RT ASUNTOJEN YHTEISET PIHA- JA LEIKKIALUEET SISÄLLYSLUETTELO 2 SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT 1 JOHDANTO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RT 93-10552 ASUNTOJEN YHTEISET PIHA- JA LEIKKIALUEET SISÄLLYSLUETTELO 2 SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT 1 JOHDANTO"

Transkriptio

1 RT ohjetiedosto syyskuu (12) ASUNTOJEN YHTEISET PIHA- JA LEIKKIALUEET pihat, leikkialueet gårdar, lekplatser yards, playgrounds Tässä RT -ohjekortissa esitetään asuntojen yhteisten kiinteistökohtaisten piha- ja leikkialueiden suunnittelu- ja mitoitusohjeita. Ohjeet on tarkoitettu ensisijaisesti uudisrakentamiseen. Korjausrakentamiseen niitä voidaan käyttää soveltuvin osin. SISÄLLYSLUETTELO LV/1/syyskuu 1994/6500/Vla/Rakennustieto Oy Rakennustietosäätiö JOHDANTO 2 SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT 2.1 Yksityisyys ja rakennusten väliset etäisyydet 2.2 Pihan pienilmasto 2.3 Näkösuojaus 2.4 Melusuojaus 3 ALUEET JA TILANTARVE 3.1 Pihatoimintojen alueet 3.2 Kulku- ja ajoväylät 3.3 Polkupyörien säilytys 3.4 Autopaikat ja autosuojat 3.5 Vaatehuollon alueet ja tilat 3.6 Kiinteistönhoito 3.7 Istutus- ja viheralueet 3.8 Muut alueet 3.9. Piha-alueiden päällystysteet 1 JOHDANTO Ohjeet koskevat asuinkiinteistöjen ulkotiloja. Julkisiin palvelutiloihin, hoito- ja majoituslaitoksiin sekä palveluasuntoihin liittyviin ulkotiloihin ohjeita voidaan käyttää soveltuvin osin. Suunnittelun tavoitteena on, että asunnot ja asuinympäristö palvelevat kaikkia käyttäjäryhmiä, myös vanhuksia, vammaisia ja liikkumisesteisiä. 2 SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT Piha-alueen tulisi olla kaunis ja viihtyisä. Sen tavoitteena on tarjota puitteet eri ikäryhmille oleskeluun erikseen tai yhdessä ja sen tulisi mielenkiintoisena ja monipuolisena tarjota mahdollisuus asukkaita yhdistävään toimintaan. Kasvillisuus liittää asuinrakennuksen pehmeästi ympäristöön. Pihat rakennelmineen muodostavat yhdessä tärkeän osan katukuvaa sekä antavat kiinteistöstä ensimmäisen kuvan vierailijoille.

2 RT ohjetiedosto 2 Pihasuunnittelun tärkeimpiä lähtökohtia ovat terveellisyyden ja viihtyisyyden tavoitteet tontin luonnonolot ja rakennettu ympäristö eri ikäisten käyttäjien tarpeet eri toimintojen tilantarpeet toiminnallinen joustavuus, samoja alueita tulisi voida käyttää moneen tarkoitukseen kasvillisuuden ja materiaalien valinnat vuodenajan vaihtelut esimerkiksi kasveja valittaessa ja alueiden käyttöä suunniteltaessa ylläpidon ja huollon vaatimukset Kuva 1. Tilan tuntu ja yksityisyyden kokeminen ulkotilassa Lynchin mukaan. 2.1 Yksityisyys ja rakennusten väliset etäisyydet Pihan koko ja rakennusten väliset etäisyydet määräytyvät usein jo kaavoituksessa. Haluttu tilavaikutelma ja yksityisyys vaikuttavat piha-alueen kokoon, kuva 1. Yksityisyyden turvaavana, esteistä vapaana vähimmäisetäisyytenä voidaan pitää metriä. Tätä pienemmillä etäisyyksillä on syytä kiinnittää erityistä huomiota rakennusmassojen ja aukkojen sijoitteluun sekä suojaavien rakenteiden, korkeuserojen ja istutusten käyttöön. Tilavaikutelmaan liittyvä tilan sulkeutuneisuus riippuu myös tilaa rajaavien rakennusten ja rakennelmien korkeudesta. Piha-alueet voidaan jakaa julkisuudeltaan erilaisiin osiin. Suuria pihapiirejä voidaan jäsentää pienempiin alueisiin esimerkiksi asuntoa varten. Tällainen alue voidaan jäsentää rakentein ja istutuksin esimerkiksi porrashuoneen sisäänkäynnin läheisyyteen. Kuva 2. Esimerkki rakennuksen heittämän varjon suunnista ja pituuksista kevät- ja syyspäiväntasauksen aikaan tunnin välein klo Etelä-Suomessa. 2.2 Pihan pienilmasto Pihan ja erityisesti lasten leikkialueiden tulee saada riittävästi auringonvaloa niiden normaalina käyttöaikana. Leikkialueet pyritään sijoittamaan pihan aurinkoisimpaan paikkaan siten, että siellä on mahdollista oleskella myös varjossa. Varjoisuus saadaan miellyttävimmin aikaan kasvillisuudella. Pihan aurinkoisuutta ja esimerkiksi rakennusten varjostusta arvioitaessa otetaan huomioon auringon korkeus ja suunta eri vuorokauden- ja vuodenaikoina, kuva 2. Kasvillisuus tasaa tehokkaasti lämpötiloja. Puustoisilla alueilla latvuskerros estää varjostuksellaan alla olevaa maanpintaa ja ilmaa lämpiämästä. Yöllä latvuskerros pitää alla olevan maanpinnan ja ilman lämpimämpänä. Kuva 3. Esimerkkejä piha-alueen varjostuksen järjestämisestä.

3 3 ohjetiedosto RT Kuumimpaan kesäaikaan tarvitaan varjostusta erityisesti: oleskelu ja leikkialueilla etelän ja lounaan puoleisilla seinustoilla alueilla, joissa on suuria kestopäällystettyjä pintoja tiiviisti rakennetuilla umpinaisilla pihoilla. Varjostus on tarkoituksenmukaista järjestää lehtipuilla, kuva 3. Pihan suojaisuus vaikuttaa sen viihtyisyyteen. Sama lämpötila tuntuu tuulisella paikalla huomattavasti viileämmältä kuin tyynellä paikalla. Tuulen suojausta tarvitaan ennen kaikkea vallitsevia kylmiä ja toistuvia paikallisia tuulia vastaan. Tuulen voimakkuutta ja suuntaa pihoilla voidaan säädellä: rakennusten sijoittelulla rakennusten pituuden ja korkeuden valinnalla kasvillisuudella suojarakenteilla maaston muotoilulla. Rakennus tai muu umpinainen este vaimentaa tuulta takanaan ja edessään, mutta aiheuttaa pyörteisyyttä, joka kinostaa lunta. Puoliläpäisevät esteet, kuten esimerkiksi säleiköt ja kasvillisuus samoinkuin umpinaisia esteitä pehmentävät istutukset vähentävät pyörteisyyttä ja tuulen voimakkuutta, kuva 4. RT Ilmasto, tuulet. Kuva 4. Rakennusten ja kasvillisuuden vaikutus pihan tuulisuuteen. 2.3 Näkösuojaus Piha-alueilla tarvitaan yksityisyyttä turvaavaa näkösuojausta esimerkiksi: pihan ja kadun tai tien välillä yksityisten asuntokohtaisten pihojen ja yhteisten pihojen välillä vastakkain olevien asuntojen ikkunoiden ja parvekkeiden välillä oleskelupaikkojen, aikuisten ja nuorten toimintapaikkojen ja ikkunoiden välillä kulkuteiden ja ensimmäisen kerroksen asuntojen, saunaosastojen yms. välillä. Pihoilla on myös kohteita, joita ei haluta asettaa näkyville esimerkiksi siisteyden takiajajoidenyhteydessävoidaantarvita näkösuojan ohella suojaa melulta ja pölyltä. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi: jätteiden keräyspaikat tomutustelineet pyykinkuivatustelineet lasten rakennus- ja rojuleikkipaikat pysäköintialueet. Piha-alueiden näkösuojaus saadaan luontevasti aikaan istutuksilla, luonnonkasvustolla, erilaisilla seinämillä ja aidoilla tai tasoeroilla maastossa taikka pihan ja sisätilojen välillä. Kuvat 5 ja 6. Kuva 5. Tuuheat puut ja korkeat pensaat estävät näkyvyyden asunnosta toiseen. Puut antavat suojaa myös pihalla liikkujalle ikkunoista katseltaessa. Tiiviit pensasistutukset estävät kulun ikkunoiden alla. Kuva 6. Eri korkuisia näkösuojia. Peitettävän kohteen ja katsojan ollessa lähekkäin 1,8 m korkea aita tai istutus antaa täyden suojan. 1,2...1,3 m korkea aita tai istutus peittää istuvan ihmisen. Tasoerot maastossa tehostavat näkösuojausta.

4 RT ohjetiedosto Melusuojaus Voimakas melu vähentää asuinympäristön, erityisesti pihan leikki- ja oleskelualueiden viihtyisyyttä. Yleisin melunlähde on ajoneuvoliikenne. Leikki- ja oleskelualueet tulisi suojata ajoneuvoliikenteen aiheuttamalta melulta. Samalla voidaan vähentää myös ilmansaasteita ja pölyä. Liikenneväylän mitoitus, sijainti ja etäisyys piha-alueista määräytyvät yleensä jo kaavoituksessa. Melusuojaukseen voidaan vaikuttaa esimerkiksi piha-alueiden ja rakennusten sijoituksella, meluesteillä ja yksityiskohtien suunnittelulla. Asuntojen lähiympäristössä ongelmia aiheuttavat yleensä vain vilkkaasti liikennöidyt kokoojakadut ja niitä suuremmat liikenneväylät. Myös pysäköinti- ja huoltoliikenne saattavat aiheuttaa melua. Tavanomaiset tonttikadut eivät yleensä aiheuta tarvetta erityiseen melusuojaukseen. Liikennemelun leviämistä ja sen torjuntaan liittyviä keinoja esitetään kuvassa 7. Kuva 7. Esimerkkejä melun torjunnasta. Etäisyyden kaksinkertaistuessa alenee yksittäisen ajoneuvon aiheuttama äänitaso noin 6 db ja yhtenäisen ajoneuvojonon aiheuttama äänitaso noin 3 db. Metsän tulee olla riittävän tiheä ja havupuuvaltainen.

