatutkimus Ivalon entinen emäntäkoulu Sisäilmatutkimus Ivalon entinen emäntäkoulu Jokikuja 10 Hanke 9244/2015 Inspecta Sörnäistenkatu 2 00580 Helsinki Puh. 010 521 600 Fax. 010 521 6002 asiakaspalvelu@inspecta.com Y-tunnus: 1787853-0 Hanke

Lisätiedot

AISTINVARAINEN SISÄILMATARKASTUS JA LIIKUNTASALIN LATTIARAKENTEEN TUTKIMUS

AISTINVARAINEN SISÄILMATARKASTUS JA LIIKUNTASALIN LATTIARAKENTEEN TUTKIMUS Hanke: 7997 Kiratek Oy Jaakko Niskanen, puh. 0207 401 006 7.4.2014 AISTINVARAINEN SISÄILMATARKASTUS JA LIIKUNTASALIN LATTIARAKENTEEN TUTKIMUS Vihannin yläaste ja Lukio Koulutie 6 86400 Vihanti 2 Kuntotutkimus

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15 L E V O L A Sivu 1 / 15 PÄIVÄTUULI 27400 KIUKAINEN SISÄILMATUTKIMUS Yhteenveto 01.02.2016 L E V O L A Sivu 2 / 15 Tilaaja Euran kunta / Markus Rantanen Toimeksianto Rakennuksen sisäilmatutkimus käyttötarkoituksen

Lisätiedot

Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu

Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Vanha- Lapuantie 22, 62220 Kauhava Sisäilmanäytteet 31.5.2017 Työnro 31 4384.34 RI (AMK) Irmeli Nutikka Rkm Timo Ekola 2 (6) Kauhavan kaupunki, Pernaan koulu Vanha-Lapuantie

Lisätiedot

Esiselvitys Korjaustarvearvio. Limingan nuorisotalo Alapääntie 5 91900 Liminka

Esiselvitys Korjaustarvearvio. Limingan nuorisotalo Alapääntie 5 91900 Liminka Esiselvitys Korjaustarvearvio Limingan nuorisotalo Alapääntie 5 91900 Liminka Hanke 8671/2014 Inspecta Sörnäistenkatu 2 00580 Helsinki Puh. 010 521 600 Fax. 010 521 6002 asiakaspalvelu@inspecta.com Y-tunnus:

Lisätiedot

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT Vantaan kaupunki Sisäilmatutkimus 4.04.2012 1. Toimeksianto Tutkimuskohde: 01200 Vantaa Tutkimusajankohta: 24.02.2012 Tilaaja: Rakennesuunnittelijainsinööri Jouni Räsänen Vastuuhenkilö: Jouko Arvola, ISS

Lisätiedot

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT Vantaan kaupunki Sisäilmatutkimus Uomarinteen koulun päiväkoti 25.03.2012 1. Toimeksianto Tutkimuskohde: Uomarinteen koulun päiväkoti 01200 Vantaa Tutkimusajankohta: 23.02.2012 Tilaaja: Rakennesuunnittelijainsinööri

Lisätiedot

Hanke Kiratek Oy Asko Karvonen, puh KUNTOTUTKIMUS. Kansainvälinen toimintakeskus Villa Victor Kirkkokatu Oulu

Hanke Kiratek Oy Asko Karvonen, puh KUNTOTUTKIMUS. Kansainvälinen toimintakeskus Villa Victor Kirkkokatu Oulu Hanke 7516 Kiratek Oy Asko Karvonen, puh. 040 769 0340 8.11.2013 KUNTOTUTKIMUS Kirkkokatu 54 90120 Oulu 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN PERUSTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3 2.1 Ajankohdat ja suoritetut tutkimukset...

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon keskuskoulu puutyöluokat, 6.11.2017 1 / 13 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen syy ja rajaukset... 3 Käytetyt menetelmät ja

Lisätiedot

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins.

