Lasten myoprotetisointi kuvina. Opas vanhemmille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lasten myoprotetisointi kuvina. Opas vanhemmille"

Transkriptio

1 Lasten myoprotetisointi kuvina Opas vanhemmille

2 Johdanto Protetisointiarvio Lapsenne on tuleva myoelektrisen proteesin käyttäjä. Hän on mahdollisesti jo käyttänyt kosmeettista ryömintäproteesia ja on nyt siirtymässä toiminnallisen proteesin käyttäjäksi tai toiminnallinen proteesi on hänen ensikosketuksensa protetiikkaan. Vanhempien asenne ja tuki lapsen kasvussa proteesin käyttäjäksi on suuressa roolissa, koska myoelektrisen proteesin käyttöönotto vaatii paljon sitoutumista myös vanhemmilta. Ensimmäisellä käyntikerralla tehdään suunnitelma protetisoinnista. Suunnitelman perusteella kirjoitetaan kustannusarvio ja pyydetään maksusitoumus proteesia varten. Samalla keskustellaan perheen odotuksista ja käydään läpi protetisointia prosessina. Protetisointi on lapselle jännittävä asia ja se tuleekin toteuttaa mahdollisimman lapsilähtöisesti. Oppaan tarkoituksena on auttaa vanhempia ymmärtämään miksi lapsen on hyvä oppia käyttämään proteesiaan vastoinkäymisistä huolimatta, sekä auttaa vanhempia ymmärtämään proteesin käytön hyödyt pitkällä tähtäimellä. Proteesi ei ole lapselle välttämätön mutta vanhemmat tekevät päätöksen sen käyttöönotosta jo usein lapsen ollessa muutaman kuukauden ikäinen. Tästä syystä on tärkeä tarjota heille mahdollisimman laaja näkemys proteesin hyödyistä, mutta myös realistinen kuvaus sen asettamista haasteista. Koska synnynnäiset yläraajaraajapuutokset ja pienten lasten yläraaja-amputaatiot ovat harvinaisia, on tärkeä tukea vanhempia ja lapsia muun maailman kohtaamisessa. Tällöin lapselle kehittyy terve itsetunto puutoksesta huolimatta. Oppaan on tarkoitus kuvata myoelektrisen proteesin valmistusprosessi sekä antaa vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja tukea haastavina aikoina. Opas on kirjoitettu paitsi tieteelliseen tutkimukseen perustuen myös dysmelia-lasten perheitä, sekä proteesimestareita haastatellen. Vertaistuen merkitys protetisoinnin onnistumisessa onkin merkittävässä roolissa. Lapsen ja proteesimestarin välinen yhteys on tärkeässä roolissa protetisoinnin onnistumista ajatellen. Parhaiten yhteys löytyy leikin avulla.

3 Mitanotto Protetisointi aloitetaan etsimällä oikeat paikat elektrodeille. Elektrodit lukevat ihon pinnalta lihasimpulssit, joiden avulla proteesin nyrkki liikkuu. Elektrodit sijoitetaan proteesin holkin sisälle ja niiden oikealla sijainnilla pikkukädessä on merkittävä vaikutus proteesin toiminnassa. Elektrodien paikkojen etsimistä varten on olemassa laite, Myoboy, jonka avulla oikeat paikat ja signaalien vahvuudet saadaan helposti selville. Usein lapsen kanssa on hyvä tutustua laitteeseen jo etukäteen, jotta jo muutenkin jännittävä tilanne ei vaikeuttaisi elektrodipaikkojen löytymistä ja lapsi saisi paremman käsityksen kokonaisuudesta. Itse proteesimitta myoelektrisessä proteesissa otetaan aina kipsillä. Proteesin mitanotto on proteesin istuuvuuden ja toimivuuden kannalta yksi tärkeimpiä ja haastavimpia työvaiheita niin vanhemmille kuin proteesimestarillekin. Tilanne on usein lapselle jännittävä tai jopa hieman pelottava. Jotta proteesimitanotto onnistuu, vaatii se usein vanhemmilta erityistä päättäväisyyttä ja kekseliäisyyttä. Mitanottoa helpottaa usein lapsen kiinnostuksen ohjaaminen toisaalle esim. tabletin tai muiden virikkeiden avulla. Normaalisti elektrodeja tulee proteesiin kaksi kappaletta, toinen avaa ja toinen sulkee nyrkin. Oikeiden elektrodipaikkojen etsiminen vaatii pikkuisen keskittymistä myös pieneltä asiakkaalta. Mitanotto on lapselle täysin kivuton mutta stressaava.

4 Sisäholkin valmistus Vanhemman syli on usein turvallisin ja mieluisin paikka mitanoton aikana. Muotin perusteella tehdään malli pikkukädestä, jossa elektrodien paikat on merkittynä. Joskus itse mitanotto on lapsesta niin mielenkiintoista, ettei tilanne vaadi muita virikkeitä. Valmista muottia on hyvä tutkailla yhdessä lapsen kanssa. Muotin päälle muotoillaan silikonista proteesin sisätuppi, elektrodien paikat näkyvät tummempana kuvassa.

5 Sovitus No lähtihän se! Myoproteesin valmistaminen vaatii pääsääntöisesti useita sovituskertoja. Ensimmäisellä sovituskerralla varmistetaan sisäholkin sopivuus ja mikäli holkki on sopiva, voidaan myös varmistaa onko elektrodit sijoitettu oikeille paikoilleen. Kun sisäholkki on istuva, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen ja kytkeä holkin elektrodit kiinni akkuihin ja myoelektriseen nyrkkiin. Proteesinyrkki vaatii liikkuakseen impulssit lihaksilta. Elektrodit ovat sijoitettuna proteesin holkkiin niin, että toinen elektrodi lähettää auki- ja toinen kiinni-signaalin. Se, miten lapsi oppii antamaan impulssit elektrodeille, on hyvin yksilöllistä. Myös oppimiseen menevä aika vaihtelee lapsikohtaisesti jopa kuukausilla. Usein oppiminen alkaa vahingon kautta. Lapsi antaa kättä liikutellessaan impulssit elektrodeille, mikä aiheuttaa nyrkin avautumisen ja sulkeutumisen aluksi tahattomasti. Voimakkaiden myötäliikkeiden seurauksena lapsi oppii nopeasti avaamaan ja sulkemaan proteesin. Pääsääntöisesti liike tapahtuu esim. kyynärvarren ulko- ja sisäkierrolla. Ajan kanssa myötäliikkeet häviävät lapsen oppiessa hallitsemaan proteesia ainoastaan tarvittavien lihasten jännityksellä. Myoboy kiinnostaa usein pientä proteesin käyttäjääkin. Jännitystä ilmassa! Lähteekö nyrkki liikkumaan? Nykytekniikan avulla proteesin toimintaa voidaan seurata ja säätää myös tietokoneen kautta.

