Wind Power in Power Systems

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Wind Power in Power Systems"

Transkriptio

1 Wind Power in Power Systems 29. Aggregated modelling and short-term voltage stability of large wind farms (Kokonaisuuden mallintaminen ja lyhyen aikavälin jännitestabiilisuus suurilla tuulipuistoilla) 29.1 Johdanto Kokonaisuuden mallintaminen suurilla tuulipuistoilla voidaan jakaa kahteen osaan. Ensimmäinen osa keskittyy yksityiskohtaiseen esitykseen tuuliturbiinien sähköntuotannosta, tuulipuiston sisäisestä verkosta ja sen kytkeytymisestä voimajärjestelmään. Monen tuuliturbiinin vaikutusta ja niiden mahdollista keskinäistä käyttäytymistä tutkitaan tässä luvussa. Siirtoverkko voidaan esittää liittymispisteen vastakkaiselta puolelta yksinkertaistetulla sijaiskytkennällä. Siirtoverkon impedanssi riippuu siirtoverkon oikosulkutehosta liityntäpisteessä. Generaattorin sijaiskytkentä perustuu keskitettyyn tehokapasiteettiin and keskitettyyn liikeenergiaan vastaavalla tavalla kuin muut tuotantoyksiköt verkossa on esitetty. Toinen osa koskee suurien tuulipuistojen supistettua mallia, jotka on implementoitu yksityiskohtaiseen voimajärjestelmän malliin, jolla analysoidaan voimajärjestelmän stabiiliutta. Tässä tapauksessa pyritään selvittämään kokonaisen tuulipuiston vaikutus voimajärjestelmään. Tuulipuistot on tässä tapauksessa esitetty yhden generaattorin sijaiskytkennöillä Pääpiirteet Tämän kappaleen alussa keskustellaan kokonaisuuden mallintamisesta, kun analysoidaan jännitestabiiliutta. Luku 29.2 esittelee mallin suurelle (80x2 MW) offshore tuulipuistolle.tuloksia käydään läpi kappaleessa 4 esitetyille tuuliturbiinityypeille. Lopuksi käydään läpi yhden generaattorin sijaiskytkentää tuulipuistolle jännitestabiiliuden simuloinnissa Tarkastelualue Kokonaisuuden mallintamista tarvitaan, kun halutaan vastata yhteen yleiseen kysymykseen: Onko olemassa riski keskinäiseen vuorovaikutukseen tuuliturbiinien välillä, kun kyseessä on suuri tuulipuisto. Esimerkiksi vika verkossa voi aiheuttaa tällaisen vuorovaikutuksen useiden tuuliturbiinien välillä. Tämä voi johtaa itsemagnetointiin ja pahimmillaan useiden yksiköiden irtikytkentään. Tätä pelätään yleensä konverttereilla kytketyiden yksiköiden kohdalla. Kokonaisuuden mallintamista tarvitaan myös loistehon kompensoinnin suunnittelussa. Kokonaisuuden mallintamista voidaan käyttää myös ohjauksen koordinoinnin kehittämiseen ja valintaan tuuliturbiinien välillä Lisävaatimukset Jos vaaditut laskentaresurssit tulevat liian suuriksi, mallintamisessa tulee olemaan rajoituksia. Lyhyen aikavälin jännitestabiiliuden laskenta kestää yleensä muutaman sekunnin. Tästä syystä

2 mallien ja algoritmien tulee olla tehokkaita. Kirjoittaja on käyttänyt simuloinneissaan Power System Simulator for Engineering (PSS/E) työkalua Suuren tuulipuiston malli Kuvassa 29.1 on esitetty tuulipuiston malli, kun kyseessä on offshore tuulipuisto (80x2 MW). Tässä luvussa laaditaan kokonaisvaltainen malli edellä mainitulle tuulipuistolle. Tässä mallissa yksittäinen tuuliturbiini on kuvattu simulaatiomallilla, mikä vastaa sen toimintaa. Tuulivoimalat kytkeytyvät 0,7/30 kv muuntamoiden kautta tuulipuiston sisäiseen verkkoon ja 30/30/132 kv tertiäärikäämityn muuntamon kautta ulkoiseen voimajärjestelmään. Sisäinen verkko on jaettu kahdeksaan osaan, joista jokainen on toteutettu merikaapelilla. Turbiinien etäisyydet toisistaan ovat 500 m ja osien etäisyydet toisistaan 850 m. Yhden tuuliturbiinin eroonkytkentä ei aiheuta muiden turbiinien eroonkytkentöjä. Rannikolle mennään 20 kilometrin mittaisella 132 kv kaapelilla. Kokonaisvaltainen malli mahdollistaa epätasaisesti jakautuneen tuulen vaikutusten simuloinnin. Tällainen tuulen vaihtelu on realistista suurille tuulipuistoille, koska edellä olevat roottorit varjostavat takana olevia ja lisäksi alue on hyvin suuri, mikä aiheuttaa eroja tuulen nopeuksissa. Kuvasta 29.1 nähdään myös tuulen suunta ja tehon tuotannon kuvio.

3 Loistehotilanne Tyypin A ja B tuuliturbiinit on varustettu tyhjäkäyntikompensoiduilla epätahtigeneraattoreilla. Magnetointiaan varten generaattorit tarvitsevat loistehoa. Loistehon määrä riippuu generaattorin parametreista ja toimintapisteestä. Ennen simulointien alkua on määriteltävä kaikkien tuuliturbiinien loistehon tarve. Tyypin C tuuliturbiinit varustettuna DFIG:llä saavat magnetoinnin roottorikonvertterin avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että DFIG:tä ei ole tarpeen magnetoida verkosta. Tyypin D tuuliturbiinit varustettuna PMG:llä ovat kestomagneettigeneraattoreita ja vaihtoehtoisesti ne voidaan magnetoida konverttereilla. Tanskassa (Eltra) siirtoverkkoon liittyvien tuulipuistojen täytyy olla sellaisia, että verkosta ei oteta eikä sinne tuoteta loistehoa Vikatilanteet Oikosulkukapasiteetti, S k, siirtoverkossa tuulipuiston liityntäpisteessä on 1800 MVA. Kaikissa simuloinneissa tehtävät viat ovat kolmivaiheisia oikosulkuja ja ne tehdään siirtoverkon solmupisteeseen. Vika kestää 150 ms ja vika korjataan vikapaikkaan yhteydessä olevien johtojen jälleenkytkennöillä. Kun vika on korjaantunut, oikosulkuteho on pienentynyt 1000 MVA:iin. Jälleenkytkennät itsessään eivät aiheuta jännitestabiiliudessa ongelmia, mutta oikosulkuvika voi aiheuttaa ongelmia. Tuulipuisto on suunniteltu tanskalaiseen malliin (Eltra), mikä tarkoittaa, että tuulipuiston on selvittävä oikosulkuviasta ilman tuuliturbiinien irtikytkentöjä Vakionopeuksiset tuuliturbiinit Tässä analyysissä tuulipuistossa on 80 tyypin A2 tuuliturbiinia. Taulukossa 29.1 on esitelty tuuliturbiinien ominaisuuksia. Tuuliturbiineissa käytetään ohjausjärjestelmää aktiiviselle sakkaussäädölle, missä tehoa verrataan asetteluarvoon ja virhettä korjataan lapojen kulmaa muuttamalla. Oikosulkuvian aikana jännitteen putoaminen aiheuttaa pudotuksen myös generaattorin tehossa. Sakkaussäädön ohjausjärjestelmä tulkitsee ulostulotehon puutteena ja optimoiden lapakulman. Vian aikana toimitaan siis kiinteällä lapakulmalla. Jos verkossa ei ole dynaamista loistehon kompensointia, vika verkossa aiheuttaa jänniteepästabilisuuden. Kuvassa 29.2 on esitetty simulointituloksia jännitteen, pätötehon, loistehon ja roottorin nopeudesta, jotka lähtevät kyseisessä tilanteessa värähtelemään.

4 On kuitenkin huomattavaa, että jännite-epästabiilius ei aiheuta välttämättä jännitteen romahdusta. Syynä tähän on tuuliturbiinien suojauksessa käytettyjen releiden toiminta. Releet havaitsevat kontrolloimattoman jännitteen vaihtelun ja kytkevät turbiinit irti verkosta. Tilanteen stabilointiin tarvitaan tosin nopeaa häiriöreserviä. Jos verkkoon on lisätty 100 MVAR:n SVC, jännite saadaan palautettua ennalleen. Kuvassa 29.3 on esitetty tämän tapauksen simulointitulokset.

5 Tuuliturbiinin parametrit Dynaamisen loistehon kompensoinnin tarve riippuu vakionopeuksisten tuuliturbiinien parametreista. Kompensoinnin tarve vähenee huomattavasti, jos: o Staattorin resistanssia, staattorin reaktanssia, magnetointireaktanssia ja roottorin reaktanssia saadaan pienennettyä o Roottorin reaktanssia kasvatetaan o Mekaanista rakennetta vahvistetaan( turbiinin hitautta ja akselin jäykkyyttä) Taulukossa 29.2 on tuloksia siitä, kuinka kompensoinnin tarvetta voidaan pienentää edellä mainittuja keinoja käyttämällä.

6 Stabilointi tehoaskelmalla Tanskan ohjeiden mukaisesti suurten tuulipuistojen on tarvittaessa pystyttävä vähentämään tehoaan 20 prosenttiin nimellisestä kahdessa sekunnissa. Tehoaskelma on toimiva tapa aktiivisella sakkausssäädöllä varustetuissa vakionopeuksisissa tuuliturbiineissa. Tyypin A tuuliturbiineilla turbiinien kiihtyminen johtaa jännite-epästabilisuuteen. Signaali tehoaskelmalle annetaan ulkopuolelta. Viive verkkovian ja ulkoisen signaalin välillä on noin ms eli signaali saapuu vian korjaantumisen jälkeen. Jos signaali tehoaskelmasta saadaan, menee tuuliturbiinin normaali säätö pois päältä ja lapakulmat säädetään siten, että teho on 20 % nimellisestä. Kuvassa 29.4 on esitetty laskentatulokset modernin 2 MW tuuliturbiinin käyttäytymisestä, kun käytetään tehoaskelmaa verkkovian aikana. Teho pudotetaan 20 prosenttiin alle kahdessa sekunnissa ja tämä tehonrajoitus kestää vain muutaman sekunnin. Tässä tapauksessa selvitään ilman kompensointia vian yli. Jos vika on poistettu tekemällä kytkentöjä useisiin siirtojohtoihin, oikosulkukapasiteetti muuttuu. Jännite ei pysty palautumaan ennalleen täysin itsenäisesti. Pyörintänopeus muuttuu hieman vian aikana.

7 29.4 Tuuliturbiinit muuttuvalla roottoriresistanssilla Muuttuva roottoriresistanssi toteutetaan kytkemällä konvertteri roottoripiiriin liukurenkaiden kautta. Konvertterin toiminta tarkoittaa siis sitä, että roottoriin kytketään ylimääräinen vastus. Ominaisuutta on käytetty usein lapakulmasäädöllä varustetuissa turbiineissa välkynnän vähentämiseksi. On kuitenkin näytetty, että muuttuvalla roottoriresistanssilla voidaan parantaa lyhyen aikavälin jännitestabiliutta. Tätä tekniikkaa käyttämällä kompensointikapasiteettiä voidaan pienentää Muuttuvanopeuksiset tuuliturbiinit varustettuna DFIG:llä Tässä luvussa esitetään simulointitulokset, kun on käytetty muuttuvanopeuksisia tuuliturbiineja varustettuna DFIG:llä. Kuvassa 29.5 on esitetty malli konverterista ja sen ohjauksesta. Mallia on käsitelty tarkemmin kirjoittajan julkaisuissa.

8

9 Konvertterin sulkeminen ja uudelleen käynnistys Tuuliturbiinien täytyy toimia ilman keskeytystä, vaikka verkossa tapahtuisikin vika. Tällaisten vikojen aikana jännite putoaa, mikä puolestaan aiheuttaa transientteja koneessa ja verkon puoleisessa konvertterissa. Konvertterin suojaus seuraa virtoja roottoripiirissä ja verkon puoleisessa konvertterissa, DC linkin jännitettä, napajännitettä, verkkotaajuutta jne. Jos asetellut rajat ylitetään, konvertteri suljetaan, mikä voi johtaa tuuliturbiinin irtikytkentään. Luvussa esitellään (kuva 29.6) myös tuuliturbiinin selviytymistä viasta konvertterin nopean uudelleenkäynnistymisen ansiosta. Alkuhetkestä hetkeen T1 verkko toimii normaalisti ja hetkellä T1 tapahtuu verkossa oikosulkuvika. Hetkellä T2 roottorikonvertteri suljetaan roottoripiirin ylivirran (transientti) vuoksi. Tämän jälkeen tuuliturbiini toimii kuten tyypin A1 tuuliturbiini suurentuneella roottoriresistanssilla ja lapakulmasäädöllä pyritään estämään kiihtyminen. Verkon puoleinen konvertteri toimii kuten Statcom, säätäen DC linkin jännitettä ja loistehoa. Hetkellä T3 verkkovika on poistunut ja taajuuden vakiinnuttua aloitetaan roottorikonvertterin synkronointi. Roottorikonvertterin IGBT aloittaa kytkennät ja ulkoinen resistanssi katkaistaan roottorista. Synkronoinnin aikana roottorikonvertteri valmistautuu toimintaan. Hetkellä T4 alkaa roottorikonvertterin synkronointi ja konvertterin sulkeminen estetään käynnistyksen ajaksi. Hetkellä T5 roottorikonvertteri on käynnistetty uudelleen ja pienen ajan jälkeen tuuliturbiini toimii normaalisti. Tämä roottorikonvertterin uudelleenkäynnistyminen suunniteltu siten, että tuuliturbiini selviäisi verkossa tapahtuvasta viasta.

10 Suuren tuulipuiston vaste Yksi suurimmista huolista tuulipuistoissa on riski keskinäiseen vuorovaikutukseen konvertterien ohjausjärjestelmien kesken, kun puistossa on suuri määrä tyypin C tuuliturbiineja. Seuraavissa tilanteissa huoli tästä kasvaa: (a) fast-acting partial-load frequency converters of the DFIG tai (b), kun suuri määrä roottorikonverttereita suljetaan tai ne ovat käynnistymässä. DFIG:n verkon puoleinen konvertteri kontrolloi loistehoa ja jännitettä transienttien aikana. Kuvassa 29.7 on simuloidut käyrät eri toimintapisteissä toimiville tuuliturbiineille. Kuvista ei nähdä, että mitään haitallista keskinäistä vuorovaikutusta esiintyisi. Tarkoituksenmukaisesti säädetyt konvertterit eivät siis aiheuta haitallisia vorovaikutuksia Muuttuvanopeuksiset tuuliturbiinit kestomagnetoiduilla generaattoreilla. Tässä luvussa esitellään simulointituloksia, kun tarkastelussa on 80 muuttuvanopeuksista tuuliturbiinia kestomagnetoiduilla generaattoreilla. Tuuliturbiineissa ei ole vaihdelaatikkoa. Taulukossa 29.3 on dataa tuuliturbiineista.

11 Generaattori koostuu kahdesta osasta, jotka molemmat ovat hieman yli 1 MW, liittyen yhteen roottoriakseliin. Kuvista 29.5(d)-29.5(f) nähdään taajuudensäätäjän ohjausjärjestelmät. Kestomagnetoitua generaattoria ohjataan generaattorikonvertterilla. Viasta selviytyminen on jälleen tarkastelussa. Suojaus voi jälleen tiputtaa tuuliturbiinin pois verkosta, samaan tapaan kuin luvussa kerrottiin. Suuri moottorin virta voi lisäksi demagnetoida kestomagneetit. Kuvassa 29.8 käydään läpi vian aikaisia tapahtumia, kun kyseessä on tyypin D kestomagnetoidut tuuliturbiinit. Oikosulkuvika tapahtuu hetkellä T1. Hetkellä T2 konvertterin suojausjärjestelmä havaitsee vian ja sulkee generaattorikonvertterin. IGBT:t lopettavat kytkemisen ja jäävät auki. Sitten DC linkin kondensaattori varataan diodin kautta. Tämä kestää vain muutaman millisekunnin ja tänä aikana koneen virta laskee nollaan. Koska DC linkin kondensaattori on ladattu, generaattorin reaktanssin läpi kulkeva koneen virta ei voi katketa välittömästi. Verkon puoleinen konvertteri ei syötä tehoa verkkoon, mutta osallistuu loistehon ja jännitteen säätöön, kuten Statcom. Hetkellä T3 vika on poistunut. Hieman myöhemmin T4 generaattorin konvertteri on synkronoitu ja käynnistetty uudelleen. Pienen ajan jälkeen toiminta tasoittuu. Simulointituloksien perusteella ei näytä olevan riskiä sille, että haitallista vuorovaikutusta esiintyisi.

