Sisällys. Johdon katsaus Yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Korkean turvatason tietotekniikkapalvelut. Toiminta ja henkilöstö. Talous

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisällys. Johdon katsaus Yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Korkean turvatason tietotekniikkapalvelut. Toiminta ja henkilöstö. Talous"

Transkriptio

1 VUOSIKERTOMUS 2015

2 Sisällys Johdon katsaus Yhteiskunnallinen vaikuttavuus Korkean turvatason tietotekniikkapalvelut Toiminta ja henkilöstö Talous Yhteistyö ja tulevaisuus Energiahuolto Energiahuoltosektorin toiminta Kotimaiset ja uusiutuvat energialähteet Valtion öljyvarastot Tuontipolttoaineiden velvoitevarastoinnin hallinnointi Energia-alan kansainväliset velvoitteet ja yhteistyö Kriittinen infrastruktuuri Sähköiset tieto- ja viestintäjärjestelmät Korkean turvatason tietotekniikkapalvelujen tuottaminen Logistiset järjestelmät Infrastruktuurin rakentaminen ja kunnossapito Finanssiala Perustuotanto Elintarvikehuoltosektori Terveydenhuoltosektori Vesihuolto ja muu yhdyskuntatekniikka Teollisuussektorin poolitoimintaa Sotilaallista maanpuolustusta tukeva tuotanto Yhteistyö aluehallintoviranomaisten ja kuntatason kanssa KOVA-toimikunta Suunnittelu- ja analyysitoiminta Kansainvälinen yhteistyö 32 34

3 HUOVI-portaalin kehittäminen Huoltovarmuusorganisaation kehittäminen Viranomaisyhteistyö Tutkimus- ja analyysitoiminta Hallitus Hallituksen jäsenet Huoltovarmuusneuvosto Huoltovarmuusneuvoston jäsenet Huoltovarmuusorganisaatio Hallinto, henkilöstö ja viestintä Huoltovarmuuskeskuksen organisaatio Talous Tulos - budjetti -vertailu 2015 Tuloslaskelma Tase Ledningens översikt Försörjningsberedskapsorganisationen FBC's organisation Management's Review National Emergency Supply Organisation NESA's Organisation

4 1 Turvallisuustilanne on muuttunut Itämeren alueella yllättävästi ja nopeasti. Venäjän aktivoitunut sotilaallinen toiminta ja Naton vastatoimet ovat tuoneet jälleen esiin uhkakuvan Suomen kauppamerenkulun haavoittuvuudesta. Venäjän ja länsimaiden huonontuneet välit molemminpuolisine talouspakotteineen sekä Venäjän taloustilanne ovat vähentäneet Suomen ja Venäjän välistä kauppaa voimakkaasti. Huoltovarmuudelle kriittiset energiatoimitukset ovat kuitenkin jatkuneet häiriöittä. Öljyn hinta on pysynyt alhaisena jo toista vuotta, eikä sen odoteta nousevan vuoden 2014 tasolle lähiaikoina. Valtioneuvoston alennettua varmuusvarastojen tavoitetasoa Huoltovarmuuskeskuksen pitää realisoida merkittävä määrä öljytuotteita. Pakolaisvirrat EUn ulkorajoilla ovat vaikuttaneet myös Suomeen, josta esimerkkinä oli syksyn 2015 maahantulotilanne. Ruotsin viranomaiset ovat ilmaisseet muutoksen suhtautumisessaan kahdenväliseen huoltovarmuussopimukseen (sopimussarja 107/1992). Pitkän hiljaisen kauden jälkeen Ruotsi on kiinnostunut operatiivisemmasta yhteistyöstä huoltovarmuusasioissa. Aluksi yhteistyö tulee olemaan lähinnä tiedonvaihtoa.

5 2 Yhteiskunnallinen vaikuttavuus Maan huoltovarmuuden tila on vakaa, eivätkä esimerkiksi syksyn 2015 maahantulotilanne tai muut toimintaympäristön muutokset ole merkittävästi muuttaneet sitä. Huoltovarmuuskeskus on reagoinut mm. turvapaikanhakijatilanteeseen hankkimalla lisää hätämajoituskapasiteettia siltä varalta, että tulijamäärä ylittäisi käytettävissä olevan majoituskapasiteetin. Öljyn alhaisen hintatason vuoksi varmuusvarastojen realisointeja on hidastettu. Osa myytäväksi tarkoitetusta tavarasta on vaihdettu raakaöljyksi jalostamon yhteyteen, josta se voidaan yhdellä kaupalla realisoida, kunhan hintataso vahvistuu. Markkinatilanne ei suosi öljyn myyntiä, minkä johdosta Huoltovarmuuskeskus on lähettänyt työ- ja elinkeinoministeriölle esityksen öljyn varmuusvarastojen realisoinnin takarajan lykkäämisestä vuoden 2018 loppuun tai ainakin 2017 loppuun. Viljan määrän alentaminen myyntikaupoilla etenee suunnitellusti. Varastotasojen alennukset toteutuvat vuoden 2016 loppuun mennessä. HUOVI -portaalin käyttökelpoisuutta tilannekuvan tuottajana pohditaan ja portaalin tekninen pohja tullaan uudistamaan.

6 3 Korkean turvatason tietotekniikkapalveluiden tuottaminen Suomen Huoltovarmuusdata Oy:n nykyinen kapasiteetti on täydessä käytössä. Uuden kohteen rakentaminen etenee aikataulussa. Uusi keskus on käytettävissä vuoden 2016 lopussa. Asiakassuhteet siirrettiin Huoltovarmuuskeskukselta yhtiölle viime vuoden 2015 lopussa. Samalla yhtiön tasetta vahvistettiin siten, että Huoltovarmuuskeskus myi kuluvan käyttöomaisuuden jäännösarvosta yhtiölle. Tuotantokiinteistöt jäävät Huoltovarmuuskeskuksen omaisuudeksi.

7 4 Huoltovarmuuskeskuksen toiminta ja henkilöstö Toiminnan tehokkuuden arvioiminen ja parantaminen Tulosopimuksessa vuodelle 2016 otettiin käyttöön uudet toiminnan taloudellista onnistumista kuvaavat mittarit. Huoltovarmuusorganisaation toiminnasta on toteutettu evaluointi, jonka tuottamia kehittämisehdotuksia ollaan ottamassa käyttöön. Evaluoinnin laati Patentti- ja rekisterihallituksen pääjohtaja Rauni Hagman. Eräiden varmuusvarastojen hoidon yhtiöittämistä selvitetään taloudellisen tehostumisen ja kilpailuneutraliteetin kannalta. Tulokset saadaan vuoden 2016 puoliväliin mennessä. HVK muutti syyskuussa uusiin turvallisuusvaatimukset täyttäviin toimitiloihin. Tietoturvan parantamiseksi on totutettu laitekannan, ohjelmistoturvallisuuden ja ohjeistuksen uusintaa. Kohderyhmille ja yleisölle suunnatun mainetutkimuksen mukaan HVK on varsin arvostettu, mutta toisaalta rajoitetusti tunnettu toimija. Henkilöstö Henkilöstön määrää kasvatettiin suunnitellusti 39 henkilöön. Kasvulla varaudutaan nopeaan eläkepoistumaan sekä pyritään vähentämään yksittäisen työntekijän varassa olevien tehtävien ja osaamisen aiheuttamaa riskiä. Eläkkeelle siirtymisten jälkeen henkilöstön määrä laskee muutamalla. VM-Baro:n tuottamat kuvaajat osoittivat työtyytyväisyyden paranemista muissa osatekijöissä paitsi sisäisessä tiedonkulussa. Pääosa mittareista osoittaa valtionhallinnon yleistä tasoa parempia tuloksia.

8 5 Talous Taloudellinen tulos Öljytuotteiden hinnat euroissa olivat selvästä alemmat kuin edellistä tilinpäätöstä tehtäessä. Tämän johdosta tilinpäätökseen sisältyy noin 222 milj. euron suuruiset vaihto-omaisuuden arvonalennukset, joiden johdosta kokonaistulos on 143 milj. euroa tappiollinen. Huoltovarmuuskeskuksen toimintakyky ei alene tappion johdosta, koska se on realisoimatonta eikä vähennä käytettävissä olevia varoja. Tilinpäätökseen sisältyy kertaluonteinen 50 milj. euron myyntivoitto Gasum Oy:n osakkeiden luovutuksesta. Huoltovarmuusmaksun tuotto jäi budjetoidusta. Maksun tuotto on alentunut noin % huippuvuosista, eikä sen voida olettaa palaavan entiseen tasoonsa energiankulutuksen rakenteellisten muutosten vuoksi. Öljyn ja viljan realisoinneista kertyy 65 milj. euroa, joka tulee tilitettäväksi valtiolle. Muutos omistuksissa Huoltovarmuuskeskuksen omistamat Gasum Oy:n osakkeet vaihdettiin valtion kanssa Fingrid Oyj:n osakkeisiin osake-erien markkina-arvon mukaisessa suhteessa. Huoltovarmuuskeskuksen omistamien osakkeiden tuottamaa omistajavaltaa käyttää entiseen tapaan valtiovarainministeriö.

9 6 Kansainvälinen yhteistyö Huoltovarmuuskeskus on lisäämässä panostusta kansainväliseen toimintaan muun muassa sijoittamalla Naton sihteeristöön siviilivalmiuden asiantuntijan. Ruotsin, Norjan ja Baltian maiden kollegavirastoihin on tehty vierailut. Perinteiset yhteistyömuodot Natossa, EU:ssa ja IEA:ssa jatkuvat entiseen tapaan. Lähivuosien näkymiä Öljyn hintatason vahvistuessa Huoltovarmuuskeskuksen on palautettava öljytuotteiden arvonalennuksia, mikä tuottaa kirjapidollista voittoa tulevilla tilikausilla. Varastomäärien pienentyessä varastoinnin kulut pienenevät, mikä antaa väljyyttä toteuttaa uusia nykyaikaisia huoltovarmuushankkeita. Aluehallinnon uudistuminen edellyttää myös varautumisen ja valmiusasioiden järjestämistä uudelleen. Huoltovarmuuskeskus näkee osuutensa eräänä keskeisimmistä tässä prosessissa.

10 7 Markkinakatsaukset Öljymarkkinakatsaus Raakaöljyn hinnan lasku oli yksi vuoden puheenaiheista. BRENT-raakaöljylaadun hinta oli tammikuun 2015 loppuun mennessä laskenut edeltävän puolen vuoden aikana puoleen. Hinta oli tammikuussa alle 50 dollaria barrelilta, kun edellisen vuoden kesäkuussa se oli ollut 115 dollaria. Raakaöljyn hinta vaihteli vuoden aikana huomattavasti ja päätyi joulukuun lopussa alhaisimmalla tasolla yli 10 vuoteen. Raakaöljyn tarjonta oli kasvanut samalla kun kysyntä väheni globaalin taantuman takia. Tilanteen oletetaan jatkuvan vuoden 2016 puolella. Kotimaan öljytuotteiden markkinahinnat seurasivat raakaöljyn hinnan muutoksia. Laskevista hinnoista huolimatta kotimainen öljyn kulutus väheni edellisvuodesta yhdellä prosentilla. Sen sijaan öljytuotteiden kaupalliset varastotasot kasvoivat 2000-luvun ennätystasolle. Liikennepolttoaineiden tuonti Suomeen lisääntyi, mutta samanaikaisesti Suomesta vietiin ennätysmäärä polttoaineita ulkomaille. Tarkasteluvuonna liikennepolttonesteissä biokomponenttien jakeluvelvoite yrityksillä oli vähintään 8 % laskettuna tuotteiden energiasisällöstä. Vuoden 2016 alussa se nousi 10 %:iin. Öljytuotteiden hintojen jatkuvasta alenemisesta johtuen valtion varmuusvarastoissa tehdyille tuotevaihdoille saatiin enintään tyydyttävä liiketaloudellinen tulos. Kaasumarkkinakatsaus Vuosi 2015 oli poikkeuksellisen lämmin, mikä näkyi merkittävästi myös maakaasun vuosikulutuksessa. Lisäksi Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla ja päästökaupassa jo pidempään vallinnut alhainen hintasuhdanne jatkui. Maakaasun kokonaiskäyttö oli 26,1 TWh, mikä oli noin 11 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Suomessa maakaasusta käytetään noin 70 % yhdistetyssä sähkön ja lämmön tuotannossa, kaukolämmityksessä ja teollisuudessa. Kiinteistöissä maakaasulämmityksen osuus on vain 2-3 % maakaasun käytöstä. Maakaasuverkoston toiminnassa ei ollut häiriöitä tai katkoksia. Maakaasu oli kaukolämmön tuotannossa biopolttoaineiden ja kivihiilen jälkeen kolmanneksi käytetyin polttoaine. Maakaasulla tuotettiin viidennes kaukolämmöstä ja siihen liittyvästä sähkön tuotannosta. Osuus laski kaksi prosenttiyksikköä edellisvuodesta. Gasum Oy päätti selvitystyön jälkeen, että se ei rakenna suurta alueellista nesteytetyn maakaasun tuontiterminaalia Inkoossa tai Porvoossa. Yhtiö luopui myös Suomen ja Viron välille suunnitellun Balticconnector kaasuputken rakentamishankkeesta. Putken Suomen osuutta toteuttamaan on perustettu valtionyhtiö Baltic Connector Oy. Suunnitelmien mukaan Suomi ja Viro tulevat hakemaan investointitukea Euroopan unionin PCI-hakukierroksella. Suomen ensimmäisen LNG-terminaalin rakennustyöt Porin Tahkoluodossa ( m3) jatkuivat. Terminaalin odotetaan valmistuvan vuonna Syksyllä 2015 aloitettiin Tornion Manga LNG-terminaalin ( m3) rakennustyöt. Tornion

11 8 terminaalin odotetaan valmistuvan vuoden 2018 alussa. Sähkömarkkinakatsaus Suomessa käytettiin sähköä 82,5 TWh, missä oli vähennystä edelliseen vuoteen 1,1 %. Talouden ja elinkeinoelämän pitkittynyt taantuma vähensi edelleen energian käyttöä. Sähkön toimitusvarmuuteen liittyviä häiriöitä tapahtui sekä alku- että loppuvuodesta. Alkuvuoden häiriöt johtuivat lähinnä tykkylumen aiheuttamista puiden taipumisesta, ja häiriöt kohdistuivat pahiten Savon alueelle. Loppuvuoden syysmyrskyistä aiheutuneita häiriöitä koettiin eri puolilla maata. Olkiluodon ydinvoimalaitoksen toinen yksikkö oli generaattorivian seurauksena kolme viikkoa pois käytöstä helmikuussa Vialla ei ollut vaikutusta ydinturvallisuuteen. Pohjolan Voima sulki kaksi öljylauhdevoimalaa Kristiinankaupungissa ja Vaasassa sekä Kristiinankaupungin ja Porin Tahkoluodon hiililauhdelaitokset. Mitään uusia merkittäviä voimalaitoksia ei otettu käyttöön. Nämä päätökset yhdessä aiempien lauhdevoimantuotannon sulkemisten kanssa vaikuttavat merkittävästi Suomen omaan tuotantokapasiteettiin, joka on huippukuormitustilanteissa riittämätön. Mahdolliset häiriöt muissa perustuotantolaitoksissa tai rajasiirtoyhteyksissä tulevat tällöin johtamaan kulutuksen tilapäisiin rajoituksiin. Fennovoiman Hanhikivi 1 -hankkeen valmistelu sekä TVO:n Olkiluodon OL3 -hankkeen rakentaminen etenevät.