6 Proteesin loppuvalmistus Proteesin ulkonäöllä on lapselle suuri merkitys. Lasta miellyttävä väritys ja kuviointi innostaa lasta käyttämään proteesia. Lapsella onkin hyvä olla mahdollisuus päästä itse vaikuttamaan proteesinsa ulkonäköön, vaikkei lapsen ja aikuisen mieltymykset aivan kohtaisikaan. Lisäksi proteesin lapsenomainen ulkonäkö helpottaa ihmettelevien katseiden kohtaamista ja rikkoo jäätä leikkitilanteissa muiden lasten kanssa. Proteesin nyrkki saa suojakseen kosmeettisen käsineen, jota vaihdetaan tarpeen mukaan. Ensimmäisen sovituksen jälkeen sisätupen päälle rakennetaan muotti ulkoholkin valua varten. Kosmeettisen käsineen varsi voidaan ulottaa peittämään kuvioitu holkki tai se voidaan leikata lyhyeksi, jolloin iloiset värit jäävät näkyville. Pituus voidaan vaihtaa tarvittaessa vaikka jokaisen hanskan vaihdon yhteydessä. Proteesin ulkokuori voidaan valmistaa pienen asiakkaan mieltymysten mukaan. Ulkoholkki on materiaaliltaan kova ja valmistetaan muovista valamalla. Holkit liitetään toisiinsa ja proteesin elektroniikka jää holkkien väliin suojaan.

7 Myoproteesin käyttöönotto Totuttelua toimimaan kaksikätisesti Jännittävä päivä. Proteesin käyttöönottoa on odotettu usein jo viikkoja ja odotukset proteesin käyttöönotosta ovat usein varsinkin vanhemmilla korkealla. Proteesi eroaa kuitenkin jo painoltaan selkeästi kosmeettisesta proteesista painopisteen keskittyessä nyrkistä johtuen proteesin kärkipäähän. Lisäksi proteesi on huomattavasti tiukempi ja elektrodit saattavat tuntua tottumattomalle proteesinkäyttäjälle hankalilta. Tämä voi aiheuttaa joskus isoakin vastarintaa proteesin käyttöönotossa ja vaatii varsinkin vanhemmilta huomattavaa pitkäjänteisyyttä ja päättäväisyyttä. Vanhempien empiminen tai arastelu heijastuvat suoraan lapseen, mikä voi viivästyttää proteesiin sopeutumista. Vanhemman päättäväinen suhtautuminen proteesin käyttöön tuo turvaa lapselle ja mahdollistaa proteesista saatavan hyödyn vielä vuosikymmentenkin päässä. Lapsen suhtautuminen myoelektriseen proteesiin on hyvin yksilöllistä. Toinen lapsi hyväksyy proteesin nopeasti ja toinen vaatii pidemmän aikajakson tottumiseen. Tällöin proteesin käyttöaikaa pidennetään vähitellen leikin varjolla mutta määrätietoisesti. Lapsen täytyy itse kokemuksen kautta päästä huomaamaan proteesin tuoma hyöty. Alussa lapsi ei kuitenkaan itse osaa toimia kaksikätisesti, vaan häntä tulee kädestä pitäen ohjata ja neuvoa. Vanhemmat tietävät parhaiten, miten oma lapsi saadaan motivoitua. Vertaistuki ja toimintaterapia ovat tässä vaiheessa ensiarvoisen tärkeitä apukeinoja niin lapselle kuin vanhemmillekin. Vertaistukea on mahdollista saada myös Respectan kautta ja asia kannattaakin ottaa puheeksi proteesimestarin kanssa. Lapsen aivot ovat muovautumiskykyiset. Mitä nuoremmalla iällä proteesi otetaan käyttöön, sitä luontevampaa sen käytöstä tulee. Kaksikätisesti toimiminen vähentää terveen puolen kuormitusta, ohjaa oikeisiin työskentely ja leikkiasentoihin sekä muuntaa lapsen asennon ergonomisesti oikeanlaiseksi. Vanhempien ymmärrys oikeanlaisen ergonomian merkityksestä on tärkeässä roolissa. Arjessa erilaisia nostoja, kiertoja ja samojen liikkeiden toistoja tulee valtavia määriä. Jos toiminta-asento on jatkuvasti epäergonominen, voi vaikutukset näkyä vuosien päässä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa lapselle opetetaan oikeat liikeradat ja toiminnot kaksikätisesti proteesin avulla, sitä helpompaa oppiminen on kun vääränlainen liikkeiden kompensointi ei ole vielä häiritsemässä oppimista. Uuden oppiminen on aina helpompaa kuin väärästä poisoppiminen.

8 Eri kehitysvaiheiden kynnyksillä lapsen suhtautuminen proteesiin saattaa vaihdella huomattavasti. Hetkellinen proteesin poisjättö ei vaikuta proteesin käytön hallintaan mikäli proteesi on otettu varhaisessa vaiheessa käyttöön ja sen hallinta on jo lapsen lihasmuistissa. Tätä voidaan verrata esim pyörällä ajoon. Lapsen temperamentti vaikuttaa proteesiin suhtautumiseen ja vanhempien tulee tunnistaa ikäkausiin liittyvät oikut ja vastustus, sekä tukea päättäväisesti lasta proteesin käytössä tarvittaessa. Koska myoelektrinen proteesi on sähkölaite, vaatii se varsinkin lasten proteesien osalta, usein paljon huoltoa. Toistuva proteesin huoltaminen tai tekniset ongelmat saattavat vaikuttaa lapsen motivaatioon käyttää proteesia. Tämä on hyvä tuoda esille proteesipajalla, jolloin siihen on mahdollista pyrkiä vaikuttamaan. Vanhempien tulee kuitenkin ymmärtää, että aktiivinen lapsi ja proteesin normaali käyttö aiheuttavat proteesille huoltotarvetta. Tiheä huoltamisen tarve kertookin pääsääntöisesti proteesin aktiivisesta käytöstä ja on näin ollen hyvä merkki. Parhaiten kaksikätiseen toimintaan kannustaa asiat jotka vaativat onnistuakseen kaksi aktiivista kättä. Alkuvaiheessa pieni lahjonta voi olla helpoin tapa motivoida lasta proteesiin käyttöön. Myoelektrinen proteesi mahdollistaa lapsen ikätasoisen itsenäisen toiminnan. Näitä ovat pukeutuminen, pyöräily, askartelu yms joka vaatii kahden käden tartuntaotteen tai käsien symmetrisen toiminnan.

9 Toimintaterapia Myoelektrisen proteesin käyttöönottoon liittyy olennaisena osana intensiivinen toimintaterapia. Toimintaterapiassa harjoitellaan proteesin käyttöä sekä kaksikätisesti toimimista leikkien ja pelien avulla. Proteesin valmistaja, terapiasta vastaava toimintaterapeutti, vanhemmat sekä lähettävä taho ovat tiiviissä yhteistyössä koko lapsen kasvuajan. Tällä mahdollistetaan proteesin paras mahdollinen sopivuus ja paras lopputulos proteesin käytön oppimisessa. Tarvittaessa toimintaterapeutti vierailee myös päivähoidossa tai koulussa ohjaamassa ja opastamassa lapsen kanssa toimivia aikuisia. Lapsen käden koon lähestyessä aikuisen käden kokoa, voidaan siirtyä toiminnoiltaan huomattavasti monipuolisimpiin proteesinyrkkimalleihin. Pääsääntöisesti tämä tulee ajankohtaiseksi teini-iän kynnyksellä.

