Uskontotieteen laitoksen pedagoginen kärkihanke

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Uskontotieteen laitoksen pedagoginen kärkihanke"

Transkriptio

1 Pedagoginen yksikkö Hallintopalvelut Teologinen tiedekunta Uskontotieteen laitoksen pedagoginen kärkihanke Uskontotieteen laitoksella on kauden lopulla aloitettu palautejärjestelmien kehittäminen. Oppimisen laatua arvioitaessa on oleellista, että palautejärjestelmät ovat toimivia. Opetussuunnitelmatyön pitäisi olla itseään korjaava prosessi, jossa tavoitteet, toteutus ja arviointi ovat jatkuvassa kiinteässä vuorovaikutuksessa keskenään. Esimerkiksi opiskelijapalautteen avulla on mahdollista saada tietoa opetuksen tavoitteiden laadusta ja tasosta suhteessa opiskelijoiden osaamiseen sekä opetuksen toteutuksen ja arvioinnin laadusta suhteessa oppimisen tavoitteisiin. Palautejärjestelmien toimivuus on olennainen osa laatujärjestelmän toimivuutta. Hankkeen pääteema: opiskelijapalautteen hyödyntäminen ja vaikuttavuus opetuksen linjakkaassa suunnittelussa Hankkeen perussisältö Palautteen keräämisen ja analysoinnin yksi päätarkoitus on uskontotieteen laitoksen hankkeessa opetuksen kehittämisen suuntaaminen ja tutkimusrakenteeseen sisältyvien tavoitteiden edistäminen. Palautetta kerätään, jotta voidaan tarkastella, miten opetustavoitteet toteutuvat. Laitoksen toiminnassa palautteen käyttö on merkittävää opetuksen kehittämisfunktion kannalta. Opiskelijat antavat tärkeää kehittämispalautetta, ja opettajat reflektoivat toimintaansa itsenäisesti ja yhdessä opetustiiminä. Näin palaute on sekä opettajan itsereflektion että yhteisen kehittämistyön väline. Hankkeen toteutuksen lähtökohtana on opettajien keskinäinen kollegiaalisuus. Tavoitteena on karttuva tieto tutkintojärjestelmän tavoitteiden toteutumisesta ja oppimistulosten, menetelmien ja arviointikriteerien jatkuva monitorointi. Opiskelijapalautteen ei tulisi tarkoittaa pelkästään kurssin lopussa olevaa kriittistä tai kiittävää loppuarviota opetuksesta. Opiskelijoilta voidaan kerätä myös kehittämisideoita ja -toiveita sekä erilaista välipalautetta, joka auttaa suuntaamaan ja arvioimaan meneillään olevaa opetustapahtumaa. Palautteen on vaikutettava opetuksen toteuttamiseen, johon kuuluu toiminnan läpäisevä vuorovaikutuksellisuus. Laitoksen toimintakäytännöissä on mukana neljä eritasoista ja muotoista palautejärjestelmää:

2 2 1. Tutkintorakenteen tavoitteet, joihin opintosuoritukset ja opetus peilautuvat, yliopistotason laadunvarmistus ja arvioinnit 2. Opettajien yhteinen arviointi ja ideoiden jakaminen, keskinäinen kollegiaalinen vuorovaikutus, palaute omiin kehittämisideoihin 3. Opettajan ja opiskelijan välinen palaute Palautteen kerääminen tapahtuu eri muodoissa eri kurssien yhteydessä. 4. Opiskelijoiden vertaispalaute Ryhmäopponoinnit, ryhmäkeskustelut, kirjalliset palautteet (palautelomake kehitetty), pienryhmätoiminta, gradutuutorius Kehittämistyön haasteita ja näkökulmia Laitoksella saadut kokemukset sähköisistä palautelomakkeista osoittavat, että lomakkeiden käyttö ei aina ole menestyksekästä. Sähköinen palautelomake tuntuu hankalalta erityisesti pieniä opetusryhmiä ajatellen. Suurten kurssiryhmien palautteen käsittely sähköisessä muodossa on kuitenkin koettu mielekkääksi. Sähköistä lomaketta tulisikin kehittää juuri suurempien ryhmien palautejärjestelmiä ajatellen. Kuinka suurten opetusryhmien osallistujia voidaan kannustaa palautteen antamiseen? Laitoksen opetusryhmien koot vaihtelevat suurryhmistä hengen opetusryhmiin, noin kymmenen hengen ryhmiin ja pienryhmiin. Pienemmissä ryhmissä palaute kerätään tavallisesti itse opetustilanteen yhteydessä, ja erityisesti seminaariryhmissä palautteen antaminen ja kerääminen on koettu toimivaksi. Kaikista opetustilanteista ei kuitenkaan ole kerätty palautetta. Palautteen keräämiseen kuuluu olennaisesti julkisuusaspekti. Opiskelijoiden antama palaute on julkista mutta kenelle ja missä määrin? Julkisuusnäkökohdat tulee pohtia laitoksen työskentelyssä perusteellisesti. Suhtautumisen palautteeseen tulee olla yhdenmukaista, ja palautteen antamiseen ja saamiseen on hyvä opastaa. Myös palautteen tulkintaan on kiinnitettävä erityistä huomiota. Erilaiset kognitiiviset ja emotionaaliset prosessit ja ongelmakohdat voidaan pohtia ja tulkita yhteisesti. Psykologisiin ja ryhmädynaamisiin seikkoihin tulee voida kiinnittää huomiota. Myös asiaton palaute voidaan käsitellä rakentavalla tavalla. Millä tavoin opettajat antavat palautetta opiskelijoille?

3 3 Kuvio 1. Linjakkaan arviointikäytännön osaelementtejä Anne Nevgin Arvioinnin moniulotteisuus ja vaativuus pp-esityksen (2008) pohjalta Malmisalo 2008 Opetuksen tavoitteet Opetuksen toteuttaminen käytännössä Opetuksen arviointi tavoitteet sisällöt menetelmät oppimisympäristö kokonaisuutena Arvioinnin toteuttaminen Oppimisen arviointi tutkintorakenne: opintovaatimusten toteutuminen henkilökohtainen opintomenestys ja opiskelijan omat tavoitteet tietorakenteet, ymmärrys, tieteellinen ja eettinen ajattelu professionaalinen pätevöityminen eri muodoissaan MITÄ? Toimijuusnäkökulma itsearviointi / itsereflektio vertaisarviointi arviointiryhmä/paneeli asiantuntija-arviointi Arvioinnin muoto Absoluuttinen arviointi Suhteellinen arviointi Diagnostinen arviointi Prognostinen arviointi Autenttinen arviointi Suora arviointi Matriisiarviointi Sopimusarviointi Summatiivinen / formatiivinen - ulottuvuus MITEN? Kuvio 1. esittää joitakin linjakkaan arviointikäytännön osaelementtejä siten, että esityksen painopiste on arvioinnin toteuttamisen eri muodoissa ja tavoissa. Opetuksen tavoitteet, toteutusmuodot ja erilaiset arviointimuodot tulisi rakentaa niin, että ne tukevat toisiaan. Uskontotieteen laitoksen kärkihankkeessa on olennaista miettiä, miten monenlaista ja erilaista palaute voi olla riippuen siitä, mitä arvioidaan, missä vaiheessa, kenen tai keiden toimesta, millä tavoilla, missä kontekstissa ja millä kriteereillä. Yksi olennainen näkökulma on siinä, toteutetaanko arviointia summatiivisesti, loppuarviointina vai formatiivisesti niin, että arviointi muovaa toteutumassa ja suunnitteilla olevaa toimintaa. Eri arviointikäytännöt eivät sulje pois toisiaan. Palaute voidaan ymmärtää sekä arviointikäytäntönä että arviointien ja itsearviointien toteuttamisen välineenä. Opettajien reflektio voi perustua esimerkiksi annettuun palautteeseen, omaan kokemukseen, esimiehen ja työyhteisön ohjaukseen sekä jaettuihin kokemuksiin ja ideoihin. Hankkeen käytännön toteutusmuodot ja tavoitteet Hanketta toteutetaan suunnittelukaudella uskontotieteen laitoksella seuraavien osatavoitteiden mukaisesti: 1. Opiskelijapalautteen kattavuus: kerätään kaikilta opettajilta (kerääminen jo pitkälle kehittynyttä, nyt kehitetään palautteen hyödyntämistä)

