Montako huippuosaajaa tarvitaan?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Montako huippuosaajaa tarvitaan?"

Transkriptio

1 Valmennustoiminnan tukeminen on sijoitus ammatilliseen huippuosaamiseen ja suomalaiseen työn laatuun Montako huippuosaajaa tarvitaan? Monta! Huiput rakentavat suomalaisten tietä maailman osaavimmaksi kansaksi. Haluamme teidätkin mukaan tukemaan nuorten osaajien valmentautumista ammattitaitokilpailuihin. Ammattitaitokilpailuihin valmentautuva nuori on yritykselle kilpailuvaltti, jollaista ei ole kaikilla. Hänen ammattiosaamisensa on maailman parhaimmistoa, hän on kiinnostunut omasta ammatillisesta kehittymisestään sekä erittäin motivoitunut ja sitoutunut oppimaan uutta. Lisäksi nuorella tekijällä on tuoreinta tietoa alalta. Tyypillinen lajinsa kilpailuun valmentautuva nuori on jo suorittanut perustutkinnon tai edennyt opinnoissaan pitkälle, minkä lisäksi hänellä on jo ennestään jonkin verran kilpailukokemusta. Yritys voi tukea ammattitaitovalmennusta monella tavalla: ottamalla valmentautuvan töihin/työssäoppimaan tarjoamalla omaa työntekijäänsä valmennettavaksi tai valmentajaksi tarjoamalla valmentautuvalle koulutusta lahjoittamalla valmennukseen tarvittavia laitteita ja ohjelmistoja antamalla materiaaleja valmennus- ja kilpailukäyttöön osallistumalla kilpailutoimintaan tuomaroimalla kilpailuissa tukemalla rahallisesti Yritys hyötyy osallistumisesta monin tavoin: Henkilöstö täydentyy motivoituneella ja osaamisensa kehittämisestä kiinnostuneella työntekijällä/työssäoppijalla Yrityksen sisällä ammatillinen osaaminen kasvaa Yritys pääsee mukaan kehittämään oman alansa koulutusta oppilaitosyhteistyön kautta Osaamisen jakaminen alan huippuvalmentajien kanssa Yritys saa kontakteja muihin valmennukseen osallistuviin yrityksiin Yritys saa näkyvyyttä kilpailuissa ja kilpailumateriaaleissa Yhteiskuntavastuullisuus vaikuttaa positiivisesti imagoon Valmennus autokorinkorjauslajissa Kilpailijan valmennus toteutetaan oppilaitoksen ja alan yritysten tiiviinä yhteistyönä. Kilpailija harjoittelee yrityksessä, joka haluaa sitoutua nuoren työntekijän osaamisen kehittämiseen ja tarjoaa haasteelliset työskentelyolosuhteet. Kilpailijan valmentaja on oppilaitoksen edustaja, joka tekee erittäin tiivistä yhteistyötä valmennusyritysten kanssa. Valmennukseen liittyvät oleellisesti myös autoalalla käytettävien koneiden, työvälineiden sekä työssä käytettävien materiaalien maahantuojayritykset.

2 Ammattitaidossa kilpaillaan sekä kansallisesti että kansainvälisesti Taitaja Suomenmestaruuskilpailu käydään vuosittain. TaitajaPLUS Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden suomenmestaruuskilpailu on osa Taitajaa. WorldSkills Ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailut pidetään joka toinen vuosi. EuroSkills Ammattitaidon euroopanmestaruuskilpailut järjestetään vuorovuosin WorldSkillsin kanssa. Abilympics Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden kansainvälinen kilpailu käydään joka neljäs vuosi. Valmennus- ja kilpailutoiminnassa mukana olemalla saamme levitettyä tietoa omasta osaamisestamme, yrityksestämme ja tuotteistamme. Tuotteemme ovat käytössä kansainvälisissä kilpailuissa ja kilpailutoiminnan kautta meillä on mahdollisuus tuoda esille välineistömme monipuolinen käyttömahdollisuus. Olemme myös kehittäneet omaa osaamistamme. Jarmo Konttila, Vileda Professional Mielestämme on hyödyllistä verkostoitua koulutuksenjärjestäjien kanssa ja olla sitä kautta seuraamassa ammatillisen koulutuksen kehittymistä. Tätä kautta saamme arvokasta tietoa esimerkiksi rekrytointejamme varten. Markku Lähetkangas Festo Oy Ammattitaitokilpailuvalmennuksen läpikäyneillä huippuosaajilla on kädentaidot, näkemys ja tietotaso kilpailuissa vaadittaviin tuotteisiin valmiina. Yhteistyömme avulla olen löytänyt todellisia kädentaitajia mukaan yritykseeni ja onnistunut samalla luomaan oikeaa konditoriakulttuuria Suomeen. Olemme imagoltamme nuorekas paikallinen pienyritys ja haluamme omalta osaltamme panostaa nuorten ammatilliseen osaamiseen ja myös näyttää sen asiakkaillemme. Mikko Hietala MBakery Kuva: Mikko Takkunen Autokorinkorjaus kilpailuissa Autokorinkorjauksessa suoritetaan vauriomittaus, korin oikaisu ja korjaaminen maalauskuntoon saatettavaan muotoon. Tehtävän lähtökohtana on auto, jossa on suurehko kolarivaurio. Kilpailija käyttää pellinkäsittelyyn soveltuvia käsityökaluja, korinoikaisulaitteita ja elektronisia mittauslaitteita. Tehtävän suorittamisessa tarvitaan myös hitsaustaitoa. Autokorinkorjauksessa tarvitaan pitkäjänteisyyden ja kädentaitojen lisäksi yhä enenevässä määrin myös taitoa käyttää tietokonetta vaurioiden mittaamisessa.

3 Valmennustoiminnan tukeminen on sijoitus ammatilliseen huippuosaamiseen ja suomalaiseen työn laatuun Montako huippuosaajaa tarvitaan? Monta! Huiput rakentavat suomalaisten tietä maailman osaavimmaksi kansaksi. Haluamme teidätkin mukaan tukemaan nuorten osaajien valmentautumista ammattitaitokilpailuihin. Ammattitaitokilpailuihin valmentautuva nuori on yritykselle kilpailuvaltti, jollaista ei ole kaikilla. Hänen ammattiosaamisensa on maailman parhaimmistoa, hän on kiinnostunut omasta ammatillisesta kehittymisestään sekä erittäin motivoitunut ja sitoutunut oppimaan uutta. Lisäksi nuorella tekijällä on tuoreinta tietoa alalta. Tyypillinen lajinsa kilpailuun valmentautuva nuori on jo suorittanut perustutkinnon tai edennyt opinnoissaan pitkälle, minkä lisäksi hänellä on jo ennestään jonkin verran kilpailukokemusta. Yritys voi tukea ammattitaitovalmennusta monella tavalla: ottamalla valmentautuvan töihin/työssäoppimaan tarjoamalla omaa työntekijäänsä valmennettavaksi tai valmentajaksi tarjoamalla valmentautuvalle koulutusta lahjoittamalla valmennukseen tarvittavia laitteita ja ohjelmistoja antamalla materiaaleja valmennus- ja kilpailukäyttöön osallistumalla kilpailutoimintaan tuomaroimalla kilpailuissa tukemalla rahallisesti Yritys hyötyy osallistumisesta monin tavoin: Henkilöstö täydentyy motivoituneella ja osaamisensa kehittämisestä kiinnostuneella työntekijällä/työssäoppijalla Yrityksen sisällä ammatillinen osaaminen kasvaa Yritys pääsee mukaan kehittämään oman alansa koulutusta oppilaitosyhteistyön kautta Osaamisen jakaminen alan huippuvalmentajien kanssa Yritys saa kontakteja muihin valmennukseen osallistuviin yrityksiin Yritys saa näkyvyyttä kilpailuissa ja kilpailumateriaaleissa Yhteiskuntavastuullisuus vaikuttaa positiivisesti imagoon Valmennus automaalauslajissa Kilpailijan valmennus toteutetaan oppilaitoksen ja alan yritysten tiiviinä yhteistyönä. Kilpailija harjoittelee yrityksessä, joka haluaa sitoutua nuoren työntekijän osaamisen kehittämiseen ja tarjoaa haasteelliset työskentelyolosuhteet. Kilpailijan valmentaja on oppilaitoksen edustaja, joka tekee erittäin tiivistä yhteistyötä valmennusyrityksien kanssa. Valmennukseen liittyvät oleellisesti myös autoalalla käytettävien koneiden, työvälineiden sekä työssä käytettävien materiaalien maahantuojayritykset.

4 Ammattitaidossa kilpaillaan sekä kansallisesti että kansainvälisesti Taitaja Suomenmestaruuskilpailu käydään vuosittain. TaitajaPLUS Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden suomenmestaruuskilpailu on osa Taitajaa. WorldSkills Ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailut pidetään joka toinen vuosi. EuroSkills Ammattitaidon euroopanmestaruuskilpailut järjestetään vuorovuosin WorldSkillsin kanssa. Abilympics Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden kansainvälinen kilpailu käydään joka neljäs vuosi. Valmennus- ja kilpailutoiminnassa mukana olemalla saamme levitettyä tietoa omasta osaamisestamme, yrityksestämme ja tuotteistamme. Tuotteemme ovat käytössä kansainvälisissä kilpailuissa ja kilpailutoiminnan kautta meillä on mahdollisuus tuoda esille välineistömme monipuolinen käyttömahdollisuus. Olemme myös kehittäneet omaa osaamistamme. Jarmo Konttila, Vileda Professional Mielestämme on hyödyllistä verkostoitua koulutuksenjärjestäjien kanssa ja olla sitä kautta seuraamassa ammatillisen koulutuksen kehittymistä. Tätä kautta saamme arvokasta tietoa esimerkiksi rekrytointejamme varten. Markku Lähetkangas Festo Oy Ammattitaitokilpailuvalmennuksen läpikäyneillä huippuosaajilla on kädentaidot, näkemys ja tietotaso kilpailuissa vaadittaviin tuotteisiin valmiina. Yhteistyömme avulla olen löytänyt todellisia kädentaitajia mukaan yritykseeni ja onnistunut samalla luomaan oikeaa konditoriakulttuuria Suomeen. Olemme imagoltamme nuorekas paikallinen pienyritys ja haluamme omalta osaltamme panostaa nuorten ammatilliseen osaamiseen ja myös näyttää sen asiakkaillemme. Mikko Hietala MBakery Kuva: Mikko Takkunen Automaalaus kilpailuissa Kilpailussa työtehtävät suoritetaan auton etuoveen ja -suojiin. Kilpailija pohjustaa vaurioituneet osat, sävyttää ennalta määrätyn sävyisen pintamaalin ja ruiskumaalaa osat työturvallisuutta noudattaen. Tehtäviin sisältyy myös muoviosan pohjustus ja maalaus. Lisäksi kilpailija tekee vaurioituneelle etusuojalle korjausmaalauksen häivyttäen pintamaalin ja -lakan. Kuviomaalaustehtävä tehdään ennalta maalattuun etukanteen.

