CGI:N AGILE-PALVELUT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "CGI:N AGILE-PALVELUT"

Transkriptio

1 CGI:N AGILE-PALVELUT Liiketoiminnan kehittäminen ketterillä menetelmillä Miksi tarvitaan ketteriä menetelmiä? Ketteryys pitää kilpailukykyisenä Ketteristä tiimeistä koko organisaatioon Miten muutos toteutetaan? CGI ketteränä kumppanina

2 AGILE AGILE Ketterää kehittämistä ohjaavat niin sanottu Ketterä manifesti (Agile Manifesto) ja ketterät periaatteet. Niissä painotetaan liiketoiminnan edustajien ja kehittäjien yhteistyötä sekä itseohjautuvia moniosaajatiimejä, joilla on mahdollisuus kehittää toimintaansa. Asiakkaan tarpeisiin vastaavia versioita toimitetaan nopeasti ja säännöllisesti, ja muutoksiin reagoidaan jatkuvasti. Oleellista on avoin kommunikointi ja hukkatyön minimointi.

3 1 Miksi tarvitaan ketteriä menetelmiä? MUUTTUVASSA LIIKETOIMINTAYMPÄRISTÖSSÄ organisaatioille on syntynyt kasvava tarve IT:n modernisointiin ja digitalisointiin. Jotta yritykset säilyttäisivät kilpailukykynsä, niiden täytyy voida ylläpitää korkeaa laatua, jatkuvuutta ja kustannustehokkuutta samalla kun ne vastaavat muutoksiin ja kehittävät liiketoimintaansa. Näihin samaan aikaan vaikuttaviin haasteisiin ketterät menetelmät tarjoavat tehokkaan työkalun. KETTERIEN MENETELMIEN avulla yritykset voivat jalostaa nykyisiä palveluitaan ja luoda uusia liiketoiminnan muuttuviin tarpeisiin sekä toimittaa tuotteita ja palveluita nopeasti markkinoille. Ketterille menetelmille tyypillisellä inkrementaalisella eli lisäävällä ja iteratiivisella eli toistavalla toimintatavalla luodaan toimivia ratkaisuja ja varmistetaan loppukäyttäjien tyytyväisyys nopean palautesyklin avulla. KETTERÄT MENETELMÄT tarjoavat myös toimintamallin yrityksen liiketoimintatavoitteiden saavuttamiseen. Yritysjohdon on kyettävä vastaamaan päivittäisten, operatiivisten IT-toimintojen vaatimuksiin samalla kun se vastaa pidemmän aikavälin liiketoiminnan kehittämisestä. Inkrementaalisesti toteutettavilla hankkeilla yritykset minimoivat kehitystyönsä riskit ja yritysten investoinnit tuottavat arvoa jo hankkeen alkuvaiheesta lähtien. CGI AUTTAA kokonaisvaltaisen osaamisensa ja monipuolisen kokemuksensa avulla asiakasorganisaatioitaan ketteröittämään niiden toiminnan ja neuvoo, miten ketterät hankkeet toteutetaan onnistuneesti silloin kun: 1 23 Liiketoimintajohdolla ei ole riittävää näkyvyyttä hankkeiden etenemiseen, tuotoksiin tai kustannuksiin. Useat rinnakkaiset hankkeet hidas tavat läpimenoa asiantuntijoiden joutuessa jatkuvasti jakamaan aikaansa eri hank keiden välillä. Riskien ja riippu vuuksien hallinta on vaikeaa ja työlästä.

4 2 Ketteryys pitää kilpailukykyisenä KETTERÄN TOIMINNAN hyötyjä ovat hankkeiden nopeampi läpivienti ja tekemisen läpinäkyvyys. Hankkeiden onnistuminen edellyttää kaikilta osapuolilta tiivistä sitoutumista ketterien menetelmien toimintamalliin. Avainsanoja ovat luottamus, yhteistyö ja kumppanuus. Ketterä toimintatapa on luonteeltaan läpinäkyvä yhteistyö- tai kumppanuusmalli, jossa kaikki osallistujat tietävät koko ajan, missä mennään, mitä ongelmaa ratkaistaan ja minkälaisia tuloksia voidaan saavuttaa. Ketteryys on yhdessä tekemistä ja jatkuvaa sisällön ohjausta sekä priorisointia liiketoiminnan näkökulmasta. Avainsanoja ovat luottamus, yhteistyö ja kumppanuus. KETTERYYS NÄKYY myös hankkeen ohjauksessa: kun asioita tehdään pienemmissä sykleissä ja hankkeen sisältö saa muuttua matkan varrella, päätöksiä täytyy tehdä nopeasti. Esimerkiksi scrum-mallissa tuoteomistajalla (Product Owner) on keskeinen rooli toteutettavan hankkeen sisällön ohjauksessa koko toimituksen ajan. Tuoteomistaja tuntee liiketoiminnan ja on näin ollen sopivin henkilö edustamaan asiakkaita ja käyttäjiä. Sidosryhmien ja tuoteomistajan vuoropuhelu luo yhteistyön liiketoiminnan ja IT:n välille. Tuoteomistajan, scrum masterin ja kehitystiimin välinen vuoropuhelu puolestaan ohjaa tekemistä ja mahdollistaa toimituksen läpinäkyvyyden. CGI:N KOKEMUSTEN mukaan asiakkaat ovat kokeneet tällaisen tekemisen mallin hyväksi. Tiimityötä on pidetty mielekkäänä, mikä näkyy sekä työ- että asiakastyytyväisyyttä mittaavien tutkimusten tuloksissa. CGI:n asiakkaat ovat maininneet ketterien hankkeiden eduista muun muassa seuraavat: uusia ratkaisuja saadaan markkinoille huomattavasti nopeammin kuin aikaisemmin (esimerkiksi siirtyminen 12 kuukauden julkaisusyklistä 6 viikon sykliin) loppukäyttäjien aktiivinen mukanaolo ja nopeat palautesyklit helpottavat uuden tuotteen käyttöönottoa dialogi liiketoiminnan ja IT-toimittajan välillä on avointa ja jatkuvaa tekemistä ohjataan liiketoimintalähtöisesti ja kehitys työtä seurataan reaaliajassa.

5 2 Ketteryys pitää kilpailukykyisenä VERSIONONEN VUOTUINEN State of Agile -tutkimus tukee CGI:n havaintoja. Tutkimuksen mukaan organisaatiot hakevat ketterien menetelmien avulla erityisesti mahdollisuutta hallinnoida muuttuvia prioriteetteja (87 %), tehostaa tiimien tuottavuutta (85 %) sekä lisätä projektien läpinäkyvyyttä (84 %). Muita merkittäviä hyötyjä olivat vastaajien mukaan muun muassa tiimien lisääntynyt motivaatio, lyhyempi julkaisusykli ja kohentunut julkaisuiden ennakoitavuus sekä tuotteiden parempi laatu. VersionOnen tutkimukseen osallistuneista 3880 kansainvälisestä IT-organisaatiosta ketteriä menetelmiä käyttää jo 95 prosenttia. Neljännes näistä organisaatioista on käyttänyt ketteriä menetelmiä yli viiden vuoden ajan. Organisaatioista % hakee mahdollisuutta lisätä projektien läpinäkyvyyttä. 87 % hakee mahdollisuutta hallinnoida muuttuvia prioriteetteja. 85 % hakee mahdollisuutta tehostaa tiimien tuottavuutta.

6 3 Ketteristä tiimeistä koko organisaatioon IT-ALALLA KETTERÄT MENETELMÄT ovat jo laajalti käytössä, mutta State of Agile -tutkimuksen mukaan myös pankki- ja vakuutusalalla sekä palveluliiketoiminnassa menetelmiä ollaan ottamassa käyttöön. Myös julkishallinnossa on kasvavaa kiinnostusta ketterien menetelmien hyödyntämiseen. CGI ON EDELLÄKÄVIJÄ liiketoiminnan haasteiden ratkaisemisessa ja tarjoaa monipuolista osaamista ketterien menetelmien käyttöönottoon. CGI:n palveluihin kuuluvat ketterien menetelmien koulutus ja valmennus sekä muutoshankkeiden suunnittelu ja läpivienti. CGI sovittaa menetelmät asiakkaiden tarpeiden mukaan, oli kyse sitten yksittäisestä hankkeesta tai koko organisaation laajuisesta toiminnan ketteröittämisestä. Ketteristä menetelmistä scrum sopii esimerkiksi projektitoimitusten ohjaukseen, kun taas kanban soveltuu muun muassa pienkehitykseen tai ylläpidon tueksi. DevOps-mallissa tiimi on vastuussa sekä kehittämisestä, testauksesta että tuotantoonsiirrosta. Tärkeimmät DevOps-toimintaa ohjelmistokehityksessä tukevat käytännöt ovat jatkuva integraatio (CI, continuous integration) ja jatkuva toimitus (CD, continuous delivery). Scrum KOLME ROOLIA NELJÄ TUOTOSTA NELJÄ TAPAHTUMAA 1. Kehitystiimi 2. Tuoteomistaja 3. Scrum master (Muodostavat yhdessä scrum-tiimin) 4. Tuotteen kehitysjono 5. Sprintin kehitysjono 6. Sprintin edistymiskäyrä 7. Tuoteversio 8. Sprintin suunnittelu 9. Päiväpalaveri 10. Sprintin katselmointi 11. Sprintin retrospektiivi Scrum master 3 9 Päiväpalaverit 6 Sprintin edistymiskäyrä 2 Tuoteomistaja 8 Sprintin suunnittelu 2-4 viikon sprintit 7 Potentiaalisesti toimitettava tuoteversio Tuotteen kehitysjono 4 Sprintin kehitysjono 5 1 Kehitystiimi 10 Sprintin katselmointi 11 Sprintin retrospektiivi