4 4 2. Palautteen koostaminen: kaikilta opettajilta kerättävä palaute III periodista eteenpäin kootaan keväällä 2008 ensimmäisen kerran (keruulomake liitteenä) 3. Kollegiaalinen reflektio: opettajien kesken järjestetään kollegiaalinen palautekeskustelu toukokuussa tilaisuudessa reflektoidaan opettajilta kerättyä palautetta. Tavoitteena on opetusmenetelmien jakaminen ja kehittäminen. 4. Vaikuttavuus seuraavien lukukausien opetukseen ja seuraavien lukuvuosien opetuksen suunnitteluun: palautteessa esiin nousseet keskeiset kehittämistarpeet kirjataan ja otetaan käsittelyyn opetuksen suunnittelun yhteydessä. Palautteen kerääminen ja hyödyntäminen ja opettajien reflektiotilanteet vuoden kierrossa Kuukausittaiset opettajien lounastapaamiset läpi vuoden Kollegiaalinen vertaistuki ja reflektio Läpi vuoden Palautekoosteet opettajilta aina kurssin jälkeen Elokuu Opettajainkokous tulevan lukuvuoden opetustapahtumista ja niiden muutoksista Syys J o u l u K e s ä Kevät Joulu-tammikuu opetuksen suunnittelu käynnistetään ja toteutetaan edellisen vuoden palautteen perusteella Toukokuu Opettajien palautekeskustelu kuluneen lukuvuoden opetuksesta ja kehittämisideointi palautteen pohjalta Vuoden alku: seuraavaan vuoden opetusta aletaan suunnitella joulu-tammikuussa perustuen edellisen vuoden opetuspalautteeseen. Lukuvuoden loppu: opettajat kokoontuvat keskustelemaan toukokuussa kuluneen vuoden opetuksesta ja omista kehitysehdotuksistaan. Lukuvuoden alku: opettajat kokoontuvat elokuussa keskustelemaan tulevan vuoden opetuksesta ja samassa tilaisuudessa käydään läpi opetuskäytäntöjen muutokset ja muut ajankohtaiset asiat. Neljä kertaa vuodessa opettajien edustajat tapaavat opiskelijajärjestön edustajat ja ottavat heiltä vastaan palautetta. Opiskelijapalautetta kerätään kaikilta opettajilta koskien kaikkia kurssikokonaisuuksia. Kerääminen on jo hyvällä mallilla, mutta laitoksen hankkeessa kehitetään erityisesti palautteen hyödyntämistä. Opiskelijapalaute nähdään osana kurssin suorittamista. Palaute kerätään toiseksi viimeisellä kerralla. Palaute opiskelijapalautteesta annetaan kurssin opettajan toimesta opiskelijoille viimeisellä luentokerralla, ja samassa yhteydessä opettaja

5 5 valmistaa palautekoosteensa. Keskustelussa tulee käydä läpi sekä positiiviset että negatiiviset puolet ja keskustella tavoitteista ja toteutuksista. Kaikilta opettajilta kerättävä palaute (III periodista eteenpäin) kootaan keväällä 2008 ensimmäisen kerran. Ks. Mira Karjalaisen kehittämä lomake liitteenä 1. Kerran kuussa koko henkilökunnan lounastapaamiset toimivat kollegojen keskustelun ja yhteisen reflektion paikkana. Myös päivittäisillä kahvihuonekeskusteluilla on merkityksensä. Opettajien kesken järjestetään yhteinen kollegiaalinen palautekeskustelu toukokuussa, ja silloin hyödynnetään opettajilta kerättyä palautetta. Lähtökohtana on opettajien vuorovaikutteinen kollegiaalisuus ja tavoitteena opetusmenetelmien jakaminen ja kehittäminen sekä tieto tutkintojärjestelmän tavoitteiden toteutumisesta. Keräämisvälineitä ei standardisoida. Opettaja kerää palautetta haluamallaan sopivalla tavalla. Palautelomakkeen muoto on vapaa, mutta tietyt kysyttävät asiat tulee olla aina mukana Mitä tulisi aina kysyä ja miksi? Tavoitteena on räätälöitävyys erilaisten tarpeiden mukaisesti. Palautekooste tulee voida laatia annetun opiskelijapalautteen pohjalta. Jotta palautekooste olisi mielekäs väline opetuksen kehittämisessä, se muotoillaan helposti muokattavaksi ja tarkoitustaan vastaavaksi. Jokainen uskontotieteen laitoksen opettaja muokkaa olemassa olevaa palautelomaketta. Opettajat tekevät siis itse tiivistelmän palautteesta ja arvioivat itse kurssejaan. Opettajan itsereflektio opiskelijapalautteen pohjalta on arviointikäytännön perusta. Laitoksen toiminnassa palautetta ja reflektiota hyödynnetään opetuksen suunnittelussa oppimistavoitteiden, menetelmien ja myös arvioinnin jatkuvan kehittämisen ja monitoroinnin osalta. Laitoksen yhteyshenkilö kokoaa palautelomakekansiota yhdessä verkkopedagogi Anne Stalderin kanssa. Nettisivu palautteen tulkinnasta on toiveissa. Pedagoginen yksikkö kehittää opettajien tukimateriaalia verkkoon. Laitoksessa on työn alla Opettajan selviytymisopas. Verkkomateriaalipaketin päämääränä on tiedon siirtäminen ja hyvien käytänteiden välittäminen. Uusi opettaja laitoksella pääsee perille siitä, mistä saa tietoa myös käytännöllisistä seikoista. Hankkeen toteutuksessa havaittuja seikkoja ja kehittämisnäkökulmia Tämä osio on valmisteilla. Miten palautteesta tiedotetaan opiskelijoille? palaute palautteesta Miten palautetta dokumentoidaan? Miten opettajat voivat antaa rakentavaa palautetta opiskelijoille?

