Diabetes ja tupakointi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Diabetes ja tupakointi"

Transkriptio

1 Diabetes ja tupakointi

2 Diabetes ja tupakointi 3 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista ja vahvaa motivoitumista. On hyvä selvittää itselleen, miksi yleensä polttaa ja ennen kaikkea miksi haluaisi ja kannattaisi lopettaa. Tämä antaa hyvän lähtökohdan onnistua tupakoinnin lopettamisessa. Tupakoinnin terveysvaikutukset Tupakoinnin terveyshaitat on kiistatta osoitettu. Huolimatta siitä, että tiedetään miten haitallista tupakointi on diabetespotilaalle sydän -ja verisuonivaikutusten takia, motivoituminen lopettamiseen on monille silti vaikeaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että positiiviset vaikutukset elimistön toiminnassa alkavat heti, kun tupakointi lopetetaan. Jo kahden ensimmäisen savuttoman viikon aikana elimistösi voi paremmin; verenpaine, sydämen syke ja veren happipitoisuus normalisoituvat, häkä häviää elimistöstä ja keuhkot alkavat puhdistua. Myös hengittäminen helpottuu ja haju- ja makuaisti sekä verenkierto alkavat parantua. (7)

3 4 Diabetes ja tupakointi Diabetes ja tupakointi 5 Tupakointi ja diabeteksen komplikaatiot (8) Diabetes itsestään on jo iso riskitekijä yksilön terveydelle, ja tupakointi tutkitusti lisää vielä riskien määrää. Tupakointi on suuri yksittäinen diabeteksen komplikaatioiden riskiä lisäävä tekijä. Tupakointi näyttäisi myös lisäävän insuliiniresistenssiä. Australialaisessa tutkimuksessa (22) todettiin, että tupakoitsijoilla joilla kului päivittäin 24 savuketta, HbAc aleni.7 % kun he lopettivat tupakoinnin. Jos tupakointi jatkui, HbAc-taso vuorostaan nousi.2 % samassa ajassa. Tutkimusten mukaan tupakoivilla diabeetikoilla on huonompi glukoositasapaino ja enemmän silmänpohjaan liittyviä muutoksia kuin ei-tupakoivilla. Amerikkalaistutkimusten mukaan tupakointi saattaa olla merkittävä perifeerisen neuropatian sekä diabeettisen nefropatian eli munuaismuutosten riskin lisääjä. Paheneminen oli tilastollisesti merkitsevästi suurempaa tupakoivilla diabeetikoilla. Myös mikroalbuminuria kehittyi yli kolme kertaa useammin tupakoivilla kuin tupakoimattomilla. Tutkimuksissa on lisäksi voitu osoittaa, että sepelvaltimotauti on kolme kertaa yleisempää diabeetikoilla kuin ei-diabeetikoilla ja kertaa yleisempää jos diabeetikko lisäksi tupakoi. Yksi savuke vähentää insuliiniherkkyyttä 5 prosentilla. Jalkahaavaumien riski on myös kaksinkertainen tupakoivalla diabeetikolla. Tupakointi on siis selkeä itsenäinen riskitekijä diabeetikoilla sepelvaltimotaudissa, valtimonkovettumistaudissa ja aivoverenkiertohäiriöissä. Valtimonkovettumistauti on vaarallisimpia diabeteksen komplikaatioita. Mikäli diabeetikko ei lopeta tupakointia, hänellä on entisestään lisääntynyt riski saada diabeteksen komplikaatioita. Vaikka tupakoinnin vähentämisestäkin voi olla hyötyä, diabeetikon olisi kuitenkin turvallisinta lopettaa tupakointi kokonaan. Diabetes ja tupakointi on kaiken kaikkiaan hyvin riskialtis yhdistelmä! Kun tupakointi lopetetaan, on hyvä tehostaa verensokerin omaseurantaa ja tarkistaa insuliinilääkitys, koska insuliiniannoksia voidaan tupakoinnin loputtua mahdollisesti laskea.

4 6 Diabetes ja tupakointi Diabetes ja tupakointi 7 Tupakoinnin lopettaminen on monivaiheinen tapahtuma Tupakoinnin lopettaminen voi kestää viikoista vuosiin. Siinä on useita vaiheita kuten valmistautuminen, suunnittelu, päätös ja savuttomana pysyminen. Vaiheet ovat eri pituisia eri henkilöillä johtuen usein heidän erilaisesta tupakointitaustastaan. Onnistumisen keskeisin asia on vahva motivaatio. Jos sitä ei ole, se pitää rakentaa, muuten onnistumisen edellytykset ovat todella vähäiset. Seuraavaksi tulisi tehdä lopetus suunnitelma, jossa kannattaa pohtia selviääkö pelkällä tahdonvoimalla, vai tarvitaanko lopettamiseen tukea esim. nikotiini korvaushoitovalmisteista. Lopuksi kannattaa hyödyntää kaikki ympäristöstä saatavissa oleva tuki niin omaisten, ystävien kuin terveydenhoitoalan ammattilaistenkin. Lopettajaa tukevaa tietoa ja materiaalia tupakoinnin lopettamisesta on paljon saatavilla. Viimeisin internetpohjainen tupakoinnin lopettamisen tukiohjelma on ActiveStop. Se on psykologien suunnittelema, helppokäyttöinen, kaikille halukkaille avoin ja täysin maksuton ohjelma. Ohjelman löydät osoitteesta Vieroitusoireet kuriin Tavallisia tupakanhimon laukaisijoita ovat stressi, sosiaaliset tilanteet, alkoholin käyttö ja aterian jälkeiset hetket. Nämä ovat myös tilanteita, joissa vierotusoireet tulevat voimakkaimmin esille. Vierotusoireita helpottamaan on tarjolla erilaisia ja vahvuisia korvaushoitovalmisteita. Koska tupakoinnin lopettaminen voi vähentää diabetespotilaan insuliinin tarvetta, on lääkkeiden annostelu mahdollisesti suunniteltava uudelleen lääkärin kanssa. Hoitoterapian määrittämiseen on hyvä käyttää apuna Fagerströmin testiä.

5 8 Diabetes ja tupakointi Diabetes ja tupakointi 9 Nicorette-nikotiinikorvaushoitovalmisteet soveltuvat myös diabetespotilaiden käyttöön. Muissa valmistemuodoissa kuin purukumeissa ei ole makeutusaineita. Nicorette-purukumit on makeutettu ksylitolilla ja sorbitolilla. määrillä ei ole vaikutusta verensokeritasoon, eikä diabeetikon siten tarvitse muutella insuliinihoitoaan. Ainoa ongelma, mikä joillekin voi syntyä tuosta määrästä ksylitolia ovat vatsavaivat, kuten vatsan löysyys tai ilmavaivat. (7) Diabeetikon insuliinihoito ja Nicorettepurukumien sisältämä ksylitoli Nicorette-purukumin sisältämä ksylitolimäärä on annoksesta riippuen 5 7 g ksylitolia/vrk vastaten 8 2 purukumityynyä/vrk. Ksylitoli makeutusaineena sopii hyvin diabeetikoille, koska pienissä määrissä nautittuna sen aineenvaihdunta ei ole riippuvainen insuliinista. Purukumia syödään kappaleittain pitkin päivää, joten ksylitoli jakaantuu useaan pieneen kerta-annokseen. Näin pienillä ksylitoli Riittävän pitkä hoitojakso parempi hoitotulos Korvaushoidolla saadaan elimistöön osa siitä nikotiinista, jota ei enää tupakasta saada. Verenkiertoon tuleva nikotiinin määrä jää matalammaksi, kuin mitä tupakasta saadaan, mutta kuitenkin riittävän korkeaksi pitämään vierotusoireet kurissa. Nikotiinikorvaushoitovalmisteiden suositeltu hoitojakson pituus on tavallisesti 3 6 kuukautta, jolloin jää riittävästi aikaa oppia eroon tupakointiin liittyvistä tavoista ja tilanteista vieroitusoireiden pysyessä samalla kurissa.