7 3 Ketteristä tiimeistä koko organisaatioon SAFE (SCALED AGILE FRAMEWORK) on skaalautuva viitekehys laajamittaiseen koko organisaation tai suurten hankkeiden ketteröittämiseen. SAFe tarjoaa mekanismit useasta ketterästä kehitystiimistä koostuvan hankkeen ohjaukseen. Viitekehys sisältää tiimi- ja hanketason lisäksi arvoketju- ja portfoliotason toimintamallit. SAFen käyttöönotto vaatii erilaista ajattelumallia myös hankkeen sisällön ja toiminnallisuuksien kuvaamiseen. Ratkaisu rakentuu useasta pienemmästä, inkrementaalisesti toteutettavasta tuotantovalmiista kokonaisuudesta, eli käytössä on Lean Start-upista tuttu MVP (Minimum Viable Product) -käsite. SUOSITUIN KETTERISTÄ MENETELMISTÄ on VersionOnen tutkimuksen mukaan scrum-malli, jonka 58 prosenttia tutkimukseen vastanneista yrityksistä valitsi ensisijaiseksi vaihtoehdokseen. Skaalautuvista menetelmistä nopeimmin kasvaa SAFe, joka on CGI:n vahvaa osaamisaluetta. CGI on käyttänyt SAFea jo vuodesta 2010 lähtien omien ja asiakkaidensa laajojen kehityshankkeiden ketteränä viitekehyksenä. SAFen käyttö on kasvussa: 27 % vastanneista yrityksistä käyttää SAFea skaalautuvana menetelmänä. CGI on käyttänyt SAFea jo vuodesta 2010.

8 4 Miten muutos toteutetaan? ORGANISAATION TOIMINTATAPOJEN muuttaminen on matka, joka edellyttää ymmärrystä nykyisistä haasteista, selkeää näkemystä toivotusta lopputuloksesta ja muutoksenhallinnan osaamista. Lisäksi tarvitaan tietotaitoa siitä, miten ketterät menetelmät sovitetaan käytäntöön. JOKAINEN MUUTOSHANKE ON erilainen ja se tulee räätälöidä asiakkaan tarpeita ja aikatauluja vastaavaksi. Jotta muutos saadaan käyntiin, on kuitenkin erityisen tärkeää ensin yhteisesti ymmärtää, miksi muutosta tarvitaan ja sitten luoda yhteinen näkemys siitä, mitä muutoksella tavoitellaan. CGI tarjoaa asiakkailleen koulutusta ja valmennusta. TIIMIN TOIMINNAN TAI yksittäisen hankkeen ketteröittämisissä CGI tarjoaa asiakkailleen koulutusta ja valmennusta sekä opastaa valitsemaan tapauskohtaisesti sopivimman ketterän menetelmän. CGI auttaa asiakasta miettimään tiimin roolitukset ja koulutustarpeet sekä valitsemaan menetelmää tukevat työkalut. Tarjolla on valmennustukea muutoksen edetessä. STATE OF AGILE -RAPORTIN mukaan ketteröittämisen onnistumisen tiellä ovat useimmiten yrityskulttuuri, kokemattomuus ja johdon tuen puuttuminen. Yrityskulttuurin muutos, yleisempi muutosvastarinta ja käytössä olevat vesiputousmallit puolestaan hidastavat uusien ketteröittämishankkeiden käynnistämistä. MYÖS MUUTOSHANKE VOIDAAN toteuttaa ketterästi. Kun nykytila ja tavoitetila on selvitetty, toimintamallin muutosta aletaan viedä eteenpäin ensin pilottihankkeen kautta ja sen jälkeen inkrementaalisesti laajentaen. Tärkeää on valita ja rajata pilottihanke oikein ja antaa tunnustusta kun tuloksia saavutetaan. Tällä tavoin luodaan hyvä pohja muutoksen laajentamiselle. MUUTOSHANKKEEN PÄÄTTYESSÄ matka on kuitenkin vasta alkanut. Uusien menetelmien oppiminen ja niihin liittyvä työkulttuurin muutos vaativat paljon aikaa, jotta uudet tavat saadaan juurrutettua jokapäiväiseen toimintaan. Tavoitetilaa kohti päästään, kun toimintaa parannetaan jatkuvasti pienin askelin.

9 5 CGI ketteränä kumppanina CGI ON KÄYTTÄNYT projektitoimituksissaan jo useiden vuosien ajan ketteriä menetelmiä, kuten scrumia ja kanbania sekä uudempia DevOps- ja SAFe-menetelmiä. Näin myös moni asiakkaista on ollut mukana ketterässä toteutusmallissa. Lisäksi CGI on hyödyntänyt ketteriä menetelmiä omassa tuotekehityksessään. CGI:N TARJONTAAN KUULUVAT konsultoinnin lisäksi ketterien menetelmien koulutukset, joissa yhtiön kokeneet kouluttajat käyvät teorian lisäksi läpi käytännön sovituksia ja kokemuksia. Järjestämme sekä SAFe-sertifiointikursseja että yrityskohtaisesti räätälöityjä ketterien menetelmien koulutuksia. Lisäksi asiantuntijamme ovat esittäneet ketterän kehittämisen kokemuksiaan ja ajatuksiaan useissa seminaareissa ja osallistuneet aktiivisesti Agile Finland ry:n toimintaan. 1Agile- koulutuspalvelut Yritysten tarpeisiin räätälöidyt agilekoulutukset: Scrum perusteet Kanban perusteet DevOps SAFe sertifiointikoulutukset: Leading SAFe SAFe for Teams SAFe Advanced Scrum Master SAFe Product Manager / Product Owner SAFe Program Portfolio Management 2 Agile-menetelmien käyttöönotto tiimeille Nykytila-analyysi (VSM), ongelmien kartoitus ja tavoitteiden asettaminen Agile-toimintatapojen koulutus ja valmennus Roolikohtaiset koulutukset (PO, SM) Työkalujen tehokas käyttö (esim. JIRA) Jatkuva integrointi, testausautomaatio, kehitysmenetelmät (CI, TDD, ATDD, jne.) Mittarit Jatkuva parantaminen 3 Laajat agilemuutoshankkeet Muutoksen johtaminen Lean-arvot ja -periaatteet SAFe/agile-roolit Ketterä portfolionhallinta SAFe Agile Release Train -käytännöt Agile tiimeille Agile-työkalut Mittarit Jatkuva parantaminen Resursseja agilekehitykseen sekä 4sovellusylläpitoon Sertifioidut CGI:n asiantuntijat agile-projekteihin Laajalti lean- ja agilemenetelmien toteutuksia (scrum, SAFe, kanban) Skaalautuvat, toimialariippumattomat palvelut paikallisesti kansainvälisesti (nearshore, offshore) LASSILA & TIKANOJA KÄYNNISTI yhdessä CGI:n kanssa kymmenen viikon intensiivisen projektin, jossa ratkaisua testattiin Proof of Concept- eli POC-mallilla. Ketterän mallin mukaisesti jokaisella iteraatiokierroksella työryhmät kehittivät ja tehostivat toimintatapojaan. Testauksen tuloksena CGI toimitti 4000 loppukäyttäjän Mobilogratkaisun neljässä kuukaudessa. Hyödyt Lassila & Tikanojan liiketoiminnalle realisoituivat nopeasti, ja ratkaisu otettiin siivouspalveluissa käyttöön aikataulun ja budjetin mukaisesti.

