KANGASALAN KUNTA 1 (11) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KANGASALAN KUNTA 1 (11) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus"

Transkriptio

1 KANGASALAN KUNTA 1 (11) ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE (Palautetaan syyskuun loppuun mennessä) Päiväkoti: Touhula Kangasala Esiopetusyksikkö: Touhula Kangasala Esiopetusyksikön yhteistyökoulu: Vatialan koulu Päivämäärä 7.9. / 2017 Satu Hakanen Esiopetusyksikön esimiehen allekirjoitus versio päivämäärä ja muutoksen tekijä numero Satu Hakanen ja Maija- Leena Räsänen muutos Suunnitelman päivitys kauttaaltaan.

2 KANGASALAN KUNTA 2 (11) 1 ESIOPETUKSEN YLEINEN JÄRJESTÄMINEN (esim. esiopetuksen työ- ja loma-ajat, henkilökunta) Esiopetusta järjestetään Touhula Kangasalla maanantaista perjantaihin klo 9-13 välillä. Esiopetuksen lukuvuosi alkaa ja päättyy Esiopetusta ei järjestetä loma-aikoina. Esiopetuksen lukuvuosi: Syyslukukausi (91 työpäivää) Syysloma (5 lomapäivää) Kevätlukukausi (97 työpäivää) Talviloma (5 lomapäivää) Touhula Kangasalla toimii yksi 3-6-vuotiaiden ryhmä, jossa esikoululaisia on 10. Ryhmän opettajana toimii Lastentarhanopettaja Maija-Leena Räsänen ja lastenhoitajina ryhmässä työskentelevät Johanna Kuusikoski ja Ronja Leinonen. 2 ESIOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 2.1 Suunnittelun periaatteet (esim. suunnitteluajankohdat ja käytännöt) Ryhmän toimintaa suunnitellaan viikoittain tiimipalaverissa. Lisäksi opettaja suunnittelee opetusajan jälkeen toimintaa iltapäivisin, hyödyntäen lepo- ja ulkoiluhetkiä. Opettaja saattaa suunnitella myös kotona iltaisin. 2.2 Liikunta toimintakulttuurissa Päiväkotimme on liikuntapainotteinen, joten liikunta on läsnä lähes joka tilanteessa. Ulkoilemme päivittäin kaksi kertaa, retkeilemme viikoittain, ohjattua ulko- ja sisäliikuntaa on lähes päivittäin, liikunnallinen aamupiirimme, leikimme liikkuen, liikuntaa oppimisen tukena ja siirtymätilanteissa hyödynnämme erilaisia liikkumistapoja. Tarjoamme lapsille joka päivä mielekkäitä liikuntahetkiä, ja tuemme omaehtoiseen liikkumiseen niin ulkona kuin sisällä. Käytämme motivoivia kuvia tukemaan esimerkiksi erilaisia liikkumistapoja ja liikuntavälineitä on aina saatavilla. Päivittäin leikimme liikunnallisia leikkejä pienryhmissä tai koko ryhmän voimin. Hyödynnämme liikuntaa muutenkin kuin vain tietyissä opetushetkissä. Myös aamupiiriin kuuluu omat liikunnalliset tehtävät. Ulkoilemme päivittäin, ja ulkona lapset luonnostaan liikkuvat enemmän kuin sisällä. Meillä saa sisällä myös juosta ja toteuttaa aktiivisuuttaan turvallisuus huomioon ottaen. 2.3 Ilmiöpohjaisuus ja toiminnallisuus opetuksessa (esim. laaja-alaisen osaamisen huomioiminen opetuksessa) Arjen oppimistilanteissa ja erilaisissa oppimisympäristöissä lapset opettelevat erilaisia taitoja kokonaisvaltaisesti, lapsia ohjataan ratkaisemaan itse arjen ongelmatilanteita.

3 KANGASALAN KUNTA 3 (11) Lapsia kuunnellaan ja havainnoidaan toiminnan suunnittelun perustaksi. Myös lapset osallistuvat toiminnan arviointiin. Otamme opetuksen suunnittelussa huomioon kasvatuksen ja opetuksen eri osa-alueet, ja hyödynnämme opetuksessa aiheita käsiteltäessä kirjatietoa, matematiikaa, musiikkia ja kädentaitoja sekä havainnoimme ympäristöä ja luontoa. Kytkemme opetettavat asiat yhteen kokonaisuuteen kasvatuksen eri osa-alueilta, jonka kautta ilmiötä on helpompi ymmärtää. Oppiminen on toiminnallista, ja lapset osallistuvat aktiivisesti toimintaan. Toimintaa suunnitellessamme huomioimme myös lasten omat mielenkiinnon kohteet. Lapset saavat tehdä ja kokea asioita omista lähtökohdistaan. Herättelemme heissä innostusta laajentaa tietojaan ja oppimaan uutta. Pyrimme järjestämään oppimistilanteita myös ulkona ja luonnossa. 2.4 Esiopetusyksikön omat kehittämiskohteet Yhteistyö muiden eskareiden kanssa (talon ainoa ryhmä ja ainoa esiopettaja) Toiminnan rutiinit ja vakiintuneisuus (uusi talo ja vakiintumaton toiminta) Esiopetusta on järjestetty alkavaan toimintakauteen mennessä 2 lukuvuotta. Uusi esikouluopettaja on aloittanut työryhmässä elokuussa ja hänen kehittämiskohteena on jatkaa valtakunnalliseen esiopetussuunnitelmaan nojaten viikottaisen suunnittelun ja toiminnan arvioinnin pohjalta siten, että myös lapset ja vanhemmat otetaan mukaan toiminnan suunnitteluun ja arviointiin. Toiminnan monipuolisuuden ylläpitäminen ja kehittäminen ovat mielenkiintoisia haasteita, joihin opettaja vastaa uudessa roolissaan. 2.5 Projektit Järjestämme vuoden aikana vähintään kaksi projektia, joista toinen on pidempi ja toinen on lyhyempi. Toinen projekteista on syksy-teemainen. 2.6 Retket Joka viikko retkiä lähiympäristöön (mm. puistot, leikkikentät, urheilukentät, metsä ym.) Uimahalli- ja linja-autoretket 3 LASTEN JA VANHEMPIEN OSALLISUUS ESIOPETUKSESSA 3.1 Lapsen osallisuus esiopetuksessa Jokaisella lapsella on mahdollisuus vaikuttaa arjen sujumiseen omalla toiminnallaan: leikkikaverit, pukeutuminen, ruoan määrä, leikinvalintataulu. Lapsia haastatellaan toiminnan toiveista ja arvioidaan kulunutta viikkoa ja heidän toiveitaan toteutetaan esiopetuksen suunnittelua tehdessä. Lisäksi opettaja havainnoi lapsia ja suunnittelee ja toteuttaa opetusta sen mukaan. Jokaisella lapsella on mahdollisuus vaikuttaa arjen sujumiseen; leikkikaverit, pukeutuminen, ruoan määrä ja leikinvalinta. 3.2 Vanhempien osallisuus esiopetuksessa Vanhempainillat (yksi syksyllä ja yksi keväällä, lisäksi tarpeen mukaan)