10 Usein Kysyttyä Kuinka monta tuntia päivässä myoproteesia olisi hyvä käyttää? Proteesin päivittäinen käyttöaika vaihtelee lapsikohtaisesti. Etenkin proteesin käyttöönottovaiheessa aika vaihtelee muutamasta minuutista muutamaan tuntiin. Myös tyngän pituus ja toimintaympäristö vaikuttavat proteesin käyttöön. Osa toiminnoista on edelleen helpompi tehdä ennen proteesin laittoa kun taas osa toiminnoista vaatii proteesin onnistuakseen. Tällaisia ovat esim. paitojen pukeminen joka on usein helpompaa ilman proteesia kun taas housujen ylös vetäminen on käytännössä mahdotonta ilman proteesia. Proteesi mahdollistaa kiipeilyn, roikkumisen, pyöräilyn ja muut sellaiset toimet joita lapsi tekee leikkiessään ikätovereiden kanssa. Lapselle on tärkeää pystyä samaan kuin ikätoverit ja kokea yhteenkuuluvuutta heidän kanssaan. Tästä johtuen proteesi olisikin hyvä pukea näihin tilanteisiin. Mitä enemmän lasta ohjataan kaksikätiseen tekemiseen, sitä paremmin lapsi kasvaa kiinni proteesiin ja käyttää sitä. Tietyt toiminnot voivat olla lapselle helpompia, kun proteesista laittaa toiminnon ajaksi virran pois (esim. rumpukapulat). Kuinka usein myoproteesia pitää huoltaa? Myoproteesia huolletaan tarpeen mukaan. Proteesin pintakosmetiikka tulee aina olla ehjä. Hanskan rikkoutuessa se tulee vaihtaa viipymättä. Mitä huoltotoimenpiteitä voin itse tehdä proteesille? Proteesin sisätuppi tulee pyyhkiä puhdistuspyyhkeellä päivittäin käytön jälkeen. Lisäksi proteesi tulee joka ilta ladata, jotta se pysyy toimintakuntoisena koko päivän. Tarvittaessa proteesipajalta saa kotiin varalle kosmeettisen käsineen, jonka vaihtaminen onnistuu myös näppärältä vanhemmalta. Lisäksi vanhemman on hyvä säännöllisesti tarkastaa, että proteesin ruuvit ja nyrkki ovat tiukasti kiinni. Nyrkin asentoa voi säätää manuaalisesti, jos lapsi pyörittää paljon nyrkkiä leikkiessään, voi sen kiinnitys kiertyä löysälle ja nyrkki pudota tai lakata toimimasta. Säännöllinen proteesin yleiskunnon seuranta myös kotona ennaltaehkäisee rikkoutumisia. Tähän saa tarvittavat ohjeet Respectasta. Mitä tulee huomioida myoproteesin kanssa toimittaessa? Myoproteesi ei kestä vettä. Vesileikkeihin lasta ei saa siis päästää myoproteesin kanssa. Proteesin päälle voidaan valmistaa erityinen sleeve suojaamaan pieneltä kosteudelta ja roiskevedeltä. Proteesin kosmeettisen käsineen tulee aina olla ehjä sillä se on ainut suoja proteesin elektroniikalle. Proteesin holkin sisälle ei myöskään saa päästä vettä sillä elektrodit eivät ole täysin vesitiiviit. Proteesin käytössä tulee hyviä ja huonoja kausia, lapsi protestoi sen käyttöä vastaan ja esimerkiksi iho saattaa reagoida vuodenaikojen vaihteluun kuivumalla tai tynkä vaihtaa volyymia helteillä. Nämä aiheuttavat haasteita proteesin istuvuudelle ja käyttömukavuudelle. On myös toimintoja jotka lapsi kokee helpommiksi tehdä ilman proteesia. Alkuvaiheessa proteesinkäytöstä on helppo oppia pois. Jo muutaman päivän tauko käytöstä ohjaa lapsen vaihtoehtoisiin liikeratoihin ja onkin hyvä pitää kosmeettinen tai muu kakkosproteesi myon rinnalla, kun käyttö on vielä vähäistä tai siltä varalta kun proteesi joutuu huoltoon. Myoelektronisen proteesin käyttöönotto kannattaa ajoittaa elämäntilanteeseen joka on mahdollisimman vakaa. Lapsi on ollut jo jonkin aikaa päivähoidossa tai pysyy vielä totutteluvaiheen kotihoidossa, sisaren syntymä, muutto jne ovat myös lapsen maailmaa mullistavia asioita. Lapsen lähipiirille on hyvä opettaa proteesinkäyttöön liittyvät perusasiat sillä pieni lapsi ei osaa laittaa sitä itse käteen, virtaa päälle jne. Minkä ikäiselle myoelektrinen proteesi voidaan tehdä? Pääsääntöisesti myoelektriseen proteesiin siirrytään n. 2,5-3 vuoden iässä, kun lapsi on sen ikäi-nen että hänelle voidaan jo selittää tapahtumien kulkua sekä proteesin toimintaa. Teknisesti proteesi voidaan valmistaa myös nuoremmille, mutta käytännössä tällaiset tapaukset ovat harvinaisia. Vertaistukea: Dysmelia-ryhmä Respecta Oy Kirjoittaneet: Tiina Rossi, apuvälineteknikko AMK, Respecta Oy Jenni Palomäki, fysioterapeutti-opiskelija, Laurea ammattikorkeakoulu Kiitokset: Casper, Peppi-Lotta ja Hannes Teksti ja kuvat: Respecta Oy, Otto Bock