10 5 CGI ketteränä kumppanina SCRUM-MALLIA KÄYTETTIIN myös Väestörekisterikeskuksen VTJkysely-palvelun päivityshankkeessa. Järjestelmä on käytössä sadoissa julkishallinnon organisaatioissa kuten kunnissa, Kelassa, poliisissa ja hälytyskeskuksissa. Aiemmin haasteena olivat jatkuvasti vaihtuvat selainversiot, jotka vaikeuttivat järjestelmän käyttöä. Hankkeen aikana tulleita, asiakkaan liiketoiminnan tärkeäksi kokemia muutostarpeita pystyttiin ottamaan ketterän toimintamallin avulla mukaisesti huomioon, ja hankkeelle asetetut tavoitteet saavutettiin. Ketterä toteutustapa sai asiakkaalta kiitosta muun muassa läpinäkyvyydestä. PILOTTIHANKE ON USEIN ensimmäinen vaihe, kun CGI toteuttaa laajoja SAFe-viitekehykseen perustuvia muutoshankkeita. Näin on toimittu muun muassa Soneran ja OP:n kanssa. SONERA ON PILOTOINUT SAFe-viitekehyksen käyttöönottoa Sisu-ohjelmansa yhteydessä. Sisu-hanke tähtää Soneran tuotevalikoimien ja järjestelmien yksinkertaistamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen. CGI:n sertifioidut SAFe-konsultit ovat auttaneet Soneraa SAFe-käytäntöjen sovittamisessa Soneran tarpeisiin ja SAFe-toimitusjunien käynnistämisessä sekä tukeneet hanketta sen edetessä. Pilotista saadut kokemukset ovat arvokkaita, kun käytäntöjä skaalataan koko yritykseen. KUN OP-RYHMÄ ULKOISTI vahinko-ja henkivakuuttamisen sekä hallinnollisten järjestelmäpalvelujen IT-toimintonsa CGI:lle, syntyi mahdollisuus toiminnan ketteröittämiseen. OP aloitti laajamittaisen ketterän muutoshankkeen, joka perustuu SAFe viitekehykseen. CGI ON TUKENUT OP:TA ketterän muutoshankkeen läpiviennissä muun muassa: sovittamalla SAFe-viitekehyksen käytäntöjä OP:lle kouluttamalla ja sertifioimalla yli sata OP:n työntekijää SAFe-kursseilla SAFe- ja DevOps-käytäntöjen ja -työkalujen käyttöönotossa tuottamalla ideoita toiminnan kehittämiseksi tarjoamalla toimivan hajautetun (onsite, nearshore, offshore) agile-toimintamallin. OP:LLA MUUTOKSEN tuloksena tuotannon laatu ja tehokkuus ovat parantuneet huomattavasti. Lisäksi julkaisusyklin lyhentyminen on nopeuttanut investointien takaisinmaksua.

11 5 CGI ketteränä kumppanina LIIKETOIMINNAN KETTERÖITTÄMINEN tarjoaa organisaatioille mahdollisuuksia muutosten parempaan hallintaan, tuotteiden sekä palveluiden nopeampaan julkaisuun ja asiakastyytyväisyyden parantamiseen. Vesiputousmallin kaltaisille perinteisille toimintatavoille on edelleen paikkansa, mutta ketterät menetelmät tarjoavat niitä tehokkaamman tien uusien palvelujen kehittämiseen. CGI AUTTAA kaiken kokoisia asiakkaitaan kaikilla ketteröittämisen tasoilla, koulutuksesta valmennukseen ja suunnittelusta toteutukseen. 1 Nopeammat toimitukset 2 Muuttuvien prioriteettien hallinta 3 Parempi tuottavuus 4 Parantunut laatu 5 Julkaisujen ennustettavuus 6 Liiketoiminnan ja IT:n yhteistyö 7 Läpinäkyvyys 8 Vähemmän riskejä 9 Työtyytyväisyyden kasvu Lähde: VersionOnen State of Agile -tutkimus 2015

12 CGI on virallinen Scaled Agile Framework (SAFe) -kumppani Agile-koulutuksen ja -konsultoinnin palvelut Sertifioituja agile- ja SAFe-osaajia Laaja kokemus offshoren sisältävästä hajautetusta agile -toimintamallista Sertifioidut scrum masterit ja tuoteomistajat yhteistyössä kokeneiden agiletiimien kanssa Laajojen agile-muutoshankkeiden suunnittelu ja toteutus SAFe-sertifiointikoulutukset ja -konsultointipalvelut Useita SAFetoimituksia, ketterää kehitystä 90-luvulta lähtien Yhteystiedot/Lisätietoja: Virpi Rowe Director, Lean and Agile Consulting virpi.rowe@cgi.com

Kun scrum ei riitä - skaalaa ketterä tuotekehitys SAFe lla Nestori Syynimaa Sovelto Oyj

Kun scrum ei riitä - skaalaa ketterä tuotekehitys SAFe lla Nestori Syynimaa Sovelto Oyj Kun scrum ei riitä - skaalaa ketterä tuotekehitys SAFe lla 28.10.2016 Nestori Syynimaa Sovelto Oyj 1 Puhujasta Seniori-konsultti Nestori Syynimaa SAFe, Scrum, Lean IT, ITIL, kokonaisarkkitehtuuri,.. PhD

Lisätiedot

Siirtyminen ketterien menetelmien maailmaan! Maarit Laanti 24 October 2013!

Siirtyminen ketterien menetelmien maailmaan! Maarit Laanti 24 October 2013! Siirtyminen ketterien menetelmien maailmaan! Maarit Laanti 24 October 2013! Sisältö! 1. Tilanne nyt: waterscrumming! 2. Kokonaisvaltainen ketteryys mitä sillä haetaan, mitä sillä saadaan?! 3. Ketterän

Lisätiedot

SAFe menestystarina - Case Osuuspankki

SAFe menestystarina - Case Osuuspankki SAFe menestystarina - Case Osuuspankki Fenix II, SUOsta SAFeen Sampo Sormaala, Fenix II Release Train Engineer Hankkeen taustaa Vakavista ongelmista vakauteen ja uuteen tapaan toimia 2011 2012 2013 2014

Lisätiedot

Scrum is Not Enough. Scrum ei riitä. Ari Tanninen & Marko Taipale. Nääsvillen oliopäivä 2009 Tampereen teknillinen yliopisto 9.12.

Scrum is Not Enough. Scrum ei riitä. Ari Tanninen & Marko Taipale. Nääsvillen oliopäivä 2009 Tampereen teknillinen yliopisto 9.12. Scrum is Not Enough Scrum ei riitä Ari Tanninen & Marko Taipale Nääsvillen oliopäivä 2009 Tampereen teknillinen yliopisto 9.12.2009 Ari Tanninen Vanhempi ohjelmistoinsinööri Marko Taipale Teknologiajohtaja,

Lisätiedot

Ketterämpi Sonera Matka on alkanut!

Ketterämpi Sonera Matka on alkanut! Ketterämpi Sonera Matka on alkanut! Muutamme maailmaa Asiakkaidemme ehdoilla Anne Rahkonen New Generation Telco Agenda Sonera tänään Matkalla muutokseen Digitalisaation ytimessä Globaali verkko maailma

Lisätiedot

JULKISTEN PALVELUJEN ELINKAARI; HYVÄ PALVELU EILEN, TÄNÄÄN, HUOMENNA MIHIN PALVELUT OVAT MENOSSA? Lauri Helenius, Solita Oy

JULKISTEN PALVELUJEN ELINKAARI; HYVÄ PALVELU EILEN, TÄNÄÄN, HUOMENNA MIHIN PALVELUT OVAT MENOSSA? Lauri Helenius, Solita Oy JULKISTEN PALVELUJEN ELINKAARI; HYVÄ PALVELU EILEN, TÄNÄÄN, HUOMENNA MIHIN PALVELUT OVAT MENOSSA? 24.10.2017 Lauri Helenius, Solita Oy Solitalaisia yli 650 Liikevaihto 2016 67 M Keski-ikä 36 V. Kasvu 2016

Lisätiedot

Ketterä projektinhallinta

Ketterä projektinhallinta Ketterä projektinhallinta Petri Heiramo Agile Coach, CST 1 Petri Heiramo Ikä: 37 (vielä pari päivää ) Oma koulutus- ja valmennusyritys, Agilecraft Oy, reilut 3 viikkoa Lähes 10v ohjelmistokehitys- ja -prosessitausta

Lisätiedot

Ketteryys kokeilemalla. Leo Malila Kehittämispäällikkö, Kela

Ketteryys kokeilemalla. Leo Malila Kehittämispäällikkö, Kela Ketteryys kokeilemalla Leo Malila Kehittämispäällikkö, Kela 1.11.2016 Agenda Kelan ICT Ketteryys tavoitteena Teetetyn tutkimuksen ja sen kohteen esittely Havaintoja tutkimuksen perusteella Kelan ketteryys

Lisätiedot

Tapahtuipa Testaajalle...

