Avustushakemus: Hankeavustus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Avustushakemus: Hankeavustus"

Transkriptio

1 Avustushakemus 1 (27) Lähetetty :06 Avustushakemus: Hankeavustus Nimenkirjoittaja Järjestön nimi ARJA HELENA HAAJA Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysturva ry Järjestönumero 5668 Käyttötarkoitus Hankkeen tarkoituksena on vahvistaa yhdistysten roolia ja monitoimijaisten toimijaverkostojen muodostumista Päijät-Hämeen sote- ja maakuntauudistuksessa sekä olla maakunnan ja kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön tukena sote- ja maakuntauudistuksen muutosvaiheessa. Haettu avustus Perustiedot Käyttötarkoitus Hankkeen tarkoituksena on vahvistaa yhdistysten roolia ja monitoimijaisten toimijaverkostojen muodostumista Päijät-Hämeen sote- ja maakuntauudistuksessa sekä olla maakunnan ja kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön tukena sote- ja maakuntauudistuksen muutosvaiheessa. Toiminnan tai hankkeen nimi Yhteinen Päijät-Häme - yhdistysten roolin vahvistaminen ja monitoimijaisten toimijaverkostojen käynnistäminen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi sote- ja maakuntauudistuksessa. Toiminnan tai hankkeen alkamisajankohta Toiminnan tai hankkeen päättymisajankohta Toiminnan maantieteellinen alue Alueellinen

2 Avustushakemus 2 (27) Asikkala Hartola Heinola Hollola Kärkölä Lahti Orimattila Padasjoki Sysmä Tekeekö avustuksen saaja muutakin kuin STEA-rahoitteista toimintaa? Avustuksen saaja tekee vain STEA-rahoitteista toimintaa Tilojen käyttö - Vuokratilat - Kuntien osoittamat maksuttomat tilat - Muut, mitkä? Kuvaus tiloista: Toimistotila hankkeen työntekijöiden työskentelytilaksi ja samassa yhteydessä kokoustila kahdenkymmenen henkilön monitoimijaisten verkostojen kokoontumisiin. Tila sisältää keittiön ja saniteettitilat. Sopiva tila on tarjolla katutasossa ja hyvien kulkuyhteyksien päässä, Lahden keskustan tuntumassa. Tilojen sijaintina Lahti on hyvä, koska eri puolille Päijät-Hämettä on hyvät ja sujuvat yhteydet kuntakäynneille. Kunnista on myös helppo tulla hankkeen tiloihin keskeiselle paikalle. Tilojen esteettömyys ja terveys ovat ehdottoman tärkeät. Maksuton pysäköinti lähellä tilaa on hyvä, jolloin yhteistyökumppaneille ei tule liikaa kuluja yhteistoiminnan kehittämiseen osallistumisesta. Kokoustilojen varustelussa huomioidaan yhteydenpito myös virtuaalisesti. Kokoontumisiin osallistuminen tehdään mahdolliseksi myös sähköisin välinein kaukaisimmistakin kunnista. Tilan tulee viestiä arvostusta ja kunnioitusta sekä aitoa innostusta vuorovaikutukseen ja innovatiiviseen yhteistoimintaan. Tilojen sisustuksella halutaan tuoda luonnon tuntua ja energiaa tilaan. Tilan kalusteilla pyritään myös vaikuttamaan verkostomaiseen yhteistoimintaan positiivisesti ja kannustavasti. Neuvottelupöytien sijaan suositaan nojatuoliryhmiä ja keitaita, joissa on helppo keskustella yhteisestä päämäärästä ja yhteistoiminnasta.

3 Avustushakemus 3 (27) Toiminta ja sisältö Toiminnan tarve ja miten tarve on selvitetty? Päijät-Hämeessä on työstetty vuodesta 2011 alkaen suunnitelmallisesti eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Taustakartoituksia on suoritettu Maakunnan kehittämisrahalla Sosiaalialan osaamiskeskus Versossa vuonna Kumppanuustalon esiselvitys hankkeessa työstettiin Raha-automaatti yhdistyksen hankehakuun rahoitushakemus vuosille Päijät-Hämeen sosiaaliturvayhdistys sai Raha-automaatti yhdistyksen rahoituksen Kumppanuusverkoston luomiseen rahoituksen vuosille Päijät-Hämeen laajuisessa hankkeessa yhteistyötä ja verkostoja tiivistettiin koulutuksella, yhdistysilloilla, yhteisillä tapahtumilla, tietoisuuden lisäämisellä alueen toimijoista ja toiminnoista. Vapaaehtoistoimintaan luotiin alueellinen kooordinointimalli ja eri toimijoiden Vapaaehtoistoiminnan verkosto, johon kuuluu toimijoita yhdistyksistä, kunnista, seurakunnista, säätiöistä ja yhteisöistä. Vapaaehtoistoiminnanverkosto toteuttaa yhteisesti vapaaehtoisten rekrytoinnit, virkistykset ja koordinaattoreiden vertaistuelliset virkistykset. Verkostoa hallinnoi nyt Lahden Lähimmäispalvelu ry. Kumppanuushankkeen aikana toteutettiin useita kartoituksia, joita voitiin hyödyntää tiivistettäessä yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Kumppanuuskyselyllä vuonna 2013 kartoitettiin eri tahojen välistä yhteistyötä. Kyselyyn vastasi 171 henkilöä Päijät-Hämeen alueelta. Kartoituksesta nousi esille yhteistyön edistävät tekijät, yhteistyön esteet je kehittämisideat. Kunta- ja yhdistysyhteistyön kyselyyn luottamushenkilöille ja virkamiehille vuonna 2014 vastasi 125 henkilöä Päijät-Hämeen alueelta. Päijät-Hämeen liiton kanssa suoritettussa kyselyssä kartoitettiin kuntien rakenteita ja yhteistyön mahdollisuuksia. Kartoituksen mukaan monista kunnista puuttuvat selkeät työtehtävät ja säännölliset tapaamiset yhdistysyhteistyöhön. Innostusta ja kiinnostusta yhteistyöhön löytyi kiitettävästi. Yhdistysvälle toteutettiin vuonna 2015 kartoitus yhteistyöstä, johon saatiin 94 vastausta. Kyselyssä kartoitettiin yhdistysten keskinäistä yhteistyötä ja yhdistysten ja kuntayhteistyön toimivuutta ja kehittämismahdollisuuksia. Yhteistyö kuvattiin riittämättömäksi. Yhdistyksillä on kiitettävästi innostusta ja kiinnostusta yhteistyöhön kunnan kanssa.

4 Avustushakemus 4 (27) Kumppanuuskeskus -hankkeen jatkohankkeena on Yhteispelillä -hanke vuosina Hankkeen alueena on Lahti ja Hollola. Kunta-, yhdistys ja seurakuntayhteistyön koordinoinnin avulla mahdollistetaan yhteistoimintaa lasten ja ikäihmisten yksinäisyyden ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Hanke on ollut mukana alueella käynnistyneen Hyvinvointikuntayhtymän työryhmätyöskentelyssä. Työryhmä on työstänyt mallin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenteista maakuntatasolla, jossa on huomioitu yhdistystoimijoiden mukana olo hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työn tukena. Päijät-Hämeen Hyvinovintiyhtymän käynnistyttyä hankkeessa on mahdollistettu toimialajohtajien ja yhdistysten tapaamiset. Yhdistysväelle suoritettiin syksyllä 2016 kysely kuinka he haluavat osallistua hyvinvointiyhtymän työskentelyyn ja vastauksena oli toimialojen mukaisesti (kohderyhmittäin). Hanke toimii Suomen Sosiaali ja terveys - Soste:n alueellisena yhteistyökumppanina ja valmistelee yhdessä alueellisa koulutuksia ja aluetyöntekijöiden verkostotapaamisia. Yhdistys on Sosten jäsenjärjestö. Maaliskuussa 2017 hankehakua varten suoritettiin toiveiden ja tarpeiden kartoitus sähköisellä kyselllä, johon saatiin 96 vastausta. Yhteisen työstämisen tarve oli selkeä ja kannustava. Kyselyn perusteella toiveena verkostojen työstämiseen on paikallisen tarpeen huomioiminen, olemassa olevien monitoimijaisten verkostojen hyödyntäminen päätöksenteossa ja yhteistyössä. Tarve yhteistyön tukemiselle, verkostotyöskentelyn lisäämiselle ja kumppanuuksien synnyttämiselle nousee esille toteutetuista Päijät-Hämeen laajuisista selvityksistä ja kartoituksista. Yhteistyön koordinointiin tarvitaan Päijät-Hämeessä lisäresurssia. Toiminnan tavoitteet 1. Päätavoite: Yhdistyskentän oma rooli vahvistuu ja monitoimijainen toimijaverkosto mahdollistaa kunnissa ja maakunnassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen. 2. Alatavoite: Yhdistysten arvostus, näkyvyys ja toimintaedellytykset hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä lisääntyvät. 3. Alatavoite: Yhdistykset ovat tasavertaisina kumppaneina kuntien ja maakunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen monitoimijaisissa toimijaverkostoissa.

5 Avustushakemus 5 (27) Toiminnan kohderyhmät Kohderyhmänä ovat Päijät-Hämeen kunnissa olevat yhdistykset, jotka katsovat itse hyötyvänsä yhteistyöstä ja kykenevät sitoutumaan yhdistyksenä monitoimijaisiin toimijaverkostoihin edistämään hyvinvointia ja terveyttä. Sosiaali- ja terveysalan yhdistysväen lisäksi alueellisina toimijoina voivat olla mukana kaikki alueen yhdistykset. Yhteistyösopimuksia on hakemuksessa liitteenä pääosin alueellisilta ja Päijät-Hämeen laajuisilta yhdistyksiltä. Sähköisessä kyselyssä 46 yhdistystä ilmoitti halukkuutensa sitoutua hankeyhteistyöhön. Kaikki yhdistykset eivät ole onnistuneet vastaamaan sähköiseen kyselyyn, joten yhteistyötahot täsmentyvät hankkeen käynnistyttyä. Päijät-Hämeessä on Patentti ja rekisterihallituksen päivitetyn rekisterin mukaan kaiken kaikkiaan 3067 yhdistystä. Hankkeessa toiminnan ulkopuolelle jätetään poliittisten järjestöt. Hankkeessa tavoitellaan kuntakohtaisesti yhdistysten lukumääristä yhteistoimintaa 10-15% kanssa. Päijät-Hämeen laajuiset yhdistykset sijaitsevat Lahdessa. Alueella ei ole valtakunnallisten liittojen aluetyöntekijöiden kotipesiä. Yhdistysten henkilökunta työskentelee pääosin hankkeissa. Yhdistyksillä on myös työllisyystuen avulla palkattuja osa-aikaisia työntekijäitä lyhyissä työsuhteissa avustamassa vapaaehtoisen yhdistysväen tehtävien hoidossa. Täysin vapaaehtoisvoimin toimivien yhdistysten houkuttelu yhteistoimintaan on haastavaa ja aikaa vievää. Maaseudulla yhdistyksissä toimivien keski-ikä on suhteellisen korkea ja yhdistysten perustoiminta on pysynyt vuosia jo samana. Yhdistystoimintaan kaivataan uusien innokkaita vastuun ottajia. Hankkeella toivotaan innostettavan myös uusia ihmisiä mukaan paikallisyhdistysten toimintaan. Perinteisesti kunnissa Marttayhdistykset, Maaja kotitalousseurat ovat naisten hoidossa ja liikuntaseurat, vapaapalokunta, metsästys- ja kalastusseurat ovat miesten valtakuntaa. Potilasyhdistyksien jäsenistä suurin osa on naisia, mutta mukana on myös muutamia miehiä. Miesten osuutta yhdistystoiminnassa halutaan myös lisätä. Yhdistysten toimijat muodostuvat alueen asukkaista. Alueen asukkaiden kuuleminen ja yhteistyöhön mukaan ottaminen yhdistysten edustuksen lisäksi nousi esille hanketta varten suoritetussa sähköisessä kyselyssä. Tarvelähtöisyys ja asukkaiden osallisuus ovat osa hanketta. Yhteistyökumppanina ja työskentelyn kohteena toimivat myös kunnat, Päijät- Hämeen liitto, Päijät-Hämeen Hyvinvointikuntayhtymä, oppilaitokset ja seurakunnat. Päijät-Hämeen kunnat; Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä ovat sitoutuneet yhteistyösopimuksella hankkeen toteutukseen ja yhteistyön luomisessa. Yhteistyösopimukset liitteenä.

