Mikkelin kaupunki - Puolustusministeriö -

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mikkelin kaupunki - Puolustusministeriö -"

Transkriptio

1 KOMMENTTIKOOSTE, toinen lausuntopyyntö 1(7) TRAFI/3161/ /2015 OPS M1-28 Vaara-alueet Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi Mikkelin kaupungin lentoasemalla ei ole huomautettavaa OPS M1-28 Vaara-alueita koskevasta määräysluonnoksesta Mikkelin kaupunki - n pyytänyt aiemmin puolustusministeriöltä lausuntoa ilmailumääräysluonnos OPS M1-28, Vaara-alueista. Puolustusministeriö antoi asiasta tuolloin lausunnon FI- PLM , Puolustusministeriö - Määräyshankkeen tavoitteena on tehdä marraskuussa 2014 julkaistuun määräykseen tarvittavat tarkistukset ja täsmennykset niin, että vara-alueet ilmenevät sekä määräyksestä että Suomen ilmailutiedotusjärjestelmästä mahdollisimman yhtenäisellä ja johdonmukaisella tavalla. Määräyksen on tarkoitus tulla voimaan Nyt määräystä ehdotetaan muutettavaksi lisäksi niin, että määräyksellä osoitettaisiin ilmailulain (864/2014) 11 :n mukaisesti vaara-alueet. Ilmatilan käyttö ja lentäminen vaara-alueilla kuvattaisiin puolestaan ilmatilan hallintaa ohjaavassa käsikirjassa. Puolustusministeriöllä ei ole huomautettavaa määräysluonnoksen uusiin muutoksiin.

2 on pyytänyt Sotilasilmailun viranomaisyksiköltä lausuntoa määräysluonnokseen; OPS M1-28 vaara-alueet. Uuden määräyksen myötä lentämisestä vaaraalueella säädettäisiin ilmatilan hallintaa ohjaavassa käsikirjassa (ASM-käsikirja). Sotilasilmailun viranomaisyksikkö pitää lausuttavana olevaa kompaktimpaa määräystä hyvänä. Sotilasilmailun viranomaisyksikkö pitää kuitenkin tärkeänä, että voimassaolevassa määräyksessä oleva ideologia lentämisestä vaara-alueella sisällytetään ilmatilan hallintaa ohjaavaan määräykseen. Lausunto on koordinoitu Ilmavoimien esikunnan operatiivisen osaston kanssa. Sotilasilmailun viranomaisyksikkö 2(7) Vaara-alueella toimimisen perusperiaatteisiin ei tehdä muutoksia, vaan julkaisutapa muutetaan tarkoituksenmukaisemmaksi. Nyt ilmatilan käyttö ja lentäminen vaaraalueilla kuvattaisiin määräyksen sijaan ilmatilan hallintaa ohjaavassa käsikirjassa (ASMkäsikirjassa.) Robonic Ltd toteaa, että lausuttava ilmailumääräys on periaatteeltaan ja tavoitteiltaan selkeä ja hyvä. Luonnollisestikin tällöin ASM-käsikirjan on ohjeistettava ilmailu (ja Robonicin kannalta nimenomaan miehittämätön siviili-ilmailu näköetäisyyden ulkopuolella) vaara-alueilla riittävän selkeästi ja yksityiskohtaisesti. Robonic lausuu ASM-käsikirjan määräaikaan mennessä erikseen Robonic Ltd Ilmatilan hallintaa ohjaavaa käsikirjaa (ASM-käsikirja) päivitetään toiminnallisuuksien kuvaamisella. Sisäministeriö ilmoittaa kunnioittavasti, ettei sillä ole lausuttavaa otsikon asiassa. Sisäministeriö Tällä määräyksellä pe- Liitettä 1 ei ole esitetty lausuntopyynnössä, joka on verkkosivulla Suomen moottorilentäjien liitto ry Vaara-alueita koskevan määräysmuutoksen tarkoituksena oli tehdä ainoastaan tarvittavat tarkistukset ja täsmennykset marraskuussa 2014 julkaistun määräyksen koordinaatteihin niin, että vaara-alueet ilmenevät sekä määräyksestä että Suomen ilmailutie-

3 rustetut vaaraalueet on esitetty liitteessä 1. 72/lausuntopyynto_ilmailumaaraysluonnoksesta_o ps_m1-28_vaara-alueet, vaikka siihen viitataan lausuntopyynnössä; Tässä vaiheessa lausuntoja pyydetään ainoastaan muutettuun määräystekstiin, liitteen 1 koordinaatit on vahvistettu ensimmäisen lausuntokierroksen mukaisesti. Liitteen 1 puuttumisen vuoksi lausuntokierros on suoritettava uudelleen ja liite 1 on esitettävä uudella lausuntokierroksella määräysluonnoksen ja perustelumuistioluonnoksen ohella. Perustelut: Hallintolaki /434; 2 luku Hyvän hallinnon perusteet, 6 Hallinnon oikeusperiaatteet, 7 ( /368) Palveluperiaate ja palvelun asianmukaisuus, 9 Hyvän kielenkäytön vaatimus. Trafin tulee noudattaa ilmailun kansallisessa sääntelyssä samoja periaatteita kuin EASA:n hallintoneuvosto on ohjeistanut EASA:n antamien määräyskokoelmien tulkinnassa ja toimeenpanossa; A. Suhteellisuus Sääntelyviranomaisten tulee puuttua ilmailutoimintaan vain tarvittaessa. Korjaustoimenpiteiden tulee olla oikein mitoitettuja ja painotettuja riskiin nähden sekä toimenpiteiden mahdollisesti aiheuttamat kustannukset on yksilöitävä ja minimoitava. 3(7) dotusjärjestelmästä mahdollisimman yhtenäisellä ja johdonmukaisella tavalla. Samalla vahvistettiin myös uusia vaara-alueita. Kesäkuussa julkaistussa lausuntopyynnössä pyysi lausuntoja ainoastaan pysyvistä vaara-alueista, tässä vaiheessa ei tehty muutoksia itse määräystekstiin. Tuolloin lausuntopyynnössä julkaistiin myös pysyviä vaara-alueita osoittavat koordinaatit, jotka ovat määräyksen liitteenä. Muutosten vähäisyys ja luonne huomioiden lausuntoaika oli neljä viikkoa. Saapuneiden lausuntojen pohjalta nähtiin tarkoituksenmukaiseksi päivittää myös itse määräystekstiä, jotta määräys olisi johdonmukaisempi ja toimijoille selkeämpi. Koska määräyksen voimaantuloon oli vielä aikaa, päädyttiin muutokset tekemään jo tässä vaiheessa, jotta säästyttäisiin heti uudelta määräysmuutokselta. Tällä toisella, lokakuussa järjestettävällä, lausuntokierroksella pyydettiin lausuntoja ainoastaan itse määräystekstiin. Pysyviin vaara-alueisiin kohdistuvista muutoksista oli pyydetty lausuntoja jo kesäkuussa ja vaara-alueet vahvistettiin tuolloin esitetyn mukaisina. Lausuntopyynnössä kuitenkin todettiin vielä erikseen, että ensimmäisellä lausuntokierroksella saapuneet lausunnot tullaan huomioimaan myös tällä toisella lausuntokierroksella.

