Wind Power in Power Systems

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Wind Power in Power Systems"

Transkriptio

1 Wind Power in Power Systems 5. Power Quality Standards for Wind Turbines (Sähkön laatustandardit tuuliturbiineille) 5.1 Johdanto Tuulivoima sähköverkossa vaikuttaa jännitteen laatuun, minkä vuoksi vaikutukset on määritettävä jo ennen tuulivoiman kytkemistä verkkoon, jotta laatu pysyy hyväksyttävissä rajoissa. Jotta vaikutukset voidaan määrittää, tulee turbiinien sähköiset ominaisuudet tuntea. International Electrotechnical Commission (IEC) alkoi valmistella vuonna 1996 sähkön laatustandardia (IEC ) tuuliturbiineille, mikä onkin käytössä suurimmalla osalla suurista tuuliturbiinien valmistajista. IEC kuvaa menettelytavat, joilla määritetään tuuliturbiinien vaikutukset sähkön laatuun tunnusluvut. Tässä luvussa annetaan pikainen kuvaus tuuliturbiinien sähkön laatuun vaikuttavista tunnusluvuista ja sovelletaan niitä käytäntöön case tyyppisellä tarkastelulla. Tämä kyseinen standardi on ensimmäinen standardi, jonka avulla voidaan tarkastella tuuliturbiinien vaikutusta sähkön laatuun. Ennen tätä oli käytössä vain joitain hyvin yksinkertaisia rajoituksia niiden vaikutuksista. 5.2 Tuuliturbiinien tunnusluvut sähkön laadun määrittelemiseksi Seuraavissa luvuissa käydään pikaisesti sähkön laadun tunnusluvut, jotka otetaan huomioon tuuliturbiineita käsiteltäessä Nimellisarvot Nimellisarvot (P n, Q n, S n, U n ja I n ) Nimellispätöteho P n : Maksimi pätöteho jatkuvalle toiminnalle. Nimellisloisteho Q n : Loisteho turbiinista, kun toimitaan nimellispätöteholla, nimellisjännitteellä ja nimellistaajuudella. Nimellisnäennäisteho S n : Näennäisteho nimellispätöteholla, nimellisjännitteellä ja nimellistaajuudella. Nimellisvirta I n : Virta turbiinista, kun toimitaan nimellispätöteholla, nimellisjännitteellä ja nimellistaajuudella Suurin sallittu teho Suurin sallittu teho P mc annetaan 10 minuutin keskiarvona. Tämä voi ylittää turbiinin suunnittelusta riippuen sen nimellistehon. Yleensä aktiivisella tehon säädöllä varustetussa tuuliturbiinissa P mc = P n. Passiivisella säädöllä P mc on yleensä määritelty 20 % suuremmaksi kuin nimellisteho Suurin mitattu teho Suurin mitattu teho mitataan joko 60 sekunnin keskiarvona P 60 tai 0,2 sekunnin keskiarvona P 0.2 ja näitä arvoja käytetään kahteen tarkoitukseen. Ensiksi näitä arvoja käytetään relesuojauksen määrittelyssä ja toiseksi niillä on merkitystä saarekekäytössä.

2 5.2.4 Loisteho Tuuliturbiinin loisteho määritetään 10 minuutin keskiarvona pätötehon 10 minuutin keskiarvon funktiona. Loisteho määritellään seuraaville pätötehoille: 0,10%,., 90 %, 100% nimellispätötehosta. Lisäksi loisteho määritellään seuraavilla pätötehon arvoilla: P mc, P 60, P Välkyntäkerroin (flicker coefficient) Tehon vaihtelut normaalin toiminnan aikana aiheuttavat jännitteen vaihtelua verkossa. Jännitteen vaihtelut eivät riipu ainoastaan verkon jäykkyydestä ja tehon vaihteluista vaan siihen vaikuttaa myös verkon impedanssin vaihekulma ja tuuliturbiinin tehokerroin. Jännitteen vaihtelut aiheuttavat ärsyttävää valojen valkyntää. Tätä vaikutelmaa kutsutaan välkynnäksi (flicker). Välkyntää voidaan mitata välkyntämittarilla (flickermeter), mikä mittaa jännitteitä ja antaa ulostulona välkynnän vakavuuden. Kuten kuvasta 5.1 nähdään, pienetkin jännitemuutokset voivat olla ärsyttäviä, jos ne tapahtuvat tietyillä taajuuksilla. Välkyntäkerroin on normalisoitu arvo välkynnän maksimiarvosta (99 %:n luottamusväli) tuuliturbiinin normaalitoiminnassa. P st on välkynnän voimakkuus S n on tuuliturbiinin nimellisteho S k on verkon oikosulkuteho Välkyntäkertoimet annetaan (99 %:n luottamusväli) tietyille verkon impedanssin vaihekulmien arvoille (30,50,70,85 ) ja vuotuisille tuulen nopeuden arvoille (6 m/s, 7,5 m/s, 8,5 m/s, 10 m/s)

3 5.2.6 Maksimimäärä tuuliturbiinin kytkentöjä Seuraavat kytkentätapahtumat voivat aiheuttaa merkittäviä jännitemuutoksia: Tuuliturbiinin käynnistäminen tuulen nopeudella, jolloin tuuliturbiini tulisi sammuttaa Tuuliturbiinin käynnistäminen tuulen nimellisnopeudella Pahin kytkentätilanne generaattoreiden kesken (mahdollista vain turbiineilla, joissa on useampi generaattori tai useita käämityksiä) Sallitut kytkentämäärät riippuvat niiden vaikutuksesta verkkojännitteeseen ja myös siitä, kuinka usein niitä tapahtuu. Kytkentämäärät mitataan 10 minuutin jaksolla (N 10 ) ja 2 tunnin jaksolla (N 120 ) Välkyntäaskelkerroin (flicker step factor) Välkyntäaskelkerroin on normalisoitu arvo välkynnän suuruudelle johtuen yhdestä kytkentätapahtumasta. T p on jännitevaihtelun kestoaika kytkennän aikana P st on tuuliturbiinin syöttämän välkynnän suuruus Välkyntäaskelkertoimet on annettu samoille verkon impedanssin vaihekulmille kuin välkyntäkerroinkin ja lisäksi ne on määritelty tietyille kytkentätapahtumille (5.2.6). Muuttuvanopeuksisissa tuuliturbiineissa tämä kerroin on melko pieni Jännitteen vaihtelukerroin Jännitteen vaihtelukerroin on normalisoitu arvo jännitteen vaihtelulle johtuen yhdestä kytkennästä. U min ja U max ovat jännitteen minimi- ja maksimiarvot (RMS) kytkennän aikana Jännitteen vaihtelukertoimet on annettu samoille verkon impedanssin vaihekulmille kuin välkyntäkerroinkin ja lisäksi ne on määritelty tietyille kytkentätapahtumille (5.2.6) Harmoniset virrat Yksittäiset harmoniset virrat I h annetaan 10 minuutin keskiarvoina kaikille harmonisille päättyen harmoniseen järjestysluvultaan 50 sillä ulostuloteholla, mikä antaa suurimmat harmoniset virrat. Myös THD:n maksimiarvo on esittetävä.

4 Yhteenveto sähkön laadun tunnusluvuista eri tuuliturbiineille 5.3 Vaikutukset jännitteen laatuun Tässä luvussa käydään läpi tuuliturbiinien mahdolliset vaikutukset jännitteen laatuun. Esimerkkinä käytetään case tarkastelua, missä 5 tuuliturbiinia (5 x 750 kw) ovat liitettynä 22 kv keskijännitelähtöön Yleisesti Oikeassa verkossa jännitteet eivät ole täysin sinimäisiä vaan tuotannon ja kulutuksen erot aiheuttavat taajuusvaihteluita ja edelleen jännitevaihteluita. Laajalla järjestelmällä vaihtelut ovat pienemmät kuin saarekekäytössä. Verkon jäykkyys vaikuttaa jännitevaihteluiden suuruuteen. EN määrittelee jakelujännitteen ominaisuudet asiakkaan liittymispisteessä (pien- ja keskijänniteasiakas) sekä määrittelee sähkön laadulle raja-arvot. Tässä luvussa käydään läpi vain niitä sähkön laadun ominaisuuksia, joihin tuuliturbiineilla voi olla vaikutusta Esimerkkitapauksen esittely Esimerkkinä tässä luvussa on käytetty kuvan 5.2 mukaista verkkoa. Tuuliturbiinit ovat tavanomaisia vakionopeuksisia ja varustettu sakkaussäädöllä (tyyppi A0). Kaikki tuuliturbiinit on varustettu tehoelektroniikalla, jolla rajoitetaan käynnistysvirtaa. Lisäksi kondensaattoreilla pyritään tehokerroin

5 asettelemaan lähelle yhtä. Tuuliturbiinien sähkön laadun tunnusluvut on esitelty taulukossa 5.2. Vain tässä esimerkissä tarvittavat arvot on esitelty. Liityntäpisteen jännite on 22 kv ja oikosulkuteho kyseisessä pisteessä on noin kymmenkertainen verrattuna tuulivoimaloiden yhteenlaskettuun tehoon. Näin ollen verkko on melko heikko ja tuulivoimalan vaikutukset verkkoon voivat olla merkittäviä. Tuulivoimalat eivät aiheuta häiriöitä jäykässä 132 kv siirtoverkossa. Jatkossa keskitytäänkin vain 22 kv lähdön tarkasteluun.