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, 0 2 9 4 0 E s p o o Sisäilman mikrobit 5.4.2017 Työnro 319099.16 Ins. Terttu Rönkä 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 1.1 Tilaaja...3 1.2 Työn sisältö...3 1.3 Kohde ja

Lisätiedot

raportti RM2016-996 Jenni Ylikotila FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy Microkatu 1 70210 Kuopio TULOSRAPORTTI KOHDE: P31707 Tikkala NÄYTTEET: Rakennusmateriaalinäytteet on ottanut Heikki Saastamoinen, FCG

Lisätiedot

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS

16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS 16.3.2015 SISÄILMAN MIKROBITUTKIMUS PERTUN PARAKKIKOULU 05400 JOKELA 05400 JOKELA 2/6 SISÄLLYSLUETTELO 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohdetiedot ja tilaaja... 3 1.2 Toimeksiannon laatija... 3 1.3 Toimeksiannon

Lisätiedot

21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti

21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti 21.3.2013 Vanamontie 24, 15610 Lahti 21.3.2013 VANAMONTIE 24, 15610 LAHTI 2 1.YLEISTIETOA Kohde: Muistion laatija: Sisältö: Omakotitalo Vanamontie 24 15610 Lahti Jarmo Sarja, rkm Anticimex Försäkringar

Lisätiedot

Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet

Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet Paula Kurola, laboratoriopäällikkö (FT) KiraLab mikrobilaboratorio, Tietopäivä Roadshow Oulu 30.11.2016 1 2 Hittejä vai huteja? Kaikki oireilu johtuu homeesta!

Lisätiedot

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia Pitkäranta, Indoor Quality Service Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia Pitkäranta, Indoor Quality Service Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon RAPORTTI ILA 2012-52 Miia Pitkäranta Indoor Quality Service Oy Tiilenpolttajankuja 5 01720 Vantaa TULOSRAPORTTI KOHDE: Päiväkoti Ukko-Pekka, Asematie 3, 01300 Vantaa NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia

Lisätiedot

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT Vantaan kaupunki Sisäilmatutkimus 4.04.2012 1. Toimeksianto Tutkimuskohde: 01200 Vantaa Tutkimusajankohta: 24.02.2012 Tilaaja: Rakennesuunnittelijainsinööri Jouni Räsänen Vastuuhenkilö: Jouko Arvola, ISS

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Rakennusmateriaalinäytteen mikrobimääritys suoraviljelymenetelmällä Marja Hänninen, Maija Kirsi, Liisa Kujanpää, Outi Lindroos, Sirpa Rautiala ja Marjut Reiman 2 Mikrobikasvusto sisätiloissa

Lisätiedot

Finnmap Consulting Oy SSM

Finnmap Consulting Oy SSM 1 Idänpuoleinen rakennusosa Liikuntasali Idänpuoleinen rakennusosa Kirjasto Liikuntasali Kuvat 1, 2. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää os. Varistontie 3, Vantaa sijaitsevan koulurakennuksen

Lisätiedot

raportti RM2017-027 Jenni Ylikotila FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy Microkatu 1 70210 Kuopio TULOSRAPORTTI KOHDE: Värtsilän koulu NÄYTTEET: Rakennusmateriaalinäytteet on ottanut Heikki Saastamoinen, FCG

Lisätiedot

Mikrobit eri rakenteista otetuissa materiaaleissa Teija Meklin, Helena Rintala ja Marja Hänninen

Mikrobit eri rakenteista otetuissa materiaaleissa Teija Meklin, Helena Rintala ja Marja Hänninen Mikrobit eri rakenteista otetuissa materiaaleissa Teija Meklin, Helena Rintala ja Marja Hänninen Aineisto noin 6000 vaurioepäilynäytettä neljä materiaaliluokkaa perustuen annettuihin tietoihin ulkoseinärakenteet

Lisätiedot

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS

SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN TUTKIMUS Hangon kaupunki - Halmstadintalo - keittiön ja päiväkotitilojen mikrobinäytteenotot 22.11.2017 1 / 11 Sisällysluettelo Yleistiedot... 3 Kohde... 3 Tilaaja... 3 Tutkimuksen

Lisätiedot

Merenojan koulu, Kalajoen kaupunki

Merenojan koulu, Kalajoen kaupunki Väliraportti, (alustavia käsityksiä rakennuksen kunnosta) 19.4.2017 Työnro 3512584 Ins. Petri Sippola Ins. Henrik Turtinen 2 (34) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...5 1.1 Tilaaja...5 1.2 Tutkimuksen tekijät...5

Lisätiedot

ABS Consult Oy/Unto Kovanen Konalankuja 4 00390 HELSINKI MIKROBIMÄÄRITYS RAKENNUSMATERIAALINÄYTTEISTÄ