5 Valmennustoiminnan tukeminen on sijoitus ammatilliseen huippuosaamiseen ja suomalaiseen työn laatuun Montako huippuosaajaa tarvitaan? Monta! Huiput rakentavat suomalaisten tietä maailman osaavimmaksi kansaksi. Haluamme teidätkin mukaan tukemaan nuorten osaajien valmentautumista ammattitaitokilpailuihin. Ammattitaitokilpailuihin valmentautuva nuori on yritykselle kilpailuvaltti, jollaista ei ole kaikilla. Hänen ammattiosaamisensa on maailman parhaimmistoa, hän on kiinnostunut omasta ammatillisesta kehittymisestään sekä erittäin motivoitunut ja sitoutunut oppimaan uutta. Lisäksi nuorella tekijällä on tuoreinta tietoa alalta. Tyypillinen lajinsa kilpailuun valmentautuva nuori on jo suorittanut perustutkinnon tai edennyt opinnoissaan pitkälle, minkä lisäksi hänellä on jo ennestään jonkin verran kilpailukokemusta. Yritys voi tukea ammattitaitovalmennusta monella tavalla: ottamalla valmentautuvan töihin/työssäoppimaan tarjoamalla omaa työntekijäänsä valmennettavaksi tai valmentajaksi tarjoamalla valmentautuvalle koulutusta lahjoittamalla valmennukseen tarvittavia laitteita ja ohjelmistoja antamalla materiaaleja valmennus- ja kilpailukäyttöön osallistumalla kilpailutoimintaan tuomaroimalla kilpailuissa tukemalla rahallisesti Yritys hyötyy osallistumisesta monin tavoin: Henkilöstö täydentyy motivoituneella ja osaamisensa kehittämisestä kiinnostuneella työntekijällä/työssäoppijalla Yrityksen sisällä ammatillinen osaaminen kasvaa Yritys pääsee mukaan kehittämään oman alansa koulutusta oppilaitosyhteistyön kautta Osaamisen jakaminen alan huippuvalmentajien kanssa Yritys saa kontakteja muihin valmennukseen osallistuviin yrityksiin Yritys saa näkyvyyttä kilpailuissa ja kilpailumateriaaleissa Yhteiskuntavastuullisuus vaikuttaa positiivisesti imagoon Valmennus Automaatioasennuslajissa Automaatioasennuslajissa on tavoitteena pitää yllä jatkuvaa valmennustoimintaa, joka tuottaa vuosittain ikäluokan parhaita kilpailijoita kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin. Automaatioasennuksen kansainvälisiin kilpailuihin valitaan valmennettavat valtakunnallisen haun pohjalta. Valmennettavat aloittavat valmentautumisen esimerkiksi lajipäällikköyksikössä, muissa valmennusyksiköissä, valmennusyrityksessä tai muulla joustavalla tavalla. Valmennuksen runkona on ammattitutkintotavoitteinen oppisopimus, jonka rinnalla kilpailuvalmennus toteutetaan. Oppisopimuskoulutuksen työpaikkaopiskelun toteutuksessa huomioidaan kilpailun osaamisvaatimukset työsisältöjen muodossa tai mahdollisesti monityönantaja-mallin avulla. Valmennus voidaan toteuttaa myös valmennusyrityksen kanssa ilman tutkintotavoitteita. Valmennuksen toteuttamiseksi pyritään jatkuvasti löytämään uusia innovatiivisia, käytännöllisiä ja tehokkaita tapoja.

6 Ammattitaidossa kilpaillaan sekä kansallisesti että kansainvälisesti Taitaja Suomenmestaruuskilpailu käydään vuosittain. TaitajaPLUS Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden suomenmestaruuskilpailu on osa Taitajaa. WorldSkills Ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailut pidetään joka toinen vuosi. EuroSkills Ammattitaidon euroopanmestaruuskilpailut järjestetään vuorovuosin WorldSkillsin kanssa. Abilympics Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden kansainvälinen kilpailu käydään joka neljäs vuosi. Valmennus- ja kilpailutoiminnassa mukana olemalla saamme levitettyä tietoa omasta osaamisestamme, yrityksestämme ja tuotteistamme. Tuotteemme ovat käytössä kansainvälisissä kilpailuissa ja kilpailutoiminnan kautta meillä on mahdollisuus tuoda esille välineistömme monipuolinen käyttömahdollisuus. Olemme myös kehittäneet omaa osaamistamme. Jarmo Konttila, Vileda Professional Mielestämme on hyödyllistä verkostoitua koulutuksenjärjestäjien kanssa ja olla sitä kautta seuraamassa ammatillisen koulutuksen kehittymistä. Tätä kautta saamme arvokasta tietoa esimerkiksi rekrytointejamme varten. Markku Lähetkangas Festo Oy Ammattitaitokilpailuvalmennuksen läpikäyneillä huippuosaajilla on kädentaidot, näkemys ja tietotaso kilpailuissa vaadittaviin tuotteisiin valmiina. Yhteistyömme avulla olen löytänyt todellisia kädentaitajia mukaan yritykseeni ja onnistunut samalla luomaan oikeaa konditoriakulttuuria Suomeen. Olemme imagoltamme nuorekas paikallinen pienyritys ja haluamme omalta osaltamme panostaa nuorten ammatilliseen osaamiseen ja myös näyttää sen asiakkaillemme. Mikko Hietala MBakery Kuva: Mikko Takkunen Automaatioasennus kilpailuissa Automaatioasennuksessa kilpaillaan teollisuuden automaatiosovelluksen asennuksessa ja sen käyttöönotossa. Kilpailijan on hallittava lajikuvauksen mukaisesti keskusrakentaminen, teollisuuden sähköasennukset, virtapiirien suunnittelu, logiikkaohjelmointi, käyttöliittymien ohjelmointi, väylätekniikka, taajuusmuuttajat, pehmokäynnistimet ja releohjausten vianetsintä. Tehtävät toteutetaan sekä todellista laiteympäristöä että osin simulaatioita hyödyntäen. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota asennuksen laadukkaaseen toteutukseen ja mittatarkkuuteen, sähköja työturvallisuuteen, automaatiolaitteiden ohjelmien toimintaan, piirisuunnitteluun ja vianetsintään.

7 Valmennustoiminnan tukeminen on sijoitus ammatilliseen huippuosaamiseen ja suomalaiseen työn laatuun Montako huippuosaajaa tarvitaan? Monta! Huiput rakentavat suomalaisten tietä maailman osaavimmaksi kansaksi. Haluamme teidätkin mukaan tukemaan nuorten osaajien valmentautumista ammattitaitokilpailuihin. Ammattitaitokilpailuihin valmentautuva nuori on yritykselle kilpailuvaltti, jollaista ei ole kaikilla. Hänen ammattiosaamisensa on maailman parhaimmistoa, hän on kiinnostunut omasta ammatillisesta kehittymisestään sekä erittäin motivoitunut ja sitoutunut oppimaan uutta. Lisäksi nuorella tekijällä on tuoreinta tietoa alalta. Tyypillinen lajinsa kilpailuun valmentautuva nuori on jo suorittanut perustutkinnon tai edennyt opinnoissaan pitkälle, minkä lisäksi hänellä on jo ennestään jonkin verran kilpailukokemusta. Yritys voi tukea ammattitaitovalmennusta monella tavalla: ottamalla valmentautuvan töihin/työssäoppimaan tarjoamalla omaa työntekijäänsä valmennettavaksi tai valmentajaksi tarjoamalla valmentautuvalle koulutusta lahjoittamalla valmennukseen tarvittavia laitteita ja ohjelmistoja antamalla materiaaleja valmennus- ja kilpailukäyttöön osallistumalla kilpailutoimintaan tuomaroimalla kilpailuissa tukemalla rahallisesti Yritys hyötyy osallistumisesta monin tavoin: Henkilöstö täydentyy motivoituneella ja osaamisensa kehittämisestä kiinnostuneella työntekijällä/työssäoppijalla Yrityksen sisällä ammatillinen osaaminen kasvaa Yritys pääsee mukaan kehittämään oman alansa koulutusta oppilaitosyhteistyön kautta Osaamisen jakaminen alan huippuvalmentajien kanssa Yritys saa kontakteja muihin valmennukseen osallistuviin yrityksiin Yritys saa näkyvyyttä kilpailuissa ja kilpailumateriaaleissa Yhteiskuntavastuullisuus vaikuttaa positiivisesti imagoon Valmennus Autotekniikkalajissa Autonasennusalalla valmennus toteutetaan ammatillisen aikuiskoulutuksen yhteydessä ja sen tavoitteena on, että valmennettavat suorittavat ammattitutkinnon. Kilpailija harjoittelee yrityksessä, joka haluaa sitoutua nuoren työntekijän osaamisen kehittämiseen ja pystyy tarjoamaan tarpeeksi haasteelliset työskentelyolosuhteet. Tulevan kilpailun tehtävien ennakkokuvausten varmistuttua valmentaja ja valmennusyritys tekevät yhteistyötä autojen maahantuonnin kouluttajien kanssa järjestämällä merkkikohtaista valmennuskoulutusta sekä merkkikohtaista mittalaitekoulutusta. Valmentaja on yleensä oppilaitoksen edustaja, joka tekee yhteistyötä valmennusyrityksen, aikuiskoulutuksen, maahantuontikoulutuksen ja laitevalmistajakouluttajien kanssa.