6 Avustushakemus 6 (27) Päijät-Hämeen Hyvinvointikuntayhtymä on ilmaissut kiinnostuksen ja sitoutumisen yhteiseen hankematkaan ja monitoimijaiseen verkostotyöskentelyyn. Hyvinvointikuntayhtymä on Päijät-Hämeen alueella ottanut jo askeleen kohti valtakunnallista Sote-uudistusta. Hyvinvointikuntayhtymä käynnistyi ja toiminnan käynistämisen tukena toimi Huomisen hyvinvointia hanke, joka päättyy kesäkuussa Yhteistyösopimus liitteenä. Päijät-Hämeen liitto on mukana monitoimijaisten toimijaverkostojen yhteistoiminnassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Yhteistyösopimus liitteenä. Lahden Ammattikorkeakoulu ja alueen seurakunnat ovat ilmaisseet kiinnostuksen yhteistyöstä sähköisen kyselyn avulla. Yhteistyö heidän kanssaan hahmottuu tarkemmin hankkeen alkukartoitusten myötä. Toiminnan sisältö ja toteutus Hankkeen suunnittelua on työstetty Suunta-työkalulla, jossa kirjataan tavoitteet, keinot, prosessi, tehtävät, tuotokset, tulokset ja onnistumisen kriteerit. Hankkeessa käytetään toiminnan suunnitteluun ja seurantaan Eloisa -työkalua ja itsearviointia. Hankkeen toteutus ja sisältö rakentuvat paikallisten tarpeiden, toiveiden ja jo olemassa olevien yhteistyökäytäntöjen tueksi. Toiminta ei näin ole identtistä eri kuntien alueella. Sisältö ja toteutus kuvataan tavoitealueittain. Alatavoite 1: yhdistysten arvostus, näkyvyys ja toimintaedellytykset hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä lisääntyvät. Yhdistyksiä tuetaan ja kannustetaan yhteistoimintaan. Yhdistysten tukeminen käynnistyy kuntakohtaisilla tutustumiskäynneillä, joissa kartoitetaan yhteistyöhön sitoutuvat yhdistykset. Yhdistysten tarpeet, toiveet ja näkyvyys auttavat kuntakohtaisesti suunnittelemaan tarvittavia koulutuksia. Yhdistystoiminnan peruskoulutuksella voidaan lisätä myös yhdistysväen omaa suhtautumista yhdistystoimintaan ja arvostusta toisia yhdistyksiä kohtaan. Yhdistysväen itsetunnon nostaminen ja oman yhdistyksen toiminnan hahmottaminen luovat pohjaa toimivalle yhdistykselle, joka houkuttelee mukaan uusia ihmisiä. Hankkeen käynnistyttyä järjestetään kunnittain tutustumiskäynnit ja kartoitukset yhdistysten kanssa kertaluontoisesti. Viestintä- ja mediakoulutuksella lisätään yhdistysten näkyvyyttä ja tietoisuudella lisääntymistä yhdistystoiminnasta. Kuntakohtaisesti toteutetaan

7 Avustushakemus 7 (27) paikallisten yhdistystoimijoiden tutustuttaminen Päijät-Hämeen laajuisiin monitoimijaisiin verkostoihin ja yhdistyksiin sekä niiden vaikuttavuuteen ja yhteistoimintaan. Yhteistyötä rakennetaan myös valtakunnallisen Lape -hankkeen (muutosta kohti lapsi- ja perhelähtöisiä, yhteensovitettuja, oikea-aikaisia ja tarpeenmukaisia palveluita) ja ikäihmisten I&O (kärkihankkeessa kehitetään iäkkäiden sekä omais- ja perhehoitajien palveluja nykyistä yhdenvertaisemmiksi ja paremmin koordinoiduiksi) hankkeen suuntaan. Päijät- Hämeen alueen muutosagenttien verkostotyöskentely kohtautetaan paikallisten toimijoiden kanssa. Koulutukset toteutetaan vuosittain joka kunnassa yhdistysten tarpeesta nousevan aiheen parissa. Verkostot kokoontuvat kunnittain tarvittaessa eri toimijoiden kanssa yhdessä. Vuodessa neljä tapaamista, jotka voivat tarpeiden mukaan olla myös tapahtumien tai koulutusten yhteydessä. Kuntakohtaisesti ja tarvelähtöisesti toteutetaan yhdistys- ja kumppanuusiltoja sekä yhteisiä tapahtumia. Yhteisten tilaisuuksien tarkoituksena on aktivoida yhdistykset ja kuntatoimijat toteuttamaan yhteistoimintaa alueen asukkaiden osallisuuden lisäämiseksi esimerkiksi yhdistysmessut tms. Tapahtumat toteutetaan mahdollisuuksien mukaan yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa. Esimerkiksi Päijät-Hämeen Vapaaehtoistoiminnan verkoston kanssa yhteistyössä vapaaehtoisten rekrytoinnit ja vapaaehtoistoiminnan esille nostaminen. Yhdistys- tai kumppanuusillat kaksi kertaa vuodessa joka kunnassa, joista toinen voi olla yhdessä suunniteltu ja toteutettu tapahtuma tai jo olemassa oleva tilaisuus ja toinen hankkeen toteuttama. Toiminnan avulla mahdollistetaan yhdistysten toimintaedellytyksiä, lievitetään alueella yksinäisyyttä ja lisätään eri-ikäisten ihmisten kohtaamisista. Yhdistysten jäsenten virkistykseksi toteutetaan Yhdistysten Joutopäivät, jotka suuntautuvat naapurikuntiin tutustumaan muihin yhdistystoimijoihin ja heidän toimintaansa. Joutopäivät toteutetaan vuosittain jokaisessa kunnassa yhdistysten sopimana ajankohtana. Hankkeen edetessä voidaan myös kuntatoimijat ottaa mukaan bussiretkille. Retket toteutetaan kerran vuodessa paikallisen yhdistysväen toivomaan lähialueen kuntaan. Alatavoite 2: yhdistykset ovat tasavertaisina kumppaneina kuntien ja maakunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen monitoimijaisissa toimijaverkostoissa. Toiminta koostuu yhteistyön ja rakenteiden luomisesta. Monitoimijaisten verkostojen käynnistäminen ja sujuvien yhteistyöpolkujen rakentaminen lähtee eri toimijoihin tutustumisesta, olemassa oleviin verkostoihin perehtymisestä ja yhteistyön tarpeesta sekä mahdollisuuksista. Tarkoituksena on yhteistyössä löytää oikeat ja sopivat ihmiset mukaan toimijaverkostoihin tuomaan esille yhdistysten yhteisiä toiveita, tarpeita ja vaikuttamisen kohtia.

8 Avustushakemus 8 (27) Päijät-Hämeessä on käynnistynyt jo maakunnallisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenteen suunnittelu. Yhdistystoimijoiden mukaan ottamiselle suunnitteluun, tasavertaisina kumppaneina on nyt aito tarve ja hyvä mahdollisuus. Hankkeen avulla päästään verkostojen yhteistoimintaan mukaan heti hankkeen käynnistymisestä lähtien. Kuntakuvakartoituksella selvitetään mielikuvia Päijät-Hämeen kunnista ja niissä olevista yhdistyksistä nettisivustojen, Somen ja markkinointimateriaalin perusteella. Opiskelijayhteistyönä toteutettava kartoitus antaa vastauksia kuinka hyvin kunta/yhdistys tunnetaan, miten sitä arvostetaan ja miten se näkyy julkaisuissa? Selvitys antaa hyvää pohjaa yhteiseen työskentelyyn. Selvitys tehdään hankkeen käynnistyttyä alkusyksystä. Monitoimijaisten verkostojen yhteistyön käynnistämiseksi toteutetaan koulutusta verkostotyöskentelystä, vaikuttamisesta, kuntien päätöksenteosta, asukkaiden kuulemisesta ja maakuntahallinnosta. Koulutusten avulla tiedon lisäämistä ja oman toiminnan suhteuttamista kokonaisuuteen. Koulutuksissa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaa paikallisia yhteistyökumppaneita ja erityisosaaminen ostetaan ulkopuolisena koulutuksena. Verkostokoulutus toteutetaan vuosittain ajankohtaisen teeman mukaan. Koulutuksissa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan olemassa olevia materiaaleja ja virtuaalisia mahdollisuuksia. Verkostokokoontumiset ja koulutukset toteutetaan alueella kuntien ja yhdistysten omissa tiloissa. Tilayhteistyössä edistetään toimintojen juurtumista ja matalan kynnyksen osallistumista toimintaan. Verkostoille mahdollistetaan voimavarakeskeiset työnohjauskeskustelut yhteisen työtavan löytymiseksi ja ylläpitämiseksi rakenteiden ja yhteistyöpolkujen käynnistymiseksi. Verkostotyöskentelyn käynnistyminen vaatii paljon panostusta, jotta yhteinen työskentely saadaan vahvalle pohjalle. Tavoitteellinen yhteistoiminta vaatii yhteisen päämäärän ja kaikkien sitoutumisen sekä aitoa tahtotilaa. Joka kunnassa toteutetaan yhdistyksen näkyvyyskamppikset yhdistystoiminnasta tietoisuuden lisäämiseksi ja profiilin nostamiseksi. Yhdistyksille haetaan näkyvyyttä paikallisissa kaupoissa ja kirjastossa sekä paikallismediassa. Vuosittain kuntakohtaisesti toteutettava yhdistysten näkyvyyden lisääminen voi tapahtua myös muiden tilaisuuksien yhteydessä. Verkostotyöskentelyn ja koulutusten rinnalla toteutetaan kannustavana elementtinä kumppanuuskukkien ojentaminen. Hyvästä yhteistyöstä palkitaan (lastu- tai tuohiruusulla) organisaatio, joka on verkoston yhteisellä päätöksellä valittu. Kannustus jaetaan vuosittain joka kunnassa (aloitetaan vuonna 2018).

9 Avustushakemus 9 (27) Hankkeen aikana toteutetaan omat sähköiset kyselyt kohderyhmälle ja yhteistyökumppaneille vuosittain. Kyselyllä kartoitetaan yhdistysten ja yhteistyökumppaneiden mielipiteitä käynnistetystä toiminnasta ja hankkeen tavoitteiden saavuttamisesta, tuloksista, vaikutuksista ja kehittämisideoista. Toiminnan punaisena lankana kulkee mahdollisuus edetä vapaamuotoisesta yhteistyöstä tavoitteellisiin ja monitoimijaisiin verkostoihin sekä lopulta aitoon kumppanuuteen. Yhteistyön tiivistäminen vaatii yhteisen tarpeen, motivaation ja yhteistyöstä saatavan hyödyn sisäistämisen. Yhteistyön edistyminen edellyttää kohtaamisia, tutustumista, yhteistä ymmärrystä ja säännöllistä yhteydenpitoa. Vasta luottamuksen synnyttyä voidaan päästä sitoutuneeseen yhteistoimintaan ja yhteisten pelisääntöjen solmimiseen. Avoimella ja luottamksellisella dialogilla voidaan pitää kumppanuutta yllä ja synnyttää lisäarvoa yhteistyöstä. Kumppanuuteen pääseminen on prosessi, joka vaatii aikaa yhdessä kulkemiselle monitoimijaisessa toimijaverkostossa. Yhteisöllisyyden ja osallistumisen mahdollistamista asukkaiden lähialueilla tukee kuntien ja yhdistysten tilayhteistyö. Kuntien, maakunnan ja yhdistysten kumppanuudessa tavoitellaan tasaveroisuutta, jossa kunkin osapuolen omat erityispiirteet hyväksytään lähtökohtana. Vastavuoroisuus, toisten tarvitseminen ja molemminpuolinen hyöty toimivat toiminnassa kimmokkeena. Liian usein tukipalvelut ja apu jäävät kolmannen sektorin, omaisten ja naapurien varaan. Yhdistysten merkitys ihmisten aktiivisuuden, osallisuuden, kanssakäymisen, sosiaalisen elämään ja yhteisöllisyyden ylläpitämiseen on korostunut. Yhdistyksillä ei ole kuitenkaan riittävästi aktiivisia ihmisiä, eikä rahaa jatkuvan avuntarpeen toteuttamiseen. Kumppanuudesta ja kumppanuusjohtamisesta on toteutettu ansiokkaita hankkeita (Viirkorpi Paavo, Harava-hanke 2004, Kolmassektori maaseutukunnissa 2010, Mont-Eri -hanke Maijanen ja Haikara 2014) ja tuotoksia voidaan hyödyntää tämänkin hankkeen sisällön tueksi. Hankkeen sisällön toteutus lähtee ajatuksesta, että paikalliset kumppanuudet ovat kunta- ja maakuntayhteistyössä mahdollisuuksien palapeli, joka vaatii aikaa yhteistyön syventymiseeni aidoksi kumppanuudeksi ja toiminnaksi. Tuloksena on aito kumppanuus ja tavoitteellinen yhteistoiminta. Hankkeessa ei kerätä omia vapaaehtoisia, vaan yhdistysten toiminnassa mukana olevat vapaaehtoiset katsotaan kuuluvat hankkeen toiminnan piiriin ja ovat kohderyhmää. Tulokset ja vaikutukset Hankkeen tavoitteiden mukaisesti tulokset ja vaikutukset ovat seuraavat: 1. Yhdistysten arvostus, näkyvyys ja toimintaedellytykset hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä lisääntyvät. Tuloksena kunnissa syntyy yhdistyksiin vireää, näkyvää ja arvostettua