Tapahtuipa Testaajalle... Tapahtuipa Testaajalle... - eli testaus tosielämässä 09.10.2007 Juhani Snellman Qentinel Oy 2007 Agenda Minä ja mistä tulen Testauksen konteksti Tapauksia tosielämästä ja työkaluja 2 Minä Juhani Snellman

Lisätiedot

Tutkittua tietoa. Tutkittua tietoa 1

Tutkittua tietoa. Tutkittua tietoa 1 Tutkittua tietoa T. Dybå, T. Dingsøyr: Empirical Studies of Agile Software Development : A Systematic Review. Information and Software Technology 50, 2008, 833-859. J.E. Hannay, T. Dybå, E. Arisholm, D.I.K.

Lisätiedot

Agile-opas. Pikaopas Leaniin ja ketteryyteen

Agile-opas. Pikaopas Leaniin ja ketteryyteen Agile-opas Pikaopas Leaniin ja ketteryyteen Luontainen toimintamalli Olosuhteisiin ja muutoksiin mukautuminen on aikoinaan ollut meille elinehto. Nykyään ketteryys näkyy konkreettisimmin lapsissa, jotka

Lisätiedot

Verkostojen tehokas tiedonhallinta

Verkostojen tehokas tiedonhallinta Tieto Corporation Verkostojen tehokas tiedonhallinta Value Networks 3.9.2014 Risto Raunio Head of Lean System Tieto, Manufacturing risto.raunio@tieto.com Sisältö Mihin verkostoitumisella pyritään Verkoston

Lisätiedot

Koulutuksen nimi Koulutuksen kuvaus Tavoite Esitiedot Alkaa Päättyy Viim.ilm.päivä

Koulutuksen nimi Koulutuksen kuvaus Tavoite Esitiedot Alkaa Päättyy Viim.ilm.päivä Tulevat ITIL Service Design (jatkokoulutus) paikka Jyväskylän yliopisto, Agora (Mattilanniemi 2) agb301 tausta ja tavoitteet ITIL on globaalisti hyödynnetty, ITalan parhaista käytännöistä

Lisätiedot

Portfolio- ja ohjelmatason ketterä suunnittelu ja vaatimukset

Portfolio- ja ohjelmatason ketterä suunnittelu ja vaatimukset Portfolio- ja ohjelmatason ketterä suunnittelu ja vaatimukset Teemu Toivonen - esittely TRIARI (triari.fi) Käytännön osaamista ketteryydestä Co-founder & Principal Consultant Kokemus Melkein kaikkea mitä

Lisätiedot

Scrumjatkuvan palvelun DWprojektissa-case. Niina Mäkiranta & OP-scrum-tiimi Aureolis Oy

Scrumjatkuvan palvelun DWprojektissa-case. Niina Mäkiranta & OP-scrum-tiimi Aureolis Oy Scrumjatkuvan palvelun DWprojektissa-case OP-Pohjola Niina Mäkiranta & OP-scrum-tiimi Aureolis Oy Agenda Scrum lyhyesti Jatkuvan palvelun DW-projekti- Case OP-Pohjola Lähtötilanne ennen Scrumia Scrumin

Lisätiedot

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Kuntamarkkinat 14.9.2016 Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Hallinnon toimintatapojen digitalisointi

Lisätiedot

Projektinhallintapäivä 22.8.2007, Tampere Poimintoja koulutusnäkökulmasta

Projektinhallintapäivä 22.8.2007, Tampere Poimintoja koulutusnäkökulmasta Liiketoiminta kehittyy kehity sinäkin. Projektinhallintapäivä 22.8.2007, Tampere Poimintoja koulutusnäkökulmasta Päivi Hietanen, johtaja paivi.hietanen@tieturi.fi HTC Santa Maria, Tammasaarenkatu 5, 00180

Lisätiedot

Nexus Guide. Nexuksen määritelmä ja opas: Skaalatun scrum-kehityksen viitekehys. Nexusta ylläpitää ja kehittää Ken Schwaber ja Scrum.

Nexus Guide. Nexuksen määritelmä ja opas: Skaalatun scrum-kehityksen viitekehys. Nexusta ylläpitää ja kehittää Ken Schwaber ja Scrum. Nexus Guide Nexuksen määritelmä ja opas: Skaalatun scrum-kehityksen viitekehys Nexusta ylläpitää ja kehittää Ken Schwaber ja Scrum.org Elokuu 2015 Sisällysluettelo Nexuksen yleiskatsaus... 1 Nexus Guiden

Lisätiedot

Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset

Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset Yrityskohtaiset LEAN-valmennukset Lean ajattelu: Kaikki valmennuksemme perustuvat ajatukseen: yhdessä tekeminen ja tekemällä oppiminen. Yhdessä tekeminen vahvistaa keskinäistä luottamusta luo positiivisen

Lisätiedot

Globaalisti Hajautettu Ohjelmistokehitys Mitä, Miksi & Miten? Maria Paasivaara

Globaalisti Hajautettu Ohjelmistokehitys Mitä, Miksi & Miten? Maria Paasivaara Globaalisti Hajautettu Ohjelmistokehitys Mitä, Miksi & Miten? Maria Paasivaara Mitä? Mitä? Yrityksen sisäinen Mitä? Yrityksen sisäinen Alihankinta Mitä? Yrityksen sisäinen Open Source -kehitys Alihankinta

Lisätiedot

Kehmet. Yleisesittely

Kehmet. Yleisesittely Kehmet Yleisesittely 1 1 2 3 4 5 KONSEPTI RAKENNE KETTERÄ KOKEILU JA TOTEUTUS PERINTEINEN TOTEUTUS TULEVAISUUS JA MAHDOLLISUUDET 22.6.2017 Ilkka Kautto 2 KEHMET KONSEPTI 22.6.2017 Ilkka Kautto 3 Sulautettu

Lisätiedot

Projektisalkun kehittäminen - kilpailuetua toimituksiin projektisalkulla. Projektisalkku ohjausvälineenä. Projektisalkun kehittäminen

Projektisalkun kehittäminen - kilpailuetua toimituksiin projektisalkulla. Projektisalkku ohjausvälineenä. Projektisalkun kehittäminen Projektisalkun kehittäminen - kilpailuetua toimituksiin projektisalkulla Projektisalkku ohjausvälineenä Projektisalkun kehittäminen Kilpailukyvyn parantaminen PLUS Akatemia Projektitoiminnan ja -johtamisen

Lisätiedot

Canon Essential Business Builder Program. Avain yrityksesi menestykseen

Canon Essential Business Builder Program. Avain yrityksesi menestykseen Canon Essential Business Builder Program Avain yrityksesi menestykseen Essential Business Builder Program: esittely Painotoimintaan liittyy monenlaisia haasteita, ja toiminnan kasvattaminen on usein vaikeaa.

Lisätiedot

Liite 6: Palvelukuvaus. Enterprise Advantage Program (EAP)

Liite 6: Palvelukuvaus. Enterprise Advantage Program (EAP) Liite 6: Palvelukuvaus Enterprise Advantage Program (EAP) Liite 6: Palvelukuvaus / EAP 2 (5) Sisällys 1. Esittely... 3 1.1 Asiakkaiden haasteet... 3 1.2 Palvelun tuomat ratkaisut... 3 2. Palvelun sisältö...

Lisätiedot

Onnistunut ohjelmistoprojekti

Onnistunut ohjelmistoprojekti Onnistunut ohjelmistoprojekti 2.12.2008 Hermanni Hyytiälä Reaktor Innovations Oy Agenda Yritysesittely Keinoja onnistuneeseen ohjelmistoprojektiin Ihmiset Menetelmät Käytännöt ja työkalut Tulevaisuuden

Lisätiedot

Ketterä ja asiakaslähtöinen palvelukehitys tietoliikenneteollisuudessa

Ketterä ja asiakaslähtöinen palvelukehitys tietoliikenneteollisuudessa Ketterä ja asiakaslähtöinen palvelukehitys tietoliikenneteollisuudessa Tommi Luhtala Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulu Tietoliikennetekniikan laitos Työn valvoja: Prof. Raimo Kantola Työn ohjaaja:

Lisätiedot

IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015

IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015 Integroitujen projektitoimitusten kehittäminen johtavien tilaajien ryhmähankkeena (IPT-hanke) IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015 IPT-hanke; kehitysvaihe-työpaja

Lisätiedot

Ohjelmistoprojekteista. Datanomiopiskelijat 2.vuosi

Ohjelmistoprojekteista. Datanomiopiskelijat 2.vuosi Ohjelmistoprojekteista Datanomiopiskelijat 2.vuosi Yleistä projekteista Projekti on selkeästi asetettuihin tavoitteisiin pyrkivä, ajallisesti rajattu kertaluonteinen hanke, jonka toteuttamisesta vastaa

