TOHMAJÄRVEN KUNTA HENKILÖSTÖ- JA PALVELURAKENNESELVITYS. Loppuraportti v2.1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TOHMAJÄRVEN KUNTA HENKILÖSTÖ- JA PALVELURAKENNESELVITYS. Loppuraportti v2.1"

Transkriptio

1 TOHMAJÄRVEN KUNTA HENKILÖSTÖ- JA PALVELURAKENNESELVITYS Loppuraportti v2.1 Timo Kivisto Consulting Oy Timo Kivistö Matti Riuttamäki ProcessConsultingPerala Kari Perälä Timo Kivisto Consulting Oy Ylistörmä 5 E Y-tunnus FIN ESPOO TEL Alv rek. Finland Kotikunta Espoo

2 Timo Kivisto Consulting Oy 2 (38)

3 Sisällys 1 TAUSTA 4 2 RUOKA- SIIVOUS JA KIINTEISTÖNHOITOPALVELUT Ruokapalvelut Nykytilanne Ruokapalveluverkoston kehittäminen Ruokapalvelun järjestämistapavaihtoehdot Ruokapalvelujen päätösvaihtoehdot Siivouspalvelut Nykytilanne Siivouspalveluiden järjestämistapavaihtoehdot Siivouksen päätösvaihtoehdot Kiinteistönhoito Nykytilanne Kiinteistönhoidon järjestämistapavaihtoehdot Puusepänverstas Kiinteistönhoidon päätösvaihtoehdot Ruoka-, siivous- ja kiinteistöhoidon palvelut Toimittajakartoitus Ulkoistamisprosessi Tarjouspyynnön muotoilu ja kilpailutusprosessi Kustannussäästöt ruoka-, siivous- ja kiinteistöpalveluista Organisointi Kustannussäästöjen realisoituminen 15 3 KULJETUKSET Henkilökuljetukset Henkilökuljetukset yhteensä Taksikuljetukset Kuljettajan pätevyys Ajoneuvolle asetetut vaatimukset Lisävaatimukset työnteolle Materiaalikuljetukset Materiaalikuljetukset yhteensä Kuljetusten yhdistely Ruokakuljetukset kylmänä Ruokakuljetukset kuumana Omavalvonta Kuljetusten järjestämistapa Yleistä Oma tuotanto Kuljetusten päätösvaihtoehdot 20 4 HALLINTOPALVELUT 21 Timo Kivisto Consulting Oy 3 (38)

4 4.1 Yleistä Hallinnon volyymitiedot Säästöpotentiaalin mahdollisuusikkuna Hallintotehtävien kyselyn tulokset Talous- ja rahoitustiimi Ostolaskutiimi Myyntilaskutustiimi Kirjanpito Yhteensä Henkilöstöhallinto Henkilöstötiimi Palkkalaskenta Yhteensä Asianhallinta ja viestintä Asiahallinta Viestintä ja markkinointi Yhteensä Hallintohenkilöt yhteensä Esimiesten hallintotehtävät Hallinnon säästöpotentiaali 25 5 VARHAISKASVATUS Lainsäädännöllinen perusta Päiväkotihoito ja perhepäivähoito Esiopetus Päivähoito Perhepäivähoito Henkilöstön kelpoisuusehdot Yleistä Lastentarhaopettaja Lähihoitaja tai soveltuva koulutus Varhaiskasvatuksen kustannukset Toiminnan tarkastelutapa Syyskuun lapsikohtaiset kirjaukset Yhteenveto henkilöstötarpeesta ryhmittäin Toimenpide-ehdotukset Yhteiset ehdotukset Käenpesän ja Tikkarin henkilöstömitoitus Ryhmäperhepäivähoidon muuttaminen päiväkotihoidoksi Perhepäivähoidon lopettaminen Kemiessä ja uusi päiväkotitila - mahdollisuus Avoin päiväkoti Kustannusvaikutukset yhteensä 32 6 OPETUSTOIMEN ANALYYSI Opetukseen vaikuttavat lait, asetukset ja määräykset Luokkakoko Koulunkäyntiavustajat Työsuojelun asettamat ehdot Kustannukset 33 Timo Kivisto Consulting Oy 4 (38)

5 6.3 Alakoulut Kouluverkoston rakenne Alakoulujen henkilöstömitoitus Tietäväisen koulun erityisopetus Tuntijako yläkoulussa Tuntikehykset lukiossa Lukiokoulutuksen tuntijako Tohmajärven ja Kiteen lukioyhteistyö Verkkokoulutus Opetusresurssien mitoitus Säästöportaat 36 7 YHTEENVETO Säästöt Kehittämiseen vaadittavat asiat Lisätarkastelut 37 1 TAUSTA Tohmajärven kunta etsii kokonaisuudessaan euron vuotuisia nettosäästöjä seuraavista alueista: ruoka-, siivous- ja kiinteistönhoito hallinto varhaiskasvatus yläaste ja lukio kuljetukset Työn toteuttajina toimivat: Timo Kivistö, vastuullinen konsultti Kari Perälä, hallinnon asiantuntijakonsultti Matti Riuttamäki, avustava konsultti Timo Kivisto Consulting Oy 5 (38)

6 2 RUOKA- SIIVOUS JA KIINTEISTÖNHOITOPALVELUT 2.1 Ruokapalvelut Nykytilanne Ruoka- ja siivouspalvelut on yhdistetty samaan organisaatioon muutamia vuosia sitten. Muutoshaasteena on ollut myös aikaisemman terveyskeskuskuntayhtymän ruokapalvelutoiminnan yhdistäminen kunnan organisaatioon. Ruokapalveluissa valmistustoiminta on keskitetty kahteen valmistuskeittiöön: terveyskeskukseen ja koulukeskukseen. Nykyiset tilat eivät ole sallineet keskittämistä yhteen keittiöön. Ruokapalveluissa työskentelee 14 henkilöä, josta yhdellä osittain siivoustehtäviä, ja vastavuoroisesti siivoushenkilöistä 1 henkilö tekee osittain ruokapalvelutehtäviä Toiminnan kustannukset ovat alla olevassa taulukossa RUOKAPALVELUT LTK2014 TP2011 TP2012 TA2013 TUOTOT KULUT Henkilöstökulut Kuel-eläkemenoperusteinen eläk Kuel-varhemaksut Palvelujen ostot kuljetuspalvelut muut palvelut Aineet, tarvikkeet ja tavarat elintarvikkeet muut aineet, tarvikkeet ja tavarat Muut toimintakulut rakennusten ja huoneist. vuokr muut muut toimintakulut TOIMINTAKATE Poistot Oikaisuerä Oikaisuerä % -12,5 % -9,6 % -10,5 % -11,3 % Kokonaiskustannus Vertailussa yksityiseen toimijaan pitää ottaa huomioon kunnalle jäävät kustannukset, joita ovat KuEL:in eläkemenoperusteinen maksu ja varhemaksut sekä tilavuokrat ja poistot. Toisaalta yksityinen tyypillisesti antaa tarjouksessaan sitovan yksikköhinnan, kun taas kunnan sisäisessä toiminnassa voi syntyä tappiota, niin kuin Tohmajärven tapauksessa. Timo Kivisto Consulting Oy 6 (38)

7 2.1.2 Ruokapalveluverkoston kehittäminen Verkoston kehittäminen ja siihen liittyvät investoinnit Verkoston kehittäminen tarkoittaa Tohmajärvellä ruoan valmistuksen keskittämistä yhteen keittiöön. Normaalisti järkevin ratkaisu on valmistuksen keskittäminen terveyskeskukseen, koska siellä ruokailun tarve on 5 kertaa päivässä 365 pv vuodessa. Tällöin kuljetusten tarve vähenee merkittävästi. Muun tyyppisiä ratkaisuja on tehty ainoastaan niissä tilanteissa, jossa keittiön saneeraus on tullut kohtuuttoman kalliiksi. Tohmajärvellä verkoston kehittämiseen liittyvät investoinnit liittyvät toimintamallimuutokseen, joka tarkoittaa suurempaan ateriamäärään liittyvät kuivavarasto- ja kylmävarastotilojen lisäämiseen sekä isompia valmistuslaitteita ja jäähdytyskapasiteettia. Tarjoiluastioiden lisääminen ei tuo lisää laitetarpeita. Jos tilaa lisätään 40 m2 ja puretaan seiniä 20 m2, niin rakennustekniset investoinnit ovat n euroa. Laitteiston osalta jäähdytyslaitteisto ja varastotilojen lisääminen ovat merkittävimmät lisäinvestoinnit. Tilamuutokset vaativat myös astianpesun tilamuutoksen ja sen myötä uuden koneen hankkimisen vanhan tilalle. Tällöin sähköjä ja LVIA-järjestelmiä pitää osittain päivittää, arvio euroa. Summa: tilamuutokset laitteet Sähkö- ja LVIA yhteensä Summa laskettuna 12 vuodelle tarkoittaa euroa/vuosi Keittiöverkoston korvausinvestoinnit Terveyskeskuksen keittiö on pääosin alkuperäinen, joten suurin osa laitteista on elinkaarensa lopussa joka tapauksessa. Uudistuksen yhteydessä pitää ainakin osittain uusia sähkö- ja LVIA-järjestelmät sekä rakennusteknisiä töitä. Summa: suunnittelu ja rakennuttaminen tilan rakennustyöt laitteet sähkö ja LVIA yhteensä Summa laskettuna 12 vuodelle tarkoittaa euroa/vuosi Ruokapalvelun järjestämistapavaihtoehdot Oman toiminnan kehittäminen Oman toiminnan kehittäminen tarkoittaa valmistuksen keskittämistä yhteen keittiöön sekä henkilöstömitoitusta. Tikkalan ja Värtsilän kouluilla mitoitus on jo sopiva. Kemien koululla tehokkuutta voi lisätä käyttämällä 2 monipalvelutyöntekijää. Timo Kivisto Consulting Oy 7 (38)

8 Koulukeskuksessa keskittämisen seurauksena mitoitus on myös 2 monipalvelutyöntekijää. Keskuskeittiössä tehokas mitoitus tarkoittaa 4 keittiötyöntekijää. Terveyskeskuksessa viikonloppuisin käytetään monipalvelutyöntekijää. Ruokapalveluissa yhteensä 7,5 henkilötyövuotta, eli vähennys 6,5 henkeä. Valmistuksen keskittämisellä ja tehokkaalla henkilöstömitoituksella saadaan euron säästöt Alueellinen yhteistyö Alueellinen yhteistyö on mahdollista Kiteen suunnasta. Siellä on halua ja kapasiteettia toimittaa aterioita myös Tohmajärvelle. Tähän aikatauluun heillä ei ollut mahdollisuutta hinnoitella kustannuksia. Seudullisella yhteistyöllä ruoka tulisi Kiteeltä, terveyskeskuksen keittiön investointeja ei tarvitse tehdä (säästö euroa vuodessa) ja henkilöstömitoitus terveyskeskuksessa voisi olla 0,5 htv. Toisella puolella tulee toimitetun ruoan kustannukset Ulkoistaminen HINNOITTELU 2014 Päiväkodit Ulkoistaminen on yksi kehittämisvaihtoehto. Ulkoistamisen kustannuksissa ei lyhyellä aikataululla päästä kaikkein edullisimpaan vaihtoehtoon, koska uusi KVTES-sopimus alkaa ja jatkuu siitä kaksi vuotta. Edellytyksenä on myös valmistuksen keskittäminen yhteen keittiöön. Esimerkkihinta tulee voimaan kaksiportaisesti, eli ensimmäisessä vaiheessa yhteen keittiöön keskittämisellä saadaan iso osa ja toisessa vaiheessa työehtosopimuksen muutoksella. Yksityisen sektorin hinta on otettu vuonna 2013 toteutetusta kilpailutuksesta hieman suuremmasta kunnasta. Ero vertailukelpoiseen oman toiminnan kustannukseen on euroa, josta kouluaterioiden osuus on 2/3 ja hoivasektorin 1/3. Päivähoidossa ei ollut merkittäviä eroja. Ulkoistaminen vaatii myös toiminnan keskittämisen yhteen keittiöön ja siihen liittyvän saneerauksen. Oikaist u hinta Yks. Vertailuhint a Määrä Oma Yks Ero lounas 2,53 2, välipala 0,89 0, Koulut oppilaslounas 3,25 2, vieraslounas 4,98 5,26 välipala 0,89 0, Hoiva-ateriat, palvelu- ja toimintakeskus aamupala 1,72 1, lounas 5,57 4, lounas (toimintakeskus) 4,13 3,90 Timo Kivisto Consulting Oy 8 (38)