5 5 ohjetiedosto RT ALUEET JA TILANTARVE Tässä luvussa tarkastellaan asuntoryhmien yhteisiin piha- ja leikkialueisiin liittyviä suunnitteluperiaatteita toiminnoittain. Taulukossa 1 esitetään mitoitusohjeita eri toimitojen alueille ja muita piha-alueiden suunnittelussa huomioon otettavia seikkoja. 3.1 Pihatoimintojen alueet Pihan toimintojen alueet sijoitetaan ja mitoitetaan siten, että ne ovat turvallisia, terveellisiä ja viihtyisiä ja soveltuvat monipuoliseen käyttöön sekä kesällä että talvella. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon eri ikäisten lasten erityispiirteet. Leikkialueiden mitoitus ja sijoitus pihalla esitetään taulukossa 1. RakMK osan G1 mukaan leikki- ja oleskelupaikoille tulee asunnoista päästä vaivattomasti ja turvallisesti. Leikkialueet Leikkialueen välineiden, kalusteiden ja rakenteiden tulisi olla turvallisia, monikäyttöisiä ja mielikuvitusta innoittavia. Keinut eristetään muusta leikkialueesta riittävän korkeilla istutuksilla tai aidalla etäisyys keinutelineestä aitaan aina 5m istuimina autonrenkaat, kumi-istuimet, muovikangasistuimet tms. pehmeät materiaalit alla vähintään 0,40 m hienorakeista hiekkaa, ei kovia alustoja. tarpeellinen yhteys ei erityistä yhteys- tai eristystarvetta eristystarve Kuva 8. Kaavio toimintojen yhteys- ja eristysvaatimuksista. Kiipeilytelineet telineiden turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota alla vähintään 0,40 m hienorakeista hiekkaa kiipeilytelineiden korkeus enintään 1...1,5 m pienille lapsille ja 2,5 m isoille lapsille kiipeilyköydet sijoitetaan siten, että heiluttaessa ei synny yhteentörmäyksiä rakenteen tulee olla sellainen, että leikkijä ei loukkaa itseään telineen osiin, vaan putoaa pehmeälle hiekalle. Tunnelit muovi-, betoni- tai puuputkea halkaisija 0,60 m putket liitetään joko ilman rakoa tai liitoksissa olevat raot 0,20 m suositeltava enimmäispituus 3,0...4,0 m. Kuva 9. Lasten toimintapiiri tavanomaisella kerrostaloalueella ikäkausittain.

6 RT ohjetiedosto 6 Liukumäet riittävän leveitä, leveys 0, m reunat 0,15 m korkeat pienille lapsille lyhyempi ja loivempi mäki kuin isommille lapsille, kaltevuus 1:1,5...1:3 alastulokohta hienorakeista hiekkaa 0,40 m riittävän laajalla alueella. Hiekkalaatikot pinta-ala 25 m 2, voi olla m 2 monimuotoiset ratkaisut ovat suositeltavia hiekan syvyys 0,40 m, hiekan pinta samassa tasossa maanpinnan kanssa hyvä salaojitus hyvä saavutettavuus hiekan vaihtoa varten, (kuorma-auto) varusteina esimerkiksi penkkejä ja pöytiä, penkkien ja pöytien korkeus noin 0,25 m hiekan pinnasta suojataan osittain auringon valolta istuimia ja oleskeluryhmä aikuisia varten. Puomit sijoitetaan hiekka-alustalle, hiekan syvyys 0,40 m eri levyisiä ja korkuisia, korkeus 0,60 m. Rakennusleikkipaikat Rakennusleikkipaikka suojataan tuulelta ja ulkopuolisilta katseilta aidalla. Paikalla tulisi olla varastorakennus työkalujen ja rakennustarvikkeiden säilytystä varten sekä sadekatos. Pelikentät Piha-alueelle soveltuvia pelejä ja niiden tilantarpeita on esitetty RT-ohjekorteissa RT Tenniskentät ja RT Urheilualueet, pallokenttien mitoitus. suositeltava kentän koko on noin m 2 esimerkiksi pelikenttä, jonka mitat ovat 9 m 18 m, soveltuu lentopallon, sulkapallon, sählyn sekä pienimuotoisen jalkapallon ja koripallon pelaamiseen kentän varusteina kiinnitystolpat verkon kiinnitystä varten mahdollisia varusteita ovat myös koripallokorit ja siirrettävät sählymaalit kentän päätyihin on suositeltavaa sijoittaa riittävän korkeat suoja-aidat pintarakenne vettä läpäisevä kivituhka kentän pinta muotoillaan siten, että se ei kerää sadevettä sijoitetaan riittävän etäälle pienten lasten leikkialueista, oleskelualueista, autopaikoista ja ikkunoista. Suositeltava vähimmäisetäisyys on ympäristöstä riippuen noin m. Pelikenttien aiheuttamaa häiriötä ja vaaraa voidaan pienentää tiheillä istutuksilla Auton huolto- ja pesutilat sisällä tai ulkona sijoitus pysäköintialueen tai autosuojan yhteyteen kova ja vettä läpäisemätön pintarakenne, asfaltti, betoni tms varustetaan viemärillä, kaivon yhteydessä bensanerotin yms. määräysten mukaiset varusteet erotetaan muista toiminnoista aitauksella suositellaan varustettavaksi katoksella ja sähköpisteellä vapaa sisäkorkeus vähintään 2,2 m vesipiste ja viemäri. Viljelypalstat sekä hyötyviljelyalueita että koristeviljelyalueita hyötyviljelyalueet esim. vuokrattavia sijoitetaan rauhalliseen ja kasvuolosuhteiltaan edulliseen pihan osaan mahdollisuus aidata koristeviljelyalueet sisäänkäyntien, oleskelualueiden, kulkuväylien yms. yhteyteen. Oleskelualueet mieluummin useita pienempiä ryhmiä kuin yksi suuri sekä varjoisia että aurinkoisia alueita sijoitetaan ensisijaisesti muiden pihatoimintojen yhteyteen (lasten leikkialueet, porrashuoneiden yhteyteen yms.) myös erillisiä, katseilta suojattuja rauhallisia oleskeluryhmiä ainakin yksi oleskeluryhmä vähintään 50 m etäisyydellä asunnosta tai porrashuoneesta ainakin osa oleskelu- ja istuinryhmistä varustetaan katoksin kalusteina pöydät ja penkit mahdollisia kalusteita myös ulkogrilli tai -takka, istutusaltaat ja -laatikot yms alustana kova pinta, esimerkiksi laatoitus. Leikkialueiden ja -välineiden turvallisuus ja hygienia Leikkialueiden ja -välineiden turvallisuuteen ja hygieniaan tulee kiinnittää huomiota suunnittelussa ja rakentamisessa. Turvallisuuden ja hygienian kannalta tärkeitä seikkoja ovat mm., että: pihalla ei ole myrkyllisiä kasveja pihalla ei ole vaarallisia tasoeroja, jotka aiheuttavat putoamisvaaran tukimuurit ja tasoerot eivät sisällä teräviä ja kovia särmiä leikkivälineissä lapsi ei vahingoita itseään vaikka käyttäisikin leikkivälinettä varomattomasti tai toisin kuin on tarkoitettu leikkivälineet ovat rakenteeltaan kestäviä ja turvallisia, eikä niissä ole rosoisia tai teräviä reunoja, kulmia, eikä niistä lähde tikkuja käytetyt aineet ovat vaarattomia ja myrkyttömiä niiden leikkivälineiden, joissa on putoamismahdollisuus, alla on pehmeää hiekkaa vähintään 0,40 m. Hiekka voidaan joissain tilanteissa korvata riittävän paksulla kiintellä turvamatolla leikkialueiden hiekkapäällysteiden ja hiekkalaatikon hiekka vaihdettavissa leikkivälineiden kuntoa valvotaan ja huolletaan jatkuvasti pihalla ei ole karuselleja yms., joiden keskipakovoima voi muodostaa vaaran leikkijälle pihan läheisyydessä (kerrostalon maantasokerroksessa) on yhteisessä käytössä oleva wc- tila, jonka käyttö ja siisteys on helposti valvottavissa piha-alueella ei ole suunnittelemattomia vettä kerääviä alueita.

7 7 ohjetiedosto RT Taulukko 1. Suosituksia piha-alueiden suunnitteluun ja mitoitukseen. Alue Koko Sijoitus Kulku Muuta Varusteet Leikkialueet suos. 10 m 2 /100 m 2 etäisyys ulko - ovelta väylällä ei risteävää auringonvaloa riittävästi ja monitonttikohtaiset asuinkerrosalaa alle 50 m ajoneuvo liikennettä varjostusta osalle aluetta puolisia suos. koko m 2 suora yhteys porras- turvallinen, helppo suojaus tuulelta, toimintatavaltaan, yli 300 m 2 alueet huoneesta pölyltä ja melulta rakenteeltaan ja jaetaan aidoilla tai näköyhteys asunnosta istutukset kestäviä ja materiaaliltaan istutuksilla kahteen tai eristetty autopaikoista myrkyttömiä turvallisia useampaan osaan yhteys vapaa-ajan- valaistus tiloihin Oleskelualueet suos. jäsentely suojaisa, miellyttävä vanhusten ja liikkumis- aurinkoisia ja tuulen- penkit paikka esteisten kulkuväylät suojaisia katokset asunnon ryhmiin otettava huomioon osa katettua näkösuojaus istutuksilla ja aitauksilla eri ikäisten ryhmien käyttöön Kulku- ja ajoväylät katso RT ei tarpeetonta haittaa väylien kaltevuus alle2 % valaistus asukkaille jalankulku asuntoihin luiskien kaltevuus alle 5 % tärkeimmät koneellisesti paikoitusliikenteestä aurattavissa erotettuna 2 paikkaa (1,5 m 2 )/ asunto talvi 0,75 m 2 / asunto Polkupyörien säilytys kesä asuntojen porrashuoneiden läheisyyteen osa katettuna osaa alueesta voi talvella käyttää lumen keräilyyn pyörätelineet kuva 12 Autopaikat väh. 1/ asunto ellei useinmiten asuinalueen ulkopuolella muita toimintoja ei saa häiritä pihan asemakaavassa ole sanottu toisin vähintään 8 m asuntojen erotetaan vieraspaikat ilmanottoaukoista esim. istutuksilla invalidipaikat ikkunoista, leikki- ja oleskelualueista suositeltava vähimmäisetäisyys 15 m valaistus Vaatehuollon alueet 1 teline ( m kuiv.pituutta)/ asuntoa talopesulan lähellä pyykin kuivaus lisäksi toinen alle 50 m etäisyydellä asunnosta rauhallinen, erossa muista toiminnoista pölyltä suojattu esim. istutuksilla pyykinkuivausteline kuva 13 tomutus 1 teline/ asuntoa alle 50 m asunnosta, lähelle porrashuonetta etäisyys vähintään 8 m asuntojen ilmanottoaukoista suositeltava vähimäisetäisyys 15 m tomutusteline kuva 14 Jätehuollon alueet katso RT kulkureitin varrelle tyhjennys ei saa katettu keräilyastiat pyörillä (esim. paikoitusalueelle aiheuttaa vaaraa suoja-aitaus varustettuja, kestäviä johtavan) ei peruuttamista varjostus lajittelumahdollisuus suosit. alle 50 m tontilla kasvillisuudella kompostorit, seosaineasunnosta leikki- ja valaistu astiat kierrätys (hyllyt) oleskelualueista suositeltava vähimmäisetäisyys 15 m vähintään 8 m asuntojen ilmanottoaukoista Lumenkeräilypaikat kulkureittien varrelle kasvillisuuden kestettävä läjitys sulamisvesien poisjohtaminen lumen poiskuljetus mahdollisuus

