Suomen ilmailuliitto (SIL)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomen ilmailuliitto (SIL)"

Transkriptio

1 Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi 1.2 LASKUVARJON MÄÄRITELMÄ OPS M6-1:EEN Laskuvarjo: Urheilulaskuvarjo, joka on putoamisnopeuden hidastamiseen tarkoitettu ilmailuun käytettävä laite. Jos tarkempaa erittelyä ei tarvita, tässä määräyksessä käytetään jäljempänä urheilulaskuvarjosta yleisnimitystä laskuvarjo Päävarjo: Laskuvarjo, jota on tarkoitus käyttää laskuvarjohypyllä ensisijaisesti. Käytetään osana laskuvarjokokonaisuutta yhdessä varavarjon kanssa. Varavarjo: Käyttöön hyväksytty laskuvarjo, jota käytetään laskuvarjokokonaisuuden osana vain hätätilanteessa päävarjon vajaatoimintotilanteessa tai muussa hätätilanteessa jossa päävarjon käyttäminen ei ole mahdollista tai päävarjon käytön riski on suurempi kuin varavarjon käytön. Laskuvarjokokonaisuus: Samaan valjaaseen asennetun päävarjon ja varavarjon, valjaan sekä varjopakkauksen (-ien) yhdistelmä. Voi sisältää myös varavarjon automaattilaukaisimen. Tandemlaskuvarjo: Samaan vajaaseen asennettu päävarjon, varavarjon, valjaan, laskuvarjopakkauksen sekä erillisen oppilaan valjaan yhdistelmä, joka mahdollista kahden hyppääjän samanaikaisen laskuvarjohypyn käyttäen samaa laskuvarjokokonaisuutta. Kokonaisuuteen kuuluu myös siihen asennettu varavarjon automaattilaukaisin. Suomen ilmailuliitto () 1.2 Urheilulaskuvarjon tarkkaa määritelmää ei ole olemassa. Ilmailulaissa (9 5 momentti) kuitenkin viitataan urheilulaskuvarjoon. Määritelmä poistui nykyisen OPS M6-1:n voimaantulon ja siten AIR M10-2 ( ) kumoamisen myötä. Ehdotamme käytettäväksi määritelmää: Urheilulaskuvarjo: laskuvarjokokonaisuus. Laskuvarjokokonaisuus sisältää tarkemman määrittelyn, ks. edellinen LASKUVAR- JON MÄÄRITELMÄ OPS M6-1:EEN. KOMMENTTIKOOSTE Määräys OPS M6-1 1(5) Perustelumuistion liite TRAFI/35830/ /2017 Laskuvarjon määritelmä on jo määräyksessä. Päävarjon ja varavarjon käsitteet ovat määräyksessä yleiskielen mukaisessa merkityksessään, eikä niitä siksi katsota tarpeelliseksi erikseen määritellä. Termejä laskuvarjokokonaisuus ja tandemlaskuvarjo ei määräyksessä nykyisellään esiinny. Nykyisen määritelmän mukaan laskuvarjolla tarkoitetaan tässä määräyksessä urheilulaskuvarjoa, jonka mainitaan tarkoittavan putoamisnopeuden hidastamiseen tarkoitettua ilmailuun käytettävää laitetta. Sana laskuvarjokokonaisuus ei yksinään sovi määritelmäksi. Nykyinen laskuvarjon määritelmä katsotaan riittäväksi tämän määräyksen tarkoituksiin.

2 2(5) Edellinen ( ) OPS M6-1 määritteli seuraavasti: "6.2 Laskuvarjohyppyjä saadaan suorittaa vain tähän tarkoitukseen hyväksytyllä laskuvarjolla, jossa pää- ja varavarjo ovat samoissa valjaissa." (ehd. uusi kohta) AIR M10-2 ( ), kalustomääräys, määritteli urheilulaskuvarjon vastaavasti, mutta yksityiskohtaisemmin. Laskuvarjon huoltaja saa korjata, tarkistaa ja pakata ilma-aluksessa käytettävää henkilökohtaista pelastuslaskuvarjoa saamansa koulutuksen ja valmistajan ohjeiden mukaisesti. Perustelu: pelastusvarjojen pakkausoikeudet (PEL M ) kumottiin nykyisessä OPS M6-1:ssä. Oikeus oli siihen asti pelastusvarjojen pakkaajilla ja varavarjojen pakkaajilla. Määräys OPS M6-1 koskee vain urheilulaskuvarjoja, joten pelastusvarjojen pakkaus- ja huoltokelpuutukset eivät kuulu sen soveltamisalaan. PEL M3-4 puolestaan ei edellytä pelastuslaskuvarjon pakkaajalta (huoltajalta) lentolupakirjaa, mutta harrastemekaanikon lupakirja vaaditaan. Määräyksen kohdassa määrätään harrastemekaanikon pelastusvarjojen huoltokelpuutuksesta, jota voi hakea ko. määräyksen mukaan. AIR M mukaan henkilökohtaisen pelastuslaskuvarjon pakkaajaan sovelletaan PEL M3-4:sta. PEL M3-4 vuorostaan lähtee siitä, pitää olla ensin lentolupakirja kyseiseen ilma-alukseen ja sitten hakea siihen harrastemekaanikon lupa pelastusvarjon huoltolisäyksellä. Tämä sääntely on käytännössä tehty purjelentäjien näkökulmasta ja vanhan pelastusvarjon pakkaajan näkökulmasta. Tämä aiheuttaa laskuvarjokerhoille sellaisen ongelman, että laskuvarjojen huoltoon ja pakkaamiseen erikoistuneet henkilöt eivät saa pakata kerhon käytössä olevan tyyppihyväksytyssä lentokoneessa käytettävää pelastusvarjoa, koska heillä ei yleensä ole kyseisen lentokoneen voimassa olevaa lentolupakirjaa. Toisin sanoen muutoksessa on unohdettu se, että PEL M3-5:sen aikaan myös varavarjon pakkaajalla on ollut pelastusvarjon pakkausoikeus. Tämä alkaa aiheuttaa ongelmia, koska siirtymäajan säännöksiä aletaan poistaa.