ABS Consult Oy/Unto Kovanen Konalankuja 4 00390 HELSINKI MIKROBIMÄÄRITYS RAKENNUSMATERIAALINÄYTTEISTÄ Kansanterveyslaitos Folkhälsoinstitutet LUONNOS RAPORTTI K0624M ABS Consult Oy/Unto Kovanen Konalankuja 4 00390 HELSINKI MIKROBIMÄÄRITYS RAKENNUSMATERIAALINÄYTTEISTÄ Kaivokselan koulusta otetuissa näytteissä

Lisätiedot

MATERIAALINÄYTEIDEN MIKROBIMÄÄRITYS HELSINGE SKOLAN ATK-LUOKASSA

MATERIAALINÄYTEIDEN MIKROBIMÄÄRITYS HELSINGE SKOLAN ATK-LUOKASSA RAPORTTI 1 (2) 10.1.2012 VANTAAN KAUPUNKI Tilakeskus, Hankepalvelut Jouni Räsänen Kielotie 13 01300 VANTAA MATERIAALINÄYTEIDEN MIKROBIMÄÄRITYS HELSINGE SKOLAN ATK-LUOKASSA 1 Yleistä Tutkimuksen kohteena

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen Delete Tutkimus Oy 16.7.2012 p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Kaunialan Sairaala Oy Markku Kiuru Talous- ja hallintopäällikkö Kylpyläntie 19 02700 Kauniainen puh: 09-505 922 29 mp: 0500 711

Lisätiedot

OPETUSVIRASTO RAKENNUSMATERIAALIN MIKROBITUTKIMUS, PAH- JA ASBESTI- ANALYYSI, SEKÄ KOSTEUSMITTAUS

OPETUSVIRASTO RAKENNUSMATERIAALIN MIKROBITUTKIMUS, PAH- JA ASBESTI- ANALYYSI, SEKÄ KOSTEUSMITTAUS OPETUSVIRASTO RAKENNUSMATERIAALIN MIKROBITUTKIMUS, PAH- JA ASBESTI- ANALYYSI, SEKÄ KOSTEUSMITTAUS Tutkimusraportti 097905 28.9.2005 Sivu 1:22 Sisällysluettelo 1. YHTEYSTIEDOT...3 2. YHTEENVETO...3 3. TOIMENPIDESUOSITUS...4

Lisätiedot

SRV Toimitilat Oy LAUSUNTO 5.12.2011 Risto Verho. SRV VKT PL 555 02201 ESPOO sivuja yhteensä 16

SRV Toimitilat Oy LAUSUNTO 5.12.2011 Risto Verho. SRV VKT PL 555 02201 ESPOO sivuja yhteensä 16 N O V O R I T E Home- ja lahovauriot, HTT tavarantarkastukset, mikrobianalyysit Laurinlahdentie 20, 02320 Espoo, www.novorite.fi GSM 040-5540617, Fax. 09-8845543, simo.valjakka@novorite.fi SRV Toimitilat

Lisätiedot

KESKUSTAN TERVEYSASEMA KUNTOTUTKIMUS LISÄTUTKIMUKSET

KESKUSTAN TERVEYSASEMA KUNTOTUTKIMUS LISÄTUTKIMUKSET KUNTOTUTKIMUS LISÄTUTKIMUKSET KOHTEEN YLEISTIEDOT KOHDE TILAAJA Keskustan terveysasema Saaristonkatu 22 90015 OULU Oulun Kaupunki, Tilakeskus Tekninen isännöitsijä Riikka Vesterinen TUTKIMUKSEN TEKIJÄ

Lisätiedot

Päiväkodin kuntotutkimus korjaussuunnittelun lähtötiedoiksi

Päiväkodin kuntotutkimus korjaussuunnittelun lähtötiedoiksi [presentation title] via >Insert >Header & Footer Päiväkodin kuntotutkimus korjaussuunnittelun lähtötiedoiksi RTA Lopputyö. Henri Käyrä Kiwa Inspecta Henri Käyrä Tekninen asiantuntija, RI Julkinen 20.05.2018

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009 1(9) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta 17.12.2009 2(9) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta

Lisätiedot

Analyysien tulosten tulkinta Satu Saaranen

Analyysien tulosten tulkinta Satu Saaranen Analyysien tulosten tulkinta 31.10.2017 Satu Saaranen VIRALLISET OHJEET NÄYTTEENOTTOON, NÄYTTEIDEN KÄSITTELYYN, ANALYSOINTIIN JA TULKINTAAN: THL ja TY Laboratorio-opas tulossa piakkoin Asumisterveysasetus