4 KANGASALAN KUNTA 4 (11) Päivittäiset keskustelut tulo- ja hakutilanteissa Lapsen esioppimissuunnitelman teko Eskari-info Asiakastyytyväisyyskyselyt Vanhempien osallistuminen yhteisiin juhliin ja tapahtumiin. Ryhmien omat ja koko talon yhteiset tapahtumat. Vanhempia kannustetaan mukaan toimintaan ja ideoita otetaan vastaan. Vanhempainyhdistys järjestää myös erikseen tapahtumia, jotka ovat avoinna koko talon väelle. Vanhemmille on käytössä Touhunet-portaali, jonka kautta he voivat olla helposti yhteydessä opettajaan tai päiväkodin johtajaan, mikäli jokin asia heitä mietityttää. 3.3 Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma - lasten ja vanhempien osallisuus suunnitelman laadinnassa - laatimiseen ja arviointiin liittyvät käytännöt Lapsen esioppimissuunnitelma / tehostetun tai erityisen tuen oppimissuunnitelma tehdään vanhempien kanssa yhdessä keskustellen (n. 1h) syksyllä Keväällä 2018 lomakkeesta täytetään koulua varten tiedonsiirto-kohta. Lapsi osallistuu suunnitelman tekoon joko opettajan tai vanhempien haastattelemana. Lapsi voi myös olla osan aikaa paikalla keskustelussa. 3.4 Tiedottaminen Viikko- ja kuukausikirjeet Tekstiviestit Päivittäiset kuulumiset tulo- ja hakutilanteissa Touhunet-ohjelma ja sähköinen asiointi Sähköposti Vanhempainillat vähintään 2 kertaa toimintakauden aikana Vanhempainkahvit aamupalan yhteydessä 1x kuukaudessa. Tällöin vanhemmilla on mahdollisuus keskustella opettajan kanssa kasvotusten siihen varattuna kahvitteluhetkenä. 4 YHTEISTYÖTAHOT JA YHTEISTYÖKÄYTÄNNÖT - esiopetusyksikön esiopetusryhmien välinen yhteistyö - esiopetusverkosto - yhteistyö varhaiskasvatuksen kanssa Esiopetusryhmät tekevät yhteistyötä pitkin vuotta. Vatialan alueella pidetään esiopettajapalavereita, joihin osallistuu alueen jokaisesta yksiköstä esiopettaja. Tapaamisia on 2-4 kertaa toimintavuodessa. Yhteistyö varhaiskasvatuksen kanssa on tiivistä. Toimimme samoissa tiloissa ja ryhmien henkilökunta osallistuu samoihin kokouksiin, palavereihin ja koulutuksiin.

5 KANGASALAN KUNTA 5 (11) 5 ESI- JA ALKUOPETUKSEN YHTEISTYÖ 5.1 Esi- ja alkuopetuksen toiminnan kuvaaminen - mitä, miten Luokkavalintojen tekeminen ja kommentointi yhdessä koulun kanssa Tiedonsiirtopalaverit tulevista ekaluokkalaisista Yhteistä toimintaa Vatialan koulun 2C-luokan kanssa (liikuntatunti tmv.) 5.2 Toimintaan käytettävä tuntimäärä viikoittain n.1h/kk 5.3 Kuvatkaa miten lapsen tuki toteutuu esi- ja alkuopetuksen yhteistyössä Tiedonsiirto keväällä koululle Varhaiskasvatuksen erityisopettaja, koulun erityisopettaja ja terveydenhoitaja. Tarvittaessa johtava erityisopettaja mukana kevään tehostetun tuen palavereissa. 5.4 Miten esi- ja alkuopetuksen yhteistyötä suunnitellaan ja arvioidaan? Aluetyöryhmässä. Yhteistyötä suunnitellaan yhteisissä tapaamisissa. Määritellään yhteistyösuunnitelman tavoitteet, sisällöt ja aikataulut. Yhteistä toimintaa toteuttaessa arvioidaan tulevien toimintojen suunnittelun tarve ja sen pohjalta viedään yhteistyötä eteenpäin. 6 ARVIOINTI - esiopetuksen opetussuunnitelman mukaan vuosittain arvioidaan esiopetuksen toimintakäytännöt, opetus ja kasvatus sekä oppimisympäristö - arviointiin osallistuvat tahot - lasten osallisuus arvioinnissa - vanhempien osallisuus arvioinnissa - itsearviointi (esim. kontekstianalyysi) Arviointia tapahtuu läpi vuoden. Joka kuukausi tiimi arvioi omaa toimintaansa arviointiympyrän kautta. Puolivuotisarviointi tehdään tammikuussa 2018, koko toimintavuoden arviointi keväällä/kesällä Arvioidaan toimintaa tiimissä sekä esiopetusryhmien yhteistyötä. Arvioinnissa huomioonotetaan lapsilta ja vanhemmilta saatu palaute. Syksyllä ja keväällä vanhemmat vastaavat asiakastyytyväisyyskyselyyn, jonka kautta saadaan vanhempien arviota toiminnasta. Vanhemmat antavat palautetta myös avoimesti kasvokkain, ja sen kautta toimintaa kehitetään vanhempien toiveiden mukaisesti. 7 PEDAGOGINEN TUKI - kolmiportaisen tuen toteuttaminen, seuranta ja arviointi - pedagogisen tuen tiimin toiminta (kokoontumiset, jäsenet, prosessi)

6 KANGASALAN KUNTA 6 (11) Kangasalan kunnan uuden esiopetuksen opetussuunnitelman ohjeiden mukaan annetaan, seurataan ja arvioidaan kolmiportaista tukea. Esiopetuksen pedagogisena tiiminä toimii ohr. Yleinen tuki: Jokaiselle lapselle laaditaan esiopetussuunnitelma yhteistyössä vanhempien kanssa. Mikäli lapsi tarvitsee tukea jollain osa-alueella, kirjataan se suunnitelmaan. Suunnitelmaan kirjataan tavoitteet esiopetusvuodelle. Lapsia tuetaan esiopetuksessa pienryhmä- ja yksilötyöskentelyn avulla. Myös selkeä päivärytmi ja sen läpikäyminen aamupiirillä tukevat lapsen päivän sujuvuutta. Tavoitteenamme on luoda turvallinen, myönteinen ja kannustava ilmapiiri, jossa tutut aikuiset ohjaavat toimintaa. Varhaiskasvatuksen erityisopettaja konsultoi henkilökuntaa ja osallistuu ajoittain opetukseen. Toimintakauden alussa laadimme lasten kanssa yhteiset säännöt, johon kaikki lapset sitoutuvat. Arvioimme niiden toteutumista yhdessä lasten kanssa. Opettelemme tunne- ja vuorovaikutustaitoja, ja kuvat helpottavat tunnistamaan omia tunnetiloja. 8 Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteuttaminen esiopetuksessa - suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä lasten kanssa - miten laaditaan? - miten toteutetaan? - miten arvioidaan? Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteuttaminen pohjautuu Opetushallituksen oppaaseen sukupuolten tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa (Oppaat ja käsikirjat 2015:5) sekä Kangasalan kunnan esiopetuksen opetussuunnitelmaan. Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta toteutetaan esiopetuksen arjen tilanteissa niin, että yhteisön kaikki jäsenet tulevat kohdatuiksi ja kohdelluiksi samanarvoisina riippumatta mistään henkilöön liittyvästä tekijästä. Samanarvoisuus ei ole sama asia kuin samanlaisuus (otettava huomioon myös opetusta suunniteltaessa, eriyttäminen). Tavoitteena on edistää arvoillaan ja käytänteillään sukupuolten tasa-arvoa ja tukea lapsia oman identiteetin rakentumisessa. Arviointia toteutetaan aina kun toimintaakin arvioidaan (puolivuosittain vähintään).

