Luentomateriaali Kuolevan potilaan oireiden hoito Gastrointestinaaliset oireet. Perustuu Käypä hoito -suositukseen Laadittu 8.7.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Luentomateriaali Kuolevan potilaan oireiden hoito Gastrointestinaaliset oireet. Perustuu Käypä hoito -suositukseen Laadittu 8.7."

Transkriptio

1 Luentomateriaali Kuolevan potilaan oireiden hoito Gastrointestinaaliset oireet Perustuu Käypä hoito -suositukseen Laadittu

2 Näytön varmuusaste Käypä hoito -suosituksissa Koodi Näytön aste Selitys A B C D Vahva tutkimusnäyttö Kohtalainen tutkimusnäyttö Niukka tutkimusnäyttö Ei tutkimusnäyttöä Useita menetelmällisesti tasokkaita 1 tutkimuksia, joiden tulokset samansuuntaiset Ainakin yksi menetelmällisesti tasokas tutkimus tai useita kelvollisia 2 tutkimuksia Ainakin yksi kelvollinen tieteellinen tutkimus Asiantuntijoiden tulkinta (paras arvio) tiedosta, joka ei täytä tutkimukseen perustuvia näytön vaatimuksia 1 Menetelmällisesti tasokas = vahva tutkimusasetelma (kontrolloitu koeasetelma tai hyvä epidemiologinen tutkimus); tutkittu väestö ja käytetty menetelmä soveltuvat perustaksi hoitosuosituksen kannanottoihin. 2 Kelvollinen = täyttää vähimmäisvaatimukset tieteellisten menetelmien osalta; tutkittu väestö ja käytetty menetelmä soveltuvat perustaksi hoitosuosituksen kannanottoihin.

3 Käyttöehdot Luentomateriaalia saa vapaasti hyödyntää terveydenhuollon, julkishallinnon ja oppilaitosten koulutuksessa. Esityksen sisältöä ei saa muuttaa. Jos esitykseen sisällytetään muuta materiaalia, Käypä hoito -esityspohjaa ei lisätyssä materiaalissa saa käyttää.

4 Maha-suolikanavan oireet Maha-suolikanavan oireita ovat pahoinvointi ummetus ripuli pahanlaatuinen suolitukos pahanlaatuinen askites (nesteen kerääntyminen vatsaonteloon) nielemisvaikeudet kuiva suu.

5 Pahoinvoinnin syyt Pahoinvoinnin mahdollisia syitä ovat ummetus lääkkeet (esimerkiksi opioidit) metaboliset syyt o esimerkiksi hyperkalsemia (liian suuri veren kalsiumpitoisuus) ketoasidoosi ja uremia (virtsamyrkytys) mahalaukun tyhjenemisen hidastuminen (esimerkiksi suurentuneen maksan tai askiteksen vuoksi) infektiot (esimerkiksi candida-infektio tai hengitysteiden liman eritys) suolitukos kohonnut kallon sisäinen paine psyykkinen ahdistuneisuus.

6 Pahoinvoinnin estolääkkeet Dopamiiniantagonistit lääkkeiden ja toksiinien aiheuttamaan pahoinvointiin o neuroleptit, esimerkiksi haloperidoli Prokineetit mahan hidastunut tyhjeneminen o metoklopramidi Antihistamiinit liike- ja asentopahoinvointi o syklitsiini Kortikosteroidit kohonnut kallosisäinen paine, solunsalpaajat ym. o esimerkiksi deksametasoni Antikolinergit limaisuus, suolitukos o skopolamiinilaastari, glykopyrrolaatti o varovasti vanhuksilla Anksiolyytit emotionaaliset tekijät o Loratsepaami -Serotoniiniantagonistit, solunsalpaaja- ja/tai sädehoidon aiheuttama pahoinvointi

7 Ummetus Ummetuksella tarkoitetaan sitä, että suolen toiminta on harventunut alle kolmeen kertaan viikossa ulostemassa on kovaa ulostaminen on vaikeutunut. Arviolta noin puolet palliatiivisessa hoidossa olevista potilaista kärsii ummetuksesta. Opioidien käyttäjillä esiintyvyys on jopa 80 %. Ummetus on iäkkäillä ja huonokuntoisilla potilailla yksi tavallisin pahoinvoinnin syy.

8 Ummetuksen syyt Ummetuksen syynä voivat olla yleinen heikkous ja kakeksia (kuihtuminen) ulostamiseen liittyvät kivut (esimerkiksi haavauma tai tenesmi eli voimakas kouristava suolistokipu) dehydraatio (kuivuminen) liikunnan vähyys suolen peristaltiikan heikkeneminen (esimerkiksi peritoneaalikarsinoosi ja askites) hyperkalsemia (liian suuri veren kalsiumpitoisuus) uremia (virtsamyrkytys). Ummetusta voivat aiheuttaa seuraavat lääkkeet: opioidit trisykliset antidepressiivit diureetit antikonvulsantit antikolinergit 5-HT 3 -antagonistit.

9 Ummetuksen ehkäisy Ummetuksen ehkäisyssä on hyvä muistaa, että ummetuslääkkeen käyttö on aloitettava ajoissa opioidihoitoa aloitettaessa tulee aloittaa myös ummetuslääkkeen käyttö lääkkeistä ensisijaisia ovat suun kautta annettavat laksatiivit, ei peräruiskeina annettavat lääkkeet. Saattohoitopotilailla runsas nesteiden nauttiminen ja liikunnan lisääminen eivät yleensä ole mahdollisia ummetuksen ehkäisykeinoja.

10 Ummetuksen lääkehoito 1(2) Ummetuksen hoidossa käytettäviä lääkkeitä ovat osmoottiset laksatiivit o laktuloosi, mannitoli, sorbitoli, magnesiumhydroksidi ja -sulfaatti sekä polyetyleeniglykoli suolta stimuloivat laksatiivit o sennavalmisteet, bisakodyyli ja natriumpikosulfaatti Oksikodonin ja naloksonin yhdistelmävalmistetta on tutkittu kroonisen kivun hoidossa ensisijaisesti hyvänlaatuisissa sairauksissa. o Syöpäpotilailla käyttöä rajoittavat mahdollinen maksan vajaatoiminta ja puuttuva erityiskorvattavuus. Metyylinaltreksonibromidi subkutaanisena injektiona voi laukaista opioideista aiheutuvaa ummetusta, silloin kun hoidossa laksatiivien teho on ollut riittämätön. o Metyylinaltreksonibromidilla ei ole erityskorvattavuutta.

11 Ummetuksen lääkehoito 2(2) Peräsuolessa olevan kovan ulosteen pehmittämiseen käytetään peräruiskeita. Bulkkilaksatiivit ja riittämätön määrä nesteitä voivat johtaa suolitukokseen.

12 Ripulin syyt Ripulin syitä voivat olla hoidot (esimerkiksi solunsalpaajahoito) ummetuslääkkeet ohivirtausripuli imeytymishäiriöt infektiot.

13 Ripulin hoito Ripulin hoidossa käytettäviä lääkkeitä Loperamidi o ei kuitenkaan suositella vakavassa koliitissa tai infektioripulissa (saattaa johtaa toksisen megakolonin kehittymiseen) Somatostatiinianalogit oktreotidi ja somatostatiini vähentävät kroonista ripulia C lääkkeiden tehosta on näyttöä karsinoidituumoreissa, kemoterapian aiheuttamassa ripulissa ja suolitukoksen hoidossa oktreotidia voidaan antaa joko jatkuvana infuusiona (aloitusannos 150 µg/vrk, suurennetaan ad 600 mg/vrk) tai ihon alle jaettuna kolmeen kerta-annokseen

14 Ripulin hoito Haiman vajaatoiminnan aiheuttamaan rasvaripuliin käytetään pankreatiinia annostus mg x 3 /vrk (ks. erityiskorvattavuus Pharmaca Fennicasta) Sappihappojen aiheuttamaan ripuliin käytetään kolestyramiinia annostus 4 g x 1 4 krt/vrk

15 Pahanlaatuinen suolitukos Pahanlaatuisessa suolitukoksessa kyseessä on useimmiten suolen ontelon tukkeutuminen tai suolen seinämän lamasta johtuva tyhjennysliikkeen puuttuminen. Suolitukos on yleisin munasarja- ja suolistosyövissä (5 40 %). Suolitukoksen oireita ovat runsas oksentelu ( %) jatkuvat ja koliikkimaiset vatsakivut (70 90 %). Suolitukoksen oireet voivat kehittyä vähitellen. Ei täydellisessä tukoksessa oireet voivat hävitä itsestään, mutta palaavat jonkin ajan kuluttua. Erotusdiagnostinen vaihtoehto koprostaasi (ummetus).