12 9 Energiahuoltosektorin toiminta Voimatalouspooli järjesti yhden valtakunnallisen ja viisi alueellista varautumispäivää, joissa käsiteltiin muun muassa varautumis- ja valmiussuunnittelua. Tilaisuuksissa oli runsas osanotto. Lue selvityksestä: Kyberturvallisuuden tilannekuva energiaalalla Voimatalouspoolin ja Huoltovarmuuskeskuksen tilauksesta tehtiin selvitys energia-alan kyberturvallisuudesta. Kaukolämpöalalle valmistui varautumissuunnittelun laadintaan tarvittavia työkaluja (kypsyyskuvaukset, varautumissuunnitelman mallipohja). Kaasunjakelun huoltovarmuus valmiusharjoitus järjestettiin lokakuussa Kouvolassa. Valmiusharjoituksessa käsiteltiin lainsäädännön ja EU:n vaatimuksia varautumiselle, kaasutoimitusten teknistä varmistamista erityistilanteissa suojatuille asiakkaille, maakaasun toimitusvarmuutta, varautumista ja toimintaa maakaasun häiriötilanteessa sekä viestintää ja tiedottamista häiriötilanteessa.

13 10 Kotimaisten ja uusiutuvien energialähteiden käyttö Energiaturvetta saatiin tuotettua 12 miljoonaa kuutiometriä, mikä vastaa noin 11 TWh energiamäärää. Turvetuotantokesä oli kaksijakoinen. Alkukesä heinäkuun loppuun saakka oli hyvin kylmä ja sateinen, mutta elokuu ja osin syyskuullekin jatkunut turpeennosto paikkasivat tuotantomääriä. Kokonaisuutena päästiin kahteen kolmasosaan tavoitellusta. Turvevarastojen kuitenkin uskotaan riittävän seuraavan lämmityskauden tarpeisiin. Puuperäisen polttoaineiden vuosikäytön arvioidaan vähenevän 7 % edellisen vuoden 94 TWh käy-töstä sekä pysyvän samassa noin 25 % osuudessa vuotuisesta energiakäytöstä. Puuperäisten polttoaineiden saatavuus riitti kattamaan vuotuisen kysynnän vaihteluineen.

14 11 Valtion öljyvarastojen hoito ja varastoitujen tuotteiden kierrätys Valtion varmuusvarastoissa jatkettiin vuonna 2009 käynnistynyttä investointiohjelmaa ja öljytuotteiden kierrätystä. Investointeihin käytettiin kertomusvuonna 8,4 M. Varastojen hoitoon, vuokriin ja muihin kierrätyksestä aiheutuviin kuluihin käytettiin 12,0 M. Öljytuotteiden kierrätyksestä muodostunut liikevaihto oli noin 259 M. Joulukuussa 2013 julkaistusta huoltovarmuuden tavoitepäätöksen sopeutuslausekkeesta johtuen varastointimääriä hieman alennettiin. Päätöksen mukaisesti varastomäärät on sopeutettava 2016 loppuun mennessä. Huoltovarmuuskeskuksen hallitus on esittänyt määräajan siirtämistä vuoden 2018 loppuun. Öljytuotteiden alenevasta hintakehityksestä johtuen valtion varmuusvarastoissa tehdyille tuotekaupoille saatiin enintään tyydyttävä liiketaloudellinen tulos. Raakaöljyn hinnankehitys vuonna tammi helmi maalis huhti touko kesä heinä elo syys loka marras joulu USD/BLL Keskiarvo

15 12 Tuontipolttoaineiden velvoitevarastoinnin hallinnointi Tuontipolttoaineiden velvoitemäärät vahvistettiin toimijoille toukokuussa. Osa öljyn velvoitevarastoista vahvistettiin sijoitettavaksi ja pidettäväksi ulkomailla.

16 13 Energia-alan kansainväliset velvoitteet ja yhteistyö Nykyinen EU:n öljyvarastodirektiivi astui voimaan vuoden 2013 alussa. Kertomusvuoden aikana komissio aloitti öljyvarastodirektiivin puolivälitarkastelun (Mid-Term Revision). Tarkastelun tekee konsultti, ja se koskee kaikkia jäsenmaita. Yhteispohjoismaisen NordBERin (Nordisk Beredskapsforum) Suomen puheenjohtajuuskaudella ( ) valmisteltiin kertomusvuonna sähköalaa koskeva rullaava kolmivuotisohjelma, mikä hyväksyttiin syksyllä. NordBER on Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin sähköhuollosta vastaavien viranomaisten ja kantaverkkoyhtiöiden valmiusyhteistyöelin, jonka pääasialliset tehtävät liittyvät alaa koskevien tietojen keräämiseen, analysointiin ja kokemusten vaihtamiseen. Suomen viranomaistahona toimii Huoltovarmuuskeskus. Huoltovarmuuskeskus oli mukana tekemässä EU:n ja IEA:n Tanskan energia-alaa koskevaa maatutkimusta.

17 14 Kriittinen infrastruktuuri Kriittisen infrastruktuurin toimivuus on nyky-yhteiskunnallemme välttämättömyys. Energian tuotanto ja jakelu, tietoyhteiskunnan palvelut, logistiikka sekä finanssiala ovat tiukassa keskinäisriippuvuuden verkossa. Yhteiskunnan toimivuus edellyttää kaikkien näiden toimivuutta ja toisaalta häiriö yhteenkin heijastuu laajalti koko yhteiskuntaan. Huoltovarmuuden näkökulmasta hyvinvoinnillemme kriittinen infrastruktuuri tulee suojata siten, että ainakin tärkeimmät toiminnot voidaan kaikissa oloissa taata. Valtioneuvoston päätös huoltovarmuuden tavoitteista korostaa kriittisen infrastruktuurin merkitystä entisestään ja siten ohjaa huoltovarmuuden kehittämistä.

18 15 Sähköiset tieto- ja viestintäjärjestelmät Kriittisen infrastruktuurin valvomoiden yhteistoiminnan ja sen tietoteknisen yhteistoimintaratkaisun tuotantokäyttö on vakiintunut noin 1/3 kriittisen infrastruktuurin toimijoiden kanssa Huoltovarmuuskeskuksen resursoimassa järjestelyssä. Samalla jatkettiin valvontaan osallistuvan yhteistoimintaverkoston toimintamallien ja palvelujen kehittämistä. Tavoitteena on laajentaa toimintaa sekä osallistujien että palvelujen suhteen seuraavana vuonna noin kaksinkertaiseksi, jolloin sillä on merkittävä vaikutus kriittisen infrastruktuurin toimintavarmuuteen. VIRVE-verkon seuraavaa perusparannusohjelman toteuttamista jatkettiin. Huoltovarmuuskeskus osallistui sekä käynnissä olevan ohjelman että pidemmän aikavälin strategiasuunnitteluun. Huoltovarmuuskeskuksen rahoittama VIRVEverkon sähkövoiman saantia varmistava erillishanke saatettiin loppuun. Yhteistoimintaa Viestintäviraston kanssa CERT-CIP toiminnan ylläpidosta ja Kyberturvallisuuskeskuksen toiminnasta jatkettiin muun muassa lisäämällä tietoturvaloukkausten havainnointijärjestelmän (HAVARO) toimialapeittoa ja suorituskykyä sekä parantamalla raportointia. CERT-FI:n yhteistoimintaryhmiä täydennettiin ja aktivoitiin tiedonvaihtoon CERT-FI:n ja toimialojen tietoturvavastaavien välillä. Huoltovarmuuskeskus osallistui teollisuusautomaation tietoturvan tutkimushankkeisiin (TEO-TT, COREQ, CORE- ACT, KYBER-TEO) sekä niissä saavutettujen tulosten viemiseen käytäntöön yhdessä CERT-ryhmän kanssa. Hankkeen tuottamia teollisuusautomaatioon sovellettavia hyviä kyberturvallisuuden käytäntöjä sovellettiin joidenkin kumppanien kanssa käytäntöön. Huoltovarmuuskeskus on aktiivinen toimija kyberturvallisuusstrategiassa ja tukenut sen toimeenpanoa elinkeinoelämän piirissä. Huoltovarmuuskeskus käynnisti oman, strategian toimeenpanoa täydentävän Kyber 2020 kehittämisohjelmansa suunnitellusti. Yleisradiolähetysten kautta välitettävien hätätiedotteiden kuuluvuustestauksessa onnistumisprosentti nousi ennätykseensä 97 prosenttiin. Järjestelmää kehitettiin vastaamaan televisio- ja radiolähetteiden jakeluverkossa tapahtuneita muutoksia. Vuonna 2014 tehty päätös kehittää järjestelmää siten, että radiossa välitettävä vaaratiedote voidaan kohdentaa yhdelle tai useammalle alueelle, saatettiin loppuun. Uudistuksella tavoitellaan ennen kaikkea kuuntelijoille aiheutuvan häiriön vähentämistä muualla maassa annettujen vaaratiedotteiden osalta. Huoltovarmuuskeskus osallistui valtionhallinnon keskeisimpiin ICT-hankkeisiin tuoden siellä huoltovarmuuden tarpeet ja mahdollisuudet esille. Sähköisistä tieto- ja viestintäjärjestelmistä vastaavien poolien organisointia ja tehtäväkenttää tarkasteltiin sekä perustetun mediapoolin toiminta vakiinnutettiin. ICT-pooli, jonka vastuualueeseen kuuluu kyberturvallisuuden tukeminen koko huoltovarmuusorganisaatiossa, jatkoi kyberturvallisuusstrategian toteuttamisohjelmaa pooliorganisaatiossa tuottaen muun muassa yrityksille suunnatut kyberturvallisuussuositukset. Aluepooliin viisi ALVAR-toimikuntaa edistivät kriittisen infrastruktuurin alueellisen varautumista analysoimalla toimintaa sekä

19 16 Aluepooliin viisi ALVAR-toimikuntaa edistivät kriittisen infrastruktuurin alueellisen varautumista analysoimalla toimintaa sekä harjoittelemalla häiriötilanteiden hallintaa. Analyysi toteutettiin yhdessä Aalto-yliopiston kanssa riskienhallinnan ja keskinäisriippuvuuksien tutkimustyön ja menetelmäkehityksen avulla. Menetelmässä kyetään systemaattisesti tarkastelemaan eri toimintojen ja toimialojen välisiä riippuvuuksia ja heijastevaikutuksia riskien toteutuessa. Huoltovarmuuskeskus osallistui TIETO-harjoituksen 2016 suunnitteluun yhdessä liikenne- ja viestintäministeriön sekä puolustusvoimien kanssa.

20 17 Korkean turvatason tietotekniikkapalvelujen tuottaminen Huoltovarmuuskeskuksen kokonaan omistama Suomen Huoltovarmuusdata Oy tarjoaa valikoiduille huoltovarmuuskriittisille yhteisöille huipputurvallisia palvelinkeskuspalveluita. Asiakaskunnasta on noin puolet julkista ja toinen puoli yksityistä sektoria. Palvelujen hinnoittelu on kustannusperusteinen, jossa pääomakustannusten osuus on huomattava. Toiminnan laajentamisen valmistelua jatkettiin. Toisen palvelinkeskuksen valmistuessa vuonna 2016 palvelukapasiteetti kasvaa merkittävästi.