12 29.7 Yhden koneen ekvivalentti Tuuliturbiinin simuloitu käyttäytyminen nimellisessä toimintapisteessä on edustava kollektiiviselle vasteelle, kun kyseessä on suuri tuulipuisto, joka toimii nimellisillä arvoilla. Tässä tapauksessa suuri tuulipuisto voidaan mallintaa jännitestabiilisuustarkasteluissa yhden koneen ekvivalentilla. Oletukset on esitetty seuraavaksi: o Yhden koneen ekvivalentin tehokapasiteetti on summa tuulipuiston tuuliturbiinien tehoista. o Yhden koneen ekvivalentin tehon tuotanto on summa tuulipuiston tuuliturbiinien tuottamista tehoista. o Yhden koneen ekvivalentin loisteho liityntäpisteessä on nolla. o Potentiaalienergian kasautumisen mekanismi akseleissa vian aikana on otettava huomioon tyypin A ja B tuuliturbiineilla. o Tyypin C tuuliturbiineilla edellä mainittua akselin kiertymistä ei tarvitse ottaa huomioon. o Riski keskinäisestä vuorovaikutuksesta eliminoidaan tehokkaalla konvertterien ohjauksen säädöllä tyypin C ja D tuuliturbiinien tapauksessa. o Samanlainen kommentti voidaan antaa tyypin D tuuliturbiineille, paitsi erikoistilanteissa.

13 29.8 Yhteenveto Suurten tuulipuistojen mallit on mahdollista implementoida simulointityökaluihin, kun tarkastellaan lyhyen aikavälin jännitestabiilisuutta. Tähän voidaan käyttää yhden koneen ekvivalenttia. Luvussa on demonstroitu, että keskinäiselle haitalliselle vuorovaikutukselle ei ole riskiä.

Wind Power in Power Systems. 16. Practical Experience with Power Quality and Wind Power (Käytännön kokemuksia sähkön laadusta ja tuulivoimasta)

Wind Power in Power Systems. 16. Practical Experience with Power Quality and Wind Power (Käytännön kokemuksia sähkön laadusta ja tuulivoimasta) Wind Power in Power Systems 16. Practical Experience with Power Quality and Wind Power (Käytännön kokemuksia sähkön laadusta ja tuulivoimasta) 16.1 Johdanto Täydellinen sähkön laatu tarkoittaisi, että

Lisätiedot

Wind Power in Power Systems

Wind Power in Power Systems Wind Power in Power Systems 5. Power Quality Standards for Wind Turbines (Sähkön laatustandardit tuuliturbiineille) 5.1 Johdanto Tuulivoima sähköverkossa vaikuttaa jännitteen laatuun, minkä vuoksi vaikutukset

Lisätiedot

Luku 27: Dynaamisten tuuliturbiinimallien täysimittainen verifiointi (Full-Scale Verification of Dynamic Wind Turbine Models)

Luku 27: Dynaamisten tuuliturbiinimallien täysimittainen verifiointi (Full-Scale Verification of Dynamic Wind Turbine Models) Luku 27: Dynaamisten tuuliturbiinimallien täysimittainen verifiointi (Full-Scale Verification of Dynamic Wind Turbine Models) 27.1 Johdanto (Introduction) Vladislav Akhmatov Tuulivoiman määrä sähkövoimajärjestelmässä

Lisätiedot

215.3 MW 0.0 MVR pu MW 0.0 MVR

215.3 MW 0.0 MVR pu MW 0.0 MVR Sami Repo, TTKK/Sähkövoimatekniikka 1 ESIMERKKI KÄYTTÖVARMUUDEN MÄÄRITTÄMISESTÄ Testijärjestelmässä on kaksi solmupistettä, joiden välillä on kaksi rinnakkaista identtistä johtoa, joidenka yhdistetty impedanssi

Lisätiedot

Tuulivoima Gotlannin saarella Ruotsissa

Tuulivoima Gotlannin saarella Ruotsissa Tuulivoima Gotlannin saarella Ruotsissa Johdanto Tässä kappaleessa tarkastellaan ongelmia ja ratkaisuja, joita ruotsalainen Gotlands Energi AB (GEAB) on kohdannut tuulivoiman verkkoon integroinnissa. Tarkastelun

Lisätiedot

Jännitestabiiliushäiriö Suomessa 1992. Liisa Haarla

Jännitestabiiliushäiriö Suomessa 1992. Liisa Haarla Jännitestabiiliushäiriö Suomessa 1992 Liisa Haarla Pohjoismainen voimajärjestelmä 1992 Siirtoverkko: Siirtoyhteydet pitkiä, kulutus enimmäkseen etelässä, vesivoimaa pohjoisessa (Suomessa ja Ruotsissa),

Lisätiedot

Wind Power in Power Systems: 24 Introduction to the Modelling of Wind Turbines

Wind Power in Power Systems: 24 Introduction to the Modelling of Wind Turbines Wind Power in Power Systems: 24 Introduction to the Modelling of Wind Turbines Johdanto Tässä kappaleessa esitetään näkökohtia liittyen tuulivoimaloiden simulointiin ja niiden mallintamiseen. Tietokonemallinnuksen

Lisätiedot

Tuulivoiman vaikutus järjestelmän dynamiikkaan

Tuulivoiman vaikutus järjestelmän dynamiikkaan Tuulivoiman vaikutus järjestelmän dynamiikkaan Johdanto Useimmissa maissa suuriin verkkoihin kytkettyä tuulivoimaan on hyvin vähän suhteessa järjestelmän vaatimaan tehoon. Tuulivoiman määrä lisääntyy kuitenkin

Lisätiedot

ELEC-E8419 syksy 2016 Jännitteensäätö

ELEC-E8419 syksy 2016 Jännitteensäätö ELEC-E849 syksy 06 Jännitteensäätö. Tarkastellaan viittä rinnakkaista siirtojohtoa. Jännite johdon loppupäässä on 400, pituus on 00 km, reaktanssi on 0,3 ohm/km (3 ohmia/johto). Kunkin johdon virta on

Lisätiedot

Liittymissäännöt tuulivoimaloiden liittämiseksi Suomen voimansiirtoverkkoon

Liittymissäännöt tuulivoimaloiden liittämiseksi Suomen voimansiirtoverkkoon FINGRID OYJ Liittymissäännöt tuulivoimaloiden liittämiseksi Suomen voimansiirtoverkkoon 31.3.29 Liittymissäännöt tuulivoimaloiden ja maakohtaiset lisätäsmennykset tuulivoimaloiden liittämiseksi Suomen

Lisätiedot

Tuulivoimalaitosten generaattori- ja tehoelektroniikkaratkaisut

Tuulivoimalaitosten generaattori- ja tehoelektroniikkaratkaisut Tuulivoimalaitosten generaattori- ja tehoelektroniikkaratkaisut Tuuliturbiinityypit Kiinteän nopeuden turbiini Tuuliturbiinit voivat toimia joko kiinteällä nopeudella tai muuttuvalla nopeudella. 90-luvun

Lisätiedot

WIND POWER IN POWER SYSTEMS

WIND POWER IN POWER SYSTEMS WIND POWER IN POWER SYSTEMS 26. HIGH-ORDER MODELS OF DOUBLY-FED INDUCTION GENERATORS Anssi Mäkinen 181649 JOHDANTO Tässä kappaleessa käsitellään kaksoissyötettyyyn liukurengaskonekäyttöön (DFIG, doubly-fed

Lisätiedot

BL20A0600 Sähkönsiirtotekniikka. Siirtojohdon suojaus

BL20A0600 Sähkönsiirtotekniikka. Siirtojohdon suojaus BL20A0600 Sähkönsiirtotekniikka Siirtojohdon suojaus Kantaverkon johtosuojaus Suojauksen nopeus kriittinen stabiilisuuden kannalta Maasulkusuojauksen nopeusvaatimukset myös vaarajännitteistä. U m = 1500

Lisätiedot

Lasketaan siirretty teho. Asetetaan loppupään vaihejännitteelle kulmaksi nolla astetta. Virran aiheuttama jännitehäviö johdolla on

Lasketaan siirretty teho. Asetetaan loppupään vaihejännitteelle kulmaksi nolla astetta. Virran aiheuttama jännitehäviö johdolla on ELEC-E849. Tarkastellaan viittä rinnakkaista siirtojohtoa. Jännite johdon loppupäässä on 400, pituus on 00 km, reaktanssi on 0, ohm/km ( ohmia/johto). Kunkin johdon virta on 000. Jätä rinnakkaiskapasitanssit