10 Avustushakemus 10 (27) yhdistystoimintaa, joka voi vaikuttaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Hankkeeseen suunnitellun toiminnan ja hankkeen mahdollistaman koordinoinnin avulla yhdistyksiin saadaan aktiivinen yhdistysväki. Uusilla jäsenillä on halua ja mahdollisuus vaikuttaa asioihin ja olla mukana yhteisissä toimijaverkostoissa. Hankkeessa syntyy tuotoksena materiaalipaketti yhdistystoimintaan ja viestintään sekä mallit kumppanuusiltoihin ja yhditysmessuihin. Tuotoksena syntyy myös videot yhdistystoiminnan näkyvyyden lisäämiseen. Positiivinen vaikutus yhdistystoiminnan heräämiseksi, uudistumiseksi ja vilkastumiseksi. Myönteinen vaikutus alueen asukkaiden mielikuvaan yhdistystoiminnasta ja kuntakuvasta. Myönteinen kuntakuva auttaa jatkossa niin kuntaa kuin sen asukkaita. 2. Yhdistykset ovat tasavertaisina kumppaneina kuntien ja maakunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen monitoimijaisissa toimijaverkostoissa. Päijät-Hämeessä on aloitettu työstää rakennetta eri toimijoiden yhteiseen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen yhteistyöryhmittäin. Järjestöjen ja yhdistysten mukaan pääsy työryhmiin turvataan hankkeen avulla. Tuloksena on yhdistystoimijoiden vaikuttamismahdollisuuksien paraneminen, kansalaistoiminnan ennaltaehkäisevän ja kokemustiedon hyväksyminen täydentäväksi toiminnaksi julkisten ja yksityisten palveluiden rinnalle. Tuotoksena syntyy sähköinen vihkonen yhteistyön työstämiseen ja verkostoyhteistyön malli. Hankkeen myötä tuloksena on tasavertainen kumppanuus monitoimijaisessa toimijakentässä ja sen verkostoissa. Vaikutukset ilmenevät tasavertaisena ja aktiivisena yhteistoimintana sekä verkostomaisena työskentelynä, jossa dialogisuus on aidosti mukana. Yhdistyksille tavoitteen saavuttaminen näkyy edustuksellisena mahdollisuutena tuoda yhdistysten tärkeää roolia muiden toimijoiden tietoisuuteen. Yhdistysten profiilin nousu ja vaikuttamiskanavien ja yhteistyöpolkujen avautuminen merkitsevät mielekästä ja antoisaa työskentelyä yhdistyksen parissa. Asukkaille vaikuttavuus todentuu asioiden sujuvuutena ja asiakaspolkujen järkevyytenä. Monipuolinen tuki mahdollistuu, koska suunnittelussa on otettu huomioon yhdistysten tieto-taito, kokemukset ja mahdollisuudet toimia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä mukana. Seurannan ja arvioinnin toteutus Hankkeelle on työstetty arviointisuunnitelma. Arvioinnin lähtökohtana on varmistaa Päijät-Hämeen laajuisen hankkeen mahdollisimman tehokas eteneminen ja tavoitteiden saavuttaminen. Lähtökohtana on linkittää arviointi kulkemaan tiiviisti mukana kaikessa hankkeen toiminnassa. Kerättävän arvioinnin tarkoituksena on suunnata käytettävät resurssit järkevästi ja ohjata toimintaa hankkeen tavoitteiden toteutumiseksi. Hankkeessa käytetään Eloisa- työkalua myös arvioinnin tukena. Arviointi on jaoteltu rahoittajan käyttämän raportointimallin mukaisesti ja arviointi kohdentuu hankkeessa työntekijöihin, kohderyhmään, vapaaehtoisiin ja

11 Avustushakemus 11 (27) yhteistyökumppaneihin. Työntekilöijltä kerätään tietoa vuosittain itsearviointilomakkeilla, joiden lisäksi käydään henkilökohtaiset keskustelut. Itsearviointilomakkeella kerätään tietoa toiminnasta, sen tuloksista ja vaikutuksista sekä työntekijöiden kehittämisehdotuksista. Käytössä on vuosittain myös kehityskeskustelut. Hankkeen pieni henkilöstö antaa mahdollisuuden jatkuvaan yhteydenpitoon, ajatustenvaihtoon ja palautteen antoon. Kohderyhmältä eli yhdistyksiltä kerätään sähköisellä kyselyllä vuosittain palautetta ja arviointia. Arvioinnissa keskitytään kohderyhmän mielipiteisiin toiminnasta, näkemyksiin tuloksista ja vaikutuksista sekä kehittämisehdotuksiin hankkeen tavoitteiden saavuttamiseksi. Yhdistysten ikäjakaumasta johtuen sähköisen kyselyn ohjeistamiseen ja täyttämisen avustamiseen varaudutaan. Kyselyn voi myös täyttää paperiversiona, jos sähköinen lomake tuntuu ohjeistuksesta huolimatta vaikealta ja mahdottomalta. Tapahtumista ja koulutuksista kerätään fläppi-työskentelyn avulla tilaisuuksien päätteeksi palauttetta, jota voidaan hyödyttää seuraavien tapahtumien ja koulutusten toteuttamiseen. Palaute keskittyy kokemukseen toiminnasta tai koulutuksesta ja kehittämisehdotuksiin. Hankkeelle ei kerätä omia vapaaehtoisia, vaan yhdistysten vapaaehtoiset katsotaan kuuluvan hankkeen toiminnan piiriin. Yhteistyökumppanit esimerkiksi Päijät-Hämeen kunnat, Päijät-Hämeen liitto, Päijät-Hämeen Hyvinvointikuntayhtymä osallistuvat arviointiin sähköisen kyselyn avulla vuosittain. Kyselyn tarkastelun kohteena ovat mielipiteet toiminnasta, tuloksista ja vaikutuksesta sekä kehittämiskohteista. Yhteistyökumppaneista osa kuuluu myös hankkeen ohjausryhmään. Ohjausryhmältä ja yhdistyksen hallitukselta kerätään palautetta hankkeen etenemisestä vuosittain vuoden viimeisen kokouksen yhteydessä yhdessä työstäen. Arviointikysymykset ohjausryhmälle ja hallitukselle: Miten kehittämisprosessi on onnistunut? Miten asetetut tavoitteet on saavutettu? Miten yhdistysten arvostus, näkyvyys ja toimintaedellytykset ovat parantuneet? Miten monitoimijainen verkostoyhteistyö on käynnistynyt ja juurtunut? Millaisia tuloksia ja vaikutuksia kehittämistyö on tuottanut hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen? Vuosittaisista arvioinneista ja palautteista kerätään arviointiraportti, joka auttaa hankkeen työstämisessä ja tavoitteiden saavuttamisessa. Arvioinnin vuosikello: Työntekijöiden itsearviointi lomakkeen täyttö ja keskustelut marraskuussa. Kehityskeskustelut työntekijöiden kanssa huhtikuussa. Itsearviointilomake ja kehityskeskustelut joka vuosi. Kohderyhmän ja vapaaehtoisten sähköinen kysely marraskuussa vuosittain. Yhteistyötahojen sähköinen kysely vuosittain joulukuussa. Arviointi toteutetaan

12 Avustushakemus 12 (27) vuosittain joulukuussa yhdistyksen hallituksen ja hankkeen ohjausryhmän kokouksessa. Palautteiden kerääminen. Arviointeja täydentää tilastointi, jota kerätään määrällisenä: Kohderyhmän ja yhteistyötahojen osalta tilastoidaan koulutuksien lukumäärä, koulutuksiin osallistuneiden määrä, tapahtumien määrä ja tapahtumiin osallistuneiden määrä, verkostojen määrä, verkostojen kokoontumiskerrat ja verkostoihin osallistuneiden määrä. Nettisivustojen osalta tilastoidaan yksittäisten kävijöden määrä ja kävijöiden kokonaismäärä. Markkinoinnin osalta tilastoidaan jaettujen esitteiden ja materiaalien määrä. Mediaosumien lukumäärä tilastoidaan vuosittain Viestinnän toteutus Hankkeen viestintäsuunnitelmaan on koottu hankkeen etenemisen kannalta tärkeät asiat. Tarkoituksena on koota tietoa ja jakaa sitä kattavasti eteenpäin. Asioihin vaikuttaminen tapahtuu avoimella tiedotuksella ja tietoisuuden lisäämisellä. Hankkeen sisäisen viestinnän tavoitteena on vuorovaikutus, tiedon ja kokemusten jakaminen, hankkeen etenemisestä ja tavoitteiden saavuttamisesta tiedottaminen, haasteista informointi ja yhteistoiminnan käynnistämiseen vaikuttaminen. Viestinnän oikea-aikaisuus, avoimuus ja johdonmukaisuus tukevat hankkeen etenemistä ja parantavat hankeorganisaation tehokkuutta. Sisäisen viestinnän kohderyhmät ovat hanketyöntekijät, yhdistyksen hallitus ja jäsenistö, hankkeen ohjausryhmä ja rahoittaja. Sisäinen viestintä konkretisoituu kokouksissa, työryhmissä, henkilökohtaisissa kontakteissa ja yhteydenpidossa. Viikoittainen tiivis yhteys hankkeen projektipäällikön ja yhdistyksen puheenjohtajan kesken. Ohjausryhmälle ja hallitukselle Hankeviesti toimitetaan kuukausittain. Rahottajalle yhteys ohjeistuksen mukaisesti. Ulkoisessa viestinnässä tiedon ymmärrettävyys ja oikea-aikaisuus ovat keskeisessä roolissa viestitettäessä hankkeesta ulospäin. Viestinnän kanavina ovat hankkeen nettisivut, sosiaalisen median sivustot, perinteiset paperiilmoitukset, mediatiedotteet, sähköpostit, puhelut ja henkilökohtaiset kontaktit. Ulkoisen viestinnän kohderyhmänä ovat yhdistykset, kuntatoimijat, Päijät- Hämeen Hyvinvointikuntayhtymä, Päijät-Hämeen liitto ja muut hankkeen yhteistyökumppanit sekä päijäthämäläiset asukkaat. Hankkeen sisäisen ja ulkoisen viestinnän toimivuudesta vastaa hankkeen projektipäällikkö. Viestinnän toteutukseen osallistuu koko hankeväki. Hankkeen viestintä hoidetaan hankkeen työntekijöiden perustyönä, toiminnan ja hankkeen tavoitteiden saavuttamisen vaatimassa laajuudessa.