7 KANGASALAN KUNTA 7 (11) 9 OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA Yksikkökohtainen oppilashuoltosuunnitelma 1. Yksikkö/yksiköt, joita suunnitelma koskee Touhula Kangasala Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuollon palvelut Päiväkodissa on yksi esiopetusryhmä (10 esiopetusikäistä), konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja, normaalit neuvolan, perheneuvolan ja sosiaalitoimen palvelut ovat käytettävissä. Päiväkoti sijaitsee Tampereen ja Kangasalan rajalla. Alueella on sekä omakoti-, rivitalo- että kerrostaloasumusta. Asukkaissa ei mainittavia erityispiirteitä. Oppilashuollon palveluiden järjestäminen ja sen edellyttämä työn- ja vastuunjako sekä palvelujen toteuttamisessa tarvittava monialainen yhteistyö Kunnan OHR-ryhmä vastaa yleisestä suunnittelusta, kehittämisestä, ohjauksesta, arvioinnista ja seurannasta. Yksikön oma OHR ryhmä vastaa oman yksikön suunnittelusta, toteutuksesta ja kehittämisestä ja arvioinnista. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman mukaisesti päiväkodinjohtaja,varhaiskasvatuksen erityisopettaja, esiopetusryhmien opettajat sekä tarvittaessa joku muu esiopetuksen ulkopuolinen taho. Yksikön linjauksien suunnittelussa ja arvioinneissa on mukana myös talon muu kasvatushenkilökunta. Yksikkökohtainen oppilashuoltoryhmä kokoontuu kaksi kertaa vuodessa suunnittelemaan ryhmän toiminnan järjestämistä. Oppilashuollon palvelujen kohdentaminen yksittäisiin lapsiin/oppilaisiin, yhteisöön ja yhteistyöhön liittyviin tehtäviin sekä oppilashuollon kehittämiseen ja seurantaan Päiväkodissamme varhaiskasvatussuunnitelman linjaa yhteiset toimintatavat ja sen toteutumista arvioidaan syksyllä ja keväällä koko työyhteisön läsnä ollessa. Toimintaa kehitetään työyksikön pedagogisissa kokouksissa. Lisäksi pidetään koko talon iltapalavereja, jolloin kehitetään ja arvioidaan koko työyhteisön toimintaa. Tämä kaikki on yhteisöllistä, ennaltaehkäisevää oppilashuoltoa esiopetuksen näkökulmasta. Tämän lisäksi päiväkodissa kokoontuu oppilashuoltoryhmä, johon kuuluu päiväkodinjohtaja, erityisopettaja ja esiopetusryhmän opettaja. Ryhmä kokoontuu kahdesti vuodessa ja siellä puhutaan esiopetuksen järjestämisestä, oppimiseen liittyvistä asioista ja tuen rakenteista. Ohr pohtii jokaisen lapsen tuen tarpeen erikseen. Näistä muistiot kirjataan ja ne arkistoidaan. 2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat Yhteisöllisen oppilashuollon kokonaisuus, josta ilmenee yhteisöllisen oppilashuollon järjestäminen ja sen toimintatavat esiopetusyhteisön ja -ympäristön terveellisyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi

8 KANGASALAN KUNTA 8 (11) Päiväkodissamme varhaiskasvatussuunnitelman linjaa yhteiset toimintatavat ja sen toteutumista arvioidaan syksyllä ja keväällä koko työyhteisön läsnä ollessa. Toimintaa kehitetään työyksikön pedagogisissa kokouksissa. Lisäksi pidetään koko talon iltapalavereja, jolloin kehitetään ja arvioidaan koko työyhteisön toimintaa. Tämä kaikki on yhteisöllistä, ennaltaehkäisevää oppilashuoltoa esiopetuksen näkökulmasta. Tämän lisäksi päiväkodissa kokoontuu oppilashuoltoryhmä, johon kuuluu päiväkodinjohtaja, erityisopettaja ja esiopetusryhmän opettaja. Ryhmä kokoontuu kahdesti vuodessa ja siellä puhutaan esiopetuksen järjestämisestä, oppimiseen liittyvistä asioista ja tuen rakenteista. Ohr pohtii jokaisen lapsen tuen tarpeen erikseen. Näistä muistiot kirjataan ja ne arkistoidaan. Yksikkökohtaisen oppilashuoltoryhmän kokoonpano, toimintatavat ja käytännöt Päiväkodin oppilashuoltoryhmä kokoontuu kahdesti lukuvuodessa. Oppilashuoltoryhmään kuuluvat päiväkodinjohtaja, varhaiskasvatuksen erityisopettaja ja esiopetusryhmän opettaja. Ryhmässä käsitellään esiopetuksen järjestämiseen, tuen rakenteisiin ja oppimiseen liittyviä yleisiä asioita. Näistä tehdään muistiot jotka arkistoiden päiväkodin toimistoon. Kokoontumisista tiedotetaan esiopetusryhmän huoltajia. Huoltajilla on aina oikeus osallistua lastaan koskevaan oppilashuoltoryhmään. Yhteistyö yksikön ulkopuolisten lasten ja nuorten hyvinvointia edistävien tahojen kanssa yhteisöllisen oppilashuollon kehittämisessä Vatialan alueella toimii aluenivel-työryhmä, johon kuuluvat koulun rehtori ja erityisopettajat, terveydenhoitajat, päiväkotien johtajat ja erityisopettajat ja SRK:n lapsityönohjaajat. Ryhmä kokoontuu kaksi kertaa vuodessa ja siellä keskustellaan toimintojen järjestämisestä yleisellä tasolla, nivelvaiheenoppilashuoltotyöstä ja tiedonsiirron rakenteista. Oppilashuollon yhteistyö muun varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kanssa sekä erityisesti esiopetuksen siirtymävaiheissa (vain esiopetus) Esiopetuksen ja koulun välisen niveloppilashuollon kokoontumisia järjestetään toimintavuoden aikana kolme (yleinen resurssipalaveri marraskuu / tarkennetut resurssit helmikuu / koulutulokastietojen välitys toukokuu). Näistä tehdyt muistiot arkistoidaan järjestettävän toimijan arkistoon. Tiedonsiirrossa käytetään lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelmaa, joka tehdään keväällä lapsen varhaiskasvatuspaikassa yhdessä huoltajien kanssa. Oppimissuunnitelmat toimitetaan koululle tiedonsiirtopalaverissa. Toukokuussa järjestetään tuleville esioppilaille tutustumispäivä. Huoltajille järjestetään infotilaisuus toukokuussa. Yhteistyö oppilaan ohjauksessa, koulutuksen siirtymävaiheissa sekä jatko-opintojen suunnittelussa (vain perusopetus) Yhteistyö ja käytänteet kouluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden sekä kouluyhteisön hyvinvoinnin tarkastuksissa (vain perusopetus) Yhteistyö terveysneuvonnan ja terveystiedon opetuksen välillä Hammashoitajan käynnit esiopetuksessa opastamassa lapsia hampaiden terveyteen liittyvissä asioissa. Tarvittaessa ja mahdollisuuksien mukaan muitakin tahoja mukaan. Järjestyssäännöt