6 Diabetes ja tupakointi Diabetes ja tupakointi Painon nousua ei kannata pelätä Moni pelkää painon nousua, kun lopettaa tupakoinnin, varsinkin kun diabeteksen vuoksi pitäisi pikemminkin laihtua. Tutkimusten mukaan lopettamisen jälkeen paino nousee kuitenkin keskimäärin vain 3 4 kiloa, mikä on täysin ymmärrettävää, sillä nikotiini lisää energian kulutusta ja kun nikotiinia ei enää tupakasta saada, on painonnousu tavallista. On kuitenkin hyvä muistaa, että joka viides ei liho lainkaan (8) ja että nikotiinipurukumit hillitsevät painonnousua (9-3). Terveyden kannalta painonoususta ei kannata huolestua tupakoinnin lopettamisen yhteydessä. (4-5) Tupakointia lopettavalle diabeetikolle sopivat välipalat Tupakoinnin lopettaminen lisää helposti ruokahalua, koska makuaisti paranee. Valitettavasti usein myös energiantarve vähenee, mikäli ei lisää samalla liikuntaa. Paino nousee helposti myös siksi, että tupakan sijaan tekee mieli laittaa jotain suuhun. Jos se ei ole Nicorette-nikotiinipurukumi, tulisi sen olla jotain kevyttä ja pureskeltavaa, mikä pitää nälkää, mutta ei lisäisi lääkityksen tarvetta. Sopivia pikkuvälipaloja aterioiden väliin tai iltaan ovat esimerkiksi hedelmä tai juurekset kuten porkkana tai lanttu, vihannekset kuten minitomaatit, pieni sokeriton ja rasvaton jogurtti, jossa on muutama teelusikallinen leseitä, 2 dl sokeritonta mehukeittoa, pari hapankorppua kevytlevitteen ja kasvisten kanssa, tai kuppi teetä ja pieni vähärasvainen keksi. (7)

7 2 Diabetes ja tupakointi Diabetes ja tupakointi 3 Nikotiinikorvaushoitovalmisteista Nicorette on maailman ensimmäinen nikotiinikorvaushoitovalmiste. Sen tarina alkaa 96-luvun loppupuolelta, kun ruotsalaisen sukellusveneen miehistössä olleet tupakoijat kärsivät vieroitusoireista pitkien sukelluksien aikana, jolloin he eivät voineet tupakoida. Nuuskaa käyttäneillä merimiehillä ei ollut vieroitusoireita. Silloin oivallettiin, että vieroitusoireet johtuivat nikotiinin puutteesta, ja syntyi ajatus maailman ensimmäisestä nikotiinikorvaushoitovalmisteesta, Nicorettepurukumista. Näin nikotiinikorvaushoitovalmisteet toimivat Nikotiinikorvaushoitovalmisteista vapautuu ja imeytyy elimistöön tarkoin annosteltu määrä nikotiinia, joka auttaa hillitsemään vieroitusoireita. Nikotiinikorvaushoitovalmisteissa on vain puhdasta nikotiinia ja kaikki noin 4 tupakassa olevaa terveydelle haitallista ainetta jää näin pois. Nikotiinikorvaushoito kuuluu eniten tutkittuihin lääkehoitoihin. Aiheesta on tehty yli teho- ja turvallisuustutkimusta, jotka osoittavat nikotiinikorvaushoitovalmisteen tuplaavan mahdollisuuden onnistua tupakoinnin lopettamisessa lumelääkkeeseen verrattuna. Onnistumismahdollisuutta lisää vielä ympäristöstä saatava tuki. Nikotiinikorvaushoitovalmistetta tulee käyttää suositelluilla riittävillä hoitoannoksilla tavallisesti 3 6 kuukauden ajan Mitä useampia savukkeita päivässä on polttanut, sitä suurempia annoksia nikotiinikorvaushoitovalmisteita on tarpeellista käytettää hoidon aikana. Annostukset ovat yksilöllisiä. Apuna annostuksen määrittämisessä voidaan käyttää Fagerstömin nikotiiniriippuvuustestiä. On tärkeää käyttää nikotiinikorvaushoitovalmisteita tarpeeksi suuria annoksia ja tarpeeksi pitkän aikaa, muuten tupakoinnin uudelleen aloittamisen riski on erittäin suuri. Käytäntö on osoittanut, että suurimpia epäonnistumisen syitä ovat liian matalat hoitoannokset ja liian lyhyet hoitojaksot. Voiko nikotiinikorvaushoitoon jäädä riippuvaiseksi? Tupakoijalle on muodostunut nikotiiniriippuvuus jo tupakoidessaan. Kun nikotiinikorvaushoitovalmiste otetaan avuksi tupakoinnin lopettamiseen, ei uutta riippuvuutta silloin synny.

8 4 Diabetes ja tupakointi Diabetes ja tupakointi 5 Nikotiinikorvaushoidon tarkoitus on vähentää vieroitusoireita ja tupakoinnin uudelleen aloittamisen riskiä sekä vierottaa myös nikotiinista vähentämällä nikotiinin annostusta asteittain hoidon loppuvaiheessa. Jotkut tupakoijista ovat niin nikotiiniriippuvaisia, että jatkavat nikotiinivalmisteiden käyttöä suositeltua pidempään. Nikotiinikorvaushoitovalmisteiden pitkäaikaiskäyttäjät ovat useimmiten kovia tupakoijia, jotka ovat tottuneet suureen määrään nikotiinia. Ilman nikotiinikorvaushoitoa he olisivat jatkaneet tupakointia terveysriskeistä huolimatta, koska heidän tupakoimalla hankkimansa nikotiiniriippuvuus on niin voimakas. Silloin on hyvä tietää, että nikotiinikorvaushoito on aina terveydelle parempi vaihtoehto kuin tupakoinnin jatkaminen. Tupakoija altistaa itsensä tupakoidessaan noin 4 eri kemialliselle aineelle, joista noin 5 on syöpää aiheuttavia. Nikotiinikorvaushoitovalmisteet sisältävät vain puhdasta nikotiinia, joka ei aiheuta syöpää. Erilaisille tupakoijille eri nikotiinikorvaushoitovalmisteet Tupakoijat ovat erilaisia. Toiset polttavat koko päivän, toiset eniten illalla. Toisilla on suurempi, toisilla pienempi nikotiinin tarve. Siksi nikotiinikorvaushoitovalmisteita on saatavana monessa eri muodossa, eri voimakkuuksina ja eri makuisina: Purukumi sopii henkilöille, joiden tupakanhimo vaihtelee. Microtab on pieni kielen alle asetettava, huomiotaherättämätön tabletti. Päivälaastari on tarkoitettu niille, joilla on jatkuva nikotiinin tarve. Inhalaattori on henkilöille, jotka tarvitsevat myös käsilleen tekemistä ja kaipaavat tupakointiin liittyviä tapojaan. Imeskelytabletti on joustavasti annosteltava vaihtoehto, mikäli purukumi ei jostain syystä sovi käyttäjälle.