21 18 Logistiset järjestelmät Logistiikkasektorin ja sen poolien yhteistoiminta uudistuneen Liikenneviraston ja TRAFI:n kanssa vakiintui toimintavuoden aikana. Uudistuksen vaatimia varautumisohjeiden päivityksiä jatkettiin. Alueellisten logistiikkatoimikuntien toiminnan vakiintuminen tukee aluehallinnon toimialan suunnittelua ja johtamista myös muutoksen kohteena olevassa toimintaympäristössä. Kuljetuslogistisen järjestelmän toiminnan varmentamista elinkeinoelämän ja viranomaisten yhteistoimin tarkastellaan kokonaisuutena. Pooliorganisaation ja Huoltovarmuuskeskuksen yhteistyönä käynnistettiin selvityksiä henkilö- ja tavarakuljetuksien arvoverkostojen liittymisestä nykyiseen kuljetusmuotokohtaiseen varautumisajatteluun. Selvityksissä tarkasteltiin huoltovarmuuden kannalta kriittistä ilma- ja merikuljetuskapasiteettia ja sekä erityisesti satamarakenteita. Keskeinen muutostekijä oli vuoden 2015 alusta toteutettu kunnallisten satamien muuttuminen osakeyhtiö-muotoon ja varautumisvelvoitteen poistuminen. Yhteistoiminnassa puolustusvoimien kanssa tarkasteltiin kuljetusresurssien koordinointikysymyksiä puolustusvoimien ja muun yhteiskunnan tarpeiden välillä. Kokonaisjärjestelyn selkeydyttyä voidaan tehdä erilliset lisäpäätökset toimintamallin tukemisesta tietotekniikan avulla. Suomen kauppalaivaston tonniston kehitys 2015

22 19 2,00 1,75 1,50 Vuosi 1,25 1,00 0, Milj. BRT Suomen alusten osuus kauppaliikenteestä Vuosi Tuonti suomalaisilla aluksilla % Vienti suomalaisilla aluksilla % Yhteensä %

23 20 Infrastruktuurin rakentaminen ja kunnossapito Rakennuspooli jatkoi valmiusrakentamisen suunnitelmien ja toteutusvalmiuksien päivitystä. Pooli jatkoi myös nosto-, raivausja maansiirtokaluston saatavuutta koskevien aie- ja valmiussopimusten työstämistä vakavien häiriötilanteiden varalle Keskeisiä teemoja olivat tulvasuojelun edistäminen sekä uutena kiinteistöautomaation tietoturvan kehittäminen. Rakennuspoolin aluetoimikunnat toimivat aktiivisesti ja ovat edelleen järjestäneet useita valmiusharjoituksia eri puolilla Suomea. Yhteistyö alueellisten ALVAR-toimikuntien kanssa on kiinteytynyt.

24 21 Finanssiala Yritysten, viranomaisten ja muiden rahoitusalan toimijoiden valmiutta toimia häiriötilanteessa testattiin FATO harjoituksessa. Harjoituksen tavoitteena oli yhteisten kehitystarpeiden tunnistaminen finanssialan varautumisessa sekä mm. kyberturvallisuuteen liittyvien erityiskysymysten tarkastelu. Harjoituksen organisoinnista vastasi huoltovarmuusorganisaation finanssialan sektori. Harjoitukseen osallistui n. 60 organisaatiota ja lähes tuhat ihmistä. Harjoitus nosti esiin runsaasti kehittämiskohteita esimerkiksi tilannekuvan luomiseen, keskinäisriippuvuuksien tunnistamiseen ja kyberhäiriöihin varautumiseen liittyen. Vakuutusalan poolissa valmisteltiin muutosta, jonka seurauksena pooli siirtyi vuoden 2016 alusta toimimaan kahdessa ryhmässä: työeläke- ja sosiaalivakuuttajien sekä henki- ja vahinkovakuuttajien ryhmässä. Vakuutusalan ryhmien yleisenä päämääränä on varmistaa ja ylläpitää väestölle välttämättömän vakuutus- ja korvaustoiminnan edellytykset myös poikkeusolojen ja vakavien häiriötilanteiden kriisitilanteiden varalta. Ne toimivat valmiussuunnittelukysymyksissä vakuutusalan vapaaehtoisina yhteistyöeliminä yksityisen sektorin ja viranomaisten välillä. Nyt toteutetulla muutoksella kyetään vastaamaan paremmin eri vakuutuslajien toimijoiden tarpeisiin sekä lakisääteisen että vapaaehtoisen vakuutustoiminnan varautumiskysymyksissä. Finanssialan sektori ja rahoitushuoltopooli toteuttivat selvityksen korttimaksamiseen liittyvistä riippuvuuksista ja riskeistä. Selvityksen löydöksiä käytetään hyväksi uudistettaessa rahoitusmarkkinoiden varautumisohjetta. Finanssialan sektorin ja rahoitushuoltopoolin selvitys maksuliikenteen riippuvuuksista käynnisti joukon jatkoselvityksiä ja varautumisohjeiden päivityksiä, joita jatkettiin alan keskeisimpien toimijoiden kanssa. Selvitysten perusteella tehtiin ehdotuksia, joilla alan varautumisessa voidaan kansallisia turvallisuustarpeita sopeuttaa rajusti muuttuvaan ja kansainvälistyvään toimintakenttään sekä toimialan uudenlaiseen sääntelyyn ja valvontaan. Lue lisää Varmuuden vuoksi -verkkolehdestä Toimiva yhteiskunta tarvitsee aina toimivia rahamarkkinoita Mitä yritys hyötyy varautumisharjoituksesta? Kansainvälistyminen tekee varautumisesta monimutkaista

25 22 Perustuotannon toimiala Perustuotanto-osaston alueelle kuuluvat mm. elintarvikehuolto, terveydenhuolto, vesihuolto ja muu yhdyskuntatekniikka. Elintarvikehuoltosektorissa toimivat alkutuotanto-, elintarviketeollisuus- sekä kauppa- ja jakelupoolit. Vuonna 2015 päivitettiin tutkimus elintarviketuotannon tuontiriippuvuusasteesta. Myös sähkökatkojen vaikutuksista elintarvikeketjun toimivuuteen ja haavoittuvuuteen teetetään laaja selvitys vuosina , johon liitettiin marraskuussa 2015 toteutettu koko elintarvikehuoltosektorin kattava Ruokahuolto sähkökatkossa -valmiusharjoitus. Alkutuotantopooli jatkoi maatilojen varautumiskoulutusta yhteistyössä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen ja paikallisviranomaisten kanssa. Turvallinen TILA. Opas maatilan varautumiseen ohjeistaa maatilayrittäjien omavaraista varautumista tiloja kohtaaviin häiriöihin mm. sähkönsaannin keskeytyessä. Viljojen, siementen ja öljykasvien varmuusvarastoinnin tarvelähtöiset hankinta- ja myyntitoiminnot, sekä tarvittavat hoitosopimusten uudistamiset ja varastojen tarkistukset toteutettiin vuonna 2015 suunnitelmien mukaan. Maaliskuussa 2013 valtioneuvosto antoi päätöksen kylvösiementen varmuusvarastojen käyttöönotosta ja myynnit toteutettiin nopeasti. Varmuusvarastojen palauttaminen on toteutettu kasvukausien 2013 ja 2014 sadoista. Kotitalouksien omatoimisen varautumisen Kova-toimikunta kytkee vapaaehtoisjärjestöjä laajasti huoltovarmuustyöhön. Kova-toimikunnan vuoden 2015 toiminnan painopiste oli kansalaisviestinnässä ja varautumistiedon välittämisessä yhteistyöjärjestöjen paikallispiireille Varaudu!-koulutuksen avulla. Terveydenhuolto Terveydenhuoltosektorissa toimivat terveydenhuolto- ja vesihuoltopoolit sekä jätealan huoltovarmuustoimikunta. Lääkkeiden velvoitevarastointilain mukaisia korvauksia maksettiin 2,7 milj. euroa edellisenä vuonna 2014 sitoutuneen

26 23 pääoman mukaan. Terveydenhuoltosektorin toimeksiannosta toteutettiin Lääkkeiden velvoite- ja varmuusvarastointijärjestelmän uudistamistarpeen -esiselvitystyö. Huoltovarmuuskeskus ja terveydenhuoltopooli ovat tukeneet sairaanhoitopiirien valmiussuunnitelmien yhdenmukaistamista. Varautumistoiminnassa on keskeiseksi teemaksi noussut potilaskuvantamisen tieto- ja laitejärjestelmäturvallisuus alati digitalisoituvammassa toimintaympäristössä. Sairaalapesulat kutsuttiin lakkautetusta Tekstiili- ja jalkinepoolista terveydenhuoltopoolin jäseniksi, ja toiminnan pohjaksi tehtiin sairaalapesulatoiminnan huoltovarmuusselvitys. Sotilaallista maanpuolustusta tukeva tuotanto Sotilaallista maanpuolustusta tukevassa tuotannossa huoltovarmuuden painopisteenä on sodan ajan ruuti- ja raskaan ampumatarviketuotannon turvaaminen. Tavoitteena on säilyttää vähimmäiskapasiteetti omassa maassa. Tätä tarkoitusta varten varastoidaan raaka-aineita ja puolivalmisteita sekä tuetaan eri tavoin tuotantolinjojen ylläpitoa ja osaamisen säilymistä. Teollisuussektori MIL-poolin toiminta teollisuussektorissa vakiintui kytkeytyen tiiviisti puolustusvoimien toimintakyvyn ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Sektoriin kuuluvat myös kemian-, metsä-, teknologia- sekä muovi- ja kumipoolit. Kyber-kysymykset nousivat vahvaksi keskustelunaiheeksi teknologiapoolissa ja koko teollisuussektorin piirissä; Kemian poolin perusti yhdessä Kyberturvallisuuskeskuksen kanssa kemianalan yritysten tietohallinnon asiantuntijoiden yhteistyöryhmän. Muovi- ja kumipooli on toiminut aktiivisesti AMK Metropolian kanssa PK-yritysten kyberuhkien selvitystyössä.

27 24 Elintarvikehuolto Elintarvikehuoltosektorissa toimivat alkutuotanto-, elintarviketeollisuus- sekä kauppa- ja jakelupoolit. Kotitalouksien omatoimisen varautumisen Kova-toimikunta on vakiinnuttanut toimintansa ja toimii erittäin aktiivisesti. Kova-toimikunta kytkee vapaaehtoisjärjestöjä laajasti huoltovarmuustyöhön. Kova-toimikunnan vuoden 2015 toiminnan painopiste oli kansalaisviestinnässä ja varautumistiedon välittämisessä yhteistyöjärjestöjen paikallispiireille Varaudu!-koulutuksen avulla. Myös Urbaanin selviytymisen päivä ja Kotivara-peli herättivät runsaasti huomiota. Edelleen vuoden 2015 aikana käynnistettiin 72H-varautumiskonseptin kehittäminen. Elintarvikehuoltosektorin toimintaan liittyen valmistui Lue lisää: Huoltovarmuuskeskuksen rahoittamana päivitystyö kotimaisen elintarviketuotannon tuontiriippuvuusasteesta (Tuonti-II). Elintarvikemarkkinoiden tuontiriippuvuus Luonnonvarakeskuksen laatimassa raportissa (LUKE 70/2015) vertailtiin Ruotsin ja Tanskan tuontiriippuvuutta Suomen tilanteeseen. Tutkimuksen mukaan Suomi on vähiten tuontiriippuvainen, Ruotsissa on vähiten omaa ruokatuotantoa suhteessa väkilukuun ja Tanska on erikoistunut kalliita raaka-ainetuontipanoksia vaativaan sianlihan vientiin. Elintarvikemarkkinoiden nettotuontiasteet olivat Suomessa 25%, Tanskassa 29% ja Ruotsissa 31%. Kaupan kansainvälinen verkottuminen on jatkunut ja monipuolistaa sekä tasapainottaa elintarvikkeidemme huoltovarmuutta. Kotimaisen tuotannon merkitys on säilynyt edelleen vahvana. Tuontienergia ja erilaiset kemikaalit sekä laitteistot ovat merkittävä kotimaisen ruokaketjun tuotantopanos. Sähkökatkojen vaikutuksista elintarvikeketjun toimivuuteen ja haavoittuvuuteen teetetään Huoltovarmuuskeskuksen sekä maa- ja metsätalousministeriön yhteistyönä laaja, useiden poolialojen ylikäyvä selvitystyö vuosien aikana. Hankkeeseen liitettiin myös marraskuussa 2015 toteutettu koko elintarvikehuoltosektorin kattava Ruokahuolto sähkökatkossa -valmiusharjoitus, jossa laajasti eri poolien, alkutuottajien, elinkeinoharjoittajien ja viranomaistahojen kanssa pureuduttiin aiheen problematiikkaan. Elintarviketeollisuuspoolissa tehtiin selvitys maakaasun käytöstä ja kriittisyydestä elintarviketuotannossa. Lue julkaisua: Turvallinen tila Alkutuotantopooli jatkoi maatilojen varautumiskoulutusta yhteistyössä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen ja paikallisviranomaisten kanssa. Turvallinen TILA. Opas maatilan varautumiseen ohjeistaa maatilayrittäjien omavaraista varautumista tiloja kohtaaviin häiriöihin mm. sähkönsaannin keskeytyessä. Päivittäistavarahuollon (PTH) häiriötilanneohjeistusta yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön ja aluehallintovirastojen kanssa työstettiin edelleen. Elintarvikehuoltosektorin asettamana perustettiin syksyllä 2015 laaja yhteistyötoimikunta tavoitteenaan PTH-ohjeistuksen laatiminen kunnille ja kuntatason toimijoille vuoden 2016 loppuun mennessä. Ohjeen viitekehys on normaaliolojen vakavat häiriötilanteet. Pelastusopiston toteuttamaa PTH:n koulutusta kuntasektorille tuettiin