Lisätiedot

LAUSUNTO Hämeenlinnan lyseon lukio Hämeenlinnan kaupunki

LAUSUNTO Hämeenlinnan lyseon lukio Hämeenlinnan kaupunki LAUSUNTO Hämeenlinnan lyseon lukio Hämeenlinnan kaupunki FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Päivämäärä 12.3.2018 Projektinumero P34705 1 LAUSUNTO Tämä lausunto koskee Hämeenlinnan lyseon lukiota. on tehty

Lisätiedot

Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet

Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet Paula Kurola, laboratoriopäällikkö (FT) KiraLab mikrobilaboratorio, Tietopäivä Roadshow Vantaa 1.2.2017 1 2 Hittejä vai huteja? Kaikki oireilu johtuu homeesta!

Lisätiedot

(bakteerit, sädesienet). Kasvatusalustoja. avulla. on esitetty TULOSTEN. Sosiaali- mikrobilähteeseen. Sisäilman. toimistotiloissa 30.12.11.

(bakteerit, sädesienet). Kasvatusalustoja. avulla. on esitetty TULOSTEN. Sosiaali- mikrobilähteeseen. Sisäilman. toimistotiloissa 30.12.11. Analyysivastauss n:o 177111OT, ilmanäyte 30.12.11 1 (3) Tilaaja: ISSS Proko Oy, Jyväskylä Näytteenottokohde: Sotungin koulu / piharakennus, Sotungintie 19, Vantaa Näytteenottaja: Jarmo Minkkinenn Näytteenottopäivämäärä:

Lisätiedot

MAJALAN KOULU tekninen riskiarvio ja kuntotutkimus. Tähän tarvittaessa otsikko

MAJALAN KOULU tekninen riskiarvio ja kuntotutkimus. Tähän tarvittaessa otsikko MAJALAN KOULU tekninen riskiarvio ja kuntotutkimus Tähän tarvittaessa otsikko TAUSTAA JA TUTKIMUKSEN TEKIJÄT Tutkimuksen tekijä Insinööritoimisto K-S Kitapa Oy / Hannu Leisimo (RI, Rakennusterveysasiantuntija,

Lisätiedot

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU MIKROBINÄYTTEET

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU MIKROBINÄYTTEET Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU MIKROBINÄYTTEET 15.1.2015 Insinööritoimisto AIRKOS Oy YLEISTIEDOT 1.1 Kohde Hyrsylän koulu Hyrsyläntie 169 09430 SAUKKOLA 1.2 Tilaaja Lohjan kaupunki

Lisätiedot

ULKOSEINÄN RAJATTU KUNTOTUTKIMUS

ULKOSEINÄN RAJATTU KUNTOTUTKIMUS S i v u 1 / 8 RAPORTTI ULKOSEINÄN RAJATTU KUNTOTUTKIMUS Nikkilän sosiaali- ja terveysasema Jussaksentie 14 04130 Sipoo 11.12.2014 RAPORTIN NUMERO: 14263 TILAAJA: Jukka Haakana, Sipoon kunta VASTAAVA TUTKIJA:

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisan ruotsinkielinen koulukeskus Liikuntahalli Brandensteininkatu 27 07900 Loviisa saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde:

Lisätiedot

FINNSBACKAN PÄIVÄKOTI

FINNSBACKAN PÄIVÄKOTI FINNSBACKAN PÄIVÄKOTI KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS 27.5.2014 Päärakennus, valmistunut v. 1980 Navettarakennus, valmistunut 1900- luvun alkupuolella Terhi Markkula, Hanna Tuovinen, Vahanen

Lisätiedot

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET

HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET HAKALAN KOULU SISÄILMATUTKIMUKSET Petri Lönnblad RI. RTA 4.9.2017 Tehdyt tutkimukset HUHTIKUU 2006: Asbestikartoitus KESÄ-HEINÄKUU 2017: - Kosteuskartoitus, kosteusmittaukset - Rakenneavaukset, mikrobinäytteenotto

Lisätiedot

1950-luvulla rakennetun asuinpalvelurakennuksen KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS, PÄÄKORJAUSPERIAATTEET ja niistä aiheutuvat kustannukset

1950-luvulla rakennetun asuinpalvelurakennuksen KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS, PÄÄKORJAUSPERIAATTEET ja niistä aiheutuvat kustannukset 1950-luvulla rakennetun asuinpalvelurakennuksen KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS, PÄÄKORJAUSPERIAATTEET ja niistä aiheutuvat kustannukset Markus Fränti Kosteus ja sisäilmateknisen kuntotutkimus:

Lisätiedot

PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS

PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS PÄIVÄKODIN SISÄILMATUTKIMUS - TOMI LEVOLA - Päiväkodin henkilökunnalla ja lapsilla on esiintynyt oireilua, joka sopii oirekuvaltaan rakennuksen sisäilmasta johtuvaksi. Päiväkoti sijaitsee 1920-luvulla

Lisätiedot

KERROKSELLISEN TIILIULKOSEINÄRAKENTEEN KUNTOTUTKIMUKSET, KORJAUSTARPEEN ARVIOINTI JA VAIKUTUKSET SISÄILMAAN

KERROKSELLISEN TIILIULKOSEINÄRAKENTEEN KUNTOTUTKIMUKSET, KORJAUSTARPEEN ARVIOINTI JA VAIKUTUKSET SISÄILMAAN KERROKSELLISEN TIILIULKOSEINÄRAKENTEEN KUNTOTUTKIMUKSET, KORJAUSTARPEEN ARVIOINTI JA VAIKUTUKSET SISÄILMAAN Ronja Saarinen Vahanen Rakennusfysiikka Oy TAUSTATIETO Helsingin kaupungin diplomityöhanke, Vahanen

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisan ruotsinkielinen koulukeskus Högstadium, työpajasiipi Brandensteininkatu 27 saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde: Tilaaja:

Lisätiedot

Pohjakuva ja rakenteet. Seinä- ja alapohjarakenteiden toteutustavat tarkistettiin rakenneavauksin

Pohjakuva ja rakenteet. Seinä- ja alapohjarakenteiden toteutustavat tarkistettiin rakenneavauksin VANHAINKOTIKÄYTÖSSÄ OLLEEN RAKENNUKSEN RAKENNE - JA SISÄILMASTOTUTKIMUS Lähtötiedot Kohde on rakennettu 1980-luvulla Rakennus on ollut koko historiansa ajan vanhainkotikäytössä Tiloissa tehty pintasaneerauksia

Lisätiedot

Kiratek Oy, H6626 Jaakko Niskanen, puh Ympärivuorokautinen perhekuntoutus Sanginniementie Oulu

Kiratek Oy, H6626 Jaakko Niskanen, puh Ympärivuorokautinen perhekuntoutus Sanginniementie Oulu Kiratek Oy, H6626 Jaakko Niskanen, puh. 0207 401 006 22.2.2013 KUNTOTUTKIMUS Ympärivuorokautinen perhekuntoutus Sanginniementie 44 90650 Oulu 2 Kuntotutkimus H6915 Ympärivuorokautinen perhekuntoutus, Oulu

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI, LEPPÄKORVEN KOULU, VANTAA

TUTKIMUSRAPORTTI, LEPPÄKORVEN KOULU, VANTAA HB Sisäilmatutkimus Oy 6.3.2012 1 f. 09-3948 5721 Raportti Vantaan kaupunki, tilakeskus Hankepalvelut/Hankevalmistelu Ulla Lignell Sisäympäristöasiantuntija Kielotie 13, 01300 VANTAA e-mail. ulla.lignell@vantaa.fi

Lisätiedot

Kuntotutkimus. Saloisten koulu Kisatie Raahe. Hanke nro: 9144/ 2015

Kuntotutkimus. Saloisten koulu Kisatie Raahe. Hanke nro: 9144/ 2015 Kisatie 1 92160 Raahe Hanke nro: 9144/ 2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com 2 (19) Sisällysluettelo: 1 Yleistä...

Lisätiedot

LIMINGAN LIIKUNTAHALLIN

LIMINGAN LIIKUNTAHALLIN SISÄILMATUTKIMUS 20.3.2015 1 (6) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Iivarinpolku 6 91900 Liminka LIMINGAN LIIKUNTAHALLIN SISÄILMATUTKIMUS Projektipalvelu Prodeco Oy 2015 SISÄILMATUTKIMUS 20.3.2015 2

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus Kalottikeskus / Ivalon entinen emäntäkoulu

Sisäilmatutkimus Kalottikeskus / Ivalon entinen emäntäkoulu Sisäilmatutkimus Jokikuja 10 / 1/2017 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com 2 (8) Sisällysluettelo 1 TUTKIMUSKOHDE...