11 Tervetuloa tapaamaan asuinalueenne lähintä käsiproteesimestaria Respectaan! Etelä-Suomi, Helsinki Tiina Rossi Apuvälineteknikko AMK p Etelä-Suomi, Helsinki Pekka Johansson Apuvälineteknikko AMK p Respectan klinikat Itä-Suomi, Kuopio Veli-Matti Roivanen Apuvälineteknikko p Länsi-Suomi, Tampere Petri Mattsson Fysioterapeutti p Valtakunnallinen ajanvaraus p * HELSINKI Tenholantie 12, Helsinki, ma-pe Myymälä p , JOENSUU Torikatu 42 (Senioripiha), Joensuu, ma-pe Myymälä p , JYVÄSKYLÄ Lutakonaukio 7 (Technopolis Innova 2), Jyväskylä, ma-pe Myymälä p , asiakaspalvelu.jyvaskyla@respecta.fi KUOPIO Itkonniemenkatu 9, Kuopio, ma-pe Myymälä p , asiakaspalvelu.kuopio@respecta.fi MIKKELI Porrassalmenkatu 24, Mikkeli, ma-pe Myymälä p , asiakaspalvelu.mikkeli@respecta.fi OULU Kiviharjunlenkki 4 (Rehapolis1), Oulu, ma-to 8-17, pe Myymälä p , asiakaspalvelu.oulu@respecta.fi SEINÄJOKI Vakkurinkatu 1, Seinäjoki, ma-pe Vastaanotto ajanvarauksella p TAMPERE Biokatu 6 (TAYS), Tampere, ma-pe Myymälä p , asiakaspalvelu.tampere@respecta.fi TURKU Joukahaisenkatu 6 (NEO-talo), Turku, ma-pe Myymälä p , asiakaspalvelu.turku@respecta.fi TUUSULA Mukulakuja 4B, Tuusula. Vain autojen muutostyöt, ma-pe 8-16, p , sami.salonen@respecta.fi VAASA Klemetinkatu 21, Vaasa. Rajattu myymälävalikoima, vastaanotto ajanvarauksella p Respecta - Vapaus Itä-Suomi, Mikkeli Risto Honkanen Apuvälineteknikko p risto.honkanen@respecta.fi Pohjois-Suomi, Oulu Eero Ylikoski Apuvälineteknikko p eero.ylikoski@respecta.fi Tulemme myös tarvittaessa lähimmälle Respectan klinikallesi! *0207-alkuiset numeroiden soittajahinnat (sis. alv 24%) matkapuhelimesta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min, lankapuhelimesta 8,35 snt/puhelu + 5,57 snt/min.

Lasten yläraajaprotetisointi kuvina. Opas vanhemmille

Lasten yläraajaprotetisointi kuvina. Opas vanhemmille Lasten yläraajaprotetisointi kuvina Opas vanhemmille Johdanto Lapsenne on tuleva proteesikäyttäjä. Vanhempien asenne ja tuki lapsen kasvussa proteesin käyttäjäksi on suuressa roolissa. Ensimmäisellä käyntikerralla

Lisätiedot

Yläraajan myoelektrinen protetisointi kuvina Opas aikuisille

Yläraajan myoelektrinen protetisointi kuvina Opas aikuisille Yläraajan myoelektrinen protetisointi kuvina Opas aikuisille Johdanto Myoelektrinen yläraajaproteesi on tekninen apuväline, jolla korvataan puuttuva yläraaja tai sen osa. Toisin kuin kosmeettinen tai mekaaninen

Lisätiedot

Ihanaa angoraa! Angoratuotteet sopivat erityisen hyvin henkilöille, jotka

Ihanaa angoraa! Angoratuotteet sopivat erityisen hyvin henkilöille, jotka Lämpöasut Ihanaa angoraa! Angoravilla on kevyen pehmeää ja siinä on hyvä lämmöneristyskyky. Villa on erittäin ohutta ja siinä on ilmaonkaloita, joiden väliin varastoituu ilmaa, joka lämpiää iholla ihmisen

Lisätiedot

Lämpöasut Valikoima 2013-2014

Lämpöasut Valikoima 2013-2014 Lämpöasut Valikoima 2013-2014 Ihanaa angoraa! Angoravilla on kevyen pehmeää ja siinä on hyvä lämmöneristyskyky. Villa on erittäin ohutta ja siinä on ilmaonkaloita, joiden väliin varastoituu ilmaa, joka

Lisätiedot

Korkealaatuista painehaavojen ennaltaehkäisyä ja hoitoa. Painehaavapatjat ja asentohoitotuotteet

Korkealaatuista painehaavojen ennaltaehkäisyä ja hoitoa. Painehaavapatjat ja asentohoitotuotteet Korkealaatuista painehaavojen ennaltaehkäisyä ja hoitoa haavapatjat ja asentohoitotuotteet CLINIC CARE ja EVAQ -painehaavapatjat haavapatjoilla ennaltaehkäisyä ja parempia hoitotuloksia haavat aiheuttavat

Lisätiedot

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme tunnustetaan leikin merkitys lapsen hyvinvoinnille ja uusien asioiden oppimiselle. Pienryhmässä on turvallinen ilmapiiri,

Lisätiedot

Myymäläjalkineet ja -pohjalliset SYKSY / TALVI 2014-2015

Myymäläjalkineet ja -pohjalliset SYKSY / TALVI 2014-2015 Myymäläjalkineet ja -pohjalliset SYKSY / TALVI 2014-2015 SYKSY/TALVI 2014-2015 Naisten jalkineet Sievi XL -erityisjalkinemallisto Sievi XL-malliston jalkineet ovat mukavan leveä lestisiä Comfort-jalkineita,

Lisätiedot

TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Riikka Pallari, opiskelija Oulun seudun ammattikorkeakoulu

TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Riikka Pallari, opiskelija Oulun seudun ammattikorkeakoulu 52 TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Riikka Pallari, opiskelija Oulun seudun ammattikorkeakoulu Kvartti-malli MURROSIKÄÄN TULEVAN LAPSEN VANHEMMUUS Tavoitteena: - vanhemmat pohtivat vanhemmuutta

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Kunto-ohjelma amputoiduille

Kunto-ohjelma amputoiduille Kunto-ohjelma amputoiduille Yleistä harjoituksista Tässä kirjasessa esitellään harjoitukset, joista kuntoutuksesi alkaa proteesin sovituksen jälkeen. Harjoitukset voi tehdä proteesin kanssa tai ilman

Lisätiedot

PÄÄ, OLKAPÄÄ, PEPPU, POLVET, VARPAAT - ERGONOMIAOHJEISTUSTA VANHEMMILLE

PÄÄ, OLKAPÄÄ, PEPPU, POLVET, VARPAAT - ERGONOMIAOHJEISTUSTA VANHEMMILLE PÄÄ, OLKAPÄÄ, PEPPU, POLVET, VARPAAT - ERGONOMIAOHJEISTUSTA VANHEMMILLE Tekijät: Ritva Paukku, Lotta-Maria Stenholm & Iina Toukonen Fysioterapian opinnäytetyö, Turun AMK (2015) Hyvä vanhempi, Luet parhaillaan

Lisätiedot

Omaishoitaja asiakkaana sosiaali- ja terveydenhuollossa kokemuksia kohtaamisesta ja kehittämisestä

Omaishoitaja asiakkaana sosiaali- ja terveydenhuollossa kokemuksia kohtaamisesta ja kehittämisestä Omaishoitaja asiakkaana sosiaali- ja terveydenhuollossa kokemuksia kohtaamisesta ja kehittämisestä Seinäjoki 5.4.2011 Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Omaishoitajat ja Läheiset Liitto 14.4.2011 Omaishoito

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN PERHEOPPIMINEN. Opetushallituksen seminaari Jyväskylä 5.9.2008 Johanna Jussila

MAAHANMUUTTAJIEN PERHEOPPIMINEN. Opetushallituksen seminaari Jyväskylä 5.9.2008 Johanna Jussila MAAHANMUUTTAJIEN PERHEOPPIMINEN Opetushallituksen seminaari Jyväskylä 5.9.2008 Johanna Jussila MITÄ ON? Perheoppimisella tarkoitetaan eri sukupolveen kuuluvien ihmisten yhteistä usein informaalia oppimista,