Lisätiedot

Ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos

Ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos Ihmisten johtaminen, itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuurin muutos Johtamisen suurimpia haasteita Jatkuva uudistuminen ja nopea muutos Lisääntyvä monimutkaisuus Innovatiivisuuden ja luovuuden vaatimukset

Lisätiedot

1. Oppimisen ja opettamisen haasteet

1. Oppimisen ja opettamisen haasteet 1. Oppimisen ja opettamisen haasteet Oppimisen aihepiirit oppijan mielenkiinnon mukaan. Sosiaaliset taidot, ongelmaratkaisu pienryhmissä, johtajuus, empatia, yrittäjämäinen toiminta, Oppijan oman lahjakkuuden

Lisätiedot

ja -kehitysmenetelmistä Jyri Partanen, QA Manager Sulake Corporation www.sulake.com

ja -kehitysmenetelmistä Jyri Partanen, QA Manager Sulake Corporation www.sulake.com Huomioita Habbo-suunnittelusta ja -kehitysmenetelmistä Jyri Partanen, QA Manager Sulake Corporation www.sulake.com Jyri Partanen FM (tietojenkäsittelytiede) Certified Scrum Master Certified Product Owner

Lisätiedot

DevOps Suomessa TUTKIMUSRAPORTTI 5.5.2014

DevOps Suomessa TUTKIMUSRAPORTTI 5.5.2014 DevOps Suomessa TUTKIMUSRAPORTTI 5.5.2014 Tutkimuksen toteutti Eficode Oy:n toimeksiannosta asiantuntijaorganisaatioihin erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. 1 Yhteenveto, DevOps-menetelmä

Lisätiedot

Koulutuksen suhdannevaihtelut. Zeppeliinistä suihkukoneaikaan

Koulutuksen suhdannevaihtelut. Zeppeliinistä suihkukoneaikaan Koulutuksen suhdannevaihtelut Zeppeliinistä suihkukoneaikaan Suhdannevaihtelut People 1970-1990 Perusasiat kestävät ratkaisut 1990-1995 Teknologiat nopean ohjelmistokehityksen ratkaisut 1995 2000 Menetelmät

Lisätiedot

Bimodaalisuus IT Palvelunhallinnassa Case UPM

Bimodaalisuus IT Palvelunhallinnassa Case UPM Bimodaalisuus IT Palvelunhallinnassa Case UPM Kuka on Johanna Manager, IT Service Managmement UPM:lla ja osana IT Strategy and Governance tiimiä Vastuulla Palvelunhallinnan maturiteetti UPM IT:ssä BBA

Lisätiedot

Ketteryys pähkinänkuoressa. Kokopäivän Scrum-kurssin sisältö tislattuna ja tiivistettynä kolmeen varttiin

Ketteryys pähkinänkuoressa. Kokopäivän Scrum-kurssin sisältö tislattuna ja tiivistettynä kolmeen varttiin Ketteryys pähkinänkuoressa Kokopäivän Scrum-kurssin sisältö tislattuna ja tiivistettynä kolmeen varttiin Empiirinen prosessinhallinta Iteraatiot ja inkrementit riskienhallinnassa Imuohjaus Ketteryyden

Lisätiedot

ICT:n johtamisella tuloksia

ICT:n johtamisella tuloksia Tuottava IT ICT:n johtamisella tuloksia Data: Tietohallintojen johtaminen Suomessa 2012 Tietääkö liiketoimintajohto mitä IT tekee? Ei osaa sanoa tietääkö Ei tiedä Osittain Tietää 0 % 10 % 20 % 30 % 40

Lisätiedot

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Helsingin Yrittäjien seminaari 1.3.2011 Kumppanuus Yritysmyönteistä yhteistyötä mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen

Lisätiedot

SIILI SOLUTIONS OYJ ESPOO-KAUNIAISTEN OSAKESÄÄSTÄJÄT TOIMITUSJOHTAJA SEPPO KUULA 11.11.2013

SIILI SOLUTIONS OYJ ESPOO-KAUNIAISTEN OSAKESÄÄSTÄJÄT TOIMITUSJOHTAJA SEPPO KUULA 11.11.2013 SIILI SOLUTIONS OYJ ESPOO-KAUNIAISTEN OSAKESÄÄSTÄJÄT TOIMITUSJOHTAJA SEPPO KUULA 11.11.2013 VASTUUVAPAUSLAUSEKE Tässä materiaalissa esitetyt markkinoihin ja tulevaisuuteen liittyvät lausunnot ja arviot

Lisätiedot

Nexus Guide. Nexuksen määritelmä ja opas: Skaalatun Scrum-kehityksen viitekehys. Nexusta ylläpitää ja kehittää Ken Schwaber ja Scrum.

Nexus Guide. Nexuksen määritelmä ja opas: Skaalatun Scrum-kehityksen viitekehys. Nexusta ylläpitää ja kehittää Ken Schwaber ja Scrum. Nexus Guide Nexuksen määritelmä ja opas: Skaalatun Scrum-kehityksen viitekehys Nexusta ylläpitää ja kehittää Ken Schwaber ja Scrum.org Elokuu 2015 Sisällysluettelo Nexuksen yleiskatsaus... 1 Nexus Guiden

Lisätiedot

ADE Oy Hämeen valtatie 144 20540 TURKU. Tuotekonfigurointi. ADE Oy Ly Tunnus: 1626957-3

ADE Oy Hämeen valtatie 144 20540 TURKU. Tuotekonfigurointi. ADE Oy Ly Tunnus: 1626957-3 Tuotekonfigurointi ADE Oy lyhyesti Asiakkaiden tarpeisiin suunnattua innovatiivista ja toimivaa ohjelmisto- ja 3d animaatiopalvelua. Ade Oy on toteuttanut vuodesta 2000 alkaen haastavaa interaktiivista

Lisätiedot

Aikaansaava organisaatio ketteryys ja Lean salkunjohtamisen perustana, eri työmuodot yhteen sovitettuina

Aikaansaava organisaatio ketteryys ja Lean salkunjohtamisen perustana, eri työmuodot yhteen sovitettuina Aikaansaava organisaatio ketteryys ja Lean salkunjohtamisen perustana, eri työmuodot yhteen sovitettuina Matti Haukka, seniorikonsultti, Suomen Projekti-Instituutti Oy 1 Esityksen juoni Mitä ketteryys

Lisätiedot

Totuus IdM-projekteista

Totuus IdM-projekteista Totuus IdM-projekteista Kyselytutkimuksen tulosten julkistustilaisuus 4.10.2011 Hannu Kasanen, Secproof Identiteetinhallinnan huono maine IAM, nuo kolme suurta kirjainta, tarkoittavat käyttäjätietojen-

Lisätiedot

PM Club Jyväskylä Jatkuva uudistuminen osaamista ja kokemusta jakamalla

PM Club Jyväskylä Jatkuva uudistuminen osaamista ja kokemusta jakamalla PM Club Jyväskylä 10.6.2015 Jatkuva uudistuminen osaamista ja kokemusta jakamalla Tilaisuuden tavoite Jakaa ajatuksia ja kokemuksia projektipäällikön roolista Saada vertaistukea omaan työhön tai oman organisaation

Lisätiedot

SOTE-AKATEMIA TEKNOLOGISEN MURROKSEN JOHTAMINEN SOTE-ALALLA

SOTE-AKATEMIA TEKNOLOGISEN MURROKSEN JOHTAMINEN SOTE-ALALLA SOTE-AKATEMIA TEKNOLOGISEN MURROKSEN JOHTAMINEN SOTE-ALALLA Tule oppimaan parhaat käytännöt teknologisen murroksen johtamiseen sekä digitalisaation ja uusimman teknologian hyödyntämiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa!