13 Avustushakemus 13 (27) Viestintää tehostamaan ostetaan ammatillista osaamista tiedottamisessa käytettävien videoiden toteutukseen ja grafiikoiden työstämiseen markkinoinnissa. Kattavan viestinnän onnistumiseksi luodaan hankkeen alusta lähtien tiivis yhteys paikalliseen mediaan (radiokanavat, paikallislehdet, ilmaislehdet) Monitoimijaisten toimijaverkostojen yhteistoiminnan rakentumisesta, onnistumisista ja haasteista tiedotetaan alan julkaisuissa. Maaseutualueen osalta tehdään yhteistyö Maaseutupolitiikan toimijoiden kanssa ja Kuntatoimijoiden osalta kuntaliiton kanssa. Riskit ja niiden hallinta Hankkeelle on laadittu riskianalyysi, jossa peilataan riskejä talouteen, henkilöstöön, hallintoon, kohderyhmään, hankkeen teknisiin laitteisiin sekä julkisen ja yhdistystoiminnan yhdyspintaan. Riskien pisteyttämisen sijaan tarkkaillaan riskien hallintaa ja niiden välttämistä. Taloudelliset riskit: hankkeen toteuttamisen kannalta on välttämätöntä saada 100% rahoitus toiminnan toteutumiseen. Taloushallinto ostetaan palkanlaskennan ja kirjanpidon osalta tilitoimistosta. Talouden pelisäännöt on jaettu yhdistyksen puheenjohtajan, rahastonhoitajan, projektipäällikön ja tilitoimiston kesken. Taloutta seurataan ja tarkastellaan kuukausittain tuloslaskelmien avulla. Henkilöstön riskit: hankkeen suurin kuluerä muodostuu henkilökuluista. Työntekijöiden työsuhteet ovat määräaikaisia ja sidottu hankkeen rahoitukseen. Työntekijöiden hyvällä perehdytyksellä, selkeillä työnkuvilla, yhteisillä pelisäännöillä ja kannustavalla työilmapiirillä luodaan pohjaa motivoituneelle työskentelylle. Hallinnon riskit: hanketta hallinnoiva yhdistys toimii aktiivisten vapaaehtoisten voimin. Yhdistyksen hallitus on nimennyt ja valtuuttanut työjaoksen tukemaan hankkeen etenemistä ja päättämään hankkeen asioista. Nopea reagointi, tuki ja yhteinen pohdinta mahdollistavat hankkeen etenemisen. Tiivis tiedonkulku, toimiva yhteistyö, yhteiset pelisäännöt ja vastuiden jakaminen sekä ohjausryhmän tuki auttavat hallitsemaan riskit. Kohderyhmän riskit: yhteistoiminnasta kiinnostuneiden yhdistysten tavoittaminen. Sähköisen kyselyn perusteella hankeyhteistyöstä on kiinnostunut 46 yhdistystä. Yhdistysten tavoittamiseksi toteutetaan kuntakohtaisia käyntejä. Riittävä ja monikanavainen tiedottaminen auttaa tavoittamaan kohderyhmää ja pitämään heihin tiiviisti yhteyttä. Tiivis yhteistyö lisää sitoutumista ja yhteisen päämäärän saavuttamista.

14 Avustushakemus 14 (27) Yhteistyökumppaneina hankkeessa nähdään kunnat, maakunta, Hyvinvointiyhtymä, oppilaitokset ja seurakunnat. Teknisten laitteiden riskit: laitteiden hajoaminen ja toimimattomuus vaikeuttavat työntekoa ja yhteydenpitoa sekä asioiden edistymistä. Laitteiden hankkiminen leasing-sopimuksella mahdollistaa varalaitteet ja takaa työn editymisen. ITasiantuntijan palkkaaminen tuntityönä mahdollistaa laitteiden toimintakyvyn turvaamisen ja pikaisen asiantuntevan avun pulmatilanteissa. Julkisen ja yhdistystoiminnan yhdyspinnan riskit: toimintaympäristön riskinä on eri toimijoiden toimintojen päällekkäisyys ja selkeiden yhteistoimintojen pelisääntöjen puuttuminen. Hankkeessa ei toteuteta julkisen sektorin toiminnan piiriin kuuluvaa toimintaa. Yhteistoiminta ja verkostoyhteistyö eri toimijoiden kesken toteutetaan yhdessä sovittujen pelisääntöjen mukaisesti. Toiminnan juurtuminen: riskinä on yhteistyökumppaneiden toimintaan sitoutumattomuus. Hanketyöntekijöiden määrätietoinen yhteen saattava työote ja aktiivien yhteydenpito. Riskien hallintaa tarkastellaa kausittain arviointien yhteydessä toiminnan kokonaisuuden edistämiseksi. Arvio kilpailuvaikutuksista Hankkeen toiminta tähtää avoimeen monitoimijaiseen verkostoyhteistyöhön, jonka toimijat yhdessä sopivat roolit, toimintalinjat ja käytännön osallistumisen. Yhdistystoimijoiden rooli on tukea kuntien ja maakunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Yhdistysten palvelutoiminnan kilpailutukset ovat kunkin yhdistyksen omalla vastuulla ja eivät kuulu hankkeen toimintaan. Päijät-Hämeessä ei ole tietojemme mukaan muita toimijoita, jotka osallistuvat päätoimisesti monitoimijaisten toimijaverkostojen yhteistyön tiivistämiseen ja yhdistysten tukemiseen sote- ja maakuntauudistuksessa. Hankkeen toteuttama toiminta on osallistujilleen maksutonta ja täysin vapaaehtoista. Yhteistoiminnan tiivistämiseen ostetaan ulkopuolista koulutusta. Arvio toiminnan suhteesta julkisen sektorin tehtäviin Hankkeessa tavoitellaan tiivistä yhteistoimintaa eri toimijoiden kesken. Kuntien ja maakunnan yhteistyöhön rakennetaan yhteistyönpolkua yhdistystoimijoille. Monitoimijaisen toimijaverkostoon yhteistyön synnyttäminen yhteisen

15 Avustushakemus 15 (27) ymmärryksen, yhteisten toimintatapojen, yhdessä sovittujen pelisääntöjen ja aitojen kunnioituksen ja kumppanuuden saavuttamiseksi vaatii kaikkien osapuolten sitoutumista yhteistyöhön ja tavoiteltavaan lopputulokseen. sektori on hankkeessa yhteistyökumppanina yhteisten toimintatapojen ja käytäntöjen luomiseksi. Yhdistystoiminnalle etsitään yhteistyössä oma rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Yhdistystoiminnan vahvuutena on ennaltaehkäisevätoiminta, joka räätälöidään tarvelähtöisesti. Vertaistuki ja vapaaehtoistoiminta ovat myös yhdistystoiminnan vahvuuksia, joilla voidaan tukea hyvinvointia ja terveyden edistymistä. Yhdistykset ovat toiminnassaan joustavia ja kykenevät reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Yhdistysten kokemusasiantuntijuus ja kokemuskoulutus ovat hyvin arvostettuja ja vihdoin hyväksytty toiminta julkisten palveluiden rinnalla ja tukena. Kokemuksellisen tiedon hyödyntäminen lisää ammatillisen tiedon sisäistämistä ja hyväksymistä. Yhdistystoiminnan matala kynnys auttaa avun vastaan ottamista ja johdattaa vertaistuen piiriin. Yhdistysten toiminta on julkisiapalveluita täydentävää toimintaa, joka ei korvaa eikä pois sulje muuta apua ja tukea. Yhdistysten oma palvelutoiminta on voittoa tavoittelematonta ja usein yhteiskunnallisen- tai sosiaalisen yrityksen arvoin toteutettavaa toimintaa, jossa tuotto käytetään toiminnan kehittämiseen. Yhteistyökumppanit Yhteistyökumppanit Yksittäinen kumppani: Lahden kaupunki Kuvaus tehtävästä: Mahdollinen ohjausryhmän jäsenyys ja asiantuntijuus yhteistyön rakentamisessa Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Lahti sos. ja terveys.pdf

16 Avustushakemus 16 (27) Yksittäinen kumppani: Hollolan kunta Kuvaus tehtävästä: Yhteistyön rakentaminen kunta- ja yhdistysyhteistyön käynnistymiseksi Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Hollola.pdf Yksittäinen kumppani: Asikkalan kunta Kuvaus tehtävästä: Yhteistyön rakentaminen kunta- ja yhdistysyhteistyön käynnistymiseksi Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Asikkala.pdf Yksittäinen kumppani: Heinolan kunta Kuvaus tehtävästä: Yhteistyön rakentaminen kunta- ja yhdistysyhteistyön käynnistymiseksi Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Heinola.pdf Yksittäinen kumppani: Hartolan kunta Kuvaus tehtävästä: Yhteistyön rakentaminen kunta- ja yhdistysyhteistyön käynnistymiseksi Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Hartola.pdf

17 Avustushakemus 17 (27) Yksittäinen kumppani: Kärkölän kunta Kuvaus tehtävästä: Yhteistyön rakentaminen kunta- ja yhdistysyhteistyön käynnistymiseksi Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Kärkölä.pdf Yksittäinen kumppani: Padasjoen kunta Kuvaus tehtävästä: Yhteistyön rakentaminen kunta- ja yhdistysyhteistyön käynnistymiseksi Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Padasjoki.pdf Yksittäinen kumppani: Sysmän kunta Kuvaus tehtävästä: Yhteistyön rakentaminen kunta- ja yhdistysyhteistyön käynnistymiseksi Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Sysmä.pdf Yksittäinen kumppani: Päijät-Hämeen liitto Kuvaus tehtävästä: Mahdollinen ohjausryhmän jäsenyys ja yhdistysyhteistyön käynnistyminen maakunnassa. Yksittäinen kumppani: Päijät-Hämeen Hyvinvointikuntayhtymä

18 Avustushakemus 18 (27) Kuvaus tehtävästä: Mahdollinen ohjausryhmän jäsenyys ja yhdistysyhteistyön käynnistäminen Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: PHHYKY.pdf Yksittäinen kumppani: Sosiaalialan osaamiskeskus Verso Kuvaus tehtävästä: Mahdollinen ohjausryhmän jäsenyys ja asiantuntemus yhteistyöverkoston käynnistämisessä. Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Verso.pdf Yksittäinen kumppani: Päijät-Hämeen hyvinvointipalvelujen kehitys ry Kuvaus tehtävästä: Asiantuntemus ikäihmisten parissa toimivasta yhdistystoiminnasta ja palvelutuotannosta Päijät-Hämeessä Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: P-H Hyvinvointipalvelujen kehitys ry.pdf Yksittäinen kumppani: Orimattilan kaupunki Kuvaus tehtävästä: Kokemus yhteistyön rakentamisesta kunta- ja yhdistysyhteistyön käynnistymiseksi Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Orimattila.pdf

19 Avustushakemus 19 (27) Yksittäinen kumppani: LINK Lahden järjestökeskus ry Kuvaus tehtävästä: Asiantuntijuus vammaisjärjestöjen toiminnasta. Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: yhteistyösopimus_link.pdf Yksittäinen kumppani: Diakonialaitos Lahti Kuvaus tehtävästä: Asiantuntijuus kolmannen sektorin lapsipehe- ja vapaaehtoistoiminnan sekä palvelutoiminnan parista. Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Dila.pdf Yksittäinen kumppani: Jyränkölän setlementti ry Kuvaus tehtävästä: Asiantuntijuus ikäihmisten ja vapaaehtoistoiminnan parista. Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Jyränkölä.pdf Yksittäinen kumppani: Harjulan setlementti ry Kuvaus tehtävästä: Asiantuntijuus kiusaamisen tuen ja ikäihmisten palveluiden osalta alueella. Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Harjulan setlementti ry.pdf Yksittäinen kumppani: Päijät-Hämeen Klubitalot ry

20 Avustushakemus 20 (27) Kuvaus tehtävästä: Tietoisuus Päijät-Hämeen laaluisesti mielenhyvinvoinnin asioista Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: P-H Klubitalot.pdf Yksittäinen kumppani: Päijät-Hämeen Mielenterveysseura ry Kuvaus tehtävästä: Tietoisuus kriisiauttamisesta Päijät-Hämeen alueella Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: P-H Mielenterveysseura.pdf Yksittäinen kumppani: Lahden seudun kehitysvammaisten tuki ry Kuvaus tehtävästä: Tietoisuus omasta kohderyhmästä Päijät-Hämeessä Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Lahden seudun Kehitysvammaisten Tuki.pdf Yksittäinen kumppani: Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry Kuvaus tehtävästä: Ikäihmisten toiminnan tuntemus Päijät-Hämeessä Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: P-H Muistiyhdistys ry.pdf Yksittäinen kumppani: Päijät-Hämeen Mielenterveystyön Tuki Miete ry

21 Avustushakemus 21 (27) Kuvaus tehtävästä: Päijät-Hämeessä mielenterveys- ja päihdetyön tuntemus. Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Miete ry.pdf Yksittäinen kumppani: Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry Kuvaus tehtävästä: Päihdetyön asiantuntemus Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Ehyt ry.pdf Yksittäinen kumppani: Pelastakaa Lapset ry aluetoimisto Kuvaus tehtävästä: Lapsiperheiden asioiden tuntemus Etelä-Suomessa Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Pelastakaa Lapset ry.pdf Yksittäinen kumppani: Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeen piiri Kuvaus tehtävästä: Hämeessä lapsiperheiden parissa toimivan yhdistystoiminnan tuntemus Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: MLL, Häme.pdf Yksittäinen kumppani: Lahden Lähimmäispalvelu ry Kuvaus tehtävästä: Päijät-Hämeen Vapaaehtoistoiminnan verkoston