9 KANGASALAN KUNTA 9 (11) Poissaolojen seuraaminen, niistä ilmoittaminen ja niihin puuttuminen Huoltajan tulee ilmoittaa lapsen poissaolosta lapsen esiopetusryhmään. Ennalta tiedossa olevat poissaolot haetaan erillisellä lomakkeella. Lasten läsnäoloa seurataan päivittäin. Tapaturmien ehkäisy sekä ensiavun järjestäminen ja hoitoonohjaus Päiväkodin oma turvallisuussuunnitelma päivitetään toimintakauden alussa ja käydään turvallisuuspalaverissa läpi. Teemme myös turvallisuuskävelyn koko talon voimin ja palopoistumisharjoituksen vähintään vuosittain. Suunnitelma ohjeistaa toiminnan näissä tilanteissä. Talon viikkopalavereissa käydään läpi myös kaikki talossa tapahtuneet läheltä piti-tilanteet, jotta tapaturmien ennakointi on helpompaa. Tupakkatuotteiden, alkoholin ja muiden päihteiden käytön ehkäiseminen ja käyttöön puuttuminen (vain perusopetus) Oppilaskuljetusten odotusaikoja ja turvallisuutta koskevat ohjeet Ei oppilaskuljetuksia Suunnitelma lasten/oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Päiväkodin oma turvallisuussuunnitelma päivitetään toimintakauden alussa ja käydään turvallisuuspalaverissa läpi. Suunnitelma ohjeistaa toimimaan näissä tilanteissa. Yksikön oppilashuoltoryhmässä käydään erikseen keskustelu kiusaamisesta. 3. Toiminta äkillisissä kriiseissä ja uhka- ja vaaratilanteissa Päiväkodin turvallisuussuunnitelma (turvallisuuskansio) päivitetään joka toimintakauden alussa ja käydään turvallisuuspalaverissa ja -kävelyssä läpi. Suunnitelmasta löytyy ohjeet näihin tilanteisiin. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen lapsen/nuoren kehityksen, hyvinvoinnin ja oppimisen seuraamiseksi ja edistämiseksi sekä yksilöllisten tukitoimien toteuttamiseksi Yksilökohtaista oppilashuoltoa järjestetään ja toteutetaan yhteistyössä lapsen sekä hänen huoltajiensa kanssa. Yksilökohtaista oppilashuolto suunniteltaessa otetaan huomioon lapsen kyky olla vaikuttamassa sekä päättämässä häntä koskevia suunnitelmia. Yhteistyö kouluterveydenhuollon laajoissa terveystarkastuksissa (vain perusopetus) Lapsen/oppilaan sairauden vaatiman hoidon, erityisruokavalion tai lääkityksen järjestäminen esiopetuksessa Mikäli lapsi sairastuu kesken esiopetuspäivän, ollaan huoltajaan yhteydessä. Pitkäaikaissairauksissa noudatetaan lääkehoitosuunnitelmaa. Erityisruokavalioita noudatetaan. Yhteistyö tehostetun ja erityisen tuen, sairaalaopetuksen yhteydessä sekä joustavan perusopetuksen yhteydessä

10 KANGASALAN KUNTA 10 (11) Lapsella on oikeus saada oppimiseensa tarvittava tuki. Oppilasta voidaan tukea yleisessä, tehostetussa tai erityisessä tuessa. Tuesta toiseen siirtyminen käsitellään moniammatillisessa oppilashuollossa pedagogisten arvioiden ja pedagogisten selvitysten pohjalta. Esiopetuksen oppilashuollon tuki lapsen elämäntilanteesta johtuvissa vaikeuksissa, kuten perheja lähisuhdeväkivalta tai päihde- ja mielenterveysongelmat (esiopetus) Ohjeistus löytyy turvallisuussuunnitelmasta. Perusopetuksen oppilashuollon tuki kurinpitorangaistuksen tai opetukseen osallistumisen epäämisen yhteydessä (vain perusopetus) Asiantuntijaryhmän kokoaminen ja suostumuksen hankkiminen sekä ryhmän yhtenäiset menettelytavat yksittäistä oppilasta koskevan asian käsittelyssä Asiantuntijaryhmiä kootaan lasten tarpeiden mukaan, ja sen koolle kutsuu esiopetusyksikkö. Vanhemmilta pyydetään aina lupa asiantuntijoiden käyttämiseen. Oppilashuoltokertomusten laatiminen ja säilytys Lapsen paperit arkistoidaan arkistointiohjeen mukaan. 4. Yhteistyö esiopetuksen/koulun ulkopuolisten palvelujen ja yhteistyökumppaneiden kanssa, kuten perheneuvola, lastensuojelu, erikoissairaanhoito, nuorisotoimi ja poliisi Tarvittaessa tehdään yhteistyötä ja kehitetään sitä Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen lasten/oppilaiden ja huoltajien kanssa Vanhemmat osallistuvat ohr:n palavereihin tarpeen mukaan. Jokaisen vanhemman kanssa laaditaan lapselle oma oppimissuunnitelma. Keväällä käydään toinen keskustelu oppilassuunnitelmasta, josta tehdylle muistiolla välitetään tieto koulun opettajille. Lapsen/oppilaan ja huoltajan osallisuus yhteisöllisen ja yksilökohtaisen oppilashuollon suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioinnissa Oppilashuollon asioita käsitellään lasten kanssa arjen tilanteissa. Huoltajilla on mahdollisuus osallistua oppilashuollon suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin päivittäisissä tapaamisissa, vanhempainilloissa ja lapsen oppimissuunnitelman keskusteluissa. Syksyisin ja keväisin huoltajat voivat vastata asiakastyytyväisyyskyselyyn sähköisellä lomakkeella. Yhteisöllisen ja yksilökohtaisen oppilashuollon periaatteista ja menettelytavoista tiedottaminen huoltajille ja yhteistyötahoille

11 KANGASALAN KUNTA 11 (11) 5. Oppilashuollon toteuttaminen ja seuraaminen Oppilashuoltoryhmä seuraa tämän suunnitelman toteutumista vuosittaisissa palavereissaan Kangasalla 7 / Yksikön/yksiköiden esimiehen/esimiesten allekirjoitus Satu Hakanen

KANGASALAN KUNTA 1 (7) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus

KANGASALAN KUNTA 1 (7) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus KANGASALAN KUNTA 1 (7) ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2017-2018 (Palautetaan syyskuun loppuun mennessä) Päiväkoti: Esiopetusyksikkö: Esiopetusyksikön yhteistyökoulu:

Lisätiedot

KANGASALAN KUNTA 1 (8) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus

KANGASALAN KUNTA 1 (8) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus KANGASALAN KUNTA 1 (8) ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE (Palautetaan syyskuun loppuun mennessä) Päiväkoti: Kuhmalahden päiväkoti/joutsenet Esiopetusyksikkö:

Lisätiedot

KANGASALAN KUNTA 1 (9) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus

KANGASALAN KUNTA 1 (9) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus KANGASALAN KUNTA 1 (9) ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2017-2018 (Palautetaan syyskuun loppuun mennessä) Päiväkoti: Esiopetusyksikkö: Esiopetusyksikön yhteistyökoulu:

Lisätiedot

KANGASALAN KUNTA 1 (7) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus

KANGASALAN KUNTA 1 (7) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus KANGASALAN KUNTA 1 (7) ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2018-2019 (Palautetaan syyskuun loppuun mennessä) Päiväkoti: Esiopetusyksikkö: Ruutanan koulu/ esiopetus