Lisätiedot

HP OpenView ratkaisut toiminnan jatkuvuuden turvaajina

HP OpenView ratkaisut toiminnan jatkuvuuden turvaajina HP OpenView ratkaisut toiminnan jatkuvuuden turvaajina - Käytännön esimerkkejä ITIL ja ITSM mukaisista IT palveluhallinnan toteutuksista ja mahdollisuuksista Ville Koskinen Sales Specialist, HP Software

Lisätiedot

Hyvät käytännöt. LEAN Siuntiossa

Hyvät käytännöt. LEAN Siuntiossa Hyvät käytännöt LEAN Siuntiossa SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN Lean-menetelmä Siuntion toteutus Lean-konferenssi 20.5.2015 Kehittämispäällikkö Antti-Pekka Röntynen Siuntion kunta Esityksen sisältö 1. Miksi

Lisätiedot

Rahapäivä 14.9.2010 Asiakaslähtöisemmäksi, globaalimmaksi ja tuottavammaksi KONEeksi. Matti Alahuhta Toimitusjohtaja

Rahapäivä 14.9.2010 Asiakaslähtöisemmäksi, globaalimmaksi ja tuottavammaksi KONEeksi. Matti Alahuhta Toimitusjohtaja Rahapäivä 14.9.2010 Asiakaslähtöisemmäksi, globaalimmaksi ja tuottavammaksi KONEeksi Matti Alahuhta Toimitusjohtaja Sisältö Vuosi on alkanut hyvin KONEen kilpailukyvyn kehittäminen Miten KONE on kehittynyt

Lisätiedot

Tulostiedotustilaisuus 27.2.2014. Toimitusjohtaja Seppo Kuula

Tulostiedotustilaisuus 27.2.2014. Toimitusjohtaja Seppo Kuula Tulostiedotustilaisuus 27.2.2014 Toimitusjohtaja Seppo Kuula Tässä materiaalissa esitetyt markkinoihin ja tulevaisuuteen liittyvät lausunnot ja arviot perustuvat yhtiön johdon tämänhetkisiin näkemyksiin.

Lisätiedot

Valtion yhteisen viestintäratkaisun toiminnallisen käyttöönoton tuki Askel - konsultointi

Valtion yhteisen viestintäratkaisun toiminnallisen käyttöönoton tuki Askel - konsultointi Valtion yhteisen viestintäratkaisun toiminnallisen käyttöönoton tuki Askel - konsultointi Valtion yhteinen viestintäratkaisu Viestintäratkaisu vastaa hallinnon tuottavuus, vaikuttavuus ja asiakeskeisyys

Lisätiedot

Ohjelmajohtamisen kehittäminen

Ohjelmajohtamisen kehittäminen Ohjelmajohtamisen kehittäminen Valtuuston strategiaseminaari, Hotelli Korpilampi Ohjelmajohtaja Päivi Hoverfält Mitä on ohjelmajohtaminen? Ohjelmajohtaminen on tapa organisoida ja johtaa merkittäviä muutoksia

Lisätiedot

PROJEKTI- PÄÄLLIKÖSTÄ PRODUCT OWNERIKSI MEERI CEDERSTRÖM

PROJEKTI- PÄÄLLIKÖSTÄ PRODUCT OWNERIKSI MEERI CEDERSTRÖM PROJEKTI- PÄÄLLIKÖSTÄ PRODUCT OWNERIKSI MEERI CEDERSTRÖM TAUSTA Otaniemi UX (User Experience) Teknologiaa kaikille Silta tekniikan ja bisneksen välillä Testaaja (Tanska) Scrum Käyttöliittymäsuunnittelija

Lisätiedot

Scrum-pikaopas tuoteomistajalle Karoliina Luoto Codento Oy CC Flickr d26b73

Scrum-pikaopas tuoteomistajalle Karoliina Luoto Codento Oy CC Flickr d26b73 Scrum-pikaopas tuoteomistajalle Karoliina Luoto Codento Oy 2017 CC Flickr d26b73 Scrum-pikaopas tuoteomistajalle 2 Karoliina Luoto Codento Oy helmikuu 2017 Tuoteomistajan pikaopas uusimpaan Scrum-versioon

Lisätiedot

OppiScrum opintojen läpäisyasteen ja oppimisen omistajuuden edistäjänä

OppiScrum opintojen läpäisyasteen ja oppimisen omistajuuden edistäjänä Jengi duunaa ihan tosissaan! OppiScrum opintojen läpäisyasteen ja oppimisen omistajuuden edistäjänä Otto Burman Virpi Peuralinna Pirkka Ruishalme Linda Salminen Oppimisen ja opettamisen haasteet Oppimisen

Lisätiedot

Työturvallisuuskeskus: Apua kehittämisohjelmien käynnistämiseen

Työturvallisuuskeskus: Apua kehittämisohjelmien käynnistämiseen Työturvallisuuskeskus: Apua kehittämisohjelmien käynnistämiseen Jarna Savolainen Kehittämispäällikkö, TTK Tukea toimialojen kehittämiseen aamuseminaari 1.11.2017 klo 8:30-11:00 Työturvallisuuskeskuksen

Lisätiedot

Tarjoamme näkemystä, joka kantaa myös tulevaisuudessa.

Tarjoamme näkemystä, joka kantaa myös tulevaisuudessa. Ole aina parempi. Tarjoamme näkemystä, joka kantaa myös tulevaisuudessa. Huomisen menestystä rakennetaan nyt. Olemme edelläkävijä, jonka valmennustyö kasvattaa sekä yksilön että organisaation osaamista

Lisätiedot

Osaaminen ja innovaatiot

Osaaminen ja innovaatiot Osaaminen ja innovaatiot "Yhtenä ohjelman tärkeimmistä tavoitteista on tukea ja edistää uuden teknologian käyttöönottoa. Kullekin kehityshankkeelle pyritään löytämään kumppaniksi hanke, jossa uutta tietämystä

Lisätiedot

Käyttövaltuushallinnan hyödyt tehokkaasti käyttöön. Johanna Lampikoski, RM5 Software Juha Arjonranta, TeliaSonera Finland

Käyttövaltuushallinnan hyödyt tehokkaasti käyttöön. Johanna Lampikoski, RM5 Software Juha Arjonranta, TeliaSonera Finland Käyttövaltuushallinnan hyödyt tehokkaasti käyttöön Johanna Lampikoski, RM5 Software Juha Arjonranta, TeliaSonera Finland 1 Sisältö Skaalautuva pilvipalvelu Käyttövaltuushallinnan käyttöönotto palveluna

Lisätiedot

SataSPIN. Prosessien parantaminen verkostoitumalla. Porin korkeakouluyksikkö, TTKK

SataSPIN. Prosessien parantaminen verkostoitumalla. Porin korkeakouluyksikkö, TTKK SataSPIN Prosessien parantaminen verkostoitumalla Porin korkeakouluyksikkö, TTKK Ohjelmistoasiantuntemuksen keskus Centre of Software Expertise - CoSE Timo.Varkoi@pori.tut.fi http://www.pori.tut.fi SPI

Lisätiedot

Keskitetyn integraatiotoiminnon hyödyt

Keskitetyn integraatiotoiminnon hyödyt Keskitetyn integraatiotoiminnon hyödyt Janne Kangasluoma / Chief Enterprise Architect, Ilmarinen Teemu O. Virtanen / Director, Information Logistics, Digia 2013 IBM Corporation HUOLEHDIMME NOIN 900 000

Lisätiedot

Tehokkuutta ja vaikuttavuutta tiedonhallintaa kehittämällä. Kohti avoimempaa ja digitaalisempaa työskentelykulttuuria

Tehokkuutta ja vaikuttavuutta tiedonhallintaa kehittämällä. Kohti avoimempaa ja digitaalisempaa työskentelykulttuuria Tehokkuutta ja vaikuttavuutta tiedonhallintaa kehittämällä Kohti avoimempaa ja digitaalisempaa työskentelykulttuuria Miikka Saarteinen Valtikka-hanke? Tärkein tavoite: Yhteinen tietomme kaikkien sitä työssään

Lisätiedot

YRITYSKULTTUURI TYÖHYVINVOINNIN JA KILPAILUKYVYN LÄHTEENÄ

YRITYSKULTTUURI TYÖHYVINVOINNIN JA KILPAILUKYVYN LÄHTEENÄ YRITYSKULTTUURI TYÖHYVINVOINNIN JA KILPAILUKYVYN LÄHTEENÄ susanna rantanen yrittäjä, kulttuuristrategisti heebo oy employee experience agency emine oy KESKEISET MUUTOSVOIMAT 1. TYÖELÄMÄN DEMOGRAAFISET

Lisätiedot

Tulevaisuuden kunta liinaa seminaari Esimerkkejä Kemin ja Pellon lean-hankkeesta

Tulevaisuuden kunta liinaa seminaari Esimerkkejä Kemin ja Pellon lean-hankkeesta Tulevaisuuden kunta liinaa seminaari 26.1.2017 Esimerkkejä Kemin ja Pellon lean-hankkeesta Aki Pekuri, projektikoordinaattori aki.pekuri@kemi.fi 040 183 7463 Esityksen rakenne Tulevaisuuden kunta liinaa

Lisätiedot

Itseohjautuvat tiimit tie menestykseen? Henri Hämäläinen Toimitusjohtaja, Contribyte

Itseohjautuvat tiimit tie menestykseen? Henri Hämäläinen Toimitusjohtaja, Contribyte Itseohjautuvat tiimit tie menestykseen? Henri Hämäläinen Toimitusjohtaja, Contribyte Esittely - Henri Hämäläinen Johtava konsultti, toimitusjohtaja Contribyte Auttanut kymmeniä organisaatioita tehokkaamman

Lisätiedot

Työn ja oppimisen integrointi. Maarit Latvala Verkkovirta-hanke, ohjausryhmän pj.

Työn ja oppimisen integrointi. Maarit Latvala Verkkovirta-hanke, ohjausryhmän pj. Työn ja oppimisen integrointi Maarit Latvala Verkkovirta-hanke, ohjausryhmän pj. Visio Korkeakouluissa on toimivat työkalut ja toimintaympäristöt työn opinnollistamiselle. Tämä antaa opiskelijoille entistä

Lisätiedot

Maintpartner-konserni

Maintpartner-konserni Maintpartner-konserni Yritysesittely Huhtikuu 2016 100 % teollisuuden kunnossapitoa Itämeren alueella Avainluvut 2015 Liikevaihto 170 M, EBITDA 4,4 M Henkilöstön määrä 1600 Omistuspohja Pääomasijoittaja

Lisätiedot

Case: Nuori hyvinvointipalveluyritys

Case: Nuori hyvinvointipalveluyritys Case: Nuori hyvinvointipalveluyritys Yritys erikoistunut yritysten työhyvinvointipalveluihin. Tavoitteena kirkastaa oma liikeidea ja erottua muista palveluntarjoajista. Analyysin (1pv 220 + alv) mukaiset

Lisätiedot

Tehokas monimuotokoulutus verkko- ja mobiilioppimisratkaisuja hyödyntäen. Virpi Slotte, FT Corporate e-learning 26.9.2007

Tehokas monimuotokoulutus verkko- ja mobiilioppimisratkaisuja hyödyntäen. Virpi Slotte, FT Corporate e-learning 26.9.2007 Tehokas monimuotokoulutus verkko- ja mobiilioppimisratkaisuja hyödyntäen Virpi Slotte, FT Corporate e-learning 26.9.2007 Monimuotokoulutuksesta tehokkuutta Vanhasta uutta kehittämisen kulttuuria Miten

Lisätiedot

Tuotekehitys. Kalle Michelsen 19.08.2015

Tuotekehitys. Kalle Michelsen 19.08.2015 Tuotekehitys Kalle Michelsen 19.08.2015 Päivän ohjelma Kolme tulevaa maailmaa: Tuotekehitys; lyhyt oppimäärä: Mitä tarkoittaa tuotekehitys? Miten tuotekehitys eroaa muusta tutkimustoiminnasta. Mitä pitäisi

Lisätiedot

HYVINVOINTI- PALVELUITA HELPOSTI

HYVINVOINTI- PALVELUITA HELPOSTI HYVINVOINTI- PALVELUITA HELPOSTI Hyvinvointipalveluita asiakkaan parhaaksi Hyvinvointipalvelujen järjestäminen on yksi yhteiskunnan tärkeimmistä tehtävistä ellei jopa kaikkein tärkein. Onnistuminen tässä

Lisätiedot

Scrum-käytännöt ja käyttäjäkokemustyö ohjelmistoalan yrityksessä. Marie-Elise Kontro

Scrum-käytännöt ja käyttäjäkokemustyö ohjelmistoalan yrityksessä. Marie-Elise Kontro Scrum-käytännöt ja käyttäjäkokemustyö ohjelmistoalan yrityksessä Marie-Elise Kontro 25.03.2015 Sisältö 1. Tutkimuskysymykset 2. Scrum ja käyttäjäkokemustyö 3. Tutkimusmenetelmä 4. Tulokset 5. Luotettavuuden

Lisätiedot

FARAX johtamisstrategian räätälöinti

FARAX johtamisstrategian räätälöinti FARAX johtamisstrategian räätälöinti Sisältö Taustaa Johtamisstrategian luominen ja instrumentin luominen Hyödyt ja referenssit Esimerkkejä matriiseista Prosessi Taustaa Esityksessä käydään läpi FaraxGroupin

Lisätiedot

IPT 2. Syventävä työpaja ( ): Ryhmätöiden tulokset

IPT 2. Syventävä työpaja ( ): Ryhmätöiden tulokset IPT 2 Syventävä työpaja (24.8.2017): Ryhmätöiden tulokset Aamupäivän keskustelu Miksi jatkuva parantaminen ja ennakkokyselyssä havaitut asiat haastavat? Luottamus Luo merkitys Sitouttaminen Toimintakulttuuri

Lisätiedot

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen!

Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Yhteisöllisen toimintatavan jalkauttaminen! Käyttöönoton vaiheet Yrityksen liiketoimintatavoitteet Yhteisöllisen toimintatavan käyttöalueet Työkalut Hyödyt yritykselle Hyödyt ryhmälle Hyödyt itselle Miten

Lisätiedot

TRIPLEWIN KEHITYSTARINA

TRIPLEWIN KEHITYSTARINA TRIPLEWIN KEHITYSTARINA Mistä olemme tulossa, mitä olemme tänään ja mihin olemme menossa? will invest into customer xperience leadership TripleWinin juuret ovat General Motorsissa (GM) ja Saturn automerkissä

Lisätiedot

Onnistunut ohjelmistoprojekti

Onnistunut ohjelmistoprojekti Onnistunut ohjelmistoprojekti ICT-ajankohtaisseminaari 15.4.2009 Hermanni Hyytiälä Reaktor Innovations Oy Agenda Yritysesittely Keinoja onnistuneeseen ohjelmistoprojektiin Ihmiset Menetelmät Käytännöt

Lisätiedot

Valtionhallinnon arkkitehtuurin kehittäminen

Valtionhallinnon arkkitehtuurin kehittäminen arkkitehtuurin kehittäminen Kehittämisohjelman esittely RASKE2-seminaari 16.5.2006 neuvotteleva virkamies Aki Siponen Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö arkkitehtuurin kehittäminen Arkkitehtuurista ja

Lisätiedot

Consultor Finland Oy. Paasitorni / Markus Andersson Toimitusjohtaja

Consultor Finland Oy. Paasitorni / Markus Andersson Toimitusjohtaja Consultor Finland Oy Paasitorni / Markus Andersson Toimitusjohtaja Consultor Finland Oy Consultor (lat. kysyy neuvoja, on neuvoja, neuvonantaja) Consultor Finland Oy on (1) suomalainen edelläkävijä (2)

Lisätiedot

Sosiaalinen media yrityskäytössä Yhteenvetoraportti, N=115, Julkaistu: 14.2.2011. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

Sosiaalinen media yrityskäytössä Yhteenvetoraportti, N=115, Julkaistu: 14.2.2011. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Sosiaalinen media yrityskäytössä Yhteenvetoraportti, N=115, Julkaistu: 14.2.2011 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Sosiaalista mediaa hyödynnetään yrityksessäni tällä hetkellä Vastaus Lukumäärä Prosentti

Lisätiedot

Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin

Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin Onnistunut SAP-projekti laadunvarmistuksen keinoin 07.10.2010 Patrick Qvick Sisällys 1. Qentinel 2. Laadukas ohjelmisto täyttää sille asetetut tarpeet 3. SAP -projektin kriittisiä menestystekijöitä 4.

Lisätiedot

Tulevaisuuden asumisen Koklaamo

Tulevaisuuden asumisen Koklaamo Tulevaisuuden asumisen Koklaamo TERVETULOA TULEVAISUUDEN ASUMISEN KOKLAAMOON Millaisissa kodeissa asumme tulevaisuudessa? Onko koti täynnä elämää helpottavaa teknologiaa? Yleistyvätkö yhteiskäyttö, kierrättäminen

Lisätiedot

Onko asiakas meille tärkeä? Yrityksen asiakaskeskeisyyden nykytilan kartoitus

Onko asiakas meille tärkeä? Yrityksen asiakaskeskeisyyden nykytilan kartoitus Onko asiakas meille tärkeä? Yrityksen asiakaskeskeisyyden nykytilan kartoitus Asiakaskeskeisyyden nykytilan kartoitus Kysymyssetti on tarkoitettu yrityksen asiakaskeskeisten käytäntöjen tarkasteluun. Tiimit

Lisätiedot

RAKSAKYMPPI käytännöksi

RAKSAKYMPPI käytännöksi RAKSAKYMPPI käytännöksi Perusteet Käyttö Hyödyt Kokemuksia Tarja Mäkelä VTT RATUKE-seminaari 20.9.2007 RAKSAKYMPPI -uutta ajattelua työturvallisuuteen Lisätietoja: Tarja Mäkelä VTT Puh. 020 722 3308, tarja.makela@vtt.fi

Lisätiedot

Palvelemme asiakkaitamme liiketoimintojen uudistamisessa suoraviivaisesta konsultoinnista osin ulkoistettuihin kehitysvastuisiin asti.