6 6 Liite 1. Uskontotieteen laitoksen palautejärjestelmä kärkihanke Uskontotieteen laitos tehostaa kurssipalautteen keräämistä ja hyödyntämistä. Kaikista kursseista kerätään palautetta. Opettaja kerää palautetta opiskelijoilta ja laatii niistä koosteen. Tuntiopettajille maksetaan yhden luentotunnin korvaus palautekoosteen tekemisestä, muut hoitavat sen virkatyönä. Kaikki palautteet ja palautekooste arkistoidaan laitoksella. Palautekoosteita hyödynnetään opetuksen suunnittelussa. Palautekoosteessa huomioidaan seuraavat asiat: 1. Miten kurssi vastasi opintojaksolle asetettuja tavoitteita? 2. Millaista palautetta sait kurssilla käytetyistä opetusmenetelmistä? 3. Miten opiskelijat kokivat kurssisisällön?/ Mitä opiskelijat pitivät kurssista? 4. Miten opiskelijat arvioivat vuorovaikutusta opettajan ja opiskelijoiden välillä? Entä opiskelijoiden kesken? 5. Miten itse arvioit vuorovaikutusta opettajan ja opiskelijoiden välillä? Entä opiskelijoiden kesken? 6. Opiskelijoilta tulleet kehitysehdotukset 7. Miten itse kehittäisit laitoksen opetusta tämän opintojakson osalta? Voit muovata itsellesi sopivan palautelomakkeen tai käyttää valmiiksi suunniteltua lomaketta. Sen ja palautekoosteen tekemistä helpottavan lomakkeen saat opetuksen suunnittelusta vastaavalta opettajalta (Heikki Pesonen).

7 7 Liite 2. XXX kurssipalaute, sl/kl, vuosi Opettaja Tiedekuntasi: Monennenko vuoden opiskelija yliopistossa: 1. Miten kurssi vastasi mielestäsi opintojaksolle asetettuja tavoitteita? (Tähän lyhyt selostus opintojaksolle asetetuista tavoitteista) 2. Millä tavoin kurssilla käytetyt opetusmenetelmät auttoivat oppimistasi? 3. Mitä mieltä olet kurssisisällöstä?/ Mitä pidit kurssista? 4. Miten arvioisit vuorovaikutusta opettajan ja opiskelijoiden välillä? Entä opiskelijoiden kesken?

8 8 5. Miten kehittäisit kurssia paremmaksi? 6. Muita kommentteja Kiitos palautteesta! /MK

Käytännöllisen teologian laitoksen pedagoginen kärkihanke yleiskuvaus

Käytännöllisen teologian laitoksen pedagoginen kärkihanke yleiskuvaus Pedagoginen yksikkö Hallintopalvelut Teologinen tiedekunta LUONNOS Käytännöllisen teologian laitoksen pedagoginen kärkihanke 2007 2009 yleiskuvaus Käytännöllisen teologian laitoksella pyritään kehittämään

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit n kriteerit 1. Oman opetus- ja ohjausosaamisen jatkuva kehittäminen Erinomaisuus näkyy mm. siten, että opettaja arvioi ja kehittää systemaattisesti opettamiseen ja ohjaukseen liittyvää omaa toimintaansa

Lisätiedot

Esityksen tavoitteet

Esityksen tavoitteet Oppimisen arviointi osana lääketieteellistä/hammaslääketieteellistä perustutkintoa Heikki Hervonen, dos., HOA:n jäsen Opetuksesta vastaava varajohtaja, Biolääketieteen laitos Eeva Pyörälä, dos., Pedagoginen

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

Työpaja tutoreille: Anna palaa! Miksi palautetta kannattaa antaa JY:ssä? Hyvän palautteen tuntomerkit

Työpaja tutoreille: Anna palaa! Miksi palautetta kannattaa antaa JY:ssä? Hyvän palautteen tuntomerkit Työpaja tutoreille: Anna palaa! Miksi palautetta kannattaa antaa JY:ssä? Hyvän palautteen tuntomerkit Terhi Skaniakos Strateginen kehittäminen terhi.skaniakos@jyu.fi JY:n opiskelijapalautekyselyt Kandipalaute

Lisätiedot

JATKUVA JA MONIPUOLINEN ARVIOINTI LUKIOSSA

JATKUVA JA MONIPUOLINEN ARVIOINTI LUKIOSSA JATKUVA JA MONIPUOLINEN ARVIOINTI LUKIOSSA MITEN SELVITÄ HENGISSÄ? HYOL:n kesäkurssi 6.6.2017 Hanna Toikkanen ARVIOINTI YHTEYDESSÄ OPPIMISKÄSITYKSEEN (LOPS) Opetussuunnitelman perusteet pohjautuvat oppimiskäsitykseen,

Lisätiedot

Sulautuvan opetuksen seminaari, Helsingin yliopisto, Saara Repo, HY, Avoin yliopisto Paavo Pylkkänen, Filosofian laitos, HY ja Skövden

Sulautuvan opetuksen seminaari, Helsingin yliopisto, Saara Repo, HY, Avoin yliopisto Paavo Pylkkänen, Filosofian laitos, HY ja Skövden Sulautuvan opetuksen seminaari, Helsingin yliopisto, 8.3.2012 Saara Repo, HY, Avoin yliopisto Paavo Pylkkänen, Filosofian laitos, HY ja Skövden korkeakoulu, Ruotsi Kurssin esittely Opiskelijapalautteen

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu/ Oppimispalvelut, KOULUTUSOHJELMAN ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN

Insinööritieteiden korkeakoulu/ Oppimispalvelut, KOULUTUSOHJELMAN ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN Insinööritieteiden korkeakoulu/ Oppimispalvelut, 30.11.2015 KOULUTUSOHJELMAN ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN LES ENG Ohjelmajohtaja Vastuuopettaja Tietovarasto Kurssipalaute ohjelmittain ja kursseittain Ohjelman

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTON PERUSOPETUKSEN OPISKELIJAPALAUTEJÄRJESTELMÄ

LAPIN YLIOPISTON PERUSOPETUKSEN OPISKELIJAPALAUTEJÄRJESTELMÄ LAPIN YLIOPISTON PERUSOPETUKSEN OPISKELIJAPALAUTEJÄRJESTELMÄ Yhdeksi perusopetuksen laatutavoitteeksi on määritelty kattava opetuksen palautejärjestelmä, jonka keskeinen osa on opiskelijapalaute. Laadukasta

Lisätiedot

HARJOITTELUOHJE OPISKELIJALLE

HARJOITTELUOHJE OPISKELIJALLE Opettajan pedagogiset opinnot yliopisto-opettajille Pilottikoulutus 2011-2013, Oulun yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta Harjoittelu (laaja-alainen opettaja) 7 op HARJOITTELUOHJE OPISKELIJALLE Harjoittelusta

Lisätiedot

VESO yläkoulun opettajat. OPS 2016 ARVIOINTI Jokivarren koululla

VESO yläkoulun opettajat. OPS 2016 ARVIOINTI Jokivarren koululla VESO yläkoulun opettajat OPS 2016 ARVIOINTI Jokivarren koululla 29.3.2017 Oppimisen arviointi Erja Vitikka 6.3.2015 Laaja-alainen osaaminen Laaja-alaisella osaamisella tarkoitetaan tietojen, taitojen,

Lisätiedot

Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen

Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen Lukiopäivät 11.-12.11.2015 Eija Kauppinen, Kimmo Koskinen, Anu Halvari & Leo Pahkin Perusteiden oppimiskäsitys (1) Oppiminen on seurausta

Lisätiedot

Osaamisen laadunhallinta 2. kierroksen auditoinneissa

Osaamisen laadunhallinta 2. kierroksen auditoinneissa Osaamisen laadunhallinta 2. kierroksen auditoinneissa Itsearviointi Itsearvioinnissa pyydetään tutkintotavoitteisen koulutuksen näyttöihin liittyen kuvaamaan, miten oppimistavoitteiden ja niiden määrittelyn

Lisätiedot

Kokonaistoimintaa koskevan arviointi- ja seurantatiedon hyödyntämisen lomake

Kokonaistoimintaa koskevan arviointi- ja seurantatiedon hyödyntämisen lomake Kokonaistoimintaa koskevan arviointi- ja seurantatiedon hyödyntämisen lomake Miten järjestön kokoama koko toimintaa koskevaa seuranta- ja arviointitietoa eri tahot hyödyntävät? Tämä lomake sisältää kaikille

Lisätiedot

Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs

Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs LAITOS Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs. 231105 Tämän taulukon tarkoituksena on auttaa laitoksia kuvailemaan opetus- ja opiskelukulttuuriaan ja/tai niiden tukitoimien ominaisuuksia.