16 Pahanlaatuisen suolitukoksen hoito Suolitukoksen ensisijainen hoito on operatiivinen. Leikkausvalmisteluina aloitetaan välittömästi nesteytys ja käytetään nenä-mahaletkua. Kirurgisen hoidon vasta-aiheet: Jo ennen suolisto-oireiden ilmaantumista on arvioitu, että potilas kuolee lähiaikoina. Potilas kieltäytyy leikkauksesta. Potilas ei ole leikkaus- tai anestesiakelpoinen. Suhteellisia vasta-aiheita suuren leikkausriskin vuoksi ovat esimerkiksi peritoneaalikarsinoosi massiivi askitesmuodostus suolitukos usealla tasolla kakeksia tai aliravitsemus iäkäs ja heikkokuntoinen potilas.

17 Pahanlaatuisen suolitukoksen konservatiivinen hoito 1(2) Lääkehoito: aloitetaan ensisijaisesti ihonalainen infuusio lääkeannostelijalla eritystä ehkäisevä tai vähentävä lääke (antisekretorinen) o oktreotidi µg/vrk ihon alle (ad µg/vrk) tai o glykopyrrolaatti 0,4 0,6 mg/vrk ihon alle (ad 1,2 mg/vrk) tai o hyoskiinibutyylibromidi 40 mg (ad 100 mg) pahoinvoinnin estolääke o esimerkiksi haloperidoli 1 5 mg/ vrk ihon alle (ad 10 mg/vrk) kipulääke o morfiini (aloitusannos aiemmin opioidia käyttämättömälle potilaalle mg/vrk ihon alle tai laskimoon) Lisälääkkeitä: kortisoni (esimerkiksi deksametasoni 16 mg/vrk ihon alle tai laskimoon) pahoinvointiin droperidoli (DHBP) tai fentiatsiinit lisäopioidiannoksen voi tarvittaessa antaa toisesta ihonalaisesta kanyylista

18 Pahanlaatuisen suolitukoksen konservatiivinen hoito 2(2) Kun oksentelu on rauhoittunut, potilas voi nauttia nesteitä ja pieniä määriä helposti sulavaa ruokaa. Ellei oksentelua saada rauhoittumaan lääkehoidolla, suositellaan pitempiaikaiseen käyttöön ennemmin PEGletkua (perkutaaninen endoskooppinen gastrostooma) kuin nenä-mahaletkua.

19 Pahanlaatuinen askites Yleisin askiteksen aiheuttaja on maksakirroosi. Pahanlaatuisen askiteksen aiheuttajia ovat yleensä maksan tai vatsakalvon etäpesäkkeet. Pahanlaatuisen askiteksen oireita ovat vatsan kasvu täyttymisen tunne pahoinvointi oksentelu suolen vetovaikeudet hengenahdistus.

20 Pahanlaatuisen askiteksen hoito Pahanlaatuisen askiteksen hoidot: Dreneeraus tai kertapunktio on tehokas tapa helpottaa askiteksen aiheuttamaa hengenahdistusta ja epämukavuutta silloin, kun nesteen määrä on suuri. o Nestettä poistetaan sen verran että pinkeys helpottuu Syövän aiheuttaman askiteksen hoidossa albumiinikorvaushoidosta ei ole näyttöä, mutta maksakirroosipotilailla se saattaa olla hyödyllistä. Diureetit o Diureeteista saattaa olla apua, kun askites johtuu maksametastaaseista ja niistä johtuvasta portaalihypertensiosta D. o Diureetteja käytetään myös maksakirroosin hoidossa. o Diureettien käyttöön liittyy huonokuntoisilla kuolevilla potilailla suuri hypovolemian ja elektrolyyttihäiriöiden riski. o Ensisijaisesti käytetään spironolaktonia (aloitusannos 100 mg/vrk suurennetaan ad 200 ( 400) mg/vrk). o Furosemidia ( mg/vrk) käytetään spironolaktonin rinnalla diureesin alulle saamiseen.

21 Nielemisvaikeudet 1(2) Nielemisvaikeuksien syynä voi olla esimerkiksi kasvain, lihasheikkous, infektio, limakalvovaurio, kuiva suu tai kipu. Potilaan riittävästä ravitsemuksesta tulee huolehtia. Mikäli nieleminen on vaikeutunut neurologisesta syystä, aspiraatiotaipumusta voidaan vähentää suosimalla sakeutettuja tai sosemaisia ruokia (esimerkiksi Thick and Easy -pulveri). Ruokatorven kasvaimen aiheuttamaa nielemisvaikeutta voidaan lievittää stentillä, joka voidaan asettaa huonokuntoisellekin potilaalle o oireet lievittyvät nopeasti valtaosalla muilla endoskooppisella hoidolla: o laajennus tai laser molemmilla on lyhyt, ohimenevä vaikutus o sädehoito vaste tulee hitaasti.

22 Nielemisvaikeudet 2(2) Ellei nielemistä muutoin saada helpotetuksi, voidaan harkita syöttögastrostoomaa (PEG) jos potilaalla on perussairautensa johdosta kohtalaisesti ennustetta. Saattohoitopotilaat eivät yleensä hyödy lisäravitsemuksesta eivätkä nesteytyksestä.

23 Kuiva suu Suun kuivumisen voivat aiheuttaa lääkkeet o antikolinergit, trisykliset masennuslääkkeet, antihistamiinit, antikonvulsantit, Parkinson-lääkkeet, neuroleptit, beetasalpaajat, opioidit dehydraatio (kuivuminen, esimerkiksi diureetit) hapen anto Suun kuivumista hoidetaan suun kostuttamisella (vesi, keinosylki, ruokaöljy) ja hygienialla syljen erityksen stimulointiin käytetään o ksylitolipurukumia tai -pastilleja o Pilokarpiinitabletteja Sammas voi oireilla suun kuivuutena, se hoidetaan sienilääkityksellä.

24 Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Palliatiivisen Lääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä Puheenjohtaja: Juha Hänninen, LL, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys, ylilääkäri; Terhokoti Jäsenet: Katri Hamunen, LT, anestesiologian erikoislääkäri, kivunhoidon erityispätevyys; HUS, HYKS sairaanhoitoalue, anestesiologian ja tehohoidon klinikka, Meilahden sairaala Marja-Liisa Laakkonen, LT, geriatrian erikoislääkäri, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys, apulaisylilääkäri; Laakson sairaala, Helsingin terveyskeskus Tanja Laukkala, LT, Käypä hoito -toimittaja, psykiatrian ylilääkäri; Sotilaslääketieteen keskus Juho Lehto, LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys, ylilääkäri; HUS, Hyvinkään sairaanhoitoalue, keuhkosairauksien vastuualue ja palliatiivinen yksikkö Ari Matila, LL, yleislääketieteen erikoislääkäri, kivunhoitolääketieteen ja palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys; Keski-Pohjanmaan keskussairaala, Raahen aluesairaala ja Kainuun keskussairaala Jatkuu seuraavalla sivulla

25 Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Palliatiivisen Lääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä Jäsenet: Eeva Rahko, LT, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys; Oulun yliopistollinen sairaala Tiina Saarto, vs. palliatiivisen lääketieteen professori, syöpätautien ja sädehoidon dosentti, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys, vs. ylilääkäri; HUS, HYKS sairaanhoitoalue, syöpätautien klinikka ja Tampereen yliopisto Harri Tohmo, LT, MBA, anestesiologian erikoislääkäri, kivunhoidon erityispätevyys, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys, hallinnon pätevyys, ylilääkäri; HUS, Hyvinkään sairaanhoitoalue, anestesiologian ja tehohoidon vastuualue Eero Vuorinen, LL, anestesiologian erikoislääkäri, kivun hoidon ja palliatiivisen lääketieteen erityispätevyydet, osastonylilääkäri; Kymenlaakson keskussairaala, kuntoutus- ja kipupoliklinikka, Kotka Asiantuntija: Irja Idman, psykiatrian erikoislääkäri; HUS, HYKS sairaanhoitoalue, syöpätautien klinikka Luentomateriaalin asiasisällön tarkastus Juha Hänninen, Eeva Rahko ja Tiina Saarto Luentomateriaalin muokkaus ja ulkoasu Marjo Lepistö ja Kirsi Tarnanen