8 Ammattitaidossa kilpaillaan sekä kansallisesti että kansainvälisesti Taitaja Suomenmestaruuskilpailu käydään vuosittain. TaitajaPLUS Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden suomenmestaruuskilpailu on osa Taitajaa. WorldSkills Ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailut pidetään joka toinen vuosi. EuroSkills Ammattitaidon euroopanmestaruuskilpailut järjestetään vuorovuosin WorldSkillsin kanssa. Abilympics Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden kansainvälinen kilpailu käydään joka neljäs vuosi. Valmennus- ja kilpailutoiminnassa mukana olemalla saamme levitettyä tietoa omasta osaamisestamme, yrityksestämme ja tuotteistamme. Tuotteemme ovat käytössä kansainvälisissä kilpailuissa ja kilpailutoiminnan kautta meillä on mahdollisuus tuoda esille välineistömme monipuolinen käyttömahdollisuus. Olemme myös kehittäneet omaa osaamistamme. Jarmo Konttila, Vileda Professional Mielestämme on hyödyllistä verkostoitua koulutuksenjärjestäjien kanssa ja olla sitä kautta seuraamassa ammatillisen koulutuksen kehittymistä. Tätä kautta saamme arvokasta tietoa esimerkiksi rekrytointejamme varten. Markku Lähetkangas Festo Oy Ammattitaitokilpailuvalmennuksen läpikäyneillä huippuosaajilla on kädentaidot, näkemys ja tietotaso kilpailuissa vaadittaviin tuotteisiin valmiina. Yhteistyömme avulla olen löytänyt todellisia kädentaitajia mukaan yritykseeni ja onnistunut samalla luomaan oikeaa konditoriakulttuuria Suomeen. Olemme imagoltamme nuorekas paikallinen pienyritys ja haluamme omalta osaltamme panostaa nuorten ammatilliseen osaamiseen ja myös näyttää sen asiakkaillemme. Mikko Hietala MBakery Kuva: Mikko Takkunen Autotekniikka kilpailuissa Autotekniikassa kilpaillaan seitsemällä eri tehtäväalueella, joita ovat ajoneuvon käynti-/ käynnistysongelmiin liittyvät tehtävät (bensiini ja diesel), ajonhallinta-, ohjaus- ja sähköjärjestelmät sekä voimansiirto ja moottorin mekaaninen korjaus. Kilpailijan on menestyttävä kaikilla osa-alueilla ja työskenneltävä järjestelmällisesti ja työturvallisuus huomioon ottaen.

9 Valmennustoiminnan tukeminen on sijoitus ammatilliseen huippuosaamiseen ja suomalaiseen työn laatuun Montako huippuosaajaa tarvitaan? Monta! Huiput rakentavat suomalaisten tietä maailman osaavimmaksi kansaksi. Haluamme teidätkin mukaan tukemaan nuorten osaajien valmentautumista ammattitaitokilpailuihin. Ammattitaitokilpailuihin valmentautuva nuori on yritykselle kilpailuvaltti, jollaista ei ole kaikilla. Hänen ammattiosaamisensa on maailman parhaimmistoa, hän on kiinnostunut omasta ammatillisesta kehittymisestään sekä erittäin motivoitunut ja sitoutunut oppimaan uutta. Lisäksi nuorella tekijällä on tuoreinta tietoa alalta. Tyypillinen lajinsa kilpailuun valmentautuva nuori on jo suorittanut perustutkinnon tai edennyt opinnoissaan pitkälle, minkä lisäksi hänellä on jo ennestään jonkin verran kilpailukokemusta. Yritys voi tukea ammattitaitovalmennusta monella tavalla: ottamalla valmentautuvan töihin/työssäoppimaan tarjoamalla omaa työntekijäänsä valmennettavaksi tai valmentajaksi tarjoamalla valmentautuvalle koulutusta lahjoittamalla valmennukseen tarvittavia laitteita ja ohjelmistoja antamalla materiaaleja valmennus- ja kilpailukäyttöön osallistumalla kilpailutoimintaan tuomaroimalla kilpailuissa tukemalla rahallisesti Yritys hyötyy osallistumisesta monin tavoin: Henkilöstö täydentyy motivoituneella ja osaamisensa kehittämisestä kiinnostuneella työntekijällä/työssäoppijalla Yrityksen sisällä ammatillinen osaaminen kasvaa Yritys pääsee mukaan kehittämään oman alansa koulutusta oppilaitosyhteistyön kautta Osaamisen jakaminen alan huippuvalmentajien kanssa Yritys saa kontakteja muihin valmennukseen osallistuviin yrityksiin Yritys saa näkyvyyttä kilpailuissa ja kilpailumateriaaleissa Yhteiskuntavastuullisuus vaikuttaa positiivisesti imagoon valmennus CAD-suunnittelulajissa CAD-suunnittelun kilpailijan valmennus toteutetaan parhaimmillaan oppilaitoksen ja alan yritysten tiiviinä yhteistyönä. Kilpailija harjoittelee yrityksessä, joka haluaa sitoutua nuoren työntekijän osaamisen kehittämiseen ja pystyy tarjoamaan tarpeeksi haasteelliset työskentelyolosuhteet. CAD-suunnittelun kilpailijan valmentaja on yleensä oppilaitoksen edustaja. Hän tekee tiivistä yhteistyötä valmennusyrityksen kanssa. Valmennukseen liittyvät oleellisesti myös suunnittelualan koneiden ja ohjelmien toimittajat.

10 Ammattitaidossa kilpaillaan sekä kansallisesti että kansainvälisesti Taitaja Suomenmestaruuskilpailu käydään vuosittain. TaitajaPLUS Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden suomenmestaruuskilpailu on osa Taitajaa. WorldSkills Ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailut pidetään joka toinen vuosi. EuroSkills Ammattitaidon euroopanmestaruuskilpailut järjestetään vuorovuosin WorldSkillsin kanssa. Abilympics Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden kansainvälinen kilpailu käydään joka neljäs vuosi. Valmennus- ja kilpailutoiminnassa mukana olemalla saamme levitettyä tietoa omasta osaamisestamme, yrityksestämme ja tuotteistamme. Tuotteemme ovat käytössä kansainvälisissä kilpailuissa ja kilpailutoiminnan kautta meillä on mahdollisuus tuoda esille välineistömme monipuolinen käyttömahdollisuus. Olemme myös kehittäneet omaa osaamistamme. Jarmo Konttila, Vileda Professional Mielestämme on hyödyllistä verkostoitua koulutuksenjärjestäjien kanssa ja olla sitä kautta seuraamassa ammatillisen koulutuksen kehittymistä. Tätä kautta saamme arvokasta tietoa esimerkiksi rekrytointejamme varten. Markku Lähetkangas Festo Oy Ammattitaitokilpailuvalmennuksen läpikäyneillä huippuosaajilla on kädentaidot, näkemys ja tietotaso kilpailuissa vaadittaviin tuotteisiin valmiina. Yhteistyömme avulla olen löytänyt todellisia kädentaitajia mukaan yritykseeni ja onnistunut samalla luomaan oikeaa konditoriakulttuuria Suomeen. Olemme imagoltamme nuorekas paikallinen pienyritys ja haluamme omalta osaltamme panostaa nuorten ammatilliseen osaamiseen ja myös näyttää sen asiakkaillemme. Mikko Hietala MBakery Kuva: Mikko Takkunen CAD-suunnittelu kilpailuissa CAD-suunnitteluun kuuluu tietokoneavusteisen piirtämis- ja suunnitteluteknologian (CAD) käyttäminen koneenrakennuksessa tyypillisten asiakirjojen, kuten mallien, piirustusten ja tiedostojen, tuottamisessa teollisen valmistuksen tarpeisiin. Ratkaisut perustuvat teollisuuden vaatimuksiin ja ISO-standardin viimeisimpään versioon. Tuomarit arvioivat erityisesti sitä, onko kappale piirretty ja mallinnettu oikein ja ovatko esimerkiksi mittasuhteet kohdallaan. Lisäksi arvioidaan esitystekniikkaa ja kilpailijan tekemien visualisointien toimivuutta ja toteutusta.

11 Valmennustoiminnan tukeminen on sijoitus ammatilliseen huippuosaamiseen ja suomalaiseen työn laatuun Montako huippuosaajaa tarvitaan? Monta! Huiput rakentavat suomalaisten tietä maailman osaavimmaksi kansaksi. Haluamme teidätkin mukaan tukemaan nuorten osaajien valmentautumista ammattitaitokilpailuihin. Ammattitaitokilpailuihin valmentautuva nuori on yritykselle kilpailuvaltti, jollaista ei ole kaikilla. Hänen ammattiosaamisensa on maailman parhaimmistoa, hän on kiinnostunut omasta ammatillisesta kehittymisestään sekä erittäin motivoitunut ja sitoutunut oppimaan uutta. Lisäksi nuorella tekijällä on tuoreinta tietoa alalta. Tyypillinen lajinsa kilpailuun valmentautuva nuori on jo suorittanut perustutkinnon tai edennyt opinnoissaan pitkälle, minkä lisäksi hänellä on jo ennestään jonkin verran kilpailukokemusta. Yritys voi tukea ammattitaitovalmennusta monella tavalla: ottamalla valmentautuvan töihin/työssäoppimaan tarjoamalla omaa työntekijäänsä valmennettavaksi tai valmentajaksi tarjoamalla valmentautuvalle koulutusta lahjoittamalla valmennukseen tarvittavia laitteita ja ohjelmistoja antamalla materiaaleja valmennus- ja kilpailukäyttöön osallistumalla kilpailutoimintaan tuomaroimalla kilpailuissa tukemalla rahallisesti Yritys hyötyy osallistumisesta monin tavoin: Henkilöstö täydentyy motivoituneella ja osaamisensa kehittämisestä kiinnostuneella työntekijällä/työssäoppijalla Yrityksen sisällä ammatillinen osaaminen kasvaa Yritys pääsee mukaan kehittämään oman alansa koulutusta oppilaitosyhteistyön kautta Osaamisen jakaminen alan huippuvalmentajien kanssa Yritys saa kontakteja muihin valmennukseen osallistuviin yrityksiin Yritys saa näkyvyyttä kilpailuissa ja kilpailumateriaaleissa Yhteiskuntavastuullisuus vaikuttaa positiivisesti imagoon valmennus CNC-jyrsintälajissa CNC-jyrsinnän kilpailijan valmennus toteutetaan oppilaitoksen ja alan yritysten tiiviinä yhteistyönä. Kilpailija harjoittelee yrityksessä, joka haluaa sitoutua nuoren työntekijän osaamisen kehittämiseen ja pystyy tarjoamaan tarpeeksi haasteelliset työskentelyolosuhteet. CNC-jyrsinnän kilpailijan valmentaja on yleensä oppilaitoksen edustaja. Hän tekee tiivistä yhteistyötä valmennusyrityksen kanssa. Valmennukseen liittyvät oleellisesti myös koneiden, välineiden, työkalujen sekä ohjelmistojen toimittajat ja maahantuojien kouluttajat. Valmennettava tuo yrityksiin uusinta tietoa alalta, mikä mahdollistaa valmennusyrityksen työntekijöiden osaamisen päivittämisen.