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN LYSEON LISÄRAKENNUS LAUSUNTO LIIKUNTASALIN VÄLIPOHJAN KUNNOSTA

HÄMEENLINNAN LYSEON LISÄRAKENNUS LAUSUNTO LIIKUNTASALIN VÄLIPOHJAN KUNNOSTA Vastaanottaja Mika Metsäalho, Hämeenlinnan kaupunki, Kaupunkirakenne / Tilapalvelut Asiakirjatyyppi Lausunto Päivämäärä 17.12.2018 HÄMEENLINNAN LYSEON LISÄRAKENNUS LAUSUNTO LIIKUNTASALIN VÄLIPOHJAN KUNNOSTA

Lisätiedot

Opinnäytetyö, seminaari. Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK

Opinnäytetyö, seminaari. Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK Opinnäytetyö, seminaari Sisäilmakohteen tutkimus ja korjaustyön valvonta 7-8.6.2017 Eveliina Mattila RTA-koulutus, RATEKO/SAMK Työn aihe Koulurakennuksen kellarin (osa rakennuksesta) sisäilma ja kosteustekninen

Lisätiedot

RUUKINKANKAAN KOULU, ÄMMÄNSAARI TILASTOVERTAILU VILJELYANALYYSEISTÄ

RUUKINKANKAAN KOULU, ÄMMÄNSAARI TILASTOVERTAILU VILJELYANALYYSEISTÄ RUUKINKANKAAN KOULU, ÄMMÄNSAARI TILASTOVERTAILU VILJELYANALYYSEISTÄ Projekti 1810515 19.3.2015 Sisällysluettelo 1. YHTEYSTIEDOT... 3 2. TILASTOVERTAILU... 4 2.1 Tilastoaineisto... 4 2.2 Käsitteitä... 4

Lisätiedot

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon RAPORTTI ILA2013-1 Thermopolis Oy Merja Järvelä Valtuustontie 2 62100 Lapua TULOSRAPORTTI KOHDE: Knuuttilan päiväkoti, Seinäjoki NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, 2.1.2013

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, suoraviljely

TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, suoraviljely pc-seloste, pessi, 07/2016 TESTAUSSELOSTE 1 / 12 Tilaaja: Laskutus: Toimitusosoite: Tiedoksi: Loviisan kaupunki / Mikko Mattinen Turun yliopisto / Janne Atosuo Loviisan kaupunki, viite L624/ Mikko Mattinen

Lisätiedot

Eri ikäisten kuntarakennusten korjaustarpeet. Petri Annila

Eri ikäisten kuntarakennusten korjaustarpeet. Petri Annila Eri ikäisten kuntarakennusten korjaustarpeet Petri Annila Eri ikäisten kuntarakennusten korjaustarpeet Esityksen sisältö Tausta ja tutkimusaineisto Tutkimusmenetelmät Tulokset Yhteenveto 2 Tausta Osa COMBI-tutkimushanketta

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN

SISÄILMATUTKIMUS 23.3.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGAN PALOASEMAN SISÄILMATUTKIMUS 2 (8) TIIVISTELMÄ Limingan paloasema sijaitsee Limingassa, osoitteessa Kramsuntie 3, 91900 Liminka.

Lisätiedot

RAKENNUSTEN HOMEVAURIOIDEN TUTKIMINEN. Laboratoriopäivät 12.10.2011 Juhani Pirinen, TkT

RAKENNUSTEN HOMEVAURIOIDEN TUTKIMINEN. Laboratoriopäivät 12.10.2011 Juhani Pirinen, TkT RAKENNUSTEN HOMEVAURIOIDEN TUTKIMINEN Laboratoriopäivät 12.10.2011 Juhani Pirinen, TkT Homevaurioiden tutkimisessa pääongelma ei liity: Näytteenoton tekniseen osaamiseen (ulkoisen kontaminaation estäminen,

Lisätiedot

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje mikrobien mittaaminen

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje mikrobien mittaaminen Asumisterveysasetuksen soveltamisohje mikrobien mittaaminen Kaisa Jalkanen, tutkija THL, Asuinympäristö ja terveys -yksikkö Sisäilmaongelmia voivat aiheuttaa monet tekijät Hallittava kokonaisuus! Lähtötilanne

Lisätiedot

VUOSINA 1899 JA 1928 RAKENNETTUJEN RIVITALORAKENNUSTEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS MIKA RUOTSALAINEN

VUOSINA 1899 JA 1928 RAKENNETTUJEN RIVITALORAKENNUSTEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS MIKA RUOTSALAINEN VUOSINA 1899 JA 1928 RAKENNETTUJEN RIVITALORAKENNUSTEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS RTA 3 LOPPUTYÖ MIKA RUOTSALAINEN LOPPUSEMINAARIESITYS JOHDANTO Historian havinasta nykypäivään Asuinkäytössä

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 Kotkan lyseo, Arcus-talo Kirkkokatu 15 48100 KOTKA Työ nro T8007-5 Kotka 5.4.2016 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA, PUH.