Luentomateriaali Kuolevan potilaan oireiden hoito Hengitystieoireet

Luentomateriaali Kuolevan potilaan oireiden hoito Hengitystieoireet Luentomateriaali Kuolevan potilaan oireiden hoito Hengitystieoireet Perustuu Käypä hoito -suositukseen Laadittu 8.7.2013 Näytön varmuusaste Käypä hoito -suosituksissa Koodi Näytön aste Selitys A B C D

Lisätiedot

Uutisia Parkinson maailmasta. Filip Scheperjans, LT Neurologian erikoislääkäri, HYKS Neurologian klinikka Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy

Uutisia Parkinson maailmasta. Filip Scheperjans, LT Neurologian erikoislääkäri, HYKS Neurologian klinikka Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy Uutisia Parkinson maailmasta Filip Scheperjans, LT Neurologian erikoislääkäri, HYKS Neurologian klinikka Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy Kaksi aihetta Parkinsonin taudin suolisto-oireet ja bakteerimuutokstet

Lisätiedot

oireiden hoito Urpo Hautala 30.10.2015 Tampere

oireiden hoito Urpo Hautala 30.10.2015 Tampere Iäkkään saattohoitopotilaan oireiden hoito Urpo Hautala 30.10.2015 Tampere Sidonnaisuudet Osastotoiminnan ylilääkäri Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalvelut Yleislääketieteen ja geriatrian erikoislääkäri

Lisätiedot

Käypä hoito -suositus

Käypä hoito -suositus Käypä hoito -suositus Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Palliatiivisen Lääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä Päivitetty 28.11.2012 Käypä hoito -suositus perustuu systemaattisesti koottuun

Lisätiedot

Mirja Koivunen Yleislääketieteen erikoislääkäri Palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Länsi-Suomen Diakonialaitos

Mirja Koivunen Yleislääketieteen erikoislääkäri Palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Länsi-Suomen Diakonialaitos Mirja Koivunen Yleislääketieteen erikoislääkäri Palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Länsi-Suomen Diakonialaitos Palliatiivisella sedaatiolla tarkoitetaan sitä, että kuolevaa potilasta rauhoitetaan

Lisätiedot

SAATTOHOITOPOTILAAN OIREIDEN HOITO

SAATTOHOITOPOTILAAN OIREIDEN HOITO SAATTOHOITOPOTILAAN OIREIDEN HOITO Kuolevan potilaan oireiden hoito Käypä hoito Duodecim 2008 (päivitetty 2012) SUOLITUKOS runsas oksentelu/koliikkimaiset kivut ensisiainen hoito on kirurginen kirurgisen

Lisätiedot

hoitoon HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI

hoitoon HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI sen k u t e m m u Ohjeita hoitoon HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Mitä on ummetus? Ummetuksella tarkoitetaan harventunutta suolen toimintaa, johon liittyy ulostamisvaikeuksia. Se on hyvin yleinen

Lisätiedot

ADHD:n Käypä hoito-suositus 2017 Aikuisten ADHD:n lääkehoito. Sami Leppämäki psykiatrian dosentti, psykoterapeutti

ADHD:n Käypä hoito-suositus 2017 Aikuisten ADHD:n lääkehoito. Sami Leppämäki psykiatrian dosentti, psykoterapeutti ADHD:n Käypä hoito-suositus 2017 Aikuisten ADHD:n lääkehoito Sami Leppämäki 12.10.2017 psykiatrian dosentti, psykoterapeutti SIDONNAISUUDET KOLMEN VIIMEISEN VUODEN AJALTA Päätoimi yksityislääkäri Sivutoimet

Lisätiedot

Onko käytösoireiden lääkehoidon tehosta näyttöä? Ari Rosenvall Yleislääketieteen erikoislääkäri Mehiläinen Ympyrätalo

Onko käytösoireiden lääkehoidon tehosta näyttöä? Ari Rosenvall Yleislääketieteen erikoislääkäri Mehiläinen Ympyrätalo Onko käytösoireiden lääkehoidon tehosta näyttöä? Ari Rosenvall Yleislääketieteen erikoislääkäri Mehiläinen Ympyrätalo Näytön varmuusaste Käypä hoito -suosituksissa Koodi Näytön aste Selitys A B C D Vahva

Lisätiedot

MIGREENIN UUSI KÄYPÄ HOITO SUOSITUS 4.9.2015

MIGREENIN UUSI KÄYPÄ HOITO SUOSITUS 4.9.2015 MIGREENIN UUSI KÄYPÄ HOITO SUOSITUS 4.9.2015 Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Neurologinen yhdistys ry:n asettama työryhmä Puheenjohtaja: Markus Färkkilä, LKT, professori Jäsenet: Hannele

Lisätiedot

SAATTOHOITO KOTONA JA LAITOKSESSA Saattohoito-opas hoitajille

SAATTOHOITO KOTONA JA LAITOKSESSA Saattohoito-opas hoitajille SAATTOHOITO KOTONA JA LAITOKSESSA Saattohoito-opas hoitajille Opinnäytetyö Heli Manninen Riikka Vallasvuo Hoitotyön koulutusohjelma Hyväksytty.. SAVONIA- AMMATTIKORKEAKOULU Terveysala, Kuopio OPINNÄYTETYÖ

Lisätiedot

Mitä uutta Käypä hoito -suosituksessa

Mitä uutta Käypä hoito -suosituksessa Mitä uutta Käypä hoito -suosituksessa Julkaistu 11.12.2014 Jaana Suokas LT, dosentti, psykiatrian erikoislääkäri oyl, HUS/HYKS Syömishäiriöklinikka erikoistutkija, THL 20.1.2015 Sidonnaisuudet Asiantuntijapalkkiot:

Lisätiedot

Ihonalaisen lääkeannostelijan käyttö saattohoidosssa

Ihonalaisen lääkeannostelijan käyttö saattohoidosssa Ihonalaisen lääkeannostelijan käyttö saattohoidosssa Geriatrian ja Yleislääketieteen erikoislääkäri NSCPM 2011 Kipupumppu Milloin on aiheellista siirtyä pumppuhoitoon? Suun kautta lääkitys ei onnistu Pahoinvointi

Lisätiedot

Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas Käypä hoito -suositus. Sisäilmastoseminaari 2017 Jussi Karjalainen, Tays allergiakeskus

Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas Käypä hoito -suositus. Sisäilmastoseminaari 2017 Jussi Karjalainen, Tays allergiakeskus Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas Käypä hoito -suositus Sisäilmastoseminaari 2017 Jussi Karjalainen, Tays allergiakeskus Näyttöön perustuva lääketiede Näyttöön perustuva lääketiede (engl. evidence-based

Lisätiedot

PALLIATIIVINEN SEDAATIO

PALLIATIIVINEN SEDAATIO PALLIATIIVINEN SEDAATIO Juha Nevantaus Osastonylilääkäri Keski-Suomen Keskussairaala 28.11.2013 Päätös saattohoitoon siirtymisestä tehdään neuvotellen potilaan kanssa ja merkitään selkeästi sairauskertomukseen.

Lisätiedot

MILLOIN JA MITEN PALLIATIIVISEEN HOITOON ERIKOISTUNUT LÄÄKÄRI VOI PARHAITEN AUTTAA POTILAITAAN?