Lisätiedot

S. Kauppinen / H. Tulomäki

S. Kauppinen / H. Tulomäki 1 (8) Tutkimustyön tausta... 1 Verkon mallinnus... 2 Sähkön laatu saarekekäytössä ja VJV-vaatimukset... 2 Simulaatiot... 2 Simulaatio 1... 2 Simulaatio 2... 4 Simulaatio 3... 4 Simulaatio 4... 5 Simulaatio

Lisätiedot

1. Generaattorin ja generaattorimuuntajan perustiedot

1. Generaattorin ja generaattorimuuntajan perustiedot 1 (5) 1. Generaattorin ja generaattorimuuntajan perustiedot Taulukossa 1 on listattuna voimalaitoksen kustakin generaattoriyksiköstä toimitettavat sähköiset ja mekaaniset perustiedot. Taulukko 1. Generaattorista

Lisätiedot

BL20A0700 Sähköverkkotekniikan peruskurssi

BL20A0700 Sähköverkkotekniikan peruskurssi BL20A0700 Sähköverkkotekniikan peruskurssi Vika- ja häiriötilanteita oikosulut maasulut ylikuormitus epäsymmetrinen kuorma kytkentätilanteet tehovajaus ja tehoheilahtelut Seurauksia: lämpeneminen mekaaninen

Lisätiedot

Tuulivoimalaitosten liittäminen sähköverkkoon. Verkkotoimikunta 5.5.2010

Tuulivoimalaitosten liittäminen sähköverkkoon. Verkkotoimikunta 5.5.2010 Tuulivoimalaitosten liittäminen sähköverkkoon Verkkotoimikunta 5.5.2010 2 Liittyminen kantaverkkoon Kantaverkkoon liittymisen vaatimukset sekä ohjeet löytyvät Fingridin internet-sivuilta (www.fingrid.fi):

Lisätiedot

Offshore puistojen sähkönsiirto

Offshore puistojen sähkönsiirto Offshore puistojen sähkönsiirto Johdanto Puistojen rakentamiseen merelle useita syitä: Parempi tuotannon odotus Poissa näkyvistä Rannikolla hyviä sijoituspaikkoja ei välttämättä saatavilla Tästä seuraa

Lisätiedot

ELEC-E8419 syksy 2016 Laskeminen tietokoneohjelmilla 1. Verkon tiedot on annettu erillisessä Excel-tiedostossa: nimeltä CASE_03-50-prosSC.

ELEC-E8419 syksy 2016 Laskeminen tietokoneohjelmilla 1. Verkon tiedot on annettu erillisessä Excel-tiedostossa: nimeltä CASE_03-50-prosSC. ELEC-E8419 syksy 2016 Laskeminen tietokoneohjelmilla 1 Yleisiä ohjeita: Työ tehdään yhdessä laskuharjoitusten aikaan tiistaina 29.11. kello 10.15 12.00 Jos tämä aika ei sovi, voidaan järjestää toinen aika.

Lisätiedot

WIND POWER IN POWER SYSTEMS

WIND POWER IN POWER SYSTEMS WIND POWER IN POWER SYSTEMS Anssi Mäkinen 181649 WIND POWER AND VOLTAGE CONTROL JOHDANTO Sähköverkon päätehtävä on siirtää generaattoreilla tuotettu sähköteho kuluttajille. Jotta sähköverkon kunnollinen

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Viidennen luennon aihepiirit YLEISTÄ ASIAA GENERAATTOREISTA

SMG-4500 Tuulivoima. Viidennen luennon aihepiirit YLEISTÄ ASIAA GENERAATTOREISTA SMG-4500 Tuulivoima Viidennen luennon aihepiirit Tuulivoimaloiden generaattorit Toimintaperiaate Tahtigeneraattori Epätahtigeneraattori Tuulivoimalakonseptit 1 YLEISTÄ ASIAA GENERAATTOREISTA Generaattori

Lisätiedot

Max teho [MW] Sisäänmeno -ulostulo käyrä [MBtu/h] 1 Hiili 1.1 600 150

Max teho [MW] Sisäänmeno -ulostulo käyrä [MBtu/h] 1 Hiili 1.1 600 150 SVT-3411 Sähkövoimajärjestelmän säätö ja käyttö Tentti, 6.2.2010 Sami Repo Tentissä saa käyttää omaa ohjelmoitavaa laskinta. Lisäksi tentissä saa olla mukana opiskelijan itsensä laatima kaavaluettelo,

Lisätiedot

Käyttötoimikunta Sähköjärjestelmän matalan inertian hallinta

Käyttötoimikunta Sähköjärjestelmän matalan inertian hallinta Käyttötoimikunta Sähköjärjestelmän matalan inertian hallinta Miksi voimajärjestelmän inertialla on merkitystä? taajuus häiriö, esim. tuotantolaitoksen irtoaminen sähköverkosta tavanomainen inertia pieni

Lisätiedot

ELEC-E8419 syksyllä 2016 Sähkönsiirtojärjestelmät 1

ELEC-E8419 syksyllä 2016 Sähkönsiirtojärjestelmät 1 ELEC-E8419 syksyllä 016 Sähkönsiirtojärjestelmät 1 Jännitteensäätö Periodit I II, 5 opintopistettä Liisa Haarla 10.10.016 1 Luennon ydinasiat Jännitteensäädön ja loistehon välinen yhteys Jännitteensäädössä

Lisätiedot

Käyttötoimikunta Antti-Juhani Nikkilä Loistehon merkitys kantaverkon jännitteiden hallinnassa

Käyttötoimikunta Antti-Juhani Nikkilä Loistehon merkitys kantaverkon jännitteiden hallinnassa Käyttötoimikunta Loistehon merkitys kantaverkon jännitteiden hallinnassa Sisältö Kantaverkon kompensoinnin ja jännitteensäädön periaatteet Fingridin uudet loissähköperiaatteet Miten lisääntynyt loisteho

Lisätiedot

DEE Tuulivoiman perusteet

DEE Tuulivoiman perusteet Viidennen luennon aihepiirit Tuulivoimaloiden generaattorit Toimintaperiaate Tahtigeneraattori Epätahtigeneraattori Tuulivoimalakonseptit 1 YLEISTÄ ASIAA GENERAATTOREISTA Generaattori on laite, joka muuttaa

Lisätiedot

Merelle rakennettujen tuulivoimapuistojen sähkönsiirtojärjestelmät

Merelle rakennettujen tuulivoimapuistojen sähkönsiirtojärjestelmät Merelle rakennettujen tuulivoimapuistojen sähkönsiirtojärjestelmät Johdanto Kiinnostus offshore-tyyppisten tuulivoimapuistojen rakentamiseen on ollut suuri Euroopassa viime vuosina. Syinä tähän ovat mm.

Lisätiedot

Jännitelähteet ja regulaattorit

Jännitelähteet ja regulaattorit Jännitelähteet ja regulaattorit Timo Dönsberg ELEC-C5070 Elektroniikkapaja 5.10.2015 Teholähteen valinta Akku vs. verkkosähkö Vaadittu jännite Lähes aina tasasähköä, esim. mikrokontrolleri +5V, OP-vahvistin

Lisätiedot

6. Sähkön laadun mittaukset

6. Sähkön laadun mittaukset Wind Power in Power Systems -kurssi Janne Strandén 6.1. Johdanto 6. Sähkön laadun mittaukset Sähkön laadulla (power quality) tarkoitetaan tuuliturbiinin yhteydessä puhuttaessa turbiinin suorituskykyä tuottaa

Lisätiedot

Tuulivoiman erityispiirteitä kantaverkkoliitynnän ja verkon dynamiikan kannalta. TEKNILLINEN KORKEAKOULU Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto

Tuulivoiman erityispiirteitä kantaverkkoliitynnän ja verkon dynamiikan kannalta. TEKNILLINEN KORKEAKOULU Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto TEKNILLINEN KORKEAKOULU Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto Jarno Lamponen Tuulivoiman erityispiirteitä kantaverkkoliitynnän ja verkon dynamiikan kannalta Diplomityö, joka on jätetty opinnäytteenä

Lisätiedot

ELEC-E8419 Sähkönsiirtojärjestelmät 1 Luento: Jännitteen säätö. Kurssi syksyllä 2015 Periodit I-II, 5 opintopistettä Liisa Haarla

ELEC-E8419 Sähkönsiirtojärjestelmät 1 Luento: Jännitteen säätö. Kurssi syksyllä 2015 Periodit I-II, 5 opintopistettä Liisa Haarla ELEC-E8419 Sähkönsiirtojärjestelmät 1 Luento: Jännitteen säätö Kurssi syksyllä 015 Periodit I-II, 5 opintopistettä Liisa Haarla 1 Luennon ydinasiat Jännitteensäädön ja loistehon välinen yhteys Jännitteensäädössä

Lisätiedot

Wind Power in Power Systems

Wind Power in Power Systems Jatko-opintoseminaari kirjasta: Referaatti kirjan kappaleesta 25: 25. Tuuliturbiinien malllintaminen dynamiikkalaskentaohjelmistolla (Reduced-order Modelling of Wind Turbines) Pasi Vuorenpää Op.num.: 176838

Lisätiedot

BL20A0500 Sähkönjakelutekniikka

BL20A0500 Sähkönjakelutekniikka BL20A0500 Sähkönjakelutekniikka Maasulkusuojaus Jarmo Partanen Maasulku Keskijänniteverkko on Suomessa joko maasta erotettu tai sammutuskuristimen kautta maadoitettu. pieni virta Oikosulku, suuri virta

Lisätiedot

Tuulivoiman vaikutukset sähköverkossa

Tuulivoiman vaikutukset sähköverkossa Tuulivoiman vaikutukset sähköverkossa SMG-4500 Tuulivoima TTY Kari Mäki, VTT 2 Sisältö Pohjoismainen sähköjärjestelmä ja Suomen sähköverkko Tuulivoiman liittäminen verkkoon Generaattorivaihtoehdot Verkostovaikutukset

Lisätiedot

Tasasähköyhteyden suuntaaj-asema. Ue j0ƒ. p,q

Tasasähköyhteyden suuntaaj-asema. Ue j0ƒ. p,q EEC-E89 syksy 06 Ttkitaan alla olevan kvan mkaista heikkoon verkkoon kytkettyä srjännitteistä tasasähköyhteyttä. Tässä tapaksessa syöttävän verkon impedanssi (Theveninin impedanssi, kvassa j on j0,65,

Lisätiedot

Jännitteensäädön ja loistehon hallinnan kokonaiskuva. Sami Repo Sähköenergiatekniikka TTY

Jännitteensäädön ja loistehon hallinnan kokonaiskuva. Sami Repo Sähköenergiatekniikka TTY Jännitteensäädön ja loistehon hallinnan kokonaiskuva Sami Repo Sähköenergiatekniikka TTY Agenda Taustaa Tutkimuskysymykset ja tavoitteet Simuloitava malli Skenaarioiden tarkastelu Tekniset tulokset Taloudelliset

Lisätiedot

Erään tuulivoimalaitosmallin soveltuvuus voimajärjestelmän suunnittelulaskentaan

Erään tuulivoimalaitosmallin soveltuvuus voimajärjestelmän suunnittelulaskentaan Ilkka Luukkonen Erään tuulivoimalaitosmallin soveltuvuus voimajärjestelmän suunnittelulaskentaan Sähkötekniikan korkeakoulu Diplomityö, joka on jätetty opinnäytteenä tarkastettavaksi diplomi-insinöörin

Lisätiedot

BL20A0500 Sähkönjakelutekniikka

BL20A0500 Sähkönjakelutekniikka BL0A0500 Sähkönjakelutekniikka Oikosulkusuojaus Jarmo Partanen Oikosulkuvirran luonne Epäsymmetriaa, vaimeneva tasavirtakomponentti ja vaimeneva vaihtovirtakomponentti. 3 Oikosulun eri vaiheet ja niiden

Lisätiedot

Wind Power in Power Systems: 3 An Introduction

Wind Power in Power Systems: 3 An Introduction Wind Power in Power Systems: 3 An Introduction Historia ja nykytila Sähköistymisen tuomat edut huomattiin ympäri maailmaa 1880-luvulla Thomas Alva Edisonin näyttäessä tietä. Voimakas yllyke sähköjärjestelmien

Lisätiedot

Liisa Haarla Fingrid Oyj. Muuttuva voimajärjestelmä taajuus ja likeenergia

Liisa Haarla Fingrid Oyj. Muuttuva voimajärjestelmä taajuus ja likeenergia Liisa Haarla Fingrid Oyj Muuttuva voimajärjestelmä taajuus ja likeenergia Mikä muuttuu? Ilmastopolitiikka, teknologian muutos ja yhteiskäyttöjärjestelmien välinen integraatio aiheuttavat muutoksia: Lämpövoimalaitoksia

Lisätiedot

Wind Power in Power Systems

Wind Power in Power Systems Jatko-opintoseminaari kirjasta: Referaatti kirjan kappaleesta 11: 11. Tuulivoima Saksan sähköjärjestelmässä: Nykyinen tilanne ja tulevaisuuden haasteet sähköverkon luotettavuuden kannalta (Wind Power in

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Sähkötekniikan diplomi-insinöörin koulutusohjelma Petteri Palmumaa TUULIVOIMAN VERKKOMÄÄRÄYKSET EUROOPASSA JA YHDYSVALLOISSA SEKÄ NIIDEN KEHITTYMINEN

Lisätiedot

Pienjännitejohtoa voidaan kuvata resistanssin ja induktiivisen reaktanssin sarjakytkennällä.

Pienjännitejohtoa voidaan kuvata resistanssin ja induktiivisen reaktanssin sarjakytkennällä. SÄHKÖJOHDOT Pienjännitejohtoa voidaan kuvata resistanssin ja induktiivisen reaktanssin sarjakytkennällä. R jx Resistanssit ja reaktanssit pituusyksikköä kohti saadaan esim. seuraavasta taulukosta. Huomaa,

Lisätiedot

Ylivirtasuojaus. Monta asiaa yhdessä

Ylivirtasuojaus. Monta asiaa yhdessä Ylivirtasuojaus Pekka Rantala Kevät 2015 Monta asiaa yhdessä Suojalaitteiden valinta ja johtojen mitoitus on käsiteltävä yhtenä kokonaisuutena. Mitoituksessa käsiteltäviä asioita: Kuormituksen teho Johdon

Lisätiedot

SATE2010 Dynaaminen kenttäteoria syksy /6 Laskuharjoitus 6 / Siirtojohdot ja transientit häviöttömissä siirtojohdoissa

SATE2010 Dynaaminen kenttäteoria syksy /6 Laskuharjoitus 6 / Siirtojohdot ja transientit häviöttömissä siirtojohdoissa ATE2010 Dynaaminen kenttäteoria syksy 2011 1 /6 Tehtävä 1. 0,67 m pitkä häviötön siirtojohdon (50 Ω) päässä on kuorma Z L = (100 - j50) Ω. iirtojohtoa syötetään eneraattorilla (e (t) = 10sin(ωt + 30º)

Lisätiedot

Aurinkovoimalan haasteet haja-asutusalueella

Aurinkovoimalan haasteet haja-asutusalueella Aurinkovoimalan haasteet haja-asutusalueella Seppo Suurinkeroinen sähkönlaatuasiantuntija Oy Urakoitsijapäivä Kouvola Yhteydenotto paneeleiden asentajalta: Kun paneelit tuottaa sähköä enemmän, jännite

Lisätiedot

Kannattaa opetella parametrimuuttujan käyttö muidenkin suureiden vaihtelemiseen.

Kannattaa opetella parametrimuuttujan käyttö muidenkin suureiden vaihtelemiseen. 25 Mikäli tehtävässä piti määrittää R3:lle sellainen arvo, että siinä kuluva teho saavuttaa maksimiarvon, pitäisi variointirajoja muuttaa ( ja ehkä tarkentaa useampaankin kertaan ) siten, että R3:ssä kulkeva

Lisätiedot

LOISSÄHKÖN TOIMITUKSEN JA LOISTEHORESERVIN YLLÄPITO

LOISSÄHKÖN TOIMITUKSEN JA LOISTEHORESERVIN YLLÄPITO SOVELLUSOHJE 1 (5) LOISSÄHKÖN TOIMITUKSEN JA LOISTEHORESERVIN YLLÄPITO 1 Johdanto Tätä ohjetta sovelletaan kantaverkosta Asiakkaalle luovutettavan loissähkön toimituksissa, toimitusten seurannassa ja loissähkön

Lisätiedot

Voimalaitosten jännitteensäädön asetteluperiaatteet

Voimalaitosten jännitteensäädön asetteluperiaatteet Tekninen ohje 1 (9) Voimalaitosten jännitteensäädön asetteluperiaatteet Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Jännitteensäätö... 2 2.1 Jännitteensäädön säätötapa... 2 2.2 Jännitteensäädön asetusarvo... 2

Lisätiedot

Mitä on pätö-, näennäis-, lois-, keskimääräinen ja suora teho sekä tehokerroin? Alla hieman perustietoa koskien 3-vaihe tehomittauksia.

Mitä on pätö-, näennäis-, lois-, keskimääräinen ja suora teho sekä tehokerroin? Alla hieman perustietoa koskien 3-vaihe tehomittauksia. Mitä on sähköinen teho? Tehojen mittaus Mitä on pätö-, näennäis-, lois-, keskimääräinen ja suora teho sekä tehokerroin? Alla hieman perustietoa koskien 3-vaihe tehomittauksia. Tiettynä ajankohtana, jolloin

Lisätiedot

Tuulivoima ja sähköverkko

Tuulivoima ja sähköverkko 1 Tuulivoima ja sähköverkko Kari Mäki Sähköenergiatekniikan laitos 2 Sisältö Sähköverkon rakenne Tuulivoima sähköverkon näkökulmasta Siirtoverkko Jakeluverkko Pienjänniteverkko Sähköverkon näkökulma yleisemmin

Lisätiedot

IBC control Made in Sweden VIANETSINTÄ MICROMAX- JA VVX-MOOTTORIT

IBC control Made in Sweden VIANETSINTÄ MICROMAX- JA VVX-MOOTTORIT IBC control Made in Sweden VIANETSINTÄ MICROMAX- JA VVX-MOOTTORIT Sisällysluettelo Sivu Vianetsintä MicroMax, MicroMax180, MicroMax370, MicroMax750 Ohjausyksikkö on lauennut kiertovahdin vuoksi Magneettianturin

Lisätiedot

VIANETSINTÄ - MICROMAX JA VVX-MOOTTORIT

VIANETSINTÄ - MICROMAX JA VVX-MOOTTORIT VIANETSINTÄ - MICROMAX JA VVX-MOOTTORIT SISÄLLYSLUETTELO SIVU VIANETSINTÄ MICROMAX, MICROMAX180, MICROMAX370, MICROMAX750 OHJAUSYKSIKKÖ ON LAUENNUT KIERTOVAHDIN JOHDOSTA MAGNEETTIANTURIN TARKISTUS (KOSKEE

Lisätiedot

DEE-11110 Sähkötekniikan perusteet

DEE-11110 Sähkötekniikan perusteet DEE-11110 Sähkötekniikan perusteet Antti Stenvall Teho vaihtosähköpiireissä ja symmetriset kolmivaihejärjestelmät Luennon keskeinen termistö ja tavoitteet Kompleksinen teho S ja näennästeho S Loisteho

Lisätiedot

Wind Power in Power Systems: 15 Wind Farms in Weak Power Networks in India

Wind Power in Power Systems: 15 Wind Farms in Weak Power Networks in India Wind Power in Power Systems: 15 Wind Farms in Weak Power Networks in India Johdanto Tuulivoiman rakentaminen Intiaan kiihtyi 1990-luvulla tuotantotukien ja veroalennusten jälkeen. Luvun kirjoittamisen

Lisätiedot

Maatuulihankkeet mahdollistavat teknologiat. Pasi Valasjärvi

Maatuulihankkeet mahdollistavat teknologiat. Pasi Valasjärvi Maatuulihankkeet mahdollistavat teknologiat Pasi Valasjärvi Sisältö Yritys ja historia Mikä mahdollistaa maatuulihankkeet? Tuotetarjonta Asioita, joilla tuulivoimainvestointi onnistuu Verkkovaatimukset

Lisätiedot

Tuulivoimalaitos ja sähköverkko

Tuulivoimalaitos ja sähköverkko Tuulivoimalaitos ja sähköverkko Mikko Tegel 25.5.20 Tarvasjoki Voimantuotannon sähköverkkoon liittymistä koskevat säännökset ja ohjeet 2 / Tuulivoimalatyypit 3 / Suosituksia Tekniset vaatimukset Tuulivoimalan

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Viidennen luennon aihepiirit YLEISTÄ ASIAA GENERAATTOREISTA

SMG-4500 Tuulivoima. Viidennen luennon aihepiirit YLEISTÄ ASIAA GENERAATTOREISTA SMG-4500 Tuulivoima Viidennen luennon aihepiirit Tuulivoimaloiden generaattorit Toimintaperiaate Tahtigeneraattori Epätahtigeneraattori Vakionopeuksinen voimala Vaihtuvanopeuksinen voimala 1 YLEISTÄ ASIAA

Lisätiedot

SATE1050 PIIRIANALYYSI II / MAARIT VESAPUISTO: APLAC, MATLAB JA SIMULINK -HARJOITUSTYÖ / SYKSY 2015

SATE1050 PIIRIANALYYSI II / MAARIT VESAPUISTO: APLAC, MATLAB JA SIMULINK -HARJOITUSTYÖ / SYKSY 2015 1 SAT1050 PANAYYS / MAAT VSAPUSTO: APA, MATAB JA SMUNK -HAJOTUSTYÖ / SYKSY 2015 Harjoitustyön tarkoituksena on ensisijaisesti tutustua Aplac-, Matab ja Simulink simulointiohjelmistojen ominaisuuksiin ja

Lisätiedot

Antti Kuusela. Tuotannon ja kulutuksen liittämisen verkkosäännöt

Antti Kuusela. Tuotannon ja kulutuksen liittämisen verkkosäännöt Tuotannon ja kulutuksen liittämisen verkkosäännöt Tuotannon ja kulutuksen liittämisen verkkosäännöt Liittämisen verkkosäännöt Yleiset liittymisehdot ja verkkosäännöt NC RfG implementointisuunnitelma NC

Lisätiedot

Savolainen. Pienvoimalaitoksen käyttötekniikka

Savolainen. Pienvoimalaitoksen käyttötekniikka Tekijä: Markku Savolainen Pienvoimalaitoksen käyttötekniikka Sisältö Erilaiset generaattorityypit Sähköntuotannossa käytetyt generaattorityypit Verkkomagnetoitu epätahtigeneraattori Kondensaattorimagnetoitu

Lisätiedot

Fingridin varavoimalaitosten käyttö alue- tai jakeluverkkojen tukemiseen. Käyttötoimikunta Kimmo Kuusinen

Fingridin varavoimalaitosten käyttö alue- tai jakeluverkkojen tukemiseen. Käyttötoimikunta Kimmo Kuusinen Fingridin varavoimalaitosten käyttö alue- tai jakeluverkkojen tukemiseen Käyttötoimikunta Kimmo Kuusinen Yleistä Suomen sähköjärjestelmä on mitoitettu yhteispohjoismaisesti sovittujen periaatteiden mukaisesti.

Lisätiedot

Oikosulkumoottorikäyttö

Oikosulkumoottorikäyttö Oikosulkumoottorikäyttö 1 DEE-33040 Sähkömoottorikäyttöjen laboratoriotyöt TTY Oikosulkumoottorikäyttö T. Kantell & S. Pettersson 2 Laboratoriomittauksia suorassa verkkokäytössä 2.1 Käynnistysvirtojen

Lisätiedot

Aurinkovoimalan haasteet haja-asutusalueella

Aurinkovoimalan haasteet haja-asutusalueella Aurinkovoimalan haasteet haja-asutusalueella Seppo Suurinkeroinen sähkönlaatuasiantuntija Oy Urakoitsijapäivä Kouvola Yhteydenotto paneeleiden asentajalta: Kun paneelit tuottaa sähköä enemmän, jännite

Lisätiedot

Kun järjestelmää kuvataan operaattorilla T, sisäänmenoa muuttujalla u ja ulostuloa muuttujalla y, voidaan kirjoittaa. y T u.