28 25 Huoltovarmuuskeskuksen ja elintarviketeollisuuspoolin toimesta. Huoltovarmuuden tavoitteista annetun vuoden 2013 valtioneuvoston päätöksen valmistelussa elintarvikeketjua koskevat linjaukset olivat vahvasti esillä. Tavoitepäätös tuo merkittäviä muutoksia materiaalisen varautumisen osalta erityisesti leipäviljan varmuusvarastojen määriin. Sopeutustoimet on aloitettu keväällä 2015 ja saatetaan valmiiksi vuoden 2016 loppuun mennessä. Viljojen, siementen ja öljykasvien varmuusvarastoinnin tarvelähtöiset hankinta- ja myyntitoiminnot, sekä tarvittavat hoitosopimusten uudistamiset ja varastojen tarkistukset toteutettiin vuonna 2015 suunnitelmien mukaan. Kevään 2013 aikana kylvösiemenen riittävyys oli alalla uhkakuvana. Maaliskuussa 2013 Valtioneuvosto antoi päätöksen kylvösiementen varmuusvarastojen käyttöönotosta ja myynnit toteutettiin nopeasti. Varmuusvarastojen palauttaminen on toteutettu kasvukausien 2013 ja 2014 sadoista. Viljan hintojen keskiarvot vuonna kuukausi Tammi Helmi Maalis Huhti Touko Kesä Heinä Elo Syys Loka Marras Joulu Elintarvikevehnä Ruis Ohra (rehu) Kaura Rypsi/rapsi

29 26 Terveydenhuolto Lääkkeiden velvoitevarastointilain mukaisia korvauksia maksettiin 2,7 milj. euroa edellisenä vuonna 2014 sitoutuneen pääoman mukaan. Varastojen tarkistuksia ja materiaalien uudistamista toteutettiin tarvelähtöisesti suunnitelman mukaan. Terveydenhuoltosektorin toimeksiannosta toteutettiin Lääkkeiden velvoite- ja varmuusvarastointijärjestelmän uudistamistarpeen -esiselvitystyö. Toimikunnan raportti valmistui kesäkuussa 2015 ja se toimitettiin sosiaali- ja terveysministeriöön. Paine varastointijärjestelmän uusimiseen on voimakkaasti kasvanut, mutta varsinainen lainsäädäntötyö on jäänyt ministeriössä odottamaan SOTE-uudistuksen valmistumista. Jatkuvuudenhallinnan kehittäminen on edelleen ajankohtaista. Huoltovarmuuskeskus ja terveydenhuoltopooli ovat tukeneet sairaanhoitopiirien valmiussuunnitelmien yhdenmukaistamista sekä HUOVI/ERVA-portaalien käyttöä valmiussuunnittelun sovellutusalustana. Varautumistoiminnassa on keskeiseksi teemaksi noussut potilaskuvantamisen tieto- ja laitejärjestelmäturvallisuus alati digitalisoituvammassa toimintaympäristössä. Terveydenhuoltopooli osallistui aktiivisesti VALHA-harjoituksen kybermodulin valmisteluun ja toteutukseen. Sairaalapesulat kutsuttiin lakkautetusta Tekstiili- ja jalkinepoolista terveydenhuoltopoolin jäseniksi, ja toiminnan pohjaksi tehtiin sairaalapesulatoiminnan huoltovarmuusselvitys. Terveydenhuoltosektori: Terveydenhuoltosektorissa toimivat terveydenhuolto- ja vesihuoltopoolit sekä jätealan huoltovarmuustoimikunta. Terveydenhuoltopooli, Vesihuoltopooli

30 27 Vesihuolto ja muu yhdyskuntatekniikka Lue lisää: Vesihuoltolaitosten opas häiriötilanteisiin varautumiseen Vesihuoltopooli tuotti laajan ohjeen Vesihuoltolaitosten opas häiriötilanteisiin varautumiseen. Opas julkaistiin tammikuussa 2016 ja se huomioi uuden lainsäädännön velvoitteet kunnallisille vesilaitoksille. Ahvenanmaan ja mannermaan ruotsinkielisten kuntien erityistarpeita kartoitusta jatkettiin. Edelleen alan ydinprosessien hallinta on hyvällä tasolla, mutta yleisempi jatkuvuudenhallinta ja Varmuuden Vuoksi -lehdessä vesilaitosten suunnitelmien nivoutuminen kuntien valmiussuunnitelmiin vaatii jatkokehittämistä. Riina Liikasen haastattelu Vuoden 2015 aikana toteutetun vesilaitosten varautumisen tasoa mittaavan kyselyn mukaan toimenpiteet toimintavarmuuden lisäämiseksi ovat kehittyneet myönteisesti vuosien 2008 ja 2012 kyselytuloksiin verrattuna. Jatkossa varautumisen kehittämiselle pyritään tuottamaan kiinteä liityntäpinta Kuntaliiton KUJAhankkeeseen. Jätehuolto Jätealan huoltovarmuustoimikunta on selvittänyt häiriötilanteiden jätehuollon toimintamalleja, lainsäädännön nykytilaa ja kehittämistarvetta mm. suuressa öljyvahingossa tai muussa vakavassa häiriötilanteessa syntyvien jätteiden käsittely- ja sijoituspaikkakysymyksissä. Selvityksestä muodostettiin laaja loppuraportti ja se toimitettiin ympäristöministeriöön heinäkuussa Julkaisu löytyy Jätelaitosyhdistyksen sivulta: Häiriötilanteiden jätehuolto Infrastruktuurin rakentaminen ja kunnossapito Rakennuspooli jatkoi valmiusrakentamisen suunnitelmien ja toteutusvalmiuksien päivitystä. Pooli jatkoi myös nosto-, raivausja maansiirtokaluston saatavuutta koskevien aie- ja valmiussopimusten työstämistä vakavien häiriötilanteiden varalle. Keskeisiä teemoja olivat tulvasuojelun edistäminen sekä uutena kiinteistöautomaation tietoturvan kehittäminen. Rakennuspoolin aluetoimikunnat toimivat aktiivisesti ja ovat edelleen järjestäneet useita valmiusharjoituksia eri puolilla Suomea. Yhteistyö alueellisten ALVAR-toimikuntien kanssa on kiinteytynyt.

31 28 Teollisuussektorin poolitoimintaa Huoltovarmuusorganisaation teollisuussektorin piirissä vakiintui uuden MIL-poolin toiminta. MIL-pooli kytkeytyy tiiviisti puolustusvoimien toimintakyvyn ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Muina pooleina teollisuussektorissa jatkoivat kemian-, metsä- sekä muovi- ja kumipoolit. Varastojen tarkistuksia ja materiaalien uudistamista toteutettiin tarvelähtöisesti suunnitelman mukaan. Elektroniikkapooli ja teknologiapooli yhdistyivät uudeksi teknologiapooliksi helmikuussa Lue julkaisua: Parantaako biotalouden kehittyminen kemian poolin alueen huoltovarmuutta Poolit järjestivät useita valmiusseminaareja ja -harjoituksia kriittisten yritystensä valmiuspäälliköille ja avainhenkilöille. Teollisuussektori järjesti syksyllä 2015 bio- ja kiertotaloutta käsitelleen seminaarin. Seminaarin taustana oli kemian poolin tuottama biotalousselvitys Parantaako biotalouden kehittyminen kemian poolin alueen huoltovarmuutta. Edelleen pooli perusti yhdessä Kyberturvallisuuskeskuksen kanssa kemian alan yritysten tietohallinnon asiantuntijoiden yhteistyöryhmän. Muovi- ja kumipooli on toiminut aktiivisesti AMK Metropolian kanssa PK-yritysten kyberuhkien selvitystyössä. Metsäpoolin toiminta piristyi edelleen ja pooli järjesti valmiuspäällikköpäivät huoltovarmuuskriittisille alansa toimijoille. Kyber-kysymykset nousivat vahvaksi keskustelunaiheeksi teknologiapoolissa ja koko teollisuussektorin piirissä.

32 29 Sotilaallista maanpuolustusta tukeva tuotanto Sotilaallista maanpuolustusta tukevassa tuotannossa huoltovarmuuden painopisteenä on sodan ajan ruuti- ja raskaan ampumatarviketuotannon turvaaminen. Tavoitteena on säilyttää vähimmäiskapasiteetti omassa maassa, jossa on onnistuttu kiitettävästi. Tätä tarkoitusta varten varastoidaan raaka-aineita sekä tuetaan eri tavoin tuotantolinjojen ylläpitoa ja osaamisen säilymistä. Puolustusvoimien uudistushankkeiden ja varustuksen kehittymisen vuoksi alan varmuusvarastoja on sopeutettu tarvelähtöisesti. Huoltovarmuuskriittisten hätäapumateriaalien (kaksoiskäyttö) varastoja kierrätettiin kotimaisessa ja kansainvälisessä kriisiavussa mm. tukemalla Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden hätämajoitusta, Kreikan pakolaishätäapua ja Nepalin maanjäristysalueen avustusoperaatioita vuoden 2015 aikana. Vuosina toteututut ruuti- ja raskaan ampumatarviketuotannon uudelleenjärjestelyt varmistivat kotimaisen sotilasruuti- ja ampumatarviketuotannon jatkumisen maassamme, ja toiminta jatkui vuonna Huoltovarmuuskeskuksella on pitkäaikaisia panostuksia kotimaisen raskaan ampumatarvikekapasiteetin turvaamiseksi.

33 30 Yhteistyö aluehallintoviranomaisten ja kuntatason kanssa Huoltovarmuuskeskuksen eräänä tehtävänä on alueellisen ja paikallisen varautumisen edistäminen. Keskeistä on eri osapuolten hyvä verkottuneisuus ja yhteistyö sekä toimintakyvyn varmistaminen. Huoltovarmuuskeskus on yhteistyössä aluehallintovirastojen (AVI) kanssa käynnistänyt alueellisen varautumisen kehittämisen. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) kanssa Huoltovarmuuskeskuksella on ollut jo vuodesta 2014 alkaen kiinteä yhteistyötä alueellisesti toimivien ALVAR-toimikuntiin liittyen. Kuntasektorille suunnattu ja Huoltovarmuuskeskuksen osarahoittama, monivuotinen KUJA-hanke (kuntien jatkuvuudenhallinta ja varautuminen) tukee ja kehittää paikallisen valmiussuunnittelun ja varautumisen toimintamalleja kuntatasolla.

34 31 Kotitalouksien omatoiminen varautuminen Lue lisää: KOVA-toimikunta Kotitalouksien omatoimisen varautumisen järjestötoimikunnan toiminta on järjestetty yhteistyössä Suomen pelastusalan keskusjärjestön kanssa. Vuonna 2015 KOVA-toimikunta järjesti alueellisen koulutuskierroksen, jonka painopisteenä oli viranomaistoimijoiden esittelyt ja alueellisen varautumisen kehittäminen. Keväällä 2015 Varaudu! -koulutus järjestettiin Tampereella, Kuopiossa, Jyväskylässä sekä Oulussa. Syksyllä vuorossa olivat Rovaniemi, Joensuu, Turku ja Seinäjoki.

35 32 Suunnittelu- ja analyysitoiminta Tutkimus- ja analyysitoiminta Huoltovarmuuskeskuksen analyysitoimintaan kuuluvat toimintaympäristön ajankohtainen seuranta, osastoja ja laitoksen johtoa palveleva analyysitoiminta sekä huoltovarmuuteen vaikuttavien kehityskulkujen ennakointi. Analyysitoiminnassa painopiste oli energiaan liittyvissä kysymyksissä, minkä lisäksi työskenneltiin rahoitussektorin parissa. Myös kriittistä infrastruktuuria ja sen suojaamista Suomessa ja neljässä verrokkimaassa selvitettiin. Tulokset julkaistaan Maanpuolustuskorkeakoulun Pro gradu- tutkielmana. Tutkimustoiminnassa osallistuttiin merkittävästi Maanpuolustuksen tieteellisen neuvottelukunnan (MATINE) toimintaan. Kansainvälinen yhteistyö Kansainvälinen yhteistyö oli vilkasta kuluneen vuoden aikana. Yhteistyö Naton siviilivalmiussuunnittelun alalla jatkui; Huoltovarmuusorganisaation asiantuntijat osallistuivat Naton siviilivalmiussektorin kaikkien työryhmien toimintaan. Yhteydenpito Ruotsin kanssa tiivistyi huomattavasti: joulukuussa Ruotsin sisarorganisaation johtoa (Myndiget för samhälsskydd och beredskap, MSB) vieraili HVK:ssa keskustelemassa yhteistyön tiivistämisestä. Huoltovarmuusorganisaation muutokset Huoltovarmuuskeskus asetti alkuvuodesta 2015 ulkopuolisen selvitysmiehen tekemään kartoitusta huoltovarmuusorganisaation (sektorit ja poolit) toiminnasta ja kehittämistarpeista. Tuloksissa suositeltiin erityisesti että

36 33 sektori-instituution toimintaedellytykset selvitetään, poolien tarpeellisuus, lukumäärä ja toimintamallit arvioidaan sekä Huoltovarmuuskeskuksen harjoittamaa ohjausta jäntevöitetään. Muita kehityskohteita olivat Huovi-portaalin sisältö ja toiminnallisuudet, entistä laaja-alaisempien harjoitusten järjestäminen ja viestintä. Sisäisen käsittelyn lisäksi raportin kehitysehdotuksiin pyydettiin kommentteja sektoreilta ja pooleilta kesän 2015 aikana. Palautteita on sen jälkeen käsitelty Huoltovarmuuskeskuksen johtoryhmässä ja hallituksessa sekä huoltovarmuusneuvostossa. Toimenpiteitä toteutetaan vuoden 2016 aikana. HUOVI- portaalin kehittäminen Huovi-portaali uudistetaan Huoltovarmuuskeskuksen Extranet-palveluksi. Tavoitteena on HUOVIn käytettävyyden lisääminen kohdennetun asiakaskunnan, erityisesti huoltovarmuuskriittisten yritysten tarpeiden mukaisesti.