3 3(5) Yllä olevat määräykset ovat lisäksi ristiriidassa pelastuslaskuvarjojen valmistajien ohjekirjoihin, joissa viitataan yleensä huollossa ja pakkauksessa parachute rigger, Senior Rigger tai Master Rigger - kelpoisuuksiin. Suomessa näitä kelpoisuuksia vastaavat kansalliset koulutukset järjestetään laskuvarjojen huoltajille. Lisäksi se on ristiriidassa myös Suomessa olevan käytännön kanssa, jossa välineet ja tietotaito varjojen korjaamisesta ja pakkaamisesta on laskuvarjojen huoltajilla. Trafin olisi sen vuoksi syytä ottaa uudestaan tarkasteluun henkilökohtaisten pelastusvarjojen pakkaus- /tarkistus- ja korjausoikeuksien kansallinen säätely ja palauttaa se samalle tasolle, kuin se oli PEL M3-5 ollessa voimassa kuten Poynter Parachute Manual tai "FAA Parachute Rigger Handbook". Perustelu: Poynterin manuaalit ovat edelleen hyviä, mutta niiden tietotaso alkaa olla vanhaa, sen vuoksi FAA (Federal Aviation Administration) on julkaissut uudemman painoksen laskuvarjojen huoltoon Muutetaan kohta jossa mainitaan että valjas/ varavarjo tulee poistaa käytöstä kun on kulunut 20v valmistuksesta siten, että ikäraja poistuu ja siirrytään tarkastuksen yhteydessä tapahtuvaan arviointiin. Käytännössä siis kalustomestari C määrittää kaluston kunnon perusteella onko se vielä toiminnallinen. Näin määräys olisi yhtenäinen muiden maiden säännöksien kanssa (esim. Amerikan USPA) ja olisi mahdollista hypätä kalustolla myös 20v iän tultua täyteen mikäli se on kunnossa. Nykyään vaikka valjas olisi ollut 15v kaapissa mutta muuten lähes uuden veroinen se joudutaan hylkäämään mikäli 20v raja tulee vastaan. Lisäksi tämä muutos helpot- Mikko Niemelä Muutosehdotus hyväksytty. Ehdotus on huomionarvoinen, mutta vaatisi lisäselvitystä ja siihen voidaan tarvittaessa palata myöhemmin. Aikataulusyistä tällä määräysmuutoksella ei ole tarkoitus puuttua laskuvarjoja koskeviin teknisiin vaatimuksiin, vaan ensisijaisesti otetaan huomioon EU:n lentotoiminta-asetuksesta johtuvat muutostarpeet.

4 4(5) taisi muuttamaan ihmisten käsitystä että valjaan tulee kestää 20v vaikka todellisuudessa se voidaan joutua hylkäämään vaikka 5v vanhana jos kunto näin vaatii. 3.2 Ehdotus: 3.2 Hyppääjän on uloshyppyhetkellä nähtävä laskeutumisalue tai uloshyppypaikka. Tästä vaatimuksesta voidaan poiketa, jos laskuvarjohyppy suoritetaan kokonaan valvotussa ilmatilassa ja/tai radiovyöhykkeellä (RMZ), pilvikorkeus on vähintään 3000 jalkaa ja ilma-aluksessa on varustus, jolla se voi paikantaa sijaintinsa riittävällä tarkkuudella. Ilma-aluksen tulee olla asianmukaisesti varustettu VMC minimien alitusta varten. Poikkeusta sovellettaessa kaikkienlaskuvarjohyppääjien on oltava vähintään itsenäisiä hyppääjiä (kohta 4.1). Muussa G-luokan ilmatilassa kuin radiovyöhykkeellä laskuvarjolla ei saa hypätä pilven läpi. Perustelu: Me kaikki tiedämme että yli A3.0 ft korkeuksilla hyppylennoilla jatkuvasti rikotaan VMC minimiä eli korkealla ajetaan siipi pilvessä tai beacon pilvessä kiinni. Tällä määräyksen kohdalla saataisiin ehkä mahdollisesti jotakin aivotoimintaa kerhojen/ yritysten turvallisuusvastaaviin. Tai jopa pilotti saattaisi alkaa kyseenalaistaa pyyntöjä Hyppykone kyllä ehkä pärjää -ovat tähänkin saakka pärjänneetmutta entäs ne muut ilmailijat jotka tekevät pilven läpäisyä esim. sektorikorkeuteen? ENR IFR? Suositusta tällaisen toiminnan RTF:ksi? Miten alapuolella lentävät saavat asianmukaisen tiedon? Englanti? Kts. seuraava ehdotus. Petri Hiltunen Ilma-alusten varustevaatimukset on jo määrätty toisaalla; jos kyseessä on mittarilentotoiminta, koneessa on oltava IFR-varustus. Samoin lentosääntöjä on noudatettava. IFRlentämistä valvomattomassa ilmatilassa koskevat säännöt on määritetty jo yhteiseurooppalaisten lentosääntöjen (SERA, asetus 923/2012) yhteydessä.

5 3.3 Ehdotus: 3.3 Laskuvarjohypyllä on noudatettava ilmaliikennepalveluelimen ohjeita ja saatava lennonjohtoelimeltä hyppylupa, jos ilmatilassa edellytetään lennonjohtoselvitystä. Laskuvarjohypyllä on noudatettava ilmaliikennepalveluelimen antamia aika- ja korkeusrajoituksia. Laskuvarjohyppylennon suuntautuessa G-ilmatilan yläpuoliseen valvottuun ilmatilaan on ilma-aluksen oltava varustettu kahdella kiinteällä toimintakuntoisella ilmailuradiolla tilannetietoisuuden ja liikenneilmoitusten oikea-aikaisen lähettämisen ja vastaanoton varmistamiseksi. Huom! Ilmaliikennepalveluelimellä tarkoitetaan tässä aluelennonjohtoa, erillistä lähestymislennonjohtoa (ao. lähestymis- ja lähialueet) lähilennonjohtoa (ao. lähialueet) tai AFIS-elintä näiden toiminta-aikoina. Perustelu: Case Utti 3 kertaa, Case Oulu, Case Rovaniemi. Varsin usein (kaikkia tapauksia ei todellakaan ole tilastoitu!) koneet ovat pudottaneet korpikentän yläpuolelta valvotusta ilmatilasta hyppääjiä muun liikenteen eteen. Useimmiten syynä on ollut yhden radion aiheuttama taajuusblokki (situational awareness) tai esim. alhaisen QFE:n aiheuttama (noustu tyypillisesti lentopinnalle 75 pilvien rakoseen ja sitten pudotettu) ja samaan aikaan alla on mennyt valvomattomassa F80 IFR PA28R Tästä voisi kirjoittaa erillisen säikeen koskien korkeusmittarin ilmanpaineasetusta eri korkeuksilla. Ei kommentoitavaa Ei kommentoitavaa Petri Hiltunen Finavia sisäministeriö 5(5) EU:n lentotoiminta-asetuksessa 965/2012 kaksi erillistä radiota vaaditaan vain kaupallisessa ilmakuljetuksessa (kohta CAT.IDE.A.345). Vaatimus ei koske erityislentotoimintaa, johon laskuvarjohyppylennot kuuluvat. Erillisiä varustevaatimuksia ilma-aluksille ei voida kansallisesti asettaa. Asianmukaisen radiovarustuksen ja -viestinnän merkitystä tällaisessa toiminnassa voidaan kuitenkin korostaa hyppylento-ohjeissa ja turvallisuustiedotteissa.

Tämä alkaa aiheuttaa ongelmia, koska siirtymä-ajan säännöksiä aletaan poistaa.