4 4(7) B. Vastuullisuus Sääntelyviranomaisten on voitava perustella päätösehdotuksensa ja ne tehtävä julkisiksi kommentointia varten C. Yhdenmukaisuus Määräykset ja normit on otettava käyttöön ja toteutettava oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. D. Läpinäkyys Määräysten ja normien säätäminen tulee olla avointa ja niiden tulee olla helposti ymmärretttäviä ja käyttäjäystävällisiä. E. Kohdennettavuus Määräysten ja normien tulee keskittyä ongelmaan, riskien ja haittavaikutusten minimointiin. Sodankylän G50 A-E purjelentoaluelohkot sekä TSA J02:n länsireunaan lisättävästä uudesta TSA lohkosta. Lisätään vaara-alueisiin Sodankylä G50 A-E purjelentoaluelohkot: Koordinaatit G50 A N E N E N E N E N E G50 B N E Suomen moottorilentäjien liito ry Uusi ehdotus pysyväksi vaara-alueeksi otetaan huomioon seuraavan ilmatilamuutoksen yhteydessä. voi osoittaa myös tilapäisen vaara-alueen päätöksellään ilmailulain 864/ :n mukaisesti. Ohjeistusta tilapäisen vaara-alueen hakemisesta löytyy oheisesta linkistä:

5 5(7) N E N E N E N E G50 C N E N E N E N E N E G50 D N E N E N E N E N E G50 E N E N E N E N E N E TSA NEW: N E N E N E N E N E N E Määräyksen soveltamisalan ulkopuolelle jää vaaraalueiden ulkopuolinen valvomaton ilmatila, jossa voidaan harjoittaa myös muulle ilmailulle vaarallista toimintaa. Määräyksessä tulisi ottaa kantaa myös tähän. Suomen Ilmailuliitto on lausunut asiasta en- Suomen ilmailuliitto, SIL Määräysmuutoksen aikana on tunnistettu tarve lisätä myös ohjeistusta, esittämänne lausunto huomioidaan tässä yhteydessä.

6 6(7) simmäisellä lausuntokierroksella. Yleis- ja harrasteilmailun kannalta on tärkeää, että määräys ja ASM-käsikirja tukevat ja mahdollistavat toiminnan vaara-alueilla niiden ylärajaan FL195 asti sekä sen yläpuolelle ennätysyrityksissä. Menettely tulee olla kuvattu ilmailukäsikirjaan (Komission asetus (EY) N:o 730/2006). Suomen ilmailutiedotusjärjestelmän (AIP) sisällöstä ja julkaisusta vastaa ilmaliikennepalvelun tarjoaja eli Finavia Oyj. Soveltamisala 1.1 Tämä määräys koskee alueita, joissa vaihtelevasti määräaik oina saatetaan harjoittaa ilmaalusten lentoturvallisuuden vaarantavaa toimintaa (vaaraalue). Ilmatilauudistuksessa yleis- ja harrasteilmailun vaara-alueita perustettiin valvottuun ilmatilaan lähestymisalueille, jotta alueita voidaan varata toimintaan. D-alueita perustettiin myös valvomattomassa ilmatilassa olevien lentopaikkojen yhteyteen, missä oli tarvetta pilvipurjelentotoiminnalle tai muulle tarpeelle päästä valvottuun ilmatilaan yli lentopinnan FL95 aina vaara-alueen yläkorkeuteen FL195. Määräyksen soveltamisalan ulkopuolelle jää vaaraalueiden ulkopuolinen valvomaton ilmatila. Vain vaara-alueella tapahtuvasta vaaralliseksi katsotusta toiminnasta tulee ilmoittaa aluelennonjohtoon. Määräys ei koske vaara-alueiden ulkopuolella valvomattomassa ilmatilassa tapahtuvaa vaaralliseksi katsottua toimintaa. Tämä aiheuttaa ilmailijoissa epätietoisuutta, kun ennen ilmatilauudistusta vaarallisesta toiminnasta ilmoitettiin aina aluelennonjohtoon. Määräyksen ja ASM-käsikirjan ulkopuolelle jää se kirjoittamaton hyvä ilmailutapa turvallisuutta vaarantavasta toiminnasta ja siitä ilmoittamisesta. Suomen ilmailuliitto katsoo, että määräyksen soveltamisalaan tulee lentoturvallisuutta heikentävä Suomen ilmailuliitto, SIL Ilmailumääräyksellä OPS M1-28 osoitetaan pysyvät vaara-alueet ilmailulain 11 :n mukaisesti. Toiminta vaara-alueilla kuvataan ilmatilan hallintaa ohjaavassa käsikirjassa (ASM-toimintakäsikirjassa). Määräyksestä poistettu teksti tullaan huomioimaan toimintakäsikirjan päivityksen yhteydessä.

7 7(7) aukko. Vaaraalueet 2.2 Ilmatilan käyttö ja lentäminen vaaraalueilla kuvataan ilmatilan hallintaa ohjaavassa käsikirjassa (ASMkäsikirja) Vaara-alueiden aktivoinnista tulisi myös julkaista Notam. Tällä hetkellä Notam:eja ei ole julkaistu. Harrasteilmailijat kokevat sen ongelmana ja puutteina lennon valmistelussa. Tämä koskee erityisesti lähestymisalueisiin liittyviä yleis- ja harrasteilmailun vaara-alueita. Suomen ilmailuliitto, SIL Vaara-alueiden aktivointi julkaistaan NOTAM:lla.

Puolustusvoimat, Sisäministeriö - Suomen ilmailuliitto. ilmatilatyöryhmä

Puolustusvoimat, Sisäministeriö - Suomen ilmailuliitto. ilmatilatyöryhmä Kohta Kommentti Lausunnon antaja Ilmavoimien esikunta on laatinut Puolustusvoimien lausunnon TraFin lausuntopyyntöön Määräysluonnoksesta OPS M1-28, Vaara-alueet. Lausunto on koordinoitu Sotilasilmailun

Lisätiedot

Uutisia säädösrintamalta

Uutisia säädösrintamalta Uutisia säädösrintamalta SUOMEN ILMAILULIITTO Avainhenkilöpäivät 17.10.2015 Päivi Metsävainio, Trafi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ilmailulain muutos Muutoksen taustalla poikkeama-asetus (376/2014)

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS ILMAILULTA RAJOITETUISTA ALUEISTA ANNE- TUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS ILMAILULTA RAJOITETUISTA ALUEISTA ANNE- TUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA 1 LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ Liikennepolitiikan osasto Susan Hindström Muistio 7.10.2015 VALTIONEUVOSTON ASETUS ILMAILULTA RAJOITETUISTA ALUEISTA ANNE- TUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA

Lisätiedot

Uusi ilmatila 11/2014

Uusi ilmatila 11/2014 Uusi ilmatila 11/2014 Pakkasparlamentti 22.3.2014 Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Projektin eteneminen Finavia (Ilmatila 2012+ projekti) haki Trafilta hyväksyntää suunnittelukriteereille 6/2012 ja

Lisätiedot

Lentotyötä koskevan ilmailumääräyksen OPS M1-23 muutos

Lentotyötä koskevan ilmailumääräyksen OPS M1-23 muutos Perustelumuistio 1(38) 2.1.2015 Lentotyötä koskevan ilmailumääräyksen OPS M1-23 muutos Määräyksen tausta ja säädösperusta Määräysmuutoksen alkuperäisenä varsinaisena tavoitteena oli antaa ilmailulain (864/2014)70

Lisätiedot

Ilmailulaki ja EU:n yhteisten lentosääntöjen tuomat säädösja määräysmuutokset

Ilmailulaki ja EU:n yhteisten lentosääntöjen tuomat säädösja määräysmuutokset Ilmailulaki ja EU:n yhteisten lentosääntöjen tuomat säädösja määräysmuutokset Rovaniemi 14.3.2015 Päivi Metsävainio Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ilmailulaki 864/2014 Ilmailulain uudistuksen

Lisätiedot

Trafin julkaisuja Kansallinen ilmatilapolitiikka

Trafin julkaisuja Kansallinen ilmatilapolitiikka Kansallinen ilmatilapolitiikka Trafin julkaisuja Trafis publikationer Trafi Publications 4/2016 1 Tausta Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen mukaan sopimusvaltiot tunnustavat, että jokaisella

Lisätiedot

Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättäminen OPS M1-32

Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättäminen OPS M1-32 Perustelumuistio 1(7) 20.12.2016 Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättäminen OPS M1-32 Määräyksen tausta ja säädösperusta Tällä määräyksellä muutetaan nykyinen n 9.10.2015 antama ilmailumääräys

Lisätiedot

Rajavartiolaitoksen ilmailu GEN M1-12

Rajavartiolaitoksen ilmailu GEN M1-12 Perustelumuistio 1(5) 23.5.2016 Rajavartiolaitoksen ilmailu GEN M1-12 Määräyksen tausta ja säädösperusta Rajavartiolaitoksen ilmailua koskeva määräys annetaan ilmailulain (864/2014) 8, 33 ja 57 :n perusteella.

Lisätiedot

OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille

OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille Perustelumuistio 1(5) 22.8.2018 OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille Määräyksen tausta ja säädösperusta Määräyksen säädösperusta on ilmailulain (864/2014) 157, jonka mukaan Liikenteen

Lisätiedot

ILMARI. Ilmatilan kokonaisuudistus Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

ILMARI. Ilmatilan kokonaisuudistus Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. ILMARI Ilmatilan kokonaisuudistus 9.10.2014 Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. ILMARI - Taustaa Projekti käynnistettiin Trafi-joryssä 9.8.2013 Projektin tarkoituksena oli ja on tunnistaa ja toteuttaa

Lisätiedot

Ilmailulakiuudistus: HE 79/2014 vp.

Ilmailulakiuudistus: HE 79/2014 vp. Ilmailulakiuudistus: HE 79/2014 vp. Tietoa ilmailun sidosryhmille 9.10.2014 Susanna Metsälampi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutostarpeista Ilmailulakia lähdettiin uudistamaan, koska EU-säädökset

Lisätiedot

Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä

Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä Perustelumuistio 1(7) 21.06.2016 Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä Määräyksen tausta ja säädösperusta Komissio päivitti aiemmin päätöksenä annettua ohjaus-, hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmää

Lisätiedot

Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättäminen OPS M1-32

Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättäminen OPS M1-32 Perustelumuistio 1(5) 4.7.2016 Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättäminen OPS M1-32 Määräyksen tausta ja säädösperusta Tällä määräyksellä muutetaan nykyinen n 9.10.2015 antama ilmailumääräys

Lisätiedot

Mäntsälän Ilmailukerho. Ks. yllä.

Mäntsälän Ilmailukerho. Ks. yllä. Kohta Kommentti Lausuja Trafin vastaus Koko määräys Ei lausuttavaa. Sisäministeriö - Suomen Ilmailuliiton Experimental- ja ultrakevyttoimikunta (SIL EUT) LAUSUNTOKOOSTETAULUKKO AIR M5-10 - TRAFI/25028/03.04.00.00/2014

Lisätiedot

Ilmatilan hallintaan vaikuttava sääntely ja kansallinen toimintamalli

Ilmatilan hallintaan vaikuttava sääntely ja kansallinen toimintamalli Ilmatilan hallintaan vaikuttava sääntely ja kansallinen toimintamalli Iiro Keskiväli Erityisasiantuntija Ilmatilan hallintaan vaikuttava sääntely ja kansallinen toimintamalli Kansainvälinen säädösympäristö

Lisätiedot

Ilmailulainsäädännön kokonaisuudistuksen vaikutus ja uusi viranomainen

Ilmailulainsäädännön kokonaisuudistuksen vaikutus ja uusi viranomainen Päiväys/Datum/Date 6.7.2011 Dnro/Dnr/Ind.No. Viite/Referens/Ref TRAFI/4841/03.04.00/2011 Perustelumuistio Asia Ärende Subject ILMAILUMÄÄRÄYKSEN OPS M2-9 LIITIMET MUUTOS 1. Määräysmuutosten perustelu ja