22 Avustushakemus 22 (27) asiantuntemus Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Lahden Lähimmäispalvelu ry.pdf Yksittäinen kumppani: Hollolan palvelutaloyhdistys Huili ry Kuvaus tehtävästä: Hollolan vanhuspalveluiden asiantuntemus Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Huili ry.pdf Yksittäinen kumppani: Lahden ensi- ja turvakoti ry Kuvaus tehtävästä: Lapsiperheiden ja kriisiauttamisen auttamisen näkökulma Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Lahden ensi- ja turvakoti ry.pdf Yksittäinen kumppani: Etelä-Suomen Syöpäyhdistys ry Kuvaus tehtävästä: Tietämys ja tuntemus syöpäsairaiden asioista alueella Aie-/ja yhteistyösopimus tai lausunto: Etelä-Suomen Syöpäyhdistys ry.pdf Tavara- ja palveluhankinnat

23 Avustushakemus 23 (27) Erittely tavara- ja palveluhankinnoista Kuvaus palvelusta tai hankinnasta: Puhelin- ja ICT-hankinnat. Hankkeen työntekijöille tietokoneet (läppärit), näytöt, telakat, hiiret, ohjelmat, virustorjuntaohjelma, kantolaukku, monitoimilaite, puhelimet, videotykki, valkokangas ja äänentoistolaite. Palveluntuottaja jos tiedossa: Vain yksi tarjous, vaatii vielä kilpailevat tarjoukset. Hinta-arvio: Kulutili: Puhelin- ja ICT-hankinnat Perustelu ostolle: Hankkeessa tarvitaan työntekijöille työvälineet, joiden avulla onnistuu kirjallisten töiden tekeminen ja alueilla koulutusten järjestäminen sekä verkostojen mahdollistaminen. Kilpailutettava hankinta: Kyllä Kuvaus palvelusta tai hankinnasta: Huonekalut: toimistopöydät, työtuolit, kokouspöydät, tuolit, nojatuolit, kaapit, sisustuselementit seinille (kaikumisen estäminen). Palveluntuottaja jos tiedossa: Ei vielä tiedossa. Hinta-arvio: Kulutili: Kalustohankinnat Perustelu ostolle: Työntekijöiden toimistotilan kalustus ja samassa yhteydessä olevan kokoustilan kalusteet tarvitaan hankkeessa suunnitellun toiminnan toteutukseen. Kilpailutettava hankinta: Kyllä Kuvaus palvelusta tai hankinnasta: Taloushallintopalveluina ostetaan Rantalainen Oy:n (kirjanpito ja palkanlaskenta). Palveluntuottaja jos tiedossa: Rantalainen Oy Hinta-arvio: Kulutili: Taloushallintopalvelut Perustelu ostolle: Yhdistyksellä ei ole omaa taloushallintoa, joten taloushallinto ostetaan tilitoimistosta. Kilpailutettava hankinta: Ei

24 Avustushakemus 24 (27) Kuvaus palvelusta tai hankinnasta: Markkinointi ja ilmoituskulut: Hankkeessa tavoitellaan monikanavaisella viestinnällä näkyvyyttä ja tiedon välitystä. Yhdistystoiminnan näkyvyyttä lisätään videoiden, nettisivujen, Some -viestinnän ja uusien sovellusten avulla. Palveluntuottaja jos tiedossa: Eri toimittajia, ei vielä tiedossa. Hinta-arvio: Kulutili: Markkinointi- ja ilmoituskulut Perustelu ostolle: Hankkeessa lisätään yhdistysten näkyvyyttä ja eri tahoille levitetään tietoisuutta yhdistystoiminnan monipuolisuudesta ja laaja-alaisuudesta monikanavaisesti. Tietoisuuden aito lisääntyminen vaatii monien viestimien käyttämistä ja tietotulvassa uutiskynnyksen ylittämistä. Kilpailutettava hankinta: Ei Kuvaus palvelusta tai hankinnasta: Asiakaskulut: Yhdistysten Joutopäivät - bussiretket yhdistysten virkistykseksi ja tutustumiseksi naapurikunnan yhdistystoimijoihin ja verkostoitumiseksi Päijät-Hämeen alueella. Palveluntuottaja jos tiedossa: Ei vielä kilpailutettu Hinta-arvio: Kulutili: Asiakaskulut Perustelu ostolle: Hankkeen verkostoitumisen ja alueen yhteisöllisyyden kannalta on tärkeää, että eri kuntien yhdistykset tutustuvat toisiinsa mielekkään toiminnan puitteissa. Testatun käytännön mukaan toiminnallinen yhteistyö tiivistää verkostoja parhaiten. Kilpailutettava hankinta: Kyllä Kuvaus palvelusta tai hankinnasta: Ulkopuoliset palvelut; kuntakohtaiset koulutukset. Koulutukset, kouluttajan kulut Yhdistystoiminnan koulutus Viestinnän ja markkinoinnin koulutus Verkostoyhteistyön koulutus Asukkaiden kuuleminen Palveluntuottaja jos tiedossa: Eri koulutuksen järjestäjiä, ei vielä tiedossa Hinta-arvio: Kulutili: Ulkopuoliset palvelut

25 Avustushakemus 25 (27) Perustelu ostolle: Uuden tiedon jakaminen, yhteinen ideointi, oman toiminna kehittämien ja yhteistyön tiivistäminen lisäävät alueella eri yhdistysten aktiivisuutta ja eri toimijoiden välistä aitoa yhteistyötä. Kilpailutettava hankinta: Kyllä Ulkopuolelta ostettavat palvelut ja hankinnat yhteensä Miten kilpailutus hoidetaan? Suurempien tavarahankintojen ja palvelujen oston yhteydessä tarjoukset pyydetään kirjallisesti useammalta toimijalta hintojen vertailun varmistamiseksi. Tarjousten vertailussa huomioidaan kokonaisedullisuus, toimitus aika ja mahdollinen kuljetus ja huolto. Lähipiirihankintojen käyttö Avustuskohteeseen ei liity lähipiirihankintoja Ohjelmat Toiminnan liittyminen ohjelmaan tai teemaan Toiminta liittyy avustusohjelmaan tai teemaan Mihin? Järjestöt 2.0: mukana muutoksessa - avustusohjelma yhdenvertaisuuteen digitalisoivassa toimintaympär Miten haettava toiminta liittyy ohjelmaan tai teemaan? Päijät-Hämeen alueelle suunniteltu maakunnallinen hanke tukee

26 Avustushakemus 26 (27) yhdistystoimintaa ja mahdollistaa monitoimijaisten toimijaverkostojen käynnistämisen sote- ja maakuntauudistuksessa. Hanke mahdollistaa yhdistyskentälle tukea maakuntien ja kuntien sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä. Hanke on suunniteltu alueen eri toimijoiden tarpeesta, toiveista ja sitoutumishalukkuuden perusteella. Kartoitus on tehty sähköisellä kyselllä maaliskuussa Kyselyyn vastasi 96 henkilöä. Kyselyn ja yhteisten keskustelujen avulla on suunniteltu hankehakemus. Hankkeessa on huomioitu STM ja STEA:n antama ohjeistus ohjelman tavoitteista, tarpeesta ja mahdollisuuksita. Hankkeessa tuetaan alueella yhteisten pysyvien rakenteiden syntymistä monitoimijaoisen yhteistyön syntymistä ja käytöntöjä, jotka kantavat tulevaisuuteen. Hankkeessa toimitaan alueen omat hyvät käytännöt huomioiden ja yhteisymmärryksessä yhteistyönpolkuja rakentaen. Osallistujien omat lähtökohdat ja sitoutuminen ovat kantavana voimana hankkeen etenemiselle. Verkostomaisella työotteella työstäen kohti kumppanuutta voidaan saavuttaa pysyviä käytäntöjä. Sisällöstä vastaava yhteyshenkilö Nimi Helena Haaja Sähköpostiosoite Puhelin Taloudesta vastaava henkilö Nimi Anneli Viinikka Sähköpostiosoite

27 Avustushakemus 27 (27) Puhelin

Tehdään yhdessä entistä tiiviimpi, tasavertaisempi ja monitoimijaisempi. Yhteinen Päijät-Häme

Tehdään yhdessä entistä tiiviimpi, tasavertaisempi ja monitoimijaisempi. Yhteinen Päijät-Häme Tehdään yhdessä entistä tiiviimpi, tasavertaisempi ja monitoimijaisempi Yhteinen Päijät-Häme 2017-2020 Yhdessä saadaan aikaiseksi Vireä, näkyvä ja arvostettu yhdistystoiminta Aktiivinen yhdistysväki Yhdistykset,

Lisätiedot

Avustushakemus: Hankeavustus

Avustushakemus: Hankeavustus Avustushakemus 1 (9) Lähetetty 31.03.2017 15:46 Avustushakemus: Hankeavustus Nimenkirjoittaja Järjestön nimi MILJA ANNIKA KARJALAINEN SATAKUNNAN YHTEISÖT RY Järjestönumero 7409 Käyttötarkoitus Järjestötoiminnan

Lisätiedot

Järjestöystävällisen kunnan ominaispiirteet ja järjestöyhteistyön laadun parantaminen kunnissa Terve kunta verkoston seminaari 11.4.

Järjestöystävällisen kunnan ominaispiirteet ja järjestöyhteistyön laadun parantaminen kunnissa Terve kunta verkoston seminaari 11.4. Järjestöystävällisen kunnan ominaispiirteet ja järjestöyhteistyön laadun parantaminen kunnissa Terve kunta verkoston seminaari 11.4.2019 Anu Hätinen, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry & Helena Haaja, Päijät-Hämeen

Lisätiedot

kumppanuus Järjestöjen, kuntien ja maakuntien Mistä oikein on kysymys?

kumppanuus Järjestöjen, kuntien ja maakuntien Mistä oikein on kysymys? Järjestöjen, kuntien ja maakuntien kumppanuus Mistä oikein on kysymys? Kommenttipuheenvuoro Oulu 16.11.2017 Ritva Pihlaja asiantuntija ritva@pihlaja.fi 0400 895 140 Tulevaisuuden kunta Järjestöjen rooli

Lisätiedot

Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla

Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla Kunnat ja yhdistykset yhdessä kuntalaisen asialla Yhdistystoiminnan tulevaisuus uudessa Päijät-Hämeessä 24.4.2018 Merja Olenius, kunnanjohtaja 24.4.2018 Kunnan toiminta ja yhteistyö yhdistysten kanssa

Lisätiedot

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Järjestöt muutokseen yhteistyössä hanke (2017-2020) Hankkeen taustaa Sote ja maakuntauudistus Toimintaympäristö ja rakenteet ovat murroksessa: sote-

Lisätiedot

Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt ja Järjestöareena

Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt ja Järjestöareena Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt ja Järjestöareena KS Järjestöareena 15.9.17 Anne Astikainen & Anu Hätinen Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt Tavoitteena järjestöjen roolin, aseman ja osallisuuden vahvistaminen

Lisätiedot

Kysely Päijät-Hämeen yhdistyksille

Kysely Päijät-Hämeen yhdistyksille Kysely Päijät-Hämeen yhdistyksille Yhdistysten toteuttama toiminta lisää osallistujien hyvinvointia ja tuo mielekkyyttä arkeen. Päijät-Hämeessä on käynnistynyt Yhteinen Päijät-Häme hanke, joka antaa panoksensa

Lisätiedot

Kumppanuudet ovat mahdollisuuksien palapeli

Kumppanuudet ovat mahdollisuuksien palapeli 19.10.2016 kello 9.30-15.30 Kumppanuuden käsikirjasto maaseutupolitiikka.fi/ kumppanuus Kuntaorganisaatio henkilöstö ja poliitikot keskushallinto ja sektorit, yli sektorirajojen kunnalla tärkeä koordinoiva

Lisätiedot

Järjestö 2.0: Pohjanmaan järjestöt mukana muutoksessa

Järjestö 2.0: Pohjanmaan järjestöt mukana muutoksessa Järjestö 2.0: Pohjanmaan järjestöt mukana muutoksessa JESSICA FAGERSTRÖM, HANKEKOORDINAATTORI JUSSI KOIRANEN, HANKETYÖNTEKIJÄ JARNO MÄKINEN, I T- ASI ANTU NTIJA Järjestö 2.0: järjestöt mukana muutoksessa

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA

ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA ETELÄ-SAVON JÄRJESTÖKYSELYN 2018 KESKEISIMPIÄ TULOKSIA Etelä-Savon yhdistykset tukevat asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä monipuolisesti Järjestöt Etelä-Savo -hankkeen järjestökyselyssä kohderyhmänä