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies Raportti Kohde: Toimeksianto: Mika Waltarinkatu 12 06100 Porvoo Kosteuskartoitus Tutkimus pvm: 21.3, 23.3 ja 29.3.2016 Läsnäolijat: Jens Ståhls

Lisätiedot

Kosteusmittaus- ja mikrobianalyysiraportti Kalevan koulu Liikuntasalirakennus Kalevankatu 66, KERAVA

Kosteusmittaus- ja mikrobianalyysiraportti Kalevan koulu Liikuntasalirakennus Kalevankatu 66, KERAVA 10.1.2017 Kosteusmittaus- ja mikrobianalyysiraportti Kalevan koulu Liikuntasalirakennus Kalevankatu 66, 04250 KERAVA / Tutkimuspalvelut Jaana Kovalchuk Rakennusterveysasiantuntija, FM VTT-C-22611-26-17

Lisätiedot

YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET

YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET LAUSUNTO 8.6.2009 Kaavin kunta / tekninen toimisto Ari Räsänen PL 13 73601 Kaavi YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET Kohde Taustaa Aikaisemmat tutkimukset Kaavin yläaste A-rakennus

Lisätiedot

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI 25.5.2009 Hankepalvelut, Rakennuttaminen. VANTAA224HANSINPK A Mikko Krohn Kielotie 13 sivuja yhteensä 6 01300 VANTAA

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI 25.5.2009 Hankepalvelut, Rakennuttaminen. VANTAA224HANSINPK A Mikko Krohn Kielotie 13 sivuja yhteensä 6 01300 VANTAA N O V O R I T E Home- ja lahovauriot, HTT tavarantarkastukset, mikrobianalyysit Laurinlahdentie 20, 02320 Espoo, www.novorite.fi GSM 040-5540617, Fax. 09-8845543, simo.valjakka@novorite.fi Vantaan Tilakeskus

Lisätiedot

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI Hankepalvelut, Rakennuttaminen. VANTAA242RAUTPIHANPK A Mikko Krohn Kielotie 13 sivuja yhteensä VANTAA

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI Hankepalvelut, Rakennuttaminen. VANTAA242RAUTPIHANPK A Mikko Krohn Kielotie 13 sivuja yhteensä VANTAA N O V O R I T E Home- ja lahovauriot, HTT tavarantarkastukset, mikrobianalyysit Laurinlahdentie 20, 02320 Espoo, www.novorite.fi GSM 040-5540617, Fax. 09-8845543, simo.valjakka@novorite.fi Vantaan Tilakeskus

Lisätiedot

Kartoitus tilaajan kanssa sovituilla alueilla. Viktor Johansson, Polygon Finland Oy. Yhteyshenkilö: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies p.

Kartoitus tilaajan kanssa sovituilla alueilla. Viktor Johansson, Polygon Finland Oy. Yhteyshenkilö: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies p. Sivuja:1/18 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki / Pekka Koskimies. Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: Gammelbacka Skola Opintie 1 06400 PORVOO Kartoitus tilaajan kanssa sovituilla

Lisätiedot

KOULURAKENNUKSEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS. Tiina Janhunen Suomen Sisäilmakeskus Oy RTA2

KOULURAKENNUKSEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS. Tiina Janhunen Suomen Sisäilmakeskus Oy RTA2 KOULURAKENNUKSEN KOSTEUS- JA SISÄILMATEKNINEN KUNTOTUTKIMUS Tiina Janhunen Suomen Sisäilmakeskus Oy RTA2 KOHTEEN KUVAUS oppilaita 800, opetushenkilöstöä 85 kiinteistössä toimivat lisäksi päiväkoti, kirjasto,

Lisätiedot

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET

Insinööritoimisto AIRKOS Oy Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET Y. 11108969-6 HYRSYLÄN KOULU RAKENTEIDEN MIKROBINÄYTTEET 30.3.2015 YLEISTIEDOT 1.1 Kohde Hyrsylän koulu Hyrsyläntie 169 09430 SAUKKOLA 1.2 Tilaaja Lohjan kaupunki Tekninen toimi/tilapalvelut Kari Koljonen

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, lajistopainotettu suoraviljely

TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, lajistopainotettu suoraviljely materiaalinäyte, lajistopainotettu suoraviljely 1 / 6 Biodiversiteettiyksikkö Aerobiologian yksikkö pc-seloste, pessi, 17.7.2017 Tilaaja: Laskutus: Toimitusosoite: Tiedoksi: Loviisan kaupunki / Tilapalvelu

Lisätiedot

Mittauspöytäkirja. Sivuja:1/10. Vastaanottaja: Gun Adamsson. Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari. Tutkimus pvm: 14.8.15. Raportointi pvm: 14.