MILLOIN JA MITEN PALLIATIIVISEEN HOITOON ERIKOISTUNUT LÄÄKÄRI VOI PARHAITEN AUTTAA POTILAITAAN? MILLOIN JA MITEN PALLIATIIVISEEN HOITOON ERIKOISTUNUT LÄÄKÄRI VOI PARHAITEN AUTTAA POTILAITAAN? LL Kaisa Rajala, Palliatiivinen yksikkö, HUS Syöpäkeskus Geriatrian ja yleislääketieteen EL Palliatiivinen

Lisätiedot

Mitä on saattohoito? Lääketieteellinen näkökulma

Mitä on saattohoito? Lääketieteellinen näkökulma Mitä on saattohoito? Lääketieteellinen näkökulma Tiina Tasmuth LT, syöpätautien erikoislääkäri, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys osastonylilääkäri, HYKS Syöpäkeskus päivystävä lääkäri, Terhokoti

Lisätiedot

Saattohoito 2011. 29. 30.11.2011 Royal at Crowne Plaza, Helsinki NÄISTÄ PUHUTAAN: Järjestäjänä:

Saattohoito 2011. 29. 30.11.2011 Royal at Crowne Plaza, Helsinki NÄISTÄ PUHUTAAN: Järjestäjänä: Saattohoito 2011 29. 30.11.2011 Royal at Crowne Plaza, Helsinki Pelko kivusta mitä on toimiva saattohoitopotilaan kivun hoito? NÄISTÄ PUHUTAAN: DNR-päätös: Kuka päättää elämästä ja kuolemasta? Miltä näyttää

Lisätiedot

Lääkkeet muistisairauksissa

Lääkkeet muistisairauksissa Lääkkeet muistisairauksissa Muistihoitajat 27.4.2016 Vanheneminen muuttaa lääkkeiden farmakokinetiikkaa Lääkeaineen vaiheet elimistössä: Imeytyminen: syljen eritys vähenee, mahalaukun ph nousee, maha-suolikanavan

Lisätiedot

&SAATTOHOITO PALLIATIIVINEN. 17. 18.9.2014 Messukeskus, Helsinki Kohti. saattohoitopotilaan hyvää elämänlaatua

&SAATTOHOITO PALLIATIIVINEN. 17. 18.9.2014 Messukeskus, Helsinki Kohti. saattohoitopotilaan hyvää elämänlaatua PALLIATIIVINEN &SAATTOHOITO 2014 17. 18.9.2014 Messukeskus, Helsinki Kohti Neljättä vuosittaista kertaa: Neuvoja laadukkaan saattohoidon tueksi saattohoitopotilaan hyvää elämänlaatua 2014 teemat Miten

Lisätiedot

Hoito: Yksilöllinen annos, joka säädetään seerumin kaliumarvojen mukaan.

Hoito: Yksilöllinen annos, joka säädetään seerumin kaliumarvojen mukaan. 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Kaliumklorid Orifarm 750 mg depottabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi depottabletti sisältää 750 mg kaliumkloridia. Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1. 3.

Lisätiedot

Palliatiivinen hoito. Haimasyöpäpotilas - tapausselostus

Palliatiivinen hoito. Haimasyöpäpotilas - tapausselostus Palliatiivinen hoito Haimasyöpäpotilas - tapausselostus Taustatiedot ja sairauden alkuvaihe 48-vuotias mies aiemmin terve perheellinen: vaimo, 9 ja 11-vuotiaat pojat IT-alalla, esimiestehtävissä 9-10/2006

Lisätiedot

Kuolevan lapsen kivunhoito

Kuolevan lapsen kivunhoito Kuolevan lapsen kivunhoito Jukka Pouttu Lasten ja nuorten sairaala HUS SULAT 28.01.2016 Lisää aiheesta: DUODECIM: Kuolevan potilaan oireiden hoito Käypä hoito -suositus Julkaistu: 28.11.2012 Kuolevan lapsen

Lisätiedot

HYKS alueen saattohoitotyöryhmän 12.10.2011

HYKS alueen saattohoitotyöryhmän 12.10.2011 HYKS alueen saattohoitotyöryhmän muistio 12.10.2011 Tiina Saarto, pj. HYKSSyöpätautien Syöpätautien klinikan vt. ylilääkäri, Tampereen yliopiston vt. palliatiivisen lääketieteen professori Työryhmän asettaminen

Lisätiedot

Palliatiivinen eli oireenmukainen hoito. Tiina Saarto, vs. KRJ Syöpätautien klinikka

Palliatiivinen eli oireenmukainen hoito. Tiina Saarto, vs. KRJ Syöpätautien klinikka Palliatiivinen eli oireenmukainen hoito Tiina Saarto, vs. KRJ Syöpätautien klinikka Oppimistavoitteet Syövän hoitolinjat minne palliatiivinen hoito ajoittuu Tunnistaa syövän oireet ja hoidon tarve Osata

Lisätiedot

Iäkkään ummetus. TPA Tampere: iäkkään ummetus

Iäkkään ummetus. TPA Tampere: iäkkään ummetus Iäkkään ummetus 1 Perustieto Ummetuksen määritelmä Ummetuksen yleisyys Ummetuksen merkitys Ummetuksen hoito Syventävä tieto Ummetuksen jaottelu ja syyt Ummetuksen tutkimukset Ummetuksen lääkehoito TPA:

Lisätiedot

VANHUSTEN ÄKILLINEN SEKAVUUS

VANHUSTEN ÄKILLINEN SEKAVUUS VANHUSTEN ÄKILLINEN SEKAVUUS Jouko Laurila, LT HUS DELIRIUMIN OIREET tajunnantason häiriö tarkkaavaisuuden häiriö uni-valverytmin häiriö ajattelun ja muistin häiriö puheen häiriö havainnoinnin häiriö motoriikan

Lisätiedot

Palliatiivinen hoito ja saattohoito

Palliatiivinen hoito ja saattohoito Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Palliatiivisen Lääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä Päivitetty 16.2.2018 PDF-versio sisältää suositustekstin, keskeiset taulukot ja kuvat sekä kirjallisuus

Lisätiedot

Letkuravitsemuksen ongelmakohtia Lasten letkuravitsemus Virpi Järveläinen Satshp

Letkuravitsemuksen ongelmakohtia Lasten letkuravitsemus Virpi Järveläinen Satshp Letkuravitsemuksen ongelmakohtia Lasten letkuravitsemus 2.2.2017 Virpi Järveläinen Satshp Letkuravitsemuksen komplikaatioita Ripuli Syy sopimaton valmiste, valmisteen osmolaalisuus, bakteerikontaminaatio,

Lisätiedot

Levinneen suolistosyövän hoito

Levinneen suolistosyövän hoito Levinneen suolistosyövän hoito Yhteyshoitajakoulutus 29.9. LT ylilääkäri Pirkanmaan Syöpäyhdistys Uusien tapausten lukumäärät, yleisimpien syöpien mennyt ja ennustettu trendi, miehet Uusien tapausten lukumäärät,

Lisätiedot

Kliininen arviointi ja kliininen tieto mikä riittää?

Kliininen arviointi ja kliininen tieto mikä riittää? Kliininen arviointi ja kliininen tieto mikä riittää? Riittävä tutkimuksen otoskoko ja tulos Timo Partonen LT, psykiatrian dosentti, Helsingin yliopisto Ylilääkäri, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Tutkimuksen

Lisätiedot

Iäkkään ummetus. TPA Tampere: iäkkään ummetus

Iäkkään ummetus. TPA Tampere: iäkkään ummetus Iäkkään ummetus 1 Perustieto Ummetuksen määritelmä Ummetuksen yleisyys Ummetuksen merkitys Ummetuksen hoito Syventävä tieto Ummetuksen jaottelu ja syyt Ummetuksen tutkimukset Ummetuksen lääkehoito TPA:

Lisätiedot

Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio

Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio Suun kuivuus = Kserostomia/Hyposalivaatio on yleisempää naisilla kuin miehillä on usein ikääntymiseen liittyvä ongelma on ongelmana jopa 46,7 %:lla vanhuksista ja 10 %:lla koko väestöstä* liittyy moniin

Lisätiedot

SUOSITUSMATERIAALIN OSITTAINENKIN LAINAAMINEN, KOPIOIMINEN TAI SIITÄ JULKISESTI TIEDOTTAMINEN ENNEN SUOSITUKSEN VARSINAISTA JULKAISEMISTA ON KIELLETTY

SUOSITUSMATERIAALIN OSITTAINENKIN LAINAAMINEN, KOPIOIMINEN TAI SIITÄ JULKISESTI TIEDOTTAMINEN ENNEN SUOSITUKSEN VARSINAISTA JULKAISEMISTA ON KIELLETTY Käypä hoito -suositus 1 (64) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 PALLIATIIVINEN HOITO JA SAATTOHOITO Sisällysluettelo: Keskeinen sanoma... 4 Johdanto...