12 Ammattitaidossa kilpaillaan sekä kansallisesti että kansainvälisesti Taitaja Suomenmestaruuskilpailu käydään vuosittain. TaitajaPLUS Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden suomenmestaruuskilpailu on osa Taitajaa. WorldSkills Ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailut pidetään joka toinen vuosi. EuroSkills Ammattitaidon euroopanmestaruuskilpailut järjestetään vuorovuosin WorldSkillsin kanssa. Abilympics Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden kansainvälinen kilpailu käydään joka neljäs vuosi. Valmennus- ja kilpailutoiminnassa mukana olemalla saamme levitettyä tietoa omasta osaamisestamme, yrityksestämme ja tuotteistamme. Tuotteemme ovat käytössä kansainvälisissä kilpailuissa ja kilpailutoiminnan kautta meillä on mahdollisuus tuoda esille välineistömme monipuolinen käyttömahdollisuus. Olemme myös kehittäneet omaa osaamistamme. Jarmo Konttila, Vileda Professional Mielestämme on hyödyllistä verkostoitua koulutuksenjärjestäjien kanssa ja olla sitä kautta seuraamassa ammatillisen koulutuksen kehittymistä. Tätä kautta saamme arvokasta tietoa esimerkiksi rekrytointejamme varten. Markku Lähetkangas Festo Oy Ammattitaitokilpailuvalmennuksen läpikäyneillä huippuosaajilla on kädentaidot, näkemys ja tietotaso kilpailuissa vaadittaviin tuotteisiin valmiina. Yhteistyömme avulla olen löytänyt todellisia kädentaitajia mukaan yritykseeni ja onnistunut samalla luomaan oikeaa konditoriakulttuuria Suomeen. Olemme imagoltamme nuorekas paikallinen pienyritys ja haluamme omalta osaltamme panostaa nuorten ammatilliseen osaamiseen ja myös näyttää sen asiakkaillemme. Mikko Hietala MBakery Kuva: Mikko Takkunen CNC-jyrsintä kilpailuissa CNC-jyrsinnässä koneistetaan työkappaleita tietokoneavusteisella CNC-jyrsinkoneella. Kilpailija laatii annettujen työpiirustusten perusteella tietokoneella tarvittavat työstöradat CNC-jyrsinkoneelle ja syöttää työstöohjelman koneelle, sekä työstää tuotteen käyttämällä koneistuksen perustekniikoita. Lopputuotteen arviointi painottuu tarkkoihin mittoihin. Lisäksi arvioidaan pinnan tasaisuutta, tuotteen ja piirustusten johdonmukaisuutta, ohjelmointia ja materiaalien käyttöä.

13 Valmennustoiminnan tukeminen on sijoitus ammatilliseen huippuosaamiseen ja suomalaiseen työn laatuun Montako huippuosaajaa tarvitaan? Monta! Huiput rakentavat suomalaisten tietä maailman osaavimmaksi kansaksi. Haluamme teidätkin mukaan tukemaan nuorten osaajien valmentautumista ammattitaitokilpailuihin. Ammattitaitokilpailuihin valmentautuva nuori on yritykselle kilpailuvaltti, jollaista ei ole kaikilla. Hänen ammattiosaamisensa on maailman parhaimmistoa, hän on kiinnostunut omasta ammatillisesta kehittymisestään sekä erittäin motivoitunut ja sitoutunut oppimaan uutta. Lisäksi nuorella tekijällä on tuoreinta tietoa alalta. Tyypillinen lajinsa kilpailuun valmentautuva nuori on jo suorittanut perustutkinnon tai edennyt opinnoissaan pitkälle, minkä lisäksi hänellä on jo ennestään jonkin verran kilpailukokemusta. Yritys voi tukea ammattitaitovalmennusta monella tavalla: ottamalla valmentautuvan töihin/työssäoppimaan tarjoamalla omaa työntekijäänsä valmennettavaksi tai valmentajaksi tarjoamalla valmentautuvalle koulutusta lahjoittamalla valmennukseen tarvittavia laitteita ja ohjelmistoja antamalla materiaaleja valmennus- ja kilpailukäyttöön osallistumalla kilpailutoimintaan tuomaroimalla kilpailuissa tukemalla rahallisesti Yritys hyötyy osallistumisesta monin tavoin: Henkilöstö täydentyy motivoituneella ja osaamisensa kehittämisestä kiinnostuneella työntekijällä/työssäoppijalla Yrityksen sisällä ammatillinen osaaminen kasvaa Yritys pääsee mukaan kehittämään oman alansa koulutusta oppilaitosyhteistyön kautta Osaamisen jakaminen alan huippuvalmentajien kanssa Yritys saa kontakteja muihin valmennukseen osallistuviin yrityksiin Yritys saa näkyvyyttä kilpailuissa ja kilpailumateriaaleissa Yhteiskuntavastuullisuus vaikuttaa positiivisesti imagoon valmennus CNC-sorvauslajissa Huippuosaajien valmennus räätälöidään ammatti- tai erikoisammattitutkinnon oppisopimuskoulutukseksi yhteistyössä oppilaitoksen ja yrityksen kanssa.

14 Ammattitaidossa kilpaillaan sekä kansallisesti että kansainvälisesti Taitaja Suomenmestaruuskilpailu käydään vuosittain. TaitajaPLUS Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden suomenmestaruuskilpailu on osa Taitajaa. WorldSkills Ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailut pidetään joka toinen vuosi. EuroSkills Ammattitaidon euroopanmestaruuskilpailut järjestetään vuorovuosin WorldSkillsin kanssa. Abilympics Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden kansainvälinen kilpailu käydään joka neljäs vuosi. Valmennus- ja kilpailutoiminnassa mukana olemalla saamme levitettyä tietoa omasta osaamisestamme, yrityksestämme ja tuotteistamme. Tuotteemme ovat käytössä kansainvälisissä kilpailuissa ja kilpailutoiminnan kautta meillä on mahdollisuus tuoda esille välineistömme monipuolinen käyttömahdollisuus. Olemme myös kehittäneet omaa osaamistamme. Jarmo Konttila, Vileda Professional Mielestämme on hyödyllistä verkostoitua koulutuksenjärjestäjien kanssa ja olla sitä kautta seuraamassa ammatillisen koulutuksen kehittymistä. Tätä kautta saamme arvokasta tietoa esimerkiksi rekrytointejamme varten. Markku Lähetkangas Festo Oy Ammattitaitokilpailuvalmennuksen läpikäyneillä huippuosaajilla on kädentaidot, näkemys ja tietotaso kilpailuissa vaadittaviin tuotteisiin valmiina. Yhteistyömme avulla olen löytänyt todellisia kädentaitajia mukaan yritykseeni ja onnistunut samalla luomaan oikeaa konditoriakulttuuria Suomeen. Olemme imagoltamme nuorekas paikallinen pienyritys ja haluamme omalta osaltamme panostaa nuorten ammatilliseen osaamiseen ja myös näyttää sen asiakkaillemme. Mikko Hietala MBakery Kuva: Mikko Takkunen CNC-sorvaus kilpailuissa CNC-sorvauksessa työstetään metallisia tai muovisia esineitä tietokoneohjattua sorvia käyttäen. Kilpailija laatii annettavien piirustusten perusteella tietokoneperusteisen työstöohjelman ja valmistaa tuotteen käyttämällä metallisorvauksen perustekniikoita. Tuomarit arvioivat lopputuotteen mittatarkkuutta, pinnan karheutta, tuotteen ja piirustusten vastaavuutta, ohjelmointia ja materiaalin käyttöä.