Lisätiedot

KANGASALAN KUNTA 1 (7) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus

KANGASALAN KUNTA 1 (7) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus KANGASALAN KUNTA 1 (7) ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE 10.08.2017-01.06.2018 (Palautetaan syyskuun loppuun mennessä) Päiväkoti: Esiopetusyksikkö: Esiopetusyksikön

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2018-2019 (Palautetaan elokuun loppuun mennessä) Päiväkoti: Esiopetusyksikkö: Esiopetusyksikön yhteistyökoulu: Huutijärven esiopetus

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2018-2019 (Palautetaan elokuun loppuun mennessä) Päiväkoti: Esiopetusyksikkö: Esiopetusyksikön yhteistyökoulu: Vatialan päiväkoti

Lisätiedot

OPPILASHUOLTO. Savonlinnan normaalikoulu / Sirpa Koivuniemi-Luoma-aho ja Katja Räisänen

OPPILASHUOLTO. Savonlinnan normaalikoulu / Sirpa Koivuniemi-Luoma-aho ja Katja Räisänen OPPILASHUOLTO Savonlinnan normaalikoulu 26.5.2014 / 12.4.2017 Sirpa Koivuniemi-Luoma-aho ja Katja Räisänen SNOR - Oppilashuoltokäytännöt uudistuvat ENNEN / OPS 2012 Oppilashuollolla tarkoitetaan Oppilaan

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2018-2019 (Palautetaan elokuun loppuun mennessä) Päiväkoti: Esiopetusyksikkö: Esiopetusyksikön yhteistyökoulu: Tursolan päiväkoti

Lisätiedot

KANGASALAN KUNTA 1 (8) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus

KANGASALAN KUNTA 1 (8) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus KANGASALAN KUNTA 1 (8) ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2017-2018 (Palautetaan syyskuun loppuun mennessä) Päiväkoti: Esiopetusyksikkö: Esiopetusyksikön yhteistyökoulu:

Lisätiedot

Kuinka usein ja millä kokoonpanolla yhteisöllinen oppilashuoltoryhmänne kokoontuu 1) laajennetusti: Kurun yhtenäiskoulun alue kokoontuu kaksi kertaa

Kuinka usein ja millä kokoonpanolla yhteisöllinen oppilashuoltoryhmänne kokoontuu 1) laajennetusti: Kurun yhtenäiskoulun alue kokoontuu kaksi kertaa Keihäslahden esiopetuksen ja Kurun PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2015 2016 Ryhmät: Vanamot (Keihäslahti) Naavat (Kurun päiväkoti) 1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut

Lisätiedot

KANGASALAN KUNTA 1 (11) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus

KANGASALAN KUNTA 1 (11) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus KANGASALAN KUNTA 1 (11) ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2017-2018 (Palautetaan syyskuun loppuun mennessä) Päiväkoti: Esiopetusyksikkö: Esiopetusyksikön yhteistyökoulu:

Lisätiedot

ASUNTILAN JA KALLIORINTEEN PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2015 2016

ASUNTILAN JA KALLIORINTEEN PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2015 2016 ASUNTILAN JA KALLIORINTEEN PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2015 2016 SISÄLLYS 1. Yhteisöllinen oppilashuolto.....1 1.1 Yksikkökohtainen oppilashuolto....1 - Kalliorinne-Asuntila vuosikello 2015-2016.....2

Lisätiedot

Esiopetuskohtainen oppilashuoltosuunnitelma

Esiopetuskohtainen oppilashuoltosuunnitelma Esiopetuskohtainen oppilashuoltosuunnitelma Asiakirja tallennetaan nk. I-asemalle/levylle ja siitä tulostetaan paperikopio, jota säilytetään esiopetusyksikössä paloturvallisessa paikassa. Taustatiedot

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2018-2019 (Palautetaan elokuun loppuun mennessä) Päiväkoti: Kuhmalahden päiväkoti/joutsenet Esiopetusyksikkö: Esiopetusyksikön

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2018-2019 (Palautetaan elokuun loppuun mennessä) Päiväkoti: Esiopetusyksikkö: Esiopetusyksikön yhteistyökoulu: Liuksialan päiväkoti

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

KANGASALAN KUNTA 1 (9) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus

KANGASALAN KUNTA 1 (9) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus KANGASALAN KUNTA 1 (9) ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2017 2018 (Palautetaan 18.8 mennessä) Päiväkoti: Esiopetusyksikkö: Esiopetusyksikön yhteistyökoulu: Ruutanan

Lisätiedot

Opiskeluhuoltosuunnitelmat

Opiskeluhuoltosuunnitelmat Opiskeluhuoltosuunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opiskeluhuollon suunnitelmat (OHL 12 ja 13 sekä POL 14, LL 10 ja AMPL 37 a ) Lastensuojelulain

Lisätiedot

Esiopetuskohtainen oppilashuoltosuunnitelma

Esiopetuskohtainen oppilashuoltosuunnitelma 1/6 Esiopetuskohtainen oppilashuoltosuunnitelma Asiakirja tallennetaan nk. I-asemalle/levylle ja siitä tulostetaan paperikopio, jota säilytetään esiopetusyksikössä paloturvallisessa paikassa. Taustatiedot

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2018-2019 (Palautetaan elokuun loppuun mennessä) Päiväkoti: Esiopetusyksikkö: Esiopetusyksikön yhteistyökoulu: Omenatarhan päiväkoti

Lisätiedot

KALLIORINTEEN PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA

KALLIORINTEEN PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA KALLIORINTEEN PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2014 2015 SISÄLLYS 1. Yhteisöllinen oppilashuolto.....1 1.1 Yksikkökohtainen oppilashuolto....1 - Kalliorinteen vuosikello 2014-2015.....2 1.2 Laajennettu

Lisätiedot

Opiskelijahuolto lisäopetuksessa

Opiskelijahuolto lisäopetuksessa Opiskelijahuolto lisäopetuksessa Opetushallitus 17.3.2015 Kristiina Laitinen Opetusneuvos 1 Säädökset, eduskunta-asiakirjat sekä opetussuunnitelmien perusteet Lait Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013)

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2018-2019 Päiväkoti: Esiopetusyksikkö: Esiopetusyksikön yhteistyökoulu: Pikkolan päiväkoti Varsankellot Kirkkoharjun koulu (

Lisätiedot

KANGASALAN KUNTA 1 (12) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus

KANGASALAN KUNTA 1 (12) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus KANGASALAN KUNTA 1 (12) ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2017-2018 (Palautetaan syyskuun loppuun mennessä) Päiväkoti: Esiopetusyksikkö: Esiopetusyksikön yhteistyökoulu:

Lisätiedot

KANGASALAN KUNTA 1 (9) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus

KANGASALAN KUNTA 1 (9) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus KANGASALAN KUNTA 1 (9) ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE (Palautetaan syyskuun loppuun mennessä) Päiväkoti: Esiopetusyksikkö: Esiopetusyksikön yhteistyökoulu:

Lisätiedot

Esiopetussuunnitelmaan perustuva lukuvuosisuunnitelma Tiitiäisen päiväkoti, Taipalsaaren kunta

Esiopetussuunnitelmaan perustuva lukuvuosisuunnitelma Tiitiäisen päiväkoti, Taipalsaaren kunta Esiopetussuunnitelmaan perustuva lukuvuosisuunnitelma 2016-2017 Tiitiäisen päiväkoti, Taipalsaaren kunta 1 / 7 Sisällys 1. PERUSTIEDOT... 2 1.1 Esiopetuksen yhteystiedot... 2 1.2 Esiopetuksen henkilöstö

Lisätiedot

Porvoon kaupungin koulujen koulukohtainen oppilas- ja opiskelijahuoltosuunnitelma Koulun nimi Päiväys

Porvoon kaupungin koulujen koulukohtainen oppilas- ja opiskelijahuoltosuunnitelma Koulun nimi Päiväys Porvoon kaupungin koulujen koulukohtainen oppilas- ja opiskelijahuoltosuunnitelma Koulun nimi Päiväys Sisältö 1 Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut... 2 2 Yhteisöllinen

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2018-2019 (Palautetaan elokuun loppuun mennessä) Päiväkoti: Esiopetusyksikkö: Esiopetusyksikön yhteistyökoulu: Sahalahden Päiväkoti

Lisätiedot

8.5 Paikallisesti päätettävät asiat ja koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laadinta

8.5 Paikallisesti päätettävät asiat ja koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laadinta 8.5 Paikallisesti päätettävät asiat ja koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laadinta Opetussuunnitelmaan sisältyvä kuvaus oppilashuollosta Opetussuunnitelmassa kuvataan perusopetuksen oppilashuollon

Lisätiedot

7. Monikulttuuriset lapset

7. Monikulttuuriset lapset ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA lv 2013-2014 SISÄLLYSLUETTELO Sivu Ei ole lvsuunnitelmassa 1. Käsittelytiedot 2. Esiopetuksen toiminta-ajatus 3. Esiopetuksen opetussuunnitelma 4. Kasvatuksen ja oppimisen

Lisätiedot

5.3 Esiopetuksen oppilashuolto ja turvallisuuden edistäminen. 5.3 Oppilashuolto

5.3 Esiopetuksen oppilashuolto ja turvallisuuden edistäminen. 5.3 Oppilashuolto 5.3 Esiopetuksen oppilashuolto ja turvallisuuden edistäminen 5.3 Oppilashuolto Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa käytetään oppilas- ja opiskelijahuoltolain käsitteistön sijasta esiopetuksen opiskeluhuollosta

Lisätiedot

Mutalan PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2015 2016

Mutalan PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2015 2016 Mutalan PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2015 2016 Ylöjärvellä yksikkökohtainen esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelma liitetään lukuvuosisuunnitelmaan. Päiväkodinjohtaja on vastuussa oppilashuoltosuunnitelmasta

Lisätiedot

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO 1 NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

Esiopetussuunnitelmaan perustuva lukuvuosisuunnitelma Liljan päiväkoti, Taipalsaaren kunta

Esiopetussuunnitelmaan perustuva lukuvuosisuunnitelma Liljan päiväkoti, Taipalsaaren kunta Esiopetussuunnitelmaan perustuva lukuvuosisuunnitelma 2016-2017 Liljan päiväkoti, Taipalsaaren kunta 1 / 7 Sisällys 1. PERUSTIEDOT... 2 1.1 Esiopetuksen yhteystiedot... 2 1.2 Esiopetuksen henkilöstö ja

Lisätiedot

Nastolan kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelma 2014

Nastolan kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelma 2014 1 Nastolan kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelma 2014 Monialainen oppilashuollon yhteistyö Nastolassa esiopetuksen oppilashuolto järjestetään monialaisessa yhteistyössä sivistystoimen ja sosiaali

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA VUOSISUUNNITELMA 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Metsätähti RYHMIEN NIMET: Kissankellot (1-3v.) ja Päivänkakkarat (3-5v.) LASTEN MÄÄRÄ: 33 paikkaa (kuluvana toimintavuotena 38 lasta) Päiväkodin aukioloaika

Lisätiedot

Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa

Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa Piirros Iita Ulmanen Oppilashuolto Oppilashuollolla tarkoitetaan huolenpitoa oppilaiden oppimisesta ja psyykkisestä, fyysisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista.

Lisätiedot

Yksikkökohtainen oppilashuoltosuunnitelma Turun esiopetussuunnitelman liite 1

Yksikkökohtainen oppilashuoltosuunnitelma Turun esiopetussuunnitelman liite 1 Yksikkökohtainen oppilashuoltosuunnitelma Turun esiopetussuunnitelman liite 1 Paattisten päivähoitoyksikkö 31.3.2016 Satu Puhakka-Nuolemo 1 (7) Sisällys Johdanto... 1 1 Oppilashuollon kokonaistarve ja

Lisätiedot

GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016

GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 Opetuksen järjestäjä vastaa siitä, että oppilashuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖ-, ARVIOINTI- JA KEHITTÄMISSUUNNI- TELMA

ESIOPETUKSEN TYÖ-, ARVIOINTI- JA KEHITTÄMISSUUNNI- TELMA ESIOPETUKSEN TYÖ-, - JA KEHITTÄMISSUUNNI- TELMA Lukuvuosi 2018-2019 1. YKSIKÖN TIEDOT Esiopetusyksikön nimi Roinilan päiväkoti kunnallinen yksityinen Osoite Nystenintie 6 04500 Kellokoski Rehtori/varhaiskasvatusyksikön

Lisätiedot

KERAVAN LUKION JA AIKUISLUKION NUORTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUS- SUUNNITELMAN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO

KERAVAN LUKION JA AIKUISLUKION NUORTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUS- SUUNNITELMAN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO KERAVAN LUKION JA AIKUISLUKION NUORTEN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUS- SUUNNITELMAN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä

Lisätiedot

Espoon perusopetuksen opetussuunnitelman luku 5.4. Oppilashuolto

Espoon perusopetuksen opetussuunnitelman luku 5.4. Oppilashuolto 5.4 Oppilashuolto Oppilashuollosta on tullut yhä tärkeämpi osa koulun perustoimintaa. Se liittyy läheisesti koulun kasvatus- ja opetustehtävään. Oppilashuollon tavoitteena on oppilaan kokonaisvaltaisen

Lisätiedot

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO LIITE 6/011/2014 NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista,

Lisätiedot

Mänttä-Vilppulan perusopetuksen oppilashuoltosuunnitelma

Mänttä-Vilppulan perusopetuksen oppilashuoltosuunnitelma Mänttä-Vilppulan perusopetuksen oppilashuoltosuunnitelma 1. ARVIO OPPILASHUOLLON KOKONAISTARPEESTA Mänttä-Vilppulassa perusopetusta annetaan luokille 1-6 Savosenmäen koulussa, Koskelan alakoulussa, Vilppulankosken

Lisätiedot

2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat

2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat KANGASALAN KUNTA POHJAN KOULU Iso- Maijalantie 31 36840 POHJA 050-3152852/ rehtori POHJAN KOULUN OPPILASHUOLLON SUUNNITELMA 2018-2019 Oppilashuollon kokonaisuus Pohjan koululla jakaantuu seuraavasti: 1.

Lisätiedot

5.2 Oppilashuolto. 5.2.1 Monialainen oppilashuollon yhteistyö

5.2 Oppilashuolto. 5.2.1 Monialainen oppilashuollon yhteistyö 5.2 Oppilashuolto Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa käytetään oppilas- ja opiskelijahuoltolain käsitteistön sijasta esiopetuksen opiskeluhuollosta nimitystä oppilashuolto, opiskelijasta käsitettä

Lisätiedot

Oppilashuolto Huittisissa. Koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Pori Eija Mattila, Huittisten kaupunki

Oppilashuolto Huittisissa. Koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Pori Eija Mattila, Huittisten kaupunki Oppilashuolto Huittisissa Koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena 1.11.2017 Pori Eija Mattila, Huittisten kaupunki Tuen ja oppilashuollon selvitystyö Huittisissa käynnistettiin keväällä

Lisätiedot

LIITE 1 (4) AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVA JA VALMISTAVA KOULUTUS

LIITE 1 (4) AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVA JA VALMISTAVA KOULUTUS LIITE 1 (4) AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVA JA VALMISTAVA KOULUTUS VAMMAISTEN OPISKELIJOIDEN VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS JA OHJAUS AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLISEEN

Lisätiedot

PÄIVÄKOTIEN ESIOPETUSRYHMIIN

PÄIVÄKOTIEN ESIOPETUSRYHMIIN RAAHEN KAUPUNKI Varhaiskasvatuspalvelut OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA PÄIVÄKOTIEN ESIOPETUSRYHMIIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA Raahessa esi- ja perusopetuksella sekä lukioilla on yhteinen opiskelu/ oppilashuoltosuunnitelma.

Lisätiedot

OPPILASHUOLLON MALLI. Pitkäkankaan koulu 2013-2014

OPPILASHUOLLON MALLI. Pitkäkankaan koulu 2013-2014 OPPILASHUOLLON MALLI Pitkäkankaan koulu 2013-2014 OPPILAS- HUOLTO Turvallisuus KiVa-KOULU Oppiminen ja hyvinvointi Ennaltaehkäisevä työ YHTEISÖLLINEN TUKI OPPILASHUOLTOTYÖ koordinointi, kokoontuminen viikoittain,

Lisätiedot

5.3 Esiopetuksen oppilashuolto ja turvallisuuden edistäminen

5.3 Esiopetuksen oppilashuolto ja turvallisuuden edistäminen 5.3 Esiopetuksen oppilashuolto ja turvallisuuden edistäminen 5.3. Oppilashuolto Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa käytetään oppilas- ja opiskelijahuoltolain käsitteistön sijasta esiopetuksen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

OPPILASHUOLLON MALLI. Pitkäkankaan koulu 2012-2013

OPPILASHUOLLON MALLI. Pitkäkankaan koulu 2012-2013 OPPILASHUOLLON MALLI Pitkäkankaan koulu 2012-2013 OPPILAS- HUOLTO Turvallisuus KiVa-KOULU Oppiminen ja hyvinvointi Ennaltaehkäisevä työ YHTEISÖLLINEN TUKI OPPILASHUOLTOTYÖ koordinointi, kokoontuminen viikoittain,

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖ-, ARVIOINTI- JA KEHITTÄMISSUUNNI- TELMA

ESIOPETUKSEN TYÖ-, ARVIOINTI- JA KEHITTÄMISSUUNNI- TELMA ESIOPETUKSEN TYÖ-, - JA KEHITTÄMISSUUNNI- TELMA Lukuvuosi 2018-2019 1. YKSIKÖN TIEDOT Esiopetusyksikön nimi Pellavan päiväkoti kunnallinen yksityinen Osoite Pellavamäentie 11 Rehtori/varhaiskasvatusyksikön

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.3 OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.3 OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN LIITE 1 (8) 5/011/2014 ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.3 OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN LUKU 5.3 Oppilashuolto Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa käytetään

Lisätiedot

OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS

OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS 7.3.2016 Annamari Murtorinne yläkoulun rehtori ja Niina Rekiö-Viinikainen erityisopettaja TOIMINTAKULTTUURIN KESKEISET PIIRTEET Hyvinvointi ja turvallinen arki Yhdenvertaisuus

Lisätiedot

Iisalmen kaupunki Sivistyspalvelukeskus Varhaiskasvatus ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA. Lukuvuosi - Yksikkö. Esiopetusryhmän nimi

Iisalmen kaupunki Sivistyspalvelukeskus Varhaiskasvatus ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA. Lukuvuosi - Yksikkö. Esiopetusryhmän nimi Lukuvuosi - Yksikkö Esiopetusryhmän nimi Esiopetusryhmän henkilöstö Lukuvuoden painotusalueet Esioppilaiden määrä Tyttöjä Poikia LUKUVUODEN TYÖAJAT Syyslukukausi / 20 - / 20 Syysloma / 20 - / 20 Joululoma

Lisätiedot

ESIOPETUS. Luku 5.3. Esiopetuksen oppilashuolto

ESIOPETUS. Luku 5.3. Esiopetuksen oppilashuolto Luku 5.3. Esiopetuksen oppilashuolto Oppilashuoltoon sisältyvät opetuksen järjestäjän hyväksymän opetussuunnitelman mukainen ennaltaehkäisevä ja yhteisöllinen oppilashuolto sekä lakisääteinen yksilökohtainen

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 30.1.2019 Mikä on parasta eskarissa? Keinuminen 2 Esiopetus Järvenpäässä toimintakaudella 2019-2020 Järvenpäässä annetaan maksutonta esiopetusta kunnallisissa

Lisätiedot

LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO

LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO Opetussuunnitelman kuntakohtainen osa Kotkan lukiokoulutuksessa opiskelijahuollon osalta 1.8.2014 lukien. LUKU 4.3 OPISKELUHUOLTO Opiskeluhuolto sisältää lain mukaan koulutuksen järjestäjän hyväksymän

Lisätiedot

Huutijärven koulu, luokat 1-6, lisäksi esiopetuksen yksikkö koulun tiloissa varhaiskasvatuksen alaisuudessa.

Huutijärven koulu, luokat 1-6, lisäksi esiopetuksen yksikkö koulun tiloissa varhaiskasvatuksen alaisuudessa. KANGASALAN KUNTA Sivistyskeskus/Esi- ja perusopetus Yksikkökohtainen oppilashuoltosuunnitelma Yksikkö/yksiköt, joita suunnitelma koskee Huutijärven koulu, luokat 1-6, lisäksi esiopetuksen yksikkö koulun

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki 12.11.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot

KOULUN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA

KOULUN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA KOULUN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan Sisältää myös esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelman KOULU: Lintuvaaran koulu KOULUN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMAN LAADINTA JA HYVÄKSYMINEN

Lisätiedot

Yhteisöllinen opiskeluhuolto hyvinvointia oppilaalle, opiskelijalle ja koko yhteisölle

Yhteisöllinen opiskeluhuolto hyvinvointia oppilaalle, opiskelijalle ja koko yhteisölle Yhteisöllinen opiskeluhuolto hyvinvointia oppilaalle, opiskelijalle ja koko yhteisölle Marke Hietanen-Peltola, LT, ylilääkäri Kokkola 20.9.2018 Opiskeluhuoltoa toteutetaan Ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä

Lisätiedot

Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto Arja Korhonen

Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto Arja Korhonen Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto 11.2.2013 Arja Korhonen Järvenpään kaupunki Arja Korhonen 1 Kolmiportaisen tuen tavoitteena: Oppilaita tuetaan suunnitelmallisesti etenevän ja vahvistuvan

Lisätiedot

OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA

OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LV 2016-2017 UTRAN KOULU OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA children 1 Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut Utran koulussa on 430 oppilasta oppilashuollon piirissä. Oppilashuollon

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen

Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen 16.1.2018 Keravan varhaiskasvatus Mitä esiopetus on? Esiopetusvuosi on tärkeä vaihe lapsen elämässä ennen koulun aloittamista. Esiopetuksen tehtävänä on yhteistyössä

Lisätiedot

OPPILASHUOLTO ESIOPETUS

OPPILASHUOLTO ESIOPETUS OPPILASHUOLTO ESIOPETUS Päivitetty 1.3.2018 2 SISÄLLYS SISÄLLYS... 2 JOHDANTO... 3 2. YHTEYS LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMAAN... 4 3. YKSIKKÖKOHTAISEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMAN LAADINNAN LINJAUKSET...