9 6 Diabetes ja tupakointi Diabetes ja tupakointi 7 Fagerströmin nikotiiniriippuvuustesti Fagerströmin nikotiiniriippuvuustestin avulla voit selvittää, kuinka nikotiiniriippuvainen olet ja mikä valmiste ja annostus olisi sopiva. KYSYMYS VASTAUS PISTEET Kuinka kauan heräämisen jälkeen poltat ensimmäisen savukkeesi? 5 min. kuluttua 6 3 min. 3 6 min. Yli tunnin kuluttua 3 2 Koetko hankalaksi oleskella paikoissa, joissa tupakointi on kielletty, esim. elokuvateatterissa? Kyllä En Mistä savukkeesta on vaikein luopua? Aamun ensimmäinen Jokin muu Montako savuketta poltat päivässä? 3 tai enemmän Vähemmän kuin 3 2 Poltatko enemmän aamulla kuin päivän aikana? Kyllä En Poltatko vuoteessa kun olet sairas? Kyllä En YHTEENSÄ Kun olet laskenut yhteen pisteesi, käytä alla olevaa taulukkoa. Jos tuloksesi on esim. 5 pistettä, katso sen alla olevat ruudut. Lue sen jälkeen taulukon vasemmasta reunasta, mitkä Nicorette-tuotteet sopivat juuri sinun nikotiiniriippuvuuteesi. Tummanvihreät ruudut kertovat sopivat tuotteet, oranssit sisältävät aliannostusriskin. Pisteet: Purukumi, 2 mg Microtab Inhalaattori Laastari Purukumi, 4 mg Microtab, 2 kpl

10 8 Diabetes ja tupakointi Lähteet. Standards of Medical Care in Diabetes 2. Diabetes Care 33:S-S6 2. Chaturvedi N, Stephenson JM, Fuller JH: The relationship between smoking and microvascular complications in the EURODIAB IDDM Complications Study. Diabetes Care 8: , Smoking and Diabetes. Diabetes Care 27:s74-s75, Diabeteksen Käypä hoito suositus Yeh H-C, Duncan BB, Schmidt MIs, Wang N-Y, Brancati FL: Smoking, Smoking Cessation, and Risk for Type 2 Diabetes Mellitus. Annals of Internal Medicine 52:-7 6. Willi C, Bodenmann P, Ghali WA, Faris PD, Cornuz J: Active Smoking and the Risk of Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA 298: , Health Education Authority. Steer Clear. For friendly help and advice on stopping smoking. Esite U.S. Department of Health and Human Services. The Health Benefits of Smoking Cessation. A Report of the Surgeon General. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services, Public Health Service, Centers for Disease Control, Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, 99. DHHS Publication No.(CDC)9-846, page Doherty K, Militello FS, Kinnunen T, et al. Nicotine gum dose and weight gain after smoking cessation. J Consult Clin Psychol 996; 64: Gross J, Stitzer ML, Maldonado J. Nicotine replacement: effects on post cessation weight gain. J Consult Clin Psychol 989; 57: Fiore MC, Bailey WC, Cohen SJ, et al. Treating tobacco use and dependence. Clinical practice guideline. Rockville, MD: U.S. Department of Health and Human Services, 2; Raw M, McNeill A, West R. Smoking cessation guidelines for health professionals. Thorax 998; 53 (suppl 5): S4. 3. Rössner S et al. Effekt av nikotin på viktuppgång efter rökstopp. Nikotintuggummi hjälper till att kontrollera viktuppgång efter rökstopp. Abstract presenterat vid Läkaresällskapets Riksstämma U.S. Department of Health and Human Services. Clinical practice guideline. Treating tobacco use and dependence. Public Health Service, June 2, page U.S. Department of Health and Human Services. The Health Benefits of Smoking Cessation. A Report of the Surgeon General. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services, Public Health Service, Centers for Disease Control, Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, 99. DHHS Publication No.(CDC)9-846, page Sisätautien erikoislääkäri ja diabeteslääkäri Pirjo Ilanne-Parikka 7. Tekstin laatijana laillistettu ravitsemusterapeutti Tuula Heikkinen. 8. Tupakointi ja diabeteksen komplikaatiot: Terveyskeskuslääkäri Markku Vähätalo, Alastaron terveysasema NICORETTE -nikotiinivalmisteet ovat avuksi tupakoinnin lopettamisen yhteydessä esiintyviin vieroitusoireisiin. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Pidä poissa lasten ulottuvilta. Kun aloitat hoidon, lopeta tupakointi kokonaan. Jos sinulla on krooninen ihosairaus (koskee vain laastaria) tai vakava sydän- tai verisuonitauti, olet raskaana tai imetät, keskustele hoidosta lääkärisi kanssa. Alle 8-vuotiaille lääkärin suosituksesta. Markkinoija Johnson & Johnson Consumer Nordic.

11 Miksi tupakointi on vaarallista juuri diabeetikoille? Tupakoinnilla on pieniä verisuonia supistava vaikutus. Näin ollen tupakointi vaikuttaa ja edistää diabetekseen liittyviä verisuonivaurioita munuaisissa, silmänpohjissa ja hermoissa sekä (; 2) sepelvaltimotautisairastavuutta. Koska diabeetikon riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin on muutenkin muita suurempi, niin tupakointi on erityisen haitallista diabetesta sairastavalle. (3) Tupakoinnin haitallisuudesta kertominen ja tupakoinnin lopettamisen tukeminen kuuluvat diabeteksen ohjaukseen ja hoitoon. (; 4) Tupakointi (5; 6; 6) myös lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. OLE YHTEYDESSÄ Olemme tutkineet tupakanvieroitusta 96-luvulta alkaen ja haluamme olla mukana edistämässä kansanterveyttä. Teemme sen valmistamalla ja kehittämällä nikotiinikorvaushoitovalmisteita, mutta myös tarjoamalla tietoa savuttoman elämän hyvistä puolista. Tästä syystä terveyden- ja sairaanhoitoalan ammattilaiset kuten myös hammashoitoala ovat tärkeimpiä yhteistyökumppaneitamme. Lisätietoa: Valtakunnallinen neuvontapuhelin, Stumppi Tutustu myös: OneTouch-verensokerimittarit ja tuotteet verensokerin omaseurantaan diabeetikoille: LifeScan Vaisalantie 2, 23 Espoo, Puhelin: Asiakaspalvelu: Johnson & Johnson Consumer Nordic Vaisalantie 2, 23 Espoo, Puhelin: Erweko Painotuote Oy 5 kpl 4/2 Johnson & Johnson Consumer Nordic 2

Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä

Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 3 Tupakointi näkyy ensimmäiseksi suussa Tupakan savu kulkeutuu keuhkoihin suun kautta. Nuuskan sisältämät

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettaminen ja painonhallinta

Tupakoinnin lopettaminen ja painonhallinta Tupakoinnin lopettaminen ja painonhallinta Tupakoinnin lopettamisen tärkeys Suurin osa tupakoijista haluaisi lopettaa tupakoinnin. Moni harkitsee päätöstään pitkään, osa uskoo lopettavansa joskus tulevaisuudessa.

Lisätiedot

Nicorette. tuoteopas. Tehokas apu tupakoinnin lopettamiseen

Nicorette. tuoteopas. Tehokas apu tupakoinnin lopettamiseen tuoteopas Tehokas apu tupakoinnin lopettamiseen NICORETTE -tuoteperheestä löydät juuri sinulle sopivan nikotiinikorvaushoitovalmisteen! Muista aloittaessasi nikotiinikorvaushoidon, parannat onnistumisen

Lisätiedot

Allergia ja astma sekä tupakointi

Allergia ja astma sekä tupakointi Allergia ja astma sekä tupakointi Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 3 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista

Lisätiedot

Allergia ja astma sekä tupakointi

Allergia ja astma sekä tupakointi Allergia ja astma sekä tupakointi ALLERGIA JA ASTMA SEKÄ TUPAKOINTI 3 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista ja vahvaa motivoitumista.

Lisätiedot

Näin nujerrat tupakan.