37 34 Kansainvälinen yhteistyö Kansainvälinen yhteistyö oli vilkasta kuluneen vuoden aikana. Yhteistyö Naton siviilivalmiussuunnittelun alalla jatkui, ja yhteydenpito Ruotsin kanssa tiivistyi. Keväällä 2015 käytiin tutustumassa Ruotsin, Latvian ja Viron kansallisiin huoltovarmuudesta tai varautumisesta vastaaviin viranomaisiin. Huoltovarmuuskeskuksessa vieraili useita kansainvälisiä ryhmiä, kaukaisimmat Japanista. Huoltovarmuuskeskuksen ja huoltovarmuusorganisaation asiantuntijat osallistuivat Naton siviilivalmiussektorin kaikkien työryhmien toimintaan (Civil Emegergency Planning Committee CEPC, Civil Protection Group CPG, Tranport Group TG, Joint Health, Agriculture and Food Group JHAFG ja Industrial Resources and Communications Services Group IRCSG). Vuoden 2015 kohokohta oli joulukuun CEPC-kokoukseen osallistuminen formaatissa, jossa Naton jäsenmaat ja Suomi ja Ruotsi keskustelivat tiivistyvästä yhteistyöstä siviilivalmiuden alalla. Suomi ilmoitti myös päätöksestään asettaa/palkata Voluntary National Contribution (VNC) -asiantuntija Naton kansainvälisen sihteeristön siviilivalmiusosastolle. Asiantuntija aloittaa työnsä sihteeristössä huhtikuussa Yhteydenpito Ruotsin kanssa tiivistyi huomattavasti. Joulukuussa Tutustu MSB:n toimintaan Ruotsin sisarorganisaation (Myndiget för samhälsskydd och beredskap, MSB) johtoa vieraili Huoltovarmuuskeskuksessa Myndigheten för samhällsskydd och keskustelemassa yhteistyön tiivistämisestä.samalla sovittiin, että beredskap MSB:n ylijohtaja Helena Lindberg saapuu Huoltovarmuusneuvoston huoltovarmuuden kansainvälistä ulottuvuutta käsittelevään kokoukseen alustamaan Ruotsin huoltovarmuuden ja siviilivalmiuden kehittämisestä uudessa turvallisuusympäristössä. Samaan kokoukseen saatiin alustajaksi myös Naton siviilivalmiussuunnittelun päällikkö Lorenz Meyer-Minnemann. Kokouksessa käsiteltiin yhteistyömahdollisuuksia huoltovarmuuden ja siviilivarautumisen aloilla. Sekä Suomelle että Ruotsille on Naton pitkäaikaisina ja aktiivisina kumppanuusmaina avattu mahdollisuus syvennettyyn yhteistyöhön sekä harjoitustoimintaan aihealueissa, jotka liittyvät huoltovarmuuteen ja yhteiskuntien varautumiseen siviilisektorilla. Yhteistyötä näissä asioissa myös Suomen ja Ruotsin välillä ollaan tiivistämässä valtioiden välisen sopimuksen ( /1052) puitteissa. Norjan kanssa aloitettiin alustavat keskustelut yhteistyömahdollisuuksista maiden välisen sopimuksen puitteissa. Keskustelut jatkuvat keväällä 2016.

38 35 HUOVI-portaalin kehittäminen HUOVIn kehittämistä on ohjattu vuonna 2010 laaditulla strategialla. Huoltovarmuuskeskus on vastannut kehittämisen kustannuksista, teknisestä ohjaamisesta sekä alkuvaiheen tuotannosta. Sovelluskehitys, tuotantoympäristö sekä käyttö- ja tukipalvelut on ulkoistettu. HUOVI-portaalin ja sen sovellutusten kehitystyötä on tehnyt kaksi henkilöä kokopäiväisesti. Huoltovarmuuskeskuksen henkilökunnasta on muutama henkilö osallistunut oman työn ohella sisällöntuotantoon ja koordinointiin. HUOVIssa on noin henkilöä säännöllisenä käyttäjänä. Portaalin kehittämisen, ylläpidon ja käyttäjätuen vuosittaiset toteutuneet kustannukset olivat vuonna 2014 noin 1.5 MEUR. HUOVIn kehitysstrategian mukaisesti järjestelmän vaikuttavuutta on pyritty parantamaan aktiivikäyttäjämäärää lisäämällä ja käyttötarkoituksia laajentamalla. HUOVI-portaalin hyödyntämiseksi onkin käynnistetty erilaisia pilotteja muun muassa valtionhallinnossa ja kuntasektorilla. Nämä uudet käyttäjäryhmät ja käyttötarkoitukset ovat kuitenkin johdattaneet HUOVIn kehityspolulle, joka poikkeaa alkuperäisestä tavoitteesta, eivätkä toteutukset ole kuitenkaan kaikilta osin vastanneet aktiivikäyttäjien tarpeita. HUOVIn käyttäjäystävällisyyttä ja palveluita on myös arvosteltu ja niiden on todettu osin olevan ajastaan jäljessä. Lue lisää: Edellä mainituista syistä HUOVIn kustannukset ovat olleet huomattavasti ennakoitua suuremmat. HUOVI-portaali Tästä johtuen HUOVI-portaali uudistetaan Huoltovarmuuskeskuksen Extranet-palveluksi, jota varten tehdään kevään 2016 aikana uusi tarvemäärittely. Tavoitteena on HUOVIn käytettävyyden lisääminen kohdennetun asiakaskunnan, erityisesti huoltovarmuuskriittisten yritysten tarpeiden mukaisesti ja siitä Huoltovarmuuskeskukselle aiheutuvien ylläpito- ja kehittämiskustannusten merkittävä vähentäminen vuodesta 2017 eteenpäin. Yritysten jatkuvuudenhallintaa tukevia työkaluja kehitetään ja ylläpidetään tarpeiden mukaisesti. Nykyisen HUOVI-portaalin käyttö eri käyttäjäryhmille ja -tarkoituksille turvataan riittävällä siirtymäajalla kunnes uudistettu portaali on tuotannossa, kuitenkin 1/2018 mennessä.

39 36 Huoltovarmuusorganisaation kehittäminen Huoltovarmuuskeskus asetti alkuvuodesta 2015 ulkopuolisen selvittäjän tekemään kartoitusta huoltovarmuusorganisaation (sektorit ja poolit) toiminnasta ja kehittämistarpeista. Rauni Hagmanin laatima selvitys julkaistiin huhtikuussa Arvioitavia kysymyksiä olivat mm. toimintaympäristön muutosten tuottamat haasteet huoltovarmuusorganisaatiolle, elinkeinoelämän, järjestöjen ja keskeisten yritysten odotukset poolityöskentelystä. Pohdittavana olivat myös poolitoiminnan todellinen lisäarvo yrityksille, sektorien ja poolien työn päällekkäisyys, aluetoiminnan rooli sekä yritysten ja viranomaisten odotukset ja kokemukset sektori- ja poolitoiminnasta. Raportissa suositeltiin erityisesti että sektori-instituution toimintaedellytykset selvitetään sekä poolien tarpeellisuus, lukumäärä ja toimintamallit arvioidaan. Huoltovarmuuskeskuksen harjoittamaa ohjausta tulisi jäntevöittää, HUOVI-portaalin sisältöä ja toiminnallisuuksia kehittää sekä järjestää entistä laaja-alaisempia harjoituksia. Myös viestinnän kehittäminen ja tehostaminen katsottiin tarpeellisiksi. Tutustu raporttiin: Selvitys huoltovarmuusorganisaation toiminnasta ja kehittämistarpeista Sisäisen käsittelyn lisäksi raportin kehitysehdotuksiin pyydettiin kommentteja sektoreilta ja pooleilta kesän 2015 aikana. Määräaikaan mennessä vastauksia saatiin yhteensä 26 toimielimeltä (vastausprosentti yli 90). Palautteita on sen jälkeen käsitelty Huoltovarmuuskeskuksen johtoryhmässä ja hallituksessa sekä huoltovarmuusneuvostossa. Palautteen yhteenveto annettiin myös tiedoksi Turvallisuuskomitean kokouksessa Sektoreilta ja pooleilta saadun palautteen perusteella todettiin, ettei sektori-instituutiota ole syytä lopettaa. Sen sijaan sektorien tehtäviä ja kokoonpanoa tulee arvioida tarvelähtöisesti ja tapauskohtaisesti. Tavoitteena on varmistaa, että sektoreilla on selkeä olemassaolon tarkoitus ja sitoutunut omistajuus. Kokoonpanoista ja omistajuudesta keskusteltiin yhdessä sektoreiden ja poolien puheenjohtajien kanssa Kokouksessa pääteltiin kehitystarpeiden kohdentuvan lähinnä logistiikka-, teollisuus- ja tietoyhteiskuntasektoreihin. Muistio esitetyistä kehittämistoimenpiteistä käsiteltiin Huoltovarmuuskeskuksen hallituksessa Toimenpiteitä toteutetaan vuoden 2016 aikana.

40 37 Viranomaisyhteistyö Kansallisen viranomaisyhteistyön osalta sääntömääräisiin kokouksiin ja työryhmiin osallistumista jatkettiin edellisten vuosien tapaan. Tällaisia ovat esim. ulkoasiainministeriön kokoukset Naton siviilivalmiussuunnittelun osalta, Poliisihallituksen ja sisäministeriön Terrorismintorjunnan työryhmä sekä sisäministeriön Kansallinen toimintaohjelma luonnononnettomuuksien vahinkojen rajoittamiseksi työryhmän kokoukset. Tutustu sisäministeriön raporttiin: Suomen kansallinen riskiarvio 2015 Lisäksi Huoltovarmuuskeskuksen edustajat osallistuivat Suomen Kansallisen riskiarvion laadintaan, joka toimitettiin vuoden 2015 lopussa EU-komissiolle. Huoltovarmuuskeskuksen henkilöstöä osallistui syksyllä 2015 Barentsin alueen euroarktiseen moniviranomaisharjoitukseen (Barents Rescue 2015). Muut osallistujamaat olivat Norja, Ruotsi ja Venäjä. Huoltovarmuuskeskuksella on edustaja myös Turvallisuuskomitean sihteeristössä.

ELINTARVIKEHUOLTOSEKTORIN POOLIT Valmiuspäällikkö Aili Kähkönen. Elintarvikehuoltosektorin poolit

ELINTARVIKEHUOLTOSEKTORIN POOLIT Valmiuspäällikkö Aili Kähkönen. Elintarvikehuoltosektorin poolit ELINTARVIKEHUOLTOSEKTORIN POOLIT Valmiuspäällikkö Aili Kähkönen Elintarvikehuoltosektorin poolit Alkutuotanto pooli Kauppa- ja jakelupooli Elintarviketeollisuuspooli KOVAtoimikunta 14 aluetta Toimikunta

Lisätiedot

KRIITTISEN TELEINFRASTRUKTUURIN TURVAAMINEN

KRIITTISEN TELEINFRASTRUKTUURIN TURVAAMINEN KRIITTISEN TELEINFRASTRUKTUURIN TURVAAMINEN VIRVE-päivä 19.3.2013 Toimitusjohtaja Ilkka Kananen 1. Miksi Suomessa tarvitaan huoltovarmuutta? 2. Mihin huoltovarmuus perustuu? 3. Miten huoltovarmuutta turvataan?

Lisätiedot

RAUTATIELIIKENNE OSANA LOGISTISTA JÄRJESTELMÄÄ HUOLTOVARMUUDEN TURVAAMISESSA

RAUTATIELIIKENNE OSANA LOGISTISTA JÄRJESTELMÄÄ HUOLTOVARMUUDEN TURVAAMISESSA RAUTATIELIIKENNE OSANA LOGISTISTA JÄRJESTELMÄÄ HUOLTOVARMUUDEN TURVAAMISESSA HUOLTOVARMUUDEN PERUSTAVOITE Väestön toimeentulon, maan talouselämän ja maanpuolustuksen kannalta välttämättömät taloudelliset

Lisätiedot

HUOVI-PORTAALIN MAHDOLLISUUDET KUNNILLE

HUOVI-PORTAALIN MAHDOLLISUUDET KUNNILLE HUOVI-PORTAALIN MAHDOLLISUUDET KUNNILLE HUOLTOVARMUUSORGANISAATION TYÖKALU JOHTAJA TUIJA KYRÖLÄ Kevät 2013 Johtaja Tuija Kyrölä 1 PALVELUNA KUNNALLE & VARAUTUMISEN VERKOSTO VIRTUAALINEN KOHTAAMISPAIKKA,

Lisätiedot

SUOMEN VALMIUDET KRIISITILANTEISSA, TUOTANNOSSA, ENERGIA- JA ELINTARVIKEHUOLLOSSA

SUOMEN VALMIUDET KRIISITILANTEISSA, TUOTANNOSSA, ENERGIA- JA ELINTARVIKEHUOLLOSSA SUOMEN VALMIUDET KRIISITILANTEISSA, TUOTANNOSSA, ENERGIA- JA ELINTARVIKEHUOLLOSSA MATINE-seminaari 17.3.2015 VTT, Tampere Logistiikkapäällikkö Raija Viljanen Infrastruktuuriosasto HUOLTOVARMUUDEN PERUSTAVOITE

Lisätiedot

Ajankohtaista huoltovarmuudesta - tavoitteet - organisaatio - toiminta

Ajankohtaista huoltovarmuudesta - tavoitteet - organisaatio - toiminta Ajankohtaista huoltovarmuudesta - tavoitteet - organisaatio - toiminta SPEK Varautumisseminaari 2.12.2009 Ilkka Kananen Huoltovarmuuden turvaamisen periaatteet Väestön toimeentulon, maan talouselämän ja

Lisätiedot

HUOLTOVARMUUSORGANISAATIO JA TULEVAISUUDEN HAASTEET

HUOLTOVARMUUSORGANISAATIO JA TULEVAISUUDEN HAASTEET HUOLTOVARMUUSORGANISAATIO JA TULEVAISUUDEN HAASTEET Huomisen huoltovarmuus 22.1.2014 Toimitusjohtaja Ilkka Kananen 1 HUOLTOVARMUUS häiriöiden ja kriisien vaikutukset Varaudutaan mahdollisimman laaja-alaisesti