Lisätiedot

KOHTI UUTTA KUMPPANUUTTA KIIHTELYSVAARAN PITÄJÄSSÄ

KOHTI UUTTA KUMPPANUUTTA KIIHTELYSVAARAN PITÄJÄSSÄ KOHTI UUTTA KUMPPANUUTTA KIIHTELYSVAARAN PITÄJÄSSÄ PED-kumppanuusverkoston aloitusseminaari Kuntaliitto 10.3.2016 Projektisuunnittelija Marja Tiittanen Osuuskunta Viesimo Joensuun kaupungin kasvu kuntaliitosten

Lisätiedot

Yritykset ja kolmas sektori -työryhmä kello Päijät-Hämeen liitto, kokoustila Diabaasi

Yritykset ja kolmas sektori -työryhmä kello Päijät-Hämeen liitto, kokoustila Diabaasi Yritykset ja kolmas sektori -työryhmä 18.2.2019 kello 13 13.45 Päijät-Hämeen liitto, kokoustila Diabaasi Osallistujat Ismo Rautiainen Hankejohtaja, sote-vastuuvalmistelija Päijät-Hämeen liitto/phhyky Anu

Lisätiedot

Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö. Meidän Häme hanke ja Hämeenlinnan seudun järjestöyhteistyö Kanta-Hämeen Alueverkosto

Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö. Meidän Häme hanke ja Hämeenlinnan seudun järjestöyhteistyö Kanta-Hämeen Alueverkosto Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö Meidän Häme hanke ja Hämeenlinnan seudun järjestöyhteistyö Kanta-Hämeen Alueverkosto 21.9.2017 Kanta-Hämeessä Yhdistyksiä 3202, Yhdistysrekisteri, Patentti- ja rekisterihallitus

Lisätiedot

Järjestöt 2.0 -hanke. Järjestöt maakuntauudistuksessa toiminnanjohtaja Elina Pajula

Järjestöt 2.0 -hanke. Järjestöt maakuntauudistuksessa toiminnanjohtaja Elina Pajula Järjestöt 2.0 -hanke Järjestöt maakuntauudistuksessa 21.6.2017 toiminnanjohtaja Elina Pajula Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys: painopisteet 1. Osallisuus ihmisten äänen kuunteleminen ja välittäminen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

Avustukset jäsenyhdistyksille v Invalidiliiton hankeavustukset jäsenyhdistyksille - STEAn jäsenjärjestöavustukset, eli ns.

Avustukset jäsenyhdistyksille v Invalidiliiton hankeavustukset jäsenyhdistyksille - STEAn jäsenjärjestöavustukset, eli ns. Avustukset jäsenyhdistyksille v.2017 - Invalidiliiton hankeavustukset jäsenyhdistyksille - STEAn jäsenjärjestöavustukset, eli ns. toimintatonnit Järjestöpäivät 5.2.2017 1 Invalidiliiton hankeavustukset

Lisätiedot

Järjestöt sote- ja maakuntauudistuksessa

Järjestöt sote- ja maakuntauudistuksessa Järjestöt sote- ja maakuntauudistuksessa Kansalaistoiminta ja kumppanuus maakuntauudistuksen tukena tilaisuus, 19.4.2017 Mikkeli Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma Esityksessä: 1. Dynaaminen ja uudistuva

Lisätiedot

Järjestö 2.0 Yhes enemmän! Agentit maakunnan toimintaa kehittämässä- hanke. Henna Hovi, järjestöagentti

Järjestö 2.0 Yhes enemmän! Agentit maakunnan toimintaa kehittämässä- hanke. Henna Hovi, järjestöagentti Järjestö 2.0 Yhes enemmän! Agentit maakunnan toimintaa kehittämässä- hanke Henna Hovi, järjestöagentti Valtakunnallinen Järjestö 2.0- kokonaisuus Järjestö 2.0 kokonaisuus on osa STM:n Suomi 100 - avustusohjelmaa

Lisätiedot

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA Osa STM:n Suomi 100 avustusohjelmaa Jokaisessa maakunnassa Järjestö 2.0 hanke Yhteistyön kehittäminen ja yhteistyömallien rakentaminen järjestöjen kesken sekä järjestöjen ja maakunnan

Lisätiedot

Järjestöjen rooli sote-uudistuksessa , Uudenmaan järjestöt ja sote-uudistus -seminaari Erityisasiantuntija Ulla Kiuru, SOSTE

Järjestöjen rooli sote-uudistuksessa , Uudenmaan järjestöt ja sote-uudistus -seminaari Erityisasiantuntija Ulla Kiuru, SOSTE Järjestöjen rooli sote-uudistuksessa 17.4.2018, Uudenmaan järjestöt ja sote-uudistus -seminaari Erityisasiantuntija Ulla Kiuru, SOSTE Esityksen rakenne Sote-järjestöjen toimintaympäristön muutos Järjestöjen

Lisätiedot

Miten tästä eteenpäin? Risto Kuronen LT Asiantuntijalääkäri Päijät-Hämeen perusterveydenhuollon yksikkö

Miten tästä eteenpäin? Risto Kuronen LT Asiantuntijalääkäri Päijät-Hämeen perusterveydenhuollon yksikkö Miten tästä eteenpäin? Risto Kuronen LT Asiantuntijalääkäri Päijät-Hämeen perusterveydenhuollon yksikkö Terveydentilaa määrittävät Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä Keskeistä hyvinvoinnin

Lisätiedot

Järjestöt sote- ja maakuntauudistuksessa

Järjestöt sote- ja maakuntauudistuksessa Järjestöt sote- ja maakuntauudistuksessa OmaHäme III Järjestöfoorumi tilaisuus, 30.5.2017 Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma Esityksessä: 1. Dynaaminen ja uudistuva järjestökenttä 2. Järjestöt sote-

Lisätiedot

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.

Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4. Hyvinvoinnin rakenne Satakunnassa (ehdotus) Piia Astila Hyvinvoinnin asiantuntija, TtM Satakuntaliitto Hytevertaisfoorumi THL 25.4.2018 Satakunnan maakuntauudistuksen tarkennettu toimintasuunnitelma ajalle

Lisätiedot

Yhteistoiminnan syntyminen vaati selkeää ja suunnitelmallista työstämistä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Yhteistoiminnan syntyminen vaati selkeää ja suunnitelmallista työstämistä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Yhteistoiminnanpolku Päijät-Hämeen Sosiaaliturvayhdistys ry:n hallinnoimassa ja RAY:n rahoittamassa hankkeessa vuosina 2012-2015 tiivistettiin yhdistysten, kuntatoimijoiden, seurakuntien, oppilaitosten

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne hanke järjestöjen ja maakunnan sekä kuntien yhteistyön tukena. Maire Vuoti Vs.Toiminnanjohtaja

Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne hanke järjestöjen ja maakunnan sekä kuntien yhteistyön tukena. Maire Vuoti Vs.Toiminnanjohtaja Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne hanke järjestöjen ja maakunnan sekä kuntien yhteistyön tukena Maire Vuoti Vs.Toiminnanjohtaja Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne -hanke Tavoite: Hanke tukee maakunnan

Lisätiedot

KUMPPANUUDELLA SOTEEN JA KUNTIIN

KUMPPANUUDELLA SOTEEN JA KUNTIIN KUMPPANUUDELLA SOTEEN JA KUNTIIN 2017-2019 Hyvinkää 07.02.2017 @yverkosto @AliciaPerho #yhdistysverkosto KESKI-UUDENMAAN YHDISTYSVERKOSTO RY Sosiaali- ja terveysalan yhdistysten yhteistyöelin Edistää järjestöjen

Lisätiedot

Kohti näkyvää ja vahvaa. järjestöyhteistyötä!

Kohti näkyvää ja vahvaa. järjestöyhteistyötä! Kohti näkyvää ja vahvaa järjestöyhteistyötä! Sisältö 1. Mikä on Sakke -hanke? 2. Pohjois-Savon Järjestötietopalvelu 3. Työpaja: alustus ja työstäminen 4. Loppukeskustelu Pohjois-Savon järjestöyhteistyön

Lisätiedot

Järjestöt Etelä-Savo yhdessä uutta Tukea järjestöjen muutostyölle liittyy Suomi 100 ja Järjestö 2.0 ohjelmiin

Järjestöt Etelä-Savo yhdessä uutta Tukea järjestöjen muutostyölle liittyy Suomi 100 ja Järjestö 2.0 ohjelmiin Järjestöt Etelä-Savo yhdessä uutta Tukea järjestöjen muutostyölle liittyy Suomi 100 ja Järjestö 2.0 ohjelmiin Hankepäällikkö Anita Hahl-Weckström 16.11.2017 Järjestöjen muutostyölle tukea Järjestöt Etelä-Savo

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä Keskeistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toiminnan turvaamisessa on maakunnallinen rakenne, joka mahdollistaa yhdessä tekemisen monella tasolla ja

Lisätiedot

Yhteispelillä kohti hyvinvointia. Lapsiperhetoimijoiden yhteistyön tiivistäminen Päijät-Hämeen Kumppanuusverkostossa

Yhteispelillä kohti hyvinvointia. Lapsiperhetoimijoiden yhteistyön tiivistäminen Päijät-Hämeen Kumppanuusverkostossa Yhteispelillä kohti hyvinvointia Lapsiperhetoimijoiden yhteistyön tiivistäminen Päijät-Hämeen Kumppanuusverkostossa Päijät-Hämeen Kumppanuusverkosto Päijät-Hämeen Kumppanuuskeskus hanke (Ray 2012-2015)

Lisätiedot

TOIMINTAYMPÄRISTÖ ELÄÄ

TOIMINTAYMPÄRISTÖ ELÄÄ TOIMINTAYMPÄRISTÖ ELÄÄ Sosiaali- ja terveysalan yhdistykset uudessa tilanteessa sote-uudistuksen kaatumisen jälkeen mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Kulttuuri- ja taideyhdistyksille olennaista Pirkanmaan

Lisätiedot

Yksi elämä -terveystalkoot

Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä 2012 2017 Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteena on terveempi Suomi! Vuonna 2012 Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto käynnistivät yhteiset terveystalkoot,

Lisätiedot

Järjestö 2.0: Järjestöt mukana muutoksessa. Verkostotapaaminen Tarja Bergström, hankepäällikkö

Järjestö 2.0: Järjestöt mukana muutoksessa. Verkostotapaaminen Tarja Bergström, hankepäällikkö Järjestö 2.0: Järjestöt mukana muutoksessa Verkostotapaaminen 13.-14.2.2019 Tarja Bergström, hankepäällikkö Järjestö 2.0: mukana muutoksessa avustusohjelma yhdenvertaisuuteen digitalisoituvassa toimintaympäristössä

Lisätiedot

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Neuvolan perhetyön asiakkaan ääni: Positiivinen raskaustesti 2.10.2003 Miten tähän on tultu? Valtioneuvoston

Lisätiedot

JÄRJESTÖILLE OVIA SOTEEN

JÄRJESTÖILLE OVIA SOTEEN JÄRJESTÖILLE OVIA SOTEEN 2017-2020 Hyvinkää 17.5.2016 @yverkosto @AliciaPerho #yhdistysverkosto KESKI-UUDENMAAN YHDISTYSVERKOSTO RY Sosiaali- ja terveysalan yhdistysten yhteistyöelin Edistää järjestöjen

Lisätiedot

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA

JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA JÄRJESTÖ 2.0 PIRKANMAALLA Osa STM:n Suomi 100 avustusohjelmaa Yhdistysten yhteistyö ja verkostoituminen Järjestöjen muutosvalmiuksien tukeminen maakunta- ja sote-uudistuksessa Järjestöjen toimintaedellytysten

Lisätiedot

SenioriKasteen väliarviointi 06/ koonti ja esittely Ohjausryhmä

SenioriKasteen väliarviointi 06/ koonti ja esittely Ohjausryhmä Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi SenioriKasteen väliarviointi 06/2015 - koonti ja esittely Ohjausryhmä 4.11.2015 Liisa Ahonen Arviointiprosessi arviointisuunnitelma 12.1.2015 Hankkeen työntekijät

Lisätiedot

Lape-hankkeen tulokset

Lape-hankkeen tulokset Lape-hankkeen tulokset P-K LAPE Pohjois-Karjala Valtakunnallinen Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE 1 Hankkeen perustiedot P-K LAPE Hankeaika: 1.3.2017-31.12.2018 Kärkihanke: Lapsi- ja perhepalveluiden

Lisätiedot

KeKo-kehittämisen koordinaatiohanke Elinvoimaa järjestöille yhdessä vaikuttaen Syyskuu 2017 Mari Toivonen Hankepäällikkö