Näin nujerrat tupakan. Näin nujerrat tupakan. 1 Opas onnistuneeseen lopettamiseen. 2 3 Nicorette tuplaa mahdollisuutesi onnistua. Onneksi olkoon, olet lopettamassa tupakointia. Se on yksi elämäsi parhaista päätöksistä! Varaudu

Lisätiedot

Tupakoinnin vähentämisen edut

Tupakoinnin vähentämisen edut Tupakoinnin vähentämisen edut Onko 5 savuketta päivässä parempi vaihtoehto kuin 20? Tupakoida vai olla tupakoimatta? Onko muita vaihtoehtoja kuin joko-tai? Voisiko henkilölle, joka ei halua tai kykene

Lisätiedot

Hyvinvointiin vaikuttavia lopettamisen hyötyjä ovat myös parempi suorituskyky, stressin väheneminen, parempi uni ja keskittymiskyky.

Hyvinvointiin vaikuttavia lopettamisen hyötyjä ovat myös parempi suorituskyky, stressin väheneminen, parempi uni ja keskittymiskyky. Tupakatta terveenä! 2 Lopettaminen kannattaa aina! Tupakkatuotteet lyhentävät käyttäjänsä elinikää keskimäärin 8 10 vuotta. Ilman tupakkaa on terveempi ja sairastumisriski pienenee. Elämänlaatu paranee

Lisätiedot

Miten kuljet kouluun?

Miten kuljet kouluun? Miten kuljet kouluun? Autolla. Voisitko tulla muulla tavalla? Kävellen tai pyörällä. Miten vietät välitunnit? Seisoskelen. Mikä saisi sinut liikkumaan? Leikin ja pelaan. Mistä pidät eniten? Mitä teet koulupäivän

Lisätiedot

nautinto. Tyyppi B: Tunnet olevasi riippuvainen tupakasta, olet Tyyppi D: Olet lopettanut tupakoinnin lähiaikoina.

nautinto. Tyyppi B: Tunnet olevasi riippuvainen tupakasta, olet Tyyppi D: Olet lopettanut tupakoinnin lähiaikoina. Tupakka-koukussako? Testaa, minkälainen tupakoitsija olet Tyyppi A: Et harkitse lopettamista, se on sinulle suuri nautinto. Tyyppi B: Tunnet olevasi riippuvainen tupakasta, olet kenties yrittänyt t kerran

Lisätiedot

TUPAKASTA VIEROITUS. Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 16.10.2015 paivi.gronroos@tyks.fi

TUPAKASTA VIEROITUS. Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 16.10.2015 paivi.gronroos@tyks.fi TUPAKASTA VIEROITUS Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 16.10.2015 paivi.gronroos@tyks.fi Vieroittaja viekö tupakointiin puuttuminen liikaa aikaa? - kuuluuko minun puuttua

Lisätiedot

Nikotiinikorvaushoito - Tuotteet ja hoidon suunnittelu

Nikotiinikorvaushoito - Tuotteet ja hoidon suunnittelu Nikotiinikorvaushoito - Tuotteet ja hoidon suunnittelu Hanne Munter Hengitysliitto ry / Stumppi hanne.munter@hengitysliitto.fi OTA-ohjauskartta Nikotiinikorvaushoito Nikotiinikorvaushoitotuotteita käytettäessä

Lisätiedot

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA Kaikki tietävät, että tupakointi on epäterveellistä. Mutta tiesitkö, että tupakoinnin lopettaminen kannattaa, vaikka olisit tupakoinut jo pitkään ja että lopettaminen

Lisätiedot

Miten tuen potilasta pääsemään eroon tupakasta? Sairaanhoitajat Jaana Kainulainen ja Tiina Julin. Tupakkariippuvuus

Miten tuen potilasta pääsemään eroon tupakasta? Sairaanhoitajat Jaana Kainulainen ja Tiina Julin. Tupakkariippuvuus Miten tuen potilasta pääsemään eroon tupakasta? Sairaanhoitajat Jaana Kainulainen ja Tiina Julin Tupakkariippuvuus Fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista riippuvuutta sisältävä oireyhtymä (F17, ICD-10) Tarkoitetaan

Lisätiedot

TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO

TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 21.4.2016 paivi.gronroos@tyks.fi Kommentaattorina Lisa Salonen terveydenedistämisen yhdyshenkilö Turun hyvinvointitoimiala

Lisätiedot

TUPAKOIMATTOMUUDEN EDISTÄMI

TUPAKOIMATTOMUUDEN EDISTÄMI TUPAKOIMATTOMUUDEN EDISTÄMI TUPAKOIMATTOMUUDEN EDISTÄMINEN Päivi Grönroos, tupakastavieroitushoitaja TYKS, keuhkopoliklinikka KÄYPÄ HOITO -SUOSITUS: Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja vieroitushoidot Tupakan

Lisätiedot

HARKITSETKO TUPAKO NNIN LOPETTAMISTA?

HARKITSETKO TUPAKO NNIN LOPETTAMISTA? HARKITSETKO TUPAKO NNIN LOPETTAMISTA? Tässä joitakin asioita, jotka sinun tulisi tietää Tupakointi ja nikotiiniriippuvuus: kylmät tosiasiat Tupakointi aiheuttaa edelleen Suomessa 4300 kuolemaa vuosittain,

Lisätiedot

HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ

HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ TUPAKOINTI JA NIKOTIINIRIIPPUVUUS: KYLMÄT TOSIASIAT tupakointi aiheuttaa maailmassa yli 5 miljoonaa kuolemaa vuosittain:

Lisätiedot

Info tupakoinnin lopettamisen kurssista Margita Strandberg-Heinonen

Info tupakoinnin lopettamisen kurssista Margita Strandberg-Heinonen Info tupakoinnin lopettamisen kurssista Margita Strandberg-Heinonen 1 LÄÄKKEET JOITA KÄYTETÄÄN TUPAKASTA VIEROITUKSEEN Nikotiinipurukumi Nikotiinipurukumi antaa aktiivista tukea ja auttaa lopettamaan tupakan

Lisätiedot

Olisiko aika tehdä niin, että

Olisiko aika tehdä niin, että Olisiko aika tehdä niin, että Tupakoinnin näkyvyyden vähentäminen keskussairaalan tiloissa Tupakointitila(t) keskussairaalakiinteistön ulkopuolelle? Tupakoijille tupakasta vieroitus sairaalahoidossa osana

Lisätiedot

Oppaasi tupakoinnin lopettamiseen CHAMPIX :in (varenikliinin) avulla

Oppaasi tupakoinnin lopettamiseen CHAMPIX :in (varenikliinin) avulla Oppaasi tupakoinnin lopettamiseen CHAMPIX :in (varenikliinin) avulla Lue aina lääkepakkauksen mukana tuleva pakkausseloste. Lisätietoja haittavaikutusilmoituksen tekemisestä on osoitteessa https://www.terveydentukena.fi/eroontupakasta

Lisätiedot

Tupakoinnin vähentämisen keinot

Tupakoinnin vähentämisen keinot Tupakoinnin vähentämisen keinot Anne Pietinalho, LKT, keuhkosairauksien dosentti Asiantuntijalääkäri, Filha ry Johtava lääkäri, Raaseporin tk Tupakoinnin ehkäisy/vähentäminen mikä vaikuttaa? Laki Aloittamisen

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suomen Apteekkariliitto 2009

Irti tupakasta. Suomen Apteekkariliitto 2009 Irti tupakasta 21 Suomen Apteekkariliitto 2009 2 Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina Tupakoinnin lopettaminen alkaa päätöksestä. Mitä paremmin tunnet omat tupakointitapasi ja -tarpeesi ja mitä enemmän

Lisätiedot

NIKOTIINIKORVAUS- HOITO. Päivi Grönroos, tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 3.2.2015

NIKOTIINIKORVAUS- HOITO. Päivi Grönroos, tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 3.2.2015 NIKOTIINIKORVAUS- HOITO Päivi Grönroos, tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 3.2.2015 Nikotiiniriippuvuustesti Kuinka pian heräämisen jälkeen tupakoit ensimmäisen kerran? 5 min. kuluessa