6 5.3.3 Hitaat jännitemuutokset Tehonjakoanalyysit voidaan hoitaa määrittelemällä hitaat jännitemuutokset (muutokset jännitteissä ilmaistuna 10 minuutin keskiarvoilla). Esimerkkiä on yksinkertaistettu siten, että kaikki tuuliturbiinit toimivat hyvin lähellä tehokerrointa 1. Esimerkissä on tarkasteltu kahta tilannetta, joista saadaan jännitteen kannalta suurimmat ja pienimmät arvot. 1. Maksimikuormitus lähdöllä ja tuulen nopeus nolla 2. Minimikuormitus lähdöllä ja tuulen maksiminopeus, jolla voidaan toimia normaalitilassa Kuvassa 5.3 on esitetty tulokset edellä mainittujen kahden kuormitustilanteen mukaisesti. Minimikuormalla ja tuulennopeuden maksimilla pienjänniteverkon jännitteet vastaavat heti jakelumuuntamon jälkeen olevia jännitteitä ja maksimikuormalla tyynessä kelissä jännitteet vastaavat pienjännitejohdon hännillä vaikuttavia jännitteitä. Standardin EN mukaan: Jokaisen viikon aikana 95 % jakelujännitteen tehollisarvojen 10 minuutin keskiarvoista tulee olla välillä Un ± 10 %. Kaikkien jakelujännitteen tehollisarvojen 10 minuutin keskiarvojen tulee olla välillä Un + 10 / - 15 %. Näin ollen esimerkissä pysytään standardin määräämien rajojen puitteissa. Toisaalta tehokerroin 1 hieman liioittelee jännitteiden arvoja. Jos tehokerroin on 0,98 (ind) putoaa maksimijännite 1,5 % ja mahdollistaa suuremman määrän tuuliturbiineja kytkettäväksi verkkoon. Tehokertoimella 0,98 verkkoon voitaisiin liittää 8 tuuliturbiinia ennen kuin jännitetasot menevät rajojen ulkopuolelle.

7 Hitaisiin jännitevaihteluihin voidaan siis vaikuttaa tehokertoimella, mutta on muistettava, että verkon häviöt kasvavat tehokertoimen pienentyessä. Tämä ei siis ole välttämättä paras tapa säätää jännitettä. Parempia tapoja voisi olla esimerkiksi verkon vahvistaminen tai jänniteriippuva tehonsäätö tuuliturbiineissa Välkyntä Välkyntä ja/tai nopeat jännitemuutokset johtuvat yleensä kulutuksen nopeista vaihteluista tai kytkentätoimenpiteistä verkossa. Standardin EN mukaan: Normaaleissa käyttöolosuhteissa nopea jännitemuutos ei yleensä ylitä arvoa 5 % Un mutta lyhytaikainen muutos, jonka suuruus voi olla jopa 10 % Un voi tapahtua muutamia kertoja päivässä joissain olosuhteissa. Välkynnän häiritsevyysindeksi voidaan antaa seuraavalla tavalla käyttäen joko lyhyen aikavälin (10 minuutin keskiarvo) arvoja välkynnän voimakkuudelle P st tai pitkän aikavälin (2 tunnin keskiarvo) arvoja: Standardin EN mukaan välkynnän häiritsevyysindeksin tulee olla P lt 1 95 % ajasta. Välkynnän häiritsevyys on tosin subjektiivista, joten häiritsevyys riippuu ihmisestä. Jotta välkyntä pysyisi kurissa asiakkaiden liittymispisteissä, kaikille välkyntälähteille annetaan rajat, joissa niiden tulee pysyä. Standardin IEC avulla voidaan yhden tuuliturbiinin tai kokonaisen tuulipuiston aiheuttama välkyntä määrittää. Standardissa on ohjeet sekä kytkentätoimenpiteiden aiheuttaman että normaalitilan välkynnän määrittämiseen Kytkennät Määriteltäessä kytkennöistä aiheutuvaa välkyntää oletetaan, että kaikki tuuliturbiinit luonnehditaan välkyntäaskelkertoimella k f k ) (flicker step factor), mikä on pahimman kytkentätilanteen normalisoitu arvo. Yleensä pahin tilanne on tuuliturbiinin käynnistäminen. Lisäksi määrittelyssä oletetaan, että jokaiselle tuuliturbiinille on annettu maksimikäynnistysten määrä kymmenen minuutin ja kahden tunnin aikana (N 10 ja N 120 ). Välkynnän määrä johtuen pahimmasta mahdollisesta kytkennästä voidaan laskea seuraavien kaavojen avulla. N wt on tuuliturbiinien lukumäärä.

8 Esimerkin verkolle P st =0,71 ja P lt =0,68. Tästä syystä kytkentöjen aiheuttama välkyntä voi aiheuttaa rajoituksia tuulipuistolle. Tilannetta voidaan parantaa käyttämällä pienemmän välkyntäaskelkertoimen omaavaa tuuliturbiinia. Toinen tapa selvitä välkynnän aiheuttamista rajoituksista on huolehtia, että kaikki tuuliturbiinit eivät käynnisty saman 10 minuutin jakson tai 2 tunnin jakson aikana Jatkuva toiminta Määriteltäessä jatkuvan tilan välkyntää oletetaan, että kaikille tuuliturbiineille on annettu välkyntäkerroin c( k, v a ), mikä on normalisoitu arvo suurimmasta odotetusta tuuliturbiinin aiheuttamasta välkynnän määrästä normaalin käytön aikana. Tuulipuiston aiheuttama välkyntä voidaan laskea seuraavan kaavan avulla. P st =P lt koska on todennäköistä, että normaalitilassa olosuhteet eivät muutu pitkälläkään aikavälillä. Lisäksi kaava olettaa, että maksimitehot tuuliturbiinien välillä ovat toisistaan riippumattomia. Jos tuulipuiston tuuliturbiinien tehot on kuitenkin synkronoitu (erikoistapaus), saadaan kaavasta hieman aliarvioituja tuloksia. Edellä esitellyn kaavan mukaan saatiin esimerkille laskettu P st =P lt = 0,49. Tämän luvun esimerkissä pysytään siis juuri ja juuri annetun välkyntärajan alapuolella E Plt = 0,5 (kuva 5.2). Jos samanlaisia tuuliturbiineja lisättäisiin tuulipuistoon, rajat saattaisivat rikkoutua. Suurempaa tuulipuistoa suunniteltaessa tulisi siis valita sellaisia tuuliturbiineja, joilla on pienempi välkyntäkerroin c. Kuvasta 5.4 nähdään, kuinka lähelle toisiaan mitatut ja lasketut arvot osuvat.

9 5.3.5 Jännitekuopat Jännitekuoppa määritellään standardissa EN seuraavasti: Jakelujännitteen äkillinen aleneminen välille % Uc ja jännitteen palautuminen lyhyen ajan kuluttua. Jännitekuopan kesto on tavallisesti 10 millisekunnista 1 minuuttiin. Jännitekuopan suuruus määritellään vertaamalla jännitteen alinta tehollisarvoa sopimuksen mukaiseen jakelujännitteeseen. Jännitemuutoksia, joiden vuoksi jännite ei laske alle 90 % Uc, ei lueta jännitekuopiksi. Tuuliturbiinin käynnistäminen voi aiheuttaa nopean jännitteen putoamisen, jonka jälkeen jännitteen palautuminen kestää muutaman sekunnin. Oletetaan, että jokaiselle tuuliturbiinille on annettu jännitteen vaihtelukerroin k u k ), jolloin voidaan laskea tuuliturbiinin käynnistyksestä aiheutuva jännitekuoppa seuraavasti. Yleensä useita tuuliturbiineja ei käynnistetä samanaikaisesti, joten jännitekuoppien osalta voidaan tarkastella yksittäisiä tuuliturbiineja. Esimerkissä d=3,0 %, joten yleensä määritelmän mukaisia jännitekuoppia ei pääse syntymään. Vain suuren kuorman aikana jännite voi olla alle 90 %. Yhteenvetona voidaan todeta, että jännitekuopat eivät ole suuri ongelma tuulipuistoilla Harmoniset jännitteet Epälineaariset kuormat aiheuttavat häiriöitä jännitteiden aaltomuotoon. Vääristynyt aaltomuoto voidaan esittää eri taajuisten ja suuruisten siniaaltojen summana Fourier-muunnoksen avulla. Harmoniset jännitteet voidaan laskea yksitellen seuraavan kaavan mukaisesti, missä h on harmonisen järjestysluku. Standardin EN mukaan normaaleissa käyttöolosuhteissa, jokaisen viikon aikana 95 % jokaisen yksittäisen harmonisen yliaaltojännitteen 10 minuutin keskimääräisistä tehollisarvoista tulee olla pienempi tai yhtä suuri kuin kuvan 5.5 arvot.