Lisätiedot

Kivihiilen merkitys huoltovarmuudelle 2010-luvulla

Kivihiilen merkitys huoltovarmuudelle 2010-luvulla Kivihiilen merkitys huoltovarmuudelle ll 2010-luvulla Hiilitieto ry:n seminaari 18.3.2010 Ilkka Kananen Ilkka Kananen 19.03.2010 1 Energiahuollon turvaamisen perusteet Avointen energiamarkkinoiden toimivuus

Lisätiedot

ELINTARVIKEHUOLTOSEKTORIN POOLIEN TEHTÄVÄT SEKÄ POOLIEN HARJOITUKSET

ELINTARVIKEHUOLTOSEKTORIN POOLIEN TEHTÄVÄT SEKÄ POOLIEN HARJOITUKSET ELINTARVIKEHUOLTOSEKTORIN POOLIEN TEHTÄVÄT SEKÄ POOLIEN HARJOITUKSET Varautumisen III valtakunnalliset opintopäivät Hämeenlinna Valmiuspäällikkö Viljo Holopainen HUOLTOVARMUUSORGANISAATIO Huoltovarmuuskeskuksen

Lisätiedot

CERT-CIP seminaari 20.11.2008

CERT-CIP seminaari 20.11.2008 CERT-CIP seminaari 20.11.2008 Johtaja Veli-Pekka Kuparinen Viestintävirasto Helsinki 24.11.2008 1 Huoltovarmuusorganisaatio 01.07.2008 Huoltovarmuuskeskuksen hallitus TEM nimittänyt 11 jäsentä 4 yksityiseltä

Lisätiedot

Sisällys. Johdon katsaus Uusien huoltovarmuuden tavoitteiden toteuttaminen. Sähkön jakelun varmistaminen. Liikennepolttoaineiden jakelun turvaaminen

Sisällys. Johdon katsaus Uusien huoltovarmuuden tavoitteiden toteuttaminen. Sähkön jakelun varmistaminen. Liikennepolttoaineiden jakelun turvaaminen VUOSIKERTOMUS 2014 Sisällys Johdon katsaus Uusien huoltovarmuuden tavoitteiden toteuttaminen Sähkön jakelun varmistaminen Liikennepolttoaineiden jakelun turvaaminen Huoltovarmuuskriittinen öljylaivasto

Lisätiedot

SUOMEN HUOLTOVARMUUS ajankohtaiskatsaus

SUOMEN HUOLTOVARMUUS ajankohtaiskatsaus SUOMEN HUOLTOVARMUUS ajankohtaiskatsaus Johtaja Jyrki Hakola Varautuminen IV, Tampere SPEK, 12.10.2016 HUOLTOVARMUUDEN PERUSTAVOITE Väestön toimeentulon, maan talouselämän ja maanpuolustuksen kannalta

Lisätiedot

TIETOTURVALLISUUDESTA TOIMINNAN TURVALLISUUTEEN. Tietoturva Nyt! Säätytalo Toimitusjohtaja Raimo Luoma

TIETOTURVALLISUUDESTA TOIMINNAN TURVALLISUUTEEN. Tietoturva Nyt! Säätytalo Toimitusjohtaja Raimo Luoma TIETOTURVALLISUUDESTA TOIMINNAN TURVALLISUUTEEN Tietoturva Nyt! 4.11.2015 Säätytalo Toimitusjohtaja Raimo Luoma HUOLTOVARMUUDEN PERUSTAVOITE Huoltovarmuuden turvaamisesta annetun lain tarkoituksena on

Lisätiedot

Elinkeinoelämä ja huoltovarmuus

Elinkeinoelämä ja huoltovarmuus Elinkeinoelämä ja huoltovarmuus Puheenjohtaja Jaakko Rauramo Puolustustaloudellinen suunnittelukunta 1.3.2005 Huoltovarmuuden turvaamisen periaate Väestön toimeentulo Välttämättömän talouden jatkuvuus

Lisätiedot

Pääesikunta, logistiikkaosasto

Pääesikunta, logistiikkaosasto Pääesikunta, logistiikkaosasto Sotilaallinen huoltovarmuus MTS -seminaari, 23.5.2019 Huoltovarmuus - määritelmiä Huoltovarmuus (L1390/1992, Laki huoltovarmuuden turvaamisesta) Väestön toimeentulon, maan

Lisätiedot

ENERGIAN HUOLTOVARMUUS SUOMESSA

ENERGIAN HUOLTOVARMUUS SUOMESSA ENERGIAN HUOLTOVARMUUS SUOMESSA Johtaja Risto Leukkunen Energiahuolto-osasto Paikallisvoima ry vuosiseminaari 15.2.2018 HUOLTOVARMUUDEN PERUSTAVOITE (688/2005) Huoltovarmuudella tarkoitetaan kykyä sellaisten

Lisätiedot

Ajankohtaista varautumisesta ja Jäätyvä 2018 kokemukset

Ajankohtaista varautumisesta ja Jäätyvä 2018 kokemukset Julkinen Käyttötoimikunta 27.11.2018 Arto Pahkin Ajankohtaista varautumisesta ja Jäätyvä 2018 kokemukset AJANKOHTAISTA VARAUTUMISESTA Energia-alan varautumispäivä 15.11.2018 VANTAA Tilaisuudessa kuultiin

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN VARAUTUMISPÄIVÄ HELSINKI YHTEISKUNNAN TALOUDELLINEN VARAUTUMINEN. Pooliorganisaation toiminnasta

VALTAKUNNALLINEN VARAUTUMISPÄIVÄ HELSINKI YHTEISKUNNAN TALOUDELLINEN VARAUTUMINEN. Pooliorganisaation toiminnasta VALTAKUNNALLINEN VARAUTUMISPÄIVÄ HELSINKI 17.5.2016 Toimitusjohtaja Raimo Luoma: YHTEISKUNNAN TALOUDELLINEN VARAUTUMINEN Pooliorganisaation toiminnasta Sodanjälkeisen, modernimman huoltovarmuustyön lähtölaukauksena

Lisätiedot

HUOVI-portaali. Huoltovarmuustoiminnan uusi painopiste: toiminnallinen huoltovarmuus

HUOVI-portaali. Huoltovarmuustoiminnan uusi painopiste: toiminnallinen huoltovarmuus Miten yrityksesi toiminta jatkuu, kun sähkönsaannissa on pitkäkestoinen katko tietoliikenneyhteydet ovat poikki myrskyn vuoksi tuotantokiinteistö tuhoutuu tulipalossa tärkeimmän raaka-ainetoimittajan tai

Lisätiedot

HUOLTOVARMUUDEN MATERIAALINEN VARAUTUMINEN JA ELINKEINOYHTEISTYÖ

HUOLTOVARMUUDEN MATERIAALINEN VARAUTUMINEN JA ELINKEINOYHTEISTYÖ HUOLTOVARMUUDEN MATERIAALINEN VARAUTUMINEN JA ELINKEINOYHTEISTYÖ Johtaja Jyrki Hakola STM, valmiusseminaari Tuusula, 23.5.2019 HUOLTOVARMUUDEN PERUSTAVOITE Yhteiskunnan toiminnan turvaaminen vakavissa

Lisätiedot

HUOLTOVARMUUS TÄNÄÄN JA TULEVAISUUDESSA. Sotataloudellinen Seura 25.11.2013 Ilkka Kananen

HUOLTOVARMUUS TÄNÄÄN JA TULEVAISUUDESSA. Sotataloudellinen Seura 25.11.2013 Ilkka Kananen HUOLTOVARMUUS TÄNÄÄN JA TULEVAISUUDESSA Sotataloudellinen Seura 25.11.2013 Ilkka Kananen HUOLTOVARMUUDEN PERUSTAVOITE Väestön toimeentulon, maan talouselämän ja maanpuolustuksen kannalta välttämättömät

Lisätiedot

Pelastustoimen uudistaminen jatkuu - maakuntauudistus etenee. Varautuminen

Pelastustoimen uudistaminen jatkuu - maakuntauudistus etenee. Varautuminen Pelastustoimen uudistaminen jatkuu - maakuntauudistus etenee Varautuminen Pelastustoimen ajankohtaisseminaari 22.11.2018 Varautumisjohtaja Jussi Korhonen, SM Varautuminen: pelastustoimen uudistus ja maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitteluohjeistus

Sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitteluohjeistus Sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitteluohjeistus 27.5.2019 Sari Vuorinen Projektipäällikkö Valmiusseminaari 23.5.2019 Hankkeen esittely Uudet julkaisut Jatkoaskeleet Valmius- ja jatkuvuudenhallinta

Lisätiedot

Sisällys. Johdon katsaus Kyberturvallisuus haasteiden edessä. Sähköverkkoyhtiöille varautumisvelvoite

Sisällys. Johdon katsaus Kyberturvallisuus haasteiden edessä. Sähköverkkoyhtiöille varautumisvelvoite VUOSIKERTOMUS 2013 Sisällys Johdon katsaus Kyberturvallisuus haasteiden edessä Sähköverkkoyhtiöille varautumisvelvoite Öljyhuollon kriittisen kuljetuskapasiteetin turvaaminen Ruutituotannon säilyttäminen

Lisätiedot

MAATALOUDEN TUOTANTOEDELLYTYSTEN VARMISTAMINEN OSANA ELINTARVIKEHUOLLON VARAUTUMISTA

MAATALOUDEN TUOTANTOEDELLYTYSTEN VARMISTAMINEN OSANA ELINTARVIKEHUOLLON VARAUTUMISTA MAATALOUDEN TUOTANTOEDELLYTYSTEN VARMISTAMINEN OSANA ELINTARVIKEHUOLLON VARAUTUMISTA Agronomiliiton seniorivaliokunta ja agroseniorit 14.4.2015 Juha Mantila Valmiusasiamies www.nesa.fi ELINTARVIKEHUOLLON

Lisätiedot

Huoltovarmuusorganisaation työkalut yritysten jatkuvuussuunnittelun tukena HUOVI-portaali

Huoltovarmuusorganisaation työkalut yritysten jatkuvuussuunnittelun tukena HUOVI-portaali Varautumisen valtakunnalliset opintopäivät 2012 Yritykset verkostomainen toiminta ja häiriötilanteet Huoltovarmuusorganisaation työkalut yritysten jatkuvuussuunnittelun tukena HUOVI-portaali 27.9.2012

Lisätiedot

SÄHKÖJÄRJESTELMÄ YHTEISKUNNNAN TOIMIVUUDEN PERUSTANA

SÄHKÖJÄRJESTELMÄ YHTEISKUNNNAN TOIMIVUUDEN PERUSTANA SÄHKÖJÄRJESTELMÄ YHTEISKUNNNAN TOIMIVUUDEN PERUSTANA Käyttövarmuuspäivä 2.12.2013 Toimitusjohtaja Ilkka Kananen ENERGIAN SAATAVUUS KANSALLISEEN TURVALLISUUDEN VÄLTTÄMÄTÖN EHTO 2 Ilkka Kananen YHTEISKUNNAN

Lisätiedot

Keskeiset muutokset varautumisen vastuissa 2020

Keskeiset muutokset varautumisen vastuissa 2020 Keskeiset muutokset varautumisen vastuissa 2020 Sisältö 1. Maakunnan varautumistehtävät; toimialojen varautuminen ja konsernin varautumisen yhteensovittaminen 2. Alueellinen yhteinen varautuminen 3. Maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Maakuntien asema ja rooli varautumisen toimijoina

Maakuntien asema ja rooli varautumisen toimijoina Maakuntien asema ja rooli varautumisen toimijoina Maakunnat varautumisen toimijoina -seminaari 26.9.2017 Varautumispäällikkö Jussi Korhonen, sisäministeriö Maakuntauudistuksen valmius- ja varautumistehtävien

Lisätiedot

Huoltovarmuusorganisaation työjärjestys

Huoltovarmuusorganisaation työjärjestys Huoltovarmuusorganisaation työjärjestys 18.9.2008 1 Sisällysluettelo 1. Yleistä.... 3 2. Johto-organisaatio... 4 2.1 Hallitus...4 2.1.1 Tehtävät ja kokoonpano... 4 2.1.2 Koolle kutsuminen... 4 2.1.3 Päätösvaltaisuus...

Lisätiedot

MISTÄ ON HUOLTOVARMUUS TÄNÄÄN TEHTY?