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm. Keskusteluun osallistujat LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen Vasu) on vanhempien ja päivähoidon henkilöstön välinen työväline, jonka avulla luodaan

Lisätiedot

Vähintään 2 tuntia päivässä. Vanhempainilta

Vähintään 2 tuntia päivässä. Vanhempainilta Vähintään 2 tuntia päivässä Vanhempainilta Silmät auki ja menoksi Tutkimukset osoittavat, että valtaosa lapsista liikkuu vähemmän, mitä heidän tasapainoinen kehityksensä edellyttää ja vähemmän, mitä vanhemmat

Lisätiedot

Otos 1. Otoksen sisältö:

Otos 1. Otoksen sisältö: Tekijät: Hanne Cojoc, Projektipäällikkö, Hyvinvointiteknologia Taneli Kaalikoski, Projektityöntekijä, Apuvälinetekniikka Laura Kosonen, Projektityöntekijä, Vanhustyö Eija Tapionlinna, Kontaktivastaava,

Lisätiedot

TERVETULOA RESPECTAAN ДОБРО ПОЖАЛОВАТЬ. Juha Peltoniemi Respecta Oy 7.11.2013

TERVETULOA RESPECTAAN ДОБРО ПОЖАЛОВАТЬ. Juha Peltoniemi Respecta Oy 7.11.2013 TERVETULOA RESPECTAAN ДОБРО ПОЖАЛОВАТЬ Juha Peltoniemi Respecta Oy 7.11.2013 Respecta Respecta Oy tuottaa apuvälineisiin perustuvia tutkittuja ja yksilöllisiä palveluja, joiden tavoitteena on ihmisen itsenäisen

Lisätiedot

Lapsen tukitoimet osaksi kehitysympäristöjä. Helena Heimo Valtakunnalliset neuvolapäivät 18.10.2012

Lapsen tukitoimet osaksi kehitysympäristöjä. Helena Heimo Valtakunnalliset neuvolapäivät 18.10.2012 Lapsen tukitoimet osaksi kehitysympäristöjä Helena Heimo Valtakunnalliset neuvolapäivät 18.10.2012 Veeti, 4½ v. Aamu alkaa sillä, ettei Veeti suostu pukemaan vaatteita päälle. Pitää olla aina tietyt sukat

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (Lapsen vasu) on päivähoidon henkilöstön ja vanhempien yhteinen työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä tavoitteita ja sopimuksia siitä, miten kunkin lapsen yksilöllistä

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen

Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen 16.1.2018 Keravan varhaiskasvatus Mitä esiopetus on? Esiopetusvuosi on tärkeä vaihe lapsen elämässä ennen koulun aloittamista. Esiopetuksen tehtävänä on yhteistyössä

Lisätiedot

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1 Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille 19.2.2014 1 Linkki-toiminta Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Murkkuneuvola hanke (RAY-rahoitus 2011-2015) Tavoitteet: 1. 12-18 vuotiaiden lasten

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Tämä on lapsen varhaiskasvatussuunnitelma, joka sisältää esiopetuksen oppimissuunnitelman sekä mahdollisen tehostetun eli varhaisen tai

Lisätiedot

Autoilu 2013 CARE. Ajohallintalaitteet Erikoisistuimet Autojen turvavyöt Pyörätuolirobotit ja -nostimet Pyörätuolihissit Autoluiskat ja -rampit

Autoilu 2013 CARE. Ajohallintalaitteet Erikoisistuimet Autojen turvavyöt Pyörätuolirobotit ja -nostimet Pyörätuolihissit Autoluiskat ja -rampit 2013 CARE Ajohallintalaitteet Erikoisistuimet Autojen turvavyöt Pyörätuolirobotit ja -nostimet Pyörätuolihissit Autoluiskat ja -rampit 363 n apuvälineet n apuvälineet DTS -ajosimulaattori Respectan autoiluun

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA. Lapsen hetu:

LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA. Lapsen hetu: IISALMEN KAUPUNKI LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA on päivähoidon henkilöstön ja vanhempien yhteinen työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä tavoitteita ja sopimuksia siitä, miten kunkin lapsen yksilöllistä

Lisätiedot

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lomake annetaan etukäteen huoltajille mietittäväksi. Lomakkeen lopussa on lapsen kehitystä suojaavia tekijöitä kotona ja koulussa, ja

Lisätiedot

Myymäläjalkineet ja -pohjalliset. Kevät/kesä 2014

Myymäläjalkineet ja -pohjalliset. Kevät/kesä 2014 Myymäläjalkineet ja -pohjalliset Kevät/kesä 2014 KEVÄT/KESÄ 2014 Myymäläjalkineet Naisten jalkineet Frida K KC14149 134 Vaalea beige 394 Beige 234 Musta Koot: 2 9 Tarrakiinnitys 125 00 Lisa J KC14120 394

Lisätiedot

VESIPEUHULA TENAVAUINTI NAPEROUINTI TAMPEREELLA

VESIPEUHULA TENAVAUINTI NAPEROUINTI TAMPEREELLA VESIPEUHULA TENAVAUINTI NAPEROUINTI TAMPEREELLA TERVETULOA MUKAAN POLSKIMAAN! LEIKKI-IKÄISEN LAPSEN UINTI Matkalla uimataitoon on monta eri vaihetta opittavana. Leikki-ikäisillä eli noin 3 5 vuotiailla

Lisätiedot

velut Kotipal Vetrea

velut Kotipal Vetrea Vetrea Kotipalvelut Eläköön elämä! Me Vetreassa uskomme, että jokaisella ihmisellä on oikeus ja vapaus nauttia arjesta kaikissa elämänsä vaiheissa. Vetrea tarjoaa apua arjen rutiineihin niin lapsiperheille,

Lisätiedot

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011 1 Sisällysluettelo Metsolan päiväkoti......3 Toiminta-ajatus...4 Lapsikäsitys...4 Arvopohja...4 Toiminnan toteuttaminen..5 Ohjattu toiminta.6 Erityinen

Lisätiedot

OPISKELUTAITOJEN KEHITTÄMINEN

OPISKELUTAITOJEN KEHITTÄMINEN OPISKELUTAITOJEN KEHITTÄMINEN Tässä luvussa kannustetaan kehittämään opiskelutaitoja. Lukuun on koottu ehdotuksia lähestymistavoista, jotka toimivat parhaiten ADHD-lasten suhteen. Hyvien ja asianmukaisten

Lisätiedot

Kilpailut, pelit ja leikit taidon oppimisen tukena. Martti Iivonen

Kilpailut, pelit ja leikit taidon oppimisen tukena. Martti Iivonen Kilpailut, pelit ja leikit taidon oppimisen tukena Martti Iivonen Mikä on tärkeää lapsiurheilussa? Intohimon synnyttäminen Hauska ja kannustava ilmapiiri Mahdollisuus saada oppia uusia liikuntataitoja