10 Huolimatta edellisistä harmoninen kokonaissärö (total harmonic distortion, THD) tulee olla pienempi tai yhtä suuri kuin 8 %. THD lasketaan seuraavan kaavan mukaisesti ja huomioon otetaan 40 ensimmäistä harmonista yliaaltoa. Tuuliturbiini varustettuna epätahtigeneraattorilla ilman tehoelektroniikkaan ei aiheuta aaltomuotoihin säröä. Tämän vuoksi esimerkin verkossa ei ole yliaaltojen kannalta ongelmaa, vaikkakin pehmeäkäynnistimet saattavat aiheuttaa hetkellisiä häiriöitä verkkoon. Tuulivoimaloiden yhteyteen tarvitaan monesti kondensaattoriparistoja kompensointiin ja nämä voivat vaikuttaa verkon harmoniseen impedanssiin ja siirtää resonanssitaajuutta haitalliseen suuntaan. 5.4 Pohdinta Vasta standardin IEC myötä on alettu määritellä tuuliturbiinien vaikutuksia sähkön laatuun. Tyypillisesti valmistajat antoivat vain nimellisarvot. Tästä syystä käytössä on ollut vain joitain hyvin yksinkertaisia sääntöjä, kuten esimerkiksi se, että tuulivoimala saa aiheuttaa korkeintaan 1 % jännitteen nousun. Näilläkin yksinkertaisilla säännöillä on pystytty toteuttamaan monet tuulivoimalat, joten on aiheellista keskustella tarkempien sääntöjen järkevyydestä. Kun tutkitaan jälleen tämän luvun tuulipuistoa, saadaan jännitteen nousuksi (kaava 5.11) U=6,8 %. P=3750 kw, Q = 0, verkon resistanssi R=8,83 ja reaktanssi X = 9,17. Jos käytetään 1 %:n sääntöä esimerkkiverkkoon saataisiin lisätä vain 550 kw tuulivoimaa.

11 5.5 Yhteenveto Menettelytavat, joilla voidaan määritellä tuuliturbiinin vaikutukset sähkön laatuun, on esitelty standardissa IEC Kappaleessa 5.2 on esitelty tunnusluvut, joita tarvitaan määriteltäessä tuuliturbiinien vaikutuksia sähkön laatuun. Kappaleessa 5.3 on selostettu, kuinka näitä vaikutuksia määritellään. 5 x 750 kw tuulipuistoa käytettiin esimerkkinä tässä luvussa ja todettiin, että se voidaan liittää verkkoon ilman ongelmia. Yksinkertaistetuilla säännöillä tuulipuistoa ei olisi voitu liittää kyseiseen verkkoon. Myös mittaukset todistavat, että yksinkertaistetut säännöt, kuten 1 %:n sääntö, rajoittavat turhaan tuulivoimaloiden kokoa.

Wind Power in Power Systems. 16. Practical Experience with Power Quality and Wind Power (Käytännön kokemuksia sähkön laadusta ja tuulivoimasta)

Wind Power in Power Systems. 16. Practical Experience with Power Quality and Wind Power (Käytännön kokemuksia sähkön laadusta ja tuulivoimasta) Wind Power in Power Systems 16. Practical Experience with Power Quality and Wind Power (Käytännön kokemuksia sähkön laadusta ja tuulivoimasta) 16.1 Johdanto Täydellinen sähkön laatu tarkoittaisi, että

Lisätiedot

SÄHKÖNLAATU, SAIRAALAN SÄHKÖNJAKELUVERKOSTON SÄHKÖNLAATU JA SIIHEN LIITTYVÄT STANDARDIT

SÄHKÖNLAATU, SAIRAALAN SÄHKÖNJAKELUVERKOSTON SÄHKÖNLAATU JA SIIHEN LIITTYVÄT STANDARDIT SÄHKÖNLAATU, SAIRAALAN SÄHKÖNJAKELUVERKOSTON SÄHKÖNLAATU JA SIIHEN LIITTYVÄT STANDARDIT Jari Aalto, Asiantuntijapalvelut, Are Oy 5.10.2016 ARE PÄHKINÄNKUORESSA Toimipaikat 25 paikkakuntaa Suomessa Pietari,

Lisätiedot

6. Sähkön laadun mittaukset

6. Sähkön laadun mittaukset Wind Power in Power Systems -kurssi Janne Strandén 6.1. Johdanto 6. Sähkön laadun mittaukset Sähkön laadulla (power quality) tarkoitetaan tuuliturbiinin yhteydessä puhuttaessa turbiinin suorituskykyä tuottaa

Lisätiedot

Wind Power in Power Systems: 15 Wind Farms in Weak Power Networks in India

Wind Power in Power Systems: 15 Wind Farms in Weak Power Networks in India Wind Power in Power Systems: 15 Wind Farms in Weak Power Networks in India Johdanto Tuulivoiman rakentaminen Intiaan kiihtyi 1990-luvulla tuotantotukien ja veroalennusten jälkeen. Luvun kirjoittamisen

Lisätiedot

Aurinkovoimalan haasteet haja-asutusalueella

Aurinkovoimalan haasteet haja-asutusalueella Aurinkovoimalan haasteet haja-asutusalueella Seppo Suurinkeroinen sähkönlaatuasiantuntija Oy Urakoitsijapäivä Kouvola Yhteydenotto paneeleiden asentajalta: Kun paneelit tuottaa sähköä enemmän, jännite

Lisätiedot

Aurinkovoimalan haasteet haja-asutusalueella

Aurinkovoimalan haasteet haja-asutusalueella Aurinkovoimalan haasteet haja-asutusalueella Seppo Suurinkeroinen sähkönlaatuasiantuntija Oy Urakoitsijapäivä Kouvola Yhteydenotto paneeleiden asentajalta: Kun paneelit tuottaa sähköä enemmän, jännite

Lisätiedot

Mitä on pätö-, näennäis-, lois-, keskimääräinen ja suora teho sekä tehokerroin? Alla hieman perustietoa koskien 3-vaihe tehomittauksia.

Mitä on pätö-, näennäis-, lois-, keskimääräinen ja suora teho sekä tehokerroin? Alla hieman perustietoa koskien 3-vaihe tehomittauksia. Mitä on sähköinen teho? Tehojen mittaus Mitä on pätö-, näennäis-, lois-, keskimääräinen ja suora teho sekä tehokerroin? Alla hieman perustietoa koskien 3-vaihe tehomittauksia. Tiettynä ajankohtana, jolloin

Lisätiedot

Liittymissäännöt tuulivoimaloiden liittämiseksi Suomen voimansiirtoverkkoon

Liittymissäännöt tuulivoimaloiden liittämiseksi Suomen voimansiirtoverkkoon FINGRID OYJ Liittymissäännöt tuulivoimaloiden liittämiseksi Suomen voimansiirtoverkkoon 31.3.29 Liittymissäännöt tuulivoimaloiden ja maakohtaiset lisätäsmennykset tuulivoimaloiden liittämiseksi Suomen

Lisätiedot

215.3 MW 0.0 MVR pu MW 0.0 MVR

215.3 MW 0.0 MVR pu MW 0.0 MVR Sami Repo, TTKK/Sähkövoimatekniikka 1 ESIMERKKI KÄYTTÖVARMUUDEN MÄÄRITTÄMISESTÄ Testijärjestelmässä on kaksi solmupistettä, joiden välillä on kaksi rinnakkaista identtistä johtoa, joidenka yhdistetty impedanssi

Lisätiedot

Harmonisten yliaaltojen vaikutus johtojen mitoitukseen

Harmonisten yliaaltojen vaikutus johtojen mitoitukseen Harmonisten yliaaltojen vaikutus johtojen mitoitukseen Pienjännitesähköasennukset standardin osassa SFS6000-5-5 esitetään johtojen mitoitusperusteet johtimien ja kaapelien kuormitettavuudelle. Lähtökohtana