Tämä alkaa aiheuttaa ongelmia, koska siirtymä-ajan säännöksiä aletaan poistaa. LAUSUNTOPYYNTÖTAULUKKO Määräys OPS M6-1 1(6) TRAFI/35830/03.04.00.00/2017 Määräysluonnoksen kohta Uusi kohta: 2.3.8 Mahdollinen muutosehdotus perusteluineen tai muu huomio Laskuvarjon huoltaja saa korjata,

Lisätiedot

OPS M6-1. ESITYS PERUSTUU OLETUKSIIN (perustelumuistioluonnos yms.) Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen

OPS M6-1. ESITYS PERUSTUU OLETUKSIIN (perustelumuistioluonnos yms.) Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen OPS M6-1 ESITYS PERUSTUU OLETUKSIIN (perustelumuistioluonnos yms.) Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen YLEISTÄ Trafin Lausuntopyyntö: Laskuvarjohyppytoiminta OPS M6-1 Määräykseen tehtävät muutokset johtuvat

Lisätiedot

Voimassa: toistaiseksi

Voimassa: toistaiseksi ÖLUONNO MääräysLUONNOS 1 (5) Antopäivä: XX.4.2017 Voimaantulopäivä: XX.4.2017 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 9 5 mom. Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Tällä

Lisätiedot

Voimassa: toistaiseksi

Voimassa: toistaiseksi ÖLUONNO Määräys 1 (5) Antopäivä: 19.5.2017 Voimaantulopäivä: 22.5.2017 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 9 5 mom. ja 33 2 mom. Voimassa: toistaiseksi Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot:

Lisätiedot

Ajankohtaista hyppylentotoiminnassa. Laskuvarjotoimikunta

Ajankohtaista hyppylentotoiminnassa. Laskuvarjotoimikunta Ajankohtaista hyppylentotoiminnassa Laskuvarjotoimikunta 18.11.2017 1 Agenda Lentotoiminnan (ei-)kaupallisuudesta Säädösmuutoksia vuonna 2017 Ilmatilauudistus 26.04.2018 Part-NCO kertaus Muuta, mitä? Lentotoiminnan

Lisätiedot

OPS M6-1. Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen

OPS M6-1. Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen OPS M6-1 Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen YLEISTÄ Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) on antanut 19.5. ilmailumääräyksen OPS M6-1, Laskuvarjohyppytoiminta. Määräys tulee voimaan 22.5. ja kumoaa aiemman

Lisätiedot

OPS M6-1. Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen

OPS M6-1. Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen OPS M6-1 Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen YLEISTÄ Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) on antanut 19.5. ilmailumääräyksen OPS M6-1, Laskuvarjohyppytoiminta. Määräys tuli voimaan 22.5.2017 ja kumoaa

Lisätiedot

Ilmailumääräys OPS M6-1

Ilmailumääräys OPS M6-1 Liikenteen turvallisuusvirasto TRAFI/11541/03.04.00.00/2010 Ilmailumääräys OPS M6-1 Antopäivä: 9.7.2010 Voimassaoloaika: 15.7.2010 alkaen, toistaiseksi Säädösperusta: ilmailulaki (1194/2009) 6 :n 4 momentti

Lisätiedot

Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 28.2.2011

Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 28.2.2011 SUOMEN ILMAILULIITTO RY KOULUTUSOHJELMA Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 28.2.2011 VARAVARJONPAKKAAJAKURSSIN KOULUTUSOHJELMA Koulutus tapahtuu SIL ry:n hyväksymän vastuukouluttajan toimesta. Vastuukouluttaja

Lisätiedot

Suomen Moottorilentäjien. liitto ry (SMLL) ultrakevyttoimikunta

Suomen Moottorilentäjien. liitto ry (SMLL) ultrakevyttoimikunta Kohta Kommentti Lausuja Trafin vastaus Koko määräys Ei lausuttavaa. sisäministeriö - 1.2 Lentokelpoisuusmääräyksellä ilmailulain (864/2014) 33 :ssä tarkoitettua ilmailuvälineen tyyppihyväksyntävaltion,

Lisätiedot

LASKUVARJOHYPPYTOIMINTA

LASKUVARJOHYPPYTOIMINTA OPS M6-1 luonnos 15.10.2008 LASKUVARJOHYPPYTOIMINTA Tämä määräys on annettu ilmailulain (1242/2005) 6 :n nojalla. Sisältö: 1. Yleistä 2. Tekniset määräykset 3. Toiminnalliset määräykset 4. Laskuvarjohyppääjältä,

Lisätiedot

Liite II huolto-ohjelma

Liite II huolto-ohjelma Liite II huolto-ohjelma Jukka Parviainen 4.10.2017 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ilmailulaki 864/2014 34 Lentokelpoisuuden ylläpitäminen Ilmailuun käytettävän ilma-aluksen omistajan, haltijan

Lisätiedot

TYÖKIRJA. Laskuvarjon pakkaukseen, korjaukseen ja tarkastukseen

TYÖKIRJA. Laskuvarjon pakkaukseen, korjaukseen ja tarkastukseen TYÖKIRJA Laskuvarjon pakkaukseen, korjaukseen ja tarkastukseen Löytäjää pyydetään ottamaan yhteys Suomen Ilmailuliittoon Postiosoite: Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI NIMI: TUNNUS: PAKKAAJA: Pelastusvarjot

Lisätiedot

ELA1 ja Liite II ilma-alusten lentokelpoisuus Savonsolmu

ELA1 ja Liite II ilma-alusten lentokelpoisuus Savonsolmu ELA1 ja Liite II ilma-alusten lentokelpoisuus Savonsolmu 3.-4.3.2012 Onko ilma-alus ELA1 vai Liite II ilma-alus? Huom: ELA1 ilma-alus on aina EASA ilma-alus 2 ELA1-ilma-alus tarkoittaa seuraavia eurooppalaisia

Lisätiedot

Mäntsälän Ilmailukerho. Ks. yllä.

Mäntsälän Ilmailukerho. Ks. yllä. Kohta Kommentti Lausuja Trafin vastaus Koko määräys Ei lausuttavaa. Sisäministeriö - Suomen Ilmailuliiton Experimental- ja ultrakevyttoimikunta (SIL EUT) LAUSUNTOKOOSTETAULUKKO AIR M5-10 - TRAFI/25028/03.04.00.00/2014

Lisätiedot

Etukäteen saatuja kysymyksiä

Etukäteen saatuja kysymyksiä Etukäteen saatuja kysymyksiä Vantaa 1.4.2017 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Laajennettu omistajahuolto Tästä käytetty epävirallista termiä Miukun lista Kyseistä huoltajaa koskeva määräyskohta

Lisätiedot

TYÖKIRJA. Laskuvarjon pakkaukseen, korjaukseen ja tarkastukseen

TYÖKIRJA. Laskuvarjon pakkaukseen, korjaukseen ja tarkastukseen TYÖKIRJA Laskuvarjon pakkaukseen, korjaukseen ja tarkastukseen Löytäjää pyydetään ottamaan yhteys Suomen Ilmailuliittoon Postiosoite: Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI NIMI: TUNNUS: Ohjeita käyttäjille:

Lisätiedot

Ilma-aluksen huolto Kuka saa huoltaa ja mitä

Ilma-aluksen huolto Kuka saa huoltaa ja mitä Ilma-aluksen huolto Kuka saa huoltaa ja mitä Jukka Parviainen 13.3.2016 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Kansalliset huoltaja vaatimukset Ilmailumääräys PEL M3-4 Ilma-alushuoltajan kansalliset

Lisätiedot

Ajankohtaista Lentoon! 2017

Ajankohtaista Lentoon! 2017 Ajankohtaista Lentoon! 2017 Yleisilmailukoordinaattori erityisasiantuntija Jani Hottola Ilmailun Lupakirjat Twitter: @Yleisilmailija www.trafi.fi/yleisilmailijalle Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Lisätiedot

Laskuvarjokaluston huolto-ohje

Laskuvarjokaluston huolto-ohje Suomen ilmailuliitto ry OHJE Helsinki-Malmin lentoasema 00700 Helsinki 22.9.2017 Laskuvarjokaluston huolto-ohje Tämä ohje koskee Suomen ilmailuliitto ry:n (SIL ry) suomalaisessa laskuvarjohyppytoiminnassa