Lisätiedot

Purjelentäjän lupakirja GPL

Purjelentäjän lupakirja GPL Purjelentäjän lupakirja GPL Teoriakoulutus Osa 1: Ilmailun säädökset V0.1 Yleistä - Osa 1: Ilmailun säädökset 6 tuntia Tämä koulutusmateriaali pohjautuu Suomen Ilmailuliiton teoriakoulutusohjelmaan purjelentäjän

Lisätiedot

LENNONVALMISTELU JA SEN HAASTEET

LENNONVALMISTELU JA SEN HAASTEET LENNONVALMISTELU JA SEN HAASTEET Tuomas Gröndahl Lennonvalmistelu pähkinänkuoressa säätarkastelu Onko lento sään puolesta mahdollista toteuttaa? Täyttyvätkö viranomaisen asettamat suunnitteluminimit? Täyttyvätkö

Lisätiedot

Ajankohtaista hyppylentotoiminnassa. Laskuvarjotoimikunta

Ajankohtaista hyppylentotoiminnassa. Laskuvarjotoimikunta Ajankohtaista hyppylentotoiminnassa Laskuvarjotoimikunta 18.11.2017 1 Agenda Lentotoiminnan (ei-)kaupallisuudesta Säädösmuutoksia vuonna 2017 Ilmatilauudistus 26.04.2018 Part-NCO kertaus Muuta, mitä? Lentotoiminnan

Lisätiedot

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Konsolidoitu lainsäädäntöasiakirja 23.5.2013 EP-PE_TC1-COD(2013)0104 ***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 23. toukokuuta 2013 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

LVaV VIESTINTÄMINISTERIÖ

LVaV VIESTINTÄMINISTERIÖ LIIKENNE- JA LVaV VIESTINTÄMINISTERIÖ VEO / VTO Päätös 1(5) 21.12.2017 LVM/1046/02/2017 Päätös englannin kielen käytöstä ilmaliikennepalvelussa lentopinnan 95 yläpuolella Päätös Liikenne-ja viestintäministeriö

Lisätiedot

Uutisia säädösrintamalta

Uutisia säädösrintamalta Uutisia säädösrintamalta Suomen ilmailuliiton Avainhenkilöpäivät 25.10.2014 Susanna Metsälampi, Trafi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Uutisia säädösrintamalta Mistä tietoa? Viranomaisen prioriteeteista

Lisätiedot

Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71 Sidosryhmätilaisuus 9.10.2014

Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71 Sidosryhmätilaisuus 9.10.2014 Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71 Sidosryhmätilaisuus 9.10.2014 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Miksi uusi määräys annetaan? Ultramääräyksillä

Lisätiedot

Seuraavaa etuoikeusjärjestystä noudatetaan eri ilmatilarakenteiden ja ilmaliikenteen välillä:

Seuraavaa etuoikeusjärjestystä noudatetaan eri ilmatilarakenteiden ja ilmaliikenteen välillä: ILMATILANKÄYTÖN ETUOIKEUSJÄRJESTYS Etuoikeusjärjestys perustuu FUA-konseptin mukaan esitaktisella tasolla suoritettuihin ennakkoilmoitusmenettelytoimenpiteisiin. Ennakkoilmoituksia voivat jättää AMC:lle

Lisätiedot

Ilmailijoiden sääilta

Ilmailijoiden sääilta Ilmailijoiden sääilta Yleisilmailukoordinaattori erityisasiantuntija Jani Hottola Ilmailun Lupakirjat Twitter: @Yleisilmailija www.trafi.fi/yleisilmailijalle Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. DTO

Lisätiedot

SIDOSRYHMIEN KUULEMINEN ILMAILUN SÄÄDÖSTEN JA PÄÄTÖSTEN VALMISTELUSSA

SIDOSRYHMIEN KUULEMINEN ILMAILUN SÄÄDÖSTEN JA PÄÄTÖSTEN VALMISTELUSSA 16.6.2015 Dnro 49/4/14 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin Esittelijä: Esittelijäneuvos Riitta Länsisyrjä SIDOSRYHMIEN KUULEMINEN ILMAILUN SÄÄDÖSTEN JA PÄÄTÖSTEN VALMISTELUSSA 1 KANTELU Suomen

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi rikoslain 17 luvun ja ulkomaalaislain 185 :n muuttamisesta

Luonnos hallituksen esitykseksi rikoslain 17 luvun ja ulkomaalaislain 185 :n muuttamisesta Oikeusministeriö Lausuntopyyntö 17.03.2017 OM 17/41/2016 Luonnos hallituksen esitykseksi rikoslain 17 luvun ja ulkomaalaislain 185 :n muuttamisesta Johdanto Hallituksen 11.9.2015 hyväksymissä hallituksen

Lisätiedot

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä Ilmailun turvallisuustiedote 4.6.2018 Lataa pdf-versio tiedotteesta Valvomattomat lentopaikat - turvallisuustiedote Tämän tiedotteen tarkoituksena

Lisätiedot

Määräyksellä toteutetaan sääntelyn keventämistä lentoesteen pystyttäjälle turvallisuustasosta. Perustelumuistio

Määräyksellä toteutetaan sääntelyn keventämistä lentoesteen pystyttäjälle turvallisuustasosta. Perustelumuistio KOMMENTTIKOOSTE 1(13) Perustelumuistion liite AGA M3-14 Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi Perustelumuistio Perustelumuistiossa todetaan Määräys keventää sääntelyn asiakkaalle aiheuttamaa työtaakkaa

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Strasbourg, 12. kesäkuuta 2013 (OR. en) 2013/0104 (COD) LEX 1356 PE-CONS 23/1/13 REV 1 UD 94 ENFOCUSTOM 77 MI 334 COMER 102 TRANS 185 CODEC 923 EUROOPAN PARLAMENTIN

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Luonnos Bryssel, XXX C KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ], jolla muutetaan komission asetusta (EY) N:o 1702/2003 ilma-alusten ja niihin liittyvien tuotteiden, osien

Lisätiedot

Suomen Moottorilentäjien. liitto ry (SMLL) ultrakevyttoimikunta

Suomen Moottorilentäjien. liitto ry (SMLL) ultrakevyttoimikunta Kohta Kommentti Lausuja Trafin vastaus Koko määräys Ei lausuttavaa. sisäministeriö - 1.2 Lentokelpoisuusmääräyksellä ilmailulain (864/2014) 33 :ssä tarkoitettua ilmailuvälineen tyyppihyväksyntävaltion,