Lisätiedot

Pehmokäynnistimien ja taajuusmuuttajien virranrajoituksen erot pumppaamolla

Pehmokäynnistimien ja taajuusmuuttajien virranrajoituksen erot pumppaamolla Pehmokäynnistimien ja taajuusmuuttajien virranrajoituksen erot pumppaamolla Sähkönlaatuasiantuntija Urakoitsijapäivä Kouvola Lähtötiedot Asiakasvalitus välkynnästä ok-talo Valo välähtää usein, ajoittain

Lisätiedot

Pumppujen käynnistys- virran rajoittaminen

Pumppujen käynnistys- virran rajoittaminen Pumppujen käynnistys- virran rajoittaminen Seppo Kymenlaakson Sähköverkko Oy Urakoitsijapäivä Sokos Hotel Vaakuna 12.3. 2014 Kouvola Käynnistysvirrat, yleistä Moottori ottaa käynnistyshetkellä ns. jatkuvan

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Kuudennen luennon aihepiirit. Tuulivoimalan energiantuotanto-odotukset AIHEESEEN LIITTYVÄ TERMISTÖ (1/2)

SMG-4500 Tuulivoima. Kuudennen luennon aihepiirit. Tuulivoimalan energiantuotanto-odotukset AIHEESEEN LIITTYVÄ TERMISTÖ (1/2) SMG-4500 Tuulivoima Kuudennen luennon aihepiirit Tuulivoimalan energiantuotanto-odotukset Aiheeseen liittyvä termistö Pinta-alamenetelmä Tehokäyrämenetelmä Suomen tuulivoimatuotanto 1 AIHEESEEN LIITTYVÄ

Lisätiedot

Oikosulkumoottorikäyttö

Oikosulkumoottorikäyttö Oikosulkumoottorikäyttö 1 DEE-33040 Sähkömoottorikäyttöjen laboratoriotyöt TTY Oikosulkumoottorikäyttö T. Kantell & S. Pettersson 2 Laboratoriomittauksia suorassa verkkokäytössä 2.1 Käynnistysvirtojen

Lisätiedot

SMG-1100: PIIRIANALYYSI I. Verkkojen taajuusriippuvuus: suo(dat)timet

SMG-1100: PIIRIANALYYSI I. Verkkojen taajuusriippuvuus: suo(dat)timet SMG-00: PIIRIANALYYSI I Verkkojen taajuusriippuvuus: suo(dat)timet alipäästösuodin ylipäästösuodin kaistanpäästösuodin kaistanestosuodin jännitevahvistus rajataajuus kaistanleveys resonanssi Suotimet:

Lisätiedot

Wind Power in Power Systems

Wind Power in Power Systems Wind Power in Power Systems 29. Aggregated modelling and short-term voltage stability of large wind farms (Kokonaisuuden mallintaminen ja lyhyen aikavälin jännitestabiilisuus suurilla tuulipuistoilla)

Lisätiedot

Sähköenergiatekniikka

Sähköenergiatekniikka Sähköenergiatekniikka Luento 13 Sähkön laatu Matti Lehtonen Jännitteen laatu (EN 50160 Standardi) taajuus jännitetason vaihtelut nopeat jännitemuutokset harmoniset yliaaltojännitteet epäsymmetria signaalijännitteet

Lisätiedot

seppo.vehviläinen@electrix.fi

seppo.vehviläinen@electrix.fi moduuli Seppo Vehviläinen MX Electrix Oy seppo.vehviläinen@electrix.fi 1 eql sähkön laadun hallinta MITTAUKSESTA RAPORTOINTIIN Jännitetasot Välkyntä Jännitekatkot Jännitekuopat Kokonaissäröt Harmoniset

Lisätiedot

Tulos2 sivulla on käyttöliittymä jolla voidaan laskea sulakkeen rajoittava vaikutus. Ilman moottoreita Moottorikuormalla Minimi vikavirrat

Tulos2 sivulla on käyttöliittymä jolla voidaan laskea sulakkeen rajoittava vaikutus. Ilman moottoreita Moottorikuormalla Minimi vikavirrat Sähkötekniset laskentaohjelmat. Vikavirrat (1-0-19)ohjelman esittely Vikavirrat ohjelma on Microsoft Excel ohjelmalla tehty laskentasovellus. Ohjelmat toimitetaan Microsoft Office Excel 2007 XML-pohjaisessa,

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Kahdeksannen luennon aihepiirit. Tuulivoiman energiantuotanto-odotukset

SMG-4500 Tuulivoima. Kahdeksannen luennon aihepiirit. Tuulivoiman energiantuotanto-odotukset SMG-4500 Tuulivoima Kahdeksannen luennon aihepiirit Tuulivoiman energiantuotanto-odotukset Tuulen nopeuden mallintaminen Weibull-jakaumalla Pinta-alamenetelmä Tehokäyrämenetelmä 1 TUULEN VUOSITTAISEN KESKIARVOTEHON

Lisätiedot

Loisteho, yliaallot ja kompensointi

Loisteho, yliaallot ja kompensointi Loisteho, yliaallot ja kompensointi H. Honkanen Loistehohan johtuu kuormituksen reaktiivisuudesta. Reaktiivinen kuorma palauttaa osan energiastaan takaisin. Tämä palaava energia ( = virtaa ) kuormittaa

Lisätiedot

Tuulivoimalaitosten liittäminen sähköverkkoon. Verkkotoimikunta 5.5.2010

Tuulivoimalaitosten liittäminen sähköverkkoon. Verkkotoimikunta 5.5.2010 Tuulivoimalaitosten liittäminen sähköverkkoon Verkkotoimikunta 5.5.2010 2 Liittyminen kantaverkkoon Kantaverkkoon liittymisen vaatimukset sekä ohjeet löytyvät Fingridin internet-sivuilta (www.fingrid.fi):

Lisätiedot

SÄHKÖENERGIATEKNIIIKKA. Harjoitus - luento 6. Tehtävä 1.

SÄHKÖENERGIATEKNIIIKKA. Harjoitus - luento 6. Tehtävä 1. SÄHKÖENERGIATEKNIIIKKA Harjoitus - luento 6 Tehtävä 1. Aurinkokennon virta I s 1,1 A ja sen mallissa olevan diodin estosuuntainen kyllästysvirta I o 1 na. Laske aurinkokennon maksimiteho suhteessa termiseen

Lisätiedot

Mittalaitetekniikka. NYMTES13 Vaihtosähköpiirit Jussi Hurri syksy 2014

Mittalaitetekniikka. NYMTES13 Vaihtosähköpiirit Jussi Hurri syksy 2014 Mittalaitetekniikka NYMTES13 Vaihtosähköpiirit Jussi Hurri syksy 2014 1 1. VAIHTOSÄHKÖ, PERUSKÄSITTEITÄ AC = Alternating current Jatkossa puhutaan vaihtojännitteestä. Yhtä hyvin voitaisiin tarkastella

Lisätiedot

Jännitestabiiliushäiriö Suomessa 1992. Liisa Haarla

Jännitestabiiliushäiriö Suomessa 1992. Liisa Haarla Jännitestabiiliushäiriö Suomessa 1992 Liisa Haarla Pohjoismainen voimajärjestelmä 1992 Siirtoverkko: Siirtoyhteydet pitkiä, kulutus enimmäkseen etelässä, vesivoimaa pohjoisessa (Suomessa ja Ruotsissa),

Lisätiedot

Wind Power in Power Systems: 3 An Introduction

Wind Power in Power Systems: 3 An Introduction Wind Power in Power Systems: 3 An Introduction Historia ja nykytila Sähköistymisen tuomat edut huomattiin ympäri maailmaa 1880-luvulla Thomas Alva Edisonin näyttäessä tietä. Voimakas yllyke sähköjärjestelmien

Lisätiedot

Sähköenergiatekniikka

Sähköenergiatekniikka Sähköenergiatekniikka Luento 13 Sähkön laatu Matti Lehtonen Sähkön laatu Sähkön laatukysymykset korostuneet: Laitteet, yritykset ja asiakkaat herkistyneet Sähkönkäyttölaitteiden aiheuttamat häiriöt lisääntyneet

Lisätiedot

DEE-11110 Sähkötekniikan perusteet

DEE-11110 Sähkötekniikan perusteet DEE-11110 Sähkötekniikan perusteet Antti Stenvall Teho vaihtosähköpiireissä ja symmetriset kolmivaihejärjestelmät Luennon keskeinen termistö ja tavoitteet Kompleksinen teho S ja näennästeho S Loisteho

Lisätiedot

Jännitteensäädön ja loistehon hallinnan kokonaiskuva. Sami Repo Sähköenergiatekniikka TTY

Jännitteensäädön ja loistehon hallinnan kokonaiskuva. Sami Repo Sähköenergiatekniikka TTY Jännitteensäädön ja loistehon hallinnan kokonaiskuva Sami Repo Sähköenergiatekniikka TTY Agenda Taustaa Tutkimuskysymykset ja tavoitteet Simuloitava malli Skenaarioiden tarkastelu Tekniset tulokset Taloudelliset