9 päiväkahvi 1,16 0, päivällinen 2,31 3, iltapala 1,72 1, ateriapäivä 12,49 11,53 Kotipalveluateriat 5,57 4, Henkilöstö- ja muut ateriat henkilöstöruokailu 6,16 5, tappio Ruokapalvelujen päätösvaihtoehdot Ruokapalveluiden osalta toimintavaihtoehtona on lyhyellä aikavälillä toiminnan keskittäminen yhteen keittiöön ja sen seurauksena toteutettava henkilöstömitoitus. Henkilöstövaikutukset 14 henkilöä -> 4 kokoaikaista + 7 monipalvelutyöntekijää. Ruokapalveluissa yksi henkilö jää eläkkeelle vuonna 2016, joten pelkkä luonnollinen poistuma ei riitä säästöjen toteuttamiseen. 2.2 Siivouspalvelut Nykytilanne Siivouksessa työskentelee vuonna ,4 henkilötyövuotta. Vakituisista 2 tekee osin ruokapalvelua ja työvuosiin sisältyy päällikön resursseista puolet. Vuoden 2014 alussa yksi vakituinen henkilö jää eläkkeelle. Kustannukset ovat seuraavassa taulukossa: SIIVOUSPALVELUT LTK2014 TP2011 TP2012 TA2013 TUOTOT KULUT Henkilöstökulut Kuel-eläkemenoperusteinen eläk Kuel-varhemaksut Palvelujen ostot Aineet, tarvikkeet ja tavarat Muut toimintakulut rakennusten ja huoneist. vuokr muut muut toimintakulut Timo Kivisto Consulting Oy 9 (38)

10 Siivoustoiminta on voitollista ja mahdollisesti kumoaa ruokapalveluiden tappiollisuuden Siivouspalveluiden järjestämistapavaihtoehdot Oman toiminnan kehittäminen Siivouksesta on tehty siivousmitoitus, joten varsinaisen siivouksen osalta ei ole merkittävää kehityspotentiaalia. Potentiaali tulee lähinnä ruokapalveluhenkilöstön toimenkuvien muuttamisesta monipalvelutyöntekijöiksi, jolloin määräaikaisia voidaan vähentää. Monipalvelutyötä voi kehittää myös kiinteistönhoidon päivittäisiin tehtäviin. Vuoden 2014 aikana yksi henkilö jää eläkkeelle ja muiden tarvetta tarkastellaan toiminnan kehittämisen myötä Siivousrobottien käyttäminen Toinen toiminnan kehittämisen muoto on robottisiivous, joka on vielä kehittelyvaiheessa olevaa teknologiaa. Robotit eivät koskaan tule olemaan 100% ratkaisu, vaan tavoitetaso voisi olla 70-80% lattiapinnoista. Kuva 1 Ammattikäyttöön suunniteltu siivousrobotti Ammattikäyttöön suunniteltu siivousrobotti pesee ja kuivaa lattiat. Tämäntyyppinen robotti toimii parhaimmillaan liikuntasaleissa ja käytävillä. Yhdellä ajolla voidaan puhdistaa 1200 m2 2,5-3 tunnin aikana, jonka jälkeen säiliöt pitää täyttää ja tyhjentää. 6 tunnin jälkeen akkuja pitää ladata n. 4 h. Laitteen hankintakustannus on n euroa ja käyttöaika 6-7 vuotta. Vuosikustannus tällä perusteella on n euroa vuodessa eli 170 euroa kuukaudessa. Täydentävä vaihtoehto kalustettuihin tiloihin on pienikokoisempi, tyypillisesti kotitalouksiin tarkoitettu imuri- tai pesurobotti. Imurirobotti poistaa pölyt ja hiekan. Se lataa itsensä automaattisesti, jolloin se voi itsenäisesti työskennellä pidemmän aikaa. Laitteen kustannus on n. 500 euroa ja jos käyttöikä on 4 vuotta, niin kustannus on 10 kuukaudessa. Timo Kivisto Consulting Oy 10 (38)

11 Kuva 2: Robotti-imuri Pesurobotin yhdellä ajolla voi puhdistaa 40 m2. Sen kustannus on n. 500 euroa. Jos sille laskee 4 vuoden käyttöajan, niin kustannus on 10 euroa kuukaudessa. Kokeilukohteena voisi olla luokkahuoneet ja ruokasali. Kuva 3 Pesurobotti Ulkoistaminen Robotti-imurien säästöpotentiaali suurissa kohteissa lukuun ottamatta terveyskeskusta on noin euroa vuodessa. Tällöin eri robottimenetelmillä on laskettu siivottavan noin 80% pinta-alasta. Ulkoistaminen tuo merkittäviä kustannussäästöjä useimmissa tapauksissa. Lisäksi monipalvelulla voidaan vähentää ruokapalveluiden ja kiinteistönhoidon kokonaiskustannuksia. Oman toiminnan vertailukustannuksena on käytetty vuoden 2014 siivousmitoitusta, jossa jokaisella kohteella on neliötiedot ja vuosittainen kustannustieto. Tästä kustannuksesta poistetaan kunnalle jäävät kustannukset: eläkemenoperusteinen KuEL-maksu varhemaksu tilakustannukset (toimistotilat) Ulkoistetun toiminnan kustannukset on laskettu erään kaupungin 108 toteutuneesta kohteista olettaen, että tilojen jakauma on samanlainen kuin vertailukohteissa. Timo Kivisto Consulting Oy 11 (38)

12 Siivouksen tuotteistus kyseisessä kaupungissa on samanlainen oman työn kohteissa ja ostopalvelukohteissa. Tuotteistus ei välttämättä ole samanlainen kuin Tohmajärvellä, mutta kyseinen kaupunki on tyytynyt kyseiseen tasoon. Yksityisen sektorin hinnoittelu on neliömetrimääriin perustuvaa ja tiloilla on 3 kustannusluokkaa - toimistotilat hoivasektori 365 vrk muut tilat. Vertailun tuloksena on siivouksen osalta euron hintaero yksityisen eduksi. Tässä vertailussa ei ole mukana liikkeenluovutukseen liittyviä ylimääräisiä kustannuksia eikä KVTES:in jatkumista helmikuuhun Ulkoistaminen voidaan aloittaa tarjouspyynnöllä keväällä 2014, jolloin toiminnan aloitus alkaen Työehtosopimusten välinen ero voidaan realisoida alkaen. Tämä potentiaali saadaan realisoitua kaksiportaisesti: ensimmäisessä vaiheessa mitoitusero ja toisessa vaiheessa työehtosopimusten välinen ero Siivouksen päätösvaihtoehdot Siivouksessa esitetään ensisijaisesti oman toiminnan kehittämistä siivousrobotteja kokeilemalla. Vuonna 2015 syksyllä voidaan arvioida tilannetta uudelleen, jolloin tavoitteena voi olla robottisiivousta täydentävien ja ruokapalvelun avustavien toimintojen ulkoistaminen alkaen Henkilöstövaikutukset robotiikan kautta noin 4 henkilötyövuotta. Vuoden 2014 alussa jää yksi henkilö eläkkeelle. Seuraava eläköityminen tulee vuonna Timo Kivisto Consulting Oy 12 (38)

13 2.3 Kiinteistönhoito Nykytilanne Kiinteistönhoidossa on listoilla 5,42 henkilöä, joista osa tekee työtä myös kunnallistekniikalle. Lisäksi kiinteistöpäällikön tehtävästä on laskettu 0,4 henkilötyövuotta kiinteistönhoitoon. Kiinteistönhoidon tehtäviin kuuluu: vihertyöt lumityöt käsin lumityöt koneella puhtaanapito ulkotiloissa tekniset työt käyttäjäpalvelut Näiden lisäksi kiinteistöhoitoon kuuluu erilaiset korjaukset, joita ei normaalisti mitoiteta kiinteistönhoitoon. Näistä palveluista ulkopuolelta hankitaan lumityöt koneella ja sellaiset korjaukset, joihin ei riitä kapasiteetti tai ei ole osaamista. Oma organisaatio pystyy tekemään mm. rakennustöitä, sähkötöitä sekä kalusteiden kokoamista. Puusepänverstaan töistä näitä on 2650 tuntia ja kiinteistönhoitajien osalta n. 10% työajasta eli n. 800 tuntia. Nämä ovat kunnan kannalta edullista työtä, jolla vähennetään korjausvajetta Kiinteistönhoidon järjestämistapavaihtoehdot Työn mitoitus Työn mitoitus on tehty vuonna 2007 syksyllä ja aineisto kuvasi sen vuoden tilannetta. Jos aineistosta poistetaan kunnan käytöstä poistuneet kiinteistöt ja tuntimääristä poistetaan konelumityöt ja käyttäjäpalvelut siivottavilta kiinteistöiltä, niin henkilöstömitoituksen pitäisi olla 5 henkilötyövuotta. Kun tarkastellaan vuoden 2007 kustannustietoja, niin poistuneista ja lisääntyneistä kiinteistöistä muodostunut säästö on euroa Oman toiminnan kehittäminen Oman toiminnan kehittäminen lähtökohtana on monipalvelun kehittäminen yhdessä siivouksen kanssa. Tämän vuoksi kiinteistönhoitajat pitäisi yhdistää samaan organisaatioon siivouksen kanssa. Tämän jälkeen kohdekohtaisesti katsotaan kuka henkilöistä tekee kunkin suoritteen. Työnkuvat täsmennetään ja mitoitus otetaan tehokkaasti käyttöön. Terveyskeskuksen laitteiden huolto otetaan mukaan mitoitukseen. Kiinteistönhoidosta jäävä ylimääräinen aika organisoidaan pieniin ja suurempiin korjauksiin, joista on tehty ns. työpurkki. Työpurkkia puretaan viikoittain. Timo Kivisto Consulting Oy 13 (38)

14 Ulkoistaminen Ulkoistamisessa voidaan tuotteistaa erikseen varsinainen kiinteistönhoito ja korjaukset. Kiinteistönhoidon kustannuksia voi vähentää siivoushenkilöstön monipalvelulla. Kiinteistönhoidon lisäksi tarjouspyyntöön kannatta tuotteistaa sairaalalaitteiden huollot sekä esim tuntia korjaustöitä. Ulkoistamisen yhteydessä voidaan analysoida mahdollisuudet tehdä lisäsäästöjä esim. ostetuissa palveluissa ja materiaalihankinnoissa. ostetut palvelut, mm. hälytykset, kuljetukset ( euroa) materiaalihankinnan, mm. suodattimet ( euroa) yhteensä n. 1,1 miljoonaa Ulkoistamisella voidaan saavuttaa yksityisen sektorin mitoitushyöty kiinteistönhoidossa ja monipalveluna siivouksen kanssa. Eräs palvelutuottaja arvioi tätä n. 20% luokkaa. Ulkoistamisen tarve arvioidaan yhdessä siivouksen kanssa syksyllä Arvioitu kustannussäästö työn mitoituksen jälkeen on n euroa ja toisessa vaiheessa samanlainen summa Puusepänverstas Puusepänverstas liikevaihto ja tulos on ollut seuraavanlainen: liikevaihto tulos Yhteensä (n euroa / vuosi) Tällä toimintavolyymillä toiminta erillisenä yksikkönä kannattaa lopettaa. Omana toimintana kannattaa jatkaa rakennusten korjausta, mutta sopiva toiminnan volyymi olisi yksi henkilötyövuosi. Verstastila on vaatinut kahden henkilön resurssit, mutta siitä luopuminen vapauttaa toisen. Tällöin toiminta on kannattavaa, ja työn tilapäisessä puutteessa voidaan käyttää määräaikaisia lomautuksia. Ulkoistamisella on mahdollista jatkaa toimintaa, jos valittu palvelutuottaja pystyy käyttämään palveluita muissa kohteissa. Toinen mahdollinen kehittämismahdollisuus on osuuskunnan perustaminen. Kunta voi kilpailuttaa puitesopimuksen, jolla kunta voi ostaa palveluita tiettyyn tuntihintaan. Vapaata kapasiteettia osuuskunta voi myydä kiinteistöpalveluyrityksille, alueella toimiville yritykselle sekä yksittäisille kuluttajille. Tämäntyyppisiä osuuskuntia toimii mm. Lappeenrannassa ja Parikkalassa ja remonttipalveluiden tuottaminen on toiminnan kestävintä osaa. Osuuskunnan etu työntekijöille on mahdollisuus soviteltuun työttömyyskorvaukseen niiltä ajoilta, jolloin ei ole laskutettavaa työtä Kiinteistönhoidon päätösvaihtoehdot Ensimmäisessä vaiheessa kiinteistönhoito organisoidaan siivouksen yhteyteen ja mitoitus otetaan käyttöön. Sen jälkeen on mahdollista tarkastella kunnan omistamien vuokratalojen kiinteistönhoitoa ja ottaa se mahdollisesti kunnan omaan hoitoon joko osittain tai kokonaan. Timo Kivisto Consulting Oy 14 (38)

15 Henkilöstövaikutukset tehokkaalla organisoinnilla ja työnjaolla siivouksen yhteyteen n. 2 henkilötyövuotta. Luonnollista poistumaa ei tällä aikavälillä ole. Toimintaa tarkastellaan uudestaan vuoden 2015 syksyllä, jolloin mahdolliseksi tavoitteeksi voisi asettaa ulkoistamisen alkaen Timo Kivisto Consulting Oy 15 (38)