Lisätiedot

Käypä Hoito 2013 Kuolevan potilaan oireiden hoito. Juha Hänninen Palliatiivisen hoidon päivä 26.4.2013 Helsinki

Käypä Hoito 2013 Kuolevan potilaan oireiden hoito. Juha Hänninen Palliatiivisen hoidon päivä 26.4.2013 Helsinki Käypä Hoito 2013 Kuolevan potilaan oireiden hoito Juha Hänninen Palliatiivisen hoidon päivä 26.4.2013 Helsinki Mitä uutta päivityksessä? Saattohoidon tarve kasvaa lähivuosina. Oireiden, erityisesti kivun,

Lisätiedot

TIETOA ETURAUHASSYÖPÄPOTILAAN SOLUNSALPAAJAHOIDOSTA

TIETOA ETURAUHASSYÖPÄPOTILAAN SOLUNSALPAAJAHOIDOSTA TIETOA ETURAUHASSYÖPÄPOTILAAN SOLUNSALPAAJAHOIDOSTA TOSIASIOITA USKOMUSTEN TAKANA HARVINAISET SAIRAUDET I MS-TAUTI I ONKOLOGIA I IMMUNOLOGIA 1 LUKIJALLE Eturauhassyöpä on Suomessa miesten yleisin syöpä.

Lisätiedot

Syöpäkivunhoidon periaatteet. Ulpu Tervashonka keuhkosairauksien erikoislääkäri palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys

Syöpäkivunhoidon periaatteet. Ulpu Tervashonka keuhkosairauksien erikoislääkäri palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Syöpäkivunhoidon periaatteet Ulpu Tervashonka keuhkosairauksien erikoislääkäri palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Syöpäpotilaan kipu Pelätty oire Neljäsosalla syöpäsairauden ensimmäinen oire Kipua

Lisätiedot

Luentomateriaali Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas. Julkaistu Perustuu julkaistuun Käypä hoito -suositukseen

Luentomateriaali Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas. Julkaistu Perustuu julkaistuun Käypä hoito -suositukseen Luentomateriaali Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas Julkaistu 6.10.2016 Perustuu 27.9.2016 julkaistuun Käypä hoito -suositukseen Näytön varmuusaste Käypä hoito -suosituksissa Koodi Näytön aste

Lisätiedot

Iäkkäiden turvallinen itsehoitolääkitys

Iäkkäiden turvallinen itsehoitolääkitys Iäkkäiden turvallinen itsehoitolääkitys Paula Timonen Proviisori LHKA Toimitusjohtaja Pro dosis Oy paula.timonen@prodosis.fi Käsiteltävät aiheet Miksi iäkkäät ovat erityisryhmä? Miten ikä tulee ottaa huomioon

Lisätiedot

bukkaalinen fentanyylitabletti Effentora_ohjeet annostitrausta varten opas 6.indd :04:58

bukkaalinen fentanyylitabletti Effentora_ohjeet annostitrausta varten opas 6.indd :04:58 10 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 Yksilöllisesti sopiva annos jokaiselle syövän läpilyöntikivuista kärsivälle potilaalle: Viisi Effentora - vahvuutta mahdollistavat yksilöllisen läpilyöntikipujen hoidon Ohjeet

Lisätiedot

Filip Scheperjans, LT, Neurologian erikoislääkäri Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy

Filip Scheperjans, LT, Neurologian erikoislääkäri Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy Filip Scheperjans, LT, Neurologian erikoislääkäri Toimitusjohtaja, NeuroInnovation Oy 1 Suoli, tilanvaihtelut ja Parkinsonranneke Filip Scheperjans, LT Neurologian erikoislääkäri HYKS Neurologian klinikka

Lisätiedot

Muutoksia valmisteyhteenvedon merkittäviin kohtiin ja pakkausselosteisiin

Muutoksia valmisteyhteenvedon merkittäviin kohtiin ja pakkausselosteisiin Liite III Muutoksia valmisteyhteenvedon merkittäviin kohtiin ja pakkausselosteisiin Huom.: Nämä muutokset valmisteyhteenvetoon, pakkausmerkintöihin ja pakkausselosteeseen saatetaan päivittää myöhemmin

Lisätiedot

SAATTOHOITO-OPAS HOITOHENKILÖKUNNALLE

SAATTOHOITO-OPAS HOITOHENKILÖKUNNALLE SAATTOHOITO-OPAS HOITOHENKILÖKUNNALLE Marjut Niemi Opinnäytetyö, kevät 2013 Diakonia-ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma Sairaanhoitaja (AMK) TIIVISTELMÄ Niemi, Marjut. Saattohoito-opas hoitohenkilökunnalle.

Lisätiedot

Hoitotahto ja hoitopäätökset, saattohoito ja elämän loppuvaihe. TPA Tampere

Hoitotahto ja hoitopäätökset, saattohoito ja elämän loppuvaihe. TPA Tampere Hoitotahto ja hoitopäätökset, saattohoito ja elämän loppuvaihe 1 Perustieto Tietää käytettävien termien keskeinen sisältö Hoitoneuvotteluiden perustiedot Tietää ja tunnistaa elämän loppuvaiheen yleisimmät

Lisätiedot

HOITOTAHTO. geriatrian ylilääkäri Marja-Riitta Jaakkola Eksote, Armilan kuntoutussairaala

HOITOTAHTO. geriatrian ylilääkäri Marja-Riitta Jaakkola Eksote, Armilan kuntoutussairaala HOITOTAHTO geriatrian ylilääkäri Marja-Riitta Jaakkola Eksote, Armilan kuntoutussairaala HOITOTAHDON MÄÄRITELMÄ Hoitotahdossaan ihminen ilmaisee tahtonsa sellaisen tilanteen varalta, jossa hän ei enää

Lisätiedot

Etenevän neurologisen sairauden palliatiivinen hoito

Etenevän neurologisen sairauden palliatiivinen hoito Etenevän neurologisen sairauden palliatiivinen hoito Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kehittäminen 1. ja 2.10.2019 LL Satu Isomaa, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Palliatiivisen hoidon

Lisätiedot

Kuolema saattohoidossa. Riikka Koivisto YTM, sosiaalipsykologi, johtaja Koivikkosäätiö rs. Koivikko-koti, Hämeenlinna

Kuolema saattohoidossa. Riikka Koivisto YTM, sosiaalipsykologi, johtaja Koivikkosäätiö rs. Koivikko-koti, Hämeenlinna Kuolema saattohoidossa Riikka Koivisto YTM, sosiaalipsykologi, johtaja Koivikkosäätiö rs. Koivikko-koti, Hämeenlinna Kuolema saattohoidossa - Mahdollisuus valmistautua kuolemaan - Mahdollisuus keskittyä

Lisätiedot

Marikka Kuoppamäki Geriatrian erikoislääkäri

Marikka Kuoppamäki Geriatrian erikoislääkäri Marikka Kuoppamäki Geriatrian erikoislääkäri Turun kaupunki/ Helsingin kaupungin kotisairaala Jäljellä olevan elinajan ennustaminen on vaikeaa. Potilaan omaa mielipidettä hoitoratkaisuista ei voida kysyä.

Lisätiedot

VANHUKSEN PERIOPERATIIVINEN SEKAVUUS

VANHUKSEN PERIOPERATIIVINEN SEKAVUUS VANHUKSEN PERIOPERATIIVINEN SEKAVUUS Jouko Laurila LT HUS, Marian sairaala ÄKILLINEN SEKAVUUSOIREYHTYMÄ eli DELIRIUM Mikä se on? Kuinka yleinen se on? Mikä sen aiheuttaa? Miten sen tunnistaa? Voiko sitä

Lisätiedot

Sisältö Etiologia. Oireet. Erotusdiagnostiikka. Hälytysmerkit. Esitiedot. Kliininen arvio. Nestetarve & kuivuman korjaus

Sisältö Etiologia. Oireet. Erotusdiagnostiikka. Hälytysmerkit. Esitiedot. Kliininen arvio. Nestetarve & kuivuman korjaus Sisältö Etiologia Oireet Erotusdiagnostiikka Hälytysmerkit Esitiedot Kliininen arvio Nestetarve & kuivuman korjaus Hoitopaikan valinta Yhteenveto 1 Etiologia Yleisiä Valtaosa virustauteja Adeno, noro,

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Kerta-annos tulisi niellä yhdellä kertaa eikä sitä tulisi pitää suussa kovin pitkään.

VALMISTEYHTEENVETO. Kerta-annos tulisi niellä yhdellä kertaa eikä sitä tulisi pitää suussa kovin pitkään. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI DUPHALAC 667 mg/ml oraaliliuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi millilitra Duphalac-oraaliliuosta sisältää 667 mg laktuloosia. Täydellinen apuaineluettelo,

Lisätiedot

Liite 11. Saattohoito-opas. Aurinkoa ja kuolemaa ei voi katsoa silmiin sokeutumatta. -La Rochefoucould-

Liite 11. Saattohoito-opas. Aurinkoa ja kuolemaa ei voi katsoa silmiin sokeutumatta. -La Rochefoucould- Liite 11 Saattohoito-opas Aurinkoa ja kuolemaa ei voi katsoa silmiin sokeutumatta. -La Rochefoucould- 2 SISÄLTÖ JOHDANTO... 3 SAATTOHOITOA OHJAAVAT SUOSITUKSET... 4 SAATTOHOITOA OHJAAVAT SÄÄDÖKSET... 5

Lisätiedot

Hoidetun rintasyöpäpotilaan seuranta

Hoidetun rintasyöpäpotilaan seuranta Hoidetun rintasyöpäpotilaan seuranta Tavoitteet Seurannassa pyritään rintasyövän mahdollisen paikallisen uusiutumisen ja vastakkaisen rinnan uuden syövän varhaiseen toteamiseen. Oireettomalle potilaalle

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN ASIANTUNTIJAKUULEMINEN

SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN ASIANTUNTIJAKUULEMINEN SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN ASIANTUNTIJAKUULEMINEN 9.11.2017 Eutanasia kansalaisaloite hyvän kuoleman puolesta Tiina Saarto, ylilääkäri Syöpätautien ja sädehoidon dosentti Palliatiivisen lääketieteen

Lisätiedot

Sydämen vajaatoiminta. VEDOS TPA Tampere: sydämen vajaatoiminta

Sydämen vajaatoiminta. VEDOS TPA Tampere: sydämen vajaatoiminta Sydämen vajaatoiminta Perustieto Määritelmä Ennuste Iäkkäiden vajaatoiminta Seuranta Palliatiivisen hoidon kriteerit vajaatoiminnassa Syventävä tieto Diagnostiikka Akuuttien oireiden hoito Lääkehoidon

Lisätiedot

Tasapainoisesti toimiva vatsa.

Tasapainoisesti toimiva vatsa. Tasapainoisesti toimiva vatsa. Kun elämä ja vatsa vaativat. APUA LUONNONKUITUVALMISTEESTA Suurin osa suomalaisista kärsii ajoittain tai jatkuvasti vatsa- ja suolistovaivoista. Ummetus vaivaa jopa viittä

Lisätiedot

Hengenahdistus palliatiivisessa ja saattohoitovaiheessa

Hengenahdistus palliatiivisessa ja saattohoitovaiheessa Hengenahdistus palliatiivisessa ja saattohoitovaiheessa Hengenahdistus on yleistä monien sairauksien loppuvaiheessa (kuva 1 ja 2). Hengenahdistuksen syyt ovat moninaisia (taulukko 1) ja ne on tärkeä selvittää,

Lisätiedot

Liite III Muutokset valmistetietojen asianmukaisiin kohtiin

Liite III Muutokset valmistetietojen asianmukaisiin kohtiin Liite III Muutokset valmistetietojen asianmukaisiin kohtiin Huom: Nämä muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen asianmukaisiin kohtiin on laadittu lausuntopyyntömenettelyssä. Direktiivin 2001/83/EY

Lisätiedot

PEG-potilaan ravitsemus. Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä

PEG-potilaan ravitsemus. Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä PEG-potilaan ravitsemus Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä 2.2.2017 Miksi? Letkuravitsemusta voivat tarvita potilaat, joilla on ongelmia suun tai nielun alueella, ruokatorvessa tai vatsalaukussa Nielemisongelmia,

Lisätiedot

Evidence based medicine näyttöön perustuva lääketiede ja sen periaatteet. Eeva Ketola, LT, Kh-päätoimittaja Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

Evidence based medicine näyttöön perustuva lääketiede ja sen periaatteet. Eeva Ketola, LT, Kh-päätoimittaja Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Evidence based medicine näyttöön perustuva lääketiede ja sen periaatteet Eeva Ketola, LT, Kh-päätoimittaja Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Tiedon tulva, esimerkkinä pneumonia Googlesta keuhkokuume-sanalla

Lisätiedot

Anna-Maija Koivusalo 26.5.15

Anna-Maija Koivusalo 26.5.15 Anna-Maija Koivusalo 26.5.15 Kivuton sairaala projekti vuonna 214 Kivun arviointi projekti Kivuton sairaala toteutettiin yhdeksännen kerran syksyllä 214 pääosin Euroopan kipuviikolla (viikko 42). Mukana

Lisätiedot

INHIMILLISTÄ HOITOA KEUHKOAHTAUMATAUDIN LOPPUVAIHEESSA. Jämsä 14.9.2011. Sinikka Krogerus keuhkosairauksien erikoislääkäri

INHIMILLISTÄ HOITOA KEUHKOAHTAUMATAUDIN LOPPUVAIHEESSA. Jämsä 14.9.2011. Sinikka Krogerus keuhkosairauksien erikoislääkäri INHIMILLISTÄ HOITOA KEUHKOAHTAUMATAUDIN LOPPUVAIHEESSA Jämsä 14.9.2011 Sinikka Krogerus keuhkosairauksien erikoislääkäri SIDONNAISUUDET 2008-2011 LL keuhkosairauksien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Lisätiedot

Suun kuivuminen lääkehaittana

Suun kuivuminen lääkehaittana Suun kuivuminen lääkehaittana STEPPI Alueellinen suunhoidon koulutusiltapäivä 21.3.2018 Meri Järvenpää Proviisori Seinäjoen keskussairaalan sairaala-apteekki Kuiva suu ja sen aiheuttajat Syljen erityksen

Lisätiedot

kivunhoito.info Kipuanalyysi

kivunhoito.info Kipuanalyysi Kipuanalyysi Hoito Kipuanalyysi Fysiologia & Psykologia Kivunhoito.info: Kipuanalyysi 5:1 Kiputila kipuanalyysi selvittely oireenmukainen kivunhoito kasvaimen hoito sytostaatit kirurgia sädehoito kivunlievitys

Lisätiedot

Roosa Kaerla ja Maija Kuittinen KOTISAATTOHOITO-OPAS HOITOHENKILÖKUNNALLE. Hoitotyön koulutusohjelma Hoitotyön suuntautumisvaihtoehto 2013

Roosa Kaerla ja Maija Kuittinen KOTISAATTOHOITO-OPAS HOITOHENKILÖKUNNALLE. Hoitotyön koulutusohjelma Hoitotyön suuntautumisvaihtoehto 2013 Roosa Kaerla ja Maija Kuittinen KOTISAATTOHOITO-OPAS HOITOHENKILÖKUNNALLE Hoitotyön koulutusohjelma Hoitotyön suuntautumisvaihtoehto 2013 KOTISAATTOHOITO-OPAS HENKILÖKUNNALLE Kaerla, Roosa, Kuittinen,

Lisätiedot

Sydämen vajaatoiminta. TPA Tampere: sydämen vajaatoiminta

Sydämen vajaatoiminta. TPA Tampere: sydämen vajaatoiminta Sydämen vajaatoiminta Perustieto Määritelmä Ennuste Iäkkäiden vajaatoiminta Seuranta Palliatiivisen hoidon kriteerit vajaatoiminnassa Syventävä tieto Diagnostiikka Akuuttien oireiden hoito Lääkehoidon