Lisätiedot

Nikotiiniriippuvuus. Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö

Nikotiiniriippuvuus. Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö Nikotiiniriippuvuus Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö 8.2.2016 1 Miksi nikotiiniriippuvuus on tärkeä asia? Tupakan nikotiini aiheuttaa fyysistä riippuvuutta. Tupakkariippuvuuteen

Lisätiedot

Tupakkariippuvuus, puheeksiotto ja motivointi tupakoimattomuuteen

Tupakkariippuvuus, puheeksiotto ja motivointi tupakoimattomuuteen Tupakkariippuvuus, puheeksiotto ja motivointi tupakoimattomuuteen Tupakoimattomana leikkaukseen koulutus Satakunnan sairaanhoitopiiri Pori, 19.3.2018 Patrick Sandström Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Lisätiedot

Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin

Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin 2 KAIKKI VAUVAT TAHTOVAT SAVUTTOMAN ÄIDIN KAIKKI VAUVAT TAHTOVAT SAVUTTOMAN ÄIDIN 3 Jokainen äiti haluaa lapselleen luonnollisesti kaikkein parasta. Siksi hän yrittää

Lisätiedot

Odottavan tai imettävän äidin tupakointi mistä tukea ja apua? Terhi Koivumäki, th, TtM Yhteistyössä Yksi elämä ja Hengitysliitto

Odottavan tai imettävän äidin tupakointi mistä tukea ja apua? Terhi Koivumäki, th, TtM Yhteistyössä Yksi elämä ja Hengitysliitto Odottavan tai imettävän äidin tupakointi mistä tukea ja apua? Terhi Koivumäki, th, TtM Yhteistyössä Yksi elämä ja Hengitysliitto Odottavan tai imettävän äidin tupakointi Raskaana olevista naisista alkuraskaudessa

Lisätiedot

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT 1 TUPAKOINTI ENNEN JA NYT Alla näkyvät viivadiagrammit kertovat tupakkaa kokeilleiden ja päivittäin tupakoivien osuudet 12 18-vuotiaista nuorista vuosina 1981 2015. Vastatkaa viivadiagrammeja tulkitsemalla

Lisätiedot

TUPAKOIVAN ASIAKKAAN TUKEMINEN JA RIIPPUVUUDEN HOITO

TUPAKOIVAN ASIAKKAAN TUKEMINEN JA RIIPPUVUUDEN HOITO TUPAKOIVAN ASIAKKAAN TUKEMINEN JA RIIPPUVUUDEN HOITO Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 3.3.2016 paivi.gronroos@tyks.fi Tupakoinnin puheeksi ottaminen Vieroittaja viekö tupakointiin

Lisätiedot

TUPAKKA. Terveystieto. Anne Partala

TUPAKKA. Terveystieto. Anne Partala TUPAKKA Terveystieto Anne Partala Miksi tupakoidaan? Mikä saa aloittamaan tupakoinnin? Aloittaminen ei yleensä ole harkittua vaan tupakointiin ajaudutaan satunnaisten kokeilujen kautta. Tupakkaan syntyykin

Lisätiedot

Diabetes ja tupakka- ja nikotiinituotteet

Diabetes ja tupakka- ja nikotiinituotteet Diabetes ja tupakka- ja nikotiinituotteet Reetta-Maija Luhta Kehittämissuunnittelija, terveydenhoitaja Perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksikkö Aksila Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 11-12.4.2019

Lisätiedot

Näyttöön perustuva tupakasta vieroitus. Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry

Näyttöön perustuva tupakasta vieroitus. Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Näyttöön perustuva tupakasta vieroitus Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Käypä Hoito suositus: Tavoite Kaikkialla terveydenhuollossa tunnettava

Lisätiedot

PAINOHUOLET TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA ENNUSTAVANA TEKIJÄNÄ

PAINOHUOLET TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA ENNUSTAVANA TEKIJÄNÄ VII Valtakunnallinen Tupakka ja Terveys päivä 29.11.2016 PAINOHUOLET TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA ENNUSTAVANA TEKIJÄNÄ Eeva-Liisa Tuovinen, LL Tohtorikoulutettava Erikoistuva lääkäri Kansanterveystieteen osasto

Lisätiedot

L6 - PREVENT KURSSI ELINTAVAT TEEMAPÄIVÄ. Tupakasta vierotus Potilastapaus. Lehtori Tellervo Korhonen

L6 - PREVENT KURSSI ELINTAVAT TEEMAPÄIVÄ. Tupakasta vierotus Potilastapaus. Lehtori Tellervo Korhonen L6 - PREVENT KURSSI ELINTAVAT TEEMAPÄIVÄ Tupakasta vierotus Potilastapaus Lehtori Tellervo Korhonen E-mail: tellervo.korhonen@helsinki.fi SIDONNAISUUDET: Dosentti Tellervo Korhonen on antanut asiantuntijalausuntoja

Lisätiedot

Tupakasta vieroitus. Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja TYKS, keuhkopoliklinikka

Tupakasta vieroitus. Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja TYKS, keuhkopoliklinikka Tupakasta vieroitus Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja TYKS, keuhkopoliklinikka 30.11.2018 paivi.gronroos@tyks.fi Muistin virkistämiseksi: tupakka sisältää 5000 myrkyllistä ainetta, joista 63 syöpää

Lisätiedot

Tupakkariippuvuus fyysinen riippuvuus. 9.9.2015 Annamari Rouhos LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sydän- ja keuhkokeskus HYKS

Tupakkariippuvuus fyysinen riippuvuus. 9.9.2015 Annamari Rouhos LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sydän- ja keuhkokeskus HYKS Tupakkariippuvuus fyysinen riippuvuus 9.9.2015 Annamari Rouhos LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sydän- ja keuhkokeskus HYKS Riippuvuuden tunnusmerkkejä voimakas halu tai pakonomainen tarve käyttää

Lisätiedot

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta mutta et ole uskaltanut kysyä 1 2 Tuumasta toimeen Mielessäsi on ehkä käynyt tupakoinnin lopettaminen. Lopettamisprosessiin ja omiin tupakointitapoihisi

Lisätiedot

JÄÄTELÖ, KARKKI, LIMU

JÄÄTELÖ, KARKKI, LIMU JÄÄTELÖ, KARKKI, LIMU Keskustele hetki Mikä jäätelö, karkki tms. on sinun mielestäsi hyvää? Voiko jäätelöstä tai karkista tulla riippuvaiseksi? Miksi? Miksi ei? MITÄ RIIPPUVUUKSIA TEILLÄ ON? Riippuvuus

Lisätiedot

TUPAKOINNIN LOPETTAMISESSA TUKEMINEN

TUPAKOINNIN LOPETTAMISESSA TUKEMINEN TUPAKOINNIN LOPETTAMISESSA TUKEMINEN Eija Mantila astmahoitaja Tupakasta irti ryhmäohjaaja KOTKAN KAUPUNKI Karhulan terveysasema Sidonnaisuudet: Etelä-Kymenlaakson allergia- ja astmayhdistys ry Tupakanpolton

Lisätiedot

Nikotiniriippuvuus. Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry

Nikotiniriippuvuus. Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Nikotiniriippuvuus Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Nikotiini On keskushermoston reseptoreita stimuloiva ja sen välittäjäaineita (asetylkoliini,

Lisätiedot

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Espoo 28.1.2015

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Espoo 28.1.2015 Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Espoo 28.1.2015 Ohjelma Ajankohtaiskatsaus tupakka, nuuska ja sähkösavuke Tupakoinnin haitat ja lopettamisen

Lisätiedot

Diabetes (sokeritauti)

Diabetes (sokeritauti) Diabetes (sokeritauti) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Diabeteksessa eli sokeritaudissa veren sokerimäärä on liian korkea. Lääkäri tai hoitaja mittaa verensokerin verinäytteestä

Lisätiedot

Tupakoinnin ja lopettamisen tuen haasteelliset taustatekijät. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Oulu 11.-12.2.2014

Tupakoinnin ja lopettamisen tuen haasteelliset taustatekijät. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Oulu 11.-12.2.2014 Tupakoinnin ja lopettamisen tuen haasteelliset taustatekijät Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Oulu 11.-12.2.2014 Suomalaisten tupakointi 1950-2013 (15-64v) 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1950

Lisätiedot

Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille

Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille Faktoja tupakan vaarallisuudesta Tupakan savu sisältää noin 4000 kemikaalia, joista 50 aiheuttaa syöpää. 50% tupakoitsijoista kuolee

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettamista tukeva lääkehoito

Tupakoinnin lopettamista tukeva lääkehoito Tupakoinnin lopettamista tukeva lääkehoito Tiina Merivuori, keuhkosairauksien el Hämeenlinnan Terveyspalvelut Anne Pietinalho, LKT Asiantuntijalääkäri, Filha ry Vaikuttavat vieroitushoidot Yksilöohjaus

Lisätiedot

MATERIAALIA VALO:N SAVUTON TYÖPAIKKA KAMPANJAN TUEKSI

MATERIAALIA VALO:N SAVUTON TYÖPAIKKA KAMPANJAN TUEKSI MATERIAALIA VALO:N SAVUTON TYÖPAIKKA KAMPANJAN TUEKSI YLEISTÄ TUPAKOINNISTA Tupakointi aiheuttaa yli 50 sairautta, joista 20 on kuolemaan johtavia. Tupakointi vaurioittaa lähes jokaista elintä elimistössä,

Lisätiedot

Tupakkariippuvuuden lääkehoito. 9.9.2015 Annamari Rouhos LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sydän- ja keuhkokeskus HYKS

Tupakkariippuvuuden lääkehoito. 9.9.2015 Annamari Rouhos LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sydän- ja keuhkokeskus HYKS Tupakkariippuvuuden lääkehoito 9.9.2015 Annamari Rouhos LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sydän- ja keuhkokeskus HYKS Tupakkariippuvuuden lääkehoito nikotiinikorvaustuotteet reseptilääkkeet varenikliini

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettamista tukeva lääkehoito

Tupakoinnin lopettamista tukeva lääkehoito Tupakoinnin lopettamista tukeva lääkehoito Tiina Merivuori, keuhkosairauksien el Hämeenlinnan Terveyspalvelut Anne Pietinalho, LKT Asiantuntijalääkäri, Filha ry Vaikuttavat vieroitushoidot Yksilöohjaus

Lisätiedot

TUPAKKARIIPPUVUUDEN HOITO

TUPAKKARIIPPUVUUDEN HOITO TUPAKKARIIPPUVUUDEN HOITO Päivi Grönroos, tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 28.1.2015 Tiina Merivuori, keuhkosairauksien el, Hämeenlinnan Terveyspalvelut Anne Pietinalho, LKT, Asiantuntijalääkäri,

Lisätiedot

HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA. voit saada diabeteksesi hallintaan

HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA. voit saada diabeteksesi hallintaan OLE AKTIIVINEN HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA voit saada diabeteksesi hallintaan Omat arvoni Päivämäärä / / / / / / / / / / / / HbA 1c (mmol/mol, %) LDL-kolesteroli (mmol/l) Verenpaine (mmhg) Paino (kg)

Lisätiedot

Savuton sairaala auditointitulokset 2012. Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP

Savuton sairaala auditointitulokset 2012. Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP Savuton sairaala auditointitulokset 2012 Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP MIKSI Savuton sairaala -ohjelmaa tarvitaan? Tupakkateollisuus on hämmentänyt ihmisten

Lisätiedot

Nuuskan käyttö lisää syöpäriskiä.

Nuuskan käyttö lisää syöpäriskiä. TOSITIETOA NUUSKA NUUSKA ON TERVEYDELLE HAITALLINEN TUPAKKATUOTE Vaikka nuuska ei sisällä savun mukana elimistöön leviäviä myrkyllisiä aineita, se on silti terveydelle haitallinen tuote. Nuuska sisältää

Lisätiedot

Tule, kuule ja osallistu

Tule, kuule ja osallistu Tule, kuule ja osallistu Tupakka arka asia? Kestääkö kanttisi miettiä tupakointiasi? Sari Rantanen Kliinisesti erikoistunut sairaanhoitaja Perusterveydenhuollon yksikkö Keski-Suomen sairaanhoitopiiri 25.01.2017

Lisätiedot

Lapin Tupakkatutkimus - terveyttä edistävä hanke

Lapin Tupakkatutkimus - terveyttä edistävä hanke Lapin Tupakkatutkimus - terveyttä edistävä hanke Tupakasta vieroitustyön ja savuttomuuden edistäminen alueen terveydenhuollon toimipisteissä Kannustaa ja tukea tupakoitsijoita tupakoinnin lopettamiseen

Lisätiedot

Näyttöön perustuva tupakasta vieroitus

Näyttöön perustuva tupakasta vieroitus Näyttöön perustuva tupakasta vieroitus Tiina Merivuori, keuhkosairauksien el Hämeenlinnan Terveyspalvelut Anne Pietinalho, LKT Asiantuntijalääkäri, Filha ry Tavoitteet Käypä hoito suositus 19.1.2012 Tehostaa

Lisätiedot

KNK-klinikan keinot kohti savutonta leikkausta Päivi Siimes, sairaanhoitaja KYS, knk-poliklinikka. 19.3.2014 Päivi Siimes

KNK-klinikan keinot kohti savutonta leikkausta Päivi Siimes, sairaanhoitaja KYS, knk-poliklinikka. 19.3.2014 Päivi Siimes KNK-klinikan keinot kohti savutonta leikkausta Päivi Siimes, sairaanhoitaja KYS, knk-poliklinikka Terveydenhuollon henkilöstön tehtävänä on tunnistaa potilaan tupakointi ja nikotiiniriippuvuus, kehottaa

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen Tupakoinnin lopettaminen Miksi kannattaa lopettaa? Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa. Tupakoitsijoista lähes 80 prosenttia on yrittänyt lopettaa tupakoinnin jo useampaan otteeseen. Miksi lopettaminen

Lisätiedot

Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro!

Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro! Su(u)n vuoro! Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro! Tupakkatuotteet vahingoittavat koko elimistöä. Tupakointi aiheuttaa useita sairauksia sekä vaikeuttaa monien sairauksien hoitoa ja heikentää

Lisätiedot

15 Tupakka. s

15 Tupakka. s 15 Tupakka s.170-179 1 Tupakka, Mikä se on? On olemassa erilaisia tupakkatuotteita, kuten savukkeet, nuuska ja sähkötupakka. Kaikkien tupakkatuotteiden on todettu aiheuttavan merkittäviä terveysriskejä

Lisätiedot

TUPAKKASALKUN / SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ

TUPAKKASALKUN / SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ TUPAKKASALKUN / SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 8/2015) KAIKILLE SOPIVA HAVAINTOMATERIAALI Tervapurkki ja opaste Nuuskapurkit Rahapurkki opaste Tuoksupurkit (tupakanhajuinen ja raikas t-paita) ja

Lisätiedot

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Suomalaisten tupakointi 1950-2014 (15-64v) 80 70 60 50 40

Lisätiedot

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT 1 TUPAKOINTI ENNEN JA NYT Alla näkyvät viivadiagrammit kertovat tupakkaa kokeilleiden ja päivittäin tupakoivien osuudet 12 18-vuotiaista nuorista vuosina 1981 2017. Vastatkaa viivadiagrammeja tulkitsemalla

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen Tupakoinnin lopettaminen Miksi kannattaa lopettaa? Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa. Tupakoitsijoista lähes 80 prosenttia on yrittänyt lopettaa tupakoinnin jo monesti. Miksi lopettaminen kannattaa?