16 2.4 Ruoka-, siivous- ja kiinteistöhoidon palvelut Toimittajakartoitus Konsultti oli yhteydessä 5 toimittajaan ja heidän tarjontaprofiilinsa on seuraavassa: ISS Blue Service Sodexo SOL Palvelut L&T Ruoka X X X (x) Siivous X X X X X Kiinteistönhoito X (x) X X X Korjaukset X X Ruokapalvelussa on kolme toimittajaa, SOL ei pysty tarjoamaan keittäjiä, mutta palvelukeittiöiden toiminta onnistuu heiltä. Kaikki tarjoavat siivousta, joiden lisäksi tyypillisesti tarjoajiksi tulee myös pienyrityksiä. Kiinteistönhoidosta Blue Service pystyy tekemään päivittäisiä kiinteistönhoidon tehtäviä monipalveluna siivouksen ohella, ts. tekninen kiinteistönpito ei ole heidän osaamisalueellaan. ISS ja L&T pystyvät kaikkein laajimpaan valikoimaan kiinteistönhoidon ja korjausten osalta Ulkoistamisprosessi Ulkoistamisprosessi tarkoittaa työsopimuslain mukaista liikkeenluovutusta, jossa työntekijät siirtyvät ns. vanhoina työntekijöinä uuden palvelutuottajan palvelukseen. Liikkeenluovutus tarkoittaa vanhan työehtosopimuksen noudattamista niin pitkään kun kyseinen sopimus on voimassa. Sopimuksen päättymisen jälkeen työnantaja ottaa käyttöön oman työehtosopimuksensa, jolloin mm. lomaedut muuttuvat. Kunnallisten työntekijöiden eläkejärjestelmä muuttuu Kuel-eläkejärjestelmästä TyEL-eläkejärjestelmään. Kummankin eläkejärjestelmän maksut ja ehdot ovat samanlaiset. Eläkemakusidoinnainen KuEl-maksu jää kunnalle, koska maksu perustuu jo eläkkeellä olevien Tohmajärven kunnasta eläköityneistä henkilöistä Tarjouspyynnön muotoilu ja kilpailutusprosessi Tarjouspyynnössä käytetään neuvottelumenettelyä, jossa osallistumishakemuksella pyydetään kiinteähintainen tarjous siivous- ja kiinteistönhoitopaketista. Tarjoajista valitaan kaksi palvelutuottajaa neuvottelumenettelyyn, jossa neuvotellaan välillisistä lisäsäästöistä ja henkilöstöpoliittisista ratkaisuista. Henkilöstöpoliittisissa ratkaisuissa haetaan korjaustoiminnalle lisää markkinoita esimerkiksi palvelutuottajan muissa kohteissa ja yrityspalveluissa Tohmajärvellä ja naapurikunnissa Kustannussäästöt ruoka-, siivous- ja kiinteistöpalveluista Alustavat kustannussäästöt ruokapalveluissa: keskittäminen ja mitoitus euroa toimintamallin aiheuttama investointi (12v) euroa korvausinvestoinnit (12v) euroa netto euroa Timo Kivisto Consulting Oy 16 (38)

17 2.4.5 Organisointi Kustannussäästöt siivouksessa: robottisiivouksen kehittäminen euroa Kustannussäästöt kiinteistönhoidossa: poistuneet kiinteistöt euroa organisointi siivouksen yhteyteen euroa yhteensä euroa Tässä ei ole otettu huomioon kiinteistönhoitajien tekemiä korjauksia. Puusepänverstaan lopettaminen, ulkoistaminen tai osuuskunta säästö euroa Kaikki yhteensä Kiinteistönhoito siirretään samaan organisaatioon ruoka- ja siivouspalveluiden yhteyteen. Sama organisaatio sijaistaa teknisen sektorin muita töitä Kustannussäästöjen realisoituminen Kustannussäästöt realisoituvat pääosin alkaen Toisessa portaassa tulee robottisiivouksen laajentamisen säästöt ja kiinteistönhoidon tehostuminen. Säästöportaat Ruokapalvelu Sivous Kiinteistönhoito Puusepänverstas Yhteensä Timo Kivisto Consulting Oy 17 (38)

18 3 KULJETUKSET 3.1 Henkilökuljetukset Henkilökuljetukset yhteensä Tohmajärven kunnan henkilökuljetukset vuodelta 2012 on eritelty alla olevassa taulukossa: Joukkoliikenne Ostetut linja-autovuorot hintatuki tai liput linja-auto reittitaksi yksilö-taksi Ostetut taksivuorot Taksa-alennusten osto (kuntien seutu- ja kaupunkilippurahoitus) Palveluliikenne (vain kunnan avoimen joukkoliikenteen budjetista maksettu, SOTEn osuus ilmoitetaan kohdassa 4) Opetustoimen kuljetukset Esikoululaisten kuljetukset (huom. vain opetustoimen kuljetukset) Peruskoululaisten matkaliput Lukion ja keskiasteen matkaliput (kunnan omat, esi sis KELAn kust.) 0 Satunnainen tilausliikenne linja-autoilla (esim. uimahallikujetukset jne) Säännöllinen tilausliikenne linja-autoilla (esim. päivittäiset koulumatkat) Taksikuljetukset Sosiaalitoimen kuljetukset Kehitysvammalain perusteella järjestetyt kuljetukset Sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetukset Vammaispalvelulain edellyttämät kuljetukset Yhteensä Timo Kivisto Consulting Oy 18 (38)

19 Henkilökuljetuksista reittimuotoiseen taksiliikenteeseen on helpoiten yhdistettävissä materiaalikuljetuksia. Linja-autoissa se on periaatteessa mahdollista erillistä lastitilaa käyttämällä. Yksilötaksiliikennettä voidaan kehittää matkojenyhdistelytoiminnalla, joka vaatii vähintään 10 kertaa suuremmat asiointimäärät kuin Tohmajärvellä Taksikuljetukset Helpoimpia kunnan omiksi kuljetuksiksi otettavia kuljetuksia ovat reittimuotoiset taksikuljetukset, joista Tohmajärvellä kannattaa tarkastella opetustoimen kuljetuksia ( euroa). Joukkoliikenne takseilla on marginaalista (n euroa) ja vaatii liikenneluvan. Sosiaalitoimen reittimuotoiset kuljetukset ( euroa) voisivat myös tulla kyseeseen, mutta ne ovat Attendon vastuulla. Ammattimainen henkilökuljetusliikenne vaatii luvan: Taksiliikennelain 3 kertoo seuraavaa: Ammattimaisella henkilöiden kuljettamisella tarkoitetaan elinkeinon harjoittamisen tai toimeentulon hankkimisen taikka muun tulonhankkimisen tarkoituksessa harjoitettua henkilöiden kuljettamista tiellä henkilöautolla korvausta vastaan päätoimisesti taikka sivutoimisesti tai muuten toisen elinkeinon ohella. Ammattimaiseen henkilöiden kuljettamiseen rinnastetaan kuljetus korvausta vastaan, jos kuljetusta edeltää kuljetuspalvelun tarjoaminen yleisölle julkisella paikalla. Taksiliikennelain 4 mukaan kuitenkin: Ilman taksilupaa saa: 1) kunnan järjestämiin sosiaali- ja terveyspalveluihin kuuluvana kuljettaa henkilöitä kunnan, kuntayhtymän tai yhteisön, jossa kunnalla on kirjanpitolain (1336/1997) 1 luvun 5 :ssä tarkoitettu määräysvalta, hallinnassa olevalla henkilöautolla kuljetuspalvelujen saajilta perittäväksi säädettyä asiakasmaksua vastaan; 2) konsernin tai siihen verrattavan yhtymän, kunnan, kuntayhtymän tai yhteisön, jossa kunnalla on kirjanpitolain 1 luvun 5 :ssä tarkoitettu määräysvalta, hallinnassa olevalla henkilöautolla kuljettaa henkilöitä, jos kuljetukset ovat yhteisön sisäisiä Kuljettajan pätevyys Omaan talouteen kuulumattomia henkilöitä kuljettava henkilö tarvitsee D1-luokan ajkortin, jolla voi kuljettaa maksimissaan 16 henkilöä. Lisäksi tarvitaan ammattipätevyys henkilöliikenteeseen. Ajokortin nostaminen B-luokasta D1-luokkaan maksaa noin 2200 euroa. Lisäksi ammattipätevyyden suorittamisen kustannukset ovat n euroa Ajoneuvolle asetetut vaatimukset Liikenneministeriön tulkinnan mukaan sisäisessä liikenteessä ei tarvitse noudattaa tilausliikenteelle asetettuja vaatimuksia. Lasten turvallisuuden ja yhtenäisyyden vuoksi ne suositellaan toteutettavaksi (koulukuljetusopas 2011) ajoneuvon merkintä koulukuljetus Timo Kivisto Consulting Oy 19 (38)

20 alkolukko oven avauksen estäminen sisäpuolelta Lisävaatimukset työnteolle Lisäksi kuljettajan on pidettävä ajopäiväkirjaa. Osapäiväisellä kuljettajalle ei tule ongelmia työ- ja lepoaikojen suhteen. 3.2 Materiaalikuljetukset Materiaalikuljetukset yhteensä Ruokakuljetukset palvelukeittiöille ja toimituspisteisiin on kilpailutettu ja vuotuinen kustannus on noin euroa. Tämä sisältää kaikki ruokakuljetukset sekä Attendon puolesta kotipalveluaterioiden kuljetukset Tikkalaan ja Onkamolle. Vastavuoroisesti Attendo kuljettaa ateriat Käenpesään ja Keijukkaan. Ateriakuljetukset ovat Attendon vastuulla. Attendo ei ollut halukas tarkastelemaan kuljetuksia tässä selvityksessä. Jos aterioita jaetaan 52 kpl päivässä arkipäivisin, niin kuljetuskustannusten arvio on euroa, joka jakaantuu sekä ostettuihin kuljetuksiin että kotipalvelun kuljetuksiin. Kirjaston kuljetukset liikkuvat kaksi kertaa viikossa. Reitti ajetaan väliä Tohmajärvi-Kitee-Kesälahti-Rääkkylä-Tohmajärvi aamupäivän aikana, kustannukset 3372 euroa vuoden 2013 aikana. 3.3 Kuljetusten yhdistely Ruokakuljetukset kylmänä Jos ruoka kuljetetaan kylmänä, niin kuljetus voidaan hoitaa koulukuljetusten yhteydessä seuraavasti: Värtsilään koulubussin tavaratilassa laatikoihin pakattuna (nouto terveyskeskukselta ja 3 min pidempi pysähdys Värtsilän koululla) Tikkalaan ja Onkamoon laatikkoihin pakattuna, Kemien koulun iltapäiväkuljetusten mukana klo Ruokakuljetukset kuumana Kemien alueella ruoka kuljetetaan kuumana erillisenä ajona. Kuljetuksessa voidaan käyttää koulukuljetuskalustoa Omavalvonta Elintarvikkeiden valvontavirasto Evira edellyttää, että ruokakuljetuksista tehdään omavalvontasuunnitelma, jossa lämpötilan säilymiseen ja hygieenisyyteen otetaan kantaa. Ruokapalvelu voi tehdä omavalvontasuunnitelman myös kuljetusten osalta. Timo Kivisto Consulting Oy 20 (38)

21 3.4 Kuljetusten järjestämistapa Yleistä Kuljetukset voidaan järjestää ostopalveluina, seudullisena yhteistyönä tai omana tuotantona. Tässä tarkastellaan nykyisiä ostopalveluita verrattuna omaan tuotantoon Oma tuotanto Koulukuljetuksen omana tuotantona tarkoittaisi 1-2 aamun koulukuljetusta ja 2-3 iltapäivän kuljetusta normaalin työpäivän sisällä. Päivä alkaa klo 7:00 tai 8:00 ja päättyy viimeistään 15:30. Keskellä päivää tunnin ruokatunti. Aamulla klo 9 tai 9:30 jälkeen henkilöstö tekee kiinteistönhoidon tehtäviä. Vuoden koulujen taksikuljetuksista analysoitiin Tikkalan ja Kemien koulun kuljetukset. Omaan tuotantoon merkittiin kummassakin koulussa sellaiset kuljetukset, jotka aikataulussa sopivat yhdelle autolle. Samanaikaisista reiteistä valittiin nykyisillä taksihinnoilla kalliimpi. Näin laskien Tikkalan reiteistä voitiin ajaa euron verran eurosta ja Kemien reiteistä n euroa eurosta. Kuljetuksiin sitoutuu noin puoli päivää kouluvuoden 190 päivänä. Omakustannushinnaksi on laskettu seuraavan laskelman mukaan: Koulutaksi uusi käytetty Auton hinta kilometrit vm arvonmenetys 5 v arvonmenetys / v korko pääomasta 5% polttoaine huoltokustannukset renkaat julkiset maksut auton kustannus /vuosi käyttötunnit (190x4) /tunti 16,78 13,29 henkilökustannus /vuosi työ /tunti (1600 h/v) 17,00 17,00 auto + työ / tunti 33,78 30,29 Arvioitu kustannus 4 h x 190 pv Timo Kivisto Consulting Oy 21 (38)