Lisätiedot

Ilmailumääräyskokoelma Liite 1. Vantaa

Ilmailumääräyskokoelma Liite 1. Vantaa Ilmailumääräyskokoelma Liite 1 Vantaa 9-10.2.2019 Liite 1 ilma-aluksia koskevia kansallisia ilmailumääräyksiä AIR M1-5,ILMAILUVÄLINEIDEN HUOLTOTOIMINTA-, LENTOKELPOISUUDEN HALLINTA- JA MUUTOSTYÖVAATIMUKSET

Lisätiedot

Laskuvarjokaluston huolto-ohje

Laskuvarjokaluston huolto-ohje Suomen ilmailuliitto ry OHJE Helsinki-Malmin lentoasema 00700 Helsinki 1.7.2014 Laskuvarjokaluston huolto-ohje Tämä ohje on Suomen ilmailuliitto ry:n (SIL ry) laskuvarjokaluston huoltoa ja laskuvarjohuoltajan

Lisätiedot

Laskuvarjokaluston huolto-ohje

Laskuvarjokaluston huolto-ohje Suomen ilmailuliitto ry OHJE Helsinki-Malmin lentoasema 00700 Helsinki 18.11.2015 Laskuvarjokaluston huolto-ohje Tämä ohje koskee Suomen ilmailuliitto ry:n (SIL ry) suomalaisessa laskuvarjohyppytoiminnassa

Lisätiedot

Lentotyö nyt ja tulevaisuudessa

Lentotyö nyt ja tulevaisuudessa Lentotyö nyt ja tulevaisuudessa Laskuvarjohyppylennot www.ilmailu.fi Normihierarkia Lakien ja määräysten keskinäinen suhde Jos ei ristiriitaa määräys, normi tai päätös on yhtä sitova kuin laki 15.2.2013

Lisätiedot

Mikkelin kaupunki - Puolustusministeriö -

Mikkelin kaupunki - Puolustusministeriö - KOMMENTTIKOOSTE, toinen lausuntopyyntö 1(7) TRAFI/3161/03.04.00.00/2015 OPS M1-28 Vaara-alueet Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi Mikkelin kaupungin lentoasemalla ei ole huomautettavaa OPS M1-28 Vaara-alueita

Lisätiedot

Tämä ohje on Suomen ilmailuliitto ry:n (SIL ry) laskuvarjokaluston huoltoa ja laskuvarjohuoltajan

Tämä ohje on Suomen ilmailuliitto ry:n (SIL ry) laskuvarjokaluston huoltoa ja laskuvarjohuoltajan Suomen ilmailuliitto ry Helsinki-Malmin lentoasema 00700 Helsinki OHJE 29.2.2012 Laskuvarjokaluston huolto-ohje Tämä ohje on Suomen ilmailuliitto ry:n (SIL ry) laskuvarjokaluston huoltoa ja laskuvarjohuoltajan

Lisätiedot

LASKUVARJOKERHON OMAVALVONTA KALUSTOLOMAKE

LASKUVARJOKERHON OMAVALVONTA KALUSTOLOMAKE Vastuuhenkilö Kalustopäällikkö, joka hoitaa, että havaitut puutteet korjataan 1 LUETTELO KALUSTOHENKILÖISTÄ 1.1 Luettelo organisaation kalustohenkilöistä yleisesti näkyvissä 1.2 Luettelossa näkyvissä nimi,

Lisätiedot

Puolustusvoimat, Sisäministeriö - Suomen ilmailuliitto. ilmatilatyöryhmä

Puolustusvoimat, Sisäministeriö - Suomen ilmailuliitto. ilmatilatyöryhmä Kohta Kommentti Lausunnon antaja Ilmavoimien esikunta on laatinut Puolustusvoimien lausunnon TraFin lausuntopyyntöön Määräysluonnoksesta OPS M1-28, Vaara-alueet. Lausunto on koordinoitu Sotilasilmailun

Lisätiedot

LASKUVARJOKERHON OMAVALVONTA KALUSTOLOMAKE

LASKUVARJOKERHON OMAVALVONTA KALUSTOLOMAKE Vastuuhenkilö Kalustopäällikkö, joka hoitaa, että havaitut puutteet korjataan 1 LUETTELO KALUSTOHENKILÖISTÄ 1.1 Luettelo organisaation kalustohenkilöistä yleisesti näkyvissä 1.2 Luettelossa näkyvissä nimi,

Lisätiedot

Uudet lentotoimintavaatimukset PART-NCC, -NCO ja -SPO

Uudet lentotoimintavaatimukset PART-NCC, -NCO ja -SPO Uudet lentotoimintavaatimukset PART-NCC, -NCO ja -SPO Ilmailun sääntelyn sidosryhmätilaisuus 9.10.2014 Yksikönpäällikkö Kirsi Lähteenmäki-Riistama Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Lentotoiminta-asetus

Lisätiedot

SERA NEFAB laajuinen harmonisointi ja käyttöönotto

SERA NEFAB laajuinen harmonisointi ja käyttöönotto Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. SERA NEFAB laajuinen harmonisointi ja käyttöönotto Tarkastuslentäjien kertauskoulutus Trafi 8.11.2013 Kai Väisänen Historiaa / taustat Taustalla yhtenäinen eurooppalainen

Lisätiedot

SOTILASLENTOPAIKAN ILMALIIKENNEPALVELUN JÄRJESTÄMINEN (MIL AGA M1-3)

SOTILASLENTOPAIKAN ILMALIIKENNEPALVELUN JÄRJESTÄMINEN (MIL AGA M1-3) SOTILASILMAILUN VIRANOMAISYKSIKKÖ FINNISH MILITARY AVIATION AUTHORITY SOTILASILMAILUMÄÄRÄYS MILITARY AVIATION REGULATION SIM-To-Tu-006 28.11.2012 PL 30, 41161 TIKKAKOSKI, FINLAND, Tel. +358 299 800, Fax

Lisätiedot

OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille

OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille Perustelumuistio 1(5) 22.8.2018 OPS M5-7 Lentotoimintarajoitus meluisille suihkukoneille Määräyksen tausta ja säädösperusta Määräyksen säädösperusta on ilmailulain (864/2014) 157, jonka mukaan Liikenteen

Lisätiedot

AIR M5-10 ja AIR M1-5

AIR M5-10 ja AIR M1-5 AIR M5-10 ja AIR M1-5 Vantaa 1.4.2017 Hannu Martikainen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Uudet päivitetyt ja muutetut määräykset AIR M1-5, Ilmailuvälineiden huoltotoiminta-, lentokelpoisuuden

Lisätiedot

ILMARI. Ilmatilan kokonaisuudistus Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

ILMARI. Ilmatilan kokonaisuudistus Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. ILMARI Ilmatilan kokonaisuudistus 9.10.2014 Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. ILMARI - Taustaa Projekti käynnistettiin Trafi-joryssä 9.8.2013 Projektin tarkoituksena oli ja on tunnistaa ja toteuttaa

Lisätiedot

Ilmailulakiuudistus: HE 79/2014 vp.