MISTÄ ON HUOLTOVARMUUS TÄNÄÄN TEHTY? MISTÄ ON HUOLTOVARMUUS TÄNÄÄN TEHTY? Johtaja Hannu Pelttari Kansanhuollosta päivittäistavarahuoltoon - Varautuminen elintarvikehuollon häiriöihin 3.10.2013 Hämeenlinna HAURAS NYKY-YHTEISKUNTA Kaupungistuminen

Lisätiedot

Yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaaminen

Yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaaminen Yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaaminen erityisesti sähköisen infrastruktuurin turvaaminen CIP-seminaari 22.11.2007 Ilkka Kananen 1 UHKAT JA RISKIT (Yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamisen

Lisätiedot

Sähkön tuotannon ja varavoiman kotimaisuusaste korkeammaksi Sähkö osana huoltovarmuutta

Sähkön tuotannon ja varavoiman kotimaisuusaste korkeammaksi Sähkö osana huoltovarmuutta Sähkön tuotannon ja varavoiman kotimaisuusaste korkeammaksi Sähkö osana huoltovarmuutta Fingridin käyttövarmuuspäivä 26.11.2008, Mika Purhonen HVK PowerPoint template A4 24.11.2008 1 Sähkön tuotannon kapasiteetti

Lisätiedot

TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013. 26.3.2014 Johanna Lamminen

TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013. 26.3.2014 Johanna Lamminen TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013 26.3.2014 Johanna Lamminen Gasum lyhyesti Gasum on suomalainen luonnonkaasujen osaaja. Yhtiö tuo Suomeen maakaasua, ja siirtää ja toimittaa sitä energiantuotantoon, teollisuudelle,

Lisätiedot

Huoltovarmuus maassamme ja sen jatkuvuuden varmistaminen

Huoltovarmuus maassamme ja sen jatkuvuuden varmistaminen Huoltovarmuus maassamme ja sen jatkuvuuden varmistaminen Jyrki Hakola, johtaja, perustuotanto-osasto Huoltovarmuustilaisuus, Agronomiliitto 14.4.2015 2 HUOLTOVARMUUDEN LÄHTÖKOHDAT HUOLTOVARMUUDEN PERUSTAVOITE

Lisätiedot

Suunnitellut alueellisen varautumisen rakenteet - katsaus valmistelutilanteeseen. Vesa-Pekka Tervo

Suunnitellut alueellisen varautumisen rakenteet - katsaus valmistelutilanteeseen. Vesa-Pekka Tervo Suunnitellut alueellisen varautumisen rakenteet - katsaus valmistelutilanteeseen Vesa-Pekka Tervo Valmius- ja varautumistehtävien organisoinnin valmisteluryhmä Tehtävät:» laatia ehdotukset yhteiskunnan

Lisätiedot

Fingrid 2014. Neuvottelukunta 13.3.2015

Fingrid 2014. Neuvottelukunta 13.3.2015 Fingrid 2014 Neuvottelukunta 13.3.2015 2 Toimintaympäristö 2014: Eurooppa EU:lle uudet ilmasto- ja energiatavoitteet vuodelle 2030: kasvihuonekaasupäästöt -40%, uusiutuva energia 27%, energiatehokkuuden

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 11/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

AVAK-malli Keski-Uudellamaalla. Palveluesimies Kati Aaltio, Nurmijärven kunta

AVAK-malli Keski-Uudellamaalla. Palveluesimies Kati Aaltio, Nurmijärven kunta AVAK-malli Keski-Uudellamaalla Palveluesimies Kati Aaltio, Nurmijärven kunta Kunnan alueellinen valmiuskeskus Kunnan alueellinen valmiuskeskus on paikka/kiinteistö, jonne kunta on varannut tilat häiriötilanteiden

Lisätiedot

PTS:n uusi organisaatio ja suunnittelutavoitteet 2004-2008 Ilkka Kananen PTS:n suunnitteluseminaari 6. 7.10.2005 Sannäs Puolustustaloudellisen suunnittelukunnan toimintamalli Toimintaympäristö Uhkat Tärkeysluokitellut

Lisätiedot

Varautumis- ja valmiussuunnittelman laadinta Fingridissä Pekka Niemi

Varautumis- ja valmiussuunnittelman laadinta Fingridissä Pekka Niemi KÄYTTÖTOIMIKUNNAN KOKOUS 29.5.2019 ÄETSÄ Varautumis- ja valmiussuunnittelman laadinta Fingridissä Velvoite sähkömarkkinalaissa Velvoite sähkömarkkinalaissa Fingrid laatii muiden verkonhaltijoiden tavoin

Lisätiedot

Varautumisen ja valmiussuunnittelun yhteensovittaminen keskus-, alue- ja paikallishallinnon tasoilla

Varautumisen ja valmiussuunnittelun yhteensovittaminen keskus-, alue- ja paikallishallinnon tasoilla Varautumisen ja valmiussuunnittelun yhteensovittaminen keskus-, alue- ja paikallishallinnon tasoilla Kommenttipuheenvuoro Jari Saarinen Hyvinvointipalveluyksikön päällikkö, aluehallintoylilääkäri LSSAVI

Lisätiedot

Huoltovarmuus arjen turvaksi häiriötilanteissa

Huoltovarmuus arjen turvaksi häiriötilanteissa Huoltovarmuus arjen turvaksi häiriötilanteissa Varmistamme, että yhteiskunta toimii myös häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa Me suomalaiset olemme tottuneet siihen, että arkipäiväiset asiat toimivat.

Lisätiedot

HUOVI verkoston sähköinen työympäristö. Sähköinen työpöytä -seminaari 29.04.2010 Tutkimuspäällikkö Hannu Sivonen

HUOVI verkoston sähköinen työympäristö. Sähköinen työpöytä -seminaari 29.04.2010 Tutkimuspäällikkö Hannu Sivonen HUOVI verkoston sähköinen työympäristö Sähköinen työpöytä -seminaari 29.04.2010 Tutkimuspäällikkö Hannu Sivonen 1 Esityksen sisältö Huoltovarmuus Huoltovarmuusorganisaatio HUOVI-portaali, huoltovarmuusorganisaation

Lisätiedot

Teollisen valmiuden kehittäminen kunnossapidon kumppanuudessa

Teollisen valmiuden kehittäminen kunnossapidon kumppanuudessa Teollisen valmiuden kehittäminen kunnossapidon kumppanuudessa Asiakkuusjohtaja Heikki Härtsiä Millog Oy 17.3.2015 17.3.2015 1 Strateginen kumppanuus Puolustushallinnon kumppanuusstrategia (Puolustusministeriön

Lisätiedot

ENERGIAHUOLTOSEKTORIN VARAUTUMINEN, KEHITYSNÄKYMÄT JA HUOLTOVARMUUDEN TILA 2016 SEKÄ HIEMAN MAAKAASUALAN HISTORIAA

ENERGIAHUOLTOSEKTORIN VARAUTUMINEN, KEHITYSNÄKYMÄT JA HUOLTOVARMUUDEN TILA 2016 SEKÄ HIEMAN MAAKAASUALAN HISTORIAA ENERGIAHUOLTOSEKTORIN VARAUTUMINEN, KEHITYSNÄKYMÄT JA HUOLTOVARMUUDEN TILA 2016 SEKÄ HIEMAN MAAKAASUALAN HISTORIAA Kaasualan neuvottelupäivät M/S Viking Grace 1.-2.6.2016 Tapio Pelkonen LUONNONKAASUA MAAKAASUA

Lisätiedot

MUISTIO ESITYS VALTIONEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI HUOLTOVARMUUDEN TAVOIT- TEISTA 2018: PERUSTELUMUISTIO

MUISTIO ESITYS VALTIONEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI HUOLTOVARMUUDEN TAVOIT- TEISTA 2018: PERUSTELUMUISTIO TYÖ- JA ELINKEINOMINISTE- RIÖ Neuvotteleva virkamies Henri Backman MUISTIO 27.11.2018 ESITYS VALTIONEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI HUOLTOVARMUUDEN TAVOIT- TEISTA 2018: PERUSTELUMUISTIO 1 Valmistelun tausta Huoltovarmuuden

Lisätiedot

Pauli Mero ULKOMAALAISTEN JA NUORTEN TYÖTTÖMYYSASTEET ALENEVAT HITAASTI LAHDESSA

Pauli Mero ULKOMAALAISTEN JA NUORTEN TYÖTTÖMYYSASTEET ALENEVAT HITAASTI LAHDESSA Pauli Mero 22.10.2019 ULKOMAALAISTEN JA NUORTEN TYÖTTÖMYYSASTEET ALENEVAT HITAASTI LAHDESSA Työttömyysaste alenee ja työttömien määrä vähenee Lahdessa. Ulkomaalaisten työttömyysaste on Lahdessa kuitenkin

Lisätiedot

FINNGULF LNG LNG TERMINAALI

FINNGULF LNG LNG TERMINAALI FINNGULF LNG LNG TERMINAALI YVA-selostus 19.8.2015 Gasum Gasumin vuosi 2014 Liikevaihto 1 079 milj. euroa Liikevoitto 5,1 milj. euroa Taseen loppusumma 1 621 milj. euroa Investoinnit 51,5 milj. euroa Gasumin

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.7.211 Maakunnan talousarvio 211 ja toimintasuunnitelma 211 214 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 29.11.21 74. Käyttösuunnitelma

Lisätiedot

SUOMALAINEN HUOLTOVARMUUSJÄRJESTELMÄ - HAASTEET JA VAHVUUDET. Johtaja Sauli Savisalo MTS:n huoltovarmuusseminaari

SUOMALAINEN HUOLTOVARMUUSJÄRJESTELMÄ - HAASTEET JA VAHVUUDET. Johtaja Sauli Savisalo MTS:n huoltovarmuusseminaari SUOMALAINEN HUOLTOVARMUUSJÄRJESTELMÄ - HAASTEET JA VAHVUUDET Johtaja Sauli Savisalo MTS:n huoltovarmuusseminaari 23.5.2019 HUOLTOVARMUUDEN PERUSTAVOITE Yhteiskunnan toiminnan turvaaminen vakavissa häiriöissä

Lisätiedot

Sisäisen turvallisuuden alueellinen yhteistyömalli

Sisäisen turvallisuuden alueellinen yhteistyömalli Sisäisen turvallisuuden alueellinen yhteistyömalli Varautumisen valtakunnalliset opintopäivät Tampere 19-20.10.2011 Järjestöt kylässä vma/2011 Arjen turvan keskeiset elementit Lähtökohtia Laaja turvallisuusajattelu

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 7/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Häiriötilanteisiin varautuminen vesilaitoksilla

Häiriötilanteisiin varautuminen vesilaitoksilla STM:N VALMIUSSEMINAARI 27.5.2016 Häiriötilanteisiin varautuminen vesilaitoksilla Riina Liikanen Vesihuoltopoolin valmiuspäällikkö, TkT 26.5.2016 2 Vesihuoltolaitoksen jatkuvuudenhallinta Valmius toimia

Lisätiedot

VILJAKAUPAN RISKIENHALLINTA

VILJAKAUPAN RISKIENHALLINTA VILJAKAUPAN RISKIENHALLINTA 26.3.2009 1 Riskienhallinnan yleiset periaatteet ja sovellukset 2 Markkinariskien hallinnan tarve ja lähtökohdat EU:n maatalouspolitiikka kehittyy entistä markkinalähtöisempään

Lisätiedot

Vesihuoltolaitoksen häiriötilanteisiin varautuminen

Vesihuoltolaitoksen häiriötilanteisiin varautuminen Vesihuollon kehittämispäivä 14.3.2016, Kirkonkranni, Seinäjoki Vesihuoltolaitoksen häiriötilanteisiin varautuminen Riina Liikanen Vesihuoltopoolin valmiuspäällikkö, TkT Vesihuoltolaki 15 a (22.8.2014/681)

Lisätiedot

Varautuminen ja valmius ITÄ2017-valmiusharjoituksen asiantuntijaseminaari Kansliapäällikkö Päivi Nerg, Kuopio

Varautuminen ja valmius ITÄ2017-valmiusharjoituksen asiantuntijaseminaari Kansliapäällikkö Päivi Nerg, Kuopio Varautuminen ja valmius 2020 ITÄ2017-valmiusharjoituksen asiantuntijaseminaari Kansliapäällikkö Päivi Nerg, Kuopio 15.11.2017 Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 15.11.2017 2 Yhteiskunnan turvallisuusstrategia

Lisätiedot

LOGHU3. Kokemuksia ja suosituksia

LOGHU3. Kokemuksia ja suosituksia LOGHU3 Kokemuksia ja suosituksia 31.3.2011 Pekka Rautiainen ja Irmeli Rinta-Keturi, Talent Partners Oy LOGHU3 on Huoltovarmuuskeskuksen, puolustusvoimien ja liikenne- ja viestintäministeriön yhteishanke,

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 6/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 6/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 6/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitteluohjeistus

Sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitteluohjeistus Sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitteluohjeistus 18.9.2019 Sari Vuorinen Projektipäällikkö Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 25. 26.9.2019, Rovaniemi Hankkeen esittely Uudet

Lisätiedot

Pauli Mero TYÖTTÖMYYS ALENEE LAHDESSA KAIKILLA RINTAMILLA

Pauli Mero TYÖTTÖMYYS ALENEE LAHDESSA KAIKILLA RINTAMILLA Pauli Mero 24.9.2019 TYÖTTÖMYYS ALENEE LAHDESSA KAIKILLA RINTAMILLA Työttömien kokonaismäärä samoin nuorisotyöttömien sekä pitkäaikaistyöttömien määrät vähenevät Lahdessa ripeästi. Myös työttömyysaste

Lisätiedot

Valmistautunut on varautunut. Arkipäivän (liike)toiminnan häiriöiden hallinnan menettelyt tukevat toimintaa mahdollisissa poikkeusoloissa

Valmistautunut on varautunut. Arkipäivän (liike)toiminnan häiriöiden hallinnan menettelyt tukevat toimintaa mahdollisissa poikkeusoloissa Valmistautunut on varautunut Arkipäivän (liike)toiminnan häiriöiden hallinnan menettelyt tukevat toimintaa mahdollisissa poikkeusoloissa Toiminnan jatkuvuudenhallinta: HUOVI-portaali jatkuvuussuunnittelun

Lisätiedot

Jukka Ruusunen Neuvottelukunta Fingridin vuosi 2016

Jukka Ruusunen Neuvottelukunta Fingridin vuosi 2016 Jukka Ruusunen Neuvottelukunta 17.3.2017 Fingridin vuosi 2016 Poliittisella tasolla uusia linjauksia Komissio julkisti marraskuussa talvipaketin "Clean Energy for All Europeans", joka määrittelee Euroopan

Lisätiedot

Näkökulmia kokonaisturvallisuudesta - Ajankohtaista ja selonteon linjaukset - Kokonaisturvallisuus kunnassa