Lisätiedot

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO

NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO NUORILLE TARKOITETUN LUKIOKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS, LUKU 4.3 OPISKELIJAHUOLTO 4.3 Opiskeluhuolto Lukion opiskeluhuollon tavoitteena on edistää opiskelijoiden oppimista, terveyttä

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖ-, ARVIOINTI- JA KEHITTÄMISSUUNNI- TELMA

ESIOPETUKSEN TYÖ-, ARVIOINTI- JA KEHITTÄMISSUUNNI- TELMA ESIOPETUKSEN TYÖ-, - JA KEHITTÄMISSUUNNI- TELMA Lukuvuosi 2017-2018 YKSIKÖN TIEDOT Esiopetusyksikön nimi Roinilan vky kunnallinen yksityinen Osoite Nystenintie 6, 04500 Kellokoski Rehtori/varhaiskasvatusyksikön

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2017

Varhaiskasvatussuunnitelma 2017 Varhaiskasvatussuunnitelma 2017 Sastamalan kaupunki Varhaiskasvatuksen aluejohtaja Marjut Vuokko Tampere 24.3.2017 4.4.2017 2 Vasu työ Ensin Ohjausryhmä - varhaiskasvatuksen päällikkö - varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.4 OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.4 OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN LIITE 1 (9) 4/011/2014 PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.4 OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN LUKU 5.4 Oppilashuolto Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa käytetään

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Seinäjoki 5.3.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖ-, ARVIOINTI- JA KEHITTÄMISSUUNNI- TELMA

ESIOPETUKSEN TYÖ-, ARVIOINTI- JA KEHITTÄMISSUUNNI- TELMA ESIOPETUKSEN TYÖ-, - JA KEHITTÄMISSUUNNI- TELMA Lukuvuosi 2017-2018 YKSIKÖN TIEDOT Esiopetusyksikön nimi Paijalan esiopetusyksikkö kunnallinen yksityinen Osoite Paijalantie 44, 04300 Tuusula Rehtori/varhaiskasvatusyksikön

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

PUNKALAITUMEN KUNNAN OPPILAITOSKOHTAINEN OPISKELUHUOLTOSUUNNITELMA

PUNKALAITUMEN KUNNAN OPPILAITOSKOHTAINEN OPISKELUHUOLTOSUUNNITELMA PUNKALAITUMEN KUNNAN OPPILAITOSKOHTAINEN OPISKELUHUOLTOSUUNNITELMA Opetuksen järjestäjä vastaa siitä, että oppilashuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan koulukohtainen oppilashuoltosuunnitelma.

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

RÖYKÄN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2012-2013

RÖYKÄN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2012-2013 RÖYKÄN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2012-2013 1. Röykän päiväkoti Kangastie 1, 05100 Röykkä Esiopetusikäisiä lapsia on 29. Esiopetusta toteutetaan Metsäläisten, Tiitiäisten ja Maahisten

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 11.2.2014

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 11.2.2014 Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 11.2.2014 TV/11.2.2014 Järvenpäässä annetaan maksutonta esiopetusta kunnallisissa ja ostopalveluna yksityisissä päiväkodeissa. (700 h/v) Esiopetukseen

Lisätiedot

Pälkäneen perusopetuksen opetussuunnitelma: OPPILASHUOLTO

Pälkäneen perusopetuksen opetussuunnitelma: OPPILASHUOLTO Pälkäneen perusopetuksen opetussuunnitelma: OPPILASHUOLTO Opetussuunnitelmassa kuvataan perusopetuksen oppilashuollon paikallisen toteuttamisen tavoitteet ja toimintatavat. Siinä määritellään opetussuunnitelman

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 1. YKSIKKÖ Aitohelmen päiväkoti Klaukkalantie 72, 01800 KLAUKKALA Piccolot ja Pillipiiparit kokopäiväesiopetusryhmät Vikkelät ja Nokkelat osapäiväesiopetusryhmät 2. TOIMINTA-AIKA

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN

ESIOPETUKSEN OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN ESIOPETUKSEN OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN Muutos Salon varhaiskasvatus ja esiopetussuunnitelman lukuun yhdeksän Opetuslautakunta 21.10.2014 102 1. Esiopetuksen oppilashuollon toteuttamisen

Lisätiedot

Monialainen oppilashuollon yhteistyö

Monialainen oppilashuollon yhteistyö LUKU 5.3 ESIOPETUKSEN OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN Muutos Tornion esiopetussuunnitelman lukuun neljä Esiopetuksen oppilashuollon tavoitteena on lapsen hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja

Lisätiedot

Mäntsälän kunnan esiopetuksen esiopetussuunnitelma 2011. Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutos/ luku 5.3

Mäntsälän kunnan esiopetuksen esiopetussuunnitelma 2011. Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutos/ luku 5.3 Mäntsälän kunnan esiopetuksen esiopetussuunnitelma 2011 Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutos/ luku 5.3 Oppilashuolto ja turvallisuuden edistäminen Sisällysluettelo: 5.3 Oppilashuolto 5.3.1

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.4 OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.4 OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.4 OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN LUKU 5.4 Oppilashuolto Helsingin perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa käytetään oppilas-

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

Esiopetuksen yksikkökohtainen oppilashuoltosuunnitelma

Esiopetuksen yksikkökohtainen oppilashuoltosuunnitelma Esiopetuksen yksikkökohtainen oppilashuoltosuunnitelma Outokummun kaupunki 2016 2017 2 Sisältö 1 Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut... 4 1.1 Arvio esiopetuksen käytettävissä

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Helsinki 27.2.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA

JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA VUOSI/ KUUKAUSI PEDAGOGISEN JOHTAMISEN TEHTÄVÄ/TOIMINTO TEHTÄVÄN/TOIMINNON TARKOITUS KÄYTÖSSÄ OLEVA TYÖMENETELMÄ SEURANTA / ARVIOINTI KUUKAUSITTAIN

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat Kasvatus- ja sivistysltk

Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat Kasvatus- ja sivistysltk Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat 2018-2019 Kasvatus- ja sivistysltk 23.10.2018 Tuusulassa esiopetusta tarjotaan sekä päiväkodeissa että kouluilla Esiopetuksessa on yhteensä 520 lasta Kunnallisessa

Lisätiedot

KOULUN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA

KOULUN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA KOULUN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULU: LEPPÄVAARAN KOULU KOULUN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMAN LAADINTA JA HYVÄKSYMINEN Espoossa on käytössä yhteinen pohja oppilashuoltosuunnitelmalle,

Lisätiedot

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 13.3 Vuosiluokkien 1-2 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 13.3.1 Siirtyminen esiopetuksesta perusopetukseen

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.4 OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.4 OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN Kokkolan kaupunki Perusopetuksen opetussuunnitelman muutos 1.8.2014 alkaen PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN MUUTOS / LUKU 5.4 OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN LUKU 5.4 Oppilashuolto

Lisätiedot