Lisätiedot

Hyppylentämisen Turvallisuusseminaari. Skydive Finland ry & Laskuvarjotoimikunta Utti, Finland

Hyppylentämisen Turvallisuusseminaari. Skydive Finland ry & Laskuvarjotoimikunta Utti, Finland Hyppylentämisen Turvallisuusseminaari Skydive Finland ry & Laskuvarjotoimikunta 5.-6.1.2019 Utti, Finland Ajankohtaiset ilmatila-asiat Simo Aro, Laskuvarjotoimikunta 2 Ajankohtaiset ilmatila-asiat Ilmatilan

Lisätiedot

Voimassa: toistaiseksi

Voimassa: toistaiseksi Määräysluonnos 1 (1) Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimaantulopäivä: 13.11.2014 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Tämä ilmailumääräys on annettu ilmailulain xx/2014 11 :n nojalla. Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö:

Lisätiedot

EUROOPAN LENTOTURVALLISUUSVIRASTON. LAUSUNTO nro 04/2007

EUROOPAN LENTOTURVALLISUUSVIRASTON. LAUSUNTO nro 04/2007 EUROOPAN LENTOTURVALLISUUSVIRASTON LAUSUNTO nro 04/2007 komission asetuksesta, jolla muutetaan komission asetusta (EY) N:o 1702/2003 ilmaalusten ja niihin liittyvien tuotteiden, osien ja laitteiden lentokelpoisuus-

Lisätiedot

ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014. Simo Aro Finavia Oyj

ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014. Simo Aro Finavia Oyj ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014 Simo Aro Finavia Oyj Ilmatilan rakenteiden muutokset Ilmatilan rakenteet CTR-, TMA- ja FIZ-alueiden sivu- ja korkeusrajojen muutokset Uudet lennonjohtoalueet EFHK CTA EAST ja

Lisätiedot

Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71

Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71 Perustelumuistio 1(5) 10.10.2014 Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71 1. Määräysten tausta ja säädösperusta... 1 2. Määräysten valmistelu... 1 3. Arvio määräysten

Lisätiedot

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Perustelumuistio 1(5) 27.2.2015 Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Määräyksen tausta ja säädösperusta Voimassa oleva määräys vuokraveneiden laitteista ja varusteista (Trafi) on vuonna 2010 antanut aluksen

Lisätiedot

ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014. Simo Aro Finavia Oyj

ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014. Simo Aro Finavia Oyj ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014 Simo Aro Finavia Oyj Ilmatilan rakenteiden muutokset Ilmatilan rakenteet CTR-, TMA- ja FIZ-alueiden sivu- ja korkeusrajojen muutokset Uudet lennonjohtoalueet EFHK CTA EAST ja

Lisätiedot

Kriittiset huoltotoimet

Kriittiset huoltotoimet Euroopan lentoturvallisuusviraston lausunto 6/2013 Kriittiset huoltotoimet ASIAA KOSKEVA NPA/CRD 2012-04 RMT.0222 (MDM.020) 10/6/2013 Tiivistelmä Tässä lausunnossa käsitellään turvallisuuskysymystä, joka

Lisätiedot

SOTILASLENTOPAIKAN ILMALIIKENNEPALVELUN JÄRJESTÄMINEN (MIL AGA M1-3)

SOTILASLENTOPAIKAN ILMALIIKENNEPALVELUN JÄRJESTÄMINEN (MIL AGA M1-3) SOTILASILMAILUN VIRANOMAISYKSIKKÖ FINNISH MILITARY AVIATION AUTHORITY SOTILASILMAILUMÄÄRÄYS MILITARY AVIATION REGULATION SIM-To-Tu-006 28.11.2012 PL 30, 41161 TIKKAKOSKI, FINLAND, Tel. +358 299 800, Fax

Lisätiedot

Ilmatilauudistus Mitä, missä, milloin ja miksi

Ilmatilauudistus Mitä, missä, milloin ja miksi Ilmatilauudistus Mitä, missä, milloin ja miksi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Työnjako Työnjako eri toimijoiden välillä oli selkeä, mutta tiivis yhteistyö kaikkien eri toimijoiden välillä oli

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2018 COM(2018) 261 final 2018/0124 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Italian kunnan Campione d Italian sekä Luganonjärven

Lisätiedot

LAUSUNTOTAULUKKO Ilmailumääräys OPS M1-31 TRAFI/4733/ /2013

LAUSUNTOTAULUKKO Ilmailumääräys OPS M1-31 TRAFI/4733/ /2013 LAUSUNTOTAULUKKO Ilmailumääräys OPS M1-31 TRAFI/4733/03.04.00.00/2013 Lausuntojen pohjalta on laadittu kommenttitaulukko, johon on kirjattu annettuja kommentteja. Kommentteja on tiivistetty ja yhdistetty.

Lisätiedot

Miehittämätöntä ilmailua koskeva lainsäädäntöhanke. lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström työryhmän puheenjohtaja Kuulemistilaisuus 2.10.

Miehittämätöntä ilmailua koskeva lainsäädäntöhanke. lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström työryhmän puheenjohtaja Kuulemistilaisuus 2.10. Miehittämätöntä ilmailua koskeva lainsäädäntöhanke lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström työryhmän puheenjohtaja Kuulemistilaisuus 2.10.2017 Työryhmän työstä Ministeri asettanut lainsäädäntötyöryhmän 25.11.2016

Lisätiedot

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ajankohtaista tuulivoimasta yksikönpäällikkö Juha Nurmi 2012 Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. 1 Sisältö Tuulivoimalat, ilmailulaki laki ja lentoestelupa Tuulivoimaloiden rakentaminen ja korkeustarpeet

Lisätiedot

Aikataulu Hankkeen asettamispäivä Hankkeen toimikausi Etapit Toimenpide Arvio aikataulusta suunnitteilla Hanke alkaa

Aikataulu Hankkeen asettamispäivä Hankkeen toimikausi Etapit Toimenpide Arvio aikataulusta suunnitteilla Hanke alkaa Säädöshankepäätös 1 (5) 14.9.2018 Liite 14 Perustiedot Hankkeen/toimielimen/strategian nimi Toimielimen/strategian tyyppi Mahti-numero Hankeikkuna-tunniste EASA-asetuksen edellyttämät kansalliset lainsäädäntömuutokset