Lisätiedot

EVE-seminaari 6.11.2012

EVE-seminaari 6.11.2012 EVE-seminaari 6.11.2012 esini: Sähkötekniikan laitoksen tutkimusryhmä Matti Lehtonen Eero Saarijärvi Antti Alahäivälä Latausinfrastruktuuri ja sen vaatimukset Sähköautoilu aiheuttaa vaikutuksia sähköverkkoon

Lisätiedot

Fingridin uusi sähkön laadun mittausjärjestelmä

Fingridin uusi sähkön laadun mittausjärjestelmä Onni Härmä, Kantaverkkopalvelut Verkkotoimikunnan kokous 21. helmikuuta 2019 Fingridin uusi sähkön laadun mittausjärjestelmä Sähkön laatu Jännitteen laatu Jännitetaso, jännitteen yliaallot, jännite-epäsymmetria,

Lisätiedot

20 kv Keskijänniteavojohdon kapasiteetti määräytyy pitkien etäisyyksien takia tavallisimmin jännitteenaleneman mukaan:

20 kv Keskijänniteavojohdon kapasiteetti määräytyy pitkien etäisyyksien takia tavallisimmin jännitteenaleneman mukaan: SÄHKÖENERGIATEKNIIKKA Harjoitus - Luento 2 H1 Kolmivaiheteho Kuinka suuri teho voidaan siirtää kolmivaihejärjestelmässä eri jännitetasoilla, kun tehokerroin on 0,9 ja virta 100 A. Tarkasteltavat jännitetasot

Lisätiedot

Tuulivoima Gotlannin saarella Ruotsissa

Tuulivoima Gotlannin saarella Ruotsissa Tuulivoima Gotlannin saarella Ruotsissa Johdanto Tässä kappaleessa tarkastellaan ongelmia ja ratkaisuja, joita ruotsalainen Gotlands Energi AB (GEAB) on kohdannut tuulivoiman verkkoon integroinnissa. Tarkastelun

Lisätiedot

IIZE3010 Elektroniikan perusteet Harjoitustyö. Pasi Vähämartti, C1303, IST4SE

IIZE3010 Elektroniikan perusteet Harjoitustyö. Pasi Vähämartti, C1303, IST4SE IIZE3010 Elektroniikan perusteet Harjoitustyö Pasi Vähämartti, C1303, IST4SE 2 (11) Sisällysluettelo: 1. Tehtävänanto...3 2. Peruskytkentä...4 2.1. Peruskytkennän käyttäytymisanalyysi...5 3. Jäähdytyksen

Lisätiedot

Tuntimittalaitteiden sähkön laadun mittausominaisuuksia

Tuntimittalaitteiden sähkön laadun mittausominaisuuksia Tuntimittalaitteiden sähkön laadun mittausominaisuuksia 2009 9.6.2009 1 AMR-mittarit ja laatumittausvaatimukset Valtioneuvoston asetus sähköntoimituksen selvityksestä ja mittauksesta (mittausasetus) Yli

Lisätiedot

Lämpöä tuulivoimasta ja auringosta. Esa.Eklund@KodinEnergia.fi. Kodin vihreä energia Oy 30.8.2012

Lämpöä tuulivoimasta ja auringosta. Esa.Eklund@KodinEnergia.fi. Kodin vihreä energia Oy 30.8.2012 Lämpöä tuulivoimasta ja auringosta 30.8.2012 Esa.Eklund@KodinEnergia.fi Kodin vihreä energia Oy Mitä tuulivoimala tekee Tuulivoimala muuttaa tuulessa olevan liikeenergian sähköenergiaksi. Tuulesta saatava

Lisätiedot

SMG-2100: SÄHKÖTEKNIIKKA

SMG-2100: SÄHKÖTEKNIIKKA SMG-2100: SÄHKÖTEKNIIKKA Vaihtosähkön teho kompleksinen teho S pätöteho P loisteho Q näennäisteho S Käydään läpi sinimuotoisiin sähkösuureisiin liittyviä tehotermejä. Määritellään kompleksinen teho, jonka

Lisätiedot

Sähkön laatu sairaalaympäristössä Aki Tiira Merus Power Dynamics Oy

Sähkön laatu sairaalaympäristössä Aki Tiira Merus Power Dynamics Oy Sähkön laatu sairaalaympäristössä 4.10.2016 Aki Tiira Merus Power Dynamics Oy Sähkön laadun määritelmä Sähkön laadulle on asetettu vaatimuksia standardeissa ja suosituksissa, esim. SFS EN 50160, SFS 6000-7-710

Lisätiedot

Sinimuotoinen vaihtosähkö ja siihen liittyviä käsitteitä ja suureita. Sinimuotoisten suureiden esittäminen osoittimilla

Sinimuotoinen vaihtosähkö ja siihen liittyviä käsitteitä ja suureita. Sinimuotoisten suureiden esittäminen osoittimilla LIITE I Vaihtosähkön perusteet Vaihtojännitteeksi kutsutaan jännitettä, jonka suunta vaihtelee. Vaihtojännite on valittuun suuntaan nähden vuorotellen positiivinen ja negatiivinen. Samalla tavalla määritellään

Lisätiedot

ELEC-E8419 syksy 2016 Jännitteensäätö

ELEC-E8419 syksy 2016 Jännitteensäätö ELEC-E849 syksy 06 Jännitteensäätö. Tarkastellaan viittä rinnakkaista siirtojohtoa. Jännite johdon loppupäässä on 400, pituus on 00 km, reaktanssi on 0,3 ohm/km (3 ohmia/johto). Kunkin johdon virta on

Lisätiedot

Käyttötoimikunta Antti-Juhani Nikkilä Loistehon merkitys kantaverkon jännitteiden hallinnassa

Käyttötoimikunta Antti-Juhani Nikkilä Loistehon merkitys kantaverkon jännitteiden hallinnassa Käyttötoimikunta Loistehon merkitys kantaverkon jännitteiden hallinnassa Sisältö Kantaverkon kompensoinnin ja jännitteensäädön periaatteet Fingridin uudet loissähköperiaatteet Miten lisääntynyt loisteho

Lisätiedot

Kahden maalämpöpumpun tuottama välkyntä omakotialueella

Kahden maalämpöpumpun tuottama välkyntä omakotialueella Kahden maalämpöpumpun tuottama välkyntä omakotialueella Sähkönlaatuasiantuntija Urakoitsijapäivä Kouvola Lähtötiedot Liittymien sallittu pääsulake ja liittymisoikeus 25 A Verkko täyttää valtakunnalliset

Lisätiedot

Voimalaitosten jännitteensäädön asetteluperiaatteet

Voimalaitosten jännitteensäädön asetteluperiaatteet Tekninen ohje 1 (9) Voimalaitosten jännitteensäädön asetteluperiaatteet Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Jännitteensäätö... 2 2.1 Jännitteensäädön säätötapa... 2 2.2 Jännitteensäädön asetusarvo... 2

Lisätiedot

S Suuntaajatekniikka Tentti

S Suuntaajatekniikka Tentti S - 81.3110 Suuntaajatekniikka Tentti 28.5.2008 1. Siniohjatun syklokonvertterin ohjaussuhde r = 0,6. Millä ohjauskulma-alueella suuntaajia ohjataan, kun kuormituksen tehokerroin on 1, 0,7 tai -1? Miten

Lisätiedot

SATE1050 PIIRIANALYYSI II / MAARIT VESAPUISTO: APLAC, MATLAB JA SIMULINK -HARJOITUSTYÖ / SYKSY 2015

SATE1050 PIIRIANALYYSI II / MAARIT VESAPUISTO: APLAC, MATLAB JA SIMULINK -HARJOITUSTYÖ / SYKSY 2015 1 SAT1050 PANAYYS / MAAT VSAPUSTO: APA, MATAB JA SMUNK -HAJOTUSTYÖ / SYKSY 2015 Harjoitustyön tarkoituksena on ensisijaisesti tutustua Aplac-, Matab ja Simulink simulointiohjelmistojen ominaisuuksiin ja

Lisätiedot

SMG-2100: SÄHKÖTEKNIIKKA

SMG-2100: SÄHKÖTEKNIIKKA Vaihtosähkö SMG-2100: SÄHKÖTEKNIIKKA Sinimuotoiset suureet Tehollisarvo Sinimuotoinen vaihtosähkö & passiiviset piirikomponentit Käydään läpi, mistä sinimuotoiset jännite ja virta ovat peräisin. Näytetään,

Lisätiedot

9. LOISTEHON KOMPENSOINTI JA YLIAALTOSUOJAUS

9. LOISTEHON KOMPENSOINTI JA YLIAALTOSUOJAUS 9. LOISTEHON KOMPENSOINTI J YLILTOSUOJUS 9.1. Loistehon kompensointitarpeen määrittäminen Tietyt sähköverkkoon liitettävät kuormitukset tarvitsevat toimiakseen pätötehon P ohella myös loistehoa Q. Näitä