Ilmailulakiuudistus: HE 79/2014 vp. Ilmailulakiuudistus: HE 79/2014 vp. Tietoa ilmailun sidosryhmille 9.10.2014 Susanna Metsälampi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutostarpeista Ilmailulakia lähdettiin uudistamaan, koska EU-säädökset

Lisätiedot

Tuukka Mäkelä. Hyppyjä: 900+ Aloittanut: Kotikerho: TamLk Ompelukoneen ajokortti ala-asteelta Pari suittia tehtynä

Tuukka Mäkelä. Hyppyjä: 900+ Aloittanut: Kotikerho: TamLk Ompelukoneen ajokortti ala-asteelta Pari suittia tehtynä Tuukka Mäkelä Aloittanut: 2009 Hyppyjä: 900+ Kotikerho: TamLk Ompelukoneen ajokortti ala-asteelta Pari suittia tehtynä Mistä ajatus lähti? Tiedonkeruu suunnittelun pohjaksi Liitovarjon mitoitusta Suunnitteluvaihe

Lisätiedot

Luonnos. KOMISSION ASETUKSEKSI (EU) n:o /2010, annettu [ ], yhteisen ilmatilan käyttöä koskevista vaatimuksista ja toimintaohjeista

Luonnos. KOMISSION ASETUKSEKSI (EU) n:o /2010, annettu [ ], yhteisen ilmatilan käyttöä koskevista vaatimuksista ja toimintaohjeista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, XXX Luonnos KOMISSION ASETUKSEKSI (EU) n:o /2010, annettu [ ], yhteisen ilmatilan käyttöä koskevista vaatimuksista ja toimintaohjeista (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

Lisätiedot

Omistajahuoltajan oikeudet liite 1. Vantaa Hannu Martikainen

Omistajahuoltajan oikeudet liite 1. Vantaa Hannu Martikainen Omistajahuoltajan oikeudet liite 1 Vantaa 9-10.2.2019 Hannu Martikainen Omistajahuoltajalla tarkoitetaan ilma-aluksen ilmaalusrekisteriin merkittyä omistajaa, osaomistajaa tai käyttäjää, tai ilma-aluksen

Lisätiedot

Hyppytoiminnan Turvallisuusilmoitus

Hyppytoiminnan Turvallisuusilmoitus Valitaan esimerkissä tämä Hyppytoiminnan Turvallisuusilmoitus HUOM! Tämä on vain ESIMERKKI, todellinen ulkoasu ei ole samanlainen Hyppylentotoiminnan poikkeamailmoitus Turvallisuusilmoitus turvallisuusilmoituksia

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o / annettu [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o / annettu [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel, C Luonnos KOMISSION ASETUS (EU) N:o / annettu [ ], siviili-ilmailun lentomiehistöä koskevien teknisten vaatimusten ja hallinnollisten menettelyjen säätämisestä Euroopan

Lisätiedot

Pyöräalustaisten liitimien koulutusohjelma

Pyöräalustaisten liitimien koulutusohjelma Tämä on Suomen ilmailuliitto (SIL) ry:n hyväksymä yleisesti käytettävä. SIL on hyväksynyt n 30.11.2012 ja se astuu voimaan. Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 1. Yleistä... 2 2. Koulutuksen aloittamisvaatimukset...

Lisätiedot

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Perustelumuistio 1(5) 27.2.2015 Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Määräyksen tausta ja säädösperusta Voimassa oleva määräys vuokraveneiden laitteista ja varusteista (Trafi) on vuonna 2010 antanut aluksen

Lisätiedot

Helsinki-Malmin lentoasema Helsinki KALUSTOMESTARI A -KOULUTUSOHJELMA

Helsinki-Malmin lentoasema Helsinki KALUSTOMESTARI A -KOULUTUSOHJELMA SUOMEN ILMAILULIITTO RY Kalustohenkilöiden koulutusohjelmat Helsinki-Malmin lentoasema 00700 Helsinki 18.11.2015 KALUSTOMESTARI A -KOULUTUSOHJELMA Koulutus tapahtuu SIL ry:n hyväksymän vastuukouluttajan

Lisätiedot

Liikennepalvelulaki ja ilmailulain muutokset alkaen

Liikennepalvelulaki ja ilmailulain muutokset alkaen Liikennepalvelulaki ja ilmailulain muutokset 1.7.2018 alkaen Susanna Metsälampi 23.10.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Noudatettavien säädösten kirjo on perinteisesti ollut laaja Ilmailulaki

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Luonnos Bryssel... C KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], muuhun kuin kaupalliseen lentotoimintaan liittyvistä teknisistä vaatimuksista ja hallinnollisista

Lisätiedot

Tämä ohje on hyväksytty Tampereen laskuvarjokerhon käyttöön johtokunnan kokouksessa 11.9.2014.

Tämä ohje on hyväksytty Tampereen laskuvarjokerhon käyttöön johtokunnan kokouksessa 11.9.2014. Tampereen Laskuvarjokerho ry Hyppytoiminnanohje YLEISTÄ Tämä ohje on hyväksytty Tampereen laskuvarjokerhon käyttöön johtokunnan kokouksessa 11.9.2014. Hyppytoiminnassa noudatetaan Liikenteen turvallisuusviraston

Lisätiedot

Tulevat määräysmuutokset

Tulevat määräysmuutokset Tulevat määräysmuutokset Jyrki Laitila Seminaari yleisilmailun lentokelpoisuustehtävissä toimiville henkilöille Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. EASA mitä muutoksia tulossa L-lupakirja käsitelyty

Lisätiedot

Uutisia säädösrintamalta

Uutisia säädösrintamalta Uutisia säädösrintamalta SUOMEN ILMAILULIITTO Avainhenkilöpäivät 17.10.2015 Päivi Metsävainio, Trafi Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ilmailulain muutos Muutoksen taustalla poikkeama-asetus (376/2014)

Lisätiedot

Ilmailijoiden sääilta

Ilmailijoiden sääilta Ilmailijoiden sääilta Yleisilmailukoordinaattori erityisasiantuntija Jani Hottola Ilmailun Lupakirjat Twitter: @Yleisilmailija www.trafi.fi/yleisilmailijalle Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. DTO

Lisätiedot

Lentoturvallisuudesta laskuvarjohyppytoiminnassa

Lentoturvallisuudesta laskuvarjohyppytoiminnassa Turvallisuustiedote Ilmailu 14.4.2015 Lentoturvallisuudesta laskuvarjohyppytoiminnassa Syksyllä 2014 julkaistussa harrasteilmailun riskikartoituksessa tunnistettiin riskejä, joihin sekä hyppääjien että

Lisätiedot

Purjelentäjän lupakirja GPL

Purjelentäjän lupakirja GPL Purjelentäjän lupakirja GPL Teoriakoulutus Osa 1: Ilmailun säädökset V0.1 Yleistä - Osa 1: Ilmailun säädökset 6 tuntia Tämä koulutusmateriaali pohjautuu Suomen Ilmailuliiton teoriakoulutusohjelmaan purjelentäjän

Lisätiedot

Laskuvarjokaluston huolto-ohje

Laskuvarjokaluston huolto-ohje Suomen ilmailuliitto ry OHJE Helsinki-Malmin lentoasema 00700 Helsinki 28.02.2011 Laskuvarjokaluston huolto-ohje Tämä ohje on Suomen ilmailuliitto ry:n (SIL ry) laskuvarjokaluston huoltoa ja laskuvarjohuoltajan