Lisätiedot

OPS M6-1. Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen

OPS M6-1. Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen OPS M6-1 Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen YLEISTÄ Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) on antanut 19.5. ilmailumääräyksen OPS M6-1, Laskuvarjohyppytoiminta. Määräys tulee voimaan 22.5. ja kumoaa aiemman

Lisätiedot

Suomen ilmailuliitto (SIL)

Suomen ilmailuliitto (SIL) Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi 1.2 LASKUVARJON MÄÄRITELMÄ OPS M6-1:EEN Laskuvarjo: Urheilulaskuvarjo, joka on putoamisnopeuden hidastamiseen tarkoitettu ilmailuun käytettävä laite. Jos tarkempaa

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 6.5.2019 C(2019) 3228 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) /, annettu 6.5.2019, verkon hallinnoijan nimittämisestä yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan ilmaliikenteen hallinnan

Lisätiedot

OPS M6-1. ESITYS PERUSTUU OLETUKSIIN (perustelumuistioluonnos yms.) Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen

OPS M6-1. ESITYS PERUSTUU OLETUKSIIN (perustelumuistioluonnos yms.) Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen OPS M6-1 ESITYS PERUSTUU OLETUKSIIN (perustelumuistioluonnos yms.) Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen YLEISTÄ Trafin Lausuntopyyntö: Laskuvarjohyppytoiminta OPS M6-1 Määräykseen tehtävät muutokset johtuvat

Lisätiedot

Lentotoiminta-asetusta täydentävät kansalliset määräykset

Lentotoiminta-asetusta täydentävät kansalliset määräykset Perustelumuistio 1(5) 20.8.2016 Lentotoiminta-asetusta täydentävät kansalliset määräykset Määräyksen tausta ja säädösperusta Lentotoiminta-asetusta (komission asetus (EU) N:o 965/2012 lentotoimintaan liittyvistä

Lisätiedot

Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71

Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71 PerustelumuistioLUONNOS 1(5) Laatimisaika Ultrakevytlentäjän lupakirja PEL M2-70 Ultrakevytlennonopettajan kelpuutus PEL M2-71 1. Määräysten tausta ja säädösperusta... 1 2. Määräysten valmistelu... 1 3.

Lisätiedot

Ilmailutoimijoiden seminaari

Ilmailutoimijoiden seminaari Ilmailutoimijoiden seminaari 12. 13.11.2014 Koulutusorganisaatiot / Aila Järveläinen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ajankohtaista Trafin näkökulmasta Riskiperusteinen toiminta jäsenmaiden toiminnan

Lisätiedot

EU-lainsäädännössä määritelmä on varsin tulkinnanvarainen, Suomessa tulisi tarkentaa OPS M1-1:ssä.

EU-lainsäädännössä määritelmä on varsin tulkinnanvarainen, Suomessa tulisi tarkentaa OPS M1-1:ssä. Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi Yleistä Määräysluonnoksen OPS M1-1 kohdassa 2.13 viitataan em. täytäntöönpanoasetusten kohtaan SE- RA.5010, jossa käytetään määritelmää näkyvyys maassa ( ground visibility

Lisätiedot

Turvallisuudenhallinta ja EASA-asetus

Turvallisuudenhallinta ja EASA-asetus Turvallisuudenhallinta ja EASA-asetus - Ilmailun säädösinfo 23.10.2018 Heli Koivu, ilmailun esikunta Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Käydään läpi Trafi ja toimijat osana globaalin turvallisuudenhallinnan

Lisätiedot

Kansallisen ilma-aluksen miehitys

Kansallisen ilma-aluksen miehitys luonno Ilmailumääräys 1 (9) Antopäivä: 11.4.2013 Voimaantulopäivä: 12.4.2013 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ilmailulain (1194/2009) 60 Muutostiedot: Tällä Liikenteen turvallisuusviraston määräyksellä

Lisätiedot

LENNOKKITOIMINTA SUOMEN ILMAILULIITOSSA 2020 ALKAEN

LENNOKKITOIMINTA SUOMEN ILMAILULIITOSSA 2020 ALKAEN SUOMEN ILMAILULIITTO Suunnitelma 1 (7) 14.7.2019 LENNOKKITOIMINTA SUOMEN ILMAILULIITOSSA 2020 ALKAEN Suomen Ilmailuliitto ry, Versio 0.9 / 14.7.2019 SUOMEN ILMAILULIITTO RY 2 (7) Sisällysluettelo Versionhallinta

Lisätiedot

ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014. xxxxxx xxxx Finavia Oyj

ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014. xxxxxx xxxx Finavia Oyj ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014 xxxxxx xxxx Finavia Oyj Johdanto Taustaa Puolustusvoimien rakenneuudistus Single European Sky (SES) I ja II -asetusten vaatimukset FRA-valmistautuminen (syksy 2015) ICAO / SERA

Lisätiedot

HE 129/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi lentoliikenteen valvontamaksusta annetun lain 4 :n muuttamisesta

HE 129/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi lentoliikenteen valvontamaksusta annetun lain 4 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi lentoliikenteen valvontamaksusta annetun lain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Lentoliikenteen valvontamaksusta annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Määräys kansallisen ilma-aluksen miehityksestä OPS M1-20

Määräys kansallisen ilma-aluksen miehityksestä OPS M1-20 Muistio 1(7) 11.4.2013 Määräys kansallisen ilma-aluksen miehityksestä OPS M1-20 Määräyksen tausta ja säädösperusta Määräys annetaan ilma-aluksen miehistöä koskevan ilmailulain 60 :n nojalla, jonka mukaan

Lisätiedot

ANNEX TO EASA OPINION 06/2013. COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX

ANNEX TO EASA OPINION 06/2013. COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX EUROPEAN COMMISSION Brussels, XXX (2013) XXX draft ANNEX TO EASA OPINION 06/2013 COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX amending Commission Regulation (EC) No 2042/2003, on the continuing airworthiness

Lisätiedot

OPS M6-1. Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen

OPS M6-1. Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen OPS M6-1 Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen YLEISTÄ Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) on antanut 19.5. ilmailumääräyksen OPS M6-1, Laskuvarjohyppytoiminta. Määräys tuli voimaan 22.5.2017 ja kumoaa

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI FIN 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Bryssel, 22. heinäkuuta 2003 (OR. fr) 2002/0179 (COD) LEX 457 PE-CONS 3647/03 N 299 INST 145 AG 37 INF 134 CODEC 952 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.6.2016 COM(2016) 366 final 2016/0167 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS maksukyvyttömyysmenettelyistä annetun asetuksen (EY) N:o 1346/2000 liitteissä A, B ja C olevien