8 RT ohjetiedosto Kulku- ja ajoväylät RakMK osan G1 mukaan hissillä varustettavan kiinteistön välttämättömät ulkokäytävät tulee soveltua liikkumisesteisille. Kulkuväylät Kulkuväylät sijoitetaan eri toimintojen ja sisäänkäyntien suhteen luontevasti ja tarkoituksenmukaisesti siten, että pihan käyttäjille ei synny tarvetta oikaista istutus- ja nurmikkoalueiden kautta. Pihalle soveltuvien kulkuväylien mitoitus on esitetty kuvassa 10. Asuntoihin, porrashuoneisiin, rakennuksen muihin käyttötiloihin ja keskeisille piha-alueille on pääsy kulkuväylillä ilman portaita tai jyrkkiä luiskia. Mikäli tällaisilla kulkuväylillä käytetään portaita, tulee niille aina suunnitella myös portaaton vaihtoehtoreitti, jossa olevat tasoerot ratkaistaan loivin luiskin. Käytävien ja kulkureittien pintamateriaalien tulee olla kovia ja luistamattomia sekä siten muotoiltuja, että ne eivät kerää vettä. Sisäänkäynnin jäätyminen tulisi estää. Kuva 10. Esimerkkejä piha-alueen kulkuväylien mitoituksesta. 1:200. Portaat ja luiskat Ulkoportaiden ja luiskien mitoitus on kuvassa 11. Ulkoportaat varustetaan käsijohteilla ja portaiden sekä luiskien reunaan mahdollisesti liittyvät tasoerot suojakaiteilla, RT Portaat ja luiskat ja RT Päällystykset ja portaat maastossa. Ajoväylät, huoltoliikenteen reitit Huoltoliikennettä tulisi välttää piha-alueella. Mikäli huoltoliikennettä joudutaan johtamaan piha-alueen kautta, tulee väylä suunnitella hitaasti liikennöitäväksi käyttämällä ajoväylällä erilaisia esteitä. Erityisesti tulee välttää ratkaisuja, joissa huoltoauto joutuu peruuttamaan pihalla. Väylien korkeusmitoituksessa noudatetaan RakMK osan F2 ohjeita. Kuva 11. Piha-alueen portaiden ja luiskien mitoitus. 1:50. Kuva 12. Esimerkkejä polkupyörien säilytystilojen mitoituksesta. 1:100.

9 9 ohjetiedosto RT Kulku- ja ajoväylien puhtaanapito Kulku- ja ajoväylien suunnittelussa kiinnitetään huomiota myös puhtaanapidon ja lumenaurauksen asettamiin vaatimuksiin. Päivittäisessä käytössä olevien tärkeimpien kulkuväylien tulisi olla sellaisia, että ne ovat koneellisesti aurattavissa. Tällainen kulkuväylä ei saa sisältää portaita. Kulkuväylien yhteydessä tulee varata tila lumen keräilylle. 3.3 Polkupyörien säilytys Polkupyörien ulkosäilytystä käsitellään taulukossa 1 ja kuvassa 12. RT Polkupyörien pysäköinti ja säilytys, Asuinrakennusten yhteistilat. 3.4 Autopaikat ja autosuojat Autopaikoista on ohjeita taulukossa 1 ja RT-ohjekorteissa RT Pysäköintialueet ja RT Autosuojat ja - tallit. Kuva 13. Esimerkki pyykin ulkokuivausalueesta 1:200 ja pyykinkuivaustelineistä 1: Vaatehuollon alueet ja tilat Pyykinkuivausalueet Tontilla tarvitaan pyykin ulkokuivausta varten kuivaustelineet. Osa kuivaustelineistä voi sijaita myös katoksessa. Pyykinkuivaustelineen sijoitusta ja pyykinkuivauksen tilantarvetta käsitellään taulukossa 1. Esimerkki ulkokuivausalueen mitoituksesta ja kuivaustelineestä esitetään kuvassa 13. Tuuletusalueet Tontilla tarvitaan tekstiilien tuuletusta ja tomutusta varten tomutustelineet, taulukko 1. Alustan tulisi olla kovapintainen ja suora. Esimerkki tuuletusalueen mitoituksesta ja tomutustelineestä esitetään kuvassa 14. Kuva 14. Esimerkki tomutustelineen sijoituksesta1:200 ja tomutustelineestä 1:100. Kuva 15. Pyykinkuivauspaikkaa ympäröivät pensaat suojaavat puhtaita vaatteita pölyltä ja estävät lasten leikkien leviämisen kuivausalueelle. Pensaat antavat myös näkösuojaa. Käytettäessä esimerkiksi puuaitaa voi sen tehoa parantaa köynnöksillä. Vastaavat ratkaisut tomutuspaikan ympärillä suojaavat puolestaan ympäristöä tomutuksen aiheuttamaltä pölyltä.

10 RT ohjetiedosto Kiinteistönhoito Jätehuolto Jätehuollon järjestelyitä, menetelmiä, alueita ja tiloja sekä niihin liittyviä suunnitteluohjeita on käsitelty RT-ohjekortissa RT Kiinteistön jätehuolto. Erityisesti pienkiinteistöihin liittyviä kompostointimenetelmiä ja -tapoja on käsitelty RT-ohjekortissa RT Kompostointi. Asuinhuoneistoista kertyvä jäte kerätään kiinteistön jätteiden keräilypaikkaan, joka voi olla ulkona tai rakennuksessa. Keräilypaikan suunnittelussa ja mitoituksessa otetaan huomioon myös jätteiden lajittelun vaatimukset. Ulkona olevan jätteiden keräilypaikan tulisi olla katettu. Suuret suljetut jätesäiliöt eivät tarvitse katettua tilaa. Keräilypaikat varustetaan näkösuojan tarjoavalla aidalla, katokseen liittyvillä seinämillä tai istutuksilla. Keräilypaikkaa sijoitettaessa tulee ottaa huomioon, että: (katso taulukko 1) se on asukkaiden helposti tavoitettavissa se on turvallinen se ei aiheuta melu- eikä hajuhaittaa jätteet voidaan helposti kuljettaa pois. Piha-alueella tulee olla myös riittävästi pieniä roska-astioita. Roska-astioiden tulee olla perustuksiltaan ja rakenteeltaan vankkoja, helposti tyhjennettäviä (kipattavia) ja sellaisia, että ne eivät kerää sadevettä. Lipputanko Lipputanko sijoitetaan näkyvälle paikalle ja riittävän etäälle esteistä. Lipputanko voidaan sijoittaa pihalle, rakennuksen julkisivuun tai kattoterassille. Lipputangon paikan valinnassa kiinnitetään huomiota myös siihen, että lipun nosto ja lasku voi tapahtua turvallisesti ja helposti. Lipun tulisi tyynellä säällä löysänä riippuessaan näkyä yksi- ja kaksikerroksisen rakennuksen harjan yli. Useampikerroksisessa rakennuksessa lipputanko normaalisti valitaan niin, että se ulottuu kolmannen kerroksen korkeudelle. Maasta kohoavassa salossa käytetään lippua, jonka korkeus on 1/6 salon korkeudesta. Seinä- ja kattotangoissa lipun korkeus on tavallisesti 1/3 tangon pituudesta. Korkeissa rakennuksissa enemmän, KH-ohjekortti KH Liputusohjeita kiinteistöille. Postilaatikot Postilaatikko tai postilaatikkoryhmä kiinnitetään jalustaan, joka tuetaan maahan siten, että postilaatikon kansi on mm:n korkeudella seisomatasosta. Laatikot voidaan kiinnittää myös seinään, aitaan tai porttiin. Sijoituksessa otetaan huomioon jakelureitti, sekä saavutettavuus asukkaan kannalta. Yleensä postilaatikot suositellaan sijoitettavaksi jakelureitillä ajoväylän oikealle puolelle. Postilaatikoiden sijoittamisesta saa ohjeita posti- ja lennätinhallitukselta. Kuva 16. Esimerkki jätteiden keräilypaikan sijoittamisesta. Taulukko 2. Esimerkkejä piha- alueelle soveltuvista pensaista Kasvilaji hedelmiltään syötävä tuomipihlaja* Amelanchier spp. koristearonia* Aronia melanocarpa siperian hernepensas Caragana arborescens Lorbergii spp. kanukka Cornus spp. pähkinäpensas Corylus avellana orapihlaja* Crataegus spp. hopeapensas Elaeagnus commutata pensashanhikki Potentilla fruticosa taikinamarja* Ribes alpinum kultaherukka Ribes aureum ruusut* Rosa spp. tuoksuvatukka Rubus odoratus ruusuangervo Spiraea bumalda pihlaja-angervo Sorbaria sorbifolia syreeni* Syringa spp. * kasvit hyönteisiä houkuttelevia soveltuu kansija astiaistutukseen

11 11 ohjetiedosto RT Istutus- ja viheralueet Pihan istutukset ja viheralueet tehdään erikoissuunnitelman mukaan. Suunnitelmassa tulee esittää myös maanpinnan käsittely, pintarakenteet ja pintavesien johtaminen. Pihan istutusten ja viheralueiden suunnittelussa otetaan huomioon olemassaoleva kasvillisuus, hoidon mahdollisuus ja pihan kasvuolot. Istutukset tulisi pyrkiä sijoittamaan kiinteiksi, riittävän suuriksi ja kulutusta kestäviksi alueiksi siten, että ne jäsentävät pihaaluetta toiminnallisesti ja visuaalisesti sekä muodostavat tuulensuojaa, melunsuojaa ja tarvittavaa näkösuojaa. Esimerkkejä pihaalueelle soveltuvista pensaista on taulukossa 2. Taimimäärien suunnitteluohje esitetään taulukossa 3. Kasvien valinnassa ja sijoittelussa tulee ottaa huomioon myös talviolot; kasvien talvenkesto-ominaisuudet, lumen keräyspaikat ja auraus. Kasvien tulee olla myrkyttömiä. Tavallisimmat myrkylliset pihakasvit on taulukoissa 4 ja 5. Pihalla voi olla myös hyötyviljelyyn tarkoitettuja alueita. Piha-alueella olevien istutusten, esimerkiksi puiden valaiseminen iltaisin lisää viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Vihertöitä on käsitelty RT-ohjekortiston osassa 89. Taulukko 3. Suosituksia puiden ja pensaiden määristä. talotyyppi puita kpl pensaita kpl pensailla istutettu tontinosa Kerrostalot tonttitehokkuus e = 0,3...0,7 tonttitehokkuus e = 0,7... 1/100 tontti-m 2 1/75 tontti-m 2 10/100 tontti-m 2 10/75 tontti-m 2 5 % tontin alasta ) 5 % tontin alasta ) Rivitalot ja kytketyt pientalot 1/125 tontti-m 2 10/75 tontti-m 2 5 % tontin alasta ) Omakotitalot 3/tontti 20/tontti 5 % tontin alasta ) ) taimitiheys 0,5...2,0 kpl/m 2 puuntaimien korkeus vähintään 2 m havupuiden korkeus vähintään 1 m pensastaimien korkeus vähintään 0,5 m, ei ns. piiskataimia taimien tulisi olla ensisijaisesti kotimaisia taimien tulee istutettaessa täyttää viralliset kauppakelpoisuusvaatimukset 3.8 Muut alueet Muita mahdollisia piha-alueen tiloja ja alueita ovat esimerkiksi: laajempaa kokonaisuutta palvelevat yhteistilat päiväkotirakennukset, korttelikoulut, vanhusten palvelutilat ja niiden ulkoalueet myymälät ja työtilat sekä niiden huoltoalueet ym. 3.9 Piha-alueiden päällysteet Päällysteiden valinnassa otetaan huomioon maaperän laatu ja maaperästä aiheutuvat painumat valmiissa rakenteissa, kiinteistöhuollon vaatimukset, edustavuuteen ja ympäristön visuaaliseen laatuun liittyvät tavoitteet, käyttöturvallisuus ja pintavesien poistaminen yms. Reunusten, istutusten suoja-aitojen ja eri päällysteiden väliseen rajaukseen kiinnitetään erityistä huomiota, kuva 17. Piha-alueilla käytettäviä päällysteitä ovat: sora- ja murskepäällystys asfaltti- ja betonipäällystys betoni- tai luonnonkivilaatoitus betonikiveys nupu- ja noppakiveys tiilipäällystys puupäällystys nurmikko. Taulukko 4. Tavallisimpia myrkyllisiä pensaita. Lähde Myrkytystieto Kasvilaji aitalikusteri Ligustrum vulgare alppiruusut Rhododendron spp. euroopansorvarinpensas Euonymus europaeus hevoskastanja Aesculus hippocastanum kanadantuija Thuja occidentalis kultasade Labúrnum alpinum lumimarja Symphoricarpos rivularis marjakuuset Taus spp. pensasväriherne Genista tinctoria rohtokataja Juniperus sabina rusokuusama Lonicera tatarica terttuselja Sambucus racemosa tuhkapensas Cotoneaster spp. tuomi Prunus padus Myrkyllinen osa marjat ja lehdet lehdet ja kukat, erityisesti siemenet, erityisesti nuoret kävyt, erityisesti siemenet marjat marjat ja kukat siemenet, puun kuori

12 RT ohjetiedosto 12 Piha-alueiden suunnittelussa tulee ottaa huomioon kiinteistöhoidon tarpeet siten, että: (katso myös taulukko 1) vältetään ulkoportaita ja jyrkkiä luiskia, jotka aiheuttavat liukastumisvaaraa ja ovat vaikeita puhdistaa lumen keräilyyn varataan riittävästi alueita kulkuväylillä sisäänkäyntien läheisyydessä käytetään kovia päällysteitä, jotka eivät aiheuta lian ja hiekan kulkeutumista rakennuksiin rakennusten maantasokerroksiin, porrashuoneiden ja muiden yhteistilojen yhteyteen varataan riittävästi tiloja kiinteistöhoidon tarpeisiin, Asuinrakennusten yhteistilat sadevedet katoilta ja pihalta poistetaan niin, ettei synny lammikoita sadevesien käyttö istutusten mahdollisena kasteluvetenä harkitaan vedellä pestävien alueiden pintamateriaalit sekä vesipisteiden sijainti putkien ja maakaapeleiden si- Taulukko 5. Tavallisimpia myrkyllisiä perennoja. Lähde Myrkytystieto. Kasvilaji aitoukonhattu Aconitum napellus kevätesikko Primula veris jättiputki Heracleum mantegazzianum kielo Convallaria majalis lehtoakileija Aquilegia vulgaris lupiini Lupinus polyphyllus lyhtykoiso Physalis alkekengi mooseksenpalavapensas Dictamnus albus myrkkylilja Cólchicum autumnále pikkutalvio Vinca minor rohtosormustinkukka Digitalis purpurea ruusupapu Phaseolus coccineus taponlehti Asarum europaéum Myrkyllinen osa erityisesti juurakko, myös muut kasvin osat maavarsi ja juuri, lehtien kosketuksesta iho-oireita kasvineste ärsyttää ihoa ja limakalvoja, erityisesti kukat ja marjat, erityisesti siemenet, erityisesti kypsät siemenet vihreät lehdet ja raaka marja, erityisesti seimenkota ja lehdet aiheuttavat kosketusärsytystä (hengenvaarallinen) papu raakana ja kuivattuna Kuva 17. Esimerkkejä piha-alueen päällysteiden yksityiskohdista ja kasvien suojaamisesta. 1:20.

BOSTONIN ALUE. RAKENTAMISOHJEET korttelit 5503-5506, 5508 ja yleiset alueet

BOSTONIN ALUE. RAKENTAMISOHJEET korttelit 5503-5506, 5508 ja yleiset alueet Kuntakehityslautakunta 14.3.2012 BOSTONIN ALUE RAKENTAMISOHJEET korttelit 5503-5506, 5508 ja yleiset alueet yhteystiedot Asko Honkanen kaava-arkkitehti puh. 040 314 2012 asko.honkanen@tuusula.fi kortteli

Lisätiedot

Lounais-Empon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit , 7301 tontit 2-4, 7302 ja 7304

Lounais-Empon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit , 7301 tontit 2-4, 7302 ja 7304 Lounais-Empon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit 7299-7300, 7301 tontit 2-4, 7302 ja 7304 Lounais-Empon alue sijaitsee Kuusistossa Empon asemakaavoitetun pientaloalueen lounaiskulmassa.

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus LUONNOS 8.6.2016 Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 117 e :n 2 momentin nojalla, sellaisena kuin se

Lisätiedot

http://nurxcity/webmap/content/result.htm

http://nurxcity/webmap/content/result.htm Sivu 1/6 KIRKONKYLÄ, Krannila Määräysnumero Ulkoasu 2.000 2.001 3.000 5.001 8.000 10.000 selitys Asuinkerrostalojen korttelialue. Rakennusten ensimmäiseen kerrokseen saa sijoittaa liiketiloja ja julkisia

Lisätiedot

PIISPANPORTTI, EKEN KORTTELI LEIKKIPUISTOVAIHTOEHTOJEN TARKASTELUT ULLA LOUKKAANHUHTA AAPO PIHKALA

PIISPANPORTTI, EKEN KORTTELI LEIKKIPUISTOVAIHTOEHTOJEN TARKASTELUT ULLA LOUKKAANHUHTA AAPO PIHKALA PIISPANPORTTI, EKEN KORTTELI LEIKKIPUISTOVAIHTOEHTOJEN TARKASTELUT 13.11.2013 ULLA LOUKKAANHUHTA AAPO PIHKALA LEIKKIPUISTOVAIHTOEHDOT - VAIHTOEHTO 1: METSÄ, 1260 M2 - VAIHTOEHTO 2: KALLIONREUNA, 760 M2

Lisätiedot

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.01 Asuinkerrostalojen korttelialue. 2.00 Yleisten rakennusten korttelialue.

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.01 Asuinkerrostalojen korttelialue. 2.00 Yleisten rakennusten korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu selitys 0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.01 Asuinkerrostalojen korttelialue. 1.05 Asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Liike- ja toimistotilaa saa olla 10

Lisätiedot

KAAVAMÄÄRÄYKSET. A-3 Asuinrakennusten korttelialue.

KAAVAMÄÄRÄYKSET. A-3 Asuinrakennusten korttelialue. KAAVAMÄÄRÄYKSET A-3 Asuinrakennusten korttelialue. Kortteleissa nro 16, 118, 120, 136-139, 145a, 146a, 166-169, 182, 192, 195 ja 197 oleville tonteille rakennettaessa on, mikäli tonteille ei ole vahvistettu

Lisätiedot

LUONNONLÄHEISTÄ JA RAUHALLISTA ASUMISTA SAIMAAN ÄÄRELLÄ

LUONNONLÄHEISTÄ JA RAUHALLISTA ASUMISTA SAIMAAN ÄÄRELLÄ 1.5.2012 TAIPALSAAREN KUNTA RAKENTAMISTAPAOHJE PAPPILANNIEMEN ASUNTOALUE LUONNONLÄHEISTÄ JA RAUHALLISTA ASUMISTA SAIMAAN ÄÄRELLÄ Pappilanniemi tarjoaa laadukkaan ympäristön asumiselle. Vaihtelevat maastonmuodot

Lisätiedot

Untolan alueen rakentamistapaohjeet, korttelit

Untolan alueen rakentamistapaohjeet, korttelit Untolan alueen rakentamistapaohjeet, korttelit 2729-2733 Untolan alue sijaitsee Littoisten kaupunginosassa, Paaskunnan ja Lähteenmäen asuinalueiden välissä. Alueen rakennuskanta on pääasiassa uudehkoa.