Lisätiedot

Päihteet ja diabetes - kokemuksia potilastyössä. Diabeteshoitaja Marja Rautavirta Satakunnan keskussairaala Diabetesosaaja 2015

Päihteet ja diabetes - kokemuksia potilastyössä. Diabeteshoitaja Marja Rautavirta Satakunnan keskussairaala Diabetesosaaja 2015 Päihteet ja diabetes - kokemuksia potilastyössä Diabeteshoitaja Marja Rautavirta Satakunnan keskussairaala Diabetesosaaja 2015 Sairastuin diabetekseen, mistä huumeista minun tulisi luopua? vielä ei ole

Lisätiedot

äidin Kaikki savuttoman vauvat tahtovat

äidin Kaikki savuttoman vauvat tahtovat Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin Tämä on opaskirja sinulle, joka taistelet päästäksesi irti tupakasta, koska suunnittelet raskautta tai olet jo raskaana. 2 Jokainen äiti haluaa lapselleen luonnollisesti

Lisätiedot

TUPAKKASALKUN / SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ

TUPAKKASALKUN / SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ TUPAKKASALKUN / SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 8/2015) KAIKILLE SOPIVA HAVAINTOMATERIAALI Tervapurkki ja opaste Nuuskapurkit Rahapurkki opaste Tuoksupurkit (tupakanhajuinen ja raikas t-paita) ja

Lisätiedot

Nuuskan myyminen on Suomessa laitonta

Nuuskan myyminen on Suomessa laitonta TOSITIETOA Nuuska Nuuskan myyminen on Suomessa laitonta Nuuska on haitallista. Tämän vuoksi nuuskan myyminen elinkeinotoiminnassa on laitonta Suomessa ja muualla Euroopan unionissa, Ruotsia lukuun ottamatta.

Lisätiedot

Tupakkariippuvuus. Oulu 20.5 2013 Filha / Kristiina Salovaara

Tupakkariippuvuus. Oulu 20.5 2013 Filha / Kristiina Salovaara Tupakkariippuvuus Oulu 20.5 2013 Filha / Kristiina Salovaara Tupakkariippuvuus Neurobiologia Psyyke- Kognitio-uskomukset Addiktio- nikotiinin säätely elimistössä Ehdollistunut mielihyväoppiminen Automatioitunut

Lisätiedot

Firmagon eturauhassyövän hoidossa

Firmagon eturauhassyövän hoidossa Firmagon eturauhassyövän hoidossa Käytännön tietoa ja ohjeita potilaalle Eturauhassyöpään sairastuminen ja sen hoito aiheuttavat uuden elämäntilanteen. Mielessä voi pyöriä monia kysymyksiä. Ajatusten kanssa

Lisätiedot

VOIMAA ARKEEN Diabeteshoitaja Helena Vähävuori

VOIMAA ARKEEN Diabeteshoitaja Helena Vähävuori VOIMAA ARKEEN 5.9.2019 4.9.2019 Helena Vähävuori Diabeteshoitaja Helena Vähävuori 1 Yleinen sairaus, esiintyvyys kasvussa Vakava ja kallis sairaus; hoito haasteellista Riskitekijät tunnetaan Vahva näyttö

Lisätiedot

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Jyväskylä 13.5.2014

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Jyväskylä 13.5.2014 Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Jyväskylä 13.5.2014 Ohjelma Riippuvuus Käypä hoito Työkaluja vuorovaikutukseen ja motivaatioon Menetelmäharjoitus/keskustelu

Lisätiedot

SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 10/2017)

SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 10/2017) SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 10/2017) KAIKILLE SOPIVA HAVAINTOMATERIAALI Tervapurkki ja opaste Rahapurkki ja opaste Tuoksupurkit (tupakanhajuinen ja raikas t-paita) ja opaste Nuuskapurkit ALAKOULUIKÄISET

Lisätiedot

TYYPIN 2 DIABETES Lisäsairaudet - hoito ja seuranta

TYYPIN 2 DIABETES Lisäsairaudet - hoito ja seuranta TYYPIN 2 DIABETES Lisäsairaudet - hoito ja seuranta Sisällys T2D lisäsairaudet Sydän ja verisuonet Munuaiset Hermosto Jalat Silmät Suu 4 7 10 11 12 13 14 Sydän ja verisuonet Diabeetikoiden yleisin kuolinsyy

Lisätiedot

TOSITIETOA NUUSKA POISON

TOSITIETOA NUUSKA POISON TOSITIETOA NUUSKA POISON NUUSKA ON TERVEYDELLE HAITALLINEN TUPAKKATUOTE Vaikka nuuska ei sisällä savun mukana elimistöön leviäviä myrkyllisiä aineita, se on silti terveydelle haitallinen tuote. Nuuska

Lisätiedot

OPAS TYYPIN 1 DIABETESTA SAIRASTAVAN LAPSEN LÄHEISILLE

OPAS TYYPIN 1 DIABETESTA SAIRASTAVAN LAPSEN LÄHEISILLE OPAS TYYPIN 1 DIABETESTA SAIRASTAVAN LAPSEN LÄHEISILLE Tämä opas on tarkoitettu teille, joiden läheinen lapsi sairastaa tyypin 1 diabetesta. Oppaaseen on koottu perustietoa sairaudesta ja sen monipistoshoidosta.

Lisätiedot

Tupakoimaton KYS. Toimenpideohjelma 2016. Laatija: Tupakoimaton KYS -työryhmä. Versionumero: 1.1. Päivämäärä: 6.4.2016

Tupakoimaton KYS. Toimenpideohjelma 2016. Laatija: Tupakoimaton KYS -työryhmä. Versionumero: 1.1. Päivämäärä: 6.4.2016 Tupakoimaton KYS Toimenpideohjelma 2016 Laatija: Versionumero: 1.1 Päivämäärä: 6.4.2016 Hyväksyjä: Kuntayhtymän johtoryhmä Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Toimenpideohjelma 1.0 2 (11) Sisällys Johdanto...

Lisätiedot

MITÄ NIKOTIINIRIIPPUVUUS ON? Tellervo Korhonen, FT, Dosentti Yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto, Hjelt instituutti

MITÄ NIKOTIINIRIIPPUVUUS ON? Tellervo Korhonen, FT, Dosentti Yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto, Hjelt instituutti MITÄ NIKOTIINIRIIPPUVUUS ON? Tellervo Korhonen, FT, Dosentti Yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto, Hjelt instituutti SIDONNAISUUDET: Asiantuntijalausuntoja nikotiiniriippuvuudesta lääkeyhtiölle vuosina

Lisätiedot

Työterveyshuolto tupakoinnista vieroituksen tukena. Tarja Tuovila Työterveyshoitaja Forssan seudun Hyvinvointikuntayhtymä 9.12.

Työterveyshuolto tupakoinnista vieroituksen tukena. Tarja Tuovila Työterveyshoitaja Forssan seudun Hyvinvointikuntayhtymä 9.12. Työterveyshuolto tupakoinnista vieroituksen tukena Tarja Tuovila Työterveyshoitaja Forssan seudun Hyvinvointikuntayhtymä 9.12.2014 1 Tupakoinnin aiheuttamia kustannuksia työnantajalle Tupakoinnin vuoksi

Lisätiedot

Valio Oy TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS

Valio Oy TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS MONIPUOLISEN RUOKAVALION PERUSTA Vähärasvaisia ja rasvattomia maitotuotteita 5-6 dl päivässä sekä muutama viipale vähärasvaista ( 17 %) ja vähemmän suolaa sisältävää juustoa.