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Muistamme kaikissa päivän hetkissä, että aikuinen on vuorovaikutuksen mallina. Toimimme sallivasti

Lisätiedot

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme jatkettu aukiolo joustaa perheiden erilaisten hoidontarpeiden mukaan. Tällöin myös sisarukset saavat toimia samassa

Lisätiedot

Saabisi valmiiksi talveen

Saabisi valmiiksi talveen Saabisi valmiiksi talveen Saab syys-/talvikampanja 2011 Saabin syys/talvitarjoukset Vanteet ja renkaat tärkein yhteytesi tiehen Tiesitkö, että autosi pitää tiellä vain kämmenen kokoinen alue kerrallaan

Lisätiedot

MOLLITER OPTIMA - akuutin vaiheen diabeteshoitojalkineet

MOLLITER OPTIMA - akuutin vaiheen diabeteshoitojalkineet Hoitojalkineet 2014 PRO MOLLITER OPTIMA - akuutin vaiheen diabeteshoitojalkineet Innovatiivinen Optima hoito-ohjelma on tutkitusti tehokas diabeteksen aiheuttamien kantapään ja jalkapohjan vammojen hoitoon

Lisätiedot

Alaraaja-amputoidun post-operatiivinen silikonituppihoito

Alaraaja-amputoidun post-operatiivinen silikonituppihoito Alaraaja-amputoidun post-operatiivinen silikonituppihoito Hoidon aloitus amputaation jälkeen Silikonituppea käytetään sääriamputaation jälkeisessä kompressiohoidossa riippumatta siitä millä tavalla amputaatiotyngän

Lisätiedot

nimi VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KEITELE, PIELAVESI, TERVO, VESANTO

nimi VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KEITELE, PIELAVESI, TERVO, VESANTO 1 nimi VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KEITELE, PIELAVESI, TERVO, VESANTO 2 Hyvä kotiväki Lapsen tärkein kasvuympäristö ja yhteisö ovat koti ja perhe. Varhaiskasvatus vastaa osaltaan lapsen hyvinvoinnista,

Lisätiedot

Perhetyö. Ylikartanon päiväkodin Perheiden Villiinassa

Perhetyö. Ylikartanon päiväkodin Perheiden Villiinassa 1 Perhetyö Ylikartanon päiväkodin Perheiden Villiinassa 10.10.2012 Hanna Hirvonen, lastentarhanopettaja 2 MIKÄ ON PERHEIDEN VILLIINA? Ylikartanon päiväkodin avoimia varhaiskasvatuspalveluja tarjoava ryhmä

Lisätiedot

ABB-tuotteiden myynnistä vastaavat henkilöt paikkakunnittain

ABB-tuotteiden myynnistä vastaavat henkilöt paikkakunnittain ABB-tuotteiden myynnistä vastaavat henkilöt paikkakunnittain Asiakaspalvelukeskus löytää asiantuntijamme Asiakaspalvelukeskus on ABB:n yhteydenottokanava, jonka kautta välitämme asiasi oikean henkilön

Lisätiedot

Jaana Vanhala Vastaava ohjaaja Kulttuuripaja Marilyn

Jaana Vanhala Vastaava ohjaaja Kulttuuripaja Marilyn Jaana Vanhala Vastaava ohjaaja Kulttuuripaja Marilyn Kulttuuripajatoiminta pähkinänkuoressa Koulutetut vertaisohjaajat vetävät toiminnallisia vertaisryhmiä 18-35 vuotiaille haastavassa elämäntilanteessa

Lisätiedot

Kuntoutuksen ja koulun yhteistyö. Tarja Keltto/Vamlas 2017

Kuntoutuksen ja koulun yhteistyö. Tarja Keltto/Vamlas 2017 Kuntoutuksen ja koulun yhteistyö Tarja Keltto/Vamlas 2017 Webropol kysely kuntoutuksen ammattilaisille Avoinna 14.- 30.11.2016 ja sitä jatkettiin tammikuun 2017 ajan Vastauksia yhteensä 181 N Prosentti

Lisätiedot

ikävöikö, miten ikävää lievennetään Lapsen luonteenpiirteet / vuorovaikutussuhteet Päivämäärä keskustelijat Yhteinen sopimus päivähoidon käytännöistä

ikävöikö, miten ikävää lievennetään Lapsen luonteenpiirteet / vuorovaikutussuhteet Päivämäärä keskustelijat Yhteinen sopimus päivähoidon käytännöistä 1. Lapsi yksilönä ja ryhmässä (keskustellaan mm. alla olevista asioista) - millainen lapsi on luonteeltaan - miten lapsi ilmaisee tunteitaan ja omaa tahtoa - miten ilmaisee suuttumusta / pettymyksiä -

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500

KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500 KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500 Lue käyttöohje ennen lämmittimen käyttöönottoa Käytä lämmitintä ainoastaan käyttöohjeiden mukaisesti. Muu käyttö voi aiheuttaa tulipalon, sähköiskun

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Touhuamme paljon erilaisissa pienryhmissä. Teemme koko talon yhteisiä, laajempia projekteja ja tapahtumia. Näitä ovat esimerkiksi

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme TERVETULOA

Lisätiedot

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO VANHEMPAINILTA Valintojen stoori -menetelmän läpi käyneiden oppilaiden huoltajille järjestetään Valintojen stoori - viikon aikana vanhempainilta, jossa heillä on mahdollisuus tutustua Valintojen stooriin

Lisätiedot

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan lihaskunto-

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan lihaskunto- FITLANDIA-TREENIOPAS - Juoksijan lihaskunto- ASIANTUNTIJA Sanna Malinen Sanna Malinen on 27-vuotias viittä vaille valmis lääkäri. Sanna on harrastanut liikuntaa pikkutytöstä lähtien, ja urheilulajeista

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

Mika Toivonen Kuntoutusohjaaja ODL, Norther Oy, Arctic Coaching

Mika Toivonen Kuntoutusohjaaja ODL, Norther Oy, Arctic Coaching Mika Toivonen Kuntoutusohjaaja ODL, Norther Oy, Arctic Coaching Oulun Diakonissalaitos Säätiö sr. Oulun Diakonissalaitos Säätiö sr. (ODL säätiö) perustettiin vuonna 1896 lähimmäisenrakkauden hengessä kouluttamaan

Lisätiedot

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Käytä sitä kättä. Opas pareettisen yläraajan terapeuttiseen harjoitteluun. Lisätietoa: www.aivoliitto.fi www.sydänliitto.fi. www.kaypahoito.