Osaavia. eri aloille. tekijöitä. Ammattitaitovalmennus on kaikkien etu

Osaavia. eri aloille. tekijöitä. Ammattitaitovalmennus on kaikkien etu Osaavia tekijöitä eri aloille Ammattitaitovalmennus on kaikkien etu Ammattitaitovalmennus kuuluu kaikille Valmennuksella koulutetaan entistä osaavampaa työvoimaa. Tavoitteena on tehdä Suomesta maailman

Lisätiedot

Valmennusjärjestelmässä mukana huippuosaajien-, WorldSkills-, EuroSkills- ja Abilympics - valmennus

Valmennusjärjestelmässä mukana huippuosaajien-, WorldSkills-, EuroSkills- ja Abilympics - valmennus Ammatillisen koulutuksen järjestäjät SKILLS-HUIPPUVALMENNUSYKSIKKÖ HAKU 2015 2017 SKILLS-LAJIPÄÄLLIKÖIDEN JA -VALMENTAJIEN NIMEÄMINEN Skills Finland hakee huippuvalmennusyksiköitä, lajipäälliköitä ja valmentajia

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS 2015 2017

YHTEISTYÖSOPIMUS 2015 2017 Liite 3 YHTEISTYÖSOPIMUS 2015 2017 SOPIJAOSAPUOLET Hallinnoija Skills Finland ry Simonkatu 12 B 24 00100 Helsinki Yhteyshenkilö Huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila puhelinnumero +358 40 455 2020 sähköposti

Lisätiedot

Taitajakilpailutoiminta. ammatillisessa koulutuksessa

Taitajakilpailutoiminta. ammatillisessa koulutuksessa Taitajakilpailutoiminta ammatillisessa koulutuksessa Skills Finland ry Vuonna 1993 perustettu yleishyödyllinen yhdistys Tavoitteena suomalaisen ammattikoulutuksen ja ammattiosaamisen kehittäminen (vetovoima

Lisätiedot

Ekspertin työn ja kansainvälisen kilpailutoiminnan hyödyntäminen. WSC2015-eksperttikoulutus Hämeenlinna 4.11.2015 Eija Alhojärvi toiminnanjohtaja

Ekspertin työn ja kansainvälisen kilpailutoiminnan hyödyntäminen. WSC2015-eksperttikoulutus Hämeenlinna 4.11.2015 Eija Alhojärvi toiminnanjohtaja Ekspertin työn ja kansainvälisen kilpailutoiminnan hyödyntäminen WSC2015-eksperttikoulutus Hämeenlinna 4.11.2015 Eija Alhojärvi toiminnanjohtaja Skills Finland ry Yleishyödyllinen yhdistys, perustettu

Lisätiedot

Skills-toiminnasta hyötyjä ja Työkaluja opettajan arkeen. Vesa Iltola Valmennuspäällikkö

Skills-toiminnasta hyötyjä ja Työkaluja opettajan arkeen. Vesa Iltola Valmennuspäällikkö Skills-toiminnasta hyötyjä ja Työkaluja opettajan arkeen Vesa Iltola Valmennuspäällikkö Työkaluja opettajan arkeen Tule mukaan kehittämään ammatillista koulutusta ja skills-toimintaa Kilpailuissa näet

Lisätiedot

Taitaja2016. Lajiohjausryhmäpäivä 1.9.2015. www.taitaja2016.fi

Taitaja2016. Lajiohjausryhmäpäivä 1.9.2015. www.taitaja2016.fi Taitaja2016 Lajiohjausryhmäpäivä 1.9.2015 www.taitaja2016.fi Taitaja-kilpailun pakolliset teemat: Yrittäjyys Kestävä kehitys Työhyvinvointi Työturvallisuus Jatkuvat kehittämisteemat: Pedagoginen kehittäminen

Lisätiedot

KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella

KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella Laatua kaikille, omat polut huippuosaajille! Miten vastata lahjakkaiden ja motivoituneiden nuorten tarpeisiin? Miten

Lisätiedot

Valmennuspäällikkö Immo Pylvänen Skills Finland ry

Valmennuspäällikkö Immo Pylvänen Skills Finland ry WSC -Helsingin, -Shizuokan, -Galgaryn, -Lontoon ja -Leipzigin lajikohtaiset suomalaisten- ja lajin voittajan pisteet. Lajikohtaiset osallistuja määrät ja suomalaisten sijoitukset. Valmennuspäällikkö Skills

Lisätiedot

Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen. EuroSkills2016-koulutuspäivä Eija Alhojärvi

Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen. EuroSkills2016-koulutuspäivä Eija Alhojärvi Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen EuroSkills2016-koulutuspäivä 9.6.2016 Eija Alhojärvi 1. Skills-toiminnan haasteet - strategiset painopistealueet 2. Kilpailu- ja valmennustoiminnan

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen suurseminaari Taitaja 2015 tapahtuma 6.5.2015 Turku. Pääjohtaja Aulis Pitkälä

Ammatillisen koulutuksen suurseminaari Taitaja 2015 tapahtuma 6.5.2015 Turku. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Ammatillisen koulutuksen suurseminaari Taitaja 2015 tapahtuma 6.5.2015 Turku Pääjohtaja Aulis Pitkälä Suomen ammatillinen koulutus tulevaisuuden haasteisiin vastaajana Ammatillista koulutusta kehitetty

Lisätiedot

OLE HYVÄ JA TULE SUOMI TÄYTTÄÄ SATA VUOTTA JA TAITAJA 28 VUOTTA. LUVASSA HYVÄT BILEET.

OLE HYVÄ JA TULE SUOMI TÄYTTÄÄ SATA VUOTTA JA TAITAJA 28 VUOTTA. LUVASSA HYVÄT BILEET. OLE HYVÄ JA TULE Taitaja2017 valtaa stadin 15. 18.5.2017. Messukeskus, ja koko kaupunki, on toukokuussa täynnä tämän päivän ja tulevaisuuden huippuosaajia. Nelipäiväinen tapahtuma koostuu SM-ammattitaitokilpailuista

Lisätiedot

Ammatillisen huippuosaamisen. kehittäminen Pohjois-Karjalassa

Ammatillisen huippuosaamisen. kehittäminen Pohjois-Karjalassa kehittäminen Pohjois-Karjalassa Projektipäällikkö Jouko Ignatius Koulutustarkastaja Sakari Kolehmainen 2 kehittäminen Pohjois-Karjalassa -hanke Kuka hyötyy ja mitä? Opiskelija/valmennettava a) kytkeytyy

Lisätiedot

EuroSkills 2020 hankkeen mahdollisuudet

EuroSkills 2020 hankkeen mahdollisuudet EuroSkills 2020 hankkeen mahdollisuudet EuroSkills 2020 ammattkoulutuksen yhteinen haaste ja mahdollisuus Helsinki 3.9.2015 Ylijohtaja Mika Tammilehto, opetus- ja kulttuuriministeriö, ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

OLE HYVÄ JA TULE SUOMI TÄYTTÄÄ SATA VUOTTA JA TAITAJA 28 VUOTTA. LUVASSA HYVÄT BILEET.

OLE HYVÄ JA TULE SUOMI TÄYTTÄÄ SATA VUOTTA JA TAITAJA 28 VUOTTA. LUVASSA HYVÄT BILEET. OLE HYVÄ JA TULE Taitaja2017 valtaa stadin 15. 18.5.2017. Messukeskus, ja koko kaupunki, on toukokuussa täynnä tämän päivän ja tulevaisuuden huippuosaajia. Nelipäiväinen tapahtuma koostuu SM-ammattitaitokilpailuista

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS 2012-2013

YHTEISTYÖSOPIMUS 2012-2013 Projektin nimi Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella KILTA Ohjelma Manner-Suomen ESR-ohjelma Ohjelman osio Valtakunnallinen osio Toimintalinja3 3: Työmarkkinoiden toimintaa

Lisätiedot

Tukeeko kilpailutoiminta suomalaisen ammatillisen koulutuksen markkinointia kansainvälisesti?

Tukeeko kilpailutoiminta suomalaisen ammatillisen koulutuksen markkinointia kansainvälisesti? Tukeeko kilpailutoiminta suomalaisen ammatillisen koulutuksen markkinointia kansainvälisesti? Ammatillisen koulutuksen yhteistyöfoorumi 2015 M/S Viking Gabriella ke 25.3.2015 Seija Rasku, Skills Finland

Lisätiedot

Tampere Taitaja-isäntäkaupunkina

Tampere Taitaja-isäntäkaupunkina Tampere Taitaja-isäntäkaupunkina Tampereen Taitaja-kilpailut myönnettiin Tampereen kaupungille yhteistyössä lähialueen ammatillisten koulutuksen järjestäjien kanssa. Kilpailujen ajankohdaksi on valittu

Lisätiedot

Uusi valmennusjärjestelmä sekä ekspertin, lajipäällikön ja valmentajien yhteistyö. Teija Ripattila Huippuvalmennuspäällikkö Skills Finland ry

Uusi valmennusjärjestelmä sekä ekspertin, lajipäällikön ja valmentajien yhteistyö. Teija Ripattila Huippuvalmennuspäällikkö Skills Finland ry Uusi valmennusjärjestelmä sekä ekspertin, lajipäällikön ja valmentajien yhteistyö Teija Ripattila Huippuvalmennuspäällikkö Skills Finland ry Valmennus Skills Finland on kehittänyt valmennusjärjestelmän

Lisätiedot

EuroSkills2016 eksperttien kehittämistyö Pirjo Tuominen HAMK

EuroSkills2016 eksperttien kehittämistyö Pirjo Tuominen HAMK EuroSkills2016 eksperttien kehittämistyö Pirjo Tuominen HAMK Ammatillisen opettajan huippuosaamisen viitekehys Seija Mahlamäki-Kultanen on rakentanut ammatillisen opettajan huippuosaamisen viitekehyksen

Lisätiedot

Valmentautuminen ES2016-kilpailuihin ja kilpailujen hyödyntäminen. Teija Ripattila Huippuvalmennuspäällikkö Skills Finland ry OD, EuroSkills

Valmentautuminen ES2016-kilpailuihin ja kilpailujen hyödyntäminen. Teija Ripattila Huippuvalmennuspäällikkö Skills Finland ry OD, EuroSkills Valmentautuminen ES2016-kilpailuihin ja kilpailujen hyödyntäminen Teija Ripattila Huippuvalmennuspäällikkö Skills Finland ry OD, EuroSkills Miksi ammattitaidosta kilpaillaan? Opintopolku potentiaaliselle

Lisätiedot

EuroSkills 2020 ammattikoulutuksen yhteinen haaste ja mahdollisuus. Keskustelutilaisuus Helsinki 29.1.2015 Seija Rasku seija.rasku@minedu.

EuroSkills 2020 ammattikoulutuksen yhteinen haaste ja mahdollisuus. Keskustelutilaisuus Helsinki 29.1.2015 Seija Rasku seija.rasku@minedu. EuroSkills 2020 ammattikoulutuksen yhteinen haaste ja mahdollisuus Keskustelutilaisuus Helsinki 29.1.2015 Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Suomi - maailman osaavin kansakunta vuonna 2020 Miksi EuroSkills

Lisätiedot

Taitaja2013 finaalitehtävät. 103 Automaalaus

Taitaja2013 finaalitehtävät. 103 Automaalaus Taitaja2013 finaalitehtävät 103 Automaalaus Eero Kettunen, Tiina Hirvonen Joensuu 22.5.2013 Finaalin kilpailutehtävät Kilpailutehtävät ovat ajoneuvomaalaukseen liittyviä työtehtäviä, joissa arvioidaan

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

TaitajaPLUS - artesaani

TaitajaPLUS - artesaani TaitajaPLUS - artesaani Kuva: Skills Finland / Jaakko Manninen Finalistit Elina Rinta-Harri Invalidiliiton Järvenpään Koulutuskeskus 1 / 6 Timo Siponen Invalidiliiton Järvenpään Koulutuskeskus Maria Tormonen

Lisätiedot

Liite 1.1 Autoalan laadullisen ennakoinnin aineistomatriisi

Liite 1.1 Autoalan laadullisen ennakoinnin aineistomatriisi Liite 1.1 Autoalan laadullisen ennakoinnin aineistomatriisi Autoalan koulutuksen kehittämistarpeiden selvittäminen vuosi 2011 Ennakointitiedon tuottaja OPH 2011:24 Koulutusaste (ammatillinen 2. aste, Ammatillinen

Lisätiedot

Oppisopimuksella ammattiin

Oppisopimuksella ammattiin Oppisopimuksella ammattiin Video: oppisopimuskoulutus: Puualan perustutkinto https://www.youtube.com/watch?v=pvxiyx zaivm Oppisopimus on Työssä oppimista, jota täydennetään opiskelulla oppilaitoksessa

Lisätiedot

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Kaikissa toisen asteen

Lisätiedot

TULE YHTEISTYÖ- KUMPPANIKSI!

TULE YHTEISTYÖ- KUMPPANIKSI! TULE YHTEISTYÖ- KUMPPANIKSI! 11. 14.5.2020 OLE NÄKYVILLÄ JA JÄÄ MIELEEN Messu- ja tapahtumakeskus Paviljonki ja koko Jyväskylä täyttyvät tämän päivän ja tulevaisuuden huippuosaajista 11. 14.5.2020! Taitaja

Lisätiedot

o jonka työnantaja tai valmennuksesta vastaava koulutuksenjärjestäjä ei pysty edellä mainitun osaamisen kehittämistä tarjoamaan tai kustantamaan.

o jonka työnantaja tai valmennuksesta vastaava koulutuksenjärjestäjä ei pysty edellä mainitun osaamisen kehittämistä tarjoamaan tai kustantamaan. Mestarikiltaneuvosto ry Käsiteollisuuden Edistämissäätiö NUORTEN HUIPPUOSAAJIEN VALMENTAUTUMISAPURAHA Käsiteollisuuden Edistämissäätiön tarkoituksena on muun muassa edistää korkeaa ammattitaitoa, kädentaitoja

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala Voimassa 1.8.2015 alkaen 2 Sisällys 1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO, PELIGRAFIIKAN

Lisätiedot

SKILLS FINLAND RY KILTA-HANKKEEN VAIKUTTAVUUSSELVITYS. Loppuseminaari 22.8.2014

SKILLS FINLAND RY KILTA-HANKKEEN VAIKUTTAVUUSSELVITYS. Loppuseminaari 22.8.2014 SKILLS FINLAND RY KILTA-HANKKEEN VAIKUTTAVUUSSELVITYS Loppuseminaari 22.8.2014 ARVIOINTITYÖN TAVOITTEET Ramboll Management Consulting Oy:n arviointi on ulkopuolinen näkökulma Kilta-hankkeen ja laajemmin

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen esittely

Oppisopimuskoulutuksen esittely Oppisopimuskoulutuksen esittely Jyväskylän oppisopimuskeskus Oppisopimuskoulutus on työpaikalla käytännön työssä toteutettavaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä

Lisätiedot

7.1.2014 Oppisopimuksen kautta huippuosaajaksi Toinen oppilaitos Tietopuolinen koulutus ja tutkintotilaisuudet Oppisopimustoimisto Oppisopimustoimisto Ylä-Savon ammattiopisto Tietopuolinen koulutus ja

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS 2014

YHTEISTYÖSOPIMUS 2014 Projektin nimi Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella KILTA Ohjelma Manner-Suomen ESR-ohjelma Ohjelman osio Valtakunnallinen osio Toimintalinja3 3: Työmarkkinoiden toimintaa

Lisätiedot

Raportti: Viestinnän nykytilan selvitys. Pauliina Juhola / Katja Nieminen

Raportti: Viestinnän nykytilan selvitys. Pauliina Juhola / Katja Nieminen Raportti: Viestinnän nykytilan selvitys Pauliina Juhola / Katja Nieminen Kyselyn toteuttaminen Kohderyhmänä ekspertit (EuroSkills 2012, WorldSkills 2013) lajipäälliköt valmentajat lajivastaavat yhteensä

Lisätiedot

Lämpimät onnittelut valinnasta EuroSkills ekspertiksi! Tervetuloa eksperttivalmennukseen!

Lämpimät onnittelut valinnasta EuroSkills ekspertiksi! Tervetuloa eksperttivalmennukseen! Lämpimät onnittelut valinnasta EuroSkills ekspertiksi! Tervetuloa eksperttivalmennukseen! Valmennuksen järjestää Finnish Academy for Skills Excellence (FASE) yhteistyössä Skills Finland ry:n kanssa. Valmennuksen

Lisätiedot

Ammattitaitoisia KONEISTAJIA SAATAVILLA

Ammattitaitoisia KONEISTAJIA SAATAVILLA Ammattitaitoisia KONEISTAJIA SAATAVILLA Usein kuultu väite on, ettei ammattitaitoisia koneistajia ole riittävästi Osaamista on mahdollista parantaa asiantuntevalla koulutuksella. Koulutamme koneistajista

Lisätiedot

Lähde mukaan rakentamaan ammatillista huippuosaamista

Lähde mukaan rakentamaan ammatillista huippuosaamista Lähde mukaan rakentamaan ammatillista huippuosaamista Abilympics-valmentajien päiväkirjat 2 Abilympics-valmennus samalle tasolle muun valmennuksen kanssa Suomalaisten hyvä menestys kansainvälisissä ammattitaitokilpailuissa

Lisätiedot

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Pvm 4.12.2009 Helsinki Opetushallitus 1 Työelämään valmentautuminen ja

Lisätiedot

Ammattiosaamisen kehittäminen. Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia laivalla Yli-insinööri Timo Repo

Ammattiosaamisen kehittäminen. Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia laivalla Yli-insinööri Timo Repo Ammattiosaamisen kehittäminen Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia laivalla 6.-8.10.2009 Yli-insinööri Timo Repo Käsitys oppimisesta ammatillisessa koulutuksessa Tavoitteena ammatin ja siihen sisältyvän ammattitaidon

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus muutosten pyörteissä Skills Finland 2020

Ammatillinen koulutus muutosten pyörteissä Skills Finland 2020 Ammatillinen koulutus muutosten pyörteissä Skills Finland 2020 Skills Finland Road Show Skills Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja, opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Näyttötutkintojärjestelmän

Lisätiedot

Yrittäjyys ammattitaitokilpailuissa. Taitajasta yrittäjäksi yrittäjyys osana ammattitaitokilpailuja Helsinki 31.1.2012 Eija Alhojärvi Skills Finland

Yrittäjyys ammattitaitokilpailuissa. Taitajasta yrittäjäksi yrittäjyys osana ammattitaitokilpailuja Helsinki 31.1.2012 Eija Alhojärvi Skills Finland Yrittäjyys ammattitaitokilpailuissa Taitajasta yrittäjäksi yrittäjyys osana ammattitaitokilpailuja Helsinki 31.1.2012 Eija Alhojärvi Skills Finland Skills Finland - toiminnan tavoitteet Edistää tietoisuutta

Lisätiedot

Lajikuvaus, Elektroniikka, 2006

Lajikuvaus, Elektroniikka, 2006 Lajikuvaus, Elektroniikka, 2006 Osanotto Osanotto on avoin kaikille niille ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa (ammatilliseen perustutkintoon johtava tai valmistava koulutus oppilaitoksessa tai oppisopimuskoulutus)

Lisätiedot

Kilpailijasta. valmentajaksi. Euroopan unioni Euroopan sosiaalirahasto

Kilpailijasta. valmentajaksi. Euroopan unioni Euroopan sosiaalirahasto Kilpailijasta Euroopan unioni Euroopan sosiaalirahasto Katri Pokkisen hyvät syyt ryhtyä Loistavat verkostot ja nuoria helmia Lähdin mukaan Taitaja-kilpailuun vuonna 1998 silloisen opettajani kannustuksesta.