Mittauspöytäkirja. Sivuja:1/10. Vastaanottaja: Gun Adamsson. Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari. Tutkimus pvm: 14.8.15. Raportointi pvm: 14. Sivuja:1/10 Vastaanottaja: Gun Adamsson Mittauspöytäkirja Kohde: Toimeksianto: Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari Pintamittaus Tutkimus pvm: 14.8.15 Raportointi pvm: 14.815 Yhteyshenkilö: Gun Adamsson Tutkijat:

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus Limingan toimintakeskus

Sisäilmatutkimus Limingan toimintakeskus Kuormatie 9 91900 Liminka Hanke nro: 8964 / 23.2.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fa. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com 2 (6) Sisällysluettelo 1

Lisätiedot

Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa. Petri Annila

Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa. Petri Annila Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa Petri Annila Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa Sijoittuminen COMBI-hankkeeseen WP3 Rakenneratkaisujen lämpö- ja kosteustekninen toiminta

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTUS

TUTKIMUSSELOSTUS TUTKIMUSSELOSTUS.3.08 500344-04 Mauri Karoma Tilapalvelut-liikelaitos PL600 0070 Espoon kaupunki Kohde Viherkallion päiväkoti, Viherkalliontie 5, Espoo RAKENTEIDEN ILMATIIVEYS JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTO

Lisätiedot

RÖYLÄN KOULU- JA PÄIVÄKOTIRAKENNUS Terveellisyyden arviointi

RÖYLÄN KOULU- JA PÄIVÄKOTIRAKENNUS Terveellisyyden arviointi LAUSUNTO 1 (5) RÖYLÄN KOULU- JA PÄIVÄKOTIRAKENNUS Terveellisyyden arviointi Tässä lausunnossa arvioidaan Röylän koulu- ja päiväkotirakennuksen nykyinen terveellisyys. Rakennuksissa on tehty sekä kuntoarvio

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 29.07.13 7809 Joensuu Henri 0458814141 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27511 Eura Rantanen Markus 044 4224882 TYÖKOHDE Euran kunta Kotivainiontie 3 27400

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS 19.8.2014 RAKENNUKSEN PERUSTIEDOT pinta-ala noin 11 784 br-m 2, kerrosala noin 12 103 ke rakennus

Lisätiedot

Case Haukkavuoren koulu

Case Haukkavuoren koulu Case Haukkavuoren koulu 26.4.2018 Antti Ahola RI, RTA (VTT-C-20929-26-15) Oy Insinööri Studio Haukkavuoren koulu Oppilaita noin 350 Rakennusvuosi 1961 Neljä kerrosta ja kylmä ullakko kerrosala 7206 m2

Lisätiedot

Kirkkokadun koulu Nurmes Sisäilmaongelmat & mikrobit 13.9.2012. Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija

Kirkkokadun koulu Nurmes Sisäilmaongelmat & mikrobit 13.9.2012. Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Kirkkokadun koulu Nurmes Sisäilmaongelmat & mikrobit 13.9.2012 Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Rakennuksiin liittyvät sisäympäristöongelmat ovat yleisiä,

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS 17.2.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGANLAHDEN KOULU

SISÄILMATUTKIMUS 17.2.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGANLAHDEN KOULU SISÄILMATUTKIMUS 17.2.2015 1 (8) Tilaaja: Limingan kunta Simo Pöllänen Kauppakatu 4 91900 Liminka LIMINGANLAHDEN KOULU SISÄILMATUTKIMUS Projektipalvelu Prodeco Oy 2015 SISÄILMATUTKIMUS 17.2.2015 2 (8)

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 20.08.15 9935 Kinnunen Vesa 050-9186695 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27510 Eura markus.rantanen@eura.fi TYÖKOHDE As Oy Kotivainio Kotivainiontie 3 as

Lisätiedot