Käytä sitä kättä. Opas pareettisen yläraajan terapeuttiseen harjoitteluun. Lisätietoa: www.aivoliitto.fi www.sydänliitto.fi. www.kaypahoito. Oppaan ovat tuottaneet fysioterapeuttiopiskelijat Lasse Hytönen ja Petteri Lemmetyinen opinnäytetyönä Mikkelin Ammattikorkeakoulussa Savonlinnassa yhteistyössä Kruunupuisto Punkaharjun Kuntoutuskeskuksen

Lisätiedot

Myymäläjalkineet ja -pohjalliset. Kevät / kesä 2015

Myymäläjalkineet ja -pohjalliset. Kevät / kesä 2015 Myymäläjalkineet ja -pohjalliset Kevät / kesä 2015 Nämä tuntuvat hyvältä! Rehbandin pohjalliskonsepti Tech Insole sisältää 6 erilaista pohjallista, jotka täydentävät nykyistä valikoimaamme. Tech Insole

Lisätiedot

Palveluprosessi: jalkine- ja tukipohjallisratkaisut

Palveluprosessi: jalkine- ja tukipohjallisratkaisut Palveluprosessi: jalkine- ja tukipohjallisratkaisut Respecta Oy 10.3.2016 Otto Bock HealthCare Haluamme olla maailmanlaajuinen edelläkävijä, joka auttaa ihmisiä säilyttämään ja palauttamaan omatoimisuutensa.

Lisätiedot

Kyselylomake vanhemmille lapsen vastaanottoa/tutkimusjaksoa varten

Kyselylomake vanhemmille lapsen vastaanottoa/tutkimusjaksoa varten Kyselylomake vanhemmille lapsen vastaanottoa/tutkimusjaksoa varten Lasten ja nuorten poliklinia Tämän kyselylomaeen tarkoitus on kerätä tietoa lapsenne kehityksestä ja arjen asioiden sujumisesta. Saadut

Lisätiedot

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kuinka saada lapsi selkään kantorepulla?

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kuinka saada lapsi selkään kantorepulla? Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Kuinka saada lapsi selkään kantorepulla? On monia tapoja saada lapsi selkään kantorepulla. Kokeile erilaisia

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA Koulun/päiväkodin nimi: Opettaja: Osoite: Puhelin: lapsen kuva Lapsen nimi: Äidin nimi: Isän nimi: Kotipuhelin: Työpuhelin (äiti): (isä): Minun esikouluni, piirtänyt 2 Esiopetus

Lisätiedot

HEVOSYRITYS HUIPPUKUNTOON KIERTUE 2010-2013

HEVOSYRITYS HUIPPUKUNTOON KIERTUE 2010-2013 ALUEELLINEN KOULUTUSKALENTERI (tilanne 24.6.2010) Teemapäivät on suunnattu toimiville hevosyrityksille; ravi-, ratsastus-, kasvatus-, siittola-, ym. yrittäjille. Aiheet soveltuvat hyvin myös toimintaa

Lisätiedot

Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen

Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen LAPSET PUHEEKSI keskustelu Muokattu työversio 19.8.2015 LAPSET PUHEEKSI KESKUSTELU 1. Esittely, tutustuminen, menetelmän tarkoituksen ja keskustelun kulun selvittäminen

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

VANHEMPAINILTA Opsii!

VANHEMPAINILTA Opsii! VANHEMPAINILTA 6.9.2016 Opsii! ILLAN SISÄLTÖ Ops - mitä uutta? Arvioinnin ja arviointikäytänteiden muutokset Kaikki koodaataan! Laaja-alainen osaaminen ja valinnaisuus OPS MITÄ UUTTA VAI MITÄÄN UUTTA?

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

MINUN LAPSENI, MEIDÄN LAPSEMME - esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa

MINUN LAPSENI, MEIDÄN LAPSEMME - esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa MINUN LAPSENI, MEIDÄN LAPSEMME - esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa Lapsen nimi: Henkilötunnus: Kotiosoite: HUOLTAJIEN YHTEYSTIEDOT: Osoite: Email: Osoite: Email: Lapsen hoitoaika: Lapsen sairastuessa

Lisätiedot

Arkipäivä kielen kehittäjänä

Arkipäivä kielen kehittäjänä Arkipäivä kielen kehittäjänä Päivi Homanen 18.3.2013 Jyväskylä Ajatusta arkeen se on siinä! Päivä täyttyy lukemattomista tilanteista, joissa voi harjoittaa lapsen kieltä ja kuuloa. Joka päivä Syödään Puetaan

Lisätiedot

ESIOPETUSVUODEN HAVAINNOINTIja SUUNNITTELULOMAKE. Lapsen nimi:

ESIOPETUSVUODEN HAVAINNOINTIja SUUNNITTELULOMAKE. Lapsen nimi: ESIOPETUSVUODEN HAVAINNOINTIja SUUNNITTELULOMAKE Lapsen nimi: kevät 2016 1 PERUSTIEDOT Lapsen sukunimi, etunimi Henkilötunnus Lapsen äidinkieli Huoltaja 1 Huoltaja 2 Osoite Osoite Puhelin Puhelin Sähköpostiosoite

Lisätiedot

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla (voit käyttää peiliä apunasi harjoitellessasi sidontaa) 1.

Lisätiedot

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu kokopäiväpedagogiikkaan; jokainen hetki tukee lapsen kehitystä ja oppimista. Kasvattajat mahdollistavat lasten

Lisätiedot

Blues Juniors G1 Kausi Vanhempainkokous

Blues Juniors G1 Kausi Vanhempainkokous Blues Juniors G1 Kausi 2013-2014 Vanhempainkokous 14.10.2013 Toiminnan arvot Innostunut - hymyssä suin hallille ja hallilta Ahkera - yritteliäs ja pitkäjännitteinen Osaava - suoritukset teknisesti hyvälaatuisia

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille. Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä

PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille. Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä PÄIVÄKOTI TUTUKSI! Opas perheille Tämä opas on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoiden (AMK) opinnäytetyönä yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Teksti: Jaana Karjala, Outi Koskinen

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

METSÄNHOITOYHDISTYSTEN TOIMINNANJOHTAJIEN JA JOHTORYHMIEN JÄSENTEN KOULUTUS Strategia toimimaan. Yhteistyössä:

METSÄNHOITOYHDISTYSTEN TOIMINNANJOHTAJIEN JA JOHTORYHMIEN JÄSENTEN KOULUTUS Strategia toimimaan. Yhteistyössä: METSÄNHOITOYHDISTYSTEN TOIMINNANJOHTAJIEN JA JOHTORYHMIEN JÄSENTEN KOULUTUS Strategia toimimaan Yhteistyössä: Mhy-johto johtamishaasteiden äärellä Metsänhoitoyhdistykset elävät suurta muutoksen aikaa.