KeKo-kehittämisen koordinaatiohanke Elinvoimaa järjestöille yhdessä vaikuttaen Syyskuu 2017 Mari Toivonen Hankepäällikkö KeKo-kehittämisen koordinaatiohanke Elinvoimaa järjestöille yhdessä vaikuttaen 2017-2019 Syyskuu 2017 Mari Toivonen Hankepäällikkö Miksi? 2 Toimintaympäristön muutokset -> mm. maakuntauudistus, työvoimapalveluiden

Lisätiedot

Yhteinen keittiö -hanke

Yhteinen keittiö -hanke Yhteinen keittiö -hanke 2017-2018 Yhteinen keittiö -hanke toteuttaa osaltaan hallituksen kärkihankkeen tavoitteita Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta Hyvät käytännöt pysyvään

Lisätiedot

Osallisuus matkalla Lapin maakuntaan & uudessa maakunnassa. Lapin maakuntauudistuksen esivalmistelun ajatelmia Huhtikuu 2017

Osallisuus matkalla Lapin maakuntaan & uudessa maakunnassa. Lapin maakuntauudistuksen esivalmistelun ajatelmia Huhtikuu 2017 Osallisuus matkalla Lapin maakuntaan & uudessa maakunnassa Lapin maakuntauudistuksen esivalmistelun ajatelmia Huhtikuu 2017 Maakuntauudistuksella luodaan maahamme nykyaikainen ja kustannustehokas, kaikkia

Lisätiedot

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

LAPE-muutosagentin ja kuntaagentin haku

LAPE-muutosagentin ja kuntaagentin haku LAPE-muutosagentin ja kuntaagentin haku 17.9.-2 Rahoitushaut: https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/lapsi-ja-perhepalveluiden-muutosohjelman-muutosagenttienvaltionavustusten-hakeminen-vuodelle-2019

Lisätiedot

Järjestöjen kokemustiedon kerääminen osana hyvinvointikertomustyötä

Järjestöjen kokemustiedon kerääminen osana hyvinvointikertomustyötä Järjestöjen kokemustiedon kerääminen osana hyvinvointikertomustyötä Sähköinen hyvinvointikertomus työryhmä 5.6.2018 Sara Löyttyjärvi, Hämeen Setlementti ry Yleistä Kokemustietoa keräämällä tavoitetaan

Lisätiedot

Maakuntaopas Työnimi: Osallisuuden ja luottamuksen maakunta

Maakuntaopas Työnimi: Osallisuuden ja luottamuksen maakunta Maakuntaopas Työnimi: Osallisuuden ja luottamuksen maakunta Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta, Kuntaliitto, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys, SOSTE Pääviestit ja alaviestit Miten rakennetaan

Lisätiedot

Miksi se ei toimi mitä esteitä vapaaehtoistyölle on asetettu?

Miksi se ei toimi mitä esteitä vapaaehtoistyölle on asetettu? Miksi se ei toimi mitä esteitä vapaaehtoistyölle on asetettu? Marjo Riitta Tervonen, erityisasiantuntija, SOSTE Anne Mustakangas-Mäkelä, Hyvinvointi- ja yhteisötyön johtaja, Vuolle Setlementti Sosiaali-

Lisätiedot

Avustushakemus: Projektiavustus

Avustushakemus: Projektiavustus Lähetetty 31.05.2015 22:23 Avustushakemus: Projektiavustus Lähettäjä Järjestön nimi JARI TAPANI KOKKO Lapin Omakoti- ja Mökkiläisyhdistys ry Järjestönumero 7984 Käyttötarkoitus Nuoria palkataan ikääntyville

Lisätiedot

J Y T R Y Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä

J Y T R Y Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä J Y T R Y Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä TOIMINTAOHJE 2019-2020 HYVÄKSYTTY 15. 1. 2019 02 1. J Y T R Y n t a r k o i t u s j a r a k e n n e Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä JYTRY on maakunnan yhdistys-

Lisätiedot

Päijät-Hämeen alueverkosto

Päijät-Hämeen alueverkosto Päijät-Hämeen alueverkosto 26.9.2017 Ohjelma klo 12.40 klo 12.50 klo 13.10 klo 13.30 klo 14.00 Tervetuloa ja esittelykierros Valtakunnallinen Järjestö 2.0 koordinaatiohanke - Tarja Bergström, johtava erityisasiantuntija,

Lisätiedot

Maakunnan järjestöjen ja yhdistysten hyvinvointityö näkyväksi. Järjestöjen rooli maakunnan hyvinvointistrategien toteuttamisessa. Verkkokyselyn purku

Maakunnan järjestöjen ja yhdistysten hyvinvointityö näkyväksi. Järjestöjen rooli maakunnan hyvinvointistrategien toteuttamisessa. Verkkokyselyn purku Maakunnan järjestöjen ja yhdistysten hyvinvointityö näkyväksi Järjestöjen rooli maakunnan hyvinvointistrategien toteuttamisessa Verkkokyselyn purku Keski-Suomen Järjestöareena 7.9.2012 Kyselyn vastaajat

Lisätiedot

Kumppanuus ohjelma. Tampereen kaupungin ja tamperelaisten hyvinvointialan järjestöjen yhteistyön kehittäminen

Kumppanuus ohjelma. Tampereen kaupungin ja tamperelaisten hyvinvointialan järjestöjen yhteistyön kehittäminen Kumppanuus 2020 -ohjelma Tampereen kaupungin ja tamperelaisten hyvinvointialan järjestöjen yhteistyön kehittäminen Mikä on Kumppanuus 2020 -ohjelma? Tampereen kaupungin ja Kumppanuustalo Artteli ry:n yhdessä

Lisätiedot

Oma Hämeen LAPE -HANKKEEN VIESTINTÄSUUNNITELMA Hanke liittyy Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan (LAPE)

Oma Hämeen LAPE -HANKKEEN VIESTINTÄSUUNNITELMA Hanke liittyy Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan (LAPE) Organisaatio : Hämeen liitto Niittykatu 5 13100 Hämeenlinna Oma Hämeen LAPE -HANKKEEN VIESTINTÄSUUNNITELMA Hanke liittyy Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan (LAPE) Hankkeen nimi ja tavoite Nimi:

Lisätiedot

SAKU-strategia

SAKU-strategia 1 (6) SAKU-strategia 2012 2016 Sisältö: 1. TOIMINTA-AJATUS 2. TOIMINTAPERIAATTEET 3. VISIO 3.1 Visio 2016 3.2 Vision mukaiset päämäärät 3.3 Tavoitteet ja menestystekijät 1. TOIMINTA-AJATUS SAKU ry edistää

Lisätiedot

Uusi Päijät-Häme / maakuntavalmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Uusi Päijät-Häme / maakuntavalmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Uusi Päijät-Häme / maakuntavalmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Turvallisuusverkosto 19.4.2018 Susanna Leimio Sosiaalialan osaamiskeskus Verso Taustaa Hyvinvoinnin ja terveyden edistämis (hyte)

Lisätiedot

KUMPPANUUDELLA SOTEEN JA KUNTIIN

KUMPPANUUDELLA SOTEEN JA KUNTIIN KUMPPANUUDELLA SOTEEN JA KUNTIIN 2017-2019 Järvenpää 31.03.2017 @yverkosto #yhdistysverkosto KESKI-UUDENMAAN YHDISTYSVERKOSTO RY Sosiaali- ja terveysalan yhdistysten yhteistyöelin Edistää järjestöjen välistä

Lisätiedot

Hankerahoituksesta potkua sosiaalisen osallisuuden edistämiseen seminaari Tampere

Hankerahoituksesta potkua sosiaalisen osallisuuden edistämiseen seminaari Tampere Hankerahoituksesta potkua sosiaalisen osallisuuden edistämiseen seminaari 15.01.2016 Tampere Työpaja: Kanslaisjärjestöjen ja Tampereen kaupungin Kumppanuus 2020 ohjelma - esimerkki yhteistyön mahdollisuudesta!

Lisätiedot

Kuopion Yrittäjien strategia

Kuopion Yrittäjien strategia Kuopion Yrittäjien strategia 2018-2020 ARVOT Ohjaavat päätöksen tekoa Rohkeus Luotettavuus Uusiutumiskyky TOIMINNAN TARKOITUS, MISSIO Miksi olemme olemassa? Pidämme yritysten puolta ja yrittäjistä huolta

Lisätiedot

Tuloksellisuus- ja vaikutusselvitys (TVS)

Tuloksellisuus- ja vaikutusselvitys (TVS) Tuloksellisuus- ja vaikutusselvitys (TVS) Järjestön nimi Järjestönumero Kohdenumero Käyttötarkoitus Avustusvuodet Myönnetty avustus 1. Työntekijät Toiminnassa mukana olleet työntekijät kahdelta edelliseltä

Lisätiedot

Asukkaiden osallisuus, kuuleminen ja vapaa valinta. Tehtävän yhteenvetoa

Asukkaiden osallisuus, kuuleminen ja vapaa valinta. Tehtävän yhteenvetoa Asukkaiden osallisuus, kuuleminen ja vapaa valinta Tehtävän yhteenvetoa Työryhmän tehtävät Asukaslähtöisyys Sote-integraatio Kustannustehokkuus 1. Suunnitelma asukkaiden osallistamisesta, kuulemisesta

Lisätiedot

Konkreettista tukea alueelliseen kehittämiseen

Konkreettista tukea alueelliseen kehittämiseen Konkreettista tukea alueelliseen kehittämiseen Nastolan maaseutu elinvoimaiseksi hanke 2016-2018 Maaseudun parhaat hankkeet tulevat Päijät-Hämeestä hankemarssi 17.3.2017 Mari Brunou Nastolan maaseutu elinvoimaseksi

Lisätiedot

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Lapin sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry TIETOA Vahvistamme lappilaisten järjestöjen yhteiskunnallista asemaa ja toimintaedellytyksiä kokoamalla,

Lisätiedot

Julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyö terveyden edistämisessä edellytyksiä ja esteitä

Julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyö terveyden edistämisessä edellytyksiä ja esteitä Julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyö terveyden edistämisessä edellytyksiä ja esteitä Heli Hätönen, TtT, erityisasiantuntija Ikäihmisten liikunnan foorumi. 4.12.2013, Helsinki 2.12.2013 Hätönen 1 Sisältö

Lisätiedot

KYSELYILLÄ KUMPPANUUTTA

KYSELYILLÄ KUMPPANUUTTA KYSELYILLÄ KUMPPANUUTTA Yhteispelillä kohti hyvinvointia Päijät-Hämeessä alueellista yhteistoimintaa ja hyvinvointia kehitettiin kyselyistä saatujen vastausten avulla. Saate Päijät-Hämeen Sosiaaliturvayhdistyksen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Ohjeita Invalidiliiton hankehakemuksen tekemiseen Invalidiliitto

Ohjeita Invalidiliiton hankehakemuksen tekemiseen Invalidiliitto Ohjeita Invalidiliiton hankehakemuksen tekemiseen 12.12.2017 1 1. Yleisiä periaatteita yhdistyksen hankehakemuksen tekemiseen 2. Invalidiliiton hankeavustus 2018 3. Ohjeita hankeavustuslomakkeen täyttämiseen

Lisätiedot

Konkreettiset toimet Vastuut Aikataulu

Konkreettiset toimet Vastuut Aikataulu JANE TYÖSKENTELY Konkreettiset toimet Vastuut Aikataulu Järjestöasiain neuvottelukunta TVK + JANE: JANEn kokoukset Tutustumisvierailut kokousten yhteydessä Kokouksissa yhteistä työskentelyä JANEn työvaliokunta

Lisätiedot

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää.

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Tiedottamisessa noudatetaan hyvän kunnallisen tiedottamisen periaatteita. Kuntalain

Lisätiedot

Kolmas sektori ja julkiset palvelut

Kolmas sektori ja julkiset palvelut Kolmas sektori ja julkiset palvelut Kohtaamispaikkapäivät Porvoo 9.5.2019 Ritva Varamäki, erityisasiantuntija ritva.varamaki@soste.fi Twitter: @varamaki Suomen sote-järjestöt lukuina IHMISET 1 300 000

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka on kuuden lapsi- ja perhejärjestön (Ensi- ja turvakotien liitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto,

Lisätiedot

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Hyvä hetki ajattelutavan muutokselle ESR-tuen avulla päästiin kehittämään

Lisätiedot

Kehittämis- ja juurrutussuunnitelma Voimaa vanhuuteen -ohjelman kunnille 1

Kehittämis- ja juurrutussuunnitelma Voimaa vanhuuteen -ohjelman kunnille 1 Kehittämis- ja juurrutussuunnitelma Voimaa vanhuuteen -ohjelman kunnille 1 Paikallinen Voimaa vanhuuteen -hanke Kehittämistyön päämäärä kunnassa Iäkkäiden liikkumiskyky ja kotikuntoisuus säilyy, kun toimintakykyä

Lisätiedot

ETSIVÄN NUORISOTYÖN KÄSIKIRJA. Anna Vilen

ETSIVÄN NUORISOTYÖN KÄSIKIRJA. Anna Vilen ETSIVÄN NUORISOTYÖN KÄSIKIRJA Anna Vilen YHDESSÄ TEHTY! 125 kyselyvastausta 283 työpajaosallistujaa Kommenttikierroksia tammikuu2017 - helmikuu2018 ETSIVILLE NUORISOTYÖNTEKIJÖILLE Työn tueksi ja perehdytykseen

Lisätiedot

Yhdyspinnat lasten, nuorten ja perheiden palveluissa uudistuvassa toimintaympäristössä

Yhdyspinnat lasten, nuorten ja perheiden palveluissa uudistuvassa toimintaympäristössä Yhdyspinnat lasten, nuorten ja perheiden palveluissa uudistuvassa toimintaympäristössä Katsaus selvitystyöhön 24.1.2018 24.1.2018 Lape-yhdyspinnat Maakuntauudistuksen kokonaisuus asukkaat keskiössä Valtio

Lisätiedot

Yhdistyslaturin kysely 2019

Yhdistyslaturin kysely 2019 Yhdistyslaturin kysely 2019 Kyselyn tavoitteena oli selvittää yhdistystoiminnan kipupisteitä. Kyselyssä kartoitimme kiinnostusta yhdistystoiminnan eri alueiden kehittämiseen. Kyselyn tuloksia käytämme

Lisätiedot

Valtionavustukset järjestöille - huhuja vai faktaa?

Valtionavustukset järjestöille - huhuja vai faktaa? Valtionavustukset järjestöille - huhuja vai faktaa? Tuomas Koskela johtaja, Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) etunimi.sukunimi@stm.fi @tuomas_koskela Sosiaali- ja terveysjärjestöjen

Lisätiedot

Yhteinen Etelä-Pohjanmaa asukkaat mukana uudistuksessa

Yhteinen Etelä-Pohjanmaa asukkaat mukana uudistuksessa Yhteinen Etelä-Pohjanmaa asukkaat mukana uudistuksessa Osallisuussuunnitelma valmisteluajalle LUONNOS 7.11.2017 VATE 14.11.2017 Minna Laitila Sisällys 1. JOHDANTO 2. ASUKKAIDEN OSALLISUUS 3. OSALLISUUDEN

Lisätiedot

Soteuttamo on sosiaali- ja terveysalan uudistamisen ja verkostojen kehittämisen työkalupakki.

Soteuttamo on sosiaali- ja terveysalan uudistamisen ja verkostojen kehittämisen työkalupakki. Mikä? Soteuttamo on sosiaali- ja terveysalan uudistamisen ja verkostojen kehittämisen työkalupakki. Soteuttamot ovat avoimia tapahtumia, joissa yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin palveluntuottajat

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan periaatteet

Vapaaehtoistoiminnan periaatteet Vapaaehtoistoiminnan periaatteet Tavallisen ihmisen taidoin Palkatonta ja ei-ammatillista Vapaaehtoista Luotettavaa ja sitoutumista tehtävään Luottamuksellista (vaitiolo) Puolueetonta ja suvaitsevaa Tarvitsijan/autettavan

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ

PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ TERVETULOA Käytiin esittelykierros 18.6.2018 Heli Lehtovaara Osallistujat x Nimi Saila Juntunen Nimi x Johanna Huttunen Tuija Pessa x Kirsi Mäkilä x Susanna Leimio x Antti Anttonen x Helena Haaja x Irina

Lisätiedot

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ

Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Lapin ihmisen asialla TIETOA VAIKUTTAMISTA YHTEISTYÖTÄ Perustamisasiakirja 30.3.1952: Me allekirjoittaneet perustamme täten Lapin Huoltoväenyhdistyksen, jonka tarkoituksena on kerätä kuntien ja vapaiden

Lisätiedot

Järjestö 2.0 eväät vastata sote -haasteeseen. Epilepsialiiton vaikuttajafoorumi Jyväskylä Johtaja, varapääsihteeri Anne Knaapi

Järjestö 2.0 eväät vastata sote -haasteeseen. Epilepsialiiton vaikuttajafoorumi Jyväskylä Johtaja, varapääsihteeri Anne Knaapi Järjestö 2.0 eväät vastata sote -haasteeseen Epilepsialiiton vaikuttajafoorumi 7.10.2017 Jyväskylä Johtaja, varapääsihteeri Anne Knaapi SOSTEn jäsenjärjestöjen jäsenyhdistysten määrä maakunnittain Tavoittaa

Lisätiedot

YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen

YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen YHTEISTYÖSSÄ ETEENPÄIN Pirkanmaan alueellinen terveysliikuntasuunnitelma - toteutus ja jalkauttaminen Miten lisätä hallintokuntien välistä yhteistyötä ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja kuntien liikuntapalveluketjuja

Lisätiedot

Järjestöt ja maakuntauudistus, toiminnanjohtaja Mervi Kestilä

Järjestöt ja maakuntauudistus, toiminnanjohtaja Mervi Kestilä Järjestöt ja maakuntauudistus, toiminnanjohtaja Mervi Kestilä Lapin maakunnallinen järjestöneuvottelukunta ja järjestöstrategia Järjestöstrategia 2030 A. Elinvoimaiset järjestöt Toimintaa ja voimavaroja

Lisätiedot

Pirkanmaan LAPE-hankkeen tulokset

Pirkanmaan LAPE-hankkeen tulokset Pirkanmaan LAPE-hankkeen tulokset PIPPURI Pirkanmaan perheiden palveluiden uudistaminen raikkaita innovaatioita 1 Pirkanmaan LAPE-hanke Hankkeen nimi: PIPPURI Pirkanmaan perheiden palveluiden uudistaminen

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Etelä-Savossa. Eeva Häkkinen

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Etelä-Savossa. Eeva Häkkinen Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Etelä-Savossa Eeva Häkkinen 25.5.2018 Maakuntalakiluonnoksen linjauksia maakuntien tehtävistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Asukkaiden hyvinvoinnin edistämisen

Lisätiedot

Teema: ARVOsta parastaminen LAPSEN ÄÄNEEN

Teema: ARVOsta parastaminen LAPSEN ÄÄNEEN Teema: ARVOsta parastaminen LAPSEN ÄÄNEEN Toivottujen kehittämisteemojen jatkuminen LAPSEN ÄÄNESSÄ Osallisuuden edistäminen Ehkäisevän lastensuojelun vahvistaminen Matalan kynnyksen toimintamallien kehittäminen

Lisätiedot

YHTEENVETO Hyte-verkoston 1. tapaamisesta

YHTEENVETO Hyte-verkoston 1. tapaamisesta YHTEENVETO Hyte-verkoston 1. tapaamisesta Keskiviikko 21.2 2018 Klo 12-15.30 Wanha Herra, Metelinmäen kabinetti Lahti Osallistujat Asikkala: Matti Kettunen Hartola: Johanna Huttunen Hollola: Antti Anttonen

Lisätiedot

Järjestö 2.0: mukana muutoksessa valtakunnallinen koordinaatiohanke. Lähtötilannekartoituksesta

Järjestö 2.0: mukana muutoksessa valtakunnallinen koordinaatiohanke. Lähtötilannekartoituksesta Järjestö 2.0: mukana muutoksessa valtakunnallinen koordinaatiohanke Lähtötilannekartoituksesta Verkostotapaaminen 13.3.2018, SOSTE Tarja Bergström Ritva Varamäki Järjestö 2.0: mukana muutoksessa avustusohjelma

Lisätiedot

Kainuun Liikunta ry STRATEGIA

Kainuun Liikunta ry STRATEGIA Kainuun Liikunta ry STRATEGIA 2018-2021 KAINUUN LIIKUNNAN VISIO Lapsena syntyvä liikunnallinen elämäntapa on terveyden ja hyvinvoinnin perustekijä sekä elämysten lähde, jota tuetaan mahdollistamalla liikunnan

Lisätiedot

Kumppanuusterveisiä naapurista Nurmijärveltä Yhteistyössä tulevaisuus 3 seminaari Heidi Puumalainen

Kumppanuusterveisiä naapurista Nurmijärveltä Yhteistyössä tulevaisuus 3 seminaari Heidi Puumalainen Kumppanuusterveisiä naapurista Nurmijärveltä Yhteistyössä tulevaisuus 3 seminaari 7.9.2016 Heidi Puumalainen @yverkosto #yhdistysverkosto Taustasta matkalla kohti kumppanuutta Matkaan lähtemisen taustalla:

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä. viestintäpäällikkö Arja Hankivaara

Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä. viestintäpäällikkö Arja Hankivaara Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä viestintäpäällikkö Arja Hankivaara 12.10.2017 Hallintosääntö (hyväksytty mkv:ssa 5.6.2017) maakuntahallitus johtaa viestintää ja tiedottamista toimielimet luovat edellytyksiä

Lisätiedot

Järjestö 2.0: Järjestöt mukana muutoksessa

Järjestö 2.0: Järjestöt mukana muutoksessa Järjestö 2.0: Järjestöt mukana muutoksessa Tarja Bergström, hankepäällikkö Verkostotapaaminen 16.11.2018 - Koordinaation tehtävänä on luoda edellytyksiä ohjelman verkottumiselle ja vuorovaikutukselle,

Lisätiedot

Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta

Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta Haastattelukysely 12.9.2011 Lanun aukiolla SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS VERSO 11. marraskuuta 2011 Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta

Lisätiedot

Valtakunnallinen koulutuskierros Lahti Huomisen hyvinvointia lapsille ja perheille Päijät-Hämeessä Anne-Marie Haavisto

Valtakunnallinen koulutuskierros Lahti Huomisen hyvinvointia lapsille ja perheille Päijät-Hämeessä Anne-Marie Haavisto Valtakunnallinen koulutuskierros Lahti 29.11.2017 Huomisen hyvinvointia lapsille ja perheille Päijät-Hämeessä Anne-Marie Haavisto 1 5.12.2017 anne-marie.haavisto@phhyky.fi 044 729 7993 Matalan kynnyksen

Lisätiedot

Kokemuksia järjestön ja oppilaitosten yhteistyöstä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä

Kokemuksia järjestön ja oppilaitosten yhteistyöstä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä Kokemuksia järjestön ja oppilaitosten yhteistyöstä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä, projektipäällikkö Ehkäisevä päihdetyö EHYT AMIS Arjen Ammattilaiset AMIS Arjen Ammattilaiset Kehittämishanke

Lisätiedot

JÄRJESTÖYHTEISTYÖ TOIMIVAKSI!

JÄRJESTÖYHTEISTYÖ TOIMIVAKSI! JÄRJESTÖYHTEISTYÖ TOIMIVAKSI! JÄRJESTÖ 2.0 Osa STM:n Suomi 100 avustusohjelmaa Jokaisessa maakunnassa Järjestö 2.0 hanke Yhteistyön kehittäminen ja yhteistyömallien rakentaminen järjestöjen ja maakunnan

Lisätiedot

PERHEENTALO YHTEISTYÖ

PERHEENTALO YHTEISTYÖ PERHEENTALO YHTEISTYÖ Perheentalo -yhteistyö on Iisalmen Pelastakaa Lapset ry:n, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Iisalmen yhdistys ry:n ja Ylä-Savon Ensi- ja turvakotiyhdistys ry:n kumppanuusmalli STEA:n

Lisätiedot

Vapaaehtoistoimintaa yhteispelillä. Tietoa, tukea ja vinkkejä eri tahojen yhdessä toteuttamaan vapaaehtoistoiminnan koordinointiin.

Vapaaehtoistoimintaa yhteispelillä. Tietoa, tukea ja vinkkejä eri tahojen yhdessä toteuttamaan vapaaehtoistoiminnan koordinointiin. Vapaaehtoistoimintaa yhteispelillä Tietoa, tukea ja vinkkejä eri tahojen yhdessä toteuttamaan vapaaehtoistoiminnan koordinointiin. Sisällys Saate Vapaaehtoistoiminta Vapaaehtoinen Vapaaehtoistoiminnan

Lisätiedot