Näkökulmia kokonaisturvallisuudesta - Ajankohtaista ja selonteon linjaukset - Kokonaisturvallisuus kunnassa Näkökulmia kokonaisturvallisuudesta - Ajankohtaista ja selonteon linjaukset - Kokonaisturvallisuus kunnassa 20.3.2013 Yleissihteeri Vesa Valtonen (ST) vesa.valtonen@turvallisuuskomitea.fi Kuntien varautuminen

Lisätiedot

KOTIMAISTEN POLTTOAINEIDEN MERKITYS ENERGIAHUOLTOVARMUUDELLE

KOTIMAISTEN POLTTOAINEIDEN MERKITYS ENERGIAHUOLTOVARMUUDELLE KOTIMAISTEN POLTTOAINEIDEN MERKITYS ENERGIAHUOLTOVARMUUDELLE Johtava analyy+kko Hannu Hernesniemi Paikallisvoima ry:n vuosiseminaari Helsinki 14.3.2013 1 14.3.2013 HUOLTOVARMUUDEN TAVOITTEET (VNP 539/21.8.2008,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitteluohjeistus

Sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitteluohjeistus Sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitteluohjeistus 19.9.2019 Sari Vuorinen Projektipäällikkö JUDO-työpaja 19.9.2019 Hankkeen esittely Uudet ohjeet Alueellinen koulutuskierros Valmius- ja jatkuvuudenhallinta

Lisätiedot

HUOLTOVARMUUS VERKOSTO- JA SOPIMUSTALOUDESSA

HUOLTOVARMUUS VERKOSTO- JA SOPIMUSTALOUDESSA HUOLTOVARMUUS VERKOSTO- JA SOPIMUSTALOUDESSA Johtaja Hannu Pelttari Suomen Vesiyhdistyksen Vesihuoltojaoston seminaari 6.11.2013 Espoo HAURAS NYKY-YHTEISKUNTA Kaupungistuminen Sähköistyminen Verkottuminen

Lisätiedot

8.3 HUOLTOVARMUUDEN KEHITTÄMINEN

8.3 HUOLTOVARMUUDEN KEHITTÄMINEN 8.3 HUOLTOVARMUUDEN KEHITTÄMINEN HUOLTOVARMUUSTAVOITTEET- JA ORGANISAATIO LÄHTÖKOHDAT Huoltovarmuuden turvaaminen eri muodoissaan on aina ollut maamme yleisen turvallisuuspolitiikan osa, jonka avulla on

Lisätiedot

Turvallisuuskomitean toiminta 2015

Turvallisuuskomitean toiminta 2015 Turvallisuuskomitean toiminta 2015 HaV 1.3.2016 Yleissihteeri Tatu Mikkola Turvallisuuskomitea tehtävät ja kokoonpano Pysyvä asiantuntija VIJOHT Mantila VNK PÄÄLL Kaukanen RVL Poliisiylijohtaja Kolehmainen

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 11/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Välineitä viljamarkkinoiden seurantaan. Sadonkorjuuseminaari 2011 - Lahti 30.9.2011 Kati Lassi, Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)

Välineitä viljamarkkinoiden seurantaan. Sadonkorjuuseminaari 2011 - Lahti 30.9.2011 Kati Lassi, Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR) Välineitä viljamarkkinoiden seurantaan Sadonkorjuuseminaari 2011 - Lahti 30.9.2011 Kati Lassi, Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR) 1 Sisältö Viljan hintaan vaikuttavia tekijöitä Mitä seurata markkinoilla?

Lisätiedot

Vesihuoltolaitoksen häiriötilanteisiin varautuminen

Vesihuoltolaitoksen häiriötilanteisiin varautuminen Vesihuolto 2015-2040 Haasteet Pirkanmaalla 22.10.2015, Pirkanmaan ELY-keskuksen auditorio Vesihuoltolaitoksen häiriötilanteisiin varautuminen Riina Liikanen Vesihuoltopoolin valmiuspäällikkö, TkT Vesihuoltolaki

Lisätiedot

Puolustusvaliokunta, PLM:n kuuleminen Puolustusselonteko ja sotilaallinen huoltovarmuus

Puolustusvaliokunta, PLM:n kuuleminen Puolustusselonteko ja sotilaallinen huoltovarmuus Puolustusvaliokunta, PLM:n kuuleminen 4.4.2017 Puolustusselonteko ja sotilaallinen huoltovarmuus Sotilaallinen huoltovarmuus puolustusselonteossa Puolustusselonteossa esitetty sotilaallisen huoltovarmuuden

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan näkymät 2013 2014 Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan myynti 2012 Liikevaihto yht. 129 mrd. euroa (pl. alv) 13% 12% 30 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58% Lähde:

Lisätiedot

Yhteiskunnan turvallisuusstrategian perusteet

Yhteiskunnan turvallisuusstrategian perusteet Yhteiskunnan turvallisuusstrategian perusteet 1 Sisältö 10:30-11.00 YTS2017: Yhteiskunnan elintärkeät toiminnot Strategiset tehtävät Keskustelu n 5-10 min 11.30-12.00 Hybridiuhat ja informaatiovaikuttaminen

Lisätiedot

KUNTALIITTO 11.6.2013 HUOVI-PORTAALI: TYÖKALUJA JATKUVUUDENHALLINNAN PARANTAMISEKSI. Johtaja Tuija KyröläTuija Kyrölä, KTL

KUNTALIITTO 11.6.2013 HUOVI-PORTAALI: TYÖKALUJA JATKUVUUDENHALLINNAN PARANTAMISEKSI. Johtaja Tuija KyröläTuija Kyrölä, KTL KUNTALIITTO 11.6.2013 HUOVI-PORTAALI: TYÖKALUJA JATKUVUUDENHALLINNAN PARANTAMISEKSI Johtaja Tuija KyröläTuija Kyrölä, KTL 1 HVO Mikä on HUOVI-portaali? Esimerkkejä kypsyysanalyysin kysymyksistä Miten eteenpäin?

Lisätiedot

MAAKUNNAN VARAUTUMINEN JA ALUEELLISEN VARAUTUMISEN YHTEENSOVITTAMINEN

MAAKUNNAN VARAUTUMINEN JA ALUEELLISEN VARAUTUMISEN YHTEENSOVITTAMINEN MAAKUNNAN VARAUTUMINEN JA ALUEELLISEN VARAUTUMISEN YHTEENSOVITTAMINEN Lapin alueellinen maanpuolustuskurssi nro 53 31.1.2019 30.1.2019 Martti Soudunsaari Prosessisuunnittelija / maakuntauudistuksen valmistelu

Lisätiedot

Fossiilisten polttoaineiden hinnat laskivat kolmannella vuosineljänneksellä

Fossiilisten polttoaineiden hinnat laskivat kolmannella vuosineljänneksellä Energia 2013 Energian hinnat 2013, 3. neljännes Fossiilisten polttoaineiden hinnat laskivat kolmannella vuosineljänneksellä Kivihiilen satamahinta laski kolmannella vuosineljänneksellä yli kuusi prosenttia.

Lisätiedot

Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 Hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksenä

Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 Hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksenä Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 Hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksenä 2.11.2017 1 YHTEISKUNNAN TURVALLISUUSSTRATEGIAN PERUSTEET Yhteiskunnan turvallisuusstrategia (YTS) valtioneuvoston

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 4/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Suomen on sopeuduttava ilmastonmuutokseen. Suomen kestävän kehityksen toimikunta Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen

Suomen on sopeuduttava ilmastonmuutokseen. Suomen kestävän kehityksen toimikunta Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen Suomen on sopeuduttava ilmastonmuutokseen Suomen kestävän kehityksen toimikunta 22.4.2014 Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen 1. Ilmastossa tapahtuneet muutokset ovat jo vaikuttaneet sekä luontoon

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN MAAKUNTAUUDISTUKSEN KOKONAISVARAUTUMISEN TILANNEKATSAUS. Maakuntauudistuksen johtoryhmä

POHJOIS-POHJANMAAN MAAKUNTAUUDISTUKSEN KOKONAISVARAUTUMISEN TILANNEKATSAUS. Maakuntauudistuksen johtoryhmä POHJOIS-POHJANMAAN MAAKUNTAUUDISTUKSEN KOKONAISVARAUTUMISEN TILANNEKATSAUS Maakuntauudistuksen johtoryhmä 21.12.2017 Valmiuspäällikkö Tapani Rossi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus MAAKUNTALAKILUONNOS HE 15/2017,

Lisätiedot

Suomen maakaasumarkkinoiden tulevaisuuden näkymiä

Suomen maakaasumarkkinoiden tulevaisuuden näkymiä Suomen maakaasumarkkinoiden tulevaisuuden näkymiä Ympäristöoikeustieteen seuran syyspäivät 6.9.2013 OTM Meri-Katriina Kanervisto Esityksen sisältö 1. Maakaasun asema Suomen energiakentässä 2. Tavoitteet

Lisätiedot

Venäläisten matkailu Suomeen

Venäläisten matkailu Suomeen Venäläisten matkailu Suomeen Syksy 2013 2014 2015 Pientä positiivista virettä näkyvissä Tammi-syyskuussa Suomeen saapui Kaakkois-Suomen ja Niiralan raja-asemien kautta noin 2 miljoonaa venäläistä, kun

Lisätiedot

Kivihiilen kulutus kasvoi 60 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä

Kivihiilen kulutus kasvoi 60 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Energia 2009 Kivihiilen kulutus Kivihiilen kulutus 2009, ensimmäinen neljännes Kivihiilen kulutus kasvoi 60 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Kivihiiltä käytettiin vuoden 2009 tammi-maaliskuussa

Lisätiedot

HUOLTOVARMUUSKESKUKSEN ROOLI VARAUTUMISESSA. Voimajärjestelmäasiamies Petri Nieminen

HUOLTOVARMUUSKESKUKSEN ROOLI VARAUTUMISESSA. Voimajärjestelmäasiamies Petri Nieminen HUOLTOVARMUUSKESKUKSEN ROOLI VARAUTUMISESSA Voimajärjestelmäasiamies Petri Nieminen HÄIRIÖHERKKÄ JA HAAVOITTUVA NYKY YHTEISKUNTA Kaupungistuminen Sähköistyminen Verkottuminen Digitalisoituminen Globalisaatio

Lisätiedot

Kivihiilen kulutus. Kivihiilen kulutus kasvoi 18 prosenttia vuonna , neljäs neljännes

Kivihiilen kulutus. Kivihiilen kulutus kasvoi 18 prosenttia vuonna , neljäs neljännes Energia 2010 Kivihiilen kulutus 2009, neljäs neljännes Kivihiilen kulutus kasvoi 18 prosenttia vuonna 2009 Kivihiiltä käytettiin vuonna 2009 sähkön- ja lämmöntuotannon polttoaineena 4,7 miljoonaa tonnia

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2013

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2013 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 12/213 16 14 12 1 8 C Tehdasteollisuus 24-3 Metalliteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 Suhdannetilanne:

Lisätiedot

Lämmön tuottaminen tuontipolttoaineilla oli aiempaa halvempaa

Lämmön tuottaminen tuontipolttoaineilla oli aiempaa halvempaa Energia 2014 Energian hinnat 2013, 4. neljännes Lämmön tuottaminen tuontipolttoaineilla oli aiempaa halvempaa Kotimaisten polttoaineiden hinnat jatkoivat kallistumista, mikä osaltaan vaikutti kaukolämmön

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 12/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

VARAUTUMISSEMINAARI VARAUTUMINEN ALUEHALLINNON UUDISTUKSESSA

VARAUTUMISSEMINAARI VARAUTUMINEN ALUEHALLINNON UUDISTUKSESSA VARAUTUMISSEMINAARI 4.12.2008 VARAUTUMINEN ALUEHALLINNON UUDISTUKSESSA Pelastusylijohtaja Pentti Partanen VARAUTUMINEN Tarkoitetaan kaikkia niitä hallinnon ja elinkeinoelämän, tai jopa yksittäisen

Lisätiedot

Yhteiskunnan varautuminen

Yhteiskunnan varautuminen Yhteiskunnan varautuminen VIRVE -päivä 20.3.2012 Marina Congress Center, Helsinki Toimitusjohtaja Helena Vänskä Öljyalan Keskusliitto Huoltovarmuuskeskuksen hallitus 21.3.2012 1 Mihin varaudutaan? Huoltovarmuusuhkakuvat

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 12/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Tilinpäätöstiedote Tammi-joulukuu Pääjohtaja Mikko Helander

Tilinpäätöstiedote Tammi-joulukuu Pääjohtaja Mikko Helander Tilinpäätöstiedote Tammi-joulukuu 2014 10.2.2015 Pääjohtaja Mikko Helander Q4 2014 Tilinpäätöstiedote 10.2.2015 1 Keskeiset tapahtumat Keskon kannattavuus pysyi hyvällä tasolla vaikeasta markkinatilanteesta

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 1/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 1/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 1/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Elintarviketeollisuuden talouskatsaus. Syyskuu 2019

Elintarviketeollisuuden talouskatsaus. Syyskuu 2019 Elintarviketeollisuuden talouskatsaus Syyskuu 2019 Suhdannetilanne normaali, varovaisin odotuksin syksyyn Alkuvuosi 2019 oli elintarviketeollisuudelle suotuisa ja suhdanteet etenivät myönteisesti. Odotukset

Lisätiedot

Lämmin alkuvuosi laski kivihiilen ja maakaasun hintoja

Lämmin alkuvuosi laski kivihiilen ja maakaasun hintoja Energia 2014 Energian hinnat 2014, 1. neljännes Lämmin alkuvuosi laski kivihiilen ja maakaasun hintoja Kivihiilen ja maakaasun kulutus pieneni lämpimän alkuvuoden seurauksena ja myös niiden hinnat lämmöntuotannossa

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 9/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 9/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 9/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 2/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 2/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 2/217 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 27 28 29 21 211 212 213 214 215 216

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 9/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 9/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 9/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot