Haku kuntakokeiluihin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Haku kuntakokeiluihin"

Transkriptio

1 Haku kuntakokeiluihin Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Tampereen kaupunki. Myös kaupunkiseudun muut kunnat ovat ilmaisseet halunsa olla mukana kuntakokeilussa myöhemmin tarkemmin sovittavilla tavoilla ja osa-alueilla. Lisäksi sekä Vantaan että Hämeenlinnan kaupungin kanssa on käyty alustavia keskusteluja kuntakokeiluyhteistyöstä erityisesti Valvonnan teema-alueen osalta Kokeilun vastuukunta: 2. Försökets ansvarskommun: - Tampereen kaupunki Kunnan/alueen vastuuhenkilö: (nimi, yhteystiedot, kunta, organisaatio) 3. Kommunens/områdets ansvarsperson: (namn, kontaktuppgifter, kommun, organisation) - Tilaajajohtaja Kari Hakari, , kari.hakari@tampere.fi, Aleksis Kiven katu C PL 48, Tampere Kunnan/alueen yhteyshenkilö: 4. Kommunens/områdets kontaktperson: Etunimi/ Förnamn Sukunimi/ Efternamn Matkapuhelin / Mobil Sähköposti/ e-post Osoite/ Adress Postinumero/ Postnummer Postitoimipai kka/ Postanstalt Organisaatio/ Organisation Osasto/ Avdelning Toni Kirmula toni.kirmula@t ampere.fi Aleksis Kiven katu C PL Tampere Tampereen kaupunki Tilaajaryhmä 5. Vastauskieli hakulomakkeen kysymyksiin/välj språket med vilket du vill besvara frågorna i blanketten: Hakeeko kunta/alue hyvinvoinnin integroidun toimintamallin kokeiluun?

2 Hyvinvoinnin integroidun toimintamallin osiot, joihin kunta/alue osallistuu: Mikä on kokeiluun osallistuvien kunnan/alueen hyvinvointipalvelujen organisaatiorakenne? (lautakunnat, virastot) - Hyvinvointipalvelut eli sosiaali- ja terveyspalvelut sekä sivistyspalvelut koostuvat hallinnollisesti kuudesta tuotantoalueesta, joita ovat: avopalvelut, erikoissairaanhoito, laitoshoito, varhaiskasvatus ja perusopetus, toisen asteen koulutus sekä kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut. Kutakin tuotantoaluetta johtaa tuotantojohtaja. Tilaajaryhmä vastaa palvelujen tilaamisen valmistelusta ja suunnittelusta, tilaamiseen liittyvistä tuki- ja kehittämisprosesseista sekä lautakuntien ja niiden jaostojen toimialaan kuuluvien asioiden valmistelusta sekä viranomaistoiminnan järjestämisestä. Kukin lautakunnan puheenjohtajana toimiva apulaispormestari antaa valmistelun suuntaviivat oman ydinprosessinsa osalta. Tilaajatoiminta on organisoitu kuuden ydinprosessin mukaisesti:

3 Ikäihmisten hyvinvoinnin ylläpitäminen Kaupunkiympäristön kehittäminen Lasten ja nuorten kasvun tukeminen Osaamisen ja elinkeinojen kehittäminen Sivistyksen ja elämänlaadun edistäminen Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen Kukin kokonaisuus huolehtii ydinprosessinsa mukaisen lautakunnan toimialaan kuuluvien asioiden valmistelusta sekä tarjoaa tarvittavia asiantuntijapalveluita myös muiden ydinprosessien käyttöön. Kutakin edellä mainittua kokonaisuutta johtaa kyseisen prosessin tilaajapäällikkö Mikä on kunnan/alueen toimintojen ja prosessien kehittämistilanne hyvinvoinnin integroidun toimintamallin osalta? - Tampereella on tehty moniammatillisten palvelumallien sekä kuntalais- ja asiakaslähtöisten palveluorganisaatioiden kehittämiseen liittyen perusteellista selvitys- ja kehittämistyötä mm. VM:n rahoittamassa Kohti kumppanuutta-hankkeessa (Koku) ( ). Hankkeessa kehitettiin sähköinen alusta/sovelluskokonaisuus, joka mahdollistaa sektorirajat ylittävän moniammatillisen yhteistyön ja asiakkaan edun mukaisen tiedon siirtymisen huoltajien ja eri toimijoiden kesken. Sovellusta pilotoitiin huoltajien, varhaiskasvatuksen, neuvolaterveydenhuollon, esiopetuksen ja kouluterveydenhuollon kesken. Hankkeessa selvitettiin myös lainsäädännön asettamat haasteet uudenlaiselle toimintatavalle Miten kunta/alue toteuttaisi kokeilua omassa toiminnassaan? - Hyvinvoinnin integroidun toimintamallin kuntakokeilun keskeisenä teemana on Tampereella moniammatillisten palvelumalllien ja kuntalais- ja asiakaslähtöisten palveluorganisaatioiden kehittäminen. Teeman yhteydessä toteutetaan hanke aikuisasiakkaiden sosiaalipalvelujen, työllisyydenhoidon, kuntouttavan työtoiminnan ja muiden tarkoituksenmukaisten palvelukokonaisuuksien yhdistämiseksi hyvinvointipalvelujen integroidun toimintamallin mukaiseksi kokonaisuudeksi. Sektoroitunut lainsäädäntö (kansanterveys, sosiaalihuolto, perusopetus) edellytti Koku-hankkeen yhteydessä monimutkaisen suostumusten hallintamallin rakentamista eri toimijoiden tietojen yhdistämiseksi. Vapaakuntakokeilu luo edellytykset hyödyntää ja kehittää myös Koku-sovelluksia edelleen joustavammassa ja vähemmän sektoroituneessa säädösympäristössä Mitä kokeilun tämän toimintamallin seurantaan soveltuvia palvelujen laatua ja tuloksia sekä tuottavuutta ja kustannuksia kuvaavia indikaattoreita kunnalla/alueella on käytössä? Kunnan/alueen yhteyshenkilö tämän toimintamallin osalta: - Suunnittelupäällikkö Vesa Komonen Tampereen kaupunki, Tilaajaryhmä , vesa.komonen@tampere.fi Hakeeko kunta/alue koulutuspalvelu toimintamallin kokeiluun?

4 Minkälainen on kokeilun kohteena olevan kunnan/alueen oppilaitosverkosto? (perusopetus, lukiokoulutus, ammatillinen koulutus) Mikä on kunnan/ alueen toimintojen ja prosessien kehittämistilanne koulutuspalvelukokeilu toimintamallin osalta? Miten kunta/alue toteuttaisi kokeilua omassa toiminnassaan? Mitä kokeilun tämän toimintamallin seurantaan soveltuvia palvelujen laatua ja tuloksia sekä tuottavuutta ja kustannuksia kuvaavia indikaattoreita kunnalla/alueella on käytössä? Kunnan/alueen yhteyshenkilö tämän toimintamallin osalta: Hakeeko kunta/alue asumispalvelujen toimintamallin kokeiluun?

5 Asumispalvelujen toimintamallin osiot, joihin kunta/ alue osallistuu: Mikä on asumispalvelujen kehittämistilanne kunnassa/alueella? Miten kunta/alue toteuttaisi kokeilua omassa toiminnassaan? - Kuntakokeilun avulla luotaisiin eritysryhmille uudenlaisia asumisen ja tuen kokonaisratkaisuja. Lisäksi pyrittäisiin poistamaan mm. ARA:n linjausten tuottamat ongelmat erityisryhmien asumispalvelujen järjestämiseksi (ryhmäkoot erittäin pienet, tontille tai lähiympäristöön ei voida sijoittaa samantyyppistä toimintaa, vaikka palvelujen järjestämisen, taloudellisen tehokkuuden ja synergiaetujen kannalta se olisikin perusteltua). Tampereen kaupunki osallistuu jo parhaillaan ns. KEHASU-hankkeeseen, jossa kehitetään ARA:n, TTY:n arkkitehtiopiskelijoiden, Kehitysvammaliiton ja kehitysvammaisten henkilöiden kanssa uudenlaisia asumismalleja kehitysvammaisille Mitä kokeilun tämän toimintamallin seurantaan soveltuvia palvelujen laatua ja tuloksia sekä tuottavuutta ja kustannuksia kuvaavia indikaattoreita kunnalla/alueella on käytössä? Kunnan/alueen yhteyshenkilö tämän toimintamallin osalta: - Tilaajapäällikkö Anniina Tirronen Tampereen kaupunki, Tilaajaryhmä , anniina.tirronen@tampere.fi Hakeeko kunta/alue valvonnan toimintamallin kokeiluun?

6 Valvonnan toimintamallin osiot, joihin kunta/alue osallistuu: Mihin palveluihin ja valvontaohjelmiin toivoisitte kokeilun toimintamallin ensisijaisesti kohdistuvan? - Valvonnan teema-alueen osalta keskeisenä tavoitteena on joustojen synnyttäminen mm. palveluasumiseen liittyviin normeihin, mitoituksiin ja pätevyysvaatimuksiin. Valvovat valtionhallinnon viranomaiset ovat käytännössä nostaneet tiettyjä suosituksia normien asemaan (esimerkiksi vanhuspalvelujen laatusuositus). Terveydenhuollon normituksella on nykytilanteessa epätarkoituksenmukaisia ohjausvaikutuksia myös sosiaalihuollon palveluihin. Valvontaviranomaiset eivät myöskään tulkitse ko. suosituksia yhdenmukaisesti; moniportainen valvonta luo epätasa-arvoa palveluntuottajien välille. Mahdollisuudet henkilöstön pätevyysvaatimusten joustavoittamiseen tulee kokeilun yhteydessä selvittää. Ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoitusvaateiden osalta valvovat viranomaiset (AVI ja Valvira) eivät tällä hetkellä huomioi teknologisten ratkaisujen merkitystä, mikä osaltaan hidastaa uusimman hyvinvointiteknologian käyttöönottoa. Palveluiden kehittämisessä on selkeä tarve löytää ja ottaa käyttöön hoitohenkilökunnan työskentelyä tukevia, henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuutta ja hyvinvointia lisääviä sekä tuottavuutta kohentavia teknologisia ratkaisuja Miten kunta/alue toteuttaisi kokeilua omassa toiminnassaan? - Kts. vastaus kohtaan 8.2.

7 Mikä on omavalvonnan kehittämistilanne kunnassa/alueella? Minkälaisia kokeilun tämän toimintamallin palvelun laatua ja tuloksia sekä tuottavuutta ja kustannuksia kuvaavia indikaattoreita ehdottaisitte seurattavaksi kokeilun aikana? Kunnan/alueen yhteyshenkilö tämän toimintamallin osalta: - Tilaajapäällikkö Anniina Tirronen Tampereen kaupunki, Tilaajaryhmä , anniina.tirronen@tampere.fi Hakeeko kunta/alue kuntien ja Kelan yhteistyö toimintamallin kokeiluun: Kuntien ja Kelan yhteistyön kehittämisen toimintamallin osiot, joihin kunta/alue osallistuu: Mikä on kunnan ja Kelan yhteistyön tämän hetkinen tilanne kunnassa/alueella?

8 Miten kunta/alue toteuttaisi kokeilua omassa toiminnassaan? - Tampereen kaupungin painopisteenä kyseisessä kokeiluteemassa on tiedonsaanti asiakasmaksujen määrittelyä varten. Selvitetään tietosuoja- ja salassapitosäädösten tulkinnat ja mahdolliset säädösmuutosehdotukset prosessiin, jossa Kelan tiedot saataisiin suoraan kunnalle asiakasmaksujen määrittelyä varten. Tampereella päivähoidon asiakasmaksut tarkistetaan kaikilta asiakkailta joka toinen vuosi (8000 asiakasta, päätöksiä vuosittain yli ). Asiakasmaksupäätöksiä varten tarvitaan tositteet Kelan tuista ja/tai palkkatiedot. Vapaakuntakokeilussa Kelan tietojen lisäksi tiedot verottajalta helpottaisi tulotietojen oikeellisuuden varmistamista tarvittaessa merkittävästi Mitä kokeilun tämän toimintamallin seurantaan soveltuvia palvelujen laatua ja tuloksia sekä tuottavuutta ja kustannuksia kuvaavia indikaattoreita kunnalla/alueella on käytössä? Kunnan/alueen yhteyshenkilö tämän toimintamallin osalta: - Asiakasmaksupäällikkö Juho Tervo , juho.tervo@tampere.fi Hakeeko kunta/alue nuorisotakuu toimintamallin kokeiluun? Mikä on nuorisotakuun toimintojen ja prosessien kehittämistilanne kunnassa/alueella? - Nuorisotakuun ja siihen sisältyvän koulutustakuun toteuttaminen on yksi Tampereen kaupungin strategisista tavoitteista, joka on kirjattu Tampereen pormestariohjelmaan , uuteen kaupunkistrategiaan ja sen toimintasuunnitelmiin. Osana nuorisotakuun toteutusta Tampereen kaupunki panostaa koulutustakuun lisäksi nuorten työllisyys-, palvelu-, asumis-, harrastus- ja osallistumistakuun toteutukseen ja nuorten hyvinvoinnin kehittämiseen. Tampereen kaupunki toteuttaa nuorisotakuuta moniammatillisesti, yhteisvastuullisesti ja koordinoidusti sekä eri ydinprosessien yhteistyönä että yhteistyössä sidosryhmien ja kaupunkilaisten kanssa. Tampereen kaupungin Nuorisotakuun projektipäällikkö koordinoi nuorisotakuun kokonaisuutta. Pormestarin nimeämä Nuorten