22 Yhden oman auton kustannus on euroa ja sijoitettuna Tikkalaan saadaan euron ajot korvattua, säästö euroa. Toisen oman auton kustannus on euroa ja sijoitettuna Kemieen saadaan korvattua euron koulukuljetukset ja euron ruokakuljetukset, säästö euroa. Kemiessä autolla voi olla myös muuta käyttöä. Attendon kotipalveluateriakuljetuksia ei ole otettu laskelmissa huomioon. Kolmas oma auto voi olla Värtsilässä. Sen käyttö on vain 2 tuntia päivässä, jolloin myös oman toiminnan kustannukset ovat n euroa. Sillä saadaan korvattua iltapäivästä n euron ajot, säästö euroa. Yhteensä säästöä euroa. 3.5 Kuljetusten päätösvaihtoehdot Kuljetusten osalta päätösvaihtoehtona on ryhtyä tuottamaan takseilla suoritettavia koulukuljetuksia osittain itse kolmella autolla. Muuna aikana henkilöstö tekee kiinteistönhoitoon liittyviä tehtäviä tai toimii kouluavustajana (Tikkala, Värtsilä). Suorittava henkilöstö voidaan organisoida joko opetustoimen yhteyteen tai ruoka-siivous-kiinteistönhoitopalveluiden yhteyteen. Ruokakuljetukset Tikkalaan, Onkamoon ja Värtsilään lähetetään kylmänä koulukuljetusten yhteydessä. Kemien taajaman kuljetukset hoidetaan omalla autolla. Säästöt yhteensä: koulukuljetukset e ruokakuljetukset e Henkilöstön lisätarve +1,5 henkilötyövuotta. Timo Kivisto Consulting Oy 22 (38)

23 4 HALLINTOPALVELUT 4.1 Yleistä Hallintotehtävistä laadittiin kysely henkilöstölle, joka lähetettiin 52 henkilölle. Vastaajien mukana oli myös kaikki esimiesasemassa tai asiantuntijatehtävissä työskentelevät henkilöt. Esimiestehtävissä oli 22 henkilöä, varsinaisissa hallinnon tehtävissä 23 henkilöä ja asiantuntijatehtävissä hallintopalveluiden käyttäjinä ilman esimiesasemaa 7 henkilöä. 4.2 Hallinnon volyymitiedot Tietopyyntönä kysyttiin tärkeimpien tapahtumien volyymitiedot: myyntilaskut (lähetettävät) myyntilaskut (vain reskontra) (Attendo) ostolaskut kirjanpidon tapahtumat palkkalaskelmat Säästöpotentiaalin mahdollisuusikkuna Säästöpotentiaalin mahdollisuusikkunaan tunnistettiin vuoteen 2017 eläkkeelle jäävät ja määräaikaisesti palkatut henkilöt. Potentiaalissa kustannukset on laskettu euroa / toimihenkilö ja euroa/päällikkö, vaikka yksittäisten henkilöiden työvoimakustannukset ovat erilaisia. Hallinto eläkeikä/63v Toimistosiht / tekn Koulusiht Palkkasihteeri Keskusarkistonhoitaja Lomituspäällikkö Asunto-ja henk.pääll. ma Kunnanins 50% Kehittämispäällikkö Yhteensä Näin olleen koko potentiaalina on euroa ja 7,5 henkilötyövuotta. Tämä taulukko kuvaa sitä, milloin henkilön yksilöllinen eläkeikä alkaa tai milloin henkilö täyttää 63 vuotta. Eläkkeelle jääminen ei välttämättä tapahdu tuolloin. Varsinaisia hallinnon toimihenkilöitä on nyt 23 henkilöä, josta 4 henkilötyövuotta 17%. Esimiesten osalta 3,5 htv on 15,9%. Timo Kivisto Consulting Oy 23 (38)

24 4.4 Hallintotehtävien kyselyn tulokset Kyselyllä selvitettiin mihin hallintotehtäviin kyselyn vastaaja osallistuu riippumatta siitä onko osallistuminen kerran vuodessa vain päivittäistä. Hallinnon tehtäviä oli lueteltu yhteensä 312 ja kyselyssä pystyi lisäämään listasta puuttuvia tehtäviä. Vastaus saatiin kaikilta 52 henkilöltä. Yksittäiset tehtävät summattiin kahdeksalle aihealueelle ja vastauksista laskettiin, kuinka monta henkilöä osallistuu kunkin tehtävän suorittamiseen. Nämä järjestettiin lukujen perusteella tärkeysjärjestykseen. Näin saatiin seuraavat tulokset: Tehtäväalue teht kpl yht Talous ja rahoitus Henkilöstöhallinta Asiahallinta Viestintä ja markkinointi Asiakaspalvelu Kehittäminen ja kuntastrategiat Hankehallinta Lakiasiat ja hankinnat Ehdotuksena on rakentaa hallintotiimejä tuottamaan näitä hallinnon palveluita yhdenmukaisin prosessein ja parhaita tietohallinnon ja tietojohtamisen käytännöt. Tiimien avulla samaa tehtävää suorittavilla on varahenkilö. Tuotteistuksella tavoitellaan sekä työn tehokkuutta ja henkilöiden vaihtokelpoisuutta. Lisäksi tuotteistuksella voidaan vapauttaa johtajien ja asiakaspalvelua järjestävien aikaa varsinaiseen toimintaan. 4.5 Talous- ja rahoitustiimi Ostolaskutiimi Ostolaskujen käsittelyyn varataan 2,5 henkilöä, josta yksi tiiminvetäjä Tämä tiimi käsittelee Tohmajärven kunnan ostolaskua. Prosessia voidaan kehittää käyttämällä ostajanumeroa, jolla hyväksyjän roolia voidaan keventää. Tehokkuutta voidaan lisätä myös sähköisillä ostolaskuilla sekä kustannuspaikkatiedot sisältävällä ostolaskulla, esim. puhelin- ja sähkölaskut. Timo Kivisto Consulting Oy 24 (38)

25 4.5.2 Myyntilaskutustiimi Myyntilaskujen lähettämiseen ja saatavavalvontaan varataan 3,5 henkeä, joista yksi tiiminvetäjä Tiimi hoitaa myös vesilaskutuksen. Haasteellisia vesiliittymiä on 50 kpl vuodessa, joten ne voidaan tehdä läheisessä vuorovaikutuksessa vesilaitoksen kanssa tiimistä käsin. Yhteensä laskuja lähtee kpl, jonka lisäksi myyntireskontratapahtumia tulee Attendon lähettämistä laskusta Kirjanpito Kirjanpitoon varataan 2 henkilöä, joista yksi tiiminvetäjä kirjanpito@tohmajarvi.fi. Tiimi hoitaa varsinaisen kirjanpidon, sisäisen laskennan ja talousraportoinnin sekä tilastot. Tämä on osaamisen kannalta haasteellisin tiimi Yhteensä Talous- ja rahoitustiimiin sijoitetaan hallinnon uudistuksessa 9 henkilöä, joista yksi on eläkkeelle jäävien joukossa. Ensimmäisen vaiheen tavoitemitoitus on 8 henkilöä. Sisäisesti koulutetaan yksi henkilö kirjanpitäjän tehtäviin. Kun toimintamalleja kehitetään, niin vuoden 2016 lopussa voidaan arvioida uudestaan tiimin henkilöstömäärää ja tehtäviä. 4.6 Henkilöstöhallinto Henkilöstötiimi Henkilöstötiimiin varataan 2,5 henkilöä, josta yksi tiiminvetäjä henkilosto@tohmajarvi.fi. Tiimi hoitaa kaikki toimenpiteet rekrytoinnista työsuhteen päättymiseen sekä työhyvinvoinnista huolehtimisen esimiesten taustalla. Tohmajärvellä on 284 kunnan palveluksessa olevia henkilöitä Palkkalaskenta Palkanlaskentatiimiin sijoitetaan 2,5 henkilöä, josta yksi tiiminvetäjä palkat@tohmajarvi.fi Yhteensä Henkilöstöhallintoon sijoitetaan hallinnon uudistuksessa 6 henkilöä, joista yksi on eläkkeelle jäävien joukossa. Ensimmäisen vaiheen tavoitemitoitus on 5 henkilöä. Kun toimintamalleja kehitetään, niin vuoden 2016 lopussa voidaan arvioida uudestaan tiimin henkilöstömäärää ja tehtäviä. Tiimin sisällä koulutetaan 2-3 henkilöä uusiin tehtäviin. Timo Kivisto Consulting Oy 25 (38)

26 4.7 Asianhallinta ja viestintä Asiahallinta Asiahallintaan sijoitetaan 2,5 henkilöä, josta yksi tiiminvetäjä Tiimi hoitaa kaikki hallinnolliset asiat liittyen viranhaltijapäätöksiin ja luottamushenkilöorganisaatioiden päätöksiin sekä ylläpitää dokumentti- ja piirustusmuotoisia tietoaineistoja. Toiminnan tuloksellisuutta voidaan kehittää kyseenalaistamalla mistä asioista tehdään viranhaltijapäätös. Johdolle annetaan kevyt toimeksiantolomake hoitaa asiat asianhallintajärjestelmään. Hankkeisiin liittyvät sekä laki- ja hankinta-asiat käsitellään myös tässä tiimissä. Lisäksi tiimissä on kalustonhallinta Viestintä ja markkinointi Viestintä- ja markkinointitiimiin sijoitetaan 2,5 henkilöä, joista yksi tiiminvetäjä Tiimi hoitaa kuntalaisten informaatiopalveluita sähköpostilla, puhelimella ja palvelupisteellä. Erityiskysymyksissä asia ohjataan asianomaisen alueen vastaavalle. Lisäksi tiimi hoitaa palautteiden käsittelyn Yhteensä Asiahallintaan ja viestintään sijoitetaan hallinnon uudistuksessa 8 henkilöä, joista kaksi on eläkkeelle jäävien joukossa. Ensimmäisen vaiheen tavoitemitoitus on 6 henkilöä. Kun toimintamalleja kehitetään, niin vuoden 2016 lopussa voidaan arvioida uudestaan tiimin henkilöstömäärää ja tehtäviä. 4.8 Hallintohenkilöt yhteensä Hallintohenkilöitä sijoitetaan tiimeihin seuraavasti: nyt talous 9 8 henkilöstö 6 5 asianhallinta ja viestintä tavoite Hallintohenkilöiden määrä on alkuvaiheessa 23 henkilöä ja 1. tavoitteessa 19 henkilöä. Kyseisen kokoinen organisaatio on kaksi kertaa suurempi kuin kunnan päiväkoti, jolloin se tarvitsee oman päällikön. Luonteva työnkuva on henkilöstöpäällikkö, jolloin esimiesaseman lisäksi päälliköllä on oma asiantuntijaroolinsa. Henkilöstöpäällikön esimies on hallinto- ja talousjohtaja. 4.9 Esimiesten hallintotehtävät Kyselyn perusteella voidaan luokitella myös esimiesten tehtäviä: Tehtäväalue teht kpl yht Esimiehet Muut Hallinto Timo Kivisto Consulting Oy 26 (38)

27 Talous ja rahoitus Henkilöstöhallinta Asiahallinta Viestintä ja markkinointi Asiakaspalvelu Kehittäminen ja kuntastrategiat Hankehallinta Lakiasiat ja hankinnat Esimiesten työkuormaa voidaan vähentää erityisesti kehittämällä henkilöstöhallinnon rutiinien hallintoa. Tämä oli yksi kuormittavimmista tehtävistä. Toinen helpottava kohta on viestinnän ja markkinoinnin rutiinitehtävät. Myös taloushallinnon rutiinitehtäviä voidaan vähentää. Kehittäminen ja kuntastrategiat sekä asianhallinta, hankehallinta ovat esimiesrooliin kuuluva asiantuntijatehtävä, joihin voidaan vähemmän vaikuttaa. Hallinnon osalta vertailu 6 samaa kokoluokkaa olevaan kuntaan kertoo, että hallinnon suorittavassa portaassa voi olla vähemmänkin henkilökuntaa. Esimiesasemassa olevien osalta teknisellä sektorilla on tyypillisesti enemmän henkilökuntaa kuin Tohmajärvellä, hallinnossa taas vähemmän. Mitoitus on kuntakohtainen ja perustuu yksittäisten henkilöiden kykyihin ottaa vastaan laajempia tehtäväkuvia. Kehittämisen näkökulmasta ensin vähennetään kuormittavia hallinnon rutiinitehtäviä ja sen jälkeen voidaan tarkastella kehittämis- ja asiantuntijatehtäviin kuluvaa resurssia. Teknisellä sektorilla tulee varautua uusrekrytointiin, jos tekniselle toimelle keskitetään kaikki kiinteistöihin liittyvät asiat: kunnan omassa käytössä olevat rakennukset ja tilat kunnan vuokratalot ja niiden vuokraaminen kunnan vuokratalojen mahdollinen isännöinti kunnan liikekiinteistöt ja niiden vuokraaminen kunnan omistuksessa olevat maa-alueet, rakennelmat ja verkostot kunnan metsäomaisuus, sen hoito ja puun myynti 4.10 Hallinnon säästöpotentiaali Hallinnon säästöpotentiaali on tarkasteltu siltä pohjalta, että hallinnon esimiehenä toimii henkilöstöpäällikkö ja tekniseen toimeen hankintaan uusi henkilö Hallinto eläkeikä/63v Toimistosiht / tekn Koulusiht Palkkasihteeri Timo Kivisto Consulting Oy 27 (38)