Lisätiedot

Helsingin / TOP TEN alustavat esteettömyysohjeet

Helsingin / TOP TEN alustavat esteettömyysohjeet Helsingin / TOP TEN alustavat esteettömyysohjeet Hanna-Leena Rissanen Rakennusvalvonta PIENTALOT 2 Rakennukseen johtava kulkuväylä Ei koske omakotitaloa, paritaloa eikä kaupunkipientaloa, jos esteettömän

Lisätiedot

PÄÄLLISTÖNMÄEN RAKENTAMISTAPAOHJEET

PÄÄLLISTÖNMÄEN RAKENTAMISTAPAOHJEET RUSKO PÄÄLLISTÖNMÄEN ASEMAKAAVA, RAKENTAMIS- TAPAOHJEET 26.01.2010 Korttelit 500-542. PÄÄLLISTÖNMÄEN RAKENTAMISTAPAOHJEET RUSKON KUNTA 1(11) Rusko Päällistönmäki RAKENTAMISTAPAOHJEET 26.01.2010 1. Yleistä

Lisätiedot

Hulkkionkaaren asemakaavan II-alueen rakentamistapaohjeet, korttelit ja 6625

Hulkkionkaaren asemakaavan II-alueen rakentamistapaohjeet, korttelit ja 6625 Hulkkionkaaren asemakaavan II-alueen rakentamistapaohjeet, korttelit 6618-6621 ja 6625 Hulkkionkaaren II-alue sijaitsee Voivalan kaupunginosassa, Hulkkiontien ja Rajakaaren koillispuolella. Alue on pääasiassa

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNKI KAAVOITUS

RAUMAN KAUPUNKI KAAVOITUS M O N N A N U M M I R A K E N T A M I S T A P A O H J E E T RAUMAN KAUPUNKI KAAVOITUS 8.10.2002 Lähtökohdat Monnanummen alue sijaitsee kaupunki- ja maalaismaiseman rajavyöhykkeellä. Se rajautuu pohjoisessa

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä

Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä Yliarkkitehti Niina Kilpelä Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Mitä ja miksi? Esteettömyys on hyviä perusratkaisuja, jotka palvelevat mahdollisimman

Lisätiedot

RAKENTAMISTAPAOHJE LINNAKANGAS

RAKENTAMISTAPAOHJE LINNAKANGAS RAKENTAMISTAPAOHJE LINNAKANGAS (päivitetty 17.11.2014) Linnakankaan osa-alue 112 026 Korttelit 26274-26285 Tontin varaajan/ haltijan tulee toimittaa tämä ohje pääsuunnittelijalle. Ennen suunnitteluun ryhtymistä

Lisätiedot

NUMMELAN HAAKKOINMAAN TAAJAMANOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVA 110 (HIIDENRANNAN KOULUKORTTELI)

NUMMELAN HAAKKOINMAAN TAAJAMANOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVA 110 (HIIDENRANNAN KOULUKORTTELI) Ympa 31.10.2002 Ympa liite VIHDIN KUNTA NUMMELAN HAAKKOINMAAN TAAJAMANOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVA 110 (HIIDENRANNAN KOULUKORTTELI) RAKENTAMISOHJE KORTTELEILLE 417 JA 457 TEKNINEN JA YMPÄRISTÖKESKUS 31.10.2002

Lisätiedot

Palojoen varsi. Asemakaava ja rakennustapaohjeet Kaavoitus /Tanner

Palojoen varsi. Asemakaava ja rakennustapaohjeet Kaavoitus /Tanner Palojoen varsi Asemakaava ja rakennustapaohjeet Kaavoitus 5.4.2018/Tanner Metsäkalteva Palojoen varren alue on osa Metsäkaltevan kaupunginosaa, tulevaa yli 6 000 asukkaan asuinaluetta Rakentamista ohjaavat:

Lisätiedot

IITIN KUNTA RADANSUUN ULKOILU- ALUE

IITIN KUNTA RADANSUUN ULKOILU- ALUE Vastaanottaja Iitin kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä 27.11.2013 Viite 82144450 IITIN KUNTA RADANSUUN ULKOILU- ALUE IITIN KUNTA RADANSUUN ULKOILUALUE Päivämäärä 27.11.2013 Laatija Hyväksyjä

Lisätiedot

Kiinteistön tekninen katselmus 2015

Kiinteistön tekninen katselmus 2015 Kiinteistön tekninen katselmus 2015 1. Kohteen yhteystiedot sekä kiinteistökierrokselle osallistuneet: Kohteen numero (löytyy mm. toteumarapor tin vasemmasta yläkulmasta) Kohteen nimi (löytyy toteumarapor

Lisätiedot

Palojoen varsi Asemakaava ja rakennustapaohjeet. Tontti-info Hyvinkään kaupunki, kaavoitus Anitta Ojanen

Palojoen varsi Asemakaava ja rakennustapaohjeet. Tontti-info Hyvinkään kaupunki, kaavoitus Anitta Ojanen Palojoen varsi Asemakaava ja rakennustapaohjeet Tontti-info 20.4.2017 Hyvinkään kaupunki, kaavoitus Anitta Ojanen Palojoen varren alue on osa laajempaa Metsäkaltevan yli 6000 asukkaan tulevaa asuntoaluetta

Lisätiedot

SUUNNITELMASELOSTUS. 45568/10 Ryynimyllynkatu 4 00920 Helsinki. Tontin koko on 4905 m 2.

SUUNNITELMASELOSTUS. 45568/10 Ryynimyllynkatu 4 00920 Helsinki. Tontin koko on 4905 m 2. HANKESELOSTUS 1 (10) SUUNNITELMASELOSTUS Sijainti 45568/10 Ryynimyllynkatu 4 00920 Helsinki Tontti Tontin koko on 4905 m 2. Tontti on rakennuspaikkana haasteellinen tiiviille kaupunkirakenteelle. Tiukat

Lisätiedot

Nunnan radanvarren asemakaavan rakentamistapaohjeet (korttelit ja kortteli 21060), yleiset määräykset

Nunnan radanvarren asemakaavan rakentamistapaohjeet (korttelit ja kortteli 21060), yleiset määräykset Nunnan radanvarren asemakaavan rakentamistapaohjeet (korttelit 21050-21051 ja kortteli 21060), yleiset määräykset Nunnan radanvarren asemakaava-alue sijaitsee likimääräisesti Littoistentien, Nunnanpellon

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

KAUKAJÄRVI, ASEMAKAAVA NO 7830 RAKENTAMISTAPAOHJEET RO , 2, 3, 4 JA 5

KAUKAJÄRVI, ASEMAKAAVA NO 7830 RAKENTAMISTAPAOHJEET RO , 2, 3, 4 JA 5 KAUKAJÄRVI, ASEMAKAAVA NO 7830 RAKENTAMISTAPAOHJEET RO-7830-1, 2, 3, 4 JA 5 Ohjeen laatija: Tampereen kaupungin suunnittelupalvelut, asemakaavoitus, arkkitehti Ilkka Kotilainen Ohjeiden tarkoitus: Rakentamistapaohjeiden

Lisätiedot

Kiinteistön tekninen katselmus 2015

Kiinteistön tekninen katselmus 2015 Kiinteistön tekninen katselmus 2015 1. Kohteen yhteystiedot sekä kiinteistökierrokselle osallistuneet: Kohteen numero (löytyy mm. toteumarapor tin vasemmasta yläkulmasta) Kohteen nimi (löytyy toteumarapor

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSSELVITYS

ESTEETTÖMYYSSELVITYS esteettömyysselvitys s. 1 / 7 (Mahdollinen kuva kohteesta) ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: _ Kunta: Päivämäärä: esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen nimi: Postinro ja

Lisätiedot

Kuhilaspellon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit ja kortteleiden 6406, 6421 ja 6453 osat

Kuhilaspellon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit ja kortteleiden 6406, 6421 ja 6453 osat Kuhilaspellon asemakaavan muutoksen rakentamistapaohjeet, korttelit 6441-6443 ja kortteleiden 6406, 6421 ja 6453 osat Kuhilaspellon alue sijaitsee Voivalan kaupunginosassa, pääasiassa Koronniityntien länsipuolella.

Lisätiedot

HANKESELOSTUS 1 (6) Heka Myllypuro Ryynimyllynkatu SUUNNITELMASELOSTUS

HANKESELOSTUS 1 (6) Heka Myllypuro Ryynimyllynkatu SUUNNITELMASELOSTUS HANKESELOSTUS 1 (6) SUUNNITELMASELOSTUS Sijainti Heka 45568/13 (uusi tonttijako 45568/15) Ryynimyllynkatu 2 00920 Helsinki Tontti Tontin koko on 5457 m 2. Tontti on rakennuspaikkana haasteellinen tiiviille

Lisätiedot

1:1000 1596. 2443 m2. 2514 m2. 2678 m2 MITTAKAAVA ASEMAKAAVA MUODOSTUMINEN

1:1000 1596. 2443 m2. 2514 m2. 2678 m2 MITTAKAAVA ASEMAKAAVA MUODOSTUMINEN ntie Kettuvaa Tiluskaari Pihaportintie Lypsytarha Lohkotie Palstatie Ahorannantie Aholaidantie Pikkutilantie Saviahonkatu Peltotilkuntie AKR AKR W 7 8 9 0 as s as as as as as as as as e=0. e=0. TONTTIJAKOLASKELMA

Lisätiedot

49. KAUPUNGINOSA LAAJASALO // STANSVIKINNUMMI // RAKENNUS

49. KAUPUNGINOSA LAAJASALO // STANSVIKINNUMMI // RAKENNUS 49. KAUPUNGINOSA LAAJASALO // STANSVIKINNUMMI // RAKENNUS KORTTELI 49338 Rakennusten massoittelu- ja aukotusperiaate MASSOITTELU JA JULKISIVUT Materiaaleina ja teknisinä ratkaisuina käytetään kestäviä

Lisätiedot

Kiinteistön tekninen katselmus 2015

Kiinteistön tekninen katselmus 2015 Kiinteistön tekninen katselmus 2015 1. Kohteen yhteystiedot sekä kiinteistökierrokselle osallistuneet: Kohteen numero (löytyy mm. toteumarapor tin vasemmasta yläkulmasta) Kohteen nimi (löytyy toteumarapor

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 Kunta: Kuopio Päivämäärä: 24.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

RAKENTAMISTAPAOHJEET 7747-1, 3 ja 4

RAKENTAMISTAPAOHJEET 7747-1, 3 ja 4 Tohloppi, Pyydyspohjankadun ja Tesoman valtatien välisen alueen asemakaavamuutos RAKENTAMISTAPAOHJEET 7747-1, 3 ja 4 LIITTYY ASEMAKAAVAAN NO 7747 TOHLOPPI, korttelin 2215 osa sekä korttelit 2224 ja 2227

Lisätiedot

Rakentamistapaohjeet. Terveyskeskuksen tontti ja siihen liittyvä uusi pientaloalue, 5. Kuninkainen. Huittisten kaupunki Tekninen palvelukeskus

Rakentamistapaohjeet. Terveyskeskuksen tontti ja siihen liittyvä uusi pientaloalue, 5. Kuninkainen. Huittisten kaupunki Tekninen palvelukeskus Rakentamistapaohjeet Terveyskeskuksen tontti ja siihen liittyvä uusi pientaloalue, 5. Kuninkainen Huittisten kaupunki Tekninen palvelukeskus 2 YLEISTÄ Rakentamistapaohjeiden tarkoitus on täydentää asemakaavakartalla

Lisätiedot

Kivikonkaari 40 Helsinki, Etelä-Kivikko

Kivikonkaari 40 Helsinki, Etelä-Kivikko Kivikonkaari 40 Helsinki, Etelä-Kivikko TA-Asumisoikeus Oy / Kivikonkaari 40 HUONEISTOLUETTELO, TALO 1 15.08.2014 n:o tyyppi m 2 kerros P=parveke PI=piha T=terassi A1 3H+K 79,5 2 P A2 2H+KT 66,0 2 P