Kun järjestelmää kuvataan operaattorilla T, sisäänmenoa muuttujalla u ja ulostuloa muuttujalla y, voidaan kirjoittaa. y T u. DEE-00 Lineaariset järjestelmät Harjoitus, ratkaisuehdotukset Järjestelmien lineaarisuus ja aikainvarianttisuus Kun järjestelmää kuvataan operaattorilla T, sisäänmenoa muuttujalla u ja ulostuloa muuttujalla

Lisätiedot

Tuotannon liittäminen Jyväskylän Energian sähköverkkoon

Tuotannon liittäminen Jyväskylän Energian sähköverkkoon Tuotannon liittäminen Jyväskylän Energian sähköverkkoon TUOTANTOLAITOKSEN SUOJA-, SÄÄTÖ- JA KYTKENTÄLAITTEET SEKÄ ENERGIAN MITTAUS Tämä ohje täydentää Energiateollisuuden ohjeen sähköntuotantolaitoksen

Lisätiedot

TECHNOBOTHNIA TUTKIMUSRAPORTIT SÄHKÖVERKKOJEN SIMULOINTI. Luettelo päivitetty 20.02.2004

TECHNOBOTHNIA TUTKIMUSRAPORTIT SÄHKÖVERKKOJEN SIMULOINTI. Luettelo päivitetty 20.02.2004 1(7) TECHNOBOTHNIA TUTKIMUSRAPORTIT SÄHKÖVERKKOJEN SIMULOINTI Luettelo päivitetty 20.02.2004 Huom! Tässä luettelossa mainitut julkaisut ovat luottamuksellisia lukuun ottamatta opinnäytetöinä raportoituja

Lisätiedot

Voimalaitosten jännitteensäädön asetteluperiaatteet

Voimalaitosten jännitteensäädön asetteluperiaatteet Tekninen ohje 1 (8) Voimalaitosten jännitteensäädön asetteluperiaatteet Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Jännitteensäätö... 2 2.1 Jännitteensäädön säätötapa... 2 2.2 Jännitteensäädön asetusarvo... 2

Lisätiedot

MIKROAALTOMITTAUKSET 1

MIKROAALTOMITTAUKSET 1 MIKROAALTOMITTAUKSET 1 1. TYÖN TARKOITUS Tässä harjoituksessa tutkit virran ja jännitteen käyttäytymistä gunn-oskillaattorissa. Piirrät jännitteen ja virran avulla gunn-oskillaattorin toimintakäyrän. 2.

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Kuudennen luennon aihepiirit. Tuulivoimalan energiantuotanto-odotukset AIHEESEEN LIITTYVÄ TERMISTÖ (1/2)

SMG-4500 Tuulivoima. Kuudennen luennon aihepiirit. Tuulivoimalan energiantuotanto-odotukset AIHEESEEN LIITTYVÄ TERMISTÖ (1/2) SMG-4500 Tuulivoima Kuudennen luennon aihepiirit Tuulivoimalan energiantuotanto-odotukset Aiheeseen liittyvä termistö Pinta-alamenetelmä Tehokäyrämenetelmä Suomen tuulivoimatuotanto 1 AIHEESEEN LIITTYVÄ

Lisätiedot

Oikosulkumoottorin vääntömomenttikäyrä. s = 0 n = n s

Oikosulkumoottorin vääntömomenttikäyrä. s = 0 n = n s Oikosulkumoottorin vääntömomenttikäyrä M max M n M nk. kippauspiste M = momentti M max = maksimimomentti M n = nimellismomentti s = jättämä n = kierrosnopeus n s = tahtikierrosnopeus n n = nimelliskierrosnopeus

Lisätiedot

SATE1040 Piirianalyysi IB kevät /6 Laskuharjoitus 5: Symmetrinen 3-vaihejärjestelmä

SATE1040 Piirianalyysi IB kevät /6 Laskuharjoitus 5: Symmetrinen 3-vaihejärjestelmä 1040 Piirianalyysi B kevät 2016 1 /6 ehtävä 1. lla olevassa kuvassa esitetyssä symmetrisessä kolmivaihejärjestelmässä on kaksi konetta, joiden lähdejännitteet ovat vaihejännitteinä v1 ja v2. Järjestelmä

Lisätiedot

OPERAATIOVAHVISTIMET 2. Operaatiovahvistimen ominaisuuksia

OPERAATIOVAHVISTIMET 2. Operaatiovahvistimen ominaisuuksia KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikan ja liikenteen ala TYÖ 11 ELEKTRONIIKAN LABORAATIOT H.Honkanen OPERAATIOVAHVISTIMET 2. Operaatiovahvistimen ominaisuuksia TYÖN TAVOITE Tutustua operaatiovahvistinkytkentään

Lisätiedot

Voimalaitoksen erottaminen sähköverkosta ja eroonkytkennän viestiyhteys voimajohtoliitynnässä

Voimalaitoksen erottaminen sähköverkosta ja eroonkytkennän viestiyhteys voimajohtoliitynnässä Ohje 1 (6) Voimalaitoksen erottaminen sähköverkosta ja eroonkytkennän viestiyhteys voimajohtoliitynnässä 1 Voimalaitoksen / generaattorin erottaminen sähköverkosta Muuntaja, jonka kautta liittyy tuotantoa

Lisätiedot

Harjoitustehtäviä kokeeseen: Sähköoppi ja magnetismi

Harjoitustehtäviä kokeeseen: Sähköoppi ja magnetismi Harjoitustehtäviä kokeeseen: Sähköoppi ja magnetismi 3. Selitä: a. Suljettu virtapiiri Suljettu virtapiiri on sähkövirran reitti, jonka muodostavat johdot, paristot ja komponentit. Suljetussa virtapiirissä

Lisätiedot

SÄHKÖN TOIMITUSVARMUUS

SÄHKÖN TOIMITUSVARMUUS SUOMEN ATOMITEKNILLISEN SEURAN VUOSIKOKOUS 21.2.2007 Eero Kokkonen Johtava asiantuntija Fingrid Oyj 1 14.2.2007/EKN Tavallisen kuluttajan kannalta: sähkön toimitusvarmuus = sähköä saa pistorasiasta aina

Lisätiedot

Fingrid Oyj loissähköpäivä, loistehon kompensointi Elenia Oy:ssä. Esa Pohjosenperä

Fingrid Oyj loissähköpäivä, loistehon kompensointi Elenia Oy:ssä. Esa Pohjosenperä Fingrid Oyj loissähköpäivä, loistehon kompensointi Elenia Oy:ssä Esa Pohjosenperä 14.12.2016 Elenia Oy / konserni Liikevaihto 2015 208,7 / 282,3 M Asiakkaat 417 200 Henkilöstö 177 / 383 Markkinaosuus 12

Lisätiedot

Tuukka Huikari Loissähköperiaatteet 2016

Tuukka Huikari Loissähköperiaatteet 2016 Loissähköperiaatteet 2016 Taustaa: Loistehon syöttö 110 kv:n verkosta 400 kv:n verkkoon Loistehon anto kasvanut noin reaktorin verran vuodessa ~70 Mvar 2 Loistehoikkunan määrittäminen Loistehoikkuna määritellään

Lisätiedot

Pohjoismaisen sähköjärjestelmän käyttövarmuus

Pohjoismaisen sähköjärjestelmän käyttövarmuus Pohjoismaisen sähköjärjestelmän käyttövarmuus 26.11.2003 Professori Jarmo Partanen Lappeenrannan teknillinen yliopisto 1 Skandinaavinen sähkömarkkina-alue Pohjoismaat on yksi yhteiskäyttöalue: energian

Lisätiedot

SMG-2100: SÄHKÖTEKNIIKKA. Kirchhoffin lait Aktiiviset piirikomponentit Resistiiviset tasasähköpiirit

SMG-2100: SÄHKÖTEKNIIKKA. Kirchhoffin lait Aktiiviset piirikomponentit Resistiiviset tasasähköpiirit SMG-2100: SÄHKÖTEKNIIKKA Kirchhoffin lait Aktiiviset piirikomponentit Resistiiviset tasasähköpiirit jännitelähde virtalähde Kirchhoffin virtalaki Kirchhoffin jännitelaki Käydään läpi Kirchhoffin lait,

Lisätiedot

Kirsi Saloranta TUULIVOIMALAN SUOJAUSKYSY- MYKSIÄ

Kirsi Saloranta TUULIVOIMALAN SUOJAUSKYSY- MYKSIÄ Kirsi Saloranta TUULIVOIMALAN SUOJAUSKYSY- MYKSIÄ Tekniikka ja liikenne 2011 ALKUSANAT Tämä opinnäytetyö on tehty Vamp Oy:lle osana Vaasan ammattikorkeakoulun tekniikan ja liikenteen yksikön sähkötekniikan

Lisätiedot

SMG-2100: SÄHKÖTEKNIIKKA

SMG-2100: SÄHKÖTEKNIIKKA SMG-2100: SÄHKÖTEKNIIKKA Vaihtosähkön teho kompleksinen teho S pätöteho P loisteho Q näennäisteho S Käydään läpi sinimuotoisiin sähkösuureisiin liittyviä tehotermejä. Määritellään kompleksinen teho, jonka