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Viidennen luennon aihepiirit YLEISTÄ ASIAA GENERAATTOREISTA

SMG-4500 Tuulivoima. Viidennen luennon aihepiirit YLEISTÄ ASIAA GENERAATTOREISTA SMG-4500 Tuulivoima Viidennen luennon aihepiirit Tuulivoimaloiden generaattorit Toimintaperiaate Tahtigeneraattori Epätahtigeneraattori Tuulivoimalakonseptit 1 YLEISTÄ ASIAA GENERAATTOREISTA Generaattori

Lisätiedot

Tuulivoima ja sähköverkko

Tuulivoima ja sähköverkko 1 Tuulivoima ja sähköverkko Kari Mäki Sähköenergiatekniikan laitos 2 Sisältö Sähköverkon rakenne Tuulivoima sähköverkon näkökulmasta Siirtoverkko Jakeluverkko Pienjänniteverkko Sähköverkon näkökulma yleisemmin

Lisätiedot

Tuulivoima. Energiaomavaraisuusiltapäivä 20.9.2014. Katja Hynynen

Tuulivoima. Energiaomavaraisuusiltapäivä 20.9.2014. Katja Hynynen Tuulivoima Energiaomavaraisuusiltapäivä 20.9.2014 Katja Hynynen Mitä on tuulivoima? Tuulen liike-energia muutetaan toiseen muotoon, esim. sähköksi. Kuva: http://commons.wikimedia.org/wiki/file: Windmill_in_Retz.jpg

Lisätiedot

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan VAIHTOVIRTAPIIRI 1 Johdanto Vaihtovirtapiirien käsittely perustuu kolmen peruskomponentin, vastuksen (resistanssi R), kelan (induktanssi L) ja kondensaattorin (kapasitanssi C) toimintaan. Tarkastellaan

Lisätiedot

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan. cos sin.

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan. cos sin. VAIHTOVIRTAPIIRI 1 Johdanto Vaihtovirtapiirien käsittely perustuu kolmen peruskomponentin, vastuksen (resistanssi R), kelan (induktanssi L) ja kondensaattorin (kapasitanssi C) toimintaan. Tarkastellaan

Lisätiedot

Tuulivoimalaitosten generaattori- ja tehoelektroniikkaratkaisut

Tuulivoimalaitosten generaattori- ja tehoelektroniikkaratkaisut Tuulivoimalaitosten generaattori- ja tehoelektroniikkaratkaisut Tuuliturbiinityypit Kiinteän nopeuden turbiini Tuuliturbiinit voivat toimia joko kiinteällä nopeudella tai muuttuvalla nopeudella. 90-luvun

Lisätiedot

eql Laatumittauslaitteet eql Laatuvahti2 -mittari

eql Laatumittauslaitteet eql Laatuvahti2 -mittari eql Laatumittauslaitteet eql Laatuvahti2 -mittari EDF3GL / EDFTL Seppo Vehviläinen MX Electrix Oy seppo.vehviläinen@electrix.fi 1 Energia/laatumittari etäluenta 3G Ethernet (TCP/IP) energiamittaus: pätö-

Lisätiedot

Kolmivaihejärjestelmän perusteet. Pekka Rantala 29.8.2015

Kolmivaihejärjestelmän perusteet. Pekka Rantala 29.8.2015 Kolmivaihejärjestelmän perusteet Pekka Rantala 29.8.2015 Sisältö Jännite- ja virtalähde Kolme toimintatilaa Theveninin teoreema Symmetrinen 3-vaihejärjestelmä Virrat ja jännitteet Tähti- ja kolmiokytkentä

Lisätiedot

Elektroniikan kaavoja 1 Elektroniikan Perusteet 25.03.1998 I1 I2 VAIHTOVIRROILLA. Z = R + j * X Z = R*R + X*X

Elektroniikan kaavoja 1 Elektroniikan Perusteet 25.03.1998 I1 I2 VAIHTOVIRROILLA. Z = R + j * X Z = R*R + X*X TASAVOLLA Sähkökenttä, potentiaali, potentiaaliero, jännite, varaus, virta, vastus, teho Positiivinen Negatiivinen e e e e e Sähkövaraus e =,602 * 0 9 [As] w e Siirrettäessä varausta sähkökentässä täytyy

Lisätiedot

VAATIMUKSIA YKSINKERTAISILLE VIKAILMAISIMILLE HSV:N KJ-VERKOSSA

VAATIMUKSIA YKSINKERTAISILLE VIKAILMAISIMILLE HSV:N KJ-VERKOSSA VAATIMUKSIA YKSINKERTAISILLE VIKAILMAISIMILLE HSV:N KJ-VERKOSSA Versio 30.4.2012 Tavoitteena on kehittää Helen Sähköverkko Oy:n keskijännitteiseen kaapeliverkkoon vikailmaisin, joka voitaisiin asentaa

Lisätiedot

VOIMALAITOSTEKNIIKKA MAMK YAMK Tuomo Pimiä

VOIMALAITOSTEKNIIKKA MAMK YAMK Tuomo Pimiä VOIMALAITOSTEKNIIKKA 2016 MAMK YAMK Tuomo Pimiä Voimalaitoksen säätötehtävät Voimalaitoksen säätötehtävät voidaan jakaa kolmeen toiminnalliseen : Stabilointitaso: paikalliset toimilaiteet ja säätimet Koordinointitaso:

Lisätiedot

HAJAUTETUN TUOTANNON TILASTOLLISUUDEN JA KESKIJÄNNITEVERKON AKTIIVISEN JÄNNITTEENSÄÄDÖN HUOMIOIMINEN VERKOSTOLASKENNASSA

HAJAUTETUN TUOTANNON TILASTOLLISUUDEN JA KESKIJÄNNITEVERKON AKTIIVISEN JÄNNITTEENSÄÄDÖN HUOMIOIMINEN VERKOSTOLASKENNASSA Hannu Laaksonen HAJAUTETUN TUOTANNON TILASTOLLISUUDEN JA KESKIJÄNNITEVERKON AKTIIVISEN JÄNNITTEENSÄÄDÖN HUOMIOIMINEN VERKOSTOLASKENNASSA Diplomityö Aihe hyväksytty ympäristötekniikan osastoneuvoston kokouksessa

Lisätiedot

Antti Kuusela. Tuotannon ja kulutuksen liittämisen verkkosäännöt

Antti Kuusela. Tuotannon ja kulutuksen liittämisen verkkosäännöt Tuotannon ja kulutuksen liittämisen verkkosäännöt Tuotannon ja kulutuksen liittämisen verkkosäännöt Liittämisen verkkosäännöt Yleiset liittymisehdot ja verkkosäännöt NC RfG implementointisuunnitelma NC

Lisätiedot

REAALIAIKAINEN TIEDONVAIHTO

REAALIAIKAINEN TIEDONVAIHTO REAALIAIKAINEN TIEDONVAIHTO Sovellusohje 1 (4) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Asiakkaalta tarvittavat kantaverkon käyttövarmuuden ylläpitoa koskevat tiedot... 2 3 Fingridin toimittamat tiedot Asiakkaalle...

Lisätiedot

TUULIVOIMAMELUN MITTAUS- JA MALLINNUSTULOSTEN

TUULIVOIMAMELUN MITTAUS- JA MALLINNUSTULOSTEN TUULIVOIMAMELUN MITTAUS- JA MALLINNUSTULOSTEN VERTAILUA WSP Finland Oy Heikkiläntie 7 00210 Helsinki tuukka.lyly@wspgroup.fi Tiivistelmä WSP Finland Oy on yhdessä WSP Akustik Göteborgin yksikön kanssa

Lisätiedot

ELEC-C6001 Sähköenergiatekniikka, laskuharjoitukset oppikirjan lukuun 10 liittyen.