Lisätiedot

MIEHITTÄMÄTTÖMÄN ILMA-ALUKSEN JA LENNOKIN LENNÄTTÄMINEN

MIEHITTÄMÄTTÖMÄN ILMA-ALUKSEN JA LENNOKIN LENNÄTTÄMINEN al Määräysluonnos versio 5.5.2015 1 (6) Antopäivä: x.xx.2015 Voimaantulopäivä: x.xx.2015 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 9, 57, 70 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöön pantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot:

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 Istuntoasiakirja 2004 C6-0161/2004 2003/0274(COD) FI 28/10/2004 YHTEINEN KANTA Neuvoston 21. lokakuuta 2004 vahvistama yhteinen kanta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen

Lisätiedot

Radio-telephony phraseology for parachute operations in Finland

Radio-telephony phraseology for parachute operations in Finland Radio-telephony phraseology for parachute operations in Finland 20.11.2018, versio 1.0 20.11.2018 Radio telephony phraseology for parachute operations 1 Muutoshistoria 20.11.2018 v1.0 Ensimmäisen valmiin

Lisätiedot

RPAS-info RPAS-sääntely ja määräysmuutos Päivi Metsävainio. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

RPAS-info RPAS-sääntely ja määräysmuutos Päivi Metsävainio. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. RPAS-info 9.11.2016 RPAS-sääntely ja määräysmuutos Päivi Metsävainio Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Käsitteet Miehittämätön ilma-alus Ilma-alus, joka on tarkoitettu lentämään ilman ilmaaluksessa

Lisätiedot

UAV-sääntely Suomessa ja EU:n esittämä sääntelymalli

UAV-sääntely Suomessa ja EU:n esittämä sääntelymalli Mikko Huttunen 18.11.2016 (päivitetty) UAV-sääntely Suomessa ja EU:n esittämä sääntelymalli Esitys vain hankkeen sisäiseen käyttöön Tutkimustulokset ilmenevät kokonaisuudessaan hankkeen loppuraportista

Lisätiedot

Ajankohtaista Lentoon! 2017

Ajankohtaista Lentoon! 2017 Ajankohtaista Lentoon! 2017 Yleisilmailukoordinaattori erityisasiantuntija Jani Hottola Ilmailun Lupakirjat Twitter: @Yleisilmailija www.trafi.fi/yleisilmailijalle Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Lisätiedot

SIL Laskuvarjotoimikunta

SIL Laskuvarjotoimikunta Kohta Kommentti Lausunnon antaja Yleistä Määräys on toteutettu siten, ettei sen sisältö ole selkeästi luettavissa SIL Experimentaltulkita määräyksen kohteena oleville ilmailijoille. On erittäin vaikea

Lisätiedot

PE-CONS 22/1/16 REV 1 FI

PE-CONS 22/1/16 REV 1 FI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Strasbourg, 6. heinäkuuta 2016 (OR. en) 2015/0906 (COD) LEX 1684 PE-CONS 22/1/16 REV 1 JUR 214 INST 212 COUR 28 CODEC 644 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON

Lisätiedot

Istuntoasiakirja LISÄYS. mietintöön

Istuntoasiakirja LISÄYS. mietintöön EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Istuntoasiakirja 15.5.2013 A7-0170/2013/err01 LISÄYS mietintöön ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi yhteisön tullikoodeksista (uudistettu tullikoodeksi)

Lisätiedot

Ilmatila asiaa liitäjille 2012

Ilmatila asiaa liitäjille 2012 Ilmatila asiaa liitäjille 2012 ILMATILA SUOMESSA 2012 Ilmatila FL 95 alapuolella EF_ENR_6_ATSINDEX.pdf G alueet EF_ENR_6_GLIDING.pdf TG alue 2012 Karttakuva AMC 04-10-2012 TG114 v. 0.1.pdf Muut varausalueet

Lisätiedot

ESITYS ITÄISEN RAJOITUSALUEEN EF R28 KORVAAMISESTA EF R100 ALUEELLA

ESITYS ITÄISEN RAJOITUSALUEEN EF R28 KORVAAMISESTA EF R100 ALUEELLA Päivämäärä 1.8.2012 1 (3) Finavia Oyj Lennonvarmistusliiketoiminta ESITYS ITÄISEN RAJOITUSALUEEN EF R28 KORVAAMISESTA EF R100 ALUEELLA Finavian ilmailutiedotusyksikkö on keväällä 2010 aloittanut Eurooppalaisen

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.6.2013 COM(2013) 452 final 2013/0220 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS eräiden oikeusalan säädösten, joissa säädetään valvonnan käsittävän sääntelymenettelyn

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. toukokuuta 2008 (22.05) (OR. en) 9192/08. Toimielinten välinen asia: 2008/0096 (CNB) UEM 110 ECOFIN 166

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. toukokuuta 2008 (22.05) (OR. en) 9192/08. Toimielinten välinen asia: 2008/0096 (CNB) UEM 110 ECOFIN 166 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 15. toukokuuta 2008 (22.05) (OR. en) 9192/08 Toimielinten välinen asia: 2008/0096 (CNB) UEM 110 ECOFIN 166 SAATE Lähettäjä: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi

Lisätiedot

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Perustelumuistio 1(6) 24.4.2015 Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Määräyksen tausta ja säädösperusta Voimassa oleva määräys vuokraveneiden laitteista ja varusteista (Trafi) on vuonna 2010 antanut aluksen

Lisätiedot

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS

ULTRAKEVYTLENNONOPETTAJAN KELPUUTUS LUO Määräys 1 (5) Asianumero Antopäivä: 10.10.2014 Säädösperusta: Ilmailulaki (1194/2009) 45 Voimaantulopäivä: 14.10.2014 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot: Tällä

Lisätiedot

Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin käyttäminen ilmailuun

Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin käyttäminen ilmailuun Perustelumuistio 1(37) 1.11.2018 Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin käyttäminen ilmailuun Määräyksen tausta ja säädösperusta Tällä määräyksellä muutetaan nykyinen n 23.12.2016 antama ilmailumääräys

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Vanhempi hallitussihteeri 19.4.2016 Jukka Ränkimies

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Vanhempi hallitussihteeri 19.4.2016 Jukka Ränkimies MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Vanhempi hallitussihteeri 19.4.2016 Jukka Ränkimies EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI TUOTTAJAORGANISAATIOISTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN 2 :N MUUTTAMISESTA

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Strasbourg 20.11.2012 COM(2012) 697 final 2012/0328 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS poikkeamisesta tilapäisesti kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmän

Lisätiedot

Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättäminen

Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättäminen Perustelumuistioluonnos 16.3.2018 1(9) Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättäminen Määräyksen tausta ja säädösperusta Tällä määräyksellä muutetaan nykyinen n 23.12.2016 antama ilmailumääräys OPS

Lisätiedot

KOMISSION ASETUS (EU)

KOMISSION ASETUS (EU) FI FI FI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, C Luonnos KOMISSION ASETUS (EU) N:o /.. annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], yhteisistä siviili-ilmailua koskevista säännöistä ja Euroopan lentoturvallisuusviraston perustamisesta

Lisätiedot

Ehdotus. KOMISSION ASETUKSEKSI (EY) N:o /.. annettu [ ]

Ehdotus. KOMISSION ASETUKSEKSI (EY) N:o /.. annettu [ ] Ehdotus KOMISSION ASETUKSEKSI (EY) N:o /.. annettu [ ] ilma-alusten ja niihin liittyvien tuotteiden, osien ja laitteiden lentokelpoisuus- ja ympäristöhyväksyntää sekä suunnittelu- ja tuotanto-organisaatioiden

Lisätiedot

Suomen Ilmailuliiton lausunto HE 79/2014 vp eduskunnalle ilmailulaiksi ja laiksi meripelastuslain 14 :n muuttamisesta

Suomen Ilmailuliiton lausunto HE 79/2014 vp eduskunnalle ilmailulaiksi ja laiksi meripelastuslain 14 :n muuttamisesta Liikenne- ja viestintävaliokunta Asiantuntijakuuleminen Suomen Ilmailuliiton lausunto HE 79/2014 vp eduskunnalle ilmailulaiksi ja laiksi meripelastuslain 14 :n muuttamisesta Suomen Ilmailuliitto kiittää

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2018

Määräykset ja ohjeet 5/2018 Määräykset ja ohjeet 5/2018 Varainsiirtojen mukana toimitettavat tiedot maksajasta ja Dnro 5/01.00/2018 Antopäivä 13.3.2018 Voimaantulopäivä 1.5.2018 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Valvontasuunnitelma 2015 Ilmailu

Valvontasuunnitelma 2015 Ilmailu Valvontasuunnitelma 2015 Ilmailu Sisällysluettelo 1 Lentopaikkojen pidon valvonta... 1 2 Lennonvarmistusorganisaatioiden valvonta... 1 3 Siviili-ilmailun turvaamispalveluorganisaatioiden valvonta... 2

Lisätiedot

U 6/2016: EASA-asetus. Liikenne- ja viestintävaliokunta Jenni Rantio

U 6/2016: EASA-asetus. Liikenne- ja viestintävaliokunta Jenni Rantio U 6/2016: EASA-asetus Liikenne- ja viestintävaliokunta 24.2.2016 Jenni Rantio 1 EASA-asetus =Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus yhteisistä siviili-ilmailua koskevista säännöistä ja Euroopan unionin

Lisätiedot

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017 Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017 Tieliikennelain kokonaisuudistus Kokonaisuudistus on edennyt eduskuntaan (23.11.2017) HE 180 / 2017 (23.11.2017) Nykyinen laki vuodelta 1981 (täydentäviä

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o / annettu [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o / annettu [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel, C Luonnos KOMISSION ASETUS (EU) N:o / annettu [ ], jolla muutetaan komission asetusta (EY) N:o 2042/2003 lentokelpoisuuden ja ilmailutuotteiden, osien ja laitteiden

Lisätiedot

ILMATILAUUDISTUS xxxxxx xxxx Finavia Oyj

ILMATILAUUDISTUS xxxxxx xxxx Finavia Oyj ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014 xxxxxx xxxx Finavia Oyj Johdanto Taustaa Puolustusvoimien rakenneuudistus Single European Sky (SES) I ja II -asetusten vaatimukset FRA-valmistautuminen (syksy 2015) ICAO / SERA

Lisätiedot

Luonnos. KOMISSION ASETUKSEKSI (EU) n:o /2010, annettu [ ], yhteisen ilmatilan käyttöä koskevista vaatimuksista ja toimintaohjeista

Luonnos. KOMISSION ASETUKSEKSI (EU) n:o /2010, annettu [ ], yhteisen ilmatilan käyttöä koskevista vaatimuksista ja toimintaohjeista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, XXX Luonnos KOMISSION ASETUKSEKSI (EU) n:o /2010, annettu [ ], yhteisen ilmatilan käyttöä koskevista vaatimuksista ja toimintaohjeista (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

Lisätiedot

Arviomuistio julkisista kuulutuksista annetun lain (34/1925) uudistamistarpeista

Arviomuistio julkisista kuulutuksista annetun lain (34/1925) uudistamistarpeista Lausuntopyyntö 15.05.2017 OM 8/41/2017 Arviomuistio julkisista kuulutuksista annetun lain (34/1925) uudistamistarpeista Johdanto Arviomuistiossa selvitetään julkisiin kuulutuksiin liittyvä nykyinen sääntelytilanne

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan muistutus Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan ehdotuksesta

Kirkkonummen kunnan muistutus Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan ehdotuksesta Yhdyskuntatekniikan lautakunta 87 17.11.2016 Kunnanhallitus 395 05.12.2016 Kirkkonummen kunnan muistutus Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan ehdotuksesta 999/10.02.00/2013 Yhdyskuntatekniikan lautakunta 17.11.2016

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta Eurocontrolin pysyvän komission päätöksiin keskitetyistä palveluista

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta Eurocontrolin pysyvän komission päätöksiin keskitetyistä palveluista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 22.4.2016 COM(2016) 226 final 2016/0118 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta Eurocontrolin pysyvän komission päätöksiin keskitetyistä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/98/EY liitteen III muuttamisesta vaarallisuusominaisuuden

Lisätiedot

Miehittämätön ilmailu

Miehittämätön ilmailu Miehittämätön ilmailu - Lainsäädännön suuntaviivoja Suomesta ja maailmalta Jukka Hannola Johtava asiantuntija Ilmailujohtajan esikunta Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. RPAS/UAS/DRONE/MIEHITTÄMÄTÖN

Lisätiedot