Lisätiedot

Opiskelijapalaute opetuksen laadun mittari? Sirkku Latomaa Tampereen yliopisto PedaForum , Jyväskylä

Opiskelijapalaute opetuksen laadun mittari? Sirkku Latomaa Tampereen yliopisto PedaForum , Jyväskylä Opiskelijapalaute opetuksen laadun mittari? Sirkku Latomaa Tampereen yliopisto PedaForum 17. 18.8.2016, Jyväskylä Taustaksi Olisipa meillä yhtenäinen palautejärjestelmä Opiskelijat eivät osaa arvioida

Lisätiedot

Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs

Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs LAITOS Jyväskylän yliopisto Opetuksen ja opiskelun itsearviointi vs.201004 Tämän taulukon tarkoituksena on auttaa laitoksia kuvailemaan opetus- ja opiskelukulttuuriaan ja/tai niiden tukitoimien ominaisuuksia.

Lisätiedot

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri Koulutuksen tavoitteet Säädökset ja perusta Lait ja määräykset Opintojenaikainen arviointi Usko Itseen oppijana Oman oppimisprosessin ymmärtäminen Työpaja 1 tavoitteet Toimintakulttuuri Arvostelusta oppimisen

Lisätiedot

Avoimen yliopiston kurssipalautejärjestelmä. Opettajien perehdytyskoulutus Saara Repo-Kaarento

Avoimen yliopiston kurssipalautejärjestelmä. Opettajien perehdytyskoulutus Saara Repo-Kaarento Avoimen yliopiston kurssipalautejärjestelmä Opettajien perehdytyskoulutus 1.9.2010 Saara Repo-Kaarento Kurssipalautejärjestelmän periaatteet 1/3 Opiskelijapalautetta kerätään Avoimen yliopiston opetuksen

Lisätiedot

10. Toiminnan jatkuva kehittäminen ja arviointi

10. Toiminnan jatkuva kehittäminen ja arviointi 10. Toiminnan jatkuva kehittäminen ja arviointi 10.1 Kuntakohtainen arviointi Uudistuneen perusopetuslain (628/1998) mukaan opetuksen järjestäjän tulee arvioida antamaansa koulutusta ja sen vaikuttavuutta.

Lisätiedot

Linjakas palaute TAHI Palautteen pedagogiikkaa

Linjakas palaute TAHI Palautteen pedagogiikkaa Linjakas TAHI Palautteen pedagogiikkaa Markku Ihonen 24.9.2012 markku.ihonen@uta.fi Yleistä opiskelijapalautteesta 1 arvioidaan sitä, mihin voidaan vaikuttaa kaikki muodostaa yhdessä tärkeän tietopohjan

Lisätiedot

PALAUTEJÄRJESTELMÄ KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEET, VIESTINTÄTIETEIDEN TIEDEKUNTA PALAUTTEEN KERÄÄMISEN TARKOITUS

PALAUTEJÄRJESTELMÄ KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEET, VIESTINTÄTIETEIDEN TIEDEKUNTA PALAUTTEEN KERÄÄMISEN TARKOITUS --------------------- KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEET, VIESTINTÄTIETEIDEN TIEDEKUNTA PALAUTEJÄRJESTELMÄ PALAUTTEEN KERÄÄMISEN TARKOITUS Tampereen yliopiston opetusneuvoston palautejärjestelmää

Lisätiedot

Miten (sähköiset) palautejärjestelmät vastaavat palautteenkäsittelylle asetettuihin tavoitteisiin?

Miten (sähköiset) palautejärjestelmät vastaavat palautteenkäsittelylle asetettuihin tavoitteisiin? Miten (sähköiset) palautejärjestelmät vastaavat palautteenkäsittelylle asetettuihin tavoitteisiin? Peda forum -päivät, 16-17.8.2017, Vaasa Jenni Koponen, Metropolia Ammattikorkeakoulu Eetu-Pekka Heikkinen,

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA OPISKELIJAN MUISTILISTA Käsityön lukiodiplomi muodostuu käsityötuotteesta tai -teoksesta ja sen syntyä esittävästä portfoliosta. Käsityön lukiodiplomi on yhden lukiokurssin laajuinen kokonaisuus. Ennen

Lisätiedot

Opetusmenetelmien valinnan perusteita. Strateginen rasti Markku Ihonen

Opetusmenetelmien valinnan perusteita. Strateginen rasti Markku Ihonen Opetusmenetelmien valinnan perusteita Strateginen rasti 26.1.2012 Markku Ihonen Alustuksen osaamistavoitteita Alustuksen jälkeen osallistuja tunnistaa ja osaa eritellä keskeiset opetusmenetelmien valintaan

Lisätiedot

Arvioinnin paikallisesti päätettävät asiat Arviointikulttuuri & itseja vertaisarviointi

Arvioinnin paikallisesti päätettävät asiat Arviointikulttuuri & itseja vertaisarviointi Arvioinnin paikallisesti päätettävät asiat Arviointikulttuuri & itseja vertaisarviointi Treduka 2015 Tamperetalo 7.11.2015 Tunnin työpajatyöskentelyn aikana: Asiantuntija-alustus (30 min) Syventäviä näkökulmia

Lisätiedot

Osaamisen ja opettajuuden kehittäminen yliopistopedagogisen koulutuksen tuella -henkilöstön toiveet ja tarpeet

Osaamisen ja opettajuuden kehittäminen yliopistopedagogisen koulutuksen tuella -henkilöstön toiveet ja tarpeet Osaamisen ja opettajuuden kehittäminen yliopistopedagogisen koulutuksen tuella -henkilöstön toiveet ja tarpeet Maija Lampinen, Maire Syrjäkari, Miia Leppänen ja Markus Torkkeli PedaForum 2016, 18.8.2016

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelä Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 Arvioinnin kokonaisuus Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 2 Velvoite arviointiin

Lisätiedot

OPPIMISEN OHJAAMINEN -OPINTOJAKSO Opetus- ja ohjaustilanteen suunnittelu ja toteutus -oppimistehtävä

OPPIMISEN OHJAAMINEN -OPINTOJAKSO Opetus- ja ohjaustilanteen suunnittelu ja toteutus -oppimistehtävä 1 (6) 18.9.2017 Ohjaavalle opettajalle ja kollegaohjaajalle OPPIMISEN OHJAAMINEN -OPINTOJAKSO Opetus- ja ohjaustilanteen suunnittelu ja toteutus -oppimistehtävä Opetuksen suunnittelu ja toteutus (10 op)