Lisätiedot

LAAJENNUSALUE

LAAJENNUSALUE SITOVAT ILMARINEN RAKENTAMISTAPAOHJEET HALMELAN KENTÄN 23.11.2017 LAAJENNUSALUE ENNEN SUUNNITTELUN ALOITTAMISTA OTTAKAA YHTEYS RAKENNUSTARKASTAJAAN Vastuu rakennuksen soveltuvuudesta rakennuspaikalle,

Lisätiedot

MURHEISTENRANTA 1/7 RAKENTAMISTAPAOHJE 11.10.2006

MURHEISTENRANTA 1/7 RAKENTAMISTAPAOHJE 11.10.2006 MURHEISTENRANTA 1/7 RAKENTAMISTAPAOHJE 11.10.2006 TÄMÄ RAKENTAMISTAPAOHJE KOSKEE MURHEISTENRANNAN ASEMAKAAVA- ALUETTA TÄYDENNYSRAKENNETTAVAN ALUEEN OSALTA. SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. PIENTALOTONTIT

Lisätiedot

TUHMALANNIEMEN ASEMAKAAVA

TUHMALANNIEMEN ASEMAKAAVA VIITASAAREN KAUPUNKI Maankäyttö 10.3.2010 TUHMALANNIEMEN ASEMAKAAVA KORTTELIT 270-274 SEKÄ NIIHIN LIITTYVÄT VIRKISTYS- JA KATUALUEET RAKENNUSTAPAOHJEET TUHMALANNIEMEN ASEMAKAAVAN RAKENNUSTAPAOHJEET 2 KORTTELI

Lisätiedot

TOIMIVAN JÄTETILAN OPAS

TOIMIVAN JÄTETILAN OPAS TOIMIVAN JÄTETILAN OPAS JÄTETILA JÄTETILAN SIJAINTI Jätetila Vaasassa jätekatoksille ja rakennelmille tarvitaan toimenpidelupa tai rakennuslupa. Jätetila on yleensä aitaus, katos tai huone. Toimiva jätetila

Lisätiedot

HANKESELOSTUS 1 (6) Haso Ratasmylly SUUNNITELMASELOSTUS

HANKESELOSTUS 1 (6) Haso Ratasmylly SUUNNITELMASELOSTUS HANKESELOSTUS 1 (6) SUUNNITELMASELOSTUS Sijainti Haso 45568/12 (uusi tonttijako 45568/14) Mamsellimyllynkatu 26, Ratasmyllynraitti 1-3 00920 Helsinki Tontti Tontin koko on 11197 m 2. Tontti on rakennuspaikkana

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 117 e :n 2 momentin nojalla, sellaisena kuin se on laissa 958/2012:

Lisätiedot

Mellunkylä 47295/1. Sijainti. Tontti. Asemakaava. Poikkeamispäätös. Ratkaisu HANKESELOSTUS 1 (11) Helsingin Asumisoikeus Oy / Vienanpuisto 21.03.

Mellunkylä 47295/1. Sijainti. Tontti. Asemakaava. Poikkeamispäätös. Ratkaisu HANKESELOSTUS 1 (11) Helsingin Asumisoikeus Oy / Vienanpuisto 21.03. HANKESELOSTUS 1 (11) Helsingin Asumisoikeus Oy / Vienanpuisto 21.03.2014 Mellunkylä 47295/1 Helsingin Asumisoikeus Oy / Vienanpuisto Sijainti Tontti 47295 / 1 Vienankatu, Mellunkylä 00920 Helsinki Tontti

Lisätiedot

Edistävätkö viranomaismääräykset esteettömyyttä korjausrakentamisessa?

Edistävätkö viranomaismääräykset esteettömyyttä korjausrakentamisessa? Edistävätkö viranomaismääräykset esteettömyyttä korjausrakentamisessa? Lahden kaupunki Tekninen ja ympäristötoimiala LAHDEN SEUDUN RAKENNUSVALVONTA Esityksen sisältö: 1. Lainsäädäntö ja esteettömän rakentamisen

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj Kunta: Kuopio Päivämäärä: 2.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Rakentamistapaohjeet koskevat ek-merkinnällä osoitettuja tontteja: 405-1, 406-1, 406-24, 485-2 5, 490-1 4 sekä Avainkimpunmäen palstaviljelyaluetta.

Rakentamistapaohjeet koskevat ek-merkinnällä osoitettuja tontteja: 405-1, 406-1, 406-24, 485-2 5, 490-1 4 sekä Avainkimpunmäen palstaviljelyaluetta. Rakentamistapaohjeet Rakentamistapaohjeet koskevat ek-merkinnällä osoitettuja tontteja: 405-1, 406-1, 406-24, 485-2 5, 490-1 4 sekä Avainkimpunmäen palstaviljelyaluetta. Korttelien ja tonttien numerot

Lisätiedot

http://tkuwebmap/webmap/content/result.htm

http://tkuwebmap/webmap/content/result.htm Sivu 1/5 Määräysnumero Ulkoasu selitys 1.0 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET:@@ 1.04 1.040 Erillispientalojen korttelialue. Alueella saa rakentaa korkeintaan yhden asunnon erillispientaloja. Asuinrakennuksissa

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONNAN NÄKÖKULMA JÄLKIASENNUSHISSIEN RAKENTAMISEEN. Lahden seudun rakennusvalvonta

RAKENNUSVALVONNAN NÄKÖKULMA JÄLKIASENNUSHISSIEN RAKENTAMISEEN. Lahden seudun rakennusvalvonta RAKENNUSVALVONNAN NÄKÖKULMA JÄLKIASENNUSHISSIEN RAKENTAMISEEN Lahden seudun rakennusvalvonta ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. ESTEETTÖMYYS: RakMk osat G1 ja F1 2. RAKENNUSLUPAMENETTELY 3. POISTUMISTURVALLISUUS: RakMk

Lisätiedot

SAAREN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS

SAAREN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS SAAREN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Rakentamistapaohjeet (4. alue) PAIMION KAUPUNKI TEKNINEN JA YMPÄRISTÖPALVELUT 2 1. YLEISTÄ - Rakennuttajia kehotetaan ottamaan yhteyttä rakennusvalvontaan jo tontin

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET Yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue.

ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET Yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue. ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET AKR AP AO AO-33 YL VL VL-7 ET W 0020500 Asuinkerros- ja rivitalojen korttelialue. 0030000 Asuinpientalojen korttelialue. 0050000 Erillispientalojen korttelialue. 0050033

Lisätiedot

Esteettömyys asuntorakentamisessa

Esteettömyys asuntorakentamisessa Esteettömyys asuntorakentamisessa Lisäkustannus vai hyvää suunnittelua? 1.9.2015 Rakennusfoorumi RTS Sampo Vallius arkkitehti SAFA, kehittämisarkkitehti Jokaisella on oikeus hyvään asumiseen ESITYKSEN

Lisätiedot

AO-tonttien rakentamistapaohje ( , täydennetty ) Immulan uusi asuinalue, Lohja

AO-tonttien rakentamistapaohje ( , täydennetty ) Immulan uusi asuinalue, Lohja AO-tonttien rakentamistapaohje (25.01.2007, täydennetty 12.6.2017) Immulan uusi asuinalue, Lohja AO-59 kortteleissa 4, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 13 ja 14 AP-9 korttelissa 8 AKR-2 korttelissa 5 Rakentamistapaohjeen

Lisätiedot

Mellunkylä 47298/1. Heka Mellunkylä Vuokkiniemenkatu. Sijainti. Tontti. Asemakaava. Poikkeamispäätös. Ratkaisu HANKESELOSTUS 1 (11) 21.03.

Mellunkylä 47298/1. Heka Mellunkylä Vuokkiniemenkatu. Sijainti. Tontti. Asemakaava. Poikkeamispäätös. Ratkaisu HANKESELOSTUS 1 (11) 21.03. HANKESELOSTUS 1 (11) Heka Mellunkylä Vuokkiniemenkatu 21.03.2014 Mellunkylä 47298/1 Heka Mellunkylä Vuokkiniemenkatu Sijainti Tontti 47298 / 1 Vuokkiniemenkatu, Mellunkylä 00920 Helsinki Tontti on Kontulantien,

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C Kunta: Kuopio Päivämäärä: 4.1.2017 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

Kiinteistön tekninen katselmus 2015

Kiinteistön tekninen katselmus 2015 Kiinteistön tekninen katselmus 2015 1. Kohteen yhteystiedot sekä kiinteistökierrokselle osallistuneet: Kohteen numero (löytyy mm. toteumarapor tin vasemmasta yläkulmasta) Kohteen nimi (löytyy toteumarapor

Lisätiedot

VALKEAKOSKI Vallon asemakaava. Rakennustapaohjeet

VALKEAKOSKI Vallon asemakaava. Rakennustapaohjeet Korttelit 9, 10 ja 11 Teema: MODERNI Erityispiirteet Rakennuspaikat sijoittuvat avoimelle peltoaukealle kaupungin sisääntuloväylän varrelle. Rakennuksiin haetaan modernia muotokieltä. Rakennuksen sijoitus

Lisätiedot

JÄMIJÄRVI JÄMI HARJUMÖKKIALUE

JÄMIJÄRVI JÄMI HARJUMÖKKIALUE RAKENTAMISTAPAOHJE JÄMIJÄRVI JÄMI HARJUMÖKKIALUE KORTTELIT 307-310 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI / SUUNNITTELUTOIMISTO 9.6.2014 Ilmari Mattila RAKENTAMISTAPAOHJE HARJMÖKKIALUE KORTTELIT 307-310 Sijaintikartta LUONNONLÄHEISTÄ

Lisätiedot

Palomääräykset Rakentamisessa noudatetaan Suomen rakentamismääräyskokoelman osaa E1 Rakennusten paloturvallisuus, määräykset ja ohjeet ( ).