Lisätiedot

Ilmailulainsäädännön kokonaisuudistuksen vaikutus ja uusi viranomainen

Ilmailulainsäädännön kokonaisuudistuksen vaikutus ja uusi viranomainen Päiväys/Datum/Date 6.7.2011 Dnro/Dnr/Ind.No. Viite/Referens/Ref TRAFI/4841/03.04.00/2011 Perustelumuistio Asia Ärende Subject ILMAILUMÄÄRÄYKSEN OPS M2-9 LIITIMET MUUTOS 1. Määräysmuutosten perustelu ja

Lisätiedot

Hyppylentäjille tiedoksi ja asiaa lentotoimintamääräyksistä

Hyppylentäjille tiedoksi ja asiaa lentotoimintamääräyksistä Hyppylentäjille tiedoksi ja asiaa lentotoimintamääräyksistä Tietoja vuoden 2017 2018 Ramp tarkastuksista Tarkastaja Harry Karlsson Ilmailun lupakirjat yksikkö Taustaa Syyt vierailuille PART-SPO asetuksen

Lisätiedot

VAKUUTUSTURVA JA VASTUUT

VAKUUTUSTURVA JA VASTUUT Aurinkoenergialla eteenpäin VAKUUTUSTURVA JA VASTUUT 7.4.2018 1. Ilmailuvakuutukset 2. Ilmailuliiton jäsenyyteen liittyvä vakuutusturva 3. Kerhon säännöt ja pysyväismääräykset 4. Kerhon jäsenen vastuu

Lisätiedot

Part M vaiheet kuinka tähän on tultu. Part-M ja katsastusjärjestelyt Jyrki Laitila

Part M vaiheet kuinka tähän on tultu. Part-M ja katsastusjärjestelyt Jyrki Laitila Part M vaiheet kuinka tähän on tultu Part-M ja katsastusjärjestelyt 21.01.2010 Jyrki Laitila Luennon aiheet Uusi Liikenteen turvallisuusvirasto TraFi Ilmailutoimialan organisaatio ja sen muutokset Part

Lisätiedot

LENTOTURVALLISUUSHALLINTO FLIGHT SAFETY AUTHORITY LENTOKELPOISUUSMÄÄRÄYS AIRWORTHINESS DIRECTIVE

LENTOTURVALLISUUSHALLINTO FLIGHT SAFETY AUTHORITY LENTOKELPOISUUSMÄÄRÄYS AIRWORTHINESS DIRECTIVE I L M A I L U L A I T O S CIVIL AVIATION ADMINISTRATION PL 50 FIN - 01531 VANTAA, FINLAND Puhelin/Telephone 09-82 771 International + 358 9 82 771 Telefax 09-82 772499 LENTOTURVALLISUUSHALLINTO FLIGHT

Lisätiedot

Kerhopomopalaveri Kalustoasiaa Tomi Kallunki

Kerhopomopalaveri Kalustoasiaa Tomi Kallunki Kerhopomopalaveri 2017 Kalustoasiaa Tomi Kallunki Kalustotyöryhmä Timo Tillman PJ Tomi Kallunki Teemu Hilden Valmistelee SIL ohjeet jne LT:n hyväksytäväksi Kalustokelpoisuuksien käsittely Toimii LT:n kalustoasioiden

Lisätiedot

Ilma-aluksen miehitys

Ilma-aluksen miehitys luonno Määräysluonnos 1 (8) Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Säädösperusta: Ilmailulain (1194/2009) 60 Voimaantulopäivä: 8.4.2013 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: Tällä Liikenteen turvallisuusviraston määräyksellä

Lisätiedot

SIL Laskuvarjotoimikunta

SIL Laskuvarjotoimikunta Kohta Kommentti Lausunnon antaja Yleistä Määräys on toteutettu siten, ettei sen sisältö ole selkeästi luettavissa SIL Experimentaltulkita määräyksen kohteena oleville ilmailijoille. On erittäin vaikea

Lisätiedot

Radio-telephony phraseology for parachute operations in Finland

Radio-telephony phraseology for parachute operations in Finland Radio-telephony phraseology for parachute operations in Finland 20.11.2018, versio 1.0 20.11.2018 Radio telephony phraseology for parachute operations 1 Muutoshistoria 20.11.2018 v1.0 Ensimmäisen valmiin

Lisätiedot

Moottorilentotoimikunta (MT) Purjelentotoimikunta (PT) Lennokkiyoimikunta (LeT) Dronetoimikunta (DT) Liidintoimikunta (LiT) Laskuvarjotoimikunta (LT)

Moottorilentotoimikunta (MT) Purjelentotoimikunta (PT) Lennokkiyoimikunta (LeT) Dronetoimikunta (DT) Liidintoimikunta (LiT) Laskuvarjotoimikunta (LT) Moottorilentotoimikunta () Purjelentotoimikunta () Lennokkiyoimikunta () Dronetoimikunta () Liidintoimikunta () Laskuvarjotoimikunta () Edunvalvonta-asiantuntija 1. Miehittämätön ilmailu valvotussa ilmatilassa

Lisätiedot

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. PEL M3-4 harrastemekaanikon lupakirja ja omistajahuoltaja

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. PEL M3-4 harrastemekaanikon lupakirja ja omistajahuoltaja Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. PEL M3-4 harrastemekaanikon lupakirja ja omistajahuoltaja Sisältö PEL M3-4 jaottelu Mitä uutta PEL M3-4 toi harrasteilmailuun Harrastemekaanikon lupakirja Mitä sillä

Lisätiedot

Lyhyt Johdatus Jatkuvaan Lentokelpoisuuteen. SUIO 13.12.2008 Nummela

Lyhyt Johdatus Jatkuvaan Lentokelpoisuuteen. SUIO 13.12.2008 Nummela Lyhyt Johdatus Jatkuvaan Lentokelpoisuuteen SUIO 13.12.2008 Nummela Liite II kone? Askeleet PART M toteuttamiseen Huolto-ohjelma Teenkö itse Vai ostanko palveluna huolto-ohjelman ja sen ylläpidon Kuka

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. joulukuuta 2014 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. joulukuuta 2014 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. joulukuuta 2014 (OR. en) 16253/14 AVIATION 224 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 28. marraskuuta 2014 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D035899/03 Asia:

Lisätiedot

Erityislentotoiminta, SPO alkaen

Erityislentotoiminta, SPO alkaen Erityislentotoiminta, SPO 21.4.2017 alkaen SPO:n voimaantulo ja määrittelyt EASA lentotoiminta-asetuksella, 965/2012, erityislentotoimintavaatimukset (SPO) tulevat sovellettavaksi 21.4.2017 Erityislentotoiminta,

Lisätiedot

Kansalliset huolto- ja huoltajavaatimukset uusiutuvat

Kansalliset huolto- ja huoltajavaatimukset uusiutuvat Kansalliset huolto- ja huoltajavaatimukset uusiutuvat 21.1.2012 Uusittavat määräykset Vaihe 1, voimaan 1.5.2012 AIR M16-1, Kansallisten ilma-alusten lentokelpoisuusvalvonta AIR T16-4, Ilma-alusten lentokelpoisuusvalvonta

Lisätiedot

EU-lainsäädännössä määritelmä on varsin tulkinnanvarainen, Suomessa tulisi tarkentaa OPS M1-1:ssä.