Lisätiedot

Sulautuva yliopisto opetus, syksy 2009

Sulautuva yliopisto opetus, syksy 2009 Sulautuva yliopisto opetus, syksy 2009 Opettaja: verkkopedagogiikan asiantuntija Taina Joutsenvirta Aika: keskiviikkoina klo 16 18 4.11., 18.11., 2.12., 16.12.2009 Paikka: Metsätalo U40, sali 27 Kurssin

Lisätiedot

Vuosiluokkien 7-9 arviointikäytänteet ja päättöarvioinnin toteuttaminen perusopetuksessa

Vuosiluokkien 7-9 arviointikäytänteet ja päättöarvioinnin toteuttaminen perusopetuksessa Vuosiluokkien 7-9 arviointikäytänteet ja päättöarvioinnin toteuttaminen perusopetuksessa Erja Vitikka & Eija Kauppinen OPPIMISEN ARVIOINNIN KANSALLINEN KONFERENSSI 10. 11.4.2017, Helsinki, Messukeskus

Lisätiedot

Lokikirjojen käyttö arviointimenetelmänä

Lokikirjojen käyttö arviointimenetelmänä Lokikirjojen käyttö arviointimenetelmänä Kaisu Rättyä Itä-Suomen yliopisto Tero Juuti Tampereen teknillinen yliopisto Teoreettinen viitekehys kognitiiviskonstruktivistinen oppimiskäsitys opettajan tiedon

Lisätiedot

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen TERVEYSALAN LAITOKSEN LAATUTYÖN KUVAUS 2012 Laatutyön tavoitteet Terveysalan laitoksen

Lisätiedot

Pedagoginen johtaminen

Pedagoginen johtaminen Pedagoginen johtaminen Pedagogisten johtajien koulutus 30.10.2006 Pedagoginen johtaminen Opetustoiminnan tukeminen Yhteisöllisyyden muodostumisen tukeminen Tavoite I Tavoite II Oppimisen edistäminen Laadukas

Lisätiedot

Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman

Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman 2016 Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman Muutokset luku 3 2019 perusteiden 2014 mukainen opetussuunnitelma Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan dekaanin hyväksymä 16.6.2016

Lisätiedot

OPPIMISTULOSTEN ARVIOINNIN TAVOITTEET JA PERIAATTEET SEKÄ KEHITTÄMISHAASTEET. Opetusneuvos Anu Räisänen

OPPIMISTULOSTEN ARVIOINNIN TAVOITTEET JA PERIAATTEET SEKÄ KEHITTÄMISHAASTEET. Opetusneuvos Anu Räisänen OPPIMISTULOSTEN ARVIOINNIN TAVOITTEET JA PERIAATTEET SEKÄ KEHITTÄMISHAASTEET Opetusneuvos Anu Räisänen ARVIOINNIN TAVOITTEET Hankkia ja analysoida tietoa valtakunnallisen koulutuspoliittisen ja koulutuksen

Lisätiedot

Sulautuvalla opetuksella vuorovaikutteisuutta ja laatua farmakologian opiskeluun

Sulautuvalla opetuksella vuorovaikutteisuutta ja laatua farmakologian opiskeluun Sulautuvalla opetuksella vuorovaikutteisuutta ja laatua farmakologian opiskeluun Dosentti Atso Raasmaja Farmakologian & toksikologian osasto Farmasian tiedekunta Helsingin yliopisto atso.raasmaja@helsinki.fi

Lisätiedot

Vertaisvuorovaikutus tekee tiedon eläväksi Avoimen opiskelijoiden kokemuksia hyvästä opetuksesta

Vertaisvuorovaikutus tekee tiedon eläväksi Avoimen opiskelijoiden kokemuksia hyvästä opetuksesta Vertaisvuorovaikutus tekee tiedon eläväksi Avoimen opiskelijoiden kokemuksia hyvästä opetuksesta Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila 3.3.2010 Saara Repo Tutkimusaineisto Avoimen yliopiston opiskelijat,

Lisätiedot

Tampereen yliopisto Informaatiotieteiden yksikkö SIS. 1. Mitä opiskelijapalautteella tarkoitetaan?

Tampereen yliopisto Informaatiotieteiden yksikkö SIS. 1. Mitä opiskelijapalautteella tarkoitetaan? Tampereen yliopisto Informaatiotieteiden yksikkö SIS Opiskelijapalautejärjestelmä Tampereen yliopiston opetusneuvosto on 27.5.2013 hyväksynyt linjauksen Palautemenettelyt Tampereen yliopiston tutkintokoulutuksessa

Lisätiedot

Miten tavoitteisuus on näkynyt arvioinnissa?

Miten tavoitteisuus on näkynyt arvioinnissa? Tavoitteet, kriteerit ja formatiivinen arviointi Päivi Atjonen (UEF) @fineec @PAtjonen #arviointi Tuloksien julkistusseminaari 0.4.0 Tieteiden talo, Helsinki Arviointiryhmä: Päivi Atjonen, Heikki Laivamaa,

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016

Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016 Luonnos 11.11.2015 Etelä-Pohjanmaan peruskoulujen opetussuunnitelma 2016 Arviointi perusopetuksessa Arviointikulttuurin keskeiset piirteet Rohkaisu ja kannustus Oppilaiden osallisuus arvioinnissa Tuetaan

Lisätiedot

Konstruktiivisesti linjakas opetus. Saara Repo Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila

Konstruktiivisesti linjakas opetus. Saara Repo Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila Konstruktiivisesti linjakas opetus Saara Repo Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila 17.11.2014 Opetuksen linjakkuus (Biggs & Tang 2007) Seuraavat opetuksen osat tukevat toisiaan oppimistavoitteet sisällöt

Lisätiedot

Koponeuvoston kevään päätös. 16.4.2015 Joni Kajander & Jesse Huovinen ja Julia Litokorpi

Koponeuvoston kevään päätös. 16.4.2015 Joni Kajander & Jesse Huovinen ja Julia Litokorpi Koponeuvoston kevään päätös 16.4.2015 Joni Kajander & Jesse Huovinen ja Julia Litokorpi Tänään Alkulämmittely Ajankohtaiset asiat Audintointituloksen ja YOPALAn esittely Palauttetta opetuksesta, kuka,

Lisätiedot

Kun ruotsi on hauskaa - laadunhallintamallin rakentaminen monimuotokurssille

Kun ruotsi on hauskaa - laadunhallintamallin rakentaminen monimuotokurssille VOPLA-pilotti Kun ruotsi on hauskaa - laadunhallintamallin rakentaminen monimuotokurssille Kerstin Salminen Kaie Veiler Laatuaskeleita - kokemuksia verkko-opetuksen laatutyöstä Seminaari 15.2.2007 Swedish

Lisätiedot

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

5 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä suunnittelemalla ja ohjaamalla itsenäisesti kerhotoimintaa. Keskeisinä taitoina kerhontoiminnan ohjauksessa ovat kasvatuksellisesti

Lisätiedot

Miten arvioimme oppimista? Lahden perusopetus. Arvioinnin päivä Lahden perusopetuksen opettajille

Miten arvioimme oppimista? Lahden perusopetus. Arvioinnin päivä Lahden perusopetuksen opettajille Miten arvioimme oppimista? Lahden perusopetus Arvioinnin päivä Lahden perusopetuksen opettajille 10.2.2018 Mistä oppimista tukeva arviointikulttuuri muodostuu? Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen

Lisätiedot

Kokemuksia osaamisperustaisuudesta

Kokemuksia osaamisperustaisuudesta Kokemuksia osaamisperustaisuudesta Opintojaksot: Tuotteistan palveluni Minä esimiehenä Palveluliiketoiminnan koulutus Tuija Heikkilä ja Tuija Ylä-Viteli Valmennussuunnitelma Vuositeemat 1. vuoden teema:

Lisätiedot

Opiskelijapalaute ja tietosuoja

Opiskelijapalaute ja tietosuoja Opiskelijapalaute ja tietosuoja Laatutyöpaja opiskelijoille Tytti Tenhula Linnanmaa, PR 101 27.11.2008 Palautteen keruun virallisia perusteita Yliopistolain (L 645/97) 4 :n mukaan yliopistojen tulee järjestää

Lisätiedot

KANSALLISEN OPPIMISTULOSTIEDON TUOTTAMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖISTÄ JA KANSALLINEN SEURANTA

KANSALLISEN OPPIMISTULOSTIEDON TUOTTAMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖISTÄ JA KANSALLINEN SEURANTA KANSALLISEN OPPIMISTULOSTIEDON TUOTTAMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖISTÄ JA KANSALLINEN SEURANTA Kansallisen seuranta-arvioinnin tavoitteet ja periaatteet Oppimistulosten seuranta-arvioinnit 2008 2009 Tiedotustilaisuus

Lisätiedot

Modulaarisuus jatkuvan oppimisen edistäjänä UNIPS-ratkaisu opettajien pedagogisen osaamisen kehittämisessä

Modulaarisuus jatkuvan oppimisen edistäjänä UNIPS-ratkaisu opettajien pedagogisen osaamisen kehittämisessä Modulaarisuus jatkuvan oppimisen edistäjänä UNIPS-ratkaisu opettajien pedagogisen osaamisen kehittämisessä Tule ja parasta seminaari 30.9.2019, Haaga-Helia MARI MURTONEN, HENNA VILPPU, HEIDI SALMENTO,

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna 2018 6.3.2018 1 1. Helsingissä joustavat elinikäisen oppimisen polut ottavat huomioon erilaisten oppijoiden tarpeet, 30 % Mittarit: Varhaiskasvatus

Lisätiedot

Pedagoginen mentorointi (4 op)

Pedagoginen mentorointi (4 op) Pedagoginen mentorointi (4 op) 2012 Esittelyt ja alkutunnelmia Kuka olen, mistä ja millaisesta opistosta tulen ja mitä siellä teen työkseni? Tuntemukset tällä hetkellä/odotukset tälle koulutukselle? Miten

Lisätiedot

1. Kokouksen avaus Puheenjohtaja avasi kokouksen ja totesi sen päätösvaltaiseksi.

1. Kokouksen avaus Puheenjohtaja avasi kokouksen ja totesi sen päätösvaltaiseksi. Giellagas-instituutti MUISTIO 5.5.2009 OKTR:n kokous Aika 5.5.2009 Paikka HU 316 Läsnä Outi Länsman, puheenjohtaja, sihteeri Anna-Liisa Väyrynen Joni Saijets Anni Ahlakorpi 1. Kokouksen avaus Puheenjohtaja

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

Esimerkkejä formatiivisesta arvioinnista yläkoulun matematiikan opiskelussa

Esimerkkejä formatiivisesta arvioinnista yläkoulun matematiikan opiskelussa Esimerkkejä formatiivisesta arvioinnista yläkoulun matematiikan opiskelussa Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, luku 6, Oppimisen arviointi: Oppilaan oppimista ja työskentelyä on arvioitava

Lisätiedot

Pari sanaa arvioinnista

Pari sanaa arvioinnista Pari sanaa arvioinnista Joensuun seudun ops Jokaisella oppilaalla on oikeus opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen jokaisena työpäivänä (Perusopetuslaki 30) Mitä minun tulee tehdä, liittyen oppiainekohtaisiin

Lisätiedot

TUTKIMUSLÄHTÖINEN FYSIIKAN OPISKELU. MAOL:n syyskoulutuspäivät

TUTKIMUSLÄHTÖINEN FYSIIKAN OPISKELU. MAOL:n syyskoulutuspäivät TUTKIMUSLÄHTÖINEN FYSIIKAN OPISKELU MAOL:n syyskoulutuspäivät 7.10.2017 TUTKIMUSLÄHTÖINEN OPPIMINEN IBE - Inquiry Based Education Opetusjärjestely, jossa oppilas laitetaan tutkijan asemaan keräämään ja

Lisätiedot

Tietokantapohjaisen arviointijärjestelmän kehittäminen: kohti mielekästä oppimista ja opetusta

Tietokantapohjaisen arviointijärjestelmän kehittäminen: kohti mielekästä oppimista ja opetusta Tietokantapohjaisen arviointijärjestelmän kehittäminen: kohti mielekästä oppimista ja opetusta Heidi Krzywacki, Jari Lavonen, Tiina Korhonen 12.2.2010 Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Opettajankoulutuslaitos

Lisätiedot

Opiskelijapalaute vuodelta 2017

Opiskelijapalaute vuodelta 2017 1 (14) Opiskelijapalaute vuodelta 2017 1. Yksikkö, jossa suoritit harjoittelun: 2 (14) 2. Ikäsi: 3. Onko sinulla aikaisempaa ammatillista tutkintoa? 5. Minkä lukuvuoden opiskelija tällä hetkellä olet?

Lisätiedot

PED Assistentti oppimisen ohjaajana

PED Assistentti oppimisen ohjaajana PED-131.9000 Assistentti oppimisen ohjaajana Lähipäivä 1:, K1, h. 201 Maire Syrjäkari, KT, yliopistopedagoginen asiantuntija ja Jukka Välimäki, TM, suunnittelija, digitaalinen opetus Aikataulu 14:15-14:30

Lisätiedot

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluvat opettajan työhön ja kaikkiin opetustilanteisiin. Tuki rakennetaan opettajien sekä tarvittaessa muiden

Lisätiedot

VIIKKI Klo 14: Najat Ouakrim-Soivio (Tutkijatohtori/ HY) Ymmärtääkö oppilas itsearviointia?

VIIKKI Klo 14: Najat Ouakrim-Soivio (Tutkijatohtori/ HY) Ymmärtääkö oppilas itsearviointia? VIIKKI Klo 14:45.- 16.00 Najat Ouakrim-Soivio (Tutkijatohtori/ HY) Ymmärtääkö oppilas itsearviointia? PUHEENVUORON SISÄLTÖ Itsearvioinnin: - tavoitteet, - rooli ja tehtävä. Itsearviointitaidot. Itsearviointimalleista:

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Moduuli 1: Opettaja verkko-opetuksen laadun kehittäjänä. Tuutoritapaaminen 8.10. KIELOT 4.0

Moduuli 1: Opettaja verkko-opetuksen laadun kehittäjänä. Tuutoritapaaminen 8.10. KIELOT 4.0 Moduuli 1: Opettaja verkko-opetuksen laadun kehittäjänä Tuutoritapaaminen 8.10. KIELOT 4.0 Päivän ohjelma 9.45-10.45 Moduuli 1/teema 1 (Opettaja verkkoopetuksen laadun kehittäjänä), PBL työskentelyn päätös

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan

Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan Arvioinnin monipuolistaminen lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan OPS-koulutus Joensuu 16.1.2016 Marja Tamm Matematiikan ja kemian lehtori, FM, Helsingin kielilukio 3.vpj. ja OPS-vastaava,