28 Keskusarkistonhoitaja Lomituspäällikkö Asunto-ja henk.pääll. ma jatkaa Kunnanins 50% uusrekry Kehittämispäällikkö Yhteensä Säästöt ovat yhteensä euroa, joista puolet realisoituu vuoden 2015 aikana. Kun uudentyyppinen toiminnasta on saatu kokemuksia vuoden 2016 lopussa, voidaan asettaa tavoite vaiheen 2 tavoitteelliselle henkilöstömäärälle. Timo Kivisto Consulting Oy 28 (38)

29 5 VARHAISKASVATUS 5.1 Lainsäädännöllinen perusta Päiväkotihoito ja perhepäivähoito Varhaiskasvatusta voidaan järjestää joko päiväkodeissa tai perhepäivähoidossa. Kummallekin on omat säädöksensä Esiopetus Päivähoito Esiopetuksesta säädetään perusopetuslaissa (628/1998). Perusopetuslain säännöksiä sovelletaan myös esiopetukseen, jos säännöksen sanamuodosta tai sisällöstä ei toisin ilmene. Esiopetusta koskevat muutokset ja lisäykset on tehty perusopetuslain muuttamisesta annetulla lailla 1288/1999. Jos esiopetusta järjestetään lasten päivähoidosta annetun lain (36/1973) 1 :n 2 tai 3 momentissa tarkoitetussa päivähoitopaikassa, esiopetukseen sovelletaan lisäksi, jollei perusopetuslaissa tai sen nojalla asetuksella toisin säädetä, mitä lasten päivähoidosta annetussa laissa tai sen nojalla säädetään. Mainituissa päivähoitolain 1 :n säännöksissä säädetään päiväkotihoidosta ja perhepäivähoidosta. Opetusministeriö on, neuvoteltuaan asiasta sosiaali- ja terveysministeriön kanssa, antanut esiopetuksen järjestäjille suosituksen opetusryhmien muodostamisesta (opetusministeriön kirje dnro 37/400/2000). Suosituksen mukaan esiopetuksen opetusryhmään saa kuulua pääsääntöisesti enintään kolmetoista oppilasta. Jos esiopetusta antavan opettajan ohella ryhmän työskentelyyn osallistuu 15 enimmän aikaa koulunkäyntiavustaja, lastenhoitaja tai muu tehtävään soveltuvan ammatillisen koulutuksen suorittanut henkilö, opetusryhmän enimmäiskoko voi olla enintään 20 oppilasta. Opetusryhmän enimmäiskoko voidaan väliaikaisesti ylittää, jos se on opetuksen luonteen, opetuksessa käytettävän työskentelytavan tai jonkin pakottavan syyn takia perusteltua eikä järjestely vaaranna opetuksen tavoitteiden saavuttamista. Päivähoidosta on säädetty laki ja asetus päivähoidosta, jossa ryhmäkoot määritellään. STM:N kuntainfossa 9/2007 asiaa täsmennetään seuraavalla tavalla: Päivähoitoasetuksen 6 :n 1 momentin mukaan päiväkodissa tulee hoito- ja kasvatustehtävissä olla vähintään yksi säädetyn ammatillisen kelpoisuuden omaava henkilö enintään seitsemää kokopäivähoidossa olevaa kolme vuotta täyttänyttä lasta tai enintään neljää alle kolmivuotiasta lasta kohden. Vastaavasti enintään 13 osapäivähoidossa olevaa kolme vuotta täyttänyttä lasta kohden tulee olla vähintään yksi kelpoisuuden omaava henkilö (6 :n 2 momentti ). Edellä mainittua asetuksen 6 :ssä tarkoitettua lasten ja henkilöstön välistä suhdelukua tarkastellaan päiväkotikohtaisesti. Päiväkodissa tulee olla suhdeluvun edellyttämä määrä hoito- ja kasvatushenkilöstöä hoitosuhteessa olevaan ja Timo Kivisto Consulting Oy 29 (38)

30 tosiasiassa päivähoitopaikkaa käyttävään lapsimäärään nähden. Henkilöstön työajan käyttö tulee kohdentaa tarkoituksenmukaisella tavalla suhteessa lasten läsnäoloon. "Kunta voi poiketa 1 ja 2 momentissa säädetystä suhdeluvusta, jos lasten keskimääräiset hoitopäivät ovat jatkuvasti huomattavasti vähäisemmät kuin toimintapäivät. Poikkeaminen voi tapahtua siten, ettei lapsia ole muutoin kuin lyhytaikaisesti yhtäaikaisesti hoidossa enempää kuin kokonaissuhdeluku edellyttää." Poikkeaminen on mahdollista esimerkiksi silloin, kun päiväkodissa on lapsia, jotka jatkuvasti ovat hoidossa vain osan viikkoa tai vastaavasti muissa tilanteissa, joissa lasten keskimääräiset hoitopäivät jäävät huomattavasti vähäisemmiksi kuin päiväkodin toimintapäivät. Tällaisissa tilanteissa päiväkodilla on mahdollisuus suunnitella käytettävissä olevia resurssejaan säännöksen ensimmäisen virkkeen mukaisesti ottaen huomioon etukäteen tiedossaan olevat lasten poissaolot ja myönnetyn päivähoitopaikan tosiasiallinen käyttö. Näissä tilanteissa saattavat samaa päivähoitopaikkaa käyttävät lapset olla lisäksi satunnaisesti ja lyhytaikaisesti samanaikaisesti paikalla esimerkiksi sen vuoksi, ettei aamupäivällä päiväkodissa olevaa lasta ole noudettu ennen kuin iltapäiväksi tuleva lapsi tuodaan päiväkotiin Perhepäivähoito Päivähoitoasetuksen mukaan henkilöstömitoitus tulee olla seuraavalla tasolla: Perhepäiväkodissa voidaan samanaikaisesti hoitaa enintään neljää lasta mukaan luettuina perhepäivähoitajan omat lapset, jotka eivät vielä ole perusopetuksessa. Lisäksi voidaan hoitaa yhtä perusopetuslain (628/1998) mukaista esiopetusta saavaa lasta, perusopetuksen aloittanutta lasta tai sellaista kunnan järjestämässä osapäivähoidossa olevaa lasta, joka aloittaa perusopetuksen toimintavuotta seuraavana vuonna. ( /329) Sen estämättä, mitä 1 momentissa säädetään, perhepäiväkodissa kaksi hoitajaa voi samanaikaisesti hoitaa enintään kahdeksaa lasta ja lisäksi osapäiväisesti kahta 1 momentin toisessa virkkeessä tarkoitettua lasta. ( /329) Erityisistä syistä ja huomioon ottaen paikalliset olosuhteet kolme hoitajaa voi hoitaa samanaikaisesti enintään kahtatoista lasta. Henkilöstömitoitus on sama kuin päiväkodeissa alle 3-vuotiaille, mutta tehottomampi yli 3 vuotiaille ja esikoululaisille. 5.2 Henkilöstön kelpoisuusehdot Yleistä Ammatillisen kelpoisuuden omaavista henkilöitä on tehty sosiaali- ja terveysministeriössä opas Sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimukset valtio-, kunta- ja yksityissektorilla (STM julkaisuja 2007:18). Päivähoitoon soveltuvia ammattinimikkeitä ovat lastentarhaopettajat ja lähihoitajat tai soveltuva koulutus. Timo Kivisto Consulting Oy 30 (38)

31 5.2.2 Lastentarhaopettaja Kelpoisia lastentarhanopettajan tehtäviin ovat henkilöt, joilla on vähintään kasvatustieteen kandidaatin tutkinto ja joiden tutkintoon sisältyy lastentarhanopettajan koulutus. Nykyistentutkintovaatimusten mukaan lastentarhanopettajan koulutus sisältää vähintään 60 opintopisteen laajuiset varhaiskasvatuksen tehtäviin ja esiopetukseen valmiuksia antavat opinnot. Kelpoisuuslain mukaisesti lastentarhanopettajan koulutuksen tulee sisältyä joko kasvatustieteen kandidaatin tai maisterin tutkintoon. Erilliset yksittäin suoritetut opinnot eivät tuota lastentarhanopettajan kelpoisuutta. Kelpoisia lastentarhanopettajan tehtäviin ovat myös ne henkilöt, jotka ovat suorittaneet sosiaalija terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon, johon sisältyy yhteensä 60 opintopisteen laajuiset varhaiskasvatukseen ja sosiaalipedagogiikkaan suuntautuneet opinnot (kelpoisuusasetus 1 ). Opintopisteiden laajuus vastaa 40 opintoviikkoa. Tutkinnon sisällä opinnot voivat olla yhtenä kokonaisuutena tai ne voivat sisältyä useampaan opintokokonaisuuteen. Tutkintoon sisältyvien varhaiskasvatukseen ja sosiaalipedagogiikkaan suuntautuvien opintojen yhteismäärän on kuitenkin oltava vähintään 60 opintopistettä Lähihoitaja tai soveltuva koulutus Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnoista päivähoidon tehtäviin soveltuu lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen koulutusohjelman mukaisesti suoritettu lähihoitajan tutkinto. Sosiaalihuollon kelpoisuuslaissa tarkoitettu muu vastaava tehtävään soveltuva tutkinto on lapsi- ja perhetyön perustutkinto, jonka tutkintonimike on lastenohjaaja. Koulutuksen voi suorittaa joko kokopäiväisenä opiskeluna tai oppisopimus-koulutuksena. 5.3 Varhaiskasvatuksen kustannukset Varhaiskasvatuksen kustannukset ovat seuraavassa taulukossa ja lukemat on vuodelta 2013, koska lapsimäärät ovat myös samalta vuodelta. Varhaiskasvatus tp 2013 Päiväkotihoito Esiopetus Keijukka Onnimanni Perhepvhoito Yhteensä Toimintatuotot Palkat ja palkkiot vak +ma Palkat ja palkkiot sijaiset Henkilösivukulut Palvelujen ostot Aineet tarvikkeet tavarat Muut toimintakulut Kustannukset yhteensä Henkilöt Timo Kivisto Consulting Oy 31 (38)

TOHMAJÄRVEN HENKILÖSTÖ- JA PALVELURAKENTEEN SELVITYS

TOHMAJÄRVEN HENKILÖSTÖ- JA PALVELURAKENTEEN SELVITYS TOHMAJÄRVEN HENKILÖSTÖ- JA PALVELURAKENTEEN SELVITYS 1 SELVITYKSEN KOHDE JA TAVOITTEET Selvityskohteet ovat: hallinto- ja toimistotehtävät (toimenkuvien kartoitus ja mahdollinen tehtävien uudelleenorganisointi

Lisätiedot

LAKI SOSIAALITYÖN AMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUDESTA YKSITYISISSÄ SOSIAALIPALVELUISSA

LAKI SOSIAALITYÖN AMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUDESTA YKSITYISISSÄ SOSIAALIPALVELUISSA PALVELULAITOSTEN TYÖNANTAJAYHDISTYS RY JÄSENKIRJE 11/2005 Tast 20.5.2005 Palvelulaitosten työnantajayhdistys ry:n jäsenyhteisöille LAKI SOSIAALITYÖN AMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUDESTA YKSITYISISSÄ

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13. 13 Osaamisen kehittäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutustasoa nostamalla

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13. 13 Osaamisen kehittäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutustasoa nostamalla 06.06.2013 Sivu 1 / 1 2608/01.03.00/2013 13 Osaamisen kehittäminen suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön koulutustasoa nostamalla Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. (09) 816

Lisätiedot

Liite 1, Palvelukuvaus 1 (6) 3766/ / HANKINNAN TAUSTA

Liite 1, Palvelukuvaus 1 (6) 3766/ / HANKINNAN TAUSTA Liite 1, Palvelukuvaus 1 (6) 3766/02.08.00/2012 8.11.2012 1. HANKINNAN TAUSTA Espoon Kaupunki hakee tällä hankinalla yksityisiä päivähoitopalvelujen tuottajia kahteen päiväkotiin. Palveluntuottajia haetaan

Lisätiedot

Riittävä henkilöstö Varhaiskasvatuslaki 25

Riittävä henkilöstö Varhaiskasvatuslaki 25 Riittävä henkilöstö Varhaiskasvatuslaki 25 Kunnan, kuntayhtymän ja yksityisen palveluntuottajan on huolehdittava, että varhaiskasvatuksessa on riittävä määrä tässä luvussa säädettyä eri kelpoisuusvaatimukset

Lisätiedot

OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa alkaen

OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa alkaen 1 (5) OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa 1.8.2015 alkaen Varhaiskasvatuslain ensimmäinen vaihe tulee voimaan 1.8.2015. Laissa on vahvistettu varhaiskasvatuksen tavoitteita ja muita

Lisätiedot

27.5.2015. OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa 1.8.2015 alkaen

27.5.2015. OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa 1.8.2015 alkaen 1 (5) OAJ:n linjaukset lapsiryhmien muodostamisesta päiväkodissa 1.8.2015 alkaen Varhaiskasvatuslain ensimmäinen vaihe tulee voimaan 1.8.2015. Tämä linjaus on voimassa 1.8 alkaen siihen asti kunnes uuden