EU-lainsäädännössä määritelmä on varsin tulkinnanvarainen, Suomessa tulisi tarkentaa OPS M1-1:ssä. Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi Yleistä Määräysluonnoksen OPS M1-1 kohdassa 2.13 viitataan em. täytäntöönpanoasetusten kohtaan SE- RA.5010, jossa käytetään määritelmää näkyvyys maassa ( ground visibility

Lisätiedot

Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättäminen OPS M1-32

Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättäminen OPS M1-32 Perustelumuistio 1(5) 4.7.2016 Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättäminen OPS M1-32 Määräyksen tausta ja säädösperusta Tällä määräyksellä muutetaan nykyinen n 9.10.2015 antama ilmailumääräys

Lisätiedot

VFR ilma-alusten aiheuttamat valvotun ilmatilan loukkaukset

VFR ilma-alusten aiheuttamat valvotun ilmatilan loukkaukset VFR ilma-alusten aiheuttamat valvotun ilmatilan loukkaukset Johtava tutkija Ismo Aaltonen www.turvallisuustutkinta.fi 1 Tutkinnan käynnistyminen C172M:n VFR matkalento EFHF-EFHV-EFHF lennon aikana 4 erillistä

Lisätiedot

Määräys autojen ja niiden perävaunujen teknisistä vaatimuksista

Määräys autojen ja niiden perävaunujen teknisistä vaatimuksista Määräys autojen ja niiden perävaunujen teknisistä vaatimuksista Tieliikenteen säädösinfo 31.10.2017 Erityisasiantuntija Timo Kärkkäinen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Trafin määräys: Autojen

Lisätiedot

Puheenjohtaja kertoi LT:n kokouksesta. Pöytäkirja on toimitettu myös Koulutus- ja turvallisuuskomitean jäsenille (illalla 29.8.2001, huom. RV).

Puheenjohtaja kertoi LT:n kokouksesta. Pöytäkirja on toimitettu myös Koulutus- ja turvallisuuskomitean jäsenille (illalla 29.8.2001, huom. RV). SUOMEN ILMAILULIITTO RY PÖYTÄKIRJA Laskuvarjotoimikunta Koulutus- ja turvallisuuskomitea Kokous 4-2001 AIKA: PAIKKA: Ke 29.8.2001 klo 18.00 alkaen SIL ry, Malmi LÄSNÄ: Ilkka Keinänen puheenjohtaja Timo

Lisätiedot

MIEHITTÄMÄTTÖMÄN ILMA-ALUKSEN JA LENNOKIN LENNÄTTÄMINEN

MIEHITTÄMÄTTÖMÄN ILMA-ALUKSEN JA LENNOKIN LENNÄTTÄMINEN al Määräysluonnos versio 5.5.2015 1 (6) Antopäivä: x.xx.2015 Voimaantulopäivä: x.xx.2015 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 9, 57, 70 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöön pantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot:

Lisätiedot

SOTILASILMAILUSSA KÄYTETTÄVIEN LASKU- VARJOJEN JA PELASTAUTUMISVARUSTEIDEN HYVÄKSYNTÄ JA YLLÄPITO

SOTILASILMAILUSSA KÄYTETTÄVIEN LASKU- VARJOJEN JA PELASTAUTUMISVARUSTEIDEN HYVÄKSYNTÄ JA YLLÄPITO SOTILASILMAILUN VIRANOMAISYKSIKKÖ FINNISH MILITARY AVIATION AUTHORITY SOTILASILMAILUMÄÄRÄYS MILITARY AVIATION REGULATION SIM-Ma-Yl-013 10.1.2011 PL 30, 41161 TIKKAKOSKI, FINLAND, Tel. 0299 800, Fax 0299

Lisätiedot

Lentokelpoisuustarkastajan vaatimukset ja oikeudet. Jukka Parviainen

Lentokelpoisuustarkastajan vaatimukset ja oikeudet. Jukka Parviainen Lentokelpoisuustarkastajan vaatimukset ja oikeudet Jukka Parviainen 9.2.2019 Lentokelpoisuustarkastajan vaatimukset ja oikeudet - Liite I PEL M3-4, AIR M16-1 ELA1 KOMISSION ASETUS (EU) N:o 1321/2014 kohta

Lisätiedot

Kansallisen ilma-aluksen miehitys

Kansallisen ilma-aluksen miehitys luonno Ilmailumääräys 1 (9) Antopäivä: 11.4.2013 Voimaantulopäivä: 12.4.2013 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ilmailulain (1194/2009) 60 Muutostiedot: Tällä Liikenteen turvallisuusviraston määräyksellä

Lisätiedot

Seminaari lentokelpoisuushenkilöstölle ja ilmaaluksien GA Vaihe II Jyrki Laitila. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Seminaari lentokelpoisuushenkilöstölle ja ilmaaluksien GA Vaihe II Jyrki Laitila. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Seminaari lentokelpoisuushenkilöstölle ja ilmaaluksien omistajille 21.3.2016 GA Vaihe II Jyrki Laitila Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Sisältö Lyhyt yksikön esittely Historiaa lyhyesti GA Phase

Lisätiedot

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Utin lentopaikan läheisyydessä

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Utin lentopaikan läheisyydessä Tutkintaselostus C 19/1997 L Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Utin lentopaikan läheisyydessä 29.6.1997 HB-VJB, Cessna 501 OH-ULK, Cessna 206G ja laskuvarjohyppääjät Kansainvälisen siviili-ilmailun

Lisätiedot

Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä

Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä Perustelumuistio 1(7) 21.06.2016 Ohjaus- hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmä Määräyksen tausta ja säädösperusta Komissio päivitti aiemmin päätöksenä annettua ohjaus-, hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmää

Lisätiedot

Yleisilmailu EASA maailmassa Huolto-ohjelmakoulutus Nummela 29.11.2009 Jyrki Laitila Päällikkö huoltotoimintayksikkö

Yleisilmailu EASA maailmassa Huolto-ohjelmakoulutus Nummela 29.11.2009 Jyrki Laitila Päällikkö huoltotoimintayksikkö Yleisilmailu EASA maailmassa Huolto-ohjelmakoulutus Nummela 29.11.2009 Jyrki Laitila Päällikkö huoltotoimintayksikkö Luennon aiheet EASAn määräysrakenne Vielä Ilmailuhallinnon määräysvallassa Ilmailuhallinnossa

Lisätiedot

HE 79/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle ilmailulain muuttamiseksi - Sisällön tarkastelua lennokkitoiminnan näkökulmasta -

HE 79/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle ilmailulain muuttamiseksi - Sisällön tarkastelua lennokkitoiminnan näkökulmasta - SIL LENNOKKITOIMIKUNTA - Tilanne 9 / 2014: Hallitus on jättänyt vuoden 2014 alkupuolella eduskunnalle esityksen ilmailulain muuttamisesta. Eduskunta on käsitellyt lakiehdotuksen 5.6.2014 ja siirtänyt sen

Lisätiedot

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS SUOMEN ILMAILULIITTO RY KOULUTUSOHJELMA Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 9.4.2015 VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS KOULUTTAJAKURSSI 1 Koulutuksen yleisjärjestelyt Kouluttajakurssin