Lisätiedot

Urheilun ja opiskelun yhdistäminen Oulun seudun ammattiopisto. Antti Puotiniemi Antti Hara

Urheilun ja opiskelun yhdistäminen Oulun seudun ammattiopisto. Antti Puotiniemi Antti Hara Urheilun ja opiskelun yhdistäminen Oulun seudun ammattiopisto Antti Puotiniemi Antti Hara Urheilu OSAOn arjessa OSAO, 12 yksikköä, 11 600 opiskelijaa, henkilökuntaa n. 1000 OSAO on ollut aktiivisesti mukana

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE

OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE www.varia.fi SISÄLLYS Mitä oppisopimuskoulutus on?... 2 Oppisopimuskoulutus ja yleinen tutkintorakenne... 4 Oppisopimusprosessi... 5 Oppisopimuksen

Lisätiedot

AMMATILLINEN KOULUTUS. Työelämän näkökulma 03/2018

AMMATILLINEN KOULUTUS. Työelämän näkökulma 03/2018 AMMATILLINEN KOULUTUS Työelämän näkökulma 03/2018 Vastaus työelämän ja opiskelijoiden tarpeisiin Ammatillinen koulutus tarjoaa osaamista, jota tarvitaan tulevaisuuden työelämässä. Koulutuspalvelut rakennetaan

Lisätiedot

Huippuvalmennustoimikunnan puheenjohtajan terveiset

Huippuvalmennustoimikunnan puheenjohtajan terveiset Huippuvalmennustoimikunnan puheenjohtajan terveiset HUIPPUVALMENNUSPÄIVÄT Yyteri, Pori 6.-7.9.2012 Jouko Sohlberg Autoalan Keskusliitto Ry Projektin tarkoitus Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen

Lisätiedot

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen (työpaja 4) Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Oulu 27.9.2017 Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta, jossa tunnistetaan ja

Lisätiedot

Mitä ja miten ammattiin opiskeleva oppii ja mikä muuttuu uuden lainsäädännön myötä

Mitä ja miten ammattiin opiskeleva oppii ja mikä muuttuu uuden lainsäädännön myötä Mitä ja miten ammattiin opiskeleva oppii ja mikä muuttuu uuden lainsäädännön myötä 5.10.2017 Pirjo Kauhanen pirjo.kauhanen@jao.fi Kuva: Mathias Falk / Skills Finland AMISreformi Koulutukseen joustavasti

Lisätiedot

Oppisopimustoimisto. Äänekosken oppisopimustoimisto: Koulutustarkastaja Heli Skantz 014-5192 218, 040-766 4063. Piilolantie 17 44100 ÄÄNEKOSKI

Oppisopimustoimisto. Äänekosken oppisopimustoimisto: Koulutustarkastaja Heli Skantz 014-5192 218, 040-766 4063. Piilolantie 17 44100 ÄÄNEKOSKI Oppisopimustoimisto Äänekosken oppisopimustoimisto: Koulutustarkastaja Heli Skantz 014-5192 218, 040-766 4063 Koulutussuunnittelija Janne Autioniemi 0400-475 611, 014-5192 232 Koulutussuunnittelija Maarit

Lisätiedot

Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista. Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo

Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista. Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo 18.9.2017 TARVELÄHTÖISTÄ KOULUTUSTA Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta,

Lisätiedot

Osaamisen iloa! Taitaja2013 kumppanuudet

Osaamisen iloa! Taitaja2013 kumppanuudet Osaamisen iloa! Taitaja2013 kumppanuudet Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja2013 Joensuussa 14. - 16.5.2013 Osaajat kohtaavat Joensuussa! Nuorten ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja on Suomen suurin ammatillisen

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt

Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt ovat ammatillisessa peruskoulutuksessa osa opiskelijan arviointia. Ammattiosaamisen näyttöjen suunnittelua, toteuttamista ja arviointia säätelevät laki ja

Lisätiedot

Vähittäiskaupan vuoden 2016 työpaikkaohjaaja kilpailu

Vähittäiskaupan vuoden 2016 työpaikkaohjaaja kilpailu Vähittäiskaupan vuoden 2016 työpaikkaohjaaja kilpailu Oppilaitoksen edustajan arviointilomake Täytä taustatiedot ja perustele kilpailuun ehdotettavan työpaikkaohjaajan osaamista ja toimintaa eri osa-alueilla.

Lisätiedot

KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA. Autoalan perustutkinto

KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA. Autoalan perustutkinto KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA Autoalan perustutkinto Ajoneuvoasentajan koulutusohjelma Autokorinkorjauksen koulutusohjelma Automaalauksen koulutusohjelma TOTEUTTAMISSUUNNITELMA 2/10 PERUSTUTKINNON

Lisätiedot

Laatu ratkaisee Tukimateriaalia. Ammatillisen koulutuksen reformi nyt muutamme käytäntöjä Seminaari, syksy 2017

Laatu ratkaisee Tukimateriaalia. Ammatillisen koulutuksen reformi nyt muutamme käytäntöjä Seminaari, syksy 2017 Laatu ratkaisee Tukimateriaalia Ammatillisen koulutuksen reformi nyt muutamme käytäntöjä Seminaari, syksy 2017 Työpajan Laatu ratkaisee tukimateriaalia Osaamisperusteiset tutkinnon perusteet ja koulutukset

Lisätiedot

EuroSkills2016 ja kilpailuihin valmentautuminen

EuroSkills2016 ja kilpailuihin valmentautuminen EuroSkills2016 ja kilpailuihin valmentautuminen Teija Ripattila Huippuvalmennuspäällikkö, Skills Finland ry Official Delegate, EuroSkills Member of the Board, WorldSkills Europe Tavoitteet tarpeeksi korkealle

Lisätiedot

Kilpailulla. actionia. opetukseen. o p p i l a i t o s k i l pa i l u m a l l i

Kilpailulla. actionia. opetukseen. o p p i l a i t o s k i l pa i l u m a l l i Kilpailulla actionia opetukseen o p p i l a i t o s k i l pa i l u m a l l i Jarmo Kainumaan oppilaitoskilpailumalli Kilpailu opetusmenetelmänä Valmennus- ja kilpailutoiminnasta puhuttaessa ajatus siirtyy

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan ammattiopistojen Taitaja2013 Joensuu -Finalistit

Pohjois-Karjalan ammattiopistojen Taitaja2013 Joensuu -Finalistit jen Taitaja2013 Joensuu -Finalistit Nuorten ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma, joka järjestetään Joensuu Areenalla 14.-16.5.2013. Tapahtumaan

Lisätiedot

TERVETULOA EuroSkills 2014 EKSPERTTIKOULUTUKSEEN. Koulutuspäivän 6.2.2014 ohjelma

TERVETULOA EuroSkills 2014 EKSPERTTIKOULUTUKSEEN. Koulutuspäivän 6.2.2014 ohjelma TERVETULOA EuroSkills 2014 EKSPERTTIKOULUTUKSEEN Koulutuspäivän 6.2.2014 ohjelma Lämpimät onnittelut valituille EuroSkills -eksperteille! A dream at hand Wellcome to Euroskills Competition HAMK Skills

Lisätiedot

Oppimisen aikainen arviointi Osallistumistodistukset

Oppimisen aikainen arviointi Osallistumistodistukset Oppimisen aikainen arviointi Osallistumistodistukset Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi L ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (631/1998,

Lisätiedot

avoimesti, reilusti, viisaasti, osaamisesta iloiten ja taitavasti Skills Finland

avoimesti, reilusti, viisaasti, osaamisesta iloiten ja taitavasti Skills Finland 1962 1972 2003 2005 avoimesti, reilusti, viisaasti, osaamisesta iloiten ja taitavasti Skills Finland Esityksen sisältö 14.45 Kuljetus-/logistiikka-alan Taitaja2017 Veijo Reimi, Stadian ammattiopisto &

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyö/ammatillisen koulutuksen reformi. Case: Huippuosaajia oppilaitoksen ja elinkeinoelämän yhteistyönä

Ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyö/ammatillisen koulutuksen reformi. Case: Huippuosaajia oppilaitoksen ja elinkeinoelämän yhteistyönä Ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyö/ammatillisen koulutuksen reformi Case: Huippuosaajia oppilaitoksen ja elinkeinoelämän yhteistyönä Ammatillisen koulutuksen reformi 1.1.2018 Ammatillisen

Lisätiedot

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA OPISKELUPAIKAN VALINTA ON ISO PÄÄTÖS, MUTTA LOPPUELÄMÄÄSI SE EI LUKITSE. UNELMA-AMMATIIN VOI PÄÄTYÄ MONTAA ERI REITTIÄ JA MINKÄ IKÄISENÄ TAHANSA. KATSO ARMANIN TARINA TÄSTÄ

Lisätiedot

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA OPISKELUPAIKAN VALINTA ON ISO PÄÄTÖS, MUTTA LOPPUELÄMÄÄSI SE EI LUKITSE. UNELMA-AMMATTIIN VOI PÄÄTYÄ MONTAA ERI REITTIÄ JA MINKÄ IKÄISENÄ TAHANSA. KATSO MARIAN TARINA TÄSTÄ

Lisätiedot

NUKO Yleiskysely ja sijoittumiskysely 2013

NUKO Yleiskysely ja sijoittumiskysely 2013 NUKO Yleiskysely ja sijoittumiskysely 2013 1. Y1 OPPILAITOS -Toimiala / yksikkö 2. Y2. Ikä 3. S0 Valmistutko tänä kevään? 4. S 1a Millaisen arvioit elämäntilanteesi olevan 4 kuukauden kuluttua valmistumisesi

Lisätiedot

Uusi valmennusjärjestelmä. Together we make future

Uusi valmennusjärjestelmä. Together we make future Uusi valmennusjärjestelmä Together we make future Everyone Matters Skills Finland ry:n tulee löytää malli, jossa eri ammattialat/lajiperheet voivat itse määrittää sen tavan, jolla he organisoivat ja rahoittavat

Lisätiedot

Muuttuva opettajuus 3 pointtia

Muuttuva opettajuus 3 pointtia Muuttuva opettajuus 3 pointtia Toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry @LempinenPetri #ammatillinenkoulutus #amke www.amke.fi 1. Ympäristön muuttuessa koulutus uudistuu

Lisätiedot

Oppimisen aikainen arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi. Markku Kokkonen Opetushallitus

Oppimisen aikainen arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi. Markku Kokkonen Opetushallitus Oppimisen aikainen arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus L ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (631/1998, 8 ) Koulutuksen järjestäjä päättää näyttötutkintoon valmistavan

Lisätiedot

KANSALLISET NUORTEN TAITAJAKILPAILUT Taitaja SM-kilpailujen ja semifinaalikilpailujen säännöt

KANSALLISET NUORTEN TAITAJAKILPAILUT Taitaja SM-kilpailujen ja semifinaalikilpailujen säännöt KANSALLISET NUORTEN TAITAJAKILPAILUT Taitaja SM-kilpailujen ja semifinaalikilpailujen säännöt Hyväksytty Skills Finland ry:n hallituksessa 25.3.2002 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. TAITAJA -KILPAILUJEN TARKOITUS...3