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Ajatuksia oppimisesta

Ajatuksia oppimisesta Ajatuksia oppimisesta Turun normaalikoulun kouluttajat Tampereen normaalikoulun 3. 6. sekä 7. 9. luokkalaiset Tampereen yliopiston 2.vsk luokanopettajaopiskelijat OPPIMINEN ON MUUTOS. Luonto ja opetus

Lisätiedot

Leikin ja leikillisten oppimisympäristöjen kehittäminen pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa

Leikin ja leikillisten oppimisympäristöjen kehittäminen pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa Leikin ja leikillisten oppimisympäristöjen kehittäminen pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa VKK-Metro Pääkaupunkiseudun kehittämis- ja koulutusyhteistyö 2014-2016 Helsingin kaupungin aineistopankki

Lisätiedot

LAPSEN EROKRIISI (1/2)

LAPSEN EROKRIISI (1/2) LAPSEN EROKRIISI (1/2) Tässä diasarjassa käydään lyhyesti läpi lapsen huostaanoton tai sijoituksen jälkeistä aikaa lapsen eroa vanhemmastaan ja siitä seuraavan kriisin näkökulmasta. Lähde: Virpi Kujala,

Lisätiedot

TILAISUUS TEKEE TAITURIN LIIKKUMAAN

TILAISUUS TEKEE TAITURIN LIIKKUMAAN TILAISUUS TEKEE TAITURIN LIIKKUMAAN HOUKUTTELEVA YMPÄRISTÖ PÄIVÄKODIN ARJESSA Lotta Kivelä (lto) Lansantien päiväkoti, Espoo Kirsi Huotari (lh) Veräjäpellon esiopetus, Espoo LIIKUNTA ON LAPSELLE OMINAINEN

Lisätiedot

Fortuna Clip-On Bluetooth GPS

Fortuna Clip-On Bluetooth GPS Fortuna Clip-On Bluetooth GPS Fortuna Clip-On käyttää viimeistä SiRF IIe/LP piirisarjaa ja tukee sekä SiRF binääri- että NMEAdataa. Laite ottaa vastaan myös WAAS-signaalia (Wide Area Augmentation System).

Lisätiedot

Päihteet ja vanhemmuus

Päihteet ja vanhemmuus Miten auttaa päihderiippuvaista äitiä ja lasta 14.3.2016 Pirjo Selin Vastaava sosiaalityöntekijä Avopalveluyksikkö Aino Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry www.ksetu.fi Päihteet ja vanhemmuus Päihdeäiti

Lisätiedot

3. Mitkä asiat tukevat ja mitkä vahingoittavat nuoren kehitystä? 4. Mitkä voivat olla huolestuttavia muutoksia kaverin käytöksessä?

3. Mitkä asiat tukevat ja mitkä vahingoittavat nuoren kehitystä? 4. Mitkä voivat olla huolestuttavia muutoksia kaverin käytöksessä? Kasvamme yhdessä Ensimmäinen ilta: Illan aihe: Nuoruusiän kehitys klo 18-19.30 Auditorio tai juhlasali: 1. Tervetuliaissanat ja nuorten esitys (musiikki, liikunta tms.) (10-15 min), tarjoilu, mikäli mahdollista

Lisätiedot

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Hilkka Virtapohja ja Jari Arokoski Lisätietoa 19.2.2007 Nivelrikon seurauksena lihasvoima heikkenee ja nivel jäykistyy. Nivelrikkopotilaiden

Lisätiedot

Etäkuntoutuksen seminaari Välimatkoista Välittämättä! Toimintaterapian opetuksen näkökulma- etäohjausta oppimassa

Etäkuntoutuksen seminaari Välimatkoista Välittämättä! Toimintaterapian opetuksen näkökulma- etäohjausta oppimassa Etäkuntoutuksen seminaari Välimatkoista Välittämättä! Toimintaterapian opetuksen näkökulma- etäohjausta oppimassa Anu Kuikkaniemi 18.9.2015 Helsinki Esityksen sisältö Turun ammattikorkeakoulun hankkeet

Lisätiedot

VASTASYNTYNEIDEN LÄÄKKEETTÖMÄT KIVUNHOIDON MENETELMÄT

VASTASYNTYNEIDEN LÄÄKKEETTÖMÄT KIVUNHOIDON MENETELMÄT VASTASYNTYNEIDEN LÄÄKKEETTÖMÄT KIVUNHOIDON MENETELMÄT 11.4.2016 OPAS VANHEMMILLE EFJKVF Joskus pienimmät asiat ottavat suurimman paikan sydämessäsi. A. A. Milne, Nalle Puh Emmi Ristanen, Laura Kolari &

Lisätiedot

Toiminnallista lukemista 0 6-vuotiaille lapsille ja perheille

Toiminnallista lukemista 0 6-vuotiaille lapsille ja perheille Toiminnallista lukemista 0 6-vuotiaille lapsille ja perheille Tartu tarinaan -hanke Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston rahoittama puolitoistavuotinen hanke Alkanut elokuussa 2018 Toteuttajatahoina:

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA Kasv. 12.6.2014 Liite 1 LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA Lapsen nimi Syntymäaika Osoite Vanhempien yhteystiedot Päiväkoti ja ryhmä (ryhmäkoko ja rakenne) Yhteystiedot Opettaja Hyvä lapsen huoltaja!

Lisätiedot

ULKOKUNTOLAITEOPAS IKÄÄNTYNEILLE

ULKOKUNTOLAITEOPAS IKÄÄNTYNEILLE ULKOKUNTOLAITEOPAS IKÄÄNTYNEILLE LIHASVOIMA Lihaksen suurin mahdollinen kyky tuottaa voimaa laskee 50 ikävuoden jälkeen noin 1,5 % vuosittain. Edistettäessä aktiivista ja energistä ikääntymistä lihasvoiman

Lisätiedot

OPAS OHJAAJALLE ohjaajana toimiminen

OPAS OHJAAJALLE ohjaajana toimiminen OPAS OHJAAJALLE ohjaajana toimiminen 2 JOHDANTO Tämä opas on tarkoitettu työpaikkaohjaajille, jotka ohjaavat opiskelijoita työelämässä. Opas sisältää tietoa ohjaajana toimimisesta. Oppaassa käsitellään

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa PIENTEN KIELIREPPU SUOMEN KIELEN OPPIMISEN SEURANTA VARHAISKASVATUKSESSA JA ALKUOPETUKSESSA (sovellus eurooppalaisesta viitekehyksestä) Lapsen nimi : Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: PUHUMINEN Harjoit-

Lisätiedot

RYHMÄOHJAUKSEN HAASTEET JA ONNISTUMISET TUULA LEINO TERVEYDENHOITAJA, SHLM

RYHMÄOHJAUKSEN HAASTEET JA ONNISTUMISET TUULA LEINO TERVEYDENHOITAJA, SHLM RYHMÄOHJAUKSEN HAASTEET JA ONNISTUMISET TUULA LEINO TERVEYDENHOITAJA, SHLM 03.10.2017 ESITTELY Toimin Porin Perusturvassa sairaanhoitaja-terveydenhoitajana, Itäisellä alueella 4 päivää Ulvilassa ja yhden

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

Kokemuksia ja tuloksia - meiltä ja maailmalta. Jouni Puumalainen, tutkija Kuntoutussäätiö

Kokemuksia ja tuloksia - meiltä ja maailmalta. Jouni Puumalainen, tutkija Kuntoutussäätiö Kokemuksia ja tuloksia - meiltä ja maailmalta Jouni Puumalainen, tutkija Kuntoutussäätiö Kokemuksia Google Scholars löysi hakulauseella how to deal with ADHD child in exercise miljoonia osumia. Yleisiä

Lisätiedot