Lisätiedot

Käypä hoito -indikaattorit; Alaselkäkipu Ohessa kuvatut indikaattoriehdotukset pohjautuvat Alaselkäkipu Käypä hoito -suositukseen (2017)

Käypä hoito -indikaattorit; Alaselkäkipu Ohessa kuvatut indikaattoriehdotukset pohjautuvat Alaselkäkipu Käypä hoito -suositukseen (2017) Käypä hoito -indikaattorit; Alaselkäkipu Ohessa kuvatut indikaattoriehdotukset pohjautuvat Alaselkäkipu Käypä hoito -suositukseen (2017) 1 2 Keston mukaan selkäkipu jaetaan akuuttiin (alle 6 vkoa), subakuuttiin

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. LAXOBERON 7,5 mg/ml tipat, liuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. LAXOBERON 7,5 mg/ml tipat, liuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI LAXOBERON 7,5 mg/ml tipat, liuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 1 ml tippoja sisältää natriumpikosulfaattia 7,5 mg. Apuaineet, ks. 6.1. 3. LÄÄKEMUOTO

Lisätiedot

Kuoleman hetki Pirjetta Manninen 18.9.2013

Kuoleman hetki Pirjetta Manninen 18.9.2013 Kuoleman hetki Pirjetta Manninen 18.9.2013 Erilaisia kuolemia Suomessa n. 50 000 kuolemaa vuodessa n. 47 000 tautikuolemaa n. 3500 tapaturma ja väkivaltakuolemaa Syöpä 11 000 Dementia 6 200 Sydän ja verenkiertoelimistö

Lisätiedot

Pioglitazone Actavis

Pioglitazone Actavis Tutustu Pioglitazone Actavis -valmisteyhteenvetoon ennen lääkkeen määräämistä Hoidollisten riskien minimointiohje Pioglitazone Actavis 15 mg ja 30 mg tabletit Päivitetty viimeksi 10/2018 Pioglitazone minimointiohje

Lisätiedot

Saattohoito nyt, huomenna ja 2030. Juha Hänninen 25.9.2014 Saattohoito nyt seminaari Kuntatalo, Helsinki

Saattohoito nyt, huomenna ja 2030. Juha Hänninen 25.9.2014 Saattohoito nyt seminaari Kuntatalo, Helsinki Saattohoito nyt, huomenna ja 2030 Juha Hänninen 25.9.2014 Saattohoito nyt seminaari Kuntatalo, Helsinki Onko kuolema sairaus? Onko kuolevan hoito lääketiedettä? Tarvitaanko lääkäriä kuolinvuoteen äärellä?

Lisätiedot

Ravitsemuksen merkitys sairaalapotilaalle. Jan Sundell dosentti, ylilääkäri, erikoislääkäri TYKS, YSIS

Ravitsemuksen merkitys sairaalapotilaalle. Jan Sundell dosentti, ylilääkäri, erikoislääkäri TYKS, YSIS Ravitsemuksen merkitys sairaalapotilaalle Jan Sundell dosentti, ylilääkäri, erikoislääkäri TYKS, YSIS Sairauteen liittyvä vajaaravitsemus on yleinen ongelma, joka jää usein diagnosoimatta Kehittyneissä

Lisätiedot

NEUROLOGIA-SEMINAARI: Käytösoireet muistisairauksissa

NEUROLOGIA-SEMINAARI: Käytösoireet muistisairauksissa NEUROLOGIA-SEMINAARI: Käytösoireet muistisairauksissa Aika torstai 18.5.2017 klo 12.00 16.00 Biomedicum, luentosali 2, Haartmaninkatu 8, 00290 Helsinki Järjestäjät HY neurologian koulutusohjelma, HUS Neurologian

Lisätiedot

SAATTOHOITO 2015. 22. 23.9.2015 messukeskus, helsinki TEEMAT 2015: 5. VUOSI MILLAISET OVAT LAADUKKAAN SAATTOHOIDON RAKENTEET? Yhteistyökumppani:

SAATTOHOITO 2015. 22. 23.9.2015 messukeskus, helsinki TEEMAT 2015: 5. VUOSI MILLAISET OVAT LAADUKKAAN SAATTOHOIDON RAKENTEET? Yhteistyökumppani: SAATTOHOITO 2015 22. 23.9.2015 messukeskus, helsinki 5. VUOSI MILLAISET OVAT LAADUKKAAN SAATTOHOIDON RAKENTEET? TEEMAT 2015: Omaisten merkittävä rooli: miten omaisten voimavaroja tuetaan? 3 x case: Saattohoidon

Lisätiedot

Ummetuksen ennaltaehkäisy ja hoito

Ummetuksen ennaltaehkäisy ja hoito Ummetuksen ennaltaehkäisy ja hoito FIDULAC150078/07.2015 Tiesitkö tämän ummetuksesta? Suoli tyhjenee normaalisti 8 72 tunnin välein. Ummetuksessa ulostuskerrat vähenevät ja ulostaminen vaikeutuu. Ummetusta

Lisätiedot

Lasten ravitsemusavanne (PEG) hoito-ohje potilaan kotihoito-ohje

Lasten ravitsemusavanne (PEG) hoito-ohje potilaan kotihoito-ohje Lasten ravitsemusavanne (PEG) hoito-ohje potilaan kotihoito-ohje www.eksote.fi Sisällys PEG-syöttöletku... 3 PEG-letkun laitto... 3 Kivun hoito... 3 Ravitsemus... 4 Lääkkeet... 5 Ihon hoito... 5 Kiinnityslevy...

Lisätiedot

Mikä mättää: onko hoitojärjestelmässämme esteitä hyvälle syöpäkivun hoidolle?

Mikä mättää: onko hoitojärjestelmässämme esteitä hyvälle syöpäkivun hoidolle? Mikä mättää: onko hoitojärjestelmässämme esteitä hyvälle syöpäkivun hoidolle? Riikka Huovinen Vs ylilääkäri, Syöpäjärjestöt Dosentti, syöpätautien erikoislääkäri TYKS, Syöpäklinikka Sidonnaisuudet Työpaikat:

Lisätiedot

Uutta lääkkeistä: Ulipristaali

Uutta lääkkeistä: Ulipristaali Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2012 UUTTA LÄÄKKEISTÄ Uutta lääkkeistä: Ulipristaali Annikka Kalliokoski Esmya, 5 mg tabletti, PregLem France SAS. Ulipristaaliasetaattia voidaan käyttää kohdun myoomien

Lisätiedot

Käypä hoito -suositus

Käypä hoito -suositus Käypä hoito -suositus Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Nefrologiyhdistyksen asettama työryhmä Duodecim 2007;123(20):2510 4 Käypä hoito -suositus perustuu systemaattisesti koottuun tutkimustietoon,

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE: TIETOJA KÄYTTÄJÄLLE. Granisetron Teva 1 mg kalvopäällysteinen tabletti Granisetron Teva2 mg kalvopäällysteinen tabletti Granisetroni

PAKKAUSSELOSTE: TIETOJA KÄYTTÄJÄLLE. Granisetron Teva 1 mg kalvopäällysteinen tabletti Granisetron Teva2 mg kalvopäällysteinen tabletti Granisetroni PAKKAUSSELOSTE: TIETOJA KÄYTTÄJÄLLE Granisetron Teva 1 mg kalvopäällysteinen tabletti Granisetron Teva2 mg kalvopäällysteinen tabletti Granisetroni Lue tämä seloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen

Lisätiedot

Skopian indikaatiot Perttu Arkkila

Skopian indikaatiot Perttu Arkkila GPF KEVÄTKOULUTUS 25.5.2018, KALASTAJATORPPA, HELSINKI Skopian indikaatiot Perttu Arkkila HUS, Vatsakeskus Gastroenterologian klinikka Meilahden Kolmiosairaala Sidonnaisuudet kahden viimeisen vuoden ajalta

Lisätiedot

Pahanlaatuisen leikkaukseen soveltumattoman suolitukoksen konservatiivinen hoito

Pahanlaatuisen leikkaukseen soveltumattoman suolitukoksen konservatiivinen hoito TEEMA: PALLIATIIVINEN HOITO NÄIN HOIDAN Tiina Saarto, Pia Österlund ja Anna Lepistö Pahanlaatuisen leikkaukseen soveltumattoman suolitukoksen konservatiivinen hoito 410 Suolitukos on yleinen komplikaatio

Lisätiedot

Kivun lääkehoidon seuranta. Lääkehoidon päivä 19.3.2015 APS-kipuhoitaja Päivi Kuusisto

Kivun lääkehoidon seuranta. Lääkehoidon päivä 19.3.2015 APS-kipuhoitaja Päivi Kuusisto Kivun lääkehoidon seuranta Lääkehoidon päivä 19.3.2015 APS-kipuhoitaja Päivi Kuusisto fifthvital singn viides elintärkeä toiminto Pulssi Hengitys Kehonlämpö, Diureesi RR K i p u Kivunhoidon portaat. mukaillen

Lisätiedot

Aliravitsemus Kotisairaanhoidossa jopa 90 % on aliravittuja tai aliravitsemusriskissä Yksipuolinen ruokavalio Yksinäisyys, ruokaa yhdelle?