ELEC-C6001 Sähköenergiatekniikka, laskuharjoitukset oppikirjan lukuun 10 liittyen. ELEC-C6001 Sähköenergiatekniikka, laskuharjoitukset oppikirjan lukuun 10 liittyen. X.X.2015 Tehtävä 1 Bipolaaritransistoria käytetään alla olevan kuvan mukaisessa kytkennässä, jossa V CC = 40 V ja kuormavastus

Lisätiedot

VOIMALASÄÄTIMET Sivu 1/5 10.6.2009. FinnPropOy Puhelin: 040-773 4499 Y-tunnus: 2238817-3

VOIMALASÄÄTIMET Sivu 1/5 10.6.2009. FinnPropOy Puhelin: 040-773 4499 Y-tunnus: 2238817-3 VOIMALASÄÄTIMET Sivu 1/5 VOIMALASÄÄTIMET Sivu 2/5 YLEISTÄ VOIMALASÄÄTIMISTÄ Miksi säädin tarvitaan ja mitä se tekee? Tuulesta saatava teho vaihtelee suuresti tuulen nopeuden mukaan lähes nollasta aina

Lisätiedot

Tuukka Huikari Loissähköperiaatteet 2016

Tuukka Huikari Loissähköperiaatteet 2016 Loissähköperiaatteet 2016 Taustaa: Loistehon syöttö 110 kv:n verkosta 400 kv:n verkkoon Loistehon anto kasvanut noin reaktorin verran vuodessa ~70 Mvar 2 Loistehoikkunan määrittäminen Loistehoikkuna määritellään

Lisätiedot

Johdatus vaihtosähköön, sinimuotoiset suureet. DEE Piirianalyysi Risto Mikkonen

Johdatus vaihtosähköön, sinimuotoiset suureet. DEE Piirianalyysi Risto Mikkonen DEE-11000 Piirianalyysi Johdatus vaihtosähköön, sinimuotoiset suureet 1 Vaihtovirta vs tasavirta Sähkömagneettinen induktio tuottaa kaikissa pyörivissä generaattoreissa vaihtojännitettä. Vaihtosähköä on

Lisätiedot

Sähkötekniikka. NBIELS12 Vaihtosähköpiirit Jussi Hurri syksy 2014

Sähkötekniikka. NBIELS12 Vaihtosähköpiirit Jussi Hurri syksy 2014 Sähkötekniikka NBIELS12 Vaihtosähköpiirit Jussi Hurri syksy 2014 1 1. VAIHTOSÄHKÖ, PERUSKÄSITTEITÄ AC = Alternating current Jatkossa puhutaan vaihtojännitteestä. Yhtä hyvin voitaisiin tarkastella vaihtovirtaa!

Lisätiedot

Reaaliaikainen tiedonvaihto

Reaaliaikainen tiedonvaihto Fingrid Oyj Reaaliaikainen tiedonvaihto sovellusohje 22.10.2018 Sovellusohje 1 (4) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Liittyjältä tarvittavat kantaverkon käyttövarmuuden ylläpitoa koskevat tiedot... 2

Lisätiedot

Wind Power in Power Systems: 24 Introduction to the Modelling of Wind Turbines

Wind Power in Power Systems: 24 Introduction to the Modelling of Wind Turbines Wind Power in Power Systems: 24 Introduction to the Modelling of Wind Turbines Johdanto Tässä kappaleessa esitetään näkökohtia liittyen tuulivoimaloiden simulointiin ja niiden mallintamiseen. Tietokonemallinnuksen

Lisätiedot

EQL sähkön laadun hallinta sähkönjakeluverkoille

EQL sähkön laadun hallinta sähkönjakeluverkoille EQL sähkön laadun hallinta sähkönjakeluverkoille Seppo Vehviläinen Tekninen johtaja, MX Electrix Oy seppo.vehvilainen@electrix.fi puh. +358 3 5784847 gsm, +358 405 797844 www.electrix.fi Anssi Seppälä

Lisätiedot

ELEC-E8419 syksyllä 2016 Sähkönsiirtojärjestelmät 1

ELEC-E8419 syksyllä 2016 Sähkönsiirtojärjestelmät 1 ELEC-E8419 syksyllä 016 Sähkönsiirtojärjestelmät 1 Jännitteensäätö Periodit I II, 5 opintopistettä Liisa Haarla 10.10.016 1 Luennon ydinasiat Jännitteensäädön ja loistehon välinen yhteys Jännitteensäädössä

Lisätiedot

STANDARDIIN POHJAUTUVA SÄHKÖVERKON LAADUN MITTAAMINEN

STANDARDIIN POHJAUTUVA SÄHKÖVERKON LAADUN MITTAAMINEN Opinnäytetyö (AMK) Elektroniikka Elektroniikkatuotanto 2010 Juha-Pekka Tupala STANDARDIIN POHJAUTUVA SÄHKÖVERKON LAADUN MITTAAMINEN OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU Elektroniikka

Lisätiedot

PIENTUULIVOIMALAN. Sähkönlaatu ja suorituskykyy

PIENTUULIVOIMALAN. Sähkönlaatu ja suorituskykyy PIENTUULIVOIMALAN OMINAISU UUDET Sähkönlaatu ja suorituskykyy Antti Järvinen Opinnäytetyö Toukokuu 2012 Sähkötekniikka Sähkövoimatekniikka TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu Sähkötekniikka Sähkövoimatekniikka

Lisätiedot

LOISSÄHKÖN TOIMITUKSEN JA LOISTEHORESERVIN YLLÄPITO

LOISSÄHKÖN TOIMITUKSEN JA LOISTEHORESERVIN YLLÄPITO SOVELLUSOHJE 1 (5) LOISSÄHKÖN TOIMITUKSEN JA LOISTEHORESERVIN YLLÄPITO 1 Johdanto Tätä ohjetta sovelletaan kantaverkosta Asiakkaalle luovutettavan loissähkön toimituksissa, toimitusten seurannassa ja loissähkön

Lisätiedot

4 SÄHKÖVERKKOJEN LASKENTAA

4 SÄHKÖVERKKOJEN LASKENTAA 4 SÄHKÖVERKKOJEN LASKENTAA Sähköverkkoja suunniteltaessa joudutaan tekemään erilaisia verkon tilaa kuvaavia laskelmia. Vaikka laskelmat tehdäänkin nykyaikana pääsääntöisesti tietokoneilla, suunnittelijoiden

Lisätiedot

Wind Power in Power Systems

Wind Power in Power Systems Wind Power in Power Systems Anssi Mäkinen 181649 Luku 7: Technical Regulations for the Interconnection of Wind Farms to the Power System Julija Matevosyan, Thomas Ackermann ja Sigrid M. Bolik Johdanto

Lisätiedot

Pohjoismaisen sähköjärjestelmän käyttövarmuus

Pohjoismaisen sähköjärjestelmän käyttövarmuus Pohjoismaisen sähköjärjestelmän käyttövarmuus 26.11.2003 Professori Jarmo Partanen Lappeenrannan teknillinen yliopisto 1 Skandinaavinen sähkömarkkina-alue Pohjoismaat on yksi yhteiskäyttöalue: energian

Lisätiedot

Kondensaattori ja vastus piirissä (RC-piiri)

Kondensaattori ja vastus piirissä (RC-piiri) Kondensaattori ja vastus piirissä (RC-piiri) Virta alkaa kulkea, kondensaattori varautua, vastustaa yhä enemmän virran kulkua I Kirchhoffin lait ovat hyvä idea 1. Homogeeniyhtälön yleinen ratkaisu: 2.

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Kolmannen luennon aihepiirit ILMAVIRTAUKSEN ENERGIA JA TEHO. Ilmavirtauksen energia on ilmamolekyylien liike-energiaa.

SMG-4500 Tuulivoima. Kolmannen luennon aihepiirit ILMAVIRTAUKSEN ENERGIA JA TEHO. Ilmavirtauksen energia on ilmamolekyylien liike-energiaa. SMG-4500 Tuulivoima Kolmannen luennon aihepiirit Tuulen teho: Betzin lain johtaminen Tuulen mittaaminen Tuulisuuden mallintaminen Weibull-jakauman hyödyntäminen ILMAVIRTAUKSEN ENERGIA JA TEHO Ilmavirtauksen

Lisätiedot

S SÄHKÖTEKNIIKKA Kimmo Silvonen

S SÄHKÖTEKNIIKKA Kimmo Silvonen S-55.103 SÄHKÖTKNKKA 7.5.004 Kimmo Silvonen Tentti: tehtävät 1,3,5,7,9 1. välikoe: tehtävät 1,,3,4,5. välikoe: tehtävät 6,7,8,9,10 Oletko muistanut vastata palautekyselyyn? Voit täyttää lomakkeen nyt.