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN TOTEUTUS VANAJAN VANKILALLA

OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN TOTEUTUS VANAJAN VANKILALLA OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN TOTEUTUS VANAJAN VANKILALLA YLEISTÄ OPPISOPIMUKSESTA Hämeenlinnan seudun oppisopimustoimiston tehtävänä on palvella alueensa (Hämeenlinna, Hattula, Janakkala) elinkeinoelämää ja

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Myötätuulessa-laivaseminaari, 20.3.2012 Mika Saarinen, yksikön päällikkö, Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys uudessa KESUssa

Lisätiedot

Yhteystiedot. Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15

Yhteystiedot. Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15 Yhteystiedot Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15 Nuorten oppisopimuskoulutus Tarja Orellana, koulutustarkastaja p. 040 341 5189 tarja.orellana@jao.fi

Lisätiedot

Urheiluvalmentautumisen tutkinnon osat ammatillisessa tutkinnossa. Tavoitteet. Urheiluvalmennus ja ammatillinen perustutkinto

Urheiluvalmentautumisen tutkinnon osat ammatillisessa tutkinnossa. Tavoitteet. Urheiluvalmennus ja ammatillinen perustutkinto Urheiluvalmentautumisen tutkinnon osat ammatillisessa tutkinnossa Urheilijoiden ammatillisen peruskoulutuksen erityisen tehtävän saaneissa oppilaitoksissa urheiluvalmentautuminen on integroitu yhtenäiseksi

Lisätiedot

Securitas Oy:n henkilöstöraportti 2004

Securitas Oy:n henkilöstöraportti 2004 Securitas Oy:n henkilöstöraportti 24 Securitas Oy:n henkilöstöraportin lukijalle Sertifioitu laatujärjestelmämme on ollut käytössä reilun vuoden ja se on auttanut meitä parantamaan palveluprosessiemme

Lisätiedot

OPPISOPIMUSFOORUMI 21.11.2013

OPPISOPIMUSFOORUMI 21.11.2013 OPPISOPIMUSFOORUMI 21.11.2013 1. 2+1 TOTEUTUKSEN KRITEERIT 2. 2+1 MALLIN TOTEUTUS RAKENNUSALALLA 3. OPPIMISPOLKUJA 4. POSITIIVISTA / POHDITTAVAA Oppisopimusfoorumi Hannu Rinne TUTKINNON TAVOITTEET KOLMELLE

Lisätiedot

22.02.12. Oppisopimus. - väylä ammattitaitoon. Pirjo Leskinen koulutustarkastaja Pohjois-Karjalan oppisopimuskeskus. www.pkky.

22.02.12. Oppisopimus. - väylä ammattitaitoon. Pirjo Leskinen koulutustarkastaja Pohjois-Karjalan oppisopimuskeskus. www.pkky. Oppisopimus - väylä ammattitaitoon Pirjo Leskinen koulutustarkastaja Pohjois-Karjalan oppisopimuskeskus www.pkky.fi/oppisopimus Määritelmä: OPPISOPIMUS ON PÄÄOSIN TYÖPAIKALLA KÄYTÄNNÖN TYÖTEHTÄVISSÄ TAPAHTUVA

Lisätiedot

Semifinaalien käytännön järjestelyt. Sami Karjalainen

Semifinaalien käytännön järjestelyt. Sami Karjalainen Semifinaalien käytännön järjestelyt Sami Karjalainen Esittely Sami Karjalainen 36v, Kainuun ammattiopisto, Kajaani Sähkö- ja automaatioalan opettaja Insinööri ylempi amk, master of engineering Opettajana

Lisätiedot

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 Kuntoutuksen mahdollisuudet ja rooli syrjäytymisen ehkäisyssä 17.2.2011 Pirjo Kannisto Opetusministeriön linjauksia tulevaisuuden oppisopimuskoulutukseen

Lisätiedot

Lahjakkaiden opiskelijoiden opintopolut

Lahjakkaiden opiskelijoiden opintopolut Lahjakkaiden opiskelijoiden opintopolut Valmennusohjelma alueellisille, ammatillista huippuosaamista kehittäville yhteistyöverkostoille Valmennusohjelman tavoitteet Valmennusohjelman tavoitteena on kehittää

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta

Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys. Petri Sotarauta Ammatillisen koulutuksen reformi ja kestävä kehitys Petri Sotarauta 28.11.2017 2 #AMISREFORMI REFORMI PÄHKINÄNKUORESSA Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta voimaan 1.1.2018 Yksi näyttöön perustuva ja

Lisätiedot

Kone- ja tuotantekniikan perustutkinto

Kone- ja tuotantekniikan perustutkinto Kone- ja tuotantekniikan perustutkinto Hyväksytty Ammatillisen koulutuksen johtaja 26.06.2017 115 Näyttötoimikunta 18.5.2017 Voimassa 1.8.2017 alkaen Sisällys Valmistustyöt... 3 Asennus- ja automaatiotyöt...

Lisätiedot

Näyttötutkinnot. Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa

Näyttötutkinnot. Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa Näyttötutkinnot Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa Tietoa näyttötutkinnoista tutkintoja järjestävistä oppilaitoksista työvoimatoimistoista oppisopimustoimistoista kirjastoista

Lisätiedot

Työpaikalla tapahtuva koulutus Oppisopimuksella ammattilaiseksi. Jyväskylän oppisopimuskeskus

Työpaikalla tapahtuva koulutus Oppisopimuksella ammattilaiseksi. Jyväskylän oppisopimuskeskus Työpaikalla tapahtuva koulutus Oppisopimuksella ammattilaiseksi 1 Jyväskylän oppisopimuskeskus HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUOHJELMA SUUNNITTELU OPPISOPIMUSKOULUTUS PÄHKINÄNKUORESSA TYÖSSÄ OPPIMINEN JA OHJAAMINEN

Lisätiedot

ARVIOIJAKOULUTUS. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

ARVIOIJAKOULUTUS. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja ARVIOIJAKOULUTUS Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ NÄYTTÖTUTKINNOISTA 2. TUTKINTORAKENNE 3. AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN 1. Tutkintotilaisuuden suorittamissuunnitelma

Lisätiedot

10 askelta onnistumiseen

10 askelta onnistumiseen Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia 10 ta onnistumiseen Mirja Hannula, EK @mirjahannula 9.11.2018 Ammatillisen koulutuksen eri opiskelijaryhmiä Perusasteen päättävät

Lisätiedot

TIE NÄYTTÖTUTKINTOON

TIE NÄYTTÖTUTKINTOON TIE NÄYTTÖTUTKINTOON Käytännönläheinen opiskelijan opas Porvoon Kauppaoppilaitos Yrityspalvelu Företagsservice Opistokuja 1, 06100 Porvoo www.pkol.fi 019-5740700 yp@ pkol.fi 1 Opas on tarkoitettu opiskelemaan

Lisätiedot

Skills Trainers Academy

Skills Trainers Academy Skills Trainers Academy Huippuosaamista opettajille ja oppilaitoksille ammattitaitokilpailuista Professional Teacher Education Unit hamk.fi/skills Skills Trainainers Academy on Kilpailuasiantuntijoiden

Lisätiedot

OPPISOPIMUS. www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen

OPPISOPIMUS. www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen OPPISOPIMUS www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen OPPISOPIMUSKOULUTUS TYÖSSÄ OPPIMINEN TEORIAOPINNOT TUTKINTOTILAISUUDET työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettäviä

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Huippuosaajana toimiminen, 15 osp (vain ammatillisessa peruskoulutuksessa) Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Päivi Kipinoinen

Päivi Kipinoinen YRITYKSEN OMISTAJANVAIHDOSKOULUTUS 8.2.2016 Päivi Kipinoinen YRITYKSEN OMISTAJANVAIHDOSKOULUTUS Työvoimakoulutuksena toteutettava mestari-kisälli toimintamalliin perustuva koulutuskokeilu Toteutusaika

Lisätiedot

Autoalan perustutkinnon perusteiden muutokset ja osaamisperusteisuuden vahvistaminen 1.8.2015. Yli-insinööri Timo Repo

Autoalan perustutkinnon perusteiden muutokset ja osaamisperusteisuuden vahvistaminen 1.8.2015. Yli-insinööri Timo Repo Autoalan perustutkinnon perusteiden muutokset ja osaamisperusteisuuden vahvistaminen 1.8.2015 Yli-insinööri Timo Repo Osaamisperusteisuuden vahvistaminen opetuskeskeisestä ajattelusta oppimiskeskeiseen

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Lapin ammattiopisto D Visualisointi - josta työssäopp. Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa suunnittelemalla, toteuttamalla ja visualisoimalla

Lisätiedot

WorldSkills Europe EuroSkills

WorldSkills Europe EuroSkills WorldSkills Europe EuroSkills Teija Ripattila Chief Training Manager, Skills Finland ry Official Delegate, WorldSkills Europe WorldSkills Europe "Improving our world with the power of skills. Showing the

Lisätiedot

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Kaija Miettinen FT, johtaja Bovallius-ammattiopisto Opetushallitus 17.1.2012 Klo 10.20 11.30 16.1.2012 kaija.miettinen@bovallius.fi

Lisätiedot

KOULUTUS TEKEE HYVÄÄ.

KOULUTUS TEKEE HYVÄÄ. KOULUTUS TEKEE HYVÄÄ. - myös oppisopimuksella IDEOITA JA INNOSTUSTA TULEVAISUUTEEN: WWW.SAKKY.FI OPPISOPIMUS LYHYESTI Opiskelu painottuu työn tekemiseen, tarvittaessa osaamista täydennetään oppilaitoksessa

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Liiketalouden perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Liiketalouden perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Haapajärven ammattiopisto Hyväksytty: 2 Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT...

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisesta koulutuksesta

Ajankohtaista ammatillisesta koulutuksesta Mitä muutoksia on tulossa 2017-2019 http://www.oph.fi/download/171627_toisen_asteen_ammatillisen_koulutuksen_reformi.pdf Ammatillisen koulutuksen reformi on esitelty eduskunnalle ja tulee päätettäväksi

Lisätiedot