Aliravitsemus Kotisairaanhoidossa jopa 90 % on aliravittuja tai aliravitsemusriskissä Yksipuolinen ruokavalio Yksinäisyys, ruokaa yhdelle? Ikääntyminen Senioreilla noin kolmasosalla jonkin asteinen mahalaukun limakalvon surkastuminen, joka voi vaikuttaa vitamiinien imeytymiseen Makuaisti ja hajuaisti heikkenevät Huonot hampaat, sopimaton

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Koira Lievän tai kohtalaisen sisäelimiin liittyvän kivun lievittämiseen. Rauhoittamiseen yhdessä medetomidiinin kanssa.

VALMISTEYHTEENVETO. Koira Lievän tai kohtalaisen sisäelimiin liittyvän kivun lievittämiseen. Rauhoittamiseen yhdessä medetomidiinin kanssa. VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Torphasol vet 4 mg/ml injektioneste, liuos koiralle ja kissalle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi ml sisältää: Vaikuttava aine: Butorfanoli (butorfanolitartraattina

Lisätiedot

Kosteus- homevauriopotilas. Terveydenhuollon rooli terveyshaittojen tutkimisessa Käypä hoito suosituksen mukaan

Kosteus- homevauriopotilas. Terveydenhuollon rooli terveyshaittojen tutkimisessa Käypä hoito suosituksen mukaan Kosteus- homevauriopotilas Terveydenhuollon rooli terveyshaittojen tutkimisessa Käypä hoito suosituksen mukaan Luentomateriaali Kosteus- ja homevaurioista oireileva potilas Julkaistu 27.1.2016 Perustuu

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Granisetron Stada 1 mg kalvopäällysteiset tabletit Granisetron Stada 2 mg kalvopäällysteiset tabletit

VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Granisetron Stada 1 mg kalvopäällysteiset tabletit Granisetron Stada 2 mg kalvopäällysteiset tabletit VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Granisetron Stada 1 mg kalvopäällysteiset tabletit Granisetron Stada 2 mg kalvopäällysteiset tabletit 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Jokainen 1 mg:n kalvopäällysteinen

Lisätiedot

CORTIMENT (budesonidi) 26.11.2013, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

CORTIMENT (budesonidi) 26.11.2013, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO CORTIMENT (budesonidi) 26.11.2013, versio 1.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Haavainen paksusuolentulehdus (UC)

Lisätiedot

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet Jos haittavaikutuksia ilmenee, tulee hoito keskeyttää ja ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Eläimiä koskevat erityiset varotoimet Jos haittavaikutuksia ilmenee, tulee hoito keskeyttää ja ottaa yhteys eläinlääkäriin. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Meloxoral 0,5 mg/ml oraalisuspensio kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi ml sisältää: Vaikuttava aine: Meloksikaami 0,5 mg Apuaine: Natriumbentsoaatti 1,75 mg Täydellinen

Lisätiedot

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas

Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Syöpätautien poliklinikalle tulevan opas Satakunnan keskussairaala Syöpätautien yksikkö Päivitys 4/2015 Syöpätautien poliklinikka Sisällys Syöpätautien vastuualue... 3 Potilaana syöpätautien poliklinikalla...

Lisätiedot

Käytösoireisten asiakkaiden/potilaiden lääkitys

Käytösoireisten asiakkaiden/potilaiden lääkitys Tiedosta hyvinvointia 1 Käytösoireisten asiakkaiden/potilaiden lääkitys Harriet Finne-Soveri LT, geriatrian erikoislääkäri Terveystaloustieteen keskus CHESS Tiedosta hyvinvointia 2 Sisältö Käytösoire missä

Lisätiedot

Valmisteyhteenveto. Deksametasonia (max 20 mg kerran vuorokaudessa) annetaan samanaikaisesti suun kautta.

Valmisteyhteenveto. Deksametasonia (max 20 mg kerran vuorokaudessa) annetaan samanaikaisesti suun kautta. Valmisteyhteenveto 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Granisetron Bluefish 1 mg tabletti, kalvopäällysteinen Granisetron Bluefish 2 mg tabletti, kalvopäällysteinen 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 1 mg:n tabletti:

Lisätiedot

Ruoka- ja ravintoaineet 12

Ruoka- ja ravintoaineet 12 Sisällys Johdanto (Anna-Maija Tiainen) 9 1 Ruoka- ja ravintoaineet 12 Energia ja energiaravintoaineet (Senja Arffman) 13 Hiilihydraatit 14 Proteiinit 16 Rasvat 17 omega-3 ja -6 -rasvahapot 19 Alkoholi

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Harmaapilkullinen, pyöreä, kuperapintainen tabletti, halkaisija 13 mm

VALMISTEYHTEENVETO. Harmaapilkullinen, pyöreä, kuperapintainen tabletti, halkaisija 13 mm VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI CARBO MEDICINALIS 250 mg -tabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Aktiivihiili, 250 mg Täydellinen apuaineluettelo, ks. kohta 6.1 3. LÄÄKEMUOTO Tabletti

Lisätiedot

Mistä iäkkäiden hoitopaikkasiirrot kertovat ja voidaanko niihin vaikuttaa?

Mistä iäkkäiden hoitopaikkasiirrot kertovat ja voidaanko niihin vaikuttaa? YLEISLÄÄKETIETEEN OPPIALA Mistä iäkkäiden hoitopaikkasiirrot kertovat ja voidaanko niihin vaikuttaa? Jaakko Valvanne Geriatrian professori 31.8.2015 Miksi hoitopaikkasiirroista keskustellaan? Tamperelaiset

Lisätiedot

Kissa: Leikkauksen jälkeisen kivun lievitys kohdun ja munasarjojen poistoleikkauksen sekä pienten pehmytkudoskirurgisten toimenpiteiden jälkeen.

Kissa: Leikkauksen jälkeisen kivun lievitys kohdun ja munasarjojen poistoleikkauksen sekä pienten pehmytkudoskirurgisten toimenpiteiden jälkeen. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Acticam 5 mg/ml injektioneste, liuos koirille ja kissoille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi ml Acticam 5 mg/ml injektionesteliuosta sisältää: Vaikuttavat aineet Meloksikaami

Lisätiedot

Potilaan opas. Tietoa henkilöille, joille on määrätty botulinutoksiini B:tä (NeuroBloc ) servikaalisen dystonian hoitoon

Potilaan opas. Tietoa henkilöille, joille on määrätty botulinutoksiini B:tä (NeuroBloc ) servikaalisen dystonian hoitoon Potilaan opas Tietoa henkilöille, joille on määrätty botulinutoksiini B:tä (NeuroBloc ) servikaalisen dystonian hoitoon Oppaan on laatinut Eisai Europe Limited Tässä oppaassa kerrotaan NeuroBloc -lääkkeestä

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Apuaine, jonka vaikutus tunnetaan: Phosporal sisältää hyvin pienen määrän etanolia, vähemmän kuin 100 mg annosta kohden.

VALMISTEYHTEENVETO. Apuaine, jonka vaikutus tunnetaan: Phosporal sisältää hyvin pienen määrän etanolia, vähemmän kuin 100 mg annosta kohden. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI PHOSPHORAL 24,4 g / 10,8 g oraaliliuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 45 ml:n annosta kohti 1 ml:aa kohti Natriumdivetyfosfaattidihydraatti 24,4 g 0,542

Lisätiedot