Palvelemme asiakkaitamme liiketoimintojen uudistamisessa suoraviivaisesta konsultoinnista osin ulkoistettuihin kehitysvastuisiin asti. Palvelemme asiakkaitamme liiketoimintojen uudistamisessa suoraviivaisesta konsultoinnista osin ulkoistettuihin kehitysvastuisiin asti. Kattavimmillaan tuemme asiakastamme jatkuvasti markkinanäkemyksen,

Lisätiedot

KOODAAKO PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ?

KOODAAKO PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ? KOODAAKO PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ? - ROOLIODOTUKSET KETTERISSÄ OHJELMISTOPROJEKTEISSA Mikko Viskari Development Manager Ohjelmistoprojektikokemusta vuodesta 2005 Teknisen projektipäällikön roolissa vuodesta 2011

Lisätiedot

Mitä prosessissa kehitetään. Prosessin kehittäminen. Kehittämisen tavoitteita. Perusasioita kehittämisessä. Pohjana esim. CMM

Mitä prosessissa kehitetään. Prosessin kehittäminen. Kehittämisen tavoitteita. Perusasioita kehittämisessä. Pohjana esim. CMM Mitä prosessissa kehitetään Pohjana esim. CMM Prosessin kehittäminen Projektien hallinta Prosessin kuvaus, toimintaohjeet Laadunvarmistus Mentelmät Riskinhallinta Yms. Kehittämisen tavoitteita Tuotannon

Lisätiedot

Parasta eurooppalaista liiketoiminnan osaamista pk-yritysten tarpeisiin FAST LANE PROGRAM PK-KOULUTUSOHJELMA 2.

Parasta eurooppalaista liiketoiminnan osaamista pk-yritysten tarpeisiin FAST LANE PROGRAM PK-KOULUTUSOHJELMA 2. Parasta eurooppalaista liiketoiminnan osaamista pk-yritysten tarpeisiin FAST LANE PROGRAM PK-KOULUTUSOHJELMA 2. Strategia ja johtaminen kilpailijoita paremmaksi Pk-koulutusohjelma vastaa Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Kokonaisuuksien, riippuvuuksien ja synergioiden hahmottaminen helpottuvat

Kokonaisuuksien, riippuvuuksien ja synergioiden hahmottaminen helpottuvat Johtaminen voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan: 1. Arvojohtaminen (Leadership) 2. Työn(kulun) johtaminen (Process management) 3. Työn sisällön ja tulosten/ tuotosten johtaminen (esim. Product management)

Lisätiedot

Lean EA kokonaiskehittämismalli Digitalisaation suunnannäyttäjät

Lean EA kokonaiskehittämismalli Digitalisaation suunnannäyttäjät Vantaa kaupunki Tietohallinnon palvelukeskus Lean EA kokonaiskehittämismalli Digitalisaation suunnannäyttäjät 13.2.2019 Juha Mustonen, Ari Haaksiala, Timo Blomqvist Taustaa Ongelma lähtötilanteessa (2016)

Lisätiedot

JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN VARHAISKASVATUKSEN MUUTTUVASSA YMPÄRISTÖSSÄ. KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA / VAKA/ Virpi Timonen 10/20/15

JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN VARHAISKASVATUKSEN MUUTTUVASSA YMPÄRISTÖSSÄ. KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA / VAKA/ Virpi Timonen 10/20/15 1 JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN VARHAISKASVATUKSEN MUUTTUVASSA YMPÄRISTÖSSÄ KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA / VAKA/ Virpi Timonen 10/20/15 Long-range planning does not deal with the future decisions, but with

Lisätiedot

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen Fiksu kaupunki 2013-2017 5/2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen Fiksu kaupunki Suomi on edelläkävijä älykkäissä ympäristöissä. Fiksun kaupungin sujuva arki syntyy käyttäjätarpeiden sekä erilaisten osaamisten

Lisätiedot

Susanna Syrjänen, Tiimiesimies Jaakko Marin, Service Consultant

Susanna Syrjänen, Tiimiesimies Jaakko Marin, Service Consultant Susanna Syrjänen, Tiimiesimies Jaakko Marin, Service Consultant Keravan kaupungin tietotekniikan palvelukeskus Henkilöstö: noin 30 hlö Asiakkaat: Järvenpään, Keravan ja Mäntsälän kunnat Työasemia: noin

Lisätiedot

Julkinen sektori uusien teknologioiden kehittäjänä. Huippuostajat-ohjelman käynnistysseminaari Finlandia-talo, 28.8.2013 Ville Valovirta

Julkinen sektori uusien teknologioiden kehittäjänä. Huippuostajat-ohjelman käynnistysseminaari Finlandia-talo, 28.8.2013 Ville Valovirta Julkinen sektori uusien teknologioiden kehittäjänä Huippuostajat-ohjelman käynnistysseminaari Finlandia-talo, 28.8.2013 Ville Valovirta 2 Milloin julkisilla hankinnoilla kannattaa tavoitella innovaatioita?

Lisätiedot

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014

Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 Liikkuva työ pilotin julkinen raportti 30.06.2014 2 / 9 Green ICT pilotin raportti SISÄLLYSLUETTELO 1. Tiivistelmä koekäytöstä... 3 2. Toteutus... 4 2.1.Tavoite... 4 2.2.Mobiilisovellus... 4 2.3.Käyttöönotto...

Lisätiedot

LEAN & KORJAUSRAKENTAMINEN; KOKEMUKSIA LEAN -TYÖKALUJEN JA TOIMINTAMALLIEN SOVELTAMISESTA KORJAUSRAKENTAMISEEN

LEAN & KORJAUSRAKENTAMINEN; KOKEMUKSIA LEAN -TYÖKALUJEN JA TOIMINTAMALLIEN SOVELTAMISESTA KORJAUSRAKENTAMISEEN LEAN & KORJAUSRAKENTAMINEN; KOKEMUKSIA LEAN -TYÖKALUJEN JA TOIMINTAMALLIEN SOVELTAMISESTA KORJAUSRAKENTAMISEEN Korjausrakennushankkeen osapuolten aikainen osallistaminen; Case Joensuun Kirkkokatu Professori

Lisätiedot

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Fiksu kaupunki 2013-2017 8/2013 Virpi Mikkonen Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Miksi ohjelma? Kaupungistuminen jatkuu globaalisti Kaupungit kasvavat, kutistuvat ja muuttuvat Älykkäiden

Lisätiedot

Digitaalisen palvelukerroksen tekninen pilotti

Digitaalisen palvelukerroksen tekninen pilotti Digitaalisen palvelukerroksen tekninen pilotti Teollisuuslaitoksen muutoshanke Luvat- ja valvonta kärkihankkeen seminaari 24.11.2017 Johtava asiantuntija Tuija Vartiainen, KEHA-keskus Esityksen sisältö

Lisätiedot

Turvallisuuden kehittäminen osana Nesteen strategiaa ja kulttuurimuutosta

Turvallisuuden kehittäminen osana Nesteen strategiaa ja kulttuurimuutosta Turvallisuuden kehittäminen osana Nesteen strategiaa ja kulttuurimuutosta Terveellinen työ Tunnista ja hallitse kemialliset tekijät -kampanjan avausseminaari 8.5.2018 Hannele Jakosuo-Jansson, Henkilöstö-

Lisätiedot

IPT 2 Kehitysvaihe

IPT 2 Kehitysvaihe IPT 2 Kehitysvaihe14.-15.2.2018 Avaus ja esittäytyminen IPT 2 -hankkeen tavoitteet ja ohjelma Anders Nordström, Vison Oy Missä vaiheessa olemme? Projekti-/organisaatiotaso IPT Yritys- / toimialataso IPT

Lisätiedot

Käyttäjätarinat perinteisessä hankkeessa. Sisältö ja käytännöt

Käyttäjätarinat perinteisessä hankkeessa. Sisältö ja käytännöt Käyttäjätarinat perinteisessä hankkeessa Sisältö ja käytännöt Helsingin kaupunki 21/03/17 Käyttäjätarinat perinteisessä hankkeessa Mikä on käyttäjätarina Käyttäjätarina perinteisessä hankkeessa Käyttäjätarinan

Lisätiedot

Kahdenlaista testauksen tehokkuutta

Kahdenlaista testauksen tehokkuutta Kahdenlaista testauksen tehokkuutta Puhe ICTexpo-messuilla 2013-03-21 2013 Tieto Corporation Erkki A. Pöyhönen Lead Test Manager Tieto, CSI, Testing Service Area erkki.poyhonen@tieto.com Sisällys Tehokkuuden

Lisätiedot