9 yhteiskuntatakuun työryhmä toimii strategisen tason ohjausryhmänä takuun toimeenpanon suunnittelussa ja seuraa takuun toteutumista. Nuorisolain mukainen nuorten ohjaus- ja palveluverkosto toimii operatiivisella tasolla, erityisesti etsivän nuorisotyön tukena. Yhteistyötä nuorisotakuun toteuttamiseksi tehdään myös Tampereen kaupunkiseudun kuntien, Pirkanmaan ELY-keskuksen, TE-toimiston ja Kelan kanssa osana kaupunkiseudun työllisyydenhoidon kehittämisohjelman ( ) toteutusta. Käynnissä on useita teemaan liittyviä hankkeita ja niistä erityisesti seuraavien tuloksia voidaan hyödyntää Nuorisotakuun kuntakokeilussa: 1) Työllisyyden kuntakokeilu : Kuntakokeilun kokemuksista tuotetaan kehittämisideoita palveluiden järjestämisen esteisiin ja ongelmiin; 2) Seutunuotta: Tampereen kaupunkiseudulla toteutettava hanke, jonka tavoitteena on kehittää ja tiivistää nuorisotakuun yhteistyötä ja viestintää toimijoiden kesken. Lähtökohtana projektissa on nykyisten resurssien tehokkaampi hyödyntäminen koulutukseen hakeutumisen, koulutuksen keskeyttämisen ehkäisyn ja työllistymisen näkökulmasta. Hakemuksessa esitetyt toimenpiteet helpottaisivat nuorisotakuun toteuttamista erityisesti työllisyys-, koulutus-ja palvelutakuun näkökulmista. Toimintamallin indikaattoreina seurataan kaupunkistrategian ja sen toimintasuunnitelmien sekä palvelusopimusten indikaattoreiden kautta ja mm. hyvinvointikertomusten, kouluterveyskyselyiden, oppilaitos- ja TE-seurantojen avulla. Indikaattoreina mm.: -Perusopetuksen päättäneiden oppilaiden sijoittuminen koulutukseen -Ikäluokat ja koulutuspaikkojen ja lisäopetuspaikkojen riittävyys -Toisen asteen koulutuksessa keskeyttäneet -Toisen asteen koulutuksessa keskeyttäneille tehdyt jatkosuunnitelmat -Oppisopimuskoulutusten lukumäärä -Nuorten aikuisten osaamisohjelman opiskelijamäärä -Vastavalmistuneiden työllistyminen ja sijoittuminen jatko-opintoihin -Nuorten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien määrät -Työttömyysaste ja kuntakohtaiset työllisyystilastot -Työpaikkojen määrä -Innovaatioympäristöissä syntyvien uusien yritysten ja työpaikkojen määrä -Kaupungin nuorille tarjoamat työ-, oppisopimus-, palkkatuki- ja työkokeilupaikat, kuntouttavan työtoiminnan paikat sekä kesätyöpaikat -Työllisyydenhoidon tukijakson tai palvelun jälkeen työhön tai tutkintotavoitteiseen koulutukseen sijoittuvien asiakkaiden osuus, % -Työmarkkinatukiseuranta, kunnan rahoittama työmarkkinatuki -Jälkihuollossa olevien nuorten sijoittuminen koulutukseen tai työelämään -Toimeentulotukea saavat, % -Tampereen yleinen pienituloisuusaste, % -Kouluterveyskyselyt -Hoito- ja sosiaalitakuun toteutuminen -Sijaishuollossa olevien lasten määrä -Perhehoidon osuus lastensuojelun sijaishuollosta -Pitkäaikaisasunnottomien määrä -Opiskelija- ja nuorisoasuntotarjonnan riittävyys -Etsivän nuorisotyön tilastot -Nuorille suunnattujen palveluiden asiakasmäärät ja vaikuttavuudet -Palveluihin pääsyn nopeus ja sujuvuus -Erityisryhmät esim. vieraskieliset nuoret ja vammaiset myös eri seurantojen piirissä -Projekteilla omat seurannat

10 Miten kunta/alue toteuttaisi kokeilua omassa toiminnassaan? - Kunnan työllisyydenhoidon toimintaedellytysten parantamiseksi päätösvalta työkokeilun ja palkkatukityön käytöstä tulisi siirtää kunnalle sen työllisyydenhoidon palveluiden piirissä olevien asiakkaiden osalta. Lisäksi kunnan omat työllisyyspalvelut, esim. työhönvalmennus, tulisi lukea aktivointitoimenpiteisiin, jotka vähentävät työmarkkinatuen maksuvelvoitetta. Kuntouttavan työtoiminnan tulisi olla mahdollista myös yrityksissä ja kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita koskevat työvoimapoliittiset lausunnot Kelalle esitetään siirrettäväksi kunnan tehtäväksi. TE-toimiston ja kunnan yhteistyön tehostamiseksi kunnan työllisyydenhoidon työntekijöiden tulisi saada URA-järjestelmän käyttöoikeudet. Nuorisotakuu on yksi Tampereen ja Tampereen kaupunkiseudun Työllisyydenhoidon kehittämisohjelman kärkitavoitteista. Kuntakokeilulla sujuvoitetaan nuorten pääsyä työelämään, koulutukseen ja tarvitsemiensa palveluiden piiriin. Nuorisotakuun työllisyystakuun toteuttamiseksi esitetään, että kunnan työllisyydenhoidon palveluiden piirissä olevien nuorten osalta kunnan toimintaedellytyksiä parannetaan siirtämällä päätösvaltaa kunnalle, lisäämällä kunnan työkaluvalikoimaa ja mahdollistamalla suurempi joustavuus ja harkinnanvaraisuus. Kuntouttava työtoiminta mahdollistetaan yrityksissä ja kuntouttavan työtoiminnan työvoimapoliittiset lausunnot Kelalle siirretään kunnan tehtäväksi. Kunnan työllisyydenhoidon työntekijöille myönnetään URA-järjestelmän käyttöoikeudet. Opintoihin hakeutumisen nopeuttamiseksi TE-hallinnon päätöksiä omaehtoisesta opiskelusta työttömyysturvalla aikaistetaan ja 15- ja 16-vuotiaat peruskoulun päättäneet otetaan työkokeilun piiriin. Kuntakokeilussa hyödynnetään Työllisyyden kuntakokeilun ( ) ja Tampereen kaupunkiseudun yhteisten hankkeiden tuloksia. Nuorisotakuun koulutustakuun toteuttamiseksi esitetään ns. Tandem-mallin pilotointia väylänä perusopetuksesta ammatilliseen koulutukseen kohderyhmänä nuoret, joiden oppimistuloksissa on tapahtunut huomattavaa heikkenemistä yläkoulussa ikäkauden kriiseistä tai muista syistä johtuen, tavoitteena vahvistaa nuorten motivaatiota ja valmiuksia osallistua ammatilliseen koulutukseen. Toimintatapa johtaa siihen, että perusopetus ei tule suoritetuksi vielä 16-vuotiaana, ja mallin toteuttaminen ja pilotointi on siten yksi tapa suorittaa 17 vuoden oppivelvollisuusikärajatavoite. Lisäksi esitetään toisen asteen yhteishakua koskevia joustoja sallimalla mm. erillisten hakukoodien muodostaminen ja opiskelupaikan vaihtaminen vielä myöhemmin ilman, että nuori jää kokonaan vaille opiskelupaikkaa; sekä ammatillisen koulutuksen järjestämislupamenettelyn keventämistä ja joustavoittamista. Lisäksi resurssien käytön tehostamiseksi esitetään, että henkilökohtaiset opetussuunnitelmat laaditaan ainoastaan erityistä tukea ja ohjausta tarvitseville nuorille; oppivelvollisuuden pidentämisestä johtuvien lisäkustannusten sijasta resurssit panostetaan erityispalveluiden järjestämiseen nuorille, jotka niitä todella tarvitsevat; ja ylioppilastutkinnon suorittaneiden pääsy Nuorten aikuisten osaamisohjelmaan mahdollistetaan. Nuorisotakuun palvelutakuun toteuttamiseksi esitetään, että moniammatillista, poikkihallinnollista yhteistyötä ja palveluohjausta tehostetaan helpottamalla tietojen siirtoa ja saantia, väljentämällä tietosuojaan ja rekisterinpitoon liittyviä vaatimuksia, yhdistämällä mm. sosiaali- ja terveydenhuollon tietoja ja mahdollistamalla kuntien pääsy TE-hallinnon ja Kelan tietojärjestelmiin. Lisäksi yhdenmukaistetaan ja yhdistetään tehokkaammin eri tahojen tilastotietojen keruuta. Lisäksi esitetään, että nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi mahdollistetaan määräaikaisella oleskeluluvalla maahan tulleiden työskentely ja pakolaisten sijoittaminen sopivien asuntojen saatavuuden mukaan muunkin kuin heistä huolehtivan kunnan alueelle Kunnan/alueen yhteyshenkilö tämän toimintamallin osalta: - Projektipäällikkö Maria Kristiina Virtanen (Nuorten yhteiskuntatakuu Tampereella) , maria.kr.virtanen@tampere.fi

11 Lisätiedot/Ytterligare information - Hakemusta täydennetään ensi viikon aikana. Hakemuksen lisätäydennykset toimitetaan VM:lle sähköpostin liitetiedostona hakulomakkeen Word-versiota hyödyntäen viimeistään perjantaina 7.2..

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Raision kaupunki 2. 2. Kokeilun vastuukunta: 2. Försökets ansvarskommun: 3. 3. Kunnan/alueen vastuuhenkilö:

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Porvoon kaupunki 2. 2. Kokeilun vastuukunta: 2. Försökets ansvarskommun: - Porvoon kaupunki 3.

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Forssa sekä alustavan tiedon mukaan myös seudun muut kunnat Humppila, Jokioinen, Tammela ja Ypäjä.

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - ÄHTÄRIN KAUPUNKI 2. 2. Kokeilun vastuukunta: 2. Försökets ansvarskommun: - ÄHTÄRIN KAUPUNKI 3.

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Turun kaupunki 2. 2. Kokeilun vastuukunta: 2. Försökets ansvarskommun: - Turun kaupunki 3. 3.

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: - Porin perusturvan yhteistoiminta-alue (Pori, Ulvila, Merikarvia) Hämeenlinnan kaupunki 2. 2. Kokeilun vastuukunta: - Pori 3. 3. Kunnan/alueen

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Riihimäen seutukunta: Riihimäen kaupunki, Hausjärven kunta ja Lopen kunta 2. 2. Kokeilun vastuukunta:

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Lahden kaupunki 2. 2. Kokeilun vastuukunta: 2. Försökets ansvarskommun: - Lahden kaupunki 3. 3.

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Täydentävä hakemus kuntakokeiluihin

Tampereen kaupunki Täydentävä hakemus kuntakokeiluihin Tampereen kaupunki Täydentävä hakemus kuntakokeiluihin 7.2.2014 Hallituksen 29.11.2013 tekemän rakennepoliittisen toimintaohjelman toimeenpanoa koskevan päätöksen mukaan kuntien velvoitteiden vähentämisen

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin VALTIOVARAINMINISTERIÖ FINANSMINISTERIET Haku kuntakokeiluihin Hallituksen 29.11.2013 tekemän rakennepoliittisen toimintaohjelman toimeenpanoa koskevan päätöksen mukaan kuntien velvoitteiden vähentämisen

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Seinäjoen, Vaasan ja Jyväskylän kanssa sekä Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Sastamala 2. 2. Kokeilun vastuukunta: 2. Försökets ansvarskommun: - Sastamala 3. 3. Kunnan/alueen

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Kokeilualue on koko Etelä-Karjalan erityisen kuntajakoselvityksen mukainen alue, osallisina kaikki

Lisätiedot

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Seinäjoki, 13.3.2013 Nuorisotakuun taustoja Perusasteen varassa olevat nuoret Työttömät alle 30-vuotiaat nuoret Työn ja koulutuksen

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Kuntakokeiluun hakee Kuopion kaupunki. Siilinjärjen halukkuutta osallistumiseen on kysytty, mutta

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Rovaniemi 2. 2. Kokeilun vastuukunta: 2. Försökets ansvarskommun: - Rovaniemi 3. 3. Kunnan/alueen

Lisätiedot

Nuorisotakuun toteuttaminen

Nuorisotakuun toteuttaminen Nuorisotakuun toteuttaminen Hyvinvointi- ja turvallisuuspalveluja sekä nuorisotakuun toteutumista koskeva kehittämisneuvottelu 4.8.2013 Saariselkä Lapin ELY-keskus Tiina Keränen 11.9.2013 Nuorisotakuu

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Helsingin kaupunki 2. 2. Kokeilun vastuukunta: 2. Försökets ansvarskommun: - Helsingin kaupunki

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Oulun Kaupunki 2. 2. Kokeilun vastuukunta: 2. Försökets ansvarskommun: - Oulun Kaupunki 3. 3.

Lisätiedot

Nuorisotakuu määritelmä

Nuorisotakuu määritelmä Mitä on ohjaus nuorisotakuussa Elise Virnes 25.9.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Jyväskylän kaupunki. Selvitysalueen muut kunnat (Hankasalmi, Joutsa, Laukaa, Luhanka, Muurame,

Lisätiedot

Nuorisotakuu. Toimenpiteitä työllisyyden, kouluttautumisen ja syrjäytymisen ehkäisyn tueksi. Lotta Haikkola, tutkijatohtori

Nuorisotakuu. Toimenpiteitä työllisyyden, kouluttautumisen ja syrjäytymisen ehkäisyn tueksi. Lotta Haikkola, tutkijatohtori Nuorisotakuu Toimenpiteitä työllisyyden, kouluttautumisen ja syrjäytymisen ehkäisyn tueksi Lotta Haikkola, tutkijatohtori 10.10.2017 Nuorisotakuu (2013 2015) Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle

Lisätiedot

Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria. Elise Virnes

Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria. Elise Virnes Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria Elise Virnes 29.5.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin - Perusraportti

Haku kuntakokeiluihin - Perusraportti Haku kuntakokeiluihin - Perusraportti 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Joensuun kaupunki 2. 2. Kokeilun vastuukunta: 2. Försökets ansvarskommun: - Joensuun

Lisätiedot

Nuorisotakuu Pasi Rentola

Nuorisotakuu Pasi Rentola Nuorisotakuu 3.9.2013 Pasi Rentola Hallitusohjelma: Jokaiselle alle 25 -vuotiaalle nuorelle ja alle 30 vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Hämeenlinna, Hattula 2. 2. Kokeilun vastuukunta: 2. Försökets ansvarskommun: - Hämeenlinna 3.

Lisätiedot

TE-hallinnon ja työelämän yhteistyö

TE-hallinnon ja työelämän yhteistyö TE-hallinnon ja työelämän yhteistyö Nuorisotakuun retoriikkaa ja todellisuutta 26.09.2013 Ylöjärvi, Valo Vesa Jouppila johtaja, Pirkanmaan TE-toimisto Toiminta-ajatuksemme Pirkanmaan TE-toimisto toteuttaa

Lisätiedot

Ennakkojaksot ja VALMA 26.3.2015. Virpi Spangar / Oppisopimusyksikkö

Ennakkojaksot ja VALMA 26.3.2015. Virpi Spangar / Oppisopimusyksikkö Ennakkojaksot ja VALMA 26.3.2015 Virpi Spangar / Oppisopimusyksikkö MITÄ on VALMA? Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus (vakinaistui 2010, perusteet), Ammattistartti Maahanmuuttajien

Lisätiedot

Hallitusohjelmakirjauksia työllisyydestä

Hallitusohjelmakirjauksia työllisyydestä Hallitusohjelmakirjauksia työllisyydestä Kuusikkokuntien kuntouttavan työtoiminnan ja tuetun työllistämisen seminaari Oulu 6.10.2011 Erja Lindberg erityisasiantuntija TYP-toimintamalli Työ- ja elinkeinotoimistojen,

Lisätiedot

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011 2016 9.2.2012 Helsinki Heli Jauhola Hallitusohjelma ja Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Hallitusohjelman

Lisätiedot

Miten siinä on onnistuttu Pohjois- Savossa? Tulevaisuusseminaari 11.11.2013 Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta

Miten siinä on onnistuttu Pohjois- Savossa? Tulevaisuusseminaari 11.11.2013 Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta Miten siinä on onnistuttu Pohjois- Savossa? Tulevaisuusseminaari 11.11.2013 Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta Nuorisotakuu 2013 -määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle

Lisätiedot

Integroituja palveluja - Asiakaslähtöisen tukitoimet yhdestä tuutista Välittämisen koodi RoadShow Seinäjoki 10.3.2015 Ylijohtaja Silja Hiironniemi VM

Integroituja palveluja - Asiakaslähtöisen tukitoimet yhdestä tuutista Välittämisen koodi RoadShow Seinäjoki 10.3.2015 Ylijohtaja Silja Hiironniemi VM Integroituja palveluja - Asiakaslähtöisen tukitoimet yhdestä tuutista Välittämisen koodi RoadShow Seinäjoki 10.3.2015 Ylijohtaja Silja Hiironniemi VM Välittämisen koodin prosessikaavio pp.kk.vvvv 2 Palvelutilanne

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (7) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (7) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (7) 7 A. Mirka Vainikan ym. valtuustoaloite nuorisotakuun toteuttamisesta HEL 2012-015496 T 00 00 03 Päätös päätti antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Lisätiedot

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015 opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Säädökset Hallitus antoi eduskunnalle 23.10.2014 esityksen ammatillisesta

Lisätiedot

Yhteiskuntatakuu OKM:n toimiala. Kirsi Kangaspunta johtaja

Yhteiskuntatakuu OKM:n toimiala. Kirsi Kangaspunta johtaja Yhteiskuntatakuu OKM:n toimiala Kirsi Kangaspunta johtaja Koulutustasotavoitteet Maailman osaavimmaksi kansaksi vuoteen 2020 mennessä Väestön koulutustaso vuonna 2020 perusasteen jälkeinen tutkinto 88%

Lisätiedot

NUORISOTAKUU ON NUOREN PUOLELLA!

NUORISOTAKUU ON NUOREN PUOLELLA! NUORISOTAKUU ON NUOREN PUOLELLA! Sisällys Mikä nuorisotakuu? Miksi nuorisotakuu? Nuorisotakuun tavoitteet ja viestit Ketkä toteuttavat nuorisotakuuta? Nuorisotakuun tuloksia Nuorisotakuun kehittämistarpeita

Lisätiedot

Nuorisotakuun määritelmä

Nuorisotakuun määritelmä Nuorisotakuun tilanne 14.5.2014 Ylijohtaja Tuija Oivo Nuorisotakuu työryhmän puheenjohtaja TEM/Työllisyys ja yrittäjyysosasto Nuorisotakuun määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle

Lisätiedot

Ohjausta kehittämään

Ohjausta kehittämään Ohjausta kehittämään Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansalliset kehittämispäivät Messukeskus 18.4.2013 Aulis Pitkälä Opetushallituksen pääjohtaja Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Suomi maailman osaavimmaksi

Lisätiedot

Asumisen tukeminen nuorisotakuun toteutumisen mahdollisuutena. Tuomas Nurmela Puheenjohtaja Nuorisoasuntoliitto

Asumisen tukeminen nuorisotakuun toteutumisen mahdollisuutena. Tuomas Nurmela Puheenjohtaja Nuorisoasuntoliitto Asumisen tukeminen nuorisotakuun toteutumisen mahdollisuutena Tuomas Nurmela Puheenjohtaja Nuorisoasuntoliitto Miksi nuorisotakuuta tarvitaan? Vuosittain noin 3 5 % ikäluokasta ei jatka toisen asteen opetukseen

Lisätiedot

Verkostot ja niiden merkitys nuorisotakuussa

Verkostot ja niiden merkitys nuorisotakuussa Verkostot ja niiden merkitys nuorisotakuussa Toimivat monialaiset verkostot 6.2.2015 Hotelli Santa Claus Tiina Keränen, yksikön päällikkö 9.2.2015 Verkostoyhteistyö on mahdollisuus Yhteistyö vaatii avoimuutta,

Lisätiedot

Elinikäisen ohjauksen strategiset linjaukset

Elinikäisen ohjauksen strategiset linjaukset Elinikäisen ohjauksen strategiset linjaukset Elinikäiseen oppimiseen liittyvällä ohjauksella tarkoitetaan erilaisia toimia, joiden avulla kaikenikäiset kansalaiset voivat määritellä valmiutensa, taitonsa

Lisätiedot

Taustatilaisuus nuorisotakuusta. Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 3.4.2013

Taustatilaisuus nuorisotakuusta. Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 3.4.2013 Taustatilaisuus nuorisotakuusta Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 3.4.2013 Nuorisotakuu on tapa toimia uudella tavalla Nuorisotakuu ei ole laki vaan tapa toimia saumattomassa yhteistyössä Toteutus nykyjärjestelmää

Lisätiedot

Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa. opetusneuvos Aki Tornberg

Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa. opetusneuvos Aki Tornberg Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa opetusneuvos Aki Tornberg Varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen ja päivähoitopalvelujen lainsäädännön valmistelu, hallinto ja ohjaus siirretään sosiaali- ja terveysministeriöstä

Lisätiedot

Ohjaamo osana ESR-toimintaa

Ohjaamo osana ESR-toimintaa Ohjaamo osana ESR-toimintaa Kohti ohjaamoa 23.9.2014 Merja Rossi Ohjelmakausi 2014-2020 yksi ohjelma Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 - Suomen rakennerahasto-ohjelma Sekä Euroopan sosiaalirahaston ESR

Lisätiedot

Nuorten tilanne ja nuorisotakuu Pohjois-Savossa

Nuorten tilanne ja nuorisotakuu Pohjois-Savossa Nuorten tilanne ja nuorisotakuu Pohjois-Savossa - nuorten määrä - koulutus ja opiskelu - työttömyys, työnhaku ja työvoimapalvelut - työpajat ja etsivä nuorisotyö Tietoja vuositasolla Pohjois-Savon ELY-keskus

Lisätiedot

Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten parempi integrointi nuorisotakuuseen Tuija Oivo Ylijohtaja TEM/ Työllisyys- ja yrittäjyysosasto

Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten parempi integrointi nuorisotakuuseen Tuija Oivo Ylijohtaja TEM/ Työllisyys- ja yrittäjyysosasto Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten parempi integrointi nuorisotakuuseen 7.11.2013 Tuija Oivo Ylijohtaja TEM/ Työllisyys- ja yrittäjyysosasto Nuorten työttömyys on kasvanut 2012 Syyskuun lopussa 29 721

Lisätiedot

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013 Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013 Aikuiskoulutuspolitiikan yksikkö Johtaja Kirsi Kangaspunta 14.3.2013 Aikuiskoulutuksen budjettimuutokset Määrärahan muutokset kehyskaudella 2013-2016 verrattuna vuoteen

Lisätiedot

Lähtökohdat talousarvion valmisteluun

Lähtökohdat talousarvion valmisteluun Lähtökohdat talousarvion valmisteluun Tilaajajohtaja Kari Hakari Kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari 5.5.2014 Toimintaympäristö 2 Väestö Väestön kasvun osatekijät 3500 3000 2500 2000 1500

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Kouvola 2. 2. Kokeilun vastuukunta: 2. Försökets ansvarskommun: - Kouvola 3. 3. Kunnan/alueen

Lisätiedot

Alle 30-vuotiaat nuoret Suomessa

Alle 30-vuotiaat nuoret Suomessa Alle 30-vuotiaat nuoret Suomessa 55 000 työttömänä Nuorten syrjäytymisen kustannukset yhteiskunnalle 300 miljoonaa euroa vuositasolla. Heistä 40 000 työn ja koulutuksen ulkopuolella 110 000 pelkän peruskoulun

Lisätiedot

Rakennerahastokausi millaista toimintaa rahoitetaan? Timo Ollila ELY-keskus

Rakennerahastokausi millaista toimintaa rahoitetaan? Timo Ollila ELY-keskus Rakennerahastokausi 2014-2020 - millaista toimintaa rahoitetaan? ELY-keskus 22.1.2015 Hankkeita on käynnissä Hakemuksia ELY-keskukselle maakunnassa ESR 43, EAKR 7 kpl, ESR hakemuksista 16% ylialueellisia

Lisätiedot

Nuorisotakuu Te-hallinnossa. Anna-Kaisa Räsänen

Nuorisotakuu Te-hallinnossa. Anna-Kaisa Räsänen Nuorisotakuu Te-hallinnossa Anna-Kaisa Räsänen 15.11.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Työvoima- ja yrityspalveluiden alueellinen kokeilu Tampereen kaupunkiseudulla ja Sastamala-Punkalaidun alueella

Työvoima- ja yrityspalveluiden alueellinen kokeilu Tampereen kaupunkiseudulla ja Sastamala-Punkalaidun alueella Työvoima- ja yrityspalveluiden alueellinen kokeilu 2017-18 Tampereen kaupunkiseudulla ja Sastamala-Punkalaidun alueella Regina Saari ohjelmajohtaja Tampereen kaupunki Taustaa Tampereen kaupunkiseutu hakeutui

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto 69 02.04.2013 Kaupunginhallitus 255 30.09.2013 Kaupunginhallitus 52 10.02.2014

Kaupunginvaltuusto 69 02.04.2013 Kaupunginhallitus 255 30.09.2013 Kaupunginhallitus 52 10.02.2014 Kaupunginvaltuusto 69 02.04.2013 Kaupunginhallitus 255 30.09.2013 Kaupunginhallitus 52 10.02.2014 Vasemmistoliiton valtuustoryhmän aloite työpaikkojen avaamisesta nuorten yhteiskuntatakuun piiriin kuuluville

Lisätiedot

Valmentavat koulutukset VALMA JA TELMA kenelle ja miten?

Valmentavat koulutukset VALMA JA TELMA kenelle ja miten? Valmentavat koulutukset VALMA JA TELMA kenelle ja miten? Taustaksi toisen asteen tutkinto edellytys jatko-opinnoille ja/tai siirtymiselle työelämään tavoite, että kaikki jatkavat peruskoulusta toiselle

Lisätiedot

Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016

Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016 Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016 Kempeleen kunta Nuorisopalvelut xx.xx.2015 Johdanto Nuorisotyö ja -politiikka kuuluvat kunnan tehtäviin (Nuorisolaki, Kuntien nuorisotyö ja

Lisätiedot

Yhtäläinen tavoite, erilaiset toimintatavat. Liisa Sahi Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Yhtäläinen tavoite, erilaiset toimintatavat. Liisa Sahi Etelä-Suomen aluehallintovirasto Yhtäläinen tavoite, erilaiset toimintatavat Liisa Sahi Etelä-Suomen aluehallintovirasto 21.8.2014 Nuorisotakuu 2013 -määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle

Lisätiedot

Nuorisotakuu mikä muuttuu Järvenpään mallin myötä. Tuhti-seminaarin työpaja

Nuorisotakuu mikä muuttuu Järvenpään mallin myötä. Tuhti-seminaarin työpaja Nuorisotakuu mikä muuttuu Järvenpään mallin myötä Tuhti-seminaarin työpaja 14.10.2013 Järvenpään kaupunki Lausvaara Jari 17.5.2013 Nuorisotakuu yleisesti Järvenpään kaupunki Lausvaara Jari 17.5.2013 2

Lisätiedot

TAMPERE TOIMII. Kaupungin toimintamalli ja organisaatio

TAMPERE TOIMII. Kaupungin toimintamalli ja organisaatio TAMPERE TOIMII Kaupungin toimintamalli ja organisaatio Näin Tampere toimii Tampereen kaupunki on edelläkävijä kuntien toimintamallien kehittämisessä. Uudistumisella vastataan toimintaympäristön kasvaviin

Lisätiedot

Valmistavien ja valmentavien koulutusten yhteistyöseminaari Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes

Valmistavien ja valmentavien koulutusten yhteistyöseminaari Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Valmistavien ja valmentavien koulutusten yhteistyöseminaari 25.11.2013 Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Lähtökohta Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa

Lisätiedot

Nuorisotakuu määritelmä

Nuorisotakuu määritelmä Nuorisotakuun ensimmäiset kuukaudet ja jatkoaskelet 21.5.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-,

Lisätiedot

Hallitusohjelman linjauksia työvoima- ja yrityspalveluihin (TE-palvelut)

Hallitusohjelman linjauksia työvoima- ja yrityspalveluihin (TE-palvelut) Hallitusohjelman linjauksia työvoima- ja yrityspalveluihin (TE-palvelut) Kuntajohtajafoorumi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus 10.10.2019 2 Työvoima- ja yrityspalvelujen uudistaminen: 3 Työvoima- ja yrityspalvelujen

Lisätiedot

NEET-nuorten palvelut, kustannukset ja kohdentuminen

NEET-nuorten palvelut, kustannukset ja kohdentuminen NEET-nuorten palvelut, kustannukset ja kohdentuminen Työpajatoiminnan vaikuttavuus Teemu Vauhkonen & Tommi Hoikkala Syrjäytyminen aiheuttaa merkittäviä yhteiskunnallisia kustannuksia Hankkeessa tutkitaan

Lisätiedot

Liikunta tulevaisuuden kunnassa?

Liikunta tulevaisuuden kunnassa? Liikunta tulevaisuuden kunnassa? 2017 Sivistys, Terveyden edistäminen, Hyvinvointi, Osaaminen, Elinvoima, TeHyLi? Kari Sjöholm 3.12. 2015 26 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 Kuntien ja kuntayhtymien lainakanta

Lisätiedot

ORGANISAATION NIMI LISÄLISTA 9/ PAIKKA Tampereen palvelualan ammattiopisto (TPA), Koulukatu 18, Tampere

ORGANISAATION NIMI LISÄLISTA 9/ PAIKKA Tampereen palvelualan ammattiopisto (TPA), Koulukatu 18, Tampere ORGANISAATION NIMI LISÄLISTA 9/2017 1 LISÄLISTA ON TARKASTAMATON JA ALLEKIRJOITTAMATON AIKA 26.09.2017 16:00 PAIKKA Tampereen palvelualan ammattiopisto (TPA), Koulukatu 18, Tampere KÄSITELLYT ASIAT Asia

Lisätiedot

Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä?

Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä? Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä? Psykologi Tanja Josefsson, Tampereen TE-toimisto Projektipäällikkö Paula Salminen, Epilepsialiitto ry 24.4.2014 Kuka on osatyökykyinen Osatyökykyisyys (ent.

Lisätiedot

Työllisyyden kuntakokeilu Ohjaus- ja kuntoutuspalvelut

Työllisyyden kuntakokeilu Ohjaus- ja kuntoutuspalvelut Työllisyyden kuntakokeilu Ohjaus- ja kuntoutuspalvelut -prosessikuvauksia 18.2.2015 Anna-Leena Pusa Työllisyyden kuntakokeilu Työ- ja elinkeinoministeriön sekä Kuntaliiton käynnistämä hanke Toteutetaan

Lisätiedot

Green Care seminaari. Kokkolan työvoiman palvelukeskus. 10.4.2013 Toimisto Otsikko

Green Care seminaari. Kokkolan työvoiman palvelukeskus. 10.4.2013 Toimisto Otsikko Green Care seminaari Kokkolan työvoiman palvelukeskus 1 Kokkolan työvoiman palvelukeskus (TYP) Työvoiman palvelukeskus on TE-toimiston, kaupungin sekä KELAN yhteinen palveluyksikkö Tavoitteena on moniammatillisesti

Lisätiedot

Nuorisotakuu on yksi hallituksen kärkihankkeista

Nuorisotakuu on yksi hallituksen kärkihankkeista Nuorisotakuu on yksi hallituksen kärkihankkeista Nuorisotakuu on kirjattu pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmaan. Sillä tavoitellaan nuorten työllisyyden edistämistä ja syrjäytymisen ehkäisyä.

Lisätiedot

Siun sote tapa ajatella, lupa kehittää Kunta-sote -rajapinta Kuntamarkkinat , Pekka Kuosmanen

Siun sote tapa ajatella, lupa kehittää Kunta-sote -rajapinta Kuntamarkkinat , Pekka Kuosmanen Siun sote tapa ajatella, lupa kehittää Kunta-sote -rajapinta Kuntamarkkinat 10.9.2015, Pekka Kuosmanen Pohjois-Karjalan sote-hanke tekee suunnitelman kuntien päätöksentekoa varten siitä, miten alueen sosiaali-

Lisätiedot

Itä-Suomen ESR ohjelma NUORTEN TUKI HANKE. Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Joensuun Nuorisoverstas ry

Itä-Suomen ESR ohjelma NUORTEN TUKI HANKE. Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Joensuun Nuorisoverstas ry Itä-Suomen ESR ohjelma NUORTEN TUKI HANKE 11.01.2010 Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Joensuun Nuorisoverstas ry NUORTEN TUKI HANKE Taustaa 1. Nuoret työttömät, maaliskuu 2009 Koko P-K kesäk.09 yht.

Lisätiedot

Ohjaamo Helsinki. Tuloksia ja tulevaa. Sirkku Reponen projektipäällikkö

Ohjaamo Helsinki. Tuloksia ja tulevaa. Sirkku Reponen projektipäällikkö Ohjaamo Helsinki Tuloksia ja tulevaa Sirkku Reponen projektipäällikkö Kaupunkistrategiaa toteuttamassa Helsinki kehittää yhteensovitettuja, vaikuttavia ja ihmiskasvoisia palveluja yhdessä kaupunkilaisten

Lisätiedot

Kohti selkeämpää asumispalvelujärjestelmää suunnittelupäällikkö Maritta Närhi 11.10.2011

Kohti selkeämpää asumispalvelujärjestelmää suunnittelupäällikkö Maritta Närhi 11.10.2011 Kohti selkeämpää asumispalvelujärjestelmää suunnittelupäällikkö Maritta Närhi 11.10.2011 T A M P E R E E N K A U P U N K I Ohjaus palvelujen tuottamiseen ja rakentamiseen Mielenterveyskuntoutujien asumispalveluita

Lisätiedot

NUORISSA ON TULEVAISUUS!

NUORISSA ON TULEVAISUUS! NUORISSA ON TULEVAISUUS! TERVETULOA! 1 HUKASSA Keitä ovat syrjäytyneet nuoret? - Pekka Myrskylä, EVA-analyysi Syrjäytyneitä 15-29-vuotiaita nuoria oli vuonna 2010 yhteensä noin 51 300. Syrjäytymisen ytimessä

Lisätiedot

Mitä tamperelaisille nuorille kuuluu?

Mitä tamperelaisille nuorille kuuluu? Mitä tamperelaisille nuorille kuuluu? Lautakuntien talous- ja strategiaseminaari 22.8.2017 Ohjelmajohtaja Regina Saari Elinvoiman- ja kilpailukyvyn palvelualue Työllisyyspalvelujen palveluryhmä 1 22.8.2017

Lisätiedot

Haku kuntakokeiluihin

Haku kuntakokeiluihin Haku kuntakokeiluihin 1. 1. Kokeiluun hakeva kunta/kunnat: 1. Kommun/kommuner som ansöker till försöket: - Vantaa 2. 2. Kokeilun vastuukunta: 2. Försökets ansvarskommun: - Vantaa. Vantaan kaupunki on valmis

Lisätiedot

AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008. Elise Virnes

AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008. Elise Virnes AMMATTISTARTTISEMINAARI 16.-17.4.2008 Elise Virnes AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN OHJAAVAN JA VALMISTAVAN KOULUTUKSEN TAVOITTEET Madaltaa siirtymiskynnystä perusopetuksesta ammatilliseen koulutukseen

Lisätiedot

Varsinais-Suomen kummiyritysrengas

Varsinais-Suomen kummiyritysrengas Varsinais-Suomen kummiyritysrengas Tästä on kyse 1 Varsinais-Suomen Kummiyritysrengas Jokaisessa maakunnan kunnassa on selkeä ja tunnettu toimintatapa, jota kautta varmistetaan nuoren, alle 30-vuotiaiden

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

Yhteiskunta-ja koulutustakuu. Seminaari /Projektipäällikkö Timo Kettunen

Yhteiskunta-ja koulutustakuu. Seminaari /Projektipäällikkö Timo Kettunen Yhteiskunta-ja koulutustakuu Seminaari 17.1.2013/Projektipäällikkö Timo Kettunen Yhteiskunta- ja koulutustakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle

Lisätiedot

Alueellinen työvoima- ja yrityspalvelukokeilu

Alueellinen työvoima- ja yrityspalvelukokeilu Alueellinen työvoima- ja yrityspalvelukokeilu 1.8.2017 31.12.2018 Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellisen kokeilun tausta Hallitusohjelmaan sisältyi kirjaus työvoima- ja yrityspalvelujen alueellisen

Lisätiedot

Petra-projekti Nuorten työllistymisen tukeminen. Työllisyyspalvelut, Vantaan kaupunki Hankevastaava Annukka Jamisto 14.5.2014

Petra-projekti Nuorten työllistymisen tukeminen. Työllisyyspalvelut, Vantaan kaupunki Hankevastaava Annukka Jamisto 14.5.2014 Petra-projekti Nuorten työllistymisen tukeminen Työllisyyspalvelut, Vantaan kaupunki Hankevastaava Annukka Jamisto 14.5.2014 Petra-projektit Petra Nuoret työhön ja kouluun: 1.3.2010-31.10.2013 Petra Nuoret

Lisätiedot

Nuorisotakuu. Timo Mulari timo.mulari@alli.fi

Nuorisotakuu. Timo Mulari timo.mulari@alli.fi Monialaisten yhteistyöverkostojen kehittämishanke Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi ry Hyvinkään kaupunki Lohjan kaupunki Porvoon kaupunki Nuorisotutkimusseura ry Nuorisotakuu Timo Mulari timo.mulari@alli.fi

Lisätiedot

Ammatillisen peruskoulutuksen valmentavat koulutukset Eväitä uraohjaukseen 2015 Helsinki

Ammatillisen peruskoulutuksen valmentavat koulutukset Eväitä uraohjaukseen 2015 Helsinki Ammatillisen peruskoulutuksen valmentavat koulutukset Eväitä uraohjaukseen 2015 Helsinki 23.10.2015 opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Säädökset Hallitus antoi eduskunnalle 23.10.2014

Lisätiedot

Nuorisotakuu koulutus Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta

Nuorisotakuu koulutus Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotakuu koulutus 21.3.2014 Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi 25.3.2014 1 Nuorisotakuun toteuttaminen Nuorisotakuusta

Lisätiedot

Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma

Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma Hyvinvoinnin integroitu toimintamalli Kuopio Anna-Mari Juutinen Kuntakokeilukoordinaattori 9.12.2015 Kuopion kaupunki Perusturva

Lisätiedot

Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi

Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä työryhmässä keskusjärjestötasolla. Neuvottelut

Lisätiedot

Helsingin kaupungin työllisyydenhoito

Helsingin kaupungin työllisyydenhoito Helsingin kaupungin työllisyydenhoito Eija Hanni 17.5.2011 Eija Hanani Työllisyydenhoidon linjaukset 1. Työttömyyden katkaisu mahdollisimman varhain 2. Painopisteryhmät: - nuoret - nuoret aikuiset - maahanmuuttajat

Lisätiedot

VALMA ja TELMA seminaari

VALMA ja TELMA seminaari Syksy 2014 VALMA ja TELMA seminaari 22.9.2015 4/5/13 Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus VALMA Perusopetuksen ja toisen asteen nivelvaiheen koulutusten aseman ja sisällön selkiyttämisen

Lisätiedot

Joensuun Nuorten Palvelukeskusmallin ja ohjaamo-verkoston kehittäminen kunta/siunsote rajapinnassa. Jouni Erola nuorisojohtaja 2015

Joensuun Nuorten Palvelukeskusmallin ja ohjaamo-verkoston kehittäminen kunta/siunsote rajapinnassa. Jouni Erola nuorisojohtaja 2015 Joensuun Nuorten Palvelukeskusmallin ja ohjaamo-verkoston kehittäminen kunta/siunsote rajapinnassa Miksi nuorten palvelukeskusta kehitetään Joensuun palveluohjelmat ja nuorisotakuun kuntakokeilu Asiakaslähtöiset

Lisätiedot

Linjaukset välityömarkkinatoimijoiden ja TE-toimiston välisestä yhteistyöstä Vintola Mauri

Linjaukset välityömarkkinatoimijoiden ja TE-toimiston välisestä yhteistyöstä Vintola Mauri Linjaukset välityömarkkinatoimijoiden ja TE-toimiston välisestä yhteistyöstä 1 Linjaukset Palkkatuettu työ vähenee välityömarkkinoilla Tarkoituksena on tarjota työvälineitä paikallisen yhteistyön kehittämiselle

Lisätiedot

Lapin nuorten mahdollisuudet kuntapäättäjien näkökulmasta. Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Rovaniemi

Lapin nuorten mahdollisuudet kuntapäättäjien näkökulmasta. Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Rovaniemi Lapin nuorten mahdollisuudet kuntapäättäjien näkökulmasta Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Rovaniemi 18.9.2012 Nuorisopolitiikan kehittäminen Iso yhteinen ponnistus Kuntien rooli paikallisyhteisön

Lisätiedot

TE-palveluja alueellisesti

TE-palveluja alueellisesti 1 2015 TE-palveluja alueellisesti Kaakkois-Suomen TE- Toimialue: Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakunnat Toimipaikat: Hamina, Imatra, Kotka, Kouvola ja Lappeenranta Työvoiman palvelukeskukset: Hamina,

Lisätiedot

191/01.00.00/2013. Kaupunginvaltuusto 02.04.2013 69. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esitti seuraavan aloitteen:

191/01.00.00/2013. Kaupunginvaltuusto 02.04.2013 69. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä esitti seuraavan aloitteen: Kaupunginvaltuusto 69 02.04.2013 Kaupunginhallitus 255 30.09.2013 Kaupunginhallitus 52 10.02.2014 Kaupunginvaltuusto 30 10.03.2014 Kaupunginhallitus 341 10.11.2014 Kaupunginvaltuusto 114 17.11.2014 Vasemmistoliiton

Lisätiedot

Katsaus opetuksen lainsäädäntöön ja tulevaan tavoitteena hyvinvointi ja osallisuus Ammatillisen peruskoulutuksen lainsäädäntömuutokset

Katsaus opetuksen lainsäädäntöön ja tulevaan tavoitteena hyvinvointi ja osallisuus Ammatillisen peruskoulutuksen lainsäädäntömuutokset Katsaus opetuksen lainsäädäntöön ja tulevaan tavoitteena hyvinvointi ja osallisuus Ammatillisen peruskoulutuksen lainsäädäntömuutokset 24.3.2015 VAMPO seurannan seminaari Anne Mårtensson VAMPO toimenpiteet

Lisätiedot

Nuorisotakuun toimeenpano TE-palveluissa

Nuorisotakuun toimeenpano TE-palveluissa Nuorisotakuun toimeenpano TE-palveluissa Palveluesimies Päivi Kuusela Osaamisen kehittämispalvelut, nuoret 1 5.11.2013 TE-palvelut Lappi Päivi Kuusela TEM:n linjaukset nuorisotakuun toteuttamisessa TE-hallinnossa

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Kaupunginvaltuusto. 15 Asianro 1130/14.07.00/2012

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Kaupunginvaltuusto. 15 Asianro 1130/14.07.00/2012 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 15 Asianro 1130/14.07.00/2012 Valtuustoaloite nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamista edistävän työryhmän perustamisesta Kuopioon Kaupunginhallitus 14.1.2013 27:

Lisätiedot

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013 Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013 Aikuiskoulutukselle asetetut tavoitteet 18-64-vuotiaista vähintään 60 prosenttia osallistuu vuosittain aikuiskoulutukseen Aliedustettujen ryhmien osallistumisen kasvattaminen

Lisätiedot

Alueellisen elinikäisen ohjauksen yhteistyöryhmän tehtävät, alueellinen koordinointi ja rahoitus. Salmia 4.-5.11.2013

Alueellisen elinikäisen ohjauksen yhteistyöryhmän tehtävät, alueellinen koordinointi ja rahoitus. Salmia 4.-5.11.2013 Alueellisen elinikäisen ohjauksen yhteistyöryhmän tehtävät, alueellinen koordinointi ja rahoitus Salmia 4.-5.11.2013 Elinikäinen ohjaus Elinikäiseen oppimiseen liittyvällä ohjauksella tarkoitetaan erilaisia

Lisätiedot