Lisätiedot

Käyttötoimikunta Sähköjärjestelmän matalan inertian hallinta

Käyttötoimikunta Sähköjärjestelmän matalan inertian hallinta Käyttötoimikunta Sähköjärjestelmän matalan inertian hallinta Miksi voimajärjestelmän inertialla on merkitystä? taajuus häiriö, esim. tuotantolaitoksen irtoaminen sähköverkosta tavanomainen inertia pieni

Lisätiedot

Tuulivoiman vaikutukset voimajärjestelmään

Tuulivoiman vaikutukset voimajärjestelmään 1 Tuulivoiman vaikutukset voimajärjestelmään case 2000 MW Jussi Matilainen Verkkopäivä 9.9.2008 2 Esityksen sisältö Tuulivoima maailmalla ja Suomessa Käsitteitä Tuulivoima ja voimajärjestelmän käyttövarmuus

Lisätiedot

Energian hallinta. Energiamittari. Malli EM23 DIN. Tuotekuvaus. Tilausohje EM23 DIN AV9 3 X O1 PF. Mallit. Tarkkuus ±0.5 RDG (virta/jännite)

Energian hallinta. Energiamittari. Malli EM23 DIN. Tuotekuvaus. Tilausohje EM23 DIN AV9 3 X O1 PF. Mallit. Tarkkuus ±0.5 RDG (virta/jännite) Energian hallinta Energiamittari Malli EM23 DIN Tuotekuvaus Tarkkuus ±0.5 RDG (virta/jännite) Energiamittari Hetkellissuureiden näyttö: 3 numeroa Energiamittaukset: 7 numeroa 3-vaihesuureet: W, var, vaihejärjestys

Lisätiedot

Tilaisuuden ohjelma

Tilaisuuden ohjelma Tilaisuuden ohjelma 8.1.2014 12.30 Kahvi 13.00 Tilaisuuden avaus - Jussi Jyrinsalo, johtaja 13.05 VJV2013 uudet vaatimukset astuivat voimaan - Antti Kuusela, voimalaitosasiantuntija 14.00 Liityntäehtojen

Lisätiedot

Kaukoluettavine mittareineen Talouslaskelmat kustannuksineen ja tuottoineen on osattava laskea tarkasti

Kaukoluettavine mittareineen Talouslaskelmat kustannuksineen ja tuottoineen on osattava laskea tarkasti Tornio 24.5.2012 Tuulivoimala on vaativa hanke Esim. viljelijän on visioitava oman tilansa kehitysnäkymät ja sähkötehon tarpeet Voimalan rakentaminen, perustuksen valu ja lujuuslaskelmat ovat osaavien

Lisätiedot

Liisa Haarla Fingrid Oyj. Muuttuva voimajärjestelmä taajuus ja likeenergia

Liisa Haarla Fingrid Oyj. Muuttuva voimajärjestelmä taajuus ja likeenergia Liisa Haarla Fingrid Oyj Muuttuva voimajärjestelmä taajuus ja likeenergia Mikä muuttuu? Ilmastopolitiikka, teknologian muutos ja yhteiskäyttöjärjestelmien välinen integraatio aiheuttavat muutoksia: Lämpövoimalaitoksia

Lisätiedot

BL20A0600 Sähkönsiirtotekniikka. Siirtojohdon suojaus

BL20A0600 Sähkönsiirtotekniikka. Siirtojohdon suojaus BL20A0600 Sähkönsiirtotekniikka Siirtojohdon suojaus Kantaverkon johtosuojaus Suojauksen nopeus kriittinen stabiilisuuden kannalta Maasulkusuojauksen nopeusvaatimukset myös vaarajännitteistä. U m = 1500

Lisätiedot

Sähkölaitteiden aiheuttamien verkkohäiriöiden arviointi

Sähkölaitteiden aiheuttamien verkkohäiriöiden arviointi Sähkölaitteiden aiheuttamien verkkohäiriöiden arviointi Tampereen Teknillinen yliopisto pertti.pakonen@tut.fi Sähkötutkimuspoolin tutkimusseminaari Rantasipi Airport Congress Center, Vantaa Esityksen sisältö

Lisätiedot

Tuulivoimalaitos ja sähköverkko

Tuulivoimalaitos ja sähköverkko Tuulivoimalaitos ja sähköverkko Mikko Tegel 25.5.20 Tarvasjoki Voimantuotannon sähköverkkoon liittymistä koskevat säännökset ja ohjeet 2 / Tuulivoimalatyypit 3 / Suosituksia Tekniset vaatimukset Tuulivoimalan

Lisätiedot

Sähköautojen ja plug-in hybridien vaikutukset sähköverkkoihin. Antti Mutanen TTY / Sähköenergiatekniikka

Sähköautojen ja plug-in hybridien vaikutukset sähköverkkoihin. Antti Mutanen TTY / Sähköenergiatekniikka Sähköautojen ja plug-in hybridien vaikutukset sähköverkkoihin Antti Mutanen TTY / Sähköenergiatekniikka Esimerkkejä sähköajoneuvoista Tesla Roadster Sähköauto Toimintasäde: 350 km Teho: 185 kw (248 hp)

Lisätiedot

WIND POWER IN POWER SYSTEMS

WIND POWER IN POWER SYSTEMS WIND POWER IN POWER SYSTEMS Anssi Mäkinen 181649 WIND POWER AND VOLTAGE CONTROL JOHDANTO Sähköverkon päätehtävä on siirtää generaattoreilla tuotettu sähköteho kuluttajille. Jotta sähköverkon kunnollinen

Lisätiedot

Ensto LVAC-sähkönlaatu

Ensto LVAC-sähkönlaatu Ensto LVAC-sähkönlaatu Hyvänlaatuista ja turvallisempaa sähkönjakelua pienjännitteelle, korkealla suorituskyvyllä. ensto.com ensto.fi Sähkönlaadun asiantuntija Ensto suunnittelee ja tarjoaa älykkäitä sähköistysratkaisuja,

Lisätiedot

VAIHTOVIRTAPIIRI. 1 Työn tavoitteet

VAIHTOVIRTAPIIRI. 1 Työn tavoitteet Oulun yliopisto Fysiikan opetuslaboratorio Sähkö- ja magnetismiopin laboratoriotyöt AHTOTAP Työn tavoitteet aihtovirran ja jännitteen suunta vaihtelee ajan funktiona. Esimerkiksi Suomessa käytettävä verkkovirta

Lisätiedot

Superkondensaattorit lyhyiden varakäyntiaikojen ratkaisuna

Superkondensaattorit lyhyiden varakäyntiaikojen ratkaisuna Superkondensaattorit lyhyiden varakäyntiaikojen ratkaisuna - Sovelluksena huipputehon rajoitus kuvantamislaitekäytössä Teemu Paakkunainen Senior Application Engineer Eaton Power Quality Oy Superkondensaattorit

Lisätiedot

110 kv verkon sähkön laaturaportti

110 kv verkon sähkön laaturaportti 1 (10) 110 kv verkon sähkön laaturaportti Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Jännitteen laatu 110 kv verkossa... 2 2.1 Verkkojännitteen taajuus... 3 2.2 Jännitteen taso... 3 2.3 Jännitteen vaihtelut...

Lisätiedot

BY-PASS kondensaattorit

BY-PASS kondensaattorit BY-PA kondensaattorit H. Honkanen Lähes kaikki piirikortille rakennetut elektroniikkalaitteet vaativat BY PA -kondensaattorin käyttöä. BY-pass kondensaattorilla on viisi merkittävää tarkoitusta: Estää

Lisätiedot

Sähkövoimatekniikka TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO. Tuulivoimateknologia sähkönjakeluverkoissa. Hannu Laaksonen ja Sami Repo.

Sähkövoimatekniikka TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO. Tuulivoimateknologia sähkönjakeluverkoissa. Hannu Laaksonen ja Sami Repo. Sähkövoimatekniikka TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO Raportti 1-2003 Tuulivoimateknologia sähkönjakeluverkoissa Hannu Laaksonen ja Sami Repo Tampere 2003 Hannu Laaksonen ja Sami Repo Tuulivoimateknologia

Lisätiedot

Aurinkosähkön tuotanto välkynnän ja yliaaltojen lähteenä

Aurinkosähkön tuotanto välkynnän ja yliaaltojen lähteenä Aurinkosähkön tuotanto välkynnän ja yliaaltojen lähteenä Antti Niemi Sähkötekniikan korkeakoulu Diplomityö, joka on jätetty opinnäytteenä tarkastettavaksi diplomi-insinöörin tutkintoa varten Espoossa 7.4.217.

Lisätiedot

Ajatuksia loissähköperiaatteiksi. Toimikuntakeskustelu

Ajatuksia loissähköperiaatteiksi. Toimikuntakeskustelu Ajatuksia loissähköperiaatteiksi Toimikuntakeskustelu 2 Loissähkö ja loistehoreservi - nykykäytäntö Loissähkön käytön seuranta tapahtuu ensisijaisesti alueittain. loissähkörajojen ylittyessä kantaverkon

Lisätiedot

Sähkövoimatekniikka TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO. Tuulivoimaan perustuvan hajautetun sähköntuotannon vaikutus keskijänniteverkon suojaukseen

Sähkövoimatekniikka TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO. Tuulivoimaan perustuvan hajautetun sähköntuotannon vaikutus keskijänniteverkon suojaukseen Sähkövoimatekniikka TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO Raportti 4-2003 Tuulivoimaan perustuvan hajautetun sähköntuotannon vaikutus keskijänniteverkon suojaukseen Kari Mäki, Pertti Järventausta ja Sami Repo

Lisätiedot