Lisätiedot

Kohonnut verenpaine (verenpainetauti)

Kohonnut verenpaine (verenpainetauti) Kohonnut verenpaine (verenpainetauti) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai kumpikin luku on korkeampi. Kohonnut

Lisätiedot

HIV-potilas ja tupakointi

HIV-potilas ja tupakointi HIV-potilas ja tupakointi Virve Javanainen Sairaanhoitaja/Astmahoitaja 01.02.2018 Iho /allergia sairaala Tupakkalaki Tupakkalaki laadittiin Suomessa v.1976: Yleiset säännökset 1 Lain tavoite Tämän lain

Lisätiedot

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Bolujem od dijabetesa tip 2 Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Kysymyksiä ja vastauksia Pitanja i odgovori Mitä diabetekseen sairastuminen merkitsee? On täysin luonnollista, että diabetekseen sairastunut

Lisätiedot

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tupakka ja terveys

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tupakka ja terveys Hengitysliitto Heli ry:n opas Tupakka ja terveys Tupakan historiaa 2 Tupakointi juontaa juurensa intiaanikulttuurista noin parin vuosituhannen takaa. Tupakkaa poltettiin aluksi symbolisena välineenä heimoyhteyden,

Lisätiedot

Osallistu nuuskavisaan! Testaa tiedätkö vastaukset

Osallistu nuuskavisaan! Testaa tiedätkö vastaukset Osallistu nuuskavisaan! Testaa tiedätkö vastaukset Oikein vastanneiden / korjanneiden kesken arvotaan erinäisiä palkintoja. Tiedätkö? Oikeat vastaukset löytyvät kysymysten alta. Älä kurkkaa ennen kuin

Lisätiedot

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia.

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Tänään on oikea päivä Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Lopettaminen kannattaa aina! Tupakoinnin lopettaminen on mahdollista riippumatta siitä, kuinka kauan tai kuinka paljon olet tupakoinut.

Lisätiedot

Pioglitazone Actavis

Pioglitazone Actavis Tutustu Pioglitazone Actavis -valmisteyhteenvetoon ennen lääkkeen määräämistä Hoidollisten riskien minimointiohje Pioglitazone Actavis 15 mg ja 30 mg tabletit Päivitetty viimeksi 10/2018 Pioglitazone minimointiohje

Lisätiedot

Tupakka. Mitä se on? Miten se vaikuttaa? Keskeiset riskit. Tupakka Published on Päihdelinkki.fi (https://www.paihdelinkki.fi)

Tupakka. Mitä se on? Miten se vaikuttaa? Keskeiset riskit. Tupakka Published on Päihdelinkki.fi (https://www.paihdelinkki.fi) Tupakka Mitä se on? Tupakka on stimulantteihin luokiteltu päihde. [1] Sitä valmistetaan kuivattamalla tupakkakasvien sukuun (nicotiana) kuuluvien kasvien lehtiä. Yleisin tupakkatuote on tupakka, jota poltetaan

Lisätiedot

Tupakka- ja nikotiiniriippuvaisen Käypä hoito

Tupakka- ja nikotiiniriippuvaisen Käypä hoito Tupakka- ja nikotiiniriippuvaisen Käypä hoito Lääkärin rooli tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden hoidossa Pfizer lounassymposium Lääkäripäivät 2015 Klas Winell LT, EL, Tupakkariippuvuus ja tupakasta vieroitus

Lisätiedot

AJATTELE ITSEÄSI, TOIMI. POSITIIVISIN KEINOIN diabeteksen hallintaan

AJATTELE ITSEÄSI, TOIMI. POSITIIVISIN KEINOIN diabeteksen hallintaan AJATTELE ITSEÄSI, TOIMI POSITIIVISIN KEINOIN diabeteksen hallintaan Mikä on diabetes? Diabetes on tila, jossa elimistön on vaikea muuttaa nautittua ravintoa energiaksi Diabeteksessa veressä on liikaa glukoosia

Lisätiedot

Seuranta- ja loppukysely

Seuranta- ja loppukysely Perusterveydenhuollon yksikkö Terveyden edistäminen ja preventio, 20170604 Seuranta- ja loppukysely NIMI Ikä Pvm 1. Paino 2. Pituus 3. Verenpaine 1. / 2. / http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnut/hoi04010#t3

Lisätiedot

POTILAAN SAVUTTOMUUDEN POLKU Tupakoinnin ja nikotiiniriippuvuuden tunnistaminen tupakasta vieroituksen edistäminen

POTILAAN SAVUTTOMUUDEN POLKU Tupakoinnin ja nikotiiniriippuvuuden tunnistaminen tupakasta vieroituksen edistäminen POTILAAN SAVUTTOMUUDEN POLKU Tupakoinnin ja nikotiiniriippuvuuden tunnistaminen tupakasta vieroituksen edistäminen Potilas osastolla/poliklinikalla Lähetteen käsittely, ajanvaraus ja kirje potilaalle Tupakkariippuvuus

Lisätiedot

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan

Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Janakkalan neuvola Lapsi 4 vuotta Arvoisat vanhemmat Lapsellanne synt. on varattu aika neuvolan terveydenhoitajalle / 201 klo. Käynti on osa

Lisätiedot

Tupakoinnin puheeksiotto. Suun terveydenhuollon ammattilaisten on syytä omalta osaltaan puuttua sekä tupakointiin että alkoholin riskikäyttöön

Tupakoinnin puheeksiotto. Suun terveydenhuollon ammattilaisten on syytä omalta osaltaan puuttua sekä tupakointiin että alkoholin riskikäyttöön Tupakoinnin puheeksiotto Suun terveydenhuollon ammattilaisten on syytä omalta osaltaan puuttua sekä tupakointiin että alkoholin riskikäyttöön Käypä hoito-suositus Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja

Lisätiedot

Päihdeilmiö-rastirata. Tehtävien purku

Päihdeilmiö-rastirata. Tehtävien purku Päihdeilmiö-rastirata Tehtävien purku Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta. Lähes kaikki nykyisin tupakoivat aikuiset ovat

Lisätiedot

Työpaja tai oppitunti: Vieroitusmenetelmät

Työpaja tai oppitunti: Vieroitusmenetelmät Tavoite Tavoitteena on kerrata tai oppia tupakoinnin vieroitushoitomenetelmistä, vieroitushoitotuotteista ja niiden käytöstä. Tavoitteena on oppia ohjaamaan asiakasta, oikean tuotteen valintaa ja em. tuotteiden

Lisätiedot

Valion savuttomuuspolku 2009-2015

Valion savuttomuuspolku 2009-2015 Valion savuttomuuspolku 2009-2015 Katja Hatakka, Työhyvinvointipäällikkö ETM, FT Valio Oy, Henkilöstötoiminnot VI Valtakunnalliset Tupakka ja Terveys päivät, Helsinki 3.12.2014 Miksi Valio panostaa savuttomuuteen?

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Valkoinen tai lievästi kellertävä huokoinen tulppa, joka on sinetöidyssä läpinäkyvässä muoviputkessa.

VALMISTEYHTEENVETO. Valkoinen tai lievästi kellertävä huokoinen tulppa, joka on sinetöidyssä läpinäkyvässä muoviputkessa. 1 VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Nicorette Inhalaattori 10 mg inhalaatiohöyry, kyllästetty patruuna 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Nikotiinia 10 mg/kyllästetty patruuna (josta 4 mg

Lisätiedot

Tupakka ja tapariippuvuus

Tupakka ja tapariippuvuus Tupakka ja tapariippuvuus Tupakointi aiheuttaa fyysisen riippuvuuden lisäksi myös psyykkistä ja sosiaalista riippuvuutta. Tupakointia pidetään tapariippuvuutena. Tupakan erilaiset vaikutukset toimivat

Lisätiedot

Tupakoinnin vieroitus työterveyshuollossa

Tupakoinnin vieroitus työterveyshuollossa Preventio perusterveydenhuollossa, Hjelt Instituutti, Helsinki 21.10.2011 Tupakoinnin vieroitus työterveyshuollossa Kari Reijula professori Helsingin yliopisto Miten TTH toimii tupakoinnin vieroituksessa?

Lisätiedot