Lisätiedot

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio:

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: EAOL 1/5 Opintokokonaisuus : Jakso: Harjoitustyö: Passiiviset komponentit Pvm : vaihtosähköpiirissä Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: Tavoite: Välineet: Opiskelija oppii ymmärtämään vastuksen, kondensaattorin

Lisätiedot

DEE-11110: SÄHKÖTEKNIIKAN PERUSTEET. Kirchhoffin lait Aktiiviset piirikomponentit Resistiiviset tasasähköpiirit

DEE-11110: SÄHKÖTEKNIIKAN PERUSTEET. Kirchhoffin lait Aktiiviset piirikomponentit Resistiiviset tasasähköpiirit DEE-11110: SÄHKÖTEKNIIKAN PERUSTEET Kirchhoffin lait Aktiiviset piirikomponentit Resistiiviset tasasähköpiirit jännitelähde virtalähde Kirchhoffin virtalaki Kirchhoffin jännitelaki Käydään läpi Kirchhoffin

Lisätiedot

Pumppujen käynnistys- virran rajoittaminen

Pumppujen käynnistys- virran rajoittaminen Pumppujen käynnistys- virran rajoittaminen Seppo Kymenlaakson Sähköverkko Oy Urakoitsijapäivä Sokos Hotel Vaakuna 12.3. 2014 Kouvola Käynnistysvirrat, yleistä Moottori ottaa käynnistyshetkellä ns. jatkuvan

Lisätiedot

Harjoitustyö, joka on jätetty tarkastettavaksi Vaasassa 10.12.2008

Harjoitustyö, joka on jätetty tarkastettavaksi Vaasassa 10.12.2008 VAASAN YLIOPISTO TEKNILLINEN TIEDEKUNTA SÄHKÖTEKNIIKKA Janne Lehtonen, m84554 GENERAATTORI 3-ULOTTEISENA Dynaaminen kenttäteoria SATE2010 Harjoitustyö, joka on jätetty tarkastettavaksi Vaasassa 10.12.2008

Lisätiedot

S Sähkön jakelu ja markkinat S Electricity Distribution and Markets

S Sähkön jakelu ja markkinat S Electricity Distribution and Markets S-18.3153 Sähkön jakelu ja markkinat S-18.3154 Electricity Distribution and Markets Voltage Sag 1) Kolmivaiheinen vastukseton oikosulku tapahtuu 20 kv lähdöllä etäisyydellä 1 km, 3 km, 5 km, 8 km, 10 km

Lisätiedot

9. LOISTEHON KOMPENSOINTI JA YLIAALTOSUOJAUS

9. LOISTEHON KOMPENSOINTI JA YLIAALTOSUOJAUS 9. LOISTEHON KOMPENSOINTI J YLILTOSUOJUS 9.1. Loistehon kompensointitarpeen määrittäminen Tietyt sähköverkkoon liitettävät kuormitukset tarvitsevat toimiakseen pätötehon P ohella myös loistehoa Q. Näitä

Lisätiedot

Johdatus vaihtosähköön, sinimuotoiset suureet. DEE Piirianalyysi Risto Mikkonen

Johdatus vaihtosähköön, sinimuotoiset suureet. DEE Piirianalyysi Risto Mikkonen DEE-11000 Piirianalyysi Johdatus vaihtosähköön, sinimuotoiset suureet 1 Vaihtovirta vs tasavirta Sähkömagneettinen induktio tuottaa kaikissa pyörivissä generaattoreissa vaihtojännitettä. Vaihtosähköä on

Lisätiedot

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanteiden hallinta - ohje sidosryhmille

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanteiden hallinta - ohje sidosryhmille Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanteiden hallinta - ohje sidosryhmille 1 Yleistä 2 Määritelmät 2 Periaatteet 3 Vastuut sähköpulatilanteissa 4 Toimenpiteet ja valmiustilan nostaminen sähkön tuotanto-

Lisätiedot

Webinaari Jari Siltala. Ehdotus merkittävien verkonkäyttäjien nimeämiseksi

Webinaari Jari Siltala. Ehdotus merkittävien verkonkäyttäjien nimeämiseksi Webinaari 23.10.2018 Jari Siltala Ehdotus merkittävien verkonkäyttäjien nimeämiseksi 2 Merkittävien verkonkäyttäjien nimeäminen Jari Siltala Koodi velvoittaa: Jakeluverkkoyhtiöitä Merkittäviä verkonkäyttäjiä:

Lisätiedot

RATKAISUT: 22. Vaihtovirtapiiri ja resonanssi

RATKAISUT: 22. Vaihtovirtapiiri ja resonanssi Physica 9. painos (0) RATKAST. Vaihtovirtapiiri ja resonanssi RATKAST:. Vaihtovirtapiiri ja resonanssi. a) Vaihtovirran tehollinen arvo on yhtä suuri kuin sellaisen tasavirran arvo, joka tuottaa vastuksessa

Lisätiedot

Sähkön laatu sairaalaympäristössä Aki Tiira Merus Power Dynamics Oy

Sähkön laatu sairaalaympäristössä Aki Tiira Merus Power Dynamics Oy Sähkön laatu sairaalaympäristössä 4.10.2016 Aki Tiira Merus Power Dynamics Oy Sähkön laadun määritelmä Sähkön laadulle on asetettu vaatimuksia standardeissa ja suosituksissa, esim. SFS EN 50160, SFS 6000-7-710

Lisätiedot

Sähkönjakelutekniikka osa 1. Pekka Rantala

Sähkönjakelutekniikka osa 1. Pekka Rantala Sähkönjakelutekniikka osa 1 Pekka Rantala 27.8.2015 Opintojakson sisältö 1. Johdanto Suomen sähkönjakelun rakenne Kantaverkko, suurjännite Jakeluverkot, keskijännite Pienjänniteverkot Suurjänniteverkon

Lisätiedot

l s, c p T = l v = l l s c p. Z L + Z 0

l s, c p T = l v = l l s c p. Z L + Z 0 1.1 i k l s, c p Tasajännite kytketään hetkellä t 0 johtoon, jonka pituus on l ja jonka kapasitanssi ja induktanssi pituusyksikköä kohti ovat c p ja l s. Mieti, kuinka virta i käyttäytyy ajan t funktiona

Lisätiedot

Sähköjärjestelmä antaa raamit voimalaitoksen koolle

Sähköjärjestelmä antaa raamit voimalaitoksen koolle Sähköjärjestelmä antaa raamit voimalaitoksen koolle Käyttövarmuuspäivä 2.12.2013 Johtava asiantuntija Liisa Haarla, Fingrid Oy Adjunct professor, Aalto-yliopisto Sisältö 1. Tehon ja taajuuden tasapaino

Lisätiedot

VOIMALAITOSTEKNIIKKA MAMK YAMK Tuomo Pimiä

VOIMALAITOSTEKNIIKKA MAMK YAMK Tuomo Pimiä VOIMALAITOSTEKNIIKKA 2016 MAMK YAMK Tuomo Pimiä Voimalaitoksen säätötehtävät Voimalaitoksen säätötehtävät voidaan jakaa kolmeen toiminnalliseen : Stabilointitaso: paikalliset toimilaiteet ja säätimet Koordinointitaso:

Lisätiedot

d) Jos edellä oleva pari vie 10 V:n signaalia 12 bitin siirtojärjestelmässä, niin aiheutuuko edellä olevissa tapauksissa virheitä?

d) Jos edellä oleva pari vie 10 V:n signaalia 12 bitin siirtojärjestelmässä, niin aiheutuuko edellä olevissa tapauksissa virheitä? -08.300 Elektroniikan häiriökysymykset Kevät 006 askari 3. Kierrettyyn pariin kytkeytyvä häiriöjännite uojaamaton yksivaihejohdin, virta I, kulkee yhdensuuntaisesti etäisyydellä r instrumentointikaapelin

Lisätiedot

Mittalaitetekniikka. NYMTES13 Vaihtosähköpiirit Jussi Hurri syksy 2014

Mittalaitetekniikka. NYMTES13 Vaihtosähköpiirit Jussi Hurri syksy 2014 Mittalaitetekniikka NYMTES13 Vaihtosähköpiirit Jussi Hurri syksy 2014 1 1. VAIHTOSÄHKÖ, PERUSKÄSITTEITÄ AC = Alternating current Jatkossa puhutaan vaihtojännitteestä. Yhtä hyvin voitaisiin tarkastella

Lisätiedot