Lisätiedot

VUOSIVÄLIRAPORTTI 2012

VUOSIVÄLIRAPORTTI 2012 VUOSIVÄLIRAPORTTI 2012 Vuosiväliraportin sisältö Kirjallinen osuus Seurantatiedot e-lomakkeella Kysely valmistuneille Työnjohtokoulutuskokeilua koordinoiva koulutuksenjärjestäjä (TAO+PAIKO) toteuttaa kyselyn

Lisätiedot

TOTEEMI Työstä oppimassa, työhön

TOTEEMI Työstä oppimassa, työhön TOTEEMI Työstä oppimassa, työhön Opiskelija keskiössä (HAMK) YAMK liiketalous -osahanke 1.9.2017-30.9.2019 Leena Nikander / Helena Turunen T Y Ö S T Ä O P P I M A S S A, T Y Ö H Ö N A R B E T E K O M P

Lisätiedot

Kirkkohistorian laitoksen pedagoginen kärkihanke

Kirkkohistorian laitoksen pedagoginen kärkihanke Pedagoginen yksikkö Hallintopalvelut Teologinen tiedekunta Kirkkohistorian laitoksen pedagoginen kärkihanke 2007 2009 Hankkeen pääteema: Jatko-opiskelijoiden ohjaaminen erityisesti kansainvälistyminen

Lisätiedot

POP- Paremman Oppimisen Puolesta

POP- Paremman Oppimisen Puolesta POP- Paremman Oppimisen Puolesta PedaForum 20.8.2013 Elina Lehkonen Elsa Mannila Jukka Parviainen Sisältö POP esittely Ryhmätehtävä: Vuorovaikutuksellisen opetuksen kehittäminen Palauteryhmät ja POP Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Arviointikäytänteiden kehittäminen opettajayhteisössä

Arviointikäytänteiden kehittäminen opettajayhteisössä Arviointikäytänteiden kehittäminen opettajayhteisössä Ryhmien muodostaminen 6-8 henkeä/ryhmä mielellään uusia tuttavuuksia eri kouluista ja koulumuodoista Esittätyminen Kerro yksi mieleenpainuva arviointikokemus

Lisätiedot

Opettajana Aalto-yliopistossa II LP3, Teema: Opetusmenetelmät ja palaute

Opettajana Aalto-yliopistossa II LP3, Teema: Opetusmenetelmät ja palaute Opettajana Aalto-yliopistossa II LP3, 5.5.2015 Teema: Opetusmenetelmät ja palaute Maire Syrjäkari ja Kari Nuutinen Päivän teemoja Opetusmenetelmät ja niiden valinta Vierailijoita: Jani Romanoff ja Metaflow

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudulla

Tampereen kaupunkiseudulla Tampereen kaupunkiseudulla Aivot - yhdessä käyttöön Treduka 2018 - työpaja klo 8.30-10.30 1. OSIO Aivot -yhdessä käyttöön - oppimateriaaliprojektin esittely. n. 30 min 2. OSIO Tutustuminen Oppimateriaalin

Lisätiedot

Laadukas verkkototeutus - valmennus

Laadukas verkkototeutus - valmennus Laadukas verkkototeutus - valmennus Laatukriteerit osa 3: Ohjaus, arviointi ja palaute 26.3.2018 klo 14-15 26.3.2018 Ohjelma 13.3. klo 14-15.30 Webinaari: Pedagogiset mallit ja korkeakouluoppijat Välitehtävä:

Lisätiedot

Palautteet ja palautekulttuurien kehittäminen Helsingin yliopistossa

Palautteet ja palautekulttuurien kehittäminen Helsingin yliopistossa Palautteet ja palautekulttuurien kehittäminen Helsingin yliopistossa Taina Kaivola Oodi-päivät 1.4.2008 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Opintoasiantoimikunnalle perustettu palautejaos 2007-2009

Lisätiedot

1. YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU, ORGANISOINTI, ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN

1. YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU, ORGANISOINTI, ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN 1. YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU, ORGANISOINTI, ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN Oppilaitos: Yhteyshenkilö: Päivämäärä: 1.1 YMPÄRISTÖASIOIDEN HOIDON TILA KRITEERI 1: Oppilaitoksella on käsitys omaan toimintaansa

Lisätiedot

06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta

06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta 06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta on opettajan työssä? Peda-Forum 20.8.2013 Vararehtori Riitta Pyykkö, TY, Korkeakoulujen arviointineuvoston pj. Yliopettaja Sanna Nieminen, Jyväskylän AMK Pääsuunnittelija

Lisätiedot

Haastava, haastavampi, arviointi. Kirsi Saarinen/Tamk Insinööri 100 vuotta 4.10.2012

Haastava, haastavampi, arviointi. Kirsi Saarinen/Tamk Insinööri 100 vuotta 4.10.2012 Haastava, haastavampi, arviointi Kirsi Saarinen/Tamk Insinööri 100 vuotta 4.10.2012 Arviointi on osa oppimista, joten sitä ei pidä pitää irrallisena osana opettamisesta, oppimisesta, kehittämisestä ja

Lisätiedot

Laadukas verkkototeutus - valmennus

Laadukas verkkototeutus - valmennus 3.10.2018 Laadukas verkkototeutus - valmennus Pedagogiset mallit ja korkeakouluoppijat 2.10.2018 klo 14-15.00 Tervetuloa digipedavalmennuksen ensimmäiseen webinaariin! Oletko jo aiemmin osallistunut digipedavalmennukseen

Lisätiedot

Palautejärjestelmän kautta palautetta antoi 40,00 % kurssille ilmoittautuneista opiskelijoista.

Palautejärjestelmän kautta palautetta antoi 40,00 % kurssille ilmoittautuneista opiskelijoista. Kurssipalautekooste Kurssi: Metallurgian seminaari (477419S) Toteutusajankohta: Syksy 2018 (periodi 2) Vastuuopettaja: Eetu-Pekka Heikkinen Muut opettajat: Timo Fabritius Koosteen koonnut: Eetu-Pekka Heikkinen

Lisätiedot

KURSSIPALAUTE KÄYTÄNNÖSSÄ: MITÄ JA MITEN?

KURSSIPALAUTE KÄYTÄNNÖSSÄ: MITÄ JA MITEN? KURSSIPALAUTE KÄYTÄNNÖSSÄ: MITÄ JA MITEN? Terhi Skaniakos Erikoissuunnittelija Strateginen kehittäminen Kurssipalautejärjestelmä Tarkoituksena on kerätä systemaattista palautetta yliopiston kaikista tutkinto-opiskelijoille

Lisätiedot

voimavaroja. Kehittämishankkeen koordinaattori tarvitsee aikaa hankkeen suunnitteluun ja kehittämistyön toteuttamiseen. Kehittämistyöhön osallistuvill

voimavaroja. Kehittämishankkeen koordinaattori tarvitsee aikaa hankkeen suunnitteluun ja kehittämistyön toteuttamiseen. Kehittämistyöhön osallistuvill Niemi, Petri. 2006. Kehittämishankkeen toteuttaminen peruskoulussa toimintatutkimuksellisen kehittämishankkeen kuvaus ja arviointi. Turun yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan lisensiaatintutkimus.