Lisätiedot

Liite Sito, tyt, koha/virkoja JA TOIMIA KOSKEVAT MUUTOKSET JA LAKKAUTUKSET

Liite Sito, tyt, koha/virkoja JA TOIMIA KOSKEVAT MUUTOKSET JA LAKKAUTUKSET Liite Sito, tyt, koha/virkoja JA TOIMIA KOSKEVAT MUUTOKSET JA LAKKAUTUKSET Yhteenvedossa vasemmalla on esitys ja oikealla kaupunginjohtajan päätösehdotus kustannuksineen. Kustannuslaskennassa on kuukausipalkan

Lisätiedot

Liite 1, Palvelukuvaus 1 (7) 3624/ / HANKINNAN TAUSTA

Liite 1, Palvelukuvaus 1 (7) 3624/ / HANKINNAN TAUSTA Liite 1, Palvelukuvaus 1 (7) 3624/02.08.00/2013 2.12.2013 1. HANKINNAN TAUSTA Espoon Kaupunki hakee tällä hankinnalla yksityisiä päivähoitopalvelujen tuottajia viiteen päiväkotiin: Kyyhkysmäen päiväkoti,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34. Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh Virpi Leino, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 34. Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh Virpi Leino, puh 29.10.2015 Sivu 1 / 1 4640/03.00.00/2015 34 Päiväkotien henkilöstömitoitusta koskeva päivähoitoasetuksen muutos Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Virpi Leino, puh. 046 877 1846

Lisätiedot

Espoon Kaupunki hakee tällä hankinnalla yksityisiä päivähoitopalvelujen tuottajia 4 koululle. Palveluntuottajia haetaan seuraaville kouluille:

Espoon Kaupunki hakee tällä hankinnalla yksityisiä päivähoitopalvelujen tuottajia 4 koululle. Palveluntuottajia haetaan seuraaville kouluille: Tarjouspyyntö / Liite 1, Palvelukuvaus 1 (6) 3625/02.08.00/2013 3.2.2014 1. HANKINNAN TAUSTA Espoon Kaupunki hakee tällä hankinnalla yksityisiä päivähoitopalvelujen tuottajia 4 koululle. Palveluntuottajia

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 88/2003 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 88/2003 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 88/2003 vp Hallituksen esitys laeiksi perusopetuslain, opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain sekä lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain

Lisätiedot

Snellman-korkeakoutun lausunto hallituksen esityksen luonnoksesta varhaiskasvatuslaiksi

Snellman-korkeakoutun lausunto hallituksen esityksen luonnoksesta varhaiskasvatuslaiksi LAUSUNTO 30.3.2015 1(1) Opetus-ja kulttuuriministeriö Asia: Lausuntopyyntö OKM 15/010/2015 Snellman-korkeakoutun lausunto hallituksen esityksen luonnoksesta varhaiskasvatuslaiksi Lausunnon keskeinen sisältö

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus 16.11.2017 Asetusluonnos Lausuntoversio Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia koskevan asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ RAUTJÄRVEN KUNNAN HARJAANTUMISOPETUKSEN KOULUKULJE- TUKSESTA LUKUVUODELLE 2014-15 (+OPTIO 2015-16)

TARJOUSPYYNTÖ RAUTJÄRVEN KUNNAN HARJAANTUMISOPETUKSEN KOULUKULJE- TUKSESTA LUKUVUODELLE 2014-15 (+OPTIO 2015-16) Rautjärven kunta 1 TARJOUSPYYNTÖ RAUTJÄRVEN KUNNAN HARJAANTUMISOPETUKSEN KOULUKULJE- TUKSESTA LUKUVUODELLE 2014-15 (+OPTIO 2015-16) Pyydämme tarjoustanne Rautjärven kunnan harjaantumisopetuksen koulukuljetuksesta

Lisätiedot

Varhaiskasvatuslain ja lasten päivähoidosta annetun asetuksen muutokset päivähoidossa

Varhaiskasvatuslain ja lasten päivähoidosta annetun asetuksen muutokset päivähoidossa Kasvatus- ja opetuslautakunta 14 27.01.2016 Kaupunginhallitus 51 08.02.2016 Kaupunginvaltuusto 17 17.02.2016 Varhaiskasvatuslain ja lasten päivähoidosta annetun asetuksen muutokset päivähoidossa 1242/05.10.00/2013

Lisätiedot

7.4.2015. JHL on omassa lausunnossaan esittänyt pykäliin täydennyksiä.

7.4.2015. JHL on omassa lausunnossaan esittänyt pykäliin täydennyksiä. 1 (5) Lausunnon keskeinen sisältö JHL on omassa lausunnossaan esittänyt pykäliin täydennyksiä. Varhaiskasvatuksen palvelusetelin käyttöä on arvioitava perusteellisesti ja harkittava, onko tarpeen säätää

Lisätiedot

Espoon Kaupunki hakee tällä hankinnalla yksityisiä päivähoitopalvelujen tuottajia 14 koululle. Palveluntuottajia haetaan seuraaville kouluille:

Espoon Kaupunki hakee tällä hankinnalla yksityisiä päivähoitopalvelujen tuottajia 14 koululle. Palveluntuottajia haetaan seuraaville kouluille: Tarjouspyyntö / Liite 1, Palvelukuvaus 1 (6) 7/02.08.00/2013 21.1.2013 1. HANKINNAN TAUSTA Espoon Kaupunki hakee tällä hankinnalla yksityisiä päivähoitopalvelujen tuottajia 14 koululle. Palveluntuottajia

Lisätiedot

KELPOISUUSLUETTELO. Kaikilta esimiesasemassa olevilta edellytetään riittävää johtamistaitoa.

KELPOISUUSLUETTELO. Kaikilta esimiesasemassa olevilta edellytetään riittävää johtamistaitoa. 1 KELPOISUUSLUETTELO Hallintosäännön mukaan kunnanhallitus ja lautakunta päättävät henkilöstöltä vaadittavista kelpoisuusehdoista. Henkilöstöltä vaadittavasta kelpoisuudesta pidetään erillistä luetteloa.

Lisätiedot

Opettajaksi tai varhaiskasvatuksen ammattiin ulkomaisten opintojen perusteella Maisa Montonen, opetusneuvos

Opettajaksi tai varhaiskasvatuksen ammattiin ulkomaisten opintojen perusteella Maisa Montonen, opetusneuvos Opettajaksi tai varhaiskasvatuksen ammattiin ulkomaisten opintojen perusteella 2.10.2019 Maisa Montonen, opetusneuvos Ulkomailla tutkinnon suorittanut haluaa opettajaksi Suomessa. Pitäisikö selvittää mahdollisuus

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun

Lisätiedot

UUDET VIRAT JA TOIMET

UUDET VIRAT JA TOIMET Liite UUDET VIRAT JA TOIMET Yhteenvedossa vasemmalla on esitys ja oikealla kaupunginjohtajan päätösehdotus kustannuksineen. Kustannuslaskennassa on kuukausipalkan lisäksi laskettu sosiaaliturvamaksut,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 221

Espoon kaupunki Pöytäkirja 221 16.12.2015 Sivu 1 / 1 4640/2015 03.00.00 221 Päiväkotien henkilöstömitoitusta koskeva päivähoitoasetuksen muutos Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Jaana Suihkonen, puh. 09

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Matti Sillanmäki

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri Matti Sillanmäki OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitussihteeri 22.10.2015 Matti Sillanmäki EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI LASTEN PÄIVÄHOIDOSTA ANNE- TUN ASETUKSEN 6 JA 8 :N MUUTTAMISESTA 1 Nykytila

Lisätiedot

(LUVIAN KUNTA) Tehtäväalueittain menot, ympyrät, :55: KUM TOT

(LUVIAN KUNTA) Tehtäväalueittain menot, ympyrät, :55: KUM TOT LUVIAN KUNTA ( 1216 KUM TOT ) Tehtäväalueittain menot, ympyrät, 15.2.2017 14:55:36 (EUR) HALLINTO, SIVISTYSLAUTAKUNTA (00000600) 1216 KUM TOT 204 503.18 PERUSKOULUTUS (00000605) 2 857 158.38 MUU KOULUTUS

Lisätiedot

Palvelu: Hallinto Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio Vertailu (%) Vertailu (%)

Palvelu: Hallinto Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio Vertailu (%) Vertailu (%) KOULUTUSLAUTAKUNTA 70 Toimiala: Sivistyspalvelukeskus/ Palvelu: Hallinto Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio Vertailu (%) Vertailu (%) Vastuuhenkilö: Anu-Liisa Kosonen 2013 2014 2015 2016 2016

Lisätiedot

2.1 - Peruskoulun tonttia kunnostetaan vuokratyövoimalla. Miten kustannukset ilmoitetaan taulukossa 41?

2.1 - Peruskoulun tonttia kunnostetaan vuokratyövoimalla. Miten kustannukset ilmoitetaan taulukossa 41? 2. Syventävä - opetustoimen tiedonkeruu 2.1 - Peruskoulun tonttia kunnostetaan vuokratyövoimalla. Miten kustannukset ilmoitetaan taulukossa 41? kiinteistöjen ylläpito, sar. 02 2.2 - Minkä rivien tulee

Lisätiedot

KASVATUS- JA OPETUSTOIMI Talousarvio Koonti vastuualueittain

KASVATUS- JA OPETUSTOIMI Talousarvio Koonti vastuualueittain KASVATUS- JA OPETUSTOIMI Talousarvio 2017-2018 Koonti vastuualueittain Toimialan yhteiset KS 2016 TA 2017 TA 2018 Muutos, % %-os Toimintatulot 0 0 0 0,0 0,0 Toimintamenot 1 711 541 480 011 473 996-72,0

Lisätiedot

Kunnallinen sosiaalihuollon täydennyskoulutus vuonna 2006

Kunnallinen sosiaalihuollon täydennyskoulutus vuonna 2006 Kunnallinen työmarkkinalaitos Muistio 1 (5) Kunnallinen sosiaalihuollon täydennyskoulutus vuonna 2006 Lainsäädännön muutokset voimaan 1.8.2005 Vuoden 2005 elokuun alusta tuli voimaan sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Selvitys Raision kaupungin päivähoidosta syksyllä 2015

Selvitys Raision kaupungin päivähoidosta syksyllä 2015 29.10.2015 Selvitys Raision kaupungin päivähoidosta syksyllä 2015 Sivistysjohtaja Matti Sivonen Päivähoidon johtaja Päivi Rantanen Päiväkodinjohtaja Satu Ojala Päiväkodit Raisiossa on syksyllä 2015 toiminnassa

Lisätiedot

Uuden varhaiskasvatuslain vaikutukset ja lastenhoitajien opintopolut

Uuden varhaiskasvatuslain vaikutukset ja lastenhoitajien opintopolut Uuden varhaiskasvatuslain vaikutukset ja lastenhoitajien opintopolut Varhaiskasvatuksen ilta: JHL, Super, TEHY, JYTY Tampere, 24.10.2018 janne.hernesniemi@jhl.fi Koulutuspoliittinen asiantuntija ry Uuden

Lisätiedot

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia.

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia. Outokummun kaupunki Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma 2018-2019 1 5.6 Tulosalue: Sivistyspalvelut Toimielin: Sivistyslautakunta Vastuuhenkilö: Sivistysjohtaja Toiminta-ajatus: Visio: Toiminta: Strategiset

Lisätiedot

Ruokapalvelun rakennemuutos

Ruokapalvelun rakennemuutos Kunnanhallitus 104 04.04.2016 Kunnanhallitus 121 11.04.2016 Ruokapalvelun rakennemuutos 700/00.01.02/2016 Khall 04.04.2016 104 Osana kunnan talouden tasapainotusohjelmaa selvitetään valmistuskeittiöiden

Lisätiedot

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2. KASVATUS JA OPETUSLAUTAKUNTA TULOSLASKELMA TP 2 TA 22 TA 23 TA 2 TA 2 TOIMINTATUOTOT MYYNTITUOTOT 72 7 32 7 69 6 MAKSUTUOTOT 3 3 76 9 2 9 TUET JA AVUSTUKSET MUUT TOIMINTATUOTOT SISÄISET TULOT TOIMINTATUOTOT

Lisätiedot

Pirkanmaan liikennepalvelujen hankintakustannukset vuonna 2015

Pirkanmaan liikennepalvelujen hankintakustannukset vuonna 2015 Pirkanmaan liikennepalvelujen hankintakustannukset vuonna 2015 Pirkanmaan ELY-keskus on laatinut katsauksen alueensa kuntien kuljetuskustannuksiin. Pirkanmaan kunnat käyttivät henkilökuljetuspalvelujen

Lisätiedot

Vuoden 2006 talousarvion muutokset - perustelut

Vuoden 2006 talousarvion muutokset - perustelut 1 Vuoden 2006 talousarvion muutokset - perustelut 19100 Vaalit Tasavallan presidentin vaalien järjestämiseen saadaan valtionkorvausta 1,70 äänioikeutettua kohti. Kaksien vaalien osalta korvauksia kertyy

Lisätiedot

Kunnallinen sosiaalihuollon täydennyskoulutus vuonna 2007

Kunnallinen sosiaalihuollon täydennyskoulutus vuonna 2007 Kunnallinen työmarkkinalaitos Muistio 1 (5) Kunnallinen sosiaalihuollon täydennyskoulutus vuonna 2007 Lainsäädännön muutokset voimaan 1.8.2005 Vuoden 2005 elokuun alusta tuli voimaan sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat

Espoon kaupunki Pöytäkirja Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat 16.12.2015 Sivu 1 / 1 5253/2015 05.10.00 219 Esiopetuksen ja siihen liittyvän päivähoidon järjestämisen vaihtoehtoiset tavat Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Mattila, puh. 09 816 23022 Juha Nurmi, puh.

Lisätiedot

TALOUSARVIO 2018, TALOUSSUUNNITELMA -2021, kaupunginhallitus

TALOUSARVIO 2018, TALOUSSUUNNITELMA -2021, kaupunginhallitus TALOUSARVIO 2018, TALOUSSUUNNITELMA -2021, kaupunginhallitus Käyttötalousosa Yhteiset palvelut Vastuuhenkilö: hallinto- ja kehitysjohtaja Sinikka Malin TOIMINTATUOTOT Myyntituotot 1 146 898 1 121 390 1

Lisätiedot

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Ammattipätevyys 20.4.2015. Jussi-Pekka Laine. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ammattipätevyys 20.4.2015 Jussi-Pekka Laine Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Termistöä Kuorma-autonkuljettaja = ammattinimike henkilölle jonka työ on kuljettaa kuorma-autoa Kuorma-auton kuljettaja

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmien muodostamisen ja toiminnan periaatteet alkaen

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmien muodostamisen ja toiminnan periaatteet alkaen Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmien muodostamisen ja toiminnan periaatteet 1.8.2016 alkaen Sivi 21/16.2.2016 Huoltajat voivat hakea lapsilleen varhaiskasvatuspaikkaa koko kaupungin alueelta ja erilaisista

Lisätiedot

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LAKIALOITE 138/2007 vp Laki lasten päivähoidosta annetun lain muuttamisesta Eduskunnalle ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Tällä aloitteella halutaan puuttua päiväkotien ryhmäkokoihin sekä hoidosta ja kasvatuksesta

Lisätiedot

Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015

Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015 LAUSUNTO 2.4.2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015 Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO ry lausuu hallituksen esitysluonnoksesta

Lisätiedot

Laki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Laki. Eduskunnan päätöksen mukaisesti EV 99/1999 vp - HE 91/1999 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen esiopetusta koskevaksi Iainsäädännöksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 91/1999 vp esiopetusta koskevaksi lainsäädännöksi.

Lisätiedot

Yksityiset palvelut varhaiskasvatuksessa

Yksityiset palvelut varhaiskasvatuksessa Yksityiset palvelut varhaiskasvatuksessa Kustannukset kunnan itse tuottamassa ja kunnan palvelusetelillä ostamassa päivähoidossa JHL:n tilaama selvitys VERTIKAL OY Lisätiedot: tilastotoimitsija Jorma Peussa

Lisätiedot

Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Aila Linnakangas

Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Aila Linnakangas 26.2.2008 Dnro 1787/4/06 Ratkaisija: Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Aila Linnakangas HOITO- JA KASVATUSHENKILÖSTÖN MITOITUS PÄIVÄKODISSA 1 KANTELU Kantelija

Lisätiedot

Hallintokeskuksen talousarviomuutokset Khall liite 2

Hallintokeskuksen talousarviomuutokset Khall liite 2 Hallintokeskuksen talousarviomuutokset Khall 4.12.2017 240 liite 2 Yleishallinto Tulot 175 433 175 433 Palkat ja palkkiot -603 049 15 000-588 049 Henkilösivukulut -330 205 3 000-327 205 Muut kulut -1 983

Lisätiedot

Budjetti Ero % Ero Ed.vuosi

Budjetti Ero % Ero Ed.vuosi Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymä Jaksolla: 04-2019 TULOSLASKELMA Kausisaldo Kum.saldo Kum. Budjetti Budjetti Kum.saldo 04-2019 04-2019 Budjetti Ero % Ero Ed.vuosi Yh 5/13.6.2019/ 18, liite 1 TOIMINTATUOTOT

Lisätiedot

TEKNINEN LAUTAKUNTA Tekninen johtaja Tekniset hallintopalvelut Esimies: Toimistopäällikkö Esa Kähärä

TEKNINEN LAUTAKUNTA Tekninen johtaja Tekniset hallintopalvelut Esimies: Toimistopäällikkö Esa Kähärä RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA Rakennustark. Rauno Kuokkanen Henkilöstömäärä 2.75 2.75 2.75 0.0 0.0 * vakituiset 2.75 2.75 2.75 Rakennusluvat 165 165 165 0 0.0 Toimenpideluvat 71 80 80 0 0.0 Ilmoitusluvat

Lisätiedot

Pöytyän kunta RUOKAPALVELUSELVITYS

Pöytyän kunta RUOKAPALVELUSELVITYS Sivu 1 / 11 Pöytyän kunta RUOKAPALVELUSELVITYS 16.1.2015 Sivu 2 / 11 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Keskuskeittiöön keskittämisen tavoitteet... 3 Keskuskeittiöön laajuuteen ja kustannuksiin vaikuttaa...

Lisätiedot

Päivä Pykälä Hakemus Päätös 3.3.2014 6 Kirsi Heino Teille myönnetään 1. ammattialalisä

Päivä Pykälä Hakemus Päätös 3.3.2014 6 Kirsi Heino Teille myönnetään 1. ammattialalisä Kunnanhallitus 12.5.2014 78 liite n:o 1 Kunnanjohtajan päätökset 1.3.2014-30.4.2014 :t 6-16 Päivä Pykälä Hakemus Päätös 3.3.2014 6 Kirsi Heino Teille myönnetään 1. ammattialalisä 1.3.2014 alkaen. Teille

Lisätiedot

Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015

Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015 3.4.2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015 Viittomakielen Ohjaajat ry pyytää huomioimaan seuraavat kelpoisuusvaatimuksiin liittyvät

Lisätiedot

Muonion kunta/sivistystoimi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET

Muonion kunta/sivistystoimi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET Muonion kunta/sivistystoimi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET Sivistyslautakunta 6.8.2012 Sisällys 1. JOHDANTO...3 2. PERUSOPETUS...3 2.1 OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN...3 2.2 OPPILAAT...3 2.3 OPPILASKULJETUKSET...4

Lisätiedot

TUKIPALVELUIDEN SELVITYSTYÖ. Naantalin kaupunki - kevät 2016

TUKIPALVELUIDEN SELVITYSTYÖ. Naantalin kaupunki - kevät 2016 TUKIPALVELUIDEN SELVITYSTYÖ Naantalin kaupunki - kevät 2016 Selvitystyö Naantalin kaupungin tukipalvelut 1. Selvitystyön aikataulu 2. Tukipalveluiden selvitys lähtökohdat 3. Selvitystyö tammi huhtikuu

Lisätiedot

Muutokset punaisella LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. 1 Toiminta-ajatus

Muutokset punaisella LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. 1 Toiminta-ajatus 1 Muutokset punaisella LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus Kasvatus- ja opetustoimen tehtävänä on kasvatus- ja opetuslautakunnan alaisena järjestää varhaiskasvatuspalveluita,

Lisätiedot

Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksiin

Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksiin Lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksiin Viite: OKM059:00/2012 Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ohjelman (22.6.2011) mukaan säädetään laki varhaiskasvatuksesta.

Lisätiedot

INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Aliprosessi1: 3100 VARHAISKASVATUS, HALLINTO Selite TA+muutokset Viranhalt.esit. LTK KV TULOSLASKELMA

INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Aliprosessi1: 3100 VARHAISKASVATUS, HALLINTO Selite TA+muutokset Viranhalt.esit. LTK KV TULOSLASKELMA Sastamalan kaupunki Pääbudjetti INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Aliprosessi1: 3100 VARHAISKASVATUS, HALLINTO Selite TA+muutokset Viranhalt.esit. LTK KV TULOSLASKELMA Palkat ja palkkiot -306 000-309 500-309

Lisätiedot

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki ja sen vaikutukset

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki ja sen vaikutukset Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki ja sen vaikutukset 24.11.2016 Työmarkkinalakimies Riitta Arko Yleistä Sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusehdoista annettu laki Kelpoisuusehdot tiettyihin

Lisätiedot

Palveluverkkotyö. Tilannekatsaus 4.6.2009

Palveluverkkotyö. Tilannekatsaus 4.6.2009 Palveluverkkotyö Tilannekatsaus 4.6.2009 koulutus alakoulut 1.-6.lk yläkoulut 7.-9.lk lukio varhaiskasvatus päivähoito esikoulu iltapäivätoiminta nuorisopalvelu kirjasto ja tietopalvelut museopalvelut

Lisätiedot

Valtuustotaso TP2014 TA2015 Tot Tot% Tekninen lautakunta. yhteensä -301 089-323 720-192 814 59,56

Valtuustotaso TP2014 TA2015 Tot Tot% Tekninen lautakunta. yhteensä -301 089-323 720-192 814 59,56 Talousarvion toteutuma 1.1. 31.8.2015 Teknisen lautakunnan päävastuualueet valtuuston sitovuustasolla ovat: yhdyskuntatekniikka, kiinteistötoimi, ruokahuolto-/ siivouspalvelut, sekä Jokilaaksojen Pelastuslaitoksen

Lisätiedot

KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET alkaen

KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET alkaen KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET 1.8.2013 alkaen 1. Lainsäädäntöä 2. Oppilaan vakituinen asuinpaikka 3. Koulumatka 4. Tien vaarallisuus 5. Yksittäinen taksikuljetus

Lisätiedot

Marjatta Moilasen ym. valtuustoaloite perhepäivähoidon kehittämiseksi:

Marjatta Moilasen ym. valtuustoaloite perhepäivähoidon kehittämiseksi: Lasten ja nuorten lautakunta 76 21.11.2017 Kaupunginhallitus 610 04.12.2017 Kaupunginvaltuusto 140 11.12.2017 Valtuustoaloite perhepäivähoidon kehittämiseksi K/1040/00.02.10/2017 MFLANUL 76 Esittelijä:

Lisätiedot

TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ

TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 1 8 TUKIPALVELULAUTAKUNTA TOIMINTATUOTOT 5 056 771 5 091 150 4 644 810-8,8 TOIMINTAKULUT -4 921 900-4 854 490-4 142 070-14,7 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ 134 872 236 660 502 740 112,4 Poistot ja arvonalentumiset

Lisätiedot

Aluehallintovirasto/Selvityspyyntö Kemin kaupungin päiväkotien varhaiskasvatuksen ryhmien muodostamisesta

Aluehallintovirasto/Selvityspyyntö Kemin kaupungin päiväkotien varhaiskasvatuksen ryhmien muodostamisesta Koulutuslautakunta 12 25.02.2016 Aluehallintovirasto/Selvityspyyntö Kemin kaupungin päiväkotien varhaiskasvatuksen ryhmien muodostamisesta 81/12.06.01/2016 Koulutuslautakunta 25.02.2016 12 Valmistelu:

Lisätiedot

Aluehallintovirasto. Lounais-Sucmi. Opetus- ja kulthiuntoimi. Nakkilan sivistyslautakunta

Aluehallintovirasto. Lounais-Sucmi. Opetus- ja kulthiuntoimi. Nakkilan sivistyslautakunta Aluehallintovirasto Lounais-Sucmi Opetus- ja kulthiuntoimi SELV ITY S-J A SEL ITY S- PY Y NTÖ LSAV Il1a95105., S '. 7 + I 1: Nakkilan sivistyslautakunta SELVITYS- JA SELITYSPYYNTÖ VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTUM

Lisätiedot

Page 1 of 16 T U O T O T - K U L U T TA 2014 / Lautakunta vaihe /LTK 2014 0 00:30 TA 2013 LTK 2014 TOT% 3000 (Sivistystoimen hallintopalvelu) Tuotot 500 200 40 3060 Muut liiketoiminnan tuotot 500 200 40

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 864. Laki. Annettu Helsingissä 13 päivänä marraskuuta 1998. Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARI

SISÄLLYS. N:o 864. Laki. Annettu Helsingissä 13 päivänä marraskuuta 1998. Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARI SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2005 Julkaistu Helsingissä 11 päivänä marraskuuta 2005 N:o 864 865 SISÄLLYS N:o Sivu 864 Laki sellaisen lahjonnan torjumisesta, jossa on osallisina Euroopan yhteisöjen virkamiehiä

Lisätiedot

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta Laki työttömyysturvalain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan työttömyysturvalain (1290/2002) 2 luvun 1 :n 2 momentin johdantokappale, 10 :n 2 momentin 2 4 kohta, 13 :n 1 momentti ja

Lisätiedot

Uusi varhaiskasvatuslaki, joka kumoaa nykyisen varhaiskasvatuslain ja päivähoitoasetuksen.

Uusi varhaiskasvatuslaki, joka kumoaa nykyisen varhaiskasvatuslain ja päivähoitoasetuksen. Uusi varhaiskasvatuslaki, joka kumoaa nykyisen varhaiskasvatuslain ja päivähoitoasetuksen. Asiakkaan oikeudet eivät heikkene. Oikeus varhaiskasvatukseen ei muutu. Menettely- ja oikeusturvakeinot selkeytyvät.

Lisätiedot

Tilaohjelma 2014 Ympäristöpalvelut PS 19.3.2014

Tilaohjelma 2014 Ympäristöpalvelut PS 19.3.2014 Tilaohjelma 2014 Ympäristöpalvelut PS 19.3.2014 Terveyskeskuksen valmistavan keittiön muuttaminen jakelukeittiöksi Nykyinen keittiö on suunniteltu jakelukeittiöksi terveyskeskuksen perusparannushankkeessa

Lisätiedot

Toimintakate ,

Toimintakate , Tuloslaskelma 20.9.2017 Tammikuu-Syyskuu 2017 Kustannuspaikka: 6001, 6002, 6003, 6005, 6011, 6101, 6102, 6104, 6201, 6301, 6401, 6411, 6420, 6423, 6430, 6440, 6441, 6442, 6443, 6444, 6445, 6450, 7300,

Lisätiedot

Ylivieskan kaupunki Budjettiyhteenveto Sivu 1 INTIME/Talouden Suunnittelu 410 Varhaiskasvatuksen hallinto :09:57

Ylivieskan kaupunki Budjettiyhteenveto Sivu 1 INTIME/Talouden Suunnittelu 410 Varhaiskasvatuksen hallinto :09:57 Ylivieskan kaupunki Budjettiyhteenveto Sivu 1 INTIME/Talouden Suunnittelu 410 Varhaiskasvatuksen hallinto 11.10.2016 9:09:57 3016 Myyntituotot kunnilta -7 100-100,0 3115 Muut yhteistoimintakorvaukset -7

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA TALOSARVION TOTEUTUMISEN SEURANTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017

ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA TALOSARVION TOTEUTUMISEN SEURANTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017 2017 ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017 1 SISÄLLYS 1 KOULTUSLAUTAKUNTA YHTEENSÄ... 1 1.1 KOULUTUSLAUTAKUNNAN TALOUDEN TOTEUMA PALVELUALOITTAIN...

Lisätiedot

Sito, tyt, koha/uudet VIRAT JA TOIMET

Sito, tyt, koha/uudet VIRAT JA TOIMET Liite Sito, tyt, koha/uudet VIRAT JA TOIMET Yhteenvedossa vasemmalla on esitys ja oikealla kaupunginjohtajan päätösehdotus kustannuksineen. Kustannuslaskennassa on kuukausipalkan lisäksi laskettu sosiaaliturvamaksut,

Lisätiedot

Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi

Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi Tuloslaskelma / ulkoiset Tammikuu-Joulukuu 2016 30 Varhaiskasvatus Toteutunut 2015 Talousarvio 2016 Muutos 2016-2015 Toimintatuotot

Lisätiedot

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset.

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset. SVOL 4.2., Liite 1 KÄYTTÖTALOUSOSA Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston 15.12. 133 päätöksen mukaiset. Poikkeuksena

Lisätiedot

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 170/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lukiolain sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Keskitetyt palvelut TA 2014 (muutettu) TP 2014 Poikkeama Perustelu

Keskitetyt palvelut TA 2014 (muutettu) TP 2014 Poikkeama Perustelu 2014 TULOSALUETARKASTELU Keskitetyt palvelut TA 2014 (muutettu) TP 2014 Poikkeama Perustelu Palkat ja palkkiot 308 466 313 273-4 807 Henkilöstösivukulut 138 813 112 192 26 621 Teknisen lautakunnan luottamushenkilöiden

Lisätiedot

Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila Neuvotteleva virkamies Timo Ertola,

Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila Neuvotteleva virkamies Timo Ertola, Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila 2018 Neuvotteleva virkamies Timo Ertola, 15.3.2018 90% 80% 70% Varhaiskasvatukseen osallistuminen kasvussa Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa ja yksityisen hoidon

Lisätiedot

Perusturvalautakunta 25.9.2012 liite nro 7 Virallinen budjetti Ulkoinen/Sisäinen 01.01.2014-31.12.2014

Perusturvalautakunta 25.9.2012 liite nro 7 Virallinen budjetti Ulkoinen/Sisäinen 01.01.2014-31.12.2014 Äänekosken kaupunki Sivu 1 01000310 Hallinto TULOSLASKELMA TOIMINTATUOTOT Myyntituotot Muut suoritteiden myyntituotot 3140 Työsuorituksien myyntituotot 10.400 10.000 4.188 8.000-20,0 Muut suoritteiden

Lisätiedot

KÄYTTÖ TA KÄYTTÖ TA TS TS 2014 2015 2015 01-06 2016 2017 2018

KÄYTTÖ TA KÄYTTÖ TA TS TS 2014 2015 2015 01-06 2016 2017 2018 Parikkalan kunta Sivu 1 004060 Saaren koulu TULOSLASKELMA TOIMINTATUOTOT Myyntituotot Korvaukset kunnilta ja kuntayhteisöiltä 3116 Muut myyntituotot kunnilta 4.287 3.000 Korvaukset kunnilta ja kuntayhteisöiltä

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA ALKAEN

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA ALKAEN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA 1.3.2017 ALKAEN VIHDIN KUNNAN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA 2/5 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki tulee voimaan 1.3.2017. Laissa säädetään kunnan päiväkodissa

Lisätiedot

Sivistystoimiala opetus

Sivistystoimiala opetus Sivistystoimiala opetus PALVELU MITTARI TP 2016 TA 2017 TS 2018 TS 2019 Perusopetuspalvelut Peruskoulut kpl 24 23 23 23 Oppilaita kpl 5 903 5 891 5 860 5 860 * joista erityistä tukea tarvitsevia kpl 431

Lisätiedot

Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa. Ylitarkastaja Veera Minkin Opetushallitus

Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa. Ylitarkastaja Veera Minkin Opetushallitus Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa Ylitarkastaja Veera Minkin Opetushallitus 13.12.2016 Esityksen sisältö Yleistä tutkintojen tunnustamisesta ja vertailusta Opetushallituksen päätökset Opettajan

Lisätiedot

PERTUNMAAN KUNNAN KOULUKULJETUSTEN KILPAILUTUS 2015

PERTUNMAAN KUNNAN KOULUKULJETUSTEN KILPAILUTUS 2015 PERTUNMAAN KUNNAN KOULUKULJETUSTEN KILPAILUTUS 2015 Sivu 1/6 TARJOUSKILPAILUN KOHTEET LIITE 1 Kilpailutuksen tarjouskohteet kuuluvat sivistystoimen hallinnonalaan. Sivistyslautakunta tekee hankintapäätöksen

Lisätiedot

Koulutuslautakunta Koulutuslautakunta Opetuksen suunnittelu lv , perusopetuksen säästöt 680/12.00.

Koulutuslautakunta Koulutuslautakunta Opetuksen suunnittelu lv , perusopetuksen säästöt 680/12.00. Koulutuslautakunta 93 08.12.2016 Koulutuslautakunta 1 02.02.2017 1 Opetuksen suunnittelu lv. 2017-2018, perusopetuksen säästöt 680/12.00.01/2016 Koulutuslautakunta 08.12.2016 93 Perusopetuksen toiminnasta

Lisätiedot

SALON RAUTA OY. Yritys valmistaa metallisia portaita ja portteja sekä ruostumattomasta teräksestä mm. postilaatikoita.

SALON RAUTA OY. Yritys valmistaa metallisia portaita ja portteja sekä ruostumattomasta teräksestä mm. postilaatikoita. SALON RAUTA OY Salon Rauta Oy:n perustivat 1.9.1998 Antti ja Timo Salo. Antti Salo toimii yrityksessä toimitusjohtajana sekä talousjohtajana ja Timo Salo hallituksen puheenjohtajana sekä myyntijohtajana.

Lisätiedot

Talousarvion seuranta

Talousarvion seuranta Talousarvion seuranta tammi-syyskuu 218 Tuloslaskelma (ilman sisäisiä eriä ja maatalouslomitusta) 1 euroa 15 1 5-5 9 594 7 621 5 37 6 54 7 24 5 298 1 771 715 2 215 1 779 1 54 77 % 73 % 72 % 81 % 75 % 819

Lisätiedot

Sivistystoimialan kuukausiraportti. Syyskuu 2017

Sivistystoimialan kuukausiraportti. Syyskuu 2017 Sivistystoimialan kuukausiraportti Syyskuu 2017 Talousraportti Syyskuu 2017 Tulosyksikkö 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS Sivistystoimiala Sivistystoimiala Sivistystoimiala

Lisätiedot

Yhteyshenkilöt: Palvelupäällikkö Elsi Lääveri 044-797 6927 elsi.laaveri@heinola.fi

Yhteyshenkilöt: Palvelupäällikkö Elsi Lääveri 044-797 6927 elsi.laaveri@heinola.fi 1 HEINOLAN KAUPUNKI TARJOUSPYYNTÖ Ruoka- ja siivouspalveluosasto Kauppakatu 31 18100 HEINOLA 26.10.2015 TARJOUSPYYNTÖ RUOKAKULJETUSTEN HANKINTA 1. Tilaaja Heinolan kaupunki Ruoka- ja siivouspalveluosasto

Lisätiedot

KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOU- LUKULJETUSTEN PERIAATTEET alkaen

KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOU- LUKULJETUSTEN PERIAATTEET alkaen 1 2 KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOU- LUKULJETUSTEN PERIAATTEET 1.8.2011 alkaen Perusopetuslain 6 :n mukaan opetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden koulumatkat ovat

Lisätiedot

Pyhännän kunta Päivähoidon linjaukset Liite 2 Sivistysosasto Siv.ltk 12.6.-14 21 Muutos Siv.ltk 25.9.-14 31

Pyhännän kunta Päivähoidon linjaukset Liite 2 Sivistysosasto Siv.ltk 12.6.-14 21 Muutos Siv.ltk 25.9.-14 31 Pyhännän kunta Päivähoidon linjaukset Liite 2 Sivistysosasto Siv.ltk 12.6.-14 21 Muutos Siv.ltk 25.9.-14 31 Kenelle päivähoitopalvelut on tarkoitettu Alle kouluikäisen lapsen vanhemmilla on lakiin perustuva

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 4.8.2014/JP

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 4.8.2014/JP 1 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 4.8.2014/JP TALOUSARVION 2014 TOTEUTUMINEN AJALTA Tilikauden 1-5/2013 jaksotettu tulos on 3.367 euroa positiivinen. Poistoero- ja investointien toteutumisvarausten jälkeen

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 5.5.2015/JP

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 5.5.2015/JP 1 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 5.5.2015/JP TALOUSARVION 2015 TOTEUTUMINEN AJALTA Koulutusyhtymä tilikauden 1-3/2015 jaksotettu tulos on 138.000 euroa negatiivinen. Poistoero- ja investointien toteutumisvarausten

Lisätiedot

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita 7 ESIOPETUKSEEN HAKEMINEN 7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita Kunta on velvollinen järjestämään alueellaan asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden

Lisätiedot

Kunnallinen terveydenhuollon täydennyskoulutus vuonna 2007

Kunnallinen terveydenhuollon täydennyskoulutus vuonna 2007 Kunnallinen työmarkkinalaitos Muistio 1 (5) Kunnallinen terveydenhuollon täydennyskoulutus vuonna 2007 Lainsäädännön muutokset voimassa vuodesta 2004 Terveydenhuollon henkilöstön täydennyskoulutusta koskeva

Lisätiedot

Uusi varhaiskasvatuslaki

Uusi varhaiskasvatuslaki Uusi varhaiskasvatuslaki Varhaiskasvatuksen opintopäivät 4.10.2018 Kirsi Alila KT, Opetusneuvos Lain merkitys varhaiskasvatuksen laadun edistämisessä Laki ja asetukset muodostavat varhaiskasvatuksen laadun

Lisätiedot

- 1 - Varhaiskasvatuksen ja sosiaalitoimen tiivistä moniammatillista yhteistyötä jatketaan.

- 1 - Varhaiskasvatuksen ja sosiaalitoimen tiivistä moniammatillista yhteistyötä jatketaan. - 1-1.1 Koululautakunta 1.1.1 Varhaiskasvatus Kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa (VASU) toteutetaan kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä ja lasten vanhempien kanssa käydään kasvatuskumppanuusneuvottelu

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ PERUSTURVATOIMISTON VAHTIMESTARIPALVELUSTA JA KAUPUNGIN TOIMIPISTEIDEN JA LAITOSTEN KULJETUKSISTA

TARJOUSPYYNTÖ PERUSTURVATOIMISTON VAHTIMESTARIPALVELUSTA JA KAUPUNGIN TOIMIPISTEIDEN JA LAITOSTEN KULJETUKSISTA OULAISTEN KAUPUNKI TARJOUSPYYNTÖ PERUSTURVATOIMISTON VAHTIMESTARIPALVELUSTA JA KAUPUNGIN TOIMIPISTEIDEN JA LAITOSTEN KULJETUKSISTA Tilaaja: Oulaisten kaupungin perusturvalautakunta, PL 85, Lautatarhankatu

Lisätiedot

Päätös. Laki. sosiaalihuoltolain väliaikaisesta muuttamisesta

Päätös. Laki. sosiaalihuoltolain väliaikaisesta muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 222/2004 vp Hallituksen esitys laeiksi sosiaalihuoltolain ja kansanterveyslain väliaikaisesta muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi sosiaalihuoltolain

Lisätiedot