Palomääräykset Rakentamisessa noudatetaan Suomen rakentamismääräyskokoelman osaa E1 Rakennusten paloturvallisuus, määräykset ja ohjeet ( ). ESPOO / ÅMINNE KORTTELISUUNNITELMA JA RAKENNUSTAPAOHJEET Korttelit 45085, 45087, 45088 ja 45089 Yleistä Korttelisuunnitelma käsittää rakentamistapaohjeet ja korttelisuunnitelmakartan. Korttelisuunnitelmalla

Lisätiedot

PERHELÄ RAKENTAMISTAPAOHJE

PERHELÄ RAKENTAMISTAPAOHJE PERHELÄ RAKENTAMISTAPAOHJE 2.2.2017 RAKENTAMISTAPAOHJE Järvenpään Kaupunki, Perhelän kortteli 131-126-14 Asemakaava 1. YLEISTÄ RAKENTAMISTAPAOHJEISTA Tämä rakennustapaohje koskee Järvenpään 1. kaupunginosan

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2 Kunta: Iisalmi Päivämäärä: 9.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

MÖRTIN RAKENTAMISOHJEET

MÖRTIN RAKENTAMISOHJEET ÄÄNEKOSKI MÖRTIN RAKENTAMISOHJEET Alue A Julkisivut tiili, rappaus tai lauta Alue B Julkisivut lauta Alue C Julkisivut höylähirsi tai lauta HYVÄKSYTTY ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGINHALLITUKSESSA 5.2.2007 Äänekosken

Lisätiedot

A-26/s-2 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET

A-26/s-2 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET A-26/s-2 Asuinrakennusten korttelialue. varasto-, huolto-, kerho-, sauna- yms. tiloja asuinrakennuksen kaikkiin kerroksiin, ullakolle tai piha-alueelle niille osoitetuille

Lisätiedot

ASUNTO OY HYVINKÄÄN MANSIKKA-AHONTIE Mansikka-ahontie 3, 05810 Hyvinkää

ASUNTO OY HYVINKÄÄN MANSIKKA-AHONTIE Mansikka-ahontie 3, 05810 Hyvinkää ASUNTO OY HYVINKÄÄN MANSIKKA-AHONTIE Mansikka-ahontie 3, 05810 Hyvinkää ASUNTO OY HYVINKÄÄN MANSIKKA-AHONTIE MANSIKKA-AHONTIE 3, 05810 HYVINKÄÄ Arvioitu valmistuminen helmikuu 2016 Rauhallisella ja viihtyisällä

Lisätiedot

RASINRINTEEN KORTTELILEIKKIPUISTO UUDISRAKENTAMINEN VIHERRAKENNUSSUUNNITELMA SUUNNITELMASELOSTUS 8.5.2009

RASINRINTEEN KORTTELILEIKKIPUISTO UUDISRAKENTAMINEN VIHERRAKENNUSSUUNNITELMA SUUNNITELMASELOSTUS 8.5.2009 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KAUPUNKIRAKENNEPALVELUT YHDYSKUNTATEKNIIKKA RASINRINTEEN KORTTELILEIKKIPUISTO UUDISRAKENTAMINEN VIHERRAKENNUSSUUNNITELMA SUUNNITELMASELOSTUS 8.5.2009 YMPÄRISTÖSUUNNITTELU SOINI KY Ympäristösuunnittelu

Lisätiedot

LETKAJENKKA VIIKIN SENIORITALO HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ 7.5.2010 PLANSSI 1 2 3 4 5 6 LETKAJENKKA

LETKAJENKKA VIIKIN SENIORITALO HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ 7.5.2010 PLANSSI 1 2 3 4 5 6 LETKAJENKKA ASEMAPIIRROS 1:1000 LETKAJENKKA Rakennukset ovat 4-kerroksisia asemakaavan mukaisesti. Rakennusmassat jakaantuvat pienempiin osiin inhimillistä mittakaavaa painottaen. Asumisen yhteisöllisyys on ollut

Lisätiedot

Liike- ja toimistorakennusten korttelialue.

Liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Ulkoasu selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asuinkerrostalojen korttelialue, jolle saa sijoittaa liike- ja toimistotiloja enintään 10 prosenttia kerrosalasta. Asuin-, liike- hotelli- ja toimistorakennusten

Lisätiedot

Asunnot!!!! 4560 kem 2 Porrashuoneet á 15 m 2!!! 240 kem 2 YHT:!!!!! 4800 kem 2

Asunnot!!!! 4560 kem 2 Porrashuoneet á 15 m 2!!! 240 kem 2 YHT:!!!!! 4800 kem 2 KORTTELI 23124 AINEISTO ASEMAKAAVAEHDOTUKSEN POHJAKSI NÄKYMÄ VANHALTA NURMIJÄRVENTIELTÄ 01.08.2012 RAKENNUSOIKEUSLASKELMA (Ulkoseinistä laskettu mukaan 250 mm:n paksuinen osuus) 0 5 25 50m Asunnot!!!!

Lisätiedot

KORPILAHTI RAKENTAMISTAPAOHJE. KIRKKOLAHDEN ETELÄPUOLI AO ja AO-1 tontit YLEISTÄ

KORPILAHTI RAKENTAMISTAPAOHJE. KIRKKOLAHDEN ETELÄPUOLI AO ja AO-1 tontit YLEISTÄ YLEISTÄ Alue rakentuu pientaloryhmien muodostamista ketjuista. Pientalot ja niihin liittyvät autotallit ja katokset sijoittuvat lähelle tontin kadunpuoleista reunaa muodostaen rajattua katutilaa. Yksityiset

Lisätiedot

TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat. RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015.

TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat. RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015. TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015. Yleistä asemakaavasta ja rakennustapaohjeista Rakennustapaohjeet täydentävät asemakaavan

Lisätiedot

ENNEN SUUNNITTELUN ALOITTAMISTA OTTAKAA YHTEYS RAKENNUSTARKASTAJAAN

ENNEN SUUNNITTELUN ALOITTAMISTA OTTAKAA YHTEYS RAKENNUSTARKASTAJAAN SITOVAT RAKENTAMISTAPAOHJEET 24.1.2019 KIRKONSEUTU TALVINIITYN ASUINALUE ENNEN SUUNNITTELUN ALOITTAMISTA OTTAKAA YHTEYS RAKENNUSTARKASTAJAAN Vastuu rakennuksen soveltuvuudesta rakennuspaikalle, rakentamista

Lisätiedot

MYRKYLLISET PENSAAT JA PERENNAT

MYRKYLLISET PENSAAT JA PERENNAT 1.4.2016 MYRKYLLISET PENSAAT JA PERENNAT Laatija: Tampereen Infra Liikelaitos, leikkipaikkatarkastajat Johanna Saarinen ja Juha Kukkula Myrkylliset pensaat 1 Kasviluettelossa on lueteltu myrkylliset pensaat.

Lisätiedot

Viher-Nikkilä. A-36.1152 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa2

Viher-Nikkilä. A-36.1152 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa2 Viher-Nikkilä 00 A-36.115 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa SELOSTUS Suunnittelemamme alueen valintaan vaikuttivat monet tekijät. Päädyimme alueeseen, joka sijaitsee lähellä Nikkilän keskustaa ja

Lisätiedot

ASEMAKAAVA NO 7546 HOLVASTI RAKENTAMISTAPAOHJEET

ASEMAKAAVA NO 7546 HOLVASTI RAKENTAMISTAPAOHJEET ASEMAKAAVA NO 7546 HOLVASTI RAKENTAMISTAPAOHJEET ro-7546-1, tontit 5741-1 4 Talotyyppi: Tontit ovat erillispientalojen korttelialuetta (AO). Kerrosluku: Kerrosluku on kaksi. Asuinrakennukseen on rakennettava

Lisätiedot

Esteettömyys korjausrakentamisessa kotona asumisen mahdollisuudet TURVALLINEN KOTI. Rakennusvalvonta. AnuMontin 28.9.2013

Esteettömyys korjausrakentamisessa kotona asumisen mahdollisuudet TURVALLINEN KOTI. Rakennusvalvonta. AnuMontin 28.9.2013 Esteettömyys korjausrakentamisessa TURVALLINEN KOTI AnuMontin 28.9.2013 Rakennusvalvonta Valtakunnalliset tavoitteet YM Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma vuosille 2013 2017 v. 2011 yli 75v 89,6%

Lisätiedot

lohja Nahkurinraitti vaihtoehtojen vertailu

lohja Nahkurinraitti vaihtoehtojen vertailu A B C D E Työssä on tutkittu vaihtoehtoisia tapoja sijoittaa asuinrakentamista Lohjan keskustassa sijaitsevan korttelin 222 tonteille 5 ja 7. Suunnittelualueena olevat tontit ovat Laurinkadun ja Nahkurinkadun

Lisätiedot

RAKENTAMISTAPAOHJE RIESKALAN (37.) KAUPUNGINOSAN HEIKKILÄNMÄEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS

RAKENTAMISTAPAOHJE RIESKALAN (37.) KAUPUNGINOSAN HEIKKILÄNMÄEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS RIESKALAN (37.) KAUPUNGINOSAN HEIKKILÄNMÄEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Koskee Rieskalan (37.) kaupunginosan kortteleita: 26-30, 34-39, 5 Liittyy asemakaavaan n:o 609 1562 Rakentamistapaohjeet koskevat

Lisätiedot

ILOLA / T A I K A P U I S T O 3 Rakentamisohjeet kaupungin omistamille ao-tonteille Taikurintiellä ja Loitsukujalla kortteleissa 71200-71202

ILOLA / T A I K A P U I S T O 3 Rakentamisohjeet kaupungin omistamille ao-tonteille Taikurintiellä ja Loitsukujalla kortteleissa 71200-71202 ILOLA / T A I K A P U I S T O 3 Rakentamisohjeet kaupungin omistamille ao-tonteille Taikurintiellä ja Loitsukujalla kortteleissa 71200-71202 Taikapuisto 3 käsittää 19 omakotitonttia, joille kullekin saa

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYS RAKENNUSVALVONNAN PROSESSEISSA. Jaana Solasvuo esteettömyyskoordinaattori

ESTEETTÖMYYS RAKENNUSVALVONNAN PROSESSEISSA. Jaana Solasvuo esteettömyyskoordinaattori ESTEETTÖMYYS RAKENNUSVALVONNAN PROSESSEISSA Jaana Solasvuo esteettömyyskoordinaattori 28.3.2019 Esteettömyys - tavanomaista suunnittelua - hyvin suunnitellussa ja toteutetussa rakennuksessa kaikki tilat

Lisätiedot

Lähiympäristön suunnittelu- ja rakentamistapaohje sekä värisuunnitelma

Lähiympäristön suunnittelu- ja rakentamistapaohje sekä värisuunnitelma Lähiympäristön suunnittelu- ja rakentamistapaohje sekä värisuunnitelma 2488 Vanajanranta II asemakaavamuutos 1.4.2014 Hämeenlinna Tämä asiakirja liittyy asemakaavakarttaan 2488 Vanajanranta II asemakaavamuutos

Lisätiedot

KESKUSTIE 17 JA 19 (K210) ASEMAKAAVAN MUUTOS 1:1000

KESKUSTIE 17 JA 19 (K210) ASEMAKAAVAN MUUTOS 1:1000 2 MÄNTSÄLÄ KESKUSTIE 17 JA 19 (K210) ASEMAKAAVAN MUUTOS 1:1000 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Asemakaavamuutoksen selostus, joka koskee 18. päivänä elokuuta 2009 päivättyä asemakaavakarttaa.

Lisätiedot

Muutostöillä esteettömyyttä ja turvallisuutta. Erja Väyrynen Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Paasitorni 12.11.

Muutostöillä esteettömyyttä ja turvallisuutta. Erja Väyrynen Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Paasitorni 12.11. Muutostöillä esteettömyyttä ja turvallisuutta Erja Väyrynen Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Paasitorni 12.11.2013 Sisältö 1. Mitä on esteettömyys ja turvallisuus rakennetussa ympäristössä?

Lisätiedot

Helsingin Asumisoikeus Oy Yläkivi

Helsingin Asumisoikeus Oy Yläkivi Helsingin Asumisoikeus Oy Yläkivi uonnokset 5.8.0 ijainti Tontti Kaupunginosa 5, kortteli 58, tontti Kivensilmänkuja, 0090 Helsinki Tontti on Kivensilmänkujan, Yläkiventien, Yläkivenpolun ja Myllypurontien

Lisätiedot

KAARINA, POHJANPELTO RAKENTAMISTAPAOHJEET

KAARINA, POHJANPELTO RAKENTAMISTAPAOHJEET ARKKITEHTITOIMISTO TARMO MUSTONEN OY 1(8) KAARINA, POHJANPELTO RAKENTAMISTAPAOHJEET 09.12.2010 1. Yleistä Nämä rakennustapaohjeet täydentävät 20.01.2010 ja 17.11.2010 päivättyä Kaarinan Pohjanpellon asemakaavaa.

Lisätiedot

Poikluomantien varren asemakaavojen muutos A3283

Poikluomantien varren asemakaavojen muutos A3283 Poikluomantien varren asemakaavojen muutos A3283 rakentamistapaohjeet Kaavoitus Rakentamistapaohjeet 12.9.2012 Lisätiedot: Jukka Latokylä, p. 588 4810 Pasi Aromäki, p. 588 4805 Jani Laasanen, p. 588 4806

Lisätiedot

ILTANÄKYMÄ ARTTURINAUKIOLLE DUO TONTINLUOVUTUSKILPAILU - KIRSTINPUISTO, TURKU 1/8

ILTANÄKYMÄ ARTTURINAUKIOLLE DUO TONTINLUOVUTUSKILPAILU - KIRSTINPUISTO, TURKU 1/8 ILTANÄKYMÄ ARTTURINAUKIOLLE DUO TONTINLUOVUTUSKILPAILU - KIRSTINPUISTO, TURKU 1/8 Kortteli A Ajo tontilla olevaan pysäköintilaitokseen tapahtuu viereisen LPAalueen kautta. Myös kaupan huoltoliikenne kulkee

Lisätiedot

Korttelit 001 ja 005 rakennustapaselosteet

Korttelit 001 ja 005 rakennustapaselosteet Korttelit 001 ja 005 rakennustapaselosteet - Rivitalo tai paritalo. - Kuvassa esitetty massoittelun perusratkaisu (valittu kerroskorkeus vaikuttaa massaan). - Ulokkeet ja sisäänvedot julkisivussa ovat

Lisätiedot

Länsikatu. rp23. Sepänkatu. rp24. rp26 LOUHELANKATU. rp25 LÄNSIKATU. Louhelankatu III le p. rp28. rp27 68 IV SEPÄNKATU III.

Länsikatu. rp23. Sepänkatu. rp24. rp26 LOUHELANKATU. rp25 LÄNSIKATU. Louhelankatu III le p. rp28. rp27 68 IV SEPÄNKATU III. 1 4 2 1 1 Louhelankatu Länsikatu I I 4 Sepänkatu 20 1 1 1 1 20 0 20 21 2 2 24 22 3 2 1 1 rp2 rp2 rp24 rp23 rp rp2 0 30 40 0 20 0 a le p I 0 SEPÄNKATU LOUHELANKATU LÄNSIKATU 43300 400 43400 400 IV AK ASEMAKAAVAMERKINNÄT

Lisätiedot

KAANAANMAAN PIENTALOALUEEN POHJOISOSA, II VAIHE, VIINITARHANTIE

KAANAANMAAN PIENTALOALUEEN POHJOISOSA, II VAIHE, VIINITARHANTIE Korttelisuunnitelman liite Rakentamistapaohjeet KAANAANMAAN PIENTALOALUEEN POHJOISOSA, II VAIHE, VIINITARHANTIE 110. KAUPUNGINOSAN KORTTELIT 1-12. 5.10.2015 SISÄLTÖ 1. TARKOITUS... 2 2. YLEISTÄ... 2 3.

Lisätiedot

KORTTELISUUNNITELMA - TALTRIKINMÄKI. Näkymä Lusikkatieltä, korttelien ja välistä pohjoiseen.

KORTTELISUUNNITELMA - TALTRIKINMÄKI. Näkymä Lusikkatieltä, korttelien ja välistä pohjoiseen. KORTTELISUUNNITELMA - TALTRIKINMÄKI Näkymä Lusikkatieltä, korttelien 45094 ja 45116 välistä pohjoiseen. Tiivistelmä Sisällysluettelo 1. Sisällysluettelo, tiivistelmä 2.-3. Asemakaava, määräykset 4.-5 Korttelisuunnitelman

Lisätiedot

Helsingin Asumisoikeus Oy / Palopostinpuisto. Luonnokset 27.01.2014. HANKESELOSTUS 1 (3) Haso Palopostinpuisto Tapulikaupungintie 34.

Helsingin Asumisoikeus Oy / Palopostinpuisto. Luonnokset 27.01.2014. HANKESELOSTUS 1 (3) Haso Palopostinpuisto Tapulikaupungintie 34. HANKEELOTU 1 (3) Haso Palopostinpuisto Tapulikaupungintie 34 hnro 730 2003 27.1.2014 Helsingin Asumisoikeus Oy / Palopostinpuisto Luonnokset 27.01.2014 ijainti Kortteli 40122, tontti 2 Tapulikaupungintie

Lisätiedot

Helsingin Kaupungin Asunnot Oy c/o Heka Pihlajisto Oy H E N R I K L Ä T T I L Ä I S E N K A T U 1 2

Helsingin Kaupungin Asunnot Oy c/o Heka Pihlajisto Oy H E N R I K L Ä T T I L Ä I S E N K A T U 1 2 HANKESELOSTUS 1 (13) Heka Pihlajisto Oy H E N R I K L Ä T T I L Ä I S E N K A T U 1 2 HANKESELOSTUS 2 (13) Yleistä Sijainti Tontti 36110 / 12 Henrik Lättiläisenkatu 12, Viikki 00560 Helsinki Tontin koko

Lisätiedot

NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET

NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET ITÄ-TAMMISTO RAKENNUSTAPAOHJEET KORTTELIT 24-27 NAANTALI 18.08.2010 NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET A R K K I T E H T I T O I M I S T O T A R M O M U S T O N E N O Y LEHMUSTIE 27 A 20720 TURKU

Lisätiedot

KOTKA 35. KAUPUNGINOSA SUULISNIEMI RAKENTAMISTAPAOHJEET KORTTELILLE 63, 64 JA OSALLE KORTTELIA 58.

KOTKA 35. KAUPUNGINOSA SUULISNIEMI RAKENTAMISTAPAOHJEET KORTTELILLE 63, 64 JA OSALLE KORTTELIA 58. KOTKA 35. KAUPUNGINOSA SUULISNIEMI RAKENTAMISTAPAOHJEET KORTTELILLE 63, 64 JA OSALLE KORTTELIA 58. 1 ASEMAKAAVAMÄÄRÄYKSET: AO-korttelialueen tonteilla talousrakennus saa olla enintään 50 m2. AP-korttelialueella

Lisätiedot

Kiinteistön tekninen katselmus 2015

Kiinteistön tekninen katselmus 2015 Kiinteistön tekninen katselmus 2015 1. Kohteen yhteystiedot sekä kiinteistökierrokselle osallistuneet: Kohteen numero (löytyy mm. toteumarapor tin vasemmasta yläkulmasta) Kohteen nimi (löytyy toteumarapor

Lisätiedot

Asemakaava 517 Tarmolankatu 2. Rakennustapaohje

Asemakaava 517 Tarmolankatu 2. Rakennustapaohje Liite 6 Bilaga 6 Asemakaava 517 Tarmolankatu 2 Rakennustapaohje Rakennettuympäristö alueella edustaa eri aikakausia ja rakennustyylejä. Tällä rakennustapaohjeella pyritään luomaan sen luonteeseen sopivat

Lisätiedot

Kiinteistön tekninen katselmus 2015

Kiinteistön tekninen katselmus 2015 Kiinteistön tekninen katselmus 2015 1. Kohteen yhteystiedot sekä kiinteistökierrokselle osallistuneet: Kohteen numero (löytyy mm. toteumarapor tin vasemmasta yläkulmasta) Kohteen nimi (löytyy toteumarapor

Lisätiedot

e=0.25 I I e=0.30 IIII e= ET 2013-K28432/1 e=0.30 H a Rasiakuja Purnukuja 29 palahti 2008-K609/1

e=0.25 I I e=0.30 IIII e= ET 2013-K28432/1 e=0.30 H a Rasiakuja Purnukuja 29 palahti 2008-K609/1 a 8 3 Laudek e=0. EV Laudekatu I I 7 8 ET 7 03-K83/ Havisevankatu omiehenkuja u Hatelikontie Pikkukivenpolku Isokivenkuja Kiert Oravanpolku oreitti Suakuja EV ajo ajo Kesärannantie palahti ie t Hak olahden

Lisätiedot

Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka

Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka 7.11.2016 Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka Taloyhtiön pihan pensaat ovat osittain varsin hyväkuntoisia, mutta osa alueista on pahoin rikkaruohottuneita, jolloin pensaat kasvavat kituliaasti.

Lisätiedot

Mittakaava: 1: m. Laukaan kunta

Mittakaava: 1: m. Laukaan kunta Laukaan kunta Mittakaava: 1:2000 50 m Kataanmäen asemakaavamääräykset: Määräysnumero Ulkoasu selitys 1.02 Asuinpientalojen korttelialue. 1.021 Asuinpientalojen korttelialue. Rakennussuunnittelussa on otettava

Lisätiedot

HANKESELOSTUS 1 (14) Asunto Oy Helsingin Parrulaituri 26.04.2013. Asunto Oy Helsingin Parrulaituri. Parrulaituri 10

HANKESELOSTUS 1 (14) Asunto Oy Helsingin Parrulaituri 26.04.2013. Asunto Oy Helsingin Parrulaituri. Parrulaituri 10 HANKESELOSTUS 1 (14) Parrulaituri 10 HANKESELOSTUS 2 (14) Yleistä Sijainti 10589 / 14 Parrulaituri 10, Kalasatama 00540 Helsinki Tontti Tontin koko on 1328m 2. Tontti on entistä mereen täyttömaalle tehtyä

Lisätiedot

1.01 Asuinkerrostalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue Yleisten rakennusten korttelialue.

1.01 Asuinkerrostalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue Yleisten rakennusten korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu 0.9 selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA - MÄÄRÄYKSET: 1.01 Asuinkerrostalojen korttelialue. 1.011 Asuinkerrostalojen korttelialue. Alueelle sallitaan palveluasuminen. 1.04 Erillispientalojen

Lisätiedot