Lisätiedot

Lentoon! -seminaari Stina Andersson-Jalkanen

Lentoon! -seminaari Stina Andersson-Jalkanen Lentoon! -seminaari 28.10.2017 Stina Andersson-Jalkanen 3 ANS Finland yhtiönä AIR NAVIGATION SERVICES FINLAND = ANS FINLAND Lennonvarmistus eriytettiin Finaviasta omaksi yhtiökseen (kv.kehitys, kustannusten

Lisätiedot

Erityislentotoiminta, SPO alkaen

Erityislentotoiminta, SPO alkaen Erityislentotoiminta, SPO 21.4.2017 alkaen SPO:n voimaantulo ja määrittelyt EASA lentotoiminta-asetuksella, 965/2012, erityislentotoimintavaatimukset (SPO) tulevat sovellettavaksi 21.4.2017 Erityislentotoiminta,

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ]

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Luonnos Bryssel... C KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 216/2008 mukaisesti lentotoimintaan liittyvistä teknisistä

Lisätiedot

LENTOTURVALLISUUSHALLINTO FLIGHT SAFETY AUTHORITY LENTOKELPOISUUSMÄÄRÄYS AIRWORTHINESS DIRECTIVE

LENTOTURVALLISUUSHALLINTO FLIGHT SAFETY AUTHORITY LENTOKELPOISUUSMÄÄRÄYS AIRWORTHINESS DIRECTIVE I L M A I L U L A I T O S CIVIL AVIATION ADMINISTRATION PL 50 FIN - 01531 VANTAA, FINLAND Puhelin/Telephone 09-82 771 International + 358 9 82 771 Telefax 09-82 772499 LENTOTURVALLISUUSHALLINTO FLIGHT

Lisätiedot

ANNEX TO EASA OPINION 06/2013. COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX

ANNEX TO EASA OPINION 06/2013. COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX EUROPEAN COMMISSION Brussels, XXX (2013) XXX draft ANNEX TO EASA OPINION 06/2013 COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX amending Commission Regulation (EC) No 2042/2003, on the continuing airworthiness

Lisätiedot

Uusi ilmatila 11/2014

Uusi ilmatila 11/2014 Uusi ilmatila 11/2014 Pakkasparlamentti 22.3.2014 Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Projektin eteneminen Finavia (Ilmatila 2012+ projekti) haki Trafilta hyväksyntää suunnittelukriteereille 6/2012 ja

Lisätiedot

ILMATILAUUDISTUS xxxxxx xxxx Finavia Oyj

ILMATILAUUDISTUS xxxxxx xxxx Finavia Oyj ILMATILAUUDISTUS 13.11.2014 xxxxxx xxxx Finavia Oyj Johdanto Taustaa Puolustusvoimien rakenneuudistus Single European Sky (SES) I ja II -asetusten vaatimukset FRA-valmistautuminen (syksy 2015) ICAO / SERA

Lisätiedot

Nastarenkaiden tyyppihyväksynnän määräys ja talvirengasvaatimusten täsmennystarpeet Keijo Kuikka Tieliikenteen säädösinfo

Nastarenkaiden tyyppihyväksynnän määräys ja talvirengasvaatimusten täsmennystarpeet Keijo Kuikka Tieliikenteen säädösinfo Nastarenkaiden tyyppihyväksynnän määräys ja talvirengasvaatimusten täsmennystarpeet Keijo Kuikka Tieliikenteen säädösinfo 27.11.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ajoneuvon nastarenkaiden vaatimukset

Lisätiedot

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi - yleisesittely CTIF seminaari Lentoasemien pelastustoiminta Jari Nurmi Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Visio Vastuullinen liikenne 27.11.2012 Liikenteen turvallisuusvirasto

Lisätiedot

Toiminnasta Pirkkalassa ja hypättäessä Rosendahlin rantaan on erillinen ohje.

Toiminnasta Pirkkalassa ja hypättäessä Rosendahlin rantaan on erillinen ohje. Tampereen Laskuvarjokerho ry Hyppytoiminnanohje YLEISTÄ Tämä ohje on hyväksytty Tampereen laskuvarjokerhon käyttöön johtokunnan kokouksessa 11.9.2014, päivitetty 7.4.2015 (koneen kuormaus ja konekohtaiset

Lisätiedot

Tämä päivätty koulutusohjelma korvaa koulutusohjelman 9.10.2005. Siihen kuuluu:

Tämä päivätty koulutusohjelma korvaa koulutusohjelman 9.10.2005. Siihen kuuluu: SUOMEN ILMAILULIITTO RY Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI OHJE KOULUTUSOHJELMA I 1. Yleistä Tämä päivätty koulutusohjelma korvaa koulutusohjelman 9.10.2005. Siihen kuuluu: a) tämä ohje, b) koulutusohjelma

Lisätiedot

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS

VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS SUOMEN ILMAILULIITTO RY KOULUTUSOHJELMA Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 10.12.2011 VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKOULUTUS JA -KELPOISUUS VAPAAPUDOTUSKOULUTTAJAKURSSI 1 Koulutuksen yleisjärjestelyt Kouluttajakurssin

Lisätiedot

Osio C Liite 6 Taide- ja viestintäkulttuurioppilaitos Soveltaminen ja palkka

Osio C Liite 6 Taide- ja viestintäkulttuurioppilaitos Soveltaminen ja palkka Osio C Liite 6 Taide- ja viestintäkulttuurioppilaitos Soveltaminen ja palkka OSIO C LIITE 6 TAIDE JA VIESTINTÄKULTTUURIOPPILAITOS I SOVELTAMINEN 1 Soveltamisala 1 mom. Taide- ja viestintäkulttuurioppilaitosten

Lisätiedot

perusteella annettavat määräykset Johtava asiantuntija Aleksi Uttula

perusteella annettavat määräykset Johtava asiantuntija Aleksi Uttula Alusturvallisuuslain perusteella annettavat määräykset Johtava asiantuntija Aleksi Uttula Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009) ns. Alusturvallisuuslaki lli l tuli

Lisätiedot

Laskuvarjohyppyonnettomuus Jyväskylän lentoasemalla 12.8.1991

Laskuvarjohyppyonnettomuus Jyväskylän lentoasemalla 12.8.1991 Tutkintaselostus B 1/1996 L Laskuvarjohyppyonnettomuus Jyväskylän lentoasemalla 12.8.1991 Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (Annex 13) kohdan 3.1 mukaan ilmailuonnettomuuden ja

Lisätiedot

Lisäksi on tarpeen selventää non-solas-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaanliikenteen matkustaja-alusten vakavuusvaatimuksia.

Lisäksi on tarpeen selventää non-solas-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaanliikenteen matkustaja-alusten vakavuusvaatimuksia. PerustelumuistioLUONNOS 1 (5) 19.9.2019 Alusten vakavuus TRAFICOM/193813/03.04.01.00/2019 Määräyksen tausta ja säädösperusta Aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä annetun lain (1686/2009;

Lisätiedot

Ilmailulaki ja EU:n yhteisten lentosääntöjen tuomat säädösja määräysmuutokset

Ilmailulaki ja EU:n yhteisten lentosääntöjen tuomat säädösja määräysmuutokset Ilmailulaki ja EU:n yhteisten lentosääntöjen tuomat säädösja määräysmuutokset Rovaniemi 14.3.2015 Päivi Metsävainio Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ilmailulaki 864/2014 Ilmailulain uudistuksen

Lisätiedot