Lisätiedot

SOSNET: Muutosjohtaminen sosiaalityössä. Sanna Lähteinen Arja Kilpeläinen Tea Teppo

SOSNET: Muutosjohtaminen sosiaalityössä. Sanna Lähteinen Arja Kilpeläinen Tea Teppo SOSNET: Muutosjohtaminen sosiaalityössä Sanna Lähteinen Arja Kilpeläinen Tea Teppo Muutosjohtamisen ensimmäinen kurssi (2010) Tekijänä ja opettajana professori Marjaana Seppänen Lapin yliopistosta Osa

Lisätiedot

YPE ja TVT opinnot aloitustilaisuus

YPE ja TVT opinnot aloitustilaisuus YPE ja TVT opinnot aloitustilaisuus 2.10. 2007 Ohjelma 13.15-13.25 Tervetuloa ja tavoite 13.25 YPE opintojen esittely 13.40 TVT 8 op opintojen esittely 13.55 Koulutusten kytkennät ja suorittamismallit

Lisätiedot

Ope.fi koulutusmalli Helsingin yliopistossa

Ope.fi koulutusmalli Helsingin yliopistossa Ope.fi koulutusmalli Helsingin yliopistossa Viisi opintoviikkoa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä vuodesta 2000 lähtien http://ok.helsinki.fi/opefi Pauliina Kupila ja Mari Jussila Opetusteknologiakeskus

Lisätiedot

Tietostrategiaa monimuotoisesti. Anne Moilanen Rehtori, Laanilan yläaste, Oulu

Tietostrategiaa monimuotoisesti. Anne Moilanen Rehtori, Laanilan yläaste, Oulu Tietostrategiaa monimuotoisesti Anne Moilanen Rehtori, Laanilan yläaste, Oulu Miksi? Koska oppilaalla on oikeus monipuolisiin oppimisympäristöihin sekä TVT-taitoihin Change is voluntary but inevitable!

Lisätiedot

Arviointikulttuuri. Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Katriina Sulonen

Arviointikulttuuri. Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Katriina Sulonen Arviointikulttuuri Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa Katriina Sulonen Hyvä arviointikulttuuri keskeisiä piirteitä ovat yhteisesti laaditut selkeät tehtävät ja periaatteet

Lisätiedot

Iisalmen kaupunki Sivistyspalvelukeskus Varhaiskasvatus ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA. Lukuvuosi - Yksikkö. Esiopetusryhmän nimi

Iisalmen kaupunki Sivistyspalvelukeskus Varhaiskasvatus ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA. Lukuvuosi - Yksikkö. Esiopetusryhmän nimi Lukuvuosi - Yksikkö Esiopetusryhmän nimi Esiopetusryhmän henkilöstö Lukuvuoden painotusalueet Esioppilaiden määrä Tyttöjä Poikia LUKUVUODEN TYÖAJAT Syyslukukausi / 20 - / 20 Syysloma / 20 - / 20 Joululoma

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt ammatillisen koulutuksen laadunvarmistajana

Ammattiosaamisen näytöt ammatillisen koulutuksen laadunvarmistajana Ammattiosaamisen näytöt ammatillisen koulutuksen laadunvarmistajana Koppihankkeen loppuseminaari Helsinki ma 21.4.2008 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Ammattiosaamisen näytöt osana ammatillisen

Lisätiedot

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Minna Daniel 15.6.2016 1 Opinnot Joka vuosi aloittaa 85 aikuisopetukseen suuntautuvaa opiskelijaa, joista puolet tutkintoopiskelijoita

Lisätiedot

Oikeustieteellisen tiedekunnan opetusansiomatriisi

Oikeustieteellisen tiedekunnan opetusansiomatriisi Oikeustieteellisen tiedekunnan opetusansiomatriisi Hyväksytty tiedekuntaneuvoston kokouksessa 24.5.2016. Opetusansiomatriisia käytetään 1.8.2016 lukien opetus- ja tutkimustehtäviä hakeneiden opetustaitoa

Lisätiedot

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017 POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 07 Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) pedagogisten linjausten tavoitteena on varmistaa yhteinen käsitys opetuksesta ja oppimisesta, laadukas opetustoiminta

Lisätiedot

Verkko-opetuksen laadun arvioinnin kehittäminen Kuopion yliopiston Avoimessa yliopistossa. 12.10.2006 Tiina Pyrstöjärvi

Verkko-opetuksen laadun arvioinnin kehittäminen Kuopion yliopiston Avoimessa yliopistossa. 12.10.2006 Tiina Pyrstöjärvi Verkko-opetuksen laadun arvioinnin kehittäminen Kuopion yliopiston Avoimessa yliopistossa 12.10.2006 Tiina Pyrstöjärvi Pilotin tavoitteena edistää opiskelijan oppimista verkko-opetuksen laadunhallintaa

Lisätiedot

Yliopistopedagogiikan perusopinnot

Yliopistopedagogiikan perusopinnot Yliopistopedagogiikkaa tutkivasti oppien Arviointi- ja palautekäytänteet kielten opetuksessa (YP4 2014-2015) Johanna Vaattovaara & Marjo Vesalainen 24.4.2015 Yliopistopedagogiikan perusopinnot Yliopistopedagogiikka

Lisätiedot

Yliopistopedagogiikan suuntaviivoja

Yliopistopedagogiikan suuntaviivoja Yliopistopedagogiikan suuntaviivoja Sari Lindblom Ylänne Yliopistopedagogiikan professori Yliopistopedagogiikan tutkimus ja kehittämisyksikkö Kasvatustieteen laitos Tutkimuspohjainen opetuksen kehittäminen

Lisätiedot

OPPILAAN ARVIOINNISTA OPPIMISEN ARVIOINTIIN alkaen

OPPILAAN ARVIOINNISTA OPPIMISEN ARVIOINTIIN alkaen OPPILAAN ARVIOINNISTA OPPIMISEN ARVIOINTIIN 1.8.2016 alkaen Uusi opetussuunnitelma astuu voimaan 1.8.2016 ja se otetaan käyttöön portaittain. Lukuvuonna 2016 2017 uuden opetussuunnitelman mukaan opiskelevat

Lisätiedot

Mitä opittiin, kun suurten opiskelijamäärien opetus ja ohjaus sulautettiin verkkoon?

Mitä opittiin, kun suurten opiskelijamäärien opetus ja ohjaus sulautettiin verkkoon? Mitä opittiin, kun suurten opiskelijamäärien opetus ja ohjaus sulautettiin verkkoon? Case Sosiaali/Terveyshallintotieteen aineopinnot 35 op Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate; suunnittelija TtM Ulla

Lisätiedot

Työpaja A1/B1. Monipuoliset arviointikäytänteet ja osaamisen osoittaminen perusopetuksessa. klo ja klo

Työpaja A1/B1. Monipuoliset arviointikäytänteet ja osaamisen osoittaminen perusopetuksessa. klo ja klo Työpaja A1/B1 klo 13.30-14.45 ja klo 15.30-16.45 Monipuoliset arviointikäytänteet ja osaamisen osoittaminen perusopetuksessa Minna Harmanen Annamari Kajasto Pirjo Koivula Katri Kuukka Monipuoliset arviointikäytänteet

Lisätiedot

Arviointi ja kehittäminen

Arviointi ja kehittäminen Tulostettu: 29.9.2016 16.13 Arviointi ja kehittäminen Kopio: Valkonen, Jouko 1/7 Tulostettu: 29.9.2016 16.13 Sisällysluettelo Kopio: Valkonen, Jouko 2/7 Tulostettu: 29.9.2016 16.13 1. Toiminnan arviointi

Lisätiedot